Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Έντεκα μικρά βήματα για λιγότερο αλάτι



Ποιες τροφές να αποφεύγετε.

Αν πρέπει να μειώσετε το αλάτι και δεν ξέρετε με ποιο τρόπο να το κάνετε, μάθετε έντεκα μικρά κόλπα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το καταφέρετε.

Αν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αλάτι, όπως φέτα και ελιές ξαρμυρίστε τες βάζοντάς τες σε νερό πριν τις καταναλώσετε.

Αποφύγετε επεξεργασμένες τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου κι αυτό γιατί το νάτριο αποτελεί συντηρητικό μέσο διατήρησης των τροφών. Αποφύγετε έτοιμες σάλτσες, πατατάκια, γαριδάκια και έτοιμα γεύματα.

Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και γενικά τα φαγητά σε κονσέρβα.

Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι συντηρημένα σε άλμη πίκλες, τουρσιά, κονσέρβες κλπ

Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων που θέλετε να καταναλώσετε. Επιλέξτε τροφές με χαμηλή συγκέντρωση νατρίου, όπως δημητριακά, κράκερ, σάλτσες ζυμαρικών, κονσερβοποιημένα λαχανικά και κάθε άλλη τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Αντικαταστήστε το αλάτι στις συνταγές με βότανα ή άλλα καρυκεύματα, όπως δενδρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, δυόσμο, κάρυ, κορίανδρο, πιπερόριζα, ρίγανη κ.α. Χρησιμοποιήστε λαχανικά για να δώστε γεύση στο φαγητό σας.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε κάλιο το οποίο αποβάλλει το αλάτι από τον οργανισμό μας. Το κάλιο εξισορροπεί την υψηλή συγκέντρωση νατρίου και μπορεί να περιορίσει τις επιδράσεις του αλατιού στην αρτηριακή πίεση πχ φρέσκα φρούτα όπως η μπανάνα και το αχλάδι κλπ

Αν τρώτε έξω, ζητήστε να μην προσθέσουν αλάτι στο πιάτο σας.

Σε φαγητά που δεν περιέχουν σάλτσα αντικαταστήστε το αλάτι με χυμό λεμονιού, η έντονη γεύση του καλύπτει την μειωμένη περιεκτικότητα αλατιού.

Αν δεν μπορείτε το φαγητό χωρίς αλάτι προσθέστε το στο τέλος του μαγειρέματος και όχι στην αρχή. Με αυτόν τον τρόπο έχετε πιο έντονη τη γεύση του με λιγότερη ποσότητα.

Αν πάλι θέλετε να προσθέσετε αλάτι στο πιάτο σας φροντίστε η αλατιέρα σας να έχει πολύ μικρές τρύπες, για να προστεθούν μικρές ποσότητες αλατιού στο φαγητό σας κάθε φορά που την χρησιμοποιείτε.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δηλητηριώδης αράχνη γιατρεύει τη στυτική δυσλειτουργία



Εντυπωσιακή ανακάλυψη γιατρών στη Βραζιλία
.
Εκατομμύρια άνδρες που υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία φαίνεται πως έχουν βρει έναν αναπάντεχο σύμμαχο: την πιο δηλητηριώδη αράχνη στον κόσμο!

Μάλιστα! Το δηλητήριο της βραζιλιάνικης αράχνης που φέρει το ταιριαστό όνομα «φονεύτρια» (Phoneutria nigriventer ), φαίνεται να έχει ισχυρή δράση κατά της στυτικής δυσλειτουργίας.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν Αμερικανοί και Βραζιλιάνοι γιατροί και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Journal of Sexual Medicine, το δηλητήριο της αράχνης περιέχει μία τοξίνη που μπορεί να λύσει το πρόβλημα-ταμπού των ανδρών.

Η τοξίνη επιδρά με τον ίδιο τρόπο που δρουν όλα τα φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας: προκαλεί διάταση των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει τη ροή του αίματος.

Μέχρι στιγμής, η τοξίνη PnTx2-6 έχει χορηγηθεί μόνο σε ποντίκια και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος με τον οποίο διαπίστωσαν οι επιστήμονες τις ευεργετικές ιδιότητες του δηλητηρίου: άνδρες που είχαν πέσει «θύματα» της αράχνης, ανέφεραν ότι μετά το δάγκωμα είχαν παρατηρήσει σημαντική βελτίωση στις ερωτικές τους επιδόσεις!


Διαβάστε περισσότερα...

Ασημένιο μετάλλιο ο Ταμπαξής



Το αργυρό μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο της κατηγορίας S1κατέφερε να κατακτήσει στο Λονδίνο ο Χρήστος Ταμπαξής.

Ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, ο οποίος ήταν πρώτος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και του 2008, τερμάτισε σε χρόνο 1.20.76 πίσω από τον Ουκρανό, Χενάντι Μπόικο, που συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ με 1.04.29.

Παράλληλα, στον τελικό πήραν μέρος και άλλοι δύο Έλληνες αθλητές. Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης με χρόνο 1.49.23, ενώ ο Ανδρέας Κατσαρός με χρόνο τερμάτισε στην έβδομη θέση με 1.59.44.

Αυτό ήταν το ένατο μετάλλιο της Ελλάδας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, που έχει κατακτήσει ένα χρυσό, τρία ασημένια και πέντε χάλκινα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμα στις εισπρακτικές




Την επιβολή προστίμων στις εισπρακτικές εταιρείες προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το ευαίσθητο αυτό θέμα που ταλαιπωρεί χιλιάδες δανειολήπτες, η οποία εντός των ερχόμενων εβδομάδων θα έχει ολοκληρωθεί.

Δείτε το βίντεο από τη πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν τα κατάφερε Πολυχρονίδης



Εκτός ημιτελικών στο μικτό ατομικό της κατηγορίας BC3 του μπότσια, στους Παρολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έμεινε ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης.

Ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης στο ομαδικό της ίδιας κατηγορίας, ηττήθηκε στον προημιτελικό από τον Κορεάτη Γε-Ζιν Τσόι με 7-2 και έμεινε εκτός μεταλλίων.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωταθλητής είχε επικρατήσει στην φάση 1/8, του Βρετανού Μαρκ Τόμας με 5-1.

Ο Πολυχρονίδης θα αντιμετωπίσει την Παρασκευή στις 12:05 τον Πορτογάλο Αρμάντο Κόστα, με στόχο το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα (θέσεις 5-8).


Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στην αγορά σχολικών



Διαφορές τιμών μέχρι και 2.409% ανάμεσα σε ένα πλήρες πακέτο φθηνών σχολικών ειδών και ένα αντίστοιχο ακριβών, εντόπισε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), στη διάρκεια τιμοληψιών, που πραγματοποίησε στην αγορά.

'Οπως επισημαίνει, αν οι γονείς προτιμήσουν τα ακριβά, τελευταίας μόδας προϊόντα, θεωρώντας ότι έτσι θα διευκολύνουν την ένταξη του παιδιού τους στο σχολείο, θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα μέχρι και 2.409% για τα είδη του δημοτικού και 2.236% για εκείνα του γυμνασίου-λυκείου.

Σε απόλυτους αριθμούς, το κόστος αγοράς σχολικών, για ένα παιδί, κυμαίνεται για το δημοτικό από 18,47 έως 463,45 ευρώ και για το γυμνάσιο–λύκειο, από 20,81 έως 486,12 ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με το ΚΕΠΚΑ, τα ακριβά και τα εξεζητημένα σχολικά μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και πρόβλημα κοινωνικής ένταξης, για το παιδί.

«Τα σχολικά είδη είναι εργαλεία μάθησης και όχι επίδειξης», αναφέρεται ενδεικτικά και τονίζεται ότι «σε μια περίοδο κρίσης δεν είναι δυνατό να επιβραβεύουμε ακραίες πρακτικές, ίσως και πρακτικές αισχροκέρδειας (από όπου και αν προέρχεται), γιατί θέλουμε π.χ. η τσάντα του παιδιού μας να έχει πάνω της τον ήρωα της φετινής κινηματογραφικής επιτυχίας».

Στον πίνακα τιμών που κατήρτισε το ΚΕΠΚΑ αναφέρεται για παράδειγμα ότι ένα στυλό μπορεί να στοιχίζει από 0,06 μέχρι 28,50 ευρώ, ένα σετ 12 μαρκαδόρων από 0,34 μέχρι 19,56 ευρώ και μια σχολική τσάντα από 4,99 έως 72,20 ευρώ για το δημοτικό, από 4,39 μέχρι 82,30 ευρώ για το γυμνάσιο-λύκειο και από 2,99 έως 34,90 ευρώ για το νηπιαγωγείο.


Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά η μεταφορά των μαθητών



Χωρίς εμπόδια θα ξεκινήσει η μεταφορά των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών, ρύθμισε τα εκκρεμή ζητήματα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται από το υπουργείο, ''σε όποια περιοχή λόγω των καθυστερημένων και άγονων διαγωνιστικών διαδικασιών, που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους δήμους κατ΄ εφαρμογή του Νόμου του Καλλικράτη, δεν υπογραφούν νέες συμβάσεις, θα υπάρξει παράταση των υπαρχόντων μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου''.

Στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, αναφέρεται ότι ''οι συμβάσεις, που παρατείνονται, κατά τα προβλεπόμενα, εκτελούνται μέχρι τη λύση τους με κόστος το οποίο διαμορφώνεται κατόπιν διαπραγμάτευσης, απομειωμένο σε ποσοστό τουλάχιστον 17% σε σχέση με το αντίστοιχο που είχε διαμορφωθεί κατά τον Ιούνιο του 2012''.

Επίσης, σημειώνεται ότι ''για όσα δρομολόγια εκ των συμβάσεων των προηγουμένων παραγράφων προκύψει αδυναμία των μεταφορέων να τα πραγματοποιήσουν, καθώς και για τυχόν νέα δρομολόγια, οι Περιφέρειες αναθέτουν καθένα από αυτά με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, με κόστος το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις προβλέψεις της παραγράφου 2 του παρόντος''.

Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι ''οι διαγωνισμοί των δήμων οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη δεν αναβάλλονται, ματαιώνονται ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο επηρεάζονται από τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά αντιθέτως οι δήμοι οφείλουν να συνεχίσουν τις ήδη δρομολογημένες διαδικασίες μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και την κατάρτιση των συμβάσεων μεταξύ δήμων και νέων αναδόχων, οι παρατάσεις των συμβάσεων από τις περιφέρειες «λύονται αυτοδικαίως και αζημίως» κατά το μέρος τους που αφορά την υπογεγραμμένη σύμβαση και οι νέοι ανάδοχοι αναλαμβάνουν τα αντίστοιχα δρομολόγια''.



Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία για τους άπορους


Με τον αριθμό των απόρων ηλικιωμένων που έχουν καταγραφεί στα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης να ξεπερνά μέχρι στιγμής τους 800 και την καταγραφή να συνεχίζεται σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, η συγκέντρωση χρημάτων μέσω της συναυλίας αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, που διοργανώνουν τα ΚΑΠΗ, αποκτά ουσιαστική κοινωνική διάσταση.

Σύμφωνα με την επικεφαλής των «Γιατρών του Κόσμου» στη Θεσσαλονίκη, Σοφία Γκαρανέ, οι βασικές κατηγορίες των φαρμάκων είναι διαβητικά, καρδιολογικά, αντιβιοτικά, αναπνευστικά και δερματολογικές κρέμες. Σε ό,τι αφορά τρόφιμα, αυτά πρέπει να είναι συσκευασμένα μεγάλης διάρκειας όπως ζυμαρικά, ρύζι, γάλα εβαπορέ, ζάχαρη, κ.ά..

«Θέλουμε την συμπαράσταση του κόσμου σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων, τα οποία θα διατεθούν σε φορείς και σε άτομα που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Τα ηλικιωμένα άτομα που έχουν καταγραφεί από τα ΚΑΠΗ και έχουν ακόμα και πρόβλημα διαβίωσης ξεπερνούν τα 800. Μαζί με τη διασκέδαση στη μνήμη του αξέχαστου Δημήτρη Μητροπάνου, οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να στηρίξουν την κοινωνική διάσταση της συναυλίας σε μια δύσκολη περίοδο όπου η κοινωνική αλληλεγγύη βρίσκεται για εμάς σε πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε ο Λάζαρος Ζαχαριάδης, πρόεδρος των ΚΑΠΗ και δημοτικός σύμβουλος.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκστρατεία για το χαμόγελο



«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για μία ακόμα χρονιά, καλεί όλους να συμμετέχουμε στην πανελλαδική εκστρατεία συγκέντρωσης σχολικών ειδών για τα παιδιά, οι οικογένειες των οποίων αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες αυτές.

Φέτος, η συμμετοχή όλων μας στην προσπάθεια αυτή, είναι ακόμα πιο σημαντική με δεδομένη την απόλυτη φτώχεια που βιώνουν χιλιάδες παιδιά στη χώρα μας!

Με τη συμμετοχή όλων θα καταφέρουμε να μην αφήσουμε κανένα παιδί χωρίς τα απαραίτητα, ώστε να ξεκινήσει με αξιοπρέπεια και χαμόγελο τη νέα σχολική χρονιά!

Σήμερα που η φοίτηση των παιδιών στα σχολεία κάθε άλλο παρά δωρεάν είναι, που οι ελλείψεις στα δημόσια σχολεία είναι τεράστιες, που η Ελληνική οικογένεια αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών σε σχολικά, πρέπει όλοι να ενεργήσουμε με αλληλεγγύη στηρίζοντας όλους όσοι έχουν ανάγκη.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω των Κέντρων Στήριξης που διατηρεί πανελλαδικά αλλά και μέσα από πολλές δράσεις που αναπτύσσει, στηρίζει σταθερά χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειες τους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Υλικά, κοινωνικά, ιατρικά είναι δίπλα σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πανελλήνιο Παναναπηρικό Συλλαλητήριο Πέμπτη 27-9-2012 στην Πλατεία Ομονοίας, ώρα 10 το πρωί



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06.09.12

«Πανελλήνιο Παναναπηρικό Συλλαλητήριο Πέμπτη 27-9-2012 στην Πλατεία Ομονοίας, ώρα 10 το πρωί

Διεκδικούμε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών για την προστασία μας από μια οικονομική κρίση για την οποία δεν ευθυνόμαστε.

Δηλώνουμε ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους δεν προσφέρονται για κοινωνική ευθανασία»

Την τελευταία ειδικά διετία τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας παράλληλα με τις μειώσεις των εισοδημάτων τους. Οι τελευταίες συζητήσεις γύρω από τη λήψη νέων επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων αφορά όλους τους τομείς της ζωής μας.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. έχει ήδη τοποθετηθεί με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις προς τους αρμοδίους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας, προς κάθε Υπουργείο. Έχουμε απευθυνθεί με σειρά ανοιχτών επιστολών της προς τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την παρούσα Κυβέρνηση. Στη νέα ανοιχτή επιστολή που έστειλε η Ε.ΣΑμεΑ. εχθές 5 Σεπτεμβρίου 2012 στον Πρωθυπουργό της χώρας -και η οποία κοινοποιήθηκε σε όλους τους φορείς του αναπηρικού κινήματος- επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «Οι περικοπές που αφορούν στα κονδύλια που αφορούν τον τομέα της υγείας και της πρόνοιας σε συνδυασμό με το οποιοδήποτε σενάριο περικοπής προνοιακών επιδομάτων, συντάξεων αναπηρίας, κοινωνικών φοροαπαλλαγών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μιλάμε πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας για ένα νέο φαινόμενο, αυτό της κοινωνικής ευθανασίας των ατόμων με αναπηρία.»

Απέναντι σε αυτά τα σενάρια, εμείς τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας δηλώνουμε ότι δεν προσφερόμαστε για κοινωνική ευθανασία. Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε το αυτονόητο. Διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής. Διεκδικούμε μέτρα προστασίας από τη φτώχεια την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τη φτώχεια την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώναμε ακόμα και σε εποχές ευημερίας.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. είναι σε συνεχή εγρήγορση προκειμένου να εισακουστούν τα δίκαια αιτήματα των ατόμων με αναπηρία με χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους. Η κατάσταση όμως είναι κρίσιμη και απαιτεί την κινητοποίηση όλων μας για να εισακουστεί ενιαία και δυνατή η φωνή μας προς όλες τις κατευθύνσεις.

Γι’ αυτό η Ε.Σ.Α.μεΑ καλεί όλα τα άτομα με αναπηρία σε Πανελλήνιο Παναναπηρικό Συλλαλητήριο 27-9-2012 στην Πλατεία Ομονοίας ώρα 10 το πρωϊ. Η μαζικότητα και η αγωνιστικότητα μας είναι η δύναμή μας.

Καλούμε κάθε σωματείο κάθε σύλλογο και τον καθένα χωριστά να αρχίσετε από τώρα να ενημερώνετε κάθε πολίτη με αναπηρία, κάθε ηλικίας, γυναίκες άντρες, νέους ηλικιωμένους, τα μέλη των οικογενειών τους, από κάθε γωνιά της χώρας να έρθει στο Συλλαλητήριο της 27ης Σεπτεμβρίου 2012 στην Πλατεία Ομονοίας στις 10 το πρωί.

Όσο πιο μαζική είναι η παρουσία μας και η φωνή μας αυτή την ημέρα τόσο πιο ηχηρό θα είναι το μήνυμα κοινωνικής διαμαρτυρίας που καλούμαστε να στείλουμε.

Δίνουμε ραντεβού στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 , ώρα 10:00, στην Πλατεία Ομονοίας
και διεκδικούμε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών
για την προστασία μας από μια οικονομική κρίση για την οποία δεν ευθυνόμαστε.

Δηλώνουμε ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους
δεν προσφέρονται για κοινωνική ευθανασία.

Συνάδελφοι, κάντε την επιτυχία αυτού του Συλλαλητηρίου προσωπική σας υπόθεση.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 112 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζει αύριο το Φεστιβάλ Βιβλίου



Έως τις 23 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, διοργανώνει για άλλη μία χρονιά στο Ζάππειο το καθιερωμένο πια Φεστιβάλ Βιβλίου που διαρκεί από 7 έως και 23 Σεπτεμβρίου, εμ τη συμμετοχή 130 εκδοτών.

Τα επίσημα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα τελεστούν την Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου (στις 20:00) από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, Ιωάννης Σολδάτος θα απευθύνουν χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων.

Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον ιστορικό θεσμό των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων που διοργανώνονται από το 1956 από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Διεύθυνση Γραμμάτων. Σπάνια βιβλία, που κυκλοφόρησαν από το 1956 έως σήμερα θα εκτεθούν σε ειδικό χώρο στο Ζάππειο.

Επιπλέον, σε εξέλιξη θα βρίσκεται ένα αφιέρωμα με τίτλο «Αθήνα, μια πόλη μαγική», στα πλαίσια του οποίου θα υλοποιηθούν δράσεις με σκοπό την ανάδειξη του κέντρου της πόλης.

Ωράριο και ημέρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Πέμπτη 6 -10.30 μ.μ.

Παρασκευή & Σάββατο 6 – 11 μ.μ.

Κυριακή 11 π.μ. – 10.30 μ.μ.

από τις 7 έως τις 23/9


Διαβάστε περισσότερα...

Αποκλεισμός για Τριανταφύλλου-Μπόγδο



Δεν μπόρεσαν να ανέβουν στο βάθρο οι δύο Έλληνες αθλητές που εκπροσώπησαν την χώρα στο ατομικό σπάθης ανδρών (κατηγορία Β) στη ξιφασκία με αμαξίδιο των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου έφτασε μέχρι τα προημιτελικά όπου και τον… σταμάτησε ο Πολωνός Γκεργκόρζ Πλούτα που επικράτησε με 15-9.

