Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Αποδίδουν οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ


Καρπούς φαίνεται ότι αποδίδουν οι έλεγχοι, που συνεχίζει να διενεργεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα, προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων από παραβατικές συμπεριφορές μερίδας παρόχων υγείας.

Τον Μάρτιο του 2013 έχουν επιβληθεί κυρώσεις για διαπιστωθείσες παραβάσεις και οριστικό αποκλεισμό σε παρόχους υγείας ύψους 500.000 ευρώ. Επίσης, έχουν ήδη δρομολογηθεί ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων η αναζήτηση και ο καταλογισμός των πάσης φύσεως αστικών και ποινικών ευθυνών.

Σε σχετική ανακοίνωση ο Οργανισμός αναφέρει:

«1. Από πρόσφατους ελέγχους σε δύο φαρμακεία της Καλλιθέας και στο ιατρείο ενός ιατρού, διαπιστώθηκε παράνομη πώληση φαρμάκων από τα φαρμακεία προς δύο φαρμακεμπορικές επιχειρήσεις και παράνομη συνταγογράφηση. Στα συγκεκριμένα φάρμακα περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, και φάρμακα που περιλαμβάνονταν σε αποφάσεις ΕΟΦ απαγόρευσης εξαγωγών. Επιπλέον, προέκυψε συνεργασία τού ενός φαρμακοποιού με τον συνταγογράφο ιατρό. Με τη συνδρομή της ΗΔΙΚΑ, βρέθηκαν συνταγές που είχαν εκδοθεί και εκτελεστεί από το ίδιο φαρμακείο. Επίσης, από τον έλεγχο παρατηρήθηκε συνταγογράφηση σε μεγάλη έκταση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, οι συνταγές των οποίων, στην πλειονότητά τους, ακυρώνονταν αρκετές ημέρες αργότερα.

Οι ασφαλισμένοι δεν έπασχαν από τις αναφερόμενες στις συνταγές παθήσεις και δεν είχαν επισκεφθεί τον ιατρό κατά τις ημερομηνίες συνταγογράφησης και ακύρωσης των συνταγών. Επομένως, χρησιμοποιήθηκε παράτυπα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προς όφελος του ιατρού και του φαρμακοποιού, αφού ο ιατρός διαπιστώθηκε ότι είχε άμεση σχέση με τη μία από τις δύο φαρμακοεμπορικές επιχειρήσεις, καθώς ήταν διαχειριστής αυτής και εξήγαγε φάρμακα στο εξωτερικό. Επισημαίνεται ότι ο ιατρός συνταγογραφούσε παράτυπα στον ΕΟΠΥΥ με την ιδιότητα του γενικού ιατρού, ενώ κατείχε την ειδικότητα Μαιευτικής-Γυναικολογίας, την οποία και ασκεί παράλληλα με την ιδιότητα του γενικού ιατρού, ενώ η άσκηση δύο ιατρικών ειδικοτήτων δεν επιτρέπεται από τον νόμο. Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε υπερσυνταγογράφηση και εικονική συνταγογράφηση, από τον εν λόγω ιατρό.

2. Από στοιχεία της ΚΜΕΣ σχετικά με μία ασφαλισμένη διαπιστώθηκε συνταγογράφηση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου ίδιων φαρμάκων από επτά ιατρούς. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι το βιβλιάριο είχε κλαπεί και ο κατέχων αυτό επισκεπτόταν ιατρούς και πιεστικά ζητούσε τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων επιδεικνύοντας τις σχετικές ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων, τις οποίες κατείχε. Οι επτά ιατροί συνταγογραφούσαν ό,τι τους ζητούσε, χωρίς να ελέγξουν την προηγούμενη συνταγογράφηση. Ο εν λόγω κύριος ακολούθως προσκομίζοντας τις συνταγές και τις ταινίες γνησιότητας απαιτούσε από φαρμακοποιούς την επιστροφή χρημάτων που αντιστοιχούσαν σε αυτές και εκείνοι τελικά ενέδιδαν, χρεώνοντας παράνομα τον ΕΟΠΥΥ

3. Επίσης, από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι ιατρός πιστοποιημένος με τον ΕΟΠΥΥ είχε ανοίξει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, όπου ζητούσε από ασφαλισμένους, πελάτες του ή μη, από όλη την Ελλάδα, την αποστολή των στοιχείων τους στην ιστοσελίδα του, ώστε ο ίδιος να τους διαβιβάζει αφού συνταγογραφούσε, με courier τη συνταγή, χωρίς εξέταση του ασφαλισμένου με φυσική του παρουσία, με αντικαταβολή αμοιβής δέκα ευρώ. Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε φαρμακείο, το οποίο μέσω διαδικτύου θα μεριμνούσε για την ηλεκτρονική έκδοση συνταγών».


Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήματα ευγένειας από... μαθητές


Μαθήματα ευγένειας θα "παραδώσουν" αύριο 150 μαθητές δημοτικού σε οδηγούς και πεζούς στη γέφυρα μπροστά από το 1ο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο της Φλώρινας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της "Ευρωπαϊκής Ημέρας Ευγένειας στο Δρόμο". Οι λιλιπούτειοι "δάσκαλοι", με την παρότρυνση εκπαιδευτών, εθελοντών, αστυνομικών της τροχαίας και δημοτικών αστυνομικών, θα "προκαλέσουν" οδηγούς και πεζούς να μιμηθούν τις δικές τους σωστές συμπεριφορές, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για την υιοθέτησή τους και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

"Διαλέξαμε αυτόν τον τρόπο, με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών, προκειμένου οι Έλληνες οδηγοί, που σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα είναι οι πιο επιθετικοί στην Ευρώπη, να γίνουν αποδέκτες της σημασίας του μηνύματος της ευγένειας στο δρόμο. Άλλωστε η επιλογή των παιδιών έγινε καθώς τα ευγενή χαρακτηριστικά της παιδείας και του πολιτισμού βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε αυτά και μεταδίδονται ακόμη ευκολότερα στους υπολοίπους" εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (Ο.Ε.ΝΕ.Φ), Κώστας Φιλιππίδης.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές θα παρακολουθήσουν νωρίτερα σεμινάριο από εκπαιδευτή σχολής οδηγών, θα παραλάβουν και θα μοιράσουν έντυπο υλικό για την οδική ασφάλεια και την ευγένεια στο δρόμο, θα συμμετέχουν σε αναπαράσταση των ενδεδειγμένων τρόπων κυκλοφορίας των πεζών ενώ θα παρακολουθήσουν και τα παραδείγματα της λάθος νοοτροπίας πεζών και οδηγών. "Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να γνωρίζουν το σωστό και το λάθος και θα το μεταδώσουν και σε όσους συναντήσουν μπροστά τους, οδηγούς και πεζούς" προσθέτει ο κ. Φιλιππίδης.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" και η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Φλώρινας, σε συνεργασία και συνεννόηση με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εθελοντές, την τροχαία και τη δημοτική αστυνομία. "Θέλουμε, με την κίνηση αυτή και τους συμβολισμούς της, να συμβάλλουμε ώστε τα σημερινά παιδιά να γίνουν μελλοντικά ενήλικες με ευγένεια στο δρόμο και κυκλοφοριακή συνείδηση. Παράλληλα, μέσω της ευαισθητοποίησης του κόσμου, επιθυμούμε να διατηρήσουμε το θετικό ρεκόρ που έχει η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η οποία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις πανελλαδικά ως προς τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων" τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΕΝΕΦ.


Διαβάστε περισσότερα...

Παρκάρισμα σε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ


Με έκπληξη πληροφορήθηκα χθες ένα δυσάρεστο περιστατικό που συνέβη έξω από το ΙΚΑ Άγιου Νικολάου. Εμπλεκόμενοι είναι ένας συμπολίτης μας ο οποίος πρόσφατα υπεβλήθη σε μεταμόσχευση μυελού των οστών πάσχοντας από λευχαιμία και δυο νεαροί αστυνομικοί. Ο συντοπίτης μας λοιπόν πήγαινε στο ικα να υποβάλει τα χαρτιά για την χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Να σημειώσω ότι οι μεταμοσχευμένοι κατατάσσονται στην κατηγόρια των ατόμων με αναπηρίες. Αυτό σημαίνει ότι είχε κάθε νόμιμο δικαίωμα να παρκάρει στις θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ που βρίσκονται έξω από το ικα. Αυτό θα γίνονταν υπό την προϋπόθεση ότι οι θέσεις αυτές να ήταν διαθέσιμες και όχι πιασμένες από μηχανάκια και αυτοκίνητα μη ανάπηρων. Δυστυχώς η συγκεκριμένη μέρα δεν ήταν η εξαίρεση στον κανόνα. Αρκετές φορές που περνάω από το δρόμο του ικα στις θέσεις αυτές βρίσκονται μηχανάκια και αν πρέπει να κατεβώ αναγκάζετε ο συνοδός μου να σταματήσει ουσιαστικά στη μέση του δρόμου παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία. Δεν είναι ότι πιο ωραίο να προσπαθώ να μετακινηθώ από το αυτοκίνητο στο καρότσι και εν το μεταξύ να δημιουργείτε ουρά από αυτοκίνητα.. Ο συμπολίτη μας μην έχοντας άλλη λύση σταμάτησε απέναντι (σε διπλοπαρκάρισμα) προκειμένου να παραδώσει τα χαρτιά στο ΙΚΑ, να επανέλθει στο αυτοκίνητο και να φύγει. Άμεσα οι αστυνομικοί επεμβαίνουν και του επισημαίνουν ότι στον χώρο αυτό δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση και όπως ήταν φυσικό τους αναφέρει την αναπηρία του και παράλληλα τους υποδεικνύει ότι οι θέσεις αναπήρων ήταν κατειλημμένες. Βέβαια απορία κάθε νοήμων ανθρώπου είναι αφού οι δυο αστυνομικοί ήταν παρόν γιατί επέτρεψαν στα αλλά οχήματα να καταλάβουν παράνομα θέσεις αμεα. Τα περιστατικά παράνομου παρκαρίσματος σε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ σε ολόκληρη την πόλη εδώ και αρκετό καιρό έχουν πάρει ανησυχητικά μεγάλες διαστάσεις.



