Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Η αντισύλληψη αλλάζει τον ερωτικό προσανατολισμό



Ποιους προτιμούν οι γυναίκες όταν παίρνουν το «χάπι».

Οι ορμονικές διαταραχές που επέρχονται με τη λήψη αντισυλληπτικών, φάνηκε να επηρεάζουν τις ερωτικές προτιμήσεις των γυναικών εκτιμά τώρα νέα βρετανική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, οι γυναίκες που λαμβάνουν το «χάπι» τείνουν να αναζητούν ένα διαφορετικό προφίλ συντρόφου, που να μπορεί να τους προσφέρει την ασφάλεια μιας μόνιμης σχέσης.

Στην ενδιαφέρουσα μελέτη, που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B», έλαβαν μέρος συνολικά 2.500 γυναίκες οι οποίες όταν είχαν συναντήσει τον σύντροφό τους έπαιρναν το χάπι.

Τότε δήλωναν λιγότερο ευχαριστημένες από τη σεξουαλική τους ζωή, ενώ έτειναν να επιλέγουν λιγότερο «αρρενωπούς» άνδρες. Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν τις αντιδράσεις των γυναικών απέναντι στους άνδρες που έγιναν πατέρες των παιδιών τους.

Είδαν λοιπόν ότι, παρά το γεγονός ότι ενόσω λάμβαναν το χάπι οι γυναίκες είχαν αυξημένες πιθανότητες να αναζητούν σεξουαλική ικανοποίηση αλλού, εμφανίζονταν ευχαριστημένες με το συντροφικό κομμάτι της σχέσης τους.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι γυναίκες τείνουν να επιλέγουν συντρόφους ζωής ενόσω λαμβάνουν το χάπι, δείχνοντας μεγαλύτερη προτίμηση σε «δυνητικούς πατέρες» παρά σε «παλιόπαιδα».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πλήγμα για την υγεία η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία



Τι καταγγέλλει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Αναβρασμός επικρατεί στο χώρο της υγείας αφού οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καλούνται σήμερα να συνταγογραφούν βάσει της δραστικής ουσίας των φαρμάκων, κατ' εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή για τα γενόσημα.

Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν πως είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το νέο σύστημα, αφού δεν έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας:

«Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, εδώ και καιρό, υπερασπιζόμενη την εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία διαβεβαιώνει ότι τα εισαγόμενα, ανώνυμα γενόσημα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα και τονίζει ότι ήδη χρησιμοποιούνται σε άλλες, ανεπτυγμένες χώρες. Τα μηνύματα, όμως, από το εξωτερικό δεν “συμφωνούν”».

Μάλιστα αναφέρουν ότι «σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησαν τον Ιούλιο του 2011, επιστήμονες του American Enterprise Institute for Public Policy Research σε 2.121 γενόσημα που παράγονται κυρίως σε ασιατικές χώρες και διατίθενται στην αμερικανική αγορά, οι ΗΠΑ δεν αποτελούν ακριβώς "παράδειγμα προς μίμηση". Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων (U.S. F.D.A.), έχει ιδρύσει ειδική υπηρεσία ελέγχου με έδρα στην Κίνα για να αυξήσει τους ελέγχους των εργοστασίων που εξάγουν σκευάσματα προς τις ΗΠΑ, εντούτοις υπολογίζεται ότι με βάση το ρυθμό των ελέγχων, η ειδική αυτή υπηρεσία θα καταφέρει να ελέγχει το κάθε εργοστάσιο κάθε 13 χρόνια! Πώς είναι δυνατόν ο ήδη υποστελεχωμένος ΕΟΦ με τα τεράστια προβλήματα να αντεπεξέλθει στο έργο του ελέγχου όλων αυτών των σκευασμάτων που θα εισέρχονται σωρηδόν στη χώρα μας;»

Η κυρία Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), θέτει ευθέως θέμα δημόσιας υγείας τονίζοντας ότι η ελληνική ιατρική κοινότητα μέσω των οργάνων της έχει από την πρώτη στιγμή εκφράσει ξεκάθαρα τους φόβους της για την ασφάλεια των Ελλήνων ασθενών και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους με την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Η κατάσταση αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί με την εφαρμογή της απόφασης για υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με την υποχρεωτική χορήγηση από τον φαρμακοποιό του φθηνότερου φαρμάκου (ένας συνδυασμός που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία), θα οδηγήσει σε κατακλυσμό της αγοράς από εκατοντάδες ανώνυμα γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης πιθανότατα από τρίτες χώρες.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δρομολογηθεί εισαγωγές ανώνυμων γενοσήμων, σε εξευτελιστικές τιμές με στόχο να αλώσουν την αγορά. Είναι δε ενδεικτικό ότι μόλις πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η ανάκληση στην Ε.Ε., 8 γενοσήμων φαρμάκων που παράγονται στην Ινδία.

Την ίδια στιγμή, το ζήτημα είναι ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει αντιληφθεί το εξής σημαντικό για την ελληνική οικονομία εν μέσω κρίσης: Η φαρμακευτική δαπάνη, λόγω του φαινομένου της υποκατάστασης, που αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, θα εκτοξευτεί ξανά! Ο έλληνας ιατρός στο πλαίσιο της θεραπευτικής διαδικασίας είχε μέχρι σήμερα δύο επιλογές: Είτε να δώσει αγωγή με ένα πρωτότυπο φάρμακο (δηλαδή φάρμακο με προστασία πατέντου ακόμη σε ισχύ) είτε με ένα φθηνότερο καταξιωμένο επώνυμο γενόσημο το οποίο γνώριζε.

Ο έλληνας ιατρός με την συνταγογράφηση με δραστική, η δεύτερη επιλογή του ιατρού θα έχει σαν αποτέλεσμα, ο ασθενής του να λαμβάνει τελικά ένα ανώνυμο φάρμακο το οποίο πιθανότατα θα είναι άγνωστο στον ιατρό, αφού θα έχει επιλεγεί με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή και το οποίο κατά κανόνα θα προέρχεται από τρίτη χώρα χαμηλού κόστους. Το αποτέλεσμα θα είναι ο ιατρός να στραφεί στην δοκιμασμένη λύση της συνταγογράφησης πρωτοτύπου, το οποίο γνωρίζει και εμπιστεύεται. Με την συνταγογράφηση με δραστική, η δεύτερη επιλογή του ιατρού θα έχει σαν αποτέλεσμα, ο ασθενής του να λαμβάνει τελικά ένα ανώνυμο φάρμακο το οποίο πιθανότατα θα είναι άγνωστο στον ιατρό, αφού θα έχει επιλεγεί με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή και το οποίο κατά κανόνα θα προέρχεται από τρίτη χώρα χαμηλού κόστους. Το αποτέλεσμα θα είναι ο ιατρός να στραφεί στην δοκιμασμένη λύση της συνταγογράφησης πρωτοτύπου, το οποίο γνωρίζει και εμπιστεύεται.

Μια άλλη «παρενέργεια» θα είναι η οικονομική αφαίμαξη ρυθμισμένων ασθενών οι οποίοι για να μην διακινδυνεύσουν την αλλαγή της θεραπείας τους, θα καταλήξουν να πληρώνουν από την τσέπη τους. Είναι γνωστό ότι για μια σειρά χρόνιων και σοβαρών ασθενειών όπως η επιληψία, η σχιζοφρένια, ο διαβήτης, η υπέρταση κλπ, οι αλλαγές της φαρμακευτικής αγωγής δεν συνιστώνται δεδομένου ότι συχνότατα οδηγούν σε απορύθμιση ή διακοπή θεραπειών και τελικά προκαλούν αναίτια τεράστιο επιπλέον κόστος.

Εφόσον το μόνο κριτήριο είναι η χαμηλότερη τιμή, οι μεγαλοεισαγωγείς, απαλλαγμένοι από πάγια κόστη θα είναι σε θέση να ρίχνουν ακόμη χαμηλότερα τις τιμές προκειμένου να κερδίσουν την αγορά. Η ανεξέλεγκτη εισαγωγή ανώνυμων γενοσήμων θα οδηγήσει τον Έλληνα ασθενή σε αφάνταστη ταλαιπωρία και σε αβεβαιότητα για την ποιότητα της θεραπείας του.

Η υποχρεωτική συνταγογράφηση μόνο με δραστική ουσία σε συνδυασμό με την υποχρεωτική χορήγηση του φθηνότερου φαρμάκου από τον φαρμακοποιό, όπως ετοιμάζεται να εφαρμοστεί στη χώρα μας δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο και καταγγέλλουν ότι η Ελλάδα θα είναι το «πειραματόζωο» της Ευρώπης.

Το θέμα έχει όμως και μια άλλη διάσταση: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όπως αναφέρει η Γενική Διευθύντρια Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), που παράγει επώνυμα, ποιοτικά και ασφαλή γενόσημα φάρμακα τα οποία αναγνωρίζονται διεθνώς και εμπιστεύονται πάνω από 60 χώρες θα δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα. Είναι βέβαιο ότι δεν θα αντέξει τον ανταγωνισμό από χώρες με ελάχιστο κόστος παραγωγής, εφόσον το μόνο κριτήριο είναι η χαμηλότερη τιμή.

