Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Το “καθημερινό θαύμα” της επέμβασης του καταρράκτη


Η πρώτη επέμβαση καταρράκτη διεξήχθη το 1950 από το Harold Ridley, αντικαθιστώντας το φυσικό φακό του ματιού με ένα κατασκευασμένο από πλαστικό.

Εκείνη την εποχή η λειτουργία ήταν πολύ αμφιλεγόμενη, πολλοί από τους μοντέρνους γιατρούς της εποχής απέρριψαν τη μέθοδο του Ridley.

Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση με τη μέθοδο του Ridley πρωτοπόρησε και έχει σώσει την όραση σε πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ίσως η κορυφαία φάρσα που έχει στηθεί


Το application που μπορεί να χακάρει μία ολόκληρη πόλη.

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με 1.000 ίππους τα μονοθέσια της F1 από το 2017


Επέλαση «αλόγων» στις πίστες των αγώνων.

Το συμβούλιο των ομάδων (Strategy Group) της Φόρμουλα 1 ενέκρινε την αύξηση της ιπποδύναμης αναφορικά με τα μονοθέσια από το 2017, ενώ τώρα απομένει να συζητηθεί και να εγκριθεί από τη FIA.

Πιο συγκεκριμένα, κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό και χωρίς να απαιτούνται μεγάλες αλλαγές στους υπάρχοντες κινητήρες των μονοθέσιων.

Έτσι, σύμφωνα με τους τεχνικούς, με μικρές αλλαγές που αφορούν τη ροή καυσίμου και με λογικό κόστος δαπάνης θα μπορούν τα αγωνιστικά οχήματα να αποδίδουν 1.000 ίππους.

Βέβαια, οι ομάδες μετά το «πράσινο φως» του Strategy Group θα πρέπει τώρα να ενημερώσουν αναλυτικά τη FIA για το πώς θα γίνει αυτό, ώστε να προχωρήσει το εγχείρημα αυτό.

Παράλληλα όμως το Strategy Group αποφάσισε ότι θα πρέπει να γίνουν και κάποιες αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση στα ελαστικά και στην αύξηση της κάθετης δύναμης των μονοθέσιων, θέματα τα οποία φαίνεται ότι μπορούν να εφαρμοστούν πιο άμεσα -σε σχέση με την αύξηση της ιπποδύναμης- από τη σεζόν του 2016.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι σκοπεύει να κάνει η νέα κυβέρνηση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα


Η συνεργασία με το πανίσχυρο δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers, αλλά και η ανάθεση του ρόλου-κλειδί στη σύζυγο του Τζορτζ Κλούνεϊ, την κυρία Αμάλ Αλαμουντίν, είναι ένα από τα σημεία για τα οποία είχε εκφραστεί αρνητικά ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση. Στο νέο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης δείχνουν πάντως να βρίσκονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ο πρώτος με δηλώσεις του στον ξένο Τύπο, αναφέρεται σε «αναζήτηση νέας στρατηγικής από την κυβέρνηση», ενώ ο δεύτερος, μιλώντας στην κυριακάτικη εφημερίδα «ΘΕΜΑ», κάνει λόγο για επωφελή δημοσιότητα που κέρδισε η χώρα εξαιτίας της κυρίας Κλούνεϊ. Το θέμα ανέκυψε από ένα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Times» του Λονδίνου. Στο επίμαχο ρεπορτάζ η ανταποκρίτρια στη χώρα μας επικοινώνησε με τον κ. Μπαλτά προκειμένου να τον ρωτήσει αν η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στο σχέδιο της προηγούμενης για την επιστροφή των Γλυπτών.

Ο υπ. Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων απάντησε ότι ή νέα κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση στρατηγικής πάνω στην οποία θα στηριχτούν οι προσπάθειες της χώρας να επαναπατρίσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα ο κ. Μπαλτάς φαίνεται να είναι πρόθυμος ακόμη και να «την αλλάξει τελείως» αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Επόμενο ήταν οι δηλώσεις του να θέσουν ζήτημα για το μέλλον της συνεργασίας της κυβέρνησης με το βρετανικό δικηγορικό γραφείο.

«Αυλαία για την κυρία Κλούνεϊ; Η δικηγορική εταιρεία της Αμάλ μπορεί να απομακρυνθεί από σύμβουλος, αναφορικά με τα Ελγίνεια, από τη στιγμή που η αριστερή νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αναθεωρεί τις συμφωνίες», έγραψε ο βρετανικός Τύπος, υπενθυμίζοντας ότι τα στελέχη του Doughty Street Chambers ευελπιστούσαν να έχουν τον ρόλο συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης, χαράζοντας από κοινού μια στρατηγική που θα μπορούσε να οδηγήσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η «Daily Mail» επισημαίνει ότι οι δηλώσεις Μπαλτά έρχονται λίγες μόλις μέρες μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και ότι η αριστερή κυβέρνηση ψάχνει πηγές από τις οποίες θα κάνει οικονομία σε σχέση με την προηγούμενη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μάρτιος είναι εξαιρετικά κρίσιμος μήνας για το θέμα, καθώς τότε λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η UNESCO στη βρετανική κυβέρνηση να απαντήσει στην πρότασή της για διαιτησία του οργανισμού μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας ως προς το θέμα των γλυπτών.

«Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο υπ. Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, χωρίς ωστόσο να διαψεύδει τα όσα δήλωσε στους «Times». Συστήνει δε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση της ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων. «Είμαστε σε αναμονή για να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά», συμπληρώνει.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, τάσσεται υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας με το δικηγορικό γραφείο. «Εγώ είδα ότι υπήρχε μια δημοσιότητα που μάλλον ήταν επωφελής για την ελληνική υπόθεση», λέει και προσθέτει ότι «η εθνική στρατηγική για την επιστροφή των Μαρμάτων παραμένει, ωστόσο μπορεί να αλλάξουν οι τακτικές. Δεν έχω ενημερωθεί μέχρι τέλους, δηλαδή πώς το δικηγορικό γραφείο συνέπραξε με το ελληνικό κράτος, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - Τι προβλέπεται για τους ΑμεΑ


Τι ανέφερε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

«Η φτώχεια δεν είναι ντροπή. Ζητάμε από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου κατά την προγραμματική της ομιλία.

Η κα Φωτίου μίλησε για «κατάρρευση του κοινωνικού κράτους», τονίζοντας ότι «αποτελεί υποκρισία από την πλευρά των εταίρων που αυτές τις ημέρες λένε στον πρωθυπουργό της χώρας και στον κ. Βαρουφάκη ότι αναγνωρίζουν την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και ότι επιθυμούν να βοηθήσουν, υπό τον όρο να συνεχίσουμε τις πολιτικές λιτότητας, των Μνημονίων και των πρωτογενών πλεονασμάτων για την εξυπηρέτηση ενός χρέους που όλοι ξέρουν ότι δεν πρόκειται να ξεπληρωθεί».

Όπως είπε η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα σχέδιο που θα αποδώσει τα επόμενα χρόνια δυνατότητα εργασίας και θα επανεντάξει τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης ενεργά στην κοινωνία.

Η κα Φωτίου εξήγησε ότι ο πρώτος στόχος του υπουργείου είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με ένα πλέγμα παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης για προστατευτούν τα θύματα της κρίσης.

Αναφέρθηκε, δηλαδή, στα μέτρα για ηλεκτρικό, διατροφή απόρων. Άμεσα ξεκινάει η καταγραφή των απόρων ενώ θα αντιμετωπιστούν και ανάγκες στέγασης σε διαμερίσματα για άπορες οικογένειες. Θα υπάρξει ειδική κάρτα μετακίνησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε μακροχρόνια άνεργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα μέτρα που συμπληρώνουν τις παρεμβάσεις αυτές είναι, όπως έχει ήδη ειπωθεί, η αποκατάσταση του δώρου των Χριστουγέννων, η 13η σύνταξη για όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ανασφάλιστους ανέργους, η κατάργηση της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, η επιδότηση της θέρμανσης.

Στην κατεύθυνση αυτή και με το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων θα ξεκινήσει καταγραφή των αναγκών και των επωφελούμενων.

Η αποτύπωση θα πρέπει να είναι ταχύτατη, να γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Οργανώσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα είναι οι φυσικοί σύμμαχοι και άμεσοι συνεργάτες τους οποίους η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συντονίσει για να εντοπιστεί κάθε οικογένεια που έχει πραγματική ανάγκη.

«Στόχος μας είναι η δημιουργηθεί μια ομπρέλα δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», είπε η κ. Φωτίου και ζήτησε συνεργασία με τα κινήματα αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης, ξεκαθάρισε, όμως, ότι στα δίκτυα αυτά δεν χωρούν ο φασισμός και ο ναζισμός.

Ταυτόχρονα, θα προχωρήσει η οικοδόμηση ενός συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, με μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ένα «νέο ΕΣΥ στο χώρο της πρόνοιας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Εξάλλου, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας θα γίνει Οργανισμός Κοινωνικής Κατοικίας και θα αξιοποιηθούν άδεια διαμερίσματα και σχολάζουσα δημόσια περιουσία.

Θα υπάρξουν μέτρα για την παιδική φτώχεια, που «αγγίζει το ντροπιαστικό ποσοστό του 36%» και γι΄ αυτό η κα Φωτίου κάλεσε τους διευθυντές των σχολείων, τους συλλόγους διδασκόντων, τους γονείς να συμπράξουν για να καταγραφούν αυτές οι περιπτώσεις γιατί δεν μπορούμε να δεχόμαστε να λιποθυμούν παιδιά από υποσιτισμό.

