Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Μαζική κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζουν για αύριο οι αγρότες


Ανοικτά τα Τέμπη από τις 9 μ.μ. μέχρι τις 12 αύριο το μεσημέρι.

Μαζική αναμένεται να είναι αύριο, η κάθοδος προς την Αθήνα αγροτών από την Λάρισα οι οποίοι εντάσσονται στην δυναμική του μπλόκου της Νίκαιας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές υπολογίζεται ότι θα αναχωρήσουν περί τα 35 με 40 λεωφορεία ξεκινώντας από τις 9.30 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι από χωριά του νομού ενώ επίσης θα μετακινηθούν προς Αθήνα και πολλά ΙΧ αυτοκίνητα.

Το ραντεβού έχει δοθεί στην Ομόνοια όπου και θα υπάρξει προσυγκέντρωση ώστε όλοι εν συνεχεία να πάνε στο Σύνταγμα, εκεί όπου προβλέπεται να στηθούν σκηνές και ειδικές κατασκευές που θα φιλοξενήσουν τους αγρότες, για το διήμερο Παρασκευή- Σάββατο οπότε και ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα παραμείνουν στην Αθήνα.

Στο μεταξύ ανοίγουν από τις 9 μμ τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι αύριο στις 12 το μεσημέρι προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση συναδέλφων τους αλλά και εκπροσώπων λοιπών κοινωνικών ομάδων που θέλουν να κατεβούν στην Αθήνα και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας από την Κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν θέση επί των τεκμηριωμένων προτάσεων που κατέθεσαν για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής και συγκεκριμένη πρόσκληση του Πρωθυπουργού προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος. Όπως έχουν από την αρχή ξεκαθαρίσει πάντως, η έναρξη του διαλόγου αυτού δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Αθήνα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία για «δύο ταχυτήτων» επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες


Επιστολή του Οικονομικού Επιμελητηρίου στον υπουργό Εργασίας.

Την αντίδραση των οικονομολόγων και λογιστών-φοροτεχνικών εκφράζει με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Στην επιστολή η οποία κοινοποιείται στο γραφείο του πρωθυπουργού και στα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Κόλλιας διατυπώνει τη δυσαρέσκεια του κλάδου «για το γεγονός ότι το υπουργείο εργασίας απέκλεισε τους οικονομολόγους και λογιστές - φοροτεχνικούς από την νέα πρόταση που κατέθεσε προς τους επιστημονικούς φορείς, δημιουργώντας έτσι επιστήμονες ελευθέρους επαγγελματίες δύο ταχυτήτων».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η λίμνη που εξαφανίστηκε


Συγκλονιστικές εικόνες από το πριν και μετά στη Βολιβία.

Μια λίμνη στο μέγεθος του Λος Άντζελες έχει μετατραπεί σε μια έρημο στη Βολιβία, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της βιομηχανίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι συγκλονιστικές εναέριες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το Παρατηρητήριο της Γης της NASA δείχνουν μια έρημη πεδιάδα εκεί όπου βρισκόταν η ορεινή αλατολίμνη. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μια εκτεταμένη ξηρασία και η εκτροπή του νερού για την εξόρυξη και τη γεωργία έχει αφήσει πίσω μια τεράστια ξηρή έκταση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail, η κυβέρνηση έχει κηρύξει στην περιοχή μια «ζώνη καταστροφής», αλλά πολλοί λένε δεν έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για να γίνει ή περιοχή βιώσιμη και πάλι.

Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τα προς το ζην τους και εγκατέλειψαν την περιοχή όταν η λίμνη Poopo στέρεψε, ενώ οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

«Δεν έχουμε καμία λίμνη. Υπήρχαν φλαμίνγκο. Αλλά μετά από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, δεν μας εκπλήσσει ότι η λίμνη έχει στερέψει» είπε o Valerio Calle Rojas, ένας από τους ψαράδες από την κοινότητα Untavi.

«Η λίμνη Poopo παρακολουθείται για περίπου 60 χρόνια και έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις κατά την τελευταία δεκαετία, από την δεκαετία του 90 στον 20ο αιώνα. Η θερμοκρασία έχει ανέβει 0,9 βαθμούς Κελσίου», είπε ο Milton Perez, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Oruro μιλώντας στο Reuters.

Μια μελέτη του 2010 για μεγάλο περιοδικό για τις αλλαγές στον πλανήτη ανέφερε ότι η πρωτεύουσα της Βολιβίας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια καταστροφική ξηρασία κατά τη διάρκεια του τρέχοντος αιώνα.

Προέβλεψε «αφιλόξενα άνυδρα κλίματα» που μπορεί να μειώσει τη διαθέσιμη τροφή και το νερό για τους περισσότερους από 3 εκατομμύρια κατοίκους των ορεινών περιοχών της Βολιβίας.

Μια μελέτη από τη γερμανική κοινοπραξία Gitec-Cobodes διαπίστωσε ότι η λίμνη Poopó έλαβε 161 δισεκατομμύρια λιγότερα λίτρα νερού το 2013 από ό, τι απαιτείται για να διατηρηθεί η ισορροπία. «Μη αναστρέψιμες αλλαγές στα οικοσυστήματα θα μπορούσαν να συμβούν, προκαλώντας μαζική μετανάστευση και μεγαλύτερες συγκρούσεις», ανέφερε η μελέτη που συντάχθηκε από την κυβέρνηση της Βολιβίας.

Οι εικόνες από την ξηρασία είναι συγκλονιστικές...




















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μέθοδος για την τρισδιάστατη εκτύπωση ανθεκτικών οστών


Αναπτύχθηκε από νεαρό έλληνα ερευνητή της διασποράς.

Μια νέα μέθοδο που βοηθά στην αναγέννηση των οστών ανέπτυξαν ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, με επικεφαλής τον διδακτορικό ερευνητή Μανώλη Παπασταύρου. Η καινοτομία έγκειται στο ότι καταφέρνει να «χειραγωγήσει» την ανάπτυξη των κρυστάλλων μέσα στο υλικό που εκτυπώνεται, έτσι ώστε αυτό να γίνει ταυτόχρονα πιο ανθεκτικό, αλλά και βιοδιασπώμενο.

Νέα μέθοδος για την τρισδιάστατη εκτύπωση ανθεκτικών οστών

Η τεχνική, που βασίζεται στην τρισδιάστατη εκτύπωση μιας οστικής «σκαλωσιάς» (ικριώματος) πάνω στην οποία στη συνέχεια αναπτύσσονται τα κύτταρα, κυκλοφορεί το αίμα και αναγεννάται ένα πλήρες οστό, θα βοηθήσει τους ορθοπεδικούς χειρούργους να αντικαταστήσουν τα μεταλλικά εμφυτεύματα.

bones1

Το εκτυπωμένο ικρίωμα αποτελείται από τα ίδια βιοϋλικά που υπάρχουν στο φυσικό οστό και διαλύονται στον οργανισμό, καθώς ο ασθενής ανακάμπτει και αναπτύσσει νέο οστό. Η νέα μέθοδος, που βελτιώνει την μικροδομή του οστικού ικριώματος, επιτυγχάνει αυξημένη ανθεκτικότητα του συνθετικού οστού και προορίζεται για ασθενείς που έχουν υποστεί βλάβη στα οστά τους, συνήθως λόγω καρκίνου ή σοβαρού κατάγματος.

Ο Παπασταύρου είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας Σχεδιασμού για την Υγεία και την Ευεξία στη Σχολή Αρχιτεκτονικής, Σχεδίου και Δομημένου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Nottingham Trent. Η έρευνά του εποπτεύεται από τον καθηγητή της σχολής του Φίλιπ Μπρίντον και από τον δρα Ντέιβιντ Φέαρχερστ της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας. Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο συνέδριο «Εκτυπώσεις για το Μέλλον» του Ινστιτούτο Φυσικής στο Λονδίνο.

Η οστική «σκαλωσιά» είναι ένα τρισδιάστατο πλέγμα που λειτουργεί ως προσωρινή «γέφυρα», η οποία θα επιτρέψει την αναγέννηση του φυσικού ιστού του οστού. Με τη βοήθεια υπολογιστή, μπορεί να εκτυπωθεί στο ακριβές μέγεθος και σχήμα για κάθε ασθενή. Είναι πορώδης, ώστε να διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος και την καλλιέργεια κυττάρων πάνω της.

Σύμφωνα με τον Παπασταύρου, «η τρισδιάστατη εκτύπωση συνδυάζεται με την ψύξη σε θερμοκρασία κάτω του μηδενός των κρυστάλλων του χρησιμοποιούμενου υλικού, πράγμα που μειώνει σημαντικά τον χρόνο και το κόστος δημιουργίας αυτών των προσθετικών συσκευών». Όπως εκτίμησε, «μακροπρόθεσμα, αυτή η έρευνα θα βοηθήσει, ώστε να αντικατασταθεί η χρήση του μετάλλου στα ορθοπεδικά εμφυτεύματα, από υλικά που μπορούν να διασπαστούν μέσα στο σώμα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Οι τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη έχουν πιάσει πάτο»


Μέχρι και με 300 ευρώ/τμ η αγορά μεταχειρισμένων διαμερισμάτων, λένε οι μεσίτες.

