Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τράπεζα βλαστοκυττάρων από τον «Όμιλο Υγεία»


Τα μαιευτήρια «Μητέρα» και «Λητώ» του «Ομίλου Υγεία» ανακοίνωσαν σήμερα τη δωρεάν συλλογή, επεξεργασία και φύλαξη βλαστικών κυττάρων που προέρχονται από ομφαλοπλακουντιακό αίμα, για οικογενειακή ή για δημόσια χρήση.  

Επιπλέον, τα μοσχεύματα από βλαστικά κύτταρα που φυλάσσονται για δημόσια χρήση θα παρέχονται εντελώς δωρεάν από την «Stem Health Hellas» στους ασθενείς χωρίς να επιβαρύνονται οι ίδιοι ή τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος του «Μητέρα» κ. Αλέξης Κομνηνός, τόνισε ότι πρόκειται για μια μοναδική κοινωνική προσφορά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε και παράλληλα μια παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς είναι η πρώτη φορά που μαιευτήρια προσφέρουν τη συλλογή βλαστικών κυττάρων για οικογενειακή χρήση δωρεάν.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του «Λητώ», κ. Λεωνίδας Παπαδόπουλος, επεσήμανε ότι η επιλογή ορισμένων γονέων να δωρίσουν το ομφαλοπλακουντιακό αίμα του παιδιού τους για δημόσια χρήση θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός σημαντικού αποθέματος μοσχευμάτων στην Ελλάδα.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της «Stem Health Hellas» κ. Νίκος Νικολαΐδης ανακοίνωσε ότι η τράπεζα βλαστοκυττάρων του «Ομίλου Υγεία» είναι η πρώτη οικογενειακή τράπεζα στην Ευρώπη και η μοναδική στην Ελλάδα που έχει διαπίστευση από τον οργανισμό Fact - NetCord. Μόνο 27 τράπεζες παγκοσμίως έχουν λάβει αυτή την αδιαμφισβήτητου κύρους διαπίστευση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διαδικασία, που παρέχεται από σήμερα δωρεάν, κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα...

Ημερολόγιο κατά... των πονοκεφάλων


Εάν πάσχετε από συχνούς πονοκεφάλους, είναι σημαντικό να εξακριβώσετε πού οφείλονται. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ εσάς και τον γιατρό σας η τήρηση ημερολογίου, αναφέρει το Εθνικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας (ΝΗF) των Η.Π.Α..
Το ΝΗF αναφέρει ότι ένα καλό ημερολόγιο πονοκεφάλων πρέπει να περιέχει τα εξής:

* Το οικογενειακό ιστορικό κεφαλαλγίας.

* Πότε άρχισε ο πονοκέφαλος και σε ποιο ακριβώς σημείο του κεφαλιού πονάτε.

* Πώς νιώθετε τον πόνο (λ.χ. σαν μαχαιριά, σαν να σας τυφλώνει, σαν να χτυπάει κάτι μέσα στο κεφάλι σας).

* Αν νιώσατε κάτι προτού αρχίσει ο πόνος (λ.χ. αν άλλαξε η όρασή σας ή νιώσατε ναυτία).

* Αν εκτεθήκατε τελευταία σε πολύ έντονο φως ή δυνατές μυρωδιές.

* Μέρα και ώρα που παθαίνετε πονοκέφαλο, πόσο διαρκεί, αν είναι ο ίδιος κάθε φορά.

* Τι φάγατε και τι κάνατε τις ώρες πριν αρχίσει ο πονοκέφαλος, αν άλλαξε οτιδήποτε στη ζωή σας τις τελευταίες ημέρες (λ.χ. στο στρες, στις συνήθειες, όπως ο ύπνος, το κάπνισμα, το αλκοόλ).


