Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Οι συνεταιρισμοί υπάγονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων δανείων


Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δέχτηκε την πρόταση της Εισαγγελέως, Ευτέρπης Κουτζαμάνη για τις αγροτικές εταιρείες.

Το πράσινο φως άναψε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ώστε μετά τους αγρότες να υπαχθούν υπό προϋποθέσεις στις ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και μεγάλες εταιρείες όπως Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης ή Ομόρρυθμες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα της γεωργίας.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ήρθε να επικυρώσει την εισήγηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη σύμφωνα με την οποία ο νόμος 3259/2004 που προβλέπει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών έναντι της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να υπάγονται και οι εταιρείες, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, κ.λπ.. Αυτές θα μπορούν να υπαχθούν, εφόσον:

1) προκύπτει ότι οι εταιρείες αυτές από της συστάσεως τους και σύμφωνα με την ιδρυτική τους πράξη (εταιρικό) έχουν ως κύρια δραστηριότητα τους την άσκηση της γεωργίας (όλα τα στάδια της γεωργικής και ζωικής εκμετάλλευσης, αγροτουριστικές, δασικές δραστηριότης, υδατοκαλλιέργειες, αλιεία, κ.λπ.)

2) είναι «κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης με νομική προσωπικότητα (σ.σ.: εταιρεία), από την άσκηση της οποίας αντλείται τουλάχιστον το 50% των συνολικών εισοδημάτων τους και

3) η πλειοψηφία του μετοχικού (εταιρικού) κεφαλαίου να ανήκει σε γεωργούς κατά κύρια απασχόληση.



Διαβάστε περισσότερα...

Δυο χρόνια περιμένουν τις εξετάσεις χιλιάδες απόφοιτοι των ΙΕΚ


Το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται το σχέδιο της ΚΥΑ για τις εξετάσεις πιστοποίησης.

Υπό επεξεργασία βρίσκεται το νέο σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης για τις εξετάσεις των αποφοίτων των ΙΕΚ το οποίο και υπεβλήθη στις 21 Μαρτίου του 2014. Τα παραπάνω αναφέρει σε απάντησή του το Υπουργείο Οικονομικών έπειτα από σχετική ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ κα Πατριανάκου.

Το προηγούμενο σχέδιο το οποίο είχε κατατεθεί στις 26 Απριλίου του 2013 δεν έλαβε την υπογραφή από το Υπουργείο Οικονομικών και επεστράφη ανυπόγραφο στον ΕΟΠΠΕΠ καθώς έπρεπε να γίνουν διορθώσεις-τροποποιήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χιλιάδες απόφοιτοι των ΙΕΚ περιμένουν τις εξετάσεις πιστοποίησης που έχουν να πραγματοποιηθούν εδώ και δυο χρόνια. Απαραίτητη προϋπόθεση για τον καθορισμό των ημερομηνιών διεξαγωγής των εξετάσεων είναι η έκδοση της ΚΥΑ. Μόλις δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων αναμένεται να καθοριστεί ο χρόνος διεξαγωγής των εξετάσεων από τον αρμόδιο φορέα που είναι ο ΕΟΠΠΕΠ. Με το Ν4229/2014 προβλέπεται ότι οι εξετάσεις για το τρέχον έτος θα πραγματοποιηθούν δύο φορές.



Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τις 30 Απριλίου η ημερομηνία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ


Τι αλλάζει με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών.

Τις έντονες διαμαρτυρίες φοροτεχνικών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων εισάκουσε τελικά το υπουργείο Οικονομικών και προχώρησε στην αλλαγή της ημερομηνίας υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση, με απόφαση του υφυπουργού, Γιώργου Μαυραγάνη, «ορίζεται ότι η περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα υποβάλλεται πλέον μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση».

Δηλαδή, πολύ απλά, η υποβολή της σχετικής δήλωσης του πρώτου τριμήνου της χρονιάς θα γίνει μέχρι τις 30 Απριλίου.



Διαβάστε περισσότερα...

«Εικονικοί νονοί» για καλό σκοπό


Ελλάδα και ομογένεια δίπλα στα παιδιά των Χωριών SOS Ελλάδας.

Πασχαλινά δέματα γεμάτα αγάπη για 160 παιδιά οικογενειών που δοκιμάζονται από την κρίση, έστειλαν πολίτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και ομογενείς που ζουν σε χώρες όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία.

Όλοι μαζί έγιναν «εικονικοί νονοί» στο πλαίσιο της δράσης «Ένα παιδί περιμένει εσένα για να κάνει Ανάσταση» που υλοποίησε το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής των Παιδιών Χωριών SOS Ελλάδας.

«Έχουμε ήδη παραλάβει και παραδώσει τα περισσότερα πακέτα, περιμένουμε κάποια ελάχιστα για να τα παραδώσουμε» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η συντονίστρια του Κέντρου, κοινωνική λειτουργός Σουζάνα Μουρατίδου, απευθύνοντας ευχαριστίες σε όσους ανταποκρίθηκαν και «μας βοήθησαν να τη φέρουμε τη δράση εις πέρας». Τόνισε δε, ότι μέχρι τη Μ. Τετάρτη θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση όλων των δεμάτων στα παιδιά.

Η συγκεκριμένη δράση αφορούσε 160 παιδιά -από βρέφη ενός έτους μέχρι και εφήβους 16 και 17 ετών- που περιμένουν από τους νονούς ένα δέμα με όσα δίνει ένας νονός στο βαφτιστήρι του: μία λαμπάδα, ένα τσουρέκι, ένα αυγό και ένα δώρο ή δώρα.

Η δράση υλοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πέρυσι αφορούσε 120 με 130 παιδιά. Την περασμένη χρονιά, η συμμετοχή του κόσμου ήταν τόσο ικανοποιητική που το Κέντρο ετοίμασε και διέθεσε πασχαλινά πακέτα και στα παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS στο Αρίστηνο.

Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής (www. sosvillages.gr) ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2012 σε ιδιόκτητο ακίνητο που αποτελεί δωρεά της οικογένειας Εμμανουήλ Νικολαΐδη και είναι η μοναδική δομή στην ευρύτερη περιοχή που προσφέρει ολοκληρωμένες ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στην κατεύθυνση της πρόληψης.

Η δράση του πλαισιώνεται από μια δραστήρια τοπική ομάδα εθελοντών και φίλων SOS. Με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Κέντρο προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 100 και πλέον παιδιά και είναι σε άμεση σχέση με το αντίστοιχο Κέντρο του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης στην Αλεξανδρούπολη.



Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για τις μετεγγραφές από το Υπουργείο Παιδείας


Τι γίνεται σε περίπτωση που αδυνατούν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά.

Διευκρινίσεις για τα δικαιολογητικά των φοιτητών που έλαβαν μετεγγραφή απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα στο έγγραφο αναφέρονται τα ακόλουθα:

Κατόπιν μεγάλου αριθμού αιτημάτων που έλαβαν οι υπηρεσίες μας από ενδιαφερόμενους φοιτητές και Γραμματείες Σχολών σχετικά με την κατάθεση δικαιολογητικών για τη μεταφορά θέσης, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Αναφορικά με τους φοιτητές που βρίσκονται ήδη στους επιτυχόντες μεταφοράς θέσης με βάση το εισοδηματικό κριτήριο(παρ. 7, άρθρο 3 της Φ1/182016/Β3/28-11-2013,( 3030 Β΄) και αδυνατούν να προσκομίσουν για έλεγχο τα δικαιολογητικά για τα οποία είχαν δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της υποβολής της ηλεκτρονικής τους αίτησης, δεν είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη εφόσον δεν επηρέασαν τη σειρά επιτυχίας τους.

Από την ευνοϊκή αυτή μεταχείριση θα εξαιρεθούν όσοι είχαν δηλώσει την κατηγορία του διπλασιασμού εισοδήματος –στην περίπτωση που αυτό αποτέλεσε κριτήριο για τη σειρά κατάταξης.

Η κάθε Γραμματεία πρέπει να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους φοιτητές προκειμένου να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκληρώνεται μέχρι τις 30 Απριλίου η απογραφή των ΝΠΙΔ


Μετά την απογραφή των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου ακολουθεί και η ένταξή τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής.

