Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους πλειστηριασμούς



Κεντρικό θέμα συζήτησης έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις μέσα από ένα "χρηστικό οδηγό"που παρουσιάζεται στο άρθρο της δικηγόρου Άννας Κορσάνου.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Τις τελευταίες μέρες ιδιαίτερα έντονες έχουν γίνει οι αναφορές και οι συζητήσεις γύρω από το ζήτημα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων. Οι συμπολίτες μας που είναι ήδη χρεωμένοι, αλλά και οι υπόλοιποι που δεν είναι ακόμα, αλλά βλέπουν μέρα με τη μέρα να οδεύουν σε αυτήν την κατάσταση κατακλύζονται από πληροφορίες σχετικά με την παράταση ή όχι της αναστολής των πλειστηριασμών, την ενδεχόμενη αλλαγή του νόμου Κατσέλη, την έναρξη πλειστηριασμών από εφορίες για χρέη προς το Δημόσιο. Τελικά γίνονται ή δεν γίνονται πλειστηριασμοί; Η κύρια κατοικία προστατεύεται πάντα ή όχι;

Κατά το ισχύον νομικό καθεστώς οι πλειστηριασμοί για οφειλές σε Τραπεζικά Ιδρύματα μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ αναστέλλονται. Προσοχή όμως! Αναστέλλονται μόνο οι πλειστηριασμοί και όχι οι κατασχέσεις. Τι σημαίνει αυτό: Όταν έχει λάβει κάποιος δάνειο έως 200.000 ευρώ από μια Τράπεζα και δεν το αποπληρώνει ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία από πλευράς της Τράπεζας. Δηλαδή πρώτα αποστέλλεται μια εξώδικη δήλωση-καταγγελία της δανειακής σύμβασης και γίνεται απαιτητό όλο το ποσό της οφειλής. Η επόμενη κίνηση που έχει δικαίωμα να κάνει ο δανειστής είναι η έκδοση διαταγής πληρωμής.

Σαν μέσο άμυνας απέναντι στη διαταγή πληρωμής μπορεί ο οφειλέτης να ασκήσει μέσα σε δεκαπέντε μέρες ανακοπή και αναστολή. Αν δεν ασκηθεί ανακοπή και αναστολή ή αν ασκηθούν και απορριφθούν, η Τράπεζα έχει δικαίωμα να εκδώσει κατασχετήρια έκθεση, δηλαδή να κατάσχει περιουσιακά μας στοιχεία ορίζοντας και ημερομηνία πλειστηριασμού. Προσοχή ο πλειστηριασμός θα ανασταλεί τότε υποχρεωτικά για ημερομηνία πέρα από αυτή για την οποία έχει δοθεί αναστολή πλειστηριασμών για παράδειγμα για μετά την 31/12/2012. Όμως η κατάσχεση υπάρχει, δηλαδή το ακίνητο είναι πλέον κατασχεμένο.

Τι γίνεται αν κάποιος έχει οφειλές στην εφορία; Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει καμία αναστολή πλειστηριασμών. Δηλαδή η οφειλή βεβαιώνεται ταμειακά και κατόπιν μπορεί να δοθεί εντολή για κατάσχεση κάποιου περιουσιακού στοιχείου. Σε επόμενο στάδιο μπορεί να εκδοθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει ακόμα και για ιδιαίτερα χαμηλά ποσά οφειλών. Για το λόγο αυτό καλό είναι να επιδιώκουν οι οφειλέτες ρυθμίσεις με την εφορία. Από δημοσιεύματα μαθαίνουμε ότι ήδη έχουν δοθεί εντολές για να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί σε ακίνητα οφειλετών του δημοσίου.

Τι γίνεται αν κάποιος έχει οφειλές σε έναν ιδιώτη, δηλαδή αν χρωστάει σε ένα άλλο πρόσωπο και όχι σε τράπεζα ή στην εφορία; Στην περίπτωση αυτή και πάλι δεν υπάρχει προστασία από πλειστηριασμούς, καθώς αυτοί δεν αναστέλλονται και οι διαδικασίες εκτέλεσης θα προχωρήσουν κανονικά.

Πολλοί δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους έχουν προσφύγει στο Ειρηνοδικείο βάσει των διατάξεων του νόμου 3869/2010. Στην περίπτωση αυτή και εφ όσον δοθεί προσωρινή διαταγή από το δικαστή και πάλι υπάρχει πλήρης προστασία της κύριας κατοικίας έως την εκδίκαση της υπόθεσής από το Ειρηνοδικείο που πολλές φορές μπορεί να είναι και μετά από πέντε έτη και περισσότερο. Άρα για όλο αυτό το διάστημα υπάρχει προστασία της κύριας οικίας από οποιοδήποτε ενέργεια της Τράπεζας.

Με δηλώσεις του υφυπουργού ανάπτυξης έγινε προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα φόβου και πανικού ενδεχομένως που είχε δημιουργηθεί μετά από την κυκλοφορία δημοσιευμάτων, αλλά και δηλώσεων πολιτικών προσώπων υπέρ μιας ενδεχόμενης άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών. Δόθηκε τα μήνυμα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της αναστολής των πλειστηριασμών για ένα έτος ακόμα. Βέβαια αυτή τη δήλωση θα περιμένουμε να τη δούμε και σε μορφή ψηφισμένου νόμου.



Διαβάστε περισσότερα...

"Ολικώς τυφλή" στεκόταν στην ουρά


Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατούσε σχετικά με την χορήγηση πιστοποιητικών σε "μαϊμού" τυφλούς είναι η εμπειρία που έζησε αναγνώστης του enikos.gr σε τράπεζα στην κεντρική πλατεία της Δράμας.

"Σήμερα, έχοντας κάποια δουλειά στη Τράπεζα και περιμένοντας τη σειρά μου για να εξυπηρετηθώ, πλησιάζει τη Διευθύντρια μία κυρία και τη ρωτά αν μπορεί να εξυπηρετηθεί εκτός σειράς για το λόγο ότι είναι ανάπηρη. Η Διευθύντρια μετά το γεγονός αυτό μου εξήγησε ότι πολιτική του καταστήματος είναι να εξυπηρετούνται οι ανάπηροι εκτός σειράς και μπράβο της. Μετά την εξυπηρέτηση της ανάπηρης κυρίας μειδιώντας, μου ανακοινώνει ότι προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ανάπηρη κυρία, εκτός σειράς, της ζήτησε κάποιο αποδεικτικό της αναπηρίας της και ω του θαύματος το πιστοποιητικό αυτό ήταν ολικής τυφλότητας. Η κυρία δεν συνοδευόταν από κανένα και Δόξα τω Θεώ έβλεπε καλύτερα από μένα....", αναφέρει ο αναγνώστης του enikos.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Η μυθολογία του σεξ



Η επιστήμη αποκαλύπτει τις... σέξι αλήθειες.

Τέσσερις καλά ριζωμένες αντιλήψεις για το σεξ μπαίνουν στο μικροσκόπιο της επιστήμης. Αλήθεια ή μύθος τελικά;

Για το σεξ υπάρχουν τόσοι μύθοι όσες τουλάχιστον και οι αλήθειες του.

Λαϊκές δοξασίες και «περίεργα» δεδομένα του παρελθόντος συσκοτίζουν την ιδιαίτερη φύση του και περιπλέκουν το τοπίο ακόμα χειρότερα...

Ευτυχώς που έχουμε πλέον στο πλευρό μας την επιστήμη και ξεδιαλύνει κάποιες από τις «παρανοήσεις» του παρελθόντος.

Ας δούμε λοιπόν 4 διαπρεπή δεδομένα του σεξ και πώς επιβιώνουν μετά την επέλαση της επιστημονικής ανάλυσης...

Νο 1 - Σπορ αυτοκίνητα = καυτά θηλυκά



Όσο ενοχλητικό κι αν είναι για τη «σακαράκα» μας, το πατροπαράδοτο γνωμικό είναι τελικά αλήθεια! Για τον άντρα λοιπόν που θέλει τις γυναίκες να συνωστίζονται γύρω του μία είναι η κίνηση: αυτοκίνητο με -τουλάχιστον- 300 άλογα. Ή εν πάση περιπτώσει με πιστοποιητικό γενεαλογίας και ήχο κινητήρα σκέτο ποίημα.

Σχετική έρευνα λοιπόν της Hiscox έδειξε ότι όταν οι συμμετέχουσες άκουγαν τον ήχο μιας Maserati, επιδείκνυαν απτή σεξουαλική διέγερση. Και οι 40 γυναίκες μάλιστα της μελέτης ανέφεραν ότι ένιωσαν «άκρατο αισθησιασμό» από το σπορ αμάξι. Ακόμα χειρότερα, η μελέτη κατέληξε στο τραγικό συμπέρασμα ότι οι γυναίκες όχι μόνο «ξενέρωναν» ερωτικά από τον ήχο ενός συμβατικού αυτοκινήτου, αλλά έπεφταν και τα επίπεδα των οιστρογόνων τους. Ομοίως, και στους άντρες βρέθηκε σημαντική συσχέτιση τεστοστερόνης και σπορ αυτοκινήτου. Φαίνεται ότι τα άλογα του κινητήρα είναι αφροδισιακά...

Νο 2 - Ο άντρας σκέφτεται το σεξ κάθε 7 δευτερόλεπτα



Πρόκειται φυσικά για μύθο! Στην πραγματικότητα, το 30% των αντρών δεν σκέφτονται το σεξ καθόλου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σχετική έρευνα του Kinsey Institute (Indiana University) αναφέρει ότι το 54% των αντρών σκέφτεται το σεξ τουλάχιστον κάθε μέρα, ενώ το 43% το θυμάται λίγες μόνο φορές τη βδομάδα ή τον μήνα. Για δευτερόλεπτα ούτε λόγος.

Το θέλετε ακόμα πιο κοινότοπο; Γίνεται! Ψυχολόγοι του Leeds University κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πλέον κοινή αντρική φαντασίωση εμπεριέχει σεξ με κάποια που αγαπούν...

Νο 3 - Οι αθλητές παίρνουν όλες τις γυναίκες



Παρά το γεγονός ότι άπειρες αμερικανικές -κυρίως- ταινίες το «αποδεικνύουν», οι γυναίκες στην πράξη προτιμούν το μυαλό από τους μύες. Ομάδα ψυχολόγων του Elon University της Αμερικής παρουσίασαν σε 200 φοιτήτριες video με άντρες που εκτελούσαν διάφορες δραστηριότητες (πνευματικές, δημιουργικές και σωματικές). Τι βρήκαν; Ότι οι πνευματικές δραστηριότητες έλκυαν τις γυναίκες περισσότερο από τα σφιχτοδεμένα σώματα, είτε μιλάμε για σχέση είτε απλώς για σεξ!

