Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια και την πρόληψη εγκεφαλικών


Νέες μορφές εξειδικευμένης φαρμακευτικής θεραπείας υπόσχονται αφενός βελτίωση της υγείας ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και αφετέρου πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής καρδιολογίας και διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Δ.Π.Θ. (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Σταύρος Κωνσταντινίδης, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οποιασδήποτε αιτιολογίας (π.χ. λόγω στεφανιαίας νόσου, υπέρτασης, παθήσεων των καρδιακών βαλβίδων, μυοκαρδιοπαθειών), έχουν συχνά έντονη ταχυκαρδία, η οποία όχι απλώς συνοδεύει, αλλά ενδέχεται και η ίδια να επιδεινώνει περαιτέρω τη λειτουργία της καρδιάς, δημιουργώντας ένα «φαύλο κύκλο».

«Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη χρονιά που πέρασε, η ελάττωση της καρδιακής συχνότητας με εξειδικευμένη φαρμακευτική θεραπεία, που χορηγείται επιπλέον των δοκιμασμένων και καθιερωμένων φαρμάκων, μπορεί να βελτιώσει την πορεία της νόσου, ελαττώνοντας τις υποτροπές και την ανάγκη για επανειλημμένες νοσηλείες» επισημαίνει ο κ. Κωνσταντινίδης, με αφορμή το 2ο Ετήσιο Καρδιολογικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο διοργανώνει 11-13 Φεβρουαρίου, στην Αλεξανδρούπολη, η Καρδιολογική Κλινική του Δ.Π.Θ..

Η κολπική μαρμαρυγή, η οποία είναι η συχνότερη αρρυθμία και έχει παρατηρηθεί σε 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους, σχετίζεται με τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, τα οποία οδηγούν σε θάνατο ή σε σοβαρή αναπηρία.

«Η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με μία πενταπλάσια, κατά μέσο όρο, αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων με υψηλή θνητότητα, σοβαρή υπολειπόμενη αναπηρία, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις για τον άρρωστο και την κοινωνία. Μελέτες, που δημοσιεύτηκαν το 2009 αλλά και κυρίως το 2010, έδειξαν ότι νέες μορφές φαρμακευτικής θεραπείας ελαττώνουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ απλουστεύουν και καθιστούν πιο ανεκτή τη θεραπεία σε σύγκριση με τα κουμαρινικά αντιπηκτικά, τα οποία είναι ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ.
Τα κουμαρινικά αντιπηκτικά που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι αποτελεσματικά, αλλά θα πρέπει ο ασθενής να κάνει πολύ συχνά αιματολογικές εξετάσεις και να προσέχει τη διατροφή του, γιατί η πρόσληψη βιταμίνης Κ επηρεάζει τη δράση αυτών των φαρμάκων. Ο ασθενής μπορεί να παίρνει τα νέα φάρμακα, χωρίς να χρειάζεται να κάνει συχνά εξετάσεις, ούτε να προσέχει τη διατροφή του για την πρόσληψη της βιταμίνης Κ» αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Διαβάστε περισσότερα...

Θα βρεθεί λύση με το πρόγραμμα 3+1 για ΑμεΑ σε ΟΤΑ;

Εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει ένα πρόγραμμα επιδότησης εργασίας του ΟΑΕΔ για άτομα με αναπηρία. Για 3+1 χρόνια εργασίας, επιδοτούμενα τα τρία πρώτα όσων αφορά το τμήμα της μισθοδοσίας τους, καλύπτοντας τμήμα του μισθού. Αρκετοί δήμοι και άλλα όργανα ΟΤΑ προσέλαβαν αρκετούς ΑμεΑ ανά την χώρα, καλύπτοντας θέσεις εργασίας ώστε να έχουν και οι δυο οφέλη. Από την μια ο ΟΤΑ που είχε έναν μόνιμο υπάλληλο με σύμβαση που κάποια στιγμή θα έληγε και μικρότερο μισθό και από την άλλη ο αμεα που αποκτούσε έστω και αυτού του είδους εργασία και κάποια προϋπηρεσία.


Ο "νόμος Παυλόπουλου" που ήρθε κάποια στιγμή πριν χρόνια για να βοηθήσει και να λύσει το πρόβλημα συμβασιούχων σε ΟΤΑ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ήρθε να δώσει το δικαίωμα μονιμοποίησης σε όσους κάλυπταν κάποια κριτήρια του νόμου και έτσι έδωσε μια ηλιαχτίδα ελπίδας σε όσους εργάζονταν μέσα από το πρόγραμμα 3+1 του ΟΑΕΔ για τους ΑμεΑ. Αρκετοί μονιμοποιήθηκαν μέσα από αυτόν τον νόμο, άλλοι πάλι δεν τα κατάφεραν.