Για να φτάσει ως εκεί ο Τριανταφύλλου είχε χρειαστεί νωρίτερα να αποκλείσει στην φάση 1/8 τον συμπατριώτη του Μανώλη Μπόγδο στον «ελληνικό εμφύλιο», νικώντας με 15-11.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός συνέχειας Αλεξάκης-Πυλαρινός



Δεν κατάφεραν να διακριθούν στο ατομικό σπάθης ανδρών (κατηγορία Α) στην ξιφασκία με αμαξίδιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, οι Γιώργος Αλεξάκης και Γεράσιμος Πυλαρινός.

Ο πρώτος αποκλείστηκε από τα προκριματικά καθώς γνώρισε δύο ήττες από τον Κιν Γουινγκ Τσαν (Χονγκ Κονγκ) με 5-2 και από τον Πολωνό Στέφαν Μακόφσκι, επίσης με 5-2.

Καλύτερα τα πήγε ο συναθλητής του, ο ποίος έφτασε μέχρι τα προημιτελικά.

Εκεί αντιμετώπισε τον Ράντοσλαβ Στανκζουκ (Πολωνία) ο οποίος και επικράτησε εύκολα με 15-6, αφήνοντας τον Πυλαρινό εκτός ημιτελικών του αγωνίσματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν τα κατάφερε ο Μπαράκας



Στην έκτη θέση του τελικού του τριπλούν στην κατηγορία F11 πλασαρίστηκε ο Θανάσης Μπαράκας.

Ο Έλληνας αθλητής δεν κατάφερε να διεκδικήσει μία θέση στο βάθρο, και με επίδοση 11.67 μέτρα κατετάγη στην έκτη θέση, κάνοντας ωστόσο φετινό ρεκόρ.

Στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Ντένις Γκούλιν με άλμα 12.91, αφήνοντας δεύτερο τον Κινέζο, Λι Ντουάν, ο οποίος με 12.75 μ. έκανε καλύτερη φετινή επίδοση.

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Ρώσος, Ρουσλάν Κατίσεφ, ο οποίος ωστόσο έκανε προσωπικό ρεκόρ με 12.50 μ.


Διαβάστε περισσότερα...

Έβδομος ο Καλόγερος



Αν και ξεπέρασε τον εαυτό του κάνοντας νέο ατομικό ρεκόρ, ο Παντελής Καλόγερος δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο στη δισκοβολία (F 51/52/53), στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ο 45χρονος αθλητής είχε επίδοση στα 10.06μ. (F 51) μένοντας στην έβδομη θέση. Δεν κατετάγη ο έτερος Έλληνας που συμμετείχε στον τελικό, Νίκος Καπλάνης.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Αλγερινός Μοχάμεντ Μπεραχάλ με παγκόσμιο ρεκόρ 12.37μ. (F51). Παγκόσμιο ρεκόρ και για τον αργυρό Παραολυμπιονίκη Άλγκαρς Απίνις 21.00μ. (F52). Το χάλκινο κατέκτησε ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Ζεμζέμι.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς αντιμετωπίζεται η θυλακίτιδα



Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Πολύ συχνά κατά τη διαδικασία της αποτρίχωσης με ξυραφάκι, χαλάουα κ.ά. μπορεί να προκληθεί επιφανειακή λοίμωξη στον θύλακα της τρίχας με αποτέλεσμα αυτή να εγκλωβίζεται στο δέρμα.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι είτε ήπιο ερέθισμα και φαγούρα είτε δημιουργία κύστης.

Η αντιμετώπιση

Όπως λένε οι δερματολόγοι, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, πρέπει μετά το ντους να βάζετε στα πόδια κρέμες που περιέχουν οξέα φρούτων.

Σε περίπτωση που εμφανιστούν σπυράκια στο δέρμα είναι καλό να χρησιμοποιήσετε μια αντιβιοτική κρέμα τοπικά για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων.

Αν η φλεγμονή είναι έντονη και δημιουργηθεί κύστη στο δέρμα, τότε είναι πιθανό να χρειαστεί διάνοιξη με ειδικό χειρουργικό λέιζερ ή μικροχειρουργική διαθερμία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ιχνοστοιχεία στο σακχαρώδη διαβήτη



Η αύξηση της ηλικίας διαταράσσει τα επίπεδα των ιχνοστοιχείων στον οργανισμό.

Τα ιχνοστοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στη ομαλή διεκπεραίωση των μεταβολικών διεργασιών. Η παρουσία του Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως και η αύξηση της ηλικίας διαταράσσουν τα επίπεδα των ιχνοστοιχείων στον οργανισμό. Παρακάτω αναφέρονται τα βασικά ιχνοστοιχεία που πρέπει να έχουμε υπόψη:

Ψευδάργυρος: ο ψευδάργυρος αποτελεί συστατικό του μορίου της ινσουλίνης. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ερευνητών για να διαπιστωθεί αν συσχετίζεται άμεσα η μείωση του με την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Δεν έχει αποδειχτεί ακόμη κάτι τέτοιο, όμως είναι σίγουρο ότι η έλλειψη του προκαλεί πολλά προβλήματα στη ολοκλήρωση των μεταβολικών διεργασιών. Κλινικά η έλλειψη του ψευδαργύρου προκαλεί διαταραχή στην αμυντική λειτουργία του οργανισμού, διότι διαταράσσει τη λειτουργία των Τ-λεμφοκυττάρων. Επίσης διαταράσσεται η διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων και προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις και δερματίτιδες.

Η έλλειψη του Ψευδαργύρου οφείλεται κυρίως στην απώλεια από τα ούρα, με την αύξηση της ηλικίας και την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Επίσης παρουσιάζεται στις ίδιες περιπτώσεις δυσαπορρόφηση του από τον εντερικό σωλήνα.

Χρώμιο: το Χρώμιο εμπλέκεται τόσο στην ρύθμιση του σακχάρου όσο και στο μεταβολισμό των λιπιδίων. Η έλλειψη του Χρωμίου προκαλεί διαταραχή στην ανοχή της γλυκόζης, απώλεια βάρους και νευροπάθειες. Η σύνδεση του μορίου της ινσουλίνης με τον υποδοχέα της στη κυτταρική μεμβράνη, γίνεται μέσω ενός τρισθενούς οργανικού συμπλέγματος, μέρος του οποίου είναι το χρώμιο.

Για κάποιο λόγο που δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη τα επίπεδα του χρωμίου μειώνονται στον Σακχαρώδη Διαβήτη και την αύξηση της ηλικίας. Πιθανότητα να συσχετίζεται με την διαφοροποίηση των διατροφικών συνηθειών σε αυτές τις περιπτώσεις. Για την αποκατάσταση του ελλείμματος χρειάζονται 50-200 mg χρωμίου καθημερινά.

Χαλκός: ο χαλκός είναι σημαντικός για την διεκπεραίωση πολλών μεταβολικών αντιδράσεων. Στον Σακχαρώδη Διαβήτη και την αυξημένη ηλικία τα επίπεδα του χαλκού αυξάνονται, χωρίς να συσχετίζονται με την εμφάνιση και την εξέλιξη του. Ο χαλκός είναι πολύ σημαντικός για την σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης και σε περίπτωση έλλειψης προτείνεται δόση 1,5-3 mg καθημερινά.

Ασβέστιο: το ασβέστιο είναι σημαντικό για τον μεταβολισμό του οστίτη ιστού και την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού. Στον Σακχαρώδη διαβήτη και στην αυξημένη ηλικία η απορρόφηση του ασβεστίου μειώνεται από τον εντερικό σωλήνα. Η συνιστώμενη δόση είναι 500-1000 mg την ημέρα.

Σίδηρος: η σιδηροπενία είναι σπάνια σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός αν υπάρχει και άλλη παθολογική κατάσταση όπως αιμορροΐδες, έλκος στομάχου ή ατροφική γαστρίτιδα.

Μαγνήσιο: η συμβολή του μαγνησίου στον μεταβολισμό του σακχάρου είναι διπλή. Αφενός λειτουργεί σαν συμπαράγοντας στο σύστημα μεταφοράς του σακχάρου, αφετέρου εμπλέκεται στους μηχανισμούς της οξείδωσης του. Σε περίπτωση παρατεταμένης υπεργλυκαιμίας , η αποβολή μαγνησίου από τα ούρα είναι αυξημένη. Για αυτό το λόγο οι διαβητικοί έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Για την αποκατάσταση των επιπέδων συνιστάται η χορήγηση 3 γραμμαρίων την ημέρα.

Μαγγάνιο: το μαγγάνιο συμμετέχει σε πολλές ενζυματικές αντιδράσεις. Παρατηρείται αύξηση σε έμφραγμα του μυοκαρδίου και σε καταστάσεις αθηρωμάτωσης. Στους διαβητικούς αυξάνονται τα επίπεδα του μαγγανίου, ιδιαίτερα σε αυτούς που παρουσιάζουν μακροαγγειακές επιπλοκές.

Σελήνιο: είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό συστατικό το οποίο έχουν ανάγκη οι διαβητικοί και η προτεινόμενη δόση είναι 70 mg για τους άνδρες και 55 mg για τις γυναίκες την ημέρα.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνθρακας ο θησαυρός με τους παιδικούς σταθμούς



Λιγότερες οι δωρεάν θέσεις.

Σε καθαρό εμπαιγμό εξελίσσεται όπως φαίνεται η υπόθεση με τις επιπλέον θέσεις στους παιδικούς σταθμούς για την κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Σύμφωνα με πρόταση που το υπουργείο αποστέλλει προς έγκριση προς την ΕΕΤΑΑ, το φορέα που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, οι επιπρόσθετες θέσεις θα είναι τελικά 15.115 (και όχι 18.500) και από αυτές οι περισσότερες (το 76,06%) προορίζονται για την περιφέρεια Αττικής. Η σχετική απόφαση της ΕΕΤΑΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκδοθεί αύριο, ωστόσο η επιλογή του υπουργείου φαίνεται ότι είναι τελική και δεσμευτική.

Αρχικά, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι αιτήσεις των γονέων ξεπέρασαν τις 96.130 μόνο για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς. Από αυτές είχαν εγκριθεί οι 43.060, με αποτέλεσμα περίπου 53.000 παιδιά να μείνουν εκτός προγράμματος. Υπό την πίεση αυτή, το υπουργείο Εργασίας υποσχέθηκε αύξηση των θέσεων κατά 18.000, οι οποίες όμως – στην πρόταση που κατατίθεται- μειώθηκαν σε 15.115.

