Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Οι τελευταίες εξελίξεις της υπόθεσης του Βαγγέλη Γιακουμάκη


Τρεις φοιτητές ανέβασαν τα χυδαία σχόλια για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη

Πρόκειται για τρεις νεαρούς από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη.

Εντοπίστηκαν τα άτομα που ανέβαζαν χυδαία και υβριστικά σχόλια σε blog στο διαδίκτυο για τον άτυχο Βαγγέλη Γιακουμάκη λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό του πτώματος του έξω από τη Γαλακτοκομική Σχολή Αθηνών.

Πληροφορίες λένε ότι αναμένονται συλλήψεις, καθώς η Google έδωσε τα στοιχεία στις ελληνικήες αρχές και συγκεκριμένα στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Πρόκειται για τρεις φοιτητές από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη.

Σημειώνεται ότι ποινική δίωξη σε βάρος των διαχειριστών της ιστοσελίδας που δημοσίευσαν «απαράδεκτα υβριστικά σχόλια στη μνήμη του Ευάγγελου Γιακουμάκη» άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η δίωξη αφορά το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης βίας και μίσους μέσω διαδικτύου από κοινού και κατ' εξακολούθηση.

Η δικογραφία εστάλη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος «για την ανακάλυψη των δραστών».

Σημειώνεται πως άμεση ήταν η παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από καταγγελίες που δέχθηκε για blog, το οποίο καθύβριζε τον αδικοχαμένο Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Σύμφωνα με την αστυνομία η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, διαπίστωσε την ύπαρξη ιστολογίων, όπου είχαν αναρτηθεί δημοσιεύσεις και σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο για τη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος αγνοούνταν από τις 6 Φεβρουαρίου 2015 και εντοπίστηκε, νεκρός στην περιοχή Κατσικά Ιωαννίνων.

Παράλληλα το Κέντρο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού CYBER ALERT δέχθηκε πληθώρα καταγγελιών, τόσο μέσω τηλεφωνικών κλήσεων όσο και ηλεκτρονικών μηνυμάτων, σχετικά με την ύπαρξη των επίμαχων διαδικτυακών αναρτήσεων.

Άμεσα κινητοποιήθηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και εκδηλώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, με την αποστολή επίσημων αιτημάτων προς εταιρείες διαδικτύου του εξωτερικού για την άμεση απενεργοποίηση των εν λόγω προσβλητικών αναρτήσεων.

Ταυτόχρονα, ζητήθηκε από τις εταιρείες η διατήρηση των ηλεκτρονικών ιχνών των άγνωστων δραστών.

-----------

Απειλούσαν το Βαγγέλη με βίντεο από τα καψόνια



Πρωταγωνιστές και σε άλλα επεισόδια οι «σκληροί» της Γαλακτοκομικής.

«Δίναμε συχνά σφαλιάρες στο κοπέλι, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα για εμάς. Έτσι κάνουμε εμείς στον τόπο μας. Δίνουμε σφαλιάρες στο πρόσωπο για να γελάσουμε. Ο Βαγγέλης κάποιες φορές γελούσε».

Η φράση ανήκει σε έναν από τους τέσσερις φοιτητές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων που φέρονται να τραμπούκιζαν άγρια τον Βαγγέλη Γιακουμάκη. Και αυτός δεν είναι ο μόνος που έχει ομολογήσει στην Ασφάλεια Ιωαννίνων τους τραμπουκισμούς σε βάρος του αδικοχαμένου Βαγγέλη.

Σοκαριστικό υλικό

Όπως αποκαλύπτουν αστυνομικές πηγές στον «Ελεύθερο Τύπο», η ομάδα νεαρών από την Κρήτη όχι μόνο βασάνιζε τον Βαγγέλη, αλλά τραβούσε βίντεο και φωτογραφίες τα «κατορθώματά» της απειλώντας ότι θα τα δώσει στη δημοσιότητα.

Το σοκαριστικό αυτό υλικό, στο οποίο απεικονίζεται ο Βαγγέλης να τραμπουκίζεται, βρίσκεται στα χέρια των Αρχών και θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η απειλή δημοσίευσης των όσων συνέβαιναν μπορεί να βάραινε ακόμα περισσότερο την ψυχολογία του θύματος.

Την ίδια ώρα, τρία περιστατικά άγριων συμπεριφορών της ομάδας φοιτητών που στοχοποίησε τον άτυχο 20χρονο ήταν σε γνώση της πρώην Διεύθυνσης της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, χωρίς να λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα για να μπει ένα τέλος στη δράση τους.

Όπως αναφέρουν στην εφημερίδα αρμόδιες πηγές, ο φερόμενος ως «αρχηγός» της ομάδας αυτής μία ημέρα πέρυσι έκοψε υπό την επήρεια μέθης τα δέντρα που υπήρχαν στο προαύλιο της Σχολής. Ένα άλλο βράδυ πήγε μαζί με την παρέα του -μέλη της οποίας φέρονται να ασκούσαν bullying στον Βαγγέλη- στα μπουζούκια και αφού μέθυσαν όλοι μαζί άρχισαν να προκαλούν φθορές στο κατάστημα. Από εκεί έφυγαν ξημερώματα, αφού πρώτα τσακώθηκαν με το προσωπικό, χωρίς να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούσαν. Ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού μαγαζιού επικοινώνησε με το διευθυντή της Σχολής ζητώντας την τιμωρία των φοιτητών και την καταβολή των χρημάτων για τις επισκευές στο κατάστημα.

Η παρέμβαση βουλευτή

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ένα βράδυ ο «αρχηγός» της παρέας κατανάλωσε και πάλι μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και άρχισε να σπάει τα πάντα στο δωμάτιό του στην εστία της Σχολής. Τα περιστατικά αυτά ήταν σε γνώση της Διεύθυνσης, που όταν κάποια στιγμή αποφάσισε να αποβάλει από την εστία το φοιτητή, δέχθηκε τηλεφώνημα από βουλευτή της Κρήτης για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης. Το αποτέλεσμα ήταν να μην αποβληθεί από την εστία και να πέσει στα μαλακά.

Στο ποινολόγιο της Σχολής έχουν αποτυπωθεί όλα αυτά τα περιστατικά και γίνεται έρευνα για το κατά πόσον έχουν γίνει αλλοιώσεις. Όπως προκύπτει, στα δωμάτιά τους οι φοιτητές αυτοί είχαν μαχαίρια και σουγιάδες που ήταν, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, διακοσμητικά. Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι όταν ολοκληρωθεί η έρευνα δεν αποκλείεται να ασκηθούν σε βάρος τους διώξεις για επικίνδυνες σωματικές βλάβες.

Λαϊκά δικαστήρια

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές που φέρονται να εκφόβιζαν τον Βαγγέλη σε προχθεσινή τους ανακοίνωση αρνούνται τα πάντα και κάνουν λόγο για «λαϊκά δικαστήρια» που στο τέλος κάνουν τους ίδιους θύματα εκφοβισμού.

Χθες, ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, εξέφρασε με δήλωσή του την έντονη αντίθεση της δημοτικής αρχής σε φαινόμενα αυτοδικίας και «ειδικών δικών» που τρομοκρατούν τους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής.

Όπως είπε, οι σπουδαστές στοχοποιούνται ως ένοχοι. Παράλληλα, προανήγγειλε πρωτοβουλίες για τη στήριξη της Σχολής, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας.

-----------

Μαρτυρία – σοκ για τον Βαγγέλη – Ο «σκληρός» της παρέας μιλάει


Σπάει τη σιωπή του και μιλά για όσα έζησε την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, οπότε χάθηκαν τα ίχνη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αλλά και για τη συναναστροφή του με τον άτυχο νεαρό, ο φερόμενος ως σκληρός της παρέας σπουδαστών στη Γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων.

Ο 19χρονος Παναγιώτης Καραγκούνης αρνείται κατηγορηματικά ότι πρωταγωνίστησε σε καψώνια και εκφοβισμούς, δήλωνε ότι στιγματίστηκε και φοβάται πλέον ακόμα και να βγει από τη σχολή.

