Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Δεκαήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας



Στην μνήμη των Ελλήνων του Πόντου.

Δεκαήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας ξεκινά την Κυριακή 6 Μαϊου στο νοσοκομείο Έδεσσας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η αιμοδοσία θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαϊου και θα πραγματοποιείται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή το πρωί 09.99-13.00 και το απόγευμα 18.30-19.30 και τα Σαββατοκύριακα 11.00-13.00.


Διαβάστε περισσότερα...

Είδε ξανά για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια



Πρωτοποριακή επέμβαση τοποθέτησης μικροτσιπ στο μάτι.

Ο Chris James ήταν τυφλός τα τελευταία δέκα χρόνια και είδε ξανά χάρη σε μια πρωτοποριακή επέμβαση. Όταν οι γιατροί έθεσαν σε λειτουργία το μικροτσίπ που τοποθέτησαν στην πίσω πλευρά του ματιού του ένιωσε ξαφνικά να τον «χτυπά» μια έκρηξη φωτός, «σαν ένα φλας που αναβοσβήνει», όπως είπε ο ίδιος.

Τώρα είναι σε θέση να ξεχωρίζει φιγούρες και να διακρίνει φως. Ελπίζει ότι η όρασή του και ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλός του «ερμηνεύει» τα ερεθίσματα που δέχεται από το μικροτσίπ θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με τον καιρό.

Ο 54χρονος James είναι ένας από τους δύο Βρετανούς, οι οποίοι υπεβλήθησαν στην συγκεκριμένη πρωτοποριακή επέμβαση εμφυτεύματος αμφιβληστροειδούς.



Ο δεύτερος, ο Robin Millar, ένας από τους πιο πετυχημένους μουσικούς παραγωγούς της Μ. Βρετανίας, δήλωσε ότι «είδα χρωματιστά όνειρα για πρώτη φορά».

Και οι δύο έπασχαν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, ασθένεια κατά την οποία τα κύτταρα φωτοϋποδοχείς που βρίσκονται στο πίσω μέρος του ματιού, σταδιακά παύουν να λειτουργούν.



Η επέμβαση του James διήρκεσε 10 ώρες και έγινε στην πανεπιστημιακή κλινική Oxford University Eye Hospital πριν από έξι εβδομάδες. Τρεις εβδομάδες μετά από την επέμβαση το μικροτσίπ τέθηκε σε λειτουργία.




Διαβάστε περισσότερα...

Εκατοντάδες γυναίκες στη Μονάδα Κινητής Μαστογραφίας



Εξετάστηκαν και ενημερώθηκαν για τον καρκίνο και άλλα ιατρικά θέματα
.
Περισσότερες από 500 γυναίκες εξετάστηκαν στην κινητή μονάδα μαστογράφου της περιφέρειας Κρήτης στο Ρέθυμνο, από τις 12 Μαρτίου έως και σήμερα.

«Σε όλα τα πράγματα είναι καλύτερο το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν», επισήμανε η αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, με αφορμή τα θετικά αποτελέσματα της πρωτοβουλίας της μονάδας Κινητής Μαστογραφίας, που έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της και στους πέντε δήμους του νομού.

Με δεδομένο ότι η έγκαιρη διάγνωση έχει αποδείξει ότι μπορεί να σώσει ζωές, η Περιφέρεια θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί και να στηρίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται κυρίως στις γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση στην εξέταση της μαστογραφίας, καθώς και σε γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Παράλληλα με την εξέταση πολλές γυναίκες ενημερώθηκαν για τον καρκίνο του μαστού και άλλα ιατρικά θέματα που απασχολούν τις γυναίκες, ενώ λόγω αυξημένης ζήτησης η αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου θα ζητήσει από την περιφέρεια Κρήτης να βρεθεί εκ νέου στο νομό η μονάδα του μαστογράφου.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα διώξετε το στρες



Σύμμαχος το γυμναστήριο.

Το στρες είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός άμυνας του οργανισμού μας αλλά η παρουσία του σε καθημερινή βάση μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό πριν αρχίσουμε να τρέχουμε στους γιατρούς πρέπει να προσπαθήσουμε να το διώξουμε με φυσικούς τρόπους.

Οι φανατικοί οπαδοί της γυμναστικής συνήθως αποσκοπούν σε δύο πράγματα: είτε στη βελτίωση της εμφάνισή τους είτε στη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και στην προστασία της υγείας τους. Ένα άλλο σημαντικό κέρδος όμως που μπορεί να μας προσφέρει το γυμναστήριο είναι η μείωση των επιπέδων άγχους. Είναι γνωστό ότι το στρες, όταν δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας, μικρότερη απόδοση στην εργασία, ακόμη και σε χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Υπάρχουν κάποιες ασκήσεις, τονίζουν οι ειδικοί, που εφόσον γίνονται σε τακτική βάση, μπορούν να μειώσουν τις αρνητικές σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις που έχει το στρες.

Οι παρακάτω ασκήσεις μπορούν είτε να προκαλέσουν την απελευθέρωση στο σώμα της ενδορφίνης, ορμόνης που βοηθάει στην απομάκρυνση του στρες, είτε να οδηγήσουν το μυαλό σε μια πιο χαλαρή κατάσταση, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ένταση που αισθάνεστε.

Πολεμικές τέχνες


Το kickboxing, που κερδίζει συνεχώς έδαφος, όχι μόνο θα σας βοηθήσει να είστε σε φόρμα αλλά χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά για την απελευθέρωση της ενδορφίνης, που διώχνει το στρες.

Υπάρχουν διαφορετικά στυλ, όπως το παραδοσιακό kick boxing, το jiu jitsu, το muay thai, το taekwondo, το kung fu, το τζούντο και το καράτε. Μπορείτε απλά να κάνετε μερικά μαθήματα για να επιλέξετε το στυλ που προτιμάτε.

Το συγκεκριμένο είδος άσκησης θα βελτιώσει ακόμη την ταχύτητα και την ευελιξία σας.

Υψηλής έντασης Sprint


Το sprint είναι ένας άλλος τρόπος για την παραγωγή ενδορφίνης. Ο συνδυασμός άσκησης πολύ υψηλής έντασης με διαστήματα πιο ήπιας άσκησης αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς, τη ροή του αίματος και την πρόσληψη οξυγόνου και μειώνει το άγχος.

Το sprint μπορεί επίσης να συμβάλει στην απομάκρυνση του θυμού, οπότε αν θεωρείτε ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο θυμός είναι η αιτία που κρύβεται πίσω από το άγχος σας, αυτή είναι η κατάλληλη μορφή άσκησης για σας.

Για καλύτερα αποτελέσματα οι προπονήσεις υψηλής έντασης πρέπει να διαρκούν 15 με 20 λεπτά με διαλείμματα διάρκειας μεταξύ 30 και 60 δευτερολέπτων.

Τρέξιμο μακρινών αποστάσεων


Το τρέξιμο είναι μια καλή επιλογή για εκείνους που θέλουν όχι μόνο να καταπολεμήσουν το στρες αλλά να και να «αδειάσουν» το μυαλό τους από αρνητικές σκέψεις, δεδομένου ότι τους επιτρέπει να ξεφύγουν και να ασκήσουν μαζί με το σώμα και το πνεύμα τους.