Καλό είναι λοιπόν να κουβαλάει ο άντρας το πτυχίο του στην τσέπη. Και τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας φυσικά...

Νο 4 - Ο αυνανισμός τυφλώνει



Η διαπρεπέστερη από τις «παλιές ιστορίες» και ο αγαπημένος μύθος των απανταχού μανάδων του κόσμου! Ευτυχώς που το American College of Optometrists έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Η μόνη πιθανή συσχέτιση αυνανισμού και τύφλωσης που εντοπίστηκε είναι ότι το σπέρμα περιέχει μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου, ενώ έλλειψη ψευδαργύρου στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει εξασθένιση της όρασης.

Οι αγαπητοί επιστήμονες υπολόγισαν ωστόσο ότι για να δημιουργηθεί πρόβλημα στην όραση θα πρέπει ο αυνανισμός να είναι συνεχής και η διάρκειά του να υπερβαίνει τις 3 εβδομάδες! Ο αυνανισμός δεν συνιστά λοιπόν παράγοντα κινδύνου για την υγεία...



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκεντρώσεις από τα σωματεία ΑμεΑ σε πόλεις της Πελοποννήσου



Για την καθυστέρηση λειτουργίας των ΚΕΠΑ.

Τα τοπικά σωματεία ατόμων με ειδικές ανάγκες της Πελοποννήσου πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Τρίπολη, Κόρινθο, Σπάρτη και Καλαμάτα, έξω από τα γραφεία του ΙΚΑ, όπου στεγάζονται τα νέα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Οι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας και στους διευθυντές του ΙΚΑ, εκφράζοντας την αγανάκτηση και την οργή τους, για την καθυστέρηση λειτουργίας των ΚΕΠΑ, που έχει ως συνέπεια τη διακοπή των επιδομάτων σε αρκετούς και τη δημιουργία μακράς λίστας αναμονής για επαναξιολόγηση.

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσαν, μεταξύ άλλων, ότι διεκδικούν την επαναχορήγηση της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος αναπηρίας τους αναδρομικά, από την ημερομηνία της αίτησης για επανεξέταση και υπογράμμισαν πως ζητούν το αυτονόητο, σεβασμό και αξιοπρεπή μεταχείριση.



Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του τέσσερις ημέρες μετά



Άτομο με κινητικά προβλήματα ο άτυχος 56χρονος.

Νεκρός μέσα στο σπίτι του στα Σαβάλια της Ηλείας εντοπίστηκε ένας άνδρας με κινητικά προβλήματα, ηλικίας 56 ετών.

Σύμφωνα με το ilialive.gr, ο άτυχος άνδρας δεν είχε δώσει σημεία ζωής για τέσσερις ημέρες και η δυσοσμία που προερχόταν από το σπίτι του έγινε αντιληπτή από τον αδερφό του.

Έτσι μόλις ειδοποιήθηκε η Αστυνομία κλήθηκε και ο Ιατροδικαστής Πύργου. Παραβιάστηκε η πόρτα του σπιτιού και εντοπίστηκε νεκρός ο 56χρονος.



Διαβάστε περισσότερα...

Για 11η χρονιά μαθήματα αρχαίων στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης


Απευθύνεται σε ενήλικες μαθητές.
Η πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία των Ελλήνων στη διαχρονία της, από τους προσωκρατικούς ως το Νεοελληνικό Διαφωτισμό θα απασχολήσουν την 11η χρονιά των μαθημάτων αρχαίων ελληνικών και ιστορίας και πολιτισμού της Θράκης για ενήλικες, που πραγματοποιούνται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Ξάνθη.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ, ο διδάσκων καθηγητής, φιλόλογος και συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος, στόχος δεν είναι οι μαθητές να παπαγαλίσουν τη γραμματική και το συντακτικό των αρχαίων, αλλά να αντιληφθούν τη διαχρονική εξέλιξη της γλώσσας.

«Η γλώσσα που μιλάμε σήμερα είναι κατά 60-70% όμοια συντακτικά, γραμματικά, λεξιλογικά με αυτή του Ομήρου», πρόσθεσε.

Οι μαθητές είναι ηλικίας από 30 έως 70 ετών. Οι μισοί περίπου είναι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι), υπάρχουν, όμως και νοικοκυρές και φοιτητές από το Πολυτεχνείο. Υπάρχουν, μάλιστα, και κάποιοι που παρακολουθούν τα μαθήματα για 6 ή 7 χρόνια, μια και κάθε χρόνο η θεματολογία είναι διαφορετική.

«Σε πολλά από τα παιδιά-γιατί για κάθε δάσκαλο οι μαθητές είναι παιδιά-πιθανόν να μην άρεσαν τα αρχαία ή τα φιλολογικά και να έχουν κίνητρο να τα γνωρίσουν καλύτερα. Είναι όμως και ευκαιρία για επικοινωνία με ανθρώπους με κοινό ενδιαφέρον για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα», υπογράμμισε ο κ. Μουσόπουλος.

Τα μαθήματα αρχαίων ελληνικών και ιστορίας γίνονται κάθε δεύτερη Τετάρτη.

Τις υπόλοιπες Τετάρτες του μήνα ο κ. Μουσόπουλος διδάσκει, δωρεάν, έκθεση σε μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελεύθερη πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία οφειλετών αποκτούν οι τράπεζες



Ακόμη και αν αυτά εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο.
Πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία οφειλέτη μπορεί να αποκτούν οι τράπεζες ή άλλοι δανειστές, ακόμη και αν αυτά εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο.

Εγκύκλιος για τη χορήγηση πληροφοριών για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του φορολογούμενου σε τρίτο πρόσωπο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομιών και βασίζεται σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφέρει πως με το ν.3869/2010 παρέχεται στο δανειστή το δικαίωμα, μετά από αίτησή του, που διαβιβάζεται στη φορολογική αρχή μέσω του αρμοδίου εισαγγελέα, να λάβει «κάθε χρήσιμη πληροφορία» για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα οφειλετών του, ανεξάρτητα από τη συναίνεσή τους ή μη.

Το Α' Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απεφάνθη ομόφωνα ότι ο οικονομικός έφορος υποχρεούται να χορηγεί σε πιστωτή του οφειλέτη, κάθε πληροφορία και στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του οφειλέτη-φορολογούμενου, ακόμη και αν αυτά εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο, εφόσον είναι πρόσφορα, για να καταστεί δυνατός ο σχετικός περιουσιακός έλεγχος του οφειλέτη εκ μέρους του αιτούντος πιστωτή, καθόσον το φορολογικό απόρρητο «επιτρεπτώς κάμπτεται» εν προκειμένω από διάταξη του ν.3869/2010.

Συνεπώς, εφόσον ο δανειστής υποβάλει στην αρμόδια ΔΟΥ αίτηση για χορήγηση στοιχείων οφειλέτη ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ οφείλει να χορηγήσει τα στοιχεία στον αιτούντα, όχι όμως να χορηγήσει αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων των φορολογούμενων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταχεία εξέταση DNA για τη σωτηρία μωρών με γενετικές ασθένειες


Νέα μέθοδος αναπτύχθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων Κάνσας Σίτι.

Ένα μεγάλο βήμα μπροστά, όσον αφορά στην ταχύτητα της ανάλυσης του DNA των σοβαρά άρρωστων βρεφών με γενετικές ασθένειες, προχώρησαν γιατροί στις ΗΠΑ.

Στο εξής, το σύνολο του γενετικού κώδικα ενός μωρού – το γονιδίωμα του – θα αναλύεται ταχύτατα και οι γιατροί θα έχουν τα αποτελέσματα μέσα σε 50 ώρες, τουλάχιστον στις μονάδες εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων Mercy, στο Κάνσας Σίτι, όπου και αναπτύχθηκε η νέα μέθοδος.

Μέχρι σήμερα, η διαδικασία ανάλυσης του γονιδιώματος διαρκεί τουλάχιστον ένα μήνα, χρόνος που μπορεί να αποβεί μοιραίος για την υγεία και την επιβίωση των βρεφών αυτών.

Οι Αμερικανοί γιατροί επισημαίνουν ότι περίπου το ένα τρίτο των μωρών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών, εισάγονται στις ΜΕΘ λόγω γενετικών ασθενειών που προκαλούνται από μεταλλάξεις στο DNA τους. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερες από 3500 διαφορετικές γενετικές ασθένειες, κάτι που σημαίνει ότι, είναι πολύ σπάνιο και δύσκολο να εντοπιστούν εγκαίρως.

Το πρώτο αντίγραφο του «προσχεδίου» της ανθρώπινης ζωής – το Πρόγραμμα του Ανθρώπινου Γονιδιώματος – πήρε χρόνια για να ολοκληρωθεί, καθώς και ένα απίστευτο ποσό χρημάτων. Από τότε, τόσο ο χρόνος όσο και το κόστος έχουν μειωθεί δραματικά.

Στο Νοσοκομείο Παίδων Mercy δοκίμασαν και πέτυχαν, λοιπόν, να επινοήσουν ένα νέο τρόπο ανάγνωσης του γενετικού κώδικα που διαρκεί μόλις 50 ώρες από τη στιγμή που λαμβάνεται ένα δείγμα αίματος από το βρέφος.

Οι γιατροί ήταν σε θέση να κάνουν πλήρη διάγνωση στα τρία από τα τέσσερα μωρά που το δοκίμασαν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine.

Αποτελεσματική αλλά ακριβή η ανάλυση

Ο Δρ Stephen Kingsmore, διευθυντής του Κέντρου για τη Γονιδιωματική Παιδιατρική Ιατρική του νοσοκομείου, δήλωσε: «Είναι πλέον εφικτό να αποκωδικοποιήσουμε ένα ολόκληρο γονιδίωμα και να προωθήσουμε τα αποτελέσματα της ανάλυσης στο γιατρό μέσα σε δύο ημέρες».

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να παρέχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία στα βρέφη, στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Ωστόσο, με κόστος περίπου 13.500 δολάρια, πρόκειται για μια πολύ ακριβή εξέταση.

