Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Η εμπειρία μιας γυναίκας που γέννησε με φυσικό τοκετό


Δεν πήρε κανένα παυσίπονο και λέει πως ήταν ανώδυνη κι ευχάριστη εμπειρία.

Η 35χρονη Caroline Sage από το Λονδίνο αποφάσισε να φέρει στον κόσμο την κόρη της χωρίς να λάβει κανένα παυσίπονο και, όπως λέει, θεωρεί την εμπειρία ανώδυνη κι ευχάριστη- πλέον ανυπομονεί να ξαναγεννήσει!

Ο πεντάωρος τοκετός της, μέχρι να γεννηθεί η κόρη της, Eva-Rose, ήταν για την 35χρονη «φανταστικός» χάρη σε μια τεχνική αναπνοών που είχε εξασκήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, μια μορφή υπνοθεραπείας που βοηθά στη διαδικασία της γέννας.

Σύμφωνα με την Sage, η τεχνική αυτή, που έμαθε ακούγοντάς την από κασέτα, ήταν τόσο αποτελεσματική που η γέννα της φάνηκε συναρπαστική.

«Η εμπειρία του τοκετού μου ήταν εκπληκτική, με έφτιαξε. Όταν το μωρό άρχισε να έρχεται, τότε κορυφώθηκαν οι ενδορφίνες. Ένιωθα το δέρμα μου να τσούζει και τα μάτια μου σχεδόν γύρισαν μέσα στο κεφάλι μου, ήταν απίθανα», περιγράφει στη Daily Mail.

Όταν η Caroline ανακάλυψε τον Φεβρουάριο του 2014 πως ήταν έγκυος, άρχισε να ερευνά το «Hypnobirthing», ένα πρόγραμμα χαλάρωσης που επέλεξαν και διάσημες όπως η Demi Moore και η Pamela Anderson.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της η Caroline και ο σύντροφός της Scott άκουγαν ευλαβικά το 30λεπτο ηχητικό και έκαναν εξάσκηση στη μέθοδο αυτή εφαρμόζοντας ελεγχόμενη αναπνοή και χαλάρωση.

Όταν άρχισαν οι ωδίνες του τοκετού, η Caroline άρχισε να εφαρμόζει όλα όσα είχε μάθει, όπως λέει, κι έτσι γέννησε το κοριτσάκι της, υγιές, χωρίς να λάβει καμία παυσίπονη αγωγή.



«Η αδελφή μου είχε πρώτη ακολουθήσει την ίδια μέθοδο. Αρχικά μου φάνηκαν λίγο άμπρα- κατάμπρα αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες που άκουγα την κασέτα και εξασκούμουν σε τεχνικές αναπνοής ένιωθα όλο και πιο άνετα κι άρχισα να ανυπομονώ για τη γέννα», περιγράφει η 35χρονη.

«Όταν έσπασαν τα νερά ήξερα πως είχε έρθει η στιγμή να εφαρμόσω ό,τι είχα μάθει. Έτσι όταν άρχισαν οι πολύ δυνατές συσπάσεις σκεφτόμουν αφοσιωμένη τι ήταν και γιατί συνέβαιναν στο σώμα μου. Τις καλοδέχτηκα και επικεντρώθηκα στο γιατί το σώμα μου τις προκαλούσε αντί να τις θεωρώ πόνο, κι έτσι ο τοκετός μου ήταν σχετικά ανώδυνος».



Σήμερα η Caroline λέει πως αναπολεί τη γέννηση της κόρης της με νοσταλγία. «Αντίθετα με τις περισσότερες νέες μαμάδες, εγώ ανυπομονώ να ξαναγεννήσω», λέει, «ελπίζω να μείνω ξανά έγκυος στο επόμενο 8μηνο και σίγουρα θα στηριχτώ στην τεχνική αυτή για να με βοηθήσει να ανταπεξέλθω».

«Χρησιμοποιούμε απλές αλλά αποτελεσματικές τεχνικές για να βοηθήσουμε τη μαμά και τον σύντροφό της να μείνουν εστιασμένοι σε μια ήρεμη και χαλαρή γέννα. Όλοι μπορούν να τη μάθουν και να την εξασκούν, αυτά που διδάσκουμε είναι να χρησιμοποιείς την αναπνοή σου για να βοηθήσεις το σώμα σου που γεννά, και όχι να το πολεμάς. Επιστρέφουμε τη γέννα στην πνευματική βάση του, που είναι χαρά, εμπιστοσύνη και δύναμη», λέει η Karen Mander, πρακτικός Hypnobirthing και HypnoFertility και ιδρύτρια του Breathe to a Better Birth.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΟΗΕ θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης


Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του Οργανισμού Μποχοσλάβσκι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των διαρθρωτικών προσαρμογών στα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Ο εμπειρογνώμονας βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και θα παραμείνει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.

«Θα αξιολογήσω τις επιπτώσεις που είχαν οι περικοπές και οι μεταρρυθμίσεις στο δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, της στέγασης, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ασφάλισης», δήλωσε ο ίδιος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ένα ζήτημα που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι η αύξηση της φτώχειας και η ανισότητα στη χώρα, ως συνέπειες της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης. Υπό το πρίσμα αυτό, ο εμπειρογνώμονας θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτική και στις στρατηγικές που υιοθέτησαν η κυβέρνηση και οι διεθνείς δανειστές της, ώστε να καταπολεμήσουν αυτές τις τάσεις, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Ο κ. Μποχοσλάβσκι, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα έπειτα από πρόσκληση των ελληνικών αρχών, θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων διαφόρων υπουργείων, μελών του Κοινοβουλίου και εκπροσώπων άλλων δημόσιων θεσμικών οργάνων. Θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, εθνικών φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, της Κοινωνίας των Πολιτών, πανεπιστημίων καθώς και με άτομα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Τα προκαταρκτικά πορίσματα της επίσκεψής του θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου.

Τα τελικά του συμπεράσματά και οι βασικές συστάσεις του, θα υποβληθούν σε συνολική έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Μάρτιο του 2016.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι άδειο το Κεντρικό Αποθετήριο Χρυσού των ΗΠΑ;


Αινιγματικά ερωτήματα και ένας δισεπίλυτος γρίφος για το τι υπάρχει μέσα στο φρούριο του Φορτ Νοξ.

Είναι το Κεντρικό Αποθετήριο Χρυσού των ΗΠΑ άδειο; Έχουν μείνει ψήγματα από τα αποθέματα του παρελθόντος στα ράφια του; Κι αν όχι, τότε τι είναι αυτό που στηρίζει το αμερικανικό νόμισμα;

Καλωσορίσατε σε μια σειρά από αινιγματικά ερωτήματα οι απαντήσεις των οποίων μόνο εύκολες δεν είναι ή βολικές.

Κι αυτό γιατί εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια κανείς δεν έχει δει τι υπάρχει μέσα στο φρούριο του Φορτ Νοξ, αλλά και κανείς δεν έχει σκεφτεί να ρωτήσει!

Πώς είναι δυνατόν η τελευταία επίσημη επιθεώρηση του περιεχομένου του να έχει λάβει χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου 1974, όταν κυβερνητικό κλιμάκιο και ομάδα δημοσιογράφων βρέθηκαν πίσω από τις επτασφράγιστες πύλες του για μια τελευταία χορταστική ματιά στους τόνους χρυσού του;



Έκτοτε κανένας δεν έχει πάρει άδεια να περάσει την κεντρική πύλη του στρατοπέδου, μέσα στο οποίο στέκει περίλαμπρο το Φορτ Νοξ, και να επιβεβαιώσει ότι οι ποσότητες χρυσού που φυλάσσονται υποτίθεται στο Ομοσπονδιακό Αποθετήριο Χρυσού των ΗΠΑ παραμένουν άθικτες και στη θέση τους.

