Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Tο πρόχειρο φαγητό προκαλεί κρίσεις άσθματος


Τι λένε ερευνητές που ανέλυσαν την παγκόσμια συχνότητα των αλλεργιών.

Κρίσεις άσθματος, έκζεμα και αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα σε παιδιά και εφήβους, μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση πρόχειρων φαγητών τρεις φορές την εβδομάδα λένε ερευνητές, που ανέλυσαν την παγκόσμια συχνότητα των αλλεργιών και τις διατροφικές συνήθειες.

Στοιχεία από περισσότερα από 500.000 παιδιά από 50 χώρες του κόσμου έδειξαν ότι η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να ευθύνεται για την αυξανόμενη συχνότητα αυτών των αλλεργικών καταστάσεων.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, τα στοιχεία αφορούν παιδιά ηλικίας 6-7 ετών και 13-14 ετών και προέρχονται από ερωτηματολόγια διατροφής και αλλεργιών που συμπλήρωσαν οι γονείς τους και οι ίδιοι οι έφηβοι αντιστοίχως.

Τα ερωτηματολόγια αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες και τις αλλεργικές κρίσεις κατά το τελευταίο 12μηνο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Thorax», η μελέτη τους έδειξε πως η κατανάλωση φρούτων τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ασκεί «δυνητικά προστατευτική δράση» έναντι του σοβαρού άσθματος, καθώς μειώνει τον κίνδυνο κατά 11% στους εφήβους και κατά 14% στα παιδιά.

Αντιθέτως, η κατανάλωση φαστ φουντ, τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρού άσθματος κατά 39% στους εφήβους και κατά 27% στα παιδιά.

Αντίστοιχες αυξήσεις παρατηρήθηκαν με τα φαστ φουντ και στην σοβαρή ρινοεπιπεφυκίτιδα (αλλεργικά συμπτώματα από τη μύτη και τα μάτια) και στο σοβαρό έκζεμα.

Τα πρόχειρα φαγητά, όπως τα χάμπουργκερ και οι τηγανητές πατάτες, συνήθως περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων, τα οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το ανοσοποιητικό, ενώ τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, λένε οι ερευνητές.

«Εάν οι συσχετίσεις μεταξύ των φαστ φουντ και της συχνότητας των συμπτωμάτων του άσθματος, της ρινοεπιπεφυκίτιδας και του εκζέματος είναι αιτιολογική, τότε τα ευρήματά μας έχουν μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία, εξαιτίας της αυξανόμενης κατανάλωσης των φαστ φουντ παγκοσμίως», γράφουν οι καθηγητές Ινές Άσερ από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και Χάιουελ Ουϊλιαμς από το πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, στη Βετανία.

Σε γενικές γραμμές, οι πάσχοντες από τις τρεις αλλεργίες δεν χρειάζεται να ακολουθούν κάποια ειδική διατροφή.


Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή


Το πρόβλημα της «νευρικής ορθορεξίας».

Μήπως είστε οπαδοί της σωστής διατροφής σε υπερβολικό βαθμό; Μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε, καθώς οι υγιεινές σας συνήθειες μπορεί να σας οδηγήσουν σε προβλήματα.

Οι μέχρι τώρα γνωστές διατροφικές διαταραχές είναι η νευρική ανορεξία και η νευρική βουλιμία. Σχετικά πρόσφατα όμως οι ειδικοί άρχισαν να κάνουν λόγο και για μια νέα διαταραχή που σχετίζεται με τη διατροφή, η οποία ωστόσο δεν εκδηλώνεται πάντα εμφανώς όπως οι άλλες δύο.

Η νέα αυτή διαταραχή, για την οποία δεν υπάρχουν προς το παρόν σαφή διαγνωστικά κριτήρια, φέρει την άτυπη ονομασία «νευρική ορθορεξία» (όρεξη για το ορθό, το σωστό) και σχετίζεται με την εμμονή με τη σωστή διατροφή.

Αν και δεν είναι επίσημα μια ιατρικά αναγνωρισμένη πάθηση, είναι πολλοί οι ειδικοί που τη θεωρούν ένα ραγδαία αυξανόμενο φαινόμενο, το οποίο χρειάζεται επιστημονική αντιμετώπιση.

Πώς ξεκινάει

Η νευρική ορθορεξία συνήθως έχει αφετηρία την επιθυμία κάποιου να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Έτσι αλλάζει τις διατροφικές του σύνηθες προτιμώντας π.χ. φρούτα και λαχανικά, ενώ αποφεύγει κατεργασμένα προϊόντα, λιπαρά κ.λπ.

Συγχρόνως τον ενδιαφέρει πολύ η προέλευση των τροφίμων (π.χ. βιολογικά λαχανικά, κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής κ.λπ.), σε σημείο μάλιστα να ανησυχεί υπερβολικά για το αν αυτό που τρώει ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του. Και κάπου εδώ ξεκινάνε τα προβλήματα, καθώς συχνά αυτή η ανησυχία επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της ζωής του και όχι μόνο στο φαγητό.

Συμπτώματα

Τα άτομα που υποφέρουν από ορθορεξία παρουσιάζουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

- Σκέφτονται τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα για το αν η διατροφή τους είναι αρκετά υγιεινή.

- Σχεδιάζουν τι θα φάνε από την προηγούμενη μέρα.

- Νιώθουν καλά για τον τρόπο διατροφής τους, αλλά δεν απολαμβάνουν το φαγητό τους.

- Περιορίζουν συνεχώς την ποσότητα της τροφής τους.

- Απομονώνονται κοινωνικά καθώς οι διατροφικές τους συνήθειες τους εμποδίζουν να φάνε εκτός σπιτιού.

- Έχουν κριτική διάθεση για όσους δεν τρώνε όπως αυτοί.

- Παραλείπουν τροφές που κάποτε τους άρεσαν προκειμένου να τις αντικαταστήσουν με πιο «σωστά» τρόφιμα.

- Νιώθουν ενοχές και κατηγορούν τον εαυτό τους αν «παραστρατήσουν» ή, αντίθετα, νιώθουν ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο όταν τρώνε σωστά.

Η άποψη της ψυχολόγου

Τα άτομα που ασχολούνται υπερβολικά με την ποιότητα του φαγητού τους συχνά ανησυχούν υπερβολικά και για την υγεία τους, ψάχνοντας συνεχώς για πιθανά σωματικά συμπτώματα, ενώ μπορεί να έχουν και υποχονδριακές τάσεις.

To πρόβλημα επηρεάζει εξίσου άντρες και γυναίκες και συνήθως πρόκειται για άτομα που θέλουν να αισθάνονται ότι έχουν πάντα τον έλεγχο.

Αυτή η ανάγκη τους καλύπτεται από την επιλογή τροφών που τους κάνουν να νιώθουν «ασφαλείς», καθώς θεωρούν ότι τρώγοντας σωστά μπορούν να προστατέψουν την υγεία τους. Ωστόσο αυτή η ικανοποίηση είναι πρόσκαιρη, αφού μπορεί να νιώσουν ενοχές για το αν όντως η επιλογή τους ήταν η καλύτερη στην προσπάθειά τους να επιβάλουν το σωστό.

Συχνά τα άτομα αυτά αισθάνονται ευάλωτα και εκτεθειμένα σε εξωτερικούς κινδύνους, ενώ μπορεί να πάσχουν από ψυχοσωματικές ασθένειες, καθώς η ορθορεξία παρατηρείται συνήθως στο πλαίσιο άλλων ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών.

Η άποψη του διατροφολόγου

Κάθε είδους εμμονή είναι σίγουρο πως αποπροσανατολίζει από την έννοια της ισορροπημένης διατροφής. Η προσκόλληση σε μοντέλα διατροφής άκρως «υγιεινά», έτσι όπως τα συναντάμε σε καταστάσεις ορθορεξίας, οδηγεί τελικά το άτομο σε ακρότητες με αντίκτυπο στην ψυχοσωματική του υγεία.

