Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Ποιες τροφές αυξάνουν τη νοημοσύνη των παιδιών;


Υπάρχει σχέση μεταξύ διατροφής και παιδικής νοημοσύνης:
Η σωστή διατροφή ενός παιδιού, με αυξημένη κατανάλωση φαγητών πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, και η εγγραφή του σε νηπιαγωγείο με καλό εκπαιδευτικό σύστημα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί τρόποι για να αυξηθεί η νοημοσύνη του, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα στο «Perspectives on Psychological Science», περιοδικό του Συλλόγου της Ψυχολογικής Επιστήμης.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται μετα-ανάλυση, ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Steinhardt της Νέας Υόρκης του τμήματος Πολιτισμού, Παιδείας, και Ανθρώπινης Ανάπτυξης συνδύασε τα αποτελέσματα από υπάρχουσες μελέτες που αφορούν τα δείγματα παιδιών από τη γέννησή τους μέχρι τα πρώτα χρόνια στο νηπιαγωγείο.

Στόχος της μελέτης αυτής ήταν η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που θα έδειχνε ποιοι παράγοντες συμβάλουν στην αύξηση της νοημοσύνης των παιδιών. Όλες οι μελέτες σε αυτή τη βάση δεδομένων βασίζονται σε φυσιολογικό πληθυσμό, μια και οι συμμετέχοντες δεν έχουν κλινικές διαγνώσεις για διανοητική αναπηρία. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος στόχος ήταν η κατανόηση της φύση της νοημοσύνης και εάν και πώς μπορεί να καλλιεργηθεί σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης του ανθρώπου.

Συνολικά, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ορισμένες διατροφικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές στην αύξηση του IQ των παιδιών.

Οι έγκυοι και τα νεογέννητά τους που κατανάλωναν μακράς αλύσου πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3, βρέθηκαν να έχουν ενισχύσει το IQ των παιδιών τους κατά 3,5 μονάδες περισσότερο. Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της νοημοσύνης με την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων που το σώμα δεν μπορεί να παράγει από μόνο του.

Ο σολομός, οι σαρδέλες, τα αβγά και τα καρύδια είναι πλούσιες πηγές.

Δεν υπάρχουν επαρκή αποτελέσματα, ωστόσο, σχετικά με το αν και άλλα διατροφικά στοιχεία, όπως ο σίδηρος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η ριβοφλαβίνη, η θειαμίνη, η νιασίνη και ο ψευδάργυρος, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη νοημοσύνη του ανθρώπινου οργανισμού.

Η εγγραφή ενός κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερου παιδιού σε έναν καλό παιδικό σταθμό με καλό σύστημα εκπαίδευσης και η εισαγωγή στην ανάγνωση βρέθηκαν να αυξάνουν το IQ περισσότερο από τέσσερις μονάδες.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι μια καλή εκπαίδευση με σωστό σύστημα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του IQ των παιδιών και αυτό οφείλεται στην έκθεσή τους σε ένα σύνθετο περιβάλλον που είναι απαιτητικό σε γνώσεις και ανάπτυξη. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, κατά πόσον τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν γενικότερα για όλα τα παιδιά από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά στρώματα.

Παραδόξως, οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι η πρόωρη εκπαίδευση σε παιδιά που γίνεται από μικρότερη ηλικία είναι πιο αποτελεσματική σε σχέση με εκείνα που αρχίζουν αργότερα.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στην ανάγνωση: είχε γίνει διδασκαλία στους γονείς για το πώς να συμμετάσχουν βοηθώντας τα παιδιά τους σε αυτή. Τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση του IQ τους κατά 6 μονάδες. Οι παρεμβάσεις αυτές όμως δεν φαίνεται να έχουν θετικά αποτέλεσμα για τα παιδιά άνω των 4 ετών. Παρ' όλα αυτά οι παρεμβάσεις μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη της γλώσσας, η οποία με τη σειρά της ενισχύει το IQ του παιδιού.

Η αποστολή του παιδιού στο νηπιαγωγείο βρέθηκε να αυξάνει το IQ του περισσότερο από τέσσερις μονάδες και οι παιδικοί σταθμοί που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της γλώσσας βρέθηκαν να το ενισχύουν το ακόμα περισσότερο, στις επτά μονάδες. Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι η σχέση μεταξύ νοημοσύνης και προσχολικής ηλικίας θα μπορούσε να είναι συνάρτηση της αυξημένης έκθεσης στη γλώσσα ή και το αποτέλεσμα της συνολικής γνώσης που παρέχεται στο προσχολικό περιβάλλον.

Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν και προηγούμενα συμπεράσματα, δηλαδή ένα καλό περιβάλλον με σωστή εκπαίδευση μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη της νοημοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, συνολικά, αναγνωρίζεται η σύνδεση μεταξύ αυξημένης κατανάλωσης των απαραίτητων λιπαρών οξέων και της ανεπτυγμένης νοημοσύνης. Ωστόσο, όλο αυτό οδηγεί σε νέα δελεαστικά ερωτήματα για μελλοντικές έρευνες και για άλλα διατροφικά στοιχεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ισχυροποιείται ως όπλο ενάντια στη σκλήρυνση η φιγκολιμόδη


Νεα ελπιδοφόρα μηνύματα για τη σύγχρονη αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ), με τη χρήση της ουσίας φιγκολιμόδη ανακινώθηκαν στο 23ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Νευρολογικής Εταιρείας (ENS). Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία παρουσιάστηκαν, αποδεικνύεται ότι η φιγκολιμόδη επηρέασε θετικά τις βασικές μετρήσεις για τη ΣΚΠ, δηλαδή τα ποσοστά υποτροπής, τη μείωση του όγκου του εγκεφάλου και την εξέλιξη βλαβών και αναπηρίας. Η βελτίωση αυτών των βασικών μετρήσεων οδήγησε στην ευνοϊκή κλινική έκβαση πολλών ασθενών.

Η φιγκολιμόδη είναι η πρώτη από του στόματος θεραπεία που έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση των υποτροπιαζουσών μορφών της ΣΚΠ και η πρώτη από μια νέα κατηγορία ουσιών που ονομάζονται τροποποιητές υποδοχέων της 1-φωσφορικής σφιγγοσίνης. Θεωρείται ότι δρα με δύο τρόπους κατά των καταστροφικών διεργασιών που προωθούν την εξέλιξη της νόσου, επηρεάζοντας όχι μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μειώσει τις βλάβες από τις φλεγμονές, αλλά και το ΚΝΣ, ώστε να ενισχύσει τη νευροπροστασία και την αποκατάσταση.

Όπως είναι γνωστό, η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μία αυτοάνοση εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), που κάνει το σώμα να στρέφεται ενάντια στον εαυτό του, εκλαμβάνοντας λανθασμένα τα φυσιολογικά κύτταρα ως ξένα. Η ακριβής αιτία της είναι άγνωστη. Στη ΣΚΠ το έλυτρο μυελίνης, δηλαδή το στρώμα που προστατεύει τις νευρικές ίνες, καταστρέφεται από τη φλεγμονή που παρουσιάζεται όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στο νευρικό σύστημα.

Αυτή η νευροφλεγμονώδης βλάβη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του εγκεφάλου, του οπτικού νεύρου και του νωτιαίου μυελού και να προκαλέσει διάφορα σωματικά και νοητικά προβλήματα, όπως είναι η απώλεια του μυϊκού ελέγχου και της δύναμης, της όρασης, της ισορροπίας, της αισθητικότητας και της νοητικής λειτουργίας. Σήμερα έως και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο πάσχουν από ΣΚΠ, πιο συχνά νέοι άνθρωποι ηλικίας 20 με 40 ετών.

Η δράση της φιγκολιμόδης προλαμβάνει την έξοδο των λεμφοκυττάρων, τα οποία προκαλούν φλεγμονές και βλάβες στο ΚΝΣ, από τους λεμφοειδείς ιστούς, μειώνοντας, κατά συνέπεια, την εισχώρησή τους στο κεντρικό σύστημα και τη δυνατότητα πρόκλησης βλαβών. Η ουσία είναι, επίσης, σε θέση να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και θεωρείται ότι επιδρά στη νευροεκφυλιστική διεργασία στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της κλινικής μελέτης TRANSFORMS, ένα μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών ήταν ελεύθεροι νόσου μετά από ένα χρόνο θεραπείας με φιγκολιμόδη, σε σύγκριση με τη θεραπεία με ιντερφερόνη. Για τους ασθενείς που λάμβαναν ιντερφερόνη κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, το ποσοστό ασθενών ελεύθερων νόσου κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους αυξήθηκε, αφού άλλαξαν από τη θεραπεία με ιντερφερόνη στη θεραπεία με φιγκολιμόδη.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αλλαγή από ιντερφερόνη σε φιγκολιμόδη είναι ωφέλιμη για τους ασθενείς, ώστε να επιτύχουν και να διατηρήσουν μια μακροχρόνια κατάσταση ελεύθερη νόσου. Μέχρι σήμερα περίπου 63.000 ασθενείς έχουν λάβει φιγκολιμόδη, παρουσιάζοντας ένα θετικό προφίλ οφέλους-κινδύνου, τόσο στο πλαίσιο κλινικών μελετών, όσο και σε πραγματικό περιβάλλον.

«Στις μέρες μας δεν υπάρχει οριστική ίαση της ΣΚΠ και, επομένως, είναι επιτακτική η ανάγκη οι θεραπείες να δράσουν θετικά για τον περιορισμό των συμπτωμάτων, της δραστηριότητας και, τελικά, της εξέλιξης της νόσου, μειώνοντας την επιβάρυνση για τους ασθενείς» τόνισε ο Δρ. Timothy Wright, Global Head Development της Novartis Pharmaceuticals. «Αυτές οι νέες αναλύσεις είναι πολύ ενθαρρυντικές, καθώς δεν υποστηρίζουν μόνο το ρόλο της φιγκολιμόδης που παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη επίδραση, αλλά τονίζουν, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο η φιγκολιμόδη μπορεί να βελτιώσει τις βασικές μετρήσεις αυτής της νόσου που προκαλεί σοβαρή αναπηρία» κατέληξε.



Πηγή: http://www.healthview.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα τροχαία είναι ρατσισμός!


Εκδήλωση της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΑΠΘ σήμερα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά.

