Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Με ένα κουτάλι γλιτώνουν τον αναγκαστικό γάμο


Έφηβες προσπαθούν να ξεφύγουν από τα προξενιά των γονιών τους.

Οι έφηβες που φοβούνται ότι θα μεταφερθούν εκτός Μεγάλης Βρετανίας, προκειμένου να... τις παντρέψουν οι γονείς τους, προσπαθούν να ξεφύγουν από το «αναγκαστικό προξενιό», τοποθετώντας ένα κουτάλι στα εσώρουχά τους.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, Karma Nirvana, η οποία υποστηρίζει τα θύματα αναγκαστικών γάμων, τα κορίτσια ενημερώνονται ότι μπορούν να τοποθετήσουν ένα κουτάλι, ή ένα άλλο μεταλλικό αντικείμενο στα εσώρουχά τους, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τους μεταλλικούς ανιχνευτές στο αεροδρόμιο και να... χωριστούν από τους γονείς τους.

Η οργάνωση, όπως ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο της η Daily Mail, υποστηρίζει ότι αρκετά κορίτσια έχουν καταφύγει σε αυτήν την τακτική, προκειμένου να αποφύγουν να ταξιδέψουν εκτός τη χώρας και να «προσγειωθούν σε μια ζωή υποταγής».

Λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές η βρετανική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι χιλιάδες κορίτσια εφηβικής ηλικίας κινδύνευαν να οδηγηθούν σε αναγκαστικούς γάμους, καθώς επρόκειτο να ταξιδέψουν στις χώρες τους με τις οικογένειές τους.

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών παρείχε υποστήριξη, προσθέτει το δημοσίευμα, σε 1.485 περιπτώσεις μέχρι το Δεκέμβρη του 2012, παρότι εκφράζονται φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος. Γύρω στις 400 περιπτώσεις από αυτές καταγράφηκαν του τρεις καλοκαιρινούς μήνες.

Πάνω από το ένα τρίτο αυτών των περιπτώσεων αφορούσε παιδιά κάτω των 17 ετών, ενώ το 80% από αυτά ήταν κορίτσια.
«Όταν νεαρά παιδιά καλούν στο τηλεφωνικό μας κέντρο ζητώντας για συμβουλές, λέγοντας ότι δε γνωρίζουν πότε ή αν θα τους συμβεί, τα συμβουλεύουμε να βάζουν ένα κουτάλι στα εσώρουχά τους. Όταν πηγαίνουν στο αεροδρόμιο και περνάνε τον έλεγχο, από τη στιγμή που είναι πάνω από 16 τους πηγαίνουν σε έναν ξεχωριστό χώρο για έλεγχο, όπου μπορεί να έχουν την τελευταία τους ευκαιρία να αναφέρουν σε κάποιον ότι εξαναγκάζονται σε γάμο» πρόσθεσε η Karma Nirvana.

Οι μισές από τις περιπτώσεις με τις οποίες ασχολήθηκε η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας είχαν να κάνουν με το Πακιστάν. Οι υπόλοιπες αφορούσαν το Μπαγκλαντές, την Ινδία, τη Σομαλία, την Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ.

Η γηραιότερη περίπτωση αφορούσε γυναίκα ηλικίας 71 ετών και η μικρότερη ενός κοριτσιού μόλις δύο ετών, προσθέτει το δημοσίευμα.

Ένα από τα θύματα τέτοιων γάμων, τα στοιχεία του οποίου προστατεύονται από την αστυνομία του Essex, είχε δηλώσει στο AFP ότι ο πατέρας της την ανάγκασε να παντρευτεί στην Ινδία, αφού φρόντισε να την απειλήσει πρώτα ότι θα τη σκότωνε αν το έσκαγε.

«Με έδωσε σε έναν εντελώς άγνωστο. Εκείνη τη νύχτα ο άντρας μου με βίασε και αυτή η κακοποίηση συνεχίστηκε για περίπου οκτώμιση χρόνια της ζωής μου» είχε πει.
Τελικά κατάφερε να ξεφύγει...


Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ ο ΧΥΤΥ Ζακύνθου


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μεταφέρεται η διαμάχη για την εκτέλεση του έργου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), στην περιοχή Λίβα του όρου Βραχιώνας, μετά την προσφυγή εκπροσώπων φορέων και κατοίκων του νησιού που αντιδρούν στη συγκεκριμένη χωροθέτηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου (ΦΟΔΣΑ).

Όπως έγινε γνωστό, η υπόθεση θα συζητηθεί στις 21 Μαΐου 2014 και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για να υποστηρίξουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις θέσεις τους.

Ήδη στην τελευταία του συνεδρίαση ο ΦΟΔΣΑ έλαβε απόφαση για τους νομικούς που θα τον εκπροσωπήσουν στη συζήτηση του θέματος στο ΣτΕ.

Το «πράσινο» φως για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση έχει δώσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων νησιών, σε συνέχεια των πιέσεων που ασκούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κλείσει ο ΧΥΤΑ που λειτουργεί στον Σκοπό Ζακύνθου, ο οποίος βρίσκεται εντός των ορίων του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος 2.000 ευρώ υπέρ του Δημοσίου για ιδιωτική φύλαξη


Έτοιμη ΚΥΑ για τις επιβαρύνσεις που θα έχουν ιδιώτες με υψηλά εισοδήματα.

Σημαντικά ποσά θα κληθούν να καταβάλουν κάθε μήνα ιδιώτες, με ετήσιο καθαρό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ, εφόσον τους παρέχονται υπηρεσίες προστατευτικής φύλαξης από την Ελληνική Αστυνομία.

Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει διαβιβαστεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς υπογραφή από τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τροποποιεί το υφιστάμενο πλαίσιο, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Με τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται θα προβλέπεται ότι οι ιδιώτες στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες προστατευτικής φύλαξης (φρούρηση-συνοδεία ασφάλειας) από την Ελληνική Αστυνομία και έχουν συνολικό ετήσιο καθαρό ατομικό εισόδημα που υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, θα καταβάλλουν μηνιαίως ως τέλος υπέρ του Δημοσίου τα ποσά των 2.000 ευρώ για κάθε αστυνομικό που διατίθεται για την εκτέλεση των συγκεκριμένων υπηρεσιών και των 50 ευρώ ανά ημέρα, για κάθε διατιθέμενο όχημα.

Για τις προθέσεις του υπουργείου ενημερώνει, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τριαντάφυλλου για την αστυνομική φύλαξη ιδιωτών. Ο βουλευτής είχε ζητήσει να ενημερωθεί πόσοι ιδιώτες έχουν σήμερα αστυνομική φύλαξη, ποιες ιδιότητες κατέχουν αλλά και πόσα είναι τα έσοδα που έχει εισπράξει μέχρι σήμερα το Δημόσιο από την πληρωμή εξόδων φύλαξης.

Ως προς το τελευταίο ερώτημα, και βάσει των στοιχείων που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον κ. Δένδια, φαίνεται ότι τα ποσά αυτά είναι περιορισμένα. Αναφέρεται ειδικότερα ότι από τις 15.03.2012 που εκδόθηκε η πρώτη ΚΥΑ για την παροχή υπηρεσιών και μέσων από την ΕΛΑΣ προς ιδιώτες, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, με καταβολή ανταλλάγματος, και μέχρι την 18.09.2013, έχει κατατεθεί συνολικό ποσό ύψους 411.379,63 ευρώ στο Φορέα της Ελληνικής Αστυνομίας. Με την υφιστάμενη ΚΥΑ, τα έσοδα από την εν λόγω παροχή υπηρεσιών και τη διάθεση μέσων εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων εσόδων και περιέρχονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό ως δημόσιο έσοδο, προσαυξημένων ισόποσα των πιστώσεων του προϋπολογισμού της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ ποσοστό 4% των εισπρακτέων αποδίδονται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ως προς τους ιδιώτες στους οποία διατίθενται υπηρεσίες φύλαξης, ο κ. Δένδιας απαντά ότι «όπως είναι ευνόητο τα στοιχεία που αφορούν στην προστασία προσώπων, δεν είναι ανακοινώσιμα για λόγους ασφαλείας, αφού είναι δυνατόν να λάβουν γνώση τρίτα πρόσωπα». Σημειώνει ωστόσο ότι επανεξετάζονται τακτικά τα δεδομένα για τη συνέχιση ή τη διακοπή της προστασίας, ανάλογα με την εσωτερική ή διεθνή επικαιρότητα, τις πληροφορίες-εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών ασφαλείας ή αν οι λόγοι που επέβαλαν την προστασία αυτή εξέλιπαν. Οι Επιτροπές που εξετάζουν τα στοιχεία αυτά συνεδριάζουν ανά εξάμηνο. Ειδικά όμως τα μέτρα προστασίας των ιδιωτών επανεξετάζονται ανά τρίμηνο.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρει, επίσης, ότι ο αριθμός των αστυνομικών που διατίθενται για τον σκοπό αυτό αυξομειώνεται συνεχώς, λόγω των απαιτήσεων που ανακύπτουν για την προστασία προσώπων, κυρίως σε Δικαστές που εκδικάζουν ειδικές υποθέσεις, σε Διπλωματικές αποστολές κλπ.



Διαβάστε περισσότερα...

Κυνηγός επιβίωσε σε δάσος για 18 μέρες


Ο 72χρονος έτρωγε σκίουρους και σαύρες για να επιβιώσει.

Ένας 72χρονος ελαφοκυνηγός από την Καλιφόρνια που χάθηκε σε δασική έκταση, κατάφερε να επιβιώσει μόνος του για 18 μέρες, τρώγοντας σκίουρους, σαύρες και βατράχους. Παράλληλα, για να προστατευτεί από το κρύο χρησιμοποιούσε σακούλες σκουπιδιών και φύλλα δέντρων!

Ο Τζιν Πέναφλορ βρέθηκε από κυνηγούς το Σάββατο ύστερα από 19 μέρες στον εθνικό δρυμό του Μεντοτσίνο στη βορειοδυτική Καλιφόρνια.

