Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Περιμένει εδώ και 14 μήνες την αναπηρική σύνταξη



Εχει περάσει από τρεις διαφορετικές υγειονομικές επιτροπές που αποφάσισαν ότι η αναπηρία της ξεπερνά το 80%. Εδώ και 14 μήνες, όμως, η 45χρονη πρώην δικαστική υπάλληλος Χρύσα Μινουδάκη από τα Χανιά περιμένει να συνταξιοδοτηθεί και να περάσει από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) προκειμένου να πάρει αναπηρική σύνταξη: είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας. Πλέον δεν μπορεί να καλύψει ούτε καν τις βασικές της ανάγκες και στηρίζεται στην αλληλεγγύη των πρώην συναδέλφων της.

«Δούλευα από τον Μάιο του 1996 μέχρι τον Απρίλιο του 2011 ως δικαστικός υπάλληλος, δηλαδή συνολικά 14 χρόνια, έξι μήνες και 25 μέρες. Τον Απρίλιο του 2011 βγήκα σε σύνταξη από την υπηρεσία λόγω αναπηρίας από πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, έχοντας περάσει από τρεις υγειονομικές επιτροπές, που πιστοποίησαν ότι η αναπηρία μου είναι άνω του 80%».Η Χρύσα Μινουδάκη κατέθεσε τον φάκελό της στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου διαπιστώθηκε ότι της έλειπαν ένσημα περίπου έξι μηνών στην υπηρεσία της ως δικαστικής υπαλλήλου και έτσι θα έπρεπε να υπαχθεί σε καθεστώς συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση, με συνυπολογισμό των ετών ασφάλισής της στο ΙΚΑ. «Εκεί όμως υπήρξε ξανά μια μεγάλη καθυστέρηση, αφού τα ένσημά μου βρίσκονταν σε ένα συρτάρι το οποίο ποτέ δεν είχε ανοίξει ο υπάλληλος για να βρει τον φάκελό μου, όπως διαπιστώθηκε αργότερα. Τελικώς τα απέστειλα και συνεχίζω να περιμένω να περάσω από το ΚΕΠΑ – είμαι εγγεγραμμένη από τον Ιανουάριο και είμαι χωρίς μισθό και σύνταξη εδώ και δεκατέσσερις μήνες», είπε στα «ΝΕΑ». Οπως επεσήμανε η Χρύσα Μινουδάκη, «είμαι υπέρ της λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, που ελέγχει τις ψεύτικες συντάξεις καθώς εκατομμύρια είχαν δοθεί. Αλλά αυτοί που πάσχουν αληθινά και έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα γιατί να ταλαιπωρούνται έτσι; Δυστυχώς, το κράτος είναι ανύπαρκτο για μένα. Ευτυχώς που μένω στα Χανιά και υπάρχει όλος αυτός ο κόσμος που με βοηθάει. Εδώ υπάρχει αλληλεγγύη».



Διαβάστε περισσότερα...

Έχασαν το μετάλλιο στο... νήμα



Πολύ κοντά στο βάθρο των νικητών βρέθηκε το δίδυμο της Αδαμαντίας Χαλκιαδάκη και Αργυρώς Μηλάκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας δρόμου ΑμεΑ στην Ισπανία, καταλαμβάνοντας τελικά την 8η θέση.

Ο αγώνας διεξήχθη στην πόλη Σεγκόβια και οι Ελληνίδες κάλυψαν την απόσταση των 84 χιλιομέτρων σε 2 ώρες 19:47, που αντιστοιχούσε στην 8η θέση, την ίδια στιγμή που οι Ισπανίδες Μπενίτεθ/Νοριέγκα ήταν τρίτες με 2 ώρες 19:38 και οι Ουελέτ/Ρόι από τον Καναδά τερμάτισαν στην τέταρτη θέση με 2 ώρες 19:42.

Στον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης (21 χιλιόμετρα) οι Χαλκιαδάκη/Μηλάκη κατέκτησαν την 15η θέση με 30.56. Στην ίδια διοργάνωση έλαβε μέρος και ο Γιώργος Σηφάκης (MH2), ο οποίος ήταν 23ος στον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης και 24ος στον αγώνα δρόμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά… λόγω κρίσης



Βελγική εφημερίδα διαπιστώνει ότι τα νέα ζευγάρια διστάζουν να τεκνοποιήσουν.

Στην απροθυμία ολοένα και περισσότερων νεαρών ζευγαριών στην Ελλάδα να αποκτήσουν παιδιά λόγω της οικονομικής κρίσης, αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση από την Αθήνα, η οποία δημοσιεύεται στις εσωτερικές σελίδες της De Tijd υπό τον τίτλο «Χωρίς παιδιά λόγω της κρίσης».

Όπως σημειώνεται, η ανασφάλεια για το μέλλον είναι διάχυτη στην Ελλάδα, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά για τα πλάνα δημιουργίας οικογένειας, με το σκεπτικό αφενός ότι η απόκτηση παιδιών συνεπάγεται ένα επιπρόσθετο, υπέρογκο, οικονομικό κόστος και αφετέρου ότι οι προοπτικές διαγράφονται τόσο ζοφερές, που τα παιδιά που θα έλθουν στον κόσμο θα δυσκολευτούν αφάνταστα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Ο συντάκτης της De Tijd, γράφει το ΑΜΠΕ, συνομιλεί με αρκετά νέα ζευγάρια, τα οποία περιγράφουν με μελανά χρώματα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ παράλληλα εξηγούν ότι οι δαπάνες για την ανατροφή παιδιών είναι δυσβάσταχτες για πολλούς νέους ανθρώπους, που είτε έχουν χάσει τη δουλειά τους, είτε βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται δραματικά, εξαιτίας των συνεχών περικοπών στους μισθούς. Ως εκ τούτου, διαπιστώνει ο συντάκτης, είναι πολλά τα νεαρά ζευγάρια που ανατρέπουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και παραπέμπουν την απόκτηση παιδιών εν ευθέτω χρόνω.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, την περασμένη δεκαετία η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, έζησε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο ευημερίας και ως φυσιολογικό επακόλουθο είδε τα ποσοστά τεκνοποιίας του εγχώριου πληθυσμού να εκτοξεύονται.

Ωστόσο, προστίθεται ότι τα τελευταία χρόνια που ξέσπασε η οικονομική κρίση, η τάση αυτή έχει αναστραφεί, με αποτέλεσμα τα σχετικά ποσοστά να έχουν υποχωρήσει από 1,522 παιδιά ανά γυναίκα το 2009 στο 1,504 το 2010 και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ακόμα χαμηλότερα το 2011.

Επισημαίνεται ότι σε γενικές γραμμές μια μικρή μείωση των ποσοστών τεκνοποιίας δεν αναμένεται να έχει ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο, εντούτοις στην Ελλάδα, που η ύφεση είναι βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας από ότι αλλού, υπάρχει ο κίνδυνος αμέσως μετά την οικονομική κρίση να εκδηλωθεί και μια δημογραφική κρίση.

Όπως ειδικότερα εξηγεί ο συντάκτης, τυχόν συνέχιση της τάσης αυτής επί πέντε-έξι χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε μια βαθμιαία αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού της χώρας. Και τούτο διότι η μείωση της γονιμότητας του πληθυσμού συμπίπτει με την εντεινόμενη τάση μετανάστευσης ολοένα και περισσότερων νέων ανθρώπων, που αναζητούν μια καλύτερη τύχη και επιθυμούν να στήσουν την ζωή τους στο εξωτερικό.

Ως εκ τούτου, προσθέτει ο συντάκτης, η Ελλάδα στερείται όχι μόνο το πλέον παραγωγικό, με οικονομικούς όρους, κομμάτι του πληθυσμού, αλλά και αυτό που είναι σε θέση να μεριμνήσει για την ανανέωση του πληθυσμού, κάτι που μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την Ελλάδα μετατρέποντάς την σε μια «χώρα ηλικιωμένων».


Διαβάστε περισσότερα...

Θα μοιράσουν πέντε τόνους ντομάτες




Δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
Ο συνεταιρισμός Τυμπακίου στέκεται δίπλα σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και θα διαθέσει αύριο πέντε τόνους ντομάτες, έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

«Άλλους πέντε τόνους τομάτες θα διαθέσει αύριο Σαββάτο 7/7/2012 το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στις 12:30 το μεσημέρι, προσφορά του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου τους οποίους και ευχαριστούμε ειλικρινά» αναφέρει η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου.


Διαβάστε περισσότερα...

Πετυχημένοι αλλά...αδιόριστοι



Οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, που παραμένουν μετά από πολλούς μήνες αδιόριστοι, γράφουν στο enikos.gr:

«Εδώ και τρία χρόνια οι επιτυχόντες ΑΣΕΠ σε διάφορους φορείς του δημοσίου για θέσεις τακτικού προσωπικού βρίσκονται σε μια κατάσταση αναμονής περιμένοντας το διορισμό τους. Η μία αναβολή διαδέχεται την άλλη, χωρίς να βλέπουμε φως στο τούνελ.

