Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Πατούλης: Χιλιάδες πολίτες στερούνται τα βασικά αγαθά


Σημαντικός ο ρόλος της ΚΕΔΕ στην υλοποίηση του προγράμματος Επισιτιστικής Συνδρομής.

Τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δήμοι κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση της «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους», υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, που συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση συντονισμού μεταξύ των Κοινωνικών Συμπράξεων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της αν. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου και τέθηκαν σε αυτήν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την άμεση υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. επισήμανε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος οι δήμοι. Επίσης τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα οι διαδικασίες υλοποίησης, με στόχο τη στήριξη χιλιάδων πολιτών που στερούνται την πρόσβαση σε βασικά αγαθά που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Οι ΟΤΑ α’ βαθμού, διαβεβαίωσε, θα συμβάλλουν στο μέγιστο βαθμό στην επιτυχία του προγράμματος, αφού διαθέτουν ένα μόνιμο δίκτυο Κοινωνικών Δομών και το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για την αντικειμενική και συνεχή καταγραφή των ωφελουμένων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ανάσα στις φυλακές έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης»


Αποφυλακίσθηκαν 1784 κρατούμενοι, τόνισε ο γ.γ του υπουργείου, Κώστας Κοσμάτος.

«Ανάσα» στις φυλακές έδωσε ο νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης (Ν4322/15), που μεταξύ άλλων επέφερε μία σειρά από αλλαγές στο ποινικό και σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, όπως η κατάργηση των καταστημάτων κράτησης τύπου Γ'. Μέχρι τις αρχές του τρέχοντος μήνα αποφυλακίστηκαν, χάρη στην εφαρμογή του παραπάνω νόμου, 1.784 κρατούμενοι από όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο συνολικός αριθμός των εγκλείστων ανέρχεται -πανελλαδικά- σε 10.336 κρατούμενους.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κώστας Κοσμάτος, κατά την επίσκεψή του στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις των τοπικών δικαστικών υπηρεσιών, όπως επίσης με μέλη της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) και δικαστικούς υπαλλήλους.

Αναφερόμενος στον παραπάνω νόμο, ο Κ. Κοσμάτος σημείωσε ότι στόχος του ήταν να ελαφρύνει την κατάσταση στις φυλακές, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο δεν χαρίστηκε ποινές, παρά μόνο, όπως πρόσθεσε, «ένα πολύ μικρό μέρος της ποινής για να φέρουμε σε μία πιο ανθρώπινη βάση την κατάσταση στα καταστήματα κράτησης».

Συμπλήρωσε δε ότι ο συνολικός αριθμός των εγκλείστων αυτήν την στιγμή επέστρεψε στα επίπεδα του 2006, αφού έκτοτε υπήρχε μία σημαντική αύξηση των κρατουμένων, που, κατά τον ίδιο, έφτασε τους 14.000 ανά την επικράτεια.

Όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία, τη «μερίδα του λέοντος» σε ό,τι αφορά τις αποφυλακίσεις με το συγκεκριμένο νόμο κατέχουν οι φυλακές των Γρεβενών, με 139 αποφυλακίσεις, ενώ ακολουθούν τα καταστήματα κράτησης Λάρισας (129), Τίρυνθας (108), Διαβατών (104) και Κορυδαλλού (98).

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου σημείωσε -εξάλλου- ότι κατά το πρώτο 4μηνο φέτος σημειώθηκαν 25 θάνατοι κρατουμένων από φυσιολογικά αίτια και συνδέονται με τις ελλείψεις γιατρών και τον υπερπληθυσμό των φυλακών.

Κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση του ΔΣΘ, ο Κ. Κοσμάτος έκανε αναφορά στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι επιχειρούμενες αλλαγές στον οποίο -από την προηγούμενη κυβέρνηση- είχαν προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις στο δικηγορικό σώμα. «Βούληση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να ακούσει τι θα πει η νομοπαρασκευαστική που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου. Αν θέλαμε να προχωρήσουμε στο προηγούμενο σχέδιο θα το κάναμε χωρίς ταλαιπωρία και δαπάνη», είπε και πρόσθεσε αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα: «Όσα βγήκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα δεν αποτελούν βούληση του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Εξάλλου, ανακοίνωσε τη συγκρότηση δύο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, από τις οποίες η μία αφορά το οικονομικό έγκλημα και εγκαινιάζεται η δράση της σήμερα, ενώ η άλλη το οικογενειακό δίκαιο (θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα).

Ο Κ. Κοσμάτος αναφέρθηκε -επίσης- στη «θλιβερή» κατάσταση που παρουσιάζει το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, ζήτημα που, σύμφωνα με όσα είπε, ήταν ο βασικός λόγος της επίσκεψής του στην πόλη, ύστερα από πρωτοβουλίες που ανέλαβε η προϊσταμένη του Εφετείου. Δεσμεύτηκε ενώπιον της διοίκησης του ΔΣΘ να βρει φόρμουλα για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων, ενώ αναφερόμενος στην υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών, είπε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ενίσχυση με πάνω από 50 υπαλλήλους, αφενός μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ (για την κοινωφελή εργασία) και αφετέρου στο πλαίσιο της κινητικότητας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα σπίτι για τον «Ντάν-τε»


Ο «αγαθός γίγαντας» αναζητά μια οικογένεια.

Ο Ντάν-τε είναι ένα Dogo Argentino που αναζητά σπίτι. Πρόκειται για ένα μεγαλόσωμο, μυώδη σκύλο, δυναμικό κυνηγό, αλλά κι ατρόμητο κι αφοσιωμένο σύντροφο.

Την ευθύνη να του βρει ένα σπίτι, έχει αναλάβει φιλοζωική ένωση Ηλιούπολης, η οποία περιγράφει τον Ντάν-τε σαν έναν «αγαθό γίγαντα», ο οποίος δίνει μια γενικότερη εικόνα συμπαγούς δύναμης και διαθέτει επίμονο, αλλά εξωστρεφή ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, έντονη κοινωνικότητα και αστείρευτη αγάπη για την οικογένειά του.

