Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Πώς να μη σας πέσει βαρύ

Γιορτινό τραπέζι... για δυνατούς λύτες!

Το Πάσχα έφτασε και μαζί του η ώρα να κάνουμε την προσωπική μας «ανάσταση», ενδίδοντας στους χιλιάδες θερμιδοφόρους και όχι πάντα υγιεινούς πειρασμούς. Σίγουρα οι μέρες αυτές δεν ενδείκνυνται για δίαιτα. Το φαγητό, όπως σε όλες τις γιορτές, θα αποτελέσει την κύρια πηγή διασκέδασης και δεν μας τρομάζει καθόλου η «βόμβα» θερμίδων και λιπαρών που θα ρίξουμε στο σώμα μας.

Το Πάσχα συνδυάζει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες διατροφικές συμπεριφορές. Από τη μία τη νηστεία και από την άλλη το «διατροφικό ξεφάντωμα» μετά την Ανάσταση. Θα είναι ένα σοκ για τον οργανισμό αν μετά την περίοδο λιτότητας και πλήρους αποχής από το κρέας καταναλώσετε απότομα μεγάλες ποσότητες λιπαρών και διαιτητικής χοληστερόλης.

Ετσι, για το βράδυ της Ανάστασης η μαγειρίτσα από μόνη της αρκεί και σας εξασφαλίζει την ήπια επανένταξη σε μια πλήρη διατροφή.

Περιοριστείτε λοιπόν σε ένα πιάτο σούπας, σαλάτα και ψωμί ολικής αλέσεως. Αποφύγετε την επιπλέον κατανάλωση κρεάτων ή αβγών. Θα σας επιβαρύνουν ιδιαίτερα, ενώ ταυτόχρονα θα δυσκολέψουν τη διαδικασία της πέψης. Αν πάλι δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα κόκκινα αβγά... απλά τσουγκρίστε τα!

***Τραπέζι πειρασμός

Μπορεί στις διακοπές να το «ρίχνουμε λίγο έξω», όμως δεν είναι ανάγκη να φάμε σαν να σταματήσαμε μόλις από μια πολύμηνη απεργία πείνας. Τα πλούσια τραπέζια αποτελούν σίγουρα έναν πειρασμό, που μπορεί όμως να δράσει ως ενεργειακή βόμβα για τον οργανισμό, εκτινάσσοντας τα επίπεδα της χοληστερίνης, της αρτηριακής πίεσης και προκαλώντας ενοχλητικές γαστρεντερικές διαταραχές.

Το μόνο που χρειάζεται σε αυτήν την περίπτωση είναι λίγη πειθαρχία, αλλά και αίσθηση του μέτρου. Τα μικρά και συχνά γεύματα θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την πείνα σας, ώστε να μην υπερκαταναλώσετε φαγητό και να αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Σκεφτείτε μόνο πως μια πιρουνιά πέτσας απευθείας από τη σούβλα, πέρα από τα κακής ποιότητας λιπαρά, θα σας εφοδιάσει και με τις θερμίδες που αντιστοιχούν σε μια κανονική μερίδα κρέατος!

Αποφασίστε από πριν τι θα φάτε και γεμίστε μία φορά το πιάτο σας. Ιδανικά, γεμίστε το μισό σας πιάτο με σαλάτα, το 1/4 με κάποια πηγή πρωτεΐνης (κατσίκι ή αρνί, αβγό) και το άλλο 1/4 με κάποια πηγή υδατανθράκων (ψωμί, πατάτες φούρνου, ζυμαρικά ή ρύζι). Ξεκινήστε από τη σαλάτα.

Οι φυτικές ίνες που περιέχει θα σας δώσουν το αίσθημα της πληρότητας και θα περιορίσουν τη μερίδα του φαγητού που θα καταναλώσετε στη συνέχεια, συνεπώς και τις θερμίδες. Επιπλέον, ο εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά για να λάβει το μήνυμα πως το σώμα δεν χρειάζεται άλλο φαγητό. Για το λόγο αυτό αυξήστε τη διάρκεια του γεύματος κόβοντας το φαγητό σε μικρές μπουκιές και μασώντας το καλά.

Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των ημερών, οι διαιτολόγοι ψηφίζουν κατσίκι! Στη «μάχη της σούβλας», ανάμεσα στο αρνί και το κατσίκι φαίνεται να υπερτερεί το δεύτερο. Τα εκατό γραμμάρια κατσίκι έχουν 217 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα αρνιού 327. Η υπεροχή του κατσικιού συνεχίζεται και στη σύγκριση «κατά λίπος». Το ολικό λίπος του αρνιού αγγίζει τα 15 γραμμάρια ανά 100 γρ. κρέατος. Το ολικό λίπος στην ίδια ποσότητα κατσίκι δεν ξεπερνά τα 4,2 γραμμάρια, ενώ ταυτόχρονα περιέχει λιγότερο κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη από το αρνί.