Έτσι εκτιμάται ότι τουλάχιστον οι μισές παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας θα κλείσουν, οδηγώντας στην ανεργία τουλάχιστον 3.000 εργαζόμενους.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει ανταγωνιζόμενη τιμές τρίτου κόσμου. Κι αυτό γιατί διατηρεί πάνω από το 50% των θέσεων εργασίας του κλάδου, έχει τεράστια πάγια έξοδα, υψηλό κόστος συμμόρφωσης στα αυστηρά ευρωπαϊκά ποιοτικά πρότυπα, ενώ έχει δεσμεύσει σημαντικούς πόρους σε επενδύσεις. Σε αυτά προστίθεται το δυσβάσταχτο χρηματοοικονομικό κόστος στην προσπάθεια επιβίωσης σε μία αγορά όπου οι πληρωμές γίνονται αυθαίρετα (ομόλογα για τα παλιότερα χρέη νοσοκομείων, τα οποία πλέον υποβλήθηκαν σε «κούρεμα»), απειλώντας όχι μόνο τη ρευστότητα αλλά και τη βιωσιμότητα των εταιρειών.

Κοιτώντας τα στοιχεία της φαρμακευτικής δαπάνης, θα διαπιστώσουμε ότι τα ελληνικά, εγχωρίως παραγόμενα επώνυμα γενόσημα έχουν σήμερα το 17% της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ το υπόλοιπο 83% αφορά σε εισαγόμενα προϊόντα. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο του φαρμάκου έχει αγγίξει τα 3 δις. ευρώ τη στιγμή που η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με το κατάλληλο πλαίσιο στήριξης θα μπορούσε να καλύπτει το 50% σε ανάγκες για φάρμακα!

Κοιτώντας τα στοιχεία της φαρμακευτικής δαπάνης, θα διαπιστώσουμε ότι τα ελληνικά, εγχωρίως παραγόμενα επώνυμα γενόσημα έχουν σήμερα το 17% της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ το υπόλοιπο 83% αφορά σε εισαγόμενα προϊόντα.

Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο του φαρμάκου, καταλήγει η κυρία Φαίη Κοσμοπούλου, έχει αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ τη στιγμή που η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με το κατάλληλο πλαίσιο στήριξης θα μπορούσε να καλύπτει το 50% σε ανάγκες για φάρμακα! Ποιος άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας έχει τέτοιες δυνατότητες;

Πόσοι άλλοι κλάδοι διατηρούν μέσα σε ένα κλίμα αποβιομηχάνισης και οικονομικής ύφεσης 8.500 θέσεις εργασίας και συνεισφέρουν εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές; Θέλουμε μια υγιή ελληνική φαρμακοβιομηχανία; … Άραγε τα ερωτήματα αυτά «βασανίζουν» τους αρμόδιους φορείς προτού λάβουν όποιες αποφάσεις με μόνο όφελος μία πρόσκαιρη και επιφανειακή εξοικονόμηση κάποιων χρημάτων;


Διαβάστε περισσότερα...

Πράξη αγάπης από τα ΚΑΠΗ για το Πάσχα



Πρόσφεραν τρόφιμα και ρούχα σε Κέντρα Αγάπης.

Τρόφιμα και ρούχα από το υστέρημά τους έδωσαν μέλη των ΚΑΠΗ Πειραιά σε άλλα μέλη των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης που είναι οικονομικά αδύναμα, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου και της αντιδημάρχου των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης Μελίνας Φύκια.

Η προσφορά και η ανταπόκριση των μελών ήταν μεγάλη και τα είδη που συγκεντρώθηκαν θα μεταφέρονται μέχρι και τη Μ. Παρασκευή, με αυτοκίνητο του δήμου Πειραιά, από σπίτι σε σπίτι, με σκοπό οι άποροι να γιορτάσουν ανθρώπινα τις ημέρες του Πάσχα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικη χάρισε τα μαλλιά της σε φιλανθρωπική οργάνωση



Κουρεύτηκε για πρώτη φορά στη ζωή της.

Η 11χρονη Artemis Paterson είχε μακριά όμορφα μαλλιά τα οποία δεν είχε κόψει ποτέ στη ζωή της. Και το έκανε τώρα, για να τα χαρίσει σε φιλανθρωπική οργάνωση που φτιάχνει περούκες για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο ή αλωπεκία.

Και το έκανε στην αυλή του σχολείου της, μπροστά στους φίλους, τους δασκάλους και την οικογένειά της για να μεταδώσει το μήνυμά της και σε άλλους.

«Αρχικά φοβόμουν να το κάνω. Αλλά μετά σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να χαρίσω τα μαλλιά μου σε παιδιά που υποφέρουν. Τελικά χαίρομαι που το έκανα για έναν καλό σκοπό» είπε η μικρή μαθήτρια.

Η μητέρα της Svetlana Paterson δήλωσε περήφανη για την κόρη της γιατί «ήταν δική της απόφαση».

Η οργάνωση «The Little Princess Trust» ιδρύθηκε το 2005 από τους γονείς, το σχολείο και τους φίλους της Hannah Tarplee, η οποία έχασε τη ζωή της από καρκίνο στα νεφρά.



Μέχρι στιγμής έχουν χαρίσει 1.000 περούκες σε παιδιά με προβλήματα υγείας. Η τελευταία φορά ήταν τα περασμένα Χριστούγεννα σε ένα κοριτσάκι 9 ετών, το οποίο διαγνώσθηκε με καρκίνο και άρχισε τις χημειοθεραπείες μία εβδομάδα πριν τις γιορτές.



Τότε ο κ. Tarplee είχε δηλώσει ότι η κόρη του δυσκολεύτηκε πολύ να αποδεχτεί το γεγονός ότι έχασε τα μαλλιά της και ότι σκοπός της οργάνωσης είναι να απαλύνει κάπως τη θλίψη που νιώθουν τα παιδιά που βρίσκονται στην ίδια θέση.



Διαβάστε περισσότερα...

Μωρό γεννήθηκε 450 γραμμάρια!



Σοκαριστικές φωτογραφίες του μικρού αγοριού που διέψευσε όλα τα προγνωστικά
.
Όταν η 34χρονη Ruth Nash μπήκε σε διαδικασία τοκετού βρισκόταν μόλις στην 22η εβδομάδα της κύησης. Τα νερά έσπασαν 18 ολόκληρες εβδομάδες νωρίτερα και οι γιατροί την ενημέρωσαν πως τα δίδυμα που κυοφορούσε δεν είχαν καμία πιθανότητα να επιβιώσουν.

Προσπαθώντας να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην χάσει τα μωρά η Ruth έμεινε για τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο με τα πόδια της πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα για να καθυστερήσει όσο γίνεται τη γέννησή τους.

«Ήθελα να κάνω ό,τι μπορούσα για να γίνω μαμά. Θα προσπαθούσα τα πάντα. Έτσι έμεινα ακίνητη στο κρεβάτι», θυμάται.

Δύο εβδομάδες αργότερα η γυναίκα έχασε την κορούλα της Matilda που έζησε μόλις για 19 ώρες.
Επτά ημέρες μετά είχε έρθει η ώρα του μικρού Stanley.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της 24ης εβδομάδας της κύησης ο μικρός αντίκρισε τον κόσμο. Ζύγιζε μόλις 450 γραμμάρια.



«Μου είχαν πει πως ήταν σχεδόν σίγουρο πως θα τον χάσω. Πιστεύω πως αν δεν είχα μείνει στο κρεβάτι δεν θα είχα σήμερα το γιο μου», λέει η 34χρονη.

Οι γιατροί τον συνέδεσαν αμέσως σε αναπνευστήρα και άρχισαν οι επεμβάσεις στο μικροσκοπικό αγοράκι: έπρεπε να διορθωθεί μία τρύπα στην καρδιά του και να υπάρξει επέμβαση στα μάτια του καθώς εμφάνιζε μία διαταραχή που μπορούσε να του κοστίσει την όρασή του.



Για τις πρώτες πέντε εβδομάδες της ζωής του ο Stanley δεν ένιωσε την αγκαλιά των γονιών του…



Έξι μήνες μετά όλα αυτά είναι μία περιπέτεια που το ζευγάρι θέλει να αφήσει πίσω του. Ο μικρός μεγαλώνει καλά, είναι υγιής και δεν εμφανίζει κανένα κατάλοιπο του δραματικού τρόπου με τον οποίο ήρθε στη ζωή.



«Όταν επιτέλους τον κράτησα στην αγκαλιά μου ήταν η πιο όμορφη στιγμή της ζωής μου», είπε η Ruth, «ξέρω πως έχασα ένα παιδί αλλά νιώθω η πιο τυχερή γυναίκα στον κόσμο.

«Ήταν οι πιο έντονες τρεις εβδομάδες στη ζωή μας», τόνισε και ο 40χρονος Graham. «Περάσαμε μία κόλαση αλλά είμαστε τόσο χαρούμενοι που όλα έληξαν με ένα υγιές όμορφο αγόρι».

