Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Στο 1,1 δισ. ευρώ η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ


Έγγραφο Σταϊκούρα στη Βουλή.
Στο ποσό του 1.108.000.000 ευρώ διαμορφώθηκε το ύψος της επιχορήγησης που δόθηκε κατά το τρέχον οικονομικό έτος από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Όπως ενημερώνει τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ύστερα από υπουργική απόφαση του Νοεμβρίου του 2012, έχει διενεργηθεί έλεγχος στον ΕΟΠΥΥ για την τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων και των Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων και η Έκθεση Αποτελεσμάτων έχει κοινοποιηθεί αρμοδίως.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σταϊκούρας ενημερώνει ότι σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Συντονισμού Ελέγχων για την κατάρτιση του προγράμματος ελέγχων του έτους 2013, ο ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ελεγχόμενων από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων φορέων από τους οποίους θα γίνει η επιλογή των 12 φορέων που θα ελεγχθούν.

Όπως ωστόσο αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, όσον αφορά τον έλεγχο των εξόδων του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2013 (μισθώματα κτιρίων, υπερωρίες, αποζημιώσεις συμβουλίων και επιτροπών, αμοιβές ελευθέρων επαγγελματιών, έξοδα καθαριότητα κλπ), δεν έχει διενεργηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων, έλεγχος σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3492/2006 στον ΕΟΠΥΥ.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο Οικονομικών ώστε να περιοριστούν προκλητικές σπατάλες στον ΕΟΠΥΥ και αν θα γίνει διαχειριστικός έλεγχος στα έξοδα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Ο βουλευτής κατήγγειλε συγκεκριμένα ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνει προκλητικές σπατάλες καθώς για τα μισθώματα κτηρίων και τα έξοδα κοινοχρήστων έχουν προβλεφθεί 20 εκατομμύρια ευρώ, η πρόβλεψη για υπερωρίες διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού είναι ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να αποσαφηνίζεται ο αριθμός των εργαζομένων που θα λάβουν την αποζημίωση.

Ο βουλευτής έχει επίσης καταγγείλει ότι η αποζημίωση για συμμετοχή σε συμβούλια ή επιτροπές στις οποίες περιλαμβάνονται και ιδιώτες ανέρχεται σε 785.000 ευρώ, η αποζημίωση προέδρων συλλογικών οργάνων διοίκησης ανέρχεται σε 165.000 ευρώ.

Οι αμοιβές λοιπών που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες με την ιδιότητα των ελευθέρων επαγγελματιών είναι 14 εκατομμύρια ευρώ, τα έξοδα καθαριότητας του Οργανισμού ανέρχονται σε 5,8 εκατομμύρια ευρώ και 340.000 για προμήθεια ειδών καθαριότητας, 100.000 ευρώ για προμήθεια απολυμαντικού υλικού και 1,66 εκατομμύρια ευρώ για λοιπές παροχές.

Τα έξοδα για ταχυδρομικά τέλη φτάνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ ενώ για έξοδα κίνησης 520.000 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Το κόκκινο κρασί μπλοκάρει το σχηματισμό λιποκυττάρων


Τι δείχνουν επιστημονικές έρευνες.

Η piceatannol, η οποία αποτελεί μία ένωση που απαντάται στο κόκκινο κρασί, στα σταφύλια και σε άλλα φρούτα, είναι σε θέση να μπλοκάρει τις κυτταρικές διεργασίες που επιτρέπουν στα λιπώδη κύτταρα να αναπτυχθούν
σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που διεξήχθη από το Purdue University και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Biological Chemistry.

Ουσιαστικά, η piceatannol φάνηκε να αλλάζει το χρονοδιάγραμμα στην έκφραση των γονιδίων αλλά και τις λειτουργίες των γονιδίων και τη δράση της ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της λιπογένεσης, διαδικασία κατά την οποία τα αρχέγονα λιπώδη κύτταρα μετατρέπονται σε ώριμα. Έτσι, παρουσία της ουσίας αυτής παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση ή ακόμα και πλήρης αναστολή της διαδικασίας λιπογένεσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η piceatannol προσδένεται στους υποδοχείς της ινσουλίνης που βρίσκονται στην επιφάνεια των ανώριμων λιποκυττάρων στο πρώτο στάδιο της λιπογένεσης, μπλοκάροντας την ικανότητα της ινσουλίνης να ελέγχει τους κυτταρικούς κύκλους και να ενεργοποιεί την έκφραση γονίδιων που επάγουν περαιτέρω τα στάδια σχηματισμού των λιποκυττάρων. Ουσιαστικά, η piceatannol μπλοκάρει τις πορείες που απαιτούνται για να ωριμάσουν και να αναπτυχθούν τα ανώριμα κύτταρα.

Έτσι, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ο έλεγχος της διαδικασίας της λιπογένεσης μπορεί να αποτελέσει ένα τρόπο για τον έλεγχο της συσσώρευσης λίπους στα λιποκύτταρα και κατά συνέπεια για τον έλεγχο της αύξησης του βάρους. Βέβαια, θα πρέπει να βελτιωθεί η σταθερότητα της συγκεκριμένης ένωσης ώστε να επιτυγχάνεται η διατήρηση των επιπέδων εκείνων στην αιματική κυκλοφορία που μπορεί να έχουν βιολογικές δράσεις.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα απαραίτητα λιπαρά για την υγεία μας


Τα οφέλη από την κατανάλωση των ω3 λιπαρών οξέων.

Τα ω3 λιπαρά οξέα, μαζί με τα ω6 και τα ω9, αποτελούν τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA), τα οποία είναι υπεύθυνα για τις λειτουργίες των βιολογικών μεμβρανών και συγχρόνως, αποτελούν πρόδρομες ουσίες των ρυθμιστικών λιπιδίων του κυτταρικού μεταβολισμού.

Το α-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκο οξύ (DHA) αποτελούν, λοιπόν, τα ω3 λιπαρά οξέα της διατροφής μας, άκρως απαραίτητα για τον οργανισμό μας, καθώς δεν μπορεί να τα συνθέσει το σώμα μας, οπότε χρειάζεται να καταναλώσουμε τροφές που τα περιέχουν.

Ποια, όμως, είναι τα οφέλη για την υγεία μας από την κατανάλωση των ω3 λιπαρών οξέων; Έρευνες αποδεικνύουν πως τα ω3 λιπαρά οξέα μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα, ενώ αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη, προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις. Ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου Ι σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό.

Επίσης, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθυστερούν την εκδήλωση της νόσου Alzheimer και αυξάνουν την ικανότητα μάθησης και συγκέντρωσης στην παιδική ηλικία. Ακόμα, μια διατροφή πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα φαίνεται να προστατεύει από παθήσεις των ματιών που εμφανίζονται στην τρίτη ηλικία, δρα ενάντια στο άσθμα, τη ψωρίαση, τα εγκαύματα, την ελκώδη κολίτιδα και άλλα φλεγμονώδη- αυτοάνοσα νοσήματα, συμβάλλει στην υγεία των αρθρώσεων και μειώνει τον πόνο σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επιπλέον, τα ω3 συμβάλλουν στην αύξηση του ασβεστίου στο αίμα, προλαμβάνοντας την εμφάνιση της οστεοπόρωσης και προστατεύουν από πολλά είδη καρκίνου.

Επιπρόσθετα, συμβάλλουν στην σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και ίσως, να δρουν θετικά σε περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από σχιζοφρένεια και διπολική κατάθλιψη. Τέλος, η κατανάλωση των ω3 λιπαρών οξέων επιδρά κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους, θετικά ευτυχώς, καθώς μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε ω3, αυξάνεται η αίσθηση της πληρότητας.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, όλα τα καλά που μας χαρίζουν τα ω3 λιπαρά οξέα, ας μάθουμε και σε ποιες τροφές βρίσκονται! Τα ω3 θα τα βρούμε στα ψάρια, κυρίως στην αντσούγια, το γαύρο, τη σαρδέλλα, το σκουμπρί, τη ρέγκα, τον τόνο, το σολομό, τον κολιό και την πέστροφα. Επίσης, τα λάδια και κυρίως το λινέλαιο και το σογιέλαιο είναι πλούσια σε ω3. Ακόμη, καταναλώνοντας καρύδια, φουντούκια, βρώμη, σιτάρι, λιναρόσπορο, φασόλια, ρεβίθια, σόγια, γλιστρίδα, σπανάκι, μπρόκολο, κάστανα και εμπλουτισμένα με ω3 λιπαρά μαργαρίνες, γαλακτοκομικά και αυγά, μπορούμε να προσλάβουμε τα απαραίτητα αυτά λιπαρά καθημερινά.

Πόσα ω3 λιπαρά οξέα χρειαζόμαστε καθημερινά; Είναι, λοιπόν, απαραίτητη η πρόσληψη 250 mg την ημέρα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να καταναλώνουμε 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρι, αρκετά συχνά όσπρια, καθημερινά σαλάτες και ξηρούς καρπούς με μέτρο. Όσον αφορά τα ψάρια, καλό θα ήταν να επιλέγουμε ψάρια «ανοιχτής» θαλάσσης (διότι αυτά τρέφονται με φυτοπλαγκτόν, οπότε θα μας παρέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ω3 λιπαρών), να μην τα τηγανίζουμε, αλλά να τα ψήνουμε ή να τα βράζουμε σε χαμηλές θερμοκρασίες και για λίγη ώρα, αλλιώς καταστρέφεται το μεγαλύτερο μέρος των ω3.

Επωφεληθείτε, λοιπόν, από μια διατροφή, που έχει βάση τη Μεσογειακή Πυραμίδα και την συχνή κατανάλωση ψαριών και όχι μόνο, και αφήστε τα ω3 λιπαρά οξέα να κάνουν το θαύμα τους!


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς ο καφές συνεισφέρει στην ενυδάτωση


Επιστημονικά δεδομένα ανατρέπουν τους μύθους του παρελθόντος.

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση καφέ προκαλεί διούρηση και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση του οργανισμού… Καιρός όμως να επαναπροσδιορίσετε, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων ετών έρχονται να ανατρέψουν τους μύθους του παρελθόντος και να αναδείξουν το ακριβώς αντίθετο.