Γιορτές χωρίς γλυκό;

Και την πασχαλινή περίοδο τα γλυκά λαμβάνουν εξέχουσα θέση στο τραπέζι και στο στομάχι μας. Μπορεί να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες παρασυρόμενοι από το ευχάριστο κλίμα, όμως δυστυχώς ούτε και φέτος θα γίνουν light.
Ενδεικτικά 100 γραμμάρια τσουρέκι περιέχουν 285 θερμίδες, 1 πασχαλινό κουλούρι 60 γραμμαρίων δίνει 186 θερμίδες και 100 γραμμάρια σοκολατένιου πασχαλινού αβγού σάς εφοδιάζουν με 550 θερμίδες.
Η παράδοση την περίοδο αυτή δεν ωφελεί ιδιαίτερα την υγεία, αφού μέσα σε όλα τ' άλλα προτάσσει να βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με τα τσουρέκια και τα σοκολατένια αβγά. Ομως δεν χρειάζεται να της εναντιωθούμε αφού και τα γλυκά, ακόμη και τα τόσο θερμιδοφόρα, μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Αλλωστε δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα, παρά μόνο «καλές» και «κακές» διατροφικές συνήθειες.
Στην περίπτωση λοιπόν που έχετε σκοπό να καταναλώσετε κάποιο γλυκό, φάτε λιγότερη ποσότητα φαγητού για να εξισορροπήσετε τις περιττές θερμίδες. Εχετε πάντα στο μυαλό σας πως μία με δύο κουταλιές είναι αρκετές για να «κερδίσετε» τη γλυκιά γεύση και μην το παρακάνετε. Τοποθετήστε τα γλυκά στα ψηλά ντουλάπια του σπιτιού ή στο πίσω μέρος του ψυγείου για να μην έχετε εύκολη πρόσβαση σ' αυτά. Οσο περισσότερο βρίσκονται στο οπτικό σας πεδίο τόσο περισσότερο θα θέλετε να τα καταναλώσετε. Προτιμήστε επίσης μικρές συσκευασίες, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα φάτε σίγουρα μικρότερη ποσότητα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση τα σπιτικά γλυκά πρέπει να προτιμώνται, καθώς μπορείτε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο της σύστασής τους.

Στην υγειά μας;

Οι θερμίδες που περιέχονται στο αλκοόλ είναι σχεδόν όσες και στο λίπος (1 γραμμάριο λίπους δίνει 9 θερμίδες, ενώ 1 γραμμάριο αλκοόλ 7 θερμίδες), ενώ η αυξημένη κατανάλωση μπορεί να σας αφυδατώσει.
Προτιμήστε το νερό και εναλλακτικά επιλέξτε σόδα με μία φέτα λεμόνι, καφέ, τσάι ή light αναψυκτικά, καθώς δεν περιέχουν περισσότερο από μία θερμίδα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, περιοριστείτε στα 1 με 2 ποτά, κατά προτίμηση κρασί. Δοκιμάστε επίσης και μία διαφορετική, χωρίς αλκοόλ, εκδοχή του αγαπημένου σας ποτού που ίσως καταφέρει να σας ξεγελάσει.

Καιρός... για άσκηση!

Μπορεί να είναι περίοδος διακοπών, όμως δεν είναι απαραίτητο να την περάσετε μπροστά στην τηλεόραση ή ξαπλωμένοι στον καναπέ. Βάλτε στόχο τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας δραστηριότητας, αν όχι όλες, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Αν το γυμναστήριο δεν είναι η αγαπημένη σας ενασχόληση, επωφεληθείτε από την ανοιξιάτικη θερμοκρασία, περπατήστε, τρέξτε, βγάλτε βόλτα το σκύλο σας. Αν τόσο καιρό η δικαιολογία για τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα ήταν η έλλειψη χρόνου, μήπως η περίοδος των διακοπών είναι ιδανική για να γνωρίσετε τα οφέλη της άσκησης;


Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" 

Διαβάστε περισσότερα...

Τα εμβόλια σώζουν ζωές

23-30 Απριλίου 2011: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών



Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) «τα εμβόλια σώζουν περισσότερες από 3 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο και προφυλάσσουν ακόμα περισσότερα εκατομμύρια ατόμων από νόσο ή ισόβια αναπηρία».

Οι επιτυχημένες στρατηγικές εμβολιασμού οδηγούν σε σημαντική μείωση της εμφάνισης των αντίστοιχων νοσημάτων και των θανάτων που αυτά προκαλούν. Ο εμβολιασμός συνετέλεσε στην εντυπωσιακή μείωση μεταδοτικών νοσημάτων, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να αποτελούν πλέον παρελθόν για τον ανεπτυγμένο κόσμο. Χάρη σε αποτελεσματικά προγράμματα εμβολιασμών από τη δεκαετία του '60, η πλειονότητα των ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν βιώσει τον όλεθρο των εξάρσεων των νοσημάτων που προλαμβάνονται μέσω εμβολιασμών. Πολλοί πιστεύουν ότι οι ασθένειες αυτές δεν είναι πια απειλητικές, καθότι δεν γίνονται αντιληπτές όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Για το θέμα μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας, της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και president-elect of the Middle-Eastern Mediterranean Pediatric Society, η Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού, πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια Δημόσιας & Διοικητικής Υγιεινής - Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και η Αναστασία Μπαρμπούνη, παιδίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιμελήτρια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Τεράστια οφέλη

Ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα περισσότερο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία. Είναι μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες υγείας που κοστίζει πολύ λίγο συγκριτικά με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών. Τα εμβόλια οδηγούν σε σημαντικό και ευρύτερο οικονομικό όφελος, καθώς προστατεύουν και από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των μεταδοτικών ασθενειών στη σωματική και πνευματική ευημερία ενός ατόμου και κατά συνέπεια στην ικανότητά του να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του και να εργαστεί.

