Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Πρωταγωνιστές με την δύναμη ψυχής!



Έντονο φιλανθρωπικό χαρακτήρα είχε η ημερίδα παιδικού ποδοσφαίρου με τίτλο "Τα παιδιά παίζουν για τα παιδιά" που διοργάνωσε πριν λίγες μέρες η Ακαδημία Ποδοσφααίρου Δόξα-Calcetto στις εγκαταστάσεις του Calcetto FC δίπλα στο γήπεδο Περιβολίων. Όχι μόνο επειδή τα έσοδα δόθηκαν στο ΚΗΦΑΠ "Η Μεγαλόχαρη" και στο παράρτημα Χανίων της ΕΛΕΠΑΠ αλλά και διότι μετά τη λήξη των αγώνων βραβεύτηκαν δύο άνθρωποι που διακρίνονται μέσα από τον αθλητισμό καταβάλλοντας πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από ότι συνήθως... Ο λόγος για τον πρωταθλητή κολύμβησης ΑμεΑ Αντώνη Τσαπατάκη μαζί με τον προπονητή του Κώστα Νικολαντωνάκη -προπονητής και της εθνικής ομάδας Special Olympics- (φωτ. 1 από την απονομή που έκανε ο Π. Μαυράκης) αλλά και τον γνωστό προπονητή ποδοσφαίρου του Νέου Αστέρα Χρήστο Οικονομάκη (φωτ. 2 από τον δημοτικό σύμβουλο Τ.Κ. Θερίσσου Γ. Φραγγεδάκη). Επίσης βραβεύτηκαν οι ομάδες που έλαβαν μέρος στο τουρνουά ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Δόξας δηλαδή η Πράσινη Ακαδημία Ποδοσφαίρου Ρεθύμνου του παλιού άσου του ΑΟΧ και της ΕΑΡ Κώστα Ανυφαντάκη (φωτ. 3 από τον Α. Τσαπατάκη), η Ακαδημία Ποδοσφαίρου Σούδας (φωτ. 4 από την Γεωργία Αναστασάκη κοιν. λειτουργό του "Μεγαλόχαρη") και η Ακαδημία Πανακρωτηριακού (φωτ. 5 από τον Κ. Ανυφαντάκη).

Οι διοργανωτές ευχαριστούν με ανακοίνωσή τους τους: Alfix Μανουσάκης, Γεράνι αναψυκτικά, Ασγουδάκης κρέατα και τα κρεοπωλεία Κασαπηλειό και Σέλινο αλλά και όλους τους υπόλοιπους που βοήθησαν στην διοργάνωση της ημερίδας. Καθώς βέβαια την ΕΠΣΧ, τον ΣΔΠΧ και τους Εθελοντές Σαμαρείτες του ΕΕΣ.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε λειτουργία το κέντρο εξυπηρέτησης αγροτών



Στο προσεχές διάστημα τρεις ακόμα ψηφιακές υπηρεσίες.

Μια ακόμη υπηρεσία για την εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων, έθεσε σε λειτουργία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά στη λειτουργία κέντρου εξυπηρέτησης αγροτών στον τηλεφωνικό αριθμό 1540.

Το 1540 αποτελεί ένα σύστημα εξυπηρέτησης, το οποίο είναι διασυνδεδεμένο με όλα τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου και προσφέρει αυτοματοποιημένες απαντήσεις, χωρίς τη μεσολάβηση υπαλλήλου.

Οι αγρότες, μέσω του 1540 θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ και δήλωση καλλιέργειας εκτροφής ΕΛΓΑ χωρίς μεταβολή στοιχείων, να ενημερώνονται για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης, τα ελληνικά τρόφιμα αλλά και όλες τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του υπουργείου.

Στο προσεχές διάστημα σχεδιάζεται να λειτουργήσουν τρεις ακόμη ψηφιακές υπηρεσίες που θα αφορούν στο «Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων Εφοδίων και Εισροών», στην «Παρακολούθηση Διάθεσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων» αλλά και στα «Ζώα Συντροφιάς».

Μεταξύ των ψηφιακών υπηρεσιών που σήμερα λειτουργούν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου είναι τα «Ελληνικά Τρόφιμα», όπου παραγωγοί και έμποροι μπορούν να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και τα «Γεωργοπεριβαλλοντικά Μέτρα».

Με την υπηρεσία «Γεωργοπεριβαλλοντικά Μέτρα» δίνεται η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο αγρότη καθώς και στον γεωπόνο σύμβουλό του, με απλές διαδικασίες να ενημερώνεται άμεσα για την κατάσταση της αίτησης πληρωμής του (κατάσταση αίτησης-διεκπεραίωση, ύψος ενίσχυσης, ημερομηνία πίστωσης τραπεζικού λογαριασμού κλπ. ή απόρριψη με αναφορά και αιτιολόγηση των κυρώσεων της).


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ανάπηροι στο μάτι του κυκλώνα



Τα φετινά Χριστούγεννα είναι σίγουρα τα πιο δύσκολα των τελευταίων δεκαετιών για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Κάποιες όμως κατηγορίες πολιτών βρίσκονται σε ακόμη πιο δύσκολη μοίρα όπως είναι οι άνεργοι, ή όπως είναι οι ανάπηροι και οι χρόνια πάσχοντες.

Ειδικά οι ανάπηροι φαίνεται πως έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση περικοπής συντάξεων, παροχών, δικαιωμάτων τους. Κομβικό ρόλο στις περικοπές παίζουν τα περιβόητα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, τα οποία στη πράξη λειτουργούν με ρυθμούς χελώνας, με αποτέλεσμα σε χιλιάδες ανάπηρους σε όλη τη χώρα να τους έχουν κοπεί οι συντάξεις ή τα προνοιακά επιδόματα εδώ και μήνες και να μη γνωρίζουν πότε θα τα ξαναπάρουν, αφού δεν έχουν οριστεί ακόμα οι επιτροπές του ΚΕΠΑ.

Το ίδιο πρόβλημα και σε έντονη μορφή εμφανίζεται και στη Καβάλα. Από την 1η Σεπτεμβρίου που άρχισε να λειτουργεί στο κτίριο του ΙΚΑ το ΚΕΠΑ, πάνω από 800 ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες έχουν καταθέσει αιτήσεις για να περάσουν από τις επιτροπές και να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν μετά τη διαδικασία για να πάρουν αναπηρική σύνταξη, ή επίδομα ή όποια άλλη παροχή.

Τέσσερις μήνες μετά έχουν λειτουργήσει μόλις 7 επιτροπές και έχουν ελέγξει από 15 άτομα κάθε φορά. Με άλλα λόγια έχουν εξετάσει μόλις 95 άτομα από τα περισσότερα από 800 που έχουν κάνει αίτηση! Στους ανθρώπους αυτούς έχουν κοπεί οι συντάξεις και οι παροχές εδώ και πέντε μήνες ή και περισσότερο και δεν ξέρουν ακόμα πότε θα συσταθεί επιτροπή και πότε θα ελεγχθούν για να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους.

Να σημειώσουμε πως με βάση το νέο σύστημα, τα άτομα με αναπηρίες ή οι χρόνια πάσχοντες καταθέτουν αιτήσεις και δικαιολογητικά στα κατά τόπους ΚΕΠΑ, όπως το δικό μας στο κτίριο του ΙΚΑ. Τα δικαιολογητικά και οι αιτήσεις στέλνονται στα κεντρικά στην Αθήνα, ομαδοποιούνται ανά κατηγορία ασθένειας και μετά ορίζονται επιτροπές γιατρών που θα έρθουν στη Καβάλα για να τους εξετάσουν.

Σε πολύμηνη αναμονή οι κατάκοιτοι


Όπως αναφέραμε μέχρι στιγμής έχουν γίνει 7 επιτροπές που αφορούσαν οφθαλμολογικά, νευρολογικά και καρδιολογικά περιστατικά. Άτομα με άλλες ασθένειες και αναπηρίες δεν έχουν ακόμα εξεταστεί. Για παράδειγμα διαβητικός έχει κάνει αίτηση από τον Σεπτέμβριο και ακόμα δεν έχει οριστεί επιτροπή που θα τον εξετάσει. Και μάλιστα το συγκεκριμένο άτομο θέλει τη πιστοποίηση της αναπηρίας, γιατί θέλει να επωφεληθεί επιδότησης που δίνει ο ΟΑΕΔ σε νέους ελεύθερους επαγγελματίες με αναπηρία!

Στη πιο δύσκολη θέση είναι τα άτομα που είναι κατάκοιτα. Ακόμα δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα για το πότε θα οριστούν επιτροπές που θα τους εξετάσουν. Ακόμα όμως και να οριστούν, πάλι θα πρέπει να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία. Και αυτό γιατί η επιτροπή των γιατρών όταν έρθει δεν θα τους εξετάσει στα σπίτια τους, αλλά θα πρέπει με ασθενοφόρα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και να εξεταστούν εκεί!

Ο Μάκης Κρεμμύδας πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Καβάλας των ΑΜΕΑ μας είπε πως «οι άνθρωποι του ΚΕΠΑ εδώ κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, αλλά χρειάζεται να ενισχυθεί και με άλλα άτομα. Υπάρχει πρόβλημα και με το τρόπο λειτουργίας, αφού οι αιτήσεις ομαδοποιούνται ανά κατηγορία ασθένειας ή αναπηρίας και για να συσταθεί μια επιτροπή θα πρέπει να συγκεντρωθούν 15 αιτήσεις. Αν έχουν κάνει αίτηση 12 θα πρέπει να περιμένουν να κάνουν αίτηση και άλλοι 3! Είναι έντονο το πρόβλημα γιατί σε αυτούς τους ανθρώπους έχει κοπεί η σύνταξη εδώ και μήνες και δεν έχουν κανένα εισόδημα, μέχρι να περάσουν την επιτροπή και να πάρουν τη πιστοποίηση».

