Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Η κολώνα του σπιτιού είναι γένους θηλυκού


Σημαντικές αλλαγές στις οικογενειακές ισορροπίες έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στην ελληνική κοινωνία. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το 60% των γυναικών καλύπτει πλέον πάνω από το 50% του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ, σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα, το 80% των ανδρών, στελεχών επιχειρήσεων, εξασφάλιζε το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού εισοδήματος.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα της εταιρείας επιλογής στελεχών People for Business, με θέμα «Κρίση και οικογενειακές ισορροπίες», που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 15 Οκτωβρίου 2012 έως 15 Δεκεμβρίου 2012, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 365 υψηλόβαθμων και μεσαίων στελεχών. Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνηθούν οι αλλαγές, που έχει επιφέρει στις οικογενειακές ισορροπίες η οικονομική κρίση και η υψηλή ανεργία.

Από την έρευνα προκύπτει ότι, το 49,1% των ανδρών στελεχών, όσο ακόμη διατηρούσε την εργασία του, εξασφάλιζε αμοιβές, που αποτελούσαν το 50-80% του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ το 30,9% των στελεχών, πριν βγει στην ανεργία, είχε εισόδημα που ξεπερνούσε το 80% του οικογενειακού εισοδήματος. Ενώ, μόνο για το 20% των στελεχών, ο μισθός του δεν ξεπερνούσε το 50% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, πριν δηλαδή οι άνδρες στελέχη μείνουν άνεργοι (1-2 χρόνια νωρίτερα), τα εισοδήματα των συζύγων τους ήταν πολύ μικρότερα, σε σχέση με το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος. Ειδικότερα, το εισόδημα της συζύγου, πριν η κρίση κορυφωθεί, διαμορφωνόταν, ως εξής: σε ποσοστό 69,1% δεν ξεπερνούσε το 50% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, σε ποσοστό 29,1% κάλυπτε το 50-80% του οικογενειακού εισοδήματος και μόλις σε ποσοστό 1,8% ήταν πάνω από το 80% του οικογενειακού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σήμερα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Μεγάλο ποσοστό των ανδρών στελεχών έχει χάσει τη δουλειά του και η μοναδική πηγή οικογενειακού εισοδήματος για μία μεγάλη μερίδα φαίνεται ότι είναι οι αμοιβές που εξασφαλίζουν οι γυναίκες σύζυγοι. Από την έρευνα προκύπτει ότι το 60% των γυναικών καλύπτει πλέον πάνω από το 50% του οικογενειακού εισοδήματος. Ειδικότερα, το 45,5% των γυναικών εξασφαλίζει πάνω από το 80% του οικογενειακού εισοδήματος, το 16,4% καλύπτει το 50 με 80% του συνολικού εισοδήματος στο σπίτι και το 38,2% κερδίζει αμοιβές που δεν ξεπερνούν το 50% του οικογενειακού εισοδήματος.

«Οσο βαθαίνει η κρίση, η απομάκρυνση (με τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, με την κατάργηση διευθύνσεων, τη συγχώνευση επιχειρήσεων και την αποχώρηση πολυεθνικών από την Ελλάδα) της παραγωγικής γενιάς των 45+, κυρίως των ανδρών διαμορφώνουν μία νέα κατάσταση στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να αλλάζει και το οικονομικό μοντέλο της οικογένειας. Για πρώτη φορά, βλέπουμε να αυξάνονται συνεχώς οι οικογένειες, στις οποίες ο άνδρας είναι άνεργος και η γυναίκα δουλεύει και φέρνει εισόδημα στο σπίτι», επισημαίνει η Γενική Διευθύντρια της People for Business, Ρεβέκκα Πιτσίκα.

Αρκετά περιορισμένες, όμως, είναι πλέον και οι άλλες πηγές εισοδήματος (ακίνητα, κλπ), πέραν των μισθών, που συμπληρώνουν το οικογενειακό εισόδημα. Σύμφωνα με την έρευνα, για το 80% των νοικοκυριών, τα εισοδήματα από άλλες πηγές καλύπτουν λιγότερο από το 20% του οικογενειακού εισοδήματος, για το 14,5%, το 20-50% του οικογενειακού εισοδήματος και μόνο για το 5,5% των νοικοκυριών οι άλλες πηγές συμπληρώνουν πάνω από το 50% του συνολικού εισοδήματος.

Οσον αφορά τώρα στη μορφή απασχόλησης, που διατηρούν οι γυναίκες σύζυγοι, το 69,1% έχει μόνιμη εργασία και το 30,9% προσωρινή. Αντίστοιχα, το ποσοστό των γυναικών, που έχει μισθωτή εργασία, είναι 72,7%, ενώ οι γυναίκες, που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αγγίζουν μόλις το 27,3%.

«Οι γυναίκες μπορούν να κινηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Μπορούν να αναλάβουν «μικρότερης» σπουδαιότητας δουλειές, μπορούν να απασχοληθούν πιο εύκολα σε εργασίες για περιορισμένο χρονικό διάστημα, που, όμως, εξασφαλίζουν ένα εισόδημα, αν και όχι τόσο υψηλό, όσο ήταν μέχρι τώρα του συζύγου τους. Επιπλέον, ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι στα υψηλά κλιμάκια της εργασιακής πυραμίδας, συναντάμε, κυρίως, άντρες – και είναι στα κλιμάκια αυτά, που βλέπουμε θέσεις να έχουν συγχωνευθεί ή καταργηθεί ή τους κατόχους τους να έχουν αντικατασταθεί από ξενους managers ή από νεαρότερα – και οικονομικότερα – στελέχη. Αρα, λοιπόν, η ανεργία σε αυτά τα επίπεδα έχει πλήξει εκ των πραγμάτων πολύ λιγότερο τις γυναίκες», τονίζει η κ. Πιτσίκα.

Τέλος, όπως προκύπτει από την έρευνα, το 18,2% των ανδρών στελεχών, που είναι χωρίς δουλειά, θα εξέταζε μείωση των αποδοχών, που έπαιρνε, πριν χάσει την εργασία του, άνω του 50%, το 19,5% θα αποδεχόταν μείωση των αποδοχών 40-50%, το 50% θα συζητούσε μείωση 20-30%, το 25% θα εξέταζε μείωση 5-10%, ενώ μόνο το 5,5% δεν θα συζητούσε καμία μείωση στις αποδοχές, που κέρδιζε, όσο εργαζόταν.

Στην έρευνα της People for Business, με θέμα «Κρίση και οικογενειακές ισορροπίες», που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 15 Οκτωβρίου 2012 έως 15 Δεκεμβρίου 2012, συμμετείχαν 365 υψηλόβαθμα και μεσαία στελέχη (89% άνδρες και 11% γυναίκες), ηλικίας από 38-55+ (38-41 ποσοστό 14%, 42-45 ποσοστό 22%, 46-50 ποσοστό 38%, 51-55 ποσοστό 16%, 55+ ποσοστό 10%), που έχουν χάσει τη δουλειά τους, τα τελευταία 2,5 χρόνια και παραμένουν άνεργα, μέχρι σήμερα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κόλπο γκρόσο με εικονικές συντάξεις στο Γενικό Λογιστήριο


Δύο εγκληματικές οργανώσεις είχαν υπεξαιρέσει πάνω από 600 χιλ. ευρώ.

Από τη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν σήμερα το μεσημέρι μία υπάλληλος (σε αργία) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μία πρώην υπάλληλος και μία συνταξιούχος της ίδιας υπηρεσίας, καθώς επίσης και άλλα τρία άτομα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συλληφθέντες φέρονται να συμμετείχαν σε δύο αυτοτελείς εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες με τη μέθοδο της εκταμίευσης χρημάτων μέσω εικονικών συντάξεων, είχαν υπεξαιρέσει από το Δημόσιο το τελευταίο έτος πάνω από 600 χιλ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανική βοήθεια σε άπορους Έλληνες


Σε μια προσφορά αγάπης για τους άπορους της Ελλάδας και τα ιδρύματα προχωρά μία Γερμανίδα. Η Ούτε Κραλ έχει κινητοποιήσει όλη την κοινότητα του Χίλντεν, συγκενρώνοντας το ποσό των 8.100 ευρώ για την Ελλάδα, ενώ στις αρχές Μαρτίου καταφθάνουν στη χώρα μας δεκάδες κούτες με φαγητά και ρούχα.

Όλα ξεκίνησαν όταν η κ. Κραλ, θαυμάστρια της Ελλάδας, επισκέφθηκε για πολλοστή φορά την Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο. «Δεν πίστευα σε όσα έβλεπα περπατώντας. Πολλοί άστεγοι κοιμόντουσαν στο δρόμο, ενώ η πλατεία Συντάγματος είχε υποστεί καταστροφές και βανδαλισμούς» αναφέρει η ίδια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο "τετράποδος" διασώστης της ΕΜΑΚ


O Άργος είναι ο εντυπωσιακός σκύλος διασώστης που μαζί με το κλιμάκιο της ΕΚΑΜ συμμετείχε στην έρευνα για εντοπισμό ανθρώπων, στο κτίριο που κατέρρευσε σήμερα στον Άγιο Παντελεήμονα.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκε νεκρά τα τρία παιδιά του


Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται ένας άντρας ο οποίος επιστρέφοντας νωρίτερα σπίτι του μετά τη δουλειά, βρήκε σφαγιασμένα τα τρία του παιδιά, ενώ η γυναίκα του αναζητείται.

Το τραγικό αυτό συμβάν σημειώθηκε στην περιοχή Νταμπάρ, περίπου 30 χλμ. ανατολικά του Παρισιού.

Ο γιατρός, ο οποίος είχε νυχτερινή βάρδια, ειδοποίησε την αστυνομία γύρω στις 07:15 τοπική ώρα μετά τη μακάβρια ανακάλυψη. Αρχικά βρέθηκαν νεκρά τα δυο από τα τρία παιδιά. Ένα 10χρονο κορίτσι και ο 16χρονος αδελφός της. Η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, ηλικίας 18 ετών ζούσε ακόμα όταν έφθασαν οι διασώστες, αλλά τελικά υπέκυψε στα τραύματά της.

Η 40χρονη μητέρα, η οποία δε βρισκόταν στο σπίτι, αναζητείται.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα, το ζευγάρι αντιμετώπιζε προβλήματα, τα οποία συνδέονται με το αλκοόλ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ψυχολόγοι στο πλευρό του 12χρονου από τα Χανιά


Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία των Χανίων μετά απ όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν τον εφιάλτη που ζούσε ένα 12χρονο αγόρι, στο οποίο οι γονείς του αλλά και ο 21χρονος αδελφός του, του συμπεριφέρονταν λες και ήταν ζώο καθώς το έδεναν με αλυσίδες.