Ακόμη και στην τιμή ενός καινούργιου αυτοκινήτου μεσαίου κυβισμού μπορεί να πωλείται σήμερα ένα μεταχειρισμένο διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη. Πλέον στην αγορά υπάρχουν μεταχειρισμένα οικιστικά ακίνητα, που διατίθενται μέχρι και προς 300 ευρώ το τετραγωνικό, έναντι 1100-1200 ευρώ/τμ το 2008. Κι αυτό, χωρίς να παρουσιάζουν κάθε μήνα κόστος συντήρησης αντίστοιχα υψηλό με αυτό ενός αυτοκινήτου, όπως παρατηρεί ο μεσίτης Γιώργος Κούσης, ιδρυτής και μέτοχος της εταιρείας Oikies Real Estate, που μίλησε απόψε σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της επιχείρησης.

«Η αγορά έχει βρεθεί σε επίπεδα πρωτόγνωρα» σημειώνει ο κ. Κούσης και προσθέτει ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν πλέον πιάσει πάτο και το 2016 θα εξελιχθεί ενδεχομένως σε έτος σταθεροποίησης σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, με κάποια περιθώρια περαιτέρω διορθώσεων. Η περίοδος, λέει, προσφέρεται για «ασφαλείς» αγορές από όσους διαθέτουν το κεφάλαιο, δεδομένου ιδίως ότι η απόδοση που είναι δυνατόν να «δώσει» ένα οικιστικό ακίνητο μπορεί να αγγίξει σήμερα το 12%.

Ποιοι αγοράζουν ακίνητα αυτό το διάστημα; «Οσοι θέλουν να επενδύσουν -σε πρώτη, δεύτερη, τρίτη κατοικία. Δυσκολία υπάρχει για τα νεαρά ζευγάρια, καθώς δεν υπάρχει δανεισμός» επισημαίνει ο κ.Κούσης, σύμφωνα με τον οποίο το αγοραστικό ενδιαφέρον για οικιστικά ακίνητα επικεντρώνεται σταθερά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και δευτερευόντως στην ανατολική πλευρά της πόλης (πχ, Ανάληψη και Τούμπα), ενώ εκείνο για τα εμπορικά διαχέεται και σε άλλα σημεία.

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές μισθώσεις, ο ίδιος διατυπώνει την εκτίμηση ότι «την υπερβολή του 2009, όταν για πρώτη φορά στα χρονικά είδαμε ενοικιαστήριο σε καταστήματα της οδού Τσιμισκή δεν θα την ξαναδούμε», ενώ προσθέτει ότι μεγάλη πτώση τιμών καταγράφεται και για τη μίσθωση των εμπορικών ακινήτων, αφού μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες δεν ζητούν πλέον «αέρα». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο, η μεγάλη αυτή πτώση σε όλα τα ακίνητα να φέρει με τη σειρά της στα επόμενα χρόνια μια απότομη άνοδο τιμών τύπου "φούσκας", ο κ. Κούσης απαντά: «Ξαφνική άνοδο δεν θα έχουμε, γιατί και η πτώση δεν ήταν ξαφνική. Οι τιμές πέφτουν επί εννέα χρόνια. Αντίστοιχη θα είναι και η περίοδος ανόδου. Τιμές 2006 και 2007 θα δούμε μετά από πάρα πολλά χρόνια».

Ενδιαφέρον από ξένους για μικρά και boutique hotels, σύμφωνα με τον πρόεδρο των μεσιτών

Την εκτίμηση ότι η αγορά έχει πλέον πιάσει πάτο ως προς τις τιμές, διατυπώνει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασσαλίδης. Όπως λέει, στα μεσιτικά γραφεία εκδηλώνεται αρκετά έντονη τάση για επενδύσεις από πιθανούς αγοραστές, αλλά η πολιτική αστάθεια, η αβεβαιότητα και τα λάθη δεν αφήνουν να κυλήσουν ομαλά τα πράγματα στην κτηματαγορά. Σε αυτό το σκηνικό, λέει, οι μεσίτες εισπράττουν αναποφασιστικότητα, αφού «ακόμη κι όσοι έχουν χρήματα δεν ξέρουν ποια τοποθέτηση να κάνουν».

Αγοραστικό ενδιαφέρον υπάρχει πάντως από ξένους και συγκεκριμένα Βαλκάνιους και Ρώσους, με ιδιαίτερη ζήτηση για οικιστικά ακίνητα και ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική, όπου -σύμφωνα πάντα με τον κ.Πασσαλίδη - έχει αρχίσει να εκδηλώνεται συνωστισμός, σε σχέση με τις ανάγκες που θα δημιουργήσει η αναμενόμενη κάθοδος Ολλανδών τουριστών και συνταξιούχων. Ζήτηση υπάρχει επίσης από ξένους, για αγορά μικρών ξενοδοχείων και boutique hotels στη Θεσσαλονίκη, αλλά η γραφειοκρατία συχνά δεν επιτρέπει στον επενδυτικό αυτό σχεδιασμό να αποκτήσει πραγματική υπόσταση.

Το πιο χρονοβόρο τμήμα της όλης διαδικασίας, είναι κατά τον κ.Πασσαλίδη, αυτό που αφορά υπηρεσίες όπως η πολεοδομία ή η πυροσβεστική, ενώ συχνά υπάρχει άγνοια από πλευράς των υποψήφιων ξένων αγοραστών σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, πολλοί αγνοούν τι είναι τα μικτά μέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συχνά σύγχυση ως προς το εμβαδόν ενός ακινήτου. Αυτό απαιτεί, καταλήγει, τη συνεργασία και τη συσπείρωση όλων των επαγγελμάτων που εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες ακινήτων: νομικών, μηχανικών, τεχνιτών και φυσικά μεσιτών.

Ως προς το επιχειρηματικό κομμάτι της εταιρείας, ο κ.Κούσης σημείωσε ότι εντός του 2016, η Oikies Real Estate - η οποία σημειωτέον έκλεισε το 2015 με τζίρο αυξημένο κατά 39% σε σχέση με το 2014 - πρόκειται να ανοίξει γραφείο στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, ενώ εντός του έτους δεν αποκλείεται να αποκτήσει δορυφορικά γραφεία και σε Εύοσμο και Καλαμαριά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Επιτροπή της Βουλής


Στη συνεδρίαση παρευρίσκεται η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου.

Τα ζητήματα που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκονται, σήμερα Πέμπτη, στο επίκεντρο της δεύτερης συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία.

Στη συνεδρίαση, στην οποία παρευρίσκεται η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, συμμετέχουν εκπρόσωποι των προεδρείων των πρυτάνεων Πανεπιστημίων και των προέδρων ΤΕΙ, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Ερευνητικών Κέντρων, του διδακτικού προσωπικού Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ) και εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ), καθώς και της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών.


---------------

Στη Βουλή τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Δεύτερη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για την Παιδεία.

Tα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, βρέθηκαν σήμερα, Πέμπτη, στο επίκεντρο της δεύτερης συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία. Τόσο οι εκπρόσωποι φορέων της τριτοβάθμιας, όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, συμφώνησαν ότι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας είναι τα πιο βασικά ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης. Σαν αποτέλεσμα των προβλημάτων αυτών, οι εκπρόσωποι πρυτάνεων, προέδρων, ερευνητικών κέντρων, ερευνητών και καθηγητών επισήμαναν τη γενικότερη υποβάθμιση στην οποία οδηγούνται οι σπουδές στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, η κ. Αναγνωστοπούλου, σημαίνοντας την έναρξη της σημερινής συζήτησης, ανέφερε ότι είναι κοινός τόπος ότι η Παιδεία σήμερα έχει προβλήματα, αλλά έχει επιβιώσει χάρη στο εκπαιδευτικό προσωπικό και υπεραμύνθηκε του εθνικού διαλόγου, τονίζοντας ότι δεν είναι προσχηματικός και ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις. Επίσης, υπογράμμισε ότι βασικό στοιχείο του διαλόγου θα αποτελέσει ο εντοπισμός συγκεκριμένων προβλημάτων. «Ως υπουργείο έχουμε εντοπίσει κάποια προβλήματα μεν, αλλά με τη συζήτηση πρέπει να καθορίσουμε ποια είναι τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε η υπουργός και προσέθεσε: «Αυτή είναι και η αρχή της επίλυσής τους». Επιγραμματικά, η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ως «μεγάλα προβλήματα της τριτοβάθμιας» τον χάρτη των μεταπτυχιακών σπουδών, τον χάρτη των ΑΕΙ και τον ενιαίο χώρο Έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς από αυτά προκύπτουν πολλά άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα η διοίκηση των ιδρυμάτων. Επίσης, επισήμανε ότι είναι σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους φορείς και υπεραμύνθηκε των νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου: «Είμαστε υποχρεωμένοι να νομοθετούμε όπου εμφανίζονται εμπλοκές», είπε.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής τόνισε ότι η εικόνα της τριτοβάθμιας δείχνει ένα σύστημα υπό κατάρρευση. «Ο διάλογος που γίνεται είναι διάλογος για προσπάθεια επανεκκίνησης του εκπαιδευτικού συστήματος, γιατί έχει ουσιαστικά καταρρεύσει», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά των πρυτάνεων, ο Γεώργιος Πετράκος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέφερε ότι τα πανεπιστήμια παρέχουν υψηλού επιπέδου σπουδές, κάτι που απεικονίζεται και στις ικανοποιητικές εμφανίσεις τους σε πολλές διεθνείς λίστες κατάταξης. Τα προβλήματα, κατά τον κ. Πετράκο, εντοπίζονται στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και δεν έχουν να κάνουν με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος ζήτησε τη στήριξη της Βουλής για τη βελτίωση των γραφειοκρατικών προβλημάτων, αλλά και τη χορήγηση κονδυλίων για την ενίσχυση της προπτυχιακής εκπαίδευσης και των υποδομών. Ακόμη, ανέφερε για τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών ότι θα είναι δύσκολη η κατάργησή τους.

