Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Με επιτυχία η εκδήλωση του Φάρου Ποντίων


Με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ένα αφιέρωμα στον πολιτισμό του Πόντου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου, εκτός από την κοπή της πίτας και τις καθιερωμένες ανταλλαγές ευχών, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014, στην φιλόξενη αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Ήταν μια από τις προσπάθειες που καταβάλει ο δραστήριος σύλλογος των Ποντίων της Πάτρας, στη διατήρηση του χαρακτήρα και της εθνικότητας των μελών του.

Την εκδήλωση άνοιξαν τα παιδιά του συλλόγου, που τραγούδησαν τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς, όπως τα έλεγαν στον Πόντο και ευχήθηκαν σε όλους "Καλή χρονίαν με υγείαν κι ευλογίαν".

Αρχικά, ο πρόεδρος του Φάρου κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους , για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του συλλόγου και τους ζήτησε, με οποιοδήποτε τρόπο και στο μέτρο του δυνατού, να σταθούν αρωγοί στις δράσεις του συλλόγου, που φέτος συμπληρώνει τα τριάντα χρόνια σημαντικής παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα και όχι μόνο, της πόλης μας.

Ο ειδικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου κ. Αθανάσιος Κούστας, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην αμφίδρομη σχέση των Ποντίων με το Επιμελητήριο, όσον αφορά την απασχόληση και την επαγγελματική αποκατάσταση των προσφύγων τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στην Πάτρα.

Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Ηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γιάννης Χαριτάντης με το πολιτιστικό αφιέρωμα, που επιμελήθηκε, με θέμα :

ΠΟΝΤΟΣ : Η περηφάνια μας - ποίηση, τραγούδι, χορός,

αναφέρθηκε με ιστορικά στοιχεία στον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, όπως αυτός αναδεικνύεται μέσα από την ποίηση, το τραγούδι και το χορό.

Τραντέλλεναν εσκότωσαν
και κείται ματωμένος

‘Σην θάλασσαν κολυμπετής
σ' ομάλια πεχληβάνος

‘Σον πόλεμον τραντέλλενας
Του Πόντου παλληκάρι

Η λέξις Έλληνας δεν έλειψε ποτέ από τα ποιήματα και τα τραγούδια των Ποντίων ανά τους αιώνες. Και μάλιστα δεν μιλούσαν μόνον για Έλληνες, αλλά για ``Τραντέλληνες``, δηλαδή, τριάντα φορές Έλληνες ή Έλληνες ήρωες.

Τόνισε, επίσης, πως η Πατρίδα του καθενός δεν είναι απλώς ένας γεωγραφικός τόπος όπου ζουν οι άνθρωποι, αλλά είναι η πολιτισμική του ταυτότητα, αυτή που προσδιορίζει το άτομο και καθορίζει την παρουσία του ως προσώπου πλέον μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

Με αρκετά γλαφυρό και «ζωντανό» τρόπο ο Ηλίας Γκοτσόπουλος, η Ξανθή Σαλονικίδου-Τσολάκη, η Ελένη Σαουλίδου και ο Παρασκευάς Φαντίδης, απάγγειλαν ποιήματα, τιμώντας μ΄αυτόν τον τρόπο την ποντιακή τους καταγωγή.

«Την πατρίδα μ΄έχασα», ένα τραγούδι- μοιρολόι που αναφέρετε στον ξεριζωμό και τον διωγμό των Ελλήνων του Πόντου, απέδωσε με το πολύ ιδιαίτερο προσωπικό της ύφος, η Σοφία Μιχαηλίδη.

Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου του Κωνσταντίνου Παυλίδη, καθήλωσε τα βλέμματα των θεατών. Μεταξύ άλλων ποντιακών χορών, χόρεψε και το χορό Ατσιαπάτ - Σέρρα (Πυρρίχιο), ''το χορό των θεών'', που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Όλοι λένε, ότι οι ποντιακοί χοροί είναι δύσκολοι, οι Πόντιοι όμως λένε ότι τους ποντιακούς χορούς για να τους χορέψει κανείς θα πρέπει, πρώτα, να κάνει ένα ταξίδι στην ιστορία.

Παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και τίμησαν με την παρουσία τους:

ο Αρχιμανδρίτης της Μονής Γηροκομείου π. Θεόκλητος Παντελίδης, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου , ο π. Θεόδωρος Κωτσόπουλος , πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Ρώσου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης ΠΔΕ, Αστυνόμος Α΄, Σφέτσος Χαράλαμπος ως εκπρόσωπος του Γενικού Διευθυντή Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Υποστράτηγου κ. Ματσίκα Αθανασίου, από το Δήμο Πατρέων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Παναγιώτης Βαφέας, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Δημαρά, οι αντιδήμαρχοι Διοίκησης και Επικοινωνίας κ. Χαράλαμπος Στανίτσας, Μηχανολογικού Εξοπλισμού & Πολιτικής Προστασίας κ. Αχιλλέας Γεωργακόπουλος και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Νίκος Κωστόπουλος, από το Εμπορικό Επιμελητήριο Αχαΐας, ο πρόεδρος κ. Πλάτων Μαρλαφέκας και ο ειδικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Κούστας, ο κ. Κώστας Πλατυκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, οι πρώην αντιδήμαρχοι και νυν δημοτικοί σύμβουλοι κ. Βίβιαν Σαμούρη και κ. Νίκος Τζανάκος, ο εκδότης και διευθυντής εφημερίδας «Πελοπόννησος» κ. Θεόδωρος Λουλούδης, η διευθύντρια του θεατρικού εργαστηρίου της Πολυφωνικής κ. Αθηνά Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου, η συγγραφέας κ. Μαρία Καρέλα, από την οργανωτική επιτροπή της μαγναύρας - κύκλος για τον ευρύτερο ελληνικό πολιτισμό- ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σπήλιος Φασόης και η κ. Σοφία Δελή, εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων Παμμικρασιατικού συνδέσμου Πατρών και περιχώρων, Λυκείου Ελληνίδων Πατρών, Πανηπειρωτικού συλλόγου Πάτρας, Χορευτικού Ομίλου Μεσσάτιδας «Ο Φίλερης», Εκπολιτιστικού συλλόγου Μπεγουλακίου, και Αχαϊκού συλλόγου Μεσσηνίων Πάτρας. Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γεράσιμος Φεσσιάν δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση, όπως συνηθίζει κάθε χρόνο, λόγω μη υποδομής πρόσβασης ΑμεΑ στο κτήριο του Επιμελητηρίου.

Την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου, ο Φάρος Ποντίων Πατρών, θα τιμήσει τη μνήμη του πολιούχου των Ποντίων, Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου, στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου & Οσίου Ιωάννου Ρώσου Πατρών, (Ελευθερίου Βενιζέλου και Οζήρου). Το πρωί, 7.00-10.00, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, θα προσφέρει καφέ και εδέσματα στην Εστία του Φάρου, Ελ. Βενιζέλου 38 και Σολωμού (κτήριο ΑΔΕΠ).

Επίσης, έχει ήδη προγραμματισθεί, για το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014, ο ετήσιος μεγάλος χορός του συλλόγου, με πολυμελή ορχήστρα από τον Τετράλοφο Κοζάνης.


Με επιτυχία η εκδήλωση του Φάρου Ποντίων - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας












Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα για την επαγγελματική κατάρτιση εργαζομένων


Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Εργαζομένων (ΛΑΕΚ 0,45%) θα υλοποιηθεί και το 2014, σύμφωνα με απόφαση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ. Σχετική εγκύκλιο προβλέπει ότι στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου, ενώ το προσωπικό το οποίο έχουν δικαίωμα να καταρτίσουν πρέπει να είναι ασφαλισμένο στο ΙΚΑ και να υπάγεται έστω και σε ένα κλάδο ασφάλισης του ΟΑΕΔ.

Το ποσό που δικαιούται να λάβει κάθε επιχείρηση για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, που θα υλοποιήσει το έτος 2014, διαμορφώνεται ως εξής:

- Το 70% της εργοδοτικής εισφοράς (0,45%) που θα καταβάλλει κάθε επιχείρηση το έτος 2014, εφόσον οι δαπάνες κατάρτισης είναι μεγαλύτερες ή ίσες με το ποσό αυτό.

- Το 100% των δαπανών κατάρτισης, εφόσον η επιχείρηση θα καταβάλλει δαπάνες για κατάρτιση μικρότερες ή ίσες του 70% του ποσού της εργοδοτικής εισφοράς (0,45%) που θα καταβάλλει το έτος 2014.

Επιχειρήσεις που δεν υλοποίησαν προγράμματα κατάρτισης ΛΑΕΚ το έτος 2013 μπορούν να μεταφέρουν και να χρησιμοποιήσουν το 70% του ποσού της εργοδοτικής εισφοράς (0,45%) του έτους 2013 που έχουν καταβάλλει στο ΙΚΑ.

Επιχειρήσεις που δεν εξήντλησαν το 70% της εργοδοτικής εισφοράς το 2013, μπορούν να μεταφέρουν και να χρησιμοποιήσουν το υπόλοιπο ποσό μέχρι τη συμπλήρωση του παραπάνω ποσοστού στο έτος 2014.

Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν την ιδιότητα του εργαζόμενου στην συγκεκριμένη επιχείρηση.

Η συμμετοχή των εργαζόμενων της επιχείρησης στο πρόγραμμα κατάρτισης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, αποτελεί και υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης ότι εργάζονται στην επιχείρηση κατά τη χρονική διάρκεια της κατάρτιση και καταβάλλεται για αυτούς η εργοδοτική εισφορά ΛΑΕΚ 0,45%. Εξαιρούνται οι εποχικές επιχειρήσεις (Αρθρο 24 του Ν. 1836/89).

Ένας εργαζόμενος δύναται να καταρτισθεί μέχρι 100 ώρες συνολικά. Δεν προσμετράται ως συμμετοχή εργαζόμενου σε πρόγραμμα κατάρτισης η περίπτωση ακύρωσης προγράμματος από την επιχείρηση.

Σύμφωνα με την απόφαση, για τα προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται μέσω εκπαιδευτικού φορέα ή με ξαωτερικούς συνεργάτες, το μέσο ωριαίο κόστος, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 33 ευρώ.

Για τα προγράμματα που υλοποιούνται με εσωτερικούς εκπαιδευτές, το μέσο ωριακό κόστος διαμορφώνεται για έως τρείς εργαζόμενους στο τμήμα στα 33 ευρώ. Έως έξι εργαζόμενους στα 25 ευρώ, έως δέκα εργαζόμενους στα 19 ευρώ, έως 15 στα 16 ευρώ και έως 33 εργαζόμενους στο τμήμα στα 12 ευρώ.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση κάνει χρήση εργαζόμενου ως γραμματειακή υποστήριξη , ισχύουν τα εξής:

α) Για προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται εκτός ωραρίου εργασίας, εντός ή εκτός ορίων Νομού που εργάζεται ο καταρτιζόμενος, η καταβολή ωριαίας αμοιβής είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται τα προγράμματα που υλοποιούνται στο εξωτερικό. Η αμοιβή αυτή ορίζεται στο ποσό των πέντε ευρώ ανά ώρα κατάρτισης. Στο ποσό των πέντε ευρώ συμπεριλαμβάνονται οι εισφορές των εργαζόμενων.

β) Για προγράμματα κατάρτισης, που υλοποιούνται εντός ωραρίου εργασίας δικαιολογείται -εφόσον η επιχείρηση επιθυμεί- ως δαπάνη του προγράμματος ποσό ίσιο με το ωρομίσθιο του καταρτιζόμενου, ανά ώρα κατάρτισης.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση κάνει χρήση εσωτερικού εκπαιδευτή για προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται ενός η εκτός ωραρίου εργασίας η καταβολή ωριαίας αμοιβής είναι προαιρετική και ορίζεται στο ποσό των 15 ευρώ αν ώρα κατάρτισης.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση καταρτίσει άτομα με ειδικές ανάγκες, για προγράμματα που υλοποιούνται εντός η εκτός ωραρίου εργασίας η καταβολή ωριαίας αμοιβής είναι υποχρεωτική. Η αμοιβή αυτή ορίζεται στο ποσό των επτά ευρώ ανά ώρα κατάρτισης. στο ποσό των επτά ευρώ συμπεριλαμβάνονται οι εισφορές των εργαζόμενων. Στην περίπτωση αυτή το μέσο ωριαίο κόστος αυξάνεται κατά δύο ευρώ.