Είναι από τα σκυλιά που προκαλούν δέος και θαυμασμό. Ευγενικός και εξαιρετικός με τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, φιλικός και πολλές φορές αδιάφορος προς άλλα σκυλιά, αυτό που ψάχνει είναι έναν άνθρωπο που να αγαπά την γεμάτη δραστηριότητα ζωή.

Ο Νταν-τε μπορεί να γίνει ένας καταπληκτικός οικογενειακός σύντροφος, αρκεί οι μελλοντικοί κηδεμόνες να γνωρίζουν πως χρειάζεται έντονη σωματική άσκηση και συνεχή εκτόνωση. Πρόκειται για έναν σκύλο που είναι ήσυχος μέσα στο σπίτι και πολύ κινητικός και ενεργητικός όταν βρίσκεται στη βόλτα. Θέλει πάντα να του γίνεται κατανοητός ο λόγος για τον οποίον πρέπει να εκτελέσει μια εντολή, γι αυτό και δεν θα πρέπει να πιέζεται ούτε να ασκείται κάποια μορφή βίας πάνω του. Τα όριά του πρέπει να είναι καθορισμένα και πρέπει να του γίνει από νωρίς ξεκάθαρο τι επιτρέπεται και τι όχι.

Ο Ντάν-τε είναι περίπου 2,5 χρονών, στειρωμένος, εμβολιασμένος και υγιής. Θα δοθεί μόνο εντός Αττικής με συμβόλαιο υιοθεσίας και μικροτσίπ, ως φίλος και σύντροφος, όχι ως φύλακας ή συναγερμός. Το σκυλί που θα υιοθετήσετε, θα έχει μία δωρεάν συνάντηση με εκπαιδευτή.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα της φιλοζωικής ένωσης Ηλιούπολης στο Facebook.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ανέγερση του One World Trade Center


Έντεκα χρόνια σε δύο λεπτά - Δείτε το βίντεο.
Από το 2004 οπότε και ξεκίνησε η ανέγερση του ουρανοξύστη που θα αντικαθιστούσε του Δίδυμους Πύργους, η Earthcam φωτογράφιζε την εξέλιξη των εργασιών.

Με την αποπεράτωση του έργου, έντεκα χρόνια μετά, δίνει στην δημοσιότητα ένα time lapse βίντεο ιστορικής σημασίας.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μέχρι 3 μήνες μπορεί να κρατηθεί αλλοδαπός που έχει εκτίσει την ποινή του και εκκρεμεί η απέλαση του»


Διευκρινίσεις για τη διαδικασία από τον Άρειο Πάγο.

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία απέλασης αλλοδαπών οι οποίοι έχουν εκτίσει την ποινή τους, διευκρινίζει με γνωμοδότηση της η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου όπως προβλέπονται στον πρόσφατο νόμο 4322/2015.

Αφορμή για την γνωμοδότηση στάθηκε ερώτημα του διευθυντή των φυλακών Χαλκίδας, και η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός αποφαίνεται ότι η απέλαση του αλλοδαπού κρατουμένου «εκτελείται αμέσως μετά την υφ’ όρον απόλυση ή την έκτιση της ποινής του» μέσα σε διάστημα 1 -3 μηνών, στην περίπτωση που ο αλλοδαπός «αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές και δεν αποκαλύπτει τα πραγματικά του στοιχεία». Θα πρέπει, ωστόσο, ο διευθυντής των φυλακών να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές πέντε μήνες πριν τη συμπλήρωση του χρόνου αποφυλάκισης του κρατουμένου για τη «διερεύνηση του εφικτού της απέλασης, την προετοιμασία και την υλοποίησή της». Εφόσον παρέλθει το χρονικό περιθώριο των 3 μηνών για την απέλαση, αυτή αναστέλλεται υποχρεωτικά, με εισαγγελική διάταξη και επιβάλλονται όροι στον αλλοδαπό προκειμένου να απολυθεί. Όπως επισημαίνεται στη γνωμοδότηση, «η ταυτότητα του νομικού λόγου επιβάλλει την αποδοχή της άποψης ότι ο αλλοδαπός κρατούμενος δεν απολύεται αυτοδικαίως μετά την έκτιση της ποινής του ή τη συμπλήρωση του χρόνου για την υφ’ όρον απόλυση, αν δεν τηρήθηκε για οποιοδήποτε λόγο η διαδικασία που προβλέπεται για τη διερεύνηση του εφικτού ή μη της απέλαση και την προετοιμασία για την υλοποίησή της».

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος κοινοποιήθηκε σε όλες τις εισαγγελίες της χώρας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Επείγουσα ανάγκη η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας»


Γ. Σταθάκης: Ζητούμενο η επιστροφή των οικονομιών σε μία βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη.

«Η έλλειψη αναπτυξιακής τράπεζας για την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων είναι καθοριστική από τη στιγμή που όλα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία αναζητούν συνήθως έναν φορέα, με τον οποίο θέλουν να συνδιαλλαγούν και αυτό είναι μία από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν κατά επείγοντα τρόπο». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στη σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση του Οδηγού για τη χρήση των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων και άλλων χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι όχι μόνο η Ελλάδα που αντιμετώπισε με ακραίο τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και η Ευρώπη, βρίσκεται σε ένα σημείο, στο οποίο η επιστροφή των οικονομιών σε μία βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη αποτελεί ένα μεγάλο ζητούμενο και υπάρχουν διάφορα επίπεδα που αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες, προκειμένου αυτό να συμβεί.«Τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και οι παραδοσιακοί μηχανισμοί που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αποτελεί και εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο. Ταυτόχρονα, όμως, όλοι έχουν αναγνωρίσει ότι στις δεδομένες συνθήκες της κρίσης χρειάζονται επιπρόσθετοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να κινηθεί η οικονομία, γι' αυτό και υπάρχει μία σειρά από οικονομικές πρωτοβουλίες είτε η ιδέα ενός αναπτυξιακού πακέτου, τύπου Γιούνκερ είτε η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είτε η διεύρυνση των χώρων που κινούν οι αναπτυξιακές τράπεζες της Ευρώπης. Είμαστε σε ένα σημείο, στο οποίο όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να υπάρξει μία πιο ισχυρή παρέμβαση και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με συνδυασμένες παρεμβάσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα» είπε ο υπουργός.

Σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι υπάρχει μία μετατόπιση στη στρατηγική του, η οποία μας απεμπλέκει από την ιδέα του μεγάλου ειδικού ρόλου που θα παίζει το κεντρικό κράτος έναντι των περιφερειών και δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα, τα οποία αφορούν τόσο στο περιβάλλον όσο και τις μικρές κλίμακες, τη βιώσιμη ανάπτυξη και έχει και μία ιδιαίτερη οπτική στα θέματα της κοινωνικής συνοχής. «Και αυτό συνάδει απόλυτα με τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει ως κυβέρνηση, η ανάγκη, δηλαδή, να μεταστραφεί η ελληνική οικονομία σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και, ταυτόχρονα, να έχει ισχυρή δόση κοινωνικής συνοχής, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει διαρραγεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα».

Υπενθύμισε ότι σκοπός είναι να απεμπλακούμε από τα μεγάλα φαραωνικά έργα και να στραφούμε σε μία δυναμική οικονομική, η οποία να έχει ως αφετηρία το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και η ανάπτυξη να στηριχθεί σε δραστηριότητες που είναι συμβατές με αυτό το ανθρώπινο δυναμικό.

«Η προσπάθεια αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής είναι τεράστιας σημασίας για τη χώρα και η οποία φυσικά απαιτεί μία ριζικά διαφορετική ματιά από ό,τι είχαμε μέχρι τώρα» είπε ο υπουργός και σχολίασε ότι στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχουν περιοχές, για να βρεθούν τρόποι, ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να χρησιμοποιηθούν, «αλλά, συνέχισε ο ίδιος, αναγνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν και περιοχές, οι οποίες απαιτούν μία πολύ πιο δύσκολη προσέγγιση. Ένα μεγάλο μέρος των χρηματοδοτικών εργαλείων πλέον και εντός του νέου ΣΕΣ, αλλά και το Γιούνκερ plan και πολλά άλλα, έχουν μία διαφορετική στρατηγική. Δίνουν προτεραιότητα στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή δίνουν έναν απόλυτο προσανατολισμό, κυρίως, στην κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα. Αυτό εκ των πραγμάτων θέλει μία μετατόπιση, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει, θέλει μία πολύ προσεκτική προσέγγιση και από την πλευρά των Ευρωπαίων, αλλά και από τη δική μας στρατηγική, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει με επωφελή τρόπο. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που συζητούνται τώρα και στη Ευρώπη και το οποίο παρακολουθεί η Ελλάδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι, αυτή τη στιγμή, η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο, διότι δεν μπορεί να βγει από την κρίση ούτε με παραδοσιακή κινητοποίηση κρατικών πόρων, που δεν υπάρχουν ή είναι περιορισμένοι ούτε με απλή κινητοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με έναν τρόπο που κινείται υπό το βάρος του άγχους της απορρόφησης των πόρων και όχι του τι αποτέλεσμα έχουν τελικά στην οικονομία.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση:

- Προχώρησε η συμφωνία με την EBRD, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει χώρα υποδοχής δανειακών πόρων από την αναπτυξιακή τράπεζα EBRD και άμεσα θα ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα.

- Είναι σε εξέλιξη διάλογος με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις σε μία σειρά από θέματα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν έναν ειδικό χώρο για την ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, με ομαλό τρόπο, χωρίς να καταλάβουν χώρο από το επόμενο. «Αν δεν απελευθερωθούν πόροι εκεί, δεν θα υπάρχει χώρος, για να επανασχεδιαστούν πράγματα, να υπάρξουν νέοι σχεδιασμοί, νέες πρωτοβουλίες, συμβατές με το αναπτυξιακό σχέδιο και να δούμε άλλου τύπου κοινωνικά προγράμματα» είπε ο κ. Σταθάκης.

- Αναζητούμε με φορείς την κάλυψη της έλλειψη αναπτυξιακής τράπεζας, καθώς όλα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία αναζητούν συνήθως ένα φορέα, με τον οποίο θέλουν να συνδιαλλαγούν. «Όλα τα προγράμματα, για παράδειγμα, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι πάρα πολύ δύσκολο να ενεργοποιηθούν, αν δεν υπάρχει το ένα σημείο αναφοράς, το οποίο θα λειτουργεί ως κρίσιμος ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στις χρηματοδοτήσεις, ευρωπαϊκές ή από τα διαρθρωτικά ταμεία. Και αυτό είναι μία από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν κατά επείγοντα τρόπο», όπως ανέφερε ο υπουργός.

- Το τέταρτο είναι το γεγονός ότι το τρέχον ΣΕΣ δίνει ένα μεγαλύτερο ειδικό βάρος στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. «Αυτό είναι τεράστια σημασίας κίνητρο για την Ελλάδα. Όλοι θέλουμε να ενισχυθούν οι θεσμοί αυτοί στη διαχείριση πόρων, στο σχεδιασμό των προγραμμάτων πρώτα απ' όλα, στην απορρόφηση των πόρων και στην προσπάθεια κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου οι αποφάσεις να είναι οι καλύτερες δυνατές, τα χρήματα να πιάνουν τόπο και το πιο σημαντικό να έχουν ένα άμεσο αντίκτυπο και ουσιαστικό αντίκτυπο στους σχεδιασμούς που γίνονται» κατέληξε ο υπουργός.«Είναι αλήθεια ότι η αξιοποίηση των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ πάσχει από υπερβάλλουσα γραφειοκρατία και έλλειψη κατάλληλης ενημέρωσης προς τους ενδιαφερόμενους φορείς. Αυτή την αδυναμία, που δυστυχώς είναι μεγαλύτερη στη χώρα μας, προσπαθούμε να καλύψουμε με την παρούσα έκδοση» δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «Στόχος είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων υπέρ μίας βιώσιμης ανάπτυξης».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έως το τέλος του μήνα τα δεδουλευμένα των σχολικών καθαριστριών»


Δέσμευση για καταβολή των 7 εκατ. ευρώ από τον γ.γ. του ΥΠΕΣΔΑ Κ. Πουλάκη.