Σχετικά πρόσφατα (2011), μια ομάδα γερουσιαστών από πολλές πολιτείες-κλειδιά προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο Φορτ Νοξ για μια επιτόπια έρευνα του χρυσού, τα βρήκαν ωστόσο σκούρα ακόμα και στο να πάρουν την τυπική αρνητική απάντηση του Εθνικού Νομισματοκοπείου των ΗΠΑ, αλλά του υπουργείου Οικονομικών. Έπειτα από πάμπολλες δικές τους εκκλήσεις ενημερώθηκαν απρόθυμα οι αντιπρόσωποι του αμερικανικού έθνους ότι την πόρτα του θησαυροφυλακίου του Κεντάκι δεν την περνά πλέον κανείς. Παρά το γεγονός δηλαδή ότι πρόκειται για κρατικό θεσμό, εκπρόσωποι του λαού δεν μπορούν να δουν τι περιέχει στο εσωτερικό του!

Ακόμα πιο ανησυχητικά εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η τελευταία καταγραφή των αποθεμάτων του έγινε το 1953, περισσότερο από 60 χρόνια δηλαδή, επί προεδρίας Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Στον εν λόγω έλεγχο μάλιστα, μόλις το 5% του χρυσού εξετάστηκε, ενώ στην ομάδα δεν περιλαμβανόταν μυστηριωδώς κανένας ανεξάρτητος ερευνητής. Η μόνη πηγή επιβεβαίωσης ότι ο χρυσός είναι ακόμα στο Φορτ Νοξ είναι η ίδια η αμερικάνικη κυβέρνηση, η αξιοπιστία της οποίας ωστόσο παραμένει διαχρονικά ζητούμενο. Και βέβαια η έλλειψη σχετικών στοιχείων και ντοκουμέντων είναι μοιραία ύποπτη.



Οι μόνες ποσότητες χρυσού που έφυγαν μάλιστα (επισήμως τουλάχιστον) από το Φορτ Νοξ ήταν απειροελάχιστα γραμμάρια, κι αυτό για να ελεγχθεί η καθαρότητα του χρυσού σε προγραμματισμένους και τακτούς ελέγχους. Εκτός των δειγμάτων αυτών, καμιά άλλη αποστολή χρυσού δεν έχει περάσει την πόρτα του Φορτ Νοξ, είτε μπαίνοντας είτε βγαίνοντας.

Το United States Bullion Depository Fort Knox του Κεντάκι χρηματοδοτήθηκε με διάταγμα στις 22 Ιουνίου 1936 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1936 (σε σημερινές τιμές, το κόστος του ξεπέρασε τα 10 εκατ. δολάρια). Τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς κατέφτασε το πρώτο χρυσάφι από το Νομισματοκοπείο της Φιλαδέλφειας και το αντίστοιχο της Νέας Υόρκης. Κάποια στιγμή έφτασε να φιλοξενεί 147,3 εκατομμύρια ουγγιές, κάπου 168 δισ. δολάρια δηλαδή σε σημερινές τιμές. 

Περισσότερο από το 3% του συνολικού χρυσού που εξορύχτηκε ή χρησιμοποιήθηκε ποτέ στην ιστορία του ανθρώπου!



Περισσότεροι από 1.400 τόνοι χάλυβα και μερικές ακόμα χιλιάδες τόνοι τσιμέντου και γρανίτη επιστρατεύτηκαν για να κρατήσουν έξω τους ενοχλητικούς, την ίδια στιγμή που τα αποτρεπτικά μέτρα, τα φανερά τουλάχιστον, περιλαμβάνουν ηλεκτρικούς φράχτες, συρματοπλέγματα, ένοπλους φρουρούς, ναρκοπέδια και ετοιμοπόλεμα ελικόπτερα Apache. Ταυτοχρόνως, το ίδιο το Φορτ Νοξ είναι χτισμένο μέσα σε στρατόπεδο, οποιαδήποτε ελπίδα για παρείσφρηση στο εσωτερικό του πρέπει λοιπόν να εγκαταλειφθεί.

Σύμφωνα με τα επίσημα μητρώα του, έφτασε κάποια στιγμή μέσα στον 20ό αιώνα να κατέχει 649,6 εκατ. ουγγιές χρυσού (31 Δεκεμβρίου 1941), καθώς πολλά κράτη εμπιστεύονταν τον χρυσό τους στο θωρακισμένο σαν αστακό Φορτ Νοξ. Όταν μάλιστα ο πολεμικός κίνδυνος κύκλωνε ευρωπαϊκά κράτη αλλά και άλλες χώρες της οικουμένης, ιστορικά κειμήλια, βασιλικά κοσμήματα και οτιδήποτε πολύτιμο μεταφερόταν εσπευσμένα στο Φορτ Νοξ, το οποίο φιλοξένησε κατά καιρούς τη Μάγκνα Κάρτα, τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, το αμερικανικό Σύνταγμα, τρία αντίτυπα της Βίβλου του Γουτεμβέργιου, αλλά και τα κοσμήματα του στέμματος πολλών κρατών, όπως της Αγγλίας και της Ουγγαρίας. Ακόμα και τα αποθέματα χρυσού των χωρών που έπεφταν στα χέρια των Γερμανών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ξαποστέλνονταν επειγόντως εδώ για να μην πέσουν στον ναζιστικό έλεγχο.



Έχει όμως σήμερα το Φορτ Νοξ χρυσό; Αυτή είναι ίσως η μόνη φορά σε κρατική υπόθεση που όσοι αμφισβητούν την τρέχουσα άποψη δεν είναι παράλογοι και ακραίοι συνωμοσιολόγοι, αλλά γερουσιαστές, δημοσιογράφοι και προβεβλημένες προσωπικότητες της χώρας. Ίσως το παροιμιωδώς αδιαπέραστο του Φορτ Νοξ να υπάρχει ακριβώς ως δαιμόνιο τέχνασμα για να κρύψει το γεγονός ότι ούτε ουγγιά χρυσού δεν υπάρχει πια μέσα του…

Οι τρεις έλεγχοι



Ένα από τα πιο περίεργα στοιχεία που αφορούν στη φύση και τη λειτουργία του Φορτ Νοξ είναι ότι από τη στιγμή που χτίστηκε μέχρι και σήμερα έχουν λάβει χώρα μόλις τρεις επισκέψεις στο εσωτερικό του! Τόσο ο φειδωλός αριθμός των ελέγχων όσο και η απόσταση που τους χωρίζει έχουν πυροδοτήσει τη δικαιολογημένη απορία για τα αποθέματα χρυσού.

Ο γερουσιαστής Ρον Πολ προσπάθησε πρόσφατα να περάσει μια τροπολογία για την καταγραφή των αποθεμάτων του Φορτ Νοξ, αν και μάταια. Φαίνεται να επικρατεί ένας άτυπος νόμος ομερτά για το Κεντρικό Αποθετήριο Χρυσού των ΗΠΑ και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να τον σπάσει.



Σε επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου το 1976, ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών, Eric Thorson, άνοιξε το χρηματοκιβώτιο και μπήκε μέσα. Όταν βγήκε, φάνηκε πεπεισμένος τόσο για την παρουσία του χρυσού όσο και την απαράμιλλη ασφάλεια που προσφέρει το Φορτ Νοξ, την οποία εγγυάται η πόρτα του χρηματοκιβωτίου που ζυγίζει 22 τόνους και αντέχει ακόμα και βόμβες. Κατόπιν κατέθεσε στο Κογκρέσο τα ευρήματά του και το θέμα έληξε τότε, αν και δεν καθησυχάστηκαν όλοι από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του κυβερνητικού στελέχους. Κάποιοι κάλεσαν για έλεγχο από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αν και κάτι τέτοιο απορρίφθηκε από την πρώτη στιγμή.

Τι υπάρχει μέσα στο Φορτ Νοξ;



Η απάντηση εδώ εξαρτάται από ποιον θα ρωτήσεις. Αν η ερώτηση στρέφεται στην αμερικανική κυβέρνηση, τότε θα σου πουν ότι το αποθετήριο περιέχει 5.000 σχεδόν τόνους χρυσού, το 3% δηλαδή όλου του χρυσού που εμφανίστηκε στην ιστορία του ανθρώπου.