Πριν λίγο καιρό νέος νόμος με την ψήφισή του κατάργησε το δικαίωμα αυτό που έδινε ο προϋπάρχων "νόμος Παυλόπουλου". Αυτή η απόφαση οδήγησε του συμβασιούχους που βρίσκονται να αδικούνται με αυτήν την αλλαγή στις δικαστικές αίθουσες. Πρόσφατα βέβαια ο Άρειος Πάγος και η ολομέλειά του εισηγήθηκε την μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ένας μεγάλος αγώνας σίγουρα βρίσκεται μπροστά τους. Μπροστά σε όσους αποφασίσουν να διεκδικήσουν τα όποια δικαιώματά τους. Συχνά εκδικάζονται υποθέσεις τέτοιο ενδιαφέροντος εδώ και καιρό. Αύριο για παράδειγμα εκδικάζεται μια υπόθεση που αφορά υπαλλήλους ΑμεΑ που εργάστηκαν σε δημοτική επιχείρηση του Δήμου Γλυφάδας. 


Η εργασία στις μέρες μας είναι ένα αγαθό που όλο και λιγότεροι στην χώρα μας έχουν. Η ανεργία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο πλέον. Οι αμεα δυστυχώς λόγω και της ιδιαιτερότητάς τους έχουν μεγαλύτερο πλήγμα. Δύσκολα κάποιος εμπιστεύεται έναν "μη ίσο" με τους άλλους στην εργασία. Όχι στο δικό μας μυαλό. Ο ΑμεΑ είναι "μη ίσος" μόνο για τα μάτια του αφεντικού που σίγουρα φοβάται την αποδοτικότητά του αλλά και το πόσο παραγωγικός θα είναι σε σύγκριση με τους άλλους υπαλλήλους.


Ας ελπίσουμε σε ένα καλύτερο εργασιακό αύριο για όλους.


Διαβάστε περισσότερα...

Δημιούργησαν ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία


Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο αιμοφόρα αγγεία ανθρώπων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, για παράδειγμα σε εγχειρήσεις by pass στην καρδιά ή για την αιμοδιάλυση των νεφροπαθών.
Μάλιστα, το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να μην απορρίπτει αυτά τα αγγεία, τα οποία μελλοντικά θα μπορούσαν να παράγονται μαζικά και να διατηρούνται στο ψυγείο των νοσοκομείων για καιρό, μέχρι να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο ασθενή.
Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Γιέιλ, Ντιούκ και Ανατολικής Καρολίνα, υπό την Σάνον Νταλ, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», γνωστοποίησαν ότι η μέθοδός τους συνίσταται στη μεταφορά κυττάρων λείων μυών από δωρητές και στη μεταμόσχευσή τους σε σωληνοειδείς «σκαλωσιές» από πολυγλυκολικό οξύ (βιοδιασπώμενο πολυμερές).
Μέσα σε οκτώ έως δέκα εβδομάδες, τα κύτταρα έχουν πολλαπλασιασθεί, παράγουν κολλαγόνο και σταδιακά αντικαθιστούν τις «σκαλωσιές» που αποσυντίθενται. Αφού απομακρυνθούν τα αρχικά μυϊκά κύτταρα, προκύπτει τελικά ένα νέο είδος αναπτυγμένου αιμοφόρου αγγείου από κολλαγόνο.


Αυτά τα εργαστηριακά αγγεία, που έχουν ήδη δοκιμαστεί σε μαϊμούδες και σκύλους, μπορούν να συντηρηθούν σε αλατούχο διάλυμα μέχρι και ένα έτος, χωρίς να χάνουν την ισχύ και την ελαστικότητά τους. Αυτό σημαίνει, κατά τους ερευνητές, ότι μια μέρα οι γιατροί των νοσοκομείων θα μπορούν να παίρνουν «από το ράφι» αιμοφόρα αγγεία για χρήση σε ασθενείς.


Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν σύντομα, ώστε να εξακριβωθεί η ασφάλεια και η χρονική αντοχή των νέων αγγείων, σύμφωνα με την εταιρεία βιοτεχνολογίας και αναγεννητικής ιατρικής Humacyte, που συμμετείχε στην έρευνα και τη χρηματοδότησε.
Οι χειρουργοί θεωρούν ιδανικό,  το να μπορούν να πάρουν μια φλέβα από ένα σημείο του αρρώστου (π.χ. από το πόδι του), για να τη μεταφέρουν εκεί που χρειάζεται, για παράδειγμα στην καρδιά για τους καρδιοπαθείς ή στο χέρι για τους νεφροπαθείς. Όμως, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό (λόγω παχυσαρκίας, ακατάλληλων φλεβών κ.α.) ή μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές (μόλυνση, θρόμβωση κ.α.), κάτι που ελπίζεται ότι θα αποφευχθεί με τα νέα αγγεία του εργαστηρίου.


Οι φλέβες του εργαστηρίου, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δυνατό να δημιουργηθούν σε διάφορα μεγέθη και διαμέτρους, για χρήση σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακο για τον καρκίνο «αναγεννά» τον νωτιαίο μυελό

Το κωνοφόρο φυτό τάξος από το οποίο παράγεται η πακλιταξέλη, παράγοντας που βοηθά στην αναγέννηση νευρικών κυττάρων

ΛΟΝΔΙΝΟ Η πακλιταξέλη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαφορετικών μορφών καρκίνου, όπως του μαστού και των ωοθηκών, φαίνεται ότι μπορεί να «αναγεννήσει» τα νευρικά κύτταρα της σπονδυλικής στήλης έπειτα από τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού. Αυτό έδειξε νέα μελέτη ειδικών του Ινστιτούτου Νευροβιολογίας Μαξ Πλανκ στη Γερμανία η οποία διεξήχθη σε αρουραίους.

Υστερα από έναν τραυματισμό του νωτιαίου μυελού οι αποφυάδες των νευρικών κυττάρων που ονομάζονται άξονες δεν μπορούν να αναγεννηθούν και αυτό διότι διαφορετικοί ανασταλτικοί παράγοντες παρεμβαίνουν στη διαδικασία της αναγέννησης. «Οι παράγοντες αυτοί φαίνεται ότι στέλνουν απαγορευτικό σήμα στους άξονες σε ό,τι αφορά την αναγέννησή τους»εξήγησε ο Φρανκ Μπράντκε που συμμετείχε στη μελέτη. Ο ερευνητής προσέθεσε ότι για να οδηγήσουν οι επιστήμονες τους άξονες σε αναγέννηση χρειάζεται είτε να σταματήσουν αυτά τα απαγορευτικά σήματα είτε να κάνουν τα νευρικά κύτ ταρα να αγνοούν τα σήματα και να αναγεννώνται.

Η πακλιταξέλη η οποία παράγεται από το κωνοφόρο φυτό τάξος φαίνεται ότι μπορεί να παίξει αυτόν τον διττό ρόλο: μειώνει τα απαγορευτικά σήματα, μειώνοντας έτσι και τον ουλώδη ιστό που αναπτύσσεται μετά τον τραυματισμό, ενώ συγχρόνως κάνει τα νευρικά κύτταρα να αγνοούν τους ανασταλτικούς παράγοντες και να αναγεννώνται.

Αυτό έδειξαν και τα πειράματα σε παραπληγικούς αρουραίους: λίγες εβδομάδες μετά τη λήψη πακλιταξέλης τα πειραματόζωα εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στην κίνησή τους. Σε αυτήν την φάση οι επιστήμονες δοκίμασαν το φάρμακο αμέσως μετά τον τραυματισμό. Επόμενος στόχος τους είναι να δουν τη δράση της πακλιταξέλης σε τραυματισμούς που έχουν γίνει μήνες πριν.

Με βάση τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στο δικτυακό τεύχος της επιθεώρησης «Science» οι ερευνητές ελπίζουν ότι μελλοντικά ο συγκεκριμένος χημειοθεραπευτικός παράγοντας θα μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για τους τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού.


Διαβάστε περισσότερα...

Η «μάχη ζωής» 59 γενναίων θαλασσαιμικών

Η μονάδα που μεταγγίζονται θα πρεπε να χει εδώ και τρία χρόνια μετεγκατασταθεί


"Η δικαίωση είναι μονόδρομος", επισημαίνει η πρόεδρος των ελλήνων θαλασσαιμικών.
" Υπόθεση ζωής και θανάτου"...