Την ψυχολογική υποστήριξη του αγοριού πλέον έχουν αναλάβει ψυχολόγος από το Χαμόγελο του Παιδιού και κοινωνική λειτουργός από το δήμο Χανίων, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν όσο είναι δυνατόν τις συνέπειες της πρωτοφανούς κακοποίησης.

Υπενθυμίζεται πως το αγόρι εντοπίστηκε την Πέμπτη το μεσημέρι από κατοίκους της περιοχής της Χαλέπας που το είδαν να περιφέρεται στο δρόμο και ειδοποίησαν τις αρχές.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων μετέβησαν στο σημείο και άκουσαν έκπληκτοι από το 12χρονο αγοράκι, το οποίο είναι αλβανικής καταγωγής, αλλά γεννήθηκε στα Χανιά, να τους λέει ότι έφυγε από το σπίτι του γιατί οι γονείς του και ο αδελφός του το έδερναν.

Το σοκ πάντως ήταν μεγαλύτερο για τους αστυνομικούς όταν έκπληκτοι διαπίστωσαν πως οι γονείς του 12χρονου, εδώ και ένα μήνα έδεναν το αγοράκι με μια αλυσίδα δέκα μέτρων κλειδωμένη με λουκέτο.

Πλέον οι γονείς και ο αδελφός του κακοποιημένου παιδιού αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα και να επιχειρήσουν να δικαιολογήσουν την απάνθρωπη συμπεριφορά τους στο ίδιο τους το παιδί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ιδιωτικότητα το νούμερο ένα online δικαίωμα που ζητούν οι ανήλικοι


Η «ΤΟP TEN» λίστα των δικαιωμάτων που επιθυμούν να απολαμβάνουν.

Την «ΤΟP TEN» λίστα των δικαιωμάτων που επιθυμούν να απολαμβάνουν οι ανήλικοι online ανέδειξε κλειστό online ερωτηματολόγιο της Δράσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Πρώτο στη λίστα των 10 κορυφαίων online δικαιωμάτων αναδεικνύεται η προστασία της ιδιωτικότητάς τους με 83,8%, ενώ ακολουθεί το δικαίωμα ελέγχου στα δεδομένα που αναρτούν (58,2%). Τρίτο κατά σειρά είναι να μην παρενοχλούνται από επιτήδειους στο διαδίκτυο (57,8%), κάτι που συνδέεται με το ακριβώς επόμενο δικαίωμα στη λίστα, δηλαδή να μπορούν να αναφέρουν εύκολα ύποπτες ή ενοχλητικές συμπεριφορές στους διαχειριστές των εκάστοτε ιστοχώρων (52,8%). Στην 5η θέση βρίσκουμε το δικαίωμα να μαθαίνουν πώς να προστατεύονται στο Διαδίκτυο (50,1%).

Το δικαίωμα στο ποιοτικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο και η αποφυγή επιβλαβούς ή ενοχλητικού περιεχομένου έρχεται στην 6η θέση (40%), ενώ το δικαίωμα των ανηλίκων να μπορούν να παίζουν και να συνομιλούν με τους φίλους τους καταλαμβάνει την 7η θέση (38,6%). Στην 8η και 9η θέση αντίστοιχα τοποθετούνται το δικαίωμα των ανηλίκων να βοηθούν τους φίλους τους να πλοηγούνται με ασφάλεια (25,9%), και να μπορούν να μιλούν σε κάποιον έμπιστο για το τι τους έχει ενοχλήσει στο διαδίκτυο (24%).

Τελευταίο στη λίστα με μόλις 15,5%, είναι το δικαίωμα των ανηλίκων να μπορούν να δημιουργούν περιεχόμενο στο διαδίκτυο, γεγονός που δείχνει πως οι νέοι είτε δε γνωρίζουν πώς να δημιουργούν ποιοτικό περιεχόμενο, είτε προτιμούν να ψυχαγωγούνται από τους ιστοχώρους στο διαδίκτυο, παρά να είναι οι ίδιοι ενεργοί δημιουργοί.

Η έρευνα μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου πραγματοποιήθηκε την περίοδο 23/10/2012 έως 15/01/2013 με αποδέκτες παιδιά και εφήβους, γονείς, και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της φετινής και επετειακής (δεκαετία) Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day), που εορτάστηκε φέτος την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, τελώντας υπό την αιγίδα της αντιπροέδρου για την ΕΕ και Επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα, Neelie Kroes. H θεματική του φετινού εορτασμού ήταν «Τα Δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online», με το σύνθημα: «Σύνδεση με σύνεση! (Connect with respect!)».
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός, ότι μερικά από τα παραπάνω δικαιώματα τέθηκαν στην ίδια θέση από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, αλλά για κάποια από τα δικαιώματα υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των τριών ομάδων «Ανήλικοι – Γονείς – Εκπαιδευτικοί».

H δρ. Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου με βάση τα παραπάνω επισημαίνει ότι «είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ανήλικοι ζητούν επιτακτικά να προστατεύεται η ιδιωτικότητά τους στο διαδίκτυο, όταν οι ίδιοι αναρτούν σχεδόν καθημερινά υλικό που καθιστά αυτή την ιδιωτικότητα απλά αδύνατη. Πώς είναι δυνατόν, όταν αναρτούν φωτογραφίες –πολλές φορές πολύ προσωπικές ή που τους στοχεύουν στον πραγματικό κόσμο– να αναμένουν μετά από το διαδίκτυο και τους παρόχους των υπηρεσιών του να τους προστατεύσουν; Ας το σκεφθούν αυτό, πριν δημοσιεύσουν οτιδήποτε online».


Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζονται οι έρευνες του ΥΠΟΙΚ για τις «μαϊμού» συντάξεις


Αναζητά 11 εκ. ευρώ που πληρώθηκαν σε μη απογεγραμμένους συνταξιούχους.

Κατά την απογραφή των συνταξιούχων του δημοσίου δεν απεγράφησαν 2.368 περιπτώσεις ατόμων που εισέπρατταν σύνταξη σε σύνολο 435.000 συνταξιούχων που απογράφηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις ανέρχονταν σε 24,008 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων ύστερα από την αναζήτηση των αρμοδίων υπηρεσιών βρέθηκαν τα 12,733 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση για το υπόλοιπο ποσό των 11,275 εκατ. ευρώ που αφορά τις αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις η αναζήτηση συνεχίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διαδικασία της καταγραφής προέκυψε ότι σε 2.000 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν πεθάνει, η σύνταξη καταβάλλονταν κανονικά μετά το θάνατο τους και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από αυτές, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 34 μεγάλες περιπτώσεις, για τις οποίες δεν είχε γίνει η επιβεβλημένη ενημέρωση των Υπηρεσιών για να προβούν στη διακοπή καταβολής της σύνταξης, ενώ δεν βρέθηκε και το ποσό των 2,747 εκατ. ευρώ που είχε κατατεθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, οι περιπτώσεις αυτές έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ενώ το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία της καταγραφής εκτιμάται σε 693.841 ευρώ ανά μήνα.

To Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωσε ακόμη ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την καταβολή σύνταξης στους δημοσίους υπαλλήλους από την επομένη της εξόδου από την ενεργό υπηρεσία, η οποία θα αντιστοιχεί στο 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού του υπαλλήλου.

Το ποσοστό του 50% θα διαμορφώνεται στο 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας 3 τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογένειας με αναπηρία.

Με τον τρόπο αυτό, ο υπάλληλος αμέσως μετά την έξοδό του από την υπηρεσία (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησής του) θα λαμβάνει προκαταβολή έναντι της σύνταξής του για διάστημα 8 μηνών κατ’ ανώτατο όριο.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διευκρινίζει ότι όσοι από 1η Ιουνίου υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης εντάσσονται στο νέο σύστημα. Επίσης όσοι υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 1η Μαρτίου του 2013, θα λαμβάνουν τις προβλεπόμενες τρίμηνες αποδοχές και εν συνεχεία θα εντάσσονται στο νέο σύστημα με αποτέλεσμα να μην έχουν και αυτοί μισθοδοτικό κενό.

Όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης, από τον Ιούλιο του 2012 και μέχρι στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, λαμβάνουν τις προβλεπόμενες τρίμηνες αποδοχές και οι υποθέσεις τους θα διεκπεραιωθούν μέχρι την 30η Ιουνίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτόματο σύστημα επιστροφών ΦΠΑ


Αισιοδοξία πως θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία μέσα στον επόμενο μήνα.

Σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται το αυτόματο σύστημα επιστροφών ΦΠΑ με το υπουργείο Οικονομικών να αισιοδοξεί πως θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία μέσα στον επόμενο μήνα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης έχει δηλώσει πως το νέο σύστημα θα χρησιμοποιεί συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων κάποιες υποθέσεις θα πηγαίνουν για έλεγχο και κάποιες άλλες θα ξεκαθαρίζονται άμεσα και θα γίνεται η επιστροφή του φόρου.

Σημειώνεται πως η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει διορθωτικά μέτρα για άμεση βελτίωση του συστήματος είσπραξης του ΦΠΑ, αλλά και της επιστροφής του φόρου στους δικαιούχους.

Για τον ΦΠΑ οι ειδικοί του ΔΝΤ έχουν προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τα εξής:

-Να εφαρμοστεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ, το οποίο θα βασίζεται στην ανάλυση κινδύνου.

-Να ανατεθεί σε μια συγκεκριμένη υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών η αρμοδιότητα για τη συνολική παρακολούθηση των εισπράξεων του ΦΠΑ και για την ανάλυση τάσεων αναφορικά με τις εισπράξεις.

-Να δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία για τον εντοπισμό της απάτης για την κλοπή ΦΠΑ.

-Να θεσπιστεί ένα ελάχιστο όριο για την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων. Η έκθεση επισημαίνει ότι ο μέσος όρος ορίου υπαγωγής σε ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τα 25.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα η υπαγωγή σε ΦΠΑ των επαγγελματιών γίνεται από το πρώτο ευρώ εσόδων.

