Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενιαία το σύνολο των μουσείων της Κρήτης»


Ξυδάκης: Το Ηράκλειο διαθέτει εξαιρετικό σύνολο μουσείων.

«Εξαιρετικής σημασίας για τη μεταβυζαντινή τέχνη και την κρητοβενετσιάνικη σχολή, η οποία σμίγει μοναδικά τη βυζαντινή παράδοση με την τέχνη της λατινικής Αναγέννησης» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης τα εκθέματα του μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών στο Ηράκλειο και πρόσθεσε: «πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενιαία το σύνολο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης, η οποία έχει πολύ μεγάλη ιστορική σημασία, διατηρεί μεγάλο πολιτιστικό πλούτο και συνεχίζει να προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον. Το Ηράκλειο διαθέτει εξαιρετικό σύνολο μουσείων. Το Αρχαιολογικό είναι μοναδικό στο είδος του, και πλαισιώνεται αρμονικά από το Ιστορικό, το Φυσικής Ιστορίας και τώρα το ανανεωμένο μουσείο Χριστιανικής Τέχνης».
Κατά την διήμερη επίσκεψη του στο Ηράκλειο είχε σειρά επαφών με τοπικούς φορείς με στόχο την προστασία και αξιοποίηση των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων του τόπου .

Ο υπουργός εγκαινίασε το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών ,επισκέφθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο του Ηρακλείου και ειχε συναντήσεις και συσκέψεις με τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη αντιδημάρχους και φορείς.

Το πρωί στη Λότζια ο κ. Ξυδάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο και σε σύσκεψη που ακολούθησε παρουσία του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αντιδημαρχων και του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συζήτησαν για τα ενετικά Τείχη, το Πολιτιστικό Κέντρο , το Ινστιτούτο Μελέτης Μινωικού Πολιτισμού κα
«Είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διάσωση και συντήρηση των τμημάτων που χρήζουν επεμβάσεων και να ενταχθούν στη ζωή της πόλης με σεβασμό στην ακεραιότητα και φυσιογνωμία του μνημείου» τόνισε ο υπουργός αναφερόμενος στα ενετικά τείχη προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα από τα κορυφαία οχυρωματικά μνημεία της Ανατολικής Μεσογείου και οι χρήσεις του πρέπει να είναι οργανωμένες και συμβατές με την προστασία του.
Επίσης ο υπουργός επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να συναφθεί και πάλι προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Ηρακλείου, επικαιροποιημένη και εναρμονισμένη με τις ανάγκες των καιρών και με τις προδιαγραφές της αρχαιολογίας και της νομοθεσίας.

Παράλληλα όπως ανέφερε η Αρχαιολογική Υπηρεσία σε συνεργασία με το δήμο και με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης θα φροντίσουν για την ακεραιότητα και την προστασία του μνημείου, όπως και για τη λειτουργική απόδοση του στον Ηρακλειώτικο λαό.

Για το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, το οποίο επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε σ αυτό το Σάββατο , ο υπουργός σημείωσε πως χρειάζεται να εκπονηθεί μείζον επιχειρησιακό σχέδιο, με σύγχρονο λειτουργικό περιεχόμενο, να οριστούν χρήσεις που να βοηθούν τη βιωσιμότητά του και να αποτελέσει σημαντικό κέντρο συνεδριακού και πολιτιστικού τουρισμού.

Επίσης τόνισε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού «είναι πρόθυμο να ακούσει ιδέες του Δήμου Ηρακλείου και να βοηθήσει παρέχοντας τεχνογνωσία».

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην Ενετική Λότζια, στο αίθριο και στην αίθουσα «Ελευθερίου Βενιζέλου» που συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Info Point του δήμου όπου και ξεναγήθηκε

Ακολούθησε επίσκεψη στην έκθεση χαρακτικών με τον τίτλο «Πολλαπλά» στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, αλλά και στο μπαζάρ βιβλίου από τις εκδόσεις της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης», που έχουν διοργανωθεί στα πλαίσια του διημέρου των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου.

Ακόμη ο υπουργός Πολιτισμού είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και συζήτησαν για τα έργα υποδομών και ανάπτυξης στην Κρήτη, όσα εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, και όσα πρόκειται να ενταχθούν στο νέο ενώ θα δοθεί προτεραιότητα σε όσα μεταφέρονται στην επόμενη φάση, αλλά και τα σχεδιαζόμενα δίκτυα διαδρομών και οι ολοκληρωμένες χωρικές επεμβάσεις. Ενώ μέσα στον μήνα θα υπάρξει συνέχεια επαφών και ολοκλήρωση τού προγράμματος σύμφωνα με το υπ. Πολιτισμού .


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Προβληματική η πρόσβαση των τουριστών στο κέντρο της Αθήνας»


Συνολική ρύθμιση χωροθέτησης θέσεων στάσης τουριστικών λεωφορείων στο κέντρο της πόλης ζητούν οι έμποροι.

Προβληματική, χαρακτηρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών την πρόσβαση των επισκεπτών της κρουαζιέρας στο κέντρο της Αθήνας, ιδίως στις περιπτώσεις που συμπίπτει άφιξη άνω του ενός κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει συνολική ρύθμιση χωροθέτησης θέσεων στάσης τουριστικών λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας, πέραν από τις θέσεις που έχουν δημιουργηθεί στην οδό Μητροπόλεως και παράλληλα να προβλεφθεί κυκλική οδική σύνδεση αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και εμπορικού κέντρου (minibus) με αφετηρία και τερματισμό τα parking των πούλμαν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο μικροσκόπιο η ανάπτυξη των ορεινών όγκων


Ημερίδα για την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε στο Περτούλι.

Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας μπορεί να ξεκινήσει από την Περιφέρεια και τον πρωτογενή τομέα, που τόσο υστερεί στην Ελλάδα, από λάθος πολιτικές. Πρόκειται για ένα από τα βασικά συμπεράσματα της διήμερης στρογγυλής τράπεζας με τίτλο "πολιτικές ανάπτυξης ορεινών όγκων - Οι απαντήσεις των τοπικών κοινωνιών στην κρίση " που ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα στο Περτούλι Τρικάλων στο σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου, και αφορούσε στην διαμόρφωση πολιτικών ανάπτυξης των ορεινών όγκων της χώρας. Είκοσι καθηγητές πανεπιστημίου και ΤΕΙ και δέκα τεχνοκράτες , μετέφεραν την εμπειρία , τη γνώση τους και τις καλές πρακτικές στους τοπικούς φορείς ,όχι μόνο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ,αλλά και της Θεσσαλίας , έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαμορφώσουν πολιτικές ανάπτυξης .

