Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Στο νοσοκομείο από υπερβολική χρήση βιάγκρα


Ηρακλειώτης το παράκανε με τη δοσολογία.

Ήθελε να είναι σίγουρος για την ερωτική του απόδοση, ωστόσο, κατέληξε στα επείγοντα νοσοκομείου στο Ηράκλειο της Κρήτης αναζητώντας με αγωνία κάποιον ουρολόγο!

Θα έλεγε κανείς ότι τέτοιου είδους φάρμακα θα αντιμετωπίζονταν με προσοχή ή ακόμα και σκεπτικισμό από το ευρύ κοινό, τόσο επειδή αφορούν ένα πρόβλημα ταμπού -αυτό της στυτικής δυσλειτουργίας- όσο και επειδή -ειδικά όταν πρωτοκυκλοφόρησαν- υπήρξε μια μεγάλη φιλολογία σχετικά με τις παρενέργειες, καθώς και τις αντενδείξεις που τα συνοδεύουν.

Παρ’ όλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν σκέφτηκε ο άτυχος Ηρακλειώτης που, σύμφωνα με το cretalive.gr, θεώρησε ότι τα «θαυματουργά χαπάκια» από φάρμακα που πρέπει να συνταγογραφούνται όταν υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις, ήταν απλά βοηθήματα για εξαιρετικές ερωτικές επιδόσεις.

Κάπως έτσι ο άνδρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες κατέληξε σε ουρολογική κλινική του Ηρακλείου με αφόρητους πόνους και συμπτώματα πριαπισμού. Οι γιατροί προσπαθούν να τον βοηθήσουν επισημαίνοντας παράλληλα ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση αυτών των σκευασμάτων .

Πρόκειται για φάρμακα και όπως κάθε φάρμακο η δοσολογία θα εξατομικευτεί ανάλογα με το πρόβλημα, τις ανάγκες αλλά και τον τρόπο ζωής του ...ασθενή, πάντα σε συνεργασία με το γιατρό.



Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρο για τον περιορισμό των κενών


Αποσπασμένοι καλούνται από το υπ. Παιδείας να δηλώσουν αν επιθυμούν να διδάξουν σε σχολεία.

Σε εφαρμογή μπαίνει ένα από τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας για τον περιορισμό των πολυάριθμων κενών.

Με σχετική εγκύκλιο , το υπουργείο Παιδείας καλεί τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε υπηρεσίες και φορείς του ΥΠΑΙΘ, που επιθυμούν να διατεθούν ως τη λήξη του διδακτικού έτους σε σχολικές μονάδες του Νομού όπου υπηρετούν, με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών αναγκών, να το δηλώσουν εγγράφως.

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αποστείλουν αίτηση στη Διεύθυνση Διοίκησης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από 3-11-2014 έως και 10-11-2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναρριχητές μάζεψαν σκουπίδια από φαράγγι


Αθλητές με συνείδηση.

Καθιερωμένο πια το ετήσιο ραντεβού των αναρριχητών της Κρήτης, φέτος κανονίστηκε την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, δίνοντας την ευκαιρία για ένα τέλειο φθινοπωρινό τετραήμερο.

Οι σακούλες και τα γάντια μοιράστηκαν, γράφει το candianews.gr, οι τσουγκράνες και τα φτυάρια πήραν φωτιά και το «Σκουπιδομάζεμα 2014» στο Αγιοφάραγγο ξεκίνησε.














Διαβάστε περισσότερα...

Αρνείται να υπογράψει συνταξιοδοτήσεις-παραιτήσεις εκπαιδευτικών ο Λοβέρδος


Πολλά τα κενά, ελάχιστες οι πιστώσεις για προσλήψεις.

Αποφασισμένος να μην υπογράψει το σύνολο των αιτήσεων παραίτησης των εκπαιδευτικών που επικαλούνται σοβαρούς λόγους εμφανίζεται ο υπουργός Παιδείας. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις περιορισμένες πιστώσεις που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Παιδείας για προσλήψεις αναπληρωτών.

Η έλλειψη πιστώσεων και οι συνταξιοδοτήσεις ήταν άλλωστε και ένα από τα θέματα της ατζέντας της ΟΛΜΕ στη σημερινή συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr o Υπουργός δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει καμία συνταξιοδότηση και ότι δεν έχει πιστώσεις για να καλύψει τα κενά στα σχολεία ακόμα και με τη μέθοδο της επάρκειας, δηλαδή της κάλυψης των κενών σε βασικές ειδικότητες.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από 14.000 προσλήψεις αναπληρωτών που όμως δεν στάθηκαν ικανές να καλύψουν το σύνολο των κενών ακόμα και σε βασικές ειδικότητες και την ειδική αγωγή.

Όσον αφορά το θέμα των αιτήσεων παραίτησης των εκπαιδευτικών φαίνεται ότι ο Υπουργός προχώρησε από τα λόγια στα έργα καθώς σύμφωνα με τον αιρετό στο ΚΥΣΠΕ κ. Παληγιάννη με εντολή υπουργού έγινε αναπομπή των πενήντα τεσσάρων (54) αιτήσεων οι οποίες είχαν γίνει αποδεκτές στη συνεδρίαση του Κ.Υ.Σ.Π.Ε. στις 12-9-14.

Επίσης μόλις 22 αιτήσεις παραίτησης ικανοποιήθηκαν από τις 76 λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνισε ότι η ΟΛΜΕ απέρριψε την πρόταση του Υπουργού για moratorium όσον αφορά στις εθνικές και θρησκευτικές εορτές καθώς και για συνεννόηση όσον αφορά στην εκτέλεση του προγράμματός του στις επισκέψεις του σε σχολεία της χώρας.

« Δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν , το πότε, το που και το πως των κινητοποιήσεών μας » απάντησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας ενώ προσθέτει ότι είχε προηγηθεί η κατάθεση της πολιτικής βούλησης από τον Υπουργό, για ένταξη στο πρόγραμμα των επισκέψεών του , συναντήσεων με τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων δασκάλων και των τοπικών ΕΛΜΕ.

Να αναφέρουμε ότι η ΟΛΜΕ απέρριψε την πρόταση καθώς συνοδευόταν από τον όρο ότι δεν θα πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις από τις κατά τόπους ΕΛΜΕ όταν ο Υπουργός επισκέπτεται τα σχολεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Αμφίπολη: Οι νέες εξελίξεις


Νέο εύρημα από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη


Πρόκειται για μαρμάρινο θυρόφυλλο.

Κανονικά προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού για την Αμφίπολη.

Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος.

Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση. Πραγματοποιείται η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης.

Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται. Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. Σήμερα επιχειρείται η απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης.

Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των πλαϊνών τοίχων.

Την Τετάρτη 29-10-2014 έγινε τοποθέτηση έξι αισθητήρων μέτρησης της παραμόρφωσης επί αντίστοιχων αντηρίδων του τέταρτου χώρου για να διαπιστώνεται στο εξής η ένταση των μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών. Επιπλέον για σήμερα έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση επιπλέον 10 αισθητήρων, αλλά και ρωγμομέτρων για την παρακολούθηση τυχόν εξέλιξης υφιστάμενων ρωγμών μεγάλου εύρους σε δομικά στοιχεία των εγκάρσιων διαφραγμάτων.

Συμπληρώθηκαν στοιχεία υποστύλωσης της θόλου στο δεύτερο και τον τρίτο χώρο.

Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τα πρανή και πάνω, ανατολικά και ανάντη του μνημείου.


------------------

Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ορύγματος στην Αμφίπολη

Το γεγονός ότι είναι δάπεδο σφράγισης σημαίνει ότι κάτι ενδέχεται να υπάρχει από κάτω.
Αίσθηση προκαλεί η νέα ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την Αμφίπολη, καθώς βρέθηκε στον τέταρτο χώρο, δηλαδή στον τρίτο θάλαμο, ένα τεχνητό όρυγμα.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση στην ανακοίνωση του υπουργείου είναι πως: «Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται».

Μάλιστα το γεγονός ότι είναι δάπεδο σφράγισης σημαίνει ότι κάτι ενδέχεται να υπάρχει από κάτω.

Το υπουργείο Πολιτισμού τονίζει:

1. Κατά την ανασκαφή διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους.

2. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση.

Πραγματοποιείται η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης.

3. Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται.

Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. Σήμερα επιχειρείται η απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης.

4. Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των πλαϊνών τοίχων.



------------------

Βλέπει στην Αμφίπολη τον… Ηφαιστίωνα


«Με μεγαλύτερη ασφάλεια κινούμεθα στο χώρο των γραπτών πηγών στην ανίχνευση της ταυτότητας του νεκρού, παρά από ότι φαίνεται από την ανασκαφή», σχολίασε ο καθηγητής Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης.

Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μαυρογιάνης στη ΝΕΡΙΤ.




------------------

Στον υπόγειο χώρο το μυστικό της Αμφίπολης
Κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου στρέφονται πλέον οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο της Αμφίπολης, μετά την ανακάλυψη της τρύπας που οδηγεί σε ένα υπόγειο χώρο. Είναι άγνωστο ακόμη αν πρόκειται για τον τάφο καθώς υπάρχουν τόνοι χώματος που πρέπει να καθαριστούν.

Ο εντοπισμός και δεύτερου μαρμάρινου θυρόφυλλου, στον τέταρτο θάλαμο αυτό χώρο, οδηγεί τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι το μνημείο έχει συληθεί.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ





Διαβάστε περισσότερα...

Από 3 έως 30 Νοεμβρίου οι αιτήσεις μετάθεσης δασκάλων και καθηγητών


Ποιοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης.

Τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών τόσο της Αθμιας όσο και της Βθμιας Εκπαίδευσης. Καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Νοεμβρίου ενώ γίνεται γνωστό ότι οι αιτήσεις κατατίθενται στις Διευθύνσεις ΔΕ και ΠΕ στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τα σχολεία στα οποία ανήκουν οι εκπαιδευτικοί οργανικά ή έχουν τοποθετηθεί προσωρινά.

Η παραπάνω προθεσμία είναι αποκλειστική και ισχύει για όλες τις κατηγορίες μεταθέσεων εκτός από τις αμοιβαίες για τις οποίες η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων.

β) Μέσα στην ίδια προθεσμία υποβάλουν δήλωση για οριστική τοποθέτηση και για βελτίωση, χωρίς να αναγράφουν προτιμήσεις συγκεκριμένων σχολείων, όσοι βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ από μετάθεση, απόσπαση σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και για οποιοδήποτε άλλο λόγο.

Σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 9 του Ν.3848/2010 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2α του άρθρου 33 του Ν.4038/2012 και την παρ. 2α του άρθρου 39 του Ν.4115/2013, οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί τοποθετούνται οριστικά κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων εντός της ίδιας περιοχής όπως ορίζεται στις οικείες διατάξεις.

Ανάκληση

α) Ανάκληση της αίτησης μετάθεσης μπορεί να γίνει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014. Αιτήσεις που θα υποβάλλονται μετά την ημερομηνία αυτή δε θα λαμβάνονται υπόψη.
β) Ανάκληση μετάθεσης δεν προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις και επομένως οι αιτήσεις ανάκλησης μετάθεσης δεν γίνονται δεκτές.
Κατηγορίες μεταθέσεων Βθμια
α) γενικές από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης,
β) στα Μουσικά Σχολεία,
γ) στα Καλλιτεχνικά Σχολεία,
δ) στα σχολεία Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης,
ε) αμοιβαίες από περιοχή σε περιοχή και
στ) σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ
Κατηγορίες μεταθέσεων Αθμια
α) γενικές από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης,
β) στα Σχολεία Διαπολιτισμικής,
γ) αμοιβαίες από περιοχή σε περιοχή,
δ) Ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης,

Ποιοι έχουν δικαίωμα μετάθεσης
1. ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ:

1.1. Προϋπόθεση υπηρέτησης οργανικής για ένα έτος
Στο άρθρο 39 παρ. 2β του ν.4115/2013 (ΦΕΚ Α’ 24) ορίζεται ότι «Η παρ. 4 του άρθρου 4, το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 12 του άρθρου 9 και οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 30 του ν. 3848/2010, όπως τροποποιήθηκαν με τις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4038/2012 (Α΄ 140), καταργούνται. Για τις γενικές προϋποθέσεις των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ισχύει το άρθρο 8 του π.δ. 50/1996 (Α΄ 45), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του π.δ. 100/1997 (Α΄ 94)».

Έτσι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ΠΔ 50/96 (παρ. 1 και 2 ) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 (παρ. 1 και 2 ) του Π.Δ. 100/97 για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης:

«1. (…) απαιτείται υπηρεσία ενός έτους στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις.»

2. Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέσεις προσωρινής τοποθέτησης των νεοδιοριζομένων και των μετατασσομένων εκπαιδευτικών, καθώς και ο χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στη διάθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων, για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα, λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης».

Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης έχουν οι εκπαιδευτικοί που:
• μετατέθηκαν από περιοχή σε περιοχή ή

• από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης (βελτιώσεις) ή

• τοποθετήθηκαν οριστικά εντός των ΠΥΣΔΕ ενώ ήταν στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ και δεν είχαν υπηρετήσει με δική τους ευθύνη την οφειλόμενη οργανική τους θέση,

• μετατάχθηκαν στην Π.Ε. ή σε διοικητική θέση και ανακλήθηκε η μετάταξή τους, εφόσον πριν την μετάταξή τους είχαν υπηρετήσει την οργανική τους θέση, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν υπηρετήσει πραγματικά μέχρι 31-8-2015 την οργανική τους θέση στο σχολείο στο οποίο έχουν μετατεθεί ή έχουν τοποθετηθεί, άλλως δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης θα έχουν οποτεδήποτε υπηρετήσουν για ένα (1) έτος την οργανική τους θέση.

ΑΘΜΙΑ

Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης έχουν οι εκπαιδευτικοί που:
• μετατέθηκαν από περιοχή σε περιοχή ή

• από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης (βελτιώσεις) ή

• τοποθετήθηκαν οριστικά εντός των ΠΥΣΠΕ ενώ ήταν στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ και δεν είχαν υπηρετήσει με δική τους ευθύνη την οφειλόμενη οργανική τους θέση, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν υπηρετήσει πραγματικά μέχρι 31-8-2015 την οργανική τους θέση στο σχολείο στο οποίο έχουν μετατεθεί ή έχουν τοποθετηθεί, άλλως δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης θα έχουν οποτεδήποτε υπηρετήσουν για ένα (1) έτος την οργανική τους θέση.

1.2. Προϋπόθεση δύο ή περισσοτέρων ετών υπηρέτησης της οργανικής

α) Αμοιβαίες μεταθέσεις: Εκπαιδευτικός που μετατίθεται αμοιβαία απαιτείται να υπηρετήσει υποχρεωτικά για ένα χρόνο στη θέση που μετατέθηκε, προκειμένου να θεμελιώσει δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης. Μετά την παρέλευση τριών ετών έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης για σχολεία των περιοχών μετάθεσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από την οποία προήλθε.
β) Μεταθέσεις από Διαπολιτισμικά σχολεία: Εκπαιδευτικός που υπηρετεί σε Διαπολιτισμικά σχολεία μετά την συμπλήρωση διετούς πραγματικής υπηρεσίας στην οργανική του θέση, έχει δικαίωμα μετάθεσης σε ένα από τα παραπάνω αναφερόμενα ή σε λοιπές σχολικές μονάδες της ίδιας ή άλλης περιοχής μετάθεσης.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία αυτά, στην περίπτωση που ζητούν να μετατεθούν σε σχολεία γενικής παιδείας εντός της ίδιας περιοχής που έχουν οργανική, οφείλουν να καταθέσουν αίτηση μετάθεσης από περιοχή σε περιοχή και όχι αίτηση βελτίωσης.
γ) Διορισμός σε δυσπρόσιτα. Επίσης, δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν σε δυσπρόσιτα σχολεία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του Ν. 1143/81 και οι οποίοι διανύουν το δεύτερο έτος της υποχρεωτικής υπηρεσίας τους (άρθρο 21 παρ. 2α, β του Ν. 3328/1-4-2005 ΦΕΚ 80Α΄).

1.3. Δεν απαιτείται χρόνος υπηρέτησης της οργανικής θέσης για τη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης για εκπαιδευτικούς που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης του άρθρου 13 Π.Δ. 50/1996, της παρ. 4 του άρθρου 7 του Π.Δ. 100/1997, της παρ. 8 του άρθρου 1 του Ν. 3194/2003 (ΦΕΚ 227/Α΄), του άρθρου 17 του N. 3402/2005 (ΦΕΚ 258 17/10/2005) των παρ. 1, 2 & 3 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006 και του άρθρου 52 του Ν. 4115/2013 (ΦΕΚ 24 Α΄).

Μεταθέσεις Αθμιας

Μεταθέσεις Βθμιας



Διαβάστε περισσότερα...

Οι δίγλωσσοι μαθητές δεν υστερούν σε γνώσεις


Δε συνιστά ανασταλτικό παράγοντα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η διγλωσσία δεν συνιστά ανασταλτικό παράγοντα στις γνωστικές επιδόσεις των μαθητών, ενώ παρά τις όποιες δυσκολίες μπορεί να συνεπάγεται για ένα παιδί η ταυτόχρονη χρήση δύο γλωσσών, τελικά επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη των μη λεκτικών γνωστικών του λειτουργιών.

Το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα με τίτλο «Διγλωσσία και δίγλωσση εκπαίδευση: Η ανάπτυξη γλωσσικών και γνωστικών δεξιοτήτων σε διάφορους τύπους διγλωσσίας (BALED)», της ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής την καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ζωή Μπαμπλέκου. Το ερευνητικό έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) – Ερευνητικό Χρηματοδοτούμενο Έργο: ΘΑΛΗΣ.

Στην έρευνα εξετάστηκε η αλληλεπίδραση μεταξύ διγλωσσίας, γνωστικών και μεταγνωστικών λειτουργιών (δηλαδή ενός συνόλου γνώσεων και εμπειριών που διαθέτει το άτομο για τη γνωστική του συμπεριφορά), σε παιδιά 8-12 ετών, με δύο γλώσσες την ελληνική και την αλβανική.

Το σημαντικότερο γενικό εύρημα της έρευνας είναι ότι οι δίγλωσσοι με εκπαίδευση διατήρησης (κάποιος βαθμός γραπτής χρήσης της αλβανικής γλώσσας, παρακολούθηση αλβανικού σχολείου) δε διέφεραν από τους μονόγλωσσους στις γνωστικές επιδόσεις, παρά τη χαμηλότερη επίδοσή τους στο έργο εκτίμησης της μη λεκτικής τους ευφυΐας. Το ίδιο παρατηρήθηκε και με τους δίγλωσσους με εκπαίδευση εμβύθισης (προφορική χρήση της αλβανικής γλώσσας στο σπίτι ή/και το περιβάλλον), όταν αφαιρέθηκε η συμβολή της μη λεκτικής ευφυΐας.