Αν ρωτήσεις πάλι συγκεκριμένους γερουσιαστές, δημοσιογράφους, αναλυτές και λογιστές, θα σου πουν ότι είναι παντελώς άδειο. Οι ίδιοι υποδεικνύουν εξάλλου τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις υπόγειες και σκοτεινές διεργασίες της αμερικανικής κυβέρνησης ως άλλη μια απόδειξη ότι δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι άκριτα όσα βγαίνουν από τα στόματα επίσημων κρατικών αξιωματούχων αλλά και πολιτικών της Ουάσιγκτον.

Ο γερουσιαστής και τρεις φορές προεδρικός υποψήφιος Ρον Πολ ηγείται του άτυπου κινήματος για το ξεσφράγισμα του Φορτ Νοξ και τον έλεγχο των ραφιών του ήδη από το 2011, ισχυριζόμενος με νόημα ότι η αδιαφάνεια του αποθετηρίου οδηγεί αναπόφευκτα σε διαφθορά. Την ώρα δηλαδή που όλα ελέγχονται και οι εισηγμένες εταιρίες δημοσιεύουν κάθε χρόνο τον ισολογισμό των πεπραγμένων τους, γιατί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να απολαμβάνει μια ιδιότυπη ασυλία που αψηφά τη συνταγματική νομιμότητα;



Ο γερουσιαστής υποδεικνύει ότι ο τελευταίος έλεγχος του Φορτ Νοξ απέχει περισσότερο από 60 χρόνια, κάτι που πέρα από περίεργο είναι και τουλάχιστον ύποπτο. Ήταν το 1953, μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Αϊζενχάουερ, που ελέγχθηκε το Φορτ Νοξ, αν και τότε ακόμα μόλις το 5% του χρυσού είχε καταγραφεί. Την ίδια ώρα, πλήθος επίσημων πηγών θέλουν την αμερικανική κυβέρνηση να ξεπουλά τμήματα του εθνικού χρυσού της, με τα αποθέματα να πέφτουν κάποια στιγμή από τους 20.000 τόνους της δεκαετίας του 1950 σε 8.133 τόνους, φτάνοντας σήμερα να κατέχει λίγο περισσότερο από 5.000 τόνους.

Σε μια αντίστοιχη ιστορία από τη Γερμανία, στα τέλη του 2012 το Ανώτατο Δικαστήριο παρήγγειλε στην Κεντρική Τράπεζα να προβαίνει σε ετήσιους ελέγχους των επιπέδων του εθνικού χρυσού της χώρας και να επιθεωρεί τα αποθετήρια χρυσού της οικουμένης που φιλοξενούν τμήματα του γερμανικού χρυσού, περιλαμβανομένου του Φορτ Νοξ. Κι αυτό γιατί η Bundesbank βασιζόταν μέχρι τότε σε γραπτές εκθέσεις χωρίς φυσικό έλεγχο επίσημων κρατικών αξιωματούχων. Τι άλλαξε άραγε στη Γερμανία και αναζητεί σήμερα περισσότερη διαφάνεια στο θέμα του χρυσού της;

Μεγάλη μερίδα αναλυτών θέτουν πλέον το θέμα σε εντελώς άλλη βάση, ρωτώντας ρητορικά γιατί διαθέτουμε σήμερα αποθετήρια χρυσού, από τη στιγμή που το χρήμα σταμάτησε να βασίζεται στα αποθέματα χρυσού ήδη από το 1971 (αν μιλάμε για τις ΗΠΑ); Στις μέρες μας, ο χρυσός δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα περιουσιακό στοιχείο του κράτους, εντελώς αποδεσμευμένο από την υποστήριξη του εθνικού νομίσματος, και ως τέτοιο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αγοραπωλησίας ή υποθήκης.



Όπως το θέλει εξάλλου ο υπεύθυνος Νομισματικής Πολιτικής της Moody’s, Mark Zandi, «το γεγονός ότι διαθέτεις αποθέματα χρυσού δίνει την απαραίτητη εμπιστοσύνη στους επενδυτές. Αλλά είναι περισσότερο συμβολικό παρά ουσιαστικό». Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, είχε ισχυριστεί παλιότερα ότι τα αποθέματα χρυσού είναι αποτέλεσμα μιας «μακροχρόνιας παράδοσης». Όπως και ο παλιότερος ομόλογός του Άλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι κρατάμε ως έθνη αποθέματα χρυσού «σε περίπτωση που τα χρειαστούμε».

Αν όμως δεν υπάρχει σήμερα ουσιαστικός λόγος για αποθέματα χρυσού και τα αποθετήρια είναι αποδεσμευμένα από τη νομισματική πολιτική, γιατί συνεχίζει η πρωτόγνωρη αυτή μυστικότητα με τον χρυσό των κρατών; Γιατί δεν είναι φυσικά μόνο το Φορτ Νοξ που περιβάλλεται από πέπλα μυστηρίου, αν και είναι το πλέον διαβόητο.

Κάποιοι αποπειρώνται να απαντήσουν εδώ στην ίδια ακριβώς βάση της ερώτησης: η κυβέρνηση δεν θέλει ελέγχους στον κρατικό χρυσό για να μη δώσει αξία σε ένα περιουσιακό στοιχείο που ορκίζεται ότι είναι λειτουργικά ασήμαντο. Όπως το έθεσε ο διαχειριστής hedge fund, James Rickards: «Ένας έλεγχος θα έδινε στον χρυσό πολλή υπόληψη και θα διάβρωνε την επίσημη κυβερνητική προπαγάνδα ότι ο χρυσός δεν είναι νομισματικό περιουσιακό στοιχείο. Σε τελική, κανείς δεν καταμετρά τα βελανίδια σε ένα εθνικό πάρκο, καθώς παραείναι ασήμαντα».



Η συλλογιστική αυτή βγάζει μεν νόημα, αν και δεν είναι επαρκής για να δικαιολογήσει τη λυσσαλέα άρνηση για απογραφή των αποθεμάτων του Φορτ Νοξ. Ενδέχεται η πραγματικότητα να είναι ελαφρώς διαφορετική: ένας έλεγχος θα γεννούσε ενδεχομένως περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Αν ο χρυσός είναι για παράδειγμα εκεί, ανήκει όλος στην αμερικανική κυβέρνηση; Και πώς αποκτήθηκε, αφού επίσημα μητρώα είτε απουσιάζουν είτε παραμένουν κλειδωμένα σε ανώτατα κρατικά συρτάρια;

Χαρακτηριστικό είναι εδώ το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρει κάθε συναλλαγή της Κεντρικής Τράπεζας σε χρυσό απλά ως «χρυσός», περιλαμβανομένων τόσο των πραγματικών αποθεμάτων όσο και των συναλλαγών σε χρυσό. Μπορεί δηλαδή όλος ο χρυσός των ΗΠΑ να είναι υποθηκευμένος ή δεσμευμένος σε δάνεια; Είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο, το οποίο συσκοτίζει ωστόσο η ηθελημένη κυβερνητική αδιαφάνεια στον εθνικό χρυσό. Και βέβαια πώς θα αντιδρούσαν χώρες όπως η Ρωσία (Νο 6 παγκοσμίως σε αποθέματα χρυσού) και η Κίνα (Νο 7) σε περίπτωση που αποδεικνυόταν ότι το Φορτ Νοξ είναι άδειο;



Είναι όμως και το άλλο: είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι αρκετές κυβερνήσεις έχουν στο παρελθόν διαθέσει τμήμα του χρυσού τους στην παγκόσμια αγορά για να χειραγωγήσουν τις τιμές του. Ένας έλεγχος στο Φορτ Νοξ μπορεί να αποκαλύψει μια νέα μείωση των αποθεμάτων, στέλνοντας την αξιοπιστία της κυβέρνησης στα Τάρταρα.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η άτυπη απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης για την άρνησή της να επιτρέψει οποιονδήποτε έλεγχο στο Κεντρικό Αποθετήριο Χρυσού: το κόστος! Θα χρειάζονταν λέει 400 ανθρώπους να δουλεύουν οχτάωρα για έξι μήνες ώστε να καταγράψουν τα αποθέματα χρυσού στο Φορτ Νοξ και να ελέγξουν τις μπάρες χρυσού για την καθαρότητά τους. Ένα τέτοιο έργο θα κόστιζε περισσότερα από 15 εκατ. δολάρια, αν και αυτό δεν μπορεί να είναι σοβαρός λόγος για μη έλεγχο!