Πρόκειται για την πρώτη από τις τέσσερις διήμερες Στρογγυλές Τράπεζες, με ελεύθερη είσοδο για κάθε ενδιαφερόμενο, που διοργανώνει το Δίκτυο των Εθελοντικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) Θεσσαλίας, μια σε κάθε Νομό της Θεσσαλίας, μέσα από τις οποίες, στόχος είναι να αναδειχθούν όλες εκείνες οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα όχι μόνο στην έξοδο από την κρίση, αλλά και στη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών, ως απαίτηση των τοπικών κοινωνιών, που μαστίζονται από την κρίση και την ανεργία. Στόχος των διοργανωτών είναι, όπως τονίστηκε στο Περτούλι, οι δράσεις αυτές, να οδηγούν στη διαμόρφωση νέων πολιτικών, που να απαντούν στα προβλήματα αυτά, οι οποίες, μάλιστα, θα είναι προσαρμοσμένες στη σύγχρονη τοπική πραγματικότητα, ενώ παράλληλα να δίνουν σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις νέες ιδέες και γνώσεις, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία με την αξιοποίηση εθνικών ή ευρωπαϊκών πόρων. Οι διοργανωτές επιθυμούν, επισημάνθηκε επίσης από τους ομιλητές, τη δημιουργία συμπράξεων μεταξύ των φορέων και ειδικών επιστημόνων , έτσι ώστε ,κατά τρόπο μεθοδικό και συντεταγμένο ,να διεκδικηθούν όλοι εκείνοι οι πόροι ,που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της υπαίθρου και την αύξηση της απασχόλησης στους ορεινούς όγκους. Μεγάλα είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια και έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης , την ανεργία και την ερημοποίηση, όπως αναφέρθηκε στη διήμερη στρογγυλή τράπεζα. Αυτό διαπίστωσε το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας, το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Κώστα Σκριάπα, θέλοντας να συμβάλει στην μεταστροφή της κατάστασης, μέσα από την αναζήτηση απαντήσεων και λύσεων προς την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η χώρα, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους από την κεντρική εξουσία ,την τοπική αυτοδιοίκηση ,τα εκπαιδευτικά ιδρύματα , τις επαγγελματικές ενώσεις και φυσικά από την υγιή Κοινωνία των Πολιτών ,να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διαμορφώσουν πολιτικές που να δίνουν λύσεις στον οικονομικό μαρασμό της χώρας και στην έλλειψη επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των νέων.

Οι προοπτικές ανάπτυξης και αξιοποίησης των ορεινών περιοχών της Ελλάδας, ανέφερε ο κ. Αθανάσιος Κουστέλιος καθηγητής στη ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και η άμεση ή έμμεση εξασφάλιση εισοδήματος στους κατοίκους είναι τεράστια. Η ποικιλία της μορφολογίας και των κλιματολογικών συνθηκών στο βουνό, πρόσθεσε, δίνει τη δυνατότητα για ενασχόληση με πολλές αθλητικές δραστηριότητες. Συμπερασματικά, τόνισε, πως ο αθλητισμός και ο τουρισμός, καθώς αναπτύσσονται και αλληλοσυμπληρώνονται γίνονται πιο προσοδοφόρα και επηρεάζουν σε σημαντικότερο βαθμό την κοινωνία. Επίσης ο αθλητισμός και ο τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Καθώς η παγκοσμιοποίηση επεκτείνεται, νέες προοπτικές ανοίγονται για τον εμπλουτισμό των τουριστικών εμπειριών μέσα από τα σπορ, κατέληξε ο κ. Κουστέλιος.

«Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά, μια μικρή καλλιέργεια με μεγάλες δυνατότητες», ήταν το θέμα που ανέπτυξε, ο Δρ. Χρήστος Λύκας
Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μιλώντας για τα προβλήματα του κλάδου έκανε λόγο για έλλειψη πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, έλλειψη εξοπλισμού (κυρίως για την συγκομιδή και την επεξεργασία του προϊόντος), ανεπαρκή ενημέρωση και υποστήριξη των παραγωγών και τέλος ελλιπή σύνδεση της παραγωγής, της επεξεργασίας και της προώθησης των προϊόντων. 

Διαβάστε περισσότερα...

Μεθυσμένος τουρίστας αναστάτωσε πτήση προς Ηράκλειο


Αναγκαστική προσγείωση στη Βουλγαρία πραγματοποίησε αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση Μάντσεστερ - Ηράκλειο, εξαιτίας της συμπεριφοράς μεθυσμένου επιβάτη.

Συγκεκριμένα, ο άνδρας έγινε επιθετικός και το πλήρωμα αναγκάστηκε να τον ακινητοποιήσει και αφού ήπιε το αλκοόλ, άναψε με τον αναπτήρα του τσιγάρο στην τουαλέτα. Σύμφωνα με την Daily Mail, ο άνδρας ανήκε σε παρέα Βρετανών τουριστών.

Τέλος, ενώ αρχικά ο πιλότος είχε επικοινωνήσει με το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ζητώντας να πάει στο σημείο η αστυνομία, όταν η συμπεριφορά του άνδρα χειροτέρεψε, η πτήση εξετράπη στη Σόφια. Εκεί, ο άνδρας συνελήφθη από αστυνομικούς.

Δείτε το βίντεο από το Star:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ποδοσφαιριστής που θέλει να γίνει δήμαρχος


Την υποψηφιότητά του για τη θέση του δημάρχου του Λονδίνου ανακοίνωσε ο γνωστός ποδοσφαιριστής λέγοντας χαρακτηριστικά στην εφημερίδα The Sun: «Θέτω υποψηφιότητα για να κερδίσω».

Ο λόγος για τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή της Αγγλίας, Σολ Κάμπελ, ο οποίος έχει στραφεί στην πολιτική με το Συντηρητικό Κόμμα.



"Φέρνω κάτι καινούριο. Προέρχομαι από την εργατική τάξη, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα για μένα, όμως εργάσθηκα σκληρά", ανέφερε ο Κάμπελ, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 40 χρόνια στο Λονδίνο.

Πριν πάρει το χρίσμα του υποψηφίου των Συντηρητικών, ο Κάμπελ θα πρέπει κατ' αρχάς να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές στους κόλπους του κόμματός του.

«Ξέρω ότι δεν είμαι το φαβορί», δήλωσε και συνέχισε: «Όμως όταν βλέπω τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται στην πολιτική εδώ και 5, 10 ή 15 χρόνια, να κάνουν λάθη, λέω στον εαυτό μου: 'παιδιά, υποτίθεται πως ήσασταν οι επαγγελματίες!'».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα 47,6 εκατ. ευρώ οι αδρανείς καταθέσεις


Διαβάστε τα αναλυτικά στοιχεία από τα ποσά των τραπεζών που μπήκαν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα στοιχεία για τα ποσά αδρανών καταθέσεων που αποδόθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα στον κρατικό προϋπολογισμό το 2014 και 2015, διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το σύνολο αυτών των ποσών ανήλθε σε 47,6 εκατομμύρια ευρώ και αποδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4141/2013.

