Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Δωρεάν ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά


Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή.

Συνεχίζονται οι δωρεάν ξεναγήσεις που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών.

Σειρά έχει την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 10:30 το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 210 3313038, 210 3240472 (κα. Ε. Βαλκανά - Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Δευτέρα -Παρασκευή από 10.00- 13.00)

Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Το εισιτήριο εισόδου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους επιβαρύνει τους συμμετέχοντες στην ξενάγηση.

Κυριακή 15/12, ώρα 10.30
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ξεναγός: Στέλλα Γαλανοπούλου
Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος του Μουσείου (έως 35 άτομα)



Διαβάστε περισσότερα...

Βοηθήστε τους να βοηθήσουν


Χριστουγεννιάτικο bazaar από το Σωματείο Ζωοφίλων.

Το Σωματείο Ζωοφίλων ΣΩ.ΖΩ. διοργανώνει την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου το χριστουγεννιάτικο παζάρι του για το 2013.

Όσοι βρεθούν τις δύο αυτές ημέρες στο Κολωνάκι (Βουκουρεστίου και Τσακάλωφ 28) θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους δώρα, βιβλία, ρούχα, γλυκά και διάφορα μικροαντικείμενα.

Τα έσοδα από τη γιορτή βοηθούν τους σκοπούς του Σωματείου που με τη σειρά του βοηθά τα ζώα.

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 10:00- 19:00
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 10:00- 18:00
Τσακάλωφ 28 και Βουκουρεστίου (είσοδος από Βουκουρεστίου)

Ιατρείο - Γραφεία
Αρμένη Βράιλα 23 (Λεωφ. Αλεξάνδρας)
Αθήνα 11473
Τηλ: 210 6460782
E-mail: info@sozo.gr



Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από «Το Εργαστήρι»


Το Σαββατοκύριακο στο μετρό Συντάγματος.

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Το Εργαστήρι» ετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς τη μεγάλη γιορτή του χειμώνα, το «Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι της αγάπης» που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μετρό Συντάγματος το Σάββατο 14 & την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.

Μέσα στο εορταστικό κλίμα των ημερών, ο Σύλλογος καλεί όλους τους παλιούς και νέους φίλους του να περάσουν μαζί όμορφες ώρες και να γίνουν κοινωνοί της ευαισθησίας και της πανανθρώπινης αγάπης προς εκείνους τους συνανθρώπους που χρειάζονται την φροντίδα.

Στη γιορτή θα υπάρχει πλούσια λαχειοφόρος αγορά αλλά και τα χειροτεχνήματα που με πολύ μεράκι ετοιμάζουν όλη τη χρονιά οι νέοι του Συλλόγου και μια πλούσια γκάμα προϊόντων που γνωστές εταιρίες έχουν προσφέρει στο «Πανηγύρι της Αγάπης».

«Η παρουσία σας και η συνδρομή σας θα μας δώσει δύναμη και αισιοδοξία και θα ενισχύσει τις προσπάθειές μας για το παρόν και το μέλλον των νέων μας», αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.



Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσιάστηκε το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα


Για δεσμευτικό πλαίσιο δράσεων έκανε λόγο ο Αθανασίου.

Το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρουσίασε σήμερα και έδωσε προς διαβούλευση, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γεώργιος Σούρλας, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, γενικών γραμματέων και παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων.

Το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «ένας χάρτης με τον οποίο δίνεται έμφαση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρέχεται ένα σαφές, συνεκτικό και συστηματικό πλαίσιο δράσης για την βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης».

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης στην ομιλία του τόνισε ότι το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο δράσεων που πρέπει να ακολουθούν οι φορείς του Δημόσιου, λαμβάνοντας υπόψη της ιδιαιτερότητες των ελληνικών δεδομένων.

Επιπλέον, ο κ. Αθανασίου επισήμανε ότι επιδίωξη του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές, οι οποίες «φιλοξενούν» 38% περισσότερο του προβλεπόμενου αριθμού τους και εξ αυτών 65% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί. Στο πλαίσιο αυτό της βελτίωσης των όρων κράτησης στις αρχές του ερχόμενου έτους θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας.

Ο υπουργός, εξάλλου, εξέφρασε προβληματισμό για τρόπο με τον οποίο οι δικαστές πρέπει να αναπτύξουν αντανακλαστικά στα θέματα ρατσισμού και αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενημέρωσης που είχε κάνει για το ζήτημα αυτό ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μιχαήλ Θεοχαρίδης, όταν ήταν διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Ακόμη, ο κ. Αθανασίου διευκρίνισε ότι από το 1979 υπάρχει στην Ελλάδα αντιρατσιστικός νόμος, παρά τα περί αντιθέτου που καταγγέλλει «φίλος» -όπως τον χαρακτήρισε- Ευρωπαίος επίτροπος.

Ο κ. Σούρλας που είχε την πρωτοβουλία και τον συντονισμό για την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι με το σχέδιο αυτό «καθορίζεται ένα δεσμευτικό πλαίσιο προτεραιοτήτων και δράσεων», ενώ «προτεραιότητα είναι η διασφάλιση του κύρους της χώρας μας, που διακρίνεται για την κοινωνική ευαισθησία, την πίστη στην ιδέα και την αξία του ανθρώπου και αυτές τις αρετές είμαστε διατεθειμένοι να τις διατηρήσουμε αντί πάσης θυσίας».

Επίσης, ο κ. Σούρλας επισήμανε: «Η βαριά αυτή κληρονομιά, η μεγάλη παρακαταθήκη, δεξαμενή ελευθερίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μας υπαγορεύουν και σήμερα όχι μόνο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά να διαδραματίσουμε και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να αναβιώσουν ένα παγανιστικό πρωτογονισμό με θηριώδεις διαστάσεις και απάνθρωπες επιπτώσεις και πως μπορούν να εμπορεύονται τον πατριωτισμό και το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων ανάγοντας σε ιδεολογία τον ρατσισμό».

Από την πλευρά του ο εθνικός συντονιστής κατά της διαφθοράς, Ιωάννης Τέντες, σε σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ των άλλων, τόνισε: «Η διαφθορά είναι ένα σύνθετο και πολύμορφο φαινόμενο, με πολλές και διάφορες, σε κάθε περίπτωση, σοβαρές επιπτώσεις. Αντίστοιχα η απάντηση στην πρόκληση της διαφθοράς απαιτεί μια πολύπλευρη πολυτομεακή και πολυεπίπεδη στρατηγική.

Μια από τις πολλές μεθόδους αντιμετώπισής της είναι η διαφάνεια. Η εξασφάλιση διαφανών διαδικασιών, όρων λειτουργίας και κριτηρίων λήψεως αποφάσεων σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου (πολιτικό, διοικητικό κλπ.) δρα (κυρίως) προληπτικά, στο μέτρο που αποθαρρύνονται και αποτρέπονται συμπεριφορές που εμπίπτουν στην έννοια της διαφθοράς, αλλά και κατασταλτικά, στο μέτρο που διευκολύνεται η αποκάλυψη και καταγγελία των συμπεριφορών αυτών. Η διαφάνεια είναι το αντίδοτο της διαφθοράς».

Τέλος, ο κ. Τέντες τόνισε: «Είναι προφανές και δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις πως τα οποιαδήποτε φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο της Δικαιοσύνης και των οργάνων που την επικουρούν (Αστυνομία, ελεγκτικά σώματα κ.λπ.) μπορεί να επηρεάσει το δικαίωμα προς παροχές δικαστικές προστασίας (άρθρο 20 Συντάγματος)».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ακόμα οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Δημόσιας Τάξης Αθανάσιος Αδρεουλάκος, Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής, η γενική γραμματέας ισότητας των φύλων Βασιλική Κόλλια και ο Επίσκοπος Ναζιανζού Θεόδωρος. Παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάνια Ιακωβίδου και η πρώην βουλευτής Κέλλυ Μπουρδάρα, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μιχαήλ Θεοχαρίδης όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμοδίων υπουργείων. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Πέτρος Κασσιμάτης.

Με αφορμή την κηδεία του Νέλσονα Μαντέλα, ο κ. Σούρλας αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του ηγέτη και σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.



Διαβάστε περισσότερα...

Το εορταστικό καραβάκι άναψε ο Καμίνης


Η βροχή χάλασε τα σχέδια του κόσμου που ήθελε να βρεθεί στο Σύνταγμα.

Ένα καράβι στολίζει εδώ και λίγα λεπτά την Πλατεία Συντάγματος τα Χριστούγεννα, αφού ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης φωταγώγησε το κέντρο της πόλης.

Το μόνο αρνητικό ήταν η βροχή που άρχισε να πέφτει στην Αθήνα και δεν επέτρεψε στον κόσμο να απολαύσει το τελετουργικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 3 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου θα διαρκέσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου Αθηναίων.






















Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία στο Κάρνεγκι Χολ για καλό σκοπό


Τα έσοδα ενισχύουν το Σύλλογο «Ελπίδα».

Μήνυμα αγάπης, ελπίδας και αλληλεγγύης στην Ελλάδα έστειλε με τη φωνή της, από το ιστορικό «Κάρνεγκι Χολ» της Νέας Υόρκης, η βραβευμένη σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

Η συναυλία, την οποία διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, ήταν αφιερωμένη στον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τα έσοδά της θα διατεθούν για τα καρκινοπαθή Ελληνόπουλα, στον Σύλλογο «Ελπίδα».

Η Ελληνίδα σοπράνο καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Το ρεπερτόριό της περιλάμβανε κλασικές μελωδίες διασκευασμένες σε μοντέρνες ενορχηστρώσεις από Αμερικανούς μουσικούς, αλλά, κυρίως, ερμηνείες Ελλήνων συνθετών βασισμένες σε ποίηση Ελύτη, Σεφέρη και Γκάτσου. Το ενθουσιώδες κοινό ένωσε τη φωνή του με την Αναστασία Ζαννή στις αγαπημένες μελωδίες των Χατζηδάκι, Θεοδωράκη και Ξαρχάκου.

Στη συναυλία συμμετείχε η Χορωδία των Νέων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με επιλεγμένο ρεπερτόριο από τη Μαρία Κολέβα. Ξεχωριστή νότα της συναυλίας ήταν η ερμηνεία των στίχων «Μη Λησμονάτε τη χώρα μου» από το 'Αξιον Εστί, με τη συμμετοχή όλου του κόσμου, στέλνοντας ένα επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.