Ο καθηγητής David Bonthron, από το Πανεπιστήμιο του Leeds, δήλωσε: «Είναι αρκετά εντυπωσιακή τεχνική. Η ταχύτητα είναι ζωτικής σημασίας. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, ότι η μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για την ανάλυση γονιδίων του εμβρύου όσο είναι ακόμη στη μήτρα, εάν έχουν εντοπιστεί τυχόν ανωμαλίες από τους κλασικούς ελέγχους που γίνονται στη διάρκεια της κύησης».


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Smartphone για τυφλούς ετοιμάζει η Qualcomm



Ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες σε μία συσκευή.

Η Qualcomm, εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και υπηρεσιών, ετοιμάζει ένα smartphone για τυφλούς.

Πρόκειται για ένα τηλέφωνο που συνδυάζει τεχνολογίες επικοινωνίας, πλοήγησης, ανάγνωσης, μουσικής και άλλες που χρησιμοποιούνται συνήθως ξεχωριστά από τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, ενσωματωμένες σε μια συσκευή.

Ήδη στο Android υπάρχει κάτι παρόμοιο, μια εφαρμογή με το όνομα Georgie που προσφέρει αναγνώριση χειρονομιών φωνής και αφής. Η εφαρμογή αυτή όμως κοστίζει 129 λίρες και απαιτεί μια σειρά πρόσθετων προκειμένου να λειτουργήσει σωστά.

Η Qualcomm όμως, σε συνεργασία με το Project Ray, που σχεδιάζει εργαλεία προσβασιμότητας για περίπου 285 εκατομμύρια τυφλούς, σκοπεύει να αναπτύξει ένα κινητό τηλέφωνο που θα έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ενσωματωμένα και έτοιμα για χρήση.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Project Ray, Boaz Zilberman εξηγεί ότι το κινητό θα χρησιμοποιεί «μια νέα γλώσσα αλληλεπίδρασης ανθρώπου-συσκευής που έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να μην απαιτεί τη χρήση των ματιών».



Οι χρήστες θα μπορούν να ξεκινήσουν οποιαδήποτε εφαρμογή ή διαδικασία απλά αγγίζοντας οποιοδήποτε σημείο στην οθόνη. Μέσω χειρονομιών με τα δάχτυλα τους και με τη βοήθεια ηχητικών ειδοποιήσεων που θα τους ενημερώνει για τις επιλογές τους, θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που συναντάμε σε ένα τυπικό smartphone, τηλέφωνα, μηνύματα, κοινωνική δικτύωση ακόμα και πλοήγηση.

Η συσκευή έχει κατασκευαστεί για να «μαθαίνει» τις συνήθειες και τις προτιμήσεις των χρηστών, κάνοντας έτσι την εμπειρία τους πιο απλή και πιο γρήγορη.

Το smartphone αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται στο Ισραήλ, με 100 άτομα ήδη να το χρησιμοποιούν ενώ η Qualcomm συνεργάζεται και με την κεντρική βιβλιοθήκη της χώρας για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, προκειμένου να προσφέρει στους επισκέπτες της έναν εντυπωσιακό κατάλογο ακουστικών βιβλίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκπτώσεις 4 φορές το χρόνο


Το δικαίωμα να πραγματοποιούν εκπτώσεις τέσσερις φορές το χρόνο, θα έχουν τα εμπορικά καταστήματα. Επί του θέματος ο υφυπουργός ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους φορείς της αγοράς, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο θα περιλαμβάνεται στους νέους κανόνες καλής λειτουργίας της αγοράς.

Η πρόταση που έχει γίνει από την αγορά, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, να επιτρέπονται οι εκπτώσεις από το πρώτο Σάββατο του Ιανουαρίου σε ότι αφορά στις χειμερινές εκπτώσεις και από το πρώτο Σάββατο Ιουλίου σε ότι αφορά στις θερινές και η διάρκειά τους θα προσδιοριστεί μέσα από το διάλογο και θα κυμαίνονται μεταξύ 4 και 6 εβδομάδων. Επίσης, θα επιτρέπονται δύο ενδιάμεσα 10ήμερα εκπτώσεων το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές στους κανόνες αγοράς


Τις αλλαγές στους κανόνες αγοράς παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε συνοπτικά σε όσα αλλάζουν στην αγορά, και όπως σημείωσε ενσωματώνονται στο τελικό κείμενο τα εξής:

- Μη καταβολή αντιτίμου από τον πελάτη εάν δεν έχει εκδοθεί απόδειξη πληρωμής.

- Επιτρέπεται η πώληση καπνικών προϊόντων και εφημερίδων, περιοδικών από τα σούπερ μάρκετ.

- Στους τιμοκαταλόγους και στις αποδείξεις σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής προβλέπεται η αναγραφή της τελικής τιμής προ και μετά ΦΠΑ ενώ θα αναγράφεται και το δικαίωμα μη πληρωμής στον τιμοκατάλογο.

- Δεν θα χρεώνεται χωρίς προηγούμενη έγκριση - ενημέρωση του καταναλωτή οτιδήποτε τιμολογείται π.χ. ψωμί, νερό.

- Θα υπάρχει εκτίμηση για το κόστος εργασίας στην προσφορά παροχής υπηρεσιών που λαμβάνει ο καταναλωτής.

- Ελαττώνονται τα επιτρεπόμενα βάρη στα χύμα προϊόντα εφόσον δεν υπάρχει το κόστος της συσκευασίας.

- Λαμβάνονται σειρά μέτρων για να μην εξαπατάται ο καταναλωτής από πειραγμένες αντλίες υγρών καυσίμων. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι ο έλεγχος σε όλα τα στάδια μεταφοράς και εμπορίας υγρών καυσίμων και η ευθύνη όχι μόνο του πρατηριούχου αλλά και της εταιρείας εμπορίας, του εξουσιοδοτημένου συνεργείου ελέγχου και του κατασκευαστή των αντλιών για την ορθή λειτουργία της αντλίας.

- Ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές διάστημα η αλλαγή του Αγορανομικού Κώδικα μια νομοθεσία από το 1946. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εξειδίκευση των προστίμων για παραβάσεις στην αγορά ανάλογα με τη στάθμιση του αδικήματος και της ζημιάς που επιφέρει σε καταναλωτές και αγορά.

Αναφορικά με την πώληση του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας και της δυνατότητας πώλησης αυτού και μέσω του λιανεμπορίου τροφίμων ο υφυπουργός σημείωσε ότι προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση το αμέσως προσεχές διάστημα ασχέτος της εκδίκασης της υπόθεσης από το ΣτΕ. Η απόφαση αυτή για νέα νομοθετική ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία καθώς η τιμή πώλησης του συγκεκριμένου προϊόντος από τη στιγμή που βγήκε η προσωρινή απόφαση του ΣτΕ το Καλοκαίρι κατεγράφη επαναφορά της τιμής του στα υψηλά πρότερα επίπεδα, δηλαδή υπήρξε αύξηση 20%.

Για την ίδρυση επιχειρήσεων δεύτερης ευκαιρίας ορίζεται ότι χωρίς να σταματάει η απαίτηση του ασφαλιστικού φορέα για χρέη του επιχειρηματία εν τούτοις δίνεται η δυνατότητα στον επιχειρηματία να δραστηριοποιηθεί εκ νέου εάν χρωστά οφειλές μέχρι ενός ύψους που δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Όπως είπε ο υφυπουργός, με τις ρυθμίσεις αυτές οι οποίες έχουν σταλεί στην ΕΕ για έγκριση σε βάθος χρόνου θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές. Επίσης, ο κ.Σκορδάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα της πώλησης «ληγμένων» προϊόντων ανέφερε ότι εάν υπάρξει εισήγηση του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΦΕΤ θα αλλάξει η νομοθεσία εκ νέου.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάρτα Υγείας για τους κρατουμένους


Κάρτα Υγείας αποχτούν οι κρατούμενοι στα Σωφρονιστικά Ιδρύματα της χώρας. Ενώ έχουν χωρητικότητα για 9.000 άτομα έχουν περισσότερους από 13.000 κρατουμένους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες συγχρωτισμού που ευνοούν την μετάδοση μολυσματικών νοσημάτων.

Παράλληλα πρόκειται να εκπονηθεί πρόγραμμα εμβολιασμού των κρατουμένων με την συνεργασία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Αυτό ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ Καραγκουνης στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής.

Ακόμη ο κ. Καραγκούνης ανακοίνωσε την διασύνδεση των νοσοκομείων του ΕΣΥ με τα Σωφρονιστικά Ιδρύματα για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους κρατουμένους.

Από την πλευρά τους ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης και ο Γεν Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ Κ. Δήμτσας τόνισαν την ανάγκη να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την πρόληψη μεταδοτικών λοιμωδών ασθενειών στα σωφρονιστικά ιδρύματα όλης της χώρας.

«Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν δράσεις με στόχο την πρόληψη των μεταδοτικών νοσημάτων ,την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εργαζομένων και κρατουμένων για την λήψη απαραίτητων μέτρων υγιεινής και την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων κρατουμένων»,τόνισε ο κ.Πατούλης.

Τα νοσήματα που παρουσιάζουν υψηλό επιπολασμό στις φυλακές λόγω του συγχρωτισμού σε άσχημες υγειονομικές συνθήκες, είναι η φυματίωση, η ηπατίτιδα Α, η ηπατίτιδα B και η ηπατίτιδα C η HIV λοίμωξη, η ψώρα, οι ψείρες , η ελονοσία και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταρρίπτεται ένας.. .θηλυκός μύθος



Κύριοι, καταρρίπτεται ο μύθος ότι οι γυναίκες είναι πιο ικανές από τους άνδρες στο να διαχειρίζονται ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά πράγματα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης...

"Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι από τις γυναίκες στο να κάνουν ταυτόχρονα πολλά πράγματα", εξηγεί ο Τίμο Μάντιλα, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Οι ερευνητές, τα συμπεράσματα των οποίων θα δημοσιευτούν στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Psychological Science, διαπίστωσαν ότι η επιτυχής διεκπεραίωση πολλών ταυτόχρονων εργασιών σχετίζεται με τον κύκλο της έμμηνης ρύσης. Έτσι, η ικανότητα των γυναικών να κάνουν παράλληλα διαφορετικά πράγματα μεγαλώνει γύρω στην εμμηνορρυσία και εμφανίζεται μειωμένη γύρω στην περίοδο της ωορρηξίας, όταν αυξάνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Να σημειωθεί ότι στην έρευνα συμμετείχαν 160 άτομα ηλικίας 20-43 ετών. Τα...πειραματόζωα κλήθηκαν να παρακολουθούν τρία χρονόμετρα που ξεκινούσαν σε διαφορετικές στιγμές το ένα από το άλλο και έτρεχαν με διαφορετικό ρυθμό. Παράλληλα, έπρεπε να παρακολουθούν μια οθόνη όπου εμφανίζονταν διάφορα σουηδικά ονόματα και να κλικάρουν με το ποντίκι τους όταν έβλεπαν μια λέξη.

