Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Τροφές για μια ζωή γεμάτη υγεία


Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία άλφα-καροτίνη,που βρίσκεται στα καρότα, τα κολοκύθια, τις γλυκοπατάτες και τα ακτινίδια, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρά νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.
Η μελέτη δείχνει ότι η ουσία αυτή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του DNA από τις επιθέσεις που καθημερινά δέχεται από κάθε είδους αιτία (κάπνισμα, στρες, κακή διατροφή). Αυτή η ιδιότητά της εκτιμάται ότι εξηγεί την ικανότητά της να περιορίζει τις ιστικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρα νοσήματα.
Οι επιστήμονες από τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των Η.Π.Α. διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν λιγότερα επικίνδυνα προβλήματα υγείας, όταν αυξάνονται τα επίπεδα της άλφα-καροτίνης στο αίμα τους.
Η επίδραση της άλφα-καροτίνης είναι πάρα πολύ ισχυρή, με τον κίνδυνο αναπτύξεως απειλητικής για τη ζωή  ασθένειας να ελαττώνεται από 23% έως 39%.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύθηκαν χθες στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «Archives of Internal Medicine» - στην έντυπη έκδοσή της θα δημοσιευτούν στις 28 Μαρτίου του 2011.

Διαβάστε περισσότερα...

Νέα «όπλα» για τις εγκληματολογικές υπηρεσίες


Ολλανδοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο υπολογισμού της ηλικίας ενός ανθρώπου.
Η μέθοδος, που βασίζεται στην ανάλυση δείγματος από το αίμα, μπορεί να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία στις εγκληματολογικές υπηρεσίες της αστυνομίας.

Οι επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου «Έρασμος» του Ρότερνταμ, υπό τον μοριακό βιολόγο-εγκληματολόγο Μάνφεντ Κάιζερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Current Biology», ευελπιστούν ότι η νέα μέθοδος θα μπορεί να αποκαλύψει κατά προσέγγιση την ηλικία ενός υπόπτου από μια σταγόνα αίματός του, που μπορεί να έχει πέσει στη «σκηνή» του εγκλήματος. Η μέθοδος αυτή μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην αναγνώριση παραμορφωμένων θυμάτων από φυσικές καταστροφές. Η νέα τεχνική φαίνεται να έχει αποτελέσματα ακόμα και σε αποξεραμένες κηλίδες αίματος ακόμη και ενάμιση χρόνου.
Το νέο τεστ αξιοποιεί ένα χαρακτηριστικό των κυττάρων-Τ του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό «εισβολέων» στο σώμα. Τα κύτταρα-Τ περιέχουν μικρά τμήματα DNA που μειώνονται με σταθερό ρυθμό, όσο μεγαλώνει ένας άνθρωπος, και είναι αυτά που μετρά το νέο τεστ.

Η ίδια ολλανδική ερευνητική ομάδα έχει ήδη δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό τεστ DNA, που βρίσκει αν ένας άνθρωπος έχει καστανά ή γαλανά μάτια, ενώ σε λίγους μήνες θα παρουσιάσει ένα ανάλογο γενετικό τεστ για το χρώμα των μαλλιών.

Διαβάστε περισσότερα...

Γονίδια συνδέονται με την ανορεξία


Επιστήμονες στις Η.Π.Α. εντόπισαν μια σειρά από γενετικές παραλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής της ανορεξίας.
Οι ερευνητές, υπό τον δρα Χάκον Χακόναρσον, διευθυντή του Κέντρου Εφαρμοσμένης Γενετικής του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Molecular Psychiatry» (Μοριακή Ψυχιατρική),  αφού ανέλυσαν τον γενετικό κώδικα περίπου 1.000 ατόμων με ανορεξία, μέσης ηλικίας 27 ετών, τον συνέκριναν με το DNA 3.700 παιδιών με μέση ηλικία 13 ετών που δεν είχαν ανορεξία.
Με αυτό τον τρόπο, οι επιστήμονες εντόπισαν μερικά σημεία στο γονιδίωμα (μονο-νουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς) που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην ανορεξία. Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το OPRD1, που είχε εντοπιστεί από προηγούμενη έρευνα, όντως σχετίζεται με την εμφάνιση της εν λόγω διατροφικής διαταραχής.
Η μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, επεσήμανε, πάντως, ότι θα χρειαστούν και άλλες ακόμα ευρύτερες έρευνες, για να επιβεβαιώσουν τα νέα ευρήματα και να εντοπίσουν νέες παραλλαγές γονιδίων που συνδέονται με την ανορεξία.