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος ορθορεκτικός στην προσπάθεια του να βρει μια τροφή με πολύ χαμηλά λιπαρά, καθόλου αλάτι, μη επεξεργασμένη και βιολογικά πιστοποιημένη αποκλείει σωρεία απαραίτητων τροφών από το διαιτολόγιο του, με αποτέλεσμα διατροφής ελλείψεις αλλά και έντονο ψυχολογικό στρες.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η «αλμυρή» απειλή για την υγεία


Το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού από τη συνιστώμενη.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική κατανάλωση αλατιού, κρούει νέα έρευνα, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως η ανθυγιεινή συνήθεια συνδέεται με 2,3 εκατ. θανάτους παγκοσμίως, μόνο το 2010.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι ενήλικοι σε ολόκληρο τον κόσμο καταναλώνουν καθημερινά σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα νατρίου σε σχέση με τη συνιστώμενη, κάτι που σχετίζεται με θανάτους από εμφράγματα, εγκεφαλικά και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις το 2010, δηλαδή το 15% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως λόγω καρδιαγγειακών αιτιών.

Επιπλέον, η μελέτη που βασίζεται στην μετά-ανάλυση άλλων ερευνών, δίνει αναλυτικές πληροφορίες για την κατανάλωση νατρίου (αλατιού) ανά χώρα, ηλικία και φύλο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνουν περίπου τη διπλάσια ποσότητα από αυτή που συνίσταται, ενώ για τους ενήλικους το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο.

Η μέση παγκόσμια κατανάλωση νατρίου από διάφορες διατροφικές πηγές αγγίζει τα 4 γραμμάρια την ημέρα, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον περιορισμό του νατρίου το πολύ στα 2 γραμμάρια και ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύλλογος στο 1,5 γραμμάριο.

Τα παραπάνω όρια ξεπερνά η κατανάλωσε σε σχεδόν όλες τις χώρες του πλανήτη. Συγκεκριμένα σε 181 χώρες που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 99% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μάλιστα, σε 119 χώρες, με το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού, η ημερήσια κατανάλωση ξεπερνά το όριο, τουλάχιστον κατά 1 γραμμάριο!

Το Καζακστάν έχει την μεγαλύτερη μέση ημερήσια κατανάλωση (6 γραμμάρια) και ακολουθούν ο Μαυρίκιος και το Ουζμπεκιστάν με λίγο κάτω από 6 γραμμάρια.

Στον αντίποδα, η Κένυα και το Μαλάουι έχουν την χαμηλότερη κατανάλωση (περίπου 2 γραμμάρια τη μέρα), ενώ στις ΗΠΑ είναι 3,6.

Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω υπερβολικής κατανάλωσης νατρίου σημειώθηκαν το 2010 στην Ουκρανία (2.109 ανά εκατομμύριο ενηλίκων κατοίκων), στη Ρωσία (1.803) και στην Αίγυπτο (836), ενώ οι λιγότεροι στο Κατάρ (73), στην Κένυα (78) και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (134).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα χαρακτηριστικά της μηνιγγίτιδας


Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση.

Είναι ο φόβος και ο τρόμος γονιών και γιατρών. Πολλά μικρόβια και ιοί μπορούν να την προκαλέσουν και ανάλογα με το αίτιο είναι και η βαρύτητα. Τις περισσότερες φορές, και μάλιστα όταν η διάγνωση γίνει έγκαιρα, θεραπεύεται χωρίς να αφήσει κατάλοιπα.

Σε κάθε εμπύρετο που συνοδεύεται με πονοκέφαλο, υπνηλία και αλλαγή της διάθεσης (ζαβλάκωμα, ανησυχία, διέγερση, έντονη ανορεξία, νωθρότητα), ο γιατρός υποψιάζεται τη μηνιγγίτιδα.

Συχνά θα δείτε τον παιδίατρο σας, εξετάζοντας το παιδί, να ψάχνει να βρει κάποια τυχόν δυσκαμψία του αυχένα του. Όπως δηλαδή είναι ξαπλωμένο το παιδί, ο γιατρός βάζει το χέρι του σαν προσκεφάλι κάτω από το κεφάλι του παιδιού, αναγκάζοντας το να καμφθεί προς το θώρακα.

Αν υπάρχει δυσκαμψία, η κίνηση αυτή δεν μπορεί να γίνει. Η δυσκαμψία του αυχένα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της μηνιγγίτιδας, αλλά αυτό δεν ισχύει για τα βρέφη και για όλες τις περιπτώσεις. Πολύ σοβαρό σημάδι μηνιγγίτιδας είναι η εμφάνιση σε ένα άρρωστο παιδί αιμορραγικού εξανθήματος. Ένα εξάνθημα χαρακτηρίζεται αιμορραγικό όταν πιέζοντας το δεν εξαφανίζεται. Γι αυτό θα πρέπει να ενημερώνεται πάντα ο παιδίατρος για κάθε εξάνθημα που αρχίζει να βγάζει ένα παιδί που έχει πυρετό.

Η διάγνωση στη μηνιγγίτιδα βιάζει. Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση και αρχίσει η θεραπεία, τόσο το καλύτερο για το παιδί.

Η θεραπεία πρέπει να γίνεται σε μεγάλο Νοσοκομείο και μάλιστα σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Σε περίπτωση μεταφοράς του αρρώστου πρέπει να χορηγούνται ενδοφλεβίως υγρά (φυσιολογικός ορός) και αντιβίωση, αμέσως με την υποψία της νόσου και πριν μεταφερθεί ο άρρωστος.

Μια ιδιαίτερη μορφή μηνιγγίτιδας είναι η φυματιώδης μηνιγγίτιδα, αρρώστια πάρα πολύ σοβαρή. Στα αρχικά της στάδια, το μόνο που παρουσιάζει το παιδί είναι αλλαγή της συμπεριφοράς του (οξυθυμία, νωχέλεια, αδυναμία συγκέντρωσης κλπ.). Τέτοιου είδους συμπτώματα πρέπει να ανησυχήσουν τη μητέρα. Πρόληψη στη φυματιώδη μηνιγγίτιδα αποτελεί το να γίνεται συχνά το ειδικό τεστ για τη φυματίωση, η δερμοαντίδραση Mantoux.

Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε σχολείο

Αν παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε ένα σχολείο, είναι περιττό να γίνονται απολυμάνσεις. Αν γίνονται, γίνονται για το «θεαθήναι τοις ανθρώποις» και για καθαρά ψυχολογικούς λόγους των γονιών των υπολοίπων παιδιών.

Το πιο συνηθισμένο μικρόβιο, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο οποίος προκαλεί και τη λεγόμενη ενδημική μηνιγγίτιδα, δεν αντέχει στο περιβάλλον αλλά ζει μέσα στη μύτη υγιών ανθρώπων, που το μεταδίδουν χωρίς να το ξέρουν.

Άρα η απολύμανση του σχολείου, δεν προσφέρει τίποτα. Σε περίπτωση κάποιου κρούσματος, θα πρέπει να παρακολουθούνται τα παιδιά που είχαν στενή επαφή με το παιδί που αρρώστησε, μήπως παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα.

Η προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών ενδείκνυται μόνο στα άτομα που είχαν άμεση επαφή με τον πάσχοντα.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε ενδείκνυται η λήψη προβιοτικών


Οι περιπτώσεις που μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία.

Όταν μιλάμε για προβιοτικά (ετυμολογικά: προ βίου = «υπέρ της ζωής»), αναφερόμαστε σε βακτήρια, όμοια με αυτά που φυσιολογικά «κατοικούν» στον εντερικό σωλήνα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα προβιοτικά ορίζονται ως «ζωντανοί μικροοργανισμοί που, όταν χορηγηθούν σε επαρκείς ποσότητες, προσδίδουν οφέλη στην υγεία του οργανισμού - ξενιστή».