«Από τα αποτελέσματά της προκύπτει ότι η τυπική εκπαίδευση και στις δύο γλώσσες επηρέασε θετικά την ανάπτυξη των μη λεκτικών γνωστικών λειτουργιών. Το παρατηρούμενο, σε πολλές μελέτες, «γνωστικό πλεονέκτημα των δίγλωσσων» φαίνεται ότι εξαρτάται από τις απαιτήσεις της εκάστοτε γνωστικής δραστηριότητας του παιδιού (σύνθετη, απλή), το εκπαιδευτικό πλαίσιο στο οποίο εκτίθεται, και το κοινωνικό περιβάλλον», επισημαίνεται στα συμπεράσματα της έρευνας.

Τα ερευνητικά ευρήματα της ομάδας της κ Μπαμπλέκου θα παρουσιαστούν αύριο, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, με τίτλο: «Αναστοχασμοί για την παιδική ηλικία» που πραγματοποιείται στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διοργανώνεται από το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Σχολή και το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής.



Διαβάστε περισσότερα...

Αδειάζουν οι τσέπες των ελληνικών νοικοκυριών


Στο τέλος του 2013 το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά 122,2 από 136,2 δισ. ευρώ.

Πρόσθετες απώλειες 14 δισ. ευρώ είχαν το 2013 τα ελληνικά νοικοκυριά από το διαθέσιμο εισόδημά τους, που οφείλονται στην κατά 10,7% μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και στην κατά 12,3% μείωση των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά.

Το διαθέσιμο εισόδημα περιορίστηκε στο τέλος του 2013 στα 122,2 δισ. ευρώ από 136,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012 (ποσοστιαία μείωση 10,2%).

Μέσα σε μια πενταετία, το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε, λόγω της περιοριστικής πολιτικής, κατά 48,4 δισ. ευρώ (ήταν 170,6 δισ. ευρώ το 2009).

Ως αποτέλεσμα, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών που εξυπηρετούν τα νοικοκυριά, περιορίστηκε περαιτέρω κατά 4,8 δισ. ευρώ ή 3,6% (στα 129,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013 από 134,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012). Το ποσοστό της αποταμίευσης (η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα) διαμορφώθηκε στο -6,2% πέρυσι από 1,1% το 2012.

Όσον αφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου), αυτές διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2013 σε 11 δισ. ευρώ και μειώθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ ή κατά 13,7% από τα 12,7 δισ. ευρώ το 2012.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία περιλαμβάνονται στους ετήσιους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, και από τους οποίους, επίσης, προκύπτει ότι το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκε σε 5,4 δισ. ευρώ το 2013 από 8,7 δισ. ευρώ το 2012. Αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν σε 55,1 δισ. ευρώ από 54,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν σε 60,6 δισ. ευρώ το 2013 από 63,5 δισ. ευρώ το 2012.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο 26,4% η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο


Χωρίς δουλειά ένας στους δύο νέους κάτω των 25 ετών.

Στο 26,4% έκλεισε τον Ιούλιο η ανεργία στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρωζώνη το ποσοστό το Σεπτέμβριο κυμάνθηκε στο 11,5%.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία σημειώνοντας ότι στη ζώνη του ευρώ η ανεργία παρέμεινε στάσιμη σε σχέση με τον Αύγουστο, αλλά σε ετήσια βάση μειώθηκε (12% τον Σεπτέμβριο του 2013).

Στην Ε.Ε. των 28 η ανεργία έκλεισε τον Σεπτέμβριο στο 10,1%. Τα χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας στη ζώνη του ευρώ σημειώθηκαν στη Γερμανία (5%) και στην Αυστρία (5,1%), ενώ μετά την Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στην Ισπανία με 24%.

Στην Ελλάδα η ανεργία αποκλιμακώθηκε. Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2013 στο 27,8%, ενώ τον Ιούνιο του 2014 ήταν στο 26,7%. Σε ό,τι αφορά τους νέους κάτω των 25 ετών σχεδόν ο ένας στους δύο εξακολουθεί να είναι άνεργος στην Ελλάδα και ο ένας στους τέσσερις στην ευρωζώνη. Στην Ελλάδα τέλος η καταγεγραμμένη ανεργία στους άνδρες ήταν τον Ιούλιο στο 23,1%, ενώ στις γυναίκες ήταν στο 30,5% (στην ευρωζώνη ήταν στο 11,3% και 11,8% αντιστοίχως).



Διαβάστε περισσότερα...

Στέγη σε δημοτικό ακίνητο βρίσκουν ομάδες αυτοβοήθειας


Θα τους παραχωρηθούν 100 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη.

Χώρο στέγασης σε δημοτικό ακίνητο,που βρίσκεται επί της οδού Παπαρηγοπούλου 7, θα προσφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε τρεις ομάδες αυτοβοήθειας: στο μη κερδοσκοπικό σωματείο Ανωνύμων Ναρκομανών, στις Οικογενειακές Ομάδες Ανώνυμων Αλκοολικών και Ανωνύμων Υπερφάγων.

Η παραχώρηση επιφάνειας 100 τετραγωνικών μέτρων στον πέμπτο όροφο του κτιρίου θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Σκοπός του σωματείου των Ανωνύμων Ναρκομανών είναι η παροχή βοήθειας και αλληλοϋποστήριξης σε άλλους ναρκομανείς, με στόχο την αποχή από ναρκωτικές ουσίες χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων, υποκατάστατων και λοιπών ουσιών.

Το σωματείο Οικογενειακών Ομάδων των Ανώνυμων Αλκοολικών ενθαρρύνει, βοηθά και στηρίζει τις οικογένειες, τους συγγενείς και τους φίλους των αλκοολικών να κατανοήσουν καλύτερα τον αλκοολισμό και να στηρίξουν τις προσπάθειες όσων επιθυμούν να επανέλθουν σε μια κανονική ζωή.

Από την άλλη, σκοπός του σωματείου των Ανώνυμων Υπερφάγων Ελλάδος είναι η ηθική και ψυχολογική στήριξη ατόμων που επιθυμούν να αναρρώσουν από διατροφικές διαταραχές (ψυχαναγκαστική υπερφαγία, βουλιμία, ανορεξία).



Διαβάστε περισσότερα...

Φεστιβάλ εργασίας αύριο στη Θεσσαλονίκη


Επιχειρήσεις και άτομα που αναζητούν εργασία θα βρεθούν στον ίδιο χώρο.

Περισσότερες από 150 επιχειρήσεις και εκατοντάδες άτομα που αναζητούν εργασία θα βρεθούν αύριο Σάββατο στον ίδιο χώρο στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διερευνήσουν την προσφορά και τη ζήτηση εργασίας. Οι συναντήσεις θα γίνουν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, στο πλαίσιο του Festival Εργασίας, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα "Αιμίλιος Ριάδης" της HELEXPO-ΔΕΘ (απέναντι από την Πύλη Εμπορίου).

Στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις παρέχεται ιδιωτικός χώρος εντός της έκθεσης για έξι ώρες, ενώ τούς δίδεται η δυνατότητα για παρουσίασή τους, καθώς και για επικοινωνία με μεγάλο αριθμό υποψηφίων, που ταιριάζουν στο εργασιακό προφίλ τους.

Παράλληλα, δίδεται πρόσβαση σε ανέργους- κατόχους voucher με δυνατότητα πρακτικής άσκησης στην εταιρεία χωρίς καμία επιβάρυνση (μισθολογική ή ασφαλιστική) για τον εργοδότη και χωρίς υποχρέωση πρόσληψης μετά την αποπεράτωση της πρακτικής. Επιπρόσθετα, παρέχει η δυνατότητα επικοινωνίας με κέντρα δια βίου μάθησης που εκπαιδεύουν τους κατόχους voucher πριν την πρακτική τους άσκηση, σύμφωνα και με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Στους ανέργους που συμμετέχουν στο festival παρέχεται δυνατότητα παρουσίασης βιογραφικού σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ενημέρωση από κέντρα δια βίου μάθησης σχετικά με προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με δυνατότητα πρακτικής άσκησης.



Διαβάστε περισσότερα...

"Μπλόκο" της Εκκλησίας στην καύση των νεκρών


Η Εκκλησία δεν θα τελεί νεκρώσιμη ακολουθία και μνημόσυνο σε όσους αποφασίσουν να αποτεφρωθούν και όχι να ταφούν σύμφωνα με εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Σε όλες τις Μητροπόλεις της χώρας έφτασε η εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με σκοπό να ενημερωθούν οι πιστοί για τις συνέπειες της απόφασης τους να αποτεφρωθούν μετά τον θάνατο τους.

Ωστόσο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προσθέτει στην εγκύκλιο ότι ο κάθε Μητροπολίτης με δική του ευθύνη μπορεί να τελεί ένα τρισάγιο.

Ολόκληρη η εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Πρωτ. 5055
Ἀριθμ. Διεκπ. 2415 Ἀθήνῃσι 29ῃ Ὀκτωβρίου 2014

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2 9 5 9

Πρός
Τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας
τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος
Εἰς τάς Ἕδρας των

Ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος, μέ ἀφορμή τό νέο νομοθετικό καθεστώς γιά τήν ἀποτέφρωση νεκρῶν, σύμφωνα μέ τά ἄρθρα 48 καί 49 τοῦ Νόμου 4277/2014 «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. 156/1-8-2014, τ. Α΄), κατά τήν Συνεδρία Αὐτῆς τῆς 14ης μηνός Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ., ἐπελήφθη καί τοῦ ζητήματος τούτου καί ἀπεφάσισε νά σᾶς ἐνημερώσει περί τῶν κανονικῶν συνεπειῶν ἀπό τήν ἀποτέφρωση τοῦ σώματος.