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλες ποσότητες αλκοόλ διπλασιάζουν τον κίνδυνο για την καρδιά


Σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, όσοι κάνουν «κραιπάλες», με αχαλίνωτη κατανάλωση αλκοόλ, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για την καρδιά τους.
Επιστήμονες, υπό τον καθηγητή ιατρικής Ζαν Φεριέρ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τουλούζης, συνέκριναν επί δέκα ολόκληρα χρόνια περίπου 10.000 άνδρες πότες, ηλικίας 50 - 59 ετών, από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και τρεις γαλλικές πόλεις - Λιλ, Στρασβούργο και Τουλούζη. Οι Γάλλοι γενικά πίνουν λιγότερο αλκοόλ σε σχέση με τους Ιρλανδούς που είναι «γερά ποτήρια».

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανεμημένη κατανάλωση αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα έχει λιγότερες επιπτώσεις σε σχέση με την αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ μία ή δύο μέρες την εβδομάδα (ως κραιπάλη ορίζεται η κατανάλωση περισσότερων από πέντε μερίδων αλκοόλ μέσα στην ημέρα).
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal».

Διαβάστε περισσότερα...

Οι στατίνες λιγότερο επικίνδυνες για ασθενείς με πρόβλημα στο συκώτι


Σύμφωνα με μια νέα έρευνα Ελλήνων ερευνητών, η μακροχρόνια λήψη στατινών, του φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως για τη μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης και του καρδιαγγειακού κινδύνου, είναι λιγότερη επικίνδυνη για ασθενείς με πρόβλημα στο ήπαρ.
Σημειώνεται, ότι οι στατίνες, με ετήσιες πωλήσεις πάνω από 20 δισ. δολάρια παγκοσμίως, λειτουργούν μπλοκάροντας ένα ένζυμο του ήπατος, το οποίο παράγει τα μόρια λίπους (που συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών και προκαλούν αρτηριοσκλήρωση), μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά. Όμως, οι γιατροί αποφεύγουν να συνταγογραφούν τις στατίνες σε ασθενείς με προβλήματα στο συκώτι.
Οι επιστήμονες υπό τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλη Άθυρο και τον Δημήτρη Μιχαηλίδη του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του University College του Λονδίνου πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια έρευνα του είδους της σε 437 ασθενείς με διαταραχές στη λειτουργία του ήπατος και με ενδείξεις ότι έπασχαν από πρωτοπαθή, μη αλκοολικής αιτιολογίας, λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD). Από αυτούς, οι 227 έκαναν θεραπεία με στατίνες και οι υπόλοιποι όχι.

Στα τρία χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, το 10% των ασθενών στην ομάδα που έπαιρνε στατίνες έπαθε έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ενώ στην ομάδα που δεν έπαιρνε στατίνες, το ποσοστό ήταν διπλάσιο (20%). Η ωφέλεια και η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού επεισοδίου ήταν επίσης εμφανής στην ομάδα με τις στατίνες.
Παράλληλα, η μελέτη δεν διαπίστωσε διαφορά στις δυσλειτουργίες του ήπατος ανάμεσα στις δύο ομάδες ασθενών, γεγονός που σημαίνει ότι οι στατίνες δεν επιδείνωσαν τα προβλήματα στο συκώτι.

Ο Τεντ Μπέιντερ του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, σχολιάζοντας την ελληνική έρευνα, ανέφερε ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν πως πολλοί ασθενείς με προβλήματα στο συκώτι κακώς μέχρι τώρα δεν έχουν τύχει θεραπείας με στατίνες, για να ρίξουν την υψηλή χοληστερόλη τους. «Οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι οι στατίνες προκαλούν προβλήματα στο συκώτι εξαιτίας των σχετικών αναφορών στις οδηγίες που συνοδεύουν τα φάρμακα στις συσκευασίες τους. Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να ζητήσουν τη διαγραφή αυτού του σημείου από τις γραπτές οδηγίες» πρόσθεσε.
Η  μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Lancet».

Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί προστατεύουν την καρδιά τα λαχανικά;


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι, κάνουν καλό στην καρδιά;
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μία χημική ουσία στα πράσινα λαχανικά, η οποία μπορεί να διεγείρει έναν φυσικό αμυντικό μηχανισμό προστασίας των αρτηριών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Ιmperial College του Λονδίνου, η καρδιοπάθεια οφείλεται εν πολλοίς στη συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στις αρτηρίες. Η συσσώρευση αυτή, με τη σειρά της, οδηγεί στη δημιουργία πλακών (αθηρωματικές πλάκες).

Οι αθηρωματικές πλάκες προκαλούν στενώσεις στις αρτηρίες, αλλά όχι με ομοιόμορφο τρόπο: πιο επιρρεπή στην εμφάνισή τους είναι τα τμήματά τους που δημιουργούν διακλαδώσεις. Οι στενώσεις εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του αίματος και έτσι σιγά σιγά «αρρωσταίνει» η καρδιά.

Η μελέτη, που διεξήχθη σε πειραματόζωα, έδειξε πως στα τμήματα των αρτηριών που είναι επιρρεπή στη δημιουργία πλακών βρίσκεται μία ανενεργή  πρωτεΐνη (Νrf2), η οποία φυσιολογικά προστατεύει τα αγγεία από τις αθηρωματικές πλάκες. Ωστόσο, η θεραπεία με σουλφοραφάνη - μια χημική ουσία που υπάρχει στο κουνουπίδι, στο μπρόκολο και σε άλλα πράσινα λαχανικά - ενεργοποιεί την Νrf2 στα συγκεκριμένα τμήματα.

«Τα νέα ευρήματα δείχνουν έναν πιθανό μηχανισμό, μέσω του οποίου η κατανάλωση λαχανικών προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, ενισχύεται η άποψη πως πρέπει να τρώμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα» σχολίασε ο καθηγητής Πίτερ Βάισμπεργκ.

Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Αrteriosclerosis, Τhrombosis &Vascular Βiology».

Διαβάστε περισσότερα...

AIDS: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα



Αυξημένα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι τα κρούσματα AIDS στη χώρα μας. Tο 2009 προστέθηκαν 600 νέοι φορείς και ασθενείς, όταν πριν από δύο χρόνια τα νέα κρούσματα δεν ξεπερνούσαν τα 450. Για φέτος, τα στοιχεία περιγράφουν μια αρνητική εικόνα, αφού εκτιμάται πως τα κρούσματα θα υπερβούν τα 600.

Σε παγκόσμια κλίμακα ωστόσο, οι νέες λοιμώξεις μειώθηκαν, με εξαίρεση τους ομοφυλόφιλους άνδρες, στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.
Οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS σχολιάζουν την εξέλιξη αυτή ως αναμενόμενη, δεδομένου πως την τελευταία πενταετία «η ενημέρωση δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε».
Είναι ενδεικτικό πως φέτος γεννήθηκαν στη χώρα μας δύο οροθετικά βρέφη, τα οποία μολύνθηκαν από τη μητέρα τους κατά τη διάρκεια της κύησης. «Είναι αυτονόητο πως στο προγεννητικό τεστ οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για πιθανή μόλυνση από τον ιό HIV. Δυστυχώς, φαίνεται πως ορισμένοι γυναικολόγοι το παραβλέπουν, γι' αυτό και σχεδιάζουμε εκστρατεία ενημέρωσης και για τους συναδέλφους μας» υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος.
Στο πλαίσιο απενεχοποίησης της νόσου, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης της νόσου ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου με τίτλο «Η ζωή μου στο κόκκινο» που φιλοξενεί μαρτυρίες ασθενών, οι οποίοι περιγράφουν τη ζωή τους, αλλά και γιατρών, ψυχολόγων και συγγενών των ασθενών που συζητούν τις εμπειρίες τους.
«Με τον τρόπο αυτό επιχειρούμε να "σβήσουμε" το στίγμα. Όσο για τα κέρδη από τις πωλήσεις του βιβλίου, αυτά θα διατεθούν σε οικονομικούς μετανάστες και στις οικογένειές τους που πάσχουν από AIDS» πρόσθεσε ο παθολόγος - λοιμωξιολόγος κ. Λαζανάς.