Οι κλήσεις από ότι φαίνεται εκ του αποτελέσματος, δεν είναι αρκετές. Ίσως πρέπει να παρθούν αυστηρότερα μέτρα όπως είναι η απομάκρυνση των οχημάτων με γερανό, ένα σύστημα που εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές πόλεις .Ο πολίτης με αναπηρία δεν είναι δυνατόν να παρκάρει σε απόσταση 200 μ. όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση υπέδειξαν οι δυο αστυνομικοί. Να υποθέσουμε ότι κατά την εκπαίδευση των αστυνομικών δεν τους παρέχονται στοιχειώδης γνώσεις ιατρικής ώστε να αντιλαμβάνονται πως η κόπωση σε ένα μεταμοσχευμένο άνθρωπο είναι επικίνδυνη για την υγειά του? Αφού λοιπόν τους εξήγησε το αυτονόητο παρακάλεσε έναν εκ των αστυνομικών να τον βοηθήσει να μετακινήσει λίγο τα μηχανάκια ώστε να καταστεί ελεύθερη μια θέση πάρκινγκ αναπήρου και να μπορέσει να παρκάρει ο ίδιος. Η απάντηση που πήρε ήταν ότι είναι αστυνομικοί και όχι παρκαδόροι τότε ο συμπολίτη μας αγανακτισμένος τους αποκάλεσε γαϊδουριά  Διότι ξέχασαν ότι πρώτα από όλα θα έπρεπε να είναι άνθρωποι. Άνθρωποι που υπηρετούν τον νόμο, ο οποίος στην παρούσα στιγμή καταστρατηγούνταν και δουλειά τους ήταν να απομακρύνουν τα παράνομα οχήματα αποκαθιστώντας την έννομη τάξη Σίγουρα η λέξη δεν ήταν κόσμια αλλά όταν βλέπεις αυτούς που είναι υπεύθυνοι να διαφυλάξουν το δικαίωμα σου να κυκλοφορείς και να διεκπεραιώνεις τις δουλείες σου υπό αξιοπρεπείς συνθήκες να μην είναι έστω διατεθειμένοι να σε βοηθήσουν τότε μπορεί να ξεπεράσεις τα όρια. Το περιστατικό είχε κατάληξη να πάει ο νεαρός άντρας στο τμήμα με το όχημα του συνοδευόμενος από περιπολικό και δικυκλιστέςς στην Ασφαλεια. Ύστερα από παρέμβαση του Αστυνομικού Υποδιευθυντή δεν οξύνθηκαν περισσότερο τα πράγματα και απεφεύχθη και η διαδικασία του Αυτοφώρου.

Ίσως η εξέλιξη του περιστατικό να θεωρηθεί ως μια άτυχης στιγμή που ελπίζουμε να μην επαναληφθεί αλλά η αιτία χρονίζει στον Άγιο Νικόλαο. Η παράνομη στάθμευση σε θέσεις ανάπηρων χωρίς καμία αποτελεσματική παρέμβαση της αστυνομία είναι καθημερινό φαινόμενο. Ως σύλλογος έχουμε θίξει εκατοντάδες φορές το θέμα αλλά επίλυση δεν βλέπουμε. Αν το πρόβλημα της προσβασιμότητας είχε λυθεί από τις αρχές του δήμου σίγουρα δεν θα είχαμε αυτή την δυσάρεστη για όλους μας εξέλιξη.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΜΕΡΑΜΒΕΛΛΟΥ


Διαβάστε περισσότερα...

Το πιο φιλικό εστιατόριο στον κόσμο


Γνωρίστε τον Tim, έναν νεαρό με σύνδρομο Down ο οποίος από την ηλικία των 14 ετών είχε το όνειρο να αποκτήσει κάποτε το δικό του εστιατόριο.

Με motto του «Δεν άφησα την αναπηρία μου να γκρεμίσει τα όνειρα μου», και με λίγη βοήθεια από την οικογένεια του, είναι πλέον ιδιοκτήτης του «Tim’s Place», του πιο φιλικού εστιατορίου στον κόσμο που προσφέρει καλό φαγητό και δωρεάν αγκαλιές!

VIDEO:





Διαβάστε περισσότερα...

Αρσενικού γένους τα περισσότερα στελέχη επιχειρήσεων στην Ελλάδα


Νέα έρευνα για τον ρόλο των γυναικών στην ηγεσία.

Το 64% των θέσεων ανώτερων διοικητικών στελεχών στις ελληνικές επιχειρήσεις καταλαμβάνονται συχνότερα από άνδρες παρά από γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού Randstad Hellas με αντικείμενο, τον ρόλο των γυναικών στην ηγεσία, την κινητικότητα των εργαζομένων, την αυτοπεποίθηση και την εργασιακή τους ικανοποίηση.

Το αποτέλεσμα αυτό κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των χωρών στις οποίες τα διοικητικά στελέχη είναι συνήθως γένους αρσενικού και ελάχιστες γυναίκες κατέχουν διευθυντικές θέσεις. Άλλες χώρες με αντίστοιχα ποσοστά είναι η Κίνα (90%), η Ινδία (80%), η Ιαπωνία (78%) και η Τουρκία (75%).

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της ίδιας έρευνας, αυξάνεται μεταξύ των Ελλήνων εργαζομένων ο φόβος ότι θα χάσουν την εργασία τους, ενώ όλο και λιγότεροι αναμένουν ότι θα μπορέσουν βρουν μια νέα εργασία στους επόμενους 6 μήνες, σε σύγκριση με το περασμένο τρίμηνο.

Αναλυτικότερα, το 42% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι άνδρες είναι μακράν καταλληλότεροι για να ηγηθούν μιας εταιρείας. Μόνο το 29% αυτών που συμμετείχαν, πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι καταλληλότερες για τον συγκεκριμένο ρόλο. Άλλες χώρες με προτίμηση στο ανδρικό φύλο για τις ηγετικές θέσεις, είναι η Κίνα (50%), το Χονγκ Κονγκ (63%) και η Μαλαισία (65%). Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα για την Ισπανία (56%), τη Χιλή (57%) και το Μεξικό (50%) δείχνουν υψηλότερη προτίμηση στη γυναικεία ηγεσία.

Επίσης, ενώ το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πιστεύει στην αποτελεσματικότητα των διαφορετικών και ισορροπημένων ομάδων ηγεσίας με τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών, το 52% δηλώνει ότι θα προτιμούσε να έχει προϊστάμενο έναν άνδρα παρά μία γυναίκα. Μόλις το 26% συμφωνεί με τη δήλωση «θα προτιμούσα να έχω προϊστάμενο μία γυναίκα παρά έναν άνδρα».

Στην ερώτηση, αν πιστεύετε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα ποσοστά των θέσεων που κατέχουν οι άνδρες και οι γυναίκες, θα επηρέαζε θετικά την προώθηση περισσότερων γυναικών σε ηγετικές θέσεις, το 50% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησε θετικά, ενώ παγκοσμίως το ποσοστό αυτό φτάνει στο 57%.

Η έρευνα κατέδειξε ότι στην Ελλάδα το 50% των εργοδοτών ενθαρρύνει τις γυναίκες να επιδιώξουν ηγετικές θέσεις. Πολύ λιγότερη αντίστοιχη ενθάρρυνση συναντάται σε χώρες όπως η Ουγγαρία (25%), η Ιαπωνία (36%) και η Τσεχία (38%). Ωστόσο, το 62% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, συμφωνεί ότι είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να προωθηθούν στις ηγετικές θέσεις έναντι των ανδρών. Στην Ελλάδα, το 69% των ερωτηθέντων προσβλέπει σε μια ηγετική θέση. Τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους στην Ελλάδα (76%) δηλώνουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που κατέχουν παρόμοιες θέσεις εργασίας αμείβονται εξίσου από τον εκάστοτε εργοδότη τους.

Στην Ελλάδα σπάνια η μερική απασχόληση γίνεται αποδεκτή για όσους κατέχουν διευθυντικές θέσεις. Μόνο το 25% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι αποδεκτή σε τοπικό επίπεδο. Άλλες χώρες στις οποίες είναι ακόμη λιγότερο αποδεκτή είναι η Ιαπωνία (20%), η Ουγγαρία (24%) και η Τουρκία (23%). Το 68% συμφώνησε ότι η εργασία μερικής απασχόλησης εμποδίζει την επαγγελματική εξέλιξη των υπαλλήλων στην Ελλάδα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι μειώνεται σταθερά στην Ελλάδα ο «δείκτης κινητικότητας» που αξιολογεί την ετοιμότητα των εργαζόμενων να αλλάξουν εργασία σε χρονικό ορίζοντα έξι μηνών.

Η ετοιμότητα αυτή υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα εργασιακή ικανοποίηση του εργαζομένου, τον φόβο για ενδεχόμενη απόλυσή του, την ανάγκη του για νέες προκλήσεις και την αυτοπεποίθηση ότι θα καταφέρει να βρει νέα εργασία. Ο δείκτης κινητικότητας στην Ελλάδα για το α' τρίμηνο του 2013 έφτασε τις 97,8 μονάδες πέφτοντας από τις 100 μονάδες που ήταν το δ' τρίμηνο του 2012. Το αποτέλεσμα αυτό καταδεικνύει ότι λιγότεροι εργαζόμενοι αναμένουν να απασχοληθούν σε μια νέα εργασία για τους επόμενους 6 μήνες, σε σύγκριση με το περασμένο τρίμηνο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δείκτης κινητικότητας για το α' τρίμηνο του 2013 ανήλθε στις 109 μονάδες, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τo 2010 όταν ξεκίνησαν οι σχετικές έρευνες. Από το σύνολο των ερωτηθέντων στην Ελλάδα για το α' τρίμηνο του 2013, το 17,4% δήλωσε ότι άλλαξε θέση εργασίας κατά τους τελευταίους έξι μήνες, ποσοστό αυξημένο κατά 1,3% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Το 36% των συμμετεχόντων απάντησε ότι άλλαξε εργασία το τελευταίο εξάμηνο, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες απασχόλησης και το 31% λόγω προσωπικής επιθυμίας για αλλαγή.

Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται, η αυτοπεποίθηση για εύρεση νέας εργασίας στην Ελλάδα καθώς και η εργασιακή ικανοποίηση.

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα σε τοπικό επίπεδο, το 38,6% αναμένει ότι θα καταφέρει να βρει μία ανάλογη εργασία εντός των επόμενων έξι μηνών, ποσοστό το όποιο είναι ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2012 (37%). Ωστόσο, στην Ελλάδα ο φόβος απώλειας εργασίας για το α' τρίμηνο του 2013 αυξήθηκε επίσης λίγο, από 44% που ήταν το δ' τρίμηνο του 2012 σε 45,5%.

Επίσης, ενώ οι εργαζόμενοι σε χώρες όπως η Νορβηγία (81%) και η Δανία (79%) έχουν τα υψηλότερα επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης, η τελευταία έρευνα Workmonitor αποκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα (52%) και την Ουγγαρία (41%) είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι. Το ποσοστό της εργασιακής ικανοποίησης στην Ελλάδα παραμένει σταθερό σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2012.

Η έρευνα της Randstad Hellas πραγματοποιήθηκε για το α' τρίμηνο του 2013, και διεξήχθη μέσω online ερωτηματολογίου σε δείγμα 450 ατόμων από τις 18 έως τις 31 Ιανουαρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των ΑΜΕΑ


Αδικαιολόγητα καθυστερεί η εξέταση ατόμων με ειδικές ανάγκες από τις αρμόδιες επιτροπές με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα.

Αυτό καταγγέλλει με επιστολή του στον υποδιοικητή του ΙΚΑ κ. Πατσούρη ο σύλλογος ατόμων με αναπηρίες, αναφέροντας τα εξής:

«Κύριε Υποδιοικητή
Μας είναι αδιανόητη και αδικαιολόγητη η καθυστέρηση σε ορισμένα άτομα με αναπηρία που έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους στα ΚΕΠΑ από 19/12/2011 και ακόμα περιμένουν ενώ σε άλλους που έχουν καταθέσει το 2013 έχουν περάσει ήδη από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ ειδικότητας ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΥ.

