Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Πιο «δεμένα» τα αδέλφια του ίδιου φύλου


Τα αδέρφια του ίδιου φύλου έχουν μεγαλύτερο δέσιμο από ό,τι τα αδέρφια διαφορετικού φύλου. Όταν, μάλιστα, η μεταξύ τους ηλικιακή διαφορά δεν ξεπερνά τα πέντε χρόνια, τότε το δέσιμο αυτό είναι ακόμα πιο έντονο. 

Ο κανόνας αυτός έχει, φυσικά, και τις εξαιρέσεις του, ωστόσο εκεί που φαίνεται να επιβεβαιώνεται απόλυτα είναι στις πολύτεκνες οικογένειες. 

Όταν υπάρχουν π.χ τέσσερα παιδιά σε μία οικογένεια, δύο κορίτσια και δύο αγόρια, συνήθως τα αδέρφια του ίδιου φύλου κάνουν… καλύτερα παρέα μεταξύ τους. Η τάση των αδeρφών του ίδιου φύλου να έχουν καλύτερες σχέσεις οφείλεται στο ότι διατηρούν τα ίδια ενδιαφέροντα και καταπιάνονται με τις ίδιες ασχολίες. 

Εξάλλου τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, τα κοριτσάκια προτιμούν τα κορίτσια και τα αγοράκια τα αγόρια, μια και παίζουν με τα ίδια παιχνίδια. Οι εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα!

Όσο περνούν τα χρόνια, τα αδέρφια του ίδιου φύλου, εμπιστεύονται ευκολότερα τα μυστικά τους ο ένας στον άλλον, καθώς θεωρούν ότι οι ανησυχίες τους θα γίνουν ευκολότερα κατανοητές από ένα άτομο του ίδιου φύλου παρά του αντίθετου. 



Διαβάστε περισσότερα...

Υγεία: όλοι οι ασφαλισμένοι σε έναν φορέα – Συγχωνεύσεις νοσοκομείων – Όλες οι αλλαγές




Αλλαγές προβλέπονται και για τη συνταγογράφηση, καθώς η χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκων ανά συνταγή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το όριο των 30 ημερών θεραπείας.

«Ομπρέλα» κάτω από την οποία θα βρίσκονται συνολικά οι υπηρεσίες Υγείας της χώρας, με στόχο να αναβαθμιστεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προβλέπει το τελικό σχέδιο του νομοσχεδίου, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο.

Υπό τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα βρίσκονται στο εξής οι κλάδοι Υγείας, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις μονάδες του, καθώς και τα νοσοκομεία βραχείας νοσηλείας του ΙΚΑ, οι κλάδοι Υγείας του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, όσον αφορά τις παροχές, ενώ στον Οργανισμό υπάγεται και ο ΟΠΑΔ.

Με το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Ήδη, προβλέπονται οι συγχωνεύσεις τεσσάρων νοσοκομείων του ΙΚΑ με μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ υπάρχουν πρόβλεψη και ρυθμίσεις για τον τρόπο, με τον οποίο θα μπορεί να διοικεί ένας διοικητής νοσοκομείου περισσότερα από ένα νοσηλευτικά ιδρύματα. Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα να εντάσσονται στο μέλλον και άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, που δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, στον Οργανισμό αυτό.

Η έναρξη λειτουργίας του νέου μηχανισμού πρωτοβάθμιας φροντίδας προσδορίζεται έξι μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου και έχει στόχο, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τον νομοσχέδιο, να εξασφαλισθεί η ισότιμη πρόσβαση των ασφαλισμένων στο ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Εξάλλου, στο νομοσχέδιο προβλέπονται σημαντικές αλλαγές στο σύστημα προμηθειών των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας και κυρίως του ΕΣΥ. Στόχος είναι να περιορισθεί η υπερτιμολόγηση υλικών και φαρμάκων, αλλά και οι μεγάλες ποσότητες υγειονομικού υλικού που συσσωρεύονταν στα νοσοκομεία και να αντιμετωπισθεί η αδυναμία ελέγχου των προμηθειών.