«Εγώ τον έψαχνα στις καφετέριες την ημέρα που εξαφανίστηκε» υποστηρίζει ο πρωτοετής σπουδαστής: «Δεν είμαστε καν παρέα Κρητικών. Εκτός από δύο, οι υπόλοιποι είμαστε από τα Καλάβρυτα, τις Σέρρες και το Κιλκίς», προσθέτει ότι στην φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τα… κόκκινα βελάκια που υποδεικνύουν τους υποτιθέμενους βασανιστές του Βαγγέλη, έχουν αλλάξει τη ζωή του:

«Με έχει στιγματίσει η συγκεκριμένη φωτογραφία που κάποιος δημοσίευσε σταμπάροντάς μας ως τους υπαίτιους για την αυτοκτονία του Βαγγέλη, ως αυτούς που έκαναν τη ζωή του κόλαση.

«Με δείχνουν με το δάχτυλο. Ψιθυρίζουν και με βρίζουν. Δεν μπορώ να πάω στο χωριό μου, μου έχουν κολλήσει τη ρετσινιά».

Η επίμαχη φωτογραφία, τραβήχτηκε στις αρχές του χρόνου στο σινεμά. Ο Καλαβρυτινός σπουδαστής, χαρακτηρίζει τον Βαγγέλη «παλικάρι χαμηλών τόνων, που όμως δεν κλεινόταν στο δωμάτιό του» και δεν είχε εκμυστηρευτεί ότι κάτι τον βασάνιζε:

«Γνωριστήκαμε πριν από δύο μήνες. Έβγαινε και στην παρέα ήταν καλός, αλλά δεν είχε κάποιον κολλητό. Δεν φαινόταν να τον απασχολεί κάτι και δεν μας είχε πει ότι κάποιος τον πείραζε. Στους δικούς του μπορεί να είχε πει. Σε εμάς όχι. Άκουσα ότι τον έδεναν με ιμάντες και άλλα απίστευτα τα οποία δεν είδα ποτέ» υποστηρίζει ο Παναγιώτης Καραγκούνης.

Δείτε τι είπε ο Παναγιώτης Καραγκούνης στην εκπομπή "Mία":



-----------

Έφοδος σε σπίτι στη Μυτιλήνη για την υπόθεση Γιακουμάκη

Ο νεαρός αναρτούσε τα αισχρά σχόλια στο διαδίκτυο για τον σπουδαστή.

Έφοδο σε σπίτι φοιτητή στη Μυτιλήνη, ο οποίος φέρεται να είναι ένα από τα άτομα που ανέβαζε στο διαδίκτυο αισχρά σχόλια για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, πραγματοποίησε η αστυνομία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε δημοσιογράφος του lesvosnews.gr πριν από λίγο στον ΑΝΤ1, νεαρός δεν συνελήφθη, ωστόσο κατασχέθηκαν αρκετά αντικείμενα από το σπίτι.

Σημειώνεται πως νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι εντοπίστηκαν τα άτομα που ανέβαζαν χυδαία και υβριστικά σχόλια σε blog στο διαδίκτυο για τον άτυχο Βαγγέλη Γιακουμάκη λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό του πτώματος του έξω από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Η Google έδωσε τα στοιχεία των τριών φοιτητών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη στις ελληνικές αρχές και συγκεκριμένα στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

-----------

Στο κυνήγι 50χρονου με ποινικό μητρώο για την υπόθεση Γιακουμάκη

Οι αστυνομικοί μπήκαν σπίτι του αλλά είχε διαφύγει.

Να εντοπίσει τα τρία πρόσωπα που ανέβασαν χυδαία σχόλια για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη επιχειρεί η αστυνομία.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες η αστυνομία ήδη έκανε έφοδο στα σπίτια δυο φοιτητών, από την Αθήνα και τη Μυτιλήνη, γεννηθέντων το 1987 και το 1991. Όμως, το τρίτο άτομο που αναζητείται φαίνεται να είναι τελικά ένας άνδρας 50 ετών.

Ο άνδρας αναζητείται στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα έχει βεβαρυμένο ποινικό μητρώο με μια υπόθεση βιασμού αλλά και για κατοχή όπλων.

Η αστυνομία φέρεται να εισέβαλε στο σπίτι του αλλά εκείνος να έχει διαφύγει.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από την έρευνα δεν προκύπτει ότι οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν σχέση με τα Γιάννενα, ωστόσο έχουν κατασχεθεί οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές τους που ερευνώνται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν με οποιονδήποτε τρόπο είχαν σχέση με το μπούλινγκ σε βάρος του 20χρονο Βαγγέλη.

Οι δύο φοιτητές και ο 50χρονος, εντοπίστηκαν αφού δόθηκαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τα ηλεκτρονικά τους ίχνη, από την Google, η οποία έπειτα από παρέμβαση των Αρχών, είχε κατεβάσει το μπλόγκ, μέσω του οποίου μεταδίδονταν τα υβριστικά σχόλια.

Σε βάρος των τριών που εντοπίστηκαν σχηματίστηκαν δικογραφίες που εστάλησαν στους αρμόδιους εισαγγελείς.
Λεπτομέρειες για την υπόθεση να ανακοινωθούν μετά το μεσημέρι από τον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποστράτηγο Μανώλη Σφακιανάκη.

-----------

Ήξερε τι συμβαίνει στον Βαγγέλη ο φοιτητής από τη Μυτιλήνη που έγραφε τα υβριστικά σχόλια

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ο φοιτητής από τη Μυτιλήνη που ανέβασε υβριστικά σχόλια για τον άτυχο Γιακουμάκη, δεν αναμειγνύεται στην υπόθεση για πρώτη φορά. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επί δύο χρόνια χλεύαζε τα όσα συνέβαιναν στον Βαγγέλη.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:



-----------

Σφιακιανάκης: Ερευνάται κι άλλο ηλεκτρονικό ίχνος


Για τα τρία άτομα που ταυτοποιήθηκαν για εξύβριση στο πρόσωπο του Βαγγέλη Γιακουμάκη από συγκεκριμένο blog που διαχειρίζονταν, γράφοντας υβριστικά σχόλια και αναρτήσεις για τον ίδιο, μίλησε, σε συνέντευξη τύπου, ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης.

Οι τρεις υβριστές ηλικιών 25, 28 και 50 ετών, εντοπίσθηκαν σε Αθήνα, Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 50χρονος που εντοπίσθηκε στη Θεσσαλονίκη έχει διαπράξει στο παρελθόν ανθρωποκτονία, βιασμό και διακίνηση ναρκωτικών.

Ο κ. Σφακιανάκης πρόσθεσε πως «ερευνάται ένα ακόμη ηλεκτρονικό ίχνος».

Δείτε το βίντεο από το Star:



-----------

Πήδηξε από το παράθυρο ο σεσημασμένος που έβριζε το Γιακουμάκη

Έφοδος της αστυνομίας σε τρία σπίτια.

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στήθηκε προκειμένου να εντοπιστούν τα τρία άτομα που μέσω blog και σχολίων έβριζαν χυδαία τον Βαγγέλη Γιακουμάκη μετά τον εντοπισμό του πτώματός του.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανακοινώθηκε ότι διακριβώθηκε η εμπλοκή τριών ατόμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενήργησε άμεσα λόγω της σοβαρότητας και της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, καθώς στο επίμαχο ιστολόγιο, μεταξύ άλλων, υποκινούνταν το μίσος και η πρόκληση βιαιοπραγιών και άλλων εκδηλώσεων μίσους κατά ομάδων προσώπων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρή απειλή για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα

Στις πράξεις που εξιχνιάστηκαν περιλαμβάνονται και η ανάρτηση δημοσιεύσεων και σχολίων, σε ιστολόγιο του διαδικτύου, με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο για τη μνήμη 20χρονου Βαγγέλη.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος δύο φοιτητών 28 και 25 ετών και ενός σεσημασμένου 50χρονου για τα αδικήματα της δημόσιας υποκίνηση βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της δημόσιας πρόκλησης και διέγερσης σε εκτέλεση πλημμελημάτων και κακουργημάτων που τελείται από μίσος, μέσω διαδικτύου, ενώ ο 50χρονος κατηγορείται επίσης και για απείθεια.

Μάλιστα για να ξεφύγει ο 50χρονος μόλις χτύπησαν οι αστυνομικοί την πόρτα του πήδηξε από το παράθυρο και χάθηκε...

Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο πλαίσιο της στοχευμένων διαδικτυακών ερευνών και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση καταγγελιών (τόσο μέσω τηλεφωνικών κλήσεων όσο και ηλεκτρονικών μηνυμάτων) στο Κέντρο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού CYBER ALERT διακρίβωσε ότι απογευματινές ώρες της 15-03-2015 σε ιστολόγιο του διαδικτύου, είχαν αναρτηθεί δημοσιεύσεις και σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο για τη μνήμη του Βαγγέλη.