Γιατί καταδικάζετε σε θάνατο με αυτό τον τρόπο παιδιά με βαριές αναπηρίες;

Έχουμε ενοχλήσει και την κυρία Μιχαλοπούλου στις 24/1/2013 και στις 26/2/2013 και το γραφείο σας σήμερα και ως εκ θαύματος ορίστηκε ημερομηνία εξέτασης η 24/4/2013

Μέχρι τότε πως θα συντηρηθεί αυτό το παιδί; Και οι δύο γονείς είναι άνεργοι!!!
Δεν ξέρουμε πια τι να σας ζητήσουμε!!!!
Πείτε μας εσείς τι να κάνουν οι γονείς; Να το κλείσουν σε ίδρυμα;
Σας στέλνουμε το αποδεικτικό κατάθεσης με αριθμό πρωτοκόλλου 401-2011-525/ 19-12-2011 Αριθμός Μητρ. ΚΕΠΑ 000036971

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος
Ζηδιανάκης Μανώλης
Ο γραμματέας
Τσιβγούλης Νίκος»


Διαβάστε περισσότερα...

Σε δημόσια διαβούλεση το ν/σ για τις αδρανείς καταθέσεις


Οι τράπεζες απέδωσαν στο δημόσιο 140 εκατ. ευρώ, την τελευταία τριετία.

Το ποσό των 140 εκατ. ευρώ απέδωσαν οι τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο, την τελευταία τριετία, βάσει των διατάξεων του Νομοθετικού Διατάγματος 1195/1942, σύμφωνα με τις οποίες η τράπεζα αποδίδει στον αρμόδιο Οικονομικό Έφορο, κάθε οικονομικό έτος, τα παραγραφόμενα χρηματικά ποσά και τίτλους που δεν αναζητήθηκαν από τους δικαιούχους. Το στοιχείο αυτό περιλαμβάνεται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή και αναφέρεται στις αδρανείς καταθέσεις, μερίσματα, τίτλους κλπ.,

Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου για τις αδρανείς καταθέσεις έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν τη Δημόσια Περιουσία (Δημόσια Κτήματα, Αιγιαλός και Παραλία, Ανταλλάξιμα Κτήματα, Απαλλοτριώσεις) καθώς επίσης και τα θέματα Εθνικών Κληροδοτημάτων και της αναμόρφωσης των σχολαζουσών κληρονομιών.

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Θωμά Ψύρρα, για την καταγραφή και αξιοποίηση περιουσίας του δημοσίου που βρίσκεται σε αδράνεια, για τα εθνικά κληροδοτήματα, τα κατεχόμενα ακίνητα κλπ.


Διαβάστε περισσότερα...

Κρέας με DNA αλόγου σε δημοτικά συσσίτια


Προκαταρκτική εξέταση με αφορμή καταγγελία στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με αφορμή καταγγελία δημοτικού συμβούλου στο Δήμο Θεσσαλονίκης, για την ύπαρξη κρέατος, με DNA αλόγου, σε συσσίτια του Δήμου.

Η καταγγελία έγινε από το δημοτικό σύμβουλο, Χρήστο Μάτη και η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης ανατέθηκε στην εισαγγελέα, Ευαγγελία Καρανίκα.

Από την πλευρά του ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με την εταιρεία διανομής τροφίμων, η οποία βεβαίωσε ότι ουδέποτε διέθεσε τέτοιου είδους φαγητό, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.


Διαβάστε περισσότερα...

Οικοδόμος έδωσε το φιλί της ζωής σε 2χρονο κοριτσάκι


Δείτε το βίντεο με το συγκινητικό φινάλε.

Ένα συγκλονιστικό βίντεο κάνει το γύρο του διαδικτύου από χτες και προκαλεί αισθήματα συγκίνησης σε όποιον το βλέπει. Κάμερες κλειστού κυκλώματος σε σούπερ μάρκετ στο Περθ της Αυστραλίας κατέγραψαν τη στιγμή που μια μητέρα έντρομη κρατά το 2 ετών κοριτσάκι της στην αγκαλιά της αναίσθητο και πηγαίνει σαστισμένη προς τα ταμεία ζητώντας βοήθεια.

Οι πελάτες τρομάζουν και προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει ενώ την ίδια ώρα ένας άντρας με κόκκινη μπλούζα –ενδεχομένως ο πατέρας του παιδιού- μπαίνει αλαφιασμένος, τρέχοντας στο κατάστημα.

Λίγο μετά φαίνεται ο άντρας αυτός να προσπαθεί με έναν ακόμη να κάνουν το παιδί να αναπνεύσει, χτυπώντας το στην πλάτη και γυρνώντας το ανάποδα, μάλλον επειδή είχε καταπιεί κάτι.

Αμέσως μετά φαίνεται ο ένας εκ των δύο, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι οικοδόμος στο επάγγελμα, να το κρατά στην αγκαλιά του, να το ξαπλώνει στο ταμείο και να του δίνει το φιλί της ζωής.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά η αγκαλιά που του δίνει ο άντρας με τα κόκκινα «τα λέει όλα».

Το κοριτσάκι σώθηκε.





Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοβουλία δασκάλων για τα υποσιτισμένα παιδιά


Οι δάσκαλοι των σχολείων του Νομού Τρικάλων, ζητούν ένα δωρεάν γεύμα σε όλα τα παιδιά καθώς και δωρεάν ασφάλιση και περίθαλψη για όλους τους μαθητές.

Συγκεκριμένα το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Τρικάλων αποφάσισε να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα με τα υποσιτισμένα παιδιά της περιοχής μας. Ο Σύλλογος επισημαίνει το πρόβλημα, εφιστά την προσοχή όλων και προτείνει:

· Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το κράτος στους δήμους έτσι ώστε να παρέχεται ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά.

· Κατάργηση του Φ.Π.Α. 23% στα κυλικεία.

· Δωρεάν ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές.

Όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σεραφείμ Ψαρράς «οφείλουμε όλοι να δείξουμε ευαισθησία σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και κυρίως η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους μαθητές και στις οικογένειές τους».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξαναρχίζουν οι επεμβάσεις στο Αγ. Σοφία


Επαναλειτουργεί από σήμερα το παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα του Παίδων Αγία Σοφία με τον δικαιωμένο από την ΕΔΕ συντονιστή διευθυντή του τμήματος, Α. Κουρτέση, βοηθούμενο από τον επιμελητή Α', Γ. Καλαβρουζιώτη, να αντιμετωπίζει χειρουργικά την περίπτωση ενός Αφγανού ηλικίας 6 μηνών με αρτηριακό πόρο αλλά και την περίπτωση ενός Ελληνόπουλου 4 ετών στο οποίο θα κάνει αντικατάσταση μπαταρίας στο βηματοδότη που του τοποθέτησε ο ίδιος ο κ. Κουρτέσης προ τριετίας.

Σήμερα θα χειρουργηθούν ένα βρέφος 6 μηνών και ένας 4χρονος με βηματοδότη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεσολόγγι: Στο νοσοκομείο οι απεργοί πείνας


Την 10η μέρα της απεργίας πείνας δυστυχώς οι δύο απεργοί πείνας, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης και η διοικητική υπάλληλος του ΤΕΙ Γιώτα Μούτσιου που διαμαρτύρονται με αυτόν τον τρόπο για το σχέδιο «Αθηνά», λύγισαν. Οι δυνάμεις τους, τους εγκατέλειψαν και ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ.

Με σηκωμένο το κεφάλι και με δάκρυα στα μάτια κάτω από τα χειροκροτήματα του κόσμου διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Μεσολογγίου.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συστράτευση ανθρωπιάς για τις άπορες οικογένειες


Τρόφιμα στην Κρήτη για όσους έχουν ανάγκη.

Στο πλευρό άπορων οικογενειών που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα συνεχίζουν να βρίσκονται οι άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι του Ηρακλείου που ρίχνουν... γέφυρες στην κοινωνία παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.

Οι δράσεις ανθρωπιάς ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες και αφορούσαν σε σε περιορισμένο αριθμό οικογενειών που είχαν πραγματικά ανάγκη, ωστόσο τώρα φαίνεται να ανοίγει σαν βεντάλια η προσπάθεια στην κοινωνία του Ηρακλείου.

Ο Σύλλογος ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων του Ηρακλείου έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίσει τρόφιμα μακράς διάρκειας τα οποία θα δίνει σε οικογένειες του Ηρακλείου καλύπτοντας έτσι μία τεράστια ανάγκη.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνης Σατζόγλου, θα συνεχίσουμε τη διαδικασία των τροφίμων χωρίς μεσάζοντες. Ήδη βρισκόμαστε σε επαφή με παραγωγούς από την πάνω Ελλάδα οι οποίοι ενδιαφέρονται να μας δώσουν τα προϊόντα τους.

Τα παίρνουμε σε τιμές καλύτερες από αυτές που τα αγοράζουν οι μεσάζοντες και τα δίνουμε στον κόσμο σε τιμές που είναι το 1/3 της τιμής του σούπερ μάρκετ.

Όσο για την ποιότητα, δεν συγκρίνεται. Πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.

Τώρα λοιπόν ψάχνουμε παραγωγούς που όμως να αντιλαμβάνονται την έννοια της αλληλεγγύης.

Κάνουμε παράλληλα προσπάθεια να βρούμε παραγωγούς τέτοιων προϊόντων και στην Κρήτη ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο διότι δεν υπάρχουν πολλά εργοστάσια στο νησί με τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Η νέα συνάντηση των μελών αλλά και όλων όσων θέλουν να βοηθήσουν το σύλλογο ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων θα γίνει σήμερα στον πολυχώρο, απέναντι από τον Άγιο Μηνά στις 7 το απόγευμα.

Θα χρειαστούμε στήριξη και χέρια για να γίνει αυτή η διανομή χωρίς τους μεσάζοντες. Γι αυτό θα συναντηθούμε να οργανωθούμε καλύτερα, τόνισε ο κ. Σατζόγλου.


Πηγή: http://prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η διαδικασία για τη μετακίνηση των υπαλλήλων


Στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ οδηγίες και πληροφορίες.

Ξεκίνησε η διαδικασία για τη μετακίνηση των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των ειδικοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Διοικητικών Καθηκόντων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και το ΑΣΕΠ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του αναλυτικές οδηγίες και πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (asep.gr) αναρτήθηκαν:

α) Η υπ’ αριθ. 2/2013 ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΦΕΚ 598/Β/14-3-2013).

β) Η υπ' αριθ. ΔΙΠΙΔΔ/B.1.1/3/οικ.7655 εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της 19ης Μαρτίου 2013, με θέμα «Κινητικότητα υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 2/2013 ανακοίνωση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», με τα συνημμένα σε αυτή Παραρτήματα, δηλ., τον Πίνακα Κατανομής Θέσεων στους Φορείς Υποδοχής, τον Πίνακα Φορέων Προέλευσης, τους Πίνακες Δήμων και Υπουργείων, τα Κριτήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Δικαιολογητικά/Πιστοποιητικά Απόδειξης, τους Τίτλους Γλωσσομάθειας, τους Τρόπους Απόδειξης, τις Οδηγίες Συμπλήρωσης Εντύπου Αίτησης- Υπεύθυνης Δήλωσης ΜΔ.ΔΕ.1, το Έντυπο Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης ΜΔ.ΔΕ.1 και το συμπληρωματικό έντυπο αίτησης για επιπλέον επιδιωκόμενες θέσεις.

γ) Αναλυτικές οδηγίες προς τις διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων προέλευσης των προς μετακίνηση υπαλλήλων, σχετικά με την παραλαβή και τον έλεγχο των αιτήσεων καθώς και με την κατάρτιση του ψηφιακού πίνακα συνδρομής κριτηρίων.

