Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Παραστατικά και στη δωρεάν διανομή αγαθών


Στην βουλή έφτασε το θέμα του υποσιτισμού των μαθητών στα δημοτικά σχολεία Ξάνθης και η καταγγελία ότι οι αρτοποιοί της περιοχής που διανέμουν δωρεάν κουλούρια στους μικρούς μαθητές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το ΣΔΟΕ, επειδή δεν κόβουν παραστατικά πώλησης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Καπερνάρου, τονίζει ότι το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, πραγματοποιεί ελέγχους σε επιχειρήσεις κάθε είδους και μορφής, προκειμένου να εξεταστεί η συμμόρφωσή τους με τη φορολογική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης των αναγκαίων παραστατικών σε περιπτώσεις δωρεάν διανομής αγαθών!

Διαβάστε την απάντηση


Διαβάστε περισσότερα...

Κανένα εμβόλιο για τους ανασφάλιστους πολίτες



Τεράστιοι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, προειδοποιεί ο Ιατρικός Σύλλογος.

Κανένα εμβόλιο για τους ανασφάλιστους πολίτες δεν διαθέτουν τα Δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Δημοτικά Πολυιατρεία, αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), κάνοντας λόγο για «ανακριβείς ισχυρισμούς» τής υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, περί διάθεσης εμβολίων.

«Ο ΙΣΑ προέβη σε δειγματοληπτική έρευνα, για να διαπιστωθεί, τελικά, ότι υπάρχει παντελής έλλειψη εμβολίων. Όπως ενημερωθήκαμε, δεν υπάρχει πουθενά ούτε ένα εμβόλιο», αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αναφέρει ο ΙΣΑ, καθώς, όπως επισημαίνει, «εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες -μεταξύ των οποίων είναι χιλιάδες παιδιά- δεν έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό».


Διαβάστε περισσότερα...

Από την 1η Δεκεμβρίου η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας του ΟΑΕΕ


Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Από την πρώτη Δεκεμβρίου αρχίζει η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), για το έτος 2013.

Σύμφωνα με την υπ'. αρ. 50/1.11.2012 εγκύκλιό του Οργανισμού, για τη θεώρηση απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις:
1. Η εξόφληση των πάσης φύσεως απαιτητών μηνιαίων εισφορών της τελευταίας εν ασφαλίσει τριετίας μέχρι και τον Αύγουστο του 2012.

2. Καταβολή όλων των απαιτητών υποχρεώσεων της τελευταίας εν ασφαλίσει τριετίας, προ της υποβολής της αίτησης για χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας.

3. Θεώρηση με την αυτοκόλλητη ετικέτα. Με την ετικέτα που παραλαμβάνουν οι ασφαλισμένοι, ο ΟΑΕΕ πιστοποιεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθενείας (δηλ. καταβολή ασφαλιστικών εισφορών της τελευταίας εν ασφαλίσει τριετίας 8/2009-8/2012 ) και με αυτήν ανανεώνεται αυτόματα για το χρονικό διάστημα από 1/1/2013 έως 31/12/2013 η ισχύς του βιβλιαρίου ασθενείας τόσο για τους ίδιους όσο και για τα προστατευόμενα απ΄ αυτούς τέκνα, ηλικίας μέχρι 18 ετών, χωρίς να απαιτείται η προσέλευσή τους στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ.

Στην αυτοκόλλητη ετικέτα έχει προβλεφθεί χώρος για εκτύπωση του ονοματεπώνυμου του άμεσα ασφαλισμένου και μέχρι τεσσάρων (4) τέκνων αυτού, ηλικίας μέχρι 18 ετών.

Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται ιδιόχειρη παρέμβαση στην αυτοκόλλητη ετικέτα, τόσο από πλευράς ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ όσο και από πλευράς υπηρεσιών του Οργανισμού.

Στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι έχουν ως προστατευόμενα μέλη συζύγους, τέκνα άνω των 18 ετών, γονείς κλπ., δηλ. μέλη που δεν περιλαμβάνονται στην αυτοκόλλητη ετικέτα, πρέπει να προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΕ με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (συμπεριλαμβανομένου και του ΑΜΚΑ) για την παράταση του δικαιώματος παροχών ασθενείας των παραπάνω προσώπων.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν θα παραλάβουν αυτοκόλλητη ετικέτα (π.χ. έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών κλπ.) θα πρέπει να προσέλθουν στις υπηρεσίες του Οργανισμού για τη θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας τους.

Όσον αφορά τους ανασφάλιστους συζύγους επισημαίνεται, ότι τόσο για την καταχώρηση αυτών στο βιβλιάριο ασθενείας, όσο και για την παράταση του δικαιώματός τους, απαιτείται εκτός από τη σχετική Υπεύθυνη Δήλωση και φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Επίσης πρέπει να τίθεται σφραγίδα σχετικά με το δικαίωμα της παράτασής τους, όπως τίθεται και για τα ενήλικα τέκνα.
4. Για τους ασφαλισμένους που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις των οφειλομένων εισφορών, θεωρείται το βιβλιάριο για το προβλεπόμενο διάστημα από τη ρύθμιση, με την απαραίτητη προϋπόθεση να τηρούνται οι όροι αυτής.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεν έχουν απογραφεί 12.788 συνταξιούχοι


Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΙΚΑ 12.788 δικαιούχοι κύριων και επικουρικών συντάξεων δεν προσήλθαν για να απογραφούν έως τη λήξη της φυσικής απογραφής, στις 5 Νοεμβρίου 2012.

Πιο αναλυτικά, χωρίς φυσική απογραφή παραμένουν 8.389 περιπτώσεις κύριων συντάξεων, 6.852 περιπτώσεις επικουρικών, εκ των οποίων 3.300 περιπτώσεις λαμβάνουν και κύρια σύνταξη του ΙΚΑ, 59 περιπτώσεις κύριων συντάξεων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής Λαϊκής Τράπεζας, (ΤΑΠΙΛΤ) και 788 περιπτώσεις κύριων συντάξεων του Τομέα Ασθενείας Προσωπικού ΟΤΕ, (ΤΑΠ-ΟΤΕ).

Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν απογραφεί μπορούν να το κάνουν με δυνατότητα απόδοσης της σύνταξης, την ίδια ή την επόμενη ημέρα, από το υποκατάστημα του ΙΚΑ έως τις 26/11/2012.

Από τις 27/11/2012 και μετά η απογραφή θα διενεργείται στο υποκατάστημα, αλλά η σύνταξη θα καταβάλλεται μόνο μέσω της τράπεζας, η οποία θα ενημερώνεται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος, από την 1η Ιανουαρίου του 2013 το ΙΚΑ θα ξεκινήσει τη διερεύνηση των υποθέσεων των συνταξιούχων που δεν έχουν απογραφεί «μία προς μία», διοικητικά ακόμη και δικαστικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Έως 30/11 η καταγραφή συνταξιούχων ΟΓΑ


Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) που δεν έχουν σωστά συμπληρωμένο τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), θα πρέπει να προσέλθουν έως τις 26/11/2012 στον ανταποκριτή του ΟΓΑ του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Οργανισμού.

Για να εντοπίσουν αν τα στοιχεία αυτά λείπουν ή δεν είναι σωστά συμπληρωμένα, οι συνταξιούχοι και δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων, θα πρέπει να ελέγξουν στην επιστολή που τους έχει αποσταλεί από τον ΟΓΑ αν ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ τους είναι σωστά συμπληρωμένοι. Επίσης, η σύζυγος του δικαιούχου θα πρέπει να δηλώνει το δικό της ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και όχι του συζύγου της.

Η διοίκηση του ΟΓΑ επισημαίνει τέλος ότι για τους συνταξιούχους του Οργανισμού που δεν θα δηλώσουν τον σωστό ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, θα ανασταλεί από τον Ιανουάριο του 2013 και μετά, η καταβολή της σύνταξης ή του επιδόματος. Από την αρχή του επόμενου χρόνου θα ανασταλεί και η καταβολή της σύνταξης όσων συνταξιούχων δεν προσέλθουν για να απογραφούν.

Η καταγραφή φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων και δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2012. Η διοίκηση του ΟΓΑ έχει διευκρινίσει ότι δεν θα δοθεί παράταση λόγω δεσμευτικών ημερομηνιών τεχνικής ολοκλήρωσης της απογραφής.



Διαβάστε περισσότερα...

Έπεσε σε φωλιά με κροταλίες ψάχνοντας σήμα


Η άτυχη κοπέλα δέχτηκε έξι τσιμπήματα.
Έξι τσιμπήματα δέχτηκε η νεαρή Vera Oliphant από την Καλιφόρνια, όταν ψάχνοντας για σήμα στο κινητό της, έπεσε σε μια φωλιά με κροταλίες!

Το ατύχημα συνέβη όταν το νεαρό κορίτσι βρίσκονταν στο σπίτι του θείου της, σε αγροτική περιοχή, κοντά στο Σαν Ντιέγκο. Το κινητό της δεν είχε σήμα, και έτσι βγήκε έξω και προχώρησε σε ένα μικρό λόφο προκειμένου να καλέσει τη μητέρα της.

«Νόμιζα ότι άκουσα ένα θρόισμα πίσω μου, έτσι έτρεξα μακριά. Αλλά μετά, πάτησα μέσα στη φώλια των φιδιών κάτω από ένα στρώμα φύλλων. Πρώτα η μητέρα τσίμπησε το δεξί μου πόδι… τα μωρά φίδια με τσίμπησαν έπειτα», διηγείται η άτυχη κοπέλα. Συνολικά, η Vera δέχτηκε 6 τσιμπήματα από το ένα ενήλικο και 5 νεαρά φίδια.

Προσπάθησε να καλέσει τον αριθμό έκτακτης βοήθειας, 911, αλλά το κινητό δεν είχε σήμα. «Έτσι, έπρεπε να κατέβω το λόφο προκειμένου να επιστρέψω στο σπίτι του θείου μου», λέει. Φυσικά, αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο, καθώς ζαλιζόταν και η ένιωθε την όρασή της και τις αισθήσεις της να υποχωρούν.

Δεν μπορεί να θυμηθεί πώς έφτασε στο σπίτι. «Ένιωθα μουδιασμένη και η όρασή μου δεν ήταν καλή. Ένιωθα σαν να μου έμπηγαν βελόνες».

Αφού τελικά κατάφερε να φτάσει, ο θείος της, την έβαλε στο αυτοκίνητο και τη μετέφερε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Οι γιατροί της χορήγησαν άμεσα 24 φιάλες αντιδότου. Αν και τα τσιμπήματα δεν είναι συνήθως θανατηφόρα, κάθε χρόνο για κάμποσους κατοίκους των ΗΠΑ αποβαίνουν μοιραία.

Οι γιατροί δήλωσαν πως θα περάσουν δύο με τρεις μήνες, πριν η κοπέλα αναρρώσει πλήρως.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο...









Διαβάστε περισσότερα...

Νέα παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών



Διεξάγεται κύκλος διαβούλευσης με καταναλωτικές οργανώσεις και την Ένωση Τραπεζών.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει νέα παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών, βεβαιώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου για την ανάγκη θέσπισης ξεκάθαρων κανόνων για βιώσιμη ρύθμιση των δανείων και την ανάγκη να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από τράπεζες μέχρι τέλους του 2014.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ενημερώνει ότι διεξάγεται κύκλος διαβούλευσης με καταναλωτικές οργανώσεις, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κ.λπ., σχετικά με τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα αντιμετωπίζει την παρούσα οικονομική συγκυρία και τις δυσκολίες που αυτή επιφέρει στον δανειολήπτη, χωρίς να υπονομεύεται η προσπάθεια ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος μέσω της ανακεφαλαιοποίησης του.

Ως προς το θέμα της παράτασης αναστολής των πλειστηριασμών, η οποία κανονικά λήγει την 31.12.2012, ο κ. Σκορδάς παραπέμπει σε παλαιότερη δήλωσή του ότι θα δοθεί νέα παράταση.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαύρες γάτες, σπασμένοι καθρέπτες και σφαγμένοι κόκορες



Γνωστές δεισιδαιμονίες, λόγω της ημέρας, που δεν έχουν ξεχαστεί.