Από την πλευρά τής ΠΟΣΔΕΠ, ο Ευστάθιος Ευσταθόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ότι κατατίθενται και αποσύρονται συνεχώς, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, σχέδια νόμου για την Παιδεία. «Μας προβληματίζει το κατά πόσο υπάρχει συγκροτημένη πολιτική από πλευράς κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά. «Διακρίνουμε ένα άγχος να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο διοίκησης των πανεπιστημίων, για να γίνει δημοκρατική η λειτουργία τους. Δεν υπάρχει δηλαδή δημοκρατία στα πανεπιστήμια σήμερα;», αναρωτήθηκε. Ο κ. Ευσταθόπουλος περιέγραψε, επίσης, τη δυσμενή οικονομική κατάσταση των ιδρυμάτων και τόνισε, αναφορικά με τα μεταπτυχιακά, ότι προέχει η αξιολόγηση των ιδρυμάτων και των προγραμμάτων, ώστε να μελετηθεί η σημαντικότητα των περιεχομένων τους. «Να μη φοβηθούμε να ενισχύσουμε την αυτοτέλεια και την αυτονομία των ιδρυμάτων. Θα ωφεληθούν. Χρειάζεται πολιτική βούληση από την κοινωνία», κατέληξε.

Να ενισχυθεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων ζήτησε και ο Κωνσταντίνος Μηλολιδακης, εκ μέρους της ΠΟΣΔΕΠ, περιγράφοντας, ωστόσο, με μελανότερα χρώματα την κατάσταση των πανεπιστημίων: «Είναι δυσάρεστες οι καταστάσεις. Μαθητές παίρνουν καφάσια από το κυλικείο γιατί δεν υπάρχουν θέσεις να καθίσουν στα αμφιθέατρα. Τα εργαστήρια κλείνουν», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Τα ΑΕΙ είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Θα φτάσουν στα τάρταρα σε έναν χρόνο, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της υποχρηματοδότησης».

Από την πλευρά της συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ, ο Μιχάλης Μπρατάκος, πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, υπογράμμισε την ανάγκη εξίσωσης των πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ και να αρθεί η στέρηση τρίτου κύκλου σπουδών (χορήγηση τίτλων διδακτορικών σπουδών) από τα ΤΕΙ, ενώ επισήμανε ότι λόγω της ακαδημαϊκής αναγνώρισης των κολλεγίων, πολλοί μαθητές τα επιλέγουν από τα ΤΕΙ. Ακόμη, ζήτησε τη μετονομασία των ΤΕΙ σε «πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών».

Του σχεδιασμού των ΤΕΙ υπεραμύνθηκε και ο Δημήτρης Πασχαλούδης, πρόεδρος του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας: «Τα ΤΕΙ έχουν σχεδιαστεί από την αρχή και έχουν άμεση επαφή με την οικονομία. Δεν είναι απαξιωμένα. Αυτό ισχύει τουλάχιστον για τον βασικό κορμό των ΤΕΙ», επισήμανε.

Ακόμη, το ότι ήδη έχουν αναπροσαρμοστεί τα προγράμματα των ΤΕΙ και έχουν ανακατευθυνθεί οι στόχοι τους, για να αναπτύξουν επαφή με παραγωγή και την οικονομία, σύμφωνα και με τον ΟΟΣΕ, επεσήμανε ο Ευάγγελος Καπετανάκης, πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ψηφιακό υλικό και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για εκπαίδευση από απόσταση.

Εκ μέρους των εκπαιδευτικών των ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ), ο Απόστολος Κοκκόσης συμφώνησε με την ανάγκη παροχής διδακτορικών τίτλων από τα ΤΕΙ και ζήτησε την εξίσωση των αμοιβών μεταξύ των μελών ΔΕΠ και ΕΠ.

Από την πλευρά των ερευνητικών κέντρων, ο Γιάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΕΚ «Αθηνά», τόνισε την ανάγκη θεσμικών ενεργειών ώστε οι καθηγητές να θεωρούνται και ερευνητές και οι ερευνητές να μπορούν να διδάξουν. Επίσης, είπε ότι είναι ακόμα ευχή και όχι πραγματικότητα ο περιορισμός του φαινομένου της φυγής εγκεφάλων.

Τέλος, η Μαρία Κωνσταντοπούλου, εκ μέρος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, παρουσίασε στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον πολύ υψηλό αριθμό επιστημόνων ανά κάτοικο και παράλληλα την σημαντική υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποσχηματίστηκε ο ομογενής ιερέας που πρωταγωνίστησε σε σκάνδαλο


Ο παράνομος έρωτας στοίχισε ακριβά στον πατέρα Γεώργιο Πασσιά, ο οποίος δεν ανήκει πλέον στο Σώμα της Εκκλησίας, ύστερα από απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.



Ο "φετιχιστής παπάς", όπως τον αποκαλούσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αποσχηματίστηκε ύστερα από σχετική εισήγηση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, κάτι που μάλλον ήταν μονόδρομος, αφού οι επαφές του με την ερωμένη του Εθέλ Μπουζάλας δεν άφηναν περιθώρια επιείκειας. Η απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου ήταν ομόφωνη.

Έτσι ο 67χρονος απομακρύνθηκε οριστικά από κάθε ιερατικό καθήκον.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο άλλωστε, όταν αποκάλυψε τη δράση του Πασσιά ο ίδιος ο σύζυγος της ερωμένης, η Αρχιεπισκοπή τον είχε θέσει σε διαθεσιμότητα και είχε ζητήσει τον αποσχηματισμό του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλεξιάδης: Στο στόχαστρο οι οικονομικά ισχυροί που φοροδιαφεύγουν


«Δεν υπάρχει περίπτωση, οικονομικά ισχυροί που φοροδιαφεύγουν να δουν τα χρέη τους να διαγράφονται. Αντίθετα, αυτοί είναι στο στόχαστρο του ελέγχου, γιατί τα προηγούμενα χρόνια απολάμβαναν απαλλαγές με σκανδαλώδεις διατάξεις».

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργου Κατσιαντώνη.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι ο έλεγχος για φοροδιαφυγή γίνεται κάτω από την επίβλεψη των οικονομικών εισαγγελέων, οι οποίοι όπου διαπιστώνουν ότι υπάρχει φοροδιαφυγή προχωρούν σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είναι ταυτόχρονα ένοχοι και αυτοί που τα ονόματά τους βρίσκονται είτε στη λίστα «Λαγκάρντ» είτε στη λίστα «Μπόργιανς» και πρόσθεσε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος δεν αγνοείται το τεκμήριο της αθωότητας.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο πλευρό της Διονυσίας η Εθνική


Στο πλευρό της Διονυσίας Παράσχη που δίνει μάχη με τον καρκίνο στέκεται η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, με τους διεθνείς να την στηρίζουν οικονομικά. «Να βρει μιμητές η πρωτοβουλία μας» είπε ο Τοροσίδης.

Οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας Ανδρών αποφάσισαν να ενισχύσουν οικονομικά τα έξοδα θεραπείας της Διονυσίας Παράσχη, που διαγνώστηκε με πνευμονική υπέρταση λόγω ευμεγέθους όγκου στην περιοχή της πνευμονικής αρτηρίας.

Η Διονυσία Παράσχη μεταβαίνει αύριο στις ΗΠΑ, όπου θα λάβει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε εξειδικευμένο νοσηλευτικό κέντρο.

