Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Επιτρέπεται το λίγο αλκοόλ στην εγκυμοσύνη;



Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα από Πανεπιστήμια στη Δανία.

Είναι γνωστό ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα (αποβολές, γεννήσεις μωρών χαμηλού βάρους ή με νοητικά προβλήματα). Ωστόσο, η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ στην αρχή της εγκυμοσύνης δεν σχετίζεται με αναπτυξιακά προβλήματα των παιδιών στην ηλικία των πέντε ετών, σύμφωνα με δανούς ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BJOG και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένα έως οχτώ ποτά την εβδομάδα δεν σχετίζεται με βλάβες στην νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών. Οι Δανοί ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Κοπεγχάγης και του Aarhus εκτίμησαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σε 1600 εγκύους συνολικά. Ως χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ όρισαν τα 1-4 ποτά την εβδομάδα, μέση τα 5-8 ποτά και υψηλή τα εννιά ή περισσότερα.

Επίσης, εξέτασαν τα παιδιά σε ηλικία πέντε ετών όσον αφορά τη συγκέντρωση της προσοχής, το σχεδιασμό, την οργάνωση και τον αυτοέλεγχο. Διαπίστωσαν ότι η χαμηλή και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν σχετιζόταν με σημαντική επίδραση στην νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών σε ηλικία πέντε ετών. Ωστόσο η κατανάλωση περισσότερων από εννιά ποτών την εβδομάδα σχετιζόταν με μειωμένη συγκέντρωση της προσοχής στα παιδιά.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα της έρευνας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για να πίνουν οι γυναίκες περισσότερο από το προβλεπόμενο αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση 8-15% στις αυτοκτονίες σε περιόδους κρίσης



Σύμφωνα με μελέτη βρετανών ερευνητών.

Το ποσοστό των αυτοκτονιών μπορεί να αυξηθεί από 8 ως 15% σε περίοδο οικονομικών δυσκολιών, δείχνουν έρευνες που έγιναν για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη Βρετανία και για την ξηρασία στην Αυστραλία.

Βρετανοί ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης των οποίων δημοσιεύονται σήμερα στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση μπορεί να έχει σχέση με τις περίπου 1000 επιπλέον αυτοκτονίες που έγιναν στη Βρετανία μεταξύ του 2008 και του 2010.

Το 2007 έγιναν 4.006 αυτοκτονίες, ενώ ο αριθμός των αυτοκτονιών εν γένει σημείωνε πτώση για περίπου είκοσι χρόνια. Ωστόσο, παράλληλα με μια αύξηση της ανεργίας, ο αριθμός των αυτοκτονιών ανέβηκε στις 4.292 το 2008 και στις 4.388 το 2009, προτού ξαναπέσει το 2010 στις 4.206, την ώρα που σημειώθηκε επίσης πτώση του ποσοστού ανεργίας.
"Υπολογίσαμε τη διαφορά ανάμεσα στον πραγματικό αριθμό (των αυτοκτονιών) και αυτόν στον οποίο θα μπορούσαν να ανέρχονται αν η πτωτική τάση που είχε καθιερωθεί πριν από την κρίση συνεχιζόταν", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, Ντέιβιντ Στάκλερ, που ήταν ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαϊμού συντάξεις στη Θράκη


Μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε το ΙΚΑ για αχρεώστητη καταβολή συντάξεων μετά από εικονική ασφάλιση σε 54 άτομα σε γεωργικές συνεταιριστικές οργανώσεις σε περιφέρεια της Θράκης, όπως έγινε γνωστό μετά και το σκάνδαλο που ξέσπασε το τελευταίο διάστημα με τις περισσότερες των 2.000 υποθέσεις παράνομων συντάξεων ανά τη χώρα.

Όπως διαπιστώθηκε μετά από σχετική έρευνα τα επικολληθέντα ένσημα δεν προέρχονταν από νόμιμη αγορά και ως εκ τούτου ο οργανισμός προχώρησε σε ακύρωση των ημερών ασφάλισης των 54 αυτών ατόμων, γεγονός που γνωστοποιήθηκε στις εισαγγελικές αρχές.

Παράλληλα, ο οργανισμός διέκοψε την καταβολή των συντάξεων κινώντας τις διαδικασίες για επιστροφή των ποσών που εισπράχτηκαν παράνομα. Την ίδια στιγμή μάλιστα οι έρευνες συνεχίζονται ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλα παρόμοια περιστατικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάθετε πώς θα πληρώσετε το φόρο εισοδήματος



Χρήσιμος οδηγός για να δείτε σε πόσες δόσεις θα καταβάλετε τις οφειλές σας.

Περίπου 500.000 είναι οι πολίτες, που θα λάβουν με καθυστέρηση το εκκαθαριστικό και συνεπώς δεν θα επωφεληθούν της ρύθμισης για πληρωμή του φόρου σε επτά δόσεις, τα αναπάντητα, όμως, ερωτήματα παραμένουν πολλά για όλους όσοι δικαιούνται της μικρής αυτής ανάσας.

Τα συγκεντρώσαμε, λοιπόν, και σας παρουσιάζουμε ένα σύντομο και χρήσιμο οδηγό:

-Η εξόφληση φόρου μέχρι 300 ευρώ παραμένει εφάπαξ όπως και τώρα.

-Οι φορολογούμενοι που ευεργετούνται είναι όσοι δηλώνουν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ.

-Οι δόσεις είναι μηνιαίες με τελευταία τον Φεβρουάριο 2013.

-Όσοι πλήρωσαν την πρώτη δόση τον Ιούνιο 2012, μπορούν να πληρώσουν τις δύο υπολειπόμενες σε 7 δόσεις, με πρώτη τον Αύγουστο 2012.

-Όσοι πλήρωσαν την πρώτη δόση τον Ιούλιο 2012, μπορούν να πληρώσουν τις δύο υπολειπόμενες σε 6 δόσεις, με πρώτη τον Σεπτέμβριο 2012.

-Όσοι έχουν εκκαθαριστικά με πρώτη δόση τον Αύγουστο, μπορούν να πληρώσουν όλο το ποσό σε 7 δόσεις, με πρώτη τον Αύγουστο 2012.

-Όσοι εκκαθαριστούν μέσα στον Αύγουστο 2012, θα μπορούν να πληρώσουν όλο το ποσό σε 6 δόσεις, με πρώτη τον Σεπτέμβριο 2012.

-Όσοι εκκαθαριστούν μέσα στον Σεπτέμβριο 2012, θα μπορούν να πληρώσουν όλο το ποσό σε 5 δόσεις, με πρώτη τον Οκτώβριο 2012.

-Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να τις εξοφλήσουν μαζί με την πρώτη δόση ή να απευθυνθούν στις ΔΟΥ για ρύθμιση.

Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι, που εντάσσονται στη ρύθμιση;

Όσοι έχουν πρόσβαση στο TAXISnet αλλά δεν έχουν εύκαιρο το εκκαθαριστικό τους, μπορούν να δουν τους κωδικούς αριθμούς που απαιτούνται μέσω της επανεκτύπωσης του εκκαθαριστικού, υπηρεσίας που προσφέρει το TAXISnet.

Σε περίπτωση εμπρόθεσμης πληρωμής η αρχική εκτύπωση των αποδεικτικών είσπραξης που περιλαμβάνει όλες τις δόσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις τράπεζες ως έχει. Αν κάποιες δόσεις γίνουν ληξιπρόθεσμες, καλό θα είναι οι φορολογούμενοι να ξανατυπώνουν το ειδοποιητήριο πριν την πληρωμή ώστε να βλέπουν το ακριβές τρέχον ποσό με τις όποιες προσαυξήσεις.

Όσοι δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικό ακόμη, δεν έχουν βεβαιωμένη οφειλή για τον φόρο εισοδήματος και συνεπώς δεν έχουν αναμορφωθεί τυχόν δόσεις τους. Όταν λάβουν το εκκαθαριστικό τους, θα μπορούν να αξιοποιήσουν την εφαρμογή για να ενημερωθούν για τις νέες δόσεις τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταπολεμήστε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου



Τρόποι για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Συμπτώματα όπως φούσκωμα, τυμπανισμός μπορεί να οφείλονται σε κάποια τροφή που σας επηρεάζει, σε σύνδρομο ευερέθιστου έντερου, δυσκοιλιότητα ή ακόμη και τροφική δηλητηρίαση.

Όπου και να οφείλονται όμως, τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν στο μέγιστο την διάθεσή και την κοινωνική μας ζωή.
Βασικές αιτίες των ενοχλήσεων στο έντερο είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το άγχος, οι κακές διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη σταθερής ώρας γευμάτων.

Οι τρόποι για να αποφύγουμε ή να ανακουφιστούμε από αυτά, πολλοί.

Ανακούφιση με τη βοήθεια της φύσης

Ο δυόσμος ανακουφίζει από τα συμπτώματα της δυσπεψίας και του τυμπανισμού. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του ΜακΜάστερ του Καναδά, έπειτα από έρευνες που διεξήγαγαν σε μεγάλη ομάδα ατόμων που έπασχαν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου συμπέραναν ότι ο δυόσμος είναι αποτελεσματική θεραπεία για τα συμπτώματα. Φτιάξτε λοιπόν ένα αφέψημα δυόσμου για να ανακουφιστείτε.

Σηκωθείτε από τον καναπέ

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα του πεπτικού. Βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου, με αποτέλεσμα να καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα επίσης μειώνει το στρες το οποίο επίσης επιτείνει τα προβλήματα με το έντερο. Με την άσκηση, αυξάνεται η πίεση στους κοιλιακούς μυς, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου. Έτσι, ανακουφίζει από αέρια, τυμπανισμούς και δυσφορία. Μην αναπαυθείτε λοιπόν στον καναπέ σας περιμένοντας να σας περάσει το φούσκωμα. Σηκωθείτε και βγείτε έστω για περπάτημα. Θα σας βοηθήσει πολύ περισσότερο από την απραξία. Εάν εντάξετε μία ώρα περπάτημα στο καθημερινό σας πρόγραμμα, τα αποτελέσματα για το πεπτικό σας σύστημα θα είναι θαυματουργά.