-Να υπάρξει ταχεία διαδικασία για τη διαγραφή «αγνοούμενων» εμπόρων από το σύστημα του ΦΠΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Οιωνός διαταραχών ο σχολικός εκφοβισμός


Μακροπρόθεσμες οι συνέπειες κυρίως για τα κορίτσια.

Τα παιδιά που υφίστανται σχολικό εκφοβισμό -γνωστός ως bullying- αντιμετωπίζουν ως ενήλικες αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν μικρότερα ή μεγαλύτερα ψυχολογικά προβλήματα, όπως διαταραχές άγχους, κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα αμερικανών ψυχιάτρων.

Η μελέτη, η πλέον μακρόχρονη μέχρι σήμερα, ανατρέπει την αντίληψη ότι το φαινόμενο του «τραμπουκισμού» στο σχολείο έχει προσωρινή μόνο ψυχική επίπτωση στα παιδιά και συνήθως ξεπερνιέται μετά από ένα διάστημα. Αντίθετα, δείχνει ότι ο εκφοβισμός μπορεί συχνά να προκαλέσει μόνιμη ψυχική ζημιά σε ένα άνθρωπο και γι’ αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπιστεί στο μέτρο του δυνατού απ’ όλους τους εμπλεκόμενους (πολιτεία, εκπαιδευτικούς, γονείς και τους ίδιους τους μαθητές).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γουίλιαμ Κόπλαντ, καθηγητή του Τμήματος Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Ντιουκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ψυχιατρικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Psychiatry», μελέτησαν στοιχεία σε βάθος χρόνου, για πάνω από μια 20ετία, τα οποία αφορούσαν περίπου 1.400 παιδιά ηλικίας εννέα έως 16 ετών. Από αυτά, περίπου ένα στα τέσσερα είχε πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού (αγόρια και κορίτσια σχεδόν στο ίδιο ποσοστό), ενώ ένα στα δέκα παραδέχτηκε ότι είχε ασκήσει λεκτική ή σωματική βία σε άλλο παιδί. Ορισμένα παιδιά είχαν κατά καιρούς παίξει διπλό ρόλο, τόσο του θύτη, όσο και του θύματος.

Οι αμερικανοί ψυχίατροι παρακολούθησαν αυτά τα παιδιά και μετά την ενηλικίωσή τους για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού στη ψυχική υγεία των νέων. «Εκπλαγήκαμε από το πόσο βαθιά ο σχολικός εκφοβισμός επηρεάζει την μακροπρόθεσμη υγεία ενός προσώπου. Η ψυχική ζημιά δεν εξαφανίζεται έτσι απλά, επειδή κάποιος μεγαλώνει και σταματά να πέφτει πια θύμα σχολικού εκφοβισμού. Οι συνέπειες τον συνοδεύουν από την παιδική ή εφηβική ηλικία του, προκαλώντας μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων αργότερα», δήλωσε ο Γουίλιαμ Κόπλαντ.

Μια προηγούμενη σχετική έρευνα στη Φιλανδία είχε καταλήξει σε ανάμικτα συμπεράσματα, βρίσκοντας ότι τα μεν αγόρια είχαν λίγα ψυχικά προβλήματα σε βάθος χρόνου, ενώ αντίθετα πολλά κορίτσια υπέφεραν μακροπρόθεσμες ψυχικές διαταραχές.

Η πιο πρόσφατη και μεγαλύτερη αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι όχι μόνο τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού, αλλά ακόμα και οι θύτες, ως ενήλικες πια, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών σε σχέση με όσους έχουν αποφύγει το σχολικό εκφοβισμό. Είναι κυρίως, τα θύματα της καταπίεσης από συμμαθητές και φίλους τους, που αναπτύσσουν προβλήματα άγχους, πανικού, αγοραφοβίας, κατάθλιψης, κατάχρησης ναρκωτικών και άλλων ουσιών κ.α.

Από την άλλη, οι νέοι που κάποτε πρωτοστάτησαν στον εκφοβισμό άλλων παιδιών, όταν μεγαλώσουν, εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες για αντικοινωνικές συμπεριφορές και άλλες παρεμφερείς διαταραχές προσωπικότητας.

«Ο εκφοβισμός αποτελεί δυνητικό πρόβλημα και για τα θύματα και για τους θύτες», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Τζέην Κοστέλο. «Τείνουμε να θεωρούμε τον εκφοβισμό ως κάτι φυσιολογικό και όχι τρομερά σημαντικό μέρος της παιδικής ηλικίας, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες» αναφέρει.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διπλασιάστηκαν οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων


Ξεπέρασαν τον Ιανουάριο τις 5.000.

Ξεπέρασαν τον Ιανουάριο τις 5.000 οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων και άλλων εισοδημάτων οφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι διαδικασίες είσπραξης οφειλών. Σημειώνεται πως οι οφειλέτες του Δημοσίου ανέρχονται στους 2.500.000 περίπου.

Ειδικότερα, οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς σχεδόν διπλασιάστηκαν τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο 2012, ενώ κινητικότητα σημειώθηκε και στο σκέλος της ενημέρωσης των οφειλετών από τις Εφορίες με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία άνω των 250 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα οι εισπράξεις έναντι παλιού ληξιπρόθεσμου χρέους ήταν 170 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, έχει ζητήσει να επισπευσθούν οι διαδικασίες είσπραξης οφειλών μέχρι τις 10 Μαρτίου 2013 και έχει ζητήσει από τους εφόρους να προχωρήσουν σε ότι χρειασθεί και προβλέπει ο νομός για να το πετύχουν.

Οι εφοριακοί υποχρεούνται να ενημερώνουν, είτε τηλεφωνικώς είτε μέσω επιστολών, τους οφειλέτες. Αν δεν βρουν τους ίδιους, τότε ειδοποιούν οικεία τους πρόσωπα, ώστε να γνωστοποιήσουν την οφειλή και την επίσκεψή τους στην εφορία.
Η ενημέρωση δίνει περιθώριο 20 ημερών για την εξόφληση ή τη ρύθμιση του ποσού. Διαφορετικά, θα ενεργοποιείται η νομοθεσία περί ανείσπρακτων οφειλών, που σημαίνει ότι κινείται η διαδικασία περί κατασχέσεων για χρέος άνω των 300 ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι τα μέσα Μαρτίου να εισπράξει τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ οφειλών, όταν στο πρώτο τρίμηνο 2012 είχε εισπράξει 550 εκατ. ευρώ.

Πρώτα στη λίστα προς είσπραξη είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του 2013, ύψους 13,2 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν όσα από τα ληξιπρόθεσμα προηγούμενων ετών (43,3 δισ. ευρώ) θεωρούνται ότι έχουν πραγματικές πιθανότητες είσπραξης. Συνολικά το εκτιμώμενο ποσό που μπορεί να εισπραχθεί δεν ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών παλαιών και νέων.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Τσεχία στο «στόχαστρο» της Κομισιόν


Για κακομεταχείριση των Ρομά και δυσμενή αντιμετώπιση των αναπήρων.

Με δημόσια παρέμβαση του που αναμένεται μέσα στη μέρα ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νήλς Μουϊζνιεκς, θα καταφερθεί εναντίον της Δημοκρατίας της Τσεχίας για τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των Ρομά στη χώρα και για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Περίπου 60.000 άτομα με ειδικές ανάγκες ζουν σε ιδρύματα στην Τσεχία και πάνω από 30.000 έχουν χάσει την δυνατότητα δικαιοπραξίας και βρίσκονται υπό κηδεμονία, θα αναφέρει – σύμφωνα με πληροφορίες - ο Επίτροπος, εκφράζοντας παράλληλα την αμφιβολία του, για το αν έχει προετοιμασθεί καταλλήλως ο νέος αστικός κώδικας που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2014 και με βάση τον οποίο θα αλλάξει αυτό το πλαίσιο.

Αναφερόμενος στην γενική κατάσταση των Ρομά στην Τσεχία, ο Επίτροπος θα υπογραμμίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη συνθήκες περιθωριοποίησης και αποκλεισμού τους, στην εκπαίδευση, την στέγαση και τις διακρίσεις.

Παρά την πρόσφατη καταδίκη της Τσεχίας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα παιδιά των Ρομά υποχρεούνται να φοιτούν στα ίδια σχολεία με παιδιά που έχουν ήπια αναπηρία, θα επισημάνει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Τέλος, ο κ. Μουϊζνιεκς επισημαίνει ότι οι Ρομά εξακολουθούν να είναι τα κύρια θύματα της βίας με ρατσιστικά κίνητρα, αλλά τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου δεν οδηγούν στη συστηματική δίωξη και τιμωρία των δραστών.



Διαβάστε περισσότερα...

Δε θα αλλάξει ο τρόπος αναγνώρισης εξώγαμων τέκνων


Ο Ρουπακιώτης απέρριψε πρόταση απλοποίησης της διαδικασίας.

Δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης η κατάθεση νομοθετικής διάταξης που να αφορά στην υιοθέτηση πρότασης για την αναγνώριση τέκνου γεννημένου χωρίς γάμο με απλή δήλωση στο ληξιαρχείο, όπως προκύπτει από έγγραφο του αρμοδίου υπουργού, Αντώνη Ρουπακιώτη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ερώτηση σχετική με το θέμα είχαν απευθύνει στην κυβέρνηση οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Ρεπούση, Κατερίνα Μάρκου, Μαρία Γιαννακάκη, Νίκος Τσούκαλης και ο ανεξάρτητος, σήμερα, Πάρις Μουτσινάς. Οι βουλευτές έχουν επισημάνει ότι, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, η εκούσια αναγνώριση παιδιού γεννημένου χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης των γονέων του γίνεται ενώπιον συμβολαιογράφου.

«Η παραπάνω διαδικασία είναι δαπανηρή (το κόστος ανέρχεται στα 80 ευρώ) και χρονοβόρα», ανέφεραν οι βουλευτές, καλώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης να εξετάσει τη θεσμική κατοχύρωση της αναγνώρισης τέκνου γεννημένου χωρίς γάμο με απλή αυτοπρόσωπη δήλωση του πατέρα στο ληξιαρχείο, με την παρουσία και συναίνεση της μητέρας, όπως έχει προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι θα εξαιρεθούν από το νέο ενιαίο φόρο


Τα σχέδια που μελετά η κυβέρνηση.