Συνολικά 7.000.000 ευρώ θα καταβληθούν έως το τέλος του μήνα για την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων των σχολικών καθαριστριών. Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κώστας Πουλάκης κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αιρετούς και εκπροσώπους του κλάδου των σχολικών καθαριστριών που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

Ο κ. Πουλάκης ανέφερε ακόμη ότι στην επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου θα περιλαμβάνεται ρύθμιση και για τον φορέα που θα αναλάβει την αρμοδιότητα του καθαρισμού των σχολικών κτιρίων από την επόμενη σχολική χρονιά.

Κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία κατέθεσε τα αιτήματά της, που αφορούν στη μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών και την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ενώ άσκησε κριτική για την κυβερνητική πολιτική. Απαντώντας, ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι «η κυβέρνηση ήδη δίνει δείγματα γραφής, με την επαναπρόσληψη 4.500 άδικα απολυμένων, που έδωσαν έναν κορυφαίο, μακροχρόνιο αγώνα. Η κριτική στις αδυναμίες ή τις καθυστερήσεις είναι καλοδεχούμενη, όμως η άδικη εξομοίωση της τεράστιας προσπάθειας που γίνεται σήμερα με το μνημονιακό κυβερνητικό παρελθόν, μάλλον υπονομεύει την κυβέρνηση και ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή του προηγούμενου καθεστώτος».

Ειδικά για τα αιτήματα που διατύπωσε η αντιπροσωπεία, ο κ. Πουλάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ήδη με το άρθρο 49 του πρόσφατα ψηφισθέντος ν. 4325/2015 έδωσε τη δυνατότητα παράτασης των ατομικών συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ ως το τέλος του 2015.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέσσερις πίστες για… καλοκαιρινό σκι σε παγετώνες


Πάρτε τα χιονοπέδιλά σας και φύγατε!

Χιονοπέδιλα, σανίδα για snowboard, γάντια, γυαλιά, αντηλιακό… και είστε έτοιμοι για συναρπαστικές, καλοκαιρινές καταβάσεις σε παγετώνες!

Ποιος είπε άλλωστε ότι το σκι στα χιόνια είναι μόνο για το… χειμώνα;

Όταν ανεβαίνει ο υδράργυρος οι λάτρεις των χειμερινών σπορ βάζουν πλώρη είτε για… νότιο ημισφαίριο μεριά, είτε για τα θέρετρα σε παγετώνες της Ευρώπης που προσφέρουν περιποιημένες πίστες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όπως αυτά που θα δείτε παρακάτω:

1. Tignes - Γαλλία


Όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά είναι το μότο στο χειμερινό θέρετρο στο χωριό Tignes της Γαλλίας, όπου οι λάτρεις του σκι μπορούν να απολαύσουν καταβάσεις στις πίστες ενός παγετώνα 12 μιλίων. Η καλοκαιρινή περίοδος ξεκινά στις 27 Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τις 9 Αυγούστου.


Το χωριό απέχει μόλις 7 λεπτά από τη βάση του παγετώνα και τα λιφτ ξεκινούν τις αναβάσεις από τις 7.15 το πρωί, μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

2. Hintertux - Αυστρία


Λέγεται ότι είναι ο πιο απότομος παγετώνας των Άλπεων που εξυπηρετείται με λιφτ και αποτελεί την προπονητική βάση πολλών ομάδων σκι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Διαθέτει πίστες 13 μιλίων και 9 λιφτ, όμως δεν θα έπρεπε να αποτελεί την πρώτη επιλογή για τους αρχάριους.

 


3. Les Deux Alpes - Γαλλία 


Ο παγετώνας Mont de Lans βρίσκεται ανάμεσα στη Γκρενόμπλ και Μπριανσόν, 2 ώρες μακριά από τη Λυών. Η θερινή σεζόν ξεκινά από τις 20 Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 7.15 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι.


4. Cervinia (Ιταλία) και Zermatt (Ελβετία)


Το Zermatt αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα θέρετρα της Ελβετίας για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο παγετώνας Theodul προσφέρει 13 μίλια από συναρπαστικές πίστες, ενώ 1 επιπλέον ατού αποτελεί το γεγονός ότι μπορείτε να κάνετε σκι σε 2 χώρες, καθώς το θέρετρο συνδέεται και με τα λιφτ στη Cervinia της Ιταλίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροποποίηση της ρύθμισης για τους περιστασιακά απασχολούμενους


Σε τροποποίηση της ρύθμισης, του «μίνι» φορολογικού νομοσχεδίου, για τους περιστασιακά και ευκαιριακά απασχολούμενους (φοιτητές, ανέργους, νοικοκυρές και συμμετέχοντες σε προγράμματα επαγγελματικής επιμόρφωσης) προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Σύμφωνα με την νέα τροποποιημένη ρύθμιση, που ισχύει για τις δηλώσεις του 2014, οι φορολογούμενοι με εισόδημα έως 6.000 ευρώ (και τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 ευρώ) οι οποίοι δεν έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος ή δεν ασκούν αγροτική δραστηριότητα θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών για τα εισοδήματά τους. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται εισοδήματα που προέρχονται από κεφάλαιο ή υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

Σε περίπτωση που τα εισοδήματα ξεπερνούν το ποσό των 6.000 οι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας θα φορολογούνται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι διατάξεις του συγκεκριμένου άρθρου, θα εφαρμόζονται και για τους φορολογούμενους που διέκοψαν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους, εφόσον το εισόδημα τους είναι εντός των συγκεκριμένων ορίων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Facebook θα μετρά χρόνο


Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ένα post στο Facebook γινόταν δημοφιλές σύμφωνα με το πόσοι έκαναν like, comments και share. Το Facebook προχωρά σε αλλαγές και εκτός από τα παραπάνω, για το πόσο δημοφιλές είναι ένα post, θα εξαρτάται από το πόσο χρόνο περνά ένας χρήστης σε αυτό.

Στο news feed του Facebook, αν ένας χρήστης σταματήσει το scroll down σε ένα post, αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό, με αποτέλεσμα να "αναβαθμίζεται" το post, με συνέπεια να εμφανίζεται σε περισσότερους χρήστες.