Όπως αναφέρει στο σχετικό έγγραφο ο κ. Μάρδας, οι εν λόγω εισπράξεις αποτελούν έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού και προορίζονται για την κάλυψη αναγκών του, με απώτερο σκοπό τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα ζητήσει από τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα την εκτίμησή τους για το ύψος των αδρανών καταθέσεων που θα μεταφερθούν στο Δημόσιο μέχρι και τον Απρίλιο του επόμενου έτους, κατά τη σύνταξη της εγκυκλίου κατάρτισης προϋπολογισμού εσόδων οικονομικού έτους 2016.

Από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσό αδρανών καταθέσεων που περιήλθε στον κρατικό προϋπολογισμό προέρχεται από την ALPHA BANK.

Ειδικότερα, τα ποσά αποδόθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό ως εξής:

ALPHA BANK: Το 2014 ποσό 27.318.551,88 ευρώ, το 2015 (έως 15.5.2015) ποσό 1.145.695,16 ευρώ.

BANK OF AMERICA: Το 2014 ποσό 30.209,70 ευρώ, το 2015 (έως 15.5.2015) ποσό 0,00.

CITIBANK: Το 2014 ποσό 20.587,14 ευρώ, το 2015 (έως 15.5.2015) ποσό 178.527,17 ευρώ.

EUROBANK: Το 2014 ποσό 6.008.415,83 ευρώ, το 2015 (έως 15.5.2015) ποσό 7.837.606,87 ευρώ.

HSBC: Το 2014 ποσό 196.597,68 ευρώ, το 2015 (έως 15.5.2015) ποσό 27.466,42 ευρώ.

ROYAL BANK OF SCOTLAND: Το 2014 ποσό μηδενικό, το 2015 (έως 15.5.2015) ποσό 2.995,52 ευρώ.

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Το 2014 ποσό 922.013,16 ευρώ, το 2015 (έως 15.5.2015) ποσό μηδενικό.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Το 2014 ποσό 1.746.026,57 ευρώ, το 2015 (έως 15.5.2015) ποσό 804.554,49 ευρώ.

ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ: Το 2014 ποσό 45.772,18 ευρώ, το 2015 (έως 15.5.2015) ποσό 12.921,79 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Το 2014 ποσό 361.672,58 ευρώ, το 2015 (έως 15.5.2015) ποσό 134.037,47 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Το 2014 ποσό 363.214,47 ευρώ, το 2015 (έως 15.5.2015) ποσό 401.609,29 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Το 2014 ποσό 75.395,28 ευρώ, το 2015 (έως 15.5.2015) ποσό μηδενικό.

Συνολικά, το 2014 από αδρανείς καταθέσεις περιήλθαν στον κρατικό προϋπολογισμό 37.088.456,47 ευρώ και το 2015 (έως 15.5.2015) το ποσό αυτό ήταν 10.545.414,18 ευρώ.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί για τα ποσά των αδρανών καταθετικών λογαριασμών, τα οποία περιήλθαν στον κρατικό προϋπολογισμό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η ΠΝΠ για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ


Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση της.

Στο μικροσκόπιο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει η Πράξη νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία μεταφέρθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για τη συνταγματικότητα ή μη της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με αφορμή την αίτηση του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Σίνδος) που είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης η οποία συζητήθηκε σήμερα.

Στην προσφυγή τους χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική την ΠΝΠ σύμφωνα με την οποία οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού υποχρεώθηκαν να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος και κάνουν λόγο για «πρωτοφανή θεσμική εκτροπή» .

Το Τ.Ε.Ι. υποστηρίζει ότι τα χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη των υποχρεωτικών δαπανών του ΝΠΔΔ και έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του είναι ακατάσχετα και πως αυτή η ενέργεια «θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην αναστολή λειτουργίας του Τ.Ε.Ι.».

Επιπλέον, επισημαίνει πως στην επίμαχη Π.Ν.Π. δεν μνημονεύεται καμία εξαιρετική ή απρόβλεπτη περίσταση που οδήγησε στην έκδοσή της και προσθέτει ότι «η οικονομική αναγκαιότητα της οποίας γίνεται επίκληση ήταν γνωστή και μόνο ως αιφνίδια δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί», καθώς μάλιστα «η δημοσιονομική κρίση μαστίζει την χώρα ήδη από το έτος 2010».

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση της.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τύχη του μπλόγκερ Μπαντάουι ανησυχεί την Ε.Ε.


Κάλεσμα στη Σαουδική Αραβία να μην επιβάλει σωματικές τιμωρίες.

Έκκληση τη Σαουδική Αραβία να μην επιβάλει σωματικές τιμωρίες στον μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την επικύρωση της καταδίκης του σε δεκαετή κάθειρξη και 1.000 χτυπήματα με το μαστίγιο.

Η τύχη του μπλόγκερ Μπαντάουι ανησυχεί την Ε.Ε.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις σαουδαραβικές αρχές, ο κ. Μπαντάουι να μην αποτελέσει αντικείμενο καμιάς επιπλέον σωματικής τιμωρίας», δήλωσε μια εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε., η οποία χαρακτήρισε αυτό τον τύπο τιμωρίας «απαράδεκτο» και «αντίθετο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

«Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να αρχίσουμε έναν διάλογο με τη Σαουδική Αραβία για την ανάγκη να αναγνωρισθεί και να γίνει σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης για όλους, περιλαμβανομένων αυτών που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις», πρόσθεσε η εκπρόσωπος σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Ο Ράιφ Μπαντάουι, διαχειριστής του ιστότοπου Liberal Saudi Network και βραβευμένος το 2014 με το βραβείο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, είναι φυλακισμένος από το 2012. Το Νοέμβριο 2014 καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 10 ετών και σε 1.000 χτυπήματα με το μαστίγιο (πενήντα την εβδομάδα επί είκοσι εβδομάδες) για «εξύβριση του ισλάμ».

Στις 9 Ιανουαρίου είχε υποστεί μια πρώτη μαστίγωση, όμως οι επόμενες μαστιγώσεις είχαν αναβληθεί για λόγους υγείας και μετά για λόγους που δεν διευκρινίσθηκαν.

Χθες, Κυριακή, η σύζυγος του μπλόγκερ ανακοίνωσε την αμετάκλητη απόφαση του σαουδαραβικού ανώτατου δικαστηρίου να επικυρώσει τις ποινές και δήλωσε πως φοβάται ότι οι μαστιγώσεις να επαναληφθούν σύντομα, ίσως «από την ερχόμενη εβδομάδα».