Υπήρξε άμεση κινητοποίηση και εκδηλώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, με την αποστολή επίσημων αιτημάτων προς εταιρείες διαδικτύου του εξωτερικού για την άμεση απενεργοποίηση των εν λόγω προσβλητικών αναρτήσεων.

Ταυτόχρονα, ζητήθηκε από τις εταιρείες η διατήρηση των ηλεκτρονικών ιχνών των άγνωστων δραστών για τυχόν δικαστική χρήση.

Για τα παραπάνω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παρήγγειλε τη διενέργεια προανάκρισης, για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, προς εξακρίβωση των στοιχείων αγνώστων ατόμων, που προέβησαν στις διαδικτυακές αναρτήσεις.

Κατά την εξέλιξη των διαδικτυακών ερευνών και της προανάκρισης, η δικογραφία τέθηκε εκ νέου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για το αδίκημα της πρόκλησης σε εκτέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος που τελείται από μίσος και δόθηκε νέα παραγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για διενέργεια προανάκρισης.

Για την εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων - στοιχείων της υπόθεσης και πραγματοποιήθηκε συνεχής αλληλογραφία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία που εδρεύει στην αλλοδαπή καθώς και με παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.

Από τις απαντήσεις των παραπάνω εταιρειών διακριβώθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών και εντοπίστηκαν γεωγραφικά οι περιοχές από τις οποίες προέβαιναν στις επίμαχες διαδικτυακές αναρτήσεις. Συγκεκριμένα, ο 25χρονος δρούσε από την Αθήνα, ο 50χρονος από τη Θεσσαλονίκη και ο 28χρονος από την Μυτιλήνη.

Ακολούθως, σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία, διενεργήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών στις οικίες των εμπλεκόμενων.

Από τις επιτόπιες ψηφιακές έρευνες εξειδικευμένων αξιωματικών, ταυτοποιήθηκε ψηφιακά η εμπλοκή και η κακόβουλη δράση των τριών δραστών ενώ κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο δύο φοιτητέςηλικίας 25 και 28 ετών δεν συνελήφθησαν, διότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτοφώρου διαδικασίας.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Παράλληλα ερευνάται η εμπλοκή τους και σε τυχόν άλλες αξιόποινες πράξεις, καθώς και πιθανή επικοινωνία τους με άτομα στην περιοχή των Ιωαννίνων.

-----------

Σεσημασμένος ο 50χρονος υβριστής του Βαγγέλη Γιακουμάκη ο οποίος καταζητείται


Ταυτοποιήθηκαν οι τρείς υβριστές του Βαγγέλη Γιακουμάκη, οι οποίοι σε blog που διαχειρίζονταν έγραφαν υβριστικά σχόλια και αναρτήσεις για τον ίδιο.

Οι δύο ημεδαποί ηλικίας 25 και 28 ετών δεν συνελήφθησαν, διότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτοφώρου διαδικασίας.

Ο 50χρονος αναζητείται για να συλληφθεί στα όρια του αυτοφώρου για το αδίκημα της απείθειας.
Σημειώνεται ότι ο 50χρονος είναι σεσημασμένος κατά το παρελθόν για διάφορα ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Παράλληλα ερευνάται η εμπλοκή τους και σε τυχόν άλλες αξιόποινες πράξεις καθώς και η πιθανή επικοινωνία τους με άτομα στην περιοχή των Ιωαννίνων.

-----------

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην υπόθεση Γιακουμάκη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Δίωξη έφτασε στα ίχνη τριών ατόμων που διαχειρίζονταν το blog με τα υβριστικά σχόλια για τον 20χρονο φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής.

Πρόκειται για έναν 25χρονο φοιτητή Πληροφορικής στα ΤΕΙ Αθήνας, έναν 28χρονο φοιτητή μεταπτυχιακού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη καθώς και για έναν 50χρονο που στο παρελθόν έχει διαπράξει ανθρωποκτονία, βιασμό και διακίνηση ναρκωτικών.

Σημειώνεται ότι ο 50χρονος αναζητείται καθώς την ώρα που οι Αρχές έφτασαν στο διαμέρισμά του στη Θεσσαλονίκη αυτός κατάφερε να διαφύγει από το μπαλκόνι του 4ου ορόφου. Αξίζει να αναφερθεί και η αντίδραση του πατέρα του 25χρονου, ο οποίος μόλις είδε την αστυνομία στο σπίτι και πληροφορήθηκε για την υπόθεση χαστούκισε το γιο του.

Πως έφτασε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ίχνη τους

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έφτασε στα ίχνη των τριών ατόμων από τα στοιχεία που έδωσε η Google και τώρα μένει να εξεταστεί αν οι τρεις διαχειριστές του blog είχαν οποιαδήποτε σχέση με τους Κρητικούς συμφοιτητές του Βαγγέλη Γιακουμάκη οι οποίοι τον εκφόβιζαν. Πάντως, κανένας από τους τρεις δεν έχει ζήσει στα Γιάννενα.

Την ίδια ώρα, θρίλερ εξελίσσεται σχετικά με ένα ακόμη ηλεκτρονικό ίχνος το οποίο πιθανόν παραπέμπει σε τέταρτο πρόσωπο, με τις αρχές να περιμένουν απαντήσεις από το Twitter.

Όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Δίωξη έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ.

Βαρύτατες οι κατηγορίες σε βάρος τους

Και οι τρεις κατηγορούνται για τα αδικήματα «της δημόσιας υποκίνησης βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ' εξακολούθηση, της δημόσιας πρόκλησης και διέγερσης σε εκτέλεση πλημμελημάτων και κακουργημάτων που τελείται από μίσος, μέσω διαδικτύου» ενώ ο 50χρονος ο οποίος είναι σεσημασμένος κατηγορείται και για απείθεια, καθώς διέφυγε.

Σημαντική η κατάθεση της μητέρας του άτυχου Βαγγέλη

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δώσει κατάθεση στην αστυνομία η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη η οποία ήταν ένα από τα τελευταία άτομα που μίλησαν μαζί του στο τηλέφωνο. Η κατάθεσή της κρίνεται σημαντική καθώς τα τελευταία τηλεφωνήματα μάνας και γιου ήταν μεγάλης διάρκειας.

Η συνάντηση Πανούση - Τσούκαλη

Τέλος, το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και του ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει στη διάθεσή του βίντεο που δείχνει τον άτυχο Βαγγέλη να υφίσταται bullying από τους συμφοιτητές του.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης Τύπου



-----------

Βαριές κατηγορίες για τους τρεις υβριστές του Γιακουμάκη

Δεν έχει προκύψει εάν είχαν σχέση με τον 20χρονο φοιτητή.

Βαρύτατες κατηγορίες περιλαμβάνει η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δύο φοιτητών, 25 και 28 ετών, στην Αθήνα και τη Μυτιλήνη, αντίστοιχα, και του 50χρονου από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι εντοπίστηκαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως δράστες των χυδαίων υβριστικών αναρτήσεων σε blog του διαδικτύου, εναντίον του φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, λίγο μετά τη διαπίστωση του τραγικού θανάτου του, με την ανεύρεση του πτώματός του στην περιοχή Κατσικά Ιωαννίνων.

Και οι τρεις κατηγορούνται για τα αδικήματα «της δημόσιας υποκίνησης βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ' εξακολούθηση, της δημόσιας πρόκλησης και διέγερσης σε εκτέλεση πλημμελημάτων και κακουργημάτων που τελείται από μίσος, μέσω διαδικτύου» ενώ ο 50χρονος, ο οποίος είναι σεσημασμένος για σωρεία κακουργημάτων, (βιασμούς, θανατηφόρα σωματική βλάβη, ναρκωτικά, παράνομη οπλοκατοχή, κλπ, για τα οποία, στο παρελθόν, έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης 10 ετών), κατηγορείται και για απείθεια, καθώς όταν πήγαν οι αστυνομικοί στο σπίτι του, πήδηξε από τον τέταρτο όροφο και διέφυγε.