«Τα τροχαία εγκλήματα αποτελούν διάσταση του ρατσισμού στο δρόμο. Με πάνω από 40.000 νεκρούς και υπερδιπλάσιους τραυματίες στους ελληνικούς δρόμους από το 1990 μέχρι σήμερα, είναι επιτέλους αναγκαίο να τοποθετήσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη και κάθε είδους σκοπιμότητες. Η τρομοκρατία στο οδικό δίκτυο έχει συγκεκριμένους αποδέκτες. Στην κυκλοφορία δεν είμαστε ίσοι. Ο δρόμος δεν είναι ουδέτερος».

Αυτό είναι το μήνυμα της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΑΠΘ εν όψει της εκδήλωσης – συζήτησης με θέμα «Τροχαία εγκλήματα: ‘παράπλευρες απώλειες’ της δικτατορίας του αυτοκινήτου» σήμερα, στις 7 το βράδυ, στο πλαίσιο του 16ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα γίνει στο στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Στο χώρο του φεστιβάλ μάλιστα θα λειτουργήσει και έκθεση αφίσας του Δημήτρη Αρβανίτη, με θέμα «Social Design:Τροχαία εγκλήματα».

Η δράση ευαισθητοποίησης της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΑΠΘ έρχεται σε συνέχεια της παρουσίασης της έκθεσης φωτογραφίας του Βρετανού Paul Wenham-Clarke (13-24 Μαΐου 2013, ισόγειο κτιρίου διοίκησης του πανεπιστημίου).

«Τα τροχαία δεν είναι μοιραία ούτε ζήτημα τύχης. Συχνότερες αιτίες των τροχαίων συγκρούσεων είναι οι σχετιζόμενες με την οδηγική συμπεριφορά και παιδεία. Πέρασμα με κόκκινο, υπερβολική ταχύτητα, μεθυσμένοι οδηγοί, πολλαπλές παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η πραγματικότητα αυτή αποδεικνύει ότι οι συγκρούσεις δεν οφείλονται στην τύχη, δεν είναι δηλαδή α-τυχήματα, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων στάσεων, αντιλήψεων και πρακτικών. Όταν μάλιστα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωής μόνον τροχαία εγκλήματα μπορούμε να τα αποκαλέσουμε», τονίζει η Επιτροπή.

Οι λεγόμενοι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου (πεζοί, ποδηλάτες, επιβάτες, παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία) αποτελούν την πλειοψηφία των θυμάτων της κυκλοφορίας.

«Στο δρόμο δεν υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει ρατσισμός στην πιο ακραία και επιθετική του μορφή. Και όταν το έγκλημα πραγματοποιηθεί, το θύμα και η οικογένεια του θα γνωρίσουν την εχθρότητα αρχών και δραστών και οι δράστες την κοινωνική ανοχή», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής.

Και το μήνυμα είναι: «Χάθηκαν στο Δρόμο - Αγνοήθηκαν από την Κοινωνία - Ποδοπατήθηκαν από την Δικαιοσύνη». Θα εξακολουθήσουμε να το ανεχόμαστε; Ο άνθρωπος πάνω από το αυτοκίνητο! Η Οδική Ασφάλεια είναι ζήτημα Πολιτικό και Κοινωνικό. Αν δεν τεθεί σαν τέτοιο καμιά λύση δεν πρόκειται να υπάρξει».



Πηγή: http://voria.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάθε μήνας και ένας φόρος


Έναν μαραθώνιο Γολγοθά φορολογικών υποχρεώσεων καλούνται να ανέβουν από τις αρχές του καλοκαιριού και μέχρι το τέλος του έτους τα νοικοκυριά μετά και την παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και το... νέο τέλος ακινήτων που άρχισε ήδη να αποστέλλεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Η ανηφόρα έχει πραγματικά μεγάλη κλίση, ειδικά μάλιστα εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν κάθε μήνα σχεδόν και από έναν φόρο και μάλιστα σε ό,τι αφορά στον φόρο εισοδήματος αυτός θα πρέπει να καταβληθεί σε δύο μόλις δόσεις από όσους υπόχρεους υποβάλλουν τελευταίοι τη δήλωσή τους. Υπενθυμίζεται ότι εφέτος το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε παράταση των προθεσμιών υποβολής μέχρι και το τέλος... Αυγούστου! Δεν αποκλείεται μάλιστα λόγω της παράτασης στην υποβολή των δηλώσεων ΦΜΥ, ο φόρος τελικά να πρέπει να καταβληθεί ακόμη και εφάπαξ, αφού το έντυπο Ε7 θεωρείται απαραίτητο για την εκκαθάριση των δηλώσεων των μισθωτών. Ωστόσο και πέραν του φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την τακτοποίηση των δόσεων του νέου τέλους ηλεκτροδότησης, την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013, τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 αλλά και την πληρωμή των δόσεων των ληξιπροθέσμων χρεών για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση. Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και τα ταμεία του κράτους, αφού το κόστος της... μετατόπισης των φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και ο όγκος αυτών εκτιμούνται κοντά στα 3 δισ. ευρώ, τα οποία μπορεί μεν να προσδοκάται ότι θα εισρεύσουν περί τα τέλη του έτους (ή έστω μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 που παρατείνεται το οικονομικό έτος), πλην όμως θα προκαλέσουν σημαντικές ταμειακές δυσχέρειες για την κάλυψη υποχρεώσεων στις οποίες θα κατευθύνονταν τα έσοδα αυτά.

Είναι δε αμφίβολο κατά πόσο το Δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει τα ποσά αυτά αν λάβει κάποιος υπόψη ότι ακριβώς λόγω του μεγάλου όγκου των φορολογικών υποχρεώσεων, ο όγκος της νέας γενιάς ληξιπροθέσμων έχει εκτιναχθεί κατά 3 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι στο κίνημα δεν πληρώνω, συντάσσεται πλέον και το δεν δηλώνω με 500.000 υπόχρεους σε φορολογική δήλωση ΦΠΑ να απέχουν από τη διαδικασία το ίδιο διάστημα.

Βαρύς ο λογαριασμός της εφορίας

Ο ιδιαίτερα βαρύς λογαριασμός που θα κληθούν να καταβάλλουν μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι έχει ως εξής:

- Φόρος εισοδήματος: Σε αυξημένους φόρους θα οδηγήσει η υποχρεωτική εφέτος αναγραφή όλων των εισοδημάτων. Ειδικότερα, όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες, εσοδηματίες) για πρώτη φορά υποχρεούνται να δηλώσουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους καθώς και τα ποσά που απαλλάσσονται από τον φόρο. Στους κωδικούς 659-660 αναγράφονται εφέτος οι τόκοι καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων το 2012 εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 250 ευρώ, κέρδη από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, REPOS, κέρδη από μερίσματα καθώς και τα επιδόματα των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, τα επιδόματα με τα οποία προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών (όχι ολικά τυφλών) και προσώπων με απόλυτη αναπηρία (όχι με κινητική αναπηρία άνω του 80%), συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή, σύνταξη και επιδόματα πολύτεκνης μητέρας, ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας.

Με την υποχρεωτική αναγραφή όλων αυτών των ποσών στη φορολογική δήλωση, οι φορολογούμενοι εφόσον έχουν συνολικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, θα υπόκεινται και γι' αυτά τα ποσά σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% - 4%. Ειδικότερα, η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, 2% (επί ολόκληρου του ποσού) για συνολικό καθαρό εισόδημα 20.001 έως και 50.000 ευρώ, 3% για εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ και με συντελεστή 4% για συνολικό εισόδημα από 100.001 ευρώ και πάνω. Το αποτέλεσμα έτσι θα είναι να πληρώσουν περισσότερο φόρο με τις εφετινές φορολογικές δηλώσεις. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις υποβάλλονται στις εξής ημερομηνίες:

  • Για τα καταληκτικά ψηφία του ΑΦΜ από 1 και 2 έως και την 22α Ιουλίου 2013.
  • Για τα ψηφία 3 και 4 έως και την 29η Ιουλίου 2013.
  • Για τα ψηφία 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013.
  • Για τα ψηφία 7 και 8 έως και τη 12η Αυγούστου 2013.
  • Για το ψηφίο 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013.
  • Για το ψηφίο 0 έως και την 30ή Αυγούστου 2013.

Σημειώνεται ότι ο φόρος πληρώνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Οσοι υποβάλλουν τη δήλωση την τελευταία στιγμή, δηλαδή στα τέλη Αυγούστου θα πληρώσουν τον φόρο σε δύο διμηνιαίες δόσεις. Την πρώτη στα τέλη Σεπτεμβρίου και τη δεύτερη στα τέλη Νοεμβρίου.

- Φόροι Ακινήτων: Μήνας και φόρος μέχρι το τέλος του έτους για τους υπόχρεους σε φόρους ακινήτων και μάλιστα η υποχρέωση θα «τραβήξει» μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 αν λάβει κάποιος υπόψη ότι το τέλος ηλεκτροδότησης καταβάλλεται σε πέντε δόσεις. Η ΔΕΗ και οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ήδη ξεκινήσει την έκδοση και αποστολή των λογαριασμών με το νέο τέλος ηλεκτροδότησης, το οποίο είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με αυτό που καταβλήθηκε πέρυσι. Από το τέλος ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα άνω των 2,6 δισ. ευρώ. Πέραν του τέλους ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά την αποστολή των εκκαθαριστικών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011 και 2012, που αφορούν σε 500.000 φορολογουμένους που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 και την 1η Ιανουαρίου 2012 κτίσματα και, εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η καταβολή του φόρου θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις. Από τους... δύο ΦΑΠ το υπουργείο προσδοκά έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Το φθινόπωρο παράλληλα αναμένεται και η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ του έτους 2013.

- Ληξιπρόθεσμα χρέη: Το ποσό των 2 δισ. ευρώ προσδοκά να εισπράξει εφέτος το υπουργείο Οικονομικών από τα ληξιπρόθεσμα χρέη μετά τις γενναιόδωρες ρυθμίσεις τις οποίες έχει εφαρμόσει. Ήδη περί τα 750 εκατ. ευρώ έχουν εισπραχθεί στο πεντάμηνο του έτους (υστερεί ωστόσο το ποσό έναντι του μνημονιακού στόχου των 1,140 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα), κάτι που σημαίνει ότι στο επόμενο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να ενισχύουν τα δημόσια ταμεία, οι οφειλέτες κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ μηνιαίως.



