Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Του έριξε καυτό νερό στα γεννητικά όργανα ενώ κοιμόταν


Ήθελε να τον τιμωρήσει που την απάτησε.

Ο μόνος τρόπος που σκέφτηκε η Yolivel Lopez από την Κολομβία για να τιμωρήσει τον άντρα της όταν έμαθε ότι την είχε απατήσει ήταν… να του ρίξει καυτό νερό στα γεννητικά του όργανα, την ώρα που κοιμόταν.

Το αίμα ανέβηκε στο κεφάλι της Yolivel όταν η ερωμένη του συζύγου της την πήρε τηλέφωνο και της είπε ότι εκείνη και ο άντρας της είχαν μόλις κάνει σεξ!

Όταν ο Nefer Netan επέστρεψε σπίτι του τα ξημερώματα, γράφει δημοσίευμα της εφημερίδας El Meridiano, είπε στη γυναίκα του που τον περίμενε ότι είχε βγει με κάτι φίλους του για ποτά… και έπεσε για ύπνο.

Η Yolivel δεν έχασε καθόλου χρόνο, πήγε στην κουζίνα, πήρε μια κατσαρόλα, τη γέμισε με νερό και την έβαλε στο μάτι της κουζίνας…

Λίγα λεπτά μετά, το καυτό περιεχόμενο έπεφτε στα γεννητικά όργανα του άπιστου συζύγου της!

Οι κραυγές του από τον αβάσταχτο πόνο ακούστηκαν σε όλη τη γειτονιά στην πόλη Martinez της βορειοανατολικής Κολομβίας, συνεχίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα γεννητικά όργανα του Nefer… «καταστράφηκαν ολοσχερώς»!


Διαβάστε περισσότερα...

«Με βίασε ο απαγωγέας μου, τώρα αφήστε με ήσυχη»


Επτά χρόνια μετά η Natascha Kampusch μιλά για την περιπέτειά της
.
Η Natascha Kampusch, που απήχθη σε ηλικία 10 ετών και έζησε φυλακισμένη σε ένα υπόγειο για τα επόμενα οκτώ χρόνια της ζωής της, δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο απαγωγέας της Wolfgang Priklopil τη βίαζε καθ’ όλη τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της στο σπίτι του.

Η 25χρονη πλέον Natascha έκανε την αποκάλυψη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παρέθεσε στη γερμανική τηλεόραση στο δημοσιογράφο Günter Jauch, με αφορμή τα γενέθλιά της και την επερχόμενη ταινία που βασίστηκε στη συγκλονιστική περιπέτειά της «3.096 μέρες».

Η ίδια αποφάσισε να αλλάξει κάποια σημεία στο σενάριο της ταινίας, που σχετίζονταν με τις σεξουαλικές επιθέσεις που είχε δεχτεί, καθώς τα στοιχεία που είχε συλλέξει η αστυνομία είχαν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.

«Θέλετε με αυτόν τον τρόπο να πείτε στο κοινό: “Αυτά έγιναν, αφήστε με ήσυχη τώρα;”» τη ρώτησε ο δημοσιογράφος για να πάρει τη μονολεκτική απάντηση: «Ναι».



Η υπόθεση της ταινίας έχει βασιστεί στις αναμνήσεις της και ο αριθμός αντιπροσωπεύει τις ημέρες που έμεινε αιχμάλωτη στα χέρια του Priklopil.

Μέχρι τώρα η νεαρή κοπέλα αρνούνταν να σχολιάσει ή να αναφερθεί στη σεξουαλική σχέση που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στην ίδια και τον απαγωγέα της.

Ο Priklopil απήγαγε τη 10χρονη Natascha στις 2 Μαρτίου του 1998 ενώ πήγαινε στο σχολείο της. Την κράτησε αιχμάλωτη σε ένα ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο στο σπίτι του στην περιοχή Gänserndorf της Αυστρίας.



Η Natascha κατάφερε να διαφύγει στις 23 Αυγούστου του 2006, την ώρα που ο Priklopil μιλούσε στο τηλέφωνο.

Μόλις αντιλήφθηκε ότι το κορίτσι το είχε σκάσει αυτοκτόνησε, πέφτοντας στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί η ηθοποιός Antonia Campbell-Hughes, θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ευρώπης μέσα στο Φεβρουάριο.











Διαβάστε περισσότερα...

Ρωσική έρευνα για «δολοφονία» ορφανού από τους θετούς γονείς του στις ΗΠΑ


Πρόθυμες να συνεργαστούν δηλώνουν οι αμερικανικές αρχές.

Η Ρωσία γνωστοποίησε ότι διεξάγει σε ανώτατο επίπεδο έρευνα για την «απάνθρωπη κακοποίηση» και τη «δολοφονία» ενός 3χρονου ορφανού αγοριού που είχε υιοθετηθεί από οικογένεια στις ΗΠΑ, με σκοπό να «τιμωρηθούν αυστηρά οι υπεύθυνοι»

Ο Μαξ Σέιτο – με το ρωσικό όνομα Μαξίμ Κουζμίν – εξέπνευσε στις 21 Ιανουαρίου στο Τέξας, με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών να αναφέρει σήμερα ότι το παιδί είχε υποστεί τραύματα «που θα μπορούσαν να προκληθούν από ισχυρά χτυπήματα», ενώ οι θετοί γονείς τού είχαν δώσει «ένα ισχυρό αντιψυχωτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενηλίκων με σχιζοφρένεια».

Η Υπηρεσία Παιδικής Προστασίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει καταγγελίες για κακοποίηση και παραμέληση, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα αυτοί οι ισχυρισμοί. Η έρευνα συνεχίζεται, δήλωσε και η τοπική αστυνομία.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα βοηθήσει Ρώσους αξιωματούχους να έρθουν σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές στο Τέξας, τονίζοντας «η ευημερία των παιδιών, ιδιαίτερα όσων έχουν υιοθετηθεί από άλλες χώρες», είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.

Ο Μάξ και ο νεότερος αδελφός του, Κρίστοφερ, υιοθετήθηκαν πέρυσι από τον Άλαν και την Λάουρα Σέιτο, οι οποίοι ζουν στο Γκάρντεν Ντέιλ του Τέξας.

Ο θάνατος του αγοριού ήταν το τελευταίο μίας σειράς ανάλογων περιστατικών, τα οποία επικαλέστηκε το Κρεμλίνο για να απαγορεύσει όλες τις υιοθεσίες ορφανών από τους Αμερικανούς. Η κίνηση αυτή επικρίθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την αντιπολίτευση στη Μόσχα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα Ασφαλούς Διαδικτύου και Παιδικής Προστασίας


Πρωτοβουλία του 78ου Δημοτικού σχολείου Αθηνών.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 78ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών (Ευαγρίου & Κρουσίου 113 63) Άνω Κυψέλη Αθήνα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του εν λόγω σχολείου, στα πλαίσια μιας σειράς δράσεων ενημερωτικού χαρακτήρα που διοργανώνει για γονείς και κηδεμόνες, διοργάνωσε και την ημερίδα για το Ασφαλές Διαδίκτυο και Παιδική Προστασία.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους πιθανούς λόγους εθισμού ενός παιδιού από το Διαδίκτυο, τα αποτελέσματα αυτού του εθισμού και τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, καθηγητές του σχολείου και η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια κ. Καλλιόπη Μαρίνη, που ανέδειξε το θέμα για το πότε η χρήση του Διαδικτύου γίνεται προβληματική.

Περίπου 2.500 αναφορές στα θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου έχει δεχθεί στα δύο χρόνια της λειτουργίας του το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, που εδρεύει στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο, 41,28% των αιτημάτων αφορούσαν γενικές πληροφορίες, που αναζητούσαν γονείς για τα παιδιά τους σε σχέση με τη χρήση του Διαδικτύου. Ωστόσο, ένα στα τρία αιτήματα είχαν να κάνουν με ζητήματα εξάρτησης από το Διαδίκτυο, ενώ 4,1% από αυτά σχετίζονταν με θέματα διαδικτυακού εκφοβισμού και παρενόχλησης.

Όπως αναφέρει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, εντύπωση προκαλεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός αναφορών με θέμα τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικότερα, 146 αιτήματα αφορούσαν κλοπή προσωπικών δεδομένων και 69 αναφέρονταν στη δημιουργία ψεύτικων προφίλ. Εξάλλου, 138 αφορούσαν επικίνδυνο περιεχόμενο για ανηλίκους.

Πολύ μικρά ποσοστά (κάτω του 1%) αφορούσαν ζητήματα ανορεξίας (παρότρυνση μέσω ιστοσελίδων), αποπλάνησης, σεξουαλικής παρενόχλησης, εκβιασμού ή αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απάντηση του ΙΚΑ για τους επίορκους υπαλλήλους


Απάντησε σήμερα το ΙΚΑ στο ζήτημα των επίορκων υπαλλήλων του ΙΚΑ Καλλιθέας, θέλοντας να αποκαταστήσει "την αλήθεια".

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν σχολιασμοί από έντυπα και ηλεκτρονικά, ΜΜΕ που προφανώς λόγω ελλιπούς γνώσης των πραγματικών δεδομένων δεν απέδωσαν την πραγματικότητα σχετικά με την εφαρμογή των διοικητικών και των ποινικών μέτρων και κυρώσεων στους υπαλλήλους με παραβατικές συμπεριφορές, στη γνωστή υπόθεση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Καλλιθέας.

Η αλήθεια είναι η παρακάτω:

Στις 13/03/2012 κοινοποιήθηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σχετικό έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών σύμφωνα με το οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά υπαλλήλων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Την επόμενη ακριβώς ημέρα 14/03/2012 οι υπάλληλοι αυτοί τέθηκαν σε αργία κατά εφαρμογή διατάξεων του Ν.4057/12 μισθοδοτούμενοι με το 1/3 των αποδοχών τους. Την ίδια ημέρα δόθηκε εντολή στη Διεύθυνση Επιθεώρησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να ερευνήσει και να τεκμηριώσει τις παραβατικές αποφάσεις παροχών που αφορούσαν ασφαλισμένους. Την 20/11/2012 η Διεύθυνση Επιθεώρησης υπέβαλε σχετική έκθεση ελέγχου 1200 σελίδων.

