Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Μεταφορά ασθενή με Super Puma για... κάταγμα πέους!


Περιπέτεια για 48χρονο από τη Σίφνο.

Ελικόπτερo Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας διατάχθηκε για επείγουσα μεταφορά ασθενούς 48 ετών από τη Σίφνο.

Το πλήρωμα έφθασε στο νησί όπου και παρέλαβε τον ασθενή. Σύμφωνα με τους ιατρούς υπήρχε «σοβαρό ουρολογικό πρόβλημα». Κατά τη διάρκεια της πτήσης προς Αθήνα το πλήρωμα έμαθε ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα: «Κάταγμα πέους» και το οποίο έχρηζε άμεσης χειρουργικής επέμβασης.


Πηγή: http://www.onalert.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε στις υπερωρίες… στην κυριολεξία


Έχασε τη ζωή της νεαρή διαφημίστρια από την πολλή δουλειά.

Μια 24χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από τις υπερβολικές ώρες εργασίας, λίγο αφότου έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter ότι είχε περάσει τις τελευταίες 30 ώρες… δουλεύοντας!

Η Mita Duran από τη Τζακάρτα της Ινδονησίας πέθανε το βράδυ του Σαββάτου, λίγες ώρες αφότου είχε τουιτάρει το εξής: «30 ώρες δουλειάς και αντέχω ακόμη».

Οι συνάδελφοί της, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, ανέφεραν ότι για να αντέξει έπινε πολλά ενεργειακά ροφήματα, κάτι που όπως πιστεύουν σε συνδυασμό με την κόπωση της στοίχισαν τη ζωή.

Η 24χρονη Mita εργαζόταν ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία.








«Απόψε έχω τα κλειδιά του γραφείου για όγδοη συνεχή ημέρα. Είμαι ακόμη εδώ. Δεν έχω ζωή. Ας με πάει κάποιος, παρακαλώ, για ποτά, διασκέδαση και γέλια» ήταν ένα από τα μηνύματα που άφηνε στους διαδικτυακούς της φίλους πριν ο οργανισμός της καταρρεύσει.



Μια άλλη φορά, στις 18 Νοεμβρίου, είχε γράψει: «Επέστρεψα σπίτι πριν από τα μεσάνυχτα, μετά από τρεις εξαντλητικές εβδομάδες. Αποστολή εξετελέσθη».

Λίγες ημέρες προτού πεθάνει είχε παρουσιάσει κάποια σημάδια εξάντλησης, ομολογώντας ότι δεν άντεχε άλλο τα απαιτητικά, σε βαθμό που ξεπερνούσαν και την υπερβολή (!), ωράριά της.



«Ο πιο γλυκός ύπνος που έκανα εδώ και καιρό. Είναι κρίμα που πρέπει να σηκωθώ μία ώρα νωρίτερα. Με πήρε ο ύπνος παρά τα 3 τηλεφωνήματα και 3 ξυπνητήρια» είχε γράψει στο Twitter στις 14 Νοεμβρίου.



Στις 8 Νοεμβρίου, συνεχίζει το δημοσίευμα, είχε γράψει: «Εντάξει, μια γεμάτη εβδομάδα επιστρέφοντας σπίτι μετά τις 2 τα μεσάνυχτα από το γραφείο. Κυρίες και κύριοι πιστεύω ότι έχουμε ένα νέο ρεκόρ».

Η μητέρα της Yani Syahial έγραψε λίγο αφότου το παιδί της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο: «Γεια σε όλους. Από αργά το βράδυ και μέχρι τώρα η κόρη μου, που είναι κειμενογράφος στην Y&R έχει πέσει σε κώμα. Οι πιθανότητες που δίνουν οι γιατροί δεν είναι καλές. Κατέρρευσε μετά από συνεχή δουλειά επί τρεις ημέρες χτες το βράδυ. Δούλευε υπερβολικά. Δεν έχω κοιμηθεί από τότε».

Μέσα στην επόμενη ώρα η κόρη της είχε πεθάνει.

Η διαφημιστική εταιρεία με ανακοίνωσή της στο Facebook εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για το χαμό της Mita, λέγοντας ότι τα γραφεία θα κλείσουν για μια μέρα προκειμένου να θρηνήσουν για την υπάλληλό τους.



«Σας παρακαλώ άνθρωποι. Γνωρίζετε τα όρια του σώματός σας. Μην πιέζετε τους εαυτούς σας τόσο σκληρά» έγραψε ακόμη η μητέρα της νεαρής Mita.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε ειδικό υπολογαριασμό υπέρ του Δημοσίου θα κατατίθενται τα «κλεμμένα»


Τα ποσά θα διοχετεύονται σε υποδομές πρόνοιας, υγείας και παιδείας.

Στο άνοιγμα ενός ειδικού υπολογαριασμού στον λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στον οποίο θα κατατίθενται ποσά υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου που θα προέρχονται από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, στόχος είναι οι πόροι του υπολογαριασμού να διοχετευθούν σε υποδομές στα πεδία της πρόνοιας, υγείας και παιδείας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνής διάκριση για δύο σχολεία στην Καβάλα


Πήραν τη δεύτερη θέση στον 16ο Διεθνή Διαγωνισμό Σχολικών ΜΜΕ.