Όπως ανακοίνωσε, σήμερα, ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης, οι τρεις bloggers εντοπίστηκαν μετά από μεθοδική έρευνα και ύστερα από βροχή καταγγελιών, τόσο τηλεφωνικά, όσο και μέσω διαδικτύου, στο Κέντρο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού CYBER ALERT, από χρήστες που εξαγριώθηκαν από τα υβριστικά μηνύματα, τα οποία προσέβαλαν τη μνήμη του τραγικού φοιτητή, ο θάνατος του οποίου συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει εάν οι τρεις υβριστές είχαν οποιαδήποτε σχέση με τον 20χρονο Βαγγέλη Γιακουμάκη ή με την παρέα των Κρητικών που φέρονται να είχαν βίαιη και εξευτελιστική συμπεριφορά σε βάρος του, η οποία μπορεί να τον οδήγησε στην απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του, καθώς και εάν γνώριζαν μέσω διαδικτύου για τα βασανιστήρια που υφίστατο.

Ωστόσο, από την Εγκληματολογική Υπηρεσία ερευνώνται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των τριών κατηγορουμένων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχαν οποιαδήποτε επικοινωνία με τους πρωταγωνιστές της τραγικής υπόθεσης.

Πάντως, κανένας από τους τρεις δεν έχει ζήσει στα Γιάννενα. Ο 25χρονος φοιτητής έχει γεννηθεί στην Αθήνα όπου σπουδάζει και μένει μαζί με τους γονείς του, ο 28χρονος έχει γεννηθεί στην Λάρισσα και μένει μόνος του στη Μυτιλήνη, ενώ ο 50χρονος που καταζητείται διαμένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, ερευνάται ποιος είναι ο διαχειριστής του επίμαχου blog που μπλόκαρε αμέσως η Google με παρέμβαση των Αρχών και το οποίο, όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης, μεταξύ άλλων, αναρτούσε πολύ συχνά διάφορα σχόλια, μέσω των οποίων υποκινούνταν το μίσος και η πρόκληση βιαιοπραγιών και άλλων εκδηλώσεων μίσους κατά ομάδων προσώπων, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή απειλή για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητά τους καθώς και τη δημόσια τάξη, εν γένει.

Μετά τις καταγγελίες από χρήστες του ίντερνετ, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κινήθηκε άμεσα και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, με την αποστολή επίσημων αιτημάτων προς εταιρείες διαδικτύου του εξωτερικού για την άμεση απενεργοποίηση των προσβλητικών αναρτήσεων. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε από τις εταιρείες η διατήρηση των ηλεκτρονικών ιχνών των άγνωστων δραστών για τυχόν δικαστική χρήση.

Για όλα αυτά ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παρήγγειλε τη διενέργεια προανάκρισης για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ' εξακολούθηση, προς εξακρίβωση των στοιχείων αγνώστων ατόμων που προέβησαν στις διαδικτυακές αναρτήσεις.

Κατά την εξέλιξη των ερευνών και της προανάκρισης, η δικογραφία τέθηκε εκ νέου στην Εσαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για το αδίκημα της πρόκλησης σε εκτέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος που τελείται από μίσος και δόθηκε νέα παραγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για διενέργεια προανάκρισης.

Μετά από νέες έρευνες και συνεχή αλληλογραφία με τη Google διακριβώθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών και εντοπίστηκαν γεωγραφικά οι περιοχές από τις οποίες προέβαιναν στις επίμαχες διαδικτυακές αναρτήσεις. Στη συνέχεια, σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία διενεργήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές έρευνες στα σπίτια των δραστών, όπου κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι.

Ο δύο φοιτητές δεν συνελήφθησαν διότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτοφώρου διαδικασίας, ενώ ο 50χρονος αναζητείται για το αδίκημα της απείθειας.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελεία.

-----------

Βίντεο με τον Γιακουμάκη παρέδωσε στην Ασφάλεια ο Τσούκαλης


Ένα βίντεο παρέδωσε στους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης. Σύμφωνα με πληροφορίες στο συγκεκριμένο βίντεο έχουν καταγράφει περιστατικά ενδοσχολικής βίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το συγκεκριμένο υλικό είναι σε προγενέστερο χρόνο από την εξαφάνιση του 20χρονου φοιτητή που την περασμένη Κυριακή βρέθηκε νεκρός στην περιοχή Κατσικά Ιωαννίνων. Το βίντεο εστάλη στα Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για περαιτέρω ανάλυση.

-----------

Συγκινούν τα αδέλφια του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Τα αδέλφια του Βαγγέλη Γιακουμάκη συγκινούν με τα μηνύματά τους στο Facebook. Ο αδελφός του Πέτρος, έγραψε μία μαντινάδα και η αδελφή του, Ελένη, ανέβασε ένα τραγούδι που γράφτηκε για τον αδικοχαμένο φοιτητή.

«Όντε ποθάνει ο μερακλής στη γη τον παραδώσουν στον άλλο κόσμο καρτερούν τιμές για να του δώσουν...... Καλό ταξίδι....», έγραψε στο προφίλ του στο facebook ο αδελφός του 20χρονου φοιτητή.

Στη συνέχεια ανέβασε μία φωτογραφία από την παιδική τους ηλικία.



Η αδελφή του Βαγγέλη, Ελένη, ανέβασε μία φωτογραφία στην οποία είναι τα τρία αδέλφια μαζί και έγραψε:

«Δεν έχει ο χάρος αίσθημα, ούτε κι ευαισθησία.. και παίρνει αυτούς που δίνουνε στον ψεύτη κόσμο αξία..».



Νωρίτερα, ανέβασε στο Facebook ένα τραγούδι που γράφτηκε για τον αδικοχαμένο αδελφό της με τίτλο: «Του ήλιου γιος».

Αυτοί είναι οι στίχοι του:

Ένα πρωί ένας αητός λαβώθηκε

και στην στροφή έπεσε και σκοτώθηκε

πέθανε από έρωτα την αυγή

κι ήτανε γύρω Άνοιξη και Κυριακή

Ένα πρωί ένα αστέρι έσβησε

ήταν παιδί που την ζωή δεν έζησε

πέθανε από έρωτα την αυγή

κι ήτανε γύρω Άνοιξη και Κυριακή

Ένα πρωί ένας ανθός μαράθηκε

του ήλιου γιος ήταν ο νιος που χάθηκε

πέθανε από έρωτα την αυγή

κι ήτανε γύρω Άνοιξη και Κυριακή

Ένα πρωί ένα αστέρι έσβησε

ήταν παιδί που την ζωή δεν έζησε

πέθανε από έρωτα την αυγή

κι ήτανε γύρω Άνοιξη και Κυριακή



-----------

Συγκλονίζει η ανακοίνωση των γονιών του Βαγγέλη Γιακουμάκη

«Ο Βαγγέλης δεν είναι πια μόνο δικό μας παιδί. Έγινε παιδί όλων σας».

Επιστολή προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έστειλαν οι γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη, με την οποία ευχαριστούν για συμπαράσταση όλης της Ελλάδας στον μεγάλο τους πόνο ενώ παράλληλα κάνει έκκληση να σιωπήσουν τις πρώτες ημέρες του αβάσταχτου πένθους τους.

Ειδικότερα η επιστολή αναφέρει:

«Αισθανόμαστε την υποχρέωση παρόλο το βαρύ μας πένθος και την οδύνη από τον άδικο χαμό του Βαγγέλη μας, να ευχαριστήσουμε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα την πόλη των Ιωαννίνων για την στήριξη και την απλόχερη συμπαράσταση αυτές τις δύσκολες ώρες αγωνίας και θλίψης.

Ο Βαγγέλης δεν είναι πια μόνο δικό μας παιδί. Έγινε παιδί όλων σας.

Ο άδικος χαμός του παιδιού μας και ο πόνος δεν πρέπει να μας επιτρέψουν να αγνοήσουμε την τεράστια ευθύνη όλων μας αυτή την ώρα, απέναντι σε οποιαδήποτε φαινόμενα βίας, ψυχικής ή σωματικής.

Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και Δικαιοσύνη ότι θα κάνουν το καθήκον τους καταδικάζοντας τους ενόχους και δικαιώνοντας τους αθώους.

Εμείς που βρεθήκαμε στη θέση αυτή "που άλλος να μην βρεθεί", ζητούμε από όλους που σέβονται την μνήμη του Βαγγέλη να συμβάλουν με τις πράξεις τους στην καταδίκη και την εξάλειψη όλων των μορφών βίας που θα μπορούσαν να οδηγήσουνε τα παιδιά μας σε απόγνωση και ενδεχομένως σε τραγικά αποτελέσματα.