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα άτομα με αναπηρία με εξειδικευμένα μέτρα. Άμεσα θα προχωρήσει έκδοση κάρτας αναπηρίας εν είδει ταυτότητας η οποία θα χρησιμοποιείται για τη νόμιμη απαίτηση των δικαιωμάτων ενός εκάστου. Η καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων των ΑμεΑ θα είναι σε σταθερά καθορισμένη μηνιαία ημερομηνία για όλη την Ελλάδα. Θα υπάρξει εργασιακή ασφάλεια και σταθερότητα για όλους τους εργαζόμενους στις προνοιακές δομές. Θα αξιοποιηθούν σχολάζουσες περιουσίες για στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για ΑμεΑ, είπε.



Διαβάστε περισσότερα...

Απετράπη νέα πρόθεση αυτοκτονίας μέσω Cyber Alert


Προηγήθηκε τηλεφώνημα για ύπαρξη σχετικού email.

Μία ακόμη περίπτωση πρόθεσης αυτοκτονίας, η οποία εκδηλώθηκε από χρήστη του διαδικτύου, απέτρεψε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, προηγήθηκε τηλεφώνημα στο κέντρο επιχειρήσεων Cyber Alert για την ύπαρξη μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο άτομο εκδήλωνε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει.

Ακολούθησε διαδικτυακή - αστυνομική έρευνα, για τον εντοπισμό των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων του ατόμου, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό του και περαιτέρω τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας και σωματικής του ακεραιότητας.

Αποτέλεσμα της έρευνας ήταν η ταυτοποίηση των ηλεκτρονικών ιχνών και ο γεωγραφικός εντοπισμός της κατοικίας του ατόμου. Σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος της ευρύτερης περιοχής διαμονής του ατόμου και μετά από συντονισμένες αστυνομικές αναζητήσεις, εντοπίστηκε το άτομο αυτό και όπως διαπιστώθηκε πρόκειται για ημεδαπή γυναίκα, η οποία ήταν καλά στην υγεία της.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας και θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Συντήρηση του ασύρματου συστήματος μετάδοσης δεδομένων στα σχολεία


Τυχόν απώλεια των κλειδιών usb δημιουργεί πρόβλημα στις εξετάσεις.

Με έγγραφό του το Υπουργείο Παιδείας ενημερώνει για τη λειτουργία, συντήρηση και υποστήριξη του ασύρματου συστήματος μετάδοσης δεδομένων (VBI). Μεταξύ των άλλων επισημαίνεται ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο θέμα της φύλαξης των κλειδιών USB, αφού τυχόν απώλειά τους θα δημιουργήσει προβλήματα στη διεξαγωγή των εξετάσεων. Η ευθύνη φύλαξής τους ανατίθεται στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, καθώς και στους Διευθυντές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. αντίστοιχα.

Πιο αναλυτικά στο έγγραφο που αναρτήθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων αναφέρονται τα εξής:

Α) Λειτουργία του συστήματος VBI καθ’ όλη την διάρκεια του σχολικού έτους.

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα μετάδοσης δεδομένων VBI πρέπει να λειτουργεί σε
καθημερινή βάση και για όλο το ωράριο λειτουργίας της αντίστοιχης υπηρεσίας (Σχολείο, Διεύθυνση) έτσι ώστε, αφενός να είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή η λήψη διοικητικών εγγράφων και αφετέρου να γίνονται αντιληπτές αμέσως οι τυχόν βλάβες και να επιδιορθώνονται το συντομότερο δυνατό.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας του ωραρίου, το σύστημα VBI θα πρέπει να κλείνει.

Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων και οι Διευθυντές των Σχολείων πρέπει να επιληφθούν προσωπικά του ζητήματος της καθημερινής λειτουργίας του συστήματος VBI, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο εκπαιδευτικές μονάδες να μη λαμβάνουν έγγραφα, παρά το ότι το σύστημά τους δεν έχει υποστεί καμία βλάβη.

Απαιτείται, επίσης, να χρησιμοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα ο εναλλακτικός τρόπος λήψης δεδομένων (μέσω modem), ώστε να διαπιστώνεται ότι λειτουργεί ομαλά και αυτός. Ο έλεγχος λειτουργίας του εναλλακτικού τρόπου λήψης δεδομένων γίνεται απλώς με τη χρήση (δηλαδή τη σύνδεση με modem και τη λήψη αρχείων).

Επισημαίνεται ότι τα εκπεμπόμενα με τον κύριο τρόπο (τηλεοπτικό σήμα) αρχεία θα είναι διαθέσιμα για λήψη και με τον εναλλακτικό τρόπο, ακριβώς για να διευκολύνεται ο έλεγχος λειτουργίας του.

Β) Συντήρηση – Υποστήριξη λειτουργίας του συστήματος VBI.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι συσκευές που αποτελούν το σύστημα λήψης δεδομένων VBI1 καλύπτονται από εγγύηση που ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Την εγγύηση αυτή την παρέχει η εταιρεία ALTEC. Ως εκ τούτου, πρέπει να αποφεύγονται οι επιδιορθώσεις - βελτιώσεις στο σύστημα από εκπαιδευτικό ή ιδιώτη τεχνικό, διότι οι επεμβάσεις τρίτων ενδεχομένως θα θέσουν το συγκεκριμένο μηχάνημα εκτός εγγύησης.

Σε κάθε περίπτωση, πριν από επέμβαση για την επιδιόρθωση βλαβών, να προηγείται
επικοινωνία με το Γραφείο Υποστήριξης (Help Desk) της εταιρείας ALTEC (τηλ. : 210-68.72.800).

Αν το πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί μέσω τηλεφωνικών οδηγιών, ακολουθεί επί τόπου επίσκεψη εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου μέσα στις χρονικές προθεσμίες που αναφέρονται στη σύμβαση συντήρησης. Σημειώνουμε ότι για προβλήματα που το Γραφείο Υποστήριξης της εταιρείας ALTEC εκτιμά ότι αφορούν στον αποκωδικοποιητή MEDIACAST Ε1 ή τα κλειδιά USB, το Γραφείο Υποστήριξης (Help Desk) της εταιρείας ALTEC μπορεί να ζητήσει από την εκπαιδευτική μονάδα να έρθει σε επικοινωνία απευθείας με την εταιρεία Unisystems (τηλ. : 211-999.7626) ή, εάν τα τυχόν προβλήματα αφορούν τον εναλλακτικό τρόπο μετάδοσης, το κέντρο υποστήριξης εναλλακτικού τρόπου του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. (τηλ. : 210-32.33.169, 210-34.42.016, 210 34.42.639).

Τονίζεται και πάλι ότι οι αποκωδικοποιητές MEDIACAST Ε1 και το κλειδί αποκρυπτογράφησης USB δεν επιτρέπεται να απομακρύνονται από την εκπαιδευτική μονάδα, παρά μόνο αφού έχει ενημερωθεί (αρχικά τηλεφωνικά και στη συνέχεια εγγράφως) η Υπηρεσία μας, και μόνο για αντικατάστασή τους λόγω βλάβης. (Τα κατεστραμμένα κλειδιά και οι αποκωδικοποιητές επιστρέφονται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πετιούνται).

Πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση αλλαγής του αποκωδικοποιητή MEDIACAST Ε1, επισημαίνεται ότι πρέπει να τηρείται η ακόλουθη διαδικασία:

1) Άμεση ενημέρωση της Υπηρεσίας με αποστολή εγγράφου προς την αρμόδια Διεύθυνση Δ.Ε., η οποία με τη σειρά της θα το κοινοποιεί στην Υπηρεσία μας και στη Δ/νση Ηλεκτρονικών και Δικτυακών Υποδομών, Τμήμα Πρωτοκόλλου, Αρχείων & Μέριμνας.

2) Στο έγγραφο, μεταξύ άλλων, θα αναφέρονται τόσο ο σειριακός αριθμός και η ταυτότητα του νέου αποκωδικοποιητή MEDIACAST Ε1 όσο και του προηγούμενου, καθώς και ο αριθμός της τηλεφωνικής σύνδεσης του modem.

Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στο θέμα της φύλαξης των κλειδιών USB, αφού τυχόν απώλειά τους θα δημιουργήσει προβλήματα στη διεξαγωγή των εξετάσεων. Η ευθύνη φύλαξής τους ανατίθεται στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, καθώς και στους Διευθυντές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. αντίστοιχα.

Σε περιόδους που δε διεξάγονται εξετάσεις τα κλειδιά USB πρέπει να αφαιρούνται από τον Η/Υ και να φυλάσσονται από τους υπεύθυνους Διευθυντές.

Γ) Οδηγίες για τη λήψη της υπηρεσίας EdCast

H υπηρεσία EdCast διατίθεται μέσω της Δημόσιας Τηλεόρασης (κανάλι Ν1 της ΝΕΡΙΤ) όπως περιγράφεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β της παρούσας εγκυκλίου. Για να επανασυντονίσετε το σύστημα VBI ακολουθήστε τις αναλυτικές οδηγίες του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Β, που μπορείτε επίσης να βρείτε και στον εξής σύνδεσμο: www.unisystems.gr/download/exams.pdf. Για το συγκεκριμένο θέμα θα είναι διαθέσιμη η τεχνική υποστήριξη της Uni-Systems στο τηλέφωνο 211-999.76.26, όπως
αναφέρεται και στο τέλος του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Β.

Επισημαίνεται ότι στη λήξη του ωραρίου μαζί με το σύστημα VBI πρέπει να απενεργοποιείτε και τον ψηφιακό αποκωδικοποιητή Mpeg4 ή Mpeg2 (σε περίπτωση που δεν υπάρχει κουμπί απενεργοποίησης (on-off) πρέπει να βγαίνει από την πρίζα).

Δ) Φύλαξη μηχανημάτων συστήματος VBI συγχωνευθέντων ή καταργηθέντων σχολείων.