«Η επιβίωση βρεφών που γεννιούνται πριν την 24η εβδομάδα της κύησης είναι πολύ σπάνια», δήλωσε ο ειδικός που παρακολουθούσε τη Ruth μετά την απώλεια της κόρης της. «Νιώθω μόνο θαυμασμό για τη δύναμη και το κουράγιο τους, δεν σταμάτησαν να ελπίζουν. Ίσως ο πιο δυνατός απ’ όλους ήταν ο ίδιος ο Stanley…», κατέληξε.


Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα κίνδυνοι για την ανδρική γονιμότητα



Τι προκαλεί την υπογονιμότητα στον άνδρα
.
Η λαχτάρα για την απόκτηση ενός παιδιού και ο κοινωνικός πολλές φορές πόνος της στειρότητας αποτελούσαν από τις αρχές της ανθρωπότητας, κομμάτι της ζωής. Το πρόβλημα της υπογονιμότητας είναι πολύ συχνό.

Μόνο στην Ευρώπη, η συχνότητα της υπογονιμότητας είναι περίπου 14% (σύμφωνα με τα στοιχεία του National Collaborating Centre for Women's and Children's Health). Υπολογίζεται πως στο 40-50% των υπογόνιμων ζευγαριών το πρόβλημα εντοπίζεται στον άνδρα αποκλειστικά ή και σε συνδυασμό με αναπαραγωγικά προβλήματα και της συντρόφου του, αν και μερικοί άνδρες ακόμα και σήμερα αμφισβητούν σθεναρά τη πιθανή συμμετοχή τους στο πρόβλημα της γονιμότητας.

Το κακό είναι ότι οι παθήσεις που προκαλούν υπογονιμότητα στον άνδρα δεν δίνουν κατά κανόνα συμπτώματα, κι έτσι αναγνωρίζονται μόνο μετά από άκαρπη προσπάθεια του ζευγαριού για τεκνοποίηση.

Τι λοιπόν επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος και άρα και την γονιμότητα ενός άνδρα;

1. Παχυσαρκία

Το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος < 20kg/m2) επηρεάζουν αρνητικά τις παραμέτρους του σπέρματος. Πιθανοί λόγοι η επίδραση του λίπους σε μια σειρά από ορμόνες και πεπτίδια, όπως η διαταραχή της σχέσης ανδρογόνων/οιστρογόνων. Στις περιπτώσεις που υπάρχει αυξημένο σωματικό βάρος, έχει βρεθεί πως όταν τελικά ο δείκτης μάζας σώματος ξεπεράσει το 25-30 kg/m2 υπάρχουν σημαντικές αλλοιώσεις τόσο στην μορφολογία των σπερματοζωαρίων όσο και στο γενετικό υλικό (στο DNA) που μεταφέρουν.

2. Κάπνισμα και εξαρτησιογόνες ουσίες

Γνωρίζουμε πως ο καπνός αλλά και τα προϊόντα της καύσης του λευκού χαρτιού που τον περικλείει, έχουν βλαπτική επίδραση στην γονιμότητα ενός άνδρα. Έτσι υπάρχουν αρκετές μελέτες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά, που αποδεικνύουν πως το κάπνισμα και οι εισπνεόμενες ουσίες προκαλούν το λεγόμενο «οξειδωτικό stress» και βλάπτουν τη γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος, ακόμη και αν οι παράμετροι του σπέρματος είναι φυσιολογικές. Στους καπνιστές 20 τσιγάρων ημερησίως και πάνω έχει βρεθεί ότι τα σπερματοζωάρια δεν μπορούν να «κολλήσουν» πάνω στο ωάριο, ακόμη και βλάβες στο DNA, δηλαδή το γενετικό υλικό. Οι επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικότερες στους άνδρες που δεν έχουν φυσιολογικές παραμέτρους σπέρματος, αφού το κάπνισμα επιδεινώνει τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Και μη ξεχνάμε ότι ο όρχις διαθέτει υποδοχείς νικοτίνης, αλλά και κανναβιδοειδών και επομένως αρνητική επίπτωση έχουν και η μαριχουάνα και η κάνναβης. Επίσης η κοκαΐνη επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα, αφού μειώνει τη κινητικότητα και διαταράσσει τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η διακοπή του καπνίσματος και ουσιών αναστρέφει αυτή την κατάσταση.

3. Κινητό τηλέφωνο και άλλες ακτινοβολίες

Πολλά ακούμε αλλά λίγα γνωρίζουμε για το θέμα, αφού δυστυχώς υπάρχει μόνο μια επιστημονική μελέτη που δείχνει πως η πολύωρη χρήση του κινητού μπορεί να επηρεάσει σημαντικότατα την γονιμότητα των ανδρών. Βέβαια ήδη ήταν γνωστό, πως κάθε είδους έντονη και πολύωρη ακτινοβολία μπορεί να βλάψει την παραγωγή των σπερματοζωαρίων. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που για την ιατρική κοινότητα αποτελεί πάγια πλέον τακτική η κρυοσυντήρηση του σπέρματος των ανδρών με καρκίνο πριν την έναρξη της ακτινοθεραπείας / χημειοθεραπείας τους, αλλά και όσων έχουν πτώση της ποιότητας του σπέρματος και δεν είναι ακόμη σε προσπάθεια τεκνοποίησης.

4. Διατροφή

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την αναπαραγωγική υγεία ενός άνδρα. Αντιοξειδωτική δράση έχουν οι πλούσιες τροφές σε βιταμίνη Α (όπως το τυρί), σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή) και σε βιταμίνη Ε (ηλιόσποροι), καθώς επίσης τα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά (ψάρια) και ψευδάργυρο (στρείδια) και το φολικό οξύ (μπρόκολο). Τέλος φασόλια και αγκινάρες έχουν υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών.

5. Συμπληρώματα άγνωστης προέλευσης και αναβολικά

Τα συμπληρώματα πολλές φορές περιέχουν ουσίες βλαβερές και για τη γονιμότητα και πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά σύσταση γιατρού. Και φυσικά, όπως επανειλημμένα έχει τονισθεί, ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της γονιμότητας είναι η χρήση αναβολικών από τους άνδρες! Τα αναβολικά και ιδιαίτερα η χορήγηση τεστοστερόνης διακόπτει την σπερματογένεση και προκαλεί τεράστιες ορμονικές μεταβολές. Τελευταίες μελέτες επίσης έχουν δείξει πως ο ζεστός καφές ή το τσάι που σερβίρονται σε πλαστικά ποτήρια προκαλούν την παραγωγή οιστρογόνων που με καθημερινή συχνή χρήση βλάπτουν την γονιμότητα.

6. Αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων

Αν αντιλαμβανόμασταν τα μηνύματα του σώματός μας, οι άνδρες θα φρόντιζαν ώστε οι όρχεις να μην εκτίθενται σε μεγάλες θερμοκρασίες. Ενώ οι ωοθήκες στις γυναίκες βρίσκονται προστατευμένες στο εσωτερικό του σώματός τους, οι όρχεις βρίσκονται έξω από το σώμα. Και αυτό όχι για αισθητικούς λόγους, αλλά λειτουργικούς. Η θερμοκρασία τους πρέπει να είναι χαμηλότερη από αυτήν του υπόλοιπου σώματος για να λειτουργούν! Έτσι, οτιδήποτε διαταράσσει αυτή την θερμοκρασιακή διαφορά μπορεί να βλάψει την ανδρική γονιμότητα (γι’ αυτό και στα παιδιά που έχουν κρυψορχία, δηλαδή οι όρχεις παραμένουν μέσα στο σώμα πρέπει να παρέμβουμε νωρίς και να αποκαταστήσουμε τη θέση τους στο όσχεο). Η παχυσαρκία, η καθιστική εργασία, τα στενά εσώρουχα που είτε δεν αποτελούνται αποκλειστικά από βαμβάκι, είτε φέρνουν τους όρχεις σε στενή επαφή με το θερμότερο ανθρώπινο σώμα, τα στενά παντελόνια αλλά και η πολύωρη χρήση των laptops (η θερμοκρασία τους μπορεί να φθάσει τους 70ο C) που όταν τους έχει κανείς στα γόνατά του, εκπέμπουν την θερμότητα στους όρχεις. Μελέτες έχουν δείξει αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων από χρήση φορητών υπολογιστών στα γόνατα κατά 2-3ο C που είναι ικανή να περιορίσει τη σπερματογένεση. Όλα αυτά δίνουν μια καλή ιδέα από το πώς πολλές καθημερινές συνήθειες μπορεί να βλάψουν την ανδρική γονιμότητα. Φαρδιά εσώρουχα και παντελόνια, συχνά διαλλείματα στους εργαζόμενους σε καθιστική θέση είναι απλές συμβουλές γονιμότητας. Επίσης μία συχνή πάθηση, η κισροκήλη, που διαγιγνώσκεται στο 15-20% των ανδρών, θεωρείται ότι έχει αρνητική επίδραση στο σπέρμα και λόγω αύξησης της θερμοκρασίας στους όρχεις. Το 40% των ανδρών με κιρσοκήλη θα έχουν επηρεασμένες παραμέτρους σπέρματος. Η αντιμετώπιση της κιρσοκήλης είναι χειρουργική. Σήμερα εφαρμόζεται η μικροχειρουργική θεραπεία που είναι και πιο αποτελεσματική με ελάχιστες επιπλοκές, και πρακτικά δεν έχει επίπτωση στον ασθενή αφού επανέρχεται την επόμενη ημέρα από το χειρουργείο στις ασχολίες του.