Μέ τά ἄρθρα 48 καί 49 τοῦ Νόμου 4277/2014 ὁ νομοθέτης δέν λαμβάνει ὑπ’ ὄψιν τίς θρησκευτικές πεποιθήσεις τοῦ νεκροῦ. Ἐάν ὁ θανών δέν εἶχε ἐκφρασθεῖ ἐν ζωῇ περί τῆς μετά θάνατον ἐπιθυμίας ταφῆς ἤ ἀποτεφρώσεως τοῦ σώματός του, ἡ ἀποτέφρωση δύναται νά λάβει χώρα μέ μόνη τή δήλωση τοῦ/τῆς συζύγου ἤ «συντρόφου», μετά τοῦ/τῆς ὁποίου/ας ἔχει συνάψει «σύμφωνο συμβίωσης», ἤ τή δήλωση τῶν συγγενῶν πρώτου ἤ δευτέρου βαθμοῦ.

Τοῦτο, κύημα τοῦ συγχρόνου μηδενιστικοῦ τρόπου ζωῆς καί τῆς τάσεως πρός ἀποθρησκευτικοποίηση κάθε πτυχῆς καί ἐκφάνσεως τῆς ζωῆς τοῦ ἀνθρώπου, ἀποτελεῖ ἐκ προοιμίου καταστρατήγηση τῶν θρησκευτικῶν πεποιθήσεων τοῦ κεκοιμημένου μέλους τῆς Ἐκκλησίας, ἔλλειψη σεβασμοῦ καί φροντίδος πρός τό ἀνθρώπινο σῶμα.

Ἡ Ἐκκλησία δέν δέχεται γιά τά μέλη Της τήν ἀποτέφρωση τοῦ σώματος, διότι τοῦτο εἶναι ναός τοῦ Ἁγίου Πνεύματος (Α΄ Κορ. 6, 19), στοιχεῖο τῆς ὑποστάσεως τοῦ κατ’ εἰκόνα καί καθ’ ὁμοίωσιν Θεοῦ πλασθέντος ἀνθρώπου (Γεν. 1, 24), καί περιβάλλει αὐτό μέ σεβασμό καί τιμή ὡς ἔκφραση ἀγάπης πρός τό κεκοιμημένο μέλος Της καί ὡς ἐκδήλωση πίστεως στήν κοινή πάντων ἀνάσταση.

Κατόπιν τούτου, ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος ἀπεφάσισε νά ἐνημερώσει, στό πλαίσιο τῆς ἀγρύπνου ποιμαντικῆς φροντίδος Της, τό εὐσεβές Αὐτῆς πλήρωμα, κληρικούς καί λαϊκούς, γιά τίς ἀκόλουθες κανονικές συνέπειες τῆς ἀποτεφρώσεως τοῦ σώματος:

-Ἡ ἀποτέφρωση τοῦ σώματος δέν εἶναι σύμφωνη πρός τήν πράξη καί παράδοση τῆς Ἐκκλησίας γιά θεολογικούς, κανονικούς καί ἀνθρωπολογικούς λόγους.

-Πρός ἀποφυγήν οἱασδήποτε θεολογικῆς, κανονικῆς καί ἀνθρωπολογικῆς ἐκτροπῆς, ἀπαραίτητος εἶναι ὁ σεβασμός τῶν θρησκευτικῶν πεποιθήσεων καί ἡ διακρίβωση τῆς οἰκείας βουλήσεως τοῦ κεκοιμημένου καί ὄχι ἡ βούληση ἤ ἡ δήλωση τῶν οἰκείων του.

-Ἐκεῖνος ὁ ὁποῖος ἀποδεδειγμένως οἰκειοθελῶς ἐδήλωσε τήν ἐπιθυμία περί καύσεως τοῦ σώματός του, δηλώνει τήν αὐτονόμησή του καί ὡς ἐκ τούτου δέν τελεῖται Νεκρώσιμος Ἀκολουθία καί Ἱερό Μνημόσυνο ὑπέρ αὐτοῦ.

Παρά ταῦτα, ἐπαφίεται στήν ποιμαντική σύνεση καί τήν διακριτική εὐχέρεια τοῦ οἰκείου Μητροπολίτου ἡ τέλεση ἁπλῶς Τρισαγίου.
Ἐπί δέ τούτοις, κατασπαζόμενοι τήν ὑμετέραν Σεβασμιότητα ἐν Κυρίῳ, διατελοῦμεν μετ' ἀγάπης.

† Ὁ Ἀθηνῶν Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος
† Ὁ Σταγῶν καί Μετεώρων Σεραφείμ
† Ὁ Περιστερίου Χρυσόστομος
† Ὁ Κεφαλληνίας Σπυρίδων
† Ὁ Καλαβρύτων καί Αἰγιαλείας Ἀμβρόσιος
† Ὁ Τρίκκης καί Σταγῶν Ἀλέξιος
† Ὁ Καρπενησίου Νικόλαος
† Ὁ Λήμνου καί Ἁγίου Εὐστρατίου Ἱερόθεος
† Ὁ Γουμενίσσης, Ἀξιουπόλεως καί Πολυκάστρου Δημήτριος
† Ὁ Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας Παντελεήμων
† Ὁ Διδυμοτείχου, Ὀρεστιάδος καί Σουφλίου Δαμασκηνός
† Ὁ Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης Ἀνδρέας
† Ὁ Ξάνθης καί Περιθεωρίου Παντελεήμων

Ὁ Ἀρχιγραμματεύς

† Ὁ Μεθώνης Κλήμης


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση του Λοβέρδου για μορατόριουμ στις κινητοποιήσεις


Την κατηγορηματική άρνηση του προεδρείου της ΟΛΜΕ, συνάντησε ο υπουργός Παιδείας στην πρότασή του να υπάρξει ένα μορατόριουμ για τις κινητοποιήσεις τις ημέρες των θρησκευτικών και των εθνικών εορτών, καθώς και κατά τις επισκέψεις του σε σχολεία της επαρχίας.

«Δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν, το πότε, το πού και το πως των κινητοποιήσεών μας», ήταν η απάντηση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των καθηγητών, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον Ανδρέα Λοβέρδο στο υπουργείο Παιδείας.

«Έκανα μία πρόταση μετά τα μέτρα τα οποία υπήρξαν στις πρόσφατες παρελάσεις. Παρεκάλεσα, ζήτησα να υπάρξει ένα moratorium, ας πούμε για την 25η Μαρτίου, μετά από λίγους μήνες, ή, αν το πούμε γενικότερα, για τις εθνικές επετείους και γιορτές, λίγες στιγμές το χρόνο είναι αυτές, να μην παρακωλύονται οι εκδηλώσεις των επετείων επειδή, και εκείνη τη στιγμή τη θεωρεί, ένας συνδικαλιστικός φορέας ότι είναι η στιγμή κατάλληλη να εκφράσει τις απόψεις του για κάποιο θέμα που τον απασχολεί», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά το πέρας της συνάντησης.

«Επίσης ζήτησα από την ΟΛΜΕ, επειδή κινούμαι σε όλη τη χώρα και επειδή έχω απόλυτη διάθεση και εκεί που κινούμαι να βλέπω και τις ΕΛΜΕ και τις τοπικές ΔΟΕ, να ορίζουμε ειδική συνάντηση και να εκφράζονται εκεί με όποιον τρόπο θέλουν, το πιο μαχητικό, τις δικές τους απόψεις, να προωθούν τα θέματα τους αλλά να μην παρακωλύουν τις εκδηλώσεις στις οποίες θέλω εγώ να παραστώ ή τις οποίες το υπουργείο Παιδείας διοργανώνει. Να μην παρακωλύεται η εκ μέρους μου άσκηση αυτοπρόσωπης εποπτείας σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Εγώ θεωρώ ότι, τουλάχιστον, αφήστε το υπουργείο Παιδείας, για τα θέματα των εθνικών επετείων πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών ενώσεων από τις πρωτοβάθμιες μέχρι τις τριτοβάθμιες ότι όλες οι άλλες στιγμές είναι κατάλληλες για κάθε μορφής σύγκρουση ή διαμαρτυρία που είναι ζωογόνος δύναμη της δημοκρατίας όχι όμως και οι εθνικές επέτειοι», κατέληξε.



Διαβάστε περισσότερα...

Η τύχη του Σήφη κρίνεται στα... δικαστήρια


Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για την τύχη του Σήφη στην Κρήτη, καθώς σήμερα εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν εννέα Ρεθυμνιώτες που διεκδικούν την παραμονή του κροκόδειλου στο φράγμα Ποταμών, στο Αμάρι Ρεθύμνου.

Όπως υποστηρίζουν, ο Σήφης έχει εγκλιματιστεί στο νέο του περιβάλλον ενώ αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης και δίνει "χείρα βοηθείας" στην επιβίωση των επιχειρήσεων στη γύρω περιοχή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretalive.gr.
Την κίνηση των εννέα εκπροσώπησε στο δικαστήριο ο Μάρκος Ιερωνυμάκης, ο άνδρας που σε νυχτερινή επιχείρηση εγκλωβισμού του κροκόδειλου με κόρνες και μουσική "ειδοποίησε" τον Σήφη για την παγίδα. Ο ίδιος υποστήριξε το σκεπτικό των ασφαλιστικών μέτρων και ζήτησε να σταματήσει κάθε διαδικασία αιχμαλωσίας του ερπετού.

Ο κ. Ιερωνυμάκης, υποστήριξε ότι το Φράγμα ποταμών είναι πια το φυσικό περιβάλλον του ερπετού, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι οι Ρεθυμνιώτες μπορούν να του δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να παραμείνει εκεί.