Η προσωπική δήλωση του Βασίλη Τοροσίδη:

«Ως ενεργοί πολίτες, αισθανόμαστε την ανάγκη να επιστρέψουμε στην ελληνική κοινωνία, με κάθε τρόπο και μέσο, λίγη από την αγάπη που μας έχει προσφέρει απλόχερα και χωρίς ιδιοτέλεια όλα αυτά τα χρόνια. Εκ μέρους των συμπαικτών μου, ελπίζω να πάνε όλα κατ’ ευχήν για την Διονυσία. Εύχομαι στην ίδια και στην οικογένειά της καλή δύναμη και να ξέρουν ότι οι ευχές όλων μας θα τους συντροφεύουν. Ελπίζω, επίσης, η δική μας πρωτοβουλία να βρει μιμητές. Όσοι και όσο μπορούν να συνεισφέρουν στον αγώνα της Διονυσίας. Οποιαδήποτε ενίσχυση μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη».

Αξίζει να αναφέρουμε οι διεθνείς κάθε χρόνο διαθέτουν χρήματα υπέρ ιδρυμάτων, κοινωφελών οργανισμών, ευπαθών κοινωνικών ομάδων κ.α. Το φιλανθρωπικό τους έργο τα τελευταία χρόνια έχει υπερβεί τις 500.000 ευρώ και είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική ενίσχυση:

-Του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος
-Της Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος
-Του Ορφανοτροφείου και του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας αρρένων Δράμας.
-Του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.
-Του σπιτιού του εθελοντικού συλλόγου «Το χαμόγελο του παιδιού» στα Μελίσσια.
-Της ογκολογικής μονάδας του νοσοκομείου Παίδων «Ελπίδα».
-Του ορφανοτροφείου θηλέων Ιωάννη και Μαριγώς Χατζηκυριακού.
-Του συλλόγου γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με ειδικές ανάγκες «Το Εργαστήρι».
-Των παιδικών χωριών SOS Ελλάδας.
-Της Ένωσης γονέων και φίλων ατόμων με σύνδρομο Down «Η Ηλιαχτίδα».
-Του Λύρειου παιδικού ιδρύματος «Το ορθόδοξο χωριό».
-Του Κέντρου προστασίας του παιδιού Αττικής «Η Μητέρα».
-Του ιδρύματος προστασίας απροσάρμοστων παιδιών «Η Θεοτόκος».
-Του φιλανθρωπικού σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού».
-Του ιδρύματος «Άσπρες πεταλούδες».
-Του ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας ανηλίκων «Το σπίτι της Αρσις».
-Του ορφανοτροφείο θηλέων «Η Μέλισσα».
-Του κέντρου ημερήσιας φροντίδας αυτιστικών «Η Μεγαλόχαρη».
-Του κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρίες του σωματείου γονέων, κηδεμόνων και φίλων «Ο Αγιος Παντελεήμων».
-Του γηροκομείου Ληξουρίου.

Επίσης, οι διεθνείς έχουν επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων, τον ξενώνα της «Φλόγας» στο Γουδή, το Παιδικό Χωριό «SOS» Βάρης, τη «Γωνιά του Παιδιού» στον Νέο Κόσμο. Το 2010, σε συνεργασία με την ActionAid και επ’ ευκαιρία της ελληνικής συμμετοχής στο Μουντιάλ της Αφρικής, διέθεσαν χρήματα για την ανέγερση δημοτικού σχολείου στο Bendu της Σιέρα Λεόνε, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι παίκτες της Εθνικής Ομάδας έχουν ενισχύσει οικονομικά πρώην ποδοσφαιριστές με οικονομικά προβλήματα και οικογένειες ποδοσφαιριστών που απεβίωσαν.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καινοτόμο δράση για την ανακούφιση των αστέγων ανακοίνωσε η Φωτίου


Λεωφορείο του ΟΑΣΑ θα μετατραπεί σε κινητή μονάδα υγιεινής παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.

Μια εξαιρετικά καινοτόμο δράση για την ανακούφιση και τη φροντίδα των αστέγων της Αθήνας παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΟΑΣΑ Αναστάσιο Ταστάνη, τον πρόεδρο της ΜΚΟ Praksis Τζανέτο Αντύπα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Παπαστράτος ΑΒΕΣ Χρήστο Χαρπαντίδη.

Ειδικότερα, η κ. Φωτίου ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας κινητής μονάδας φροντίδας αστέγων, τη «Φροντίδα εν κινήσει». Όπως γνωστοποίησε, πρόκειται για τη μετατροπή ενός λεωφορείου του ΟΑΣΑ σε κινητή μονάδα υγιεινής, παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας και συμβουλευτικής, σε άστεγους της Αττικής. «Είναι μικρές κινήσεις ενθάρρυνσης, γιατί τα προβλήματα είναι τεράστια», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η εν λόγω παρέμβαση εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Μάιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ετήσιο κόστος ανέρχεται στις 400.000 ευρώ, ενώ η χορηγία της Παπαστράτος ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.

Παράλληλα, η κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας και πολλών εποπτευόμενων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου του υπουργείου Εργασίας, για να δημιουργηθούν επιπλέον δομές.

Σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι είναι ευθύνη της Πολιτείας να αντιμετωπίσει και τις καταστάσεις της ανθρωπιστικής κρίσης, που βιώνει η χώρα τα τελευταία έξι χρόνια. «Δεν μπορώ να μην συγχαρώ πρωτοβουλίες από την Κοινωνία των Πολιτών, όπως αυτήν που συζητάμε σήμερα, που έρχονται συμπληρωματικές στην ευθύνη του κράτους να δώσουν ένα χέρι βοηθείας στους πιο αδύναμους. Η Θεανώ Φωτίου έχει πετύχει ένα μικρό θαύμα τον τελευταίο χρόνο. Ουσιαστικά, χωρίς πόρους, να έχει εξασφαλίσει στους πιο αδύναμους αυτό το χέρι βοηθείας που τόσο πολύ χρειάζονται» τόνισε ο υπουργός.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορική ανακοίνωση για τα βαρυτικά κύματα


Το σήμα που ανιχνεύθηκε συμφωνεί απολύτως με τις θεωρητικές προβλέψεις του Αϊνστάιν
.

Επιστήμονες του Παρατηρητηρίου LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν βαρυτικά κύματα -«ρυτιδώσεις» στον ιστό του χωροχρόνου- επιβεβαιώνοντας έτσι τη σχετική φημολογία των τελευταίων εβδομάδων.

Το «σήμα» θεωρείται καθαρό και αξιόπιστο, οπότε η ανακοίνωση -αν και προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλo επιστημονικό πείραμα- θεωρείται αληθινή.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη φορά, το 2014, που είχε γίνει μία ανάλογη ανακοίνωση από άλλη ερευνητική κοινοπραξία, είχε αργότερα διαψευσθεί. Τώρα όμως, όπως τονίστηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, η ανίχνευση είναι αξιόπιστη.

Η πηγή των βαρυτικών κυμάτων είναι μία σύγκρουση και συγχώνευση δύο τεράστιων μαύρων τρυπών, με μάζες περίπου 30 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, σε απόσταση 1,3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Το συμβάν αυτό απελευθερώνει τεράστια μάζα-ενέργεια με τη μορφή βαρυτικών κυμάτων, τα οποία έγιναν αντιληπτά από τους ανιχνευτές του LIGO.

Όπως είπε ο David Reitze, διευθυντής του Εργαστηρίου LIGO του Caltech, μέσω των βαρυτικών κυμάτων παρατηρήθηκε για πρώτη φορά μια συγχώνευση δύο μαύρων οπών, μια απόδειξη ότι οι μαύρες τρύπες όντως υπάρχουν.

Τα βαρυτικά κύματα είχαν προβλεφθεί από τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του Αϊνστάιν πριν από ένα αιώνα, αλλά ποτέ δεν είχαν παρατηρηθεί άμεσα μέχρι σήμερα, παρότι αναζητούνται εδώ και δεκαετίες.

Μέχρι σήμερα, ψευδή σήματα και ανεπαρκή όργανα εμπόδιζαν την ανίχνευσή τους, καθώς τα μακρινά βαρυτικά κύματα φθάνουν στη Γη σχετικά εξασθενημένα.

Αυτή τη φορά το σήμα που ανιχνεύθηκε, συμφωνεί απολύτως με τις θεωρητικές προβλέψεις του Αϊνστάιν. «Επί μήνες κάναμε αναλύσεις και επανελέγχους , ώστε να είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για τα βαρυτικά κύματα και τώρα είμαστε πεπεισμένοι», τόνισε ο κ. Reitze.

Τα βαρυτικά κύματα εξαπλώνονται στο Σύμπαν ως ομόκεντροι κύκλοι από μια κατακλυσμική πηγή-αφετηρία (ένα ακραία βίαιο συμβάν όπως εκρήξεις ή συγκρούσεις άστρων ή μαύρων τρυπών), «συμπιέζοντας» και «τεντώνοντας» τον ιστό του χωροχρόνου. Η ανίχνευσή τους αναμένεται να χαρίσει ένα Νόμπελ Φυσικής στους επιστήμονες που έκαναν την ανακοίνωση, καθώς πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της εποχής μας.