Ο εμβολιασμός μπορεί να προστατέψει και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί: όταν έχει εμβολιαστεί επαρκής αριθμός ατόμων σε μια δεδομένη κοινότητα, η νόσος δεν μπορεί να εξαπλωθεί (αυτό ονομάζεται έμμεση ανοσία, συλλογική ανοσία ή «ανοσία της αγέλης»). Δηλαδή όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται τόσο περισσότερες ζωές σώζονται.

Από την άλλη, η μείωση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα. Υπενθυμίζουμε ότι από το 2008 έως σήμερα εμφανίζονται στη δυτική Ευρώπη επιδημίες ιλαράς, κοκκύτη και παρωτίτιδας. Αυτές οι επιδημίες συνεχίζουν να εξαπλώνονται στην Ευρώπη, προκαλώντας περιστατικά σε άτομα που δεν έχουν ανοσία ή δεν έχουν εμβολιαστεί επαρκώς.

Εξάλλου, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά εμβόλια και έτσι, νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρή νόσο, αναπηρία ή ακόμη και θάνατο. Στην Ευρώπη γεννιούνται 10,6 εκατομμύρια μωρά κάθε χρόνο, τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν, ώστε να διατηρηθεί η επιτυχία της ανοσοποίησης. Για παράδειγμα, όσον αφορά την ιλαρά, το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιά της γηραιάς ηπείρου είναι υψηλό (―94%), όμως παρ' όλα αυτά αυξάνεται κατ' έτος ο αριθμός των ανεμβολίαστων για την ιλαρά παιδιών. Γνωρίζοντας ότι η παγκόσμια θνητότητα από το νόσημα της ιλαράς μειώθηκε κατά 74% μεταξύ των ετών 2000-2007 χάρη στις εκστρατείες εμβολιασμού, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό δικαίωμα είναι ο εμβολιασμός για κάθε άνθρωπο, ειδικά όταν γίνεται μη προσβάσιμο λόγω των οικονομικών-κοινωνικών συνθηκών.

Τη στιγμή που τρία εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού και οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά κάτω των 5 ετών, είναι υποχρέωση όλων μας να εκπαιδεύσουμε γονείς και παιδιά για τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού.

Αλλαγή νοοτροπίας υπέρ της πρόληψης

Με αφορμή λοιπόν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, είναι εκ των ων ουκ άνευ να υπενθυμίσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας. Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή γιατί για να χρησιμοποιηθούν εξασφαλίζεται ότι πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις, τις οποίες ορίζουν οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί (π.χ. ΕΟΦ, ΕΜΑ, FDA). Τα σωστά δομημένα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών μπορούν να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί και ενήλικος λαμβάνει το σωστό εμβόλιο, στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή. Η επένδυση ανθρώπινων, υλικοτεχνικών και οικονομικών πόρων στα προγράμματα εμβολιασμών βελτιώνει τις υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και διασφαλίζει ότι η ζωή παιδιών και ενηλίκων δεν τίθεται σε κίνδυνο από νόσημα που μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με μια ελληνική οικονομική αξιολόγηση του 2010, εκτιμάται ότι ο συστηματικός εμβολιασμός με το 13δύναμο συζευγμένο αντι-πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο θα επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση 4,4 εκατομμυρίων ευρώ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας.

Στην προσπάθεια για βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης σε παιδιά και ενηλίκους, ο ρόλος και η ευθύνη των αρχών υγείας αλλά και της επιστημονικής κοινότητας είναι σημαντικοί παράγοντες καθώς εκείνοι καθοδηγούν, εκπαιδεύουν και επηρεάζουν τον πληθυσμό μιας χώρας προς την αλλαγή της νοοτροπίας υπέρ της πρόληψης. Ενα πρόσφατο παράδειγμα στη χώρα μας είναι η έλλειψη εμβολιαστικής συμμόρφωσης έναντι της εποχικής γρίπης. Από τα καταγεγραμμένα μέχρι και τον Μάρτιο περιστατικά φαίνεται έντονη δραστηριότητα του ιού και το 2010-11.

Εμβολιασμός ενηλίκων
Αρκετοί ενήλικοι δεν γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Δεδομένης μάλιστα της αύξησης της ηλικίας του γενικού πληθυσμού, ο κίνδυνος για πολλές ασθένειες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος.
Επίσης, σήμερα κυκλοφορεί η φοβία ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες. Η λανθασμένη και ελλιπής πληροφόρηση είναι δυστυχώς η αιτία για τη δημιουργία μιας επικίνδυνης αντι-εμβολιαστικής κουλτούρας.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας, με στόχο τόσο την ατομική προστασία όσο και την πρόληψη διασποράς της νόσου στους ασθενείς τους. Ωστόσο, στη χώρα μας το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης αλλά και το πανδημικό ήταν 18,6% και 13,81% αντίστοιχα.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου κάνουν αναγκαία τη μετακίνηση πολλών ανθρώπων τόσο για λόγους αναψυχής όσο και για επαγγελματικούς. Αναδύεται λοιπόν η αναγκαιότητα εμβολιασμών των ταξιδιωτών ανάλογα με την επιδημιολογία των χωρών προορισμού τους.



Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Σφίγγουν τα "λουριά" για τους δημοσίους υπαλλήλους

Βαριές ποινές για τους επίορκους




- Το πρόστιμο θα φτάνει έως και τις 100.000 για αδικήματα όπως η δωροδοκία
- Θα θεσπιστεί η υποβολή ηλεκτρονικού πόθεν έσχες για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους
- Σε περίπτωση προσωρινής αργίας δεν θα λαμβάνουν αποδοχές οι υπάλληλοι



Σφίγγει ο κλοιός για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους καθώς το νέο πειθαρχικό δίκαιο που θεσπίζει το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις αλλά και βαρύτατες πειθαρχικές ποινές.

Πλέον στα νέα πειθαρχικά συμβούλια δεν θα μετέχουν εκλεγμένοι συνδικαλιστές, αλλά ανεξάρτητα μέλη, ενώ θα προΐσταται δικαστής. Όσοι υπάλληλοι παραπέμπονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της υπεξαίρεσης θα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση.

Θα επιβάλλεται επίσης πρόστιμο από 10.000 έως 100.000 ευρώ σε περίπτωση οριστικής παύσης υπαλλήλου για οικονομικά θέματα ή ανάρμοστη συμπεριφορά. Ενώ όσοι θα τίθενται σε προσωρινή παύση δεν θα λαμβάνουν αποδοχές.
Με βάση τον νέο πειθαρχικό κώδικα θα αυξηθεί ο χρόνος παραγραφής από δύο στα 5 χρόνια για απλά αδικήματα και από 5 χρόνια σε 10 για πιο σοβαρά αδικήματα.

Επίσης θα θεσπιστεί ως μέτρο και η στέρηση του δικαιώματος προαγωγής από ένα έως 5 χρόνια. Επίσης, προβλέπεται και πειθαρχική δίωξη ακόμα και για τους προϊσταμένους που κάνουν τα “στραβά μάτια” για παραπτώματα υπαλλήλων, ενώ πειθαρχικό αδίκημα θα αποτελεί και η μη ανάρτηση στο διαδίκτυο στο πρόγραμμα Διαύγεια.

Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να καθιερώσει την υποβολή ηλεκτρονικού πόθεν έσχες από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και ο έλεγχος θα γίνεται από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ψωρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί

Η ψωρίαση είναι ασθένεια που υπάρχει εδώ και αιώνες. Απόδειξη αυτού είναι τα τυπικά σημεία της παθολογικής αυτής κατάστασης που εντοπίστηκαν σε μουμιοποιημένα σώματα, τα οποία χρονολογούνται από την έναρξη της χριστιανικής εποχής.

Είναι γνωστό ότι για εκατοντάδες χρόνια η ψωρίαση συγχεόταν με τη λέπρα, με αποτέλεσμα πολλά από τα άτομα που έπασχαν από ψωρίαση να καταδικάζονται σε εξορία κατά το Μεσαίωνα. Στις αρχές του 19ου αιώνα, ένας Αγγλος γιατρός, ο Robert Willan, προχώρησε για πρώτη φορά στην κλινική περιγραφή της ψωρίασης.

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, οι ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλύψουν τα αίτια που προκαλούσαν την παθολογική αυτή κατάσταση. Κατά τη δεκαετία του 1990 αποδείχθηκε ότι η ψωρίαση είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια και συνδέεται με κληρονομικούς, ανοσολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ενας στους 50 ανθρώπους υποφέρει από ψωρίαση, ενώ η προκατάληψη του περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη. Πολλοί είναι εκείνοι που λανθασμένα θεωρούν τη νόσο μεταδοτική και ζητούν από τους ασθενείς να απομακρυνθούν από τις πισίνες και τα κομμωτήρια.

Η ψωρίαση αποτελεί χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια, η οποία πλήττει περίπου το 2% του πληθυσμού. Εκδηλώνεται υπό μορφή ερυθηματωδών πλακών, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχρωμα λέπια. Οι ψωριασικές βλάβες συνήθως εντοπίζονται στους αγκώνες, στα γόνατα και στο τριχωτό της κεφαλής.

Προβληματικές θεραπειες

Πολλές θεραπείες, η εφαρμογή των οποίων πρέπει να γίνεται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, μυρίζουν, αφήνουν λεκέδες σε ρούχα και κλινοσκεπάσματα και απαιτούν ενασχόληση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ προκαλούν επιπλέον επιβάρυνση και άγχος στους ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο που το 40% των ασθενών δεν συμμορφώνεται με τη θεραπεία, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια νέα μορφή gel, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία φορά ημερησίως. Το νέο gel είναι ένας συνδυασμός δύο ουσιών, της καλσιποτριόλης και της βηταμεθαζόνης. Η νέα μορφή είναι ένα άνυδρο gel (oleogel) που προσφέρει μαλακτικές ιδιότητες. Δεν περιέχει αλκοόλ και έτσι δεν ερεθίζει και δεν ξηραίνει το δέρμα.

Σε μελέτες αποδοχής φάνηκε ότι οι ασθενείς βρήκαν τη νέα μορφή αισθητικά αποδεκτή, καθώς εφαρμόζεται εύκολα και γρήγορα.

Απορροφάται πολύ καλά από το δέρμα χωρίς ν' αφήνει λιπαρότητα και κατά συνέπεια χωρίς να λεκιάζει τα ρούχα ή τα σεντόνια.