Με άλλα λόγια ο καφές, όχι μόνο δεν μας αφυδατώνει, αλλά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ενυδάτωσή μας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης, τα οποία αναφέρουν στην επίσημη θέση τους ότι όλα τα ροφήματα και ποτά που δεν περιέχουν αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων και των καφεϊνούχων όπως ο στιγμιαίος ή ο ελληνικός καφές, συνεισφέρουν στην καθημερινή μας ενυδάτωση.

Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA), στις συστάσεις που αφορούν την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού αναφέρει πως τα στερεά τρόφιμα συμμετέχουν στην πρόσληψη υγρών σε ένα ποσοστό που φτάνει μόλις το 20%, ενώ το πόσιμο νερό και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, καφεϊνούχα και μη, είναι αυτά που κυρίως συνεισφέρουν (κατά 80%) στην ενυδάτωση του οργανισμού, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά.

Παρότι πράγματι η καφεΐνη μπορεί να εκδηλώσει ήπια διουρητική δράση βραχυπρόθεσμα, ο οργανισμός λειτουργεί αντιρροπιστικά και εξισορροπεί τις απώλειες υγρών, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με έρευνες, η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης να μην επηρεάζει αρνητικά την ενυδάτωση του οργανισμού μας συνολικά. Εξάλλου, η δόση καφεΐνης που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ είναι μικρή για να εμφανίσει τέτοιου είδους επίδραση στον οργανισμό. Αντιθέτως, επειδή ο καφές αποτελείται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από νερό, προσμετρά στην καθημερινή μας πρόσληψη υγρών.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι χορτοφάγοι έχουν πιο γερή η καρδιά


Αιτία οι διαφορές στις τιμές της χοληστερίνης.

Η χορτοφαγική διατροφή φαίνεται ότι έχει ευεργετική δράση στην καρδιά σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η μελέτη 44.500 ανθρώπων στην Αγγλία και τη Σκωτία έδειξε ότι οι χορτοφάγοι ήταν 32% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν ή να εισαχθούν στο νοσοκομείο εξαιτίας καρδιαγγειακών νόσων συγκριτικά με εκείνους που δεν ήταν χορτοφάγοι.

Συνολικά οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από 15.100 χορτοφάγους και 29.400 ενήλικες που έτρωγαν κρέας και ψάρι τους οποίους και παρακολούθησαν για έντεκα χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το πλεονέκτημα των χορτοφάγων οφείλεται σε διαφορές στις τιμές της χοληστερίνης, της πίεσης και του σωματικού βάρους μεταξύ όσων ακολουθούν μια χορτοφαγική και όσων είναι κρεατοφάγοι.

Επισημαίνουν ωστόσο, ότι όσοι επιθυμούν να κάνουν τη διατροφή τους χορτοφαγική πρέπει να σχεδιάζουν τα γεύματά τους προσεκτικά, ώστε να προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να μην παρουσιάσουν ανεπάρκεια π.χ., σιδήρου η καλύτερη πηγή του οποίου είναι το κρέας. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την απαγόρευση της ουσίας «5-IT» ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Βίβιαν Ρέντινγκ: Είναι γνωστό σε όλους ότι σκοτώνει.

Φραγμό στη διεγερτική και παραισθησιογόνα ναρκωτική ουσία «5-IT», η οποία συνδέθηκε με θανατηφόρα κρούσματα, βάζει από σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την απαγόρευσή της σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή, η ναρκωτική ουσία 5-IT», υπόκειται ήδη σε ελεγκτικά μέτρα σε τουλάχιστον επτά χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία και Σουηδία), καθώς και στη Νορβηγία.

«Η 5-IT είναι μια επιβλαβής ψυχοτρόπος ουσία και είναι παγκοίνως γνωστό ότι σκοτώνει», δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ, αντιπρόεδρος και Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ. «Προτρέπω τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν γρήγορα την πρόταση της Επιτροπής, να υπαγάγουν δηλαδή την ουσία αυτή σε μέτρα ποινικού δικαίου».

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 24 θάνατοι σε τέσσερα κράτη μέλη (Γερμανία, Ουγγαρία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο), όπου σε δείγματα νεκροψίας ανιχνεύτηκε 5-IT, είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με άλλες ουσίες. Έχουν αναφερθεί άλλα 21 μη θανατηφόρα κρούσματα προσβολής από τοξική ουσία που συνδέονται με τη νέα ψυχοτρόπο ουσία.

Με την πρόταση που υιοθέτησε σήμερα η Επιτροπή, η παραγωγή και εμπορία 5-IT θα απαγορεύεται και θα επισύρει ποινικές κυρώσεις σε όλη την Ευρώπη. Εναπόκειται πλέον στις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ να αποφασίσουν αν θα θέσουν σε εφαρμογή τα συγκεκριμένα μέτρα, ψηφίζοντάς τα με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο της ΕΕ, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται με πρωτοφανείς ρυθμούς νέες ψυχοτρόπες ουσίες: 73 τέτοιες ουσίες κοινοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος, δηλαδή τριπλάσιες σε σχέση με το 2009.

«Η ραγδαία εξάπλωση των νέων ψυχοτρόπων ουσιών είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της πολιτικής για τα ναρκωτικά. Σε μια εσωτερική αγορά χωρίς σύνορα, χρειαζόμαστε κοινούς ενωσιακούς κανόνες για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», ανέφερε η Βίβιαν Ρέντινγκ. «Τους προσεχείς μήνες σκοπεύω να εισηγηθώ αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις νέες ψυχοτρόπους ουσίες, ώστε να μπορεί η ΕΕ να αντιδρά ταχύτερα και αποτελεσματικότερα».

Περίπου 40 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ναρκωτικών συναντήθηκαν σήμερα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Το EU Civil Society Forum on Drugs (φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών για τα ναρκωτικά) παρέχει στην Επιτροπή στοιχεία σχετικά με τις κυριότερες πτυχές της πολιτικής για τα ναρκωτικά, μεταξύ των οποίων ο τρόπος μείωσης της ζήτησης ναρκωτικών και ο διεθνής διάλογος σχετικά με την αποτελεσματικότητα του παγκόσμιου συστήματος ελέγχου των ναρκωτικών.

Η εκτίμηση επικινδυνότητας που διενήργησε η επιστημονική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), το οποίο έχει την έδρα του στη Λισαβόνα, έδειξε ότι η συνθετική ουσία 5-IT μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, όπως ταχυκαρδία και υπερθερμία, ενώ ενδέχεται επίσης να προκαλέσει ταραχή και τρόμο. Το 5-IT δεν έχει καμία αποδεδειγμένη ιατρική αξία ή άλλη γνωστή νόμιμη χρήση.

Η ΕΕ κατέγραψε 73 παρόμοιες ουσίες το 2012, σε σχέση με 24 το 2009. Γίνεται όλο και πιο εύκολη η διάθεσή των ουσιών αυτών μέσω του Διαδικτύου και έχουν εξαπλωθεί ραγδαία σε πολλά κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποτροπή των πωλήσεών τους.

Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύτηκε το 2011, οι νέες ουσίες που μιμούνται τα αποτελέσματα των παράνομων ναρκωτικών κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος και ένα 5% των νέων στην Ευρώπη παραδέχεται ότι έχει κάνει χρήση τέτοιων ουσιών.

Το ποσοστό τους είναι υψηλότερο στην Ιρλανδία (16%), και ακολουθούν η Πολωνία (9%), η Λετονία (9%), η Βρετανία (8%) και το Λουξεμβούργο (7%). Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ η πλειονότητα των νέων ηλικίας από 15 έως 24 ετών είναι υπέρ της απαγόρευσης των ουσιών αυτών.



Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας


Σταδιακά παρατηρείται μείωση του μέσου όρου έναρξης ηλικίας χρήσης ουσιών.

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει στη χώρα μας, ο αριθμός των χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, σταδιακά παρατηρείται μείωση του μέσου όρου έναρξης ηλικίας χρήσης ουσιών.

Υπολογίζεται ότι τα 15 έτη είναι η ηλικία, που ξεκινά ο πειραματισμός των ελληνόπουλων με τα ναρκωτικά, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ξεκινούν το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι, όσο πιο νωρίς ηλικιακά ξεκινά η χρήση ουσιών τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες κατάχρησης και εθισμού στην ενήλικη ζωή.

Μελέτη που πραγματοποίησαν πρόσφατα Αμερικάνοι ψυχίατροι και δημοσίευσαν στην έγκυρη επιθεώρηση «Archives of General Psychiatry», σε δείγμα 10.000 νέων ηλικίας από 13 μέχρι και 18 ετών, έδειξε ότι, σχεδόν τέσσερις στους πέντε εφήβους έχουν δοκιμάσει αλκοόλ και τουλάχιστον το 15% έχει κάνει κατάχρηση μέχρι να ενηλικιωθεί. Την ίδια στιγμή το ποσοστό των εφήβων που έκαναν υπερβολική χρήση ναρκωτικών, μέχρι να συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια, άγγιζε το 16%.

Μετά τις τραγικές διαστάσεις που έχει πάρει παγκοσμίως η μάστιγα των ναρκωτικών πλέον η διεθνής επιστημονική κοινότητα χαρακτηρίζει και αντιμετωπίζει τον εθισμό ως μια χρόνια πάθηση.

Oι παράγοντες, που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη του εθισμού, εκτός από το φύλλο, την εθνότητα, το κοινωνικό περιβάλλον, είναι και τα γονίδια.

Μάλιστα οι επιστήμονες σήμερα, καθορίζουν τη γενετική συμμετοχή, σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 40-60% στην εξάρτηση από το αλκοόλ ή τις ουσίες.

Τα παραπάνω ανέφεραν μεταξύ άλλων, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε το Συμβουλευτικό Κέντρο «ΔΙΑΔΡΟΜΗ» με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών ο ψυχίατρος- ψυχαναλυτής κ. Θεοδόσης Χριστοδουλάκης και ο υπεύθυνος προγράμματος της «ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» κ .Χρήστος Παπαγεωργίου.