Διαβάστε περισσότερα...

Ζητώ εργασία που να σχετίζεται με αμεα στην Θεσσαλονίκη

ΖΗΤΩ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

ΕΧΩ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΟ ΑΠΘ,ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΚΩΦΩΝ (1OS ΚΥΚΛΟΣ) ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΑΜΕΑ (ΠΑΜΑΚ). ΓΝΩΡΙΖΩ  ΑΓΓΛΙΚΑ (MICHIGAN,CABRIDGE) KAI ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ (ECDL).

Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλέφωνο: 2382025859
Κινητό: 6949476285
E-mail: ev.rangou@gmail.com
Κα Ευαγγελία
Διαβάστε περισσότερα...

Ικανοί να «διαβάζουν» τα συναισθήματα οι οικονομικά ασθενέστεροι


Μια νέα αμερικανο-καναδική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι οι φτωχότεροι και λιγότεροι μορφωμένοι είναι πιο ικανοί στο να συναισθάνονται τους άλλους και να «διαβάζουν» τα συναισθήματά τους, σε σχέση με τους πλούσιους.

Οι ερευνητές, υπό τον ψυχολόγο Μάικλ Κράους του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Φρανσίσκο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Psychological Science» (Ψυχολογική Επιστήμη), αποδίδουν την ανώτερη ενσυναίσθηση των ατόμων των κατώτερων εισοδηματικών τάξεων στο ότι τα άτομα αυτά εξ ανάγκης συχνά υποχρεώνονται να εξαρτώνται από άλλους ανθρώπους (συγγενείς, φίλους, δημόσιες υπηρεσίες κ.α.). Πράγμα που έχει σταδιακά «ακονίσει» την ικανότητά τους να «διαβάζουν» καλύτερα τον συναισθηματικό κόσμο των γύρω τους.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα ςε 200 εθελοντές διαφόρων επιπέδου εισοδήματος και μόρφωσης. Οι εθελοντές κλήθηκαν να αξιολογήσουν, κοιτώντας εικόνες ορισμένων προσώπων, ποια συναισθήματα εξέφραζαν οι εικονιζόμενοι.

Οι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης ήσαν κατά 7% πιο ακριβείς στην κατανόηση της συναισθηματικής κατάστασης των άλλων, σε σχέση με τους αποφοίτους ανώτερης εκπαίδευσης.

«Αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται για κάτι βαθιά ριζωμένο στον άνθρωπο. Είναι το ευρύτερο πολιτιστικό πλαίσιο που οδηγεί σε αυτές τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων» δήλωσε ο Κράους και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα έρευνα θα βοηθήσει, ώστε να καταρριφθούν διάφορα στερεότυπα για τις διαφορές ανάμεσα στις κοινωνικο-οικονομικές τάξεις και κυρίως η εντύπωση ότι οι λιγότεροι μορφωμένοι και πλούσιοι είναι «από τη φύση» τους και λιγότερο έξυπνοι.

Σε μια προηγούμενη έρευνα, ο Κράους είχε διαπιστώσει ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι είναι πιο αγενείς και απότομοι, από ό,τι οι φτωχότεροι, στις συνομιλίες τους με ξένους.

Ο Κράους έχει ανακαλύψει, επίσης, ότι οι φτωχοί είναι πιο γενναιόδωροι με τα χρήματά τους από όσο οι πλούσιοι. Η μεγαλύτερη ικανότητα ενσυναίσθησης είναι πολύ πιθανό ότι βρίσκεται στη ρίζα αυτής της γενναιοδωρίας των φτωχών, δήλωσε ο Αμερικανός ερευνητής.

Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές που ενισχύουν την πνευματική δραστηριότητα


Υπάρχουν τροφές που πραγματικά βοηθούν στην πνευματική διαύγεια.

Οι κυριότερες από αυτές είναι οι ακόλουθες:

Ψάρι
Είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας, καθώς διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία των εγκεφαλικών μας κυττάρων.

Ξηροί καρποί
Πλούσιοι σε σελήνιο, Βιταμίνη Ε και φυτοχημικά, εμποδίζουν την εγκεφαλική γήρανση. Η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 συνεισφέρει  στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Πράσινο ή μαύρο τσάι
Ένα φλιτζάνι περιέχει ουσίες που διατηρούν τους νευρώνες του εγκεφάλου υγιείς και τα αιμοφόρα αγγεία ελαστικά, έτσι ώστε η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών να γίνεται ανεμπόδιστα. Το πράσινο τσάι ενισχύει τη μνήμη.

Προϊόντα ολικής αλέσεως
Προσφέρουν στον εγκέφαλο υδατάνθρακες, την απαραίτητη τροφή του. Επίσης, περιέχουν σημαντικά συστατικά, όπως φολικό οξύ, βιταμίνη Β6 και Β12. Προτιμάτε, λοιπόν, ζυμαρικά ολικής άλεσης, κριθάρι, βρώμη, καφέ ρύζι.

Φρούτα και λαχανικά
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
Όταν ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ, πάντα να προτιμάτε φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, γιατί αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και φυτοχημικών ουσιών, που κρατούν τον εγκέφαλο υγιή και ενισχύουν την απόδοσή του και την ικανότητα της απομνημόνευσης.

Μούρα
Όλα τα είδη μούρων είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες. Ειδικά, όμως, τα blueberries είναι γεμάτα σε αντιοξειδωτικά συστατικά που δημιουργούν μια προστατευτική ασπίδα στον εγκέφαλο ενάντια στη γήρανση και στη δυσλειτουργία του.

Σπανάκι
Είναι η πιο πλούσια πηγή σε αντιοξειδωτικά, βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C και φολικό οξύ, τα οποία διατηρούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση και τα αιμοφόρα αγγεία υγιή. Το σίδηρο στο σπανάκι οξυγονώνει τον εγκέφαλο και βελτιώνει την αυτοσυγκέντρωσή μας.

Για να βελτιώσετε περισσότερο τη λειτουργία του εγκεφάλου σας, πρέπει να καταναλώνετε γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Διαβάστε περισσότερα...

Πιστοποιητικό νεότητας οι πολλές ελιές




Επιστήμονες του Τµήµατος Γενετικής Επιδηµιολογίας του King’s College του Λονδίνου ανακοίνωσαν πριν από λίγες ηµέρες στη Βασιλική Ιατρική Εταιρεία τα αποτελέσµατα της έρευνάς τους, σύµφωνα µε την οποία όσοι έχουν πολλές ελιές στο σώµα τους διαθέτουν γερά κόκαλα, εύρωστους µυς και κυρίως λιγότερες ρυτίδες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί του King’s College διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είναι «προικισμένοι» µε περισσότερες από 100 ελιές στο σώµα τους έχουν  50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν οστεοπόρωση, συγκριτικά µε τους ανθρώπους που ο αριθµός των ελιών στο σώµα τους δεν ξεπερνά τις 25.
Οι ελιές σχηματίζονται από τον ταχύ επιμερισμό κυττάρων, τα οποία αρχίζουν να παράγουν στίγµατα από σκούρα χρωστική ουσία. Τα στίγµατα αυτά εµφανίζονται στα παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων ετών και σε πολλές περιπτώσεις εξαφανίζονται όταν συµπληρωθεί το 40ο έτος της ηλικίας. Σε ορισµένους, όµως, ανθρώπους, οι ελιές συνεχίζουν να αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια, προσδίδοντας στην επιδερµίδα του προσώπου µια απαλή και αρυτίδωτη υφή. Με απλά λόγια, άνθρωποι με ελιές σε διάφορα σημεία του σώματός τους δείχνουν έως και επτά χρόνια νεότεροι.