Από πλευράς μουσικών συμμετείχαν ο γνωστός σολίστ Michael Wolf (πιάνο), ο οποίος διασκεύασε σε τζαζ τα τραγούδια «Imagine» και «Let it be» για πιάνο και φωνή, ο Dan Brantigan (τρομπέτα), ο Mike Richmond (μπάσο), ο Κώστας Μπαλταζάνης (κιθάρα, ενορχηστρώσεις), ο Πάνος Χρυσοβέργης (ηλεκτρονικούς ήχους) και ο Γιώργος Μανιάτης (κρουστά).

Ανάμεσα στους θεατές ήταν ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, η πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, διπλωμάτες της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών, στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων.

«Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος είναι ένας οραματιστής ηγέτης της Ορθοδοξίας», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης Πέτρος Γαλάτουλας, υπογραμμίζοντας ότι «το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του αποτελεί διαρκή πηγή έμπνευσης για να επιδείξουμε ως Ομογένεια αλληλεγγύη, συμπόνια και αγάπη στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη στην Ελλάδα».



Διαβάστε περισσότερα...

Έκτακτα μέτρα από τον δήμο Αθηναίων


Συνεχίζονται για έβδομη συνεχή ημέρα, τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων, με τη λειτουργία ειδικά θερμαινόμενων χώρων, για την προστασία των αστέγων συμπολιτών μας από την εντεινόμενη κακοκαιρία και τις χαμηλές θερμοκρασίες στην πόλη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου η τετραψήφια γραμμή ενημέρωσης 1595, καταγράφει πληροφορίες για άστεγους συμπολίτες μας, καθώς και τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Σε στενή συνεργασία με ομάδες εθελοντών, οργανώσεις και φορείς, η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου Αθηναίων συνεχίζει την επιτόπια φροντίδα και ενημέρωση (street work) των ανθρώπων που βρίσκονται στο δρόμο, για τους τρεις θερμαινόμενους χώρους, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι. Η λειτουργία των χώρων θα καλύπτεται από κοινωνικό επιστήμονα (κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, κοινωνιολόγο) φύλακα και εθελοντές και στους χώρους θα υπάρχουν 150 υπνόσακοι.

Οι χώροι φιλοξενίας είναι οι εξής:

α) Το Πολιτιστικό Κέντρο του 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35)

β) η Λέσχη Φιλίας Κυψέλης στην οδό Κίου 5 (210- 8624449)

γ) και για έκτακτες ανάγκες, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, το Υπνωτήριο της οδού Αλικαρνασσού 49.

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με την PRAKSIS, τον Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, τους Γιατρούς του Κόσμου, την ομάδα εθελοντισμού της PROTECTA, την EQUAL, τη Θετική Φωνή, τον ΟΚΑΝΑ, το ΕΘΕΑ Exelixis για την αλληλοκάλυψη αναγκών σε τρόφιμα, υπνόσακους, κουβέρτες και φάρμακα.

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. από την έδρα του, Πειραιώς 35, συντονίζει και φέτος τις ομάδες που θα παρεμβαίνουν στους δρόμους της πόλης σε εικοσιτετράωρη βάση, προωθεί προς όλους τις αναφορές για την ύπαρξη αβοήθητων αστέγων στο δρόμο και θα καλύψει τις ανάγκες των αστέγων σε κλινοσκεπάσματα, φαγητό και μικρογεύματα, εντός και εκτός των κέντρων φιλοξενίας που θα ανοίξουν, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες των άλλων φορέων σε υλική βοήθεια.

Ενημερώνονται επίσης τα Αστυνομικά Τμήματα, στην ευθύνη των οποίων βρίσκονται τα σημεία υποδοχής αστέγων, για τη συνδρομή τους ως προς τη φύλαξη των χώρων κατά τη βραδινή βάρδια. Έχει ήδη γίνει επικοινωνία με την 1η ΔΥΠΕ για την ενημέρωση και τη διασύνδεση με τα εφημερεύοντα νοσοκομεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς τέλος επανασύνδεσης η επαναφορά του ρεύματος


Στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων προστασίας ευπαθών ομάδων με στόχο την αδιάλειπτη ηλεκτροδότησή τους – τα οποία αποφασίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου – η ΔΕΗ ΑΕ απέστειλε σήμερα ενημερωτική επιστολή στους Προέδρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της ΚΕΔΕ, Γιάννη Σγουρό και Κώστα Ασκούνη, προκειμένου να συσταθούν και να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό οι κατά τόπους επιτροπές, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και των Κοινωνικών Δομών των Περιφερειών και των Δήμων.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ απέστειλε στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατάσταση στην οποία περιλαμβάνονται οι κατά τόπους εκπρόσωποι της και τα στοιχεία επικοινωνίας τους, καθώς επίσης και οι κατά τόπους εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ.

Παράλληλα ζήτησε, από τους δύο ανωτέρω Προέδρους την κατά το ταχύτερο δυνατό αποστολή:

-στοιχείων για τους εκπροσώπους των Κοινωνικών Δομών των Περιφερειών και των Δήμων και

-των καταστάσεων συμπληρωμένων με όσους είχαν ενταχθεί την 1η Νοεμβρίου 2013 στις Κοινωνικές και Προνοιακές Δομές των Περιφερειών και των Δήμων και στους οποίους είχε γίνει διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας τους, προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα η επανασύνδεση τους.

Για την απρόσκοπτη και ταχύτερη λειτουργία των Επιτροπών και για τις άμεσες ενέργειες της ΔΕΗ ΑΕ και της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ οι προαναφερόμενες καταστάσεις των πολιτών θα πρέπει να περιλαμβάνουν τηλέφωνα επικοινωνίας, αριθμό παροχής ή αντίγραφο λογαριασμού ρεύματος.

Στην ίδια επιστολή η ΔΕΗ προτείνει όπως οι Επιτροπές συνεδριάζουν στα κατά τόπους Καταστήματα της άμεσα με την παραλαβή των σχετικών καταλόγων.

Καμία επιβάρυνση με τέλος επανασύνδεσης

Οι καταναλωτές στους οποίους θα γίνει η επαναφορά της ηλεκτροδότησης δεν θα επιβαρυνθούν με το τέλος επανασύνδεσης, όπως διευκρίνισε ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα δημοσιογράφων.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ οι δημοτικοί αστυνομικοί


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 407 πρώην υπάλληλοι Δημοτικής Αστυνομίας διαφόρων Δήμων της χώρας οι οποίοι ζητούν να ανασταλούν και να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τις οποίες δόθηκαν οδηγίες για την κινητικότητα των δημοτικών αστυνομικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και καθορίζεται η διαδικασία επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων, των κριτηρίων επιλογής και κατάταξής τους.

Στις αιτήσεις τους αναφέρουν ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις καταλαμβάνουν την εκ νέου πρόσληψη μόνο των δημοτικών αστυνομικών που εισήχθησαν το 2010, ενώ αντίθετα δεν καταλαμβάνουν τις υπόλοιπες σειρές που εισήλθαν στο Σώμα.

Αναλυτικότερα, τονίζουν ότι η κατάργηση του συνόλου των οργανικών θέσεων των υπάλληλων της Δημοτικής Αστυνομίας είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της διοικητικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (άρθρο 102 του Συντάγματος), στην αρχή της μονιμότητας των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων (άρθρο 103 του Συντάγματος), στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), στο συνταγματικά προστατευμένο δικαίωμα στην εργασία (άρθρο 22 Συντάγματος), στο δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 του Συντάγματος) και στην ισότητα των πολιτών (άρθρο 5 Συντάγματος).

Επίσης, σημειώνουν ότι η κατάργηση των οργανικών θέσεων αποτελεί αυθαίρετη παρέμβαση του νομοθέτη (άρθρο 81 νόμου 4172/2013) στις οργανωτικές δομές των Δήμων και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δεν ζητήθηκε προηγουμένως η γνώμη της ίδιας της τοπικής αυτοδιοίκησης για την κατάργηση των συγκεκριμένων θέσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταδικάστηκαν γιατροί για το θάνατο βρέφους


Δύο γιατροί καταδικάστηκαν από το Δευτεροβάθμιο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για το θάνατο ενός βρέφους, ηλικίας 6 μηνών, πριν από οκτώ χρόνια.

Πρόκειται για έναν παιδίατρο, τότε επιμελητή Α' του νοσοκομείου Έδεσσας, κι έναν ειδικό παθολόγο, τότε ειδικευόμενο στο ίδιο νοσοκομείο. Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών (από 4 έτη που ήταν η πρωτόδικη ποινή) και στον δεύτερο ποινή φυλάκισης ενός έτους και οκτώ μηνών (από 2,5 έτη). Οι ποινές ανεστάλησαν επί 3ετία.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, το άτυχο αγοράκι μεταφέρθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2006 από την μητέρα του στο νοσοκομείο της Έδεσσας, παρουσιάζοντας πρήξιμο στην κοιλιά που δεν υποχωρούσε, αποβολή αερίων, ενώ ήταν ιδιαίτερα ανήσυχο, κλαίγοντας συνεχώς. Είχαν προηγηθεί λίγες μέρες πριν κι άλλες επισκέψεις στο ίδιο νοσοκομείο με τους θεράποντες γιατρούς να χορηγούν στο άτυχο αγοράκι βρεφικό κλύσμα, το οποίο όμως δεν απέδωσε.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι δύο κατηγορούμενοι γιατροί δεν διέγνωσαν εγκαίρως την ασθένεια του βρέφους, που ήταν το μεγάκολο (διάταση), ώστε αυτή να αντιμετωπιστεί, με συνέπεια να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, να διακομιστεί στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, όπου τελικά εξέπνευσε.

Κατά τις απολογίες τους, οι δύο γιατροί αρνήθηκαν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια που τους καταλογίζεται. «Η υπόθεση αυτή έχει διαλύσει τη ζωή μου» είπε ο παιδίατρος, με τον εισαγγελέα της έδρας να του απαντάει: «Το φάγατε λάχανο το παιδί και σεις μας λέτε αυτό το πράγμα;».

Για την ίδια υπόθεση το δικαστήριο αθώωσε μία παιδίατρο, που κατά το διάστημα εκείνο ήταν ειδικευόμενη γιατρός.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είστε άνεργος; Σας ενδιαφέρει


Εγκρίθηκε από το ΑΣΕΠ και αναρτήθηκε στους διαδικτυακούς τόπους του ΟΑΕΔ και της ανεξάρτητης Αρχής (asep.gr) η Δημόσια Πρόσκληση του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 7.400 ανέργων, ειδικοτήτων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ Κατηγορίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Πράξης «Προώθηση της Απασχόλησης Μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα», για χρονικό διάστημα 6 μηνών και 15 ημερών σε δημόσιους φορείς της χώρας.