Παράλληλα με την προφορική ανακοίνωση από επιστήμονες των πανεπιστημίων Caltech (Τεχνολογικού Ινστιτούτου Καλιφόρνια) και ΜΙΤ, της ερευνητικής κοινοπραξίας LIGO και του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ, γίνονται οι σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, με την πρώτη στο «Physical Review Letters».

Το Παρατηρητήριο Βαρυτικών Κυμάτων Μέσω Συμβολόμετρου Λέιζερ (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory - LIGO) αποτελείται από δύο πανομοιότυπους υπερευαίσθητους ανιχνευτές, κατασκευασμένους από ερευνητές του Caltech και του ΜΙΤ με χρηματοδότηση του NSF, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε απόσταση περίπου 3.000 χιλιομέτρων μεταξύ τους, ο ένας στο Λίβινγκστον της Λουιζιάνα και ο άλλος στο Χάνφορντ της Ουάσιγκτον.

Κάθε ανιχνευτής έχει δύο βραχίονες τεσσάρων χιλιομέτρων σε σχήμα «L», κατά μήκος των οποίων στέλνεται μια ακτίνα λέιζερ, που διαχωρίζεται σε δύο και μετά ανακλάται πάλι πίσω. Το πείραμα προσπαθεί να «πιάσει» τις ανεπαίσθητες δονήσεις που αφήνουν στο πέρασμα τους από τη Γη τα βαρυτικά κύματα, καθώς επί εκατομμύρια έτη ταξιδεύουν στο Σύμπαν με την ταχύτητα του φωτός. Ένα διερχόμενο από τον πλανήτη μας βαρυτικό κύμα μεταβάλλει απειροελάχιστα -αλλά μετρήσιμα- την απόσταση που διανύει η ακτίνα λέιζερ στους ανιχνευτές LIGO.

Το LIGO λειτούργησε μεταξύ 2002-2010 χωρίς επιτυχία, ενώ μετά από μια αναβάθμιση κόστους 200 εκατ. δολαρίων, που βελτίωσε δραστικά τις δυνατότητές του, τέθηκε ξανά σε λειτουργία πέρυσι τον Σεπτέμβριο ως Advanced LIGO.

Και άλλες ερευνητικές ομάδες, με άλλα επίγεια πειράματα, προσπαθούν να ανιχνεύσουν τα βαρυτικά κύματα, με κυριότερη τη VIRGO στην Ιταλία. Το σχετικό πείραμα λειτούργησε χωρίς ευρήματα έως το 2011, μετά αναβαθμίστηκε σε Advanced Virgo και θα επαναλειτουργήσει εντός του 2016.

Μία άλλη επιστημονική ομάδα-πείραμα είναι το BICEP-2 στην Ανταρκτική, που έκανε την «γκάφα» πρόπερσι, ανακοινώνοντας ότι είχε παρατηρήσει τα αρχέγονα βαρυτικά κύματα της «Μεγάλης Έκρηξης» (Μπιγκ Μπανγκ), ενώ μάλλον επρόκειτο για παραπλανητικό εύρημα εξαιτίας της διαστρικής σκόνης. Τα επόμενα χρόνια, σχεδιάζεται και το πρώτο αντίστοιχο πείραμα στο διάστημα (Laser Interferometer Space Antenna-LISA). Προπομπός του είναι η αποστολή του επιστημονικού δορυφόρου LISA Pathfinder, που εκτόξευσε πέρυσι η Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων -εφόσον επιβεβαιωθεί- μεταξύ άλλων ανοίγει ένα τελείως νέο πεδίο στην αστρονομία: την «αστρονομία βαρυτικών κυμάτων» ή «βαρυτική αστρονομία», που θα προστεθεί στην οπτική αστρονομία, στη ραδιοαστρονομία, στην αστρονομία ακτίνων-Χ, υπερύθρων, νετρίνων κ.ά. Η βαρυτική αστρονομία θα «ακούει» -παρά θα «βλέπει»- πράγματα άγνωστα έως τώρα, εφόσον τα βαρυτικά κύματα, καθώς ταξιδεύουν στο Σύμπαν, δεν εμποδίζονται από τίποτε. Επιπλέον, θα αποτελέσει το καλύτερο ίσως «παράθυρο» για τη μελέτη του προέλευσης του Σύμπαντος, αφού τα βαρυτικά κύματα υπήρχαν εξαρχής, πολύ πριν «γεννηθεί» το φως στον Κόσμο.

Στη διεθνή επιστημονική κοινοπραξία LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) που έκανε τη βαρυσήμαντη ανακοίνωση για την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων, συμμετέχει εδώ και 15 χρόνια ως βασική ερευνήτρια μία κορυφαία Ελληνίδα επιστήμων της διασποράς, η Βίκυ Καλογερά, καθηγήτρια αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο.

Μάλιστα θεωρείται η κορυφαία αστροφυσικός μεταξύ όλων των ερευνητών-μελών του πειράματος LIGO. Η κοινοπραξία (LIGO Scientific Collaboration), που συστάθηκε το 1997, περιλαμβάνει σήμερα πάνω από 1.000 φυσικούς και αστροφυσικούς από 83 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα 15 χωρών.

Η Ελλάδα δεν συμμετέχει, όμως στην κοινοπραξία των βαρυτικών κυμάτων συμμετέχουν και άλλοι ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, όπως ο αναπληρωτής καθηγητής Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης (ΜΙΤ), ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Αντώνης Κοντός (ΜΙΤ), η καθηγήτρια Μαίρη Σακελλαριάδου (King's College Λονδίνου), o διδακτορικός ερευνητής Μιχάλης Αγάθος (Εθνικό Ινστιτούτο Υποατομικής Φυσικής Ολλανδίας-πείραμα Virgo) κ.ά.

Το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ζήτησε από την κ. Καλογερά να σχολιάσει την ανακάλυψη:

- Ποια είναι η σημασία της ανακάλυψης;

«Ανοίγουμε ένα καινούριο παράθυρο παρατηρήσεων στο Σύμπαν. Τα βαρυτικά κύματα μάς δίνουν πληροφορίες για τις μαύρες τρύπες και όχι μόνο, που κανένα ηλεκτρομαγνητικό τηλεσκόπιο δεν μπορεί να μας δώσει».

- Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει μελλοντική διάψευση, όπως στην ατυχή περίπτωση της ανακοίνωσης του 2014 από τους ερευνητές του BICEP-2;

«Όχι! Αυτή τη φορά, η σχετική επιστημονική δημοσίευση έχει γίνει αποδεκτή από επιστημονικό περιοδικό».

- Ποια είναι η προσωπική σας συμμετοχή στην όλη προσπάθεια και έρευνα για τα βαρυτικά κύματα;

«Είμαι μέλος του LIGO εδώ και 15 χρόνια και καθοδηγώ τις αστροφυσικές μελέτες για την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων».

- Ποιοι θα είναι πλέον οι επόμενοι στόχοι της έρευνας του LIGO και των άλλων πειραμάτων (VIRGO, LISA κ.α.); Τι να περιμένουμε στο μέλλον;

«Θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες ανακαλύψεις και την ανάπτυξη του πεδίου των βαρυτικών κυμάτων ως ενός καινούριου πεδίου αστρονομίας με εκατοντάδες πηγές νέων παρατηρήσεων, όπως μαύρες τρύπες και αστέρες νετρονίων».

Η Β. Καλογερά αποφοίτησε το 1992 από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πήρε το διδακτορικό της το 1997 από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και μετά έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν. Το 2001 έγινε επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Northwestern, το 2006 αναπληρώτρια και το 2009 τακτική καθηγήτρια.

Είναι συνιδρύτρια και διευθύντρια του Κέντρου Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Έρευνας στην Αστροφυσική (CIERA) και συγγραφέας άνω των 200 επιστημονικών δημοσιεύσεων, μεταξύ των οποίων και για τα βαρυτικά κύματα. Έχει πολλές βραβεύσεις στο ενεργητικό της και η έρευνά της χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων, από τη NASA.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναγκαία η μέριμνα της ΕΕ για τις γυναίκες πρόσφυγες


Επισημάνσεις από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων.

Την ανάγκη να ενταχθεί ειδική μέριμνα για τις γυναίκες πρόσφυγες στην πολιτική της ΕΕ, επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων, μετά τα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την υποδοχή των γυναικών προσφύγων και των αιτουσών άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βάση αυτών: Η πλειοψηφία των ατόμων που αιτούνται άσυλο εισέρχονται στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας, αλλά οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου υποβάλλονται στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το 2015, μέσω θαλάσσης έφθασαν στην ΕΕ 1.015.078 άνθρωπου, σε ποσοστά 58% άνδρες, 17% γυναίκες, 25% παιδιά, ενώ από τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2016 παρουσιάζεται αύξηση του αριθμού των γυναικών προσφύγων σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015: 49% άνδρες, 19% γυναίκες και 31% παιδιά.

Ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών προσφύγων αντιπροσωπεύει το 55% του συνόλου των προσφύγων που έφθασαν στην ΕΕ από την 1-1-2016 (21% γυναίκες και 34% παιδιά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι γυναίκες μπορούν να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, εάν έχουν υποστεί έμφυλη βία (π.χ. φυσική, σεξουαλική, ενδοοικογενειακή, απειλή για ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων).

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων αναπτύσσει ήδη πρωτοβουλίες που άπτονται ζητημάτων ισότητας και αφορούν το προσφυγικό. Συγκεκριμένα η γγ Φωτεινή Κούβελα, αναγνωρίζοντας το προσφυγικό ως ζήτημα ύψιστης σημασίας, τονίζει ότι «οι δράσεις της ΓΓΙΦ και η ανάπτυξη πολιτικών για τις γυναίκες πρόσφυγες, ανήκουν στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού της ΓΓΙΦ», επισημαίνοντας ότι «η ένταξη της διάστασης του φύλου στη διαδικασία χορήγησης ασύλου αποτελεί επιτακτική ανάγκη».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οικογένεια ξεφορτώνεται τις ηλεκτρονικές συσκευές για να δει πώς ζούσαν παλιά


Άλλαξαν τη ζωή τους στο πλαίσιο εκπομπής και αυτή είναι η εμπειρία τους.

Όπως πολλές σύγχρονες οικογένειες, έτσι και η οικογένεια Ashby-Hawkins από τη Βρετανία ανακάλυψε ότι ξόδευε πολύ χρόνο κοιτάζοντας τις ψηφιακές οθόνες από τα tablets και τα smartphones μέχρι τους φορητούς υπολογιστές τους.

Το περασμένο καλοκαίρι, όμως, η οικογένεια αυτή συμφώνησε να εγκαταλείψει τις ηλεκτρονικές συσκευές της και να «ταξιδέψει» πίσω στο χρόνο για να ζήσει όπως ήταν τα Σαββατοκύριακα στη δεκαετία του '50, '60, '70, '80 και '90. Το «Back In Time» του BBC2 διερευνά το πόσο δραστικά έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο περνάει ο ελεύθερος χρόνος με την πάροδο των ετών.

Για τις ανάγκες του τηλεοπτικού προγράμματος, το ήσυχο σπίτι της οικογένειας του Ashby-Hawkins σε προάστιο στο Λονδίνο είχε 5 θεαματικές μεταμορφώσεις καθώς «μεταφέρονταν» σε μια διαφορετική εποχή κάθε εβδομάδα, ζώντας σύμφωνα με τα πρότυπα, το στυλ και τις δαπάνες της κάθε δεκαετίας.

Ξεκινώντας με τη λιτότητα της δεκαετίας του 1950, η επίπεδη τηλεόραση της οικογένειας έχει αντικατασταθεί με ένα λιτό καθιστικό με ένα πιάνο, ένα παιχνίδι με κάρτες και με μια απλή κουζίνα χωρίς λευκές συσκευές. «Μοιάζει σαν να είναι μια ευκαιρία για μια φορά στη ζωή μας να κάνουμε κάτι μαζί, γιατί όταν δεν έχουμε τις συσκευές να μας απασχολούν, μπορούμε πραγματικά να μιλήσουμε και να ακούσουμε λίγο περισσότερο», λέει η μαμά Steph που εργάζεται ως βρεφονηπιοκόμος.

Το ζευγάρι έχει 2 παιδιά την 16χρονη Daisy και τον 12χρονο Seth των οποίων η ζωή κυριαρχείται από την τεχνολογία. «Δεν θυμάμαι πραγματικά τη ζωή πριν από το διαδίκτυο επειδή είμαι μόνο 12», εξηγεί το μικρότερο παιδί της οικογένειας. Σύμφωνα με τη Daily Mail, τα παιδιά είναι αυτά που προσαρμόζονται πιο δύσκολα σε αυτές τις αλλαγές της καθημερινότητας και γκρινιάζουν όταν πρέπει να κάνουν κάποια δουλειά του σπιτιού. Ωστόσο γίνονται πιο ευδιάθετα κατά την πάροδο των εικονικών δεκαετιών. Με την δεκαετία του ’60 τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για την οικογένεια καθώς ζουν εικονικά στην περίοδο της ευημερίας της Βρετανίας. Οι αλλαγές ξεκινούν από τα χρώματα και το στυλ ντυσίματος μέχρι το ότι έρχονται οι πρώτες ηλεκτρικές συσκευές. Χιλιάδες οικογένειες, σύμφωνα με την εκπομπή, αντικατέστησαν το πιάνο στο σαλόνι με τηλεοράσεις.

Από τη δεκαετία του 1970, οι οικογένειες -και η εν λόγω εικονικά πάντα- ξόδευαν περισσότερα χρήματα, ενώ ήρθαν και νέες αλλαγές στη διακόσμηση του σπιτιού. «Αυτή ήταν η καλύτερη δεκαετία για την οικογένεια Ashby-Hawkin. Κάνουν οικογενειακό ταξίδι, έχουν μοντέρνα ρούχα και ελευθερία έχοντας στη ζωή τους ένα μόνο ελάχιστο κομμάτι της τεχνολογίας για τα παιδιά», λέει ο παρουσιαστής του προγράμματος.

Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που θα μπουν στην δεκαετία του '80, οπότε και διπλασιάζεται ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης. Από τη δεκαετία του '90 και μετά η εισβολή της τεχνολογίας είναι τεράστια κάνοντας την οικογένεια να ζει με την παρέα των δεκάδων καναλιών στην τηλεόραση και των άλλων συσκευών. Στο τέλος των επεισοδίων η οικογένεια εμφανίζεται σε ένα internet καφέ και στέλνει ένα e-mail. Είναι και πάλι πίσω στο σύγχρονο κόσμο...

Δείτε φωτογραφίες από την ενδιαφέρουσα εκπομπή, καθώς και το πρώτο επεισόδιο (από τη δεκαετία του '50)...


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Για την αντιπροσώπευση των ΑμεΑ στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ


Δελτίο Τύπου 11.02.2016


Αρ. Πρωτ.: 186

Επιστολή με την οποία ζητά να συμμετέχει με εκπρόσωπό της στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ απέστειλε η Ε.Σ.Α.μεΑ., η οποία συμμετέχει και στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ. Ως Κοινωνικός Εταίρος της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και αντιπροσωπευτικότερος φορέας των ατόμων με αναπηρία και χρόνια πάθηση της χώρας, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά να σε συμμετέχει σε κάθε Επιτροπή που ασχολείται με θέματα αναπηρίας.

Δυστυχώς σε δημοσίευμα στον Τύπο αναφέρεται η πιθανή σύνθεση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, με εκπρόσωπο των Συλλόγων των Ασθενών πρόσωπο το οποίο δεν έχει ζητηθεί να οριστεί από την Ε.Σ.Α.μεΑ. Το κίνημα των ατόμων με αναπηρία και χρονίων παθήσεων είναι κατηγορηματικά και απόλυτα απέναντι σε εκπροσωπήσεις που δεν ορίζονται από το πιο αντιπροσωπευτικό φορέα της χώρας.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί θετική την πρόθεση του υπουργείου να υπάρξει εκπρόσωπος του χώρου στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.

Ο εκπρόσωπος όμως των ατόμων με αναπηρία και χρόνια πάθηση που θα συμμετέχει στην Επιτροπή πρέπει να είναι εκπρόσωπος όλων των κατηγοριών αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης και πρέπει να οριστεί από τον αντιπροσωπευτικότερο φορέα σε θέματα αναπηρίας της χώρας, που είναι η Ε.Σ.Α.μεΑ.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία αναμένει να της ζητηθεί ο ορισμός του εκπροσώπου της στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, που θα δίνει λόγο στο χώρο, στο φορέα και στην κοινωνία.

Η επιστολή.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (134.41 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος του διαδικτύου στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών


Σχεδόν όλα τα είδη μπορούν να αγοραστούν και να παραδοθούν ταχυδρομικά!

Το διαδίκτυο διαδραματίζει έναν αυξανόμενο ρόλο στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη, «προσφέροντας πιο ποικίλες επιλογές» στους αγοραστές και διατηρώντας παράλληλα την ανωνυμία τους, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά (OEDT) σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Σχεδόν όλα τα είδη παράνομων ναρκωτικών μπορούν σήμερα να αγοραστούν ηλεκτρονικά και να παραδοθούν με το ταχυδρομείο, χωρίς φυσική επαφή ανάμεσα στον αγοραστή και τον μεταπωλητή», σχολιάζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος αρμόδιος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη καταναλώσει παράνομα ναρκωτικά, η καταφυγή στο διαδίκτυο παραμένει ακόμη περιορισμένη, αναφέρει το OEDT, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Λισαβόνα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 σε 100.000 χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως, περίπου το 10% των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν ότι έχουν αγοράσει ναρκωτικά μέσω του διαδικτύου.