Πετύχαμε αξιοκρατικά να διοριστούμε στο ελληνικό δημόσιο και αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να δουλεύουν όλοι αυτοί που μπήκαν με το λεγόμενο "μέσο" και εμείς περιμένουμε.

Αυτή είναι η ανταμοιβή των ανθρώπων που κινούνται αξιοκρατικά στη ζωή τους και δεν ψάχνουν τρόπο να βολευτούν. Εμείς θα περιμένουμε για να μπορούν να πληρώνονται οι κομματικοί στρατοί των δημοσίων υπαλλήλων που δημιούργησαν τα κόμματα;

Δεν διοριζόμαστε λόγω του περιορισμού των προσλήψεων και δεν είμαστε πάνω από 10.000 σε όλους τους φορείς, ενώ όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λένε (αυτό το λέει η Τρόικα) ότι τα τελευταία δύο χρόνια διορίστηκαν από τα παράθυρα 70.000. Εμείς τι να κάνουμε;

Που είναι η αξιοκρατία σε αυτή τη χώρα; Πρέπει κάποιος να αναδείξει το θέμα μας!!! Δεν ασχολείται κανείς μαζί μας.

Να σημειώσω ότι βάσει νόμου θα έπρεπε να είμαστε στις θέσεις εντός τετραμήνου το μέγιστο από τη στιγμή που βγήκαν τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ. Όλα αυτά έχουν καταργηθεί και καταπατηθεί και για να μη διωχθούν ειδικοί σύμβουλοι και κομματικοί στρατοί την πληρώνουν αυτοί που κινήθηκαν αξιοκρατικά.

Γιατί εμείς δε χρησιμοποιήσαμε μέσο για να διοριστούμε, οπότε δεν τους έχουμε και ανάγκη για να τους ψηφίσουμε.

Το μήνυμα που δίνεται στην ελληνική κοινωνία είναι ότι «όποιος έχει μέσο πάει μπροστά», ενώ αυτοί που προχωρούν με την αξία τους τιμωρούνται για να επιβιώσουν οι άλλοι. Το να φύγουν δημόσιοι υπάλληλοι βολεμένοι από τα κόμματα είναι ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι όμως ταμπού να παραμένουν οι επιτυχόντες ΑΣΕΠ αδιόριστοι, του μόνου αξιοκρατικού μηχανισμού.»



Διαβάστε περισσότερα...

Επαφές για τη δημιουργία αγροτοδιατροφικής σύμπραξης



Φορείς από όλη την Κεντρική Μακεδονία στο επίμαχο εγχείρημα.

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ, των παντοπωλείων και των καταστημάτων με είδη διατροφής αλλά και στους πάγκους των λαϊκών αγορών, τα πιάτα των εστιατορίων και τα τραπέζια των ξενοδοχείων «φιλοδοξούν» να τοποθετηθούν τα προϊόντα του καλαθιού των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αυτή είναι, άλλωστε η επιδίωξη των φορέων που θα συνεργαστούν το επόμενο χρονικό διάστημα για να δημιουργήσουν μια «αγροτοδιατροφική σύμπραξη». Δήμοι, αγροτικές οργανώσεις, επιμελητήρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, συνεταιρισμοί, παραγωγοί, συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού και της εστίασης καλούνται από την Περιφέρεια να συνεργαστούν και να συντονιστούν σε μια προσπάθεια να προβάλλουν τα τοπικά προϊόντα στο καταναλωτικό κοινό της κεντρικής Μακεδονίας, και όχι μόνο.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζονται συναντήσεις με κάθε έναν από τους φορείς που μπορούν να συμμετέχουν στην «Αγροτοδιατροφική σύμπραξη»» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής οικονομίας και Κτηνιατρικής, Δημήτρης Ευθυμιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το όλο εγχείρημα έχει στόχο να διαφημίσει τον παραγωγικό πλούτο της περιοχής και να δημιουργήσει συγκεκριμένες συνεργασίες ανάμεσα σε παραγωγούς και επιχειρηματίες εστίασης, εμπορίου και τουρισμού.

Με αφορμή αντίστοιχη προσπάθεια που έγινε από την αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής προκειμένου να προωθηθούν ντομάτες, αγγουράκια, ελιές και τυροκομικά προϊόντα του τόπου στο μενού των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, ο κ. Ευθυμιάδης σχολιάζει ότι η προσπάθεια της περιφέρειας βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος αλλά πρόκειται για ένα εγχείρημα μεγαλύτερης κλίμακας.

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες εξαγωγών των προϊόντων αυτών διευκρινίζει ότι οι δράσεις εξαγωγικού χαρακτήρα δεν περιλαμβάνονται στις δράσεις της αγροτοδιατροφικής σύμπραξης, ωστόσο η Περιφέρεια βρίσκεται σε επαφή με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών για το συγκεκριμένο θέμα.

Σημειώνεται ότι το «καλάθι» των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να περιλαμβάνει καινοτόμα αγροτικά προϊόντα υψηλής εισοδηματικής απόδοσης, όπως τα μανιτάρια, το ιπποφαές, τα κράνα και τα φαρμακευτικά φυτά, παραδοσιακά κηπευτικά που αναμένεται να διασφαλίσουν επάρκεια στην εγχώρια αγορά, πιλοτικές καλλιέργειες (όπως το τοματάκι σε τσαμπί, η άσπρη μελιτζάνα και τα μικρά καρότα) αλλά και εξαγώγιμα προϊόντα όπως το βαμβάκι, το ροδάκινο και οι ελιές.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ελονοσία "χτυπά" την Ελλάδα



Συρροή κρουσμάτων ελονοσίας χωρίς ιστορικό ταξιδιού σημειώθηκε από το 2011 στη χώρα μας με τα περισσότερα περιστατικά στην περιοχή της Λακωνίας. Με αφορμή λοιπόν την επανεμφάνιση της ''ξεχασμένης νόσου'', ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Σπάρτη και στον Έβρο σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις τοπικές αρχές έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν προγράμματα συμβάλλοντας στην πρόληψη, την επιδημιολογική επιτήρηση, την κλινική διαχείριση, την εργαστηριακή διάγνωση και τον έλεγχο των φορέων της νόσου.

'' Τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκαν 40 κρούσματα ελονοσίας στη Λακωνία, το Μαραθώνα, την Εύβοια, τη Λάρισα και τη Βοιωτία. Τα κρούσματα αφορούν ανθρώπους οι οποίοι δεν ταξίδεψαν σε χώρες που η συγκεκριμένη ασθένεια ευδοκιμεί'' δήλωσε στο metrogreece.gr ο κ.Απόστολος Βεΐζης γιατρός και υπεύθυνος των προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την ελονοσία.

'' Πρόκειται για μια ασθένεια που μεταδίδεται μόνο με το τσίμπημα κουνουπιού και σπανιότερα από μετάγγιση αίματος ή από τη μητέρα στο έμβρυο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, κρυάδες, ρίγη, πόνους στους μύες, διάρροια, εμετό. Σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίζονται όλα μαζί αλλά ο ασθενής παρουσιάζει ένα ή δύο από αυτά. Επειδή πρόκειται για ήπια συμπτώματα τα οποία δεν παρακινούν κάποιον να επισκεφθεί το γιατρό, πρέπει να τονίσουμε πως οι κάτοικοι στις περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα, οφείλουν να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε ανάλογα συμπτώματα.

Η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με χάπι και σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί σωστά, ενέχει ο κίνδυνος να υποτροπιάσει''.

'Όσον αφορά τους τρόπους πρόληψης, ο κύριος Βεϊζης τονίζει: '' Η χρήση εντομοαπωθητικών είναι απαραίτητη ενώ στις περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα επιβάλλεται η χρήση της κουνουπιέρας. Επίσης, ο κλιματισμός, η χρήση ανεμιστήρα αλλά και τα ανοιχτόχρωμα ρούχα απωθούν τα κουνούπια''.

Από τα τέλη Μαρτίου 2012, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση περιοδικές επισκέψεις σε σπίτια και καταλύματα του Δήμου Ευρώτα,διεξάγοντας συνεχείς ελέγχους για περιστατικά ελονοσίας. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 1.500 θερμομετρήσεις 38 τεστ ταχείας διάγνωσης ελονοσίας στην περιοχή. Ανάλογες δραστηριότητες πραγματοποιούνται καθημερινά και στην περιοχή του Έβρου.


Διαβάστε περισσότερα...

«Χάρη σας κάνω που εξετάζω το μωρό»



Άφωνο έμεινε ένα ζευγάρι όταν άκουσε από γιατρό να τους λέει ότι χάρη τους κάνουν που εξετάζουν το μόλις τριών ημερών βρέφος τους!

Η μητέρα γέννησε στο νοσοκομείο Πύργου το προσωπικό του οποίου έπρεπε να πάρει δείγμα αίματος από το νεογνό για τις προβλεπόμενες εξετάσεις όμως υπήρχε έλλειψη των «πλακετών» όπου θα τοποθετούσαν το δείγμα.

