Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Τέλος η δωρεάν μεταφορά των ΑΜΕΑ, από το νέο έτος!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ:







«Εφόσον το υπουργείο δεν δέχεται να συζητήσει, εμείς από 1η Ιανουαρίου δεν θα δεχόμαστε τις κάρτες και θα ζητάμε εισιτήριο…», λέει ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ




Με άσχημες προϋποθέσεις ετοιμάζονται να κάνουν ποδαρικό στη νέα χρονιά, το 2011, τα άτομα με αναπηρίες (ΑΜΕΑ). Από τη 1η Ιανουαρίου τα αστικά ΚΤΕΛ θα αρνούνται να δέχονται τις κάρτες για τη δωρεάν μεταφορά τους και θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρώνουν εισιτήριο και αυτό γιατί το υπουργείο Υγείας – Πρόνοιας παραπέμπει στο μέλλον τη συζήτηση για την υπογραφή της νέας σύμβασης με την Ομοσπονδία των αστικών ΚΤΕΛ.
Πριν λίγο διάστημα η ευεργετική διάταξη για την χωρίς εξετάσεις εισαγωγή μαθητών με αναπηρίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά την εφαρμογή της, ουσιαστικά τορπιλίστηκε και πολλά παιδιά με αναπηρίες δεν μπόρεσαν να την αξιοποιήσουν. Στο νέο νομοσχέδιο υγείας που προωθείται υπάρχει ρύθμιση, όπου στις Στέγες
Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑΜΕΑ για πρώτη φορά επιβάλλεται τροφείο – νοσήλιο. Αυτό θα το πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, που ήδη έχουν οικονομικά προβλήματα και σε περίπτωση που κάποιο άτομο με αναπηρία είναι ανασφάλιστο ή θα πετάγεται στο δρόμο ή θα βάζει βαθιά το χέρι στη τσέπη. Φαίνεται πως τα ΑΜΕΑ δεν τυγχάνουν του ενδιαφέροντος της σημερινής κυβέρνησης.
Όσον αφορά τώρα τις κάρτες δωρεάν μεταφοράς ΑΜΕΑ με αστικά λεωφορεία, θα πρέπει να πούμε ότι κάθε χρόνο το υπουργείο Υγείας υπογράφει σύμβαση με την Ομοσπονδία Αστικών Λεωφορείων και οι ανάπηροι που έχουν θεωρήσει τις ειδικές κάρτες στις διευθύνσεις πρόνοιας, μετακινούνται εντελώς δωρεάν με τα αστικά λεωφορεία. Επίσης υπογράφεται άλλη σύμβαση με την Ομοσπονδία των υπεραστικών ΚΤΕΛ, όπου τα άτομα που έχουν τη κάρτα πληρώνουν μειωμένο κατά 50% εισιτήριο.