Η καταβολή της ωριαίας αμοιβής αποτελεί μέρος των συνολικών εξόδων του προγράμματος και πρέπει να γίνεται με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του προγράμματος και οπωσδήποτε πριν την υποβολή της αίτησης αποπληρωμής στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΛΑΕΚ.

Εάν αποδειχθεί ότι η επιχείρηση δεν κατέβαλε τη σχετική δαπάνη, τότε ο ΟΑΕΔ επιβάλει ως ποινή την μη αποπληρωμή του προγράμματος κατάρτισης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του προγράμματος, που έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ, δεν επιτρέπονται αλλαγές, μέχρι πέντε ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης, στον τίτλο, το περιεχόμενο και το συνολικό αριθμό των ωρών κατάρτισης, καθώς και στον τόπο υλοποίησης του προγράμματος.

Αντίθετα, επιτρέπονται αλλαγές στους καταρτιζόμενους, όπως αυτοί έχουν δηλωθεί αρχικά, εφόσον η αλλαγή τους καταχωρηθεί στο Ηλεκτρονικό Πληροφοριακό Σύστημα του ΛΑΕΚ μέχρι δύο εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος κατάρτισης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι απουσίες για κάθε καταρτιζόμενο δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% του συνόλου των ωρών κατάρτισης που έχουν δηλωθεί.. Ειδικά για εργαζόμενους που ανήκουν στην κατηγορία των ΑΜΕΑ το ποσοστό απουσιών προβλέπεται αυξημένο στο 20%.
Σε κάθε πρόγραμμα κατάρτισης πραγματοποιούνται επιτόπιοι έλεγχοι ανάλογα με τη διάρκεια του προγράμματος.

Με ευθύνη της επιχείρησης και του φορέα υλοποίησης πρέπει να παρέχεται κάθε διευκόλυνση προς τους ελεγκτές, ώστε να μπορούν να μεταβούν στην αίθουσα υλοποίησης του προγράμματος εντός 10 λεπτών από την προσέλευση τους.

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστωθούν απουσίες καταρτιζομένων που δεν έχουν δηλωθεί μέχρι και 20 λεπτά μετά την έναρξη του προγράμματος, τότε θεωρείται ότι οι συγκεκριμένοι καταρτιζόμενοι απουσίαζαν και από όλες τις ημέρες κατάρτισης που έχουν προηγηθεί.
Ο έλεγχος χαρακτηρίζεται αρνητικός και το πρόγραμμα κατάρτισης απορρίπτεται και δεν αποπληρώνεται όταν διαπιστωθεί ότι:

- Απουσιάζουν όλοι οι καταρτιζόμενοι ή σε κάθε περίπτωση ποσοστό άνω του 50% του αριθμού που η επιχείρηση έχει δηλώσει.

- Στην περίπτωση συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης ενός μόνο καταρτιζόμενου από μια επιχείρηση, ο έλεγχος είναι αρνητικός μόνον εάν δεν έχει καταχωρηθεί η απουσία.

- Απουσιάζει ο εκπαιδευτής.

- Ο διδάσκων κατά τον έλεγχο εκπαιδευτής δεν έχει δηλωθεί στο πρόγραμμα.

- Στην αίθουσα κατάρτισης υπάρχουν πάνω από 33 άτομα, εκτός των εκπαιδευτών.

- Το πρακτικό μέρος του προγράμματος γίνεται χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή.

- Το θεωρητικό μέρος του προγράμματος δεν γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται με τη σχετική εγκύκλιο.

- Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης ή δεν παρασχέθηκαν οι διευκολύνσεις ώστε οι ελεγκτές να μεταβούν στο χώρο εντός του προβλεπόμενου χρόνου των 10 λεπτών.

- Έχει γίνει αλλαγή στον τίτλο ή το περιεχόμενο του προγράμματος ή το συνολικό αριθμό των ωρών του προγράμματος κατάρτισης.

- Έχει γίνει αλλαγή στις ώες ή τις ημέρες υλοποίησης, χωρίς να έχει ενημερώσει η επιχείρηση ηλεκτρονικά το πληροφοριακό σύστημα του ΛΑΕΚ.

- Στην αίθουσα βρίσκονται ως καταρτιζόμενοι άτομα διαφορετικά από αυτά που έχουν δηλωθεί.

- Δεν υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής με σύνδεση στο διαδίκτυο.

- Έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά διαφορετικό ΚΠΑ απο αυτό που βρίσκεται ο τόπος υλοποίησης του προγράμματος.

- Δεν εντοπιστεί ο χώρος υλοποίησης του προγράμματος λόγω ελλιπών η ανακριβών στοιχείων.

Τα προγράμματα κατάρτισης υλοποιούνται από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως και την 20η Δεκεμβρίου 2014.



Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια τυφλή αθλήτρια εντεταλμένη για ΑΜΕΑ


Η τυφλή διαθλήτρια Βερένα Μπέντελε αναλαμβάνει τη θέση της εντεταλμένης της γερμανικής κυβέρνησης για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Ούλα Σμιτ είναι σίγουρη γι' αυτήν την επιλογή.



«Οι πιο ενδιαφέρουσες προκλήσεις έρχονται όταν δεν τις περιμένεις», δηλώνει η τυφλή διαθλήτρια Βερένα Μπέντελε. Η γερμανίδα αθλήτρια που έχει λάβει μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και κλείνει τον επόμενο μήνα τα 32 είναι πιο επιτυχημένη αθλήτρια με αναπηρία στη Γερμανία. Στο δίαθλο και στο ορειβατικό σκι έχει κερδίσει 12 χρυσά μετάλλια στους Παραολυμπιακούς και 4 σε άλλες παγκόσμιες διοργανώσεις.

Παράλληλα με την αθλητική της σταδιοδρομία η γερμανίδα αθλήτρια δραστηριοποιείται στην κατάρτιση διευθυντικών στελεχών, ενώ τον Φεβρουάριο κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο. Ας σημειωθεί ότι μόλις πριν από δύο χρόνια έγινε μέλος των σοσιαλδημοκρατών.
Η αντιπρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου Ούλα Σμιτ είναι πεπεισμένη ότι η επιλογή της Βερένα Μπέντελε στη θέση της εντεταλμένης για ζητήματα ΑΜΕΑ είναι απολύτως σωστή: «Όταν μια διαθλήτρια έχει να επιδείξει τέτοιες επιτυχίες στον αθλητισμό, όπως η Βερένα Μπέντελε διαθέτει την απαραίτητη πειθαρχία και ενέργεια για να επιτύχει και άλλους στόχους. Διαφορετικά δεν θα έφθανε εκεί που βρίσκεται σήμερα».

Θετικός αντίκτυπος στη γερμανική κοινωνία




Πανηγυρισμοί μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Παραολμπιακούς στον Καναδά

Την επιλογή ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες στη θέση της εντεταλμένης χαιρετίζουν στη Γερμανία οι οργανώσεις ΑΜΕΑ. Ανάμεσά τους και ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία KBV της Στουτγάρδης. Η Κάρμεν Κορ μέλος του συλλόγου δηλώνει σχετικά: «Νομίζω ότι ένα άτομο με αναπηρία νοιώθει καλύτερα τα ζητήματα των ΑΜΕΑ διότι γνωρίζει τα προβλήματα, στην καθημερινότητα, τις κοινωνικές σχέσεις, αλλά και την επαγγελματική ζωή».

Η Κάρμεν Κορ είναι αισιόδοξη ότι η νέα εντεταλμένη της κυβέρνησης για άτομα με ειδικές ανάγκες θα δώσει άμεσα πρακτικές λύσεις σε προβλήματα όπως είναι για παράδειγμα η απουσία εκπτωτικού εισιτηρίου σε συνοδούς αναπήρων σε συναυλίες ή άλλες διοργανώσεις.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αναπήρων Γερμανίας Ίλγια Ζάιφερτ πιστεύει ότι η τυφλή διαθλήτρια έχει την πολιτική και προπαντός την αθλητική εμπειρία που χρειάζεται για να φέρει τις πέρας τη δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνει: «Σε μεγάλες δημόσιες διοργανώσεις απέδειξε με τις γνώσεις και την γοητεία της ότι είναι σε θέση να κερδίσει και να πείσει τους συνομιλητές της», είπε ο Ίλγια Ζάιφερτ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Βερένα Μπέντελε θα συμβάλλει με τον τρόπο της ώστε τα αιτήματα των ΑΜΕΑ να μην αντιμετωπίζονται ευκαιριακά από την κυβέρνηση στο Βερολίνο.


Πηγή: http://www.dw.de
Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: 35 άδειες για την άσκηση Υπαίθριου Πλανόδιου Εμπορίου από τον Δήμο


Ποιοι είναι οι δικαιούχοι.

Από τον Δήμο Πατρέων, γίνεται γνωστό, ότι το 2014, θα προβεί σε έκδοση 35 αδειών για την άσκηση Υπαίθριου Πλανόδιου Εμπορίου ΤΥΠΟΥ Β’.

Δικαιούχοι απόκτησης άδειας υπαίθριου εμπορίου έχουν τα φυσικά πρόσωπα που είναι άνεργα και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Δεν συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με οργανωμένη ομοειδή ή παρεμφερή επιχείρηση σχετική με το αντικείμενο της υπαίθριας δραστηριότητάς τους.

β) Το ετήσιο ατομικό εισόδημα, δεν θα υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό μισθωτών – συνταξιούχων, που ισχύει κάθε φορά στην φορολογία του εισοδήματος (άρθρο 15, 20 & 60 Ν.4172/13).

γ) Δεν κατέχουν άδεια λαϊκής ή Δημοτικής Αγοράς.

Σειρά προτίμησης δικαιούχων:

Μέχρι ποσοστό 10% επί του συνόλου των αδειών σε άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 67% και τυφλοί.

Μέχρι ποσοστό 15% επί του συνόλου των αδειών σε πολύτεκνους και τέκνα αυτών καθώς και γονείς με τρία τέκνα .

Μέχρι ποστο10% επί του συνόλου των αδειών σε ανάπηρους και θύματα ειρηνικής περιόδου του Ν.1370/44.

Μέχρι ποσοστό 10% επί του συνόλου των αδειών σε άτομα με αναπηρία άνω από 50% εφόσον δεν οφείλεται σε πολεμικά γεγονότα.

Μέχρι ποσοστό 5% επί του συνόλου των αδειών σε γονείς ανηλίκων τέκνων με ειδικές ανάγκες και γονείς που προστατεύουν άτομο με νοητική υστέρηση, αυτισμό, βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης.

Μέχρι ποσοστό 10% επί του συνόλου των αδειών σε βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες, που προέρχονται από την πρώην ΕΣΣΔ και τον Πόντο.

Μέχρι ποσοστό 5% επί του συνόλου των αδειών σε άτομα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες και άτομα υπό απεξάρτηση.

Μέχρι ποσοστό 5% επί του συνόλου των αδειών σε άτομα Έλληνες τσιγγάνοι που έχουν εγγραφεί στα Δημοτολόγια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας, εφόσον πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και έχουν υποβάλλει αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν στο Τμήμα Αδειοδοτήσεων & Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων να παραλάβουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά & να την καταθέσουν μέχρι 31 Ιανουαρίου 2014 στο Κεντρικό Πρωτόκολλο του Δήμου, Μαιζώνος 147, στο ισόγειο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές - Αναβάλλονται μεταγγίσεις ασθενών με θαλασσαιμία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο


Έκκληση προς την Πολιτεία για αίμα και οργάνωση μεταγγίσεων.