Εν κατακλείδι, αν βασιστούμε στα κατ’ εξακολούθηση ψεύδη και την κρατική προπαγάνδα των κυβερνήσεων (και ειδικά της αμερικανικής, που μας ενδιαφέρει εδώ), κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι το Φορτ Νοξ είναι παντελώς άδειο. Μέχρι να γίνει έλεγχος, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και τα δεδομένα προσφέρονται για συνωμοσιολογική πραγμάτευση, καθώς τα ερωτήματα είναι υπερπολλαπλάσια από τις φειδωλές και ισχνές απαντήσεις…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εφημερίδα δημοσίευσε την αναγγελία θανάτου του... Άγιου Βασίλη


Μια νορβηγική εφημερίδα ζήτησε συγγνώμη από τους αναγνώστες της, μετά από αγγελία που είχε δημοσιεύσει και με την οποία ισχυριζόταν ότι ο Άγιος Βασίλης είναι νεκρός.

Η Aftenposten, η δεύτερη μεγαλύτερη εφημερίδα της Νορβηγίας, φαίνεται πως βάλθηκε κατά κάποιον τρόπο να «σκοτώσει» τα Χριστούγεννα .

Σε πρόχειρη μετάφραση της αγγελίας αναγραφόταν,το εξής: «Εις μνήμην του Αγαπητού Πατέρα των Χριστουγέννων, γεννηθέντα την 12η Δεκεμβρίου του 1788».

Η αγγελία ισχυριζόταν επίσης ότι ο Άγιος Νικ πέθανε στο Nordkapp, το πιο βόρειο σημείο της Νορβηγίας. Η κηδεία του έλαβε χώρα σε παρεκκλήσι στο Βόρειο Πόλο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η δημοσίευση της Aftenposten, οι υπεύθυνοι της εφημερίδας δήλωσαν πως: «Η Aftenposten έχει αυστηρές οδηγίες τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη χρήση των συμβόλων στις νεκρολογίες μας. Αυτή η αναγγελία είναι παραβίασή τους και δεν έπρεπε ποτέ να δημοσιευθεί. Θα ανακαλύψουμε τι συνέβη». Η αγγελία αφαιρέθηκε αμέσως από την ιστοσελίδα του Μέσου.

Δείτε εδώ την αγγελία:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλεξιάδης: Δεν θα συνδυάσουμε το Περιουσιολόγιο με τη φορολόγηση της περιουσίας


«Αυτοί που πρέπει να φοβούνται είναι όσοι έχουν χρήματα στο εξωτερικό».

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που θέλουν το Περιουσιολόγιο να αποτελεί γερμανικό σχέδιο για επιβολή φόρου επί της περιουσίας προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΙ.

«Καμιά σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν πληροφορίες για συμπόρευση της κυβέρνησης με δήθεν γερμανικά σχέδια που θέλουν να επιβληθεί φόρος περιουσίας», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, διευκρινίζοντας ότι «δεν θα συνδυάσουμε το περιουσιολόγιο με τη φορολόγηση της περιουσίας, ούτε θα αποτελέσει βάση για τη φορολογία».

«Ο νομοταγής πολίτης δεν έχει τίποτα να φοβάται» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «δεν θα βγαίνουν οι εφοριακοί στο δρόμο να μπαίνουν στα σπίτια και να αρπάζουν τα κοσμήματα και την περιουσία. Αυτοί που πρέπει να φοβούνται είναι όσοι έχουν χρήματα στο εξωτερικό. Ο απλός πολίτης δεν έχει κανέναν λόγο».

«Θα ασχοληθούμε με τα μεγάλα ψάρια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τρύφωνας Αλεξιάδης.

«Όταν ανοίγουμε τη λίστα Λαγκάρντ και διαπιστώνουμε ότι ένας πολίτης δήλωνε εισόδημα αλλά είχε καταθέσεις υψηλές ή ακίνητα, θα κατασκηνώσουμε στην επαγγελματική του στέγη. Θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή».

«Άμεσα θα προχωρήσουμε σε εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων. Σχεδιάζουμε νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ», κατέληξε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατρούγκαλος: Η εξοικονόμηση δεν θα προέλθει από νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων


«Σκοπός της μεταρρύθμισης είναι να δώσουμε μια εθνική λύση στο Ασφαλιστικό».

«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στα ουσιώδη χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης» του ασφαλιστικού συστήματος, δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος επισημαίνει ότι «σκοπός της μεταρρύθμισης είναι να δώσουμε μια εθνική λύση σε ένα εθνικό ζήτημα, όπως είναι το ασφαλιστικό, όχι να νομοθετήσουμε με μεταφρασμένα κείμενα».

Ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι η εξοικονόμηση στο ασφαλιστικό δεν θα προέλθει «από νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, αλλά από τον εξορθολογισμό και τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος» και αναφέρει ότι «σε κάθε περίπτωση και οι επικουρικές συντάξεις θα προστατευθούν στον μέγιστο βαθμό».

«Θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας ως προς την επιδίωξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής» αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός Εργασίας σημειώνοντας ότι «εφόσον εμείς επιτυγχάνουμε τους στόχους μας τα μέσα επίτευξής τους αφορούν εμάς. Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε τη μετατροπή της διαπραγμάτευσης από διμερές θέμα σε ευρωπαϊκό, με την άμεση αναμειξή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Επιμένουμε» τονίζει «σε ένα δημόσιο, καθολικό, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με δύο τμήματα σύνταξης, και τα δύο προκαθορισμένων παροχών, και τα δύο υπό την εγγύηση του κράτους: μία Εθνική Σύνταξη πουν αθ δίνεται σε όλους τους μακροχρόνια άνεργους, αρκεί να έχουν 15 χρόνια ασφάλισης, ως μέσο αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτή η σύνταξη δεν θα χρηματοδοτείται απο ασφαλιστικές εισφορές αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα ανεβαίνει μαζί με το ΑΕΠ, ισοδυναμώντας με ρήτρα ανάπτυξης. Δεν πρόκειται ως προς αυτή να υποχωρήσουμε σε πιέσεις να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τρίπολη για τα σκουπίδια


Δεκτό έκανε το αίτημα του δήμου ο Πέτρος Τατούλης.

Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, η Τρίπολη κηρύχτηκε εκ νέου χθες, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ύστερα από αίτημα του Δήμου, για το μείζον ζήτημα απομάκρυνσης των σκουπιδιών και για χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Η απόφαση λήφθηκε με σκοπό να προστατευθεί η δημόσια υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος από επικίνδυνη ρύπανση.

Στην ίδια απόφαση καλείται ο Δήμος να ορίσει χώρο κατάλληλο για προσωρινή αποθήκευση και μεταφόρτωση που να πληροί όλες τις εκ του νόμου προϋποθέσεις, να ληφθούν μέτρα πυροπροστασίας στον χώρο, καθώς επίσης ορίζεται πως η αποκατάσταση του χώρου θα γίνει ευθύνη του Δήμου Τρίπολης.

Επιπλέον στην απόφασή του ο περιφερειάρχης επισημαίνει πως ο χώρος που έχει οριστεί και μισθωθεί από το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης, για προσωρινή αποθήκευση και μεταφόρτωση των απορριμμάτων, δεν εμπίπτει εκ του νόμου στις αρμοδιότητες των υπηρεσιών της Περιφέρειας για να τον εγκρίνει και ως εκ τούτου δεν μπορεί η Περιφέρεια να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με τη συνέχιση ή μη της προσωρινής εναπόθεσης εκεί των απορριμμάτων του Δήμου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε γαλέρα γεμάτη χρυσά και ασημένια νομίσματα από το 1708 στην Κολομβία


Ο εντοπισμός της ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της χώρας ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο.