Σε περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης μιας σχολικής μονάδας εξοπλισμένης με
σύστημα VBI (Γενικό Λύκειο, ΕΠΑ.Λ., Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις), τα μηχανήματα που αποτελούν το σύστημα, καθώς και τα κλειδιά USB πρέπει να παραδίδονται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία ανήκε η σχολική αυτή μονάδα. Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι υπεύθυνοι για την προσωρινή φύλαξή τους και οφείλουν να ενημερώνουν αμέσως την Υπηρεσία μας για την παραλαβή τους.

Τα μηχανήματα φυλάσσονται με ευθύνη της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν να διατεθούν - μετά από σχετική εντολή της Υπηρεσίας μας - σε νεοϊδρυθέντα Σχολεία της περιοχής.

Ε) Πρωτόκολλα Παράδοσης - Παραλαβής

Υπενθυμίζεται ότι, όταν αλλάζει ο Διευθυντής του σχολείου ή της Διεύθυνσης
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στην περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης σχολικής μονάδας, πρέπει να γίνεται παράδοση – παραλαβή του συστήματος VBI. Το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής θα συμπληρώνεται σε τρία αντίγραφα, ώστε να κρατούν από ένα οι δύο ενδιαφερόμενοι (ο απερχόμενος Διευθυντής της σχολικής μονάδας προς τον νέο ή προς τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) και ένα να αποστέλλεται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πρέπει να τονιστεί ότι η απώλεια του συστήματος VBI (ολόκληρου ή τμήματός του) σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογείται και επισύρει διοικητικές και άλλες κυρώσεις. Επισυνάπτεται το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής, καθώς και αναλυτική περιγραφή του εξοπλισμού που απαρτίζει το σύστημα VBI (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α).

ΣΤ) Η απαρέγκλιτη εφαρμογή των παραπάνω μέτρων από όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες είναι επιβεβλημένη και στοχεύει στο να λειτουργεί το σύστημα ομαλά καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους για τη μετάδοση διοικητικών εγγράφων, ενώ συγχρόνως διασφαλίζει την έγκαιρη αντιμετώπιση δυσλειτουργιών ή βλαβών με αποτέλεσμα να μη συσσωρεύονται αυτές στο τέλος της χρονιάς - ακριβώς πριν την περίοδο των πανελληνίων εξετάσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Απόσπαση διοικητικού προσωπικού στον Συνήγορο του Πολίτη


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απευθύνει η ανεξάρτητη αρχή.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση διοικητικού προσωπικού, κλάδου επιμελητών ή συναφών κλάδων κατηγορίας ΥΕ, απευθύνει η ανεξάρτητη αρχή «Συνήγορος του Πολίτη».

Ως εκ τούτου, υπάλληλοι των παραπάνω τυπικών προσόντων, που ενδιαφέρονται να αποσπαστούν στην Αρχή, με καθήκοντα επιμελητή και ειδικότερα καθήκοντα θυρωρού, διακίνησης αλληλογραφίας, μεταφοράς, εποπτείας κτιρίου, ταξινόμησης εγγράφων κλπ, θα πρέπει να δηλώσουν το σχετικό ενδιαφέρον τους αποστέλλοντας e-mail στη διεύθυνση stp-gram-tmdk@synigoros.gr, υποβάλλοντας ταυτόχρονα, σύντομο βιογραφικό σημείωμα. Στο σημείωμα θα πρέπει να αναφέρονται απαραιτήτως τυπικά προσόντα, υπηρεσία προέλευσης, στοιχεία υπηρεσιακής κατάστασης, εμπειρία κλπ.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 10η Μαρτίου 2015.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πιθανόν στα τέλη του 2015 η επαναφορά του κατώτατου μισθού»


Σκουρλέτης: Οι συλλογικές συμβάσεις μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες.

Οι συλλογικές συμβάσεις «θα είναι μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Βήμα FM.

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, σημείωσε πως «είμαστε σε μια στιγμή όπου το λεπτό και το δευτερόλεπτο έχει μεγάλη κρισιμότητα και αξία. Επομένως δεν είναι πολιτικά ορθό και σκόπιμο να αρχίσουμε να απαντάμε σε υποθετικά ερωτήματα τη στιγμή που αυτή τη στιγμή συζητώνται πράγματα. Είναι υποθετικά μεν δεν είναι εξωπραγματικά δε

Δεν είναι καθόλου εξωπραγματικά. Έχουμε μια ισχυρή πρόσφατη λαϊκή εντολή και εάν επιχειρήσουμε στα όπλα που διαθέτουμε στη φαρέτρα, να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από αυτά, είναι κάτι που αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να το πούμε. Θα έλεγα λοιπόν ότι αυτό που θα κάνουμε είναι το πώς πολιτικά θα κινηθούμε, αυτό έχουμε κάνει ξεκάθαρο».

«Εμείς δεν απειλήσαμε ποτέ την Ευρώπη, ούτε επιλογή μας είναι, ούτε εκτιμάμε ότι οι εταίροι μας θα κάνουν μια τέτοια επιλογή, που θα οδηγήσει σε τέτοιες καταστάσεις», ανέφερε, σε άλλο σημείο, ο κ. Σκουρλέτης.

Αναφορικά με την επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ο υπουργός Εργασίας παρατήρησε: «Μπορεί να γίνει στα τέλη του 2015. Σήμερα δεν μπορούμε να πούμε ασφαλώς τον συγκεκριμένο σχεδιασμό για το πότε θα γίνει πράξη αυτή η δέσμευση μας. Δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε τώρα την ακριβή ημερομηνία, διότι θέλουμε παράλληλα να μπουν σε εφαρμογή μια σειρά άλλα μέτρα, που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που θα αναλάβουν το κόστος υλοποίησης αυτού του μέτρου».

Τέλος, για τον εκλογικό νόμο δήλωσε: «Το θέμα του εκλογικού νόμου θα συζητηθεί σε συνδυασμό με μια σειρά αλλαγές, αυτό που ονομάζουμε λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Ισχύει η δέσμευση μας, ότι τελικά θα πρέπει να πάμε σε μια συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, ως πάγιο εκλογικό σύστημα».



Διαβάστε περισσότερα...

Τιμή ρεκόρ για πίνακα του Γκωγκέν


Το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για ένα έργο τέχνης.

Ένας ζωγραφικός πίνακας του 1892 του φημισμένου καλλιτέχνη Πωλ Γκωγκέν (Paul Gauguin) πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ, αγγίζοντας τα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για ένα έργο τέχνης.

Νέος ιδιοκτήτης του πίνακα με τίτλο «Nafea Faa Ipoipo», που αναπαριστά δύο νεαρά κορίτσια από την Ταϊτή, φέρεται να είναι το Κατάρ, το οποίο αγόρασε το σπουδαίο αυτό έργο από μια ελβετική ιδιωτική συλλογή (Rudolf Staechelin Family Trust), προκειμένου να φιλοξενηθεί στα μουσεία που ετοιμάζονται στη χώρα.

Η πάμπλουτη πετρελαιοχώρα ωστόσο δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την αγορά, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Αν η αναφερόμενη αξία-τιμή πώλησης είναι πραγματική, αυτό θα σημαίνει ότι το Κατάρ έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ αγοράς έργου τέχνης, το οποίο κατείχε… το ίδιο.



Το 2011 το Κατάρ είχε δώσει 215 εκατ. ευρώ για το έργο του Πωλ Σεζάν «Two Card Players», αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Το Κατάρ, που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022, τα τελευταία χρόνια φημολογείται ότι έχει επιδοθεί στην αγορά πανάκριβων έργων τέχνης.

Η υπηρεσία που ευθύνεται για τα μουσεία της χώρας διευθύνεται από τη σπουδαγμένη στις ΗΠΑ αδερφή του Εμίρη του Κατάρ, Sheikha Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Thani. Η ίδια φέρεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επέκταση του πολιτιστικού χαρτοφυλακίου της χώρας της. Σε μια συνέντευξή της πριν από ένα χρόνο στο Qatar Museums (http://www.qm.org.qa/en/blog/exclusively-our-chairperson) είχε δηλώσει το εξής: «Αυτό που μένει πάντα πίσω από τους λαμπρότερους πολιτισμούς και την ιστορία τους είναι τα κτίρια και τα έργα τέχνης τους».



Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγός για τη δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές - Τι γίνεται με την εισαγωγή με το 5%


Αιτήσεις στα Λύκεια από τις 10 έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Από τις 10 έως και τις 25 Φεβρουαρίου καλούνται οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ ΕΠΑΛ (ομάδες Α και Β) καθώς και οι απόφοιτοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ - Β Ομάδα έτους 2015 να καταθέσουν σχετική αίτηση-δήλωση.

Επίσης το ίδιο διάστημα καλούνται και οι μαθητές που επιθυμούν να αποκτήσουν ενδοσχολικό απολυτήριο, χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση.

Όπως σημειώσαμε η προθεσμία υποβολής της αίτησης-δήλωσης αρχίζει την Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου και λήγει την Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου. Τονίζεται ότι για κανέναν λόγο δεν γίνεται δεκτή αίτηση-δήλωση εκπρόθεσμη ούτε διόρθωση αυτής που υποβλήθηκε εντός της προθεσμίας.

Επειδή η προθεσμία είναι αποκλειστική και οι συνέπειες για τους υποψηφίους από την μη εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης είναι καθοριστικές, αφού μπορεί να έχουν άμεση και καθοριστική επίπτωση στη συμμετοχή τους στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι απαραίτητο να ενημερωθούν όλοι υπεύθυνα, αναλυτικά και με ενιαίο τρόπο ώστε να διασφαλίζονται σε πανελλαδικό επίπεδο οι όροι ίσης μεταχείρισης των ενδιαφερομένων.