Βάλτε τις φυτικές ίνες στη ζωή σας

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες ανακουφίζουν από δυσκοιλιότητα, αλλά μπορεί και να εντείνουν προβλήματα με αέρια και πόνους στην κοιλιά. Η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή σας θα πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι απότομα.

Έχει αποδειχτεί για άτομα με ΣΕΕ ότι είναι πολύ αποτελεσματικές οι διαλυτές φυτικές ίνες από ψύλλιο. Η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου διέλευσης της τροφής από το έντερο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σκληρών κοπράνων και τη δυσκοιλιότητα. Η καθημερινή πρόσληψη 25 γραμμαρίων φυτικών ινών, με καλή ενυδάτωση, λύνει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Τα 25 γραμμάρια φυτικών ινών μπορούμε να τα προσλάβουμε με την κατανάλωση 500 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Προσοχή όμως! Χρειάζεται σταδιακή αύξηση και παράλληλη πρόσληψη αρκετών υγρών/νερού.

Βάλτε σε τάξη τη ζωή σας

Πρέπει καθημερινά να προσπαθούμε να τρώμε σε σταθερές ώρες. Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Το γαστρεντερικό είναι ένα σύστημα που, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, διαθέτει μνήμη. Αν διατηρούμε σταθερές ώρες γευμάτων και γευματιδίων, το διευκολύνουμε. Επίσης, τα μικρά και συχνά γεύματα είναι ο καλύτερος τρόπος να απομακρύνετε συμπτώματα όπως το φούσκωμα ή το πρήξιμο. Τέλος αποφύγετε γεύματα που είναι πλούσια σε λιπαρά.

Φαγητό ή καταγραφή;

Ξεκινήστε να διατηρείτε ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων για να εντοπίσετε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν. Τα τρόφιμα που πειράζουν τους περισσοτέρους είναι το αλκοόλ, τα αναψυκτικά, η σοκολάτα, ο καφές, κάποιες γλυκαντικές ουσίες, όπως η σορβιτόλη, τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, καθώς και τα όσπρια.

Ωστόσο, το έντερο κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό. Το ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ποιες τροφές αποτελούν «κόκκινο πανί» για το δικό σας πεπτικό σύστημα.

Γάλα: Όχι τόσο αθώο…

Με την αύξηση της ηλικίας το γαστρεντερικό χάνει την ικανότητα να διασπά τη λακτόζη, έναν υδατάνθρακα που περιέχεται στο γάλα. Το αποτέλεσμα είναι το γάλα να προκαλεί δυσφορία. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με γιαούρτι, που περιέχει λιγότερη λακτόζη, να δοκιμάσετε προϊόντα που είναι ελεύθερα λακτόζης ή να καταναλώνετε το γάλα σε συνδυασμό με κάτι άλλο και όχι μόνο του.

Η δίαιτα κάνει καλό στο έντερο;

Τα περιττά κιλά και ειδικά για γυναίκες που είναι σε εμμηνόπαυση εντείνουν τα προβλήματα στο έντερο. Η απώλεια ακόμη και 10% του βάρους σας, θα σας απαλλάξει από δυσφορίες στο έντερο. Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο, ώστε να χάσετε τα περιττά κιλά με σωστό και ωφέλιμο για την υγεία σας τρόπο.

Στρες, ο «οδηγός» του εντέρου

Το έντονο στρες επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία του γαστρεντερικού. Πόσες φορές τρέχετε στην τουαλέτα επειδή σας περιμένει μια στρεσογόνος κατάσταση όπως για παράδειγμα μια συνέντευξη για μια καινούργια δουλειά ή οποιαδήποτε κατάσταση που σας προκαλεί άγχος;

Μπορείτε να περιορίσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα στο έντερο, απλώς ελέγχοντας το άγχος σας. Η άσκηση, ο ύπνος, ένα ζεστό μπάνιο ή η αρωματοθεραπεία βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση «ανεβάζει» τις βάσεις


Τελειώνει σε λίγες ημέρες η αγωνία των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς μεταξύ 27 μέχρι 31 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Πιθανότερη ημερομηνία ανακοινώσεων των βάσεων για το 2012 θα είναι η Δευτέρα 27 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, δύο είναι τα συμπεράσματα που βγαίνουν και όλα πηγάζουν από την κρίση και το συρρικνωμένο εισόδημα των οικογενειών. Πρώτο συμπέρασμα είναι η προτίμηση των υποψηφίων στις σχολές που οδηγούν στα σώματα ασφαλείας και στις στρατιωτικές σχολές αλλά και σε σχολές όπως π.χ το Παιδαγωγικό.

Δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι το δυσβάστακτο κόστος μια φοίτησης σε άλλη πόλη, κάνει τους υποψηφίους να δηλώσουν σχολές που είναι κοντά στον τόπο διαμονής τους.

Γενικά, ο ανταγωνισμός για τις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι πολύ μεγάλος.

Άνοδος αναμένεται στην πλειονότητα των σχολών ΑΕΙ που εντάσσονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Νομικές, Φιλολογικές, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικές), ενώ αντίθετα τα ξενόγλωσσα τμήματα θα υποχωρήσουν εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα των ξένων γλωσσών.

Αισθητή πτώση στις βάσεις 2012 αναμένεται στις Φυσικομαθηματικές Σχολές του 2ου πεδίου, όπως και στα πολυτεχνικά τμήματα, η οποία θα είναι μικρότερη στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, εκεί θα έχουμε «σφαγή» αφού αναμένεται εκτόξευση των βάσεων. Βασικός λόγος είναι η μείωση των θέσεων που ανακοίνωσαν φέτος τα αρμόδια υπουργεία. Η «μάχη» ειδικά για τις σχολές Αστυφυλάκωνκαι Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή, καθώς γνωστοποιήθηκε ότι οι θέσεις που διατίθενται φτάνουν συνολικά τις 580 από 1.244 πέρυσι. Σύμφωνα με την προκήρυξη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 500 θέσεις θα δοθούν για τις σχολές Αστυφυλάκων και 80 για τις σχολές Αξιωματικών.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι την περσινή χρονιά είχε εισαχθεί σχεδόν ένας στους τρεις υποψηφίους, καθώς 2.932 συνολικά υποψήφιοι είχαν δηλώσει ως πρώτη προτίμηση μία από τις σχολές της Αστυνομίας. Φέτος, εξαιτίας της δραστικής μείωσης των θέσεων, οι υποψήφιοι που θα δηλώσουν τα τμήματα ως πρώτη προτίμηση και θα καταφέρουν να περάσουν τις πύλες των σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών δεν θα ξεπεράσουν τo 20%.

Για την πιο χαμηλόβαθμη σχολή Αστυφυλάκων , οι βάσεις θα εκτοξευθούν σίγουρα πάνω από τα 14.000 μόρια, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι μπορεί να πλησιάσει και τα 15.000 μόρια.

Για τις Αστυνομικές Σχολές, οι βάσεις αναμένεται να διαμορφωθούν μεταξύ 17.200 έως 17.400 μόρια.

Αναφορικά με τις Στρατιωτικές σχολές, θα υπάρξει αύξηση αλλά θα είναι μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη των Αστυνομικών τμημάτων.

Οι θέσεις που διατίθενται φέτος είναι ελαφρώς μειωμένες (1.170 από 1.294 πέρυσι), γεγονός που επηρεάζει τον ανταγωνισμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Η σταρ την ξύπνησε από το κώμα


Ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον περασμένο Απρίλιο την άφησε να παλεύει για τη ζωή της σε νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου. Η 6χρονη Tyla Atkin βγήκε από το κώμα, στο οποίο είχε πέσει πριν ημέρες, όταν η αγαπημένη της τραγουδίστρια, Jessie J της τραγούδησε στο αφτί ένα νανούρισμα...

Οι γιατροί πίστευαν πως η μικρή δε θα μπορέσει κατά πασα πιθανότητα να περπατήσει ή να μιλήσει ξανά, μετά από την οκταήμερη παραμονή της σε κώμα.

Ωστόσο το θαύμα που ποτέ δεν γίνεται, έγινε. Όταν η μητέρα της μικρής παρακάλεσε την τραγουδίστρια Jessie J να επισκεφθεί την μικρούλα κοιμωμένη, ελπίζοντας ότι εκείνη τουλάχιστον ακούει και θα ευχαριστηθεί... Όπως και έγινε. Η ερμηνεύτρια μάλιστα της ψιθύρισε στο αφτί το νανούρισμα "Rainbow", το αγαπημένο της εξάχρονης.

Σήμερα και μόλις λίγες μέρες μετά το ξύπνημά της, η Tyla περπατάει ξανά και παίζει με τους φίλους της στο πάρκο!






Διαβάστε περισσότερα...

Κινητή οδοντιατρική μονάδα



Κινητή Μονάδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές του Σεπτέμβρη. Η μονάδα θα προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Το ειδικό όχημα που πρόκειται να φιλοξενήσει τη μονάδα είναι μια δωρεά του Σοροπτιμιστικού Ομίλου "Μακεδονία" και θα είναι πλήρως εξοπλισμένο με εργαλεία και υλικά που θα διαθέσει με δική του πρωτοβουλία ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Η μονάδα θα επισκέπτεται διάφορες περιοχές της πόλης κατόπιν συνεννόησης με δήμους, συλλόγους και εθελοντές οδοντιάτρους και το σχετικό πρόγραμμα των οδοντιατρικών "περιπλανήσεων θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιμένουν γιατρό εδώ και δύο μήνες!



Μεγάλη η ταλαιπωρία των ασθενών στα Χανιά.