Αλλαγές προβλέπονται και για τη συνταγογράφηση, καθώς η χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκων ανά συνταγή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το όριο των 30 ημερών θεραπείας, που προβλέπεται βάσει το δοσολογικού σχήματος, το οποίο αναφέρεται στα εγκεκριμένα στοιχεία του φαρμάκου. Το φάρμακο αναγράφεται πλέον υποχρεωτικά στη συνταγή με εξαίρεση τα χρόνια νοσήματα. Επίσης, καταργείται η υποχρεωτική θεώρηση για συνταγές που καταχωρούνται και εκτελούνται ηλεκτρονικά. Αυτό αφορά συνταγές κόστους άνω των 150 ευρώ, συνταγές για τη χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων και συνταγές με αγωγή διάρκειας έως και δύο μήνες, τις οποίες εκδίδουν οι γιατροί του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σε ό,τι αφορά τους φαρμακοποιούς, το πολυνομοσχέδιο προωθεί την πλήρη απελευθέρωση με πληθυσμιακά όρια. Προβλέπει τη δυνατότητα συνάσκησης του επαγγέλματος περισσοτέρων τού ενός φαρμακοποιού στο ίδιο φαρμακείο και δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας στα φαρμακεία τα Σάββατα και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης. Υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες φαρμακείων να απασχολούν έναν φαρμακοποιό ανά τρεις βοηθούς και δίνει τη δυνατότητα για ίδρυση νέων φαρμακείων σε ακτίνα 200 μέτρων από νοσοκομεία και άλλες μονάδες του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, με τον όρο ότι τα νέα φαρμακεία δεν θα είναι περισσότερα από τον διπλάσιο αριθμό όσων ήδη λειτουργούν. Επίσης, μειώνει και το πληθυσμιακό όριο για την ίδρυση νέων φαρμακείων από ένα ανά 1.500 κατοίκους, σε ένα ανά 1.000 κατοίκους.

Για την καταβολή επιδόματος σε τρίτεκνες οικογένειες, κύριο κριτήριο θα αποτελεί η οικογένεια να διαμένει για τουλάχιστον δέκα συνεχή χρόνια στην Ελλάδα. Το επίδομα για το 3ο παιδί, που είναι 177 ευρώ, θα καταβάλλεται στον δικαιούχο μέχρι το 6ο έτος της ηλικίας του τέκνου. Τα επιδόματα των 1ου και 2ου παιδιών ορίζονται στα 44 ευρώ για κάθε τέκνο και καταβάλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 23ου έτους της ηλικίας τους. Στον νέο νόμο, το επίδομα θα παίρνουν όλες οι τρίτεκνες οικογένειες ανεξάρτητα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματός τους, καθώς έχει αφαιρεθεί από το αρχικό σχέδιο νόμου ο περιορισμός, ότι το επίδομα αυτό δεν θα μπορούν να εισπράττουν οικογένειες των οποίων το ετήσιο εισόδημα ξεπερνά τα 40.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα...

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ- Άφησαν στο δρόμο παιδιά ΑμεΑ


Της Ελίνας Φαρσάρη
Αντιμέτωπη με ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, βρίσκεται η πρόεδρος του ΔΟΠΑΕΗ κ. Ελένη Κόκκορη, αφού μετά την απόλυση των συμβασιούχων εργαζομένων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, ο πρώτος που θα βάλει λουκέτο, λόγω έλλειψης προσωπικού, θα είναι ο Παιδικός Σταθμός για τα ΑμΕΑ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι δέκα οικογένειες στο Ηράκλειο, βρίσκονται στην κυριολεξία σε απόγνωση, αφού τα παιδιά τους, όλα τους με Ειδικές Ανάγκες, θα βρεθούν από τη μια μέρα στην άλλη, στο σπίτι, χωρίς την ευεργετική επίδραση της εκπαίδευσης για τον ψυχισμό και την ανάπτυξή τους.

«Το ζήτημα αυτό μας απασχολεί έντονα», επισήμανε η κ. Κόκκορη μιλώντας στην «Τ», επιβεβαιώνοντας τους φόβους, ότι ο συγκεκριμένος Παιδικός Σταθμός, που στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα «Τάλως», θα είναι ο πρώτος που θα κλείσει, όταν εκδοθεί η οριστική απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου για την απόλυση των 40 συμβασιούχων εργαζομένων στο ΔΟΠΑΕΗ.