Προκειμένου να ενημερωθούν οι υποψήφιοι το newsbeast.gr ετοίμασε έναν οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις:

1. Πότε πρέπει να υποβληθεί η αίτηση;

Οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποβάλλουν Αίτηση - Δήλωση από 10 Φεβρουαρίου μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2014.

2. Που κατατίθεται η σχετική αίτηση;

Η αίτηση κατατίθεται από τον ίδιο το μαθητή ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία στο Λύκειο που φοιτά ή στο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε ή στο πλησιέστερο στην κατοικία του Λύκειο, αν πρόκειται για απόφοιτο.

ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α

Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), ισχύουν τα εξής:

-οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο ΕΠΑΛ που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά.

- οι απόφοιτοι – κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν ευκρινές φωτοαντίγραφο του απολυτηρίου τους.

- οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν ευκρινές φωτοαντίγραφο του πτυχίου τους.

3. Ποια είναι η διαδικασία για τους μαθητές;

Ο υποψήφιος επιλέγει και συμπληρώνει χειρόγραφα την ανάλογη Αίτηση – Δήλωση και στη συνέχεια την υποβάλλει στο Λύκειο για ηλεκτρονική καταχώριση ο ίδιος ή ο νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία στο Λύκειο που φοιτά ή στο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε ή στο πλησιέστερο στην κατοικία του Λύκειο, αν πρόκειται για απόφοιτο.

4. Τι θα συμπληρώσω στην αίτηση-δήλωση;

Μαθητής ημερησίου ή εσπερινού ΓΕΛ ή ΣΜΕΑΕ για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ

Α) Το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά.
Β) Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά (βλ. ΚΕΦ 3ο, παρ 2).
Γ) Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά.
Δ) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές Σχολές/Αστυνομικές Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι των εσπερινών ΓΕΛ).
Ε) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
ΣΤ) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.

Προσοχή: Η δήλωση για το Δ), Ε), ΣΤ) δεν είναι δεσμευτική

Απόφοιτοι Λυκείου ή απόφοιτοι μαθητές ξένου ή μειονοτικού σχολείου συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων ή εσπερινών ΓΕΛ

- Υποβάλλεται από τους αποφοίτους Λυκείου (Ενιαίου, Γενικού, Πολυκλαδικού, Τεχνικού) ή Β κύκλου ΤΕΕ ή κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ προηγουμένων ετών που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του ημερησίου ΓΕΛ για να αποκτήσουν βεβαίωση πρόσβασης ή να αντικαταστήσουν τη βεβαίωση πρόσβασης που ήδη κατέχουν.

- Από τους αποφοίτους Ενιαίου ή Γενικού Εσπερινού Λυκείου ή παλαιού τύπου εσπερινού Λυκείου που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του εσπερινού ΓΕΛ για να αποκτήσουν βεβαίωση πρόσβασης ή να αντικαταστήσουν τη βεβαίωση πρόσβασης που ήδη κατέχουν.

- Από μαθητές ή αποφοίτους ξένου σχολείου στην Ελλάδα που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του ημερησίου ΓΕΛ.

- Από μαθητές ή αποφοίτους μειονοτικού σχολείου που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του ημερησίου ΓΕΛ.

Με την αίτηση δήλωση οι πιο πάνω υποψήφιοι δηλώνουν:
Α) Το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά (βλ. ΚΕΦ 3ο, παρ.1).
Β) Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά (βλ. ΚΕΦ 3ο , παρ 2).
Γ) Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά.
Δ) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΓΕΛ).
Ε) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
ΣΤ) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.
Ζ) Αν θα εξεταστούν στα μαθήματα της Γ΄ ημερήσιου ή Δ΄ εσπερινού ΓΕΛ, καθώς και την κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν πανελλαδικά.

Η δήλωση για το Δ), Ε), ΣΤ) δεν είναι δεσμευτική.

Μαθητής ημερησίου ή εσπερινού ΕΠΑΛ Β για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις
Α) Το μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά (βλ.ΚΕΦ.3).
Β) Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά (βλ.ΚΕΦ.3).
Γ) Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά.
Δ) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές Σχολές/Αστυνομικές Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι των εσπερινών ΕΠΑΛ).
Ε) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
ΣΤ) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.
Ζ) Ότι θα εξεταστούν στα μαθήματα της Β΄ ομάδας ημερήσιου ή εσπερινού ΕΠΑΛ και την ειδικότητα στα 2 μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν πανελλαδικά.

Η δήλωση για το Δ), Ε), ΣΤ) δεν είναι δεσμευτική.

Απόφοιτοι κατόχου απολυτήριου ΕΠΑΛ συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ή εσπερινών ΕΠΑΛ Β

Υποβάλλεται από κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ (Α ή Β Ομάδα) προηγουμένων ετών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Ημερησίων ΕΠΑΛ (Ομάδα Β) για εισαγωγή στις σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για να αποκτήσουν βεβαίωση πρόσβασης ή να αντικαταστήσουν τη βεβαίωση πρόσβασης που ήδη κατέχουν.

Α) Το μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά (βλ.ΚΕΦ.3).
Β) Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά (βλ.ΚΕΦ.3).
Γ) Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά.
Δ) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές Σχολές/Αστυνομικές Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι των εσπερινών ΕΠΑΛ).
Ε) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
ΣΤ) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.

Ζ) Ότι θα εξεταστούν στα μαθήματα της Β΄ ομάδας ημερήσιου ή εσπερινού ΕΠΑΛ και την ειδικότητα στα 2 μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν πανελλαδικά.

Η δήλωση για το Δ), Ε), ΣΤ) δεν είναι δεσμευτική.

ΕΠΑΛ Α: Μαθητές τελευταίας τάξης, κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ Α, κάτοχοι πτυχίου Β ΤΕΕ, ΤΕΛ,Ναυτικών Λυκείων. Κάτοχοι απολυτηρίου Ημ.ΕΠΑΛ (ομάδα Β) και εσπερινών ΕΠΑΛ (Α κ Β) που επιλέγουν να είναι υποψήφιο με την ομάδα Α.

Α) τα ειδικά μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι που προτίθενται να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο σχολές ή τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα.

Β) αν είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές Σχολές ή Σχολές Αστυφυλάκων (υποψήφιοι ημερησίων ΕΠΑΛ) ή Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ).

Γ) την ειδικότητα του τομέα με την οποία θα είναι υποψήφιοι. Οι υποψήφιοι των ημερησίων ΕΠΑΛ επιλέγουν την ειδικότητα στα δύο μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι των εσπερινών ΕΠΑΛ, την ειδικότητα του τομέα αποφοίτησής τους. Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο τομέας που δηλώνουν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ομάδα σχολών ή τμημάτων του μηχανογραφικού δελτίου.

5. Είμαι απόφοιτος προηγούμενων ετών και θα πάρω μέρος ξανά στις πανελλήνιες. Εκτός από την αίτηση τι άλλο πρέπει να προσκομίσω;

i) ευκρινές φωτοαντίγραφο του απολυτηρίου τους ή ισότιμου τίτλου άλλου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της Χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο Σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της Χώρας αυτής. Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, εκτός των ανωτέρω, συνυποβάλλεται επιπλέον βεβαίωση της οικείας Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη νόμιμη λειτουργία του Σχολείου αυτού στην Ελλάδα,

ii) την πρωτότυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.

6. Είμαστε απόφοιτοι των ετών 2013 και 2014. Θέλουμε να διεκδικήσουμε μια θέση για το 10% χωρίς νέα εξέταση. Πρέπει να καταθέσουμε και εμείς αίτηση στο σχολείο;

Οι απόφοιτοι των ετών 2013 και 2014 που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% δεν χρειάζεται να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση, αλλά απευθείας να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο, ακολουθώντας μόνο τις διαδικασίες για το μηχανογραφικό δελτίο (απόκτηση password).

7. Είμαστε απόφοιτοι των ετών 2013, 2014 των ΕΠΑΛ ομάδα Α ( 4 μαθήματα). Μπορούμε να διεκδικήσουμε μια θέση χωρίς να εξεταστούμε πανελλαδικά με το 10% όπως και οι απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου;

Βεβαίως και μπορείτε να διεκδικήσετε μια θέση χωρίς νέα εξέταση με την κατηγορία του 10%.

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑΣ Α΄ έτους 2013, 2014 και επιθυμούν να συμμετέχουν για το 10% των θέσεων εισακτέων διατηρώντας τη βαθμολογία τους, ΔΕΝ υποβάλλουν Αίτηση-Δήλωση, αλλά ΜΟΝΟ Μηχανογραφικό Δελτίο.

Για τις στρατιωτικές σχολές, Αστυφυλάκων και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού θα πρέπει να υποβληθεί σχετική αίτηση σε αυτές όταν δοθούν στη δημοσιότητα οι σχετικές προκηρύξεις.

8. Είμαστε απόφοιτοι των ετών 2013 και 2014. Αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε μια θέση με το 10% χωρίς νέα εξέταση στα ΤΕΦΑΑ αλλά και στις στρατιωτικές σχολές καθώς δεν καταφέραμε να εισαχθούμε το προηγούμενο έτος. Μπορείτε να μας ενημερώσετε, αν πρέπει να ξαναδώσουμε αθλήματα κλπ;

Υποψήφιοι που εξετάστηκαν το 2013 ή 2014 σε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στα πανελλαδικά μαθήματα, σε κάποιο ειδικό μάθημα και στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ, μπορεί το 2015 να είναι υποψήφιος για το 10% με τη βαθμολογία και τα μόρια που συγκέντρωσε κατά την τελευταία εξέταση, χωρίς να έχει το δικαίωμα ή την υποχρέωση το 2015 να εξεταστεί ξανά σε κάτι από τα προηγούμενα. Άρα δεν υποβάλλεστε ξανά ούτε σε υγειονομική εξέταση ούτε εξετάζεστε στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ.

