Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Έξωση σε 94χρονη που δεν είχε να πληρώσει τον οίκο ευγηρίας


Σάλος έχει προκληθεί στη Γαλλία.

Η έξωση μιας 94χρονης γυναίκας από τον οίκο ευγηρίας όπου ζούσε επειδή δεν είχε πληρώσει τα έξοδα διαμονής της προκάλεσε σήμερα αντιδράσεις στη Γαλλία, με μια υπουργό να κάνει λόγο για «παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Η συνταξιούχος εκδιώχθηκε από τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας της Σαβίλ επειδή χρωστούσε 40.000 ευρώ σε έξοδα διαμονής.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Echo républicain, την 94χρονη παρέλαβε το νοσοκομείο της Σατοντίν, περίπου 100 χιλιόμετρα από το Παρίσι.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο οίκος ευγηρίας «έδρασε παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπουργός αρμόδια για την τρίτη ηλικία Μισέλ Ντελονέ.

«Αν έχει παραβιαστεί ο νόμος, ενδέχεται να ασκήσουμε δίωξη. Αν ακολουθήθηκε πιστά η διαδικασία ενημέρωσης της οικογένειας, θα είμαστε πιο διαλλακτικοί», πρόσθεσε η Ντελονέ επισημαίνοντας ότι «υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστική διαδικασία εναντίον της οικογένειας».

Οι υπεύθυνοι του οίκου ευγηρίας, αφού προσπάθησαν να επικοινωνήσουν επανειλημμένα με την κόρη της ηλικιωμένης γυναίκας χωρίς αποτέλεσμα, αποφάσισαν να την μεταφέρουν στο σπίτι της, αναφέρει η Echo républicain. Όταν κανείς δεν βρέθηκε εκεί, οι τραυματιοφορείς αποφάσισαν να μεταφέρουν την 90χρονη γυναίκα στο νοσοκομείο της Σατοντίν που βρισκόταν κοντά.

Η διεύθυνση του οίκου ευγηρίας δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «λυπάται» για την «αδέξια απόφαση», διαψεύδοντας όμως ότι είχε σκοπό να κάνει «έξωση» στην ηλικιωμένη γυναίκα.

Ένα ασθενοφόρο εστάλη στο νοσοκομείο της Σατοντίν για να μεταφέρει την ενενηντάχρονη πίσω στον οίκο ευγηρίας, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό καθώς ένας από τους γιους της είναι αντίθετος με την μετακίνησή της, εξήγησε ο Ρισάρ Κλαβερί του οίκου ευγηρίας.


Διαβάστε περισσότερα...

"Χιτώνας Αγάπης" από τον Ιερό Ναό Παναγίας Επισκέψεως


Βοήθεια στους απόρους στα Τρίκαλα.

Περισσότερες από εκατό οικογένειες της πόλης των Τρικάλων και των χωριών έχουν ωφεληθεί μέχρι σήμερα από τη δραστηριότητα του Ιερού Ναού Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων, που φέρει τον τίτλο «Χιτώνας Αγάπης».

Ως γνωστόν διανέμονται καθημερινά σε στεγασμένο χώρο στα προπύλαια του Ναού δωρεάν καθαρά και σε καλή κατάσταση ρούχα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Ρούχα παιδικά, ανδρικά και γυναικεία.

Σε δηλώσεις του ο εμπνευστής και υπεύθυνος του Χιτώνα Αγάπης Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Γραδούλας ανέφερε ότι καθημερινά η προσέλευση ανθρώπων που έχουν ανάγκη ένδυσης είναι πολύ μεγάλη. Άνθρωποι κάθε ηλικίας προσέρχονται και επιλέγουν ρούχα για τους ίδιους ή για την οικογένειά τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Διεγνώσθη με καρκίνο, μετακόμισε στην Ικαρία και ζει ακόμη


Το νησί της μακροζωίας σε αφιέρωμα του BBC.

Οι κάτοικοι ενός μικρού ελληνικού νησιού ζουν κατά μέσο όρο δέκα χρόνια περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, γράφει σε σημερινό του άρθρο το BBC.

Ποιο είναι όμως το μυστικό της μακροζωίας στην Ικαρία, αναρωτιέται ο συντάκτης του άρθρου Andrew Bomford.
Μπορεί να είναι ο καθαρός αέρας, ο φιλικός και ανοιχτός τρόπος ζωής, τα φρέσκα λαχανικά ή το φρέσκο γάλα κατσίκας.

Ακόμη, το ορεινό έδαφος καθώς η μετακίνηση από το ένα μέρος στο άλλο σε κρατά σε καλή φυσική κατάσταση.
Μπορεί ακόμη να οφείλεται στη φυσική ακτινοβολία από τους βράχους από γρανίτη.



Όμως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο 98χρονος Σταμάτης Μωραΐτης, έχει άλλη εξήγηση.

«Είναι το κρασί» λέει και προσθέτει: «Είναι αγνό, καθαρό, χωρίς προσθετικά. Το εμπορικό κρασί έχει συντηρητικά. Όμως αυτό το κρασί που φτιάχνουμε μόνοι μας είναι αγνό».

Ο κ. Σταμάτης γιόρτασε τα 98α γενέθλιά του την Πρωτοχρονιά. Λέει ότι είναι μεγαλύτερος, όμως τα επίσημα έγγραφα που διαθέτει αναφέρουν ως ημερομηνία γέννησής του την 1η Ιανουαρίου του 1915.



Έξω από το σπίτι του υπάρχουν ελιές, οπωροφόρα δέντρα και αμπέλι. Κάθε χρόνο βγάζει περίπου 700 λίτρα κρασί.
«Το πίνετε όλο μόνος σας;» τον ρωτάει ο δημοσιογράφος για να του απαντήσει έκπληκτος: «Όχι! Το πίνω με τους φίλους μου».

Ο κ. Σταμάτης πριν από 45 χρόνια ζούσε στις ΗΠΑ. Οι γιατροί τότε διέγνωσαν ότι έπασχε από καρκίνο στους πνεύμονες και ότι βρισκόταν στα τελευταία στάδια της ασθένειας, δίνοντάς του μόλις 9 μήνες ζωής.



«Τότε ήταν πολύ ακριβές οι κηδείες εκεί. Έτσι, είπα στη γυναίκα μου ότι θα γυρίσω στην Ικαρία για να με θάψουν κοντά στους γονείς μου. Βρήκα τους φίλους μου στο χωριό που γεννήθηκα και αρχίσαμε να πίνουμε. Σκεφτόμουν ότι τουλάχιστον θα πεθάνω χαρούμενος. Βρισκόμασταν κάθε μέρα και πίναμε κρασάκι. Εγώ περίμενα, όμως καθώς περνούσε ο καιρός εγώ ένιωθα ακόμη πιο δυνατός. Πέρασαν οι 9 μήνες και εγώ ένιωθα καλύτερα από πριν. Μετά πέρασαν 11 μήνες, ακόμη καλύτερα… και τώρα 45 χρόνια μετά είμαι ακόμη εδώ!» είπε ακόμη και συνέχισε: «Πριν από μερικά χρόνια επέστρεψα στις ΗΠΑ για να βρω τους γιατρούς μου, αλλά δεν τα κατάφερα. Είχαν πεθάνει όλοι».



Διαβάστε περισσότερα...

12.500 μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων


Στις 12.500 μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, αναφέρθηκε ο Αντώνης Μανιτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Γίνεται από τώρα ο προγραμματισμός και η τεχνική προετοιμασία ώστε να είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε, να υπολογίσουμε τις 12.500 μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Αυτός ο προγραμματισμός γίνεται με τρόπο συστηματικό, ενώ αυτή τη φορά θα έχει προηγηθεί και η αξιολόγηση. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους, όλο αυτό το πρόγραμμα της κινητικότητας θα είναι ένα πρόγραμμα βασικό, συστηματικό και θα γίνεται σε πάγια βάση με τα κριτήρια της αντικειμενικότητας που παρέχει το ΑΣΕΠ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητική Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης.