Γάτες και μάλιστα μαύρες, σπασμένοι καθρέπτες και… σφαγμένοι κόκορες. Η λαϊκή παράδοση έχει συνδέσει τα παραπάνω αλλά και πολλά άλλα αντικείμενα, πράξεις και ζώα με υπερφυσικές δυνάμεις που επηρεάζουν την τύχη των ανθρώπων.

Αν και σήμερα οι περισσότερες δεισιδαιμονίες τείνουν να αντιμετωπίζονται με χιούμορ, ορισμένες από αυτές δεν έχουν ξεχαστεί και συνεχίζουν να αναπαράγονται, έστω και χωρίς να γίνονται κατ ανάγκη πιστευτές.

Διαβάστε ορισμένες γνωστές δεισιδαιμονίες που δεν έχουν ακόμη ξεχαστεί…

- Οι ιστοί της αράχνης, στις γωνίες, μπορεί να είναι δείγμα εγκατάλειψης, και όμως πιστεύεται ότι φέρνουν καλή τύχη.

- Το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή κακοτυχία, έχουμε όταν περνάμε κάτω από τις σκάλες, αλλά και όταν αφήνουμε ανάποδα τα παπούτσια.

- Όσον αφορά στους χώρους του σπιτιού, οι ανοιχτές πόρτες στις ντουλάπες θεωρούνται επίσης αρνητικό, καθώς προκαλούν τις κακές γλώσσες.

- Για να είναι υγιή τα μόνιμα δόντια, τα παιδιά παροτρύνονται να πετούν αυτά που βγαίνουν στις σκεπές.

- Γνωστή είναι η δεισιδαιμονία που θέλει η κατασκευή ενός γερού σπιτιού να απαιτεί ένα σφαγμένο κόκορα στα θεμέλια!

- Ακόμη πιο γνωστή είναι φυσικά και η μαύρη γάτα, το απόλυτο συνώνυμο της κακοτυχίας.

- Από την άλλη, αν ένας σκύλος σε πάρει από πίσω μέχρι το σπίτι, αυτό είναι δείγμα καλοτυχίας.

- Τύχη στα θέματα των οικονομικών, πιστεύεται ότι φέρνει το πέταλο του αλόγου.

- Κακή τύχη και μάλιστα για 7 χρόνια συνεπάγεται το σπάσιμο του καθρέπτη.

- Γνωστή και διαδεδομένη είναι η ευχή την ώρα που πέφτει ένα αστέρι, καθώς όπως πιστεύεται μπορεί έτσι να πραγματοποιηθεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Στήριξαν φιλανθρωπικό αγώνα οι καταναλωτές



Συγκεντρώθηκαν περίπου 600 κιλά τροφίμων στον φιλικό των παλαίμαχων Πιερικού-Ηρακλή.

«Σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας», ήταν το μήνυμα των εθελοντών της ομάδας δράσης του νομού Πιερίας καθώς οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα τους με σκοπό να μαζευτούν τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο της Κατερίνης.

Οι εθελοντές της ομάδας ευχαρίστησαν τόσο τους παλαίμαχους του Πιερικού και του Ηρακλή που αγωνίστηκαν καθώς και εκείνους που βρέθηκαν στο γήπεδο, προσφέροντας τρόφιμα και φάρμακα, όπως είχε αρχικά ζητηθεί.

Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν περίπου 600 κιλά τροφίμων, τα οποία, όπως λένε, θα δοθούν στις οικογένειες του «Κοινωνικού Παντοπωλείου».


Διαβάστε περισσότερα...

Το νοσοκομείο Ρεθύμνου κλείνει την πόρτα σε βαριά ασθενείς



Επιστολή προς τον υπ. Υγείας καταγγέλλει την υποβάθμιση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Σύσσωμη κατακραυγή, από φορείς, αρχές, κοινωνία και εκκλησία για τη λειτουργία του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Τοπικοί φορείς του νομού εκφράζουν την αγωνία τους για τις τροποποιήσεις και προσθήκες που πρέπει να γίνουν στον οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου προαναγγέλλοντας λουκέτα σε τμήματα και κλινικές.

Όπως αναφέρει το prismanews.gr, ουσιαστικά, το νοσοκομείο κλείνει την πόρτα σε βαριά ασθενείς με αποτέλεσμα αρκετά τμήματα που νοσηλεύουν ασθενείς (π.χ. ΜΕΘ, Πνευμονολογική, Νεφρολογική) στην ουσία να είναι ανύπαρκτα. Η επιστολή, την οποία υπογράφουν οι Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος και Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίος, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή και όλοι οι δήμαρχοι του νομού, αναφέρει χαρακτηριστικά:
Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο έχουμε ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις τροποποιήσεις και προσθήκες που πρέπει να γίνουν στον οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, προκειμένου να μην αποδυναμωθούν και να καταργηθούν τμήματα και κλινικές. Ο νέος οργανισμός ακόμα δεν έχει ψηφιστεί, με αποτέλεσμα αρκετά τμήματα που νοσηλεύουν ασθενείς (π.χ. ΜΕΘ, Πνευμονολογική, Νεφρολογική) στην ουσία να είναι ανύπαρκτα.

Μέχρι το Δεκέμβριο μάλιστα πολλά από τα τμήματα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου αναμένεται να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω της μη πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, που κατ' επανάληψη έχει ζητηθεί. Το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στο φόρτο εργασίας, χωρίς μάλιστα να του έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα από το 2011 και το 2012, λόγω των αυξημένων συνταξιοδοτήσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Κερδίζει συνεχώς έδαφος η εργασία από το σπίτι



Παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Την εργασία από το σπίτι επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες εργαζόμενοι, η οποία φαίνεται να αποτελεί την πλέον πρακτική λύση για όσους επιθυμούν να μειώσουν τις μετακινήσεις και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην προσωπική τους ζωή.

Ωστόσο, η δυσκολία συγκέντρωσης λόγω εξωγενών παραγόντων είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι από το σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο η εταιρεία Regus.

Έξι στους δέκα ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι, ενόσω εργάζονται, τους διακόπτουν συχνά τα παιδιά ή άλλοι συγγενείς που αποζητούν την προσοχή τους.

Και αυτό δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο για τους απασχολούμενους από το σπίτι: η κακή στάση του σώματος, λόγω της χρήσης αυτοσχέδιων οικιακών γραφείων (κάτι που αφορά τον έναν στους δέκα εργαζόμενους), μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον. Η αργή σύνδεση στο Διαδίκτυο, η αδυναμία πρόσβασης σε εξοπλισμό γραφείου, ακόμα και η ενασχόληση με τα κατοικίδια μειώνουν επίσης τα επίπεδα παραγωγικότητας όσων εργάζονται από το σπίτι.

Αυτά είναι ορισμένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα μιας παγκόσμιας έρευνας της Regus, της κορυφαίας διεθνώς εταιρείας παροχής ευέλικτων λύσεων γραφείου, τα οποία προέκυψαν από συνεντεύξεις με πάνω από 24.000 επιχειρηματικά στελέχη από περισσότερες από 90 χώρες.

Βασικά ευρήματα και στατιστικά στοιχεία:

- Για τους εργαζόμενους που δουλεύουν από το σπίτι, τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα εξής:

- Παιδιά ή άλλοι συγγενείς που αποζητούν την προσοχή (63%).

- Παιδιά, άλλοι συγγενείς ή κατοικίδια που διακόπτουν επαγγελματικά τηλεφωνήματα (52%).

- Αδυναμία πρόσβασης σε ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα (45%).

- Σημαντικά είναι και τα προβλήματα υγείας. Το 7% των ερωτηθέντων παραπονιούνται για κακή στάση του σώματος, εξαιτίας του ακατάλληλου εξοπλισμού γραφείου. Η σωστή στάση του σώματος είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να αποφεύγεται το σύνδρομο επαναλαμβανόμενης καταπόνησης, αλλά και η πρόκληση μόνιμης βλάβης.

- Η έλλειψη κατάλληλης επιφάνειας εργασίας αποτελεί επίσης πρόβλημα για το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων (20%).

Συνολικά, επισημάνθηκαν 15 διαφορετικοί παράγοντες που εμποδίζουν την παραγωγική εργασία από το σπίτι.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η εργασία από το σπίτι κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εργαζόμενων που υιοθετούν αυτήν την πρακτική, πολλοί είναι εκείνοι που ανακαλύπτουν τα μειονεκτήματά της.

Η προσωπική ζωή πρέπει να προσαρμόζεται στις επαγγελματικές δραστηριότητες και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Στα αποτελέσματα της έρευνας προστίθεται το αίσθημα μοναξιάς, αποξένωσης και αποκοπής από τους συναδέλφους, που έχουν αναφέρει οι εργαζόμενοι από το σπίτι.

Επιπλέον, φαίνεται ότι ο χρόνος παρουσίας του εργαζόμενου στο γραφείο αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες προαγωγής, ενώ οι εργαζόμενοι από το σπίτι αποκλείονται από τέτοια προνόμια, ακόμα και σε επιχειρήσεις που ενθαρρύνουν έμπρακτα την εργασία από το σπίτι, έστω και σε περιστασιακή βάση.

Επιπλέον ανησυχητικό, σύμφωνα με την έρευνα, είναι το γεγονός ότι ένας στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα παραπονιέται ότι η κακή στάση του σώματος οφείλεται στα αυτοσχέδια οικιακά γραφεία.

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον εργαζόμενο, όπως σύνδρομο επαναλαμβανόμενης καταπόνησης και να οδηγήσει σε απώλεια χρόνου και παραγωγικότητας για τον εργοδότη.

Η έρευνα επισημαίνει ότι ο χώρος κατοικίας μπορεί να μην ενδείκνυται ως επαγγελματικό περιβάλλον και ότι μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία του εργαζόμενου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Tα λάθη στο αδυνάτισμα



Συνήθειες που «διαφημίζονται» ως αποτελεσματικές αλλά είναι επικίνδυνες για την υγεία.

Περιττά κιλά; Όλοι και όλες θέλουμε να μην υπάρχουν πάνω στο σώμα μας γιατί αν υπάρχουν, είμαστε πρόθυμοι να δοκιμάσουμε κυριολεκτικά τα πάντα για να απαλλαχτούμε από αυτά. Ακούμε από φίλους, συγγενείς και γνωστούς χιλιάδες συμβουλές, τρόπους, συνδυασμούς και διάφορες άλλες «αλχημείες» που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους.

Αρκετοί είναι αυτοί που είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν καθετί που ακούν, προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους, χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Δεν είναι λίγο οι μύθοι, οι ανακρίβειες και οι παλιές αντιλήψεις που κυκλοφορούν, παρότι αρκετοί ειδικοί στον χώρο της υγείας «φωνάζουν» πως πολλοί από αυτούς τους τρόπους δεν είναι σωστοί για να χαθούν τα περιττά κιλά- αρκετοί μάλιστα από αυτούς είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετοί που δεν πείθονται ή δεν ενδιαφέρονται για τις άσχημες συνέπειες και το μεγάλο ρίσκο που παίρνουν.

«Οι άνθρωποι εστιάζουν τόσο πολύ στην απώλεια βάρους που είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν μη αποδεκτά και ενδεχομένως επικίνδυνα πράγματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στην υγεία», λέει ο Michelle May, γιατρός από την Αριζόνα.

«Ακραίες διατροφές μπορούν να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές» συνεχίζει η Connie Diekman, ειδική στις διατροφικές διαταραχές.

Η αποφυγή γευμάτων και κατηγοριών τροφίμων, η εναπόθεση ελπίδων σε σκευάσματα ώστε να δημιουργηθεί μιας κακής ποιότητας δίαιτα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την μέγιστη απώλεια βάρους, αλλά τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να αποδειχτούν και ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για πράγματα τα οποία δεν πρέπει να κάνετε ποτέ, όταν κάνετε δίαιτα:

Δίαιτες εξπρές ή δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων: Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία, καθώς υπόσχονται άμεση απώλεια κιλών, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις η απώλεια βάρους οφείλεται στη μείωση των υγρών του σώματος και της μυϊκής μάζας και όχι του λιπώδους ιστού, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο.