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ζητά την ολοκλήρωση της απογραφής των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μέχρι τις 30 Απριλίου, η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Ταυτόχρονα το υπουργείο επισημαίνει ότι «η αδυναμία τήρησης αυτής της προθεσμίας αποτελεί παράβαση της εν λόγω υποχρέωσης».

Σημειώνεται δε στην εγκύκλιο, ότι μετά την απογραφή των ΝΠΙΔ ακολουθεί και η ένταξή τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής (ΕΑΠ).

Όπως αναφέρεται, τίθενται αυστηρές κυρώσεις για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου που παρεκκλίνουν από την υποχρέωση απογραφής στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και από την ένταξη στο σύστημα πληρωμών της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (ΕΑΠ).

Ειδικότερα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνει:

«Ως προς τα νομικά πρόσωπα: για όσο διάστημα παρατηρείται παρέκκλιση από την απογραφή στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και από τη διαδικασία πληρωμής μέσω ΕΑΠ, αναστέλλεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η επιχορήγηση ή απόδοση πόρων ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Επιπροσθέτως, για τις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ του Κεφαλαίου Α’ του ν. 3429/2005, καθώς και για τα ΝΠΔΔ, για όσο διάστημα παρατηρείται η ανωτέρω παρέκκλιση, επιπλέον των ανωτέρω, αναστέλλεται η καταβολή των αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η επί δίμηνο μη συμμόρφωση και η εξακολούθηση παρέκκλισης από τη διαδικασία πληρωμής μέσω ΕΑΠ που διαπιστώνεται από τον αρμόδιο κάθε φορά φορέα επιφέρει την αυτοδίκαιη παύση της θητείας των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου».

Τέλος, με την εγκύκλιο καλούνται οι υπεύθυνοι για την απογραφή να μεριμνήσουν για την απογραφή των ΝΠΙΔ και των επιχειρήσεων υπουργείων, που δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμη και εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής της απογραφής, καθώς επίσης και πάσης φύσεων επιχειρήσεων των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, στην περίπτωση του υπουργείου Εσωτερικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαταλείπουν την Ελλάδα, για να δουλέψουν στο εξωτερικό


Φεύγουν πολλοί κάτοικοι της Μεσσηνίας για ένα καλύτερο αύριο.

Με εισιτήριο χωρίς επιστροφή αναζητούν ένα καλύτερο αύριο κάτοικοι της Μεσσηνίας.

Εικόνες της δεκαετίας του ’60 φέρνουν στο νου οι περιγραφές των ταξιδιωτικών πρακτόρων της Καλαμάτας αναφορικά με το νέο μεταναστευτικό κύμα, που παρατηρούν να εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο την τελευταία διετία.
Και είναι αρκετές δεκάδες κάθε μήνα οι Μεσσήνιοι που αναζητούν εισιτήρια χωρίς επιστροφή, σε χαμηλές τιμές, με την ελπίδα να βρουν δουλειά στο εξωτερικό.

Νέοι άνθρωποι, από 25 έως 35 ετών, επιστήμονες, με περισσότερα του ενός πτυχία πολλές φορές, ψάχνουν την τύχη τους στη Γερμανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Αγγλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, ακόμα και στο Κατάρ, στο Ντουμπάι και στο Αμπού Ντάμπι. Μαζί με όλους αυτούς τους νέους που επιλέγουν την ξενιτιά για να δουλέψουν κι ενδεχομένως να διαπρέψουν στον τομέα τους, φεύγουν και μεγαλύτεροι άνθρωποι μεμονωμένοι, εργάτες, ακόμα και πρώην επιχειρηματίες, για να δουλέψουν στη λάντζα εστιατορίων της Γερμανίας ή εργάτες σε μονάδες άλλων χωρών, με την ελπίδα τα δύσκολα να περάσουν γρήγορα για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα ξόδεψε χρήματα για να σπουδάσει τα παιδιά αυτά και φεύγουν στο εξωτερικό. Η Ελλάδα διώχνει καλά μυαλά», παρατηρεί ο τουριστικός πράκτορας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, ο οποίος εκτιμά πως δυστυχώς θα συνεχιστεί η φυγή από την Ελλάδα της κρίσης.


Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνδιάσκεψη για την προστασία ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή


Διοργανώνεται από την Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης.

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων και η αναζήτηση απαντήσεων στα ποικίλα ερωτήματα που τίθενται στην ψηφιακή εποχή σχετικά με την προστασία των ανηλίκων, καθώς και η ανάληψη κατάλληλων πρωτοβουλιών και δράσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό/διεθνές επίπεδο, συζητήθηκαν στη συνδιάσκεψη για «την προστασία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή» που διοργανώνει, σήμερα και αύριο, η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν έχει σημασία τι μέτρα θα πάρουν τα κράτη-μέλη και το πώς θα αυτορυθμιστούν τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης, αν δεν αναπτύξουμε υψηλό επίπεδο ψηφιακού αλφαβητισμού σε γονείς, δασκάλους και εκπαιδευτικούς» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίδραση των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας στους νέους και στην ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, και να περιορισθούν οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη σύγκλιση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας. «Το να διατηρήσουμε ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον για τα παιδιά και να διατηρηθεί η ελευθερία των χρηστών είναι ένα ερώτημα. Για να απαντήσουμε σε αυτό πρέπει να συνεργαστούμε όλοι» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις οικογένειες, το σχολείο, όλους τους άξονες που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση των νέων ανθρώπων και να δομήσουμε έναν διάλογο» είπε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης Γιάννης Παναγιωτόπουλος και μοιράστηκε την εμπειρία του από την εποχή που ήταν καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, σημειώνοντας τη σημασία γνώσης με τις πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. «Θα πρέπει να ορίσουμε δια νόμου ποια προγράμματα μπορεί ένας ανήλικος να χρησιμοποιεί. Δεν είναι θέμα ελευθερίας, αλλά θέμα προστασίας και δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη» υπογράμμισε.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να σφραγίσουμε το διαδίκτυο στα παιδιά» υποστήριξε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωσταντίνος Λουρόπουλος, τονίζοντας πως «για κάθε απειλή χρειάζονται ειδικά μέτρα σε τεχνικό, σε κοινωνικό και σε θεσμικό επίπεδο».

Την ανάγκη για ένα σταθερό περιβάλλον, με νομικές παρεμβάσεις για την προστασία των πολλών, τόνισε ο Κρις Ράτκλιφ, διαχειριστικός διευθυντής για το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Μπετίνα Μπρίγκμαν, επικεφαλής τηλεοπτικών υπηρεσιών στην EBU, μίλησε για την προώθηση οπτικοακουστικών παραγωγών με κατάλληλο περιεχόμενο για τους ανηλίκους, καθώς και για την ανάγκη παροχής προγραμμάτων υψηλού επιπέδου σε ποιότητα. «Πρέπει να στηρίξουμε τον μιντιακό αλφαβητισμό για να προστατεύσουμε τους ανηλίκους» είπε η κ. Μπρίγκμαν.

Την άποψη ότι η ευρωπαϊκή οδηγία δεν χρειάζεται να αλλάξει δραματικά, εξέφρασε ο Άνταμ Μινς, εκτελεστικός διευθυντής της COBA, περιγράφοντας το παράδειγμα και το πλαίσιο πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αν έχουμε ένα σωστό περιεχόμενο θα κάνουμε τον κόσμο καλύτερο» σημείωσε.

«Μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι και ανάγκη για προστασία των ανηλίκων, αλλά ας αναλογιστούμε τι χάνει η κοινωνία αν τα παιδιά φοβούνται να είναι οι εαυτοί τους» είπε η Κάθριν Μακάλιστερ, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο BBC, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρέπει να δημιουργήσουμε φραγμούς, αλλά να βοηθήσουμε τα παιδιά». «Οι δημόσιοι φορείς έχουν την υποχρέωση να δώσουν τις πληροφορίες για να βοηθήσουν τα παιδιά και τους γονείς» πρόσθεσε.

Η Τζοάνα Σανσέλ, από το υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας, μίλησε για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας στους παρόχους περιεχομένου, τονίζοντας την ανάγκη πρωτοβουλιών εκπαίδευσης στην ψηφιακή εποχή.

«Τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες ίσοι με τον δικό τους πολιτισμό» τόνισε ο Ιωσήφ Κληρονόμος από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, μιλώντας για την πρόσβαση των παιδιών με αναπηρία.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη Συνδιάσκεψη ήταν το θέμα της αρμοδιότητας του ελέγχου των κρατών-μελών και της επάρκειας του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου για την προστασία των ανηλίκων στο περιβάλλον της ψηφιακής σύγκλισης των ΜΜΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Μεταπτυχιακά για εκπαιδευτικούς στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Εισαγωγή χωρίς εξετάσεις και κόστος 2.500-3.000 ευρώ.

Άλλο ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που αφορά αποφοίτους καθηγητών σχολών καθώς και παιδαγωγικών τμημάτων προσφέρεται αυτή την περίοδο από το τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πρόκειται για το ΜΔΕ στα «Μοντέλα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών Μονάδων».

Οι αιτήσεις για το νέο ακαδημαϊκό έτος ξεκινούν στις 28 Απριλίου και ολοκληρώνονται στις 12 Μαΐου. Τα συνολικά δίδακτρα του προγράμματος ανέρχονται στα 2.500 ευρώ ενώ η διάρκειά του είναι 3 εξάμηνα με το τελευταίο εξ αυτών να διατίθεται για την εκπόνηση της διπλωματικής.

Η εισαγωγή στο εν λόγω μεταπτυχιακό δεν απαιτεί εξετάσεις. Αρμόδια επιτροπή θα εξετάσει τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων και σε συνδυασμό με τη συνέντευξη που έχει βαρύτητα 30% θα αποφασίσει για το ποιοι θα είναι οι 40 μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Για την επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών απαιτείται:

- Πτυχίο Πανεπιστημίου ή τμημάτων ΤΕΙ.

- Επαρκής γνώση (επίπεδο Β2) τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας, όπως αυτή πιστοποιείται από τα αποδεικτικά ξένης γλώσσας ή ελλείψει αυτών από γραπτή εξέταση στην κατανόηση και απόδοση ξενόγλωσσου επιστημονικού κειμένου.

- Επάρκεια στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω μεταπτυχιακό μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι από τη σχετική ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το μεταπτυχιακό «Μοντέλα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών Μονάδων» όσο και το μεταπτυχιακό στην «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» που παρουσιάζεται ακολούθως αναμένεται ότι θα παρέχουν παιδαγωγική επάρκεια αν και στην απόφαση που παρουσιάζεται ακολούθως αναφέρεται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις κατοχύρωσής της μόνο για όσους έχουν αποφοιτήσει και για όσους ενεγράφησαν το ακαδημαϊκό έτος 2013-14.

Σύμφωνα με την αριθμό Φ.12/733/1615520/Γ1 Υ.Α. (ΦΕΚ 2907 β΄/2013), τα μεταπτυχιακά του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα προγράμματα:

1. Μοντέλα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών Μονάδων,
2. Φύλο και νέα εκπαιδευτικά και εργασιακά περιβάλλοντα στην κοινωνία της πληροφορίας,
3. Περιβαλλοντική εκπαίδευση και
4. Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό,

πληρούν τις προϋποθέσεις κατοχύρωσης παιδαγωγικής επάρκειας για τους κατόχους του αντίστοιχου μεταπτυχιακού τίτλου, μόνον για όσους έχουν επιτυχώς αποφοιτήσει μέχρι σήμερα καθώς και για όσους ενεγράφησαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013−2014 και θα αποφοιτήσουν επιτυχώς.

Μεταπτυχιακό «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Άλλο ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που έχει καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων την 20η Ιουνίου του 2014 είναι αυτό της «Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης». Για την εισαγωγή των υποψηφίων σε αυτό δεν απαιτούνται εξετάσεις. Επιτροπή εξετάζει τα προσόντα των υποψηφίων όπως αυτά προκύπτουν από το φάκελο που καταθέτουν ενώ άλλο ένα κριτήριο είναι και αυτό της συνέντευξης. Το συνολικό κόστος του μεταπτυχιακού είναι 3.000 ευρώ.

1. Για την επιλογή των μ/φ που θα παρακολουθήσουν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης συνεκτιμώνται:

Τα ειδικά προσόντα των υποψηφίων, όπως αυτά προκύπτουν από τα δικαιολογητικά που έχουν κατατεθεί από τους/τις ίδιους/ες στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.

Τέτοια προσόντα είναι, το επιστημονικό και ερευνητικό έργο, που είναι δημοσιευμένο σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, το γενικότερο συγγραφικό έργο, η κατοχή και άλλων πανεπιστημιακών πτυχίων πέραν του πρώτου, η κατοχή περισσότερων από μιας ξένων γλωσσών κ.λπ. (βλ. παρακάτω).

Η απόδοση των υποψηφίων κατά τη διάρκεια προφορικής συνέντευξης.

2. Τα ειδικά προσόντα που είναι δυνατόν να μοριοδοτηθούν είναι τα εξής:

Η προπτυχιακή διπλωματική εργασία του/ης υποψηφίου/ας και η συνάφειά της με την ειδίκευση του Π.Μ.Σ. (έως 5 μόρια). Η εξακρίβωση της συνάφειας της προπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, εξασφαλίζεται από την Ε.Ε.Α. Η προπτυχιακή διπλωματική εργασία που κρίνεται ότι δεν είναι συναφής με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. μπορεί, στη συνέχεια, να αξιολογηθεί και να μοριοδοτηθεί ως επιστημονική εργασία δημοσιευμένη.

Η παρακολούθηση προπτυχιακών μαθημάτων σχετικών με την ειδίκευση του Π.Μ.Σ. (έως 10 μόρια).

Το ερευνητικό – επιστημονικό και συγγραφικό έργο του/της υποψηφίου/ας μπορεί να λάβει έως και 10 μόρια. Το ερευνητικό – επιστημονικό έργο του/της υποψηφίου/ας αξιολογείται και μοριοδοτείται, μόνο όταν αυτό είναι δημοσιευμένο σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ή σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων και σε συνάρτηση με τη συνάφειά του με την ειδίκευση του Π.Μ.Σ. Η εξακρίβωση της συνάφειας εξασφαλίζεται από την Ε.Ε.Α.

Τα πρόσθετα, πέραν του πρώτου, πτυχία Α.Ε.Ι. από πανεπιστήμια της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, μπορούν να λάβουν έως 10 μόρια ως εξής: Πέντε (5) μόρια αντιστοιχούν σε ένα Μ.Δ.Ε. και από τρία (3) και δύο (2) μόρια για κάθε δεύτερο και τρίτο πτυχίο Α.Ε.Ι. αντίστοιχα. Τα πτυχία πανεπιστημίων της αλλοδαπής μοριοδοτούνται, μόνον όταν είναι αναγνωρισμένα από το ΔΙΚΑΤΣΑ-ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμα με τα πτυχία που χορηγούνται από τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Η επάρκεια γνώσης μίας ξένης γλώσσας είναι υποχρεωτική και δεν μοριοδοτείται. Η επάρκεια γνώσης ξένων γλωσσών πέραν της υποχρεωτικής λαμβάνει έως 10 α. μ. (2 μόρια ανά γλώσσα). Για τη μοριοδότηση είναι αναγκαία η πιστοποίηση επάρκειας γνώσης της ξένης γλώσσας (το ίδιο ισχύει και για την υποχρεωτική γλώσσα).

Η επάρκεια πιστοποιείται με επικυρωμένο αποδεικτικό Ξένης Γλώσσας, σύμφωνα το παράρτημα Τίτλων Γλωσσομάθειας του Α.Σ.Ε.Π. το οποίο επισυνάπτεται πάντα στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ή εάν υπάρχει, αποδεικτικό λήψης πτυχίου από Ξενόγλωσσο Πανεπιστήμιο ή πτυχίο Ξενόγλωσσων Φιλολογιών).

Ελλείψει των παραπάνω αποδεικτικών, η επάρκεια γνώσης της ξένης γλώσσας θα πιστοποιείται με γραπτή εξέταση κατά τη διάρκεια της προσωπικής συνέντευξης.