Δύο σχολεία της Καβάλας, το 1ο Γυμνάσιο και το 6ο Γενικό Λύκειο, διακρίθηκαν στον 16ο Διεθνή Διαγωνισμό Σχολικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που διοργάνωσε το Κολέγιο Τύπου και Τηλεόρασης της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, το 1ο Γυμνάσιο Καβάλας κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία «Καλύτερη έντυπη εφημερίδα». Την ίδια (δεύτερη) θέση κατέκτησε το 6ο Γενικό Λύκειο στην κατηγορία «Καλύτερου Διαδικτυακού Τόπου» (6lyk-kaval.kav.sch.gr).

«Τα παιδιά και οι καθηγητές τους έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, αφιερώνοντας πολλές ώρες μετά τα μαθήματά τους. Ωστόσο, το βραβείο δεν ήταν αυτοσκοπός. Στόχος ήταν η δημιουργική δουλειά» σημείωσε ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ηλίας Ξυλούδης.

Η εφημερίδα που εκδίδουν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου, η «Μαθητική Πνοή», είναι τριμηνιαία, ασχολείται με θέματα επικαιρότητας και σχολικής ζωής, χωρίς να ξεφεύγει από τον αρχικό περιβαλλοντικό προσανατολισμό, για τον οποίο συστάθηκε, όπως εξηγεί ο κ. Ξυλούδης.

Στο 6ο Λύκειο Καβάλας, η δεύτερη θέση στο διεθνή διαγωνισμό των σχολικών ΜΜΕ ήρθε να προστεθεί στις πολλές και σημαντικές διακρίσεις που έχει λάβει το σχολείο τα τελευταία χρόνια σε διάφορους τομείς.

Ψυχή της ιστοσελίδας, που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια είναι ο καθηγητής πληροφορικής Βασίλης Κουκούδης, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του σχολείου Δανιήλ Εμμανουηλίδης.

«Κύριος στόχος είναι να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να εκφράζονται μέσα από αυτήν και φυσικά να πληροφορούνται. Παράλληλα, είναι και ένα άνοιγμα στην τοπική κοινωνία για το τι γίνεται στο 6ο Λύκειο Καβάλας. Στο site, οι εκπαιδευτικοί αναρτούν βοηθητικό υλικό για την εκπαιδευτική διαδικασία ενώ στον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας συμβάλλουν, όχι μόνο ο αρμόδιος καθηγητής πληροφορικής, αλλά και οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί απ' όλες τις ειδικότητες» εξηγεί ο κ. Εμμανουηλίδης.

«Το σχολείο μας θέλει να προσφέρει τη χαρά της δημιουργικότητας στους μαθητές ώστε να αναδείξουν τα ταλέντα τους. Ένας άλλος δρόμος, πέρα από την ιστοσελίδα, είναι τα θεατρικά έργα, τα μουσικά σύνολα, τα οποία κι αυτά έχουν πάρει μέρος σε διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά και οι ταινίες μικρού μήκους που δημιουργούν οι μαθητές και οι οποίες έχουν βραβευθεί» προσθέτει.

Αύριο το βράδυ, ο Δήμος Καβάλας διοργανώνει ειδική εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» προκειμένου να βραβεύσει τα παιδιά και τους καθηγητές που διακρίθηκαν.



Διαβάστε περισσότερα...

Σαν σήμερα "έφυγε" η Τασσώ Καββαδία


Η Τασσώ Καββαδία γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1921 στην Πάτρα και έφυγε από την ζωή στις 18 Δεκεμβρίου 2010. Ήταν ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, ζωγραφική και διακόσμηση στο Παρίσι, σκηνογραφία και ενδυματολογία κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης κοντά στον Κάρολο Κουν.

Από το 1954 ως το 1967 εργάστηκε στο ραδιόφωνο ως δημιουργός και εκτελέστρια. Από το 1955 ως το 1969 εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά ως συντάκτρια του ελεύθερου και καλλιτεχνικού ρεπορτάζ. Επίσης, ασχολήθηκε με λογοτεχνικές και άλλες μεταφράσεις.

Έχει συμμετάσχει από το 1954 σε ελληνικές και ξένες παραστάσεις και έργα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ έχει εμφανιστεί και στην τηλεόραση. Χαρακτηρίζεται συνήθως ως η «κακιά» του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς λόγω του «βλοσυρού» παρουσιαστικού της ερμήνευε «αυστηρούς» ρόλους, όπως της κακιάς πεθεράς, μάνας, αδερφής κ.α.

Στο θέατρο έπαιξε ρόλους που κάλυπταν σχεδόν όλη την γκάμα του ρεπερτορίου, εκτός από αρχαία τραγωδία. Είχε κάνει δύο γάμους. Το 1942 με τον βιομήχανο Αντώνη Σαλαπάτα, με τον οποίο απέκτησε τρια παιδιά τον Βασίλη, τον Γιώργο και την Ευγενία.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παιδόφιλος τραγουδιστής καταδικάστηκε σε 35ετή φυλάκιση


Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες ο Ίαν Γουάτκινς των Lost Prophets.