Όπως υπογράμμισε ο κ Χριστοδουλάκης «η αρχική απόφαση για τη λήψη μιας ουσίας είναι μία εκούσια πράξη. Όταν όμως η κατάχρηση της ουσίας πάρει το «πάνω χέρι» τότε η ικανότητα του ατόμου για αυτοέλεγχο, διαταράσσεται σημαντικά.

Μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου, απέδειξαν ότι η κατάχρηση ουσιών προκαλεί ανατομικές αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κρίση, για τη λήψη αποφάσεων, για την εκμάθηση, για τη μνήμη και για τον έλεγχο της συμπεριφοράς».

Και συνέχισε τονίζοντας ότι «αυτές οι αλλαγές, αλλοιώνουν με τη σειρά τους το τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και εξηγούν σε ένα μεγάλο βαθμό τη παρορμητική και καταστροφική συμπεριφορά που συναντάμε στον εθισμό».
Καταλήγοντας ο κ Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι «η επικινδυνότητα κατάχρησης ουσιών, αυξάνεται στις μεταβατικές καταστάσεις. Στις αλλαγές σχολείων, στις αλλαγές τόπου διαμονής, στα διαζύγια. Εάν μπορέσουμε να προλάβουμε τη κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, προλαμβάνουμε τον εθισμό».

Παίρνοντας τον λόγο ο υπεύθυνος του προγράμματος της «ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» κ. Χρήστος Παπαγεωργίου ανέλυσε τις θεραπευτικές και συμβουλευτικές μεθόδους που εφαρμόζονται στο Συμβουλευτικό κέντρο «Διαδρομή».

Αφού αναφέρθηκε στην εμπειρία και στα βιώματα που απέκτησε σε αντίστοιχα προγράμματα που παρακολούθησε στην Αγγλία επισήμανε ότι « ο εθισμένος δεν είναι ένας ανήθικος ή αδύναμος άνθρωπος αλλά ένας άρρωστος που χρειάζεται περίθαλψη και κατάλληλη φροντίδα και όχι απαξίωση ή τιμωρία. Στην Αγγλία άλλωστε η εξάρτηση αναγνωρίζεται επισήμως από το κράτος σαν αρρώστια και αντιμετωπίζεται κατά ανάλογο τρόπο».

Στη συνέχεια παρουσίασε το πρόγραμμα της «ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ». Πρόκειται για ένα στεγνό πρόγραμμα, χωρίς υποκατάστατα ή φάρμακα, ανάρρωσης 12 βημάτων. Περιλαμβάνει ομαδικές και προσωπικές συνεδρίες, γραπτές εξειδικευμένες εργασίες, διαλέξεις, πληροφόρηση και εκπαίδευση σε όλους τους τομείς του εθισμού και της εξάρτησης.

Καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος, διδάσκονται τρόποι και τεχνικές διαχείρισης του άγχους και δίνονται ευκαιρίες σε όλους, να επιδείξουν υπευθυνότητα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Η διάρκεια του, εξαρτάται από τις ανάγκες και την προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες όσων έχουν χρόνια ιστορικό κατάχρησης ουσιών και αλκοόλ και δεν έχουν μόνιμη στέγη ή είναι άστεγοι, το πρόγραμμα επιμηκύνεται ώστε προοδευτικά να τους επανεντάξει στην κοινωνία.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ .Παπαγεωργίου ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που ζητούν θεραπεία στη «ΔΙΑΔΡΟΜΗ» είναι τα 27 χρόνια για τους άντρες και τα 25 χρόνια για τις γυναίκες.

Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης χρήσης, είναι τα 15,5 χρόνια, ωστόσο ένας στους τρεις ξεκίνησε τη χρήση πριν από τα 15.

Η πρώτη ουσία που χρησιμοποίησε η συντριπτική πλειονότητα όσων απευθύνθηκαν στην «ΔΙΑΔΡΟΜΗ» είναι η κάνναβη ενώ ως κύρια ουσία κατάχρησης αναφέρεται η ηρωίνη σε ποσοστό 65% και η κοκαΐνη στο 5%.

Συνηθισμένο φαινόμενο αποτελεί η παράλληλη χρήση ουσιών, ενώ οκτώ στα δέκα άτομα ζουν με τις οικογένειές τους, οι οποίες τους στηρίζουν στην αναζήτηση θεραπείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο 9,5% του ΑΕΠ οι δαπάνες για την υγεία το 2060


Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τις χώρες-μέλη του.

Ακόμη κι εάν χαλιναγωγηθούν, οι δαπάνες για την υγεία στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται κι αναμένεται να φθάσουν το 9,5% του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ το 2060, έναντι 6% το 2010, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Η Γαλλία, ισομερώς με τη Δανία κι ακολουθούμενες από την Ολλανδία, βρίσκονται καθαρά πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και έως το 2060 θα δουν τις δαπάνες τους για την υγεία να υπερβαίνουν το 11% του ΑΕΠ τους, ακόμη κι εάν καταβάλουν προσπάθειες για να τις ελέγξουν.

Σε περίπτωση που δεν λαμβανόταν κανένα μέτρο, οι σχετικές δαπάνες θα αυξάνονταν στο 14% του ΑΕΠ μέσα στον ΟΟΣΑ, ειδικότερα δε για τη Γαλλία θα έφθαναν το 16%.

Στις επονομαζόμενες χώρες BRIICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Ινδονησία, Κίνα και Νότιο Αφρική), η σχετική εξέλιξη θα είναι εξίσου ανοδική, φθάνοντας το 9,8% του ΑΕΠ για τις χώρες αυτές το 2060 εάν δεν ληφθεί κανένα μέτρο, ή το 5,3% εάν υπάρξουν προσπάθειες περιορισμού τους.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «τα δημογραφικά στοιχεία και το εισόδημα δεν συμβάλλουν παρά κατά σχετικώς μέτριο ποσοστό στην γενικότερη αύξηση των δαπανών», με την αναμενόμενη αύξηση να απορρέει «από τη συνδυασμένη επίπτωση της τεχνικής προόδου και της ανόδου των τιμών», ιδιαίτερα για το κόστος μακροχρόνιων θεραπειών.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΠΑ: Οι προϋποθέσεις για να γράψετε το παιδί σας σε παιδικό σταθμό


Δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη θα υποβληθούν οι αιτήσεις.
Ανακοινώθηκαν οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μία μητέρα για να εγγράψει το παιδί της σε παιδικό σταθμό, αλλά οι αιτήσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα...

ούτε έχει γνωστοποιηθεί πότε θα ξεκινήσουν. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνδρες σε περίπτωση που έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια των παιδιών τους.

Με προκήρυξη της η ΕΕΤΑΑ καλεί τις Γυναίκες, που είναι μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών ή μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με Αναπηρία, και επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σε Δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας, ώστε να διευκολυνθούν να εναρμονίσουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνδρες στους οποίους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους.

Οι μητέρες που θα ενταχθούν στη εν λόγω πράξη, θα πρέπει να πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:
α) να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα, ή
β) να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ: Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας, Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας – Stage, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης) ή
γ) να είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. ή
δ) να είναι άνεργες και να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της δημοσίευσης της παρούσας Πρόσκλησης.

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΩΝ Ν.Π.Δ.Δ. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. (α 'και β' βαθμού).

Οπου ανακύπτει ερώτημα για την υπαγωγή των υπαλλήλων σ' αυτές τις κατηγορίες, απαιτείται η σχετική βεβαίωση του εργοδότη για την νομική υπόσταση του φορέα του, εφόσον αυτός δεν αναγράφεται στο Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης.

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των ανωτέρω (α-δ) προϋποθέσεων εξαιρούνται οι υποψήφιες μητέρες με παιδιά ΑΜΕΑ, οι οποίες έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης για τα ΑΜΕΑ τέκνα τους ανεξαρτήτως εργασιακής, κοινωνικοοικονομικής ή άλλης κατάστασης αλλά μόνο σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), καθώς και στα Τμήματα ΑΜΕΑ των Βρεφονηπιακών Σταθμών Ολοκληρωμένης Φροντίδας.

Η πράξη υλοποιείται μέσα από κύκλο Πρόσκλησης ετήσιας διάρκειας, που αντιστοιχεί σε ένα σχολικό έτος διάρκειας 11 μηνών και θα υλοποιηθεί μέχρι την 31/08/2014. Ο συνολικός προϋπολογισμός χρηματοδοτείται κατά 100% από δημόσιους πόρους και ανέρχεται στα 150.000.000,00 € συμπεριλαμβανομένου και του επιλέξιμου ΦΠΑ.

Oι αιτήσεις δεν έχουν ξεκινήσει και δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα ξεκινήσουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης ΑμεΑ: Καλή παρουσία ο Τσαπατάκης


Στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ διεξήχθη το πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης ΑμεΑ, στο οποίο ο Χανιώτης κολυμβητής Αντώνης Τσαπατάκης τα πήγε αρκετά καλά, κατακτώντας τρία χρυσά μετάλλια. 

Οι αγώνες αυτοί αποτέλεσαν ένα καλό τεστ για τον 25χρονο κολυμβητή ο οποίος συνεχίζει την προετοιμασία του εν όψει της αναμενόμενης συμμετοχής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, το οποίο θα φιλοξενηθεί τον Αύγουστο (12-18) στο Μόντρεαλ του Καναδά. 

Όπως είναι γνωστό, ο Τσαπατάκης είναι μέλος της ομάδα ΑμεΑ του Ηρακλείου "Μεγαλόνησος" και προπονείται στα Χανιά υπό τις οδηγίες του Κώστα Νικολαντωνάκη. Οι χρόνοι που σημείωσε στο ΟΑΚΑ και στα τρία αγωνίσματα στα οποία πήρε μέρος (50μ πεταλούδα κατηγορίας S5, 100μ πρόσθιο κατηγορίας SB4, 200μ μικτή ατομική κατηγορίας SΜ5) κρίνονται πολύ καλοί, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχει "φορτωμένο" προπονητικό πρόγραμμα. 