Διαβάστε περισσότερα...

ΣΟΚ: Αγορά σκυλίσιου κρέατος στο Βιετνάμ


Το εξοργιστικό θέαμα μιας αγοράς σκυλίσιου κρέατος προκάλεσε το θυμό ενός συντάκτη της Daily Mail στο Βιετνάμ που ήρθε σε αντιπαράθεση με τους εμπόρους του θανάτου των καλύτερων φίλων του ανθρώπου.

Οι έμποροι κρατούσαν τα σκυλιά φυλακισμένα σε στενά κλουβιά μέχρι να έρθει η ώρα να θανατωθούν. Στη συνέχεια τα έσφαζαν ενώ αυτά ούρλιαζαν απελπισμένα και τα τοποθετούσαν σε μεγάλες κατσαρόλες με βραστό νερό.

Το κρέας το αγοράζουν περαστικοί αλλά και εστιατόρια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την αγορά, γράφει ο Simon Parry, που προσπάθησε να εξηγήσει στους εμπόρους γιατί οι πράξεις τους είναι απαράδεκτες.

Το κρέας των σκύλων όμως είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα εμπόρια στην περιοχή και όπως είναι ξεκάθαρο κι από τις φωτογραφίες, μικρή σημασία έδωσαν οι Βιετναμένζοι σε όσα τους έλεγε ο δημοσιογράφος.

Στην Ταϊλάνδη έχει ήδη ξεκινήσει μια εκστρατεία για να σταματήσει η θανάτωση των σκύλων για τροφή κι έχουν συγκεντρωθεί γι αυτό το σκοπό περισσότερες από 500.000 υπογραφές.

Προσοχή: Σκληρές εικόνες









Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γυναίκα που γεννάει μόνο γιους


O Will Jay και η Kateri Schwandt που ζουν στο δυτικό Michigan, περιμένουν μετά από 12 γιους, ένα ακόμα παιδί. Μήπως αυτό θα είναι κορίτσι;

Το ζευγάρι που περιμένει τον πελαργό να έλθει αρχές Μαΐου δηλώνει ότι δεν θέλει να μάθει το φύλο του παιδιού. Προτιμά να είναι έκπληξη. Όπως λέει η 39χρονη Kateri όμως «θα είναι πραγματικά έκπληξη για μας αν το 13ο παιδί μας είναι κορίτσι. Θα είναι περίεργο αν σπάσει η παράδοση».

«Αν είχα επιλογή θα διάλεγα κορίτσι» ομολογεί ο πατέρας λέγοντας ότι ξέρει πως είναι να είσαι πατέρας αγοριών αλλά δεν έχει ανάλογη εμπειρία με ένα κορίτσι.

Ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας είναι σήμερα 22 ετών και ο μικρότερο ενός έτους.

Δείτε τις φωτογραφίες










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απέκλεισαν υποψήφια γραμματέα Στρατοδικείου λόγω...παχυσαρκίας


Η ελαφρά παχυσαρκία δεν μπορεί να αποκλείει το διορισμό σε θέση γραμματέως των Στρατοδικείων, καθώς ο αποκλεισμός αυτός δε συνάδει με συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας και της αναλογικότητας, αλλά και δεν δικαιολογείται από αποχρώντα λόγο δημοσίου συμφέροντος, έκρινε η πενταμελής σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 3671/2014 απόφασή της.

Μάλιστα, λόγω σπουδαιότητας του επίμαχου θέματος, το παρέπεμψε στην αυξημένη 7μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος για νέα, οριστική κρίση.

Αναλυτικότερα, από την αρμόδια ανώτατη υγειονομική επιτροπή του Στρατού αποκλείστηκε υποψηφία από τον διαγωνισμό για τον διορισμό της σε θέση γραμματέως του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω «ελαφράς παχυσαρκίας».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στο Δικαστικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων οι υποψήφιοι για την πλήρωση κενών θέσεων ανθυπασπιστών γραμματέων μεταξύ των άλλων δεν μπορεί να έχουν «ελαφρά παχυσαρκία με βάρος 2/10 έως 3/10 πάνω από τα φυσιολογικό».

Η υποψηφία έφτασε και στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και οι σύμβουλοι Επικρατείας ερμήνευσαν τις συνταγματικές αρχές της αξιοκρατίας και της αναλογικότητας, οι οποίες υπαγορεύουν όπως η πρόσβαση κάθε Έλληνα πολίτη σε δημόσιες θέσεις και αξιώματα γίνεται με κριτήρια που συνάπτονται με την προσωπική του αξία και ικανότητα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με τις επίμαχες συνταγματικές αρχές ο νομοθέτης μπορεί να ψηφίσει νόμο που να αποκλίνει από τις αρχές αυτές, υπό την βασική, όμως, προϋπόθεση ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις δικαιολογούνται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και δεν παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας.

Σημειώνεται ακόμη στην απόφαση του ΣτΕ: «Ο αποκλεισμός των υποψηφίων αυτών εκ μόνου του λόγου ότι πάσχουν από "ελαφρά παχυσαρκία" δεν δικαιολογείται από αποχρώντες λόγους δημοσίου συμφέροντος, ούτε τελεί σε προφανή συνάφεια προς το αντικείμενο των καθηκόντων των ανθυπασπιστών γραμματέων του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Και προστίθεται:

Συνεπώς, «η επίδικη ρύθμιση, με την οποία αποκλείεται από τον διαγωνισμό για την κατάληψη της ως άνω θέσεως υποψήφιος με ελαφρά παχυσαρκία, με βάρος 2/10 - 3/10 πάνω από το φυσιολογικό, ερμηνευόμενη εν όψει των συνταγματικών αρχών της αξιοκρατίας και της αναλογικότητας, δεν έχει την έννοια ότι παρέχει εξουσιοδότηση στην κανονιστικώς δρώσα διοίκηση να θεσπίσει ρύθμιση, με την οποία αποκλείεται η πρόσβαση σε δημόσια θέση, χωρίς η ρύθμιση αυτή να δικαιολογείται από αποχρώντα λόγο δημοσίου συμφέροντος και χωρίς να τελεί σε συνάφεια και προς τα κατά νόμον καθήκοντα της θέσεως».


Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο... "Άγιος Βασίλης"


Ήταν ο άνθρωπος που ενσάρκωσε τα όνειρα εκατομμυρίων παιδιών, η φιγούρα του Άη Βασίλη με την οποία μεγάλωσαν αρκετοί από εμάς.

Ο ηθοποιός Τζον Μουρ, ο Άη Βασίλης στα διαφημίστικά σποτ της Coca Cola, δεν ζει πια. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών.



Όταν δεν ήταν "Άη Βασίλης" έμενε στο δυτικό Σάσεξ και δούλευε ως οδηγός ταξί για να βγάζει τα προς το ζην.

Το 2011 είχε μιλήσει στους Financial Times για το πως είναι να είσαι... Άη Βασίλης.

Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει ότι τον είχαν πλησίασεκι παιδιά και ψιθυριστά του ζητούσαν να επιστρέψει η μαμά τους σπίτι για τα Χριστούγεννα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρέδωσε τσάντα που περιείχε 2.400 ευρώ


Δεν είναι τυχαίο που οι τουρίστες έχουν να λένε για την ελληνική φιλοξενία, αφού μάθημα εντιμότητας έδωσαν οι εργαζόμενοι και ο ιδιοκτήτης εστιατορίου που βρίσκεται στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου στο ύψους του νοσοκομείου Αιγίου.

Μια Κινέζα τουρίστρια ξέχασε στο κατάστημα την τσάντα της, με ένα μικρό θησαυρό, «2.400 ευρώ», τα προσωπικά και ταξιδιωτικά της έγγραφα και γιεν.

Η τουρίστρια, όπως αναφέρει το thebest.gr, σταμάτησε, γύρω στη μία μετά το μεσημέρι σήμερα, μαζί με ομάδα συμπατριωτών της στο Αίγιο, καθοδόν για τη Ζάκυνθο. Εκεί άφησε την τσάντα της, την οποία βρήκε υπάλληλος του καταστήματος και την παρέδωσε στον ιδιοκτήτη του καταστήματος.

Ο ιδιοκτήτης ειδοποίησε τηλεφωνικά τον οδηγό του λεωφορείου, ο οποίος καθησύχασε την Κινέζα.

Αυτή την ώρα η τσάντα ταξιδεύει με άλλο λεωφορείο για τη Ζάκυνθο και αργότερα θα βρίσκεται στα χέρια της ιδιοκτήτριας, η οποία επιστρέφοντας στη χώρα της σίγουρα θα έχει να πει τα καλύτερα για τους Έλληνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι Έλληνες είναι οι πιο "ζημιάρηδες" κάτοχοι smartphones


Το 40% των Ελλήνων, που κατέχουν κινητά τηλέφωνα smartphones, την τελευταία διετία έχουν προκαλέσει ζημιές στις συσκευές τους σύμφωνα με έρευνα της Square Trade.

Όπως αναφέρει το e-pcmag, gr, η Square Trade, ηγέτιδα στην παροχή συμβολαίων προστασίας ηλεκτρονικών συσκευών, με περισσότερους από 10 εκατομμύρια πελάτες διεθνώς, τα στοιχεία έρευνας, που καταδεικνύει ότι την τελευταία διετία οι κάτοικοι των χωρών του μεσογειακού Νότου -με προεξάρχοντες τους Έλληνες- αναγκάστηκαν να αντικαταστήσουν ή να επισκευάσουν τα κατεστραμμένα τους smartphones, σε ποσοστό περίπου 40% των κατόχων.