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Πορτοκαλάδα και ξίδι για γερή καρδιά


Δύο νέες, ανεξάρτητες μεταξύ τους, έρευνες αναφέρουν ότι η πορτοκαλάδα και το ξίδι προστατεύουν την καρδιακή λειτουργία.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Οβέρν στη Γαλλία μελέτησαν 24 παχύσαρκα αλλά υγιή άτομα και διαπίστωσαν ότι δύο ποτήρια πορτοκαλάδας ημερησίως βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και περιορίζουν τους κινδύνους εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.

Την ίδια στιγμή, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στις Η.Π.Α., μελετώντας 120 άτομα, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ξίδι (1-2 κουταλιές) αυξάνει τα επίπεδα της λεγόμενης καλής χοληστερόλης (ΗDL) στον οργανισμό. Η ΗDL έχει αποδειχθεί ότι δρα ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα...

Eπιδημιολογική μελέτη για τον «ιό του Δυτικού Νείλου»


Μεγάλη επιδημιολογική μελέτη για τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μόλυνση από τον «ιό του Δυτικού Νείλου» πραγματοποιείται στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Υγιεινής και Α`Μικροβιολογικό του Α.Π.Θ.(Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, την «Οικοανάπτυξη» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.
Τα στοιχεία της μελέτης αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην πιο αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου με την έγκαιρη έναρξη της καταπολέμησης των κουνουπιών.

Όπως επεσήμανε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπεύθυνος της μελέτης και σύμβουλος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., Τάκης Παναγιωτόπουλος, η έρευνα θα γίνει σε 84 δημοτικά διαμερίσματα των Νομών Ημαθίας και Πέλλας, σε ένα τυχαίο δείγμα 700-800 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών.
H υπεύθυνη του Α' Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Α.Π.Θ. και αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. , Άννα Παπά, ανέφερε ότι φέτος το καλοκαίρι καταγράφηκαν 261 κρούσματα του «ιού του Δυτικού Νείλου» από τα οποία 191 εκδήλωσαν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, ενώ 34 κατέληξαν.
Η μελέτη θα ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και τα ευρήματά της θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο του 2011.

Διαβάστε περισσότερα...

Το κόκκινο κρασί «φάρμακο» για τον διαβήτη



Ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί ημερησίως μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τον διαβήτη.

Αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες, καθώς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η «Daily Mail», το κόκκινο κρασί περιέχει σε υψηλή ποσότητα χημικές ουσίες που ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μόλις ένα μικρό ποτήρι κόκκινου κρασιού περιέχει τόσα δραστικά συστατικά όσο μία ημερήσια δόση αντι-διαβητικών φαρμάκων. Αν και η έρευνα δεν εξέτασε την επίδραση του κρασιού στους ανθρώπους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μία μέτρια κατανάλωση -ως μέρος μίας θερμικής δίαιτας- μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, τα συμπεράσματα των επιστημόνων έφερε οργή στην Ένωση Διαβητικών της Μεγάλης Βρετανίας που κατηγόρησαν τους ερευνητές ότι «κάνουν τολμηρές προτάσεις βασισμένες σε περιορισμένη έρευνα».

Η Ένωση προειδοποίησε ότι το κρασί περιέχει αρκετές θερμίδες που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους, εκμηδενίζοντας έτσι οποιοδήποτε όφελος.