«Το κυριότερο πρόβλημα» υπογράμμισε «είναι ότι οι οικογένειες των παιδιών που φοιτούν στη συγκεκριμένη δομή, δεν έχουν πού αλλού να στραφούν, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο σχολείο για ΑμΕΑ στις συγκεκριμένες ηλικίες, ούτε καν στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι από τους 5 εργαζόμενους στο συγκεκριμένο Παιδικό Σταθμό του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, οι τέσσερις είναι συμβασιούχοι και άρα επίκειται η απόλυσή τους, μαζί με τους υπόλοιπους 36 συναδέλφους τους.

Στο Σταθμό φοιτούν συνολικά 10 παιδάκια, ηλικίας από 2,5 έως και 7 ετών, τα οποία είναι όλα ΑμΕΑ. Με το κλείσιμο της συγκεκριμένης δομής, θα πρέπει αναγκαστικά να επιστρέψουν στο σπίτι τους, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα προσχολικής αγωγής για τα παιδιά αυτά. 
Παιδικοί Σταθμοί εξειδικευμένοι για τα ΑμΕΑ δεν υπάρχουν στο Ηράκλειο, είτε δημόσιοι είτε και ιδιωτικοί, και μάλιστα ο συγκεκριμένος είναι ο μοναδικός που λειτουργεί σε επίπεδο Κρήτης. Το επικείμενο «λουκέτο» έχει οδηγήσει στην κυριολεξία σε απόγνωση της οικογένειας των μικρών μαθητών, που θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και τη φροντίδα των γονιών τους, χωρίς την υποστήριξη κάποιου εξειδικευμένου παιδαγωγού. Ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι υπογραμμίζουν την αδήριτη ανάγκη που υπάρχει για τα παιδιά αυτά, τα οποία θα πρέπει από νωρίς, να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικής φύσεως δραστηριότητες, αφού παρατηρείται πρόοδος σε ψυχοκινητικό επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα μεταμοσχεύσεις μέσα σε 20 ημέρες


Ελπιδοφόρα ξεκίνησε η νέα χρονιά για τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), αφού από την αρχή του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 3 μεταμοσχεύσεις ήπατος, 5 νεφρού και μία ταυτόχρονη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος.

Μάλιστα, σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε μία μεταμόσχευση ήπατος σε έναν 34χρονο, που έπασχε από οξεία ηπατική ανεπάρκεια, ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι το μεσημέρι επέμβαση για τη μεταμόσχευση νεφρού σε έναν 54χρονο που πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια. Δότης ήταν επίσης ένας 54χρονος που κατέληξε χθες από εγκεφαλική αιμορραγία στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424.

Ο κ. Τακούδας επισήμανε ακόμη ότι η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ., που λειτουργεί στο Ιπποκράτειο από το 1987 είναι η μοναδική σε όλη την Ελλάδα όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος και παγκρέατος. Παράλληλα, ανέφερε ότι κάθε χρόνο 80 ασθενείς πηγαίνουν στο εξωτερικό για μεταμοσχεύσεις σε ιδιωτικά κέντρα, όπου κάθε μεταμόσχευση κοστίζει 300.000 ευρώ, ενώ άλλοι 80 απευθύνονται σε νοσοκομεία του εξωτερικού για τη μετεγχειρητική τους παρακολούθηση.

Ο διοικητής του Ιπποκρατείου, Γιώργος Χριστιανόπουλος, ανέφερε ότι η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων ξεκίνησε με 9 κλίνες και σήμερα διαθέτει 21, ενώ χαρακτήρισε αξιέπαινη την προσπάθεια που γίνεται και τόνισε ότι θα πρέπει αυτό να το καταλάβει η κοινωνία, ενώ η Πολιτεία θα πρέπει να επιλύσει όσα προβλήματα υπάρχουν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης, τόνισε ότι σήμερα στην Ελλάδα 3.000 άτομα χρήζουν μεταμόσχευσης.