Σημειώνεται δε, ότι οι άνεργοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ανωτέρω διαδικασία πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ, έως και τις 13 Δεκεμβρίου 2013 την ειδική «ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΕ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ», η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στο πλήρες κείμενο της Δημόσιας Πρόσκλησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα "πρόσωπα" του ιού στο Facebook


Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους χρήστες του Facebook, ο ιός που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες. Πρόκειται για επισυναπτόμενο αρχείο zip το οποίο μας το στέλνουν διαδικτυακοί μας φίλοι στο inbox, χωρίς την θέλησή τους, με τις ακόλουθες εκφράσεις (στα greeklish):

"kala eisai xazos????? ti einauta pou anevazeis edo"

"kapoios exei kanei profil "το όνομά σας" kai exei anevasei fotografies sou!!1 esy eisai?" "

tin ksereis autin? Anevazei photos sou...!!!!"

Αν κάνετε το λάθος και το ανοίξετε, τότε αυτό θα σταλεί αυτομάτως σε φίλους σας στο Facebook.

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα



Επίσης μπορείτε να δεχθείτε μήνυμα από κάποιον διαδικτυακό σας φίλο που σας προσκαλεί να δείτε μία φωτογραφία κάποιας σε συνημμένο αρχείο. Μην πατήσετε "ΛΗΨΗ" γιατί απευθείας θα στείλετε σε όλους τους διαδικτυακούς σας φίλους το ίδιο μήνυμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας: Αυτές είναι οι οδηγίες για την κακοκαιρία που έρχεται


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε έκτακτο δελτίο αναφορικά με την επιδείνωση του καιρού στην χώρα.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Τρίτη 10 Δεκεμβρίου και από το βράδυ στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια στα ορεινά και στα ημιορεινά.

Πιο αναλυτικά:

Α). Σήμερα Τρίτη (10/12/13)

• Οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι στα ανατολικά θα ενισχυθούν βαθμιαία στα 8 με 9 μποφόρ και τη νύχτα στα 10 μποφόρ.

• Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας (υψόμετρο στα βόρεια από 400 μέτρα και στα υπόλοιπα πάνω από τα 600 μέτρα).

Β). Αύριο Τετάρτη (11/12/13)

• Οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) με ένταση 8 με 10 μποφόρ.

• Οι πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε πιο πεδινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο 200-300 μέτρα), καθώς και στα ορεινά-ημιορεινά των νησιών. Επισημαίνεται ότι στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα έχουν διάρκεια και πιθανόν να είναι ισχυρές.

• Κατακόρυφη πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία (κατά 6 με 8 βαθμούς)

Γ). Την Πέμπτη (12/12/13) και την Παρασκευή (13/12/13), παρά την εξασθένηση των ανέμων, το κρύο θα παραμείνει τσουχτερό και θα σημειωθεί παγετός που στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός. Οι παροδικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια και ιδιαίτερα στην Κρήτη θα συνεχιστούν.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ειδικότερα:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να ντύνονται κατάλληλα με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα, παρά ένα βαρύ. Να φορούν επίσης ζεστές και αδιάβροχες μπότες.

• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου και αν πρόκειται να μετακινηθούν σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

• Να αποφεύγουν την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές. Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι κορυφαίοι της χρονιάς στην Ελλάδα


Με μαζική συμμετοχή των επαγγελματιών Αθλητικών δημοσιογράφων-μελών του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών, ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την ανάδειξη των κορυφαίων αθλητών, αθλητριών, ομάδων, προπονητών και αθλητών-τριών με αναπηρία, που διοργανώνει με απόλυτη επιτυχία για 60η συνεχή χρονιά ο ΠΣΑΤ.

Στην εφετινή ψηφοφορία για τους κορυφαίους της χρονιάς, πήραν μέρος 478 Αθλητικοί Συντάκτες και τα αποτελέσματα για τους τρεις πρώτους ανά κατηγορία, θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της κορυφαίας εκδήλωσης «Αθλητικά Βραβεία ΠΣΑΤ 2013», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και θα μεταδοθεί απευθείας από την τηλεόραση της NOVA, με παρουσιαστές τον συνάδελφο Γρηγόρη Παπαβασιλείου και την πρωταθλήτρια της κολύμβησης Ζωή Δημοσχάκη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, οι τρεις επικρατέστεροι για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή, είναι (με αλφαβητική σειρά), οι ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ Σπύρος (Κολύμβηση), ΓΚΙΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Πιγκ Πογκ), ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ Βασίλης (Μπάσκετ).

Οι τρεις επικρατέστερες για τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας της χρονιάς είναι (με αλφαβητική σειρά), οιΒΟΥΓΙΟΥΚΑ Βάσω (Ξιφασκία), ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ Κατερίνα (Κωπηλασία), ΠΡΕΒΟΛΑΡΑΚΗ Μαρία (Πάλη).

Οι τρεις επικρατέστερες για τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας είναι (με αλφαβητική σειρά), οι ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΔΡΩΝ, ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΝΕΑΝΙΔΩΝ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ.

Επικρατέστεροι για τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή είναι (με αλφαβητική σειρά), οι ΜΟΡΦΕΣΗΣ Γιώργος (Πόλο), ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ Γιώργος (Μπάσκετ), ΣΑΝΤΟΣ Φερνάντο (Ποδόσφαιρο).

Επικρατέστεροι για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή με αναπηρία είναι (με αλφαβητική σειρά), οι ΒΑΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος (Στίβος), ΚΩΣΤΑΚΗΣ Γιάννης (Κολύμβηση), ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ Γρηγόρης(Μπότσια).

Επικρατέστερες για τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας με αναπηρία είναι (με αλφαβητική σειρά), οι ΚΑΝΤΖΑ Παρασκευή (Στίβος), ΚΟΡΟΚΙΔΑ Δήμητρα (Στίβος), ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ Μαρία (Στίβος).

Επικρατέστερες για τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας με αναπηρία είναι (με αλφαβητική σειρά), οι ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΕΝΙΣ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ, ΟΜΑΔΑ ΞΙΦΟΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΑΝΔΡΩΝ (ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ), ΟΜΑΔΑ ΜΠΟΤΣΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ BC3.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα (εκτός της πρώτης τριάδας)

ΑΘΛΗΤΕΣ:

4. Μήτρογλου Κώστας (Ποδόσφαιρο): 540, 5. Καραγκούνης Γιώργος (ποδόσφαιρο): 211, 6. Ηλιάδης Ηλίας (τζούντο): 207, 7. Φιλιππίδης Κώστας (στίβος): 168, 8. Κοσμίδης Λευτέρης (ενόργανη γυμναστική): 106, 9. Αντετοκούνμπο Γιάννης (μπάσκετ): 93, 10. Κοκκαλάνης Βύρων (ιστιοπλοΐα): 92, 11. Χρήστου Απόστολος (Κολύμβηση): 77, 12. Αλβανός Αλέξης (χάντμπολ): 76, 13. Νικολαΐδης Αλέξανδρος (TKW): 31, 14. Τσολακίδης Βασίλης (ενόργανη γυμναστική): 16, 15. Πετρούνιας Ελευθέριος (ενόργανη γυμναστική): 13, 16. Διαμαντίδης Δημήτρης (μπάσκετ): 12, 17. Τζούριτς Δημήτρης (βόλεϊ): 10, 18. Ριζουλης Παντελής (άρση βαρών): 9, 19. Μαγδανής Παναγιώτης (κωπηλασία): 6, 20. Μίτας Ευθύμιος (σκοποβολή): 6, 21. Τσάτουμας Λούης (στίβος): 6, 22. Παπαγιάννης Γιώργος (μπάσκετ): 5, 23. Σούλιος Ζήσης (ποδηλασία): 5, 24. Γκόλτσιος Κώστας (TKW): 4, 25. Κατσουράνης Κώστας (ποδόσφαιρο): 4, 26. Μπολάνο Ρομπέρτο (ποδόσφαιρο): 4, 27. Πρίντεζης Γιώργος (μπάσκετ): 4, 28. Τσιλιμπάρης Κώστας (χάντμπολ): 4, 29. Βασιλείου Άγγελος (μοντέρνο πένταθλο): 3, 30. Γιορντάνοφ Μπόγιαν (βόλεϊ): 3, 31. Δαφνης Αλέξανδρος (κωπηλασία): 3, 32. Καβελασβίλι Δαυίδ (άρση βαρών): 3, 33. Μάστορας Αντώνης (στίβος): 3, 34. Ντανατσίδης Αλέξης (τζούντο): 3, 35. Φουντούλης Γιάννης (υδατοσφαίριση): 3

ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ

4. Αραούζου Κέλυ (κολύμβηση): 486, 5. Μιλλούση Βασιλική (ενόργανη γυμναστική): 165, 6. Πλευρίτου Ελευθερία (πόλο): 129, 7. Σπανού Άρτεμις (μπάσκετ): 117, 8. Καρακατσάνη Αναστασία (στίβος): 107, 9. Δράκου Νόρα (κολύμβηση): 80, 10. Γιακουμή Δήμητρα (βόλεϊ): 73, 11. Φίλιου Βαρβάρα (ρυθμική γυμναστική): 41, 12. Μούρνου Λένα (χάντμπολ): 24, 13. Ωνάση Αθηνά (ιππασία): 22, 14. Ξενάκη Ελένη (πόλο): 19, 15. Σολωμού Δέσποινα (συγχρονισμένη κολύμβηση): 17, 16. Αβραμίδου Άλκηστις (πόλο): 14, 17. Χατζηπαρασίδου Μαρία (χάντμπολ): 12, 18. Καραχάλιου Βασιλεία (ιστιοπλοϊα): 10, 19. Αναγνωστοπούλου Κρίστι (δισκοβολία): 8, 20. Πέρρα Αθανασία (στίβος): 8, 21. Μούκα Ασπασία (TKW): 7, 22. Μάνου Λορέτα (στίβος): 5, 23. Κασούμη Άγη (σκοποβολή): 6, 24. Γαζέα Μάγδα (στίβος): 4, 25. Ρωμαίου Κωνσταντίνα (στίβος): 4, 26. Σταμολάμπρου Άννα (μπάσκετ): 4, 27. Τσιάβου Αλεξάνδρα (κωπηλασία): 4, 28. Βλόικα (ρυθμική γυμναστική): 3, 29. Βουρνά Κριστέλ (κολύμβηση): 3, 30. Δημητριάδου Ζωή (μπάσκετ): 3, 31. Λαμπρούση Τζίνα (βόλεϊ): 3, 32. Παυλίδου Κατερίνα (σκάκι): 3.