Δικαστικό αγώνα μέχρι οριστικής δικαίωσης, έχουν εδώ και ένα δεκάμηνο ξεκινήσει 59 θαλασσαιμικοί που κάνουν μεταγγίσεις στη μονάδα μεσογειακής αναιμίας του Δρακοπούλειου Κέντρου (Δ.Κ.Μ.Α.), με στόχο την μεταφορά της μονάδας στους χώρους του νοσοκομείου του Νέου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΝΕΕΣ). Η μεταφορά έχει αποφασιστεί πριν μια τριετία αλλά ακόμα ...αναμένεται!

Από τις 13/3/2010 οι 59 θαλασσαιμικοί έχουν καταθέσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης του ΝΕΕΣ, ζητώντας την διερεύνηση ποινικών ευθυνών για την μη μεταφορά της μονάδας. Με την ένδειξη “κατεπείγον” η υπόθεση διαβιβάστηκε σε τακτικό εισαγγελέα, όμως ακόμα δεν έχει οριστεί δικάσιμος.
Παράλληλα, οι 59 θαλασσαιμικοί έχουν προσφύγει και στο ΣτΕ για την διερεύνηση και απόδοση τυχόν διοικητικών ευθυνών. Η εκδίκαση της προσφυγής ήταν προγραμματισμένη για τις 27 Ιανουαρίου 2011, όμως αναβλήθηκε. Το ΣτΕ απεδέχθη τον ισχυρισμό της διοίκησης του ΝΕΕΣ ότι χρειάζεται χρόνο για να προετοιμάσει τη νομική της υπεράσπιση. “Ελπίζουμε ότι η νέα ημερομηνία θα είναι λίαν συντόμως” σχολιάζει η Βάνα Μυρίλλα πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου πασχόντων από μεσογειακή αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) για  την αναβολή.
Η μετεγκατάσταση της μονάδας είχε αποφασιστεί τον Οκτώβριο του 2007 (απόφαση του Δ.Σ. του ΝΕΕΣ στις 10/10/2007). Ενάμισι μήνα αργότερα, η εφαρμογή της απόφασης κατέστη δεδομένη/αναπόφευκτη διά υπουργικής απόφασης. Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων μεσογειακής αναιμίας που ορίστηκε με Υ.Α. Αβραμόπουλου στις 28/11/2007, απαιτούσε όπως οι μονάδες στεγάζονται “εντός του χώρου γενικών νοσοκομείων ” και όπως “υπάγονται διοικητικά και επιστημονικά στον παθολογικό τομέα τους”. Κάτι που για τη μονάδα του Δρακοπούλειου σήμαινε εξ’ αντικειμένου μετεγκατάσταση στους χώρους του ΝΕΕΣ  “εδώ και τώρα”.
Η παραπομπή του “εδώ και τώρα” από το  2007 μέχρι και σήμερα για του ς150 ωστόσο, βιώνεται ως ατελείωτο μαρτύριο. “Η παρατεινόμενη αναμονή έχει καταλήξει να είναι καθημερινή υπόθεση ζωής και θανάτου” αναφέρει η Βάνα Μυρίλλα.  Γιατρός και η ίδια, εξηγεί ότι “από το 2007 και μετά το Δρακοπούλειο σταδιακά αποψιλώθηκε από επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την τελευταία διετία δεν μπορούσε να  ανταποκριθεί πλέον στις ανάγκες των πασχόντων”.  Η φορτισμένη αποστροφή της προέδρου του ΠΑΣΠΑΜΑ περί “ζωής και θανάτου” είναι  κυριολεκτική. Προς απόδειξιν, αναφέρεται σε “εγκεφαλικά επεισόδια και περιπτώσεις καρκίνου εξαιτίας της πλημμελλούς παρακολούθησης οι οποίες υπό στοιχειωδώς κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί ”.  



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί αμφισβητείται στην πράξη το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης των ΑμεΑ;


Με προχθεσινή της ανακοίνωση η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών κάλεσε τα ΚΤΕΛ όλης της χώρας να μην δέχονται την δωρεάν ή μειωμένου κόστους μετακίνηση των ΑμεΑ . Ωστόσο η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «εξαιρούνται οι επιβάτες με απώλεια όρασης για τους οποίους το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης δεν αμφισβητείται».