«Είναι σημαντικό να βρούμε την κατάλληλη θεραπεία στην κατάλληλη μορφή για τον κάθε ασθενή», είπε ο αν. καθηγητής Δερματολογίας και πρόεδρος της δερματολογικής εταιρείας Δημήτρης Ρηγόπουλος. «Το gel αποδείχθηκε ότι αντιμετωπίζει πολύ καλά τα συμπτώματα της νόσου, δηλαδή το ερύθημα, την απολέπιση και το πάχος της πλάκας. Είναι όμως εξίσου σημαντικό για εμάς τους δερματολόγους να βλέπουμε ότι μια θεραπεία είναι εύκολη και ευχάριστη στη χρήση». Ο κ. Ρηγόπουλος πιστεύει ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη θεραπεία της ψωρίασης είναι η συμμόρφωση των ασθενών. «Το θετικό είναι ότι η έρευνα μας δίνει νέα όπλα ν' αντιμετωπίσουμε την ψωρίαση. Οι ασθενείς μπορούν να είναι πιο αισιόδοξοι ότι μπορούν να ζουν καλά με την ψωρίαση».

Είναι πάθηση πολυπαραγοντική;

Ναι. Η ψωρίαση είναι μια γενετικά καθορισμένη πάθηση, η οποία προκαλείται από μια ομάδα γονιδίων (και όχι από ένα και μοναδικό γονίδιο). Πυροδοτείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες οι οποίοι μπορεί να είναι είτε εξωγενείς, όπως η αλλαγή εποχής ή η τριβή των ρούχων στο δέρμα, είτε ενδογενείς, όπως οι μολυσματικές ασθένειες, η συναισθηματική πίεση και ορισμένα είδη φαρμάκων.

Παράλληλα με τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς αυτούς παράγοντες, οι οποίοι αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της πάθησης, μπορούν να προκύψουν ειδικές για το δέρμα αντιδράσεις του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα την εμφάνιση φλεγμονής.

Οι ψωριασικές πλάκες προκύπτουν από τη μη φυσιολογική, ταχύτερη αναγέννηση των κυττάρων της επιδερμίδας. Στο ψωριασικό δέρμα η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, ενώ στο υγιές δέρμα διαρκεί ένα μήνα.

Τα πρώτα εξανθήματα

Η ψωρίαση μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο τα πρώτα εξανθήματα είναι πιθανότερο να εμφανιστούν μεταξύ των ηλικιών των 20 και των 30 ετών. Πρόκειται για χρόνια, απρόβλεπτη παθολογική κατάσταση, με διαδοχικές περιόδους ύφεσης και υποτροπής.

Παρά το γεγονός ότι η ψωρίαση σπάνια είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Εφόσον πρόκειται για χρόνια ασθένεια που σχετίζεται με αντιαισθητική εμφάνιση, συχνά οδηγεί στη χαμηλή αυτοπεποίθηση, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και με την πάροδο του χρόνου στην κατάθλιψη. Τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου οι βλάβες είναι ορατές. Πρόκειται κυρίως για τις περιπτώσεις ψωρίασης του προσώπου, του τριχωτού της κεφαλής και των χεριών.

Τα πρώτα εξανθήματα της ψωρίασης και τα επανεμφανιζόμενα επεισόδια συχνά σχετίζονται με ψυχολογικά τραύματα που προκαλούν έντονα συναισθήματα (π.χ. πένθος, χωρισμός) ή σωματικά τραύματα (π.χ. ατύχημα, εγχείρηση).

Το άγχος αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης νέων εξανθημάτων, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τα άτομα που υποφέρουν από ψωρίαση μπορούν εύκολα να βρεθούν παγιδευμένα σε έναν φαύλο κύκλο.



Διαβάστε περισσότερα...

Σωτήρια πρωτεΐνη για τις συνέπειες εμφράγματος και εγκεφαλικού



Μια πρωτεΐνη-αντίσωμα, που χορηγείται με ένεση μέσα σε 12 ώρες έπειτα από την εκδήλωση εμφράγματος ή εγκεφαλικού, μπορεί να μειώσει πάνω από 60% τις ζημιές για τον οργανισμό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Η έρευνα μπορεί να αποδειχτεί ιστορικό ορόσημο στην κλινική θεραπεία αυτών των περιστατικών. Στη νέα ανακάλυψη συμμετείχαν και Έλληνες ερευνητές.

Τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά μπορεί να προξενήσουν σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες, βλάβες στον μυϊκό ιστό της καρδιάς και στα εγκεφαλικά κύτταρα. Οι ζημιές αρχικά προκαλούνται λόγω διακοπής της κυκλοφορίας του αίματος που επιφέρει ο θρόμβος ή η αιμορραγία, στερώντας έτσι τα όργανα του σώματος από το αναγκαίο οξυγόνο (ισχαιμία). Επιπλέον, έπειτα από εννέα έως 12 ώρες, όταν η κυκλοφορία του αίματος επανέρχεται, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, για κάποιο λόγο, επιτίθεται στα δικά του, ήδη στερημένα από οξυγόνο, κύτταρα. Προκαλείται, έτσι, μαζική φλεγμονή, στην οποία τελικά οφείλεται περισσότερο από το 80% της μόνιμης βλάβης που αφήνει το επεισόδιο στον ασθενή, καταλήγοντας στον θάνατό του μερικές φορές και, σε κάθε περίπτωση, μειώνοντας δραματικά την ποιότητα ζωής όσων επιβιώνουν.