Αντιθέτως έχετε την υποχρέωση να συμμετάσχετε στις Προκαταρκτικές εξετάσεις, αν επιθυμείτε εισαγωγή σε Στρατό, Αστυνομία, Εμπορικό Ναυτικό.

9. Είμαστε απόφοιτοι των ετών 2013, 2014 αλλά στις προηγούμενες πανελλαδικές δεν εξεταστήκαμε σε ειδικά μαθήματα και σε αθλήματα καθώς δεν επιθυμούσαμε να δηλώσουμε σχετικές σχολές, πχ Αγγλική Φιλολογία, ΤΕΦΑΑ. Φέτος το σκεφτόμαστε μπορούμε να διεκδικήσουμε μια θέση σε αυτές τις σχολές με το 10%;

Δυστυχώς, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο, υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις το 2013 ή 2014 και δεν εξετάστηκαν σε ειδικό μάθημα ή στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ, δεν μπορούν το 2015 να είναι υποψήφιοι με το 10% για τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα ή για τα ΤΕΦΑΑ, αφού δεν έχετε τη δυνατότητα να εξεταστείτε μόνο σε ειδικό μάθημα ή μόνο στις πρακτικές δοκιμασίες.

10. Θα πάρω κάποιο αντίγραφο μετά την κατάθεση;

Μετά την ηλεκτρονική καταχώριση στο σχετικό πρόγραμμα εκτυπώνονται δύο αντίγραφα. Ο υποψήφιος ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων και ότι αυτά συμφωνούν απόλυτα με το υπόδειγμα του εντύπου που είχε αρχικά συμπληρώσει και υπογράφει και τα δυο αντίγραφα, τα οποία υπογράφονται και σφραγίζονται και από το Δ/ντη του Λυκείου. Ένα αντίγραφο από αυτά κρατά ο υποψήφιος μέχρι το τέλος των εξετάσεων και ένα ο Δ/ντης του Λυκείου.

Μετά την υπογραφή του υποψηφίου και του Δ/ντη η Αίτηση-Δήλωση δεν αλλάζει και έχει ήδη οριστικά καταχωριστεί ηλεκτρονικά στο σύστημα myschool.

11. Αν δηλώσω ότι θα είμαι υποψήφιος στις στρατιωτικές σχολές ή τις σχολές της Αστυνομίας και το μετανιώσω ή το αντίθετο; Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση;

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι δεσμευτική η δήλωση ότι θα είναι κάποιος υποψήφιος για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές Αστυνομίας, τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, τα ΤΕΦΑΑ. Δηλαδή αν κάποιος δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος και τελικά δεν το επιθυμεί δεν έχει κανένα πρόβλημα ούτε επίπτωση.

Επίσης αν τελικά ένας μαθητής δε δηλώσει στην αίτηση ότι θα είναι υποψήφιος για τις στρατιωτικές σχολές, Αστυνομικές, ΤΕΦΑΑ ή Εμπορικό Ναυτικό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να διεκδικήσει μια θέση αν αργότερα το μετανιώσει.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος υποψήφιος που, αν και στην Αίτηση-Δήλωση δεν δήλωσε επιθυμία για Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές και Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού, μπορεί τελικά να είναι υποψήφιος γι αυτές, αρκεί να ακολουθήσει τη διαδικασία που ορίζεται στις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων.

Ανάλογα, υποψήφιος που, αν και στην Αίτηση-Δήλωση δεν δήλωσε επιθυμία για τα ΤΕΦΑΑ, μπορεί τελικά να είναι υποψήφιος γι αυτά, αρκεί να υποβάλει σχετική αίτηση και δικαιολογητικά στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας.

12. Αν δε δηλώσω ότι θα εξεταστώ σε ειδικό μάθημα μπορώ να πάρω μέρος στην εξέταση του ειδικού μαθήματος;

Αν κάποιος δε δηλώσει στην αίτηση του Φεβρουαρίου ότι θα εξεταστεί σε ειδικό μάθημα, δεν θα μπορέσει να εξεταστεί σε αυτό. Η δήλωση εξέτασης σε ειδικό μάθημα είναι υποχρεωτική για την εξέταση του υποψηφίου στο ειδικό μάθημα για εισαγωγή σε σχολές ή τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα.

13. Αν δηλώσω ότι θα εξεταστώ στα αγγλικά και δεν πάω στις εξετάσεις του μαθήματος θα χάσω μόρια;

Ο μαθητής που δήλωσε ότι θα εξεταστεί σε ειδικό μάθημα, πχ στα αγγλικά και τελικά δεν εξεταστεί δεν έχει καμία επίπτωση στη βαθμολογία του, όσον αφορά τα υπόλοιπα 6 ή 7 μαθήματα. Απλά δεν θα μπορέσει να δηλώσει τμήματα που απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα .

14. Αν δηλώσω ότι θα εξεταστώ στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και δεν πάρω μέρος στις εξετάσεις θα βαθμολογηθώ με 0; Γενικά τι ισχύει για το μάθημα αυτό;

Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο αν κάποιος δηλώσει το ΑΟΘ και δεν προσέλθει στην εξέταση τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε και πήρε γραπτό βαθμό 0.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να δηλώσουν το εν λόγω μάθημα οι μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ είναι να το έχουν ήδη επιλέξει ως μάθημα επιλογής. Αντίθετα οι απόφοιτοι μπορούν να δηλώσουν πανελλαδική εξέταση στο μάθημα, ανεξάρτητα αν το είχαν επιλέξει ή όχι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο.

15. Ποιες σχολές δε θα δεχθούν τελικά υποψηφίους;

Η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ) θα δεχτεί υποψηφίους (που είναι ήδη Πυροσβέστες) των πανελλαδικών εξετάσεων του 2014.

Όσον αφορά στις Στρατιωτικές Σχολές, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 δεν θα δεχθούν εισακτέους η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων. Άρα οι δύο ανωτέρω σχολές δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2015.

16. Θα εξεταστώ προφορικά λόγω δυσλεξίας. Μέχρι πότε πρέπει να καταθέσω τη σχετική γνωμάτευση;

Α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) πρέπει να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά στο Λύκειό τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της Αίτησης – Δήλωσης, δηλαδή μέχρι 25 Φεβρουαρίου.

Β) Οι απόφοιτοι που θα υποβάλουν Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα πρέπει μαζί με την Αίτηση – Δήλωση να καταθέσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά.

Αιτήσεις και δικαιολογητικά που θα υποβληθούν μετά την παραπάνω προθεσμία (μετά την 25 Φεβρουαρίου) δεν γίνονται δεκτά, εκτός και αν πρόκειται για έκτακτους και επιγενόμενους λόγους (π.χ. σπάσιμο χεριού ή προσωρινή αναπηρία των άνω άκρων από γεγονός που μεσολάβησε μετά τη λήξη της προθεσμίας).

17. Είμαστε απόφοιτοι των ετών 2013, 2014 και ενώ δηλώσαμε ότι θα πάρουμε μέρος στις πανελλαδικές δίνοντας ξανά εξετάσεις το μετανιώσαμε και επιθυμούμε να διεκδικήσουμε μια θέση με το 10% χωρίς νέα εξέταση. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

1. Αν κάποιος απόφοιτος του 2013 ή του 2014 το μετάνιωσε και επιθυμεί να είναι υποψήφιος για το 10% των θέσεων μπορεί να ανακαλέσει στο σύνολό της την αίτηση συμμετοχής το αργότερο 20 ημέρες τουλάχιστον πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, οπότε και του επιστρέφεται η βεβαίωση πρόσβασης.

2. Η βεβαίωση πρόσβασης επιστρέφεται επίσης στον απόφοιτο εφόσον δεν πάρει μέρος στην εξέταση κανενός από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

18. Λόγω σοβαρής πάθησης μπορώ να διεκδικήσω θέση με την κατηγορία 5% χωρίς εξετάσεις. Πρέπει να καταθέσω και εγώ αίτηση στο σχολείο.

Οι μαθητές της Γ ημερησίων ΓΕΛ που έχουν ήδη πιστοποιηθεί από τις ειδικές επταμελείς επιτροπές ως πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις ( για το 5% των θέσεων χωρίς εξετάσεις), χωρίς επιπλέον δικαιολογητικά υποβάλλουν την αίτηση για ενδοσχολικό απολυτήριο και καταχωρίζονται και αυτοί στην κατηγορία «Υποψήφιος για λήψη απολυτηρίου με ενδοσχολικές εξετάσεις». Αν ωστόσο κάποιος από τους μαθητές με σοβαρές παθήσεις επιθυμεί τη συμμετοχή του στις πανελλαδικές, υποβάλλει το σχετική αίτηση και συμμετέχει κανονικά στις πανελλαδικές.

α) Εφόσον εντωμεταξύ κάποιος μαθητής θα έχει αποκτήσει από τις επταμελείς επιτροπές του Ν.3794/2009 πιστοποιητικό διαπίστωσης μιας από τις σοβαρές παθήσεις του 5% ποσοστού για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις και εφόσον βέβαια επιθυμεί να μην συμμετάσχει στις πανελλαδικές και να αποκτήσει το ενδοσχολικό απολυτήριο, μπορεί να ανακαλέσει στο σύνολό της την Αίτηση-Δήλωση το αργότερο 20 ημέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σ’αυτή την περίπτωση, εφόσον ο μαθητής δεν έχει ακόμα πιστοποιητικό από την επταμελή επιτροπή για το 5%, υποβάλλει 10-25 Φεβρουαρίου Αίτηση-Δήλωση για πανελλαδικές εξετάσεις. Μόλις αποκτήσει το πιστοποιητικό για το 5%, υποβάλλει στο Διευθυντή του Λυκείου του το Υπόδειγμα «Αίτηση-Υπέυθυνη Δήλωση για ενδοσχολικό απολυτήριο 2014», προσθέτοντας στο κείμενο του Υποδείγματος τη φράση «Παράλληλα ανακαλώ την αρχική Αίτηση-Δήλωση για πανελλαδικές εξετάσεις» και επιστρέφει στο Διευθυντή του Λυκείου το αντίγραφο της αρχικής Αίτησης-Δήλωσης για πανελλαδικές εξετάσεις.