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. της ταλαιπωρίας. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τον νέο Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όταν για να κλείσει ένας ασθενής ραντεβού με ορισμένες ειδικότητες γιατρών στα Χανιά, είναι αναγκασμένος να περιμένει από έναν έως και τρεις μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για ραντεβού με οφθαλμίατρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στα Χανιά, σύμφωνα με το prismanews.gr, ο μέσος όρος αναμονής είναι τουλάχιστον 57 ημέρες, για ενδοκρινολόγο 58 ημέρες, για οδοντίατρο 57 ημέρες, για καρδιολόγο 56 ημέρες, για παιδίατρο 56 ημέρες, για δερματολόγο 57 ημέρες και για νευρολόγο - ψυχίατρο 44 ημέρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι να κάνετε στις διακοπές



Εάν είστε έγκυος.

Κανείς δεν είπε ότι οι έγκυες δεν έχουν δικαίωμα να πάνε διακοπές. Μπορούν αρκεί να είναι προσεκτικές και να αποφεύγουν την έντονη ζωή ακόμη κι αν διανύουν τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης τους.

Τι μπορείτε να κάνετε και για τους δύο

Να πίνετε πολύ νερό και καλύτερα να προτιμάτε εμφιαλωμένο.

Να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγετε τις σάλτσες, τα τηγανιτά κ.ά.

Να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο αλάτι και να μην πίνετε αλκοόλ.

Να αποφεύγετε τους καφέδες αλλά μπορείτε να πιείτε έναν ελληνικό ή ντεκαφεϊνέ.

Να βάζετε αντηλιακό και ενυδατική κρέμα σε πρόσωπο και σώμα καθώς και γυαλιά ηλίου και καπέλο.

Να αποφεύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και να προτιμάτε τα ανοιχτόχρωμα ρούχα.


Διαβάστε περισσότερα...

Από «κόσκινο» οι δηλώσεις που υπεβλήθησαν σε έντυπη μορφή



Επείγουσα εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ στις εφορίες.

Φύλλο και φτερό θα κάνουν οι φορολογικές Αρχές της χώρας χιλιάδες φορολογικές εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, που υπεβλήθησαν σε έντυπη μορφή, προκειμένου να εντοπισθούν υποθέσεις που πρέπει να ελεγχθούν.

Όπως αναφέρει το Kέδρος, το υπουργείο Οικονομικών με κατεπείγουσα εγκύκλιό του καλεί τις εφορίες όλης της χώρας να προχωρήσουν άμεσα στην επεξεργασία και την αποστολή στη ΓΓΠΣ όλων των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2011, που υποβάλλονται σε έντυπη μορφή αλλά και εκείνων των εμπρόθεσμων που θα παραληφθούν από τη ΔΟΥ μέσα στο 2012.

Η αποστολή, μάλιστα, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, θα πρέπει να γίνεται σε μηνιαία βάση και χωρίς λάθη τέτοια, που να καθιστούν τη μηχανογραφική τους επεξεργασία αδύνατη ή να δημιουργούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις για την έγκαιρη εξαγωγή των ελέγχων.

Ειδικότερα, η ΓΓΠΣ καλείται να προβεί άμεσα στη μηχανογραφική επεξεργασία των εκκαθαριστικών δηλώσεων έτους 2011 και να κοινοποιήσει τα συγκεντρωτικά στοιχεία του συνόλου των σωστών δηλώσεων στη Διεύθυνση 14η ΦΠΑ λόγω του ότι αυτά χρησιμοποιούνται για την εμπρόθεσμη υποβολή της ετήσιας έκθεσης ιδίων πόρων ΦΠΑ στην κοινότητα, για τον εντοπισμό των περιπτώσεων που πρέπει να ελεγχθούν.

Με την ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι δεν θα αποσταλούν στη ΓΓΠΣ:

- Οι δηλώσεις όλων των κατηγοριών, που αφορούν στα έτη 1987-2010, καθώς και οι τροποποιήσεις των ιδίων ετών, που παραλαμβάνονται μηχανογραφικά (εφόσον μπορούν να καταχωρηθούν στο σύστημα) ή χειρόγραφα.

- Οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν λόγω παύσης εργασιών ή λήξης διαχειριστικής περιόδου μέσα στο έτος 2012, καταχωρούνται, είτε στο σύστημα του Taxis, είτε στο χειρόγραφο βιβλίο παραλαβής κατά περίπτωση. Οι δηλώσεις αυτές δεν θα σταλούν στη ΓΓΠΣ, αλλά θα παραμείνουν στην υπηρεσία και θα σταλούν με τις δηλώσεις του 2012 το επόμενο έτος.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα αποφύγεις την κατακράτηση υγρών



Η αιτία του προβλήματος υπαγορεύει τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Νιώθεις συχνά φουσκωμένη; Αισθάνεσαι πρησμένο το στήθος, την κοιλιά και τα πόδια σου; Το βάρος σας έχει αυξηθεί ξαφνικά κατά 1 έως 3 κιλά μέσα σε 24 έως 48 ώρες χωρίς να έχεις φάει υπερβολικά; Τι μπορεί να φταίει και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις;

Ο οργανισμός που λειτουργεί φυσιολογικά διατηρεί σταθερό το υδατικό του ισοζύγιο, αποβάλλοντας καθημερινά ίση ποσότητα υγρών με αυτή που προσλαμβάνει.

Ωστόσο, κάποιες φορές, εξαιτίας διαφόρων λόγων, ο οργανισμός αναγκάζεται να κρατήσει περισσότερα υγρά από όσα χρειάζεται και να αποβάλει λιγότερα, κατάσταση που περιγράφεται ως «κατακράτηση υγρών».

Τεστ σε 1 λεπτό

Πίεσε δυνατά με το εσωτερικό του αντίχειρα τα σημεία του σώματός σου που αισθάνεσαι πρησμένη, ένα σημείο κάθε φορά. Απομάκρυνε το δάχτυλο και παρατήρησε το σημείο πίεσης.

Εάν έχει αφήσει ένα ορατό λευκό σημάδι που μένει αναλλοίωτο για πάνω από δύο δευτερόλεπτα, τότε ενδεχομένως έχεις κατακράτηση υγρών.

Είδη και αίτια κατακράτησης

Μικρής διάρκειας: Διαρκεί από μερικές ώρες έως ένα 24ωρο. Προκαλείται συνήθως από την υπερβολική απορρόφηση νατρίου ή νερού, εξαιτίας υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού, ακραίας κόπωσης, ελλιπούς ξεκούρασης ή αϋπνίας αλλά και από μικροφλεγμονές λόγω κάποιου τραυματισμού, ασθένειας ή έντονης σωματικής άσκησης.

Περιοδική, μέσης διάρκειας: Διαρκεί περισσότερες από 48 ώρες και μέχρι περίπου 7 μέρες. Οφείλεται κυρίως σε ορμονικές μεταβολές που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες, σε σχεδόν τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως 2-3 μέρες πριν αδιαθετήσουν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Μακράς χρονικής διάρκειας: Είναι πολύ σπάνια σε υγιή άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα υγείας (π.χ. φλεβική ανεπάρκεια, καρδιοπάθειες, παθήσεις θυρεοειδούς, νεφρικές ή ηπατικές νόσους κ.ά.), ενδοκρινικές ανωμαλίες, παρατεταμένη μικρή λήψη νερού, ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, μακροχρόνια υπερβολική πρόσληψη νατρίου, υδατανθράκων, αλκοόλ και καφεΐνης ή σε χρόνια λήψη φαρμάκων (αναβολικά, ορισμένα αντισυλληπτικά, αγχολυτικά, κορτιζόνη κ.ά.) και μυοαναπτυξιακών συμπληρωμάτων διατροφής (π.χ. κρεατίνη).

Ανάλογα με την αιτία, υπάρχει και η λύση

Αν η κατακράτηση υγρών δεν οφείλεται σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή σε λήψη φαρμάκων, μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με σωστότερη διατροφή, μεγαλύτερη κατανάλωση νερού και αποφυγή της καθιστικής ζωής.

1ο αίτιο: Ορμονικές διαταραχές

Επηρεάζουν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών και υγρών στον οργανισμό, με αποτέλεσμα οι νεφροί να κατακρατούν περισσότερο νάτριο και νερό από το φυσιολογικό, προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία.

Οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα στο θυρεοειδή ή στα επινεφρίδια, σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, να σχετίζονται με την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση ή, πιο συχνά, με την αναμονή και τις πρώτες μέρες της περιόδου, όπου παρατηρούνται ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων.

Εάν η κατακράτηση σχετίζεται με την αναμονή της περιόδου ή την κλιμακτήριο:

-Περιόρισε την πρόσληψη νατρίου και αλατισμένων φαγητών τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως.

-Ελάττωσε την πρόσληψη τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες από λιπαρά και σάκχαρα.

-Μείωσε την πρόσληψη καφεΐνης από όλες τις πηγές της, μην πίνεις περισσότερα από 2 φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

-Αύξησε την κατανάλωση νερού και την πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε κάλιο.

-Ένταξε στο διαιτολόγιό σου τρόφιμα με διουρητικές ιδιότητες και εμφιαλωμένο νερό πτωχό σε νάτριο.

-Απόφυγε το αλκοόλ, με εξαίρεση ίσως 1 ποτήρι μπίρα - μπορεί να δράσει διουρητικά και ανακουφιστικά.

Αν πριν από την περίοδο προσέξεις τη διατροφή σου αλλά πάρεις βάρος, τότε αυτά τα 2-3 επιπλέον κιλά θα είναι πλασματικά και θα χαθούν έπειτα από μερικές μέρες, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Αν όμως τρως υπερβολικά, μπορεί η αύξηση βάρους να είναι πραγματική και να γίνει μόνιμη.

2ο αίτιο: Κακή κυκλοφορία αίματος

Η διόγκωση και το αίσθημα καύσου των φλεβών, η αυξημένη κόπωση, η κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο κυρίως στα κάτω άκρα, ιδίως δε στους αστραγάλους, συνήθως μετά από ακινησία ή ορθοστασία, είναι χαρακτηριστικά σημάδια κακής κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου.