Η απελευθέρωση ενδορφίνης μετά το τρέξιμο μακρινών αποστάσεων, αν και συνήθως χρειάζεται περισσότερο χρόνο, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχική σας κατάσταση, αφού δημιουργεί ένα μοναδικό αίσθημα ευφορίας.

Η άσκηση που απολαμβάνετε


Μία από τις καλύτερες ασκήσεις για την ανακούφιση από το στρες είναι αυτή… που σας αρέσει περισσότερο. Αν δεν απολαμβάνετε αυτό που κάνετε κάθε φορά που επισκέπτεστε το γυμναστήριο, το γεγονός αυτό αρκεί για να σας προκαλέσει ακόμη περισσότερο άγχος από μόνο του.

Επιλέγοντας ένα πρόγραμμα προπόνησης που πραγματικά σας ταιριάζει, όχι μόνο θα είστε πιο συνεπείς αλλά χωρίς να το καταλάβετε θα αισθάνεστε απαλλαγμένοι από το στρες.

Ακόμη και αν πρόκειται για μια ψυχαγωγική δραστηριότητα που κάνετε μια φορά στο τόσο, όπως το γκολφ, το ψάρεμα ή το σκι, αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο σας σε κάτι άλλο πέρα από τα συνηθισμένα θα σας ανακουφίσει από την ένταση της καθημερινότητας και θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Μη χάνετε λοιπόν χρόνο, ξεκινήστε από τώρα να δίνετε προτεραιότητα στην ανακούφιση από το στρες. Συνδυάστε αυτή την επιλογή με τη σωστή διατροφή και την ανάληψη ευθυνών που πραγματικά μπορείτε να χειριστείτε, αν θέλετε να έχετε υγεία και ευεξία.

Βαθιές αναπνοές

Η yoga αποτελεί την παραδοσιακή άσκηση εναντίον του στρες. Αν πάλι δε θα σας ενδιαφέρει να ασχοληθείτε με τη yoga, μπορείτε απλά να εξασκηθείτε να παίρνετε βαθιά αναπνοή σε τακτική βάση, κάτι που μπορεί να σας ανακουφίσει από το στρες και την υπερένταση.

Αν θέλετε αυτό να λειτουργήσει καλύτερα, επιλέξτε να καθίσετε κάπου ήσυχα και να επικεντρωθείτε στους πνεύμονες και την αναπνοή σας. Αναπνέοντας σωστά πετυχαίνετε να καθαρίσει το μυαλό σας από σκέψεις που σας προβληματίζουν και να αισθανθείτε ηρεμία.

Προσπαθήστε να αφιερώνετε 10 λεπτά καθημερινά στο να παίρνετε βαθιές αναπνοές και να χαλαρώνετε. Μην ξεχνάτε ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σωματικές ενοχλήσεις, όπως πονοκεφάλους ή πόνους στην πλάτη και το λαιμό.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπό δοκιμή το πρώτο εμβόλιο νικοτίνης



Θα εμποδίζει την ουσία να φτάνει στον εγκέφαλο
.
Το πρώτο εμβόλιο νικοτίνης ετοιμάζει μια αμερικανική εταιρεία με στόχο να βοηθήσει τους καπνιστές να μειώσουν την εξάρτησή τους από το τσιγάρο.

Το εμβόλιο επιδιώκει να εμποδίσει την νικοτίνη να φθάσει στον εγκέφαλο και έτσι να ανατροφοδοτήσει την απόλαυση -και την εξάρτηση- που νιώθει ο καπνιστής. Αν το κάπνισμα δεν προκαλεί πια την ίδια ευχαρίστηση, τότε ο καπνιστής είναι ευκολότερο να το κόψει. Στόχος μάλιστα είναι η επίδραση του εμβολίου να διαρκεί για αρκετά χρόνια.

Το εμβόλιο αναπτύσσεται από ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον μηχανικό Ρόμπερτ Λάνγκερ και τον ανοσολόγο Ούλριχ φον 'Αντριαν αντίστοιχα, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει τη νέα εταιρία Selecta Biosciences με έδρα τη Βοστώνη.

Το εμβόλιο συνίσταται σε μία ένεση συνθετικών νανοσωματιδίων που πυροδοτεί μία αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του καπνιστή, έτσι ώστε να δημιουργήσει ειδικά αντισώματα κατά της νικοτίνης. Τα αντισώματα, στη συνέχεια, προσκολλώνται στα μόρια της νικοτίνης που εισέρχονται στο αίμα μέσω του τσιγάρου, και έτσι τα μόρια αυτά, μαζί με τα προσαρτημένα αντισώματα, είναι πια υπερβολικά μεγάλα για να εισχωρήσουν στον εγκέφαλο.

Το εμβόλιο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την κωδική εργαστηριακή ονομασία SEL-068 (που θα αλλάξει, εφόσον κυκλοφορήσει στο εμπόριο), θα είναι το πρώτο εμβόλιο συνθετικών νανοσωματιδίων που θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Οι σχετικές κλινικές δοκιμές θα αρχίσουν άμεσα και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται φέτος τον Ιούλιο. Αν οι δοκιμές αποδειχτούν επιτυχείς, το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει στην αγορά και θα είναι το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο συνθετικό εμβόλιο, διαφορετικό από τα υπόλοιπα συμβατικά βιολογικά εμβόλια.

Παρόλο που η νικοτίνη δεν είναι ιός, ούτε μικρόβιο, τα νανοσωματίδια του εμβολίου την αντιμετωπίζουν σαν να ήταν και γι' αυτό πυροδοτούν μία τυπική ανοσολογική αντίδραση, όπως τα παραδοσιακά εμβόλια. Η εταιρία Selecta, όπως έκανε γνωστό, θα εφαρμόσει την ίδια λογική και τεχνική για να παράγει και άλλα συνθετικά εμβόλια που αφορούν άλλες παθήσεις, όπως η ελονοσία, ο καρκίνος, ο διαβήτης κ.α. Τα συνθετικά εμβόλια, αν όντως αποδειχτούν ασφαλή, θα παράγονται πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα συμβατικά εμβόλια, άρα θα είναι και πιο φθηνά.

Η εταιρεία πάντως παραδέχεται ότι αν κανείς καπνίσει πολλά τσιγάρα στη σειρά και βάλει στον οργανισμό του μεγάλη ποσότητα νικοτίνης σε μικρό χρονικό διάστημα, τότε αυτό μπορεί να υπερκεράσει τη δράση του εμβολίου και μερικά μόρια νικοτίνης είναι πιθανό να καταφέρουν να φθάσουν στον εγκέφαλο, αν και η εθιστική δράση τους θα είναι μικρότερη.


Διαβάστε περισσότερα...

Η διγλωσσία «σύμμαχος» του μυαλού



Η εκμάθηση δεύτερης γλώσσας ενισχύει τη μνήμη.