Έκκληση προς την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που υπάρχει με την έλλειψη αίματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η βοήθεια» απευθύνει η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων. Επιβάλλεται η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Φορέων , των Συλλόγων καθώς και των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να οργανωθούν άμεσα εθελοντικές αιμοδοσίες.

Σε επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας η ΠΟΜΑμεΑ Δ.Ε και ΝΙΝ αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.). Πρόκειται για κοινωνικοσυνδικαλιστική, μη κερδοσκοπική δευτεροβάθμια οργάνωση , η οποία έχει την ευθύνη στην Περιφέρεια της για τις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.

Με την παρούσα επιστολή θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε για το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει και στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ» όπου αναβάλλονται μεταγγίσεις σε ασθενείς με θαλασσαιμία λόγω ελλείψεων σε αίμα. Σύμφωνα με καταγγελίες του Αχαϊκού Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Πάτρας οι ποσότητες αίματος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι μεταγγίσεις. Πρόκειται περί δραματικής έλλειψης αποθεμάτων αίματος που είναι απολύτως απαραίτητο για την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών αυτών. Η βασική θεραπεία της θαλασσαιμίας είναι οι μεταγγίσεις αίματος που γίνονται κατά μέσο όρο κάθε 15 ημέρες. Ως εκ τούτου οι ζωές των ασθενών βρίσκονται σε κίνδυνο. Τα ψυγεία του Νοσοκομείου έχουν αδειάσει από αίματα.

Η εθελοντική αιμοδοσία, αποτελεί κορυφαία πράξη αλτρουισμού και αγάπης αλλά οι καθημερινές δυσκολίες και τα προβλήματα – ακόμα και διαβίωσης- που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες σε αυτή την δύσκολή εποχή, μοιραία βάζουν τον εθελοντισμό σε 2η και 3η μοίρα. Έτσι ο αριθμός των εθελοντών που παλαιότερα απευθύνονταν εκούσια στο Νοσοκομείο για να αιμοδοτήσει έχει μειωθεί δραματικά. Ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών, από αυτούς που επιδιώκουν να αιμοδοτήσουν σε τακτικά χρονικά διαστήματα αποκλείονται λόγω υψηλής πίεσης, χαμηλού αιματοκρίτη ή άλλων περιστασιακών προβλημάτων υγείας, συνέπεια κυρίως της αγχώδους ζωής και της κακής διατροφής.

Επιπλέον λόγω κρίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που απευθύνονται για παροχή υπηρεσιών υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο γι’ αυτό και οι λιγοστές μονάδες αίματος έχουν εξαφανιστεί.

Οι πάσχοντες από θαλασσαιμία κατήγγειλαν ότι κινδυνεύει η ζωή τους..

Παρακαλούμε όπως παρέμβετε άμεσα στην επίλυση του προαναφερόμενου προβλήματος.

Αναμένοντας στις θετικές σας ενέργειες.»



Διαβάστε περισσότερα...

Ρέθυμνο: Ενεργοποίηση συστημάτων ηχητικής ειδοποίησης ατόμων με προβλήματα όρασης


Ο Δήμος Ρεθύμνης όπως γνωρίζετε έχει ενταχθεί στοΠρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013, Άξονας 2 “Φυσικό και Πολιτιστικό Περιβάλλον”, με υπότιτλο “Προσβάσιμες Πόλεις”. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου λοιπόν, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας , προχώρησε στην προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ηχητικής ειδοποίησης σε υφιστάμενους σηματοδότες κεντρικών οδών του Ρεθύμνου, προκειμένου να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση συνανθρώπων μας με πρόβλημα όρασης μέσα στο αστικό περιβάλλον της πόλης μας.

Τα σημεία στα οποία έχουν τοποθετηθεί τα εν λόγω συστήματα είναι τα παρακάτω:

1. Στην συμβολή των οδών Αντισμηνάρχου Βασιλάκη και Θεοτοκοπούλου

2. Στην συμβολή των οδών Κουντουριώτη και Χορτάτζη

3. Στην συμβολή των οδών Κουντουριώτη και Δημοκρατίας

4. Στην συμβολή των οδών Μοάτσου και Κονδυλάκη

5. Στην συμβολή των οδών Ηγ. Γαβριήλ και Κριάρη

Σημειώνεται επίσης ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει ανάλογο σύστημα ηχητικής σήμανσης και στο φωτεινό σηματοδότη που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παχλά και Ειρήνης στα Περιβόλια

Τα ηχητικά συστήματα στα προαναφερόμενα σημεία έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία και έχουν ρυθμιστεί ώστε η χρήση τους να είναι απλή:

Με το πάτημα του κουμπιού του τηλεχειριστηρίου ακούγεται κοφτό ηχητικό σήμα το οποίο ενημερώνει το χρήστη ότι το σύστημα έχει ενεργοποιηθεί.

Στη συνέχεια και για τις δύο επόμενες πράσινες ενδείξεις του φωτεινού σηματοδότη, ένα συνεχές ηχητικό σήμα ενημερώνει το χρήστη ότι μπορεί να διασχίσει την οδό.

Μετά από αυτό ο χρήστης θα πρέπει να χρησιμοποιήσει και πάλι το τηλεχειριστήριο προκειμένου το σύστημα να ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Σήμερα, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2013, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, ο Δήαμρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης παρέδωσε στον Πρόεδρο του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Ρεθύμνης κ. Δημήτρη Τσαχάκη τα τηλεχειριστήρια ενεργοποίησης του συστήματος προκειμένου να τα διαθέσει στους νόμιμους δικαιούχους.

Έτσι, οι συμπολίτες με προβλήματα όρασης που επιθυμούν να προμηθευτούν το τηλεχειριστήριο μπορούν να απευθύνονται στο Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Νομού Ρεθύμνου (οδ. Μοάτσου, τηλ. 2831056678).



Διαβάστε περισσότερα...

Αχαΐα: Πάνω από 800 ραντεβού την ημέρα ακυρώνονται στα ΚΕΠΑ


Σε απόγνωση οι παραπληγικοί.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών-Παράρτημα Αχαΐας έχει κατʼ επανάληψη επισημάνει το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις πολύμηνες αναμονές των ατόμων με αναπηρία προκειμένου να εξεταστούν από τα ΚΕΠΑ ως αποτέλεσμα κακού σχεδιασμού από την Πολιτεία, πρόβλημα το οποίο είχε και έχει τεράστιες επιπτώσεις στο επίπεδο ζωής των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στερώντας τους τα βασικά για την επιβίωση όπως συντάξεις, επιδόματα και κυρίως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται οι αρνητικές συνέπειες από τον δίκαιο απεργιακό αγώνα των ιατρών του ΕΟΠΠΥ με αποτέλεσμα καθημερινά να ακυρώνονται πάνω από 800 ραντεβού εξέτασης και να στοιβάζονται ακόμη περισσότερα άτομα με αναπηρία στις ήδη πολυάριθμες λίστες αναμονής γεγονός που επιτείνει το πρόβλημά τους και τα οδηγεί σε κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση.

Θεωρούμε ότι η Πολιτεία η οποία φέρει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αλλά και ο ιατρικό κλάδος είναι επιβεβλημένο να πράξουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να συνεχιστεί χωρίς επιπλέον προβλήματα και καθυστερήσεις η λειτουργία των επιτροπών των ΚΕΠΑ που από την σύστασή τους λειτουργούν ως όργανα κοινωνικού «καιάδα» και καρατόμησης για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα 31 μετάλλια των Αχαιών στα πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου 2013


Σε υψηλό επίπεδο κυμάνθηκαν και τη χρονιά που πέρασε οι επιδόσεις των πατρινών αθλητών στίβου στα πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου κατακτώντας συνολικά 31 μετάλλια. Αριθμός ιδιαίτερα ενθαρρυντικός, καθώς ο απολογισμός κινείται στα ίδια επίπεδα των τελευταίων ετών, άρα υπάρχουν αντοχές στην οικονομική κρίση και στις επιπτώσεις της. Σημειώνεται πως φέτος ο αριθμός, τυπικά είναι μικρότερος, όμως δεν διεξήχθη το πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων που έγινε σε Ομίλους. Επίσης δεν διεξήχθη το φοιτητικό πρωτάθλημα, το σχολικό γυμνασίων και το Ενόπλων Δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση όλες αυτές οι επιτυχίες αντανακλούν αναλογικά στις προσπάθειες των αθλητών, των οικογενειών τους, των προπονητών τους, των σωματείων τους και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Β.Π. Αναλυτικά όλα τα μετάλλια των πατρινών τη χρονιά που ολοκληρώθηκε:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΔΡΩΝ (Κλειστός): Μιχάλης Σταματόγιαννης (Αίολος) 1ος στη σφαιροβολία. Γεράσιμος Θεοδώρου (Ολ. Δομή) 2ος στη σφαιροβολία. Κατερίνα Κυριακοπούλου (Παναχαϊκή) 3η στο ύψος. Ακόμα, τρεις 5ες θέσεις.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΔΡΩΝ: Μιχάλης Σταματόγιαννης (Αίολος) 1ος στη σφαίρα. Κατερίνα Κυριακοπούλου (Παναχαϊκή) 1η στη ύψος. Γεράσιμος Θεοδώρου (Ολ. Δομή) 2ος στη σφαίρα. Κώστας Ντεντόπουλος (Ολυμπιάδα) 2ος στα 20.000μ. βάδην. Παναγιώτης Μαυρουδάκης (Αίολος) 3ος στο δέκαθλο. Αντωνία Στεργίου (Κούρος) 3η στο ύψος. Σοφία Ρήγα (Ελ. Βενιζέλος) 3η στα 10.000μ. Ακόμα: Δύο 4ες θέσεις, πέντε 6ες θέσεις, δύο 7ες και τρεις 8ες θέσεις.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΝΕΩΝ: Κατερίνα Κυριακοπούλου (Παναχαϊκή) 1η στο ύψος. Κώστας Ντεντόπουλος (Ολυμπιάδα) 1ος στα 20.000μ. βάδην. Γεράσιμος Θεοδώρου (Ολ. Δομή) 1ος στη σφαίρα. Τάκης Βουτσινάς (Πέλοπας) 2ος στα 3.000μ. στιπλ. Ελένη Κυδωνιάτη (Πέλοπας) 3η στα 3.000μ. στιπλ. Τάκης Βουτσινάς (Πέλοπας) 3ος στα 8.000μ. ανωμάλου. Ακόμα: Τρεις 4ες θέσεις, μία 5η, δύο 6ες, δώδεκα 7ες και τρεις 8ες θέσεις.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΦΗΒΩΝ: Νάνσυ Παναγοπούλου (Παναχαϊκή) 1η στα 400μ. Κώστας Ντεντόπουλος (Ολυμπιάδα) 2ος στα 10.000μ. βάδην. Κωνσταντίνος Μάντζιος (Πέλοπας) 3ος στα 10.000μ. Μάριος Μιχόπουλος (Παναχαϊκή) 3ος στα 110μ. εμπ. Ακόμα: Δύο 4ες θέσεις, οκτώ 5ες, εννιά 6ες, τρεις 7ες και τρεις 8ες θέσεις.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΙΔΩΝ: Δέσποινα Μουρτά (Ολυμπιάδα) 1η στα 400μ. Μάριος Μιχόπουλος (Παναχαϊκή) 1ος με την 4Χ100μ. Γιάννης Μασούρας (Παναχαϊκή) 1ος με την 4Χ100μ. Θόδωρος Θωμάς (Παναχαϊκή) 1ος με την 4Χ100μ. Αγγελος Μπαρδάκης (Παναχαϊκή) 1ος με την 4Χ100μ. Σάββας Κραβαριώτης (Ολυμπιάδα) 2ος στα 10.000μ. βάδην. Δέσποινα Μουρτά (Ολυμπιάδα) 3η στα 200μ. Νάνσυ Παναγοπούλου (Παναχαϊκή) 3η στα 400μ. Σπύρος Ιατρόπουλος (Αθηνόδωρος) 3ος στα 1.500μ. Δημήτρης Τσορδιάς (Ολυμπιάδα) 3ος στα 10.000μ. βάδην. Μάριος Μιχόπουλος (Παναχαϊκή) 3ος στα 110μ. εμπ. Ακόμα: Μία 4η θέση, έξι 5ες, έξι 6ες και τρεις 7ες θέσεις.

ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (Νότιος Ομιλος): Ελτον Πιστόλια (Εσπερoς) 1ος στα 5.000μ. βάδην. Βασιλική Κυδωνιάτη (Πέλοπας) 1η στα 1.000μ. Καλή Μακρή-Ρηγίνου (Ολυμπιάδα) 1η στα 80μ. Αντωνία Γκόλφη (Παναχαϊκή) 1η με την 4Χ80μ. Ανδριάνα Νεοφύτου (Παναχαϊκή) 1η με την 4Χ80μ. Χριστίνα Ευστρατίου (Παναχαϊκή) 1η με την 4Χ80μ. Μαρία Κερασιώτη (Παναχαϊκή) 1η με την 4Χ80μ. Γιώργος Σγούρας (Πέλοπας) 2ος στα 600μ. Μαρία Παπαβασιλοπούλου (Ολυμπιάδα) 3η με την 4Χ300μ. Καλή Μακρή-Ρηγίνου (Ολυμπιάδα) 3η με την 4Χ300μ. Νικολίτσα Καρανάσσου (Ολυμπιάδα) 3η με την 4Χ300μ. Κατερίνα Καρανάσσου (Ολυμπιάδα) 3η με την 4Χ300μ. Ακόμα: Μία 4η θέση, τέσσερις 5ες, δύο 6ες, δύο 7ες και δύο 8ες θέσεις.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΛΥΚΕΙΩΝ: Δέσποινα Μουρτά (Ολυμπιάδα) 2η στα 400μ. Κωνσταντίνος Μάντζιος (Πέλοπας) 2ος στα 2.000μ. στιπλ. Νάνσυ Παναγοπούλου (Παναχαϊκή) 3η στα 400μ. Ρενάτε Λυρή (Παναχαϊκή) 3η στο έπταθλο. Γιάννης Μανάι (Αθηνόδωρος) 3ος στα 2.000μ. στιπλ. Ακόμα: Τέσσερις 4ες θέσεις, τρεις 5ες, τρεις 6ες, τρεις 7ες και δύο 8ες θέσεις.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΜΕΑ: Γιάννης Πετρόπουλος (Τιτάνες) 1ος στον δίσκο. Γιάννης Πετρόπουλος (Τιτάνες) 1ος στη σφαίρα. Γρηγόρης Σούφλας (ΝΑΣΑΜΕΑ) 2ος στα 400μ. Ευάγγελος Γουζούασης (Τιτάνες) 2ος στον δίσκο. Ευάγγελος Γουζούασης (Τιτάνες) 2ος στη σφαίρα. Γρηγόρης Σούφλας (ΝΑΣΑΜΕΑ) 3ος στα 800μ. Γεωργία Μακρή (ΝΑΣΑΜΕΑ) 3η στα 400μ. Ακόμα: Μία 5η θέση, μία 6η και μία 7η θέση.
* Ερευνα του Τάσσου Σταθόπουλου στην εφημερίδα "Πελοπόννησος της Δευτέρας".


Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους πλειστηριασμούς


Στον νόμο 4224 που ψηφίστηκε και έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ΦΕΚ 288 τεύχος Α/31.12.2013 και συγκεκριμένα στο 2ο άρθρο αυτού, προβλέπεται η απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμού στην κατοικία του οφειλέτη, μέσα στο 2014.

Θεωρούμε ότι επιβάλλεται μέσα σε λίγες γραμμές να σας εξηγήσουμε, τι προβλέπει ο νόμος αυτός, τι πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος, αλλά και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνει, και ποια είναι τα χρονικά περιθώρια αυτών των ενεργειών.

Έτσι κάθε οφειλέτης πρέπει να γνωρίζει ότι από 1/1/2014 μέχρι 31/12/2014 απαγορεύεται η διενέργεια πλειστηριασμού στο σπίτι του για όλα τα χρέη που έχει, εκτός και αν τα χρέη αυτά προέρχονται από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο, τους οργανισμούς τοπικής διοικήσεως, τις εισφορές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης (π.χ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λ.π), και δάνεια που έχουν δοθεί από φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Κάθε άλλη υποχρέωση (δάνεια κάθε μορφής κ.λ.π), περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες αυτού του Νόμου.

1. Ο πλειστηριασμός απαγορεύεται να γίνει για το σπίτι στο οποίο κατοικεί ο οφειλέτης και η οικογένειά του, και είναι το σπίτι που έχει δηλώσει ως κατοικία του στην τελευταία φορολογική του δήλωση.

2. Η αντικειμενική αξία του σπιτιού αυτού να είναι ίση ή μικρότερη από 200.000 ευρώ, όμως για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία μεγαλύτερη από 67%, ή και όσους βαρύνονται με άτομα που έχουν αναπηρία μεγαλύτερη από 67%, η αντικειμενική αξία του σπιτιού να είναι ίση ή μικρότερη από 220.000 ευρώ.

3. Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα να είναι μικρότερο από 35.000 ευρώ, όμως για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία μεγαλύτερη από 67%, ή και όσους βαρύνονται με άτομα που έχουν αναπηρία μεγαλύτερη από 67% ίσο ή μικρότερο από 38.700 ευρώ. Για να υπολογίσουμε το καθαρό εισόδημα αφαιρούμε από το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα τις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, τον πληρωθέντα φόρο, τις εισφορές αλληλεγγύης.

4. Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι ίση ή μικρότερη από 270.000 ευρώ και από αυτή η αξία των κινητών αξιών (π.χ. καταθέσεις, μετοχές κ.λ.π) με ημερομηνία 20/11/2013 να είναι ίση ή μικρότερη από 15.000 ευρώ, όμως για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία μεγαλύτερη από 67%, ή και όσους βαρύνονται με άτομα που έχουν αναπηρία μεγαλύτερη από 67% ίσο ή μικρότερο από 297.000 ευρώ και 16.500 ευρώ αντίστοιχα.

5. Για να ενταχθεί κάποιος στις διατάξεις του νόμου αυτού και να επιτύχει απαγόρευση του πλειστηριασμού στο σπιτιού πρέπει να έχει και τις τρείς παραπάνω προϋποθέσεις. Πρέπει όμως μέχρι την 31/1/2014 (τριάντα μία του Ιανουαρίου) να υποβάλει στους πιστωτές του (τράπεζες κ.λ.π) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ του Νόμου 1599/86 στην οποία θα γράφει τα επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, λεπτομερή περιγραφή ότι έχει τις παραπάνω προϋποθέσεις, καθώς και λεπτομερή αναγραφή των κινήσεων λογαριασμού καταθέσεων που το υπόλοιπό του ξεπερνά το ποσό των 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες.

6. Για όποιον ή όποια έχουν τις παραπάνω προϋποθέσεις και υποβάλλουν εγκαίρως την υπεύθυνη δήλωση η υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου αυτού γίνεται αυτόματα και είναι υποχρεωτική για τους δανειστές(τράπεζες κ.λ.π).

7. Μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης δημιουργείται υποχρέωση στον οφειλέτη να πληρώνει για όλο το 2014 και κάθε μήνα, αν είναι μισθωτός, συνταξιούχος, άνεργος το 10% του ετήσιου καθαρού οικογενειακού εισοδήματός και όταν αυτό είναι μέχρι 15.000 ευρώ, αν το οικογενειακό εισόδημά είναι μεγαλύτερο από 15.000 ευρώ, για το υπερβάλλον ποσό η καταβολή ανέρχεται σε ποσοστό 20%. Παράδειγμα: έχω καθαρό οικογενειακό εισόδημα 22.000 ευρώ πρέπει να καταβάλω για τις 15.000 ευρώ 1.500 ευρώ (15.000 * 10%) και για την διαφορά 22.000-15.000 των 7.000 ευρώ 1.400 ευρώ (7.000*20%). Έτσι 1.500 ευρώ και 1.400 ευρώ μας κάνουν 2.900 ευρώ για όλο τον χρόνο, δια 12 ίσον 200 ευρώ τον μήνα, σε όλα τα δάνεια σε όλες τις τράπεζες καταβαλλόμενο αναλόγως με το χρέος που έχω στην κάθε μία. Για οικογένειες τριτέκνων πολυτέκνων και εχόντων μέλος με αναπηρία πάνω από 67% το παραπάνω όριο γίνεται 20.000 ευρώ με 10% και πάνω από 20.000 ευρώ με 20%. Αν ανήκετε σε κάθε άλλη κατηγορία επαγγέλματος καταβάλλεται το 20% του καθαρού οικογενειακού εισοδήματος. Για τους οφειλέτες που έχουν μηδενικό εισόδημα ή για τους ανέργους που το εισόδημά τους είναι ίσο και μόνον όσο το επίδομα ανεργίας οι παραπάνω καταβολές μπορεί να είναι μηδενικές.

8. Μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης η τράπεζα έχει δικαίωμα να ζητήσει συμβόλαια ακινήτων, το Ε9, το Ε1, βεβαιώσεις εφορίας για την αξία ακίνητων που βρίσκονται εκτός αντικειμενικών αξιών, βεβαίωση τραπεζών για το ύψος των καταθέσεων που είχατε την 20/11/2013, βεβαίωση ανεργίας, πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως, βεβαιώσεις επιτροπών για την αναπηρία.

9. Σε περίπτωση μη προσκόμισης στην τράπεζα των δικαιολογητικών αυτών μέσα σε ένα μήνα απ' όταν ζητηθούν και σε περίπτωση μη πληρωμής των μηνιαίων δόσεων για τρείς μήνες χάνεται το δικαίωμα απαγόρευσης του πλειστηριασμού.

10. Όταν κάποιος οφειλέτης υπαχθεί στον νόμο αυτό, αυτομάτως ότι ισχύει για το σπίτι του ιδίου ισχύει και για το σπίτι του εγγυητή ή των εγγυητών. Οι εγγυητές δεν υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση.

Διαδικασία Υπεύθυνης Δήλωσης

1. Επειδή ακριβώς πρόκειται για υπεύθυνη δήλωση, η οποία όταν υποβληθεί, αμέσως εμπεριέχει, αν δηλωθούν ψεύδη από λάθος εκτιμήσεις, ποινικές ευθύνες του δηλούντος, επιβάλλεται να εκτιμηθεί πλήρως αν υπάρχουν οι όλες οι προϋποθέσεις.

2. Επειδή επίσης το χρονικό διάστημα μέχρι την 31/1/2014 είναι μικρό η πίεση χρόνου που υπάρχει ίσως δημιουργήσει λάθη. Δεν γνωρίζουμε αν η προθεσμία της 31/1/14 παραταθεί, πάντως οι περισσότερες τράπεζες δεν έχουν κοινοποιήσει προς το δίκτυό τους εγκυκλίους με οδηγίες.

Δικαιολογητικά για την υποβολή της Υπεύθυνης Δήλωσης

1. Ε1

2. Ε9

3. Πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως για τριτέκνους και πολυτέκνους.

4. Κάρτα ανεργίας.

5. Βιβλιάρια καταθέσεων

6. Βεβαίωση αναπηρίας.

7. Όταν οι κατοικία είναι διαμέρισμα αντίγραφο του συμβολαίου. Καλόν είναι να αναζητηθούν και τα συμβόλαια των άλλων ακινήτων.

8. Άδειες κυκλοφορίας οχημάτων

9. Επειδή πολλοί δηλώνουν στο Ε9 ακίνητα για τα οποία δεν έχουν τίτλους αλλά τα νέμονται και έτσι τα δηλώνουν στο Ε9 πρέπει να γνωρίζουν ότι θα μετρήσουν και αυτά στην διαμόρφωση των παραπάνω ορίων.