Καθυστερήσεις κάθε χρόνο…
Ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας Σίμος Γιοβανάκης υποστήριξε πως «η Ομοσπονδία μας είχε συνεννοηθεί με το υπουργείο Υγείας να υπογράψουμε τη νέα σύμβαση για το 2011 μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Κάθε χρόνο έχουμε καθυστερήσεις, αλλά το 2010 φτάσαμε να υπογράψουμε σύμβαση τον Σεπτέμβριο. Και μάλιστα η σύμβαση ήταν μειωμένη. Δηλαδή το 2009 ήταν 125 ευρώ ανά κάρτα και το Σεπτέμβριο υπογράψαμε για το 2010 με 100 ευρώ ανά κάρτα. Τη δεχθήκαμε τη μείωση, αλλά δεν μπορεί να καθυστερούν έτσι κάθε φορά. Για αυτό είπαμε τέλος Δεκέμβρη να υπογράφεται η σύμβαση για την επόμενη χρονιά. Εφόσον το υπουργείο δεν δέχεται να συζητήσει εμείς από 1η Ιανουαρίου δεν θα δεχόμαστε τις κάρτες και θα ζητάμε εισιτήριο».
Από τη πλευρά του ο Χαράλαμπος Τουμανίδης πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ μας είπε πως είναι σε αναμονή και περιμένουν ενημέρωση από την Ομοσπονδία τους. Για το θέμα απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ Δ. Βαρδακαστάνη ο οποίος μας είπε πως «επικοινωνήσαμε με το γ. γραμματέα του υπουργείου κ. Κατριβάνο και μας είπε πως ζήτησαν από τα αστικά ΚΤΕΛ μια τρίμηνη προθεσμία για να δουν τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού και ανάλογα να δουν τη σύμβαση. Οι άνθρωποι των αστικών ΚΤΕΛ είναι επιεικώς ελεεινοί, χρησιμοποιούν τους πολίτες, τα ΑΜΕΑ για να ασκούν πίεση στη κυβέρνηση». Στο ερώτημα πως είναι επαγγελματίες και έχουν δικαίωμα να πληρώνονται για το έργο που κάνουν, σημείωσε πως «αν θέλουν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους ας πάνε να κλείσουν το υπουργείο»…»
Ο Μάκης Κρεμμύδας πρόεδρος της Νομαρχιακής ΑΜΕΑ και γραμματέας των τυφλών Αν. Μακεδονίας μας είπε πως «για μια ακόμα φορά έχουμε τα ίδια που γίνονται κάθε χρόνο. Μάθαμε πως το υπουργείο ζήτησε τρίμηνη προθεσμία. Οι άνθρωποι των αστικών ΚΤΕΛ δείχνουν άλλο πρόσωπο και όχι το κοινωνικό. Δεν φταίμε εμείς. Αν δεν δέχονται στη κάρτα, αυτό σημαίνει πως είναι ένα ακόμη μέτρο αποκλεισμού των ΑΜΕΑ που θα κλειστούν στα σπίτια τους». Ωστόσο ο Μ. Κρεμμύδας επέκρινε και τη τακτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «τα ΑΜΕΑ δεν είναι στις προτεραιότητές της. Υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα, στην υγεία, στη παιδεία, στη πρόνοια. Παντού μειώσεις και δεν ξέρουμε που θα πάει, είμαστε απαισιόδοξοι».

Ποιους αφορά η κάρτα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϊστάμενου διεύθυνσης κοινωνικής πρόνοιας νομαρχίας Καβάλας Θανάση Μπιρμπίλη, έχουν θεωρηθεί φέτος στο Νομό 2.905 κάρτες. Αυτές τις κάρτες δικαιούνται άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 67% και πάνω. Πρόκειται για ανθρώπους που παίρνουν σύνταξη αναπηρίας από το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και τα άλλα ταμεία, αλλά και ανασφάλιστοι που παίρνουν μόνο το επίδομα πρόνοιας.
Τα άτομα αυτά δικαιούνται δωρεάν μεταφορά με τα αστικά λεωφορεία και μειωμένο κατά 50% εισιτήριο στα υπεραστικά. Υπάρχει και εισοδηματικό κριτήριο και δικαιούνται και τα δύο και δωρεάν μεταφορά και έκπτωση στα υπεραστικά, μόνο όσοι έχουν οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 29.000 ευρώ. Όσοι έχουν παραπάνω εισόδημα, δικαιούνται μόνο την έκπτωση στα υπεραστικά λεωφορεία.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Διαβάστε περισσότερα...

