Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς να γυμνάσετε γλουτιαίους και μηριαίους δικεφάλους



Σημαντική υπόθεση για το σώμα η εκγύμναση τους.

Οι γλουτιαίοι είναι από τους πιο μεγάλους και δυνατούς μύες του σώματός και η αύξηση της μάζας τους μας βοηθά να αυξήσουμε το μεταβολισμό μας γι' αυτό και δεν θα πρέπει να τους παραμελούμε κατά τη διάρκεια της προπόνησης μας.

Εξίσου σημαντικοί όμως είναι και οι μηριαίοι δικέφαλοι καθώς πέρα από το ότι είναι πολύ ωραίο να είναι καλογυμνασμένοι, είναι οι ανταγωνιστές μύες των τετρακεφάλων και η εκγύμναση τους προάγει την μυϊκή ισορροπία στα κάτω άκρα, η όποια, εν τέλει, συμβάλει σε μεγάλο βαθμό ακόμα και στην σωστή θέση της λεκάνης μας.

Για να γυμνάσετε ταυτόχρονα (και αποτελεσματικά) γλουτούς και δικέφαλους, κάντε τις δύο ασκήσεις που ακολουθούν:

Άρσεις Θανάτου


Σταθείτε σε όρθια θέση κρατώντας μια μπάρα (ή αλτήρες) στα χέρια. Με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα και τα χέρια τεντωμένα, σπρώξτε προς τα πίσω τους γοφούς και κατεβάστε σιγά σιγά τη μπάρα προς τα κάτω, νιώθοντας περισσότερο την ένταση στους δικέφαλους και τους γλουτούς.




Διατηρήστε ίσια την πλάτη σας και κρατήστε την μπάρα συνέχεια κοντά στους μηρούς σας. Επιστρέψτε στην αρχική σας θέση. Κάνετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.

Γέφυρες + Leg Curl σε Swiss Ball


Ξαπλώστε με τα χέρια στο πλάι και τα πόδια σας (το πίσω μέρος από τις φτέρνες) να στηρίζονται στη μπάλα. Ανασηκώστε τη λεκάνη σας από το έδαφος ρίχνοντας το βάρος στις ωμοπλάτες και τα χέρια. Από αυτή τη θέση, ρολλάρετε την μπάλα προς το σώμα σας λυγίζοντας τα γόνατα (στην τελική θέση τα πέλματά σας θα πρέπει να ακουμπούν στην μπάλα). Μείνετε για λίγο σε αυτή τη στάση και ξανατεντώστε τα πόδια σας. Θα πρέπει να νιώθετε την ένταση στο πίσω μέρος των ποδιών σας.


Αν θέλετε να κάνετε την άσκηση πιο δύσκολη, δοκιμάστε με ένα πόδι κάθε φορά και το άλλο τεντωμένο προς το ταβάνι.

Διαβάστε περισσότερα...

Τελικά το μέγεθος μετράει;



Σε… ανοδική τροχιά οι αυξητικές επεμβάσεις στη Γερμανία.

Το αν μετράει ή όχι το μέγεθος φαίνεται ότι είναι κάτι που απασχολεί πολύ τους Γερμανούς.

Όπως αναφέρουν Γερμανοί γιατροί το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αυξητική τάση για τέτοιου είδους… αισθητικές επεμβάσεις!

«Οι επεμβάσεις αύξησης του μεγέθους του ανδρικού μορίου βρίσκονται στην 7η θέση στις αισθητικές επεμβάσεις που επιλέγουν οι άντρες» δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, Sven von Saldern και πρόσθεσε ότι το γεγονός αυτό «μας έχει ξαφνιάσει ακόμη κι εμάς».

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, οι επεμβάσεις αυτές μπορεί να… βελτιώνουν το μέγεθος, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι βελτιώνουν και τη… λειτουργία του ανδρικού μορίου.

«Πρόκειται για μια καθαρά αισθητική επέμβαση» τόνισε.


Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε ο υπαίτιος της δολιοφθοράς του Nurofen



Θα οδηγηθεί αύριο στο δικαστήριο.

Ένας 30χρονος συνελήφθη και κατηγορείται για το σκάνδαλο δολιοφθοράς του φαρμάκου Nurofen Plus στη Βρετανία.
Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Κρίστοφερ ΜακΓκουάιρ, ο οποίος είναι άνεργος και δεν έχει μόνιμη στέγη, συνελήφθη χθες στο νότιο Λονδίνο. Θα παρουσιαστεί αύριο ενώπιον δικαστηρίου κατηγορούμενος για «μόλυνση εμπορευμάτων» και χορήγηση επιβλαβών ουσιών.

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον περασμένο μήνα, όταν διαπιστώθηκε ότι σε κουτιά του Nurofen Plus που είχαν διατεθεί στη Βρετανία, βρέθηκαν, αντί του παυσιπόνου, ψυχοτρόπα φάρμακα και φάρμακα κατά της επιληψίας.
Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία Rechitt Benckiser, η οποία παρασκευάζει το παυσίπονο αναγκάστηκε να το αποσύρει από την αγορά. Υπολογίστηκε ότι, εκείνη την εποχή, 250.000 κουτιά Nurofen Plus υπήρχαν στα βρετανικά νοικοκυριά.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μας τρέχουν τα σάλια» μπροστά στα λεφτά



Οι σιελογόνοι αδένες «υπερλειτουργούν» όταν βλέπουμε χρήματα
.
Το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου φαίνεται ότι ενεργοποιεί τους σιελογόνους αδένες οι οποίοι υπερλειτουργούν όταν βλέπουμε χρήματα ή αντικείμενα που θέλουμε να αποκτήσουμε, αλλά δεν μπορούμε. Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε νεότερη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Northwestern που εξέτασε τον τρόπο που αντιδρούμε όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το σενάριο της «μη εφικτής» κατανάλωσης, δηλαδή όταν βλέπουμε αντικείμενα που θέλουμε να έχουμε, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό.Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Consumer Research.

Με απλά λόγια αυξάνεται η παραγωγή σάλιου όταν επιθυμούμε υλικά αγαθά και όχι μόνο όταν βλέπουμε μια λαχταριστή μακαρονάδα ή μια σοκολατίνα. Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές η έκκριση σάλιου ήταν μεγαλύτερη στους συμμετέχοντες που είδαν φωτογραφίες με χρήματα, αλλά ένιωθαν κατώτεροι και αδύναμοι, σε σχέση με εκείνους που είδαν τις φωτογραφίες αλλά είχαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκκριση σάλιου ήταν πολύ μεγαλύτερη στους άνδρες στους οποίους έδειξαν τη φωτογραφία ενός σπορ αυτοκινήτου, αφού προηγουμένως τους είχαν δείξει φωτογραφίες ωραίων γυναικών, συγκριτικά με εκείνους που είδαν τις φωτογραφίες του αυτοκινήτου, αλλά προηγουμένως είχαν λάβει ένα αδιάφορο μήνυμα από τους ερευνητές (π.χ. να σκεφτούν ότι χρειάζονται κούρεμα).

Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαντίαση και τρόποι πρόληψης



Τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται από την κατανάλωση κονσερβών.

Η αλλαντίαση είναι βαρύτατη τοξική δηλητηρίαση, η οποία προκαλείται από το Κλωστηρίδιο της Αλλαντίασης (Clostridium Botulinum), το οποίο είναι αναερόβιο, Gram θετικό και σπορογόνο.

Παράγει μία εξωτοξίνη, η οποία είναι η ποιο ισχυρή στη φύση, και ποσότητά της μικρότερη από 1 mg είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Η τοξίνη της αλλαντίασης προκαλεί παράλυση των μυών των οφθαλμών, των μυών του προσώπου, του φάρυγγα, των αναπνευστικών μυών, και του μυοκαρδίου.

Έτσι, το προσβεβλημένο άτομο είναι δυνατόν να εμφανίσει πτώση βλεφάρων, δυσκολία στην ομιλία, δυσκαταποσία, δυσκολία κίνησης των άκρων του, και δυσκολία στην αναπνοή, καταστάσεις που αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως οδηγούν στο θάνατο.

Η τοξίνη της αλλαντίασης καταστρέφεται στους 100 βαθμούς Κελσίου σε 20 λεπτά, ενώ οι σπόροι του κλωστηριδίου καταστρέφονται στους 121 βαθμούς Κελσίου σε 5 λεπτά. Η θερμοαντοχή αυτή ελαττώνεται σε όξινο περιβάλλον και σε περιβάλλον με υψηλή συγκέντρωση αλάτων.

Το Κλωστηρίδιο της Αλλαντίασης διακρίνεται σε επτά ορολογικούς τύπους A, B, C, D, E, F, και G, εκ των οποίων οι Α, Β,Ε και F είναι παθογόνοι για τον άνθρωπο.

Διακρίνουμε τρείς μορφές της νόσου:

-Την Τροφική Αλλαντίαση
-Την Αλλαντίαση από τραύματα η οποία είναι σπάνια και προκαλείται από την επιμόλυνση με το κλωστηρίδιο.
-Τη Βρεφική Αλλαντίαση, η οποία συνδέεται με την κατανάλωση από βρέφη μελιού το οποίο περιείχε σπόρους του κλωστηριδίου. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 12 μέχρι 36 ώρες.

Το Κλωστηρίδιο ανευρίσκεται παντού στο έδαφος, στα γεωργικά προϊόντα, το έντερο των ανθρώπων και των φυτοφάγων ζώων, το νερό, στα ψάρια και τα θαλασσινά. Τα περισσότερα κρούσματα αλλαντίασης προέρχονται από την κατανάλωση κονσερβών οικιακής κατασκευής, και κυρίως κονσερβών λαχανικών και ψαριών του γλυκού νερού που έχουν συντηρηθεί σε αναερόβιες συνθήκες.

Τρόποι πρόληψης

Σχολαστικός και αυστηρός έλεγχος της διαδικασίας κονσερβοποίησης τόσο σε οικιακό όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο.

Εκπαίδευση των ατόμων που ασχολούνται με την κονσερβοποίηση, για τον τρόπο μετάδοσης του κλωστηριδίου, την καταστροφή της τοξίνης και των σπόρων.

Προσεκτική επιλογή των κονσερβών κατά την αγορά τους, δεν αγοράζουμε κονσέρβες που εμφανίζουν διόγκωση, φέρουν χτυπήματα και οξειδώσεις, καθώς ελέγχουμε πάντοτε και την ημερομηνία λήξης.

Όταν καταναλώνουμε κονσερβοποιημένα τρόφιμα καλό θα είναι τα επεξεργαζόμαστε θερμικά πριν τα καταναλώσουμε, καθώς επίσης μπορούμε να προσθέτουμε και λεμόνι το οποίο δημιουργεί όξινο περιβάλλον.

Δεν καταναλώνουμε τρόφιμα με αλλοιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όπως η οσμή, η γεύση, και το χρώμα, και πριν τα απορρίψουμε καλό θα είναι να τα βράσουμε πρώτα.