Στις 2/01/2013 επιδόθηκε η έκθεση ελέγχου προς τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους οι οποίοι και κλήθηκαν σε απολογία από την Πρόεδρο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Οι απολογίες των υπαλλήλων παρεδόθησαν εντός της τεθείσας προθεσμίας των 5 ημερών.

Μετά την ολοκλήρωση, χωρίς καμία χρονική καθυστέρηση η σχετική υπόθεση εισάγεται για συζήτηση και απόφαση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο εντός των προσεχών ημερών.

Με ιδιαίτερο σεβασμό σε όλες τις απόψεις για αυτά τα θέματα, θέλουμε να κάνουμε γνωστό ότι, το χτύπημα και ο έλεγχος των παραβατικών συμπεριφορών και η απόδοση ευθυνών διέπονται από θεσμοθετημένους κανόνες, που σε κάθε περίπτωση η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πρέπει να τηρεί, γιατί μόνο έτσι θωρακίζει το σύνολο των αποφάσεών της.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τήρησε αυτούς τους κανόνες χωρίς καμία χρονική υστέρηση".



Διαβάστε περισσότερα...

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης από τον Ερυθρό Σταυρό και την ΕΕ


Για τις ξεχασμένες ανθρωπιστικές καταστροφές.

Ο Ερυθρός Σταυρός και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασαν πανευρωπαϊκή συνεργασία με στόχο την ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για τις ξεχασμένες ανθρωπιστικές καταστροφές, στο Τατζικιστάν, τον Ισημερινό ή ακόμη το Βιετνάμ.

Επί τέσσερις εβδομάδες, ένα φιλμ διάρκειας 50 δευτερολέπτων για τις «σιωπηλές καταστροφές» θα προβάλλεται στην τηλεόραση και στις κινηματογραφικές αίθουσες των ευρωπαϊκών χωρών όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία.

Η εκστρατεία διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού, της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR) και της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO).

Το φιλμ εντάσσει θύματα ανθρωπιστικών καταστροφών σε ένα δυτικό οικογενειακό περιβάλλον, στο οποίο παραμένουν αόρατοι πριν τελικά γίνουν αντιληπτοί από τα μέλη μιας οικογένειας την ώρα του φαγητού της. Το φιλμ υπενθυμίζει ότι το «91% των καταστροφών σε όλο τον κόσμο περνούν απαρατήρητες».

Βίντεο με μαρτυρίες πληγέντων από το λιμό στη νότια Αφρική, τις τροπικές καταιγίδες στο Μπανγκλαντές, τους σεισμούς στο Τατζικιστάν ή τον αφθώδη πυρετό στο Βιετνάμ θα προβάλλονται επίσης στο Ιντερνετ και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Κάθε χρόνο, η FICR και οι εταίροι της, ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος, προσφέρουν τη βοήθειά τους σε εκατομμύρια πληγέντες από τις καταστροφές, για τους περισσότερους από τους οποίους δεν έχουμε ακούσει ποτέ να γίνεται λόγος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της διεθνούς ομοσπονδίας Μπέκελε Γκελέτα.

«Αν οι καταστροφές μικρής κλίμακας δεν φθάνουν στην οθόνη της τηλεόρασής μας, δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο οδυνηρές για εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, καθώς καταστρέφουν τα σπίτια τους και τους πόρους διαβίωσής τους», υπογραμμίζει η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μοιράσου κάτι που... τρώγεται


Συλλογή τροφίμων για όσους το έχουν ανάγκη από τους Atenistas.

To Σάββατο 23/02 σας περιμένουμε να συγκεντρώσουμε για άλλη μια φορά τρόφιμα για συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.

Σε αυτή τη δράση όμως θα χρησιμοποιήσουμε ένα διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και δράσης!

Ακόμα πιο άμεσα αποτελέσματα και άμεση επαφή με τους συνανθρώπους που χρειάζονται βασικά είδη διατροφής.

Ήδη έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο με συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από τρόφιμα και θα τους εφοδιάζουμε με βασικά είδη διατροφής.

Ραντεβού λοιπόν το Σαββατο 23/02 11.00-14.00, όπου 4 ομάδες των atenistas συνεργάζονται και σας περιμένουν σε δύο σημεία ταυτόχρονα:

• Πανόρμου, Πλατεία Μετρό
• Δάφνη, Πλατεία Μετρό, έξοδος προς οδό Στριγγάρη

Συγκεντρώνουμε τρόφιμα μακράς διαρκείας:ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, ελαιόλαδο, γάλα σε κουτιά, αλεύρι, ζάχαρη.
Οι ανάγκες είναι μεγάλες, κάθε βοήθεια είναι πολύ σημαντική!



Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: atenistas.org.



Διαβάστε περισσότερα...

Μία αυτοκτονία που συγκλονίζει


"...Είναι σχεδόν δύσκολο να πιστέψεις αυτήν την ιστορία. Δύσκολο να θυμηθείς το πόσο κοντά έφτασε στο να περάσει πραγματικά. Δύσκολο να θυμάσαι το πως αυτό θα μπορούσε να καταλήξει αλλιώς. Αλλά δεν ήταν ένα όνειρο ή ένας εφιάλτης. Ήταν πολύ αληθινό. Και θα ξανασυμβεί. Σίγουρα, θα έχει και πάλι ένα καινούργιο όνομα, και ίσως διαφορετική δικαιολογία, και μάλλον θα κάνει τη ζημιά του με διαφορετικό τρόπο. Αλλά μην πλανάστε: Οι εχθροί για την Ελευθερία της Σύνδεσης στο Διαδίκτυο, δεν έχουν εξαφανισθεί." -Aaron Swartz keynote: "How we stopped SOPA" at F2C:Freedom to Connect 2012, Washington DC on May 21 2012.

Δείτε το Βίντεο:



Για το ποιος ήταν και για το τι πρόλαβε να κάνει στη σύντομη ζωή του ο Aaron H. Swartz (8 Νοεμβρίου 1986- 11 Ιανουαρίου 2013) , όπως και για τα γεγονότα που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία του, γράφτηκαν και θα γράφονται πολλά (αυτό εδώ το link στον //Παραλληλογράφο// (http://wp.me/p1pa1c-ikW) είναι μια καλή αρχή).


Κι αν ακόμα το όνομα δε σας λέει τίποτα, ίσως κάποιες από τις παρακάτω λέξεις σας φανούν πιο οικείες: RSS, Creative Commons, Open Library, Open Access Movement, Reddit, Avaaz και άλλα πολλά είναι μερικά από τα projects που είχε ενεργή συμμετοχή. (πιο πλήρης περιγραφή εδώ [wikipedia.org])
Πέρα από αυτά, όμως, είχε αναπτύξει και έντονη κινηματική δραστηριότητα υπέρ της ελευθερίας του διαδικτύου και της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας. Κάτι που τελικά το πλήρωσε, απ' ότι φαίνεται, και με τη ζωή του.

Στο παρόν βίντεο (2012) κάνει έναν απολογισμό της μεγάλης νίκης που πέτυχαν οι χρήστες του ίντερνετ στις ΗΠΑ (και όχι μόνο) απέναντι στα σχεδιαζόμενα νομοσχέδια ελέγχου και λογοκρισίας του ίντερνετ SOPA/PIPA -προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών του θεάματος μέσω των νόμων για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Αναλαμβάνοντας δράση από πολύ νωρίς, συνετέλεσε στην αφύπνιση μεγάλης μερίδας της κοινωνίας που τελικά πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας σαρώνοντας στο πέρασμά της τα SOPA/PIPA και αναγκάζοντας τα λόμπι του Χόλιγουντ σε άτακτη αναδίπλωση.

"Να θυμάστε ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι αρχιτέκτονες της οικονομικής κρίσης δειπνούν τακτικά στο Λευκό Οίκο -και ακόμα και αυτοί που τελικά οδηγούνται ενώπιον της ΄δικαιοσύνης', ούτε τότε αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι κάναν κάτι κακό, πολύ περισσότερο να χαρακτηριστούν κακούργοι. Με αυτή την έννοια το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει το γιατί ήταν τόσο απαραίτητο ο Aaron Swartz να χαρακτηριστεί κακούργος." -Lawrence "Larry" Lessig Αμερικανός ακαδημαϊκός (στις Νομικές σχολές των Πανεπιστημίων του Harvard και του Stanford) πολιτικός ακτιβιστής στον τομέα των ατομικών ελευθεριών. Μέντορας και στενός φίλος του Aaron Swartz.-

Το βίντεο είναι απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του Democracy NOW! της 14/1/2013


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Eυνοϊκά δάνεια για αγρότες


Χαμηλότοκα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα χορηγεί το προσεχές διάστημα στους αγρότες το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Μόλις χθες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Διαύγειας η συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 160 εκατ. ευρώ για τη σύσταση του Ταμείου, που υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, και ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ, Γιώργος Γεροντούκος.

Η διάρκεια των δανείων θα είναι δεκαετής με περίοδο χάριτος έως και δύο χρόνια, ενώ τα αιτήματα των δικαιούχων θα γίνονται στις συμβεβλημένες τράπεζες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς


Δέκα απλά βήματα που εξασφαλίζουν δυνατούς παλμούς.

Μάθετε πόσο εύκολα και αποτελεσματικά μπορείτε να δώσετε δυνατούς παλμούς στη ζωή σας, με 10 απλά βήματα.

Διαβάστε απλές συμβουλές που ακολουθούν για μια υγιή καρδιά…

1. Διακόψτε το κάπνισμα. Είναι η πρώτη αιτία πρόκλησης στεφανιαίας νόσου. Ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα ισοδυναμεί με δεκαπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος.

2. Το γρήγορο βάδισμα, η ποδηλασία ή το κολύμπι, μόλις για 20 λεπτά τη μέρα, βοηθάνε να υποχωρήσει η κακή χοληστερόλη κατά 30% μέσα σε διάστημα μόλις 2 μηνών.

