Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Πάτρα: Το όνομα του Άμπετ Χασμάν στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ


Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του δημοτικού συμβούλου Άμπετ Χασμάν και σε υλοποίηση της πρότασης που είχε καταθέσει στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στη μνήμη του εκλιπόντος, ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς φέρνει προ ημερησίας διατάξεως στην ερχόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη, το θέμα της απόδοσης τιμής στον Άμπετ Χασμαν για την κοινωνική προσφορά του και το ενδιαφέρον του για τον συνάνθρωπο.

Ο Δήμαρχος, θα ζητήσει να δοθεί το όνομα του Άμπετ Χασμάν στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ του Δήμου Πατρέων στην οδό Θουκιδίδου, ιδιοκτησίας του Δήμου. Πρόκειται για μια κοινωνική δομή για την οποία συνεισέφερε τα μέγιστα ο Άμπετ Χασμάν, για τη στέγαση της οποίας έπαιξε σημαντικό ρόλο και για την ενίσχυση της οποίας πάλεψε, έχοντας σαν γνώμονα τη προσφορά στο συνάνθρωπο.

Ο Δήμαρχος επικοινώνησε για το σκοπό αυτό με την Πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού Τασία Παπαντωνοπούλου και το θέμα θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα σε συνεδρίαση του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου, προκειμένου να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι ακριβώς είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας;


Αυτόν τον μήνα δεκάδες χώρες σε όλο τον πλανήτη έχουν αναλάβει να πληροφορήσουν τον κόσμο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας ή αλλιώς πολλαπλή σκλήρυνση, μια ασθένεια που προσβάλει 2.5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Στην προσπάθεια αυτή στρέφεται και η ASAP Science που εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο στο video που ακολουθεί τι ακριβώς είναι η συγκεκριμένη ασθένεια και ποια είναι τα συμπτώματα της.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια νευρολογική αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Προσβάλει συνήθως ενήλικες 20-40 ετών και εντοπίζεται πιο συχνά στις γυναίκες. Τα συμπτώματα που προκαλεί περιλαμβάνουν αλλαγές στην αφή, προβλήματα στην όραση, την ομιλία, τον προσανατολισμό και την ισορροπία, μυϊκή ατροφία, εξάντληση, κατάθλιψη, νοητική βλάβη, πόνο ή ακόμα και αναπηρία σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις.

Η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει τους νευρώνες, τα κύτταρα του εγκεφάλου και τον νωτιαίο μυελό, τα οποία ευθύνονται για την αποστολή πληροφοριών, τη σκέψη και τον ελεγχο των κινήσεων του σώματος από τον εγκέφαλο. Αυτό που κάνει είναι να καταστρέφει σταδιακά τη μυελίνη, το λεπτό περίβλημα που προστατεύει τα νεύρα με αποτέλεσμα οι νευρώνες να μη μπορούν να χειριστούν πλέον αποτελεσματικά τα ηλεκτρικά τους σήματα.

Tα αίτιας της πολλαπλής σκλήρυνσης παραμένουν άγνωστα. Παρόλου που αυτή τη στιγμή η ασθένεια δε θεραπεύεται, υπάρχουν πολλές θεραπείες που καθυστερούν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.






Διαβάστε περισσότερα...

Υπό κατάρρευση το σύστημα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία


Πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς το σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνης και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα της χώρας με ευθύνη και παρρησία ζητούσε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τη λήψη συγκεκριμένου σχεδίου μέτρων και πολιτικών που θα οδηγούσαν στην ποσοτική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία.

Όχι μόνο δεν ελήφθησαν μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά λίγους μήνες μετά σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα και το αναπηρικό κίνημα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάρρευση όλων των δομών του εκπαιδευτικού συστήματος προς τα άτομα με αναπηρία.

Θλιβερή, καθολική και εξοργιστική η διαπίστωση από την εκπαιδευτική κοινότητα, τους ίδιους τους μαθητές με αναπηρία και τους γονείς τους ότι η σχολική χρονιά 2012-2013 για τα άτομα με αναπηρία είναι η χειρότερη των τελευταίων σχολικών ετών.

Το εύκολο άλλοθι του μνημονίου και της τρόικας για να δικαιολογηθεί η υποστελέχωση έως και διάλυση των σχολικών δομών ειδικής εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία καταρρίπτεται μετά και την απάντηση του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Χρυσολέγου για τα θέματα της εκπαίδευσης των τυφλών. Ιδού η απάντηση του ευρωπαϊκού επιτρόπου: Η επιτροπή δεν έχει προτείνει περικοπές στις δαπάνες για τις πολιτικές που αφορούν άτομα με προβλήματα όρασης!!!

Παρ’ όλα αυτά, και παρόλο που νομοθετική ρύθμιση από το έτος 2010 καθορίστηκε ο διορισμός μόνιμων δασκάλων – εκπαιδευτικών σε όλες τις ΣΜΕΑΕ μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ, ο εν λόγω διαγωνισμός έχει ακυρωθεί δύο φορές! Η ΕΣΑμεΑ και οι φορείς μέλη της, το σωματείο ΑμεΑ , οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας όπως: ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΕΣΕΑ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ κλπ. Επισημαίνουν τις τραγικές ελλείψεις και τα κενά σε εκπαιδευτικούς, και κινητοποιούνται απαιτώντας το διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης. Γιατί είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών θα υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο όσο διαιωνίζεται το καθεστώς της στελέχωσης των ΣΜΕΑΕ και τμημάτων ένταξης με αναπληρωτές δασκάλους και εκπαιδευτικούς.

Η απαράδεκτη όμως κατάσταση που βιώνουν οι μαθητές με αναπηρία, οι οικογένειές τους, δάσκαλοι- εκπαιδευτικοί και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαιδευτική διαδικασία για τα άτομα με αναπηρία δεν εξαντλείται μόνο στο θέμα της στελέχωσης των ΣΜΕΑΕ και Τμημάτων Ένταξης με επαρκές και ικανό προσωπικό. Μείζονα θέματα όπως: η έλλειψη προσβασιμότητας των σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, η έλλειψη αναλυτικών και ατομικών προγραμμάτων εκπαίδευσης, η παροχή παράλληλης στήριξης σε κάθε μαθητή με αναπηρία από εκπαιδευτικούς που έχουν την κατάλληλη γνώση και εμπειρία μέσω υποχρεωτικών προπτυχιακών σπουδών και όχι σεμιναρίων των 400 ωρών, συνιστούν το σκηνικό εξαθλίωσης και διάλυσης του συστήματος ειδικής εκπαίδευσης.

Σε όλα αυτά τα θέματα προστίθενται και τα διαχρονικά προβλήματα που παρουσιάζει το σύστημα μετακίνησης των μαθητών ΑμεΑ, αφού το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να αντιμετωπίζει το εν λόγω θέμα με αποσπασματικές λύσεις.

Καμία οικονομική κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος για τα άτομα με αναπηρία. Οι ρίζες αυτής της ανεπίτρεπτης και απαράδεκτης κατάστασης βρίσκονται σε παρελθούσες εύρωστες οικονομικές περιόδους, γι’ αυτό και η οικονομική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τις τεράστιες ευθύνες που έχουν πρώην και νυν πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

Το υπουργείο παιδείας όφειλε να δώσει εδώ και τώρα οριστική και ριζική λύση στα θέματα εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία. Όφειλε να διεκδικήσει την εξαίρεση της πρόσληψης εκπαιδευτικών στις ΣΜΕΑΕ και τα τμήματα ένταξης από το μέτρο του 1/10. Όφειλε να αναθεωρήσει το αναχρονιστικό πλαίσιο που διέπει τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία και να τους εντάξει ισότιμα με τους άλλους συναδέλφους τους στα σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης. Όφειλε να εφαρμόσει συγκεκριμένο σχέδιο στόχων, δράσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ένταξη κάθε ατόμου με αναπηρία και ειδικά των ατόμων με βαριά αναπηρία τα οποία στην πλειονότητά τους συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός των σχολικών δομών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται άμεσα:
- Να προχωρήσει ειδικός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την ειδική εκπαίδευση, βάσει και των ρυθμίσεων που συμπεριλήφθηκαν στο ν. 3848/2010. Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού.
- Να προχωρήσει άμεσα η μονιμοποίηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αναγνωρίζοντας ότι τέτοιου είδους μέτρα και πολιτικές απαξιώνουν και υποβαθμίζουν την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία.
- Να στελεχωθούν τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης και τα τμήματα ένταξης με δασκάλους- εκπαιδευτικούς που θα παρέχουν την κατάλληλη παράλληλη στήριξη και συνεκπαίδευση στους μαθητές με αναπηρία, σύμφωνα και με την παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3699/08
- Να ενταχθούν στα σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί με αναπηρία, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.
- Να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών που δεν αυτοεξυπηρετούνται με τη στήριξη και παρουσία ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού ( Ε.Β.Θ), ανάλογα με το είδος της αναπηρίας τους και τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες τους, σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 6 του ν. 3699/08.
- Να συσταθούν οι γνωμοδοτικές επιτροπές του άρθρου 2 του ν. 3699/2008 για την παρακολούθηση της φυσικής και ηλεκτρονικής προσβασιμότητας των εκπαιδευτικών δομών.
- Να γίνει πράξη το ολοήμερο σχολείου και για τους μαθητές με αναπηρία.
- Να καταρτιστούν αναλυτικά προγράμματα σπουδών και να καταστεί υποχρεωτική η εφαρμογή τους σε όλες τις ΣΜΕΑΕ και τα τμήματα ένταξης.
- Να αποσυρθεί η διάταξη του Ν. 3699/08, όπου οι διδακτορικοί/ μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών προηγούνται του βασικού τίτλου σπουδών στην Ειδική Αγωγή και της προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία.
- Να βελτιωθεί η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις κτιριακές υποδομές και να καταστεί προσβάσιμη κάθε ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και των εποπτευόμενων φορέων του.
- Να εκπονηθούν άμεσα προγράμματα δράσης για την ενίσχυση των ΕΕΕΚ.
- Να στελεχωθούν τα ΕΕΕΚ με εξειδικευμένους εκπαιδευτές, ειδικούς επιστήμονες κ.λ.π.
- Να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του επιχειρησιακού προγράμματος, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση για την αναβάθμιση και την βελτίωση των ΕΕΕΚ .
- Να καταρτιστούν προγράμματα επιμόρφωσης για δασκάλους/ εκπαιδευτικούς.
- Να αναβαθμιστεί ο ρόλος των υπηρεσιών διάγνωσης και αξιολόγησης των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών με αναπηρία.
- Να θεσπιστεί ένα δωρεάν και ασφαλές σύστημα μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία σύμφωνα με τις εμπεριστατωμένες προτάσεις του αναπηρικού κινήματος.