Διαβάστε περισσότερα...

Πριβέ κλινικές τα στρατιωτικά νοσοκομεία



Σοβαρό πρόβλημα η πρόωρη αποχώρηση από το Σώμα.

Σε προθαλάμους ιδιωτικών ιατρείων έχουν μετατραπεί πολλές στρατιωτικές κλινικές, όπως προκύπτει από στοιχεία που συνέλεξε το υπουργείο. Σοβαρό πρόβλημα η πρόωρη αποχώρηση από το Σώμα και η συσσώρευση πλήθος γιατρών σε δημοφιλείς ειδικότητες.

Το ελληνικό Δημόσιο επί δεκαέξι χρόνια αναλαμβάνει τις σπουδές, την ειδίκευση και τη μετεκπαίδευσή τους στο εξωτερικό και εν συνεχεία τους στέλνει στην «αγκαλιά» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πρόκειται για τους στρατιωτικούς γιατρούς που δεν πληρώνουν αλλά μόνο πληρώνονται...

Δικαίως οι στρατιωτικοί γιατροί θεωρούνται η «ελίτ» της ιατρικής. Ενώ δεν πληρώνουν δεκάρα τσακιστή για τις σπουδές και τη μετεκπαίδευσή τους, όταν μπαίνουν στην παραγωγή δεν περιορίζονται απλώς στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Τους δίνεται η δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης να κάνουν και ακαδημαϊκή καριέρα...

Με όλα αυτά τα προνόμια οι στρατιωτικοί γιατροί ξεμυαλίζονται ευκολότερα. Φροντίζουν να αποστρατεύονται πιο γρήγορα χωρίς να έχουν κάνει απόσβεση του κόστους σπουδών και εξειδίκευσής τους. Μα και όσοι παραμένουν στο στράτευμα εκμεταλλεύονται προς όφελός τους τις δυνατότητες που τους παρέχουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Όπως αποκαλύπτεται σε σχετική έρευνα του υπουργείου Άμυνας, τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε πριβέ κλινικές για την εξυπηρέτηση της πελατείας των γιατρών! Τα στοιχεία, συγκλονιστικά και άκρως αποκαλυπτικά από πρόσφατη έρευνα που έκανε το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», ενδεικτική είναι η περίπτωση του ΝΙΜΤΣ. Από τον κύκλο εργασιών όλων των στρατιωτικών νοσοκομείων προέκυψε ότι στα εξωτερικά ιατρεία του 424 της Θεσσαλονίκης και του 401 της Αθήνας το 2010 εξυπηρετήθηκαν 150.000 ασθενείς σε καθένα από αυτά, ενώ στο ΝΙΜΤΣ εξυπηρετήθηκαν μόνο 50.000 ασθενείς. Μάλιστα εκ των νοσηλευομένων στο ΝΙΜΤΣ το 35% είναι μη δικαιούχοι και οι μισοί από αυτούς προσήλθαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ως... έκτακτα περιστατικά, προφανώς δασκαλεμένοι από τους θεράποντες ιατρούς. Άλλωστε αποτελεί "κοινό μυστικό" στα στρατιωτικά νοσοκομεία ότι συγκεκριμένος αριθμός κλινών διατίθεται στους διευθυντές κλινικών προκειμένου να εξυπηρετήσουν ιδιώτες ασθενείς τους.

Προβλήματα από την πρόωρη αποστράτευση

Η Διεύθυνση Υγειονομικού παραδέχεται ότι: «Οι στρατιωτικοί γιατροί είναι υψηλής εξειδίκευσης και εμπειρίας, οι οποίοι ωστόσο για διαφόρους λόγους αποχωρούν πρόωρα από τον ενεργό Στρατό». Η αρμόδια Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ υπογραμμίζει το πρόβλημα της πρόωρης αποχώρησης έχοντας υπόψη της ότι τα συγκεκριμένα στελέχη αποκτούν επιστημονική έμπειρα δέκα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους από τη ΣΣΑΣ, έχοντας πια τον βαθμό του Ταγματάρχη.

Όπως τονίζεται στη σχετική μελέτη: «Ο μεγάλος αριθμός των αποχωρούντων πρόωρα στελεχών δημιουργεί προβλήματα. Η απώλεια εμπείρων στελεχών στην πιο παραγωγική ηλικία, για ένα υγειονομικό σύστημα είναι προφανώς αντιοικονομική και αντιπαραγωγική».

Σύμφωνα με την ίδια τη Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, η δυνατότητα της κατ' εξαίρεση ιδιωτικής άσκησης του επαγγέλματος στους στρατιωτικούς γιατρούς δημιουργεί τις εξής παρενέργειες:

Παρασύρονται σε αποστρατεία πρόωρα, αξιωματικοί στην πιο παραγωγική ηλικία (αντισυνταγματάρχες - συνταγματάρχες). Κάθε χρόνο ο αριθμός των στρατιωτικών γιατρών που αποστρατεύεται είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με όλων των άλλων Σωμάτων από τις παραγωγικές σχολές.

Νέοι Ιατροί (λοχαγοί - ταγματάρχες) μετά την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής προσλαμβάνονται σε ΑΕΙ ως λέκτορες, παραιτούμενοι από τις Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς να υποχρεούνται σε εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων, εκμεταλλευόμενοι σχετική τροπολογία νόμου.

Άρνηση των Ιατρών (χρησιμοποιώντας κάθε είδους μέσον) να μετατεθούν ή να τοποθετηθούν σε θέσεις που τους στερούν οικονομικά οφέλη, είτε άμεσα είτε έμμεσα, με τη μορφή επαγγελματικών εμπειριών, επαφών και τίτλων, με έσχατο μέσο άρνησης την υποβολή παραίτησής τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Θα διαβάζουν τη σκέψη μας




Επιστήμονες είδαν κινούμενες εικόνες στο μυαλό των ανθρώπων.


Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια βρίσκονται πολύ κοντά στο να διαβάσουν τη σκέψη των ανθρώπων, καθώς όπως αναφέρουν είδαν για πρώτη φορά κινούμενες εικόνες μέσα στο μυαλό ανθρώπων, τις οποίες κατάφεραν να προβάλουν σε οθόνη υπολογιστή.

Την ώρα που ο θεατής έβλεπε ένα βίντεο, οι ανακατασκευασμένες εικόνες που είχαν δημιουργηθεί μέσω καταγραφής της εγκεφαλικής δραστηριότητας προβάλλονταν, με μία σχετική αλλοίωση.

Προέκυψε τελικά ένα θολό αλλά συνεχόμενο βίντεο που αποτελεί την αναπαράσταση της πραγματικής ταινίας, όπως έχει καταγραφεί στο νου.

 


Πρόκειται, στην ουσία, για το πιο πετυχημένο μέχρι σήμερα πείραμα που «μεταφράζει» τα εγκεφαλικά σήματα, τα οποία αντιστοιχούν σε κινούμενες εικόνες.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Θωμάς Νασελάρης, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Τζακ Γκάλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό βιολογίας «Current Biology», δηλώνουν πως η τεχνολογία ανοίγει πλέον το δρόμο να «μεταφράζονται» οι μνήμες μας -και ίσως τα όνειρά μας- σε μια οθόνη.

«Ανοίγουμε πια ένα παράθυρο στις ταινίες του μυαλού μας. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την αναπαραγωγή των εσωτερικών μας εικόνων», δήλωσε ο Γκάλαντ.

Στο μέλλον η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον τους, λόγω εγκεφαλικού ή κώματος.
Διαβάστε περισσότερα...

«Θέλουμε ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον»



Καίρια ζητήματα για τη φαρμακοβιομηχανία ανέδειξε ο αντιπρόεδρος της Novartis, Κ. Φρουζής.

Στο panel των ομιλητών της συζήτησης μεταξύ του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα, Bob Traa, του υπουργού Οικονομικών και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και των παραγωγικών, φορέων και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας μας, συμμετείχε και ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

Ο κ. Φρουζής, Αντιπρόεδρος της Novartis Hellas και Γενικός Γραμματέας του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας), αναλαμβάνοντας πρόσφατα και τη θέση του Γενικού Διευθυντή της εταιρίας συμμετείχε στη συζήτηση, με το διευρυμένο ρόλο του ως εκπροσώπου τόσο της Φαρμακοβιομηχανίας όσο και της εταιρίας Novartis Ηellas, η οποία και υποστήριξε τη διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου.

Ο κ. Φρουζής μέσα από την τοποθέτησή του ανέδειξε καίρια ζητήματα για τη φαρμακοβιομηχανία στο σημερινό περιβάλλον, το μέγεθος της συμβολής του κλάδου στην προσπάθεια εξοικονόμησης δημοσίων πόρων, στη μεταρρύθμιση που συντελείται στο χώρο της Υγείας αλλά και στη συνεισφορά του κλάδου και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, πολυεθνικών και ελληνικών, για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ο κ. Φρουζής τόνισε μεταξύ άλλων «όσο δεν στηρίζουμε τις Φαρμακευτικές επιχειρήσεις είτε πολυεθνικές είτε σοβαρές ελληνικές επιχειρήσεις στον κλάδο, τόσο τα έσοδα θα είναι συνεχώς μικρότερα, τόσο η κοινωνική και η οικονομική προσφορά των επιχειρήσεων θα μειώνεται και τόσο η ανεργία θα εκτοξεύεται κάθε 3μηνο».

Ανέφερε ότι από το τέλος του 2009 λόγω της επερχόμενης κρίσης η φαρμακοβιομηχανία είχε προτείνει μία σειρά από συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα. Τα περισσότερα απ΄ αυτά υιοθετήθηκαν και είχαν ως κατάληξη, σε 2 χρόνια (2010-2011), τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από 2 δισ. ευρώ, μειούμενη δηλαδή κατά 33% και κατ’ επέκταση μεγάλο πλήγμα στο τζίρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα για το 2012, προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω η δαπάνη κατά περίπου 800 εκατομμύρια στα ταμεία και νοσοκομεία γεγονός που σημαίνει πολύ πρακτικά, ότι σε τρία χρόνια 2010, 2011, 2012, θα έχουμε μείωση 3 δισ. ευρώ στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή μείωση κατά 45%. Όταν μάλιστα παραμένουμε απλήρωτοι με χρέη δισ. ευρώ που συσσωρεύονται από Νοσοκομεία και ΙΚΑ.

Ο κ. Φρουζής υπογράμμισε ότι η δημόσια δαπάνη στο φάρμακο αντιπροσωπεύει το 2011 το 16% στη συνολική δαπάνη υγείας και το 12% στα συνολικά κόστη των Νοσοκομείων. Άρα υπάρχει ένα υπόλοιπο της τάξεως του 85% που δεν είναι φάρμακο αλλά είναι κόστη υγείας. «Για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της υγείας, σαφώς πρέπει να εξορθολογισθεί και το υπόλοιπο 85% και όχι μόνο να ξεζουμίζουμε εντός ή εκτός εισαγωγικών το φάρμακο», είπε.