3. Αλλάξτε το διαιτολόγιό σας. Μάθετε να τρώτε 5 μικρές μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, αποφύγετε το λιπαρό κρέας και τα γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε λίπος. Αντικαταστήστε τα με πολυσακχαρίτες και μονοσακχαρίτες που θα βρείτε στο ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και τους ξηρούς καρπούς. Το φολικό οξύ που περιέχουν περιορίζει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 19%.

Ο χυμός φραγκοστάφυλου περιέχει φλαβονοειδή που θεωρούνται φυσικά καθαριστικά των αρτηριών. Τα φιστίκια ρίχνουν θεαματικά τη χοληστερόλη. Η μαύρη σοκολάτα «αραιώνει» το αίμα και προλαμβάνει τις θρομβώσεις. Και τέλος, ένα γκρέιπ φρουτ τη μέρα περιορίζει κατά 46% την στένωση των αρτηριών.

4. Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα της χοληστερόλης σας. Υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL) συνδέονται με στεφανιαία νόσο, καθώς συνεπάγονται απόφραξη των αρτηριών.

5. Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Ο διαβήτης, ως γνωστόν, συνδέεται άμεσα με τις καρδιοπάθειες.

6. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, καθώς το αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση που οδηγεί σε εμφράγματα. Ελέγχετε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων για την περιεκτικότητά τους σε αλάτι και φροντίστε να μην καταναλώνετε περισσότερα από 6 γραμμάρια τη μέρα.

7. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Ενώ ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού μπορεί να θεωρηθεί ωφέλιμο για την καρδιά σας, περισσότερα από 3 ποτήρια αλκοόλ τη μέρα είναι επιβλαβή.

8. Διατηρήστε χαμηλό σωματικό βάρος. Εάν είστε υπέρβαρος, ακόμη και 10% απώλεια βάρους έχει φανεί ότι ρίχνει αντίστοιχα τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης, αλλά και τις πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2.

9. Φροντίστε να ελέγχετε το άγχος σας. Αν και το στρες δεν συνδέεται άμεσα με νόσους της καρδιάς, ο τρόπος διαχείρισής του μπορεί να αποβεί μοιραίος.

10. Επισκεφτείτε τον καρδιολόγο σας και ζητήστε του να υποβληθείτε σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, περιλαμβανομένου και τεστ κοπώσεως, ειδικά εάν κάποια από τα μέλη της οικογένειάς σας είναι καρδιοπαθής. Γενικότερα, μετά την ηλικία των 40, ο κάθε ένας πρέπει να υποβάλλεται μία φορά το χρόνο σε τυπικό καρδιολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει μέτρηση της πίεσης, του βάρους, αλλά και των επιπέδων χοληστερόλης.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πλούσια δράση της βιταμίνης D


Προβλήματα στην υγεία προκαλεί η μειωμένη πρόσληψη.

Η βιταμίνη D δρα μέσω των ειδικών υποδοχέων, οι οποίοι εκφράζονται στα κύτταρα των περισσότερων ανθρώπινων οργάνων (εγκέφαλο, καρδιά, δέρμα, γονάδες, προστάτη, μαστό κ.α.) καθώς και στα κύτταρα του αίματος.

Η ενεργοποίηση των υποδοχέων στο έντερο, τα οστά, τους νεφρούς και τους παραθυροειδείς αδένες, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των συγκεντρώσεων του ασβεστίου και του φωσφόρου του ορού, προλαμβάνοντας την υπασβεστιαιμία και προάγοντας την αύξηση και αναδιαμόρφωση των οστών.

Πηγές βιταμίνης D

Ποσοστό >90% της βιταμίνης D προκύπτει από τη δράση της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό λαμβάνεται από τις τροφές και τα συμπληρώματα διατροφής. Σε ορισμένες χώρες, βασικές τροφές, όπως το γάλα, το αλεύρι και η μαργαρίνη εμπλουτίζονται με βιταμίνη D.

Ηλιακή έκθεση ακόμη και περιορισμένης επιφάνειας του σώματος για 5 λεπτά 2-3 φορές την εβδομάδα κατά τις μεσημβρινές ώρες της άνοιξης, καλοκαιριού και φθινοπώρου, παράγει ποσότητα βιταμίνης D αρκετή για καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού.

Διαιτητική πρόσληψη

Εάν κάποιος έχει μηδενική ή ελάχιστη έκθεση στον ήλιο, οι ημερήσιες ποσότητες βιταμίνης D που πρέπει να λάβει από τη διατροφή είναι:

Παιδιά 0-12 μηνών: 400 i.u. ανά ημέρα
Για τις ηλικίες 1-70 ετών: 600 i.u. ανά ημέρα
>70 ετών: 800 i.u. ανά ημέρα
Έγκυες/ θηλάζουσες γυναίκες: 600 i.u. ανά ημέρα

Διατροφικές φυσικές πηγές

Λιπαρά ψάρια: 100 γρ. αντιστοιχούν σε 250-400 i.u.
1 ολόκληρο αυγό (60γρ.) αντιστοιχούν σε 20 i.u.
100γρ. μαγειρεμένου μοσχαρίσιου συκωτιού αντιστοιχούν σε 15 i.u.
15 ml μουρουνέλαιο αντιστοιχούν σε 1360 i.u.
100γρ. μανιτάρια (η μόνη φυτική πηγή) αντιστοιχούν σε 14 i.u., ενώ αν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο σε 500 i.u.

Επιδράσεις της βιταμίνης D στην υγεία

Υγεία των οστών: Η βιταμίνη D ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο, προωθεί την αποδόμηση του οστού από οστεοκλάστες, διατηρεί την ομοιοστασία ασβεστίου και φωσφόρου για τη δημιουργία των οστών. Σύμφωνα με μελέτη, μειωμένη ημερήσια λήψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου.

Ανοσολογικό σύστημα: Η βιταμίνη D ενισχύει τη άμυνα του οργανισμού και φαίνεται να παίζει ρόλο και στην εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων . Στην πολλαπλή σκλήρυνση βρέθηκε ότι η βιταμίνη D απαιτείται για την ενεργοποίηση του υπεύθυνου γονιδίου και την εμφάνιση της νόσου.

Λοιμώξεις: Σε έλλειψή της βρέθηκε αυξημένο ποσοστό εμφάνισης γρίπης το χειμώνα.

Καρκίνος: Υποδοχείς της βιταμίνης D εκφράζονται σε καρκινικά κύτταρα. Μελέτη του 2006 σε >4000000 καρκινοπαθείς έδειξε σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε χώρες με μικρότερη ηλιοφάνεια.

Επιπλέον μειωμένες τιμές βιταμίνης D σχετίστηκαν με καρκίνο μαστού και οστικές μεταστάσεις αυτού. Η ημερήσια χορήγηση σκευασμάτων βιταμίνης D βρέθηκε να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 50%, καρκίνου μαστού και ωοθηκών κατά 30% και καρκίνου παγκρέατος κατά 43%.

Το 2007 οι Καναδοί συνέστησαν ημερήσια χορήγηση σκευασμάτων βιταμίνης D για την περίοδο φθινοπώρου - χειμώνα. Παρατήρησαν ότι καρκινοπαθείς που χειρουργούνταν καλοκαίρι ή λάμβαναν θεραπεία τότε, είχαν καλύτερη πρόγνωση.

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Μειωμένες συγκεντρώσεις βιταμίνης D αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον βρέθηκε αρνητική συσχέτιση με την ολική χοληστερόλη. Από παρατηρήσεις σε κηπουρούς βρέθηκε ότι είχαν χαμηλότερες τιμές χοληστερόλης το καλοκαίρι.

Θνητότητα: Τόσο η αυξημένη όσο και η μειωμένη ποσότητα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένη θνητότητα.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Περίπου το 50% του συνολικού πληθυσμού της γης εμφανίζουν κάποιου βαθμού ανεπάρκειας της βιταμίνης D. Η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη και/ή μειωμένη έκθεση στον ήλιο, σε ανωμαλίες που περιορίζουν την απορρόφηση της και σε καταστάσεις που εμποδίζουν τη μετατροπή της βιταμίνης στους ενεργούς μεταβολίτες της, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής και νεφρικής δυσλειτουργίας.

H ανεπάρκεια βιταμίνης D προκαλεί:

- Ραχίτιδα στα παιδιά με παραμόρφωση και μη ανάπτυξη των μακρών οστών. Σήμερα συμβαίνει σε χώρες της Αφρικής, Ασίας και Μέσης Ανατολής με χαμηλό εισόδημα.

Η αποχή από το κρέας είναι παράγοντας κινδύνου. Όσα παιδιά έχουν σκουρόχρωμη επιδερμίδα ή μειωμένη έκθεση στον ήλιο και λαμβάνουν κρέας, ψάρι, αυγά δεν εμφανίζουν ραχίτιδα.

Τα νεογνά που τρέφονται με μητρικό γάλα, που είναι φτωχό σε βιταμίνη D και δεν εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία αναπτύσσουν ραχίτιδα σε μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ σε ηλιόλουστες χώρες εμφανίζεται στα μεγαλύτερα παιδιά όταν δεν προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου.

- Οστεομαλακία εμφανίζεται στους ενήλικες και χαρακτηρίζεται από μυϊκή αδυναμία και εύθρυπτα οστά.

- Οστεοπόρωση.

Όσον αφορά στη χρήση αντιηλιακών, αυτή γενικά είναι επιβεβλημένη, αφού δεν παρεμποδίζεται η σύνθεση της βιταμίνης D, για την οποία αρκεί έκθεση στον ήλιο λίγα λεπτά της ημέρας. Η μηδενική έκθεση στον ήλιο είναι μόνο θεωρητική.

Υπερδοσολογία

Σε υγιή άτομα, η υπερβολική ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D προκαλεί τοξικότητα μετά από πολλούς μήνες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού οι γυναίκες πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για το αν πρέπει να λάβουν συμπληρώματα.