Επιβάλλεται, λοιπόν, να εξεταστείς άμεσα από αγγειολόγο, ο οποίος θα σε συμβουλεύσει για το τι ακριβώς πρέπει να κάνεις.

Για να αμβλύνεις τα συμπτώματα:

-Απόφυγε: κάπνισμα, καθιστική ζωή, παρατεταμένη ακινησία, πολύωρη ορθοστασία, παρατεταμένη έκθεση σε ήλιο και ζέστη, πηγές θερμότητας, πολύ στενά ρούχα, ψηλά τακούνια και το σταύρωμα των ποδιών όταν κάθεσαι.

-Μη μένεις στατική και ακίνητη για πολλή ώρα, προσπάθησε να περπατάς σε περιοδικά διαστήματα ή να ανασηκώνεσαι μερικές φορές στις μύτες των ποδιών.

-Φόρεσε ειδικής κατασκευής ελαστικές κάλτσες ή καλσόν που έχουν διαβαθμισμένη πίεση και διευκολύνουν την κυκλοφορία.

-Κάνε τακτικά ποδόλουτρα και υδρομασάζ των ποδιών με δροσερό νερό.

-Χρησιμοποίησε ειδική κρέμα με καταπραϋντικές και ενισχυτικές της κυκλοφορίας ιδιότητες.

-Τοποθέτησε τα πόδια σου ψηλά όποτε είναι εφικτό.

-Γυμνάσου, κολύμπησε και κάνε διατάσεις των ποδιών με κάθε ευκαιρία, αλλά μην κουράζεσαι υπερβολικά και μην υπερβαίνεις τα όριά σου.

-Αν είσαι υπέρβαρη, προσπάθησε να χάσεις μερικά κιλά.

-Κατανάλωσε περισσότερα φρούτα (πηγές βιταμίνης C και φλαβονοειδών), λαχανικά (πλούσια σε φυτοθρεπτικά) και λιπαρά ψάρια (πηγές ω-3 λιπαρών).

3ο αίτιο: Ανεπαρκής πρόσληψη υγρών

Για να διατηρούμε την υδατική ισορροπία του οργανισμού, είναι απαραίτητο μέσα στο 24ωρο να προσλαμβάνουμε τουλάχιστον τόσα υγρά όση η ποσότητα που χάνουμε. Αν δεν το κάνουμε, το σώμα μας θα αναγκαστεί να κρατήσει υγρά έξω και γύρω από τα κύτταρά του.

Αντίθετα, εφόσον δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας, όταν παίρνουμε όλα τα υγρά που χρειαζόμαστε καθημερινά και κάτι παραπάνω, όχι μόνο δεν κάνουμε κατακρατήσεις αλλά αντιμετωπίζουμε ευκολότερα και τις ήδη υπάρχουσες.

Για να αυξήσεις την πρόσληψη υγρών:

-Πιες όσο περισσότερο νερό μπορείς, ακόμα κι όταν δεν αισθάνεσαι δίψα: Θα πρέπει να ουρείς τακτικά, τουλάχιστον 4-5 φορές ημερησίως, να βγάζεις μεγάλη ποσότητα ούρων και αυτά να είναι άχρωμα ή προς το κιτρινωπό, εκτός εάν παίρνεις φάρμακα, βιταμίνες ή τρως τρόφιμα που χρωματίζουν τα ούρα.

-Πιες πιο πολύ νερό όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή και όταν γυμνάζεσαι - πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

-Εάν το σκέτο νερό δεν σε ικανοποιεί, πρόσθεσε στο ποτήρι σου λίγες σταγόνες λεμονιού, μικρή ποσότητα χυμού φρούτων ή παγάκια (νερού, χυμού ή τσαγιού).

-Αντί για σακχαρούχα αναψυκτικά, προτίμησε μεταλλικό νερό ή χυμούς λαχανικών, αντί για σακχαρούχους χυμούς φρούτων («νέκταρ») αντίστοιχους φυσικούς χυμούς ή άπαχο γάλα, αντί για κρεμώδη ροφήματα καφέ έναν απλό καφέ, τσάι ή κάποιο αφέψημα χωρίς ζάχαρη.

-Τρώγε πιο πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και χόρτα, τα οποία είναι από τη φύση τους πλούσια σε νερό.

-Ένταξε τακτικότερα στη διατροφή σου ανάλατους ζωμούς και σούπες λαχανικών, ψαριών, πουλερικών, οσπρίων και ζυμαρικών.

-Να προτιμάς να καταναλώνεις τα τρόφιμα κυρίως ωμά (π.χ. λαχανικά) ή να τα βράζετε (π.χ. πατάτες) παρά να τα ψήνεις ή να τα τηγανίζεις, ώστε να διατηρούν τα φυσικά υγρά τους.

-Περιόρισε το αλκοόλ (αφυδατώνει), θερμιδικά συμπυκνωμένα και αφυδατωμένα τρόφιμα (π.χ. βούτυρο), καθώς και τρόφιμα με πολλά σάκχαρα, αλάτι και εξευγενισμένα φυτικά λιπαρά.

-Βρέξε ή μούσκεψε παξιμάδια, φρυγανιές, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ξερά φρούτα και οποιοδήποτε άλλο αφυδατωμένο τρόφιμο καταναλώνεις.

Η επαρκής κατανάλωση νερού ωφελεί και δρα κατά των πρηξιμάτων, αλλά η υπερβολή βλάπτει και μπορεί να είναι αίτιο κατακράτησης υγρών, όπως π.χ. σε περιπτώσεις προβλημάτων υγείας ή υπερβολικής πρόσληψης νατρίου και υδατανθράκων.

4ο αίτιο: Μειωμένη πρόσληψη καλίου

Η έλλειψη καλίου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα νατρίου και εξ αυτού τις κατακρατήσεις υγρών στον οργανισμό, ενώ η επαρκής πρόσληψή του βοηθάει στην απομάκρυνση της περίσσειας ποσότητας νατρίου και στη διατήρηση του φυσιολογικού ισοζυγίου ύδατος.

Το αλκοόλ, ο καφές, η περίσσεια ζάχαρης, η ανεπαρκής πρόσληψη μαγνησίου και ορισμένα φάρμακα, όπως κάποια διουρητικά, αυξάνουν την αποβολή καλίου με τα ούρα.

Για να προσλαμβάνεις επαρκείς ποσότητες καλίου:

-Κατανάλωσε καθημερινά τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, όπως μπανάνα, πορτοκάλι, δαμάσκηνα, πεπόνι, σταφίδες, ντομάτα, μανιτάρια, λάχανο, πατάτα, σπανάκι, φασόλια και γενικά περισσότερα φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

-Ένταξε τακτικότερα στο διαιτολόγιό σου χυμούς φρούτων και λαχανικών, ψάρια, οστρακοειδή, σπόρους (π.χ. ηλιόσπορο) και ανάλατους ξηρούς καρπούς.

-Αν ιδρώνεις πολύ, έχεις υπερβολική διούρηση ή γυμνάζεσαι έντονα, πιες περισσότερο εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό ή χρησιμοποίησε κάποιο υποτονικό ή ισοτονικό sport drink, εμπλουτισμένο με διάφορους ηλεκτρολύτες (κάλιο, μαγνήσιο κ.ά.), αλλά με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και γλυκόζη.

Όταν η πρόσληψη καλίου είναι υπερβολική και υπερβαίνει την ικανότητα των νεφρών να το αποβάλλουν, π.χ. σε άτομα με νεφρική νόσο, μπορεί να προκληθεί υπερκαλιαιμία, διαταραχή δυνητικά απειλητική για την καρδιά.

5ο αίτιο: Υπερκατανάλωση υδατανθράκων

Η μεγάλη πρόσληψη υδατανθράκων, ιδιαίτερα δε όταν προέρχεται από τρόφιμα πλούσια σε απλά σάκχαρα, με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και φτωχά σε φυτικές ίνες, αυξάνει την κατακράτηση υγρών τόσο μέσα στα κύτταρα όσο και στους υποδόριους ιστούς, ακριβώς κάτω από το δέρμα.

Τι πρέπει να κάνεις:

-Προτίμησε τρόφιμα πλούσια σε αμυλούχους, βραδυφλεγείς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, όπως αδρά επεξεργασμένα προϊόντα βρόμης, κριθαριού, σίκαλης και σταριού, ρύζι αναποφλοίωτο, φασόλια, φάβα, φακές και ρεβίθια.

-Επίλεξε τρόφιμα χαμηλά σε σάκχαρα - διάβασε στις διατροφικές πληροφορίες την ένδειξη «Σάκχαρα» ή «Εκ των οποίων σάκχαρα» που βρίσκεται κάτω από την αναφορά «Υδατάνθρακες» ή/και στα ειδικά εικονίδια με την αναφορά στις Ενδεικνυόμενες Ημερήσιες Προσλήψεις (GDA's).

-Απόφυγε την κατανάλωση τυποποιημένων τροφίμων και ροφημάτων που περιέχουν ως κύρια συστατικά ζάχαρη (σουκρόζη), γλυκόζη (δεξτρόζη), σιρόπι καλαμποκιού ή φρουκτόζη.

-Αντικατάστησε μέρος της κοινής ζάχαρης που χρησιμοποιείτε με φυσικές γλυκαντικές ύλες, όπως στέβια, μέλι, πετιμέζι και σιρόπι αγαύης - μην κάνεις υπερκατανάλωση!

-Προτίμησε φρούτα αντί άλλου γλυκού ή, εναλλακτικά, επιδόρπια που έχουν γλυκιά γεύση, αλλά δεν περιέχουν ζάχαρη.

-Μείωσε τη λήψη υδατανθράκων από το απόγευμα και μετά, ιδίως δε κατά τις μέρες που δεν έχεις αρκετές σωματικές δραστηριότητες ή δεν γυμνάζεσαι.

