Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Το πιο ακριβό iPhone 6 στον κόσμο


Ένα «έξυπνο» κινητό από ατόφιο χρυσό και διαμάντια.

Ωθούμενοι από την ανάγκη τους να διαφέρουν και να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν φανταχτερές, εντυπωσιακές, περίεργες και ασυνήθιστες θήκες για το «πολύτιμο» κινητό τους.

Εκείνοι όμως που στην πραγματικότητα μπορούν να αποκτήσουν ένα… ξεχωριστό κινητό είναι ελάχιστοι… με πάρα πολλά όμως εκατομμύρια στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Μια εταιρεία αποκάλυψε το πιο ακριβό iPhone 6 στον κόσμο, το οποίο έχει φτιαχτεί από ατόφιο χρυσό 24 καρατίων και έχει διακοσμηθεί με δεκάδες μικρά διαμαντάκια.

Η τιμή του ανέρχεται στα 3,51 εκατ. δολάρια.



Η πολύτιμη συσκευή ονομάζεται «Diamond Ecstasy iPhone» και σύμφωνα με την εταιρεία Goldgenie που επιμελείται την κατασκευή, στη λίστα των πάμπλουτων πελατών τους βρίσκονται ονόματα όπως οι: Γιουσέιν Μπολτ, Ντέιβιντ Μπέκαμ και Παφ Ντάντι.



«Είναι το πιο ιδιαίτερο τηλέφωνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο και θα τολμούσα να πω ότι αξίζει όσο ένα μικρό νησί» είπε ο ιδρυτής της εταιρείας Laban Roomes, σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline.



Φυσικά, οι ενδιαφερόμενοι πελάτες μπορούν να επιλέξουν να δημιουργήσουν το δικό τους, προσωποποιημένο iPhone από χρυσό, πλατίνα, ή τελειώματα ροζ χρυσού, καθώς επίσης να το διακοσμήσουν με διαμάντια ή άλλους πολύτιμους λίθους.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκβίαζαν 54χρονη για να τους δώσει 1.000 ευρώ


Την απειλούσαν πως θα προβούν σε πράξεις κατά της ζωής του γιου της.

Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης Πατρών, δύο ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 36 και 24 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εκβίαση.

Ειδικότερα, οι δράστες μετέβησαν χθες το απόγευμα, στην οικία της 54χρονης ημεδαπής στην Πάτρα, και απαίτησαν να τους καταβάλει το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ, που όπως ισχυρίζονταν, τους το όφειλε ο υιός της. Για να εξαναγκάσουν την παθούσα να τους καταβάλει το ποσό, απειλούσαν πως θα προβούν σε πράξεις κατά της ζωής του υιού της.

Άμεσα μετέβησαν στην οικία της παθούσας αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης Πατρών και συνέλαβαν τους δύο δράστες.

Από την προανάκριση που ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι ο 36χρονος απειλούσε την 54χρονη, μέσω τηλεφώνου, τις τελευταίες τρείς ημέρες, ότι θα προβεί σε πράξεις κατά τις ζωής του υιού της αν δεν του παραδώσει το χρηματικό ποσό των 1.000.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεά μουσικών οργάνων σε όλα τα μουσικά σχολεία της χώρας


Νέα πρωτοβουλία από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Μια νέα πρωτοβουλία για την άμεση ενίσχυση όλων των μουσικών σχολείων της χώρας ανακοίνωσε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα ενέκρινε δωρεά ύψους 940.000 ευρώ για τη στήριξη των 43 μουσικών σχολείων σε όλη την επικράτεια. Μέσω της πρωτοβουλίας το Ίδρυμα θα δωρίσει στα σχολεία 1.201 μουσικά όργανα, πολλά από τα οποία θα είναι χειροποίητα και θα κατασκευαστούν από Έλληνες οργανοποιούς. Σε αυτά περιλαμβάνονται 54 διαφορετικοί τύποι μουσικών οργάνων, όπως κλασική κιθάρα, βιολί, σαξόφωνο, ταμπουράς, μπουζούκι και μαντολίνο. Μέρος των παραδοσιακών κρουστών οργάνων θα κατασκευαστούν σε συνεργασία με τα μέλη του εργαστηρίου κατασκευής μουσικών οργάνων του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση.

Η ιδέα για τη δωρεά προέκυψε έπειτα από επίσκεψη μαθητών μουσικού σχολείου στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος και την πρωτοβουλία μαθητή του σχολείου να επικοινωνήσει στη συνέχεια με το Ίδρυμα και να μοιραστεί τις σκέψεις του σχετικά με το μέλλον της μουσικής παιδείας στη χώρα.

Για τον αρτιότερο σχεδιασμό της πρωτοβουλίας το Ίδρυμα προχώρησε σε ενδελεχή αναζήτηση, καταγραφή και εξέταση των αναγκών κάθε σχολείου, που διήρκεσε επτά μήνες.



Διαβάστε περισσότερα...

Καρναβαλικές εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο, σε όλη την Πελοπόννησο


Αναμένεται να προσελκύσουν χιλιάδες επισκέπτες.

Καρναβαλικές εκδηλώσεις διοργανώνονται σε όλη την Πελοπόννησο, το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς. Οι εκδηλώσεις αυτές, σε κάποιες περιοχές, έχουν μαζικό χαρακτήρα και προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες, ακόμα και εκτός Πελοποννήσου, ενώ σε άλλες περιοχές οι γιορτές έχουν πιο παραδοσιακό χρώμα. Παντού όμως η σάτιρα αποτελεί το βασικό στοιχείο και τα τοπικά προβλήματα κάθε περιοχής κυριαρχούν στην θεματολογία των καρναβαλιστών.

Οι σημαντικότερες των καρναβαλικών εκδηλώσεων έχουν ως εξής:

Μεγαλόπολη

Στην Αρκαδία, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Μεγαλόπολη, που φέτος το καρναβάλι συμπληρώνει είκοσι χρόνια ζωής. Η Καρναβαλούπολη θα ανοίξει και φέτος τις πύλες της στην κεντρική πλατεία της πόλης, το μεσημέρι του Σαββάτου 21 Φεβρουαρίου και θα περιμένει όλα τα παιδιά καθώς και όσους θέλουν να νιώσουν παιδιά, για να τους προσφέρει χαρά, γέλιο, ξεφάντωμα, χορό και πολύ παιχνίδι. Το βράδυ του Σαββάτου από νωρίς τα μέλη του ΚΑΠΗ, θα στήσουν την κουζίνα τους και θα σερβίρουν παραδοσιακό βραστό, μακαρόνια, ζεστές τηγανίτες κι άλλα τοπικά εδέσματα, για να θυμίσουν στους παλιούς και να γνωρίσουν στους νεότερους τα έθιμα του τόπου, ενώ το χορό θα ανοίξει ο «Χορευτικός Όμιλος Μεγαλόπολης».

Την προσεχή Κυριακή στις 3.00 μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί μεγάλη καρναβαλική παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων στις οδούς Παπαναστασίου και Κολοκοτρώνη στο κέντρο της πόλης και αμέσως μετά το πέρας της καρναβαλικής παρέλασης, θα γίνει το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου καθώς και απονομή αναμνηστικών δώρων στα γκρουπ που θα συμμετάσχουν.

Τυρός Κυνουρία

Το καρναβαλικό διήμερο στον Τυρό ξεκινά το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου στις 7.00 το απόγευμα στα Πέρα Μέλανα με παραδοσιακό γλέντι, ενώ την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο Τυριώτικο Καρναβάλι, από τις 4.30 το απόγευμα. Η καρναβαλική πομπή θα καταλήξει στο λιμάνι του Τυρού και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ στην κεντρική πλατεία του χωριού, με το κάψιμο του Κούτσουρου, μεζέδες, άφθονο κρασί και χορό γύρω από τη φωτιά.

Κακούρι Τρίπολης

Στις 2.30 μετά το μεσημέρι της Κυριακής, ξεκινά το Κακουραίϊκο καρναβάλι στην πλατεία του χωριού. Πρόκειται για ένα χιουμοριστικό, σατιρικό καρναβάλι που το διοργανώνει ο τοπικός σύλλογος του χωριού και ολοκληρώνεται με την αναβίωση του βλάχικου γάμου.

Κόρινθος

Το προσεχές Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, αργά το μεσημέρι, ο δήμος Κορινθίων σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου (ΚΕΠΑΠ), πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής και μαθητές των σχολείων, διοργανώνουν μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στο κέντρο της Κορίνθου. Η παρέλαση των χιλιάδων καρναβαλιστών και των αρμάτων, θα ξεκινήσει στις 3.00 μετά το μεσημέρι από την διασταύρωση των οδών Γ. Παπανδρέου και Εθνικής Αντιστάσεως και θα καταλήξει στην οδό Δαμασκηνού, ενώ αμέσως μετά, στις 6.00 περίπου το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με γνωστούς λαϊκούς τραγουδοποιούς στον κεντρικό πεζόδρομο και στο χώρο που βρίσκεται μεταξύ των οδών Πυλαρινού και Εθνικής Αντιστάσεως.

Ναύπλιο

Με τον τίτλο "ΟΥΝΑ ΦΑΤΣΑ ΟΥΝΑ ΜΑΣΚΑ", το Ναύπλιο φέτος, με την ευκαιρία της επετείου των 300 χρόνων από τη Βενετοκρατία, ενώνει τον Βενετσιάνικο πολιτισμό με την νεοελληνική παράδοση. Την comedia dell' arte με την επιθεώρηση, το θέατρο δρόμου και τον καραγκιόζη.

Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, θα πραγματοποιηθεί το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού και το βράδυ, ο δήµος Ναυπλιέων, ο ∆ημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Τουρισμού και το σωµατείο Φίλοι Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, σας προσκαλούν στο «Βενετσιάνικο Ναύπλιο». Οµάδες «Ντόµινο» και «Θέατρο ∆ρόµου», ξεκινούν το καρναβαλικό τους παιχνίδι, από την πλατεία Τριών Ναυάρχων και διασχίζοντας το Μεγάλο ∆ρόµο και την Αµαλίας καταλήγουν στην πλατεία Συντάγµατος. Εκεί όπου τα γραφικά µπαλκόνια της πλατείας μεταμορφώνονται σε βενετσιάνικες θεατρικές σκηνές, τα φώτα πέφτουν και η πλατεία γίνεται µια µεγάλη κερκίδα για να χωράει όλους σε ένα αξέχαστο «πλατεία πάρτυ».

Την Κυριακή, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 12.00 το μεσημέρι στο Φουγάρο, με μασκέ παιδικό πάρτυ, ενώ την ίδια ώρα στην πλατεία Συντάγματος η φιλαρμονική της πόλης ''δίνει'' την αποκριάτικη νότα, και ακολούθως στις 5.00 το απόγευμα ξεκινά το μεγάλο καρναβάλι.

Οι Βatuca µε τα κρουστά τους και το Θέατρο Εµπειρίας, µε δρώµενα από ανθρώπινες µαριονέτες και θεατρική χορογραφία στη γωνία Συγγρού και Αµαλίας, καλωσορίζουν τους καρναβαλιστές και τις µαριονέτες που φτάνουν, από την παλιά, αλλά και τη νέα πόλη. Καρναβαλιστές, µαριονέτες και πρώτος και καλύτερος ο ΑΡΛΕΚΙΤΣΟΣ, ο φετινός Καρνάβαλος, συγκεντρώνονται στις πλατείες Καποδίστρια, ∆ικαστικού Μεγάρου και Τριών Ναυάρχων. Η καρναβαλική πορεία θα ξεκινήσει από την οδό Συγγρού, θα συνεχίσει στην οδό Μπουµπουλίνας, για να φτάσει χορεύοντας και ξεφαντώνοντας στην πλατεία Φιλελλήνων, όπου το βράδυ στο λιµάνι, ο ΑΡΛΕΚΙΤΣΟΣ θα µας αποχαιρετήσει καιόμενος εν µέσω Βεγγαλικών και θα ακολουθήσει συναυλία και γλέντι µέχρι το πρωί.

Τολό

Ο δήµος Ναυπλιέων και ο ∆ημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Τουρισμού σε συνεργασία µε τη συντονιστική οµάδα φορέων της ∆ηµοτικής Ενότητας Ασίνης διοργανώνουν το Τολιανό Καρναβάλι. Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 5.30 το απόγευμα, έχει έναρξη παρέλασης καρναβαλιστών και αρµάτων στο πνεύµα της παλιάς αποκριάς. Θα ακολουθήσει βράβευση του καλύτερου άρµατος και της πιο επιτυχηµένης αµφίεσης καθώς και κλήρωση µε πολλά δώρα, ενώ θα ακολουθήσει γλέντι µε ζωντανή µουσική και δωρεάν κρασί.

Γορτυνία

Πιο παραδοσιακό χρώμα έχουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην περιοχή της Γορτυνίας, με το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί ελκυστικό χειμερινό προορισμό και τις Απόκριες κι υπόσχεται στους εκδρομείς από τα αστικά κέντρα ένα αξέχαστο τριήμερο. Στην Δημητσάνα την προσεχή Κυριακή στις 6:00 το απόγευμα έχουμε καρναβαλικές εκδηλώσεις με το «Κάψιμο του μακαρονά». Στην Στεμνίτσα το μεσημέρι της Κυριακής ντόπιοι κι επισκέπτες θα διασκεδάσουν με νεράιδες και ξωτικά του Μαινάλου, μουσικές και παραδοσιακό τσουκαλόκαυτο. Στα Λαγκάδια θα πραγματοποιηθεί το 8ο Λαγκαδινό Καρναβάλι, με δρώμενα από τους αιώνιους αρκαδικούς μύθους, κωμικό κουκλοθέατρο, ακροβατικό σόου, το ίδρωμα των αυγών, τσουκαλόκαυτο και μαγικό ζωμό, ενώ στην Βυτίνα την Κυριακή στις 4.00 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, καρναβάλι, δρώμενα, μεταμφιέσεις με πολύ χορό στους δρόμους και στην πλατεία του χωριού.

Καλαμάτα

Ο δήμος Καλαμάτας, η Κοινωφελής του Επιχείρηση «Φάρις», φορείς και σύλλογοι της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων συμμετέχουν στο 3ο Καλαματιανό καρναβάλι, με πλούσιες εκδηλώσεις, που έχουν ξεκινήσει από τις 7 Φεβρουαρίου στην Καλαμάτα και απλώθηκαν σε όλη σχεδόν την έκταση του δήμου.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις με τα μυστικά της πριγκίπισσας Ιζαμπώ, συνεχίστηκαν το περασμένο Σάββατο, με πολύ κέφι, ρυθμό και την συμμετοχή πλήθους κόσμου απ' όλη της περιφέρεια, με τη νυχτερινή παρέλαση. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την προσεχή Κυριακή, με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στους δρόμους της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Η παρέλαση με την συμμετοχή δεκάδων γκρουπ και χιλιάδων καρναβαλιστών κάθε ηλικίας, θα ξεκινήσει στις 2.30 μετά το μεσημέρι και θα καταλήξει το βράδυ στην κεντρική πλατεία, όπου θα συγκεντρωθούν καρναβαλιστές κι επισκέπτες, διασκεδάζοντας σ' ένα μεγάλο πάρτυ με συναυλία των DEMY & BAND.

Μεσσήνη

Παράδοση σε καρναβαλικές εκδηλώσεις έχει η Μεσσήνη, όπου το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς διοργανώνει εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού ξεκινά το Σάββατο και ολοκληρώνεται την Κυριακή στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ παράλληλα τα πάρτυ διαδέχονται το ένα το άλλο. Το βράδυ της Κυριακής ανάβουν φωτιές στις γειτονιές και αναβιώνει το παραδοσιακό δρώμενο ''Ο τυρής κι ο ταραμάς''.
Την Καθαρά Δευτέρα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στο καρναβάλι της Μεσσήνης με αναπαράσταση της δίκης της γριας Συκούς από τον Ιμπραήμ στις 11.00 το πρωί και αργότερα στις 3.00 το μεσημέρι ξεκινά η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση με άρματα και γκρουπ στην κεντρική πλατεία.

Κροκεές Λακωνίας

Το τριήμερο της αποκριάς, επίκεντρο των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη Λακωνία, είναι οι Κροκεές, όπου την Κυριακή στις 2.00 μετά το μεσημέρι ξεκινά το μεγάλο 54ο σατυρικό καρναβάλι των Κροκεών, με το νεοσύστατο Σύλλογο Φίλων Καρναβάλου Κροκεών να υπόσχεται ποιοτική διασκέδαση. Με την ολοκλήρωση της καρναβαλικής παρέλασης θα ακολουθήσει γλέντι μέχρι πρωίας.

Τέλος, να σημειώσουμε, ότι καρναβαλικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της αποκριάς και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως το 'Αργος, το Λουτράκι, τον Ασωπό και την Νεάπολη Λακωνίας με την καρναβαλική παρέλαση στις 4.00 το μεσημέρι της Κυριακής, αλλά και στο Πορτοχέλι με τα «ανακυκλωμένα μασκαρέματα», στις 3.30 το μεσημέρι της Κυριακής.



Διαβάστε περισσότερα...

Βασικά είδη διατροφής σε άπορες οικογένειες του Πειραιά


Μετά από προσφορά της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Τη σίτιση 160 οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης, ανέλαβε η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά, μετά από προσφορά της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του προέδρου Βαγγέλη Μαρινάκη.

Πιο συγκεκριμένα, οι αδύναμοι οικονομικά συνδημότες μας θα παραλαμβάνουν για έναν ολόκληρο χρόνο, ανά δεκαπενθήμερο, πακέτα που θα περιέχουν βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, παραβρέθηκε σήμερα στα γραφεία της ΚΟ.Δ.Ε.Π., όπου διανεμήθηκαν τα πρώτα πακέτα σε άπορες οικογένειες του δήμου. Εκ μέρους της ΠΑΕ Ολυμπιακός, παραβρέθηκαν η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων, Κατερίνα Μυλωνά και ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Τάσος Αυλωνίτης.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλεξίσφαιρα γιλέκα για τους σκύλους της αστυνομίας


Διαδικτυακή εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων με τα οποία θα εξοπλισθούν με αλεξίσφαιρα γιλέκα οι σκύλοι της αστυνομίας.



Περισσότερα από 350 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά Κ-9 φορούν πλέον αλεξίσφαιρα γιλέκα σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Και ο αριθμός τους πληθαίνει, καθώς συγκεντρώνονται περισσότερα χρήματα μέσω μίας διαδικτυακής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Η εκστρατεία για τη συγκέντρωση δωρεών ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, αφιερωμένη στη μνήμη ενός αστυνομικού λυκόσκυλου που μαχαιρώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη ενός δραπέτη τον περασμένο Ιανουάριο.

Περίπου 335.000 δολάρια έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα για την αγορά αλεξίσφαιρων γιλέκων που θα προστατεύουν τους τετράποδους φύλακες του νόμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Προστασία ανηλίκων από το αλκοόλ


Η Diageo Hellas προχωρά, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής Υγείας (Ε.Ε.Κ.Π.Π.Υ.), στο σχεδιασμό μίας ολοκληρωμένης ιστοσελίδας, με στόχο την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των ανηλίκων και των γονέων σε θέματα κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.