Είναι εντυπωσιακό, ότι υπάρχουν περισσότερα από 400 είδη «φιλικών» βακτηρίων και πάνω από 100 τρισεκατομμύρια σε αριθμό στο πεπτικό μας σύστημα. Τα προϊόντα με προβιοτικά, που είναι ζυμωμένα τρόφιμα, εμπλουτισμένα σε καλλιέργεια ζωντανών οργανισμών (π.χ. κεφίρ, ξινόγαλο) και συμπληρώματα διατροφής (προϊόντα ειδικής διατροφής), περιέχουν κυρίως δύο βακτηριακά γένη, τους λακτοβακίλλους και τα μπιφιδοβακτήρια.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται όμως η χορήγηση προβιοτικών;

Τα προβιοτικά απευθύνονται σε όλους, ακόμα και στους «απόλυτα υγιείς», σε αυτούς, δηλαδή, που δεν εμφανίζουν κάποια διαταραχή ή ασθένεια. Παρουσιάζουν πληθώρα θετικών επιδράσεων που αφορούν τη συνολική καλή υγεία του οργανισμού και δεδομένου ότι είναι ασφαλή, καθίστανται αυτομάτως, κατάλληλα ακόμη και για παιδιά και εγκύους. Δεν έχουν, όμως, όλα τα προβιοτικά τις ίδιες δράσεις και για το λόγο αυτό, προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην επιλογή του ενδεδειγμένου, για κάθε κατάσταση, στελέχους.

Αρρωσταίνετε συχνά;

Ο οργανισμός μας είναι, πολλές φορές, ευάλωτος σε λοιμώξεις από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα προβιοτικά μπορούν να μας θωρακίσουν και να εμποδίσουν την ανάπτυξη παθογόνων, κυρίως γιατί ευνοούν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων.

Επιπλέον, παράγουν ουσίες, όπως το γαλακτικό οξύ και τις βακτηριοκίνες (αντιβακτηριακές ουσίες), που διατηρούν σε ελεγχόμενα επίπεδα τον πληθυσμό των «κακών» βακτηρίων και έτσι προστατεύουν από νόσους που αυτά μπορούν να προκαλέσουν.

Έχετε δυσκοιλιότητα;

Τα προβιοτικά αυξάνουν τον όγκο του περιεχομένου του εντέρου και την κινητικότητά του. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η συχνότητα των κενώσεων, βελτιώνεται η υφή των κοπράνων, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις, ανακουφίζονται τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν τη δυσκοιλιότητα (φούσκωμα, επίπονες κενώσεις, αίσθημα ατελούς κένωσης).

Λαμβάνετε τακτικά αντιβίωση;

Η συχνή χρήση αντιβιοτικών σκοτώνει τη μικροχλωρίδα του εντέρου, επιτρέποντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Η πρόσληψη όμως προβιοτικών μπορεί να προλάβει ή και να αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή.

Ειδικότερα για τα προβιοτικά του γένους Lactobacillus, τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Επιπλέον, ορισμένα προβιοτικά, όπως το Lactobacillus bulgaricus, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διάρροιας λόγω αντιβίωσης σε μεγάλο ποσοστό.

Πάσχετε από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ);

Πολυάριθμες έρευνες συνηγορούν ότι, τα προβιοτικά ρυθμίζουν αποτελεσματικά τις εναλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου (διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα) που συνήθως χαρακτηρίζουν το ΣΕΕ, γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα, μειώνουν την ένταση του κοιλιακού πόνου και ανακουφίζουν σημαντικά από τα φουσκώματα και τον μετεωρισμό.

Επιπλέον, φαίνεται ότι συνολικά βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων και προλαμβάνουν τον κίνδυνο υποτροπής. Ειδικά το προβιοτικό Lactobacillus plantarum έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα του συγκεκριμένου συνδρόμου.

Έχετε δυσανεξία στη λακτόζη;

Η δυσανοχή στη λακτόζη είναι η αδυναμία μεταβολισμού της λακτόζης, του σακχάρου δηλαδή που περιέχεται στο γάλα και στα παράγωγά του. Τα άτομα που εμφανίζουν αυτήν τη διαταραχή, στην πραγματικότητα δεν παράγουν τη λακτάση, το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη.

Τα κυριότερα συμπτώματα που συνοδεύουν, συνήθως, την κατανάλωση γάλακτος είναι το φούσκωμα, τα αέρια, ο πόνος ενώ συχνά μπορεί να παρουσιάζουν και διάρροιες.

Η έρευνα για τη δράση συγκεκριμένων στελεχών δείχνει πως, τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη να ανέχονται περισσότερη λακτόζη, μειώνοντας τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνήθως συνοδεύουν τη διαταραχή

Ταξιδεύετε συχνά;

Πολύ συχνό φαινόμενο για ανθρώπους που ταξιδεύουν από τις ανεπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι να προσβληθούν από τη διάρροια του ταξιδιώτη, νόσος που οφείλεται στην κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή νερού.

Έχει φανεί πως η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να αυξήσει τους πληθυσμούς των «καλών» βακτηρίων στο έντερο που ανταγωνίζονται τους παθογόνους μικροοργανισμούς εμποδίζοντας την ανάπτυξή τους, ενισχύοντας έτσι την άμυνα του οργανισμού.

Τα προβιοτικά λοιπόν μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για άτομα που ταξιδεύουν συχνά.

Εμφανίζετε αλλεργίες;

Αλλεργικές αντιδράσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα και το άσθμα είναι πολύ συχνές στις βιομηχανοποιημένες χώρες. Η κληρονομικότητα, πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, καθώς και αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου έχουν προταθεί ως σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της ατοπικής δερματίτιδας.

Αριθμός μελετών υποστηρίζει πως, η ελλιπής έκθεση σε μικροοργανισμούς κατά την παιδική ηλικία, αυξάνει την ευαισθησία σε αλλεργίες. Ο μηχανισμός που θεωρείται υπεύθυνος για αυτήν τη δράση των προβιοτικών, εμπλέκει τη μεταβολή στην ανοσολογική απόκριση του λεμφικού συστήματος που επικοινωνεί με το γαστρεντερικό.

Έχετε αυξημένη χοληστερίνη;

Μελέτες έχουν αναδείξει τη δράση ορισμένων γαλακτικών βακτηρίων, στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης (ή χοληστερόλης), πιθανώς λόγω της παρεμπόδισης της επαναπρόσληψής της από τον εντερικό σωλήνα.

Ακόμη, φαίνεται πως η μακροχρόνια κατανάλωση προϊόντων με προβιοτικά, μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση της καλής χοληστερίνης (HDL) στο αίμα, βελτιώνοντας το λόγο LDL (κακή χοληστερίνη)/HDL (καλή χοληστερίνη).

Παθαίνετε συχνά ουρολοιμώξεις;

Η δράση των προβιοτικών έναντι των ουρολοιμώξεων στις γυναίκες εντοπίζεται στην αναστολή της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών στον εντερικό σωλήνα, που μπορεί, δυνητικά, να μεταναστεύσουν στο ουροποιητικό, λόγω λανθασμένων πρακτικών υγιεινής.

Η κατανάλωση προϊόντων με προβιοτικά μπορεί επιπλέον να προστατεύσει και την εντερική μικροχλωρίδα, κατά τη λήψη αντιβιοτικών για την καταπολέμηση της ουρολοίμωξης.

Η χρήση προβιοτικών ενδοκολπικά μπορεί να ενισχύσει την αποκατάσταση της μικροχλωρίδας και να προλάβει λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες.

Είστε έγκυες;

Η χορήγηση προβιοτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, έχει βρεθεί ότι ενισχύει την ανοσοπροστατευτική δράση του μητρικού γάλακτος και προστατεύει από την εμφάνιση ατοπικού εκζέματος στα μωρά.

Επιπλέον, τα προβιοτικά ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του κόλπου, καθώς η διαταραχή στην ισορροπία του, έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και περιγεννητικών διαταραχών.

Άλλες ασθένειες για την αντιμετώπιση των οποίων έχουν φανεί ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την κατανάλωση προβιοτικών είναι:

- η λοίμωξη από το Helicobacter pylori
- το Clostridium difficile
- η Νεκρωτική Εντεροκολίτις και
- η νόσος του Crohn.

Επιπλέον, αποτελέσματα μελετών σε ζώα δείχνουν πως τα προβιοτικά, λόγω της ικανότητάς τους να δεσμεύουν ετεροκυκλικές αμίνες, καρκινογόνες ουσίες που εντοπίζονται στο μαγειρεμένο κρέας, έχουν αντι-μεταλλαξιογόνο και αντι-καρκινική δράση.

Από μελέτες σε ανθρώπους, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια στελέχη προβιοτικών μπορεί να έχουν αντι-καρκινική δράση, πιθανόν γιατί μειώνουν τη δραστικότητα ενός ενζύμου (β-γλυκουρονιδάση), που φαίνεται να παράγει καρκινογόνες ουσίες στο πεπτικό σύστημα.