«Οι άστοχες ενέργειες του υπουργείου Εργασίας δυστυχώς συνεχίζονται, κάτι που μας αναγκάζει να προβούμε σε ανάλογες ενέργειες αντίδρασης», επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών και πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης.

«Κάποιοι προτίμησαν να καταφύγουν σε λογιστική διαχείριση του θέματος, χάριν ίσως κάποιων πολιτικών ισορροπιών, αγνοώντας τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, όπως αυτές καταγράφηκαν από τις αιτήσεις των γονέων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λογιστική εξίσωση των θέσεων -όπως αυτές τελικά διαμορφώθηκαν- μεταξύ περιφέρειας Αττικής και κεντρικής Μακεδονίας» προσθέτει.

Έτσι ενώ στην περιφέρεια Αττικής υποβλήθηκαν 22.309 αιτήσεις, τελικά διατίθενται 15.285 θέσεις (αρχικά είχαν εγκριθεί 3.790 και στη δεύτερη φάση εγκρίθηκαν άλλες 11.495), και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διατίθενται συνολικά 15.581 θέσεις έναντι των 30.125 αιτήσεων (εκ των οποίων οι επιπρόσθετες είναι οι 2.875)».

Ο ίδιος επαναλαμβάνει την ανάγκη αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και αξιοποίησης των αναπορρόφητων κονδυλίων και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι το όλο πρόγραμμα μπορεί να τιναχθεί στον αέρα λόγω των άστοχων αυτών χειρισμών.

«Με ορατό τον κίνδυνο να παραμείνουν αναπορρόφητα τεράστια κονδύλια, θα δικαιούμαστε να ζητήσουμε όχι μόνο πολιτικές αλλά και διοικητικές, ακόμη και ποινικές, ευθύνες για όλους αυτούς που κώφευαν στις αγωνιώδεις εκκλήσεις, επισημάνσεις και προτάσεις μας. Οι χειρισμοί δείχνουν να κινούνται εκτός πλαισίου νομιμότητας όπως αυτοί ορίζονται από τους κανόνες του ευρωπαϊκού προγράμματος και του ανταγωνιστικού χαρακτήρα του, κάτι που τόνισα με ένταση σε όλες τις συσκέψεις και τις συνεδριάσεις. Εάν τελικά το πρόγραμμα τιναχθεί στον αέρα και επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην χώρα μας, θα πρέπει κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους τόσο απέναντι στους χιλιάδες δοκιμαζόμενους γονείς όσο κι απέναντι στην πορεία της χώρας μας και να υποστούν τις συνέπειες», τονίζει χαρακτηριστικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο θηλασμός αδυνατίζει τη μητέρα



Συμβάλλει στην απώλεια βάρους αμέσως μετά τον τοκετό.

Είναι ήδη γνωστό ότι ο θηλασμός συμβάλλει στην καύση θερμίδων, περίπου 500 την ημέρα, ποσό που είναι αντίστοιχο των θερμίδων που καίμε κατά τη διάρκεια ενός εντατικού προγράμματος γυμναστικής. Χάρη σ’ αυτό το φαινόμενο οι μητέρες που θηλάζουν μπορούν να χάσουν γρηγορότερα τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Τώρα όμως οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υποστηρίζουν ότι ο θηλασμός συμβάλλει στην απώλεια βάρους αμέσως μετά τον τοκετό, αλλά και στη διατήρηση της σιλουέτας για τις επόμενες δεκαετίες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους έστω και για λίγους μήνες είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκες μετά από 30 χρόνια.

Οι ειδικοί βασίζουν τα συμπεράσματά τους στην επιδημιολογική μελέτη περισσότερων από 740.000 γυναικών. Βάσει των υπολογισμών τους για κάθε έξι μήνες που μια γυναίκα θηλάζει το μωρό της χάνει περίπου 1 κιλό. Παρότι το ένα κιλό δεν φαίνεται πολύ οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη χιλιάδων θανάτων από καρκίνο, καρδιακά προβλήματα και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

H επικεφαλής ερευνήτρια Dr Kirsty Bobrow, δήλωσε ότι «γνωρίζουμε ήδη ότι ο θηλασμός είναι ωφέλιμος για τα παιδιά και αυτή η έρευνα προσθέτει επιπλέον δεδομένα στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων ότι τα οφέλη αφορούν και τη μητέρα – ακόμη και 30 χρόνια μετά τον τοκετό».


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προλάβετε την ουρολοίμωξη



Κανόνες προστασίας.

Ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες και μπορεί να γίνει ιδιαιτέρως ενοχλητική. Μπορεί όμως να προληφθεί, και μάλιστα με απλούς τρόπους.

Πόνος και δυσκολία στην ούρηση, συχνουρία και πυρετός είναι μερικά από τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης που θα πρέπει να σας οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό. Για να μην φτάσετε εκεί όμως καλό είναι να τηρείτε τους παρακάτω κανόνες:

-Σκουπίζετε πάντα την ευαίσθητη περιοχή από εμπρός προς τα πίσω και ποτέ κατά την αντίθετη φορά, γιατί έτσι μεταφέρονται μικρόβια από τον πρωκτό στον κόλπο.

-Μην κάνετε σεξ τις ημέρες της περιόδου. Το αίμα είναι «κρησφύγετο» μικροβίων, που κατά την επαφή μεταφέρονται από τον κόλπο στην ουροδόχο κύστη. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι το σεξ τις ημέρες αυτές μπορεί να προκαλέσει και άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως π.χ. ενδομητρίωση. Επιπλέον η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα ακόμα και τις υπόλοιπες μέρες ευνοεί την είσοδο μικροβίων από τον κόλπο στην κύστη μέσω της ουρήθρας.

-Μην φοράτε στενά συνθετικά ρούχα κυρίως το καλοκαίρι. Η αυξημένη υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή αλλά και η ανεβασμένη θερμοκρασία ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων. Επίσης αποφύγετε τα εσώρουχα τύπου στρινγκ και τη χρήση μίνι σερβιετών για πολλή ώρα, καθώς έτσι είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν παθογόνα μικρόβια από την περιοχή του πρωκτού στον κόλπο.

-Αποφύγετε τη χρήση ισχυρών αντισηπτικών, καθώς μαζί με τα «κακά» καταστρέφει και τα «καλά» μικρόβια του κόλπου με αποτέλεσμα η περιοχή να χάνει το φυσικό της αμυντικό μηχανισμό.

-Αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, μην αψηφάτε τις οδηγίες του γιατρού σας και μην παίρνετε μόνες σας φάρμακα. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών ευνοεί την ανάπτυξη μυκητών, οι οποίοι επίσης προκαλούν ουρολοιμώξεις και τοπικό ερεθισμό.

-Αποφύγετε τις πισίνες, οι οποίες αποτελούν τον πιο συχνό τρόπο μετάδοσης ουρολοιμώξεων τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης στην παραλία μην κάθεστε στην άμμο μόνο με το μαγιό, χωρίς να έχετε απλώσει πρώτα την πετσέτα σας.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι 192 ευρώ ανά δικαιούχο θα ανέρχεται το επίδομα θέρμανσης



Στις 15 Οκτωβρίου εκισώνεται ο φόρος.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, καθώς απομένουν περίπου 40 ημέρες έως τις 15 Οκτωβρίου οπότε τα νοικοκυριά θα ξεκινήσουν να προμηθεύονται το πετρέλαιο του χειμώνα.

Από την επικείμενη αύξηση του ΕΦΚ- η οποία είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας- η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται ότι θα ανέβει κατά 40%. Σύμφωνα με τις σημερινές τιμές ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, έναντι φόρου 412 ευρώ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης.

Η εξίσωση των δύο φόρων στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης σημαίνει ότι ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης από 60 ευρώ θα φτάσει στα 329 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Πρακτικά, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, εάν υπολογιστεί με τα σημερινά δεδομένα διεθνών τιμών, τον ερχόμενο Οκτώβριο θα διαμορφωθεί στο 1,50 ευρώ το λίτρο, από 1,05 ευρώ που ήταν στο τέλος της περσινής σεζόν.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ από την η εξίσωση του ΕΦΚ τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν το 2012 κατά 328 εκατ. ευρώ και επιπλέον κατά 460 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με 142 εκατ. ευρώ εντός του 2012 και επιπλέον με 280 εκατ. ευρώ το 2013.

Στην ίδια μελέτη σημειώνεται πως η αποζημίωση του καταναλωτή μπορεί να γίνει είτε στη βάση της «επιδότησης» της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης, είτε ως εισοδηματική ενίσχυση, θεωρώντας ότι όλοι οι καταναλωτές χρησιμοποιούν κάποιο είδος θέρμανσης και οι ασθενέστεροι αυτών πρέπει να επιχορηγηθούν με κάποιο ποσό.

Όπως τονίζεται η επιβάρυνση του καταναλωτή από την εξίσωση του ΕΦΚ είναι σχετικά μικρή στο σύνολο της δαπάνης του, εκτός από κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τα φτωχά ή ολιγομελή νοικοκυριά που διαμένουν σε ορεινές περιοχές της Βορείου Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΟΒΕ το επίδομα θέρμανσης στο νοικοκυριό αναφοράς θα πρέπει να ξεκινάει από 12 ευρώ για το 2012 και 20 ευρώ για το 2013 για ένα μονομελές νοικοκυριό σε πεδινή περιοχή του Νότιου Αιγαίου, κλιμακούμενο μέχρι 115 ευρώ και 192 ευρώ αντιστοίχως για ένα πολυμελές νοικοκυριό σε ορεινή περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του επιτελείου του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης θα είναι οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι διαβιούν σε περιοχές της χώρας με χαμηλή θερμοκρασία και η οικία τους δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ..