ΟΜΑΔΕΣ

4. Εθνική Ποδοσφαίρου Κ-20:204, 5. Εθνική Ανδρών πιγκ πογκ:174, 6.

TORNADO Ιστιοπλοϊα: 140, 7. Τετραπλό Σκιφ Ελαφρών Βαρών Ανδρών Κωπηλασία: 137, 8. Κολύμβηση Open Water: 111, 9. ΑΕΚ Χάντμπολ: 71, 10. Ομάδα Ανδρών Ποδοσφαίρου Ολυμπιακός: 70, 11. Ομάδα Ανδρών Μπάσκετ Παναθηναϊκός: 42, 12. Εθνική Ομάδα Νέων Ποδοσφαίρου: 24, 13. Ομάδα Ιστιοπλοϊας 470 Ανδρών: 18, 14. Εθνική Ομάδα Μπάσκετ Παίδων: 14, 15. Εθνική Ομάδα Ενόργανης Γυμναστικής: 12, 16. Εθνική Ομάδα Νέων Γυναικών Πόλο: 11, 17. Ομάδα Ανδρών Βόλεϊ Ολυμπιακός: 8, 18. Ομάδα Γυναικών Βόλεϊ Ολυμπιακός: 6, 19. Εθνική Ομάδα Σκυταλοδρομίας 4Χ100 Κολύμβησης Ανδρών: 5, 20. Εθνική Ομάδα Καταδύσεων Ανδρών: 5, 21. ΝΑΟ Κέρκυρας: 5, 22. ΑΟ Κασσιώπης: 4, 23. Εθνική Ομάδα Ανδρών Πόλο: 4, 24. Εθνική Ομάδα Νεανίδων Μπάσκετ: 3, 25. Εθνική Ομάδα Γυναικών Πόλο: 3, 26. Εθνική Ομάδα Νέων Τζούντο: 3, 27. Εθνική Ομάδα Παίδων Χάντμπολ: 3, 28. Εθνική Ομάδα Μπιτς Βόλεϊ Γυναικών: 3, 29. Ομάδα Ανδρών Πόλο Ολυμπιακός: 3, 30. Ομάδα Γυναικών Χάντμπολ ΠΑΟΚ: 3, 31. Ομάδα Ποδοσφαίρου «Τύρναβος»: 3.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

4. Γέμελος Νίκος (κολύμβηση): 318, 5. Τσάνας Κώστας (ποδόσφαιρο):179, 6. Ποστιλιόνε Τζιάνι (κωπηλασία): 105, 7. Ηλιάδης Νίκος (τζούντο): 88, 8. Βατσακλής Κώστας (πινγκ πονγκ): 78, 9. Πεδουλάκης Αργύρης (μπάσκετ): 51, 10. Αρβανίτης Γιάννης (χάντμπολ): 32, 11. Καζάζης Δημήτρης (βόλεϊ): 15, 12. Μανουσέλης Μάνος (μπάσκετ): 13, 13. Σωτήρχος Τέλης (βόλεϊ): 9, 14. Χριστόπουλος Γιάννης (ποδόσφαιρο): 6, 15. Παράσχος Γιώργος (ποδόσφαιρο): 5, 16. Τζόρτζεβιτς Μίλαν (υδατοσφαίριση): 5, 17. Τσιώλης Σάκης (ποδόσφαιρο): 5, 18. Μίτσελ (ποδόσφαιρο): 4, 19. Βλάχος Θοδωρής (υδατοσφαίριση): 3, 20. Ιατρούδης Παναγιώτης (χάντμπολ): 3, 21. Καλμαζίδης Ιωάννης (βόλεϊ): 3, 22. Σκορδίλης Παύλος (στίβος): 3, 23. Τζήμας Γιάννης (μπάσκετ): 3, 24. Φλώρος Δημήτρης (βόλεϊ): 3.

ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

4. Κουλούμογλου Πασχάλης (άρση βαρών σε πάγκο): 336, 5. Τσαπατάκης Αντώνης (κολύμβηση): 195, 6. Λαζαρίδης Γιώργος (τένις με αμαξίδιο): 134, 7. Στεφανουδάκης Μανώλης (στίβος): 128, 8. Πυλαρινός Γεράσιμος (Ξιφασκία με αμαξίδιο): 97, 9. Μωϋδιάσης Γκρεμισλάβ (άρση βαρών σε πάγκο): 93, 10. Νικολαϊδης Ευστράτιος (στίβος): 83, 11. Ταμπαξής Χρήστος (κολύμβηση): 41, 12. Μακροδημήτρης Αριστείδης (κολύμβηση): 40, 13. Κωστάκης Γιώργος (στίβος): 21, 14. Σουλάνης Παναγιώτης (μπότσια): 10, 15. Καναβάς Χρήστος (μπότσια): 8, 16. Μάμαλος Παύλος (άρση βαρών): 6, 17. Γκουντάνης Νίκος (άρση βαρών σε πάγκο): 4, 18. Μπολάνο Ρομπέρτο (ποδόσφαιρο): 4, 19. Καραμηνάς Γιώργος (στίβος): 3, 20. Φερνάντες Σεζόν (στίβος): 3, 21. Φυλαχτός Μαρίνος (στίβος): 3.

ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Οι υποψηφιότητες ήταν όσες και οι επικρατέστερες.

ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

4. Άνδρες (διπλό) τένις με αμαξίδιο: 294, 5. Ζευγάρια BC1 Μπότσια: 317, 6. «Αστέρας Τρικάλων» μπάσκετ με αμαξίδιο: 3


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις προσβασιμότητας σε ν/σ του υπουργείου Πολιτισμού


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10.12.2013

Παρέμβαση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού «Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου παραστάσεων - Άδεια παράστασης του υπουργείου Πολιτισμού» πραγματοποίησε η ΕΣΑμεΑ καταθέτοντας τις προτάσεις της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή της, «δεν είναι δυνατόν να υφίστανται συγκεκριμένοι νόμοι περί της Προσβασιμότητας και να έρχονται νέα νομοσχέδια που δεν τους λαμβάνουν υπόψη! Ζητάμε το νομοσχέδιο να εναρμονιστεί με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό και να εισαχθούν οι παρακάτω προτάσεις μας.

Άρθρο 3-Επιτρεπόμενοι χώροι παραστάσεων
Να προστεθεί παράγραφος 4 ως εξής (βλ. κείμενο με έντονους χαρακτήρες):
“4. Σε κάθε περίπτωση παράσταση επιτρέπεται να γίνεται σε θέατρο ή χώρο που πληροί οπωσδήποτε τις προϋποθέσεις του άρθρου 26 – «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων» του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/ 2012/ Α’ 79).”
Άρθρο 4 – Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου και άδεια παράστασης
Οι παράγραφοι 1 και 3 να διαμορφωθούν ως εξής (βλ. κείμενο με έντονους χαρακτήρες):
“1. Η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου εκδίδεται από τον οικείο δήμο, μετά τη χορήγηση προέγκρισης[….]Η άδεια έχει αόριστη διάρκεια.
Η αίτηση συνοδεύεται από φάκελο ο οποίος περιλαμβάνει:[….]
γ. Βεβαίωση κύριας χρήσης από αρμόδιο μηχανικό. Στην ίδια βεβαίωση δηλώνεται υπεύθυνα ότι το κτίριο υφίσταται νομίμως σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 4067/2012 (Α’ 79), ή ότι το κτίριο ή τιμήματα του έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση ή έχει ανασταλεί η κατεδάφισή τους με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και ότι το κτίριο πληροί τις γενικές και ειδικές πολεοδομικές και λοιπές διατάξεις και κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων των αναφερόμενων στην προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία, που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του, όπως κάθε φορά ισχύουν.
δ. Αντίγραφο της οικοδομικής άδειας ή της άδειας δόμησης του κτιρίου, εφόσον υπάρχει.[…]. Σε κτίρια που έχουν ανεγερθεί προ της ισχύος του ΓΟΚ/1955 για τα οποία δεν έχει εκδοθεί άδεια κατατίθενται σχέδια αποτύπωσης (κάτοψη-τομή).
Σε κάθε περίπτωση κατατίθεται μελέτη προσβασιμότητας, που θα περιλαμβάνει την επίλυση των λειτουργικών, τεχνικών και μορφολογικών αντικειμένων του έργου, ώστε να διασφαλίζεται η οριζόντια και κατακόρυφη, ανεμπόδιστη, αυτόνομη και ασφαλή διακίνηση ατόμων σε αναπηρικό αμαξίδιο και γενικότερα ατόμων με αναπηρία ή / και εμποδιζόμενων ατόμων κάθε κατηγορίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εγκύκλιο 9-Α.Π. οικ.29467/13.06.2012 του Γραφείου Μελετών για ΑμεΑ του ΥΠΕΚΑ.
ε.[…]
3. Σε θέατρα για τα οποία έχει χορηγηθεί άδεια μπορούν νομίμως να δίνονται παραστάσεις από διαφορετικούς θιάσους χωρίς να είναι υποχρεωτική η αντικατάσταση της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας στο όνομα των διαφορετικών θιασαρχών, υπό την προϋπόθεση ότι σε κάθε περίπτωση πληρούνται οι προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη οριζόντια και κατακόρυφη εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία.
Για τις περιπτώσεις αντικατάστασης της άδειας εφαρμόζονται οι διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.3.1./21220/1-1-2011 (Β’ 2496), όπως ισχύει.”



Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 131 KB).



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τη Νοηματική Γλώσσα, 12/12, 7 μ.μ. - Κεντρικός Ομιλητής ο Ι. Βαρδακαστάνης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10.12.2013

Μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης σε όλη τη χώρα ξεκινά η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (ΟΜ.Κ.Ε.), για την προώθηση του αιτήματός της να αναγνωριστεί η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στο Σύνταγμα της χώρας μας, στην επόμενη σύνθεση του Ελληνικού Κοινοβουλίου που θα έχει την ευθύνη της Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Από τις δράσεις ξεχωρίζει η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα) με θέμα: «Συνταγματική Αναγνώριση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας», την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013 στις 7 το απόγευμα και στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, του EDF και της IDA Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Επιπλέον θα παραστούν εκπρόσωποι από πολιτικά κόμματα που έχουν εκπροσώπηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς και μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας Έφη Μπέκου, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, κ. Ιωάννης Λυμβαίος και ο Διοικητής του Ε.Ι.Κ. Γεώργιος Τουσιάς.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση που θα συντονίσει ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΟΜ.Κ.Ε. Κωνσταντίνος Γαργάλης.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Ώρα Προσέλευσης: 18:45
Έναρξη: 19:00’
• Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του EDF Ιωάννη Γιάλλουρο
• Κεντρικός Ομιλητής: Πρόεδρος ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης
• Συζήτηση με εκπροσώπους κομμάτων, Προέδρου ΠΟΣΓΚΑμεΑ, Διοικητή Ε.Ι.Κ.
• Παρεμβάσεις και τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες
• Συμπεράσματα συζητήσεων και ανακοίνωση Διακήρυξης της ΟΜ.Κ.Ε. από τον Πρόεδρό της Ι. Γιάλλουρο

Παρακαλούμε για την κάλυψη.

