Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Οι άνδρες της Ευρώπης… χάνονται



Καπνιστές και πότες κινδυνεύουν να πεθάνουν πριν τα 65.

Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο τους άνδρες κάτω των 65 ετών. Μάλιστα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να χάσουν τη ζωή τους.

Κάθε χρόνο πεθαίνουν 630.000 άνδρες και 300.000 γυναίκες κάτω των 65 ετών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο καθηγητής Richard de Visser από το πανεπιστήμιο του Sussex και επικεφαλής της έρευνας, μελέτησε τη σχέση της κατανάλωσης αλκοόλ, της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και της σεξουαλικής συμπεριφοράς με τον πρόωρο θάνατο.

Ανακάλυψε ότι 63% των Ευρωπαίων ανδρών κάπνιζε, ενώ το ποσοστό αυτό στις γυναίκες ήταν 45%. Εκτιμάται ότι ένας στους επτά θανάτους στην Ε.Ε. μπορεί να συνδέονται με την κακή αυτή συνήθεια.

Θεωρείται μάλιστα πιο πιθανό οι άνδρες να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, ο καθηγητής Alan White από το πανεπιστήμιο Leeds Metropolitan δήλωσε ότι: «Για πρώτη φορά έχουμε μια καθαρή εικόνα για την υγεία των ανδρών στην Ε.Ε. Οι άνδρες πεθαίνουν πρόωρα, αλλά η αναλογία δεν είναι η ίδια σε κάθε χώρα. Ενώ οι Ισλανδοί έχουν προσδόκιμο ζωής τα 80, οι Λετονοί δε ζουν πιο πολύ από τα 66 τους χρόνια».

Ο Πρόεδρος του European Men's Health Forum, Dr Ian Banks, δήλωσε: «Δεν έχει να κάνει μόνο με την υγεία. Ο πρόωρος θάνατος των ανδρών επηρεάζει την οικονομία, τον πυρήνα της οικογένειας, της κοινωνικής ασφάλειας και των υπηρεσιών υγείας. Η Ευρώπη θα έχει λιγότερους άνδρες σε παραγωγική ηλικία τα επόμενα χρόνια και αν θέλουμε να πετύχουμε ανάπτυξη και ευημερία οικονομική και κοινωνική τους θέλουμε υγιείς».


Διαβάστε περισσότερα...

Εσείς πόσα ποτήρια νερό ήπιατε σήμερα;



Ένας εύκολος τρόπος για να μην ξεχνάτε μια βασική υποχρέωση στον οργανισμό σας.

Οι γιατροί φωνάζουν να πίνουμε νερό. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας, όμως, μας κάνουν πολλές φορές να το ξεχνάμε. Πόσες φορές δεν έχετε γυρίσει σπίτι και ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι δεν έχετε πιει ούτε ένα ποτήρι νερό; Εγώ, σίγουρα πολλές!

Η γραφίστρια mollie johanson έφτιαξε ένα μικρό ημερολόγιο νερού για να μας υπενθυμίζει τα ποτήρια που ήπιαμε κατά τη διάρκεια της μέρας. Κάθε φορά που αδειάσετε ένα ποτήρι απλά τσεκάρετε ένα κουτάκι. Στο τέλος της μέρας μπορείτε να κάνετε το λογαριασμό.

Για να εκτυπώσετε το ημερολόγιο πατήστε εδώ.


Πηγή: http://blog.livingreen.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία



Η ελευθερία και η ανεξαρτησία πιο σημαντικοί παράγοντες.

Η προσωπική ανεξαρτησία και η ελευθερία είναι πιο σημαντικές για την ευτυχία ενός ατόμου απ’ ό,τι η οικονομική ευμάρεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βικτώρια, στο Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας, ανέλυσαν τα ευρήματα τριών διεθνών μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 420.000 εθελοντές από 63 χώρες.

Όπως διαπίστωσαν, τα χρήματα μπορούν μεν να οδηγήσουν στην αυτονομία, αλλά λίγο επηρεάζουν το αίσθημα ευεξίας και την ευτυχία που νιώθουμε.

Στις μελέτες είχαν εφαρμοστεί τρία διαφορετικά ψυχολογικά τεστ:

-Το Ερωτηματολόγιο Γενικής Υγείας (GHQ), το οποίο αξιολογεί την ψυχική δυσφορία όσον αφορά το άγχος, την αϋπνία, τα κοινωνικά προβλήματα, την σοβαρή κατάθλιψη και τα σωματικά συμπτώματα της ψυχικής καταπόνησης (όπως οι ανεξήγητοι πονοκέφαλοι και ο πόνος στο στομάχι).

-Η Κλίμακα Άγχους Σπίλμπεργκ (SAI), η οποίο αξιολογεί πόσο αγχωμένος νιώθει κανείς μια δεδομένη στιγμή.
-Η Κλίμακα Εξάντλησης Μάσλαχ (MBI), που αναζητά την συναισθηματική εξάντληση, την αποπροσωποποίηση και η έλλειψη αισθήματος προσωπικής επίτευξης.

Η ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε ότι «οι κοινωνικές αξίες της ελευθερίας και της αυτονομίας αποτελούν τον καλύτερο προάγγελο ευεξίας και ευτυχίας», σημειώνουν οι ψυχολόγοι δρες Ρόναλντ Φίσερ και Νταϊάνα Μπερ στην «Επιθεώρηση Προσωπικότητας & Κοινωνικής Ψυχολογίας» (JPSP).