Την υγεία του εγκεφάλου και τις νοητικές ικανότητες του ενισχύει η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας εκτός από τη μητρική σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες ότι η γνώση ξένων γλωσσών αποτελεί μία ευεργετική μορφή εκπαίδευσης του εγκεφάλου, που ωφελεί την προσοχή, την μνήμη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νίνα Κράους του πανεπιστημίου Nortwestern του Ιλινόις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διγλωσσία επιδρά θεμελιωδώς στον εγκέφαλο και μεταβάλλει τον τρόπο που το νευρικό σύστημα αντιδρά στους ήχους.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις 48 υγιών εθελοντών -από τους οποίους οι 23 ήταν δίγλωσσοι- σε διάφορους ήχους. Οι ερευνητές είχαν συνδέσει τους εγκεφάλους των εθελοντών με ηλεκτρόδια, ώστε να καταγράφουν τα εγκεφαλικά κύματά τους, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως διαπιστώθηκε, όταν επικρατούσε σχετική ησυχία στο εργαστήριο, και οι δύο ομάδες, όσοι μιλούσαν μόνο την μητρική γλώσσα και όσοι μιλούσαν και μία δεύτερη, είχαν παρόμοιες εγκεφαλικές αντιδράσεις στους διάφορους ήχους. Όταν όμως σκοπίμως το εργαστήριο κατακλύστηκε από ηχητικά ερεθίσματα και θορύβους, τότε τα μέλη της δεύτερης ομάδας των ξενόγλωσσων τα κατάφεραν πολύ καλύτερα στο να επεξεργαστούν τους ήχους, να εστιάσουν την προσοχή τους στη φωνή του εκάστοτε ομιλητή και να αποκόψουν τους άλλους θορύβους στο υπόβαθρο. Η διαφορά στις επιδόσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες εθελοντών ήταν ορατή και στα εγκεφαλικά κύματά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Η «Έδρα» ζητά νοσηλευτές, γυμναστές και παιγνιοθεραπευτές



Αγγελία για θερινή απασχόληση.
Η «Έδρα» Κοινωνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και Νοητικής Υστέρησης ζητά:

  • Νοσηλευτές εθελοντές με ημερήσια αποζημίωση, για θερινή δημιουργική απασχόληση παιδιών σε συνεργασία με δήμους της Αθήνας (email cv.kap.edra@gmail.com)
  • Παιγνιοθεραπευτές, δάσκαλοι εικαστικών, θεάτρου, μουσικοκινητικής αγωγής, διαφόρων τεχνών και αντικειμένων, εθελοντές με ημερήσια αποζημίωση, για θερινή δημιουργική απασχόληση παιδιών σε συνεργασία με δήμους της Αθήνας (email cv.kap.edra@gmail.com)
  • Γυμναστές εθελοντές με ημερήσια αποζημίωση, για θερινή δημιουργική απασχόληση παιδιών σε συνεργασία με δήμους της Αθήνας (email cv.kap.edra@gmail.com)
Η «Έδρα» δραστηριοποιείται στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και Νοητικής Υστέρησης από το 2001, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας, την προάσπιση των δικαιωμάτων των ευπαθών και μη ευνοημένων ομάδων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Ο Οργανισμός λειτουργεί δύο Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στα πλαίσια της αποασυλοποίησης (Πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ») και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης εποπτευόμενα από το Υπουργείο Υγείας, Κέντρο Εναλλακτικής Απασχόλησης και Θεραπευτικών Δράσεων ανοιχτό προς την κοινότητα, εννιά Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (Περιστέρι, Ίλιον, Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Δάφνη-Υμηττό, Χαϊδάρι, Ηλιούπολη), Παιδική Πολιτιστική Λέσχη και Λέσχη ΑΜΕΑ στο Δήμο Ιλίου, Κοινωφελές Παντοπωλείο στους Δήμους Αγ. Αναργύρων-Καματερού και Ηλιούπολης, Κέντρο Κοινωνικής Οικονομίας και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» (Περιστέρι, Βόλο, Πάτρα, Τρίκαλα). Παράλληλα, υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα, διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ τέχνης ART4MORE, την Παναττική αθλητική διοργάνωση ΑμεΑ κ.ά.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέρμα τα προνοιακά επιδόματα από την Πρωτομαγιά



Η διαδικασία καταγραφής που προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ξεκαθαρίζει ότι όσοι δεν θα έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο του υπουργείου Υγείας έως τη 1η Μαίου, πολύ απλά δεν θα πάρουν επίδομα!

Η διαδικασία, όπως περιγράφεται στην Απόφαση χαρακτηρίζεται μάλλον πολύπλοκη και χρονοβόρα, καθώς εμπλέκονται τα ΚΕΠ και οι ΟΤΑ, με ορατό το κίνδυνο να φτάσουμε για μια ακόμα φορά στις καταληκτικές προθεσμίες- έχοντας προηγηθεί μάλιστα και το σύνηθες μπάχαλο λόγω εκλογών- και να μην έχουν καταγραφεί εγκαίρως οι ενδιαφερόμενοι.

Τι προβλέπει η Απόφαση

1. Στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Διεύθυνση Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία, στο Τμήμα (Π3α) «Οργάνωσης και Λειτουργίας Δομών και προγραμμάτων ανοικτής κοινωνικής φροντίδα και αποκατάστασης», τηρείται Εθνικό Μητρώο στο οποίο εντάσσονται οι δικαιούχοι κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.

2. Στο Εθνικό Μητρώο εντάσσονται οι δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας των δικαιούχων επιδόματος αναπηρίας (τυφλότητας, κωφαλαλίας, τετραπληγίας, παραπληγίας, ακρωτηριασμού σε ασφαλισμένους του Δημοσίου και ανασφαλίστους, βαριάς νοητικής καθυστέρησης, εγκεφαλικής παράλυσης, βαριάς αναπηρίας, συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας, συγγενούς αιμορραγικής διάθεσης, Σ.Ε.Α.Α, νόσου του Χάνσεν και επιδόματος κίνησης), δικαιούχων επιδόματος απροστάτευτων ανηλίκων, δικαιούχων επιδόματος ομογενών, δικαιούχων επιδόματος στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ και δικαιούχων διατροφικού επιδόματος νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων, μετά από καταγραφή τους που θα πραγματοποιηθεί μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), τηρουμένης της ειδικότερης διαδικασίας που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

3. Μετά το πέρας της καταγραφής των δικαιούχων από τα ΚΕΠ με διαδικασίες που θα εποπτεύει και θα ελέγχει η Διεύθυνση Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί η μετάπτωσή των δεδομένων της καταγραφής στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής «Τομέας Υγείας και Πρόνοιας» που διαθέτουν οι ΟΤΑ. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δύναται να πραγματοποιήσει διασταύρωση των στοιχείων και για τον σκοπό αυτό μπορεί να συνεργαστεί με τρίτους φορείς για την παροχή στοιχείων ιδίως με το αρχείο TAXIS της ΓΓΠΣ, με αρχεία που τηρούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με ασφαλιστικούς φορείς, καθώς και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.). Η ταυτοποίηση στοιχείων πραγματοποιείται με τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοιν. Ασφάλισης). Μετά την μετάπτωση των δεδομένων θα δημιουργηθεί μία μοναδική ηλεκτρονική βάση δεδομένων η οποία και θα αποτελεί το Εθνικό Μητρώο που τηρείται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Διεύθυνση Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία, στο Τμήμα (Π3α) «Οργάνωσης και Λειτουργίας Δομών και προγραμμάτων ανοικτής κοινωνικής φροντίδας και αποκατάστασης».

4. Μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Μητρώου το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης χορηγεί σε εξουσιοδοτημένους χρήστες των ΟΤΑ που καταβάλουν τα επιδόματα αυτά, πρόσβαση στην ανωτέρω βάση δεδομένων που αποτελεί το Εθνικό Μητρώο και στο τμήμα της που αφορά τους δικαιούχους του οικείου ΟΤΑ. Τα στοιχεία των χρηστών θα αποσταλούν με ευθύνη εκάστου ΟΤΑ στη Διεύθυνση Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία εντός 5 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας. Το Εθνικό Μητρώο θα επικαιροποιείται από τον εκάστοτε ΟΤΑ για τους δικαιούχους που υπάγονται στην αρμοδιότητά του. Κάθε δικαιούχος θα λάβει έναν μοναδικό 10ψήφιο κωδικό στο Εθνικό Μητρώο, ο οποίος θα χρησιμεύει για την πληρωμή του επιδόματος με πίστωση του λογαριασμού του

5. Έκαστος Δήμος ή Περιφέρεια κατά περίπτωση υποχρεούται εντός χρονικού διαστήματος 15 ημερών από την παροχή πρόσβασης στο Εθνικό Μητρώο να διασταυρώσει τα στοιχεία των δικαιούχων του και να συμπληρώσει, από τον φάκελο εκάστου δικαιούχου που τηρεί, τα δικαιολογητικά έγγραφα της παροχής του και τα στοιχεία που λείπουν. Κατά περίπτωση μπορεί να ζητηθεί εγγράφως από τον δικαιούχο που καταγράφηκε μέσω ΚΕΠ η προσκόμιση στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ή της Περιφέρειας εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος των δικαιολογητικών που επέδειξε ο δικαιούχος ή εκπρόσωπός του στα ΚΕΠ για την καταγραφή του. Τυχόν μη προσκόμισή τους θα επισύρει αναστολή χορήγησης του επιδόματος.

6. Μετά τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου και την απόκτηση από τους ΟΤΑ πρόσβασης σε αυτό απαγορεύεται η τήρηση από τους ΟΤΑ οποιουδήποτε άλλου αρχείου δικαιούχων επιδομάτων της παραγράφου 2 της παρούσας σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. Οποιαδήποτε τροποποίηση των στοιχείων εκάστου δικαιούχου ή εγγραφή νέου δικαιούχου αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των οικείων Δήμων ή Περιφερειών, οι οποίοι υποχρεούνται να ενημερώνουν αποκλειστικά και μόνο το Εθνικό Μητρώο. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης χρησιμοποιεί τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου αποκλειστικά για ελέγχους ή για παροχή στατιστικών στοιχείων για χάραξη της κοινωνικής και προνοιακής πολιτικής.

7. Από 1−5−2012 δεν καταβάλλονται επιδόματα σε δικαιούχους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο. Όσοι δικαιούχοι επιδόματος δεν καταγράφηκαν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσω των ΚΕΠ, θα εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο από τον οικείο ΟΤΑ προσκομίζοντας τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα, μετά την παροχή στον οικείο ΟΤΑ πρόσβασης στο Εθνικό Μητρώο. Σε όσους ήταν δικαιούχοι των επιδομάτων αυτών κατά τον χρόνο που οι ΟΤΑ απέκτησαν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο και για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν καταγραφεί στο Εθνικό Μητρώο, όταν εγγραφούν σε αυτό θα καταβληθεί το επίδομα αναδρομικά για το χρονικό διάστημα που το δικαιούνται και δεν το έχουν λάβει. Από 16.3.2012 τα επιδόματα της παρ.2 παρούσας καταβάλλονται σε όσους διαθέτουν ΑΜΚΑ.

8. Προς τον σκοπό της πληρωμής των επιδομάτων με πίστωση λογαριασμών πληρωμών οι επιστροφές των επιδομάτων που δεν πληρώθηκαν θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί με μέριμνα των οικείων ΟΤΑ μέχρι 30−4−2012. Από 1−5−2012 η καταβολή επιδομάτων των δικαιούχων της παραγράφου 1 της παρούσης, θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά με πίστωση λογαριασμού πληρωμών του δικαιούχου. Οι παραπάνω λογαριασμοί πληρωμών θα τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα ή γραφεία ταχυδρομικών επιταγών (ΕΛΤΑ) με δικαίωμα επιλογής από το δικαιούχο.

Μετά την 1−5−2012 απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η με διαφορετικό τρόπο καταβολή των επιδομάτων της παραγράφου 2 της παρούσας. Για τους δικαιούχους επιδόματος, οι οποίοι τηρούν λογαριασμό πληρωμής σε πιστωτικά ιδρύματα ή ΕΛΤΑ η καταβολή θα πραγματοποιείται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην από 04 Απριλίου 2001 Σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου (Υπουργείο Οικονομικών) με την εταιρεία «ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕ» και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών καθώς και την από 23−12−2003 όμοια για την καταβολή αμοιβής στην «ΔΙΑΣ ΑΕ», στην οποία έχουν προσχωρήσει και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

9. Ο αρμόδιος για την πληρωμή επιδομάτων Δήμος ή Περιφέρεια είναι υποχρεωμένος να επιλέξει τη διαχειρίστρια τράπεζα και υποχρεούται να υλοποιεί τις προδιαγραφές λειτουργίας της diaspay σε συνεργασία με τη ΔΙΑΣ ΑΕ. Για την πραγματοποίηση των πληρωμών έκαστος ΟΤΑ θα ορίσει τραπεζικό λογαριασμό στη διαχειρίστρια τράπεζα, τον οποίο θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή των επιδομάτων.

Επιπλέον οι ΟΤΑ εξουσιοδοτούν παγίως την ΔΙΑΣ ΑΕ για την χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού, με το ποσό των επιδομάτων που καταβάλλονται στους δικαιούχους στις οριζόμενες ημερομηνίες καταβολής.

10. Η μεταφορά των ποσών θα γίνεται μετά από εντολή πληρωμής του οικείου ΟΤΑ, η οποία προκύπτει από την πάγια εξουσιοδότηση και από τα αρχεία που αποστέλλονται προς τη ΔΙΑΣ ΑΕ. Το σύστημα πληρωμών ΔΙΑΣ μετά την παραλαβή των ηλεκτρονικών αρχείων από τον οικείο ΟΤΑ αποστέλλει (μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής) σχετικό μήνυμα στην διαχειρίστρια τράπεζα, όπου ο ΟΤΑ τηρεί τον λογαριασμό του, για την χρέωση του συνολικού ποσού των επιδομάτων της παραγράφου 2 της παρούσας και της αμοιβής της ΔΙΑΣ ΑΕ. Μετά τη θετική απάντηση από τη διαχειρίστρια τράπεζα για τη διαθεσιμότητα του ποσού, η ΔΙΑΣ ΑΕ δίνει εντολή χρέωσης του λογαριασμού της διαχειρίστριας τράπεζας με αντίστοιχη πίστωση των λογαριασμών των τραπεζών που θα καταβάλλουν τις πληρωμές μία ημέρα πριν την ημερομηνία πίστωσης των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων. Στη συνέχεια κάθε πληρώτρια τράπεζα φροντίζει για την μεταφορά των ποσών των επιδομάτων στους ατομικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Την ευθύνη για την ύπαρξη διαθεσίμου υπολοίπου στην τράπεζα έχουν οι ΟΤΑ και σε περίπτωση έλλειψης επαρκούς υπολοίπου οι καταβολές των πληρωμών δεν θα πραγματοποιούνται.