Χωρίς σχολεία στελεχωμένα με μόνιμους δασκάλους και εκπαιδευτικούς, χωρίς σχολεία προσβάσιμα σε κάθε άτομο με αναπηρία και σε κάθε εκπαιδευτικό με αναπηρία, χωρίς ειδικό βοηθητικό προσωπικού, χωρίς παράλληλη στήριξη, χωρίς τη διασφάλιση της δωρεάν και ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο τους, το εκπαιδευτικό σύστημα για τα άτομα με αναπηρία καταρρέει.

Του Δημήτρη Τσαχάκη
Προέδρου ΑμεΑ Ρεθύμνης
Γενικού σύμβουλου ΕΣΑμεΑ


Διαβάστε περισσότερα...

Σπάρτη: Δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους


Μέχρι τις 31 Μαΐου θα πρέπει να υποβάλουν τυποποιημένη αίτηση –δήλωση συμμετοχής στο δήμο Σπάρτης όσοι επιθυμούν να κριθούν τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος Δωρεάν Διανομής τροφίμων σε απόρους της Ε.Ε. για το έτος 2013.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω μόνο ενός φορέα εκπροσώπησης. Η αίτηση συνοδεύεται απαραίτητα από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Αντίγραφο αποδεικτικού στοιχείου ταυτότητας (Δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου)
2. Άδεια Διαμονής σε ισχύ (μόνο για αλλοδαπούς τρίτων χωρών)

Το κριτήριο επιλεξιμότητας για τους άπορους διαμορφώνεται βάσει οικονομικών και κοινωνικών στοιχείων και είναι:

1. Για το άπορο άτομο, το ατομικό εισόδημα μέχρι και 7.200 €.

2. Για την άπορη οικογένεια, το οικογενειακό εισόδημα, ως ακολούθως:

I. Για οικογένεια με 2 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος ή αιτών/ούσα και ένα προστατευόμενο μέλος): μέχρι και 10.700 €.
II. Για οικογένεια με 3 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος μ’ ένα προστατευόμενο μέλος ή αιτών/ούσα και δυο προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 11.520 €.
III. Για οικογένεια με 4 μέλη (αιτών/ούσα, και ο/η σύζυγος με δυο προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τρία προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 14.400 €.
IV. Για οικογένεια με 5 μέλη (αιτών/ούσα, και ο/η σύζυγος με τρία προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τέσσερα προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 17.280 €.
V. Για κάθε ένα προστατευόμενο μέλος, πέραν των 3, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880 €.

3. Στην περίπτωση άπορου ατόμου, που έχει αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600 €. Σε περίπτωση άπορης οικογένειας, με ένα ή και περισσότερα μέλη, που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο, προσαυξάνεται άπαξ κατά το ίδιο ποσό.

Ως μέλη οικογένειας, θεωρούνται ο σύζυγος και η σύζυγος και τα προστατευόμενα τέκνα αυτών, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Ως εισόδημα νοείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο. Από τον υπολογισμό του ως άνω εισοδήματος εξαιρείται η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για κάθε άτομο ή οικογένεια, όπως αυτή ορίζεται εκάστοτε στη φορολογική νομοθεσία.


Διαβάστε περισσότερα...

«Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε Απόρους» στα Γιάννενα


Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» του Δήμου Ιωαννιτών ανακοινώνει ότι αρχίζει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το «Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε Απόρους» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι αποκλειστικά οι άποροι που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν Αίτηση / Υπεύθυνη δήλωση (σε ειδικό έντυο) συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.

Ως Άποροι θεωρούνται οι εξής:1. Για ένα άτομο το ατομικό ετήσιο εισόδημα να είναι 7.200 ευρώ.
2. Για οικογένεια με δύο μέλη το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα να είναι μέχρι 10.700 ευρώ.
3. Για οικογένεια με τρία μέλη το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα να είναι μέχρι 11.520 ευρώ.
4. Για οικογένεια με τέσσερα μέλη το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα να είναι μέχρι 14.400 ευρώ.
5. Για οικογένεια με πέντε μέλη το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα να είναι μέχρι 17.280 ευρώ.

• Για κάθε ένα προστατευόμενο μέλος πέρα των τριών μελών το εισόδημα αυξάνει κατά 2.880 ευρώ.• Σε περίπτωση απόρου ατόμου που έχει αναπηρία 67% και άνω το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600 ευρώ.
• Σε περίπτωση άπορης οικογένειας με ένα ή και περισσότερα μέλη που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται επίσης κατά 3.600. ευρώ.

Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Μάιου 2013 και ώρες 9.00-13.00 στις Δημοτικές Ενότητεςως εξής:

• Οι Δημότες της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων στα Γραφεία του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α., Αβέρωφ 6., 2ος όροφος• Για τους Δημότες της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας στην Κατσικά (Παλιό Δημοτικό Κατάστημα)
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Ενότητας Μπιζανίου στην Πεδινή (Παλιό Δημοτικό Κατάστημα)
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Ενότητας Ανατολής στην Ανατολή (Παλιό Δημοτικό Κατάστημα)
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Ενότητας Περάματος στο Πέραμα (Παλιό Δημοτικό Κατάστημα)
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Κοινότητας Νήσου στο Νησί (Παλιό Κοινοτικό Γραφείο)
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Κοινότητας Μαρμάρων στα Μάρμαρα (Παλιό Κοινοτικό Γραφείο)
• Για τους Δημότες της Δημοτικής Κοινότητας Σταυρακίου στο Σταυράκι (Παλιό Κοινοτικό Γραφείο)
• Για τους Δημότες της Τοπικής Κοινότητας Νεοχωρόπουλου στο Νεοχωρόπουλο (Παλιό Κοινοτικό Γραφείο)

Πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα 2651001043-1044


Πηγή: http://www.tvkosmos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραολυμπιονίκης Παύλος Μάμαλος : «Ο διορισμός που μου είχαν υποσχεθεί το 2004 δεν έγινε ποτέ»


Μπορεί να προπονείται σε κοντέινερ, μπορεί ο προπονητής του να του στέλνει το πρόγραμμα άθλησης μέσω φαξ, ωστόσο ο Παραολυμπιονίκης που έχει φέρει τρία ολυμπιακά μετάλλια στη χώρα μας, ο Παύλος Μάμαλος, μιλά για την αναπηρία του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και την αδιαφορία του κράτους.

«Στα 5 μου έπαθα πολιομυελίτιδα εντελώς ξαφνικά. Ξύπνησα και δεν ένιωθα τα πόδια μου» παραδέχεται ο ίδιος και παροτρύνει τους γονείς που έχουν παιδιά με κινητικά προβλήματα:

«Δεν πρέπει οι γονείς να ντρέπονται και να κλείνουν τα παιδιά στο σπίτι. Πρέπει να τα βοηθούν και να τα παροτρύνουν να βγουν από το σπίτι. Έτσι γνώρισα κι εγώ τον αθλητισμό».

Ο ίδιος παραδέχεται πως νιώθει φυσιολογικός αλλά στεναχωριέται που δεν είναι τα πάντα προσβάσιμα για κείνον.

Ο Παραολυμπιονίκης Παύλος Μάμαλος έχει στήριγμα τη γυναίκα του αλλά όχι την πολιτεία, αφού ο διορισμός που του είχαν υποσχεθεί το 2004 δεν έγινε ποτέ.

Τέλος, ο ίδιος περιγράφει ένα στιγμιότυπο με οδηγό που είχε παρκάρει σε θέση αναπήρων και παρά τις προσπάθειες του Παραολυπιονίκη, εκείνος έδειξε ασέβεια.




Πηγή: http://www.star.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ικαρία: Επιστολή Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας στο ΙΚΑ για τη λειτουργία ΚΕΠΑ


Τη λειτουργία Κέντρου Πιστοποίησης στην Ικαρία ζητά με επιστολή της στη διοίκηση του ΙΚΑ η Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας – Φούρνων περιγράφοντας την ταλαιπωρία που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους προκειμένου να μεταβαίνουν στη Σάμο για να περάσουν από την επιτροπή πιστοποίησης.

«Οι προβληματικές θαλάσσιες συγκοινωνίες, που διακόπτονται επί μέρες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών η άλλων αιτίων, οι σπατάλη του πενιχρού τους εισοδήματος για χώρους στέγασης και σίτισης και άλλα δεινά, δημιουργούν ένα πρόβλημα που προσβάλει τον πολιτισμό μας και ισοπεδώνει τις ανθρώπινες αξίες, και ανταποκρινόμενοι σε σχετικό αίτημα της Περιφερειακής Ομοσπονδίας των Α.Μ.Ε.Α. Β. Αιγαίου και με την σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου σας προτείνουμε να εγκρίνεται την λειτουργία Κ.Ε.Π.Α. στον Άγιο Κήρυκο για να εξετάζονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες της Ικαρίας των Φούρνων και της Θύμαινας» τονίζεται στην επιστολή. «Η προτεινόμενη λειτουργία του Κ.Ε.Π.Α. στην Ικαρία θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος αφού θα διατεθεί σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή χώρος στέγασης της επιτροπής και των εξεταζόμενων χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση και παράλληλα θα αναβαθμίσει της υπηρεσίες του ΙΚΑ στα ακριτικά μας νησιά».


Πηγή: http://www.ert.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παγχιακός Σύλλογος: Κατάθεση αιτήσεων για δωρεάν διανομή τροφίμων 2013


Ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία ενημερώνει τα μέλη του ότι έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους από Ε.Ε. – πρόγραμμα 2013». Δικαιούχοι είναι αποκλειστικά άποροι που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, με ατομικό εισόδημα έως 7.200 ευρώ.