Τέλος, επισημαίνεται από την αρχή ότι μετά την παραλαβή του ψηφιακού πίνακα συνδρομής κριτηρίων από τους φορείς προέλευσης, το ΑΣΕΠ θα καταρτίσει τον ενιαίο Πίνακα Βαθμολογίας, Κατάταξης και Διάθεσης των υπαλλήλων με βάση τον οποίο θα υλοποιηθεί η κινητικότητα του ανωτέρω προσωπικού στους φορείς υποδοχής της υπ' αριθ. 2/2013 Ανακοίνωσης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πληρώνουν τα σπασμένα χιλιάδες μαθητές


Σταμάτησαν τα μαθητικά δρομολόγια στη Θεσσαλονίκη.

Επ' αόριστον διακόπηκαν από σήμερα τα μαθητικά δρομολόγια στη Θεσσαλονίκη μετά από απόφαση των τουριστικών πρακτόρων, που διεκδικούν δεδουλευμένα 11 μηνών και νέες συμβάσεις εργασίας για το 2013.

Από τη διακοπή των δρομολογίων επηρεάζονται 5.000 μαθητές, εκ των οποίων οι 1.000 φοιτούν σε ειδικά σχολεία.

Σε όλο το νομό κινήθηκαν σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Τουρισμού Β. Ελλάδος Μιχαήλ Πεζίκογλου «λιγότερα από δέκα λεωφορεία», που έχουν ξεχωριστές συμβάσεις με δήμους, ενώ χειρόφρενο τράβηξαν όλα τα υπόλοιπα με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα, κυρίως στις παρυφές και στις περιοχές εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε μεγάλους δήμους του νομού.

«Πήραμε άδειες από τις δουλειές μας, άλλοι έχασαν το μεροκάματο για να μπορέσουν να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα ειδικά σχολεία. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει κάθε τόσο, πρέπει να λυθεί το πρόβλημα» δήλωσε στο ΑΜΠΕ η πρόεδρος της ένωσης γονέων δήμου Θέρμης Ευδοκία Παπαχρηστίδου.

Οι τουριστικοί πράκτορες αναμένουν τις κινήσεις της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για τη λύση του προβλήματος, ενώ τη στάση τους θα καθορίσουν τις επόμενες μέρες οι οργανώσεις γονέων της Θεσσαλονίκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Σενάρια μείωσης του τέλους ακινήτων


Χαμηλότεροι συντελεστές το 2013.

Χαμηλότερους συντελεστές στο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων για το 2013 εξετάζει η κυβέρνηση, υπό την αυστηρή όμως προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί κανονικά το σύνολο των υπόλοιπων φόρων που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία.

Πέραν της μείωσης των συντελεστών που διαμορφώνουν το τέλος ακινήτων, το οποίο και το 2013 θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, εξετάζεται και η μείωση των αντικειμενικών αξιών, που κι αυτές επηρεάζουν το ύψος του τέλους, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

Η δυνατότητα μείωσης του ενιαίου τέλους ακινήτων προκύπτει από το γεγονός ότι έχουν υποεκτιμηθεί οι αποδόσεις των φόρων που επιβλήθηκαν στα ακίνητα.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, τα έσοδα από τα ακίνητα θα υπερβούν τα τρία δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα ζήτησε τη διατήρηση του χαρατσιού λόγω της αδυναμίας του οικονομικού επιτελείου να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σύστημα εφαρμογής και κυρίως είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρά καθημερινά 1.800 παιδιά από μολυσμένο νερό


Παγκόσμια Μέρα Νερού η 22η Μαρτίου.

Περίπου 2.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα σε παγκόσμιο επίπεδο από διαρροϊκές ασθένειες και από αυτούς τους θανάτους περίπου 1.800 συνδέονται με το νερό και την υγιεινή.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η UNICEF, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, που είναι στις 22 Μαρτίου, και καλεί τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τους πολίτες να θυμούνται ότι πίσω από τα στατιστικά στοιχεία βρίσκονται τα πρόσωπα των παιδιών.

«Μερικές φορές επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στους μεγάλους αριθμούς και αποτυγχάνουμε να δούμε τις ανθρώπινες τραγωδίες που κρύβονται πίσω από κάθε στατιστικό στοιχείο» λέει ο Sanjay Wijesekera, επικεφαλής του τομέα Νερού και Υγιεινής της UNICEF.

«Αν 90 σχολικά λεωφορεία γεμάτα με παιδιά του νηπιαγωγείου συγκρούονταν κάθε μέρα, χωρίς επιζώντες, ο κόσμος θα το πρόσεχε. Όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει κάθε μέρα, εξαιτίας του ακάθαρτου νερού και των κακών συνθηκών υγιεινής και αποχέτευσης» αναφέρει η UNICEF.

Σχεδόν το 90% των θανάτων παιδιών από διαρροϊκές ασθένειες συνδέονται άμεσα με το μολυσμένο νερό, την έλλειψη αποχέτευσης ή την ανεπαρκή υγιεινή. Παρά την έκρηξη του παγκόσμιου πληθυσμού, αυτοί οι θάνατοι έχουν μειωθεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία, από 1,2 εκατομμύρια κάθε χρόνο το 2000 σε περίπου 760.000 το χρόνο το 2011. Για τη UNICEF, ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ μεγάλος.

Τα στοιχεία της UNICEF για την παιδική θνησιμότητα δείχνουν ότι περίπου οι μισοί θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε ετών συμβαίνουν σε μόνο πέντε χώρες: Ινδία, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Πακιστάν και Κίνα. Δύο χώρες μαζί - η Ινδία (24%) και η Νιγηρία (11%) - παρουσιάζουν περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών. Αυτές οι ίδιες χώρες έχουν, επίσης, σημαντικούς πληθυσμούς χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.

Από τα 783 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο χωρίς επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, 119 εκατομμύρια είναι στην Κίνα, 97 εκατομμύρια στην Ινδία, 66 εκατομμύρια στη Νιγηρία, 36 εκατομμύρια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και 15 εκατομμύρια στο Πακιστάν. Τα στοιχεία για την αποχέτευση είναι ακόμη πιο ζοφερά, τονίζει η UNICEF. Αυτοί που στερούνται βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής σε αυτές τις χώρες είναι: στην Ινδία 814 εκατομμύρια, στην Κίνα 477 εκατομμύρια, στη Νιγηρία 109 εκατομμύρια, στο Πακιστάν 91 εκατομμύρια και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 50 εκατομμύρια.

Όπως τονίζει η UNICEF, οι πρόοδοι που έχουν ήδη σημειωθεί από το 1990, δείχνουν ότι με την πολιτική βούληση, με επενδύσεις και με έμφαση στην ισότητα ίσως μόνο μέσα σε μια γενιά. κάθε παιδί να είναι σε θέση να έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής.



Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξε το κοινωνικό φαρμακείο-ιατρείο στη Σπάρτη


Λειτουργεί από Δευτέρα-Παρασκευή από 14:00-16:00
.
Άρχισε να λειτουργεί το κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο στη Σπάρτη, το οποίο δημιούργησε ο δήμος, προκειμένου να ενισχύσει και να στηρίξει οικονομικά τους αδύναμους και ανασφάλιστους πολίτες.

Η κίνηση αυτή του δήμου γίνεται σε συνεργασία με τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λακωνίας και το παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Σπάρτη.

Το κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο στεγάζεται στην οδό Ευαγγελιστρίας 85- 87 στο κέντρο της Σπάρτης και λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 14:00 έως τις 16:00.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εργόσημο για άλλες τρεις ομάδες εργαζομένων


Η εφαρμογή του μέχρι τώρα έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εσόδων.

Στο καθεστώς του εργοσήμου εντάσσονται ακόμη τρεις ομάδες εργαζομένων: οι διανομείς διαφημιστικών εντύπων με το σύστημα της διανομής χωρίς διεύθυνση αποδέκτη, οι απασχολούμενοι στην προώθηση προϊόντων προσώπων και σώματος για λογαριασμό μίας ή περισσοτέρων επιχειρήσεων κατ΄οίκον ή σε άλλο χώρο και οι απασχολούμενοι στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε πολυκαταστήματα, καταστήματα τροφίμων και υπεραγορές (σούπερ μάρκετ).

Αυτό γίνεται με τροποποίηση που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

Στο νομοσχέδιο έχουν ήδη περιληφθεί ρυθμίσεις για την εφαρμογή του εργοσήμου, ανάμεσα στις οποίες και διατάξεις για την αυστηροποίηση εφαρμογής του.

Σε ευθεία γραμμή με τη διαπίστωση που διατυπώνεται και στην αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νομοσχεδίου, ότι «το νομοθετικό πλαίσιο του εργοσήμου ήταν προβληματικό και προκάλεσε απώλεια εσόδων, καθώς οι αμειβόμενοι με εργόσημο κατέβαλαν χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές αν και είχαν πλήρεις παροχές», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξήγησε ότι «υποστηρίζει ένθερμα το εργόσημο αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα που ανέκυψαν στην εφαρμογή του».

Όπως εξήγησε ο υπουργός με την εισαγωγή του εργοσήμου «δυστυχώς τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές για την κατ’ οίκον απασχόληση από 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως έπεσαν στα 2 εκατομμύρια ευρώ».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάσσονται τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά την αντίθεσή τους με πολλές διατάξεις διατυπώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κάλεσαν τον υπουργό να προχωρήσει σε βελτιώσεις ιδίως για τα άρθρα με τα οποία γίνεται αυστηρότερη η αντιμετώπιση (αστική και ποινική) των υπαλλήλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για τους οποίους θα μπορούσε να ισχύσει το πειθαρχικό δίκαιο για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Εμφατικά ο υπουργός αναφέρθηκε στις διατάξεις για το σύστημα ΑΡΙΑΔΝΗ και την ΗΔΙΚΑ, από την πλήρη λειτουργία των οποίων το υπουργείο αναμένει εξοικονόμηση πόρων 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αυτό που ονομάζουμε καταχρηστικές συντάξεις δεν θα υπάρχει» είπε ο υπουργός και διαβεβαίωσε ότι προωθείται ένα ουσιαστικό πλαίσιο δράσης που λύνει το πρόβλημα.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τρομακτικό το νούμερο των 53.695 μη απογραφόμενων συνταξιούχων και εξήγησε ότι προχωρά η ηλεκτρονική διασταύρωση συντάξεων θανάτου ώστε να ακολουθήσουν στοχευμένοι έλεγχοι για να διεκδικήσει το ελληνικό δημόσιο χρήματα αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται στην ΗΔΙΚΑ ειδικός λογαριασμός, το «Μητρώο Ελέγχου Παραβατικότητας» και με εγκύκλιο θα ζητείται από τους Διοικητές των ταμείων να αποστείλουν τους αναπόγραφους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, η Ελλάδα καταβάλλει σήμερα 4.390.378 συντάξεις. Αυτό το νούμερο που εξελίσσεται συνεχώς (θάνατοι ή νέες συντάξεις) έχει απόκλιση μόλις 3,81% ως προς τους ΑΜΚΑ και 3,46% ως προς τους ΑΦΜ.

Υπάρχουν ταμεία με απόκλιση «μηδέν», ένα από αυτά είναι ο ΟΑΕΕ στον οποίο είναι πλήρης η ταυτοποίηση συντάξεων και συνταξιούχων. Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι αποκλίσεις αφορούν κυρίως το ΑΦΜ και στο Δημόσιο οι αποκλίσεις αφορούν κυρίως τον ΑΜΚΑ, όπως ενημέρωσε ο υπουργός.

