Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας


Μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις.

Στην πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για κάλυψη διδακτικών, ερευνητικών ή άλλων επιστημονικών αναγκών των Τμημάτων του θα προχωρήσει το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14.

Όσοι επιλεγούν θα υπογράψουν σύμβαση που μπορεί να διαρκεί μέχρι ένα ακαδημαϊκό έτος ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα ανανέωσης για δύο ακόμη ακαδημαϊκά έτη. Το εκπαιδευτικό προσωπικό θα προσληφθεί σε θέσεις Επιστημονικού Συνεργάτη και Εργαστηριακού Συνεργάτη, για τις οποίες ως ελάχιστα προσόντα ορίζονται αντίστοιχα τα ίδια με αυτά των βαθμίδων Επίκουρου Καθηγητή και Καθηγητή Εφαρμογών.

Στο εκπαιδευτικό αυτό προσωπικό θα ανατεθεί η εκτέλεση όμοιου διδακτικού, ερευνητικού ή άλλου επιστημονικού και οργανωτικού έργου που έχει προβλεφθεί για το μόνιμο Ε.Π. της αντίστοιχης βαθμίδας. Η απασχόληση του εκπαιδευτικού αυτού προσωπικού μπορεί να είναι πλήρης ή μερική. Η μηνιαία αποζημίωσή του θα είναι ίση με τις κάθε είδους αποδοχές του μόνιμου προσωπικού της αντίστοιχης βαθμίδας Ε.Π. κατά περίπτωση, εφόσον η απασχόληση είναι πλήρης ή το ανάλογο ποσοστό των αποδοχών αυτών, εφόσον η απασχόληση είναι μερική.

Συγκεκριμένα προσφέρονται 11 θέσεις για επιστημονικούς συνεργάτες και 24 θέσεις για εργαστηριακούς συνεργάτες. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στις γραμματείες των τμημάτων με ημερομηνία έναρξης την 15η Αυγούστου και καταληκτική ημερομηνία την 3η Σεπτεμβρίου του 2013.

Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να ενημερωθούν για τις θέσεις και τις προϋποθέσεις μπορούν να επισκεφθούν τον ακόλουθο δικτυακό τόπο:

http://info.teilam.gr/files/prok/prok_epistim_ergast_syn_2013_2014.pdf
.



Διαβάστε περισσότερα...

"Πάρτι" στον χώρο της υγείας


Το "πάρτι" συνεχίζεται στον χώρο της υγείας. Οι έλεγχοι που έγιναν στον ΕΟΠΥΥ αποκάλυψαν κραυγαλέες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης από γιατρούς προς συγκεκριμένες εταιρείες ακόμα και σε φαρμακεία συγγενών τους.

"Υπάρχουν γιατροί που ξεπερνούν δύο και τρεις φορές τους μέσους όρους των συναδέλφων τους" δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Κ.Κοντός.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η «Ανεμώνη» στον αναπνευστήρα


Τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση την έχουν ανάγκη…

Πρόκειται για μοναδικό στο είδος του Κέντρο Διημερεύουσας Φροντίδας Σπαστικών και Αναπήρων Παιδιών

Θα επιβιώσει; Δεν θα επιβιώσει; Ο λόγος για το μοναδικό στο είδος του, Κέντρο Διημερεύουσας Φροντίδας Σπαστικών και Αναπήρων Παιδιών «Ανεμώνη». Μέχρι σήμερα, έχουν βοηθηθεί από την «Ανεμώνη» περισσότερα από 140 παιδιά, μερικά εκ των οποίων φιλοξενήθηκαν για περισσότερο από μια δεκαετία, ή άλλαξαν εκπαιδευτικό πλαίσιο πλήρως προετοιμασμένα. Δυο μητέρες και ο διευθυντής του Κέντρου μάς ανοίγουν παράθυρο στον κόσμο των παιδιών που χρειάζονται την «Ανεμώνη».

Η εύρεση πόρων
Η δυσκολία στην εύρεση πόρων για τη διατήρηση της λειτουργίας των προγραμμάτων του Κέντρου έχει καταντήσει διαχρονική, ίσως και δραματική, αν κρίνουμε από τα λόγια του διευθυντή του, Πολύβιου Μυλωνά: «Ουσιαστικά, λειτουργούμε με προοπτική μόνο ενός μήνα τη φορά, όσον αφορά τις οικονομικές μας δυνατότητες. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι οι γονείς και το προσωπικό αντιμετωπίζουν συναισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας κάθε μέρα που περνάει. Αυτήν τη στιγμή, η μόνη σίγουρη κρατική στήριξη είναι η παροχή δυο ειδικών δασκάλων και μιας λογοθεραπεύτριας, μερικής απασχόλησης και η επιδότηση των 12.000 ευρώ ως κοινοτικό νηπιαγωγείο. Θα θέλαμε, με αυτή την ευκαιρία, να ευχαριστήσουμε το Υπ. Παιδείας για τη σταθερή και διαχρονική του στήριξη. Από την άλλη, όμως, δυστυχώς, διακόπηκαν οριστικά τα τροφεία που δεχόμασταν στο κέντρο επί δυο δεκαετίες και φέτος είναι εντελώς αμφίβολη η παροχή της κρατικής χορηγίας από το Γραφείο Ευημερίας». Να αναφέρουμε ότι τα λειτουργικά έξοδα της «Ανεμώνης» ανέρχονται, ετησίως, περίπου στα 280.000,00 ευρώ.


Αν, λοιπόν, η κοινωνία κλείσει τα μάτια στις ανάγκες της «Ανεμώνης», και στα παιδιά που χρειάζονται τη στήριξή της, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις; Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, οι άμεσες επιπτώσεις είναι ότι τα παιδιά μικρής ηλικίας θα μείνουν χωρίς ένα ιδιαίτερα αποδοτικό πλαίσιο στήριξης, εκπαίδευσης και αποκατάστασης. Σε περίπτωση που δεν βρουν άλλο εκπαιδευτικό πλαίσιο ή θέση σε δημόσιο σχολείο και υποχρεωθούν να μείνουν στο σπίτι, τότε οι γονείς, ή ένας εκ των δύο, δεν θα μπορεί να εργάζεται. «Πιστεύουμε ακράδαντα, και γνωρίζοντας τις υπάρχουσες δυνατότητες του δημόσιου τομέα, ότι δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο αντίστοιχο για να τα υποδεχθεί. Ο λόγος είναι το μικρό και ευαίσθητο της ηλικίας 2,5-4,5 αλλά και οι συνοδές δυσκολίες και παθήσεις εκτός της κινητικής δυσκολίας, που είναι η επιληψία, δυσκολίες στη σίτιση - κατάποση, δυσκολία στην όραση κ.ά».

Τρόποι για βοήθεια
Υπάρχουν, όμως, αρκετοί τρόποι για να βοηθήσει κανείς. «Οποιαδήποτε βοήθεια υπό τη μορφή εισφοράς είναι καλοδεχούμενη ή ακόμα και καινούριες προτάσεις και δράσεις για τη συλλογή πόρων. Εκτός από την εισφορά χρημάτων, η αγορά και προσφορά συγκεκριμένων εξοπλισμών, εκπαιδευτικών και θεραπευτικών είναι επίσης πάντα καλοδεχούμενη. Παράλληλα, υπάρχει σχέδιο "υιοθεσίας" παιδιών, το οποίο έχει σαν κεντρικό άξονα την ανάληψη εκ μέρους ενός ατόμου ή ομάδας ατόμων τα έξοδα για την εκπαίδευση, στήριξη και αποκατάσταση ενός παιδιού κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς.

Οι ανάδοχοι νιώθουν πάντοτε ιδιαίτερη ικανοποίηση που βλέπουν την πρόοδο και την ευημερία των παιδιών να επιτυγχάνεται. Όποιος ενδιαφέρεται, ιδιώτης ή εταιρεία, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς, μπορεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας (www.cprehabcenter.com)».

Αν μπορεί να εξασφαλιστεί το παρόν, τότε και το όραμα μπορεί να πραγματοποιηθεί. Κι αυτό δεν είναι άλλο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μυλωνά, από την εξασφάλιση μιας σταθερής κρατικής αρωγής, που να οδηγήσει στη δημιουργία ενός παγκύπριου κέντρου εκπαίδευσης και αποκατάστασης που να μπορεί να προσφέρει με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας πλήρη θεραπευτική και ιατρική φροντίδα στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση.

Ο Μιχάλης σε καφετερία
Σε μιαν από τις καφετερίες της Λευκωσίας, που διαθέτει, ευτυχώς, ράμπα, ήταν το ραντεβού με την Άντρη Παρλάτα. Μαζί της, όπως πάντα και ο μικρός Μιχάλης, σε ειδικά διαμορφωμένο αμαξάκι να κάθεται κοντά μας και πότε- πότε να μας χαρίζει ένα χαμόγελο, κι ας έδινε την εντύπωση ότι κοίταζε το κενό ή τον ουρανό. Τα μικρά του χεράκια έπεφταν στο πλάι του, σαν ανεξάρτητα μέλη του σώματός του, αλλά κατόρθωνε μερικές φορές να κλείσει τα δάκτυλά του και να μας σφίξει το χέρι. Ήταν περίεργος για όλα τριγύρω, αλλά δεν μπορούσε να γυρίσει το κεφάλι όπου ήθελε, ούτε να δει με τη μειωμένη του όραση όλα όσα υπήρχαν κοντά του. Το σίγουρο ήταν ότι απολάμβανε το περιβάλλον, τις μυρωδιές, τις φωνές των ανθρώπων που κουβέντιαζαν στα διπλανά τραπεζάκια. Κάποιοι αντιλήφθηκαν την παρουσία του και κοίταζαν διακριτικά. Κάτι έχει αυτό το παιδί… είναι φανερό. Ίσως για τα αισθήματά τους να μην είναι σίγουροι. Μπροστά σε ένα πεντάχρονο παιδί, με ένα σωληνάκι να περνά από τη μύτη του, τι να σκεφτεί κανείς, τι να νιώσει, πώς να αντιδράσει; Κι όμως, η μητέρα του δεν έχει σκοπό ούτε να τον κρύψει, ούτε να του στερήσει τη χαρά μιας εξόδου, μιας βόλτας, μιας εκδρομής.

Ο Μιχάλης γεννήθηκε πρόωρα, στους έξι μήνες της εγκυμοσύνης, όταν προέκυψε ξαφνικά ένα είδος «ενδομήτριας μόλυνσης», όπως είπαν στη νεαρή μητέρα. Η κ. Παρλάτα κυοφορούσε δυο παιδιά. Ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Τα δωμάτιά τους, ένα ροζ και ένα γαλάζιο, ήταν ήδη έτοιμα για τον ερχομό τους. Το κοριτσάκι, όμως, δεν τα κατάφερε. Ξεψύχησε στη γέννα. Ο Μιχάλης, με τα 980 γραμμάρια που ζύγιζε, μεταφέρθηκε στην εντατική του Μακάρειου Νοσοκομείου. Δέκα ημέρες μετά, μπορεί να τον δει, για πρώτη φορά, η μητέρα του. Το σοκ από τον θάνατο του ενός παιδιού και στη συνέχεια για το μικροσκοπικό πλασματάκι που αντίκρισε, το οποίο της είπαν πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, την ρίχνουν ψυχολογικά και την οδηγούν στην άρνηση. Παίρνει το παιδί και τρέχει σε Ισραήλ, Ιταλία, Αγγλία. Ίσως να έκαναν λάθος οι γιατροί, ίσως να ‘ναι κάτι άλλο, ίσως… Αλλά δεν είναι.