Διαβάστε περισσότερα...

Πλιάτσικο οικοδομικών υλικών στη στέγη ΑμεΑ «Άγιοι Θεόδωροι»


Χτίζεται με δωρεές και προσφορές συλλόγων και ιδιωτών.

Ολόκληρα σακιά με τσιμέντο, πλακάκια και όλων των ειδών τα οικοδομικά υλικά «έκαναν φτερά»


Ο εργολάβος αναγκάστηκε να περιφράξει το υπό κατασκευή κτίριο



Τον Ιούλιο 2012 ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης, σε πρώτη φάση, του κεντρικού κτιρίου ημερήσιας απασχόλησης Α.με.Α. και η περίφραξη του οικοπέδου της ειδικής μονάδας των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης Α.με.Α. νοητικής υστέρησης. Ο λόγος για το όνειρο ζωής, των ανθρώπων του συλλόγου μέριμνας ΑμεΑ νοητικής υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», οι οποίοι εργάστηκαν για περισσότερο από 30 χρόνια στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς όχι μόνο για τα μέλη τους, αλλά και για όλους όσοι τους είχαν ανάγκη.

ΘΕΜΕΛΙΩΘΗΚΕ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Τον Οκτώβριο του 2012 θεμελιώθηκε η στέγη και έναν χρόνο αργότερα, οι βασικές εργασίες έχουν αποπερατωθεί. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο που περνάμε τα υδραυλικά και τα ηλεκτρολογικά. Έχει τελειώσει και η περίφραξη παρόλο που ήταν στο πρόγραμμα να τελειώσει πρώτα η κεντρική μονάδα και μετά να γίνει η περίφραξη», είπε μιλώντας στο «Χ», η πρόεδρος του συλλόγου. Για τη Νατάσα Λιβεριάδου η στέγη αυτή είναι όνειρο ζωής και μία παρακαταθήκη για τη Ροδόπη. Η ίδια δεν παύει σε κάθε ευκαιρία να ευχαριστεί πολίτες και συλλόγους που στάθηκαν στο πλευρό του συλλόγου κάνοντας την ανέγερση της στέγης προσωπική τους υπόθεση.


Εξάλλου χάρη στις προσφορές των συμπολιτών μας, μέσα από συλλόγους αλλά και τη συμβολή ιδιωτών χτίζεται το κτίριο. 


ΕΚΛΕΨΑΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Ο σκοπός είναι ιερός για όσους προσφέρουν από το υστέρημα τους, όμως δυστυχώς δεν σκέφτονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Είτε από άγνοια, είτε επί σκοπού, άγνωστοι εισήλθαν πολλές φορές στο χώρο του οικοπέδου για να αφαιρέσουν οικοδομικά υλικά. Έτσι ο εργολάβος αναγκάστηκε να το περιφράξει πολύ πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Και αυτό γιατί ολόκληρα τσουβάλια με τσιμέντο, πλακάκια, και όλων των ειδών τα οικοδομικά υλικά σήκωσαν από το χώρο οι δράστες. Το γεγονός αυτό φυσικά καθυστέρησε τις εργασίες και ανάγκασε τους υπευθύνους να πάρουν μέτρα. Γι’ αυτό τοποθετήθηκε συρματόπλεγμα ώστε να μην είναι προσβάσιμο από τους επιτήδειους εξήγησε ο κ. Λιβεριάδου. Πέρα όμως από αυτά το έργο προχωρά με γοργούς ρυθμούς ικανοποιώντας τους εμπνευστές τους. «Εάν πάνε καλά τα πράγματα και έχουμε τα χρήματα πιστεύω ότι ως το επόμενο καλοκαίρι θα έχει τελειώσει η μονάδα και θα μπούμε τον Σεπτέμβρη του 2014. Δηλαδή, θα εγκατασταθούμε εκεί και θα είναι ο χώρος μας πια. Και θα συνεχίσουμε μετά. Μέσα στην πρώτη δημοπράτηση είναι και τα τρία σπιτάκια από τα οχτώ. Ήταν δηλαδή η κεντρική μονάδα, η περίφραξη και μετά έχουμε τα τρία σπιτάκια».

ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ 700.000

Βασικός συμπαραστάτης στο έργο της ανέγερσης της μονάδας, με σημαντική οικονομική αρωγή, είναι το Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγίου Νικολάου Πόρτο – Λάγους. Γενικά τα έσοδα του συλλόγου προέρχονται από κάποιες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που διοργανώνει, από τις συνδρομές των μελών του, από την πώληση των προϊόντων που παράγονται στα εργαστήρια του Κ.Ε.Ν.Υ.Α.μεΑ. και κυρίως από τις δωρεές ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας που στηρίζουν και τη λειτουργία του Κ.Ε.Υ.Α.μεΑ. μέχρι σήμερα.

Η συνολική δαπάνη για την κεντρική μονάδα και την περίφραξη του χώρου φτάνει τα 700.000 ευρώ. Είναι χρήματα που δίνονται σταδιακά, για κάθε εργασία που εκτελείται και αποπερατώνεται από τον εργολάβο. Την προσπάθεια αυτή συνεχίζουν με κάθε τρόπο να ενισχύουν σύλλογοι και συμπολίτες μας. Λόγω του καλοκαιριού, οι προσφορές μειώθηκαν, ωστόσο από τον Σεπτέμβριο αναμένονται νέες δωρεές, είπε η Νατάσα Λιβεριάδου. «Έχουμε προσφορές από το νομό μας, αλλά παλιά είχαμε και προσφορές εκτός της Ροδόπης. Υπάρχουν πολλές φορές δικοί μας άνθρωποι που ζουν εκτός Κομοτηνής οι οποίοι μας καταθέτουν ποσά στην τράπεζα. Αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, όπως και σύλλογοι έρχονται και μας δίνουν χρήματα. Τώρα πιστεύουμε, θα μειωθούν το καλοκαίρι αλλά είμαι σίγουρη πως θα επανέλθουν από τον Σεπτέμβρη και όλα θα πάνε καλά. Ήδη έχουν δρομολογηθεί, έχουν δείξει ενδιαφέρον αρκετοί άνθρωποι και σύλλογοι που θέλουν να κάνουν εκδηλώσεις για να μας βοηθήσουν», είπε η κ. Λιβεριάδου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΟΦΩΝΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΜΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΚΟΠΟ

Μία από αυτές προγραμματίζεται την επόμενη εβδομάδα από το σύλλογο Alma Libre. Συγκεκριμένα θα γίνει το 3ο αφιέρωμα στον ισπανόφωνο κινηματογράφο 12-15 Ιουλίου στο θερινό κινηματογράφο στην αυλή της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης, και τα έσοδα από την εκδήλωση θα δοθούν για την ανέγερση της στέγης ΑμεΑ. Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν γίνει στο παρελθόν και προγραμματίζονται και άλλες. Εξάλλου αυτό είναι το πνεύμα της στέγης ΑμεΑ τόνισε η κ. Λιβεριάδου. «Χαιρόμαστε γι’ αυτό, γιατί εμείς θα το κάνουμε και αξίζει τον κόπο, πιστέψτε με όχι γιατί το ζω τριάντα χρόνια αυτό. Πρέπει γιατί μας αφορά όλους. Έχουν δικαίωμα όλοι να ζουν με τα ίσα δικαιώματα», κατέληξε. Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο όταν ολοκληρωθεί θα περιλαμβάνει συνολικά οκτώ οικίσκους με δυνατότητα στο άμεσο μέλλον στέγασης και ολιγοήμερης διαμονής των ΑμεΑ προκειμένου να εξυπηρετούνται οι γονείς και κηδεμόνες τους.

Το οικόπεδο 6.000 τ.μ. έχει παραχωρηθεί στο σύλλογο από την πολιτεία και συγκεκριμένα από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης όταν ο γεν. γραμματέας της ήταν ο Δημήτριος Σταμάτης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρoσφορές, εκπτώσεις και δωρεάν εισιτήρια για να γεμίσουν τα πλοία το καλοκαίρι


Τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια ήταν ένας από τους βασικότερους παράγοντες που δεν επέτρεπε σε πολύ κόσμο να εγκαταλείψει κατά την καλοκαιρινή περίοδο την Αθήνα για κάποιο νησί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα πλοία να φεύγουν με μικρό αριθμό επιβατών. Εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών οι ακτοπλοϊκές εταιρείες με προγράμματα προσφορών, εκπτώσεων, ακόμα και δωρεάν εισιτήριο επιστροφής προσπαθούν να προσελκύσουν επιβάτες.

Οπως αναφέρει η «Ημερησία» οι εκπτώσεις και οι προσφορές περιλαμβάνουν καμπίνες, αυτοκίνητα, ομαδικά εισιτήρια.

Ειδικότερα:

- κατάστρωμα + IX 85 ευρώ

- καμπίνα ΑΒ2 + ΙΧ 160 ευρώ

- καμπίνα ΑΒ3 + ΙΧ 180 ευρώ

- καμπίνα ΑΒ4 + ΙΧ 196 ευρώ

Η ANEK Lines από τις 5 Ιουλίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματίσει 74 ημερήσια δρομολόγια για την γραμμή των Χανίων πραγματοποιώντας, ταυτόχρονα, κάθε βράδυ και τις αναχωρήσεις από και προς Πειραιά στις 21.00 με άφιξη στις 06.00.

Η εταιρεία προσφέρει στους επιβάτες μεταξύ άλλων:

30% έκπτωση σε καμπίνες και ΙΧ. στα ημερήσια δρομολόγια3+1 δωρεάν εισιτήριο: στα 4 εισιτήρια το ένα χορηγείται δωρεάν για αγορές με ενιαίο κωδικό κράτησης σε 4κλινη καμπίνα, σε όλα τα δρομολόγια.20% έκπτωση στην οικονομική θέση και τα αεροπορικά καθίσματα στα ημερήσια δρομολόγια.20% έκπτωση στους ναύλους επιστροφής στα βραδινά δρομολόγια με την έκδοση εισιτηρίου μετάβασης και επιστροφής.Δωρεάν εισιτήρια σε παιδιά έως 4 ετών σε οικονομική θέση.50% έκπτωση σε παιδιά, από 4 έως 12 ετών σε όλες τις θέσεις.Έως 50% έκπτωση σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, φοιτητές, οπλίτες, ΑΜΕΑ κλπ σε όλα τα δρομολόγια.