Η νέα ιστοσελίδα http://www.socped.gr της Ε.Ε.Κ.Π.Π.Υ. περιλαμβάνει πληροφορίες και συμβουλές για τα συνήθη παιδιατρικά ζητήματα και αποτελείται από διάφορες θεματικές ενότητες, μία εκ των οποίων είναι το «Αλκοόλ 18+. Εξηγώ στο παιδί μου γιατί». Μέσω αυτής της ενότητας, ο γονέας μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες που έχει η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από εφήβους, τους τρόπους ανίχνευσης του προβλήματος, καθώς και τα μέσα αναζήτησης λύσεων και διεξόδων.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ιστοσελίδας, ο επισκέπτης - γονέας ενημερώνεται επίσης για:

• Τους λόγους που οδηγούν τον ανήλικο να ξεκινήσει την κατανάλωση αλκοόλ

• Το ρόλο που παίζει το οικογενειακό περιβάλλον ως πρότυπο υιοθέτησης συμπεριφορών

• Τους κινδύνους και τις απειλές στην υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία

• Τα σημάδια έγκαιρης αναγνώρισης του προβλήματος

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τρόπο που πρέπει να επικοινωνεί ο γονέας με το παιδί καθώς και τις πρωτοβουλίες που οφείλει να αναλαμβάνει ανάλογα με την ηλικία του.

Παράλληλα, ο διαδικτυακός τόπος φιλοδοξεί να αποτελέσει μία πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ υγειονομικών φορέων, εκπαιδευτικών και κοινού με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Η Diageo Hellas θέλει μέσα από τη νέα ιστοσελίδα να συνδράμει στην έγκαιρη ενημέρωση και πρόληψη και να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος, διαμορφώνοντας υπεύθυνους καταναλωτές και παράλληλα προστατεύοντας τη δημόσια υγεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Είναι μόνη, παρθένα και έχει τουλάχιστον δύο παιδιά


Η Βανέσα Τρέιλ είναι 36 χρόνων, μόνη, παρθένα, χωρίς να έχει κάνει ποτέ μια σοβαρή σχέση και καμία επιθυμία να γίνει μητέρα. Ωστόσο έχει τουλάχιστον δύο παιδιά. Πώς;



Όταν ήταν μικρή, η Βανέσα Τρέιλ παρακολούθησε τη μητέρα της να δίνει αίμα κι έτσι αποφάσισε ότι, όταν μεγαλώσει θα βοηθάει κι αυτή τους άλλους ανθρώπους.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, η Βανέσα είναι μόνη, παρθένα, χωρίς να έχει κάνει ποτέ μια σοβαρή σχέση και καμία επιθυμία να γίνει μητέρα.

Ωστόσο, έχει δωρίσει σχεδόν 50 ωάρια σε ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Η Βανέσσα, που έχει διδακτορικό στην ιστορία του Μεσαίωνα και εργάζεται στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, έδωσε τα ωάρια της σε μια κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης για να βοηθήσει ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν.

Η 36χρονη ήξερε ότι δεν ήθελε ποτέ να κάνει παιδιά χρειάστηκε ωστόσο περισσότερο από ένα χρόνο για να αποφασίσει τελικά να απευθυνθεί στο κέντρο της Αναπαραγωγικής Ιατρικής της Γλασκόβης.

Η ιδέα της ήρθε πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια, διαβάζοντας ένα άρθρο σχετικά με τη διαδικασία σε ένα περιοδικό .

«Ήξερα ήδη ότι δεν θέλω παιδιά. Μου αρέσουν τα παιδιά αλλά βρίσκω τα μωρά βαρετά και την ιδέα μιας εγκυμοσύνης αταίριαστη με μένα. Είμαι πολύ πιο χαρούμενη διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Δεν υπήρξα ποτέ κάτι άλλο από εργένισσα και δεν χρειάστηκε ποτέ να ανησυχήσω για τα αισθήματα κάποιου άλλου ανθρώπου».

Η Βανέσσα, που είναι ομοφυλόφιλη, δεν είχε ποτέ σχέση που να έφτασε μέχρι το σεξ. Στη δεκαετία των 20 της, άρχισε να την ενδιαφέρει όλο και λιγότερο το να κοιμηθεί με κάποιον.

«Όταν μίλησα ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία μου, διάφοροι γοητευτικοί άνδρες και γυναίκες με ρωτούσαν πώς το ξέρω ότι δεν θα απολαύσω το σεξ. Αν λες ότι είσαι ασεξουαλικός, σε ρωτάνε συχνά πώς το ξέρεις. Ίσως να μου άρεσε, αλλά δεν νιώθω ότι θέλω να μάθω. Ίσως άμα βρω τον κατάλληλο άνθρωπο. Νομίζω ότι μου αρέσει η συντροφικότητα. Έχω πολλούς καταπληκτικούς φίλους αλλά δεν είμαι κανενός ο σημαντικός άνθρωπος».

Πάντως η Βανέσα ήταν χαρούμενη που έφερε ευτυχία σε άλλα ζευγάρια και τουλάχιστον δύο γυναίκες έχουν μείνει έγκυες χάρη στην προσφορά της.

Εν τω μεταξύ πολλοί πιστεύουν ότι τα παιδιά είναι δικά της γιατί δώρισε τα αβγά.

«Έχω χαρτιά που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά δεν είναι δικά μου. Δεν είμαι η μητέρα. Είμαι προετοιμασμένη να μου χτυπήσει κάποιο την πόρτα σε 16 χρόνια από τώρα.

Από τη δική μου πλευρά, είναι απλά ένα αβγό. Ακόμα και αν κάποια έχουν γονιμοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί, αυτό δεν με αφορά. Από τη στιγμή που αφαιρέθηκαν, δεν έχω κανένα ενδιαφέρον γι' αυτά.



Διαβάστε περισσότερα...

Πως θα πάρουν σύνταξη όσοι χρωστούν στα Ταμεία - Παρακράτηση για οφειλές από 15 έως 20 χιλ ευρώ


Χάνουν τη σύνταξή τους, ακόμα και την προσωρινή, όσοι οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ στο ΙΚΑ και πάνω από 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ για χρέος μικρότερο από τα παραπάνω ποσά, θα γίνεται παρακράτηση από τις συντάξεις, έως και σε 40 μηνιαίες δόσεις. Οι συνταξιούχοι που οφείλουν μεγαλύτερα ποσά, θα πρέπει πρώτα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και στη συνέχεια να λάβουν τη σύνταξή τους, η οποία θα υποστεί την ανάλογη περικοπή, από τις μηνιαίες δόσεις που θα προκύψουν, μέχρι να εξαλειφθεί το σύνολο της οφειλής. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης.

Αναλυτικά:

Ι. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ΑΠΟΝΕΜΩΝ ΦΟΡΕΑΣ

Όταν, κατά την απονομή της σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, υπάρχει οφειλή προς τον συμμετέχοντα φορέα από τον υποψήφιο συνταξιούχο από οποιαδήποτε αιτία, και έχει ρυθμιστεί η καταβολή των οφειλόμενων εισφορών και των πρόσθετων τελών σε δόσεις όπως ορίζεται από γενικές ή ειδικές διατάξεις του συμμετέχοντα φορέα, θα παρακρατείται κάθε μήνα τμήμα αυτής, ίσο με το ποσό κάθε δόσης και το συνολικό ποσό της οφειλής θα εκπίπτει από το ποσό της συμμετοχής στη δαπάνη συνταξιοδότησης όπως ορίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.3232/2004.
Η σύνταξη καταβάλλεται από την ημερομηνία που ορίζουν οι διατάξεις της νομοθεσίας μας, αν το οφειλόμενο ποσό προσαυξημένο με τα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις δεν είναι μεγαλύτερο των τριάντα (30) μηνιαίων συντάξεων κατωτάτων ορίων λόγω γήρατος, με ανώτατο όριο το ποσό των 15.000 ευρώ ή 20.000 ευρώ εάν συμμετέχων φορέας είναι ο ΟΑΕΕ.
Τα ανωτέρω ποσά οφειλής συμψηφίζονται ή παρακρατούνται από τα ποσά των συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από σαράντα (40). Η πρώτη δόση παρακρατείται από τη σύνταξη του πρώτου μήνα.
Στις περιπτώσεις αυτές στην Βεβαίωση Χρόνου ασφάλισης του συμμετέχοντα φορέα (απόφαση συμμετοχής), θα αναγράφονται εκτός των ασφαλιστικών στοιχείων που απαιτούνται για τον υπολογισμό της τμηματικής σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3232/2004, (ημέρες ασφάλισης, συντάξιμες αποδοχές, Κ.Ο., τυχόν ποσό σύνταξης από αυτοτελές δικαίωμα, κ.λπ.), το ποσό της οφειλής που θα πρέπει να παρακρατείται από την σύνταξη, και ο τρόπος παρακράτησης.
Όταν, οι συμμετέχοντες φορείς είναι περισσότεροι του ενός και υπάρχει οφειλή, καθώς και στις περιπτώσεις που στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπάρχει τυχόν οφειλή από αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων, τότε θα γίνεται έλεγχος εάν το συνολικό ποσό οφειλής υπερβαίνει τα ανωτέρω ποσά που μπορούν να παρακρατηθούν.
Εάν το συνολικό ποσό οφειλής υπερβαίνει το ανώτατο ποσό παρακράτησης (15.000 ευρώ ή 20.000 ευρώ εάν συμμετέχων φορέας είναι ο ΟΑΕΕ), τότε, το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ θα ζητά από τον συμμετέχοντα φορέα στον οποίο υπάρχει η μεγαλύτερη οφειλή από εισφορές, να γνωρίσει στον υποψήφιο συνταξιούχο, το ποσό οφειλής το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί, δηλ. το ποσό που υπερβαίνει το ανώτατο ποσό της παρακράτησης σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 43 του Ν.3996/2011, και του αρ. 32 του Ν.4075/2012.
Στην περίπτωση αυτή, θα εκδίδεται, νεώτερη απόφαση συμμετοχής, μετά την εξόφληση του επί πλέον ποσού οφειλής από αυτό που δύναται να παρακρατηθεί από τη σύνταξη ή μετά την ολοσχερή εξόφληση της οφειλής εάν αυτή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Παράδειγμα:

Άνδρας την 1/3/2013 υποβάλει συνταξιοδοτικό αίτημα λόγω γήρατος με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, με αναγνώριση πλασματικών χρόνων και συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης στον ΟΑΕΕ.

Η οφειλή του στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων ανέρχεται σε 5.100 ευρώ.