Σημείωσε δε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι το μόνο μέτρο που πραγματικά που μπορεί να έχει ένα βιώσιμο αποτέλεσμα στην εξοικονόμηση των δαπανών, καθώς μπορεί να ελέγξει τη συνταγογράφηση και να επιφέρει άμεσα περαιτέρω εξοικονόμηση στο Κράτος.

Πολύ σημαντική ήταν και η τοποθέτησή του σχετικά με την ανταμοιβή των Καινοτόμων Φαρμάκων. Συγκεκριμένα τόνισε ότι, θα πρέπει η πολιτεία να δώσει κίνητρα και να ανταμείψει τις καινοτόμες φαρμακοβιομηχανίες αλλά και την έρευνα & ανάπτυξη με στόχο τη διατήρηση και προσέλκυση ελληνικών και ξένων κεφαλαίων για έρευνα αλλά και προς όφελος της Ανάπτυξης της χώρας, του Επιστήμονα και του Ασθενή.

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη Novartis Hellas ως παράδειγμα για την προστιθέμενη αξία που προσφέρει μια πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. «Η Novartis», είπε, «είναι μια εταιρεία που υπάρχει παντού στον κόσμο, με τεράστια προσήλωση στην καινοτομία και στην έρευνα, όπου περίπου το 20% του τζίρου της επανεπενδύεται ετησίως στην έρευνα, leader στην κατηγορία της, με πάνω από μισό δις δολάρια στην Ελλάδα το 2010.

Στην Ελλάδα έχει έντονη outsourced παραγωγική διαδικασία πολλών εκατομμυρίων τεμαχίων, ενώ διατηρεί στρατηγικές συμμαχίες με επιλεγμένες ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις δίνοντάς τους μόνο για το 2010 σκευάσματα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Έχει επίσης μια επενδυτική κλινική δραστηριότητα σε Έρευνα & Ανάπτυξη (Research & Development, R&D) και υποστήριξη στην Ελλάδα αξίας 28 εκατομμυρίων δολαρίων και στο σύνολο μια οικονομική συνεισφορά σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, εισφορές, μισθούς, προστιθέμενη αξία παραγωγής και σε λοιπά, που αγγίζει τα 160 εκατομμύρια μόνο το 2010!

Ο κ. Φρουζής έκλεισε την ομιλία του στο συνέδριο με τη φράση: «Εγώ αυτό που θα ήθελα να ζητήσω και από τον εκπρόσωπο του IMF αλλά και από τον υπουργό είναι το απλούστερο. Θέλουμε παρά την κρίση ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον ως φαρμακοβιομηχανία, εφόσον αναγνωρίζετε κι εσείς ότι κάνουμε το χρέος μας. Ένα περιβάλλον, που δε θα είναι επίμονα εισπρακτικό και εναντίον του φαρμάκου.

Το μοντέλο αυτό δεν είναι βιώσιμο ούτε για μας αλλά ούτε για τη χώρα. Χρειαζόμαστε ένα περιβάλλον που δε θα φθονεί τις υγιείς επιχειρήσεις, και που δε θα φοβίζει και αποθαρρύνει τους μετόχους μας και τους εταίρους μας εκτός συνόρων. Πιστεύω ότι αυτά τα οποία ζητούμε είναι η μόνη πρακτική συνταγή για να ξεφύγουμε όλοι μαζί από αυτή την καθίζηση που περνάει η χώρα μας».


Διαβάστε περισσότερα...

Μάθετε για τον γλυκαιμικό δείκτη



Ένα χρήσιμο εργαλείο για την διατροφή μας.

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα διατροφικό εργαλείο που αναπτύχθηκε πριν από περίπου χρόνια με στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση των διατροφικών συστάσεων και σύμφωνα με το οποίο τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες κατατάσσονται ανάλογα με την ικανότητά τους να αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος.

Πολλές μελέτες που έχουν εξετάσει την επίδραση μιας δίαιτας χαμηλού έναντι υψηλού γλυκαιμικού δείκτη σε πολλές παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία, έχουν δείξει ότι μια δίαιτα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Αντιθέτως, μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη φαίνεται να έχει ωφέλιμη επίδραση στον έλεγχο του σακχάρου ατόμων με διαβήτη.

Η συμβουλή να τρώμε λιγότερους απλούς (ζάχαρη) και περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες (σιτηρά, δημητριακά, όσπρια) βασίστηκε στην υπόθεση ότι η κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων θα οδηγούσε σε μικρότερη αύξηση του σακχάρου του αίματος συγκριτικά με τα τρόφιμα που περιέχουν σάκχαρα Αυτή η υπόθεση όμως αποδείχτηκε υπερβολικά απλή γιατί η αύξηση του σακχάρου του αίματος μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου που περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες ποικίλει σημαντικά από τρόφιμο σε τρόφιμο και επιπλέον δεν είναι η ίδια σε όλα τα άτομα ακόμα και εάν καταναλώσουν την ίδια ποσότητα υδατανθράκων.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι υδατάνθρακες των τροφών διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την ικανότητά τους να πέπτονται και να απορροφώνται στο πεπτικό σύστημα, γεγονός που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, που έχουν να κάνουν με τους ίδιους τους υδατάνθρακες (φύση του αμύλου κλπ), τη μέθοδο μαγειρέματος της τροφής, την περιεκτικότητα του τροφίμου σε φυτικές ίνες, λίπος και πρωτεΐνες καθώς και παραμέτρους που επηρεάζουν την κινητικότητα και τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Πώς μπορεί να μας χρησιμεύσει στην πράξη ο γλυκαιμικός δείκτης;
Ένας προτεινόμενος λοιπόν τρόπος για τον προσδιορισμό της αύξησης του σακχάρου του αίματος ανάλογα με τα υδατανθρακούχα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι ο γλυκαιμικός δείκτης. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, δίνεται στα τρόφιμα μια τιμή που ανταποκρίνεται στο πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη και η απορρόφησή τους μετά την κατανάλωση τους. Ένα τρόφιμο θεωρείται χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη εάν έχει τιμή < 55, μέτριου γλυκαιμικού δείκτη εάν έχει τιμή 56-69 και υψηλού γλυκαιμικού δείκτη εάν έχει τιμή > 70.

Εξετάζοντας το γλυκαιμικό δείκτη διαφόρων τροφών βλέπουμε όμως και κάποια απροσδόκητα αποτελέσματα. Για παράδειγμα η γλυκόζη έχει γλυκαιμικό δείκτη 100, η σουκρόζη (ζάχαρη) 65, η λακτόζη (γάλα) 46, η φρουκτόζη 23, οι ψητές πατάτες 121, τα δημητριακά (νιφάδες σιταριού) 119, το άσπρο ψωμί 100, οι φακές 40, τα μακαρόνια 58 και το ρύζι 78. Είναι λοιπόν φανερό ότι η επιτραπέζια ζάχαρη έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από πολλά άλλα τρόφιμα όπως τη γλυκόζη, τις πατάτες, τα δημητριακά, το ρύζι, το άσπρο ψωμί κ.α. Γενικά, τα ραφιναρισμένα σιτηρά προϊόντα και οι πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα όσπρια και τα μη επεξεργασμένα σιτηρά έχουν μέτριο γλυκαιμικό δείκτη και τα μη αμυλούχα λαχανικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Επιπλέον, επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μας βοηθά να επιλέξουμε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες με σκοπό τη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης και τον καλύτερο μεταβολικό έλεγχο του διαβήτη.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα στην Ελλάδα



Τα καρδιαγγειακά ευθύνονται για το 50% της συνολικής θνησιμότητας.

Τα σημαντικότερα Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΜΝΜ) στην Ελλάδα είναι οι καρδιοπάθειες, οι νεοπλασματικές ασθένειες, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία, και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.

Ειδικότερα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 48% του συνόλου των θανάτων στην Ευρώπη (54% στις γυναίκες και 43% στους άνδρες), ενώ στην Ελλάδα ενοχοποιούνται για το 50% της συνολικής θνησιμότητας του πληθυσμού.

Οι νεοπλασματικές ασθένειες αποτελούν τη δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου στην κατηγορία των ΜΜΝ. Η θνησιμότητα από νεοπλασματικές ασθένειες στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από του ευρωπαϊκού μέσου όρου (153.5 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού έναντι 169/100.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και έχει παραμείνει σχετικά σταθερή κατά τα τελευταία 25 έτη.

Παρά την ανάπτυξη νέων θεραπειών και την εφαρμογή προγραμμάτων δημόσιας υγείας, η θνησιμότητα από τον καρκίνο έχει παραμείνει σταθερή κατά τα τελευταία χρόνια. Έτσι, μία νέα σειρά στρατηγικών είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι από τα συχνότερα ΜΜΝ παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα ο επιπολασμός της νόσου αγγίζει το 9% ενώ η πραγματική θνησιμότητα συνολικά υποεκτιμάται. Η παχυσαρκία είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου στον κόσμο. Στην Ελλάδα, 8% του πληθυσμού πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και περίπου το ίδιο ποσοστό θανάτων ετησίως αποδίδονται σε αυτά.

Προσφάτως, σημαντική θέση στα ΜΜΝ καταλαμβάνουν οι ψυχικές διαταραχές και τα ψυχιατρικά νοσήματα. Η κατάθλιψη, για παράδειγμα, θεωρείται υπεύθυνη για την απώλεια 8% του συνόλου των ετών απώλειας ζωής, λόγω ασθένειας ή αναπηρίας, στην Ελλάδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων AIDS



Αγγίζει το 1000% από τις αρχές του 2011 μέχρι σήμερα, είπε ο Λοβέρδος.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος έκρουσε σήμερα καμπανάκι κινδύνου για τη δημόσια υγεία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, για τις μεταδιδόμενες ασθένειες, λόγω της παράνομης μετανάστευσης, τονίζοντας ότι «ξεχασμένες ασθένειες», όπως η ελονοσία και η φυματίωση, κάνουν την επανεμφάνισή τους, ενώ το AIDS παρουσιάζει
τρομακτική αύξηση στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Όπως είπε ο υπουργός, το 2010 καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων AIDS κατά 580%, ενώ το 2011 η αύξηση αγγίζει έως σήμερα το 1.000%.

Οι αφορμές του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων του AIDS στην Ελλάδα είναι η πορνεία από μη νόμιμα εκδιδόμενες αλλοδαπές και οι σύριγγες των ναρκωτικών.

Από τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Υγείας έχει ενημερώσει όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς για το πρόβλημα με τις μεταδιδόμενες ασθένειες, λόγω της παράνομης μετανάστευσης.