Επίσης, όσοι μαθητές της Γ΄ ημερήσιων ΓΕΛ έχουν αναπηρία τουλάχιστον 67%, πιστοποιημένη από Υγειονομική Επιτροπή, μπορούν το αργότερο μέχρι και δέκα (10) ημέρες πριν τη λήξη του Β΄ τετραμήνου να ανακαλέσουν την Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποβάλλοντας και τα σχετικά δικαιολογητικά στο Λύκειό τους (άρθρο 36 του ΠΔ.60/2006). Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται η παραπάνω διαδικασία ανάκλησης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στις σχετικές εγκυκλίους.

Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Β

ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθηματικά και παιχνίδι για μαθητές Λυκείου


Ένα διακρατικό κυνήγι θησαυρού στα μνημεία της Θεσσαλονίκης.

Τα μαθηματικά έχουν πλάκα. Και μπορούν να γίνουν απείρως πιο διασκεδαστικά, όταν μία κεφάτη παρέα μαθητών έχει την ευκαιρία να τα ανακαλύψει, στο πλαίσιο εξερεύνησης ευρωπαϊκών πόλεων και πολιτισμών.

Τις επόμενες ημέρες, μαθητές Λυκείου από έξι ευρωπαϊκές πόλεις θα ξεχυθούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, σε ένα εναλλακτικό κυνήγι θησαυρού στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, όπου κάθε βήμα τους θα καθοδηγείται από την επίλυση γρίφων και περίπλοκων μαθηματικών εξισώσεων.

Πρόκειται για την εβδομάδα Comenius- AIMS (Alternatives for Innovative Math Study), που φιλοξενεί το 4ο Γενικό Λύκειο Σταυρούπολης, ένα ευρωπαϊκό διακρατικό πρόγραμμα δια βίου μάθησης, το οποίο στοχεύει στην προώθηση νέων στρατηγικών στη διδασκαλία των μαθηματικών και στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης των μαθητών, με το συχνά παρεξηγημένο και δυσφημισμένο μάθημα.

Οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, υποδέχθηκαν, σήμερα το πρωί, σε ειδική εκδήλωση, 21 φίλους τους και 13 καθηγητές από Λύκεια της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας.

Έκδηλος ενθουσιασμός διακατείχε την πολυπολιτισμική παρέα -κάποιοι έσμιξαν για 5η φορά- καθώς πρόκειται για την 5η διακρατική συνάντηση, στο πλαίσιο του προγράμματος. Προηγήθηκαν αντίστοιχες αποστολές μαθητών και εκπαιδευτικών στην πόλη της βορειοανατολικής Γαλλίας Σαρλβίλ-Μεζιέρ, στη Ματέρα της Ν.Ιταλίας, στην πολωνική Μίσλενιτς και την ισπανική Άβιλα, ενώ απομένουν άλλες δύο συναντήσεις, στο Άμστερνταμ τον Μάρτιο και στο Βουκουρέστι τον Μάιο. Σημειώνεται, ότι τους μαθητές που συμμετέχουν στις αποστολές, φιλοξενούν στα σπίτια τους μαθητές του σχολείου της εκάστοτε «οικοδέσποινας» πόλης.

«Μαθηματικά στην πραγματική ζωή»

«Μέσα από το πρόγραμμα και τη συνεργασία με τα υπόλοιπα σχολεία, από έξι ευρωπαϊκές χώρες, τα παιδιά ανακαλύπτουν με έναν νέο τρόπο τα μαθηματικά και συνειδητοποιούν ότι δεν είναι μόνο νούμερα, δεν είναι μόνο βιβλία και ασκήσεις σε κάποιο τετράδιο, αλλά αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους», λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια του 4ου ΓΕΛ Σταυρούπολης Αναστασία Σιβρή, «οικοδέσποινα» της συνάντησης στη Θεσσαλονίκη, που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου.

«Το έργο αποσκοπεί στην τόνωση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τη μελέτη των μαθηματικών και στην ανάπτυξη της ικανότητάς τους να χρησιμοποιούν τα μαθηματικά για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων στη ζωή τους. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί επιδιώκουν να αναπτύξουν νέες στρατηγικές διδασκαλίας στη βάση της θεωρίας της πολλαπλής ευφυΐας (Μultiple Ιntelligence), σύμφωνα με την οποία είναι διάφοροι οι τύποι της νοημοσύνης που σχετίζονται με τα μαθηματικά», εξηγεί η κ. Σιβρή.

Τα παιδιά, στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συναντήσεών τους, και καθ' όλη την προετοιμασία αυτών, παράγουν διάφορα εκπαιδευτικά εργαλεία σε σχέση με τα μαθηματικά, όπως σταυρόλεξα και εννοιολογικούς χάρτες, τραγούδια εμπνευσμένα από μαθηματικές έννοιες, παιχνίδια χωρικής νοημοσύνης και μελέτης της συμμετρίας στη φύση, μελέτες της επίδρασης των μαθηματικών στον αθλητισμό, αναγνώρισης γεωμετρίας στην τέχνη/αρχιτεκτονική, μαθηματικές πτυχές στη βιολογία κ.λπ.

Το υλικό που θα συγκεντρωθεί, θα αναρτηθεί σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, ενώ σε wiki θα δημιουργηθεί ένα κοινό πολυγλωσσικό λεξικό μαθηματικών όρων. Επίσης θα δημιουργηθεί επιτραπέζιο παιχνίδι ερωτήσεων, τύπου Monopoly, με θέμα τα μαθηματικά και θα παρουσιαστεί στην τελευταία συνάντηση, τον Μάιο, στη Ρουμανία. "Ευελπιστούμε το υλικό, που θα παραχθεί, να δώσει κίνητρα στους μαθητές και ταυτόχρονα να αποτελέσει χρήσιμο οδηγό για τους εκπαιδευτικούς σε ελληνικά και ευρωπαϊκά σχολεία" αναφέρει η κ. Σιβρή.

«Κουλτουροεξισώσεις...»

Ο Βίκτορ είναι ένας από τους τρεις μαθητές της ισπανικής αποστολής στη Θεσσαλονίκη. Αγαπά τα μαθηματικά, όμως όνειρό του είναι να γίνει αρχαιολόγος. Ζήτησε από τον μαθητή που τον φιλοξενεί, να τον ξεναγήσει στα βυζαντινά τείχη της πόλης και με μαθηματικές μετρήσεις δεν μπόρεσε παρά να παρατηρήσει ομοιότητες με τα μεσαιωνικά τείχη της δικής του πόλης, της Άβιλα. «Ένα όνειρό μου πραγματοποιήθηκε, καθώς ήλθα εδώ. Έχουμε πολλά κοινά. Πήγα πριν από πέντε χρόνια και στη Ρώμη, όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με τον ενθουσιασμό μου για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της», λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ως μία από τις ομορφότερες εμπειρίες της ζωής της περιγράφει την επίσκεψή της στο Μίσλενιτς, στο πλαίσιο του προγράμματος, η Δωροθέα. «Έμαθα πάρα πολλά πράγματα, διασκέδασα και είμαι πολύ χαρούμενη, που τώρα φιλοξενώ κι εγώ ένα παιδί από το σχολείο της Πολωνίας», λέει.

«Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού είναι από τα πιο διασκεδαστικά κομμάτια του προγράμματος, καθώς πρέπει να βρούμε διάφορα μέρη, να υπολογίσουμε ύψη και εμβαδά, ακόμη και να ταξιδέψουμε στον χρόνο», προσθέτει, εξηγώντας ότι «στην Πολωνία τα παιδιά είχαν μεταμφιεστεί ηθοποιοί και ψάχναμε μέσα από την παντομίμα να τους βρούμε, πάντα μέσα από μαθηματικούς γρίφους».

Η Θεοδώρα φιλοξενεί, σήμερα, μία μαθήτρια από την Ιταλία. Εκείνη φιλοξενήθηκε μία εβδομάδα στη Γαλλία «μία υπέροχη εβδομάδα, γεμάτη καινούριες εμπειρίες» όπως θυμάται. «Τα μαθηματικά μπορεί να γίνουν πολύ διασκεδαστικά», διαβεβαιώνει και ως παράδειγμα αναφέρει το παιχνίδι «κρυμμένου θησαυρού» στη Γαλλία, όπου «μία από τις δοκιμασίες που αντιμετωπίσαμε ήταν ένα ρολόι, σταματημένο για πάρα πολλά χρόνια, όπου έπρεπε να υπολογίσουμε τι ώρα ήταν στη χώρα μας, όταν σταμάτησε».



Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε πού ζουν οι 16,9 δισεκατομμύρια κότες


Χάρτες και για τα 980 εκ. γουρούνια και τις αναρίθμητες αγελάδες.

Το ξέρατε αυτό; Στη Γη συμβιώνουμε αρμονικά μαζί με 19,6 δισεκατομμύρια κότες, 980 εκατομμύρια γουρούνια και 1,4 δισεκατομμύρια αγελάδες.

Είναι αριθμοί των όσων εκτρέφονται σε κτηνοτροφία και όπως αναφέρει το Vox, όλα μαζί ζυγίζουν περισσότερο από ότι όλοι οι άνθρωποι μαζί.

Άραγε, πουν ζει η πλειονότητα αυτών των ζώων; Δείτε παρακάτω τους σχετικούς χάρτες:

Χάρτης με τις αγελάδες:



Χάρτης με τα γουρούνια:



Χάρτης με τα κοτόπουλα:



Διαβάστε περισσότερα...