7. Λοιμώξεις

Στους κινδύνους που πιθανά μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα, όπως πλέον είναι γνωστό, υπεισέρχονται τόσο τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όσο και ύπαρξη διαφόρων μικροοργανισμών που δεν μπορούν φυσικά να ανιχνευθούν με μια απλή παρατήρηση στο μικροσκόπιο. Μικροοργανισμοί όπως N. gonorrhoeae, C. trachomatis, Trichomonas vaginalis, Ureaplasma urealiticum, είναι μερικοί μόνο από αυτούς που, για το καλό της γονιμότητας, δεν θα ήταν καλό να ανιχνεύονται στο σπερματικό υγρό! Η ύπαρξή τους ή των φλεγμονών των γεννητικών οργάνων (π.χ. προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα) που είναι δυνατόν να προκαλέσουν, έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή στην ποιότητα του σπέρματος. Πολλές φορές οι λοιμώξεις αυτές γίνονται χρόνιες και δεν δίνουν συμπτώματα. Γι΄αυτό πρέπει κάθε άτυπη ενόχληση στην γενετική περιοχή να διερευνάται. Και δεν είναι μόνο αυτό: μια χρόνια λοίμωξη σε έναν άνδρα μπορεί να οδηγήσει στην απόφραξη των πόρων από όπου μεταφέρονται τα σπερματοζωάρια και συνεπώς μπορεί μεν να παράγονται φυσιολογικά αλλά ίσως δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην ουρήθρα (αποφρακτική αζωοσπερμία).

8. Τραυματισμοί γεννητικών οργάνων

Τραυματισμοί των όρχεων που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της ζωής, εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα μπορεί να έχουν συνέπειες στη γονιμότητα μακροπρόθεσμα. Μπορεί όλοι να μιλούν για την σημασία της άσκησης στην διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης, ωστόσο η ανδρική γονιμότητα, και πιο συγκεκριμένα οι όρχεις μπορεί να «τραυματιστούν» κατά την διάρκεια αθλημάτων όπως οι πολεμικές τέχνες, αλλά και η ποδηλασία και η ιππασία, εφ’ όσον οι όρχεις δεν προστατεύονται. Η χρήση σπασουάρ κατά την άσκηση, ενός ειδικού τύπου εσωρούχου που διατίθεται σε καταστήματα αθλητικών ειδών προστατεύει τους όρχεις.

9. Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη είναι ένα πολύ συχνό αίτιο ανδρικής υπογονιμότητας. Και μάλιστα ύπουλο αφού δεν δίνει συμπτώματα. Πρόκειται για διάταση και ανεπάρκεια των φλεβών των όρχεων (αντίστοιχο με τους κιρσούς στα Κάτω άκρα), με αποτέλεσμα διαταραχή στη λειτουργία των όρχεων. Η κιρσοκήλη επιδρά αργά, και πολλοί άνδρες με κιρσοκήλη εάν τεκνοποιήσουν σε νέα ηλικία δεν θα έχουν πρόβλημα. Σε σπάνιες περιπτώσεις η κιρσοκήλη παρουσιάζεται και σε παιδιά με αποτέλεσμα την αδυναμία περαιτέρω ανάπτυξης των όρχεων. Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική (η πλέον αξιόπιστη μέθοδος είναι η μικροχειρουργική), τα δε αποτελέσματα εξαρτώνται από το πόσο επηρεασμένες είναι οι παράμετροι του σπέρματος πριν την εγχείρηση.

10. Ηλικία

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα χρόνια δεν μετρούν στους άνδρες, παρά μόνο στις γυναίκες, αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Οι παράμετροι του σπέρματος μειώνονται με τα χρόνια και μελέτες από τράπεζες σπέρματος έχουν δείξει ότι μετά τα 40 έτη η μείωση είναι αισθητή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ένας άνδρας στα 50 ή 60 δεν μπορεί να γονιμοποιήσει, αλλά σίγουρα θα είναι πιο δύσκολη η σύλληψη. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τη γενικότερη υγεία του και πόσο έχει εκτεθεί στα προαναφερθέντα που παίζουν αρνητικό ρόλο στη γονιμότητα. Εδώ κρύβεται και η απάντηση στην τυπική ερώτηση των ανδρών που έχουν τεκνοποιήσει στο παρελθόν, αλλά 5, 10 ή 15 χρόνια μετά την γέννηση του πρώτου τους παιδιού παρουσιάζουν πρόβλημα γονιμότητας.

Τα μυστικά αυτά δείχνουν και τους τρόπους πρόληψης που θα βοηθήσουν κάθε άνδρα να διατηρήσει τη γονιμότητά του σε καλύτερο επίπεδο. Πάντως πριν αρχίσει τις προσπάθειες για σύλληψη, καλό είναι κάθε άνδρας να κάνει μια εξέταση σπέρματος σε ένα κέντρο γονιμότητας ή ειδικό εργαστήριο, μαζί με καλλιέργεια σπέρματος για την διάγνωση τυχόν λοίμωξης και με τα αποτελέσματα να επισκεφθεί ειδικό Ουρολόγο/Ανδολόγο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγαλύτερης διάρκειας οι γέννες σήμερα σε σχέση με το παρελθόν



Αποτελέσματα μετά από μελέτη περίπου 140.000 τοκετών.

Αυξημένοι κατά 2,6 ώρες είναι στη σημερινή εποχή οι πόνοι της γέννας, στο πρώτο στάδιο του τοκετού, για τις γυναίκες που κυοφορούν για πρώτη φορά και κατά δύο ώρες για όσες έχουν ξαναγεννήσει, σε σχέση με πριν 50 χρόνια.

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Κάθριν Λάφον, μελέτησαν περίπου 140.000 τοκετούς, αλλά δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν με βεβαιότητα όλους τους παράγοντες, οι οποίοι έχουν προκαλέσει αυτή την αύξηση. Όμως εκτιμούν ότι η χρονική επέκταση της γέννας οφείλεται κυρίως στις αλλαγές στην ιατρική πρακτική που στο μεταξύ έχουν συμβεί στα σύγχρονα μαιευτήρια.

Οι επιστήμονες συνέκριναν στοιχεία της δεκαετίας του ΄60 με πιο πρόσφατα στοιχεία και βρήκαν ότι η χρονική επέκταση αφορά κυρίως το πρώτο στάδιο του τοκετού, όταν διαστέλλεται ο τράχηλος της μήτρας, πριν η έγκυος αρχίσει την ώθηση για να βγει το μωρό.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα σύγχρονα μωρά γεννιούνται κατά μέσο όρο πέντε μέρες νωρίτερα σε σχέση με πριν από πέντε δεκαετίες. Επίσης έχουν γενικά μεγαλύτερο βάρος, ενώ και οι σύγχρονες έγκυες ζυγίζουν περισσότερο από ό,τι στη δεκαετία του ΄60. Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες έγκυες μητέρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές και καθυστερήσεις κατά τον τοκετό.

Τέλος, οι σύγχρονες νέες μητέρες είναι κατά μέσο όρο περίπου τέσσερα χρόνια μεγαλύτερες στην ηλικία κατά τη στιγμή του τοκετού, σε σχέση με πριν 50 χρόνια. Το τελευταίο αυτό σημείο παίζει ρόλο, όπως δήλωσε η Λάφον, καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας έγκυες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γεννήσουν από ό,τι οι πιο νέες, αν και αυτή η ηλικιακή διαφορά δεν μπορεί από μόνη της να εξηγήσει γιατί οι σύγχρονες γέννες διαρκούν τόση ώρα παραπάνω.

Μάλιστα, οι σύγχρονοι γυναικολόγοι χορηγούν πιο συχνά στις εγκύους την ορμόνη ωκυτοκίνη για να επισπεύσουν τον φυσιολογικό τοκετό (το 31% των εγκύων σήμερα παίρνει ωκυτοκίνη έναντι 12% πριν 50 χρόνια). Αν αυτό δεν γινόταν, τότε μερικοί σύγχρονοι τοκετοί μπορεί να ήταν ακόμα μεγαλύτερης διάρκειας.

Από την άλλη, στα σύγχρονα μαιευτήρια υπάρχει σημαντική αύξηση στη χρήση της επισκληριδίου δηλαδή της έγχυσης αναλγητικών στον νωτιαίο μυελό, ώστε να μειώνονται οι πόνοι της γέννας. Όμως αυτή η πρακτική αυξάνει τη διάρκεια του τοκετού κατά 40 έως 90 λεπτά. Σήμερα πάνω από τις μισές γυναίκες (55%) κάνουν επισκληρίδιο αναισθησία έναντι μόλις 4% στη δεκαετία του ΄60.


Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξε τις πόρτες του το κοινωνικό παντοπωλείο στα Χανιά



Την ίδια ώρα αυξάνονται οι ανάγκες των συσσιτίων της πόλης.

Άνοιξε χθες τις πόρτες του το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Χανίων για τους περίπου 500 πολίτες, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των αναγκών σίτισής τους.

Μέσα από μια διαδικασία, που διήρκησε περίπου τρεις μήνες, έγινε η επιλογή των δικαιούχων που με μια ειδική κάρτα μπορούν να επισκέπτονται το παντοπωλείο και να παίρνουν, κυρίως, είδη διατροφής.

«Είναι άνθρωποι, που κάποιοι από αυτούς ακόμα και πριν δύο μήνες είχαν τη δουλειά τους, το πρόγραμμά τους και σήμερα βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση», δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χρυσούλα Χατζηδάκη.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι ανάγκες των συσσιτίων της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Χανίων όπου βρίσκουν «καταφύγιο» τουλάχιστον 3.000 πολίτες, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς.

Μάλιστα εν όψει του Πάσχα ο δήμος αποφάσισε τη διανομή ποσού 10.000 ευρώ σε συσσίτια ιερών ναών. Στη Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου θα διατεθεί το ποσό των 5.000 ευρώ. Με το ποσό των 1.000 ευρώ θα ενισχυθούν ο οι ναοί των Εισοδίων, του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Χώρας, του Αγίου Νικολάου Σούδας, ενώ 2.000 ευρώ θα διατεθούν προς τα συσσίτια της Σπλάντζιας.


Διαβάστε περισσότερα...

Παραμορφώθηκε από αλλεργική αντίδραση σε κάλυμμα κινητού!



Φωτογραφίες της νεαρής γυναίκας που ανέπτυξε δεκατρείς αλλεργίες.
Αγνώριστη έγινε μία γυναίκα από τη Βρετανία όταν το κάλυμμα που είχε βάλει στην οθόνη του κινητού της τηλεφώνου της προκάλεσε αλλεργική αντίδραση με αποτέλεσμα το πρόσωπό της να πρηστεί και να γεμίσει κόκκινα σημάδια.

Λίγο μετά την τοποθέτηση του καλύμματος Griffin FlexGrip Punch η Jenny Taylor συνειδητοποίησε πως το δέρμα της πρηζόταν ενώ στο σημείο που είχε ακουμπήσει το τηλέφωνο είχε μία πληγή στο σχήμα του iPhone.



Η γυναίκα έτρεξε στο νοσοκομείο όπου ακόμα και η μητέρα της δυσκολεύτηκε να την αναγνωρίσει καθώς το πρήξιμο είχε προχωρήσει πολύ. Λίγες ώρες αργότερα πήρε εξιτήριο αφού της είχαν χορηγηθεί αντισταμινικά.

Το επόμενο πρωί όμως, το πρόσωπό της είχε πρηστεί τόσο που δεν μπορούσε να ανοίξει το δεξί της μάτι και μετά βίας κατάπινε.



Έτσι επέστρεψε στο νοσοκομείο όπου οι εξετάσεις έδειξαν πως είχε αναπτύξει δεκατρείς αλλεργίες του δέρματος. Οι γιατροί την προειδοποίησαν πως είναι πλέον αλλεργική σε πολλά καθημερινά υλικά όπως τα τζιν, τα νομίσματα και τα πόμολα της πόρτας!



Οι γιατροί εκτιμούν πως οι αλλεργίες της «πυροδοτήθηκαν» από τη σιλικόνη.






Διαβάστε περισσότερα...

Και γονιδιακό το μετατραυματικό στρες



Παραλλαγές γονιδίων υπεύθυνες για την παραγωγή σεροτονίνης.

Η ροπή ορισμένων ανθρώπων να είναι πιο ευάλωτοι στο μετα-τραυματικό στρες, είναι σε ένα βαθμό και θέμα γονιδίων, όπως διαπίστωσε για πρώτη φορά μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αρμενικής καταγωγής καθηγητή ψυχιατρικής Αρμέν Γκοεντζιάν του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Λος Άντζελες σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν το DNA 200 μελών 12 οικογενειών, που είχαν επιβιώσει από το μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,1 Ρίχτερ στην Αρμενία, το 1998, όπου είχαν βρει το θάνατο τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι διέθεταν στο γενετικό υλικό τους δύο γενετικές παραλλαγές που ρυθμίζουν την παραγωγή σεροτονίνης (της εγκεφαλικής ουσίας που επιδρά άμεσα στην ψυχική διάθεση και συμπεριφορά), ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν συμπτώματα της διαταραχής του μετα-τραυματικού στρες. Η διαταραχή αυτή μπορεί να εμφανιστεί μετά από μία τραυματική εμπειρία, όπως πόλεμο, φυσική καταστροφή, παιδική κακοποίηση, σεξουαλική επίθεση κ.α.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φλας-μπακ στο παρελθόν, συναισθηματική απάθεια ή, αντίθετα, υπερευαισθησία στον κίνδυνο κ.α. Εκτιμάται ότι περίπου το 3% του πληθυσμού σε μία χώρα, σε κάποια φάση της ζωής του, είναι πιθανό να εμφανίσει μετα-τραυματικό στρες.

Όσοι πήραν μέρος στην έρευνα, είχαν βιώσει την εμπειρία του θανατηφόρου σεισμού, ενώ το 90% είχαν δει γύρω τους νεκρούς και σοβαρά τραυματισμένους. Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι τα σοβαρότερα συμπτώματα μετα-τραυματικού στρες εμφάνισαν όσοι είχαν στο γονιδίωμά τους δύο συγκεκριμένες παραλλαγές των γονιδίων ΤΡΗ1 και ΤΡΗ2, που προκαλούσαν μικρότερη παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους, προδιαθέτοντας έτσι αυτά τα μέλη των οικογενειών να είναι πιο ευάλωτα στην εν λόγω ψυχική διαταραχή μετά από ένα σοβαρό στρες.

Οι ερευνητές προτίθενται να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους με μία μεγαλύτερου εύρους έρευνα. Τότε ίσως ανακαλυφθούν νέοι τρόποι έγκαιρης γενετικής διάγνωσης όσων κινδυνεύουν περισσότερο από μετα-τραυματικό στρες, αλλά και νέων φαρμάκων καταπολέμησης της διαταραχής.

Θεωρείται πάντως πρόωρη οποιαδήποτε νέα γενετική ή φαρμακευτική θεραπεία. Άλλωστε, οι ψυχολογικοί παράγοντες, πέρα από τους γενετικούς, φαίνεται να παίζουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην εμφάνιση του μετα-τραυματικού στρες, το οποίο συνήθως αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το αλκοόλ με μέτρο μετά το έμφραγμα κάνει καλό



Με μέτρο όμως!

Ένα ή δύο ποτά την ημέρα μπορεί να κάνουν καλό στους άντρες που έχουν περάσει έμφραγμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς» (EHJ). Επιστήμονες από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη διαπίστωσαν πως οι άντρες που καταναλώνουν δύο οινοπνευματώδη ποτά την ημέρα έπειτα από το πρώτο έμφραγμα, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου απ’ ό,τι όσοι δεν πίνουν.

Το είδος του ποτού δεν φάνηκε να επηρεάζει τα ευρήματά τους. Η ποσότητα όμως διαπιστώθηκε ότι παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς όσοι υπερέβαιναν τα δύο ποτά την ημέρα έχαναν το όφελος στην επιβίωση και κινδύνευαν όσο εκείνοι που απείχαν του αλκοόλ.

Τα συμπεράσματα αυτά βασίζονται σε 1.818 άντρες οι οποίοι έπαθαν έμφραγμα από το 1986 και μετά. Όλοι τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους μετά το επεισόδιο, ενώ οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί έως 20 χρόνια.

Όσοι από τους άντρες έπιναν δύο ποτά την ημέρα, διέτρεχαν κατά 42% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακό πρόβλημα τις επόμενες δύο δεκαετίες. Είχαν επίσης και 14% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε άλλη αιτία, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου ή έπιναν πάρα πολύ.

Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με προγενέστερα στοιχεία που δείχνουν ότι λίγο αλκοόλ την ημέρα μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και τα αγγεία.

«Σε πολλούς άντρες που παθαίνουν έμφραγμα, οι γιατροί συνιστούν σημαντικές αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζένιφερ Πάι, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι οι άντρες που ήδη έπιναν λίγο αλκοόλ πριν από το έμφραγμα, μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν με μέτρο και μετά από αυτό, διότι μπορεί να ωφελήσει την μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους».

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν συνιστούν σε όποιον δεν πίνει καθόλου, να αρχίσει το αλκοόλ εάν δεν συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό του, διότι δεν είναι βέβαιον πως η προστατευτική δράση του αλκοόλ ισχύει και γι’ αυτή την πληθυσμιακή ομάδα.

Επιπλέον, δεν γνωρίζουν εάν τα ευρήματά τους ισχύουν και για τις γυναίκες.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασύρματο δερματικό επίθεμα θα μεταδίδει ιατρικές πληροφορίες



Θα έχει το μέγεθος γραμματόσημου.