Μολονότι η περίπτωση του Ράιφ Μπαντάουι έχει προκαλέσει ζωηρές διαμαρτυρίες, κυρίως από τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και πολυάριθμες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Σαουδική Αραβία απέρριψε οποιαδήποτε «ανάμιξη» και κάθε κριτική εναντίον του συστήματός της.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας στο πλευρό της μετανάστριας


Ειδική αναφορά σε διημερίδα στην Κ. Σάνκο που συνόδευσε το 2008 τον Αλέξη τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υπερήφανη μπορεί να είναι σήμερα η Καντίτσα Σάνκο, αφού ξεκινάει η συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για την νομιμοποίηση άνω των 150.000 μεταναστών. Στο ίδιο νομοσχέδιο «περί ιθαγένειας» θα προβλέπονται ρυθμίσεις για απασχόληση και εργασία.

Η νεαρή μετανάστρια συνόδευε τον σημερινό πρωθυπουργό, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τότε (Ιούλιος 2008), Α. Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ως συμβολική κίνηση στο αίτημα για χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες 2ης γενιάς.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Καντίτσα Σάνκο κατά τη διημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) με θέμα: Επιμόρφωση και Ευαισθητοποίηση σε θέματα Γυναικείας Μετανάστευσης, όπου συμμετείχε και η Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Στην εισήγηση της η γενική γραμματέας Φωτεινή Κούβελα υπογράμμισε ότι «οι μετανάστριες ως ομάδα στόχος, συμπεριλαμβάνονται στις οριζόντιες πολιτικές και στις εξειδικευμένες δράσεις της Γραμματείας».

Βεβαίωσε ότι οι γυναίκες μετανάστριες, (νόμιμες ή παράτυπες) θύματα έμφυλης βίας, μπορούν να απευθυνθούν και το κάνουν ως έναν βαθμό στις υπάρχουσες δομές. Ενδεικτικό ανέφερε, ότι τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας της, η γραμμή SOS 15900 δέχτηκε 680 κλήσεις από γυναίκες μετανάστριες, 18 κλήσεις από γυναίκες πρόσφυγες (στοιχεία 2014). Μέχρι το Μάρτη του 2015 οι μετανάστριες ήταν 870.

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου «Ενίσχυση ΜΚΟ για υλοποίηση σχεδίων δράσης που προωθούν την ισότητα των φύλων», συνέχισε η γ.γ, έχουν υλοποιηθεί δράσεις για την υποστήριξη και ενδυνάμωση μεταναστριών, από εξειδικευμένες ΜΚΟ. Επίσης εκδόθηκε ο οδηγός για τους Πρόσφυγες, «ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής, με «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών κατά την πρώτη υποδοχή στην Ελλάδα και τη διαδικασία ασύλου».

Τέλος, η κ. Κούβελα αναφέρθηκε στις δράσεις που θα τεθούν προς διαβούλευση την επόμενη προγραμματική περιόδου όπου σε συνεργασία με μεταναστευτικές κοινότητες θα αντιμετωπιστούν ανάγκες και προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι μετανάστριες λόγω πολιτισμικών πρακτικών. Ακόμη θα επικυρωθεί η κατάρτιση των αστυνομικών αρχών και των υπαλλήλων σε δομές υποδοχής και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και την κοινωνία των πολιτών θα αντιμετωπιστεί η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την πορνεία και την εργασιακή εκμετάλλευση (labor trafficking).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Επικίνδυνη η απελευθέρωση της πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ»


Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, τονίζει ο ΙΣΑ.

Τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για τη Δημόσια υγεία η απελευθέρωση της πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων υπογραμμίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και καλεί την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών.

Πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ότι «κανένα φάρμακο δεν πρέπει να δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή. Η διάθεση όλων των φαρμάκων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τους επιστήμονες υγείας φαρμακοποιούς στα φαρμακεία τους», όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ΙΣΑ σημειώνει επίσης πως «τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα έχουν παρενέργειες και θα πρέπει η κατανάλωσή τους να ακολουθεί τους επιστημονικούς όρους της ορθής χορήγησής τους.

Στη χώρα μας η λίστα αυτών των φαρμάκων είναι διευρυμένη και έχει συνταχθεί με κριτήριο την μη αποζημίωσή τους από το ασφαλιστικό ταμείο. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να αλλάξει και ο όρος Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα σε Μη Αποζημιούμενα Φάρμακα καθόσον όλα τα φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται».

Ο Σύλλογος καλεί την κυβέρνηση «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην διακυβεύσει τη Δημόσια υγεία».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης της 22χρονης που είχε τραυματίσει τρεις συμμαθήτριές της


Την παρέμβαση του υπ.Παιδείας ζητεί η συνήγορός της.

Για τις 15/03 του 2016, αναβλήθηκε η σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης της 22χρονης Μαρίας από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, η οποία τον περασμένο Απρίλιο, είχε επιτεθεί με μαχαίρι εναντίον τριών συμμαθητριών της, σε σχολή νοσηλευτικής του ΟΑΕΔ στον Ρέντη.

Η 22χρονη, που κατηγορείται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε απόπειρα και κατ' εξακολούθηση, είχε υποστηρίξει στην κατάθεσή της, ότι είχε πέσει πολλές φορές θύμα bullying στο σχολείο της.

Μάλιστα σε ιδιόχειρες σημειώσεις της, που είχαν βρεθεί μέσα στη τσάντα της στη διάρκεια του περιστατικού και προσκομίστηκαν στη δικογραφία, η κατηγορούμενη είχε γράψει: «Δεν θέλω να τους σκοτώσω - Δεν θέλω να τους τραυματίσω - Θέλω απλώς να τους σταματήσω».

Η συνήγορος της Μαρίας, Γιάννα Παναγοπούλου, που βρέθηκε σήμερα στα δικαστήρια Πειραιά, μιλώντας στους δημοσιογράφους, απηύθυνε έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας να παρέμβει στην υπόθεση της 22χρονης, καθώς -όπως τόνισε- η κοπέλα που επέστρεψε την Πέμπτη στη σχολή της προκειμένου να δώσει εξετάσεις, ενημερώθηκε από τη διεύθυνση ότι είχε μείνει από απουσίες.

«Να μη μένουμε στο αυστηρό γράμμα του νόμου, καθώς η διεύθυνση της σχολής γνωρίζει ότι το παιδί όλο αυτό το χρονικό διάστημα που απουσίαζε είχε νοσηλευθεί καθαρά για προληπτικούς λόγους σε νοσοκομείο, καθώς είχε υποστεί ψυχική διαταραχή και έντονο στρες, λόγου της ενδοσχολικής βίας,» τόνισε η κ. Παναγοπούλου και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή η 22χρονη Μαρία που είναι υγιέστατη -και υπάρχουν έγγραφα του νοσοκομείου που το αποδεικνύουν αυτό-, μένει στο σπίτι, ενώ όλα τα άλλα παιδιά δίνουν εξετάσεις».