11. Πιθανές απορρίψεις (κλειστός ή λανθασμένος λογαριασμός) θα αντιμετωπίζονται ως ακολούθως: Η ΔΙΑΣ ΑΕ θα αποστέλλει στον οικείο ΟΤΑ αρχείο απορρίψεων, ώστε ο οικείος ΟΤΑ να προβεί στη διόρθωση του σχετικού ΙΒΑΝ του δικαιούχου. Μετά την πάροδο δύο μηνών από την αποστολή του αρχείου απορρίψεων τα μη εισπραχθέντα ποσά λόγω της απόρριψης θα επιστρέφονται στον οικείο ΟΤΑ ως ανεκτέλεστες εντολές.

12. Μετά τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΔ, ο ΟΕΚ, η ΓΓΠΣ, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. υποχρεούνται να παρέχουν στη Διεύθυνση Προστασίας ΑΜεΑ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία δικαιούχων τους κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων. Για τα αρχεία που τηρούν σε έντυπη μορφή υποχρεούνται να συμπληρώσουν και να αποστείλουν στη Διεύθυνση Προστασίας ΑΜεΑ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συγκεκριμένη φόρμα καταγραφής τους που θα τους αποσταλεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Δε θεωρούνται ΑμεΑ άρρωστοι με Πάρκινσον



Τα άτομα με Πάρκινσον, παρότι μπορεί να καταλήξουν μέχρι την ακινησία, δεν χαρακτηρίζονται Ατομα με αναπηρία (ΑμΕΑ). Για να χαρακτηριστούν ΑμΕΑ θα πρέπει να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Ετσι, άρρωστοι, παρότι πάσχουν από Πάρκινσον, δεν μπορούν να έχουν ωφελήματα, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, εφόσον δεν έχουν τον χαρακτηρισμό ΑμΕΑ.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη μέρα κατά της νόσου. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε από πάσχοντα, την πιστοποίηση ότι πάσχει από τη νόσο Πάρκινσον, ώστε να έχει φορολογικές ελαφρύνσεις, την έκανε ο ίδιος ο ...έφορος.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 10.000 περιστατικά, ενώ υπολογίζεται ότι άλλες 14.000 δεν έχουν διαγνωστεί ακόμα. Η νόσος Πάρκινσον είναι μια αργά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου, που επηρεάζει κυρίως την κίνηση. Συμπτώματα της νόσου είναι η εμφάνιση τρόμου, η βραδυκινησία, η δυσκαμψία, η αστάθεια, η δυσκολία στην ομιλία αλλά και άλλα μη κινητικά συμπτώματα, όπως κόπωση, εφιδρώσεις, κατάθλιψη, άγχος, βραδύτητα σκέψης και άνοια.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζήτησε… φακελάκι από ανάπηρο!



Με το φακελάκι στα χέρια συνελήφθη 59χρονος γιατρός χειρουργός – οφθαλμίατρος του νοσοκομείου Καρπενησίου, που σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.


Ο συγκεκριμένος γιατρός, σύμφωνα με την αστυνομία, ζήτησε και πήρε 150 ευρώ από έναν άνδρα 52 ετών που έχει αναπηρία και είναι τρόφιμος στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στο Καρπενήσι.

Ο ανάπηρος είχε επισκεφθεί τον συγκεκριμένο γιατρό και εξομολογήθηκε την απαίτηση του γιατρού, στην κοινωνική λειτουργό του Θεραπευτηρίου, αφού όπως της είπε «δεν επρόκειτο να τον χειρουργήσει ο γιατρός αν πρώτα δεν έπαιρνε τα 150 ευρώ».

Μετά από την καταγγελία της κοινωνικής λειτουργού, που ενεργούσε για λογαριασμό του ανάπηρου, προσημειώθηκαν τρία χαρτονομίσματα των 50 ευρώ στην ασφάλεια Καρπενησίου και στη συνέχεια, σήμερα το πρωί, πήγαν στο προκαθορισμένο ραντεβού στο γραφείο του χειρούργου οφθαλμίατρου στο νοσοκομείο Καρπενησίου, όπου παρέδωσαν τα 150 ευρώ που ήταν προσημειωμένα.

Λίγο αργότερα, σε έφοδο των αστυνομικών της Ασφάλειας Καρπενησίου βρέθηκαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα στο γραφείο του και ο γιατρός συνελήφθη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη στιγμή της σύλληψής του, ο 59χρόνος γιατρός έπαθε λιποθυμικό επεισόδιο και παρέμεινε φρουρούμενος, αρχικά στο νοσοκομείο Καρπενησίου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λαμίας. Το μεσημέρι μετά από προφορική εντολή της εισαγγελέα Καρπενησίου αφέθηκε ελεύθερος ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παθητική δωροδοκία και για παράβαση καθήκοντος.


Πηγή: http://www.24h.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνα: Φυλακίστηκε ζευγάρι που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα



Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των δύο ακτιβιστών.

Η Kινέζα δικηγόρος Νι Γιουλάν, η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα ανθρώπων που υφίστανται αναγκαστικές εξώσεις από την κινεζική κυβέρνηση, φυλακίστηκε μαζί με τον σύζυγό της Ντονγκ Τζιτσίν.

Η Νι Γιουλάν, η οποία πάσχει από αναπηρία, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δύο ετών και οκτώ μηνών και ο σύζυγός της σε φυλάκιση δύο ετών για πρόκληση αναταραχής και καταστροφή δημοσίων και ιδιωτικών αγαθών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος δικαστηρίου του Πεκίνου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των δύο ακτιβιστών, οι οποίοι έχουν βοηθήσει ανθρώπους που υφίστανται αναγκαστικές εξώσεις.

Το ζεύγος συνελήφθη πριν από έναν χρόνο.

Η Νι Γιουλάν, η οποία έχει εκτίσει πολλές ποινές φυλάκισης, μία από τις οποίες την έχει αφήσει ανάπηρη, καταδικάσθηκε επίσης για απάτη.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία κατά τη διάρκεια της κράτησής της το 2002 η 51χρονη Νι κακοποιήθηκε και υπέστη κατάγματα στα χέρια και στα πόδια. Έκτοτε είναι καθηλωμένη σε αναπηρική πολυθρόνα.

Παρόντες έξω από το δικαστήριο ήσαν ξένοι διπλωμάτες και δημοσιογράφοι στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος.