Καθυστέρηση πληρωμών


Δεν καθυστερούν όμως μόνο οι επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας να λειτουργήσουν. Υπάρχει καθυστέρηση και στη καταβολή σε αναπήρους, των δαπανών που έκαναν για αναλώσιμα υλικά. Όπως για παράδειγμα οι παραπληγικοί που χρειάζονται κάθε μήνα αναλώσιμα όπως καθετήρες, ουροσυλλέκτες κλπ. Αυτά τα αγοράζουν από τα καταστήματα και μετά πηγαίνουν τα τιμολόγια στο ΙΚΑ για να πληρωθούν.

Όμως ενώ πέρσι πληρώνονταν αμέσως μόλις κατέθεταν τα τιμολόγια από το ΙΚΑ, φέτος άλλαξε το σύστημα. Τώρα καταθέτουν τα τιμολόγια, αυτά στέλνονται για έλεγχο στα κεντρικά στην Αθήνα και εγκρίνονται και πιστώνονται οι λογαριασμοί των δικαιούχων στη τράπεζα. Αποτέλεσμα είναι να πληρώνονται οι παραπληγικοί μετά από δυο μήνες, ενώ αυτοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν καταβάλλει τα χρήματα στα καταστήματα. Όταν παίρνουν αναπηρική σύνταξη γύρω στα 600 ευρώ και πρέπει να πληρώνουν προκαταβολικά για αναλώσιμα 1.000 ευρώ, που θα τα πάρουν από το ΙΚΑ με μεγάλη καθυστέρηση, σίγουρα δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Ο Τάσος Βυζικίδης γραμματέας του Νομαρχιακού Συλλόγου Καβάλας των ΑΜΕΑ και παραπληγικός μας έφερε ως παράδειγμα τον εαυτό του. Όπως είπε «τα αναλώσιμα που χρειάζομαι κάθε μήνα είναι περίπου 1.000 ευρώ. Αυτά τα πληρώνω στο κατάστημα, αλλά τη προηγούμενη φορά έκαναν δυο μήνες να με πληρώσουν από το ΙΚΑ και τώρα πάλι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση».

Διαβάστε περισσότερα...

Το κοινωνικό πρόσωπο του Εργοτέλη...



Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το "Χριστουγεννιάτικο Τουρνουά Αγάπης Μαρτινέγκο 2011" με με σκοπό την ενίσχυση του Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών με αναπηρία "Δικαίωμα στη Ζωή".

Οι ποδοσφαιριστές όλων των ομάδων δημιούργησαν μία ομάδα και οι προπονητές τη δική τους και αναμετρήθηκαν σε παιχνίδι διάρκειας 50 λεπτών που έληξε ισόπαλο 4-4.

Από το ποσό που συγκεντρώθηκε, ένα μέρος θα διατεθεί στο "Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών με αναπηρία 'Δικαίωμα στη Ζωή' " και το υπόλοιπο θα δοθεί σε μορφή δωροεπιταγών από Super Market σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

Στο Μαρτινέγκο βρέθηκαν ο πρόεδρος και ο ταμίας του Κέντρου Αποκατάστασης Παιδιών με αναπηρία "Δικαίωμα στη Ζωή", Παύλος Σημαντηράκης και Γιώργος Δαμιανάκης αντίστοιχα, οι οποίοι δώρισαν από ένα ημερολόγιο στους αγωνιζόμενους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι «έμποροι της Υγείας» τους στέλνουν στο θάνατο και την εξαθλίωση

ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ - ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ.

Η βαρβαρότητα δε θα έχει πάτο, αν δεν καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο.



 

Οι χρόνια πάσχοντες και τα άτομα με αναπηρία θίγονται μέχρι θανάτου από την πολιτική που εμπορεύεται τις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας και τα φάρμακα. Τόσο το κράτος, όσο και οι επιχειρηματικοί όμιλοι πουλούν υπηρεσίες και θεραπεία και ο καθένας, ανάλογα με το «πορτοφόλι» του αγοράζει. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι αλματώδης, ενώ υπάρχει εξειδικευμένο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό και οι χρόνια πάσχοντες και οι ανάπηροι θα μπορούσαν να ζουν περισσότερο, καλύτερα - ακόμα και να ενταχθούν στην παραγωγή - αντίθετα, οδηγούνται στην εξαθλίωση και τον πρόωρο θάνατο.

Ενα από τα χιλιάδες παραδείγματα: Υπάρχουν γυαλιά για άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης, τα οποία βοηθούν πολύ. Αυτά κοστίζουν περίπου 1.800 ευρώ. Επίσης, υπάρχουν μεγεθυντικά μηχανήματα για μαθητές με σοβαρά προβλήματα όρασης για να μπορούν να διαβάζουν. Αυτά κοστίζουν 800 ευρώ. Η επιχειρηματική δραστηριότητα, το εμπόριο στην Υγεία, στα φάρμακα, στα τεχνικά ιατρικά βοηθήματα οδηγεί σε δραματικά αδιέξοδα. Οταν το καπιταλιστικό κράτος κόβει τις δαπάνες Υγείας από τον προϋπολογισμό, για να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία, όταν οι πολιτικές του στέλνουν πελατεία στους ιδιώτες της Υγείας, για να βρουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι νέα πεδία επενδύσεων των κεφαλαίων τους, όταν τα νοσοκομεία προμηθεύονται φάρμακα και αναλώσιμα από φαρμακευτικές εταιρείες, τότε αναπόφευκτα και το λεγόμενο δημόσιο σύστημα Υγείας λειτουργεί με όρους επιχειρηματία. Τα ασφαλιστικά Ταμεία - πάλι δηλαδή οι εργαζόμενοι - σηκώνουν όλο και μεγαλύτερο βάρος, με αποτέλεσμα να κόβουν υπηρεσίες και παροχές. Μειώνεται το προσωπικό σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, δομές Πρόνοιας. Υποβαθμίζονται διαρκώς και αυτές οι υποτυπώδεις υπηρεσίες.

Γι' αυτό, η μόνη λύση, ώστε να απολαμβάνουν όλοι ανεξαιρέτως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες Πρόνοιας είναι η κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Από κει ξεκινάει και τελειώνει η βαρβαρότητα που ζούμε σήμερα με ανθρώπους να είναι προτιμότερο να πεθάνουν, παρά να θεραπευτούν.



Καλύτερα να κοπεί το ...πόδι!


Τόσο ο «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)», όσο και ο νέος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), είναι εργαλεία αυτής της δολοφονικής πολιτικής και οικονομίας.

Για παράδειγμα, με τον ΕΚΠΥ επιβάλλεται συμμετοχή 25% των ασφαλισμένων στην πρόσθετη περίθαλψη, σε αναλώσιμο υλικό σε διάφορα θεραπευτικά μέσα. Αυτό είναι καταστροφικό για χρόνια πάσχοντες και άτομα με αναπηρία που χρειάζονται κάθε μήνα πολλά φάρμακα και αναλώσιμα. Οπως τονίζει στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Χάρης, διαβητικός, «κάνω 5 φορές τη μέρα ένεση ινσουλίνης και χρειάζομαι 5 μετρήσεις ημερησίως για να υπολογίσω τη δόση της ινσουλίνης. Ομως το Ταμείο δε δικαιολογεί όλες τις απαραίτητες ταινίες μέτρησης και πρέπει να βάζω από την τσέπη μου 50 ευρώ το μήνα μόνο για ταινίες. Αν δεν τα έχει κάποιος θα πρέπει να "μαντεύει" ανάλογα με το πώς νιώθει, πόση δόση ινσουλίνης χρειάζεται. Επιπλέον, από το σακχαρώδη διαβήτη προκαλούνται βλάβες στα μάτια, στα νεφρά, στα πόδια, ανεβαίνει η χοληστερίνη κ.ά. Χρειάζονται επιπλέον εξετάσεις και φάρμακα».

Επιπλέον, στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία επιβάλλεται συμμετοχή 10% για συσκευές αποσιδήρωσης (σ.σ. κάθε βράδυ πρέπει να κάνουν αποσιδήρωση με πανάκριβα φάρμακα), ενώ υπάρχει κατάλογος για τα παπούτσια των διαβητικών από 38 - 330 ευρώ. «Τα Ταμεία θα υπολογίζουν αν τα συμφέρει να πάρει ο διαβητικός παπούτσια ή ο ακρωτηριασμός του ποδιού! Αυτό είχε γίνει και πριν μερικούς μήνες και ξεσηκωθήκαμε όλοι και το αποτρέψαμε!», συμπληρώνει ο Ν. Χάρης.

«Με τον ΕΚΠΥ θα χτυπηθεί αλύπητα η βαριά αναπηρία», λέει ο Μάριος Καμακάρης, παραπληγικός. «Μας κόβουν καρότσια, ειδικά μαξιλάρια, καθετήρες. Ταυτόχρονα και τα πιο στοιχειώδη που έχουμε ανάγκη τα έχουν ονομάσει είδη πολυτελείας. Δε μας γράφουν τα παυσίπονα, κρέμες και θερμαντικές αλοιφές που είναι απαραίτητες λόγω της ακινησίας μας και βοηθούν στην αιμάτωση, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Και μιλάμε για απλά προβλήματα που μπορούν να αποφευχθούν!».
Κόβονται τα πάντα

Οταν μιλάμε για χρόνια πάσχοντες, οι περικοπές σημαίνουν ξεκάθαρα κίνδυνος για τη ζωή τους. Κόπηκε το επίδομα μετακίνησης, για να κάνουν αιμοκαθάρσεις οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου. Θα πρέπει να βάζουν από την τσέπη τους εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ το μήνα (σ.σ. ανάλογα με την απόσταση που έχουν να διανύσουν για τη μονάδα τεχνητού νεφρού). Κόπηκε το επίδομα διατροφής για τους μεταμοσχευμένους, που χρειάζονται ειδική διατροφή υψηλής ποιότητας. Με το νέο ΚΕΒΑ κόβονται τα ήδη πενιχρά επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις. Από τα άτομα με αναπηρία που νοσηλεύονται σε Θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων, θα παρακρατείται το 40% - 80% της αναπηρικής τους σύνταξης...