Τα χαμηλότερα ποσοστά του καρκίνου παχέος εντέρου, που έχουν παρατηρηθεί σε καταναλωτές μεγαλύτερων ποσοτήτων ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, αποτελούν μια ακόμη ένδειξη που υποστηρίζει την αρχική υπόθεση, για την οποία, ωστόσο, αναμένεται επιβεβαίωση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα πτέρυγα χειρουργείων στον Ευαγγελισμό


Αλλάζει όψη το νοσοκομείο.

Η κατασκευή νέας πτέρυγας χειρουργείων και βοηθητικών χρήσεων και το γκρέμισμα παλιότερων πρόχειρων κατασκευών αναμένεται να αλλάξουν την όψη του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», εναρμονίζοντας όλο το συγκρότημα με την αρχιτεκτονική της ιστορικής διατηρητέας πτέρυγάς του.

Κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε ομόφωνα την οριστική μελέτη κατασκευής της νέας πτέρυγας, καθώς και μελέτη αποκατάστασης της παλιάς πτέρυγάς του.

Ο αρχικός πυρήνας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» χτίστηκε μεταξύ των ετών 1881-1884 σε σχέδια του στρατιωτικού μηχανικού, Αναστάσιου Θεοφιλά. Αργότερα, προστέθηκαν και άλλα κτίρια και πρόχειρες προσθήκες. Η παλιά πτέρυγα του νοσοκομείου χαρακτηρίστηκε μνημείο το 1972.

Η οριστική μελέτη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο περιλαμβάνει το γκρέμισμα των πρόχειρων προσθηκών, που είχαν κατασκευαστεί στο εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου σε επαφή με το διατηρητέο κτίριο. Η βόρεια και δυτική όψη του διατηρητέου κτιρίου που θα αποκαλυφθούν μετά το γκρέμισμα των προσθηκών, θα αποκατασταθούν.

Στον ελεύθερο χώρο που θα προκύψει από το γκρέμισμα θα ανεγερθεί νέα πτέρυγα που θα στεγάσει τα χειρουργεία του νοσοκομείου και βοηθητικές χρήσεις. Το νέο κτίριο, που θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις βιοκλιματικές αρχές, θα εντάσσεται ομοιόμορφα στο ιστορικό περιβάλλον. Για την επικοινωνία του διατηρητέου κτιρίου με τη νέα πτέρυγα θα κατασκευαστούν δύο μεταλλικές γέφυρες με υαλότουβλα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γονιδιακή θεραπεία «νίκησε» τη λευχαιμία


Οι επιστήμονες κατάφεραν να σταματήσουν τη νόσο σε πέντε ασθενείς.

Μια ιδιαίτερα υποσχόμενη θεραπεία απέναντι στον καρκίνο, ανέπτυξαν επιστήμονες στην Αμερική. Πρόκειται για μια πειραματική μορφή ανοσοθεραπείας που βασίζεται σε γενετικά μεταλλαγμένα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς.

Οι επιστήμονες με τη μέθοδο αυτή, κατάφεραν να σταματήσουν τη λεμφοβλαστική λευχαιμία σε πέντε ασθενείς και στην πλήρη εξαφάνιση των καρκινικών κυττάρων.

Αφού εξήγαγαν λευκά κύτταρα των ασθενών, οι ερευνητές εισήγαγαν σε αυτά ένα αντικαρκινικό γονίδιο. Έπειτα τα εμφύτευσαν ξανά στο σώμα των ασθενών. Το αποτέλεσμα ήταν τα κύτταρα να εντοπίζουν και να καταστρέψουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούσαν στο αίμα των ανθρώπων με λευχαιμία.

Η θεραπεία εφαρμόστηκε από τους ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου «Μεμόριαλ Σλόαν - Κέτερινγκ» της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή ογκολογίας Ρενιέ Μπρέντγιενς, σε πέντε ασθενείς οι οποίοι είχαν αρχικά κάνει χημειοθεραπεία. Ωστόσο, όπως συχνά συμβαίνει, η λευχαιμία επανήλθε, καθώς τα καρκινικά κύτταρα ανέπτυξαν την ικανότητα αντίστασης στα φάρμακα.

Οι υποτροπιάζοντες ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία κυττάρων Β, οι οποίοι αντιστέκονται πλέον στην χημειοθεραπεία, έχουν ιδιαίτερα κακή πρόγνωση μέσα λίγους μήνες από την υποτροπή, αλλά η νέα ανοσοθεραπεία κατάφερε να σταματήσει τη νόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μετά τη στοχευμένη θεραπεία, οι τέσσερις από τους πέντε ασθενείς έκαναν μεταμόσχευση μυελού των οστών και από αυτούς οι τρεις μέχρι σήμερα έχουν παραμείνει σε πλήρη ύφεση για διάστημα πέντε έως 24 μηνών, ενώ ένας ασθενής πέθανε από επιπλοκές άσχετες με τη νέα θεραπεία.

Ωστόσο, θα χρειαστεί και άλλος χρόνος για να δουν οι επιστήμονες την εξέλιξη των άλλων τεσσάρων ασθενών και κατά πόσο η ύφεσή τους θα είναι μακρόχρονη ή, ακόμα, θα υπάρξει τελικά οριστική θεραπεία.

Επιπλέον, για να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματά τους, οι επιστήμονες θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα αυτής της εστιασμένης ανοσοθεραπείας σε περισσότερους ασθενείς, προτού καταστεί δυνατό να χρησιμοποιηθεί ευρέως στους ασθενείς με υποτροπιάζουσα οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία κυττάρων Β, δήλωσε ο Ρενιέ Μπρέντγιενς.

Η νέα τεχνική -που ήδη έχει δώσει υποσχέσεις και για τη χρόνια μορφή της λευχαιμίας- πιθανώς δεν επιφέρει πλήρη θεραπεία από μόνη της, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια «γέφυρα», έως ότου οι ασθενείς κάνουν μια άλλη πιο ριζική θεραπεία, τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.

Η συγκεκριμένη επιθετική σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου σκοτώνει πάνω από το 60% των ενήλικων ασθενών (έναντι 10-20% των παιδιών). Ήδη φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές θεραπείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη νέα τεχνική, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πιθανώς επίσης σε άλλες μορφές καρκίνου του αίματος και σε όγκους όπως στον προστάτη.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι η διατροφική αξία του μήλου


Πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Ίσως το πιο γνωστό από τα φρούτα και άρρηκτα συνδεδεμένο με το προπατορικό αμάρτημα. Ποιος από εμάς δεν έχει γευτεί αυτό το τόσο νόστιμο φρούτο. Το μήλο είναι καρπός του δέντρου μηλιά της οικογένειας των Ροδοειδών (Rosaceae).Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύει το 50% των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων, με παγκόσμια ετήσια παραγωγή περί τα 60 εκατομμύρια τόνους.

Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες είναι η Golden Delicious και οι διάφορες κόκκινες ποικιλίες Delicious αμερικανικής προέλευσης, η Mutsu ιαπωνικής προέλευσης και η Granny Smith αυστραλιανής προέλευσης.

Η καλλιέργεια της μηλιάς στην Ελλάδα σε μορφή συστηματικών οπωρώνων εντοπίζεται κυρίως στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση δέντρων μηλιάς βρίσκεται στην περιοχή του Βερμίου. Καλλιεργείται επίσης στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς, Μαγνησίας, Λάρισας και Αρκαδίας.

H Μηλέα η οικιακή (Malus domestica), καθώς αναφέρεται, προήλθε από το είδος Μηλέα η χαμηλή ή Μηλέα η νανοφυής (Malus pumila), αλλά στην εξέλιξή της, όπως είναι παραδεχτό σήμερα, συνέβαλε το είδος Μηλέα η δασική (Malus sylvestris), καθώς και πολλά άλλα είδη. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στις 7,5 χιλιάδες ποικιλίες μήλων.