Σε ότι αφορά στο Πρόγραμμα Κινητικότητας, ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι «έχουμε ήδη συγκεντρώσει τις ανάγκες, τα κενά των Υπουργείων, τα έχουμε επεξεργαστεί και τις προσεχείς ημέρες θα βγει και η ανακοίνωση του Υπουργείου, η οποία θα καλεί τις υπηρεσίες και στη συνέχεια τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα να συμπληρώσουν τις αιτήσεις, για να μεταφερθούν στις νέες θέσεις τους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «στηρίζουμε το έργο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Υπουργού και της πολιτικής ηγεσίας, γιατί βασικός μας στόχος είναι να γίνουμε, επιτέλους, μία κανονική χώρα»

«Το πρώτο που χρειαζόμαστε είναι ένα κανονικό κράτος, μαζί με μία κανονική κοινωνία, και μία κανονική οικονομία», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση, έχει πολύ μεγάλη σημασία να προχωρήσουν όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές, ιδίως τώρα που έχουμε αποκτήσει δημοσιονομική και νομισματική ασφάλεια».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα προς το δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό της χώρας ότι τους τιμάμε, ότι στηριζόμαστε σε αυτούς, ότι η μεγάλη τους πλειονότητα είναι άξιοι άνθρωποι, πιστοί στο καθήκον, είναι μικρές οι εξαιρέσεις. Πρέπει να νοιώσουν ασφαλείς. Θα τους τιμήσει η κοινωνία για αυτό, γιατί θα συμβάλουν στην ανάταξη και την ανάκαμψη της χώρας και ένα πρώτο δείγμα που θα δώσει και το υπουργείο σε σχέση με την κινητικότητα του προσωπικού είναι η άμεση προκήρυξη των προς κάλυψη θέσεων, για να νοιώσουν όλοι όσοι εντάσσονται στην κινητικότητα πως κανείς δεν τους κοροϊδεύει, πως υπάρχουν θέσεις και θα καταλάβουν υφιστάμενες θέσει που ικανοποιούν πραγματικές ανάγκες υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου».


Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν παρέμβαση της Δικαιοσύνης για "μαϊμού" συντάξεις


Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την επιστροφή των χρημάτων από όσους αδικαιολόγητα τα έχουν καρπωθεί από καταχρηστικές συντάξεις και την απονομή ευθυνών σε όσους συμμετείχαν στην παρανομία θα ζητήσει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Κοκκόρη.

«Οι επιτροπές πιστοποίησης έχουν αυξηθεί κατά πολύ το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του περασμένου Οκτωβρίου, να έχουν φτάσει από 500 με 600 κατά μέσο όρο τους προηγούμενους μήνες, σε 1.340», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκκόρης, ενώ υπογράμμισε ότι «στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός αυτών των επιτροπών ώστε να μην παραμένουν σε εκκρεμότητα περιπτώσεις που σχετίζονται με συντάξεις και φάρμακα».


Διαβάστε περισσότερα...

Τρία δημοτικά κτίρια για τους αστέγους


Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων από το ψύχος, λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων. Συγκεκριμένα, ως χώροι φιλοξενίας θα λειτουργήσουν τρία δημοτικά κτίρια, σε 24ωρη βάση, ενώ εάν υπάρξει ανάγκη θα διατεθούν και άλλοι χώροι.

Πρόκειται για το Πολιτιστικό Κέντρο του 4ου Διαμερίσματος, επί των οδών Λένορμαν και Αλεξανδρείας, τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, επί των οδών Μαμούρη και Δύμη, και τη Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Αγ. Μελετίου και Ξεναγόρα.

Επίσης, η τηλεφωνική γραμμή 1960 θα λειτουργεί όλο το 24ωρο για πληροφορίες και παροχή βοήθειας, μόνο στους κατοίκους του δήμου Αθηναίων.

Η λήψη των έκτακτων μέτρων γίνεται σε στενή συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το υπουργείο Εργασίας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, το ΚΕΘΕΑ Exelixis, ο ΟΚΑΝΑ, η Κλίμακα, η PRAKSIS, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Ομάδες εργασίας (street work) του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις, θα ενημερώνουν τους άστεγους για τους χώρους φιλοξενίας που έχουν διατεθεί, θα μοιράζουν φάρμακα και ζεστά ροφήματα, και θα φροντίζουν για τη διακομιδή περιστατικών σε νοσοκομεία, όταν υπάρχει ανάγκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Χώροι για τους άστεγους στη Θεσσαλονίκη


Χώροι για την προστασία των αστέγων από το κρύο εξασφάλισε ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ημέρας και για όσο χρονικό διάστημα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές, χώροι πρόσβασης θα είναι ο χώρος του ΚΑΠΗ, στην 2η Δημοτική Κοινότητα (Λαγκαδά 35) καθώς και τα ΚΑΠΗ στην 5η δημοτική κοινότητα (Στεφάνου Νούκα 10 και Καπετάν Βαγγέλη 4), από τις 8.30πμ έως τις 8.30μμ.

Θερμαινόμενοι χώροι θα παραμείνουν επίσης ανοιχτοί και κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα του Δήμου Αμαρουσίου για το κρύο


Μέτρα προστασίας για τους ευπαθείς πολίτης από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα σημειωθούν από το βράδυ της Δευτέρας λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού λαμβάνει ο Δήμος Αμαρουσίου.

Η Δημοτική Αρχή θέτει στη διάθεση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης ή αδυναμία να ζεστάνουν το χώρο όπου κατοικούν, το κλιματιζόμενο Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης».

Το γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» ( Β. Όλγας 8 ), δίπλα στον ΗΣΑΠ Αμαρουσίου είναι εύκολα προσβάσιμο και διαθέτει όλες τις προβλεπόμενες υποδομές για τη φιλοξενία όσων έχουν ανάγκη.

Θα λειτουργεί από απόψε το βράδυ έως την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ η κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αμαρουσίου θα διαθέσει φαγητό, κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα στους φιλοξενούμενους.



Διαβάστε περισσότερα...

Σταματούν τη μεταφορά μαθητών


Χειρόφρενο αποφάσισαν να τραβήξουν οι λεωφορειούχοι στη Θεσσαλονίκη και από αύριο να σταματήσουν την μεταφορά των μαθητών προς και από τα σχολεία.

Οι λεωφορειούχοι καταγγέλλουν ότι τους οφείλονται δεδουλευμένα από τον περασμένο Μάιο, ενώ τονίζουν πως το κράτος τους ζητά να μειώσουν αναδρομικά κατά 20% τα συμφωνημένα κόμιστρα για την μεταφορά των μαθητών.

Ο Σύνδεσμος Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας- Θράκης σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως η «Πολιτεία όχι μόνο μας οφείλει δεδουλευμένα, αλλά αθετεί τις περσινές και προπέρσινες συμβάσεις που υπογράψαμε για την εκτέλεση μεταφορά μαθητών, ζητώντας μας για μία ακόμη φορά τελείως παράνομα να μειώσουμε τα συμφωνημένα κόμιστρα μεταφοράς και ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι ενώ το νέο σχολικό έτος έχει ξεκινήσει και τα σχολικά λεωφορεία μεταφέρουν από το Σεπτέμβριο τους μαθητές δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση και οι επαγγελματίες δεν γνωρίζουν καν τις απολαβές τους».

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα γίνει με το εφάπαξ σε 22 Ταμεία


Διαδοχικές περικοπές στα εφάπαξ που καταβάλλουν τόσο το Δημόσιο όσο και τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα φέρνει το 2013, παρά τις έως τώρα περικοπές έως και 83%. Όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2014 θα εισπράττουν ακόμη μικρότερα εφάπαξ, καθώς εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει «νέα τεχνική βάση με την οποία θα υπολογίζεται το εφάπαξ βοήθημα από 1/1/2014 σε όλα τα ταμεία πρόνοιας».

Όπως προαναγγέλλει η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «η θέσπιση νέου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ σε όλους τους φορείς-τομείς πρόνοιας ήταν επιβεβλημένη μετά τη ρητή μνημονιακή δέσμευση του ν. 4046/2012 για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξαλειφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα ελλείμματα στους φορείς πρόνοιας».

Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έχει ήδη ξεκινήσει την καταβολή του εφάπαξ σε 1.100 δικαιούχους και εντός του 2013 θα έχουν εξοφληθεί 31.400 συνταξιούχοι, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ταμείου Νίκο Καλάκο. Η έκδοση του εφάπαξ θα γίνεται με αυστηρή σειρά προτεραιότητας και τα πρώτα εντάλματα πληρωμής θα αφορούν όσους υπέβαλαν αίτηση τον Οκτώβριο του 2010. Πάντως, το εφάπαξ που θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι μειωμένο έως και κατά 38,13%.

Το ποσό της περικοπής συναρτάται άμεσα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ενώ οι απώλειες ανέρχονται έως και τις 23.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

• Πέρυσι το βοήθημα μειώθηκε κατά 20% για όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τους από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά και κατά 15% για τις αιτήσεις του 2010.

• Φέτος υπήρξε νέα περικοπή 22,67% για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από τον Αύγουστο του 2010 και μετά.