Επίσης όσοι προγραμματίσουν έγκαιρα το ταξίδι στα Χανιά τους περιμένουν, σύμφωνα με την εταιρεία, ειδικές τιμές για περιορισμένες θέσεις όπως:

84 ευρώ για 1 επιβάτη και 1 Ι.Χ.158 ευρώ για 2 επιβάτες και 1 Ι.Χ.178 ευρώ για 3 επιβάτες και 1 Ι.Χ.194 ευρώ για 4 επιβάτες και 1 Ι.Χ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι καλοκαιρινές προσφορές ισχύουν στα βραδινά δρομολόγια έως 18/07 και στα ημερήσια κάθε Παρασκευή και Κυριακή έως 28/07, εκτός της καμπίνας ΑΒ4. Επίσης ισχύουν σε εισιτήρια μίας διαδρομής και για περιορισμένο αριθμό θέσεων όταν ένα τουλάχιστον Ι.Χ. περιλαμβάνεται στην κράτηση και οι επιβάτες επιλέγουν ολόκληρη καμπίνα (ΑΒ2, ΑΒ3, ΑΒ4) ενώ δεν μπορούν να συνδυασθούν με τις υπόλοιπες Εμπορικές Εκπτώσεις της γραμμής Χανίων.

Και η Minoan Lines προσφέρει ειδικές τιμές για να προσελκύσει επιβάτες στην γραμμή Ηράκλειο - Πειραιάς. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, στα πακέτα προσφορών μπορεί ο επιβάτης να κερδίσει έως και 35% και ειδικότερα αν επιλέξει:

κατάστρωμα + IX 85 ευρώκαμπίνα ΑΒ2 + ΙΧ 160 ευρώκαμπίνα ΑΒ3 + ΙΧ 180 ευρώκαμπίνα ΑΒ4 + ΙΧ 196 ευρώ

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ισχύουν για ταξίδια μονής διαδρομής και τα εισιτήρια των συγκεκριμένων προσφορών δεν μπορούν να μετατραπούν σε εισιτήρια ανοικτής ημερομηνίας.

Επίσης η Hellenic Seaways σε συνεργασία με την Cosmote προσφέρει στους πελάτες της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας το εισιτήριο της επιστροφής, όπως σημειώνεται. Ο πελάτης μπορεί να στείλει κενό SMS στο 19019 (0,50€/SMS) και θα αποκτήσει ένα ψηφιακό κωδικό τον οποίο μπορεί να εξαργυρώσει κατά την αγορά του εισιτηρίου αναχώρησης για τον προορισμό της επιλογής και θα αποκτά εντελώς δωρεάν το εισιτήριο της επιστροφής: επιβάτη, οχήματος, μοτοσικλέτας

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «η αγορά του κάθε εισιτηρίου αναχώρησης πραγματοποιείται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της εταιρίας στο τηλέφωνο 210 4199000 με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, όπου θα παραλαμβάνει έναν μοναδικό 10ψήφιο κωδικό κράτησης για το ταξίδι».

Τα δωρεάν εισιτήρια επιστροφής μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από τα κεντρικά λιμάνια αναχώρησης: Πειραιά, Ραφήνα, Ηρακλείου, Βόλου, Αγ. Κωνσταντίνου και του κεντρικού εκδοτηρίου της Hellenic Seaways (Άστιγγος 6, Πλ. Καραϊσκάκη, Πειραιάς).


Πηγή: http://www.newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγία στα κράτη μέλη της ΕΕ να επιβάλουν στους εργοδότες μέτρα υπέρ των ανθρώπων με αναπηρία


Τo Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τοποθετούμενο επί μιας ιταλικής υποθέσεως, αποφάνθηκε σήμερα ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να επιβάλουν σε όλους τους εργοδότες να λαμβάνουν πρακτικά και αποτελεσματικά μέτρα υπέρ όλων των προσώπων με αναπηρία.

Στη σημερινή απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή οδηγία για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και στην εργασία στηρίζεται στην άποψη ότι οι διακρίσεις λόγω αναπηρίας μπορούν να υπονομεύσουν την επίτευξη των σκοπών της Συνθήκης της ΕΕ, ειδικότερα δε την επίτευξη υψηλού επιπέδου απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής, την οικονομική και κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, καθώς και την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.

Η οδηγία αυτή καθορίζει συνεπώς ένα γενικό πλαίσιο για την καταπολέμηση αυτού του είδους των διακρίσεων όσον αφορά την απασχόληση και την εργασία, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή, εντός των κρατών μελών, η αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Για να εξασφαλισθεί η τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης έναντι των ατόμων με αναπηρία, η οδηγία επιβάλλει, μεταξύ άλλων, στον εργοδότη να λαμβάνει τα ενδεδειγμένα μέτρα, ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, ώστε το πρόσωπο με αναπηρία να μπορεί να έχει πρόσβαση σε θέση εργασίας, να ασκεί ή και να προάγεται στο επάγγελμά του, ή προκειμένου να του παρέχεται εκπαίδευση, αρκεί τα μέτρα αυτά να μη συνεπάγονται δυσανάλογη επιβάρυνση για τον εργοδότη. Η επιβάρυνση δεν είναι δυσανάλογη όταν αντισταθμίζεται επαρκώς με μέτρα λαμβανόμενα στο πλαίσιο της πολιτικής ενός κράτους μέλους υπέρ των ατόμων με αναπηρία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι η οδηγία μεταφέρθηκε στο εσωτερικό δίκαιο από την Ιταλία, χωρίς οι εγγυήσεις και οι προσαρμογές που προβλέπονται για τη μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία να αφορούν όλα τα πρόσωπα με αναπηρία, όλους τους εργοδότες και τις διάφορες πτυχές της σχέσεως εργασίας.

Περαιτέρω, η εφαρμογή της ιταλικής νομοθεσίας εξαρτάται από τη λήψη μεταγενέστερων μέτρων από τις τοπικές αρχές ή από τη σύναψη ειδικών συμβάσεων μεταξύ των τελευταίων αυτών και των εργοδοτών και δεν παρέχει συνεπώς στα άτομα με αναπηρία δικαιώματα τα οποία θα μπορούσαν να προβληθούν ευθέως ενώπιον δικαστηρίων.

Στην σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο διευκρινίζει ότι η έννοια της «αναπηρίας», καίτοι, βεβαίως, δεν ορίζεται ευθέως στην οδηγία , πρέπει να νοείται, κατ' αναφορά προς τη σύμβαση του ΟΗΕ, ως σημαίνουσα μειονεκτικότητα, οφειλόμενη, ιδίως, σε μακροχρόνια πάθηση φυσική, διανοητική ή ψυχική, της οποίας η αλληλεπίδραση με διάφορους περιορισμού μπορεί να παρακωλύσει την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή του συγκεκριμένου ατόμου στον επαγγελματικό βίο, σε ισότιμη βάση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.


Διαβάστε περισσότερα...

Επίσημη αναγνώριση των χρηστών βιντεοπαιχνιδιών σαν αθλητές


Δικαιούνται βίζα στις ΗΠΑ ανάλογη με αυτή των επαγγελματιών παικτών.

Μια απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ βάζει πλέον σημαντικά δεδομένα στη συζήτηση περί πολιτιστικής αξίας των βιντεοπαιχνιδιών.

Μετά από πολλές προσπάθειες της εταιρείας Riot Games, δημιουργού του διάσημου παιχνιδιού «League of Legends», οι επαγγελματίες παίχτες των παιχνιδιών της εταιρείας μπορούν πλέον να παίρνουν βίζα εργασίας στις ΗΠΑ, την ίδια βίζα που παίρνουν όσοι αθλητές αγωνίζονται στο NBA και το MLB.

Το πόσο σημαντικό γεγονός είναι αυτό για τα βιντεοπαιχνίδια φαίνεται στις δηλώσεις του διευθυντή της Riot Games, Νικ Άλεν, ο οποίος σημειώνει πως χρειάστηκε μεγάλη υπομονή και προσπάθεια για να φτάσουν σε αυτή την πρωτοποριακή απόφαση. Συνεχίζοντας, φανερώνει τα σχέδια της εταιρείας να προσελκύσει επαγγελματίες παίχτες από όλο τον κόσμο, καθώς κέρδισαν αυτό το δικαίωμα.

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται σε κάποιους, τα βιντεοπαιχνίδια διαθέτουν όλα εκείνα που έχουν και τα συνηθισμένα αθλήματα, εκτός της φυσικής κούρασης. Σπόνσορες και κόσμος ενδιαφέρονται στο έπακρο γι’ αυτά και είναι αρκετά διαδεδομένα.

Άρα, όσοι ασχολείστε με αυτά τα παιχνίδια και σας κατηγορούσαν μέχρι σήμερα ότι χαραμίζετε το χρόνο σας, πείτε τους απλά πως προπονείστε. Και πού ξέρετε, ίσως κάποια μέρα σας δούμε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες!



Διαβάστε περισσότερα...

Κλάμα και κολικοί στα μωρά: Πώς τα αντιμετωπίζουμε;


Θυμηθείτε ότι οι κολικοί είναι πολύ συνηθισμένοι αρρώστια των μωρών και δεν κρατάνε πολύ. Συνήθως φεύγουν όταν το μωρό έχει κλείσει τους 3 μήνες .

Καλέστε το γιατρό αν:


Πέρα από τα συμπτώματα που έχουν οι κολικοί το μώρο έχει πυρετό, ερυθρότητα στο δέρμα, διάρροια ή εμετό

Ξεκινήστε με τα βασικά


Αλλάξτε το μωρό σας

Αφήστε το να θηλάσει ή δώστε του το μπιμπερό του

Δώστε του τη πιπίλα του

Προσπαθήστε να το κάνετε να ρευτεί

Σιγουρευτείτε ότι το μωρό σας δεν κρυώνει, ούτε ζεσταίνεται

Αν θηλάζετε καλύτερο θα ήταν να βγάλετε τα καυτερά φαγητά και τη καφεΐνη από διαιτολόγιο σας

Αλλάξτε θέσεις


Πάρτε αγκαλιά το μωρό σας με το κεφαλάκι του στον ώμο σας

Τυλίξτε το μωρό σας με μια κουβέρτα.