Ολα οδηγούν στο πετσόκομμα των επιδομάτων. Οπως λέει στον «Ρ» ο Γιώργος Μπαλάσκας «πήγα στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για την κόρη μου που έχει κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών και το επίδομά της - 623 ευρώ το δίμηνο - έληξε στις 21 Οκτώβρη. Μου έκλεισαν ραντεβού για να εξετάσουν την ιατρική γνωμάτευση την 1η Μάρτη! Εως τότε, όμως, η ιατρική γνωμάτευση θα θεωρείται εκπρόθεσμη, αφού θα έχουν περάσει τρεις μήνες. Εν ολίγοις, θα περάσει τουλάχιστον μισός χρόνος χωρίς και αυτό το πενιχρό επίδομα, αφού μετά θα πρέπει να κλείσω άλλο ραντεβού στο γιατρό για γνωμάτευση, άλλο ραντεβού στο ΚΕΠΑ για πιστοποίηση και πάει λέγοντας... Στο μεταξύ, τα έξοδα για θεραπείες, εξετάσεις κ.λπ., είναι τεράστια. Λόγω της μεταμόσχευσης πρέπει να παρακολουθείται η υγεία της, για παράδειγμα τα δόντια, τι θα προκύψει από τη χημειοθεραπεία, τα γυναικολογικά, τα νεφρά κ.ά.».

Την ίδια αγωνία εκφράζει και η Αννα Δεσποτοπούλου, πάσχουσα από σκλήρυνση κατά πλάκας: «Κινδυνεύω, αν περάσω από το ΚΕΠΑ και δεν είναι η νόσος μου σε κρίση, να μην πάρω το επίδομα. Κι ας έχω έξοδα για φάρμακα, γιατρούς, παρότι δεν μπορώ να δουλέψω όπως πριν. Στο μεταξύ, από την σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλούνται και άλλες βλάβες, χρειάζομαι φάρμακα για τα κόκαλα, τα μάτια κ.ά.», εξηγεί στον «Ριζοσπάστη». Οι γιατροί, όμως, του ΙΚΑ έχουν υποκύψει στις πιέσεις που τους ασκούνται με διάφορες πολιτικές αποφάσεις και με δυσκολία γράφουν τα υπόλοιπα φάρμακα που είναι αναγκαία. Επίσης, άλλα απαραίτητα που κοστίζουν ακριβά, όπως συμπληρώματα διατροφής, πάνες ακράτειας κ.ά., δεν γράφονται από τα Ταμεία.

Το κομμάτι της ολόπλευρης και εξειδικευμένης ιατρικής παρακολούθησης είναι καίριο για τους χρόνια πάσχοντες και τα άτομα με αναπηρίες. Και είναι κάτι που η εμπορευματοποιημένη Υγεία - Πρόνοια δεν μπορεί να λύσει. Χρειάζονται, για παράδειγμα, Κέντρα Υγείας στις γειτονιές, στελεχωμένα με προσωπικό και τεχνολογία, όπου ο ασθενής θα μπορεί να βρει όλες τις ειδικότητες. Χρειάζονται εξειδικευμένα κέντρα, τα οποία κλείνουν με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων.

Η Αννα Δεσποτοπούλου εξηγεί ότι ο ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας χρειάζεται ολόπλευρη ιατρική παρακολούθηση και αντιμετώπιση και όχι αποσπασματικά. Είναι απαραίτητο ακόμα και για ένα απλό ζήτημα υγείας να παρακολουθείται συνολικά από το ιατρικό προσωπικό. «Χρειαζόμαστε από κοντά οφθαλμίατρο, ενδοκρινολόγο, ορθοπεδικό, φυσιοθεραπευτές και άλλες ειδικότητες και όλοι αυτοί να λειτουργούν σαν μια ομάδα δίπλα στον ασθενή», σημειώνει. «Για να μη μιλήσουμε για άλλες δραστηριότητες που μας βοηθάνε, όπως το γυμναστήριο, το κολυμβητήριο και είναι απαγορευτικά, είτε γιατί πρέπει να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις, είτε γιατί πρέπει να πληρώσουμε».



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εισιτήρια στα ΑμεΑ στο Μουντιάλ



Οι παλιοί άσοι της Βραζιλίας, Ρομάριο και Ρονάλντο που συμμετέχουν στην οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ 2014, ανακοίνωσαν πως σχεδιάζουν να δωρίσουν 32.000 εισιτήρια σε ΑμεΑ.

Ο Ρομάριο που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο με την «σελεσάο» το 1994 και είναι πλέον βουλευτής, έχει μια κόρη που πάσχει από το σύνδρομο Ντάουν και την ώρα που ανακοίνωνε την είδηση, ξέσπασε σε λυγμούς.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί μια σπουδαία νίκη», τόνισε ο Ρομάριο. Βάση του μέτρου, 500 εισιτήρια για κάθε αγώνα του Μουντιάλ θα διατεθούν δωρεάν σε άτομα με αναπηρίες.


Διαβάστε περισσότερα...

«Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι»




Γράφει: Μιλένα Αποστολάκη

Πριν από λίγες μέρες, μια ηχηρή -με τον δικό της τρόπο- συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Άτομα με αναπηρία, όλων των ηλικιών, μαζί με μέλη των οικογενειών τους διαμαρτυρήθηκαν για τις περικοπές στα επιδόματά τους και για τις επιπτώσεις που συνεπάγονται αυτές στον καθημερινό αγώνα που δίνουν.

Αφορμή για τη συγκέντρωση,  σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει, αποτέλεσαν οι μειώσεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο νέο πίνακα προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας. Οι μειώσεις αυτές συνεπάγονται δραστικές περικοπές στις συντάξεις, τα επιδόματα και τις παροχές που λαμβάνουν ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας (όπως η μεσογειακή αναιμία, ο αυτισμός και το HIV) ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Πριν από ένα μήνα, οι ίδιοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να περάσουν άλλη μια περιπέτεια με το ζήτημα της εξαίρεσης από την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων.

Είναι γεγονός ότι ο προηγούμενος πίνακας προσδιορισμού των ποσοστών αναπηρίας -που είχε καταρτιστεί το 1993- χρειαζόταν να επικαιροποιηθεί ώστε να αντανακλά τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της ιατρικής, αλλά και να ενσωματώνει  νέες παθήσεις ή υποτροπές παθήσεων. Η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας καθιστά, εκ των πραγμάτων, απαραίτητο τον εξορθολογισμό και τη συνολική δημοσιονομική επανεκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης- πράγματα που, σε ένα ευνομούμενο και αποτελεσματικό κράτος θα είχαν προ πολλού συντελεστεί. Επιπλέον, δεδομένη και αδιαμφισβήτητη είναι η ανάγκη νοικοκυρέματος του προνοιακού συστήματος ώστε να καταστεί βιώσιμο και να εκλείψουν φαινόμενα αδιαφάνειας και απάτης, όπως αυτά των συντάξεων-μαϊμού που έχουν συμβάλλει στην αφαίμαξη των ταμείων. Μόνο που οι άνθρωποι που κατέβηκαν στους δρόμους, πριν από λίγες μέρες, σίγουρα δεν ήταν συνταξιούχοι-μαϊμού.

Η αμφιθυμία και η αναποφασιστικότητα σε σειρά κρίσιμων αποφάσεων, που έπρεπε να είχαν ληφθεί στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων, είχε ως αποτέλεσμα έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι και να εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις των δανείων. Οι συνέπειες της κατάστασης είναι γνωστές: Επιβολή άδικων και επώδυνων οριζόντιων μέτρων για να καλυφθούν, την τελευταία στιγμή, οι στόχοι που τελικά δεν καλύφθηκαν, έλλειψη σωστού σχεδιασμού και αστοχίες, αλλά και  διολίσθηση σε ακρότητες και σε λογικές «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Έτσι, στην προκειμένη περίπτωση, η επείγουσα ανάγκη να εξοικονομηθούν πόροι από τα κοινωνικά ταμεία και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στους δανειστές, φαίνεται ότι οδήγησε στην επιλογή να περιοριστούν τα ποσοστά αναπηρίας για τους μεταμοσχευθέντες ήπατος (οι οποίοι δεν υπερβαίνουν τους 350 στη χώρας μας), από το 67% στο 10% !!! Πρόκειται για ανθρώπους με εξαιρετικά εύθραυστη υγεία, που χρειάζονται πανάκριβα φάρμακα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι διαλυμένο. Για ανθρώπους, που δεν μπορούν να μετακινούνται καν με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, γιατί κινδυνεύουν και από την παραμικρή ίωση.