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη καταλήξει στον τρόπο καταβολής του επιδόματος θέρμανσης η πληρωμή του οποίου εκτιμάται ότι θα γινει το νωρίτερο τον Ιανουάριο 2013 υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα λάβει την δόση των 31 δισ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο βάθρο ξανά ο Σταθελάκος



Το χάλκινο μετάλλιο στην σφαιροβολία (κατηγορία F40) των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου κατέκτησε ο Πασχάλης Σταθελάκος.

Ο Έλληνας αθλητής με βολή στα 12.78μ. κατετάγη τρίτος κατακτώντας το δεύτερό του μετάλλιο στους αγώνες μετά το αργυρό στη δισκοβολία (κατηγορία F40) και όγδοο συνολικά της ελληνικής αποστολής.

Το χρυσό μετάλλιο πήρε ο Κινέζος Ζίμινγκ Γουάνγκ ο οποίος με 14.46μ. σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Αργυρό για τον Αλγερινό Χοτσίν Γκχερούλι.

Στην 10η θέση ο έτερος Έλληνας που συμμετείχε στον τελικό, ο Αλέξανδρος-Μιχαήλ Κωνσταντινίδης.


Διαβάστε περισσότερα...

Στον τελικό ο Πρώτος



Την πρόκρισή του στον τελικό των 200μ. της κατηγορίας Τ13, των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, εξασφάλισε ο Γιάννης Πρώτος.

Ο Έλληνας αθλητής αν και δεν πήρε απευθείας το εισιτήριο τα κατάφερε χάρις στον χρόνο του.

Συγκεκριμένα τερμάτισε τρίτος στην δεύτερη προκριματική σειρά πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή του επίδοση (22.70), η οποία του χάρισε τη συμμετοχή του στον τελικό της Παρασκευής.

Αντίπαλοι του θα είναι οι Τζέισον Σμαίθ (Ιρλανδία), Αλεξάντερ Σβέρεβ (Ρωσία), Λουις Φελίπε Γκουτιέρες (Κούβα), Τζόναθαν Ντούντου (Νότιος Αφρική), Αλεξέι Λάμπζιν (Ρωσία), Άρτεμ Λογκίνοβ (Ρωσία) και Αγιούμπ Τσάουι (Μαρόκο).


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν τα κατάφερε η Ριζάογλου



Εκτός τελικού στο άθλημα των 50μ. ύπτιου γυναικών στην κατηγορία S4 έμεινε η Σεμιχά Ριζάουγλου.

Η Ελληνίδα κολυμβήτρια, η οποία συμμετείχε στην πρώτη προκριματική σειρά πλασαρίστηκε στην 11η θέση, κάνοντας χρόνο 1:08.13

Η Ριζάουγλου έκανε τον πέμπτο χρόνο στη σειρά της, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να πλασαριστεί εντός της οχτάδας που έδινε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόκριση με παγκόσμιο ρεκόρ



Με εντυπωσιακό τρόπο κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκρισή του στον τελικό των 400 μέτρων ελεύθερο στην κατηγορία S7 ο Τζόζεφ Κρεγκ. Ο Βρετανός κολυμβητής κέρδισε την πρώτη προκριματική σειρά με χρόνο 4:45.79, που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο Κρεγκ κέρδισε τη σειρά του με χαρακτηριστική άνεση αφού ο Κροάτης Μίχοβιλ Σπάνια που τερμάτισε δεύτερος κολύμπησε τα 400 μέτρα σε χρόνο 4:52.99.

Στον τελικό θα έχει ως κύριο αντίπαλό του τον συμπατριώτη του Τζόναθαν Φοξ, ο οποίος ήταν ο προκάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ.

Η κατηγορία S7 αφορά αθλητές που έχουν πλήρη δυνατότητα κίνησης στα χέρια και στον κορμό και μερική λειτουργία των ποδιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Χρυσό στο στίβο της ζωής



Οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις συμμετοχές και τις επιτυχίες των αθλητών των Παραολυμπιακών Αγώνων είναι πολλές και τις περισσότερες φορές συγκινητικές. Η ιστορία, όμως, της Αναλίζα Μινέτι, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 1500μ. στην κατηγορία των ατόμων με μειωμένη και καθόλου όραση, ξεπερνάει τη φαντασία και αποδεικνύει πως με τη θέληση όλα τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν.

Η Αναλίζα Μινέτι γεννήθηκε δύο μέρες μετά τα Χριστούγεννα του 1976. Ο μαιευτήρας αμέσως μόλις την άκουσε να κλαίει, έκανε μια πρόβλεψη. «Η μικρή θα ασχοληθεί με το τραγούδι». Και έπεσε μέσα ο γιατρός, καθώς η Αναλίζα ασχολήθηκε από νωρίς με τη μουσική. Η φωνή της ξεχώριζε και οι δάσκαλοί της την προέτρεπαν να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο. Η ίδια ήξερε πως ο χώρος της τέχνης δεν είναι εύκολος και αποφάσισε, παράλληλα, να σπουδάσει.

Η ζωή της Μινέτι προχωρούσε φυσιολογικά, ανάμεσα στα βιβλία και τις νότες, μέχρι που στην ηλικία των 20 ετών οι γιατροί διέγνωσαν αρχικά πρόβλημα στον αμφιβληστροειδή που της προκαλούσε απώλεια όρασης και στη συνέχεια εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σταδιακά την οδηγούσε στην τύφλωση. Η Μινέτι δεν πτοήθηκε από το γεγονός και συνέχισε τις δραστηριότητές της σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Η όμορφη τραγουδίστρια έκανε πολλές προσπάθειες να ξεχωρίσει και να γίνει γνωστή, χωρίς σπουδαία αποτελέσματα. Το 1997 της έρχεται η ιδέα της συμμετοχής στα καλλιστεία, ένα «σκαλοπάτι» που θα μπορούσε να τη βοηθήσει στο τραγούδι. Εκεί δεν κατάφερε να προχωρήσει πέρα από την πρώτη δεκάδα, κερδίζοντας ωστόσο το ειδικό βραβείο για τα «ωραιότερα πόδια». Το όνομά της, όμως, γίνεται γνωστό.

Η επόμενη χρονιά σηματοδοτεί την «εκτόξευση» της μουσικής καριέρας της Μινέτι. Καταφέρνει να κερδίσει στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, το ετήσιο μουσικό ραντεβού που απασχολεί εκατομμύρια Ιταλών. Η καριέρα της περνάει σε άλλο επίπεδο, με συναυλίες και συμμετοχές σε μουσικά σόου, που αναδεικνύουν το ταλέντο της και την τοποθετούν ανάμεσα στις σπουδαιότερες ιταλίδες τραγουδίστριες της εποχής.

Η Μινέτι ασχολείται, παράλληλα, με τον κλασικό αθλητισμό. Ποτέ δεν εγκαταλείπει τα ταρτάν, ακόμα και όταν η υγεία της δεν είναι η καλύτερη. Εξειδικεύεται στα 800 μέτρα, όπου τρέχει μαζί με συνοδό, καθώς η όρασή της έχει εξασθενήσει πολύ.

Το 2012 είναι η χρονιά ορόσημο για την Ιταλίδα. Παίρνει μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στα 1500 μέτρα, καθώς τα 800μ. δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο, συνοδευόμενη από τον Αντρέα Τζοκόντι, πρώην αθλητή μεσαίων αποστάσεων. Σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία της, ενώ μπροστά από εκείνη τερματίζουν δύο αθλήτριες με περιορισμένη όραση και όχι τυφλές, όπως η Μινέτι.

Μετά την απονομή του μεταλλίου, η Μινέτι δηλώνει πως μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Η απάθεια και η άρνηση σκοτώνουν, όχι το πρόβλημα. Μετά τη συμμετοχή μου στα καλλιστεία, το βραβείο στο Σαν Ρέμο, τις συναυλίες και τις πωλήσεις δίσκων, ήρθε το μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς. Που για μένα αξίζει όσο το χρυσό», δήλωσε μια ευτυχισμένη Αναλίζα Μινέτι.

Πραγματικά, Αναλίζα, το μετάλλιο που σου αξίζει είναι το χρυσό. Στον αγώνα της ζωής.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγός… ζωής



Όταν η ζωή αποφασίζει για σένα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πορευτείς με αυτό και ποτέ να μην εγκαταλείψεις τα όνειρα και τις επιθυμίες σου.

Ο Άλεξ Τζανάρντι παρέδωσε μαθήματα ζωής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, δείχνοντας πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο…

Σίγουρα, ο 45χρονος Ιταλός δεν θα μπορούσε να σκεφτεί μετά το ατύχημα του σε αγώνες καρτ, όπου έχασε και τα δύο του πόδια, πως μετά από 11 χρόνια θα ανέβαινε ξανά σε βάθρο και μάλιστα στο πρώτο σκαλί στο άθλημα της χειροκίνητης ποδηλασίας στην πρώτη του συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Άλεξ Τζανάρντι ξέρει τη γεύση της κορυφής. Ο Ιταλός δύο φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής στα CART με επιτυχημένο πέρασμα από τη Φόρμουλα 1, είδε τη ζωή του να αλλάζει σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Το τρομακτικό ατύχημα στην πίστα της Γερμανίας που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τα δύο του πόδια τού έδωσε νέα ώθηση και περισσότερη δύναμη για να συνεχίσει.

Δείτε το τρομακτικό ατύχημα:




«Δεν θυμάμαι το ατύχημα. Ίσως να είναι και καλό που δεν το θυμάμαι. Η καρδιά μου σταμάτησε εφτά φορές εκείνη την ημέρα, είχα χάσει το 75% του αίματος μου, είχα λιγότερο από ένα λίτρο στο σώμα μου, το μόνο πράγμα που έκανε την καρδιά μου να χτυπά ήταν το πλάσμα και ο αέρας», δήλωσε ο Τζανάρντι.

Οι ώρες, οι ημέρες και οι μήνες μετά το ατύχημα ήταν πολύ κρίσιμες για τον Ιταλό, η θέληση του για ζωή και η υποστήριξη που είχε από την οικογένεια του, τους φίλους του και τους γιατρούς αποτέλεσαν κινητήριο δύναμη για να συνεχίσει και να γευτεί ξανά τη γλύκα της πρωτιάς, μιας πρωτίας πολύ διαφορετικής, αφού πέρα από τη σκληρή προπόνηση προέρχεται από την ψυχική δύναμη.