Στη γραπτή εξέταση ελέγχεται η δυνατότητα κατανόησης επιστημονικών κειμένων συναφών με την ειδίκευση του Π.Μ.Σ.

Κάθε άλλο στοιχείο σχετικό με τα προσόντα των υποψηφίων (π.χ. επαγγελματική εμπειρία) μπορεί να λάβει έως 5 μόρια.

Ο βαθμός του πτυχίου που έχει καταθέσει ο/η υποψήφιος/α. Ο βαθμός λαμβάνεται υπόψη μόνο σε περίπτωση ισοψηφίας.

Το σύνολο των μορίων που είναι δυνατό να συγκεντρώσει ένας/μια υποψήφιος /α από τη διαδικασία αξιολόγησης των ειδικών προσόντων, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50 μόρια.

3. Προφορική συνέντευξη των υποψηφίων

Για την ολοκλήρωση της επιλογής των υποψηφίων στο Π.Μ.Σ. πραγματοποιείται προφορική συνέντευξη από την Ε.Ε.Α. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης εκτιμάται η γενικότερη συγκρότηση του υποψηφίου και άλλα πρόσθετα προσόντα, πέραν των ειδικών, όπως προσδιορίστηκαν παραπάνω, μεταξύ των οποίων, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η επιστημονική κατάρτιση κυρίως στα γνωστικά πεδία του Π.Μ.Σ., η κριτική και δημιουργική του/ της ικανότητα, η λοιπή ερευνητική δραστηριότητα, καθώς και τα κίνητρά του/της για την επιλογή του συγκεκριμένου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Ο ανώτατος αριθμός μορίων ο οποίος μπορεί να αποδοθεί σε ένα/μια υποψήφιο/α από την προφορική συνέντευξη, ανέρχεται στα 50.

Η προφορική συνέντευξη πραγματοποιείται σε θέματα ευρύτερου παιδαγωγικού επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος και αποβλέπει στη διαπίστωση:

- Της επαρκούς εξοικείωσης του/της υποψήφιου/ας, σε γνωστικά πεδία σχετικά με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ.

- Της γενικής επιστημονικής κατάρτισης του/της υποψήφιου/ας και της συγκρότησης της προσωπικότητάς του.

- Της κατοχής ειδικών δεξιοτήτων και χαρακτηριστικών ή της ανάληψης άλλων δραστηριοτήτων από τη μεριά του/της υποψηφίου/ας, στοιχεία τα οποία είναι δυνατό να διαδραματίσουν ρόλο στην ομαλή ένταξή του στο Π.Μ.Σ.

Περισσότερες πληροφορίες στην ανακοίνωση του προγράμματος



Διαβάστε περισσότερα...

Συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή ενόψει Πάσχα


Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εν όψει της εορτής του Πάσχα, θέλοντας να προστατέψει τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών, συνιστά στους καταναλωτές:

Nα προγραμματίσουν εγκαίρως τις αγορές για το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι, προκειμένου να έχουν δυνατότητα επιλογών ως προς την τιμή και την ποιότητα των διατιθέμενων αμνοεριφίων,

Nα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε προμηθευτές που διαφημίζουν την πώληση προϊόντων σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Οι συγκεκριμένοι οφείλουν να διαθέτουν εύλογες ποσότητες λαμβάνοντας υπόψη το είδος του προϊόντος, την κλίμακα διαφήμισης αυτού και την τιμή πώλησης. Εφόσον δεν είναι δυνατή η διάθεση εύλογων ποσοτήτων για εύλογο χρονικό διάστημα, οφείλουν να ενημερώνουν εκ των προτέρων τους καταναλωτές.

Στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές εντοπίσουν ότι τα προϊόντα που διαφημίζονται δεν είναι διαθέσιμα, καλούνται να υποβάλλουν τις καταγγελίες τους στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή μέσω της ιστοσελίδας www.1520.gov.gr ή καλώντας στη Γραμμή Καταναλωτή 1520.

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω:

1. Όλα τα σφάγια των αμνοεριφίων πρέπει να φέρουν την ωοειδή σφραγίδα που δηλώνει τη σήμανση καταλληλότητας.

2. Τα ελληνικά σφάγια αμνοεριφίων φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «Ελλάς».

3. Τα σφάγια Κοινοτικής προέλευσης φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ καθώς και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με τη χώρα προέλευσης.

4. Τα σφάγια που προέρχονται από τρίτες χώρες φέρουν υποχρεωτικά ωοειδή σφραγίδα χρώματος καφέ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με τη χώρα προέλευσης.

5. Κατά την πώληση των αμνοεριφίων πρέπει να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και να εξασφαλίζεται κατάλληλη θερμοκρασία στους χώρους συντήρησης. Γενικά όλα τα νωπά κρέατα πρέπει να βρίσκονται εντός ψυκτικών θαλάμων και να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5 °C.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή με στόχο τόσο την προστασία του καταναλωτή όσο και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, διενεργούν καθημερινά τακτικούς και έκτακτους ελέγχους ως προς την εφαρμογή των κανόνων ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται παραβάσεις επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις (διοικητικές και ποινικές).

Κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σημεία λιανικής πώλησης κρέατος (κρεοπωλεία, δημοτικές αγορές, σουπερμάρκετ κ.α.) επιβλήθηκαν 40 πρόστιμα συνολικής αξίας € 23.000 για παραβάσεις που σχετίζονται κυρίως με την τήρηση και τις ενδείξεις των πινακίδων που παρείχαν ελλιπή ή ψευδή ενημέρωση στους καταναλωτές.

Οι έλεγχοι από το Υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζονται εντατικά με σκοπό την αποφυγή κρουσμάτων παραπλάνησης και κερδοσκοπίας σε βάρος των καταναλωτών.



Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τις 25 Απριλίου η επιστροφή φόρου στα νομικά πρόσωπα


Εντολή Θεοχάρη στις εφορίες.

Αυστηρές εντολές στις εφορίες να εξοφλούν άμεσα στα νομικά πρόσωπα για τα οποία δεν θα πρέπει να γίνει φορολογικός έλεγχος τις επιστροφές φόρου παρέσχε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης με εγκύκλιό του.

Σε εγκύκλιο που απέστειλε στο πλαίσιο του χειρισμού των επιστροφών φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που διεκπεραιώνονται χωρίς έλεγχο, ο κ. Θεοχάρης ζητά από όλες τις υπηρεσίες να προβούν στην υλοποίηση των επιστροφών έως τις 25 Απριλίου 2014.

Για τις επιστροφές για τις οποίες απαιτείται έλεγχος, ζήτησε επίσης από τις υπηρεσίες να διενεργήσουν κατά προτεραιότητα τον έλεγχο για την χρήση 2010 λόγω επικείμενης παραγραφής της επιστροφής.

Στη σχετική εγκύκλιο σημειώνεται πως η πραγματοποίηση των ανωτέρω επιστροφών θα παρακολουθείται σε εβδομαδιαία βάση από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης.

Πρέπει να τονισθεί πως στο πρώτο τρίμηνο 2014 οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 703 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 356 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (347 εκατ. ευρώ).



Διαβάστε περισσότερα...

Επιζώντες του Μαραθωνίου της Βοστώνης ένα χρόνο μετά


Η δύναμη των λέξεων και των εικόνων - Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες.

Κλείνει αύριο ένας χρόνος από την επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί την ώρα της έκρηξης επέστρεψαν στη γραμμή του τερματισμού στέλνοντας το δικό τους μήνυμα τόσο με την παρουσία τους όσο και με τις λέξεις που είχαν γραμμένες στο σώμα τους.

Ο φωτογράφος Robert X. Fogarty του Dear World, ενός φωτογραφικού πρότζεκτ με μηνύματα γραμμένα στο σώμα, είναι πίσω από τα πορτραίτα των επιζώντων.

Σύμφωνα με τη Huffington Post ο Fogarty είχε την ιδέα να φωτογραφίσει επιζώντες του Μαραθωνίου της Βοστώνης όταν συναντήθηκε με τον δρομέα Dave Fortier, που είχε γράψει τη λέξη «healing» στο πλάι του κεφαλιού του.

