Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Ένα ασυνήθιστο ριάλιτι: Φέρε στο ίσιο δρόμο μια πόρνη


Οκτώ λεπτά έχει στην διάθεσή του ένας Αμερικανός πάστορας, πρώην αστυνομικός, για να πείσει πόρνες να μπουν στον ίσιο δρόμο.

Αυτή είναι η ιδέα του νέου προκλητικού ριάλιτι που ξεκινά στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο A&E, υπό τον τίτλο: «8 Μinutes».

Το κανάλι εμπνεύστηκε την ιδέα του ριάλιτι από ένα άρθρο της εφημερίδας «LA Times», που δημοσιεύτηκε πέρυσι, το οποίο αναφερόταν σε έναν πρώην αστυνομικό που αποφάσισε να γίνει πάστορας δημιουργώντας ένα δίκτυο εξάρθρωσης της πορνείας στην περιοχή του.




Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκαν 4.500 λίτρα πετρελαίου σε σπίτι στρατιωτικού


Δικογραφία για παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα και υπεξαίρεση.

Ένας 38χρονος υπαξιωματικός του στρατού, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μεγάλη ποσότητα καυσίμων (πετρελαίου), χωρίς παραστατικά αποδεικτικά στοιχεία, συνελήφθη χθες το πρωί, σε χωριό του Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Διδυμοτείχου και της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., σε έρευνα στο σπίτι του εντοπίστηκε σε βοηθητικούς χώρους και την αυλή της οικίας, ποσότητα 4.500 λίτρων πετρελαίου, σε δεξαμενές και βαρέλια, χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την κατοχή τους.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα και υπεξαίρεση, καθώς κατηγορείται ότι μέρος των καυσίμων το εισήγαγε παράνομα από τη Βουλγαρία, σε διάφορα χρονικά διαστήματα κατά το παρελθόν, ενώ τα υπόλοιπα φέρεται ότι προέρχονται από τη μονάδα του.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Στρατοδικείου, ενώ το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Διδυμοτείχου.


Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομική «ανάσα» στους απολυμένους του «Φωκά από την ΕΕ


Εγκρίθηκε βοήθεια ύψους 6,44 εκατ. ευρώ.

Βοήθεια ύψους 6,44 εκατ. ευρώ στους απολυμένους του Φωκά ενέκρινε σήμερα η επιτροπή προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, η επιτροπή προϋπολογισμών του ΕΚ συνέστησε να δοθεί βοήθεια συνολικού ύψους 35,5 εκατ. ευρώ σε συνολικά 6.000 απολυμένους από επιχειρήσεις στη Γαλλία, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Τα νομοθετικά σχέδια μένει τώρα να εγκριθούν από την Ολομέλεια του ΕΚ (15-18 Δεκεμβρίου) και από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ (15-16 Δεκεμβρίου).

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αλυσίδα καταστημάτων «Οδυσσεύς Φωκάς» απέλυσε 600 εργαζομένους μετά τη μεγάλη πτώση στις πωλήσεις της, λόγω της μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή η επιχείρηση βρέθηκε αντιμέτωπη και με τη δραστική μείωση της παροχής επιχειρηματικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.

Κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής (ΕΤΠ) για την ενίσχυση των πρώην εργαζομένων της «Οδυσσεύς Φωκάς», αναμένεται να τους χορηγηθεί βοήθεια ύψους 6,44 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ή να λάβουν εκ νέου εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση.

Εξάλλου, αναμένεται να διατεθούν συνολικά 25 εκατ. ευρώ για τους 3.886 απολυμένους της Air France (το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ από το ΕΤΠ), 1,89 εκατ. ευρώ για τους 608 πρώην εργαζομένους της Whirlpool Europe S.r.l και των τοπικών προμηθευτών της στην επαρχία Trento της Ιταλίας και 1,26 εκατ. ευρώ για τους 777 απολυμένους του εργοστασίου Tychy της Ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat στα Νότια της Πολωνίας.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους λόγω των αλλαγών που επιφέρουν στην αγορά η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική κρίση. Μεταξύ 2014 και 2020 το ετήσιο ανώτατο όριο χρηματοδότησης από το ταμείο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέες αποκαλύψεις από το WDR: Σκάνδαλο με 150 ύποπτα δείγματα, 12 ελληνικά στη λίστα!


Τεράστια αναταραχή στον κόσμο του παγκόσμιου στίβου φέρνουν οι νέες αποκαλύψεις του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, WDR, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν 150 ύποπτα δείγματα ντόπινγκ, ανάμεσά τους και 12 ελληνικά, με τα οποία η παγκόσμια Ομοσπονδία (IAAF) δεν ασχολήθηκε ποτέ.

Πρόκειται για το ίδιο δίκτυο που είχε προβάλει προ μερικών ημερών ντοκιμαντέρ που έφερνε το 99% των αθλητών της ρωσικής Ολυμπιακής ομάδας να έχουν σχέση με οργανωμένο κύκλωμα ντόπινγκ στη Ρωσία.

Τώρα οι νέες αποκαλύψεις του WDR εμπλέκουν αθλητές κι αθλήτριες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Συγκεκριμένα η νέα υπόθεση αφορά 150 περιπτώσεις αθλητών κι αθλητριών, των οποίων οι αιματολογική δείκτες δεν βρίσκονται σε ισορροπία.

Οι έλεγχοι έγιναν την περίοδο 2006-2008 (υπάρχουν περιπτώσεις από το 2001), δηλαδή πριν μπει σε λειτουργία το αιματολογικό διαβατήριο, το 2009. Τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν είχαν φυσιολογικές ενδείξεις, και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζονται η IAAF τα συγκάλυψε.

Στη λίστα εμπλέκονται 225 αθλητές από 39 χώρες, με τα πρωτεία να έχουν η Ρωσία (58) και η Κένυα (25), και σύμφωνα με το χάρτη που παρουσίασε η Telegraph 12 περιπτώσεις αφορούν την Ελλάδα.



Ονόματα αθλητών κι αθλητριών δεν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, όμως, ανάμεσά τους βρίσκονται τρεις Ολυμπιονίκες του Λονδίνου, 100 νικητές –τριες σε παγκόσμια κι άλλα πρωταθλήματα, νυν κάτοχοι ρεκόρ κόσμου, δρομείς μαραθώνιων δρόμων κ. άλ.. ενώ σε 30 περιπτώσεις αθλητές που βρίσκονται στη λίστα, βρίσκονται ήδη υπό τιμωρία.

Το τρίτο μέρος του ντοκιμαντέρ του WDR προβλήθηκε τη Δευτέρα (8/12) με την ΙΑΑF να ερευνά τα όσα ισχυρίζονται σε αυτό, χωρίς να αμφισβητεί τη γνησιότητα της λίστας.

Οι μετρήσεις εκείνες την περίοδο είναι παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται από το 2009 κι έπειτα στο σύστημα βιολογικού διαβατηρίου και αυτό που έχει σημασία είναι ότι η IAAF δεν προχώρησε σε αναδρομική έρευνα, καθώς τα δείγματα φυλάσσονται σε καταψύκτες για περίοδο οκτώ ετών.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ, Σερ Κρεγκ Ρίντι, σε δηλώσεις του τόνισε: «Οι ισχυρισμοί που έχουν τεθεί από το γερμανικό δίκτυο απαιτούν στενό έλεγχο για να καθοριστεί ποιες ενέργειες απαιτούνται να γίνουν από εμάς για την επιβεβαίωση ή την αναζήτηση περισσότερων στοιχείων για τυχόν παραβάσεις των κανόνων αντι-ντόπινγκ.


Διαβάστε περισσότερα...

Χρησιμοποιούσαν υπνωτικά για να ληστεύουν ηλικιωμένους


Χειροπέδες σε δύο γυναίκες Ρομά.

Δύο γυναίκες Ρομά που χρησιμοποιούσαν υπνωτικές ουσίες για να ληστεύουν ηλικιωμένους συνελήφθησαν στο κέντρο της Αθήνας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το τελευταίο τρίμηνο οι δύο γυναίκες εντόπιζαν ηλικιωμένους άνδρες, οι οποίοι μέσω αγγελιών, ζητούσαν γνωριμία, επικοινωνούσαν μαζί τους και πήγαιναν στα σπίτια τους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και χωρίς να γίνονται αντιληπτές, έριχναν υπνωτικές ουσίες στον καφέ, τον χυμό ή το νερό που έπιναν, με αποτέλεσμα οι παθόντες να χάνουν τις αισθήσεις τους. Στη συνέχεια, αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, βιβλιάρια τραπεζών, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα και αποχωρούσαν.

Η συγκεκριμένη πρακτική έθετε σε κίνδυνο την υγεία, ακόμα και τη ζωή των θυμάτων τους, τα οποία ήταν ηλικιωμένα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Μάλιστα, σε όλες τις περιπτώσεις οι παθόντες παρέμειναν αναίσθητοι για πολλές ώρες, ενώ κάποιοι από αυτούς νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Μέχρι στιγμής, έχει διαπιστωθεί ότι με την ίδια μέθοδο οι συλληφθείσες έχουν διαπράξει οκτώ ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ληστείας κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, απόπειρες ληστειών, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, σύσταση συμμορίας και παράβαση των νόμων περί όπλων και περί ναρκωτικών.

Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Στους 847.843 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι


Αυξήθηκε κατά 1,83% ο αριθμός τους.

Μικρή αύξηση κατά 1,83%, εμφανίζει το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που αναζητούν εργασία για τον μήνα Οκτώβριο 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, αισθητά αυξημένος κατά 24,25% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι ο αριθμός των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν αναζητούν εργασία, ενώ μειώθηκε κατά 9,61%, ο αριθμός των επιδοτουμένων ανέργων που ανέρχεται σε 100.399.

Αναλυτικότερα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε τον Οκτώβριο σε 847.843 άτομα έναντι 832.618 τον Σεπτέμβριο. Από αυτά 453.044 (ποσοστό 53,43%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, και 394.799 (ποσοστό 46,57%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Η πλειοψηφία των ανέργων (60,65%) είναι γυναίκες. Σε ότι αφορά την ηλικία οι περισσότεροι άνεργοι, (40,49%) είναι 30 έως 40 ετών και ως προς το μορφωτικό επίπεδο, το 48,93% είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στους «Έλληνες υπηκόους» το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 797.204 άτομα (ποσοστό 94,03%), στους «υπηκόους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανήλθε σε 12.146 άτομα (ποσοστό 1,43%) και στους «υπηκόους τρίτων χωρών» ανήλθε σε 38.493 άτομα (ποσοστό 4,54%).

Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία) για τον μήνα Οκτώβριο 2014 ανήλθε σε 168.334 άτομα όπου 67.828 (ποσοστό 40,29%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, και 100.506 (ποσοστό 59,71%) εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για τον μήνα Οκτώβριο 2014 (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 100.399 άτομα, έναντι 111.072 τον Σεπτέμβριο, από τα οποία οι 95.744 (ποσοστό 95,36%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 4.655 (ποσοστό 4,64%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

«Υπόδειγμα η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην ανασκαφή Αντικυθήρων»


Ομιλία του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα σε επιστημονική εκδήλωση για τους θησαυρούς του ναυαγίου.

«Το ναυάγιο των Αντικυθήρων είναι ένα από τα πιο μαγευτικά και συναρπαστικά δώματα του μεγαλύτερου μουσείου του κόσμου, που βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας του Αιγαίου, κάτω από το ανήριθμον γέλασμα των κυμάτων. Τον Μάιο του 2015, η ενάλια ανασκαφή θα συνεχιστεί και είμαι βέβαιος ότι θα αποφέρει νέα, θαυμαστά ευρήματα» είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ΚώσταςΤασούλας, χαιρετίζοντας επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης της έρευνας στα Αντικύθηρα, καθώς και του προγραμματισμού των ανασκαφών για τα επόμενα χρόνια.

Η εκδήλωση έγινε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, που υπήρξε ένας από τους βασικούς χορηγούς της ανασκαφής και της έρευνας και θα συνεχίσει και την επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, ο κ. Τασούλας εξήρε «τη φιλοπατρία και τη φιλογένεια του ιδρύματος», τονίζοντας ότι «επιτελεί στόχο πολιτειακό». Και αφού συνεχάρη και το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης και την ελβετική ωρολογοποιία Hublot και ασφαλώς το Πολεμικό Ναυτικό και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, που συνεργάστηκαν αποτελεσματικά στο φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, πρόσθεσε: «Αυτή η συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα αποτελεί υπόδειγμα για μελλοντικές συμπράξεις.

Η ανασκαφή των Αντικυθήρων δεν συμβολίζει μόνο το ελληνικό πολιτιστικό απόθεμα, αλλά και την ανάπτυξη στην οποία ο πολιτισμός μας μπορεί και πρέπει να συμβάλει. Ο θαυμασμός για την Αμφίπολη δεν αφορά μόνο την ίδια την ανακάλυψη, αλλά και τη συνεσταλμένη και συστηματική εργασία της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Ενώ η ακτινοβολία των ευρημάτων των Αντικυθήρων σηματοδοτεί αυτό που είναι βαθύτερα η Ελλάδα: Πατάμε γερά στο παρελθόν μας, όχι από προγονοπληξία, αλλά για να στηρίξουμε το άλμα μας στο μέλλον».

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους ακρίτες που ζουν στα Αντικύθηρα, τον ρόλο των οποίων εξήρε στη δική του ομιλία και ο δήμαρχος Κυθήρων- Αντικυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πάνος Λασκαρίδης και ο Mathias Buttet εκ μέρους της Hublot, ενώ για τα αποτελέσματα και τη συνέχεια των ανασκαφών μίλησαν η κ. Αγγελική Σίμωσι (διευθύντρια Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΑ), ο Θεοτόκης Θεοδούλου (επιστημονικός υπεύθυνος ανασκαφής) και ο Brendan Foley (αρχαιολόγος, διευθυντής ανασκαφής, ερευνητής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole των ΗΠΑ).



Διαβάστε περισσότερα...

Επιτροπή εργασίας για τις κοινές αναθέσεις μαθημάτων


Έχει συσταθεί για τη μελέτη θεμάτων του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Επιτροπή εργασίας έχει συσταθεί στο υπουργείο Παιδείας με στόχο τη μελέτη θεμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού. Η επιτροπή θα εξετάσει μεταξύ των άλλων τα ζητήματα που ανακύπτουν από τις κοινές αναθέσεις μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς διαφορετικών ειδικοτήτων.

Την πληροφορία αυτή εξάγεται από απάντηση του υπουργού Παιδείας σε αναφορά που του εκπαιδευτικών για την ανάθεση μαθημάτων σε καθηγητές του μηχανολογικού τομέα. Ως προς το θέμα των εκπαιδευτικών η αρμόδια Υπηρεσία αναφέρει εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία τα κενά για τα μαθήματα που διδάσκονται σε Α ανάθεση από εκπαιδευτικούς περισσότερων του ενός κλάδων (πχ ΠΕ10 , ΠΕ13 και ΠΕ12, ΠΕ14, ΠΕ17 κ.α.) κατανέμονται ισομερώς σε όλους τους κλάδους.

Σε περίπτωση που τα κενά δεν είναι ακέραιο πολλαπλάσιο του αριθμού των κλάδων, τότε η ισομερής κατανομή θα επιτυγχάνεται σε περισσότερα από ένα έτη. Η επιμέρους κατανομή σε ειδικότητες ενός κλάδου θα γίνεται με βάση την ικανοποίηση των εκάστοτε εκπαιδευτικών αναγκών. Σε κάθε περίπτωση με ευθύνη του Διευθυντή Εκπαίδευσης θα πρέπει να κατανέμονται τα εν λόγω κενά με γνώμονα την ορθή διαχείριση του διαθέσιμου προσωπικού».

Οι οδηγίες που παρέχονται με την άνω εγκύκλιο αφορούν τον υπολογισμό οργανικών κενών για τη διενέργεια των μεταθέσεων από περιοχή σε περιοχή και όχι τον τρόπο κατανομής των ωρών διδασκαλίας κοινής Α ανάθεσης ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς που ήδη κατέχουν οργανική θέση στην ίδια σχολική μονάδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός της ΕΕ για τα τρόφιμα στους καταναλωτές


Αφορά την παροχή πληροφοριών.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2014 ξεκινά η εφαρμογή του νέου κανονισμού (αριθ. 1169/2011) της ΕΕ για την επισήμανση των τροφίμων, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Αναλυτικότερα, από τις 13 Δεκεμβρίου 2014 εφαρμόζεται ο νέος κανονισμός σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές (επισήμανση, παρουσίαση, διαφήμιση), με εξαίρεση τη διάταξη που αφορά στην υποχρεωτική αναγραφή της διατροφικής δήλωσης, η οποία εφαρμόζεται από τις 13 Δεκεμβρίου 2016.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να παρέχουν προαιρετικά τη διατροφική δήλωση, από τις 13 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2016, θα πρέπει να τηρούν τις σχετικές διατάξεις του νέου κανονισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο εν λόγω κανονισμός τροποποιεί υφιστάμενες διατάξεις για την επισήμανση των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν πιο ενημερωμένοι τις επιλογές τους και να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τα τρόφιμα.

Επισημαίνεται ότι τα τρόφιμα που διατέθηκαν στην αγορά ή επισημάνθηκαν πριν από τις 13 Δεκεμβρίου 2014 και δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του κανονισμού μπορούν να διατίθενται στην αγορά μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων τους.

Το κείμενο του κανονισμού καθώς και το ερμηνευτικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ερωτήσεις και απαντήσεις όσον αφορά στην εφαρμογή του κανονισμού) είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ.



Διαβάστε περισσότερα...

Για ποιους εκπαιδευτικούς δε μοριοδοτούνται τα σεμινάρια ειδικής αγωγής


Πόσα μόρια προσφέρουν.