«Υπάρχουν και καλά, ξέρετε. Αρχικά, μπορώ να κρατήσω τον γιο μου. Δεύτερον είμαι ζωντανός και τρίτον μπορώ να προσαρμόσω το ύψος των ποδιών μου ώστε να παίζω στην πισίνα», είχε αναφέρει λίγους μήνες μετά το ατύχημα του.

Αποστολή εξετελέσθη!

Μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες αποκάλυψε πως είχε ένα έξτρα κίνητρο, ένα στοίχημα. Ο πολύ καλός του φίλος, Τζίμι Βάσερ, του είχε πει πριν τον αγώνα πως αν κερδίσει το χρυσό θα τον περιμένει ένα αυτοκίνητο για το Indy 500.

«Αν κερδίσεις το χρυσό θα σε βάλω σε ένα αυτοκίνητου για το Indy 500. Συνεπώς, τώρα πάω αν τον καλέσω και να τον ρωτήσω τι θα γίνει με το αυτοκίνητο γιατί έχω το χρυσό», τόνισε.

Ο Τζανάρντι άρχισε να ασχολείται με την χειροκίνητη ποδηλασία πριν πέντε χρόνια και η κατάκτηση του χρυσού σήμανε και το τέλος της αποστολής. Τώρα, ο Ιταλός θέλει να βρει μια καινούρια πρόκληση.

«Από Δευτέρα θα πρέπει να βρω κάτι άλλο. θα δώσω στη γυναίκα μου μια εβδομάδα για να χαλαρώσει, να κάνει ψώνια και όλα αυτά τα γυναικεία πράγματα και μετά επιστροφή στις δουλειές. Εγώ ποτέ δεν θα εγκαταλείψω το ποδήλατο», πρόσθεσε.

Δείτε την κούρσα που χάρισε το χρυσό μετάλλιο στον Τζανάρντι:




«Δεν αποτελώ εξαίρεση. Αν έχω ένα ταλέντο αυτό είναι η περιέργεια μου. Πραγματικά είμαι πολύ τυχερός, μπορώ να φύγω κι αν συνεχίσω τη ζωή μου , μια πολύ ευτυχισμένη ζωή, μπορώ ακόμη να πάρω το καλάμι και να πάω για ψάρεμα με τον γιο μου. Δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο, εκτός και αν κάτι ιδιαίτερο εμφανιστεί στο δρόμο μου».


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η δύναμη της ψυχής σε... ταρακουνά!



Μια συγκλονιστική φωτογραφία... χίλιες λέξεις.

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να μην είναι στραμμένα πάνω στην προσπάθεια που κάνουν οι αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, εκείνοι, όμως, δεν χρειάζονται προβολείς για να δείξουν τη δύναμη της ψυχής τους.

Για τους «αθλητές της ζωής» τα πάντα είναι εφικτά. Δεν χρειάζονται χέρια για να αποδείξουν ότι ξέρουν να κολυμπούν, ούτε πόδια για να κάνουν ποδήλατο, όπως οι άνθρωποι που δεν έχουν αναπηρία.

Αρκεί μονάχα η θέληση για να τους ανεβάσει στο υψηλότερο βάθρο και να κατεκτήσουν ένα μετάλλιο. Σίγουρα όμως ακόμα και αν δεν διακριθούν, ξεχωρίζουν στις καρδιές όλων μας για το μεγαλείο της ψυχής τους. Και η φωτογραφία που ακολουθεί το αποδεικνύει περίτρανα...



Διαβάστε περισσότερα...

Μικρές αλήθειες για την μπίρα



Σύμμαχος στην υγεία της καρδιάς.

Ξανθιά, κόκκινη ή μελαχρινή… η μπίρα αποτελεί αγαπημένη συντροφιά ανδρών και γυναικών, προσφέροντας δροσερές, ευχάριστες και πολλές φορές, εύγευστες στιγμές κάτω από τον ήλιο ή με καλή παρέα κατά τους χειμερινούς μήνες. Πέραν της ευχάριστης γεύσης, πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια έρχονται να αποκαλύψουν μικρές αλήθειες για την μπίρα που συνδέουν την μέτρια κατανάλωσή της με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Σύμμαχος στην υγεία της καρδιάς

Η σχέση του αλκοόλ με την υγεία της καρδιάς για πολλά χρόνια συνδέονταν μόνο με την κατανάλωση κρασιού. Όλο και περισσότερες μελέτες την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία συσχετίζουν την μέτρια κατανάλωση γενικότερα αλκοολούχων ποτών (άρα και μπίρας και οινοπνευματωδών ποτών) με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Πρόσφατη μετανάλυση (Costanzo S. et al, 2010) έδειξε πως η κατανάλωση 5-10 γραμμαρίων αλκοόλης την ημέρα έχει προστατευτική επίδραση σε άτομα που πάσχουν ήδη από στεφανιαία νόσο.

Ενώ η επίδραση αυτή παρέμενε θετική μέχρι την κατανάλωση 26 γραμμαρίων αλκοόλης/ημέρα. Η ποσότητα των 10 - 26 γραμμαρίων μεταφράζεται σε 1-2 μερίδες αλκοόλ ανάλογα με το είδος του ποτού και είναι παρόμοια με τις συστάσεις σύμφωνα με τις οποίες η επιτρεπτή ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ αγγίζει τις 2 μερίδες για τους άνδρες και τη 1 για τις γυναίκες, όπου 1 μερίδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε 1 ποτήρι μπίρα 330 ml.

Παράλληλα, πρόσφατη μελέτη από Ελληνες επιστήμονες, τα αποτελέσματα της οποίας αναρτήθηκαν στο 80ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης, και πραγματοποιήθηκε σε νέους, υγιείς, μη παχύσαρκους και μη καπνιστές άνδρες έδειξε πως η κατανάλωση 400ml μπίρας επιδρά θετικά στη λειτουργία των αγγείων (αύξηση της ελαστικότητας και της ικανότητας διαστολής τους) μέχρι και 2 ώρες μετά την κατανάλωσή τους (Karatzi et al, 2012).

Μπίρα και υγεία των οστών

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα συνδέουν την κατανάλωση μπίρας με θετικές επιπτώσεις στη μείωση της πυκνότητας των οστών, η οποία μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες και μετά την ηλικία των 65 ετών στους άνδρες συνδέεται με την εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η ελαφριά έως και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ πιθανόν να έχει θετικές επιπτώσεις στα οστά και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Αν και μέχρι σήμερα ανάλογα αποτελέσματα εντοπίζονταν μόνο μεταξύ των γυναικών, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Society for Nutrition το 2009 έδειξε ότι ακόμη και οι άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών που κατανάλωναν αλκοόλ ή μπίρα σε μέτριες ποσότητες (1-2 μερίδες/ ημέρα) εμφάνισαν αυξημένη οστική πυκνότητα ισχίου (BMD) συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν αλκοόλ.

Η θετική αυτή επίδραση χάνονταν όταν αυξάνονταν η ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ σε ποσότητες άνω των 2 ποτών/ ημέρα γεγονός το οποίο υποδηλώνει πως η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με θετικά οφέλη για την υγεία. Η ευεργετική σχέση της μπίρας με την οστική πυκνότητα έχει οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα στην αναζήτηση των συστατικών εκείνων που της δίνουν αυτή την ιδιότητα … εν αναμονή λοιπόν νεότερων εντυπωσιακών αποτελεσμάτων!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση Alzheimer και Parkinson



Τι βρήκαν οι ερευνητές.

Τέσσερις δείκτες που βρίσκονται στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό μπορούν να βοηθήσουν στο διαχωρισμό ασθενών με νόσο Alzheimer από αυτούς που εμφανίζουν άλλα είδη άνοιας και ένας διαφορετικός βιοδείκτης μπορεί να διαχωρίσει ασθενείς με νόσο του Parkinson από αυτούς με παρκινσονικές διαταραχές, δήλωσαν ερευνητές.

Τα αλληλεπικαλυπτόμενα συμπτώματα, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια, μπορούν να καταστήσουν δύσκολο το διαχωρισμό μεταξύ της νόσου Πάρκινσον και του άτυπου Παρκινσονισμού και επίσης μεταξύ του Alzheimer και άλλων μορφών άνοιας.

Οι ερευνητές εντόπισαν τους 5 δείκτες αναλύοντας δείγματα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού 453 ασθενών με Πάρκινσον, Πάρκινσον με άνοια, Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας.

Η Dr. Sara Hall, από το Skane University Hospital, στη Σουηδία, δήλωσε ότι μαζί με προηγούμενα στοιχεία, τα νέα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι 5 βιοδείκτες θα μπορούσαν να έχουν κλινική αξία στη διαφορική διάγνωση άνοιας και Πάρκινσον.

Ο Dr. Richard Perrin, του Washington University School of Medicine στο St. Louis, σημειώνει ότι τα ευρήματα αποτελούν σημαντική εξέλιξη δείχνοντας πως μια σχετικά ταπεινή ομάδα ισχυρών βιοδεικτών μπορεί να κατηγοριοποιήσει τα είδη άνοιας και σύνδρομα Πάρκινσον με βάση την παθολογία πηράμε βάση κλινικές/συμεπριφορικές αλλαγές.

Η χρήση αυτών των δεικτών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό θα μπορούσε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα κλινικών δοκιμών και να επιταχύνει την ανάπτυξη και αξιολόγηση νέων αγωγών για νευρολογικές νόσους, κατέληξε ο Perrin.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Archives of Neurology».


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η καφεΐνη κατά την εγκυμοσύνη δεν προκαλεί υπερκινητικότητα



Τι αποκάλυψε έρευνα σε παιδιά ηλικίας πέντε και έξι χρονών.