Συσκευές που μοιάζουν με επιθέματα οι οποίες θα μεταδίδουν με ασύρματο τρόπο πληροφορίες σχετικά με ζωτικά στατιστικά στοιχεία υγείας, σχεδιάζουν ερευνητές.

Οι συσκευές οι οποίες σχεδιάζονται να μοιάζουν περισσότερο σαν τατουάζ παρά σαν ιατρικό επίθεμα, θα μπορούσαν να μετρήσουν τη δραστηριότητα της καρδιάς και τα εγκεφαλικά κύματα, όπως δήλωσε ο John Rogers, του University of Illinois της Urbana-Champaign. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το μεγάλο όφελος θα ήταν η ιδιότητα της συσκευής να παρακολουθεί συνέχεια την υγεία και την καλή κατάσταση.

Η έρευνα βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν είναι σαφές πόσο θα κοστίζουν ή πόσος καιρός θα χρειαστεί μέχρι να είναι διαθέσιμες οι συσκευές.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί πώς θα μετριέται κάτι που κάνει ο οργανισμός-οι δράσεις της καρδιάς για παράδειγμα-και στη συνέχεια να μεταδίδεται η πληροφορία χωρίς τη χρήση καλωδίων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι συσκευές θα έχουν αρκετές ομοιότητες με τα προσωρινά τατουάζ των παιδιών ενώ το μέγεθος του επιθέματος θα είναι περίπου αυτό ενός γραμματόσημου.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί μας αρέσει να βλέπουμε δακρύβρεχτες ταινίες;



Η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο «κολλάτε» στην τηλεόραση και παρακολουθείτε δακρύβρεχτα σίριαλ και ταινίες ή γιατί πάτε στο σινεμά για να δείτε δράμα, αντί για κωμωδία;

Ο λόγος είναι ότι οι δραματικές ταινίες και σειρές, σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα και να εκτιμάτε τα καλά που έχετε στη ζωή σας!

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ψυχολόγοι που έκαναν σχετική έρευνα στο πανεπιστήμιο Ohio State. Πρόβαλαν δραματικές ταινίες σε φοιτητές και μετά τους ζήτησαν να περιγράψουν τα συναισθήματά τους. Πολλοί φοιτητές δήλωσαν ότι μετά από κάθε ταινία ένιωθαν καλύτερα, γιατί έβλεπαν πιο ξεκάθαρα τα καλά στοιχεία της δικής τους ζωής.

Όπως εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας, «όταν βλέπουμε μια τραγωδία στο σινεμά ή στην τηλεόραση, έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε τις δικές μας σχέσεις και τη δική μας ζωή. Και καταλήγουμε να εκτιμήσουμε διαφορετικά κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να τα "ξαναβρούμε" με κάποιον φίλο, με τον οποίο μπορεί να έχουμε τσακωθεί ή να αναθεωρήσουμε για τη σχέση μας».

Από την έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ταινίες έχουν μεγαλύτερη επίδραση στα άτομα που είναι απογοητευμένα και προβληματισμένα με τη ζωή τους. Αντιθέτως, αν κάποιος είναι ευχαριστημένος με τη ζωή του, είναι λιγότερο πιθανό να νιώσει καλύτερα μετά από μία δραματική ταινία.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα 7 φαγητά που ρίχνουν την πίεση



Τι να τρώτε για την ορθή κυκλοφορία του αίματος.

Η υψηλή πίεση του αίματος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλούν καρδιαγγειακά επεισοδία παγκοσμίως.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα αρτηριακά τους επίπεδα και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή και η κληρονομικότητα.

Έρευνες δείχνουν όμως ότι υπάρχουν μερικά φαγητά που μπορούν να ρίξουν την πίεση.


Για να δούμε λοιπόν ποια είναι τα 7 αυτά φαγητά…

1. Τα ακτινίδια



2. Οι μπανάνες



3. Το καρπούζι



4. Οι πατάτες



5. Το tofu



6. Η σοκολάτα



7. Οι κόκκινες πιπεριές



Διαβάστε περισσότερα...

Tips για να μειώσετε το τσιγάρο



Με στόχο να το κόψετε.

Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα; Ψάχνετε τη λύση για να σταματήσετε οριστικά το τσιγάρο αλλά δεν γνωρίζετε πώς; Οι ειδικοί δίνουν συμβουλές για όλα αλλά στο τέλος το μόνο που μετρά είναι εσείς να τις εφαρμόσετε στην πράξη.

Εάν λοιπόν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, προσπαθήστε να σβήνετε το τσιγάρο προτού αυτό ξεπεράσει τη μέση. Δύσκολο μεν αλλά από την άλλη θα σας βοηθήσει με πολλούς τρόπους. Εάν πάλι δεν μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή την τακτική, προτού το ανάψετε, κόψτε το μισό και καπνίστε αυτό που απομένει.

Πολύ καλή λύση είναι να καπνίσετε μία μάρκα ελαφριών τσιγάρων, ακόμη κι αν δε σας αρέσει τόσο. Αυτό θα σας βοηθήσει στο να μην θέλετε να καπνίζετε διαρκώς. Και να θυμάστε, όπως λένε οι ειδικοί, ότι όλα είναι μία ιδέα.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιο περίεργες διαταραχές ύπνου



Κι ας μην θυμάστε τίποτα όταν ξυπνάτε…

Άλλοτε δεν µας αφήνουν να κλείσουµε µάτι και άλλοτε υποβιβάζουν την ποιότητα του ύπνου επηρεάζοντας την υγεία και την απόδοσή µας.

Πρόκειται για τις διαταραχές ύπνου που ταλαιπωρούν όχι μόνο όσους πάσχουν από αυτές αλλά και όσους τυγχάνει να κοιμούνται μαζί τους.

Κι αν νομίζετε ότι όταν μιλάμε για διαταραχές ύπνου εννοούμε μόνο την υπνοβασία, το βρουξισμό ή τις διαταραχές της αναπνοής τότε δεν έχετε δει τίποτα…

Το σύνδρομο της ωραίας κοιμωμένης



Όταν η 15χρονη Βρετανίδα Louisa Ball λέει ότι θα «πάρει» έναν υπνάκο, μάλλον εννοεί ότι θα πέσει σε λήθαργο, καθώς έχει τύχει να κοιμηθεί για 13 συνεχόμενες μέρες. Η Louisa πάσχει από το σύνδρομο της ωραίας κοιμωμένης μόνο που δεν υπάρχει ο γοητευτικός πρίγκιπας όπως στα παραμύθια για να την ξυπνήσει.

Οι γιατροί δε γνωρίζουν ούτε τα αίτια αλλά ούτε και τη θεραπεία του συνδρόμου. Το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι πλήττει τους εφήβους και φεύγει από μόνο του μετά από 8-12 χρόνια.

Sexsomnia



H 23χρονη Haley Batty πάσχει από ένα σύνδρομο που μπορεί να κρατάει ξύπνιους τους συντρόφους της για όλο το βράδυ. Μοιάζει με την υπνοβασία αλλά οι ασθενείς αντί να ανοίγουν το ψυγείο ή να νυχτοπερπατούν στο σπίτι, επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις ενώ κοιμούνται. Το πιο περίεργο μάλιστα είναι ότι το πρωί δεν θυμούνται το παραμικρό από όλα όσα έχουν εκτυλιχθεί στο κρεβάτι τους.

Σύμφωνα με έρευνα, το συγκεκριμένο σύνδρομο πλήττει το 11% των αντρών και το 4% των γυναικών.

Ναρκοληψία



Η ναρκοληψία είναι μια ασυνήθιστη νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο. Το άτομο που πάσχει από ναρκοληψία, έχει επαναλαμβανόμενες ακαταμάχητες προσβολές ύπνου στις οποίες δεν μπορεί να αντισταθεί, με αποτέλεσμα να αποκοιμιέται οποτεδήποτε και οπουδήποτε, ακόμη και σε ακατάλληλες ή επικίνδυνες συνθήκες, όπως για παράδειγμα στο μέσο μιας συζήτησης, κατά την οδήγηση, ή ενώ αθλείται.

Καταπληξία



Κάθε φορά που ξεκαρδίζεται στα γέλια, η 24χρονη Claire Scott από το Jersey, κυριολεκτικά καταρρέει.

Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση με την ονομασία καταπληξία, που οφείλεται στην αδυναμία της καρδιάς να εξασφαλίσει επαρκή ροή αίματος και οξυγόνου στα όργανα, με αποτέλεσμα την απώλεια της μυϊκής λειτουργίας, που κυμαίνεται από ελαφρά αδυναμία στο λαιμό ή τα γόνατα, χαλάρωση των μυών του προσώπου, ακόμα και πλήρη κατάρρευση του σώματος. Τα επεισόδια μπορεί να προκληθούν από ξαφνικές συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως γέλιο, θυμός, έκπληξη ή φόβο, και μπορεί να διαρκέσουν από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά.