Ο Πέναφλορ κυνηγούσε μαζί με έναν φίλο του όταν στις 24 Σεπτεμβρίου οι δρόμοι τους χώρισαν. Η εξαφάνισή του δηλώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου και πάνω από 10 ομάδες οργανώθηκαν για την αναζήτησή του, ενώ στην αποστολή έλαβαν μέρος σκυλιά και ελικόπτερα.

Ωστόσο, μετά από 4 μέρες, η ερεύνα σταμάτησε εξαιτίας της απουσίας ενδείξεων για την τοποθεσία του κυνηγού αλλά και εξαιτίας μεγάλης καταιγίδας. Το Σάββατο, 19 μέρες μετά την εξαφάνισή του, η έρευνα άρχισε εκ νέου. Μία ομάδα κυνηγών άκουσε τις φωνές του και τον βρήκε μέσα σε ένα φαράγγι.

Όπως είπε ο ίδιος στις αρχές, απομακρύνθηκε, έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του και παρέμεινε αναίσθητος. Όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του, είχε χάσει τον προσανατολισμό του και βρισκόταν εν μέσω πυκνής ομίχλης μέσα σε ένα δάσος.

«Έφαγε σκίουρους, ό,τι θα μπορούσε να πιάσει. Έφαγε σαύρες, έφαγες μερικούς βατράχους, έφαγε φίδια και είχε μπει σε “κατάσταση επιβίωσης”», περιγράφει ο γιος του μιλώντας στο ABC, συμπληρώνοντας πως «όταν δεν έχει φαγητό για 18 μέρες, όποια πρωτεΐνη μπορείς να πάρεις, το έκανε».

Επιπλέον, ο Πέναφλορ είπε στις αρχές ότι άναψε φωτιά και χρησιμοποίησε ξερά φύλλα μαζί με μια χοντρή σακούλα σκουπιδιών για να μείνει ζεστός στο χιόνι και στις κυμαινόμενες θερμοκρασίες που έφταναν τους -4 βαθμούς.

Ο άντρας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου και αναρρώνει έχοντας στο πλευρό την οικογένειά του.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταχύτεροι και περισσότεροι έλεγχοι σε παραγραφόμενες φορολογικές υποθέσεις


Με εντολή του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν λάβει εντολή για ταχύτερους και περισσότερους ελέγχους των φορολογικών υποθέσεων για τις οποίες πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας, προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να μπορεί κοινοποιήσει φύλλα ελέγχου ή πράξεις επιβολής προστίμων σε παραγραφόμενες υποθέσεις ανά την Επικράτεια.

Το υπουργείο Οικονομικών μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ELENXIS και ενεργοποιώντας όλες τις συναφείς διατάξεις, θέτει σε πλήρη εφαρμογή και δρομολογεί όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μην οδηγηθούν σε παραγραφή φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες είτε έχουν εντοπιστεί επιβαρυντικά στοιχεία, είτε εντάσσονται στα δείγματα των αναλύσεων κινδύνου είτε φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα είσπραξης των ποσών που θα βεβαιωθούν.

Έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή διαβεβαιώνει ότι «σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες της επικράτειας έχουν ήδη ανατεθεί και διενεργούνται έλεγχοι σε σημαντικό αριθμό παραγραφόμενων υποθέσεων και οι έλεγχοι αυτοί θα ολοκληρωθούν υποχρεωτικά».

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 4098/2012, η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων, τελών ή εισφορών που έληγε στις 31.12.2012, παρατάθηκε μέχρι 31.12.2013.

Στοιχεία για την πορεία των ελέγχων των παραγραφόμενων υποθέσεων είχε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, που ζητούσε να ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομικών, ποιες και πόσες υποθέσεις έχουν ελεγχθεί και περαιωθεί έως τώρα, αν θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των υποθέσεων υποχρεωτικά μέχρι την 31.12.2013 και αν θα δοθεί νέα παράταση

Όπως είχε επισημάνει στην ερώτησή του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, «Κατά τα φαινόμενα ο έλεγχος των υποθέσεων αυτών από τις ελεγκτικές υπηρεσίες δεν έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, στερώντας από το ελληνικό δημόσιο πολύτιμους πόρους» .

Για τις ανέλεγκτες υποθέσεις των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής, ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «ελέγχονται οι υποθέσεις που παρουσιάζουν φορολογικό ενδιαφέρον, η δε επιλογή αυτών γίνεται με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου καθώς και κριτηρίων που σχετίζονται με τη δυνατότητα είσπραξης ποσών που θα βεβαιωθούν».

Ταυτόχρονα, ο κ. Μαυραγάνης, υπενθυμίζει ότι η Βουλή έχει ψηφίσει διάταξη που ορίζει ότι για τις υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι το χρόνο παραγραφής, παρατείνεται το δικαίωμα αυτό για δύο ακόμα έτη πέραν του χρόνου που ορίζεται από τις οικείες κατά περίπτωση διατάξεις.

Από τον περασμένο Μάιο εκδόθηκε, εξάλλου, και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι από τις παραγραφόμενες υποθέσεις που θα προκύψουν, με βάση ανάλυση κινδύνου, θα δρομολογηθεί για έλεγχο σε κάθε ελεγκτική υπηρεσία, αριθμός υποθέσεων ανάλογα με τον αριθμό των πραγματικά υπηρετούντων ελεγκτών, αυστηρά με την κατάταξη μοριοδότησης, ενώ έχει οριστεί και πρόσθετο δείγμα σε ποσοστό 20% με βάση εν γένει επιβαρυντικά στοιχεία που βρίσκονται στις ελεγκτικές υπηρεσίες.

«Κατόπιν τούτου, σας γνωρίζουμε ότι έχει ήδη αρχίσει και βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων σε όλη την επικράτεια, για την επιλογή και τη δρομολόγηση των παραγραφόμενων υποθέσεων που προκύπτουν από τη διαδικασία ανάλυσης κινδύνου, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ELENXIS» ενημερώνει ο υφυπουργός Οικονομικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη 37χρονος που είχε καταδικαστεί για αποπλάνηση παιδιών


Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στην Καλαμπάκα.

Συνελήφθη σήμερα το πρωί στην Καλαμπάκα ένας 37χρονος ημεδαπός δυνάμει καταδικαστικής απόφασης.

Ειδικότερα, σε βάρος του 37χρονου εκκρεμούσε απόφαση εκδοθείσα στις 02-10-2013 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οχτώ ετών, για τα αδικήματα της αποπλάνησης παιδιών και της εκούσιας απαγωγής.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος Σερβίων Βελβεντού Κοζάνης δίνει δωρεάν ξυλοκάρβουνο στους δημότες του


Περίπου 800 τόνοι θα διατεθούν σε 600 αδύναμες οικονομικά οικογένειες.

Ο δήμος Σερβίων Βελβεντού Κοζάνης προχωρά στη δωρεάν διάθεση ξυλοκάρβουνου και στην οργανωμένη καυσοξύλευση για ατομικές ανάγκες.

Η πράξη αυτή στοχεύει την ενίσχυση αδύναμων οικονομικά οικογενειών, δημοτών και κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα θέρμανσης.

Ποσότητα περίπου 800 τόνων ξυλοκάρβουνου θα διατεθεί δωρεάν μετά και τη σχετική συμφωνία του δήμου με τις δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (ΜΕΤΕ και ΛΑΡΚΟ), αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου.

Ήδη, έχουν κατατεθεί οι σχετικές αιτήσεις των ενδιαφερομένων και από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα ενισχυθούν με βάση εισοδηματικά κριτήρια, περίπου 600 οικογένειες.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγουν θέσεις εργασίας τα φωτοβολταϊκά


Οι θέσεις εργασίας είναι περισσότερες απ' οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής.

Υπάρχουν κάποια πράγματα στη ζωή, που μοιάζουν συχνά λεπτομέρειες, είναι όμως αυτά που κάνουν τη διαφορά.

Όταν, μάλιστα, πρόκειται για οικονομικά δεδομένα και -ακόμα περισσότερο- όταν έχουμε να κάνουμε με τον εφιάλτη της ανεργίας, τότε μόνο λεπτομέρειες δεν είναι.

Και, αυτά τα δεδομένα, ουδείς οφείλει να παραγνωρίζει, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Τα έργα των ελληνικών επιχειρήσεων για την κατασκευή εξοπλισμού φωτοβολταϊκών συστημάτων, που έχουν ενταχθεί στο fast track, αποτελούν μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις της σημασίας, την οποία πρέπει να δίνουμε στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά μιας επένδυσης και του τι πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, όταν σπεύδουμε να ασκήσουμε την όποια κριτική.

Σύμφωνα με μελέτες κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και διεθνών οργανισμών (συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) σχετικά με τα έργα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτά, που δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά MW ισχύος κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους, είναι τα φωτοβολταϊκά.

Μάλιστα, σε σχέση με τις μονάδες φυσικού αερίου, οι θέσεις εργασίας, που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της κατασκευής φωτοβολταϊκών, είναι τουλάχιστον εξαπλάσιες ανά ΜW ισχύος, ενώ αν ο εξοπλισμός των φωτοβολταϊκών κατασκευάζεται στην Ελλάδα (όπως συμβαίνει με τα έργα των ελληνικών εταιρειών που έχουν ενταχθεί στο fast track), τότε οι θέσεις εργασίας, που δημιουργούνται (ή διατηρούνται) στα εργοστάσια, είναι σχεδόν άλλες τόσες.

Αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, αφού δεν υπάρχει άλλο είδος ενεργειακού εξοπλισμού (πλην των φωτοβολταϊκών), που να κατασκευάζεται στην Ελλάδα.

Γενικά, οι θέσεις εργασίας, που δημιουργούνται ανά MW από τα φωτοβολταϊκά έργα, είναι περισσότερες απ' οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής είναι διαθέσιμη για εφαρμογή στην Ελλάδα (λιγνιτικοί σταθμοί, αιολική ενέργεια, μεγάλα υδροηλεκτρικά).