Θέσεις του υπογράφοντος

Για πολλούς, μπορεί ο εν λόγω νόμος να θεωρηθεί ότι αποτελεί παγίδα, αφού για να επιτύχουν απαγόρευση του πλειστηριασμού στο σπίτι τους πρέπει να εμφανίσουν και στοιχεία που δεν θέλουν. Για όσους όμως δεν έχουν ή δεν θέλουν να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία (κυρίως κινητές αξίες) ίσως κριθεί ότι είναι ευκαιρία.

Επισημαίνεται ότι ο χρόνος που απομένει για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης σε συνάρτηση με τους υπολογισμούς που πρέπει να γίνουν ώστε αυτή να μην καταστεί ψευδής είναι πολύ μικρός και κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να σπεύσει.

Την δήλωση υποβάλλουν μόνον οι οφειλέτες και όχι οι εγγυητές.

Όσοι έχουν καταθέσει διαδικασία υπαγωγής στον Νόμο 3969 «Νόμος Κατσέλη», δεν χρειάζεται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση. Όσοι είναι έτοιμοι και προλαμβάνουν εντός του Ιανουαρίου 2014 να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής τους στον «Νόμο Κατσέλη», πρέπει να βιαστούν και δεν θα χρειάζεται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση.

Ο εν λόγω νόμος περιέχει διατάξεις για το τι θα ισχύει για τα δάνεια μετά την 1/1/2015, τις διατάξεις αυτές θα τις αναλύσουμε σε μελλοντικά δημοσιεύματά μας.



Διαβάστε περισσότερα...

1ης θέσης απορίες για τον χλιδάτο παπά με "αναπηρία"


Παρασκευή πρωί, ευθυτενής και πανύψηλος νεαρός ιερωμένος, η κάρτα επιβίβασης του οποίου αναγράφει, όπως μας μετέφεραν, επίθετο που λήγει σε «ούτσιος», περιδιαβάζει το σαλόνι της πανάκριβης πρώτης θέσης στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι.

Λίγο αργότερα, έχοντας διασχίσει τη μεγάλη απόσταση ώς τη θύρα Β09, επιβιβάζεται στο αεροπλάνο των Emirates με προορισμό την Αθήνα. Αφού κάθεται στη θέση 2a της πανάκριβης και υπερπολυτελούς πρώτης θέσης, της οποίας ένα εισιτήριο από την Ελλάδα με επιστροφή κοστίζει 4.000 ευρώ, η πρώτη έκπληξη: Επώνυμος επιβάτης, από αυτούς που κάνουν συχνά σημαντικές και ανώνυμες δωρεές, μεταξύ άλλων και στην Εκκλησία, έκπληκτος από την παρουσία του ιερωμένου τον ρωτάει σε ποια Μητρόπολη υπηρετεί. Αφού ο ιερωμένος ξεκινά από τη Μητρόπολη Λαμίας και καταλήγει στη Μητρόπολη Λάρισας, στην προσπάθεια του συνεπιβάτη του να τον φωτογραφίσει, κρύβει συνεχώς το πρόσωπό του, φωνάζοντας ότι «το εισιτήριο το πλήρωσαν οι γονείς του».

Λίγο μετά την άφιξη στην Αθήνα, δεύτερη έκπληξη: Ο ίδιος ιερωμένος, σε αναπηρικό καροτσάκι αυτή τη φορά, παρακάμπτοντας την πολύ μεγάλη ουρά περνάει γρήγορα τον έλεγχο δαβατηρίων από το ειδικό γκισέ για ΑΜΕΑ. Αφού ο εξοργισμένος με την προκλητική συμπεριφορά του συνεπιβάτης, παρά τις προσπάθειές του ιερωμένου να κρυφτεί, τον φωτογραφίζει, ο τελευταίος μεταφέρεται στον ιμάντα παραλαβής αποσκευών του «Ελ. Βενιζέλος».

Η εξήγηση του «πρωτοκλασάτου» παπά, αυτή τη φορά προς άλλον επιβάτη, διαφορετική. Ο μη δυνάμενος να περπατήσει στην Ελλάδα ιερωμένος ισχυρίζεται ότι υπηρετεί στη μακρινή Αυστραλία και, απλά, επωφελήθηκε από τα μίλια που έχει συγκεντρώσει από τα συχνά ταξίδια του για να ταξιδέψει λίγο πιο άνετα. Οταν ερωτάται γιατί σε κάθε απόπειρα φωτογράφησής του προσπαθεί να κρύψει το πρόσωπό του και, κυρίως, γιατί χρειάζεται αναπηρικό καροτσάκι για να διασχίσει τη μικρή σχετικά απόσταση στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε στο αχανές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ο άγιος πατέρας ισχυρίζεται ότι έχει κόψει το πόδι του.

Οποια κι αν είναι η αλήθεια, φωτογραφίες του ως άνω επιβάτη βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας. Ακόμη και εάν η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Λάρισας, ο Μητροπολίτης Λαμίας ή η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας δεν ενδιαφερθούν για να πληροφορηθούν ποιος, τυχόν, λειτουργός τους ταξιδεύει στην πανάκριβη πρώτη θέση την ώρα που το ποίμνιο πεινάει, την ώρα που ακόμη και γόνοι πάμπλουτων οικογενειών βολεύτηκαν μια χαρά στη λιγότερο άνετη business, η συμπεριφορά αυτή πιστεύουμε ότι ενδιαφέρει σίγουρα το ποίμνιο, «πιστό τε και άπιστο».



Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Απροθυμία για το κοινωνικό τιμολόγιο - Μόνο ένας στους τέσσερις ζήτησε φθηνότερο νερό


Από τους 4.000 δικαιούχους, μέχρι στιγμής, μόλις 1.000 άτομα έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Είκοσι μέρες μετά την ψήφιση του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΥΑΠ μειωμένο είναι το ενδιαφέρον από την πλευρά των δικαιούχων. Μέχρι στιγμής από τους 4.000 δικαιούχους, μόλις 1.000 άτομα έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Στην κατεύθυνση ενεργοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών που δικαιούνται τις παροχές του Κοινωνικού Τιμολογίου, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Αντώνης Κότσαλης, είχε πολύωρη συνάντηση με τους αντιδημάρχους, Θ. Μασσαρά και Μ. Ανδρικοπούλου- Ρούβαλη, ζητώντας τη βοήθειά τους, ώστε όσοι δικαιούνται να προσέλθουν και να καταθέσουν σχετική αίτηση για φθηνότερο νερό.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε μέσω του Γραφείου Διαμεσολάβησης να γίνει μία επισταμένη προσπάθεια ενημέρωσης των δικαιούχων, με την παροχή και ουσιαστικής βοήθειας, όπως της συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών από εθελοντές. Επίσης, μέσω της Τράπεζας Τροφίμων και των δημοτικών συσσιτίων θα υπάρξει, αντίστοιχα, σχετική ενημέρωση, ενώ εντός των επόμενων ημερών, όπως δήλωσε ο κ. Κότσαλης στην «Πρωινή Γνώμη.» θα σταλεί σε όλα τα νοικοκυριά ενημερωτική επιστολή για τους δικαιούχους και τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο μέσω των λογαριασμών του νερού. Τέλος θα γίνει ενημέρωση και μέσω των ενοριών.

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο για να γλιτώσει ένα σημαντικό ποσό από τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΠ. Σκοπός μας είναι άμεσα, τουλάχιστον 4.000 Πατρινοί που έχουν ανάγκη να ενταχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, γι’ αυτό και ζήτησα τη βοήθεια των δύο συγκεκριμένων αντιδημαρχιών. Έγινε μία πρώτη διεξοδική συζήτηση για το πώς θα ενημερώσουμε και βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, σε 15 ημέρες θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση», τόνισε ο κ. Κότσαλης.

Όσον αφορά στις διακοπές υδροδότησης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ ανέφερε ότι η Επιχείρηση επιδεικνύει αμέριστη ευαισθησία σε ειδικές περιπτώσεις συμπολιτών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, ενώ όταν εντοπίζονται δημότες με σοβαρά προβλήματα, επιδιώκεται διακανονισμός κι όχι διακοπή.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Τιμολόγιο προβλέπει τη δωρεάν παροχή 120 κυβικών μέτρων νερού το τετράμηνο σε εγγεγραμμένους στο συσσίτιο του Δήμου και της Εκκλησίας μέχρι του αριθμού των 4.000 οικογενειών, καθώς και έκπτωση 30-50%, με εισοδηματικά κριτήρια, σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑμεΑ και οικογένειες με προστατευόμενα μέλη ΑμεΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Φοβάμαι ότι ο συγκεκριμένος υπουργός θα καταλήξει να βάψει τα χέρια του με αίμα»


Η Ειρήνη Συμεωνίδου, πρόεδρος των ΑμΕΑ Σύρου, μιλάει στην εκπομπή «Δύο στο Κόκκινο» για γυναίκα καρκινοπαθή, ανασφάλιστη, που κινδυνεύει η ζωή της, επειδή δεν μπορεί να εγχειρισθεί αν ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δεν υπογράψει για την επέμβαση. Σε μήνυση εναντίον του υπουργού προσανατολίζονται τα ΑμΕΑ Σύρου.

Ήδη αναβλήθηκε προγραμματισμένη επέμβαση, καθώς ο υπουργός Υγείας αποφάσισε πως δεν μπορούν να εγχειριστούν ανασφάλιστοι με βιβλιάρια πρόνοιας, και μετανάστες, αν δεν υπογράψει ο ίδιος. Αποτέλεσμα είναι μεγάλες καθυστερήσεις που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων.

Η κ. Συμεωνίδου μιλά επίσης και για την κατάρρευση των δομών υγείας στη Σύρο και τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια.





Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

47 θέσεις για υπαίθριο εμπόριο


Στον καθορισμό 47 θέσεων για άσκηση υπαίθριου εμπορίου τύπου Α΄ και Β΄ στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, προχώρησε η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου για το έτος 2014.


Σύμφωνα με την απόφαση που έχει ληφθεί, αίτηση μπορούν να καταθέσουν οι εξής: 

1) Άτομα με αναπηρία τουλάχιστον με ποσοστό αναπηρίας 67% και τυφλοί. 
2) Άτομα με αναπηρία πάνω από 50% ποσοστό αναπηρίας, εφόσον δεν οφείλεται σε πολεμικά γεγονότα. 
3) Γονείς ανήλικων τέκνων με αναπηρία και γονείς που προστατεύουν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξυπηρέτησης.
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους έως και τις 31 Ιανουαρίου του 2014, στο τμήμα εκδόσεων αδειών καταστημάτων, που βρίσκεται στο Βανάτο (πρώην Δημαρχείο).

Γ. Γρέκας: «Γίνεται μια εκκαθάριση των παλιών αδειών»
Ο πρόεδρος των «Ποπολάρων», Γιάννης Γρέκας, τόνισε πως η διαδικασία με τις συγκεκριμένες άδειες, γίνεται και για λόγους εκκαθάρισης των παλαιών, ούτως ώστε επιλεγούν με σωστά κριτήρια οι δικαιούχοι.