Διαβάστε περισσότερα...

Το τσάι επηρεάζει το στρες;


Μερικοί θεωρούν πως το τσάι είναι ικανό να απαλύνει το στρες και να βελτιώσει την ψυχική διάθεση. Είναι, όμως, οι αγχολυτικές ιδιότητες του τσαγιού όντως αληθινές ή αποτελούν αποκύημα φαντασίας;

Παρόλο που η σχέση μεταξύ τσαγιού και χαλάρωσης είχε παρατηρηθεί αιώνες πριν, μια μελέτη έρχεται να μας δείξει ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ενήλικοι άνδρες που έπιναν μαύρο τσάι τέσσερις φορές την ημέρα, επί έξι εβδομάδες, είχαν την ίδια αντίδραση σε στρεσογόνα γεγονότα με τους συνομηλίκους τους που έπιναν ένα «ψεύτικο» τσάι με καφεΐνη.

Ωστόσο, υπήρξαν ενδείξεις ότι οι λάτρεις του τσαγιού κατόρθωναν να ηρεμούν πιο γρήγορα.
Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Ψυχοφαρμακολογία» και χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς. 


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να προσέχουν οι χορτοφάγοι


Όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στα λαχανικά, προειδοποιεί η Επαγγελματική Ένωση Ιατρών Παίδων και Εφήβων της Γερμανίας (BVKJ), καθώς διατρέχουν κινδύνους για την υγεία τους.
«Οι έφηβοι που τρέφονται αποκλειστικά χορτοφαγικά πρέπει να επιλέγουν το φαγητό τους με ιδιαίτερη προσοχή» δηλώνει ο εκπρόσωπος της BVKJ, Ούλριχ Φέγκελερ, και υπογραμμίζει ότι η ημερήσια πρόσληψη σιδήρου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
Ο σίδηρος παρέχεται στον οργανισμό από τροφές, όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα παντζάρια, το κάρδαμο, τα ψάρια, τα αυγά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Ο οργανισμός απορροφά τον σίδηρο καλύτερα όταν στο φαγητό περιέχεται και βιταμίνη C (πράσινες πιπεριές, κουνουπίδι, μπρόκολο και χυμός πορτοκαλιού).
Η διατροφή των χορτοφάγων εφήβων θα πρέπει να είναι πλούσια και σε βιταμίνη Β. Έτσι θα πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση προϊόντα γάλακτος, τυρί, δημητριακά ολικής άλεσης, μανιτάρια, όσπρια, μπρόκολο και σπανάκι.
«Οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις είναι επιβεβλημένες για τους νεαρούς χορτοφάγους» τόνισε ο Φέγκελερ.

Διαβάστε περισσότερα...

Λαχανικά και όσπρια για γερή ακοή


Εάν έχετε περάσει τα 50 σας χρόνια και θέλετε να αποφύγετε τη φθορά που συχνά επέρχεται στην ακοή με το πέρασμα του χρόνου, καλό είναι να αρχίσετε να τρώτε άφθονα σκουροπράσινα λαχανικά (όπως τα σπαράγγια) και όσπρια (όπως οι φακές και τα φασόλια).
Τα συγκεκραμένα αυτά τρόφιμα είναι πλούσια σε φολικό οξύ - μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β που διαπιστώθηκε ότι προστατεύει την ακοή.

Διαβάστε περισσότερα...

Κόπηκε η αναπνοή σας; Πάσχετε από κρίση πανικού


Ο Φριτζ Χοχάγκεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γερμανικής Ένωσης Ψυχιάτρων και Ψυχοθεραπευτών, υπογραμμίζει ότι μια ξαφνική διακοπή της αναπνοής καθώς και ένα «σφίξιμο» στο στήθος μπορεί να αποκαλύψουν κρίση πανικού.