«Δυστυχώς, όλες οι άλλες μέθοδοι υποκατάστασης της νεφρικής, της ηπατικής και της καρδιακής λειτουργίας δεν μπορούν να δώσουν προσδόκιμο ζωής πάνω από μερικά χρόνια. Μόνο η μεταμόσχευση αυτών των συμπαγών οργάνων μπορεί πρακτικά να δώσει ένα προσδόκιμο ζωής αρκετά υψηλό και ένα επίπεδο διαβίωσης ικανό να μη περιθωριοποιήσει τον πάσχοντα» πρόσθεσε ο κ. Καραγκιόζης.

Ενώ ανέφερε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν ήταν αισιόδοξα όσον αφορά στις μεταμοσχεύσεις, αλλά τόνισε ότι το μόνο αισιόδοξο είναι ότι προωθείται η αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις μεταμοσχεύσεις, που θα επιτρέπει να γίνονται δωρεές οργάνων όχι μόνο από συγγενείς 1ου βαθμού αλλά και από συγγενείς εξ αίματος και εξ αγχιστείας μέχρι 4ου βαθμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευάλωτα τα παιδιά χωρισμένων γονιών


Τα παιδιά των χωρισμένων γονιών είναι πιο επιρρεπή στην αυτοκτονία συγκριτικά με εκείνα των οποίων οι γονείς διατηρούν ισχυρούς δεσμούς.

Σύμφωνα με έρευνα Καναδών επιστημόνων, πολλά από τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην έρευνα είπαν ότι ένιωθαν πιο ευάλωτα, με αποτέλεσμα να έχουν σκεφτεί κάποια στιγμή να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Μάλιστα, τα αγόρια φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητα από τα κορίτσια, αντιμετωπίζοντας τον χωρισμό των γονιών τους με μεγαλύτερη δυσκολία.



Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση για τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας


Στο τέλος Φεβρουαρίου θα γίνει η επανέναρξη των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ύστερα απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλη Κεγκέρογλου. Στην απόφαση αναφέρεται ότι παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, η διακοπή παραλαβής αιτήσεων χορήγησης δανείων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Τα δάνεια του Οργανισμού είχαν παγώσει, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του 2010, αλλά τον περασμένο Νοέμβριο είχε ανακοινωθεί η επανέναρξή τους από την 1η Φεβρουαρίου 2011.



Διαβάστε περισσότερα...

Απορριπτική εισήγηση ΑΠ για συμβασιούχους


Στην ίδια, αρνητική για τους συμβασιούχους, γραμμή πλεύσης κινήθηκαν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες και ο αρεοπαγίτης Ανδρέας Δουλγεράκης, κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που αφορούσε την τύχη της μονιμοποίησης των συμβασιούχων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα.
Την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την απασχόλησε η μονιμοποίηση συμβασιούχων καθαριστριών του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) που εργάστηκαν στον εν λόγω Οργανισμό από το 1991 έως του 1998.

Η όποια απόφαση εκδοθεί από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ, θα αποτελέσει «πυξίδα» και για τους υπόλοιπους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους.

Ο κ. Τέντες υποστήριξε ότι ορθά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τις παλαιότερες αποφάσεις δεν έχει δεχθεί την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Ωστόσο, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, αφήνοντας αιχμές κατά των πολιτικών κομμάτων, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν θα ωφελήσουν άλλες παλινωδίες» στο ζήτημα των συμβασιούχων και τόνισε: «Και αυτό το λέω με σεβασμό στους εργαζόμενους που είτε αναιτίως, είτε συνυπαιτίως με το πολιτικό σύστημα έχουν ταλαιπωρηθεί».

Αναφερόμενος στις παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ο κ. Τέντες επισήμανε: «Με τις αποφάσεις της Ολομέλειας κρίθηκε ότι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που συνάπτονται με το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και όλους τους λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον δεν συντρέχουν οι τιθέμενες με το Π.Δ. 164/2004 προϋποθέσεις, δεν μπορεί να μετατραπούν σε συμβάσεις αόριστης διάρκειας, έστω και αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η μετατροπή κωλύεται από απαγορεύσεις που προβλέπονται α) από το νόμο (άρθρο 21 του ν. 2190/1994) και β) από το Σύνταγμα (άρθρο 103 του Συντάγματος)».