Σε 35 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε σήμερα ο διάσημος ροκ τραγουδιστής Ίαν Γουάτκινς του συγκροτήματος "Lost prophets" για τις κατηγορίες της παιδοφιλίας και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που αντιμετώπιζε.



Ο ίδιος ο Γουάτκινς, προκειμένου να αποφύγει την δημόσιο διασυρμό του με τις λεπτομέρειες που θα ακουγόταν στη δίκη- είχε ομολογήσει τον περασμένο Νοέμβριο ότι είναι ένοχος και στις 13 κατηγορίες που τον βαραίνουν- ανάμεσα τους και η απόπειρα βιασμού του μωρού.

Μάλιστα είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως «αποφασισμένο και αφοσιωμένο παιδεραστή».

Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε την απόπειρα βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης ενός παιδιού κάτω των 13 ετών, αλλά δεν παραδέχτηκε την ενοχή του για βιασμό.



Διαβάστε περισσότερα...

Προκαταρκτική έρευνα για υποθέσεις μονιμοποίησης συμβασιούχων


Παραγγελία από την εισαγγελέα Αρείου Πάγου.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, παρήγγειλε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για να διακριβωθεί εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα σχετικά με την έκδοση προσωρινών διαταγών προς συμβασιούχους, που έχουν ως συνέπεια την μονιμοποίησή τους, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Τύπου.

Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται σε «κόλπο» με την μονιμοποίηση συμβασιούχων οι οποίοι μπαίνουν από το παράθυρο στο Δημόσιο, για μεθοδεύσεις επιλογής δικασίμου, για «φάμπρικα» δικαστών, δικηγόρων και δημάρχων, κ.λπ.



Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση προγραμματίζουν για αύριο μαθητές ΕΠΑΛ


Η διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Αύριο, Πέμπτη και ώρα 10.00 οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Το κάλεσμα τους που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του «Ριζοσπάστη» υπογράφεται από μαθητές 17 σχολείων και ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι αυτό της δωρεάν μεταφοράς, γεύματος καθώς και της επαναλειτουργίας των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν.

Πιο αναλυτικά τα αιτήματά τους είναι:

- Δωρεάν μεταφορά για όλους τους μαθητές και σπουδαστές των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Να δοθεί πάσο απεριορίστων διαδρομών. Να μπουν δωρεάν λεωφορεία εκεί που χρειάζεται.

- Δωρεάν γεύμα σε κάθε μαθητή και σπουδαστή των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ με ευθύνη των δήμων (2 σάντουιτς και ένα χυμό τη μέρα).

- Να επαναλειτουργήσουν οι ειδικότητες που καταργήθηκαν.

- Να μην απολυθεί κανένας καθηγητής. Να επαναπροσληφθούν αυτοί που απολύθηκαν.

- Κατάργηση του 4ου έτους μαθητείας. Πτυχίο στα 3 χρόνια. Κατάργηση κάθε πιστοποίησης, το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.

- Ο νέος νόμος της κυβέρνησης για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να μην εφαρμοστεί ποτέ.

Το κάλεσμα υπογράφουν μαθητές από το 4ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου, 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας, 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ταύρου, 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Περιστερίου, 1ο και 2ο Εσπερινά ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, 1ο ΕΠΑΛ Ιλίου, 4ο ΕΠΑΛ στον Αγ. Ελευθέριο, 6ο ΕΠΑΛ στους Αμπελόκηπους, 1ο ΕΠΑΛ Περιστερίου, 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών, 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 1ο ΕΠΑΛ Κορωπίου, 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Δημητρίου, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ν. Σμύρνης, 1η ΕΠΑΣ στη Σιβιτανίδειο.



Διαβάστε περισσότερα...

«Να σταματήσει άμεση η κατάληψη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ»


Ομόφωνο ψήφισμα από τη σύγκλητο του Ιδρύματος.

Να σταματήσει «άμεσα» η κατάληψη της Φιλοσοφικής Σχολής από φοιτητές του τμήματος Φιλολογίας ζητά με ομόφωνο ψήφισμα της η σύγκλητος του ΑΠΘ και καλεί «όλους τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους να προσέλθουν αύριο, στις 9 το πρωί, στο νέο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής, προκειμένου αυτή να επαναλειτουργήσει».

Η σύγκλητος καταδικάζει «την προσπάθεια παρεμπόδισης της λειτουργίας μιας σχολής για οποιοδήποτε λόγο και με οποιαδήποτε αφορμή» και υπογραμμίζει την παρεμπόδιση του εκπαιδευτικού έργου στα οκτώ τμήματα της σχολής «λίγες μέρες πριν από τη λήξη του εξαμήνου» με τον κίνδυνο «ορισμένα από αυτά να θεωρηθούν μη διδαχθέντα και να μην εξεταστούν». Σημειώνει ότι η διαδικασία αξιολόγησης των σχολών και των τμημάτων «που έχει αρχίσει προχωρεί και ολοκληρώνεται» στο ΑΠΘ -και είναι η αφορμή της κατάληψης - βελτιώνει «την ποιότητα των σπουδών».