«Οι άδειες υπαίθριου-στάσιμου εμπορίου, αφορούν κυρίως τις περιπτώσεις με τις καντίνες και τα μανάβικα. Από το σωματείο μας με το θέμα αυτό ασχολείται ο κ. Γιάννης Μάνεσης και τα σημεία που έχουν επιλεγεί είναι σε όλη τη Ζάκυνθο. Από τις Βολίμες μέχρι τον Βασιλικό. Τα βασικά δικαιολογητικά που χρειάζεται κάποιος για να πάρει μια τέτοια άδεια, είναι να έχει χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, να είναι άνεργος και να μην συνταξιοδοτείται» ανέφερε ο κ. Γρέκας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ακριβό «φάρμακο» η Υγεία για τους ασθενείς


Ως «τσαμπατζήδες» και υπονομευτές της εξόδου της χώρας από την κρίση κινδύνεψαν να χαρακτηριστούν από το νέο έτος οι ασθενούντες πολίτες, οι οποίοι καλούνται πλέον να πληρώσουν έξτρα «ταρίφα» για την αγορά των φαρμάκων τους. Το νέο έτος δεν έκανε ποδαρικό με το δεξί στον κλάδο της Υγείας, αντίθετα έφερε για «δωράκι» 25ευρο εισιτήριο (το οποίο αποσύρθηκε λόγω των αντιδράσεων) και ενός ευρώ «χαράτσι» στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Με τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να αναλώνεται σε δηλώσεις περί αναγκαιότητας των ρυθμίσεων και μνημονιακών υποχρεώσεων, η κοινωνία και οι εμπλεκόμενοι φορείς καταδικάζουν σε κάθε περίπτωση τα μέτρα του υπουργείου, τα οποία λησμονούν παντελώς τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας. Μπορεί λοιπόν, το αρμόδιο υπουργείο να αναγκάστηκε σε... άτακτη φυγή σχετικά με το «εισιτήριο» νοσηλείας των 25 ευρώ, όμως το «χαράτσι» του ενός ευρώ στα φάρμακα παραμένει.

Υπό αμφισβήτηση είναι ο δημόσιος, καθολικός και κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας, με τη φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη να κοστολογούνται επιπλέον. Στην εποχή των μνημονιακών δεσμεύσεων οι εισφορές των πολιτών στα ασφαλιστικά ταμεία δεν αρκούν για την πρόσβαση στην Υγεία, γι' αυτό και η κοινωνία καλείται να πληρώσει πολλαπλά, αν θέλει να είναι υγιής! Παρά την κατάργηση τελικώς των 25 ευρώ για τη νοσηλεία, το θέμα είναι ένα: Η Υγεία μπαίνει διαρκώς στην εντατική υπό την προϋπόθεση βέβαια να έχει τα απαραίτητα χρήματα...

Τα 25 ευρώ σε μία εβδομάδα έγιναν 5 λεπτά του ευρώ

Πριν καλά-καλά τεθεί σε εφαρμογή (από την 1η Ιανουαρίου) το «εισιτήριο» των 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το μέτρο αποσύρθηκε. Το ομολογουμένως αμφιλεγόμενο μέτρο (το ποσό του οποίου ήταν ανεξάρτητο από τα 5 ευρώ που αφορά στα εξωτερικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία), προβλεπόταν από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του Νοεμβρίου του 2012. Μάλιστα, η εμμονή του υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή του μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς από αυτό προσδοκούσε έσοδα ύψους 50-60 εκατ. ευρώ.

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα από την επιβολή του, το μέτρο «μαζεύτηκε» κακήν-κακώς από την κυβέρνηση. Στην κίνηση αυτή βέβαια πρώτο ρόλο δεν είχε η ευαισθησία της κυβέρνησης, που δια στόματος του αρμοδίου υπουργού διαρρήγνυε τα ιμάτιά της για την οικονομική σημασία του μέτρου, τοποθετώντας σε δεύτερη μοίρα την κοινωνική αδικία της επιβολής αυτού. Επειδή όμως η... μετρο-επιβολή με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων στην εποχή της κρίσης αποτελεί πανάκεια για τους κυβερνο-«σωτήρες», η απόσυρση του μέτρου συνδέεται με την επιβολή ενός άλλου. Ειδικότερα, τη θέση του κοινωνικά απαράδεκτου μέτρου πήρε το τέλος των 5 ευρωλεπτών στα τσιγάρα, το οποίο συνδέεται με την Υγεία ως μέτρο προληπτικής ιατρικής.

«Η επιμονή της ιατρικής κοινότητας έπιασε τόπο»

Όπως ήταν επόμενο, η ιατρική κοινότητα χαιρέτησε την ανάκληση του μέτρου εκφράζοντας την ικανοποίησή της και σημειώνοντας ότι «η επιμονή της έπιασε τόπο». Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) αναφέρει ότι «ήδη από το 2012 που νομοθετήθηκε το 25ευρο στο Ν.4093, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το άδικο, όπως λέει, χαράτσι σε βάρος των πολιτών». Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν θα υπάρξουν άλλες τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές αποφάσεις, που να αποκλείουν τους μη έχοντες». Να αναφερθεί ότι ο ΙΣΑ είχε προτείνει εφτά ισοδύναμα μέτρα για την εξοικονόμηση της νοσοκομειακής δαπάνης και για τον εξορθολογισμό του συστήματος Υγείας ζητώντας παράλληλα μέχρι την εξεύρεση λύσης να εξαιρεθούν από το μέτρο οι άνεργοι, οι χρόνια πάσχοντες, τα ΑμεΑ και οι κρατούμενοι.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) μέσω του προέδρου της, Δημήτρη Βαρνάβα, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι «θα κάνει την πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία ακόμη πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται παθήσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και το τελικό κόστος θεραπείας να εκτινάσσεται». Όπως μάλιστα τόνισε ο κ. Βαρνάβας, έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες ότι «χιλιάδες πολίτες που έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας αποφεύγουν να προσέλθουν σε δημόσιο Νοσοκομείο, διότι δεν έχουν να πληρώσουν τα ποσά που θα τους ζητηθούν».

Συν ένα ευρώ «καπέλο» για τις φαρμακευτικές συνταγές

Και μπορεί να γλίτωσαν οι πολίτες το τσουχτερό «εισιτήριο» νοσηλείας, το «χαράτσι» στα φαρμακεία όμως, τέθηκε σε ισχύ από την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου. Το μέτρο αυτό προβλέπει την χρέωση ενός ευρώ ανά ιατρική συνταγή στα φάρμακα (και όχι ανά φάρμακο, ευτυχώς!). Σε κάθε περίπτωση, η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη για τους ασθενείς, των οποίων η αγωγή απαιτεί περισσότερα των τριών σκευάσματα, αφού οι συνταγές δεν μπορούν να περιλαμβάνουν παρά έως τρία φάρμακα. Για τα επιπλέον εκδίδεται χωριστή συνταγή, οπότε ο ασθενής θα χρεώνεται ένα ευρώ επιπλέον. Πάντως, από την εφαρμογή του νέου «προστίμου» ανά συνταγή θα εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες που αναγκάζονται να εκτελούν συνταγές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Φαρμακοποιοί-φοροεισπράκτορες και ασφαλισμένοι-υπερφορολογούμενοι

Το ένα ευρώ μπορεί να μην είναι μεγάλο ποσό, η λογική του όμως βρίσκει αντίθετη την κοινωνία και τη φαρμακευτική κοινότητα. Όπως σημειώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) επί της ουσίας το υπουργείο Υγείας καλεί τους φαρμακοποιούς να εισπράττουν για τον ΕΟΠΥΥ το ένα ευρώ. «Ο φαρμακοποιός δεν έχει καμία συμμετοχή, ούτε και εισπράττει για λογαριασμό του το ένα ευρώ» ξεκαθαρίζει ο ΦΣΑ, σημειώνοντας ότι η επιβάρυνση με ένα ευρώ ανά συνταγή αυξάνει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων για τα φάρμακα που προμηθεύονται από τα φαρμακεία, ενώ μειώνεται αντίστοιχα η επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακά τους. «Η συνεχιζόμενη επιβάρυνση των πολιτών για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του ΕΟΠΥΥ και των υπολοίπων κρατικών φορέων, οδηγεί σε πλήρη απαξίωση της περίθαλψης του κόσμου, με ολέθρια αποτελέσματα» προσθέτει.

Παρομοίως, ο ΙΣΑ ζητεί την κατάργηση της μονόευρης «ταρίφας» επισημαίνοντας ότι σήμερα η δωρεάν περίθαλψη κινδυνεύει να γίνει πιο ακριβή από την απευθείας αγορά φαρμάκων. «Ο μύθος για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ, την οποία ήδη ακριβοπληρώνουν οι ασφαλισμένοι στα επιμέρους ταμεία τους, καταρρέει για τα καλά πλέον», σημειώνουν οι γιατροί που τονίζουν ότι «φτάνει πλέον ο ασφαλισμένος, για να εκδώσει και να εκτελέσει τη συνταγή του, να πληρώνει περισσότερα από το ίδιο το κόστος των φαρμάκων».

«Αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με την πρόσφατη ΥΑ /ΦΕΚ 3117/9-12-2013, τα φάρμακα διαφορετικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα πρέπει να αναγράφονται σε διαφορετικές συνταγές, οπότε πολλαπλασιάζονται οι συνταγές και τα ευρώ τους, και σύμφωνα με τις διατάξεις τις ίδιας ΥΑ που ορίζουν πλαφόν στη συνταγογραφία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών στο 80% της περσινής, είναι ξεκάθαρο, ότι ο ασθενής δεν θα πηγαίνει πια στο γιατρό, αφενός γιατί κοστίζει πλέον πολύ η δωρεάν περίθαλψη, αφετέρου δε θα εξυπηρετείται στο βαθμό που θέλει», εξηγούν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι γιατροί.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, «αν στο φαινόμενο αυτό προστεθεί και η "ανοχή" του κράτους στην παράνομη αυτοθεραπεία και την ατιμώρητη παραβίαση του Νόμου "Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή" 1049/29-4-2013, οδηγούνται πλέον οι ασθενείς πολίτες στη διέξοδο της απευθείας αγοράς φαρμάκων αφού η παρεμβολή του γιατρού είναι κοστοβόρα και πρακτικά "περιττή"». Ο ΙΣΑ υπενθυμίζει ότι επανειλημμένα έχει αιτηθεί την αναγραφή έξι διαφορετικών σκευασμάτων ανά συνταγή (τόσα μπορούν να γραφτούν σε μία Α4σελίδα) αντί των τριών που επιτρέπεται σήμερα, καθώς και την αναγραφή φαρμάκων διαφορετικών πρωτοκόλλων στην ίδια συνταγή. Επίσης εμμένει στην πάγια θέση του προς τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος. «Αυτό μπορεί να δομηθεί μέσα από μία κοινή πλατφόρμα διασταύρωσης των στοιχείων του ασφαλισμένου στα συστήματα φορολογικής ενημερότητας του TAXIS και της ηλεκτρονικής διαχείρισης της ΗΔΙΚΑ», συμπληρώνει ο ΙΣΑ.

Η «Αττική free press» θέλοντας να δείξει την κοινωνική (μη) αποδοχή του μίνι «χαρατσιού» συνομίλησε με την 68χρονη συνταξιούχο, Μαρία Δρόσου, η οποία λόγω προβλήματος υγείας περνά συχνά το κατώφλι του φαρμακείου. «Υπό άλλες συνθήκες το ένα ευρώ ούτε που θα το καταλαβαίναμε. Τώρα όμως που μας έχουν κόψει τα δώρα, μας τρέχουν στις εφορίες για τα “χαράτσια” και μας βάζουν διαρκώς να πληρώνουμε, προφανώς και είναι εξοργιστικό μέτρο. Έφτασα στο σημείο, ενώ θεωρούμαι από τις τυχερές συνταξιούχους, με σύνταξη μόνο 600 ευρώ παρακαλώ, να μετρώ ακόμη και τα κόκκινα κέρματα. Φυσικά και πρόκειται για απαράδεκτο μέτρο, μας φορολογούν για τα πάντα. Μας έχουν κόψει τόσα άραγε θαρρούν, ότι είμαστε σε θέση να δώσουμε το ένα ευρώ;», διερωτάται η κα Δρόσου.