Η σιωπή με την οποία ο Βαγγέλης αντιμετώπισε την ψυχολογική και σωματική βία όλο αυτό το διάστημα, μας επιβάλει να σιωπήσουμε τουλάχιστον γι αυτές τις πρώτες μέρες πένθους και να ζητήσουμε από όλους σας και ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ να σεβαστούν αυτή μας την επιθυμία».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr/ , http://www.enikos.gr/ , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr/ , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr/ , http://www.enikos.gr/ και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ινδές κάνουν ραπ κατά της σεξουαλικής βίας


Το βίντεό τους έγινε viral.

Δυο Ινδές στέλνουν ένα δυναμικό μήνυμα για τη σεξουαλική βία στην χώρα τους, μέσα από τους στίχους ενός ραπ τραγουδιού που έγινε viral.

Το ραπ κατά του βιασμού, ανέβηκε μετά την είδηση ότι μια συμμορία βίασε μια ηλικιωμένη καλόγρια στην Ινδία, και εν μέσω αντιδράσεων όταν η κυβέρνηση της χώρας προσπάθησε να απαγορεύσει την μετάδοση ντοκιμαντέρ του BBC που αφορά στην υπόθεση βιασμού της Jhoti Singh, μέσα σε λεωφορείο το 2012.

«Μη ντρέπεσαι/είσαι μέρος αυτής της κουλτούρας», λέει η μία και συνεχίζει η δεύτερη «σταμάτα αυτό το tweet και πραγματικά σήκω στα πόδια σου…Ήρθε η ώρα να βρούμε νέους ορισμούς για την τιμή / την αξιοπρέπεια / τον σεβασμό / και την αρρενωπότητα».

Το τραγούδι είναι μια μίξη γλώσσας Hindu και αγγλικών.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πολίτες καθαρίζουν παραδοσιακές γειτονιές στη Βέροια


Με κεντρικό σύνθημα «βάλε και εσύ ένα χεράκι» η δράση στην πόλη της Ημαθίας.

Με τις σκούπες και τα φαράσια στα χέρια, πολίτες της Βέροιας προγραμματίζουν την ερχόμενη Κυριακή, 22 Μαρτίου, να καθαρίσουν παραδοσιακές γειτονιές της πόλης τους.

Με σύνθημα «Βάλε κι εσύ ένα χεράκι», ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας (ΤΟΒ) απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εθελοντική καθαριότητα, με στόχο να ομορφύνουν τα σοκάκια της Κυριώτισσας και της Μπαρμπούτας.

Οι ενδιαφερόμενοι, στους οποίους θα μοιραστούν σακούλες, γάντια και λοιπά υλικά, θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί, στην πλατεία Δημαρχείου.

Η δράση υποστηρίζεται από την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Βέροιας.

Οι πολίτες καθαρίζουν παραδοσιακές γειτονιές στη Βέροια


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολική αρκούδα επιτέθηκε σε τουρίστα


Επίθεση από μια πολική αρκούδα δέχτηκε ένας Τσέχος τουρίστας που βρισκόταν στο νησί Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, στον αρκτικό κύκλο, όπου έχουν συρρεύσει χιλιάδες επισκέπτες προκειμένου να παρακολουθήσουν την έκλειψη του ηλίου.

"Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά, στο πρόσωπο και στο χέρι, από την επίθεση της πολικής αρκούδας", δήλωσε η Σίντσελ Σβάρσταντ, η αρχηγός της αστυνομίας του νησιού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η αρκούδα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Ο τραυματίας, που μετείχε σε μια εξαμελή ομάδα που έκανε κάμπινγκ στην περιοχή, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο του Λογκγέαρμπγεν, του μεγαλύτερου οικισμού του Σβάλμπαρντ.

Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται άλλος ένας τουρίστας ο οποίος έχει υποστεί κρυοπαγήματα. Τα τελευταία 40 χρόνια έχουν καταγραφεί μόνο πέντε θάνατοι από επιθέσεις πολικών αρκούδων στα Σβάλμπαρντ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη αλλοδαπός επιδειξίας στη Θεσσαλονίκη


Ο 26χρονος χθες το μεσημέρι εθεάθη έξω από σχολικό συγκρότημα στην περιοχή των Συκεών να παρενοχλεί μαθήτριες δημοτικού σχολείου μέσα από το αυτοκίνητό του. Λίγο αργότερα ο 26χρονος ακολούθησε δύο μαθήτριες μέχρι το σπίτι τους. Έπειτα από καταγγελία μίας μητέρας οι άντρες της άμεσης δράσης Θεσσαλονίκης εντόπισαν τα ίχνη του 26χρονου, τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του thestival.gr, στη σύλληψή του συνέβαλε καθοριστικά πολύπειρος αστυνομικός, ο οποίος καθοδήγησε μέσω τηλεφώνου της δυνάμεις της Άμεσης Δράσης.

Ο νεαρός οδηγήθηκε στον αστυνομικό τμήμα Συκεών και αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν κατατέθηκε σε βάρος του μήνυση από τη μητέρα της μαθήτριας.

Πως έγινε η παρακολούθηση

Οι αστυνομικοί δεν έχασαν τα ίχνη του. Ο 26χρονος από την πρώτη στιγμή κρίθηκε ύποπτος και για άλλες περιπτώσεις παρενόχλησης νεαρών κοριτσιών και γυναικών. Αστυνομικοί παρακολουθούσαν τις κινήσεις του με διακριτικότητα.

Το τελευταίο του χτύπημα

Σήμερα το πρωί ο 26χρονος Αλβανός χτύπησε και πάλι. Αυτή τη φορά έξω από δημοτικό σχολείο στους Αμπελόκηπους. Κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχό του και έδειξε τα γεννητικά του όργανα σε μια γυναίκα. Η Αστυνομία κινητοποιήθηκε άμεσα και μέσα σε λίγα λεπτά ο 26χρονος φορούσε χειροπέδες.

Η Αστυνομία πλέον ετοιμάζει τη δικογραφία του 26χρονου προκειμένου να τον παραδώσει στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία εκτιμά ότι ο 26χρονος είναι πρωταγωνιστής και σε άλλες περιπτώσεις παρενόχλησης νεαρών κοριτσιών και επίδειξης γεννητικών οργάνων, οι οποίες είχαν καταγγελθεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βαρυποινίτης σκότωσε τη σύζυγο του στο επισκεπτήριο


Ένας Τούρκος βαρυποινίτης, καταδικασμένος για φόνο, σκότωσε τη σύζυγό του που πήγε να τον επισκεφθεί στη φυλακή της Σεβάστειας (Σίβας), κόβοντάς της τον λαιμό με ένα μαχαίρι που είχε για να καθαρίζει φρούτα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν ο Μετίν Αβτσί, 33 ετών, σκότωσε την άτυχη σύζυγό του, τη Λεϊλά, όταν έμειναν μόνοι οι δυο τους σε έναν χώρο που προορίζεται για τις "συζυγικές" επισκέψεις. Ο Αβτσί είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών για τη δολοφονία ενός συγγενή του.

Για αδιευκρίνιστο ακόμη λόγο, ο κρατούμενος πήρε το μαχαίρι που υπήρχε μέσα σε μια φρουτιέρα στο κελί και έκοψε το λαιμό της γυναίκας του. Στη συνέχεια προσπάθησε να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες του. Οι φύλακες τον βρήκαν αναίσθητο και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί κατάφεραν να του σώσουν τη ζωή.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του σωφρονιστικού συστήματος η Τουρκία ίδρυσε από το 2013 "συζυγικά" κελιά, τα λεγόμενα και "ροζ δωμάτια" όπου οι κρατούμενοι μπορούν να περάσουν μέχρι και 24 ώρες με τους συντρόφους τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα δώσει το "πράσινο φως" η διεύθυνση της φυλακής.

Η συζυγική βία είναι πολύ διαδεδομένη στην Τουρκία, όπου περίπου 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν πέρσι.

Η μη κυβερνητική οργάνωση "Σταματήστε τη βία κατά των γυναικών" κατήγγειλε το έγκλημα που διαπράχθηκε μέσα στη φυλακή και απαίτησε από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση να επιβάλλεται αυτομάτως η ποινή των ισοβίων στους δολοφόνους γυναικών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκαψε το Κοράνι και την έκαψαν ζωντανή - Εννιά συλλήψεις


Το εξαγριωμένο πλήθος τη λίντσαρε – Δείτε το βίντεο.