«Η Μαρία κάνει αγώνα για να ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών της και να επιστρέψει στο κοινωνικό επίκεντρο και όχι στο περιθώριο», πρόσθεσε η συνήγορος και απηύθυνε έκκληση προς το σχολείο «να δείξει τον κοινωνικό του χαρακτήρα και να δώσει την ευκαιρία στην 22χρονη να δώσει εξετάσεις για να μπορέσει και πάλι κοινωνικά το παιδί να εγκληματιστεί».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποχρεωτική πλέον η δημοσιοποίηση εκτέλεσης προϋπολογισμών σε δημόσιο και ΟΤΑ


Εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλου.

Υποχρεωτική είναι πλέον η δημοσιοποίηση των προϋπολογισμών υπουργείων, μέσω της Διαύγειας των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δήμων και περιφερειών, σύμφωνα με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με σχετική πρόβλεψη του ν. 4305/2014.

Πρόκειται για το νόμο, που αφορά στην «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημοσίου τομέα…», στον οποίο συμπεριλαμβάνεται το άρθρο 15 και το οποίο προβλέπει την υποχρέωση ανάρτησης στο πρόγραμμα Διαύγεια στοιχείων εκτέλεσης των προϋπολογισμών των δημόσιων φορέων, καθώς και χρηματοδοτούμενων από το δημόσιο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Επίσης, με άλλη εγκύκλιο του κ. Κατρούγκαλου, γίνεται γνωστό ότι δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα με θέμα «Κωδικοποίηση διατάξεων για την πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και στοιχεία», με το οποίο κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι ισχύουσες νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις που αφορούν στο δικαίωμα, τους όρους και τη διαδικασία πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα και στοιχεία.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η έκδοση του ΠΔ αποσκοπεί στην επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας και στη βελτίωση της αξιοπιστίας της δράσης της δημόσιας διοίκησης καθώς πλέον διασφαλίζεται η ομοιόμορφη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας αναφορικά με τη διαδικασία πρόσβασης των πολιτών και των επιχειρήσεων σε δημόσια έγγραφα και στοιχεία.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Κώδικας Πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα και στοιχεία θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο τόσο για τη δημόσια διοίκηση όσο και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις κατά τις συναλλαγές τους στο σχετικό πεδίο και θα συντελέσει στην καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτησή τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Οργάνωση


Θετική και για την αύξηση του κατώτατου μισθού στην χώρα μας.

Τη στήριξή της στη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού εκφράζει η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική οργάνωση στο Εμπόριο (UNI Europa Commerce), σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων (Ο.Ι.Υ.Ε).

Συγκεκριμένα, με ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συνέδριο της Οργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Γκντάνσκ της Πολωνίας από τις 1 έως τις 3 Ιουνίου του 2015, εκφράζεται «η πλήρης υποστήριξη στον αγώνα των Ελλήνων εργαζομένων και της Ο.Ι.Υ.Ε., για την επανακαθιέρωση των εθνικών και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων με δεσμευτικό χαρακτήρα, καθώς και την αύξηση των κατώτατων μισθών στα προ κρίσης επίπεδα».

Η UNI είναι παγκοσμίως μια από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκπροσωπώντας 900 συνδικάτα-μέλη από όλο τον κόσμο με πάνω από 20 εκατ. εργαζόμενους. Στην Ευρώπη, η UNI Europa έχει 320 συνδικάτα-μέλη με 7 εκατ. εργαζόμενους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγματική η παρακράτηση στα μπλοκάκια των καθηγητών ΑΕΙ


Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές 75 καθηγητών.

Δεν αποτελεί φόρο η παρακράτηση στα «μπλοκάκια» των καθηγητών Πανεπιστημίου που γίνεται υπέρ των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ολομέλεια του Δικαστηρίου (αποφάσεις 2148-2150/2015 και 2089-2091/2015) έκρινε συνταγματική, νόμιμη και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία την επίμαχη παρακράτηση και απέρριψε τις προσφυγές 75 καθηγητών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ με το σκεπτικό ότι οι ισχυρισμοί τους είναι αβάσιμοι. Οι καθηγητές ζητούσαν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις του Ιανουαρίου 2002 και του Φεβρουαρίου 2002 που προβλέπουν ότι επί των ακαθάριστων αμοιβών των μελών (διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού με πλήρη απασχόληση) των ΑΕΙ από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος ή από ερευνητικά προγράμματα ή ερευνητικά ινστιτούτα θα υπάρχει παρακράτηση από 10% έως 15% υπέρ ειδικού λογαριασμού των ΑΕΙ και ΤΕΙ (Ειδικός Λογαριασμός για την Αξιοποίηση Κονδυλίων του Ιδρύματος).

Το δικαστήριο θεωρεί πως η παρακράτηση δεν έχει φορολογικό χαρακτήρα αφού διοχετεύεται υπέρ των Ιδρυμάτων για την κάλυψη απαραίτητων δαπανών (εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, κ.λπ.) και την παροχή υπηρεσιών (επιστημονικών, κ.λπ.).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινούν αύριο οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις


Θα ολοκληρωθούν στις 16 Ιουνίου.

To Υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει ότι οι Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψηφίων Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), αρχίζουν την Τρίτη 9-6-2015 και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 16-6-2015. Στις επαναληπτικές εξετάσεις παραπέμπονται, όσοι υποψήφιοι των ΓΕΛ δικαιολογημένα απουσίασαν ή διέκοψαν την εξέτασή τους και προσκόμισαν εντός 3 ημερών στο Λύκειο προς έγκριση τα απαιτούμενα κατά τη νομοθεσία δικαιολογητικά, που μπορούν να πληροφορηθούν από τα Λύκειά τους.

Εξεταστικά Κέντρα (Ε.Κ.) ορίζονται ΜΟΝΟ σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, στην Αττική, ως Εξεταστικό Κέντρο, ορίζεται το 3ο ΓΕΛ Πειραιά (Κ. Μαυρομιχάλη 14, Πειραιάς, τκ.18545, τηλ.2104122916 & 2104132494) και στη Θεσσαλονίκη το 27ο ΓΕΛ Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Κλεάνθους-Παπαηλιάκη, τκ.54453, τηλ. 2310937402).