«Η ταχύτητα με την οποία οι αγορές ναρκωτικών μεταμορφώνονται χάρη στο Ίντερνετ» θέτει «μεγάλες προκλήσεις στις κατασταλτικές αρχές» που προσπαθούν να εντοπίσουν τις παραβάσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος του λαθρεμπορίου ναρκωτικών «παραμένει σταθερά ριζωμένο στον φυσικό κόσμο, οι εικονικές αγορές σπρώχνουν πιο πέρα τα όρια του εφοδιασμού σε ναρκωτικά, προσφέροντας πιο ποικίλες επιλογές στους εν δυνάμει αγοραστές», λέει ο Αλέξις Γκούζντιλ, διευθυντής του OEDT.

Σύμφωνα με την έκθεση, η διανομή «νόμιμων ουσιών που προκαλούν ευφορία» ή ουσιών που καλύπτονται από κάποια νομική ασάφεια γίνεται ανοικτά στο «ορατό web», προσβάσιμο μέσω των κοινών μηχανών αναζήτησης.

Στην Ευρώπη, περίπου 650 ιστοσελίδες επιτρέπουν έτσι την αγορά νέων ψυχοδραστικών ουσιών (NSP), ουσιών που προκαλούν ευφορία οι οποίες παρουσιάζονται συχνά ως υποκατάστατα υπαρχόντων παράνομων ναρκωτικών, αλλά προκαλούν μερικές φορές τον θάνατο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του OEDT για το 2015.

Η πλειονότητα των ηλεκτρονικών πωλήσεων παράνομων ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη, διεξάγονται ωστόσο στο «αθέατο Web» στο οποίο η πρόσβαση είναι πιο δύσκολη, καθώς προστατεύεται από από κρυπτογραφικό λογισμικό.

Σε πλήρη ανάπτυξη «οι ηλεκτρονικές αγορές ναρκωτικών είναι πιθανό εν καιρώ να φέρουν τέτοιες αλλαγές στο λαθρεμπόριο αυτών των ουσιών με τον ίδιο τρόπο που το eBay, το Amazon και το PayPal έχουν φέρει τα πάνω κάτω στο λιανικό εμπόριο», καταλήγει ο Γκούζντιλ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το hotspot της Σάμου θα «υιοθετήσει» η Αποστολή


Θα περιλαμβάνει την πλήρη ημερήσια διατροφή προσφύγων και τη συνδρομή σε ένδυση και φάρμακα.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με οδηγίες του Μακαριότατου κκ Ιερώνυμου και με φορέα τη φιλανθρωπική της Οργάνωση «Αποστολή» θα «υιοθετήσει» το Κέντρο Ταυτοποίησης (hot-spot) της Σάμου.

Την απόφαση ανακοίνωσε στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο Γενικός Διευθυντής της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» Κωστής Δήμτσας, σε συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο Γραφείο του.

«Αυτήν την σκέψη την μοιράστηκε πρόσφατα ο Μακαριότατος με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, σε συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αλλά σήμερα την ανακοινώνουμε και επίσημα», υπογράμμισε ο κ. Δήμτσας στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ.

Η «υιοθεσία», η οποία θα αρχίσει πολύ σύντομα, σε χρόνο που θα καθορίσει ο αρμόδιος Υπουργός για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιαννης Μουζάλας, θα περιλαμβάνει την πλήρη ημερήσια διατροφή προσφύγων - μεταναστών και τη συνδρομή σε ένδυση, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα κλπ.

Επίσης η «Αποστολή» θα παραδώσει σύντομα και χιλιάδες κλίνες που θα κατανεμηθούν στα πέντε Κέντρα Ταυτοποίησης (hot-spots) των πέντε νησιών.

«Με τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» και φίλο μου επί 30 χρόνια Κωστή Δήμτσα, ξεκινήσαμε με τους καλύτερους οιωνούς μια εξαιρετική συνεργασία. Συζητήσαμε πολλές δράσεις που επεξεργάζεται η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η «Αποστολή», στην πολυτιμότατη συνεισφορά τους, στο πλευρό της Κυβέρνησης, για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Θα τις εξειδικεύουμε μία – μία και θα μπαίνουν σε εφαρμογή σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία», δήλωσε λίγο αργότερα ο Τέρενς Κουίκ.

Για το πλήρες περιεχόμενο αυτής της συνάντησης, ο Τέρενς Κουίκ ενημέρωσε αμέσως μετά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν οικιακά φωτοβολταϊκά στη Ρόδο


Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης αναλαμβάνει η Greenpeace.

Επτά νοικοκυριά στη Ρόδο θα μπορούν πλέον να παράγουν το δικό τους ρεύμα και να καλύπτουν μέχρι και το 100% των ενεργειακών αναγκών τους.

Ομάδα της Greenpeace τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα εγκαταστήσει σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, ώστε να απολαμβάνουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα. Το πρώτο σπίτι θα είναι στο χωριό Ψίνθος, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες περιοχές στο νησί των Ιπποτών. Το κόστος για την αγορά και εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 2 - 3kW αναλαμβάνει η περιβαλλοντική οργάνωση χωρίς καμία επιβάρυνση για τις επιλεγμένες οικογένειες.

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν αγγίζουν περίπου τα 50.000 ευρώ και προέρχονται από τη διεθνή εκστρατεία Crowdfunding, «Solarize Greece» που πραγματοποιήθηκε το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2015 και περισσότεροι από 1000 ξένοι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.Τα εγκατεστημένα συστήματα θα συνδεθούν στο δίκτυο στη βάση όσων ορίζει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή ενέργειας (net-metering).

«Το μέλλον ανήκει στον ήλιο και η χώρα μας έχει μπροστά της μία τεράστια ευκαιρία: να αξιοποιήσει την ηλιακή ενέργεια για να ηλεκτροδοτήσει με οικονομικό τρόπο νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να στηρίξει τους πιο αδύναμους πολίτες που μαστίζονται από τη φτώχεια. Να μειώσει την εξάρτηση από τα ακριβά εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο υπεύθυνος εκστρατειών της οργάνωσης, Δημήτρης Ιμπραήμ.

Σύμφωνα με τον κ. Ιμπραήμ, πρόσφατη έκθεση της Greenpeace εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα εξοικονομήσει έως και 3 δισ.ευρώ για την περίοδο 2021 - 2045, αν επενδύσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 300.000 νοικοκυριών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. «Αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι καλές ιδέες που μπορούν να δώσουν ελπίδα στην ελληνική κοινωνία» υπογραμμίζει ο κ. Ιμπραήμ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο 24,6% η ανεργία τον Νοέμβριο


Πάνω από 1,1 εκατομμύριο οι άνεργοι, 3,6 εκατομμύρια οι εργαζόμενοι.

Σε 24,6% ανήλθε το εποχικά διορθωµένο ποσοστό ανεργίας τον Νοέµβριο του 2015 έναντι 25,9% τον Νοέµβριο του 2014 και έναντι του αναθεωρηµένου προς τα άνω 24,7% τον Οκτώβριο του 2015.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το σύνολο των απασχολουµένων, κατά τον Νοέµβριο του 2015, εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.620.750 άτοµα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.180.516 άτοµα ενώ ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός ανήλθε σε 3.269.077 άτοµα.

Οι απασχολούµενοι αυξήθηκαν κατά 81.751 άτοµα σε σχέση µε τον Νοέµβριο του 2014 (αύξηση 2,3%) και κατά 1.003 άτοµα σε σχέση µε τον Οκτώβριο του 2015 (αµελητέα µεταβολή).

Οι άνεργοι µειώθηκαν κατά 55.857 άτοµα σε σχέση µε τον Νοέµβριο του 2014 (µείωση 4,5%) και κατά 3.718 άτοµα σε σχέση µε τον Οκτώβριο του 2015 (µείωση 0,3%).

Οι οικονοµικά µη ενεργοί, δηλαδή τα άτοµα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, µειώθηκαν κατά 70.780 άτοµα σε σχέση µε τον Νοέµβριο του 2014 (µείωση 2,1%) και κατά 781 άτοµα σε σχέση µε τον Οκτώβριο του 2015 (αµελητέα µεταβολή).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεκάδες νεκροί σε εξέγερση σε φυλακή στο Μεξικό


Ξέσπασε όταν κάποιοι κρατούμενοι αποπειράθηκαν να αποδράσουν.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εξέγερση που σημειώθηκε σε φυλακή στο βορειοανατολικό Μεξικό νωρίς σήμερα, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, μερικές ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου σε μια άλλη φυλακή στο βόρειο Μεξικό.

Αστυνομικοί με εξάρτυση για την καταστολή διαδηλώσεων, καθώς και ασθενοφόρα μετέβησαν στη φυλακή Τόπο Τσίκο από όπου έβγαινε καπνός, όπως δείχνουν πλάνα που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα. Το κανάλι Televisa έκανε λόγο για 30 νεκρούς, ενώ σύμφωνα με το κανάλι Milenio TV οι νεκροί είναι 50.