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να εξετάζει σοβαρά όλα αυτά τα δεδομένα, κατά τη χάραξη της πολιτικής της. Πολλώ δε σήμερα, όπου η ανεργία τρέχει με ποσοστό 27,6%, έχοντας καταστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα τόσο της οικονομίας, όσο – και ακόμα περισσότερο - της κοινωνίας μας.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να βλάπτει την υγεία των Ευρωπαίων


Παρά την πρόοδο η απειλή παραμένει.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να βλάπτει την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών αλλά και το περιβάλλον, σύμφωνα με νέα στοιχεία ενώ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος προειδοποιεί πως τα αιωρούμενα μικροσωματίδια και το όζον αποτελούν «σημαντική απειλή».

Ωστόσο οι συντάκτες της μελέτης λένε πως οι χώρες έχουν περιορίσει σημαντικά τις εκπομπές ορισμένων ρύπων, μεταξύ αυτών του διοξείδιο του θείου, του μολύβδου και του μονοξειδίου του άνθρακα.

Σε άλλη μελέτη η έρευνα κατέγραψε τη σχέση μεταξύ του χαμηλού βάρους των νεογέννητων και της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος σημείωσε πως οι χώρες της ΕΕ έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες στον περιορισμό των ορατών σημάτων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και πως πολλές πόλεις δεν είναι πια τυλιγμένες στο γκρι πέπλο του καυσαερίου.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί βλάβες στην ανθρώπινη υγεία και το οικοσύστημα. Μεγάλος μέρος του πληθυσμού δεν ζει σε υγιή περιβάλλοντα, σύμφωνα με νέα στοιχεία. Για να μπει σε βιώσιμο μονοπάτι, η Ευρώπη θα πρέπει να θέσει φιλόδοξους στόχους και να προχωρήσει πέρα από τη σύγχρονη νομοθεσία».



Διαβάστε περισσότερα...

Μαγειρικό λάδι γίνεται καύσιμο για θέρμανση


Σχολεία της Πάτρας προμηθεύονται το βιοκαύσιμο.

Οι καυστήρες αρκετών σχολείων της Πάτρας θα γεμίσουν φέτος με βιοκαύσιμο θέρμανσης από χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δήμο Πατρέων, βρίσκεται σε εξέλιξη η συλλογή χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων, τα οποία μετατρέπονται, ύστερα από επεξεργασία, σε βιοκαύσιμο, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που υλοποιούν η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση και η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος.

Ήδη, έχει γίνει επεξεργασία 2.800 λίτρων μαγειρικών ελαίων που συλλέχθηκαν στα 23 σχολεία που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής και μετατροπής τηγανέλαιων σε βιοκαύσιμο. Η προαναφερόμενη ποσότητα επεστράφη, έπειτα από επεξεργασία στα ίδια σχολεία και τοποθετήθηκε στις δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης, όπου το βιοκαύσιμο αναμεμειγμένο με το πετρέλαιο θέρμανσης, μετατρέπεται σε καύσιμο θέρμανσης.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΑΔΕΠ ΑΕ Κωνσταντίνο Κωνσταντακόπουλο, υπάρχουν αρκετά αιτήματα για επέκταση του πιλοτικού προγράμματος και σε άλλα σχολεία της Πάτρας.

Στο μεταξύ, με την έναρξη λειτουργίας του Ενεργειακού Κέντρου Πληροφόρησης για τη βιομάζα, που αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα, θα επεκταθεί το πιλοτικό πρόγραμμα και σε άλλες ομάδες πολιτών.



Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος της ΤτΕ λύνει τα χέρια των δανειοληπτών


Μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι την ασφάλεια της κατοικίας τους
.
Τα «χέρια» δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών, που έχουν αγοράσει ακίνητο με την υποχρέωση ασφάλισης, λύνει εγκύκλιος της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς τους επιτρέπει να επιλέξουν τη δική τους ασφαλιστική εταιρεία.

Πρόκειται για μια εγκύκλιο, που ουσιαστικά ξεκαθαρίζει το τοπίο για όσους έχουν αγοράσει σπίτι με δάνειο και πρέπει να το έχουν ασφαλισμένο. Και αυτό, γιατί δεν είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίσουν το ακίνητο στην ασφαλιστική της τράπεζας, αλλά να βρουν τη δική τους φτηνότερη και εξυπνότερη λύση.

Η εγκύκλιος, με αριθμό 462, αναφέρει ότι, σε περίπτωση δανείου, ο δανειολήπτης δεν έχει δέσμευση να ασφαλιστεί σε συνεργαζόμενη με την τράπεζα ασφαλιστική εταιρεία και διατηρεί το δικαίωμα να προσκομίσει ασφαλιστήριο της επιλογής του. Επίσης, ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα να συνεργαστεί με ασφαλιστικό διαμεσολαβητή της επιλογής του και δεν επιτρέπεται η παραπομπή σε ασφαλιστικό διαμεσολαβητή συνεργαζόμενο με την τράπεζα.

Για το δικαίωμα αυτό, μάλιστα, το πιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να ενημερώνει σχετικά τον πελάτη. Προβλέπεται, επίσης, γραπτή ενημέρωση, ενώ οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρεώνουν αυτόματα πιστωτικές κάρτες ή τραπεζικούς λογαριασμούς, αν ο δανειολήπτης - πελάτης προσκομίσει άλλο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα είναι περιορισμένη η ασφαλιστική διείσδυση, ενώ πλέον είναι εμφανής η δυσχέρεια των ιδιοκτητών να καλύψουν τις ζημίες, που μπορεί να προκύψουν στην ακίνητη περιουσία τους, γεγονός που έφερε στη δημοσιότητα, το τελευταίο διάστημα, τη συζήτηση για την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης έναντι του σεισμού.

Στη χώρα μας η απόκτηση κατοικίας δεν συνοδεύτηκε και με την ασφαλιστική προστασία και, σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, μόλις το 10-15% του συνόλου των κατοικιών είναι ασφαλισμένο.

Χρήσιμες ερωταπαντήσεις για την ασφάλιση κατοικιών

- Είναι υποχρεωτική η ασφάλιση κατοικίας;

Σε περίπτωση που έχετε στεγαστικό δάνειο, είναι υποχρεωτικό να ασφαλίσετε την κατοικία σας, σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση.

Κάθε τράπεζα, με τη σύναψη του δανείου, ασφαλίζει παράλληλα την κατοικία. Έτσι, ο δανειολήπτης πολλές φορές ασφαλίζει την κατοικία του, χωρίς να εξετάσει άλλες εναλλακτικές, πληρώνοντας πολύ περισσότερα χρήματα.

Σε περίπτωση, που δεν έχει κάποιος στεγαστικό δάνειο, δεν είναι υποχρεωτικό, ωστόσο, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος μπορεί να εξασφαλίσει ασφάλεια για πυρκαγιά και σεισμό.

- Είναι απαραίτητο να ασφαλίσω την κατοικία μου στην τράπεζα, από την οποία πήρα το στεγαστικό δάνειο;

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 462 της Τράπεζας της Ελλάδος, κάθε τράπεζα οφείλει να κάνει δεκτό οποιοδήποτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας, που περιλαμβάνει τις καλύψεις, οι οποίες απαιτούνται από τη δανειακή σύμβαση.

- Πόσο κοστίζουν τα προγράμματα;

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος ανάμεσα στις ασφαλιστικές, ωστόσο, είναι γεγονός ότι το κόστος ασφάλισης κατοικίας είναι εξαιρετικά χαμηλό στην Ελλάδα.

Υπάρχουν απλά και οικονομικά προγράμματα, αλλά και προγράμματα, που παρέχουν όλες τις καλύψεις, οι οποίες απαιτούνται από τις τράπεζες, όπως σεισμός και πυρκαγιά, και διασφαλίζουν την κατοικία σε περίπτωση απρόβλεπτων περιστατικών.


Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενημέρωση φοιτητών στο Καποδιστριακό


Ενημέρωση των φοιτητών για την τρέχουσα κατάσταση αλλά και τη συνέχιση λειτουργίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι καθηγητές, αφού καλωσόρισαν τους πρωτοετείς, προέβησαν σε ενημέρωση όλων των φοιτητών που ανήκουν στις σχολές του ΕΚΠΑ (Νομική, Πολιτικό Οικονομικό, ΜΜΕ, Τουρκικών και Σλαβικών Σπουδών) σχετικά με την απεργία που μετρά ήδη έξι εβδομάδες και τους στόχους της, που δεν είναι άλλοι, όπως υποστήριξαν, από την αυτοτέλεια και τη συνέχιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

Στη διαδικασία μίλησαν καθηγητές, απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι καθώς και αλληλέγγυοι φοιτητές, κάνοντας λόγο για το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, τον προϋπολογισμό του, την ενδεχόμενη αξιολόγηση, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη στάση της κυβέρνησης αλλά και στο σχέδιο Αθηνά.

Ο Ζαχαρίας Τυράκης, μέλος του ΔΣ του ΕΚΠΑ, απευθυνόμενος στους φοιτητές, δήλωσε πως «ξεκινήσαμε έναν αγώνα για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Για να έχουν οι νέοι και οι νέες αυτής της χώρας το δικαίωμα στη γνώση. Πρέπει τα Πανεπιστήμια όλης της χώρας να παραμείνουν ανοικτά».