Οι επιστήμονες από τη Βρετανία (πανεπιστήμια Λέστερ και King’s College Λονδίνου), την Αυστρία, τις ΗΠΑ (πανεπιστήμιο SUNY) και την Ιαπωνία (από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της πολύπαθης Φουκουσίμα), καθώς και της ελληνο-αμερικανικών συμφερόντων βιοφαρμακευτικής εταιρείας Omeros, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανοσολογίας Βίλχελμ Σβέμπλε του Τμήματος Καρδιαγγειακών Επιστημών του πανεπιστημίου του Λέστερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις βρετανικές Independentκαι Telegraph, έπειτα από επταετή έρευνα, ανέπτυξαν ένα αντίσωμα, το οποίο περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη δευτερογενή ζημιά.

Οι ερευνητές αρχικά ανακάλυψαν ένα μόριο-κλειδί στο αίμα (το ένζυμο MASP-2) που ευθύνεται για την εσφαλμένη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος και, σε επόμενο στάδιο, ανέπτυξαν μια πρωτεΐνη-αντίσωμα (την OMS646), που εξουδετερώνει το «ένοχο» ένζυμο. Το αντίσωμα, που εισάγεται μέσω ένεσης, μειώνει πάνω από 60% τη φυσική βλάβη των ιστών της καρδιάς και του εγκεφάλου έπειτα από το ισχαιμικό επεισόδιο, καθώς εμποδίζει τον οργανισμό να επιτεθεί στο ίδιο του το σώμα και, έτσι, ο ασθενής συνεχίζει να οξυγονώνεται κανονικά.

Σύμφωνα με τον Σβέμπλε, η νέα τεχνική μπορεί να αποδειχτεί «η μεγαλύτερη πρόοδος που έχει ποτέ επιτευχθεί» στην αντιμετώπιση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών. «Δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε, ούτε οι καρδιολόγοι το πίστευαν. Είναι εντυπωσιακό ότι το φάρμακο μπορεί να δοθεί τόσο χρόνο μετά το επεισόδιο και όμως να είναι αποτελεσματικό. Ακόμα και το πιο αργό ασθενοφόρο στον κόσμο μπορεί να μεταφέρει κάποιον στο νοσοκομείο μέσα σε εννέα ώρες», τόνισε. Πρόσθεσε ότι η νέα θεραπεία μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερη ωφέλεια σε σχέση με τις στατίνες, τα γνωστά φάρμακα που μειώνουν την χοληστερίνη.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η ίδια μέθοδος θα μπορεί να εφαρμοστεί στις μεταμοσχεύσεις οργάνων και γενικότερα σε κάθε χειρουργική επέμβαση, όπου η βιωσιμότητα των ιστών κινδυνεύει λόγω παροδικής διακοπής της κυκλοφορίας του αίματος.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους προγραμματίζονται να γίνουν, μέσα στην επόμενη διετία, στη μονάδα βιοϊατρικών ερευνών του νοσοκομείου Γκλένφιλντ του Λέστερ, σε συνεργασία με την εταιρεία Omeros Corporation στο Σιάτλ, η οποία ιδρύθηκε από έναν Έλληνα, τον Γρηγόρη Δημόπουλο, που σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας και σήμερα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Η εταιρεία διαθέτει τα αποκλειστικά παγκόσμια πνευματικά δικαιώματα για την πρωτεΐνη MASP-2, όλα τα θεραπευτικά αντισώματα για αυτήν και όλες τις σχετικές μεθόδους για θεραπείες μέσω αναστολής της δράσης της συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Αντιπρόεδρος και επιστημονικός υπεύθυνος της Omeros είναι ένας άλλος Έλληνας επιστήμονας, ο Γιώργος Γαϊτανάρης, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και, στη συνέχεια, του πανεπιστημίου Κολούμπια, ενώ αργότερα εργάστηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ και ίδρυσε την εταιρία Nura.


Διαβάστε περισσότερα...

Σας πέφτουν τα μαλλιά;




Μήπως είστε πολύ αγχωμένοι;


Το εξαιρετικά έντονο στρες προκαλεί τη διακοπή της ανάπτυξης των μαλλιών και στη συνέχεια την πτώση τους. Το σύνηθες στρες που βιώνουμε στην καθημερινή ζωή και στην εργασία μας, δεν είναι στις περισσότερες περιπτώσεις, αιτία έναρξης της πτώσης των μαλλιών.

Το υπερβολικό στρες που είναι αιτία πτώσης μαλλιών μπορεί να προκληθεί από έντονες σοβαρές συναισθηματικές καταστάσεις, από ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα, το διαβήτη, από σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις και από ορισμένα φάρμακα. Επίσης γεγονότα της ζωής όπως η γέννηση ενός παιδιού ή μια αποβολή, προκαλούν ψηλού επιπέδου στρες που δυνατόν να προκαλέσει πτώση μαλλιών. Η εγκυμοσύνη είναι μια σοβαρή αιτία απώλειας μαλλιών. Υπολογίζεται ότι μέχρι 45% των νέων μητέρων, παρουσιάζουν κάποιο βαθμό απώλειας μαλλιών λόγω του στρες που συνοδεύει τη γέννηση ενός παιδιού.