Τότε ο Fogarty προσέγγισε κι άλλους επιζώντες ρωτώντας αν θέλουν να μοιραστούν τα δικά τους μηνύματα.

Παρότι αρκετοί αρνήθηκαν την προσφορά του, κάποιοι δρομείς και παρευρισκόμενοι, δέχθηκαν.

Δείτε τις φωτογραφίες

Celeste Corcoran


Sydney and Celeste Corcoran


Allison Elliot


Leanne Yanni


Alyssa & Brittany Loring


Lee Ann Yanni


Heather Abbott


Michael Bourgault


David Yepez


Sydney Corcoran


Elizabeth Bermingham


Nick Yanni


Roseann Sdoia


David Fortier



Για όλες τις φωτογραφίες του Fogarty από τους επιζώντες του Μαραθωνίου και την ιστορία του καθενός διαβάστε εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατέρρευσε δύο φορές στο δικαστήριο ο Πιστόριους


Σκληρή αντεξέταση του παραολυμπιονίκη.

Δύο φορές χρειάστηκε να διακοπεί η σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου στην Πρετόρια όπου δικάζεται ο Όσκαρ Πιστόριους, καθώς δύο φορές ο παραολυμπιονίκης «έσπασε» κατά την αντεξέτασή του από τον σκληρό εισαγγελέα.



Ο Τζέρι Νελ, επονομαζόμενος «πίτμπουλ» τον κατηγόρησε πως ψεύδεται. «Σήμερα θα αποδείξω πως η δική σου εκδοχή για τα γεγονότα δεν είναι αληθινή. Την κατασκεύασες, επινόησες την ιστορία σου», τόνισε.

Ερωτηθείς για τη στιγμή του πυροβολισμού ο παραολυμπιονίκης είπε πως άκουσε τον θόρυβο και δεν είχε χρόνο να τον επεξεργαστεί κι έτσι πυροβόλησε από φόβο.

«Ήξερες ακριβώς τι έκανες, πυροβόλησες τη Ρίβα», απάντησε η εισαγγελέας.


Διαβάστε περισσότερα...

Γεννητούρια μέσα σε περιπολικό!


«Μαιευτήρας» ο... μπαμπάς.

Όταν έπιασαν τη γυναίκα του αστυνομικού Mario Ochoa, Ryan, οι πόνοι της γέννας, το ζευγάρι θεώρησε πως θα έχει λίγο χρόνο, τόσο όσο να προλάβει να φτάσει στο μαιευτήριο. Άλλωστε στο πρώτο τους παιδί ο τοκετός της Ryan διήρκεσε 30 ώρες.



Το δεύτερο παιδί, όμως, φαίνεται πως είχε… άλλο πρόγραμμα.

Την ώρα που πήγαιναν στο νοσοκομείο, στη Χαβάη, οι συσπάσεις γίνονταν όλο και πιο δυνατές. «Είπα στη Ryan, αν μπορείς να κρατηθείς, σχεδόν φτάσαμε. Ειδοποίησα τηλεφωνικά να έχουν έτοιμο ασθενοφόρο», περιγράφει ο ευτυχής πατέρας.

Σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την κλινική, το ζευγάρι συνειδητοποίησε πως το μωρό δεν μπορούσε να περιμένει άλλο. Ο αστυνομικός σταμάτησε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, φόρεσε ένα ζευγάρι γάντια και λίγα λεπτά μετά κρατούσε στα χέρια του την μικρή Marcella Kahealani, που γεννήθηκε στο πίσω κάθισμα του περιπολικού του και \
ζύγιζε σχεδόν τέσσερα κιλά.

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα», δήλωσε, «ίσα που φόρεσα τα γάντια μου, η Ryan είπε ‘πρέπει να σπρώξω’ και αμέσως εμφανίστηκε το κεφάλι».

Ο Ochoa καθάρισε το πρόσωπο της κόρης του και κάλυψε την ίδια και τη Ryan με μια κουβέρτα μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Νέα προβλήματα για τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης - Δώστε τέλος στην αγωνία των γονέων και κηδεμόνων των ατόμων με αναπηρία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14.04.2014

Νέα προβλήματα δημιουργούνται για τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, παρά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του άρθρου 46 του ν. 3918/2011 με την οποία καθορίστηκε το ύψος του νοσήλιου - τροφείου για τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης (ΣΥΔ).

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και η ΠΟΣΓΚΑμεΑ λαμβάνουν συνεχώς μηνύματα αγωνίας από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ που λειτουργούν ΣΥΔ, ενώ η ΣΥΔ Ατόμων με Αναπηρία «Αλκυόνη» της Ναυπάκτου έχει ήδη αναγγείλει την αναστολή λειτουργίας της.

Στην υπ’ αριθ. Φ0/85/οικ. 01.04.2014 επιστολή που κατέθεσε η Γενική Διεύθυνση Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ προς τη Δ/νση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του Υπουργείου Υγείας, θέτει ερωτήματα σχετικά με την υποχρέωση από μέρους του ΕΟΠΥΥ για την καταβολή νοσήλιου - τροφείου στις ΣΥΔ, κάτι που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία των τελευταίων!

Το θέμα της χρηματοδότησης των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, που αποτελούν τις βασικότερες δομές για την αντιμετώπιση της «ιδρυματοποίησης» και της «περιθωριοποίησης» ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Εξυπηρετούν το πρωταρχικό δικαίωμα για ανεξάρτητη διαβίωση κάθε ατόμου και στοχεύουν στην ανάπτυξη και στη διατήρηση στο μέγιστο βαθμό των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ατόμων, έτσι ώστε να διαβιούν όσο το δυνατό πιο αυτόνομα και ενεργά στο φυσικό περιβάλλον της κοινωνίας. Οι ΣΥΔ έχουν επίσης ως στόχο την αποφυγή της περιθωριοποίησης ή της ιδρυματοποίησης των ατόμων με νοητική αναπηρία όταν το στενό οικογενειακό περιβάλλον αδυνατεί για οποιοδήποτε λόγο να υποστηρίξει την διαβίωσή τους.

Δυστυχώς έως και σήμερα, οι πολιτικές που αφορούν στη στήριξη της λειτουργίας των ΣΥΔ Ατόμων με Αναπηρία θυμίζουν το «Γιοφύρι της Άρτας».

Η εξεύρεση κάθε δυνατής λύσης για τη διασφάλιση της λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας και των θεσμών της.

Η επιστολή στα αρμόδια υπουργεία επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 100 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 133 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν τα ΑμεΑ


Άκαρπη η συνάντησή τους με αξιωματούχο του υπουργείου Εργασίας.

Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν τα άτομα με ειδικές ικανότητες.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συνομίλησε σήμερα με αξιωματούχο του υπουργείου Εργασίας, όπου είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα, χωρίς όμως να πάρει ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Γι’ αυτό, όπως τόνισαν, θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».




Διαβάστε περισσότερα...

Πότε θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα


Τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου, θα καταβληθεί η προκαταβολή των οικογε­νειακών επιδομάτων, που θα αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2014, για τους δικαι­ούχους που ήδη εισέπραξαν τα επιδόματα του 2013.

Ο αριθμός των δικαιούχων είναι 669.702 και θα καταβληθεί το ποσό των 136.817.889 ευρώ.

Για την απόδοση του πρώτου τριμήνου δεν προαπαιτείται η υποβολή εντύ­που Α21 με βάση τη νέα κοινή υπουργική απόφαση, που υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου και τον υφυπουργό Οικο­νομικών, Γιώργο Μαυραγάνη.

Το ποσό της προκαταβολής θα είναι ίσο με αυτό που θα ελάμβανε ο δικαιούχος για το πρώτο τρίμηνο με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1, που υπέβαλε για το προηγούμενο έτος, όπως αυτό αναπροσαρμόζεται, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία.

Τονίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 9 της σχετικής κοινής υπουργικής απόφα­σης, η δοθείσα προκαταβολή του πρώτου τριμήνου θα συμψηφίζεται με το ποσό που θα προκύπτει, μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1 τρέχοντος έτους και την αίτηση Α21 από το δυνητικά δικαιούχο. Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης Α21 εντός της νόμιμης προθεσμίας, τα ποσά που προκα­ταβλήθηκαν αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, σύμφωνα με τις κεί­μενες διατάξεις, εκτός αν ο υπόχρεος, εν τω μεταξύ, τα επιστρέψει οικειοθελώς στον ΟΓΑ, που ορίστηκε ως φορέας απόδοσης με βάση την προβλεπόμενη δια­δικασία.