Εξαγριωμένο πλήθος λιντσάρει με απίστευτο μένος μια γυναίκα, πριν τη κάψουν ζωντανή και πετάξουν το πτώμα της στο ποτάμι. Το έγκλημά της; Έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου!

Το απίστευτο αυτό περιστατικό, συνέβη στην Καμπούλ την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, όπου τέτοιες σοκαριστικές εκρήξεις βίας, είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Στο βίντεο, το πλήθος επανειλημμένα χτυπά λυσσαλέα την 27χρονη-το όνομα που δόθηκε είναι το Farkhunda-, στην πολυπληθή συνοικία Shah-e Doh Shamshira, κοντά σε ένα Τζαμί.

Σε ένα σημείο του βίντεο, φαίνεται ένας από τους επιτιθέμενους να χτυπά την άτυχη γυναίκα με ένα κομμάτι ξύλο, ενώ ένα άλλος εκσφενδονίζει ένα τούβλο ενώ εκείνη βρίσκεται αιμόφυρτη στο έδαφος. Όταν η αστυνομία τελικά παρενέβη, ήταν ήδη αργά.









------------

Ιερέας και αστυνομικός δικαιολόγησαν το φόνο

Σε 9 συλλήψεις έχει προχωρήσει η αστυνομία του Αφγανιστάν για το λιντσάρισμα μιας γυναίκας που κατηγορείται ότι έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου.

Ο όχλος ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη γυναίκα, έκαψε το πτώμα της και το πέταξε σε ένα ποτάμι, στη συνοικία Σάχι Ντοσαμσίρα. Ο αρχηγός της αστυνομίας, στρατηγός Φαρίντ Αφζάλι, είπε ότι η γυναίκα αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και υποβαλλόταν σε θεραπεία τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αυτοδιορίζεται δικαστής και να τιμωρεί τους άλλους κατ' αυτόν τον τρόπο», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη σαρία (σ.σ. τον ισλαμικό νόμο) και το ισλαμικό σύστημα δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο Γάνι, ο οποίος κατήγγειλε επίσης και τη βεβήλωση του Κορανίου. Μέχρι στιγμής πάντως παραμένει ασαφές το αν η γυναίκα είχε όντως κάψει το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων.

Ωστόσο, ένας ιερωμένος αλλά και ένας αξιωματικός της αστυνομίας υπερασπίστηκαν το λιντσάρισμα της γυναίκας από τον όχλο. Στο κήρυγμά του, στο τέμενος Ουαζίρ Άκμπαρ Χαν, ο ιερωμένος αυτός είπε στους πιστούς ότι το πλήθος είχε το δικαίωμα να υπερασπιστεί με κάθε κόστος τη μουσουλμανική πίστη. «Προειδοποιώ την κυβέρνηση να μην συλλάβει αυτούς που το έκαναν γιατί αυτό θα σημάνει εξέγερση», πρόσθεσε.

Ένας άλλος Αφγανός καυχήθηκε στο Facebook ότι συμμετείχε στο λιντσάρισμα. «Ευσεβείς άνθρωποι της Καμπούλ, όπως εγώ, την σκότωσαν και την έκαψαν. Η θέση της είναι στην κόλαση», έγραψε.

Επίσης, ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ εμφανίστηκε να δικαιολογεί τη δολοφονία της γυναίκας, λέγοντας ότι το θύμα προσέβαλε σκοπίμως το Ισλάμ. «Όπως και πολλοί άλλοι άπιστοι, το πρόσωπο αυτό νόμιζε ότι με αυτήν την ενέργεια, αυτήν την προσβολή, θα αποκτούσε αμερικανική ή ευρωπαϊκή υπηκοότητα. Όμως προτού να πετύχουν το στόχο τους, χάνουν τη ζωή τους», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Χασμάτ Στανεκζάι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσα Ρίχτερ αντέχει η Ακρόπολη;


Η σεισμική αντοχή του μνημείου στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων.

Το ερώτημα της αντοχής της Ακρόπολης σε σεισμούς, έχει απασχολήσει και εξακολουθεί να απασχολεί τους επιστήμονες που αναζητούν το μυστικό της άψογης σεισμικής συμπεριφοράς του Παρθενώνα και του Βράχου της Ακρόπολης.

Αν κάτι μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, είναι πως πρόκειται για ένα τεχνικό έργο με ιδιοφυή αντισεισμικό σχεδιασμό.

«Πρόκειται για ένα ασύλληπτο δημιούργημα με ιδιοφυείς λύσεις σε ανυπέρβλητα προβλήματα μηχανικής και κατασκευαστικής διαδικασίας», σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κυριαζή Πιτιλάκη.

«Ο Παρθενώνας συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που είμαστε και προσφέραμε στο λεγόμενο δυτικό κόσμο. Είναι το σύμβολο του ίδιου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σύμβολο του μέτρου, της τέχνης και των δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Διότι πέρα από το ύψιστο καλλιτεχνικό δημιούργημα είναι κι ένα θαύμα μηχανικής και τεχνικής», ανέφερε κ. Πιτιλάκης, ανοίγοντας το πρωί της Παρασκευής τις εργασίες ημερίδας για τις «Σύγχρονες Επεμβάσεις στα Μνημεία της Αθηναϊκής Ακρόπολης», που διοργάνωσε το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, στο πλαίσιο του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών για τον Αντισεισμικό Σχεδιασμό Τεχνικών Έργων.

«Ο σπονδυλωτός κίονας, πέρα από τα προφανή στοιχεία οικονομίας και ευφυούς μεταφοράς και κατασκευής είναι ένα ιδιοφυέστατο πρότυπο μηχανικής, με καταπληκτικές ιδιότητες σεισμικής συμπεριφοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτιλάκης.

«Δεν υπάρχουν σοβαρά στατικά προβλήματα»

«Αυτήν τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι τα σοβαρά στατικά προβλήματα τα έχουμε αντιμετωπίσει, ακόμα και στον Παρθενώνα που είναι ένα μεγάλο μνημείο, στο οποίο υπάρχουν ακόμα περιοχές όπου δεν έχουμε επέμβει», υπογράμμισε η Βασιλική Ελευθερίου, αρχιτέκτων μηχανικός, διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), ειδικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, αποτελούμενης από 180 εξειδικευμένους επιστήμονες.

«Η δουλειά που έχει γίνει στην Ακρόπολη από το 1975 και μετά αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, ότι υπάρχει ένας μεθοδικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων, οι άνθρωποι που ξεκίνησαν τότε, οι καθηγητές, συνεχίζουν να είναι δίπλα μας και μας βοηθάνε, οι μαρμαροτεχνίτες είναι ικανότατοι και αυτό το έχουν μεταδώσει και στους νεότερους, υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και αυτό βοηθάει πάρα πολύ το έργο», σημείωσε.

Ποια έργα συντήρησης είναι σε εξέλιξη

Τα πιο μεγάλα αναστηλωτικά έργα σε εξέλιξη είναι αυτή τη στιγμή στον Παρθενώνα και τα Προπύλαια, ενώ η συντήρηση γίνεται παράλληλα με την αναστήλωση, όσον αφορά τα μέρη που αποκαθίστανται. Ταυτόχρονα γίνονται ανεξάρτητες εργασίες στην επιφάνεια των μαρμάρων, στις περιοχές, οι οποίες μπορεί να μην έχουν στατικά προβλήματα, αλλά χρειάζονται συντήρηση.

Η κα Ελευθερίου διευκρίνισε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης στο Ναό της Αθηνάς Νίκης, καθώς και σε κάποια τμήματα στο Ερέχθειο και συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές. «Έχουμε ακόμα κάποιες περιοχές που έχουν μπει τσιμέντα από τους παλαιότερους αναστηλωτές, σίδερα που πρέπει να απομακρυνθούν, οπότε στην ουσία αυτά είναι και τα επόμενα προγράμματα», ανέφερε.

Όσον αφορά την πιθανότητα μίας πιο στενής συνεργασίας με το ΑΠΘ η κ Ελευθερίου σημείωσε ότι «τα θέματα μελέτης για την αντισεισμική προστασία των μνημείων δεν έχουν εξαντληθεί, αντιθέτως είναι σχετικά πίσω, με την έννοια ότι δε μπορεί να ισχύσει ένας κανονισμός για όλα τα μνημεία, υπάρχουν παράγοντες όπως η υφιστάμενη κατάσταση του μνημείου,το πού εδράζεται, οι συνθήκες, η επισκεψιμότητα και είναι πιο δύσκολο να ισχύσουν κανόνες».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού


«Μέρα επαγρύπνησης για κοινωνική αλληλεγγύη», αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών.