Χρησιμοποιείστε ήρεμους ήχους


Ανάψτε ένα ανεμιστήρα στη χαμηλή σκάλα μέσα στο δωμάτιο του μωρού

Μπορείτε να εσείς να φυσήξετε απαλά στο αυτί του μωρού σας

Κάντε ένα διάλλειμα


Αλλάξτε θέσεις με το σύντροφό σας

Μην τα κάνετε εσείς όλα γιατί θα εξαντληθείτε


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έφυγε" ο μύθος της ροκ JJ Cale


O θρύλος της μουσικής ροκ σκηνής, ο JJ Cale άφησε την τελευταία του πνοή, την Παρασκευή στο νοσοκομείο Λα Χόγια, στην Καλιφόρνια, προδομένος από την καρδιά του, σε ηλικία 74 ετών.

O JJ Cale ήταν τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός. Τραγούδια του είχαν τραγουδήσει μερικοί από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, όπως ο Eric Clapton, o Carlos Santana, o Bryan Ferry, o Tom Retty και άλλοι.

Έγινε γνωστός όταν τη δεκαετία του '70, ο Clapton τραγούδησε το "After Midnight" και αργότερα το "Cacaine".

Η είδηση έγινε γνωστή μέσω του προσωπικού του blog.
Θυμηθείτε τον στην μεγάλη του επιτυχία "Cocaine"...

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πληρώματα για μετάλλια!


Στον τελικό κωπηλασίας τρεις Έλληνες αθλητές.

Με αξιώσεις για μετάλλια έφτασαν στον τελικό των αγωνισμάτων τους δύο ελληνικά πληρώματα, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας Κ23.

Η Κατερίνα Νικολαΐδου πήρε την πρώτη θέση στον ημιτελικό, όμως η διαφορά που ανέκτησε απ’ τα άλλα πληρώματα την καθιστούν φαβορί για μια ακόμα μεγάλη επιτυχία, μετά το Χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και Μεσογειακούς αγώνες.
Πληρώματα για μετάλλια!

Όσον αφορά στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου, οι Κωνσταντίνος Χρηστομάνος και Αλέξανδρος Δαφνής πήραν την 2η θέση στα ημιτελικά και θα δώσουν τη μάχη για το μετάλλιο στον τελικό της Κυριακής.

Από την άλλη, ο Σπύρος Γιάνναρος έχασε στο…τσακ την πρόκριση στον τελικό του σκιφ ελ. βαρών και θα δώσει το «παρών» στον μικρό τελικό, όπως και οι Διονύσης Αγγελόπουλος και Ελένη Διαμάντη.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στασινόπουλος: Λουκέτο σε όποιον δεν κόβει αποδείξεις


Αυστηρό μήνυμα από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο, με αποδέκτες τους καταστηματάρχες που δεν θα κόβουν αποδείξεις από την 1ηΑυγούστου.

Ο Σ. Στασινόπουλος υπογράμμισε με έμφαση πως: "από 1η Αυγούστου θα γίνει εφαρμογή των διατάξεων περί κλεισίματος των μαγαζιών με δική του εντολή. Όποιος δεν κόβει αποδείξεις από 1η Αυγούστου θα προβαίνουμε στο κλείσιμο του καταστήματός του"




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινόχρηστα ποδήλατα στη Θεσσαλονίκη


Τον καθορισμό κοινόχρηστων χώρων για την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους στο ευρύτερο κέντρο της πόλης οι δημότες, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στη διάρκεια της 14ης τακτικής συνεδρίασής του.

Σύμφωνα με τη μελέτη για την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων, πρόκειται για 26 σημεία που καθορίζονται μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να δοθούν με δημοπρασία, αφού προηγουμένως αρθούν οι υφιστάμενοι λόγοι ασφαλείας που προτάσσουν τα Τμήματα Τροχαίας Θεσσαλονίκης, µε τις ανάλογες ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου.

H ευρύτερη χρήση του ποδηλάτου για τις καθημερινές μετακινήσεις αλλά και ως μορφή ψυχαγωγίας και τουριστικής ανάπτυξης της πόλης, είναι μια αισιόδοξη, βιώσιμη και μοντέρνα λύση με σκοπό τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών, τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν και πρόσθεσε: «Μετά το περπάτημα, το ποδήλατο αντιπροσωπεύει τον πιο ήπιο τρόπο μετακίνησης χωρίς να ρυπαίνει, να προκαλεί θόρυβο και να καταναλώνει καύσιμα. Είναι επίσης πολύ οικονομικό και λειτουργεί ως μέσο άσκησης».

Με την καθιέρωση του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων, ως ενέργεια προώθησης του ποδηλάτου (μετά την ολοκλήρωση του έργου «Κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμου 12 χιλιομέτρων στο Δήμο Θεσσαλονίκης» που ολοκληρώθηκε το 2009, αλλά και τις επεκτάσεις που προβλέπονται) τα κοινόχρηστα ποδήλατα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είτε από τους δημότες και τους μόνιμους κατοίκους της πόλης, είτε από περιστασιακούς χρήστες, όπως οι τουρίστες, μισθώνοντας τα από κάποιο σημείο και επιστρέφοντας τα στο ίδιο ή σε άλλο.

Η μελέτη αφορά στην εγκατάσταση αρχικά 450 κοινόχρηστων ποδηλάτων, σε 26 σημεία της πόλης. Προβλέπεται ότι τα διαθέσιμα ποδήλατα σε σχέση με τα σημεία πρόσδεσης και στάθμευσης τους, θα έχουν αναλογία ίση με 2/3, ώστε να υπάρχει η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης από τα ποδήλατα, και προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός και πλήρωση θέσεων στάθμευσης σε μικρό χρονικό διάστημα.

Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις όπου τα ποδήλατα έχουν λειτουργήσει με επιτυχία ως μέσω μεταφοράς, ψυχαγωγίας και άσκησης όπως:

-η Κοπεγχάγη η οποία και υπήρξε πρωτοπόρος με την εφαρμογή από το 1998 ενός μη ηλεκτρονικού συστήματος δωρεάν παροχής ποδηλάτων-πόλης για αποκλειστική χρήση στην κεντρική της περιοχή, με 2.000 ποδήλατα ειδικά σχεδιασμένα και 200 σημεία στάθμευσης. Το σύστημα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χορηγούς. Με τη δράση του το Υπουργείο Μεταφορών της Δανίας κινητοποίησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την υπόθεση ποδήλατο, μαζί του συνεργάστηκαν φορείς κοινωνικών υπηρεσιών και υγείας, σχολεία, εμπορικές επιχειρήσεις και φορείς δημόσιας συγκοινωνίας,

-η Γαλλία επίσης η οποία έχει να επιδείξει την εφαρμογή προχωρημένων πολιτικών αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων-πόλης μέσω ηλεκτρονικών καρτών, (Ρεν αρχικά και Λυών μετά), που αποδεικνύουν ότι το ποδήλατο ανήκει στους πιο μοντέρνους εξοπλισμούς της πόλης του 21ου αιώνα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Παρισιού όπου διατίθενται στο κοινό πάνω από 20.000 ποδήλατα.

-Σχεδόν όλες οι πόλεις της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, και άλλων κρατών λειτουργούν το ίδιο σύστημα. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι του Λονδίνου, όπου εγκαταστάθηκε το πιο εξελιγμένο σύστημα ενοικίασης κοινοχρήστων ποδηλάτων συγχρηματοδοτούμενο από την μεγαλύτερη τράπεζα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διόρισαν 29 καθηγητές για οκτώ μαθητές


Η περίπτωση του Αγίου Ευστρατίου δεν είναι μοναδική.

Στο γυμνάσιο του Αγίου Ευστρατίου οι καθηγητές που απουσιάζουν με απόσπαση σε άλλες θέσεις είναι περισσότεροι από αυτούς που διδάσκουν. Μάλιστα, για τους οκτώ μαθητές του γυμνασίου του ακριτικού νησιού έχουν διοριστεί 17 καθηγητές φυσικής αγωγής. Συνολικά, υπάρχουν στο γυμνάσιο 29 καθηγητές με οργανική θέση εκ των οποίων οι 11 διδάσκουν στο σχολείο και οι 18 εργάζονται, με απόσπαση, εκτός νησιού, φυσικά.

Οπώς αναφέρει η «Καθημερινή» σε ουκ ολίγα γυμνάσια και λύκεια απουσιάζουν καθηγητές, όχι επειδή είναι κοπανατζήδες, αλλά επειδή το σύστημα διορισμών την τελευταία 20ετία, με μικροκομματική στόχευση, δομήθηκε στη λογική «κάνε περισσότερους διορισμούς και θα δούμε τι θα κάνουμε με τους πλεονάζοντες».

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δηλώνει ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα τη νέα σχολική χρονιά. Βέβαια, το ΥΠΠΑΙΔ είναι και αναγκασμένο να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του συστήματος τοποθετήσεων και εκπαιδευτικών, οι οποίοι από την επόμενη χρονιά θα έχουν δυο ώρες επιπλέον υποχρεωτικό ωράριο για να καλυφθούν οι ανάγκες λόγω του παγώματος των διορισμών μονίμων.

Όσο για τις προσλήψεις των αναπληρωτών, για τις οποίες η εγκύκλιος αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, θα γίνουν 2.500 μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και άλλες 8.500 με αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων ΕΣΠΑ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξημένος τζίρος λόγω... εφόδου του ΣΔΟΕ


Εκδίδονται αποδείξεις μόνο όταν οι ελεγκτές εφορμούν στην αγορά.

Τις ημέρες που τα συνεργεία του ΣΔΟΕ βγαίνουν για ελέγχους ο τζίρος στα κέντρα διασκέδασης πολλαπλασιάζεται σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Το προηγούμενο Σάββατο, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι ελεγκτές του ΥΠΟΙΚ διενέργησαν μεταξύ άλλων ελέγχους σε δυο κέντρα διασκέδασης στην παραλιακή. Στην πρώτη περίπτωση, ο τζίρος την ημέρα που οι ελεγκτές διενέργησαν τον έλεγχο έφθασε τα 40.000 ευρώ. Την αμέσως προηγούμενη, ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 17.000 ευρώ.

Σε άλλο έλεγχο νυχτερινού κέντρου διαπιστώθηκε ότι ο τζίρος τις προηγούμενες ημέρες ήταν αισθητά χαμηλότερος από τον τζίρο της ημέρας του ελέγχου που έφθασε τα 60.000. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελεγκτές ζητούν εκτός από το «Ζ» της ημέρας του ελέγχου και των προηγούμενων 30 – 40 ημερών. Με αυτό τον τρόπο διαπιστώθηκε ότι εκδίδονται αποδείξεις μόνο όταν οι ελεγκτές εφορμούν στην αγορά.