Ένα είδος αγχωτικής διαταραχής, όπως έντονες κρίσεις που διαρκούν για αρκετά λεπτά και μετά υποχωρούν από μόνες τους, πρέπει να αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία, συνεχίζει ο Χοχάγκεν.

Οι κρίσεις μπορεί να προκληθούν από μια ξαφνική ή σημαντική αλλαγή στη ζωή του ατόμου, όπως ένας χωρισμός, μια διάγνωση σοβαρής ασθένειας οικείου προσώπου ή ένας θάνατος προσφιλούς συγγενή.

Οι κρίσεις πανικού συνδέονται με την αγοραφοβία - τρόμος σε ανοικτούς ή δημόσιους χώρους- η οποία μπορεί να εκδηλωθεί μεταξύ πλήθους ή σε δημόσια μέσα μεταφοράς.

Διαβάστε περισσότερα...

Η κοινωνική ζωή ασπίδα για την άνοια


Σύμφωνα με ερευνητές, η έντονη κοινωνική ζωή βοηθάει στην προστασία από την άνοια.
Πρόσωπα κοινωνικά δραστήρια που δεν άγχονται εύκολα έχουν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, σε σύγκριση με τους άνδρες και τις γυναίκες που είναι απομονωμένοι.
«Στο παρελθόν, μελέτες έδειξαν ότι η χρόνια κατάθλιψη μπορεί να επηρεάζει τμήματα του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος, και έτσι να οδηγεί πιθανώς κάποιος στην άνοια» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χούι Σιν Ουάνγκ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Υπολογίζεται ότι 24 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο παρουσιάζουν απώλεια μνήμης, προβλήματα προσανατολισμού και άλλα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας. Ερευνητές πιστεύουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια μπορεί να τετραπλασιαστεί έως το 2040.

Στη σουηδική μελέτη συμμετείχαν 506 ηλικιωμένοι άνθρωποι που δεν είχαν άνοια την πρώτη φορά που εξετάστηκαν. Αφού τους δόθηκαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους και με τον τρόπο ζωής τους, παρακολουθήθηκαν για έξι χρόνια. Στο διάστημα αυτό, 144 εμφάνισαν άνοια.

«Τα καλά νέα είναι πως μπορούμε να τροποποιήσουμε τους παράγοντες του τρόπου ζωής, αντίθετα από τους γενετικούς, που δεν μπορεί να ελεγχθούν» λέει ο Ουάνγκ.

Διαβάστε περισσότερα...

Το πολύ κρέας βλάπτει (και) τα μάτια


Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά κρέας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν, μεγαλώνοντας, βλάβες στα μάτια τους.
Οι βλάβες εντοπίζονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών και με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να εξελιχθούν σε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας – μιας οφθαλμοπάθειας, η οποία αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία τυφλώσεως των ηλικιωμένων.
Όπως έχουν γράψει η δρ Ελέιν Τσόνγκ και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας», το κρέας περιέχει ουσίες «οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οξειδωτικές βλάβες και να ασκήσουν τοξική δράση στον αμφιβληστροειδή».
Για να διερευνήσουν τον ρόλο της κατανάλωσης κρέατος στην ανάπτυξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 5.600 ανθρώπους.
Οι πιθανότητες ανάπτυξης της συγκεκριμένης βλάβης ήταν κατά 47% αυξημένες μεταξύ των εθελοντών που έτρωγαν κόκκινο κρέας καθημερινά σε σύγκριση με όσους το προτιμούσαν πιο σπάνια.

Διαβάστε περισσότερα...

Φίλοι με… ημερομηνία λήξης


Σύμφωνα με έρευνα, οι περισσότερες φιλίες διαρκούν μέχρι και επτά χρόνια.
Ο Ολλανδός κοινωνιολόγος Γκέραλντ Μόλενχορστ του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης μελέτησε τις συνθήκες στις οποίες δημιουργούνται και εξελίσσονται τα κοινωνικά- φιλικά δίκτυα των ανθρώπων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι χάνουν περίπου τα μισά άτομα του στενού περιβάλλοντός τους μέσα σε διάστημα επτά ετών.