Για την άπορη οικογένεια το εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα

· 10.700 ευρώ για δύο μέλη

· 11.520 ευρώ για τρία μέλη

· 14.400 ευρώ για τέσσερα μέλη και

· 17.280 ευρώ για πέντε μέλη.

Ειδικά για τα Άτομα με Αναπηρία 67% και άνω το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600 ευρώ, ενώ σε περίπτωση άπορης οικογένειας με ένα ή και περισσότερα μέλη που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται άπαξ κατά το ίδιο ποσό.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρέπει να υποβάλουν τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αίτηση –υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου, υπογεγραμμένη με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής

2. Επικυρωμένο αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας

3. Άδεια διαμονής σε ισχύ (για αλλοδαπούς)

4. Τον Α.Φ.Μ. των δικαιούχων από το Εκκαθαριστικό της Εφορίας

Τα εισοδήματα αφορούν το οικονομικό έτος 2012 και θα ελεγχθούν από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας μέσω τουTAXIS.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

ΤΟΥ Π.Σ.Α.μεΑ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΛΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗΣ


Διαβάστε περισσότερα...

Μεσογειακοί Αγώνες «Μερσίνη 2013»: Η Ιωάννα Καρυοφύλλη θα ηγηθεί της ελληνικής ομάδας των ΑμεΑ


Η Α` Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ), Ιωάννα Καρυοφύλλη, θα ηγηθεί της ελληνικής ομάδας των ΑμεΑ, που θα λάβει μέρος στους Μεσογειακούς Αγώνες «Μερσίνη 2013» (18-30 Ιουνίου).

Ο 19χρονος Διονύσης Φωτκατζίδης που ανήκει στο σύλλογο Μέγας Αλέξανδρος `94 και η 16χρονη Ειρήνη Μπόλα του Πανσερραϊκού, είναι οι δύο κολυμβητές που θα συμμετέχουν στη διοργάνωση της Τουρκίας, το πρόγραμμα της οποίας περιλαμβάνει αγωνίσματα των ΑμεΑ τόσο στην κολύμβηση όσο και στον στίβο.
Μεσογειακοί Αγώνες «Μερσίνη 2013»: Η Ιωάννα Καρυοφύλλη θα ηγηθεί της ελληνικής ομάδας των ΑμεΑ | onsports.gr

Οι Φωτκατζίδης και Μπόλα θα συμμετέχουν στα 100μ. ελεύθερο κατηγορίας S10. Το αγώνισμα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Ιουνίου στην Ολυμπιακή πισίνα του Γενισεχίρ. Το ακριβές πρόγραμμα όπως αναφέρεται στον σχετικό οδηγό των διοργανωτών:

Κυριακή 23 Ιουνίου

10:00 Προκριματικά 100μ. ελεύθερο γυναικών (S10)
10:10 Προκριματικά 100μ. ελεύθερο ανδρών (S10)
17:02 Τελικός 100μ. ελεύθερο γυνακών (S10)
17:06 Τελικός 100μ. ελεύθερο ανδρών (S10)


Διαβάστε περισσότερα...

Ο θαλασσοπόρος της υπέρτατης πρόκλησης


Ο 55χρονος δάσκαλος, Τζέρι Χιουζ, από τη Σκωτία έγινε ο πρώτος κωφός στον κόσμο που πραγματοποίησε μόνος του τον περίπλου της Γης με ιστιοφόρο μέσα σε 240 ημέρες.




Το κατόρθωμά του αυτό χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικό παράδειγμα υπεροχής της επιμονής έναντι της αναπηρίας».

Κατά τη διάρκεια των περίπου 240 ημερών, που ο Τζέρι Χιουζ πέρασε μέσα στο 12 μέτρων ιστιοφόρο του, κατάφερε να διανύσει 32 χιλιάδες ναυτικά μίλια. Και δεν πτοήθηκε ούτε από τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος ούτε από την αναπάντεχη ανατροπή του σκάφους του.

Καθώς το «Κατάκτηση ΙΙΙ» - το όνομα του ιστιοφόρου - κατέπλεε την Τετάρτη 8 Μαΐου στο λιμάνι Τρουν στο Νότιο Αϊρσαϊρ της Σκωτίας, εκατοντάδες άνθρωποι επευφημούσαν τον τολμηρό συμπατριώτη τους. Την ίδια στιγμή, ο Χιουζ γινόταν αυτόματα μέλος της εξαιρετικά περιορισμένης ομάδας Βρετανών - μόλις 26 άτομα - που έχουν ολοκληρώσει με ιστιοφόρο τον περίπλου της Γης. Αφότου ο δάσκαλος βρέθηκε με την οικογένειά του, δήλωσε πως ονειρευόταν να αντιμετωπίσει αυτή την «υπέρτατη ναυτική πρόκληση» από τότε που ήταν 14 χρόνων.

Αν και γνώριζε ότι το ταξίδι θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, ο Χιουζ δεν είχε προβλέψει πολλά από τα προβλήματα που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζε. Η ψυχραιμία του κλονίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν στη μέση της διαδρομής το σκάφος του ανετράπη. «Ήταν η χειρότερη στιγμή, καθώς φοβόμουν για τη ζωή μου», δήλωσε, «σκεφτόμουν τι χαζός που είμαι, τι πήγα και έκανα; Ακούγεται απλοϊκό, αλλά το μοναδικό που μπορεί να κάνει κάποιος σε μια τέτοια περίπτωση είναι να συνεχίσει να προσπαθεί». Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του ταξιδιού του ο Χιουζ αντλούσε δύναμη σκεπτόμενος τους δικούς του. Και παρά το γεγονός ότι επισκέφθηκε μερικά από τα πιο μαγευτικά μέρη του κόσμου - τα μεγάλα ακρωτήρια του νοτίου ημισφαιρίου, για παράδειγμα - εξομολογήθηκε πως η πιο αλησμόνητη στιγμή από το πολύμηνο ταξίδι του ήταν όταν αντίκρισε το νησί Αράν, ανοιχτά των ακτών της Σκωτίας.

Το 1981 ο Χιουζ έγινε ο πρώτος κωφός ιστιοπλόος που πραγματοποίησε τον περίπλου των Βρετανικών Νησιών ενώ το 2005 διέσχισε και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Όσον αφορά το μέλλον, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχει προγραμματίσει κάποια άλλη αποστολή και αυτό που επιθυμεί περισσότερο είναι να παίξει μια παρτίδα γκολφ και να χαρεί την οικογένειά του.

Πάντως την Τετάρτη, και αφότου ο Χιουζ αποβιβάστηκε στο λιμάνι έπειτα από οκτώ μήνες στη θάλασσα, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να πιει ένα ποτήρι Γκίνες, λέγοντας ότι περίμενε πολύ καιρό αυτή τη στιγμή.

Πηγή έμπνευσης

«Η αποφασιστικότητα και το κουράγιο που επέδειξε ο Τζέρι κατά τη διάρκεια της ζωής του για να αντιμετωπίσει την αναπηρία του θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τους νέους», δήλωσε η υπουργός Υγείας και Αθλητισμού της Σκωτίας, Σόνα Ρόμπινσον.


Διαβάστε περισσότερα...

Χάπι κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης


Ελπίδα σ’ εκατομμύρια ασθενείς ανά το παγκόσμιο από τρεις Κύπριους επιστήμονες
Το σκεύασμα μειώνει αποδεδειγμένα την αύξηση του βαθμού αναπηρίας των ασθενών μέχρι και 86%

Ελπίδα σ' εκατομμύρια ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση ανά το παγκόσμιο δίνουν τρεις Κύπριοι επιστήμονες, οι οποίοι ανακοίνωσαν χθες την έναρξη της τρίτης και τελευταίας φάσης της έρευνάς τους, που αφορά στη δημιουργία ενός διατροφο-φαρμακευτικού σκευάσματος. Το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι ένα από τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών, και το οποίο φαίνεται να πετυχαίνει την ελαχιστοποίηση των υποτροπών στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και κατ' επέκτασιν τη μείωση της αναπηρίας, στην οποία οδηγεί η πάθηση. Μάλιστα, οι πρώτες ενδείξεις δίνουν πολύ αισιόδοξα μηνύματα στους ερευνητές και για την αποτελεσματικότητά του αναφορικά με την ίαση της νόσου.


Παρουσιάζοντας την πρότυπη επιστημονική καινοτομία, ο εκ των τριών επιστημόνων, δρ. Ιωάννης Πατρίκιος (οι άλλοι δύο επιστήμονες είναι οι δόκτορες Μάριος Παντζαρής και Γιώργος Λουκαΐδης), αφού ανέλυσε την ασθένεια που λέγεται πολλαπλή σκλήρυνση, υπέδειξε πως οι υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές, που είναι διαθέσιμες, παρουσιάζουν περιορισμένες δυνατότητες, κυρίως όσον αφορά την επιβράδυνση της εξελικτικής πορείας της ασθένειας, η οποία με τον χρόνο οδηγεί σε σοβαρή αναπηρία, χωρίς δυνατότητα πλήρους ίασης. «Σε αντίθεση με το δικό μας πειραματικό σκεύασμα, όλα τα φάρμακα που υπάρχουν σήμερα, ακόμα και αυτά που είναι προς έγκριση, για τη θεραπεία της ασθένειας είναι φτιαγμένα σύμφωνα με τη φιλοσοφία αντιμετώπισης της νόσου ως μη πολυπαραγοντικής και κατευθύνονται έναντι μιας και μόνον παθογενούς ή παθογενετικής διαδικασίας από τις πολλές που συνυπάρχουν στο πολύπλοκο δίκτυο συμβάντων, που με τη συνύπαρξη και αλληλένδετη αλληλεπίδρασή τους οδηγούν στην ασθένεια. Όλες οι υπάρχουσες θεραπείες σήμερα έχουν μερική ή μεμονωμένη επίδραση στο πιο πάνω πολύπλοκο δίκτυο, συχνά με σοβαρές παρενέργειες και χωρίς πιθανότητα ενεργοποίησης των μηχανισμών επαναμυελίνωσης και κυτταρικής προστασίας ή αναγέννησης», πρόσθεσε ο κ. Πατρίκιος.