Μετά τις διαστάσεις που προσέλαβε το θέμα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναγνώρισε το λάθος της και ανακοίνωσε ότι ξεκινάει άμεσα διάλογο με στόχο την παρουσίαση (στην αρχή του νέου έτους) ενός διορθωμένου πίνακα προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας. Για ποιον λόγο, όμως, έπρεπε να υπάρξει η ταλαιπωρία αυτή; Και πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η δήλωση όταν η υπουργική απόφαση για το νέο πίνακα προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας, (καταρτίστηκε από Ειδική Ιατρική Επιτροπή στην οποία δεν συμμετείχε ούτε χειρουργός μεταμοσχεύσεων ούτε  ηπατολόγος), έρχεται σε αντίθεση με την ομόφωνη γνωμάτευση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας;

Οι συντάξεις και τα  προνοιακά επιδόματα -μαϊμού, που χρόνια εισπράττουν κάποιοι ασυνείδητοι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την πλήρη διάλυση του κράτους, δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι προκειμένου -υπό το καθεστώς της κρίσης- να σαρωθούν στοιχειώδη δικαιώματα επιβίωσης συνανθρώπων μας που έδωσαν και δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή.

Ελπίζω ότι όσοι υπέπεσαν σε αυτό το ατόπημα θα βρουν τον τρόπο άμεσα να το διορθώσουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώθηκαν τα ΑμεΑ



Δικαιώθηκαν οι αγώνες της ΕΣΑμεΑ σε ότι αφορά την αναγνώριση του κόστους της αναπηρίας από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για το 2012.

Η πρόεδρος του Οργανισμού Βασιλική Τσιμπίδα ενημέρωσε με επιστολή της τη συνομοσπονδία ότι φέτος τα άτομα με ειδικές ανάγκες ορίζονται με διαφορετικά εισοδηματικά κριτήρια σε σχέση με τους υπόλοιπους, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός και ο αριθμός των δικαιούχων ατόμων με αναπηρία.


Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση των συντάξεων κατά 25% θα φέρει η "επανεξέταση" των ατόμων με αναπηρία



Ρόλο «δούρειου ίππου» αναλαμβάνουν ο Γ. Κουτρουμάνης και η κ. Α. Δρέτα (ο ένας πρώην υπάλληλος των ασφαλιστικών ταμείων, η άλλη πρώην κοσμούσα στα ψηφοδέλτια της αριστεράς, υπάλληλοι της τρόικας τώρα και οι δύο), αφού επί των ημερών τους οι εργοδότες και το κράτος κάνουν πάρτι με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Με το άλλοθι του "ειδικού" και του «αριστερού», καταργούν ασφαλιστικά δικαιώματα, επιβάλλουν χαράτσια στις συντάξεις, καρατομούν τα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα, τα επικουρικά κ.λπ., τώρα εξήγγειλαν και τον θάνατο για 60.000 συνταξιούχους με αναπηρία. Θα επανακριθούν όλες οι αναπηρικές συντάξεις, λένε, με σκοπό αυτές να μειωθούν κατά 60.000!!

Βέβαια, καθώς δεν είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, επιλέγουν τα εύκολα θύματα, τους συνταξιούχους, αυτούς που δεν μπορούν να κινηθούν. Επιλέγουν αυτούς που δεν μπορούν να περπατήσουν, τους γέροντες, τους άρρωστους, τα άτομα με αναπηρία.

Ο κυνισμός και η πρόκληση ξεπέρασε κάθε όριο και δεν έμεινε ίχνος από τσίπα. Τα ψέματα που χρησιμοποιούν το ένα διαδέχεται το άλλο. Κάνουν λόγο για υπερβολικές «μαϊμού» - συντάξεις και, πριν ακόμα «επανεξεταστούν», έχουν βγάλει και το νούμερο!

Δεν ενδιαφέρονται για τυχόν ρουσφετολογικές συντάξεις, για τα νούμερα ενδιαφέρονται και τίποτα άλλο, καθώς, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων θα πέσει μέχρι το 2015 για το ΙΚΑ στο 9%, για τον ΟΑΕΕ στο 8% και για τον ΟΓΑ στο 12%!

Εξαπατούν την κοινή γνώμη


Τόσο ο κ. Κουτρουμάνης όσο και η κ. Δρέτα, στην προσπάθειά τους να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, έχουν κάνει το ψέμα επιστήμη. Δίνουν χαλκευμένα στοιχεία, μιλούν για υπερβολικούς αριθμούς, προσθέτουν ανόμοια πράγματα και προκαλούν σύγχυση. Ταυτίζουν τις συντάξεις των εργαζομένων με τις συντάξεις πρόνοιας και τις ανεβάζουν σε δυσθεώρητα ύψη!

Οι συντάξεις πρόνοιας δεν έχουν καμία σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτές δίνονται σε όλους τους ανασφάλιστους ηλικίας άνω των 65 ετών, οι οποίοι αριθμούν περίπου τις 850.000, και από αυτές, περίπου οι 150.000 είναι με αναπηρία. Τα ποσά των συντάξεων πρόνοιας ανέρχονται στα 360 ευρώ, χορηγούνται από τον ΟΓΑ και χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από κράτος. Τα τελευταία χρόνια ο ΟΓΑ έχει επιβάλει εισφορές της τάξης των 600 ευρώ τον χρόνο και όσοι εγγράφονται λαμβάνουν μία σύνταξη πέραν της προνοιακής.

Η αλήθεια για τις αναπηρικές συντάξεις

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στατιστικά του ΙΚΑ (του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου), σε σύνολο 989.334 συνταξιούχων, οι συντάξεις με αναπηρία αριθμούν τους129.876, ποσοστό 13%, ενώ οι συντάξεις λόγω θανάτου 258.337, ποσοστό 26%, και οι γήρατος 601.121, ποσοστό 61%. Ενώ στις νέες συντάξεις του τελευταίου χρόνου, σε σύνολο 54.038 συνταξιούχων, οι συντάξεις με αναπηρία ανέρχονται στις 5.957, ποσοστό 11%, οι συντάξεις λόγω θανάτου στις 16.304, ποσοστό 30%, και οι γήρατος σε 31.777, ποσοστό 59%.

Το 71% των συνταξιούχων αυτών έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και λαμβάνουν την πλήρη σύνταξη (ανάλογα με τον μισθό και τον χρόνο ασφάλισης), το 22% έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και λαμβάνουν το 75% της σύνταξης, ενώ το 7% έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 50% και λαμβάνουν το 50% της σύνταξης. Η μέση σύνταξη που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι αυτοί ανέρχεται στα 484,06 ευρώ, ενώ η μέση ηλικία που έχουν είναι 63,97 ετών.

Τα "vampire" σε δράση

Η «επανεξέταση» των συντάξεων αυτών, εκτός από περικοπές, θα φέρει και μειώσεις (τουλάχιστο 25%) σε όλες τις αναπηρικές συντάξεις ή τουλάχιστον στις περισσότερες, και αυτό θα γίνει με τον εξής τρόπο:

Όσοι σήμερα έχουν 80% αναπηρία και δεν επανακριθούν με τα ίδια ποσοστά, θα πάρουν το 75% της σύνταξής τους. Όσοι σήμερα έχουν 67% αναπηρία και δεν επανακριθούν με τα ίδια ποσοστά, θα πάρουν το 50% της σύνταξής τους. Όσοι τώρα έχουν 50% αναπηρία και δεν επανακριθούν με τα ίδια ποσοστά, δεν θα πάρουν καθόλου σύνταξη!!

Και επειδή η «επανεξέταση» γίνεται να κόψουν ποσοστά αναπηρίας, αυτά θα είναι τόσα όσα χρειάζονται για να αλλάξουν όλοι από μία κλίμακα.

"Υπερβολικός αριθμός αναπήρων"

Στην πρόκληση της κυβέρνησης να πετσοκόψει όλες τις αναπηρικές συντάξεις, με τα γελοία επιχειρήματα των δήθεν υπερβολών, παραθέτουμε τα εξής στοιχεία:

Ένα εκατομμύριο πενήντα χιλιάδες (1.050.000) σοβαρά εργατικά ατυχήματα έχει καταγράψει το ΙΚΑ τα τελευταία 35 χρόνια, με μεγάλο αριθμό να καταλήγουν σε μόνιμες αναπηρίες. Και αυτά αποτελούν μέρος του δείγματος γιατί, όπως είναι γνωστό, τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα δεν καταγράφονται.

Τριάντα δύο χιλιάδες (32.000) τραυματίες κάθε χρόνο είναι ο απολογισμός των τροχαίων δυστυχημάτων, εκ των οποίων οι 3.500 καταλήγουν σε μόνιμες αναπηρίες. Στα 35 χρόνια μετρήθηκαν 1.200.000 τραυματίες, από τους οποίους οι 110.000 κατέληξαν σε μόνιμη αναπηρία!!

Για τις συνέπειες από τις επαγγελματικές ασθένειες που θερίζουν δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, αφού μόνο 3,5 επαγγελματικές ασθένειες ανά 100.000 αναγνωρίζονται, τη στιγμή που αντίστοιχος αριθμός σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες φτάνει τους 575!

Και βέβαια από τα παραπάνω εξαιρούνται οι άλλου είδους ασθένειες, που οδηγούν κατά χιλιάδες τους εργαζόμενους σε μόνιμη αναπηρία.

Αυτή τη ζούγκλα ωραιοποιούν ο κ. Γ. Κουτρουμάνης και η κ. Α. Δρέτα, αυτή προσπαθούν να κρύψουν και, αντί για μέτρα προστασίας, καταργούν τις αναπηρικές συντάξεις, αποχαρακτηρίζουν βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, στέλνουν τους εργαζόμενους στον Καιάδα.

Αν δεν μπορούν, ας παραιτηθούν. Και να αφήσουν τους γελοίους θεατρινισμούς, τα περί αδυναμίας πληρωμών συντάξεων, καθώς, εκτός των άλλων, τώρα, και με 35 εκ. ευρώ τον χρόνο από τα χαράτσια των συνταξιούχων, χρηματοδοτούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση!



Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δε δίνουν επίδομα για 8χρονο με ανίατη νευρολογική πάθηση



ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Έπρεπε να αναφέρεται στο πιστοποιητικό του ΚΕΠΑ ότι δεν είναι ικανός να εργάζεται εφ' όρου ζωής!