Ουσία του κακάο θεραπεύει τον επίμονο βήχα


Όπως ισχυρίζονται ερευνητές, μια χημική ουσία που περιέχεται στο κακάο μπορεί σύντομα να αποτελέσει φάρμακο κατά του επίμονου βήχα.
Οι Βρετανοί  ερευνητές, που μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν το τελικό στάδιο δοκιμής του φαρμάκου που περιέχει την ουσία θεοβρωμίνη- συστατικό που βρίσκεται στη σοκολάτα και το κακάο- δήλωσαν ότι το φάρμακο ενδεχομένως να κυκλοφορήσει εντός δύο ετών.
Το φάρμακο ονομάζεται BC1036 και αναπτύσσεται από την εταιρεία SEEK.
Ο Manfred Scheske, της εταιρείας SEEK, ανακοίνωσε ότι το φάρμακο έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει σημαντικά την αντιμετώπιση του επίμονου βήχα, γεγονός που θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά την ποιότητα ζωής όσων υποφέρουν από αυτόν.

Διαβάστε περισσότερα...

«Ολική επαναφορά» της νέας γρίπης;


Από τη νέα γρίπη (Η1Ν1) πέθανε ένα επτάχρονο παιδί στη Σουηδία την περασμένη Παρασκευή. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα τους τελευταίους μήνες του 2010.
Τον περασμένο χειμώνα πέθαναν 30 σουηδοί από τον ιό. 


Διαβάστε περισσότερα...

«Ο ύπνος δεν πληρώνεται αλλά προσφέρεται»


Οι ναρκωτικές ουσίες είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι στην χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, λόγω της οικονομικής κρίσης ,το άγχος και η κατάθλιψη έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη ύπνου. Για τον λόγο αυτό λοιπόν πολλά άτομα καταφεύγουν σε ουσίες που τους διευκολύνουν να κοιμηθούν.

Μια ξεχωριστή διαφήμιση έχει στόχο να δείξει πως «ο ύπνος δεν πληρώνεται αλλά προσφέρεται»

Δείτε το video



Διαβάστε περισσότερα...

Η γενική αναισθησία είναι «συγγενική» με το κώμα


Όπως υποστηρίζει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η γενική αναισθησία μοιάζει πιο πολύ με ένα αναστρέψιμο φαρμακολογικό κώμα παρά με ένα βαθύ ύπνο.

Οι ερευνητές, υπό τον δρα Νίκολας Σιφ του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κορνέλ και τον δρ Έμερι Μπράουν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», επί τρία χρόνια μελέτησαν επισταμένως τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ της αναισθησίας, του κώματος και του ύπνου.

Σύμφωνα με την μελέτη, γιατροί και ασθενείς αποφεύγουν να συσχετίσουν τη γενική αναισθησία με το κώμα (ελεγχόμενο από τον αναισθησιολόγο) και προτιμούν συνήθως να την περιγράφουν σαν ύπνο, όμως οι δύο αυτές καταστάσεις έχουν μεταξύ τους σημαντικές διαφορές και μόνο σε πολύ μικρό βαθμό υπάρχει επικάλυψη των πιο βαθιών φάσεων του ύπνου με τις πιο ελαφρές φάσεις της γενικευμένης αναισθησίας. Στον ύπνο παρατηρούνται διάφορες φάσεις, ενώ στην αναισθησία ο ασθενής που χειρουργείται, εισέρχεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση που μοιάζει πολύ με το κώμα και μένει σε αυτή καθ' όλη τη διάρκεια της επέμβασης.

Στην αναισθησία «ο εγκέφαλος γίνεται πολύ-πολύ ήσυχος. Η δραστηριότητα των νευρώνων εξασθενεί δραματικά, πράγμα που επίσης συμβαίνει στο κώμα», δήλωσε ο Σιφ και πρόσθεσε ότι η μελέτη του τρόπου που οι άνθρωποι βγαίνουν από μια αναισθησία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για την πρόβλεψη των σταδίων εξόδου ενός ασθενούς από ένα κώμα. «Αν και η ανάνηψη από μια αναισθησία είναι πολύ πιο γρήγορη (σε σχέση με την έξοδο από ένα κώμα), υπάρχουν ενδείξεις ότι μερικοί εγκεφαλικοί μηχανισμοί έχουν κάποια επικάλυψη», ανέφερε.