6ο αίτιο: Υπερκατανάλωση αλατιού

Κάθε γραμμάριο αλατιού (βασική πηγή νατρίου) δεσμεύει περίπου 70 γραμμάρια νερού μέσα στους ιστούς.

Επομένως, η υπερκατανάλωσή του, ιδιαίτερα πριν από την έμμηνο ρύση, μπορεί να διαταράξει την ισορροπία νατρίου - καλίου στον οργανισμό και να επιβαρύνει το ισοζύγιο ύδατος, προκαλώντας έτσι κατακράτηση υγρών και πρηξίματα, ιδίως δε σε πόδια και πρόσωπο.

Για να μειώσεις την πρόσληψη αλατιού:

-Τρώγε περισσότερα νωπά και ανεπεξέργαστα ή αδρά επεξεργασμένα τρόφιμα παρά βιομηχανοποιημένα.

-Από τα τυποποιημένα προϊόντα, προτίμησε όσα είναι χαμηλά σε νάτριο, διαβάζοντας προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες. Αν στην ένδειξη «συστατικά» η λέξη «αλάτι» αναφέρεται μέσα στα τρία πρώτα, κατανάλωσε το σε μικρότερη ποσότητα ή προτίμησε κάποιο άλλο προϊόν με λιγότερο αλάτι.

-Περιόρισε τα κλασικά αλμυρά τρόφιμα, όπως προϊόντα άρμης, τυριά, αλλαντικά, παστά, καπνιστά, κονσέρβες, σνακ (γαριδάκια, τσιπς, νάτσος, ποπκόρν), σάλτσες, έτοιμες σούπες, κρακεράκια κ.ά. Εναλλακτικά, επίλεξε εκδοχές τους που αναφέρουν σαφώς ότι περιέχουν λιγότερο αλάτι («Χαμηλό σε νάτριο», «Χωρίς προσθήκη αλατιού» κ.ά.).

-Ελάττωσε το λεγόμενο «junk food», όπως πίτσες, προτηγανισμένες πατάτες, χάμπουργκερ, σουβλάκια, αρτοσκευάσματα και σφολιατοειδή, καθώς σε αυτά οι ποσότητες αλατιού και βελτιωτικών γεύσης, που επίσης περιέχουν νάτριο, είναι συνήθως υψηλές.

-Αντικαταάστησε μέρος του αλατιού που βάζεις στα φαγητά χρησιμοποιώντας περισσότερο φρέσκο χυμό λεμονιού, μυρωδικά, καρυκεύματα.

-Δοκίμασε εναλλακτικά, αλλά χωρίς υπερβολές, αλάτι με φυσικώς χαμηλότερο νάτριο, υποκατάστατα αλατιού με περισσότερο κάλιο παρά νάτριο ή χρησιμοποίησε κρυσταλλικό αλάτι Ιμαλαΐων.

-Προσπάθησε να ελαττώσεις, επίσης, τη χρήση άλλων μορφών νατρίου, όπως π.χ. την προσθήκη μαγειρικής σόδας και κύβων γεύσης στα φαγητά ή baking powder στα γλυκά.

Παρότι συμβαίνει πολύ σπάνια, η κατακράτηση υγρών μπορεί να προκληθεί και από τη μακροχρόνια ελλιπή πρόσληψη νατρίου -η συνιστώμενη ημερήσια συνολική πρόσληψή του είναι 2.400mg, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 1 κουταλάκι αλάτι.


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλόη, το θαυματουργό αντιγηραντικό!



Ενισχύει την υγεία και σας ομορφαίνει!
Το «φυτό της αθανασίας» ή το ελιξίριο μακροζωίας είναι τα ονόματα που δίνουν στην αλόη, ένα φυτό που χρησιμοποιήθηκε και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς και όχι μόνο. Από το σπίτι μου δε λείπει ποτέ μία μεγάλη γλάστρα με αυτό το θαυματουργό φυτό.

Τι περιέχει

Το ζελέ της περιέχει πάνω από 75 γνωστά συστατικά:

Είναι πηγή βιταμινών, με κυριότερες τις Β, C, Ε και β-καροτίνη (πρόδρομο της βιταμίνης Α).

Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο, αλλά και αμινοξέα, που είναι οι «οικοδομικοί λίθοι» των πρωτεϊνών.

Είναι πλούσια σε σακχαρίτες, ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, στερόλες, ανθρακινόνες (παυσίπονες ουσίες) και σαλικυλικό οξύ. Χάρη στα συστατικά της η αλόη διεισδύει βαθιά στο δέρμα, το καθαρίζει και αποτελεί φυσικό αναισθητικό.

Ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων, βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών και επουλώνει τα τραύματα.

Έχει αντιβιοτική, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, τονώνει το ανοσοποιητικό, ηρεμεί το νευρικό σύστημα και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Πού βοηθά

Χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε διάφορους ερεθισμούς του δέρματος, όπως εγκαύματα, κάλους, ουλές, έρπη.
Ενυδατώνει, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη φυσική τους άμυνα.

Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ακμή.

Επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος .

Καταπολεμά τη φαγούρα και τις δερματικές αλλεργίες, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εκζέματα και τις μυκητιάσεις.
Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Περιορίζει τους μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, τους κολικούς και τις κρίσεις άσθματος.

Τονώνει την πεπτική λειτουργία και καταπολεμά διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό, γι’ αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με AIDS και καρκίνο.

Πού θα την βρείτε

Στην αγορά υπάρχουν πολλά προϊόντα που περιέχουν αλόη, για την περιποίηση του σώματος, του προσώπου και των μαλλιών. Στα καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής θα βρείτε χυμό αλόης, ενώ στα φαρμακεία θα βρείτε κάψουλες, εκχύλισμα σε ταμπλέτες, λάδι για εξωτερική ή εσωτερική χρήση και σκόνη αλόης.

Το μυστικό

Αν καήκατε από το μάτι της κουζίνας ή το σίδερο, βάλτε κρέμα από χυμό ή τζελ αλόης στην περιοχή. Διαφορετικά κόψτε ένα φύλλο από τη γλάστρα, πλύντε το, ανοίξτε το στη μέση και βάλτε το πάνω στο έγκαυμα.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ο εθελοντισμός θα μας σώσει"


Αναγνώστης του enikos.gr γράφει για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική επαρχία, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση, χαρακτηρίζοντάς την "τραγική" και προτείνει...

"Εθελοντική εργασία για τις τοπικές κοινότητες.

του Γιάννη Βέλλη

Το τελευταίο διάστημα και λόγω οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί - αν δεν έχουν σταματήσει- τα τοπικά έργα που αφορούν τα χωριά - τώρα δημοτικά διαμερίσματα- και κάθε δημιουργική προσπάθεια που αφορά την ανάπτυξη της υπαίθρου. Είναι δυστυχώς ένα από τα πολλά αρνητικά φαινόμενα της εποχής μας, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Έχει μάλιστα ως αποτέλεσμα την μείωση της προβολής αυτών και παράλληλα την απομόνωσή τους.

Τι φταίει; Πρώτα η οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Ο κόσμος στην περιφέρεια και όχι άδικα συνήθισε κάθε έργο που γίνεται ή δεν γίνεται στην έδρα του να το αναλαμβάνει ο δήμος της περιοχής. Και να προχωράει γρήγορα ή έστω σταδιακά, από τους πόρους που διατίθενται, κρατικούς ή ευρωπαϊκούς.

Σήμερα οι δήμοι περνάνε την χειρότερη εποχή τους, αφού τα κονδύλια μειώνονται σε σημείο να μη μπορούν να καλύψουν τις βασικές υπηρεσίες τους. Παράλληλα η αγορά συρρικνώνεται επικίνδυνα, στερώντας ένα σημαντικό πόρο για την αυτοδιοίκηση. Είναι μια τραγική κατάσταση.

Αλλά παράλληλα θα ήταν κρίμα να είναι αυτό το αίτιο συρρίκνωσης των χωριών μας και της απομόνωσής τους. Υπάρχουν άνθρωποι δυναμικοί σε κάθε χωριό - τώρα δημοτικό διαμέρισμα- με διάθεση να προσφέρουν δωρεάν εργασία για το καλό του τόπου τους. Παλαιότερα - και ευτυχώς- υπήρχε σε κάθε χωριό ο θεσμός της προσωπικής εργασίας και μάλιστα υποχρεωτικός για έργα που αφορούσαν βασικές ανάγκες ή γενικότερα για την ανάπτυξη των χωριών. Όσοι, μάλιστα, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν κατέβαλλαν χρηματικό ισοδύναμο, ώστε να καλυφθεί το κενό που άφηναν με την αναγκαία αποχή τους.

Έτσι στην επαρχία έγιναν πολλά και σημαντικά έργα, χωρίς κάποια βοήθεια πέρα από τα καθορισμένα στενά όρια της κοινότητας. Μετά την μεταπολίτευση το μέτρο αυτό αντικατέστησε και σωστά ο εθελοντισμός. Είναι σημαντικός ο εθελοντισμός για κάθε τοπική κοινότητα. Όταν η πολιτεία και οι δήμοι δεν μπορούν να προσφέρουν, αυτή η δυνατότητα του εθελοντισμού δεν είναι απλά μια άλλη συμπληρωματική δράση, αλλά το Α και το Ω στις προσπάθειες επιβίωσης αλλά και ανάπτυξης. Όπως και η λογική: "Αν μπορώ να προσφέρω αυτό που είναι χρήσιμο και σε εμένα αλλά και σε όλη την τοπική κοινότητα, χωρίς να σκέφτομαι γιατί να μην το κάνουν οι άλλοι, ας το κάνω τώρα".

Επειδή τα θαύματα στην εποχή μας είναι σπάνια και όταν γίνονται αφορούν ένα ή περισσότερα άτομα αλλά ποτέ το σύνολο μιας κοινότητας ας το παλέψουμε να τα κάνουμε αληθινά για όλους. Θα είναι ένα μεγάλο κέρδος για εμάς, την οικογένειά μας, αλλά και όλη την τοπική κοινότητα που ζούμε και δημιουργούμε".