Οι μειώσεις

Σημαντικές θα είναι οι μειώσεις στα εφάπαξ που χορηγούν συνολικά 22 τομείς ή ταμεία. Αναλυτικά, για τους ασφαλισμένους μέχρι 31-12-1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν της υπηρεσίας από 1-8-2010 και μετά και για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος μειώνεται ποσοστιαία ως εξής:

- Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου του ΤΑΠΙΤ κατά 2,21%.

- Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων του ΤΑΠΙΤ κατά 17,35%.

- Προσωπικού Ιπποδρομιών του ΤΑΠΙΤ κατά 18,38%.

- Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ κατά 26,77%.

- Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών του ΤΑΠΙΤ κατά 63,91%.

- Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΑΠΙΤ κατά 41,52%.

- Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 22,67%.

- Υπαλλήλων ΝΠΔΔ του ΤΠΔΥ κατά 42,29%.

- Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος του ΤΠΔΥ κατά 36,94%.

- Προσωπικού Ταμείου Νομικών του ΤΠΔΥ κατά 52,21%.

- Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 6,19%.

- Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά 8,21%.

- Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσσαλονίκης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά 28,41%.

- Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ κατά 3,84%.

- Προσωπικού Ιονικής - Λαϊκής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ κατά 41,17%.

- Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων του ΕΤΑΑ κατά 17,42%.

- Δικηγόρων Αθηνών του ΕΤΑΑ κατά 32,80%.

- Εργοληπτών Δημοσίων Εργων του ΕΤΑΑ κατά 83%.

- Τομέας Πρόνοιας Αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ κατά 1,94%.

- Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων του ΤΕΑΠΑΣΑ κατά 45,49%.

- Λογαριασμός Πρόνοιας Υπαλλήλων ΙΚΑ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά 35,11%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελέγχονται 560.000 συνταξιούχοι


Τα 100 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι ετήσιες απώλειες του κράτους, από τους συνταξιούχους που δε δηλώνουν στην εφορία το ακριβές ποσό που εισπράττουν. Έτσι στο επίκεντρο του ελέγχου θα βρεθούν 560.000 συνταξιούχοι, που δεν έχουν δηλώσει στα ταμεία τους το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ τους. Ο υπουργός εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης έχει δώσει διορία στα ταμεία, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, για να ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των συνταξιούχων. Όσοι δεν ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες, κινδυνεύουν ακόμη και με αναστολή της σύνταξης.

Από την 1η Ιουλίου, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η ενιαία αρχή πληρωμής συντάξεων, δηλαδή οι πληρωμές θα γίνονται από την ΗΔΙΚΑ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία: "Μου ζητούν αλλά δεν... μου δίνουν"


Ένας από τους χιλιάδες φορολογούμενους που πρέπει να δικαιολογήσει εισόδημα "που δεν καλύπτεται από τις φορολογικές του δηλώσεις των τελευταίων ετών", σημειώνει: "Μου ζητάνε να δικαιολογήσω εισόδημα που δεν καλύπτεται από τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών. Ζητάω αντίγραφα δηλώσεων στην τοπική ΔΟΥ αλλά και από ΚΕΠΥΟ και μου απαντάνε πως τα έχουν καταστρέψει.Από το 1982 - 1997. Δηλαδή τότε "φυτρώσαμε στην γη; Δεν θεωρούν "νόμιμα έγγραφα" τα ένσημα του ΙΚΑ όπου φαίνονται τα εισοδήματά μας."

Και συμπληρώνει: "Από ότι καταλαβαίνεται θέλουν να φάνε τις οικονομίες μας (μιας ζωής)".


Διαβάστε περισσότερα...

Αναγνώστρια: "Εμείς οι άνεργοι από 36 χρονών και πάνω δεν υπάρχουμε για την κυβέρνηση"


Πολλοί αναγνώστες του enikos.gr που δηλώνουν "άνεργοι άνω των 35 χρονών" διαμαρτύρονται γιατί ακούν από τους αρμόδιους της κυβέρνησης να αναφέρονται μόνο στους νέους που δεν έχουν δουλειά. Γράφει η Ελένη:

"Μιλούν για τους νέους ανέργους μέχρι 35 ετών... οι υπόλοιποι νέοι των 36 ετών διαγράφονται από τον δημογραφικό χάρτη της Ελλάδας? Κατά τους κυβερνώντες να πάνε να κόψουν το λαιμό τους? Ν Τ Ρ Ο Π Η"



Διαβάστε περισσότερα...

Γεύματα αγάπης


Το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη «αγκαλιάζει» άπορους και ηλικιωμένους προσφέροντάς τους την ευκαιρία να γευματίσουν, να διασκεδάσουν και να χαμογελάσουν, σε πείσμα των δύσκολων καιρών.

Τα Γεύματα Αγάπης θα δοθούν στη Δημοτική Ενότητα Συκεών σήμερα Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, στη 1 μετά το μεσημέρι και την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου στο Πολυδύναμο Κέντρο Νεότητας, για τους δημότες από τις Δ.Ε. Νεάπολης και Πεύκων.

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμάζουν χώρους για τους άστεγους


Χώρους που θα μπορούν να φιλοξενήσουν τους άστεγους της πόλης εν όψει της ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού που αναμένεται να πλήξει και το κέντρο της Αθήνας, ετοιμάζει ο δήμος Αθηναίων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ιερέας... τα έβαλε με σκύλο ανάπηρου


Σύμφωνα με την καταγγελία γυναίκας, ιερέας που πήγε να αγιάσει σπίτι στην οδό Κορυδαλέως στην Πάτρα, άρχισε να… κυνηγάει και να χτυπά με το… λιβανιστήρι το σκύλο του σπιτιού μπροστά στα έκπληκτα μάτια των γειτόνων και της ιδιοκτήτριας του σπιτιού.

Ο «τουίτι» - έτσι λένε το σκυλάκι- είναι ακίνδυνο αλλά γαυγίζει αρκετά και ανήκει σε άτομο με ειδικές ανάγκες. Η κ. Κατερίνα Λ. είναι 40 ετών και το μοναδικό πλάσμα που έχει στον κόσμο είναι ο μικρόσωμος σκύλος.

Η ίδια δήλωσε στο contraseolous.blogspot.com ότι θα καταγγείλει το περιστατικό στον Μητροπολίτη. Ο παπάς όχι μόνο δεν έριξε αγιασμό στο σπίτι αλλά σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η γυναίκα έφυγε… βρίζοντας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

25.000 ανασφάλιστα παιδιά ετησίως


Υπολογίζεται ότι είναι 25.000 τα παιδιά που γεννιούνται ετησίως στην Ελλάδα από ανασφάλιστους γονείς, όπως προκύπτει από έγγραφο της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερωτήσεων βουλευτών για την εμβολιαστική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Ήδη έχουν διατεθεί 25.000 εμβόλια για την εποχική γρίπη και η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις Γενικές Διευθύνσεις των Περιφερειών προκειμένου να καλυφθούν οι αναδυόμενες ανάγκες.

Το έγγραφο της υφυπουργού Υγείας διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με την οποία καταγγέλονταν ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν διαθέτουν εμβόλια για ανασφάλιστους πολίτες.

Την ίδια ώρα, με έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η Βουλή ενημερώνεται ότι το υπουργείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο αναμόρφωσης του πλαισίου υπαγωγής στο πρόγραμμα δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προϊόντα τεχνολογίας που κάνουν τους ανθρώπους... βιονικούς


Τα «έξυπνα» υφάσματα προοιωνίζονται ένα μέλλον τελείως διαφορετικό.
Ο αναδυόμενος κλάδος των «έξυπνων» υφασμάτων, γνωστός ως e-textiles, έχει αρχίσει να κάνει πλέον «θαύματα», καθώς ολοένα και πιο περίπλοκοι πειραματισμοί είναι δυνατοί.

Οι μικρο-επεξεργαστές αυξάνουν σε επεξεργαστική δύναμη την ώρα που συρρικνώνονται σε μέγεθος, γεγονός που επιτρέπει σήμερα την αρμονική σύζευξη τεχνολογίας και καθημερινού ρουχισμού, για την ανάπτυξη εντελώς καινοτόμων ιδεών.

Ο μικροσκοπικός επεξεργαστής LilyPad Arduino, ειδικά σχεδιασμένος να ενσωματώνεται σε υφάσματα και ενδύματα, μπορεί και αλληλεπιδρά με μια τεράστια ποικιλία αισθητήρων, εγκαινιάζοντας μια νέα πλατφόρμα για την τεχνολογική μόδα.

