Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Αντί να βγάλει τρίχες, βγάζει... νύχια



Η τρομερή ασθένεια που καταστρέφει τη ζωή μιας νεαρής γυναίκας.

Η περίπτωση μιας 28χρονης γυναίκας από το Μέμφις των ΗΠΑ έχει προκαλέσει κατάπληξη και σύγχυση στους γιατρούς. Η περιπέτεια της Σανίνα Άισομ άρχισε το 2009, όταν υπέστη μια σοβαρή κρίση άσθματος.

Οι γιατροί της έδωσαν στεροειδή για να αντιμετωπίσουν τη δύσπνοια. Λίγο μετά τη χορήγηση των φαρμάκων, η νεαρή κοπέλα άρχισε να έχει φαγούρα σε όλο το σώμα. Οι γιατροί της έδωσαν άλλα φάρμακα, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για αλλεργική αντίδραση. Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώθηκε.

Η Σανίνα υποβλήθηκε σε ένα σωρό εξετάσεις. Αυτό που ανακάλυψαν οι γιατροί ήταν πέρα από κάθε φαντασία: στο δέρμα της Σανίνα δεν φύτρωναν πλέον τρίχες, αλλά... νύχια! Αυτό προκαλεί «ασφυξία» στο δέρμα της, το οποίο έχει χάσει την ελαστικότητα του και έχει γίνει δύσκαμπτο. Η άτυχη κοπέλα έχει χάσει τα μαλλιά της και είναι αναγκασμένη να φορά περούκα, ενώ οι πόνοι δεν της επιτρέπουν ούτε να περπατήσει άνετα.

Η περίπτωσή της είναι η πρώτη που καταγράφεται στα ιατρικά χρονικά και οι γιατροί είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι, καθώς δεν υπάρχει κανενός είδους θεραπεία.




Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνόπουλα μετανάστες



Τις βαλίτσες τους ετοιμάζουν το ένα μετά το άλλο τα Ελληνόπουλα καθώς η ανεργία έχει μετατρέψει την καθημερινότητα τους σε εφιάλτη.

Η εργασιακή αβεβαιότητα τους οδηγεί σε χώρες της βόρειας Ευρώπης , κυρίως τη Γερμάνια, για ένα καλύτερο αύριο.


Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1




Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ουρανός θα "βρέξει" αστέρια


Διάττοντες αστέρες Περσείδες θα εμφανιστούν στον ουράνιο θόλο του πλανήτη μας τη νύχτα του Σαββάτου και της Κυριακής.

Το αποκορύφωμά του φαινομένου, με έως 100 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αναμένεται τα ξημερώματα με μια «βροχή» μετεώρων που θα είναι ορατή, αν κοιτάξει κανείς στον ουρανό (βορειανατολικά) και εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα. Όσο πιο καθαρός είναι ο νυχτερινός ουρανός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα.

Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαινομενικά προέρχονται από μία περιοχή ανάμεσα στον αστερισμό του Περσέα και της Κασσιόπειας. Στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης και άλλα υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά (μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους Αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τετράχρονος πέθανε για να σώσει ένα κοριτσάκι



Ένας πραγματικός άγγελος από το Τέξας.
Ιδιαίτερη συγκίνηση έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο η ιστορία του 4χρονου Σάντερ Βέντο, ο οποίος θυσιάστηκε για να σώσει από πνιγμό ένα κοριτσάκι 3 ετών.

Την περασμένη Δευτέρα ο Σάντερ κολυμπούσε σε πισίνα στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, όταν είδε κοντά του το κοριτσάκι να πέφτει στο νερό, χωρίς να ξέρει κολύμπι. Αμέσως έσπευσε να βγάλει τη μικρούλα στην επιφάνεια. Ωστόσο, ο ίδιος έμεινε πολλή ώρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του.

Ο μικρούλης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όμως ήταν σε κώμα και η κατάστασή του κρίθηκε μη αναστρέψιμη.

Μετά από τέσσερις ημέρες, οι γονείς του μικρού πήραν την απόφαση να αποσυνδέσουν τα μηχανήματα που κρατούσαν το παιδάκι στη ζωή και να δωρίσουν τα όργανά του, με στόχο, ο θάνατος του τετράχρονου να αποτελέσει πηγή έμπνευσης γα περισσότερο κόσμο.

Το κοριτσάκι που έσωσε ο ηρωικός Σάντερ είναι καλά στην υγεία του.


Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμάζει ταινία για ΑμεΑ



Η ευαισθησία του Γιάννη Ζουγανέλη για τ’ άτομα με ειδικές ανάγκες είναι γνωστή, αφού οι γονείς του ήταν κωφάλαλοι.

Ο ηθοποιός ετοιμάζει μια ταινία, ενώ δεν δέχεται την ονομασία «άτομα με ειδικές ανάγκες». «Παιδιά με αναπηρία, αυτό είναι. Όλα τα άλλα είναι ψέματα. Με ειδικές ανάγκες ή ικανότητες, ντρεπόμαστε να πούμε την αλήθεια σε αυτή την χώρα. Αυτή η λέξη είναι παγκόσμια κατοχυρωμένη. Ποιες ικανότητες; Ένα παιδί που είναι τετραπληγικό τι ικανότητες έχει, τίποτα δεν μπορεί να κάνει. Είναι μια εξαιρετική ταινία, που χρηματοδοτήθηκε από εταιρείες και εμείς ανιδιοτελείς φυσικά, χρηματοδοτείται για να παίρνουν φάρμακα, τρόφιμα διάφορα ιδρύματα. Είναι μεγάλο θέμα ο κοινωνικός ρατσισμός», εξήγησε στο περιοδικό Λοιπόν.


Πηγή: http://www.tvkosmos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ενίσχυση της φωνής των ψυχικών πασχόντων


Την έκτη της συνάντηση, σε μια σειρά συναντήσεων σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποίησε χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), στα πλαίσια της προσπάθειάς της για την ενδυνάμωση των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης μίλησε στην Κρητική Επιθεώρησηγια την προσπάθεια που γίνεται αλλά και για τους στόχους που έχει θέσει η συνομοσπονδία. «Είναι μια πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η ΕΣΑμεΑ για την ενίσχυση της φωνής των ατόμων με ψυχικές αναπηρίες.

Ο στόχος είναι να ενδυναμώσουμε την παρουσία των ατόμων με ψυχική αναπηρία μέσα στα σωματεία μας και να δημιουργήσουν δικά τους σωματεία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε εθνική συνομοσπονδία ατόμων με ψυχική αναπηρία για να έχουν αυτά τα άτομα τη δική τους φωνή, τώρα, σε μια κρίσιμη περίοδο όπου είναι σημαντικό αυτοί οι χιλιάδες Έλληνες να μπορούν να βγουν στην κοινωνία, να μιλήσουν για τα θέματα τους και να μπορέσουν να αυτοεκπροσωπηθούν».

Το παρόν στη συνάντηση έδωσε ο κ. Δημήτρης Τσαχάκης, Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ του Ν. Ρεθύμνου, ο οποίος τόνισε τη σημασία που έχει για την πόλη η προσπάθεια που γίνεται για την αυτοεκπροσώπηση των ατόμων με ψυχική αναπηρία. «Η προσπάθεια αυτή είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα για το Ρέθυμνο που είναι ένας πολυπληθής νομός σε άτομα με ψυχική αναπηρία. Εμείς σαν σωματείο των ατόμων με αναπηρία, θα βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε αυτά τα άτομα να βγουν από την κοινωνική απομόνωση, από τον αποστιγματισμό τους και να προσπαθήσουν να αποκτήσουν μια ισχυρή φωνή ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».

Η ΕΣΑμεΑ διαθέτει σήμερα σημαντικά εργαλεία για την πραγματοποίηση των στόχων της το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει η ΕΣΑμεΑ και έχει ως στόχο την αυτοέκφραση και αυτοοργάνωση της ευπαθούς ομάδας των ατόμων με ψυχική αναπηρία, και την διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που ψηφίστηκε και από την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2012.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσαχάκης «στο Ρέθυμνο θα κάνουμε έναν πρώτο πυρήνα που θα προσπαθήσει να οργανώσει το κίνημα των ψυχικά ασθενών προκειμένου να πετύχουμε τον σκοπό της αυτοοργάνωσης και της αυτοεκπροσώπησης». Στις αρχές του χρόνου θα γίνει ένα ειδικό σεμινάριο επιμόρφωσης και εκπαίδευσης με κύριο στόχο του «να συγκεντρώσουμε γνώση απ’ όλον τον κόσμο για το πώς οργανώνεται αυτός ο χώρος, για την ικανότητα δικαιοπραξίας, να επιμορφωθούν τα στελέχη για να μπορούν με επάρκεια να εκπροσωπήσουν αυτό τον χώρο. Θέλουμε να κριθούμε από το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς με συγκεκριμένο και πρακτικό τρόπο», όπως δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης.


Διαβάστε περισσότερα...

"Μαϊμού" Γιατροί Χωρίς Σύνορα


Μετά την αναφορά κρουσμάτων παραπλανητικής χρήσης του ονόματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) από επιτήδειους που προσπαθούν να αποσπάσουν παρανόμως χρηματικά ποσά, η οργάνωση διαβεβαιώνει επισήμως ότι ουδεμία σχέση έχει με ανάλογες ενέργειες καθώς πάγια τακτική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι να μη διεξάγεται ποτέ έρανος για συλλογή χρημάτων είτε στο δρόμο είτε από πόρτα σε πόρτα.

«Οι ομάδες των εκπροσώπων μας που ενημερώνουν για τη δράση μας δεν δέχονται ποτέ χρήματα αλλά δίνουν έντυπα με τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς ώστε η διαδικασία χρηματοδότησης της οργάνωσης να είναι απολύτως διαφανής.»

Στα περιστατικά που έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής στην οργάνωση, οι εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι φορούν κονκάρδα ή ταμπελάκι με το λογότυπο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, και πωλούν προς 5 ευρώ περιοδικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μαζί με έντυπο υλικό άλλων οργανώσεων.

Οι περισσότερες από τις αναφορές περιστατικών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αφορούν περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα βλαστοκύτταρα στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας



Η χρήση τους βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης κατά 50%.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία οφείλεται σε εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου. Η αύξηση της ηλικίας, ο τραυματισμός και αυτοάνοσες παθήσεις που προσβάλουν τις αρθρώσεις αποτελούν τις κυριότερες αιτίες της οστεοαρθρίτιδας.

Αν και η ελάττωση του σωματικού βάρους και ο περιορισμός της καταπόνησης της άρθρωσης έχουν ευεργετική επίδραση στην εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε εξειδικευμένη θεραπεία αποκατάστασης της ακεραιότητας του χόνδρου.

Η ολική αρθροπλαστική και η χρήση συνθετικών τμημάτων της άρθρωσης αποτελούν μεθόδους θεραπείας, χαρακτηρίζονται όμως από μεγάλα κόστη, μεγάλο χρόνο αποκατάστασης και σωματική επιβάρυνση του ασθενή. Τα τελευταία χρόνια οι κυτταρικές θεραπείες έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και φαίνεται να ανοίγουν προοπτικές για ταχύτερη αποκατάσταση του χόνδρου και ελάττωση των επιπτώσεων στον ασθενή.

Ο χόνδρος αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της άρθρωσης, προστατεύει τα υποκείμενα οστά και η ακεραιότητα του συμβάλλει στην φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης. Δεν διαθέτει αιμοφόρα αγγεία για τη θρέψη του και δεν έχει ικανότητα αναγέννησης σε περίπτωση καταστροφής του.

Είναι επίσης γνωστό ότι η οστεοαρθρίτιδα η οποία προσβάλλει μια άρθρωση επιδρά καταστρεπτικά και στη συμμετρική της. 12,1% των Αμερικανών ηλικίας άνω των 25 ετών υποφέρουν από διαφορετικής βαρύτητας οστεοαρθρίτιδα και αυτό κοστίζει στην οικονομία το 2% του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος, της τάξης των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εδώ και αρκετά χρόνια σε νεαρούς ασθενείς που πάσχουν από τραυματική κάκωση του χόνδρου λαμβάνεται με αρθροσκόπηση τμήμα υγιούς χόνδρου, το οποίο μεταφέρεται και επεξεργάζεται στο εργαστήριο.