«Μέρα επαγρύπνησης για κοινωνική αλληλεγγύη, μέρα πρόκλησης για κοινωνική δράση», χαρακτηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε σχετική ανακοίνωση. Σημειώνει δε ότι η ρήση «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» είναι «η επίκαιρη πρόκληση που θέτει στον εαυτό της η ελληνική Πολιτεία και κοινωνία, την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων».

«Η κρίση μπορεί να μας έκανε σκληρούς, ατομιστές, καχύποπτους και πιο φοβισμένους, όμως μας έκανε να καταλάβουμε πως όλοι είμαστε πιο τρωτοί.

Η κρίση οξύνει την ανισότητα και για τον λόγο αυτόν οξύνει και τα ρατσιστικά αντανακλαστικά. Από την άλλη, όμως, ενισχύει τη συλλογικότητα και την ανάγκη να πολεμήσουμε τον φόβο μας και να απομονώσουμε όσους προκαλούν τον ηθικό πανικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου και σημειώνεται:
«Οι αδύναμοι χρειάζονται τη φροντίδα, όχι την περιφρόνησή μας. Για να υπάρχει ασφάλεια, χρειάζεται ελευθερία. Όμως, χωρίς αίσθημα ασφάλειας και η ελευθερία συρρικνώνεται».

Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι «οι άνθρωποι είναι ίσοι ανεξάρτητα από το πού ανήκουν εθνικά, σε ποιον θεό πιστεύουν ή δεν πιστεύουν, τι σεξουαλικές προτιμήσεις έχουν και ό,τι άλλο μπορεί να τους διακρίνει» και καταλήγει: «Η κατανόηση και η ανεκτικότητα είναι το ελάχιστο που οφείλουμε. Αν όχι, στην απέναντι όχθη, υπάρχει ο αδηφάγος δρόμος του ρατσισμού και του ναζισμού: δρόμος του μίσους και της διάλυσης των κοινωνιών στο όνομα της "φυλετικής καθαρότητας" των ισχυρών έναντι των αδυνάμων. Ο δρόμος αυτός διευρύνει συνεχώς τις διακρίσεις, ώστε να περιλάβει όσους μπορεί περισσότερους: στο τέλος, όλους μας. Γι' αυτό πολεμάμε τον ρατσισμό: και χθες και σήμερα και αύριο και πάντα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπεγράφη ο προϋπολογισμός του ΚΕΘΕΑ για το τρέχον έτος


Διάψευση Ξάνθου για το θέμα του Δ.Σ του Κέντρου.

Κατηγορηματικά διέψευσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τις «ανυπόστατες» όπως τις χαρακτήρισε φήμες, περί ορισμού του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησε ο κ. Ξανθός με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, υπογράμμισε επίσης, ότι έχει ήδη υπογραφεί ο προϋπολογισμός του ΚΕΘΕΑ για το τρέχον έτος και εξετάζονται «τα προφανή προβλήματα που δημιουργεί η μειωμένη επιχορήγηση στη λειτουργία του κέντρου».

Οι εκπρόσωποι του Φορέα εξέθεσαν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις μονάδες του ΚΕΘΕΑ και επισήμαναν τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της απεξάρτησης στην Ελλάδα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άρειος Πάγος: Νόμιμο το επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες


«Δεν υπάρχει το στοιχείο του παρανόμου».

Με τη… βούλα του Αρείου Πάγου κρίθηκε νόμιμο το «εξωτραπεζικό» επιτόκιο (16,50%) που επιβάλλουν οι Τράπεζες στις πιστωτικές κάρτες. Και αυτό, όπως λένε οι αρεοπαγίτες, ανεξάρτητα εάν το επίμαχο επιτόκιο είναι μεγαλύτερο από το συνήθως επιβαλλόμενο διατραπεζικό.

Ο Άρειος Πάγος ασχολήθηκε με το θέμα μετά την προσφυγή καταναλώτριας η οποία διαπίστωσε ότι ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο συμβατικό επιτόκιο για την απόκτηση και χρήση της πιστωτικής της κάρτας, που εκδόθηκε το 2004, ανερχόταν σε 8%, στα ψιλά γράμματα της σύμβασης που υπέγραψε «δέχτηκε» να πληρώσει επιτόκιο που έφθανε στο 16,50%

Το Εφετείο δικαίωσε την καταναλώτρια, ωστόσο, ο Άρειος Πάγος είχε αντίθετη άποψη κρίνοντας πως δεν είναι παράνομο το επιτόκιο καθώς δεν είναι άκυρος ο όρος και η σχετική σύμβαση που υπεγράφη και από τις δυο πλευρές. Όπως υπογραμμίζουν στην απόφαση τους οι αρεοπαγίτες «δεν υπάρχει το στοιχείο του παρανόμου για να θεμελιωθεί αξίωση από τις διατάξεις περί αδικοπραξιών, ούτε από τις διατάξεις του νόμου 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή» και συμπληρώνουν ότι «δεν παραβιάσθηκε η θεμελιώδης αρχή της προστασίας του καταναλωτή, που είναι η διαφάνεια».

Τέλος, στην δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι οι οικονομικές συνέπειες και επιβαρύνσεις από τον σχετικό όρο του συμβολαίου είναι ευκρινείς για την καταναλώτρια, υπό την έννοια, ότι «μπορούν να γίνουν άμεσα κατανοητές από αυτήν ως μέση καταναλώτρια, η οποία δεν διαθέτει εξειδικευμένες νομικές και οικονομικές γνώσεις».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μικρότερη για ακόμη μία χρονιά η άνοιξη


Ξεκινά επίσημα σε λίγες ώρες.

Είναι η πρώτη χρονιά μετά το 1662, που η φετινή εαρινή ισημερία, η οποία σηματοδοτεί αστρονομικά την αρχή της εποχής της Άνοιξης στη Γη, συμπίπτει σχεδόν με μια έκλειψη Ηλίου.

Δεκαπέντε περίπου ώρες μετά την έκλειψη, στις 00:45΄ ώρα Ελλάδος μετά τα μεσάνυχτα, συμβαίνει η εαρινή ισημερία και έτσι το Σάββατο 21 Μαρτίου θα είναι και τυπικά η πρώτη μέρα της Άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα, ενώ θα είναι η πρώτη μέρα του Φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο.

Ο Ήλιος θα λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας θα είναι περίπου ίδια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο (και στη χώρα μας) η ημέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας, ενώ το αντίστροφο θα συμβεί στο νότιο ημισφαίριο.

Όμως και φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της Άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η Άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι αυτή χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.

Οι τέσσερις εποχές του χρόνου δεν έχουν την ίδια διάρκεια. Φέτος το καλοκαίρι θα διαρκέσει 93,65 ημέρες, ενώ η άνοιξη 92,76 ημέρες. Ακολουθεί το φθινόπωρο με διάρκεια 89,84 ημερών, ενώ η μικρότερη εποχή είναι ο χειμώνας με 88,99 ημέρες.

Με το πέρασμα των ετών, το καλοκαίρι μεγαλώνει σε βάρος της άνοιξης και το φθινόπωρο σε βάρος του χειμώνα. Έτσι, υπολογίζεται ότι το έτος 3000 το καλοκαίρι θα διαρκεί 93,92 μέρες στο βόρειο ημισφαίριο, η άνοιξη 91,97 μέρες, το φθινόπωρο 90,61 μέρες και ο χειμώνας 88,74.

Οι εποχές του έτους οφείλονται στην κλίση του άξονα περιστροφής της Γης κατά περίπου 23,5 μοίρες, με συνέπεια κάθε ημισφαίριο επί έξι μήνες να κλίνει περισσότερο προς τον Ήλιο ή αντίστροφα να απομακρύνεται από αυτόν.

Ο βασικός λόγος που η άνοιξη γίνεται μικρότερη διαχρονικά, είναι ότι ο ίδιος ο άξονας περιστροφής της Γης μετακινείται (το φαινόμενο της «μετάπτωσης» στην αστρονομία). Η άνοιξη ολοκληρώνεται με το θερινό ηλιοστάσιο, αλλά λόγω της μετάπτωσης το σημείο στην τροχιά της Γης όπου ο πλανήτης μας φθάνει σε αυτό το ηλιοστάσιο, μετακινείται οριακά κάθε χρονιά. Έτσι, κάθε φορά η άνοιξη τελειώνει (και το καλοκαίρι αρχίζει) λίγο νωρίτερα.