«Εδώ έχουμε εμφάνιση του προβλήματος, το οποίο θα περάσει στην ελληνική οικογένεια και από την Ελλάδα με τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων, που είναι ο στόχος τους στην υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, σημείωσε ότι ο Υγειονομικός χάρτης της Ευρώπης θα αλλάξει και αυτή η αλλαγή θα περάσει από την Ελλάδα.

«Χτυπάμε μία καμπάνα κινδύνου», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, καθώς οι μεταδιδόμενες με τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες συνδέονται και χρειάζεται απαραίτητα πάνω απ' όλα η ευρωπαϊκή, αλλά και η διεθνής συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε το θέμα.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τα Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το νέο γραφείο του Οργανισμού, που ιδρύεται στην Αθήνα, είναι αφιερωμένο στην πρόληψη και τον έλεγχο των Μη Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΜΜΝ) στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Τα Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στη γηραιά ήπειρο. «Είναι υπεύθυνα για το 86% του συνόλου των θανάτων και για το 77% της συνολικής νοσηρότητας του ευρωπαϊκού πληθυσμού», επισήμανε η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Τζένη Κρεμαστινού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται πως κάθε χρόνο 36 εκατ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από Μη Μεταδιδόμενα Χρόνια Νοσήματα.

Στην Ελλάδα, 40% του πληθυσμού πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και ψυχικές ασθένειες) και περισσότερο από 50% των χαμένων χρόνων ζωής (Lost Life Years-LLY) αποδίδονται σε αυτά.

Τα νοσήματα αυτά έχουν προκύψει από την υιοθέτηση συνηθειών-παραγόντων κινδύνου, όπως η χρήση καπνού και αλκοόλ, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη και αλάτι και από την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, ανέφερε η κ. Κρεμαστινού.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο του ΠΟΥ για τα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα θα επικεντρώνεται στην παροχή τεχνικής υποστήριξης των χωρών της Ευρώπης, «προκειμένου να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές και δράσεις για την αντιμετώπιση των Μη Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, ειδικά σε επίπεδο πρόληψης», είπε η κ. Κρεμαστινού.


Διαβάστε περισσότερα...

Άγνωστη λέξη το προφυλακτικό για τους νέους



Προβληματίζουν τα αποτελέσματα έρευνας.

Όλο και περισσότεροι νέοι στον κόσμο έχουν σεξουαλικές σχέσεις χωρίς καμία προφύλαξη και μια έρευνα που έγινε για την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης φέρνει στο φως ανησυχητικά στοιχεία.

Ο αριθμός των νέων που κάνουν σεξ με ένα νέο σύντροφο χωρίς καμιά προφύλαξη αυξήθηκε κατά 111% στη Γαλλία, 39% στις ΗΠΑ και 19% στην Βρετανία, τα τελευταία τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι νέοι, σε όποιο σημείο του κόσμου και αν βρίσκονται συναντούν εμπόδια που δεν τους επιτρέπουν να αποκτήσουν αξιόπιστες πληροφορίες για το σεξ και την αντισύλληψη και αυτός ίσως να είναι ο λόγος της μεγάλης διάδοσης μύθων και παρανοήσεων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της φαρμακοβιομηχανίας Bayer με τη συμμετοχή 11 διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Περισσότεροι από 6.000 νέοι από 26 χώρες, ανάμεσά τους η Χιλή, η Πολωνία και η Κίνα, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το σεξ και την αντισύλληψη.

Οι απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες ανάμεσα στους νέους ανθρώπους είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, που θεωρούν ότι η αύξηση του ποσοστού των νέων που έχουν σεξουαλικές σχέσεις χωρίς προφύλαξη, οφείλεται στην έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Στην Ευρώπη, μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες έχουν κάποιου είδους σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, σε σύγκριση με τα τρία τέταρτα στη Λατινική Αμερική, την Ασία και τις ΗΠΑ.

Επίσης πολλοί από τους νέους που ρωτήθηκαν δήλωσαν πως ντρέπονται να ζητήσουν πληροφορίες από τους ειδικούς για θέματα αντισύλληψης.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην Αίγυπτο πιστεύουν ότι το να κάνουν μπάνιο ή ντους μετά το σεξ προλαμβάνει την εγκυμοσύνη και περισσότεροι από το 25% στην Ταϊλάνδη και την Ινδία θεωρούν ότι το σεξ τις ημέρες της εμμηνόρροιας είναι η τέλεια αντισύλληψη.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήστε τις εργασιακές επιδόσεις σε… 10 λεπτά!



Προμηθευτείτε ενέργεια!
Άλλη μία από αυτές τις περίεργες μέρες στη δουλειά, που το μυαλό υπολειτουργεί και το σώμα επιτελεί μηχανικά τις λειτουργίες του. Από αυτές που οι λέξεις στην οθόνη του υπολογιστή αρχίζουν να μοιάζουν με καρικατούρες και τα βλέφαρά σας έχουν μία πτωτική τάση, σαν να σας προκαλούν να τα παρατήσετε όλα και να πέσετε για ύπνο…

Ένα δεκάλεπτο διάλειμμα σίγουρα θα βοηθούσε. Μπορεί να μη συγκρίνεται με ένα 10ήμερο αδείας, παρόλα αυτά θα σας προμηθεύσει με την ενέργεια που χρειάζεστε προκειμένου να εργαστείτε αποτελεσματικά. Πώς να το αξιοποιήσετε;

«Η καλή μέρα, απ’ το πρωί φαίνεται»: αλλά οι έντονοι ρυθμοί ζωής συχνά μας αναγκάζουν να παραλείπουμε το πρώτο και βασικότερο γεύμα της ημέρας. Αν κι εσείς ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που φτάνουν στη δουλειά τους νηστικοί, τουλάχιστον φροντίστε να κάνετε ένα διάλειμμα και να καταναλώσετε εκεί το πρωινό σας. Πώς αλλιώς θα εξασφαλίσετε τα απαραίτητα επίπεδα ενέργειας για να αντεπεξέλθετε στις αυξημένες απαιτήσεις;

Προσθέστε κίνηση: Επιλέξτε τα σκαλιά αντί για το ασανσέρ, φροντίστε να αναλάβετε οι ίδιοι κάποιες εξωτερικές δουλειές ή περπατήστε λίγη ώρα στους διαδρόμους της εταιρίας σας. Ένας σωματικά δραστήριος τρόπος ζωής συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους ιστούς, εξασφαλίζοντας μέσα σε όλα τ’ άλλα και την αντοχή σας!

Πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ: Η καφεΐνη που περιέχει ο καφές ασκεί ήπια διεγερτική δράση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η προσοχή, η συγκέντρωση και η βραχυπρόθεσμη μνήμη σας. Δώστε λοιπόν 10 λεπτά «άδεια» στον εαυτό σας να απολαύσετε τον παγωμένο φραπέ σας ή ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ, η καφεΐνη τους θα σας διεγείρει το πνεύμα, ενώ ταυτόχρονα θα προσλάβετε και μια ισχυρή δόση αντιοξειδωτικών.

Φάτε σοκολάτα: Λόγω της περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικά συστατικά, έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ άλλες μελέτες υποστηρίζουν πως συμβάλλει στην ενίσχυση της μνήμης. Μπορεί να είναι «διεγερτική», όμως μη ξεχνάτε πως μια πλάκα σοκολάτας 100γρ έχει κατά μέσο όρο 500-550 θερμίδες. Εντάξτε τη στη διατροφή σας μέτρο όταν πραγματικά χρειάζεστε ένα γλυκό break!

Γελάστε: Μπορεί ακόμη να μην υπάρχουν μελέτες που δείχνουν συσχέτιση ανάμεσα στο γέλιο και την υγεία, κανένας όμως δε μπορεί να αμφισβητήσει πως γελώντας θα φτιάξετε τη διάθεσή σας. Έτσι κατά τη διάρκεια του διαλείμματός σας αναζητήστε κάτι που θα «σπάσει» το χειλάκι σας. Εντοπίστε αστεία videos, διαβάστε το αγαπημένο σας blog, ή πειράξτε κάποιον συνάδελφό σας. Άλλωστε, εργασία και χαρά πρέπει πάντοτε να πάνε.. «πακέτο»!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή και ασφάλεια των τροφίμων στα σχολεία



Ποια είναι τα ευπαθή προϊόντα και τι πρέπει να προσέχουμε.

Στο πλαίσιο της σωστής διατροφής και της ασφάλειας των τροφίμων στα σχολεία ο ΕΦΕΤ δίνει διατροφικές συστάσεις και προτάσεις για καλύτερη επιλογή τροφίμων στο σχολείο.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας τρώγοντας ένα καλό πρωινό (κατά προτίμηση στο σπίτι).
Ο ΕΦΕΤ αναφέρει ακόμη ότι στο σχολείο το κολατσιό πρέπει να περιλαμβάνει κάποια από τα είδη του κυλικείου, όπως:

Αναφέρει ότι η καθημερινή διατροφή των παιδιών πρέπει να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα (πχ γάλα, γιαούρτι) χαμηλά σε λιπαρά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου στη διατροφή. Η περιεκτικότητα ασβεστίου στο γάλα με χαμηλά λιπαρά είναι η ίδια με αυτή στο πλήρες γάλα.

Φρούτα (κατά προτίμηση εποχιακά φρέσκα φρούτα). Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ παράλληλα είναι χαμηλά σε θερμίδες. Μπορείτε να εντάξετε στο κολατσιό σας με μέτρο την κατανάλωση ενός φυσικού χυμού. Πίνοντας όμως ένα χυμό φρούτων προσλαμβάνετε λιγότερες φυτικές ίνες από ότι αν καταναλώνατε τα αντίστοιχα φρούτα.

Στo σάντουιτς ή στο τοστ προτιμάτε ψωμί ολικής αλέσεως, διότι περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το λευκό ψωμί.

Καλή επιλογή σνακ αποτελεί επίσης και το σουσαμένιο κουλούρι, καθώς και άλλα προϊόντα που περιέχουν σουσάμι (όπως το παστέλι) αλλά και ξηρούς καρπούς.

Πίνετε αρκετό νερό για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σας.

Περιορίστε την κατανάλωση ποτών και ροφημάτων που είναι υψηλά σε σάκχαρα και θερμίδες, καθώς και των πολλών γλυκισμάτων. Μειώνοντας την υπερβολική κατανάλωση σακχάρων, μειώνετε τον κίνδυνο τερηδόνας και παχυσαρκίας.

Φροντίστε να γυμνάζεστε καθημερινά και να διατηρείτε φυσιολογικό για την ηλικία σας βάρος. Η ποσότητα κατανάλωσης κάποιων τροφών πλούσιων σε λίπος ή/και σάκχαρα και η έλλειψη άσκησηςευθύνονται για την παχυσαρκία.

Δεν πρέπει να καταναλώνουμε ένα τρόφιμο από το κυλικείο.