Έτσι, μπορεί να βλέπουμε στην πράξη τα αποτελέσματα που υπόσχονται καθώς ο δείκτης της ζυγαριάς παίρνει την κάτω βόλτα, αλλά εκτός από τους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν, οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται σε τέτοιες δίαιτες ανακτούν πίσω όλα τα χαμένα τους κιλά και μάλιστα με «τόκο».

«Η άμεση απώλεια βάρους από δίαιτες περιορισμένων θερμίδων οδηγεί στην απώλεια υγρών, ελάχιστου λίπους και μυϊκής μάζας, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο μεταβολισμός του σώματος και το σώμα να χρειάζεται λιγότερες θερμίδες για να επιβιώσει» αναφέρει ο May, αρθογράφος για θέματα διατροφής. Αναφέρει επίσης πως υπάρχει μεγάλο ρίσκο για ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2.

Διαιτητικά σκευάσματα και χάπια αδυνατίσματος: Ακούγονται ιδιαίτερα ελκυστικά και θαυματουργά για να είναι πραγματικότητα. Όσα και αν σας υπόσχονται, κρατήστε τα όσο το δυνατόν μακριά σας. «Τα περισσότερα χάπια αδυνατίσματος δεν είναι τίποτα περισσότερα από μια μίξη από καφεΐνη και διουρητικά τα οποία οδηγούν σε αφυδάτωση και διαταραχή ηλεκτρολυτών», λέει ο Diekman, διευθυντής διαιτολογίας στον πανεπιστήμιο της Washington στο St. Louis.

«Κάθαρση»: Με τον όρο «κάθαρση» συνήθως αναφερόμαστε στην επιθυμητή πρόκληση εμετού. «Αυτός ο ανθυγιεινός και επικίνδυνος τρόπος συμπεριφοράς δεν είναι άγνωστος, αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την υγεία και το πρώτο στάδιο για ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών», αναφέρει ο Diekman, ο οποίος μελετά τις διατροφικές διαταραχές και συνεχίζει λέγοντας πως «τα γαστρικά υγρά είναι ιδιαίτερα βλαβερά, σχεδιασμένα για το βλεννογόνο του στομάχου και όχι για τον οισοφάγο και το στόμα. Έτσι, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς και διάβρωση των δοντιών, ενώ μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και καρκίνο».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως με τους συχνούς εμετούς το σώμα αφυδατώνεται, ενώ μπορούν να δημιουργηθούν και πολλές διαταραχές στους ηλεκτρολύτες.

Ακραίες συμπεριφορές, όπως υπερβολική άσκηση: Η άσκηση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά ας μην ξεχνάμε την αρχαία ρήση «μέτρον άριστον». Όταν φτάνουμε στα όρια της υπερβολής, τότε το κακό που δημιουργούμε στο σώμα μας υπερνικάει κάθε θετικό αντίκρισμα.

Με την υπερβολική άσκηση μπορεί να προκληθούν αφυδάτωση, διαταραχή ηλεκτρολυτών, αυξημένες πιθανότητες για θλάσεις, ενώ μπορεί να υπάρχει αρνητική επίδραση για την ψυχολογία.Η αμερικανική γυμναστική ακαδημία συστήνει 30 λεπτά άσκησης 5-6 φορές την βδομάδα ή 20 λεπτά καθημερινής άσκησης.

Παράνομα και μη ναρκωτικά: Η χρήση ναρκωτικών για την απώλεια βάρους είναι ένα μεγάλο λάθος με σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Τα πιθανά ρίσκα από την χρήση ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη, μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ μεγάλα προβλήματα, όπως φυσική και ψυχολογική εξάρτηση, κοινωνικά προβλήματα, καρδιαγγειακά, καταπόνηση του σώματος και νεφροπάθειες.

Κάπνισμα: Μπορεί η νικοτίνη να επιδρά στον μεταβολισμό και να συμβάλλει στη μείωση της όρεξης, ωστόσο το ρίσκο για την υγεία είναι μεγάλο. Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες σχεδόν σε όλα τα ανθρώπινα όργανα του σώματος, προκαλώντας καρκίνο, καρδιαγγειακά και διάφορες άλλες ασθένειες συμπεριλαμβανόμενου και του αυξημένου ρίσκου του θανάτου.

Ας μην ξεχνάμε, πως αρκετοί που προσπάθησαν να κόψουν την κακή αυτή συνήθεια, ανέκτησαν βάρος. Γι’ αυτό καλό είναι να μην καπνίζετε για κανέναν λόγο και λιγότερο από όλα για να μειώσετε το βάρος σας.

Δεν χρειάζεται καμία ακραία ή επικίνδυνη συμβουλή η οποία υπόσχεται μείωση βάρους. Υπάρχει τρόπος ώστε όλα τα περιττά κιλά να φύγουν και να μην γυρίσουν ποτέ ξανά.

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή μαζί με άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε εύκολα και χωρίς υπερβολές στον στόχο σας, χωρίς ταυτόχρονα να βάλει στο στόχαστρο την υγεία σας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύμμαχος των αρτηριών η μεσογειακή διατροφή



Το junk food μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πλούσια σε «καλά» λίπη, όπως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι η μεσογειακή διατροφή, που βοηθάει τις αρτηρίες να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση, σε αντίθεση με το junk food.

Οι ερευνητές του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Ανίλ Νιγκάμ, αναφέρουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να έχει ευεργετική δράση για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 28 μη καπνιστές άνδρες που έκαναν μεσογειακού τύπου διατροφή πρώτα και, στη συνέχεια, μετά από μια εβδομάδα, έφαγαν junk food. Το πρώτο γεύμα αποτελούνταν από σολομό, αμύγδαλα και λαχανικά μαγειρεμένα σε ελαιόλαδο και οι μισές θερμίδες του (51%) προέρχονταν κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πολυακόρεστα λίπη. Το δεύτερο γεύμα αποτελείτο από ένα σάντουιτς με λουκάνικο, αυγό και τυρί, οι περισσότερες θερμίδες του οποίου (58%) προέρχονταν από κορεσμένα λιπαρά οξέα και δεν περιείχαν καθόλου ωμέγα-3.

Πριν την έρευνα, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε υπέρηχο συγκεκριμένων αρτηριών και μετά την κατανάλωση των διαφορετικών φαγητών έγινε διπλός επανέλεγχος ύστερα από δύο και τέσσερις ώρες, ώστε να διερευνηθεί με πόσο και πώς κάθε γεύμα είχε επιδράσει στη λειτουργία των αρτηριών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση ενός και μόνο γεύματος από «σκουπιδοφαγητό» οι αρτηρίες των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν διασταλεί κατά 24% λιγότερο από ό,τι όταν δεν είχαν φάει τίποτε, με συνέπεια να περιορίζεται η ροή του αίματος. Αντίθετα, σε όσους είχαν φάει μεσογειακού τύπου γεύματα, οι αρτηρίες διαστέλλονταν κανονικά και η ροή του αίματος ήταν φυσιολογική.

«Αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να αλλάξουν το τι τρώμε σε καθημερινή βάση. Η κακή ενδοθηλιακή λειτουργία των αρτηριών είναι μια από τις κυριότερες πρόδρομες αιτίες της αρτηριοσκλήρωσης. Είναι κάτι που πλέον πρέπει να σκεπτόμαστε σε κάθε μας γεύμα» τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας. Το αγγειακό ενδοθήλιο είναι η εσωτερική «επένδυση» των αρτηριών μέσω των οποίων κυλάει το αίμα. Η σωστή λειτουργία του καθορίζει αν μια αρτηρία διαστέλλεται κανονικά. Η δυσλειτουργία του συνδέεται με μακροπρόθεσμο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους, είναι αυτοί που ωφελούνται περισσότερο από την μεσογειακή διατροφή, καθώς οι αρτηρίες τους ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτού του είδους τις τροφές σε σχέση με όσους έχουν χαμηλά τριγλυκερίδια. Εξίσου πιο επωφελής είναι η μεσογειακή δίαιτα για όσους πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με τους ερευνητές.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευεργετική η γυμναστική πριν το πρωινό


Πιο αποτελεσματική η άσκηση όσον αφορά την καύση λίπους.
Η άσκηση πριν από το πρωινό είναι πιο αποτελεσματική όσον αφορά την καύση λίπους σε σύγκριση με την άσκηση μετά το πρωινό, σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα. Ο Dr Jason Gill που διεξήγαγε τη σχετική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, εξηγεί ότι η άσκηση είναι ωφέλιμη ούτως ή άλλως, αλλά όσοι την κάνουν με άδειο στομάχι έχουν ένα επιπλέον όφελος επειδή ο οργανισμός τους αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα δικά του αποθέματα λίπους.

Οι ερευνητές ζήτησαν από δέκα άνδρες να επισκεφτούν τρεις φορές το εργαστήριο του Πανεπιστημίου. Στην πρώτη επίσκεψη τους δόθηκε πρωινό, στη δεύτερη τους ζητήθηκε να κάνουν μια ώρα ζωηρό περπάτημα πριν έρθουν στο εργαστήριο για πρωινό και στην τρίτη επίσκεψη τους ζητήθηκε να περπατήσουν μετά το πρωινό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες έκαψαν περισσότερο λίπος όταν περπάτησαν. Μάλιστα όταν το περπάτημα είχε προηγηθεί του πρωινού η καύση λίπους ήταν κατά 33% περισσότερη σε σύγκριση με την ημέρα που το περπάτημα ακολούθησε το πρωινό. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Nutrition.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν εξετάσεις


Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του σακχαρώδους διαβήτη και με σύμβολο τον μπλε κύκλο θα γίνει αύριο συγκέντρωση στις 11:00 στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο θα μπορούν να μετρήσουν το ζάχαρό τους και να ενημερωθούν για το τι πρέπει να προσέχουν πάσχοντες και μη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εμφύτευμα στους γλουτούς κατά της καρδιακής ανεπάρκειας


Νέα συσκευή ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
Ένα μικροσκοπικό εμφύτευμα στους γλουτούς είναι πιθανό στο κοντινό μέλλον να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Η εμφυτευμένη συσκευή δεν ξεπερνά σε μέγεθος ένα κέρμα και ο μηχανισμός λειτουργίας της είναι μέσω της ενεργοποίησης των νεύρων της σπονδυλικής στήλης που ελέγχουν την καρδιά.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω βηματοδότης ενεργοποιεί μέσω της σπονδυλικής στήλης την αριστερή κοιλία της καρδιάς, η οποία στέλνει αίμα σε όλο το σώμα μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Η μέθοδος αυτή θεωρείται ότι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Η τεχνική έχει σχεδιαστεί από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και έχει δοκιμαστεί προς το παρόν σε πειραματόζωα (χοίρους). Οι ερευνητές σύγκριναν την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής, με την ενεργοποίηση της σπονδυλικής στήλης τρεις φορές την εβδομάδα, καθώς και με την ενεργοποίησή της επί 24ωρου βάσεως και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τελευταία μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική όσον αφορά την ενδυνάμωση της καρδιάς και την ποσότητα του αίματος που αποστέλλει στο σώμα με κάθε χτύπο.

Τα ευρήματα των επιστημόνων παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στο Μόναχο. Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους είναι προκαταρκτικά και απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ χρώματος ανιχνεύει HIV και καρκινικά μόρια


Ερευνητές εκτιμούν ότι θα κοστίζει πολύ λιγότερο από τις σημερινές εξετάσεις.
Ένα απλό και οικονομικό τεστ που θα μπορούσε να ανιχνεύσει ακόμη και τα πιο χαμηλά επίπεδα των ιών, αλλά και ορισμένων μορφών καρκίνου, αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θετικό ή αρνητικό, το αποτέλεσμα φαίνεται από τις αλλαγές στο χρώμα του υγρού…

Οι σχεδιαστές του, από το Imperial College του Λονδίνου, υποστηρίζουν ότι η συσκευή θα μπορούσε να οδηγήσει σε επέκταση των εξετάσεων για HIV και άλλων ασθενειών, σε μέρη του κόσμου όπου άλλες μέθοδοι είναι δυσβάσταχτοι οικονομικά.

Το πρωτότυπο, που χρειάζεται ευρύτερη δοκιμή, περιγράφεται στο περιοδικό Nature Nanotechnology.

Το τεστ μπορεί να εντοπίζει κάποιον βασικό δείκτη που χαρακτηρίζει έναν ιό ή μια ασθένεια, λ.χ. μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού HIV.