Έτσι, είπαν στο ζευγάρι να επισκεφτεί το νοσοκομείο, αφού θα έπαιρναν εξιτήριο, έπειτα από 2 ημέρες για να υλοποιηθούν οι εξετάσεις.

Πράγματι, οι νέοι γονείς επέστρεψαν στο νοσοκομείο και όταν μπήκαν στο γιατρό τους απάντησε ότι χάρη σας κάνουμε που θα εξετάσουμε το μωρό σας αλλά θα το κάνουμε…


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δικηγόρος γνώστης της Ελληνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας για ΑΜΕΑ προσφέρει δωρεάν νομικές συμβουλές για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ



Δημήτριος Γεωργιόπουλος, Δικηγόρος Αρείου Πάγου & Συμβουλίου Επικρατείας, πρώην Πρόεδρος Ελεγκτικής Επιτροπής Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων, άριστος γνώστης Ελληνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας για ΑΜΕΑ και προϋποθέσεων για χορήγηση Αναπηρικών Συντάξεων και Επιδομάτων Αναπηρίας από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία καθώς και θεμάτων Επαγγελματικής Αποκατάστασης με τον Ν.2643/98, προσφέρει δωρεάν νομικές συμβουλές για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, όπως επίσης για αστικές (μισθωτήρια, κληρονομιές, διαζύγια κλπ) και ποινικές υποθέσεις.

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-20.00, Ελπίδος 7, Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα 10434,

Τηλέφωνο και Fax 2103221596, 
Κινητό: 6945788928
Διαβάστε περισσότερα...

"Χαράτσι" για τα ανασφάλιστα IX;





Συζητείται η κατάργηση των αυτοκόλλητων σημάτων των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι καταργείται ο φόρος. Κατά πάσα πιθανότητα, οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας στην τράπεζα επιδεικνύοντας την φορολογική τους δήλωση και την άδεια κυκλοφορίας.

Με αυτόν τον τρόπο το κράτος θα εξοικονομήσει περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ. Όσο δηλαδή κοστίζει η αποστολή των ειδοποιητηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων, μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 250 ευρώ για κάθε αυτοκίνητο. Εκτιμάται ότι από τα 2 εκατομμύρια ανασφάλιστα αυτοκίνητα, τα 750.000 είναι κρατικά αυτοκίνητα.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



Διαβάστε περισσότερα...

Αν έχετε εξάρτηση από τον τζόγο…



Τη συνεργασία τους στη διεξαγωγή ενός επιστημονικού ερευνητικού προγράμματος, το οποίο θα εξετάσει το φαινόμενο της ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια και της εξάρτησης απ' αυτά, στον ενήλικο και εφηβικό πληθυσμό της χώρας, ανακοινώνουν την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ ΑΕ Γιάννης Σπανουδάκης και ο διευθυντής της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών- Αιγινήτειο Νοσοκομείο, καθηγητής Γιώργος Ν. Παπαδημητρίου.

Πρόκειται για την πρώτη συστηματική έρευνα του είδους που γίνεται στη χώρα μας, με πρωτοβουλία της ΟΠΑΠ ΑΕ, στο πλαίσιο των δράσεων και μέτρων που εφαρμόζει για το «Υπεύθυνο Παιχνίδι», στα πρότυπα όλων των Λοταριών- μελών της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας εταιρειών οργάνωσης τυχερών παιχνιδιών.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 11 Ιουλίου, θα παρουσιαστούν και τα απολογιστικά στοιχεία από τη λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης για τον Τζόγο, του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, η οποία λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2011, παρέχει υπηρεσίες τηλε-συμβουλευτικής και επιχορηγείται από την ΟΠΑΠ ΑΕ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για τον καύσωνα



«Κόκκινο» θα χτυπήσει το θερμόμετρο από σήμερα και κατά τις επόμενες ημέρες, με τον καύσωνα να είναι πιο έντονος στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και τις θερμοκρασίες να φτάνουν, κατά τόπους στα ηπειρωτικά, στους 41 βαθμούς Κελσίου.

Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν κατά τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τηρώντας κάποιους απλούς κανόνες στη διατροφή τους, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η ζέστη, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Τάσο Παπαλαζάρου, κατά τις ημέρες που επικρατούν ψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει οι άνθρωποι να υδατώνονται σωστά και σε τακτά χρονικά διαστήματα, «δηλαδή το σώμα να προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες υγρών, όχι μόνον από το νερό, αλλά και από άλλα ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά και οι χυμοί.

Η υδάτωση επιτελείται και με επαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό», τονίζει.

Όπως εξηγεί, λόγω της ζέστης, το σώμα χάνει νερό και πολλοί άνθρωποι αφυδατώνονται χωρίς να το καταλαβαίνουν, καθώς η δίψα δεν αποτελεί σημάδι απλής αφυδάτωσης, αλλά προχωρημένης. «Η ήπια αφυδάτωση εμφανίζεται με συμπτώματα, όπως η κόπωση, η υπνηλία, οι ζαλάδες και τα σκουρόχρωμα ούρα», προσθέτει.

Επίσης, συμβουλεύει να αποφεύγονται τρόφιμα υψηλής ενεργειακής πυκνότητας -που δίνουν πολλές θερμίδες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά (όπως το σουβλάκι, οι πίτσες, οι βαριές σάλτσες και τα τηγανητά), η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο, γιατί το αλκοόλ αυξάνει τη διούρηση, δηλαδή την αποβολή νερού από τον οργανισμό και να καταναλώνονται φαγητά ελαφρώς αλατισμένα, καθώς το αλάτι συμβάλλει στο να κρατήσει το σώμα τα υγρά του.

Τέλος, θα πρέπει τα γεύματα να είναι πολλά και συχνά, προκειμένου να μην φορτώνεται ο οργανισμός με πολλές θερμίδες σε ένα γεύμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Πετρόφ και η λευχαιμία



Ο Στίλιαν Πετρόφ θα παραμείνει αρχηγός της Αστον Βίλα και την επόμενη σεζόν, καθώς είναι αποφασισμένος να κερδίσει την μάχη που δίνει με την λευχαιμία. Ο Βούλγαρος μέσος εμφανίστηκε χθες στο προπονητικό κέντρο των "χωριατών" με μια τούρτα προκειμένου να γιορτάσει τα 33α γενέθλια του μαζί με τους συμπαίκτες του.

"Είναι λίγο παράξενο για μένα, γιατί δεν έχω χάσει ποτέ προετοιμασία στην καριέρα μου", δήλωσε ο Πετρόφ και πρόσθεσε: "Είναι προφανές ότι θα χάσω την φετινή, αλλά θα είμαι έτοιμος αργότερα".


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαίνια κοινωνικού παντοπωλείου



Το τρίτο Κοινωνικό Παντοπωλείο του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στη Δάφνη, παρουσία Εκπροσώπου της Α.Μ. Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, Eκπροσώπου και Στελεχών της Κυβέρνησης, Εκπροσώπων Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας, λοιπών επισήμων και πλήθος λαού της τοπικής κοινωνίας.

Στη διάρκεια των εγκαινίων έγινε παρουσίαση των δράσεων της «Αποστολής» με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για το πολυδιάστατο κοινωνικό έργο του οργανισμού και τις παρεμβάσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα με γνώμονα την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων.



Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του τόνισε ότι η «Αποστολή» ως φορέας κοινωνικού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανοίγει σήμερα τις πόρτες του τρίτου Κοινωνικού Παντοπωλείου δίνοντας την δυνατότητα πρόσβασης σε ακόμη περισσότερους κατοίκους στην πρωτεύουσα και ιδιαίτερα των ασθενέστερα οικονομικά ευνοούμενων συνανθρώπων μας με σκοπό την διευκόλυνση των αναγκών τους και την παροχή ουσιαστικής βοήθειας στον καθημερινό τους αγώνα για επιβίωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στα αυτοκόλλητα των τελών κυκλοφορίας



Οριστικό αντίο στην "συλλογή" από αυτοκόλλητα των τελών κυκλοφορίας στο ΙΧ μας βάζει το κράτος. Η μεγάλη κομπίνα πολλών ιδιοκτητών. Διαβάστε πόσο μας κοστίζει κάθε χρόνο η έκδοσή τους.

Τέλος στην έκδοση αυτοκόλλητων σημάτων τελών κυκλοφορίας σκέφτεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς σε πρόσφατους υπολογισμούς, βρέθηκε ότι το κόστος για τα αυτοκόλλητα σήματα που τοποθετούνταν στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων και τις μοτοσικλέτες, καθώς και τα ειδοποιητήρια που αποστέλλονται στους ιδιοκτήτες φτάνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ... Ένα ποσό απαγορευτικό πλέον για τη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ημερησία" καταργείται πλέον το σύστημα της ειδοποίησης και τις παραλαβής των σημάτων, αφού εκτός από το μεγάλο κόστος, έχουν διαπιστωθεί πάρα πολλά κρούσματα παράνομης τοποθέτησης αυτοκόλλητου σήματος σε οχήματα που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη.