Ο ΟΑΕΕ μας γνωστοποιεί τα ασφαλιστικά του στοιχεία που απαιτούνται για τον υπολογισμό της τμηματικής σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3232/2004, (ημέρες ασφάλισης, συντάξιμες αποδοχές, Κ.Ο., τυχόν ποσό σύνταξης από αυτοτελές δικαίωμα, κ.λπ.) και οφειλή που ανέρχεται σε 17.000 ευρώ.

Επειδή το συνολικό ποσό της οφειλής υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ (17.000+5.100=22.100ευρώ) με έγγραφό μας, θα ζητήσουμε από τον ΟΑΕΕ (οργανισμό με την μεγαλύτερη οφειλή), να προβεί στις ενέργειες, ούτως ώστε να καταβληθεί εκ μέρους του ασφαλισμένου, το υπερβαίνον τα 20.000 ευρώ ποσόν, δηλαδή τα 2.100 ευρώ και μάλιστα εφ άπαξ.

Εφ όσον συμβεί αυτό, ο ΟΑΕΕ με νεώτερη απόφασή του, θα μας γνωστοποιήσει εκ νέου τα ασφαλιστικά του στοιχεία που απαιτούνται για τον υπολογισμό της τμηματικής σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3232/2004, (ημέρες ασφάλισης, συντάξιμες αποδοχές, Κ.Ο., τυχόν ποσό σύνταξης από αυτοτελές δικαίωμα, κ.λπ.) και την οφειλή που θα ανέρχεται σε 14.900 ευρώ.

Η συνολική οφειλή 20.000 ευρώ (14.900 ΟΑΕΕ +5.100 ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) θα κατανεμηθεί σε 40 δόσεις με παρακράτηση της σύνταξης από το Ίδρυμα μας, δηλαδή 20.000:40=500 ευρώ.

Εάν η σύνταξη είναι ύψους 950 ευρώ, με παρακράτηση 500 ευρώ μηνιαίως για 40 μήνες, θα χορηγείται το υπόλοιπο εκ 450 ευρώ για το διάστημα αυτό.

Το ποσό της οφειλής, για τον συμμετέχοντα φορέα ΟΑΕΕ, θα συμψηφιστεί με το ποσό της συμμετοχής του στην δαπάνη της συνταξιοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.3232/2004.

ΙΙ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩΝ ΦΟΡΕΑΣ

Όταν το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι συμμετέχων φορέας, στην Βεβαίωση Χρόνου ασφάλισης (απόφαση συμμετοχής) θα αναγράφονται εκτός των ασφαλιστικών στοιχείων που απαιτούνται για τον υπολογισμό της τμηματικής σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3232/2004, (ημέρες ασφάλισης, συντάξιμες αποδοχές, Κ.Ο., τυχόν ποσό σύνταξης από αυτοτελές δικαίωμα, κ.λπ.) το ποσό της οφειλής από αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων που έχει ρυθμιστεί να παρακρατείται από την σύνταξη, καθώς και ο τρόπος παρακράτησης.

ΙΙΙ. ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Κατά την εξέταση συνταξιοδοτικών αιτημάτων με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, θα χορηγούμε προσωρινή σύνταξη, εφόσον προσκομίζεται βεβαίωση του άλλου φορέα. Αντίθετα, εάν δεν προσκομίζεται βεβαίωση του άλλου φορέα δεν θα χορηγείται, προσωρινή σύνταξη.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΠΟΣΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Ως προς τον τρόπο, την διαδικασία κατανομής και καταβολής του ως άνω ποσού μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων, θα έχουν ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.3232/2004 (απαιτήσεις – υποχρεώσεις, των οργανισμών που απονέμουν την σύνταξη με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης) δηλαδή ο απονέμων φορέας θα παρακρατεί από το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης το ποσό της οφειλής και θα το αποδίδει στον συμμετέχοντα φορέα, στα πλαίσια του αλληλόχρεου λογαριασμού.

ΙΣΧΥΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Η Υπουργική Απόφαση ισχύει από την δημοσίευσή της δηλ. από 15/9/2014 και για αιτήματα που δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Συνεπώς καταλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά αιτήματα που υποβάλλονται από 15/9/2014 και μετά, καθώς και τα συνταξιοδοτικά αιτήματα, για τα οποία δεν έχει εκδοθεί μέχρι ίδια ημερομηνία (15/9/2014) οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Επομένως εάν κατά την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης, προκύπτει από αλληλογραφία με τους συμμετέχοντες φορείς “πληρωμένος-απλήρωτος” χρόνος ασφάλισης τότε θα γίνεται εκ νέου αλληλογραφία, προκειμένου να μας γνωστοποιηθεί ολόκληρος ο χρόνος ασφάλισης, αφού προηγουμένως προβούν σε ρύθμιση της οφειλής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 παρ. 4 του Ν. 4075/2012.


Πηγή: http://www.rizopoulospost.com
Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τη Δικαστική συμπαράσταση


Ποιος υποβάλλεται σε Δικαστική συμπαράσταση και ποια η σχετική διαδικασία;
Η σωματική και διανοητική κατάσταση ενός ενήλικου φυσικού προσώπου ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να κωλύει μόνιμα ή προσωρινά ή να αναιρεί ολικά ή μερικά την πραγματική του δυνατότητα να μεριμνά το ίδιο για τις υποθέσεις του και να προστατεύει τα έννομα συμφέροντά του, όπως όταν το πρόσωπο πάσχει από ψυχική ή διανοητική διαταραχή ή είναι σωματικά ανάπηρο, καθώς και όταν το άτομο εκθέτει σε κίνδυνο στέρησης τον εαυτό του, το σύζυγό του, καθώς και τους ανιόντες και τους κατιόντες του λόγω ασωτίας, τοξικομανίας ή αλκοολισμού.
Προκειμένου λοιπόν να προστατευθούν αυτά τα άτομα, καθιερώθηκε ο θεσμός της δικαστικής συμπαράστασης.

Τι είναι όμως η Δικαστική συμπαράσταση;

Πρόκειται για την κατάσταση στην οποία υποβάλλεται ένα πρόσωπο που έχει σοβαρά ψυχοδιανοητικά ή σωματικά προβλήματα ανωμαλίες δια δικαστικής απόφασης, κατά τη διάρκεια της οποίας το πρόσωπο αυτό περιέρχεται σε ολική ή μερική, δικαιοπρακτική ανικανότητα ή έχει ανάγκη της συναίνεσης συγκεκριμένου προσώπου, δηλαδή του δικαστικού συμπαραστάτη, για την έγκυρη κατάρτιση όλων ή ορισμένων δικαιοπραξιών.

Το άρθρο 1667 ΑΚ, ορίζει τα πρόσωπα που νομιμοποιούνται να κινήσουν τη διαδικασία υποβολής του πάσχοντος υπό δικαστική συμπαράσταση, δια της κατάθεσης σχετικής αιτήσεως ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, η οποία εκδικάζεται κατά την εκουσία δικαιοδοσία.

Τα πρόσωπα αυτά είναι ο σύζυγος του πάσχοντος (εφόσον κατά τον χρόνο συζήτησης της αίτησης αποδεικνύεται η ύπαρξη της έγγαμης συμβίωσης), τα τέκνα του και οι γονείς του, καθένας εκ των οποίων έχει αυτοτελές δικαίωμα, ακόμη και στην περίπτωση ανηλίκου του οποίου δεν ασκεί τη γονική μέριμνα.

Την αίτηση μπορεί να ασκήσει και ο ίδιος ο πάσχων, ενώ η σχετική διαδικασία κινείται, και μάλιστα υποχρεωτικά, από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, μετά την πληροφόρησή του από συγγενικά ή άλλα πρόσωπα του πάσχοντος για την κατάσταση του τελευταίου και αφού πρώτα διαπιστώσει την ακρίβεια των παρασχεθέντων στοιχείων. Επιπλέον, την αίτηση μπορεί να ασκήσει και ο επίτροπος του ανηλίκου κατά το τελευταίο έτος της ανηλικότητάς του και μόνο όταν ο ανήλικος πάσχει από ψυχοδιανοητική διαταραχή.

Στις περιπτώσεις προσώπων που πάσχουν από ψυχοδιανοητικές διαταραχές και μόνο, παρέχεται δυνατότητα και αυτεπάγγελτης επέμβασης του δικαστηρίου, η οποία υποκινείται από την υποχρεωτική γνωστοποίηση της περίπτωσης από πρόσωπα που συνδέονται με τον πάσχοντα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η παράλειψη της γνωστοποίησης, η οποία πρέπει να είναι συγκεκριμένη και εμπεριστατωμένη, συνιστά μη εκπλήρωση της εκ του νόμου επιβαλλόμενης υποχρέωσης, γεγονός που δύναται να δημιουργήσει υποχρέωση των προσώπων αυτών προς αποζημίωση, εάν προκλήθηκε ζημία στον συμπαραστατούμενο από την καθυστέρηση υποβολής του σε δικαστική συμπαράσταση.

Το δικαστήριο, κατά την εκδίκαση της αίτησης, και σε περίπτωση που κρίνει ότι δεν επαρκούν τα προσαγόμενα αποδεικτικά μέσα, μπορεί να διατάξει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση του προσώπου που πρέπει να υποβληθεί σε συμπαράσταση και να αποφασίσει με βάση τα πορίσματά της τον διορισμό ή μη δικαστικού συμπαραστάτη.

Εξάλλου, το δικαστήριο μπορεί να προβεί στον διορισμό προσωρινού δικαστικού συμπαραστάτη για την αντιμετώπιση επείγουσας φύσης ζητημάτων, αλλά και τη διασφάλιση της συμμετοχής του συμπαραστατέου στις τρέχουσες συναλλαγές του.

Ο διορισμός αυτός δεν προαπαιτεί την κήρυξη της δικαστικής συμπαράστασης, σε αντίθεση με τον διορισμό οριστικού δικαστικού συμπαραστάτη για τον οποίον η κήρυξη της δικαστικής συμπαράστασης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση.