Tο μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Βοηθά στην πέψη καθώς και στην καύση του λίπους. Έχοντας πολύ λίγες θερμίδες βοηθά τον οργανισμό να διατηρηθεί υγιής. Είναι καλό να καταναλώνεται μετά από κάποιο γεύμα γιατί έχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες βοηθά στο μεταβολισμό του οργανισμού και την γρηγορότερη πέψη.

Θρεπτική Ανάλυση μήλου στα 100 γρ.

Θερμίδες 58 kcal
Λιπαρά 0,6 γρ.
Υδατάνθρακες 14,5 γρ.
Πρωτεΐνες 0,2 γρ.
Νάτριο 84,4 mg
Ασβέστιο 7 mg
Σίδηρος 0,3 mg
Φώσφορο 10 mg
Κάλιο 1 mg
Νερό 110 γρ.

Πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί πολύ καλά. H φλούδα του μήλου περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Eνα ή περισσότερα μήλα την ημέρα μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο Aλτσχάιμερ. Eρευνητές βρήκαν ότι η χημική ουσία κερσετίνη που είναι άφθονη στα μήλα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση σε κύτταρα του εγκεφάλου. Iσχυρότερη και από αυτήν της βιταμίνης C. Eτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατανάλωση φρέσκων μήλων με τη φλούδα τους μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου. Η κερσετίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό, της οικογένειας των φλαβονοειδών και πιο συγκεκριμένα των φλαβονολών.

Προτιμήστε τα σκληρά, σφιχτά με καλό χρώμα και αυτά που δεν έχουν χτυπήματα, με καθαρή μυρωδιά. Να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρά, συμπαγή, λαμπερά. Aποφεύγετε να τα αφήνετε για πολύ καιρό έξω από το ψυγείο, γιατί θα μαραθούν και η φλούδα τους θα ζαρώσει. Προτιμήστε ελληνικές ποικιλίες. Απαραίτητο, όμως, κρίνεται το προσεκτικό πλύσιμό τους με άφθονο νερό. Προτιμήστε τα κόκκινα μήλα καθώς είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Aν δεν θέλετε να τα βάλετε στο ψυγείο, διαλέξετε ένα δροσερό μέρος. Kαλό είναι να μην αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες, ώστε να καταναλώνονται άμεσα. Tα καθαρισμένα μήλα ύστερα από λίγα λεπτά παίρνουν ένα καφετί χρώμα, το οποίο είναι αποτέλεσμα του ενζυμικού μαυρίσματος. Για να διατηρήσουν το φυσικό τους χρώμα μπορείτε να τα ραντίσετε με χυμό λεμονιού. Aν πρόκειται να τα μαγειρέψετε, κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια γιατί διαλύονται εύκολα.

Απολαύστε αυτό το τόσο γνώριμο φρούτο είτε μόνο του, είτε σαν συστατικό σε φρουτοσαλάτα ή και σε κανονική σαλάτα. Συνιστάται, να το καταναλώνετε ολόκληρο, μαζί με τη φλούδα του, διότι στο εξωτερικό περίβλημα βρίσκονται κυρίως οι φυτικές ίνες. Ακόμα και τον χυμό του μπορούμε να γευτούμε. Επίσης αποτελεί ένα υπέροχο γλυκό με την μορφή της μηλόπιτας. Ιδανική γευστική επιλογή αποτελεί το ψημένο μήλο στο φούρνο, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα.

Γιατί πρέπει να τρώμε ένα μήλο τουλάχιστον την ημέρα

- γιατί έχει λίγες θερμίδες (τα 100 γρ. μήλου έχουν περίπου 58 Kcal) και καθόλου λιπαρά, αποτελώντας έτσι ένα καλό ενδιάμεσο γεύμα.

- γιατί οι αδιάλυτες ίνες που περιέχονται σ' αυτό, βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL – χοληστερίνης, στην βελτίωση του πεπτικού συστήματος άρα και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

- γιατί λόγω της βιταμίνης C και των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει, θωρακίζει τον οργανισμό μας έναντι των εκφυλιστικών ασθενειών.

- γιατί οι διαλυτές ίνες που περιέχει (πηκτίνη), βοηθούν στη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα, γι' αυτό και κάνει καλό και σε όσους πάσχουν από διαβήτη.

- γιατί τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στο μήλο ενισχύουν τα οστά παρέχοντας προστασία έναντι της οστεοπόρωσης (ιδιαίτερα καλό για τις γυναίκες).

- γιατί βοηθά στην υγιεινή των δοντιών (ιδιαίτερα αν καταναλώνεται μαζί με την φλούδα αφού πλυθεί προσεκτικά), παρέχοντας προστατευτική δράση έναντι της ουλίτιδας.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκρέμαστοι οι κάτοικοι της Πάτμου στην Υγεία


Παραιτήθηκε ο μοναδικός αγροτικός γιατρός.

Χωρίς γιατρό έμειναν οι κάτοικοι της Πάτμου, μετά και την παραίτηση χθες του μοναδικού αγροτικού γιατρού του νησιού, καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλώντας το υπουργείο Υγείας και τις Εισαγγελικές Αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους «πριν η ολιγωρία κοστίσει μαζικά σε ανθρώπινες ζωές».

Όπως σημειώνει ο ΙΣΑ περισσότεροι από 3.500 κάτοικοι της Πάτμου έχουν εγκαταλειφθεί χωρίς γιατρό και 650 παιδιά έχουν μείνει χωρίς παιδίατρο, λόγω των τραγικών καθυστερήσεων στην πλήρωση των θέσεων αγροτικών και ειδικών γιατρών. Οι οργανικές θέσεις του Κέντρου Υγείας που είναι κενές, προβλέπουν έξι ειδικευμένους και τρεις αγροτικούς γιατρούς, ενώ ο μοναδικός αγροτικός γιατρός του νησιού, «φτάνοντας στα όρια της αντοχής στην ευθύνη της περίθαλψης 4.500 πολιτών, παραιτήθηκε».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αγανάκτησή του για την τραγική εγκατάλειψη της Πάτμου, κάνοντας λόγο για τριτοκοσμική κατάσταση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ, οι κάτοικοι της Πάτμου έκαναν λαϊκή συνέλευση, ζητώντας το αυτονόητο δικαίωμα στην στοιχειώδη περίθαλψη, ενώ ο δήμος Πάτμου εξέδωσε ψήφισμα, απευθύνοντας έκκληση ανθρωπιστικής βοήθειας σε ιατρικό δυναμικό.

«Εδώ και τώρα πρέπει να δοθεί λύση», δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι «αν δεν επανδρωθεί το νησί με γιατρό τις επόμενες ώρες, τότε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τον Ιατρικό Σύλλογο της Επαρχίας Καλύμνου θα στηρίξουν την Υγεία του νησιού με εθελοντές γιατρούς. «Δε θα επιστρέψουμε η ολιγωρία κάποιων να κοστίσει ανθρώπινες ζωές» καταλήγει ο κ. Πατούλης.


Διαβάστε περισσότερα...

Δυο έκτακτες εισφορές για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές


Οι οφειλές του Δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων θα υπαχθούν από τον Μάιο σε δύο έκτακτες εισφορές. Ήδη η τρόικα έχει τα τελικά σχέδια στα χέρια της και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για να κατατεθούν οι διατάξεις στη Βουλή και να εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι ενώ στο υπουργείο Οικονομικών «βιάζονται» και επιθυμούν την εφαρμογή της ρύθμισης το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», από τις δύο έκτακτες ρυθμίσεις υπολογίζεται η είσπραξη περίπου 5,2 δισ. ευρώ σε διάστημα 3-4 ετών. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται η εφημερίδα, από τα 55 δισ. ευρώ που ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα 44 δισ. ευρώ θα υπαχθούν στη λίστα με τις μη εισπράξιμες οφειλές. Υπολογίζεται δηλαδή ότι περίπου 11-12 δισ. ευρώ μπορούν να εισπραχθούν.

Από την άλλη πλευρά, οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στο ποσό των 14 δισ. ευρώ. Από αυτές θεωρούνται εισπράξιμες περίπου 5 δις. ευρώ. Το σχέδιο της κυβέρνησης και για τις δύο έκτακτες ρυθμίσεις προβλέπει 48 δόσεις, ενώ η η τρόικα μπορεί να επιμείνει για 36 δόσεις, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με στόχο να ανακουφιστούν περισσότερο οι μικρομεσαίοι και οι μικροί φορολογούμενοι.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε τη δυσπεψία


Συμβουλές για την επιτάχυνση της πέψης.