Από το τμήμα αυτό απομονώνονται υγιή χονδροκύτταρα τα οποία καλλιεργούνται με σκοπό τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την επίτευξη ενός αριθμού ανάλογου με την έκταση της βλάβης που θέλουμε να αποκατασταθεί. Στη συνέχεια τα χονδροκύτταρα συνδέονται σε ειδικά ικριώματα, για την σταθεροποίησή τους , και αρθροσκοπικά τοποθετούνται στο πάσχον τμήμα του χόνδρου. Τα χονδροκύτταρα στη συνέχεια αποκτούν συνοχή με τον υπόλοιπο χόνδρο και τελικά ο χόνδρος λειτουργεί φυσιολογικά.

Η μέθοδος αυτή είναι επιτυχής σε νεαρά και όχι σε ηλικιωμένα άτομα, λόγω της περιορισμένης δυνατότητας του πολλαπλασιασμού των χονδροκυττάρων, η οποία ελαττώνεται με την πάροδο της ηλικίας. Τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας σε ηλικιωμένους ασθενείς ή και σε εκείνους που δεν επιτευχθεί τελικά ικανός αριθμός χονδροκυττάρων μετά από βιοψία και καλλιέργεια, γίνεται χρήση βλαστοκυττάρων.

Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από το λιπώδη ιστό με λιποαναρρόφηση και καθοδηγούνται προς χονδροκύτταρα. Το λίπος συγκεντρώνεται στις αποθήκες του σώματος, από τις οποίες και αφαιρείται με τοπική αναισθησία με μια ασφαλή διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενή.

Το λίπος αποτελεί την πλουσιότερη πηγή μεσεγχυματικών κυττάρων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κρυοσυντηρούνται και να χρησιμοποιούνται τμηματικά σε μελλοντικές χρήσεις. Η χρήση του λίπους για τη λήψη βλαστοκυττάρων είναι παλιά και ασφαλής μέθοδος και έχει βοηθήσει σημαντικό αριθμό ασθενών.

Η χρήση των κυττάρων αυτών προσφέρει ανακούφιση και βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης κατά 50% στα 2/3 των ασθενών, ενώ το 40% των ασθενών εμφανίζει βελτίωση σε ποσοστό 75% στα επόμενα 1-2 έτη. Τα αποτελέσματα αυτά αναφέρονται στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

Μόνο το 8% των ασθενών αυτών χρειάστηκε να καταφύγει σε ολική αρθροπλαστική δύο έτη μετά την χρήση των βλαστοκυττάρων. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης των βλαστοκυττάρων του λίπους είναι ότι οι ασθενείς κινητοποιούνται γρήγορα, εντός 24 ωρών από την ενδοαρθρική χορήγηση, και δεν νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Δεν παρουσιάζουν φλεβικές θρομβώσεις και πνευμονική εμβολή, λόγω διαταραχών της πήξης του αίματος, οι οποίες αποτελούν συχνή και απειλητική για τη ζωή επιπλοκή σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική.

Τα βλαστοκύτταρα προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή και δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψης ή άλλων επιπλοκών λόγω ασυμβατότητας. Η αποκατάσταση της άρθρωσης του γόνατος με τα βλαστοκύτταρα θεωρείται περισσότερο επιτυχημένη σε σχέση με του ισχίου και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι καλύτερα εφ όσον η θεραπεία γίνεται στα πρώτα στάδια της νόσου.

Η άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου οστού, όπως και η αποκατάσταση του κατεστραμμένου μεσοσπονδύλιου δίσκου επίσης αντιμετωπίζονται με τη χρήση μεσεγχυματικών κυττάρων από το λίπος.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι «μύθοι» του καλοκαιριού



Λανθασμένες απόψεις που σχετίζονται με την υγεία και τη διατροφή.

Διαβάστε 5 διαδεδομένους μύθους για την υγεία και τη διατροφή που συνδέονται με το καλοκαίρι, αλλά δεν έχουν επιστημονική βάση.

Η ζέστη του καλοκαιριού «κόβει» την όρεξη

Ο οργανισμός αντιμετωπίζει τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αποβάλλοντας νερό μέσω της εφίδρωσης.

Κατά τη διάρκεια της πέψης αμέσως μετά από κάθε γεύμα, στο εσωτερικό του οργανισμού παράγεται επιπλέον θερμότητα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να προσαρμόζεται με μεγαλύτερη δυσκολία σε αυτές τις θερμοκρασίες. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα τροφής κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Η προσαρμογή στις κλιματικές συνθήκες της εποχής είναι άσχετη με το αίσθημα της όρεξης. Το αίσθημα της πείνας λειτουργεί κανονικά, απλά δεν έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα τα γεύματά μας.

Το καλοκαίρι επιβάλλεται να τρώμε μόνο βράδυ

Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι προτιμούμε να τρώμε βράδυ, επειδή δεν έχει τόση ζέστη, όση το μεσημέρι, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε όλη την ημέρα και το βράδυ να τρώμε τρία γεύματα μαζί.

Σε αυτήν την περίπτωση το φορτίο στο πεπτικό σύστημα είναι βαρύ και δεν διευκολύνεται η πέψη μας, προκαλώντας έτσι χειρότερη δυσφορία. Αποτέλεσμα η ποιότητα του ύπνου χειροτερεύει, ενώ έχουμε την τάση να τρώμε πολύ περισσότερο φαγητό.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που πρέπει να τρώμε. Πραγματικός σύμμαχος σε αυτό αποτελεί το αίσθημα της πείνας που μπορεί να μας ειδοποιήσει πότε ακριβώς πρέπει να φάμε.

Το καλοκαίρι πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο αλάτι

Η σύσταση είναι να καταναλώνουμε το καλοκαίρι τα φαγητά ελαφρώς αλατισμένα, επειδή το αλάτι συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών, άρα στην μικρότερη απώλειά τους λόγω ζέστης. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς τρώμε άφθονο αλάτι με το φαγητό μας όλο τον χρόνο.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να προσθέτουμε περισσότερο αλάτι το καλοκαίρι, αλλά μάλλον να τρώμε λιγότερο αλάτι τον χειμώνα!

Οι διατροφικές οδηγίες, άλλωστε, συνιστούν κατανάλωση 5 - 6 γραμμαρίων αλατιού καθημερινά (ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού), ενώ στην καθημερινότητα η ποσότητα αυτή ξεπερνά τα 10 γραμμάρια κατά μέσον όρο.

Ειδικά όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, πρέπει να τρώνε 3 γραμμάρια αλάτι την ημέρα. Συνεπώς οι αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν μπορούν αν λειτουργούν ως δικαιολογία για την κατάχρηση αλατιού.

Το φαγητό μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου, αν πρόκειται να το φάμε την ίδια μέρα

Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων. Επομένως, το μαγειρεμένο φαγητό, εφόσον έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πρέπει να συντηρείται στο ψυγείο, αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να αναπτυχθούν παθογόνα μικρόβια σε αυτό (να «χαλάσει» όπως λέμε) και να προκληθούν γαστρεντερικά προβλήματα.

Συνεπώς, ό,τι περισσεύει το μεσημέρι από το φαγητό, πρέπει να μπαίνει σύντομα μετά το μαγείρεμα στο ψυγείο.

Τα καλοκαιρινά φρούτα παχαίνουν, λόγω… περισσότερης ζάχαρης

Οι περισσότεροι τρέφουν την αντίληψη πως τα φρούτα του καλοκαιριού είναι πιο ελκυστικά άρα και πιο «αμαρτωλά».

Στην πραγματικότητα, μία μερίδα οποιουδήποτε φρούτου περιλαμβάνει 15 γραμμάρια σακχάρων ανά 80 γραμμάρια καρπού.

Αυτό σημαίνει πως η αμαρτία δεν κρύβεται ούτε στους υδατάνθρακες-σάκχαρα, ούτε στην ελκυστική γεύση, αλλά στην ποσότητα που συνηθίζουμε να τα καταναλώνουμε.

Οι συστάσεις ορίζουν την κατανάλωση φρούτων σε 3 – 6 φρούτα την ημέρα, ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του καθενός, όπου μία μερίδα φρούτου αντιστοιχεί σε μία φέτα καρπούζι ή πεπόνι, 2 βερίκοκα, ένα ροδάκινο ή 8-10 κεράσια ή σταφύλια.

Το παγωτό όταν λιώνει, χαλά και πρέπει να το αποφεύγουμε

Το παγωτό συντηρείται σε θερμοκρασίες ψύξης και πρέπει να καταλώνεται σύντομα αφού βγει από την κατάψυξη, ώστε να μην αναπτύσσονται μικρόβια.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εάν λιώσει δεν τρώγεται, απλά πρέπει εφόσον λιώσει να καταναλωθεί όλο και να μην επιστρέψει σε κατάσταση ψύξης, διότι τότε αυξάνεται ο κίνδυνος να «χαλάσει».

Γι’ αυτό συνιστάται να ελέγχονται τα παγωτά για να εντοπίζονται τυχόν κρύσταλλοι (αποτελούν ένδειξη ότι έχουν αποψυχθεί και επαναψυχθεί).

Εξίσου σημαντικό είναι τα ψυγεία πωλήσεως των παγωτών να βρίσκονται σε σκιερό μέρος και όχι εκτεθειμένα στον ήλιο.

Το κολύμπι αμέσως μετά το φαγητό, οδηγεί στον πάτο της θάλασσας

Η διαδικασία της πέψης απαιτεί να μεταφερθεί μεγάλη ποσότητα αίματος στο πεπτικό σύστημα και άρα να λείψει από τα άλλα όργανα του σώματος. Γι’ αυτό όταν καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού νιώθουμε υπνηλία (δεν αιματώνεται καλά ο εγκέφαλος).

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εάν φάμε ένα ελαφρύ γεύμα ή ένα σάντουιτς δεν μπορούμε να δροσιστούμε στην θάλασσα.

Απλά δεν πρέπει να κολυμπήσουμε στα βαθιά και πολύ έντονα, εφόσον η ελλιπής αιμάτωση των μυών μας μπορεί να προκαλέσει κράμπες και μούδιασμα ή σε περίπτωση που υπερκαταναλώσουμε φαγητό, δεν μπορούμε να πάρουμε τις κατάλληλες αναπνοές, ούτε η καρδιά μας μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα, ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες και της πέψης και της κολύμβησης.

Από αυτήν την διαπίστωση όμως, μέχρι να αποφεύγουμε την οποιαδήποτε επαφή με το νερό μετά το φαγητό, επειδή «θα πάθουμε έμφραγμα», υπάρχει μεγάλη απόσταση, η απόσταση της λογικής από την υπερβολή, που πολλές φορές χαρακτηρίζει τους καλοκαιρινούς μύθους.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Όχι" στα στρατιωτικά φαρμακεία


Την αντίθεσή τους στη δημιουργία στρατιωτικών φαρμακείων σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, που έχει δρομολογηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επισημαίνουν για ακόμη μια φορά οι φαρμακοποιοί της Θράκης.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι, τα φαρμακεία της περιοχής είναι συμβεβλημένα με το ασφαλιστικό ταμείο των στρατιωτικών και ως εκ τούτου οι στρατιωτικοί μπορούν να εξυπηρετούνται κανονικά από τα κατά τόπους φαρμακεία. Παράλληλα τονίζουν πως τα στρατιωτικά φαρμακεία, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, θα λειτουργούν μόνο της πρωινές ώρες και συνεπώς δεν θα είναι σε θέση να καλύπτουν τις ανάγκες των στρατιωτικών επί 24ώρου βάσεως όπως γίνεται μέχρι σήμερα από τα φαρμακεία της Θράκης.

Σε κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο οι φαρμακοποιοί της Θράκης ζητούν να σταματήσουν οι εργασίες για τη λειτουργία των στρατιωτικών φαρμακείων σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, μέχρι να εκδικαστεί και η προσφυγή του στο ΣτΕ για το εν λόγω θέμα.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρουν:

«ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΥΡΙΟ ΠΑΝΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ

Κύριε Υπουργέ,

Ο προκάτοχος σας υπηρεσιακός υπουργός κύριος Φράγκος Φραγκούλης στις 7 Ιουνίου 2012 (προσέξτε την ημερομηνία) υπέγραψε έγνραφο απάντηση σε εξώδικο που είχε αποσταλεί τον Φεβρουάριο από τους συλλόγους μας, προς τον τότε ΥΕΘΑ κύριο Αβραμόπουλο σχετικά με την ίδρυση παραρτημάτων του Στρατιωτικού Φαρμακείου Αθηνών στους νομούς μας. Στο έγγραφο αναφερόταν:

«Οι τελικές αποφάσεις ϋα δρομολογηθούν, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, με βάση την απόφαση του ΣτΕ επί της (δ) σχετικής αίτησης ακύρωσης του ΠΦΣ η οποία και αναμένεται να εκδοϋε.ί»

Στις 7 Ιουνίου 2012 (συγκρίνετε με την παραπάνω ημερομηνία) ο ίδιος άνθρωπος (υπηρεσιακός υπουργός κύριος Φράγκος Φραγκούλης) υπογράφει Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση παραρτημάτων του Στρατιωτικού Φαρμακείου Αθηνών.