Οι αρχές της Κολομβίας εντόπισαν το ναυάγιο της ισπανικής γαλέρας Σαν Χοσέ που βυθίστηκε στα ανοικτά της ακτής Καρταχένα το 1708 και πιστεύεται ότι ήταν φορτωμένη με χρυσά και ασημένια νομίσματα, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Το Σαν Χοσέ ναυάγησε το 1708 στην θάλασσα της Καραϊβικής, κοντά στην περιτειχισμένη πόλη λιμάνι της Καρταχένα. Ήταν μέρος του στόλου του βασιλιά Φιλίππου του Ε', ενώ πολεμούσε ενάντια στους Εγγλέζους, στον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής.

«Σπουδαία νέα! Βρήκαμε την γαλέρα Σαν Χοσέ. Αύριο θα ανακοινώσουμε λεπτομέρειες σε συνέντευξη τύπου από την Καρταχένα», ανέφερε στο twitter o Σάντος.

Η ανακοίνωση δεν παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με την νομική διαμάχη δεκαετιών που έχει η κολομβιανή κυβέρνηση με την ναυαγοσωστική εταιρεία Sea Search Armada (SSA), με έδρα στις ΗΠΑ, για την ιδιοκτησία της γαλέρας.

To 1981 η εταιρεία είχε αναφέρει πως είχε εντοπίσει την περιοχή στην οποία ναυάγησε η γαλέρα.

Η εταιρεία και η κυβέρνηση της Κολομβίας τότε, ως συνέταιροι, σε ακολουθία διεθνών πρακτικών, συμφώνησαν να μοιραστούν τα όποια έσοδα. Αργότερα όμως η κυβέρνηση υποστήριξε πως ο όποιος θησαυρός ανακαλυφθεί, θα ανήκει στην Κολομβία.

Το 2011 ένα δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η γαλέρα είναι ιδιοκτησία του κολομβιανού κράτους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαψεύδει ο Πετρόπουλος τα σενάρια για σύνδεση της σύνταξης με το εισόδημα


Έκκληση στη νεολαία «να πιστέψει στην κοινωνική ασφάλιση».

Κατηγορηματικά διέψευσε τα σενάρια για σύνδεση της σύνταξης με το εισόδημα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος κάλεσε τη νεολαία, «να πιστέψει στην κοινωνική ασφάλιση».

«Ακούμε σήμερα τους νέους να λένε ότι "δε με ενδιαφέρει η κοινωνική ασφάλιση γιατί δεν πρόκειται να πάρω σύνταξη"» συνέχισε ο υφυπουργός Εργασίας και τόνισε:

«Είναι λάθος. Με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δημιουργείται ένα ασφαλιστικό σύστημα διαφανές, ειλικρινές, σύστημα προστασίας και αναβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης. Η κοινωνική ασφάλιση γίνεται βιώσιμη και η εθνική σύνταξη θα ορίζεται στο ύψος του 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος. Στην εθνική θα προστίθεται και η αναλογική με βάση τις εισφορές η οποία θα είναι επίσης εγγυημένη από το κράτος».

Ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι ενδιάμεσο εισόδημα θα θεωρείται η πραγματική εισφοροδοτική και φορολογική ικανότητα του ασφαλισμένου, με την οποία θα ρυθμίζονται και οι εισφορές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι σήμερα δυσκολεύονται να καταβάλλουν τις εισφορές τους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, ακόμη και μετά τη ρύθμιση με την οποία οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, μπορούσαν να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ελάχιστοι μπόρεσαν να ανταποκριθούν.

Από τους 260.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ περίπου 50.000 ήταν εκείνοι που επέλεξαν χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες, ενώ στον κλάδο των μηχανικών από τους 20.000 που δεν καταβάλλουν εισφορές μόνο οι 4.000 επέλεξαν χαμηλότερες κατηγορίες.

Ο υφυπουργός Εργασίας επέκρινε τέλος τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που επέβαλαν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και υποστήριξε ότι η μείωση αυτή προκάλεσε ζημιές 4,2 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίες θα πρέπει σήμερα να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό.

Συνεχίζοντας, είπε ότι τα μέτρα που αποφάσισε έως τώρα η κυβέρνηση είναι συμφωνημένες δεσμεύσεις από τα προηγούμενα μνημόνια, με τα οποία, όπως είπε, υπήρξαν μειώσεις κατά 48% στις συντάξεις του Δημοσίου και κατά 44% στις συντάξεις του ΙΚΑ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η χρέωση για πλαστικές σακούλες περιόρισε σημαντικά τη χρήση τους


Τα χρήματα που συγκεντρώνονται στην Αγγλία πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η χρέωση των πέντε πενών που επιβλήθηκε στις πλαστικές σακούλες είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 78% ο αριθμός αυτών που χρησιμοποιούν οι πελάτες των σούπερ-μάρκετ στην Αγγλία, ανακοίνωσε σήμερα η Tesco, η μεγαλύτερη εταιρεία σούπερ-μάρκετ της Βρετανίας.

Η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε τον Οκτώβριο τη χρέωση αυτή στην Αγγλία με στόχο να μειωθούν οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές και να βελτιωθεί έτσι το περιβάλλον.

Ανάλογες χρεώσεις είχαν ήδη επιβληθεί στην Ουαλία και τη Σκωτία.

«Ξέραμε ότι η χρέωση που επέβαλε η κυβέρνηση για τις σακούλες θα ενθάρρυνε τους πελάτες μας να χρησιμοποιούν λιγότερες πλαστικές σακούλες και είναι σαφές ότι είχε τεράστια επίδραση», ανακοίνωσε η Tesco, το μερίδιο της οποίας στη βρετανική αγορά ειδών παντοπωλείου ανέρχεται σε 28%.

Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τη χρέωση αυτή πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπαλτάς: Δωρεάν στα μουσεία οι κάτοχοι καρτών αλληλεγγύης και ανεργίας


«Πυλώνας για την παραγωγικότητα ο πολιτισμός», τόνισε ο υπουργός.

«Ο πολιτισμός μας παράγεται και αναπτύσσεται παντού, και μπορεί να συνδράμει θετικά και στον προϋπολογισμό. Οφείλει το υπουργείο Πολιτισμού να συνδράμει και το κάνει, καλλιεργώντας τα δικά του μέσα που έχει, και βοηθώντας στην προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Αυτό τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, εξαγγέλλοντας παράλληλα την επέκταση της δωρεάν πρόσβασης σε όλα τα μουσεία της χώρας και σε όλους όσοι έχουν κάρτα αλληλεγγύης ή κάρτα ανεργίας, μέτρο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα για όσους ζουν κάτω από ακραία φτώχεια.

«Οφείλουμε και εμείς ως υπουργείο Πολιτισμού να συνδράμουμε σε αυτούς τους ανθρώπους πολύ περισσότερο, για να αισθανθούν σε ποια χώρα βρίσκονται», υπογράμμισε ο κ. Μπαλτάς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

«Είμαστε σε διαδικασία συζήτησης με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα, ώστε τα παιδιά που φοιτούν σε κρατικές σχολές που είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού, να μπορούν να πάρουν πάσο όπως συμβαίνει και για τις κλασσικές σχολές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς.

Παράλληλα, μίλησε για τον «σύγχρονο πολιτισμό στη χώρα μας που εκφράζεται και αναπτύσσεται παντοιοτρόπως», όπως είπε, και συμπλήρωσε: «Ήδη στην Ελλάδα παρατηρούμε ότι χωρίς καμία μέριμνα από το κράτος, αναπτύσσονται σε όλες τις μορφές τέχνης, ο πολιτισμός μας. Ανέκαθεν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Θεσσαλονίκης υπάρχει μια φράση: Ο πολιτισμός είναι πυλώνας για την παραγωγικότητα».

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως αναγνώρισε ο κ. Μπαλτάς, «υπάρχει πολύ περισσότερος άρτος και λιγότερο θέαμα, γιατί προηγούνται η ανθρωπιστική καταστροφή, η φτώχεια, η υγεία, η παιδεία και άρα ο πολιτισμός οφείλει να μην διεκδικεί από τον προϋπολογισμό τα μέσα για να προχωρήσει».