"Τα αποτελέσματα έδειξαν σαφή διαφορά στην ικανότητα αυτή μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που βρίσκονταν σε φάση ωορρηξίας. Δεν διαπιστώθηκε ωστόσο διαφορά μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που βρίσκονταν σε φάση εμμηνορρυσίας", κατέληξε ο Μάντιλα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιθανή σχέση ρευματοειδούς αρθρίτιδας και θρόμβωσης



Τι διαπιστώθηκε σε νέα μελέτη από τη Σουηδία.

Μια νέα μελέτη από τη Σουηδία δείχνει ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν θρόμβους στο αίμα, στα πρώτα δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τον κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και έγινε από το περίφημο Karolinska Institute της Στοκχόλμης.

Όπως επισημαίνει η Dr. Marie Holmqvist στο Journal of the American Medical Association, (JAMA), οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο πληθυσμιακές ομάδες, η μία από 45.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και η δεύτερη από 210.000 εθελοντές από τον γενικό πληθυσμό, για την ανάλυση του κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολής σε σχέση με την έναρξη της νόσου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

- Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ήταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό (5,9% αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με 2,7% ανά 1.000 άτομα, αντίστοιχα).

- Μέχρι τη στιγμή της έναρξης των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ φλεβικής θρομβοεμβολής και ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

- Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής κατά το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (3,8% έναντι 2,4% ανά 1.000 άτομα αντίστοιχα), αλλά αυτός ο κίνδυνος δεν αυξάνεται περαιτέρω κατά την πρώτη δεκαετία.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα είχαν αυξημένο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή, που ήταν σταθερή κατά τα πρώτα 10 χρόνια μετά τη διάγνωση».

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια, προοδευτική και αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή, πόνο, και πρήξιμο των αρθρώσεων. Η επίμονη φλεγμονή, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις προσβεβλημένες αρθρώσεις.

Ο βαθμός της αναπηρίας διαφέρει ανάλογα με τη σοβαρότητα, αλλά τελικά αυτό επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί τις καθημερινές εργασίες.

Η ασθένεια μπορεί να προχωρήσει πολύ γρήγορα, και μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση, αλλά πιο συχνά επηρεάζει τα χέρια, τα πόδια και τους καρπούς. Επειδή είναι μια συστηματική νόσος μπορεί επίσης να επηρεάσει τα εσωτερικά όργανα, όπως οι πνεύμονες, η καρδιά και τα μάτια, αν και αυτό δεν αποτελεί κανόνα για όλους τους ασθενείς.

Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο από ό, τι οι άνδρες, ιδίως κατά τις ηλικίες 40 έως 60, αν και η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν βιβλία σε μαθητές


Δωρεάν βιβλία μοιράστηκαν σε μαθητές της Θάσου από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια απελευθέρωσής του νησιού. Σε όλους τους μαθητές της πρώτης τάξης των δημοτικών σχολείων του νησιού, διανεμήθηκε η έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας, με τίτλο «Παίζουμε;», η οποία αναφέρεται σε παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια. Επίσης μοιράστηκαν εκδόσεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τις βιβλιοθήκες των σχολείων καθώς και ηλεκτρονικό υλικό τουριστικής προβολής. Η διανομή των βιβλίων πραγματοποιήθηκε από την ειδική σύμβουλο του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού – Τουρισμού Αιμιλία Ευαγγέλου με την καθοριστική συμβολή του Δήμου Θάσου και ειδικότερα με την συμμετοχή του Αντιδημάρχου Μιχάλη Ξώγνου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα βιβλιάρια υγείας για παιδιά


Σε 280.000 υπολογίζονται τα αντίτυπα του νέου επίσημου και έγκυρου βιβλιαρίου υγείας των παιδιών, που θα διανείμει το υπουργείο Υγείας.

Από τον προσεχή Νοέμβριο 2012 αρχίζει τη διανομή στις αρμόδιες Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων 280.000 αντιτύπων του νέου, επισήμου και εγκύρου Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.) με το τεύχος Α’ "Για τους Γονείς" και το τεύχος Β’ "Εμβόλια και Πιστοποιητικά".

Αυτά τα νέα 280.000 Βιβλιάρια Υγείας του Παιδιού ήδη εκτυπώνονται από το Εθνικό Τυπογραφείο με μείωση του κόστους εκτύπωσης ανά αντίτυπο σε 0,37 ευρώ, έναντι 1,19 ευρώ αντίστοιχου κόστους κατά το 2010, καλύπτουν τις υφιστάμενες ανάγκες των ετών 2011 και 2012, καθώς και τις προβλεπόμενες για το 2013 και θα χορηγούνται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων στις εποπτευόμενες δημόσιες και ιδιωτικές μαιευτικές - νεογνολογικές κλινικές, από όπου και θα διατίθενται δωρεάν στους γονείς των νεογνών.

Επίσης, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, λόγω έλλειψης του τεύχους Β’ "Εμβόλια και Πιστοποιητικά", οι γονείς εξαναγκάζονταν μέχρι σήμερα να χρησιμοποιούν " το άτυπο, φωτοτυπημένο και συμπληρωμένο τμήμα του Β.Υ.Π.", προβλέπεται η αντικατάστασή του και η χορήγηση του νέου, επίσημου και έγκυρου Β.Υ.Π. από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν φαγητό σε μαθητές


Δωρεάν δεκατιανό σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικών, των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, μοιράζει ο δήμος Παύλου Μέλα.

Μέσω του Κέντρου Διάθεσης Ειδών και Τροφίμων ο δήμος δίνει στους γονείς των παιδιών το «κολατσιό» προκειμένου να μην μένουν νηστικά τα παιδιά όσο είναι στο σχολείο. Τη δράση στηρίζουν και εθελοντές του δήμου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βουλευτής δίνει το μισθό του σε σύλλογο ΑμεΑ


Δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει βουλευτής που δίνει το μισθό του από τη θέση του στον ιδιωτικό τομέα, για καλό σκοπό.

Πρόκειται για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Σταθά, ο οποίος δίνει κάθε μήνα το μισθό του στο Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια Φλόγα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ήξεραν για τις μολυσμένες ενέσεις


Δικηγόρος της εταιρείας «New England Compound Center» (NECC), η οποία παρασκεύασε τις μολυσμένες ενέσεις στεροειδών για τη θεραπεία των πόνων της πλάτης που προκάλεσαν την επιδημία μιας θανατηφόρας μορφής μηνιγγίτιδας στις ΗΠΑ, απάντησε χθες στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Μασαχουσέτης λέγοντας ότι ήταν απολύτως ενήμερες για τον τρόπο και το εύρος των επιχειρήσεων της εταιρείας.

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία της μυκητιασικής μηνιγγίτιδας ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 23, ενώ έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 300 άνθρωποι, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Προλήψεων (CDC) της χώρας.

Το CDC και οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι σε σχεδόν 14.000 ασθενείς σε 23 πολιτείες των ΗΠΑ είναι πιθανό να έχουν χορηγηθεί οι μολυσμένες ενέσεις στεροειδών της εν λόγω εταιρείας που έχει την έδρα της στη Μασαχουσέτη.

Η μυκητιασική μηνιγγίτιδα είναι μια σπάνια και μη μεταδοτική μόλυνση που ευθύνεται για φλεγμονή των προστατευτικών μεμβρανών του εγκεφάλου και του μυελού των οστών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεχάστε το αφορολόγητο


Δραστικές αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους με κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και καθιέρωση παράλληλης κλίμακας μείωσης του φόρου ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος συζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Από τις βασικότερες αλλαγές είναι η κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και οι ελαφρύνσεις φόρου έως και 500 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα ώς 25.000 ευρώ, δηλαδή το 80% των μισθωτών και των συνταξιούχων, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Συγχρόνως, θα υπάρξουν ουσιαστικές επιβαρύνσεις για όσους βρίσκονται στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Επίσης, τα κλιμάκια μειώνονται από οκτώ σε τρία και οι συντελεστές θα κυμαίνονται από 20% ώς 45%. Ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής 45% θα επιβάλλεται σε χαμηλότερο ύψος εισοδήματος σε σχέση με τις 100.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα.

Ανοιχτό είναι επίσης και το ενδεχόμενο αναδρομικής κατάργησης από το 2012 του έξτρα αφορολόγητου για όσους έχουν παιδιά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση για τον ΟΚΑΝΑ


Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 56 βουλευτές για την καταγγελία της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ καθώς και τον έλεγχο για την απόδοση ευθυνών σε ό,τι αφορά τη «μη ορθή εκτέλεση των όρων σύμβασης και των προβλεπόμενων δαπανών από τον ΟΚΑΝΑ», προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Συγκεκριμένα, όπως προβλεπόταν από την εν λόγω προγραμματική σύμβαση που αφορούσε στην υποστήριξη –για τρία χρόνια- 24 μονάδων αποκατάστασης, τα χρήματα τα πρώτης δόσης ύψους 10,2 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στον ΟΚΑΝΑ έπρεπε να διατεθούν για την κάλυψη της μισθοδοσίας των νέων υπαλλήλων του Οργανισμού και των λειτουργικών αναγκών του, όπως φάρμακα, υγειονομικό υλικό κ.α.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ωστόσο καταγγέλλει ότι ενώ διατέθηκαν τα 10,2 εκατ. ευρώ, ο ΟΚΑΝΑ δαπάνησε τα χρήματα αυτά σε «σκοπούς ασύμβατους με την αρχική προγραμματική σύμβαση».

Συγκεκριμένα, από τα 10.083.026,77 ευρώ που δαπανήθηκαν -όπως προκύπτει από τον διαχειριστικό έλεγχο που διενεργήθηκε από ορκωτούς λογιστές- τα 3.600.877,39 ευρώ αφορούσαν κατασκευαστικές δαπάνες και κτιριακές υποδομές –δαπάνες δηλαδή πέρα και έξω από τους σκοπούς της σύμβασης που είχε υπογραφεί. Επιπλέον 3.051.746,96 ευρώ φαίνεται να δαπανήθηκαν μόνο για 7 μήνες μισθοδοσίας –ποσό που «κρίνεται υπερβολικό» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ερώτηση.