Χωρίς κι αυτό το πενιχρό επίδομα (500 ευρώ το δίμηνο) άφησαν από το Σεπτέμβρη χωρισμένη μητέρα με 8χρονο παιδί, το οποίο πάσχει από μυική δυστροφία (πολύ σοβαρή ανίατη νευρολογική πάθηση), επειδή στο πιστοποιητικό του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) δεν αναγραφόταν η περιγραφή «ανίκανος προς εργασία εφ' όρου ζωής»! Τα ΚΕΠΑ αποδεικνύονται αναπόσπαστο κομμάτι της εγκληματικής πολιτικής που κόβει τα πάντα από τα άτομα με αναπηρία και τους χρόνια πάσχοντες, και μάλιστα φτάνουν στο σημείο να ζητούν από ένα 8χρονο παιδί «απόδειξη» ότι δεν μπορεί να εργαστεί...

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής διαμαρτυρήθηκαν χθες στο υπουργείο Υγείας για το απαράδεκτο αυτό περιστατικό. Όπως εξήγησαν στον γγ του υπουργείου Υγείας Γ. Κατριβάνο, το επίδομα κόπηκε από την Υπηρεσία Πρόνοιας Αθηνών, παρά το ότι το παιδί έχει πολύ μεγάλο ποσοστό αναπηρίας (80%), ενώ κατήγγειλαν ότι όλο και πληθαίνουν οι περιπτώσεις περικοπής επιδομάτων από τους δικαιούχους με διάφορες αφορμές και αιτιολογίες, καθώς το πολιτικό πλαίσιο κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, η αντιπροσωπεία απαίτησε να καταργηθεί το παράβολο ύψους 46 ευρώ που επιβάλλουν τα ΚΕΠΑ. Ο γγ του υπουργείου δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα και ότι θα εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο, ώστε να μην κόβονται σε τέτοιες περιπτώσεις τα επιδόματα μέχρι να συμπεριληφθεί τελική πρόβλεψη στο νέο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Επίτροπος Χάμμαρμπεργκ: Ρατσιστική βία κατά των Ρομά και των ΑΜΕΑ στη Σλοβακία



Την ρατσιστική βία που ασκείται στη Σλοβακία εναντίον των Ρομά και κατά των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), καταγγέλλει με δημόσια παρέμβασή του ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμμαρμπεργκ.

Ο επίτροπος εκθέτει τα συμπεράσματά του, μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Σλοβακία στις 26-27 Σεπτεμβρίου. Ο ρατσισμός κατά των Ρομά υποκινείται από την πλειοψηφία των πολιτικών στην Σλοβακία αλλά και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως αναφέρει ο επίτροπος και τονίζει ότι αποτέλεσμα αυτής της αντι-Ρομά πολιτικής είναι τα εγκλημάτα μίσους κατά των τσιγγάνων και των οικογενειών τους.

Οι διακρίσεις κατά των Ρομά περιλαμβάνουν και τα παιδιά τους, αναφέρει ο Χάμμαρμπεργκ, τα οποία τοποθετούνται σε ειδικά σχολεία όπου φοιτούν παιδιά με ήπιες νοητικές αναπηρίες. Ο επίτροπος συμπληρώνει ότι στη Σλοβακία χρησιμοποιούνται ακόμη πρακτικές αναγκαστικής στείρωσης των γυναικών Ρομά, χωρίς τη συγκατάθεση τους.

Για τις διακρίσεις εναντίον των ΑΜΕΑ, ο επίτροπος ανθρωπίνων διακιωμάτων σημειώνει ότι τα περισσότερα από τα άτομα που έχουν αναπηρίες υποχρεούνται να ζούνε σε μεγάλα ιδρύματα και έχουν διαχωρισθεί από την υπόλοιπη κοινωνία στη Σλοβακία.

Ειδικά για τα άτομα με ψυχο-κοινωνική ή διανοητική αναπηρία υπογραμμίζει ότι συχνά στερούνται νομικής συνδρομής, προκειμένου να λάβουν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων οικογένειας, υγείας και πολιτικών δραστηριοτήτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Γεράσατε πριν την ώρα σας;



Ποια είναι τα «σημάδια».

Πριν από λίγες μέρες, μια νέα μελέτη έδειξε ότι η μνήμη και η λογική σκέψη αρχίζουν να φθίνουν από την ηλικία των 45 ετών και όχι μετά τα 60, όπως πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί.

Τι είναι λοιπόν φυσιολογικό για την ηλικία μας και τι όχι; Βρετανοί ειδικοί δίνουν τις απαντήσεις - και ταυτοχρόνως επισημαίνουν πως το να έχει κανείς κάποιο από τα αφύσικα συμπτώματα που παρατίθενται στη συνέχεια, σημαίνει πως το αντίστοιχο τμήμα του σώματός του είναι κατά 5 έως 10 χρόνια μεγαλύτερο από την αληθινή ηλικία μας.

Αρθρώσεις και πλάτη.
Στις ηλικίες 30-50 ετών είναι φυσιολογικός ο σποραδικός πόνος στον αυχένα ή στην μέση μόλις ξυπνήσετε, η δυσκαμψία μετά από πάνω από 2 ώρες οδήγηση, ενοχλήματα στα πόδια μετά από περπάτημα επί μισή έως μία ώρα, και η ανάγκη να σηκωθείτε από μία σκληρή καρέκλα έπειτα από 1 ώρα ακινησίας, αναφέρει ο οργανισμός Arthritis Research UK.

Δεν είναι φυσιολογικός ο έντονος πόνος σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις όταν μεταφέρετε ψώνια, ούτε η δυσκολία ή τα ενοχλήματα όταν προσπαθείτε να μπείτε σε ένα χαμηλό αυτοκίνητο ή να σηκωθείτε από την καρέκλα. Αυτά τα προβλήματα είτε οφείλονται στο ότι κάνετε καθιστική ζωή είτε σε έναν τραυματισμό.

Στις ηλικίες 50-70 ετών είναι φυσιολογικά τα πονάκια όταν αλλάζετε τα σεντόνια, οι δυσκολίες ή ο περιορισμός των κινήσεων του αυχένα, ο πόνος στη μέση όταν κάθεστε επί ώρα και η δυσκαμψία ή ο πόνος στα πόδια ή στη μέση όταν περπατάτε επί μισή έως μία ώρα.

Δεν είναι φυσιολογικός ο πόνος στις αρθρώσεις που σας ξυπνάει στη μέση της νύχτας, το να μην μπορείτε να γυρίσετε καθόλου τον αυχένα σας, το να αποφεύγετε τις χαμηλές καρέκλες και τους καναπέδες επειδή πονάνε τα γόνατα, το ισχίο ή η μέση σας, και ο έντονος πόνος στις αρθρώσεις ή στη μέση μετά το περπάτημα, κατά τον φυσιοθεραπευτή Τιμ Άλλαρνταϊς.

Μετά τα 70, είναι φυσιολογικός ο πόνος στα γόνατα όταν κατεβαίνετε μια σκάλα, η ανάγκη για ξεκούραση μετά από 20 λεπτά περπάτημα και η ανάγκη να έχετε καροτσάκι για τα ψώνια, να κάθεστε σε ίσιες καρέκλες αντί να βουλιάζετε σε καναπέδες και να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να σηκωθείτε από μία καρέκλα.

Δεν είναι φυσιολογικό να σας κόβεται η ανάσα όταν περπατάτε και μεταφέρετε ελαφρά ψώνια, ούτε να χρειάζεστε βοήθεια για να σηκωθείτε όρθιοι.

Μνήμη.
Στην ηλικία των 30-50 ετών, είναι φυσιολογικό να ξεχνάτε σποραδικά ένα όνομα, έναν τηλεφωνικό αριθμό ή που βάλατε τα κλειδιά σας, το πορτοφόλι ή το κινητό σας.

Δεν είναι φυσιολογικό να μην αναγνωρίζετε οικείους χώρους ή πρόσωπα, τα χρώματα, τα σχήματα, τις λέξεις ή να βάζετε τα αντικείμενα σε λάθος χώρους (π.χ. τα κλειδιά μέσα στο ψυγείο), κατά την δρα Κατριόνα Μόρισον, ειδικό σε θέματα νοητικών λειτουργιών από το Πανεπιστήμιο του Ληντς.

Στα 50-70 χρόνια, είναι φυσιολογικό να ξεχνάτε τα ραντεβού ή να πηγαίνετε σε ένα δωμάτιο και να μην θυμάστε τι πήγατε να κάνετε σε αυτό.

Δεν είναι φυσιολογικό να ζητάτε κάτι που μόλις ξαναζητήσατε, να μην θυμάστε τα νυν μέλη της οικογένειάς σας αλλά να έχετε ζωντανές τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας σας ή να αφήνετε τα υπάρχοντά σας σε παράξενα μέρη (π.χ. τα γυαλιά σας μέσα στην τροφοθήκη).

Μετά τα 70, είναι φυσιολογικό να ξεχνάτε συχνά ό,τι προαναφέρθηκε ως φυσιολογικό. Όμως δεν είναι φυσιολογικό να επιδεικνύετε συχνά σύγχυση ή αμυντική συμπεριφορά, να έχετε ξεχάσει πως φτιάχνεται ένας καφές ή να αφήνετε αναμμένο το μάτι της κουζίνας μετά το μαγείρεμα.

Φυσική κατάσταση.
Στα 30-50 χρόνια, είναι φυσιολογικό να λαχανιάζει κανείς όταν ανεβαίνει με τα πόδια τρεις ορόφους, αλλά όχι να μην μπορεί να πάρει ανάσα προσπαθώντας να τους ανέβει. Ούτε είναι φυσιολογικό να πρέπει να σταματήσει στο μεσοδιάστημα, να έχει πονοκέφαλο, να ζαλίζεται ή να παρουσιάζει δύσπνοια.