Τέλος, ο κ. Μπαλτάς έδωσε έμφαση στην έννοια της φιλοξενίας για τους ανθρώπους που χωρίς να το θέλουν ξεριζώνονται από τον τόπο τους, εγκωμιάζοντας τη στάση που έχει απέναντι τους η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που υποδέχεται κύματα προσφύγων. «Η φιλοξενία με την οποία ο ελληνικός στη συντριπτική του πλειοψηφία υποδέχεται τους πρόσφυγες και τα θύματα πολέμου, αν εξαιρέσουμε κάποιους δημάρχους που λένε ανάποδα πράγματα, είναι δίδαγμα στην Ευρώπη, αλλά και υπόμνηση για το τι εστί φιλοξενία», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φίλης: Προσλήψεις εκπαιδευτικών αναλόγως της πορείας των οικονομικών


«Σταθεροποιούνται μετά από χρόνια στο 2,8% του ΑΕΠ τα κονδύλια για την Παιδεία».

«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την Παιδεία σταθεροποιούνται στο 2,8% του ΑΕΠ. Στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διατίθενται για το 2016 ποσά ύψους 590 εκατομμυρίων ευρώ, περισσότερα από εκείνα του 2015. Παράλληλα δεν θίγονται τα κονδύλια για τη φοιτητική μέριμνα». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ενώ επισήμανε ότι «κεντρική επιδίωξη είναι να γίνουν φέτος, μετά από πολλά χρόνια αδιοριστίας, διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών».

«Αναλόγως της πορείας των δημοσίων οικονομικών, σχεδιάζουμε το ενδεχόμενο χιλιάδων προσλήψεων φέτος, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της κάλυψης των μόνιμων κενών από αναπληρωτές με χρήματα του ΕΣΠΑ», τόνισε ο κ. Φίλης και προσέθεσε: «Παρά τον δημοσιονομικό καταναγκασμό, εμείς προχωρήσαμε φέτος σε προσλήψεις 22.616 αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έναντι 18.469 πέρυσι, δηλαδή 4.147 περισσότερους, ποσοστό αύξησης 22,45%».

Παράλληλα, ο κ. Φίλης επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τις για ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη που δημιούργησε, όπως είπε, οξυμένα προβλήματα στην Παιδεία τα χρόνια των μνημονίων τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση.

«Το σχολείο της κρίσης πρέπει να γίνει σχολείο της ανάπτυξης χωρίς βιασύνες, αλλά με αποφασιστικότητα, χωρίς μονομέρειες, αλλά με επιδίωξη συναίνεσης χωρίς να παραβλέπουμε αξιακές προσεγγίσεις», τόνισε και σημείωσε ότι «προχωρούμε σε εθνικό και κοινωνικό διάλογο μέσα από παράλληλες διαδικασίες, χωρίς να οργανώνουμε μια διαδικασία νομιμοποίησης προειλημμένων αποφάσεων».

«Υποσχόμαστε να ανοίξει το Σεπτέμβριο το δημόσιο σχολείο από την πρώτη μέρα, χωρίς τα γνωστά προβλήματα των τελευταίων χρόνων. Γι' αυτή την αυτονόητη υποχρέωση, εργαζόμαστε ήδη στο υπουργείο Παιδείας προχωρώντας στις αναγκαίες διοικητικές και υπηρεσιακές μεταβολές», κατέληξε ο κ. Φίλης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση Γιακουμάκη


Νέες σημαντικές αποκαλύψεις για την υπόθεση του αδικοχαμένου φοιτητή, Βαγγέλη Γιακουμάκη, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, μέσα απο την εκπομπή «Φως στο Τούνελ».

Συγκεκριμένα, εστάλησαν στην εκπομπή κάποιες φωτογραφίες με το άψυχο σώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, οι οποίες τραβήχτηκαν λίγο πριν φτάσει ο ιατροδικαστής στο σημείο που βρέθηκε νεκρός.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δείχνουν ένα νέο στοιχείο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει στη δικογραφία.

Δείτε το βίντεο από τον Alpha:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βόμβα Αλεξιάδη: Τα τέλη κυκλοφορίας θα συνδέονται με την κατανάλωση καυσίμων!


Νέα «βόμβα», αναφορικά με το νέο φορολογικό καθεστώς στα τέλη κυκλοφορίας, έριξε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο κ. Αλεξιάδης, στο πλαίσιο αλλαγής του καθεστώτος των τελών κυκλοφορίας και την πιο δίκαιη επιβολή του φόρου, όπως είπε, αποκάλυψε ότι υπάρχουν σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο για σύνδεση του ύψους των τελών κυκλοφορίας με την κατανάλωση των καυσίμων σε κάθε όχημα.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αλεξιάδης είπε: «Πρέπει να αντικαταστήσουμε όσα σημεία είναι άδικα στα τέλη κυκλοφορίας. Εξετάζουμε να υπάρχει ένα μικρό τέλος κυκλοφορίας σε όλους και να συνδεθεί το τέλος κυκλοφορίας με τη βενζίνη. Άλλο αυτός που έχει ένα αμαξάκι να πηγαίνει στη δουλειά του κι άλλο εκείνος που κάνει πολλά χιλιόμετρα. Σκεφτόμαστε να υπάρχει σε όλα τα αυτοκίνητα ειδική σήμανση για να βλέπουμε τα πάντα, αν έχει πληρώσει τα τέλη, αν είναι ασφαλισμένο κλπ»


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εργάτης ξέθαψε τις λίρες τις ιδιοκτήτριας του σπιτιού και τις πούλησε


Ένα μικρό θησαυρό βρήκε ένας εργάτης στην αυλή ενός σπιτιού στη Βέροια, ωστόσο βρήκε το μπελά του. Ο 54χρονος μπορεί να νόμιζε ότι κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη των θαμμένων λιρών όμως αποδείχθηκε ότι τις λίρες είχε κρύψει η ίδια η ιδιοκτήτρια του σπιτιού.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, 54χρονος υπήκοος Αλβανίας, το πρωί της 29ης Νοεμβρίου 2015, κατά τη διάρκεια εργασιών στην αυλή της οικίας της 68χρονης γυναίκας, εντόπισε θαμμένο στο έδαφος ένα μεταλλικό κουτί που περιείχε 30 χρυσές λίρες, το οποίο αφαίρεσε. Την επόμενη μέρα πούλησε δώδεκα από αυτές σε κοσμηματοπωλείο στη Βέροια, ιδιοκτησίας δύο ημεδαπών, ηλικίας 30 και 58 ετών, έναντι του χρηματικού ποσού των 2.000 ευρώ.

Στην κατοχή του 54χρονου βρέθηκαν 18 χρυσές λίρες, οι οποίες αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια, όπως επίσης και τα χρήματα από την πώληση των υπολοίπων. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του 54χρονου και των δύο ιδιοκτητών του κοσμηματοπωλείου για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

106 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης προανήγγειλε η Φωτίου


Μέχρι τέλος του έτους θα δοθούν 106 εκατομμύρια ευρώ για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Η κ. Φωτίου επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, τις οποίες κατηγόρησε ότι δεν αντιμετώπισαν την ανθρωπιστική κρίση και δέχτηκαν αυτά που τους επέβαλαν οι δανειστές χωρίς αντιρρήσεις.

Τόνισε επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με ενιαίους κανόνες θα υλοποιήσει ό,τι έχει υποσχεθεί.

«Το παλιό πελατειακό καθεστώς, το παλιό σύστημα τελειώνει μέσα στο 2016. Θα αντικατασταθεί από ένα απλό και σύγχρονο που θα συντρέχει όλους τους πολίτες μας που το έχουν ανάγκη να στηριχθούν. Ξέρουμε ότι είναι ένας φιλόδοξος στόχος, θέλουμε όμως να βάλουμε το αποτύπωμά μας. Θα προχωρήσουμε με κοινωνική συναίνεση και γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος και γιατί μπορούμε» επεσήμανε.