Η μνηστή του Τζαρλς Μάνσον θέλει να τον παντρευτεί για το… πτώμα του


Μετά το θάνατό του, θα το εκθέσει σε γυάλινη σαρκοφάγο
.
Η ιστορία είναι πολύ τρελή, ακόμα και για τον Τσαρλς Μάνσον. Ο διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος, είναι αρραβωνιασμένος με την κατά 53χρόνια νεότερή του Άφτον Ελέιν Μπάρτον η οποία σύμφωνα με δημοσιογράφο και συγγραφέα, έχει ένα αρκετά «σατανικό», κερδοφόρο σχέδιο: να εκθέσει το πτώμα του στο κοινό!



Η 27χρονη Άφτον, γνωστή και ως Star, λέγεται ότι αναμένεται να παντρευτεί τον άντρα που ευθύνεται για τον άγρια δολοφονία της Σάρον Τέιτ και άλλων θυμάτων του, προκειμένου να έχει πρόσβαση στο άψυχο σώμα του όταν ο 80χρονος αποβιώσει.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ντάνιελ Σιμόν, η Μπάρτον και ένας φίλος της ο Κρέγκ Χάμοντ, σκοπεύουν να τοποθετήσουν τη σορό του Μάνσον σε γυάλινη σαρκοφάγο, ορμώμενοι από το παράδειγμα των Ρώσων και το ταριχευμένο σώμα του Λένιν. Με αυτό τον τρόπο, θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν ορδές κόσμου και φυσικά θα κολυμπήσουν στο χρήμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο Μάνσον δεν επιθυμεί να έρθει εις σάρκαν μιαν με την μνηστή του, καθώς δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί σε γυάλινο φέρετρο. «Επιτέλους κατάλαβε ότι τον κοροϊδεύουν», λέει ο Σιμόν.



Διαβάστε περισσότερα...

Κλειστά τα σχολεία στον Δομοκό


Χιόνια σε όλη τη Φθιώτιδα.

Χιονίζει ασταμάτητα σε όλη τη Φθιώτιδα από τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο μεγαλύτερος όγκος του χιονιού παρατηρείται στη βόρεια Φθιώτιδα, στην περιοχή του Δομοκού, όπου από τις 10 το πρωί δόθηκε εντολή να κλείσουν τα σχολεία και να μεταφερθούν οι μαθητές στα χωριά τους, δεδομένου, ότι η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσκολία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Από το πρωί χιονίζει και μέσα στην πόλη της Λαμίας, χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά στο εθνικό οδικό δίκτυο, δεν έχει εντοπιστεί, μέχρι στιγμής, κάποιο πρόβλημα παρά την χιονόπτωση που επικρατεί στην περιοχή του Μαρτίνου.

Ειδικά εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν αλάτι προληπτικά, από το 117-ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας, λίγο μετά το Κάστρο Βοιωτίας, έως το 125-ο χλμ στα διόδια της Τραγάνας, όπου οι θερμοκρασίες έχουν πέσει στο μηδέν.

Στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Φθιώτιδας, το ύψος του χιονιού φτάνει τα 10 με 15 εκατοστά, ωστόσο δεν έχουν εντοπιστεί κάποια σοβαρά προβλήματα μέχρι αυτή την ώρα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν αλάτι, στην εθνική οδό Λαμίας- Δομοκού και απομακρύνουν το χιόνι, από το 12-ο χιλιόμετρο μετά τη Λαμία, και μέχρι την πόλη του Δομοκού.

Στην εθνική οδό Λαμίας-Άμφισσας, κατά περιόδους επικρατεί έντονη χιονόπτωση και σε ορισμένες περιπτώσεις η τροχαία προχωράει σε διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών, έτσι ώστε τα εκχιονιστικά μηχανήματα, να ανοίξουν τον δρόμο από το χιόνι ρίχνοντας αλάτι, ενώ στη συνέχεια επιτρέπουν και πάλι την κυκλοφορία των οχημάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Αισθητά αυξημένες οι καταγγελίες για παιδική πορνογραφία


Αύριο η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Περίπου 3.500 καταγγελίες έλαβε το 2014 η ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο «Safeline». Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ποσοστό των καταγγελιών που αφορούν σε ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας έφτασε το 20% των συνολικών καταγγελιών.

Τη μερίδα του λέοντος στις καταγγελίες που έγιναν το 2014 κατείχαν τα θέματα σχετικά με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων (35%), ενώ ακολουθούν οι καταγγελίες για ιστοσελίδες που περιείχαν παιδική πορνογραφία, το ποσοστό των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 8% σε σχέση με το 2013. Πληθώρα καταγγελιών δέχτηκε η γραμμή και για οικονομικές απάτες (18%), ενώ χαμηλότερο ήταν το ποσοστό των καταγγελιών για απειλές (7%), spam (5%), παραβίαση απορρήτου (5%), εξύβριση (4%), ρατσισμό (4%) και θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας (2%).

Τα κοινωνικά δίκτυα και ιδίως το «Facebook» έκαναν το 2014 έντονη την παρουσία τους, καθώς το 30% των αναφορών σχετίζονταν με παραβιάσεις και παράνομες δραστηριότητες σε αυτά.

Συνολικά η γραμμή δέχτηκε το 2014, 3.435 καταγγελίες, αριθμός μειωμένος κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (οπότε οι καταγγελίες ήταν 3.904). «Δεν ξέρουμε πού οφείλεται η μείωση των καταγγελιών, εάν είναι συγκυριακή ή όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το 2014 διαπιστώσαμε αύξηση στις ποιοτικές καταγγελίες, οι οποίες έγιναν πιο τεκμηριωμένες και αφορούσαν σοβαρά αδικήματα, όπως η παιδική πορνογραφία» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της γραμμής, Μελτίνη Χριστοδουλάκη.

Η γραμμή «Safeline» λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2003 με στόχο την προαγωγή της προστασίας κυρίως των ανήλικων χρηστών από τους κινδύνους του διαδικτύου. Η γραμμή είναι επίσημο μέλος του «INHOPE» (Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου) και λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Safer Internet EL SIC» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την αντιμετώπιση των καταγγελιών η γραμμή συνεργάζεται τόσο με τη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και με τις υπόλοιπες ανοιχτές γραμμές καταγγελιών ανάλογα με τη χώρα προέλευσης της εκάστοτε ιστοσελίδας.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 360 εκδηλώσεις σε σχολεία της Ελλάδας.

Η Ημέρα αυτή καθιερώθηκε για να αποτελέσει εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων για τη σωστή χρήση του Διαδικτύου. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης «Insafe». Στην Ελλάδα τις εκδηλώσεις συντονίζει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου μέσω της δράσης ενημέρωσης Saferinternet.gr.

Η κεντρική εκδήλωση του Κέντρου θα γίνει αύριο στο δημοτικό θέατρο Πεύκης, με τη συμμετοχή 450 μαθητών της Δ' τάξης δημοτικών σχολείων. Η εκδήλωση, που υλοποιείται με την υποστήριξη της Google, θα περιλαμβάνει διαδραστική συζήτηση με τα παιδιά για την ορθή χρήση του Διαδικτύου και τη θεατρική παράσταση «Η φάρμα του Διαδικτύου» από τη θεατρική ομάδα «Χιλιοδέντρι».

Αντίστοιχη εκδήλωση ενημέρωσης μαθητών διοργανώνουν αύριο και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με τη «Microsoft Hellas» στις εγκαταστάσεις της τελευταίας, στο Μαρούσι.

Επίσης, την ερχόμενη Παρασκευή 35 μαθητές από γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας θα δώσουν τη δική τους πρόταση για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying) σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ρομποτική σκούπα «έφαγε» τα μαλλιά μιας γυναίκας


Ο ηλεκτρονικός βοηθός μετατράπηκε σε διώκτη.

Μια γυναίκα από την Κορέα αποφάσισε να επενδύσει στη σύγχρονη τεχνολογία, αγοράζοντας μια σκούπα-ρομπότ, προκειμένου να έχει περισσότερο χρόνο για ξεκούραση. Ωστόσο, η τεχνολογία στράφηκε κυριολεκτικά εναντίον της, όταν η σκούπα «όρμησε» στα μαλλιά της!

Η 52χρονη γυναίκα από την πόλη Changwon είχε αφήσει την σκούπα να καθαρίζει και η ίδια είχε ξαπλώσει στο πάτωμα για να κοιμηθεί. Η σκούπα εντόπισε τα μαλλιά της άτυχης γυναίκας, θεώρησε ότι ήταν σκόνη και όρμησε να τα καθαρίσει.

Η γυναίκα που το όνομά της δεν έχει γίνει γνωστό, ξύπνησε όταν η σκούπα είχε μαζέψει τα μαλλιά της και προσπαθούσε να αποτραβηχτεί!

Αδυνατώντας να απελευθερωθεί από το μηχανικό «διώκτη της», η γυναίκα τηλεφώνησε στην πυροσβεστική και ζήτησε επείγουσα βοήθεια, όπως μεταδίδει ο Guardian. Τελικά η βοήθεια έφτασε και κατάφεραν να την απελευθερώσουν από τη σκούπα, σοβαρά τραυματισμένη.



Διαβάστε περισσότερα...

Μικρός ο αριθμός των κενών για φιλολόγους, μαθηματικούς και φυσικούς


Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσλήψεων αναπληρωτών προς τα τέλη της εβδομάδας.

Σε 3.500 ανέρχονται τα κενά σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ κ. Κορδή. Νέες προσλήψεις αναπληρωτών ενδέχεται να πραγματοποιηθούν προς το τέλος της εβδομάδας, χωρίς όμως να έχει «κλειδώσει» κάτι.