Με το νέο σύστημα οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων θα πηγαίνουν στην τράπεζα με τη φορολογική τους δήλωση, αλλά και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους, ώστε οι υπάλληλοι να μη χρειάζεται να βεβαιώσουν ούτε τους φορολογήσιμους ίππους αν πρόκειται για παλιό ΙΧ ούτε τις εκπομπές ρύπων αν είναι καινούργιο και θα ολοκληρώνουν τη διαδικασία. Έτσι, θ’ αποφευχθούν οι ουρές χιλιομέτρων που παρατηρούνται στις εφορίες τις τελευταίες ημέρες διάθεσης των τελών καθώς οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν είτε μέσω πιστωτικής είτε μέσω e-banking.

Η κομπίνα από τους ιδιοκτήτες Ι.Χ.

Σε περίπτωση δε που διαπιστωθεί πως ο κάτοχος κάποιου ΙΧ έχει δηλώσει ψευδή στοιχεία για τον κυβισμό του οχήματός του θα εμπλέκεται η εφορία όπου θα μπλοκάρει την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης. Στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο ιδοκτήτες που είχαν δύο ή περισσότερα αυτοκίνητα κατέβαλαν τα τέλη για το όχημα που είχε το μικρότερο κινητήρα ή τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και για το άλλο δεν έπαιρνε.

Μετά από 20 μέρες πήγαιναν στην εφορία με την απόδειξη καταβολής των τελών του ΙΧ και υποστήριζε πως καταστράφηκε το παρμπρίζ όπου είχε βάλει το αυτοκόλλητο.

Έτσι έπαιρναν καινούργιο μόνο με 3 ευρώ και το τοποθετούσε στο όχημα που δεν είχε πληρώσει τα τέλη.

Στο στόχαστρο και τα ανασφάλιστα

Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο της Εποπτικής Ασφαλιστικής Αρχής της Τράπεζας της Ελλάδας μπαίνουν τα ανασφάλιστα ΙΧ. Σύμφωνα επίσης με την εφημερίδα "Ημερησίας", μέχρι τέλος Ιουλίου περίπου 1 εκ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που τα έχουν ανασφάλιστα θα ειδοποιηθούν πως πρέπει να καταβάλουν 250 ευρώ έκαστος.

Το συγκεκριμένο σχέδιο σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει και... συνέχεια καθώς θα δίνεται το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη του οχήματος μέσα σε 10-20 ημέρες να προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής της κλήσης αλλά και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο γλιτώνοντας το δεύτερο πρόστιμο που ανέρχεται σε 500 ευρώ και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μαχαίρι» στα προνοιακά επιδόματα θέλει η τρόικα



Να... «μαζέψει» τα προνοιακά επιδόματα, που κοστίζουν στον προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ το μήνα, ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Εργασίας. Και εμμέσως πλην σαφώς έθεσε και θέμα πλαφόν!


Το υπουργείο Εργασίας ήταν το πρώτο που επισκέφτηκαν σήμερα οι ελεγκτές της τρόικας. Μισθοί, επικουρικές συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, ανασφάλιστη εργασία τέθηκαν επί τάπητος στη δίωρη συνάντηση των τροϊκανών με τον Γιάννη Βρούτση. Μια συνάντηση που χαρακτηρίστηκε κυρίως ενημερωτική. Η ουσιαστική θα γίνει στο τέλος Ιουλίου, όταν η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Επισήμως, οι εκπρόσωποι των δανειστών έδειξαν... κατανόηση για τις καθυστερήσεις που εντοπίστηκαν και οφείλονται στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Και δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για την αποφασιστικότητα του υπουργείου Εργασίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο.

Έθεσαν όμως και τους όρους τους. Η πλευρά του υπουργείου έδωσε στους τροϊκανούς στοιχεία για το ασφαλιστικό και για την εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να επιτευχθεί με «συμμάζεμα» των επικουρικών συντάξεων μετά τη συγκρότηση του Ενιαίου Ταμείου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καλύτερη διαχείριση των προνοιακών επιδομάτων.

Το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί μετ' επιτάσεως στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας, με δεδομένο ότι το κόστος για τον προϋπολογισμό αγγίζει τα 100 εκατομμύρια τον μήνα, ενώ τίθεται από όλες τις πλευρές η ανάγκη του εξορθολογισμού και της σύνδεσής τους με εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης, δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των εργασιακών σχέσεων, της αγοράς εργασίας, την κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Από την πλευρά τού υπουργείου Εργασίας, δόθηκαν στην τρόικα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μοναδιαίο κόστος, ήδη έχει μειωθεί κατά 8%, όταν ο στόχος του προγράμματος, μέχρι το 2014 είναι 15%.

Κατατέθηκαν επίσης τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία, από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι τον Μάιο, έχουν υπογραφεί 400 επιχειρησιακές συμβάσεις, με μειώσεις μισθών έως 23% και σε ορισμένες περιπτώσεις 30%.

Σε ό,τι αφορά στην ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, εντός των ημερών, πρόκειται να εκδοθεί υπουργική απόφαση, για την ηλεκτρονική διασύνδεση ΣΕΠΕ- ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, με στόχο να καταγραφεί ποιος δουλεύει, πού και πόσο αμείβεται.

«Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή» δήλωσε μετά από τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που ήταν εμφανώς ικανοποιημένος. «Χρειάζεται επιμονή και υπομονή για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας» πρόσθεσε και τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «έδειξαν ικανοποίηση από την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας να υλοποιήσει το Πρόγραμμα και από την πλευρά τους οι δανειστές επέδειξαν κατανόηση για τις καθυστερήσεις λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου».



Διαβάστε περισσότερα...

Ετών 17 και κιλών… 165



Φωτογραφίες της νεαρότερης και βαρύτερης συμμετέχουσας σε διαγωνισμό ομορφιάς.

Όπως πολλά κορίτσια της ηλικίας της η 17χρονη Kirstie Mouncey ονειρεύεται να στεφθεί βασίλισσα της ομορφιάς. Διαφέρει όμως από άλλα κορίτσια της ηλικίας της στο βάρος: ζυγίζει 165 κιλά και έχει Δείκτη Μάζας Σώματος 68 κι έτσι κατατάσσεται στους πάσχοντες με νοσηρή παχυσαρκία.

Ωστόσο η 17χρονη είναι αποφασισμένη να μην αφήσει το μέγεθός της να μπει εμπόδιο στα σχέδιά της: η Kirstie είναι η νεότερη και βαρύτερη συμμετέχουσα στο διαγωνισμό Miss Big Beautiful Woman International και ανταγωνίζεται άλλες τριακόσιες μεγαλόσωμες κυρίες διεκδικώντας το στέμμα.

Ο διαγωνισμός είναι ο πρώτος του είδους που διοργανώνεται στη Βρετανία με συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Ο τελικός θα γίνει στο Λονδίνο το Νοέμβριο.

Η Kirstie επιμένει πως αγαπά το σώμα της και πιστεύει πως θα κερδίσει τον τίτλο.

«Πάντα ονειρευόμουν να γίνω βασίλισσα της ομορφιάς. Τώρα που η ομορφιά των μεγαλόσωμων γυναικών αναγνωρίζεται, το όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα. Μπορεί να έχω πολλά κιλά αλλά έχω μάθει να αγαπώ τον εαυτό μου και θέλω να δείξω στις άλλες έφηβες πως μπορούν κι εκείνες να είναι όμορφες», λέει η ίδια. «Κάποιοι θα με κατακρίνουν αλλά δεν θέλω να προωθήσω την ιδέα της παχυσαρκίας. Απλώς θέλω οι γυναίκες να νιώθουν καλά με το σώμα τους, όπως εγώ. Δεν κρίνω τις γυναίκες που είναι πολύ αδύνατες και συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ομορφιάς κι έτσι δεν πιστεύω πως είναι δίκαιο να κάνουμε τις συμμετέχουσες στο Miss Big Beautiful Woman International να νιώθουν άσχημα επειδή είναι μεγαλόσωμες».

Η Kirstie έχει τριπλάσιο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σχέση με το γυναικείο μέσο όρο. Άρχισε να παίρνει βάρος σε ηλικία 6 ετών. «Όσο πάχαινα τα παιδιά ήταν πολύ σκληρά μαζί μου και αναζητούσα παρηγοριά στο φαγητό», θυμάται. «Το φαγητό με έκανε να νιώθω ασφάλεια και αγάπη. Ντρεπόμουν να τρώω μπροστά από άλλους γιατί οι άνθρωποι με κορόιδευαν. Έτσι έτρωγα κρυφά. Ήταν ένας φαύλος κύκλος που έκανε το βάρος μου να αυξάνεται γρήγορα με τα χρόνια».

Σε ηλικία δέκα ετών η Kirstie ζύγιζε 70 κιλά και στα 14 της έφτασε τα 127! «Είχα χαμηλή αυτοεκτίμηση, έτρωγα για παρηγοριά και πάχαινα συνέχεια», εξομολογείται. «Τα παιδιά στο σχολείο με κορόιδευαν φρικτά κι εγώ το μισούσα αυτό».