Αν έχετε φάει πολύ και έχετε βαρυστομαχιάσει ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές, για να ανακουφιστείτε γρηγορότερα, αλλά και πώς να την αποφύγετε.

- Πιείτε αφέψημα μέντας μιας και χαλαρώνει τους μυς του εντέρου και αυξάνει τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών. Επίσης, το μελισσόχορτο βοηθά και αυτό έτσι ώστε να αποφευχθεί ο τυμπανισμός.

- Μικρά και συχνά γεύματα για να ανακουφίσουν το στομάχι μας, κατά προτίμηση πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

- Φάτε γιαούρτι, γιατί βοηθά στη διαδικασία της πέψης.

- Μασήστε μαστίχα Χίου. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη θεραπεία του πεπτικού έλκους. Επίσης με το μάσημα της τσίχλας προκαλείται έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού διευκολύνοντας την διαδικασία της πέψης.

- Η σόδα δεν βοηθά μιας και οδηγεί στην αραίωση των γαστρικών υγρών και καθυστερεί την πέψη.

- Τέλος, προσπαθήστε να προλάβετε την δυσπεψία, αποφεύγοντας τροφές που δυσκολεύουν την πέψη, όπως πλούσιες σε λιπαρά, καφέδες, τηγανητά, αλκοόλ, καυτερά φαγητά, όξινα φρούτα, σοκολάτα, ωμά κρεμμύδια, υγρές τροφές, πίτες, ζύμες και κρουασάν.



Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βίντεο για την ενδοοικογενειακή βία


Το γνωστό concept «μια φωτογραφία την ημέρα» στην υπηρεσία της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία. Το συγκεκριμένο βίντεο μετράει σχεδόν 2 εκατομμύρια προβολές σε μερικές μέρες και είναι από εκείνα που αξίζει να δούμε και να διαδώσουμε!

Δείτε το βίντεο :




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέσεις για οφειλές πάνω από 50.000 ευρώ


Μνημόνιο – φωτιά για τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ετοίμασε η τρόικα εν όψει της τελικής αξιολόγησης για την εκταμίευση της δόσης του Απριλίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου Μνημονίου που παρουσιάζει ο «ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», οι δανειστές αποδέχονται την κατ’ εξαίρεση ενιαία ρύθμιση για φόρους και εισφορές με 48 δόσεις και πάντως, όχι πέραν του Δεκεμβρίου του 2016, ενώ επιμένουν, όπως η «πάγια» ρύθμιση που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα να μην ξεπερνά τοις 12 δόσεις.

Οι οφειλές διαχωρίζονται σε δυο κατηγορίες, με κριτήριο το ποσό των 50.000 ευρώ. Όσοι χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ θα πρέπει να αποδείξουν με επαρκή οικονομικά στοιχεία ότι είναι βιώσιμοι και ότι μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης και αν δεν πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας, τότε η υπαγωγής τους σε καθεστώς ρύθμισης θα μπορεί να γίνει μόνο εφόσον παρουσιάσουν και δεσμεύσουν έναντι της συνολικής οφειλής περιουσιακά στοιχεία.

Η συνταγή των δανειστών περιλαμβάνεται και στην εμπιστευτική 50σέλιδη έκθεση που κατήρτισαν στα μέσα Φεβρουαρίου στελέχη του ΔΝΤ και στην οποία, μεταξύ άλλων, προτείνουν να ανατεθεί σε τρίτους η έκδοση κατασχετηρίων-εξπρές για τα μη εξυπηρετούμενα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο Μνημόνιο της τρόικας για τα ληξιπρόθεσμα χρέη υπάρχει και ένας άλλος όρος που μπορεί να τινάξει στο αέρα ακόμη και τους συνεπείς οφειλέτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας. Ο όρος που θέτουν είναι να αντικατασταθεί η ποινή της έντοκης προσαύξησης μιας οφειλής που είναι σε καθυστέρηση με επιτόκιο υπερημερίας, όπως συμβαίνει για κάποιον που χρωστά σε τράπεζα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κόβεται η σύνταξη Απριλίου σε όσους δεν έχουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ


Αναστέλλεται από τον Απρίλιο η καταβολή της σύνταξης στους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν ταυτόχρονα Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Για όσους δεν διαθέτουν είτε ΑΜΚΑ είτε ΑΦΜ, η διακοπή της σύνταξης θα ισχύσει από τη σύνταξη του μηνός Μαΐου, που θα καταβληθεί στις 29/4/2013.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ και προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία, οι συνταξιούχοι αυτών των κατηγοριών θα πρέπει να προσκομίσουν, από την Τρίτη 26/3/2013 μέχρι και την Τρίτη 9/4/2013, στα υποκαταστήματα του τόπου κατοικίας τους τα εξής δικαιολογητικά:

- Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας όπου θα αναγράφεται ο ΑΦΜ ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ από την αρμόδια ΔΟΥ.

- Βεβαίωση απόδοσης ΑΜΚΑ (από τα γραφεία ΑΜΚΑ των αρμοδίων υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ΚΕΠ) ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο που αναφέρει τον ΑΜΚΑ (π.χ. βιβλιάριο υγείας).

Η αυτοπρόσωπη παρουσία θα πιστοποιείται με ταυτότητα ή διαβατήριο και σε αντίθετη περίπτωση με εξουσιοδότηση.

Για τους συνταξιούχους κατοίκους εξωτερικού, η ενημέρωση για την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνει μέσω των πρεσβειών και οι σχετικές διαδικασίες θα καθοριστούν λεπτομερώς με νεότερες οδηγίες.

Σε περίπτωση μη προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών εντός της οριζόμενης προθεσμίας, θα ανασταλεί η σύνταξη και θα επαναχορηγηθεί με την υποβολή τους στα αρμόδια υποκαταστήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

«Εκπτώσεις» στο χαράτσι των ακινήτων


Τι προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα.

Μικρότερη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με μείωση των συντελεστών στο ειδικό τέλος της ΔΕΗ σε ποσοστό έως και 20% και με οροφή τα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στις τιμές ζώνης, προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Real News.

Το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παραδοθεί εντός των προσεχών ημερών στον πρωθυπουργό ώστε να τεθεί υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης σε μικρά και μεσαία ακίνητα, που θα προέλθει από το συνδυασμό της μείωσης, τόσο των συντελεστών παλαιότητας, όσο και των τιμών ζώνης των ακινήτων.

Προωθείται, επίσης, χαλάρωση των κριτηρίων, προκειμένου να απαλλαγούν από το ειδικό τέλος οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι και πολύτεκνοι.

Με βάση το σχέδιο, προβλέπεται, συν τοις άλλοις, παροχή εκπτώσεων, ανάλογα με τους συντελεστές παλαιότητας. Οι μειώσεις στο ειδικό τέλος θα κυμαίνονται από 0,60 ευρώ, μέχρι 1,60 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την περιοχή, στην οποία βρίσκεται η κάθε κατοικία.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστική εναντίον της κατάθλιψης



Οδηγεί στην αύξηση ουσιών που σχετίζονται με την καλή ψυχολογία.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η επιθεώρηση της αμερικανικής εταιρείας προληπτικής ιατρικής, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να περιοριστούν στο μισό με ένα πρόγραμμα γυμναστικής περίπου 3 φορές την εβδομάδα.

Αυτό συμβαίνει γιατί με τη γυμναστική αυξάνονται τα επίπεδα της σερετονίνης, της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, δηλαδή των νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με την καλή ψυχολογία.

Δεν υποστηρίζουμε φυσικά ότι η άσκηση αποτελεί πανάκεια, αλλά μπορεί εύκολα να μας βοηθήσει εκ των έσω να ανακτήσουμε τη διάθεσή μας.

Σύμφωνα με την έρευνα μάλιστα, η αεροβική γυμναστική είναι η καλύτερη αρχή.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο αντικαταστάτης της ζάχαρης που δεν παχαίνει


Η γεύση της στέβια δύσκολα συνηθίζεται, παρά τα πλεονεκτήματά της.