Πρόσφατη έρευνα σε 3.439 παιδιά ηλικίας πέντε και έξι χρονών που ζουν στο Άμστερνταμ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν σχετίζεται με την εμφάνιση υπερκινητικότητας στα παιδιά.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics δεν διαπιστώθηκε αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά όπως υπερκινητικότητα και δυσκολία στη συγκέντρωση, σε περίπτωση που οι μητέρες κατανάλωναν περισσότερα από 425 mg καφεΐνης την ημέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η συγκεκριμένη ποσότητα αντιστοιχεί χονδρικώς σε τρία φλιτζάνια καφέ.

Ωστόσο, αυτή η διαπίστωση δεν σημαίνει ότι η καφεΐνη είναι στο απυρόβλητο, τονίζει η επικεφαλής ερευνήτρια Eva M. Loomans από το ολλανδικό Πανεπιστήμιο Tilburg. Η ίδια εξηγεί ότι η έρευνα δεν επεκτάθηκε στη διερεύνηση άλλων προβλημάτων ανάπτυξης των παιδιών που μπορεί να σχετίζονται με την αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης, καθώς και ότι δεν έχει εξεταστεί η πιθανή επίδραση αυτού του παράγοντα σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Να θυμίσουμε επίσης, ότι η κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αμφιλεγόμενο ζήτημα και σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες έχει συσχετιστεί με αποβολές και πρόωρες γεννήσεις.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εργασία τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού



Ενισχυμένες κατά 40% οι πιθανότητες.

Οι γυναίκες, οι οποίες εργάζονται την νύχτα έχουν κατά 40% πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με δανική έρευνα όσες γυναίκες δούλευαν βράδυ πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον έξι χρόνια, ο κίνδυνος διπλασιαζόταν. Οι γυναίκες που δούλευαν πιο συχνά τη νύχτα και παράλληλα περιέγραψαν τον εαυτό τους ως «πρωινό τύπο», αντιμετώπιζαν τετραπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με όσες δεν δούλευαν το βράδυ.

Πιθανή αιτία για την αύξηση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι ότι η εργασία με φως λαμπτήρων μειώνει την παραγωγή της νυχτερινής ορμόνης μελατονίνης, η οποία φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου.

Επίσης η νυχτερινή εργασία διαταράσσει ίσως το νυχτερινό ρολόι του ανθρώπου και αυτό δρα αρνητικά στα κυτταρικά ρολόγια του ανθρωπίνου σώματος.

Τέλος, η στέρηση του ύπνου εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα πράγμα που βοηθά στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Θέλω να βάλω το ποδήλατο στη ζωή μου αλλά δεν ξέρω πώς»



Ένας παλιός γνώριμος που όμως ...χρειάζεται χρόνο για να γνωριστείτε.

Τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα του ποδηλάτου έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Μιλάμε για την αστική κυρίως ποδηλασία που όλο και περισσότερος κόσμος ανακαλύπτει και δοκιμάζει ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης.

Οι νέοι ποδηλάτες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: Σε αυτούς που θα παραμείνουν στο σπορ και σε αυτούς που θα σταματήσουν να «πατάνε πετάλι» μετά από την πάροδο των 2 πρώτων μηνών… το πολύ.

Επειδή κανένας μας δεν ξέρει σε ποια κατηγορία από τις δύο παραπάνω θα καταλήξει, καλό είναι να ξέρουμε ορισμένα βασικά πράγματα για το ποδήλατο και την πρώτη επαφή μαζί του. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η πρώτη και κρίσιμη επαφή είναι και η καθοριστική για το αν και κατά πόσο θα υπάρχει συνέχεια.

Ποδήλατο μπορούν να καβαλήσουν όλοι, ανεξαρτήτως βάρους, σωματικής ή φυσικής κατάστασης. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, είναι κάτι που δεν ξεχνιέται όπως λέει και το ρητό όμως αυτά δεν σημαίνουν πως όταν ανέβουμε σε ένα τέτοιου τύπου δίτροχο όχημα, αρκεί απλά να ξέρουμε να κάνουμε πετάλι έως εξαντλήσεως των αποθεμάτων μας.

Ο συνδυασμός ισορροπίας και τεχνικής, κίνησης του σώματος και χαλάρωσης, μπορούν εύκολα να αντισταθμίσουν τις απαιτήσεις σε δύναμη και αντοχή. Η ποδηλασία είναι δραστηριότητα περισσότερο τεχνικής και κατά δεύτερον σωματικής άσκησης. Και αυτά είναι στοιχεία που εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και την επαφή.

Όσο συχνότερα (κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη) το χρησιμοποιούμε, τόσο εξοικειωνόμαστε με την ποδηλασία, τόσο περισσότερο το σώμα μας «θυμάται». Προσαρμόζεται και τελικά αποκτά την συναρμογή ώστε να χρησιμοποιούμε την δύναμη του σώματός μας αποτελεσματικά, χωρίς να κουραζόμαστε.

Μην προσπαθείτε να βγάλετε συμπέρασμα από την πρώτη ή την δεύτερη βόλτα με το καινούργιο ή το (πολύ) παλιό σας ποδήλατο (όποιου τύπου και αν είναι αυτό). Δώστε χρόνο στο μυαλό και το σώμα σας να προσαρμοστεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό που έχει τις δικές του απαιτήσεις.

Αποφύγετε τους μακρινούς προορισμούς στην αρχή, μην σκέφτεστε ότι κάπου πρέπει να φτάσετε και ορίζετε αρχικά αποστάσεις μικρότερες απ' αυτές που πιστεύετε ότι μπορείτε να διανύσετε. Κάντε απλώς βόλτα, κατά προτίμηση σε ευθείες και σε περιβάλλον χαλάρωσης, δασύλλια, ποδηλατοδρόμους, πεζόδρομους, χαζεύοντας τον περιβάλλοντα χώρο.

Μπορεί ο στόχος να είναι η αστική καθημερινή μετακίνηση, όμως αν κάποια τέτοια 'δοκιμασία' συμπεριληφθεί στη διαδρομή της πρώτης βόλτας, απλά θα απογοητευθείτε. Αφήστε το για αργότερα. Για αρχή εντοπίστε το τερέν στη γειτονιά σας που μπορείτε να ξεκινήσετε, βρείτε ένα ποδήλατο που να σας ικανοποιεί έστω εμφανισιακά και απλά ξεκινήστε. Μην παραλείψετε το κράνος και τον εξοπλισμό 'ασφαλείας', φώτα, ανακλαστικά και ρούχα με έντονα χρώματα.

Αυτό που θα έρθει γρήγορα είναι η αναζήτηση της σωστής ρύθμισης της σέλας, κατά πόσο πρέπει να απλώνει το πόδι στο πετάλι αλλά να μην τεντώνει τελείως, η θέση του τιμονιού και των φρένων. Στην πρώτη βόλτα μικρή σημασία έχουν όλα αυτά. Απλά αναζητάτε κατά πόσο ταιριάζουν τα χνώτα σας για να συνεχίσετε να κάνετε παρέα. Στη πορεία κι εσείς θα χρειαστεί να προσαρμοστείτε και το ποδήλατο δημιουργώντας τη δική σας σχέση.

Μην παίρνετε μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις από την αρχή και κυρίως μην ξοδεύεστε αδίκως. Κάνετε την 'επανασύνδεση' με δανεικό ποδήλατο, με φθηνό μεταχειρισμένο ή με ό,τι ήδη έχετε στην αποθήκη. Η στατιστική λέει ότι μετά από περίπου 5 με 6 μήνες συνεχούς επαφής, θα έχετε εμπεριστατωμένη άποψη για τον τύπο ποδηλάτου που πραγματικά χρειάζεστε ή για τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε στο ήδη υπάρχον.

Μέχρι τότε το ποδήλατο θα παραμένει ένας γνωστός άγνωστος που όλοι έχουμε την περιέργεια και την επιθυμία ενδεχομένως, να εντάξουμε στη ζωή μας αλλά δεν ξέρουμε πώς ή αναβάλουμε να κάνουμε την αρχή. Όσο απλό και φιλικό είναι σαν 'μέσο' άλλο τόσο αβίαστη και σταδιακή πρέπει να είναι και η γνωριμία μαζί του.

Το πιθανότερο είναι να γίνει ο αχώριστος φίλος που ξαναβρήκατε από τα παιδικά σας χρόνια. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και ανταποδοτικά…





Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμιο ρεκόρ για την παρέα του Πιστόριους



Η ομάδα της Νότιας Αφρικής θριάμβευσε στη σκυταλοδρομία 4x100 (Τ42-Τ46) των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, αφού όχι μόνο τερμάτισε στην πρώτη θέση αφήνοντας πίσω της την Κίνα και τη Γερμανία, αλλά σημείωσε και παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Όσκαρ Πιστόριους μαζί με τους συναθλητές του Ράντεμπε, Σμιθ και Φουριέ είχαν χρόνο 41,78’’.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένατη η Ζίσκα




Την ένατη θέση στον τελικό της δισκοβολίας γυναικών Τ20 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου κατέλαβε η Ευαγγελία Ζίσκα. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έριξε βολή στα 9.76 και έμεινε πολύ πίσω από τις θέσεις του βάθρου.

Πρώτη ήταν η Πολωνή Εύα Ντούρσκα με βολή στα 13.80, που αποτελεί εθνικό ρεκόρ, δεύτερη η Ουκρανίδα Αναστασία Μίσνικ με 12.67, που αποτελεί ατομικό της ρεκόρ και τρίτη η συμπατριώτισσά της, Σβιτλάνα Κιντέλια, με 12.14.



Διαβάστε περισσότερα...

Έμεινε αρκετά πίσω…



Δεν κατάφερε να πλασαριστεί στη ζώνη μεταλλίων η Στέλλα Σμαραγδή στον τελικό των 100μ. γυναικών της κατηγορίας T46, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τερμάτισε στην έβδομη θέση με χρόνο 14.01.

Νέα «χρυσή» Παραολυμπιονίκης αναδείχθηκε η Κουβανή Γιουντίς Καστίγιο με χρόνο 12.01. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Ρωσίδα Νικόλ Ροντομάκινα, κάνοντας νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ με 12.49, ενώ την τριάδα των μεταλλίων έκλεισε η Κινέζα Γουάνγκ Γιανπίνγκ, που με χρόνο 12.89 κατέκτησε το χάλκινο.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να κάνετε σχολικές αγορές



Οδηγός για να μη λείψει τίποτα στους μαθητές.