Δεν είναι επίσης φυσιολογικό να δυσκολεύεται να κατέβει από κάτι (π.χ. ένα πεζούλι) ύψους 60 εκατοστών, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF).

Στα 50-70, είναι φυσιολογικό να λαχανιάζει κανείς όταν ανεβαίνει δύο ορόφους με τα πόδια και να μπορεί να ισορροπεί επί μόνο 15 δευτερόλεπτα με κλειστά τα μάτια.

Δεν είναι φυσιολογικό να ζαλίζεται όταν καταπονείται σωματικά ή όταν σηκώνεται όρθιος (λ.χ. μετά από γονάτισμα για να καθαρίσει κάτι).

Μετά τα 70, είναι φυσιολογικό το λαχάνιασμα μετά από έναν όροφο και το να μπορεί να ισορροπήσει κανείς επί μόνο 10-15 δευτερόλεπτα με κλειστά τα μάτια. Δεν είναι όμως φυσιολογικό να μην μπορεί κάποιος να κάνει το ένα ή και τα δύο από αυτά.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Θερμαινόμενοι χώροι για τους άστεγους της Θεσααλονίκης



Θα είναι ανοικτοί όλο το 24ωρο.

Θερμαινόμενους στεγασμένους χώρους εξασφάλισε για τους αστέγους ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενόψει του κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα από τη Δευτέρα.

Οι χώροι αυτοί βρίσκονται στο Ε’ ΚΑΠΗ (Παράρτημα 13ο), οδός Γαμβέτα 56 και Φλέμιγκ 36 κατά τις ώρες από 8:00 πμ - 9:00 μμ. (τηλ. 2310 838601) και στο 13ο Γυμνάσιο, οδός Εθν. Αμύνης 26 κατά τις βραδινές ώρες από 9:30 μμ - 8:00 πμ και θα είναι προσβάσιμοι καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο για όσους έχουν ανάγκη από προσωρινή φιλοξενία εξαιτίας του ψύχους.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρίκαλα: Φίμωσαν και λήστεψαν ανάπηρο πολέμου!



Θρασύτατη ληστεία προχθες βράδυ στη Διάβα Καλαμπάκας, όταν άγνωστοι μπήκαν στο σπίτι 73χρονου ανάπηρου πολέμου..

Οι δράστες τον φίμωσαν, τον έδεσαν χειροπόδαρα και τον χτύπησαν, αναγκάζοντας τον να τους δώσει τα χρήματα που είχε, περίπου 20.000 ευρώ.

Το σπίτι όπως γράφει το trikalavoice.gr βρίσκεται σε απομονωμένη περιοχή του χωριού και οι δράστες δεν έγιναν αντιληπτοί.

Xθες το πρωί ο άτυχος ηλικιωμένος κατάφερε να λυθεί και να καλέσει σε βοήθεια, ενώ μεταφέρθηκε στο Κ.Υ. Καλαμπάκας και από εκεί στο Νοσοκομείο Τρικάλων.

Έρευνες για το περιστατικό διενεργεί το Α.Τ Καλαμπάκας.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι κίνδυνοι που κρύβει η ακατάλληλη σιλικόνη



Τι λένε οι ειδικοί, τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες.

Από δηλητηριάσεις μέχρι κακοήθειες μπορεί να προκαλέσει η βιομηχανική σιλικόνη, που είναι το υλικό που φαίνεται πως περιείχαν τα επιθέματα της γαλλικής εταιρείας PIP.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η επαφή του υλικού με τον οργανισμό μπορεί να επιφέρει σοβαρές βλάβες.

«Η διαρροή ενός επικίνδυνου υλικού που μπορεί να περιέχεται σε επίθεμα σιλικόνης είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον οργανισμό μιας γυναίκας. Δηλαδή μπορεί να προκληθούν τοπικές ή ακόμη και γενικευμένες βλάβες» εξηγεί η Σταυρούλα Ευθυμιάδη, γυναικολόγος μαιευτήρας και συμπληρώνει:

«Τοπικά μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους ιστούς του μαστού με χειρότερη τη νέκρωση των ιστών (σ.σ.: τύπου γάγγραινα). Επίσης είναι πιθανό να προκληθούν μολύνσεις κάθε είδους όπως για παράδειγμα αποστήματα εντός του μαστού.

Σε ότι αφορά στις γενικευμένες βλάβες αυτό εξαρτάται από την ουσία που μπορεί να περιέχει το επίθεμα. Στην περίπτωση των γαλλικών προϊόντων που φαίνεται ότι περιείχαν ακόμη και παράγωγα πετρελαίου, είναι πιθανό να απορροφηθεί από τον οργανισμό μέσω της λέμφου ή του αίματος και να προκαλέσει από δηλητηριάσεις μέχρι κακοήθειες» καταλήγει η Σταυρούλα Ευθυμιάδη.

Μπορεί να μην έχει αποδειχθεί ότι τα επιθέματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο είναι όμως πιθανό να δημιουργήσουν δεκάδες άλλα προβλήματα υγείας. Όπως εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Πέτρος Σαράκης: «Τα ελαττωματικά ενθέματα εμφανίζουν περίπου 11% πιθανότητα διαρροής σιλικόνης. Από κάποιο μικρό σπάσιμο της επιφάνειάς τους δηλαδή, το τζελ της σιλικόνης βγαίνει προς τα έξω με αποτέλεσμα να προκαλείται ερεθισμός και έντονη φλεγμονή του στήθους που πρήζεται, γίνεται επώδυνο και ερυθρό.

Αν παραμείνει η κατάσταση αυτή, μπορεί να επέλθει ακόμη και διάσπαση του δέρματος σε κάποιο σημείο ή μεταφορά μορίων σιλικόνης μέσω των λεμφαγγείων σε λεμφαδένες και άλλα εσωτερικά όργανα με φλεγμονή και σε αυτά».

Ο κ.Σαράκης συνιστά στις γυναίκες που έχουν ανησυχία για την ποιότητα της σιλικόνης που φέρουν στο στήθος τους να απευθυνθούν αμέσως στο γιατρό τους έστω και αν δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνο. Όπως λέει: «Δεν έχει αποδειχθεί εμφάνιση καρκίνου οφειλόμενη στα ενθέματα αυτά, αλλά θα πρέπει οι ασθενείς να ζητήσουν ενημέρωση από τον γιατρό τους και σε περίπτωση που έχουν χρησιμοποιηθεί, οφείλει ο γιατρός να τα αφαιρέσει και να τα αντικαταστήσει».


Πηγή: http://www.iatropedia.com
Διαβάστε περισσότερα...

Η δίαιτα επιβραδύνει την ανάρρωση



Αφουγκραστείτε τις ανάγκες του οργανισμού σας.

Όταν περνάμε μία ίωση, το σώμα μας βρίσκεται σε αναβολική κατάσταση, δηλαδή όχι μόνο θέλει να προστατέψει τους ιστούς του αλλά και να τους δυναμώσει.

Από την άλλη, όταν ακολουθούμε μία υποθερμιδική δίαιτα βρισκόμαστε σε μια καταβολική κατάσταση, κατάσταση δηλαδή κατά την οποία το σώμα μας μειώνει τους ιστούς και τις αποθήκες ενέργειάς του.

Είναι λοιπόν λογικό ότι το να εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους κατά τη διάρκειας μίας ίωσης θα παρατείνει τον χρόνο που απαιτείται για να γίνουμε καλά.

Όμως αυτό μας επιτρέπει να τρώμε ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες των αγαπημένων μας τροφών με άλλοθι την ίωση; Στο προφανές «όχι» της απάντησης θα προσθέσουμε και μία άλλη σημαντική παράμετρο: στις ιώσεις η όρεξη μας μειώνεται.

Αυτό αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας με σκοπό να επιλέξει πιο προσεκτικά τι θα καταναλώσει κατά την ευαίσθητη αυτή περίοδο. Εάν δοκιμάσετε να φάτε την αγαπημένη σας πίτσα όταν είστε στο κρεβάτι με 39 πυρετό θα δείτε ότι σας είναι σχεδόν αδύνατο.

Ο οργανισμός απορρίπτει έτσι τις θερμιδογόνες και λιπαρές επιλογές και προτιμά τροφές εύπεπτες και θρεπτικές, πλούσιες σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά συστατικά που τονώνουν τη φυσική μας άμυνα.

Εάν λοιπόν αφουγκραστούμε τις ανάγκες του οργανισμού μας, οι τροφές που θα καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια μιας ίωσης είναι ολιγοθερμιδικές και δε θα επιβαρύνουν ούτε την υγεία μας ούτε τη ζυγαριά μας. Μπορεί το πρόγραμμα που μας έδωσε ο διαιτολόγος μας να μη μπορεί να εφαρμοστεί με ακρίβεια, μπορούμε ωστόσο να εξακολουθήσουμε να βρισκόμαστε σε ρυθμούς απώλειας βάρους.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε και μετά την ίωση, καθώς η όρεξή μας επανέρχεται δρυμίτερη! Με το πρόσχημα της αδυναμίας και της ανάγκης για ενδυνάμωση, κανακεύουμε τον εαυτό μας υπερκαταναλώνοντας τις αγαπημένες μας τροφές και κατ’ επέκταση φορτώνοντας το σώμα μας με επιπλέον θερμίδες.

Ναι μεν ο οργανισμός μας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια στη φάση της ανάρρωσης, αυτή όμως πρέπει να παρέχεται από πιο υγιεινές επιλογές, όπως ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, άπαχο κόκκινο κρέας ή πουλερικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα, όσπρια και δημητριακά.