Από την πλευρά του ο σύλλογος φοιτητών του τμήματος Φιλολογίας, που αποφάσισε την κατάληψη της σχολής κατά τις ημέρες της εξωτερικής αξιολόγησης από τις 17 ως τις 22 Δεκεμβρίου, με σκοπό το μπλοκάρισμα της διαδικασίας, υποστηρίζει με ανακοίνωση του ότι η αξιολόγηση «είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ροές χρηματοδότησης των ιδρυμάτων» και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και καταγγέλλει την κοσμητεία και τη σύγκλητο για την «υπονόμευση» της απόφασης του.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι φοιτητές της ΑΣΟΕ για την σημασία της αιμοδοσίας


Mια εξαμελής ομάδα φοιτητών της ΑΣΟΕ θέλησε να ευαισθητοποιήσει τους νέους και τους φοιτητές απέναντι στην εθελοντική προσφορά αίματος φτιάχνοντας το ακόλουθο βίντεο για το μάθημα της Οργανωσιακής Ψυχολογίας.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντί για δώρο γενεθλίων ζήτησε τρόφιμα για άπορους


Μάθημα ζωής... έδωσε ένας μαθητής του δημοτικού από την Ιεράπετρα.

Ο Νάσος Μουταφίδης την ημέρα των γενεθλίων του δεν ζήτησε δώρα και παιχνίδια, όπως τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του, αλλά ζήτησε από γνωστούς και φίλους του να συγκεντρώσουν τρόφιμα και ρούχα, προκειμένου να διατεθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Ιεράπετρας, ώστε να βοηθηθούν άνθρωποι που έχουν ανάγκη.

“Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Νάσος Μουταφίδης έδειξε έμπρακτα την κοινωνική του ευαισθησία, στηρίζοντας τους συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται”, αναφέρει σε ευχαριστήρια ανακοίνωση ο υπεύθυνος του κοινωνικού παντοπωλείου και προσθέτει: “Η πράξη του αυτή αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν επηρεαστεί πολύ από τις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, που βιώνουμε όλοι και ότι είναι περισσότερο ευαίσθητα και πρόθυμα να βοηθήσουν το συνάνθρωπό τους, μεταφέροντας με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα των Χριστουγέννων για αγάπη και αλληλεγγύη και δίνοντας σάρκα και οστά στο θεμελιακό και χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας του συνθήματός μας: Δεν περπατάμε παράλληλα, περπατάμε μαζί!”.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι


Την εντατικοποίηση των ελέγχων σε σφαγεία και κρεοπωλεία, ενόψει της εορταστικής περιόδου, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αναπληρωτής υπουργός, Μάξιμος Χαρακόπουλος, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπως δυσανάγνωστες σημάνσεις και ρύποι στα σφάγια.

«Ενόψει της αυξημένης ζήτησης τροφίμων ζωικής προέλευσης λόγω των εορτών, εντείνουμε τους ελέγχους, προκειμένου να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας» δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος, προσθέτοντας πως βασικός στόχος είναι η προσφορά ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων στον καταναλωτή.

Ήδη, η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής απέστειλε επιστολή στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να τηρούνται πιστά οι διατάξεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που διέπουν τη διαδικασία σφαγής. Όπως, για παράδειγμα, να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, ο κωδικός αριθμός του σφαγείου, αλλά και ο αριθμός των σφάγιων να μην υπερβαίνει τη δυναμικότητα του σφαγείου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκαν τα "κόκκινα" δάνεια


Από τη μία επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των µη εξυπηρετούμενων δανείων, από την άλλη αυξήθηκε ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο. Σύμφωνα με με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο "λόγος" των δανείων ανήλθε σε 29,3% στο τέλος Ιουνίου 2013 από 24,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2012.

Αναλυτικότερα, στα επιχειρηματικά δάνεια ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων από 23,4% τον Δεκέμβριο του 2012, ανήλθε τον Ιούνιο του 2013 σε 29,2%.

Στα στεγαστικά δάνεια από 21,4% τον Δεκέμβριο του 2012, σε 24% τον Ιούνιο του 2013 και στα καταναλωτικά δάνεια από 38,8% τον Δεκέμβριο του 2012 στο 43,8% τον Ιούνιο του 2013.

Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις υποχώρησε σε 48,3% τον Ιούνιο του 2013 από 49,1% τον Δεκέμβριο του 2012, καταδεικνύοντας την ανάγκη να συνεχίσουν οι τράπεζες να σχηματίζουν υψηλές προβλέψεις για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου.

Στην ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ, επισημαίνεται ότι η ΤτΕ θα συνεχίσει να ενεργεί µε γνώμονα τη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, την προστασία των καταθετών και τη δημιουργία μακροχρόνια βιώσιμων πιστωτικών ιδρυμάτων µε ισχυρή κεφαλαιακή βάση, παράλληλα µε τη διατήρηση υγιούς ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα.