Νέα πανιά στο σκάφος…
Η κ. Παρλάτα θυμάται τις ημέρες που περνούσε έξω από την «Ανεμώνη», όταν ο Μιχάλης ήταν περίπου δυο χρονών. «Δεν θα πάρω το παιδί μου εκεί. Δεν θα πάρω εγώ το παιδί μου σε κανονικό σχολείο; Δεν θα τον δω να παίζει σε τσουλήθρα;», έλεγε στον εαυτό της. Ακόμα και μετά από δύο χρόνια, η άρνηση, που είχε ρίξει άγκυρα από τα γεννοφάσκια του παιδιού, δεν είχε μετακινηθεί. Αλλά δεν άργησε να έρθει αυτή η στιγμή, που όχι μόνο διαλύθηκε ολοσχερώς η άγκυρα, αλλά και μπήκαν νέα πανιά στο σκάφος που θα τους έπαιρνε σε νέα, όμορφα λιμάνια. Η δραματική στροφή έγινε στις 16 Ιουνίου το 2010.

Ήταν η τελική γιορτή της «Ανεμώνης» και η κ. Παρλάτα ήταν καλεσμένη, έτσι, για να μάθει για το Κέντρο και να αποφασίσει αν τον Σεπτέμβριο θα εμπιστευόταν τον Μιχάλη της στα χέρια των ειδικών εκεί. «Δεν θα ξεχάσω πόσο έκλαψα εκείνη την ημέρα», μας λέει. «Ήξερα ότι θα με κοιτούσαν όλοι, αλλά με τίποτα δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυά μου. Αυτό που έβλεπα μπροστά μου ήταν το πιο συγκινητικό πράγμα που είχα δει στη ζωή μου. Έβλεπες μωρά που δεν μπορούσαν ούτε να μιλήσουν, ούτε να περπατήσουν, αλλά με το χάρισμα να σε αγγίξουν βαθιά μέσα σου. Ήταν κάτι απίστευτο και είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς. Είναι κάτι που πρέπει να βιώσεις από πρώτο χέρι. Εκεί είναι που μπόρεσα να δεχθώ τον Μιχάλη όπως είναι. Εκεί μπόρεσα να μιλήσω και με άλλους γονείς και να συνειδητοποιήσω, για πρώτη φορά, ότι δεν είμαι μόνη».

Έχουμε γίνει μια οικογένεια
«ΤΩΡΑ πια, βλέπω την "Ανεμώνη" σαν νηπιαγωγείο», συνεχίζει η κ. Παρλάτα. «Μόνο που είναι ένα πιο εξειδικευμένο σχολείο. Και μάλιστα, εκεί προσφέρουν πολύ περισσότερα από ένα κανονικό νηπιαγωγείο. Κάνουν τρομερή δουλειά. Ανοίγει στις 7.00 και κλείνει στις 15.00. Για κάθε παιδί υπάρχει ο αντίστοιχος φροντιστής. Παίρνω τον Μιχάλη γύρω στις 8.00 και αρχίζει με θεραπείες όπως φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, τον αλλάζουν, τον καθαρίζουν, τον ταΐζουν, θα βάλουν για τα παιδιά κάποια ταινία ή τραγουδάκια. Νιώθω ότι τα άτομα που είναι εκεί, αναλαμβάνουν τον δικό μου ρόλο. Δεν μπορώ να σου περιγράψω πόση ασφάλεια νιώθω. Και το σημαντικότερο, είναι η τεράστια διαφορά στον Μιχάλη μέσα από αυτήν τη φροντίδα. Έχει βελτιωθεί στο θέμα της αντίληψης, της κίνησης, και ακόμα στην επικοινωνία. Στην αρχή δεν έβγαζε ούτε ήχους, ενώ τώρα την ώρα που ακούμε μουσική θα τον ακούσεις να "τραγουδά".

»Οι θεραπείες είναι το μέλλον του. Και δεν είναι μόνο οι θεραπείες. Είναι η επαφή και επικοινωνία με τα άλλα παιδιά, είναι ο ευχάριστος χώρος, είναι οι εξορμήσεις, όπως πρόσφατα στο "Mall of Cyprus", όπου πήγαν όλα τα παιδιά. Ενώ και για μας τους γονείς υπάρχει στήριξη. Μεταξύ μας και με όλο το προσωπικό έχουμε γίνει μια οικογένεια. Για έναν γονιό είναι πολύ βασικό να ξέρει ότι έχει αφήσει το παιδί του κάπου όπου υπάρχει ασφάλεια, διότι ένα παιδί με τέτοια προβλήματα, δεν θα μπορέσει να έρθει το μεσημέρι και να σου διηγηθεί τι του έχει συμβεί, αν περνά καλά ή όχι, αν κάποιος του έκανε κάτι».

Από την «Ανεμώνη» στο δημοτικό σχολείο
Η ΠΟΡΕΙΑ της Χρίστιας προς την «Ανεμώνη» και στη συνέχεια σε δημοτικό σχολείο άρχισε όταν οι γονείς της πρόσεξαν ότι το κοριτσάκι τους, σε ηλικία έξι μηνών, χρησιμοποιούσε μόνο το ένα της χεράκι για να παίξει με τα παιχνίδια της.

Η ΧΡΙΣΤΙΑ, 11.5 χρονών σήμερα, είναι ένα κορίτσι που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση τύπου σπαστικής τετραπληγίας. Κατέκτησε καρδιές όταν φέτος το καλοκαίρι, στο Προεδρικό, εμφανίστηκε στη σκηνή για το κλείσιμο μιας παράστασης, που σκοπό είχε να βοηθήσει την «Ανεμώνη». Εκεί φοιτούσε η Χρίστια από τα δύο της χρόνια πριν μπει, σε ηλικία έξι χρονών, σε δημοτικό σχολείο. Η παράσταση, υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας, Άντρης Αναστασιάδου, ήταν ξεχωριστή. Οι ηθοποιοί στο έργο του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» ήταν παιδιά του Β΄ Δημοτικού Γερίου, που χάρισαν πολύ γέλιο, αλλά ταυτόχρονα εισέπραξαν και το «μπράβο» του κοινού, για τον σκοπό στον οποίο αφιέρωσαν ώρες και μέρες ολόκληρες, ακόμα και όταν είχε κλείσει το σχολείο, για να προσφέρουν με τον δικό τους τρόπο σε κάποια άλλα παιδιά, λιγότερο τυχερά.

Όλες οι εισπράξεις από το θεατράκι προορίζονταν για την «Ανεμώνη». Η εκδήλωση είχε διοργανωθεί από τη μητέρα της Χρίστιας, Ροδούλα Σώζου, η οποία ήθελε να προσφέρει στην «Ανεμώνη» κάτι, σαν ανταπόδοση όλων αυτών που πρόσφερε το Κέντρο, σε αυτήν και το κορίτσι της. Την ιδέα στήριξαν αρκετοί εθελοντές, όπως άτομα από τον Σύνδεσμο Γονέων του Β΄ Δημοτικού Γερίου, ο δάσκαλος του σχολείου Νεόφυτος Νεοφύτου, ο οποίος έκανε όλη τη δουλειά για το θεατράκι, άτομα από το Σύνδεσμο Γονέων της «Ανεμώνης» και το προσωπικό της «Ανεμώνης».

Η πορεία της Χρίστιας
Η πορεία της Χρίστιας προς την «Ανεμώνη» και στη συνέχεια σε δημοτικό σχολείο άρχισε όταν οι γονείς της πρόσεξαν ότι το κοριτσάκι τους, σε ηλικία έξι μηνών, χρησιμοποιούσε μόνο το ένα της χεράκι για να παίξει με τα παιχνίδια της. Εξετάσεις στο Μακάρειο Νοσοκομείο έδειξαν ότι μπροστά τους πλέον ήταν ένας Γολγοθάς χωρίς τέλος. Κάπου στα δύο της χρόνια η Χρίστια εντάχθηκε στην ομάδα της «Ανεμώνης». «Η "Ανεμώνη" προσφέρει ένα πολύ σωστό θεραπευτικό πρόγραμμα», σχολιάζει η κ. Σώζου. «Πιστεύω ότι όλα τα παιδιά με παθήσεις σαν της Χρίστιας πρέπει να εντάσσονται σε προγράμματα σαν αυτό. Και για την ακρίβεια, όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι γονείς τους. Μπορώ να το χαρακτηρίσω σαν ένα κύκλο που πρέπει όλα τα παιδιά να τον κάνουν. Να τον αρχίσουν, αλλά και να τον τελειώσουν. Ακόμα και μετά την ένταξη της Χρίστιας σε δημόσιο σχολείο, πέρασε αρκετά από τα καλοκαίρια της στην "Ανεμώνη"».

Παράλληλα, για το έργο της «Ανεμώνης» μάς τονίζει: «Είναι πολύ σημαντικό το θεραπευτικό πρόγραμμα που προσφέρει, όπως φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, μουσικοθεραπεία και ειδική εκπαίδευση. Όταν ένα παιδί μπορεί από το πρωί να πάρει όλες τις σωστές θεραπείες, να κάθεται στα σωστά καθίσματα, να έχει τη συνεχή επίβλεψη των συνοδών του και στο τέλος να πηγαίνει στο σπίτι του για να ξεκουράζεται και να περνά χρόνο με τους γονείς του ή τα αδέλφια του, ακόμα και με φίλους του, είναι ό,τι πιο σημαντικό. Αυτό είναι κάτι που μας λείπει τώρα, διότι μετά το σχολείο, ξεκινάμε αμέσως τις κούρσες για τις θεραπείες, και το διάβασμα. Δεν μένει καθόλου χρόνος για το παιδί να ξεκουραστεί ή να παίξει με τους φίλους του ή απλώς να είναι παιδί».

Ήθελε να προχωρεί
Παρά τις δυσκολίες με την ένταξη της Χρίστιας σε δημοτικό σχολείο, η κ. Σώζου επισημαίνει: «Από την αρχή η ίδια μας έδειχνε ότι ήθελε να προχωρει και ένα βήμα πιο μπροστά. Πιο πολύ αναζητούσε η Χρίστια, αλλά και εγώ, την ένταξή της σε ένα πιο "φυσιολογικό" περιβάλλον, αν μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι. Να ζήσει, με κάποιο τρόπο, αυτό που προσφέρει το σχολείο. Τις φιλίες, τα διαλείμματα, την τάξη, το μάθημα, τις εκδρομές, αλλά φυσικά και τις στιγμές της απογοήτευσης. Έπρεπε και πρέπει να το περάσει και αυτό, γιατί είναι ένα μάθημα ζωής που πρέπει να το γευτεί, όπως όλα τα "φυσιολογικά" παιδιά.

Εγώ, σαν μητέρα της, ποτέ δεν την μεταχειρίστηκα σαν παιδί με ειδικές ανάγκες και δεν ήθελα να ζει σε έναν κόσμο με ψευδαισθήσεις, αλλά να ζει την πραγματικότητα, όπως και να είναι αυτή. Έχω δει βελτίωση στην ψυχολογία και στην εκπαίδευσή της, αλλά δυστυχώς στον τομέα που έχει να κάνει με την αναπηρία της, τα πράγματα δυσκολεύουν όλο και πιο πολύ, χρόνο με τον χρόνο. Τα κανονικά σχολεία δεν μπορούν και δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στα παιδιά μας σε ό,τι έχει να κάνει με την αναπηρία τους».