Η παραπάνω εξαίρεση μπορεί να ερμηνευτεί μόνον ως προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικού άλλοθι από πλευράς Ομοσπονδίας. Η ουσία του όλου θέματος έχει να κάνει με την συνεχιζόμενη επί μήνες αντιπαράθεση λεωφορειούχων και υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, το υπουργείο δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης του 2011 για την κάλυψη του κόστους της δωρεάν μετακίνησης ΑμεΑ (και λοιπών δικαιούχων) παρότι έχει δεσμευτεί γι’ αυτό από τις αρχές του περσινού Δεκεμβρίου. Παράλληλα, οφείλει και μέρος από την σύμβαση του 2010, την καταβολή του οποίου παραπέμπει από μήνα σε μήνα.
Από πλευράς τους οι αναπηρικοί φορείς δια της εθνικής συνομοσπονδίας τους, διαμαρτύρονται, αρνούμενοι να είναι τα θύματα της συνεχιζομενης αντιπαράθεσης. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ “το πραγματικά επίμαχο κοινωνικό θέμα είναι ότι εκείνοι που πλήττονται άμεσα από αυτή την ιστορία είναι οι δικαιούχοι των καρτών μετακίνησης που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας”.   
Με αφορμή το  ΟΧΙ της ομοσπονδίας αστικών συγκοινωνιών στην δωρεάν μετακίνηση ΑμεΑ μέχρι νεοτέρας, η συνομοσπονδία ΑμεΑ διατυπώνει σειρά ερωτημάτων προς το υπουργείο υγείας, με τα οποία αφήνουν να εννοηθεί ότι μεθοδεύεται η οριστική κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης.
Τα ερωτήματα της συνομοσπονδίας έχουν ως εξής:
1. Για ποιούς λόγους δεν εκταμιεύθηκε η Β΄ Δόση των καρτών μετακίνησης ΑμεΑ. του έτους 2010, παρόλο που δεν υπήρχε έλλειψη του συγκεκριμένου χρηματικού ποσού;
2. Ποιό είναι το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων του Υπουργείου με όλες τις Ομοσπονδίες του τομέα των Συγκοινωνιών;
3. Για ποιό λόγο η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών εξέδωσε την ανωτέρω ανακοίνωση και ποιά είναι η καταληκτική συμφωνία με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες του κλάδου; 
Στις παραπάνω ερωτήσεις της συνομοσπονδίας, το υπουργείο μεταφορών έσπευσε να διαβεβαιώσει με ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι οι δικαιούχοι καρτών δωρεάν ή μειωμένης μετακίνησης μπορούν απρόσκοπτα να τις χρησιμοποιούν. Πλην όμως, η ανακοίνωση του υπουργείου μεταφορών δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα, πόσο μάλλον όταν 1) αντίστοιχες διαβεβαιώσεις είχαν δοθεί και από το υπουργείο υγείας τον περασμένο Δεκέμβριο και 2) έχουν καταμαρτυρηθεί δεκάδες καταγγελίες ΑμεΑ που πιστοποιούν άρνηση των λεωφορειούχων να δεχτούν τις κάρτες.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Κύπρος κυρώνει την σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Η υπουργός εργασίας της Κύπρου Σωτηρούλα Χαραλάμπους