«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα έχουμε γυρίσει σελίδα. Το 2013 θα είναι έτος νοικοκυρέματος», είπε ο κ. Βρούτσης επισημαίνοντας τον στρατηγικό ρόλο που αναλαμβάνει η ΗΔΙΚΑ.

Την ανάγκη να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων, επισήμανε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης ο οποίος εκτίμησε ότι η εφαρμογή των προωθούμενων διατάξεων θα δικαιώσει τον τίτλο του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε αντίθετη κατεύθυνση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης προειδοποίησε ότι στην πραγματικότητα αποδυναμώνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Ιδίως για την εμπλοκή της Οικονομικής Αστυνομίας στο έργο του ΣΕΠΕ, ο κ. Στρατούλης προειδοποίησε ότι μπορεί να αποδειχθεί με επικίνδυνες παραμέτρους.

Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του προτίθεται να καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας στις διατάξεις για την αστική και ποινική αντιμετώπιση των υπαλλήλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης διότι εισάγονται διαδικασίες τρομοκράτησης των υπαλλήλων.

Ευέλικτο αποτελεσματικότερο σύστημα στην εφαρμογή του εργοσήμου ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Κουτσούκος σημειώνοντας ότι η λύση δεν μπορεί να είναι η προωθούμενη αύξηση των εισφορών.

Τάχθηκε επίσης κατά διατάξεων που μπορεί να εξοντώσουν τους υπαλλήλους έως την τελεσιδικία υποθέσεων που θα τους αφορούν και προειδοποίησε ότι η κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας, θα κάνει πολλούς υπαλλήλους να πρέπει να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους σε καθεστώς τρομοκρατίας.

Αντισυνταγματικά χαρακτήρισε τα μέτρα για τα πειθαρχικά ζητήματα των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης και αναρωτήθηκε αν με κλίμα τρομοκρατίας κατά των υπαλλήλων θα απονέμονται νωρίτερα οι συντάξεις.

Ο βουλευτής επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ατέλειες του συστήματος ΑΡΙΑΔΝΗ και ΗΔΙΚΑ.

Την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί ο εργασιακός μεσαίωνας και η ανασφάλιστη εργασία εξέφρασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης και αυτό διότι, όπως κατήγγειλε, «ενώ ο Έλληνας σήμερα αναζητεί εναγωνίως μεροκάματο, έρχονται καραβιές λαθρομεταναστών που εργάζονται για δέκα ευρώ και τους προτιμούν οι εργοδότες διότι γνωρίζουν ότι δεν θα διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης εκτίμησε ότι το σύστημα ΑΡΙΑΔΝΗ θα βάλει πλάτη για απολύσεις υπαλλήλων και επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την προστασία και στήριξη των ανέργων.

Πρότεινε δηλαδή, επίδομα σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επίδομα και για εκείνον που αναζητεί εργασία μέσω του ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη να δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ζήτησε ακόμα όσο διαρκεί η ανεργία να αναστέλλεται κάθε υποχρέωση (δάνεια, ανατοκισμός δανείων κλπ), να δικαιούνται επιδότηση ενοικίου και να αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος τους.

«Δεν βλέπω να ενισχύεται το ΣΕΠΕ. Αντιθέτως, ενισχύεται η Οικονομική Αστυνομία για την οποία είναι αμφίβολο ότι έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία», επισήμανε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Αικατερίνη Μάρκου. Η βουλευτής εξέφρασε επιφυλάξεις και για τις διατάξεις που αφορούν το εργόσημο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Καμπανάκι» από τα χρέη για τον ΟΚΑΝΑ


Κινδυνεύουν οι 8.500 θεραπευόμενοι.

Για «πρωτόγνωρη κατάσταση», στην οποία έχει βρεθεί ο ΟΚΑΝΑ και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των 8.500 θεραπευομένων στα Προγράμματα Υποκατάστασης, έκαναν λόγο σε σημερινή συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.

Με χρέη 28 εκατ. ευρώ προς τρίτους και έναν ήδη κουτσουρεμένο προϋπολογισμό σε επίπεδα, που δεν αρκούν ούτε για τη μισθοδοσία των εργαζομένων (18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 17 εκατ. για μισθοδοσία), ο πρόεδρος του ΔΣ των εργαζομένων, Γιάννης Κακλαμάνης, μίλησε για «συστηματική προσπάθεια απαξίωσης στον χώρο της απεξάρτησης, που προετοιμάζει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της αντιμετώπισης της εξάρτησης με αιχμή το τελευταίο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, στο οποίο δίνει τη δυνατότητα για χορήγηση υποκαταστάτων στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, ενώ η επιδημία του AIDS στον πληθυσμό των εξαρτημένων εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική πορεία, η πολιτεία με τη συστηματική υποχρηματοδότηση και τις επιλογές των εκάστοτε διορισμένων Διοικήσεών του, οδηγεί τον ΟΚΑΝΑ σε πορεία αυτοκατάργησης.

Ενδεικτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός είναι η αναστολή λειτουργίας της κινητής μονάδας, η μείωση σε 4 ώρες του χρόνου φύλαξης και καθαριότητας των δομών του Οργανισμού, η μείωση των δόσεων μεθαδόνης σε ασθενείς για οικονομικούς λόγους, η απόσυρση ιατρικών μηχανημάτων, τη στιγμή που η λίστα αναμονής στην Αθήνα είναι στους 3.500 ανθρώπους, ενώ η χρήση ουσιών διαρκώς αυξάνεται.

Οι εργαζόμενοι σημείωσαν, επίσης, ότι οι μειώσεις των αποδοχών τους κατά μέσο όρο φτάνουν ποσοστό 50%, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων παρακρατούνται, αλλά δεν αποδίδονται, οι παρακρατούμενες δόσεις από τη μισθοδοσία των εργαζομένων που αφορούν δάνεια τα οποία έχουν πάρει οι εργαζόμενοι δεν αποστέλλονται στις τράπεζες, ενώ μέσα σε αυτές τις συνθήκες τα τελευταία χρόνια εξυπηρετούν υπερδιπλάσιους ασθενείς.

Οι εργαζόμενοι έκαναν ακόμη λόγο για καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εξαρτημένων ατόμων με επιχειρήσεις «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας, «που οδηγούν στην καταστολή, τη διαπόμπευση και την περιθωριοποίηση».

Όπως δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που έχουν ξεκινήσει με την κατάληψη των Κεντρικών Υπηρεσιών, θα συνεχιστούν και έχει ήδη προγραμματιστεί, αύριο, πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

Συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ δήλωσαν με την παρουσία τους οι Σύλλογοι Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, η Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω, καθώς και τα Κέντρα Πρόληψης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατ' εξαίρεση αιτήσεις προτίμησης για τη διαθεσιμότητα


Αφορά μόνο όσους εντάχθηκαν εκπρόθεσμα στη διαδικασία.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, απέστειλε ανακοίνωσή του στις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού με θέμα την υλοποίηση της διαδικασίας μετακίνησης των υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ, διοικητικών καθηκόντων, για τους οποίους η υπηρεσιακή μεταβολή της διαθεσιμότητας γνωστοποιήθηκε στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου εκπρόθεσμα (δηλαδή μετά την έκδοση της προηγούμενης ανακοίνωσης για την πρώτη φάση του Προγράμματος Κινητικότητας).

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, οι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος κινητικότητας, που υλοποιείται και βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης, καθώς η διαδικασία αυτή αφορά μόνο εκείνους των οποίων η υπηρεσιακή μεταβολή της διαθεσιμότητας γνωστοποιήθηκε εκπρόθεσμα μετά τις 21.02.2013.

Για τους υπαλλήλους των οποίων η υπηρεσιακή μεταβολή, μετά τη διαθεσιμότητα που τέθηκαν, γνωστοποιήθηκε εκπρόθεσμα (αφορά περίπου 80 υπαλλήλους) ισχύει ό,τι και για τους υπόλοιπους. Δηλαδή, «εντός προθεσμίας 20 ημερών από τη δημοσίευση της υπ' αριθ. 2/2013 ανακοίνωσης, οι προς μετακίνηση υπάλληλοι θα δηλώνουν τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, με τη σειρά προτίμησής τους, όπως ακριβώς είχε διατυπωθεί και στην πρώτη φάση του Προγράμματος Κινητικότητας. Η διαδικασία μοριοδότησης θα γίνει με την εγγύηση της διαφάνειας και της αμεροληψίας του ΑΣΕΠ».

Τονίζεται δε ότι «η μη υποβολή αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης από τον υπάλληλο δεν επιδρά στο κύρος και την εξέλιξη της διαδικασίας μετάταξης. Επειδή, όμως, η αίτηση αυτή καθορίζει τη σειρά προτίμησης του προς μετάταξη υπαλλήλου στους φορείς που έχουν ανάγκη προσωπικού, συνιστάται στις υπηρεσίες προσωπικού να καταστήσουν το πιο πάνω σαφές στους υπαλλήλους».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο


Απλές κινήσεις για την προστασία του υπολογιστή σας.

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι ένα θέμα που απασχολεί την τεχνολογική κοινότητα, ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα. Πλέον, όλοι μας είμαστε εκτεθειμένοι σε κακόβουλους χρήστες, που είτε για τη διασκέδασή τους είτε για το προσωπικό τους συμφέρον, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την οποιαδήποτε ευκαιρία και να επιτεθούν σε άτομα, λιγότερο ενημερωμένα για του κινδύνους που κρύβει ο κυβερνοχώρος.

Δυστυχώς κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος για την ασφάλεια του καθώς, ο επιτιθέμενος έχει το πλεονέκτημα του χρόνου ώστε να ξεπεράσει την προστασία που έχει «χτίσει» ο αμυνόμενος. Σκοπός μας είναι να κάνουμε αυτή τη διαδικασία αρκετά δύσκολη ώστε να αποτρέψουμε και να αποθαρρύνουμε τους κακόβουλους αυτούς χρήστες.
Σκεφτείτε το σαν μία πόρτα ενός σπιτιού. Αν κάποιος την αφήσει ανοιχτή και φύγει, τότε δίνει τη δυνατότητα, με μηδενικό κόπο, στους κλέφτες να μπουν στο σπίτι, αν κάποιος άλλος απλά την κλείσει χωρίς να την κλειδώσει, κάνει τη διαδικασία αρκετά πιο δύσκολη για τον κλέφτη από ότι στην πρώτη περίπτωση αλλά όχι αρκετά δύσκολη ώστε να τα παρατήσει

Αν όμως κάποιος φεύγοντας κλειδώσει την πόρτα του σπιτιού του, σίγουρα θα αναγκάσει τον κλέφτη να βρει κάποιο άλλο «θύμα». Όχι επειδή δε θα μπορεί να σπάσει την κλειδαριά, αλλά επειδή θα προτιμήσει έναν πιο «εύκολο» δρόμο. Το ίδιο ακριβώς βρίσκει εφαρμογή και στις απειλές μέσω Internet.

Φυσική Προστασία



Ένας από τους πιο εύκολους (και σίγουρους) τρόπους για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στα δεδομένα σας, είναι να έχει «φυσική» πρόσβαση στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή, είτε έχοντας το χρόνο να ψάξει όλα σας τα αρχεία, είτε εγκαθιστώντας ένα πρόγραμμα απομακρυσμένου ελέγχου στο σύστημα σας.