Την ίδια μέρα δηλαδή που ο Υπουργός υπέγραφε την Υπουργική Απόφαση υπέγραφε και έγγραφο «παραπλάνησης του εχθρού». Με μόνη διαφορά ότι εχθρός είναι ΈΛΛΗΝΕΣ επιστήμονες που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στη πιο ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας και εξυπηρετούν το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου δεν υπάρχει σύμβαση των φαρμακείων με τα ταμεία των ενόπλων δυνάμεων.

Σας γνωρίζουμε ότι στους νομούς μας τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων εξυπηρετούνται χωρίς προβλήματα από τα φαρμακεία. Είναι αυτονόητο όμως ότι σε περίπτωση ίδρυσης των παραρτημάτων είμαστε ανανκασμένοι να διακόψουμε την συνεργασία μας με τα ταμεία των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι στρατιωτικοί που δεν θα προλαβαίνουν να εξυπηρετηθούν από τα παραρτήματα (που άλλωστε θα λειτουργούν μόνο πρωινές ώρες), να υποχρεώνονται στην καταβολή ολόκληρης της αξίας των φαρμάκων που χρειάζονται. 

Επιπλέον, διερωτόμαστε πως μπορούν δύο στρατιωτικά φαρμακεία, με περιορισμένο προσωπικό και υποδομές, να υποκαταστήσουν τις υπηρεσίες που παρέχονται 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα από το σύνολο των ιδιωτικών φαρμακείων σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη. Φαρμακεία που βρίσκονται και στο τελευταίο χωριό, όπου εβρίσκονται και υπηρετούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

Μετά τα παραπάνω ερωτούμε κύριε Υπουργέ

Θεωρείτε σωστή την παραπάνω ενέργεια του προκατόχου σας;

• Ήταν άραγε στα καθήκοντα υπηρεσιακού υπουργού η έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης;

• Είναι σωστό οι ένοπλες δυνάμεις να δείχνουν ότι δε σέβονται το ΣτΕ προβαίνοντας σε ενέργειες πριν την έκδοση αποφάσεων του παραπάνω δικαστηρίου;

• Είναι σωστό την συγκεκριμένη χρονική περίοδο να πληρώνονται μισθοί προσωπικού μόνο και μόνο για να απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης μια κοινωνική ομάδα;

• Είναι σωστό να απολαμβάνουν μειωμένες τιμές στα φάρμακα οι στρατιωτικοί τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε τι πληρώνει όλος ο υπόλοιπος κόσμος;

• Είναι σωστό, σε μια περίοδο μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων και προσπάθειας περιορισμού του κράτους, να ιδρύονται νέα στρατιωτικά-κρατικά φαρμακεία; Τι μήνυμα δίνουμε στους δανειστές μας;

Κύριε υπουργέ,

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει άμεσα να παρέμβετε προκειμένου να σταματήσετε τις εργασίες για την ίδρυση των παραρτημάτων του Στρατιωτικού Φαρμακείου στην Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ. Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η αγαστή σχέση συνεργασίας των φαρμακείων μας με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και όλων των ένστολων εν γένει, γεγονός που μπορεί να ενέχει διάφορους κινδύνους στη συνέχεια».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρρώστιες από κουνούπια στην Ελλάδα



Ποια είναι τα πιο σοβαρά νοσήματα.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μετανάστευση των πληθυσμών και σύνθετες επιδημιολογικές παράμετροι έχουν τροποποιήσει τη συμπεριφορά των ιών. Νέοι ιοί που μεταδίδονται με κουνούπια ανακαλύπτονται κάθε χρόνο σε παγκόσμια βάση ενώ άλλοι ιοί μεταφέρονται μεταξύ των ηπείρων. Ο Ιός Chikungunya μεταφέρεται ταχέως κατά τα τελευταία χρόνια από τον Ινδικό Ωκεανό στην Ευρώπη και έχει θέσει σε συναγερμό το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης των Λοιμώξεων στην άλλη πλευρά της γης τις ΗΠΑ (CDC). «Τροπικά» νοσήματα που μεταδίδονται με κουνούπια έχουν εισβάλει στον ελλαδικό χώρο αυτή την περίοδο. Νέοι μεταφερόμενοι ιοί μέσω κουνουπιών ανακαλύπτονται κάθε χρόνο σε παγκόσμια βάση. Ο Ιός Chikungunya μεταφέρεται ταχέως κατά τα τελευταία χρόνια από τον Ινδικό Ωκεανό στην Ευρώπη.

Το κουνούπι δεν προκαλεί μόνο τοπικό ερεθισμό ή τοπική αλλεργική αντίδραση που ελέγχεται με απλή αντιισταμινική αλοιφή. Ορισμένες φορές αναπτύσσεται σοβαρός τοπικός φλέγμων. Τα πιο σοβαρά συστηματικά νοσήματα που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών στην Ελλάδα είναι η εγκεφαλίτιδα του Νείλου και η ελονοσία. Οι σκνίπες είναι μέσο μετάδοσης κάλα αζάρ φλεβοιών και δυστυχώς τσιμπούν και κατά την διάρκεια της ημέρας. Σποραδικά κρούσματα δάγκειου πυρετού έχουν αναφερθεί επίσης στην Ελλάδα.

Iός του δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου απομονώθηκε το 1937, στην Ουγκάντα, σε περιοχή του Δυτικού Νείλου, όπου πήρε το όνομά του. Ο ιός ανήκει στην κατηγορία των αρμποϊών. Κρούσματα από τον ιό, έχουν εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο. Στο παρελθόν, στην Ευρώπη σημαντικές επιδημίες έχουν αναφερθεί από την Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και από την Ρουμανία το 1996.

Παρά το γεγονός ότι θηλαστικά και πτηνά είναι ξενιστές του ιού, η βασική δεξαμενή του παθογόνου είναι τα πουλιά. Πολλά προσβεβλημένα άτομα δεν αναπτύσσουν συμπτώματα. Σε μικρότερο ποσοστό εμφανίζεται πυρετός με συμπτώματα ίωσης (π.χ. καταβολή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, διαταραχές γαστρεντερικού). Εξάνθημα ή ήπια νευρολογικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν. Η σοβαρή μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα από τον ιό είναι σπανιότερες.

Τα συχνότερα νευρολογικά σημεία στις περιπτώσεις αυτές είναι η αυχενική δυσκαμψία και η σοβαρή διαταραχή του πνευματικού επιπέδου. Σπασμοί, παραλύσεις, μυϊκή αδυναμία είναι σημεία νευρολογικής προσβολής. Η ηλικία άνω των 70 ετών και η καταστολή του ανοσοποιητικού αποτελούν κύριους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής μηνιγγοεγκεφαλίτιδας και θανάτου. Επιπλοκές της νόσου είναι η πνευμονία, η λοίμωξη του ουροποιητικού, μόνιμες νευρολογικές βλάβες, σύνδρομα κόπωσης, έλκη.

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με ειδικό έλεγχο αντισωμάτων σε υγρά του σώματος (αίμα-εγκεφαλονωτιαίο υγρό).

Ιατρικώς χορηγείται υποστηρικτική αγωγή και ειδικά φάρμακα με ποικίλη ωστόσο ανταπόκριση κατά την θεραπεία.

Ελονοσία

Παρά το γεγονός ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για επιδημία ελονοσίας στην Ελλάδα, αρκετά κρούσματα ελονοσίας καταγράφονται κάθε χρόνο. Το φαινόμενο εν μέρει οφείλεται στην ύπαρξη μολυσμένων μεταναστών από ενδημικές περιοχές.

Η ελονοσία μεταδίδεται με το τσίμπημα του θηλυκού ανωφελούς κώνωπα. Οι σποροζωίτες, που απελευθερώνονται, πηγαίνουν στο συκώτι, μολύνουν τα ηπατικά κύτταρα και στη συνέχεια ως μεροζωίτες από το συκώτι μολύνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Σημαντικοί αριθμοί κυκλοφορούντων παρασίτων αναπτύσσονται, ορισμένα εξελίσσονται σε σεξουαλικά γαμετοκύτταρα και επαναμολύνουν τα κουνούπια, επιτρέποντας τη συμπλήρωση του κύκλου ζωής του παρασίτου και τη μόλυνση νέων ατόμων. Σε ενδημικές περιοχές και μετά από συνεχείς μολύνσεις το άτομο τελικώς, αποκτά ανοσία. Η ανοσία αυτή προστατεύει από θανατηφόρα έκβαση τα άτομα (ενηλίκους και εφήβους), που κατορθώνουν να επιβιώσουν από τις προσβολές της παιδικής ηλικίας. Τέσσερα είδη του γένους plasmodium κλασσικά προκαλούν όλα τα είδη της ελονοσίας στον άνθρωπο. Το falciparum είναι υπεύθυνο σχεδόν για όλες τις πιο σοβαρές περιπτώσεις της νόσου. Κυριαρχεί σε πολλές ενδημικές περιοχές. Το vivax είναι εξίσου σύνηθες με το falciparum. Το ovale και το malariae είναι λιγότερο κοινά αίτια της νόσου. Το knowlesi είναι περιστασιακός πρόξενος μοιραίων περιστατικών της νόσου.

Η οξεία προσβολή χαρακτηρίζεται από πυρετό, ατονία, εφίδρωση που προσομοιάζει με ίωση. Τα εμπύρετα επεισόδια πολλές φορές ακολουθούνται από διαστήματα απυρεξίας, κατά την διάρκεια των οποίων ο ασθενής νοιώθει καλά. Πονοκέφαλος, κακουχία, μυαλγίες, αρθραλγίες, βήχας, θωρακικός πόνος, κοιλιακός πόνος, ανορεξία, ναυτία, πυρετός, διάρροια, είναι συχνά. Ο κίνδυνος να εκδηλώσει κάποιος ελονοσία διαρκεί δύο μήνες έως και δύο χρόνια από τη στιγμή του τσιμπήματος του κουνουπιού, ανάλογα με το στέλεχος. Λόγω των αλλοιώσεων που προκαλεί στα ερυθροκύτταρα κυρίως το πλασμώδιο falciparum (αλλά όχι μόνο), ενδέχεται να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές με αναιμία, δυσλειτουργία όλων των οργάνων, νευρολογικές αλλοιώσεις και διαταραχές συνείδησης, σπασμοί, κώμα, υπόταση, πνευμονικό οίδημα, νεφρική ανεπάρκεια, αιμόλυση, υπογλυκαιμία, ηπατική δυσλειτουργία, ανωμαλίες πηκτικότητας, επιλοιμώξεις.

Η διάγνωση γίνεται με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις ανίχνευσης του παρασίτου στο αίμα και η θεραπεία γίνεται με ειδικά ανθελονοσιακά φάρμακα.

Καλά αζάρ

Η βασική οδός μετάδοσης είναι από το σκύλο στον άνθρωπο μέσω της σκνίπας. Το καλά αζάρ χαρακτηρίζεται από εμπύρετα επεισόδια με μακρές περιόδους απυρεξίας και απώλεια βάρους. Προοδευτικά αναπτύσσεται διόγκωση του σπλήνα. Το υπεύθυνο παθογόνο είναι παράσιτο που μολύνει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλώντας χρόνια λοίμωξη και εξαντλώντας προοδευτικά τις αμυντικές εφεδρείες του οργανισμού. Εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία, ο θάνατος επέρχεται λόγω εξαντλήσεως του οργανισμού ή παρεμπίπτουσας λοίμωξης.

Ο πυρετός απο φλεβοϊούς

Το πιο σύνηθες σύνδρομο είναι ο πυρετός του φλεβοτόμου, που αποτελεί καλόηθες βασικά εμπύρετο σύνδρομο, που μεταδίδεται με τη σκνίπα και έχει κύκλο τριών ημερών. Σπανιότερος είναι ο πυρετός της Τοσκάνης, που συχνά προκαλεί μηνιγγίτιδα. Απαντάται κυρίως σε Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και είναι σπανιότατος στην Ελλάδα.