Με την -έστω και ισχνή- αύξηση στα φάρμακα να χτυπά την πόρτα όσων χρήζουν φαρμακευτικής περίθαλψης, η κ. Δρόσου προσθέτει ότι «λίγο-λίγο μας παίρνουν τα λεφτά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Αν πας για εξετάσεις στο νοσοκομείο, θα πρέπει με το που περάσεις την πόρτα του να πληρώσεις 5 ευρώ. Βάλτε και το ένα ευρώ στα φάρμακα, προσθέστε και το κόστος αυτών και των εξετάσεων και θα καταλάβετε για ποια δωρεάν Υγεία μιλάμε». Τέλος, καταλήγει σημειώνοντας ότι «είναι απαράδεκτο μέτρο και θα πρέπει να το ανακαλέσουν, όλα έχουν τα όριά τους και χτυπώντας τους ασθενείς σίγουρα τα ξεπέρασαν. Όπως το πάνε, στο τέλος θα αρρωσταίνουμε και θα καθόμαστε σπίτια μας, γιατί δε θα έχουμε λεφτά για να γίνουμε καλά. Σε τέτοια κατάσταση μας έχουν φέρει, χωρίς μάλιστα να φταίμε. Τόσα χρόνια δεν πληρώναμε με τις κρατήσεις των μισθών μας για την ασφάλισή μας; Δηλαδή θα πρέπει να πληρώσουμε επιπλέον;».


Πηγή: http://www.attikipress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Samsung: Κάντε το όνειρο-seatrac για τα ΑμεΑ, πραγματικότητα


Η Samsung Electronics Hellas ανακοινώνει το πρόγραμμα «Launching People» που έχει στόχο να αναδείξει και να υποστηρίξει τη δυναμικότητα και τις ιδέες των ανθρώπων γύρω μας, καθώς και να αποδείξει πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα.

Στην καρδιά της καμπάνιας Launching People βρίσκεται η φιλοσοφία της εταιρείας, η οποία σχεδιάζει τα προϊόντα της με επίκεντρο τον άνθρωπο και τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να κάνει διαφορετική τόσο τη δική του ζωή όσο και των συνανθρώπων του.

Στόχος είναι τα προϊόντα να αποτελέσουν συμμάχους και εργαλεία για τη διευκόλυνση της ζωής μας και, πλέον, ως μέρος της ζωής μας, να μας δώσουν την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες τους και να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρά μας.

Στο πλαίσιο αυτό η πρωτοβουλία Samsung Launching People ενθαρρύνει τις ικανότητες των ανθρώπων και αποσκοπεί να μας αποδείξει ότι, όταν τα όνειρα μας συναντούν την τεχνολογία, έχουν την ευκαιρία να απελευθερώσουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους.

Στις τέσσερις κατηγορίες - Παράδοση & Ανάπτυξη, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, Τέχνες και Δημιουργικότητα και Κοινωνική Δράση - οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις ιδέες τους με στόχο να είναι ένας από τους τέσσερις τυχερούς που θα υλοποιήσουν το όνειρό τους με τη συμβολή της Samsung.
Samsung: Κάντε το όνειρο-seatrac για τα ΑμεΑ, πραγματικότητα

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή των νικητών, αλλά και στην υποστήριξη της υλοποίησης της ιδέας θα έχουν και οι τέσσερις μέντορες του «Launching People» - Δημήτρης Σταϊνχάουερ (Παράδοση και Ανάπτυξη), Δημήτρης Τσίγκος (Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), Ηλίας Χατζηχριστοδούλου (Τέχνες και Δημιουργικότητα) και Μαίρη Καρατζά (Κοινωνική Δράση) - οι οποίοι με την εμπειρία τους θα καθοδηγήσουν τους νικητές για την υλοποίηση των project τους.

Η συμμέτοχη σας θα είναι καταλυτική αφού η ιδέα που θα κατακτήσει την πρώτη θέση συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες για να πραγματοποιηθεί.

Με την στήριξη σας μπορείτε να βοηθήσετε να πραγματοποιηθεί μια ιδέα.

Η δημιουργία ενός δικτύου προσβάσιμων παραλιών για ΑμεΑ.

Στην σελίδα https://apps.facebook.com/launchingpeople-gr/project/377/ μπορείτε να κάντε υποστήριξη.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι αναπληρωτές προηγούνται τελικά στην ειδική αγωγή;


Καταργείται η προτεραιότητα των κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών;

Χιλιάδες είναι οι άνεργοι εκπαιδευτικοί που σπεύδουν να πραγματοποιήσουν ένα μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας αναπληρωτή σε σχολεία με άτομα με ειδικές ανάγκες. Το γεγονός ότι οι προσλήψεις γίνονται με χρήματα του ΕΣΠΑ έχει ως αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται χιλιάδες προσλήψεις σε αντίθεση με τη γενική εκπαίδευση.

Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το ποιος προηγείται στους πίνακες της ειδικής αγωγής; Συνεχίζουν να προηγούνται οι κάτοχοι διδακτορικών και μεταπτυχιακών έναντι των αποφοίτων των δυο τμημάτων ειδικής αγωγής (Βόλος, Θεσσαλονίκη);

Ο νόμος Ν.3699/2008 επιτρέπει την είσοδο στους πίνακες ειδικής αγωγής των κατόχων διδακτορικών, μεταπτυχιακών σπουδών. Μάλιστα οι κάτοχοι διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων προτάσσονται των πτυχιούχων τμημάτων ειδικής αγωγής όπως άλλωστε προκύπτει και από την τελευταίο πρόσκληση υποβολής αιτήσεων αναπληρωτών ειδικής αγωγής με ημερομηνία 27-8-2013. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Στον ΠΙΝΑΚΑ Β΄ εντάσσονται οι εκπαιδευτικοί που διαθέτουν τα παρακάτω προσόντα με την εξής σειρά και ανάλογα με την προϋπηρεσία τους στην ΕΑΕ και μόνο, ανά κατηγορία τυπικών προσόντων:

α) Οι εκπαιδευτικοί με διδακτορικό δίπλωμα στην ΕΑΕ ή τη Σχολική Ψυχολογία.

β) Οι εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ ή τη Σχολική Ψυχολογία.

γ) Οι εκπαιδευτικοί κάτοχοι τίτλου διετούς μετεκπαίδευσης ΕΑΕ στα Διδασκαλεία της ημεδαπής ή ισότιμου και αντίστοιχου τίτλου της αλλοδαπής (Μόνο για τους πρώην διορισμένους στην Ιδιωτική Εκπαίδευση εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ70 και ΠΕ60).

δ) Οι εκπαιδευτικοί κάτοχοι πτυχίου του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ή του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, κατεύθυνσης εκπαίδευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή αναγνωρισμένου -ισότιμου και αντίστοιχου- τίτλου Πανεπιστημίου της αλλοδαπής.

ε) Οι εκπαιδευτικοί γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες (αναπηρία 67% και άνω, ύστερα από σχετική πιστοποίηση των αρμόδιων διαγνωστικών υπηρεσιών) χωρίς τίτλους στην ΕΑΕ.

στ) Οι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία τριών διδακτικών ετών σε δομές ΕΑΕ και ετήσιο σεμινάριο επιμόρφωσης-εξειδίκευσης στην ΕΑΕ που αποκτήθηκε μέχρι και 31-8-2010, από Πανεπιστήμιο ή αναγνωρισμένο κρατικό φορέα που εποπτεύεται από το Υ.ΠΑΙ.Θ. αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών. Σεμινάρια ετήσιας διάρκειας στην ΕΑΕ που έχουν υλοποιηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199/τ. Α΄/2-10-2008) από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υ.ΠΑΙ.Θ. αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα ανωτέρω σεμινάρια των τετρακοσίων (400) ωρών.

ζ) Οι εκπαιδευτικοί με αποδεδειγμένη προϋπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών σε δομές ΕΑΕ.

η) Οι εκπαιδευτικοί με ετήσιο σεμινάριο επιμόρφωσης-εξειδίκευσης στην ΕΑΕ που αποκτήθηκε μέχρι και 31-8-2010 από Πανεπιστήμιο ή αναγνωρισμένο κρατικό φορέα που εποπτεύεται από το ΥΠΑΙΘ αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών.

θ) Οι εκπαιδευτικοί με τουλάχιστον ένα διδακτικό έτος προϋπηρεσία σε ΣΜΕΑΕ (10 μήνες).
Οι αλλαγές του νόμου 4186/2013

Με το νόμο 4186/2013 για το νέο λύκειο επήλθαν αλλαγές και στην ειδική αγωγή που αφορούν και τον τρόπο πρόσληψης. Συγκεκριμένα στο άρθρο 28 παράγραφος 2 α αναφέρει ότι:

« Τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση για τις προσλήψεις, τους διορισμούς, τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις και τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και για τους τομείς, τις ειδικότητες, τους κλάδους τις αναθέσεις μαθημάτων, τους υπεύθυνους εργαστηρίων, την πρακτική άσκηση, τους σχολικούς συνεταιρισμούς, τα προγράμματα σπουδών και τα ωρολόγια προγράμματα στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, ισχύουν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και για την Ειδική Αγωγή.

Επιμέρους διαφοροποιήσεις όλων των παραπάνω, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στην Ειδική Αγωγή, θα καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις που θα εκδίδονται κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εισηγητική έκθεση αιτιολογούνταν η παραπάνω παράγραφος ως εξής:

Ο νόμος 3699/2008 εισάγει μια σειρά από διατάξεις που ρυθμίζουν τη διαδικασία και τα κριτήρια κάλυψης των οργανικών και λειτουργικών κενών στην ειδική αγωγή κατά τρόπο διαφορετικό από τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση. Επειδή οι εξαιρετικές ρυθμίσεις που εισάγουν οι διατάξεις των άρθρων 20, 21, 22 του Ν3699/2008 παραβιάζουν κατάφορα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, επιχειρείται να ισχύσουν και για την Ειδική αγωγή οι ρυθμίσεις που ισχύουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αναφορικά με τα ζητήματα διορισμών, μεταθέσεων, αποσπάσεων και προσλήψεων αναπληρωτών.
Κατά πόσο ισχύουν οι αλλαγές

Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνει κανείς ότι ισχύουν στις προσλήψεις των αναπληρωτών στην ειδική αγωγή τα όσα ισχύουν και στη γενική εκπαίδευση όπου η κατάταξη πραγματοποιείται με τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει οι εκπαιδευτικοί από την προϋπηρεσία τους καθώς και από ενδεχόμενη επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (2006,2008). Το ΦΕΚ με το νόμο 4186 είχε ημερομηνία δημοσίευσης 17 Σεπτεμβρίου του 2013 οπότε και τίθεται σε εφαρμογή αφού στο άρθρο 59 αναφέρεται:

Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.

Από τη στιγμή λοιπόν που δεν ορίζεται διαφορετικά από τις επιμέρους διατάξεις ισχύουν οι αλλαγές και στον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών ειδικής αγωγής. Ωστόσο η συμπληρωματική εγκύκλιος με ημερομηνία δημοσίευσης 22 Νοεμβρίου του 2013 (μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ) συνεχίζει να προτάσσει τους κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών. Στο τέλος μάλιστα της εγκυκλίου αναφέρεται ότι «κατά τα λοιπά ισχύει η 117746/Γ6/27-8-2013 (ΑΔΑ: ΒΛΩΜ9-Α5Ν) εγκύκλιος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όταν στις 22 Σεπτεμβρίου αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών ειδικής αγωγής στις ειδικότητες δασκάλων και νηπιαγωγών ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής κατέθεσε εξώδικη διαμαρτυρία ενώ ταυτόχρονα κατατέθηκαν 900 ενστάσεις κατά των πινάκων που καταρτίστηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3699/2008 , κατά παράβαση του ήδη ισχύοντος Ν. 4186/2013, ο οποίος τροποποίησε το νομοθετικό πλαίσιο πρόσληψης αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή.

Βέβαια οι ενστάσεις δεν είχαν αποτέλεσμα καθώς και πάλι, η κατάρτιση των οριστικών πινάκων « δεν έγινε βάσει του νέου νόμου αλλά συντηρήθηκε το καθεστώς του παλαιότερου και η κατάφωρη αδικία που τον διέπει» όπως αναφέρει ο σύλλογος.