Η πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήγαγε επί δύο χρόνια η εταιρεία, κατατάσσει στο βάθρο των πιο "ζημιάρηδων" τους Έλληνες με ποσοστό 40%, τους Ιταλούς με ποσοστό (39,8%) και τους Ισπανούς με ποσοστό 38,9%.

Ακολουθούν η Νορβηγία (37,8%), η Μ. Βρετανία (37,2%) και η Ιρλανδία (37%). Περίπου ο ένας στους τρεις παθόντες περίμενε τουλάχιστον επί 7 ημέρες για να επισκευαστεί η συσκευή του.

Αντίθετα, οι πιο προσεκτικοί ανάμεσα στις 18 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, αναδεικνύονται οι Βέλγοι και οι Πολωνοί, με ποσοστά κάτω του 25% των κατόχων smartphones.


Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή 100 τόνων τροφίμων σε απόρους


Πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας «Δικαίωμα τροφής- Ανάγκη αλληλεγγύης», στο πλαίσιο του οποίου θα διανεμηθούν περίπου 100 τόνοι τροφίμων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, υλοποιεί ο Σύλλογος Λαϊκής Αλληλεγγύης Ελλάδας σε συνεργασία με τη γαλλική ανθρωπιστική οργάνωση «Secours Populaire Francais».

Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε την Τετάρτη με εκδήλωση στον πολυχώρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη» και διανομή τροφίμων μακράς διάρκειας στην Πετρούπολη, ενώ χτες πραγματοποιήθηκε διανομή στη Νέα Ιωνία.

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει διανομή στην Πάτρα και θα ακολουθήσουν και άλλες ελληνικές πόλεις.

«Στόχος μας είναι να εμπλέξουμε στην αλληλεγγύη και τον αποδέκτη, να κατανοήσει ότι έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την τροφή του και για να το κάνει αυτό πρέπει να συμμετέχει στις δράσεις αλληλεγγύης», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Λαϊκής Αλληλεγγύης Ελλάδας, Ευαγγελία Γερακάρη.

Τα τρόφιμα χορήγησε η γαλλική ανθρωπιστική οργάνωση «Secours Populaire Francais» (SPF), που τα συγκέντρωσε μέσα από το δικό της δίκτυο αλληλεγγύης στη Γαλλία.

Η γαλλική οργάνωση έχει εταίρους σε 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1945 και αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες γαλλικές εθελοντικές οργανώσεις που δίνουν αγώνα ενάντια στην αβεβαιότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στην Ελλάδα δρα τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο Σύλλογος Λαϊκής Αλληλεγγύης Ελλάδας ιδρύθηκε το 2013 από ομάδα πολιτών με στόχο την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Πέρυσι οι δύο οργανώσεις είχαν προχωρήσει σε διανομή σχολικών ειδών και γραφικής ύλης.

Στόχος της συνεργασίας των δύο οργανώσεων είναι και η μεταφορά τεχνογνωσίας από τους Γάλλους για τον τρόπο που γίνεται η διανομή ανθρωπιστικού υλικού. «Οι Γάλλοι εφαρμόζουν μια μακρά διαδικασία διαπαιδαγώγησης των πολιτών στην αλληλεγγύη, όπου οι εθελοντές γίνονται και λήπτες και το αντίστροφο», επισημαίνει η κ. Γερακάρη.



Διαβάστε περισσότερα...

8 εκατ. ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία του Έβρου


Χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ποσό οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, αποφασίστηκε στη διάρκεια της τεχνικής συνάντησης για την αντιπλημμυρική προστασία της λεκάνης απορροής του ποταμού Έβρου, παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιων Έργων, Στράτου Σιμόπουλου, της εκτελεστικής γραμματέως της ΠΑΜΘ κ. Κοσμίοδου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της ειδικής διάταξης από τη Συλλογική Απόφαση Έργων (ΣΑΕ) 072/1 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΑΜΘ.

Από το ποσό των οκτώ εκατ. ευρώ, ποσό 900.000 ευρώ θα μεταβιβαστεί άμεσα για επείγουσες εργασίες αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων, ενίσχυσης, συντήρησης και βελτίωσης αναχωμάτων, αντλήσεις, καθαρισμό της κοίτης ποταμών κ.λ.π., κατά τη διάρκεια των φαινομένων και αμέσως μετά.

Στο μεταξύ, η στάθμη του ποταμού Έβρου παραμένει, από χθες το μεσημέρι, κάτω από το όριο συναγερμού. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν στις 2 το μεσημέρι, , η στάθμη του νερού στο Πύθιο βρισκόταν στα 5,58 μέτρα (με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα) και στο Πέταλο στα 5,30 μέτρα (με όριο συναγερμού τα 6,00 μέτρα).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την Τρίτη το έκτακτο βοήθημα στους πλημμυροπαθείς


Την ερχόμενη Τρίτη 4/11 θα ξεκινήσει η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος για τους πλημμυροπαθείς στα ταμεία των δήμων που είχαν κάνει σχετικό αίτημα.

Με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προχώρησε η διαδικασία μεταβίβασης των πιστώσεων, μέσω της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου, και αναμένεται να είναι στην διάθεση των δήμων την ερχόμενη Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, νέα αιτήματα για το έκτακτο βοήθημα των 586 ευρώ κατατέθηκαν σήμερα από πέντε ακόμη δήμους στο υπουργείο Εργασίας. Την Τρίτη στα ταμεία των Δήμων Ίλιου, Αγίων Αναργύρων, Φυλής, Περιστερίου, Πειραιά και Αχαρνών οι αποζημιώσεις.

Ως προς την αποζημίωση οικοσκευής και μικροζημιών σε κατοικίες, δεν έχουν μέχρι σήμερα κατατεθεί αιτήματα από Δήμους.




Δείτε ολόκληρη την απόφαση εδώ.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΕΕ: Στάσιμη η κατάσταση με τα “λουκέτα”


Με εντάσεις και διαφωνίες ξεκινά αύριο 1η Νοεμβρίου 2014 το δεκαήμερο φθινοπωρινών εκπτώσεων την ώρα που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) τα «λουκέτα» συνεχίζονται.

Εν μέσω αντιπαραθέσεων για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων ενόψει και της απεργίας των ιδιωτικών υπαλλήλων της Κυριακή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος θα ανακοινώσει τη Δευτέρα αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τις εκπτώσεις και τις προσφορές.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης απαντώντας προς τους προέδρους ΣΕΒ και ΣΕΤΕ για το θέμα των Κυριακών υπογραμμίζει: «...Με μεγάλη μου έκπληξη έγινα δέκτης των δικαστικών παρεμβάσεών σας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ μεταξύ άλλων, ως προς το ζήτημα των Κυριακών. Η έκπληξη γίνεται πλέον θλίψη όταν αναλογίζομαι πού οδηγούμαστε ως κοινωνικοί εταίροι σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η κοινωνία μάς θέλει ενωμένους και όχι να στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου.

Δυστυχώς, επιδεικνύετε μια ασυγχώρητη στάση σε ένα θέμα που γνωρίζετε πολύ καλά ότι απασχολεί τον ελληνικό εμπορικό κόσμο στον ύψιστο βαθμό. Θεωρώ αδιανόητο το ότι κινηθήκατε ενάντια σε άλλους δύο κοινωνικούς εταίρους, χωρίς προηγουμένως να μας έχετε εκθέσει τις αντιρρήσεις σας σε κάποια διμερή συνάντηση».

Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ακόμη ότι η ΕΣΕΕ δεν φοβάται τον διάλογο, «αλλά ούτε και τους στυγνούς εκβιασμούς των πολιτειακών παραγόντων, πόσο μάλλον τις απέλπιδες ενέργειες υπουργικών κύκλων που δυστυχώς εξυπηρετείτε» και συνεχίζει: «Δεν θα ανεχθούμε από κανέναν απαράδεκτες παρεμβάσεις σε θέματα που επηρεάζουν το μέλλον χιλιάδων μικρομεσαίων και σε αυτό αναμένουμε σεβασμό από τους υπόλοιπους θεσμοθετημένους κοινωνικούς εταίρους, αγνοώντας βεβαίως τον μη αναγνωρισμένο σύνδεσμο ΣΕΛΠΕ, ο οποίος στην προσπάθειά του να επιβιώσει για να εξυπηρετήσει τους λίγους πελάτες του θέλει να γίνει η ουρά των μεγάλων οργανώσεων».

Ο κ. Κορκίδης κάλεσε τις δύο οργανώσεις να αποσύρουν τις δικαστικές παρεμβάσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ πολλές φορές έχει επισημάνει ότι αν τίθεται θέμα ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, σε όλη τη χώρα όλο τον χρόνο, αυτό θα πρέπει να ισχύσει και σε άλλες κατηγορίες καταστημάτων, όπως για τις τράπεζες.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα τρία "στυλ" της Ελληνίδας μάνας


Ποιο είναι το στυλ της Ελληνίδας μάνας; Υποστηρικτική, αυταρχική ή επιτρεπτική; Και πώς αντανακλάται αυτό στη συμπεριφορά του παιδιού της; Η "καρικατούρα" της μάνας, που τρέχει πίσω από τον γιο με ένα τάπερ γεμιστά και κυνηγάει την κόρη να μην ξεχάσει τη ζακέτα της, μπορεί να κάνει θραύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως στην πραγματική ζωή το πρότυπο της μητέρας είναι αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

"Οι περισσότερες μητέρες θεωρούν ότι είναι υποστηρικτικές, με βάση τις απαντήσεις που οι ίδιες δίνουν, όταν ερωτώνται σε σχετικές έρευνες" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Κτιστάκη, ψυχολόγος Μsc, υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία, στο πλαίσιο εργασίας για τη "Γονεϊκή τυπολογία των μητέρων και επιθετικότητα των παιδιών", διεξήγαγε σχετική έρευνα μεταξύ 137 μητέρων στην Κρήτη.