Έτσι η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης με τον ΟΚΑΝΑ, στις 18 Μαΐου του 2012. Μετά την εν λόγω καταγγελία, ακολούθησε μία εξίσου «καινοφανής ενέργεια» -όπως αναφέρουν οι βουλευτές- κατά την οποία ο ΟΚΑΝΑ κατέθεσε νέο οικονομικό απολογισμό που εμφανίζει δαπάνες 5.447.671,95 ευρώ –απόκλιση που προσεγγίζει το 50% της αρχικής χρηματοδότησης.

«Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Εάν θεωρεί ότι τηρήθηκε το περιεχόμενο της αρχικής προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ΟΚΑΝΑ;
Εάν προτίθεται να διενεργήσει έλεγχο και να αποδώσει ευθύνες;»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:












Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

30.000 απολύσεις, οι 5.000 τώρα


Αμεσες αποχωρήσεις 5.000 εργαζομένων από ολόκληρο το φάσμα του δημόσιου τομέα μέχρι το τέλος του 2012, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Περαιτέρω απολύσεις 25.000 υπαλλήλων (περίπου 5000 ανά τρίμηνο) μέσα στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Επέκταση του κανόνα της μίας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις και πέραν του 2015.

Αυτές είναι εν συντομία οι βασικότερες απαιτήσεις της τρόικας, που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο του νέου μνημονίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεκάχρονα με παχυσαρκία


Σοκαριστικά για το μέλλον της νέας γενιάς είναι τα ευρύματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε παχύσαρκους μαθητές της Β' και της Δ' Δημοτικού, καθώς δείχνουν πως οι βλαβερές επιπτώσεις των περιττών κιλών στην υγεία δεν είναι... μακροπρόθεσμες, αλλά εμφανίζονται ακόμη και σε 10χρονα παιδιά.

Το πρόγραμμα COSI που διεξήχθη σε 150 σχολεία επιβεβαιώνει πως το 42,3% των Ελληνόπουλων είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο και φανερώνει πως πολλές ασθένειες που συνοδεύουν το πλεονάζον βάρος, με πρώτη στη λίστα το σακχαρώδη διαβήτη, εμφανίζονται πλέον σε μαθητές δημοτικού αντί σε παππούδες, όπως τις είχαμε συνηθίσει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασθενείς σε απόγνωση


Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ασθενείς στην Κρήτη λόγω των τρομακτικών ελλείψεων στα φαρμακεία.

Βαριά πάσχοντες άνθρωποι βλέπουν άδεια ράφια καθώς το αλαλούμ που προκάλεσε το νέο δελτίο τιμών, έχει προκαλέσει τρομακτικές επιπτώσεις στην αγορά φαρμάκων.

Η αντιπρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Κάλια Σκουλά αναφέρει χαρακτηριστικά στο prismanews.gr: «Δυστυχώς δεν έχουμε φάρμακα για να δώσουμε στους ασθενείς . Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά είναι τεράστιο. Θα πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε λύση με τις εταιρίες διότι δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Πού είναι τα λεφτά;"


Ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες, που αφορά στην ορθή εκτέλεση της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ΟΚΑΝΑ, καθώς επίσης και τη διαχείριση της πρώτης δόσης ύψους 10,2 εκατ. ευρώ που δόθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ στον ΟΚΑΝΑ.

Συγκεκριμένα, όπως προβλεπόταν από την εν λόγω προγραμματική σύμβαση που αφορούσε στην υποστήριξη –για τρία χρόνια- 24 μονάδων αποκατάστασης, τα χρήματα τα πρώτης δόσης που δόθηκαν στον ΟΚΑΝΑ έπρεπε να διατεθούν για την κάλυψη της μισθοδοσίας των νέων υπαλλήλων του Οργανισμού και των λειτουργικών αναγκών του, όπως φάρμακα, υγειονομικό υλικό κ.α.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ωστόσο καταγγέλλει ότι ενώ διατέθηκαν τα 10,2 εκατ. ευρώ, ο ΟΚΑΝΑ δαπάνησε τα χρήματα αυτά σε «σκοπούς ασύμβατους με την αρχική προγραμματική σύμβαση».

Συγκεκριμένα, από τα 10.083.026,77 ευρώ που δαπανήθηκαν -όπως προκύπτει από τον διαχειριστικό έλεγχο που διενεργήθηκε από ορκωτούς λογιστές- τα 3.600.877,39 ευρώ αφορούσαν κατασκευαστικές δαπάνες και κτιριακές υποδομές –δαπάνες δηλαδή πέρα και έξω από τους σκοπούς της σύμβασης που είχε υπογραφεί. Επιπλέον 3.051.746,96 ευρώ φαίνεται να δαπανήθηκαν μόνο για 7 μήνες μισθοδοσίας –ποσό που κρίνεται υπερβολικό.

Έτσι η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης με τον ΟΚΑΝΑ, στις 18 Μαΐου του 2012. Μετά την εν λόγω καταγγελία, ακολούθησε μία εξίσου «καινοφανής ενέργεια» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- κατά την οποία ο ΟΚΑΝΑ κατέθεσε νέο οικονομικό απολογισμό που εμφανίζει δαπάνες 5.447.671,95 ευρώ –απόκλιση που προσεγγίζει το 50% της αρχικής χρηματοδότησης.



Διαβάστε περισσότερα...

Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία... με έναν μαθητή ΑμεΑ


Όταν το συμφέρον έρχεται σε σύγκρουση με την ανθρωπιά, συνήθως κερδίζει το συμφέρον. Όχι όμως πάντα. Ο κ. Σπύρος Λίβας από το Ίλιον, ταξιτζής στο επάγγελμα, μεταφέρει καθημερινά δωρεάν με το ταξί του τον 10χρονο Άγγελο στο σχολείο του.

Και η διαδρομή δεν είναι μικρή, αφού ο Αγγελος πάσχει από το σύνδρομο Ντάουν και δεν μπορεί να πάει σε οποιοδήποτε σχολείο της γειτονιάς του. Πρέπει να διασχίζει καθημερινά την πόλη καθώς οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων και των ταξί που είχαν αναλάβει τη μεταφορά των μαθητών των ειδικών σχολείων έχουν τραβήξει χειρόφρενο λόγω διαφωνίας με την Περιφέρεια για την αποπληρωμή των οφειλομένων. Ετσι, πολλά παιδιά έχουν διακόψει τη φοίτησή τους στο σχολείο, αφού οι γονείς τους δνε έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τη μεταφορά από την τσέπη τους.

«Έχουμε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Αγγελο όλους αυτούς τους μήνες» λέει ο κ. Λίβας και προσθέτει: «Το ξέρω το παιδί και αυτό με έχει μάθει επίσης, χαίρεται που με βλέπει, με αγκαλιάζει. Δεν είναι εύκολο να τον αφήσω εξαιτίας των χρημάτων».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νεότερη με... χαστούκια


Εσύ, μέχρι που θα έφτανες για να διατηρηθείς νέα; Θα προτιμούσες να κάνεις ενέσεις στο πρόσωπό σου ή να σε χαστουκίζουν;

Και αν νομίζεις ότι τα χαστούκια ως μέσο εναλακτικής θεραπείας ομορφιάς είναι μάλλον κάτι απίστευτο, σε ενημερώνω ότι είναι απόλυτα αληθινό.

Πριν μία μόλις ημέρα, άνοιξε στο Σαν Φρανσίσκο ένα ινστιτούτο ομορφιάς, που έχει στο «μενού» του τη θεραπεία με χαστούκια και μάλιστα με αρκετά υψηλό κόστος. Κάθε συνεδρία κοστίζει 350 δολάρια, θεωρείται ως φυσική εναλλακτική πρόταση στο botox και περιλαμβάνει –εκτός από χαστούκια– δυνατά τσιμπήματα και μαλάξεις με την υπόσχεση ότι θα σε απαλλάξει από τις ρυτίδες και θα σου χαρίσει πιο σφιχτή επιδερμίδα.

Παραμύθια; Η κυρία Tata από τη μακρινή Μπανγκόκ και ιδιοκτήτρια του Tata Massage είναι μία από τις 10 αδειούχους επαγγελματίες στα... θαυματουργά χαστούκια και η μοναδική στο δυτικό ημισφαίριο. Μάλιστα, η εν λόγω επιχειρηματίας-μασέζ επιμένει ότι η τεχνική είναι αρκετά παλιά και περνάει από γενιά σε γενιά στη χώρα της.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δήμευση περιουσιών, καταθέσεων



Δήμευση καταθέσεων και περιουσιών περιμένει τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το ύψος των τραπεζικών λογαριασμών τους και την αγορά ακινήτων με βάση το δηλωθέν εισόδημά τους.

Στην πρόταση αυτή καταλήγει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε μια προσπάθεια περιορισμού των κρουσμάτων χρηματισμού μεταξύ των κρατικών λειτουργών.

Σκοπός είναι να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία, εκτός από την ποινή της οριστικής απόλυσης, σε όσους έχουν μετατρέψει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου σε μέσο παράνομου πλουτισμού.

Παράγοντες του υπουργείου πιστεύουν ότι θα βγάλουν λαβράκι, αν τελικά η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ικανοποιήσει το αίτημα του ΣΔΟΕ και δώσει τον κατάλογο με τα 54.246 φυσικά πρόσωπα που έβγαλαν μέσω εμβασμάτων σημαντικά ποσά στο εξωτερικό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο παιχνίδι στο σχολείο



Ξεκίνησε δειλά δειλά στα Ιωάννινα με εμπνευστές και δημιουργούς τους μαθητές του 10ου δημοτικού σχολείου. Η δυναμική του ήταν μεγάλη και αποκτά όλο και περισσότερους παίκτες και... φιλάθλους.

Τις επόμενες μέρες το παιχνίδι Run and Out θα βραβευτεί από το υπουργείο Παιδείας -στο πλαίσιο της δράσης "Αριστεία και Καινοτομία στην εκπαίδευση"- το οποίο ενέκρινε τη διάδοσή του και σε άλλα σχολεία της Ελλάδας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ




Πηγή: http://www.enikos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Μισό εκατομμύριο Ελληνόπουλα κάτω από το όριο της φτώχειας



Παχυσαρκία και καρδιοπάθειες οι συνέπειες της κακής παιδικής διατροφής.