Σε βάθος χρόνου, η διαφορά θα είναι αισθητή. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, κατά το έτος 8680 η άνοιξη θα διαρκέσει μόνο 88,5 ημέρες ή περίπου τέσσερις ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2015. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αλλαγές στη διάρκεια των εποχών είναι κάθε χρόνο τόσο μικρές, που ένας άνθρωπος δεν τις προσέχει.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο κρούσμα βίας από λευκούς αστυνομικούς στις ΗΠΑ


Με ράμματα στο κεφάλι αφροαμερικανός φοιτητής στη Βιρτζίνια.

Την ήδη σφοδρή πολεμική για τον τρόπο με τον οποίο τα λευκά στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης συμπεριφέρονται στους νεαρούς Αφροαμερικανούς στις ΗΠΑ αναζωπυρώνει η βίαιη σύλληψη από λευκούς αστυνομικούς ενός Αφροαμερικανού φοιτητή έπειτα από διένεξη σε ένα μπαρ στην πολιτεία Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Στον Μαρτίζ Τζόνσον, ηλικίας 20 ετών, που σπουδάζει στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, νότια της Ουάσιγκτον, δεν επετράπη η είσοδος σε μια ιρλανδέζικη παμπ την Τετάρτη το βράδυ, όπου πραγματοποιούνταν μία εκδήλωση με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Πατρικίου.

Έξω από το κέντρο, πράκτορες –όλοι τους λευκοί–, της πολιτειακής υπηρεσίας ελέγχου αλκοολούχων ποτών έριξαν τον νεαρό στο έδαφος με τη βία, ενώ ο ένας εξ αυτών είχε τοποθετήσει το γόνατό του στην πλάτη του νεαρού άνδρα προκειμένου να τον εμποδίσει να αντισταθεί.

Σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που καταγράφει τη σύλληψή του και μεταδόθηκε από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ακούγεται ο φοιτητής να φωνάζει: «ρατσιστές!».



Στις εικόνες αυτές διακρίνεται ξεκάθαρα να αιμορραγεί στο κεφάλι καθώς έχει χτυπήσει στο πεζοδρόμιο. Ο φοιτητής διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου χρειάστηκε πολλά ράμματα.

Την Τετάρτη το βράδυ, περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του 20χρονου.

«Την ώρα που οι αστυνομικοί με κρατούσαν με τη βία στο έδαφος, εγώ διερωτήθηκα: «πώς είναι δυνατόν;» επισήμανε ο Μαρτίζ Τζόνσον σε μία δήλωση που ανέγνωσε ο δικηγόρος του Ντάνιελ Ουάτκινς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου χθες.

Η αστυνομία απήγγειλε εναντίον του φοιτητή τις κατηγορίες της εξύβρισης, της μέθης σε δημόσιο χώρο και της παρακώλυσης.

Η αστυνομία της πολιτείας της Βιρτζίνια υποσχέθηκε ότι θα διεξαγάγει μια έρευνα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του νεαρού άνδρα, ο Τζόνσον επιχείρησε να εισέλθει στο μπαρ επιδεικνύοντας την ταυτότητά του -όπως απαιτείται συνήθως στις ΗΠΑ, όπου η νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ είναι τα 21 έτη- όμως τον απώθησαν.

Εκείνη τη στιγμή οι πράκτορες τον προσέγγισαν για να τον ρωτήσουν τι συνέβαινε και η λεκτική αντιπαράθεση εξελίχθηκε στη βίαιη σύλληψη του φοιτητή, σύμφωνα με τον Ουάτκινς, έγραψε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βαλαβάνη: Όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση θα ελεγχθούν


«Όσοι δουλέψαμε για αυτό είμαστε υπερήφανοι. Είναι ένα άρτιο, καθόλου αποσπασματικό και συνολικό, ρυθμιστικό σχέδιο. Είμαστε επίσης υπερήφανοι, επειδή δεν μας το έδωσε κανένας, ούτε μας το διόρθωσε κανένας, αλλά προπαντός θέλω να θεωρώ ότι είμαστε υπερήφανοι επειδή μπορεί να επηρεάσει στην εφαρμογή του, ουσιαστικά και θετικά την καθημερινή ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», δήλωσε από το βήμα της βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

«Ξέρω ότι η αμφισβήτηση ξεκίνησε από τον ίδιο τον τίτλο», τόνισε η κ. Βαλαβάνη και συνέχισε: «Αν πρόκειται για ένα μέτρο που συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας».

«Μόνο όσοι δεν έχουν τον βραχνά της αιχμαλωσίας σε ένα χρέος που δεν μπορούν να αποπληρώσουν, τόσο φυσικά πρόσωπα, όσο και μονοπρόσωπες, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μπορεί να αμφισβητούν ότι μια ρύθμιση για το χρέος, ουσιαστικά τελική, δεν συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, απελευθερώνοντας ανθρώπους που μέχρι σήμερα ακόμα τους συλλαμβάνουν και επιχειρήσεις που έχουν παγωμένους τους λογαριασμούς τους και δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τους προμηθευτές, ούτε καν ακόμα τους εργαζόμενούς τους».

Από τον έλεγχο της Εφορίας θα περάσουν οι φορολογούμενοι που δεν ενταχθούν στη νέα ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών τους στο Δημόσιο, δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τις 100 δόσεις. Η κυρία Βαλαβάνη σημείωσε ότι θα ελεγχθεί, αν υπάρχει αδυναμία πληρωμής ή όχι των οφειλών και με τους ευνοϊκούς όρους της νέας ρύθμισης

Για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν, θα υπάρχει δυνατότητα και σεισάχθειας ("κούρεμα" οφειλής), σύμφωνα με την υπουργό.

Σε δεύτερη φάση, είπε, όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε την ελάχιστη δόση των 20 ευρώ για χρέη στο Δημόσιο, των 50 ευρώ για χρέη στα ταμεία (εφόσον υπάρχουν οφειλές και στα ταμεία) και την ελάχιστη δόση στις τράπεζες (αν υπάρχουν δάνεια), θα μπορούν με βάση εισοδηματικά κριτήρια να απευθύνονται σε ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν και εκεί θα προβλέπεται και σεισάχθεια για όσους δεν μπορούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν.

Για τις τριγωνικές συναλλαγές, η κυρία Βαλαβάνη είπε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη, ώστε να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή που γίνεται με πλασματικές εισαγωγές από φορολογικούς παραδείσους με τη μικρότερη δυνατή ζημιά για την οικονομία. Θα προβλέπεται, είπε, να υπάρχει ένας φάκελος για τις εισαγωγές σε πραγματικό χρόνο και , αν υπάρχει αυτός, τότε δεν θα καταβάλλεται προληπτικά ο φόρος 26%.Αν είναι αναγκαία η καταβολή του φόρου, ο έλεγχος της συναλλαγής και η επιστροφή του φόρου (αν αυτή είναι πραγματική) θα γίνεται σε 3 μήνες.

Δείτε την ομιλία της Νάντιας Βαλαβάνη στη Βουλή:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκλειψη ηλίου: Εντυπωσιακές εικόνες από όλο τον κόσμο


Ένα από τα πιο σπάνια και εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα καθήλωσε χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που έσπευσαν με ειδικά γυαλιά και τηλεσκόπια να το παρακολουθήσουν σε όλη την εξέλιξή του.



Η έκλειψη ηλίου έγινε ορατή ως ολική μόνο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία, στις νήσους Φερόε και Σβάλμπαρντ.

Στην Ελλάδα η έκλειψη έγινε ορατή ως μερική και πολλοί ήταν αυτοί που το παρακολούθησαν στο μέτρο που ο ουρανός το επέτρεπε, καθώς επικρατούσαν νεφώσεις.

Το φαινόμενο στην Αθήνα ξεκίνησε στις 10:39 περίπου, κορυφώθηκε στις 11:45 και έληξε γύρω στις 12:50.

Δείτε φωτογραφίες από όλον το κόσμο:

Αυστρία





Πολωνία





Νησιά Φερόε







Ελβετία





Γαλλία



Γερμανία





Βρυξέλλες



Ρωσία






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...