Πολλές φορές όταν ένα τρόφιμο είναι επιμολυσμένο και ακατάλληλο είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε, ιδιαίτερα αν η αλλοίωσή του είναι στα αρχικά στάδια. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που έχουμε ενδείξεις ότι ένα τρόφιμο είναι ακατάλληλο όπως όταν η συσκευασία του είναι ανοιγμένη ή σκισμένη, όταν το χρώμα ή η υφή, η μυρωδιά και η γεύση του τροφίμου είναι διαφορετικά από ότι συνήθως, όταν είναι εμφανώς αλλοιωμένο και γενικά σε κάθε περίπτωση που μας δημιουργηθεί υποψία.

Ποια είναι τα ευπαθή και ευάλωτα τρόφιμα;

Από τα τρόφιμα που διατίθενται στο κυλικείο θα πρέπει να διατηρούνται σε ψυγείο τα φρέσκα γάλατα (τα υψηλής παστερίωσης δεν χρειάζεται μέχρι να ανοιχθούν), το ρυζόγαλο και η κρέμα, τα σάντουιτς και τα τοστ πριν ψηθούν, ορισμένοι χυμοί (εξαρτάται από το είδος), τα γιαούρτια, ενώ το καλοκαίρι συστήνεται και οι σοκολάτες να διατηρούνται εντός ψυγείου.

Σε θερμοθάλαμο πρέπει να διατηρούνται οι έτοιμες τυρόπιτες και σπανακόπιτες. Τα υπόλοιπα τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον και να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

Τι πρέπει να προσέχουμε στις συσκευασίες των τροφίμων;

Την ένδειξη χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας / τελική ημερομηνία ανάλωσης ("ημερομηνία λήξης"). Οι ενδείξεις αυτές χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν για πόσο καιρό ένα τρόφιμο διατηρεί τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και είναι ασφαλής η χρήση του.

Τα συστατικά. Μας δίνουν πληροφορίες για την σύνθεση του τροφίμου.
Διατροφικές Πληροφορίες. Αυτές μέχρι στιγμής δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά όταν υπάρχουν πρέπει να αναγράφονται με συγκεκριμένο τρόπο. Μας δίνουν πληροφορίες για την ενεργειακή αξία του τροφίμου, καθώς και την περιεκτικότητά του σε θρεπτικές ουσίες όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες κ.α.

Την ποσότητα του τροφίμου (βάρος ή όγκος).

Τα στοιχεία του παρασκευαστή ή συσκευαστή ή διακινητή. Καθορίζει ποιος είναι "υπεύθυνος" για την ασφάλεια του συγκεκριμένου τροφίμου.

Κατάλογος επιτρεπόμενων προϊόντων στα σχολικά κυλικεία
1. Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας).

2. Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g).

3. Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g)

4. Μουστοκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g)

5. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g)

6. Τυρόπιτα ή σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι.

7. Γιαούρτι «παντός τύπου».

8. Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία).

9. Ξηρά φρούτα, όπως σύκα δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).

10. Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα).

11. Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml).

12. Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml).

13. Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.

14. Καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).

Για τα σχολικά κυλικεία των Γυμνασίων, Λυκείων και Νυχτερινών Σχολείων στο παραπάνω κατάλογο προστίθενται και:

1. Ξηροί καρποί, ανάλατοι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).

2. Μέλι, σε ατομική συσκευασία.

3. Χαλβάς και παστέλι «παντός τύπου» (σε ατομική συσκευασία έως 50g).

4. Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση (σε μικρή συσκευασία έως 30g).


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκαν τα κρούσματα καρκίνου του ήπατος



Εν μέρει αυτό αποδίδεται στην αύξηση του όγκου των μεταναστών.

Την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως ο καρκίνος του ήπατος παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημαντικό μερίδιο της αύξησης, που παρατηρείται στην Ελλάδα, αποδίδεται στους μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες με υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας.

«Πράγματι, έχουμε αύξηση κι αυτό γιατί στη χώρα μας κατοικούν πλέον εκατομμύρια μετανάστες με προέλευση από χώρες με υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας», αναφέρει ο χειρουργός της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου («Αγία Όλγα»), Σπύρος Δελής.

Όπως εξηγεί ο κ. Δελής, ο καρκίνος του ήπατος παρουσιάζεται ως πρωτοπαθής (ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα-χολαγγειοκαρκίνωμα) και δευτεροπαθής (μεταστατικός καρκίνος από το πεπτικό, τον μαστό, τους ενδοκρινείς αδένες, τον πνεύμονα κ.λπ.).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πρώτη κατηγορία η χειρουργική αντιμετώπιση, όταν είναι εφικτή, αποτελεί τη θεραπεία εκλογής, ενώ εναλλακτικές θεραπείες υπό τη μορφή καυτηριασμών με ραδιοσυχνότητες, ή και μικροκύματα, αποτελούν δεύτερη επιλογή σε δυνητικά μη εξαιρέσιμους όγκους. Στη δεύτερη κατηγορία και ειδικά σε όγκους που προέρχονται από το πεπτικό, η χειρουργική αφαίρεση με τις νεότερες τεχνικές αποτελεί την κύρια θεραπευτική μέθοδο σε οργανωμένα κέντρα.

Την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε σημαντικός αριθμός ηπατεκτομών, που προοδευτικά ξεπέρασε τις πενήντα το χρόνο.

Μάλιστα, η συνεχής αύξηση του αριθμού των περιστατικών κατέστησε την κλινική Κέντρο Αναφοράς.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια», τονίζει ο κ. Δελής, «στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 500 ηπατεκτομές για πρωτοπαθή και μεταστατικά νεοπλάσματα του ήπατος», ενώ η εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνικών που εφαρμόζονται διεθνώς σε συνδυασμό με λαπαροσκοπικές επεμβάσεις στο ήπαρ βοήθησαν σημαντικά στη μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών στο νοσοκομείο.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαζί ενάντια στον καρκίνο του μαστού



Η Vileda δίπλα στις γυναίκες.

Στην Vileda, δημιουργώντας συνεχώς προϊόντα υψηλής καθαριστικής δύναμης, προσπαθούμε συνεχώς να είμαστε δίπλα στις σύγχρονες αλλά και παραδοσιακές γυναίκες που θέλουν την τέλεια καθαριότητα στο σπίτι.

Βασιζόμενοι σε αυτήν την προσπάθεια, θελήσαμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να υποστηρίξουμε την γυναίκα και σε έναν άλλον τομέα της ζωής της, πιο ευαίσθητο και πιο σημαντικό. ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!

Η Vileda, θα είναι επίσημος χορηγός στον Αγώνα Greece Race for the Cure, που διοργανώνει ο μη-κερδοσκοπικός Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού « Άλμα Ζωής» σε συνεργασία με την οργάνωση Susan G.Komen for the Cure, ενάντια στον Καρκίνο του Μαστού στις 2 Οκτωβρίου στις 11:00 π.μ στο Ζάππειο.

Όλοι «Μαζί» οι υπάλληλοι της εταιρίας θα τρέξουμε μαζί με φίλους και συγγενείς μας στον Συμβολικό αυτό Αγώνα συνεισφέροντας στην προσπάθεια του Συλλόγου τόσο για σωστή πρόληψη της ασθένειας, όσο και την ενημέρωση αλλά και ψυχοκοινωνική στήριξη στις γυναίκες που έχουν νοσήσει.

Προσκαλούμε όλους τους φίλους της Vileda να γραφτούν στην ομάδα μας και … Να μας βοηθήσουν… να βοηθήσουμε την Γυναίκα!


Διαβάστε περισσότερα...

Σε «εφεδρεία» η υγεία των βρεφών της Ελλάδας



Κραυγή αγωνίας από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού
.
Την έκδηλη ανησυχία τους για την υγεία των μελλοντικών Ελλήνων εκφράζουν σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους το επιστημονικό συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, μετά την ένταξη του φορέα στη λίστα της εργασιακής εφεδρείας.

Το Ινστιτούτο του Παιδιού, που ιδρύθηκε το 1965, αποτελεί μέχρι και σήμερα το μοναδικό φορέα στη χώρα μας που προσφέρει δημόσια, δωρεάν και ολοκληρωμένη ενασχόληση με την υγεία του παιδιού. Μεταξύ άλλων, από το1973 και έπειτα διενεργεί, μέσω του Προληπτικού Ανιχνευτικού Προγράμματος Νεογνών, δωρεάν εξετάσεις για πολύ σοβαρά κληρονομικά νοσήματα σε όλα ανεξαιρέτως τα βρέφη που γεννιούνται στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την έναρξη της λειτουργίας του και μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότερα από 2,5 εκατ. παιδιά με αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση και επιτυχή αντιμετώπιση κληρονομικών γενετικών ανωμαλιών που διαφορετικά θα οδηγούσαν σε βαριές νοητικές στερήσεις και άλλου είδους βαριές παθήσεις.

Η πλήρης ανακοίνωση


«Με μεγάλη έκπληξη είδαμε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 151 φορέων που υποχρεώνονται να θέσουν το 10% του προσωπικού τους σε εργασιακή εφεδρεία.

Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ιδρύθηκε το 1965, στεγάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’ και είναι ΝΠΙΔ που εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας. Υπήρξε πάντα πρωτοπόρο στην Ελλάδα σε όλο το φάσμα της σωματικής και ψυχικής υγείας και της κοινωνικής προστασίας του παιδιού. Σήμερα παρέχει εξαιρετικά εξειδικευμένο έργο πρόληψης και δημόσιας υγείας για το σύνολο του παιδικού πληθυσμού της χώρας, ενώ παράλληλα αναπτύσσει έντονη εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα

Από το 1973 το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού εφαρμόζει το Προληπτικό Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Νεογνών το οποίο προσφέρει δωρεάν σε κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα, μέσα στα πλαίσια της προαγωγής της Δημόσιας Υγείας. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί πάνω από 2.500.000 παιδιά. Το 2010 εξετάστηκαν περισσότερα από 100.000 νεογέννητα για 4 νοσήματα (φαινυλκετονουρία, γαλακτοζαιμία, συγγενής υποθυρεοειδισμός και έλλειψη του ενζύμου G6PD). Εντοπίστηκαν όσα έπασχαν και άρχισαν έγκαιρα την κατάλληλη θεραπεία ώστε να μην εμφανίσουν βαριές βλάβες όπως νοητική υστέρηση, ίκτερο – αιμολύσεις κ.α. με αποτέλεσμα ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τη χώρα.

Εξαιρετικά σημαντικές δραστηριότητες αποτελούν η διερεύνηση, κλινική αντιμετώπιση και γενετική συμβουλευτική σε πλήθος σπάνιων παθήσεων, γενετικών και κληρονομικών μεταβολικών νοσημάτων, αναπτυξιακών διαταραχών (αυτισμός- κώφωση), διαταραχών του μεταβολισμού των οστών και ενδοκρινικών νοσημάτων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μοναδικές στη χώρα μας (μοναδικό κέντρο διάγνωσης και αντιμετώπισης της φαινυλκετονουρίας, συγγενούς υποθυρεοειδισμού, κέντρο διάγνωσης για τις νόσους Gaucher, Fabry, Pompe κα).