Σχέσεις με τα άλλα παιδιά
Η Χρίστια είναι η μόνη ανάμεσα στα 170 παιδιά του σχολείου με κινητικές δυσκολίες. Ο ανοικτός και κοινωνικός της χαρακτήρας, όμως, έφεραν κάποια έστω από τα παιδιά κοντά της, τα οποία την βοηθούν στα μαθήματα ή της κάνουν παρέα τα διαλείμματα. «Νομίζω όσο μεγαλώνουν τα παιδιά αρχίζουν να αλλάζουν λίγο, είτε μπαίνουν στην εφηβεία είτε προσπαθούν να δείχνουν ότι μεγάλωσαν και αυτό τους απομακρύνει λίγο. Κάποια παιδιά είναι πολύ κοντά της, αλλά και κάποια απλώς την προσπερνούν», σχολιάζει η μητέρα της. «Έχει δημιουργήσει ιδιαίτερες φιλίες, που εύχομαι ολόψυχα να κρατήσουν, γιατί αυτό της δίνει πολύ χαρά και κουράγιο για να μπορεί να ανεβαίνει καθημερινά τη δύσκολη ανηφόρα που της ξημερώνει κάθε πρωί. Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στους γονείς των φίλων της, γιατί από εκεί αρχίζει η αποδοχή της ιδιαιτερότητάς της. Και οι δάσκαλοι, όμως, που της κάνουν μάθημα, της δείχνουν ιδιαίτερη συμπάθεια. Αυτό το αναγνωρίζει, έτσι έχει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί τους. Βοήθεια, όμως, με την αναπηρία της, της προσφέρει η συνοδός της, η οποία είναι συνεχώς μαζί της».

Άγνοια στην κοινωνία
Βέβαια, η ζωή δεν είναι μόνο «Ανεμώνη» ή μόνο σχολείο και σπίτι. Υπάρχει γύρω από τη Χρίστια και την κάθε Χρίστια, μια κοινωνία που ακόμα αμφιταλαντεύεται για το αν θέλει και πώς, να προσεγγίσει και να αποδεχτεί άτομα, που χωρίς τη στήριξή της, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Αν και η γνωριμία με αυτά τα παιδιά αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία, μια κρυφή συνομιλία ψυχής προς ψυχή, που μπορεί να φορτίσει τις μπαταρίες και του πιο απαθούς ανθρώπου, πολλοί φοβούνται και αδιαφορούν. «Ναι», μας απαντά η κ. Σώζου, όταν την ρωτάμε σχετικά με το θέμα αυτό. «Υπάρχει ακόμη πολλή άγνοια στην κοινωνία μας και γι' αυτό υπάρχει και τόση προκατάληψη για τα παιδιά μας.

Ο κόσμος νομίζει ότι έχει να κάνει με μια μερίδα παιδιών που πρέπει να βρίσκονται στο περιθώριο, είτε γιατί φοβούνται να μην τους κάνουν κάποιο κακό, είτε γιατί κοιτά ο καθένας τη δουλειά του και απλώς τα προσπερνούν. Υπάρχουν και αυτοί που δείχνουν ένα μικρό ενδιαφέρον, απλώς για να νιώσουν οι ίδιοι καλά με τον εαυτό τους. Είναι λίγα τα άτομα που πραγματικά αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας σαν παιδιά της κοινωνίας και δίνουν ο καθένας ό,τι μπορεί για να τα βοηθήσει. Πραγματικά τέτοιους ανθρώπους, οι οποίοι να στέκονται στο πλάι μας. Επίσης, εμείς οι γονείς πρέπει πρώτα να αποδεχθούμε την ιδιαιτερότητα των παιδιών μας και μετά να το αναμένουμε από την κοινωνία. Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει αυτό. Από εμάς εξαρτάται αν θα το προσπαθήσουμε. Θα ήταν πολύ πιο ωραία, να γνώριζε η κοινωνία μας τι χρειάζονται και να αντιμετώπιζε τα παιδιά μας σαν παιδιά που ανήκουν σε αυτήν και όχι στο περιθώριό της».

Πρότυπος τρόπος λειτουργίας
Η «ΑΝΕΜΩΝΗ» λειτουργεί με έναν πρότυπο τρόπο από το 1982.
Βασικοί άξονες αυτής της επιτυχημένης λειτουργίας, σύμφωνα με τον διευθυντή της, είναι:
1) Η πολυθεματική λειτουργία (πολλές και εξειδικευμένες υπηρεσίες).
2) Ο συνδυασμός κρατικής και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
3) Η έγκαιρη παρέμβαση από την ηλικία των 2.5 χρονών.
4) Η ανθρωποκεντρική και όχι μόνο τεχνική προσέγγιση και η αίσθηση ασφάλειας και αγάπης που δέχονται τα παιδιά.
5) Η ομαλή και σταδιακή κοινωνική και σχολική ένταξη.
6) Η προσφορά εκπαίδευσης, κοινωνικής ένταξης και αποκατάστασης κάτω από μια στέγη.
7) Η ολόχρονη λειτουργία (διακόπτεται μόνο τον Αύγουστο 2-3 βδομάδες), ώστε να μπορούν οι γονείς να εργάζονται απεριόριστα και τα παιδιά να μην έχουν μεγάλες περιόδους απουσίας από το πλαίσιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης βγαίνουν τα λευκά ταξί


Παραδόθηκαν 21 άδειες ειδικής μίσθωσης στους δικαιούχους από την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης. 

Ποιο το πλαίσιο λειτουργίας τους
Άδειες για λευκά ταξί ειδικής μίσθωσης δόθηκαν από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Θεσσαλονίκης, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρική Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γεώργιου Τσαμασλή.

Σημειώνεται ότι τα λευκά ταξί, που θα αρχίσουν να κυκλοφορούν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, είναι εννέα θέσεων, δεν διαθέτουν ταξίμετρο και εξυπηρετούν το κοινό κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου, με συμφωνία μίσθωσης.

Συγκεκριμένα, οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μεταφορών και Επικοινωνιών Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης κ.κ. Ιωάννης Παγώνης και Κωνσταντίνος Πάλλας, αντίστοιχα, παρέδωσαν 21 άδειες ειδικής μίσθωσης για λευκά ταξί και μία (1) άδεια για ταξί ΑμεΑ, κατά τη διάρκεια ειδικής σύσκεψης με τους δικαιούχους.

«Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προχωρούμε στην υλοποίηση δράσεων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συμπολιτών μας. Η λειτουργία των λευκών ταξί πρόκειται να διευκολύνει τη μετακίνηση ομάδων άνω των τεσσάρων ατόμων, εξυπηρετώντας, παράλληλα, δρομολόγια από και προς τις απομακρυσμένες περιοχές πλησίον της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, αναμένεται να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα στους τουρίστες να περιηγηθούν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και να επισκεφτούν τις όμορες τουριστικές περιοχές», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τσαμασλής.

Από την πλευρά τους, τόσο ο κ. Παγώνης, όσο και ο κ. Πάλλας έκαναν λόγο για μία σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εν μέσω οικονομικής κρίσης, που θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες, αλλά και τους επισκέπτες, εξυπηρετώντας ομάδες άνω των τεσσάρων ατόμων και συνδέοντας τη Θεσσαλονίκη με τους γειτονικούς τουριστικούς προορισμούς.



Πηγή: http://voria.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τσαούσης: «Αποδίδουν οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς»


Ο αθλητισμός κυλούσε στο αίμα του, από τα πρώτα του κιόλας βήματα. Ο Απόστολος Τσαούσης, εγγονός του αείμνηστου Θανάση Τσαούση που έγραψε ιστορία στο βολιώτικο αθλητισμό, έμαθε να επιβιώνει στα δύσκολα.

Παρά το ατύχημα που είχε σε νεαρή ηλικία, που τον υποχρέωσε να καθίσει σε αναπηρικό αμαξίδιο, δεν το έβαλε κάτω και αφού κατάφερε να βγει νικητής από μια σκληρή αλλά και άνιση μάχη, τώρα ετοιμάζει βαλίτσες για μια σπουδαία αγωνιστική πρόκληση. Την πρώτη μεγάλη της καριέρας του: το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης ΑμεΑ που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες από σήμερα, στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Ο ίδιος ξέρει ότι εκτός από τους αντιπάλους του μέσα στην πισίνα, θα έχει να αντιμετωπίσει και το άγχος, το οποίο πάντως σκοπεύει να… εξαφανίσει λίαν συντόμως, προκειμένου να απολαύσει τον αγώνα. Τον πρώτο αλλά ουσιαστικό αγώνα της έως τώρα αθλητικής σταδιοδρομίας του μέσα στις πισίνες, αφού εκτός όλων των άλλων αποτελεί… σκαλοπάτι για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016…

Πρώτη συμμετοχή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα… Πως την φαντάζεσαι τη συγκεκριμένη αγωνιστική πρόκληση; Η προσμονή παραμερίζει το άγχος;

«Από την μια επικρατεί αρκετός ενθουσιασμός, γιατί βλέπω τους κόπους μια ολόκληρης χρονιάς και σκληρών προπονήσεων να αποδίδουν με την πρόκριση μου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Από την άλλη όμως υπάρχει και το άγχος της πρώτης μου συμμετοχής με την εθνική ομάδα και πόσο μάλλον σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, όπως αυτή του Μόντρεαλ. Θα είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για εμένα, την οποία σκοπεύω όμως να απολαύσω όσο γίνεται περισσότερο. Θα δοκιμάσω τις δυνάμεις μου απέναντι σε κορυφαίους αθλητές και ανεξαρτήτως αποτελέσματος μόνο κερδισμένος θεωρώ ότι μπορώ να βγω στο μέλλον από αυτή την εμπειρία».

Θα συμμετέχεις στα 50μ. ύπτιο S1, ένα αγώνισμα όπου έδειξες μεγάλη σταθερότητα στις εφετινές διοργανώσεις σε Νάουσα και ΟΑΚΑ… Με τι χρόνο θα ήσουν ευχαριστημένος να φύγεις από το Μόντρεαλ;

«Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε αριθμούς. Σίγουρα η σταθερότητα που έδειξα φέτος στους αγώνες είναι ένα θετικό στοιχείο, αλλά προφανώς στόχος μου είναι να βελτιώσω ακόμη περισσότερο την επίδοση μου. Σε όλη την προετοιμασία δούλεψα αρκετά με τον προπονητή μου, τον Πάρη Κουτσουβέλη. Ελπίζω αυτό να φανεί και στην συγκεκριμένη κούρσα με μια ανάλογη επίδοση».

Το Μόντρεαλ αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι πριν από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο… Έχεις ονειρευτεί τη συμμετοχή σου στην κορυφαία αυτή διοργάνωση;

«Στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπάρχει πάντα η σκέψη της συμμετοχής μου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Θέλω να πιστεύω πως είναι το όνειρο κάθε αθλητή. Είναι γεγονός ότι το Μόντρεαλ είναι το πρώτο σκαλοπάτι. Για να μπορέσω να πραγματοποιησω το όνειρο μου πρέπει πρώτα να ανέβω σιγα σιγα και τα υπόλοιπα σκαλοπάτια. Γι’αυτό λοιπόν αυτή τη στιγμή είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος στην επίτευξη των στόχων μου στους προσεχείς αγώνες, ώστε να φτάσω ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση του ονείρου μου».