Η κατανομή των υποψηφίων στα δύο εξεταστικά κέντρα έχει ως ακολούθως:

Α) οι υποψήφιοι που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις σε ΓΕΛ των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπαίδευσης Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίου, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής θα εξεταστούν στο Ε.Κ. της Αττικής,

Β) οι υποψήφιοι, που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις σε ΓΕΛ των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπαίδευσης Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα εξεταστούν στο Ε.Κ. της Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχα, ως ανωτέρω, κατανέμονται και οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (για προφορική εξέταση) στα δύο Βαθμολογικά Κέντρα: Το 32οΒαθμολογικό Κέντρο στην Α΄ Διεύθυνση Δ.Ε. Αθήνας με έδρα το 5ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης – Βουλιαγμένης 521 – τ.κ. 16341, Ηλιούπολη και το 53ο Βαθμολογικό Κέντρο στη Διεύθυνση Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης με έδρα το 1ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων – Ν. Πλαστήρα 54, Αμπελόκηποι, τ.κ. 56121, Θεσσαλονίκη.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται έγκαιρα στο Εξεταστικό ή Βαθμολογικό κέντρο (το αργότερο μέχρι τις 16:30 μ.μ.) την ημέρα της εξέτασης, έχοντας μαζί τους υποχρεωτικά το δελτίο εξεταζομένου και κατά προτίμηση και την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Ακολουθεί για υπενθύμιση το αναλυτικό πρόγραμμα των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ & ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)

ΗΜΕΡΑ
ΗΜΕΡ/ΝΙΑ
ΜΑΘΗΜΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΤΡΙΤΗ
9-6-2015
-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ
10-6-2015
-ΒΙΟΛΟΓΙΑ
-ΦΥΣΙΚΗ
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
-ΙΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ
11-6-2015
-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
-ΒΙΟΛΟΓΙΑ
-ΧΗΜΕΙΑ – ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
-ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
(ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
(ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
12-6-2015
-ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
ΣΑΒΒΑΤΟ
13-6-2015
-ΛΑΤΙΝΙΚΑ
-ΧΗΜΕΙΑ
-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ
-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
ΔΕΥΤΕΡΑ
15-6-2015
-ΙΣΤΟΡΙΑ
-ΦΥΣΙΚΗ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
ΤΡΙΤΗ
16-6-2015
-ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ


Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 17:00 μ.μ., κοινή για τους υποψήφιους ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 16:30 μ.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Ποιοι συμμετέχουν

Στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις προσέρχονται μόνο όσοι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, αποδεδειγμένα λόγω ασθένειας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία, δεν έλαβαν μέρος ή διέκοψαν την εξέτασή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου-Ιουνίου, αφού θα έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Λύκειο φοίτησης τους εντός τριών ημερών από την ημέρα εξέτασης που απουσίασαν.

Εξεταστικά Κέντρα ορίζονται ΜΟΝΟ σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο μάθημα των επαναληπτικών πανελλαδικών και γι αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το Λύκειό τους.

Τέλος, αν υπάρξει υποψήφιος (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) που θα έχει παραπεμφθεί στις επαναληπτικές εξετάσεις των ΓΕΛ σε μάθημα που εξετάζεται τη Δευτέρα 15-6-2015 ή την Τρίτη 16-6-2015, και παράλληλα θα εξεταστεί και στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών την Τετάρτη 17-6-2015, τότε αυτός ο υποψήφιος δύναται να εξεταστεί στα Αγγλικά σε εξεταστικό κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι «αόρατοι» μαθητές με αναπηρία των ελληνικών σχολείων


Δείτε το βίντεο που δημιούργησε η ActionAid στο πλαίσιο σχετικής καμπάνιας.

Από τα 200.000 παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι μόνο το 15% πηγαίνει σχολείο.

Το υπόλοιπο 85%, δηλαδή περίπου 170.000 παιδιά, παραμένουν «αόρατα» από τις εκπαιδευτικές κοινότητες, περιορίζοντας τις πιθανότητες τους να γίνουν ορατοί πολίτες στο μέλλον.

Το μείζον αυτό θέμα παρουσιάζει η ActionAid με ένα βίντεο και μας καλεί να υπογράψουμε στοwww.actionaid.gr/aoratapaidia προκείμενου τα παιδιά με αναπηρία να γίνουν ορατά σε όλα τα σχολεία…

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με πολιτικά από αύριο η αστυνομική φρουρά της Βουλής


Απαραίτητο το σακάκι στον νέο ενδυματολογικό κώδικα.

Εντολή να καθιερωθεί η πολιτική ενδυμασία σε όλους τους αστυνομικούς που φρουρούν το Κοινοβούλιο έδωσε ο φρούραρχος της Βουλής. Αύριο θα εκδοθεί η σχετική απόφαση σύμφωνα με την οποία όλοι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην Βουλή θα πρέπει να είναι με ευπρεπή πολιτική περιβολή , με απαραίτητο το σακάκι, ενώ σε ευκρινές σημείο θα πρέπει να έχουν την υπηρεσιακή τους κάρτα.

Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε για καθαρά λόγους ασφαλείας ως μέτρο αυτοπροστασίας, όπως υπογραμμίζεται, μετά την ξεκάθαρη δήλωση του Νίκου Μαζιώτη για χτύπημα σε δημόσιο κτίριο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο «μπαμπάς» των Playmobil


Απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών ο ιδρυτής της εταιρείας παιχνιδιών.

Ο Χορστ Μπραντστέτερ, ο «μπαμπάς» των Playmobil, των πασίγνωστων πλαστικών φιγούρων που έδωσαν χαρά σε χιλιάδες παιδιά σε όλον τον κόσμο, πέθανε την περασμένη εβδομάδα, σε ηλικία 81 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογενειακή επιχείρησή του.

«Με τον θάνατο του Χορστ Μπραντστέτερ η οικογένεια των Playmobil δεν χάνει μόνο τον αρχηγό, ιδιοκτήτη και πατριάρχη της αλλά και ο τομέας της κατασκευής παιχνιδιών στη Γερμανία χάνει επίσης μια από τις πιο ξεχωριστές προσωπικότητές του» σημειώνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας Geobra Brandstatter.

Πέθανε ο «μπαμπάς» των Playmobil

Ο Μπραντστέτερ γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1933 στο Τσίρντορφ της Βαυαρίας, μια κωμόπολη πολύ κοντά στη Νυρεμβέργη όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα η έδρα της εταιρείας του. Το 1952, αφού εκπαιδεύτηκε στην κατασκευή εκμαγείων, μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση παιχνιδιών σε μια εποχή που τη διεύθυνσή της είχαν αναλάβει οι δύο θείοι του.

Πολύ σύντομα πείστηκε ότι το πλαστικό και όχι το μέταλλο θα ήταν το υλικό του μέλλοντος στην κατασκευή παιχνιδιών. Η πρώτη του επιτυχία, εμπορική και οικονομική, ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του '50 με το χούλα-χουπ, το πλαστικό στεφάνι που «μάγεψε» παιδιά και μεγάλους και τους έκανε να χορεύουν ακατάπαυστα γυρνώντας το γύρω στη μέση τους.

Τη σωτηρία της από τη χρεοκοπία ωστόσο η εταιρεία τη χρωστά στην πετρελαϊκή κρίση, στις αρχές της δεκαετίας του 1970: καθώς η τιμή του πλαστικού, της πρώτης ύλης, είχε εκτοξευτεί στα ύψη, ο Μπρανστέτερ ζήτησε από τον κατασκευαστή εκμαγείων Χανς Μπεκ να δημιουργήσει ένα παιχνίδι με τη λιγότερη δυνατή πρώτη ύλη. Έτσι γεννήθηκε η διάσημη φιγούρα των 7,5 εκατοστών. Οι τρεις πρώτες –ο Ινδιάνος, ο Ιππότης και ο Εργάτης– έγιναν ανάρπαστες.