Δάγκειος πυρετός

Ο δάγκειος πυρετός προκαλούσε πριν το 1990 επιδημίες στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι έχει ελεγχθεί στην Ελλάδα, η εκτεταμένη διασπορά της νόσου στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στην Αφρική σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές αλλαγές και τα υψηλά ποσοστά μεταναστών και προσφύγων από τις χώρες αυτές δημιουργεί φόβους επανεμφάνισης κρουσμάτων στο μέλλον. Το κουνούπι που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό συνήθως αναπαράγεται κοντά σε κατοικίες χρησιμοποιώντας το γλυκό νερό που λιμνάζει. Εισβάλλει με κεφαλαλγία, οπισθοβολβικό άλγος και ισχυρή μυαλγία, οσφυαλγία, δερματική υπερευαισθησία, εξάνθημα, ανορεξία, ναυτία, έμετο. Σε σοβαρές περιπτώσεις εμφανίζεται αιμορραγικό εξάνθημα και αιμορραγίες σε διάφορες εστίες του σώματος.

Μετά το τσίμπημα κουνουπιού συρρέουν τοπικά παράγοντες φλεγμονής, εκλύεται ισταμίνη με αποτέλεσμα την εμφάνιση κνησμού, πρηξίματος, ερυθρότητας. Η τοπική εφαρμογή αντισηπτικού και αντιισταμινικής αλοιφής ανακουφίζει από τα συμπτώματα και παρέχει αντισηψία.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τα τσιμπήματα των κουνουπιών:

- Να μην ξύνετε την περιοχή του τσιμπήματος. Έτσι αυξάνετε την πιθανότητα μολύνσεων.

- Εάν τα τοπικά συμπτώματα επεκταθούν ή επιμείνουν η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη.

- Εάν εμφανίσετε συστηματικά συμπτώματα (π.χ. πυρετό) η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη.

Η Πρόληψη των τσιμπημάτων

Γενικά μέτρα

- Απομακρύνετε και αποφεύγετε χώρους με λιμνάζοντα ύδατα. Κουρεύετε γρασίδι θάμνους φυλλωσιές (είναι σημεία παραμονής κουνουπιών).

- Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά: Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών.

- Μην κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους από το σούρουπο έως την αυγή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν χρησιμοποιείστε μακριά ρούχα, που να σκεπάζουν τα χέρια και τα πόδια, παπούτσια κλειστά αντί για σανδάλια και πουκάμισα που να «μπαίνουν» μέσα στην φούστα ή το παντελόνι.

- Να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά κατά τη νύχτα.

Εντομοαπωθητικά για το δέρμα και τα ρούχα

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού οι νυχτερινές έξοδοι είναι συχνοί. Τα περισσότερα δήγματα κουνουπιών συμβαίνουν κατά την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους.

α. Εντομοαπωθητικά για το δέρμα

Η εφαρμογή εντομοαπωθητικών προϊόντων στο δέρμα καθίσταται απαραίτητη κατά τις νυχτερινές εξόδους.

Οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σήμερα για τεκμηριωμένη αντικουνουπική προστασία είναι:

- DEET (χημική ονομασία: N,N-diethyl-m-toluamide or N,N-diethyl-3-methyl-benzamide).

- Picaridin (χημική ονομασία: 2-2-hydroxyethyl-1-piperidinecarboxylic acid 1-methylpropyl ester).

- Oil of lemon eucalyptus (φυσικό εντομοαπωθητικό OLE) ή PMD (χημική ονομασία: para-menthane-3,8-diol η χημική έκδοση του OLE).

- IR3535 (χημική ονομασία: 3-[N-butyl-N-acetyl]-aminopropionic acid, ethyl ester).

Σε γενικές γραμμές, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις των δραστικών συστατικών παρέχουν μεγαλύτερη διάρκεια της προστασίας, ανεξάρτητα από το δραστικό συστατικό. Προϊόντα με 10% ενεργό συστατικό προσφέρουν μόνο περιορισμένης προστασίας, συχνά 1-2 ώρες. Προϊόντα που προσφέρουν βραδεία αποδέσμευση ή ελεγχόμενης αποδέσμευσης σκευάσματα, ακόμη και με χαμηλότερες συγκεντρώσεις της δραστικής ουσίας, μπορούν να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία. Μελέτες δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις του DEET πάνω από 50% δεν προσφέρουν μια αισθητή αύξηση του χρόνου προστασίας. Η αποτελεσματικότητα του DEET τείνει να σταθεροποιείται σε συγκέντρωση περίπου 50%. Επίσης η δραστικότητα των φυσικών εντομοαπωθητικών (OLE) δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς όταν πρόκειται για πολύωρη παραμονή σε περιβάλλον με κουνούπια.

Έτσι για παράδειγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 30% DEET επί παραμονής έως 8 ωρών σε εξωτερικό περιβάλλον (ηλικία άνω των 2 μηνών) και Οil of lemon eucalyptus 30% επί παραμονής έως 4 ωρών σε εξωτερικό περιβάλλον (ηλικία άνω των τριών ετών).

β. Εντομοαπωθητικά για ρούχα

Όταν πρόκειται για ταξίδια σε περιοχές όπου ενδημούν επικίνδυνα νοσήματα από κουνούπια, τσιμπούρια, κοριούς π.χ. ορισμένες περιοχές της Αφρικής, η ενισχυμένη προστασία προϋποθέτει την εφαρμογή ειδικών εντομοαπωθητικών προϊόντων (π.χ. permethrin) σε είδη ένδυσης. Αυτό αφορά είδη ένδυσης όπως καπέλα, παπούτσια, κουνουπιέρες, είδη κάμπινγκ εργαλεία. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα που περιγράφονται παραπάνω (όπως το DEET) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρούχα, αλλά απαιτούν συχνές εφαρμογές.

Το Permethrin είναι μια εντομοαπωθητική ουσία για τα ρούχα, που παρέχει συνεχή προστασία ακόμα και μετά από επανειλημμένα πλυσίματα των ρούχων. Στην παγκόσμια αγορά υπάρχουν είδη ένδυσης προεπεξεργασμένα με permethrin, που είναι εμπορικά διαθέσιμα και διατίθενται στην αγορά για μανιώδεις ταξιδιώτες των τροπικών και υποτροπικών περιοχών.

Προφυλάξεις κατά την Χρήση εντομοαπωθητικών

- Εφαρμόστε εντομοαπωθητικά μόνο σε εκτεθειμένο δέρμα ή ρούχα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του προϊόντος.

- Μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά κάτω από τα ρούχα.

- Ποτέ μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά σε πληγές, ή ερεθισμένο δέρμα.

- Μην εφαρμόζετε απωθητικά στα μάτια ή το στόμα και μέσα στα αυτιά.

- Κατά τη χρήση σπρέι, μην ψεκάζετε απευθείας στο πρόσωπο, αλλά στα χέρια και στη συνέχεια εφαρμόζετε στο πρόσωπο.

- Πλένετε τα χέρια σας μετά την εφαρμογή.

- Μετά την επιστροφή του στο σπίτι, πλύνετε το δέρμα με απαλό σαπούνι με ουδέτερο ph και νερό.

- Ελέγξτε την ετικέτα του προϊόντος και τις οδηγίες του κατασκευαστή εάν έχει γίνει επεξεργασία με το εντομοαπωθητικό στο ρούχο πριν την εμπορική του διάθεση.

- Το permethrin δεν πρέπει ποτέ να εφαρμόζονται στο δέρμα, αλλά μόνο στα ρούχα, κουνουπιέρες, ή άλλα υφάσματα σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος.

- Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά, όταν χρησιμοποιούνται αντηλιακά προϊόντα.

- Την πρώτη φορά εφαρμόστε το εντομοαπωθητικό σε μικρή περιοχή του δέρματος. Εάν εμφανίσετε εξάνθημα ή άλλη αντίδραση, όπως κνησμό ή πρήξιμο, από ένα εντομοαπωθητικό, πρέπει να ειδοποιήσετε τον θεράποντα ιατρό.

- Τα εντομοαπωθητικά δε συνιστώνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των δύο μηνών. Προστατέψτε τα μικρά βρέφη από τα κουνούπια, χρησιμοποιώντας κουνουπιέρες. Προϊόντα που περιέχουν OLE δεν χρησιμοποιούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.

- Τα παιδιά δεν πρέπει να χειρίζονται εντομοαπωθητικά. Οι ενήλικες θα πρέπει να εφαρμόζουν το εντομοαπωθητικό στα χέρια τους πρώτα, και στη συνέχεια απαλά στο εκτεθειμένο δέρμα του παιδιού. Αποφύγετε την απευθείας επάλειψη στα χέρια των παιδιών.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση της τρόικας για άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες



Εφιάλτης για εκατομμύρια νοικοκυριά θα φέρει το νέο σχέδιο της τρόικας να αρθεί η απαγόρευση στους πλειστηριασμούς ακινήτων από τις τράπεζες για να πέσουν οι τιμές στην κτηματαγορά.


Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", η τρόικα ζητά να βγουν στο σφυρί 100.000 ακίνητα ιδιοκτητών που δεν εξοφλούν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ήδη ασκούνται πιέσεις από την πλευρά των δανειστών, ώστε να επιτραπούν εκ νέου οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμα και για μικρά ποσά οφειλών από δάνεια.

Δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 100.000 ακίνητα προς πλειστηριασμό, αν βγουν μαζικά προς πώληση αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών φέρνοντας επίσης μεγάλες ανατροπές στην κτηματαγορά.

Αυτή τη στιγμή απαγορεύονται μέχρι το τέλος του 2012 οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες για ποσά οφειλών έως 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν βγαίνουν στο σφυρί σπίτια για χρέη από στεγαστικά δάνεια.

Η τρόικα δεν θέλει να δοθεί νέα παράταση, εξέλιξη που -αν τελικά συμβεί- σημαίνει ότι από την αρχή του 2013 θα αρχίσουν να βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακίνητα κάθε είδους με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή πρώτης προσφοράς.

Από την πλευρά τους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή, σχεδιάζουν να ρίξουν στην αγορά νέα μοντέλα δανείων που θα έχουν όμως έναν κοινό παρονομαστή: ο δανειολήπτης θα πληρώνει «για μια ζωή».

Το πρώτο βασίζεται στο βρετανικό μοντέλο και προβλέπει αύξηση της μέγιστης διάρκειας των δανείων από τα 40 χρόνια σήμερα στα 99. Με τον τρόπο αυτόν μειώνεται αισθητά η δόση του δανείου, φτάνοντας στα επίπεδα του ενοικίου που θα πλήρωνε ούτως ή άλλως κάποιος για ένα σπίτι αντίστοιχης αξίας.

Μάλιστα, οι τράπεζες θα δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να μειώνουν τη διάρκεια του δανείου ή να το αποπληρώνουν χωρίς ποινή, στην περίπτωση που βελτιωθούν τα οικονομικά τους.

Εναλλακτική λύση είναι τα δάνεια αποπληρωμής μόνο τόκων, στα οποία οι πελάτες των τραπεζών δεν εξοφλούν το κεφάλαιο, αλλά μόνο τις επιβαρύνσεις από το επιτόκιο, με αποτέλεσμα η δόση να μειώνεται. Αντίστοιχα, και σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούν να αποπληρώσουν μέρος ή και όλο το κεφάλαιο, ώστε να αποκτήσουν την κυριότητα του ακινήτου.

Το δεύτερο μοντέλο προβλέπει ότι οι τράπεζες θα παίρνουν την κυριότητα των σπιτιών που θα έβγαιναν προς πλειστηριασμό αλλά θα επιτρέπουν στους σημερινούς ιδιοκτήτες να μείνουν σε αυτά πληρώνοντας ενοίκιο.

Οι συμβάσεις ενοικίασης θα είναι πολυετείς, το δε ενοίκιο σημαντικά χαμηλότερο από τη δόση του δανείου, ενδεχομένως δε και από τα ενοίκια που «τρέχουν» στην αγορά σήμερα.

Σύμφωνα με μια εκδοχή του σχεδίου, οι σημερινοί ιδιοκτήτες, αν είναι συνεπείς, θα μπορούν έπειτα από κάποια χρόνια να επαναγοράσουν το ακίνητο σε συμβολική τιμή, όπως γίνεται στις συμβάσεις leasing.



Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιός είναι ο σωστός τρόπος που πρέπει να τρώμε;



Τα 20 σημαντικά λεπτά για τη τροφή μας.

Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται 20 λεπτά από την έναρξη του γεύματος για να ανασχέσει το αίσθημα της πείνας. Συνήθως, σταματάμε το φαγητό όταν το στομάχι μας δεν χωράει άλλη τροφή. Για να καταλάβει ο εγκέφαλος ότι έχει χορτάσει το σώμα, πρέπει να περάσουν περίπου 20 λεπτά, ώστε να ανέβει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα (προκαλείται από τη διάσπαση των τροφών).

Αν, λοιπόν, σε αυτά τα 20 λεπτά έχουμε καταφέρει να αδειάσουμε ό,τι υπάρχει στο τραπέζι, τότε σίγουρα θα έχουμε καταναλώσει πολύ περισσότερα απ’ αυτά που χρειαζόμαστε.

Πρέπει να θυμάστε ότι το μεγαλύτερο μέρος της περίσσειας ποσότητας που καταναλώνουμε, ο οργανισμός μας το αποθηκεύει σε λίπος.

Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε αργά και ήρεμα, μασώντας καλά την τροφή μας, ώστε να εξασφαλίζουμε το βέλτιστο θρεπτικό αποτέλεσμα.

Χρήσιμες συμβουλές

• Να τρώτε με ηρεμία, τουλάχιστον το κυρίως γεύμα.
• Να τρώτε πρώτα τη σαλάτα σας και μετά το κυρίως γεύμα.
• Να μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση και, γενικότερα, να μην αποσπάστε από άλλες δραστηριότητες.
• Να μασάτε καλά το φαγητό σας, σε μικρές ποσότητες.
• Να αφήνετε συχνά το πιρούνι ανάμεσα στις μπουκιές.
• Να μην τρώτε σε μεγάλα πιάτα, γιατί σας προδιαθέτουν να καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ αυτήν που χρειάζεστε.

Γιατί είναι σημαντικό το καλό μάσημα;

Είναι πολύ σημαντικό να μασάμε καλά την τροφή, διότι η χώνεψη ξεκινάει από το στόμα. Το στόμα εκκρίνει, μέσω των σιελογόνων αδένων, το σάλιο. Αυτό συμβαίνει γιατί το τελευταίο συνδράμει στη χώνεψη ως εξής:
• Βοηθάει στην εύκολη κατάποση της τροφής.
• Περιέχει ειδικές ουσίες (διάφορα ένζυμα, όπως η αμυλάση, η οποία συμβάλλει στη διάσπαση των τροφών που περιέχουν άμυλο) που προετοιμάζουν και διευκολύνουν τη διάσπαση κάθε μπουκιάς από τα υγρά του στομάχου, απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά της.

Όταν καταπίνουμε αμάσητη και βιαστικά την τροφή μας, συμβαίνουν τα εξής:
• Δυσχεραίνεται η χώνεψη.
• Δημιουργούνται αέρια στο έντερο και φούσκωμα στο στομάχι.
• Δυσχεραίνεται η διάσπαση της τροφής στα θρεπτικά συστατικά της, με αποτέλεσμα να χάνονται από τον οργανισμό μας βιταμίνες και μέταλλα.
• Ελαχιστοποιείται ο χρόνος του γεύματος και δεν χορταίνουμε.

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε μπροστά στην τηλεόραση;

Όταν η προσοχή μας είναι στραμμένη σε αυτό που παρακολουθούμε, χάνουμε το γευστικό αποτέλεσμα, δηλαδή δεν απολαμβάνουμε την τροφή που τρώμε, με άμεση συνέπεια να ξαναπεινάμε πολύ σύντομα.

Όταν τρώμε και δεν είμαστε συγκεντρωμένοι στο φαγητό μας, κινδυνεύουμε να τρώμε απορροφημένοι και να μην σταματάμε έως ότου τελειώσει το πρόγραμμα που παρακολουθούμε.

Και όσο παρακολουθούμε το αγαπημένο μας πρόγραμμα, τόσες περισσότερες θερμίδες παίρνουμε.
Η σημασία ενός όμορφου περιβάλλοντος.

Επειδή το φαγητό δεν μας προσφέρει μόνο γευστικές, αλλά και αισθητικές απολαύσεις, το να φάμε, για παράδειγμα, σε μιαν ακατάστατη κουζίνα, γεμάτη άπλυτα πιάτα, δεν θα μας ικανοποιήσει απόλυτα, όσο νόστιμο κι αν είναι το φαγητό.
Κι αυτή η αίσθηση του «ανικανοποίητου» μπορεί να μας οδηγήσει σύντομα στο ν’ ανοίξουμε ξανά το ψυγείο!


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καρκίνος μαστού στα δύο της χρόνια!


Η αρρώστια την «χτύπησε» όταν ήταν μόλις δυο χρονών. Υπεβλήθη αμέσως σε μαστεκτομή, ενώ οι γιατροί της αφαίρεσαν και έξι λεμφαδένες από τη μασχάλη, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί:

«Σοκαριστήκαμε τόσο πολύ από τη διάγνωση. Ασχολούμαι με τον καρκίνο εδώ και 25 χρόνια και ποτέ δεν έχω συναντήσει τόσο νέο ασθενή. Είναι η νεότερη γνωστή περίπτωση στον κόσμο»,δήλωσε η γιατρός της μικρής, Nancy Down στη Daily Mail.

Ευτυχώς για την μικρή Aleisha, οι εξετάσεις «έδειξαν»ότι ο καρκίνος δεν είχε εξαπλωθεί και έτσι δεν χρειάστηκε να υποβληθεί σε χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες. Οι γιατροί, θεωρούν πλέον απίθανο να επιστρέψει ο καρκίνος, όμως η Aleisha θα συνεχίσει για τα επόμενα χρόνια να υποβάλλεται σε τακτικούς ελέγχους, ενώ στην εφηβεία της θα πρέπει να κάνει πλαστική ανάπλαση στήθους.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά την περιπέτεια της η Aleisha χαμογελά, έχοντας απόλυτη συνείδηση του τι της συνέβη: «Ήξερα ότι είχα καρκίνο στο σώμα μου και ότι οι γιατροί με έκαναν καλά. Ξέρω ότι ο καρκίνος μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να πάνε στον παράδεισο, αλλά τώρα είμαι καλύτερα".


Διαβάστε περισσότερα...

Ο ύπουλος κίνδυνος της αφυδάτωσης



Τα συμπτώματα που πρέπει να σας προβληματίσουν.

Η αφυδάτωση προκύπτει όταν το σώμα δεν έχει την ποσότητα υγρών που χρειάζεται για να συνεχίσει να δουλεύει κανονικά. Ιδιαίτερα τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει οι ανάγκες του οργανισμού σε υγρά αυξάνονται λόγω της έντονης εφίδρωσης. Κι ενώ δεν μπορείτε να ξέρετε ανά πάσα στιγμή το επίπεδο ενυδάτωσης του οργανισμού σας, μπορείτε όμως να το εφοδιάζετε με τα απαραίτητα υγρά.

Ο πιο σωστός τρόπος και σίγουρα αυτός με τις λιγότερες θερμίδες είναι το νερό. Ενυδάτωση όμως μας προσφέρουν όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως οι χυμοί, τα αναψυκτικά, ο καφές, το τσάι κτλ.

Η ήπιας μορφής αφυδάτωση – από την οποία μπορεί κάποιος να υποφέρει χωρίς καν να το γνωρίζει – μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, αδυναμία συγκέντρωσης, μειωμένη απόδοση, δυσκοιλιότητα, ναυτία και λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Τα συμπτώματα που πρέπει να σας προβληματίσουν όμως και να σας οδηγήσουν στο γιατρό για εκτίμηση και συμβουλές είναι:

-Να αισθάνεστε μονίμως διψασμένος

-Να μην έχετε τακτική ενούρηση ή τα ούρα σας να είναι πολύ σκούρου χρώματος

-Να έχετε ξηρό δέρμα

-Να ζαλίζεστε ή ακόμη και να έχετε τάσεις λιποθυμίας

-Να νιώθετε συνέχεια κουρασμένος/η

-Το δέρμα σας να μην επανέρχεται στην αρχική του θέση, όταν το τσιμπάτε ή το πιέζετε.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα υγρών διαφέρει για κάθε άνθρωπο ανάλογα, το βάρος του, την ζωή που κάνει, τις θερμίδες που καταναλώνει και τις συνθήκες του περιβάλλοντος, ως βασική αρχή όμως για τους ενήλικες ισχύει ότι χρειάζονται 1 ml ανά θερμίδα που καταναλώνουν ή 35 ml ανά κιλό βάρους σώματος, δηλαδή περίπου 2,5 λίτρα την ημέρα για ενηλίκους που λαμβάνουν 2.500 θερμίδες την ημέρα ή έχουν βάρος περίπου 70 κιλά.

Επειδή το καλοκαίρι οι ανάγκες του οργανισμού μεγαλώνουν μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε τα υγρά που καταναλώνετε κατά ένα λίτρο, ιδιαίτερα αν εκτείθεστε για ώρα στον ήλιο.

Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε υγρά φτάνοντας μέχρι τα 50-60ml ανά κιλό βάρους.

Και μην ξεχνάτε ότι ποσότητες υγρών – μικρότερες βέβαια – λαμβάνει ο οργανισμός και από τις στερεές τροφές.


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπορώ να πίνω τσάι για ενυδάτωση;



Τι δείχνουν οι έρευνες.

Οι ανάγκες του κάθε ατόμου σε υγρά, εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, η κατάσταση της υγείας, η θερμοκρασία και το επίπεδο υγρασίας του περιβάλλοντος, το κλίμα και η ενεργειακή πρόσληψη και δαπάνη.

Οι κύριες οδοί αποβολής είναι τα ούρα, το δέρμα, οι πνεύμονες και -σε μικρότερο βαθμό- τα κόπρανα. Η αίσθηση της δίψας αρχίζει να αναπτύσσεται, όταν έχουμε απώλεια υγρών πάνω από 1% του σωματικού βάρους. Αν το σωματικό βάρος μειωθεί πάνω από 5% λόγω αφυδάτωσης, τότε παρατηρούνται συμπτώματα, όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εξάντληση, πονοκέφαλος, μειωμένη αντοχή και συγκέντρωση, θαμπό και κουρασμένο δέρμα, ενώ αν το ποσοστό ξεπεράσει το 20%, μπορεί να επέλθει ακόμη και θάνατος.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως η αίσθηση της δίψας δεν είναι πάντα επαρκής ένδειξη για το επίπεδο υδάτωσης του σώματος, ειδικά στα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους υπερήλικες και τους αθλητές, εκτός του ότι θεωρείται αρκετά καθυστερημένο το σήμα της έλλειψης υγρών. Όταν διψάμε, η κατανάλωση νερού πρέπει να είναι άμεση. Επίσης, το χρώμα των ούρων αποτελεί ένα χρήσιμο δείκτη για το επίπεδο υδάτωσης, αφού τα σκουρόχρωμα (και άρα πυκνά) ούρα, αποτελούν ένδειξη ανεπαρκούς ενυδάτωσης.

Το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, το 2004, ανέφερε πως το 80% των αναγκών μας καλύπτεται από πόσιμο νερό, αναψυκτικά, χυμούς, τσάι κ.ά. και το 20% από τρόφιμα. Παλαιότερα, ήταν ευρέως διαδεδομένη η άποψη, ότι η παρουσία της καφεΐνης μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα προκαλούσε, εξαιτίας της διουρητικής της δράσης.

Σύγχρονες έρευνες όμως, επισημαίνουν ότι τα αναψυκτικά με καφεΐνη (τύπου cola), το τσάι και ο καφές συμμετέχουν στην διαδικασία της ενυδάτωσης. Επιπλέον, κάποιες έρευνες –αν και περιορισμένες- που μελέτησαν το τσάι σε σύγκριση με το νερό, όσον αφορά στην υδάτωση, κατέληξαν πως και το τσάι μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην υδάτωση του ανθρώπινου σώματος. Και αυτό, γιατί έχει πλέον αποδειχτεί ότι η διουρητική δράση της καφεΐνης είναι αμελητέα και δεν αλλοιώνει τη διαδικασία της ενυδάτωσης. Αντιθέτως, ποτά που περιέχουν αλκοόλ σε συγκέντρωση 10% ή περισσότερο, όπως τα περισσότερα κρασιά, οδηγούν τελικά σε απώλεια υγρών.