Αν αυτός ο δείκτης είναι παρών, τότε στο τεστ επισυμβαίνει μια χημική αντίδραση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μπλε αν ο δείκτης είναι παρών, κόκκινο εάν ο δείκτης δεν είναι.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτό δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύεται το αποτέλεσμα με «γυμνό μάτι».

Ο καθηγητής Molly Stevens δήλωσε στο BBC: «Αυτή η μέθοδος μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ύποπτων παθογόνων μορίων, ακόμη και εάν αυτοί βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλή συγκέντρωση στον οργανισμό. Θα μπορούσε να βελτιώσει τους χρόνους έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να ανιχνεύσουμε κάποια μόρια σε εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις, για να δοκιμάσουμε εάν έχει υποτροπιάσει κάποιος καρκίνος λ.χ. μετά την αφαίρεση ενός όγκου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάγνωση του HIV, σε περιπτώσεις ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά το ιϊκό τους φορτίο είναι πάρα πολύ χαμηλό για να ανιχνευθεί με τις υπάρχουσες μεθόδους».

Πρόωρη δοκιμή έδειξε ότι η παρουσία των δεικτών του HIV και του καρκίνου του προστάτη θα μπορούσε να ανιχνευθεί με το συγκεκριμένο τεστ. Ωστόσο, θα χρειαστεί να γίνουν μελέτες σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα προτού μπορέσει να χρησιμοποιηθεί κλινικά.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το τεστ θα κοστίζει 10 φορές λιγότερο από ό, τι τα γνωστά διαγνωστικά τεστ, κάτι που θα βοηθούσε σημαντικά τις φτωχότερες οικονομικά χώρες να προωθήσουν προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης θεραπευτικής αντιμετώπισης νόσων όπως το AIDS.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλαγείτε από το φούσκωμα



Πρόγραμμα διατροφής τριών ημερών για την καταπολέμηση του προβλήματος.

Θα θέλατε επίπεδη κοιλιά στην αποψινή έξοδό της, αλλά χάρη στο ένα αναψυκτικό ή το σακουλάκι με τα τσιπς, το κλείσιμο του φερμουάρ του αγαπημένου τζιν αποτελεί πραγματικό αγώνα. Μήπως σας θυμίζει κάτι;

Το φούσκωμα της κοιλιάς όχι μόνο είναι αντιαισθητικό, αλλά μπορεί να προκαλέσει και έντονη δυσφορία. Τα καλά νέα; Το φούσκωμα είναι μια κατάσταση που μπορείτε να αποφύγετε αρκετά εύκολα.

Αποφύγετε τις τροφές που προκαλούν κατακράτηση υγρών και νατρίου, πίνετε άφθονο νερό και ενσωματώστε στη διατροφή σας τα βότανα τα οποία βοηθούν σημαντικά στην καταπολέμηση του πρηξίματος.

Ακολουθείστε το παρακάτω τριήμερο διατροφικό πρόγραμμα και θα απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη και ενοχλητική αίσθηση «φουσκώματος», εύκολα και γρήγορα.

Ημέρα 1η

Πρωινό: 1 γιαούρτι 0-2%, 1 φρούτο εποχής, 2 κ.τ.σ καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα
Τσάι μέντα και νερό

Πρωινό σνακ: 1 φρούτο εποχής

Μεσημεριανό: 90 γρ στήθος κοτόπουλο, μαρούλι και ντομάτα σε 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης (μουστάρδα και μαγιονέζα light προαιρετικά), 1 μπανάνα
Νερό

Απογευματινό σνακ: 30 γρ μαύρη σοκολάτα

Βραδινό: Ομελέτα με 2 ασπράδια/ 1 κρόκο, 2 φλιτζάνια διάφορα λαχανικά (μανιτάρια, καρότα, πράσινα φασολάκια), ½ κ.τ.σ σόγια σος με λιγότερο αλάτι και ½ κ.τ.σ ψιλοκομμένο φρέσκο ginger, ½ φλιτζάνι καστανό ρύζι; 1 κ.τ.σ ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Νερό

Ημέρα 2η

Πρωινό: Ομελέτα με 4 ασπράδια, σοταρισμένα μανιτάρια και ντομάτες, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 1 φρούτο εποχής
Τσάι ginger και νερό

Πρωινό σνακ: 1 γιαούρτι 0% με γεύση της επιλογής σας

Μεσημεριανό: ¾ φλιτζανιού τυρί cottage χαμηλό σε λιπαρά, 1 φλιτζάνι φρουτοσαλάτα, ½ φλιτζάνι δημητριακά ολικής άλεσης
Τσάι μέντα και νερό

Απογευματινό σνακ: 5 καρύδια

Βραδινό: 120 γρ σολομό βραστό ή ψητό, ½ φλιτζάνι σπανάκι στον ατμό, 1 μεσαία ψητή γλυκοπατάτα
Νερό

Ημέρα 3η

Πρωινό: Σάντουιτς με αυγό: 1 φρυγανισμένο ψωμάκι ολικής άλεσης με 1 αυγό ομελέτα και 1τριγωνάκι τυρί light
Τσάι (ginger, μέντα ή μάραθο)

Πρωινό σνακ : 1 γιαούρτι 0-2% λιπαρά, 1 φρούτο εποχής

Μεσημεριανό: Σούπα μινεστρόνε (λαχανικά, μακαρονάκι κοφτό), 1 μικρή πίτα ολικής άλεσης ή 2 ρυζογκοφρέτες
Τσάι μέντα και νερό

Απογευματινό σνακ: 1-2 σοκολατάκια υγείας

Βραδινό: 150 γρ στήθος κοτόπουλο, 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα πράσινα φασολάκια, ½ φλιτζάνι άγριο ρύζι.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Οι πληροφορίες μεταδίδονται, η ψωρίαση όχι»



Το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση, ΚΑΛΥΨΩ, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα, με εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 15 Ιουλίου 2012, άλλαξε τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Ένας από τους κύριους στόχους μας στο ΚΑΛΥΨΩ είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα,» λέει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Δ.Σ. Κωνσταντίνος Λούμος, ενός Δ.Σ. που, για πρώτη φορά, και τα πέντε μέλη του είναι ασθενείς! Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός που βελτιώνει σημαντικά την κατανόηση στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι οικογένειες τους.

Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι, ο Πρόεδρος κος Λούμος και η Αντιπρόεδρος κα Κουκοπούλου, κατοικούν στο Ναύπλιο και στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, που δίνει μεγαλύτερη δυναμική στη δυνατότητα εξάπλωσης και ανάπτυξης των μελών του ΚΑΛΥΨΩ.

Δουλεύουμε για την αποστιγματοποίηση της ψωρίασης, να κάνουμε σαφές σε όλους πως η ψωρίαση δε μεταδίδεται. «Οι πληροφορίες μεταδίδονται, η ψωρίαση όχι!» είναι το κύριο μήνυμα στην ενημερωτική καμπάνια που ξεκίνησε με αφορμή την 29η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ζωντανό πυρήνα δράσης και στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε η αντιπρόεδρος του ΔΣ κυρία Τίνα Κουκοπούλου και εργαζόμαστε ήδη πάνω σε αυτό.

Το νέο σώμα που συγκροτήθηκε έχει ως εξής:

- Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Λούμος – Χημικός Μηχανικός
- Αντιπρόεδρος: Τίνα Κουκοπούλου – Τοπογράφος Μηχανικός
- Γενικός Γραμματέας: Ειρηναίος Βαμβακούσης - Αρχιτέκτων
- Ταμίας: Ιάσωνας Πλάκας – Ιδιωτικός Υπάλληλος
- Μέλος: Αγγελική Κωνσταντίνου – Ιατρός

Αναλαμβάνοντας τα ηνία του Σωματείου σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία τόσο για το χώρο της υγείας όσο και για τη χώρα γενικότερα, το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο διαβεβαιώνει, ότι θα πορευθεί δυναμικά, ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις των καιρών και στηρίζοντας τους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση καθώς και τις οικογένειές τους στον καθημερινό τους αγώνα.

Το ΚΑΛΥΨΩ καλεί κοντά του όλους όσους υποφέρουν από τη νόσο και τις συνέπειές της, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους. Η συμμετοχή στο ΚΑΛΥΨΩ δυναμώνει τη φωνή μας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνεπειών της νόσου.

Μέσα από ομάδες συζήτησης και ανταλλαγής εμπειριών, ομάδες δημιουργίας, και με την υποστήριξη ειδικών ψυχολόγων, όπου χρειάζεται, η νόσος απομυθοποιείται, τα μέλη αποκτούν την αυτοπεποίθηση που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής και βρίσκουν λύσεις σε θέματα που τους απασχολούν (όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός κ.α.).

Ένας ακόμη στόχος είναι η προσέγγιση των αρμόδιων αρχών της πολιτείας για τη προώθηση των δικαιωμάτων των ασθενών. Επιπλέον, το ΚΑΛΥΨΩ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και στη καταπολέμηση της άγνοιας με τη δημιουργία ενημερωτικού υλικού και την οργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων σχετικά με τις επιστημονικές εξελίξεις γύρω από τη νόσο.

Η χρηματοδότηση του Σωματείου ΚΑΛΥΨΩ στηρίζεται στην ετήσια συνδρομή των μελών του Σωματείου, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ καθώς και σε δωρεές και χορηγίες.

Όλες οι προσφερόμενες υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν για τους ενδιαφερόμενους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων έχει δημιουργηθεί τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης με τον αριθμό 801 11 772 772 και αστική χρέωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Από σήμερα σε διαθεσιμότητα ΟΛΟΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι που προσελήφθησαν εκτός ΑΣΕΠ


- Στάλθηκε στους δημοσίους υπαλλήλους και ονομάζεται: νέο θεσμικό πλαίσιο κινητικότητας των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα
- Αφορά σε θέματα διαθεσιμότητας, αργίας και κατάργησης θέσεων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου

Αυτό που αναφέρεται είναι ότι από σήμερα, με τη δημοσίευση του Μνημονίου ΙΙΙ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τίθενται αυτοδικαίως σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.

Κι αυτό ανεξαρτήτως του πότε θα υπογραφούν τελικά οι διαπιστωτικές πράξεις, μία διαδικασία που, έτσι κι αλλιώς, θα έχει ολοκληρωθεί το επόμενο δεκαήμερο.

Στην εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καλούνται όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου να προχωρήσουν στην υλοποίηση των ρυθμίσεων του Μνημονίου ΙΙΙ.

Η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων θα διαρκέσει ένα έτος με την καταβολή του 75% του μισθού τους και στην περίπτωση που δεν μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, θα απολύονται.

Σε σχετικό, πρόσφατο σημείωμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διευκρινιζόταν ότι δεν θα απολυθούν υπάλληλοι, αλλά, θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου:

«Η ένταξη των υπαλλήλων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους, στο Πρόγραμμα Κινητικότητας έχει σκοπό τη μετακίνησή τους, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά στη διοίκηση, ιδίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών, και να αξιοποιηθεί καλύτερα το διοικητικό προσωπικό».

Tο πλήρες κείμενο της εγκυκλίου που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης:

"Νέο θεσμικό πλαίσιο κινητικότητας των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα-Διαθεσιμότητα και αργία – κατάργηση θέσεων ΙΔΑΧ

Σας γνωστοποιούμε ότι με τις διατάξεις της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» εισάγονται ρυθμίσεις οι οποίες αποσκοπούν στη διεύρυνση των δυνατοτήτων αξιοποίησης του προσωπικού του δημόσιου τομέα, με γνώμονα την κάλυψη των πολλαπλών και ιδιαίτερων αναγκών των υπηρεσιών σε προσωπικό και την εξάλειψη ανορθολογικών καταστάσεων.
Οι νέες ρυθμίσεις αναμορφώνουν θεσμούς του ισχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα και του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.

Ειδικότερα:

- Εισάγεται ένα νέο, ευέλικτο και λειτουργικό πλαίσιο κινητικότητας, το οποίο διευκολύνει τη μετακίνηση προσωπικού σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα, με σκοπό την κάλυψη των μεταβαλλόμενων αναγκών των υπηρεσιών και την αξιοποίηση του προσωπικού με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του.