Χάρη στα Playmobil, που πέρσι έκλεισαν τα 40 τους χρόνια, η εταιρεία έγινε η μεγαλύτερη του κλάδου στη Γερμανία, ξεπερνώντας και την εταιρεία παζλ Ravensburger. Το 2014 ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 595 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Μπρανστέτερ είχε προετοιμάσει τη διαδοχή του από τη δεκαετία του '90, όταν σύστησε ένα ίδρυμα που θα αναλάβει πλέον να διευθύνει την εταιρεία με βάση τις επιθυμίες του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν θα τιμωρούνται με φυλάκιση οι καταληψίες σχολείων


Καταργείται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προέβλεπε 6μηνη φυλάκιση.

Με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας καταργείται ο νόμος 2811 με τον οποίο κυρώθηκε και απέκτησε ισχύ νόμου η από 4 Δεκεμβρίου 1999 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τον τίτλο «Ομαλή λειτουργία δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (Α΄ 272).

Η εν λόγω Πράξη ανέφερε ότι έχοντας υπόψη τη διάταξη του άρθρου 44 παρ.1 του Συντάγματος, την εξαιρετικώς επείγουσα ανάγκη να λειτουργήσουν κανονικά τα δημόσια σχολεία, των οποίων η λειτουργία παρεμποδίζεται παράνομα λόγω απρόβλεπτων καταλήψεων σχολικών κτιρίων. Με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίζουμε:

Άρθρο μονό

Όποιος καθ’ οιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών. Η ποινική δίωξη των υπαιτίων ασκείται αυτεπαγγέλτως.

Συγκεκριμένα η ρύθμιση αναφέρει τα ακόλουθα:

Ομαλή λειτουργία δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ο ν.2811/2000 (Α΄ 62), με τον οποίο κυρώθηκε και απέκτησε ισχύ νόμου η από 4 Δεκεμβρίου 1999 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τον τίτλο «Ομαλή λειτουργία δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (Α΄ 272), καταργείται.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ο Ι. Βαρδακαστάνης στη Νέα Υόρκη - 8η Σύνοδος Κρατών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ


Δελτίου 08.06.2015


Αρ. Πρωτ.: 1605

Από τις 8 έως τις 11 Ιουνίου, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης θα είναι στη Νέα Υόρκη, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ (EDF). Στη Νέα Υόρκη χτυπά η καρδιά του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος: ο κ. Βαρδακαστάνης συμμετέχει στην 8η Σύνοδο της Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Κρατών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Το θέμα του φετινού συνεδρίου είναι: «Ένταξη των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην ατζέντα για την Ανάπτυξη μετά το 2015». Το συνέδριο θα περιλαμβάνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες συναντήσεις και εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας παράλληλης εκδήλωσης που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το EDF. Το EDF και τα μέλη του θα είναι στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στο σημαντικό αυτό διεθνή διάλογο σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Οι επίσημες συναντήσεις θα μεταδίδονται ζωντανά από το UN Web TV http://webtv.un.org/meetings-events/

Η παράλληλη εκδήλωση της ΕΕ και του EDF θα πραγματοποιηθεί αύριο 9 Ιουνίου στις 9 Ιουνίου στις 13.15 έως 14.30 (ώρα Νέας Υόρκης) στην έδρα του ΟΗΕ, αίθουσα συνεδρίων 12 (20.15 ώρα Ελλάδας). Έχει τίτλο «Ετοιμότητα και αντίδραση χωρίς αποκλεισμούς: από το Sendai και πέρα». Στην παράλληλη εκδήλωση θα προεδρεύει ο κ. Βαρδακαστάνης. Αυτή η παράλληλη εκδήλωση έχει ως στόχο να προσφέρει μια επισκόπηση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της στον τομέα της μείωσης του κινδύνου καταστροφών χωρίς αποκλεισμούς, από πολιτική σκοπιά. Θα δοθούν παραδείγματα πρακτικών εργαλείων και παρεμβάσεων στον τομέα. Θα επισημανθεί ο ρόλος των ατόμων με αναπηρία σε όλα τα επίπεδα, στην πολιτική, όσο και στην εφαρμογή.

Σήμερα ο κ. Βαρδακαστάνης θα έχει επίσημες συναντήσεις με τον μόνιμο αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη της Νέας Ζηλανδίας, τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Σουηδίας και την μόνιμη αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ της Αυστραλίας. Το βράδυ θα παρατεθεί δεξίωση από την αντιπροσωπία της Αυστραλίας και της IDA (Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία).

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου ο κ. Βαρδακαστάνης θα έχει επίσημη συνάντηση με τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Θα ακολουθήσουν καθημερινές ενημερώσεις.

Όλες οι εξελίξεις της 8ης Συνόδου στο twitter: ακολουθήστε το EDF @MyEDF και το hashtag #COSP2015.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (136.9 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ι.Χ. κατέληξε στην αυλή σπιτιού


Δείτε φωτογραφίες από το ατύχημα στη Λαμία.

Στην αυλή ενός σπιτιού κατέληξε το Ι.Χ. που οδηγούσε μία γυναίκα, που έχασε τον έλεγχο σε μία στροφή στο Νέο Κρίκελλο Λαμίας.

Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού πετάχτηκαν έξω έντρομοι μόλις άκουσαν την πρόσκρουση στη μάντρα και μετά στα κάγκελα της αυλής.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Παλιότερα ένα αγροτικό είχε φτάσει μέχρι τη βεράντα... Πρέπει να υπάρξει καλύτερη σήμανση, πριν θρηνήσουμε θύματα», είπαν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού στο LamiaReport.gr. H οδηγό και η συνοδηγός στάθηκαν τυχερές και δεν τραυματίστηκαν.

Δείτε φωτογραφίες:


















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Η μαμά μου και εγώ μοιραζόμαστε τον ίδιο άντρα»


Η συγκλονιστική ιστορίας μιας νεαρής από το Μπαγκλαντές.

Δυο γυναίκες, μάνα και κόρη, κάνουν σεξ με τον ίδιο άντρα. Αν και αυτό είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς και προκαλεί εντυπώσεις, είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό για μια φυλή του Μπαγκλαντές.

Η 30χρονη Orola Dalbot, μεγάλωσε σε κάποια αγροτική περιοχή του Μπαγκλαντές, με τη μητέρα της και τον δεύτερο σύζυγό της, Noten. Ο πατέρας της είχε πεθάνει όταν ήταν μικρή, και η μητέρα της έχει ξαναπαντρευτεί. Ο Noten ήταν ένας όμορφος άντρας, γράφει το άρθρο του περιοδικού Marie Claire (αμερικάνικη έκδοση) που παρουσιάζει αυτό το ιδιαίτερο θέμα.