Η Μαρλέν Λογοθέτη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε πως «έστω και αν το 50% από εμάς, μετά την ΚΥΑ, θεωρούμαστε "απολυμένοι", συνεχίζουμε να είμαστε εδώ και να δίνουμε των αγώνα μας, έξι εβδομάδες τώρα για να μείνει ανοιχτό το Πανεπιστήμιο».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρωτοετής φοιτητής της Νομικής, Μιχάλης Φραγκιαδάκης, ανέφερε: «Χάνουμε όλο το πρώτο εξάμηνο. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με εξεταστικές και μαθήματα. Και καλά εμείς των πρώτων ετών... φανταστείτε φοιτητές που περιμένουν να ορκιστούν και περιμένουν μόνο αυτό».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού


Ευκολότερη πρόσβαση στα νοσοκομεία ζητούν οι τυφλοί.
Καμπάνια ενημέρωσης για την προσβασιμότητα στα δημόσια νοσοκομεία διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, με αφορμή τη σημερινή, παγκόσμια ημέρα «Λευκού μπαστουνιού» που αποτελεί έναυσμα ευαισθητοποίησης σε ζητήματα που αφορούν τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

«Έχουμε επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές μας στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ατόμων με προβλήματα όρασης στα νοσοκομεία της χώρας. Ζητάμε να γίνει ενημέρωση στους νοσηλευτές για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά και τις ειδικές τους ανάγκες, ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση στις Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Μονάδες Υγείας» εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών Ελένη Καρυπίδου.

Ιδιαίτερα προβλήματα, επισημαίνει, αντιμετωπίζουν κυρίως οι τυφλοί που προσέρχονται χωρίς συνοδεία στα νοσοκομεία ή στα εξωτερικά ιατρεία και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν. Έτσι, για τη φετινή χρονιά, οι δράσεις της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας θα επικεντρωθούν στην υποστήριξη των τυφλών ατόμων και των οικογενειών τους σε συνθήκες νοσηλείας.

«Με το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης που υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια, θα προωθήσουμε την προσπάθεια ενημέρωσης όλων των παραγόντων υγείας της περιοχής μας» δηλώνει η κ. Καρυπίδου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρέξτε στις εφορίες


Μόνο οι 275.652 από τους 345.118 φορολογούμενους που κλήθηκαν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά των δηλώσεών τους, προσήλθαν τελικά στην εφορία. Οι υπόλοιποι 69.466 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί στο κάλεσμα της εφορίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σημειώνεται ότι όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους και έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα δεν πρόκειται να το παραλάβουν μέχρι την υποβολή τους. Εξάλλου, όσοι φορολογούμενοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό οι δηλώσεις τους θα εκκαθαριστούν κανονικά, ενώ κινδυνεύουν με την επιβολή πρόσθετων φόρων για τη μη υποβολή των δικαιολογητικών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοινώθηκαν οι εισαχθέντες με σοβαρές παθήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ


Οι 1.220 επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν από τις 17 έως και 31 Οκτωβρίου.

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τα ονόματα των εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Τα ανωτέρω αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους από το διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.: http://moreresults.minedu.gov.gr.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται ονομαστικά τα αποτελέσματα, εφόσον πληκτρολογήσουν τον τετραψήφιο κωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο).

Στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την ανωτέρω ειδική κατηγορία, έλαβαν μέρος 1.313 συνολικά υποψήφιοι, από τους οποίους εισήχθησαν οι 1.220. Οι εγγραφές των εισαγομένων στα πανεπιστήμια, τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ΑΣΠΑΙΤΕ και ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν από 17-10-2013 μέχρι και 31-10-2013.

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία εγγραφής είναι αποκλειστική και όποιος δεν εγγραφεί μέσα σε αυτή χάνει οριστικά το δικαίωμα εγγραφής στη σχολή επιτυχίας. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους σχετική αίτηση στη γραμματεία της σχολής ή τμήματος επιτυχίας τους μέσα στην παραπάνω προθεσμία. Μαζί με την αίτηση εγγραφής οι επιτυχόντες υποβάλλουν:

α) Πρωτότυπο τίτλο απόλυσης από λύκειο ή αντίστοιχο σχολείο της ημεδαπής (απολυτήριο λυκείου ή πτυχίο TEE Β΄ κύκλου σπουδών ή ΤΕΛ ή ΕΠΛ) ή πρωτότυπο τίτλο απόλυσης λυκείου της αλλοδαπής.

i) Για την περίπτωση που πρόκειται για ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό, ο πρωτότυπος τίτλος απόλυσης πρέπει να είναι επικυρωμένος από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή της χώρας στην οποία ανήκει το σχολείο και επιπλέον να προσκομιστεί βεβαίωση της οικείας ελληνικής διπλωματικής αρχής με την οποία θα βεβαιώνεται η γνησιότητα της θεώρησης του τίτλου λυκείου από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή της χώρας προέλευσης.

ii) Για την περίπτωση που πρόκειται για ξένο σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, ο τίτλος απόλυσης πρέπει να είναι θεωρημένος για τη γνησιότητα του από την οικεία διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία επίσης χορηγεί βεβαίωση για τη νόμιμη λειτουργία του σχολείου αυτού στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που ο τίτλος προέρχεται από ξένο σχολείο, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει επιπλέον:

iii) Βεβαίωση της οικείας αρμόδιας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της χώρας προέλευσης του τίτλου λυκείου, από την οποία να προκύπτει ότι ο τίτλος λυκείου που κατέχει ο υποψήφιος του παρέχει το δικαίωμα εισαγωγής σε πανεπιστήμια της χώρας αυτής. Στην ίδια βεβαίωση θα περιλαμβάνεται και η γενική μέση βαθμολογία του τίτλου απόλυσης στην εικοσάβαθμη κλίμακα (0−20).

Όλα τα δικαιολογητικά που εκδίδονται από ξένη υπηρεσία (σχολείο, άλλη εκπαιδευτική αρχή κ.λπ.) πρέπει να είναι α) επικυρωμένα για τη γνησιότητα της υπογραφής αυτού που υπογράφει από ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή από διπλωματική αρχή της ξένης χώρας στην Ελλάδα με επικύρωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και β) μεταφρασμένα από την ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή από τη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

β) Πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησης ή επικυρωμένο αντίγραφο του πρωτοτύπου από την αρμόδια επταμελή Επιτροπή του νοσοκομείου, που έχει συσταθεί, σύμφωνα με την αρ. Φ151/122732/Β6/2010 (Φ.Ε.Κ. 1612/Β/4−10−2010) υπουργική απόφαση κατόπιν εισήγησης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

γ) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία ο εισαγόμενος δηλώνει ότι δεν είναι γραμμένος σε άλλη σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

δ) Έξι φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

Κατά την εγγραφή του ο εισαγόμενος επιδεικνύει στη γραμματεία της σχολής ή του τμήματος το δελτίο της αστυνομικής του ταυτότητας ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο αποδεικνύεται η ακριβής ημερομηνία γέννησης και τα ονομαστικά του στοιχεία.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις γραμματείες των οικείων σχολών.



Διαβάστε περισσότερα...

Του μείωσαν το λογαριασμό


Δραστική μείωση λογαριασμού ύδρευσης από την ΕΥΔΑΠ, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο προσέφυγε εκπρόσωπος εταιρείας, για την υπερβολική χρέωση παροχής ύδρευσης σε ακίνητο συνιδιοκτησίας του, στη συνοικία Γκάζι, στον δήμο Αθηναίων.

Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή, στο συγκεκριμένο ακίνητο λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οπότε προβλέπονται αυξημένες καταναλώσεις νερού. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε από την ΕΥΔΑΠ αύξηση της διατομής της υφιστάμενης παροχής και τη μετατροπή της από κοινή σε ειδική, με σύνθετο μετρητή.

Η σχετική σύμβαση υδροληψίας, ισχύος δύο ετών, υπεγράφη το 2010, αλλά μόλις στις αρχές του 2013, ο πολίτης ενημερώθηκε ότι ο υδρομετρητής υπολειτουργούσε και ότι η ΕΥΔΑΠ προέβη στην αντικατάστασή του. Ωστόσο, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατανάλωσης, η ΕΥΔΑΠ προέβη στην έκδοση λογαριασμού ύψους 40.183 ευρώ.

Η ΕΥΔΑΠ ενημέρωσε εγγράφως τον ενδιαφερόμενο ότι προέβη στην τιμολόγηση πρόσθετων κυβικών για το διάστημα, κατά το οποίο υπολειτουργούσε ο ελαττωματικός μετρητής, με βάση τις καταναλώσεις, οι οποίες κατεγράφησαν από τον νέο μετρητή, ενώ προφορικά υποστήριξε ότι προέβη σε τεκμαρτή χρέωση, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στον υδρομετρητή.

Ο Συνήγορος επισήμανε την καθυστερημένη αντίδραση της ΕΥΔΑΠ, τόσο ως προς τον εντοπισμό της βλάβης του υδρομετρητή, όσο και ως προς την αντικατάστασή του, καθώς και την ελλιπή τεκμηρίωση της υπέρμετρης ένδειξης-χρέωσης.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η ΕΥΔΑΠ έλεγξε την υπόθεση και αναγνώρισε την εκ παραδρομής χρέωση πρόσθετων κυβικών νερού, λόγω εσφαλμένης ενημέρωσης του μηχανογραφικού της συστήματος. Το αποτέλεσμα ήταν να προβεί στην ακύρωση του αρχικού τιμολογίου, αξίας 40.183 ευρώ και στην επανέκδοση νέου, αξίας 13.439 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για κινητικότητα και διαθεσιμότητα


Διευκρινιστικές οδηγίες σχετικά με τις εξαιρέσεις του Ν. 4172/2013 (διαθεσιμότητα-κινητικότητα) και την αξιολόγηση των υπαλλήλων κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατόπιν πλήθους ερωτημάτων προς την αρμόδια υπηρεσία του, όπως αναφέρει το υπουργείο.