Η διαπίστωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες διαγνωστικές μεθόδους και εργαλεία για την αξιολόγηση του σταδίου ανάνηψης από κώμα, στο οποίο βρίσκεται ένας ασθενής, καθώς και στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών που μπορούν μελλοντικά να βοηθήσουν τους ερευνητές να αναπτύξουν φάρμακα για την ενεργοποίηση συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυκλωμάτων. 


Διαβάστε περισσότερα...

Η μόλυνση του περιβάλλοντος κάνει τα παιδιά πιο κοντά


Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, τα παιδιά τα οποία εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών που ρυπαίνουν το περιβάλλον, γίνονται πιο κοντά από τους συνομήλικούς τους.

Οι ερευνητές, υπό την Τζέην Μπερνς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του αμερικανικού Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, μελέτησαν επί τρία χρόνια περίπου 500 αγόρια ηλικίας οκτώ και εννέα ετών σε μια περιοχή της Ρωσίας, η οποία θεωρείται άκρως μολυσμένη λόγω της παρουσίας ενός χημικού εργοστασίου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι όσα παιδιά είχαν τα υψηλότερα επίπεδα πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCB) στο αίμα τους, εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος, ήσαν κατά μέσο όρο σχεδόν τρία εκατοστά πιο κοντά σε σχέση με τα αγόρια από την ίδια περιοχή, τα οποία είχαν τα λιγότερα PCB στο αίμα τους. Τα παιδιά με πολλά PCB στον οργανισμό τους ψήλωναν με πιο αργό ετήσιο ρυθμό σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.

Επίσης, τα παιδιά με την μεγαλύτερη έκθεση στα PCB είχαν κατά μέσο όρο δύο μονάδες χαμηλότερο δείκτη σωματικής μάζας (αναλογία βάρους/ύψους). Κάτι ανάλογο συνέβαινε, σύμφωνα με την μελέτη, και σε όσα παιδιά έχουν την περισσότερη διοξίνη στο αίμα τους
Οι ουσίες PCB χρησιμοποιούνταν κάποτε ευρέως στις ηλεκτρικές συσκευές, στον φθορίζοντα φωτισμό, στις μονώσεις, στα εντομοκτόνα κ.α. Αν και απαγορεύθηκαν από τη δεκαετία του ΄70 λόγω των διαγνωσμένων κινδύνων για τη δημόσια υγεία, παραμένουν απειλή, καθώς δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμα από το περιβάλλον και συνεχίζουν να συσσωρεύονται στο λίπος των ψαριών, των ζώων και των πουλιών.

Οι ως τώρα έρευνες έχουν συνδέσει τα PCB με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, διαβήτη και άλλες ασθένειες. Μια ταϊβανέζικη μελέτη διαπίστωσε ότι όσα έμβρυα είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα PCB στην μήτρα της μητέρας τους, γεννήθηκαν με μικρότερο ύψος από τα υπόλοιπα παιδιά.

Οι διοξίνες είναι τοξικές ουσίες που παράγονται συνήθως από την καύση (χωματερές, πυρκαγιές κλπ.) και από ορισμένες βιομηχανικές διαδικασίες. Μεταφέρονται με τον αέρα και εναποτίθενται στα φυτά, το χώμα και το νερό, με συνέπεια να εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας. Η αυξημένη διοξίνη συνδέεται με κίνδυνο καρκίνου και τη γέννηση περισσότερων κοριτσιών σε σχέση με αγόρια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είναι ακόμα βέβαιοι μέσω ποιού μηχανισμού οι πολυχλωριωμένες διφαινύλες και οι διοξίνες επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά είναι πιθανό οι μεν διοξίνες να επιδρούν σε γονίδια που ρυθμίζουν τον ρυθμό ανάπτυξης, τα δε PCB να διαταράσσουν τη ρύθμιση των αναπτυξιακών ορμονών από τον θυρεοειδή. 

Διαβάστε περισσότερα...