Συμβουλές για τις σχολικές αγορές δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών σε γονείς και μαθητές με αφορμή τη νέα χρονιά. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕ.Π.ΚΑ. πρέπει γονείς και μαθητές να μην πέφτουν θύματα των επιτηδείων που θέλουν αυτές τις μέρες να αισχροκερδήσουν σε βάρος τους.

Και τονίζουν ότι ως γονείς πρέπει:

• Να συζητήσουμε, με το παιδί μας, να του εξηγήσουμε και να του δώσουμε να καταλάβει τις παγίδες των διαφημίσεων, για τα σχολικά είδη καθώς και τους τρόπους, που διάφορες εταιρείες μας οδηγούν, στην υπερκατανάλωση. Είναι πολύ βασικό να καταλάβει το παιδί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται, για το σχολείο και στο τι νομίζει ότι χρειάζεται.

Πρέπει να καταλάβει ότι η «ομορφιά» των σχολικών ειδών δεν είναι, απαραίτητα, συνδεδεμένη, με τη μόδα της εποχής, αλλά, σίγουρα, επιβαρύνει το πορτοφόλι της οικογένειας. Αυτή η χρονική περίοδος μας προσφέρει μια, από τις καλύτερες ευκαιρίες, να εξηγήσουμε, στο παιδί μας, τα σωστά καταναλωτικά πρότυπα και τη στάση ζωής, που πρέπει να έχει, απέναντι στην κατανάλωση.

• Όταν βεβαιωθούμε ότι το παιδί κατάλαβε τους κινδύνους, ετοιμάζουμε έναν κατάλογο, με τα είδη, που θεωρούμε απαραίτητα. Στη διαδικασία αυτή, το παιδί πρέπει να συμμετέχει. Αν πιστεύει ότι συναποφάσισε, μαζί μας, για τα σχολικά του είδη, θα αποφύγουμε τριβές, όταν θα κάνουμε τις αγορές μας.

• Είναι φυσικό, έστω και μετά από όλα αυτά, το παιδί, κάποιες στιγμές, να παρασυρθεί, από την ποικιλία της αγοράς και να μας ζητήσει να αγοράσουμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν είχαμε συμπεριλάβει, στον κατάλογο. Αν θεωρούμε ότι είναι περιττά, πρέπει να αρνηθούμε, έστω και αν στεναχωρήσουμε το μικρό μας καταναλωτή.

• Μελετούμε, με προσοχή, τη σήμανση των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε, από τα χρώματα και τα σχέδια των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε, στην πίεση του παιδιού μας, να του κάνουμε το χατίρι.

• Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης.

• Τηρούμε, αυστηρά τον κατάλογο που μας συστήνει το σχολείο. Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών, για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Όπως προκύπτει, από έρευνες του ΚΕ.Π.ΚΑ., οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα, σε κατάστημα, είναι σημαντικές.

• Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α. είναι, πολλές φορές, πιο οικονομικό να αγοράζουμε συσκευασίες, που περιέχουν παραπάνω, από ένα τεμάχιο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε.

• Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μοιάζουν, με τρόφιμα. Κανονικά, τέτοια προϊόντα δεν πρέπει να κυκλοφορούν, στην αγορά. Επειδή, όμως, συχνά, «ξεφεύγουν», από τους ελέγχους της Πολιτείας, ας «έχουμε και εμείς το νου μας».

• Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μυρίζουν, σαν τρόφιμα (σβύστρες κ.λπ.) Οι μυρωδιές προέρχονται, από χημικές αρωματικές ουσίες, που, ίσως, αποδειχθούν, αργότερα, ακατάλληλες. Η μυρωδιά, όμως, παρασύρει τα παιδιά, να τα βάλουν στο στόμα.

• Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο, για την αγορά τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά, που μοιάζουν, με παιχνίδια, δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας, με τα παιχνίδια.

Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια, με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, γόμες, που μυρίζουν, σαν φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη, για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Για λίγους το επίδομα θέρμανσης



Τέσσερα αυστηρά κριτήρια για τη χορήγησή του
.
Με τέσσερα αυστηρά κριτήρια θα δίνεται το επίδομα θέρμανσης, η καταβολή του οποίου θα κοστίσει συνολικά περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Το φετινό χειμώνα θα διαμορφωθούν τιμές-φωτιά στο πετρέλαιο θέρμανσης μετά την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης.

Οι τιμές θα αγγίξουν τα 1.400 ευρώ το χιλιόλιτρο από 1.000 ευρώ που διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο την περσινή χειμερινή περίοδο - αύξηση 40%.

Τα τέσσερα κριτήρια πάνω στα οποία θα βασιστεί η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης θα είναι η γεωγραφική περιοχή, το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των τέκνων που προστατεύει ο δικαιούχος του επιδόματος (τρίτεκνος, πολύτεκνος κ.λπ.) και η επιφάνεια της κατοικίας.

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα καταβληθεί στα μέσα Οκτωβρίου και η επόμενη στα μέσα της χειμερινής σεζόν, ενώ ανοικτά παραμένουν σοβαρά ζητήματα όπως είναι το τελικό κονδύλι που θα αφορά το επίδομα θέρμανσης και τα όρια των τεσσάρων κριτηρίων για να ξεκαθαρίσει ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι.

Πάντως τα τέσσερα αυτά κριτήρια θα λειτουργούν συνδυαστικά, δηλαδή θα πρέπει κάποιος για να λάβει το επίδομα να εμπίπτει και στις τέσσερις κατηγορίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλωσε το … «Χαμόγελο»



Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος συναντήθηκε το μεσημέρι στο γραφείο του με τον Πρόεδρο του εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, στον οποίο παρέδωσε επιταγή για την ενίσχυση του έργου που επιτελεί ο εθελοντικός Οργανισμός, ωστόσο το ακριβές ποσό δεν έγινε γνωστό από το Αρχηγείο γιατί όπως υποστηρίζουν δεν θέλουν να μαθευτεί. Το ποσό της επιταγής αντιστοιχεί στο χρηματικό ποσό, που είχε προϋπολογιστεί για την λειτουργία εκθεσιακού περιπτέρου της ΕΛΑΣ στην ΔΕΘ.

Για τη διάθεση του χρηματικού ποσού ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας δήλωσε: «Η απόφαση να δοθεί στο “Χαμόγελο του Παιδιού” το χρηματικό ποσό, που είχε προϋπολογιστεί για τη συμμετοχή μας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αποτελεί μια συμβολική κίνηση για την συστράτευση όλων μας στην προσπάθεια ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η πρωτοβουλία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς το ποσό δίνεται όχι από το πλεόνασμα, αλλά από το υστέρημά μας».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος ευχαρίστησε θερμά τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρωτοβουλία αυτή και δήλωσε: «Η συγκεκριμένη κίνηση είναι το καλύτερο βραβείο που θα μπορούσε να πάρει το “Χαμόγελο του Παιδιού” από τη μεγάλη οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας, που αποδεδειγμένα έχει ανθρώπους με ευαισθησίες. Το “Χαμόγελο του Παιδιού” ξενυχτάει νύχτα μέρα μαζί με τους αστυνομικούς για οποιοδήποτε πρόβλημα των παιδιών. Εμείς θα συνεχίσουμε απτόητοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, να δεχόμαστε κλήσεις από τα αστυνομικά τμήματα, όπως ήδη γίνεται 24 ώρες το 24ωρο, και να συνδράμουμε όλα τα παιδιά και τις οικογένειες, που μας έχουν ανάγκη. Σε αυτή την προσπάθεια είναι καθοριστική η σημασία του μνημονίου συνεργασίας, που έχει υπογραφεί με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας».


Διαβάστε περισσότερα...

Όπου φύγει, φύγει...



Νέοι, κυρίως πτυχιούχοι και πρώτοι απ' όλους γιατροί και μηχανικοί, εγκαταλείπουν την Ελλάδα, αναζητώντας την τύχη τους σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τη γερμανική Στατιστική Υπηρεσία φέτος ο αριθμός των Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 90%, αγγίζοντας τους 23.800. Πρώτοι στη λίστα είναι οι γιατροί και ακολουθούν οι μηχανικοί, όπως αναφέρει η Καθημερινή. 

Κάθε μέρα δύο γιατροί εγκαταλείπουν την Ελλάδα και κατευθύνονται σε Σουηδία, Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία. Οι Έλληνες γιατροί που μεταναστεύουν έχουν φτάσει τους 6.000 και αποτελούν τη δεύτερη εθνική ομάδα μετά τους Αυστριακούς.

Οι μηχανικοί συχνά απορροφώνται και σε χώρες εκτός ΕΕ. Κυρίως στο Κατάρ που προετοιμάζεται για το Μουντιάλ του 2022.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξάνθη: Τραβά χειρόφρενο το ΚΤΕΛ



Φρένο στη μεταφορά μαθητών για τη σχολική χρονιά 2012-2013 είναι έτοιμο να βάλει το ΚΤΕΛ Ξάνθης, αρνούμενο να συνεχίσει τη μεταφορά εάν δεν εξοφληθούν οι οφειλές παλαιότερων χρόνων και εφόσον τεθεί σε ισχύ η νέα μείωση των απολαβών των μεταφορών κατά 17%.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ξάνθης, την Τετάρτη, οι ανεξόφλητες οφειλές του κράτους προς το ΚΤΕΛ για τη μεταφορά των μαθητών ανέρχονται στο 1.285.000 ευρώ, μέρος το οποίου ζητείται από το ΚΤΕΛ να καταβληθεί άμεσα, ώστε να συνεχίσουν τη μεταφορά των μαθητών και φέτος.

Παράλληλα το ΚΤΕΛ ζητά να διευκρινιστεί από πλευράς του Υπουργείου εάν θα του επιβληθεί νέα μείωση κατά 17% στις απολαβές του, όπως έχει διαμηνυθεί, καθώς όπως υπενθυμίζεται ήδη έχουν υπογράψει σύμβαση μειωμένη κατά 21% για το έτος 2011-2012.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...