Η δικαστική συμπαράσταση διακρίνεται σε α) στερητική και β) σε επικουρική.

Στην πρώτη περίπτωση, ο συμπαραστατούμενος αντιπροσωπεύεται από τον δικαστικό του συμπαραστάτη τόσο για την επιχείρηση δικαιοπραξιών όσο και για τη διεξαγωγή δικών, για τις οποίες έχει κηρυχθεί ανίκανος με δικαστική απόφαση, ενώ
στη δεύτερη ο συμπαραστατούμενος απαιτείται να έχει λάβει απλώς την προγενέστερη έγγραφη συναίνεση του δικαστικού του συμπαραστάτη για την επιχείρηση των αντίστοιχων ενεργειών.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1669 ΑΚ, το δικαστήριο διορίζει δικαστικό συμπαραστάτη το φυσικό πρόσωπο το οποίο έχει προτείνει αυτός τον οποίο αφορά το μέτρο, εφόσον ο τελευταίος έχει συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας του και εφόσον το προτεινόμενο πρόσωπο κρίνεται κατάλληλο και μπορεί κατά νόμο να διορισθεί. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που το προτεινόμενο πρόσωπο δεν κρίνεται κατάλληλο για το παραπάνω έργο, το δικαστήριο επιλέγει μεν ελεύθερα το κατάλληλο πρόσωπο, αλλά οφείλει να λάβει υπόψη του την τυχόν εκφρασμένη βούληση του συμπαραστατέου να αποκλεισθεί συγκεκριμένο πρόσωπο, τους δεσμούς του με τους συγγενείς του κλπ. Εάν το δικαστήριο δεν μπορέσει να βρει το κατάλληλο πρόσωπο για το λειτούργημα του δικαστικού συμπαραστάτη, η δικαστική συμπαράσταση ανατίθεται σε σωματείο ή ίδρυμα που έχει συσταθεί ειδικά για το σκοπό αυτό και διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό και υποδομή, άλλως στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία.

Όταν το πρόσωπο πάσχει αποκλειστικά από σωματική αναπηρία, το Δικαστήριο αποφασίζει μόνο ύστερα από αίτηση του ίδιου.

Οι δημόσιοι ή δημοτικοί υπάλληλοι, οι εισαγγελείς, τα όργανα των αρμόδιων κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και οι προϊστάμενοι μονάδων ψυχικής υγείας πρέπει να γνωστοποιούν στο δικαστήριο κάθε περίπτωση που μπορεί να συνεπάγεται την υποβολή ενός προσώπου σε δικαστική συμπαράσταση, αμέσως μόλις την πληροφορούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Δεν διορίζεται δικαστικός συμπαραστάτης:

1.αυτός που δεν έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα,

2. ο ενήλικος για τον οποίο έχει διοριστεί προσωρινός δικαστικός συμπαραστάτης

3. αυτός που συνδέεται με σχέση εξάρτησης ή με οποιονδήποτε άλλο στενό δεσμό με τη μονάδα ψυχικής υγείας στην οποία ο συμπαραστατέος έχει εισαχθεί για θεραπεία ή απλώς διαμένει.

Το δικαστήριο, προκειμένου να αποφασίσει την υποβολή ενός προσώπου σε δικαστική συμπαράσταση και το διορισμό δικαστικού συμπαραστάτη, καθώς και όταν πρόκειται να διορίσει προσωρινό δικαστικό συμπαραστάτη, συνεκτιμά την έκθεση της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας σχετικά με την αναγκαιότητα του μέτρου και την καταλληλότητα του προσώπου που πρόκειται να διοριστεί δικαστικός συμπαραστάτης ή του σωματείου ή του ιδρύματος, στα οποία πρόκειται να ανατεθεί η δικαστική συμπαράσταση.

Το διατακτικό της απόφασης για την υποβολή σε δικαστική συμπαράσταση ή για το διορισμό προσωρινού δικαστικού συμπαραστάτη καταχωρίζεται σε
ειδικό βιβλίο που τηρείται στη γραμματεία του δικαστηρίου.

Ποια είναι όμως τα αποτελέσματα της υποβολής σε δικαστική συμπαράσταση;

Ανάλογα με την περίπτωση, το δικαστήριο που υποβάλλει ένα πρόσωπο σε δικαστική συμπαράσταση, είτε:

1. τον κηρύσσει ανίκανο για όλες ή για ορισμένες δικαιοπραξίες, γιατί κρίνει ότι αδυνατεί να ενεργεί γι'αυτές αυτοπροσώπως (στερητική δικαστική συμπαράσταση, πλήρης ή μερική) είτε

2. ορίζει ότι για την ισχύ όλων ή ορισμένων δικαιοπραξιών του απαιτείται η Συναίνεση του δικαστικού συμπαράσταση (επικουρική δικαστική συμπαράσταση, πλήρης ή μερική) είτε

3. αποφασίζει συνδυασμό των δύο προηγούμενων ρυθμίσεων. Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την αίτηση, οφείλει όμως να επιβάλλει στον συμπαραστατούμενο τους ελάχιστους δυνατούς περιορισμούς που απαιτεί το συμφέρον του.

Η υποβολή του συμπαραστατουμένου σε καθεστώς πλήρους στέρησης της δικαιοπρακτικής του ικανότητας πρέπει να ορίζεται στην απόφαση ρητά.

Αν δεν ορίζεται διαφορετικά στο νόμο ή στη δικαστική απόφαση, ο συμπαραστατούμενος δεν μπορεί να επιχειρεί, αν η δικαστική συμπαράσταση είναι στερητική, αυτοπροσώπως και, αν είναι επικουρική, χωρίς τη συναίνεση του δικαστικού συμπαραστάτη, όσες πράξεις δεν μπορεί να επιχειρεί ο επίτροπος του ανηλίκου χωρίς την άδεια του δικαστηρίου, ούτε να διεξάγει τις συναφείς με αυτές δίκες.

Επίσης, δεν μπορεί, εφόσον δεν του έχει επιτραπεί ρητά, να επιχειρεί μόνος χαριστικές δικαιοπραξίες (δωρεές), να εισπράττει και να παρέχει εξόφληση.

Εν κατακλείδει, η προστασία της προσωπικότητας και αξιοπρέπειας του πάσχοντα, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του δικαίου της δικαστικής συμπαράστασης. Η παρεχόμενη προστασία και η διαδικασία παροχής της έχουν διαμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε εξαιτίας της πάθησής του να μην θίγεται η προσωπικότητά του και οι συναλλαγές του και τα δικαιώματά του να προστατεύονται με γνώμονα το συμφέρον του.


Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα τυφλό κοριτσάκι μαθαίνει BJJ


H Bella Liborio είναι η 8χρονη κόρη του γνωστού προπονητή του MMA, Ricardo Liborio, η οποία ωστόσο δεν το βάζει κάτω και μαθαίνει BJJ.



Η Bella Liborio είναι η 8χρονη κόρη του γνωστού προπονητή του MMA και του Brazilian Jiu Jitsu Ricardo Liborio και φυσικά έχει μεγαλώσει πάνω στο τατάμι, δίπλα στον πατέρα της. Δυστυχώς για την πιτσιρίκα, γεννήθηκε με ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο το ξεπέρασε μεν αλλά έχασε την όρασή της στην ηλικία των 2 ετών.

Ως απάντηση στα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή της την αναπηρία, ο πατέρας της προτείνει το BJJ και γενικότερα το Grappling στο έδαφος ως την καλύτερη επιλογή για ανθρώπους χωρίς την όρασή τους.

«Κυριολεκτικά, δεν χρειάζεσαι την όρασή σου για να κάνεις BJJ και να παλέψεις στο έδαφος αφού βρίσκεσαι συνεχώς σε επαφή με τον αντίπαλο. Αυτό το άθλημα είναι μια ευλογία από τον θεό για τους ανθρώπους χωρίς την όρασή τους», λέει ο ίδιος στο ντοκιμαντέρ του Bobby Razak.




Πηγή: http://www.sport24.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλήρωση των εργατικών κατοικιών από τον ΟΑΕΔ


Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής και οι προϋποθέσεις…

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής σε κλήρωση για 82 κατοικίες του πρώην ΟΕΚ, ανά την επικράτεια, δηλαδή Βέροια 6, Ζάκυνθος 4, Θήβα 9, Γιάννενα 8, Καβάλα 12, Κατερίνη 8, Σύρος 2, Λέσβος 4, Ορεστιάδα 5, Κιάτο 8, Χαλκίδα 4 και Τρίπολη 12, καθόρισε το υπουργείο Εργασίας, με σειρά υπουργικών αποφάσεων. ..

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων στον ΟΑΕΔ είναι από 1 Φεβρουαρίου 2015 έως 15 Μαρτίου 2015 και δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι εργατοϋπάλληλοι που συνδέονται με τους εργοδότες τους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, είναι ασφαλισμένοι σε οποιοδήποτε Οργανισμό Κύριας Ασφάλισης μισθωτών και από τις αμοιβές τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ ΕΛΕΚΠ, εφόσον εργάζονται ή κατοικούν στον Καλλικρατικό Δήμο που θα γίνει η κλήρωση, καθώς και οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ από τις αμοιβές των οποίων παρακρατούνται εισφορές υπέρ ΕΛΕΚΠ και κατοικούν ή εργάζονται στο δήμο που γίνεται η κλήρωση…

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν οι ίδιοι ή τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους, ιδιόκτητη κατοικία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία ικανά να εξασφαλίσουν τη στέγασή τους και να μην έχουν πάρει οι ίδιοι ή τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους, άλλη στεγαστική συνδρομή (δάνειο – κατοικία), από τον ΟΕΚ, πλην της επιδότησης ενοικίου και τυχόν δανείων που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας...