Παράλληλα στα πεδία της Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής εφαρμόζονται πλήθος καινοτόμων δράσεων και πιλοτικών παρεμβάσεων μέσω της λειτουργίας πρότυπου Κέντρου Υγείας Παιδιού. Τομείς όπως η προαγωγή και αγωγή της υγείας στα σχολεία, η προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού, η αντιμετώπιση των μορφών βίας κατά των ανηλίκων αναπτύσσονται πρωτοποριακά μέσω του Κέντρου για τη Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης-Παραμέλησης των Παιδιών.

Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, ένα ίδρυμα που με στοιχειώδη υποστήριξη και μικρό κόστος για το Ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να αποτελεί το μοναδικό φορέα στη χώρα που προσφέρει δημόσια, δωρεάν και ολοκληρωμένη ενασχόληση με την υγεία του παιδιού, σήμερα καλείται να μειώσει το προσωπικό του όταν:

• απασχολεί μόνο 56, υψηλής εξειδίκευσης στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και χαμηλά αμειβόμενους συνολικά εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν επωμιστεί ένα γιγαντιαίο σε διαστάσεις και ωφελιμότητα έργο

• τον τελευταίο χρόνο το συνολικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 16% λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς τη δυνατότητα αναπλήρωσης των απωλειών μέσω προσλήψεων. H προβλεπόμενη στα δύο επόμενα χρόνια μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων όλων των βαθμίδων κατά 30% λόγω συνταξιοδότησης, προοιωνίζει τον κίνδυνο διακοπής εν όλων ή εν μέρει του έργου που επιτελείται

• ειδικά οι βαθμίδες στις οποίες στοχεύει κατά προτεραιότητα η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σε ποσοστά 100% στη βαθμίδα ΥΕ και 32% στη βαθμίδα ΔΕ

• ποτέ στην ιστορία του το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού δεν χρησιμοποιήθηκε ως δεξαμενή μαζικών προσλήψεων, ούτως ώστε αυτή τη στιγμή να διαθέτει την πολυτέλεια του πλεονάζοντος προσωπικού.

Η Πολιτεία θα πρέπει να υπολογίσει τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα έχει για τη χώρα η συρρίκνωση ή η κατάργηση του έργου του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και να αποφασίσει προς όφελός της.

Από το Σύλλογο Εργαζομένων και το Επιστημονικό Συμβούλιο στο
Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.»


Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότεροι οι παχύσαρκοι από τους υποσιτιζόμενους



Τεράστιο το χάσμα πλουσίων και φτωχών.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Νέο Δελχί προειδοποίησε ότι οι παχύσαρκοι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι περισσότεροι από τους ανθρώπους που υποφέρουν από υποσιτισμό, όμως το πρόβλημα του λιμού εντείνεται στο πλαίσιο της εντεινόμενης διατροφικής κρίσης.

Ο οργανισμός με έδρα τη Γενεύη επικέντρωσε την ετήσια έκθεσή του στις καταστροφές που σημειώθηκαν σε όλο τον κόσμο και στα διατροφικά προβλήματα, ενώ δίνει ιδιαίτερη σημασία στο χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ πλούσιων και φτωχών, αλλά και την πρόσφατη αλματώδη αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού 1,5 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπέφεραν το 2010 από παχυσαρκία, ενώ 925 εκατ.α από υποσιτισμό.

«Αν η ελεύθερη αγορά δημιούργησε μία κατάσταση όπου το 15% της ανθρωπότητας πεινά, ενώ το 20% είναι παχύσαρκο, τότε κάτι δεν δούλεψε καλά», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού Μπεκέλε Γκελέτα σε ανακοίνωσή του.

Ο διευθυντής της οργάνωσης για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού Τζάγκαν Σαπαγκάιν επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ινδική πρωτεύουσα ότι «το υπερβολικό φαγητό σκοτώνει σήμερα περισσότερο απ' ό,τι η πείνα».

Σύμφωνα με τον Σαπαγκάιν το πρόβλημα του υποσιτισμού δεν οφείλεται στην έλλειψη τροφίμων στον κόσμο, αλλά στην κακή διανομή τους και στην αύξηση των τιμών τους.

Οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν αλματώδη αύξηση το 2011 σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργώντας φόβους ότι μπορεί να ξεσπάσει μία διατροφική κρίση όπως εκείνη του 2008 που είχε προκαλέσει συγκρούσεις και πολιτική αστάθεια σε πολλές χώρες.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων, που ο Ερυθρός Σταυρός αποδίδει μεταξύ άλλων στην κερδοσκοπία στις αγορές των πρώτων υλών και στις κλιματικές αλλαγές, θεωρείται μία από τις αφορμές για το ξέσπασμα των εξεγέρσεων που σημειώθηκαν φέτος στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

«Ένας νέος κύκλος πληθωρισμού καθιστά μεγαλύτερο αριθμό φτωχών ανθρώπων ακόμα πιο φτωχούς και τους οδηγεί σε σοβαρό υποσιτισμό», κατήγγειλε ο Ερυθρός Σταυρός.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα θετικά του μακροχρόνιου θηλασμού



Προστατεύει από παχυσαρκία και καρδιο-μεταβολικά νοσήματα
.
Όπως αποκάλυψε έρευνα Φιλανδών επιστημόνων ο μακροχρόνιος θηλασμός προστατεύει τις γυναίκες από τη μελλοντική παχυσαρκία και τα σχετιζόμενα μ’ αυτή καρδιο-μεταβολικά νοσήματα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο «Journal of Public Health Nutrition.

Από την αναδρομική έρευνα, που έγινε σ’ ένα δείγμα 212 γυναικών μέσης ηλικίας 48 ετών, 16-20 χρόνια μετά την τελευταία εγκυμοσύνη, προέκυψε ότι όσες μητέρες είχαν θηλάσει για λιγότερο από 6 μήνες είχαν μεγαλύτερο ποσοστό λιπώδους μάζας στο σώμα τους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Το 46,5% των γυναικών, που θήλασαν λιγότερο από 6 μήνες, είχαν υψηλό ποσοστό λίπους, σε σύγκριση με το 39% εκείνων που θήλασαν για 6 με 10 μήνες και με το 38% εκείνων που θήλασαν για περισσότερο από 10 μήνες.

Επιπλέον, η υψηλότερη λιπώδης μάζα στο σώμα των γυναικών συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερη γλυκόζη ορού (προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη), με αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης (προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη), με σημαντικά πιο αυξημένη χοληστερίνη (LDL) στο αίμα, όπως και με σημαντικά πιο αυξημένη συστολική και διαστολική πίεση αίματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή και γονιμότητα



Πώς επηρεάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αύξηση ποσοστών υπογονιμότητας σε όλο τον κόσμο. Η έναρξη της μητρότητας μετά την ηλικία των 30 και πιθανότατα προς το τέλος αυτής της δεκαετίας και αναλόγως από τους άνδρες, το στρες, κακές διατροφικές συνήθειες, αύξηση παχυσαρκίας, μειωμένη φυσική δραστηριότητα στοιχειοθετούν το πλαίσιο των αιτίων που ολοένα και περισσότερα ζευγάρια σήμερα καταφεύγουν σε εναλλακτικές μεθόδους σύλληψης.

Παχυσαρκία: πώς μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα;

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως οι παχύσαρκοι (άνδρες και γυναίκες με ΔΜΣ> 30) εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά τεκνοποίησης από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ 20-25), ενώ συνήθως περιορίζονται στο ένα παιδί, σε αντίθεση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος που εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά πολυτεκνίας.

Τα υψηλά ποσοστά λίπους στο σώμα των παχύσαρκων ανδρών σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και μειωμένα ανδρογόνων, αλλάζοντας κυρίως την ποιότητα του σπέρματος. Ακόμη, η υπερθέρμανση των όρχεων που προκαλεί η συσσώρευση λίπους σε εκείνη την περιοχή σχετίζεται με ελαττωματική σπερματογένεση. Τέλος, οι παχύσαρκοι άνδρες φαίνεται πως έχουν μειωμένο όγκο σπερματικού υγρού και αυξημένο ποσοστό αλλοιωμένων μορφολογικά σπερματοζωαρίων, ενώ δεν παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές διαφορές στην κινητικότητα.

Αντίστοιχα, φαίνεται πως η παχυσαρκία στις γυναίκες διαταράσσει τον ορμονικό κύκλο μειώνοντας τις πιθανότητες γονιμότητας. Το υπερβάλλον βάρος της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει σημαντικά και το μεταβολισμό του εμβρύου της, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα παιδιά των παχύσαρκων γυναικών είναι ακόμη περισσότερο επιρρεπή να γίνουν κι αυτά παχύσαρκα.

Το βάρος της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει ωστόσο και την ομαλή έκβασή της εφόσον το υπερβάλλον βάρος σχετίζεται με επιπλοκές στο έμβρυο και τη γυναίκα (σακχαρώδης διαβήτης της εγκυμοσύνης και η εκλαμψία). Τέλος οι παχύσαρκες γυναίκες παρουσιάζουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής από τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, ειδικά στο 1ο τρίμηνο.

Συστάσεις

1. Περιορίστε την ποσότητα του αλκοόλ. Το αλκοόλ μειώνει την κινητικότητα των σπαρματοζωαρίων και περιορίζει τον αριθμό τους. Παράλληλα μειώνει την απορρόφηση πολύτιμων και ευεργετικών στοιχείων για τη γονιμότητα όπως είναι ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

2. Περιορίστε τη ζωική πρωτεΐνη, κυρίως τα επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικο, μπέικον, ζαμπόν).

3. Εξασφαλίστε την πρόσληψη ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος συμμετέχει στη δημιουργία ενζύμων απαραίτητων για τη σπερματογένεση. Τα θαλασσινά (στρείδια), οι ξηροί καρποί και κόκκινο άπαχο κρέας είναι πλούσιες πηγές ψευδαργύρου.

4. Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων (φράουλες, πεπόνι, καρπούζι) και λαχανικών (πιπεριές) και 100% φυσικών χυμών που είναι καλές πηγές βιταμίνης C. H βιταμίνη C αυξάνει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Παράλληλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών (Α και Ε) καθώς και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών (λυκοπένιο, β-καροτίνη) που διατηρούν την ακεραιότητα των σπερματοζωαρίων από την βλαπτική δράση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών.

5. Επίσης σημαντικό ιχνοστοιχείο είναι το σελήνιο που έχει επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας και στα θαλασσινά.