Μισό μόριο θα προσφέρουν στους πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής τα σεμινάρια που έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 30/8/2014 ενώ 1 μόριο θα λάβουν όσοι είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης πιστοποιημένης ετήσιας επιμόρφωσης στην Ε.Ε. που υλοποιείται από εποπτευόμενο ίδρυμα του ΥΠΑΙΘ (Πανεπιστήμιο ή ερευνητικό Κέντρο).

Το Δ.Σ. του ΙΕΠ θα εγκρίνει ή όχι τις προτεινόμενες για πιστοποίηση ετήσιες επιμορφώσεις ελέγχοντας την κάλυψη των παραπάνω απαιτήσεων κατόπιν εισήγησης του γραφείου Γ΄ ειδικής εκπαίδευσης.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι τα σεμινάρια δεν θα μοριοδοτούνται αθροιστικά για όλους του εκπαιδευτικούς καθώς στο σχέδιο νόμου της Ειδικής Αγωγής που βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης αναφέρεται ότι αν κάποιος είναι κάτοχος μεταπτυχιακού ή διδακτορικού δεν θα λαμβάνει μόρια για το σεμινάριο όπως συμβαίνει τώρα.

Συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου διευκρινίζει:

Στις περιπτώσεις που υποψήφιος:

1) είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου στο ίδιο αντικείμενο, μοριοδοτείται μόνον ο διδακτορικός τίτλος

2) είναι κάτοχος των κριτηρίων β)-Διδακτορικό, ,γ)-Μεταπτυχιακόό ,δ)- διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΕ στα Διδασκαλεία της ημεδαπής,ε) - κύριας ειδικότητας στην Ειδική Φυσική Αγωγή για τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ, και στ) - δευτερεύουσας ειδικότητας στην Ειδική Φυσική Αγωγή για τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ δε μοριοδοτούνται το ζ) και η). Τα ζ και η αφορούν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης πιστοποιημένης ετήσιας επιμόρφωσης στην Ε.Ε και τα σεμινάρια που έχουν υλοποιηθεί μέχρι 30/8/2014 αντίστοιχα.

Επίσης αν κάποιος είναι κάτοχος πιστοποιητικού και σεμιναρίου μοριοδοτείται μόνο για το πιστοποιητικό.



Διαβάστε περισσότερα...

Στα 188 εκατ. ευρώ το πραγματικό έλλειμμα του ΕΤΕΑ


Τι αναφέρει έγγραφο του υπουργού Εργασίας.

Στα 188 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας το πραγματικό έλλειμμα του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) και, όπως τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αυτό αναμένεται να καλυφθεί από τα ταμειακά του διαθέσιμα και χρεόγραφα.

Πάντως, σύμφωνα με το έγγραφο, «όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΤΕΑ, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, το Ταμείο παρουσιάζει, έως και το Σεπτέμβριο του 2014, έλλειμμα ύψους 480.000.000 ευρώ». Αναφέρει, όμως, ότι «το έλλειμμά του οφείλεται στην αύξηση της ροής της απονομής αναδρομικών παροχών. Η χρήση του 2014 είναι πρώτη πλήρους λειτουργίας του ΕΤΕΑ και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τελευταίοι φορείς εντάχθηκαν σε αυτό την 1.3.2013, προκλήθηκε σώρευση υποχρεώσεων από τα έτη 2009- 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία το ύψος των αναδρομικών παροχών αγγίζει τα 292.000.000 ευρώ για τους πρώτους εννέα μήνες του 2014». «Ως εκ τούτου», δηλώνει ο κ. Βρούτσης, «το πραγματικό έλλειμμα του ΕΤΕΑ είναι ύψους 188.000.000 ευρώ και αναμένεται να καλυφθεί από τα ταμειακά του διαθέσιμα και χρεόγραφα που το Ταμείο διαθέτει».

Το έγγραφο του κ. Βρούτση διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί ποιο είναι το έλλειμμα του ΕΤΕΑ και πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να το καλύψει. Ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί αν έχει ανακοπεί η έκδοση επικουρικών συντάξεων λόγω της ύπαρξης μεγάλου ελλείμματος.

Από τα στοιχεία που διαβιβάζει, ωστόσο, στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, όχι μόνο δεν έχει ανακοπεί ο ρυθμός έκδοσης των επικουρικών συντάξεων, αλλά «οι εκδοθείσες από το ΕΤΕΑ συντάξεις το έτος 2014 είναι σχεδόν υπερδιπλάσιες και θα ξεπεράσουν τις 65.000 έναντι 35.000 το έτος 2013».

Ο αριθμός των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑ ανέρχεται σήμερα σε 1.075.000, με μηνιαίο κόστος που κυμαίνεται αναλόγως των αναδρομικών ποσών σύνταξης από 230 έως 250 εκατομμύρια ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντικές αλλαγές στο Ολυμπιακό πρόγραμμα


Ποια αθλήματα θα αποτελέσουν παρελθόν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σε αλλαγές όσον αφορά κάποια αγωνίσματα θα προχωρήσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Σφαιροβολία, 200 μέτρα, τριπλούν και 10χλμ και 20χλμ βάδην ανδρών,πιθανόν θα καταργηθούν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Το γεγονός αυτό προκύπτει από την είσοδο πολλών αθλημάτων στο ολυμπιακό πρόγραμμα, χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων, και έτσι αναγκάζει αθλήματα με πολλά αγωνίσματα να αφαιρέσουν ορισμένα από αυτά.

Επιπλέον λόγος για τη σφαιροβολία είναι πως το αγώνισμα αυτό δεν είναι αρκετά δημοφιλές σε σύγκριση με άλλα, ενώ υποψήφιο προς παραμονή είναι το τριπλούν, αφού τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλοί καλοί αθλητές σε όλο τον κόσμο.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" ο Γιώργος Πέτσος


«Έφυγε» χθες το βράδυ στην Αθήνα, μετά από μάχη με τον καρκίνο, ο πρώην υπουργός Γιώργος Πέτσος. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κηδεία του 67χρονου πολιτικού θα γίνει αύριο στις 16:00 στην Αθήνα.

Ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ στις κυβερνήσεις του Ανδρέου Παπανδρέου είχε πέσει θύμα βομβιστικής επίθεσης της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη στις 8 Μαΐου του 1989.



Ο Γιώργος Πέτσος, ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ που είχε πέσει θύμα βομβιστικής επίθεσης της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη και είχε παραπεμφθεί στο ειδικό δικαστήριο, είχε γεννηθεί το 1947 και καταγόταν από την Μακεδονία και συγκεκριμένα από την 'Εδεσσα του Ν. Πέλλας.

Ήταν γόνος παλαιάς Μακεδονικής οικογένειας, Μακεδονομάχων και πολιτικών.Ήταν παντρεμένος με την Ντενίζ Γκιουστόζι και πατέρας ενός παιδιού, του Βαγγέλη που σήμερα είναι 37 ετών.

Σπούδασε εργαζόμενος, πρώτα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μετά στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του, ειδικεύτηκε στα Δημόσια Οικονομικά, στην οργάνωση των επιχειρήσεων και στο φορολογικό δίκαιο, έτυχε δε υποτροφίας στο μάθημα της Εγκληματολογίας.

Τέλος τελείωσε το Ινστιτούτο Γαλλικών Σπουδών της Γαλλικής Ακαδημίας Αθηνών.



Η πολιτική στη ζωή του

Στα φοιτητικά του χρόνια οργανώθηκε στις τάξεις της πολιτικής νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, διετέλεσε δε πρόεδρος και αντιπρόεδρος των φοιτητών μέχρι τη δικτατορία του 1967.

Ως πρόεδρος, πρωτοστάτησε επικεφαλής των φοιτητών σ' όλες τις εκδηλώσεις του Ελληνικού λαού για την κατοχύρωση των Συνταγματικών του ελευθεριών (114) τα έτη 1963, 64, 65.

Στη διάρκεια της δικτατορίας πέρασε στην παρανομία, συνελήφθη και το Μάιο του 1968 φυλακίστηκε.

Το Μάρτη του 1985 συμμετείχε στην συσταθείσα κοινοβουλευτική επιτροπή αναθεωρήσεως του Ελληνικού Συντάγματος.

Συγγραφική δράση

Συνέγραψε μελέτες, όπως "Η οικονομική ανάπτυξη και ανεργία", "Θέματα αγροτικών οργανώσεων" "Μονογραφία για την περιφερειακή ανάπτυξη και τα κοινωνικά προβλήματα της Κοινής Αγοράς (ΕΟΚ)", " Φόρος προστιθέμενης αξίας" "το φορολογικό Ελληνικό σύστημα" κ.α.

Το 1965 εξέδωσε κοινωνικά ποιήματα με τον τίτλο "ΑΝΗΦΟΡΟΣ", η κυκλοφορία των οποίων απαγορεύτηκε στη διάρκεια της δικτατορίας 1967.

* Το 1996 ίδρυσε τον ΟΜΙΛΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ (Ο.Κ.Ο.Π.Σ), με σκοπό τη δημιουργία πυρήνων σκέψης που θα συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αντιμετώπιση των εθνικών, οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών και πολιτισμικών προβλημάτων της χώρας.