Αμέτρητες ώρες στην πισίνα και παράλληλα πολλές υποχρεώσεις στο πανεπιστήμιο (σ.σ. σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Μπορούν αυτά τα δύο να συνυπάρξουν με την ίδια σοβαρότητα και τυπικότητα…

«Αναμφίβολα είναι πολύ δύσκολο να συνδυαστούν, ειδικά σε μια τόσο απαιτητική σχολή σαν αυτή που φοιτώ. Η κούραση είναι μεγάλη και ο ελεύθερος χρόνος σχεδόν ανύπαρκτος. Όταν αγαπάς όμως αυτά που κάνεις, βρίσκεις την δύναμη και το κουράγιο και αντεπεξέρχεσαι στις υποχρεώσεις σου και θέλω να πιστεύω, εκ του αποτελέσματος κιόλας, πως τα έχω καταφέρει μια χαρά μέχρι τώρα».

Ο 27χρονος Απόστολος Τσαούσης, στα 50μ. ύπτιο, σημείωσε επίδοση 1:45.40 κατά τη διάρκεια του 7ου Ανοικτού Τουρνουά της Νάουσας, ενώ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που έγινε στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, κάλυψε την απόσταση σε 1:45.67.


Διαβάστε περισσότερα...

Νεαρή ακρωτηριάστηκε σε τροχαίο και οι περαστικοί… έβγαζαν φωτογραφίες!


«Μαύρες» διακοπές για 24χρονη στη Νέα Υόρκη.

Αποφασισμένη να μην αφήσει την ατυχία που της συνέβη να της καταστρέψει τη ζωή δηλώνει η 24χρονη Sian Green που ακρωτηριάστηκε στο πόδι σε τροχαίο ατύχημα έξω από το Rockefeller Centre στη Νέα Υόρκη.

Η νεαρή Βρετανίδα, που δούλευε και part-time στο χώρο του μόντελινγκ, έχασε το πόδι της όταν έπεσε πάνω της ένα ταξί, την πρώτη ημέρα των διακοπών της στην πόλη.

Ο οδηγός του ταξί, όπως γράφει η Daily Mail, δεν είχε άδεια και το ατύχημα συνέβη όταν, ενώ τσακωνόταν με έναν ποδηλάτη, αντί να πατήσει το φρένο πάτησε γκάζι.





Τότε το ταξί του εκτοξεύτηκε στο πεζοδρόμιο και έπεσε πάνω στην Sian που απλά στεκόταν κι έτρωγε hot dog με τη φίλη της.



Η Keshia Warren ξέσπασε σε λυγμούς ενώ επιχειρούσε απελπισμένα να σταματήσει την αιμορραγία από τα πόδια της φίλης της με… ένα λουρί σκύλου που της έδωσε ένας περαστικός. Ένας άλλος, ο David Justino, χρησιμοποίησε τη ζώνη του ως αυτοσχέδιο αιμοστατικό επίδεσμο ενώ ένας διερχόμενος οδηγός έτρεξε να φέρει πάγο για το πόδι της άτυχης κοπέλας.

Ο Justino εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το γεγονός πως κάποιοι Αμερικανοί που βρίσκονταν στο σημείο έβγαλαν τα κινητά τους τηλέφωνα για να βγάλουν φωτογραφίες και βίντεο αντί να βοηθήσουν την τραυματισμένη Sian.





Ο άνδρας επιχείρησε να την επισκεφθεί χθες στο νοσοκομείο αλλά του είπαν πως μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε δεν είναι σε θέση να δει κανέναν.

Το βράδυ, οι γονείς της Jason και Sonia δήλωσαν πως η κόρη τους είναι πολύ δυνατή και πως αρχίζει ήδη να συμφιλιώνεται με αυτό που συνέβη. «Αναρρώνει, έπρεπε να ακρωτηριάσουν ό,τι απέμεινε από το πόδι της. Η φίλη της είναι ακόμα σε σοκ κι εμείς είμαστε συντετριμμένοι, θέλουμε μόνο να είμαστε δίπλα της», είπε ο πατέρας της.

Μετά το ατύχημα η Sian μίλησε με τον σύντροφό της στο τηλέφωνο, όπως είπε ο πατέρας του. «Είναι αποφασισμένη να μην αφήσει αυτό που της συνέβη να της καταστρέψει τη ζωή», πρόσθεσε.




Διαβάστε περισσότερα...

Η 17χρονη που πασχίζει να αφήσει πίσω της τη νευρική ανορεξία


Φωτογραφίες-σοκ της Grainne Binns που πλέον αναρρώνει.

Τη ζωή της παραλίγο να στοιχίσει στη νεαρή Grainne Binns από την Ιρλανδία η εμμονή της με τα blog για την ανορεξία. Η 17χρονη σήμερα Grainne, που έφτασε στο χείλος του γκρεμού με βάρος κάτω από 38 κιλά, απέκτησε εθισμό στο να ποστάρει φωτογραφίες με τη σκελετωμένη φιγούρα της σε ιστοσελίδες «thinspiration» και στο να ελέγχει διαρκώς τα «σχόλια» που άφηναν οι διαδικτυακοί «φίλοι» της.

Παρότι έφτασε τελικά σε αυτό το βάρος, οι «φίλοι» της στα blog εξακολουθούσαν να της λένε πως είναι παχιά και πως έπρεπε να χάσει λίγο βάρος ακόμα.

Μόνο όταν συνειδητοποίησε πως η κατάστασή της διέλυε την οικογένειά της παραδέχθηκε πως χρειαζόταν βοήθεια.

Η έφηβη σήμερα Grainne βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης και αρχίζει και πάλι να απολαμβάνει τη ζωή της.

«Μου άρεσε να ψάχνω σε "pro-ana" ιστοσελίδες (σάιτ που διακηρύσσουν πως η ανορεξία είναι τρόπος ζωής και όχι διαταραχή) για τις φωτογραφίες κοριτσιών που τους πετούσαν τα κόκκαλα. Μου φαίνονταν πολύ όμορφα και άρχισα και το δικό μου blog στο οποίο ανέβαζα φωτογραφίες μου ώστε να με κρίνουν οι άλλοι χρήστες», αφηγείται.



«Μου έλεγαν πως ήμουν πολύ χοντρή και ήθελα να τους ευχαριστήσω χάνοντας κι άλλο βάρος», προσθέτει. «Μόνο όταν κατέρρευσα από την εξάντληση και κατάλαβα τι προκαλούσα στην οικογένειά μου συνειδητοποίησα πως κάτι έπρεπε να κάνω. Τώρα αναρρώνω και νιώθω τρόμο όταν βλέπω φωτογραφίες από αυτό που φιλοδοξούσα να γίνω».

Η Grainne άρχισε να έχει εμμονή με το βάρος της όταν στα 15 της αγόρασε ένα φόρεμα και δυσκολευόταν να το φορέσει. Παρότι ήταν ήδη αδύνατη, έκανε μία δίαιτα- αστραπή για να χάσει 2,5 κιλά και να της κάνει.

«Απογοητεύτηκα πολύ όταν δεν μου έκανε εκείνο το φόρεμα. Ήταν extra small αλλά εγώ ένιωθα χοντρή επειδή δεν χωρούσα. Άρχισα τη δίαιτα και με ενθουσίασε το πόσο εύκολο έμοιαζε να χάνεις βάρος. Όταν το φόρεμα μου έκανε, απλά συνέχισα τη δίαιτα. Είχα ένα fashion blog και συχνά έβλεπα διαφημίσεις στο ίντερνετ για blog απώλειας βάρους ή σάιτ "pro-ana" και μου φαινόντουσαν απαίσια. Αλλά όταν άρχισα να ψάχνω στο google συμβουλές απώλειας βάρους, άρχισα να τα βλέπω κι αυτά με άλλο μάτι. Το βάρος απλά έφευγε αλλά εγώ ακόμα ένιωθα παχουλή σε σχέση με τα κορίτσια που έβλεπα σε αυτές τις ιστοσελίδες. Ήθελα να γίνω σαν κι αυτά. Στο σχολείο μου ήταν ένα κορίτσι που έπασχε από νευρική ανορεξία και όλοι έλεγαν πόσο ‘κοκκαλιάρα’ ήταν και ήθελα να λένε το ίδιο και για μένα!», συνεχίζει η 17χρονη.

Πριν εμφανίσει τη διατροφική διαταραχή, η Grainne ήταν 56 κιλά. Μέσα σε 12 μήνες έχασε σχεδόν το ένα τρίτο του βάρους της και έπεσε τελικά κάτω από τα 38 κιλά με τον Δείκτη Μάζας Σώματος στο επικίνδυνο 14.
Παρότι πέρασε 10 εβδομάδες στο νοσοκομείο δεχόμενη εντατική θεραπεία. Παρέμεινε αποφασισμένη να χάσει ακόμα περισσότερο βάρος.



«Ήμουν άρρωστη για περίπου ένα χρόνο όταν η μαμά και η θεία μου με πήγαν στο γιατρό. Εκείνος μου είπε: "Grainne, αν συνεχίσεις έτσι θα πεθάνεις". Τότε κοίταξα την έκφραση στο πρόσωπο της μαμάς μου και ήξερα πως δεν μπορούσα πια να της κάνω κάτι τέτοιο», λέει η νεαρή.

«Ο γιατρός ήθελε να με στείλει πίσω στο νοσοκομείο αλλά εγώ τον ικέτευσα να μου δώσει μία εβδομάδα διορία για να αλλάξω. Προς μεγάλη μου έκπληξη δέχθηκε κι εγώ γύρισα σπίτι αποφασισμένη να γίνω καλά. Ήταν ένας μακρύς, δύσκολος δρόμος αλλά με την υποστήριξη της οικογένειάς μου ήξερα πως μπορούσα να γίνω καλύτερα. Διέγραψα το μυστικό μου blog και άρχισα ένα άλλο για την υγιεινή ζωή, τη σωστή διατροφή και την άσκηση. Σιγά σιγά άρχισα και πάλι να βρίσω τους φίλους μου και να ζω μία κανονική ζωή και φέτος το καλοκαίρι πήγα τις πρώτες μου διακοπές με τις φίλες μου. Ήπια μίλκ σέικ κι έφαγα παγωτά, κάτι που νόμιζα πως δεν θα έκανα ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια. Επέστρεψα στο βάρος που είχα πριν αρρωστήσω και είμαι στο δρόμο της ανάρρωσης», τονίζει η 17χρονη στη Daily Mail και απευθύνεται και σε άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.

«Είναι δυνατό να γυρίσεις τη ζωή σου σε άλλη κατεύθυνση, θέλω να το ξέρουν αυτό εκείνοι που υποφέρουν. Εγώ είχα εμμονή με το τι πίστευε για μένα η εικονική διαδικτυακή μου ‘οικογένεια’ και με το να τους ικανοποιώ, μέχρι που συνειδητοποίησα τι έκανα στην πραγματική μου οικογένεια. Δεν θέλω ποτέ να γυρίσω σε εκείνο το σημείο», λέει.



«Η Grainne πίστευε πως το κλειδί για την ευτυχία είναι να είναι κοκαλιάρα αλλά η εποχή που ήταν περισσότερο αδύνατη ήταν και η εποχή που ήταν πιο δυστυχισμένη από ποτέ», προσθέτει η μητέρα της, «για ένα γονιό να βλέπει την πανέμορφη κόρη του να αυτοκαταστρέφεται είναι κάτι που σου ραγίζει την καρδιά. Προσπάθησα να καταλάβω όσα περισσότερα μπορούσα για την ασθένειά της ώστε να μάθω πώς να τη βοηθήσω. Έτσι τα καταφέραμε».