Σε ηλικία 15 ετών άρχισε τις δίαιτες. «Δοκίμασα κάθε δίαιτα που υπάρχει αλλά δεν τις τηρούσα για πολύ. Όσο βάρος κι αν έχανα, το έπαιρνα και πάλι», αφηγείται. Ως το μεγαλύτερο κορίτσι στην τάξη της έτρεμε τον χορό της αποφοίτησης. Αλλά αφού έφτιαξε έναν μεταξωτό φόρεμα αξίας 300 λιρών, η αυτοπεποίθησή της ανέβηκε. Εκείνη τη νύχτα αποδέχθηκε το σώμα της όπως ήταν. «Θυμάμαι να κοιτάζομαι στον καθρέφτη και να νιώθω πως είμαι πανέμορφη. Όλοι μου το έλεγαν. Εκείνο το φόρεμα θα το φορέσω και στο διαγωνισμό ομορφιάς», προσθέτει.

Άλλος ένας παράγοντας που ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση της Kirstie ήταν η γνωριμία της με τον 29χρονο Alex Boakye το Νοέμβριο του 2010. Άρχισαν να μιλούν σε ένα φόρουμ για όπου μεγαλόσωμες γυναίκες γνωρίζονταν με ανθρώπους που τους άρεσαν οι καμπύλες.

Η Kirstie και ο Alex άρχισαν να ανταλλάσσουν μηνύματα κι ένα μήνα αργότερα συναντήθηκαν από κοντά.

«Του αρέσω γι’ αυτό που είμαι και είναι η αδελφή ψυχή μου», λέει η Kirstie.

«Μου αρέσουν τα μεγαλόσωμα κορίτσια, μου αρέσει το πώς δείχνουν και το πώς κινούνται. Η Kirstie έχει μία δική της ακτινοβολία. Όταν βγαίνουμε μαζί κάποιοι μας κοιτούν λοξά αλλά εμείς συγκεντρωνόμαστε ο ένας στον άλλο», λέει ο Alex.

Δείτε τις φωτογραφίες














Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία την Τρίτη στο Ηράκλειο



Διοργανώνεται από το ΕΚΑΒ.

Στην πλατεία Λονταριών στο Ηράκλειο διοργανώνει την Τρίτη 10 Ιουλίου το ΕΚΑΒ πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας από τις 8:30-13:30.

«Δίνοντας αίμα είναι γνωστό ότι συνεισφέρουμε στη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει κατά καιρούς στα αποθέματα αίματος. Η τράπεζα αίματος του σωματείου μας δημιουργήθηκε το 2008 από μια μικρή μερίδα συναδέλφων. Θεωρούσαμε απαράδεκτο το γεγονός να εργαζόμαστε σε έναν τομέα ο οποίος είναι κοντά στον ανθρώπινο πόνο και στην ανθρώπινη ανάγκη για βοήθεια και να μην υπάρχει μια τράπεζα αίματος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΑΒ.

Από την Τράπεζα αίματος του ΕΚΑΒ έχουν εξυπηρετηθεί 650 άνθρωποι.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Κύπρος βοηθά την Αθήνα



Συλλογή και δωρεά τροφίμων για τις άπορες οικογένειες της πρωτεύουσας.

Είκοσι τόνους προϊόντων πρώτης ανάγκης θα διανείμει σε ευπαθείς ομάδες ο δήμος Αθηναίων.

Το Ταμείο Ευημερίας Υπαλλήλων Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ΤΕΥ – ΑΤΗΚ, συγκέντρωσε τα προϊόντα και τα παρέδωσε στο δήμο Αθηναίων.

Άνθρωποι του δήμου δεσμεύτηκαν ότι θα δοθούν σε άπορες οικογένειες μέσω των υφιστάμενων κοινωνικών δικτύων που δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα.

Στους είκοσι τόνους που παραλήφθηκαν περιέχονται τρόφιμα όπως όσπρια, γάλα εβαπορέ, ελαιόλαδο και ζυμαρικά, είδη προσωπικής υγιεινής, καθώς και φάρμακα.

Τα φάρμακα παραδόθηκαν την στο Κοινωνικό Φαρμακείο προκειμένου να καλυφθούν καταγεγραμμένες ελλείψεις ενώ μοιράστηκαν δώδεκα τόνοι τροφίμων με την αρωγή των αυτοκινήτων του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών σε οικογένειες με παιδιά που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.


Διαβάστε περισσότερα...

Υψηλό το ποσοστό εκτρώσεων



Η έκτρωση αποτελεί την πιο δημοφιλή μέθοδο αντισύλληψης στη χώρα μας.

Είκοσι δύο στις εκατό Ελληνίδες καταφεύγουν στην έκτρωση, θεωρώντας ότι έτσι προστατεύουν την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία τους, με τις μισές μάλιστα εξ αυτών να ανήκουν στην... εποχή της ωριμότητας, τόσο σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της τεκνοποίησης όσο και της αντίληψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που εκπόνησε η Γυναικολογική - Μαιευτική Κλινική του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», σε δείγμα 1.200 γυναικών, το 22% είχε κάνει έκτρωση, και μάλιστα το 1/3 πάνω από μία φορά. Το 17% διέκοψε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη πριν ακόμη ενηλικιωθεί, σε ηλικία 16 χρόνων. Το 19% προχώρησε στην έκτρωση σε ηλικία 25-34 ετών και το 32% σε ηλικία 35-45 ετών.

«Στη χώρα μας συνεχίζονται οι εκτρώσεις σε μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τον πληθυσμό μας. Η ακριβής καταγραφή τους είναι πολύ δύσκολη, καθώς οι περισσότερες γίνονται ιδιωτικά (85%)» λέει ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Άρης Αντσακλής.Στην Ελλάδα, όπως έδειξε η έρευνα, η κύρια μέθοδος αντισύλληψης είναι το προφυλακτικό (ποσοστό 73% ), ακολουθεί η απόσυρση, το κοινώς λεγόμενο «τράβηγμα» του συντρόφου (ποσοστό 36%), ενώ το αντισυλληπτικό χάπι αποτελεί επιλογή για μόλις το 4% των γυναικών. Αντίθετα, στην Ευρώπη η χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού φθάνει το 24% και ακολουθεί το προφυλακτικό με ποσοστό 23% ως ο μόνος τρόπος προφύλαξης από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, οι έρευνες έχουν δείξει ότι το πρώτο που ενδιαφέρει τις γυναίκες στο θέμα της αντισύλληψης είναι η έλλειψη παρενεργειών (φόβος που εντείνεται ιδίως με τη χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών) και ακολουθούν η προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η αποτελεσματικότητα της μεθόδου, η μη παρεμπόδιση της ερωτικής απόλαυσης, η ευκολία στη χρήση και η τιμή. Υπό την αιγίδα της πανεπιστημιακής Γυναικολογικής – Μαιευτικής Κλινικής του ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ λειτουργεί ένας πλήρης και διαδραστικός διαδικτυακός οδηγός για τη σεξουαλική ζωή των γυναικών ( http://www.your-life.gr/) που επικεντρώνεται στην αντισύλληψη.

Ενδιαφέροντα ήταν τα ευρήματα και σε ό,τι αφορά την ερωτική ζωή των Ελληνίδων. Μόλις μία στις δέκα δηλώνει ότι έχει περισσότερες από 3 σεξουαλικές επαφές την εβδομάδα! Το 36% των γυναικών αναφέρει ότι έχει σεξουαλικές επαφές έως τρεις φορές την εβδομάδα και το 25% αρκείται σε μία σεξουαλική συνεύρεση την εβδομάδα.
Ποσοστό 26% δηλώνει ακούσια λόγω διαφόρων συνθηκών αποχή από το σεξ!

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων, το 1/3 του δείγματος αναφέρει ότι είχε μόνο έναν σεξουαλικό σύντροφο, το 16% δύο και οι υπόλοιπες πιο πολλούς. Το 5% ξεκίνησε τη σεξουαλική τους ζωή πριν την ηλικία των 16 ετών. Οι Ελληνίδες μαθαίνουν για την αντισύλληψη σε ποσοστό 72% από τον γυναικολόγο τους και σε ποσοστό 46% από τις φίλες τους. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην ενημέρωσή τους έχει η τηλεόραση ( 34% ) και τα περιοδικά ( 32% ).

Ως ιδιαιτέρως θετικό εκτιμάται ωστόσο ότι οι γυναίκες που αναζητούν τις απαντήσεις από τον γυναικολόγο τους είναι ηλικίας 16-24 ετών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το "ου" εξαφάνισε "η" και "ω"


Το είδαμε κι αυτό! Άκουσον άκουσον: Τα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας είναι πέντε και τα σύμφωνα 18! Σύμφωνα με καταγγελία του συλλόγου δασκάλων Ανατολικής Αττικής στο enikos.gr, αυτό ακριβώς θα μάθει όποιος διαβάσει το βιβλίο ''Νέα Ελληνική Γραμματική'' για την Ε' και ΣΤ' δημοτικού.