- Εκσυγχρονίζεται ο θεσμός της διαθεσιμότητας, ο οποίος πλέον παρέχει ευρύτερες δυνατότητες αξιοποίησης του προσωπικού που υπηρετούσε σε θέσεις που καταργούνται. Το προσωπικό αυτό μπορεί να μετατάσσεται, να μεταφέρεται ή να μετακινείται προσωρινά ή να υπάγεται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης

- Ενισχύεται ο θεσμός της αργίας, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση απομάκρυνση από την υπηρεσία όσων υπαλλήλων διώκονται ή τιμωρούνται για σοβαρά ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα και να προστατεύεται το συμφέρον και το κύρος της υπηρεσίας. Παράλληλα, διευρύνεται η προστασία του υπαλλήλου που τίθεται σε αργία.

- Καταργούνται ορισμένες θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε κλάδους και ειδικότητες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες κρίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στις λειτουργικές ανάγκες των συγκεκριμένων φορέων.
Οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε θέσεις που καταργούνται μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλους φορείς, όπου και παρουσιάζονται ελλείψεις σε προσωπικό.

Αναλυτικά:

Α. Μετάταξη – Μεταφορά Προσωπικού

Με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Ζ.1 του άρθρου πρώτου προβλέπεται ένα νέο πλαίσιο κινητικότητας, μέσω υποχρεωτικών μετατάξεων – μεταφορών προσωπικού, ως μηχανισμός για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα και παράλληλα για την κάλυψη των διαφορετικών κατά φορέα ή υπηρεσία αναγκών και την εξάλειψη ανορθολογικών καταστάσεων.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

α) η μετάταξη μόνιμων πολιτικών υπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού, σε άλλες υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου των ανεξάρτητων αρχών, των ν.π.δ.δ. και των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.

β) η μεταφορά υπαλλήλων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.) που ανήκουν στο δημόσιο τομέα σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών, ν.π.δ.δ. και Ο.Τ.Α πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Οι ανωτέρω υποχρεωτικές μετατάξεις, οι οποίες ισχύουν παράλληλα με τις εθελούσιες μετατάξεις, διενεργούνται για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, ιδίως στις περιπτώσεις που οι ανάγκες αυτές προκύπτουν λόγω μεταβολής των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών και των συναφών δραστηριοτήτων τους, ή όταν διαπιστώνεται, μετά τη διενέργεια αξιολόγησης πλεονάζον προσωπικό, ή για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Για τους ίδιους λόγους το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μπορεί να μεταφέρεται σε ν.π.ι.δ. του δημόσιου τομέα.
Για την εφαρμογή της υποπαραγράφου Ζ.1, ως δημόσιος τομέας νοείται αυτός που έχει οριοθετηθεί με το άρθρο 1 παρ. 6 του ν. 1256/1982, όπως ίσχυε πριν τη θέση σε ισχύ του άρθρου 51 του ν. 1892/1990, συμπεριλαμβανομένων όλων των φορέων που απαριθμούνται ειδικότερα στο άρθρο 14 παρ. 1 και 2 του ν. 2190/1994 , όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 1 του ν. 3812/2009.
Δεν καταλαμβάνονται από τις ανωτέρω διατάξεις τα νομικά πρόσωπα του Κεφαλαίου Β΄, όπως αυτά ορίζονται στην παρ.5 του άρθρου 1 του ν. 3429/2005.

Διαδικασία Μετατάξεων -Μεταφορών:

Για την υλοποίηση της διαδικασίας αυτής απαιτείται να πραγματοποιηθούν οι κάτωθι ενέργειες:

Α) Αίτημα οικείου Υπουργού ή οργάνων Διοίκησης:
Ο οικείος Υπουργός ή τα όργανα Διοίκησης των φορέων της περ.1 της υποπαραγράφου Ζ.1 που έχουν ανάγκη ενίσχυσης σε προσωπικό, στο τέλος κάθε ημερολογιακού τριμήνου μπορεί να υποβάλουν στο Τριμελές Συμβούλιο του άρθρου 5 παρ.3 του ν.4024/2011, το οποίο εδρεύει και λειτουργεί στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ειδικά αιτιολογημένο αίτημα ως προς τις ανάγκες του φορέα σε προσωπικό, τον αριθμό του απαιτούμενου προσωπικού κατά κλάδους, κατηγορίες και ειδικότητες, τα τυπικά προσόντα που απαιτείται να κατέχουν οι υπάλληλοι που μπορεί να διατίθενται προς μετακίνηση, σύμφωνα με το π.δ. 50/2001, όπως ισχύει και τις οργανικές διατάξεις του φορέα, καθώς και τους λόγους για τους οποίους προέκυψαν οι σχετικές ανάγκες.
Ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου και μέχρι 31-12-2012 το σχετικό αίτημα μπορεί να υποβάλλεται οποτεδήποτε.

Β) Αξιολόγηση αιτήματος από το Τριμελές Συμβούλιο του άρθρου 5 παρ.3 του. Ν.4024/2011:
Το Τριμελές Συμβούλιο του άρθρου 5 παρ . 3 του ν.4024/2011 εκδίδει αιτιολογημένη γνώμη, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών, λαμβάνοντας υπόψη: α) τις υφιστάμενες ανάγκες σε προσωπικό των αιτούντων φορέων και β) τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ιδίως τα σχετικά με το προσωπικό που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης θέσεων κλάδων ή ειδικοτήτων φορέων από τα οποία προκύπτει ότι υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθεί είτε από τους φορείς στους οποίους καταργήθηκαν θέσεις είτε από άλλους φορείς, αριθμός προσωπικού, χωρίς αυτό να επηρεάζει τη γενικότερη λειτουργία τους.

Γ) Έκδοση Ανακοίνωσης:
Ακολούθως, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εκδίδει σχετική ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναρτάται στους δικτυακούς τόπους et.diavgeia.gov.gr και www.ydmed.gov.gr. Με την ανακοίνωση αυτή καθορίζονται τα τυπικά προσόντα των υπαλλήλων που απαιτούνται για τους κλάδους ή τις ειδικότητες στους οποίους πρόκειται να μεταταχθούν ή να μεταφερθούν, σύμφωνα με το π.δ. 50/2001, όπως ισχύει και τις οργανικές διατάξεις του φορέα υποδοχής. Η ανακοίνωση αυτή αποστέλλεται αυθημερόν με τη δημοσίευσή της στους φορείς προέλευσης και υποδοχής των υπαλλήλων. Με την εν λόγω ανακοίνωση ορίζεται αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευσή της για την υποβολή δηλώσεων των υπαλλήλων των φορέων προέλευσης που ενδιαφέρονται να μεταταχθούν ή να μεταφερθούν.

Δ) Δημοσιοποίηση ανακοίνωσης:
Με ευθύνη του προϊσταμένου της οικείας Δ/νσης Διοικητικού – Προσωπικού, η προαναφερόμενη ανακοίνωση αναρτάται αμελλητί τόσο στον πίνακα ανακοινώσεων κάθε φορέα όσο και στο δικτυακό τόπο της κάθε υπηρεσίας και αντίγραφό της αποστέλλεται σε όλες τις υπηρεσιακές μονάδες, όπου υπηρετούν υπάλληλοι του φορέα. Για τις ενέργειες αυτές συντάσσεται σχετικό πρακτικό.
Εφιστάται εν προκειμένω η προσοχή στις οικείες Διευθύνσεις Διοικητικού – Προσωπικού για την ανάγκη άμεσων ενεργειών τους προς ενημέρωση όλων των υπαλλήλων του φορέα τους, δεδομένου ότι οι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπουν αποκλειστική προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των ενδιαφερομένων υπαλλήλων .

Ε) Υποβολή δηλώσεων των ενδιαφερομένων υπαλλήλων:
Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερών, από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην ΕτΚ, οι υπάλληλοι οι οποίοι επιθυμούν να μεταταχθούν ή μεταφερθούν υποβάλλουν στην οικεία υπηρεσία Προσωπικού – Διοικητικού σχετική δήλωση. Στη δήλωση αυτή αναφέρεται υποχρεωτικά εάν ο υπάλληλος αποδέχεται ή όχι να μεταταχθεί ή μεταφερθεί σε κλάδο κατώτερης κατηγορίας.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, αντίστοιχη δήλωση δύνανται να υποβάλλουν και οι υπάλληλοι των φορέων προέλευσης οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

ΣΤ) Ενέργειες της Διοίκησης:

α) Μέσα στην ίδια προθεσμία των είκοσι (20) ημερών, οι οικείες υπηρεσίες προσωπικού – διοικητικού καταρτίζουν πίνακα, στον οποίο περιλαμβάνονται όσοι υπάλληλοι διαθέτουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για μετάταξη ή μεταφορά, σύμφωνα με το π.δ. 50/2001 όπως ισχύει και τις οργανικές διατάξεις του φορέα υποδοχής, ανεξάρτητα από το εάν έχουν υποβάλει σχετική δήλωση. Στον πίνακα αυτό περιλαμβάνονται και οι υπάλληλοι που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης των θέσεών τους, κατά τα προβλεπόμενα στη διάταξη της υποπαραγράφου Ζ.4 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012.
Ο εν λόγω πίνακας κοινοποιείται στο οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο του φορέα προέλευσης, εφόσον υπάρχει, εντός της ίδιας προθεσμίας των είκοσι (20) ημερών, προκειμένου να γνωμοδοτήσει. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση μετάταξης δικαστικών υπαλλήλων η κατά τα ανωτέρω γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου απαιτείται να είναι σύμφωνη. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι στις περιπτώσεις φορέων για τους οποίους δεν προβλέπεται η σύσταση υπηρεσιακού συμβουλίου, αρμόδιο όργανο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο ή το μονομελές όργανο Διοίκησης.

β) Το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την περιέλευση σε αυτό του ανωτέρω πίνακα, καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας των υπαλλήλων που μπορεί να διατίθενται προς μετάταξη ή μεταφορά, λαμβάνοντας υπόψη: τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα, την καταλληλότητά τους για τις θέσεις στις οποίες θα μεταταχθούν ή μεταφερθούν, την οικογενειακή τους κατάσταση, τα βιοτικά τους συμφέροντα και την τυχόν εκδηλωθείσα προτίμησή τους. Επισημαίνεται ότι η μη τήρηση της ως άνω δεκαπενθήμερης προθεσμίας από τα μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο επιβάλλεται πειθαρχική ποινή τουλάχιστον του υποβιβασμού.

γ) Μέσα σε δύο (2) ημέρες από τη λήξη της δεκαπενθήμερης προθεσμίας οι πίνακες που καταρτίστηκαν από τις οικείες υπηρεσίες Διοικητικού-Προσωπικού των φορέων προέλευσης, μαζί με τις δηλώσεις των υπαλλήλων και τις γνωμοδοτήσεις των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων διαβιβάζονται στο Τριμελές Συμβούλιο του άρθρου 5 παρ.3 του ν 4024/2011, το οποίο και γνωμοδοτεί εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός για τον αριθμό των προς μετάταξη υπαλλήλων από κάθε φορέα προέλευσης και τη σειρά προτεραιότητάς τους, με βάση το συμφέρον και τις ανάγκες της υπηρεσίας προέλευσης και υποδοχής.
Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση προηγούνται οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεων τους.
Οι κατά τα ανωτέρω μετατασσόμενοι ή μεταφερόμενοι υπάλληλοι απαιτείται να κατέχουν τα τυπικά προσόντα του κλάδου ή της ειδικότητας στους οποίους μετατάσσονται ή μεταφέρονται, σύμφωνα με το π.δ. 50/2001, όπως ισχύει και τις οργανικές διατάξεις του φορέα υποδοχής. Η μετάταξη ή μεταφορά προσωπικού μπορεί να διενεργείται σε υφιστάμενες κενές θέσεις, και αν δεν υπάρχουν, σε θέσεις που συστήνονται με την πράξη μετάταξης ή μεταφοράς με ταυτόχρονη δέσμευση στην τελευταία αυτή περίπτωση ίσου αριθμού θέσεων μόνιμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των φορέων υποδοχής, εφόσον υπάρχουν. Οι υπάλληλοι μπορεί να μεταταχθούν ή μεταφερθούν και σε θέσεις συναφών ή παρεμφερών κλάδων της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας εφόσον κατέχουν τα τυπικά προσόντα του κλάδου ή της ειδικότητας που μετατάσσονται ή μεταφέρονται, σύμφωνα με το π.δ. 50/2001 όπως ισχύει και τις οργανικές διατάξεις του φορέα υποδοχής.
Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση η μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων δεν θίγει οποιοδήποτε εργασιακό τους δικαίωμα, καθόσον δεν μεταβάλλεται η υφιστάμενη νομική φύση της υπηρεσιακής τους σχέσης, αλλά ούτε και η σχέση ασφάλισης αυτών.
Εφιστάται, τέλος, η προσοχή στις σοβαρές συνέπειες τις οποίες συνεπάγεται η μη εμφάνιση του υπαλλήλου στη θέση στην οποία μετατάχθηκε ή μεταφέρθηκε.