Από το 2007 εκρεμμεί η υλοποίηση στην Ελλάδα της αντίστοιχης δέσμευσης

Στην κυπριακή βουλή των αντιπροσώπων κατατέθηκε προς ψήφιση από την υπουργό εργασίας Σωτ. Χαραλάμπους το κυρωτικό νομοσχέδιο με τίτλο “Ο περί της συνθήκης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και συναφών θεμάτων νόμος”. Η επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου από την ολομέλεια της κυπριακής βουλής, ανοίγει τον δρόμο για την εναρμόνιση της Κυπριακής νομοθεσίας με τα περιεχόμενα της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Η διεθνής σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ έχει ολοκληρωθεί και δημοσιοποιηθεί από τις 13 Δεκεμβρίου 2006, πλην όμως η εφαρμογή των αρχών της στην πράξη προϋποθέτει προσαρμογές της ισχύουσας νομοθεσίας των κρατών – μελών του Οργανισμού. Η σχετικά νεαρή του ευρωπαϊκού κεκτημένου Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει σε ουκ ολίγες προσαρμογές, ωστόσο αποδεικνύεται αποφασισμένη να το πράξει. Θλιβερή η σύγκριση με τα Ελληνικά πεπραγμένα, όπου η δέσμευση κύρωσης της Σύμβασης και συνακόλουθης εναρμόνισης της νομοθεσίας με τις αρχές της, διατυπώνεται κάθε λίγο και λιγάκι από τις αρχές του 2007 αλλά την αμέσως επόμενη στιγμή ξεχνιέται.   
Ενεργοποιημένοι από την θετική εξέλιξη που αντανακλά σχετικό επίμονο αίτημά τους, οι κυπριακοί αναπηρικοί φορείς έχουν ήδη προχωρήσει σε εξειδικευμένες προτάσεις για την εναρμόνιση της νομοθεσίας. Για παράδειγμα, η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών (ΠΟΤ) έχει θέσει ως επιτακτικό το αίτημα δημιουργίας νέων θεσμών που θα λειτουργήσουν ως βάση για την ανεμπόδιστη εξέλιξη των επικείμενων διαδικασιών. Οι της ΠΟΤ ζητούν να δημιουργηθεί “ο θεσμός του Επιτρόπου για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, ως ανεξάρτητος θεσμός έχων την πλήρη αρμοδιότητα να επιτηρεί και προστατεύει την διαδικασία εφαρμογής των αρχών της Συνθήκης στην υπό αναμόρφωση σχετική νομοθεσία”
Σε ρόλο πρωτοπορίας η ΠΟΤ προχωράει ένα ακόμα βήμα παραπέρα, εστιάζει και στις προπαρασκευαστικές ενέργειες που αποτελούν προϋπόθεση για τις νομοθετικές αλλαγές υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Σε αναλυτικό υπόμνημα που η Οργάνωση κατέθεσε στην επιτροπή εξωτερικών της κυπριακής βουλής στις 2 Φεβρουαρίου εισηγείται ως επιβεβλημένη “τη διεξαγωγή από πλευράς κυπριακής πολιτείας σε συνεργασία με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες, συγκεκριμένων μελετών που αφορούν τη συμβατότητα της Κυπριακής νομοθεσίας και των εθνικών δράσεων και προγραμμάτων με τις επιταγές/πρόνοιες της Συνθήκης. Είναι ο μοναδικός ρεαλιστικός τρόπος που θα διασφαλίσει με την πρέπουσα ακρίβεια και τεκμηρίωση, ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις και διοικητικά μέτρα είναι απαραίτητα για την προσαρμογή/εναρμόνιση του εθνικού νομοθετικού πλαισίου με τις διατάξεις της Συνθήκης”.
“Τίποτα για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία” δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΤ Χρίστος Νικολαίδης, αποκωδικοποιώντας το βαθύ σκεπτικό/σημείο αναφοράς των προτάσεων της παγκύπριας οργάνωσης τυφλών και του ευρύτερου κυπριακού αναπηρικού κινήματος. Το κλασικό μήνυμα/σύνθημα του Χρ. Νικολαίδη στην Κύπρο όπου οι εξελίξεις αν μη τι άλλο “τρέχουν” εδράζεται σε πραγματικά δεδομένα, δεν αποτελεί απλή ρητορεία.

Διαβάστε περισσότερα...

«Μπορώ και με τα μάτια μου»

Βιβλίο - εργαλείο για την εκπαίδευση των κωφών μαθητών

Υπόθεση ζωής για τους συγγραφείς Β. Κουρμπέτη και Μ. Χατζοπούλου

“Υπόθεση ζωής” χαρακτηρίζουν το πολυσέλιδο επιστημονικό τους βιβλίο «Μπορώ και με τα μάτια μου» οι συγγραφείς Βασίλης Κουρμπέτης – σύμβουλος ειδικής αγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Μαριάννα Χατζοπούλου – εξειδικευμένη δασκάλα στην εκπαίδευση κωφών. Η “υπόθεση ζωής” τους, την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, παρουσιάζεται και επίσημα.

Το βιβλίο των Κουρμπέτη και Χατζοπούλου (εκδόσεις Καστανιώτη) διαθέτει σοβαρά εχέγγυα αξιοπιστίας δεδομένης της μακροχρόνιας ενασχόλησης των δύο συγγραφέων του με θέματα εκπαίδευσης των κωφών. Δεν είναι εμπορικό βιβλίο, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ενδιαφέρον και για τους μη μυημένους. Κατ’ εξοχήν όμως, αφορά και απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, μιάς και αποτελεί εργαλείο για την ορθή (ενταξιακή) προσέγγιση του κωφού μαθητή. Στις σελίδες του παρατίθενται και αξιολογούνται προσεκτικά οι πλέον σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και πρακτικές για τους κωφούς μαθητές.
Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου – εργαλείου θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στο 104 ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ (πολιτιστικός χώρος στην οδό Θεμιστοκλέους – έναρξη 7.00μ.μ.) των εκδόσεων Καστανιώτη. Γιά το βιβλίο θα μιλήσουν οι : Γιάννης Βούρος , ηθοποιός και βουλευτής – Κώστας Γαργάλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος – Γιάννης Ζουγανέλης, ηθοποιός – Βενέτα Λαμπροπούλου, καθηγήτρια ειδικής αγωγής κωφών πανεπιστημίου Πατρών. Θα υπάρξει και διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Η σημαντική “νοηματική” παρουσία που επιβάλλεται να τονιστεί, θα είναι αυτή της ταλαντούχου θεατρικής ομάδας κωφών ΤΡΕΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ που θα αποδώσει συμπυκνωμένα το νόημα – μήνυμα του βιβλίου με έναν ολιγόλεπτο αυτοσχεδιασμό – έκπληξη ειδικά προετοιμασμένη ώστε να μυήσει και τους λιγότερο μυημένους.