Η κ. Φωτίου, ανέφερε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προσληφθούν μέσα στον μήνα, περίπου 400 άτομα που θα στελεχώσουν τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας. Κάλεσε επίσης την αντιπολίτευση να στηρίξει το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. «Είναι αναγκαίο όσο ποτέ» τόνισε χαρακτηριστικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγωδία στα Αμπελάκια Λάρισας - Νεκρός 23χρονος με σφαίρα στο κεφάλι και τραυματίας ο πατέρας του


Ενέδρα θανάτου έστησαν άγνωστοι σε βάρος ενός 50χρονου και του γιου του, στη Λάρισα στην περιοχή των Τεμπών στα Αμπελάκια.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως πατέρας και γιος δέχθηκαν πυροβολισμούς ευρισκόμενοι μέσα σε αυτοκίνητο από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα onlarissa.gr, ο 23χρονος βρέθηκε νεκρός, ενώ ο 50χρονος πατέρας του φέρεται να νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στην Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας του νεαρού, φέρεται μετέφερε τον γιο του βαριά τραυματισμένο από σφαίρα στο κεφάλι στις πέντε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια αποχώρησε και επέστρεψε λίγη ώρα αργότερα για να νοσηλευτεί καθώς είχε και εκείνος τραυματιστεί.

Ο 23χρονος εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της αστυνομίας που έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ο κίνδυνος του χάκερινγκ είναι υπαρκτός, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί"


Ο καθηγητής Πληροφορικής κ. Τσιτομενέας μίλησε στον Real Fm 97,8 και στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα για την υπόθεση των χάκερ που απείλησαν ελληνικές τράπεζες και ζήτησαν λύτρα σε μορφή bitcoins για να μην προχωρήσουν στην κλοπή προσωπικών δεδομένων από κάρτες και λογαριασμούς Ελλήνων καταθετών.

"Ο κίνδυνος του χάκερινγκ είναι δεδομένος, επομένως οι τράπεζες πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση ώστε να μην συμβεί ποτέ τίποτε. Ο κίνδυνος πάντα πρέπει να θεωρείται υπαρκτός, αλλά πιστεύω ότι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορούν ξεκάθαρα να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις" σημείωσε ο καθηγητής Πληροφορικής.

Ακούστε το ηχητικό:

 


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προγράμματα για 200.000 ανέργους εξήγγειλε η Ράνια Αντωνοπούλου


Προγράμματα για 200.000 θέσεις ανέργων μέσα στο επόμενο οκτάμηνο εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

«Παραλάβαμε την ανεργία στο 26,5% και έχει πάει στο 25,5% αλλά δεν πανηγυρίζουμε, δεν μιλάμε για "σαξές στόρυ», είπε μιλώντας από το βήμα της Βουλής. Συνεχίζοντας η κ. Αντωνοπούλου, απάντησε στην κριτική που είχε ασκήσει χθες ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. «Ο κ. Βρούτσης είχε κάνει πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας στο 19,5%, δηλαδή κατά 380.000 θέσεις εργασίας το 2015, υπολογίζοντας ότι θα υπάρχει ανάπτυξη 3,5%», είπε η κ. Αντωνοπούλου και προσέθεσε ότι ανάλογες προβλέψεις για ανάπτυξη 3% είχαν γίνει και για το 2011 και υπήρξε ύφεση.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 56.000 φέτος τον Οκτώβριο, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η μείωση αυτή υπάρχει κάθε χρόνο και είναι εποχική, προσθέτοντας ότι απώλεια 66.000 θέσεων εργασίας υπήρχε και τον Οκτώβριο του 2014. «Ο ιδιωτικός τομέας αντιστάθηκε σθεναρά και έχει δημιουργήσει 120.000 νέες θέσεις εργασίας» τόνισε.

Αναφερόμενη ειδικότερα στον ισχυρισμό του κ. Βρούτση ότι ο ΟΑΕΔ έχει πλεόνασμα 500 εκατ. ευρώ και τα οποία δεν διαθέτει για την ενίσχυση των ανέργων, η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε ότι το ποσόν το οποίο έως τώρα δεν έχει χρησιμοποιηθεί είναι 100 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι οι διαφορές αυτές «οφείλονται σε απρόβλεπτα γεγονότα τα οποία υπάρχουν πάντα» και σημείωσε ότι και ο κ. Βρούτσης είχε ανάλογες διαφορές το 2014.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς προαστιακό σιδηρόδρομο τη Δευτέρα


Χωρίς προαστιακό σιδηρόδρομο θα είναι μεθαύριο η πρωτεύουσα λόγω της πεντάωρης στάσης εργασίας, από τις 17:00 έως τις 22:00, που πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (Π.Ε.Π.Ε).

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τις ώρες της στάσης εργασίας θα υπάρξουν ματαιώσεις στα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών του προαστιακού, καθώς και στα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο- Πάτρα και αντιστρόφως. Επίσης, το διάστημα αυτό δεν θα εξασφαλίζεται η κυκλοφορία για τους συρμούς του μετρό, στο τμήμα Δ. Πλακεντίας- Αεροδρόμιο.

Περισσότερες πληροφορίες στο επιβατικό κοινό παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξανθός: 3.500 προσλήψεις στην Υγεία το 2016


«To 2016 θα είναι έτος πραγματικής οικονομικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέλημά μας είναι αυτό να μεταφραστεί σε καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας, σε οικονομική ανακούφιση των εργαζόμενων και σε ανακούφιση του ίδιου του συστήματος» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός είπε ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού υπηρετούν ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο στον χώρο της Υγείας, που προβλέπει καθολική κάλυψη των αναγκών των ανασφάλιστων ανθρώπων, με πλήρη νομοθετική κατοχύρωση και παρεμβάσεις ενίσχυσης του συστήματος Υγείας για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι θα γίνουν 3.500 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού.

«Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια έχουμε αναστροφή της τάσης για συνεχή μείωση των δαπανών των νοσοκομείων» επεσήμανε. Τόνισε επίσης πως εντός του Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί μια συνολική πρόταση για το μοντέλο αναδιοργάνωσης και μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι «έχουμε διοικητές νοσοκομείων που επειδή είναι υπ’ ατμόν καταγγέλλουν ελλείψεις φαρμάκων.» «Αυτή είναι η τραγικότητα της αντιπολίτευσης» τόνισε χαρακτηριστικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του έτους


Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται η προκήρυξη του Προγράμματος «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το πρόγραμμα, το οποίο έχει ήδη προδημοσιευτεί θα ενισχύσει την ίδρυση νέων επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 1991 στους τομείς: αγροδιατροφή, ενέργεια, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, εφοδιαστική αλυσίδα, περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υγεία - φάρμακα, υλικά - κατασκευές.

Οι επενδυτικές προτάσεις που θα υποβληθούν θα έχουν επιχορηγούμενο προϋπολογισμό έως 60.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 100%.

Δυνητικοί δικαιούχοι

Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης, για την ίδρυση νέας επιχείρησης, είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991 ή ενώσεις αυτών, τα οποία:

- είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή

- ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και δεν είναι έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.

Σε περίπτωση σύστασης εταιρικού σχήματος πρέπει όλοι οι εταίροι να πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές.

Εισοδηματικά κριτήρια και για τις δύο κατηγορίες δικαιούχων θα τεθούν στην πρόσκληση του προγράμματος.

Προϋποθέσεις επιλεξιμότητας

Οι επιχειρήσεις που θα συσταθούν στο πλαίσιο των επενδυτικών προτάσεων θα πρέπει:

- Να κάνουν έναρξη στη ΔΟΥ σε χρόνο και με νομική μορφή που θα ορίζονται στον Οδηγό του προγράμματος .

- Κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο να συμμετέχει στην υποβολή μίας και μόνο επενδυτικής πρότασης (είτε αυτοτελώς, είτε σε επενδυτικό σχήμα).

- Το επιχειρηματικό σχέδιο να αφορά στις επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθ' όλη τη διάρκεια της επένδυσης.

- Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα 2 προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.

- Οι επιχειρήσεις που θα συσταθούν μπορούν να λάβουν μια από τις ακόλουθες επιχειρηματικές μορφές: Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Ι.Κ.Ε, ατομική επιχείρηση καθώς και κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση του Ν. 4019/2011.

Οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οι οποίες θα τύχουν επιχορήγησης στο πλαίσιο της δράσης θα ορισθούν αναλυτικά στην πρόσκληση του προγράμματος.

Το πρόγραμμα προβλέπει δυνατότητα προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας Δημόσιας Δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής, από τραπεζικό ή άλλο δημόσιο χρηματοδοτικό ίδρυμα εγκατεστημένο στην Ελλάδα.

Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επιχειρηματικού σχεδίου.

Επιλέξιμες δαπάνες

Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για τη διετή περίοδο ενίσχυσης είναι:

- ο αναγκαίος επαγγελματικός παραγωγικός εξοπλισμός σε ποσοστό έως 40% του συνολικού προϋπολογισμού του σχεδίου (εκτός του κόστους της ΕΜΕ),

- το λειτουργικό κόστος της δραστηριότητας (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες τρίτων όπως π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο, κινητή επαγγελματική τηλεφωνία),

- τα έξοδα φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες για τα 2 πρώτα χρόνια λειτουργίας (παροχή γραμματειακής και διοικητικής υποστήριξης, χρήση εξοπλισμού, εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες -ανάλυση αγοράς, νομικά και λογιστικά θέματα, ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου, θέματα ανθρώπινου δυναμικού, εξειδικευμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης /κατάρτισης, ενέργειες δικτύωσης για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομάδων, συντονισμό και αξιολόγηση της υλοποίησης, κ.α.),

- οι δαπάνες προβολής και δικτύωσης,

- το κόστος μισθωτής εργασίας (στην περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου) έως μιας ετήσιας μονάδας εργασίας (ΕΜΕ),

- ο γενικός εξοπλισμός (γραφεία, καθιστικά κ.α.),

- οι παρεμβάσεις προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ,

- οι αμοιβές τρίτων.

Σημειώνεται ότι, οι επιχειρήσεις που θα επιχορηγηθούν για τον παραγωγικό τους εξοπλισμό θα πρέπει να διατηρηθούν για τουλάχιστον 3 έτη από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Η οριστική προκήρυξη του προγράμματος, που θα περιέχει τους τελικούς όρους και προϋποθέσεις, και τα δικαιολογητικά θα αναρτηθεί με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά αρχεία στον διαδικτυακό τόπο του ΕΣΠΑ www.espa.gr και της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ www.antagonistikotita.gr και αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου. Η περίοδος υποβολής προτάσεων θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση της πρόσκλησης και θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 μήνες.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεράστια επιχείρηση διάσωσης στην Κασπία


Μια επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κασπία Θάλασσα ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι τουλάχιστον 32 εργάτες σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας μιας πυρκαγιάς.

Ο Μιρβάρι Γκαχραμάνλι, επικεφαλής της Επιτροπής για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Εργαζομένων του Πετρελαϊκού Τομέα στο Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ότι "σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, 32 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 42 διασώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας".

Η εξέδρα άντλησης πετρελαίου ανήκει στη SOCAR, την κρατική αζερινή εταιρεία ενέργειας, η οποία ανακοίνωσε πως 29 εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν, αλλά αρνήθηκε ότι υπάρχουν νεκροί.

Μια ισχυρή θύελλα περιπλέκει τις προσπάθειες διάσωσης.

Η Socar ανακοίνωσε χθες πως ένας αγωγός στην εξέδρα έπιασε φωτιά αφού υπέστη ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους. Σύμφωνα με αζερινά μέσα ενημέρωσης, στην εξέδρα βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή περίπου 60 εργάτες.

Πρώην σοβιετική δημοκρατία εννέα εκατομμυρίων κατοίκων που συνορεύει με το Ιράν, τη Γεωργία, την Αρμενία και τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν συγκεντρώνει το 80% που πετρελαϊκού πλούτου του νότιου Καυκάσου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βγήκε η φράση «τραβάτε με κι ας κλαίω»


Η έκφραση προέρχεται από ένα παραδοσιακό έθιμο του γάμου.

Για κάποιον που ενώ επιθυμεί κάτι, κάνει πως δεν το θέλει, λέμε τη φράση «τραβάτε με κι ας κλαίω».

Η φράση προέρχεται από ένα έθιμο του γάμου.

Στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και σε όλο τον άλλο κόσμο, υπάρχουν εκατοντάδες προλήψεις για τον γάμο. Σε πολλά ελληνικά νησιά, υπάρχει η εξής συνήθεια: όταν η γαμήλια πομπή πρόκειται να παραλάβει τη νύφη, για να την οδηγήσει στην εκκλησία, ο γαμπρός, που στέκεται έξω από την πόρτα του σπιτιού τους, την τραβάει από το χέρι, ενώ αυτή προσποιείται ότι δεν θέλει να πάει μαζί του και φέρνει αντίσταση.

Η περίεργη αυτή σκηνή ή μάλλον το έθιμο, έδωσε την αρχή στη φράση «τράβα με κι ας κλαίω».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νότια Κορέα, ένας απέραντος καθρέφτης…


Μοναδικές εικόνες σαν πίνακας ζωγραφικής.

Τη μοναδική και σπάνια ομορφιά της Νότιας Κορέας απαθανάτισε ένας φωτογράφος τοπίου, ο Jaewoon U που μένει μόνιμα στη Σεούλ και αποφάσισε να κάνει μια διαφορετική φωτογράφιση. Τράβηξε φωτογραφίες με τοπία που αντανακλώνται είτε σε ποτάμια είτε σε λίμνες. Οι εικόνες είναι καθηλωτικές. Οι αντανακλάσεις στις φωτογραφίες του δημιουργούν εξαιρετικά όμορφες και αρμονικές συνθέσεις και κάνουν τη Νότια Κορέα να μοιάζει με απέραντο καθρέφτη.

Η Νότια Κορέα είναι μια χώρα εξαιρετικής ομορφιάς με πανέμορφη φύση αλλά επίσης διακρίνεται για την πλούσια ιστορία της και τον πολιτισμό. Αποτελεί έναν άγνωστο για πολλούς προορισμό καθώς δεν έχει γίνει μεγάλη αναφορά στη χώρα σαν τουριστικό προορισμό. Ωστόσο διαθέτει πολλά τουριστικά αξιοθέατα και μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις στον επισκέπτη ο οποίος μόνο αδιάφορος δεν πρόκειται να μείνει από το ταξίδι του στη χώρα.

Η Σεούλ πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Κορέας είναι μια πολύ σύγχρονη πόλη και διαθέτει πολλούς εντυπωσιακούς ουρανοξύστες. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρετικά ιστορικά μνημεία. Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία είναι αυτό του παλατιού, το Palace Kjongbokkung το οποίο χρονολογείται από το 1394 και αρχικά ήταν βασιλική κατοικία.

Ωστόσο εκτός από τα μνημεία και τα αξιοθέατα αξίζει κανείς να την επισκεφτεί για το ιδιαίτερο φυσικό της κάλλος όπως αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες του Jaewoon U. Δεκάδες χρώματα στα δέντρα και στον ουρανό αντικατοπτρίζονται στις λίμνες και στα ποτάμια ενώ ακόμη και η ανθρώπινη παρουσία είναι τόσο αρμονικά δεμένη με τη φύση ώστε δημιουργεί ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Ο φωτογράφος χρειάστηκε πολλές λήψεις για να καταλήξει στις καλύτερες ενώ κάποιες φορές μπορεί να περίμενε και ώρες μέχρι ο ήλιος να δώσει τον κατάλληλο φωτισμό για να βγει η φωτογραφία τόσο εντυπωσιακή και η φύση σαν ένας μεγάλος καθρέφτης τον οποίο δε θες να σταματάς να κοιτάς...

Δείτε τις μοναδικές εικόνες...






















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...