Επομένως, αφού η ενυδάτωση του οργανισμού είναι τόσο σημαντική, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, μια έξυπνη επιλογή είναι τα διάφορα τσάγια, που μας ενυδατώνουν επαρκώς, χωρίς να καταναλώνουμε επιπλέον ζάχαρη και θερμίδες. Τα κυριότερα είδη τσαγιού είναι το πράσινο, το μαύρο, το λευκό και το oolong. Μπορείτε να τα βρείτε σε διάφορες γεύσεις: λεμόνι, ροδάκινο, κόκκινά φρούτα, ακόμη και να κάνετε μίξεις διαφορετικών γεύσεων. Με τον τρόπο αυτό, έχετε τη δυνατότητα να δώσετε μια ευχάριστη γευστική νότα στην υδάτωσή σας.

Η διαφορά μεταξύ των τριών βασικών ειδών τσαγιού, έγκειται κυρίως στην επεξεργασία: Το πράσινο είναι αυτό που δεν έχει υποστεί ζύμωση και έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες. Τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων έχει τοποθετήσει τα φλαβονοειδή (στα οποία ανήκουν οι κατεχίνες) στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, αφού έχουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση.

Σε επιστημονική έρευνα, έχει επισημανθεί η θετική επίδραση του μαύρου τσαγιού στην πρόληψη ενάντια στη στεφανιαία νόσο, στον καρκίνου του παχέος εντέρου, στην διατήρηση της οστικής πυκνότητας, στην αναστολή δημιουργίας οδοντικής πλάκας και μια γενικότερη θετική επίδραση στην ψυχική υγεία.

Το πράσινο τσάι, από την άλλη μεριά, έχει συσχετιστεί θετικά και αυτό με τη σειρά του με την πρόληψη διαφόρων ειδών καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, τη μείωση και διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους (συστηματική καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού αυξάνει τις καύσεις κατά 3-4%) και την ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας. Η μικροκυκλοφορία είναι σημαντική, αφού εξασφαλίζει την επαρκή παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο δέρμα. Επομένως, το πράσινο τσάι ενυδατώνει επαρκώς τον οργανισμό και συγχρόνως περιέχει ουσίες που δρουν προστατευτικά, ενάντια στις υπεριώδεις ακτινοβολίες.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Καρκινοπαθείς περιμένουν να πεθάνουν»



Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Ιατρικός Συλλόγος Αθηνών.

Σοκ προκαλεί η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Στην ανακοίνωση γίνεται έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια και αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Δεκάδες καρκινοπαθείς φεύγουν από το Ιατρείο περιμένοντας να πεθάνουν ενώ μπορούν να ζήσουν».

Ακολουθεί η ανακοίνωση

«Δεκάδες Καρκινοπαθείς: Φεύγουν από το Ιατρείο περιμένοντας να πεθάνουν ενώ μπορούν να ζήσουν γιατί δεν έχουν λεφτά για να νοσηλευτούν σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία

Δεκάδες Έγκυες: μένουν να γεννήσουν στο δρόμο με το ρίσκο να ζήσουν ή να πεθάνουν ή να έχουν μία ζωή ένα ανάπηρο παιδί επειδή δεν έχουν τα 800 ευρώ για να γεννήσουν σε νοσοκομείο ή μαιευτήριο

Δύο στους 10 ασθενείς από αυτούς που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, χρήζουν νοσηλείας για χειρουργική επέμβαση.

Θεατές στην ανακοίνωση της διάγνωσης, πρόθυμοι αλλά ανήμποροι να βοηθήσουν, όλοι οι εθελοντές γιατροί μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που υπηρετούν με ζέση την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο ηθικό, επιστημονικό και κοινωνικό.

Οι ανασφάλιστοι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με προβλήματα που χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης, τι θα απογίνουν στο επόμενο βήμα αφού δεν έχουν τα χρήματα να χειρουργηθούν;

Καρκινοπαθείς ασθενείς στους οποίους διαγνώστηκαν αντιμετωπίσιμοι χειρουργικά όγκοι σε πρώιμο στάδιο, δε χειρουργήθηκαν ποτέ διότι δεν είχαν χρήματα.

Κάναμε έκκληση στον Υπουργό Υγείας, κ. Λοβέρδο και παράλληλα στις διοικήσεις των νοσοκομείων για να αναλάβουν κάποια ζωτικής σημασίας περιστατικά και να τα χειρουργήσουν. Η απάντηση ενός υπαλλήλου του ΥΥΚΑ ήταν, ότι η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη: «οι ανασφάλιστοι πληρώνουν…. ας βγάλουν βιβλιάριο απορίας…!!!» όταν όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι πολίτες που δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους στα ταμεία τους και στην εφορία, δε μπορούν να βγάλουν φορολογική ενημερότητα και βιβλιάριο απορίας!!!
Ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική αυτή κρίση με άλλη ευαισθησία..

Τι ειρωνεία! Οι λειτουργοί υγείας να είναι θεατές σε όλα τα ογκολογικά περιστατικά που διαγιγνώσκουν: Σε ορισμένα δε περιστατικά πια, ο καρκίνος έγινε ανεγχείρητος και τώρα περιμένουμε όλοι μαζί απλά να πεθάνουν επειδή δεν είχαν λεφτά να χειρουργηθούν.

Καταρράκτης: το 30% των οφθαλμολογικών περιστατικών μας είναι ασθενείς με καταρράκτη που έχουν 1/10 όραση. Άνθρωποι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν να τους χτυπήσει αυτοκίνητο δρόμο γιατί δε βλέπουν. Γιατί; επειδή δε μπορούν να κάνουν εγχείρηση καταρράκτη… ποιος θα πληρώσει το φακό και τα νοσήλια αφού είναι ανασφάλιστοι;…
Εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου: Έγκυο με δίδυμη κύηση υψηλού κινδύνου και ένα ανάπηρο έμβρυο δεν τη ανέλαβε κανένα τμήμα καμιάς κλινικής επειδή δεν είχε να πληρώσει. Η πιθανότητα να χαθεί η ζωή των δύο εμβρύων είναι 70% και η δική της 15%.

Καθημερινό δράμα οι έγκυοι που προσέρχονται γιατί πρέπει να γεννήσουν με καισαρική τομή και δεν έχουν τα χρήματα.
Η απόγνωση φαίνεται στα πρόσωπά τους.

Πρόκειται για περιστατικά που απαγορεύεται να γεννήσουν φυσιολογικά ή με επείγουσα καισαρική τομή που θα δικαιολογούσε τα νοσήλια της ανασφάλιστης.

Πρόκειται για περιστατικά που κινδυνεύει το έμβρυο να βγει ανάπηρο και κινδυνεύει και η ζωή της εγκύου από μαζική αιμορραγία αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα ιατρικά μέτρα σε τμήματα τοκετών υψηλού κινδύνου.

Αυτές οι γυναίκες μένουν να γεννήσουν στο δρόμο με το ρίσκο να ζήσουν ή να πεθάνουν ή να έχουν μία ζωή ένα ανάπηρο παιδί…επειδή δεν έχουν τα 800 ευρώ για να γεννήσουν

Το Παράδοξο της Ελληνικής Νομοθεσίας

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η ολιγωρία στην ελληνική νομοθεσία που δικαιολογεί τα νοσήλια ανασφάλιστων πολιτών σε κατεπείγουσες καταστάσεις!!!

Δηλαδή, ένας ασθενής που πάσχει από χολολιθίαση και πρέπει να χειρουργήσει τη χοληδόχο κύστη, δε μπορεί αν δεν έχει χρήματα: πρέπει να πληρώσει για να νοσηλευτεί. Αν ο αθσενής αυτός μείνει ανεγχείρητος, κάποια στιγμή η χοληδόχο κύστη με τις πέτρες θα σπάσει και θα προσκαλέσει επείγουσες επιπλοκές στον άρρωστο, οι οποίες απειλούν σαφώς τη ζωή του. Σε εκείνο το στάδιο της κατεπείγουσας αντιμετώπισης, αναλαμβάνει η Ελληνική Πολιτεία τα έξοδα του ανασφάλιστου πολίτη, που σε αυτό όμως πια το ύστατο σημείο 1) μπορεί να χαθεί η ζωή του ασθενή και 2) τα νοσήλια είναι πολύ περισσότερα λόγω της αυξημένης ιατρικής φροντίδας σε μονάδες εντατικής.

Έτσι, με το υπάρχον σύστημα και η Ελληνική Πολιτεία πληρώνει και ο Ασθενής τις περισσότερες φορές χάνει τη ζωή του, ενώ ένα στάδιο πριν και η ζωή του θα είχε κερδηθεί και η δαπάνη του ελληνικού κράτους θα ήταν μικρότερη.
Λύση μπορούν να δώσουν όλες οι κλινικές αν ακολουθήσουν το πρότυπο της Ογκολογικής Κλινικής του κου Συρίγου, στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» που αναλαμβάνει ορισμένες τις χημειοθεραπευτικές αγωγές καρκινοπαθών ανασφάλιστων πολιτών κάθε εβδομάδα.

Απέναντι σε αυτό το θέαμα της ανθρωπιστικής κρίσης, κάνουμε κάλεσμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προς όλα τα νοσοκομεία να αναλάβουν τα έξοδα των χειρουργικών αυτών επεμβάσεων και της νοσηλείας των ανασφάλιστων ασθενών, προκειμένου να σωθούν κάποιες ανθρώπινες ζωές.
Γιατί κάθε ανθρώπινη ζωή για μας έχει αξία».


Διαβάστε περισσότερα...

Αποκτήστε επίπεδη κοιλιά



Οι τροφές που μας βοηθάνε να απαλλαγούμε από το φούσκωμα.

Δείτε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώτε για να απαλλαχθείτε από το φούσκωμα και να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά...

Καλύτερη τροφή: Απλό ή ελληνικό γιαούρτι

Όλοι γνωρίζουμε ότι το γιαούρτι είναι καλό για εμάς, αλλά ξέρατε ότι είναι επίσης καλό για τη διατήρηση των επίπεδων κοιλιακών σας;

Τα προβιοτικά βακτήρια στα περισσότερα γιαούρτια βοηθούν το πεπτικό σας σύστημα να παραμένει υγιές, το οποίο σημαίνει μικρότερη πιθανότητα φουσκώματος και δυσκοιλιότητας, διατηρώντας την κοιλιά σας επίπεδη.

Χειρότερη τροφή: Αναψυκτικά

Τα αεριούχα ποτά μπορεί να γεμίσουν την κοιλιά σας με αέρα, προκαλώντας διαστολή και φούσκωμα. Αποφύγετέ τα και προσπαθήστε να καταναλώνετε νερό ή ροφήματα χωρίς θερμίδες και πλούσια σε αντιοξειδωτικά (τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή η οποία μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κοιλιακό λίπος), όπως το πράσινο τσάι.

Καλύτερη τροφή: σταυρανθή λαχανικά όπως μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγια, πιπεριές, και κίτρινα φασόλια, τα οποία περιέχουν βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και φυλλικό οξύ, β-καροτίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, και φυτικές ίνες.

Χειρότερη τροφή: Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Μείνετε μακριά από το άσπρο αλεύρι και το άσπρο ρύζι επειδή αφομοιώνονται πολύ γρήγορα, προκαλώντας απότομες αυξήσεις τόσο στην ινσουλίνη όσο και στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτή η αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης στο σώμα μας μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της αποθήκευση λίπους στην κοιλιακή περιοχή.

Καλύτερη τροφή: Προϊόντα ολικής άλεσης όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, φακές, καστανό ρύζι

Μια πρόσφατη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι μια διατροφή με ελεγχόμενες θερμίδες και πλούσια σε προϊόντα ολικής αλέσεως συμβάλλει στην επιπλέον μείωση του λίπους από τη μέση των παχύσαρκων ατόμων.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη ανταπόκριση της ινσουλίνης στα προϊόντα ολικής άλεσης σε σχέση με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, καθιστώντας ευκολότερη την κινητοποίηση του αποθηκευμένου λίπους.

Καλύτερη τροφή: Τα μονοακόρεστα λίπη

Έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε μερικό από εκείνο το λίπος στην κοιλιά, ακόμα και χωρίς να αλλάξουμε την πρόσληψη θερμίδων ή να προσθέσουμε συμπληρωματική άσκηση.