Όπως εξηγεί η κ. Κτιστάκη, "η μορφή της διαπαιδαγώγησης, της κοινωνικοποίησης και της γενικότερης καθοδήγησης που λαμβάνουν τα παιδιά από τους γονείς τους, περιγράφεται με τον όρο γονεϊκό στυλ -αποδίδεται και ως γονεϊκή τυπολογία- και αναφέρεται στο συναισθηματικό κλίμα που χαρακτηρίζει τη σχέση του γονέα με το παιδί του".

Τα τρία γονεϊκά στυλ

Υποστηρικτικοί θεωρούνται οι γονείς, οι οποίοι ενθαρρύνουν τις προσπάθειες των παιδιών τους να αυτονομηθούν και είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι απέναντι σε αυτά. Ο ίδιος τύπος γονέα συναντάται και με τον όρο "γονέας με κύρος".

Στον αντίποδα, οι αυταρχικοί γονείς τείνουν να έχουν υπερβολικές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τα παιδιά τους, ασκούν σε αυτά άμεσο σωματικό και ψυχολογικό έλεγχο και καταστέλλουν τις επιθυμίες και τα συναισθήματά τους.

Οι επιτρεπτικοί γονείς, από την άλλη πλευρά, δεν προσφέρουν καμία μορφή καθοδήγησης στα παιδιά τους, ενώ πολύ συχνά τους δίνουν το δικαίωμα να λειτουργούν εντελώς ανεξέλεγκτα. Όσον αφορά τον συναισθηματικό τομέα οι επιτρεπτικοί γονείς, είτε αδιαφορούν για τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους, είτε ανταποκρίνονται σε αυτές, αλλά με έναν αδιάκριτο ή ενοχλητικό τρόπο.

Όπως διευκρινίζει η κ. Κτιστάκη, μέσα από έρευνες που έχουν διεξαχθεί για τη σχέση ανάμεσα στους διαφορετικούς γονεϊκούς τύπους και την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών έχει βρεθεί ότι τα παιδιά των υποστηρικτικών γονέων είναι περισσότερο ανεξάρτητα, διαθέτουν υψηλότερα κίνητρα επίτευξης στόχων και προσαρμόζονται καλύτερα στα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα.

Οι ίδιες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά των αυταρχικών γονέων έχουν την τάση να εξαρτώνται από άλλα πρόσωπα, διαθέτουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και αδυνατούν να ελέγξουν όσα τους συμβαίνουν. Αντίστοιχα τα παιδιά των επιτρεπτικών γονέων δεν σέβονται καθόλου τους εξωτερικούς κανόνες και αδυνατούν να ελέγξουν τις παρορμήσεις και τις επιθυμίες τους.

Όταν η μαμά δεν θέτει όρια...

Στην έρευνα που διεξήγαγε η κ. Κτιστάκη διερεύνησε την πιθανότητα η γονεϊκή τυπολογία των μητέρων να σχετίζεται με την εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς στα παιδιά.

Αναλύοντας τις απαντήσεις μητέρων και των παιδιών τους κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι ο επιτρεπτικός και σε μικρότερο βαθμό ο αυταρχικός τύπος της μητέρας σχετίζονται με την εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς από την πλευρά των παιδιών. Επιπρόσθετα, οι στατιστικές αναλύσεις έδειξαν ότι μόνο ο επιτρεπτικός τύπος της μητέρας μπορεί να προβλέψει τα επίπεδα της επιθετικότητας που εκδηλώνει το παιδί.

"Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο αδυνατεί η μητέρα να σεβαστεί τις ανάγκες και τα συναισθήματα του παιδιού της (αυταρχική μητέρα) και επίσης όσο η μητέρα αδυνατεί να θέσει όρια στο παιδί της (επιτρεπτική μητέρα), τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες το παιδί να εκδηλώσει επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά" εξηγεί η κ. Κτιστάκη.

"Με βάση τα συγκεκριμένα ευρήματα, συμπεραίνεται ότι στο συγκεκριμένο δείγμα των παιδιών και των μητέρων, ο επιτρεπτικός τύπος της μητέρας είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες, που -μεταξύ άλλων- συνδράμουν στην εκδήλωση του φαινομένου της παιδικής επιθετικότητας. Για τον αυταρχικό τύπο μητέρας δεν προέκυψαν αντίστοιχα αποτελέσματα, παρά μόνο μία στατιστικά σημαντική, αλλά χαμηλή συσχέτιση, η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να είναι και αντίθετης φοράς, δηλαδή όσο πιο επιθετικό είναι το παιδί τόσο πιο αυταρχικές πρακτικές να υιοθετεί η μητέρα του" καταλήγει η έρευνα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 137 μητέρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 40,93 έτη. Το 75% αυτών ήταν εργαζόμενες, το 24% άνεργες και 1% συνταξιούχοι. Τα παιδιά των μητέρων, μαθητές της ΣΤ' τάξης δημοτικών σχολείων σε διαφορετικές περιοχές της Κρήτης, συμπλήρωσαν την "Κλίμακα Achenbach" (ερωτηματολόγιο- προφίλ σχολικής ηλικίας).

Προϋπόθεση για την αλλαγή η επίγνωση

Η κ. Κτιστάκη διευκρινίζει ότι θα πρέπει να γίνει αντίστοιχη έρευνα και σε πατέρες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπάρχει αντίστοιχη επίδραση της γονεϊκής τυπολογίας στις συμπεριφορές των παιδιών τους.

Σημειώνει, εξάλλου, ότι η δυνατότητα "μετάβασης" από ένα γονεϊκό στυλ σε άλλο, σχετίζεται με τον βαθμό επίγνωσης που έχει ο ίδιος ο γονέας για το πρότυπο που "υπηρετεί", κάτι που δεν συμβαίνει πάντα, ερμηνεύοντας σε μεγάλο βαθμό και γιατί οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι είναι υποστηρικτικοί απέναντι στα παιδιά τους.

Η κ. Κτιστάκη θα παρουσιάσει αύριο τα αποτελέσματα της έρευνας, στο συνέδριο με τίτλο "Αναστοχασμοί για την παιδική ηλικία", που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Σχολή και το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπέζας: Δεν καταργείται το ΕΚΑΣ


Τη διαβεβαίωση ότι δεν καταργείται το ΕΚΑΣ έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Αντώνης Μπέζας, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έως τις 10 Νοεμβρίου η εγκύκλιος για τις οφειλές στα Ταμεία


Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα έχει κοινοποιηθεί, από το υπουργείο Εργασίας, προς τα ασφαλιστικά ταμεία η εγκύκλιος για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μετά τη συνάντηση με τους διοικητές των Ταμείων κατά την οποία εξετάστηκαν τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν στην εφαρμογή της ρύθμισης καθώς και ο συντονισμός των δράσεων των ασφαλιστικών φορέων.

«Πρόκειται για ρύθμιση πολύ σημαντική από την οποία προσδοκούμε έσοδα για τα Ταμεία και ένα νέο ξεκίνημα για όλους, που θα βάλει τέλος σε ένα παρελθόν για το οποίο κράτος και πολίτες είμαστε υπεύθυνοι και θα οδηγήσει σε ένα μέλλον το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους να είναι συνεπείς» τόνισε ο κ. Βρούτσης και συνέχισε: «επιπλέον, κάλεσα τους διοικητές να ανταποκριθούν στην ΗΔΙΚΑ ο οποία ζητάει το ψηφιακό αρχείο ώστε να καταστεί δυνατή έως το τέλος του έτους η εφαρμογή του συστήματος ΑΤΛΑΣ που θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να παρακολουθούν μέσω του διαδικτύου τον ασφαλιστικό τους βίο σε πραγματικό χρόνο. Από τις συνεχείς παρεμβάσεις το ασφαλιστικό σύστημα γίνεται πιο ισχυρό, πιο αποτελεσματικό και πατάει σε υγιείς βάσεις».

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν στο εξής ελλείμματα στα Ταμεία και μέσω της διοικητικής ενοποίησης των Ταμείων θα αυξηθούν τα έσοδα του συστήματος, ενώ με την ολοκλήρωση του Ενιαίου Κέντρου Απονομής των Συντάξεων θα εκδίδονται ταχύτερα οι συντάξεις στους δικαιούχους.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι αυτό που τελικά θα σε... σκοτώσει


Ποιο πιθανό είναι να πεθάνει κανείς από φωτιά που θα πιάσουν οι… πιτζάμες του, παρά από Έμπολα.

Ο θάνατος είναι δεδομένος για όλους. Το πώς όμως θα γίνει αυτό είναι κάτι που αγνοούμε. Οι Αμερικανοί ανέλυσαν ξανά και ξανά τα δεδομένα και δημιούργησαν μια λίστα με τις πιθανότερες αιτίες θανάτου. Στη πρώτη θέση είναι τα καρδιακά προβλήματα και στη τελευταία ο Έμπολα.

Τα στοιχεία, που δημοσιεύει η Washington Post, προέκυψαν από στατιστικά στοιχεία του 2010. Σε αυτά διαβάζουμε ότι στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 4 θάνατοι από εγκαύματα που προήλθαν από τη φωτιά που έπιασαν οι πιτζάμες των θυμάτων, 38 άφησαν την τελευταία τους πνοή από δάγκωμα σκύλου, 785 σκόνταψαν και 424 τραυματίστηκαν θανάσιμα στη μπανιέρα τους.