Εκπρόσωπος επικοινωνίας του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η εξέγερση ξέσπασε μετά τα μεσάνυχτα, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, και τέθηκε υπό έλεγχο σε λιγότερο από δύο ώρες.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Milenio και Reforma, η εξέγερση ξέσπασε όταν κάποιοι κρατούμενοι αποπειράθηκαν να αποδράσουν.

Συγγενείς των κρατουμένων συγκεντρώθηκαν σήμερα την αυγή μπροστά από τη φυλακή.

Το περιστατικό είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά φονικών εξεγέρσεων τα τελευταία χρόνια στις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας, οι οποίες συχνά στεγάζουν κρατούμενους από διάφορες συμμορίες ναρκωτικών.

Ο πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να ξεκινήσει αύριο την πρώτη επίσκεψή του στο Μεξικό με την παπική ιδιότητά του. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί φυλακή στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες στη μεθόριο με τις ΗΠΑ, η οποία ήταν κάποτε μία από τις πιο βίαιες πόλεις στον κόσμο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς αυτή η γυναίκα κατάφερε να εξοικονομήσει 14.000 ευρώ σε ένα χρόνο


Μεταξύ των αλλαγών εγκατέλειψε και το... χαρτί τουαλέτας αλλά μετά το ξανασκέφτηκε.

Περισσότερα από 14.000 ευρώ κατάφερε να εξοικονομήσει σε ένα χρόνο η 36χρονη Zoe Harrison από τη Βρετανία, εγκαταλείποντας βασικές ανέσεις του σύγχρονου κόσμου όπως το σαμπουάν, η οδοντόκρεμα και το… χαρτί τουαλέτας.

Η 36χρονη έβαλε τη ζωή της σε διαφορετική οικονομική βάση για έναν χρόνο και εντυπωσιάστηκε με τα αποτελέσματα.

Εξοικονόμησε τόσα λεφτά, σύμφωνα με τη Daily Mail, που άφησε και τη δουλειά της.

«Είμαι πολύ θετική στην υιοθέτηση οικολογικών πρακτικών καθώς δεν είναι καλό μόνο για τον πλανήτη αλλά και για το πορτοφόλι μας», είπε στη βρετανική εφημερίδα.

«Πριν αλλάξω τον τρόπο ζωής μου, ξόδευα πολλά λεφτά σε "πράσινα" προϊόντα χωρίς να ξέρω πραγματικά πόσο φιλικά προς το περιβάλλον ήταν ούτε αν πραγματικά έπιαναν τόπο τα χρήματά μου», προσθέτει.

Το σημείο καμπής στη ζωή της ήταν όταν βρισκόταν σε άδεια μητρότητας, μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της. Ήθελε απεγνωσμένα να εγκαταλείψει τη δουλειά της και να μείνει σπίτι με τα παιδιά της αλλά δεν μπορούσε για οικονομικούς λόγους. Έτσι αποφάσισε να βάλει κάτω όλα τα έξοδα και να δει τι μπορούσε να περικοπεί.

«Μια από τις δυσκολότερες προκλήσεις ήταν το χαρτί τουαλέτας. Επιχείρησα τη χρήση νερού και υφασμάτων αλλά τελικά επέστρεψα και πάλι στο κανονικό χαρτί…», εξομολογείται.

«Όλα έχουν να κάνουν με συμβιβασμούς», συνεχίζει, «για παράδειγμα σταμάτησα να χρησιμοποιώ σαμπουάν και κρέμα μαλλιών και προτίμησα σαπούνι ελαιόλαδου. Εξακολουθώ να το χρησιμοποιώ και πλένομαι με σαμπουάν μόνο αραιά, κάτι που και πάλι σημαίνει οικονομία».

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που εξοικονόμησε ήταν από τα νωπά τρόφιμα. «Αγοράζω μικρές ποσότητες και δεν εντυπωσιάζομαι από μεγάλες προσφορές που στην πραγματικότητα έχουν ως αποτέλεσμα μέρος των τροφίμων να καταλήγει στα σκουπίδια. Οι τιμές σε τοπικά μανάβικα και μπακάλικα είναι εξίσου ανταγωνιστικές με τις μεγάλες αγορές», εξηγεί.

Σταμάτησε επίσης να αγοράζει πράγματα σε σακούλα- μειώνοντας και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. «Πηγαίνω στο χασάπη και του ζητώ να βάλει το κοτόπουλο κατευθείαν μέσα στο ταψί μου, μετά πηγαίνω σπίτι και το βάζω κατευθείαν στο φούρνο. Είναι τόσο πρακτικό που πια το κάνω με όλα τα κρέατα».

Για τα λαχανικά η Zoe άρχισε να καλλιεργεί τα δικά της στον κήπο της.



«Δεν έχω ιδέα από κηπουρική αλλά ακόμα και το πιο απλό πράγμα κάνει μεγάλη διαφορά», λέει, «τα αποξηραίνω όλα και τα διατηρώ για καιρό».



Για να εξοικονομήσει χρήματα έκανε επίσης τα παρακάτω: τοποθέτησε ηλιακά πάνελ, νοίκιασε ένα κενό δωμάτιο σε φοιτητές, έπαιρνε μαζί της φαγητό από το σπίτι αντί να τρώει έξω κι άρχισε να δανείζεται βιβλία από τη βιβλιοθήκη αντί να τα αγοράζει.

Δεν σταμάτησε να επισκέπτεται σάιτ για «ανακύκλωση» αντικειμένων όπου προσφέρονται δωρεάν κι έτσι πήρε μεταξύ άλλων παιχνίδια για τα παιδιά της. Πολλές από τις αγορές της της έκανε από καταστήματα με είδη από δεύτερο χέρι.




Η Zoe πιστεύει πως ο καθένας μπορεί να κάνει μικρές αλλαγές στη ζωή του και να στοχεύει σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον αγορές.

«Ξοδεύουμε πολλά χωρίς να το πολυσκεφτόμαστε. Είμαι πεπεισμένοι πως όλοι θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα και να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος κάνοντας μικρές αλλαγές», καταλήγει.

Περισσότερα για την αλλαγή στον τρόπο ζωής της μπορείτε να διαβάσετε στο blog της ecothriftyliving.com.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς επιδρά στις κοινωνίες η πίστη σε παντοδύναμους και τιμωρητικούς θεούς


Νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, με ελληνική συμμετοχή.

Στο συμπέρασμα ότι οι ανθρώπινες κοινωνίες από τα πολύ παλιά χρόνια γίνονταν πιο συνεκτικές και οι άνθρωποι συνεργάζονταν περισσότερο μεταξύ τους, αντί να μάχονται ο ένας τον άλλο, όταν επικρατούσε η πίστη σε έναν θεό, που είναι παντογνώστης, παντοδύναμος και τιμωρεί τους αμαρτωλούς, κατέληξε μία νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, με ελληνική συμμετοχή.

Οι ανθρωπολόγοι και ψυχολόγοι, με επικεφαλής τον Μπένζαμιν Πουρζίκι του Κέντρου Ανθρώπινης Εξέλιξης του καναδικού Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, μελέτησαν επιτόπια μέσω συνεντεύξεων και πειραμάτων (π.χ. οικονομικών παιγνιδιών) κοινότητες σε πολύ διαφορετικά μέρη (Βραζιλία, Σιβηρία, Τανζανία, Φίτζι κ.α.) και με πολύ διαφορετικές θρησκείες (χριστιανισμό, βουδισμό, ινδουισμό, ανιμισμό κ.α.).

Στη μελέτη -που επιβεβαίωσε τη λεγόμενη «υπόθεση των Μεγάλων Θεών»- συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής Δημήτρης Ξυγαλατάς, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ανθρωπολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Πειραματικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ (ΗΠΑ), καθώς και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ώρχους (Δανία).

Η έρευνα έδειξε ότι, ανεξαρτήτως γεωγραφίας και θρησκείας, όσοι πιστεύουν σε ηθικούς και τιμωρητικούς θεούς, είναι πιθανότερο να συμπεριφέρονται καλύτερα και δικαιότερα απέναντι σε άγνωστους ανθρώπους, πολύ περισσότερο εάν αυτοί μοιράζονται τις ίδιες πεποιθήσεις για τους θεούς και τις θρησκευτικές τελετουργίες. Μεταξύ άλλων, τα πειράματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πρόθυμοι να δώσουν χρήματα σε ξένους, εάν οι τελευταίοι έχουν την ίδια θρησκεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πίστη σε έναν θεό που βλέπει (ακόμη και μέσα στο μυαλό των ανθρώπων) και τιμωρεί την αδικία, ευνόησε την εξέλιξη της ανθρώπινης συνεργασίας και περιόρισε την αντικοινωνική συμπεριφορά, ενισχύοντας, αντίθετα, την κοινωνική συνοχή και τη γενναιοδωρία.

«Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις φαίνεται πως υπήρξαν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην ανάπτυξη και σταθεροποίηση των άκρως πολύπλοκων κοινωνικών θεσμών, όπως το κράτος» ανέφερε ο κ. Πουρζίκι. Αυτό το μήνυμα ισχύει ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...