Η μελέτη
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, η μελέτη για το σκεύασμα που ετοίμασαν οι τρεις Κύπριοι επιστήμονες εξελίχθηκε από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2010, σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα κλινικών ερευνών για την ασθένεια και με τη συμμετοχή ογδόντα ασθενών με την υποτροπιάζουσα μορφή της πολλαπλής σκλήρυνσης. Σύμφωνα με τον δρα Πατρίκιο, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο διαθέσιμο φάρμακο που υπάρχει για αντιμετώπιση της ασθένειας, το συγκεκριμένο σκεύασμα χορηγείται από το στόμα, μπορεί να συν-χορηγηθεί με όλες τις άλλες υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές, έδειξε μεγάλη θεραπευτική επίδραση στη μείωση της συχνότητας των υποτροπών της νόσου, αλλά κυρίως στην εξέλιξη της αναπηρίας των ασθενών. Έχει, δηλαδή, δυνατότητα επίδρασης για μια ολιστική αντιμετώπιση της νόσου, αφού μπορεί να επηρεάσει όλο το γνωστό βιολογικό και βιομηχανικό δίκτυο των παθογενών ή παθογενετικών συμβάντων και μηχανισμών που προκαλούν την ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων και των βιοχημικών μηχανισμών υπεύθυνων επαναμυελίνωσης και αποκατάστασης των νευρώνων (ίαση).

Τα αποτελέσματα
Βάσει των όσων ανέφερε στα πλαίσια της διάσκεψης Τύπου ο ένας εκ των τριών επιστημόνων-εφευρετών του σκευάσματος, τα αποτελέσματα των δοκιμών τυγχάνουν τεράστιου ενδιαφέροντος από την παγκόσμια επιστημονική και φαρμακευτική κοινότητα. Λεπτομερέστατα, έναντι των άλλων θεραπειών, το σκεύασμα, με τον κωδικό PLP10, κατέδειξε έναντι εικονικού σκευάσματος στατιστικά σημαντικές θεραπευτικές ικανότητες για το δείγμα ασθενών της μελέτης, ελαττώνοντας τη συχνότητα των υποτροπών της νόσου μέχρι και 72%. Επίσης, το σκεύασμα αποδεδειγμένα μειώνει την αύξηση του βαθμού αναπηρίας των ασθενών μέχρι και 86% χωρίς παρενέργειες και έχοντας σοβαρή πιθανότητα αποκατάστασης (επαναμυελίνωσης) και κυτταροπροστασίας.

«Όλα αυτά σε αντίθεση με τις συμβατικές μεθόδους όπου: Οι ιντερφερόνες και η οξική γλατιραμέρη περιορίζουν τη συχνότητα των υποτροπών περίπου μόνο στο ένα τρίτο, χωρίς σημαντική επίδραση στην εξέλιξη της αναπηρίας, η ναταλιζουμάπη με 68% ελάττωση της συχνότητας των υποτροπών και 43% ελάττωση πιθανότητας αύξησης της αναπηρίας και η φιγκολιμόδη με 54% ελάττωση της συχνότητας των υποτροπών χωρίς σημαντικότερη επίδραση στην εξέλιξη του βαθμού αναπηρίας σε σχέση με τις ιντερφερόνες και την κοπαξόνη. Επιπροσθέτως, όλα τα πιο πάνω φάρμακα δεν έχουν να επιδείξουν σημαντικά στοιχεία κυτταρο-προστασίας ή αποκατάστασης και είναι συνδεδεμένα με παρενέργειες, μερικές φορές σοβαρές μέχρι και θανατηφόρες», υπογράμμισε ο δρ Ιωάννης Πατρίκιος.

Τα οικονομικά οφέλη
Όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη, αυτά, σύμφωνα με τους τρεις επιστήμονες, θα είναι τεράστια, τόσο για την εταιρεία που θα πλασάρει το σκεύασμα όσο και για την Κύπρο, αφού σήμερα υπάρχουν τρία εκατομμύρια ασθενείς σε παγκόσμια βάση με τάση διπλασιασμού αυτού του πληθυσμού κάθε δέκα με δώδεκα χρόνια. Σημαντικό όμως είναι ότι, με τέτοια πρωτοπόρα σκευάσματα ολιστικού τύπου θεραπειών, ανοίγεται μια νέα εποχή και νέοι ορίζοντες στη θεραπεία χρόνιων ασθενειών, με θεραπείες που ποτέ προηγουμένως δεν έτυχαν δοκιμής και εφαρμογής, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως η κλινική μελέτη του εν λόγω σκευάσματος διενεργήθηκε από την εταιρεία PALUPA Medical Ltd στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, με σχεδόν αποκλειστική οικονομική χορηγία του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και με μερική επιχορήγηση πρώτων υλών από την Yasoo Health Co.

Τι είναι η πολλαπλή σκλήρυνση
Η ΠΟΛΛΑΠΛΗ σκλήρυνση, ή σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι μια χρόνια νευρολογική, αυτοάνοση ασθένεια, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας απομυελίνωση. Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως αλλαγές στην αφή, προβλήματα στην όραση, μυϊκή ατροφία, κατάθλιψη, προβλήματα στον προσανατολισμό και την ομιλία, εξάντληση, νοητική βλάβη, προβλήματα με την ισορροπία και πόνο. Η πολλαπλή σκλήρυνση προκαλεί και αναπηρία σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, ενώ επηρεάζει τους νευρώνες, τα κύτταρα του εγκεφάλου και τον νωτιαίο μυελό, τα οποία στέλνουν πληροφορίες, δημιουργούν τη σκέψη και την αντίληψη και επιτρέπουν στον εγκέφαλο να ελέγξει το σώμα. Τα νεύρα του σώματος περιβάλλονται από ένα λεπτό περίβλημα, το οποίο αποτελείται από μυελίνη, μια ουσία που βοηθά στην προστασία των νεύρων, καθώς και στη μετάδοση των νευρικών ώσεων. Η πολλαπλή σκλήρυνση προκαλεί σταδιακή καταστροφή της μυελίνης (απομυελίνωση) - όταν η μυελίνη έχει καταστραφεί οι νευρώνες δεν μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικά τα ηλεκτρικά τους σήματα. Το όνομα πολλαπλή σκλήρυνση αναφέρεται στις πολλαπλές ουλές (σκλήρυνση) πάνω στη μυελίνη.


Διαβάστε περισσότερα...

The Greeks: Θέλουν, μπορούν και διαπρέπουν!


Δεν υπάρχει «δεν μπορώ», υπάρχει «δεν θέλω» και η εθνική ομάδα ράγκμπι με αμαξίδιο αποδεικνύει περίτρανα πως όλα είναι θέμα ισχυρής θέλησης. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα άτομα με τετραπληγία βρέθηκαν και ενώθηκαν σε μια ομάδα μέσω της οποίας αθλούνται, εκτονώνονται και προσφέρουν στη χώρα μας μετάλλια και διακρίσεις. Η «Espresso» βρέθηκε στις προπονήσεις των αθλητών και κατέγραψε καρέ-καρέ το πάθος τους, αλλά και τον βαθμό δυσκολίας του αθλήματος.

Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα -ανάλογα τις υποχρεώσεις τους- η ομάδα ράγκμπι με αμαξίδια συγκεντρώνεται στο γυμναστήριο του 3ου Λυκείου Αργυρούπολης και πραγματοποιεί τις προπονήσεις της. «Η ομάδα ονομάζεται “The Greeks”, έτσι εμφανιζόμαστε στους διεθνείς αγώνες. Απαρτίζεται από δεκαπέντε αθλητές και άλλους τόσους βοηθούς που είναι και αυτοί αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας, αφού χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε» εξηγεί ένας από τους αθλητές, ο Γιώργος Βουργάνας, και ετοιμάζεται να καθίσει στο ειδικό αναπηρικό αμαξίδιο το οποίο είναι απόλυτα ασφαλές για τον αθλητή.

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένα νέο άθλημα για άτομα με αναπηρία (ξεκίνησε το 1977), χαίρει ιδιαίτερης αποδοχής σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ωστόσο ήρθε μόλις πριν από δύο χρόνια με πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Αλλη Οψη», το οποίο ασχολείται με την οργάνωση και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ανθρώπους με κινητική αναπηρία. Η αρχή και η ανάπτυξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στηρίχθηκε πάνω στην ιδέα της δημιουργίας ενός «ελίτ-athletes» camp για άτομα με τετραπληγία, δηλαδή με περιορισμό κίνησης ή παράλυση και στα τέσσερα άκρα του σώματός τους.

Ηδη οι «Τhe Greeks» έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως το 13ο Διεθνές Τουρνουά με Αμαξίδιο Bernd Best, το μεγαλύτερο τουρνουά ράγκμπι με αμαξίδιο στον κόσμο, που διεξήχθη στην Κολωνία της Γερμανίας τον Απρίλιο του 2011. Στην παρθενική τους αυτή εμφάνιση σε διεθνή διοργάνωση οι «Τhe Greeks» κατέκτησαν την 3η θέση στη βασική κατηγορία σε σύνολο δεκαέξι ομάδων, ενώ στο διεθνές τουρνουά Stockholm International Paragames, που ακολούθησε επτά μήνες μετά, αγωνίστηκαν δίπλα στους καλύτερους αθλητές του κόσμου. «Η αλήθεια είναι πως η ομάδα μας πάει καλά. Σίγουρα είμαστε σε παρθενική φάση, ωστόσο έχουμε θέληση και θα τα καταφέρουμε. Είναι αξιοσημείωτο πως το ράγκμπι με αμαξίδια είναι το μοναδικό άθλημα για άτομα με τετραπληγία και μάλιστα θεωρείται παραολυμπιακό. Μπορούν να παίξουν και άντρες και γυναίκες μαζί. Είναι ευπρόσδεκτοι στην ομάδα μας όλοι όσοι θέλουν να ασχοληθούν με αυτό» τονίζει ο Γιώργος Βουργάνας.