Γενικότερα, στο πρωτάθλημα (που διοργανώθηκε από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες και αποτελούσε ένα από τα κριτήρια για τη συγκρότηση της ομάδας η οποία θα πάει στο Μόντρεαλ) συμμετείχαν περίπου 160 αθλητές και αθλήτριες από 30 συλλόγους της χώρας. Στους διήμερους αγώνες σημειώθηκαν πολλά πανελλήνια ρεκόρ και οι κολυμβητές-τριες έδειξαν έτοιμοι για το παγκόσμιο, η αποστολή για το οποίο αναμένεται ν' ανακοινωθεί στα τέλη της εβδομάδας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΑμεΑ

Σε δηλώσεις του, ο Τσαπατάκης (που αγωνίστηκε πέρυσι στoυς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και πήρε την 4η θέση), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμφάνιση που έκανε, τονίζοντας ότι οι χρόνοι που σημείωσε είναι ικανοποιητικοί, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε περίοδο προετοιμασίας για τη συμμετοχή στο παγκόσμιο. Ακόμη, ευχαρίστησε το σωματείο και το προπονητή του, το "Healthy People" του διατροφολόγου-διαιτολόγου Αιμίλιου Τσεπέτη, το γυμναστήριο "Παλμός", τη φυσικοθεραπεύτρια Στέλλα Πετραντωνάκη, το κατάστημα αθλητικών ειδών "Aqua Fit" για τη στήριξη που προσφέρουν και στη φετινή του προσπάθεια, αλλά και τον Όμιλο "Υγεία", που είναι χορηγός της ομοσπονδίας και όλων των αθλητών-μελών της εθνικής ομάδας.

Από την πλευρά του, ο προπονητής, Κώστας Νικολαντωνάκης, δήλωσε: «Είμαι ευχαριστημένος από την παρουσία του Αντώνη στους πρώτους επίσημους αγώνες μετά τους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου. Είναι ακόμη "σφιγμένος" από τις προπονήσεις, αφού ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει έχει βασικό στόχο το παγκόσμιο πρωτάθλημα, όμως και πάλι οι χρόνοι του στα τρία αγωνίσματα που κέρδισε ήταν καλοί και περιλαμβάνονται στην οκτάδα των μέχρι τώρα καλύτερων επιδόσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεχίζουμε την προετοιμασία, περιμένοντας την ανακοίνωση της αποστολής για το παγκόσμιο και την επισημοποίηση της συμμετοχής του στην πολύ σπουδαία αυτή διοργάνωση».

* ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ Ο Γ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Στο πρωτάθλημα πήρε μέρος και ο Αρίωνας Χανίων, με τον νεαρό αθλητή του, Γιώργο Πετράκη, να επιτυγχάνει πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ ύπτιο κατηγορίας S11, με χρόνο 2.41.25. Περισσότερα για την παρουσία του Χανιώτικου σωματείου σ' επόμενο φύλλο.


Διαβάστε περισσότερα...

Νεάπολη-Συκιές: Θερινά προγράμματα για παιδιά και ΑμεΑ


Στιγμές ξεγνοιασιάς στον ήλιο και τη θάλασσα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εκατοντάδες παιδιά δημοτών και κατοίκων του δήμου Νεάπολης - Συκεών, καθώς η δημοτική αρχή θα υλοποιήσει και φέτος τα προγράμματα «Θερινά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.)», «Παιδί και θάλασσα», «ΑμεΑ και Θάλασσα» και «Παιδικές κατασκηνώσεις».

Παιδικές κατασκηνώσεις

Οι εγγραφές για το Πρόγραμμα Κατασκηνώσεων συνεχίζονται ώστε από τις 29 Ιουνίου έως τις 22 Αυγούστου εκατοντάδες παιδιά δημοτών και κατοίκων και στις τέσσερις Δ.Ε. να μπορέσουν να απολαύσουν με πολύ προσιτό αντίτιμο πολυήμερες διακοπές στη Χαλκιδική και την Καβάλα. Για ένα ή και περισσότερα 11ήμερα, παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών θα χαρούν παιχνίδια στη θάλασσα και την άμμο με ασφάλεια και υπό την εποπτεία έμπειρων ομαδαρχών, θα έρθουν σε επαφή με συνομηλίκους τους και θα μυηθούν στα όμορφα συναισθήματα της ομαδικής δουλειάς και της συνεργασίας.

Τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των κατασκηνώσεων «YUPPI CAMP» στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής, «Γλάροι» στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής και «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» στην Κάργιανη Καβάλας, για τις παρακάτω κατασκηνωτικές περιόδους:

YUPPI CAMP – Κρυοπηγή Χαλκιδικής

1η : 18/6/13 - 29/6/13 2η : 29/6/13 - 10/7/13

3η : 10/7/13 - 21/7/13 4η : 21/7/13 – 1/8/13

5η : 1/8/13 – 12/8/13 5η: 12/8/13 – 23/8/13

ΓΛΑΡΟΙ – Πευκοχώρι Χαλκιδικής

1η : 17/6/13 - 28/6/13 2η : 28/6/13 - 9/7/13

3η : 9/7/13 - 20/7/13 4η : 20/7/13 – 31/7/13

5η : 31/7/13 – 11/8/13 5η: 11/8/13 – 22/8/13

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ – Κάργιανη Καβάλας

1η : 17/6/13 - 28/6/13 2η : 28/6/13 - 9/7/13

3η : 9/7/13 - 20/7/13 4η : 20/7/13 – 31/7/13

5η : 31/7/13 – 11/8/13 5η: 11/8/13 – 22/8/13
Κόστος συμμετοχής:

Α. Δημότες

11 ημέρες 140,00€ (Δικαιολογητικό: Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης)

22 ημέρες 310,00€

Β. Ετεροδημότες

11 ημέρες 170,00€

22 ημέρες 340,00€

Πληροφορίες – Εγγραφές

Οι εγγραφές βρίσκονται σε εξέλιξη και οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες μπορούν για περισσότερες πληροφορίες να απευθύνονται:

Στη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης, στις νέες εγκαταστάσεις της ΚΕΥΝΣ, περιοχή Στρεμπενιώτη, δίπλα στο Υποθηκοφυλακείο Νεάπολης, στο τηλέφωνο 2310 671100 εσωτ. 216.

Στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Παύλου, κτίριο Ανεμώνη, Λεωφόρος Όχι 17-19, στο τηλέφωνο 2310 206390.

Στη Δημοτική Ενότητα Συκεών, Πολιτιστικό Κέντρο, Κομνηνών 38 & Μεγάρων, στο τηλέφωνο 2310 638058.

Στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων, πρώην δημαρχείο Πεύκων, Ειρήνης 19, στα τηλέφωνα 2313502221 και 2313502225.

ΑμεΑ και Θάλασσα

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν οι πρώτες βουτιές για τους 25 μικρούς και μεγαλύτερους ωφελούμενους των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, οι οποίοι αναχωρούν καθημερινά νωρίς το πρωί για να απολαύσουν στιγμές ξεγνοιασιάς με παιχνίδια στην άμμο, αθλοπαιδιές και βουτιές στα γαλανά νερά της Βεργιάς Χαλκιδικής, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑμεΑ και Θάλασσα» που διοργανώνεται και φέτος εντελώς δωρεάν.

Καθημερινά και έως τα τέλη Ιουλίου, το λεωφορείο με τους 25 ωφελούμενους των ΚΔΑΠ-μεΑ και των τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων, ξεκινά στις 9.30 το πρωί από το ΚΔΑΠ-μεΑ Συκεών (Νικολάου Παρασκευά 43) και επιστρέφει στη 1.15 μετά το μεσημέρι. Τους φίλους «εκδρομείς» συνοδεύει εξειδικευμένο πολυμελές προσωπικό που απαρτίζεται από γυμναστές, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς φροντιστές και φυσιοθεραπευτές.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε δύο περιόδους έως το τέλος Ιουλίου.

Παιδί και θάλασσα – Πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης

Την ίδια ώρα, περισσότερα από 200 συνολικά κορίτσια και αγόρια ηλικίας 6-14 ετών συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Παιδί και θάλασσα» που υλοποιείται και φέτος, σε δυο περιόδους, 17.6.2013 – 28.6.2013 και 1.7.2013 – 12.7.2013.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη διασκέδαση των παιδιών σε συνδυασμό με την εκμάθηση κολύμβησης και την εξοικείωσή τους με το μαγικό κόσμο της θάλασσας. Από Νεάπολη, Συκιές, Αγ.Παύλο και Πεύκα, λεωφορεία ξεκινούν καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακου, στις 8.15 το πρωί για την παραλία της Βεργιάς Χαλκιδικής και επιστρέφουν στη 1 μετά το μεσημέρι, ενώ τα παιδιά συνοδεύουν έμπειροι καθηγητές Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα κολύμβησης.

Οι πρώτοι ένοικοι των θερινών ΚΔΑΠ

Τέλος, ξεπέρασαν τις 530 συνολικά οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για συμμετοχή στα θερινά τμήματα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Νεάπολης-Συκεών, που υποδέχθηκαν τους πρώτους τους ενοίκους την περασμένη Δευτέρα (17/6) και θα λειτουργήσουν έως τις 30 Αυγούστου.

Τα τμήματα απευθύνονται σε παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο και στεγάζονται στα:
► 1ο-5ο Δημ. Σχολεία Συκεών (Γουναρίδη-Δενδροφυτεία): Για τους κατοίκους των Δ.Ε. Συκεών και Αγ. Παύλου
► 4ο-10ο Δημ. Σχολεία Νεάπολης (Στρ. Στρεμπενιώτη): Για τους κατοίκους της Δ.Ε. Νεάπολης
► 1ο Δημ. Σχολείο Πεύκων (Λεωφ. Δημοκρατίας 59): Για τους κατοίκους της Δ.Ε. Πεύκων

Τα ΚΔΑΠ λειτουργούν καθημερινά από τις 7.30 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όσες και όποιες ημέρες επιθυμούν και για όσο διάστημα εξυπηρετούνται. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργική απασχόληση, γυμναστική-ομαδικές δραστηριότητες, εκμάθηση Η/Υ και αγγλικών, θέατρο, εικαστικά, κ.ά.