Σοκολάτες, σουβλάκια και διαφόρων ειδών γλυκίσματα απλά εξυπηρετούν τη γεύση μας, αναπληρώνουν το αίσθημα της στέρησης που είχαμε βιώσει όσο ήμασταν άρρωστοι και αποτελούν ένα είδος επιβράβευσης για την δύσκολη κατάσταση που ξεπεράσαμε.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνες για την υγεία οι χαμηλές θερμοκρασίες στο πλυντήριο



Δεν πρέπει να πλένουμε κάτω από τους 60 βαθμούς Κελσίου.

Μπορεί το πλύσιμο των ρούχων σε υψηλές θερμοκρασίες να εξαφανίζει τους δύσκολους λεκέδες, καθαρίζονται, όμως, τα ρούχα μας πραγματικά; Είναι οπωσδήποτε ένα ερώτημα, το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει.

Στην προσπάθειά μας να είμαστε φιλικοί προς το περιβάλλον , αλλά και να προστατεύσουμε την ποιότητα των ρούχων μας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλυσίματος.

Όμως αυτό μπορεί να επηρεάζει την υγεία μας. Αν αναλογιστούμε ότι, κάθε φορτίο με ρούχα περιέχονται 100 εκατομμύρια e.Coli ,τότε τα πράγματα γίνονται αρκετά ανυσηχητικά.

Πρέπει να πλένουμε τα ρούχα μας με τέτοιον τρόπο ώστε να μην είναι καθαρά μόνο οπτικά, αλλά και σε θέματα υγιεινήs!
Οι ανησυχίες αυτές προέρχονται από τα συμπέρασματα πολλών γερμανικών μελετών( Παν/μιακο Νοσοκομείο Βόννης , Παν/μιακό Νοσοκομείο Αννοβέρου ), που έδειξαν ότι τα ρούχα που είχαν πλυθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες( δηλ. 30°C) ήταν γεμάτα με το βακτήριο του σταφυλόκοκκου, στο οποίο οφείλονταν μολύνσεις στο ουροποιητικό, δερματικές μολύνσεις ακόμα και πνευμονία.

Επίσης μύκητες όπως η Candida albicans , αλλά και ο Aspergillus , που ενέχονται στην αιτιοπαθογενηση πολλως περιστατικών άσθματος, διατηρούν τις αποικίες τους στα ρούχα , όταν αυτά δεν πλένονται σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 60 °C.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρνουν να νικήσουν αυτές τις ασθένειες τα πράγματα δυσκολεύουν για όσους έχουν επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι οι ηλικιωμένοι , όσοι έχουν μόλις πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο , λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή (αγωγή κορτιζόνης , λήψη ανοσοπρυθμοστικών φαρμάκων λόγω ρευματοπάθειας , κάποιας άλλης αυτοάνοσης νόσου).

Ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να τυγχάνουν άτομα , που ζουν σε γηροκομεία και άλλους κοινοβιους χώρους . Οικογένειες , που φιλοξενούν κατοικίδια στο σπίτι τους και μοιράζονται μ αυτά το κρεβάτι τους , θα πρέπει να γνωρίζουν , πως το φορτίο των παραπάνω μολυσματικών παραγόντων , είναι ιδιευτερο υψηλό , επομένως θα πρέπει και η υγιεινή να είναι ανάλογη.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, ότι οι θερμοκρασίες δεν πρέπει να πέφτουν κάτω από τους 60 βαθμούς , ασχέτως του είδους απορρυπαντικού, που θα χρησιμοποιήσουμε.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θαλάσσια φωτοκύτταρα θα εκμεταλλεύονται τον ήλιο και τα κύματα



Θα αξιοποιούν ενεργειακά τόσο το φως όσο και το νερό.
Ο Βρετανός βιομηχανικός σχεδιαστής Phil Pauley, δημιούργησε ένα ασυνήθιστο υβρίδιο φωτοκύτταρου το οποίο είναι σε θέση να αξιοποιήσει ενεργειακά τόσο τον ήλιο, όσο και το νερό.

Το δίκτυο γεννητριών, Marine Solar Cells, θα συλλαμβάνει ενέργεια στα ανοικτά της θάλασσας, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό πλωτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και της φυσικής μετατόπισης της πλευστότητας. Χάρη δε στην αντανακλαστική ικανότητα του νερού, η αποτελεσματικότητα του ηλιακού κυττάρου αυξάνεται μέχρι και 20% από τα αντίστοιχα στην ξηρά.

Η εγκατάσταση είναι δυνατό να κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα υλικά και να στερεωθεί σε μία υποβρύχια πρόσδεση. Κατά αυτό τον τρόπο είναι εφικτή η διασπορά τέτοιων μονάδων κοντά σε κάποια παράλια, δημιουργώντας έτσι υποθαλάσσιες μπαταρίες ή εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Η τεχνολογία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της σύλληψης, οπότε μην ανησυχείτε δεν πρόκειται να πέσετε πάνω σε μία όπως θα κάνετε τα αγαπημένα θαλάσσια σπορ. Ωστόσο, αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο ενεργειακό concept το οποίο θα μπορούσε να εγκατασταθεί άνετα σε περιοχές όπου έχουμε έντονα φαινόμενα θαλάσσιων αναταραχών.






Διαβάστε περισσότερα...

Νόμιμα και τα καταπατημένα!



Έρχεται ρύθμιση για απόκτηση νόμιμων τίτλων.

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχέδιο «τακτοποίησης» χιλιάδων καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, μετά τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα, που εκτιμάται ότι θα φέρουν στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο εξετάζουν ένα πλαίσιο που θα διέπει τους όρους απόκτησης νόμιμων τίτλων για τις εκτάσεις αυτές, το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως γράφει το «Έθνος», το υπουργείο Οικονομικών προτείνει να επιβληθεί «συμβολικό τίμημα» για την απόκτηση των τίτλων, που σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό, δηλαδή 500-600 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Μια 14χρονη ζει στο σώμα μιας ηλικιωμένης 112 ετών!



Μια συγκλονιστική ιστορία που δεν την αφήνει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή... Ο λόγος για την 14χρονη Hayley Okines, που δεν μεγαλώνει σαν τα κορίτσια της ηλικίας της, αφού πάσχει από μια σπάνια ασθένεια που την εγκλώβιζει στο σώμα μιας αιωνόβιας.

Για κάθε χρόνο που περνάει, το σώμα της μεγαλώνει οκτώ ολόκληρα χρόνια. Σήμερα είναι 112 ετών και έχει όλες τις συνέπειες ένος γερασμένου κορμιού. Παρόλο αυτά, η Hayley είναι ένα χαμογελαστό παιδί και αντιμετωπίζει με αισιοδοξία και δύναμη το πρόβλημά της. Στην χώρα της είναι πολύ αγαπητή και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την λατρεύουν.


Σύμφωνα με το "ΕΓΩ" η 14χρονη έχει γνωρίσει από κόντα και τους αγαπήμενους της celebrites όπως ο Justin Bieber και η Kylie Minogue. Aλλά εκτός απο τους celebrites έχει γνωρίσει και άτομα της πολιτικής, όταν την κάλεσε ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας για να την γνωρίσει.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι προσφάτα κυκλοφόρησε ενά βιβλίο στο οποίο μεταφέρει ελπίδα και διηγείται τις παιδικές της αναμνήσεις και τις ιδιαίτερες καταστάσεις που έχει ζήσει. Στην ούσια παραδίδει μαθήματα θάρρους και δίψας για ζωή μεσά από τις σελίδες του βιβλίου της και η ίδια αναφέρει: "Οι ειδικοί είχαν πει στους γονείς μου ότι θα ζούσα μέχρι τα 13 μου χρόνια, αλλά τελικά έκαναν λάθος. Και για τον Τιτανικό, άλλωστε, είχαν πει ότι ήταν αβύθιστος."

Η θέληση της για την ζωή και η αντοχή της είναι αξιοθαύμαστη και γι' αυτό έχει κατακτήσει όσους την έχουν γνωρίσει.


Διαβάστε περισσότερα...

Της είχαν πει ότι θα πεθάνει πριν φτάσει τα 5



Πριν από λίγο καιρό γιόρτασε τα 18α γενέθλιά της.

Η Katie Newell σε ηλικία 15 μηνών διεγνώσθη με μια σπάνια ασθένεια, εξαιτίας της οποίας «φύτρωναν» στο πάνω μέρος του σώματός της όγκοι που της προκαλούσαν τρομερούς πόνους.

Δε μπορούσε να τραφεί και οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς της ότι δεν είχε πολλές πιθανότητες να φτάσει την ηλικία των 5 ετών.

Η νεαρή όμως Katie απεδείχθη πολύ γενναία και αφού υποβλήθηκε σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις στις ΗΠΑ κατάφερε να τους διαψεύσει!

Πριν από λίγο καιρό γιόρτασε τα 18α γενέθλιά της!

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό για την εμπειρία της ζωής της αποκάλυψε ότι είχε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια εξαιτίας της νευροϊνωμάτωσης, που προκάλεσε την ανάπτυξη παραμορφωμένων νεοπλασιών.



«Ήταν πολύ δύσκολα όταν ήμουν μικρή γιατί τα παιδιά ψιθύριζαν στο δρόμο διάφορα πράγματα για μένα. Οι όγκοι που έχω κοντά στα πνευμόνια μου ήταν αυτοί που μου προκαλούσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί με δυσκόλευαν πολύ να ανεβαίνω σκάλες. Κουραζόμουν πολύ. Μερικές φορές η κατάσταση της υγείας μου με τρομάζει, όπως τότε που ήμουν 14 ετών και οι γιατροί μου είπαν ότι μπορεί να πέθαινα κατά τη διάρκεια της επέμβασης».