Σε υπερδοσολογία ελλοχεύει ο κίνδυνος υπερασβεστιαιμίας με εκδηλώσεις, όπως ανορεξία, ναυτία, έμετοι, πολυουρία, πολυδιψία, νευρικότητα, κνησμός και αναστρέψιμη νεφρική ανεπάρκεια. Τότε απαιτείται άμεση διακοπή του συμπληρώματος και μείωση της πρόσληψης ασβεστίου.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο δεν μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα από βιταμίνη D και αυτό γιατί 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο σε ανοιχτόχρωμους και 3-6 φορές μεγαλύτερης διάρκειας σε σκουρόχρωμους, αυξάνει τη συγκέντρωση της βιταμίνης D μέχρι μίας οριακής τιμής και στη συνέχεια η υπόλοιπη αποδομείται.

Συνεπώς, τοξικότητα επέρχεται μόνο με τη χρήση συμπληρωμάτων από το στόμα.

Διόρθωση χαμηλών τιμών βιταμίνης D

Μία συγκεκριμένη δόση βιταμίνης D, μία φορά την εβδομάδα για 8 εβδομάδες είναι ασφαλής για να προστατέψει και να διορθώσει την έλλειψη της βιταμίνης όταν δεν υπάρχει έκθεση στον ήλιο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνο το φτέρνισμα στη διάρκεια της οδήγησης


Όσοι είναι κρυωμένοι να αποφεύγουν να πιάνουν το τιμόνι.
Για την πρόκληση 2.500 ατυχημάτων την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα ενοχοποιούνται το φτέρνισμα, η αναζήτηση χαρτομάντιλου και το φύσημα της μύτης στο τιμόνι, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής αλυσίδας συνεργείων Halford Autocentres.

Ένα φτέρνισμα την ώρα που οδηγούμε σημαίνει ότι κλείνουμε τα μάτια μας και οδηγούμε στα τυφλά για περίπου δεκαπέντε μέτρα. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη αν σκεφτούμε ότι παράλληλα αναζητάμε χαρτομάντιλα και φυσάμε τη μύτη μας.

Σύμφωνα με την έρευνα το 9% των οδηγών παραδέχεται ότι δεν πρόσεχε το δρόμο εξαιτίας ενός κρυολογήματος ή της γρίπης. Η οδήγηση ενώ είμαστε κρυολογημένοι θεωρείται ανεύθυνη συμπεριφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς που μας συμβουλεύουν να μην πιάνουμε το τιμόνι όταν μας ταλαιπωρεί ένα σοβαρό κρύωμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μέτρα κατά του καπνίσματος στην Αυστραλία


Η τιμή των τσιγάρων θα ξεπεράσει τα 20 δολάρια ανά πακέτο.

Νέο πενταετή πόλεμο κατά του καπνίσματος σχεδιάζει να εγκαινιάσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας στην προσπάθειά της να μειώσει τον αριθμό των καπνιστών κατά ένα ακόμα εκατομμύριο.

Η νέα αντικαπνιστική εκστρατεία προβλέπει τη μείωση των ουσιών που κάνουν τα τσιγάρα να μυρίζουν καλύτερα αρωματίζοντας τον καπνό, θεσπίζοντας νέους κανονισμούς που να περιορίζει τις σκηνές που δείχνουν ηθοποιούς να καπνίζουν στις κινηματογραφικές ταινίες και επιβολή νέων αστρονομικών φόρων στα τσιγάρα, που για πολλούς καπνιστές θα τα κάνουν απλησίαστα.

Παράλληλα, θα απαγορευτεί η διάθεση τσιγάρων με εκπτώσεις, ενώ θα μειωθούν δραματικά και οι άδειες στα καταστήματα που θα μπορούν να πωλούν τσιγάρα στους καπνιστές.

Οι καπνοβιομηχανίες, επίσης, θα υποχρεούνται μελλοντικά να δηλώνουν πόσα χρήματα διαθέτουν για τη διαφημιστική προώθηση των προϊόντων τους.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, οι καπνιστές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για νέες αυξήσεις της φορολογίας στα προϊόντα του καπνού, ενώ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η τιμή των τσιγάρων θα ξεπεράσει τα 20 δολάρια ανά πακέτο.

Στη νέα αντικαπνιστική εκστρατεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα συμμετέχουν και οι πολιτειακές κυβερνήσεις.
Μέχρι σήμερα οι καπνοβιομηχανίες ήταν ελεύθερες να χρησιμοποιούν διάφορες ουσίες που αύξαναν την εξάρτηση των καπνιστών στον καπνό και έκαναν τα τσιγάρα έκαναν τα τσιγάρα πιο ελκυστικά.

Για να καταφέρει η κυβέρνηση να θέσει υπό έλεγχο το κάπνισμα θα περιορίσει σταδιακά τις πιο πάνω ουσίες και ιδιαίτερα αυτές που προκαλούν εξάρτηση στους καπνιστές.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δέλεαρ η μουσική για το βούρτσισμα των δοντιών


Βρετανοί ειδικοί έφτιαξαν λίστα με τα πιο κατάλληλα τραγούδια.

Πολλά είναι τα παιδιά που βαριούνται το βούρτσισμα των δοντιών. Υπάρχει όμως ένας τρόπος, με τον οποίο οι γονείς μπορούν να κάνουν τη διαδικασία πιο ευχάριστη. Πώς θα γίνει αυτό; Βάζοντάς τους μουσική. Όχι όμως οποιαδήποτε μουσική, αλλά το Gangnam Style πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή.

Σύμφωνα με δύο βρετανούς ειδικούς, το τραγούδι του κορεάτη ποπ σταρ Psy είναι το καλύτερο γι’ αυτό τον σκοπό, διότι βοηθεί τα παιδιά να κάνουν όσες κινήσεις απαιτούνται για να καθαρίσουν καλά τα δόντια.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail», ο κ. Τζιμ Ουϊλιαμς, καθηγητής κιθάρας στο Brighton Institute of Modern Music, δημιούργησε μία μουσική εξίσωση για το βούρτσισμα των δοντιών, για να βρει πόσες κινήσεις απαιτούνται για τον τέλειο καθαρισμό τους και ποια τραγούδια τον ενθαρρύνουν.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι ότι τα τραγούδια που έχουν οκτώ μέτρα και ακολουθούνται από δύο σετ των τεσσάρων μέτρων το καθένα, είναι αυτά που ενθαρρύνουν το βούρτσισμα.

Τα τραγούδια θα πρέπει επίσης να περιέχουν ένα διπλό ρεφρέν και ένα μεσαίο τμήμα που να δένει τα διάφορα τμήματα του τραγουδιού μεταξύ τους.

Βάσει αυτής της εξίσωσης, ο κ. Ουϊλιαμς έφτιαξε έναν κατάλογο τραγουδιών που της ταιριάζουν καλύτερα και πρώτο σε αυτόν είναι το Gangnam Style, το οποίο έχει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο «χτυπήματα» στο YouTube.

Ακολουθεί το τραγούδι Diamond της Rihanna, το Somebody That I Used To Know του Gotye, το Troublemaker του Olly Murs, το Heatwave του Wiley και το Call My Name της Cheryl Cole.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μνημονιακό τσεκούρι στην εκπαίδευση


«Μαχαίρι» 14,2% στις δαπάνες του υπουργείου Παιδείας.

Νέες δραστικές δαπάνες στην Παιδεία, που αναμένεται να πλήξουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, περιλαμβάνει η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2013-2016, που πέρασε χθες από τη Βουλή.

Με το νέο νομοσχέδιο περικόπτονται κατά 14,2% οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας.

Από την επικαιροποίηση προβλέπεται νέα μείωση του αριθμού των αναπληρωτών και ελαχιστοποίηση των προσλήψεων, που θα οδηγήσει σε αύξηση του ωραρίου.

Οι εκπαιδευτικοί θα έρθουν αντιμέτωποι με την αύξηση του χρόνου εργασίας τους με στόχο να εξοικονομηθούν το 2013 περίπου 41,2 εκατομμύρια ευρώ και το 2014 περίπου 61,8 εκατομμύρια ευρώ.

Το νέο σχέδιο σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα θα αυξήσει το ωράριο κατά 3 με 4 ώρες την εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα ίσως καταργήσει και τις μειώσεις στο ωράριο οι οποίες σήμερα ισχύουν μετά την πάροδο κάποιων ετών διδασκαλίας.

Έτσι αναμένεται οι δάσκαλοι να φτάσουν ακόμη και τις 27 ώρες την εβδομάδα, ενώ οι καθηγητές τις 24 ώρες διδασκαλίας ανά εβδομάδα.

Οι πραγματικές δαπάνες από τον τακτικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση θα πιάσουν ιστορικά χαμηλά πέφτοντας στο 2,15% επί του ΑΕΠ το 2016.

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτονται οι στόχοι του σχεδίου «Αθηνά» για τα ΑΕΙ-ΑΤΕΙ με την πρόβλεψη για «μείωση των λειτουργικών δαπανών τους κατά 67,4 εκατ. ευρώ λόγω συγχωνεύσεων».

Βάλτε φρένο στη διάλυση του δημόσιου σχολείου, καλεί η ΟΛΜΕ, καταγγέλλοντας ότι κάθε εβδομάδα χάνονται 32.000 διδακτικές ώρες.



Διαβάστε περισσότερα...

«Οι ελλείψεις του συστήματος αδυναμία προστασίας ενός ακόμη παιδιού»


Τι υποστηρίζει το Χαμόγελο του Παιδιού για τη δολοφονία στη Νίκαια που έγινε μπροστά στο ανήλικο παιδί.

«Ένα 8χρονο παιδί μάρτυρας ενός φριχτού εγκλήματος με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους γονείς του». Μια οικογενειακή τραγωδία που έγινε στη Νίκαια έχει «παγώσει» τις τελευταίες μέρες την κοινή γνώμη.

«Το Χαμόγελο Του Παιδιού», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, από την πρώτη στιγμή, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, βρέθηκε κοντά στο παιδί προκειμένου να συνδράμει στη μεταφορά του σε ασφαλές περιβάλλον.

Ο σύλλογος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τον περασμένο Μάιο έλαβε ανώνυμη καταγγελία στη Γραμμή SOS 1056 και ενημέρωσε εγγράφως τις αρμόδιες Αρχές για τη βίαιη συμπεριφορά του πατέρα προς τη σύζυγο του παρουσία του ανήλικου παιδιού τους.