Δύσκολα περνούσαν και τα αδέλφια της που έβλεπαν την γεμάτη ζωή αδελφή τους να γίνεται ένα άδειο σώμα, «να κρέμεται από πάνω μου σαν παιδί, να κλαίει συνέχεια και να λέει πως θέλει να πεθάνει», συμπληρώνει.

«Τα πάει πολύ καλά. Αλλά παίρνουμε την κάθε μέρα με τη σειρά γιατί όπως ισχύει με κάθε εθισμό, είναι πολύ εύκολο να ξανακυλήσεις. Κάθε αφορμή μπορεί να τη στείλει πίσω. Ζει την κάθε στιγμή της ζωής της και ανυπομονεί να περάσει με τους φίλους της στο πανεπιστήμιο του χρόνου. Έχουμε την πανέμορφη και ζωηρή κόρη μας πίσω», καταλήγει.



Διαβάστε περισσότερα...

Στεγαστική συνδρομή και επιδότηση ενοικίου για τους σεισμόπληκτους της Φθιώτιδας


Την περιοχή επισκέπτεται σήμερα ο γγ Δημοσίων Έργων.

Τις σεισμόπληκτες περιοχές της Φθιώτιδας επισκέπτεται σήμερα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, με στόχο την ενημέρωση των τοπικών αρχών, φορέων και κατοίκων της περιοχής, για τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με στόχο την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, σήμερα αρχίζουν οι εργασίες δευτεροβάθμιου ελέγχου των κτιρίων που χαρακτηρίστηκαν κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο μη κατοικήσιμα. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί από 20 μηχανικούς της ΥΑΣ, ενώ θα εξεταστούν και οι τυχόν νέες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στους αντίστοιχους οικισμούς.

Επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ θα ενημερώσει σήμερα τους κατοίκους της Αμφίκλειας και του Ρεγκίνιου σχετικά με την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στο νομό ενώ θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την ανακατασκευή ή επισκευή κτισμάτων που υπέστησαν ζημιές, ανάλογα με το χαρακτηρισμό τους.

Η Στεγαστική Συνδρομή αποτελείται κατά 40% από Δωρεάν Κρατική Αρωγή και κατά 60% από Άτοκο Δάνειο. Οι συγκεκριμένες πιστωτικές διευκολύνσεις, όπως αναφέρει το υπουργείο, θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών που ήδη προωθείται.

Η Στεγαστική Συνδρομή για ανακατασκευή υπολογίζεται βάσει του εμβαδού του κατεδαφιστέου κτίσματος και της χρήσης του και οι τιμές ανά τ.μ. είναι οι παρακάτω:

Κατοικίες: 600 €/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ.
Επαγγελματικοί χώροι & Δημόσια κτίρια 300 €/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ. (σε περίπτωση κατεδαφιστέου άνω των 150 τ.μ. χορηγείται για κάθε 150 τ.μ. του κτίσματος μέχρι 120 τ.μ.)
Ιεροί Ναοί: 500 €/τ.μ. χωρίς περιορισμό στο εμβαδόν
Διατηρητέα 600 €/τ.μ. χωρίς περιορισμό στο εμβαδόν
Αγροικίες- Αποθήκες 150 €/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ.

Η Στεγαστική Συνδρομή για επισκευή υπολογίζεται βάσει του βλαβών που παρουσιάζει το κτίριο και σύμφωνα με το εγκεκριμένο τιμολόγιο της Υπηρεσίας με ανώτερα όρια Σ.Σ.:
350 €/τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ. για ζημιές σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία των κτιρίων
150 €/τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ. για ζημιές μη φέροντα στοιχεία των κτιρίων

Επιπλέον, θα χορηγηθεί επιδότηση ενοικίου στους σεισμόπληκτους των οποίων η μόνιμη και κύρια κατοικία τους έχει πληγεί, με ποσό από € 200 έως € 300 ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας και για χρονικό διάστημα μέχρι 2 έτη για τους ιδιοκτήτες και 6 μήνες για τους ενοικιαστές.

Το υπουργείο τονίζει στην ανακοίνωσή του πως θα χορηγηθούν και λυόμενα για την προσωρινή στέγαση των σεισμοπλήκτων ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες και τις τοπικές συνθήκες.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως από τις 1566 αυτοψίες διαπιστώθηκε ότι τα 940 κτήρια (ποσοστό 60%) ήταν κατοικήσιμα και 626 μη κατοικήσιμα (ποσοστό 40%). Στις αυτοψίες αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα σχολεία της περιοχής, καθώς και τα δημόσια και δημοτικά/κοινοτικά κτίρια και οι ιεροί ναοί. Στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν επικινδυνότητες ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, επίσης, ολοκλήρωσε στις 21 Αυγούστου 2013, τον πρωτοβάθμιο έλεγχο όλων των ενεργών σχολείων στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό.

Τέλος, όλες οι περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς και τα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών εκκρεμούσαν έως σήμερα, θα οριοθετηθούν με τα ίδια πιστωτικά μέτρα του σεισμού στο Ν. Φθιώτιδας.

Οι πληγείσες περιοχές αναλυτικά είναι οι εξής:

1. ΣΕΙΣΜΟΣ 2ας Ιουλίου 2013 σε περιοχές των Ν. Κοζάνης και Γρεβενών
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
1. ΔΗΜΟΣ ΒΟΪΟΥ, (Ι) Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας, Δ.Κ. Σιατίστης
2. ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, (Ι) Δημοτική Ενότητα Αιανής, (ΙΙ) Δημοτική Ενότητα Ελιμείας, (ΙΙΙ) Δημοτική Ενότητα Ελλησπόντου, Τ.Κ. Πολυμύλου, (ΙV) Δημοτική Ενότητα Κοζάνης, Δ.Κ. Κοζάνης, Τ.Κ. Ανθοτόπου, Τ.Κ. Καλαμιάς, Τ.Κ. Ν. Νικόπολης, Τ.Κ. Οινόης, Τ.Κ. Πετρανών, Τ.Κ. Πτελέας, (V) Δημοτική Ενότητα Δημητρίου Υψηλάντη, Τ.Κ. Ποντοκώμης
3. ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ – ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, (Ι) Δημοτική Ενότητα Καμβουνίων, (ΙΙ) Δημοτική Ενότητα Σερβίων, Δ.Κ. Σερβίων
Τ.Κ. Αυλών, Τ.Κ. Βαθυλάκκου, Τ.Κ. Γουλών, Τ.Κ. Μεσιανής, Τ.Κ. Μεταξά, Τ.Κ. Πολυρράχου
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, (Ι) Δημοτική Ενότητα Βεντζίου, Τ.Κ. Σαρακήνας, (ΙΙ) Δημοτική Ενότητα Γρεβενών, Δ.Κ. Γρεβενών

2. ΣΕΙΣΜΟΣ 15 Φεβρουαρίου 2013 σε περιοχές του Ν. Χαλκιδικής:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, Δημοτική Ενότητα Σταγείρων-Ακάνθου , Δ.Κ. Αμμουλιανής και Τ.Κ. Νέων Ρόδων

Επιπλέον, συμπληρωματικά θα οριοθετηθούν και οι κάτωθι περιοχές που εκκρεμούσαν:

3. ΣΕΙΣΜΟΣ 18ης & 22ας Ιανουαρίου 2010 σε περιοχές των Ν. Φωκίδας και Αιτωλ/νίας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ (Ι) Δημοτική Ενότητα Πυλλήνης, Τ.Κ. Παλαιοπύργου, Τ.Κ. Ανθοφύτου, Τ.Κ. Φαμίλας, Τ.Κ. Ποκίστης, Τ.Κ. Σίμου, Τ.Κ. Στύλιας, Τ.Κ. Γάβρου, Τ.Κ. Ελευθεριανής, (ΙΙ) Δημοτική Ενότητα Αποδοτίας, Τ.Κ. Κεντρικής, Τ.Κ. Ασπριάς , Τ.Κ. Λιμνίτσης, Τ.Κ. Καταφυγίου, Τ.Κ. Άνω Χώρας, (ΙΙΙ) Δημοτική Ενότητα Αντιρρίου, Τ.Κ. Μακρυνείας, Τ.Κ. Μολυκρείου
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ, (Ι) Δημοτική Ενότητα Τολοφώνος, Τ.Κ. Πανόρμου, (ΙΙ) Δημοτική Ενότητα Βαρδουσίων, Τ.Κ. Κροκυλείου



Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλαδική εκστρατεία από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»


Στόχος να συγκεντρωθούν σχολικά είδη.

Πανελλαδική εκστρατεία συγκέντρωσης σχολικών ειδών για τα παιδιά των οικογενειών που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες αυτές κάνει για μία ακόμη χρονιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Το 2012 «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μέσω της εκστρατείας αυτής, εξασφάλισε τα απαραίτητα σχολικά είδη σε περισσότερα από 3.000 παιδιά.

Σε ανακοίνωσή του, ο εθελοντικός οργανισμός επισημαίνει ότι «σήμερα που οι ελλείψεις στα δημόσια σχολεία είναι τεράστιες, που η ελληνική οικογένεια αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών σε σχολικά, πρέπει όλοι να ενεργήσουμε με αλληλεγγύη στηρίζοντας όλους όσοι έχουν ανάγκη».

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω των Κέντρων Στήριξης που διατηρεί πανελλαδικά, αλλά και μέσα από τις δράσεις που αναπτύσσει, στηρίζει σταθερά χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειες τους που έχουν ανάγκη.

Τα σχολικά είδη που συγκεντρώνονται είναι:

● Σχολικές τσάντες δημοτικού - γυμνασίου -λυκείου
● Τετράδια 3- 4 θεμάτων
● Τετράδια (μπλε και χρωματιστά)
● Σχολικοί άτλαντες (γεωγραφικοί και πολιτικοί)
● Τέμπερες - Κηρομπογιές
● Μπλοκ ζωγραφικής – ακουαρέλες
● Μαρκαδόροι - Ξυλομπογιές
● Μολύβια
● Στυλό
● Γόμες
● Ξύστρες
● Διορθωτικά
● Πινέλα
● Κασετίνες
● Ντοσιέ (μεγάλα- μικρά) και ανταλλακτικά φύλλα
● Φακέλοι με λάστιχο
● Χαρτί Α4
● Διαφάνειες
● UHU (στικ και υγρή)
● Πλαστελίνες
● Διάφανο αυτοκόλλητο για ντύσιμο βιβλίων
● Ψαλιδάκια
● Γεωμετρικά όργανα (χάρακες, διαβήτες κ.λ.π.)



Διαβάστε περισσότερα...

Σε λειτουργία το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας


Μέσω ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας.

Ξεκίνησε η λειτουργία, με πρωτοβουλία του δήμου Καλαμάτας, του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών, το οποίο παρέχει υποστήριξη σε γυναίκες που καταφεύγουν σε αυτό, έχοντας υποστεί ενδοοικογενειακή βία.

Πρόκειται για μια δράση που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με αρχικό προϋπολογισμό 300.000 ευρώ και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2015.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Καλαμάτας, είναι το δεύτερο Κέντρο που ξεκίνησε να λειτουργεί στην Πελοπόννησο, μετά από αυτό που ήδη λειτουργεί έναν περίπου χρόνο στην Τρίπολη κι έχει σκοπό, την παροχή ψυχοκοινωνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία και στα παιδιά τους.

Επίσης, στόχος του Κέντρου είναι να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, για αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής βίας στο οικογενειακό περιβάλλον.