Πεντακόσιες χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το ποσοστό της παιδικής φτώχειας στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat (2010), υπολογίζεται στο 23%. Η οικονομική κρίση εκτός από την ανεργία, τη φτώχεια και τη διεύρυνση των ανισοτήτων συνοδεύεται από μειωμένες παροχές υγείας, ανασφάλεια σίτισης, χαμηλή ποιότητα διατροφής και αυξημένη παιδική νοσηρότητα και θνητότητα.

«Η κακή διατροφή μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών που ζουν στην Ελλάδα σήμερα θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα δεκαετίες αργότερα, όταν πια θα γίνουν ενήλικες» επισημαίνει ο παιδίατρος -σύμβουλος γαλουχίας, Στέλιος Παπαβέντσης, σε ανακοίνωσή του με θέμα: «Οικονομική κρίση και βρεφική διατροφή» στο 10ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο η οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία θετικών αλλαγών στη διατροφή των βρεφών στη χώρα μας με την εφαρμογή των κατάλληλων πρακτικών οι οποίες θα αποτελέσουν το κλειδί για τη μείωση των συνεπειών της κρίσης στη δημόσια υγεία. Το «κλειδί» για τον περιορισμό των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην υγεία του παιδικού πληθυσμού είναι, σύμφωνα με τον κ. Παπαβέντση, ο μητρικός θηλασμός.

«Παγκοσμίως ο μη θηλασμός ευθύνεται για: ένα εκατομμύριο θανάτους παιδιών τον χρόνο, για το 10% όλων των νοσημάτων παιδικής ηλικίας και για το 35% της παγκόσμιας παιδικής νοσηρότητας κάτω των 5 ετών μαζί με μητρική και παιδική υποθρεψία. Η μειωμένη νοσηρότητα είναι η άμεσα ευεργετική επίδραση του θηλασμού ενώ οι απώτερες ευεργετικές επιδράσεις είναι ο αυξημένος δείκτης νοημοσύνης και μείωση μη μεταδοτικών χρόνιων νοσημάτων. Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχει παντελής έλλειψη σοβαρής ενσωμάτωσης του μητρικού θηλασμού στις πολιτικές δημόσιας υγείας και ανάπτυξης της χώρας. Η προστασία, προώθηση και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού απλά δεν υπάρχει στην ατζέντα των ιθυνόντων» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο κ Παπαβέντσης.

Παχυσαρκία και καρδιοπάθειες οι συνέπειες της κρίσης
Ιδιαίτερη ανησυχία για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην παιδική διατροφή αλλά και για τις μελλοντικές συνέπειές της εξέφρασε η παιδογαστρεντερολόγος και υπεύθυνη του εργαστηρίου κλινικής διατροφής του ΑΤΕΙ-Θ, Θωμαή Καραγκιόζογλου.

Τα δεδομένα από προηγούμενες περιόδους κρίσης και πείνας δείχνουν ότι άτομα που εκείνη την εποχή ήταν σε εμβρυική ή βρεφική ηλικία πλήρωσαν το τίμημα της κρίσης με αυξημένη εμφάνιση παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου και καρδιοπαθειών. «Εξαιτίας αυτού του γεγονότος είμαστε ανήσυχοι σχετικά με τη σημερινή κρίση. Πολύ δε περισσότερο γιατί πρόσφατα δεδομένα, που αφορούν χώρες οι οποίες βρέθηκαν σε κρίση πριν από το 2000, καταγράφουν ότι σε διάρκεια οικονομικών κρίσεων οι διατροφικές επιλογές παύουν να είναι υγιεινές και οι άνθρωποι προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, καταφεύγουν σε υδατάνθρακες και τροφές με απλή ενεργειακή αξία παραμελώντας την ποιότητα της τροφής , δηλαδή παραμελώντας να ενισχύσουν τον οργανισμό με βιταμίνες και με μικροθρεπτικά συστατικά όπως αυτά βρίσκονται στα φρούτα τα λαχανικά», ανέφερε στο ΑΜΠΕ η κ Καραγκιόζογλου.

Η πρόταση της κ Καραγκιόζογλου για την αποφυγή των επιπτώσεων της οφειλόμενης στην κρίση κακής παιδικής διατροφής στην ενήλικη ζωή είναι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής.

«Πρέπει να ξαναγυρίσουμε στα διδάγματα που πήραμε ως χώρα για το πώς επιβιώνει ένας λαός σε εποχές κρίσης. Η χώρα μας επιβίωσε υιοθετώντας αυτή τη μεσογειακή διατροφή και ίσως θα πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε αυτό το πρότυπο και να έχουμε στο νου μας τι μας περιμένει αν αγνοήσουμε την πρόκληση που βάζει η σημερινή οικονομική κρίση στη διατροφή των βρεφών» πρόσθεσε η κ Καραγκιόζογλου.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για μισθωτούς-συνταξιούχους



Εξετάζονται ελαφρύνσεις φόρου για όσους έχουν εισοδήματα ως 25.000 ευρώ.

Δραστικές αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο αρμόδια στελέχη δεν επιβεβαιώνουν σημερινά δημοσιεύματα που μιλούν για κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Στις εισηγήσεις που δέχεται ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης περιλαμβάνεται η μείωση των κλιμακίων για τα φυσικά πρόσωπα από οκτώ σε τρία με τους συντελεστές να κυμαίνονται από 20% ώς 45%. Μάλιστα, ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής 45% θα επιβάλλεται σε χαμηλότερο ύψος εισοδήματος σε σχέση με τις 100.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα.

Αν και εξετάζονται ελαφρύνσεις φόρου για όσους έχουν εισοδήματα ώς 25.000 ευρώ, δηλαδή το 80% των μισθωτών και των συνταξιούχων, ωστόσο δεν συζητείται η κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ στη βιοτεχνολογία



Με όραμα τη δημιουργία ενός πρότυπου βιοτεχνολογικού πάρκου στην Ελλάδα.

Η Σellas Clinicals, πολυεθνική εταιρεία με έδρα στη Ζυρίχη και κέντρο δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα ανακοίνωσε την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος ύψους 15 εκατ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Ο Δρ Άγγελος Στεργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας σημείωσε: «Προχωράμε με γρήγορα αλλά και σταθερά βήματα στην υλοποίηση του επιχειρηματικού μας σχεδίου έχοντας υπερκεράσει τους αρχικούς μας στόχους. Η τεχνογνωσία μας, η ύπαρξη ενός άρτια καταρτισμένου επιστημονικού δυναμικού στην χώρα καθώς και οι διεθνείς μας συνεργασίες αποτελούν το όχημα για την επιτυχία των στόχων μας, με όραμα τη δημιουργία ενός πρότυπου βιοτεχνολογικού Πάρκου στην Ελλάδα (Βiotechnology Park). Ο τομέας της βιοτεχνολογίας είναι ραγδαία αναπτυσσόμενος παγκοσμίως, πρόκειται για μια αγορά δισεκατομμυρίων ευρώ και είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας να έχει ενεργό παρουσία σε αυτή».

Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε πρώτη φάση σε επένδυση συνολικού ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ στον τομέα της ανάπτυξης κλινικών μελετών στην χώρα μας με ελπιδοφόρα αποτελέσματα ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ύψος της επένδυσης στα 16,5 εκατομμύρια ευρώ από το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Το επενδυτικό πλάνο που ανακοινώθηκε προβλέπει σε πρώτο επίπεδο την συμμετοχή στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων μη επεμβατικών ιατρικών συσκευών (medical devices) οι οποίες αφορούν παθήσεις του νευρικού συστήματος και ειδικότερα, την επιληψία, κατάθλιψη, ημικρανία και τον χρόνιο πόνο. Το δεύτερο επίπεδο προβλέπει την ανάπτυξη 3 μορίων τα οποία έχει επιλέξει η Συμβουλευτική Επιτροπή Kλινικών Θεμάτων της Σellas (clinical advisory board) σε φάση Ι και ΙΙ και στη συνέχεια την πώλησή τους (out- license) σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Τα μόρια αυτά αφορούν νευρολογικές και ογκολογικές παθήσεις.

Η Σellas Clinicals έχει ήδη ξεκινήσει την φάση ανάπτυξης της δικής της καινοτόμου ιατρικής συσκευής (neuromodulation device) και η εταιρεία ευελπιστεί, με το πέρας επιτυχημένων κλινικών μελετών, στην πώληση του προϊόντος έως το 2014-2015. Τα αναμενόμενα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων με βάση τις προβλεπόμενες πωλήσεις μεταξύ 2015-2017 υπολογίζονται στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του ο Δρ Πέτρος Δανιάς, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts και Ιατρικός Διευθυντής της Σellas Clinicals επεσήμανε: «Το εγχείρημα της Σellas είναι πρωτοποριακό για την Ελλάδα, ωστόσο το παράδειγμα αντίστοιχων εταιρειών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δείχνει το δρόμο. Είναι ένα σημαντικό γεγονός για την επιστημονική κοινότητα αλλά και την ελληνική οικονομία καθώς προάγει υπερσύγχρονες τεχνολογίες, ιατρική εξειδίκευση και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το μέλλον της ιατρικής βρίσκεται στην ανάπτυξη καινοτόμων μορίων και μη επεμβατικών ιατρικών συσκευών και μηχανημάτων και η Σellas θα είναι παρούσα στις εξελίξεις».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκαν νέα φάρμακα που μειώνουν την όρεξη


Ταυτόχρονα αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση.
Δύο νέα φάρμακα, τα οποία μειώνουν την όρεξη και ταυτόχρονα αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση εγκρίθηκαν στην Αμερική για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας η οποία συσχετίζεται σε υψηλά ποσοστά με την εμφάνιση καρκίνων του ενδομητρίου, των νεφρών του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.

«Αυτά τα δύο φάρμακα δρουν κεντρικά στον εγκέφαλο, μειώνουν την όρεξη και αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση και έτσι τρώει κανείς λιγότερο και χάνει βάρος. Είναι συνδυασμός δύο φαρμάκων σε μορφή χαπιού που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για να έχει μεγαλύτερη δράση. Επειδή είναι πιθανόν να έχουν παρενέργειες χορηγούνται μόνο υπό ιατρικό έλεγχο» ανάφερε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Χρήστος Μαντζώρος, ο οποίος είναι το τιμώμενο πρόσωπο του 10ου Μακεδονικού Συνεδρίου Διατροφής που διοργανώνει το ΑΤΕΙ-Θ στη Θεσσαλονίκη.

