Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Αυξήθηκαν οι αλλεργίες τα τελευταία χρόνια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Αιτία η απώλεια επαφής με πλήθος μικροβίων.

Όσο λιγότερο εκτιθέμεθα στα μικρόβια, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι αλλεργίες αλλά και οι φλεγμονώδεις νόσοι, υποστηρίζεται σε πρόσφατη έρευνα από τo Διεθνές Επιστημονικό Forum για την Οικιακή Υγιεινή (IFH). Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση των αλλεργιών τα τελευταία χρόνια οφείλεται στο ότι έχουμε χάσει την επαφή με πλήθος μικροβίων που είναι απαραίτητα για την εξέλιξη της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η απώλεια της επαφής με αυτό το πολύτιμο φορτίο μικροβίων έχει οδηγήσει όχι μόνο στην αύξηση των αλλεργιών, αλλά και μιας σειράς άλλων νόσων. Πρόκειται για φλεγμονώδεις νόσους όπως ο διαβήτης τύπου 1 και η πολλαπλή σκλήρυνση που φαίνεται ότι πυροδοτούνται εξαιτίας της ανεπαρκούς ρύθμισης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

«Η αύξηση των αλλεργιών και των φλεγμονωδών νόσων φαίνεται ότι τουλάχιστον κατά ένα μέρος οφείλεται στη σταδιακή απώλεια επαφής με μικρόβια με τα οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα αναπτύχθηκε από τη λίθινη εποχή. Μόλις τώρα αρχίζουμε και βλέπουμε τις συνέπειες αυτού του φαινομένου, το οποίο αναμφίβολα επηρεάζεται και από τη γενετική προδιάθεση, καθώς και από μια σειρά παραγόντων του σύγχρονου τρόπου ζωής που κυμαίνονται από το διαφορετικό τρόπο διατροφής και την μόλυνση έως το στρες και την καθιστική ζωή.

Φαίνεται ότι μερικοί άνθρωποι τώρα έχουν ανεπαρκώς ρυθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο είναι λιγότερο ικανό να αντιμετωπίσει αυτούς του παράγοντες», επισημαίνει ο καθηγητής Graham Rook εκ των συντακτών της έκθεσης και εμπνευστής του όρου «παλιόφιλοι» για τα μικρόβια στα οποία ο οργανισμός μας δεν εκτίθεται πλέον σε σύγκριση με το παρελθόν.

«Κατά βάση ευσταθεί η άποψη ότι η μικροβιακή έκθεση είναι σημαντική για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αλλά δεν ευσταθεί η ιδέα ότι τα παιδιά που παθαίνουν λίγες λοιμώξεις, επειδή ζουν σε υπερβολικά καθαρά σπίτια, είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες και άσθμα», εξηγεί ο καθηγητής Sally Bloomfield από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, εκ των συντακτών της έκθεσης.

Επομένως, σύμφωνα με τους ερευνητές το ζητούμενο δεν είναι να χαλαρώσουμε τους κανόνες υγιεινής στο σπίτι μας, αλλά να διερευνήσουμε τρόπους που θα αναθερμάνουν τις «σχέσεις» μας με τους «παλιόφιλους», αν θέλουμε να δούμε το ρυθμό αύξησης των αλλεργιών και των φλεγμονωδών νόσων να μειωθεί. Ωστόσο το πώς ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό παραμένει ακόμη ασαφές σύμφωνα με τους ειδικούς.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.