Βλέπουμε λοιπόν ότι πολλές αιτίες στρες που βιώνουμε συχνά, μπορεί να ξεκινήσουν την πτώση των μαλλιών. Για το λόγο αυτό δεν είναι εύκολο να αντιληφθούμε ποια ήταν η συγκεκριμένη αιτία που άρχισε την πτώση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πτώσης μαλλιών λόγω στρες, τα μαλλιά θα ξαναβλαστήσουν εντός των 6 μηνών που θα ακολουθήσουν. Όμως σε σημαντικό ποσοστό, αυτό το είδος απώλειας μαλλιών είναι η απαρχή ενός σοβαρότερου μακροχρόνιου προβλήματος.

Πώς το στρες προκαλεί την πτώση των μαλλιών;
Τα μαλλιά μεγαλώνουν σε επαναλαμβανόμενους κύκλους. Η φάση της ενεργούς ανάπτυξης διαρκεί περίπου 2 χρόνια. Στη συνέχεια ακολουθούν 3 μήνες χωρίς μεταβολές και ακολούθως τα μαλλιά πέφτουν από το κεφάλι.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι τρίχες βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του κύκλου ανάπτυξης και πτώσης. Έτσι η πτώση των μαλλιών δεν γίνεται αντιληπτή. Είναι φυσιολογικό να χάνουμε περίπου 100 τρίχες από τα μαλλιά της κεφαλής κάθε μέρα.

Όμως σε περιπτώσεις που βιώνουμε έντονο στρες πολύ ψηλού βαθμού, υπολογίζεται ότι μέχρι 70% των μαλλιών μας, μπορεί να εισέλθουν πρόωρα στη φάση ανάπαυσης χωρίς μεταβολές που ονομάζεται τελογενές στάδιο.

Τρεις μήνες αργότερα, τα μαλλιά αυτά αρχίζουν να πέφτουν προκαλώντας σημαντική τριχόπτωση που γίνεται αντιληπτή (τελογενής πτώση).

Το άτομο που υφίσταται αυτό το φαινόμενο, δεν γίνεται εντελώς φαλακρό και η αραίωση των μαλλιών του δεν θα είναι πολύ εμφανής. Όμως η καθυστέρηση των 3 μηνών από τη στρεσσογόνο κατάσταση και το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει συσχετισμός, είναι οι λόγοι για τους οποίους δημιουργείται σύγχυση για το τι ήταν η αιτία του προβλήματος.

Ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά θα αρχίσουν να φυτρώνουν ξανά εντός των 6 μηνών που ακολουθούν. Σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων όμως, η τελογενής απώλεια, μπορεί να είναι η αιτία έναρξης για μακροχρόνια πτώση των μαλλιών.

Εάν αντιληφθείτε ότι ξαφνικά αρχίζετε να χάνετε μαλλιά, τότε πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας. Χρειάζεται να γίνει μια διαγνωστική διερεύνηση του προβλήματος ακόμη και στις περιπτώσεις που ένα στρεσσογόνο γεγονός ή άλλο, μπορεί να είναι η αιτία (γονιός που πρόσφατα έχασε ένα παιδί του, μητέρα που μόλις γέννησε ένα παιδί, νεαρή γυναίκα που σταμάτησε να παίρνει αντισυλληπτικά).

Μεταξύ των τεστ που πρέπει να γίνονται περιλαμβάνονται ο έλεγχος του σιδήρου στον οργανισμό, η αξιολόγηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα και άλλων ορμονών.

Σε νεαρές γυναίκες είναι συχνό εύρημα τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό. Η χορήγηση σιδήρου ή η αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος στη διατροφή, μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο απώλειας μαλλιών λόγω χαμηλού σιδήρου.

Βέβαια μια πολύ καλή συμβουλή για τον περιορισμό της πτώσης μαλλιών λόγω στρες, είναι να ελέγχετε και να χειρίζεστε καλύτερα τις καταστάσεις που το προκαλούν. Αντίθετα, περισσότερο έντονο στρες μπορεί να είναι αιτία μακροχρόνιας απώλειας μαλλιών.
Διαβάστε περισσότερα...

Διαταραχές του ύπνου στα παιδιά




Ποια σημάδια πρέπει να σας ανησυχήσουν


Πώς θα καταλάβω αν το παιδί µου αντιµετωπίζει πρόβληµα µε τον ύπνο του; Ένα στα τρία παιδιά µεταξύ 3 και 8 ετών αντιµετωπίζει, σύµφωνα µε τις τελευταίες έρευνες, προβλήµατα στην έλευση ή τη διατήρηση του ύπνου. Αυτά περιλαµβάνουν:

-Τη συστηµατική άρνησή του να κοιµηθεί.

-Τις επανειληµµένες και παρατεταµένες αφυπνίσεις στη διάρκεια της νύχτας.

-Την επίµονη ανάγκητου να κοιµάται στο κρεβάτι των γονιών.
-Την εκδήλωση κούρασης, υπερκινητικότητας, ελλιπούς συγκέντρωσης, εναλλασσόμενης διάθεσης και πτώσης στη σχολική απόδοση.

Οι συχνότερες παιδικές διαταραχές του ύπνου κατηγοριοποιούνται ως εξής:

-Εφιάλτες: πρόκειται για τροµακτικά όνειρα µε χαρακτηριστική θεµατολογία την απειλή και τον κίνδυνο, από τα οποία το µικρό παιδί ξυπνά.

-Νυχτερινοί τρόµοι: το παιδί ξυπνά µερικώς από τον ύπνο µε µία κραυγή και κατακλύζεται από τρόµο.