Β. Διαθεσιμότητα
Με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Ζ.2 του άρθρου πρώτου του ιδίου ως άνω νόμου, προβλέπεται αναθεώρηση του υφιστάμενου θεσμού της διαθεσιμότητας υπαλλήλων λόγω κατάργησης των θέσεων που κατέχουν. Η διαθεσιμότητα υπηρετεί το θεσμό της κινητικότητας και αποβλέπει στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του προσωπικού. Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του άρθρου 154 του ισχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα και του άρθρου 158 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις καταργούνται τίθενται σε διαθεσιμότητα, η οποία διαρκεί (1) έτος. Αν καταργηθούν ορισμένες μόνο θέσεις του ίδιου κλάδου τίθενται σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι που συγκεντρώνουν τα λιγότερα ουσιαστικά προσόντα ύστερα από απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου.
Οι υπάλληλοι αυτοί μπορεί κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητάς τους:

α) Να μετατάσσονται εκουσίως, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 154 παρ. 4 Υπαλληλικού Κώδικα, άρθρο 158 παρ. 4 Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων), υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι υφίστανται κενές οργανικές θέσεις.

β) Να μετατάσσονται υποχρεωτικά ή να μεταφέρονται, με μεταβολή της υπηρεσιακής τους σχέσης σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κατά τη διαδικασία της υποπαραγράφου Ζ.1, για το συμφέρον και τις ανάγκες της υπηρεσίας και ιδίως για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Με την έκδοση της πράξης μετάταξης ή μεταφοράς και μεταβολής της σχέσης εργασίας αίρεται αυτοδίκαια το καθεστώς της διαθεσιμότητας.

γ) Να τοποθετούνται για την κάλυψη προσωρινών αναγκών σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου, ν.π.δ.δ., Ο.Τ.Α. ή οποιουδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα με τη διαδικασία του άρθρου 5 του ν. 4024/2011. Οι πράξεις προσωρινής τοποθέτησης της περίπτωσης αυτής εκδίδονται από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Με την έκδοση της πράξης προσωρινής τοποθέτησης και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή, αναστέλλεται το καθεστώς της διαθεσιμότητας για όλες τις συνέπειες (μισθολογικές κ.λπ.). Σε περίπτωση μη εμφάνισης του υπαλλήλου εφαρμόζεται αναλόγως η διάταξη της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου Ζ.1.

δ)Να υπάγονται σε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης.
Οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται αναλόγως και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου καθώς και στους υπαλλήλους των φορέων της υποπαραγράφου Ζ.1.1.β οι θέσεις των οποίων καταργούνται.
Διευκρινίζεται ότι από τη νέα ρύθμιση του καθεστώτος της διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης θέσεων καταλαμβάνεται πλέον και το προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, για το οποίο, σύμφωνα με τις ισχύουσες μέχρι σήμερα ρυθμίσεις του π.δ. 410/1988, η κατάργηση της θέσης συνεπαγόταν την αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης εργασίας του.