Ειδικότερα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρινίζει τα εξής:

«Α) Υπάλληλοι με σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%: προκειμένου οι υπάλληλοι να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα δυνάμει του ν. 4172/2013, διευκρινίζεται ότι ειδικά για την περίπτωση αυτή, δηλ. του/της συζύγου δεν εξετάζεται ο πίνακας 9 του Ε1 (στοιχεία προσώπων που συνοικούν με τους φορολογούμενους και τους βαρύνουν) της φορολογικής δήλωσης (όπως αναφέρεται στην υπ' αριθμ. πρωτ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/2/οικ.21634/2.8.2013 -ΦΕΚ 1914/Β/7.8.2013 απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β' με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να διαπιστωθούν οι εξαιρέσεις της περ. Δ της παρ. 2 του άρθρου 90 του ν. 4172/2013).

Β) Υπάλληλοι οι οποίες είναι μητέρες τέκνων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%: προκειμένου να εξαιρεθούν της διαθεσιμότητας, στο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας του εισοδήματος, να εξετάζονται οι κωδικοί του υπόχρεου (ήτοι του συζύγου). Οι εξαιρέσεις από τη διαθεσιμότητα του ν. 4172/2013 είναι προνοιακού χαρακτήρα και δεν θα ήταν δυνατό να αφορούν μόνο τους άνδρες υπαλλήλους.

Γ) Υπάλληλοι για τους οποίους εκκρεμεί η έκδοση πιστοποιητικού ΚΕΠΑ: εφόσον προσκομίσουν στις υπηρεσίες τους το (πρόσφατο) πιστοποιητικό ΚΕΠΑ, προκειμένου να εξαιρεθούν της διαθεσιμότητας, θεωρείται αυτονόητο ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι σχετικοί πίνακες 3 ή 9 του έντυπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης του/της υπαλλήλου, καθότι κατά το χρόνο υποβολής των δηλώσεων δεν υπήρχε το απαιτούμενο δικαιολογητικό πιστοποίησης της αναπηρίας, για να συνυποβληθεί (σύμφωνα με τις οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το έτος 2013) και, συνεπώς, να συμπληρωθούν οι πίνακες 3 ή 9.

Δ) Για τον υπολογισμό των μορίων που προκύπτουν από τον βαθμό βασικού τίτλου σπουδών των υπαλλήλων κατηγορίας ΥΕ, με απολυτήριο δημοτικού, θα πρέπει οι Διευθύνσεις Διοικητικού να προβούν σε αναγωγή του βαθμού στην αντίστοιχη κλίμακα (δηλαδή διά της απλής μεθόδου των τριών, να γίνει αναγωγή του βαθμού του απολυτηρίου στην κλίμακα του 20 και πολλαπλασιασμός του αποτελέσματος με τον προβλεπόμενο συντελεστή 0,70)».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζήσε 13 λεπτά στο μυαλό ενός σχιζοφρενή


Η σχιζοφρένεια (schizophrenia) είναι μια ψυχική νόσος στην οποία το άτομο απομακρύνεται από την πραγματικότητα του εξωτερικού κόσμου και ζει σε έναν φανταστικό κόσμο. Το άτομο μπορεί να αισθάνεται διαταραχή των αισθημάτων και των συναισθημάτων, μπερδεμένες σκέψεις και μπορεί να συμπεριφέρεται με μη φυσιολογικό τρόπο.

Συνήθως πιστεύει σε λανθασμένα ή παράλογα πράγματα (παραληρητικές ιδέες) και αντιλαμβάνεται αισθήσεις οι οποίες στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν (ψευδαισθήσεις). Η επίπτωση της σχιζοφρένειας κυμαίνεται πιθανότατα μεταξύ των 15 και 20 νέων περιπτώσεων ανά 100.000 κατοίκους ανά έτος.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι σχιζοφρένειας: η οξεία (σύντομης διάρκειας, εβδομάδες - μήνες) και η χρόνια (μακράς διάρκειας, μήνες – χρόνια). Πολλοί ασθενείς αν υποβληθούν σε θεραπεία, είναι πιθανό να αποκατασταθούν μετά την οξεία προσβολή. Η χρόνια νόσος, ωστόσο, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Το παρακάτω video που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δημιουργήθηκε με στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση. Ζήσε 13 λεπτά στο μυαλό ενός σχιζοφρενή. Αντέχεις;

Δείτε το Βίντεο:




Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οργανωμένη η απαγωγή της Μάντλιν


Ο βρετανός επικεφαλής της αστυνομικής έρευνας για την υπόθεση της εξαφάνισης της Μάντλιν ΜαΚάν από την Πορτογαλία πριν από έξι χρόνια δήλωσε ότι νέα στοιχεία υποδηλώνουν πως η μικρή Βρετανή έπεσε θύμα οργανωμένης απαγωγής.

Η Μάντλιν, ηλικίας τριών ετών τότε, εξαφανίστηκε από το διαμέρισμα που νοίκιαζαν οι γονείς της στο τουριστικό θέρετρο Πράγια ντα Λουζ, στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, τον Μάιο του 2007 ενώ οι γονείς της δειπνούσαν σε κοντινό εστιατόριο μαζί με φίλους τους.

Η εξαφάνισή της προκάλεσε διεθνή έρευνα και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις, η τύχη της αγνοείται και η πορτογαλική αστυνομία έκλεισε την υπόθεση πριν από πέντε χρόνια.

Χθες, Δευτέρα, ομάδα βρετανών αστυνομικών που ξεκίνησε νέα έρευνα τον Ιούλιο ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε μία νέα αλληλουχία των γεγονότων από τα οποία φαίνεται να προκύπτει πως η Μάντλιν έγινε στόχος απαγωγέων.



Οι ίδιοι είπαν ότι θέλουν να εντοπίσουν ορισμένους άνδρες, ανάμεσά τους κάποιους που ενδέχεται να είναι είτε Σκανδιναβοί, είτε Γερμανοί, ενώ εξετάζουν και το ενδεχόμενο η Μάντλιν να απήχθη από διαρρήκτες που είχαν μπει στο διαμέρισμα των γονέων της για να κλέψουν. Η αστυνομία ερευνά και την πιθανότητα η εξαφάνιση να συνδέεται με ψεύτικους εράνους για φιλανθρωπικά ιδρύματα στην περιοχή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαρρήξεις στην περιοχή από τον Ιανουάριο του 2007 είχαν τετραπλασιαστεί, ενώ ορισμένα από τα διαμερίσματα στο συγκρότημα όπου νοίκιαζαν οι ΜαΚάν είχαν γίνει στόχος διαρρηκτών πριν από την εξαφάνιση της Μάντλιν.

"Η εξαφάνιση της Μάντλιν ΜαΚάν εμφανίζει, με μία πρώτη ανάγνωση των αποδεικτικών στοιχείων, την εικόνα μίας προμελετημένης απαγωγής", δήλωσε ο επικεφαλής επιθεωρητής Άντι Ρέντγουντ στην εκπομπή του BBC "Crimewatch" που μετέδωσε μία νέα αναπαράσταση των γεγονότων.

Η εκπομπή προέβαλε μία λεπτομερή αναπαράσταση διάρκειας περίπου 25 λεπτών που κάλυπτε τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν ή συνδέονται με την εξαφάνιση της Μάντλιν.

Οι κύριοι ύποπτοι είναι δύο αλλά σύμφωνα με τον Ρέντγουντ, η ομάδα του αναζητά έναν άνδρα ο οποίος εθεάθη 45 λεπτά αργότερα από μία οικογένεια Ιρλανδών να κρατάει ένα παιδί που έμοιαζε με την Μάντλιν και να κατευθύνεται προς γειτονική παραλία.



 




"Αυτός μπορεί να είναι ο άνδρας που άρπαξε την Μάντλιν. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ποιος είναι", είπε ο Ρέντγουντ.

Οι γονείς της Μάντλιν Τζέρι και Κέιτ χαρακτηρίστηκαν και οι ίδιοι επισήμως ως ύποπτοι από τους πορτογάλους αστυνομικούς τέσσερις μήνες μετά την εξαφάνισή της, αλλά το 2008 βγήκαν από τη λίστα υπόπτων και ο εισαγγελέας στην Πορτογαλία έκλεισε την υπόθεση επικαλούμενος έλλειψη επαρκών αποδεικτικών στοιχείων.

Όπως είπε η Κέιτ ΜαΚάν στην εκπομπή "Crimewatch", επέρριπτε επί χρόνια ευθύνες στον εαυτό της επειδή είχε αποφασίσει να δειπνήσει έξω εκείνο το βράδυ.

"Αλλά τελικά δεν είμαστε εμείς που διαπράξαμε το έγκλημα. Είναι το άτομο που μπήκε στο διαμέρισμα και πήρε από την οικογένειά του ένα μικρό κορίτσι", είπε η ίδια.

Πάντως, σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιάρντ, μετά την προβολή της εκπομπής η αστυνομία έλαβε περισσότερες από 300 τηλεφωνικές κλήσεις και 170 ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία και θα εξετάσει.


Πηγή: http://www.enikos.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Μαγειρεία με φαγητό από 1,70€


Μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα και τυρί με 1,70 ευρώ, αρακάς, φακή, φασολάκια και πατάτες φούρνου με 2 ευρώ, παστίτσιο, συκωταριά με ρύζι και γεμιστά με 3 ευρώ.

Όχι δεν πρόκειται για κάποια προσφορά εστιατορίου, αλλά για τα "μαγέρικα της κρίσης" στη Θεσσαλονίκη, τα οποία προσφέρουν σπιτικό, ποιοτικό φαγητό αντί... πινακίου φακής! Ο κ. Κυριάκος βλέπει καθημερινά την πελατεία του να αυξάνεται. Κάθε μέρα δεκάδες φοιτητές επιλέγουν να τρώνε φθηνά και υγιεινά από τον κ. Κυριάκο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι δικαστές "έσωσαν" το σπίτι άνεργης


Το χαμόγελο στα χείλη μιας 49χρονης άνεργης καρκινοπαθούς έφερε ξανά η απόφαση του Ειρηνοδικείου Καβάλας, που έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο διαγράφοντας το υπέρογκο χρέος της.

Το δικαστήριο απάλλαξε εξ ολοκλήρου τη γυναίκα (μέλος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος) από ένα χρέος ύψους 97.314,60 ευρώ, προερχόμενο τόσο από στεγαστικό δάνειο όσο και από πιστωτικές κάρτες.