-Ναρκοληψία: είναι η παρατεταµένη υπνηλία του παιδιού κατά την διάρκεια της ηµέρας και οι ολιγόλεπτες αιφνίδιες «επιθέσεις ύπνου».

-Υπνοβασία: το παιδίπερπατά σε κατάσταση ηµιτελούς ξυπνήµατος και η οµιλία του είναι µπερδεµένη.

Ποιες τεχνικές είναι αποτελεσµατικές στο παιδί που δεν κοιµάται καλά;
O ύπνος είναι µια συµπεριφορά , στην οποία θα πρέπει οι γονείς να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους από τη βρεφική ηλικία. Mία υγιής ρουτίνα ύπνου, που θα πρέπει να ακολουθείται µε απόλυτη συνέπεια, περιλαµβάνει:

-Συγκεκριµένη τελετουργία που ηρεµεί το παιδί και το οδηγεί στον ύπνο (π.χ. µπάνιο, παραµύθι).

-Αποφυγή υπερδραστηριότητας προ του ύπνου.

-Ενίσχυση της αυτονοµίας στη σχέση του παιδιού µε τον ύπνο του. Ένα παιδί που θέλει να κοιµάται µαζί µε τον γονέα ενδέχεται να αναζητά την εκπλήρωση άλλων µαταιωµένων αναγκών (π.χ. φροντίδα,εγγύτητα), στις οποίες θα πρέπει να δοθεί πρωτεύουσα σηµασία. Στο παιδί που βλέπει εφιάλτες -νυχτερινούς τρόµους, οι γονείς είναι καλό να επινοούν µαζί ένα λυτρωτικό τέλος στα απειλητικά όνειρα. Τα προβλήµατα του ύπνου είναι παροδικά και καταλαγιάζουν όσο το παιδί μεγαλώνει.
Διαβάστε περισσότερα...

Μπορεί να χρωστάτε στην Εφορία και να μην το ξέρετε


Θα το μάθετε με e-mail!



- 50.000 e-mail "έφυγαν" από το υπουργείο Οικονομικών
- Καλούν τους "ξεχασιάρηδες" φοροφυγάδες να περάσουν δι' υπόθεσίν τους
- Δείτε αναλυτικά όλες τις κατηγορίες


Πάνω από 50.000 φορολογούμενοι έλαβαν e-mail τα οποία τους καλούν να περάσουν από την Εφορία να τακτοποιήσουν τις.. οφειλές τους.
Πρόκειται για ομάδες φορολογουμένων που είτε "ξέχασαν" να αποδώσουν ΦΠΑ ή δεν γνώριζαν τις... υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και η ομάδα δράσης για την απόδοση παρακρατούμενων φόρων και τη φορολογική συμμόρφωση, ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πρώτη αποστολή μιας σειράς στοχευμένων προειδοποιητικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Τα μηνύματα στάλθηκαν προς τους φορολογούμενους με υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τη φορολογική περίοδο Μαρτίου 2011 (βιβλία Γ΄ κατηγορίας) και α΄ τριμήνου 2011 (βιβλία Β΄ κατηγορίας), οι οποίοι πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέχρι 26/4/11 (χρεωστικές) και μέχρι 30/4/11 (μηδενικές και πιστωτικές).

Οι φορολογούμενοι που επιλέχθηκαν για να τους σταλεί το προειδοποιητικό μήνυμα είναι:

Για τους φορολογούμενους που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας:

15.339 φορολογούμενοι με έναρξη μέσα στο τρέχον έτος 2011. (Ενημέρωση νέων φορολογουμένων για τις υποχρεώσεις τους.)
2.174 φορολογούμενοι που έχουν αλλαγή στο καθεστώς ΦΠΑ μέσα στο τρέχον έτος 2011. (Ενημέρωση φορολογουμένων για τους οποίους δημιουργήθηκε πρόσθετη υποχρέωση.)
16.241 φορολογούμενοι που έχουν κάνει διακοπή εργασιών μέσα στο τρέχον έτος 2011. (Ενημέρωση φορολογουμένων για εκκρεμή υποχρέωση.)

Για τους παραπάνω φορολογούμενους (συνολικά 33.754) στάλθηκαν 25.134 μηνύματα· οι υπόλοιποι 8.620 δεν είχαν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για τους φορολογούμενους που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας:

17.797 φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ, για τη φορολογική περίοδο Φεβρουαρίου 2011. (Ασυνεπείς φορολογούμενοι, οι οποίοι επιπλέον έλαβαν στις 11/4/2011 ένα πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα).
540 φορολογούμενοι που έκαναν έναρξη ή διακοπή εργασιών μέσα στο τρέχον έτος 2011, ή είχαν αλλάξει καθεστώς ΦΠΑ μέσα στο τρέχον έτος 2011.

Για τους παραπάνω φορολογούμενους στάλθηκαν 18.337 μηνύματα. Έτσι συνολικά στάλθηκαν 53.471 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεκτές και χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις




Λόγω των προβλημάτων του TAXIS


Σε περιπτώσεις που καθίσταται αδύνατη η επικοινωνία με το ειδικό δίκτυο του TAXISnet ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της φορολογικής δήλωσης, δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων από τους υπόχρεους στις ΔΟΥ, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από τη λήξη της προθεσμίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr


Δείτε επίσης: 

6 ερωτήσεις - απαντήσεις και παραδείγματα για τις αποδείξεις















Διαβάστε περισσότερα...