Εμείς ψάξαμε το βιβλίο της Γραματικής για να... μετρήσουμε φωνήεντα και σύμφωνα και η σελίδα στην οποία αναφέρεται η καταγγελία του συλλόγου δασκάλων Ανατολικής Αττικής, είναι η ακόλουθη:







Ο μαθητής ή ο αναγνώστης που θα διαβάσει το βιβλίο θα μάθει ότι τα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας είναι πέντε και είναι τα εξής: α, ε, ι, ο και.. ου. Και μπορεί να συγκατελέγεται στα φωνήεντα ο δίφθογγος ''ου'', όμως από το βιβλίο απουσιάζουν παντελώς τα φωνήεντα ''η'' και ''υ''!

Και κάτι ακόμα. Οι μαθητές που θα διαβάσουν το βιβλίο, θα μάθουν επίσης ότι η ελληνική γλώσσα έχει 18 σύμφωνα, ανάμεσα στο οποία το "ντ", το "μπ" και το "γκ". Ανάμεσα στα σύμφωνα όμως δεν αναφέρεται πουθενά η ύπαρξη του "ξ" και του "ψ"

Εμείς, ως enikos, θα ρωτήσουμε τους αρμόδιους στο υπουργείο Παιδείας, τι ακριβώς συμβαίνει με όσα διαβάσαμε στο βιβλίο της Νέας Ελληνικής Γραμματείας της Ε' και ΣΤ' Δημοτικού; Πρόκειται για μπέρδεμα,για παράλειψη, για τυπογραφικό λάθος ή για νεοτερισμό;



Διαβάστε περισσότερα...

"Παίζουμε" στην Κυψέλη



Να ξαναδώσει ζωή στην Κυψέλη επιχειρεί η ομάδα κατοίκων της περιοχής "Η Κυψέλη μας", η οποία την προσεχή Κυριακή, 8 Ιουλίου, διοργανώνει στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη εκδήλωση με θέμα "Παίζουμε με την μουσική".



Σκοπός της εκδήλωσης είναι να γεμίσει η περιοχή από παιδικά χαμόγελα, αφού πιτσιρίκια κάθε ηλικίας θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν αντίγραφα μουσικών οργάνων καθώς και να παρακολουθήσουν αποσπάσματα από κινούμενα σχέδια.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν σπιρομέτρηση στο Σύνταγμα



Ενημέρωση και πνευμονολογικός έλεγχος.

Δωρεάν έλεγχο των πνευμόνων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας διενεργεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, συμπράττοντας στη διεθνή πρωτοβουλία για αυξημένη ευαισθητοποίηση και δράση για την υγεία του πνεύμονα.

Σήμερα, έως τις 3 το μεσημέρι σε ειδικά διαμορφωμένο, κλιματιζόμενο χώρο στην πλατεία Συντάγματος, πνευμονολόγοι από νοσοκομεία της Αθήνας θα εξετάσουν δωρεάν όσους το επιθυμούν.



Διαβάστε περισσότερα...

Πιο φθηνές οι δόσεις των δανείων


Στα πιο χαμηλά επίπεδα της ιστορίας ρίχνει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλάζοντας τα δεδομένα για εκατομμύρια δανειολήπτες.

Μείωση κατά 0,25% στο επιτόκιο του ευρώ ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δίνοντας ανάσα σε εκατομμύρια νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, συνδεδεμένο με το ευρώ.

Πρόκειται για μια ιστορική κίνηση-δώρο προς τους δανειολήπτες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Κούρεμα" και στα γενόσημα



Νέο ψαλίδι μπαίνει στις τιμές των φαρμάκων με τις τιμές των γενοσήμων να είναι οι πρώτες που κουρεύονται. Στο μεταξύ, το χαμένο έδαφος προσπαθεί να ανακτήσει το υπουργείο Υγείας σε ό,τ αφορά την εφαρμογή των μέτρων που στοχεύουν στη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς το μεσημέρι τα οικονομικά της υγείας μπαίνουν στο μικροσκόπιο της τρόικας.

Η υγεία σε νούμερα

- 2,88 δισ. ευρώ είναι ο φετινός προϋπολογισμός για τη φαρμακευτική δαπάνη (χωρίς τον ΦΠΑ), ποσό που αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ.

- 1,5 δισ. ευρώ είναι οι συνολικές οφειλές του κράτους προς τη φαρμακοβιομηχανία

- 550 εκατ. ευρώ χρωστούν τα ταμεία

- Δεν ξεπερνά το 20% η χρήση των γενοσήμων στη χώρα μας

- 30% πρέπει να φτάσει η χρήση τους έως το τέλος του έτους

- 850 εκατ. ευρώ χρωστούν τα δημόσια νοσοκομεία

- 150 εκατ. ευρώ χρωστούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

SOS από τους εκπαιδευτικούς


Καμπανάκι εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς χτυπούν οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών καθώς υποστηρίζουν ότι έχουν παγώσει όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές δασκάλων και καθηγητών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών (μεταθέσεις, μετατάξεις, προσλήψεις αναπληρωτών).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Συγνώμη» ΙΚΑ για καθυστερήσεις στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας



«Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να εξομαλυνθεί η διαδικασία» τονίζει η διοίκηση του Ταμείου.

Την κατανόηση των πολιτών, για τις δυσκολίες στη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και τις καθυστερήσεις στην διαδικασία πιστοποίησης των ασφαλισμένων ζητά με ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα ενώ αναφέρει, ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εξομάλυνση της διαδικασίας το ταχύτερο δυνατό.

Στην ανακοίνωση του Ιδρύματος αναφέρεται ότι, παρά το γεγονός ότι το ΙΚΑ δημιούργησε τον μηχανισμό για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης μέσω της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί έγκαιρα στον όγκο των περιστατικών που εκλήθη να διαχειριστεί, κυρίως λόγω έλλειψης του απαιτούμενου αριθμού γιατρών του Ειδικού Σώματος, αλλά και αδυναμιών της διαδικασίας, με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία των πολιτών ιδίως σε περιστατικά νευρολογικά/ψυχιατρικά που παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα και αυξητική τάση.

Σύμφωνα με το ΙΚΑ ο αριθμός των γιατρών έχει αυξηθεί και από 480 που ήταν κατά την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, ο αριθμός των πιστοποιημένων ανέρχεται σήμερα σε 1458, συμπεριλαμβανομένων 562 γιατρών που πιστοποιήθηκαν την 29/6/2012 μετά από σχετική εκπαίδευση. H ανακούφιση των πολιτών από την ένταξη των γιατρών αυτών στο Ειδικό Σώμα θα γίνει αισθητή μετά την 1η Σεπτεμβρίου επειδή ο προγραμματισμός των Υγειονομικών Επιτροπών γίνεται νωρίτερα, τουλάχιστον 2 μήνες πριν την ημερομηνία εξέτασης. Σημειώνεται ότι το ΙΚΑ συνεχίζει την προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης του Ειδικού Σώματος με επιπλέον γιατρούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς νικάς τη φτώχεια με... λουκουμάδες



Απίστευτη ιστορία από ένα μικρό χωριό του Μαλάουι.

Όποιος θέλει να καταλάβει μερικές από τις καλύτερες νέες ιδέες για την καταπολέμηση της φτώχειας καλό είναι να ξεκινήσει από την καλύβα της οικογένειας Νασόνι, στο Μαλάουι.

Ο Άλφρεντ Νασόνι και η γυναίκα του, η Μπίτι Ρόουζ, έκαναν επτά παιδιά στο χωριό Μασούμπα. Τα δύο πέθαναν χωρίς καν να τα δει γιατρός. Ο Άλφρεντ και η Μπίτι ανάγκασαν τον μεγαλύτερο γιο τους να αφήσει το σχολείο γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα πέντε δολάρια που χρειάζονταν τον χρόνο. Και καλλιεργούσαν ένα μέρος μόνο του κτήματός τους, που είναι δέκα στρέμματα, γιατί δεν είχαν να πληρώσουν για τους σπόρους.

Η φτώχεια είναι όμως πιο πολύπλοκη απ' αυτό. Τα παιδιά του 45χρονου Άλφρεντ μπορεί να πεινούσαν, αλλά εκείνος δαπανούσε 2 δολάρια την εβδομάδα για αλκοόλ και 50 σεντς για τσιγάρα. Έδινε επίσης πάνω από 2 δολάρια την εβδομάδα για να πηγαίνει με γυναίκες - παρόλο που το AIDS είναι πολύ διαδεδομένο.

Τα δεινά που συνδέονται με τη φτώχεια, γράφει ο Νίκολας Κριστόφ στους Νιου Γιορκ Τάιμς, προκαλούνται έτσι πολλές φορές όχι μόνο από τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και από αυτοκαταστροφικές παθολογίες. Στην κεντρική Κένυα, μια κυβερνητική μελέτη που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα δείχνει ότι οι άνδρες δαπανούν περισσότερα χρήματα για αλκοόλ παρά για τρόφιμα.

Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο: η απελπισία οδηγεί τον κόσμο σε λύσεις που επιτείνουν την απελπισία.