Φιλόλογοι, μαθηματικοί και εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ04 (φυσικοί , χημικοί, βιολόγοι) έχουν μικρό αριθμό κενών, σύμφωνα με ενημέρωση του newsbeast.gr από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας.

Από την άλλη, μεγάλος είναι ο αριθμός των κενών για εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ08-Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και μουσικής.

Στους φιλολόγους ο αριθμός των κενών ανέρχεται σε περίπου 25 πλήρους και μειωμένου ωραρίου. Ακόμα μικρότερος είναι ο αριθμός των κενών στους μαθηματικούς καθώς αυτός φθάνει τους 10 περίπου (ΑΚΩ, ΑΜΩ) ενώ σε φυσικούς, βιολόγους, χημικούς οι ελλείψεις ανέρχονται περίπου σε 25.

Στις πιο πάνω ειδικότητες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής οι ακόλουθες προσλήψεις:


ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
 ΠΕ02
690
ΠΕ03
425
ΠΕ04.04
381
 ΠΕ04.01
328
ΠΕ04.02
170

Διαβάστε περισσότερα...

Περίπου 220.000 στρέμματα πλημμύρισαν στον Έβρο


Οι μισές είναι καλλιεργημένες εκτάσεις.

Σε 220.000 στρέμματα ανέρχονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που έχουν πλημμυρίσει λόγω υπερχείλισης των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου στο νομό Έβρου, από τις οποίες οι μισές είναι καλλιεργημένες, ενώ έχουν αναφερθεί και ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο της Ορεστιάδας. Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) στην Αλεξανδρούπολη, Θανάσης Παναγός.

«Σε όλο το μήκος των παρεύριων αγροτικών περιοχών των Δήμων Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης έχουν πλημμυρίσει οι αναφερόμενες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα 100.000 στρέμματα που καλλιεργούνταν αφορούν σε χειμερινά σιτηρά και μηδική, βαμβάκι, σκόρδα, σπαράγγια, δενδρώδεις καλλιέργειες και αραβόσιτο», όπως υπογράμμισε ο κ. Παναγός.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκαν στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη ζημιές και στο ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή της Ορεστιάδας.



Διαβάστε περισσότερα...

Βίασε πάνω 100 γυναίκες ενώ εκείνες κοιμόντουσαν


Με το πρόσχημα ότι λάμβαναν μέρος σε μελέτη ύπνου.

Νάρκωνε και στη συνέχεια βίαζε γυναίκες χρησιμοποιώντας το πρόσχημα των μελετών ύπνου. Ο 54χρονος Hideyuki Noguchi φέρεται να έκανε ακριβώς αυτό: με το πρόσχημα των ερευνών που αφορούσαν στις διαταραχές ύπνου, κακοποίησε σεξουαλικά πάνω από 100 γυναίκες.

Η αστυνομία στην πόλη Chiba της Ιαπωνίας, ανέφερε ότι ο δράστης δελέαζε τα θύματά του σε δωμάτια ξενοδοχείου ή σε πολυτελή θέρετρα, λέγοντάς τους ότι είχαν επιλεγεί για μια μελέτη ύπνου.

Οι σεξουαλικές επιθέσεις χρονολογούνται από το 2012, αναφέρει το CNN, και σύμφωνα με την αστυνομία, ο Noguchi έβαζε αγγελίες μέσω τις οποίες αναζητούσε γυναίκες, από την εφηβεία μέχρι 40 ετών, στις οποίες έλεγε ότι θα μετρούσε την αρτηριακή πίεση ενώ εκείνες κοιμούνταν.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 39 θύματα, ωστόσο όπως ο ίδιος κατέθεσε στις αρχές ο αριθμός των θυμάτων του υπερβαίνει τα 100.



Διαβάστε περισσότερα...

Αστρονόμοι αναζητούν σημάδια εξωγήινης ζωής


Γη καλεί… ET!

Σχέδια για την αποστολή μηνυμάτων από τη Γη στο Σύμπαν κάνουν επιστήμονες, οι οποίοι αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους για να εντοπίσουν σημάδια εξωγήινης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, οι αστρονόμοι θα μεταδώσουν σήματα από ραδιοτηλεσκόπια σε εκατοντάδες άλλα αστρικά συστήματα, ελπίζοντας να οδηγηθούν σε πρωτοποριακές ανακαλύψεις.

Το σχέδιο, το οποίο αναπτύσσουν ερευνητές από το ινστιτούτο Seti (Search for Extraterrestrial Intelligence) στην Καλιφόρνια, έχει χαρακτηριστεί ως ένα σημαντικό βήμα της ανθρωπότητας προς την εξερεύνηση του διαστήματος.

Συστήματα που βρίσκονται σε μια ακτίνα 20 ετών φωτός από τον πλανήτη πρόκειται να λάβουν τα μηνύματα, εάν δοθεί το πράσινο φως στο πρόγραμμα αυτό, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί πολιτισμοί εκεί έξω, αλλά αν ακούν και κανείς δε στέλνει σήματα τότε δε θα συμβεί τίποτα» σχολίασε ο David Black, αστροφυσικός και γενικός διευθυντής του Seti στους Sunday Times.

«Ένα ερώτημα που υπάρχει ωστόσο, είναι το εξής: Αν προχωρήσουμε, τι μήνυμα πρέπει να στείλουμε; Να είναι δουλειά μερικών επιστημόνων ή μήπως πρέπει να εμπλέξουμε όλον τον κόσμο, ίσως και μέσω διαδικτύου;» είπε από την πλευρά του ο Douglas A. Vakoch και συνέχισε: «Για μισό αιώνα το SETI αναζητά για κάτι που εμείς δε μπορούμε να παράγουμε από μόνοι μας: σκόπιμες εκπομπές προς μακρινούς κόσμους».

Το πρόγραμμα θα συζητηθεί στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (American Association of Advancing Science) την ερχόμενη εβδομάδα.

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί εκφράζουν φόβους ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί μια αποτυχία, με τον Στίβεν Χόκινγκ να προειδοποιεί κατά της «πρόσκλησης» εξωγήινων στον πλανήτη, εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν. Ο παγκοσμίου φήμης και αναγνώρισης φυσικός έχει μιλήσει για την ύπαρξη ζωής πέρα από τον πλανήτη Γη, ωστόσο στο παρελθόν έχει αναφερθεί στους κινδύνους που υπάρχουν από τα εξωγήινα όντα, αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα της MailOnline.

«Αν όντως μας επισκεφθούν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα είναι όπως τότε που πήγε ο Κολόμβος στην Αμερική, που δεν εξελίχθηκε καλά για τους ιθαγενείς της Αμερικής» είχε πει ο ίδιος σε ένα ντοκιμαντέρ το 2010.

Αν εγκριθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν ραδιοτηλεσκόπια για να στείλουν τα μηνύματά τους. Τα τηλεσκόπια μεταδίδουν και αντανακλούν φως από πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα και παρατηρούν τα μακρύτερα μήκη κύματος φωτός.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκστρατεία για τη μείωση του ΦΠΑ στα προφυλακτικά


Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος τονίζει ότι δεν είναι είδος πολυτελείας.

Με αφορμή τη «Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού» την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» ξεκινά εκστρατεία ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών για την ενίσχυση του αιτήματός της για μείωση του ΦΠΑ στα προφυλακτικά, από το 23% στον χαμηλότερο συντελεστή 6,5%.

Με κεντρικό μήνυμα «Τα προφυλακτικά δεν είναι είδος πολυτελείας» η συγκεκριμένη καμπάνια στοχεύει στη μείωση του τελικού κόστους που καταβάλει ο καταναλωτής για την αγορά τους. Παράλληλα «υπηρετεί ένα συμβολισμό που η Πολιτεία υποχρεούται να λάβει σοβαρά υπόψη, δεδομένου ότι τα προφυλακτικά είναι το πιο σημαντικό μέσο προφύλαξης και πρόληψης ενάντια στο HIV/AIDS και στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Δεν νοείται κράτος πρόνοιας που εξισώνει μέσω των φορολογικών συντελεστών το προφυλακτικό με καταναλωτικά αγαθά πολυτελείας» επισημαίνει η «Θετική Φωνή» η οποία καλεί όλους να συμβάλουν στην προσπάθειά της και να συμμετέχουν στην ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών στην ιστοσελίδα του συλλόγου www.positivevoice.gr.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», τα Κέντρα Πρόληψης για τον HIV «Checkpoint» και το Ίδρυμα «Aids Healthcare Foundation» δίνουν ραντεβού ευαισθητοποίησης, σε 20 πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο, την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, γιορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού.

Με δωρεάν διανομή 120.000 προφυλακτικών και έντυπου ενημερωτικού υλικού σε κεντρικά σημεία των πόλεων, σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις και συλλογικότητες στην Κόρινθο, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στην Ικαρία, στη Σάμο, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στην Κομοτηνή, στη Δράμα, στην Κοζάνη, στο Βόλο, στο Ρέθυμνο, στην Κεφαλονιά και στην Κύπρο, αναδεικνύουν τη σημασία της σεξουαλικής αγωγής και υγείας, ενός θέματος που μας αφορά και παρόλα αυτά περιβάλλεται συχνά από ελλιπή ενημέρωση και προκαταλήψεις.

Αντίστοιχες δράσεις θα υλοποιηθούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, εξειδικευμένες ομάδες των «Checkpoint» θα παρέχουν τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για τον HIV με τη μέθοδο rapid test (γρήγορο τεστ) στο ΤΕΙ Αθήνας, στο στέκι των ΜΚΟ «ΣυνΑθηνά» απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά, και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ καφετέριες και μπαρ στις δύο πόλεις θα διαθέτουν δωρεάν προφυλακτικά στους επισκέπτες τους.



Διαβάστε περισσότερα...