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι ουσίες που βρίσκονται στο σταφύλι και το κρασί και ονομάζονται πολυφαινόλες τηρούν υπό έλεγχο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αποτρέπουν από επικίνδυνες αυξομειώσεις του σακχάρου του αίματος.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο υγιεινός τρόπος ζωής προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου

 Η σωματική άσκηση συνδυαστικά με την υγιεινή διατροφή προστατεύει τον οργανισμό (Φωτογραφία: The New York Times)

Λονδίνο: Η υγιεινή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ και η σωματική άσκηση μπορούν να προλάβουν σχεδόν το ένα τέταρτο των 1,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.
Ερευνητές από τη Δανία διαπίστωσαν ότι μετά τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα, έλεγχο των διαστάσεων της περιφέρειας της μέσης, διακοπή του καπνίσματος, περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ και σωστή διατροφή, μειώθηκε κατά 23% ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
«Η μελέτη μας αποκαλύπτει το χρήσιμο μήνυμα για τη δημόσια υγεία ότι ακόμα και οι δευτερεύουσες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Αν Τγιόνελαντ του Ινστιτούτου Καρκινικής Επιδημιολογίας στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Δανίας.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ευθύνεται για περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Δρ Τγιόνελαντ και οι συνεργάτες της μελέτησαν τα προσωπικά στοιχεία 55.487 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 50 - 64 ετών, οι οποίοι στο παρελθόν δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο και παρακολούθησαν την πορεία τους για περίπου δέκα χρόνια.
Οι εθελοντές απάντησαν σε ερωτηματολόγια με θέμα τις συνήθειες της ζωής τους και τις διατροφικές τους συνήθειες και οι ερευνητές δημιούργησαν έναν δείκτη υγιούς διαβίωσης χρησιμοποιώντας συστάσεις για την υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και τη Σκανδιναβική Επιτροπή Διατροφικών Συστάσεων.
Οι συνήθειες αυτές περιλαμβάνουν την αποχή από το κάπνισμα, την καθημερινή σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά, τον περιορισμό του αριθμού των αλκοολούχων ποτών σε επτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και σε 14 για τους άνδρες, τις διαστάσεις της περιφέρειας της μέσης μέχρι 88 εκατοστά για τις γυναίκες και 102 για τους άνδρες και την υγιεινή διατροφή.
Τα αποτελέσματά δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal και έδειξαν ότι στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης 678 άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Μετά την εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι εθελοντές αντεπεξήλθαν στις πέντε συμβουλές για τις καθημερινές τους συνήθειες, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν όλοι τους είχαν ακολουθήσει μία σύσταση, σχεδόν το 13% των κρουσμάτων αυτού του τύπου καρκίνου θα είχαν προληφθεί. Αν όλοι τους είχαν ακολουθήσει και τις πέντε, θα είχε αποφευχθεί το 23% των περιστατικών.
Προηγούμενες έρευνες εντόπισαν 14 γονιδιακές μεταλλάξεις, η καθεμία εκ των οποίων αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 1,5 έως 2 φορές και σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα μία μόνο μετάλλαξη στο γενετικό κώδικα ενός ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση της νόσου.
Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι με τη σωστή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής μειώνεται περισσότερο ο κίνδυνος προσβολής από τη νόσο. 

Πηγή: http://www.in.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το χάπι που μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από AIDS

 

H καθημερινή λήψη ενός χαπιού, που συνδυάζει δύο αντιρετροϊκά φάρμακα, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS στους άνδρες.

Οι άνδρες που λαμβανουν το χάπι Truvada, που συνδυάζει δύο αντιρετροϊκά φάρμακα, εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο κατά 44% να μολυνθούν με τον ιό του AIDS, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας κλινικής έρευνας που διεξήχθη σε έξι χώρες και δημοσιεύθηκε σήμερα στις ΗΠΑ.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε 2.499 άνδρες, 29 από τους οποίους ήταν τρανσέξουαλ, μη μολυσμένους από τον ιό του AIDS, ηλικίας 18 με 67 ετών, που είχαν συχνά ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Η κλινική έρευνα έγινε απο τον Ιούλιο του 2007 έως το Δεκέμβριο του 2009 σε έντεκα κέντρα σε έξι χώρες: τη Νότια Αφρική, την Ταϊλάνδη, το Περού, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου.

Ολοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα επιλέχθηκαν τυχαία και λάμβαναν οι μισοί το χάπι Truvada και οι υπόλοιποι ένα ψευδοφάρμακο. Επιπλέον όλοι πήγαιναν τακτικά σε κλινικές όπου ενημερώνονταν για τους τρόπους πρόληψης της ασθένειας, ενώ υποβάλλονταν σε εξετάσεις και θεραπεία για τυχόν άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κατά τη διάρκεια των 2,8 ετών της κλινικής έρευνας παρατηρήθηκαν συνολικά 100 κρούσματα μόλυνσης με τον ιό HIV.

Απο αυτές τις 100 μολύνσεις οι 36 σημειώθηκαν στους 1.251 άνδρες που λάμβαναν το Truvada και οι 64 στους 1.248 που λάμβαναν το ψευδοφάρμακο, γεγονός που έκανε τους ερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή λήψη του συγκεκριμένου χαπιού μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό του AIDS κατά 43,8%.

Ο διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών (NIAID) δρ Άντονι Φάουτσι δήλωσε "πολύ ευχαριστημένος" από τα αποτελέσματα, τα οποία χαρακτήρισε "σημαντικά" στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης του AIDS.

O δρ. Ρόμπερτ Γκραντ, του Ινστιτούτου Gladstone και του πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, που ήταν επικεφαλής της κλινικής έρευνας, υπογράμμισε από τη μεριά του ότι: "Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν σημαίνουν ότι μπορεί κανείς να παίρνει αυτό το χάπι αντί να χρησιμοποιεί προφυλακτικό".

Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με ένα χάπι θα κάνουμε delete τις κακές αναμνήσεις


Πόσες φορές θα θέλαμε με ένα κλικ να διαγράψουμε τις κακές αναμνήσεις; Πολλές. Όμως είναι δύσκολο. Ίσως όχι όμως σε πολύ λίγα χρόνια...