Υπάρχουν όμως και οδοί διαφυγής. Το 2005, η Μπίτι Ρόουζ εντάχθηκε σε μια ομάδα αποταμίευσης που ίδρυσε η γνωστή διεθνής οργάνωση CARE. Οι ομάδες αυτές είναι μια από τις ανερχόμενες ιδέες στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Λειτουργούν ήδη σε 58 χώρες και εξυπηρετούν 6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μετά τις πρόσφατες χρηματοπιστωτικές κρίσεις, πολλοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν μισήσει τις τράπεζες. Οι φτωχοί του πλανήτη, όμως, δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια: πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό.

Σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν το νέο τραπεζικό σύστημα. Στο Μαλάουι όμως, και σε αρκετές ακόμη χώρες, η λύση είναι ομάδες αποταμίευσης όπως εκείνη της Μπίτι Ρόουζ. Η ίδια και άλλα 19 μέλη κατέθεσαν από 10 σεντς. Τα χρήματα δανείστηκαν στη συνέχεια σε άλλα μέλη και η CARE ανέλαβε να τα καθοδηγήσει για το πώς να ξεκινήσουν μικρές επιχειρήσεις.

Με ένα δάνειο 2 δολαρίων, η Μπίτι Ρόουζ άρχισε να παρασκευάζει και να πουλά μια τοπική εκδοχή λουκουμάδων, που πουλούσε στην αρχή έναντι 2 σεντς τον ένα. «Οι λουκουμάδες μου άρεσαν πολύ», λέει, και σύντομα άρχισε να έχει κέρδη πολλών δολαρίων την ημέρα. Ο Άλφρεντ ζήλεψε, άρχισε να καλλιεργεί και να πουλά λαχανικά, και αποδείχθηκε κι αυτός άριστος επιχειρηματίας. Βλέποντας την οικογενειακή επιχείρηση να ανθεί, έκοψε τις γυναίκες και περιόρισε το ποτό.

Σήμερα, ο Άλφρεντ και η Μπίτι απασχολούν στο κτήμα τους δέκα εργάτες. Άλλοτε, η παραγωγή καλαμποκιού δεν ξεπερνούσε τον ένα σάκο τον χρόνο. Σήμερα γεμίζουν επτά κάρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Δεν είναι βέβαια όλοι οι αποταμιευτές τόσο επιτυχημένοι. Το σίγουρο είναι ότι η αποταμίευση, ο δανεισμός και το ξεκίνημα μιας επιχείρησης μπορεί να αλλάξει τη ζωή των φτωχών. Η CARE έχει επεκτείνει το μοντέλο της και σε άλλες περιοχές του Μαλάουι, αλλά οι ομάδες αποταμίευσης έχουν πολλαπλασιαστεί έτσι κι αλλιώς. Πέρασαν μάλιστα και τα σύνορα, και λειτουργούν σε πολλά χωριά της Μοζαμβίκης.

Η Εστέρ Ντιφλό, μια οικονομολόγος από το ΜΙΤ που έχει γράψει ένα πολύ καλό βιβλίο με τον τίτλο «Poor Economics», υποστηρίζει ότι οι εξωτερικές παρεμβάσεις έχουν αποτελέσματα όταν προσφέρουν ελπίδα στους ανθρώπους. Αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα στην Αφρική: η βοήθεια έχει αποτέλεσμα όταν δίνει στον κόσμο την αίσθηση ότι ένα καλύτερο αποτέλεσμα είναι δυνατό.

Ο Άλφρεντ και η Μπίτι Ρόουζ ονειρεύονται τώρα να στείλουν τα μικρότερα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο. Σκέφτονται μάλιστα να αγοράσουν και τηλεόραση, κάτι σπάνιο στο χωριό τους. Κι αυτό, όμως, το βλέπουν ως επένδυση. «Είμαι επιχειρηματίας, δεν χαρίζω τίποτα», λέει η Μπίτι. «Όποιος θέλει να βλέπει ποδόσφαιρο στο σπίτι μου θα πρέπει να πληρώνει».


Διαβάστε περισσότερα...

Οπτικές ίνες σε σχολεία της Καρδίτσας



Το Παν.μιο Θεσσαλίας θα τα συνδέσει με το Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών.

Το Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών που έχει κατασκευάσει και ήδη χρησιμοποιεί ο Δήμος Καρδίτσας, προτίθεται να χρησιμοποιήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου να συνδέσει ορισμένες, αρχικά, εκπαιδευτικές μονάδες του Νομού με αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής καμία σχολική μονάδα δεν έχει ενεργοποιήσει τη σύνδεσή της με το Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών εξαιτίας θεσμικών και τεχνικών ζητημάτων, τα οποία δεν μπορούσαν και δεν είχαν σχεδιαστεί να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια του έργου.

Εκπαιδευτικές μονάδες που μπορούν να συνδεθούν στο ΜΑΝ οπτικών ινών του Δήμου Καρδίτσας:

1ο Δημοτικό Σχολείο

2ο Δημοτικό Σχολείο

5ο – 15ο Δημοτικό Σχολείο

6ο Δημοτικό Σχολείο

8ο Δημοτικό Σχολείο

9ο Δημοτικό Σχολείο

Σχολικό Συγκρότημα 1ου Γυμνασίου

Σχολικό Συγκρότημα 2ου Γυμνασίου – 2ου Λυκείου

Σχολικό Συγκρότημα 4ου Γυμνασίου – 4ου Λυκείου

Σχολικό Συγκρότημα 5ου Γυμνασίου – 5ου Λυκείου

Σχολικό Συγκρότημα 6ου Γυμνασίου

1ο Λύκειο Καρδίτσας

Σχολικό Συγκρότημα 1ο – 2ο ΤΕΕ Καρδίτσας – ΙΕΚ

3ο ΤΕΕ

ΤΕΙ Τροφίμων

ΤΕΙ Θεσσαλίας Τμήμα Δασοπονίας

ΤΕΙ Θεσσαλίας Τμήμα Ξύλου & Επίπλου

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Κτηνιατρική Σχολή

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης


Διαβάστε περισσότερα...

Γεννήθηκε με αναπηρία λόγω φαρμακευτικού σκευάσματος



Απορρίφθηκε η προσφυγή ενός Γερμανού που ζητούσε αποζημίωση.

Στο αρχείο μπήκε από δικαστήριο του Βερολίνου η αγωγή ενός Γερμανού που υποστήριζε ότι γεννήθηκε ανάπηρος εξαιτίας ενός σκευάσματος της εταιρείας Bayer Schering, του Duogynon, που την δεκαετία του 1970 το χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες ως τεστ εγκυμοσύνης.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Αντρέ Ζόμερ για καταβολή αποζημίωσης με το αιτιολογικό ότι η υπόθεση έχει παραγραφεί αφού έχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια.

Το 1975 η μητέρα του Ζόμερ έλαβε το σκεύασμα που της είχε γράψει ο γιατρός της. Το παιδί της γεννήθηκε με δυσμορφία στο ουρογεννητικό σύστημα και σήμερα υποστηρίζει ότι για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ευθύνεται το σκεύασμα του εργαστηρίου Schering, το οποίο έχει πλέον εξαγοραστεί από την Bayer. Ζητούσε να του καταβληθεί αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ.

Ο Ζόμερ είχε προσφύγει και πέρσι στα δικαστήρια, ζητώντας να υποχρεωθεί η Bayer Schering να δώσει στη δημοσιότητα τα έγγραφα που αφορούν το Duogynon (το οποίο σε άλλες χώρες κυκλοφορούσε με τις εμπορικές ονομασίες Primodos και Cumorit). Και τότε όμως η δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα γιατί το αδίκημα είχε παραγραφεί.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης χιλιάδες άνθρωποι γεννήθηκαν με δυσμορφίες εξαιτίας του σκευάσματος που χορηγήθηκε στις μητέρες τους. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία δικαστική απόφαση για τις υποθέσεις αυτές.
Η Schering απέσυρε το Duogynon από την κυκλοφορία το 1978.



Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τέλος Ιουλίου αποστέλλονται 1 εκατ. ειδοποιητήρια για ανασφάλιστα ΙΧ



Στα 250 ευρώ το πρόστιμο.


- Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία της Εποπτικής Αρχής σχεδόν το 50% των ανασφάλιστων ΙΧ είναι κρατικά!
- Αν διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων για τον κυβισμό θα εμπλέκεται η εφορία και “μπλοκάρει” την εκκαθάριση της δήλωσης
- Ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πηγαίνει μόνο στις τράπεζες για την παραλαβή του σήματος
- Θα καταργηθούν τα αυτοκόλλητα σήματα που κόστιζαν 80 εκατ. ευρώ


Αλλάζει ο τρόπος διάθεσης των σημάτων Τελών Κυκλοφορίας στο τέλος του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Ημερησία” καταργούνται τα αυτοκόλλητα που τοποθετούνταν στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων ή στις μοτοσικλέτες και πλέον οι ιδιοκτήτες όλων των τύπων οχημάτων θα καταβάλουν το αντίτιμο μόνο στις τράπεζες.