Γ. Αργία στο πλαίσιο της Πειθαρχικής και Ποινικής Διαδικασίας

Με τις διατάξεις των περ.1 και2 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 αντικαθίστανται τα άρθρα 103 και 104 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (Υπαλληλικός Κώδικας, ν. 3528/2007), όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο πρώτο του ν. 4057/2012.
Mε τις διατάξεις των περ.3 και .4 της υποπαραγράφου Ζ.3 του ίδιου άρθρου του παρόντος νόμου αντικαθίστανται τα άρθρα 107 και 108 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007).
Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ.5 της υποπαραγράφου Ζ.3 του ίδιου άρθρου του παρόντος νόμου για την εφαρμογή των άρθρων 88 και 89 του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων (ν. 2812/2000), ως λόγοι θέσεως του υπαλλήλου σε αυτοδίκαιη ή δυνητική αργία νοούνται αντίστοιχα αυτοί που αναφέρονται στα άρθρα 103 παρ. 1 και 104 παρ. 1 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως αντικαθίστανται με τις περιπτώσεις 1 και 2 της υποπαραγράφου Ζ.3 του ίδιου άρθρου του ν.4093/2012.
Τέλος, οι εισαγόμενες ρυθμίσεις, με την επιφύλαξη τυχόν αυστηρότερων διατάξεων, επεκτείνονται και εφαρμόζονται αναλόγως, ως προς τις ουσιαστικές προϋποθέσεις και συνέπειες, σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα και σε όλες τις πειθαρχικές διαδικασίες που διέπουν το κάθε φύσεως και με οποιαδήποτε υπηρεσιακή σχέση δημοσίου δικαίου ή σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικό του δημόσιου τομέα, όπως αυτός είχε οριοθετηθεί με το άρθρο 1 παρ.6 του ν.1256/1982 πριν τη θέση σε ισχύ του άρθρου 51δ του ν.1892/1990, συμπεριλαμβανομένων όλων των φορέων που απαριθμούνται ειδικότερα στο άρθρο 14 παρ.1 και 2 του ν.2190/1994 , όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 1 του ν.3812/2009 (εδάφιο β΄ περ.6 υποπαρ. Ζ.3).
1. Αυτοδίκαιη αργία
Με τη διάταξη της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου πρώτου του παρόντος νόμου διευρύνονται οι περιπτώσεις υπό τη συνδρομή των οποίων οι υπάλληλοι τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση απομάκρυνση όσων διώκονται ή τιμωρούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα. Η διάταξη καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην ΕτΚ (περ. 7 της υποπαρ. Ζ.3) υποθέσεις, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της μη συμπληρώσεως του χρόνου παραγραφής. Συνεπώς, από την επομένη της δημοσίευσης του ν.4093/2012 τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία:
α) οι υπάλληλοι που στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλμα προσωρινής κράτησης,
β) οι υπάλληλοι κατά των οποίων εκδόθηκε ένταλμα προσωρινής κράτησης και στη συνέχεια ήρθη η προσωρινή κράτηση ή αντικαταστάθηκε με περιοριστικούς όρους,
γ) οι υπάλληλοι οι οποίοι παραπέμφθηκαν αμετάκλητα ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για κακούργημα ή για τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, καταπίεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά τη γενετήσιας ελευθερίας ή για έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,
δ) οι υπάλληλοι στους οποίους επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής ή της προσωρινής παύσης,
ε) οι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για τα παραπτώματα των περιπτώσεων α’, γ’, δ’, ε’, θ’, ι’, ιδ’, ιη’, κγ’, κδ’, κζ’ και κθ’ του άρθρου 107 του ν. 3528/2007, όπως ισχύει, ή αντίστοιχα παραπτώματα του ίδιου άρθρου, όπως ίσχυε πριν την αντικατάστασή του με το άρθρο δεύτερο του ν. 4057/2012, ή αντίστοιχα παραπτώματα του προϊσχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 2683/1999).
Για τη διευκόλυνση των υπηρεσιών επισυνάπτεται, ως Παράρτημα Ι, κατάλογος με τα πειθαρχικά παραπτώματα της περ. (ε), στην ακριβή νομοτεχνική διατύπωση των διατάξεων του άρθρου δεύτερου του ν. 4057/2012, του άρθρου 107 του ν. 3528/2007, όπως ίσχυε πριν την αντικατάσταση του ε με το άρθρο δεύτερο του ν. 4057/2012 και του άρθρου 107 ν. 2683/1999.
Υπάλληλος ο οποίος τέθηκε σε αργία στις περιπτώσεις α΄ έως γ΄,της παρ. 1 του άρθρου 103 του ν.3528/2007, όπως αντικαταστάθηκε με την περ.1 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου πρώτου του παρόντος νόμου, ασκεί εκ νέου τα καθήκοντα του αν αθωωθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Η αργία της περίπτωσης δ΄ της ιδίας παραγράφου του ίδιου άρθρου και νόμου, όπως αντικαταστάθηκε με την περ. 1 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου πρώτου του παρόντος νόμου αρχίζει από την κοινοποίηση στον υπάλληλο της πειθαρχικής απόφασης και λήγει με την έναρξη της εκτέλεσης της πειθαρχικής ποινής της οριστικής ή προσωρινής παύσης που του επιβλήθηκε ή με την έκδοση απόφασης σε δεύτερο βαθμό ή δικαστικής απόφασης που είτε απαλλάσσει τον υπάλληλο από την πειθαρχική ευθύνη είτε του επιβάλλει ποινή διαφορετική από την οριστική ή προσωρινή παύση. Η αργία της περίπτωσης ε΄ της ιδίας παραγράφου του ίδιου άρθρου και νόμου, όπως αντικαταστάθηκε με την περ. 1 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου πρώτου του παρόντος νόμου αρχίζει από την κοινοποίηση στον υπάλληλο του παραπεμπτηρίου εγγράφου και λήγει με την έκδοση πρωτοβάθμιας πειθαρχικής απόφασης που τον απαλλάσσει ή του επιβάλλει ποινή διαφορετική από την οριστική ή προσωρινή παύση.
Επισημαίνεται ότι υπάλληλος που υπάγεται σε μία από τις ως άνω περιπτώσεις τελεί αυτοδικαίως σε καθεστώς αργίας. Συνεπώς, η διαπιστωτική πράξη θέσης σε αργία, που εκδίδεται αμελλητί από το αρμόδιο για διορισμό του υπαλλήλου όργανο, ανατρέχει στο χρόνο που συντελέστηκαν οι προϋποθέσεις επιβολής της, όπως ειδικότερα ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο.
Με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 103 του ν. 3528/2007, όπως αντικαταστάθηκε με την περ.1 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου πρώτου του παρόντος νόμου προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής της αυτοδίκαιης αργίας, υπό προϋποθέσεις. Με τη διάταξη αυτή ο θεσμός της αυτοδίκαιης αργίας εξοπλίζεται με ευελιξία και προσφέρει στα αρμόδια όργανα τη δυνατότητα, αφού λάβουν υπόψιν τις ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης και κρίνουν αιτιολογημένα ότι δεν είναι εξ αντικειμένου αναγκαία η συνέχιση της παραμονής του υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας, να αποφασίζουν την αναστολή της αργίας και να επαναφέρουν τον υπάλληλο στα καθήκοντά του ή να τον μετακινούν. Η αναστολή της αργίας μπορεί να ζητηθεί και από τον υπάλληλο που έχει τεθεί σε αργία, ο οποίος διατηρεί παράλληλα και το δικαίωμα να επιδιώξει δικαστικά την αναστολή. Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι υπάλληλοι που στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή με ένταλμα προσωρινής κράτησης και οι τιμωρηθέντες με την ποινή της οριστικής παύσης.
Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στην ως άνω διάταξη, εφόσον έχει επιβληθεί αυτοδίκαιη αργία στις ως άνω περιπτώσεις β΄, γ΄, δ΄ και ε΄, η οποία δεν έχει αρθεί λόγω εξάλειψης των λόγων για τους οποίους τέθηκε ο υπάλληλος σε αργία και δεν έχει επιβληθεί στον υπάλληλο πειθαρχική ποινή οριστικής παύσης, το πειθαρχικό συμβούλιο στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση γνωμοδοτεί μετά την πάροδο ενός έτους από τη θέση του υπαλλήλου σε αυτοδίκαιη αργία και κάθε επόμενο έτος σχετικά με την τυχόν συνδρομή λόγων που καθιστούν μη αναγκαία τη συνέχισή της.
Το όργανο που είναι αρμόδιο για το διορισμό του υπαλλήλου, εφόσον κρίνει, μετά την ανωτέρω γνωμοδότηση του πειθαρχικού συμβουλίου ή μετά από γνωμοδότηση του ίδιου συμβουλίου που μπορεί να ζητηθεί οποτεδήποτε, ότι με βάση τις ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης δεν είναι αναγκαία η συνέχιση της αργίας, μπορεί να διατάσσει την αναστολή της και την επάνοδο του υπαλλήλου στα καθήκοντά του ή τη μετακίνησή του. Η αναστολή της αργίας μπορεί να διατάσσεται και για ορισμένο χρόνο και να ανακαλείται οποτεδήποτε, εφόσον επιβάλλεται από το συμφέρον της υπηρεσίας και ιδίως σε περίπτωση υποτροπής, που οφείλεται στην τέλεση οποιουδήποτε νέου παραπτώματος από τον υπάλληλο.
2. Δυνητική αργία
Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. 2 της υποπαρ. Ζ.3 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, αν συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος ή υπηρεσιακοί λόγοι μπορεί να τεθούν σε αργία οι υπάλληλοι κατά των οποίων:
α) έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων για τις οποίες επιβάλλεται αυτοδίκαιη αργία, ή
β) υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για άτακτη διαχείριση, οι οποίες στηρίζονται σε έκθεση της προϊσταμένης αρχής ή του αρμόδιου επιθεωρητή.
Αρμόδιο όργανο για την έκδοση της πράξης με την οποία ο υπάλληλος τίθεται σε αργία είναι κατά περίπτωση, ο οικείος Υπουργός ή το ανώτατο μονομελές όργανο διοίκησης ή ο πρόεδρος του συλλογικού οργάνου διοίκησης, αν δεν υπάρχει μονομελές όργανο διοίκησης. Η πράξη εκδίδεται μετά από γνωμοδότηση του πειθαρχικού συμβουλίου, το οποίο συνέρχεται αμελλητί.
Προβλέπεται, επίσης, πριν την επιβολή του μέτρου της δυνητικής αργίας, σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, η επιβολή του διοικητικού μέτρου της αναστολής άσκησης των καθηκόντων, για λόγους προστασίας του συμφέροντος και του κύρους της υπηρεσίας.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι, σε κατεπείγουσες περιπτώσεις και εφόσον διακυβεύεται το συμφέρον της υπηρεσίας, μπορεί να επιβληθεί στον υπάλληλο από τον άμεσο πειθαρχικώς προϊστάμενό του το μέτρο της αναστολής άσκησης των καθηκόντων του, ακόμη και πριν επιληφθεί το πειθαρχικό συμβούλιο. Σε περίπτωση παράλειψης του άμεσου πειθαρχικώς προϊσταμένου του υπαλλήλου, το μέτρο της αναστολής άσκησης των καθηκόντων μπορεί να επιβληθεί από κάθε πειθαρχικώς προϊστάμενο του οργάνου αυτού. Η παράλειψη πειθαρχικώς προϊσταμένου να επιβάλει το ως άνω μέτρο ελέγχεται πειθαρχικά.
Κατά τη διάρκεια της αναστολής άσκησης των καθηκόντων του ο υπάλληλος δεν προσέρχεται στην υπηρεσία.
Η αναστολή άσκησης καθηκόντων του υπαλλήλου αίρεται αυτοδικαίως, εάν το πειθαρχικό συμβούλιο δεν επιληφθεί εντός της οριζόμενης προθεσμίας, χωρίς πάντως να κωλύεται να επιληφθεί και μετά την πάροδο αυτής.
Σε περίπτωση που έχει διαταχθεί το μέτρο της αναστολής των καθηκόντων του υπαλλήλου, το πειθαρχικό συμβούλιο συνέρχεται και γνωμοδοτεί το αργότερο μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη λήψη του μέτρου. Μέσα στην ίδια προθεσμία το πειθαρχικό συμβούλιο γνωμοδοτεί και όταν ζητείται η γνώμη του από το όργανο που είναι αρμόδιο για τη θέση του υπαλλήλου σε αργία.
Η γνωμοδότηση εκδίδεται σε κάθε περίπτωση μετά από προηγούμενη κλήση του υπαλλήλου σε ακρόαση.
Σε περίπτωση που το πειθαρχικό συμβούλιο δεν γνωμοδοτήσει μέσα στις ανωτέρω προθεσμίες, η απόφαση για τη θέση του υπαλλήλου σε αργία εκδίδεται και χωρίς γνωμοδότηση. Στην περίπτωση αυτή ο υπάλληλος καλείται σε ακρόαση από το αρμόδιο όργανο και οφείλει να υποβάλει εγγράφως τις απόψεις του εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση της κλήσης.
Η αργία αρχίζει από την κοινοποίηση της σχετικής πράξης. Ο υπάλληλος επανέρχεται στα καθήκοντά του αυτοδίκαια από την έκδοση πειθαρχικής απόφασης, η οποία τον απαλλάσσει από την πειθαρχική ευθύνη ή του επιβάλλει ποινή διαφορετική από την οριστική ή προσωρινή παύση.
Μετά την πάροδο ενός έτους από τη θέση του υπαλλήλου σε αργία και κάθε επόμενο έτος το πειθαρχικό συμβούλιο υποχρεούται να γνωμοδοτεί για τη συνέχιση ή μη της αργίας. Ο υπάλληλος επανέρχεται στα καθήκοντά του από την κοινοποίηση σχετικής απόφασης του οργάνου που τον έθεσε σε αργία, η οποία εκδίδεται εφόσον έχουν εκλείψει οι λόγοι της θέσης σε δυνητική αργία. Η απόφαση αυτή μπορεί να εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο οποτεδήποτε, ακόμη και χωρίς προηγούμενη γνώμη του πειθαρχικού συμβουλίου.
Το όργανο που είναι αρμόδιο για τη θέση υπαλλήλου σε δυνητική αργία μπορεί, εφόσον κρίνει ότι το μέτρο της αργίας δεν είναι απαραίτητο να επιβληθεί ή έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε, να διατάσσει για λόγους σχετικούς με το συμφέρον της υπηρεσίας τη μετακίνηση του υπαλλήλου.
Τέλος, επισημαίνεται ότι εξακολουθεί και παραμένει σε ισχύ η διάταξη του άρθρου 114 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων, κατά την οποία η πειθαρχική δίωξη είναι ανεξάρτητη της ποινικής και χωρεί αυτοτελώς. Κατά συνέπεια, τα αρμόδια όργανα οφείλουν να κινούν και να ολοκληρώνουν την πειθαρχική διαδικασία ανεξάρτητα από την εξέλιξη της αντίστοιχης ποινικής.
Δ. Κατάργηση θέσεων ΙΔΑΧ
Σύμφωνα με την υποπαράγραφο Ζ.4. του άρθρου πρώτου του παρόντος ν.4093/2012 καταργούνται αυτοδικαίως από τη δημοσίευσή του οι οργανικές, προσωρινές και προσωποπαγείς θέσεις των υπαλλήλων, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο δημόσιο τομέα, όπως αναλυτικά αναφέρονται στην υποπαράγραφο Ζ.1.1:
με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, πλήρους και μερικής απασχόλησης,
ανήκουν στην κατηγορία ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης),
αποκλειστικά των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού, Διοικητικών Γραμματέων, και (οι οποίοι) δεν έχουν προσληφθεί:
1. Με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, όπως είναι οι διαδικασίες επιλογής ΑΣΕΠ,
2. Με άλλες ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας, όπως π.χ. δημόσια ανακοίνωση- προκήρυξη θέσεων με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια,
3. Με ειδικές διατάξεις, όπως π.χ. με το ν.1648/1986, όπως τροποποιήθηκε με το ν.2643/1998, για την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων (π.χ. πολύτεκνες οικογένειες, αποκατάσταση αναπήρων πολέμου, προστασία ατόμων με αναπηρία), ν.3624/2007 για το διορισμό συγγενούς θανόντος εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του έτους 2007, ν. 3448/2006 για το διορισμό συγγενών θανόντων εν υπηρεσία, ν. 2725/1999, όπως ισχύει, για το διορισμό διακριθέντων αθλητών κ.λ.π.
Σημειώνεται ότι, προσωπικό του οποίου μεταβλήθηκε η εργασιακή σχέση σε σχέση εργασίας αορίστου χρόνου επειδή διαπιστώθηκε ότι κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες (π.χ.ν.2190/1994, ν.2839/2000, Π.Δ. 164/2004), καταλαμβάνεται από τις διατάξεις του ως άνω νόμου.
Είναι αυτονόητο ότι σε καμία περίπτωση με τις ως άνω διατάξεις δεν αμφισβητείται η συνταγματικότητα των οικείων νομοθετικών ρυθμίσεων ή η νομιμότητα των προσλήψεων αυτών, ούτε θίγεται κατά οποιοδήποτε τρόπο το νομικό τους καθεστώς.

Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει:
• τους μονίμους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως κατηγορίας,κλάδου και ειδικότητας
• τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ οι οποίοι ανήκουν στις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΥΕ και
• τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ, κατηγορίας ΔΕ, με ειδικότητες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις περιοριστικά αναφερόμενες στην ως άνω διάταξη.
Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής και προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα δυσλειτουργίας στις υπηρεσίες, απαιτείται –πέραν της συνδρομής των στοιχείων που μνημονεύονται πιο πάνω- ο αριθμός των υπαλλήλων που καταρχήν καταλαμβάνονται από τη ρύθμιση:
α) να είναι τουλάχιστον δέκα (10) ανά υπηρεσία ή φορέα, ή μεγαλύτερος,
β) να μην ξεπερνά το 25% του συνολικού αριθμού των τακτικών υπαλλήλων των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων της υπηρεσίας ή του φορέα.
Για τον υπολογισμό του ως άνω ποσοστού του 25% στο συνολικό αριθμό των τακτικών υπαλλήλων της υπηρεσίας ή του φορέα (: μέγεθος αναφοράς), προσμετρώνται οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας
γ) να μην ξεπερνά το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί στην οικεία υπηρεσία ή φορέα.
Για τον υπολογισμό του ως άνω ποσοστού του 10%, στο συνολικό αριθμό του τακτικού προσωπικού της υπηρεσίας ή του φορέα (: μέγεθος αναφοράς), προσμετρώνται οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου και ειδικότητας.
Επισημαίνεται ότι, για την εφαρμογή της διάταξης, απαιτείται οι πιο πάνω τρεις προϋποθέσεις να συντρέχουν σωρευτικά.
Σημειώνεται, επίσης,ότι για τον υπολογισμό των ανωτέρω περιπτώσεων της παρούσας εγκυκλίου α),β) και γ), οι αποσπασμένοι υπάλληλοι θα προσμετρηθούν στο προσωπικό των υπηρεσιών υποδοχής στις οποίες έχουν αποσπαστεί και όχι στο προσωπικό των υπηρεσιών από τις οποίες προέρχονται.
Α. Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται:
1. οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας,
2. ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)
3. τα νοσοκομεία,
4. η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, στην οποία και υπάγονται τα Μουσεία της χώρας..
Τα Μουσεία που είναι αυτοτελή νομικά πρόσωπα, δεν εξαιρούνται από την εφαρμογή της διάταξης αυτής.
Β. Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 33 και 34 του ν.4024/11, η παρούσα ρύθμιση δεν εφαρμόζεται, (μολονότι πληρούνται οι πιο πάνω προϋποθέσεις εφαρμογής), στους υπαλλήλους ΙΔΑΧ, οι οποίοι υπάγονται στις παρακάτω, , εξαιρέσεις:
α) ο εργαζόμενος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος έχει ενταχθεί και εξακολουθεί να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή σε εργασιακή εφεδρεία, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 33 και 34 του ν.4024/11 .
β) εργαζόμενος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο το οποίο τον βαρύνει φορολογικά σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994, ΑΊ51) και συνοικεί με αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται στις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ.
γ) εργαζόμενος που είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνος κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944 (Α` 229), εφόσον τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1910/1944, τον βαρύνουν φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.,
δ) εργαζόμενος που είναι προστάτης μονογονεϊκής οικογένειας με τέκνο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε..
Διευκρινίζεται,τέλος, ότι για την εφαρμογή των ανωτέρω:
Α) ως υπηρεσία ή φορέας νοείται κάθε διοικητική δομή η οποία διαθέτει διοικητική αυτοτέλεια. Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις Υπουργείων με περισσότερες από μία Διευθύνσεις Διοικητικού – Προσωπικού, ως υπηρεσία – φορέας νοείται το σύνολο των οργανικών μονάδων που εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη Διεύθυνση Διοικητικού – Προσωπικού.
Β) ως ημερομηνία πρόσληψης για το μεταφερόμενο – μετατασσόμενο προσωπικό λογίζεται η ημερομηνία εισόδου στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, ή οποιοδήποτε άλλο φορέα, υπό την προϋπόθεση ότι ο χρόνος που διανύθηκε στις υπηρεσίες προέλευσης του μεταφερομένου – μετατασσομένου προσωπικού έχει ληφθεί υπόψη για τη βαθμολογική και μισθολογική του εξέλιξη με την ιδιότητα του υπαλλήλου ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Γ) Για τα Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν στο δημόσιο, όπως αναφέρονται στην υποπαράγραφο Ζ 1.1.β, τα οποία δεν ακολουθούν την ως άνω κατηγοριοποίηση ειδικοτήτων, στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης εμπίπτουν όλες εκείνες οι ειδικότητες που αντιστοιχίζονται με τις ειδικότητες Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού, Διοικητικών Γραμματέων.
Δ) Τέλος, επισημαίνεται ότι η διαθεσιμότητα επέρχεται εκ του νόμου. Συνεπώς, οι διαπιστωτικές πράξεις που θα εκδοθούν ανατρέχουν στην έναρξη ισχύος του νόμου (η επομένη της δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ).
Ε. Περιορισμοί προσλήψεων στο δημόσιο τομέα-περιορισμός θέσεων μετακλητών υπαλλήλων-διάρκεια ισχύος πινάκων ΑΣΕΠ
Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της Δημόσιας Διοίκησης και της αποτελεσματικότερης παρακολούθησης της διαδικασίας μείωσης του αριθμού του υπηρετούντος προσωπικού, θεσπίστηκαν τα ακόλουθα:
1) Τροποποιήθηκε το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν.3833/2010, όπως ισχύει, προκειμένου να επεκταθεί η χρονική ισχύς του λόγου μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις μέχρι 31-12-2016.
2) Τροποποιήθηκε το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 37 του ν.3986/2011 και προσδιορίστηκε ότι ο αριθμός εγκρίσεων προσωπικού ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου για τα έτη 2013 και 2014 μειώνεται κατά 20% σε σχέση με τις αντίστοιχες του προηγούμενου έτους ενώ για τα έτη 2015 και 2016 κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
3) Ο συνολικός κατά υπηρεσία και κατηγορία μετακλητών υπαλλήλων περιορισμός στον αριθμό των θέσεων μετακλητών υπαλλήλων που έχουν συσταθεί έως σήμερα σε Υπηρεσίες που καταλαμβάνονται από το Π.Δ. 63/2005 καθώς και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ανέρχεται σε 20%.
4) Τροποποιήθηκε η παρ. 11 του άρθρου 17 του ν.2190/1994, όπως ισχύει, προκειμένου η ισχύς των πινάκων διοριστέων που εκδίδονται εφεξής να περιορίζεται στα τρία έτη από τη δημοσίευση τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κατ΄αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται όχι μόνον η επικαιροποίηση των αναγκών των Υπηρεσιών σε στελεχιακό δυναμικό αλλά και η διαρκής προσαρμογή φορέων και υποψηφίων στις δυναμικά μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Άμεσες ενέργειες για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου Ζ:
Α. Για την άμεση εφαρμογή των προαναφερόμενων ρυθμίσεων, οι Διευθύνσεις Προσωπικού των υπηρεσιών ή φορέων που καταλαμβάνονται από τις υποπαραγράφους Ζ2, Ζ3 και Ζ4 καλούνται όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
1.Εντός 5 (πέντε) ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, οι Διευθυντές Διοικητικού/ Προσωπικού του συνόλου των φορέων και υπηρεσιών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατάλογο ονομάτων των υπαλλήλων οι οποίοι:
α. Τίθενται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της θέσης τους
β. Τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία.
Επισημαίνεται ότι η υποβολή των ατομικών στοιχείων των υπαλλήλων που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αργίας αποτελεί εκπλήρωση της πάγιας υποχρέωσης των υπηρεσιών Διοικητικού/Προσωπικού να επικαιροποιούν τα στοιχεία της απογραφής σε κάθε περίπτωση υπηρεσιακής μεταβολής του προσωπικού τους, δεδομένου ότι τόσο η θέση σε διαθεσιμότητα όσο και η αναγκαστική αργία συνιστούν μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης του υπαλλήλου.
Σημειώνεται ότι η άμεση υποβολή των στοιχείων αυτών εξυπηρετεί την ταχύτερη μετακίνηση του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα για την κάλυψη των υφιστάμενων υπηρεσιακών αναγκών. Υπενθυμίζεται ότι η θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αργίας επέρχεται αυτοδίκαια με τη δημοσίευση του Νόμου.
Η αποστολή των στοιχείων γίνεται με την ακόλουθη ηλεκτρονική διαδικασία:
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://apografi.gov.gr/kinitikotita και στο πεδίο «1. Εφαρμογή καταγραφής στοιχείων υποπαραγράφου Ζ.4. – Κατάργηση Ειδικοτήτων και Θέσεων» αποστέλλονται συγκεντρωτικά στοιχεία με τη συμπλήρωση των πεδίων:
1. Αριθμός υπαλλήλων ΔΕ ΙΔΑΧ που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του νόμου ,
2. Συνολικός αριθμός διοικητικών υπαλλήλων του φορέα, μονίμων και ΙΔΑΧ, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας,
3. Συνολικός αριθμός τακτικού (μονίμων και ΙΔΑΧ) προσωπικού του φορέα.
Σημειώνεται ότι η πιο πάνω υποχρέωση των Προϊσταμένων Διευθύνσεων Διοικητικού/Προσωπικού συντρέχει ανεξάρτητα από το εάν, όπως θα προκύψει από την εφαρμογή των κριτηρίων της υποπαραγράφου Ζ.4, ο φορέας ή η υπηρεσία τους καταλαμβάνεται από τη ρύθμιση για κατάργηση θέσεων.
Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση και στο πεδίο «2. Εφαρμογή καταγραφής στοιχείων υποπαραγράφου Ζ.3. – Αργία στα πλαίσιο της πειθαρχικής και ποινικής διαδικασίας» υποβάλλονται συγκεντρωτικά στοιχεία για την περίπτωση των υπαλλήλων που τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία.
Για την περίπτωση των υπαλλήλων που τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία υπό τη συνδρομή των περιπτώσεων 1.δ και 1.ε , η αποστολή των στοιχείων πρέπει να γίνει άμεσα και πάντως όχι πριν την πάροδο δύο (2) ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας εγκυκλίου, δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά είναι ήδη στη διάθεση των υπηρεσιών.
Για τις περιπτώσεις 1α, 1β, 1γ ισχύει η πενθήμερη προθεσμία.
Εντός της ίδιας ως άνω πενθήμερης προθεσμίας από τη δημοσίευση του νόμου, οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Διοικητικού / Προσωπικού μόνο των φορέων και υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, υποχρεούνται να επικαιροποιήσουν στη βάση του Μητρώου Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) τα στοιχεία εκείνα των υπαλλήλων που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αυτοδίκαιης αργίας και στη συνέχεια να τους αποδεσμεύσουν, με την αιτιολογία «Θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας» ή «Θέση σε αργία» αντίστοιχα.
Οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Διοικητικού/ Προσωπικού των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, εκτός της ως άνω υποβολής στην εφαρμογή http://apografi.gov.gr/kinitikotita των συγκεντρωτικών στοιχείων, υποχρεούνται να αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση kinitikotita@ydmed.gov.gr αρχείο excel, αναφέροντας τα στοιχεία των υπαλλήλων που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αυτοδίκαιης αργίας (ΑΦΜ, Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, Ειδικότητα/Κλάδο, Ημερομηνία Γέννησης).
2. Κοινοποίηση πράξεων
Εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων αποστέλλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση kinitikotita@ydmed.gov.gr
Α. αντίγραφα των διαπιστωτικών πράξεων κατάργησης θέσεων κατ’εφαρμογή της υποπαραγράφου Ζ.4 του παρόντος νόμου (Παράρτημα ΙΙ-Υπόδειγμα Α’)
Β. αντίγραφα των ατομικών διοικητικών πράξεων θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που υπηρετούσαν στις καταργούμενες θέσεις (Παράρτημα ΙΙ-Υπόδειγμα Β΄)
Γ. τις πράξεις µε τις οποίες τίθενται, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, σε αυτοδίκαιη αργία υπάλληλοι, κατ’ εφαρμογή της υποπαραγράφου Ζ.3 του νόμου αυτού (Παράρτημα ΙΙ-Υπόδειγμα Γ΄)
Υπενθυμίζεται ότι η µη αποστολή των στοιχείων εντός της ανωτέρω προθεσμίας αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο επιβάλλεται πειθαρχική ποινή προστίμου, η οποία ισούται µε το ¼ των αποδοχών των υπαλλήλων.
Β. Κινητικότητα των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα
Τονίζεται ότι η πρώτη εφαρμογή του μηχανισμού κινητικότητας των υπαλλήλων θα υλοποιηθεί με τους υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας."



Διαβάστε περισσότερα...

Τα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Πιθανώς από αύριο η επιστροφή του επιδόματος θέρμανσης

Πιθανώς από αύριο η επιστροφή του.
Πιθανώς από αύριο θα ενεργοποιηθεί η ειδική διαδικτυακή εφαρμογή για την επιστροφή του επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές που πληρούν τα κριτήρια.

Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, καταβάλλονται προσπάθειες για να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική εφαρμογή.

«Ελπίζουμε από αύριο, Τετάρτη, να ενεργοποιηθεί η η ηλεκτρονική πύλη», είπε.

Πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση και θα ακολουθήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την καταγραφή των δικαιούχων είσπραξης του επιδόματος.

Το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης θα διατίθεται σε όσους πληρούν τα εξής κριτήρια:

Έχουν ατομικό εισόδημα 25.000 ευρώ και εισόδημα 35.000 για ζευγάρι χωρίς παιδιά. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για καθένα από τα τρία πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ για τον άγαμο ή τα 200.000 για τον έγγαμο με πλαφόν τα 120 τ.μ. πρώτης κατοικίας.

Εφόσον πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια, η επιστροφή φόρου προσδιορίζεται με βάση μέγιστη κατανάλωση 5 έως 25 λίτρων πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας ανάλογα με την περιοχή (Βόρεια Ελλάδα, Κεντρική Ελλάδα, νησιά κ.λπ.).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα σε σχολεία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος



Σκοπός να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές για τους κινδύνους στο Διαδίκτυο.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ημερίδα, μέσω τηλεδιάσκεψης σε σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη «Κύριος στόχος των τηλεδιασκέψεων, είναι να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά, ηλικίας από 5 έως 18 ετών, για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο, να μάθουν περισσότερα για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, την οποία παρακολούθησαν και συμμετείχαν περίπου -500- μαθητές, έγινε σύνδεση με τα ακόλουθα σχολεία:

- 2ο 6/θέσιο Δημ. Σχ. Μαλεσίνας
- 12/θ Δημοτικό Σχολείο Άστρους Κυνουρίας
- 1ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου
- 14ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών
- Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα - Πραστού

Ο Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μαζί με τους συνεργάτες του, συνομίλησαν διαδραστικά με τους μαθητές και τους καθηγητές και αναφέρθηκαν κυρίως:

- στο σκοπό διοργάνωσης των τηλεδιασκέψεων για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο
- στην αποστολή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
- στα αδικήματα και στον τρόπο που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου, καθώς και σε πρακτικές πρόληψης
- σε στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τη διείσδυση των Ελλήνων στο διαδίκτυο και τις υποθέσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με συγκεκριμένα παραδείγματα και περιστατικά.



Διαβάστε περισσότερα...