Σε δήλωσή της, η ΕΕ «εκφράζει την βαθιά της ανησυχία» για την καταδικαστική απόφαση κατά του ζεύγους των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κόρη του ζευγαριού, η Ντονγκ Σουάν, στην οποία επετράπη η είσοδος στο δικαστήριο, χαρακτήρισε την απόφαση «τελείως άδικη».

«Καλώ την κυβέρνηση να απελευθερώσει τους γονείς μου. Και οι δύο είναι αδύνατοι. Δεν μπόρεσα να δω το πρόσωπο της μητέρας μου, δεν γύρισε, αλλά καθόταν σε αναπηρική πολυθρόνα και φαινόταν πολύ αδύναμη» είπε.

Η Νι και ο Ντονγκ συνελήφθησαν τον Απρίλιο 2011, όταν οι κινεζικές αρχές περιέστειλαν τις ελευθερίες δεκάδων ακτιβιστών, εξαιτίας της ανησυχίας του Πεκίνου μήπως μια Αραβική Άνοιξη επεκταθεί στην Κίνα.

Τον Ιανουάριο 2012 οι κινεζικές αρχές δεν έδωσαν άδεια στην κόρη του ζευγαριού να ταξιδέψει στην Ολλανδία για να παραλάβει βραβείο ύψους 100.000 ευρώ με το οποίο τιμήθηκε η μητέρα της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Γκουαρντιόλα σε καροτσάκι



Ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα, Πεπ Γκουαρντιόλα παίρνει μέρος σε ένα βίντεο φιλανθρωπικού σκοπού για τα άτομα με αναπηρία.

«Είμαστε εδώ για να σας σηκώσουμε», είπε ο τίτλος της καμπάνιας που δημιουργήθηκε για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα στην Ισπανία. Στο συγκεκριμένο βίντεο, μέρος παίρνει και ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα, Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος δείχνει το φιλανθρωπικό του πρόσωπο.




Διαβάστε περισσότερα...

Οι νύχτες με πανσέληνο επηρεάζουν την ψυχολογία μας



Σημειώνεται αύξηση στα τροχαία, στις επιθέσεις και τα βίαια επεισόδια.

Με την ανθρώπινη συμπεριφορά, κατά τη διάρκεια των ημερολογιακών κύκλων της πανσελήνου, ασχολήθηκε μια ιατρική ομάδα ψυχιάτρων και άλλων επιστημόνων μεγάλου νοσοκομείου, για άτομα με ψυχικές ασθένειες, αυτού του Νιούκαστλ Νέας Νοτίου Ουαλίας της Αυστραλίας.Για ένα ολόκληρο χρόνο, από τον Αύγουστο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2009, η ομάδα των επιστημόνων παρακολούθησε συστηματικά τη συμπεριφορά 91 ασθενών με ψυχικές διαταραχές.

Μετά την ανάλυση των στοιχείων, τα οποία σύγκριναν με λίστες περιστατικών της αστυνομίας, των Πρώτων Βοηθειών, νοσοκομείων κ.ά., στα πρώτα συμπεράσματα που κατέληξαν είναι ότι όντως, η πανσέληνος επηρεάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν ότι τις βραδιές με πανσέληνο σημειώνεται αύξηση του αριθμού των τροχαίων, των επιθέσεων και άλλων βίαιων επεισοδίων, ενώ παρουσιάζεται αύξηση και του αριθμού των ατόμων που υφίστανται ψυχικές διαταραχές, εκνευρισμό, αϋπνία και λοιπά.

Από τους 91 ψυχικά ασθενείς που παρακολούθησαν επισταμένα για δώδεκα μήνες, διαπίστωσαν ότι ο αριθμός αυτών που υφίσταται ψυχολογικές κρίσεις με έντονες βίαιες τάσεις, τις βραδιές με πανσέληνο, είναι διπλάσιος απ’ ό,τι τις άλλες.

Μάλιστα, ορισμένους ασθενείς τους ακινητοποιούσαν στα κρεβάτια τους, προκειμένου να μην επιτεθούν στο προσωπικό του νοσοκομείου ή προβούν σε αυτοτραυματισμούς.

Τα πρώτα συμπεράσματα της σχετικής έρευνας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο γνωστό ιατρικό περιοδικό «The Medical Journal of Australia».

Το όλο θέμα παραμένει ιατρικά και επιστημονικά ανεξήγητο και αινιγματικό, όπως ακριβώς και στη μυθολογία που οι άνθρωποι αντιμετώπισαν το πρόβλημα με «μαγικές» συνταγές και ξόρκια.

Ορισμένοι γιατροί τείνουν να πιστέψουν ότι ενδεχομένως, η εξήγηση (αλλαγής συμπεριφοράς) να έχει να κάνει με το γεγονός ότι το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό και η πανσέληνος επηρεάζει το νερό του σώματος, όπως επηρεάζει και τις παλίρροιες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται κάποια πίεση στους νευρώνες του εγκεφάλου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H μοναξιά είναι μεταδοτική



Οι άνθρωποι που δεν εμπιστεύονται τους άλλους μεταδίδουν τη δυσπιστία τους.

Η μοναξιά μπορεί να εξαπλωθεί τόσο εύκολα όσο το κρυολόγημα. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα πρόσφατης μελέτης. Η έρευνα δείχνει ότι τα συναισθήματα της μοναξιάς μπορούν να μεταδοθούν μέσω της κοινωνικής δικτύωσης, όπως το κοινό κρυολόγημα και ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι οι κοινωνικές επαφές στη ζωή σας μπορεί να είναι εξίσου σημαντικές για τη δημόσια υγεία με το να πλένετε στα χέρια σας και να καλύπτετε το βήχα σας.

«Οι άνθρωποι μεταδίδουν τη μοναξιά τους και στη συνέχεια κόβουν δεσμούς», δηλώνει ο Νικόλας Χρηστάκης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη και μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Είναι σαν την άκρη ενός πουλόβερ: ξεκινάτε να την τραβάτε και το πουλόβερ αρχίζει να ξετυλίγεται.»

Η μελέτη αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς που έχει κάνει ο Νικόλας Χρηστάκης μαζί με τον James Fowler από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο για να διαπιστώσουν πώς οι συνήθειες και τα συναισθήματα εξαπλώνονται μέσω των κοινωνικών επαφών. Προηγούμενες μελέτες των δύο επιστημόνων έχουν αποδείξει ότι η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η ευτυχία μεταδίδονται.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον John Cacioppo από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, διαπίστωσε ότι η μοναξιά είναι επίσης μεταδοτική, ίσως επειδή οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τους συνανθρώπους τους και μεταδίδουν αυτή τη δυσπιστία και σε άλλους.

Η μοναξιά φαίνεται ότι είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί από τους φίλους παρά από την οικογένεια, μεταξύ των γυναικών παρά μεταξύ των ανδρών και μεταξύ γειτόνων που ζουν πολύ κοντά.

Ένας μοναχικός φίλος μπορεί να αυξήσει κατά 40- 65% τις πιθανότητες να νιώσετε μόνος, ενώ ένας μοναχικός φίλος ενός φίλου αυξάνει τις πιθανότητες μοναξιάς σε ποσοστό 14- 36 %. Ένας φίλος φίλου ενός φίλου συνδέεται με 6 – 26 % μεγαλύτερη πιθανότητα μοναξιάς, υποστηρίζει η μελέτη.