«Όσον αφορά την παχυσαρκία και τον καρκίνο γνωρίζουμε ότι εάν ένας άγγελος ερχόταν στον κόσμο μας και εξαφάνιζε την παχυσαρκία, σήμερα περίπου 58% των γυναικών που έχουν καρκίνο του ενδομητρίου δεν θα τον είχαν και περίπου 30-40% είτε ανδρών είτε γυναικών που έχουν καρκίνο του νεφρού ή του παχέος εντέρου δεν θα τον είχαν. Επίσης ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες και του προστάτη στους άντρες σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στη παχυσαρκία» πρόσθεσε ο κ Μαντζώρος.

Προστατευτικό ρόλο στις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την παχυσαρκία έχει μια ορμόνη η αντιπονεκτίνη, η οποία παράγεται από τον λιπώδη ιστό και κυρίως από τα λιποκύτταρα του υποδόριου λιπώδους ιστού. Η ορμόνη, αυτή αν και παράγεται σχεδόν αποκλειστικά από τον λιπώδη ιστό, εμφανίζεται σε μειωμένα επίπεδα σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, ινσουλινοαντίστασης 3, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

«Η παχυσαρκία μειώνει την αντιπονεκτίνη ενώ η απώλεια βάρους οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της και σε βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η άσκηση και η υγιεινή διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της μεσογειακής δίαιτας, αυξάνουν τα επίπεδα της αντιπονεκτίνης στο αίμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φάρμακα σε φάση 3 κλινικών μελετών με σκοπό να χορηγούνται έτσι ώστε αν δεν μπορέσουμε να αλλάξουμε τη διατροφή τουλάχιστον να αλλάξουμε τα επίπεδα αυτής της ορμόνης. Έχουμε αποτελέσματα σε ποντίκια και σε φάση 2 σε ανθρώπους. Ελπίζουμε ότι έτσι θα βρούμε κάποια θεραπεία για παχύσαρκους καρκινοπαθείς» εξήγησε ο κ Μαντζώρος.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα ο κ Μαντζώρος επισήμανε ότι αυτή είναι αποτέλεσμα παθογένειας και λάθος νοοτροπίας μερικών δεκαετιών και ότι η χώρα μας θα χρειαστεί τουλάχιστον μία 10ετία για να βγει από αυτή. Τόνισε ακόμη ότι η απάντηση στην κρίση δεν είναι η παραγωγή με μεροκάματα Κίνας αλλά η επένδυση στα μυαλά των νέων ανθρώπων.

«Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι είτε να μάθουμε στα νέα παιδιά, που είναι πάρα πολύ έξυπνα, να φτιάχνουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και υψηλής ποιότητας, που αφήνουν χρήματα στον τόπο μας, είτε να επενδύσουμε στα μυαλά των νέων ανθρώπων για να φέρουν κάτι καινούριο σε αυτόν τον τόπο. Να μάθουμε στα νέα παιδιά να δουλεύουν έξυπνα, να παράγουν κάτι και να το πατεντάρουν. Αυτά έχουν μελετηθεί. Επιστήμονες του Χάρβαρντ έχουν δημοσιεύσει σε περιοδικά κύρους σε ποιους τομείς μπορεί να επενδύσει η χώρα. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα νέα παιδιά πώς να βρίσκονται στην πρωτοπορία της έρευνας και της τεχνολογίας ώστε αυτά να τα κάνουν πράξη», πρόσθεσε ο κ Μαντζώρος.


Διαβάστε περισσότερα...

«Παγώνουν» οι πλειστηριασμοί έως το τέλος του 2013


Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ανέφερε ότι το πάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας παρατείνεται έως το τέλος του 2013.

Δείτε το σχετικό βίντεο:





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκτακτο νέο μέτρο του ΕΟΦ


Σε προσωρινή γενική αναστολή εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης όλων των φαρμακευτικών προϊόντων, προβαίνει από σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ως έκτακτο μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις φαρμάκων, σχετιζόμενες με την έναρξη ισχύος του νέου δελτίου τιμών.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση εφαρμόζεται άμεσα και έχει προσωρινό χαρακτήρα. Συστήνεται επίσης αναστολή αποθεματοποίησης και επιβάλλεται η διάθεση στην εγχώρια αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από όλους τους συμμετέχοντες στη διακίνηση (φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία).

Ο ΕΟΦ θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα προβεί σε απαγόρευση εξαγωγών και στην επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο σχετικών κυρώσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκαν οι αλλεργίες τα τελευταία χρόνια



Αιτία η απώλεια επαφής με πλήθος μικροβίων.

Όσο λιγότερο εκτιθέμεθα στα μικρόβια, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι αλλεργίες αλλά και οι φλεγμονώδεις νόσοι, υποστηρίζεται σε πρόσφατη έρευνα από τo Διεθνές Επιστημονικό Forum για την Οικιακή Υγιεινή (IFH). Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση των αλλεργιών τα τελευταία χρόνια οφείλεται στο ότι έχουμε χάσει την επαφή με πλήθος μικροβίων που είναι απαραίτητα για την εξέλιξη της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η απώλεια της επαφής με αυτό το πολύτιμο φορτίο μικροβίων έχει οδηγήσει όχι μόνο στην αύξηση των αλλεργιών, αλλά και μιας σειράς άλλων νόσων. Πρόκειται για φλεγμονώδεις νόσους όπως ο διαβήτης τύπου 1 και η πολλαπλή σκλήρυνση που φαίνεται ότι πυροδοτούνται εξαιτίας της ανεπαρκούς ρύθμισης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

«Η αύξηση των αλλεργιών και των φλεγμονωδών νόσων φαίνεται ότι τουλάχιστον κατά ένα μέρος οφείλεται στη σταδιακή απώλεια επαφής με μικρόβια με τα οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα αναπτύχθηκε από τη λίθινη εποχή. Μόλις τώρα αρχίζουμε και βλέπουμε τις συνέπειες αυτού του φαινομένου, το οποίο αναμφίβολα επηρεάζεται και από τη γενετική προδιάθεση, καθώς και από μια σειρά παραγόντων του σύγχρονου τρόπου ζωής που κυμαίνονται από το διαφορετικό τρόπο διατροφής και την μόλυνση έως το στρες και την καθιστική ζωή.

Φαίνεται ότι μερικοί άνθρωποι τώρα έχουν ανεπαρκώς ρυθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο είναι λιγότερο ικανό να αντιμετωπίσει αυτούς του παράγοντες», επισημαίνει ο καθηγητής Graham Rook εκ των συντακτών της έκθεσης και εμπνευστής του όρου «παλιόφιλοι» για τα μικρόβια στα οποία ο οργανισμός μας δεν εκτίθεται πλέον σε σύγκριση με το παρελθόν.

«Κατά βάση ευσταθεί η άποψη ότι η μικροβιακή έκθεση είναι σημαντική για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αλλά δεν ευσταθεί η ιδέα ότι τα παιδιά που παθαίνουν λίγες λοιμώξεις, επειδή ζουν σε υπερβολικά καθαρά σπίτια, είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες και άσθμα», εξηγεί ο καθηγητής Sally Bloomfield από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, εκ των συντακτών της έκθεσης.

Επομένως, σύμφωνα με τους ερευνητές το ζητούμενο δεν είναι να χαλαρώσουμε τους κανόνες υγιεινής στο σπίτι μας, αλλά να διερευνήσουμε τρόπους που θα αναθερμάνουν τις «σχέσεις» μας με τους «παλιόφιλους», αν θέλουμε να δούμε το ρυθμό αύξησης των αλλεργιών και των φλεγμονωδών νόσων να μειωθεί. Ωστόσο το πώς ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό παραμένει ακόμη ασαφές σύμφωνα με τους ειδικούς.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασπιρίνη-γηρατειά σημειώσατε 1



Την εξασθένιση των νοητικών λειτουργιών μπορεί να επιβραδύνει το φάρμακο.

Την εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών των ηλικιωμένων μπορεί να καθυστερήσει η ασπιρίνη, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Όπως συμπέρανε η σουηδική μελέτη, η λήψη μιας ασπιρίνης καθημερινά επιβραδύνει τη μείωση των νοητικών ικανοτήτων των γυναικών που κινδυνεύουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Ωστόσο, δεν διαπίστωσε ότι υπάρχει κάποια ορατή θετική επίδραση στο ρυθμό εμφάνισης της άνοιας ή της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την Άνε Μπέργιεσον– Χάνσον από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ έδειξε ότι το φάρμακο προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία των ηλικιωμένων και αυτό έχει θετική επίπτωση στις νοητικές ικανότητές τους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 500 γυναίκες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, ηλικίας 70 έως 92 ετών, για πέντε χρόνια. Οι νοητικές επιδόσεις αυτών των γυναικών ελέγχθηκαν τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της πενταετίας.

Όσες γυναίκες έπαιρναν κάθε μέρα ασπιρίνη για όλο αυτό το διάστημα, εμφάνισαν πολύ μικρότερη πτώση στις νοητικές επιδόσεις τους σε σχέση με όσες δεν έπαιρναν ασπιρίνη.

Ωστόσο, όπως προειδοποίησε η ερευνήτρια Σίλκε Κερν η τακτική λήψη ασπιρίνης μπορεί να φανεί επικίνδυνη. «Δεν είναι γνωστοί οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι από την τακτική λήψη ασπιρίνης.

Για παράδειγμα, τυχόν έλκη και αιμορραγίες μπορεί να υπερτερούν έναντι των ωφελειών που παρατηρήσαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να ελεγχθούν οι γυναίκες ξανά μετά από πέντε χρόνια.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιταχύνεται η διάγνωση ασθενειών στα νεογέννητα


Νέο γενετικό τεστ υπόσχεται να μειώσει την παιδική θνησιμότητα.
Στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας υπόσχεται να συμβάλλει ένα νέο γενετικό τεστ που δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες.

Το τεστ επιτρέπει τη διάγνωση επικίνδυνων γενετικών ασθενειών μέσα σε μόλις δύο ημέρες, αυξάνοντας έτσι της πιθανότητες επιβίωσης των παιδιών με εκ γενετής προβλήματα. Και αυτό γιατί οι διαγνώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζονται τέσσερις έως έξι εβδομάδες, ένα μεγάλο διάστημα στη διάρκεια του οποίου το παιδί μπορεί να πεθάνει. Μάλιστα, από τέτοιες παθήσεις που δεν μπορούν να εντοπιστούν πάσχουν περίπου το ένα τρίτο των νεογέννητων που καταλήγουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η εξέταση βασίζεται σε μια τεχνική που ανέπτυξαν ερευνητές με επικεφαλής τον Στέφεν Κίνγκσμορ, διευθυντή του Κέντρου Παιδιατρικής Γενωμικής Ιατρικής του νοσοκομείου παίδων του Κάνσας. Αυτή περιλαμβάνει τον έλεγχο του γονιδιώματος του παιδιού μετά τη λήψη δείγματος αίματος και την εστίαση της γενετικής ανάλυσης σε συγκεκριμένα ύποπτα γονίδια, ανάλογα με τα επιμέρους συμπτώματα κάθε παιδιού.