Χειρότερη τροφή: Αλμυρά φαγητά

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί αισθάνεστε φουσκωμένοι μετά από σούσι με μεγάλη ποσότητα σάλτσα σόγιας; Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών.

Όταν κάνουμε κατακράτηση υγρών, συχνά η κοιλιά μας δείχνει φουσκωμένη, καλύπτοντας τους επίπεδους κοιλιακούς μας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε λιγότερο από 2.000 mg νάτριο ανά ημέρα.

Καλύτερη τροφή: Ξύδι

Μια ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι η ουσία που δίνει στο ξύδι ξινή γεύση και έντονη μυρωδιά μπορεί να καταπολεμήσει το λίπος.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπέρβαρα άτομα που κατανάλωναν 1 ή 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο ημερησίως για 12 εβδομάδες είχαν σημαντικά χαμηλότερο σωματικό βάρος, ΔΜΣ, σπλαχνικό (κοιλιακό) λίπος, περιφέρεια μέσης από την ομάδα ελέγχου που δεν κατανάλωσαν καθόλου ξύδι.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η υγιής «συνύπαρξη» με τον ήλιο



Βασικοί κανόνες προστασίας.

Ο ήλιος μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος μας ή ένας επικίνδυνος εχθρός; Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από το πώς θα τον αντιμετωπίσουμε τώρα το καλοκαίρι.

Μάθετε, λοιπόν, παρακάτω ποιο είναι το λάθος και ποιο το σωστό στη... σχέση σας μαζί του!

Από τη στιγμή που μαυρίσαμε το δέρμα μας είναι λιγότερο ευαίσθητο στον ήλιο

Σωστό και λάθος: Σίγουρα με το μαύρισμα η επιδερμίδα παχαίνει και αποκτά μια φυσική προστασία κατά των εγκαυμάτων από τον ήλιο, χωρίς όμως να τα αποκλείει τελείως.

Γι’ αυτό, ακόμα και όταν έχετε μαυρίσει, πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα αντιηλιακό προϊόν για να περιορίζετε την ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που δέχεστε. Κυρίως γιατί με τα χρόνια η πάχυνση της επιδερμίδας παύει να είναι τόσο σημαντική.

Οι ανοσοποιητικοί μηχανισμοί του δέρματος εξασθενίζουν, πράγμα που ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνων του δέρματος.

Δεν πρέπει να βάζουμε άρωμα πριν βγούμε στον ήλιο

Σωστό: Το άρωμα ή η κολόνια ή ακόμα και το αποσμητικό πριν από την έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσουν τοπική κοκκινίλα, που ακολουθείται από συγκέντρωση χρωστικής στο δέρμα: αυτό δημιουργεί αντιαισθητικά καφέ σημάδια που εξαλείφονται, μερικές φορές, δύσκολα μετά από μερικούς μήνες.

Υπάρχει για τον καθένα μια συγκεκριμένη «δόση» ήλιου που δε θα πρέπει να ξεπεράσει στη ζωή του

Σωστό: Οι γιατροί μιλάνε για «κεφάλαιο ήλιου». Αν περάσουμε αυτό το κεφάλαιο, το οποίο δεν είναι το ίδιο για όλους μας, ο κίνδυνος του καρκίνου του δέρματος αυξάνεται.

Τα σκούρα δέρματα μπορούν να αντέξουν, για παράδειγμα, 150 χιλιάδες ώρες ήλιου σε μια ζωή, ενώ τα ανοιχτόχρωμα δέρματα πρέπει να περιορίζονται στις 50 χιλιάδες ώρες. Δηλαδή, τρεις φορές λιγότερο!

Κι επειδή, βέβαια, είναι αδύνατο να μετράμε τις ώρες που μένουμε στον ήλιο, γι’ αυτό πρέπει απλώς να τον χαιρόμαστε με...μέτρο!

Τα προϊόντα που μαυρίζουν χωρίς ήλιο είναι ολέθρια για την υγεία

Λάθος: Απλώς χρωματίζουν το δέρμα, κι αυτό είναι όλο. Μπορεί να κάνουν ακόμα και καλό, αφού, αν έχετε λίγο χρώμα, είναι πιο εύκολο να μην υποκύψετε στον πειρασμό του μαυρίσματος.

Προσοχή, όμως, γιατί δεν προστατεύουν (ή ίσως προστατεύουν ελάχιστα από εγκαύματα).

Το έγκαυμα από τον ήλιο κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο

Σωστό: Όχι μόνο το κάνει να υποφέρει, αλλά με τα χρόνια, στο σημείο του ηλιακού εγκαύματος, το δέρμα προστατεύεται λιγότερο, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο.

Πρέπει πάση θυσία να αποφεύγετε επανάληψη των εγκαυμάτων χρησιμοποιώντας άφθονο αντιηλιακό.

Μικρά σπυράκια που προκαλούν κνησμό οφείλονται σε αλλεργία από τον ήλιο

Σωστό: Η αλλεργία αυτή προσβάλλει συνήθως νέες γυναίκες και παιδιά. Τις πρώτες ημέρες της έκθεσης τα σπυράκια εμφανίζονται στο ντεκολτέ, στους ώμους, στα χέρια και στους μηρούς. Επανέρχονται, συχνά, για πολλά καλοκαίρια.

Προληπτικά πρέπει να κάθεστε στον ήλιο προοδευτικά, χρησιμοποιώντας προστατευτικά προϊόντα ειδικά γι’ αυτό το πρόβλημα.

Μετά το μπάνιο δεν πρέπει να μένουμε για να στεγνώσουμε στον ήλιο

Σωστό: Πρώτον, γιατί η εξάτμιση αφυδατώνει το δέρμα και όσο πιο ξηρό είναι αυτό, τόσο πιο ευαίσθητο γίνεται. Παράλληλα, το νερό διευκολύνει τα εγκαύματα από τον ήλιο.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων



Υπάρχει ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου.

Με απόφασή της (υπ’ αριθμόν 128/2012), η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), που εξέτασε το ζήτημα της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων κατηγορουμένων με εισαγγελικές διατάξεις, με αφορμή την περίπτωση -μεταξύ άλλων- των ιεροδούλων οροθετικών γυναικών, αποφάνθηκε, επικαλούμενη τη διάκριση των εξουσιών που απορρέουν από το Σύνταγμα, ότι δεν δύναται να ασκήσει ελεγκτικές αρμοδιότητες στην εισαγγελική διάταξη.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, «το κατοχυρωμένο στο άρθρο 9Α του Συντάγματος δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων ερμηνεύεται πάντα σε συμφωνία με τις θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος και ειδικότερα με την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών».

Ωστόσο, απαντώντας στο έγγραφο του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιάννη Ιωαννίδη, για το αν θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, η Αρχή απάντησε θετικά, προτείνοντας προσθήκη στη νομοθετική διάταξη, το περιεχόμενο της οποίας θα έχει ως εξής:

α) να οριστεί ότι η οικεία εισαγγελική διάταξη πρέπει να είναι ειδικώς και πλήρως αιτιολογημένη και να εξειδικεύει τον σκοπό που επιβάλλει, στην συγκεκριμένη περίπτωση, την δημοσιοποίηση των στοιχείων που εξαντλητικά θα αναφέρει.

β) να οριστεί ότι η οικεία εισαγγελική διάταξη θα αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η δημοσιοποίηση, καθώς και το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει, για να μην καταλείπονται περιθώρια διακριτικής ευχέρειας στις Αρχές πού θα κληθούν να την εφαρμόσουν, και

γ) να θεσπισθεί δικαίωμα ασκήσεως από τον κατηγορούμενο, εντός πολύ σύντομης προθεσμίας, κατά της εισαγγελικής διάταξης, σε ανώτερο ιεραρχικά εισαγγελέα, που θα αποφαίνεται σε πολύ σύντομη, επίσης, προθεσμία, η άσκηση της οποίας θα έχει και ανασταλτικό αποτέλεσμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν μείωση κόστους


Ανάκληση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ, με την οποία αυξάνεται το κόστος τηλεφωνικών ραντεβού των ασφαλισμένων με τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ ζητάει το Επιμελητήριο Ρεθύμνης καλώντας τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο να παρέμβει.
To Επιμελητήριο θεωρεί πως «στις σημερινές δύσκολες και πρωτόγνωρες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει η χώρα μας, τη δραματική κατάσταση με τα λουκέτα στην αγορά, την ανεργία να ξεπερνά το 23,1%, είναι επιπροσθέτως βάναυση και η αύξηση κατά 36 φορές του κόστους τηλεφωνικών ραντεβού των ασφαλισμένων με τα συμβεβλημένα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ».

Το επιμελητήριο Ρεθύμνου στο έγγραφο του προς τον κ. Λυκουρέντζο τονίζει πως «με την αλλαγή αυτή του κόστους κλήσης, επωφελούνται οι εταιρείες τηλεφωνίας, ενώ, συγχρόνως, οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται δυσβάστακτα, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες είναι αναγκασμένοι να κλείνουν διαφορετικά ραντεβού. Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να ανακληθεί η εν λόγω απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την ελάφρυνση των ασφαλισμένων που πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση».



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στα αυθαίρετα


Βελτίωση των υφιστάμενων ρυθμίσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προκειμένου να γίνουν "ελκυστικότερες" για τους ιδιοκτήτες εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με δεδομένο ότι η προσέλευση ενδιαφερομένων για να τακτοποιήσουν το αυθαίρετό τους είναι πολύ μικρή σε σχέση με τον αριθμό των αυθαιρεσιών (μόλις το 26% έχει δηλωθεί) και τα έσοδα υπολείπονται κατά πολύ από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί όταν θεσμοθετήθηκε ο σχετικός νόμος το 2011, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ διερευνά τρόπους που θα "ξεκολλήσουν" το μέτρο, δεδομένου του ενδιαφέροντος του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχουν πέσει οι εξής λύσεις:

Παράταση του χρόνου υποβολής αιτήσεων μέχρι το τέλος του έτους, από τις 14/9/2012 που ισχύει, η αύξηση των δόσεων από 48 σε 60 τουλάχιστον και η αναπροσαρμογή του συντελεστή παλαιότητας για τον υπολογισμό των προστίμων.

Οι τελικές αποφάσεις για το "λίφτινγκ" θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποκτούν στέγη παιδιά με αυτισμό



Την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2007-2013, του έργου «Δομή Στήριξης Ατόμων με νοητική στέρηση και αυτισμό» υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 4,3 εκατομμυρίων ευρώ και φορέα υλοποίησης το δήμο Κοζάνης, το οποίο θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας, δύο οικοτροφείων υποστηριζόμενης διαβίωσης, καθώς και την προμήθεια εξοπλισμού ξενοδοχειακής λειτουργίας, εκπαίδευσης, εργοθεραπείας.

Η συνολική επιφάνεια των κτηρίων θα είναι 1.913 τμ και ο χρόνος ολοκλήρωσής του 21 μήνες.

Σε δηλώσεις του ο κ. Δακής, αφού χαρακτήρισε το κέντρο, πρωτοποριακό σε δομή και οργάνωση, επισήμανε ότι υπάρχει διαρκής μέριμνα και προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί στα άτομα με αυτισμό το δικαίωμά τους στην υγεία, στην εκπαίδευση και στην εργασία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μονοξείδιο του άνθρακα σκοτώνει



Μοιραία η ουσία που μολύνει τον αέρα των πόλεων.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά του καυσαερίου που πνίγει τις μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο.

Όπως αποδεικνύει νέα έρευνα επιστημόνων του Leeds, αυτή ακριβώς η ουσία που μολύνει τον αέρα των πόλεων, μπορεί να αποβεί μοιραία και μάλιστα ακόμη και σε μικρές ποσότητες.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, το μονοξείδιο του άνθρακα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καρδιακή λειτουργία προκαλώντας αρρυθμίες που μπορεί να είναι και θανάσιμες.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, περισσότεροι από 50 θάνατοι που οφείλονται σε αρρυθμίες εξαιτίας του μονοξειδίου καταγράφονται κάθε χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι επιστήμονες εργάζονται τώρα πυρετωδώς με Γάλλους συναδέλφους τους για την παρασκευή φαρμάκου το οποίο θα μπορεί να αποτρέπει τις επιπτώσεις του μονοξειδίου στην καρδιακή λειτουργία.


Διαβάστε περισσότερα...