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι τα νέα ισχυρά πιστωτικά ιδρύματα θα συμβάλουν στη σταδιακή αποκατάσταση ομαλών χρηματοδοτικών συνθηκών την πραγματική οικονομία και θα κατανείμουν τις πιστώσεις σε κλάδους που έχουν προοπτικές να ανασυγκροτηθούν, να επιτύχουν συγκριτικά υψηλότερη παραγωγικότητα και να αναπτυχθούν ταχέως.

Οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού στο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με την ΤτΕ, πρέπει να επικεντρώνονται στον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας και γενικότερα την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου µέσω οργανικής κερδοφορίας καθώς και στην απεμπλοκή από µη αμιγώς τραπεζικές εργασίες.

Επίσης, στον επανασχεδιασμό των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, στην ενεργό διαχείριση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (δηλαδή των δανείων σε καθυστέρηση και των ρυθμισθέντων δανείων καθώς και στην παροχή πλήρους φάσματος τραπεζικών εργασιών και στην ορθή τιμολόγησή τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι αλλαγές για τις εξετάσεις του 2014


Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ξέρουν ότι το 2014 μπορούν να συμμετέχουν στο 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση μόνοι όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013. Επίσης οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων μπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο Γενικού μπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου χωρίς να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους αποφοίτησής τους και να εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου σε θέματα που ορίζουν οι καθηγητές.

Επίσης σήμερα οι υποψήφιοι μπορούν να διαβάσουν χρήσιμες πληροφορίες για τις σπουδές στις σχολές Νοσηλευτικής, τις οποίες επιλέγει κάθε χρόνο σημαντικός αριθμός νέων καθώς η επαγγελματική αποκατάσταση είναι ακόμη καλή και κυρίως για όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν στο εξωτερικό. Οι βάσεις για τις συγκεκριμένες σχολές είναι ακόμη προσιτές, ενώ οι απόφοιτοι συνήθως "κυνηγούν" και ένα καλό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, το οποίο θα τους δώσει το εισιτήριο για μια καλή θέση στην αγορά εργασίας.

(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται ΙΕΚ και ΣΕΚ ειδικής αγωγής


Το πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το Φεβρουάριο.

Δημόσια ΙΕΚ και ΣΕΚ για άτομα με αναπηρίες ιδρύει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από το Φεβρουάριο.

Την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος δημιουργίας Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) και Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) ειδικής αγωγής στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για άτομα με αναπηρία ανήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ διευκρίνισε ότι το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός στα ΔΙΕΚ και στις ΣΕΚ ειδικής αγωγής, θα προσφέρονται όλες οι ειδικότητες για τις οποίες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συνάνθρωποι μας με αναπηρία. Παράλληλα ο υφυπουργός ανακοίνωσε και μία νέα ειδικότητα που δεν υπήρχε έως τώρα στην πατρίδα μας, η οποία αφορά σε συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα όρασης και ακοής (κωφούς). Η ειδικότητα είναι αυτή των ξεναγών σε Μουσεία και σε Αρχαιολογικούς-Πολιτιστικούς Χώρους, για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

Οι ξεναγοί που θα εκπαιδεύονται σε αυτή την ειδικότητα θα είναι κυρίως και οι ίδιοι τυφλά και κωφά άτομα ή άτομα με μειωμένη όραση.



Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικές δράσεις του δήμου Θεσσαλονίκης


Για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων.

Τρόφιμα που προέρχονται από δωρεές φορέων, επιχειρήσεων σούπερ- μάρκετ και ιδιωτών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου Θεσσαλονίκης για τη στήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων που βιώνουν δύσκολες οικονομικές συνθήκες, θα δοθούν, τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, σε άπορες οικογένειες των πέντε Δημοτικών Κοινοτήτων, καθώς και της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου (ώρες 13.00-15.00) θα παρατεθεί - σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) - το χριστουγεννιάτικο γεύμα σε άπορες οικογένειες, στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Η παράταση του υπουργείου Εργασίας για τα ΚΕΠΑ δεν καλύπτει τα ΑμεΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18.12.2013

Εδώ και μήνες η ΕΣΑμεΑ ζητά την παράταση των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία που χωρίς δική τους υπαιτιότητα βρίσκονται στις λίστες ντροπής των ΚΕΠΑ, περιμένοντας την εξέτασή τους, χάνοντας το επίδομα, τη σύνταξη και την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, με όλες τις συνέπειες που αυτό το γεγονός επιφέρει σε χρόνια πάσχοντες.

Η παράταση όμως μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2014 δεν καλύπτει τα άτομα με αναπηρία. Η ΕΣΑμεΑ ζητά την παράταση μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη του 2014 και η οποία φυσικά θα καλύπτει εκτός των συντάξεων και τα επιδόματα και την ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψη - ειδάλλως τέλος Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, όπως και σήμερα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι «Η παράταση χορηγείται προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία εξέτασης και με την όσο το δυνατόν μικρότερη ταλαιπωρία αυτής της ιδιαίτερα ευαίσθητης πληθυσμιακής ομάδας μετά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν από τις πρόσφατες απεργίες του ιατρικού προσωπικού». Μόνο που, μεγάλες καθυστερήσεις υπήρχαν και πριν την απεργία των γιατρών.