«Δυστυχώς δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα... Μια ακόμη περίπτωση όπου οι ελλείψεις του συστήματος έφεραν ως αποτέλεσμα την αδυναμία προστασίας ενός ακόμη παιδιού.

Η συγκεκριμένη είναι μόνο μία από τις εκατοντάδες καταγγελίες που αποστέλλονται κάθε χρόνο στις αρμόδιες αρχές από τη Γραμμή SOS 1056, με μοναδικό σκοπό την προστασία των παιδιών», καταλήγουν στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και τονίζουν ότι πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των παιδιών.



Διαβάστε περισσότερα...

Χελώνα καρέτα-καρέτα κολυμπά με προσθετικά πτερύγια


Η Yu δοκιμάζει το ζευγάρι που της έφτιαξε το προσωπικό του «Suma Aqualife Park».

Μια γιγάντια θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα δοκιμάζει τα προσθετικά της πτερύγια σε ένα ενυδρείο στην Ιαπωνία.

Το προσωπικό του πάρκου «Suma Aqualife» στο Kobe, προσπαθεί να σχεδιάσει ένα ζευγάρι πτερυγίων για την τραυματισμένη χελώνα, η οποία διακομίστηκε στο πάρκο το 2008.

Τότε, όπως δήλωσε ο διευθυντής του πάρκου, Naoki Kamezaki, η χελώνα «ήταν σε πραγματικά άσχημη κατάσταση. Τα μισά πτερύγια είχαν χαθεί και αιμορραγούσε, ενώ το σώμα της ήταν καλυμμένο από δαγκωματιές καρχαριών».

Η 25χρονη χελώνα loggerhead ζυγίζει 103 κιλά και έχει μήκος 82 εκατοστών. Οι ερευνητές στις 11 Φεβρουαρίου της χάρισαν ένα ζευγάρι λαστιχένιων πτερυγίων για να μπορέσει η Yu να κολυμπήσει ξανά. Ωστόσο το ένα πτερύγιο έφυγε και οι επιστήμονες ξαναμπήκαν στο εργαστήριο για να βρουν μια πιο σταθερή λύση.






Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελένη Φουρέιρα πρέσβειρα των «Γιατρών του κόσμου»


Η τραγουδίστρια προσφέρθηκε να βοηθήσει στην προσπάθεια που γίνεται.

Πρέσβειρα των «Γιατρών του κόσμου» έγινε η Ελένη Φουρέιρα και είναι έτοιμη να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί στην προσπάθεια που γίνεται.

Ο πρόεδρος των «Γιατρών του κόσμου», Νικήτας Κανάκης δήλωσε στην Espresso:

«Η Ελένη ενδιαφέρθηκε για τα πράγματα που κάνουμε. Η ίδια προσφέρθηκε να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί και της ζητηθεί. Ήδη έχω προτείνει κάποια πράγματα στην Ελένη με τα οποία ενθουσιάστηκε και μένει τώρα να δούμε πιο συγκεκριμένα τι θα κάνουμε».



Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό ιατρείο στην Τρίπολη


Πρωτοβουλία της Πρόνοιας και του Δήμου.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το κοινωνικό ιατρείο του δήμου Τρίπολης, που στεγάζεται στον πρώτο όροφο του νέου δημαρχείου της πόλης.

Το κοινωνικό ιατρείο Τρίπολης δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Πρόνοιας του Δήμου και παίρνει σάρκα και οστά με την εθελοντική προσφορά υπηρεσιών δεκάδων γιατρών της πόλης, διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι δέχονται τους ανασφάλιστους ασθενείς σ' ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο, κατόπιν τηλεφωνικών ραντεβού στα τηλέφωνα 2713-600418 και 2713-600417 και δηλώνοντας τι γιατρό χρειάζονται.

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, υπεύθυνη Κοινωνικής Πρόνοιας του δήμου Τρίπολης, Μαρία Εικοσιδέκα, υπογράμμισε με δηλώσεις της, ότι ο δήμος Τριπόλεως προσπαθεί να σταθεί στο πλευρό των αδύναμων κι αναξιοπαθούντων πολιτών τείνοντα χείρα βοηθείας σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο.

Πρόσθεσε πως είναι η δεύτερη μεγάλη κοινωνική δομή που ενεργοποιεί ο δήμος, για την στήριξη των πολιτών, μετά το κοινωνικό παντοπωλείο και συμπλήρωσε πως εργάζεται, ώστε σε σύντομο χρόνο να λειτουργήσει και κοινωνικό φαρμακείο, ενώ ευχαρίστησε τους γιατρούς που στηρίζουν το κοινωνικό ιατρείο.

Η πρόσβαση των πολιτών στο κοινωνικό ιατρείο γίνεται με την απόκτηση κάρτα υγείας που εκδίδει η υπηρεσία Πρόνοιας του δήμου Τρίπολης, για την χορήγηση της οποίας οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, οφείλουν να προσκομίσουν, την ταυτότητά τους, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιον φορέα, το εκκαθαριστικό της εφορίας και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, για την έκδοση κάρτας και στα μέλη της οικογένειάς τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για «πρώτες βοήθειες»


Θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο στις 23 και 24 Φεβρουαρίου.

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ηρακλείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε την διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βασικών Γνώσεων Πρώτων Βοηθειών» για πολίτες.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης «Πρώτες Βοήθειες για Πολίτες» διάρκειας 20 ωρών, περιλαμβάνει θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, και θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 23 & 24 Φεβρουαρίου από εκπαιδευτές του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών.

Με εμπειρία στις πρώτες βοήθειες από το 1998 και έχοντας πιστοποίηση ISO 9001 το πρόγραμμα έχει στόχο οι πολίτες να μάθουν να προσφέρουν πρώτες βοήθειες , που θα συμβάλλουν άμεσα και αποτελεσματικά σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό , έως ότου επιληφθούν του συμβάντος οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.


Πηγή: http://www.flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γλίτωσαν από τις μειώσεις 50.000 συνταξιούχοι


Θα αναπροσαρμοστούν τα ποσά των συντάξεων, πιθανότατα από 1η Μαΐου.

Στα χαρτιά έμειναν οι περικοπές στις συντάξεις για περισσότερα από 50.000 άτομα εξαιτίας της αδυναμίας διασταύρωσης των στοιχείων μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων.

Η αναζήτηση αναδρομικών από τους 50.000 συνταξιούχους δεν είναι εύκολη με δεδομένο ότι δεν υπήρχε υπαιτιότητα από την πλευρά τους για το γεγονός.

Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι -χωρίς να έχουν την ευθύνη φυσικά- απέφυγαν τις μειώσεις ακόμα και για δυόμισι χρόνια, ενώ την ίδια ώρα οι υπόλοιπες συντάξεις μειώνονταν κανονικά.

Η αποκάλυψη πως πέντε διαφορετικές διατάξεις που καταγράφονται σε τέσσερις νόμους δεν εφαρμόστηκαν για το σύνολο των συνταξιούχων προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση.

Σύμφωνα με το «Έθνος» ο υπουργός αναμένεται να στείλει σήμερα επιστολή στους διοικητές των ταμείων με την οποία τους καλεί μέχρι τις 10 Απριλίου να παραδώσουν αναλυτικά στοιχεία για τις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αναγράφονται το ποσό της σύνταξης που έπαιρνε ο κάθε δικαιούχος το 2010 και το ποσό που εισπράττει τώρα. Στη συνέχεια τα στοιχεία θα σταλούν στην ΗΔΙΚΑ για να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει κανονικά όλες οι κρατήσεις.

Σε όσες περιπτώσεις δεν έχουν γίνει οι μειώσεις, θα αναπροσαρμοστούν τα ποσά των συντάξεων, πιθανότατα από 1η Μαΐου. Ωστόσο, τυχόν αναζήτηση αναδρομικών δεν είναι εύκολη, με δεδομένο πως δεν υπήρχε υπαιτιότητα των συνταξιούχων για το ότι δεν έγιναν οι περικοπές.

Πρόκειται κυρίως για ανεξάρτητα απασχολούμενους (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι) και δημοσίους υπαλλήλους που είχαν παράλληλη ασφάλιση και δικαιούνται δύο συντάξεις.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως πρόκειται για τουλάχιστον 50.000 άτομα, ενώ ο ακριβής αριθμός θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων.

Οι περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί για όλους τους συνταξιούχους είναι οι εξής:

- Στο νόμο 3863/2010. Στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στα ασφαλιστικά ταμεία (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό)
- Στο νόμο 3565/2010. Στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στο Δημόσιο (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό)
- Στο νόμο 3986/2011. Στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που παίρνουν άνω των 1.700 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 6% έως 10% (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό)
- Στο νόμο 3986/2011. Στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό)
- Στο νόμο 4051/2012. Στις συντάξεις άνω των 1.300 επιβάλλεται μείωση 12% (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό)



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μέτρα κατά του καπνίσματος στην Αυστραλία


Η τιμή των τσιγάρων θα ξεπεράσει τα 20 δολάρια ανά πακέτο.

Νέο πενταετή πόλεμο κατά του καπνίσματος σχεδιάζει να εγκαινιάσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας στην προσπάθειά της να μειώσει τον αριθμό των καπνιστών κατά ένα ακόμα εκατομμύριο.

Η νέα αντικαπνιστική εκστρατεία προβλέπει τη μείωση των ουσιών που κάνουν τα τσιγάρα να μυρίζουν καλύτερα αρωματίζοντας τον καπνό, θεσπίζοντας νέους κανονισμούς που να περιορίζει τις σκηνές που δείχνουν ηθοποιούς να καπνίζουν στις κινηματογραφικές ταινίες και επιβολή νέων αστρονομικών φόρων στα τσιγάρα, που για πολλούς καπνιστές θα τα κάνουν απλησίαστα.

Παράλληλα, θα απαγορευτεί η διάθεση τσιγάρων με εκπτώσεις, ενώ θα μειωθούν δραματικά και οι άδειες στα καταστήματα που θα μπορούν να πωλούν τσιγάρα στους καπνιστές.