Επίσης, ταυτόχρονα με την έναρξη της υποβολής του Ε1 ήδη από τις 20 Μαρτίου 2014, ξεκίνησε και η διαδικασία υποβολής του εντύπου Α21 για τα οικο­γενειακά επιδόματα του έτους 2014. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση-δήλωση Α21 μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του περι­βάλλοντος TaxisNet και, αφού έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δή­λωση (Ε1).

Διευκρινίζεται ότι, όσοι υπέβαλαν αίτηση το έτος 2013 για τη χο­ρήγηση οικογενειακών επιδομάτων, πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδικα­σία, διορθώνοντας ή συμπληρώνοντας στο Α21 τυχόν αλλαγές, που εμφανίζουν τα στοιχεία τους. Μετά την οριστική υποβολή του Α21, οι ενδιαφερόμενοι μπο­ρούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους και για τα τυχόν δικαι­ολογητικά που πρέπει να αποστείλουν στον ΟΓΑ, μέσω της ειδικής εφαρμογής με τίτλο: «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων», που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (http://www.oga.gr).

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης: «Η ελληνική οικογένεια και η στήριξή της αποτελεί προτεραιότητα για την κυ­βέρνηση. Σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, προχωρήσαμε σε μία ακόμη ση­μαντική απόφαση για το οικογενειακό επίδομα, ώστε να δοθεί νωρίτερα στους δικαιούχους. Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θέσπισε το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, με το οποίο αναμορφώθηκε το καθεσ­τώς των προϋφιστάμενων, πολυάριθμων οικογενειακών επιδομάτων, με σκοπό τον εξορθολογισμό και την αντικατάστασή τους από ένα ενιαίο επίδομα που κα­ταβάλλεται από το πρώτο παιδί με εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης, η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας, Έφη Μπέκου, τόνισε τα εξής: «Η αναθεώρηση του συστήματος των οικογενειακών επιδομάτων από το 2013 ανταποκρίνεται στην ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης των κοινωνικών παρο­χών με στοχευμένο τρόπο και σε όσους αποδεδειγμένα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη συνδρομής από την πολιτεία.

Για το λόγο αυτό, ο νέος θεσμός των οικογενειακών επιδομάτων, που θεσμοθε­τήθηκε από το υπουργείο, έχει καθολικά χαρακτηριστικά, απευθύνεται σε όλες τις ελληνικές οικογένειες ανεξάρτητα από εργασιακή ή άλλη κατάσταση με δύο βασικά κριτήρια, την εισοδηματική κατάσταση και τα εξαρτώμενα τέκνα».



Διαβάστε περισσότερα...

Συντάξεις: Ποιοι ωφελούνται σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες


Δωρεάν χρόνο ασφάλισης μέχρι 14 μήνες για κάθε παιδί μπορούν να συνυπολογίσουν για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι. Ο χρόνος αυτός είναι 2 μήνες πριν από τον τοκετό και 3 μήνες μετά, ενώ στην περίπτωση που δεν κάνουν χρήση μειωμένου ωραρίου δικαιούνται να πάρουν το διάστημα αυτό ως άδεια μητρότητας με αποδοχές, που φτάνει τους 9 μήνες. Ο χρόνος των 9 μηνών είναι συντάξιμος καθώς καταβάλλονται εισφορές.

Οι χρόνοι αυτοί συνυπολογίζονται τόσο για τη 15ετία όσο και για την 25ετία. Έτσι, μια εργαζόμενη στο Δημόσιο με δύο παιδιά, που έκανε χρήση όλης της άδειας μητρότητας (5+9 μήνες για κάθε παιδί), κερδίζει 28 μήνες, δηλαδή 2,3 έτη και συμπληρώνει τη 15ετία με 12,9 έτη πραγματικής υπηρεσίας.

Ενώ για την 25ετία, θα χρειαστεί 22,9 έτη πραγματικής εργασίας.

Το κέρδος είναι διπλό καθώς για τους χρόνους αυτούς το κόστος είναι μηδενικό για τους ασφαλισμένους. Πέραν αυτών οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τέκνο ηλικίας κάτω των ετών μπορούν με αίτησή τους και χωρίς γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, να πάρουν άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι 2 έτη. Συνυπολογίζεται για σύνταξη αλλά κατόπιν εξαγοράς.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βεβαιώσεις από τον υπολογιστή για στρατιωτικούς


Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη της υπηρεσίας Ηλεκτρονικής Διάθεσης βεβαιώσεων, στόχος της οποίας είναι η κεντρική διάθεση του συνόλου των βεβαιώσεων που δικαιούνται τα στελέχη και το συνταξιοδοτούμενο προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Με τον τρόπο αυτό και οι δικαιούχοι θα διευκολύνονται στην παραλαβή των βεβαιώσεων και θα εξοικονομηθούν πόροι για να κατευθυνθούν σε άλλες ανάγκες.

Στο εξής ο κάθε δικαιούχος θα έχει πρόσβαση μέσω κωδικού στις βεβαιώσεις που επιθυμεί από τον προσωπικό του υπολογιστή.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στην παρούσα έκδοση του πληροφοριακού συστήματος, είναι διαθέσιμες:

α. Οι βεβαιώσεις αποδοχών, οικονομικού έτους 2014 (χρήση έτους 2013), για το εν ενεργεία και συνταξιοδοτούμενο προσωπικό που μισθοδοτήθηκε από τον Οικονομικό Λογιστικό Κέντρο του Στρατού (ΟΛ.ΚΕ.Σ.),

β. Οι βεβαιώσεις οικονομικής ενίσχυσης, οικονομικού έτους 2014 (χρήση έτους 2013), για τους μερισματούχους του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού (ΕΚΟΕΜΣ),

γ. Τα αναλυτικά φύλλα μισθοδοσίας, του εν ενεργεία στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, που μισθοδοτείται από το Οικονομικό και Λογιστικό Κέντρο του Στρατού (ΟΛ.ΚΕ.Σ.)

Σύντομα, μέσω του πληροφοριακού συστήματος, θα είναι διαθέσιμες και οι ετήσιες βεβαιώσεις βιβλιαρίων υγείας, αρμοδιότητας της διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΥΓ).

Το λογισμικό σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Κέντρο Πληροφορικής Υποστήριξης Ελληνικού Στρατού (ΚΕΠΥΕΣ), σε υλοποίηση επιχειρησιακών απαιτήσεων των ΟΛΚΕΣ και ΕΚΟΕΜΣ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναστέλλουν για δύο μέρες τις στάσεις εργασίας οι σιδηροδρομικοί


Αναστέλλουν τις προγραμματισμένες για αύριο Μεγάλη Τρίτη και μεθαύριο Μεγάλη Τετάρτη τρίωρες στάσεις εργασίας στις επιβατικές αμαξοστοιχίες, οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο, προκειμένου να διευκολυνθεί το επιβατικό κοινό στις μετακινήσεις του με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις του ομίλου (ΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και αναμένοντας την οριστικοποίηση της συνάντησης με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τονίζει ότι αναστέλλει τις παραπάνω τρίωρες στάσεις, αλλά θα πραγματοποιηθούν οι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες στις εμπορικές αμαξοστοιχίες, από σήμερα έως και την Κυριακή την Πάσχα, καθώς και οι τρεις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα και Δευτέρα του Πάσχα (19, 20, 21 Απριλίου) όλου του προσωπικού του ομίλου ΟΣΕ.

Οι σιδηροδρομικοί διεκδικούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2014 και προσλήψεις προσωπικού για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των εταιρειών του ΟΣΕ, ενώ παράλληλα εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ.



Διαβάστε περισσότερα...

Παραδίδεται ο νέος δρόμος Ναύπλιο-Λυγουριό


Τα εγκαίνια του νέου δρόμου Αρκαδικό - Χάνι Μερκούρη Αργολίδας θα πραγματοποιηθούν την Μεγάλη Τετάρτη.