Έντεκα χώρες απαγορεύουν το σολάριουμ σε εφήβους



Από το 2003 η είσοδος νέων σε σολάριουμ έχει περιοριστεί σημαντικά.

Όλο και περισσότερες χώρες τα τελευταία χρόνια απαγορεύουν τη χρήση σολάριουμ σε άτομα νεαρής ηλικίας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και στο επιστημονικό περιοδικό Δερματολογίας.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τους ερευνητές, το σολάριουμ συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Μεταξύ των ετών 2003 και 2011, οι χώρες που απαγόρεψαν τη χρήση σολάριουμ σε άτομα κάτω των 18 ετών αυξήθηκαν από 2 σε 11. Αρχικά ήταν μόνο η Βραζιλία και η Γαλλία και στην πορεία προστέθηκαν η Αυστρία, το Βέλγιο, Αγγλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σκοτία, η Ουαλία και η Ισπανία.

«Από το 2003 η είσοδος νέων σε σολάριουμ έχει περιοριστεί σημαντικά ανά τον κόσμο καθώς συγκεντρωτικά στοιχεία αποδεικνύουν την άμεση σχέση που έχει το μελάνωμα με το τεχνητό μαύρισμα. Κι άλλες χώρες ετοιμάζουν τη νομοθεσία που θα απαγορεύει τη χρήση των «κρεβατιών» τεχνητού μαυρίσματος σε εφήβους» επισημαίνει η Dr. Mary Pawlak του πανεπιστημίου του Κολοράντο και συγγραφέας της έκθεσης.

«Ως δερματολόγοι πρέπει να ενημερώνουμε τον κόσμο και να προωθούμε αυτή την καμπάνια υγείας. Καθημερινά μπορούμε να αποθαρρύνουμε νέους που θέλουν να αποκτήσουν μπρούτζινο χρώμα με τη χρήση του σολάριουμ. Σε επίπεδο νομοθεσίας, μπορούμε να καταθέτουμε τις μελέτες και τις γνώσεις μας ώστε να βοηθούμε το κράτος να πάρει τις σωστές αποφάσεις» εξηγούν η Lucy L. Chen και ο Dr. Steven Q. Wang, δερματολόγοι στη Νέα Υόρκη, της κλινικής Memorial.


Πηγή:
http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η «επιδρομή» των εντόμων



Οι απαραίτητες προφυλάξεις και τρόποι αντιμετώπισης του τσιμπήματος.

Οι σφήκες και τα κουνούπια είναι σαφώς τα πιο γνωστά έντομα του καλοκαιριού. Όμως, ας μην ξεχνάμε και τις μέλισσες, τις αράχνες, τους μπάμπουρες, τα μυρμήγκια και τις σκνίπες, με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι συχνά τώρα το καλοκαίρι.

Βέβαια, τα τσιμπήματα όλων αυτών σπάνια απειλούν τη ζωή μας. Ωστόσο, είναι μια εμπειρία συχνά οδυνηρή, ιδίως για τους αλλεργικούς, οι οποίοι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τα επώδυνα τσιμπήματα των μικρών καλοκαιρινών επιδρομέων.

Σας τσίμπησες κουνούπι;

Τα κουνούπια προσελκύονται από τα σκούρα ρούχα, την υγρή ζέστη και τον ιδρώτα. Τα τσιμπήματά τους αφήνουν το σημαδάκι τους και μερικές φορές προκαλούν και αλλεργικές αντιδράσεις, που ίσως χρειαστούν αντισταμινικά.

Τι κάνουμε:

Απολυμαίνουμε τοπικά το σημείο του τσιμπήματος με λίγο οινόπνευμα ή με κάποιο αντισηπτικό διάλυμα και αποφεύγουμε να ξύνουμε το ερεθισμένο σημείο, γιατί έτσι μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.

Αν το σημείο που σας τσίμπησε το κουνούπι πρηστεί, θα πρέπει να βάλετε τοπικά λίγη κορτιζονούχο αλοιφή και να πάρετε ένα αντισταμινικό χάπι ή σιρόπι.

Σε περίπτωση που διανυκτερεύετε σε περιοχή-εστία κουνουπιών, καλό είναι να έχετε μαζί σας μια εντομοαπωθητική συσκευή με πλακέτες που αλλάζουν.

Σας επιτέθηκαν σφήκες και μέλισσες;

Τα έντομα αυτά έχουν κεντρί και γάγγλια με δηλητήριο. Τα τσιμπήματά τους προκαλούν τοπική αντίδραση σε όλους και εκδηλώνεται με: κοκκινίλα, πρήξιμο, φαγούρα και πόνο και υποχωρεί σιγά σιγά.

Πολλά τσιμπήματα από μεγάλες σφήκες προκαλούν τοξική αντίδραση. Αντίθετα, για να οδηγηθεί κάποιος στο ίδιο αποτέλεσμα, χρειάζονται εκατοντάδες τσιμπήματα από μέλισσες ή μικρές σφήκες.

Υπάρχουν, όμως, και αλλεργικές αντιδράσεις που εκδηλώνονται ακόμα και έπειτα από ένα τσίμπημα. Προσοχή εδώ, γιατί οι αντιδράσεις αυτές στο τσίμπημα των υμενόπτερων διαφέρουν και μπορεί να εκδηλωθούν σαν μια απλή αδιαθεσία με εξάνθημα και να φθάσουν μέχρι αναφυλακτική καταπληξία.

Τι κάνουμε:

Σε περίπτωση που οι αντιδράσεις από το τσίμπημα είναι ήπιες, βγάζουμε με προσοχή –προσέχοντας να μη σπάσει– αμέσως το κεντρί, ξύνοντας ελαφρά το δέρμα με το νύχι μας ή με τη λάμα ενός μαχαιριού. Μετά πλένουμε την περιοχή καλά με σαπούνι και νερό και την αλείφουμε με μια κορτιζονούχο αλοιφή.

Αν το τσίμπημα πονάει, βάζουμε πάνω του μια κρύα κομπρέσα.

Σε περίπτωση που ο πόνος εξακολουθεί, αν το πρήξιμο είναι έντονο ή αν είναι στο πρόσωπο, το λαιμό ή μέσα στο στόμα, τότε πρέπει να συμβουλευτούμε γιατρό.

Αν, πάλι, οι αντιδράσεις που προκαλούνται από το τσίμπημα είναι γενικευμένης αλλεργίας, δηλαδή με κοκκίνισμα, φαγούρα σε ολόκληρο το σώμα, δύσπνοια κ.ά., τότε πρέπει να πάμε αμέσως σε νοσοκομείο.

Γεμίσατε κατσαρίδες;

Νυχτόβιες και από τα πιο ενοχλητικά έντομα για τον άνθρωπο, οι κατσαρίδες είναι φορείς πολλών ασθενειών ή τροφικών δηλητηριάσεων, όταν βγαίνουν τη νύχτα από τις σχισμές τους προς αναζήτηση τροφής και κάνουν τον περίπατό τους πάνω σε τρόφιμα που έχουμε ξεχάσει ακάλυπτα στην κουζίνα.

Ίσως το πιο επικίνδυνο χαρακτηριστικό τους είναι ότι αποβάλλουν μέρος από τη μισοχωνεμένη τροφή τους και περιττώματα την ίδια ώρα που τρέφονται.

Τι κάνουμε:

Επειδή πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς, δύσκολα απαλλασσόμαστε από αυτές. Αντιμετωπίζονται με σχολαστική καθαριότητα και με τα ειδικά προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά.

Για λιγότερα τσιμπήματα

-Αποφεύγετε να βρίσκεστε πλάι σε σκουπίδια, σάπια ξύλα και ανθισμένα λουλούδια, γιατί σ’ αυτά κυκλοφορούν κάθε λογής ζωύφια.

-Προτιμάτε για το καλοκαίρι άσπρα, μπεζ ή πράσινα ρούχα, μακριμάνικα φορέματα και μακριά παντελόνια για την εξοχή. Όσο για τα παιδιά, να φορούν πάντα τα πέδιλά τους στον κήπο ή στο γρασίδι.

-Αποφεύγετε στην εξοχή να τρώτε ή να πίνετε πορτοκαλάδες, φρουτοχυμούς, μαρμελάδες, γλυκά κ.ά.

-Προσέχετε όταν κόβετε λουλούδια ή φρούτα. Τα τζάνερα, τα δαμάσκηνα και τα σταφύλια προσελκύουν τις σφήκες.

-Επίσης, τα έντομα γενικότερα προσελκύονται από τα αρώματα και τις έντονες μυρωδιές των σπρέι, κρεμών, σαπουνιών κ.ά.

-Μη σας πιάνει πανικός αν κάποιο έντομο κάτσει πάνω σας, αλλά διώξτε το με ηρεμία.

-Βάλτε σίτα στα παράθυρα του σπιτιού σας και κρατάτε τα κλειστά την ημέρα.

Κινδυνεύουν περισσότερο...

Τα ατοπικά άτομα, αυτοί δηλαδή που παρουσιάζουν υπερευαισθησία στα τσιμπήματα των κουνουπιών και των άλλων εντόμων. Στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά μέχρι 12 χρόνων και εμφανίζουν μετά το τσίμπημα, εκτός από τη συνηθισμένη κοκκινίλα, και έντονα τοπικά συμπτώματα, όπως φυσαλίδα με υγρό, που πρήζεται πολύ και προκαλεί έντονη φαγούρα.

Μερικές φορές, μάλιστα, μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και άλλες κοκκινίλες, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο καινούργιο τσίμπημα.

Οι αλλεργικοί κινδυνεύουν από τα τσιμπήματα των εντόμων περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Όμως, κανείς δεν μπορεί να ξέρει ότι είναι αλλεργικός μέχρι τη στιγμή που θα ζήσει τη δυσάρεστη εμπειρία της αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού του σε ένα τσίμπημα εντόμου, που μπορεί να οδηγήσει και σε αλλεργικό σοκ, σε μια δηλαδή πολύ επικίνδυνη κατάσταση, που μπορεί να κοστίσει και τη ζωή του.

Αμέσως στο νοσοκομείο!

Αφού σας τσιμπήσει κάποιο έντομο, αν παρουσιάσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

-Δυσκολία στην αναπνοή και... σφίξιμο στο στήθος.
-Έντονη ζαλάδα και ναυτία.
-Υπόταση και τάση για λιποθυμία.
-Μούδιασμα.
-Πρήξιμο στο σώμα ή γύρω από τα μάτια και τα χείλη.
-Χλομάδα και εφίδρωση.
-Κοιλόπονους.
-Συνάχι και φτάρνισμα.
-Ακράτεια ούρων και κοπράνων.
-Σπασμούς.

Αντιμετωπίστε τα έντομα οικολογικά!

-Τα πελαργόνια (βαμβακούλες), ο βασιλικός και η μυρωδιά που βγάζουν όταν καίγονται η δάφνη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο διώχνουν τα κουνούπια.

-Το κίτρινο φως απομακρύνει τα κουνούπια και το μπλε τις μύγες.

-Το ζωηρό κόκκινο και τα αρώματα ελκύουν τις σφήκες.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις στο Δήμο Θεσσαλονίκης


Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δίμηνης διάρκειας, συνολικά δεκατεσσάρων ατόμων για την αντιμετώπιση των κατεπειγουσών εποχικών αναγκών της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων.

Οι θέσεις είναι:

ΥΕ Εργατών ταφής 5

ΥΕ Φυλάκων (φύλαξη ε̟πί 24ώρου) 9

ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ 1. Οι υποψήφιοι όλων των ειδικοτήτων πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 65 ετών.

2. Να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσεως που επιλέγουν.

3. Να μην έχουν κώλυμα κατά το άρθρο 8 του υπαλληλικού κώδικα (καταδίκη, υποδικία, δικαστική συμπαράσταση) με την επιφύλαξη της επόμενης εξαίρεσης.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Οι υποψήφιοι για θέσεις βοηθητικού προσωπικού ή ανειδίκευτου προσωπικού υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκτίσει την ποινή ή τα μέτρα ασφαλείας που τους έχουν επιβληθεί έχουν αρθεί ή έχουν απολυθεί υπό όρο (Ν.2207/1994 άρθ. 4 παρ. 6).

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει στο γραφείο 331, στον τρίτο όροφο του κτιρίου Γ' του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου (Βασ. Γεωργίου Α 1, Τ.Κ. 546 40).

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν τα έντυπα των αιτήσεων: στο Δήμο και στο δικτυακό τόπο της υπηρεσίας (www.thessaloniki.gr)


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...