Το ράγκπι με αμαξίδιο διεξάγεται σε κλειστό γήπεδο με παρκέ. Σκοπός του παιχνιδιού είναι ένας από τους παίκτες της ομάδας να διασχίσει τη γραμμή του αντίπαλου τέρματος έχοντας την μπάλα στην κατοχή του. Η κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις βασικούς παίκτες (κάθε παίκτης με διαφορετική κατηγορία τετραπληγίας) και οκτώ αναπληρωματικούς. Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι τέσσερις περίοδοι των οκτώ λεπτών. Υπάρχουν δύο λεπτά διάλειμμα μετά την 1η και την 3η περίοδο και πέντε λεπτά διάλειμμα στο ημίχρονο. Ο αγώνας διαρκεί περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Η ομάδα που επιτίθεται πρέπει να πετύχει τέρμα σε λιγότερο από σαράντα δευτερόλεπτα, ενώ ένας παίκτης επιτρέπεται να έχει στην κατοχή την μπάλα μόνο για δέκα δευτερόλεπτα. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει είτε να σκοράρει είτε να δώσει πάσα είτε να χτυπήσει την μπάλα στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια του αγώνα η επαφή αμαξιδίων επιτρέπεται, ενώ αντιθέτως απαγορεύεται ρητά κάθε σωματική επαφή. Οι παίκτες χρησιμοποιούν ειδικά αθλητικά αναπηρικά καθίσματα, τα οποία μοιάζουν με άρματα μάχης, ενώ φοράνε ειδικά γάντια στα οποία τοποθετούν κόλλα για να έχουν καλύτερη επαφή με την μπάλα.


The Greeks: Θέλουν, μπορούν και διαπρέπουν!


Διαβάστε περισσότερα...

Πτολεμαϊδα: Προβλήματα στην προσπελασιμότητα για ΑμεΑ


Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία στην προσπελασιμότητα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, ενημέρωσε με έγγραφό του, το δήμο Εορδαίας και τις αρμόδιες αρχές, ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Σε νέο έγγραφό του ο σύλλογος αναφέρει πως μετά από περίπου ένα μήνα η κατάσταση συνεχίζει να είναι δραματική και τα τραπεζοκαθίσματα και τα προϊόντα που εκθέτουν οι καταστηματάρχες εξακολουθούν να καταλαμβάνουν ολόκληρα πεζοδρόμια. Ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης προειδοποιεί πως εάν δεν υπάρξει άμεσα μέριμνα για το θέμα θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.


Πηγή: http://www.ert.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ: Με δύναμη ψυχής


Η σημαντικότερη ετήσια διοργάνωση του στίβου γι’ αθλητές-αθλήτριες με αναπηρίες διεξάγεται 7-8 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ και δεν είναι άλλη από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σ’ όλες κατηγορίες.

Χθες έληξε η διορία της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ προς τα σωματεία για την αποστολή των δηλώσεων συμμετοχής ώστε πια να κινηθούν αναλόγως οι διοργανωτές για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση όλων όσοι θα βρεθούν στο στάδιο και όχι μόνο.

Οι συμμετοχές για λογαριασμό του ΑΣ «Δωδεκάνησος» είναι οι παρακάτω:
-Μπαράκας Θανάσης-Μήκος, τριπλούν κατηγορίας 11
-Πρώτος Γιώργος-Μήκος κατηγορίας 12
-Μουσταφίδης Δημήτριος-Σφαίρα κατηγορίας 46

-Σκαρτάδος Νικόλαος-Ακόντιο, σφαίρα κατηγορίας 37
-Μποζούρης Πολύκαρπος-100μ., 200μ. κατηγορίας 46.
*Ο Ρόδιος παραολυμπιονίκης Ιωάννης Πρώτος θ’ αγωνιστεί στο πρωτάθλημα για την κατηγορία 12 των αγώνων δρόμου με τα χρώματα των Αετών Αθηνών.

Συνοδός της αποστολής θα είναι ο προπονητής Κώστας Κουρούνης.
Το ενδεικτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης:

Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013: Αξιολόγηση αθλητών από Αθήνα
Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013: ʼφιξη αποστολών από επαρχία, Αξιολόγηση αθλητών από επαρχία, Τεχνική Σύσκεψη

Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013: Πρωινή και Απογευματινή Αγωνιστική Περίοδος
Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013: Πρωινή και Απογευματινή Αγωνιστική Περίοδος
Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013: Αναχώρηση Αποστολών.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλητές-αθλήτριες των σωματείων ΑμεΑ - μελών της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ, που έχουν Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας-Υγείας και είναι άνω των 14 ετών.
Επίσης, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης 2010 της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ, αναφέρεται ότι στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων της οι αθλητές-αθλήτριες που προέρχονται από κράτη-μέλη της Ε.Ε, οι Κύπριοι και οι αποδεδειγμένα (με δημόσια έγγραφα) ομογενείς αθλητές, όπως επίσης έως δύο αλλοδαποί προερχόμενοι από χώρες εκτός Ε.Ε, οι οποίοι έχουν εγγραφεί/μετεγγραφεί στη δύναμη σωματείων-μελών της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εγγραφών-Μετεγγραφών, αγωνίζονται εκτός συναγωνισμού.

Οι ηλικιακές Κατηγορίες:
- Ανδρών & Γυναικών (Open)
- Νέοι κάτω των 20 χρονών (U/20): γεννημένοι 1994-1995
- Νέοι κάτω των 18 χρονών (U/18): γεννημένοι το 1996-1997
- Νέοι κάτω των 16 χρονών (U/16): γεννημένοι το 1998-1999

ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Κάθε αποστολή βάσει της προκήρυξης πρέπει να εκπροσωπείται από έναν Αρχηγό ή εκπρόσωπο, ο οποίος θα είναι εγγράφως εξουσιοδοτημένος από το Δ.Σ. του συλλόγου. Ο Αρχηγός Αποστολής είναι υπεύθυνος για:

- Την άφιξη και αναχώρηση της αποστολής του συλλόγου του προς και από τον τόπο τέλεσης των αγώνων
- Την κατάθεση για έλεγχο των Δελτίων Αθλητικής Ιδιότητας κατά την Τεχνική Σύσκεψη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος

- Την εκπροσώπηση στην Τεχνική Σύσκεψη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος
- Την ενημέρωση των αθλητών-αθλητριών και προπονητών του σωματείου του

- Την διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων
- Την διεκπεραίωση των ιατρικών ζητημάτων
- Την υποβολή των ενστάσεων

ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Μετά τις δηλώσεις συμμετοχής θα ακολουθήσει ενημέρωση σχετικώς με τον αριθμό των ατόμων που θα μπορέσει η Ομοσπονδία να καλύψει το κόστος συμμετοχής τους (μετακινήσεις, διαμονή και διατροφή) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 273 / 01.04.2013 επιστολή.

Ειδικότερα για τις μετακινήσεις:
- Για τα σωματεία που θα μετακινηθούν με μέσο ιδιωτικής χρήσης, εγκρίνεται ένα αυτοκίνητο για 2-4 άτομα. Καλύπτεται η χιλιομετρική απόσταση (0,15€ ανά χιλιόμετρο) και τα διόδια με την προσκόμιση των παραστατικών (αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτου και αποδείξεις πρωτότυπες διοδίων).

- Εγκρίνονται οι μετακινήσεις με καράβι και τραίνο μόνο με την κατάθεση παραστατικών (εισιτήρια κλπ.). Χρήση αεροπορικού εισιτηρίου θα ισχύσει μόνο σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις και μετά από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου.

- Οι Σύλλογοι θα είναι υπεύθυνοι για την μετακίνηση των μελών της αποστολή τους.
- Η μεταφορά των πατέντων ρίψεων και των αγωνιστικών αμαξιδίων αποτελεί ευθύνη των Συλλόγων.

- Τα παραστατικά πρέπει να αποσταλούν μέσω Σωματείου εντός δέκα ημερών στην Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ για τακτοποίηση των οικονομικών θεμάτων και θα εκδίδονται στο όνομα του Συλλόγου.


Διαβάστε περισσότερα...

Δήμος Καλαμπάκας: Υποβολή αιτήσεων για δωρεάν τρόφιμα - Κριτήρια και δικαιολογητικά


Σας γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Καλαμπάκας θα συμμετάσχει στο Πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων της Ε.Ε. για το έτος 2013.

Οι δικαιούχοι κάτοικοι του Δήμου μας μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα από 7/5/2013 έως 31/5/2013 στα ΚΕΠ της κατοικίας τους.

Τα οικονομικά κριτήρια για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα έχουν ως εξής:

- Για μεμονωμένο άτομο, ατομικό εισόδημα μέχρι 7.200 €.

- Για οικογένεια με δυο μέλη, μέχρι 10.700 €.

- Για οικογένεια με τρία μέλη, μέχρι 11.520 €.

- Για οικογένεια με τέσσερα μέλη μέχρι 14.400 €.

- Για οικογένεια με πέντε μέλη, μέχρι 17.280 €.

Για κάθε ένα προστατευόμενο μέλος πέραν των τριών, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880 €.

Στην περίπτωση ατόμου με αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600 €.

Δικαιολογητικά:

- Αίτηση συμμετοχής, με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής.

- Επικυρωμένο αντίγραφο της Αστυνομικής Ταυτότητας του αιτούντος.

- Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας του προηγούμενου οικ. έτους.

- Επικυρωμένο αντίγραφο Διαβατηρίου & Άδειας διαμονής σε ισχύ (για αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων κρατών).

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων στο Δήμο Μεγαλόπολης-Έως 31/5 οι αιτήσεις


Πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Μαΐου 2013, ημέρα Παρασκευή.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα Γραφεία του Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ (Πολυβίου 33 κτίριο Κ.Α.Π.Η.) το οποίο είναι επιλέξιμος φορέας υλοποίησης του ανωτέρω προγράμματος.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των τελικών δικαιούχων αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ 279/23460 /22.02.2013(ΦΕΚ 414/22.2.2013 τεύχος Β’) και είναι:

1. Αίτηση –Υπεύθυνη Δήλωση (Υπόδειγμα 1 της ΚΥΑ) με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής.

2. Αντίγραφο αποδεικτικού στοιχείων ταυτότητας ή άδεια παραμονής σε ισχύ (μόνο για τους αλλοδαπούς Τρίτων Χωρών)

Τα εισοδηματικά κριτήρια για να είναι κάποιος δικαιούχος , αναφέρονται στην ΚΥΑ 279/23460 /22.02.2013(ΦΕΚ 414/22.2.2013 τεύχος Β’) και είναι:

1. Για το άπορο άτομο, το ατομικό εισόδημα μέχρι και 7.200 €.