Το να αισθάνεστε μοναξιά δεν σημαίνει ότι δεν έχετε διασυνδέσεις, δηλώνει ο John Cacioppo. Σημαίνει απλά ότι οι διασυνδέσεις σας δεν είναι αρκετά ικανοποιητικές.

Η μοναξιά μπορεί να ξεκινήσει με την αίσθηση ότι ο κόσμος είναι εχθρικός, που γίνεται στη συνέχεια μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

«H μοναξιά κάνει τους ανθρώπους να επαγρυπνούν για τις κοινωνικές απειλές», σημειώνει ο John Cacioppo. «Μπαίνετε στη διαδικασία να υιοθετείτε μια αυτοπροστατευτική συμπεριφορά, η οποία παραδόξως γίνεται τελικά αυτοκαταστροφική.» Οι μοναχικοί άνθρωποι μπορούν να γίνουν «ιδιόρρυθοι» και τελικά να χάσουν τους φίλους τους, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τους άλλους.

Επειδή η μοναξιά συνδέεται με προβλήματα υγείας, όπως το αλτσχάιμερ και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο John Cacioppo επισημαίνει ότι η κοινωνικότητα και η επανασύνδεση με φίλους που έχετε ‘’χαθεί’’ μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα άσθματος



Τα συμπτώματα επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

H Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την πρώτη Τρίτη του Μαΐου. Το άσθμα ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους και θέτοντας σε κίνδυνο μερικές φορές ακόμη και τη ζωή τους. Το βρογχικό άσθμα είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Παγκοσμίως 300 εκατομμύρια άτομα πάσχουν και η συχνότητά του έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Το άσθμα χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη επιδημία, αφού η συχνότητά του έχει σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία 20ετία ιδιαίτερα στο δυτικό κόσμο και κυρίως στις αστικές και βιομηχανικά ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη.

Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη και η αλλαγή του κλίματος, αυξάνει τα περιστατικά άσθματος, επηρεάζοντας κυρίως τα βρέφη, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και άλλες ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.

Τα συμπτώματα του άσθματος επηρεάζουν την υγεία του ασθενούς αλλά και την ποιότητα της ζωής του. Οι ασθενείς, -πολύ συχνά παιδιά ή νεαροί ενήλικες -δεν μπορούν να παίξουν ή να αθληθούν, να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες ή χάνουν μέρες από την δουλεία τους ή το σχολείο τους.

Σε μελέτη που έγινε στην Ελλάδα φάνηκε ότι το 43% των ασθενών θεωρούν ότι το άσθμα τους δεν ελέγχεται καλά, πάνω από το 50% δηλώνουν περιορισμούς στη φυσική τους δραστηριότητα.

Πληθώρα μελετών έχουν βρεί ότι υπάρχει σχέση της αναπνευστικής υγείας με την επαγγελματική σχέση αλλά και με την ανεργία. Έχει βρεθεί δε αύξηση του άσθματος στους ανέργους σε σχέση με τους εργαζόμενους. Με την κατάλληλη όμως φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση, το βρογχικό άσθμα μπορεί να ελεγχθεί, έτσι ώστε ο ασθενής να ζει μια φυσιολογική ζωή χωρίς συμπτώματα και χωρίς περιορισμό των δραστηριοτήτων του.

Παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να επιχειρείται αποφυγή των παραγόντων που πυροδοτούν το άσθμα (αλλεργιογόνα, ιογενείς λοιμώξεις, έντονες μυρωδιές, υγρασία αλλά και έντονα συναισθήματα, ορμονικές αλλαγές, ορισμένα φάρμακα και τροφές).


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι απαραίτητη η επέμβαση στον προστάτη;



Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για την προστατεκτομή.

Δεν είναι λίγοι οι άντρες που επιλέγουν την προστατεκτομή για να προστατευτούν από τον καρκίνο του προστάτη. Είναι όμως απαραίτητο;

Έρευνα η οποία ξεκίνησε το 1994 και ολοκληρώθηκε μετά από 12 χρόνια υποστηρίζει ότι η χειρουργική προστατεκτομή δεν οδήγησε σε σημαντική μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτήν τη διαπίστωση μελετώντας 731 άνδρες με καρκίνο του προστάτη, με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες που χειρουργήθηκαν είχαν μόνο 3% περισσότερες πιθανότητες μεγαλύτερης επιβίωσης συγκριτικά με όσους δεν είχαν χειρουργηθεί και ο γιατρός τούς είχε συστήσει συστηματική παρακολούθηση.

Βέβαια, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η επέμβαση φαίνεται πως αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ανδρών με τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του προστάτη.

Παράλληλα, τα τελευταία 30 χρόνια πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η εξέταση του PSA έχει οδηγήσει σε «υπερδιάγνωση» όγκων του προστάτη, πολλοί από τους οποίους τελικά είναι ακίνδυνοι.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η προστατεκτομή μπορεί να συνοδεύεται από δυσάρεστες επιπλοκές, όπως η ακράτεια και η ανικανότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρεις στους 4 νέους δε χρησιμοποιούν προφυλακτικό



Κατά 57% αυξήθηκε ο αριθμός των περιστατικών HIV μέσα στο 2011.

Δε χρησιμοποιούν συστηματικά προφυλακτικόστις σεξουαλικές τους επαφές τρεις στους τέσσερις νέους, ηλικίας 14- 29 ετών, που επικοινώνησαν με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

Μέσα στο 2011, 47 άτομα πέθαναν από AIDS, ενώ το 2011 σε σχέση με το 2010 ο αριθμός των περιστατικών HIV αυξήθηκε κατά 57%.

Τα παραπάνω στοιχεία καταγράφει η Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Ψυχικής- Σεξουαλικής Υγείας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα μολυσμένων με AIDS ιερόδουλων.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Εταιρείας και του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Θάνος Ασκητής, «οι έφηβοι, οι νέοι και οι γονείς χρειάζεται να ενημερωθούν για τη σεξουαλική συμπεριφορά και να μην εθελοτυφλούν φοβούμενοι να δεχθούν την αλήθεια».

Οι δύο ανωτέρω φορείς ξεκινούν τον Μάιο ενημερωτική εκστρατεία, που απευθύνεται σε όλο τον πληθυσμό, με σκοπό τη δωρεάν ενημέρωση για τη φύση της νόσου, τους τρόπους μετάδοσής της, τα μέσα προφύλαξης και τις κοινωνικές επιπτώσεις του προβλήματος. Η ενημέρωση έχει ως στόχο την τροποποίηση των μορφών σεξουαλικής συμπεριφοράς που εκθέτουν το άτομο στη λοίμωξη, και παράλληλα την αποτροπή του πανικού και της λανθασμένης συμπεριφοράς προς τους ασθενείς και τους φορείς.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 5, 12, 19 και 26 Μαΐου, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., οι συνεργάτες του Ινστιτούτου θα παρέχουν δωρεάν, ανώνυμα και εμπιστευτικά τις υπηρεσίες τους, καθώς και έντυπο υλικό σε όσους το έχουν ανάγκη.
Για περισσότερες πληροφορίες τα τηλέφωνα είναι 210-7772100 και 210-6104590.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία στην Πέλλα



Διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας σε συνεργασία με ποντιακούς συλλόγους και αποφάσισαν να συνδυάσουν τις ημέρες μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με μια πράξη έμπρακτης προσφοράς. Έτσι, και σε συνεργασία με τα νοσοκομεία Γιαννιτσών και Έδεσσας, διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία στο πλαίσιο των σχετικών εκδηλώσεων μνήμης.