Την ίδια στιγμή, στην αγορά «ανακαλύπτονται» νέοι τρόποι φοροδιαφυγής. Παλαιότερα και όταν ξεκίνησε η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, κυρίως στο χώρο της εστίασης, αντί για απόδειξη έδιναν στους πελάτες το δελτίο παραγγελιών. Πλέον δίνουν αποδείξεις ακόμη και στο μισό της αξίας. Το αρνητικό πάντως είναι ότι οι επιχειρηματίες γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι επίκειται έλεγχος της εφορίας...

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΔΟΕ (το διάστημα από 16 έως 22 Ιουλίου) το ποσοστό παραβατικότητας έφτασε το 100% στην Εύβοια ενώ στη Φωκίδα το 80%. Σταθερά υψηλά στη λίστα βρίσκονται επίσης η Σαντορίνη με 79,3% και η Πάρος με 75,765. Αντίστοιχα στην περιοχή της Λακωνίας το ποσοστό των παραβάσεων ανέρχεται σε 71,27% ενώ στην Αττική διαμορφώνεται σε 60%.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πειθαρχικός έλεγχος για υπαλλήλους που δεν απαντούν σε κλήσεις πολιτών


Αφορμή οι συνεχιζόμενες καταγγελίες σε βάρος εργαζομένων του ΙΚΑ.

«Να απαντάτε στις τηλεφωνικές κλήσεις των πολιτών, αλλιώς έρχονται κυρώσεις», ξεκαθαρίζει η Διοίκηση του ΙΚΑ στους υπαλλήλους της με ειδική εγκύκλιο που εξέδωσε.

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες καταγγελίες πολιτών στη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αναφορικά με τη μη ανταπόκριση των υπαλλήλων των υπηρεσιών του Ιδρύματος στις τηλεφωνικές κλήσεις παρά τις οδηγίες που έχουν δοθεί η Διοίκηση του ΙΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο που αναφέρει τα εξής:

«Η ποιότητα των υπηρεσιών του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη στάση και συμπεριφορά των υπαλλήλων απέναντι στους συναλλασσόμενους, το επίπεδο της οποίας καθορίζει αντίστοιχα και τη στάση και συμπεριφορά των πολιτών απέναντί τους. Καθένας από εμάς με τη συμπεριφορά του είναι υπεύθυνος για τον τρόπο με τον οποίο οι συναλλασσόμενοι αντιλαμβάνονται το επίπεδο υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η τηλεφωνική πληροφόρηση των πολιτών κρίνεται σήμερα ιδιαιτέρως επιβεβλημένη, λόγω των σημαντικών αλλαγών που έχουν επέλθει στο ασφαλιστικό σύστημα τα τελευταία χρόνια. Για το λόγο αυτό, εφιστούμε την προσοχή όλων των υπαλλήλων να απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις, επειδή είναι ένας ταχύς τρόπος εξυπηρέτησης, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των πολιτών στις Υπηρεσίες μας (Σχετ. τα ανωτέρω έγγραφα της Διεύθυνσής μας).

Επειδή η άρνηση παροχής πληροφόρησης συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα (άρθρο 107 παρ. 1 περ. ιβ΄ του Ν.3528/2007 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 του Ν.4057/2012), σας γνωρίζουμε ότι εφεξής θα εξετάζονται όλες οι καταγγελίες που περιέρχονται στη Διοίκηση και θα αποδίδονται οι ανάλογες ευθύνες.

Οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Τμημάτων καθίστανται υπεύθυνοι για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της αδυναμίας τηλεφωνικής επικοινωνίας των πολιτών με τις υπηρεσίες μας».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύει με απέλαση λόγω... παχυσαρκίας


Αρνείται να επωμιστεί το βάρος ενδεχόμενων νοσηλειών η Νέα Ζηλανδία.

Αναγκασμένος να εγκαταλείψει τη Νέα Ζηλανδία είναι ένας παχύσαρκος νοτιοαφρικανός, διότι οι υπηρεσίες της χώρας αυτής αρνούνται να καλύψουν το κόστος των νοσηλειών από ασθένειες που ενδέχεται να προκληθούν από το υπερβάλλον βάρος του, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «The Press».

Ο Άλμπερτ Μπούιτενχουϊς, που ζυγίζει 130 κιλά, και η σύζυγός του Μάρτι απειλούνται με απέλαση μετά την απόρριψη του αιτήματός τους για ανανέωση της βίζας εργασίας τους.

Η νεοζηλανδική υπηρεσία μετανάστευσης εκτιμά πως η παχυσαρκία του τον εκθέτει σε «σοβαρό κίνδυνο» επιπλοκών της υγείας του, όπως διαβήτη, υπέρταση, καρδιακά νοσήματα και άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου.

«Είναι σημαντικό όλοι οι μετανάστες να χαίρουν μίας αποδεκτής κατάστασης της υγείας του κατά τρόπον ώστε να ελαχιστοποιούνται το κόστος και οι εργασίες των υγειονομικών υπηρεσιών της Νέας Ζηλανδίας», εξήγησε εκπρόσωπος της ΙΝΖ.

Το ζεύγος εγκαταστάθηκε στο Αρχιπέλαγος πριν έξι χρόνια, όταν ο Άλμπερτ Μπούιτενχουϊς ζύγιζε τότε 160 κιλά.

Έκτοτε, οι βίζες εργασίας τους ανανεώνονταν κάθε χρόνο χωρίς πρόβλημα.

Σε πρόσφατη έκθεσή του ο ΟΟΣΑ τοποθετεί τη Νέα Ζηλανδία στην τρίτη θέση παγκοσμίως στον κατάλογο των χωρών που πλήττονται από το πρόβλημα της παχυσαρκίας μετά τις ΗΠΑ και το Μεξικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεξικό: Ο "νταής" αστυνομικός ταπεινώνει 10χρονο μικροπωλητή


Συγκλονίζει το βίντεο που εμφανίζει έναν δημοτικό αστυνομικό να υποχρεώνει έναν 10χρονο παιδί να πετάξει τα μικροαντικείμενα που πουλάει για να ζήσει. Μετά το συμβάν, οι αρχές του Μεξικό τον έθεσαν σε διαθεσιμότητα.

Δείτε το βίντεο από το Mega:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΣΑ: Μέτρα για τον καύσωνα


Ενόψει του καύσωνα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει στους συμπολίτες μας τα βασικά προληπτικά εκείνα μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών.

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

2. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης.

3. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

4. Λήψη ελαφράς, άλιπης, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

5. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

6. Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

7. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

8. Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

9. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Τέλος, τονίζουμε ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λ.π.

Κατά συνέπεια ιδίως αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρός τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιστρέφουν στο Καστελόριζο μετά τις σπουδές για να δουλέψουν


Άνθηση γνωρίζει το νησί.

Στο πιο απομακρυσμένο νησί του Αιγαίου, το Καστελόριζο, εκεί που η Ελλάδα απέχει δύο απλωτές από την Τουρκία, θα περίμενε κανείς ο τόπος να ερημώνει από τα νιάτα. Κι όμως, συμβαίνει το αντίθετο, καθώς όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» οι νέοι από το νησί όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στις σχολές του πανεπιστημίου Αιγαίου, της Αθήνας και των άλλων αστικών κέντρων, επιστρέφουν στον τόπο τους να προκόψουν εκεί, αφού στην Αθήνα τους περιμένει ο εφιάλτης της ανεργίας.

Κι έτσι, το νησί από το οποίο εξαγγέλθηκε η ένταξη της Ελλάδας στο Μνημόνιο το 2010, γνωρίζει τώρα μια πρωτόγνωρη άνθηση, χάρη στην τάση αποκέντρωσης την οποία δημιούργησε η έκρηξη της ανεργίας στην Αττική.

Μεταξύ αυτών που διάλεξαν τη ζωή στο Καστελόριζο είναι η Ευτυχία Καραγιάννη και η Σοφία Κασιώτη που επέστρεψαν με πτυχίο για να δουλέψουν σε café-bar της περιοχής. Όπως δηλώνουν αγαπούν την ηρεμία που έχει το χειμώνα το νησί, ωστόσο τονίζουν το πρόβλημα με την περίθαλψη, ειδικά μετά το πρόσφατο κλείσιμο του φαρμακείου. Να γυρίσει πίσω επέλεξε και η Ειρήνη Λελέκη με πτυχίο κοινωνιολογίας για να εργαστεί σε τουριστικό γραφείο.

Ενώ τον ίδιο δρόμο επέλεξε και η Αμαλία Γαβριηλίδου, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου, η οποία δηλώνει: «είμαι τυχερή μητέρα που μεγάλωσε δύο παιδιά στον καθαρό αέρα όμως σε σύγκριση με τις μαμάδες των αστικών κέντρων, τα παιδιά μου εδώ έχουν λιγότερες επιλογές. Για παράδειγμα, φέτος δεν ήρθε δασκάλα ξένων γλωσσών στο σχολείο κι έτσι έμειναν χωρίς ξένη γλώσσα, παρόλο που είμαστε τουριστικό μέρος και τη χρειαζόμαστε».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλοκαιρινές αποδράσεις για παιδιά στις βιβλιοθήκες Καλαμαριάς


Γίνονται μια σειρά από δωρεάν δράσεις.

Καλοκαιρινές αποδράσεις στον πολύχρωμο κόσμο των... βιβλιοθηκών προσφέρει ο δήμος Καλαμαριάς σε παιδιά, μέσα από μια σειρά δωρεάν δράσεων που περιλαμβάνουν άφθονο παιχνίδι, δημιουργική απασχόληση και φυσικά ιστορίες!

Παιδιά ηλικίας από 4 έως 6 ετών μπορούν να συμμετάσχουν στη δράση «Πράσινα βατραχάκια κρυμμένα στα βιβλία», στις 31 Ιουλίου (10:30π.μ.-12:00μ.μ.) στην παιδική βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο συνοικισμό Καραμπουρνάκι και στις 2 Σεπτεμβρίου (6:00μ.μ.-7:30μ.μ.) στην παιδική βιβλιοθήκη του Συνοικισμού Κηφισιάς. (Απαιτείται προεγγραφή στη βιβλιοθήκη).