2. Για την άπορη οικογένεια, το οικογενειακό εισόδημα, ως ακολούθως:

I. Για οικογένεια με 2 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος ή αιτών/ούσα και ένα προστατευόμενο μέλος): μέχρι και 10.700 €.

II. Για οικογένεια με 3 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος μ΄ ένα προστατευόμενο μέλος ή αιτών/ούσα και δυο προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 11.520 €.

III. Για οικογένεια με 4 μέλη (αιτών/ούσα, και ο/η σύζυγος με δυο προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τρία προστατευόμενα μέλη):μέχρι και 14.400 €.

IV. Για οικογένεια με 5 μέλη (αιτών/ούσα, και ο/η σύζυγος με τρία προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τέσσερα προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 17.280 €.

V. Για κάθε ένα προστατευόμενο μέλος, πέραν των 3, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880 €.

3. Στην περίπτωση άπορου ατόμου, που έχει αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600 €.

Πληροφορίες: 2791022752 κος Γιαννόπουλος Σωτήριος – κα Τσίρη Χριστίνα

Εκ του Ν.Π.Δ.Δ.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν διανομή τροφίμων από το Δήμο Σικυωνίων


Ο Δήμος Σικυωνίων συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε απόρους, σε εφαρμογή της αριθμ. 279/23460/2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών – Εσωτερικών - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 414/τΒ’/22-2-2013).

Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής πολιτικής το Δήμου, απευθύνεται σε απόρους κατοίκους του Δήμου Σικυωνίων και υλοποιείται με βάση τα ειδικά κριτήρια επιλογής των τελικών δικαιούχων που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση.

Συγκεκριμένα τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια είναι τα εξής:

1. Για το άπορο άτομο, το ατομικό εισόδημα μέχρι και 7.200 ευρώ.

2. Για την άπορη οικογένεια, το οικογενειακό εισόδημα, ως ακολούθως:

I. Για οικογένεια με 2 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος ή αιτών/ούσα και ένα προστατευόμενο μέλος): μέχρι και 10.700 ευρώ.
II. Για οικογένεια με 3 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος μ’ ένα προστατευόμενο μέλος ή αιτών/ούσα και δυο προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 11.520 ευρώ.
III. Για οικογένεια με 4 μέλη (αιτών/ούσα, και ο/η σύζυγος με δυο προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τρία προστατευόμενα μέλη):μέχρι και 14.400 ευρώ.
IV. Για οικογένεια με 5 μέλη (αιτών/ούσα, και ο/η σύζυγος με τρία προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τέσσερα προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 17.280 ευρώ.
V. Για κάθε ένα προστατευόμενο μέλος, πέραν των 3, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880 ευρώ.

3. Στην περίπτωση άπορου ατόμου, που έχει αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600 €. Σε περίπτωση άπορης οικογένειας, με ένα ή και περισσότερα μέλη, που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο, προσαυξάνεται άπαξ κατά το ίδιο ποσό.

Υποχρεωτικά δικαιολογητικά για όλους τους υποψήφιους δικαιούχους είναι τα εξής:
• Αίτηση συμμετοχής υπογεγραμμένη με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής που
(χορηγείται από την υπηρεσία).
• Επικυρωμένο αντίγραφο αποδεικτικού στοιχείου ταυτότητας.
• Άδεια διαμονής σε ισχύ (μόνο για αλλοδαπούς Τρίτων Χωρών).

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στα δημοτικά καταστήματα Καλλιάνων και Γκούρας για τους κατοίκους των Δ.Ε. Στυμφαλίας και Φενεού αντίστοιχα, ενώ για τους κατοίκους της Δ.Ε. Σικυωνίων στο ΚΕΠ Κιάτου, έως την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου τηλ. 27423-60117.


Πηγή: http://www.mykorinthia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι επιχειρηματίες με αναπηρία κατακτούν την οικονομική αυτοδυναμία και δημιουργούν θέσεις εργασίας


Κερδοφόρες παρέμεναν, τρία χρόνια μετά την ίδρυσή τους, οι περισσότερες από τις 143 επιχειρήσεις ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των τριών κύκλων σχετικού προγράμματος του ΕΟΜΜΕΧ: παρά τη μείωση του τζίρου τους σε πολλές περιπτώσεις, κατόρθωσαν, με σωστή διαχείριση, να κρατήσουν τα μεγέθη τους σε θετικό έδαφος.

Παράλληλα, πάνω από το 63% των επιχειρηματιών εξασφάλισε την οικονομική του αυτοδυναμία, χάρη στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, ενώ εννέα στους δέκα (91%) δήλωσαν πως θεωρούν ότι η επιχείρησή τους είναι επιτυχημένη.

Το όφελος, όμως, δεν ήταν μόνο οικονομικό: περισσότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες με αναπηρία σημείωσαν πως, με αφορμή την επιχείρηση που ίδρυσαν, πέτυχαν να ενσωματωθούν πλήρως στο κοινωνικό περιβάλλον. Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα και σε επίπεδο απασχόλησης, αφού δημιουργήθηκαν 77 νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι ίδιοι οι επιχειρηματίες. Το συνολικό έργο, που υλοποιήθηκε στους τρεις κύκλους του προγράμματος, ανήλθε σε περίπου 11 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική δημόσια δαπάνη διαμορφώθηκε στα 5,9 εκατ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που κοινοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σύρος Κοσκοβόλης, στέλεχος της Μονάδας Προγραμματισμού, Σχεδιασμού, Ωρίμανσης και Υλοποίησης Εθνικών και Κοινοτικών Προγραμμάτων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, επικαλούμενος και τα αποτελέσματα μελέτης για τα αποτελέσματα του προγράμματος "Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας ΑμεΑ" του ΕΟΜΜΕΧ.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2011, καταγράφοντας τα αποτελέσματα του έργου (το οποίο διήρκεσε από το 2003 μέχρι το 2006), τόσο με ερωτηματολόγια προς τους επιχειρηματίες, όσο και με επιτόπιες επισκέψεις στις επιχειρήσεις τους.

Ένα εκατομμύριο άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα "Ποιο ήταν για εμένα το κυριότερο συμπέρασμα από την υλοποίηση αυτού του προγράμματος; Ότι με ενεργές πολιτικές απασχόλησης μπορεί να υπάρξει ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας και την κοινωνία ατόμων με ειδικές δυνατότητες και δεξιότητες, κυρίως μέσα από την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης. Και με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να επισημάνω τη σημασία που θεωρώ ότι έχει για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση η ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που είτε αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία είτε είναι περιθωριοποιημένα, να ζουν αξιοπρεπώς και αυτοδύναμα" σημείωσε ο κ.Κοσκοβόλης.

Το μέγεθος της ευνοϊκής επίδρασης, που θα μπορούσαν να έχουν τέτοιες πολιτικές γίνεται σαφές από το γεγονός ότι, μόνο τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, πολλά από τα οποία παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας, υπολογίζεται -σύμφωνα με τη μελέτη- ότι ξεπερνούν το 1.000.000*.

Στον κλάδο των υπηρεσιών σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις Σε ποιους τομείς, όμως, επέλεξαν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα τα άτομα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα; Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υπηρεσιών, τρεις στις δέκα στο εμπόριο και μόλις δύο στις 10 στη μεταποίηση. Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών (ποσοστό 63%) ήταν ηλικίας 31-50 και μόλις το 12% από 21 έως 30.

Πιο τολμηρά ή πιο πρόθυμα να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση εμφανίστηκαν τα άτομα με κινητικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της παραπληγίας - τετραπληγίας, που υπέβαλαν τις περισσότερες αιτήσεις στους τρεις κύκλους του προγράμματος και υλοποίησαν τα 52 από τα 143 επενδυτικά σχέδια του προγράμματος. Ακολούθησαν εκείνα που παρουσιάζουν σοβαρά αιματολογικά προβλήματα.

Με λίγη (πολλή) βοήθεια από την οικογένειά μου Ερωτηθέντες αν βοηθήθηκαν από τρίτους κατά την έναρξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (πέραν της ενίσχυσης, που έλαβαν από το πρόγραμμα), πάνω από οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες (ποσοστό 81,8%) απάντησαν πως είχαν βοήθεια από την οικογένειάς τους.

Το 15,2% δήλωσε πως στηρίχθηκε από άλλα άτομα και φορείς, ενώ το 12,1% υποστήριξε ότι δεν είχε αρωγούς στην προσπάθειά του.

Οικονομική κρίση και γραφειοκρατία τα κυριότερα εμπόδια Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη μελέτη, τα προβλήματα που ανακόπτουν την επιχειρηματική δράση των ΑμεΑ είναι λίγο πολύ τα ίδια με εκείνα που ταλανίζουν και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, με τη γραφειοκρατία να χαρακτηρίζεται από τους ερωτηθέντες (πολλαπλές απαντήσεις) ως “αρκετά σημαντικό”, “σημαντικό” ή “το πλέον σημαντικό εμπόδιο” από σχεδόν επτά στους δέκα (ποσοστό 67,8%).

Παράλληλα, η συρρίκνωση της αγοράς και η οικονομική κρίση καταγράφηκαν ως τα σημαντικότερα προβλήματα, που εμφανίστηκαν κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, με ποσοστό 72,7%. Ακολουθούν, κατά σειρά, η δυσκολία πρόσβασης σε δανειοδότηση και προγράμματα χρηματοδότησης και η ανεπάρκεια κεφαλαίων.

Το 40% είδε “τις δουλειές ν΄ ανοίγουν” Σύμφωνα με τ α αποτελέσματα της έρευνας, σχεδόν έξι στις δέκα επιχειρήσεις (57%) κατέγραψαν μείωση τζίρου το 2009 και το 2010, από 10% έως και άνω του 30%. Ωστόσο, για το 5% ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σταθερός, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 38% είδε τις "δουλειές ν΄ ανοίγουν" και τα έσοδα να αυξάνονται.