Στη συνέχεια ο αρεοπαγίτης Ανδρέας Δουλγεράκης κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα με τον κ. Τέντε ακολουθώντας και αυτός με τη σειρά του τη νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εισηγήθηκε τη μη νομιμοποίηση των καθαριστριών του ΟΠΑΠ.

Ο εισηγητής αρεοπαγίτης τόνισε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και ενόψει της διατύπωσης του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου.

Οι δικηγόροι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ άλλων φορέων οι οποίοι έχουν κάνει παρέμβαση στην επίμαχη υπόθεση υπέρ των καθαριστριών, όπως και ο δικηγόρος των καθαριστριών αντέκρουσαν τόσο τις θέσεις του κ. Τέντε όσο και του κ. Δουλγεράκη.

Οι δικηγόροι δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι οι συμβασιούχοι είναι πολιτικοί όμηροι από το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Μάλιστα, τόνισαν ότι συνεχίζεται το κακό με τους συμβασιούχους, καθώς και σήμερα υπογράφονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Υποστήριξαν ότι στις περιπτώσεις των συμβασιούχων έχει εφαρμογή η εργατική νομοθεσία και ειδικά ο Ν. 2112/1920 και αυτό ανεξάρτητα από τη διάταξη του αναθεωρημένου το 2001 Συντάγματος που δεν επιτρέπει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Οι δικηγόροι επικαλέστηκαν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία 1999/70/ΕΚ κ.λπ.) και πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και τόνισαν ότι ούτε όμως το 1998, όταν οι καθαρίστριες κατέθεσαν τις αγωγές, υπήρχε σχετική κοινοτική οδηγία για τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας.

Μάλιστα, τόνισαν οι δικηγόροι ότι για τις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ δεν ισχύει η συνταγματική απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, καθώς αυτό προβλέφθηκε κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση του 2001 (άρθρο 103, παράγραφος 2 του Συντάγματος).

Και δεν καταλαμβάνει η απαγόρευση αυτή τις καθαρίστριες, καθώς εργάστηκαν στον ΟΠΑΠ την επταετία 1991 έως 1998, δηλαδή πριν την συνταγματική αναθεώρηση του 2001.

Το Σύνταγμα προ του 2001 - προσέθεσαν οι δικηγόροι - δεν προέβλεπε απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων, για τις οποίες τον τελικό λόγο έχουν τα δικαστήρια.

Οι δικηγόροι του ΟΠΑΠ συντάχθηκαν με τις θέσεις τόσο του κ. Τέντε όσο και του κ. Δουλγεράκη. 

Η έκδοση της απόφασης αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Αντίθετο το ΣτΕ 

Από την άλλη πλευρά το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Γ. Σταυρόπουλος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γ. Ποταμιάς) με την υπ’ αριθμ. 147/2011 απόφασή του επικύρωσε τη μονιμοποίηση 17 συμβασιούχων καθαριστριών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (Α.Τ.Ε.).

Ειδικότερα, το 2008 με απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (3379/2008), οι καθαρίστριες οι οποίες εργαζόντουσαν στην ΑΤΕ με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου δικαιώθηκαν.

Ωστόσο, η ΑΤΕ άσκησε στο ΣτΕ τριτανακοπή κατά της αποφάσεως του 2008 που δικαίωσε τις καθαρίστριες. Δηλαδή η ΑΤΕ ζητούσε να ανατραπεί το αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης.

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμη την τριτανακοπή της ΑΤΕ και επανέλαβαν ότι οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 (γνωστό ως «διάταγμα Παυλόπουλου») είναι «συνταγματικώς ανεκτές όλως ειδικώς, ως μεταβατικές διατάξεις «τακτοποίησης» εκκρεμών εργασιακών σχέσεων του Δημοσίου και των άλλων νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα με εργαζομένους που συνέχισαν, ακόμη και μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος με το από 6.4.2001 ψήφισμα της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής, να απασχολούνται με διαδοχικές συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου». 



Διαβάστε περισσότερα...