Οι καπνοβιομηχανίες, επίσης, θα υποχρεούνται μελλοντικά να δηλώνουν πόσα χρήματα διαθέτουν για τη διαφημιστική προώθηση των προϊόντων τους.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, οι καπνιστές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για νέες αυξήσεις της φορολογίας στα προϊόντα του καπνού, ενώ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η τιμή των τσιγάρων θα ξεπεράσει τα 20 δολάρια ανά πακέτο.

Στη νέα αντικαπνιστική εκστρατεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα συμμετέχουν και οι πολιτειακές κυβερνήσεις.
Μέχρι σήμερα οι καπνοβιομηχανίες ήταν ελεύθερες να χρησιμοποιούν διάφορες ουσίες που αύξαναν την εξάρτηση των καπνιστών στον καπνό και έκαναν τα τσιγάρα έκαναν τα τσιγάρα πιο ελκυστικά.

Για να καταφέρει η κυβέρνηση να θέσει υπό έλεγχο το κάπνισμα θα περιορίσει σταδιακά τις πιο πάνω ουσίες και ιδιαίτερα αυτές που προκαλούν εξάρτηση στους καπνιστές.



Διαβάστε περισσότερα...

Δέλεαρ η μουσική για το βούρτσισμα των δοντιών


Βρετανοί ειδικοί έφτιαξαν λίστα με τα πιο κατάλληλα τραγούδια.

Πολλά είναι τα παιδιά που βαριούνται το βούρτσισμα των δοντιών. Υπάρχει όμως ένας τρόπος, με τον οποίο οι γονείς μπορούν να κάνουν τη διαδικασία πιο ευχάριστη. Πώς θα γίνει αυτό; Βάζοντάς τους μουσική. Όχι όμως οποιαδήποτε μουσική, αλλά το Gangnam Style πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή.

Σύμφωνα με δύο βρετανούς ειδικούς, το τραγούδι του κορεάτη ποπ σταρ Psy είναι το καλύτερο γι’ αυτό τον σκοπό, διότι βοηθεί τα παιδιά να κάνουν όσες κινήσεις απαιτούνται για να καθαρίσουν καλά τα δόντια.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail», ο κ. Τζιμ Ουϊλιαμς, καθηγητής κιθάρας στο Brighton Institute of Modern Music, δημιούργησε μία μουσική εξίσωση για το βούρτσισμα των δοντιών, για να βρει πόσες κινήσεις απαιτούνται για τον τέλειο καθαρισμό τους και ποια τραγούδια τον ενθαρρύνουν.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι ότι τα τραγούδια που έχουν οκτώ μέτρα και ακολουθούνται από δύο σετ των τεσσάρων μέτρων το καθένα, είναι αυτά που ενθαρρύνουν το βούρτσισμα.

Τα τραγούδια θα πρέπει επίσης να περιέχουν ένα διπλό ρεφρέν και ένα μεσαίο τμήμα που να δένει τα διάφορα τμήματα του τραγουδιού μεταξύ τους.

Βάσει αυτής της εξίσωσης, ο κ. Ουϊλιαμς έφτιαξε έναν κατάλογο τραγουδιών που της ταιριάζουν καλύτερα και πρώτο σε αυτόν είναι το Gangnam Style, το οποίο έχει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο «χτυπήματα» στο YouTube.

Ακολουθεί το τραγούδι Diamond της Rihanna, το Somebody That I Used To Know του Gotye, το Troublemaker του Olly Murs, το Heatwave του Wiley και το Call My Name της Cheryl Cole.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Παγώνουν» οι προσλήψεις έως το 2016


Σταματούν οι προσλήψεις προσωπικού σε δήμους και περιφέρειες, καθώς και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ μέχρι το τέλος του 2016, για όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες.

Σύμφωνα με επείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, η αναστολή προσλήψεων εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων (Μεσοπρόθεσμο) που αφορούν, μεταξύ άλλων, στον περιορισμό και στην αναστολή των προσλήψεων τακτικού προσωπικού στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού και στα ΝΠΙΔ αυτών για τα επόμενα τέσσερα έτη.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, «η αναστολή αφορά σε όλες τις περιπτώσεις προσλήψεων και διορισμών κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού και στα ΝΠΙΔ αυτών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες για την ολοκλήρωσή τους. Έτσι, ακόμη και εάν έχουν εκδοθεί από το ΑΣΕΠ οριστικοί πίνακες πριν την έναρξη ισχύος των συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου (12/11/2012) οι διορισμοί των συμπεριλαμβανομένων στους πίνακες αυτούς αναστέλλονται».

Από την αναστολή των προσλήψεων εξαιρούνται οι νησιωτικοί δήμοι («ένα νησί ένας δήμος») και οι προσλήψεις για τακτικό προσωπικό ΠΕ και ΤΕ με ειδικά προσόντα, αλλά με την προϋπόθεση της απόφασης κατανομής του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα εντάσσεται στο πλαίσιο του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εύλογες απορίες για το σχέδιο "Αθηνά


Aπαντήσεις σε 35 από τις συχνότερες ερωτήσεις που δέχεται για το σχέδιο «Αθηνά» παραθέτει στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Παιδείας: www.minedu.gov.gr.

Mεταξύ άλλων, αναφέρονται οι στόχοι του σχεδίου, οι παθογένειες της ανώτατης εκπαίδευσης, ποιούς αφορά πρωτίστως το σχέδιο κ.α.

Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικές με τον αριθμό των φοιτητών που θα αλλάξουν τόπο σπουδών με την εφαρμογή του σχεδίου.

Ειδικά σε αυτό το ερώτημα, το υπουργείο απάντησε: «Συνολικά 31.528 ενεργοί φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ τα οποία «μετακινούνται» από τη σημερινή τους έδρα. Όμως το 15% από το σύνολο αυτό των φοιτητών υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μέχρι τον Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη και τη συμβολή των Εξεταστικών περιόδων Φεβρουαρίου και Ιουνίου, για τους επί πτυχίο φοιτητές. Σε κάθε περίπτωση, στο σύνολο των 250.000 ενεργών φοιτητών θα απαιτηθεί η μετακίνηση περίπου 18.000 φοιτητών - και αυτή εντός των Περιφερειών που σήμερα φοιτούν. Δηλαδή από τα Γρεβενά στην Καστοριά και από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες ή από την Αμαλιάδα στη Πάτρα.

Είναι αναπόφευκτο το ότι η θεραπεία μιας τέτοιας έκτασης και έντασης παθογένειας συνδέεται με κάποιο κόστος, για το οποίο όμως καταβάλλεται προσπάθεια να είναι το λιγότερο δυνατό. Παράλληλα όμως πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι στη λογική των συγχωνεύσεων εντάσσεται η απόκτηση ισχυρότερων πτυχίων από τα νέα Τμήματα, με μεγαλύτερο αντίκρισμα, τα οποία θα δώσουν καλύτερη, περισσότερο ρεαλιστική προσέγγιση στην αγορά εργασίας, ώστε οι απόφοιτοι να μην πηγαίνουν κατευθείαν στην ανεργία. Παράλληλα, θα ληφθούν μέτρα αντιστάθμισης όπως η κάλυψη μέρους του κόστους μεταφοράς».

Σε ότι αφορά το κόστος των μετακινήσεων των συγκεκριμένων φοιτητών το υπουργείο απαντά: «Θα επιδοτηθούν οι μετακινήσεις με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, που θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα».

Όσον αφορά τον αριθμό εισακτέων φέτος απαντά: «Η αύξηση θα είναι 30% στα ΑΕΙ και η μείωση στα ΤΕΙ 15%. Συνολικά η μείωση που θα προκύψει εκτιμάται ότι δε θα ξεπεράσει το 4%».



Διαβάστε περισσότερα...

Σύγχυση με τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών


«Πάγο» σε θεαματική αύξηση των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί σε πολλούς φορολογούμενους για νέα ρύθμιση με σχεδόν χαριστικά χαρακτηριστικά, έσπευσε να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, περιορίζοντας τις όποιες αλλαγές σε «τεχνικές βελτιώσεις».

Πίσω από το «μάζεμα» του θέματος, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η διαπίστωση στάσης πληρωμών από πλευράς φορολογουμένων τις τελευταίες μέρες, εν αναμονή της νέας ρύθμισης με άμεση αντανάκλαση στα έσοδα του προϋπολογισμού λίγο πριν την έλευση της τρόικας.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κρατήσει το θέμα χαμηλά ενώ σενάρια για αύξηση του αριθμού των δόσεων ακόμα και στις 100 θεωρείται ότι δύσκολα θα περάσουν από την τρόικα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης απαντώντας σε ερώτηση της Αντιπροέδρου της Βουλής Μ. Κόλλια Τσαρουχά σημείωσε ότι «το υπουργείο μελετά δυνατότητες αντιμετώπισης δυσλειτουργιών του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου το οποίο, όμως, λαμβάνοντας υπόψη και τη διεθνή πρακτική, δεν είναι σκόπιμο να προβλέπει μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καθιέρωση ενός πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος ρυθμίσεων- διευκολύνσεων για την αποπληρωμή των οφειλών και την εδραίωση μιας σύγχρονης αντίληψης φορολογικής συμμόρφωσης».

Λίγο αργότερα με διευκρινιστική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών τόνιζε πως «η Κυβέρνηση εξετάζει τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχύουσα διευκόλυνση τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπει αρχικά έως 26 δόσεις οι οποίες μπορούν μετά από αίτηση επανεξέτασης και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να φτάσουν τις 48.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυστηροί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα


Η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους παραβάτες, προβλέπεται στο νομοσχέδιο που προωθείται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για την «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».