Επιχειρηματική ιστοσελίδα έχουν οι μισές επιχειρήσεις Οι επιχειρηματίες με αναπηρία εμφανίζονται πολύ εξοικειωμένοι και με τις νέες τεχνολογίες, αφού πέραν του ότι στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν στη δουλειά τους υπολογιστές και Ίντερνετ, σχεδόν οι μισοί (48,5%) διαθέτουν επιχειρηματική ιστοσελίδα.

Επιπροσθέτως, το 36,4% εφαρμόζει εξειδικευμένα πληροφοριακά συστήματα στις εσωτερικές λειτουργίες της επιχείρησης και περίπου το 20% συμμετέχει σε ηλεκτρονικές αγορές. Αν και το τελευταίο αυτό ποσοστό παραμένει σχετικά χαμηλό, ωστόσο έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα αποτελέσματα αντίστοιχων ερευνών το παρελθόντος.

“Θερμοκοιτίδες” για επιχειρήσεις ΑμεΑ Κληθέντες να διατυπώσουν προτάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των ΑμεΑ, οι συμμετέχοντες ζήτησαν κατά πλειοψηφία την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος στήριξης των υφιστάμενων επιχειρήσεων, ώστε να εξασφαλίσουν χείρα βοηθείας για να συνεχίσουν αυτό που άρχισαν με επιτυχία.

"Πιστεύω ότι πρέπει, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, να διαμορφώσουμε χώρους και υπηρεσίες, που θα υποβοηθήσουν την επιχειρηματικότητα των ανθρώπων με ειδικές ικανότητες. Πχ, με την εξεύρεση κάποιων χώρων που θα λειτουργούν σαν "θερμοκοιτίδες" επιχειρήσεων, με μηδενικό ή πολύ χαμηλό ενοίκιο, κοινή γραμματεία και κοινούς συμβούλους, ώστε οι επιχειρήσεις να μοιράζονται το κόστος. Επίσης, με μέντορες που θα καθοδηγούν, αλλά και με την ενθάρρυνση της ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ τους" κατέληξε ο κ.Κοσκοβόλης._

Αλεξάνδρα Γούτα

*Ο αριθμός αυτός προκύπτει με βάση τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της ΕΕ, βάσει ανάλυσης και σύνθεσης δεδομένων από έρευνες. Βάσει αυτών των στοιχείων, προκύπτει ότι συνολικά στην ΕΕ, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ανέρχεται σε περίπου 37 εκατ. άτομα ή περίπου στο 10% του συνολικού πληθυσμού. Επίσημη απογραφή, ωστόσο, δεν υπάρχει και τα στοιχεία αυτά στηρίζονται με στη σειρά τους σε ποσοστά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και επίσημων κρατικών φορέων.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: 25-26/5 Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΑμεΑ - EDF συνεδριάζει στην Αθήνα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25.05.2013
Εκλέχτηκε πρόεδρος ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Επανεκλέχτηκε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση του EDF (European Disability Forum - Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία). Η Γενική Συνέλευση του Φόρουμ πραγματοποιείται για 3η φορά στην Αθήνα. Ο κ. Βαρδακαστάνης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους για την τιμή και δήλωσε ότι το έργο του Φόρουμ θα συνεχιστεί ακόμη πιο μαχητικά και αγωνιστικά. Ο κ. Βαρδακαστάνης εκλέγεται στην προεδρεία του Φόρουμ ανελλιπώς από το 1999.

Η κ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ συντόνισε την εναρκτήρια συνεδρία. Ο κ. Βαρδακαστάνης καλωσόρισε και χαιρέτησε τους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού κινήματος, την γ.γ. Πρόνοιας Έφη Μπέκου, τον κ. Shuaib Chalklen, Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για την Αναπηρία, τον κ. Nawaf Kabbara, Πρόεδρο της Αραβικής Οργάνωσης των Ατόμων με Αναπηρία, τον κ. Klaus Lachwitz, πρόεδρο της Inclusion International, εκ μέρους της IDA (International Disability Alliance - Παγκόσμια Οργάνωση Αναπηρίας).

Ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση ως κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ προχώρησε και σε μια μικρή ανασκόπηση των όσων έχει πετύχει το EDF από το 1997 που ιδρύθηκε: Το πρώτο επίτευγμα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία το έτος 1997 άνοιξε το δρόμο για μία νέα εποχή για τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη. Πρόκειται για τη θέσπιση του Άρθρου 13 της Συνθήκης του Άμστερνταμ, την πρώτη αναφορά μέχρι τότε στην αναπηρία στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία που έθεσε τη νομική βάση για την προστασία των ατόμων με αναπηρία από τη διάκριση και έκανε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η κ. Μπέκου στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι ενόψει της προσπάθειας εξόδου από την κρίση, η κατεύθυνση της Πολιτείας είναι να θιγούν το δυνατό λιγότερο τα άτομα με αναπηρία αλλά και να προωθηθούν τα αιτήματά τους. Η γ.γ. τόνισε την καλή συνεργασία με το εθνικό αναπηρικό κίνημα και την προσπάθεια αξιοποίησης των Διαρθρωτικών Ταμείων, αλλά και την προσπάθεια υλοποίησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Από την πλευρά του στον χαιρετισμό του ο κ. Shuaib Chalklen, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την Αναπηρία, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία λόγω της οικονομικής κρίσης σε όλο τον κόσμο: τη μικρή επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, την έλλειψη συμμετοχής στις διαδικασίες ένταξης αλλά και την πολύ καλή συνεργασία με το EDF.

Ο κ. Klaus Lachwitz, πρόεδρος της Inclusion International, εκ μέρους της IDA, δήλωσε ότι το Φόρουμ είναι από τα πιο ενεργά μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αναπηρίας. Τόνισε ότι το σύνθημα «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» παραμένει επίκαιρο και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει η IDA αλλά και το EDF.

Ο κ. Nawaf Kabbara, πρόεδρος της Αραβικής Οργάνωσης των Ατόμων με Αναπηρία, μίλησε για τις γυναίκες με αναπηρία, για τις δυσκολίες και τα εμπόδια στον Αραβικό κόσμο, για τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία που συναντώνται σε κάθε χώρα του πλανήτη, για τη σημασία της πολύ καλής συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΑμεΑ.

Βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό έστειλε στη Γενική Συνέλευση και ο κ. Γ. Χατζημαρκάκης, Ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP).

Οι εκπρόσωποι των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων και των Εθνικών Συμβουλίων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από όλη την Ευρώπη θα εκλέξουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή.

Η φετινή Γενική Συνέλευση, μεσούσης της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, θα επικεντρωθεί στα εξής:

- Στην κατάσταση των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη και η κρίση, όπως παρουσιάζεται από τους εκπροσώπους των οργανώσεων μελών του EDF σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση : Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Εκ μέρους της ΕΣΑμεΑ θα τοποθετηθεί ο οργανωτικός της γραμματέας Αντώνης Χαροκόπος.
- Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και θα εγκριθεί η τελική έκθεση του Παρατηρητηρίου του EDF για τον αντίκτυπο της κρίσης και η θέση του EDFγια την κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής τον Ιούνιο του 2013.
- Στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UNCRPD): Όλες οι εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή της σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Θα παρουσιαστούν εθνικά παραδείγματα, ενώ ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ θα παρουσιάσει την κατάσταση στην Αφρική.

Φωτογραφίες στο προφίλ της ΕΣΑμεΑ στο facebook: https://www.facebook.com/esamea.ncdp

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
δ/τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Σπίτι σε άστεγη αγόρασε ο Ζακ Γαλιφιανάκης


Αίσθηση προκάλεσε η πρωτοβουλία του.

Τις ευαισθησίες του βάλθηκε να αποδείξει ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Ζακ Γαλιφιανάκης, βοηθώντας μία ηλικιωμένη γυναίκα, που ζούσε στους δρόμους. Οι δυο τους γνωρίστηκαν πριν από περίπου 18 χρόνια σε πλυντήριο ρούχων, πολύ κοντά στο σπίτι του, στη Σάντα Μόνικα όπου εργαζόταν η 85χρονη σήμερα Μίμι Χάιστ.

Στη συνέχεια οι δρόμοι τους χώρισαν, μέχρι που διασταυρώθηκαν ξανά το 2011, όταν ο 43χρονος έμαθε ότι η Μίμι εγκατέλειψε το σύζυγό της, επειδή την απατούσε και ξαφνικά βρέθηκε στα 85 της να είναι άστεγη. Η άτυχη γυναίκα πάλευε να βρει χρήματα για ένα πιάτο φαγητό και δεν είχε πού να στραφεί, αφού δεν είχε αποκτήσει παιδιά και όλοι οι συγγενείς της ήταν νεκροί.

Ο διάσημος κωμικός έσπευσε να τη βοηθήσει και, χωρίς να το μάθει κανείς, της αγόρασε μία γκαρσονιέρα στο Λος Άντζελες.

Κι επειδή ο ίδιος δεν μπορούσε να της διακοσμήσει το διαμέρισμα, ζήτησε από την καλή του φίλη Ρενέ Ζελβέγκερ να φροντίσει για τη διακόσμηση του χώρου, αλλά και για το ψυγείο της 87χρονης, ώστε να είναι πάντα γεμάτο με τρόφιμα.

Μάλιστα, ο Ζακ Γαλιφιανάκης πήρε μαζί του την 85χρονη τόσο στην πρεμιέρα του «Hangover II» όσο και στην πρεμιέρα του «The Campaign».





Διαβάστε περισσότερα...

«Προτεραιότητά η αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους»


Ρομπάι: Nα στείλουμε πίσω στον εργασιακό χώρο ή στην εκπαίδευση τους νέους.

Η ανεργία στους νέους και ο κίνδυνος κοινωνικής κατάρρευσης είναι δύο από τις ισχυρότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η εξεύρεση λύσεων θα είναι στόχος ύψιστης σημασίας για τους επόμενους μήνες, επισημαίνει το Ρόιτερς.

Σε επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ανέφερε ότι η ανεργία στους νέους είναι ένα από τα πιο επιτακτικά προς επίλυση ζητήματα για την ΕΕ των 27.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου θα είναι μία ευκαιρία για την αύξηση των προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα γύρω από έναν κοινό στόχο: να στείλουμε πίσω στον εργασιακό χώρο ή στην εκπαίδευση τους νέους», είπε αναφερόμενος στις προγραμματισμένες συνομιλίες.