Διαβάστε περισσότερα...

Ιδού η λύση για την αρθρίτιδα



Ο 85χρονος Τζόνι Φρανκς από τη Βρετανία υποφέρει από αρθριτικά τα τελευταία 15 χρόνια.

Κάθε κίνησή του συνοδευόταν από πόνο ενώ πλέον έπειτα από τη θαυματουργή ανακάλυψή του δηλώνει πως έχει γιατρευτεί.

Όχι δεν ξόδεψε μια περιουσία σε ιατρικά κέντρα και θεραπείες, απλά του κόστισε μερικά σεντ!

Ο δαιμόνιος ηλικιωμένος, πεπεισμένος για τη θαυματουργή χρήση του χαλκού, κόλλησε μερικά νομίσματα στη σόλα των παπουτσιών τους και έκτοτε … πετάει!



Διαβάστε περισσότερα...

Υποχρεώθηκαν σε τεστ HIV



Προσαγωγές περίπου 25 τρανς ατόμων, κατά την επιχείρηση «Ξένιος Δίας» στις 9 Αυγούστου στην Αθήνα καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ).

Σύμφωνα με την καταγγελία, η αστυνομία προσήγαγε τα τρανς άτομα σε υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής χωρίς κάποια σοβαρή αιτιολογία, ακολούθως προχώρησε σε υποχρεωτική εξέταση τεστ HIV από προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ και αφού δεν βρέθηκαν θετικά, αφέθησαν ελεύθερα.

Η ΟΛΚΕ καλεί την κυβέρνηση «να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα μέχρι τώρα και να δώσει τέλος στο θεσμικό ρατσισμό απέναντι στη ταυτότητα και έκφραση φύλου, πράττοντας τα δέοντα ώστε να προσφέρει την απαραίτητη νομική προστασία και ασφάλεια στην καθημερινότητα των τρανς φορολογούμενων πολιτών. Η αξιοπρέπεια, η ασφάλεια και η προστασία – σε καιρούς χαλεπούς – είναι αναφαίρετο δικαίωμα και όχι πολυτέλεια».



Διαβάστε περισσότερα...

Παράγουν ενέργεια με ορθοπεταλιές


Πώς μπορείς να μειώσεις τις δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα, απασχολώντας ευχάριστα τους κρατουμένους σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα και φέρνοντάς τους ένα βήμα πιο κοντά στην ελευθερία; Την απάντηση έχουν οι υπεύθυνοι φυλακής σε μια μικρή πόλη της Βραζιλίας, όπου οι τρόφιμοι παράγουν ηλεκτρική ενέργεια κάνοντας πετάλι σε στατικά ποδήλατα, με κίνητρο τη μείωση της ποινής τους.

Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο δικαστής της πολιτείας Μίνας Ζεράις, ο οποίος «σερφάροντας» στο Ίντερνετ είδε ότι κάποια αμερικανικά γυμναστήρια τροφοδοτούνται με την ενέργεια που παράγουν οι ίδιοι οι αθλούμενοι κάνοντας στατικό ποδήλατο. Ο δικαστής πρότεινε την εφαρμογή ενός παρόμοιου πιλοτικού προγράμματος σε φυλακή της πόλης Σάντα Ρίτα ντο Σαπουκάι, όπως και έγινε τελικά πριν από λίγους μήνες.

Για να μετάσχουν στο πρόγραμμα, οι κρατούμενοι πρέπει να κάνουν ειδική αίτηση, καθώς η τοπική αστυνομία δώρισε στο σωφρονιστικό ίδρυμα μόλις τέσσερα ποδήλατα από το τμήμα απωλεσθέντων αντικειμένων. Τα ποδήλατα τροποποιήθηκαν με την αφαίρεση των τροχών και τη σύνδεσή τους με εξοπλισμό που επιτρέπει τη μετατροπή της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρισμό, ο οποίος αποθηκεύεται σε μπαταρίες.

Στις λαβές έχουν ειδικό μηχανισμό, ο οποίος ειδοποιεί το χρήστη να σταματήσει όταν γεμίσει η μπαταρία. Ο δεσμοφύλακας μεταφέρει κάθε βράδυ στην πόλη τις γεμάτες μπαταρίες και τις συνδέει με τα φώτα του δρόμου: η ενέργεια από τη χρήση ενός ποδηλάτου επί μία ημέρα αρκεί για να τροφοδοτήσει έξι λαμπτήρες.

Καθώς το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, οι κρατούμενοι κάνουν ποδήλατο με βάρδιες και παράγουν ηλεκτρισμό όλη μέρα. Για κάθε 32 ώρες έργου, ο δικαστής, Ζοζέ Ενρίκε Μάλμαν, τους αφαιρεί μία ημέρα από την ποινή τους. Στα άμεσα σχέδια των τοπικών αρχών είναι η τοποθέτηση κι άλλων ποδηλάτων, ώστε αφενός να μπορούν περισσότεροι τρόφιμοι να τα χρησιμοποιούν και αφετέρου να τροφοδοτούνται όλα τα φώτα στο κέντρο της Σάντα Ρίτα.

«Όλοι κερδίζουν από αυτό το πρόγραμμα», λέει στο Associated Press ο διευθυντής της φυλακής Ζίλσον Ραφαέλ Σίλβα. «Άνθρωποι που υπό άλλες συνθήκες βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, συμβάλλουν τώρα στην κοινότητα και σε αντάλλαγμα, όχι μόνο αποφυλακίζονται νωρίτερα, αλλά κερδίζουν ξανά την αυτοπεποίθησή τους.» Το πρόγραμμα εντάσσεται σε μια σειρά από πρότζεκτ που εφαρμόζονται στις συνωστισμένες φυλακές ολόκληρης της Βραζιλίας, με βασικό στόχο να «σπάσουν» τον κύκλο της βίας στα σωφρονιστικά ιδρύματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία για ασθενή


Στα γραφεία του enikos.gr "έφτασε" μια καταγγελία ενός αναγνώστη ο οποίος ζει το δράμα να έχει ένα συγγενικό του πρόσωπο στην Εντατική.

Όπως ανέφερε, ο σύζυγος της κόρης του νοσηλεύεται εδώ και δέκα τουλάχιστον ημέρες στη ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ απαιτείται η μεταφορά του σε συμβαλλόμενο με τον ΕΟΠΥΥ για την αποκατάστασή του.

Αρχικά απευθύνθηκαν στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα και τους διαβεβαίωσαν ότι ο ασθενής τους θα νοσηλευτεί σε τετράκλινο δωμάτιο, το κόστος του οποίου είναι 50 ευρώ.

Στη συνέχεια όμως τους ενημέρωσαν ότι η μεταφορά θα γινόταν σε τρίκλινο δωμάτιο, με το κόστος να διπλασιάζεται. Μάλιστα τους ζήτησαν και έναντι τουλάχιστον για 15 ημέρες!

Η οικογένεια δηλώνει ανύμπορη να ανταποκριθεί, ενώ ο ασθενής βρίσκεται άδικα πλέον στην εντατική ενώ θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει η αποκατάστασή του.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξώδικο για τα δωρεάν μαθήματα



Ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, που αριθμεί 100 μέλη, έστειλε εξώδικο κατά της Εθελοντικής Ομάδας Καθηγητών Χίου «Αλλήλων Ένεκα» ζητώντας να διακόψει ή να ελαχιστοποιήσει τα δΕωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα που παραδίδει σε μαθητές του νησιού.

Οι αδιόριστοι ζητούν να τεθούν κριτήρια για τους μαθητές που θα γίνονται δεκτοί για να παρακολουθούν τα δωρεάν μαθήματα, ενώ θεωρούν ότι κακώς έχει παραχωρηθεί από το δήμο το 2ο Λύκειο για τη στέγαση του δωρεάν φροντιστηρίου.
Ο καθηγητής Λεωνίδας Πυργάρης, πρόεδρος του «Αλλήλων Ένεκα», χαρακτήρισε «ως πρώτης τάξεως διαφήμιση» τη συγκεκριμένη κίνηση των αδιόριστων και ξεκαθάρισε ότι δεν πτοείται από «τσάμπα μάγκες».

Πέρυσι, σύμφωνα με τον καθηγητή, έγιναν 6.112 δωρεάν διδακτικές ώρες σε 280 παιδιά, ενώ φέτος από τις αρχές του Ιουλίου ξεκίνησαν με 20 καθηγητές τα μαθήματα σε μαθητές της Γ’ Λυκείου. Από τις 3 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τις πύλες τους και για τους υπόλοιπους μαθητές του λυκείου σκεπτόμενοι να λειτουργήσουν και τμήμα για εκείνους της Γ’ Γυμνασίου, υλοποιώντας σχετικά αιτήματα γονέων.



Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο «Καλλικράτης» στις εφορίες



«Λουκέτο» σε 117 ΔΟΥ ως το τέλος του έτους.

Σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού ενεργοποιεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρώντας την άμεση «αναστήλωση» των εσόδων του προϋπολογισμού.

Με βάση το σχέδιο, μέχρι το τέλος του έτους 117 εφορίες κατεβάζουν «ρολά», περισσότεροι από 3.000 υπάλληλοι των ΔΟΥ που καταργούνται ή συγχωνεύονται θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά με τον φορολογικό έλεγχο και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ενώ μέσω τραπεζών θα γίνονται σύντομα οι πληρωμές κάθε είδους φόρου και τέλους, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο προκειμένου να μπει οριστικό «λουκέτο» στα ταμεία των εφοριών και τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία των φορολογουμένων.

Η εφημερίδα Ημερησία παρουσιάζει το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για την αναδιάρθρωση των εφοριών.