Από ενσωματωμένα λαμπάκια LED που αλληλεπιδρούν με το σώμα μέχρι και πιο περίπλοκους σχεδιασμούς, όπως κινούμενα ή μηχανοκίνητα εξαρτήματα που ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές συνθήκες, το μέλλον των ρούχων ευαγγελίζεται έναν κόσμο βγαλμένο κατευθείαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας!

Ψηφιακές σκιές ματιών



Ο σχεδιαστής Lulin Ding έχει κατασκευάσει μια ψηφιακή εκδοχή της πατροπαράδοτης σκιάς για τα μάτια, η οποία περιβάλλει τον οφθαλμό με μια φουτουριστική έννοια. Στην προσπάθεια να αναδημιουργήσει το εφέ της παραδοσιακής σκιάς, που είναι κυρίως ορατή όταν το μάτι είναι κλειστό, η καινοτόμα εκδοχή του Ding αναβοσβήνει αλληλεπιδρώντας με το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων!



Ρυθμικό γάντι




Το φοράς, χτυπάς τα δάχτυλά σου σε οποιαδήποτε επιφάνεια και παράγεις μουσική! Τα δεδομένα των αισθητήρων της κίνησης μετατρέπονται σε ποικίλους τόνους, ενώ προσμετράται ακόμα και η πίεση από τις κινήσεις των δαχτύλων. Και πάλι ένας μικρο-επεξεργαστής Arduino Lilypad κάνει το «μαγικό»...

Φόρεμα-οθόνη




Ο μικρο-επεξεργαστής Arduino Lilypad ελέγχει τα φώτα LED του φορέματος, «παντρεύοντας» παλιές τεχνολογίες (όπως η προβολή φωτογραφιών) με εντελώς καινούριες. Οι λυχνίες LED, που είναι προσαρμοσμένες πίσω από τις διαφάνειες, ανταποκρίνονται στο ατμοσφαιρικό φως, δημιουργώντας ένα εφέ επιστημονικής φαντασίας: κατά τη διάρκεια της ημέρας, με το πλούσιο ηλιακό φως, το φόρεμα μοιάζει σαν κάθε άλλο μαύρο φόρεμα, μόλις ωστόσο τα φώτα πέσουν, τα «έξυπνα» LED ανταποκρίνονται μετατρέποντας το φόρεμα σε απαστράπτον υπερθέαμα κινούμενων εικόνων!

Το κοστούμι του υπερήρωα


Ο επεξεργαστής LilyPad Arduino και 260 λυχνίες LED κάνουν τον άνθρωπο που θα φορέσει τη στολή υπερήρωα στην όψη: ο superhero Axon, όπως τον έχουν ονομάσει, αντλεί τη δύναμή του συλλέγοντας τη φωτεινή ενέργεια από διάφορα μέρη του σώματός του, τη μεταφέρει στα χέρια του και την απελευθερώνει εκτοξεύοντάς τη στους κακούς!

Σακάκι-αλκοτέστ



Δεν θα ήταν καταπληκτικό αν στις βραδινές μας εξόδους είχαμε έναν φίλο που θα μας προειδοποιούσε ότι τα κοπανήσαμε αρκετά; Και θα ήταν επιπρόσθετα και απολύτως ακριβής στις εκτιμήσεις του; Το «έξυπνο» σακάκι διαθέτει ενσωματωμένο μετρητή αλκοόλ, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ενδιαφερόμενος για να καταγράψει την πρόοδό του στο αλκοόλ! Σκύβει διακριτικά στο κολάρο του σακακιού, ξεφυσά και παίρνει την πολύτιμη μέτρηση...

Κινούμενο κατοικίδιο



Θέλετε ένα κατοικίδιο αλλά δεν μπορείτε τη φασαρία; Τι θα λέγατε για ένα φορετό pet; Ο μικρός αυτός φίλος είναι σχεδιασμένος να ανταποκρίνεται στη διάθεση του αφεντικού του, μετρώντας τους καρδιακούς παλμούς και άλλες αγχογόνες ενδείξεις. Μόλις νιώσει ότι το εσωτερικό κλίμα του ιδιοκτήτη του είναι τεταμένο, ανασηκώνει το κεφάλι και την ουρά του για να του υπενθυμίσει ότι ήρθε η ώρα να καλμάρει! Πολύτιμος φίλος...

Τζάκετ-φλας για ποδηλάτες


Η ασφάλεια του ποδηλάτη περνά σε νέα επίπεδα, με την καταπληκτική αυτή εφαρμογή που ενεργοποιεί ταυτόχρονα την ποδηλασία, την τεχνολογία και τον ρουχισμό. Το τζάκετ αντιλαμβάνεται την πρόθεση του ποδηλάτη του στρίψει και ενημερώνει τους οδηγούς σηματοδοτώντας το κατάλληλο σήμα-φλας! Ανεκτίμητο για μετακινήσεις στην πόλη...


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο στο Ναύπλιο


Θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν.

Την ίδρυση Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου στον δήμο Άργους- Μυκηνών αποφάσισε, στην τελευταία συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και ψήφισε τον κανονισμό λειτουργίας του.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτριος Κρίγγος, ευχαρίστησε τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αργολίδας, για την καθοριστική συμβολή τους στην οργάνωση και λειτουργία της νέας κοινωνικής δομής που αναπτύσσει ο δήμος.

Ο κ. Κρίγγος πρόσθεσε, ότι «η οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και η παροχή υπηρεσιών περίθαλψης στους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, θεωρείται, πλέον, αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε».

Στόχοι του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, εκτός από την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης σε ανασφάλιστους πολίτες, είναι η πρόληψη νοσημάτων και η ενημέρωση μέσω δράσεων που θα οργανώνονται και θα υλοποιούνται με τη συνεργασία και άλλων φορέων.

Από το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν, αλλά και υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.



Διαβάστε περισσότερα...

Νομοθετική ρύθμιση για τους εικονικούς γάμους αλλοδαπών


Οδηγίες στις Αστυνομικές Διευθύνσεις για εντατικούς ελέγχους.

Νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εικονικών γάμων, με σκοπό τη νομιμοποίηση της παραμονής αλλοδαπών στη χώρα μας, μελετά το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκαλύπτει με έγγραφό του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, με την οποία καταγγέλλει ότι το τελευταίο έτος έχουν αυξηθεί οι εικονικοί πολιτικοί γάμοι ανάμεσα σε γυναίκες υπηκόους Βουλγαρίας και Ρουμανίας και σε άνδρες υπηκόους Πακιστάν και Συρίας, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με σκοπό να αναγνωριστούν οι παράνομοι μετανάστες ως σύζυγοι πολιτών της ΕΕ και, συνεπεία τούτου, να παραμείνουν νόμιμα στη χώρα μας. Μάλιστα, ο βουλευτής έχει καταγγείλει ότι υπάρχει οργανωμένη δράση κυκλωμάτων τέλεσης εικονικών γάμων και κατάρτισης πλαστών εγγράφων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ενημερώνει ότι το υπουργείο έχει δώσει σαφείς οδηγίες προς τους αρμόδιους για την έκδοση αδειών γάμων δήμους, επισημαίνοντας ότι, σε περίπτωση υπόνοιας καταστρατήγησης των διατάξεων για τη νόμιμη παραμονή των αλλοδαπών στη χώρα, οφείλουν να επικοινωνούν άμεσα με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αλλοδαπών της ΕΛΑΣ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός, εφόσον γίνει έλεγχος στα στοιχεία του υποβληθέντος φακέλου και υπάρξουν ενδείξεις κατάχρησης, απάτης ή πλαστότητας, οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων που θεμελιώνουν την κατάχρηση ή την απάτη, ενώ αν υπάρξουν ισχυρές αποδείξεις μπορεί να εκδοθούν και αποφάσεις επιστροφής των αλλοδαπών.

Επιπροσθέτως, ο κ. Αθανασίου ενημερώνει τη Βουλή ότι, από τον αριθμό των απορριπτικών αποφάσεων αιτημάτων χορήγησης δελτίου διαμονής, προκύπτει ότι η ακολουθούμενη πρακτική περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την καταχρηστική κατοχύρωση δικαιώματος διαμονής με την ιδιότητα μέλους οικογένειας πολίτη της ΕΕ.

Παράλληλα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ενημερώνει τον βουλευτή ότι, έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, διαπιστώθηκαν 22 περιπτώσεις εικονικών γάμων αλλοδαπών υπηκόων με Ευρωπαίους πολίτες, στους οποίους, λόγω προσκόμισης πλαστών δικαιολογητικών, ανακλήθηκαν οι χορηγηθείσες άδειες διαμονής, εκδόθηκαν ευρύτερες αναζητήσεις για τον εντοπισμό τους, καθώς και αποφάσεις επιστροφής. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει εγγραφή τους στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών.