Όπως αναφέρει το pcmag.com, για τους μηχανικούς του Facebook να το πετύχουν αυτό ήταν δύσκολο, καθώς άλλοι σταματούσαν σε ένα post επειδή τους άρεσε και άλλοι επειδή είχαν αργή σύνδεση. Αυτό που έκαναν, ήταν να συγκρίνουν τους χρόνους που "σπατάλησαν" οι χρήστες σε κάθε post, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι το post είχε ενδιαφέρον περιεχόμενο.

Στόχος του Facebook είναι να δημιουργεί ένα περισσότερο ενδιαφέρον news feed για τα μέλη του, ώστε να συμμετέχουν ενεργά ακόμα περισσότεροι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκεντρώσεις με σύνθημα "Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας"


Κάλεσμα για συγκέντρωσεις σε όλη την Ελλάδα απευθύνουν πολίτες μέσα από το facebook με σύνθημα "Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας - Γκρεμίζουμε τη λιτότητα". Η μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιείται το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιουνίου στην πλατεία Συντάγματος, ως ένδειξη στήριξης στην κυβέρνηση και ενάντια στη λιτότητα ενώ την ίδια ώρα ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις κεντρικές πλατείες των μεγάλων πόλεων.



Το κείμενο που έχει αναρτηθεί στη σχετική σελίδα στο facebook αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους «εταίρους» έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταργήσει το δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού, ολόκληρης της κοινωνίας να αποφασίζει για το μέλλον του. Δεν έχουν δικαίωμα οι «δανειστές» να προσβάλουν την αξιοπρέπειά μας και να προσπαθούν να ακυρώσουν τη λαϊκή εντολή για τερματισμό της λιτότητας.

Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις στην προσπάθεια να αποφύγει τις απειλές και τους εκβιασμούς, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα βήματα πίσω. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο από το να μην αποδεχθεί την όποια συμφωνία, αλλά να δώσει λύση με βάση τη λαϊκή εντολή που έχει λάβει.

Ασφαλώς, δεν πρόκειται για εύκολη απόφαση, ωστόσο είναι η μόνη που ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και, κυρίως, η μόνη που υπερασπίζεται τις ανάγκες και την αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας.

Πέντε χρόνια ήταν αρκετά για να αποδείξει σε όλους, ότι το πείραμα απέτυχε. Η άγρια λιτότητα γεννάει ύφεση και η ύφεση μεγαλύτερα ελλείμματα και χρέος. Πέντε χρόνια ήταν αρκετά, το πειραματόζωο πλήρωσε ακριβά την κρίση. Πέντε χρόνια ήταν αρκετά, τα μνημόνια ήταν ένα καθεστώς που δεν παρήγαγε οικονομικά αποτελέσματα, αλλά προσωπικά και κοινωνικά δράματα.
Δεν αντέχουμε μισθούς και συντάξεις 300 ευρώ, σπίτια χωρίς θέρμανση, τους γονείς μας χωρίς φάρμακα, τα παιδιά μας νηστικά στα σχολεία, για να πληρώνεται χωρίς τέλος ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Οι δανειστές δεν ζητάνε μόνο αυτά, αλλά πολλά περισσότερα με στόχο να εγκλωβίσουν την οικονομία σε ασφυξία και την κοινωνία σε αδιέξοδα.

Κάθε βήμα πίσω στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, σημαίνει πολλά βήματα πίσω στη δημοκρατία. Όποιος αμφισβητεί το δικαίωμα ενός λαού να επιλέγει δημοκρατικά, σύντομα το κακό χτυπάει και την πόρτα του, δεν πρέπει να ξαναζήσουμε μια Ευρώπη του μίσους και της καταστροφής. Ο ελληνικός λαός για να τα καταφέρει, έχει ανάγκη την υποστήριξη και την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά απέναντι στα συμφέροντα της πολιτικής ελίτ και του ιερατείου του χρήματος.

Ο λαός στην Ελλάδα μίλησε και νίκησε. Θα το κάνει ξανά με κάθε τρόπο, όσες φορές κι αν χρειαστεί.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ
ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για το Α320 της Germanwings - 41 γιατρούς σε 5 χρόνια είχε επισκεφθεί ο Λούμπιτς


Έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας θα κάνει η γαλλική δικαιοσύνη μετά τη συντριβή του αεροσκάφους Α320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings στις γαλλικές Άλπεις, στις 24 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Οι δικαστικές αρχές ενδιαφέρονται για το ιατρικό ιστορικό του συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς, του ανθρώπου που φέρεται ότι έριξε το αεροσκάφος στην πλαγιά του βουνού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 150 επιβάτες του, μεταξύ των οποίων 72 Γερμανοί και 50 Ισπανοί.

Ο Λούμπιτς "συμβουλεύτηκε 41 γιατρούς μέσα σε πέντε χρόνια" και τους επτά από αυτούς τον μήνα που προηγήθηκε της συντριβής, αποκάλυψε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Ο νεαρός συγκυβερνήτης έπασχε από βαριά κατάθλιψη και από "ψύχωση", αγωνιούσε για την υγεία του και "φοβόταν ότι θα έχανε την όρασή του", συνέχισε.

Καθώς ο Λούμπιτς σκοτώθηκε στη συντριβή, οι αρχές δεν μπορούν να στραφούν εναντίον του. Την επόμενη εβδομάδα όμως πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα κατ' αγνώστων για "ανθρωποκτονία εξ αμελείας", εξήγησε ο εισαγγελέας. "Πώς να χειριστούμε το ιατρικό απόρρητο και την ασφάλεια των πτήσεων όταν έχουμε να κάνουμε με έναν ασταθή πιλότο;" διερωτήθηκε. "Αυτό είναι το ζήτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι ανακριτές", συνέχισε.