Επαγγελματική δράση

Τα έτη 1974 - 1976 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της επιστημονικής εταιρείας Ο.Σ.Ο (Ομάδα Συνεργαζομένων Οικονομολόγων) με την οποία μελέτησε κυρίως τις δυνατότητες βιομηχανικής ανάπτυξης της Ελλάδας.

Από το 1976 διατηρούσε Δικηγορικό και Οικονομολογικό γραφείο στην Αθήνα.

Κοινοβουλευτική δράση

Τον Οκτώβρη του 1981 ορκίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αρμόδιος για τα θέματα της πολεμικής βιομηχανίας, αξίωμα το οποίο διατήρησε μέχρι τον Ιούνιο του 1982.

Από τον Ιούλιο του 1982 μέχρι τον Απρίλιο του 1985, υπήρξε ανεξάρτητος Βουλευτής. Τον Απρίλιο του 1985 επανεντάχθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Υπήρξε πολιτικός προϊστάμενος ως υπουργός και υφυπουργός σε πέντε (5) συνολικά υπουργεία. Συγκεκριμένα, Υφ/ργός Εθνικής Άμυνας 1981 - 1982, τον Φεβρουάριο του 1987 ορκίστηκε Υφυπουργός Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας, τον Οκτώβριο του ιδίου έτους Υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, τον Ιούνιο του 1988 Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, τον δε Νοέμβρη του ιδίου έτους Υπουργός Δημόσιας Τάξης, αξίωμα το οποίο διατήρησε μέχρι το Μάρτη του 1989.

Διετέλεσε Πρόεδρος των Υπουργών Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους 1988, όταν την προεδρία της Ένωσης είχε η Ελλάδα.

Στα πλαίσια της πολιτικής του δράσης δύο γεγονότα σημάδεψαν την πολιτική και προσωπική του ζωή.

- Η βομβιστική ενέργεια της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη" της οποίας έπεσε θύμα και τραυματίστηκε στις 8 Μάιου 1989, διασωθείς ως εκ θαύματος.

-Στις 27 Σεπτεμβρίου 1988, η Βουλή αποφάσισε να παραπέμψει εκ νέου στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, τον Ανδρέα Παπανδρέου μαζί τους υπουργούς της κυβέρνησής του Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, Γεώργιο Πέτσο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Δημήτρη Τσοβόλα. Ο Γεώργιος Πέτσος παραπέμφθηκε για απιστία περί την υπηρεσία και δωροληψία. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών και διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για μια απλή πολεοδομική παράβαση.



Αυτοδιοίκηση

Το 1979 ιδρύει στην Έδεσσα τον Σύνδεσμο Περιφερειακής Οικονομικής και Εκπολιτιστικής Ανάπτυξης του Ν. Πέλλας (ΣΠΕΑΠ) με σκοπό την ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και την ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το 1997 ιδρύει ανεξάρτητο δημοκρατικό κίνημα Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, - την «ΠΕΛΛΑ 2000 –ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» με σκοπό την διεκδίκηση της Νομαρχίας Πέλλας στις εκλογές του 1998, τις οποίες κέρδισε πανηγυρικά και με ποσοστό 53%

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ο μοναδικός Νομάρχης σ’ όλη τη χώρα που εξελέγη ως ανεξάρτητος. Το Φεβρουάριο του 1999 εκλέγεται μέλος του Δ.Σ και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ), θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Ιούλιο του ιδίου έτους διαμαρτυρόμενος για τον παθητικό τρόπο που το συνδικαλιστικό όργανο των Νομαρχών της χώρας, αντιμετώπιζε την κυβερνητική πολιτική στον τομέα των αρμοδιοτήτων της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.



Τέλος τον Φεβρουάριο του 2000 παραιτείται και από Νομάρχης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για δύο λόγους: α) την απογύμνωση του θεσμού από αρμοδιότητες και β) την εγκατάλειψη του Ν. Πέλλας από την πολιτεία σε θέματα χρηματοδοτήσεων βασικών υποδομών για την ανάπτυξη της περιοχής, πιστεύοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο ανεδείκνυε τα προβλήματα του τόπου του και του θεσμού που υπηρετούσε, προάγοντας ταυτόχρονα και την συνολική πορεία των έργων ως υπόθεση μείζονος σημασίας για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το 2007 ορίσθηκε πρόεδρος (Country Chairman) για μία τριετία στην Ελλάδα και την Κύπρο, στη Γαλλική πολυεθνική εταιρεία Μεταφορών και Ενέργειας Alstom.

Έως το τέλος της ζωής του εργάστηκε ως ανεξάρτητος πολιτικός και επίτιμος δικηγόρος Αθηνών, δραστηριοποιείται δε στο κέντρο Μελέτης και Έρευνας Νομικής και Οικονομικής επιστήμης που δημιούργησε το 2010.

Ο Γιώργος Πέτσος αγαπούσε τη μουσική και τη λογοτεχνία. Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 4 το μεσημέρι.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται η «Βοήθεια στο Σπίτι»


Τροπολογία «λύση» για τις Δομές Πρόνοιας.

Με τις ρυθμίσεις που προώθησε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου διασφαλίζεται η συνέχιση των Προνοιακών Προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρα Διημέρευσης Φροντίδας Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία μέχρι την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που υπέγραψαν οι βουλευτές Μάξιμος Σενετάκης και Δημήτρης Σαλτούρος και έγινε αποδεκτή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες, για την Κοινωνική Φροντίδα ηλικιωμένων, αναπήρων, ΑμεΑ κλπ, προτάθηκε η απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Στην τροπολογία προβλέπεται η σύσταση ενιαίου συντονιστικού κέντρου για το πρόγραμμα, καθώς εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες και φορείς, ενώ προτείνεται η δυνατότητα αντικατάστασης των εργαζομένων που έχουν αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Με τη δεύτερη παράγραφο της τροπολογίας διορθώνεται η παράλειψη της δυνατότητας ΝΠΔΔ να λειτουργούν προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Με την τρίτη παράγραφο αντιμετωπίζεται η καθυστέρηση έναρξης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) τα οποία θα διαχειριστούν τους πόρους του ΕΚΤ (20%) που αφορούν και στη λειτουργία των κοινωνικών δομών και προκειμένου να μην στερηθούν των αντίστοιχων υπηρεσιών άτομα ηλικιωμένα και Άτομα με Αναπηρία, προτείνεται η παράταση μέχρι 30-09-2015 των συμβάσεων που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και συγκεκριμένα της Πράξης Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων.

Για το ίδιο διάστημα παρατείνονται και οι συμβάσεις εργασίας του απασχολούμενου προσωπικού οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπονται σε αορίστου, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 21 του νόμου 2190/94.



Διαβάστε περισσότερα...

Τον Ιούλιο η νέα Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων


Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Β' τάξης Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ.

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων».

Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με το ρόλο και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, η ανάδειξη της σημασίας των δημοκρατικών θεσμών στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και της αξίας της συμμετοχής του πολίτη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη χρονιά εφαρμόστηκαν με επιτυχία σημαντικές καινοτομίες στη δομή του προγράμματος:

· άλλαξε ο τρόπος συμμετοχής των μαθητών και ανάδειξης των «εφήβων βουλευτών», με αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών,

· άλλαξε ο τρόπος οργάνωσης των εργασιών της Συνόδου: οι «έφηβοι βουλευτές» είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν και να βελτιώσουν, αρχικά μέσω ηλεκτρονικού φόρουμ επικοινωνίας και στη συνέχεια κατά τις εργασίες της Συνόδου στην Αθήνα, το κείμενο του κανονισμού λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων, σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού,

· οι «έφηβοι βουλευτές» για πρώτη φορά συμμετείχαν σε προσομοίωση της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην οποία μετείχε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ανδρέας Λοβέρδος,

· οι «έφηβοι βουλευτές» για πρώτη φορά συμμετείχαν σε ελεύθερη συζήτηση με βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, για θέματα πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας.

Αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο διεξαγωγής του προγράμματος κατά τη νέα Σύνοδο, καθώς και για τον τρόπο εγγραφής των σχολείων, θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του προγράμματος στη διεύθυνση: www.efivoi.gr, από 10-12-2014.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές της Β΄ τάξης των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. της χώρας, της Κύπρου και των Ελληνικών Λυκείων της αλλοδαπής. Ανώτατο ηλικιακό όριο συμμετοχής ορίζεται το 21ο έτος ηλικίας των μαθητών.

Για την εφαρμογή του προγράμματος στα Λύκεια, απαιτείται ορισμός εκπαιδευτικού, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ως συνδέσμου καθηγητή του Λυκείου με το αρμόδιο για το πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων» τμήμα του Ιδρύματος της Βουλής. Για ένα (1) έως επτά (7) τμήματα Β΄ τάξης του κάθε σχολείου ορίζεται ένας (1) σύνδεσμος καθηγητής με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Αν τα σχολικά τμήματα είναι περισσότερα ορίζεται και δεύτερος σύνδεσμος καθηγητής.

Ο σύνδεσμος καθηγητής αναλαμβάνει την ηλεκτρονική εγγραφή του σχολείου του και των προσωπικών του στοιχείων ως συνδέσμου, την ενημέρωση των μαθητών της Β΄ τάξης κατά τμήμα (3 διδακτικές ώρες) για το πρόγραμμα και διευκόλυνσή τους κατά τη συμμετοχή τους στις διάφορες δραστηριότητες στο Εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου.

Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικές εγγραφές των σχολείων θα πραγματοποιηθούν κατά το διάστημα 10-12-2014 έως 14-01-2015, χωρίς να προβλέπεται παράταση.

Ως συμβολική επιβράβευση της συμβολής των καθηγητών συνδέσμων στο πρόγραμμα, προβλέπεται η αποστολή επιλεγμένων εκδόσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Οι μαθητές που θα επιλεγούν ως τακτικοί έφηβοι βουλευτές θα κληθούν να μετάσχουν στις εργασίες της Κ’ Συνόδου που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιουλίου 2015 στην Αθήνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Το υπ. Παιδείας αναμένει τους πίνακες του ΑΣΕΠ


Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα.

Η Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης αναμένει τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ προκειμένου να τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι τελούν υπό διαθεσιμότητα.

Αυτό ανέφερε γραπτώς ο υπουργός Παιδείας σε σχετική ερώτηση των Βουλευτών Τσούκαλη και Ρεπούση.

Παράλληλα δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικοί που είχαν διατεθεί εκ νέου δύο ή και περισσότερες φορές εντός μιας ή και στις δυο ανακοινώσεις κλήθηκαν με έγγραφο μέσω των αρμόδιων Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από τις θέσεις που δεν επιθυμούσαν προκειμένου το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο να εκδώσει τους οριστικούς πίνακες κατάταξης και διάθεσης των Ανακοινώσεων 8/2013 και 10/2014.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο πιο μισητός γείτονας


Προσέλαβε πληρωμένο δολοφόνο και πετούσε πέτρες στους κατοίκους.

Τον τελευταίο χρόνο, ο Jeffrey Leonard είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των γειτόνων του, στο Eugene του Όρεγκον των ΗΠΑ.



Ο… καλόκαρδος άντρας είχε μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για την κοινωνικότητα και το «δέσιμο» της κοινότητας στην οποία ζούσε. Πετούσε πέτρες, περιττώματα, και ότι άλλο έβρισκε αηδιαστικό και αποκρουστικό στις αυλές των γειτόνων του.

Οι ημέρες δόξας ωστόσο του 57χρονου έληξαν άδοξα και πλέον έχει βάλει… υποψηφιότητα για τον πιο δύστροπο και χειρότερο γείτονα του κόσμου, καθώς όπως προέκυψε προσέλαβε κάποιον να σκοτώσει έναν άντρα, έναν από τους ορκισμένους εχθρούς του που είχε την ατυχία να ζει στην ίδια τη γειτονιά.

Ο Leonard, γνώρισε τον πληρωμένο δολοφόνο στη φυλακή όπου κατέληξε μετά από ένα άλλο περιστατικό με άλλον γείτονά του! Ευτυχώς όμως το σχέδιό του ναυάγησε όταν ο πληρωμένος δολοφόνος κατέδωσε τον 57χρονο στην αστυνομία.



Διαβάστε περισσότερα...

Τέσσερις δήμοι της Θεσσαλονίκης «πρασινίζουν» το διαδίκτυο


Νέα ιστοσελίδα για την ανακύκλωση.

Μια νέα, «πράσινη», ιστοσελίδα γεννήθηκε από τέσσερις δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να ενημερωθούν -ακόμη καλύτερα- οι δημότες για τα προγράμματα της ανακύκλωσης, για τα αντικείμενα που πρέπει να πετιούνται στους μπλε κάδους καθώς και τα περιβαλλοντικά οφέλη.

Συγκεκριμένα, οι δήμοι Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη και Θερμαϊκού, με την υποστήριξη της Αναπτυξιακής Εταιρίας ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ», προχώρησαν στη δημιουργία της ιστοσελίδας www.anakyklosianthess.gr.

Με αυτή την καινοτόμα υπηρεσία οι δημότες σερφάροντας θα ενημερώνονται για τα προγράμματα ανακύκλωσης που είναι σε εξέλιξη σε κάθε δήμο καθώς και για τα πλησιέστερα σημεία συλλογής όλων των ανακυκλώσιμων υλικών (γυαλί, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μπαταρίες, λιπαντικά λάδια, μαγειρικά λάδια, ογκώδη και απόβλητα εκσκαφών). 

Επιπλέον, θα υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας με όλες τις υπηρεσίες Ανακύκλωσης και Καθαριότητας των τεσσάρων Δήμων αλλά και στατιστικά στοιχεία για την ανακύκλωση συσκευασιών στην περιοχή ανατολικά της Θεσσαλονίκης.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πήγαινα στα γυρίσματα φαλακρή και έβαζα την περουκίτσα μου»


Η Κάτια Νικολαΐδου για τη μάχη της με τον καρκίνο.

Για την περιπέτεια με την υγεία της μίλησε η Κάτια Νικολαΐδου καλεσμένη στην εκπομπή «Mega Με μία».



«Όταν σου συμβαίνει, είναι ένα πράγμα τελείως διαφορετικό από το να το συζητάμε. Δεν μπορώ να στο μεταφέρω. Θέλω να σου πω, όμως, ότι εγώ ποτέ δεν φοβήθηκα σε αυτή την ιστορία. Είπα "ό,τι θέλει ο Θεός θα αποφασίσει", αλλά εγώ ήθελα να ζήσω. Είπα ότι θα το παλέψω με όση δύναμη έχω. Πιστεύω πάρα πολύ στον Θεό, αλλά πιστεύω πολύ και σε μένα. Το βοήθησα, το έσπρωξα προς τα εκεί. Ήθελα να είμαι εδώ σήμερα, καταλαβαίνεις; Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι δεν το ήθελαν, αλλά ότι κάποιες φορές όλο αυτό σε παίρνει από κάτω. Ήμουν από τους τυχερούς ανθρώπους που μπόρεσα να το παλέψω. Άλλες φορές δεν σου δίνεται η δυνατότητα αυτή» τόνισε η ηθοποιός!

Και πρόσθεσε: «Τότε έκανα και σίριαλ, το "Θα Σε Δω Στο Πλοίο" και ήμουν και στο Εθνικό Θέατρο. Γενικώς δεν σταμάτησα να δουλεύω. Με στήριξε πολύ η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, αλλά και ο χώρος. Τους χρωστάω ένα τεράστιο "ευχαριστώ". Ένιωθα ζωντανή, υπήρχα. Πήγαινα κανονικά στα γυρίσματα, καραφλή και έβαζα την περουκίτσα μου. Κάναμε γυρίσματα στη Σαντορίνη και κυκλοφορούσα βαμμένη με την περούκα και θυμάμαι βγαίνει ένας κύριος από ένα χρυσοχοείο και λέει: "Κορίτσι μου, βγάλε την περούκα! Είσαι πιο ωραία καραφλή"».


Διαβάστε περισσότερα...

Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί εκτός υπ. Παιδείας


Στους 418 ανέρχονται οι αποσπασμένοι στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου.

Τους 411 φτάνουν οι εκπαιδευτικοί που έχουν αποσπαστεί σε φορείς και υπηρεσίες που δεν εντάσσονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το Πληροφοριακό Σύστημα MySchool.

Από τους 411 οι 183 είναι εκπαιδευτικοί Αθμιας Εκπαίδευσης και οι 228 Βθμιας Εκπαίδευση. Όσον αφορά την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας ο αριθμός των αποσπασμένων εκπαιδευτικών και για τις δυο βαθμίδες ανέρχεται σε 418.

Εξ αυτών οι 22 έχουν διατεθεί σε άλλους φορείς ως εξής:

Εθνική Πινακοθήκη: 2
ΔΟΑΤΑΠ: 10
ΕΥΔ: 1
Γυμναστήριο Φωκιανός:3
Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή: 1
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα:1
Γυμναστήριο Καισαριανής:2

Επίσης ένας αποσπασμένος εκπαιδευτικός φοιτά στην 67η ΕΣ ΣΕΘΑ, 2 εκπαιδευτικοί έχουν αποσπαστεί και υπηρετούν απευθείας στο Γραφείου του Υπουργού, 1 στο Γραφείου του Υφυπουργού, 1 στο Γραφείο του ΓΓ Θρησκευμάτων, 1 στο Γραφείο του Ειδικού Γραμματέα του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Ευρωπαϊκών Πόρων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανασυγκρότηση υπηρεσιακών συμβουλίων στην Εκπαίδευση


Τι λέει το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας.

Στις 31-12-2014 ολοκληρώνεται η θητεία των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ) και με αφορμή το γεγονός αυτό το υπουργείο Παιδείας απέστειλε έγγραφο στο οποίο ενημερώνει τους Διευθυντές Εκπαίδευσης ότι θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη συγκρότησή των ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, με τη σύνθεση που προβλέπεται στις διατάξεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 13 του Ν. 4283/2014 (ΦΕΚ 189/Α’).

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο το Περιφερειακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) συγκροτείται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης υστέρα από εισήγηση του οικείου Διευθυντή εκπαίδευσης και αποτελείται από:

α) Τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αναπληρώνεται από διευθυντή σχολικής μονάδας.