Διαβάστε περισσότερα...

ΧΩΡΑ... «ΑΝΑΠΗΡΩΝ»!

Είναι σχεδόν σαν εθνικό σπορ: χιλιάδες άνθρωποι παραποιούν τα στοιχεία που αφορούν την προσωπική τους κατάσταση και εξασφαλίζουν µόνιµη οικονοµική ενίσχυση µε δηµόσιο χρήµα!
Τα παραδείγµατα είναι πολλά: Αγρότες δηλώνουν πολλαπλάσια έκταση καιυπερβολική στρεµµατική απόδοση, νοθεύουν το προϊόν τους και παραποιούν στοιχεία στο ζύγισµα. Κτηνοτρόφοι αναφέρουν πολλαπλάσια ζώα από όσα έχουν στην πραγµατικότητα.
Εργαζόµενοι ή άνεργοι υπογράφουν ότι µετείχαν σε προγράµµατα κατάρτισης έναντι ενός τµήµατος της αποζηµίωσης που θα εδικαιούντο αν πράγµατι µετείχαν.
Ασθενείς επικυρώνουν συνταγές για φάρµακα που δεν πήραν.
Πρόκειται για ενδηµικά φαινόµενα σε µια κοινωνία της οποίας κάποιες οµάδες επί δεκαετίες ζούσαν επιδοτούµενες για παραγωγή που δεν είχαν. Εκεί όµως που η Ελλάδα διεκδικεί το ρεκόρ είναι στη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων.
Σχεδόν το 15% των καταβαλλόµενων συντάξεων έχει χορηγηθεί για λόγους προσωπικής αδυναµίας που σχετίζεται µε κάποιο σωµατικό ή νοητικό πρόβληµα.
Είµαστε χώρα αναπήρων; Οχι! Απλώς εκτός από τους πραγµατικούς δικαιούχουςαναπηρικών συντάξεων υπάρχουν και όσοι καθίστανται δικαιούχοι µε απάτη.
Φτάνουµε έτσι σε «θαύµατα»: Συνταξιοδοτούµενοι ως τυφλοί βλέπουν το φως τους και εργάζονται ως οικοδόµοι, και ανάπηροι χωρίς πόδια παίζουν ποδόσφαιρο!
(Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» στη σελ. 9.) Είναι το εξοργιστικό αποτέλεσµα µιας βιοµηχανίας που έχει εγκατασταθεί στο ελληνικό σύστηµα πρόνοιας και κατασκευάζει ψεύτικες προϋποθέσεις αναπηρίας – µε το αζηµίωτοβέβαια.
Ειδικές επιτροπές που συγκροτούνται επί τούτοις ορισµένες φορές γνωµοδοτούν για τη δήθεν ανίατη κατάσταση προσώπων προκειµένου να τους χορηγηθεί σύνταξη.
Κυκλώµατα «αρµοδίων» που δρουν στον κρατικό µηχανισµό παραποιούν στοιχεία και υποκλέπτουν προνοιακά επιδόµατα.
Συχνά µάλιστα οι ψηφοθηρικές επιδιώξεις εµπλέκουν και το πολιτικό σύστηµα σε αυτό το «παιχνίδι». 
Η Πολιτεία µένει απλός θεατής απέναντι στα φαινόµενα εξαπάτησής της, παρ’ ότι τα γνωρίζει.
Τα περιγράφουν κατά καιρούς τα όργανά της στις εκθέσεις τους: το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, ο Συνήγορος του Πολίτη.
Ειδικά οι ανάπηροι-µαϊµούδες τείνουν να γίνουν κάτι σαν µασκότ των ασφαλιστικών ταµείων.
Αυτή η δραστηριότητα σε καιρούς λιτότητας και περικοπών είναι ευθέως εγκληµατική.
Συνιστά κλοπή κοινωνικών πόρων τους οποίους στερούνται άνθρωποι µε πραγµατικά προβλήµατα αναπηρίας.
Γι’ αυτό είναι καιρός να παταχθεί αµείλικτα αυτό το φαινόµενο.
Να τιµωρηθούν αυστηρά όσοι µετέχουν στους µηχανισµούς της εξαπάτησης.
Και φυσικά, να επιστραφούν τα καταβληθέντα ποσά των συντάξεων που είχαν εξασφαλίσει οι εικονικοί ανάπηροι. 





Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Βουλή η μη ανανέωση καρτών για ΑμεΑ





Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και με θέμα, την ανανέωση καρτών ελεύθερης μετακίνησης των ΑμεΑ, κατέθεσε ο Βουλευτής Λάρισας του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.


Στην ερώτηση, αναφέρει ότι «Έντονες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από συλλόγους ΑμεΑ, αλλά και από τα ίδια τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, επειδή δεν ανανεώθηκαν οι ειδικές κάρτες μεταφοράς τους με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, λόγω της διαφωνίας που σημειώθηκε στην συνάντηση της Ομοσπονδίας των ΚΤΕΛ με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπογράφει σύμβαση με την Ομοσπονδία Αστικών Λεωφορείων, ώστε τα ΑμεΑ να μετακινούνται εντελώς δωρεάν με τα αστικά λεωφορεία.

Επίσης υπογράφεται άλλη σύμβαση με την Ομοσπονδία των υπεραστικών ΚΤΕΛ, όπου τα ΑμεΑ που έχουν τη κάρτα πληρώνουν μειωμένο κατά 50% εισιτήριο.

Και στις δύο περιπτώσεις, τις συγκεκριμένες κάρτες δικαιούνται άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω.

Πρόκειται για ανθρώπους που παίρνουν σύνταξη αναπηρίας από το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και τα άλλα ταμεία, αλλά και ανασφάλιστοι που παίρνουν μόνο το επίδομα πρόνοιας.

Είναι προφανές, ότι η μη ανανέωση των καρτών μεταφοράς δείχνει την αναλγησία που επικρατεί στην Κυβέρνηση ως προς την αντιμετώπιση των ΑμεΑ, γεγονός που τους οδηγεί στην κοινωνική αποξένωση, πλήττοντας βάναυσα την προσωπικότητά τους και οξύνοντας έτι περεταίρω το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν».

Ο Βουλευτής, ρωτά τον Υπουργό, «αν θα υπάρξει άμεση παρέμβαση, προκειμένου να ανανεωθούν οι εν λόγω ειδικές κάρτες μεταφοράς για τα ΑμεΑ και αν υπάρχει πρόθεση από τη μεριά του Υπουργείου, να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής των ΑμεΑ στο εισιτήριο των υπεραστικών λεωφορείων».





Πηγή: http://www.trikalanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση έως 28 Φεβρουαρίου για Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ

Νέα παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2011 έδωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Η προθεσμία έληξε τη Δευτέρα, ωστόσο οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί από δικαιούχους μόλις που ξεπερνούσαν τις 250.000. Ο αριθμός των αιτήσεων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες απέχει παρασάγγας από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι πάνω από 1,2 εκατ. οικιακοί καταναλωτές θα έσπευδαν να κάνουν χρήση των εκπτώσεων έως 20-30% που προσφέρει το ΚΟΤ συγκριτικά με τα ισχύοντα οικιακά τιμολόγια ρεύματος.
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση χρειάζεται να γνωστοποιούν μόνον τα στοιχεία της παροχής τους (κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής και αύξοντα αριθμό λογαριασμού), τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου, εφόσον είναι έγγαμοι).
Σε περίπτωση που η παροχή ρεύματος δεν είναι στο όνομά τους και χρειάζεται αλλαγή ονόματος, δεν απαιτείται η υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ), ακόμη και αν αυτή έχει λήξει. Επίσης δεν χρειάζεται η καταβολή της προκαταβολής κατά την υπογραφή του συμβολαίου. Στις περιπτώσεις που έγινε καταβολή προκαταβολής, θα πραγματοποιηθεί συμψηφισμός μέσω ισόποσης πίστωσης του πρώτου λογαριασμού.

Διαβάστε περισσότερα...