Το επόμενο διάστημα τα δύο Συμβουλευτικά Κέντρα της Πελοποννήσου θα αποκτήσουν μια υποστηρικτική δομή, που αφορά στη λειτουργία ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας στην Τρίπολη, ο οποίος αυτή την περίοδο εξοπλίζεται.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης έχει στελεχωθεί με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 το πρωί ως τις 4.00 το απόγευμα και στεγάζεται σε κτίριο του δήμου Καλαμάτας που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Περρωτού και Μαντίκλου. Σημειώνεται ότι στο Κέντρο μπορούν να απευθυνθούν γυναίκες ζητώντας στήριξη, όχι μόνον από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, αλλά και από γειτονικούς νομούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατροί κατά φαρμακοποιών


Σκληραίνει η αντιπαράθεση μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών, με αφορμή τον τρόπο χορήγησης φαρμάκων (υποχρεωτική συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας), με τους πρώτους να κατηγορούν τους δεύτερους για παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ασθενών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ) Γιώργος Ελευθερίου κατέθεσε χθες μηνυτήρια αναφορά κατά του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνου Λουράντου, επισημαίνοντας πιθανά παράνομη ενέργεια φωτοτύπησης ιατρικών συνταγών και ασφαλιστικών βιβλιαρίων, κατά παράβαση του κώδικα φαρμακευτικής δεοντολογίας, των διατάξεων του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας από τον κ. Λουράντο.

Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, την ενέργεια αυτή παραδέχεται ο ίδιος ο κ. Λουράντος, σε ανακοίνωσή του στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Θα μπορούσε κανείς να πει, ότι πρόκειται για το θέατρο του παραλόγου. Δεν υπάρχει ούτε ένα βιβλιάριο στο οποίο ο γιατρός να έχει γράψει σκέτη τη δραστική ουσία του φαρμάκου…. Φωτοτύπησα λοιπόν συνταγές των ασφαλισμένων και ταυτόχρονα τα βιβλιάριά τους και τα πήγα στον υπουργό κ. Γεωργιάδη. Αποδείξεις δεν ήθελε; Αποδείξεις πήγα...».

Όπως αναφέρει ο κ. Ελευθερίου από τα γραφόμενα του ίδιου του κ. Λουράντου προκύπτει, ότι «(παρέδωσε ή επέδειξε) ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ασθενών» και γι αυτό ζητάει από τον αρμόδιο εισαγγελέα, τη διερεύνηση της νομιμότητας ή μη των ανωτέρω πράξεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φεστιβάλ… για την κρίση


Καλλιτέχνες από την Ευρώπη, που αντλούν έμπνευση από την καθημερινότητα, δημιουργούν και παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, σε ένα φεστιβάλ διαφορετικό από τα άλλα.

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Culture World Crisis Theatre», το οποίο περιλαμβάνει ομάδες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, που ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες με στόχο να αναδείξουν κοινωνικά φαινόμενα και θέματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.

Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η προαγωγή εργαλείων για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από την τέχνη. Ανάμεσά τους συμμετέχουν και ηχηρά ονόματα όπως εκείνο του πολυβραβευμένου Άγγλου δραματουργού Ντέιβιντ Χέαρ ο οποίος θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην Επίδαυρο, στο έργο «The power of yes».

H αρχή θα γίνει αύριο, Παρασκευή 23 Αυγούστου οπότε η γαλλική ομάδα θα παρουσιάσει το «The Power of Yes», μια ιστορία για το «πώς ο καπιταλισμός έφτασε σε μια στάση λείανσης» και η ελληνική ομάδα το «Cyclops-Survival», «μία μπρεχτικού τύπου διασκευή του σατυρικού δράματος «Κύκλωψ» του Ευριπίδη που έχει ως θέμα του την ανθρωποφαγία, όχι μόνο στην κυριολεκτική, αλλά, κυρίως, στην πολιτική και κοινωνική προέκτασή της, όπως τη βιώνουμε μέσα στον ζόφο της σημερινής κρίσης».

Το Σάββατο 24 Αυγούστου σειρά έχει η Ιταλία με το «Espoti a tuto». Συγκεντρώνοντας πληροφορίες και υλικό από τον δρόμο, την πολιτική, τις εφημερίδες, την παγκόσμια οικονομία αλλά και τα νοικοκυριά, η ιταλική ομάδα Teatro Internazionale αφηγείται τα κομμάτια μιας ζωής που μοιάζει με δαντικό ταξίδι και διηγείται την ιστορία της καθημερινότητας, τοποθετημένη στην «επόμενη μέρα».

Την ίδια μέρα η πορτογαλική ομάδα Ex Quorum φέρνει την «Απάντηση», παράσταση (κείμενο-σκηνοθεσία Hugo Miguel Coelho) που «παίζει» με ερωτήματα, αμφιβολίες, καταγγελίες. Ανάμεσα σε δηλώσεις κοινωνιολόγων, οικονομολόγων, δημοσιογράφων, πολιτικών και απλών ανθρώπων σε δρόμους, μπαρ, αλλά και σε στατιστικά στοιχεία, η παράσταση αναζητά απάντηση στο ερώτημα: «Έχουμε ακόμα χρόνο για να αλλάξουμε αυτή την πορεία;».

Το μικρό Φεστιβάλ για την κρίση κλείνει την Κυριακή 25 Αυγούστου με τη γερμανική ομάδα Bildung und Integration και το «The Satyr Play», μια σατιρική προσέγγιση των «Ευμενίδων» του Αισχύλου. Πρόκειται για μια διαδραστική με το κοινό παράσταση που εκθέτει τα «άπλυτα» της δημοκρατίας, της γραφειοκρατίας και της σημερινής κρίσης χρέους. Με φόντο τη δίκη του Ορέστη, το «Satyr Play», κυρίως, υμνεί τις ανθρώπινες αδυναμίες και τη μεγάλη συνδρομή της Ελλάδας στον δυτικό πολιτισμό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.



Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες συντήρησης τροφίμων το καλοκαίρι


Η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας, τα τρόφιμα αλλοιώνονται γρηγορότερα και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών από τροφικές δηλητηριάσεις.

Οι τροφοδηλητηριάσεις συνήθως οφείλονται στην κατανάλωση τροφίμων για την προετοιμασία, διατήρηση ή διάθεση των οποίων δεν έχουν τηρηθεί οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής.

Γενικές οδηγίες

- Ελέγχουμε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή, γεύση), καθώς και τις ημερομηνίες λήξης και τις συνθήκες διατήρησής τους.

- Δεν επιλέγουμε και δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή τα έντομα.

- Τοποθετούμε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά την αγορά τους στο ψυγείο ή την κατάψυξη.

Χυμοί και εμφιαλωμένα νερά

- Τα αγοράζουμε από ψυγεία που λειτουργούν σωστά ή φυλάσσονται σε δροσερά και σκιερά μέρη.

- Τα ψυγεία πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες κάτω των 7οC και δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

- Μετά το άνοιγμά τους, τα φυλάσσουμε στο ψυγείο.

Παγωτά

- Τα αγοράζουμε από καταψύκτες που λειτουργούν σωστά. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούν σε θερμοκρασίες κάτω των 18οC, δεν είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο και κλείνουν καλά.

- Τα παγωτά δεν πρέπει να είναι μαλακά και δεν πρέπει να υπάρχει πάγος στο εσωτερικό τους.

- Δεν αγοράζουμε προϊόντα που εμφανίζουν ελαττώματα στη συσκευασία τους, όπως παραμορφωμένες ή σκισμένες συσκευασίες, που υποδηλώνουν είτε προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη, είτε λανθασμένους χειρισμούς κατά τη μεταφορά, μεταχείριση ή διάθεσή τους.

- Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ημερομηνίας λήξης στις ατομικές συσκευασίες, παρά μόνο στις συσκευασίες «οικογενειακού» τύπου.

- Όσοι προτιμάμε το χύμα παγωτό, ελέγχουμε αν το κατάστημα τηρεί τους κανόνες υγιεινής και ελέγχουμε τις συνθήκες διατήρησής τους στις βιτρίνες, που πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες κάτω των 14οC και να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο.

- Πριν την κατανάλωσή τους παρατηρούμε αν έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι στο εσωτερικό τους. Ο αποχρωματισμός και οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου αποτελούν ένδειξη απόψυξης και επανακατάψυξης, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.

Φαγητό έξω

- Επιλέγουμε καταστήματα που φαίνεται να τηρούν τους κανόνες υγιεινής (καθαρά πατώματα, τοίχοι, τραπεζομάντιλα, τουαλέτες, απουσία εντόμων και προσωπικό με καθαρά ρούχα).

- Ζητάμε τα κρέατα, πουλερικά και ψάρια καλοψημένα.

- Προτιμάμε φαγητά πρόσφατης παρασκευής ή αυτά που ετοιμάζονται την ώρα της παραγγελίας.

Στο ταξίδι

- Έτοιμα σάντουιτς (με αλλαντικά, τυριά, αβγά, σαλάτες, σάλτσες κτλ) πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.

- Τα έτοιμα σνακ(τυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες κτλ) πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία άνω των 60οC, να είναι δηλαδή πολύ ζεστά.

- Σαλάτες που διατίθενται σε salad bars πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη και σε ειδικές προθήκες.

- Τα τρόφιμα που δεν καταναλώνουμε μέσα σε 2 ώρες από την αγορά τους και δεν διατηρήθηκαν σε ψυγείο, πρέπει να απορρίπτονται.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εχθρός του στομάχου ο καύσωνας


Αφυδάτωση, αλλαγή διατροφής και στρες επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Αυξημένη είναι η πιθανότητα εμφάνισης γαστρεντερικών προβλημάτων εξαιτίας του καύσωνα, όπως δείχνει μια νέα ελβετική έρευνα.

Για πρώτη φορά, μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα), η λοιμώδης γαστρεντερίτιδα και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος γίνονται πιο συχνές, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, τις ημέρες που ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη γαστρεντερολόγο Κριστίν Μάνσερ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, που έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό γαστρεντερολογίας «Αmerican Journal of Gastroenterology», μελέτησαν τα αρχεία του νοσοκομείου για μια περίοδο πέντε ετών, στη διάρκεια των οποίων υπήρξαν 17 κύματα καύσωνα και εισήχθησαν στο νοσοκομείο 738 άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και 786 με λοιμώδη γαστρεντερίτιδα.

Η έρευνα έδειξε ότι όταν αρχίζει η μεγάλη ζέστη, αυξάνεται σχεδόν αμέσως ο κίνδυνος για έξαρση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, ενώ στην περίπτωση της λοιμώδους γαστρεντερίτιδας η έξαρση παρατηρείται μετά την έβδομη ημέρα του κύματος καύσωνα (αυτή η χρονική υστέρηση πιθανώς οφείλεται στο ότι, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, μεταβάλλεται σταδιακά η βακτηριακή σύνθεση της γαστρεντερικής οδού).

Σύμφωνα με τη μελέτη, για κάθε πρόσθετη μέρα παρατεταμένης ζέστης αυξάνεται κατά 4,6% κατά μέσο όρο ο κίνδυνος νοσηλείας κάποιου λόγω σπαστικής κολίτιδας (με συμπτώματα όπως στομαχόπονο, διάρροια, αιμορραγία κ.α.) και κατά 4,7% λόγω λοιμώδους γαστρεντερίτιδας (με συμπτώματα όπως εμετοί και στομαχικοί πόνοι) εξαιτίας μόλυνσης από ιό, βακτήριο (πχ σαλμονέλα) ή παράσιτο.