Με πρόστιμο από 3.000 ευρώ - 5.000 ευρώ θα τιμωρείται ο εργοδότης που εντοπίζεται να απασχολεί παράνομα επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ άνεργο ενώ κυρώσεις (στέρηση του δικαιώματος επιδότησης ανεργίας για 2 χρόνια και καταβολή 1 επιδόματος) θα αντιμετωπίζει και ο άνεργος. Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται σε σχέδιο νόμου που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Η πλήρης ρύθμιση προβλέπει ότι «Αν κατά τη διενέργεια ελέγχου από τους Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ ή από οποιοδήποτε άλλο ελεγκτικό όργανο διαπιστώνεται, μετά από αμελλητί διαβίβαση του δελτίου ελέγχου τους στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ προς διασταύρωση, ότι κάποιος απασχολείται με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης σε εργοδότη, χωρίς ο τελευταίος να τον έχει δηλώσει νομίμως στις αρμόδιες αρχές, ενώ και από την ανωτέρω διασταύρωση προκύπτει ότι είναι επιδοτούμενος άνεργος επιβάλλονται στον εργοδότη, πλέον των προβλεπομένων στο άρθρο 25 του ν. 3996/2011 και πάντως σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 24 του ίδιου νόμου, οι κάτωθι διοικητικές κυρώσεις :

α. πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο, ή
β. πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο, όταν έχει προηγηθεί καταγγελία της σύμβασης εργασίας από τον ίδιο εργοδότη.
Κατά της πράξης επιβολής προστίμου μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ουσίας σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 3996/2011».

Στο παρανόμως απασχολούμενο - επιδοτούμενο άνεργο, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1 μηνιαίου βασικού επιδόματος ανεργίας και αποστέρηση του δικαιώματος λήψης επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα 2 ετών από την έκδοσης της απόφασης διακοπής της επιδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νησιά χωρίς γιατρούς


Δραματικές είναι οι ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και φαρμάκων στα νησιά. Δείτε το βίντεο του ALPHA.





Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση ωρών διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς


Νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή αυξάνει από τον Σεπτέμβριο τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, με συνέπεια να μειωθούν δραστικά οι θέσεις των αναπληρωτών. Υποτυπώδεις θα είναι οι προσλήψεις μονίμων.

Σοβαρές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών φέρνει η διάταξη που ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και η οποία προβλέπει μείωση των αναπληρωτών μέσω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας για το μόνιμο διδακτικό προσωπικό της δημόσιας εκπαίδευσης.

Πρόκειται για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στην «επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου 2013-16», το οποίο προβλέπει περικοπές στις κοινωνικές κρατικές παροχές.

Κατόπιν αυτού οι εκπαιδευτικοί θα έρθουν αντιμέτωποι με την αύξηση του χρόνου εργασίας τους με στόχο να εξοικονομηθούν το 2013 περίπου 41,2 εκατομμύρια ευρώ και το 2014 περίπου 61,8 εκατομμύρια ευρώ.

Υπολογίζεται ότι η αύξηση των ωρών διδασκαλίας θα είναι κατά 2 με 3 ώρες την εβδομάδα και θα "εξοικονομήσει" 8.000-10.000 αναπληρωτών.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ στο Δαφνί: Νοσηλευτής βίασε ασθενή


Εικόνες Μεσαίωνα αναβιώνουν στο Ψυχιατρικό Κατάστημα στο Δαφνί μετά τη σύλληψη από την αστυνομία το Σάββατο το πρωί 55χρονου νοσηλευτή, ο οποίος, έπειτα από καταγγελία, φέρεται ότι βίασε 35χρονη ασθενή.

Στο νοσηλευτικό ίδρυμα επικρατεί αναστάτωση, αφού σύμφωνα με τον διοικητή του ΨΝΑ αλλά και τους εργαζομένους, οι οποίοι επιβεβαιώνουν το περιστατικό, έχει ήδη διενεργηθεί ΕΔΕ και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες περί πειθαρχικού ελέγχου, ενώ αναμένονται και τα στοιχεία της δικογραφίας από την προανάκριση για να ενσωματωθούν στο φάκελο.

Όπως ανέφερε ο διοικητής του Ψυχιατρικού Καταστήματος, Όθων Χαραλαμπάκης, σύμφωνα με τη Δημοκρατία, το νοσηλευτικό ίδρυμα «είχε την υποχρέωση να επιληφθεί της καταγγελίας. Πράγματι το θέμα υφίσταται. Ειδοποιήσαμε την αστυνομία και ο νοσηλευτής συνελήφθη. Έχει τεθεί σε αργία και το λόγο έχει η δικαιοσύνη».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Για 20 θέσεις εργασίας 106.000 βιογραφικά


Περισσότερα από 106.000 βιογραφικά έχει στην βάση δεδομένων της μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, την στιγμή που οι θέσεις εργασίας που αναμένεται να προσφέρει το επόμενο διάστημα δεν θα ξεπερνούν τις 20, γεγονός που αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την αγωνία χιλιάδων ανέργων για μια θέση απασχόλησης.

Με την κυβέρνηση να έχει κλείσει ερμητικά την πόρτα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να κλείνουν η μία πίσω από την άλλη, οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται είναι ελάχιστες σε σχέση με την μεγάλη προσφορά που υπάρχει.

Νέοι και νέες με πτυχία, μεταπτυχιακά και ξένες γλώσσες ψάχνουν να βρουν μια δουλειά, ανεξάρτητα από την εκπαιδευτική τους κατάρτιση, για όσες ώρες της ημέρας έχει ανάγκη η επιχείρηση, δίχως, τις περισσότερες φορές, να έχουν την οποιαδήποτε οικονομική αξίωση. Πολλοί δε, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μετακομίσουν, σε άλλη πόλη από αυτή που διαμένουν αν πρόκειται να βρουν μια δουλειά.

Η πλημμυρίδα βιογραφικών που κατακλύζει καθημερινά τα γραφεία ανθρώπινου δυναμικού των μεγάλων επιχειρήσεων, δεν αφήνει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης στους εργαζομένους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα πλέον να απασχοληθούν ακόμη και με ημιαπασχόληση, προκειμένου να πάρουν 400 ή 500 ευρώ τον μήνα.

Η αύξηση της ανεργίας και άρα των υποψηφίων που αναζητούν εργασία σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης προσωπικού από την πλευρά των εταιριών, έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη του αριθμού των βιογραφικών που λαμβάνουν για κάθε αγγελία. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Χάρης Κωνσταντινίδης, Διευθυντής του Τμήματος Μόνιμης Στελέχωσης, της Adecco Ελλάδας, «ακόμη και για μια θέση μπορεί να σταλούν 1.500 βιογραφικά».

Δυσοίωνες όμως είναι οι προβλέψεις και για το μέλλον στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της Manpower για το Α’ Τρίμηνο 2013 «το 9% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 25% μείωση ενώ το 66% δεν προβλέπει μεταβολή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2013 διαμορφώνονται στο -16%».



Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράνομες οι κλήσεις από εισπρακτικές χωρίς συγκατάθεση δανειοληπτών


Οι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι παράνομη όποια ενόχληση δεχτούν από εισπρακτική εταιρεία αν προηγουμένως δεν ενημερωθούν από την τράπεζα που τους έχει δανειοδοτήσει ότι πράγματι συνεργάζεται με την α ή β εισπρακτική.

Απαιτείται μάλιστα η έγγραφη συγκατάθεσή τους για να ενημερώνονται από την εταιρεία αυτή.

Εξάλλου, από τα μέσα του 2012 η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει θεσπίσει το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να λειτουργούν οι εισπρακτικές εταιρείες ή εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών όπως μετονομάστηκαν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα γίνουν οι μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων


Πριν από λίγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης με ανακοίνωσή του έκανε γνωστές τις θέσεις που υπάρχουν για τους δημόσιους υπάλληλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Αναλυτικά:

"Με την ανακοίνωση του Υπουργού Δ.Μ.&Η.Δ Αντώνη Μανιτάκη για το Πρόγραμμα Κινητικότητας των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, λόγω κατάργησης της θέσης τους, επιδιώκεται –στο πλαίσιο των σχετικών κατευθύνσεων της Υπουργικής απόφασης και των σχετικών εγκυκλίων- να στελεχωθούν ευαίσθητες υπηρεσίες πρώτης γραμμής με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη. Για παράδειγμα, σε υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, όπως το Ε.Κ.Α.Β, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ και τα νοσοκομεία (προκειμένου να απελευθερωθούν πληρώματα που μέχρι τώρα εκτελούσαν διοικητικά καθήκοντα), σε υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΟΑΕΔ και το Σ.ΕΠ.Ε, σε υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως σωφρονιστικά καταστήματα, Πρωτοδικεία και τα Ειρηνοδικεία, σε υπηρεσίες των Δήμων, όπως τα ΚΕΠ , αλλά και σε υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όπως αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα, τροχαία (προκειμένου να απελευθερωθούν αστυνομικοί που μέχρι πρότινος εκτελούσαν διοικητικά καθήκοντα).

Οι θέσεις είναι 24% περισσότερες από τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ώστε να υπάρχουν επαρκή περιθώρια επιλογής.

Υπενθυμίζεται ότι, εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης, οι προς μετάταξη υπάλληλοι υποβάλλουν Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση προς το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με Υπόδειγμα που θα κοινοποιηθεί στους Φορείς Προέλευσης, στην οικεία υπηρεσία Διοικητικού/ Προσωπικού, στην οποία δηλώνουν τους Φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, με τη σειρά προτίμησής τους.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) καταχωρίζει τη βαθμολογία και ακολούθως εκδίδει ενιαίο Πίνακα Βαθμολογίας, Κατάταξης και Διάθεσης των υπαλλήλων.

Στην συνέχεια, εκδίδεται η απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη μετάταξη των υπαλλήλων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ταυτόχρονα, το Υ.Δ.Μ.&Η.Δ. αναλαμβάνει πρωτοβουλία να εξαιρέσει από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας υπαλλήλους προερχόμενους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας.

Οι θέσεις έχουν ως εξής:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: 2

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ: 21

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: 670

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: 535

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ: 2

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: 10

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ: 544

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: 126

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ: 32

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: 10

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: 7

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: 464

ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΣΕΩΝ: 2.423 (ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΡΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ: 1891)".



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παιδιά... φαντάσματα στους δρόμους


Το πρόσφατο θρίλερ της αναζήτησης της ταυτότητας ενός 11χρονου κοριτσιού από τη Βουλγαρία, το οποίο παρέσυρε λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη, φέρνει για ακόμη μία φορά στο φως την ιστορία των παιδιών-φαντασμάτων.