«Η μητέρα μου ήταν τυχερή, σκεφτόμουν τότε ως παιδί», λέει η Orola. «Ήλπιζα, τότε, να έβρισκα και εγώ έναν τέτοιο σύζυγο», συμπληρώνει. Αλλά όταν η ίδια ενηλικιώθηκε την περίμενε μια απρόσμενη έκπληξη: ήταν ήδη παντρεμένη με τον Noten! Ο γάμος της μαζί του είχε κανονιστεί από τότε που η νεαρή ήταν μόλις τριών ετών, σε μια κοινή τελετή μαζί με τη μητέρα της.



Οι δυο γυναίκες «ακολούθησαν» την παράδοση της φυλής Mandi και παντρεύτηκαν τον ίδιο άντρα.
«Ήθελα να φύγω μακριά όταν το έμαθα», εξομολογείται η Orola, η 51χρονη μητέρα της οποίας, η Mittamoni, της ζήτησε να το αποδεχτεί.

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν μια χήρα επιθυμεί να παντρευτεί ξανά, επιλέγει άντρα από την οικογένεια του νεκρού συζύγου της. Συνήθως οι άντρες που είναι ανύπαντροι, είναι τα νεότερα μέλη, οπότε η χήρα θα πρέπει να «προσφέρει» μια από τις κόρες της σαν δεύτερη νύφη προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά της –σεξ, κ.α.-, όταν η κόρη θα ενηλικιωθεί.

«Η μητέρα μου ήταν μόλις 25 ετών όταν πέθανε ο πατέρας μου», δηλώνει η 30χρονη. «Η φυλή της πρόσφερε τον 17χρονο, τότε, Noten ως δεύτερο σύζυγο, με τον όρο να παντρευτεί και εμένα. Ήμουν πολύ μικρή για να θυμάμαι τον γάμο-δεν είχα ιδέα», λέει και συμπληρώνει πως είναι συντετριμμένη από το γεγονός αυτό, και πως θέλει να έχει τον δικό της σύζυγο, να μην τον μοιράζεται.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τις οφειλές της Αγροτικής Τράπεζας προς το ΕΤΕΑ ζητά ο Στρατούλης - Αλλαγές και για τους ΑμεΑ


Αποσύρεται το άρθρο 27 του σχεδίου νόμου για τα ΚΕΠΑ.

Αποσύρεται το άρθρο 27 του σχεδίου νόμου «για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.)» το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Το άρθρο προέβλεπε την περιέλευση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Μελών Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας (ΕΛΕΜ) και του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΥΠΑΤΕ) στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Την απόσυρσή του ανακοίνωσε σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τους προέδρους, του Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων Αγροτικής-Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ), Στέλιο Μπενετάτο και του Ταμείου Υγείας Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΥΠΑΤΕ), Γιώργο Βίκα.
Ταυτόχρονα όμως ο κ. Στρατούλης, ζητά με επιστολή του από τον ειδικό εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας, να καταβάλλει στο ΕΤΕΑ τα 40.000.000 ευρώ που αυτή του οφείλει ως υπόλοιπο, του ποσού των 380 εκατομμυρίων ευρώ, που προέκυψε με βάση προβλεπόμενη εκ του νόμου ειδική οικονομική μελέτη.

Το προσωπικό της Αγροτικής Τράπεζας, υπαγόταν για κύρια σύνταξη στο Ταμείο Συντάξεως προσωπικού ΑΤΕ (ΤΣΠ-ΑΤΕ) και για επικουρική στον «Ειδικό Λογαριασμό Επικούρησης Μελών Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας» (ΕΛΕΜ). Το ΕΛΕΜ, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ σκοπός του Ειδικού Λογαριασμού ήταν η παροχή μηνιαίας επικούρησης και άλλων βοηθημάτων, στα μέλη του που συνταξιοδοτούνταν από το Ταμείο Συντάξεως της Αγροτικής Τράπεζας και στη συνέχεια από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Παρά την ένταξη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του ΕΛΕΜ στο ΕΤΑΤ, ο Λογαριασμός δεν διαλύθηκε, αλλά διατήρησε την περιουσιακή του αυτοτέλεια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προωθούσαν μέσω διαδικτύου παράνομο προϊόν για αδυνάτισμα


Καταγγελία γυναίκας για χρήση φωτογραφιών της, όπου απεικονιζόταν με τέλειες αναλογίες.

Υπόθεση παράνομης διακίνησης και διάθεσης, μέσω διαδικτύου, μη εγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος, εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σχηματίστηκε δικογραφία, τακτικής διαδικασίας για παράνομη διακίνηση, διάθεση και πώληση μέσω διαδικτύου, φαρμακευτικού προϊόντος, μη εγκεκριμένου από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σε βάρος του ιδιοκτήτη της εταιρείας, με έδρα την Ιρλανδία.

Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με τις οποίες, σε διάφορες ιστοσελίδες του Διαδικτύου, διαφημίζεται προϊόν - σκεύασμα, το οποίο αφορά στην απώλεια κιλών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, οι παθόντες αφού πείστηκαν για την υποτιθέμενη ακίνδυνη δράση του σκευάσματος, προέβησαν στην παραγγελία του. Ύστερα από την κατανάλωση του όμως, παρουσιάστηκαν σε πολλούς από αυτούς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Επιπλέον, σχετική καταγγελία για το εν λόγω σκεύασμα υποβλήθηκε από μια γυναίκα, σύμφωνα με την οποία γινόταν παράνομη χρήση φωτογραφιών της, στις οποίες απεικονιζόταν με τέλειες σωματικές αναλογίες, ως δήθεν αποτέλεσμα της χρήσης του εν λόγω σκευάσματος.

Κατόπιν αλληλογραφίας με το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΦ του υπουργείου Υγείας, προέκυψε ότι η παρουσίαση, διακίνηση και πώληση του συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος δεν είναι σύννομη από τον Ε.Ο.Φ. και συνεπώς διακινείται παράνομα.

Για τα παραπάνω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και έρευνας. Ακολούθησε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη ψηφιακή - διαδικτυακή έρευνα, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με τις αρμόδιες διαχειρίστριες εταιρείες καθώς και με τους αρμοδίους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και εντοπίστηκαν οι συγκεκριμένοι διαδικτυακοί ιστότοποι, μέσω των οποίων, διαφημίζεται και διακινείται το παράνομο σκεύασμα.

Πιο συγκεκριμένα, ταυτοποιήθηκε ότι ο τρόπος και η πηγή διανομής του παράνομου σκευάσματος, πραγματοποιείται από εταιρεία που εδρεύει στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Στη συνέχεια, ειδοποιήθηκε εκ νέου ο ΕΟΦ για τις περαιτέρω ενέργειες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του.

Η σχηματισθείσα για την υπόθεση δικογραφία τακτικής διαδικασίας, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, κατ’ εκτέλεση των παραγγελλομένων, για τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...