Αντιθέτως, «δίχως τις αξίες αυτές, όσος κι αν ήταν ο πλούτος, τα αισθήματα ευεξίας και ευτυχίας εξαφανίζονταν».


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαινιάστηκε κλινική αποκατάστασης στην Πάτρα



Θα καλύπτει ασθενείς με κακώσεις νωτιαίου μυελού από όλη τη Δυτ. Ελλάδα.

Εγκαινιάστηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας η κλινική αποκατάστασης ασθενών με κακώσεις νωτιαίου μυελού, που θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και θα καλύπτει όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Η νέα μονάδα διαθέτει τμήματα νοσηλείας 20 κλινών, φυσικοθεραπείας - εκγύμανσης και υδροθεραπείας - λουτροθεραπείας. Σε καθημερινή βάση θα αντιμετωπίζονται περίπου 30 ασθενείς και θα εφαρμόζονται προγράμματα άμεσης, αλλά και όψιμης αποκατάστασης, με σκοπό την ταχύτερη και πληρέστερη κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των ασθενών.

Η κλινική αποκατάστασης καλύπτει έκταση 2.500 τ.μ.

Η δαπάνη έφθασε το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, δωρεά του Πατρινού Δημήτρη Σφήκα, ο οποίος όπως ανέφερε κατά την διάρκεια των εγκαινίων, σκοπός του έργου είναι να προσφέρει ανακούφιση στους πάσχοντες.

Η κλινική έχει ξεκινήσει να στελεχώνεται με ιατρικό προσωπικό, που αποτελείται από νευροχειρουργούς, ορθοπαιδικούς, φυσιάτρους και άλλες ειδικότητες, όπως επίσης από νοσηλευτικό, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος, ο οποίος αφού εξήρε την προσφορά του Δημήτρη Σφήκα, πρόσθεσε ότι η πολιτεία οφείλει να στηρίζει τέτοιες ενέργειες. Μάλιστα, όπως τόνισε, το υπουργείο θα μεριμνήσει για την στήριξη της μονάδας με προσωπικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελπιδοφόρες δοκιμές σε εμβόλιο κατά του καρκίνου του προστάτη



Επιτυχή πειράματα σε ποντίκια.

Σε μία «βιβλιοθήκη» γενετικού υλικού από τα όργανα όπου αναπτύσσονται οι καρκινικοί όγκοι βασίστηκαν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες αναπτύσσοντας ένα νέους είδους πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του προστάτη το οποίο δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια και στο μέλλον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους.

Το εμβόλιο εκμεταλλεύεται την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να καταστρέψει τον όγκο.

Οι ερευνητές τονίζουν πως το εμβόλιο βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να αρχίσουν δοκιμές σε ανθρώπους. Μάλιστα η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως του δέρματος και του μαστού.

Πάντως, οι πρώτες δοκιμές στα πειραματόζωα έδειξαν ότι οι όγκοι συρρικνώθηκαν.

Η ανοσοθεραπεία -που αξιοποιεί ως «όπλο» το ανοσοποιητικό σύστημα- είναι μια σχετικά νέα τεχνική κατά του καρκίνου και ήδη έχουν εγκριθεί τα πρώτα φάρμακα. Αντίθετα με τα παραδοσιακά εμβόλια, τα νέου τύπου εμβόλια δεν εμποδίζουν εκ των προτέρων την εκδήλωση της νόσου, αλλά προσπαθούν να την θεραπεύσουν εκ των υστέρων. Τα εμβόλια αυτού του είδους περιέχουν γονίδια που ενεργοποιούν τις δυνάμεις του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να παράγουν ειδικές πρωτεΐνες (αντιγόνα) που θα σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Η παραγωγή εμβολίων για τον καρκίνο συναντά όμως αρκετές δυσκολίες, επειδή κάθε όγκος έχει ξεχωριστές πρωτεΐνες και ο εντοπισμός των αντίστοιχων αντιγόνων δεν είναι εύκολη δουλειά. Από την άλλη, υπάρχει φόβος ότι αν στο εμβόλιο χρησιμοποιηθούν περισσότερα γονίδια προκειμένου να αυξηθούν τα παραγόμενα αντιγόνα, τότε μπορεί να προκληθεί μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία θα γυρίσει «μπούμερανγκ» στον ίδιο τον οργανισμό.

Η επιτυχία του νέου πειραματικού εμβολίου έγκειται ακριβώς στο ότι οι Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο από ένα ιό γενετικά τροποποιημένο έτσι ώστε να περιέχει μια ολόκληρη «βιβλιοθήκη» από DNA, πράγμα που διευκολύνει τη δημιουργία περισσότερων αντιγόνων κατά των καρκινικών κυττάρων.

Η νέα προσέγγιση αποδείχτηκε ότι δεν προκαλεί επιζήμια υπερ-αντίδραση στον οργανισμό, ενώ -πράγμα εξίσου σημαντικό- η γενετική «βιβλιοθήκη» δημιουργήθηκε με τη λήψη γενετικού υλικού από το ίδιο το όργανο που επλήγη από τον καρκίνο. Με τον τρόπο αυτό, ο οργανισμός δεν «επιτίθεται» εναντίον υγιών μερών του σώματος, αλλά μόνο κατά των όγκων.


Διαβάστε περισσότερα...