Οι ερευνητές όρισαν ως καύσωνα μια συνεχόμενη περίοδο άνω των έξι ημερών, με θερμοκρασίες κατά τουλάχιστον πέντε βαθμούς Κελσίου πάνω από τον ημερήσιο μέσο όρο για την αντίστοιχη εποχή.

Η αφυδάτωση και η αλλαγή της διατροφής λόγω του καύσωνα, σε συνδυασμό με το αυξημένο φυσικό στρες εξαιτίας της ζέστης, μπορεί να εξηγούν την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης περιστατικών σπαστικής κολίτιδας και συναφών γαστρεντερικών προβλημάτων (νόσος Κρον, ελκώδης κολίτιδα κ.α.).


Διαβάστε περισσότερα...

Έξυπνα τρικ και συμβουλές για να παραμείνετε ενυδατωμένοι


Πώς να αυξήσετε την κατανάλωση νερού.

Η κατανάλωση περισσότερου νερού καθημερινά είναι πιο εύκολη απ' όσο νομίζετε.

Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές για το πώς να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά ποτά με καθαρό, δροσερό νερό.

- Προσθέστε στο νερό σας φρέσκα φύλλα δυόσμου.

- Εάν αισθάνεστε πεινασμένοι και έχετε φάει πρόσφατα, πιείτε ένα ποτήρι κρύο νερό, και περιμένετε ένα λεπτό ή δύο. Μπορεί απλώς να είστε αφυδατωμένοι.

- Κάντε το νερό σας πιο «ενδιαφέρον» με την προσθήκη ενός στυμμένου λεμονιού ή λάιμ.

- Προσθέστε παγάκια στο νερό σας – θα σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες.

- Αραιώστε το χυμό σας (μήλο, σταφύλι, ή πορτοκαλί) με νερό. Είναι συνήθως πολύ γλυκό έτσι κι αλλιώς. Περισσότερη ενυδάτωση με λιγότερες θερμίδες.

- Ξεκινήστε τη μέρα σας πίνοντας ένα ή δύο ποτήρια νερού. Ξεκινήστε νωρίς και αισθανθείτε καλύτερα, με ευεξία όλη την ημέρα.

- Φάτε τρόφιμα πλούσια σε νερό.

- Έχετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό σε κάθε μεταβατικό σημείο της ημέρας: Όταν σηκώνεστε το πρωί, πριν φεύγετε από το σπίτι, όταν κάθεστε στη δουλειά, όταν θα πάτε για φαγητό.

- Πιείτε νερό ή ποτά διαίτης αντί τα υψηλής θερμιδικής αξίας, ζαχαρούχα ποτά.

- Έχετε ένα ποτήρι νερό με το γεύμα σας, ειδικά όταν πίνετε αλκοόλ.

- Πάρτε ένα μπουκάλι νερού μαζί σας στις βόλτες σας.

- Παγώστε μικρά κομμάτια από καθαρισμένα λεμόνια, λάιμ και πορτοκάλια και χρησιμοποιείστε τα αντί για παγάκια - είναι δροσιστικά και σας βοηθούν να φτάσετε στη μια μερίδα φρούτων.

- Στο σπίτι έχετε πάντα ένα ποτήρι νερό, ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, φτιάχνετε το δείπνο ή βρίσκεστε στον υπολογιστή.

- Αντικαταστήστε τον καφέ ή το τσάι σας με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και μια σταγόνα μέλι.

- Κρατήστε το νερό κρύο. Ορισμένοι θεωρούν ότι έχει καλύτερη γεύση και το σώμα σας θα κάψει μερικές θερμίδες για να ισορροπήσει τη θερμοκρασία του σώματος.

- Το νερό σε θερμοκρασία δωματίου είναι καλύτερο, αν είστε αφυδατωμένοι. Το σώμα σας το απορροφά πιο γρήγορα.

- Πιείτε το νερό με καλαμάκι καθώς παίρνετε μεγαλύτερες γουλιές και πίνετε πολύ περισσότερο.

- Προσθέστε το νερό στην καθημερινή φροντίδα του δέρματος σας. Πιείτε νερό, καθαρίστε το πρόσωπο σας, ενυδατώστε το.

- Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσο λιγότερο πεινασμένοι θα νιώσετε και το λιγότερο πιθανό να αναζητήσετε κάποιο σνακ.

- Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας ένα αναψυκτικό διαίτης ή άλλο καφέ μέχρι να έχετε πιει 2-4 ποτήρια νερό.

- Το νερό από μόνο του δεν περιέχει θερμίδες ή λιπαρά και έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία που κρύβονται στην απλότητα του.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις από το υπ.Παιδείας για τις μετατάξεις


Ενημερωτικό σημείωμα με ερωτήσεις και απαντήσεις ώστε να διευκολύνει τους υπό μετάταξη εκπαιδευτικούς στις επιλογές τους εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν τη διαδικασία των μετατάξεων το υπουργείο διευκρινίζει:

1. Όταν έχω οργανική θέση, επειδή δεν έχω στο σχολείο μου πλήρες ωράριο (πάνω από 12 ώρες) και θεωρούμαι υπεράριθμος, χρειάζεται να κάνω αίτηση μετάταξης;

Απάντηση: ΟΧΙ, εκτός εάν θέλεις να μεταταχθείς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ή σε Διοικητική θέση.

2. Εάν κάποιος αιτηθεί και τελικά δεν μεταταχθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ή σε Διοικητική θέση χάνει την οργανική του θέση ή τη θέση του ως υπεράριθμου ή στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ της Διεύθυνσης Δ.Ε που υπηρετεί;

Απάντηση: ΟΧΙ, παραμένει στο προηγούμενο υπηρεσιακό καθεστώς. Η υποβολή αίτησης προτίμησης δεν έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της υπηρεσιακής θέσης, εάν δεν μεταταχθεί.

3. Όσοι υπηρετούν σε συγκεκριμένη Διεύθυνση προηγούνται κατά τη μετάταξη, εφόσον έχουν ζητήσει μετάταξη εντός της ίδιας Διεύθυνσης σε σχέση με άλλους που υπηρετούν σε άλλη Διεύθυνση;

Απάντηση: ΝΑΙ γιατί η πολιτική βούληση είναι οι μετατάξεις να έχουν το μικρότερο κόστος για τον μετατασσόμενο καθηγητή. Άρα, πρώτα θα ικανοποιηθούν, όσοι προτιμούν μετάταξη εντός Διεύθυνσης που υπηρετούν, εφόσον φυσικά τα κενά της ειδικότητας/κλάδου τους είναι ισάριθμα των πλεονασμάτων στην οικεία τους Διεύθυνση, έπονται όσοι αιτηθούν μετάταξης εντός της οικείας Περιφέρειας, εφόσον υπάρχουν κενά και ακολουθούν όσοι αιτηθούν μετάταξης εκτός αυτής.

4. Μπορεί η μία επιλογή προτίμησης να είναι σε διαφορετική Περιφερειακή Διεύθυνση από τη δεύτερη;

Απάντηση: ΝΑΙ.

5. Όσοι μεταταχθούν σε ΕΑΕΠ τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, υπάρχει κίνδυνος, εφόσον σταματήσει η χρηματοδότηση, να ακυρωθεί η θέση τους; Οι θέσεις στην Πρωτοβάθμια είναι οργανικές θέσεις ή λειτουργικά κενά;

Απάντηση: ΟΧΙ, διότι καταλαμβάνουν οργανική θέση και ως γνωστόν το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μόνο θέσεις αναπληρωτών στα ΕΑΕΠ. Οι θέσεις στην Πρωτοβάθμια ή στη Διοίκηση είναι οργανικές θέσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Κεγκέρογλου: 70.000 παιδιά στο πρόγραμμα


Αυξάνονται σημαντικά, φέτος, οι θέσεις για ένταξη παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.

Περίπου 70.000 παιδιά θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Εναρμόνισης Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ζωής για τους παιδικούς σταθμούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρας Τζάκρη, ο κ. Κεγκέρογλου ενημέρωσε ότι ήδη έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια της τάξης των 149 εκατ. ευρώ για την ένταξη 60.000 παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, ενώ - μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης - θα δοθούν ακόμη 10 εκατ. ευρώ για την εισαγωγή άλλων 4.000 παιδιών.

«Η κυβέρνηση έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα αυτό, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών αυξάνοντας σημαντικά τις θέσεις στους παιδικούς σταθμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως το 2011 είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα 48.000 παιδιά και το 2012 έφτασαν στις 57.500.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως οι οικογένειες που δεν δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, έχουν τη δυνατότητα να βάλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς καταβάλλοντας τα απαραίτητα τροφεία.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση του ΟΑΕΕ στους ιδιώτες παρόχους υγείας


Άμεσα ζητά από τους ιδιώτες παρόχους υγείας ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, νομιμοποιητικά έγγραφα εκπροσώπησης όπου απαιτείται, πιστωτικό τιμολόγιο, υπεύθυνη δήλωση κλπ), προκειμένου να γίνει η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, για το προ της 1/1/2012 ποσό.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο ΟΑΕΕ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού, έχει θέσει σε προτεραιότητα την πληρωμή των ως άνω οφειλών, με τη διάθεση πρόσθετου προσωπικού για τη γρήγορη εξυπηρέτηση και διεκπεραίωση των θεμάτων. Απαιτείται όμως και η άμεση ανταπόκριση των ενδιαφερομένων ιδιωτών παρόχων υγείας, ώστε να είναι δυνατή η άμεση εξόφληση των οφειλομένων ποσών, τονίζει ο ΟΑΕΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Βεργίνης: Οικογένεια δήλωνε τα παιδιά του γείτονα για να πάρει επίδομα


«Βρέθηκαν οικογένειες που έπαιρναν μέχρι και δέκα συντάξεις… Υπήρχε οικογένεια που δήλωνε μέχρι και τα παιδιά του γείτονα για να πάρει επίδομα…», κατήγγειλε ο διοικητής του ΟΓΑ Ξενοφών Βεργίνης, μιλώντας νωρίτερα στο MEGA.

Ο κ. Βεργίνης αναφέρθηκε στα παράνομα επιδόματα που έπαιρναν ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, σύμφωνα με την απογραφή που έκανε ο Οργανισμός.

Δείτε το βίντεο από το MEGA:





Διαβάστε περισσότερα...

Τα νέα ωρολόγια προγράμματα για Γυμνάσιο και Λύκειο


Ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας τα ωρολόγια προγράμματα για όλες τις τάξεις του Ημερήσιου και Εσπερινού Γυμνασίου, την Α' τάξη του Γενικού Λυκείου, καθώς και τις Α' και Β΄τάξεις του Εσπερινού Γενικού Λυκείου.

Όπως φαίνεται από τα προγράμματα επανέρχονται μαθήματα που αρχικά φαινόταν ότι θα καταργούνταν. Η Μουσική και τα Καλλιτεχνικά επιστρέφουν σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου, όχι μόνο στην πρώτη, ενώ και το μάθημα των Καλλιτεχνικών θα γίνεται κανονικά με μία ώρα την εβδομάδα σε κάθε τάξη του γυμνασίου. Επιπλέον, επιστρέφει και η Βιολογία στην Α' Γυμνασίου.

Όσον αφορά στην Α΄ Λυκείου, οι μαθητές θα περνούν δύο ώρες παραπάνω στο σχολείο κάθε εβδομάδα, ενώ τα μαθήματα επιλογής-μπορεί να δηλώσουν μόνο ένα-που θα έχουν είναι Εφαρμογές Πληροφορικής, Διαχείριση Φυσικών Πόρων και Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.