Σύμφωνα με αυτό:

1. Το πρώτο μεγάλο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων ΔΟΥ έρχεται την 1η Οκτωβρίου καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα βάλει «λουκέτο» σε 50 εφορίες, μεταξύ των οποίων δεκατέσσερις εφορίες της Αττικής. Συγκεκριμένα, στο λεκανοπέδιο καταργούνται οι ΔΟΥ Χολαργού, Μοσχάτου, Αργυρούπολης, Άνω Λιοσίων, Κορωπίου, Ιλίου, ΙΕ΄, ΙΘ΄, ΚΒ΄ και ΚΓ΄Αθηνών, Κορυδαλλού, ΚΑ΄Αθηνών, Πετρούπολης, Β΄Καλλιθέας. Οι εφορίες των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία συγχωνεύονται με γειτονικές εφορίες. Για παράδειγμα η ΔΟΥ Χολαργού συγχωνεύεται με τη ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής, η ΔΟΥ Κρωπίας με την ΔΟΥ Παλλήνης η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες εφορίες της Αττικής.

2. Την 1η Νοεμβρίου κατεβάζουν «ρολά» 49 εφορίες σε όλη τη χώρα. Στην Αττική θα κλείσουν δέκα εφορίες, μεταξύ των οποίων οι ΔΟΥ Βύρωνα, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Χαϊδαρίου, Ν. Ηρακλείου και Ν. Φιλαδέλφειας.

3. Την 1η Δεκεμβρίου κλείνουν δεκαοκτώ εφορίες στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΔΟΥ Αγ. Στεφάνου, Λαυρίου και Μεγάρων.

4. Οι υπάλληλοι των εφοριών που καταργούνται θα μεταφερθούν στις ΔΟΥ που θα προκύψουν μετά τη συγχώνευση. Ειδικότερα με την υπουργική απόφαση ορίζεται ότι «Οργανικές θέσεις των ΔΟΥ, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, περιέρχονται στις ΔΟΥ, στις οποίες μεταφέρεται η κατά τόπον και καθ΄ ύλην αρμοδιότητά τους, προσαυξάνοντας, αντίστοιχα, τις οργανικές θέσεις αυτών».

5. Η αρμοδιότητα παρακολούθησης και διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων των οργανικών μονάδων, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, καθώς και η έκδοση των σχετικών πράξεων επιβολής φόρων ή προστίμων και λήψης μέτρων είσπραξης, περιέρχεται στις οργανικές μονάδες υποδοχής αυτών.

Ο προϊστάμενος της οργανικής μονάδας, στην οποία μεταφέρεται η αρμοδιότητα, καθίσταται αρμόδιος για την έκδοση των οικείων καταλογιστικών πράξεων, την επίλυση των διαφορών, τη βεβαίωση και είσπραξη των φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, για τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών και των περιουσιακών στοιχείων αυτών και είναι υπεύθυνος για το συντονισμό και τη διεκπεραίωση όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την επιτυχή εφαρμογή της παρούσας. Όλα τα εκδιδόμενα παραστατικά και οι βεβαιώσεις φέρουν την επωνυμία της ΔΟΥ υποδοχής.


Διαβάστε περισσότερα...

Καρφώθηκε ράβδος στο κεφάλι του και είναι ζωντανός!



Οι γιατροί μιλούν για θαύμα.

Θαύμα χαρακτηρίζουν οι γιατροί το γεγονός ότι ο 24χρονος οικοδόμος Eduardo Leite από τη Βραζιλία ζει, παρά το ότι του καρφώθηκε μια ράβδος στο κεφάλι.

Ο νεαρός οικοδόμος βρισκόταν σε μια σκαλωσιά στον 5ο όροφο μιας οικοδομής όταν συνέβη το ατύχημα.

Γλίστρησε και έπεσε στο κενό ενώ η ράβδος διαπέρασε και το προστατευτικό κράνος που φορούσε!

Πέντε ώρες κράτησε η εγχείρηση στο νοσοκομείο Miguel Couto και σύμφωνα με τους γιατρούς, η μετεγχειρητική του κατάσταση εξελίσσεται ομαλά.





Διαβάστε περισσότερα...

Μην ποστάρετε τα παιδιά σας στο Facebook




Οι κίνδυνοι για τα μικρής ηλικίας μέλη των κοινωνικών δικτύων δεν είναι υποθετικοί. Ακόμα και όταν κανείς απλώς ποστάρει τη φωτογραφία του παιδιού του, πρέπει να έχει επίγνωση ότι το κάνει αυτό σε έναν χώρο που ευνοεί -αν μη τι άλλο- το cyberstalking.Ο Χεμανσού Νίγκαμ, ο πρώην αξιωματούχος ασφαλείας του MySpace που σήμερα διευθύνει μια εταιρία συμβούλων για την ασφάλεια στο Ίντερνετ, θυμάται ένα πρόσφατο συμβάν...

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπως είπε, ένα 11χρονο αγόρι "έκανε φίλη" στο Facebook ένα κορίτσι από την τάξη του. Αλλά ο λογαριασμός του κοριτσιού ήταν ψεύτικος και το πρόσωπο που βρισκόταν πίσω από αυτόν άρχισε να ανεβάζει φωτογραφίες του αγοριού σε ιστοσελίδες σεξουαλικού περιεχομένου, συνοδεύοντάς τες με πρόστυχα σχόλια.

Όταν οι φωτογραφίες του αγοριού άρχισαν να εμφανίζονται σε αναζητήσεις του Google, το σχολείο υποψιάστηκε ότι τις είχε ανεβάσει ο ίδιος και κάλεσε τους γονείς του. Τα άλλα παιδιά άρχισαν να τον πειράζουν. «Μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη για έναν 11χρονο, που ήθελε απλώς να συνομιλεί με φίλους του», είπε ο Νίγκαμ.

Εκατομμύρια παιδιά λένε ψέματα για την ηλικία τους, προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμό σε δημοφιλείς ιστοσελίδες, όπως το Facebook και το MySpace, στις οποίες δεν επιτρέπεται να γραφτείς αν δεν είσαι άνω των 13 ετών. Το 2006, 31% των 12χρονων στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούσαν σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Pew, και το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 38% στα μέσα του 2009, οπότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία σχετική έρευνα.

Το ComScore, μια εταιρεία που μετράει την κίνηση στο Διαδίκτυο, υπολογίζει ότι 3,6 εκατ. από τους 153 εκατ. επισκέπτες μηνιαίως του Facebook στη χώρα είναι κάτω των 12 ετών. Κάποιοι από αυτούς τους επισκέπτες μπορεί να μην έχουν λογαριασμό και απλώς επισκέπτονται τις κοινές σελίδες, ανέφερε το ComScore.

Οι εταιρίες Ιντερνετ έχουν συστήσει κανόνες για τους χρήστες μικρής ηλικίας, επειδή πρέπει να συμμορφωθούν με τον Νόμο για την Ηλεκτρονική Προστασία των Παιδιών του 1998, σύμφωνα με τον οποίο οι ιστοσελίδες που συλλέγουν πληροφορίες από παιδιά κάτω των 13 ετών, πρέπει να έχουν τη γονική συναίνεση. Η απόκτηση όμως αυτής της συναίνεσης είναι περίπλοκη και ακριβή υπόθεση, οπότε εταιρείες όπως η Facebook και η Google, στην οποία ανήκει το YouTube, απορρίπτουν όποιον προσπαθεί να εγγραφεί σε ηλικία κάτω των 13 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως Facebook, Google και Yahoo αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πόσα παιδιά περνούν τα εμπόδια, αλλά διατείνονται ότι προσπαθούν να εφαρμόσουν τους κανόνες.

Επίσης, οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης δεν διαθέτουν δικλίδες ασφαλείας για τα μικρά παιδιά και παρότι το Facebook διαθέτει τέτοιες, εντούτοις τα παιδιά που υποκρίνονται ότι είναι πάνω από 18 τις παρακάμπτουν, με αποτέλεσμα να μένουν εκτεθειμένα.

Όπως έγραφε εσχάτως ο Εconomist: «Η υπάρχουσα προστασία (των παιδιών) είναι τόσο αποτελεσματική, όσο το να βάζεις ένα ταμπελάκι “Μην αγγίζετε” πάνω σε ένα ανοιχτό βαζάκι με μπισκότα».

Διαβάστε περισσότερα...

«Έπαιρνε» σύνταξη αν και είχε πεθάνει από το 1992



Έφριξαν στον Άρειο Πάγο από τα στοιχεία - σοκ για τις απάτες στα Ταμεία.

Αποκαλυπτικά στοιχεία από τον Άρειο Πάγο για το σκάνδαλο των εικονικών συντάξεων και επιδομάτων φέρνει στη δημοσιότητα το «Έθνος της Κυριακής».

Συνταξιούχος που έπαιρνε αναπηρική σύνταξη, αλλά δούλευε και ως τραπεζικός υπάλληλος, ένας υγιέστατος εργαζόμενος σε θεσσαλική εταιρία που εντούτοις λάμβανε και επίδομα βαριάς αναπηρίας και ένα ζεύγος που έχοντας «ξεχάσει» να δηλώσει ότι παντρεύτηκε ξανά, εξακολουθούσε να απολαμβάνει συντάξεις χηρείας, είναι μερικές, μόνο, από τις εξωφρενικές περιπτώσεις προκλητικής διασπάθισης του χρήματος των ασφαλισμένων.

Ωστόσο, ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές υποθέσεις που έστειλαν τα ταμεία στην Εισαγγελία είναι αυτή του γιου μιας συνταξιούχου δικηγόρου, η οποία έξι χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση της πέθανε τον Φεβρουάριο του 1992.

Ο θάνατος της δεν δηλώθηκε στο Ταμείο Νομικών, με συνέπεια μέχρι τον Μάρτιο του 2011 να καταβάλλεται παράνομα η σύνταξη επί 19 ολόκληρα χρόνια.