Ο εισαγγελέας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά την τετράωρη συνάντηση που είχε με τις οικογένειες των θυμάτων. Ανακοίνωσε στους συγγενείς ότι τρεις δικαστές από τη Μασσαλία θα ασχοληθούν με την υπόθεση, όπως είπε ένας από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, ο Στεφάν Ζικέλ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των θυμάτων μαζικών ατυχημάτων. Μολονότι η έρευνα επισήμως στρέφεται κατ' αγνώστων, είναι "προφανές" ότι οι δικαστές θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν εάν έγιναν "λάθη ή παραλείψεις" όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του Λούμπιτς από την αεροπορική εταιρεία Lufthansa, θυγατρική της οποίας είναι η Germanwings, εξήγησε ο ίδιος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εισαγγελέας Ρομπέν ανακοίνωσε εξάλλου ότι τα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν στο βουνό αλλά δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί ιατροδικαστικά σε ποιον ανήκουν θα ενταφιαστούν σε έναν ομαδικό τάφο στην πόλη Βερνέ, που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το σημείο του δυστυχήματος.

Στη συνάντησή τους με τον εισαγγελέα οι συγγενείς των θυμάτων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρία βίντεο, τρεις αναπαραστάσεις "με ήχο στο πιλοτήριο που έδειχναν τι συνέβη πραγματικά", είπε ο Ζικέλ.

Πολλές οικογένειες πάντως εξέφρασαν την οργή τους γιατί οι γαλλικές αρχές καθυστερούν υπερβολικά να επαναπατρίσουν τα λείψανα. Σχεδόν τρεις μήνες μετά την τραγωδία μόνο τα πτώματα 44 Γερμανών έχουν μεταφερθεί πίσω στην πατρίδα τους. Την ερχόμενη Δευτέρα θα επαναπατριστούν οι σοροί 30 Ισπανών, διαβεβαίωσε ο εισαγγελέας Ρομπέν.

-----------------

Ο Αντρέας Λούμπιτς, ο συγκυβερνήτης της πτήσης Α320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings που συνετρίβη στις 24 Μαρτίου στις γαλλικές Άλπεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 150 άνθρωποι, είχε αποταθεί σε "41 γιατρούς μέσα σε πέντε χρόνια", όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας της Μασσαλίας.

Ο Λούμπιτς, ο άνθρωπος που φέρεται ότι έριξε σκόπιμα το αεροσκάφος, είχε επισκεφθεί επτά γιατρούς μόνο τον μήνα που προηγήθηκε της συντριβής, εξήγησε ο εισαγγελέας Μπρις Ρομπέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι.

Ο συγκυβερνήτης της πτήσης Α320, που "ανησυχούσε για την υγεία του και φοβόταν ότι θα έχανε την όρασή του", έπασχε από βαριά κατάθλιψη, από μια "ψύχωση συνοδευόμενη από προβλήματα όρασης", είπε ο Ρομπέν μετά τη συνάντηση που είχε με τις οικογένειες των θυμάτων στη γαλλική πρωτεύουσα.

41 γιατρούς σε 5 χρόνια είχε επισκεφθεί ο Λούμπιτς


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ομορφιά του δημόσιου θηλασμού σε όλο της το μεγαλείο


Τρυφερές εικόνες με μαμάδες και τα μωρά τους - Δείτε τις ξεχωριστές φωτογραφίες.

Είναι ο θηλασμός σε δημόσιο χώρο κάτι που προκαλεί; Αν και πολλοί θεωρούν ότι πρέπει να γίνεται μόνο σε ιδιωτικό χώρο, σίγουρα η φωτογράφος Ivette Ivens δεν είναι μια από αυτούς.

Η Ivens, μια μητέρα δυο παιδιών από τη Λιθουανία, δημιούργησε μια σειρά από φωτογραφίες με γυναίκες που θηλάζουν δημόσια σε διαφορετικά μέρη, θέλοντας να αποδείξει ότι ο θηλασμός δεν έχει όρια και ηλικία, αλλά και ούτε συγκεκριμένα σημεία όπου μπορεί να πραγματοποιείται.






















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε καλό δρόμο η αποκατάσταση των δύο αρχαίων πύργων στα Αιγόσθενα


Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα της Αττικής του 4ου αιώνα π.Χ.

Σε καλό δρόμο, αν και οριακά λόγω χρονοδιαγράμματος, βρίσκεται το έργο αποκατάστασης των δύο πύργων, που πλαισιώνουν το αρχαίο φρούριο των Αιγοσθένων στο Πόρτο Γερμενό, ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα της Αττικής του 4ου αι. π. Χ. και μια από τις αρχαιότερες ολόλιθες οχυρώσεις. «Το έργο πάει καλά, παρά το πολύ πιεστικό χρονοδιάγραμμα. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τον Οκτώβριο, τουλάχιστον ο ένας από τους δύο πύργους θα έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τον Νοτιοανατολικό, που ‘κατεβάσαμε' σχεδόν όλο κάτω, με πολύ σοβαρά προβλήματα στη βάση του, τα οποία όμως έχουν θεραπευτεί πλήρως. Ο Βορειανατολικός θα είναι έτοιμος οριακά. Ελπίζουμε σε μια μικρή παράταση ενός μήνα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών (ΕΦΑ), Ελένη Μπάνου.

ΑΙΓΟΣΘΕΝΑ

Τα δύο ενταγμένα σε ΕΣΠΑ έργα, που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο, ήταν από τα πλέον φιλόδοξα και απαιτητικά που είχε αναλάβει η τέως Γ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (το ένα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων). Ο βορειοανατολικός πύργος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 1981 και κινδύνευε με κατάρρευση, ο δε νοτιοανατολικός, εντυπωσιακός ως προς το σωζόμενο ύψος του (18 μ.), αλλά με σημαντικές φθορές να απειλούν τη στατικότητά του, κρίθηκε ότι μπορεί να «ξαναγεννηθεί» με την πλήρη και καθολική του αποκατάσταση. Κύριος λόγος για την παραπάνω απόφαση -που πάρθηκε μετά από επιστημονική συζήτηση στο ΚΑΣ τον Ιούλιο του 2013- ήταν ο διδακτικός χαρακτήρας που θα είχε το μνημείο για το πώς ήταν ο πύργος όχι μόνον αυτοτελώς, αλλά και στο πλαίσιο ενός οχυρωματικού συστήματος.