Ο κ. Δένδιας αποκαλύπτει ότι ανάλογα περιστατικά ερευνώνται στο Ρέθυμνο και τα Χανιά και αναφέρει ότι δόθηκαν εντολές και οδηγίες για την εντατικοποίηση των ενεργειών των Αστυνομικών Διευθύνσεων Πιερίας, Ρεθύμνου και Χανίων, για την αξιοποίηση των μέσων που διαθέτουν και τη συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι καταναλωτές δεν έχουν να πληρώσουν ρεύμα


Περισσότεροι από 700.000 διακανονισμοί από τη ΔΕΗ το 2012.

Περισσότερους από 700.000 διακανονισμούς έκανε η ΔΕΗ για τη διευκόλυνση των πελατών της που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Σύμφωνα με έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού που διαβιβάστηκε στη Βουλή, το 2011 η ΔΕΗ έκανε περισσότερους από 400.000 διακανονισμούς, ενώ κατά το 2012 ο αριθμός των διακανονισμών είναι σημαντικά μεγαλύτερος και οι εκτιμήσεις είναι πως ξεπερνούν τις 700.000.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου για τα κοινωνικά τιμολόγια και όπως σπεύδει να υπενθυμίσει ο κ. Ζερβός, η ΔΕΗ στο πλαίσιο αναπροσαρμογής των τιμολογίων του 2013, έχει προτείνει στην Πολιτεία, να παραμείνει αμετάβλητος ο τιμοκατάλογος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου καθώς και των πολυτέκνων και να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2012.

Στο μεταξύ, με έγγραφό του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου ενημερώνει ότι το υπουργείο θα εξετάσει τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, η οποία θα βασίζεται στην αξιολόγηση των κοστολογικών στοιχείων της ΔΕΗ και θα αποφασίσει, με γνώμονα το συμφέρον των καταναλωτών και την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι ανατροπές σε συντάξεις και εφάπαξ


Νέο τοπίο στο ασφαλιστικό.

Τέσσερις νέες παρεμβάσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και στο εφάπαξ, θέτει σε ισχύ το υπουργείο Εργασίας.

Στο «επίκεντρο» οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ αναδρομικά θα μπει «μαχαίρι» σε όσους εισπράττουν δύο συντάξεις , με ποσό άνω των 1.300 ευρώ.

Αναλυτικά οι αλλαγές:

-Επιβολή εισφοράς 5%-20%, σε ποσά συντάξεων (άθροισμα κύριας και επικουρικής) άνω των 1.000 ευρώ. Το ποσό που αντιστοιχεί στην παρακράτηση του Ιανουαρίου, θα κοπεί σε 4 δόσεις (από τη σύνταξη Φεβρουαρίου, έως τη σύνταξη Μάιου).

-Περικοπή 12% στις διπλές συντάξεις με άθροισμα πάνω από 1300 ευρώ. Η περικοπή αναμένεται να γίνει το Μάιο και θα βγει εγκύκλιος με τον αριθμό των δόσεων που θα παρακρατηθούν τα αναδρομικά των 14 μηνών.

-Καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ. Ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Θα υπάρξει ενιαίο μοντέλο σε όλα τα ταμεία πρόνοιας.

-Ενοποιήσεις επικουρικών ταμείων και σύσταση «ατομικών λογαριασμών». Και στα επικουρικά ταμεία, θα υπάρξει σύνδεση εισφορών και παροχών, ενώ θα μπορούν να γίνονται παρεμβάσεις, ακόμα και ανά τρίμηνο. Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα ενταχθούν υποχρεωτικά, όσοι φορείς δεν είναι βιώσιμοι. Η σχετική διορία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική εργασία για τους ανέργους προτείνει ο Π. Δούκας


«Να μαζεύουν ελιές, να καθαρίσουν παραλίες ή δρόμους» Εθελοντική εργασία για τους άνεργους προτείνει ο Πέτρος Δούκας.


Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΝΔ, σημειώνει ότι πρέπει να κληθούν οι άνεργοι να δουλέψουν όπου τους χρειάζεται η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ιδιωτικός τομέας, χωρίς επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις που θα τους απασχολήσουν, προτείνει από την προσωπική του ιστοσελίδα, ο Πέτρος Δούκας.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, στο άρθρο του με τίτλο «90+ Προτάσεις για ένα ελληνικό NEW DEAL II» αφού σημειώνει ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο, δύσκολα θα επενδύσει κάποιος στη χώρα μας, για να βρεθούν θέσεις εργασίας, αναφέρει για τη δουλειά που πρέπει να κάνουν οι άνεργοι: «Από το να μαζεύουν ελιές (χιλιάδες τόνοι παραμένουν αμάζευτες), ή άλλα αγροτικά προϊόντα, να καθαρίσουν τις παραλίες ή δρόμους, να φυτέψουν δένδρα, να κάνουν βοηθητικές εργασίες σε τεχνικά έργα, σε μαγαζιά, συνεργεία, επιχειρήσεις, ανάλογα με την ηλικία, τις δεξιότητες, την έφεση και την όρεξη του καθενός.

Ταυτόχρονα, να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις αν θα τους ενδιέφεραν κάποιοι εργάτες, ή υπάλληλοι για 3 μήνες χωρίς επιβάρυνση (για τις επιχειρήσεις, κλπ.). Γιατί λέω χωρίς επιπλέον κόστος (για τους εργοδότες)/(Το Δημόσιο, εκτός από το επίδομα ανεργίας θα πληρώνει και ειδικό επιμίσθιο, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες). Γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες και δεν μπορούν να πληρώσουν! Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό οι άνεργοι με την εθελοντική εργασία να ξετριφτούν, να μπούνε σε κάποια δράση, έστω και ταπεινή. Να έρθουν σε επαφή με τους αυριανούς εργοδότες.

Παράλληλα, θα βγει και κάποιο επωφελές έργο για την χώρα, τώρα που υπάρχει ανάγκη! Το ένα θα ανατροφοδοτεί το άλλο! Η παραγωγή κάποιου έργου θα δημιουργήσει ευκαιρίες και ανάγκη και πραγματική ζήτηση για περισσότερο έργο (και περισσότερες πραγματικές και κανονικά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας).

Ας μην ξεχνάμε πως δεν υπάρχει ειδική λύση μόνο για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Για αυτό και παρά τις εκατοντάδες "εξαγγελίες νέων ειδικών μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας", η ανεργία ξεπέρασε το 25%! Όσοι νομίζουν πως υπάρχουν τέτοιες λύσεις και κουτοπόνηροι ελιγμοί, απλά είναι άσχετοι!».


Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι αύριο η πληρωμή τελών και η κατάθεση πινακίδων


Οι παραβάτες θα καταβάλουν το διπλάσιο πόσο.

Μέχρι και αύριο θα πρέπει οι πολίτες να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, είτε να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματός τους.

Η προθεσμία έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2012, αλλά για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων αποφασίστηκε να δοθεί παράταση ολίγων ημερών.

Οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, Φορτηγών και άλλων οχημάτων θα πρέπει να μπουν στο site της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) και στη συνέχεια με την καταγραφή του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματός τους καθώς και του ΑΦΜ τους, θα εντοπίζουν το ειδοποιητήριο πληρωμής. Στη συνέχεια θα εκτυπώνουν και θα πηγαίνουν στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ για την εξόφλησή του.

Οι τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ θα ενημερώνουν αυτόματα το σύστημα για την πληρωμή των τελών, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει ποιος φορολογούμενος πλήρωσε και ποιος όχι.

Οι παραβάτες θα καταβάλουν το διπλάσιο από το ποσό των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημά τους.

Τα τέλη κυκλοφορίας 2013 υπολογίζονται ως εξής:

• Από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. 22 ευρώ
• Από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε. 55 ευρώ
• Από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε. 120 ευρώ
• Από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε 135 ευρώ
• Από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε 240 ευρώ
• Από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε. 265 ευρώ
• Από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε. 300 ευρώ
• Από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε. 660 ευρώ
• Από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε. 880 ευρώ
• Από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε. 1100 ευρώ
• Από 4001 κ.ε. και άνω 1320 ευρώ

Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:

Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.)

Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε ευρώ:

• 0 – 100 (γρ./χλμ.) 0 ευρώ
• 101 – 120 (γρ./χλμ.) 0,90 ευρώ
• 121 – 140 (γρ./χλμ.) 1,10 ευρώ
• 141 – 160 (γρ./χλμ.) 1,70 ευρώ
• 161 – 180 (γρ./χλμ.) 2,25 ευρώ
• 181 – 200 (γρ./χλμ.) 2,55 ευρώ
• 201 – 250 (γρ./χλμ. 2,80 ευρώ
• Άνω των 251 (γρ./χλμ.) 3,40 ευρώ



Διαβάστε περισσότερα...

Αεροβική άσκηση κατά του λίπους


Περισσότερα οφέλη συγκριτικά με τις ασκήσεις με αντιστάσεις.

Εάν θέλετε να κάψετε λίπος και να χάσετε βάρος, τότε η καλύτερη επιλογή είναι η καρδιοαναπνευστική (αεροβική) άσκηση συγκριτικά με τις ασκήσεις με αντιστάσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας 234 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες υπέρβαροι ή παχύσαρκοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Επί οχτώ μήνες τα άτομα της πρώτης ομάδας έκαναν αερόβια άσκηση συνολικά 133 λεπτά την εβδομάδα, τα άτομα της δεύτερης τρεις ώρες εβδομαδιαίως ασκήσεις με αντιστάσεις και εκείνα της τρίτης συνδυασμό αερόβιων ασκήσεων και προπόνησης με βαράκια σε χρόνο που αντιστοιχούσε στο άθροισμα του χρόνου των άλλων δυο ομάδων (δηλαδή πάνω από πέντε ώρες την εβδομάδα).

Συνολικά 119 άτομα κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα των οχτώ εβδομάδων. Ο μέσος όρος απώλειας βάρους στα άτομα της πρώτης ομάδας (αερόβια προπόνηση) ήταν 1,72 κιλά, ενώ σε εκείνα της συνδυαστικής ομάδας ήταν 1,63 κιλά. Στα άτομα που έκαναν βάρη αυξήθηκε ο μυϊκός ιστός μεν, αλλά δεν σημειώθηκε απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με την συντονίστρια της έρευνας Leslie Willis ψυχολόγο της άσκησης, από τον Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke «εάν ο στόχος μας είναι η απώλεια λιπώδους ιστού τότε η μέθοδος που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στο λιγότερο χρόνο είναι η καρδιοαναπνευστική άσκηση» (τρέξιμο, ποδηλασία, περπάτημα, κολύμπι κτλ.) Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Physiology.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προπομπός του Alzheimer και η κατάθλιψη


Σύνηθες φαινόμενο στην τρίτη ηλικία.

Η κατάθλιψη είναι συνήθης στους ηλικιωμένους που στη συνέχεια αναπτύσσουν τη νόσο Alzheimer, οδηγώντας σε εικασίες ότι μπορεί να αποτελεί πιθανή αιτία για άνοια που σχετίζεται με την ηλικία.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι αντί να είναι αιτία εξασθένησης της μνήμης, η κατάθλιψη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί αρχικό σύμπτωμα άνοιας.

Όταν οι ερευνητές αξιολόγησαν 2.000 ηλικιωμένους για κατάθλιψη και τους παρακολούθησαν ανακάλυψαν στη συνέχεια ότι η κατάθλιψη συνόδευε νοητική εξασθένηση αλλά δεν ήταν απαραίτητα πρώτη.

Η ύπαρξη προβλημάτων μνήμης που δεν είναι αρκετά σοβαρά για να διαγνωστούν ως άνοια αλλά είναι πιο έντονα από τις αλλαγές που συνδέονται με το φυσιολογικό γήρας είναι γνωστή ως ελαφριά νοητική εξασθένηση. Πολλοί άνθρωποι με ελαφριά νοητική εξασθένηση εμφανίζουν άνοια αλλά ορισμένοι όχι.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η ελαφριά νοητική εξασθένηση σε συνδυασμό με κατάθλιψη διπλασίαζε τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκυμοσύνη και άσκηση


Βοηθά στη βελτίωση της υγείας της μητέρας και του παιδιού.

Μπορεί η περίοδος της κύησης να είναι από μόνη της ιδιαίτερα κουραστική για τις γυναίκες τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά, ωστόσο η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της μητέρας και του παιδιού.

Φυσικά, για κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα οι γυναίκες θα πρέπει πρώτα να συμβουλεύονται το γιατρό τους καθώς η συχνότητα και η ένταση της άσκησης εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες.

Η συχνότητα κατά την οποία το άτομο επιδιδόταν σε αθλητικές δραστηριότητες πριν την εγκυμοσύνη, το πόσο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη καθώς και η γενικότερη φυσική κατάσταση αποτελούν παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν πριν η μέλλουσα μητέρα ακολουθήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής.

Αν η ενδιαφερόμενη γυμναζόταν τακτικά πριν τη σύλληψη, τότε απλά πρέπει να κάνει κάποιες προσαρμογές στο πρόγραμμά της έτσι ώστε να μη θέσει σε κίνδυνο τη δική της υγεία ή την υγεία του εμβρύου. Αλλά ακόμα και αν δεν γυμναζόταν σε σταθερή βάση, μπορεί να ξεκινήσει με κάποιες απλές ασκήσεις και να αυξάνει το χρόνο και την ένταση μέρα με τη μέρα.

Επιπλέον, οι γιατροί συνιστούν να αποφεύγονται οι ασκήσεις στις οποίες η μητέρα πρέπει να είναι ξαπλωμένη ανάσκελα μετά το πρώτο τρίμηνο κύησης.

Γενικά, προτείνεται οι μέλλουσες μητέρες να ασχολούνται με δραστηριότητες όπως είναι ο χορός, η κολύμβηση, η ποδηλασία, το περπάτημα, η αεροβική σε πισίνα, η γιόγκα και η μέθοδος πιλάτες. Οι ατομικές προτιμήσεις, λοιπόν, αλλά και η ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης μπορεί να επηρεάσουν την επιλογή της εγκύου.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δίνεται στις διάφορες προειδοποιήσεις του σώματος, για παράδειγμα σε ζαλάδες ή στην έλλειψη αίσθησης ισορροπίας που μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για ελάττωση της έντασης των σωματικών δραστηριοτήτων.

Άλλες ενδείξεις μπορεί να είναι οι πρόωρες συσπάσεις, η κολπική αιμορραγία, η υψηλή πίεση και η πρόωρη ρήξη των υμένων. Σε γενικές γραμμές πάντως, η γυμναστική θεωρείται μία πολύ καλή μέθοδος έτσι ώστε η μητέρα να προετοιμαστεί ψυχολογικά και σωματικά για τη διαδικασία της γέννας.

Εκτός από αυτό, η άθληση βοηθά τη μητέρα να έρθει σε καλύτερη επαφή με το σώμα της και τις ιδιαιτερότητες που αυτό παρουσιάζει λόγω της κατάστασής της, ενώ ταυτόχρονα συντελεί στην απομάκρυνση της περιττής έντασης και του άγχους.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η άσκηση βελτιώνει τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού και συμβάλλει στο να χαθούν πιο εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης μετά τη γέννα.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο φάρμακο κατά της φυματίωσης ενέκρινε ο FDA


Πρόκειται για το πρώτο μετά από 40 χρόνια.

Ο οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων, FDA, ενέκρινε ένα σκεύασμα για τη φυματίωση, της εταιρείας Johnson & Johnson, που είναι το πρώτο νέο φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια.

Το FDA ενέκρινε το χάπι bedaquiline, για χρήση με παλαιότερα φάρμακα για την καταπολέμηση στελέχους της νόσου που δεν έχει ανταποκριθεί σε άλλα φάρμακα. Ωστόσο ο FDA προειδοποιεί ότι το φάρμακο φέρει κινδύνους για δυνητικά μοιραία καρδιακά προβλήματα και θα πρέπει να συνταγογραφείται με προσοχή από τους γιατρούς.

Το bedaquiline, είναι το πρώτο φάρμακο που σχεδιάστηκε συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής σε πολλά φάρμακα φυματίωσης. Πρόκειται για είδος της νόσου που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τουλάχιστον 2 από τα 4 κύρια αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη φυματίωση.

Τα τρέχοντα φάρμακα για την καταπολέμηση της νόσου αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του ’50 και του ’60.

Ο Chrispin Kambili, της J&J's Janssen, δήλωσε ότι τα αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της νόσου υπάρχουν τουλάχιστον 40 χρόνια και το βακτήριο έχει γίνει όλο και περισσότερο ανθεκτικό.