Στις 2 Νοεμβρίου ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωνε ότι «στόχος της Κυβέρνησης είναι να έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στα ΚΕΠΑ τον Μάρτιο του 2014». Τώρα, με σχεδόν 20.000 άτομα με αναπηρία να μην έχουν εξεταστεί τις τελευταίες εβδομάδες, πώς πιστεύει το Υπουργείο ότι θα πετύχει την ομαλοποίηση του συστήματος μέχρι τον Φεβρουάριο;;; Τη στιγμή που στο δελτίο Τύπου του το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται ότι εκτός Αττικής, η αναμονή για εξέταση για νευρολογικές και ψυχιατρικές περιπτώσεις είναι 4-5 μήνες, πώς περιμένει αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν αυτό το διάστημα;

Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί τροπολογία περί της παράτασης των συντάξεων, των επιδομάτων αναπηρίας και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των δικαιούχων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 σε όσους περιμένουν την εξέτασή τους από τα ΚΕΠΑ, όπως και τη λύση στο θέμα του ΕΚΑΣ, που πρέπει να συνεχίσουν να το λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις κάτω των 65 ετών. Για να μην είναι το υπουργείο Εργασίας αποκλειστικά υπεύθυνο για την εξαθλίωση της πλέον ευάλωτης κοινωνικής ομάδας της χώρας.

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 128 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 97 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Κάτω τα χέρια από τα επιδόματα Αναπηρίας κ. υπουργέ Εργασίας!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18.12.2013

Η ΕΣΑμεΑ και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα, ξεκαθαρίζει, για μία ακόμη φορά ότι έχει μέτωπο ενάντια σε οποιανδήποτε έκνομη συμπεριφορά πολιτών, γιατρών, δημόσιων λειτουργών και πολιτικών υπευθύνων, οι οποίοι είτε εκούσια είτε ακούσια έχουν δημιουργήσει φαινόμενα που κατασυκοφαντούν τα άτομα με αναπηρία και αυξάνουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και ρατσισμό.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά και υποστηρίζει τους ελέγχους και τις κάθε λογής επανεξετάσεις- με το σκεπτικό ότι διεξάγονται με αντικειμενικά κριτήρια και με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και της αξιοπρέπειάς τους και χωρίς καμία στοχοποίηση. Η ΕΣΑμεΑ θεωρεί ότι οι έλεγχοι θα έπρεπε να είναι η προμετωπίδα προάσπισης των ατόμων με αναπηρία και των δικαιωμάτων τους εδώ και δεκαετίες.

Δυστυχώς, έπρεπε η χώρα να βρεθεί στην περιδίνηση της οικονομικής κρίσης, για να αντιληφθεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο κάθε πολιτικός ότι χρειάζεται να γίνουν έλεγχοι. Μόνο που, για ακόμη μία φορά, οι εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας είναι εκ του πονηρού: σκοπίμως και εσκεμμένα κάνουν λόγο για προνοιακά επιδόματα, τα οποία όμως είναι επιδόματα αναπηρίας, που τα δίνει η Πρόνοια, συνδέοντάς τα ταυτόχρονα με εύσχημο τρόπο με τις συντάξεις! Το υπουργείο Εργασίας είχε πανηγυρίσει την καταγραφή τόσο των συνταξιούχων όσο και των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις- τώρα δημιουργεί και πάλι ερωτήματα, μέσω δημοσιεύσεων και υποτιθέμενων διαρροών στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες.

Σε απλά ελληνικά: οι συντάξεις δίνονται λόγω της εργασίας κάποιου μια ολόκληρη ζωή. Τα επιδόματα ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ δίνονται για την ΑΝΑΠΗΡΙΑ κάποιου και είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ βοήθημα ενός κράτους ανάλγητου, που δεν προστατεύει με κανένα άλλο τρόπο ανθρώπους με βαριές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο και μεγάλο κόστος που επιφέρει η αναπηρία τους. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξανά προσπαθεί να ενεργοποιήσει συντηρητικά κοινωνικά αντανακλαστικά και ρατσιστικές συμπεριφορές. Το αναπηρικό κίνημα δεν θα πέσει στην παγίδα: είμαστε ενωμένοι και έχουμε την στήριξη όλης της κοινωνίας, που οι τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι γνωρίζει πολύ καλά ποιος είναι ο κλέφτης και ποιος ο νοικοκύρης. (βλ. Κάπα Research http://www.esaea.gr/index.php?module=announce&ANN_id=4548&ANN_user_op=view&ns_news=1&MMN_position=20:20).