Θα πρέπει λοιπόν, να έχετε πάντα στο νου σας που βρίσκεται ο φορητός σας υπολογιστής ή η φορητή σας συσκευή. Επίσης, καλό θα είναι να αποφεύγετε να χρησιμοποιείται οπτικούς δίσκους ή USB sticks που δεν έχουν ελεγχθεί και δεν προέρχονται από άτομα της εμπιστοσύνης σας, καθώς και να εμπιστεύεστε τις συσκευές σας σε κάποιον άγνωστο.

Ψηφιακή Προστασία



Πλέον κάθε συσκευή σας δίνει τη δυνατότητα να την κλειδώσετε με κάποιο κωδικό πρόσβασης. Είτε πρόκειται για σταθερό ή φορητό υπολογιστή είτε για smartphone και tablet, έχετε τη δυνατότητα να εισάγεται έναν κωδικό, που θα πρέπει να είναι προσωπικός και να μην τον αποκαλύψετε σε κανέναν, με εξαίρεση ίσως τα πολύ έμπιστα σας πρόσωπα.

Σε όλες τις συσκευές, αυτή η επιλογή βρίσκεται μέσα στο μενού που συνήθως ονομάζεται «Ρυθμίσεις», ενώ στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα τη βρείτε στον «Πίνακα Ελέγχου».

Ηλεκτρονική Προστασία



Πρόκειται για την προστασία του συστήματος σας μέσω Internet. Πολλές εφαρμογές που κυκλοφορούν κατά καιρούς υπόσχονται να αυξήσουν την ασφάλεια των συσκευών και καλό θα ήταν να τις εμπιστευτείτε, ειδικά όταν πρόκειται για προγράμματα αναγνωρισμένων εταιριών, όπως το Norton της Symantec, το NOD32 της ESET, το Karspersky και άλλα.

Βέβαια, υπάρχουν και προεγκατεστημένες επιλογές στο σύστημα των Windows. Προτείνεται να έχετε πάντα ενεργοποιημένες τις λειτουργίες του τοίχους προστασίας (Firewall) και των εφαρμογών που αναγνωρίζουν λογισμικά τύπου malware ή υιούς. Φυσικά, οι επιλογές αυτές δεν προσφέρουν την μέγιστη προστασία, όμως σίγουρα θα αποθαρρύνουν κάποιον από το να σας «επιτεθεί».

Άλλωστε αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πως αν κάποιος θέλει να σας «επιτεθεί», σίγουρα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα τα καταφέρει. Η ιστορία το έχει αποδείξει. Σκοπός όλων μας είναι να δυσκολεύουμε και να αποθαρρύνουμε τέτοιου είδους προσπάθειες.

Επικίνδυνα emails και μηνύματα σε Facebook, Twitter και άλλα κοινωνικά δίκτυα



Εδώ είναι καθαρά στο χέρι σας να μην παρασυρθείτε από τα «δελεαστικά» (πολλές φορές) μηνύματα που θα σας στείλει κάποιος, στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο ή σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο. Όλοι έχουμε λάβει κατά καιρούς ένα μήνυμα που υποστηρίζει ότι κερδίσαμε σε έναν διαγωνισμό, προβάλλοντας μας ένα έπαθλο στο οποίο είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς.

Φυσικά και τα μηνύματα αυτά είναι τουλάχιστον ύποπτα, προσπαθήστε να είστε όσο περισσότερο καχύποπτοι και μην μπείτε στον πειρασμό να πατήσετε στα links (συνδέσμους) που έχουν αυτά τα emails στο κείμενο τους. Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας οποιοδήποτε αρχείο είναι συνημμένο. Η καλύτερη λύση είναι να ελέγξετε τον αποστολέα και αν δεν τον γνωρίζετε να διαγράψετε αμέσως το συγκεκριμένο μήνυμα.

Η αλήθεια είναι πως στις μέρες για να προστατευθεί κανείς από τις ηλεκτρονικές απειλές που υπάρχουν στο διαδίκτυο, είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί την προσοχή μας σε κάθε κίνηση. Δυστυχώς, σε κάθε «ηλεκτρονική» μας ενέργεια, θεωρητικά θέτουμε σε κίνδυνο τα προσωπικά μας δεδομένα αλλά και την ιδιωτικότητα των αρχείων μας.

Φυσικά τα παραπάνω, (που είναι λίγο πολύ γνωστά στους περισσότερους) αποτελούν κάποιες πολύ απλές συμβουλές, που αν αποτελέσουν μέρος της καθημερινότητας μας, θα βοηθήσουν στο να έχουμε μία στοιχειώδη προστασία απέναντι στους αμέτρητους κινδύνους που παραμονεύουν σήμερα στο Internet.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος Τρίπολης θα παράγει βιοντίζελ από τηγανέλαια


Θα χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη για τα οχήματά του.

Ο δήμος Τρίπολης οργανώνεται και προχωρά στην παραγωγή βιοντίζελ από τηγανέλαια μέσω ειδικής επεξεργασίας, που θα χρησιμοποιήσει ως καύσιμη ύλη, για τα οχήματά του, με στόχο τη μείωση των δαπανών του.

Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης έδωσε το «πράσινο φως» με ομόφωνη απόφασή του, να προχωρήσει ο δήμος στον εξοπλισμό για την παραγωγή καυσίμου που θα καλύπτει τις ανάγκες του, ενώ έμμεσα ενθαρρύνει τους αγρότες της περιοχής στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών που θα χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Κατσαφάνα, στόχος του δήμου πέραν της υποχρέωσης προς την Κοινοτική Οδηγία (2003/30/ΕC), είναι η συμβολή στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, αλλά και της μείωσης των εκπομπών CO2, ενώ «βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η εγκατάσταση συγκεκριμένης μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής βιοντίζελ που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα οχήματα του δήμου μειώνοντας κατά το ήμισυ την αξία των καυσίμων».

Ο κ. Κατσαφάνας σημείωσε, ότι από έρευνα που έχει διενεργηθεί στην περιοχή των διοικητικών ορίων του δήμου Τρίπολης, τα καταστήματα εστίασης έχουν τη δυνατότητα παραγωγής περίπου 70.000 λίτρων από τηγανέλαια ετησίως, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης απροσδιόριστης ποσότητας από τους μαθητές των σχολείων, ενώ εξετάζεται από τη δημοτική αρχή η δυνατότητα παραγωγής βιοντίζελ από την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.

Υπογράμμισε, ότι η κατανάλωση πετρελαίου από τον στόλο των οχημάτων του δήμου Τρίπολης ανέρχεται περίπου στα 65.000 λίτρα ετησίως και η προοπτική μετεστερεοποίησης των φυτικών και ζωικών λιπών και ελαίων μπορεί να καλύψει, τόσο τις ανάγκες των οχημάτων κίνησης, όσο και μέρος της κατανάλωσης πετρελαίου στους καυστήρες των σχολείων.


Τέλος, σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος της επένδυσης, για τον εξοπλισμό και την παραγωγή 70.000 λίτρων καυσίμου στον δήμο Τρίπολης, που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του, είναι για το πρώτο έτος 0,375 ευρώ ανά λίτρο και για τα επόμενα χρόνια το κόστος παραγωγής είναι μόλις 0,15 ευρώ ανά λίτρο, γεγονός που θα ωφελήσει τον δήμο και περιβαλλοντικά, κυρίως όμως οικονομικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντισυνταγματική η δέσμευση λογαριασμών από το ΣΔΟΕ


Αντίθετη στην ΕΣΔΑ η νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με το ΣτΕ.

Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη νομοθετική ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να προβαίνει σε δέσμευση πάσης φύσεως τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικών θυρίδων κ.λπ. Πρόκειται για μία απόφαση-βόμβα όπως χαρακτηρίστηκε από νομικούς και τραπεζοοικονομικούς κύκλους.

Ειδικότερα, το Δ' Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής η πάρεδρος Ουρανία Νικολαράκου) με την υπ' αριθμ. 1032/2013 απόφασή του έκρινε αντίθετη στα άρθρα 5 (δικαίωμα συμμετοχής στην οικονομική κ.λπ. ζωή της χώρας), 17 (προστασία της ιδιοκτησίας) και 25 (αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου), καθώς επίσης έκρινε αντίθετη και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (προστασία της περιουσίας) τη διάταξη του άρθρου 30 (παράγραφος 5 περίπτωση ε') του Ν. 3296/2004 που προβλέπει δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων σε περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας.

Πάντως, λόγω της αντισυνταγματικότητας το όλο ζήτημα παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η επίμαχη διάταξη του Ν. 3296/2004, που προβλέπει τις δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών και οποιουδήποτε είδους περιουσιακά στοιχεία, συνεπάγεται σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά – δεδομένου, υπογραμμίζουν οι δικαστές, ότι όσο χρόνο διαρκεί η δέσμευση, το ελεγχόμενο πρόσωπο στερείται της δυνατότητας χρήσης και διάθεσης περιουσιακών του στοιχείων, και μάλιστα ρευστού χρήματος και κινητών αξιών φυλασσομένων σε πιστωτικά ιδρύματα.

Το μέτρο αυτό, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, συνεπάγεται σοβαρό περιορισμό των περιουσιακών δικαιωμάτων και της οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας του φορολογουμένου. Δηλαδή, της προστασίας αγαθών τα οποία κατοχυρώνονται με τις διατάξεις των άρθρων 17 και 5 του Συντάγματος.

Μπορεί μεν, τονίζεται στη δικαστική απόφαση, το μέτρο αυτό να αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος και συγκεκριμένα, στη διασφάλιση της διατήρησης των περιουσιακών στοιχείων του ελεγχομένου, ώστε να είναι δυνατή η ικανοποίηση αξιώσεων του Δημοσίου κατ' αυτού, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η εκ μέρους του τέλεση της πιθανολογηθείσης παραβάσεως, καθώς επίσης και στη διασφάλιση της διατήρησης στοιχείων, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ελέγχου κατά τη διερεύνηση της πιθανής τέλεσης της παράβασης. Όμως, ο σκοπός και μόνον του μέτρου αυτού δεν αρκεί για να νομιμοποιήσει από συνταγματικής άποψης την επίμαχη ρύθμιση του Ν. 3296/2004, καθώς μάλιστα δεν έτυχε περαιτέρω εξειδίκευσης με το Π.Δ. 85/2005 που ακολούθησε.

Από τις συνταγματικές επιταγές, επισημαίνουν οι δικαστές, απαιτείται οι προϋποθέσεις επιβολής του επίμαχου μέτρου της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ. να διαγράφονται στο νόμο κατά τρόπο σαφή και αντικειμενικό, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και την αρχή του κράτους δικαίου.

Στην προκειμένη περίπτωση του Ν. 3296/2004 τονίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων επιβάλλεται σε ειδικές περιπτώσεις διασφάλισης συμφερόντων του Δημοσίου ή περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Όμως, υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, με τη χρήση αορίστων εννοιών (που γίνεται στο Ν. 3296/2004) «καταλείπεται ευρύτατο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στη διοίκηση, χωρίς να καθορίζονται κατά τρόπο αρκούντως σαφή και συγκεκριμένο οι προϋποθέσεις επιβολής του επίμαχου μέτρου».