Εξαιρέσεις από τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων για αγρότες, ανέργους και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων αναμένεται να εξεταστεί στη διυπουργική σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας για τα αιτήματα των αγροτών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ανέφερε χθες ότι:

- Εξετάζεται η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ, όπως ήδη έχουν προτείνει οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ. Ομως, όπως είπε, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν παρενέργειες από πλευράς φοροδιαφυγής.
- Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να επιτευχθεί δημοσιονομική σταθερότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζευγάρι με τρία ανήλικα παιδιά ζει σε φορτηγάκι!


Οικογενειακό δράμα στο Ηράκλειο.

Ένα ασύλληπτο δράμα βιώνει μια πενταμελής οικογένεια από το Ηράκλειο που το τελευταίο διάστημα ζει σε ένα φορτηγάκι λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Η οικογένεια με τα τρία μικρά κοριτσάκια στριμώχνεται μέσα στο αυτοκίνητο που έχει μετατρέψει σε... σπίτι ζώντας σε άθλιες συνθήκες χωρίς τα απαραίτητα αφού λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ούτε στα βασικά.

Τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα έμειναν άνεργοι με αποτέλεσμα να βρεθούν στο δρόμο αφού ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος που διέμεναν τους έκανε έξωση.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα Νέα Κρήτη ο 39χρονος πατέρας η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς ο ίδιος και οικογένειά του βιώνουν μια πραγματική τραγωδία.

Δείτε τη φωτογραφία που δημοσιεύει το neakriti.gr:



Όπως τονίζει λόγω της ανεργίας του αδυνατεί να συντηρήσει την οικογένεια του ενώ όπως αναφέρει τα τρία κοριτσάκια ηλικίας 5, 9 και 12 ετών σταμάτησαν το σχολείο καθώς εμφάνισαν συμπτώματα εξάντλησης από την πείνα.

Όπως αναφέρει ο 39χρονος αυτή τη στιγμή δεν έχει την δυνατότητα να τους εξασφαλίσει ούτε ένα πιάτο φαγητό.



Διαβάστε περισσότερα...

Σαφάρι για κοπανατζήδες


Οι υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πιάνουν δουλειά. Αποστολή τους είναι να εντοπίσουν τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, τους συστηματικά απόντες αλλά και όσους χρησιμοποιούν πλαστά δικαιολογητικά για να ανέβουν στην κλίμακα της ιεραρχίας. Ξεπερνούν τις 7.000 οι ελεγχόμενες περιπτώσεις.

Στην αιχμή του δόρατος της επιχείρησης «καθαρά χέρια» στο Δημόσιο για τον εξονυχιστικό έλεγχο των όλων των περιπτώσεων θα τεθεί το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ) που θα διπλασιάσει το δυναμικό του με μετατάξεις στελεχών από άλλες δημόσιες υπηρεσίες και οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που θα συγχωνευτεί με το ΣΕΕΔ.

Τον σχεδιασμό του υπουργείου για την απομάκρυνση των υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε σημαντικά πειθαρχικά αδικήματα όπως αυτό της πλαστογραφίας, θα παρουσιάσει σήμερα στον πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά ο αρμόδιος υπουργός Αν. Μανιτάκης, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10:00 π.μ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σάλος από τον ξυλοδαρμό κρατουμένου μέχρι θανάτου


Στο φως της δημοσιότητας το βίντεο με την επέμβαση στο κελί του
.
Σοκ προκαλούν οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικό δίκτυο του Βελγίου, στις οποίες παρουσιάζεται ένας νεαρός ο οποίος πέθανε το 2010 σε ένα πολύ μικρό κελί αστυνομικού τμήματος στην Αμβέρσα, όταν έξι αστυνομικοί τον έθεσαν υπό έλεγχο με βίαιο τρόπο.

Η υπουργός Εσωτερικών Ζοέλ Μιλκέ χαρακτήρισε τα γεγονότα αυτά «σκανδαλώδη» και επισήμανε ότι είναι «απαράδεκτο το γεγονός πως ο πράκτορας της αστυνομίας που ξυλοκόπησε τον νεαρό άνδρα δεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα».

Σε μακροσκελές ρεπορτάζ του, το οποίο μεταδόθηκε χθες το βράδυ, το δημόσιο δίκτυο VRT παρουσίασε τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο στις 6 Ιανουαρίου του 2010 του 26χρονου Τζόναθαν Τζέικομπ.

Εκείνο το πρωί ο νεαρός λάτρης του μπόντι-μπίλντινγκ, ο οποίος είχε αναπτύξει εξάρτηση από τις αμφεταμίνες και βρισκόταν εμφανώς σε στέρηση, ζήτησε από μια περίπολο της αστυνομίας στη μέση ενός δρόμου της Αμβέρσας να τον φροντίσει.



Οι αστυνομικοί τον οδήγησαν τότε σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα, σύμφωνα με την αναπαράσταση των γεγονότων από την εκπομπή Panorama του VRT.

Μόλις μεταφέρθηκε εκεί, αρνήθηκε να εγκλειστεί σε δωμάτιο ασφαλείας και άρχισε να εκνευρίζεται, τραυματίζοντας ελαφρώς έναν αστυνομικό.
Οι υπεύθυνοι του ψυχιατρικού ιδρύματος αρνήθηκαν τότε να τον αναλάβουν, κρίνοντάς τον υπερβολικά βίαιο. Οι αστυνομικοί μετέφεραν ξανά το νεαρό άνδρα, ο οποίος είχε ξεντυθεί τελείως, ως το αστυνομικό τμήμα του Μόρτσελ, στην περιφέρεια της Αμβέρσας, όπου τον έκλεισαν σε ένα κελί της απομόνωσης 3,5 τετραγωνικών μέτρων.

Σύμφωνα με το VRT, οι αστυνομικοί πήραν εντολή από δικαστικό λειτουργό της εισαγγελίας να θέσουν υπό έλεγχο τον άνδρα ώστε ένας γιατρός να του κάνει ηρεμιστική ένεση. Οι αστυνομικοί του τμήματος ζήτησαν ενισχύσεις από την ειδική μονάδα επέμβασης της αστυνομίας της Αμβέρσας, τα μέλη της οποίας είναι γνωστά και ως «Ράμπο».

Έξι αστυνομικοί με κράνη, ρόπαλα και ασπίδες, πέταξαν μια βομβίδα κρότου μέσα στο πολύ μικρό κελί και εφόρμησαν κατά του Τζέικομπ, πιέζοντάς τον με το βάρος τους για περίπου δύο λεπτά για να του βάλουν χειροπέδες. Ο ένας από τους αστυνομικούς τον γρονθοκόπησε πέντε φορές, προτού ο γιατρός του χορηγήσει ένεση με ηρεμιστικό, σύμφωνα με τις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας, οι οποίες μεταδόθηκαν από το VRT.

Οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν τότε ότι ο νεαρός άνδρας δεν κουνιόταν πια. Ο γιατρός διαπίστωσε ότι η καρδιά του είχε σταματήσει να χτυπάει και οι προσπάθειες ανάνηψης που έγιναν αποδείχθηκαν μάταιες. Η νεκροψία που έγινε στη συνέχεια έδειξε ότι ο 26χρονος πέθανε από εσωτερική αιμορραγία, η οποία προκλήθηκε από την βίαιη επέμβαση της αστυνομίας.

Στις αρχές αυτού του μήνα, η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε να ξαναφέρει ενώπιον πλημμελειοδικείου τον πρώην διευθυντή και έναν ψυχίατρο του ιδρύματος στο οποίο είχε αρχικά μεταφερθεί ο νεαρός, οι οποίοι είχαν αρνηθεί να αναλάβουν την περίπτωσή του, όπως και τον αστυνομικό που τον ξυλοκόπησε. Ο τελευταίος εξακολουθεί ακόμη να ασκεί τα καθήκοντά του.

Φλαμανδοί βουλευτές καταδίκασαν σήμερα την «εντελώς δυσανάλογη χρήση βίας» από την πλευρά των αστυνομικών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελεύθερος με εγγύηση ο Πιστόριους


Ανακοινώθηκε πριν από λίγο η απόφαση.

Ελεύθερος με εγγύηση αφέθηκε ο Παραολυμπιονίκης, Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος κατηγορείται για το φόνο εκ προμελέτης της φίλης του το βράδυ του Αγίου Βαλεντίου.

Ο δικαστής, ο οποίος διάβαζε επί ώρες το σκεπτικό της απόφασης, έκρινε ότι ο αθλητής δεν είναι ύποπτος φυγής, οπότε και θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση έως ότου γίνει η δίκη.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπει το ΦΕΚ για την κινητικότητα


Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο γύρω από την μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων και τις ενδεχόμενες απολύσεις λίγο πριν την νέα άφιξη της τρόικας στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα κινητικότητας που έχει τεθεί σε εφαρμογή προχωρά με ρυθμούς... «χελώνας» και είναι αμφίβολο εάν θα επιτευχθεί ο στόχος του μνημονίου. Η μνημονιακή δέσμευση της χώρας είναι ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα τοποθετηθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας 27.000 υπάλληλοι ανάμεσα τους και οι 2.000 που εντάχθηκαν σε καθεστώς εφεδρείας πέρσι. Μέχρι το 2015 θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Δημόσιο 150.000 υπάλληλοι.

Οι υπάλληλοι, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας, θα πρέπει να καταθέσουν τα χαρτιά τους για μετακίνηση σε κάποια άλλη ελεύθερη θέση στο Δημόσιο και εάν δεν καταφέρουν να απορροφηθούν θα πρέπει να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Τα πραγματικά εμπόδια, όμως, για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι αρχικά να καταγράψει τις κενές θέσεις και τις ανάγκες στις υπηρεσίες του Δημοσίου και μετά να προχωρήσει σε αξιολόγηση των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν σε νέο πόστο. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξετάζει το πλαίσιο για τα κριτήρια που θα θέσει για τους υπαλλήλους που θα επιστρέψουν σε νέες θέσεις στο Δημόσιο. Από την πλευρά του ο Αντώνης Μανιτάκης υπόσχεται ότι η κινητικότητα θα γίνει με όρους αξιοκρατίας.