Παράλληλα, με την ιδιαίτερης σημασίας απόφασή του το δικαστήριο εξαίρεσε την κύρια κατοικία της 49χρονης από τον πλειστηριασμό, αλλά και από την πρόσθετη υποχρέωση της καταβολής μέχρι και το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Σημειώνεται ότι η τελευταία απόφαση βασίστηκε σε έναν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο ο δανειολήπτης μπορεί να απαλλαγεί από την υποχρεωτική καταβολή του 85% της εμπορικής αξίας του σπιτιού, όταν τεθεί ζήτημα επιβίωσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται και ο "φόρος της αμαρτίας"


Έρχεται και ο "φόρος της αμαρτίας", ή αλλιώς ο φόρος για τα τσιγάρα και τα ποτά! Η αύξηση κατά δύο ευρώ στα προϊόντα καπνού, που θα προορίζεται αποκλειστικά για τις δαπάνες του συστήματος υγείας, αναμένεται να γίνει το επόμενο καυτό θέμα στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας, καθώς πιθανότατα θα ανοίξει ενδοκυβερνητικά η συζήτηση, σε κάθε περίπτωση αφότου διευθετηθεί (σε ένα μήνα) το ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που παραμένει σε εξέλιξη. Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης πάντως υπεραμύνθηκε του μέτρου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εφηβικές πόζες από το facebook... σε ροζ σάιτ


Σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, ακόμα και σε βάσεις δεδομένων που επισκέπτονται παιδόφιλοι και άλλοι σεσημασμένοι εγκληματίες, καταλήγουν εν αγνοία τους και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα προσωπικές φωτογραφίες που αναρτούν παιδιά και έφηβοι σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook ή στέλνουν σε φίλους τους με sms.

Σε αυτό το ιδιαίτερα ανησυχητικό συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που πραγματοποίησε το ίδρυμα Internet Watch Foundation, σύμφωνα με την οποία οι «ένοχοι» είναι οι ίδιοι οι έφηβοι που δεν γνωρίζουν ή υποτιμούν τις συνέπειες της πράξεις τους.

Μέσα σε μόλις 40 ώρες διαδικτυακής έρευνας, οι υπεύθυνοι του ιδρύματος, εντόπισαν 12.224 αποκαλυπτικές φωτογραφίες εφήβων, ακόμα και παιδιών ηλικίας μέχρι και 13 ετών, σε τουλάχιστον 70 ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.

Οι περισσότερες από αυτές είχαν αλιευθεί από τα προφίλ των ίδιων των παιδιών ή είχαν διακινηθεί μέσω κινητών τηλεφώνων.

Συμβουλές πρόληψης για παιδιά

-Σκέψου τις επιπτώσεις της λήψης, της αποστολής και της ανάρτησης μιας προσωπικής φωτογραφίας.

-Μην τραβάς φωτογραφία σου που δεν θα ήθελες να τη δουν άλλοι.

-Πριν πατήσεις το κουμπί της «αποστολής» στο διαδίκτυο θυμήσου ότι δεν θα μπορείς πλέον να ελέγξεις ποιος τη βλέπει και πως τη χρησιμοποιεί.

-Αν προωθήσεις προσωπική φωτογραφία κάποιου τρίτου, ιδίως αν είναι ανήλικος, αντιμετωπίζεις τον κίνδυνο δίωξής σου.

-Να αναφέρεις αμέσως στους γονείς και τους δασκάλους σου αν δεχθείς πίεση να τραβήξεις τέτοια φωτογραφία


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο Μπρούνο Μετσού


Ο Μπρούνο Μετσού έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και τα ξημερώματα, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία μόλις 59 ετών.



Ο Γάλλος προπονητής, που ως κορυφαία στιγμή της καριέρας του προσμετράται ασφαλώς η εντυπωσιακή πορεία της Σενεγάλης στο Μουντιάλ του 2002 (σ.σ. έφτασε στα προημιτελικά κι ενώ στον εναρκτήριο αγώνα νίκησε 1-0 τη Γαλλία), πέθανε μετά από σύντομη ταλαιπωρία από την επάρατη νόσο. Τον περασμένο Ιούλιο και μετά από καθιερωμένες εξετάσεις, διεγνώσθη καρκίνο στο παχύ έντερο, στο συκώτι και στους πνεύμονες.

«Οι γιατροί μου είπαν ότι βρίσκομαι στα τελευταία στάδια και πως έχω τρεις μήνες ζωή», δήλωνε πριν από τρεις μήνες ο Μετσού στους δημοσιογράφους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένα εκατομμύριο δολάρια σε δωρεές


Τη διάθεση του ποσού των 650 χιλιάδων δολαρίων σε τέσσερις ελληνικούς Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς ανακοίνωσε η «Ελληνική Πρωτοβουλία» (The Hellenic Initiative).

Μέσα από αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης επιλέχθηκαν για διάθεση δωρεών τα Παιδικά Χωριά SOS, η «Αποστολή», η οργάνωση «International Orthodox Christian Charities» και η «PRAKSIS».

Στα Παιδικά Χωριά SOS, η «Ελληνική Πρωτοβουλία», θα χρηματοδοτήσει δύο ενέργειες, τον Ξενώνα «Ελίζα»- ένα πρόγραμμα διαμονής για κακοποιημένα μωρά και νεογέννητα και την επέκταση της υποστήριξης προμήθειας φρέσκου φαγητού στα Χωριά SOS και σε οικογένειες που υποστηρίζονται από αυτά.

Την παροχή φρέσκου φαγητού σε περισσότερους από 5.500 ανθρώπους εξασφαλίζει η «Ελληνική Πρωτοβουλία» και μέσω της υποστήριξης του φορέα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» και του φορέα ανθρωπιστικής βοήθειας της Συνόδου των Τακτικών Ορθοδόξων Επισκόπων Βορείου και Κεντρικής Αμερικής «International Orthodox Christian Charities.»

Τέλος, σε συνεργασία με την «Praksis», η «Ελληνική Πρωτοβουλία» θα παρέχει στήριξη στην Πολυκλινική της ΜΚΟ και σε 25 οικογένειες του προγράμματος του οργανισμού «Συν στο Πλην», πρόγραμμα που στηρίζει οικογένειες, οι οποίες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες.

Η «Ελληνική Πρωτοβουλία» είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, που ιδρύθηκε το 2012 από μέλη της ελληνικής διασποράς. Αποστολή του είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης οικονομίας με στόχο την ενδυνάμωση του ελληνικού λαού. Τα προγράμματα που αναπτύσσει αφορούν σε τρεις τομείς: την αντιμετώπιση της κρίσης, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την οικονομική ανάπτυξη. Μέχρι το τέλος του 2013 η «Ελληνική Πρωτοβουλία» έχει δεσμευτεί ότι θα διαθέσει μέσω δωρεών το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρός γνωστός Βρετανός πιλότος


Θύμα δυστυχήματος έπεσε ο Βρετανός οδηγός, Γκάι Έντουαρντς και άφησε την τελευταία του ζωή κατά τη διάρκεια σεμιναρίων οδήγησης στην Αυστραλία.



Ο μόλις 26 ετών Έντουαρντς, γιος του Σιν Έντουαρντς που το 1976 απεγκλώβισε τον Νίκι Λάουντα από τη φλεγόμενη Φεράρι του, ήταν συνοδηγός ενός 20χρονου Αυστραλού στον οποίο μάθαινε τα μυστικά της οδήγησης.

Ο «μαθητής» έχασε κάποια στιγμή τον έλεγχο του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα αυτό να προσκρούσει στις μπαριέρες και να τυλιχθεί αμέσως στις φλόγες. Ο οδηγός νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα...

Προνομιακή υποστήριξη για νέους αγρότες


Προνομιακή υποστήριξη θα έχουν οι νέοι ηλικιακά αγρότες στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς προβλέπεται πριμ πρώτης εγκατάστασης έως και 70.000 ευρώ, αλλά και μια ειδική συμπληρωματική ενίσχυση για τα πρώτα πέντε χρόνια δραστηριότητάς τους πέραν αυτών που αφορούν όλους τους γεωργούς. Αυτό τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρη, ο Επίτροπος Γεωργίας και Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσιόλος, υπογραμμίζοντας πως για πρώτη φορά η ΕΕ διαμορφώνει μια ουσιαστική πολιτική για τους νέους αγρότες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 6% των αγροτών στην Ευρώπη σήμερα είναι κάτω των 40 ετών.

Ο κ. Τσιόλος επισήμανε ότι παρά τη δύσκολη περίοδο για τα δημοσιονομικά μεγέθη της ΕΕ και τη διεύρυνσή της σε 28 κράτη-μέλη, οι πιστώσεις υπέρ της κοινοτικής πολιτικής κρατήθηκαν σε αρκετά υψηλά επίπεδα και κατέστη εφικτή μια αποτελεσματική κατανομή των πιστώσεων και μεταξύ των κρατών μελών, και μεταξύ περιφερειών, και μεταξύ παραγωγών. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε, ότι οι πιστώσεις που έχουν δοθεί για την επόμενη προγραμματική περίοδο είναι πλέον των 19,7 δισ. ευρώ και υπογράμμισε πως η χώρα έχει ένα μεγάλο δυναμικό σε επίπεδο ποιότητας προϊόντων, που συνεπάγεται σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη. «Απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο δυναμικό εκμετάλλευσης προστιθέμενης αξίας», είπε, «είναι ότι εδώ και μερικές μέρες καταγράψαμε και το 100ο προϊόν με ένδειξη γεωγραφικής προέλευσης, την πιστοποίηση ΠΟΠ και νομίζω πως σε σχέση με το μέγεθος της χώρας, αυτό αποτελεί μια εκπληκτική επίδοση».