Η σπάνια αυτή διαταραχή εκτιμάται ότι πλήττει 5 ανθρώπους στους 10.000

Κατανάλωση φαγητού στη διάρκεια του ύπνου



Η 42χρονη Anna Ryan από το Missouri των ΗΠΑ πάσχει από μια διαταραχή του ύπνου που την κάνει να ξυπνάει στη μέση της νύχτας και να πηγαίνει στο ψυγείο.

Η ίδια ισχυρίζεται ότι έφτασε πια να ζυγίζει 120 κιλά και δεν ξέρει τι να κάνει για να σταματήσει τον εαυτό της από το να «ορμάει» σε κάθε τι παχυντικό υπάρχει στην κουζίνα στη μέση της νύχτας. Η συγκεκριμένη διαταραχή στον ύπνο εμφανίστηκε στην Anna, όταν ήταν περίπου 22χρονών και μέχρι σήμερα η βραδινή της «συνήθεια» την έκανε να πάρει συνολικά 60 κιλά! Το απίστευτο είναι ότι, όταν ξυπνάει το πρωί στο κρεβάτι της, η 42χρονη δε θυμάται τίποτα από το βραδινό.

Παράλυση ύπνου



Χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του ατόμου να κινηθεί στο μεταβατικό στάδιο ύπνου-ξύπνιου. Περίπου 40-50% των ατόμων χωρίς προβλήματα ύπνου αναφέρουν ότι κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν τουλάχιστον ένα τέτοιο επεισόδιο.

Υπάρχει περίπτωση το φαινόμενο αυτό να συνοδεύεται και από παραισθήσεις και έτσι να δημιουργείται μια αρκετά τρομακτική εμπειρία του να βλέπει ή να ακούει κανείς ασυνήθιστα πράγματα και να μην μπορεί να κινηθεί.

Συνήθως, η εμπειρία αυτή διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά και τερματίζεται από μόνη της.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι διακοπές επιδεινώνουν την κατάθλιψη



Οι ειδικοί συστήνουν σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα να μην παίρνουν άδεια.

Οι ειδικοί προειδοποιούν όλους όσοι εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης να μην παίρνουν άδεια για διακοπές γιατί μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής γερμανικού ιδρύματος που βοηθάει τους πάσχοντες από κατάθλιψη, γίνεται ακόμα πιο επώδυνη όταν «κάποιος είναι μακριά από το σπίτι του».Όπως λέει ο ίδιος, οι πάσχοντες από κατάθλιψη συχνά αισθάνονται κατάκοποι στη διάρκεια της ημέρας και θέλουν να κοιμούνται πολύ ελπίζοντας ότι θα ξυπνήσουν το άλλο πρωί με καλύτερη διάθεση.

Η αλήθεια όμως είναι, σύμφωνα με τον Χέγκερλ, ότι ο ύπνος και οι διακοπές συχνά επιδεινώνουν την κατάσταση.

Εκτός από τη διάθεση για ύπνο, συχνά συμπτώματα κατάθλιψης είναι η απόγνωση και η αδυναμία να λειτουργήσει κάποιος στην καθημερινή του ζωή.

Επιπλέον υπάρχουν και σωματικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα έντονοι πονοκέφαλοι και πόνοι στην πλάτη.

Οι υπερβολικές ώρες εργασίας σπανίως αποτελούν αιτία κατάθλιψης. Αντίθετα ως πιθανές αιτίες είναι οι σημαντικές αλλαγές στη ζωή ενός ανθρώπου, όπως μία απώλεια, ακόμη και φαινομενικά θετικά γεγονότα όπως οι διακοπές ή η επιτυχία σε εξετάσεις.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνεται το κόστος εξετάσεων στο Ωνάσειο



Από 1η Φεβρουαρίου έχει μειωθεί και η εξέταση στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία.

Μείωση του κόστους εξέτασης στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, αποφάσισε να εφαρμόσει από 1ης Απριλίου το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, συνεχίζοντας, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «την πολιτική εναρμόνισης των τιμών του στα νέα οικονομικά δεδομένα».

Συγκεκριμένα, μειώνεται κατά 23% η επίσκεψη σε διευθυντή, από 130 ευρώ σε 100 ευρώ, η επίσκεψη σε υποδιευθυντή κατά 10% από 100 ευρώ σε 90 ευρώ και κατά 6% η επίσκεψη σε επιμελητή, από 85 ευρώ σε 80 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από 1ης Φεβρουαρίου έχει μειωθεί κατά 25% η εξέταση από γιατρό στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία, δηλαδή από 80 ευρώ σε 60 ευρώ.

Εξάλλου, οι τιμές των εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούνται στα εξωτερικά ιατρεία, έχουν υποστεί μείωση 10%, ενώ οι τιμές εξετάσεων όπως η μέτρηση χρόνου προθρομβίνης, η αξονική τομογραφία καρδιάς και ο υπέρηχος καρδιάς έχουν μειωθεί από 20% έως 33%.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα «αθώα» αίτια που κρύβονται πίσω από πονοκεφάλους



Περίεργοι φαινομενικά λόγοι που μπορεί να ευθύνονται για τις ημικρανίες.

Πέρα από κλινικές αιτίες, ο πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται και σε ορισμένα, φαινομενικά αθώα, αίτια.

Αν λοιπόν, υποφέρεις από πονοκεφάλους που δεν λένε να υποχωρήσουν, δες μήπως οφείλονται σε μια από τις παρακάτω αιτίες, μία εκ των οποίων αφορά τις γυναίκες.

Το τυρί: Η υψηλή τιμή ορισμένων τυριών δεν τα καθιστά και τόσο αθώα. Τυριά όπως τα πεπαλαιωμένα, το ροκφόρ, η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα, το μπρι και άλλα μπορεί να έχουν μερίδιο ευθύνης για πονοκεφάλους λόγω της τυραμίνης που σχηματίζεται κατά τη διάσπαση ορισμένων πρωτεϊνών.

Το κόκκινο κρασί: Η προηγούμενη ουσία, η τυραμίνη, μπορεί να βρεθεί και στο κόκκινο κρασί. Δεδομένης μάλιστα της ιδιότητας του αλκοόλ να αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Οι έντονες μυρωδιές: Αυτό είναι ίσως ήδη γνωστό σε ορισμένους. Οι ιδιαίτερα έντονες μυρωδιές μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους πιθανότατα λόγω των επιδράσεών τους στο νευρικό σύστημα.

Η στάση του σώματος: Όταν η στάση του σώματος όταν δημιουργεί πίεση στο κεφάλι και στον αυχένα μπορεί να ευθύνεται για τις «ανεξήγητες» ημικρανίες. Οι πιο συνηθισμένες και λάθος στάσεις είναι να καμπουριάζεις, να κάθεσαι σε καρέκλα που δεν στηρίζει την πλάτη σου καθώς και να χρησιμοποιείς οθόνη ψηλότερα ή χαμηλότερα από το ύψος των ματιών.

Τα γυναικεία αξεσουάρ ομορφιάς: Τα μαλλιά και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε για αυτά μπορεί να έχουν μερίδιο ευθύνης για τους πονοκεφάλους. Στέκες, λάστιχα και άλλα παρόμοια είδη με τα οποία πιάνουμε και μαζεύουμε σφιχτά τα μαλλιά, μπορεί να οδηγούν σε καταπόνηση του ιστού στο τριχωτό της κεφαλής.


Διαβάστε περισσότερα...

Τεχνικά προβλήματα στην συνταγογράφηση



Στις 9 Απριλίου αρχίζει η πλήρης εφαρμογή του μέτρου.

Με αφορμή τα προβλήματα που κατεγράφησαν κατά την έναρξη της συνταγογράφησης με βάση τις 10 πρώτες δραστικές ουσίες, ο ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η εφαρμογή του νέου συστήματος γίνεται σταδιακά με στόχο να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν πλήρως με τις δραστικές ουσίες συνεπώς και με τα γενόσημα όλοι οι εμπλεκόμενοι και κυρίως οι γιατροί».

Ο ΕΟΠΥΥ διαπιστώνει ότι κατά τη διαδικασία της πρώτης ημέρας της εφαρμογής, διαπιστώθηκαν τεχνικές δυσκολίες οι οποίες θα αντιμετωπισθούν τις επόμενες ημέρες.

Οι γιατροί θα πρέπει έως τη Δευτέρα 9 Απριλίου, οπότε και θα αρχίσει η πλήρης εφαρμογή του μέτρου, να συνταγογραφούν αναγράφοντας τόσο τη δραστική ουσία όσο και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου που επιλέγουν. Από το πρωί της Τρίτης, 3 Απριλίου, θα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ οι 10 δραστικές ουσίες με τον κατάλογο όλων των φαρμάκων που αντιστοιχούν.

Τη Δευτέρα 9 Απριλίου θα αρχίσει η πλήρης εφαρμογή του μέτρου καθώς θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και του ΕΟΦ, οι επίσημες νέες τιμές των φαρμάκων που αντιστοιχούν στις 10 δραστικές ουσίες. Έτσι οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν το φθηνότερο σκεύασμα ή το φάρμακο της επιλογής του ασθενούς.