Έως σήμερα έχουν γίνει γνωστά τα οργανογράμματα μόνο σε έξι υπουργεία και αναμένονται σε ακόμη πέντε. Η διαδικασία της αξιολόγησης για το προσωπικό που χαρακτηρίζεται πλεονάζον δεν έχει ξεκινήσει με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η υπαγωγή επιπλέον υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και από πέρσι περίπου 2.000 άτομα εντάχθηκαν στην εφεδρεία εντούτοις μόλις πριν από λίγες ημέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα οι κενές θέσεις που θα μπορέσουν να διεκδικήσουν.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε στη δημοσιότητα το ΦΕΚ με το οποίο ξεκινά η κινητικότητα για τους περίπου 1.800 υπαλλήλους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Οι εν λόγω υπάλληλοι θα μπορούν να διεκδικήσουν μία από τις 2.043 κενές θέσεις στο Δημόσιο, που αναφέρονται αναλυτικά ανά περιοχή στους πίνακες που περιλαμβάνει το ΦΕΚ. Οι υπάλληλοι έχουν στη διάθεση τους προθεσμία 20 ημερών, από την ημέρα δημοσίευσης του ΦΕΚ, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση στη διεύθυνση προσωπικού της υπηρεσίας όπου εργάζονταν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δικαιούνται χαμηλότοκα δάνεια έως 30.000 ευρώ



Χαμηλότοκα αλλά και άτοκα δάνεια ύψους 80 εκατ. ευρώ για τις νησιωτικές μικρές τουριστικές επιχειρήσεις ετοιμάζουν τα υπουργεία Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Όπως ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης και Κώστας Μουσουρούλης η δράση αυτή θα είναι έτοιμη να προκηρυχθεί στις 15 Μαρτίου και θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Τα δάνεια θα τα δίνουν οι τράπεζες μετά από σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα κάνει το ΕΤΕΑΝ

Οι χρηματοδοτήσεις απευθύνονται σε κάθε είδους μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον τουρισμό, σε όλα τα νησιά (ενδεικτικά: ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης, τουριστικά πρακτορεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα, άλλες επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, επιχειρήσεις μεταποίησης τοπικών προϊόντων τουριστικού ενδιαφέροντος, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης κ. ά).

Η δράση αυτή, θα παρέχει δάνεια ύψους από 10.000 έως 30.000 ευρώ, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους (ειδικά για τα μικρά νησιά, κάτω των 3100 κατοίκων, μηδενικό επιτόκιο) για την υλοποίηση ενεργειών εκσυγχρονισμού, ανακαίνισης, αισθητικής βελτίωσης και κάλυψης λειτουργικών αναγκών επιχειρηματικής ανάπτυξης των νησιωτικών επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της συνολικής ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος. Για παράδειγμα, τέτοιες ενέργειες είναι η ανανέωση εξοπλισμού, διαμόρφωση-αναβάθμιση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, προώθηση τοπικών προϊόντων (πχ «Ελληνικό πρωινό»), δικτύωση για προμήθειες και προβολή, διαμόρφωση χώρων υποδοχής τουριστών για παρακολούθηση παραγωγικής διαδικασίας (ενδυνάμωση εμπειρίας τουρίστα), δημιουργία πρατηρίου πώλησης τοπικών προϊόντων, περιβαλλοντική αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και ηλεκτρικών συσκευών κλπ.

Στο πρόγραμμα μπορούν να εντάσσονται τόσο υπό ίδρυση/νέες, όσο και υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Οι διαδικασίες χρηματοδότησης προβλέπονται απλοποιημένες, ούτως ώστε να μπορούν να υπαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, χωρίς περιττά έξοδα και χρονοβόρες διαδικασίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στις ουρές του Δημοσίου


Τέλος στις ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες για την ολοκλήρωση κάποιας συναλλαγής δίνει το νέο πακέτο ηλεκτρονικών διοικητικών διαδικασιών.

Οι πολίτες θα μπορούν στο εξής μέσω του υπολογιστή τους να συναλλάσσονται με το δημόσιο για μια σειρά σημαντικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων η έναρξη κάποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας ή η απόκτηση των απαιτούμενων αδειών άσκησης επαγγέλματος.

Με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα www.eu-go.gr ή στην www.ermis.gov.gr έχουν τη δνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις ηλεκτρονικά, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στη συνέχεια θα ενημερώνονται μέσω διαδικτύου για την έκβαση της υπόθεσής τους.

Μόνη προϋπόθεση αποτελεί η έκδοση ηλεκτρονικής υπογραφής, κάτι αντίστοιχο με τους κωδικούς που σήμερα ήδη εφαρμόζονται μέσω των τραπεζών και του ευρύτατα διαδεδομένου συστήματος web-banking.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνουν τα εστιατόρια


Περισσότερα από 4.500 λουκέτα σε επιχειρήσεις και 35 χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας κόστισε, μέχρι στιγμής και σύμφωνα με την εφημερίδα τα «Νέα», η οικονομική κρίση στον κλάδο της εστίασης. Τα περιορισμένα εισοδήματα των Ελλήνων καταναλωτών, αλλά και η αύξηση των τιμών εξαιτίας της αύξησης την τελευταία τριετία, του ΦΠΑ από το 9% στο 23% οδήγησαν σε κατακόρυφη πτώση τις πωλήσεις των επιχειρήσεων, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν σε σημαντικό ποσοστό το φαγητό εκτός σπιτιού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης και το 2013 αναμένεται να συνεχιστεί η πτωτική πορεία της συγκεκριμένης αγοράς και προβλέπεται ότι αν δεν υπάρξει σύντομα παρέμβαση της κυβέρνησης με μείωση του ΦΠΑ, κάτι που αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση, τα λουκέτα θα ξεπεράσουν τις 6000, ενώ θα χαθούν περισσότερες από 70.000 θέσεις εργασίας. Η αύξηση του ΦΠΑ, όπως λένε οι επιχειρηματίες του κλάδου, ήταν το κερασάκι στην τούρτα για έναν τομέα που είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης.

Εκτιμήσεις μάλιστα κάνουν λόγο για κατακόρυφη πτώση του τζίρου που κυμαίνεται από 50% έως και 70% ανάλογα με την περιοχή, ενώ μείωση κατά 30%-40% παρουσιάζουν και τα delivery. Έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ την άνοιξη του 2012 έδειξε ότι οι Έλληνες έχουν μειώσει τις δαπάνες για εξόδους σε εστιατόρια και καφέ κατά 88% μέσο όρο. Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, που ο περισσότεροι τα έχουν συνδυάσει με έξοδο για φαγητό, η κίνηση εμφανίζεται πεσμένη κατά 50%.



Είναι ενδεικτικό της κατάστασης, αλλά και της παρατεταμένης ύφεσης στον κλάδο, ότι μόνο το 2011, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης της εταιρείας Hellastat, η πτώση των πωλήσεων στο σύνολο του κλάδου ξεπέρασε το 20%, με τις αλυσίδες πίτσας να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 30%, και να ακολουθούν τα σουβλατζίδικα με 28%, τα φαστ φουντ 26%, οι αλυσίδες σάντουιτς και σνακ 24%, οι αλυσίδες πώλησης καφέ 24% και οι αλυσίδες επώνυμων εστιατόριων που εμφανίζουν πτώση των πωλήσεών τους κατά 23%. Οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου το 2011 υπολογίζονται σε 407,83 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 11,5%. Ωστόσο η μέση μείωση στις επιχειρήσεις που είδαν τις πωλήσεις τους να συρρικνώνονται έφτασε στο 14,7% ενώ μόνο η μία στις 10 επιχειρήσεις (8%) είχε αύξηση του τζίρου τους.

Ίδια είναι η εικόνα και στις μεμονωμένες επιχειρήσεις, όπου η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων φτάνει το 40% ενώ τα λουκέτα έχουν ξεπεράσει τις 30.000. Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, υπό τις παρούσες συνθήκες το 2013 θα αναστείλουν τη λειτουργία τους περίπου 15.000 επιχειρήσεις, μέγεθος, όπως λέει, υπερδιπλάσιο από το περυσινό, καθώς το 2012 στην Αττική έκλεισαν περίπου 6.000 επιχειρήσεις. Μάλιστα ο μέσος όρος των οφειλών των επαγγελματιών εστίασης προς το Δημόσιο από ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές εκτιμάται στις 30.000 ευρώ.

Πάντως, με αυτές τις αρνητικές συνθήκες στην αγορά να μην δείχνουν σημάδια βελτίωσης, σύμφωνα και με την έρευνα της Hellastat, οι εταιρείες προσπαθούν να ανακόψουν τη μείωση των πωλήσεών τους και για τον λόγο αυτόν έχουν αναπτύξει έντονο ανταγωνισμό εφαρμόζοντας πολιτικές όπως: «happy hours» (χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα με χαμηλότερες τιμές), χαμηλότερες χρεώσεις για ονλάιν παραγγελίες, προσφορές σε είδος (π.χ. δωρεάν αναψυκτικό για κάθε πίτσα ή δωρεάν καφές με κάθε τυρόπιτα) κ.ά.



Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο "υπογράφεται" το επίδομα ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών και σε λίγες μέρες η εγκύκλιος για τα ΚΕΠΑ και τους ΑμεΑ


"Έχω δεσμευτεί για το επίδομα στους ελεύθερους επαγγελματίες και αύριο υπογράφω την υπουργική απόφαση", τόνισε νωρίτερα στον Antenna ο Γιάννης Βρούτσης.

Για τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% είπε ότι σε 10-12 μέρες θα ψηφιστεί ο νόμος βάσει του οποίου θα παίρνουν τη σύνταξή τους για έξι μήνες, ενώ ξεκαθάρισε ότι "το θέμα τελείωσε" σε ό,τι αφορά τις ανίατες ασθένεις και τις μη αναστρέψιμες βλάβες ανθρώπων με αναπηρία, που αναγκάζονται να περνούν συνέχεια από τις επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας.

"Τελεία και παύλα", είπε ο υπουργός. Θα περνούν από επιτροπή μία φορά και τέλος...






Διαβάστε περισσότερα...

Ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να κατέβει


Επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στον Antenna ότι δεν πρόκειται να πέσει άλλο ο κατώτατος μισθός.

"Δεν έχει ποτέ τεθεί αυτό το θέμα", είπε ο Γιάννης Βρούτσης, που συμπλήρωσε πως το 2014 θα επανεξεταστεί το θέμα του κατώτατου μισθού.

"Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2013 είμαι υποχρεωμένος να παρουσιάσω ένα νέο μηχανισμό που θα διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό", συνέχισε ο υπουργός και στις αιτιάσεις του Γιώργου Παπαδάκη για το ότι η τρόικα ενδέχεται να ζητήσει κι άλλη μείωση, είπε: "Εσείς να αρκεστείτε στη δήλωση του υπουργού και του πρωθυπουργού ότι ο κατώτατος δεν θα μειωθεί άλλο".