Σε ότι αφορά στην προώθηση αγροτικών προϊόντων σε χώρες εκτός ΕΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων, πως σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες επιδιώκεται να υπάρξει αυξημένη προστασία για τα προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη , ενώ θα υπάρξει κι ένα ταμείο προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής προώθησης και υποστήριξης.

Εν τω μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών με τις επιδοτήσεις, ο κ. Τσιόλος, αφού διευκρίνισε πως εκ του ρόλου του δεν εμπλέκεται στη δημοσιονομική πολιτική των κρατών, ξεκαθάρισε πως οι ενισχύσεις είναι για τους γεωργούς κι όχι για οποιαδήποτε άλλο φορέα. «Τα χρήματα πάνε για τον Έλληνα αγρότη», είπε χαρακτηριστικά κι αν αποφασιστεί να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά θα πρέπει να ενημερωθεί η ΕΕ.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, γνωστοποίησε πως πιθανά αύριο θα ανακοινωθεί η ενεργοποίηση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα ξεκινήσει με αρχικό κεφάλαιο της τάξης των 250-260 εκατ. ευρώ. Μια κίνηση η οποία έχει στόχο να διευκολύνει τη ρευστότητα αγροτών που επενδύουν σε σχέδια βελτίωσης, δραστηριοποιούνται στο χώρο της μεταποίησης κ.α.

Νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος συμμετείχε στο 2ο Αναπτυξιακό συνέδριο που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική την περίοδο 2014-2020 και η διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής», ενώ μίλησε για ζητήματα της νέας ΚΑΠ στα μέλη των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων και παραγωγής & εμπορίου της Βουλής.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι αποφάσεις για την αξιολόγηση των Δημοτικών Αστυνομικών


Δυο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που αφορούν στα προσόντα και τις προϋποθέσεις αξιολόγησης των Δημοτικών Αστυνομικών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας, για την επανατοποθέτησή τους σε υπηρεσίες των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπέγραψε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις ΚΥΑ διευκρινίζονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος κινητικότητας και τη μετακίνηση των Δημοτικών Αστυνομικών στις νέες τους υπηρεσίες. Οι ΚΥΑ αυτές εκδίδονται σε συνέχεια των προβλεπόμενων Υπουργικών Αποφάσεων από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στις οποίες αναλύονται τα βήματα με τα οποία οι φορείς θα υποδεχτούν υπαλλήλους από το πρόγραμμα της κινητικότητας.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες επανατοποθέτησης Δημοτικών Αστυνομικών στα Υπουργεία Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων), Εσωτερικών (υπηρεσίες ιθαγένειας - «one stop shop») και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου).

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, τα βήματα που έπονται, μέχρι την επανατοποθέτηση των Δημοτικών Αστυνομικών, είναι τα εξής:

1. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης γνωστοποιεί στο Τριμελές Συμβούλιο τα αιτήματα των φορέων για την κάλυψη θέσεων που θα πληρωθούν από Δημοτικούς Αστυνομικούς.

2. Εντός δέκα ημερών το Τριμελές Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τον αριθμό και τα απαιτούμενα προσόντα των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν στους φορείς υποδοχής.

3. Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εκδίδει σχετική ανακοίνωση, βάση της γνωμοδότησης του Τριμελούς Συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται η σειρά προτεραιότητας των φορέων υποδοχής και ο αριθμός που θα διατεθεί σε κάθε φορέα (ΦΕΚ).

4. Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται μέσα σε 15 μέρες να υποβάλουν αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

5. Εντός 10 ημερών από τη λήξη αυτής της προθεσμίας, οι φορείς υποδοχείς θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων. Στη συνέχεια, αποστέλλουν τις αιτήσεις στους φορείς υποδοχής και στο ΑΣΕΠ, το οποίο προβαίνει στη μοριοδότηση των υπαλλήλων.

6. Εντός 15 ημερών από τη λήψη των πινάκων βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ, συνεδριάζουν τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων υποδοχής. Με βάση τα γενικά και ειδικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί από τις ΚΥΑ, γνωμοδοτούν και διαβιβάζουν τους πίνακες βαθμολογικής κατάταξης στο ΑΣΕΠ, το οποίο καταρτίζει ενιαίο πίνακα διάθεσης.

7. Εκδίδεται υπουργική απόφαση μετάταξης – μεταφοράς του φορέα υποδοχής (ΦΕΚ).

"Έχω τονίσει με κάθε ευκαιρία ότι η ένταξη στο πρόγραμμα της κινητικότητας δεν οδηγεί κατ’ ανάγκη στην απόλυση. Το πρόγραμμα κινητικότητας πρωτίστως θα αξιοποιηθεί για να μετακινηθούν υπάλληλοι σε θέσεις από τις οποίες θα μπορούν να προσφέρουν περισσότερα στο Δημόσιο και κατά συνέπεια σε κάθε πολίτη. Η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα στη διαδικασία επανατοποθέτησης κάθε υπαλλήλου σε νέα θέση, διασφαλίζεται από την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ" δήλωσε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι Ευρωπαίοι ψωνίζουν... online


Το 59% των Ευρωπαίων χρηστών του Διαδικτύου χρησιμοποίησαν το Ίντερνετ για να πραγματοποιήσουν αγορές στη διάρκεια του 2012, σύμφωνα με τη Eurostat.

Στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, το 32% των χρηστών του διαδικτύου αγόρασαν μέσω Ίντερνετ ρούχα και αθλητικά είδη και έκαναν κρατήσεις για ταξίδια και ξενοδοχεία, ενώ το 2008 το ποσοστό αυτό ήταν 21%.

Τα βιβλία και τα περιοδικά έρχονται στη δεύτερη θέση με 23%, έναντι 19% το 2008, όμως μόλις το 9% των χρηστών του διαδικτύου αγόρασαν τρόφιμα μέσω του Ίντερνετ σε σχέση με 6% το 2008, όπως αναφέρει μια έκθεση της Eurostat που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Οι Βρετανοί βρίσκονται στην πρώτη θέση με 82% και ακολουθούν οι Δανοί και οι Σουηδοί με 79%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Γερμανοί με 77% και οι Λουξεμβούργιοι με 73%.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι Ιταλοί, καθώς μόνο το 29% των χρηστών του διαδικτύου έκανε αγορές μέσω Ίντερνετ, οι Βούλγαροι (17%) και οι Ρουμάνοι (11%).

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 36% των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου έκανε αγορές ονλάιν, κυρίως ρούχων, αθλητικών ειδών αλλά και κρατήσεις για ταξίδια και ξενοδοχεία (15%), ενώ βιβλία και περιοδικά αγόρασε μόνο το 7%.



Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελική έρευνα για τις μεταφορές μαθητών


Προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα προβλήματα με τις μεταφορές μαθητών σε σχολεία του νομού.

Προηγήθηκε σχετική επιστολή προς την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος, μετά την καταγραφή προβλημάτων σε περιοχές του νομού, ζητούσε να διερευνηθούν ευθύνες εκ μέρους των μεταφορέων για το ενδεχόμενο διακινδύνευσης της ασφάλειας των μαθητών.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας θα διερευνηθεί εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις, ώστε να αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες στα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Τα αδικήματα που θα διερευνηθούν αφορούν την έκθεση σε κίνδυνο και την απείθεια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας ΑμεΑ φίλος του Blog χρειάζεται την βοήθειά μας. Ας του την δώσουμε, όσοι μπορούμε!


Πριν λίγη ώρα έλαβα το παρακάτω μήνυμα από φίλο του blog, ονόματι Βαγγέλη Παρίσση (μέσα από το προφίλ του στο Facebook) και έκρινα πως ήταν καλό να το διαβάσουν όσο περισσότεροι αναγνώστες και φίλοι του Blog. Αυτό βέβαια έγινε ύστερα από συνεννόηση και με την άδεια του Βαγγέλη. Ας δούμε τι μας γράφει: 


Καλημέρα! 1η Δεκεμβρίου θα πάω πάλι στο Λονδίνο, στη μια από τις δυο κλινικές, που υπάρχουν στον κόσμο που είναι αποκλειστικά για το θέμα της ασθένειας μου. Για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι, η παραμονή και η επίσκεψη στη κλινική (εξετάσεις, μαγνητικές κλπ), θα χρειαστώ την οικονομική συμβολική βοήθεια σας, λίγα από πολλούς και τα κατάφερα όπως και πέρσι, απλά φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα και η παραμονή μου θα είναι αρκετές μέρες. Από μερικά ευρώ ή όσο μπορείτε, θα μου ήταν υπέρ πολύτιμα, δεν έχω πλέον περιθώρια για ντροπές. Επειδή όμως όλοι στην οικογένεια μου αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις τράπεζες, ο φίλος κι αδερφός Σώστης Βατικιώτης μου παραχώρησε τον λογαριασμό του για τον σκοπό αυτό: ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 0933545403 IBAN GR 93 028 0278 0000000933545403 SWIFT CODE EGNAGR2T MARFIN ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΡΑ ΛΕΓΕΤΑΙ CPB BANK, Μαρφιν-Εγνατία-Λαϊκή. Επίσης θα ήθελα στην οποιαδήποτε κατάθεση να βάλετε όνομα ή κάτι χαρακτηριστικό για να σας ευχαριστήσω και να μην υπάρξει μπέρδεμα με τυχόν κατάθεση για λογαριασμό του φίλου μου του Σώστη, ευχαριστώ. Ότι πληροφορία θέλετε στο κινητό μου 6944371480 ή στο inbox.

Όπως επίσης μου έγραψε πρέπει να πάει στο London bridge hospital που ειδικεύεται αποκλειστικά για τον Λύκο (Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος) και μάλιστα για βαριές περιπτώσεις όπως είναι η δικιά του. Εκεί παίρνει οδηγίες και πειραματικά φάρμακα που τον κρατάνε δυνατό. Οι γιατροί εδώ δεν τον έχουν βοηθήσει τόσο, αν κι όπως κατάλαβα μάλλον θέλουν να τον στείλουν προς τα "θυμαράκια", όπως μου έγραψε αφού δεν βρίσκουν λύση...