Δείτε στην παρακάτω λίστα με τις δημοφιλέστερες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ, ξεκινώντας από την λιγότερο πιθανή:




Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση 1,3% των τροχαίων ατυχημάτων


Ανήλθαν τον Αύγουστο σε 1.059.

Αύξηση 1,3% σημείωσαν τον Αύγουστο εφέτος τα οδικά τροχαία ατυχήµατα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν το θάνατο ή τον τραυματισμό ατόµων, και ανήλθαν σε 1.059.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στα ατυχήματα αυτά υπήρξαν 89 νεκροί (μείωση 21,2%), 149 βαριά τραυματίες (μείωση 2,6%) και 1.252 ελαφρά τραυματίες (αύξηση 7,8%).


Διαβάστε περισσότερα...

Μελετάται η ένταξη των ειδικών μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα


Την ελάφρυνση των μαθητών της Γ' Λυκείου σκέφτεται το υπ. Παιδείας.

Μελετάται από το υπουργείο Παιδείας η ένταξη των ειδικών μαθημάτων, όπως του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ' Λυκείου αν και στο νομοθετικό πλαίσιο του Νέου Λυκείου και συγκεκριμένα στο άρθρο 2, παράγραφος 5 αναφέρεται ότι «για την άσκηση των υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτείται και εξέταση σε ειδικά μαθήματα δύνανται να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε ώρες εκτός πρωινής λειτουργίας σχολείων τμήματα ενίσχυσης στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, στα Ισπανικά και στα Ιταλικά».

Ήδη επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής εργάζεται ώστε να προτείνει μια ρύθμιση στο υπουργείο Παιδείας και στο αρχικό σχέδιο περιλαμβάνεται η ένταξη των ειδικών μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα και πιθανόν οι μαθητές που θα ακολουθήσουν σχολές με ειδικό μάθημα να έχουν περισσότερες ώρες διδασκαλίας.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υφυπουργός Παιδείας κ. Στύλιος απαντώντας σε ερώτηση για τα ειδικά μαθήματα του γραμμικού και ελεύθερου σχεδίου:

«Το αρχικό σχέδιο περιλαμβάνει για τη Γ’ λυκείου ένταξη στο ωρολόγιο πρόγραμμα που δεν ίσχυε μέχρι τώρα καθόλου όσον αφορά το γραμμικό και το ελεύθερο σχέδιο και πιθανόν σε αυτούς τους μαθητές να έχουμε 35 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα, ενώ στους υπόλοιπους που δεν ακολουθούν σχολές που χρειάζεται ειδικό μάθημα 33 ώρες διδασκαλίας», ανέφερε ο υφυπουργός επισημαίνοντας ότι «η πρόθεση είναι να ενταχθούν στο ωρολόγιο πρόγραμμα και προς την κατεύθυνση αυτή πιθανόν να υπάρξει μείωση των ωρών διδασκαλίας από κάποιο άλλο μάθημα για τα παιδιά που ακολουθούν αυτές τις σχολές, ούτως ώστε μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα να διδάσκονται τα συγκεκριμένα μαθήματα».

Το υπουργείο θα δει την τελική θέση που θα διατυπώσει το ΙΕΠ και ακολούθως θα υπάρξει επί του θέματος εκτενής συζήτηση και διάλογος στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στύλιος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι δεν υπάρχει πλέον η οικονομική δυνατότητα να προσλαμβάνονται καθηγητές «για να τους βάλουμε σε σχολεία χωρίς μαθητές» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «και ως εκ τούτου οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μία κανονικοποίηση, σε έναν εξορθολογισμό από τη ζήτηση που θα υπάρχει από τους μαθητές για τα συγκεκριμένα μαθήματα, το γραμμικό σχέδιο και το ελεύθερο σχέδιο, να προκύψουν και οι αντίστοιχες προσλήψεις ωρομισθίων είτε αναπληρωτών είτε μονίμων καθηγητών. Διότι με πολύ μεγάλη σύνεση οφείλουμε να διαχειριζόμαστε τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και με αυτήν τη φιλοσοφία και με αυτήν τη λογική προχωρούμε πλέον στην παρέμβαση που θα έρθει το επόμενο διάστημα. Έχει εξαγγελθεί ήδη και από τον υπουργό Παιδείας, αλλά και από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας υπουργείου Παιδείας στη ρύθμιση και για την πληροφορική και για τα καλλιτεχνικά μαθήματα».

Διαβάστε περισσότερα...

Φορτηγά-βόμβες στους δρόμους


Ανύπαρκτοι έλεγχοι και πλημμελής συντήρηση λόγω υψηλού κόστους.

Φθαρμένα ελαστικά, ελλιπής συντήρηση και ανύπαρκτοι τεχνικοί έλεγχοι έχουν στρώσει το έδαφος για «κούρσες θανάτου» από μεγάλα φορτηγά και νταλίκες, αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Το δυστύχημα στην Εγνατία, που κόστισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους και το σοβαρό τροχαίο στον Κηφισό, επίσης από υπαιτιότητα οδηγού νταλίκας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες ασφάλειας κάτω από τις οποίες τα ελληνικά φορτηγά κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) η ηλικία των βαρέων οχημάτων υπερβαίνει τα 20 έτη. Το 26% μάλιστα των φορτηγών είναι άνω της 30ετίας, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 11,5 έτη και σε χώρες όπως στη Γερμανία 8 έτη ή στην Αγγλία 6,7 έτη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, εννέα στα δέκα βαρέα φορτηγά και λεωφορεία που τίθενται για κυκλοφορία στην Ελλάδα είναι ήδη μεταχειρισμένα, ηλικίας πλέον των δέκα ετών, έχοντας εξαντλήσει την «ωφέλιμη ζωή» τους για τους μεταφορείς στα κράτη της Ε.Ε. από τα οποία προέρχονται, με συνέπεια να χρειάζονται υπερβολικό κόστος συντήρησης για να περνούν έλεγχο ΚΤΕΟ.

Χωρίς έλεγχο ΚΤΕΟ

Είναι γεγονός, όμως, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι οδηγοί των βαρέων οχημάτων, ότι τα φορτηγά και οι νταλίκες δεν περνούν από έλεγχο ΚΤΕΟ.

«Τα βαρέα οχήματα οφείλουν να περνούν ΚΤΕΟ κάθε χρόνο, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα ΚΤΕΟ είναι πλέον ιδιωτικά. Κατά τους ελέγχους οφείλεται να επιβεβαιωθεί τυχόν γήρανση των εξαρτημάτων και άρα επικείμενη αστοχία. Είναι αναληθές ότι στα ΚΤΕΟ δεν πρέπει να εντοπίζονται εξαρτήματα που θα αστοχήσουν ως τον επόμενο έλεγχο, λόγω της εύλογης φθοράς τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΑΑ, ενώ προσθέτει πως «το υπουργείο Υποδομών, από τη θέσπιση των ΚΤΕΟ το 2001, δεν έχει προβεί ποτέ σε πλήρη έλεγχο αυτών, αν πράγματι διενεργούνται άρτια οι έλεγχοι οχημάτων.

Στην πράξη τα ΚΤΕΟ είναι ανεξέλεγκτα και όσοι έλεγχοι διενεργούνται αφορούν ζητήματα «ρουτίνας». Ο ίδιος Σύνδεσμος καταγγέλλει ελέγχους «εξ αποστάσεως» από την πλευρά των ΚΤΕΟ, καθώς και πλαστά έγγραφα ΚΤΕΟ, «που η Τροχαία αδυνατεί να διασταυρώσει, ελλείψει ενιαίας μηχανογράφησης με το υπουργείο Υποδομών». Και μόνο ο έλεγχος πάντως κοστίζει αρκετά ευρώ. Οι τιμές ξεκινούν από 80 ευρώ για τα μικρά φορτηγάκια, και αφορούν μόνο στον έλεγχο, χωρίς να υπάρχει δηλαδή κανένα τεχνικό πρόβλημα.

Δέκα ώρες στο τιμόνι

Το πρόβλημα διογκώνεται λόγω και των συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζονται οι οδηγοί. Πολλοί από αυτούς εργάζονται σε εταιρείες που τους πιέζουν να βρίσκονται στο τιμόνι άνω των 10 ετών.

Παράλληλα πολλές νταλίκες αν και είναι ελληνικών συμφερόντων, στην πραγματικότητα δεν είναι ελληνικές. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, Απόστολος Κενανίδης: «Τουλάχιστον 7500 οχήματα δεν είναι ελληνικά. Ταξινομούνται στη Βουλγαρία και δεν μπορούν να περάσουν από ελληνικά ΚΤΕΟ. Κυκλοφορούν δηλαδή με άπειρα τεχνικά προβλήματα και μπορούν να προκαλέσουν δυστυχήματα ανά πάσα στιγμή».

Φθαρμένα λάστιχα

Το κόστος για την αλλαγή ελαστικών μιας νταλίκας ανέρχεται σε 4.000-5.000 ευρώ. Έτσι ένα μεγάλο φορτηγό μπορεί να έχει από 6-16 τροχούς και οι τιμές των ελαστικών κυμαίνονται από 350 ευρώ έως και 700 ο καθένας, ανάλογα με τη μάρκα και το μέγεθος.

«Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα λάστιχα είναι εξαιρετικά ακριβά, εάν δεν φτάσουν στο αμήν, δεν τα αλλάζει κανείς» λέει στην εφημερίδα ο Νίκος Πιττάς, ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ στο Ν. Ηράκλειο και το Μαρούσι.



Διαβάστε περισσότερα...