Διαβάστε περισσότερα...

Κρούσμα μηνιγγίτιδας στην Αμφιλοχία


Ένας 14χρονος μαθητής του Λουτρού Αμφιλοχίας, διαγνώστηκε με ιογενή μηνιγγίτιδα.

Το κρούσμα εντοπίστηκε εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, αλλά δεν υπήρχε ούτε υπάρχει λόγος ανησυχίας και ο μαθητής είναι καλά στην υγεία του.

Το σχολείο στο οποίο παρακολουθεί τα μαθήματά του ο 14χρονος παρέμεινε κλειστό την περασμένη Δευτέρα, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε ανάγκη απολύμανσης. Ο μαθητής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ιωαννίνων για παρακολούθηση και μόνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Επανέρχεται ο κοινωνικός τουρισμός



"Επανέρχεται ο κοινωνικός τουρισμός, οι κατασκηνώσεις, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και εξετάζουμε το θέμα της επιδότησης ενοικίου", είπε νωρίτερα στον Antenna ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.






Διαβάστε περισσότερα...

Παραδοχή σοκ: "Χωριά καρκίνου" στην Κίνα


Το κινεζικό υπουργείο Περιβάλλοντος παραδέχθηκε την ύπαρξη "χωριών του καρκίνου", πολλά χρόνια μετά τις πληροφορίες για αυξημένα κρούσματα της νόσου σε ορισμένες περιοχές με σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης.

"Επικίνδυνες τοξικές χημικές ουσίες έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο νερό και την ατμόσφαιρα και σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν ακόμα και 'χωριά του καρκίνου' ", παραδέχεται το υπουργείο σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα.

Η έκφραση "χωριά του καρκίνου" δεν είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα από τις κινεζικές αρχές, οι οποίες συχνά αντιμετωπίζουν τη δυσαρέσκεια των κατοίκων για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής τους εξαιτίας των βιομηχανικών αποβλήτων, της παρουσίας τοξικών ουσιών στο νερό και μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Η ρύπανση έχει αυξηθεί αισθητά στην Κίνα με την ταχεία εκβιομηχάνιση της χώρας κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Πολλές κινεζικές μεγαλουπόλεις είναι μεταξύ των πόλεων με τη μεγαλύτερη ρύπανση στον πλανήτη.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι στην Κίνα γίνεται χρήση "επικίνδυνων χημικών ουσίών" που είναι απαγορευμένες στις αναπτυγμένες χώρες και οι οποίες μπορεί ν' απειλήσουν μακροπρόθεσμα την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Είναι η πρώτη φορά που ο όρος "χωριά του καρκίνου", που χρησιμοποιείται ευρέως από τον Τύπο, εμφανίζεται σε έγγραφο του υπουργείου, σύμφωνα με τον Γουανγκ Κάνφα, δικηγόρο που ειδικεύεται σε περιβαλλοντικά θέματα, ο οποίος είναι επικεφαλής ενός κέντρου αρωγής των θυμάτων της μόλυνσης στο Πεκίνο.

"Αυτό δείχνει ότι το υπουργείο παραδέχεται ότι η ρύπανση προκαλεί καρκίνο", τόνισε ο Γουάνγκ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κικίλιας: Ούτε ένας εργαζόμενος σε 450.000 οικογένειες

Κικίλιας: Ούτε ένας εργαζόμενος σε 450.000 οικογένειες
«450.000 οικογένειες δεν έχουν ούτε ένα άτομο που να εργάζεται», είπε στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή, στον Real fm, ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας. Προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένοι άνεργοι έχουν προτεραιότητα για τον οργανισμό, έστω και με βραχυπρόθεσμα προγράμματα απασχόλησης. Τα σχετικά κονδύλια, όπως είπε ο κ. Κικίλιας θα δοθούν από το ΕΣΠΑ, αλλά απαιτείται ανακατανομή των χρημάτων.
Ο κ. Κικίλιας, διέψευσε επίσης  χθεσινά δημοσιεύματα, για την ύπαρξη  ανεπίσημου σημειώματος («non paper»), στον Πρωθυπουργό ή στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, σχετικά με το θέμα της απόδοσης των χρημάτων της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας» στον ΟΑΕΔ.
Ακούστε το ηχητικό: 

Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Η λέξη «μαϊμού σύνταξη» θα είναι πλέον άγνωστη


Συνάντηση Σαμαρά με την ηγεσία του υπ. Εργασίας.

Όλες οι δράσεις που προωθούνται για την αντιμετώπιση της ανεργίας συζητήθηκαν κατά συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι η λέξη «μαϊμού σύνταξη» θα είναι πλέον άγνωστη, καθώς έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις πλασματικές συντάξεις που δίνονταν. Σύμφωνα με πληροφορίες το κράτος αναμένεται να εξοικονομήσει περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στις στοχευμένες δράσεις και την αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως μεταξύ των νέων, αλλά και για τις οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Με δεδομένο ότι το αρμόδιο Ταμείο δεν έχει πια πόρους, θα αναζητηθούν, σύμφωνα με τον υπουργό, πόροι, είτε από το ΕΣΠΑ είτε από άλλο κονδύλιο.

«Για εμάς η ανεργία είναι το σύμπτωμα της κρίσης. Δυστυχώς, είναι η πιο βαριά επίπτωση της κρίσης», σημείωσε ο υπουργός.



Διαβάστε περισσότερα...

Έσωσε το σπίτι του από πλειστηριασμό


Είναι άνεργος και πατέρας ο οφειλέτης από τα Χανιά.

«Ανάσα» για έναν υπερχρεωμένο και άνεργο πατέρα από τα Χανιά στάθηκε η απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων καθώς σε βάρος του είχε κινηθεί διαδικασία πλειστηριασμού για το σπίτι επειδή όφειλε 9.250 ευρώ. O συγκεκριμένος καταναλωτής είναι άνεργος, έγγαμος πατέρας ενός ανήλικου παιδιού και η σύζυγός του εργάζεται εποχικά σε ξενοδοχείο.

Περιουσιακά στοιχεία πέραν της πρώτης κατοικίας δεν διαθέτει, έχει χρέη σε τράπεζα , αλλά και σε ιδιώτες. Ο ίδιος εντάχθηκε δικαστικά στο νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλά έχει καταθέσει και αίτηση στο Ειρηνοδικείο Χανίων, η εκδίκαση της οποίας θα γίνει το έτος 2018.

Το Ειρηνοδικείο Χανίων ωστόσο αποφάσισε την απαγόρευση κάθε αναγκαστικού μέτρου κατά της μετακίνησης των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη, μέχρι της εκδίκασης της κατειθεμένης αίτησης έως το έτος 2018. Το σημαντικότατο σημείο ύψιστης νομικής σημασίας είναι ότι σώθηκε από τον προσδιορισμένο πλειστηριασμό η κύρια κατοικία του δανειολήπτη, δίνοντας στην οικογένεια ανάσα και ελπίδα.


Πηγή: http://prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απλήρωτο το ΚΤΕΛ Σερρών για τη μεταφορά μαθητών


Το χρέος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Παραμένει απλήρωτο το ΚΤΕΛ Σερρών για την καθημερινή μεταφορά των μαθητών στα σχολεία και το χρέος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το εξώδικο που έστειλε το υπεραστικό ΚΤΕΛ νομού Σερρών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κοινοποίησε στα συναρμόδια υπουργεία, από τις συμβάσεις που μεταφοράς μαθητών εκκρεμεί η καταβολή ποσοστού 28% για το έτος 2011-2012, ενώ για το τρέχον έτος δεν έχει καταβληθεί το παραμικρό ποσό.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στο εξώδικο “μέχρι σήμερα το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Σερρών ΑΕ” έχει ουσιαστικά πιστώσει το Ελληνικό Δημόσιο, με αποπληρωμή του Φ.Π.Α. για τα ποσά των συμβάσεων για τη μεταφορά των μαθητών.

Όπως τονίζει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Σερρών Θ. Γιαννακόπουλος «ήδη έχουν εκταμιευθεί χρήματα και υπάρχουν προς άμεση διάθεση, αποκλειστικά για την κάλυψη μέρους της δαπάνης μεταφοράς μαθητών του παρελθόντος έτους, αλλά για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί και δεν σχετίζονται με τις ουσιαστικές προσπάθειες που καταβάλλονται από το Υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, εμφανίζεται ότι υπάρχει αδυναμία είσπραξης των διατεθέντων χρημάτων που αφορούν μέρος μόνον των οφειλών του παρελθόντος οικονομικού έτους».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάθε αγορά συνιστά επένδυση για τον καταναλωτή


Έρευνα για την κρίση και το μάρκετινγκ.

Οι καταναλωτές επαναξιολογούν τις καταναλωτικές τους προτεραιότητες, ενώ στην εποχή της κρίσης κάθε αγορά σήμερα συνιστά επένδυση για τον καταναλωτή. Η μελέτη αγορών σε ύφεση καταδεικνύει ότι μάρκες που αφουγκράστηκαν, κατανόησαν, στήριξαν και αντέδρασαν άμεσα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του καταναλωτή τους, βγήκαν αλώβητες από την κρίση και έθρεψαν πρώτες τους καρπούς των προσπαθειών τους στο στάδιο της ανάκαμψης.

Αυτά είναι συνοπτικά τα συμπεράσματα της έρευνας της MRB Hellas, που παρουσίασε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Α. Μαύρος, στην εκδήλωση με θέμα: «Ξανακτίζοντας το δικαίωμα στο όνειρο», στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Marketing Matters» που διοργανώνονται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάρκετινγκ (ΕΙΜ) της ΕΕΔΕ.

Αναλυτικότερα, στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι ο πελάτης - πολίτης - καταναλωτής έχει βιώσει τρία χρόνια κρίσης, η οποία του έχει αποδομήσει εντελώς όλο το αντιληπτικό πλαίσιο βάσει του οποίου έζησε επί δεκαετίες και έχτισε τη ζωή του. Για το λόγο αυτό, σημειώνεται, αισθάνεται απογοήτευση και έλλειψη στήριξης, που στην ακραία έκφανσή της δημιουργεί συναίσθημα «απόρριψης» ή «κοροϊδίας». Σήμερα απεγνωσμένα, σχεδόν εκβιαστικά, αναζητά κάποιους πυλώνες πάνω στους οποίους να στηρίξει έστω ψήγματα αισιοδοξίας για να μπορέσει να αντέξει μέχρι το όποιο πιθανό «ξέφωτο», επισημαίνεται.