Παρακαλώ λοιπόν τους αναγνώστες και τους φίλους του blog που μπορούν και θέλουν, αν δεν τους γίνεται κόπος να βοηθήσουν τον φίλο μας που έχει ανάγκη κι αν χρειαστούν κάτι να επικοινωνήσουν μαζί του, όπως μας γράφει.

Σημείωση: Η τράπεζα Μαρφίν έχει γίνει Πειραιώς, αλλά τα υπόλοιπα στοιχεία του λογαριασμού δεν αλλάζουν.

Νότης
Διαβάστε περισσότερα...

Έζησε 15 χρόνια σε 1,56 τετραγωνικά μέτρα


Ένας άνδρας που έζησε επί 15 χρόνια σε ένα μικροσκοπικό ενοικιαζόμενο δωμάτιο, μόλις 1,56 τετραγωνικού μέτρου, στο Παρίσι, κατέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της ιδιοκτήτριας ζητώντας της να του επιστρέψει ενοίκια πολλών ετών, ως αποζημίωση για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής του.

"Πρόκειται για μια νέα υπόθεση κακής στέγασης που σπάει ένα θλιβερό ρεκόρ", δήλωσε η δικηγόρος του ενάγοντα, Ορελί Ζοφρουά. Ο πελάτης της, εξήγησε, ζούσε σε ένα δωμάτιο με επικλινές ταβάνι, σαν σοφίτα, επιφάνειας 4 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων μόνο το 1,56 τετραγωνικό μετράει ως βιώσιμος χώρος, σύμφωνα με το νόμο.

Για αυτό το... παλατάκι που δεν διέθετε ούτε ντους, ούτε τουαλέτα, παρά μόνο ένα νιπτήρα, πλήρωνε κάτι παραπάνω από 300 ευρώ μηνιαίως.

Η Ζοφρουά ζητά να επιστραφούν στον πελάτη της τα ενοίκια 5 ετών, δηλαδή περίπου 19.000 ευρώ, συν άλλα 5.000 ευρώ για ηθική αποζημίωση.

Ωστόσο ο Ολιβιέ Ντουέκ, δικηγόρος της ιδιοκτήτριας η οποία δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο λόγω σοβαρής ασθένειας, εξήγησε ότι η πελάτισσά του "αναγνωρίζει το λάθος της αλλά την ευθύνη φέρει ο μεσίτης στον οποίο είχε αναθέσει τη διαχείριση του ακινήτου. Το μεσιτικό γραφείο "όφειλε να διασφαλίζει ομαλές συνθήκες διαβίωσης" και όχι μόνο "να περιορίζεται στην είσπραξη των ενοικίων", είπε ο δικηγόρος ζητώντας, εάν καταδικαστεί η πελάτισσά του, να πληρώσει την αποζημίωση ο μεσίτης.

Το εν λόγω διαμέρισμα ήταν "μια αποθήκη για τις σκούπες, χρήσιμη για να αποθηκεύονται εκεί χαρτόκουτα ή είδη καθαρισμού, όχι όμως και άνθρωποι", κατήγγειλε στο περιθώριο της δικαστικής διαδικασίας ο Σαμουέλ Μουσάρ του Ιδρύματος Αββά Πιέρ που στηρίζει τον 50χρονο ενοικιαστή.

Σύμφωνα με μια οδηγία της 30ής Ιανουαρίου 2002 ένα αξιοπρεπές κατάλυμα πρέπει να διαθέτει κατοικήσιμη επιφάνεια τουλάχιστον 9 τετραγωνικών μέτρων και ύψος τουλάχιστον 2,20 μέτρα.

Πώς μπόρεσε ο 50χρονος να ζήσει στο "ντουλάπι" τόσα πολλά χρόνια; "Συνηθίζει κανείς", εξήγησε ο ίδιος στους δημοσιογράφους. "Δεν είχα επιλογή, αλλιώς θα πήγαινα αλλού", σχολίασε. Σήμερα, ζει σε ένα επιδοτούμενο διαμέρισμα επιφάνειας 40 τετραγωνικών μέτρων που του φαίνεται "πελώριο".

Το 2010 είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 177.445 ιδιωτικές κατοικίες στην περιοχή του Παρισιού που θα μπορούσαν να θεωρηθούν "ανεπαρκείς", σύμφωνα με την τοπική Υγειονομική Υπηρεσία του Ιλ-ντε-Φρανς.

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 17 Δεκεμβρίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ένοχη" η αιθαλομίχλη


Αύξηση των προσελεύσεων και των εισαγωγών στις πνευμονολογικές κλινικές παρατηρείται κατά τους χειμερινούς μήνες, εξαιτίας των αυξημένων τιμών αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα που προκαλούνται από την καύση ξύλων για θέρμανση. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο να μελετά το φαινόμενο, κατ’ αρχάς στην περιοχή της Αττικής, σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθηνών και Πειραιά.

Η συσχέτιση της αύξησης των τιμών των αιρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα με την αύξηση προσέλευσης στις πνευμονολογικές κλινικές, αποτέλεσε αντικείμενο σημερινής σύσκεψης στο ΕΚΕΠΥ, υπό την αρμόδια υφυπουργό Υγείας Ζέττα Μακρή, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των συναρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου Υγείας, καθώς και του καθηγητή πνευμονολογίας του Harvard Παναγιώτη Μπεχράκη και του καθηγητή του ΕΚΕΦΕ/ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ Κωνσταντίνου Ελευθεριάδη.

Η έρευνα στην Αττική, σύμφωνα με τους ειδικούς που πραγματοποιούν ποιοτική ανάλυση των περιστατικών, συνεχίζεται, ώστε να συμπληρωθεί τουλάχιστον ένα έτος και να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Ανάλογες έρευνες θα ξεκινήσουν, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, σε Θεσσαλονίκη. Πάτρα, Βόλο και Λάρισα, και επιπλέον θα μελετηθούν ξεχωριστά οι επιπτώσεις στα παιδιά των αυξημένων τιμών αιρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διαφωνία βάφτηκε με αίμα


Στο νοσοκομείο η μαχαιρωμένη σύζυγος.

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή του Φαλήρου στη Θεσσαλονίκη.

Έπειτα από λογομαχία, τα ξημερώματα, ο σύζυγος άρπαξε ένα μαχαίρι, με το οποίο τραυμάτισε τη σύζυγό του στο λαιμό. Ο άντρας συνελήφθη, ενώ η γυναίκα μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή της.


Διαβάστε περισσότερα...

Θυμωμένοι οι Έλληνες με τον αντικαπνιστικό


Πολύ θυμωμένοι με τη μη εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους για την προστασία των παθητικών καπνιστών, εμφανίζονται οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑresearch για λογαριασμό του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στα πλαίσια του προγράμματος HEART II.

Πιστεύουν πλέον ότι είναι πολύ σοβαρό ζήτημα η μείωση του καπνίσματος και προτείνουν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων με κύρια στόχευση τη σχολική ηλικία.

Ποσοστό 99,2% των ερωτηθέντων έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε χώρους, όπου έχει απαγορευτεί το κάπνισμα, αλλά κάποιοι εξακολουθούν να καπνίζουν. Από αυτούς, 74% είναι θυμωμένοι (53,1%) και μάλλον θυμωμένοι (20,8%), ενώ 24,8% δεν ενοχλούνται. Εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη και ανάμεσα στους καπνιστές, 48,3% δηλώνουν θυμό για το συγκεκριμένο θέμα.

Τα στοιχεία παρουσιάσθηκαν σήμερα από τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Παναγιώτη Μπεχράκη, παρουσία του υπουργού Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη.

Ο υπουργός τόνισε ότι στα μέσα Νοέμβριου θα ανοίξει η συζήτηση για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νομού. Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι οι διατάξεις το νομού επαρκούν, αρκεί να εφαρμοστούν. Ο υπουργός μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι έλεγχοι για την τήρησή του να γίνονται ακόμη κι από αστυνομικούς και όχι δημοτικούς αστυνομικούς, όπως συμβαίνει σήμερα.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσίασε ο κ. Μπεχράκης, προκύπτει ότι οι πολίτες σε ποσοστό 70,7% πιστεύουν ότι το κράτος δεν έχει κάνει ό,τι πρέπει για την προστασία τους από το παθητικό κάπνισμα και ότι ο νόμος καταστρατηγείται κατά 92,8% σε κέντρα διασκέδασης, 87,1% σε εστιατόρια και 73,7% σε τουριστικά καταστήματα/καταλύματα.

Το 84% των Ελλήνων θεωρούν πολύ (65,4%) ή αρκετά σοβαρό (18,6%) τον εθνικό στόχο για τη μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και τα 2/3 των καπνιστών.

Τα κύρια μέτρα, που οι ερωτηθέντες αποδέχονται για τη μείωση του καπνίσματος είναι καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού και ιδίως των μαθητών (82,1%), ανάπτυξη ειδικά στοχευμένων προγράμματος αγωγής υγείας στα σχολεία (80,7%), κέντρα διακοπής καπνίσματος στα νοσοκομεία (77,2%), κάλυψη του κόστους των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος (70,5%),εφαρμογή του νόμου για τη μη πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους (68,4%) και πρόστιμα στους παραβάτες της νομοθεσίας (65,7%).

Σχετικά με την αύξηση της τιμής, σε μικρό ποσοστό εκτιμούν ότι είναι μέτρο, που θα μείωνε το κάπνισμα. Πάντως, ο κ. Γεωργίαδης σημείωσε ότι αυτό είναι μέτρο που δεν συζητείται και εξαρτάται και από τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών.

Από προηγούμενη έρευνα, πάντως, προέκυψε ότι 71,5% του κοινού συμφωνούν να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων κατά 2 ευρώ στο πακέτο, αν τα χρήματα αυτά δοθούν αποκλειστικά για την βελτίωση του συστήματος Υγείας και για την πρόληψη καπνίσματος στους νέους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...