(Σ.σ. EDF European Disability Forum: Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, IDA International Disability Alliance: Παγκόσμια Οργάνωση Αναπηρίας, ΠΟΣΓΚΑμεΑ Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία, ΕΙΚ Εθνικό Ίδρυμα Κωφών)


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 97 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Η Ελλάδα να υλοποιήσει τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων των ΑμεΑ του ΟΗΕ!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10.12.2013

Η 10η Δεκεμβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1950 που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως η παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στόχος της καθιέρωσης αυτής είναι η ευαισθητοποίηση των κρατών και των πολιτών στα θέματα που άπτονται της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 10η Δεκεμβρίου 1948 και η αποδοχή της ως ενιαίου, οικουμενικού, κειμένου που να καθιερώνει κοινά αποδεκτά πρότυπα συμπεριφοράς σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες που να απολαμβάνονται από όλους, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Στις σημερινές συνθήκες της χρηματοπιστωτικής, οικονομικής κρίσης, που τείνει να πάρει χαρακτηριστικά κρίσης ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων, η Ελλάδα χρειάζεται να υιοθετήσει ένα σχέδιο πολιτικής για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, που βιώνουν την καταπάτησή τους πιο άγρια από όλους. Ένα σχέδιο πολιτικής βασισμένο στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ξεκινήσει την εφαρμογή της Σύμβασης που το ελληνικό κοινοβούλιο έχει κυρώσει ψηφίζοντάς την.
 Η αδιαμφισβήτητη οικονομική εξαθλίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους συνδέεται άμεσα με την αποδιοργάνωση του συστήματος κοινωνικής φροντίδας και με την κατάργηση στοιχειωδών κοινωνικών παροχών που λάμβαναν μέχρι πρόσφατα.
 Η οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, και των οικογενειών τους εξαρτάται άμεσα από τη διαρκή υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος Υγείας και από το σχεδιασμό ενός συστήματος παροχών που δεν εγγυάται την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα άτομα με αναπηρία και χρόνια παθήσεις.
 Η δραματική αυτή εικόνα συμπληρώνεται με τις ανεπαρκείς πολιτικές απασχόλησης και εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία,

και όλα μαζί συνιστούν κατάφωρη καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Αποκορύφωμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στη χώρα μας είναι αυτό που επικρατεί στις λίστες ντροπής των ΚΕΠΑ, όπου εκεί δοκιμάζεται η ανθρώπινη αντοχή και διασύρεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Απαιτείται λήψη ουσιαστικών αποτελεσματικών μέτρων τώρα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν διακηρύσσονται. Απολαμβάνονται από ΟΛΟΥΣ τους πολίτες.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Ιδιώτες γιατροί στα ΚΕΠΑ με 4,8 εκατ.! Ξεκινά η λειτουργία των επιτροπών αναπηρίας!


Με ιδιώτες γιατρούς θα λειτουργήσει η κυβέρνηση τις επιτροπές αναπηρίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας λόγω της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Τι προβλέπει απόφαση και πόσοι θα προσληφθούν.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τη στροφή προς την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών που στελεχώνονται από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) φαίνεται ότι είχε σχεδιάσει καιρό τώρα η κυβέρνηση. Με εντολή των συναρμόδιων υπουργών Υγείας και εργασίας, ενεργοποιείται παλαιότερη υπουργική απόφαση για την πρόσληψη 400 ιδιωτών γιατρών προκειμένου να στελεχώσουν τις επιτροπές αναπηρίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Συνολικά θα προσληφθούν 400 γιατροί με ετήσιες συμβάσεις έργου και συγκεκριμένα 150 ψυχίατροι, 150 νευρολόγοι αλλά και 100 καρδιολόγοι που θα κληθούν να στελεχώσουν τις επιτροπές που αποφαίνονται για τα ποσοστά αναπηρίας όσων είναι να λάβουν αναπηρική σύνταξη ή επίδομα. Ήδη στα mail των γιατρών που είχαν κάνει ειδικό σεμινάριο εκπαίδευσης αρχίζουν να φθάνουν ειδοποιητήρια προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή.

Συνολικά προβλέπεται η διάθεση 4,8 εκατ. ευρώ προκειμένου να αμειφθούν οι γιατροί που θα κάνουν 12μηνες συμβάσεις έργου με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις και τα απαραίτητα έγγραφα έως τις 20 Δεκεμβρίου ώστε να αναλάβουν υπηρεσία.

Πάντως η πρόθεση της κυβέρνησης για στελέχωση των υπηρεσιών με ιδιώτες είχε διαφανεί προ πολλού καθώς η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ενώ ειδικά τα ειδικά σεμινάρια εκπαίδευσης για τους γιατρούς είχαν γίνει από τον Σεπτέμβριο.




Το ΦΕΚ του περασμένου Μαρτίου που προέβλεπε την πρόσληψη 400 ιδιωτών γιατρών στα ΚΕΠΑ

Οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν στα ΚΕΠΑ θα κληθούν να καλύψουν τις κενές θέσεις σε επιτροπές σε ολόκληρη τη χώρα και δεν είναι ακόμα σαφές εάν θα πρέπει σε πολλές περιπτώσεις να μετακινούνται και χιλιόμετρα.

Πάντως η κίνηση ενεργοποίησης της απόφασης από την πλευρά της κυβέρνησης ερμηνεύεται από πολλούς ως απεργοσπαστική στην απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) οι οποίοι στελέχωναν και λειτουργούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα ΚΕΠΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένας δεκατετράχρονος ποιητής και αγωνιστής


Όταν ήταν πιο μικρός ακόμα, οι φίλοι του τον φώναζαν «κουτσό» και δεν έπαιζαν μαζί του ποδόσφαιρο. «Εσύ δεν κάνεις», του έλεγαν. Αλλά ο δεκατετράχρονος Ντιόγκου έκανε, όμως για κάτι άλλο.




Ο 14χρονος Ντιόγκου, πανευτυχής στην παρουσίαση της ποιητικής του συλλογής που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει για την πάθησή του Ντιόγκου γνωρίζει το λόγο που δεν περπατά όπως τα άλλα παιδιά: πάσχει από τη νευρομυϊκή πάθηση Σιάρκοτ Μαρί Τουθ, που τον έχει αναγκάσει να υπόκειται σε όλη την παιδική και εφηβική του ζωή σε φυσιοθεραπείες, αλλά χωρίς θεαματικά αποτελέσματα.

Χθες όμως, είχε ένα λόγο να είναι πραγματικά πολύ χαρούμενος, καθώς παρουσίασε στη Λισαβόνα την πρώτη του ποιητική συλλογή, και σκέφτεται να συνεχίσει γράφοντας και άλλες, πολλές, όσες αρκούν για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: την ίδρυση ενός κέντρου που θα ειδικεύεται στην έρευνα γύρω από τη συγκεκριμένη πάθηση.

Δεν είναι φυσικά δουλειά ενός παιδιού να ανοίγει δρόμους στην ιατρική έρευνα, αλλά το όραμα του μικρού από την Πορτογαλία συγκινεί σε καιρούς φειδωλούς στα οράματα. Ο Ντιόγκου έχει ασχοληθεί και με την πρόζα, η ποίηση ήρθε μετά. Τα ποιήματά του εκδίδονται από τον εκδοτικό οίκο Alfaborroba.

«Θέλω να τραβήξω την προσοχή της ιατρικής κοινότητας, ώστε οι επιστήμονες να ενθουσιαστούν και να ψάξουν να βρουν τη θεραπεία για την πάθηση», εξηγεί. Στο μελλοντικό ίδρυμα που θέλει να ιδρύσει θέλει να γίνει πρόεδρος. Κανένα πλέον παιδί δεν θα μένει με τις απορίες με τις οποίες έμεινε εκείνος όταν του ανακοίνωσαν ότι δεν θα παίζει ποδόσφαιρο, αλλά θα ξέρει ότι θα μπορεί να κάνει ένα σωρό άλλα πράγματα.


Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλαλούμ στους δήμους για την ηλεκτροδότηση ευπαθών ομάδων


Προβληματισμός από δημάρχους για τα μέτρα και την αποτελεσματικότητά τους.

Σύγχυση επικρατεί στους δήμους για την υλοποίηση των μέτρων σχετικά με τη διασφάλιση της ηλεκτροδότησης σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, ενώ παράλληλα από δημάρχους εκφράζεται προβληματισμός για την «αποσπασματικότητα» των παρεμβάσεων που επιχειρούνται. Μάλιστα, δεν λείπουν και οι πολιτικές αιχμές για «λαϊκισμό», όπως εκφράστηκαν από την κίνηση των πέντε δημάρχων προς αιρετούς που σπεύδουν να δηλώνουν ότι θα πληρώνουν λογαριασμούς ΔΕΗ οικονομικά αδύναμων δημοτών τους. Και όλα αυτά με δεδομένο ότι πλείστες όσες κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων με ελλιπές προσωπικό και μειωμένες δυνατότητες λόγω υποχρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσπαθούν, με ελάχιστα εφόδια, να καλύψουν μεγάλο εύρος αναγκών διαβίωσης φτωχών οικογενειών (σίτιση κ.ά.).