Τα στοιχεία της έρευνας λένε ότι το μόνο το 30% (δηλαδή περίπου ένας στους τρεις) συνεχίζει να έχει πραγματικό ενεργό φιλικό ρόλο, ως συμπαραστάτης, βοηθός και τακτικός συνομιλητής κάποιου.
Το 70% φαίνεται να χάνει, με το πέρας επτά ετών, όλες τις παραπάνω ιδιότητες, με το 52% εξ αυτού να έχει φύγει τελείως από το προσωπικό «δίκτυο» κάποιου.
Η έρευνα επιβεβαιώνει, επίσης, ότι οι φιλίες, ο «κύκλος» των γνωστών και γενικότερα τα προσωπικά «δίκτυα» που έχει ένας άνθρωπος, δεν σχηματίζονται αποκλειστικά στη βάση προσωπικών επιλογών, αλλά εξαρτώνται -και περιορίζονται- σε μεγάλο βαθμό από τις ευκαιρίες που έχει ένα άτομο να συναντήσει άλλους ανθρώπους.

Διαβάστε περισσότερα...

Τριάντα γονίδια σχετίζονται με την πρώιμη εφηβεία και εμμηνόρροια


Μια πολυπληθής διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε τουλάχιστον 30 γονίδια, τα οποία φαίνεται να παίζουν ρόλο στην ηλικία εμφάνισης της πρώιμης εφηβείας και σεξουαλικής ωρίμανσης στα κορίτσια.

175 ερευνητές από 104 ερευνητικά ινστιτούτα της Ευρώπης, των Η.Π.Α. και της Αυστραλίας εντόπισαν τα γονίδια, αφού ανέλυσαν το γενετικό κώδικα άνω των 100.000 νεαρών γυναικών. Σημειώνεται ότι μερικά από τα γονίδια είχε βρεθεί ότι σχετίζονται με τον μεταβολισμό του λίπους και τη ρύθμιση του βάρους.

Η νέα έρευνα (μετα-ανάλυση) από την ερευνητική κοινοπραξία Reprogen, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», σύμφωνα με το BBC, υποστηρίζει την προϋπάρχουσα αντίληψη, ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη χρονολογία εκδήλωσης της εφηβείας και της εμμηνόρροιας και στο βάρος του κοριτσιού.

Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει γιατί τα κορίτσια σήμερα φτάνουν στην εμμηνόρροια μερικές φορές ακόμα και από την ηλικία των δέκα ετών, δηλαδή αρκετά χρόνια νωρίτερα από ό,τι έφταναν πριν από έναν αιώνα. Η πρώιμη εφηβεία έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ιδίως του μαστού, στη μετέπειτα ζωή της γυναίκας, πιθανώς εξαιτίας μεγαλύτερης έκθεσής της στις θηλυκές ορμόνες (οιστρογόνα).

Σύμφωνα με τον ερευνητή, δρα Κεν Όνγκ της μονάδας επιδημιολογίας του βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας, «τα κορίτσια που είναι υπέρβαρα είναι πιθανότερο να μπουν στην εφηβεία νωρίτερα. Αν η αύξηση της παχυσαρκίας συνεχιστεί, στο μέλλον θα υπάρξουν ολοένα περισσότερα κορίτσια που θα μπαίνουν στην εφηβεία σε πιο νεαρή ηλικία».

Η ερευνήτρια Άνα Μάρεϊ του Πανεπιστημίου Έξετερ εκτίμησε ότι η ύπαρξη μεγαλύτερης ποσότητας λίπους σε ένα κορίτσι μπορεί να στέλνει σήμα στον εγκέφαλό του ότι ο οργανισμός του έχει ήδη τη δυνατότητα να ξεκινήσει την αναπαραγωγική του ζωή.

Διαβάστε περισσότερα...