Σας βασανίζει η ανάμνηση ενός τροχαίου ατυχήματος, μιας οδυνηρής κακοποίησης ή κάποιας άλλης τραυματικής εμπειρίας που δεν σβήνει με τίποτε από τη μνήμη σας; Σύντομα τα μνημονικά αυτά «βαρίδια» που δηλητηριάζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων θα μπορούν να διαγραφούν από τον εγκέφαλό μας με ένα μόνο «στοχευμένο» χάπι.
Επιστήμονες από το διάσημο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ισχυρίζονται ότι απέχουμε μόλις λίγα χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου χαπιού που θα σβήνει όλες τις άσχημες αναμνήσεις και θα μειώνει δραστικά τα άγχη και τις φοβίες μας, ακριβώς όπως συμβαίνει στην κινηματογραφική ταινία «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού». Στην ταινία αυτή του γάλλου σκηνοθέτη Μισέλ Γκοντρί ο κεντρικός ήρωας υποβάλλεται σε μια διαδικασία διαγραφής από τον εγκέφαλό του όλων των δυσάρεστων αναμνήσεων του παρελθόντος.
Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (ΒDΝF), μια πρωτεΐνη η οποία επηρεάζει τη μνήμη και παράγεται με φυσικό τρόπο από το ανθρώπινο σώμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτικά προκειμένου να βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν το μετατραυματικό στρες και να τους κάνει να ξεχάσουν δυσάρεστες αναμνήσεις.
«Πιστεύουμε ότι σε λίγο καιρό θα μπορούμε διά μέσου φαρμακευτικής αγωγής να ελέγξουμε όλους εκείνους τους μηχανισμούς που σχετίζονται με την ανθρώπινη μνήμηπροκειμένου να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως το μετατραυματικό στρες» υποστηρίζει ο ερευνητής του Τζονς Χόπκινς Ρίτσαρντ Χούγκανιρ.
Ο δρ Χούγκανιρ στηρίζει τα συμπεράσματά του σε έρευνα που διεξήγαγαν αμερικανοί και πορτορικανοί επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πόρτο Ρίκο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, ύστερα από πειράματα σε ποντίκια, ότι μπορούν να αναστείλουν στον εγκέφαλο των ζώων την ορμονική αντίδραση που προκαλεί ο φόβος.
Οι γιατροί έκαναν ηλεκτροσόκ στα συμπαθή τρωκτικά βάζοντάς τους ταυτόχρονα να ακούνε μουσική. Κάθε φορά που άκουγαν μουσική τα μικρά πειραματόζωα «πάγωναν» από τον φόβο τους. Οταν όμως τους εισήγαγαν με ένεση την πρωτεΐνη ΒDΝF, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μνήμη των ποντικών είχε σβήσει από τον «σκληρό δίσκο» της τον επώδυνο συσχετισμό μεταξύ μουσικής και ηλεκτροσόκ.
«Η ουσία αυτή επιδρά στους νευρώνες που βρίσκονται στον μεσοφλοιό του εγκεφάλου σβήνοντας όλες τις άσχημες αναμνήσεις, όχι όμως και τις ευτυχισμένες» τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Γκρέγκορι Κουίρκ.
«Η επίδραση του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα είναι δεδομένη. Τώρα θα πρέπει να αναπτύξουμε τα φάρμακα εκείνα που θα περιέχουν την ουσία αυτή» λέει ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ Τόμας Ινσελ.
Οι επιστήμονες όμως ελπίζουν τώρα ότι θα μπορέσουν να δοκιμάσουν τη θεραπεία αυτή σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, όπως σε βετεράνους στρατιώτες του πολέμου στον Περσικό Κόλπο.
Οπως υποστηρίζουν οι επικριτές του, το φάρμακο μπορεί να λυτρώσει εκατομμύρια θύματα από βασανιστικές αναμνήσεις αλλά ταυτόχρονα μπορεί να υπάρξουν και ψυχοσωματικές επιπλοκές. «Η καθολική απαλοιφή μιας δυσάρεστης μνήμης είναι ένα ενδεχόμενο που μας φοβίζει» επισημαίνει η αμερικανίδα ψυχίατρος Κέιτ Φάρινολτ, θεωρώντας πως «σβήνοντας μια μνήμη είναι σαν να σβήνεις μαζί και ένα ολόκληρο κομμάτι της ζωής ενός ατόμου από την οποία μπορεί κάποιος να διδάχθηκε κάποια ωφέλιμα μαθήματα για το μέλλον του». «Η ανθρώπινη ταυτότητα του καθενός είναι σύμφυτη με τη μνήμη του» τονίζει με τη σειρά του ο Πολ Γουόλπ, καθηγητής Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο Εμορι της Ατλάντα, στις ΗΠΑ, προσθέτοντας πως «η ιδέα του να καταφέρουμε κάποια στιγμή να ελέγξουμε την ανθρώπινη μνήμη είναι τρομακτική, όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις μας».
Διαβάστε περισσότερα...

Η απαισιοδοξία «σκοτώνει» την καρδιά


Ερευνητές από την Ολλανδία διαπίστωσαν ότι όσοι είναι εκ φύσεως απαισιόδοξοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο και άλλες αιτίες.

Οι ερευνητές, υπό τον δρα Έρικ Τζ. Γκίλταϊ από το Ψυχιατρικό Κέντρο GCΖ Defland, παρακολούθησαν 941 Ολλανδούς ηλικίας άνω των 65 ετών για μία δεκαετία, χωρίζοντάς τους σε ομάδες αναλόγως με τις απαντήσεις που έδωσαν σε ερωτήματα όπως «περιμένω αισιόδοξα πράγματα από το μέλλον μου» και «συχνά αισθάνομαι ότι η ζωή είναι γεμάτη υποσχέσεις».

Ο δρ Γκίλταϊ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές με αισιοδοξία είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, στη διάρκεια της δεκαετίας, σε σύγκριση με τους απαισιόδοξους.
Η προστασία της καρδιαγγειακής υγείας φαίνεται να είναι το μέγιστο όφελος της αισιοδοξίας.
Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Αρχεία Γενικής Ψυχιατρικής». 

Διαβάστε περισσότερα...