Τραγικά περιστατικά

Η τραγωδία με τον θάνατο της μαθήτριας εξαιτίας αναθυμιάσεων από μαγκάλι στη Θεσσαλονίκη και άλλα δραματικά περιστατικά σε νοικοκυριά με κομμένο το ηλεκτρικό ρεύμα οδήγησαν σε κινητοποίηση τον κρατικό μηχανισμό και συσκέψεις για αναζήτηση λύσεων. Ωστόσο επικρατεί αμηχανία από τον αντίκτυπο που είχαν, άμα τη ανακοινώσει τους, οι εξαγγελίες μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για το θέμα της διακοπής στις ηλεκτροδοτήσεις των κατοικιών των άπορων και ανήμπορων ανθρώπων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως επεσήμαιναν στελέχη του Δήμου Αθηναίων, ο κόσμος θεώρησε ότι από εδώ και πέρα οι δήμοι αναλαμβάνουν να φρενάρουν τις διακοπές ρεύματος με έκδοση βεβαιώσεων απορίας ή ακόμα και να πληρώνουν οφειλές. «Φθάνουν άνθρωποι στον δήμο από το πρωί της Δευτέρας για να τους βγάλουμε βεβαιώσεις απορίας»ανέφεραν παράγοντες του Δήμου Αθηναίων. Συρροή πολιτών είτε για να ενημερωθεί είτε για να ζητήσει βοήθεια παρατηρείται σε πολλούς δήμους της χώρας.

Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ

Ούτε οι δημοτικές υπηρεσίες γνωρίζουν ακόμα πώς πρέπει να κινηθούν ώστε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της σύσκεψης που έγινε το Σάββατο υπό την προεδρία του υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη (συμμετείχαν και ο υφυπουργός κ. Μάκης Παπαγεωργίου, ο δήμαρχος Καλλιθέας και πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, ο πρόεδρος της ΔΕΔΔΗΕ κ. Γεώργιος Κόλλιας, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ κ. Νίκος Σαράντης και ο δήμαρχος Λάρισας κ. Κώστας Τζανακούλης).

Δεν υπάρχει πρόβλημα στο να υλοποιηθεί η απόφαση να δίνουν οι δήμοι τις καταστάσεις με όσους είχαν ενταχθεί την 1η Νοεμβρίου 2013 στις κοινωνικές και προνοιακές δομές των δήμων και των περιφερειών και στους οποίους υπήρξε διακοπή στην παροχή ρεύματος της οικίας τους προκειμένου να δρομολογείται η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η κριτική

Ασκείται όμως κριτική για την αποτελεσματικότητα και τον τρόπο που θα επιτευχθεί ο σκοπός της συγκρότησης των επιτροπών σε κάθε δήμο, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΔΕΗ, εκπροσώπου του ΔΕΔΔΗΕ και εκπροσώπων των κοινωνικών δομών των δήμων και των περιφερειών.

Αυτές οι επιτροπές θα επιλαμβάνονται όλων των θεμάτων έκτακτων κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με τη ΔΕΗ και τα οποία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, «θα επιλύονται άμεσα και σε τοπικό επίπεδο».

Προβληματισμός Καμίνη

Ήδη ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης εξέφρασε τον προβληματισμό του κατά την εκδήλωση της «κίνησης των 5 δημάρχων» στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι η υπόθεση με τη ΔΕΗ για τις επανασυνδέσεις πρέπει να συνδυαστεί με όλες τις όψεις της κοινωνικής πολιτικής των δήμων.

Τόνισε ότι «είναι κάτι που θέλει μελέτη» και άφησε αιχμές προς τους δημάρχους -χωρίς να τους κατονομάζει- που σπεύδουν να εμφανιστούν έτοιμοι να πληρώνουν τις οφειλές λογαριασμών της ΔΕΗ δημοτών τους που έχουν οικονομικά προβλήματα.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «χρειάζεται σοβαρή μελέτη, όχι λαϊκισμούς, γιατί κοινωνική πολιτική κάποιοι δήμοι έχουν. Οπότε πρέπει να κάτσουμε να το σταθμίσουμε. Το να βγάζουμε το θέμα της ΔΕΗ και να το βάζουμε μπροστά από μόνο του, χωρίς να συνυπολογίζουμε και τους άλλους τομείς της κοινωνικής πολιτικής που έχουν να φροντίσουν οι δήμοι, είναι κάτι που μου φαίνεται επιπόλαιο. Πρέπει να το συνδυάσουμε με όλες τις όψεις της κοινωνικής πολιτικής των δήμων».

Η επιστολή των τεσσάρων και η Ζάκυνθος

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες τέσσερις δήμαρχοι, προερχόμενοι από το χώρο της ΝΔ, οι κκ. Διονύσης Χατζηδάκης (Φαλήρου), Νίκος Χαρδαλιάς (Βύρωνα),Ανδρέας Παχατουρίδης (Περιστερίου) και Κώστας Μπακογιάννης (Καρπενησίου) είχαν ζητήσει την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ώστε η κυβέρνηση να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που «θα επιτρέψει στην τοπική αυτοδιοίκηση, εφόσον βεβαίως οι δήμοι έχουν αποδεδειγμένα την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσουν οφειλές και να καλύψουν το κόστος της επανασύνδεσης του ρεύματος στους αδύναμους συμπολίτες μας».

Επίσης, ήδη έχει γίνει γνωστό ότι με επιστολή του στη ΔΕΗ ο δήμαρχος Ζακύνθου κ.Στέλιος Μποζίκης έχει ζητήσει να ενημερωθεί για τους ληγμένους λογαριασμούς και τις διακοπές ηλεκτροδότησης ώστε ο δήμος να πληρώσει τις οφειλές για να μη μείνουν νοικοκυριά χωρίς ρεύμα τα Χριστούγεννα.

Μείζον θέμα οι κοινωνικές παροχές

Οι κοινωνικές παροχές σε γενικότερο επίπεδο αποτελούν μείζον ζήτημα για όλους τους δήμους. Εξάλλου η προσπάθεια για διαμόρφωση κοινωνικής πολιτικής εν μέσω κρίσης και με συνεχιζόμενη την υποχρηματοδότηση από την κυβέρνηση, παρουσιάζεται και πολιτικά ως στοιχείο διαφοροποίησης μεταξύ αιρετών αλλά και πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ αντιμαχόμενων δημοτικών παρατάξεων.

Στον Δήμο Αθηναίων ο κ. Καμίνης προβάλλει συνεχώς το έργο στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και το δίκτυο υποστήριξης εχόντων ανάγκη. Από το επιτελείο του παραθέτουν αριθμούς: 3.700 οικογένειες (περίπου 14.000 άτομα) στηρίζονται με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μέσω του κόμβου Αλληλοβοήθειας, 1.400 γεύματα σε συσσίτια του ΚΥΑΔΑ, στηρίζονται 1.200 παιδιά στα σχολεία, σε συνεργασία με τους δασκάλους στα ολοήμερα εντοπίζονται ποια χρειάζονται και μέσω του βρεφοκομείου ενισχύονται, 5.500 παιδιά καθημερινά σιτίζονται στους βρεφονηπιακούς κ.ά.

Κίνηση των 5 δημάρχων: «Ρουκέτες λαϊκισμού»

Έτσι, στο ίδιο πνεύμα και οι άλλοι δήμαρχοι της «κίνησης των πέντε» (Θεσσαλονίκης κ.Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς, Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης και Ιωαννιτών κ. Φίλιππος Φίλιος) προέταξαν το ζήτημα της απασχόλησης και της αναπτυξιακής δραστηριότητας. Μίλησαν για... ρουκέτες λαϊκισμού σχετικά με τα περί πληρωμής από τους δήμους των οφειλών στη ΔΕΗ, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τα θεσμικά εμπόδια.

Παράλληλα, επεσήμαναν ότι πέρα από τη βοήθεια που πρέπει να παρέχουν οι δήμοι, χρειάζονται κεντρικές πολιτικές που να οδηγούν σε εξασφάλιση εργασίας στον κόσμο και υπογράμμισαν ότι η Αυτοδιοίκηση δεν διαθέτει τους πόρους, τις αρμοδιότητες και τα εργαλεία ανάπτυξης που απαιτούνται.

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά το ζήτημα της διακοπής στις ηλεκτροδοτήσεις των κατοικιών αδύναμων οικονομικά πολιτών, κατά τη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Κ. Ασκούνης κατέθεσε τις προτάσεις της Ένωσης, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

- Μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ, το οποίο τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε κατά 18% περίπου.

- Μείωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από 25% στο 50%.

- Άμεση ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο των αιτούντων και στη συνέχεια να γίνεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών τους.

- Να μη γίνεται καμία διακοπή ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο, σύμφωνα και με σχετική πρόταση της ΡΑΕ.

- Δημιουργία ειδικού λογαριασμού από την κυβέρνηση, από τον οποίο θα υποστηρίζονται οι ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πολιτών.

Η τροπολογία του ΚΚΕ

Τροπολογία για να επασυνδεθεί το ρεύμα της ΔΕΗ σε πολλά νοικοκυριά κατέθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή το ΚΚΕ. Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος διαπιστώνει ότι «οι κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι γενικόλογες, αόριστες, δεν απαντούν στη διάσταση και την κρισιμότητα του προβλήματος» και εκτιμώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, με το σκεπτικό ότι η μετάθεση της ευθύνης «στην Εκκλησία, στους δήμους, στη λεγόμενη "κοινωνία των πολιτών" αποτελεί κοροϊδία μέσα στην "απελευθερωμένη αγορά" ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ», κατέθεσε την ακόλουθη τροπολογία:


«Η ΔΕΗ υποχρεούται να αποκαταστήσει την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος σε κατοικίες εργατικών - λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, και ιδιαίτερα στους ανέργους, τις οικογένειες που ζούνε στο όριο η κάτω από το όριο της φτώχειας, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους χρόνια πάσχοντες, τους υπερήλικους, τις πολύτεκνες λαϊκές οικογένειες, τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν χρεοκοπήσει η βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, στους ξεκληρισμένους φτωχούς αγρότες».

Το σκεπτικό και η τροπολογία εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ: Οδηγίες για το Κοινωνικό Τιμολόγιο


Η ΔΕΗ, κατανοώντας πλήρως τις συνεχιζόμενες οικονομικές δυσκολίες των συμπολιτών μας, υλοποιεί μια σειρά από μέτρα τα οποία στόχο έχουν την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση καταναλωτών που ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα, έχει υλοποιήσει πάνω από 1 εκατ. διακανονισμούς και έχει εντάξει πάνω από 460.000 καταναλωτές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Με άλλα λόγια σχεδόν 2 εκατομμύρια ελλήνων πολιτών έχουν ηλεκτρικό ρεύμα με έκπτωση έως και 42% σε σχέση με τα υπόλοιπα νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος.