Να σημειωθεί ότι ο ασθενής θα μπορεί να επιλέξει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας κατηγορίας και της ίδιας δραστικής ουσίας, πληρώνοντας τη διαφορά από την τιμή αναφοράς.

«Μέσα από τη διαδικασία της σταδιακής υλοποίησης του νέου μέτρου και του εντοπισμού των όποιων προβλημάτων, οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις δραστικές ουσίες και τα αντίστοιχα γενόσημα καθώς μέχρι σήμερα συνταγογραφούσαν μόνο με βάση την εμπορική ονομασία» καταλήγει ο ΕΟΠΥΥ.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε υποχρεωτικές εξετάσεις οι αλλοδαποί που νοσούν



Κράτηση και παραπομπή σε νοσοκομεία προβλέπει τροπολογία.

Τη δυνατότητα κράτησης λαθρομεταναστών που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα και την υποχρεωτική παραπομπή τους σε νοσοκομεία για εξετάσεις προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών που ρυθμίσει θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών και δημοσίων έργων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η μεγάλη συγκέντρωση λαθρομεταναστών στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία «αν ληφθούν υπόψη οι συνθήκες διαβίωσής τους (άθλιοι χώρου διαμονής, πορνεία, χρήση ναρκωτικών κα) καθώς και τα λοιμώδη νοσήματα που κατ’ ανάγκη μεταφέρονται από τις χώρες προέλευσής τους».

Με βάση την κατατεθείσα τροπολογία, «συμπληρώνεται η ισχύουσα νομοθεσία και προβλέπεται δυνατότητα κράτησης για τους αλλοδαπούς, είτε αυτοί ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας είτε όχι, εφόσον συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επειδή πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες σε λοιμώδεις ασθένειες, όπως χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, εκδιδόμενα πρόσωπα, διαμένοντες υπό συνθήκες που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής κλπ».

Επίσης προβλέπεται «η παραπομπή των αλλοδαπών αυτών σε υποχρεωτικό πρόγραμμα υγειονομικών εξετάσεων και η υποβολής τους στην αναγκαία κατά περίπτωση νοσηλεία, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία».

Την τροπολογία συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, Υποδομών Μ. Βορίδης, Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης και Υγείας Α. Λοβέρδος.


Διαβάστε περισσότερα...

«Δολοφονικό»... πλυντήριο σκότωσε παιδάκι δύο ετών



Οι γονείς δόρησαν τα όργανα του μετά το τραγικό δυστύχημα.

Δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι το πλυντήριο που είχαν στο σπίτι τους θα μπορούσε να αποτέλεσει κίνδυνο για τη ζωή του παιδιού τους οι γονείς του μικρού Ollie Hebb. Ο μικρός ήταν μόλις 21 μηνών και συνήθιζε να βοηθάει τη μητέρα του όταν έβαζε πλυντήριο.

Η μητέρα του τον φώναξε, όταν συνειδητοποίησε ότι είχε πολύ ώρα να ακούσει τη φωνή του μέσα στο σπίτι και δεν πήρε καμία απάντηση. Το έψαξε και τελικά κατέληξε να τον βρει στο μπάνιο, βυθισμένο στο νερό μέσα στον κάδο ρούχων του πλυντηρίου. Το παιδάκι διεκομίστηκε στο νοσοκομείο όπου και πέθανε μία ημέρα αργότερα και τα όργανά του δορήθηκαν.

Οι γονείς του πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν ποινές λόγω αμέλειας τέκνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση γεννάει κορίτσια



Περίεργη σύμπτωση ή καπρίτσιο της φύσης.

Όταν πέφτει πείνα σε μία χώρα, τότε οι γυναίκες είναι πιθανότερο να γεννήσουν κορίτσι παρά αγόρι, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε δημογραφική ανάλυση του μεγάλου λιμού που είχε ενσκήψει στην μαοϊκή Κίνα κατά την περίοδο 1959-61 και είχε προκαλέσει τον θάνατο άνω των 30 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο ειδικός σε δημογραφικά θέματα κοινωνιολόγος Σίγκε Σονγκ του Κολλεγίου Κουίνς του πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης, που δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Proceedings of the Royal Society B" της βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας επιστημών, σύμφωνα με το "Nature" και το "Science", ανακάλυψε ότι, κατά την περίοδο της κινεζικής σιτοδείας η αναλογία αγοριών/κοριτσιών μεταβλήθηκε σε βάρος των πρώτων.

Δεν είναι σαφές γιατί και μέσα από ποιο μηχανισμό συνέβη αυτή η μεταβολή, αλλά, σύμφωνα με την εξελικτική θεωρία, τα αγόρια θεωρούνται μεγαλύτερο ρίσκο από γενετική πλευρά, επειδή οι υποσιτιζόμενοι άνδρες έχουν συνήθως λιγότερους απογόνους σε σχέση με τις υποσιτιζόμενες γυναίκες. Γι’ αυτό, με κάποιο τρόπο, δεν ευνοούνται να γεννηθούν αρσενικά, όταν οι καιροί είναι δύσκολοι. «Σε καλές εποχές ευνοείται η επένδυση σε αγόρια, σε κακές η επένδυση σε κορίτσια», δήλωσε ο Σίγκε Σονγκ.

Τέτοιες παρόμοιες μεταβολές στην αναλογία αρσενικών/θηλυκών έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα ζώα, π.χ. τα αρσενικά ευνοούνται όταν βρέχει πολύ και η τροφή είναι άφθονη σε μία περιοχή.

Στη Γη σήμερα, κατά μέσο όρο, γεννιούνται 106 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια, όμως τα αγόρια είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν μετά τη γέννα.

Η νέα έρευνα εστίασε σε μία σημαντική -και ολέθρια- περίοδο της κινεζικής ιστορίας, όταν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα επιχείρησε να βιομηχανοποιήσει και να κολλεκτιβοποιήσει με απότομο και βίαιο τρόπο την αχανή αγροτική χώρα, με συνέπεια να αποδιαρθρωθεί ο γεωργικός τομέας και να προκληθεί τεράστιος και θανατηφόρος λιμός.

Οι συνθήκες αυτές δημιούργησαν ένα μαζικό «πείραμα» του τι μπορεί να συμβεί σε ένα πληθυσμό, όταν ξαφνικά υποφέρει από πείνα. Όπως έδειξε η μελέτη των κινεζικών στοιχείων που αφορούσαν πάνω από 300.000 γυναίκες, υποχώρησαν μεν οι γεννήσεις και των δύο φύλων, όμως σταδιακά γεννιούνταν όλο και λιγότερα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια. Ενώ το 1960 γεννιούνταν κατά μέσο όρο περίπου 109 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια, το 1963 η αναλογία ήταν πια περίπου 104 προς 100.

Όταν μετά το 1963, η τροφοδοσία του πληθυσμού βαθμιαία αποκαταστάθηκε, εξίσου σταδιακά αυξήθηκε και πάλι η αναλογία αγοριών/κοριτσιών, φθάνοντας το 1965 σε 107,6 αγόρια ανά 100 κορίτσια. Είναι συνεπώς φανερό ότι υπάρχει άμεση μεταβολή της αναλογίας αγοριών/κοριτσιών στις εξωτερικές συνθήκες του περιβάλλοντος και στη διαθεσιμότητα τροφής.

Παραμένει πάντως μυστήριο ποιός ακριβώς βιολογικός παράγοντας καθοδηγεί αυτές τις εξελίξεις και μάλιστα τόσο γρήγορα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι, στις δύσκολες συνθήκες, λιγότερα σπερματοζωάρια που φέρουν το αρσενικό χρωμόσωμα Υ, καταφέρνουν να γονιμοποιήσουν τα ωάρια. Εναλλακτικά, μπορεί τα αρσενικά έμβρυα να είναι πιθανότερο να αποβληθούν από την μήτρα στη διάρκεια μιας περιόδου πείνας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γεννήθηκε χωρίς… αίμα!



Σαν από θαύμα σώθηκε η μικρή Olivia.

Ένα μικρό «θαύμα» χαρακτήρισαν οι γιατροί του νοσοκομείου Broomfield στο Chelmsford της Μ. Βρετανίας την 6 μηνών –πλέον- Olivia Norton η οποία γεννήθηκε… χωρίς αίμα!

Η μικρή γεννήθηκε με μια σοβαρή περίπτωση αναιμίας με τόσο χαμηλή αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος, που οι γιατροί δεν μπορούσαν να την «κατατάξουν» στην κατηγορία «αίμα».

Μάλιστα, έδιναν στο χλωμό νεογέννητο μωρό μόλις δύο ώρες ζωής!

Όμως η Olivia κρατήθηκε στη ζωή και κατάφερε να αντέξει σειρά μεταγγίσεων αίματος.

Η μητέρα της Louise Bearman δήλωσε ότι όταν πρωτοείδε το μωρό της σοκαρίστηκε γιατί έμοιαζε με «φάντασμα». Η περίπτωση της Olivia είναι τόσο σπάνια που πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης σε ιατρικά βιβλία.








Διαβάστε περισσότερα...