Η στέβια έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, σαν ένα φυσικό γλυκαντικό που μπορεί να υποκαταστήσει τη ζάχαρη. Βασικό της προσόν είναι ότι είναι πέντε φορές πιο γλυκιά χωρίς όμως να παχαίνει.

Αν και η καλλιέργειά της έχει αρχίσει να προωθείται, η αποδοχή από το κοινό είναι «μουδιασμένη» εξαιτίας της δυσκολίας πολλών να συνηθίσουν την ιδιαίτερη γεύση της.

«Έτσι όπως είναι σήμερα η γεύση της στέβιας δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη ζάχαρη. Αυτή η ξεχωριστή και ιδιόμορφη γεύση δεν αρέσει σε πολλούς που τη δοκιμάζουν. Ανεξαρτήτου γεύσης, η στέβια έχει μηδαμινές θερμίδες και μας δίνει ένα επιπλέον 'όπλο' για να διώξουμε τα περιττά κιλά» αναφέρει στο ΑΜΠΕ η διαιτολόγος Βαλεντίνα Δερμιτζάκη.

«Τώρα, αν πουν να τροποποιήσουν την γεύση, απομονώνοντας τις ουσίες που την διαφοροποιούν από τη μία θα είναι πολύ καλό γιατί θα μπορεί να χρησιμοποιείται από μεγαλύτερη μερίδα ατόμων, αλλά από την άλλη δεν θα μιλούμε για φυσικό προϊόν καθώς θα χάσει την αυθεντικότητά της λόγω επεξεργασίας. Θεωρώ ότι η γεύση της είναι καθαρά θέμα συνήθειας και αν κάποιος τη συνηθίσει, τότε σίγουρα είναι κερδισμένος και θα μπορεί να πορευτεί μαζί της» σημειώνει.

Αναφερόμενη στα πλεονεκτήματα της στέβιας έναντι της ζάχαρης, η διαιτολόγος Σιππέλ Ραμόνα επισημαίνει: «Σίγουρα, έχουμε να κάνουμε με ένα φυτικό προϊόν και μία χημική επεξεργασμένη ουσία. Η ελάχιστη θερμιδική αξία αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο να τη χρησιμοποιήσουν άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα κιλά τους, αλλά και αυτούς που προσέχουν τη δίαιτά τους».

«Προσωπικά, συστήνω τη στέβια σε όλους όσοι μπορούν να τη χρησιμοποιούν. Το τελευταίο καιρό βλέπουμε να χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική, δίνοντας στα γλυκά ιδιαίτερη γεύση. Αυτό πάντως που διαπιστώνω είναι ότι ελάχιστοι τη χρησιμοποιούν στον καφέ, καθώς αλλοιώνει τη γεύση. Οι τελευταίοι, μάλιστα, προτιμούν να χρησιμοποιούν το 1/5 της ζάχαρης παρά το συγκεκριμένο φυτικό προϊόν».

Στην ιδιαίτερη γεύση της στέβιας αναφέρθηκε και η διαιτολόγος Χρύσα Καρεσίου: «Η ιδιαίτερη γεύση της στέβιας δεν είναι αρεστή σε 8 στους 10 που τη δοκιμάζουν. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Αυτοί που καλλιεργούν και ασχολούνται με την στέβια το γνωρίζουν και ψάχνουν να βρουν τρόπους για να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της γεύσης. Όμως, αν μου ζητήσετε να εκφέρω γνώμη για το αν η στέβια θα αντικαταστήσει την ζάχαρη, θεωρώ ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ποτέ. Σίγουρα μας λύνει τα χέρια εμάς τους διαιτολόγους, καθώς την προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε έφηβους, ενήλικες, παιδιά και διαβητικούς».

«Σήμερα, λέμε ότι η στέβια είναι ένα φυσικό προϊόν, όμως κανείς δεν μας αναφέρει αν η μεγάλη δόση έχει επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμη δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αφού βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια διάθεσής της και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πολλά. Μπορεί να είναι ένα φυσικό προϊόν, όμως αυτό δεν την απαλλάσσει από τίποτε. Γενικά και η στέβια θέλει τον χρόνο της» καταλήγει η κ. Καρεσίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ύποπτες για οξεία νεφρική βλάβη οι στατίνες υψηλής δόσης


Ο κίνδυνος παραμένει για δύο χρόνια σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές.

Αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευτούν για οξεία νεφρική βλάβη φαίνεται πως αντιμετωπίζουν όσοι παίρνουν στατίνες υψηλής δραστικότητας ή δοσολογίας, συγκριτικά με άλλους που παίρνουν λιγότερο ισχυρές στατίνες. Μάλιστα ο κίνδυνος παραμένει υψηλός τουλάχιστον για δύο χρόνια, υποστηρίζουν Καναδοί ερευνητές.

Ως γνωστόν, οι στατίνες αποτελούν μια ευρέως χρησιμοποιούμενη κατηγορία φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Η πρακτική μάλιστα είναι να χορηγούνται υψηλότερες δόσεις σε όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Η εξαιρετική αποτελεσματικότητα των στατινών στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων οδηγεί, επιπλέον, στην τάση να αυξηθεί η δραστικότητά τους, είτε με μεγαλύτερες δόσεις σιμβαστατίνης ή ατορβαστατίνης των 40-80 mg, είτε με την χορήγηση της πιο ισχυρής μορφής, της ροσουβαστατίνης.

Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι η αύξηση της δραστικότητας των στατινών μπορεί να οδηγήσει σε νεφρικά προβλήματα. Ερευνητές, λοιπόν, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά, εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 2 εκατομμυρίων Καναδών ηλικίας 40 ετών και άνω, που έπαιρναν στατίνες , και κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα:

Οι χρήστες στατινών υψηλής δραστικότητας ή δοσολογίας είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν για οξεία νεφρική βλάβη σε σύγκριση με όσους έπαιρναν χαμηλής δυναμικότητας στατίνη τις πρώτες 120 ημέρες της θεραπείας. Και ο κίνδυνος παρέμενε υψηλότερος για δύο χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας.

Οι κλινικοί γιατροί προτείνουν να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη το εύρημα αυτό, ωστόσο επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξετάσουν πιο προσεκτικά τη σχέση μεταξύ χρήσης στατινών και νεφρικής βλάβης.

Συμπληρωματικά, επισημαίνουν και άλλα πλεονεκτήματα από την τακτική χρήση στατινών. Επικαλούνται λ.χ. μελέτη Δανών ερευνητών του 2012, η οποία διαπίστωνε ότι όσοι παίρνουν τακτικά στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης έχουν 15% χαμηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφική αξία της αγκινάρας


Μία από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές σύμφωνα με μελέτες.

Η αγκινάρα (Cynara cardunculus, Κυνάρα η καρδονίσκη ή αλλιώς Κυνάρα η κάκτος) είναι πολυετές λαχανικό της οικογένειας των Αστεροειδών (Asteraceae). Αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου, ύψους περίπου 1,5 μ. Με σχήμα που παραπέμπει σε «αρματωμένο πολεμιστή», η αγκινάρα είναι φυτό ιθαγενές της Αφρικής, καλλιεργείται, όμως, σε πολλά μέρη του σύγχρονου κόσμου σε θέσεις προφυλαγμένες από το δυνατό ψύχος και εδάφη χωρίς πολλή υγρασία. Η ρίζα της αγκινάρας είναι πασσαλώδης και προχωρεί βαθιά στο έδαφος.

Τα φύλλα της είναι μεγάλα με βαθιές σχισμές, χρώμα γκριζωπό στο κάτω μέρος και το στέλεχός της είναι μακρύ με διακλαδώσεις. Πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες κατά την άνοιξη ή το φθινόπωρο ενώ ο βλαστός της ξεραίνεται το καλοκαίρι.

Από το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική το άνθος, που έχει σχήμα σφαιρικό, λίγο μακρύ και σαρκώδες. Μαγειρεύεται αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, ενώ στην Κρήτη τρώγεται και ωμή με λεμόνι, πολύ νόστιμη και «ειδικός» μεζές για τσικουδιά.