Για την εκτίμηση της περιουσιακής κατάστασης των δικαιούχων, λαμβάνονται υπόψη και τα ακίνητα που τυχόν μεταβίβασαν μέχρι δύο χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησης παραχώρησης της κατοικίας και αν και οι δύο σύζυγοι έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να λάβουν στεγαστική συνδρομή, αίτηση δικαιούται να υποβάλλει μόνο ο ένας απ' αυτούς, ύστερα από κοινή τους απόφαση…

Οι δικαιούχοι πρέπει να είναι έγγαμοι και στην κατηγορία αυτή υπάγονται και εκείνοι που λύθηκε ο γάμος τους με θάνατο του συζύγου ή με αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου και συντηρούν παιδιά, καθώς και οι άγαμοι προστάτες οικογένειας, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους…

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 2.000 ημέρες εργασίας, εάν είναι έγγαμοι, χωρίς παιδιά, τουλάχιστον 1.800 ημέρες εργασίας, εάν προστατεύουν ένα παιδί, τουλάχιστον 1.600 ημέρες εργασίας, εάν προστατεύουν δύο παιδιά, τουλάχιστον 1.400 ημέρες εργασίας, εάν προστατεύουν τρία παιδιά, τουλάχιστον 1.100 ημέρες εργασίας, εάν προστατεύουν τέσσερα παιδιά, τουλάχιστον 800 ημέρες εργασίας, εάν προστατεύουν από πέντε έως εννέα παιδιά, τουλάχιστον 700 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν από δέκα παιδιά και άνω και τουλάχιστον 1.400 ημέρες εργασίας, για όσους τέλεσαν το γάμο τους έως και δύο έτη πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι έχουν οι ίδιοι ή προστατευόμενο μέλος τους αναπηρία από 67% και άνω, τότε τα όρια ημερών εργασίας διαμορφώνονται, δηλαδή, 1.400 ημέρες εργασίας, εάν είναι έγγαμοι, 1.100 ημέρες εργασίας, εάν ο δικαιούχος είναι τυφλός και προστατεύει σύζυγο, 1.100 ημέρες εργασίας, εάν προστατεύουν ένα παιδί, 900 ημέρες εργασίας, εάν προστατεύουν δύο παιδιά, 800 ημέρες εργασίας, εάν προστατεύουν τρία παιδιά, 700 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν τέσσερα παιδιά, 700 ημέρες εργασίας εάν είναι νιόπαντρο ζευγάρι, 600 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 5 έως 9 παιδιά, 500 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 10 παιδιά και άνω και 500 ημέρες εργασίας εάν είναι κινητικά ανάπηροι, παραπληγικοί, εφόσον προστατεύουν σύζυγο ή παιδί.

Δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση έχουν και οι εποχιακά εργαζόμενοι, που δικαιούνται εποχιακό επίδομα από τον ΟΑΕΔ, οι οικοδόμοι καθώς και οι εργαζόμενοι που από τη σύμβαση της εργασιακής τους σχέσης προκύπτει η εποχιακή τους απασχόληση…

Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρούν όρια ημερών ασφάλισης, δηλαδή, 1.200 ημέρες εργασίας εάν είναι έγγαμοι ή προστατεύουν έως δύο παιδιά, 1.000 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν τρία παιδιά, 800 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν τέσσερα παιδιά, 600 ημέρες εργασίας, εάν προστατεύουν 5 παιδιά και άνω και 1.000 ημέρες εργασίας εάν είναι νιόπαντρα ζευγάρια.

Οι άγαμοι και οι γονείς που έχουν χωρίσει και προστατεύουν τουλάχιστον ένα παιδί, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 700 ημέρες εργασίας για να συμμετάσχουν στην κλήρωση, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 500 ημέρες ασφάλισης, εάν ο δικαιούχος ή το προστατευόμενο μέλος του έχει αναπηρία με ποσοστό από 67% και άνω!



Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιοπρακτική ικανότητα ατόμων με αναπηρία Στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (ΣΔΑΑ).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ζουν περίπου 80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία. Πολλά από αυτά έχουν περιορισμένη ή καθόλου δικαιοπρακτική ικανότητα, κάτι που τα εμποδίζει να ζουν ανεξάρτητα και να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους.

Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (ΣΔΑΑ) εισάγει μια τομή στον τρόπο αντίληψης της αναπηρίας.

Προσεγγίζει τα άτομα με αναπηρία ως κατόχους δικαιωμάτων σε ισότιμη βάση με τα άλλα άτομα και τα τοποθετεί στο επίκεντρο όλων των αποφάσεων που τα αφορούν.

Αυτός ο τρόπος προσέγγισης της αναπηρίας με βάση τα δικαιώματα έχει σημαντικές προεκτάσεις για τη νομοθεσία σχετικά με τη δικαιοπρακτική ικανότητα και για την εφαρμογή της.

Τί είναι όμως η δικαιοπρακτική ικανότητα;

Δικαιοπρακτική ικανότητα είναι η ικανότητα του ατόμου να λαμβάνει νομικά έγκυρες αποφάσεις και να συνάπτει δεσμευτικές συμβατικές σχέσεις. Καθιστά το άτομο υποκείμενο δικαίου και κάτοχο νόμιμων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Η δικαιοπρακτική ικανότητα έχει μεγάλη σημασία, διότι επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής, από την υπογραφή συμβάσεων εργασίας έως το δικαίωμα ψήφου. Η ΣΔΑΑ κάνει αναφορά στη δικαιοπρακτική ικανότητα στο άρθρο 12 για την «Ισότιμη αναγνώριση ενώπιον του νόμου».

Τα βασικά κείμενα των ενωσιακών πολιτικών αναγνωρίζουν συντονιστικό ρόλο στα θεσμικά όργανα της ΕΕ στον τομέα της δικαιοπρακτικής ικανότητας. Στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία 2010–2020 επισημαίνεται ότι: «Η δράση της ΕΕ θα στηρίξει και θα συμπληρώσει τις εθνικές πολιτικές και προγράμματα για την προαγωγή της ισότητας, για παράδειγμα μέσω της προώθησης της συμμόρφωσης της νομοθεσίας των κρατών μελών για τη νομική ικανότητα με τη [ΣΔΑΑ].» Το 2008, η ομάδα υψηλού επιπέδου της ΕΕ για την αναπηρία χαρακτήρισε την εφαρμογή του άρθρου 12 «κοινή πρόκληση» που πρέπει να αντιμετωπιστεί, τονίζοντας επίσης τη σημασία της ανταλλαγής εμπειριών για την καλύτερη εφαρμογή της ΣΔΑΑ.

Στο πλαίσιο στήριξης της εφαρμογής της ΣΔΑΑ, ο FRA (European Union Agency for Fundamental rights) ανέλυσε διεθνή και εθνικά πρότυπα για τη δικαιοπρακτική ικανότητα ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και ατόμων με νοητική αναπηρία, ανάλυση την οποία συμπλήρωσε και με τα ευρήματα έρευνας η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις με άτομα με αναπηρία.

Με την επικύρωσή της από την ΕΕ, η ΣΔΑΑ ενσωματώθηκε στην έννομη τάξη της Ένωσης, δημιουργώντας έννομες υποχρεώσεις στους τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της. Οι περιορισμοί στη δικαιοπρακτική ικανότητα θίγουν θέματα διακρίσεων και ισότητας, αρχές που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το άρθρο 12 της ΣΔΑΑ αναγνωρίζει ότι τα άτομα με αναπηρία «απολαμβάνουν ικανότητα προς δικαιοπραξία σε ίση βάση με τους άλλους, σε όλες τις πτυχές της ζωής» και ότι η αναπηρία καθαυτή δεν δικαιολογεί στέρηση της δικαιοπρακτικής
ικανότητας.

Είναι σημαντικό ότι το άρθρο αποτελεί κρίσιμο σημείο όσον αφορά στον τρόπο προσέγγισης της δικαιοπρακτικής ικανότητας, αναγνωρίζοντας στα άτομα με αναπηρία το δικαίωμα να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους.

Η προδιαγραφή του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία υιοθετήθηκε πριν από την ΣΔΑΑ, επιτρέπει τον περιορισμό της δικαιοπρακτικής ικανότητας εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις και κατοχυρώνονται κάποιες εγγυήσεις.

Ωστόσο, η ύπαρξη αναπηρίας δεν δικαιολογεί καθαυτή στέρηση της δικαιοπρακτικής ικανότητας. Οποιοσδήποτε περιορισμός πρέπει να είναι αναλογικός προς τις ανάγκες του.

Η έναρξη ισχύος της ΣΔΑΑ άνοιξε τον διάλογο για τα ισχύοντα νομικά πλαίσια που διέπουν τη δικαιοπρακτική ικανότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη που έχουν επικυρώσει τη ΣΔΑΑ είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις με την εκπόνηση εθνικής νομοθεσίας που θα επιτρέπει μέτρα υποστηριζόμενης λήψης αποφάσεων, δηλαδή μέτρα που σέβονται την αυτονομία, τη βούληση και τις προτιμήσεις του ατόμου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του FRA, οι ισχύουσες νομοθεσίες για τη δικαιοπρακτική ικανότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ μοιράζονται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη, για τον περιορισμό της δικαιοπρακτικής ικανότητας ενός ατόμου, η νοητική αναπηρία ή το πρόβλημα ψυχικής υγείας πρέπει να συνδυάζεται με ένα δεύτερο κριτήριο σχετιζόμενο με την «ανικανότητα» του ατόμου να χειρίζεται τις υποθέσεις του. Κατά κανόνα, κατόπιν της απόφασης περί της
δικαιοπρακτικής ανικανότητας διορίζεται συμπαραστάτης.
Σε όλα τα κράτη μέλη, η εθνική νομοθεσία επιτρέπει την προσβολή της απόφασης στέρησης της δικαιοπρακτικής ικανότητας και διορισμού συμπαραστάτη.

Ο περιορισμός της Δικαιοπρακτικής ικανότητας θα πρέπει να γίνεται με βάση την αρχή της αναλογικότητας και δεν θα πρέπει να γίνει ανεξέλεγκτα και αυθαίρετα διότι σε διαφορετική περίπτωση τα άτομα νοιώθουν ανήμπορα, ότι γίνονται πράγματα εις βάρος τους και ερήμην τους ενώ ο αποκλεισμός τους οδηγεί ενίοτε σε καταστάσεις εκμετάλλευσης τους από συγγενείς που δήθεν ενδιαφέρονται για «το καλό τους».


Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύνταξεις Αναπηρίας Ποιοι τις δικαιούνται, τι ποσό λαμβάνουν


Τις προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης αναπηρίας παρουσιάζει στο ενημερωτικό σημείωμα το Δίκτυο Παροχής Υπηρεσιών Πληροφόρησης, Συμβουλευτικής και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων των ΙΝΕ - ΓΣΕΕ.

Ο εννοιολογικός προσδιορισμός της αναπηρίας διαφοροποιείται, σύμφωνα με τον Ν. 1902/90, και βασίζεται κυρίως στο βαθμό της διαπιστούμενης ανατομοφυσιολογικής βλάβης, με πρόσθετα κριτήρια μόνο τη μόρφωση, την επαγγελματική απασχόληση και τον τόπο απασχόλησης του κρινόμενου.
Με βάση τα ανωτέρω, διαμορφώνονται τρεις συνταξιοδοτικές βαθμίδες αναπηρίας: α) Η βαριά αναπηρία β) η συνήθης αναπηρία και γ) η μερική αναπηρία.

01. Βαριά αναπηρία
Ο ασφαλισμένος θεωρείται βαριά ανάπηρος αν λόγω πάθησης ή βλάβης ή εξασθένησης σωματικής ή πνευματικής, μεταγενέστερης της υπαγωγής του στην ασφάλιση, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας κατά ιατρική πρόβλεψη, δεν μπορεί να κερδίζει από εργασία που ανταποκρίνεται στις δυνάμεις, τις δεξιότητες και τη μόρφωσή του περισσότερο από το ένα πέμπτο (1/5) του ποσού που συνήθως κερδίζει σωματικά και πνευματικά υγιής άνθρωπος της ίδιας μόρφωσης. Δηλαδή, όταν παρουσιάζει ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Για τον προσδιορισμό της ασφαλιστικής αναπηρίας της κατηγορίας αυτής, το μορφωτικό επίπεδο είναι το μόνο συγκρίσιμο κριτήριο.

02. Συνήθης αναπηρία
Ο ασφαλισμένος θεωρείται ανάπηρος αν λόγω πάθησης ή βλάβης ή εξασθένησης σωματικής ή πνευματικής, μεταγενέστερης της υπαγωγής του στην ασφάλιση, διάρκειας ενός έτους το λιγότερο κατά ιατρική πρόβλεψη, δεν μπορεί να κερδίζει από εργασία που ανταποκρίνεται στις δυνάμεις, στις δεξιότητες, στη μόρφωση και στη συνηθισμένη επαγγελματική του απασχόληση περισσότερο από το ένα τρίτο (1/3) του ποσού που συνήθως κερδίζει στην ίδια επαγγελματική κατηγορία σωματικά και πνευματικά υγιής άνθρωπος της ίδιας μόρφωσης. Δηλαδή, όταν παρουσιάζει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (νοείται βέβαια μέχρι 79,9%). Για τον προσδιορισμό της ασφαλιστικής αναπηρίας της κατηγορίας αυτής, εκτός από το μορφωτικό επίπεδο λαμβάνεται υπόψη και η επαγγελματική απασχόληση του δικαιούχου.

03. Μερική αναπηρία
Ο ασφαλισμένος θεωρείται μερικά ανάπηρος αν λόγω πάθησης ή βλάβης ή εξασθένησης σωματικής ή πνευματικής, μεταγενέστερης της υπαγωγής του στην ασφάλιση, εξάμηνης το λιγότερο κατά ιατρική πρόβλεψη διάρκειας, δεν μπορεί να κερδίζει από εργασία που ανταποκρίνεται στις δυνάμεις, στις δεξιότητες, στη μόρφωση και στη συνηθισμένη επαγγελματική του απασχόληση περισσότερο από το μισό (1/2) του ποσού που συνήθως κερδίζει στην ίδια περιφέρεια και επαγγελματική κατηγορία σωματικά και πνευματικά υγιής άνθρωπος της ίδιας μόρφωσης. Δηλαδή, όταν παρουσιάζει ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω (νοείται βέβαια μέχρι 67%). Για τον προσδιορισμό της ασφαλιστικής αναπηρίας της κατηγορίας αυτής λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία της αγοράς εργασίας, δηλαδή μόρφωση, επαγγελματική απασχόληση και τόπος εργασίας.

04. Προϋπάρχουσα αναπηρία
Ο ασφαλισμένος δικαιούται συντάξεως αναπηρίας έστω και αν η πάθηση ή βλάβη ή εξασθένηση σωματική ή πνευματική είναι προγενέστερη της υπαγωγής του στην ασφάλιση εφόσον καθίσταται ανίκανος για την εργασία του λόγω ουσιώδους επιδείνωσης και πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι διατάξεις που αφορούν τον φορέα στον οποίο ασφαλίζεται. Εξυπακούεται ότι για τη χορήγηση της σύνταξης θα πρέπει να πληρούνται και οι χρονικές προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία του ΙΚΑ (βλέπε παρακάτω).
Δεν απαιτείται επιδείνωση ή νέα πάθηση ως προϋπόθεση για τη χορήγηση σύνταξης λόγω αναπηρίας, προκειμένου για ασφαλισμένο ο οποίος κατέστη ανάπηρος κατά τη διάρκεια της ασφάλισής του και με την πάθηση αυτή συνέχισε να εργάζεται κανονικά.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
1. Για σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο απαιτούνται: α) 4.500 τουλάχιστον ημέρες εργασίας ή β) 1.500 ημέρες εργασίας, από τις οποίες τουλάχιστον 600 μέσα στα τελευταία 5 έτη πριν από εκείνο στο οποίο επήλθε η αναπηρία ή γ) 300 τουλάχιστον ημέρες εργασίας και να μην έχει συμπληρωθεί το 21ο έτος της ηλικίας του ενδιαφερομένου. Οι εν λόγω ημέρες εργασίας (300) αυξάνονται ανά 120 κατά μέσο όρο για κάθε έτος ηλικίας μετά τη συμπλήρωση του 21ου έτους και μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.200 ημερών εργασίας.
2. Για σύνταξη αναπηρίας από εργατικό ατύχημα απαιτούνται: α) Έστω και μία ημέρα στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, β) Το ατύχημα πρέπει να έχει χαρακτηριστεί εργατικό.
3. Για σύνταξη αναπηρίας από ατύχημα εκτός εργασίας απαιτούνται: α) το ήμισυ των ημερών ασφάλισης που απαιτούνται για τη χορήγηση σύνταξης από κοινή νόσο, β) Το ατύχημα πρέπει να έχει χαρακτηριστεί ότι συνέβη εκτός εργασίας.
4. Για σύνταξη αναπηρίας από επαγγελματική ασθένεια απαιτούνται: α) Ο ελάχιστος χρόνος ο οποίος, ανάλογα με την επαγγελματική ασθένεια, ορίζεται στον κανονισμό ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (άρθρο 40). β) Η προσβολή του ασφαλισμένου από την επαγγελματική νόσο θα πρέπει να έχει διαπιστωθεί ιατρικώς κατά τη διάρκεια της απασχόλησης.

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Για τους ασφαλισμένους πριν από την 1/1/1993
α) Όταν ο ενδιαφερόμενος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του ή η γυναίκα το 50ό και συνταξιοδοτείται συνεχώς επί 7 έτη και κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής του έχει εξεταστεί από Υγειονομική Επιτροπή τουλάχιστον τρεις φορές.
β) Όταν ο ενδιαφερόμενος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του ή η γυναίκα το 55ο και συνταξιοδοτείται συνεχώς επί 5 έτη και κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής του έχει εξεταστεί από Υγειονομική Επιτροπή τουλάχιστον δύο φορές.
γ) Όταν ο ενδιαφερόμενος έχει συνταξιοδοτηθεί συνεχώς επί 12ετία, ανεξαρτήτως φύλου και ορίου ηλικίας.
δ) Όταν ο ενδιαφερόμενος συνταξιοδοτείται συνεχώς ή με διακοπές επί 20ετία και οπωσδήποτε συνεχώς κατά την τελευταία 3ετία, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993
α) Όταν ο ενδιαφερόμενος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και συνταξιοδοτείται συνεχώς επί 7 έτη και κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής του έχει εξεταστεί από Υγειονομική Επιτροπή τουλάχιστον τρεις φορές.
β) Όταν ο ενδιαφερόμενος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και συνταξιοδοτείται συνεχώς επί 5 έτη και κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής του έχει εξεταστεί από Υγειονομική Επιτροπή τουλάχιστον δύο φορές.

ΠΟΣΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Ο ασφαλισμένος που κρίνεται βαριά ανάπηρος (με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω) δικαιούται πλήρες ποσό σύνταξης. Ο ασφαλισμένος που κρίνεται ανάπηρος (με ποσοστό αναπηρίας 67% - 79,9%) δικαιούται το 75% του πλήρους ποσού της σύνταξης, εκτός εάν έχει πραγματοποιήσει 6.000 ημέρες ασφάλισης ή εάν η αναπηρία οφείλεται κυρίως σε ψυχική πάθηση, οπότε δικαιούται το πλήρες ποσό. Ο ασφαλισμένος που κρίνεται μερικά ανάπηρος (με ποσοστό αναπηρίας 50% - 66,9%) δικαιούται το 50% της πλήρους σύνταξης, εκτός εάν η αναπηρία του οφείλεται κυρίως σε ψυχική πάθηση, οπότε δικαιούται το 75% του πλήρους ποσού.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαδηλώσεις συμπαράστασης σε όλη την Ευρώπη


Σε 55 ευρωπαϊκές πόλεις, από το Παρίσι έως τη Ρώμη και από τις Βρυξέλλες έως το Βερολίνο, την Κυριακή, οι διαδηλωτές ένωσαν τις φωνές τους και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης στην Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεση τους στα μέτρα λιτότητας.