Ο Edward Cox, του FDA δήλωσε ότι το νέο φάρμακο παρέχει αγωγή για ασθενείς που δεν έχουν διαθέσιμες άλλες θεραπευτικές επιλογές. Ωστόσο πρόσθεσε ότι επειδή το φάρμακο επίσης φέρει ορισμένους σημαντικούς κινδύνους, οι γιατροί θα πρέπει να σιγουρευτούν ότι το χρησιμοποιούν κατάλληλα και μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν άλλες επιλογές όσον αφορά στην αγωγή.

Οι 9 ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο πέθαναν σε δοκιμές της εταιρείας σε σύγκριση με 2 ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι 5 από τους θανάτους στην ομάδα του bedaquiline, φάνηκε να συνδέονται με τη φυματίωση αλλά δεν υπήρχε προφανής εξήγηση για τους υπόλοιπους 4.

Παρά τους θανάτους, ο FDA ενέκρινε το φάρμακο κάτω από το πρόγραμμα επιταχυνόμενων εγκρίσεων που επιτρέπει να εγκρίνει ο Οργανισμός καινοτόμα φάρμακα με βάση υποσχόμενα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Την περασμένη εβδομάδα η ομάδα υπεράσπισης καταναλωτών Public Citizen άσκησε κριτική στη συγκεκριμένη προσέγγιση σημειώνοντας ότι υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας του φαρμάκου. Σημειώνει ότι το γεγονός πως το νέο φάρμακο είναι μέρος νέας ομάδας φαρμάκων σημαίνει ότι χρειάζεται για την έγκριση αυξημένο επίπεδο αξιολόγησης. Πρόσθεσε ότι ο FDA δεν έχει ακόμα απαντήσει σε ανησυχίες που σχετίζονται με ανεξήγητη αύξηση της τοξικότητας και του θανάτου σε ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο.

Ο FDA ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το φάρμακο βάσει 2 ερευνών μέσου σταδίου σε 440 ασθενείς που έλαβαν το bedaquiline. Και οι 2 έρευνες σχεδιάστηκαν για να μετρούν πόσος καιρός χρειάζεται για να απαλλαγούν από τη φυματίωση οι ασθενείς.

Αποτελέσματα από την πρώτη δοκιμή έδειξαν ότι οι περισσότεροι ασθενείς που λάμβαναν το νέο φάρμακο σε συνδυασμό με παλαιότερα φάρμακα θεραπεύτηκαν μετά από 83 ημέρες, σε σύγκριση με 125 μέρες που χρειάζονταν όσοι λάμβαναν εικονικό και παλαιότερα φάρμακα.

Η δεύτερη έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι ασθενείς που έλαβαν το νέο φάρμακο θεραπεύτηκαν μετά από 57 ημέρες.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο εμβόλιο σταματά προσωρινά την ανάπτυξη του HIV


Ελέγχει τον αναδιπλασιασμό του ιού.

Ερευνητική ομάδα από ισπανούς γιατρούς ανέπτυξε εμβόλιο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην προσωρινή αποτροπή της εξελικτικής πορείας του ιού HIV που προκαλεί AIDS σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

«Αυτό που επιτύχαμε είναι να παράσχουμε οδηγίες στο ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μάθει να καταστρέφει τον ιό, πράγμα που δεν είναι εφικτό με, ας πούμε, φυσικό τρόπο», εξήγησε ο Φελίπε Γκαρθία, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο νοσοκομείο Κλινίκ ντε Μπαρσελόνα, τα πορίσματα της έρευνας της οποίας δημοσιεύονται στην περιοδική έκδοση Science Transitional Medicine.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών του εμβολίου σε περίπου 40 ασθενείς, οι οποίοι διέκοψαν την ως τότε φαρμακευτική αγωγή τους, το εμβόλιο κατόρθωσε «να ελέγξει προσωρινά τον αναδιπλασιασμό του ιού με μία ανώτατη μείωση του ιικού φορτίου άνω του 90% εν σχέσει προς το αρχικό φορτίο», προστίθεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.

«Τα αποτελέσματα είναι ανάλογα με την ανταπόκριση που επιτυγχάνεται από μία μονοθεραπεία με τη χρήση αντιικών φαρμάκων», τα οποία δρουν ως αναστολείς των διαφόρων σταδίων του μηχανισμού παραγωγής αντιγράφων του HIV στο αίμα, αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

Το εμβόλιο αποτελεί μία καινοτόμο εξέλιξη στη μάχη κατά του AIDS, διότι επιτρέπει την προσωρινή διακοπή της δια βίου φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών, «η οποία προκαλεί ενοχλήσεις στους νοσούντες εξαιτίας των πιθανών τοξικών επιδράσεων που μπορεί μακροπρόθεσμα να επιφέρουν, στις οποίες θα πρέπει να προστεθεί και το αυξημένο οικονομικό κόστος» μίας τέτοιας θεραπείας, υπογραμμίζει η ίδια ιατρική ομάδα.

«Στο μέλλον θα πρέπει να βελτιώσουμε το εμβόλιο και να το συνδυάσουμε με άλλα θεραπευτικά εμβόλια. Για να φθάσουμε στο παρόν σημείο απαιτήθηκαν επτά χρόνια και στα επόμενα τρία, ή τέσσερα χρόνια, θα συνεχίσουμε να εργαζόμεθα προς αυτήν την κατεύθυνση», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων του νοσοκομείου, Τζοζέπ Μαρία Γκατέλ, που διευθύνει το έργο της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV παγκοσμίως αυξήθηκε ελαφρώς το 2011, φθάνοντας τα 34 εκατ. νοσούντες, έναντι 33,5 εκατ. το 2010.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στις «κρυφές» θερμίδες του αλκοόλ


Τι συνιστούν οι ειδικοί.

Καθώς η περίοδος των εορτών πλησιάζει στο τέλος της και πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν φάει και πιει παραπάνω από το κανονικό, οι ειδικοί θυμίζουν ότι πρέπει να δίνει κανείς μεγαλύτερη προσοχή στις «κρυφές» θερμίδες του αλκοόλ και όχι μόνο των τροφών.

Οι ερευνητές του διεθνούς οργανισμού ερευνών για τον καρκίνο World Cancer Research Fund (WCRF), σύμφωνα με το BBC, επισημαίνουν ότι, από άποψη αυξημένου θερμιδικού περιεχομένου, το αλκοόλ έρχεται δεύτερο μόνο μετά τα λίπη και συνήθως συνεισφέρει τουλάχιστον το 10% των συνολικών θερμίδων που αποκτά κανείς.

Ένα ποτήρι κρασί περιέχει σχεδόν 180 θερμίδες, περίπου όσες και δύο σοκολατένια μπισκότα, τις οποίες για να κάψει κανείς, θα χρειαστεί πάνω από μισή ώρα έντονο περπάτημα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, καθώς στην περίοδο των εορτών κανείς συνήθως τρώει και πίνει αρκετά, χωρίς παράλληλα να γυμνάζεται όσο πρέπει, παίρνει αυξημένες θερμίδες και παχαίνει. Το αλκοόλ, μάλιστα, αντίθετα με τις τροφές, παρέχει μικρή ή καθόλου θρεπτική αξία για τον οργανισμό. Αυτές οι περιττές θερμίδες του αλκοόλ, σύμφωνα με το WCRF, συχνά αγνοούνται από όσους κάνουν δίαιτα και δεν τις συμπεριλαμβάνουν στους υπολογισμούς των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουν.

Το αλκοόλ περιέχει περίπου επτά χιλιοθερμίδες ανά γραμμάριο (kcal/g) έναντι εννέα του λίπους, τεσσάρων των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων και δύο των φυτικών ινών. Οι άνδρες χρειάζονται περίπου 2.500 θερμίδες τη μέρα και οι γυναίκες 2.000.

Η μείωση του αλκοόλ -ή ακόμα καλύτερα η πλήρης αποχή από αυτό- μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ παράλληλα μειώνεται ο κίνδυνος για διάφορες ασθένειες, όπως ο καρκίνος (του στήθους, του εντέρου, του στόματος και του ήπατος).

Ορισμένα «τρικ» για να περιορίσει κανείς την κατανάλωση αλκοόλ, είναι να το πίνει σε μικρότερα ποτήρια, να το αραιώνει με σόδα ή άλλο αναψυκτικό, να καθιερώσει μερικές μέρες την εβδομάδα που δεν θα πίνει καθόλου κ.α.