β) Δύο εκπαιδευτικούς με τουλάχιστο βαθμό Γ΄ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν σε οργανική θέση στην περιφέρεια του οικείου Π.Υ.Σ.Δ.Ε. και οι οποίοι επιλέγονται με τους αναπληρωτές τους μεταξύ των δεκαπέντε που κατά την ημερομηνία συγκρότησης κατέχουν τη μεγαλύτερη πραγματική διοικητική υπηρεσία σε θέσεις διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προϊσταμένου γραφείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή διευθυντή σχολικής μονάδας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

γ) Δύο τακτικούς αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αναπληρώνονται από δύο αναπληρωματικούς αιρετούς εκπροσώπους αυτών

Για τη συγκρότηση των ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ οι Διευθυντές Εκπαίδευσης θα πρέπει να απευθύνουν πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους εκπαιδευτικούς της οικείας εκπαιδευτικής βαθμίδας οι οποίοι κατέχουν τουλάχιστο το βαθμό Γ’ και πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται στις ανωτέρω διατάξεις, προκειμένου να διατυπώσουν την εισήγησή τους την οποία μαζί με τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα αποστείλουν στον Περιφερειακό Διευθυντή.

Στο έγγραφο που αναρτήθηκε από τη ΔΔΕ Φλώρινας επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που η θέση του διευθυντή της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης είναι κενή, ορίζεται ως τακτικό μέλος του Συμβουλίου ο νόμιμος αναπληρωτής του. Στην περίπτωση αυτή, χρέη προέδρου του Συμβουλίου ασκεί ο νόμιμος αναπληρωτής.

Ανασυγκρότηση Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. – Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η θητεία των μελών των Ανώτερων Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ) λήγει στις 31-12-2015, με εξαίρεση τα αιρετά μέλη (τακτικά και αναπληρωματικά ) των οποίων η θητεία λήγει στις 31-12-2014, από το Υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει οι Διευθυντές Εκπαίδευσης να αποστείλουν στην Υπηρεσία τις προτάσεις τους για ανασυγκρότηση των εν λόγω συμβουλίων μετά τον διορισμό των αιρετών μελών που προέκυψαν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταδίκη γιατρού για τον θάνατο 24χρονης


Σε φυλάκιση δύο ετών, με 3ετή αναστολή, καταδικάστηκε αναισθησιολόγος, η οποία κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενη για το θάνατο, από αμέλεια, 24χρονης ασθενούς.

Εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, το δικαστήριο έκρινε εκ νέου ένοχη την κατηγορουμένη, μειώνοντας την ποινή κατά ένα χρόνο, σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Το περιστατικό καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2007 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου η 24χρονη επρόκειτο να υποβληθεί σε εγχείριση ρινικού διαφράγματος. Αφού, περιήλθε σε νάρκωση ενόψει του χειρουργείου, η αναισθησιολόγος απομακρύνθηκε από το χειρουργικό θάλαμο. Το διάστημα της απουσίας, η 24χρονη, δέχθηκε μεγάλο όγκο αέρα από το αναισθησιολογικό μηχάνημα, με συνέπεια να υποστεί υποδόριο εμφύσημα πνευμοθώρακα και τελικά να χάσει τη ζωή της από οξύ εγκεφαλικό και πνευμονικό οίδημα. Νοσηλεύτρια αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά και ειδοποίησε την αναισθησιολόγο, αλλά ήταν πλέον αργά για να αποφευχθεί το μοιραίο.

Απολογούμενη, η γιατρός αποποιήθηκε των ευθυνών της, αρνούμενη την κατηγορία. Στην παλαιότητα του αναισθησιολογικού μηχανήματος απέδωσε την τραγική εξέλιξη, ο συνήγορος υπεράσπισης, επικαλούμενος τη σχετική πραγματογνωμοσύνη. Όπως ειπώθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, η συσκευή δεν διέθετε το μέγιστο όριο ενδοπνευμονικής πίεσης ούτε είχε οπτικούς και ακουστικούς συναγερμούς.

Για την υπόθεση, εκκρεμεί αγωγή αποζημίωσης στα διοικητικά δικαστήρια.



Διαβάστε περισσότερα...

Κρίσιμες ώρες στον Έβρο


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο Έβρος καθώς η στάθμη του ποταμού είναι σταθερά πάνω από τα έξι μετρά και η ροή των νερών από τη Βουλγαρία είναι ανεξέλεγκτη.

Η αντοχή των αναχωμάτων έχει εξαντληθεί και οι αρχές δίνουν οδηγίες να απομακρυνθούν μηχανήματα, ζώα και πολίτες από τις παραποτάμιες περιοχές. Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εναέρια διάσωση Έλληνα στην Ταϋλάνδη


Για περισσότερο από τρεις ώρες, και σε ύψος 150 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, ένας Έλληνας αναρριχητής είχε εγκλωβιστεί σε εσοχή βράχου, κοντά στην Πατάγια της Ταϋλάνδης.

Με τη βοήθεια ελικοπτέρου οι διασώστες κατάφεραν και τον προσέγγισαν από αέρος.

Δείτε το ρεπορτάζ από τη ΝΕΡΙΤ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

50 φοιτητές από όλη τη χώρα ξεκινούν τις σπουδές τους με τις Υποτροφίες ΟΤΕ-COSMOTE


Για 13η συνεχή χρονιά ο ΟΤΕ και η COSMOTE πρόσφεραν υποτροφίες και τιμητικές διακρίσεις, που αντιστοιχούν σε ποσό ύψους €374.360 ευρώ για να σπουδάσουν οι νέοι φοιτητές σε Ιδρύματα Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Πενήντα πρωτοετείς φοιτητές από ολόκληρη τη χώρα, στο κατώφλι των πανεπιστημιακών σπουδών τους και μετά από μια τεράστια προσπάθεια, γεμάτη εμπόδια και δυσκολίες, γίνονται υπότροφοι του Ομίλου ΟΤΕ.

Με βασικό μήνυμα «Φτάσε, όπου –δεν- μπορείς» παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης είκοσι υποτροφίες και τριάντα τιμητικές διακρίσεις , στους νέους υποτρόφους. Τη χαρά και τη συγκίνηση των νέων υποτρόφων, οι οποίοι κατόρθωσαν να μπουν στο πανεπιστήμιο, μοιράστηκαν μαζί τους 350 παρευρισκόμενοι, ανάμεσά τους και οι συγγενείς τους. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.





Ο κ. Τσαμάζ, αφού αναφέρθηκε στο παράδειγμα των επιτυχιών του ΟΤΕ και της COSMOTE, απευθυνόμενος στα παιδιά, μεταξύ άλλων, είπε: «Παρά τις συνθήκες να λένε «Δεν μπορείς», καταφέρατε να ανοίξετε μια μεγάλη πόρτα για το μέλλον σας. Είστε πρωτοετείς φοιτητές και υπότροφοι του Ομίλου ΟΤΕ. Αξιοποιήστε τη γνώση που θα πάρετε στο Πανεπιστήμιο, μάθετε περισσότερα. Ανοίξετε τους ορίζοντές σας, αξιοποιήστε την τεχνολογία. Μη φοβάστε τις αλλαγές. Μη βολεύεστε. Να πιστεύετε ότι όλα είναι δυνατά. Εμείς, σε εσάς ελπίζουμε».

Οι νέοι υπότροφοι του Ομίλου ΟΤΕ εφοδιάστηκαν και με τα απαραίτητα τεχνολογικά εφόδια για να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους, όπως:

• Smartphones και tablets

• δωρεάν σύνδεση ΟΤΕ Double Play 24Mbps Απεριόριστα Plus,

• δωρεάν πάγιο με το COSMOTE ΚαρτοΣυμβόλαιο Student σε συνδυασμό με δωρεάν πάγιο για το COSMOTE Internet On The Go Student, για διάστημα ίσο με την επίσημη διάρκεια φοίτησης της κάθε σχολής και

• δωρεάν παροχή συνδρομών ΟΤΕ TV Full Pack, για ένα χρόνο και χωρίς την επιβάρυνση κεραιοσυστημάτων και εγκατάστασης.



Οι Υποτροφίες ΟΤΕ-COSMOTE εντάσσονται στο Πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας που υλοποιούν από κοινού οι δύο εταιρείες. Από την έναρξη του προγράμματος των Υποτροφιών το 2002 μέχρι και σήμερα, έχουν συνολικά απονεμηθεί 166 Υποτροφίες και 313 Τιμητικές Διακρίσεις, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα €2,9 εκατ. ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα Υποτροφιών OTE-COSMOTE, μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.ote-cosmote-scholarships.gr/.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτά την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα


Από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την επικράτεια στις 14 Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).


Διαβάστε περισσότερα...

Καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Με σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης, με βάση το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, στην περίπτωση του Ιρανού υπηκόου Α.Κ., που συνελήφθη μόλις έφθασε την Ελλάδα, στις 13 Νοεμβρίου 2010, κρατήθηκε στους συνοριακούς σταθμούς του Σουφλίου, των Φερρών και της Αλεξανδρούπολης για έξι μήνες και κατόπιν απελευθερώθηκε, χωρίς η αίτηση για χορήγηση ασύλου που είχε υποβάλει να γίνει δεκτή από τις Αρχές.