«Έχουμε βάλει τα δυνατά μας. Μας πήγε πίσω και ο καιρός. Όσο και να φαίνεται περίεργο, ο αέρας έχει επίπτωση στο έργο, καθώς δεν μπορεί να κινηθεί ο γερανός. Ακόμα και τώρα που έχει ζέστη, εκεί πάνω έχει αέρα κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να προβλέψεις», σημείωσε η έφορος. Με την αποκατάστασή τους, οι πύργοι θα δώσουν πνοή στην ακρόπολη των Αιγοσθένων, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία αρχαίας αμυντικής φρουρικής αρχιτεκτονικής που σώζει στην αυθεντική μορφή τους ακέραια μεγάλα τμήματα, αλλά και από τους ωραιότερους, κρυμμένους, αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας, που προσφέρονται για περιήγηση και θέαση προς τον κορινθιακό κόλπο, μόλις λίγα μέτρα από την όμορφη παραλία του Πόρτο Γερμενού.

Η Ακρόπολη των Αιγοσθένων, έκτασης 190 Χ 80 μ., βρίσκεται στην κορυφή ενός χαμηλού λόφου. Περιμετρικά ορίζεται από περίβολο με πύργους, οι οποίοι έχουν ισόδομη τοιχοδομία ενώ το τείχος έχει τραπεζιόσχημη, πολυγωνική ή και ακανόνιστη. Την εποχή ανέγερσής τους, τα Αιγόσθενα ήταν κώμη των Μεγάρων. Πιθανότατα χτίστηκε το 343 π. Χ. με τη βοήθεια των Αθηναίων, συμμάχους τότε των Μεγαρέων, με σκοπό την αντιμετώπιση του Θηβαϊκού κινδύνου, γι' αυτό και στο φρούριο εγκαταστάθηκε αθηναϊκή φρουρά.

Η θέση χρησιμοποιήθηκε ως και τα βυζαντινά χρόνια, όπως πιστοποιεί η πεντάκλιτη βασιλική του 5ου αι. μ.Χ., που κτίστηκε δίπλα στο νεώτερο μικρό εκκλησάκι της Παναγίας με αρχαίο οικοδομικό υλικό, αλλά και στα μεταβυζαντινά, όπως μαρτυρούν ερείπια κελιών, καθώς και το καθολικό μοναστηριού, ο μικρός ναός του Αγίου Γεωργίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ημερίδα Δια Βίου Εκπαίδευση και Αναπηρία (19/6)


Δελτίο Τύπου
 15.06.2015


Αρ. Πρωτ.: 1692

Λίγες μέρες μόνο έμειναν για την ημερίδα της ΕΣΑμεΑ την Παρασκευή 19 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Τιτάνια, με ώρα έναρξης 9.30 το πρωί, με θέμα «Δια Βίου Εκπαίδευση και Άτομα με Αναπηρία».

Στην Ημερίδα θα γίνει παρουσίαση της φιλοσοφίας και των στόχων του Έργου «Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία» ενώ θα λειτουργήσουν δύο ομάδες εργασίας που θα επεξεργαστούν το ζήτημα της διαλεκτικής σχέσης της εκπαίδευσης ενηλίκων με το αναπηρικό κίνημα και το θέμα της διά βίου εκπαίδευσης στην περίπτωση των ατόμων με βαριές αναπηρίες.

Στην Ημερίδα έχουν κληθεί να μιλήσουν ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες, άτομα με αναπηρία κ.ά. προκειμένου να δοθούν ερεθίσματα για κριτική προσέγγιση και γόνιμο διάλογο σε θέματα διά βίου εκπαίδευσης και ατόμων με αναπηρία.

Οι εργασίες της ημερίδας θα μεταδίδονται μέσω live streaming (σε ζωντανό χρόνο) από την ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esamea.gr

Στη λήξη της Ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Επισυνάπτονται η πρόσκληση, το ανανεωμένο πρόγραμμα και η φόρμα συμμετοχής.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.68 KB)
Πρόγραμμα σε μορφή MS Word 2013 (944.19 KB)
Πρόσκληση σε μορφή MS Word 2013 (269.45 KB)
Φόρμα συμμετοχής σε μορφή MS Word 2013 (991.96 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Τα περιθώρια για χιλιάδες μαθητές με αναπηρία στενεύουν


Δελτίο Τύπου 15.06.2015


Αρ. Πρωτ.: 1690


Τον προβληματισμό της, μαζί με προτάσεις, κατέθεσε η ΕΣΑμεΑ στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για αυτό το αδιάκοπο «γράψε - σβήσε» στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, που κάθε έκδοσή του που διαρρέει αφαιρεί και κάτι από την Ειδική Εκπαίδευση.

Στο νέο πολυνομοσχέδιο που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στο διαδίκτυο δεν υπάρχει ουδεμία διάταξη για τη διευθέτηση κατεπειγόντων θεμάτων που αφορούν στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία όπως και στην επαγγελματική αποκατάσταση των εκπαιδευτικών με αναπηρία και εκπαιδευτικών γονέων με αναπηρία, αλλά ούτε και στο ιδιαίτερο θέμα των μετεγγραφών φοιτητών με αναπηρία και φοιτητών που η οικογένειά τους έχει στη φροντίδα της ένα τουλάχιστον άτομο με αναπηρία.

Στο προαναφερθέν δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμα και ένα ημιτελές άρθρο σχετικό με τη λειτουργία Σχολικών Μονάδων Ειδικής Εκπαίδευσης και Τμημάτων Ένταξης - το οποίο συμπεριλαμβάνονταν σε προηγούμενο άτυπο πολυνομοσχέδιο - και επί του οποίου η Ε.Σ.Α.μεΑ. είχε καταθέσει τις προτάσεις της.

Τρεις μήνες μετά τη συνάντηση μεταξύ ΕΣΑμεΑ και υπουργείου και μόλις δυόμισι μήνες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρόνιας τίποτα δεν έχει λυθεί.

Το σημαντικότατο θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης των εκπαιδευτικών με αναπηρία βρίσκεται στον αέρα. Στο παρόν νομοσχέδιο δεν υπάρχει ουδεμία πρόνοια για το ανωτέρω θέμα, παρόλο που εκατοντάδες εκπαιδευτικοί με αναπηρία όπως και εκπαιδευτικοί γονείς ατόμων με αναπηρία το προηγούμενο σχολικό έτος παρέμειναν άνεργοι.

Οι προτάσεις αναλυτικά υπάρχουν στην επιστολή - ο χρόνος πάντως τελειώνει.

Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (136.07 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Και το taxis ταλαιπωρεί τα ΑμεΑ


Δελτίο Τύπου 15.06.2015


Αρ. Πρωτ.: 1689

Να δράσει άμεσα ώστε να πάψει η «έξτρα» ταλαιπωρία που επιφυλάσσει για φέτος η εφορία στα άτομα με αναπηρία, ζητά η ΕΣΑμεΑ από την γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου.

Άτομα με αναπηρία και γονείς ατόμων με αναπηρία επιχειρώντας να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις διαπίστωσαν ότι το taxis δεν τις κάνει δεκτές και τους καλεί να προσκομίσουν στην εφορία γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής του ΚΕΠΑ, με την οποία εκ νέου πιστοποιείται η ύπαρξη αναπηρίας. Την περσινή χρονιά το ζήτημα είχε αντιμετωπισθεί με εγκύκλιο που έδινε τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να προσκομίσουν βεβαίωση από τον ασφαλιστικό τους φορέα με την οποία πιστοποιείται η αναπηρία τους και η σύνταξη που λαμβάνουν. Τη φετινή χρονιά όμως ανακλήθηκε η επίμαχη παράγραφος με την οποία διευκολύνονταν άτομα με βαριά αναπηρία, και τώρα καλούνται και πάλι να αποδείξουν την αναπηρία τους (ΠΟΛ 1088).

Ως γνωστό η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει καταδικάσει πολλές φορές τον γραφειοκρατικό δαίδαλο των ΚΕΠΑ και την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλει τα άτομα με αναπηρία. Η συγκεκριμένη απόφαση προσθέτει άλλο ένα εμπόδιο στη καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.

Είναι αδιανόητο να μην αναγνωρίζονται οι βεβαιώσεις που εκδίδουν τα ασφαλιστικά ταμεία, που είναι και τα πλέον αρμόδια μιας και αυτά δίνουν τις συντάξεις.

Το κείμενο της επιστολής.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.88 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έφτιαξαν λωρίδες για όσους περπατούν και γράφουν μηνύματα στο κινητό!


Μια διαφορετική πρωτοβουλία.

Εκτός από τις ειδικές λωρίδες ποδηλάτου, υπάρχουν πλέον και ειδικές λωρίδες για όσους περπατούν και γράφουν μηνύματα στο κινητό τους!

Αυτό συμβαίνει στην Αμβέρσα του Βελγίου έτσι ώστε να μην εμποδίζονται όσοι θέλουν να κινηθούν στα πεζοδρόμια: όσοι περπατούν και γράφουν μηνύματα, είναι συνήθως απρόσεκτοι, πέφτουν πάνω σε άλλους και καθυστερούν στο δρόμο. Οπότε χάρη στην πρωτοβουλία ενός καταστήματος κινητής τηλεφωνίας στην πόλη, γράφει το BBC, φτιάχτηκε μια ειδική λωρίδα για όσους δεν αποχωρίζονται τα κινητά τους.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις φλόγες ναός του 19ου αιώνα στη Γαλλία


Εκκένωσαν το ναό οι πιστοί μετά τη λειτουργία - Δείτε τα βίντεο.

Στις φλόγες έχει παραδοθεί η βασιλική του Saint-Donatien, χτισμένη τον 19ο αιώνα στην πόλη Nantes της Γαλλίας. Η πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα το πρωί μετά τη λειτουργία και οι πιστοί απομακρύνθηκαν από το κτήριο, όπως δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αιδεσιμότατος Benoit Bertrand.

Τουλάχιστον 40 πυροσβέστες έφτασαν άμεσα στο ναό επιχειρώντας να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, ωστόσο οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα καταστρέφοντας την οροφή του ιστορικού κτηρίου.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αβραμόπουλος: Να στέλνονται στις πατρίδες τους οι μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες-μέλη της ΕΕ να στείλουν πίσω στις πατρίδες τους όσους μετανάστες δεν δικαιούνται άσυλο, σκληραίνοντας τη στάση της σε μια προσπάθεια να πείσει τις απρόθυμες χώρες να φιλοξενήσουν νέους πρόσφυγες από τη Συρία και την Ερυθραία.

Πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών-μελών της ΕΕ που πρόκειται να διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο, ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλους με επιστολή του προς τους υπουργούς ζητά να επιταχυνθεί η αποκαλούμενη "πολιτική επιστροφής" των μεταναστών. Το 2014 μόνο το 39% των μεταναστών στους οποίους δεν χορηγήθηκε άσυλο σε χώρα της ΕΕ επέστρεψαν στις πατρίδες τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται την επιστολή αυτή, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι το να σταλούν πίσω στις χώρες τους όσοι αναζητούσαν απλώς μια καλύτερη ζωή και δεν δικαιούνται άσυλο, θα αποτρέψει άλλους να επιχειρήσουν τον διάπλου της Μεσογείου. Η πιο αποτελεσματική πολιτική για την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στις πατρίδες τους θα βοηθούσε επίσης να προστατευθούν εκείνοι που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.

Μετά τον θάνατο χιλιάδων μεταναστών στη Μεσόγειο φέτος οι χώρες της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να αναλάβουν δράση, όμως καθώς το αντιμεταναστευτικό αίσθημα εντείνεται και οι περικοπές στους προϋπολογισμούς συνεχίζονται, εμφανίζονται διχασμένες στο ποια θα πρέπει να είναι η λύση που θα δώσουν στο πρόβλημα. Η Κομισιόν θέλει από τις χώρες να συμφωνήσουν για τη μετεγκατάσταση 40.000 ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο (24.000 από την Ιταλία και 16.000 από την Ελλάδα) μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και να δεχτούν να φιλοξενήσουν περισσότερους μετανάστες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί θα συζητήσουν την τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ζητήσει επίσης να τροποποιηθεί η εντολή που έχει η Frontex, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα, προκειμένου να της επιτραπεί να διεξάγει επιχειρήσεις απέλασης μεταναστών με δική της πρωτοβουλία. Μέχρι σήμερα, η Frontex μπορεί μόνο να συντονίζει τις επιχειρήσεις στις οποίες μετέχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...