Εξάλλου, στον επίμαχο νόμο δεν τίθεται κάποιος περιορισμός ούτε ως προς την έκταση των περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να τεθούν υπό δέσμευση, ούτε κυρίως ως προς τη χρονική διάρκεια της δεσμεύσεως. Επίσης, στο νόμο δεν ρυθμίζεται ειδικότερα η διαδικασία επιβολής και άρσεως του μέτρου της δεσμεύσεως, με την πρόβλεψη σχετικών διαδικαστικών εγγυήσεων αναλόγων προς τη σοβαρότητα του λαμβανομένου μέτρου.

Κατόπιν αυτών, οι δικαστές έκριναν αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ το άρθρο 30 (παράγραφος 5 περίπτωση Ε) του Ν. 3296/2004.

Στην προκειμένη περίπτωση είχε υποβληθεί καταγγελία στην περιφερειακή διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΔΟΕ. Η καταγγελία αφορούσε επιχειρηματία που διατηρεί ατομική επιχείρηση εισαγωγής αγροτικών μηχανημάτων. Από τον έλεγχο των οργάνων του ΣΔΟΕ προέκυψαν ενδείξεις για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία μεγάλης έκτασης, με χρήση τεχνασμάτων, όπως είναι οι υποτιμολογήσεις. Έτσι αποφασίστηκε η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, κ.λπ. και η απόφαση της δέσμευσης κοινοποιήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές


Από το δήμο Τρικάλων.

Στην ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, η οποία θα έχει ως στόχο τη δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οικογένειες των οποίων, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα συγκεκριμένα έξοδα, προχώρησε ο Δήμος Τρικκαίων.

Ειδικότερα, ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων θα παρέχει δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου Τρικκαίων οι οποίοι θα ενταχθούν σ' αυτό μετά από αίτησή τους και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και ανάλογα με τις θέσεις που θα προσφερθούν δωρεάν από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Η επιλογή των μαθητών στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή της Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας που θα προκύψει μετά από την αξιολόγηση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου και τη διαθεσιμότητα που θα υπάρχει στα φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλοί στα γράμματα, αλλά κακοί στις συνήθειες οι νέοι της Αυστραλίας


Ερευνητές εστίασαν στη ζωή των νέων της χώρας.

Μια νέα έρευνα που εστιάζει στους νέους της Αυστραλίας επισημαίνει από τη μία τις καλές τους επιδόσεις στο σχολείο και τις σπουδές, αλλά από την άλλη τονίζει την ανησυχία που προκαλείται από τις κακές τους συνήθειες.

Σε σύγκριση με τους νέους άλλων ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, εκείνοι της Αυστραλίας καταλαμβάνουν την τρίτη θέση σε πανεπιστημιακές σπουδές, χαμηλά ποσοστά καπνιστών και κοινωνικότητα.

Βρίσκονται, όμως, κάπου στη μέση σε ό,τι αφορά την εφηβική εγκυμοσύνη, τη χρήση μαριχουάνας, τις αυτοκτονίες και την παχυσαρκία.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Lance Emerson, δήλωσε ότι εξετάστηκαν πέντε τομείς σχετικά με τη ζωή των νέων και στο ερωτηματολόγιο συμμετείχαν 3.700 άτομα.

Τα ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι 30% των νέων, από 5 έως 24 χρόνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Επίσης, 7% από 14 έως 19 ετών καπνίζουν καθημερινά, ενώ 18% κάνουν χρήση ναρκωτικών. Επιπλέον, 15% καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά σε επικίνδυνο βαθμό (σσ. το ποσοστό είναι υψηλότερο από εκείνο του 2007).

Όσο για τις αυτοκτονίες, ο αριθμός εμφανίζεται αισθητά μειωμένος σε σχέση με εκείνον του 2007, ωστόσο 12% των νέων εξακολουθούν να παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Φορολογική Δήλωση 2013: Ποιοι και πότε κάνουμε; Τι ισχύει με τις αποδείξεις; Τι γίνεται με τους ΑμεΑ;


- Ποιοι πρέπει να κάνουν Φορολογική Δήλωση το 2013 και πότε. Τι ισχύει  με τις Αποδείξεις;

ΠΑΡΑΤΑΣΗ έως τις 30 Απριλίου 2013 δόθηκε στα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του 2012, κάτι που προμηνύει ότι θα υπάρξουν και ανατροπές στις προθεσμίες και στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Ενώ παραδοσιακά οι προθεσμίες για τα φυσικά πρόσωπα ξεκινούσαν να εκπνέουν από τις αρχές Μαΐου ανάλογα με το ΑΦΜ,  φέτος όλες οι προθεσμίες αναμένεται να παραταθούν έως 30 Ιουνίου 2013 για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους.

- Τι αλλάζει με την φορολογική δήλωση το 2013 ποιοι πρέπει να κάνουν, πότε και πως τι προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος.

- Υποχρεωτική γίνεται από το 2013 η φορολογική δήλωση για όλα τα φυσικά πρόσωπα από 18ου χρονών και πάνω χωρίς εξαιρέσεις.

Η φορολογική δήλωση πλέον θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από όλους, ενώ καθιερώνεται κάθε χρόνο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό που αλλάζει είναι ότι ενώ πέρσι υπήρχε το όριο των 3000 € για την υποβολή φορολογικής δήλωσης από φέτος κάνουν φορολογική δήλωση άπαντες.


- ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ 2013 Απαλλάσσονται από το τεκμήριο διαβίωσης 18άρηδες και άνεργοι

- Σύμφωνα με τον νέο φορολογικό νόμο ορίζεται ότι:


Κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από το αν υπόκειται ή όχι σε φόρο, έχει υποχρέωση να υποβάλλει δήλωση εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Εξαιρετικά, υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχει οποιοσδήποτε, εφόσον προσκληθεί γι' αυτό εγγράφως από τον αρµόδιο προϊστάµενο της Δηµόσιας Οικονοµικής Υπηρεσίας.

- Πότε κάνουμε Φορολογική δήλωση το 2013


Η Φορολογική δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά µε τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδοµών από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου κάθε έτους. Ως χρόνος βεβαίωσης του φόρου για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν εμπρόθεσμα θεωρείται ο μήνας Ιούλιος.
Ο φόρος που αναλογεί στο συνολικό καθαρό εισόδηµα καταβάλλεται σε τρεις ίσες δόσεις, έως το τέλος Αυγούστου, έως το τέλος Οκτωβρίου και έως το τέλος Δεκεμβρίου. Αν ο φόρος βεβαιώνεται τους µήνες Αύγουστο και Σεπτέµβριο του οικείου οικονοµικού έτους, καταβάλλεται σε δύο δόσεις και αν βεβαιώνεται τον Οκτώβριο, σε μία δόση. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης - για εμπρόθεσμες δηλώσεις - παρέχεται έκπτωση 1,5% επί του οφειλόμενου φόρου.

Φορολογικος Οδηγός 2013


Αλλάζουν τα δεδομένα για όλους τους φορολογουμένους με τον νέο φορολογικό νόμο αφού με τις νέες διατάξεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2013, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα του έτους 2013 φόρους υψηλότερους από το 2012, λόγω της κατάργησης των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά και την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας.Επίσης σημαντική αλλαγή επέρχεται στους υπόχρεους υποβολής φορολογικής δήλωσης αφού πλέον όλοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Σας παρουσιάζουμε έναν σύντομο φορολογικό οδηγό για το 2013 με τις αλλαγές του φορολογικού νομού και τις νέες κλίμακες για τους φορολογούμενους

ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ


Το εισόδημα από μισθούς, συντάξεις και μισθούς με έκδοση τιμολογίου ή απόδειξης για παροχή υπηρεσιών υποβάλλεται σε φόρο σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα
:


Κλιμάκιο εισοδήματος
(ευρώ)
Φορολογικός συντελεστής
%
Φόρος κλιμακίου
(ευρώ)
Σύνολο
Εισοδήματος
(ευρώ)
Φόρου
(ευρώ)
25.000
22%
5.500
25.000
5.500
17.000
32%
5.440
42.000
10.940
Υπερβάλλον
42%






β) Το δηλωθέν εισόδημα από ατομική επιχείρηση, εκτός της περίπτωσης γ) της παρούσας παραγράφου και ελευθέριο επάγγελμα υποβάλλεται σε φόρο σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ


Κλιμάκιο εισοδήματος
(ευρώ)
Φορολογικός συντελεστής
%
Φόρος κλιμακίου
(ευρώ)
Σύνολο
Εισοδήματος
(ευρώ)
Φόρου
(ευρώ)
50.000
26%
13.000
50.000
13.000
Υπερβάλλον
33%




Για νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1η Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία (3) πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της παραπάνω κλίμακας μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) και μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ εισόδημα.

γ) Το δηλωθέν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση υποβάλλεται σε φόρο με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%). Ειδικά για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) για το δηλωθέν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση εφαρμόζεται αυτοτελώς η κλίμακα μισθωτών- συνταξιούχων.

δ) Τα εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων υποβάλλονται σε αυτοτελή φορολόγηση βάσει της παρακάτω κλίμακας:

ΚΛΙΜΑΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ

Κλιμάκιο εισοδήματος
(ευρώ)
Φορολογικός συντελεστής
%
Φόρος κλιμακίου
(ευρώ)
Σύνολο
Εισοδήματος
(ευρώ)
Φόρου
(ευρώ)
12.000
10%
1.200
12.000
1.200
Υπερβάλλον
33%





Το ακαθάριστο ποσό από ακίνητα υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή ενάμισι τοις εκατό (1,5%). Ειδικώς, ο συντελεστής του προηγούμενου εδαφίου αυξάνεται σε τρία τοις εκατό (3%), εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα τριακόσια (300) τετραγωνικά μέτρα ή πρόκειται για επαγγελματική μίσθωση.

Εισόδημα από επιχειρήσεις – Εκπτώσεις δαπανών επιχειρήσεων

«Το συνολικό καθαρό εισόδημα των υπόχρεων που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 2, όπως αυτό προσδιορίζεται με βάση τις διατάξεις αυτού του Κώδικα, μετά την αφαίρεση των κερδών τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς καθώς και των κερδών τα οποία προέρχονται από μερίσματα ημεδαπών ανωνύμων εταιριών ή συνεταιρισμών και των κερδών από μερίδια ημεδαπής εταιρίας περιορισμένης ευθύνης ή από τη συμμετοχή σε υπόχρεους που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 2, φορολογείται ως εξής:
Προκειμένου για ομόρρυθμες εταιρείες (Ο.Ε.), ετερόρρυθμες εταιρείες (Ε.Ε.)., κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς καθώς και κοινοπραξίες, με την ακόλουθη κλίμακα:



Κλιμάκιο εισοδήματος
(ευρώ)
Φορολογικός συντελεστής
%
Φόρος κλιμακίου
(ευρώ)
Σύνολο
Εισοδήματος
(ευρώ)
Φόρου
(ευρώ)
50.000
26%
13.000
50.000
13.000
Υπερβάλλον
33%





Αποδείξεις


Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του δηλούμενου και φορολογούμενου με την κλίμακα της παραγράφου αυτής ατομικού εισοδήμα
τος. Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζεται δεν απαιτείται να υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες πεντακόσια (10.500) ευρώ. Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί γίνονται αποδεκτές μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζονται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζονται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα της παραγράφου αυτής ατομικό εισόδημα.