Στην προσφυγή του, ο Α.Κ υποστήριξε ότι εκκρεμεί ακόμη η προσφυγή κατά του Διοικητικού Εφετείου για την απόρριψη της αίτησης χορήγησης ασύλου, από τις 25 Απριλίου 2011, καθώς και ότι κρατήθηκε επί ένα εξάμηνο χωρίς δίκη, απελευθερώθηκε δύο μέρες πριν λήξει η προθεσμία με προσωρινή άδεια παραμονής και υποχρεώθηκε να ζήσει άστεγος, σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης.

Το Δικαστήριο τον δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και την υποχρέωσε να του καταβάλει 6.500 ευρώ, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Με άλλη του, σημερινή, απόφαση, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, καθώς και για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση στην περίπτωση του Ιρακινού Χουσεΐν Μοχάμαντ, ο οποίος όταν συνελήφθη για παράνομη είσοδο, στις 15 Νοεμβρίου 2010 στο Σουφλί, ήταν μόλις επτά ετών.

Ύστερα από τη διακρίβωση της πραγματικής ημερομηνίας γέννησης του, καθ' όσον από αξιωματικό της Frontex υποστηρίχθηκε εσφαλμένα ότι είχε γεννηθεί το 1990, μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης ανηλίκων στο Σουφλί και του δόθηκε προθεσμία 30 ημερών για να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να πάει στη Γερμανία όπου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Χ. Μοχάμαντ, τον περίμενε ένας αδελφός του.

Εξετάζοντας την προσφυγή του, το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, για παραβίαση του δικαιώματος σε μια πραγματική προσφυγή, καθώς και για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, υποχρεώνοντάς την να καταβάλει στον Χουσεΐν Μοχάμαντ 8.500 ευρώ, ως αποζημίωση για μη χρηματική ζημιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα: Χαμηλά αμειβόμενοι οι Έλληνες καθηγητές


Υποαμειβόμενοι και με σημαντικές μισθολογικές αποκλίσεις από άλλους λειτουργούς του δημόσιου τομέα είναι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπου Φειδά, οι Έλληνες καθηγητές αμείβονται χαμηλότερα από όλους τους συναδέλφους τους στις χώρες της δυτικής Ευρώπης και μόλις λίγο υψηλότερα από εκείνους στις χώρες της ανατολικής.

Επίσης, έλαβαν τις μικρότερες αυξήσεις σε σχέση με τους δικαστικούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους στρατιωτικούς, πριν από την έλευση της οικονομικής κρίσης, ενώ μετά υπέστησαν μειώσεις που κυμάνθηκαν από 29% (λέκτορας με ένα έτος υπηρεσία, παντρεμένος χωρίς παιδιά) έως 38% (καθηγητής με 30 έτη υπηρεσία, παντρεμένος με δύο παιδιά).

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, η σύγκριση των αποδοχών των πανεπιστημιακών με άλλες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων είναι καταλυτική. Έως το 2007, επισημαίνεται, υπήρχε αντιστοιχία στον βασικό μισθό των ειδικών μισθολογίων των δικαστικών, γιατρών του ΕΣΥ και πανεπιστημιακών καθηγητών. Ωστόσο, τη διετία 2008- 2009 οι μισθοί των πρώτων δικαστικών αυξήθηκαν κατά 83%, των γιατρών κατά 28% και των στρατιωτικών κατά 13%, ενώ για τους πανεπιστημιακούς δεν υπήρξε καμία αύξηση.

Ακόμη, σημειώνεται ότι οι αποδοχές των πανεπιστημιακών είναι πλέον συγκρίσιμες με αυτές των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, ένας διευθυντής λυκείου με 30 έτη υπηρεσία λαμβάνει περίπου τις ίδιες αποδοχές με έναν καθηγητή πανεπιστημίου με 20 έτη υπηρεσία, ενώ ένας εκπαιδευτικός μέσης εκπαίδευσης με 20 έτη λαμβάνει περίπου τις ίδιες αποδοχές με έναν αναπληρωτή καθηγητή με 12 έτη.

Στο θέμα της σύγκρισης των μισθών των Ελλήνων πανεπιστημιακών με μισθούς συναδέλφων άλλων χωρών, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση (28η) μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο θέμα της αυτονομίας της διαχείρισης των θέσεων και των μισθών του προσωπικού των πανεπιστημίων τους. Μάλιστα, ο σχετικός δείκτης για την Ελλάδα είναι 14% όταν για την προτελευταία Γαλλία είναι 43%.

Ως προς τις αποδοχές, οι Έλληνες πανεπιστημιακοί πληρώνονται καλύτερα από τους συναδέλφους τους στη Βουλγαρία (τελευταία), τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Εσθονία, την Πολωνία και την Τσεχία, αλλά χειρότερα από εκείνους στη Σλοβενία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ιταλία, τη Δανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Κύπρο, το Βέλγιο και την Ιρλανδία.

Πάντως, με βάση τον μικτό μισθό σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP$), παρατηρούνται ορισμένες εντυπωσιακές μεταβολές. Χώρες με υψηλά έως πολύ υψηλά κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπως οι σκανδιναβικές, πέφτουν στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης, ενώ χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχία αναβαθμίζονται από τις χαμηλές στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης. Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στο μέσο (μετά την Τσεχία και πριν τη Γερμανία), ενώ στην κορυφή ανεβαίνει η Κύπρος και ακολουθούν Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ιταλία.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις ως προς τις δημόσιες δαπάνες για την έρευνα. Ως προς τις σχολές, τα περισσότερα κονδύλια απορροφούν οι πολυτεχνικές και ακολουθούν οι επιστήμες υγείας και οι θετικές επιστήμες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποινικές διώξεις για τη νοθεία στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων


Μετά την άσκηση ποινικών διώξεων «σε βάρος αγνώστων στρατιωτικών του Στρατού Ξηράς για τα αδικήματα της κατ’ εξακολούθηση υπεξαίρεσης πραγμάτων που ανήκουν στο κράτος και της κατ’ εξακολούθηση νοθείας δια της από 14/11/14 παραγγελίας διενέργειας τακτικής ανάκρισης της Εισαγγελίας Στρατοδικείου Αθηνών προς την Ανακρίτρια του 2ου Τμήματος του Στρατοδικείου Αθηνών», ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας δήλωσε:

Επιβεβαιώνεται με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ότι η νοθεία στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν μια πραγματικότητα και όχι «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», όπως ορισμένοι ισχυρίζονταν απέναντι στις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η άσκηση ποινικών διώξεων είναι μάλιστα και μια απάντηση σε όσους την τελευταία δεκαετία αντιμετώπιζαν τα καταγγελλόμενα με ανευθυνότητα, παρότι αυτά αφορούσαν στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της Εθνικής Άμυνας.

Η νοθεία στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί πλέον θλιβερό παρελθόν και τώρα αναμένουμε και είναι επιβεβλημένο να βρεθούν οι ένοχοι, όσο «άγνωστοι» και αν είναι, να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους και να επιστρέψουν τα χρήματα που καταχράστηκαν.

Δεδομένου όμως ότι τα κυκλώματα των επιτηδείων είναι αδίστακτα, πρέπει να συνεχιστούν οι σχετικοί έλεγχοι από το Σ.Δ.Ο.Ε. και να ενημερώνονται τακτικά οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την πάταξη των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία και σύντομα αναμένεται να τεθεί τέρμα και στη δράση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας των καυσίμων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις στην ΕΛΣΤΑΤ


Στο Εθνικό Τυπογραφείο απεστάλη για δημοσίευση η 6Κ/2014 προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 30 θέσεων μόνιμου προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Για τις θέσεις ανά κλάδο- ειδικότητα της προκήρυξης και άλλες λεπτομέρειες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.


Διαβάστε περισσότερα...

"Δεύτερη ευκαιρία" σε επιχειρηματίες που πτωχεύουν


Την αλλαγή του πτωχευτικού νόμου προς την κατεύθυνση του διαχωρισμού των έντιμων επιχειρηματιών, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα μίας δεύτερης ευκαιρίας, με την απαλλαγή τους από ποινικές και αστικές ευθύνες, αλλά και διαγραφή μέρους των χρεών του, προτείνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Η πρόταση του Επιμελητηρίου στηρίζεται στη μελέτη των πτωχευτικών συστημάτων που ισχύουν σε χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, αλλά και το Χονγκ Κονγκ, καθώς και στη σύσταση που έχει απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τα κράτη-μέλη, τα οποία καλούνται να υιοθετήσουν μία νέα προσέγγιση για την επιχειρηματική αποτυχία και την αφερεγγυότητα. Η σύσταση έγινε, έπειτα από έρευνα της Επιτροπής σε 33 χώρες, που δείχνει ότι μόλις το 4% έως 6% των πτωχεύσεων είναι δόλιες και ότι το στίγμα του αποτυχημένου αποθαρρύνει πάρα πολλούς μελλοντικούς επιχειρηματίες από το να ξεκινήσουν μία νέα επιχείρηση.