Στο διαδικτυακό τόπο του WCRF μπορεί κανείς να βρει έναν «υπολογιστή θερμίδων αλκοόλ» για διαφορετικά αλκοολούχα ποτά, που δείχνει κατά προσέγγιση πόση άσκηση πρέπει να καταβάλει κάποιος για να «κάψει» τις παραπάνω θερμίδες που προσλαμβάνει, όταν πίνει το κάθε ποτό (στη διεύθυνση: http://www.wcrf-uk.org/cancer_prevention/health_tools/alcohol_calorie_calculator.php).

Οι ειδικοί συνιστούν στους άνδρες να μην πίνουν τακτικά πάνω από τρεις έως τέσσερις μερίδες αλκοόλ και στις γυναίκες όχι πάνω από δύο έως τρεις.

Ένα κανονικό ποτήρι κρασιού (των 175 ml) περιέχει περίπου δύο μερίδες αλκοόλ. Αν κανείς έχει πιει πολύ για συνεχόμενες ημέρες, όπως συχνά συμβαίνει στις εορτές, τότε καλά θα κάνει στη συνέχεια να αποφύγει τελείως το αλκοόλ για τουλάχιστον 48 ώρες.



Διαβάστε περισσότερα...

«Καμπανάκι» για την αιθαλομίχλη


Τον κίνδυνο για την Υγεία επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Τεράστιους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, εγκυμονεί η μεγάλη ρύπανση του περιβάλλοντος από την αιθαλομίχλη, που έχει δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας (Αττική, Βοιωτία, Θεσ/νικη κλπ), από την καύση προϊόντων ξύλου, ως πηγή θέρμανσης, όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Ο ΠΙΣ καλεί την Πολιτεία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου «να προστατευθεί ο πληθυσμός από τις επιβλαβείς συνέπειες της καύσης προϊόντων ξύλου, οι οποίες θα έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις στην Υγεία και το Περιβάλλον» και θεωρεί επιτακτική ανάγκη την προώθηση με οικονομικά κίνητρα της χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ως πηγών θέρμανσης από τους πολίτες.

«Οι συστάσεις και μόνο στον οικονομικά χειμαζόμενο πληθυσμό, δεν αρκούν. Χρειάζεται συνεργασία όλων των αρμόδιων παραγόντων προκειμένου να διαφυλαχθούν η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον» καταλήγει ο ΠΙΣ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η συντήρηση των τροφίμων


Τα προϊόντα που δεν χρειάζονται ψυγείο.

Τα τρόφιμα που ακολουθούν δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο γιατί θα χάσουν την ποιότητα τους. Η ασφάλεια των τροφίμων δεν τίθεται σε κίνδυνο, αλλά η υφή ή η γεύση των τροφίμων θα επηρεαστούν αρνητικά από την ψύξη.

Πατάτες και γλυκοπατάτες

Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, γιατί σε θερμοκρασία κάτω από 7 °C το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη και προκαλεί στις πατάτες μια γλυκιά γεύση και μια σκούρα όψη όταν μαγειρεύονται.

Μέλι

Το μέλι κρυσταλλώνει (ζαχαρώνει) γρήγορα στο ψυγείο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο µπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, βυθίζοντας το γυάλινο δοχείο που περιέχει ζεστό νερό, µέχρι να γίνει πάλι ρευστό με απαλή υφή.

Μπισκότα

Μην αποθηκεύετε τα μπισκότα στο ψυγείο εάν δεν περιέχουν κρέμα ή γέμιση κρέμας. Θα μπαγιατέψουν πιο γρήγορα και θα χάσουν γρήγορα την ποιότητα τους.

Φυστικοβούτυρο

Διαβάστε την ετικέτα για το φυστικοβούτυρο που αγοράζετε. Μερικές εταιρείες βιολογικών προϊόντων στη συσκευασία τους συνιστούν ότι το προϊόν απαιτεί ψύξη.

Το φυστικοβούτυρο πρέπει να αποθηκεύεται σε καλά κλεισμένο αεροστεγές δοχείο στο ντουλάπι της κουζίνας μας.

Ντομάτες

Οι ντομάτες χάνουν την γεύση τους και την ποιότητα τους σε υψηλές θερμοκρασίες. Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι να τις τοποθετήσουμε σε μια μεγάλη επιφάνεια π.χ. ταψί χωρίς όμως να τις στοιβάξουμε την μια πάνω στην άλλη.

Ψωμί

Το άμυλο που περιέχεται στο ψωμί με την ψύξη κρυσταλλώνει δίνοντας του μια πιο σκληρή υφή, ξεραίνεται που σημαίνει ότι έχει χάσει την υγρασία του.

Κρεμμύδια

Μην αποθηκεύετε τα κρεμμύδια στο ψυγείο, αφού εντός ψυγείου ευνοείται η μούχλα. Θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα ανοικτό δοχείο σε δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από πατάτες, όπου διατηρούνται για ένα μήνα. Στο ψυγείο, βέβαια, διατηρούνται 1-2 μήνες, αλλά να έχετε υπόψη ότι αλλάζει η γεύση τους.

Επίσης, μην αποθηκεύετε τις πατάτες μαζί με τα κρεμμύδια, γιατί τα αέρια που εκπέμπουν τα δυο αυτά λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις το ένα στο άλλο.

Ζεστό φαγητό

Μην βάζετε ζεστό φαγητό στο ψυγείο σας. Μπορείτε να το αφήσετε εκτός ψυγείου το πολύ μέχρι 2 ώρες έως ότου έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν το αποθηκεύσετε αμέσως στο ψυγείο, λόγω αυξημένης θερμοκρασίας, ευνοείτε η ανάπτυξη μικροβίων.

Συμπερασματικά, η σωστή αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων προϋποθέτει:

-Να διατηρούμε τα τρόφιμα στη σωστή θερμοκρασία.

- Να διατηρούμε τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο καθαρά και ξεχωριστά.

- Να πλένουμε τα χέρια μας όταν ετοιμάζουμε φαγητό για να μην μεταφέρουμε βακτήρια σε τρόφιμα που υπάρχουν μέσα στο ψυγείο.

- Να χρησιμοποιούμε τους σωστούς τρόπους απόψυξης τροφίμων για να μην αναπτυχτούν μικρόβια.

Η πρόληψη από βακτήρια και μικροοργανισμούς ξεκινάει όχι από την στιγμή που θα αποθηκεύσουμε το τρόφιμο στο ψυγείο μας αλλά από την στιγμή που θα το αγοράσουμε αφού θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη μεταφορά του προϊόντος από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι (αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος, χρόνος που χρειάζεστε για να φτάσετε στον προορισμό σας, διαρροή υγρών από το ψάρι ή το κοτόπουλο σε άλλα προϊόντα), στην ημερομηνία λήξης του προϊόντος, όπως επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα που έχουν αφεθεί ακάλυπτα στο πάγκο.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγέννητο μωρό αρπάζει το δάχτυλο του γιατρού


Δείτε τη συγκλονιστική φωτογραφία που σαρώνει στο διαδίκτυο.

Η φωτογραφία ενός αγέννητου μωρού που ενώ βγαίνει από την μήτρα της μητέρας του «αρπάζει» το δάχτυλο του γιατρού κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής έχει κάνει θραύση στο διαδίκτυο.

Οι ίδιοι οι γονείς ανέβασαν την φωτογραφία στο facebook.

H Alicia Atkins από την Αριζόνα, γέννησε την κόρη της Nevaeh με καισαρική τομή τον Οκτώβριο. Ο σύζυγός της απαθανάτισε αυτήν την μοναδική εικόνα με το μωρό να βγαίνει για πρώτη φορά στον κόσμο και να αρπάζει το δάχτυλο του γιατρού.




Η Alicia είναι επαγγελματίας φωτογράφος και διαθέτει στούντιο φωτογραφίας.

Στις 26 Δεκεμβρίου, δημοσίευσε τη συγκεκριμένη φωτογραφία στο προφίλ της εταιρείας στο facebook για να την δουν φίλοι και συγγενικά πρόσωπα.



Έγραψε: «Αυτό ήταν 10 εβδομάδες πριν, όταν έκανα καισαρική τομή. Στο χειρουργείο η κόρη μου έβγαινε στον έξω κόσμο κι άρπαξε το δάχτυλο του Δρ Sawyer. Ο σύζυγός μου τράβηξε αυτή τη μοναδική σκηνή. Είναι συγκλονιστικό».

Όπως ήταν φυσικό η φωτογραφία έχει τραβήξει το ενδιαφέρον το κόσμου στο διαδίκτυο που δεν χορταίνουν να βλέπουν το βίντεο.









Διαβάστε περισσότερα...