Η νευροϊνωμάτωση είναι μια γενετική κατάσταση που προκαλεί την ανάπτυξη πολλών όγκων, οι οποίοι επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Συνήθως είναι καλοήθεις αλλά μπορεί να πιέσουν τα εσωτερικά όργανα, όπως τα πνευμόνια, και να προκαλέσουν από αδυναμία μέχρι και… κώφωση.

«Μόλις έγινε 5 χρονών αποφάσισα ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι από το να περιμένουμε απλά το πότε θα… πεθάνει. Έτσι μαζέψαμε λεφτά και πήγαμε στην Αμερική, γιατί εκεί μπορεί να σου λένε τις πιθανότητες που έχεις να πεθάνεις, αλλά σου δίνουν και ελπίδα ότι μπορεί να τα καταφέρεις. Ευτυχώς η Katie είναι πολύ πεισματάρα» είπε η μητέρα της.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξέταση μαστού στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»



Από 16 έως 20 Ιανουαρίου.

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές και ο προληπτικός έλεγχος βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου. Αυτό είναι το μήνυμα του προγράμματος ενημέρωσης, δωρεάν εξέτασης και εκπαίδευσης γυναικών στην αυτοεξέταση για καρκίνο του μαστού, που πραγματοποιεί το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.

Η ενημέρωση και η δωρεάν εξέταση θα πραγματοποιηθούν από 16 έως και 20 Ιανουαρίου (09:00 έως 13:00), στο χώρο της γραμματείας των Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου. Παράλληλα, θα γίνεται εκπαίδευση των γυναικών, που το επιθυμούν, στην αυτοεξέταση του μαστού, για την οποία θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει το Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας του Νοσοκομείου και το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα- Μαστογραφίας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας Βασίλειο Γεωργούντζο, σε συνεργασία με ομάδα, εθελοντικής προσφοράς, η οποία θα αποτελείται από ιατρούς και νοσηλευτές.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμο στην EasyJet γιατί αρνήθηκε σε ΑμΕΑ να ταξιδέψει!





Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet καταδικάσθηκε σήμερα από το δικαστήριο του Μπομπινί, κοντά στο Παρίσι, να καταβάλει πρόστιμο 70.000 ευρώ διότι αρνήθηκε την επιβίβαση σε αεροσκάφος της τριών ΑμΕΑ χωρίς συνοδό, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.


Η καταδίκη της εταιρείας έλαβε υπ’ όψη τις εισηγήσεις του εισαγγελέα, ο οποίος κατά τη διαδικασία τόνισε πως η στάση της εταιρείας «προσέβαλε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».


Εκτός από το πρόστιμο των 70.000 ευρώ, η εταιρεία καταδικάστηκε να καταβάλει 2.000 ευρώ αποζημίωση σε καθέναν από τους τρεις μηνυτές και ένα ευρώ στην Ένωση Παραλύτων της Γαλλίας (APF).


«Είναι μία απόφαση που πρόκειται να αποτελέσει ορόσημο», τόνισε ικανοποιημένος ο Πατρίκ ντε λα Γκρανζ, συνήγορος των τριών μηνυτών και της Ένωσης Παραλύτων, που αποτελούσαν τους πολιτικούς ενάγοντες.


«Το δικαστήριο έκρινε πως δεν υπάρχει πρόσχημα περί ασφάλειας που να προέχει. Πρόκειται για καταδίκη ενός συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου, αυτού του χαμηλού κόστους, με τις μειώσεις στα κόστη, στόχος του οποίου είναι να υπάρχει το λιγότερο δυνατό προσωπικό», σχολίασε ο δικηγόρος.


«Είμαστε απογοητευμένοι και θλιμμένοι», αντέδρασε ο συνήγορος της EasyJet Φιλίπ Βαν Μελέν. «Η εταιρεία αρνείται πως είχε οποιαδήποτε πρόθεση να κάνει οποιουδήποτε τύπου διάκριση. Εμείς κάναμε σεβαστούς τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», τόνισε.


Η EasyJet είχε αρνηθεί στους τρεις ενάγοντες να επιβιβασθούν σε αεροσκάφη της στο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ στις 12 Ιανουαρίου 2009 και στις 9 και 19 Νοεμβρίου 2008. Η βρετανικών συμφερόντων εταιρεία είχε επικαλεσθεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ασφάλεια των πτήσεων.


Η εταιρεία πρόκειται να δικαστεί τον ερχόμενο Μάρτιο και από δικαστήριο στο Παρίσι για παρόμοια υπόθεση.




Πηγή: http://www.on-news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιλέξτε σωστά, για να μην βαρεθείτε



Ο κατάλληλος τύπος άσκησης για τον καθένα.

Για οποιονδήποτε λόγο αποφασίσεις να γυμναστείς, είτε για να αποκτήσεις ένα καλλίγραμμο σώμα, είτε για την καλή σου υγεία, είτε για να αδυνατίσεις, είτε για να αυξήσεις τις αθλητικές σου επιδόσεις, είναι σημαντικό να επιλέξεις τον κατάλληλο για σένα τύπο άσκησης.

Μόνο τότε θα μπορέσεις να επιτύχεις τον στόχο σου, μιας και τα οφέλη της άσκησης επιτυγχάνονται μόνο με την συστηματική και μακροχρόνια ενασχόληση σου με αυτήν. Εδώ λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στους βασικότερους παράγοντες που θα σε βοηθήσουν στην επιλογή του κατάλληλου για σένα τύπου άσκησης:

-Διάλεξε έναν τύπο άσκησης που να σε ευχαριστεί, έτσι ώστε να μην τον βαρεθείς αλλά να σου υποκινεί καθημερινά το ενδιαφέρον να ασχοληθείς.

-Διάλεξε περισσότερους από έναν τύπους άσκησης. Κάνοντας συνέχεια τον ίδιο τύπο άσκησης δεν είναι μόνο βαρετό, αλλά μπορεί να σε οδηγήσει σε στασιμότητα ή να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού σου. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι άσκησης για την εκγύμναση της δύναμης (ασκήσεις με βαράκια), της αντοχής (spinning) και της ελαστικότητας (pilates-yoga). Υπάρχουν επίσης τύποι άσκησης σε κλειστό (γυμναστήρια) ή ανοικτό χώρο (στίβος).

-Διαφοροποίησε την ένταση της άσκησης σου. Μια έντονη μέρα άσκησης, ίσως είναι καλό να ακολουθείται από μια πιο ήπια. Ο αρχάριος αθλητής ακολουθεί μικρότερες εντάσεις από τον πιο προχωρημένο και σε μικρότερη συχνότητα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Το ίδιο κάνει και ο μεγαλύτερος σε ηλικία.

-Διάλεξε έναν τύπο άσκησης ανέξοδο και εύκολα προσεγγίσιμο. Tο περπάτημα, το τρέξιμο στο δρόμο, το ποδήλατο, το κολύμπι, οι ρακέτες στη θάλασσα το καλοκαίρι και ο χορός είναι κάποιες τέτοιες δραστηριότητες.

-Κάνε κάποιες από τις καθημερινές σου δραστηριότητες μέρος του προγράμματος γυμναστικής σου, ειδικά αν δεν έχεις τον απαιτούμενο χρόνο να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Αν η απόσταση στο επιτρέπει, πήγαινε με τα πόδια ή το ποδήλατο στη δουλειά, χρησιμοποίησε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, βγάλε το σκύλο βόλτα ή κάνε έντονα τις δουλειές του σπιτιού.

-Διάλεξε τύπους ασκήσεων που δεν εξαρτώνται από τον καλό καιρό, έτσι ώστε να μην έχεις δικαιολογία να αποφύγεις την άσκηση. Κάνε π.χ. squash, κολύμπι σε κλειστή πισίνα, γυμναστήριο.

-Κάνε ομαδικά αθλήματα ή ομαδικά μαθήματα σε γυμναστήριο, αν πιστεύεις ότι αυτό θα αυξήσει το ενδιαφέρον σου για την άσκηση. Ο συναγωνισμός και η κοινωνική προσέγγιση της άσκησης κάνουν πολλούς ανθρώπους να προσπαθούν περισσότερο.

-Διάλεξε έναν τύπο άσκησης ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που τυχόν αντιμετωπίζεις. Αν είσαι π.χ. υπερτασικός ή διαβητικός, κάνε αερόβια άσκηση. Αν έχεις οσφυαλγία κάνε τις κατάλληλες ασκήσεις ενδυνάμωσης (κοιλιακοί - ραχιαίοι), αν έχεις άσθμα μην κάνεις κολύμπι σε πισίνα, αν έχεις ατροφία, προτίμησε ασκήσεις με αντιστάσεις κ.ο.κ.

-Διάλεξε έναν προσωπικό προπονητή(personal trainer), αν νομίζεις ότι οι γνώσεις σου στο αντικείμενο είναι ελλιπείς ή οι στόχοι σου ιδιαίτεροι. Ο εξειδικευμένος γυμναστής θα σχεδιάσει για σένα το προσωπικό σου πλάνο άσκησης, θα σε παροτρύνει και θα σε βοηθήσει στην σωστή εκτέλεση του.

-Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι όποιον τύπο άσκησης κι αν επιλέξεις, και οποιαδήποτε στρατηγική κι αν ακολουθήσεις, για να μείνεις αφοσιωμένος στο στόχο σου θα πρέπει να θυμάσαι να προχωράς αργά και σταδιακά.

-Μην πιέζεις τον εαυτό σου υπερβολικά και μην βιάζεσαι. Τα οφέλη από την άσκηση έρχονται με τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια και όχι από τη μια μέρα στην άλλη.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...