«Οι παραπάνω εξελίξεις καταδεικνύουν:

§ την προσπάθεια του υπουργείου να δώσει "παράταση ζωής" για μία τελευταία χρονιά σε όλες τις βιομηχανίες των μεταπτυχιακών που εξαρτώνται από τις αποφάσεις του και οι οποίες, έως σήμερα, μόνο τυχαία δεν τις ευνοούν.

§ ότι οι νόμοι δεν αρκεί να ψηφίζονται, αλλά απαιτείται και να εφαρμόζονται. Για να γίνει, όμως, αυτό πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση, η οποία ποτέ δεν υπήρξε έως σήμερα, για το ζήτημα της "καθαρότητας" των πινάκων. Επομένως, ο μόνος δρόμος είναι αυτός των συλλογικών διεκδικήσεων και πιέσεων από κοινού με το γονεϊκό και το αναπηρικό κίνημα και την εκπαιδευτική κοινότητα.»
Δικαίωμα για αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης από το Υπουργείο

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο νόμος μπορεί να μην εφαρμόζεται ακόμα άλλα δίνει το δικαίωμα στο Υπουργείο να επιφέρει διαφοροποιήσεις στις προσλήψεις αφού μεταξύ των άλλων το άρθρο 2 α αναφέρει ότι επιμέρους διαφοροποιήσεις όλων των παραπάνω, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στην Ειδική Αγωγή, θα καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις που θα εκδίδονται κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Νέο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή

Όπως έχει εξαγγελθεί ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή και ίσως εκεί ξεκαθαριστεί το όλο θέμα σχετικά με τις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και τα κριτήρια. Ήδη η επιτροπή έχει ξεκινήσει τις εργασίες της.



Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΟΨΥ Πάτρας: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και σε τίποτε να μας οδηγήσει στο κοινωνικό περιθώριο και στο Καιάδα!


Πολλές φορές τα μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας έχουν ενώσει τη φωνή τους με τη φωνή διαμαρτυρίας των μελών του αναπηρικού κινήματος σε όλη την Ελλάδα για την απαράδεκτη λειτουργία των ΚΕ.ΠΑ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει τα εξής:

"Κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει ότι ο θεσμός των ΚΕ.ΠΑ σχεδιάστηκε με προχειρότητα από την πολιτεία και είχε ως αποτέλεσμα την πολύμηνη αναμονή των ατόμων με αναπηρίες προκειμένου να αξιολογηθούν και να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις αναπηρικές συντάξεις ή τα πενιχρά αναπηρικά επιδόματα, καθώς και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το τελευταίο όμως διάστημα λόγω της παρατεταμένης απεργίας των γιατρών που στελεχώνουν τις επιτροπές αξιολόγησης των ΚΕ.ΠΑ η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τα ραντεβού αναβάλλονται επ’ αόριστον με αποτέλεσμα τα άτομα με αναπηρία να οδηγούνται σε απόγνωση, σε απελπισία και να τίθεται εν αμφιβόλω η ίδια τους η επιβίωση.

Καλούμε τους γιατρούς να επανεξετάσουν τη στάση τους και να αρχίσουν να λειτουργούν τις επιτροπές αξιολόγησης τιμώντας το λειτούργημά τους που προϋποθέτει τη στήριξη και την αλληλεγγύη στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που είναι κατ’ εξοχήν τα άτομα με αναπηρίες.

Η υπομονή μας και οι αντοχές μας στερεύουν μέρα με τη μέρα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και σε τίποτε να μας οδηγήσει στο κοινωνικό περιθώριο και στο Καιάδα!



Διαβάστε περισσότερα...

Παραδόθηκε στους μαθητές το βιοκλιματικό σχολείο Πολίχνης


Η νέα σχολική μονάδα αποτελεί το πρώτο βιοκλιματικό σχολείο στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Συνοικιών.

Στις τάξεις του νέου 12θέσιου σχολείου Πολίχνης μπήκαν πριν λίγες μέρες, οι μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου της περιοχής. Η νέα σχολική μονάδα παραδόθηκε στους 240 μαθητές και αποτελεί το πρώτο βιοκλιματικό σχολείο στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Συνοικιών.

Πρόκειται για έναν πολυχώρο εκπαίδευσης, η λειτουργία του οποίου αποσυμφόρησε το «Πέτρινο» σχολείο στο οποίο θα στεγαστεί από τη Δευτέρα σε πρωινό κύκλο το 1ο Γυμνάσιο Πολίχνης. Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος συνοδευόμενος από μέλη της διοίκησης επισκέφθηκε τους χώρους του νέου σχολείου, συνομίλησε με τους μαθητές και τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία.

'Oλα τα σχολεία της Πολίχνης (11 δημοτικά, 15 νηπιαγωγεία, 11 Γυμνάσια, 3 Λύκεια) με εξαίρεση το ΕΠΑΛ περνούν οριστικά σε πρωινό κύκλο, βάζοντας τέλος στη διπλοβάρδια και στις υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών σε μεγάλες αποστάσεις.

Το νέο σχολικό συγκρότημα διαθέτει δώδεκα αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία διεύθυνσης, βιβλιοθήκη, αίθουσα υπολογιστών, φυσικής και χημείας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βοηθητικούς χώρους, χώρους υγιεινής, αποθήκη - κυλικείο καθώς επίσης και μια αίθουσα για τις στεγαστικές ανάγκες του Συλλόγου Γονέων. Το κτίριο είναι προσβάσιμο στα ΑΜΕΑ και καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες των μαθητών της περιοχής.

Το έργο εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, δημοπρατήθηκε και εκτελέστηκε με επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και κατασκευάστηκε με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Το συνολικό κόστος της τελικής δαπάνης του κτιρίου έφτασε το 1,9 εκατ.ευρώ.

Με αφορμή την επίσκεψή του στο σχολείο ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος δήλωσε:

«Το νέο δημοτικό σχολείο Πολίχνης είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, που θα δώσει ανάσα σε πολλές οικογένειες της περιοχής, οι οποίες αναγκάζονταν μέχρι σήμερα να μετακινούν τα παιδιά τους προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Οριστικά και αμετάκλητα η Πολίχνη περνά σε πρωινό κύκλο. Όπως και στην προηγούμενη δημαρχιακή μου θητεία την τετραετία 2003-2006 βάλαμε τέλος στη διπλοβάρδια της Σταυρούπολης, με την κατασκευή 14 σχολικών κτιρίων, έτσι και τώρα μένουμε πιστοί στο πρόγραμμά μας. Ακολουθώντας το ίδιο μοντέλο, με δουλειά, επιμονή, υπομονή και ετοιμότητα αποκαθιστούμε μία από τις μεγαλύτερες αδικίες που είχε συντελεστεί όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος των Δυτικών συνοικιών Το 1ο δημοτικό είναι ένα σύγχρονο σχολείο, το οποίο κατασκευάσαμε χωρίς καμία υπέρβαση στον αρχικό προϋπολογισμό. Δεν μένουμε σε έργα βιτρίνας. Αντιθέτως, προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στην κατασκευή και υλοποίηση έργων πνοής και αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό τις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας».



Πηγή: http://voria.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αυξήστε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα»


Νέα πρόταση-σοκ από την Κομισιόν.

Το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στα τρόφιμα έβαλαν στην ατζέντα των συζητήσεων με την κυβέρνηση τα κλιμάκια των ελεγκτών της Ε.Ε. βάσει μελέτης της Κομισιόν που δείχνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει μεν περί τα 15 δισ. το χρόνο από ΦΠΑ, αλλά λόγω μιας πλειάδας εξαιρέσεων και μειωμένων συντελεστών που ισχύουν στην εφαρμογή του (για κάποια αγαθά ή για ορισμένες περιοχές της χώρας) «χάνει 10 δισ. το χρόνο».

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» αυτό το κενό εφαρμογής του ΦΠΑ (VAT gap) προκύπτει από τις πάσης φύσεως εξαιρέσεις. Θεωρείται το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και πηγή φοροδιαφυγής. Η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε παρεμβάσεις και αλλαγές στον ΦΠΑ, ώστε να εξοικονομήσει ένα μικρό μέρος τουλάχιστον (μισό ή 1 δισ.) από τα 10 δισ. που έχει ανάγκη η χώρα.

Εκτιμά δε ότι θα μπορούσαν όχι μόνο να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα, αλλά να καταργηθούν με μια σειρά από σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί ή ακόμα και να μειωθεί ο πολύ υψηλός συντελεστής ΦΠΑ ο οποίος φτάνει σήμερα στη χώρα μας το 23%.

Στην κυβέρνηση η πρόταση για αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ προκαλεί αμηχανία και εκνευρισμό επειδή αυτές θα οδηγούσαν αναπόφευκτα σε ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, ύδρευση κ.λπ., που φορολογούνται με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ- και ειδικά στα νησιά όπου ενισχύουν 30% χαμηλότεροι συντελεστές από τους κανονικούς. Προβληματίζονται κυρίως γιατί έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα επιβληθούν άλλοι νέοι φόροι.



Διαβάστε περισσότερα...

Άκυρη απόλυση εργαζομένου που δεν δέχθηκε μείωση αποδοχών


Το Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ΄ αριθμ. 5/2014 απόφασή του έκρινε ότι είναι άκυρη, παράνομη και καταχρηστική η καταγγελία της σύμβασης εργασίας εργαζομένου, ο οποίος δεν αποδέχθηκε την προτεινόμενη από τον εργοδότη του μείωση των αποδοχών του κατά ποσοστό 15%.

Παράλληλα, με την εν λόγω απόφαση δικαιώθηκε ο εργαζόμενος και υποχρεώθηκε η εργοδότης εταιρεία να του καταβάλει το ποσό των 16.960 ευρώ, για μισθούς υπερημερίας, συν τους νόμιμους τόκους.

Το Πρωτοδικείο έκρινε ότι η απόλυση ήταν καταχρηστική, καθώς υπερβαίνει τα όρια που επιβάλλουν «η καλή πιστή, τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικός ή οικονομικός σκοπός του δικαιώματος» (άρθρο 281 Αστικού Κώδικά).

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η μείωση των αποδοχών τού εργαζόμενου όχι μόνο θα του προκαλούσε άμεση (υλική) ζημία, αλλά θα ανατρεπόταν και ο οικονομικός και οικογενειακός προγραμματισμός του, τη στιγμή μάλιστα που είχε πάρει και πλήρωνε στεγαστικό δάνειο.

Ακόμη, το Πρωτοδικείο υπογραμμίζει ότι οι εργοδότες στο πλαίσιο του διευθυντικού δικαιώματός τους, μπορούν να πραγματοποιούν επουσιώδεις μεταβολές των όρων εργασίας, αλλά κάθε άλλη τροποποίηση του περιεχόμενου της συμβάσεως εργασίας προϋποθέτει κατά κανόνα την αποδοχή του εργαζομένου.

Αντίθετα, το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε το αίτημα του εργαζόμενου για επαναπρόσληψη, καθώς στην αγωγή που είχε καταθέσει δεν είχαν περιληφθεί τα αναγκαία εκείνα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη νομική θεμελίωση του αιτήματός του.

Το δικαστήριο το απασχόλησε περίπτωση εργαζόμενου που προσλήφθηκε από επιχείρηση επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών στις 30.6.2009 με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, προκειμένου να εργασθεί στο αεροδρόμιο της Ρόδου ως φορτοεκφορτωτής αεροσκαφών. Οι μηνιαίες αποδοχές του είχαν καθοριστεί στα 1.100 ευρώ. Στις 30.6.2012 η εταιρεία ζήτησε από τον εργαζόμενο να συναινέσει στη μείωση των μηνιαίων αποδοχών του κατά το ποσοστό του 15%.

Όμως, ο εργαζόμενος δεν συμφώνησε με την εργοδοτική πρόταση για μείωση των αποδοχών του και η εταιρεία τον απέλυσε εξαιτίας αυτής της άρνησής του και του κατέβαλε τη νόμιμη αποζημίωση.



Διαβάστε περισσότερα...