Ο υπουργός Εργασίας οφείλει να εργαστεί ώστε να λυθούν τα τεράστια προβλήματα των ΚΕΠΑ που κρατούν 2 χρόνια τώρα, κρατώντας ομήρους χιλιάδες άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Οφείλει να δώσει λύση για το ΕΚΑΣ, ώστε να μην χάσουν αυτή την πενιχρή βοήθεια χιλιάδες κόσμου από 1ης Ιανουαρίου 2014. Η ευθύνη όμως ξεφεύγει και από τον υπουργό Εργασίας και αγγίζει τόσο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, που οφείλουν να πάρουν θέση και να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα: θα προστατέψουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, ή όχι;

Στον αγώνα για τη διαφάνεια το υπουργείο Εργασίας θα έχει στο πλευρό του σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα και τις αντιπροσωπευτικές του οργανώσεις. Πρέπει όμως να μπουν στην άκρη τα τερτίπια και κάθε προσπάθεια περαιτέρω φτωχοποίησης των αναπήρων και των οικογενειών τους. Ειδάλλως, η απάντησή μας στον υπουργό Εργασίας θα είναι απλή:

Μολών λαβέ!

Κάτω τα χέρια από τα επιδόματα Αναπηρίας!


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή τροφίμων σε 650 άπορες οικογένειες


Στο πλευρό των απόρων ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου.

Σήμερα και αύριο, ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου θα διαθέσει τρόφιμα σε 650 άπορες οικογένειες.

Η κίνηση αυτή έχει στόχο να μην λείψουν τα απαραίτητα από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε κανένα σπίτι, ενόψει των εορτών.

Η διανομή θα γίνει από το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο. Η συγκέντρωση των τροφίμων έγινε σε συνεργασία με διαφόρους φορείς, αλλά και με την οργάνωση εκδηλώσεων οι οποίες αντί εισιτηρίου είχαν την συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «ανάσα» για 920 οικογένειες δικαιούχων είναι και τα τρόφιμα που δίνονται από τον δήμο στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δια του προγράμματος « Διανομής Τροφίμων σε απόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Επειδή τα φετινά Χριστούγεννα είτε το θέλουμε είτε όχι όλα είναι αλλιώς και μας βρίσκουν όλους φτωχότερους από πέρσι ευχόμαστε ολόψυχα το άστρο της Βηθλεέμ να φωτίσει τον δρόμο όλων μας ώστε να βρούμε όχι μόνο αυτά που θέλουμε αλλά κυρίως αυτά που χάσαμε όπως ο εθελοντισμός, η αγάπη, η αλληλεγγύη και η προσφορά στον πλησίον που πάσχει- υποφέρει και δοκιμάζεται από την ανεργία και την ανέχεια περισσότερο από μας. Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά με υγεία – δύναμη και προκοπή σε κάθε οικογένεια» δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Στάθης Λαφαζανίδης.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντός 15 ημερών θα υποβάλουν αιτήσεις, το προσωπικό που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα


Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αιτήσεις εντός 15 ημερών πρέπει να υποβάλουν υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από φορείς του Δημοσίου και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του υπουργείου Παιδείας, για την κάλυψη κενών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στις Περιφέρειες, καθώς και στην εκπαίδευση, στο πλαίσιο της κινητικότητας, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σημειώνεται ότι η διορία του δεκαπενθήμερου ξεκινά με τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ειδικότερα, με την Υπουργική Απόφαση καλείται το προσωπικό του Ταμείου Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων (ΤΑΣ), του Ταμείου Αποκατάστασης Πυρόπληκτων (ΤΑΠ), της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ) και των Ειδικών Υπηρεσιών Δημοσίων Έργων και των Τμημάτων της Ειδικής Υπηρεσίας Συντήρησης Αυτοκινητοδρόμων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, να υποβάλει στη διεύθυνση Διοικητικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αίτηση για τη μετάταξη ή μεταφορά του. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων προς πλήρωση είναι 347.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «με τον τρόπο αυτόν, ενδυναμώνεται σημαντικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε να σχεδιάζει και να υλοποιεί ολοκληρωμένα σχέδια δράσης στο πεδίο της πολιτικής προστασίας. Βασικός στόχος είναι η άμεση και αποτελεσματική ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού τόσο στην πρόληψη φυσικών καταστροφών όσο και στην ανακούφιση των πολιτών που πλήττονται από παρόμοια φαινόμενα».

Παράλληλα, με την ίδια Υπουργική Απόφαση, καλείται το προσωπικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, να υποβάλει στις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στις οποίες κατείχε οργανική ή προσωποπαγή θέση, αίτηση για τη μετάταξή του. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων προς πλήρωση είναι 233, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν επιπλέον θέσεις προς πλήρωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται 4.413 προσλήψεις ανέργων πτυχιούχων πληροφορικής


Πρόκειται για το τρίτο πακέτο θέσεων κοινωφελούς εργασίας.

Συνολικά 4.413 προσλήψεις πτυχιούχων πληροφορικής αναμένονται σε δήμους και οργανισμούς στις 13 περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για το τρίτο πακέτο των θέσεων κοινωφελούς εργασίας και για τους συμμετέχοντες αναμένεται να ισχύουν όσα ίσχυαν και στις άλλες προκηρύξεις.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι όσοι προσελήφθησαν σε ένα από τα προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (πχ των 27.948 θέσεων) ακόμα και αν δεν αποδεχθούν τη θέση τους ή παραιτηθούν δεν θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν μια από τις 4.413 νέες θέσεις. Αντίθετα μπορούν να διεκδικήσουν τις νέες θέσεις όσοι είναι επιλαχόντες.