Ειδικό πρόγραμμα λογισμικού σε υπολογιστή αναλαμβάνει να συσχετίσει τα συμπτώματα με τα ύποπτα γονίδια, ώστε να αναζητηθούν μεταλλάξεις μόνο σ’ αυτά. Το λογισμικό εντοπίζει μόνο ασθένειες που προκαλούνται από μία μοναδική γενετική μετάλλαξη.

Η μέθοδος (με την ονομασία STAT-Seq) έχει να επιδείξει ακριβή διάγνωση στα τέσσερα από τα πέντε νεογέννητα παιδιά των οποίων «διαβάστηκε» το DNA. Προσεχώς οι ερευνητές θα διευρύνουν το δείγμα σε πάνω από 100 μωρά.

Το νέο τεστ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, εφόσον όντως αποδειχτεί πετυχημένο, θα οδηγήσει σ’ άμεση θεραπεία για εκείνα τα νεογέννητα που γεννιούνται με κάποια από τις περίπου 70 γενετικές νόσους, οι οποίες μπορεί να οδηγούν σε προβλήματα σε όλη την υπόλοιπη ζωή ή να αποβούν και θανατηφόρες για το παιδί. Σε μερικές διαταραχές, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έγκαιρη διάγνωση χάρη στη νέα τεχνική θα επιτρέψει σε κάποια παιδιά να ζήσουν στη συνέχεια μια απολύτως φυσιολογική ζωή. Σε όποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει ακόμα γνωστή θεραπεία, η ταχεία διάγνωση τουλάχιστον θα μειώσει την αγωνία αναμονής των γονιών.

Οι σημερινές διαγνωστικές μέθοδοι κατά καιρούς δεν είναι σε θέση να διαγνώσουν μια σπάνια γενετική νόσο σε ένα νεογέννητο σε σύντομο χρόνο, καθώς οι γιατροί πρέπει να παραγγείλουν το κατάλληλο τεστ, όμως συχνά αδυνατούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στα περίπου 3.500 γνωστά γενετικά ελαττώματα, τα οποία όχι σπάνια έχουν κοινά συμπτώματα.

Το νέο τεστ ξεπερνά αυτές τις εγγενείς ιατρικές αδυναμίες, καθώς αναλύει όλα τα δυνατά γενετικά ελαττώματα. Προς το παρόν η βάση δεδομένων του τεστ περιέχει τα 600 συχνότερα γενετικά προβλήματα, αλλά σύντομα θα επεκταθεί για να καλύψει και τα συνολικά 3.500 που είναι ήδη γνωστά. Έτσι, οι γιατροί θα έχουν τη διασφάλιση ότι δύσκολα θα κάνουν κάποια λανθασμένη διάγνωση για την πάθηση από την οποία υποφέρει ένα νεογέννητο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το νέο τεστ -που χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση- θα είναι διαθέσιμο ευρύτερα έως το τέλος του 2012 και μέχρι τότε ελπίζουν να έχουν συντομεύσει ακόμα περισσότερο το διαγνωστικό χρόνο από τις 50 στις 36 ώρες. Το κόστος της ανάλυσης είναι προς το παρόν υψηλό, και κυμαίνεται στα περίπου 13.500 δολάρια ανά παιδί.

Η σχετική δημοσίευση για το νέο τεστ έγινε στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».


Διαβάστε περισσότερα...

Ο «εφιάλτης» της ζυγαριάς



Πόσο συχνά πρέπει να ζυγιζόμαστε και πώς εξασφαλίζουμε τη σωστή μέτρηση.

Πόσοι αλήθεια δεν είναι αυτοί που φοβούνται να ανεβαίνουν συχνά στη ζυγαριά, φοβούμενοι ότι αυτή θα καταγράψει τα περιττά τους κιλά;

Όμως, πόσο λάθος κάνουν, αφού το σωστό είναι να ζυγιζόμαστε συχνά, έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα την όποια αυξομείωση του βάρους μας και να παίρνουμε τα μέτρα μας όταν ακόμα είναι νωρίς.

Όμως, το ζύγισμα για να γίνεται σωστά έχει κάποια «μυστικά», που ο καθένας οφείλει να γνωρίζει.

Κάθε πότε;

Καλό είναι να ζυγίζεστε δύο φορές το μήνα όσοι απλώς προσέχετε το βάρος σας και βρίσκεστε σε μια κατάσταση συντήρησης. Έτσι, όταν παρατηρείτε μια ανοδική τάση στο βάρος σας, θα παίρνετε αμέσως τις προφυλάξεις σας.

Εάν, πάλι, κάνετε δίαιτα, καλό είναι να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα, για να ελέγχετε τις διακυμάνσεις του βάρους σας.

Προσοχή!

Οι διακυμάνσεις του βάρους της τάξης των 300-500 γραμμ. είναι φυσιολογικές για τις γυναίκες, οι οποίες έχουν ορμονικές μεταβολές που σχετίζονται με τον κύκλο τους.

Πρόκειται για μεταβολές που οδηγούν συνήθως σε κατακράτηση υγρών, που μπορούν να επηρεάσουν το βάρος χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστική αύξησή του υπό μορφή λίπους.

Οι γυναίκες, λοιπόν, για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να αποφεύγετε να ζυγίζεστε την τελευταία εβδομάδα του κύκλου σας, γιατί οι μετρήσεις στη φάση αυτή δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αύξηση ή απώλεια του βάρους σας.

Ποια ώρα

Όσοι παρακολουθείτε συστηματικά το βάρος σας πρέπει να γνωρίζετε ότι θα πρέπει να ζυγίζεστε πάντα την ίδια ώρα. Η καλύτερη είναι το πρωί πριν από το πρωινό.

Όταν δηλαδή έχει προηγηθεί ένα πολύωρο διάστημα νηστείας, το 8ωρο του ύπνου, κάτι που μηδενίζει την πιθανότητα πλασματικής αύξησης του βάρους.

Για καλύτερο αποτέλεσμα

Για να αντιπροσωπεύει το νούμερο της ζυγαριάς σας όσο περισσότερο γίνεται την πραγματικότητα, είναι απαραίτητο όταν ζυγίζεστε να ακολουθείτε τους παρακάτω κανόνες:

- Να τοποθετείτε πάντα τη ζυγαριά σας πάνω σε σκληρό δάπεδο. Η μοκέτα, το χαλί ή το πατάκι του μπάνιου αλλοιώνουν το αποτέλεσμα.

- Να ζυγίζεστε πάντα γυμνοί ή μόνο με τα εσώρουχα. Βγάλτε καθετί που σας...βαραίνει, όπως ρούχα, κοσμήματα, ζώνες, παπούτσια και άλλα αξεσουάρ.

- Να στέκεστε στο κέντρο της ζυγαριάς και να παραμένετε ακίνητοι για λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς να ακουμπάτε πουθενά.

- Να σιγουρεύεστε ότι ο δείκτης της ζυγαριάς σας βρίσκεται πάντα στο μηδέν, κυρίως όταν αυτή δεν είναι ηλεκτρονική.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ευεργετική δράση του ροδιού



Περιέχει πλήθος βιταμινών και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Συμβολίζει την αφθονία, τη γονιμότητα, τη ζωή και θεωρείται φυσικό αφροδιασιακό. Δεν είναι τυχαίο ότι το ρόδι ή «μήλο της Καρχηδόνας» όπως το έλεγαν οι Ρωμαίοι συναντάται στη μυθολογία όλων των λαών, από τους Έλληνες και τους Αιγύπτιους μέχρι την Κίνα και τη Βαβυλώνα. Το χρησιμοποιούσαν ως τροφή και ως ίαμα.

Ο Οκτώβριος είναι ο καταλληλότερος μήνας για την συλλογή αυτού του καρπού καθώς φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο ωρίμανσής του.

Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ως φρούτο, να το προσθέσετε σε σαλάτες μαζί με σπανάκι, επίσης λαχανικό του Οκτωβρίου, να το κάνετε χυμό ή λικέρ.

Διατροφική αξία

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες.

Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ.

Ο χυμός ροδιού είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε αυτές τις 3 ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες και υπερτερεί σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

Διατροφική ανάλυση για ένα ρόδι με βάρος περίπου 280 γρ.

Ενέργεια 234 kcal

Πρωτεΐνες 4,71 γρ.

Λιπαρά 3,30 γρ.

Υδατάνθρακες 52,73 γρ.

Φυτικές ίνες 11,3 γρ.

Ασβέστιο 28 mg

Σίδηρος 0,85 mg

Μαγνήσιο 34 mg

Φώσφορο 102 mg

Κάλιο 666 mg

Νάτριο 8 mg

Ψευδάργυρος 0,99 mg

Χαλκός 0,446 mg

Σελήνιο 1,4 mcg

Βιταμίνη C 28,8 mg

Νιασίνη (Β3) 0,826 mg

Φυλλικό οξύ 107 mcg

Βιταμίνη Ε 1,69 mg

Βιταμίνη Κ 46,2 mcg

Επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών έχουν εστιάσει ιδιαίτερα στην επίδραση που έχει το ρόδι στον οργανισμό, μελετώντας διεξοδικά ακόμη και την αντικαρκινική του δράση κυρίως στον καρκίνο του προστάτη.

Το ρόδι ενισχύει :

- Τη σωστή κυκλοφορία του αίματος.

- Την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

- Τη μείωση της πίεσης και την προστασία από εγκεφαλικές βλάβες.

- Το μεταβολισμό της χοληστερόλης από τον οργανισμό.

- Τη γονιμότητα.

- Την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

- Τη διατήρηση της ζωτικότητας του δέρματος και την αντιγήρανσή του.

Εντάξτε στη διατροφή σας αυτό τον ωφέλιμο καρπό που κατείχε περίοπτη θέση σε όλους τους πολιτισμούς από την αρχαιότητα και εκμεταλλευτείτε την ευεργετική του δράση.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...