«Πρέπει να τους δώσουμε εγγυήσεις ότι τέσσερις μήνες μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο, είτε θα κάνουν πρακτική, είτε θα σπουδάζουν ή θα εργάζονται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν στις αρχές του χρόνου στην λήψη μέτρων για την διασφάλιση ότι άτομα κάτω των 25 ετών θα δέχονται κάποια εργασιακή πρόταση ή θα εκπαιδεύονται στον εργασιακό χώρο στο πλαίσιο μία πρωτοβουλίας ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους στις ευρωπαϊκές αυτές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Ο κίνδυνος κοινωνικών ταραχών είναι ορατός και οι έρευνες προειδοποιούν για χαμένες γενιές ανέργων και των παιδιών τους.

Ο βαν Ρομπάι δήλωσε σε αυτή την ανοιχτή του επιστολή ότι χρειάζεται να γίνουν προπαρασκευαστικές εργασίες ώστε τα σχέδια για την βοήθεια των νέων να είναι πλήρως λειτουργικά μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο.

Η επιστολή του βαν Ρομπάι επισημαίνει ότι τα επίπεδα της ανεργίας διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα της ΕΕ.

Για την ΕΕ συνολικά, το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται σε 10,9%, ενώ στην ευρωζώνη των 17 χωρών-μελών ανήλθε τον Μάρτιο σε ποσοστό ρεκόρ 12,1%, από τον εργαζόμενο πληθυσμό, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ανέρχεται σε 7,6%.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην Αυστρία (4,7%), στην Γερμανία ανέρχεται σε 5,4% και στο Λουξεμβούργο σε 5,7%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ελλάδα 27,2%, στην Ισπανία 26,7% και στην Πορτογαλία 17,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που εκδόθηκαν στα τέλη Απριλίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Θρήνος για 16 νεκρά παιδιά και μία δασκάλα


Τουλάχιστον 16 παιδιά και μια δασκάλα σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί στο κεντρικό Πακιστάν όταν το σχολικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν τυλίχθηκε στις φλόγες, ανακοίνωσαν οι πακιστανικές αρχές.

Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν το σχολικό λεωφορείο, το οποίο μετέφερε συνολικά 24 παιδιά σε ένα ιδιωτικό σχολείο στα προάστια της Γκουτζράτ, στην επαρχία Πεντζάμπ --περίπου 110 χιλιόμετρα βόρεια της Λαχόρης-- τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Νταρ Άλι Χάτακ.

"Το όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες την ώρα που βρισκόταν σε απόσταση μόλις μερικών χιλιομέτρων από το σχολείο των παιδιών", σημείωσε ο Νταρ Άλι Χάτακ, εκφράζοντας την λύπη του για τον θάνατο τουλάχιστον 16 μαθητών, ηλικίας από 5 ως 15 ετών, και μιας δασκάλας.

Από την πυρκαγιά τραυματίστηκαν επίσης σοβαρά 5 μαθητές, οι οποίοι διακομίσθηκαν εκτάκτως στο νοσοκομείο, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ το Ρόιτερς μεταδίδει ότι δέκα παιδιά έχουν τραυματιστεί από την έκρηξη και το Γερμανικό Πρακτορείο ότι 7 παιδιά τραυματίστηκαν.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά μέσα δείχνουν ότι το σχολικό λεωφορείο έχει καεί ολοσχερώς.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε από σπινθήρα που προκλήθηκε την ώρα που ο οδηγός του λεωφορείου άλλαζε την πηγή τροφοδοσίας καυσίμου του οχήματος, περνώντας από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Χάτακ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η φιάλη του φυσικού αερίου είχε παραμείνει άθικτη.

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο της αστυνομίας της Γκουτζράτ, ο οδηγός του σχολικού εγκατέλειψε το όχημα μετά το δυστύχημα. Ο ασκών προσωρινά χρέη πρωθυπουργού στην χώρα, ο Μιρ Χάζαρ Χαν Χόσο, δήλωσε "συγκλονισμένος" από "το τραγικό αυτό δυστύχημα".

Στο Πακιστάν πολλά οχήματα χρησιμοποιούν πετρέλαιο και πεπιεσμένο φυσικό αέριο, ένα φθηνό καύσιμο που χρησιμοποιείται για τα μικρά οχήματα, τα ταξί και τα λεωφορεία.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η κυβέρνηση έχει εκδώσει προειδοποιήσεις να μην χρησιμοποιούνται μη εγκεκριμένες φιάλες αερίου, αλλά δεν έχει κατορθώσει να σταματήσει την χρήση τους μέχρι στιγμής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πνίγηκε ανήλικος στη Ζαχάρω


Το παιδί διέφυγε της προσοχής των γονιών του.

Ένα παιδί ηλικίας έξι ετών είναι το θύμα του τραγικού συμβάντος που συνέβη στην παραλία Θολού Ζαχάρως.

Το παιδάκι βρισκόταν στην παραλία μαζί με τους γονείς του και σε ανύποπτο χρόνο διέφυγε της προσοχής τους με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από τη θάλασσα και να χάσει τη ζωή του από πνιγμό.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το φύλο του παιδιού και περαιτέρω πληροφορίες για το περιστατικό.


Πηγή: http://www.patrisnews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Χάπι που καθυστερεί τη γήρανση του εγκεφάλου;


Ο δραστικός περιορισμός έως 40% στη λήψη θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, ακόμα και να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες σε διάφορα ζώα. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο να μιμούνται τα αντιγηραντικά οφέλη του θερμιδικού περιορισμού, αναπτύσσοντας ένα πειραματικό φάρμακο σε μορφή χαπιού, που δρα στον εγκέφαλο, καθυστερώντας την εκφύλισή του και την άνοια. Τα πρώτα πειράματα σε ζώα είναι πολύ ενθαρρυντικά και μπορεί στο μέλλον να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός χαπιού που, αν αποδειχτεί ασφαλές, θα επιβραδύνει την άνοια στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η απώλεια νευρώνων και η συνακόλουθη έκπτωση των νοητικών-γνωστικών λειτουργιών συνοδεύουν την τρίτη ηλικία, ενώ επιταχύνονται δραματικά στις περιπτώσεις άνοιας και Αλτσχάιμερ. Η νέα μελέτη, που έγινε σε ποντίκια, γεννά την ελπίδα ότι μελλοντικά οι επιστήμονες θα μπορούσαν να αναπτύξουν φάρμακα, τα οποία θα προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και θα αποτρέπουν τη νευρωνική και νοητική εκφύλιση.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ και του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ, με επικεφαλής τους Λι-Χουέι Τσάι και Γιοχάνες Γκρεφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «The Journal of Neuroscience», συνέθεσαν ένα χάπι που ενεργοποιεί ένα ένζυμο, τη σιρτουίνη 1 (SIRT1), στα εγκεφαλικά κύτταρα και επιβραδύνει την εκφύλισή τους.

Οι ερευνητές του ΜΙΤ εστιάστηκαν στο πώς ο θερμιδικός περιορισμός επιδρά στα κύτταρα του εγκεφάλου και έδειξαν ότι η μείωση κατά 30% στη λήψη θερμίδων από τα πειραματόζωα αύξησε το επίπεδο ενός ενζύμου στον εγκέφαλό τους, κάτι που καθυστέρησε τη φυσιολογική απώλεια των νευρώνων λόγω ηλικίας. Μετά από τρεις μήνες αυστηρής δίαιτας, τα εν λόγω ποντίκια τα κατάφεραν καλύτερα στα τεστ μνήμης σε σχέση με τα υπόλοιπα που έτρωγαν κανονικά και δεν είχαν υποστεί μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μιμήθηκαν τον θερμιδικό περιορισμό, δίνοντας στα ποντίκια ένα φάρμακο που ενεργοποιούσε το ίδιο ένζυμο στον εγκέφαλο. Και σε αυτή την περίπτωση, τα πειραματόζωα (που πλέον δεν έκαναν δίαιτα) τα πήγαν καλύτερα στα τεστ που ακολούθησαν, σε σχέση με τα ζώα που δεν είχαν πάρει το ίδιο φάρμακο.

Έτσι, για πρώτη φορά, οι ερευνητές έδειξαν ότι ένα συνθετικό μόριο (που θα μπορούσε να ληφθεί και σε μορφή χαπιού) είναι σε θέση να αποτρέψει τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων. Βέβαια, παραμένει ακόμα αμφισβητούμενο κατά πόσο ο περιορισμός των θερμίδων όντως μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο της ζωής.

Παλαιότερες μελέτες σε ποντίκια και σκουλήκια έχουν δείξει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αλλά άλλες έρευνες σε μαϊμούδες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα. Ανάλογες μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν γίνει ακόμα, αν και είναι αμφίβολο ότι κάποιος θα ήταν διατεθειμένος να ζήσει επί χρόνια σε μερική ασιτία προκειμένου να παρατείνει τη ζωή του.

Οι αμερικανοί ερευνητές τόνισαν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να μελετηθούν περιατέρω, ώστε να υπάρξει επιβεβαίωση ότι η αύξηση του επιπέδου του συγκεκριμένου ενζύμου μέσω ενός χαπιού θα ωφελήσει πράγματι την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων. Αν όντως αυτό αποδειχτεί, τότε ένα τέτοιο χάπι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πάντως οι ερευνητές του ΜΙΤ προειδοποίησαν ότι ακόμα και αν τελικά αναπτυχθεί αυτό το χάπι, δύσκολα θα είναι απαλλαγμένο παρενεργειών ή θα μπορεί να αποτρέψει πλήρως την εκδήλωση της εκφύλισης του ανθρωπίνου εγκεφάλου. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορούμε να καθυστερήσουμε την νευρο-εκφύλιση, όμως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο εωσότου εμποδίσουμε τη νόσο. Μπορούμε πάντως να ελπίσουμε ότι θα πετύχουμε την καθυστέρηση της εμφάνισής της» δήλωσαν οι Λι-Χουέι Τσάι και Γκρεφ.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...