Παιδιά από 7 έως 12 ετών γίνονται ερευνητές και... πρασινίζουν τη γειτονιά τους στις 30 Ιουλίου από τις 10:30 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικισμού Καραμπουρνάκι.

«Πως να κάνεις τα πάντα- Η ομάδα κατασκευών της βιβλιοθήκης» ονομάζεται η δράση που πραγματοποιείται στις 31 Ιουλίου και 21 Αυγούστου από τις 10:30 μέχρι τις 12 το μεσημέρι, στη Δανιηλίδειο παιδική βιβλιοθήκη.

Στη Δανιηλίδειο παιδική βιβλιοθήκη φιλοξενείται και η επόμενη δράση: Πάρτε ότι κουρελάκι έχετε και πηγαίνετε στη βιβλιοθήκη στις 29 Ιουλίου. Εκεί, με την ομάδα πάτσγουορκ, θα φτιάξετε την πολύχρωμη σημαία της βιβλιοθήκης (18:30-20:00μ.μ.).

Παιδιά 4 με 6 ετών, μπορούν να «γνωρίσουν» τον χαμαιλέοντα μέσα από το ομώνυμο βιβλίο του Eric Carle στην παιδική βιβλιοθήκη στο Καραμπουρνάκι από τις 6.30μμ μέχρι τις 8μμ (απαιτείται προεγγραφή στη βιβλιοθήκη).

Να ακολουθήσουν τον Οδυσσέα στο ταξίδι του προς την Ιθάκη, μέσα από τα χρώματα, προτρέπουν παιδιά από 7 έως 9 ετών, στη Δανιηλίδειο παιδική βιβλιοθήκη, στις 30 Ιουλίου (11π.μ.-12:30μ.μ).

Οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο της καλοκαιρινής εκστρατείας: «Στις βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος» που διοργανώνει ο δήμος Καλαμαριάς και το Future Library.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γεννήθηκε μωρό με δύο κεφάλια στην Ινδία


Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό που σημειώνεται στη χώρα.

Ένα αγοράκι με δύο κεφάλια σε ένα σώμα γεννήθηκε στην Ινδία στην περιοχή Jaipur του Rajasthan.

Το μωρό διαθέτει ξεχωριστό νευρικό σύστημα και σπονδυλικές στήλες, ενώ οι δύο σκελετοί ενώνονται κάτω από τη λεκάνη, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του CBS.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι μπορούν να σώσουν τη ζωή του παιδιού, το οποίο ήρθε στον κόσμο την Τετάρτη.

Ο Dr. S.D. Sharma από το νοσοκομείο J.K. Lone Hospital δήλωσε ότι περιστατικά σαν και αυτό είναι πολύ σπάνια, ειδικά σε αγόρια, και στην ιατρική είναι γνωστά ως Dicephalic Parapagus.



Σύμφωνα με τον ίδιο είναι το πρώτο περιστατικό που σημειώνεται στην περιοχή του Rajasthan και το δεύτερο σε ολόκληρη την Ινδία.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όταν συμβαίνουν τέτοιες γεννήσεις με παιδιά που πάσχουν από Dicephalic Parapagus, τα μωρά γεννιούνται νεκρά ενώ συνήθως είναι κορίτσια και όχι αγόρια.




Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στο διευρυμένο ωράριο


Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη.

Την έντονη αντίδραση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), προκάλεσε η δημοσιοποίηση μέσω της «Διαύγειας» απόφασης -κατά πλειοψηφία- του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων, σχετικά με το νέο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων της ευρύτερης περιοχής του κέντρου των Αθηνών.

Ειδικότερα, το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων εγκρίνει, τα φαρμακεία της Αθήνας να είναι ανοιχτά τη Δευτέρα και την Τετάρτη από τις 8 π.μ. έως τις 5 μ.μ., την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. και το Σάββατο από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ., εφόσον το επιθυμούν και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, όπως αναφέρεται.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κώστας Λουράντος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για «άθλια τακτική με στόχο να κλείσουν τα μικρά και μεσαία φαρμακεία της γειτονιάς» και επιρρίπτει ευθύνες στον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, αναφέροντας ότι «εναρμονίζεται πλήρως με τις μνημονιακές προσταγές».

Επίσης, όπως ισχυρίζεται ο κ. Λουράντος, παρότι η απόφαση είχε ληφθεί από τις 11 Ιουλίου, ο κ. Καμίνης δεν την γνωστοποίησε παρά σήμερα και αφού διέρρευσε έρευνα του ΦΣΑ για τη διεύρυνση του ωραρίου, στην οποία αποτυπώνεται ότι 71% των φαρμακοποιών τάσσονται κατά. Ο ΦΣΑ επανειλημμένως είχε ζητήσει να παραστεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την οποία θα ετίθετο και το θέμα του ωραρίου, ώστε να εκφράσει τις απόψεις του, κάτι όμως που δεν έγινε.

Ο κ. Λουράντος χαρακτηρίζει «ψευδές και ύποπτο» το γεγονός, που αναφέρεται στην απόφαση ότι κατά τη συνεδρίαση λήφθηκε υπόψη η πρόταση φαρμακοποιών της ευρύτερης περιοχής του κέντρου των Αθηνών, καθώς, όπως λέει «μία ελάχιστη έστω μειοψηφία κάποιων φαρμακοποιών δεν εκπροσωπεί κανέναν, παρά μόνο δικά της συμφέροντα».

Ο κ. Λουράντος συγκαλεί για την ερχόμενη Τετάρτη έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόταση οι φαρμακοποιοί της Αθήνας να σταματήσουν τις εφημερίες.

«Ο δήμος Αθηναίων, εναρμονιζόμενος πλήρως με τις "περί απελευθέρωσης ωραρίου" απόψεις του κ. Χατζηδάκη, αποφάσισε ως ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων τις 62 ώρες. Αν σε αυτές προσθέσουμε εφημερίες και διανυκτερεύσεις καταλαβαίνουμε ότι ο φαρμακοποιός πλέον, θα πρέπει να κοιμάται μέσα στο φαρμακείο» αναφέρει ανακοίνωση του ΦΣΑ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η φροντίδα του φαρμακοποιού για τη φαρμακευτική περίθαλψη του κόσμου «γράφτηκε στα παλιά υποδήματα του δημάρχου, ο οποίος παρέβλεψε ηθελημένα το γεγονός ότι πάνω από το 60% των φαρμακείων της Αττικής λειτουργούν μόνο με τον φαρμακοποιό χωρίς κανέναν βοηθό».

«Φαίνεται τελικά ότι οι προτεραιότητες του δημάρχου είναι άλλες και όχι η εύρυθμη λειτουργία του φαρμακείου και η εξυπηρέτηση του κοινού του δήμου της Αθήνας τις δύσκολες στιγμές ανθρωπιστικής κρίσης που περνάμε» καταλήγει η ανακοίνωση του ΦΣΑ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχία για το ενδεχόμενο κατάργησης στρατοπέδων


Αναστάτωση στους στρατιωτικούς.

Ανησυχία για τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι βρίσκονται σε διαδικασία διάλυσης ή μεταστάθμευσης αρκετές στρατιωτικές μονάδες που εδρεύουν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Στρατιωτικών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι οι εν λόγω πληροφορίες έχουν επιφέρει αναστάτωση στους στρατιωτικούς που υπηρετούν στην περιοχή καθώς και στις οικογένειές τους που βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο μετακίνησής τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να γνωρίζουν περισσότερα, ανατρέποντας κάθε είδους προγραμματισμό που αφορά ιδίως το σχολικό περιβάλλον των παιδιών τους.

Η Ένωση Στρατιωτικών τονίζει πως δεδομένου του γεγονότος ότι η Δυτική Μακεδονία συνορεύει με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, οι ελάχιστες μονάδες που εδρεύουν στην περιοχή εδραιώνουν το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες.

Ζητά, άλλωστε, από τους τοπικούς βουλευτές να αναζητήσουν μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου το αληθές ή όχι των σχετικών δημοσιευμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού»


Το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε σωστή τροχιά, εκτιμά ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε σωστή τροχιά, με γενική πρόοδο σε όλους τους τομείς, εκτίμησε ευρωπαίος αξιωματούχος, παρουσιάζοντας σήμερα στις Βρυξέλλες την τρίτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος της Ελλάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ, σε ορισμένους τομείς η πρόοδος υπήρξε πιο περιορισμένη από ότι ήταν αναμενόμενο, αλλά στο δημοσιονομικό σκέλος, την ανταγωνιστικότητα και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, η πρόοδος υπήρξε σημαντική.

Όπως δε εκτίμησε, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, κυρίως δε στη δημόσια διοίκηση.

Ο ίδιος αξιωματούχος αποσαφήνισε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και ανέφερε ότι πρόθεση είναι η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για τη διασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος, που, εφόσον πετύχει, θα διευρυνθεί για το σύνολο των πολιτών.

Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα, που υπολογίζεται σε 3,8-4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014, το οποίο προέρχεται κυρίως από την άρνηση κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης να μετακυλήσουν την περίοδο ωρίμανσης ορισμένων ομολόγων που διακατέχουν, θέμα που αναμένεται να επιλυθεί το ερχόμενο φθινόπωρο στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης που θα αρχίσει το Σεπτέμβριο.

Εμφανίστηκε, πάντως, καθησυχαστικός ότι το κενό αυτό που δεν είναι μεγάλο και μπορεί να καλυφθεί. Το δημοσιονομικό κενό μπορεί να καλυφθεί με διάφορους τρόπους, είτε με νέα δάνεια, είτε με ενδεχόμενο απόθεμα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ή ακόμη και με βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Ελλάδας, υπογράμμισε.

Για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους υπενθύμισε το στόχο που έχει θέσει το Γιουρογκρούπ για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος. Αποσαφήνισε ότι τον Απρίλιο του 2014 θα υπάρχει πληρέστερη εικόνα, όταν η Γιουροστάτ θα επικυρώσει τα στοιχεία, όμως, απέφυγε να πει ποια μέτρα διευκόλυνσης για τη μείωση του χρέους μπορεί να ληφθούν και ότι τελικά καθοριστικό στοιχείο είναι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

Αναγνώρισε επίσης ότι υπάρχουν πάντα πολιτικοί κίνδυνοι για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος.