Αξιοσημείωτη είναι η εκτίμηση που διατύπωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, ότι το μάθημα της Πληροφορικής είναι πολύ πιθανόν να ενταχθεί και στα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς το μάθημα της Πληροφορικής πυροδότησε πληθώρα αντιδράσεων.

Αλλαγές πραγματοποιούνται και στις ώρες διδασκαλίας ξένων γλωσσών στο Γυμνάσιο. Οι μαθητές θα έχουν μία λιγότερη ώρα διδασκαλίας Αγγλικών,, καθώς θα έχουν από δύο τόσο για την πρώτη όσο και για τη δεύτερη ξένη γλώσσα (Γαλλικά ή Γερμανικά). Μία ώρα λιγότερη θα διδάσκονται ξένη γλώσσα και οι μαθητές του λυκείου, όπου παραμένει μία εκ των Αγγλικών, Γαλλικών ή Γερμανικών.

Η ισχύς του ωρολογίου προγράμματος για την Α΄ Γυμνασίου αρχίζει το προσεχές σχολικό έτος (2013-2014), το σχολικό έτος 2014-2015 για τη Β΄ Γυμνασίου και για τη Γ΄ Γυμνασίου το 2015-2016. Για την Α΄ Λυκείου το πρόγραμμα τίθεται σε ισχύ το 2013-2014, ενώ για τις άλλες δύο τάξεις του Λυκείου ισχύουν τα παλιότερα προγράμματα.

Δείτε τους πίνακες από την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος":

(πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρβανιτόπουλος: Καμία θέση εκπαιδευτικού δεν κινδυνεύει


Τη διαβεβαίωση ότι δεν κινδυνεύει καμία θέση εκπαιδευτικού έδωσε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, διαμηνύοντας εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ότι μέριμνα όλων πρέπει να είναι η ομαλή λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, με τα σχολεία ανοικτά και τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους.

«Θέλω να διαβεβαιώσω το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι καμία θέση εκπαιδευτικού δεν κινδυνεύει. Αυτή ήταν, άλλωστε, και η απόφαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης την 23η Ιουλίου», σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Παράλληλα, πρόσθεσε, η διαδικασία των μετατάξεων, με την οποία θα καλυφθούν κενά από πλεονάζοντες, εξελίσσεται ομαλά και στο σημείο αυτό διαβεβαίωσε πως θα ληφθούν υπ’ όψιν και οι προτιμήσεις των εκπαιδευτικών.

Για όσους έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, είπε πως έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε «αυτοί που έχουν να κάνουν με επαγγέλματα υγείας -περίπου το 60%- να απορροφηθούν από Οργανισμούς του υπουργείου Υγείας», ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε και οι υπόλοιποι να απορροφηθούν από άλλους Οργανισμούς του Δημοσίου, ή και υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας που σχετίζονται με την κατάρτιση.

«Επειδή σήμερα η ελληνική οικογένεια σηκώνει αρκετά βάρη και περνάει δυσκολίες, το τελευταίο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσθέτουμε βάρη, αγωνίες και ανασφάλεια, ιδίως όσον αφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα», γι' αυτό, τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, «μέριμνα όλων και ιδιαίτερα ημών, πρέπει να είναι - και είναι - η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Εκπαιδευτικού συστήματος».

«Αυτό σημαίνει», κατέληξε ο υπουργός Παιδείας, «ότι τα σχολεία μας, τα πανεπιστήμιά μας θα είναι ανοιχτά, οι εκπαιδευτικοί θα είναι στη θέση τους, τα βιβλία στη θέση τους και η ελληνική οικογένεια δεν θα έχει κανένα άγχος και καμία αγωνία».



Διαβάστε περισσότερα...

«Η "επιδημία" αυτή μπορεί να κρατήσει μέχρι και 10 χρόνια»


Συμβουλές από την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά τον πρώτο θάνατο από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Για την «επιδημία» με τον ιό του δυτικού Νείλου που έχει ξεσπάσει και μπορεί να κρατήσει ακόμη και δέκα χρόνια, όπως αποκάλυψε, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του MEGA η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ και καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Τζένη Κρεμαστινού μετά τον πρώτο θάνατο από τσίμπημα κουνουπιού.

«Υπάρχουν ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού που πάσχουν από νοσήματα τα οποία επιβαρύνουν μια κατάσταση. Κι αυτές μπορεί να οδηγηθούν σε θάνατο», είπε η κ. Κρεμαστινού.

Και τόνισε: «Ο ιός του δυτικού Νείλου έχει εισέλθει στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια. Δεν πιστεύουμε ότι θα φύγει γρήγορα. Η "επιδημία" αυτή μπορεί να κρατήσει μέχρι και 10 χρόνια. Αυτό που μας μένει σαν Πολιτεία να κάνουμε, είναι να παίρνουμε τις αναγκαίες προφυλάξεις είτε αυτές αφορούν τις κουνουποκτονίες δηλαδή την καταπολέμηση ενός πυλώνα υπάρξεως της νόσου αυτής είτε να βγάζουμε έγκαιρη διάγνωση είτε να νοσηλεύουμε σωστά αυτούς οι οποίοι προσβάλλονται».

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας ανέφερε ότι τα συμπτώματα είναι μεταξύ άλλων πυρετός και σύγχυση. Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι τέτοια που να μπορούν να δείξουν ότι ένα άτομο έχει προσβληθεί αλλά «είναι βασικά για να σε στείλουν στο γιατρό εάν επιμείνουν», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι μπορεί τα κρούσματα να είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι αλλά κανείς δεν λέει ότι δεν μπορούν να αυξηθούν του χρόνου.





Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο πατέρας που πυροβόλησε την κόρη του


Νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση στο «Τζάνειο».

Κατέληξε τα ξημερώματα στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση, ο 47χρονος επιχειρηματίας που αυτοπυροβολήθηκε στο Άργος, έχοντας νωρίτερα πυροβολήσει την 17χρονη κόρη του.

Την είδηση του θανάτου του 47χρονου επιβεβαίωσε στο newsbeast.gr το γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου.

Το πρωτοφανές περιστατικό είχε σημειωθεί στις 12 Αυγούστου.

Ο επιχειρηματίας που έτρωγε με την ανήλικη κόρη του σε κατάστημα της πλατείας Λαϊκής Αγοράς στο Άργος, σε κάποια στιγμή που η κόρη του πήγε στο περίπτερο, την ακολούθησε και την πυροβόλησε με ένα πιστόλι, που κατείχε παράνομα, τραυματίζοντάς την στον αυχένα και το κεφάλι.

Στην συνέχεια ο 47χρονος πήγε σπίτι του και με το ίδιο πιστόλι που βρήκαν οι αστυνομικοί δίπλα του, αυτοπυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στη στοματική κοιλότητα.

Τη Δευτέρα αποκαλύφθηκε σημείωμα στο σπίτι του 47χρονου με το οποίο απευθύνεται στην εν διαστάσει σύζυγό του και αναφέρει ότι πήρε την απόφαση να σκοτώσει την κόρη τους για να την εκδικηθεί.

Το κορίτσι εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.


Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμάζεται το Κοινωνικό Ιατρείο Κατερίνης


Συνεχίζονται οι εργασίες στους χώρους του.

Στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης εργάζονται καθημερινά τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων με στόχο τη διαμόρφωση του χώρου στον οποίο θα στεγαστεί σύντομα το «Κοινωνικό Ιατρείο» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας και των «Γιατρών του Κόσμου».

Μετά τα ηλεκτρολογικά, την εγκατάσταση του συστήματος συναγερμού και του τηλεφωνικού δικτύου, ολοκληρώθηκαν τα υδραυλικά, ενώ συνεργείο έχει αρχίσει τα σπατουλαρίσματα στο χώρο του ιατρείου.

Το Κοινωνικό Ιατρείο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Αυγούστου.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ο δικός μας Τσιτσάνης» απόψε στα Τρίκαλα


Ο Γιάννης Πάριος τιμά το έργο του μεγάλου δημιουργού.

Σπονδή στο έργο του μοναδικού δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη από τον Γιάννη Πάριο στην πατρίδα του μεγάλου δημιουργού είναι η συναυλία που διοργανώνεται απόψε στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες και δημιουργούς του 20ου αιώνα , του οποίου τραγούδια είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμη και στις καρδιές όλων των Ελλήνων.

Τιμώντας το έργο του, ο Γιάννης Πάριος παρουσιάζει σήμερα στα Τρίκαλα, την πατρίδα του Βασίλη Τσιτσάνη, τη δική του ολοκληρωμένη προσέγγιση στο ρεπερτόριο του μεγάλου δημιουργού που έβγαλε το λαϊκό τραγούδι από το περιθώριο και το έκανε διαχρονικό, χαρίζοντάς στην Ελληνική μουσική την ομορφιά που της αξίζει.

Ο Γιάννης Πάριος στήνει το «δικό του πάλκο» με συντροφιά τους μουσικούς του και τις νεανικές του αναμνήσεις με την προσδοκία να αναδείξει την καθαρότητα, το λυρισμό, τη ζεστασιά και την ανθρωπιά των τραγουδιών του Τσιτσάνη, σε αυτές τις «νύχτες μαγικές κι ονειρεμένες».

«Θυμάμαι την οικογένειά μου – που ήταν όλοι υπέροχοι τραγουδιστές και εγώ το στερνοπαίδι – να σιγοτραγουδούν τα τραγούδια του, και κατακλύζομαι από τα ωραιότερα συναισθήματα», δηλώνει ο Γιάννης Πάριος.

Η συναυλία θα γίνει στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων, την Πέμπτη 22 Αυγούστου και ώρα 9:30 μ.μ.

«Ο δικός μας Τσιτσάνης» απόψε στα Τρίκαλα


Διαβάστε περισσότερα...

Υπέκυψε στα τραύματά της 20χρονη που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία


Έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή αλλά δεν τα κατάφερε.

Μια 20χρονη Γερμανίδα τουρίστρια η οποία ακρωτηριάστηκε από επίθεση καρχαρία, ανοικτά των ακτών του Μάουι την περασμένη εβδομάδα, πέθανε σε νοσοκομείο της Χαβάης, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της. Η Γιάνα Λούτεροπ, νοσηλευόταν από την ημέρα που δέχτηκε την επίθεση του καρχαρία, ενώ έκανε ψαροντούφεκο και μέχρι χθες έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

«Η Γιάνα πάλεψε σκληρά για να κρατηθεί στη ζωή. Αλλά δυστυχώς έχασε τη μάχη με το θάνατο σήμερα», ανέφεραν σε δήλωσή τους η μητέρα και αδελφή της, στο Μάουι Μεμόριαλ Μέντικαλ Σέντερ.

Τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση που δέχτηκε η 20χρονη Γερμανίδα, ένας καρχαρίας τριών μέτρων, επιτέθηκε σε 16χρονο σέρφερ, κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Χαβάης. Το νεαρό θύμα υπέστη 30 βαθιά τραύματα από την επίθεση αλλά σύμφωνα με τους γιατρούς θα ανακάμψει.

Το περιστατικό αυτό ήταν η ένατη επίθεση καρχαρία στα νερά της Χαβάης για φέτος. Συνήθως πέντε ή έξι επιθέσεις καρχαριών καταγράφονται κάθε χρόνο στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνει το ΑΜΠΕ, αλλά όπως λένε οι ειδικοί οι θανατηφόρες επιθέσεις στη Χαβάη είναι εξαιρετικά σπάνιες.



Διαβάστε περισσότερα...