Σε περιόδους ύφεσης, υπογραμμίζεται, οι καταναλωτές επαναξιολογούν τις καταναλωτικές τους προτεραιότητες και για να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους μεταφέρουν κατηγορίες από την ομάδα των απαραίτητων ή των απολαύσεων του παρελθόντος, στην παρούσα ομάδα των «αναβλητέων» ή των επουσιωδών ή ακόμη και στην ομάδα των κατηργημένων. Μπορεί ακόμη να υποκαταστήσουν μία κατηγορία με μία άλλη ή να «μπολιάσουν» χαρακτηριστικά μία κατηγορία σε μία άλλη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οκτώ προτάσεις για τη ρύθμιση των εισφορών στο ΟΑΕΕ


Κατατέθηκαν από τα επιμελητήρια και τους μικρομεσαίους.

Οκτώ κοινές προτάσεις κατέθεσαν επιμελητήρια και μικρομεσαίοι για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης των κοινωνικών εταίρων-εκπρόσωπων των βιοτεχνών, επαγγελματιών και εμπόρων στο ΔΣ του ΟΑΕΕ, κατατέθηκαν ομόφωνα από πλευράς επιμελητηρίων, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, οι παρακάτω προτάσεις ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ:

1. Κεφαλαιοποίηση (πάγωμα) οφειλών έως τη δημοσίευση του νόμου.

2. Εξόφληση οφειλών έως 31/12/2018.

3. Υποχρεωτική καταβολή τρεχουσών εισφορών για τον πρώτο χρόνο (χωρίς καταβολή δόσεων).

4. Έναρξη καταβολής δόσεων από 1/1/2014.

5. Χαμηλή δόση κατά την πρώτη διετία.

6. Δυνατότητα επιλογής για την υπαγωγή σε μία ή δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες.

7. Σημαντική μείωση των τελών καθυστέρησης μέχρι 100% των επιπρόσθετων τελών.

8. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την ένταξη σε ρύθμιση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπόθεση κακοποίησης ανηλίκου ερευνάται στα Χανιά


Το παιδί εντοπίστηκε να περιφέρεται στους δρόμους από κατοίκους.

Υπόθεση κακοποίησης ενός ανηλίκου αγοριού από τους γονείς του, ερευνούν οι αστυνομικές αρχές των Χανίων. Αργά το απόγευμα, κάτοικοι της συνοικίας «Χαλέπας», εντόπισαν το μικρό παιδί να περιφέρεται στο δρόμο και ειδοποίησαν τις αρχές.

Αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, που πήγαν στο σημείο, άκουσαν από το 12χρονο αγοράκι, το οποίο είναι αλβανικής καταγωγής, αλλά γεννήθηκε στα Χανιά, να τους λέει ότι έφυγε από το σπίτι του, υποστηρίζοντας ότι το έδερναν οι γονείς του.

Το παιδί υπέδειξε στους αστυνομικούς το σημείο που βρισκόταν το σπίτι, που έμενε, και όταν οι αστυνομικοί μπήκαν σε αυτό βρήκαν μια αλυσίδα 10 μέτρων κλειδωμένη με λουκέτο, με την οποία -σύμφωνα με τη μαρτυρία τού ανήλικου- το έδεναν οι γονείς του.

Το παιδί κατάφερε να ξεφύγει και να βγει στο δρόμο, ενώ οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον πατέρα του, ηλικίας 46 ετών, ο οποίος εργάζεται περιστασιακά σε οικοδομικές εργασίες, τη μητέρα, ηλικίας 43 ετών, και τον αδελφό του, 21 ετών.

Το παιδί, που βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση, δέχεται τη στήριξη ειδικών, ενώ θα εξεταστεί και από ιατροδικαστή για να διαπιστωθεί το μέγεθος τής κακοποίησης, που έχει υποστεί.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πόνοι στη μέση ήταν τελικά… τοκετού


Ήταν έγκυος και δεν το ήξερε!
Η Kelly Gadsby από το Tamworth ξύπνησε ένα πρωί με πολύ έντονους πόνους στη μέση, τους οποίους απέδωσε στο γεγονός ότι την προηγούμενη μέρα είχε δουλέψει παραπάνω στο μπαρ όπου εργαζόταν.

Όταν οι πόνοι έγιναν αφόρητοι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι… είχε ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού καθώς ήταν εννέα μηνών έγκυος!

Μέσα σε λίγες ώρες κρατούσε στην αγκαλιά της το δεύτερο παιδί της.

Η Kelly έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι και δεν κατάλαβε ότι ήταν έγκυος καθώς όπως ανέφερε στην Daily Mail έπαιρνε καθημερινά το αντισυλληπτικά χάπια, ενώ είχε κανονικά έμμηνο ρύση.

Η ίδια πρόσθεσε ότι μόνο όταν τη μετέφεραν στο νοσοκομείο πρόσεξε ότι η κοιλιά της είχε… μεγαλώσει!



Δεν είχε καταλάβει ότι ήταν έγκυος και είπε ακόμη ότι οι φίλοι της της έλεγαν ότι έμοιαζε να έχει χάσει και βάρος.
Μάλιστα, όλο αυτό το διάστημα εργαζόταν σε 14ωρες βάρδιες ενώ είχε πέσει και από τις σκάλες μέσα στο σπίτι της πριν από τρεις μήνες.



«Ήταν ένα σοκ και πολύ μεγάλη έκπληξη. Δεν είχα ιδέα ότι ήμουν έγκυος. Δεν ένιωσα τίποτα, ούτε ναυτίες ούτε κάποιο άλλο σύμπτωμα. Μερικές ημέρες ένιωθα περισσότερη κούραση, αλλά το απέδιδα στο γεγονός ότι εργάζομαι 40 με 50 ώρες την εβδομάδα» είπε η ίδια.



«Οι συνάδελφοί μου με είδαν ξαφνικά να πέφτω στο πάτωμα. Είχα μόλις ενημερωθεί από το νοσοκομείο ότι είχα γίνει πατέρας. Δεν το σχεδιάζαμε και ήταν μεγάλη έκπληξη» είπε ο σύντροφός της.

Ο 35χρονος Alan Jones πάσχει από το σύνδρομο Chron και οι γιατροί του είχαν πει ότι ίσως δε θα μπορούσε ποτέ να γίνει πατέρας επειδή παίρνει ισχυρά φάρμακα και θα ήταν επικίνδυνο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους δέκα γονείς ξεχωρίζει τα παιδιά του


Παραδέχονται ότι προτιμούν κάποιο από τα υπόλοιπα.

Για τους γονείς είναι θέμα ταμπού και πολλοί παρότι το κάνουν δεν το παραδέχονται ανοιχτά. Σύμφωνα όμως με μια έρευνα που έγινε σε 1.237 γονείς από τη Μεγάλη Βρετανία, ένας στους δέκα ομολογεί ότι ξεχωρίζουν τα παιδιά τους και προτιμούν περισσότερο κάποιο από αυτά.

Στην έρευνα συμμετείχαν μαμάδες και μπαμπάδες από 18 και άνω με τουλάχιστον δύο παιδιά ηλικίας από τριών ετών και πάνω, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για τις συνήθειες και τη συμπεριφορά των γονέων στη χώρα.

Στην ερώτηση «δίνετε την ίδια προσοχή σε όλα σας τα παιδιά;» η πλειοψηφία (ποσοστό 62%) απάντησε «όχι».

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (45%) παραδέχτηκαν ότι δεν περνούν τον ίδιο χρόνο με τα παιδιά τους κι αυτό γιατί το καθένα από αυτά έχει «διαφορετικές ανάγκες». Πάνω από το ένα πέμπτο δήλωσαν ότι το κάνουν αυτό γιατί ξεχωρίζουν ένα από τα υπόλοιπα.

Μάλιστα, το 13% αυτών δήλωσε ανοιχτά ότι περνούν περισσότερο χρόνο με ένα από τα παιδιά τους επειδή είναι «το αγαπημένο τους».

Οι λόγοι για τους οποίους ανέφεραν ότι προτιμούν κάποιο από τα παιδιά τους ήταν ότι μπορούσαν να κάνουν περισσότερα πράγματα μαζί τους, με το 42% αυτών να δηλώνει ότι είχε «αναπτύξει πιο ισχυρό δεσμό με το συγκεκριμένο παιδί».

Το 18% ανέφεραν ότι «τους άρεσαν τα ίδια πράγματα» ενώ ένα άλλο 14% επειδή «συμπεριφερόταν καλύτερα από τα υπόλοιπα».

Ο Mark Pearson, πρόεδρος της ιστοσελίδας myvouchercodes.co.uk, που διεξήγαγε την έρευνα δήλωσε: «Ακούγεται πολύ περίεργο να δηλώνει ένας γονιός ότι προτιμά κάποιο από τα παιδιά του, όμως εκτιμώ ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι μοιράζονται περισσότερα πράγματα, παρά με το ότι το αγαπούν περισσότερο από τα υπόλοιπα».



Διαβάστε περισσότερα...

Απέρριψε αίτημα ο ΟΗΕ για αποζημίωση σε θύματα χολέρας


Επικαλέστηκε τα «προνόμια και τις ασυλίες» που απολαμβάνει.

Ο ΟΗΕ απέρριψε χθες το αίτημα για καταβολή αποζημίωσης στα θύματα της επιδημίας χολέρας στην Αϊτή, που σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς μεταδόθηκε από τους κυανόκρανους του Οργανισμού, επικαλούμενος «τα προνόμια και τις ασυλίες» που απολαμβάνει.

Η επιδημία χολέρας ξέσπασε τον Οκτώβριο του 2010. Μέχρι σήμερα έχουν ασθενήσει 620.000 άνθρωποι και οι νεκροί ξεπερνούν τις 7.700, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ορισμένοι ειδικοί απέδωσαν τη μετάδοση της ασθένειας στους Νεπαλέζους κυανόκρανους του ΟΗΕ που είχαν αναπτυχθεί στη χώρα.