Η αρρυθμία «χτυπά» τους καπνιστές



Σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση «American Heart Journal», αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή μορφή αρρυθμίας της καρδιάς, φέρεται πως διατρέχουν ενεργοί και πρώην καπνιστές.
Οι Ολλανδοί επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρου Εράσμους στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας μελέτησαν σχεδόν 5.700 ενήλικες, 55 ετών και άνω, ενεργούς και πρώην καπνιστές, διαπιστώνοντας ότι πάνω από το 50% είχε πιθανότητες να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή σε διάστημα επτά ετών.
Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί το γεγονός, ότι οι πρώην καπνιστές διατρέχουν συγκρίσιμο κίνδυνο της εν λόγω πάθησης με τους ενεργούς καπνιστές.
Η διακοπή του καπνίσματος φαίνεται να είναι μια ουσιαστική λύση. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η διακοπή του τσιγάρου μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων σχετιζόμενων με τον καπνό παθήσεων, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και τα εμφράγματα.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι διαταραχές στην ακοή συνδέονται με προβλήματα ισορροπίας


Σύμφωνα με μελέτη, εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαταραχές του έσω ωτός, οι οποίες μπορούν να επηρεάζουν άμεσα την ισορροπία τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη επισημαίνουν πως προβλήματα ακοής επιδρούν άμεσα στην ισορροπία μας, ενώ η ελλιπής ισορροπία μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, σοβαρότερο εκ των οποίων είναι οι πτώσεις.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από μια ομοσπονδιακή αμερικανική μελέτη στην οποία είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 5.000 εθελοντές, ηλικίας 40 ετών και άνω.

Οι εθελοντές είχαν απαντήσει σε ερωτήματα για το ιστορικό πτώσεων που είχαν, αλλά και για τυχόν διαταραχές στην ισορροπία τους. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, για να διαπιστωθεί πόσο καλά μπορούσαν να διατηρήσουν την ισορροπία τους υπό διάφορες συνθήκες, μία εκ των οποίων ήταν να στέκονται όρθιοι με τα μάτια κλειστά.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, περισσότεροι από ένας στους τρεις εθελοντές έπασχαν από μια διαταραχή της ισορροπίας που αποκαλείται αιθουσαία δυσλειτουργία (η αίθουσα αποτελεί τμήμα του έσω ωτός και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας μας).

Η μελέτη κατέδειξε ακόμη πως προβλήματα ισορροπίας είχε και το 32% των εθελοντών, οι οποίοι δεν είχαν συμπτώματα ελλιπούς ισορροπίας, όπως ο ίλιγγος (ο ίλιγγος αποτελεί επακόλουθο της διαταραχής των συστημάτων που συμμετέχουν στη διατήρηση της ισορροπίας και του προσανατολισμού στον χώρο).

«Το βασικό θέμα εδώ είναι οι πτώσεις» υποστηρίζει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιούρι Άγκραβαλ. «Οι σοβαρές πτώσεις, ιδίως μετά τα 60, μπορεί να αποτελέσουν την αρχή του τέλους για τον ασθενή. Για τους γιατρούς, η ανίχνευση των προβλημάτων ισορροπίας σε έναν ασθενή δεν είναι κάτι πολύπλοκο και υπάρχουν θεραπείες που μπορεί να τον βοηθήσουν».

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν ασκήσεις ισορροπίας, που βοηθούν τον ασθενή να αμβλύνει τη διαταραχή του έσω ωτός.

Διαβάστε περισσότερα...

Ευεργετικός ο χυμός από ρόδι


Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο 43ο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Νεφρολογίας στο Ντένβερ, ο χυμός ροδιού μπορεί να εμποδίσει επιπλοκές σε ασθενείς με νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Η Batya Kristal του «Western Galilee Hospital» και η Lilach Shema μελέτησαν 101 ασθενείς που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση και έπιναν χυμό ροδιού.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν τον συγκεκριμένο χυμό εμφάνισαν μειωμένη φλεγμονή, ενώ η βλάβη του οξειδωτικού στρες που προκλήθηκε από τις ελεύθερες ρίζες ελαχιστοποιήθηκε. Επιπλέον, όσοι έπιναν χυμό από ρόδι είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν λόγω λοιμώξεων.
Τα ευρήματα στηρίζουν άλλες έρευνες που υποδεικνύουν ότι ο χυμός ροδιού έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Πρόσφατη ανάλυση στοιχείων αποκάλυψε ότι όσοι κατανάλωναν τον ευεργετικό χυμό παρουσίασαν μειωμένη αρτηριακή πίεση καθώς και βελτίωση στο λιπιδαιμικό προφίλ, ενώ είχαν λιγότερα συμβάντα καρδιαγγειακού, γεγονός που αποδεικνύει ότι είχαν πιο υγιή καρδιά.
Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η υπερβολική κατανάλωση ποτάσιου (ουσία που βρίσκεσαι στο χυμό ροδιού) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε διατροφικό περιορισμό.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα ψάρια διώχνουν την κούραση