Παιδιά και έφηβοι μετανάστες που γεννήθηκαν ή βρέθηκαν στην Ελλάδα χωρίς να είναι καταγεγραμμένα πουθενά. Πριν από λίγες μέρες, χάρη σε μια συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση από το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, 18 ανήλικοι εντοπίστηκαν στους δρόμους της συμπρωτεύουσας να ζητιανεύουν.

Ηταν από 8 μηνών μέχρι και 17 ετών, θύματα εννιά συλληφθέντων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της έκθεσης ανηλίκου και επαιτείας.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές


Από το δήμο Τρικάλων.

Στην ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, η οποία θα έχει ως στόχο τη δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οικογένειες των οποίων, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα συγκεκριμένα έξοδα, προχώρησε ο Δήμος Τρικκαίων.

Ειδικότερα, ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων θα παρέχει δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου Τρικκαίων οι οποίοι θα ενταχθούν σ' αυτό μετά από αίτησή τους και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και ανάλογα με τις θέσεις που θα προσφερθούν δωρεάν από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Η επιλογή των μαθητών στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή της Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας που θα προκύψει μετά από την αξιολόγηση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου και τη διαθεσιμότητα που θα υπάρχει στα φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Υπό επανεξέταση τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες



Χατζηδάκης: Σκοπός η εξασφάλιση βιώσιμης λειτουργίας του δικτύου.
«Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013 θα επανεξετασθούν στοιχεία της ισχύουσας τιμολογιακής πολιτικής στο αστικό δίκτυο», όπως αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Όπως διευκρινίζει ο υπουργός, «η επανεξέταση θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη, αφενός τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και αφετέρου την ανάγκη οι συγκοινωνιακοί φορείς να λειτουργούν πλέον υπό τον όρο της βιωσιμότητας, η οποία αποτελεί τη μόνη αναγκαία και ικανή συνθήκη για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από αναφορά του βουλευτή της ΝΔ Χρίστου Δήμα για τα προβλήματα στις μετακινήσεις της γραμμής του προαστιακού Κιάτο/Αεροδρόμιο/Πειραιάς.

Μαζί με τη δική του απάντηση ο κ. Χατζηδάκης διαβίβασε στη Βουλή και έγγραφο της ΕΡΓΟΣΕ στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι σήμερα ο σταθμός Άνω Λιοσίων λειτουργεί εξυπηρετώντας επιβάτες μόνο για τη γραμμή Αεροδρομίου - Κιάτου. Η γραμμή Πειραιάς - Άνω Λιόσια, λόγω πολλαπλών κλοπών και βανδαλισμών των κυκλωμάτων σηματοδότησης, έχει τεθεί επί του παρόντος εκτός λειτουργίας, αλλά η ΕΡΓΟΣΕ, δια του αναδόχου της, προβαίνει στην αποκατάσταση των εν λόγω βλαβών, ώστε να καταστεί δυνατή η απόδοση της γραμμής εκ νέου σε κυκλοφορία από τον ΟΣΕ με σηματοδότηση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές


Δάσκαλοι και καθηγητές συμμετέχουν στη μεθαυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ- ΓΣΕΕ, όπως ήδη έχουν ανακοινώσει οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

Στην ανακοίνωση που είχαν εκδώσει από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι καθηγητές τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της 20ής Φεβρουαρίου εναντίον των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζονται, οι οποίες -όπως σημειώνουν- εξαθλιώνουν τον κλάδο, καθώς η μείωση των αποδοχών των εκπαιδευτικών είναι πλέον σε δραματικά επίπεδα, αγγίζοντας το 45%.

Οι καθηγητές αναφέρονται και στην αξιολόγηση, εκφράζοντας την αντίθεσής τους, γιατί- όπως υποστηρίζουν- συνδέεται με αυτήν η μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών. Υποστηρίζουν, παράλληλα, ότι και «οι απολύσεις στο δημόσιο (με όποιο όνομα και να παρουσιάζονται) συνδέονται με την αξιολόγηση».

Τονίζουν, επίσης, ότι «στην παιδεία συνολικά, με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, μειώνονται δραματικά οι ήδη χαμηλές, κρατικές δαπάνες (η μείωση, σε σχέση με το 2009, φτάνει το 33 %), ενώ προωθούνται νέες συγχωνεύσεις σχολείων, με κύριο στόχο τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ)».



Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο στο Ναύπλιο


Θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν.

Την ίδρυση Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου στον δήμο Άργους- Μυκηνών αποφάσισε, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και ψήφισε τον κανονισμό λειτουργίας του.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτριος Κρίγγος, ευχαρίστησε τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αργολίδας, για την καθοριστική συμβολή τους στην οργάνωση και λειτουργία της νέας κοινωνικής δομής που αναπτύσσει ο δήμος.

Ο κ. Κρίγγος πρόσθεσε, ότι «η οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και η παροχή υπηρεσιών περίθαλψης στους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, θεωρείται, πλέον, αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε».

Στόχοι του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, εκτός από την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης σε ανασφάλιστους πολίτες, είναι η πρόληψη νοσημάτων και η ενημέρωση μέσω δράσεων που θα οργανώνονται και θα υλοποιούνται με τη συνεργασία και άλλων φορέων.

Από το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν, αλλά και υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανεργία και ευπαθείς ομάδες επί τάπητος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών


Ενημέρωσε και αποχώρησε από το Μαξίμου ο Γ. Βρούτσης.

Το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση και θα έρθει στη Βουλή, το οποίο περιλαμβάνει δύο σημεία για την ανακούφιση των ανέργων συζητήθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόκειται, όπως είπε, για εξοικονομήσεις στο υπουργείο του, καθώς και για δράσεις σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και ένα πρόγραμμα για τη στήριξη των οικογενειών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.



Διαβάστε περισσότερα...

Προτιμούν τα ρώσικα οι Κύπριοι μαθητές


Ιδιαίτερη προτίμηση στην εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας εκδηλώνουν Κύπριοι μαθητές, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Η στροφή προς τα ρωσικά δεν είναι τυχαία, καθώς πολλοί γονείς θεωρούν ότι θα αποτελέσει ένα επιπλέον εφόδιο στη μετέπειτα σταδιοδρομία τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των δεκαεξάρηδων που διαλέγουν τα ρωσικά έχει εικοσαπλασιαστεί, μέσα σε μια επταετία.

Συγκεκριμένα, το 2006, μόλις το 1% των μαθητών επέλεγε τα ρωσικά ως μία από τις δύο ξένες γλώσσες στη Β' Λυκείου. Ακολούθησε σταδιακή αύξηση. Την περσινή χρονιά έφτασε το 10% και φέτος εκτινάχθηκε στο 20%. Λίγοι είναι οι μαθητές που θέλουν να μάθουν την τουρκική γλώσσα. Φέτος, καταγράφηκε σημαντική μείωση, καθώς από το 7%, περιορίστηκε στο 4,4%.

Τα αγγλικά εξακολουθούν να αποτελούν, διαχρονικά, τη δημοφιλέστερη επιλογή των εφήβων, έστω κι αν για πρώτη φορά, ίσως, το ποσοστό όσων τα επιλέγουν έπεσε οριακά κάτω από το 60%.

Ωστόσο, οι γλωσσικές προτιμήσεις των μαθητών διαφοροποιούνται για ποικίλους λόγους. Χαρακτηριστική η περίπτωση των ιταλικών, αλλά και των ισπανικών. Για παράδειγμα, το 2006, τα ιταλικά «απείλησαν» να εκτοπίσουν από την πρώτη θέση ακόμα και τα αγγλικά, αφού προσέλκυσαν πάνω από τους μισούς μαθητές ή ποσοστό 56%. Τα επόμενα σχολικά έτη, το ποσοστό των παιδιών που συνέχισε να επιλέγει ιταλικά άρχισε να μειώνεται. Πέρσι, περιορίστηκε στο 41,6%, ενώ φέτος έπεσε στο 32,7%. Από την άλλη, σταθερή παραμένει η άνοδος των ισπανικών που από το 19% έφτασε στο 37%.

Παρόλο που τα γαλλικά διδάσκονται στο Γυμνάσιο ως υποχρεωτικό μάθημα, όταν έρθει η ώρα να επιλέξουν οι μαθητές τις δύο ξένες γλώσσες που επιθυμούν, το ποσοστό τους είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με το 2006 (σχεδόν 16% τότε, έναντι 12,3% φέτος).

Όσο για τα γερμανικά, η μικρή αλλά σταδιακή αύξηση συνεχίζεται και έτσι το ποσοστό αυτών που τα επιλέγουν σκαρφάλωσε από το 3%, στο 8,5%. Πιθανός λόγος, το ενδιαφέρον μιας μερίδας μαθητών για σπουδές στη Γερμανία.



Διαβάστε περισσότερα...

Πιστόριους: Το χρονικό του τρόμου


Δείτε σε ένα εξαιρετικό και αναλυτικό γράφημα το χρονικό της δολοφονίας της Ρίβα Στέενκαμπ από τον Όσκαρ Πιστόριους.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Δουλεμπόριο ανέργων η κοινωφελής εργασία"


Σύγχρονο δουλεμπόριο ανέργων χαρακτηρίζει τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας η ένωση ιδιωτικών υπαλλήλων Ηρακλείου που εκφράζει τη συμπαράσταση της στους εργαζόμενους των προγραμμάτων αυτών που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

"Στα προγράμματα αυτά που λειτουργούν ως σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία που ανακυκλώνουν την ανεργία, οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα σε ποιόν κλάδο απασχολούνται (Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Οικοδόμοι, κλπ) αμείβονται με τον ίδιο εξευτελιστικό μισθό, χωρίς κανένα δικαίωμα" αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, οπως τονίζεται οι συμβασιούχοι των 5μηνων δεν είναι σκλάβοι κανενός ζητώντας την άμεση καταβολή των μισθών τους.

Τέλος η ένωση καλεί σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους στην απεργία της Τετάρτης που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας και στο δημαρχείο Μοιρών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...