Η συμμετοχή των παιδιών είναι δωρεάν για τους δικαιούχους του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Μπορούν, όμως, να μετάσχουν και παιδιά δημοτών ή κατοίκων που δεν είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα αυτό, καταβάλλοντας ένα συμβολικό ποσό.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ: Με 16 μετάλλια επέστρεψε ο Ίκαρος


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ατόμων με αναπηρία 2013 στο ΟΑΚΑ της Αθήνας στις 8-9 Ιουνίου. Σε αυτό συμμετείχαν 400 αθλητές από 56 αθλητικά σωματεία ΑμεΑ από όλη τη χώρα. Διοργανώτρια αρχή ήταν η εθνική αθλητική ομοσπονδία ΑμεΑ.

Από αγωνιστικής πλευράς οι αγώνες είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, έντονο συναγωνισμό και θέαμα δεδομένου ότι τα όρια επιδόσεων ήταν πολύ υψηλά.

Η παρουσία της Ρεθυμιώτικης αποστολής ήταν άψογη. Λίγο πριν την έναρξη των αγώνων η αρχηγός της αποστολής Ελ. Δαμανάκη και η προπονήτρια Μ. Βενιανάκη παρουσίασαν και παρέδωσαν στους αθλητές/τρίες την νέα καλοκαιρινή ενδυμασία με την οποία αγωνίστηκαν και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

Οι αθλητές/τρίες του ΙΚΑΡΟΥ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους αγωνίστηκαν με δύναμη και αυτοπεποίθηση απέναντι σε μεγάλους αθλητές και κατέκτησαν 16 μετάλλια, τα περισσότερα που έχουν κερδίσει σε προηγούμενα πανελλήνια πρωταθλήματα και συγκεκριμένα:

ΧΡΥΣΑ:
Μαραβελάκη Ζαφείρα: ακόντιο και σφαίρα
Νταμπασιάς Στέφανος: σφαίρα
Ντουμπάρλα Ειρήνη: Ακόντιο
Σταματάκη Ζαχαρένια: Ακόντιο
Μπαξεβάνης Δημήτρης: Ακόντιο και δίσκο
Σηφακάκης Εμμανουήλ: στην κατηγορία των 16 ετών στο ακόντιο και στα 100μ νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

ΑΣΗΜΕΝΙΑ:
Νταμπασιάς Στέφανος: ακόντιο
Δαμανάκης Στέλιος: σφαίρα

ΧΑΛΚΙΝΑ:
Βελονάκη Στέλλα: ακόντιο και σφαίρα
Ντουμπάρλα Ειρήνη: σφαίρα
Νταμπασιά Γεωργία: δίσκο
Σταματάκη Ζαχαρένια: 100μ

Σημαντική ήταν η συμβολή στις παραπάνω επιτυχίες της προπονήτριας του ΙΚΑΡΟΥ Μαρίνας Βενιανάκη η οποία εργάστηκε, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες με εντατικό πρόγραμμα προετοιμάζοντας και εμψυχώνοντας τους αθλητές/τρίες της μεταδίδοντας στους το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και τις απαιτούμενες αγωνιστικές τεχνικές. Η Μ.Βενιανάκη δήλωσε ικανοποιημένη από την παρουσία και τις επιδώσεις των αθλητών/τρίων της οι οποίες όπως δήλωσε ήταν αποτέλεσμα της εντατικής προετοιμασίας κυρίως τους μήνες 2013 αλλά και της προσπάθειας και της θέλησης των αθλητών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του αθλητικού σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνης ΙΚΑΡΟΣ Δ. Τσαχάκης εκ μέρους του Δ.Σ., εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία και τις επιδώσεις των αθλητών/τρίων που εκπροσώπησαν των σωματείο και το Ρέθυμνο στο παραπάνω πρωτάθλημα ,εξέφρασε τις ευχαριστίες και την αγάπη στους αθλητές του, την εμπιστοσύνη της διοίκησης στην προπονήτρια η οποία συνέβαλε στις παραπάνω σημαντικές διακρίσεις. Από την πλευρά της η διοίκηση παρείχε κάθε δυνατή υποστήριξη, ηθική και υλική παρά τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και περιέβαλε με αγάπη και εμπιστοσύνη τους αθλητές και την προπονήτρια τους, ευχαριστεί δε όλους όσους συνέβαλαν στο παραπάνω θετικό αποτέλεσμα και ιδιαίτερα την ναυτιλιακή εταιρία ANEK SUPERFAST, και την αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζάκυνθος: Μια αγκαλιά τραγούδια για τα παιδιά του ΟΔΑΖ


Με “μια αγκαλιά τραγούδια” υποδέχθηκαν τα άτομα του τμήματος επαγγελματικής κατάρτισης ΑΜΕΑ του ΟΔΑΖ αλλά και αρκετούς συμπολίτες μας ο Δήμος Ζακύνθου, η Περιφερειακή Ενότητα, καθώς και επιφανείς επιχειρηματίες του τόπου μας στα πλαίσια της συναυλίας αγάπης που συνδιοργάνωσαν προχθές στο Πολιτιστικό Κέντρο του Σαρακηνάδου.


Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη πρωτοβουλία από συμπολίτες μας και φορείς που δείχνουν ότι ευαισθητοποιούνται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που φιλοξενούνται στον ΟΔΑΖ και αναγνωρίζουν το έργο που γίνεται εκεί.

 


Θυμίζουμε ότι το τμήμα των ΑΜΕΑ λειτουργεί από το 1987, φιλοξενεί 30 παιδιά και συντηρείται με ίδιους πόρους, χωρίς να έχει επιχορηγηθεί από το κράτος ούτε με ένα ευρώ.
Σε ότι, δε, έχει να κάνει με την πορεία των εργασιών στη δεύτερη πτέρυγα του ΟΔΑΖ, είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Ζάκυνθο, που θα δώσει την ώθηση που απαιτείται για να φιλοξενήσουμε ακόμη περισσότερους συνανθρώπους μας, που έχουν μείνει μόνοι στη ζωή. Το έργο αυτό είναι πολύτιμο για τον τόπο μας και προχωρά με γοργούς ρυθμούς.


Τέλος, επισημάνθηκε ότι ο ΟΔΑΖ εξακολουθεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, καθώς δεκάδες συμπολίτες μας παίρνουν τρόφιμα από τον Οργανισμό. Μπορεί, βέβαια, να μη λύνουν το βιοποριστικό τους πρόβλημα, όμως πρόκειται για μια απαραίτητη συνδρομή.



Διαβάστε περισσότερα...

Συμμετοχή 0% στα αναλώσιμα, ανάσα ζωής για τους διαβητικούς


Με τροποποίηση της κοινής Υπουργικής Απόφασης «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.)» του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) με αριθμό ΦΕΚ 1561 τεύχος Β΄ (δημοσιεύτηκε στις 21/06/2013), δικαιώθηκε μετά από αγώνα χρόνων το αίτημα της ομοσπονδίας των Ελλήνων διαβητικών (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) για μηδενική οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων στο ΕΟΠΥΥ ατόμων με διαβήτη τύπου 2 στο κόστος κάλυψης των αναλώσιμων.

Συγκεκριμένα, με την τροποποίηση τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν πλέον μηδενική συμμετοχή (0%) στα αναλώσιμα που προμηθεύονται κάθε μήνα (ταινίες μέτρησης και σκαρφιστήρες), εξέλιξη η οποία κρίνεται ως “ανάσα ζωής” για τους πάσχοντες στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία δεδομένου ότι – όπως επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - “ήταν αρκετοί εκείνοι οι οποίοι, λόγω οικονομικών προβλημάτων, αδυνατούσαν να προμηθευτούν τα αναγκαία για την αντιμετώπιση της πάθησή τους, με δυσάρεστες, όχι μόνο για τους ίδιους και τη ζωή τους, αλλά και για το ίδιο το κράτος, προεκτάσεις”.

Αντιπαρερχόμαστε τα ευχαριστήρια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς τον υφυπουργό κ. Σιαλμά για την από πλευράς του “κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Σ.Δ. της χώρας” και αν μη τι άλλο δεν του αναγνωρίζουμε ως μια εκ των πραγματικών του προθέσεων αυτήν που του πιστώνει μετά των ευχαριστηρίων της η Ομοσπονδία, ήτοι “την πρόθεσή του να σταθεί δίπλα μας στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των πασχόντων”. Αρκούμαστε από πλευράς μας να υπερτονίσουμε τον επίμονο αγώνα των Ελλήνων διαβητικών ώστε η συγκεκριμένη εξέλιξη να “κατακτηθεί”, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή μας να μην υπάρχει καμμία στο μέλλον δυσάρεστη ανατροπή ή καμμιά “έκπτωση” στην εφαρμογή της απόφασης.



Διαβάστε περισσότερα...

Απολύσεις θα ζητήσει η τρόικα από τον Κ. Μητσοτάκη


Δεν αναγνωρίζουν περίοδο χάριτος στη νέα ηγεσία του υπουργείου.

Απρόθυμη να δεχτεί καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες αποχωρήσεις προσωπικού του δημόσιου τομέα εμφανίζεται η τρόικα, ενώ τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν αναγνωρίζουν περίοδο χάριτος στην νέα ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Όπως διαφαίνεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στη συνάντησή του με τους κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) υπό μεγάλη πίεση για την επίτευξη των στόχων για 25.372 αποχωρήσεις από το Δημόσιο το 2013 και άλλες 24.654 αποχωρήσεις το 2014.

Η τρόικα θεωρεί πως αν και το κυβερνητικό σχέδιο είναι να επιτευχθούν με εθελοντικό τρόπο οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για τη μείωση του προσωπικού, ωστόσο αυτοί οι στόχοι δεν θα είναι αξιόπιστοι αν δεν υπάρξουν κάποιες περιορισμένες υποχρεωτικές απολύσεις. Θεωρεί δε πως οι υποχρεωτικές απολύσεις παρέχουν χώρο για να προσληφθούν νέοι και πιο εξειδικευμένοι και προσωπικό που θα έχει κίνητρα να εργαστεί.

Σημειώνεται πως βάσει του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016:

-Στους ΟΤΑ α΄ βαθμού (πλην των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων) δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις τακτικού προσωπικού για όλα τα έτη της περιόδου 2013-2016.

-Στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τα έτη 2013 και 2014, δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις διοικητικού προσωπικού, ενώ για το διδακτικό προσωπικό ο λόγος προσλήψεων-αποχωρήσεων θα διαμορφωθεί στο 1:10.
-Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για τα έτη 2013 και 2014 δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις ένστολου προσωπικού.

-Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τα έτη 2013 και 2014, προβλέφθηκε μείωση των προσλήψεων κατά 30% σε σχέση με αυτές του έτους 2012, ήτοι 819 άτομα.

-Στο Υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται η πρόσληψη 200 εφοριακών εντός του 2013.

-Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προβλέπεται η αποφοίτηση 162 Δικαστών από την Εθνική Σχολή Δικαστών.



Διαβάστε περισσότερα...

Τις σκότωσαν γιατί χόρευαν στη βροχή


Οι δύο χαμογελαστές έφηβες της φωτογραφίας ονομάζονταν Νουρ Μπάσρα και Νουρ Σέζα. Η μία ήταν 15 και η άλλη 16 ετών.Σήμερα, οι δύο κοπέλες και η μητέρα τους είναι νεκρές, γιατί κάποιοι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι οι γυναίκες έχουν δικαιώματα.

Το στιγμιότυπο που βλέπετε είναι από ένα βίντεο, στο οποίο οι δύο αδερφές, φορώντας τις παραδοσιακές στολές τους, χόρευαν στη βροχή, έξω από το σπίτι τους στην περιοχή Χειλά.


Το βίντεο μέσω κινητών τηλεφώνων έκανε το γύρο της περιοχής και η συντηρητική κοινωνία του Πακιστάν, το θεώρησε απρεπές.

Σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμά τους, τα δύο κορίτσια αμαύρωσαν το όνομά της οικογένειάς τους.

Πέντε ένοπλοι πήραν το νόμο στα χέρια τους και πριν από μια εβδομάδα, εισέβαλαν στο σπίτι τους και σκότωσαν τα δύο κορίτσια και τη μητέρα τους.

Η αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο εμπλοκής του αδερφού τους στην δολοφονία. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι ο Khutore, έδωσε την εντολή, έτσι ώστε να ξεπλύνει την ντροπή της οικογένειάς του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Πέρυσι, οι αρχηγοί των φυλών, καταδίκασαν σε θάνατο τέσσερις γυναίκες, επειδή χόρεψαν σε μια εκδήλωση, που έγινε σε μια απομακρυσμένη περιοχή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πουλούσε «μαϊμού» ταξιδιωτικά πακέτα μέσω Facebook


Συνελήφθη 30χρονος στη Θεσσαλονίκη για 38 απάτες.

Εξιχνιάστηκαν, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, 38 απάτες, που αφορούσαν στην διοργάνωση και πραγματοποίηση υποτιθέμενων δελεαστικών ταξιδιωτικών «πακέτων», τα οποία διαφημίζονταν μέσω διαδικτύου.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη, 30χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για απάτη με υπολογιστή, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, καθώς και για απόπειρα απάτης.

Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες που υποβλήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από διάφορους Φορείς και χρήστες του διαδικτύου, που είχαν πραγματοποιήσει αγορά «πακέτων» διακοπών που διαφημίζονταν κυρίως μέσω του Facebook, χωρίς αυτά να πραγματοποιηθούν ποτέ.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής και ψηφιακής έρευνας, διάρκειας δύο μηνών, που ακολούθησε, ταυτοποιήθηκε ο συλληφθείς ως διαχειριστής επίμαχων προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και διοργανωτής των υποτιθέμενων ταξιδιωτικών πακέτων.

Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modus operandi), ο συλληφθείς κατάφερε στο χρονικό διάστημα από 10-09-2012 έως και 19-06-2013 να αποσπάσει, από τουλάχιστον 38 πολίτες, συνολικό χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο τρόπος δράσης του 30χρονου, συνίσταται στη δημιουργία εικονικών προφίλ Τουριστικών Γραφείων στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook , μέσα από τα οποία διαφήμιζε ταξίδια προς διάφορους προορισμούς στο εξωτερικό (Παρίσι, Λονδίνο, Ντουμπάι κ.λπ.) και φθηνά «πακέτα» διακοπών.

Στη συνέχεια εισέπραττε από πολίτες χρηματικά ποσά ως προκαταβολή για την πραγματοποίηση των ταξιδιών, έπειτα, όμως, διέκοπτε κάθε επικοινωνία με τους πελάτες και τα ταξίδια δεν πραγματοποιούνταν ποτέ.

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι ο συλληφθείς την 27-06-2013 ανάρτησε προσφορά σε εικονικό προφίλ στο Facebook . Κατόπιν αυτού, προχθές (28-06-2013), κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε αιφνιδιαστική έρευνα στην οικία του στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- δύο κινητά τηλέφωνα με ισάριθμες κάρτες SIM , εκ των οποίων το ένα χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση μιας από τ- ις απάτες που εξιχνιάστηκαν.
- δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι
- δύο κινητές συσκευές αφής (tablet).

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια απεστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ ερευνάται η συμμετοχή του και σε όμοιες πράξεις, για να προσδιοριστεί το μέγεθος της απάτης.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντετοκούνμπο: Από τα φτωχικά χρόνια στην νέα του ζωή


Ακολουθούν τρία άρθρα σχετικά με το θέμα.


--------------------------


Ο Αντετοκούνμπο για τη νέα του ζωή




Για το νέο του ξεκίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ο 18χρονος αναφέρθηκε στα δύσκολα και φτωχικά χρόνια που πέρασε στην Ελλάδα, αλλά και στις πόρτες που ανοίγονται πλέον γι' αυτόν και την οικογένειά του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Δείτε το βίντεο από το Mega:






Πηγή: http://www.enikos.gr

--------------------------


Τι λένε οι γονείς του Αντετοκούμπο



Η ζωή του Γιάννη Αντετοκούμπο θυμίζει κινηματογραφική ταινία. Από τα cd που πουλούσε για να ζήσει εκείνος και η οικογένειά του, έγινε το πρόσωπο της ημέρας για το αμερικανικό μπάσκετ.

Οι γονείς του δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που συνέβη.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Alpha




--------------------------

Υποδοχή ήρωα στον Αντετοκούνμπο



Επέστρεψε στην Ελλάδα
Έφυγε πριν από έξι μέρες για τις ΗΠΑ δίχως να τον γνωρίζουν πολλοί, παρά μόνο οι καλά μυημένοι και επέστρεψε… σταρ. Ο λόγος για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που πάτησε ξανά το πόδι του στην Ελλάδα επιστρέφοντας από την Αμερική και την επιλογή του στο νούμερο «15» του ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς.
Υποδοχή ήρωα στον Αντετοκούνμπο

«Ακόμη δεν το πιστεύω, ρωτάω τον εαυτό μου, τους φίλους μου, τον αδερφό μου, αν είναι πραγματικότητα. Δεν μπορώ να το πιστέψω», δήλωσε ο 18χρονος που τα έχασε βλέποντας πλήθος συγγενών και φίλων, αλλά και εκπροσώπων των ΜΜΕ να τον περιμένουν στο «Ελ. Βενιζέλος».

Πάντως γρήγορα έστρεψε την προσοχή του στις υποχρεώσεις της Εθνικής Νέων, στην οποία θα ενσωματωθεί άμεσα εν όψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Εσθονίας (9-21 Ιουλίου). «Τώρα έχουμε μπροστά μας την Εθνική, είναι σημαντικό για εμένα να τη βοηθήσω. Μετά θα χρειαστεί πάρα πολλή δουλειά στο Μιλγουόκι», τόνισε ο Αντετοκούνμπο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Βγάλτε κέρδος από αυτό που σας παθιάζει»


Ο ροκάς που έγινε αστροναύτης μάς συμβουλεύει.

Είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής πιστοποιημένος για πτήση πολιτικός αστροναύτης και έχει θέσει στόχο να είναι ο πρώτος Ελληνας που θα φτάσει στο Διάστημα και θα ζήσει στο επανδρωμένο φυλάκιο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πολυεκατομμυριούχος χάρη στις έξυπνες κινήσεις του στα ακίνητα και τα χρηματιστήρια, αποτελεί σήμερα σύμβουλο επενδύσεων για χιλιάδες ανθρώπους. Ο λόγος για το Νικ Χάλικ (ή Χαλικόπουλο), ο οποίος θα βρεθεί στη χώρα μας το Σάββατο 6 Ιουλίου για το σεμινάριο Thrillionaire Revolution Greece, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Ο Νικ Χάλικ μίλησε στο «Έθνος της Κυριακής» για τα μυστικά των επενδύσεων, ενώ αίσθηση προκαλούν οι απόψεις του για την οικονομική κρίση.
«Βγάλτε κέρδος από αυτό που σας παθιάζει»

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξή του...

Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε μεγάλη οικονομική κρίση. Πιστεύετε ότι θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη η ύφεση στη χώρα μας;

Για την Ελλάδα ήταν αναπόφευκτο. Η Ελλάδα εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από έναν αδύναμο δημόσιο τομέα και μια κυβέρνηση χωρίς επιχειρηματική εμπειρία. Κάθε Ελληνας χρειάζεται να αναπτύξει τη δική του οικονομία για να οχυρωθεί απέναντι στην κρίση. Οσον αφορά την ελληνική οικονομία, αυτή εκτιμώ ότι θα ανακάμψει μέσα στους επόμενους 24 μήνες. Ετσι όπως ανακάμπτουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Τι φταίει κατά τη γνώμη σας και αργεί η ανάκαμψη; Τι εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση στη χώρα;

Οι Ελληνες πρέπει να αποδεχθούν το βάρος των ευθυνών τους και να αφήσουν το παιχνίδι των κατηγοριών. Η λιτότητα αποτελεί εγγύηση για τη συρρίκνωση της οικονομίας. Από τους Ελληνες αυτό που έλειπε ήταν οι ιδιότητες της νέας παγκόσμιας οικονομίας που θα τους επέτρεπε να οχυρωθούν απέναντι στην κρίση. Η Ελλάδα χρειάζεται να διαφοροποιήσει την οικονομία της, όπως προκύπτει από την υπερβολική της εξάρτηση από τον τομέα του τουρισμού.