Στην Ελλάδα, οι λόγοι που επιβάλλουν την αναθεώρηση της αντίληψης για την επιχειρηματική αποτυχία και την αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου είναι πιο επιτακτικοί. Η διάρθρωση της οικονομίας, που αποτελείται κατά κύριο λόγο από ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και η ένταση της κρίσης, που έπληξε την ιδιωτική πρωτοβουλία, επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό της προσέγγισης από την πλευρά της πολιτείας, στη βάση του διαχωρισμού της δόλιας αποτυχίας από αυτήν των έντιμων επιχειρηματιών, η αποτυχία των οποίων οφείλεται στη φύση του επιχειρείν ή σε ιδιαίτερες συνθήκες.

Η έρευνα της Ε.Ε. δείχνει, άλλωστε ότι οι επιχειρηματίες που παίρνουν μία δεύτερη ευκαιρία, αξιοποιούν την αποτυχία, που λειτουργεί ως συσσωρευμένη εμπειρία, προσφέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας και επιτυγχάνουν πωλήσεις ταχύτερα από τους νέους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με το ΕΕΑ, το πτωχευτικό δίκαιο στη χώρα μας είναι αναχρονιστικό, γεγονός που εξηγεί, γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην 87η θέση της κατάταξης του Doing Business, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, ψηλά στη σχετική κατάταξη βρίσκονται χώρες που εφαρμόζουν το Αγγλοσαξονικό Δίκαιο, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία και το Χονγκ Κονγκ.

Η πρόταση του ΕΕΑ προβλέπει τη δημιουργία ενός Οργανισμού Πτωχεύσεων που θα ασχολείται αποκλειστικά με τις πτωχεύσεις νομικών προσώπων και με τους συνδίκους πτώχευσης. Έργο του θα είναι, μεταξύ άλλων, η άμεση διαπίστωση και καταγραφή της αφερεγγυότητας μίας επιχείρησης, όταν αυτή εκδηλώνεται, μέσω ληξιπρόθεσμης οφειλής σε τράπεζα, στο Δημόσιο ή σε προμηθευτές. Ο μη διακανονισμός της οφειλής ξεκινάει τη διαδικασία της αφερεγγυότητας, που συνοδεύεται με τη δημιουργία Μητρώου Αφερεγγυότητας, στο οποίο καταγράφονται και δημοσιεύονται όλες οι σχετικές πληροφορίες. Ακολουθεί ο διαχωρισμός των αφερέγγυων επιχειρηματιών σε έντιμους και μη, με τον πρώτο να απαλλάσσεται από ποινικές και αστικές ευθύνες, να διαγράφεται το μεγαλύτερο μέρος των χρεών του και να αποκτά το δικαίωμα σε επόμενη επιχειρηματική ευκαιρία.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο "σφυρί" η κατοικία μητέρας δύο ανήλικων παιδιών


Στο «σφυρί» για την ικανοποίηση οφειλής ύψους 6.500 ευρώ, που με τους τόκους και τα έξοδα ανήλθε σε 9.642,72 ευρώ, βγαίνει μέσα στα Χριστούγεννα η κατοικία μίας χωρισμένης 34χρονης, μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, που εργάζεται σε σούπερ μάρκετ.

Πρόκειται για την πρώτη κατοικία μίας γυναίκας, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με την αυστηρή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, που απέρριψε αίτημά της για την αναστολή του πλειστηριασμού.

Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για την 17η Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 16.00 στο Ειρηνοδικείο Ρόδου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε τους πρόσφυγες με μια άλλη ματιά


Ένα νέο βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ενάντια στη ξενοφοβία.

Ένας μοναχικός άνδρας γράφει μια επιστολή στη μητέρα του. «Εύχομαι απλώς να φύγει το κενό που αισθάνομαι. Δεν με αποδέχονται όλοι», σημειώνει. Η ταυτότητά του παραμένει ασαφής. Και μόνον όταν υπογράφει ως «Ραμί» αποκαλύπτεται ότι δεν είναι συμπατριώτης μας, αλλά ένας από τους χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν μαζί μας.

Πρόκειται για την πλοκή ενός νέου βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Βουλγαρία, στο πλαίσιο της εκστρατείας της ενάντια στην ξενοφοβία, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εκστρατείας «Και ένα θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ» 1agianstracism.

«Το σκεπτικό πίσω από την εκστρατεία είναι να ενθαρρύνουμε το κοινό να δει τους πρόσφυγες όπως πραγματικά είναι – ως συνηθισμένους ανθρώπους, οι οποίοι διαφεύγουν από ανείπωτη βία και διώξεις», δήλωσε ο Roland-François Weil, Αντιπρόσωπος της Υ.Α. στη Βουλγαρία.

«Προσπαθούμε να μετατοπίσουμε το βάρος προς τη σωστή κατεύθυνση, μακριά από την υποτιθέμενη απειλή των προσφύγων. Επίσης, προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τις μετριοπαθείς φωνές ώστε να ακουστούν στο πλαίσιο της συζήτησης. Πολύ συχνά, οι φωνές αυτές πνίγονται από την ακροδεξιά», συμπλήρωσε ο κ. Weil.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν το κινητό παίρνει τα ηνία της ζωής σας


Αποσπά την προσοχή ακόμη κι όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

Ακόμη κι αν καταφέρετε να περάσετε μία ολόκληρη ημέρα χωρίς να ακουμπήσετε ούτε μία φορά το κινητό σας τηλέφωνο, το γεγονός και μόνο ότι βρίσκεται σε σημείο που να είναι ορατό σε εσάς, μπορεί να είναι αρκετό για να σας αποσπάσει την προσοχή από οτιδήποτε κι αν κάνετε.

Αυτό υποστηρίζει μια έρευνα, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Social Psychology.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το θέαμα του κινητού τηλεφώνου υπενθυμίζει στους ανθρώπους την ύπαρξη ενός «ευρύτερου κοινωνικού συνόλου» με το οποίο μπορούν να έρθουν σε επαφή μέσω γραπτών μηνυμάτων κ.ά, εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Southern Maine, Bill Thornton.

«Η παρουσία του τηλεφώνου κάνει το χρήστη να αναρωτιέται, τι μπορεί να κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Ακόμη κι αν αυτό μένει στη σκέψη σας μόνο και δεν πιάνετε το κινητό στα χέρια σας, η εστίαση της προσοχής έχει ήδη αποσπαστεί. Το μυαλό σας είναι ήδη αλλού» λέει ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Time.

Μία άλλη έρευνα, που είχε δημοσιευτεί το 2012 στο περιοδικό Journal of Social and Personal Relationships κατέληγε στο συμπέρασμα ότι, οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας με την παρουσία τους και μόνο δίνουν –παραδόξως- τη δυνατότητα τόσο της διευκόλυνσης, όσο και της διατάραξης της ανθρώπινης σύνδεσης και οικειότητας.

Τα κινητά τηλέφωνα παίζουν πλέον πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και στην κοινωνική διασύνδεση, ωστόσο, σύμφωνα με τον Thornton πρέπει κάποια στιγμή να τα βάζουμε στην άκρη.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο διαδικτυακό σεμινάριο από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου


Αφορά την ορθή διαχείριση από τους ανήλικους των προσωπικών δεδομένων στο Facebook.

Ένα νέο διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών στο Facebook δημιούργησε η δράση ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Σύμφωνα με περυσινή διαδικτυακή έρευνα του Saferinternet.gr, το 61% των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων ανέφεραν πως παρόλο που οι ανήλικοι θεωρούν, ότι ελέγχουν τον χώρο τους, το 65,6% αυτών δηλώνουν, ότι δεν γνωρίζουν την έννοια της ιδιωτικότητας. Το παραπάνω γεγονός θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό, με δεδομένο ότι οι ανήλικοι επικοινωνούν κυρίως μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι περισσότεροι ανήλικοι δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας στο Facebook και τις άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ όταν βρεθούν μπροστά σε ένα ψεύτικο προφίλ ή μια φωτογραφία που τους προσβάλλει, δεν γνωρίζουν πώς να τα αναφέρουν. Πρόβλημα για την προστασία της ιδιωτικότητας αποτελεί και το γεγονός ότι οι ανήλικοι δεν κρατούν απόρρητους τους κωδικούς τους.

Το νέο σεμινάριο με τίτλο «Βασικές συμβουλές σχετικά με την ορθή διαχείριση των προσωπικών μας δεδομένων στο Facebook» διάρκειας επτά λεπτών ασχολείται με τα εξής θέματα: πολιτική απορρήτου και όροι χρήσης, οι, φίλοι ή γνωστοί «άγνωστοι» στο Facebook, η διατήρηση του ελέγχου του προφίλ, η αναφορά ανάρμοστης συμπεριφοράς, ο έλεγχος των εφαρμογών, ο περιορισμός των δημόσιων πληροφοριών στο Facebook, η δημοσίευση φωτογραφιών και η απενεργοποίηση και διαγραφή ενός λογαριασμού.



Διαβάστε περισσότερα...