Για το σχετικό ποσό που ανέρχεται σε 208.966 ευρώ, το Ταμείο έχει προχωρήσει σε καταλογισμό σε βάρος του συνδικαιούχου του τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος όμως δεν ανευρέθηκε στη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλώσει στο κέντρο της Αθήνας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα υποβάλλεται μήνυση ενώ σε άλλη υπόθεση αναζητείται μέσω της Εισαγγελίας Χαλκίδας η συνδικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού συνταξιούχου δικαστικής υπαλλήλου που πέθανε το 2004 και μέχρι πριν λίγους μήνες η σύνταξη εξακολουθούσε να μπαίνει στο λογαριασμό της.

Οι εισαγγελείς «τρίβουν τα μάτια τους» από την έκταση της διαφθοράς και τη διασπάθιση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων και φέρονται αποφασισμένοι να βάλουν τέλος στο όργιο της παρανομίας, οδηγώντας στο εδώλιο όχι μόνο όσους παράνομα εισέπρατταν συντάξεις και προνοιακά επιδόματα που δεν δικαιούνταν, αλλά και όσους τους συνέδραμαν στην παραβατική συμπεριφορά.


Διαβάστε περισσότερα...

Ακρωτηριασμένος άνδρας διέσχισε κολυμπώντας τον Βερίγγειο Πορθμό



Με τη βοήθεια προσθετικών μελών που θυμίζουν πτερύγια.

Ένας Γάλλος κολυμβητής, ακρωτηριασμένος και στα τέσσερα άκρα, κατάφερε να κολυμπήσει στα παγωμένα νερά που χωρίζουν την Αλάσκα από τη Ρωσία με τη βοήθεια προσθετικών μελών που θυμίζουν πτερύγια.

Ο Φιλίπ Κρουαζόν, ο οποίος έχασε και τα τέσσερα άκρα του όταν υπέστη ηλεκτροπληξία το 1994 σε ηλικία 26 ετών, κολύμπησε από το νησάκι Μικρός Διομήδης της Αλάσκας μέχρι τα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας, κοντά στο νησί του Μεγάλου Διομήδη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του η απόσταση που κάλυψε, σε ευθεία γραμμή φτάνει τα 4 χιλιόμετρα.

Ο Κρουαζόν σκόπευε να φτάσει μέχρι την ακτή του Μεγάλου Διομήδη όμως οι ρωσικές αρχές δεν του έδωσαν την άδεια να μπει στο ρωσικό έδαφος. Χρειάστηκε περίπου μία ώρα και 15 λεπτά για να φτάσει από τις ΗΠΑ στη Ρωσία, ανέφερε ο Μαρκ Γκαβιάρ, ο συντονιστής του εγχειρήματος, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Τα νερά ήταν πολύ κρύα, γύρω στους 4 βαθμούς Κελσίου και για αυτό χρειάστηκε να φορέσει δύο στολές αντί για μία. Τα κύματα και η πυκνή ομίχλη δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο τον Γάλλο, τον κολυμβητή που τον συνόδευε και τα τέσσερα σκάφη που τους ακολουθούσαν.

Τα μέλη της αποστολής χρησιμοποίησαν την τεχνολογία GPS για να καθορίσουν πότε θα έφταναν στα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας, οπότε ο Κρουαζόν επιβιβάστηκε σε ένα από τα σκάφη και επέστρεψε στο Μικρό Διομήδη.

Μόλις το επιτρέψει ο καιρός ο Κρουαζόν σκοπεύει να αναχωρήσει από το νησάκι και να πάει στο Λονδίνο όπου θα εργαστεί ως τηλεσχολιαστής στους Παραολυμπιακούς αγώνες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κρουαζόν εκπλήσσει με τις ικανότητες και τη σιδερένια θέλησή του. Στο παρελθόν έχει διασχίσει κολυμπώντας τη Μάγχη και την Ερυθρά Θάλασσα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφή του... λουόμενου



Τι να πάρετε μαζί σας στην παραλία.

Η ώρα των καλοκαιρινών διακοπών έφτασε και όλοι θα απολαύσουμε τον ήλιο και την θάλασσα σε κάποια παραλία. Ωστόσο, πολλές φορές η πολύωρη παραμονή μας στη πλαζ οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Πως μπορούμε λοιπόν, να περάσουμε την ημέρα μας στην παραλία και να αποφύγουμε τις διατροφικές ατασθαλίες; Παρακάτω ακολουθούν κάποιες χρήσιμες συμβουλές.

- Είναι σημαντικό κατά την παραμονή μας στην παραλία, να κάνουμε υγιεινές και ταυτόχρονα χορταστικές επιλογές. Καλό είναι λοιπόν, να επιλέξουμε ένα απλό τοστ με κίτρινο τυρί και γαλοπούλα, ένα κρύο σάντουιτς με τυρί φέτα και διάφορα λαχανικά ή μία σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, ενώ γρήγορη και εύκολη επιλογή αποτελούν και οι μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης. Τα συγκεκριμένα σνακ, μπορούμε πολύ εύκολα να τα ετοιμάσουμε από το σπίτι και να τα πάρουμε μαζί μας σε ένα μικρό ψυγείο. Καλό είναι, να αποφύγουμε το hot- dog, το club sandwich, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από πατατάκια, και την pizza, καθώς έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος.

- Εξαιρετική επιλογή αποτελούν τα φρούτα, τα οποία θα μας δροσίσουν και ταυτόχρονα θα μας ενυδατώσουν. Μπορούμε λοιπόν, να πάρουμε μαζί μας από το σπίτι 2-3 φρούτα ή να παραγγείλουμε μία φρουτοσαλάτα και να τη μοιραστούμε με την παρέα σας.

- Προσοχή στα γλυκά εδέσματα! Το παγωτό αποτελεί μία ιδιαίτερα δροσερή επιλογή. Ωστόσο, εάν θέλουμε να καταναλώσουμε κάτι που θα μας δροσίσει και θα έχει λιγότερες θερμίδες, μπορούμε να επιλέξουμε ένα γιαούρτι με μέλι και καρύδια ή φρούτα ή κάποιο 100% φυσικό χυμό όπως ανανά ή πορτοκάλι.

- Όσον αφορά τα ροφήματα, ο καφές, το κρύο τσάι και οι φυσικοί χυμοί αποτελούν πολύ έξυπνες επιλογές. Ωστόσο, καλό είναι να αποφύγουμε τα milkshake, τις γρανίτες και τα λαχταριστά κοκτέιλ, καθώς περιέχουν πολλές κρυμμένες θερμίδες.

- Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μην αρκεστούμε μόνο στην ηλιοθεραπεία, καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι να διασκεδάσουμε και ταυτόχρονα να κάψουμε θερμίδες. Το κολύμπι, οι ρακέτες και το beach volley αποτελούν πολύ καλή μορφή σωματικής άσκησης και θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι βουτιές κρύβουν κινδύνους



Η άτσαλη πτώση στο νερό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς.

Πόσοι από εσάς δεν απολαμβάνετε τη στιγμή που παίρνετε φόρα και πηδάτε στο κενό. Ύστερα από ελάχιστα δευτερόλεπτα το παγωμένο νερό που βυθίζεστε σας προκαλεί ένα απίστευτο συναίσθημα.

Μόλις κάνατε μια βουτιά και ο ήλιος που καίει ψηλά σας αφήνει αδιάφορους. Όμως οι βουτιές ακόμη και από μικρό ύψος, κρύβουν κινδύνους που όλοι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας.

Ένας από τους πιο συχνούς είναι οι τραυματισμοί. Η άτσαλη πτώση στο νερό μπορεί να μας τραυματίσει, ή να προκληθούν κακώσεις, ή να πάθουμε κάποια θλάση.

Καλό θα είναι να μην πέφτετε ποτέ με την κοιλιά, να προσέχετε τον αυχένα σας και να μην κάνετε εναέριες τούμπες. Να προτιμάτε πάντα να πέφτετε κάθετα, είτε με τα πόδια είτε με το κεφάλι.

Να θυμάστε ότι η βουτιά από ύψος είναι σαν να πέφτετε όχι σε νερό αλλά σε στέρεη επιφάνεια. Και προσοχή, πριν βουτήξετε να έχετε ελέγξει το βάθος της θάλασσα, ή της πισίνας. Πάντα ο βυθός είναι πιο κοντά από όσο νομίζετε.

Μην ξεχνάτε επίσης πως όταν βουτήξετε, το κορμί σας θα διαγράψει μια πορεία προς τον βυθό και μετά θα αναδυθείτε. Αν βουτήξετε από ψηλά, τόσο πιο βαθιά θα πάτε. Να είστε προετοιμασμένοι για την πίεση που θα ασκηθεί στα αυτιά σας.

Εκτός από τους τραυματισμούς σας δίνουμε και κάποιες άλλες μικρές αλλά χρήσιμες συμβουλές.

- Αν έχετε καρδιακά προβλήματα μην κάνετε βουτιά. Η απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας, δημιουργεί σοκ στον οργανισμό σας.

- Μην βουτάτε σε άγνωστα νερά και κυρίως μην βουτάτε βράδυ, οπότε δεν μπορείτε να δείτε τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια.

- Μην βουτάτε εάν τα αυτιά σας είναι βουλωμένα, και γενικά αποφύγετε τις βουτιές όταν δεν νιώθετε καλά.

- Να είστε πάντα με κάποιον άλλον όταν βουτάτε. Μπορεί κάτι να σας συμβεί, κάπου να χτυπήσετε και εάν είστε μόνοι, δεν θα σας δει κανείς να σας βοηθήσει.

- Βουτιές με γεμάτο στομάχι, απαγορεύονται. Αφήστε να περάσουν 4 ώρες για να είστε ασφαλείς.

Η ευχαρίστηση του μπάνιου στη θάλασσα, ή την πισίνα, είναι εξίσου η ίδια και χωρίς τις βουτιές. Οπότε πριν πάρετε φόρα για το μεγάλο άλμα, φροντίστε να υπάρχει ασφάλεια.
Διαβάστε περισσότερα...