Δείτε το βίντεο από τον Alpha




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση εισαγγελέα για το μετρό Θεσσαλονίκης


Έρευνα για τις σημαντικές καθυστερήσεις που καταγράφονται κατά την τελευταία οκταετία στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, έργο το οποίο έχει "τελματώσει", παρήγγειλε στο ΣΔΟΕ, ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρης Δημόπουλος.

Εκτός από τα αίτια για τον "εκτροχιασμό" των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης του Μετρό, ο αντεισαγγελέας Εφετών ζητά να ερευνηθούν οι ενέργειες που έγιναν προκειμένου να "ξεκολλήσει" το έργο, όπως επίσης εάν ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο από ενδεχόμενη υποχρέωσή του να καταβάλλει αποζημιώσεις "μαμούθ", εξαιτίας ενεργειών, πράξεων ή παραλείψεων φυσικών ή νομικών προσώπων.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ερευνάται εάν τελέστηκε το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου (με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50, περί καταχραστών του Δημοσίου), και όποιες άλλες πράξεις προκύψουν από την έρευνα.

Της εισαγγελικής παρέμβασης προηγήθηκε επώνυμη καταγγελία από ορκωτό ελεγκτή, ο οποίος, στο πλαίσιο της έρευνας, θα κληθεί να καταθέσει ενόρκως τα όσα καταγγέλλει. Χαρακτηριστικό των όσων αναφέρει είναι ότι ενώ έχει παρέλθει το 90% του χρόνου αποπεράτωσης του έργου (με αφετηρία το έτος 2006) εντούτοις έχει υλοποιηθεί μόνο το 23% των εργασιών. Ένορκες καταθέσεις θα δώσουν, επίσης, ένας δημοσιογράφος, αλλά και οι υπεύθυνοι της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και της αναδόχου κοινοπραξίας ΑΕΓΕΚ.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ καλούνται να διερευνήσουν εάν έγιναν ενέργειες ή παραλείψεις από πλευράς δημοσίων λειτουργών, που συνέτειναν στην καθυστέρηση του έργου, όπως επίσης εάν υφίστανται παρελκυστικές αιτήσεις ακυρώσεων και -εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο- εάν το Δημόσιο έχει προσφύγει στα δικαστήρια, σχετικά με ζημιά που υπέστη, από τέτοιου είδους ενέργειες τρίτων.

Ακόμη, οι ελεγκτικοί υπάλληλοι θα κάνουν "φύλλο και φτερό" τις μελέτες αρχαιολογικών ερευνών και τους προϋπολογισμούς σύνταξής τους, ενώ στο "μικροσκόπιό" τους θα μπει και η σύμβαση αναδοχής του έργου για να διαπιστωθεί κατά πόσο προβλέφθηκαν ειδικοί όροι, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πληρωμής αποζημιώσεων, συνδεόμενες με αρχαιολογικές ανασκαφές, απαλλοτριώσεις κ.ά.

Εξάλλου, θα διερευνηθεί εάν υπήρξαν μονομερείς αποφάσεις της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ή όποιας άλλης Αρχής, οι οποίες παραβίασαν την Ελληνική και Κοινοτική Νομοθεσία, με συνέπεια, όπως καταγγέλθηκε, η ΑΕΓΕΚ να έχει το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημιώσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ανάσα αξιοπρέπειας" σε όλη την Ελλάδα


Οι πλατείες πλημμύρισαν με κόσμο για τρίτη συνεχή φορά. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Γαύδο κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια ένωσαν την φωνή τους ενάντια στη λιτότητα ζητώντας ακόμη μία «ανάσα αξιοπρέπειας».


Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H ιστορία της μητέρας με τα διαφορετικά χέρια


Η ακρωτηριασμένη γυναίκα-θύμα είναι στην πραγματικότητα ο άγγελος της κόρης.
H ιστορία της μητέρας με τα διαφορετικά χέρια Η Μartina Bacigalupo ήταν σε αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Μπουρούντι όταν άκουσε για την συγκλονιστική ιστορία μιας γυναίκας που μεγάλωνε μόνη την κόρη της. Η νεαρή μητέρα έπεσε θύμα του κουνιάδου της ο οποίος της ακρωτηρίασε τα χέρια επειδή είχε γεννήσει ένα κοριτσάκι, αντί ενός αγοριού. 

Η Bacigalupo πλησίασε την Francine μια Κυριακή πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία. Άρχισαν να συναντιούνται συχνά και τότε η φωτογράφος της ζήτησε να ποζάρει για μια σειρά πορτρέτων. 

"Δεν ήθελα να δείξω το δράμα της, αλλά την καθημερινή ζωή της, η οποία βέβαια περιλαμβάνεται το δράμα, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό", ανέφερε σχετικά με το πρότζεκτ η Bacigalupo. 

Η Μartina γνώρισε την Bella, την κόρη της γυναίκας. Το μικρό κορίτσι βοήθησε την φωτογράφο να κατανοήσει τον κόσμο της μητέρας της όπως τον αντιλαμβάνονταν η ίδια. 

Η Bella δεν έβλεπε μια γυναίκα με αναπηρία, αλλά μια μητέρα με διαφορετικά χέρια. Στον δικό της παιδικό κόσμο δεν υπήρχε η έννοια του θύματος. 

Τα ασπρόμαυρα πορτρέτα της Francine, δόθηκαν στον καλλιτέχνη Magule Wango ο οποίος σχεδίασε μια σειρά ζωγραφιών που παρουσίαζαν την γυναικά όπως την αντιλαμβάνονταν η κόρη της. Η σειρά ονομάζεται "Umumalayik" που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει άγγελος. 

 "Στον γεμάτο παιδική αφέλεια κόσμο της Bella, ο άγγελος Francine είναι ένα παντοδύναμο ον" αναφέρει η Μartina Bacigalupo.

H ιστορία της μητέρας με τα διαφορετικά χέρια

H ιστορία της μητέρας με τα διαφορετικά χέρια

H ιστορία της μητέρας με τα διαφορετικά χέρια

H ιστορία της μητέρας με τα διαφορετικά χέρια

H ιστορία της μητέρας με τα διαφορετικά χέρια

H ιστορία της μητέρας με τα διαφορετικά χέρια

H ιστορία της μητέρας με τα διαφορετικά χέρια

H ιστορία της μητέρας με τα διαφορετικά χέρια

H ιστορία της μητέρας με τα διαφορετικά χέρια

H ιστορία της μητέρας με τα διαφορετικά χέρια


Πηγή: http://www.lifo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φονική επίθεση ταύρου σε περαστικό


Στη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσηλεύεται ένας 20χρονος Αμερικανός τουρίστας που δέχθηκε επίθεση από ταύρο κατά τη διάρκεια φεστιβάλ ταυρομαχίας σε πόλη της δυτικής Ισπανίας.

Ο Μπένζαμιν Μίλερ υποβλήθηκε σε τρίωρη χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που του είχαν προκληθεί από την επίθεση του ταύρου σε μηρούς και ραχιαίους. Η μία πληγή του, μάλιστα, είχε μήκος που ξεπερνούσε τα 40 εκατοστά.

Δείτε τις φωτογραφίες:







Διαβάστε περισσότερα...

27 Φεβρουαρίου οι συντάξεις του ΝΑΤ


Στην καταβολή των συντάξεων του ΝΑΤ χωρίς περικοπές στις 27 Φεβρουαρίου προχωρά ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρή Δρίτσα.

Η κρατική επιχορήγηση για το ΝΑΤ μήνα Φεβρουαρίου θα ανέλθει στο ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ, όσο και είχε αρχικά προγραμματιστεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

50 θύματα του υποσιτισμού στο κορμί του Ιμπραΐμοβιτς


Τα ονόματα 50 ανθρώπων που υποφέρουν από υποσιτισμό έδειξε ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στον πανηγυρισμό του μετά το γκολ που πέτυχε κόντρα στην Καεν. Τα ονόματα «κοσμούσαν» το τατουάζ που είχε «χτυπήσει» ο Σουηδός στράικερ στην πλάτη και την κοιλιά του προκειμένου να εκφράσει τη στήριξή του στο πρόγραμμα σίτισης των Ηνωμένων Εθνών για άτομα που μαστίζονται από την πείνα. Ωστόσο, η κίνηση του άσου της Παρί σεν Ζερμέν δεν συγκίνησε και τον διαιτητή της αναμέτρησης που του έδειξε την κίτρινη κάρτα για τον πανηγυρισμό.

Δείτε τις φωτογραφίες:







Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άστεγος θάφτηκε ζωντανός μέσα στα σκουπίδια


Παραλίγο τραγωδία στην Κίνα όταν ένας άστεγος, ψάχνοντας σε ένα κοντέινερ, θάφτηκε από σκουπίδια που άδειασε ένα απορριμματοφόρο. Ο 33χρονος περιφερόταν σε μία χωματερή και έψαχνε τα σκουπίδια που βρίσκονταν τοποθετημένα σε μεγάλα κοντέινερ.

Την ώρα που βρισκόταν μέσα σε ένα μεγάλο σωλήνα γλίστρησε και έπεσε μέσα στο λάκκο και μετά από λίγο τον έπνιξαν τα απόβλητα που έριξε το φορτηγό.

Τα σωστικά συνεργεία αναγκάστηκαν να ψάξουν με τα χέρια μέσα στα σκουπίδια προκειμένου να εντοπίσουν τον άτυχο άνδρα ο οποίος μετά από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Δείτε τις φωτογραφίες:






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ολυμπιονίκης που έγινε γυναίκα


O Ολυμπιονίκης Μπρους Τζένερ και πατέρας έξι παιδιών αποφάσισε στα 66 του χρόνια να γίνει γυναίκα.

Πρόκειται για τον θετό πατέρα της γνωστής οικογένειας Καρντάσιαν, ο οποίος έχει γίνει στόχαστρο από τα διεθνή media για την απόφασή του να γίνει γυναίκα.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "Ελένη":




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...