Τα εξωτερικά πέταλα του άνθους καταλήγουν σε αγκαθωτή άκρη και είναι σκληρά, μπορούν δε να χρησιμοποιηθούν και για τροφή των ζώων.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Αργολίδα,ιδιαίτερα στην περιοχή των Ιρίων και της Κάντιας, στην Κρήτη (όπου βρίσκουμε κυρίως την «άγρια» αγκινάρα με μεγάλα αγκάθια στα πέταλα), στη Λακωνία, στην Κέρκυρα, στην Ηλεία και αλλού, ενώ καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, την Βρετανία και την Γαλλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Ίρια Αργολίδας κάθε Μάιο μήνα διεξάγεται η γιορτή της αγκινάρας.

Μέση Διατροφική Ανάλυση 100 γραμμάρια Φρέσκιας Αγκινάρας (Cynara scolymus)



Συστατικό
% ΤΗΣ ΣΗΠ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 
47kcal
2%
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 
10,51 γρ. 8%
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ 
3,27 γρ. 
6%
ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΑΡΑ
0.15 γρ. 
0,50%
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
5,4 γρ. 
14%
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ
68μg
17%
ΝΙΑΣΙΝΗ 
1.046 mg 6.5%
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ 
0,338 mg
7%
ΠΥΡΙΔΟΞΙΝΗ
0.116 mg 9%
ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ
0.066 mg 
5%
ΘΕΙΑΜΙΝΗ
0.072 mg 
6%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C 11.7 mg20%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α
13IU
0,50%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε
0.19 mg1%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ 
14,8 μg 
12%
ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ
ΝΑΤΡΙΟ
94 mg
6%
ΚΑΛΙΟ 
370 mg
8%
ΜΕΤΑΛΛΑ
ΑΣΒΕΣΤΙΟ
44 mg
4%
ΧΑΛΚΟΣ
0,321 mg
27%
ΣΙΔΗΡΟΣ
1,28 mg
16%
ΜΑΓΝΗΣΙΟ
60 mg
15%
ΦΩΣΦΟΡΟΣ
90 mg
13%
ΣΕΛΗΝΙΟ
0,2 μg 
< 0,5%
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ 
0,49 mg 
4,50%
ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΑ
β-ΚΑΡΟΤΕΝΙΟ 
8 μg

ΛΟΥΤΕΙΝΗ - ΖΕΑΞΑΝΘΙΝΗ 
464 μg

Μελέτες αποδεικνύουν ότι η αγκινάρα είναι μία από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές και ότι εκτός από ένα νόστιμο λαχανικό, αποτελεί επίσης και ένα πολύτιμο φάρμακο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποκομίσουμε τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία μας που προσφέρουν οι αγκινάρες. Αν και το πιο νόστιμο μέρος τους για τους περισσότερους είναι το εσωτερικό τους, τα φύλλα είναι εκείνα που προσφέρουν τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Μπορούμε να μαγειρέψουμε και να φάμε τις αγκινάρες στον ατμό, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, με τα φύλλα τους ή όχι. Σημαντική είναι η βιολογική της αξία, καθώς 1 μέτρια αγκινάρα (περίπου 1 κούπα) περιέχει το ¼ της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για το μέσο ενήλικα σε βιταμίνη C, K καθώς και σε φυλλικό οξύ. Η αγκινάρα είναι επίσης εξαιρετική πηγή μαγνησίου, χαλκού, μαγγανίου, φωσφόρου και καλίου. Συγκεκριμένα εφοδιάζει τον οργανισμό μας με το 20% περίπου των ημερήσιων αναγκών μας στα εν λόγω συστατικά. Δεν στερείται, ωστόσο, μικροστοιχείων, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το νάτριο, ο ψευδάργυρος καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος B. Ακόμα σε έρευνα που έλαβε χώρα από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι οι αγκινάρες, περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό και κατέχουν την έβδομη θέση σε μια μελέτη των επιπέδων αντιοξειδωτικών σε 1.000 διαφορετικά τρόφιμα. Τέτοιες αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχονται στην αγκινάρα είναι το β – καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η κουερσετίνη, η κυναρίνη, η ρουτίνη και πλήθος άλλων φλαβονοειδών και φαινολικών στοιχείων.

Μελέτες που έχουν γίνει, έχουν διαπιστώσει ότι το εκχύλισμα φύλλων της αγκινάρας προτρέπει την απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) και μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του προστάτη, της λευχαιμίας και του καρκίνου του μαστού. Μια ιταλική μελέτη έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή, που υπάρχουν στις αγκινάρες, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ο πολτός από φύλλα αγκινάρας περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται πολυφαινόλη κυναρίνη, που αυξάνει τη ροή της χολής.

Χάρη στην κυναρίνη και ένα άλλο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σιλυμαρίνη, οι αγκινάρες είναι πολύ ωφέλιμες για το συκώτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν ακόμη και να αναγεννήσουν τον ηπατικό ιστό. Οι αγκινάρες εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική ως θεραπεία για παθήσεις του ήπατος και οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πλέον την ορθή αυτή χρήση.

Οι αγκινάρες βοηθούν το πεπτικό σύστημα. Είναι ένα φυσικό διουρητικό, που βοηθά την πέψη και τη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, αλλά και στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων.

Η αγκινάρα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη, ή με άλλους μηχανισμούς. Είναι λοιπόν ιδανικές για άτομα με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση.

Χάρη στις θετικές επιπτώσεις της αγκινάρας στο ήπαρ, πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι οι αγκινάρες θεραπεύουν τον πονοκέφαλο μετά το ποτό, ιδιαίτερα τα φύλλα τους.

Έχει αποδειχθεί ότι τα συστατικά στα φύλλα αγκινάρας μειώνουν τη χοληστερόλη. Αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL) και μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL).

Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Μια μεσαία αγκινάρα έχει περισσότερες φυτικές ίνες από ό, τι ένα φλιτζάνι αποξηραμένα δαμάσκηνα.

Όταν αγοράζουμε αγκινάρες πρέπει να προσέχουμε το κοτσάνι τους να λυγίζει και να κάμπτεται χωρίς μεγάλη αντίσταση. Επίσης, πρέπει να τις πλένουμε πολύ καλά. Στο μαγείρεμα πρέπει να τις αλείφουμε με αλάτι και λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Το πρόβλημα δεν είναι ότι θα «χαλάσει» το χρώμα τους, αλλά ότι το μαύρισμα ενός τροφίμου δείχνει πως οξειδώνεται και, κατά συνέπεια, όταν το φάμε, δε θα προσφέρει πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία στα κύτταρα μας.

Για το καθάρισμα της αγκινάρας ακολουθούμε τα εξής βήματα : Βάζουμε σε μεγάλο μπολ αρκετό νερό και στίβουμε μέσα ενάμισι – δύο λεμόνια, κρατώντας τις λεμονόκουπες. Κόβουμε το κοτσάνι στα 3 – 5 εκατοστά από τη βάση. Σ' ένα ξύλο κοπής κόβουμε το επάνω μέρος της αγκινάρας οριζόντια, μέχρι το σημείο που τα φύλλα μας φαίνονται τρυφερά. Αφαιρούμε όλα τα σκληρά εξωτερικά φύλλα και αφήνουμε μόνο τα τρυφερά εσωτερικά με το ανοιχτοπράσινο χρώμα. Μ' ένα πολύ κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε γύρω γύρω τη βάση της αγκινάρας και το κοτσάνι. Την τρίβουμε αμέσως με μία λεμονόκουπα. Μ' ένα κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό χνούδι που βρίσκεται στο κέντρο. Βυθίζουμε αμέσως την αγκινάρα στο λεμονόνερο.

Η αγκινάρα μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους και συνδυάζεται με πολλά υλικά. Αν, όμως, πετύχετε άγρια αγκιναράκια, ένας είναι ο τρόπος να τ' απολαύσετε: λίγο βρασμένα ή και ωμά, ραντισμένα με αγουρέλαιο, λεμόνι και χοντρό αλάτι. Πέρα από τις γνωστές μας αγκινάρες αλά πολίτα ή αγκινάρες με αρακά, μπορούμε επίσης να γευτούμε τις αγκινάρες με γιαούρτι ή και αγκινάρες με ομελέτα (ή σφουγγάτο) που αποτελούν παραδοσιακά κρητικά εδέσματα.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...