Με την παράδοση αυτού του οδικού άξονα στη κυκλοφορία και τη σύνδεσή του με το τμήμα Χάνι Μερκούρη- Λυγουριό, παραδίδεται ολοκληρωμένος στην κυκλοφορία ο οδικός άξονας Αρκαδικό- Λυγουριό, μήκους 12 χιλιομέτρων νέας χάραξης, ο οποίος παρακάμπτει τα χωριά Αρκαδικό, Γιαννουλέικα και Λυγουριό, μειώνοντας κατά δεκαπέντε λεπτά της ώρας τη διαδρομή Ναύπλιο- Λυγουριό, ενώ αυξάνει σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας των διερχόμενων οδηγών.

Η ολοκλήρωση του νέου δρόμου Αρκαδικό- Χάνι Μερκούρη, μήκους 8 χιλιομέτρων, χρηματοδοτήθηκε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, από το ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 7,2 εκατ. ευρώ, ενώ κόστισε τελικά 4,6 εκατ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Κάνει τον γύρο της Μεσογείου με καγιάκ


Στην Σύρο, βρέθηκε ο Dov Neimand, ο οποίος κάνει το ταξίδι της ζωής του, προσπαθώντας να διασχίσει με καγιάκ το γύρο της Μεσογείου. Ο Dov είναι από το Ισραήλ και ξεκίνησε το ταξίδι του πριν από 4 μήνες από την Ισπανία. Ήδη έχει κάνει το γύρο της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας ενώ το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στην Ελλάδα.



Όπως αναφέρει το cyclades24.gr, σημειώνεται ότι στην Σύρο δεν παρέμεινε για πολύ, καθώς επέστρεψε στον Πειραιά με πλοίο προκειμένου να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και να περάσει το Πάσχα με την οικογένειά του. Ωστόσο, μετά τις γιορτές θα επιστρέψει στην χώρα μας προκειμένου να συνεχίσει το μακρύ ταξίδι και το γύρο της Μεσογείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκαν ακατάλληλα αρνιά στον Πειραιά


Εντατικούς καθημερινούς ελέγχους σε όλα τα σημεία παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας τροφίμων, ειδικότερα εκείνων που παραδοσιακά αυτές τις ημέρες παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, πραγματοποιεί η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα εξής: Όλα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα).

Επίσης, η έκθεση σφάγιων αμνοεριφίων εκτός ψυκτικών θαλάμων απαγορεύεται ακόμη και αν βρίσκονται εντός του χώρου του καταστήματος πώλησης. Απαγορεύεται η πώληση συκωταριών και εντέρων που έχουν αποψυχθεί, ενώ οι νωπές συκωταριές και τα έντερα δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και στα έντομα.

Εξάλλου, η μεταφορά των κρεάτων επιτρέπεται μόνο με οχήματα-ψυγεία εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια καταλληλότητας από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών.

Στο μεταξύ, στη δέσμευση 96 αρνιών συνολικού βάρους 1.200 κιλών, προέλευσης Βουλγαρίας, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, μετά αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα, στη κεντρική κρεαταγορά του Ρέντη. Τα συγκεκριμένα σφάγια δεσμεύτηκαν καθώς οι σφραγίδες καταλληλότητας υγειονομικού κτηνιατρικού ελέγχου δεν ήταν ευκρινείς, αλλά ελλιπείς και ασαφείς, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Επίσης, σε κρεοπωλείο στην περιοχή της Νίκαιας, κατά διενεργηθέντα υγειονομικό έλεγχο, οι ελεγκτές δέσμευσαν για τους ίδιους λόγους ακόμη 10 αρνιά, επίσης προέλευσης Βουλγαρίας, συνολικού καθαρού βάρους 100 κιλών. Η περαιτέρω τύχη των δεσμευμένων αρνιών, θα κριθεί σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς.

«Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά δεν πρόκειται να σταματήσουν τους ελέγχους προκειμένου να προστατεύσουν τους καταναλωτές ειδικά αυτή την περίοδο που είναι αυξημένη η κίνηση στην αγορά του κρεάτων και ειδικότερα των αρνιών. Τα φαινόμενα εισαγωγής ακατάλληλων τροφίμων από χώρες του εξωτερικού θα αντιμετωπιστούν όπως προβλέπει ο νόμος, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενισχύονται οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ


Την Τρίτη 15 Απριλίου 2014, θα καταβληθούν από τον ΕΛ.Γ.Α. κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, ύψους 118.380,75 ευρώ, σε 209 παραγωγούς για προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).

Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν παραγωγούς των νομών: Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Ρεθύμνου, Σάμου και Χίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Έντομα ή... νεράιδες;


Ένας Βρετανός καθηγητής ισχυρίζεται ότι τα έντομα που απαθανάτισε με τη φωτογραφική του μηχανή δεν είναι συνηθισμένα και υπονοεί ότι ίσως να είναι και νεράιδες!



Ο John Hyatt, που είναι καθηγητής καλλιτεχνικών ερευνών στο Manchester Metropolitan University, τράβηξε τις φωτογραφίες στην περιοχή κοντά στο Lancashire και ονόμασε τη συλλογή του "Rossendale Fairies," αφού εκτίθενται στο μουσείο Whitaker στο Rossendale.

Όπως λέει ο ίδιος, οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν το σούρουπο. «Έβγαζα φωτογραφία το ηλιοβασίλεμα ανάμεσα στα δέντρα. Όταν μεγέθυνα τις φωτογραφίες στο στούντιο πρόσεξα αυτές τις μικροσκοπικές φιγούρες. Έπαθα ένα μικρό σοκ γιατί είναι σίγουρο ότι δεν μοιάζουν με τα έντομα που ξέρουμε. Μάλιστα αργότερα, ξαναβγήκα έξω και τράβηξα νέες φωτογραφίες από έντομα για να τις συγκρίνω. Φυσικά, δεν έμοιαζαν.»



Φυσικά κάποιοι σκεπτικιστές, όπως και η εντομολόγος Erica McLaughlin, δεν αποδέχονται την ερμηνεία του καθηγητή και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έντομα που ονομάζονται "midge".
«Αυτά τα μικροσκοπικά έντομα σχηματίζουν σμήνη όταν ζευγαρώνουν και τα αρσενικά «χορεύουν» στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν το αντίθετο φύλο» υποστηρίζει. «Έχουν λεπτά φτερά και μακριά πόδια».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικό χρήμα... στο Facebook


Το μεγάλο βήμα προς την προσφορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κάνει το Facebook, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times. Η σελίδα κοινωνικής δικτύωσης περιμένει το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές της Ιρλανδίας ώστε να δώσει στους «φίλους» της τη δυνατότητα να αποταμιεύουν χρήματα στο Facebook και να ανταλλάσσουν χρήματα με άλλους.

Συγκεκριμένα, το Facebook περιμένει από την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας έγκριση ώστε να γίνει οργανισμός «ηλεκτρονικού χρήματος». Έτσι θα μπορεί να εκδίδει μονάδες χρήματος που θα αντιπροσωπεύουν απαιτήσεις από την εταιρεία. Αυτό το ηλεκτρονικό χρήμα θα ισχύει σε όλη την Ευρώπη μέσω της διαδικασίας «passporting».

Το Facebook έχει επίσης ξεκινήσει διαπραγματεύσεις συνεργασίας με τουλάχιστον τρεις βρετανικές start up που προσφέρουν υπηρεσίες διεθνών μεταφορών χρημάτων μέσω κινητών τηλεφώνων. Πρόκειται για τις TransferWise, Moni Technologies και Azimo. Στην περίπτωση της τελευταίας μάλιστα το Facebook προσέφερε 10 εκατ. για να στρατολογήσει έναν από τους συνιδρυτές της εταιρείας.

Το μείζον θέμα ωστόσο, είναι κατά πόσο ο κόσμος θα εμπιστευθεί το Facebook με τα χρήματά του. Είναι μεγάλο το βήμα από την κοινωνική δικτύωση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, πόσο μάλλον όταν ήδη υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο Facebook.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτές είναι οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών


Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως είπαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός, Αθανάσιος Σκορδάς, σε εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ και στην προσπάθειά να επιβάλει όρους ανταγωνισμού, διαφάνειας και τάξης στη λειτουργία τους, προωθεί έξι παρεμβάσεις.

Όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας και πρόκειται ψηφιστεί έως το τέλος Απριλίου και αφορούν στα εξής:

1. Οι θέσεις των πωλητών των λαϊκών αγορών θα καθορίζονται με δημόσια κλήρωση.

2. Δίνεται η δυνατότητα πώλησης νέων κατηγοριών προϊόντων, όπως παραδοσιακά ζυμαρικά και αλλαντικά. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους πωλητές να διαθέτουν περισσότερες από μία κατηγορίες προϊόντων.

3. Προβλέπεται σαφής χωροταξικός διαχωρισμός μεταξύ των παραγωγών και των εμπόρων και διαμορφώνονται πλέον δύο ξεχωριστά τμήματα στις λαϊκές αγορές.

4. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις σε όλες τις κατηγορίες των παραπτωμάτων και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις. Για παράδειγμα, προβλέπεται τρίμηνη φυλάκιση για διάθεση μη ασφαλών τροφίμων. Επίσης, τρίμηνη φυλάκιση για απασχόληση μη ασφαλισμένου εργαζομένου και φυλάκιση ενός έτους για πώληση χωρίς άδεια.

5. Κωδικοποιείται το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά το υπαίθριο εμπόριο και σήμερα διατυπώνεται σε 15 νομοθετήματα.

6. Δημιουργείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και όλοι όσοι εκδίδουν άδειες λαϊκών αγορών είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι έλεγχοι στις λαϊκές αγορές, καθώς, το 2013, έγιναν 131.000 έλεγχοι και κατασχέθηκαν 10 εκατ. προϊόντα.

Στο μεταξύ, τον Οκτώβριο του 2014, θα επανεξετασθεί το σύνολο των αδειών λαϊκών αγορών με βάση τον προηγούμενο νόμο και βασική προϋπόθεση για την απόκτηση άδειας είναι η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Εφόσον ο ενδιαφερόμενος διαθέτει αυτές τις δύο ενημερότητες, προτεραιότητα έχουν οι άνεργοι και εντός των ανέργων, επιμέρους κατηγορίες, όπως οι ανάπηροι, οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι και οι Ρομά. Οι άδειες θα ανανεώνονται κατ' έτος με βασική προϋπόθεση πάντα τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Τέλος, σημειώνεται ότι καταργούνται οι ομαδικές άδειες για τα παζάρια και περιορίζεται ο χρόνος διεξαγωγής τους με ανώτατο όριο τις τρεις ημέρες, ενώ εξαιρούνται τα χριστουγεννιάτικα και πασχαλιάτικα παζάρια.



Διαβάστε περισσότερα...

Τριπλό ουράνιο «σόου» με ολική έκλειψη της Σελήνης


Απόψε και αύριο τρία θεαματικά γεγονότα θα συμβούν στον ουρανό με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει μία ολική Σεληνιακή έκλειψη, που όμως δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας, ενώ θα έχει προηγηθεί το πλησίασμα του Άρη στο κοντινότερο σημείο από τον πλανήτη μας εδώ και χρόνια, κάτι που θα είναι ορατό από την Ελλάδα.

Εξάλλου, απόψε (τυπικά το πρωί της Τρίτης ώρα Ελλάδος) θα υπάρχει πανσέληνος που λέγεται και «Πασχαλινή», καθώς είναι η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία. Η ημερομηνία της συγκεκριμένου πανσελήνου χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τον καθορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα, που γι’ αυτό είναι κινητή γιορτή. Φέτος, τόσο η Γρηγοριανή Πασχαλινή πανσέληνος, όσο και η Ιουλιανή Πασχαλινή πανσέληνος, πέφτουν μέσα στην ίδια εβδομάδα, οπότε υπάρχει κοινός εορτασμός του Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών Χριστιανών στις 20 Απριλίου.

Η ολική εξαφάνιση του δίσκου του φεγγαριού θα είναι ορατή κυρίως από τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον Ειρηνικό. Το φαινόμενο θα κρατήσει από τις 9 έως τις 12 το πρωί ώρα Ελλάδος της Τρίτης. Θα ακολουθήσουν άλλες εκλείψεις της Σελήνης στις 8 Οκτωβρίου φέτος και στις 4 Απριλίου και 28 Σεπτεμβρίου του 2015, σχηματίζοντας έτσι μια από τις «τετράδες» εκλείψεων που κατά καιρούς συμβαίνουν (και που μερικοί δεισιδαίμονες έχουν συσχετίσει με καταστροφές και δυστυχίες).

Απόψε κοιτάξτε ψηλά

Από την άλλη, λίγες ώρες νωρίτερα από την έκλειψη, σήμερα το απόγευμα στις 4 περίπου το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ο Άρης θα φθάσει σε απόσταση περίπου 92,4 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη (έναντι 150 εκατ. χλμ. που είναι η απόσταση Γης - Ήλιου) και απόψε το βράδυ θα φαίνεται τόσο φωτεινός όσο ο Σείριος, το λαμπρότερο άστρο του ουρανού. Θα είναι η κοντινότερη προσέγγιση του «κόκκινου» πλανήτη μετά το 2008, αν και πιο παλιά, το 2003, είχε πλησιάσει τη Γη ακόμη πιο κοντά, στα 55,7 εκατ. χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Space.com.

Ο Άρης είχε βρεθεί σε αντίθεση με τον Ήλιο στις 8 Απριλίου (δηλαδή είχε υπάρξει ευθυγράμμιση Άρη - Γης - Ήλιου), κάτι που συμβαίνει κάθε 26 μήνες. Τα δύο αστρονομικά φαινόμενα - ευθυγράμμιση πλανητών και κοντινότερο πλησίασμα- θα είχαν συμβεί την ίδια ημέρα και όχι με χρονική διαφορά περίπου μιας εβδομάδας, αν οι τροχιές των πλανητών περί τον Ήλιο ήσαν τελείως σφαιρικές και όχι ελαφρώς ελλειπτικές.



Για τους φίλους του ουρανού, στις 9 το βράδυ απόψε ώρα Ελλάδος, το φεγγάρι, λίγο πριν την έκλειψή του, θα περάσει μόλις τρεις μοίρες νότια του πολύ φωτεινού Άρη, οπότε τα δύο σώματα θα σχηματίσουν ένα ωραίο φωτεινό «ντουέτο» - εφόσον τα κατά τόπους σύννεφα επιτρέψουν την παρατήρηση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές αμνοεριφίων


Στα περσινά επίπεδα φαίνεται πως θα κινηθούν και φέτος οι τιμές των αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα, δηλαδή στα 5,50-6 ευρώ/κιλό στον παραγωγό και μεταξύ 7 και 9 ευρώ/κιλό για τους καταναλωτές.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Δημήτρης Καμπούρης, ζητά, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τους συναδέλφους του να παραμείνουν "σκληροί" στις διαπραγματεύσεις τους προκειμένου να πετύχουν καλύτερες συμφωνίες, "μιας και η έλλειψη στην αγορά ήδη φαίνεται", όπως λέει χαρακτηριστικά.

Καταγγέλλοντας για ακόμη μια φορά τις "μαϊμού", όπως λέει, προωθητικές κινήσεις των πολυεθνικών, υπογραμμίζει πως "δεν κάνουν μόνο κακό στους κτηνοτρόφους που περιμένουν τις εορτές του Πάσχα για να ρεφάρουν κάπως, αλλά κοροϊδεύουν με τον χειρότερο τρόπο το καταναλωτικό κοινό".

Καλεί δε, τόσο την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και την Πολιτεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι στα παζάρια που έγιναν σε Λαγκαδά, Δράμα και Κιλκίς, κτηνοτρόφοι και έμποροι δεν τα "βρήκαν" στις τιμές. Ωστόσο, οι κρεοπώλες έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να αγοράσουν αμνοερίφια στις περσινές τιμές, επισημαίνοντας πως θα δουλέψουν συντηρητικά και με παραγγελίες για να μην τους μείνει "εμπόρευμα στο ψυγείο".



Διαβάστε περισσότερα...