Οι αποδοχές που θα λαμβάνει ο κάθε επιλεγόμενος άνεργος δεν καθορίζονται από το επίπεδο εκπαίδευσης αλλά από την ηλικία. Αν λοιπόν κάποιος έχει ηλικία άνω των 25 ετών θα λαμβάνει 490 ευρώ είτε είναι πτυχιούχος ΑΕΙ, είτε είναι απόφοιτος λυκείου. Αν πάλι έχει ηλικία μικρότερη των 25 ετών θα λαμβάνει 427 ευρώ.

Ποίοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα αναμένεται να έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

2. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

3. Εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

4. Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

5. Άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Πώς θα γίνει η επιλογή και ποια είναι η μοριοδότηση

Η επιλογή και κατάταξη των ωφελουμένων αναμένεται να γίνει με 5 αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης, τα οποία είναι τα εξής:

1) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες,
2) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες,
3) Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό,
4) Ηλικία και
5) Αριθμός ανήλικων τέκνων.

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.

1. Ποια είναι η μοριοδότηση για τα πιο πάνω κριτήρια;



A/A
Κριτήρια επιλογής
Κριτήρια
Μόρια
1
ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗΣ
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ
(µε ανώτατο όριο τους 36 µήνες
και ανώτατο αριθµό µορίων τα
54)
Για τους ̟πρώτους
12 µήνες
1 µόριο ανά πλήρη
µήνα
Για τους
επόµενους  12
µήνες
1,5 µόριο πλήρη  µήνα
Για τους
Τελευταίους  12
µήνες
2 µόρια ανά ̟ πλήρη
µήνα
2
ΧΡΟΝΙΚΟ ∆ΙΑΣΤΗΜΑ
ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗΣ
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
ΣΥΖΥΓΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ
ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΗΣ
ΠΑΡ. 5.1 (µε ανώτατο όριο τους
36 µήνες και ανώτατο αριθµό
µορίων τα 54)
Για τους πρώτους
12 µήνες
1 µόριο ανά πλήρη
µήνα
Για τους
επόµενους  12
µήνες
1,5 µόριο ανά πλήρη
µήνα
Για τους
Τελευταίους  12
µήνες
2 µόρια ανά πλήρη µήνα
3
ΑΤΟΜΙΚΟ/ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ
ΕΙΣΟ∆ΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ
ΕΤΟΥΣ 2013
Έως 12.000,00€
30
12.000,01-20.000,00€
20
20.000,01-30.000,00€
10
4
ΗΛΙΚΙΑ
18-29
20
30-54
24
55 και άνω
18
5
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
ΤΕΚΝΩΝ
Για κάθε τέκνο
12 μόρια
Ειδικότητες

Όσον αφορά τις ειδικότητες παραθέτουμε τα όσα ίσχυαν στην προκήρυξη των 27.948 θέσεων και τα οποία αναμένεται σε γενικές γραμμές να ισχύσουν και για τις 4.413 θέσεις.

ΠΕ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Πτυχίο ή δίπλωμα Πληροφορικής ή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ή Πληροφορικής και Τηλεματικής ή Επιστήμης Υπολογιστών ή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών ή Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών ή Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική ή Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων ή Ψηφιακών Συστημάτων ή Επιστημών και Πολιτισμού – Κατεύθυνση Η/Υ ή Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής ή Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ή Ηλεκτρονικής και Μηχανικών Υπολογιστών ή Ηλεκτρονικού Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών ή Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ή Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων ΑΕΙ ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου  (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας. 
ή Πτυχίο ή δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Τεχνολογίας Υπολογιστών ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Η/Υ ή Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής ή Ηλεκτρονικής και Μηχανικών Υπολογιστών ή Ηλεκτρονικού Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών ή Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ή Μηχανικού Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων  ή Μηχανικού Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου  (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ  ή ταυτόσημο κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου  (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.


ΤΕ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος Πληροφορικής ή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων ή Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης ή Διαχείρισης Πληροφοριών ή Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων ή Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και  στην Οικονομία ή Βιομηχανικής Πληροφορικής ή Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας ή Πληροφορικής και Επικοινωνιών ή Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών ή Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων ή Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Η/Υ  ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ  της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας ή το ομώνυμο πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.


ΔΕ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
α) Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Ι.Ε.Κ. οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Πληροφορικής ή β) Πτυχίο  Α' ή Β' κύκλου Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου: (i) οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Πληροφορικής-Δικτύων Η/Υ ή  (ii) ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων ή Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων του Ηλεκτρονικού Τομέα ή γ) Απολυτήριος τίτλος: (I) κλάδου Πληροφορικής Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου, ή (ii) τμήματος Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή (iii) ειδικότητας Υπαλλήλων Χειριστών Η/Υ  Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής ή άλλος ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος σχολικής μονάδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...