Η ανεργία είναι το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Τι θα συμβουλεύατε τους νέους ανθρώπους κυρίως που δεν μπορούν να βρουν κάποια επαγγελματική διέξοδο;

Βρείτε ποιο είναι το πάθος σας και βγάλτε κέρδος από αυτό. Βρείτε τι είναι αυτό που αγαπάτε να κάνετε και διεθνοποιήστε το. Ποτέ μην περιμένετε από την κυβέρνηση να σας δώσει τη λύση καθώς για αυτό θα χρειαστεί πάνω από μία δεκαετία. Αντεπιτεθείτε και πάρτε τον έλεγχο της ζωής σας την οποία σας έχουν καταληστέψει. Εσείς είστε οι πλέον αρμόδιοι στον κόσμο. Εσείς είστε η Νο1 εμπορική επωνυμία στον κόσμο.

Ποιοι τομείς εκτιμάτε ότι έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια; Πού να εστιάσουν την προσοχή τους οι νέοι ταλαντούχοι Ελληνες;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι επενδύσεις. Είμαι επιχειρηματίας από την ηλικία των 14 και απέκτησα περιουσία απλά με το να πιστεύω στον εαυτό μου και να αξιοποιώ κάθε ευκαιρία που υπάρχει στον κόσμο.

Αναφορικά με την αγορά ομολόγων, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δημιούργησε ανασφάλεια στους απανταχού επενδυτές. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη συγκεκριμένη αγορά;

Πολλοί άνθρωποι, πολλές χώρες είχαν εκτεθεί πολύ σε ομόλογα και είναι κάτι που έγινε. Η Κύπρος έχει εκτεθεί σε ελληνικά ομόλογα. Είναι ένας οικονομικός μηχανισμός. Εγώ αρχικά θα έψαχνα να δημιουργήσω τις δικές μου επιχειρήσεις και δεν θα επένδυα τόσα πολλά σε άλλες χώρες. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίζει δυσκολίες για τα επόμενα δυο χρόνια. Η Αμερική είναι κοντά στην ανάκαμψη. Η Κίνα θα έχει ανάπτυξη για τα επόμενα 3-4 χρόνια πριν αυτή σταματήσει. Αλλά τη μεγαλύτερη ανάπτυξη θα έχει η Νότια Αμερική, η Ινδία και κυρίως εκεί θα επενδύσω και ο ίδιος.

Σχετικά με τα εμπορεύματα, και, πιο συγκεκριμένα, το πετρέλαιο και τον χρυσό, ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές;

Σίγουρα το πετρέλαιο γίνεται όλο και πιο ακριβό και ξέρετε ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να είναι επικερδές για κάποιες χώρες, τουλάχιστον η τιμή του θα είναι κάτω από 120 δολάρια το βαρέλι. Πιστεύω ότι θα ρίξουν την τιμή του στο επίπεδο των χαμηλών 90-κάτι δολαρίων το βαρέλι. Αυτό που θα δείτε είναι ότι πολλοί θα επενδύουν πίσω στις ΗΠΑ, σε επενδύσεις που αφορούν ακίνητα στην Αμερική και είμαι πολύ αισιόδοξος για την πορεία του αμερικανικού δολαρίου.

Πόσοι άνθρωποι υπολογίζετε ότι σας έχουν ήδη συμβουλευτεί για να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση;

Εχω υπάρξει οικονομικός μέντορας και life coach για περισσότερα από 300.000 άτομα σε περισσότερες από 31 χώρες.

Εάν σας ρωτούσε κάποιος σήμερα ποια είναι η ενδεδειγμένη επενδυτική στρατηγική, τι θα του συστήνατε να κάνει;

Η στρατηγική της δουλειάς και της ανάπτυξης του προσωπικού σας «brand» (μάρκας). Το εμπορικό σήμα είστε ΕΣΕΙΣ.

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι είστε και ο πρώτος πιστοποιημένος για πτήση Ελληνας πολιτικός αστροναύτης.

Από 4 χρονών ήθελα να γίνω αστροναύτης. Το 2003 ανέλαβα δράση και έκανα μεγάλες θυσίες για να μπορέσω να εγκατασταθώ στη Μόσχα και να ξεκινήσω την εκπαίδευσή μου ως κοσμοναύτης. Εζησα για κάποια χρόνια σε Στρατιωτική Βάση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών «Γιούρι Γκαγκάριν». Και ναι, έγινα ο πρώτος Ελληνας Πιστοποιημένος για Πτήση Πολιτικός Αστροναύτης. Οσον αφορά την πτήση μου στα όρια του διαστήματος, ήταν πραγματικά μία επικά πλεονεκτική όψη του όμορφου πλανήτη μας.

Ο ροκάς που έγινε αστροναύτης

Γιος μεταναστών από τη Μεσσηνία που έφυγαν αναζητώντας την τύχη τους στην Αυστραλία το 1957, ο Νικ Χάλικ (ή Νίκος Χαλικόπουλος) πέτυχε μεγάλους στόχους που είχε θέσει για τη ζωή του από παιδί και έγινε πολυεκατομμυριούχος σε πολύ νεαρή ηλικία, χάρη σε έξυπνες επενδύσεις σε ακίνητα και στη χρηματιστηριακή αγορά. Το Ελληνόπουλο που στα 10 του χρόνια έπαιζε μπουζούκι με τον πατέρα του στις ταβέρνες της ομογένειας, έγινε αργότερα κιθαρίστας στις περιοδείες των BonJovi και των Deep Purple, και σήμερα είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής πιστοποιημένος για πτήση πολιτικός αστροναύτης. Εχει θέσει στόχο να είναι ο πρώτος Ελληνας που θα φτάσει στο Διάστημα και θα ζήσει στο μοναδικό επανδρωμένο φυλάκιο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ως ομιλητής ταξιδεύει συνεχώς σε διάφορες χώρες όπου παρουσιάζει σεμινάρια για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε και να ζούμε σαν «Thrillionaires», ένας όρος που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, συνδυάζοντας τις λέξεις thrill (= συγκίνηση) και trillionaire (= τρισεκατομμυριούχος). «Το να γίνεις Thrillionnaire είναι στάση ζωής. Σχεδιάζεις το δικό σου σενάριο. Πρέπει να ζεις τη ζωή με τους δικούς σου όρους και όχι με το πρόγραμμα κάποιου άλλου. Είναι νοοτροπία, πίστη κι αυτοπεποίθηση.

Υπάρχουν πολλαπλές πηγές εισοδήματος κι επιχειρηματικά εγχειρήματα στην παγκόσμια πλατφόρμα», λέει ο Νικ, ο οποίος προσθέτει: «Επιχειρηματίας είμαι από την ηλικία των 14 ετών. Επένδυσα στο πρώτο μου ακίνητο όταν ήμουν ακόμη έφηβος, κι έγινα αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος στα πρώτα χρόνια των 20. Γεννήθηκα πλούσιος, με την έννοια ότι γεννήθηκα πλούσιος σε ανθρώπινες δυνατότητες. Ανέπτυξα νωρίς την επιχειρηματική μου σύνεση κι επιτήδευση, με την κατανόηση και τον εξορθολογισμό των χρηματοοικονομικών μου γνώσεων».

Παρουσιάζει επίσης σεμινάρια για επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη, καθώς και την εξειδικευμένη μέθοδο για επενδύσεις σε μετοχές που έχει αναπτύξει ο ίδιος, την οποία έχει ονομάσει «Sharelord». Ο όμιλος επιχειρήσεών του έχει προσφέρει εκπαίδευση και επιμόρφωση με σεμινάρια και personal coaching για οικονομικά θέματα σε περισσότερα από 300.000 άτομα παγκοσμίως.

Εχει μιλήσει δίπλα από τους γίγαντες του παγκόσμιου χώρου των επιχειρήσεων και ηγέτες της σκέψης, όπως ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο Ρόμπερτ Κιγιοσάκι, o Μπιλ Κλίντον, ο Δρ Τζον Σερμαντίνι και ο Μπομπ Πρόκτορ , με τον οποίο είχε επισκεφτεί πρόσφατα την Κύπρο. Εχει συμπεριληφθεί στο «Greek Rich List» και τον Ιούλιο του 2011 επιλέχτηκε από τον Στιβ Φορμπς της Forbes Media (αριστερά) να συμμετάσχει στο «Greek Power Summit» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η προ-συμπλήρωση του Ε1 με τους τόκους καταθέσεων


Η διαβίβαση στοιχείων γίνεται απευθείας στη ΓΓΠΣ.

Ξεκίνησε ήδη από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών το ηλεκτρονικό φακέλωμα των τόκων καταθέσεων των φορολογούμενων.

Η διαβίβαση στοιχείων γίνεται απευθείας στη ΓΓΠΣ μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου. Τα δε στοιχεία χρησιμοποιούνται για την προ-συμπλήρωση των εντύπων Ε1 των φορολογουμένων και ειδικά για την εμφάνιση στα ηλεκτρονικά έντυπα των τόκων που ξεπερνούν τα 250 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι με τόκους άνω των 250 ευρώ θα δουν από την επόμενη εβδομάδα στο E1 τους τόκους που θα περάσει η ΓΓΠΣ.

Οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και οι υπηρεσίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών έχουν ήδη διαβιβάσει στη ΓΓΠΣ καταστάσεις σε ηλεκτρονικό αρχείο, με τα στοιχεία των δικαιούχων−συνδικαιούχων (όνομα, επώνυμο και Α.Φ.Μ.), το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos που απέκτησαν κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε.

Οι τράπεζες και οι εταιρείες επενδυτικών υπηρεσιών θα διατηρούν τα στοιχεία που αποστέλλουν στη ΓΓΠΣ στη μορφή με την οποία τα αποστέλλουν, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 15 εργάσιμων ημερών. Το υπουργείο Οικονομικών θα διατηρεί τα στοιχεία αυτά για χρονικό διάστημα έξι ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων


Το υπ. Οικονομικών τονίζει την αποτελεσματικότητα του φόρου.

Με την επιστροφή των κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα θα κλειδώσουν οι αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να ξεκαθαρίζουν πως τα επιχειρήματα της κυβέρνησης πείθουν τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ για την αποτελεσματικότητα του νέου φόρου.

Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει ότι η τρόικα εκφράζει επιφυλάξεις για τον εισπρακτικό μηχανισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων και ότι επιμένει ο φόρος να εξακολουθήσει να εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Ο εισπρακτικός μηχανισμός του νέου φόρου εμπλέκει τράπεζες και εφορίες στην είσπραξη του και αποδεσμεύει το λογαριασμό της ΔΕΗ. Βάσει του σχεδίου μέχρι τέλος Αυγούστου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επικαιροποιήσουν μέσω του Ε9 όλα τα στοιχεία για τα ακίνητά και τα αγροτεμάχια τους. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα χρησιμοποιήσει τη βάση δεδομένων της ΔΕΗ για να προχωρήσει σε διασταυρώσεις με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Ε9.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα εντοπίσει όλα τα αδήλωτα ακίνητα. Οι κάτοχοι τους θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα, ενώ όσοι δεν θα πληρώνουν τον φόρο ακινήτων αρχικά δεν θα λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα, ενώ εν συνεχεία θα κινούνται εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις καταθέσεων, ακινήτων, κ.α.).

Η τρόικα δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τις 33 ζώνες - συντελεστές του ενιαίου φόρου ακινήτων στα αστικά ακίνητα, αλλά ούτε και για τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα εστιατόριο αποκλειστικά για μοναχικούς πελάτες


Είναι το μοναδικό παγκοσμίως με αυτό το concept.

Συνήθως όταν βγαίνει κανείς για φαγητό δε μετράει μόνο η γεύση των πιάτων αλλά και η παρέα. Ωστόσο, οι πελάτες εστιατορίου στο Άμστερνταμ θα πρέπει να ξεχάσουν όσα γνώριζαν καθώς θα πρέπει να αρκεστούν στη μοναξιά τους.

Το «Eenmaal» είναι το πρώτο εστιατόριο στον κόσμο όπου τα τραπέζια είναι αποκλειστικά για ένα άτομο και όπως εξηγεί η Marina van Goor που βρίσκεται πίσω από την ιδέα: «Το Eenmaal είναι ένα συναρπαστικό πείραμα για εκείνους που ποτέ δεν βγαίνουν μόνοι τους για φαγητό αλλά και μια ελκυστική ευκαιρία για όσους επιλέγουν να φάνε μόνοι τους σε κάποιο εστιατόριo. Όντας κάποιος μόνος του σε δημόσιο χώρο, και μάλιστα σε εστιατόριο, αισθάνεται άβολα και περίεργα και εμείς θέλουμε να σπάσουμε αυτό το ταμπού που υπάρχει απέναντι στους ανθρώπους που επιλέγουν να δειπνήσουν μόνοι τους».

Οι ιδιοκτήτες τονίζουν επίσης ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται μια ευκαιρία στους πελάτες να γνωριστούν μεταξύ τους και ό,τι ήθελε προκύψει... Το concept είναι δοκιμαστικό και η ανταπόκριση του κόσμου είναι αυτή που θα καθορίσει το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει το εστιατόριο ανοιχτό.




Διαβάστε περισσότερα...

Νέα βόμβα από τρόικα για τις συντάξεις


Οι δανειστές ζητούν μέτρα 1 δισ. ευρώ για τη μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού.

Βόμβα ρίχνει στις συντάξεις το μανιφέστο με τις νέες απαιτήσεις που προβάλλει η τρόικα για να κλείσει η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την κυβέρνηση ως προς τα μέτρα που είναι σε εκκρεμότητα και απορρέουν από τη μέχρι τώρα πορεία του Μνημονίου.

Στο ντοκουμέντο με τις απαιτήσεις των δανειστών που παρουσιάζει ο «Τύπος της Κυριακής», αποκαλύπτεται ότι η τρόικα έχει θέσει ως προαπαιτούμενο μέτρο την επιβολή εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες για να καλυφθεί η τρύπα των 600 εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΑΕΕ.

Για πρώτη φορά στις μέχρι τώρα συζητήσεις αποκαλύπτεται ότι ζητά να προσδιοριστούν και άλλα μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις καθυστερήσεις και τις αποκλίσεις που καταγράφονται στη συλλογή αλλά και στις απώλειες εσόδων από φόρους, από ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και από άλλες δράσεις που δεν έχουν προχωρήσει ή δεν έχουν αποδώσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, όπως η αποτροπή δαπάνης λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας, αλλά και η αποτυχία της είσπραξης 770 εκατομμυρίων ευρώ από την αύξηση του πλαφόν αποδοχών επί των οποίων επιβάλλονται εισφορές από τα 2.400 ευρώ στα 5.450 ευρώ.

Ήδη ανασύρεται από το συρτάρι η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ από το 2014.

Και αυτό γιατί οι αποκλίσεις που επικαλούνται οι δανειστές ξεπερνούν τα 450 εκατομμύρια ευρώ, πέραν των 600 εκατομμυρίων ευρώ που είναι η τρύπα του ΟΑΕΕ.

Στο αγγλικό κείμενο με τα προαπαιτούμενα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, η τρόικα δεν ζητά μόνο την εφαρμογή του μέτρου της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά η αποκάλυψη είναι ότι θέτει εξ αρχής θέμα πρόσθετων μέτρων για να καλυφθούν οι αποκλίσεις από φόρους και εισφορές.

Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να προσδιορίσει τα μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα που είχαν υπολογιστεί από την αύξηση του ορίου αποδοχών επί των οποίων επιβάλλονται οι ασφαλιστικές κρατήσεις.

Το όριο αυτό που είναι 5.450 ευρώ αφορά στους παλαιούς -μέχρι το 1992- ασφαλισμένους μισθωτούς στο ΙΚΑ και σε ταμεία ΔΕΚΟ - τραπεζών που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ και οι οποίοι μέχρι τις 31/12/2012 είχαν ασφαλιστικές κρατήσεις μόνο για το τμήμα του μισθού μέχρι τις 2.400 ευρώ.

Με νόμο αποφασίστηκε να εξισωθούν με τους νέους -μετά το 1993- ασφαλισμένους οι οποίοι πληρώνουν ασφαλιστικές κρατήσεις μέχρι τις 5.450 ευρώ, δηλαδή πολύ πιο πάνω από τις 2.400 ευρώ που ίσχυαν για τους παλαιότερους ασφαλισμένους.

Από το μέτρο αυτό το υπουργείο Εργασίας προσδοκούσε να εισπράξει εντός του 2013 περίπου 770 εκατομμύρια ευρώ. Από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του, όμως, η μηνιαία είσπραξη για το ΙΚΑ κινείται οριακά στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Που σημαίνει ότι ο στόχος των 770 εκατομμυρίων ευρώ έχει χαθεί και πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες συζητούν για μια απόδοση της τάξης των 400 - 450 εκατομμυρίων ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Πέραν αυτών, σχεδόν μηδενική είναι η απόδοση του μέτρου της αύξησης των ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια. Από το μέτρο αυτό εκτιμήθηκε στον νόμο ότι θα προέκυπταν έσοδα, ή, πιο σωστά, ότι θα υπήρχε αποτροπή δαπάνης της τάξης των 595 εκατομμυρίων ευρώ φέτος και άλλα τόσα για το 2014, ακριβώς επειδή η αύξηση στα όρια ηλικίας θα δυσκόλευε και θα απέτρεπε τη συνταξιοδότηση σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Παρά όμως ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα όρια ηλικίας αυξήθηκαν από το 65ο στο 67ο έτος και από τα 60 στα 62 (μειωμένη) , η απόδοση του μέτρου δεν φαίνεται στα οικονομικά των ταμείων.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι πέρα από τα 600 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν στον ΟΑΕΕ, το κενό που θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετες παρεμβάσεις δεν θα υπερβαίνει τα 400 - 450 εκατομμύρια ευρώ.

Στο τραπέζι, εκτός από την τροπολογία που προέβλεπε αλλαγή στον υπολογισμό των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ με μειώσεις της τάξεως του 20% - 25%, έχει πέσει και το σενάριο της εισφοράς επί του τζίρου όχι στο 0,2% όπως συζητείται αλλά ίσως στο 0,1% ώστε ένα μέρος των 600 εκατομμυρίων ευρώ να συγκεντρωθεί από μείωση των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ και ένα άλλο από την εισφορά.



Διαβάστε περισσότερα...

Κρίσιμος ο Αύγουστος για τις ΔΕΚΟ


Αποκλίνουν έναντι των στόχων οι επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

Την υποχρέωση να προσδιορίσει τους στόχους απόδοσης για τις ΔΕΚΟ το αργότερο μέχρι τα τέλη Αυγούστου έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών έναντι της τρόικας.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαθέτει ήδη μηχανισμό παρακολούθησης των ΔΕΚΟ που υπάγονται στη Γενική Κυβέρνηση και έχει θέσει μηνιαίους στόχους απόδοσης στις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016.

Η Κυβέρνηση ανέμενε φέτος από τη βελτίωση της λειτουργίας των ΔΕΚΟ μέσω της μείωσης του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους, και της αύξησης των εσόδων εξοικονόμηση 250 εκατ. ευρώ, ωστόσο στο πρώτο εξάμηνο 2013 οι επιδόσεις αποκλίνουν έναντι των στόχων.

Συγκεκριμένα από την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και τη μείωση λειτουργικών δαπανών η τρόικα ανέμενε εξοικονόμηση 132 εκατ. ευρώ, από τη μείωση επιχορηγήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης ανέμενε εξοικονόμηση 41 εκατ. ευρώ και από την ένταξη των ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο ανέμενε εξοικονόμηση 76 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το σύνολο των στόχων αυτών παραμένουν στα χαρτιά.

Αντιθέτως οι αποχωρήσεις προσωπικού των ΔΕΚΟ που σε ετήσια βάση αναμένονταν στις 905 κυμαίνονται εντός πλαισίου (στο σύνολο του έτους αναμένονται μόλις 177 προσλήψεις στις ΔΕΚΟ) .

Σύμφωνα με το Μνημόνιο σε περιπτώσεις σημαντικών αποκλίσεων στις ΔΕΚΟ θα πρέπει να αναλαμβάνονται δράσεις για την πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού, ήτοι οι επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα παρακρατούνται κατά το ποσό της απόκλισης και θα αποδεσμεύονται τον επόμενο μήνα εφόσον οι στόχοι έχουν επιτευχθεί.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...