Στην περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων αγορών, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, με ανώτατο όριο τις δέκα χιλιάδες 
πεντακόσια (10.500) ευρώ και του προσκομισθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%. Εξαιρούνται της υποχρέωσης προσκόμισης αποδείξεων οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα λοιπά πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 47 του ΚΦΕ, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικά καταστήματα και οι φυλακισμένοι.

Δεν μετράνε αποδείξεις που αφορούν σε δαπάνες για:

  • προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, υγραερίου και φυσικού αερίου
  • ενοίκια κύριας κατοικίας και ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη
  • ασφάλιστρα κάθε είδους (ζωής, πυρός, μεταφορών κ.λπ.)
  • αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων
  • ύδρευση
  • αποχέτευση
  • ηλεκτρικό ρεύμα
  • δημοτικά τέλη
  • ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες
  • νοσοκομειακή περίθαλψη
  • αγορά αυτοκινήτων
  • αγορά ακινήτων
  • αγορά λοιπών αντικειμένων αξίας άνω των 10.000 ευρώ, που λαμβάνονται υπόψη για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος
  • εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων και αεροπλάνων
  • ταχυδρομικές υπηρεσίες
  • τηλεφωνικές υπηρεσίες
  • υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης
  • τυχερά παιχνίδια
  • τέλη κυκλοφορίας.

Για όλες τις υπόλοιπες δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών οι σχετικές αποδείξεις λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του 25% του ετήσιου εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες.

Ποιες αποδείξεις μετρούν

  • Διατροφή - ποτά / Όλα τα τρόφιμα / Μη αλκοολούχα ποτά
    • Καφές
    • Τσάι
    • Κακάο
    • Αναψυκτικά
    • Μεταλλικό νερό
    • Χυμοί
    • Αλκοολούχα ποτά, καπνός
    • Κρασιά
    • Μπίρες
    • Ούζο
    • Ουίσκι
    • Βότκα
    • Τσιγάρα
    • Πούρα
  • Ένδυση - Υπόδηση
    • Υφάσματα
    • Ρούχα
    • Αξεσουάρ ένδυσης
    • Παπούτσια
    • Επιδιορθώσεις υποδημάτων
    • Μεταποίηση ρούχων
    • Καθαρισμός ενδυμάτων
  • Είδη νοικοκυριού
    • Έπιπλα
    • Φωτιστικά
    • Διακοσμητικά
    • Χαλιά - μοκέτες
    • Υφάσματα κουρτίνας
    • Ριχτάρια
    • Στρώμα
    • Μαξιλάρια
    • Σεντόνια
    • Κουβέρτες
    • Ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες, φούρνοι, κλιματιστικά και θερμάστρες)
    • Μικρές οικιακές συσκευές
    • Επισκευή ηλεκτρικών συσκευών
    • Πιάτα - μαχαιροπήρουνα
    • Υαλικά
    • Σκεύη κουζίνας
    • Εργαλεία
    • Είδη κηπουρικής
    • Εξαρτήματα (π.χ. λαμπτήρες, μπαταρίες)
    • Είδη καθαρισμού
    • Οικιακές υπηρεσίες (οικιακή βοηθός, φύλαξη παιδιών στο σπίτι)
    • Φύλαξη και καθαρισμός χαλιών
  • Επισκευή και συντήρηση κατοικίας
    • Υλικά οικοδομής (π.χ. χρώματα στόκος)
    • Εργασίες υδραυλικού
    • Εργασίες ηλεκτρολόγου
    • Κλειδαράς
    • Εργασίες ελαιοχρωματιστή
  • Μεταφορές
    • Ανταλλακτικά αυτοκινήτου
    • Ελαστικά
    • Λιπαντικά
    • Πυροσβεστήρας
    • Καύσιμα
    • Σέρβις αυτοκινήτου - μοτοσικλέτας
    • Πλύσιμο αυτοκινήτου
    • Βαφή αυτοκινήτου
    • Βουλκανιζατέρ
    • Μίσθωση ταξί
    • Μεταφορές πραγμάτων
  • Εκπαίδευση
    • Δίδακτρα νηπιαγωγείου - δημοτικού
    • Δίδακτρα γυμνασίου - λυκείου
    • Δίδακτρα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών
  • Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες
    • Ράδιο CD
    • Τηλεοράσεις
    • Δορυφορική κεραία
    • Αποκωδικοποιητής
    • Συσκευή GPS
    • Ψηφιακή κορνίζα
    • Φωτογραφική μηχανή
    • Βιντεοκάμερες
    • Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
    • Μέσα εγγραφής ήχου - εικόνας
    • Επισκευές συσκευών
    • Μουσικά όργανα
    • Μεγάλα είδη αναψυχής (εξωλέμβια μηχανή, γουίντ - σέρφινγκ)
    • Ηλεκτρονικά παιχνίδια
    • Παιχνίδια (κούκλες, ποδήλατα, παζλ)
    • Είδη άθλησης
    • Άνθη
    • Τροφές και είδη για κατοικίδια ζώα
    • Κτηνιατρικές υπηρεσίες
    • Εισιτήρια αθλητικών δραστηριοτήτων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.ά.)
    • Γυμναστήρια
    • Σχολές χορού
    • Ωδεία
    • Μαθήματα ποδοσφαίρου - μπάσκετ
    • Μαθήματα κολύμβησης
    • Λούνα παρκ
    • Internet Cafe
    • Κινηματογράφος
    • Θέατρα
    • Μουσεία
    • Εκτυπώσεις φωτογραφίας
    • Ενοικίαση DVD
    • Βιβλία
    • Εφημερίδες
    • Περιοδικά
    • Γραφική ύλη
    • Σχολικά είδη
    • Πακέτο διακοπών
  • Εστιατόρια, καφέ, ξενοδοχεία
    • Εστιατόρια
    • Ταβέρνες
    • Ζαχαροπλαστεία
    • Καφενεία
    • Μπαρ
    • Νυχτερινά κέντρα
    • Έξοδα ξενοδοχείων
  • Διάφορα αγαθά, υπηρεσίες
    • Κουρεία - κομμωτήρια
    • Ηλεκτρική ξυριστική μηχανή
    • Πιστολάκι μαλλιών
    • Είδη ατομικής φροντίδας
    • Κοσμήματα - ρολόγια
    • Είδη ταξιδιού
    • Είδη καπνιστού
    • Παιδικό καροτσάκι
    • Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου
    • Βρεφονηπιακοί σταθμοί
    • Οίκοι ευγηρίας
    • Βοήθεια ηλικιωμένων στο σπίτι
    • Τραπεζικές υπηρεσίες
    • Υπηρεσίες χρηματιστών
    • Υπηρεσίες συμβούλων φορολογίας
    • Δικηγόροι
    • Έξοδα θρησκευτικών τελετών (κηδείες)
    • Υπηρεσίες μεσιτικών γραφείων
    • Αγγελίες σε εφημερίδες
    • Φωτοτυπίες
    • Ποιες αποδείξεις ΔΕΝ «μετρούν»
    • Στέγαση
    • Ενοίκια κατοικιών
    • Ύδρευση - Αποχέτευση
    • Δημοτικά τέλη
    • Υπηρεσίες κοινοχρήστων
    • Συντήρηση ανελκυστήρα
    • Κηπουρός
    • Καθαρισμός πολυκατοικίας
    • Απόφραξη κεντρικής αποχέτευσης
    • Συντήρηση καυστήρα
    • Ηλεκτρικό ρεύμα
    • Υγραέριο - Φυσικό αέριο
    • Πετρέλαιο Θέρμανσης
    • Κάρβουνα - καυσόξυλα
    • Υγεία
    • Φάρμακα
    • Φαρμακευτικά προϊόντα (π.χ. θερμόμετρο, οινόπνευμα)
    • Θεραπευτικές συσκευές (π.χ. ακουστικά βαρηκοΐας, συσκευή μέτρ. ζαχάρου, πιεσόμετρο)
    • Ιατρικές υπηρεσίες
    • Οδοντιατρικές υπηρεσίες
    • Φυσιοθεραπεία
    • Μικροβιολογική εξέταση
    • Ακτινογραφία
    • Υπέρηχος
    • Τεστ ΠΑΠ - Μαστογραφία
    • Νοσοκομειακή περίθαλψη
    • Αποκλειστική νοσοκόμα
    • Μεταφορές - Επικοινωνίες
    • Αγορά αυτοκινήτων
    • Αγορά μοτοσικλετών
    • Αγορά σκαφών αναψυχής
    • Τέλη κυκλοφορίας
    • Διόδια
    • Εισιτήρια σε τρένα, αεροπλάνα, πλοία αστικές συγκοινωνίες
    • Ταχυδρομικές υπηρεσίες (δημόσιες και ιδιωτικές)
    • Σταθερή τηλεφωνία
    • Κινητή τηλεφωνία
    • Πρόσβαση στο διαδίκτυο
    • Εισφορά σε ΕΡΤ
    • Συνδρομητική τηλεόραση
    • Άλλες υπηρεσίες
    • Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
    • Ασφάλιση κατοικίας
    • Ασφάλιση υγείας
    • Ασφάλιστρα αυτοκινήτου - δικύκλων
    • Άλλες ασφαλίσεις
    • Φωτοβολταϊκά


Τι καταργείται με τον νέο φορολογικό νόμο

Καταργούνται τα αφορολόγητα όρια (πρόσθετα) για τα τέκνα του φορολογούμενου (2.000 € για το Α΄ τέκνο, 4.000 € για το Β΄ τέκνο, 7.000 € για το Γ΄ τέκνο κ.λπ.) και αντικαθίσταται με χορηγούμενα ειδικά επιδόματα (στήριξης τέκνων), με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

9. Καταργούνται για όλα τα φυσικά πρόσωπα οι φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα κ.λπ.

Διατηρείται η έκπτωση 10% από τον φόρο και μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους για τις δαπάνες των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης εφόσον τα έξοδα αυτά υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος και μέχρι 3.000 €, των εξόδων διατροφής, δωρεών προς το Δημόσιο κ.λπ., δωρεών προς κοινωφελή ιδρύματα και χορηγίες.

10. Προβλέπεται μείωση από τον φόρο 200 € για τον φορολογούμενο και τα πρόσωπα που συνοικούν και τον βαρύνουν, εφόσον είναι ανάπηροι, , θύματα πολέμου, θύματα εθνικής αντίστασης κ.λπ.

11. Καταργείται η μείωση φόρου των 60 € για κάθε τέκνο μισθωτού που εργάζεται για τουλάχιστον 9 μήνες σε παραμεθόριες περιοχές.

12. Αυξάνεται η φορολογία για τους αξιωματικούς και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού:

· Προβλέπεται αναλογικός συντελεστής 15% (από 6%) για τους αξιωματικούς.
· Προβλέπεται αναλογικός συντελεστής 10% (από 3%) για το κατώτερο πλήρωμα.

13. Θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή από ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες δύο (2) προϋποθέσεις:

· Έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους.
· Τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων να προέρχονται από ένα (1) από τα πρόσωπα αυτά.

14. Καταργείται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη (3000 € για άγαμους & 5000 € για έγγαμους) για τους φορολογούμενους που δεν έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

(άρθρο 1) ισχύει από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά

Αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος:

· Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους σε 800€ ετησίως (από 400€).

· Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους σε 1.000€ (από 500€).

· Για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 650€ (από 500€).

· Για κάθε υποκατάστημα σε 600€ (από 300€).

Πηγή: http://my-mosxato.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...