Έσπευσε, όμως, να επισημάνει ότι η σημερινή δικομματική κυβέρνηση είναι πιο «συνεκτική» από την προηγούμενη τρικομματική.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ως παράδειγμα ότι τις τελευταίες βδομάδες εγκρίθηκαν από τη Βουλή ορισμένα μη δημοφιλή μέτρα, με «απώλειες» μόνο 2-3 βουλευτών. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη σταθερότητα της κυβέρνησης», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του ευρωπαίου αξιωματούχου.

Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι αλλά παράλληλα και προοπτικές για ταχύτερη εφαρμογή του.

Σχετικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις, ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι σε γενικές γραμμές οι προοπτικές δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, καθώς αναμένεται ανάκαμψη το 2014 και επιτάχυνση το 2015.

Σημείωσε, πάντως, ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ανεργία που έχει φτάσει το 27%. Η ανεργία παραμένει μεγάλη πρόκληση, είπε και προς το σκοπό αυτό λαμβάνονται μέτρα για τη δημιουργία προγραμμάτων προς όφελος 50.000 ανέργων το δεύτερο εξάμηνο του 2013, με χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αλλά και προγράμματα για 350.000 νέους.

Θετικό στοιχείο είναι η βελτίωση στη δημοσιονομική προσαρμογή που αποτελεί την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ, τόνισε.

Για το 2012 είπε ότι το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 1,3%, καλύτερο από το 1,5% που υπολόγιζε η Επιτροπή ενώ για το 2013 σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

O ίδιος αξιωματούχος αναφέρθηκε ακόμη σε καθυστερήσεις στα φορολογικά έσοδα και σε ορισμένες υπερβάσεις στις δαπάνες στον τομέα της υγείας και σημείωσε ότι συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές η λήψη 20 διορθωτικών μέτρων για την επίλυση του ζητήματος.

Όπως διευκρίνισε, προβλέπεται ένα ανώτατο όριο στις φαρμακευτικές δαπάνες για το 2013 και ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει μέχρι αυτήν την οροφή.

Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε ότι η γενική δημοσιονομική κατάσταση που είναι θετική επιτρέπει την εφαρμογή του μέτρου σε προσωρινή βάση από την 1η Αυγούστου έως το τέλος του έτους και το κόστος του μέτρου θα καλυφθεί από τη μείωση αμυντικών δαπανών.

Εξάλλου, όπως είπε, το Φθινόπωρο αναμένεται η μεταρρύθμιση στη φορολογία των ακινήτων, που θα αντικαταστήσει την ισχύουσα νομοθεσία.

Σχετικά με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι υπήρξε πρόοδος στον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΣΦΑ, αλλά όχι για τη ΔΕΠΑ και ανέφερε ότι για το 2013 οι στόχοι δεν θα τηρηθούν και το κενό που θα προκύψει θα καλυφθεί το 2014.

Υπογράμμισε ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2020 παραμένει.

Απέδωσε τη μη επίτευξη των στόχων και την έλλειψη διεθνούς ενδιαφέροντος, στις επιφυλάξεις που υπήρχαν μέχρι πρόσφατα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, «οι οποίες δεν βοηθούν».

Πάντως εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την πρόοδο που σημειώνεται στην εφαρμογή του προγράμματος θα υπάρξει θετική στροφή, με αύξηση των επενδύσεων, όχι μόνο από την ΕΕ, αλλά και από τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Αναφορικά με την κινητικότητα στο Δημόσιο έκανε λόγο για πρόοδο σε ποσοτικό επίπεδο και ότι πλέον υπάρχει ανάγκη για πρόοδο και σε ποιοτικό επίπεδο.

Από το τέλος του 2010 έως το τέλος του 2012 έχουν αποχωρήσει 120.000, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος από τους 150.000 που θα πρέπει να αποχωρήσουν έως το 2015, σημείωσε. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υπαχθούν στο σχέδιο κινητικότητας άλλοι 12.500 υπάλληλοι, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 25.000 έως το τέλος του 2013.

Τέλος, σχετικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, ο αξιωματούχος της Επιτροπής είπε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών ολοκληρώθηκε, από τις οποίες αναμένεται τώρα να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας με αύξηση στη χορήγηση δανείων. Πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή σχέδια αναδιάρθρωσης, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν τεστ αντοχής τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι γνωστά στις αρχές του 2014.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χορηγήθηκαν οι πρώτες άδειες παραμονής με αγορές ακινήτων


Σε εφαρμογή των διατάξεων του επενδυτικού νόμου.

Οι πρώτες τρεις άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς πολίτες που προχώρησαν στην αγορά ακινήτων έχουν ήδη χορηγηθεί, σε εφαρμογή των διατάξεων του επενδυτικού νόμου που παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε επενδυτές στην αγορά ακινήτων, ενώ άλλες δύο αιτήσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο έκδοσής τους.

Αυτό αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που επικαλείται ενημέρωση από τη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών. Αφορμή ήταν η συνάντηση που είχε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής Maslink Group, Li Hao, ο οποίος ενημέρωσε τον υφυπουργό για το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού Κινέζων πολιτών να επενδύσουν σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα (Αθήνα και περιφέρεια), προκειμένου να τους χορηγηθεί η πενταετής άδεια διαμονής.

Γι αυτόν τον λόγο η εταιρεία προετοιμάζει road shows σε διάφορες πόλεις της Κίνας με ένα μεγάλο portfolio ακινήτων που έχει, ήδη, στη διάθεσή της από ενδιαφερόμενους πωλητές και αναμένεται πολύ σύντομα να υπάρξουν και οι πρώτες συναλλαγές.

Ο κ. Μηταράκης ευχαρίστησε τον κ. Li Hao για τη συνεργασία του και επεσήμανε ότι η ελληνική πολιτεία έχει εισάγει μία απλή διοικητική διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών παραμονής, η οποία επιτρέπει στον επενδυτή να ολοκληρώσει τη συγκέντρωση των απαιτούμενων εγγράφων με πολύ ταχύ τρόπο.

Η κινεζική εταιρεία MASLINK είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών μετανάστευσης στην Κίνα και έχει παραρτήματα σε διάφορες χώρες τους κόσμου (Ευρώπη, Αμερική, Καναδά κ. λπ.).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαράτσια - σοκ για 3,3 εκατομμύρια πολίτες


Απίστευτοι φόροι για ανύπαρκτα τεκμαρτά εισοδήματα.

Υπέρμετρα υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις αναμένεται να προκύψουν φέτος από την εκκαθάριση των ηλεκτρονικά υποβαλλόμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για πάνω από 3,3 εκατ. φορολογουμένους. Περίπου 1,3 εκατ. άνεργοι και άλλοι 2.000.000 χαμηλόμισθοι με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν εξωπραγματικούς φόρους με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς τα φορολογητέα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των 5.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα καταλογίζει αυτόματα, σε όλους αυτούς τους φορολογούμενους, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ εφόσον είναι άγαμοι ή των 5.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμοι και στη συνέχεια θα προσαυξάνει το τεκμαρτό εισόδημα και με τα άλλα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία αφορούν στις κατοικίες στις οποίες αυτοί διέμειναν καθώς και τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια του 2012. Ως εκ τούτου οι φορολογούμενοι αυτοί θα εμφανίζονται με τεκμαρτά εισοδήματα πολύ υψηλότερα των πραγματικών και θα υπερφορολογούνται.

Όσοι από τους φορολογούμενους αυτούς έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια όπως οι περίπου 990.000 άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ή λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, έχουν την ελπίδα να γλιτώσουν από την πληρωμή. Οι υπόλοιποι, όπως 320.000 άνεργοι που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ δεν έχουν τη δυνατότητα να προσκομίσουν στις αρμόδιες ΔΥΟ συγκεκριμένα δικαιολογητικά για να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια και να γλιτώσουν από τους υπέρογκους φόρους.

Επίσης, περίπου 2.000.000 μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με ετήσια εισοδήματα έτους 2012 χαμηλότερα των 5.000 ευρώ που θα θελήσουν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια θα πρέπει να μεταβούν αυτοπροσώπως στις αρμόδιες ΔΥΟ μετά των εκκαθάριση των αρχικών δηλώσεων που θα έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά και να προσκομίσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά με τα οποία θα αποδεικνύεται το ύψος των πραγματικών εισοδημάτων τους.

Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους φορολογούμενους με πραγματικά εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ κατέχουν ακόμη Ι.Χ. αυτοκίνητα, αφού οι συγκεκριμένοι θα επιβαρύνονται και με επιπλέον τεκμήρια για τα οχήματά τους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικό σώμα ελεγκτών εφοριακών κατά της φοροδιαφυγής


Στο πρώτο τρίμηνο του 2014 θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους.

Στο πρώτο τρίμηνο 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των 4.000 φοροελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων επάνω στις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Γάλλοι, Γερμανοί και Ισπανοί εκπαιδευτές έχουν ήδη αναλάβει την κατάρτιση περίπου 60 Ελλήνων συναδέλφων τους επάνω στις μεθόδους αυτές και από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν από κοινού την εκπαίδευση των ελεγκτών βεβαίωσης φορολογικών εσόδων.

Οι περιπτώσεις φορολογουμένων που θα επιλέγονται προς έλεγχο είτε θα προκύπτουν αυτοματοποιημένα μέσα από τα ειδικά ηλεκτρονικά «φίλτρα» και τις διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ, είτε θα προέρχονται από τις Εφορίες ή και από την αξιοποίηση άλλων πηγών.

Ενδεικτικά το ηλεκτρονικό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων θα «χτυπά συναγερμό» σε περιπτώσεις φορολογουμένων που επί σειρά ετών εμφανίζουν εισοδήματα που δεν δικαιολογούν το ύψος των καταθέσεων ή των τόκων που λαμβάνουν από τις εν λόγω καταθέσεις.

Ακόμη, θα στοχοποιούνται φορολογούμενοι που εμφανίζονται να έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα τους (ατομικά ή και οικογενειακά) ή της επιχείρησης στην οποία συμμετέχουν.

Στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών προτεραιότητα ελέγχου θα δίνεται σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από άσκηση ατομικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος κοντά στο παλαιό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα μπαίνουν στον έλεγχο μόνον όταν το «σύστημα ανάλυσης ρίσκου» της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων εντοπίζει εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που δεν ταυτίζονται με το προφίλ των φορολογουμένων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...