Συνολικά 5.000 θύματα της χολέρας --ασθενείς ή οικογένειες των νεκρών-- ζητούν από τον Οργανισμό αποζημίωση ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους ενάγοντες απαιτούν 100.000 δολάρια για κάθε νεκρό και 50.000 δολάρια για κάθε ασθενή.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι δήλωσε ωστόσο ότι ο Οργανισμός γνωστοποίησε στους εκπροσώπους των εναγόντων ότι το αίτημα δεν γίνεται δεκτό με βάση το άρθρο 29 της Σύμβασης για τα προνόμια και τις ασυλίες των Ηνωμένων Εθνών, του 1946. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί για να τον ενημερώσει και να του επαναλάβει ότι ο Οργανισμός είναι αποφασισμένος να εξαλείψει τη χολέρα στην Αϊτή, πρόσθεσε.

Αντιδρώντας στην απόφαση, ένας από τους δικηγόρους των ασθενών, ο Μπράιαν Κονκάνον, είπε ότι σχεδιάζουν να προσφύγουν στα δικαστήρια της Αϊτής, της Νέας Υόρκης ή σε αυτά κάποιας ευρωπαϊκής χώρας, όπως το Βέλγιο ή η Ολλανδία, προκειμένου να δικαιωθούν.

Τον Ιούνιο του 2011 μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η χολέρα εισήχθη στην Αϊτή από τους Νεπαλέζους κυανόκρανους. Μια προηγούμενη έκθεση ανεξάρτητων ειδικών ενοχοποίησε για την επιδημία ένα στέλεχος του ιού από τη νότια Ασία, χωρίς όμως να στοχεύει ευθέως τους κυανόκρανους. Ο ΟΗΕ από την πλευρά του δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι φέρει ευθύνη, κρίνοντας ότι είναι αδύνατον να καθοριστεί η προέλευση της ασθένειας.



Διαβάστε περισσότερα...

Θρήνος για βρέφος που ξεψύχησε στο νοσοκομείο


Οι γονείς καταγγέλλουν εγκληματική αμέλεια.

Εγκληματική αμέλεια καταγγέλλουν οι γονείς ενός βρέφους 17 μηνών, που έχασε την ζωή του στο νοσοκομείο της Βέροιας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Alpha, σύμφωνα με την οικογένεια, το παιδί εισήχθη με υψηλό πυρετό και σπασμούς, ωστόσο γιατροί και νοσηλευτές επέδειξαν αδιαφορία για την κατάστασή του, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και το κοριτσάκι να καταλήξει από σηψαιμία.

Η διοίκηση του νοσοκομείου από την πλευρά της υποστηρίζει, ότι οι γιατροί έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο για να σωθεί το κοριτσάκι, η σηψαιμία όμως αποτελεί τον εφιάλτη του κάθε γιατρού. Για το περιστατικό έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες, εάν υπάρχουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 74.000 κιλά αλογίσιου κρέατος καταναλώθηκαν στην Ελλάδα


Δείτε τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύει ο Guardian.

Πάνω από 74.000 κιλά κρέατος ιπποειδών, δηλαδή αλόγου, γαϊδάρου, μουλαριού, έφτασαν και καταναλώθηκαν στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύει ο Guardian.

Όπως δείχνουν οι αριθμοί, περισσότεροι από 60.000 τόνοι κρέατος ιπποειδών διανεμήθηκαν στο εμπόριο από και προς τις χώρες τις Ευρώπης μέσα στο 2012.

Στα στατιστικά τεκμήρια που υπάρχουν στον πίνακα παρατίθενται οι ακριβείς ποσότητες κρέατος ιπποειδών ανάμεσα στις οποίες και εκείνες που είχαν προορισμό την ελληνική αγορά.

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά σε ποιες χώρες της Ευρώπης μοιράστηκε το κρέας.




Διαβάστε περισσότερα...

Βότανα στη μάχη κατά του κρυολογήματος


Τα φάρμακα της φύσης και η ευεργετική τους δράση.

Τα φυσικά προϊόντα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μας θωρακίζουν απέναντι σε ιώσεις και κρυολογήματα, ενώ μπορούν να απαλύνουν κάθε πόνο!

Δείτε αναλυτικά τις ιδιότητες 11 ευεργετικών για την υγειά μας βοτάνων...

Δεντρολίβανο: Η χρήση του στη μαγειρική μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη, αλλά το δεντρολίβανο είναι επίσης γνωστό για την τόνωση που προσφέρει στον οργανισμό, βοηθώντας σε να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες τις καθημερινότητας.

Εχινάκεια: Είναι αυτό που θα λέγαμε το «όπλο» κατά του χειμώνα καθώς διαθέτει σημαντικές αντιβακτηριακές αλλά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού.

Θυμάρι: Το θυμάρι ενισχύει τον οργανισμό ενάντια στις λοιμώξεις.

Τσουκνίδα: Εκτός από την αντιαλλεργική της δράση, η τσουκνίδα, ενισχύει τον οργανισμό με μέταλλα και ιχνοστοιχεία! Κάνει καλό για την αναιμία αλλά και τους ρευματισμούς, ενώ με επάλειψη καταπολεμά ακόμη και εκζέματα, ακμή και τριχόπτωση.

Καλεντούλα: Τα άνθη της καλεντούλας θα σε βοηθήσουν να απαλύνεις τα πρώτα σκασίματα του δέρματος του χειμώνα. Εκτός αυτού, το φυτό είναι άκρως ανακουφιστικό και σε περιπτώσεις εγκαυμάτων.

Λεβάντα: Εκτός από τις αρωματικές της ιδιότητες η λεβάντα είναι γιατρικό για πάσης φύσεως πόνο. Πονοκέφαλος, στομαχόπονος, κολικοί εντέρου, ταχυπαλμίες, πρηξίματα, στραμπουλήγματα και πόνος από μικρά αιματωματάκια (μελανιές) απαλύνονται με αφέψημα ή επάλειψη με την αρωματική λεβάντα…

Τίλιο: Είναι ένα από τα βότανα που πρέπει να έχεις απαραίτητα στο σπίτι, αφού αποτελεί «μαγικό φίλτρο» για ιώσεις και κρυολογήματα.

Εκτός από τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, καθώς ρίχνει την πίεση και ηρεμεί τα νεύρα, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε περιπτώσεις ημικρανίας, καταρροής και άλλων συμπτωμάτων γρίπης. Τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πεπτικές ανωμαλίες, ελευθερώνοντας τους σπασμούς και βελτιώνοντας την πέψη.

Χαμομήλι: Το γνωστό μας λουλουδάκι ενδείκνυται για μικροπροβλήματα με το στομάχι, τα νεφρά κι έντερα. Εκτός από το πεπτικό όμως σύστημα, το χαμομήλι είναι κατάλληλο για δερματικούς ερεθισμούς και αϋπνίες.

Μολόχα: Εκτός από καλλωπιστικό φυτό, η μολόχα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση σε προβλήματα του αναπνευστικού, του πεπτικού ακόμη και του ουροποιητικού καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μελισσόχορτο: Μπορεί να μην είναι από τα βότανα που θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις τα συμπτώματα του κρυολογήματος, αν όμως έχεις πρόβλημα με τον ύπνο -κάτι που ίσως επιδεινώνεται όταν είσαι άρρωστη- τα παραπάνω βότανο ίσως σε βοηθήσει να κοιμηθείς σαν πουλάκι... Πρόκειται για το γνωστό «βάλσαμο» γνωστό για τις χαλαρωτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Προσοχή: Αν λαμβάνεις θεραπεία με αντικαταθλιπτικά ή άλλα ηρεμιστικά καλό θα ήταν να αποφύγεις να πάρεις μελισσόχορτο και να συμβουλευτείς το γιατρό σου σχετικά με τα βότανα που θα μπορούσες να πάρεις.


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύμμαχος κατά της γήρανσης το ασβέστιο


Προστατεύει από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

To ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο, το οποίο δεν προστατεύει μόνο τα οστά μας, αλλά επιβραδύνει και τα καταστροφικά συμπτώματα της γήρανσης σύμφωνα με έρευνες.

Η δράση του

- Βοηθά στη σωστή σκελετική ανάπτυξη και υγεία των οστών.

- Προστατεύει από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

- Έχει αποτελεσματική δράση κατά της κακής χοληστερόλης, μιας και αποκλείει μερικώς την απορρόφηση των κορεσμένων λιπών από τη γαστρεντερική οδό.

- Έχει αντικαρκινική δράση, εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που έχουν την τάση να μετατραπούν σε καρκινικά.

- Προστατεύει από την οστεοπόρωση -σε συνεργασία με το μαγνήσιο-, ενώ συμβάλλει στη σωστή συντήρηση των δοντιών, των νυχιών, των μαλλιών, στη φυσιολογική πήξη του αίματος και τη σύσπαση μυών όπως η καρδιά.

Πού θα το βρείτε

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το γιαούρτι, το μπρόκολο, το λάχανο, κονσερβοποιημένες σαρδέλες και σολομός, το τόφου (εναλλακτικό είδος τυριού σόγιας), το σουσάμι, καθώς και τροφές εμπλουτισμένες σε ασβέστιο, όπως οι χυμοί, τα δημητριακά και το ψωμί.

Πόσο είναι αρκετό;

- 1000 mg περίπου ασβεστίου καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες μας
- 1 ποτήρι γάλα περιέχει 300 mg ασβεστίου
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι περιέχει 400 mg ασβεστίου
- τα σκληρά τυριά όπως γραβιέρα, φέτα, κ.α. είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο σε σύγκριση με τα πιο μαλακά τυριά.

Προσοχή!

Οι υπερβολικές ποσότητες ασβεστίου ενδέχεται να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει το ΙΝΚΑ


«Η δωρεά οργάνων είναι μια εθελοντική ανθρωπιστική προσφορά» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Ομοσπονδία καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) και προτείνει στους πολίτες να συμπληρώνουν τη σχετική δήλωση ότι «Αρνούμαι να γίνω δότης οργάνων», την οποία θα βρουν στις ιστοσελίδες και στα γραφεία της, με τις σχετικές κοινοποιήσεις και οδηγίες.

Η οργάνωση των καταναλωτών γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της ότι προτίθεται να προσβάλει δικαστικά το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά στην «εικαζόμενη συναίνεση (opt out)» στη δωρεά οργάνων ανθρωπίνου σώματος και δηλώνει ότι θεωρεί «αναξιόπιστη και τελείως ανασφαλή τη διαδικασία μεταμόσχευσης, όπως πλέον διαμορφώθηκε».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...