6. Προτιμήστε τα εποχιακά τρόφιμα. Η χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών, επηρεάζει τη γονιμότητα. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται ξενοοιστρογόνα (xenoestrogens) και έχουν όμοια δομή με τα οιστρογόνα τους σώματος μας επηρεάζοντας την φυσιολογική ορμονική μας λειτουργία. Τη δεκαετία του 70, όπου έγινε η περίφημη «πράσινη επανάσταση» καθώς εφευρέθηκαν τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, αυξάνοντας την αγροτική παραγωγή καθώς μείωναν τις ασθένειες των φυτών (προεξάρχοντος του γνωστού DDT), παρατηρήθηκε αύξηση κατά 400% των εκτοπικών κυήσεων που αποδόθηκε στη χημική σύσταση των ουσιών αυτών. Επιλέξτε εποχιακά ή/και βιολογικά τρόφιμα και πλένετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε

Διαβάστε περισσότερα...

Εμβολιασμοί και σχολεία



Αναγκαίο να διαφυλαχθεί η υγεία των παιδιών μας.

Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς είναι μια ευκαιρία για τους γονείς να κάνουν ένα προληπτικό έλεγχο της υγείας των παιδιών τους, ελέγχοντας την όραση, την ακοή, τη σωματική τους ανάπτυξη, καθώς και τα εμβόλια που παραμελήθηκαν ή που πρέπει άμεσα να γίνουν.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι εμβολιασμοί σήμερα αποτελούν το σημαντικότερο μέσον της προληπτικής ιατρικής, και θα διαφυλάξουν την υγεία των παιδιών μας από σοβαρά προβλήματα υγείας, πολλά από αυτά θανατηφόρα, για την υπόλοιπη ζωή τους.

Στο σημείο αυτό ας δώσουμε ένα τέλος σε ανυπόστατες φήμες, που δυστυχώς κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα, και που κατηγορούν ευθέως τα εμβόλια ότι ευθύνονται για αυτισμό, σκλήρυνση κατά πλάκας και διάφορες άλλες ανοησίες.

Καμία ιατρική επιστημονική έρευνα μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι το εμβόλιο για την ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα (MMR), ευθύνεται για αυτισμό.

Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα-Β δεν έχει καμία σχέση με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι απόλυτα ασφαλές και μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί πουθενά στον κόσμο σοβαρή παρενέργεια.

Καμία εναλλακτική ιατρική μέθοδος όπως η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα εμβόλια. Η ευθύνη που έχουμε σαν γονείς και γιατροί, και έχει σαν αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη ανεμβολιάστων η πλημμελώς εμβολιασμένων παιδιών, είναι πολύ μεγάλη.

Γενικά τα εμβόλια και ο τρόπος που παράγονται είναι απόλυτα ασφαλή και οι μικρές παρενέργειες που μπορεί να συμβούν μπορεί να είναι για κάποια από αυτά χαμηλός πυρετός, άλγος στο σημείο της ένεσης, οίδημα τοπικά κλπ. Εξ άλλου αν αναλογιστούμε την ωφέλεια που παρέχουν, ο οποιοσδήποτε άλλος θεωρητικός κίνδυνος φαντάζει αστείος.

Τα πολυδύναμα εμβόλια (πολλά μαζί στην ίδια σύριγγα) τα προτιμούμε επειδή απαλλάσσουν το παιδί μας από τα πολλά τρυπήματα

Εμβολιαστικό πρόγραμμα


Στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, ακολουθούμε το ίδιο εμβολιαστικό πρόγραμμα, που μπορείτε να βρείτε είτε στο διαδίκτυο, ή στο νέο βιβλιάριο υγείας, που δίνεται στα νεογέννητα από το Μαιευτήριο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, τα εμβόλια που γίνονται μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής, είναι πολλά και αφορούν τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα, τον κοκίτη, τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας, την ηπατίτιδα-Β (όλα αυτά μπορούν να γίνουν και μαζί σαν εξαπλό εμβόλιο), τον πνευμονιόκοκκο, τον μηνιγγιτιδόκοκκο-C και τον ροταιό. Αρχίζουν στο τέλος του 2ου μήνα και επαναλαμβάνονται κάθε ένα ή δύο μήνες μέχρι να συμπληρωθούν τρεις δόσεις, με εξαίρεση τη μηνιγγίτιδα που θέλει δύο.

Ένα χρόνο μετά την τελευταία δόση ακολουθεί επαναληπτικός εμβολιασμός για την διφθερίτιδα, τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα, τον κοκίτη και τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας.

Από την ηλικία των 6 μηνών μέχρι 5 ετών, μία φορά τον χρόνο, κάθε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, συστήνεται να γίνεται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο για την εποχιακή γρίπη. Το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές για τα παιδιά και όποιες άλλες φήμες είναι εντελώς αβάσιμες. Το εμβόλιο γίνεται για να προστατευθούν τα μικρά παιδιά από τηνβαριά γρίπη, που μπορεί να αυξήσει τις εισαγωγές στα Νοσοκομεία, και όχι τόσο για την πιθανότητα θανάτου. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών γίνεται το παιδικό αντιγριπικό ή η μισή δόση από των ενηλίκων. Γι αυτά που είναι κάτω των 6 μηνών συστήνεται ο εμβολιασμός των ενηλίκων που ζουν ή έρχονται σε επαφή με το βρέφος.

Στον πρώτο χρόνο συνιστάται να γίνει η 1η δόση για την ηπατίτιδα-Α.

Στους 15 περίπου μήνες θα κάνει το εμβόλιο για την ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτδα, την ανεμοβλογιά, και τη δερμοαντίδραση μαντού.

Στους 18 μήνες θα γίνει η τελευταία επαναληπτική δόση για την μηνιγγίτιδα και την ηπατίτιδα-Α.

Στην ηλικία των 2 ετών θα κάνει την τελευταία επαναληπτική δόση για τον πνευμονιόκοκκο.

Στην ηλικία των 5 ετών, όταν το παιδί θα πάει στο νηπιαγωγείο, πρέπει να κάνει το επαναληπτικό εμβόλιο για την ιλαρά – ερυθρά - παρωτίτιδα και την ανεμοβλογιά. Τα εμβόλια αυτά κυκλοφορούν ξεχωριστά αλλά και σαν ένα, στην ίδια σύριγγα. Ποιο θα προτιμήσετε δεν έχει σημασία σαν αποτέλεσμα. Αυτό που τα περιέχει όλα σε μία σύριγγα θα γλιτώσει το παιδί σας από 2 τρυπήματα.

Από την ηλικία των πέντε περίπου ετών μέχρι και την ηλικία των 11 ετών και εφ’ όσον έχουν γίνει σωστά οι εμβολιασμοί, δεν υπάρχει εμβόλιο για να γίνει.

Στην ηλικία των 11 ετών πρέπει να εμβολιαστεί με ειδικά κατασκευασμένο για τους εφήβους και ενήλικες τετραδύναμο εμβόλιο που θα συνεχίσει να το προστατεύει από τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκίτη και την πολιομυελίτιδα. Επίσης, καλό θα ήταν να κάνει μία τελευταία δόση για τη μηνιγγίτιδα με ένα νέο εμβόλιο που κυκλοφόρησε στη χώρα μας τον χρόνο αυτό και που προστατεύει τους νεαρούς έφηβους για δύο επιπλέον στελέχη μηνιγγιτιδοκόκκου.

Μετά τα 11 χρόνια και μέχρι τέλους ζωής, συνιστάται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα και τον τέτανο μια φορά κάθε 10 χρόνια.

Στην ηλικία των 12 -1 5 ετών, μόνο για τα κορίτσια, μην αμελήσετε να τους κάνετε, και είναι δωρεάν, το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Διαβάστε περισσότερα...

Αεροβική... το bodybuilding της καρδιάς



Αρχίστε τη γυμναστική!

Η αεροβική γυμναστική των τελευταίων ετών είναι πολύ διαφορετική από αυτή των προηγούμενων.

Σήμερα η έμφαση δίνεται περισσότερο στη γυμναστική, στις μυϊκές κινήσεις, και λιγότερο στις χορογραφίες.

Η προσοχή παραμένει συγκεντρωμένη πάνω στην ανάπτυξη του καρδιαγγειακού συστήματος, χωρίς όμως να παραμελείται η διάπλαση των μυών, η ελαστικότητα και η νευρομυϊκή συναρμογή.

Η καρδιά είναι και αυτή ένας μυς, ο σπουδαιότερος μυς του ανθρωπίνου σώματος, και για αυτό η ανάπτυξή της είναι θεμελιώδους σημασίας για να βρίσκεται σε καλή κατάσταση όλος ο ανθρώπινος οργανισμός.

Η αεροβική γυμναστική «δυναμώνει» και «διαπλάθει» τον καρδιακό μυ, γι’ αυτό άλλωστε λέμε ότι «η αεροβική είναι το μπόντι-μπίλντινγκ της καρδιάς».

Ποια αεροβική γυμναστική όμως;

Αντίθετα με ό,τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, η σύγχρονη τάση απαιτεί την υιοθέτηση ασκήσεων μεσαίας και χαμηλής έντασης, με ελάχιστους ή καθόλου κραδασμούς, όπου όλη η «δύναμη» της κίνησης παραμένει στο έδαφος, με πλήρη επαφή και των δύο ποδιών σε αυτό, έτσι ώστε να περιορίζεται η ορμή και να αναγκάζονται οι μύες να «αντιδρούν» για να αντισταθμίσουν τα ερεθίσματα της άσκησης.

Η βελτίωση της αερόβιας ικανότητας επιδιώκεται μέσα από προγράμματα συνεχούς δραστηριότητας σε χαμηλή ένταση, μικρών ή καθόλου διαλειμμάτων ανάπαυσης και υψηλής πυκνότητας των ερεθισμάτων.

Οι δύσκολες κι έντονες χορογραφίες και τα χοροπηδητά άλματα, με την πλειομετρική κρούση στο έδαφος, έχουν περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα.

Αντιθέτως η κυκλική προπόνηση, το non impact aerobic, το στεπ χαμηλής έντασης και το aqua aerobic, φαίνεται ότι κυριαρχούν ως βασικές μορφές ομαδικής αερόβιας εκγύμνασης.

Αυτές οι δραστηριότητες έχουν «σχεδιαστεί» με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνουν κατά πολύ την πιθανότητα τραυματισμού και να αυξάνουν τα «οφέλη» από την άσκηση.

Το αερόβιο σύστημα

Τα δύο βασικά ενεργειακά συστήματα του οργανισμού είναι το αερόβιο και το αναερόβιο.

Το αερόβιο σύστημα, που μας ενδιαφέρει περισσότερο στο αερόμπικ, βασίζεται στην πρόσληψη, μεταφορά και διαχείριση του οξυγόνου.

Από το οξυγόνο εξαρτώνται οι καύσεις στον οργανισμό και, κατά συνέπεια, ο μεταβολισμός, τόσο κατά την ηρεμία, όσο και κατά την άσκηση.