Το κόστος αποστολής των ειδοποιητηρίων αλλά και των αυτοκόλλητων σημάτων κοστίζει στο κράτος 80 εκατομμύρια ευρώ και το τωρινό σύστημα έχουν διαπιστωθεί πάρα πολλά κρούσματα παράνομης τοποθέτησης αυτοκόλλητου σήματος σε οχήματα που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη. Η διαδικασία είναι πολύ απλή καθώς κάποιος που διαθέτει δύο ή περισσότερα ΙΧ φρόντιζε να καταβάλει τα τέλη στο όχημα που είχε το μικρότερο κινητήρα ή τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Στη συνέχεια μετά από 10 ή 20 μέρες πήγαινε στην εφορία προσκομίζοντας την απόδειξη καταβολής των Τελών του ΙΧ του με την αιτιολογία πως καταστράφηκε το παρμπρίζ όπου είχε βάλει το αυτοκόλλητο και έπαιρνε καινούργιο μόνο με 3 ευρω και το έβαζε στο όχημα που δεν είχε πληρώσει τα τέλη!

Το νέο σύστημα για να πάρουμε τα Τέλη Κυκλοφορίας θα είναι απλό και όπως αναφέρει η “Ημερησία” οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων θα πηγαίνουν στην τράπεζα με τη φορολογική τους δήλωση αλλά και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους ώστε οι υπάλληλοι να μη χρειάζεται να βεβαιώσουν ούτε τους φορολογήσιμους ίππους αν πρόκειται για παλιό ΙΧ ούτε τις εκπομπές ρύπων αν είναι καινούργιο.

Έτσι θα βάλουν τέλος και στις ουρές χιλιομέτρων που παρατηρούνται στις εφορίες τις τελευταίες μέρες διάθεσης των τελών καθώς οι ιδιοκτήτες θα μπορούν πληρώσουν είτε μέσω πιστωτικής είτε μέσω e-banking. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο κάτοχος έχει δηλώσει ψευδή στοιχεία για τον κυβισμό του οχήματος του τότε θα εμπλέκεται η εφορία που θα “μπλοκάρει” την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.

Την ίδια ώρα στο στόχαστρο της Εποπτικής Αρχής της Τράπεζας της Ελλάδος μπαίνουν τα ανασφάλιστα ΙΧ. Μέχρι τέλος Ιουλίου περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που τα έχουν ανασφάλιστα θα ειδοποιηθούν πως πρέπει να πληρώσουν 250 ευρώ! Με απλό υπολογισμό το ύψος των προστίμων αν καταβληθεί από όλους τους παραβάτες φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ..

Βέβαια το σχέδιο της Εποπτικής Αρχής για τις Ασφαλιστικές πέραν της πρώτης ειδοποίησης με το πρόστιμο των 250 ευρώ για κάθε παραβάτη έχει συνέχεια καθώς θα δίνεται το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη του οχήματος μέσα σε 10 έως 20 μέρες να προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής της κλήσης αλλά και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματος του γλιτώνοντας το δεύτερο πρόστιμο που ανέρχεται σε 500 ευρώ και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας.

Ωστόσο στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την αποδοτικότητα του μέτρου ενώ παράλληλα διατύπωσαν και τις έντονες αμφιβολίες τους για την αποστολή express των προστίμων σε 1 εκατ. κατόχους οχημάτων μέσα σε 20 μέρες.

Πάντως από τα 2 εκατ. και πλέον ανασφάλιστα οχήματα τα στελέχη της εποπτικής αρχής μετά το “ξεκαθάρισμα” που έκαναν ανακάλυψαν πως τα 750.000 αφορούν κρατικά οχήματα ενώ περίπου σε 350.000 ΙΧ έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο "χάκερ" του εγκεφάλου



"Προσπαθούμε να διαβάσουμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο, να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν 100 δισεκατομμύρια νευρώνες μέσα στο κεφάλι μας. Και αυτό είναι απλώς η φυσική συνέχεια του πολιτισμού του ανθρώπου".

Ο Ελληνας φυσικός Γιώργος Μαλλιαράς είναι ο επικεφαλής του εργαστηρίου Μικροηλεκτρικής στο πανεπιστήμιο του Σεντ Ετιέν στη Γαλλία. Μακριά από την ελληνική κρίση, σχεδιάζει με την ερευνητική του ομάδα τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα του μέλλοντος.

Πρόκειται για χειρουργικές ζελατίνες από λεπτό, εύκαμπτο πλαστικό, οι οποίες θα εφάπτονται στα ανάγλυφα των νευρώνων του εγκεφάλου ώστε να εντοπίζονται τα κύτταρα που ευθύνονται για την επιληπτική κρίση.

Αντίστοιχα εμφυτεύματα θα μπορούν να διαβάζουν την ανθρώπινη σκέψη, με στόχο ανάπηροι να μπορούν να κινούν τα τεχνητά τους άκρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το καλοκαίρι κινδυνεύετε λιγότερο από υπνική άπνοια



Τα προβλήματα στην αναπνοή που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν δηλαδή κάποιος σταματάει να αναπνέει για δευτερόλεπτα ή ακόμη και για λεπτά, ενώ κοιμάται, γίνονυνται εντονότερα τους μήνες του χειμώνα, ενώ τους θερμότερους μήνες παρουσιάζουν ύφεση.

Μια νέα έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Ρίο στη Βραζιλία, διαπίστωσε ότι εκτός από τις αλλαγές στο βάρος (παχυσαρκία), την κούραση, την ένταση της ημέρας, τις εποχικές αλλεργίες, τώρα και ο καιρός επηρεάζει την υπνική άπνοια.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Κριστιάν Μαρία Κασόλ, οι παράγοντες που εντείνουν τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολλοί: από τα προβλήματα στους άνω αεραγωγούς των πνευμόνων που συνδέονται με τον χειμώνα μέχρι την χρήση τζακιού για την θέρμανση των σπιτιών κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα ασθενών που είχαν καταφύγει σε κέντρα μελέτης ύπνου και εξέτασαν πόσες φορές διαταράχτηκε ο ύπνος τους από διακοπή της αναπνοής. Στην μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 7.500 ασθενείς στην διάρκεια μιας δεκαετίας οι οποίοι παρέμειναν ένα βράδυ στην κλινική.

Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν την ένταση των συμπτωμάτων άπνοιας των ασθενών με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή, περιλαμβανομένης της υγρασίας, της θερμοκρασίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στο πείραμα στην διάρκεια των πιο ψυχρών μηνών είχαν περισσότερα κρούσματα υπνικής άπνοιας σε σχέση με εκείνους που μετέβησαν στην κλινική στη διάρκεια των πιο θερμών μηνών.

Τον χειμώνα οι ασθενείς υπέφεραν από υπνική άπνοια κατά μέσον όρο 18 φορές την ώρα σε σχέση με τις 15 φορές την ώρα στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Επίσης βαριάς μορφής υπνική άπνοια εμφάνισε το 34% των ασθενών στη διάρκεια του χειμώνα σε αντίθεση με 28% των ασθενών στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, όπως η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση και η υγρασία καθώς και τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, συνδέονται με τα πιο βαριά κρούσματα υπνικής άπνοιας.

Ωστόσο, η μελέτη δεν κατέληξε στο αν ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο καιρός για τα πιο βαριά κρούσματα άπνοιας.

Πάντως, όπως υπογραμμίζει ο Τζερόμ Ντέμπσι, επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Ουινσκόνσιν ο οποίος δεν μετείχε στην έρευνα, μπορεί παράγοντες όπως το κρυολόγημα ή οι αλλεργίες που συνδέονται με τον χειμώνα να εντείνουν τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας, αλλά ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η παχυσαρκία.



Διαβάστε περισσότερα...

Οκτάχρονη πέθανε από τα βασανιστήρια… του πατέρα της



Ο 29χρονος κακοποιούσε τις δύο τους κόρες.

Ο 29χρονος Hamad Saod Al Sherawi από το Ντουμπάι κατηγορείται για το θάνατο της 8χρονης κόρης του και το βασανισμό και της 7χρονης αδερφής της με καυτά σίδερα και όπλα αναισθητοποίησης.

Η άτυχη Wadiyma δεν άντεξε στα βασανιστήρια και πέθανε, ενώ η αδερφή της Meyra έμεινε ανάπηρη από την κακοποίηση που δέχτηκε από τον ίδιο της τον πατέρα και την έγκυο φιλενάδα του, Al Anood Mohammad Al Ameri!

Το ζευγάρι κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε καυτό σίδερο, βραστό νερό και όπλα αναισθητοποίησης στα κορμάκια των ανήλικων κοριτσιών, ενώ συνήθιζαν να τις κλείνουν και στο μπάνιο ή στη ντουλάπα για αρκετές ώρες χωρίς φαγητό και νερό.

Η 27χρονη Al Ameri ομολόγησε την ενοχή της. Ο πατέρας των κοριτσιών δήλωσε αθώος, επιμένοντας ότι το μόνο που έκανε ήταν να κρύψει το άψυχο σώμα της κόρης του αφότου εκείνη «έσβησε».

Ο εισαγγελέας ανέφερε στο δικαστήριο ότι τα άτυχα κορίτσια βασανίζονταν για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.


Διαβάστε περισσότερα...