Οι πολιτικές που ασκεί και οι δυνατότητες που προσφέρει η ΔΕΗ για τους ευάλωτους καταναλωτές είναι:

1) Καμία Διακοπή Ηλεκτροδότησης σε Ευάλωτους Καταναλωτές και Ευπαθείς Κοινωνικές ομάδες λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών:

- Σε περιόδους που επικρατούν ακραίες κλιματικές συνθήκες (βαρυχειμωνιά, καύσων, κλπ) ή κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων ή του Πάσχα, ουδεμία εντολή διακοπής ρεύματος πραγματοποιείται για το σύνολο των πελατών της ΔΕΗ που έχουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς.
- Δεν υλοποιούνται διακοπές ρεύματος σε πελάτες που έχουν οποιαδήποτε είδους εξάρτηση από μηχανικά μέσα.
- Δεν εκδίδονται εντολές διακοπών ρεύματος λόγω χρέους σε πελάτες με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και εν γένει στους Ευάλωτους Πελάτες, όπως αυτοί καθορίζονται από την Πολιτεία, όχι μόνο κατά τους επτά (7) μήνες που προβλέπει ο νέος Κώδικας Προμήθειας (Νοέμβριος-Μάρτιος και Ιούλιος- Αύγουστος) αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εξαιρουμένων βέβαια των περιπτώσεων παραβατικών συμπεριφορών (ρευματοκλοπές).

Οι καταναλωτές προκειμένου να ευνοηθούν από τις παραπάνω ρυθμίσεις είναι απαραίτητο να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο μητρώο ευάλωτων καταναλωτών στο τηλέφωνο 210 9298000.

2) Έκπτωση έως και 42% για τους Ευάλωτους Καταναλωτές:

Η ΔΕΗ ΑΕ εφαρμόζει την απόφαση της Πολιτείας για παροχή έκπτωσης έως και 42% στους ευάλωτους καταναλωτές μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί περισσότεροι από 460.000 συμπολίτες μας.

Για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο οι καταναλωτές πρέπει να υποβάλουν αίτηση καλώντας τον αριθμό 210 9298000 ή στην ιστοσελίδα www.dei.gr

3) Ευνοϊκοί διακανονισμοί:

Με στόχο την περαιτέρω ελάφρυνση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, η ΔΕΗ προσφέρει στους καταναλωτές της, ιδιαίτερα ευνοϊκά προγράμματα διακανονισμών ληξιπρόθεσμών οφειλών.

Ενδεικτικά, για τους ευάλωτους καταναλωτές κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα ρύθμισης σε πολύμηνες, άτοκες δόσεις.

Οι καταναλωτές μπορούν να καλούν το τηλεφωνικό κέντρο ΔΕΗ τηλ. 11770 (επιλογή 3), για το διακανονισμό της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους.

4) Ιδιαίτερες Περιπτώσεις:

Για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων περιπτώσεων, έχουν συγκροτηθεί ειδικές επιτροπές στα κατά τόπους Καταστήματα της ΔΕΗ με σκοπό εξεύρεση λύσης και άμεσης διευθέτησης του προβλήματος.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι καταναλωτές να υποβάλουν αίτηση στο 210 9298000 τόσο για την ένταξη τους στο Μητρώο Ευάλωτων Καταναλωτών όσο και τη χορήγηση Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, και στο 11770 (επιλογή 3) για άμεση τηλεφωνική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι καταναλωτές να υποβάλουν αίτηση στο 210 9298000 τόσο για την ένταξη τους στο Μητρώο Ευάλωτων Καταναλωτών όσο και τη χορήγηση Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, και στο 11770 (επιλογή 3) για άμεση τηλεφωνική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Απευθύνουμε έκκληση στους καταναλωτές να μας ενημερώνουν σε περίπτωση που θεωρούν ότι εμπίπτουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και χρήζουν ειδικής μέριμνας.

Ομοίως, παρακαλούνται κοινωνικοί φορείς, σε γνώση των οποίων έχουν περιέλθει περιπτώσεις συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους υπηρεσίες της ΔΕΗ.

Σημαντικό είναι επίσης να ξέρετε:

  1. Δεν διακόπτεται το ρεύμα σε ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι από μηχανικά μέσα υποστήριξης. Περιλαμβάνονται και οι εξαρτημένοι από αναπνευστικές συσκευές ή συστήματα περιτοναϊκής κάθαρσης.
  2. Δεν διακόπτεται το ρεύμα σε ανθρώπους με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
  3. Η ΔΕΗ δεν διακόπτει το ρεύμα σε ανθρώπους που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  4. Προσφέρονται ευνοϊκά προγράμματα διακανονισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  5. Δημιουργήθηκε μητρώο Μητρώο Ευάλωτων Καταναλωτών.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης φορείς με κάτω από 130 εργαζόμενους


Στόχος να εφαρμοστεί το προαναγγελθέν «μοντέλο του ΤΕΟ» και σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου.

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και ΑΕ του Δημοσίου που να έχουν λιγότερους από 130 εργαζόμενους αναζητούν στην κυβέρνηση. Στόχος είναι να εφαρμοστεί το προαναγγελθέν «μοντέλο του ΤΕΟ» (Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας) και σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου προκειμένου να γεμίσει η «δεξαμενή» των απολύσεων τόσο του 2013 όσο και αυτή του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr η οδηγία προς όλους, και τους 15 υπουργούς είναι σαφής: «Ψάξτε άχρηστους οργανισμούς με προσωπικό κάτω των 130 ατόμων ώστε είτε να καταργηθούν είτε να συγχωνευθούν».

Στο πλαίσιο αυτό στο στόχαστρο μπαίνουν φορείς από τις λίστες Πάγκαλου και Σταμάτη όπως:

-Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ)

-Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ – υπουργείο Εσωτερικών)

-Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (υπουργείο Εσωτερικών)

-Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (υπουργείο Εσωτερικών)

-Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ – υπουργείο Υγείας)

-Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου (υπουργείο Δικαιοσύνης)

- Ινστιτούτο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (υπουργείο Δικαιοσύνης)

-Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου (υπουργείο Δικαιοσύνης)

- Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου (υπουργείο Δικαιοσύνης)

-Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (υπουργείο Δικαιοσύνης)

-Ελληνική Θαλάσσια Ένωση (υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

-Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ) (υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

- Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας (ΚΕΤΕΘΑ) – (υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

-Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου (υπουργείο Οικονομικών)

-Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού)

-Εθνικό Ίδρυμα Μελετών «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» ο Γέρος του Μοριά (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού)

-Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού)

-Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού)

-Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού)

-Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (υπουργείο Ανάπτυξης)

-Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού)

-Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών

-Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής

-Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας

-Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας ΑΕ

-Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης)

-Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας (υπουργείο Ανάπτυξης)

-Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό (Βουλή των Ελλήνων)

-Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομίας (υπουργείο Ανάπτυξης)

-Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών (υπουργείο Ανάπτυξης)

-ΕΚΕΠ –ΕΚΕΧΧΑΧ Εθνική Χαρτοθήκη (υπουργείο Ανάπτυξης)



Διαβάστε περισσότερα...

Κρίσιμη ημέρα η αυριανή για το χώρο της Υγείας


Θα απεργήσουν γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Αποφασισμένοι για παράταση των κινητοποιήσεων τους και μετά τις 13 Δεκεμβρίου δηλώνουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που συνεχίζουν την απεργία τους με αποτέλεσμα να συνεχίζεται και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στον Οργανισμό.

Το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εξουσιοδοτήθηκε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και μετά τις 13 Δεκεμβρίου, εάν οι γιατροί δεν λάβουν διαβεβαιώσεις που θα τους ικανοποιούν από τον υπουργείο Υγείας την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία, το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Εκείνη την ημέρα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης θα παρουσιάσει στην Επιτροπή τι προτίθεται να κάνει σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας θα έχει πάρει στα χέρια του το τελικό πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης για τον ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ζητούν άμεση, και χωρίς διαθεσιμότητα μεταφορά στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, να εφαρμοστεί το βαθμολόγιο και να παραμείνουν στα διοικητικά όρια των μονάδων στις οποίες εργάζονται σήμερα. Εάν κάποιοι φύγουν, θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να συμβληθούν με τον οργανισμό ως ιδιώτες με συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ενώ στις 12:00 προγραμματίζεται συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας, σε κοινό μέτωπο με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα ψυχιατρεία, στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και με συλλόγους ασθενών και εργαζόμενοι άλλων κλάδων που βρίσκονται σε κινητοποίηση.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταλήψεις, αποχή και απεργία απειλούν το εξάμηνο στο ΕΚΠΑ


Ξεκίνησαν τα μαθήματα στη Φαρμακευτική και αποφασίστηκε και το άνοιγμα της Νομικής.

Η συνέχιση της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων για άλλα δυο 24ωρα, σε συνδυασμό με την απόφαση του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής Θετικών Επιστημών για αποχή από διδακτικά και διοικητικά καθήκοντα άλλα και τη συνέχιση των καταλήψεων σε φιλοσοφική σχολή, μαθηματικό, βιολογικό αποτελούν εμπόδια στη διάσωση του εξαμήνου. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και παρά το «ανοιχτό παράθυρο» που άφησε ο Υπουργός για τη διάσωσή του η αβεβαιότητα συνεχίζει να υφίσταται μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα στη Φαρμακευτική από την Παρασκευή ενώ οι φοιτητές της Νομικής αποφάσισαν τη λήξη της κατάληψης.

Συνέχιση απεργίας διοικητικών

Μπορεί η Ομοσπονδία των Διοικητικών Υπαλλήλων να αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων απόφαση που όπως αποδείχθηκε δέσμευε τυπικά και μόνο τους διοικητικούς υπαλλήλους του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου αφού αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας για άλλα δύο 24ωρα ερχόμενοι σε αντίθεση με την απόφαση της Ομοσπονδίας. Ως βήμα καλής θέλησης θεωρούν τις ακόλουθες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις οποίες αναμένουν απάντηση από το Υπουργείο:

1. Κατάργηση της παραγράφου της τροπολογίας που εισάγει το ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα της μη απογραφής υπαλλήλου

2. Ανάκληση των διαπιστωτικών πράξεων για τις διαθεσιμότητες των μοριοδοτούμενων και των καταργούμενων κλάδων.

3. Μετατροπή των συναδέλφων ΙΔΑΧ εργαστηριακών σε ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις σε σχέση με τους ήδη υπάρχοντες ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ και αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.

4. Έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης ενδοϊδρυματικής κινητικότητας για τη σύσταση ίσου αριθμού οργανικών θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με αυτές που καταργούνται.

«Εάν πάρουμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας θα επανεξετάσουμε τη θέση μας.Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση ας αναλάβει την ευθύνη για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων την επόμενη μέρα.» αναφέρουν μεταξύ των άλλων.