Τα ψάρια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης και πολύτιμων λιπαρών, όπως τα ω-3 λιπαρά. Εκτός, όμως, από ενέργεια, τα ψάρια μάς προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία μας βοηθούν να αντεπεξέλθουμε στους έντονους και γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Ηρεμήστε τα νεύρα σας
Τα ψάρια είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα της Β3, Β12, Β6 και φυλλικού οξέος), μαγνησίου και ω-3 λιπαρών. Οι βιταμίνες Β συμμετέχουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ το μαγνήσιο βοηθά στην καλύτερη φυσική κατάσταση των μυών, απομακρύνοντας την κούραση και την ένταση.
Τονώστε το ανοσοποιητικό σας
Η ένταση και η εξαντλητική δουλειά μάς κάνει ευάλωτους σε ιώσεις και κρυολογήματα. Τα ψάρια, σε συνδυασμό με την κατανάλωση 5 φρούτων και λαχανικών ημερησίως, μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού. Η βιταμίνη Α που περιέχουν ενισχύει τη λειτουργία των λευκοκυττάρων και αυξάνει την ανταπόκριση των αντισωμάτων, ενώ ο ψευδάργυρος φαίνεται πως ενισχύει την παραγωγή «αμυντικών» κυττάρων του αίματος.
Βελτιώστε τη μνήμη και τη διάθεσή σας
Τα ω-3 λιπαρά, που περιέχονται σε μεγάλο ποσοστό στα ψάρια, αποτελούν κύριο συστατικό των νευρικών κυττάρων. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν πως τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να δράσουν προληπτικά αλλά και θεραπευτικά, μειώνοντας την εμφάνιση ή τα συμπτώματα κατάθλιψης σε πάσχοντες ασθενείς.

Διαβάστε περισσότερα...

Αγγελίες

Αγγελίες από και για Άτομα με Αναπηρία.


Οι αγγελίες χωρίζονται στις παρακάτω υποκατηγορίες:



  • Αγγελίες Ζήτησης Εργασίας
  • Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας
  • Λοιπές Αγγελίες


Οι αναγνώστες που επιθυμούν να καταχωρήσουν μια αγγελία μπορούν να επικοινωνήσουν είτε μέσω facebook είτε μέσω και τις φόρμας επικοινωνίας με email που βρίσκεται στο πλάγιο menu του blog.


Αν κάποια αγγελία αξιολογείται πως δεν μπορεί να καταχωρηθεί σε καμία από τις υποκατηγορίες δεν θα καταχωρείται, ειδικά αν το περιεχόμενό της δεν είναι κατάλληλο προς προβολή.




Στο μενού που βρίσκεται στο πάνω μέρος του Blog θα βρείτε το υπομενού με τις διάφορες υποκατηγορίες και καρτέλες (και ετικέτες), ώστε να εντοπίσετε πιο γρήγορα τις ανάλογες αναρτήσεις που σας ενδιαφέρουν που ταυτίζονται και με τους τίτλους από τις διάφορες ετικέτες που μπαίνουν στα άρθρα και τις αναρτήσεις που μπαίνουν στο Blog.


Επίσης μπορείτε να στην πιο κάτω λίστα μπορείτε να δείτε τα τελευταία άρθρα και αναρτήσεις σχετικά με αγγελίες.


Διαβάστε περισσότερα...