Τυπικό αερόβιο πρόγραμμα

Ένα «τυπικό αερόβιο πρόγραμμα» είναι ένα πρόγραμμα με σχετικά μεγάλη διάρκεια, που γίνεται με σχεδόν συνεχόμενη ροή, χωρίς, κατά βάση, διαλείμματα ή με ειδικά «ενεργητικά» διαλείμματα, που κινητοποιεί σχετικά μεγάλες μυϊκές μάζες, απλά ή συνδυαστικά, μέσα σε συγκεκριμένο εύρος σφυγμών και με κύριο περιοριστικό παράγοντα συνέχισης της προσπάθειας, την έλλειψη ή την αδυναμία μεταφοράς και διαχείρισης του προσλαμβανόμενου οξυγόνου.

Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε αλήθειες για τον στιγμιαίο καφέ



Είστε έτοιμοι να τις μάθετε;

Η πρώτη εμφάνιση του στιγμιαίου καφέ στη ζωή μας έγινε το 1930. Στα 80 και πλέον χρόνια ζωής του ο στιγμιαίος καφές έχει πλάσει γύρω από το όνομά του μύθους και φήμες όπως κάθε διάσημος άλλωστε. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να η επιστήμη να δώσει απαντήσεις αποκαλύπτοντας την αλήθεια! Έτοιμοι;

Η κυτταρίτιδα δεν οφείλεται στο στιγμιαίο καφέ!

Πόσες φορές, ιδιαίτερα αν είστε γυναίκα, δεν σκεφθήκατε εκεί κοντά στην άνοιξη να μειώσετε την καφεΐνη στη θέα της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει τις φήμες. Η κυτταρίτιδα οφείλεται σε υπολειτουργία της φλεβικής και λεμφικής κυκλοφορίας και η δημιουργία της είναι αιτία κυρίως γενετικών και ορμονικών παραγόντων. Παράλληλα, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως η κατανάλωση καφέ ή γενικότερα καφεΐνης έχει σχέση με την κυτταρίτιδα. Αν, λοιπόν, σας απασχολεί πως θα βελτιώσετε την εικόνα της κυτταρίτιδας ή πως θα την αποφύγετε, δεν είναι ανάγκη να στερηθείτε την απόλαυση του πρωινού καφέ σας.

Ο καφές ενυδατώνει!

Όλες οι σύγχρονες διατροφικές συστάσεις αναφέρουν πως όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά συνεισφέρουν στις ημερήσιες ανάγκες μας σε υγρά και μπορούν να μας ενυδατώσουν, ανάμεσα σε αυτά και ο καφές. Ο καφές συνδέθηκε με την αφυδάτωση κυρίως λόγω της διουρητικής δράσης της καφεΐνης. Ωστόσο, αυτό που επηρεάζει περισσότερο τη διουρητική δράση της καφεΐνης είναι η συγκέντρωσή της σε ένα ρόφημα. Η δόση, λοιπόν, της καφεΐνης που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι ή ένα ποτήρι καφέ δεν φαίνεται σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες να επηρεάζει αρνητικά την ενυδάτωσή μας. Το αντίθετο μάλιστα!

Καφές και εγκυμοσύνη… ένα ταιριαστό ζευγάρι…

Οι περισσότερες γυναίκες φαίνεται να βρίσκονται σε σύγχυση για το αν μπορούν να καταναλώνουν καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Την ξεκάθαρη απάντηση έρχεται να δώσει με την επίσημη θέση του το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) τον Ιούλιο του 2010. Σύμφωνα, με την επίσημη θέση του κολεγίου, η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μέχρι 200mg/ ημέρα, θεωρείται ασφαλής τόσο για το έμβρυο όσο και για την έκβαση της κύησης.

Πρακτικά, η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 2 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ ημερησίως, ενώ η ποσότητα αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με το είδος του καφέ. Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου περιέχει 115-175mg, ένα φλιτζάνι μονού εσπρέσο ή ελληνικού καφέ 30-40mg. Ταυτόχρονα, καφεΐνη εκτός από τον καφέ περιέχουν κι άλλα ροφήματα ή τρόφιμα όπως το τσάι και τα καφεϊνούχα αναψυκτικά, καθώς και η σοκολάτα.

Ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές προσφέρει κάτι παραπάνω από γεύση

Ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές δημιουργήθηκε ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν τη γεύση και το άρωμα του στιγμιαίου καφέ ανεξαιρέτως, ακόμα και εκείνοι που για δικούς τους λόγους δεν θέλουν να καταναλώνουν καφεϊνη (όπως για παράδειγμα όσοι ακολουθούν ομοιοπαθητική θεραπεία). Ο ντεκεφεϊνέ στιγμιαίος καφές είναι ο καφές που περιέχει καφεΐνη σε ποσότητα 0,3% ή και λιγότερο. Η αποκαφεϊνοποίηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία η καφεΐνη αφαιρείται από τους πράσινους κόκκους του καφέ και στη συνέχεια ακολουθείται η ίδια διαδικασία παραγωγής καφέ με αυτή του στιγμιαίου.

Με τον τρόπο αυτό ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές διατηρεί στο ακέραιο το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του στιγμιαίου καφέ. Έτσι μπορεί να συνεισφέρει στην καθημερινή πρόληψη αντιοξειδωτικών σε άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη ή άτομα που δε θέλουν να ξεπεράσουν το επιτρεπόμενο όριο, όπως οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες ή άτομα που δε θέλουν να αποχωριστούν τη γεύση του καφέ ακόμη και τις βραδινές ώρες.

Ο στιγμιαίος καφές είναι 100% φυσικός καφές

Ο στιγμιαίος καφές παράγεται από εκλεκτές ποικιλίες και αποτελεί ένα 100% φυσικό προϊόν υψηλής ποιότητας, χάρις την αυστηρά ελεγχόμενη διαδικασία παρασκευής του. Μετά το καβούρδισμα, ο αλεσμένος καφές φιλτράρεται διεξοδικά και σε διαδοχικά βήματα, μέχρις ότου απομείνει η «καρδιά» του καφέ… ένα 100% φυσικό προϊόν. Η διαδικασία αυτή θυμίζει μια γνώριμη σε όλους διαδικασία αυτή της παρασκευής καφέ φίλτρου: το διάλειμμα της σκόνης του καφέ με το νερό διηθείται με τη βοήθεια χάρτινων φίλτρων στην ειδική μηχανή επεξεργασίας. Με τη διαφορά πως η διήθηση και το φιλτράρισμα του στιγμιαίου καφέ έχουν γίνει πριν από εμάς για εμάς.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νόσος Αλτσχάιμερ και πρόληψη



Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη αιτία άνοιας στις δυτικές χώρες. Η νόσος προκαλεί διαταραχές μνήμης, ενώ προοδευτικά εμφανίζεται διαταραχή ομιλίας, οπτική αίσθηση του χώρου, γνωσιακά προβλήματα, αποδιοργάνωση του χαρακτήρα. Σε σοβαρές περιπτώσεις τελικού σταδίου, οι ασθενείς χάνουν τη μνήμη, την κρίση, τη λογική, τη γνωσιακή ικανότητα.

Σημαντικές μελέτες έχουν γίνει για τη διερεύνηση της παθογένειας της νόσου και των παραγόντων κινδύνου που την προκαλούν.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι το θετικό οικογενειακό ιστορικό. Ορισμένα κληρονομούμενα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην παθογένεια της νόσου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως έκθεση σε βαρέα μέταλλα, η αυξημένη χοληστερόλη, η αυξημένη ομοκυστείνη, η υπέρταση, η μη επαρκής άσκηση, η αποφυγή πνευματικών δραστηριοτήτων έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου και πυροδότησης των παθολογικών γονιδίων.

Οι παράγοντες αυτοί πρέπει να εντοπίζονται έγκαιρα και να αποκαθίστανται ιατρικώς, ιδιαίτερα σε άτομα με θετικό κληρονομικό ιστορικό για τη νόσο.

Η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών που επιτυγχάνεται με ενισχυμένη διατροφή είναι σημαντική σε άτομα με σχετική προδιάθεση. Η προληπτική χορήγηση ορισμένων αντιοξειδωτικών και προστατευτικών βοτάνων που σταθεροποιούν το νευρικό σύστημα, μέσω κατάλληλης διατροφής αλλά και μέσω συμπληρωμάτων και φυσικών φαρμάκων (π.χ. ενισχυμένη formula φυτού ginkgo με φυσικά αντιοξειδωτικά σταθεροποίησης), είναι σημαντική σε άτομα με ισχυρό κληρονομικό ιστορικό.

Κάθε άτομο που παρουσιάζει διαταραχές μνήμης πρέπει να εξετάζεται άμεσα για Αλτσχάιμερ. Η πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση είναι σημαντική για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Διαβάστε περισσότερα...

Το κόψιμο του καπνίσματος βελτιώνει τη μνήμη



Αναμένονται και άλλες έρευνες για την επιβεβαίωση του αποτελέσματος
.
Όσοι κόβουν το κάπνισμα, έχουν καλύτερη μνήμη από όσους το συνεχίζουν, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι έχουν σταματήσει το τσιγάρο εδώ και δυόμισι χρόνια, θυμούνται καλύτερα σε ποσοστό 25% κατά μέσο όρο σε σχέση με τους καπνιστές. Όσοι μάλιστα δεν κάπνισαν ποτέ, έχουν 37% καλύτερες μνημονικές επιδόσεις σε σχέση με όσους καπνίζουν.

Οι ψυχολόγοι έκαναν πειράματα με μια ομάδα εθελοντών, καπνιστών και μη, στους οποίους ανέθεσαν διάφορα πράγματα που έπρεπε να θυμηθούν να κάνουν μέσα στην μέρα.

Οι καπνιστές έκαναν, κατά μέσο όρο, σωστά τα 8,9 από αυτά, οι πρώην καπνιστές τα 11 και όσοι δεν είχαν ποτέ καπνίσει τα 12,1.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το κόψιμο του καπνίσματος βελτιώνει την μνήμη ανάκτησης, δηλαδή την ικανότητα να θυμάται κανείς αργότερα πληροφορίες που έχει μάθει στο παρελθόν. Η νέα έρευνα έδειξε ότι υπάρχει βελτίωση και στην προοπτική μνήμη, δηλαδή στην ικανότητα να θυμηθεί κανείς να κάνει στο μέλλον κάτι που του έχει ανατεθεί στο παρελθόν (π.χ. να θυμηθεί να πάρει το φάρμακό του κάποια συγκεκριμένη ώρα).

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα πώς το κάπνισμα παρεμβαίνει στη διαδικασία της μνήμης. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι το χρόνιο κάπνισμα συνδέεται με μια ατροφία σε μερικές περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο προμετωπιαίος φλοιός, ο ιππόκαμπος και ο υποθάλαμος.

Επειδή η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μικρό δείγμα 69 ατόμων, τα συμπεράσματά της θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλες μεγαλύτερες μελέτες.


Διαβάστε περισσότερα...