Στο κείμενό τους υπάρχει έκκληση προς τους συλλόγους όλων των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, συμβασιούχοι, διοικητικών υπαλλήλων των λοιπών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ) να αποφασίσουν κι αυτοί απεργιακές κινητοποιήσεις την ίδια περίοδο. Παράλληλα επισημαίνουν ότι το Πανεπιστήμιο παραμένει κλειστό με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης, καθώς η λειτουργία του είναι αδύνατη με την εφαρμοζόμενη ΚΥΑ. Για το λόγο αυτό, βασικό αίτημα του Συλλόγου του Διοικητικού Προσωπικού είναι η απόσυρση της ΚΥΑ.
Απόχη από διδακτικά καθήκοντα έως 16 Δεκεμβρίου

Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και φαίνεται ότι τα όποια σχέδια έχει εκπονήσει το Υπουργείο Παιδείας για τη διάσωση του εξαμήνου δύσκολα θα υλοποιηθούν. Δεν είναι όμως μόνο η απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων που βάζει «φρένο» στη λειτουργία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου καθώς και ο Σύλλογος Διδασκόντων Σχολής Θετικών Επιστημών αποφάσισε στη χθεσινή Γενική Συνέλευσή του αποχή από τα διδακτικά καθήκοντα μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου ζητώντας της ανάκληση κάθε δίωξης του εκλεγμένου Πρύτανη και τη συνέχιση του διαλόγου Υπουργού – απεργών με την παράλληλη απόσυρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα.

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Διδασκόντων Σχολής Θετικών Επιστημών ζητά:

• Την ανάκληση κάθε δίωξης κατά του εκλεγμένου Πρύτανη του ΕΚΠΑ, ο οποίος είναι ένοχος μονάχα για την ανεξαρτησία της γνώμης του.

• Τη συνέχιση του διαλόγου υπουργού-απεργών ΕΚΠΑ. Να αναλάβει ο Υπουργός τις ευθύνες του για τη διάλυση που έχει προκαλέσει. Να δώσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί όλες τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις για την υλοποίηση της όποιας συμφωνίας. Να ανακληθεί η ΚΥΑ, η οποία ευθέως αντιπαρατίθεται με τις προτάσεις Αρβανιτόπουλου.

Η ΓΣ του Συλλόγου Διδασκόντων της ΣΘΕ δηλώνει τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα του διοικητικού προσωπικού στα πλαίσια του αγώνα για τη διατήρηση του δωρεάν και δημόσιου πανεπιστήμιου και αποφασίζει
• Τη συνέχιση της αποχής από τα διδακτικά και διοικητικά καθήκοντα μέχρι την επόμενη ΓΣ.

• Τη συνέχιση της ΓΣ μας τη Δευτέρα 16/12 ή νωρίτερα αν οι συνθήκες το επιβάλουν, με απόφαση του ΔΣ.

Καταλήψεις από τους φοιτητές

Δισεπίλυτο καθιστούν το «γρίφο» του ανοίγματος του Πανεπιστημίου και οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων για συνέχιση των καταλήψεων. Σύμφωνα με πληροφορίες από φοιτητές αποφασίσθηκε συνέχιση της κατάληψης στη Φιλοσοφική Σχολή αφού υπερψηφίστηκε το πλαίσιο επιτροπής κατάληψης. Επίσης και στο μαθηματικό οι φοιτητές αποφάσισαν συνέχιση της κατάληψης μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου ενώ την ίδια απόφαση έλαβαν και οι φοιτητές του Φυσικού οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση στις 16/12 στις 12:00 στο αμφιθέατρο Ίππαρχος.

Πραγματοποιήθηκαν μαθήματα σε Φαρμακευτική και Ιατρική

Την Παρασκευή ξεκίνησαν τα μαθήματα στη Φαρμακευτική σχολή. Σύμφωνα με ενημέρωση από φοιτήτρια του τμήματος η προσέλευση των φοιτητών ήταν μικρή καθώς πολλοί φοιτητές εκτός Αθηνών δεν είχαν επιστρέψει. Τα μαθήματα έγιναν σε παγωμένα αμφιθέατρα καθώς δεν υπήρχε θέρμανση. Με βάση πληροφορίες φοιτητών μάθημα πραγματοποιήθηκε και στην Ιατρική ενώ στις 11 και 12 Δεκεμβρίου έχουν οριστεί εξετάσεις στο μάθημα της Καρδιολογίας στο αμφιθέατρο των Νοσοκομείων Αττικό και Ιπποκράτειο.

Απόφαση για «ανοιχτή σχολή» στη Νομική

Απόφαση για «ανοιχτή σχολή» έλαβαν οι φοιτητές της Νομικής. Στη χθεσινή μαραθώνια Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου υπερψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών το πλαίσιο της ΔΑΠ. Παρατίθεται η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής.

Ολοκληρώθηκε η γενική συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής με το πλαίσιο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να υπερψηφίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. Ωστόσο, για μία ακόμα φορά οργανωμένες μειοψηφίες δεν δέχονται το αποτέλεσμα, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να κρατήσουν τη Νομική σχολή κλειστή, ενάντια στην απόφαση των πολλών.

Η Συνέλευση είχε νικητή τις ανοιχτές σχολές και το Πανεπιστήμιο σε ομαλή λειτουργία όπως προκύπτει από τη βούληση των φοιτητών και της κοινωνίας. Κάποιοι, επιμένουν να αδιαφορούν για την εντολή που έδωσε η πλειοψηφία και στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τα δικά τους κομματικά συμφέροντα, επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Όταν όλα τα όργανα του πανεπιστημίου καθώς και η συνομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων ζητούν να ανοίξει το Πανεπιστήμιο, είναι αδιανόητο κάποιοι να επιμένουν να κρατούν ομήρους χιλιάδες φοιτητές και να μην ανοίγει το Πανεπιστήμιο από την πρώτη στιγμή με την απόφαση των αρμοδίων οργάνων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποια χρέη διαγράφει η εφορία


Τη διαδικασία διάκρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης καθορίζει εγκύκλιος του Χάρη Θεοχάρη.

Όπως αναφέρεται, για τον χαρακτηρισμό των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο και συμβεβαιωμένων οφειλών προς τρίτους ως ανεπίδεκτων είσπραξης πρέπει αποδεδειγμένα να έχουν εξαντληθεί σωρευτικά όλες οι ενέργειες για τον εντοπισμό πηγών αποπληρωμής και αναγκαστικής είσπραξης, χωρίς να έχει επιτευχθεί η πλήρης εξόφληση των οφειλών ήτοι:

α) να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τον εντοπισμό πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων (κινητών, ακινήτων, απαιτήσεων στα χέρια τρίτων ή τυχόν άλλης πηγής εσόδων),

β) να έχει ολοκληρωθεί η αναγκαστική εκτέλεση επί των υπαρχόντων περιουσιακών στοιχείων και να έχει εισπραχθεί το προϊόν της εκποίησης των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων και προσόδων του οφειλέτη,

γ) να μην υπόκειται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη κατά τα άρθρα 939 επ. Α.Κ. η καθ' οιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη,

δ) σε περίπτωση που έχει λάβει χώρα κήρυξη του οφειλέτη σε πτώχευση, να έχει περατωθεί αυτή ή να έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της,

ε) σε περίπτωση εκκαθάρισης επιχείρησης ή περιουσίας λόγω λύσης του φορέα της, υπαγωγής σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης, δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομίας ή για άλλο λόγο, να έχει περατωθεί αυτή,

στ) να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ανωτέρω (υπό στοιχεία α έως ε) προβλεπόμενες ενέργειες και ως προς τυχόν πρόσωπα που είναι συνυπόχρεα με τον πρωτοφειλέτη για την καταβολή των χρεών προς το Δημόσιο,

ζ) να έχει υποβληθεί εμπεριστατωμένη έκθεση ελέγχου από ειδικά οριζόμενο για το σκοπό αυτό ελεγκτή, ο οποίος πιστοποιεί ότι συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις και ότι δεν υφίσταται άλλη πηγή αποπληρωμής της οφειλής από τον οφειλέτη και τα τυχόν συνυπόχρεα με αυτόν πρόσωπα, μετά από έρευνα στα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων, των πράξεων προσδιορισμού αποτελεσμάτων, σε περίπτωση που έχει διενεργηθεί τακτικός φορολογικός έλεγχος και των πιθανών ευρημάτων αυτού καθώς και σε κάθε στοιχείο του φακέλου, όπως δηλώσεις μητρώου, δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9, δηλώσεις μισθωμάτων Ε2, ισολογισμούς, έντυπα πληροφοριών για περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτά κάθε φορά ισχύουν, από τα οποία μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε πηγή αποπληρωμής του χρέους, εφόσον υφίστανται. Ειδικά για τις οφειλές στα Tελωνεία ο οριζόμενος ελεγκτής θα απευθύνεται στην αρμόδια φορολογική αρχή για τη λήψη των ανωτέρω απαιτούμενων στοιχείων

η) εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την κίνηση της ποινικής διαδικασίας, να έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης, όταν πρόκειται για συνολική βασική οφειλή άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (ΦΕΚ 43 Α), όπως ισχύει σήμερα, εκτός εάν δεν είναι δυνατή η υποβολή της.

Από την ημερομηνία καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση, επέρχονται οι ακόλουθες έννομες συνέπειες:

α) αναστέλλεται αυτοδίκαια η παραγραφή της οφειλής,

β) δεν χορηγείται στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία. Εφόσον πρόκειται για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό, χορηγείται βεβαίωση οφειλής.

γ) δεν χορηγείται στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα άλλο προβλεπόμενο από το νόμο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός αν πρόκειται για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό.
Οι αρμόδιες κατά τη χορήγηση των ανωτέρω πιστοποιητικών υπηρεσίες πρέπει να εξετάζουν αν η οφειλή έχει καταχωρισθεί στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης.

δ) δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί των παραπάνω προσώπων κατ' ανάλογη εφαρμογή της διαδικασίας του άρθρου 14 του ν. 2523/1997.

Να σημειωθεί ότι οφειλή που έχει καταχωρισθεί στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης διαγράφεται από το βιβλίο αυτό και επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη, εάν πριν από την παραγραφή της διαπιστωθεί ότι υπάρχει ή αποκτήθηκε από τον οφειλέτη ή συνυπόχρεο πρόσωπο περιουσιακό στοιχείο που καθιστά δυνατή τη μερική ή ολική εξόφληση της οφειλής.

Διαβάστε περισσότερα...