Οι διοργανωτές της προσπάθειες καλούν τους πολίτες της Πέλλας να συμμετάσχουν και να δώσουν αίμα τις ακόλουθές ημέρες:

Στο νοσοκομείο Γιαννιτσών την περίοδο 8 -18 Μαΐου, στο νοσοκομείο Έδεσσας την περίοδο 6 – 16 Μαΐου, στο κέντρο υγείας Άρνισσας την Τετάρτη 2 Μαΐου, στο κέντρο υγείας Κρύας Βρύσης τη Δευτέρα 7 Μαΐου, στο κέντρο υγείας Αριδαίας την Τρίτη 8 Μαΐου και στο κέντρο υγείας Σκύδρας την Πέμπτη 10 Μαΐου.

Οι ώρες που θα πραγματοποιηθεί η αιμοδοσία είναι οι εξής:

Στο νοσοκομείο Έδεσσας, Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 13:00 και 18:30 – 19:30 το απόγευμα και Σάββατο - Κυριακή 11:00 – 13:00. Στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 12:30 και στα κέντρα υγείας Κρύας Βρύσης, Σκύδρας, Άρνισσας και Αριδαίας 09:00 – 12:30 το πρωί.

Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί αιμοληψία και την ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων της Γενοκτονίας, την Κυριακή 20 Μαΐου, στο ναό Αγίου Κωνσταντίνου στα Γιαννιτσά και ώρες 10:00 – 12:30.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε πώς ο ιός του Aids «χτυπά» τα ανθρώπινα κύτταρα



Προσοχή: Σκληρές εικόνες.

Ο ιός του AIDS είναι γνωστό ότι «χτυπά» και καταστρέφει τα ανθρώπινα κύτταρα. Μέσα από δύο βίντεο, μπορείτε να δείτε ολόκληρη την διαδικασία που συντελείται μέσα στο ανθρώπινο σώμα όταν εκείνο δεχτεί την επίθεση του «εισβολέα».

Το πρώτο βίντεο έχει τραβηχτεί από επιστήμονες με τη βοήθεια ειδικής νανο – κάμερας. Με πράσινο χρώμα είναι ο ιός. Στο βίντεο μπορείτε να δείτε πόσος χρόνος χρειάζεται για να μολύνει και το διπλανό του κύτταρο και εκείνο με τη σειρά του το διπλανό μέχρι να ολοκληρωθεί η «αλυσίδα» θανάτου.

Στο επόμενο βίντεο με την βοήθεια των γραφικών, παρακολουθήστε τι ακριβώς συμβαίνει στα κύτταρα όταν δεχτούν την επίθεση από τον ιό – καταστροφέα.






Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει συσκευασία το μπλε χάπι του έρωτα



Πρωτοποριακή κατασκευαστική τεχνολογία στο νέο κουτί.

Το φάρμακο που άλλαξε την σεξουαλική ζωή εκατομμυρίων ανδρών αλλάζει συσκευασία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Pfizer, με στόχο να ξεχωρίζει από τα παραποιημένα σκευάσματα που κυκλοφορούν παράνομα μέσω διαδικτύου και τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα από τους Οργανισμούς Φαρμάκων παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, το νέο κουτί με τη δραστική ουσία ακιτρική σιλδεναφίλη, ενσωματώνει πρωτοποριακή κατασκευαστική τεχνολογία, η οποία δίνει τη δυνατότητα τόσο στους φαρμακοποιούς όσο και στους ασθενείς, να μπορούν να ξεχωρίζουν τα γνήσια δισκία από παραποιημένα σκευάσματα που είναι αγνώστου παραγωγής και διανέμονται παράνομα.

Το υπάρχον Ευρωπαϊκό σήμα Ασφάλειας Ασθενών (EPS) που βρίσκεται στο κουτί έχει εξελιχθεί και έχει μετατραπεί σε Σήμα Επόμενης Γενιάς (NGL), το οποίο περιλαμβάνει νέα, κρυφά διακριτικά στοιχεία για την υποβοήθηση ενδεχόμενης εγκληματολογικής έρευνας καθώς και το φανερό στοιχείο της αλλαγής χρώματος.

Η Pfizer άλλαξε ωστόσο και το σχέδιο της εσωτερικής συσκευασίας τύπου blister, προκειμένου η συσκευασία να είναι κοινή για όλο το δοσολογικό εύρος.

Επομένως, τα δισκία όλων των δόσεων (25, 50, 100 mg) θα εμπεριέχονται σε ενιαίου μεγέθους συσκευασία τύπου blister με 4 δισκία ή 2 blister με 4 δισκία για την περίπτωση κουτιού των 8 χαπιών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αιματολογικό τεστ θα προβλέπει τον καρκίνο του μαστού



Το «κλειδί» βρίσκεται στο γονίδιο ΑΤΜ.

Ένα τεστ αίματος το οποίο θα εντοπίζει έγκαιρα τις γυναίκες που κινδυνεύουν μελλοντικά από καρκίνο του μαστού αναπτύσσουν βρετανοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές -μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Έλληνας επιδημιολόγος Δημήτρης Τριχόπουλος, καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας- εντόπισαν συσχέτιση ανάμεσα στον καρκίνο και στις μεταβολές του γονιδίου ΑΤΜ, που βρίσκεται στα λευκοκύτταρα του αίματος. Η μεταβολή αυτή είναι δυνατό να ανιχνευθεί στον οργανισμό ακόμα και μία δεκαετία προτού διαγνωστούν τα συμπτώματα της νόσου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χάρη στο νέο τεστ θα είναι δυνατός ο έγκαιρος διαγνωστικός έλεγχος των γυναικών στο μέλλον.

Το τεστ εστιάζει στον τρόπο που το γονίδιο ΑΤΜ αλλάζει υπό την επίδραση παραγόντων του περιβάλλοντος, όπως το αλκοόλ, η ακτινοβολία, το κάπνισμα, η μόλυνση και οι ορμονικές μεταβολές- μία διαδικασία γνωστή στη βιολογία ως «επιγενετική». Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου μία στις πέντε γυναίκες έχουν ένα τέτοιο επιγενετικό «διακόπτη» που διπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το εν λόγω γονίδιο στα λευκοκύτταρα, το οποίο, υπό την επίδραση του περιβάλλοντος, υφίσταται βιοχημικές τροποποιήσεις (πρόκειται για τη διαδικασία της μεθυλίωσης, η οποία δρα ως γενετικός «διακόπτης» για τα γονίδια) και αυτή η εξέλιξη αποτελεί πιθανό «προμήνυμα» του καρκίνου. Οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα μεθυλίωσης του γονιδίου ΑΤΜ έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με αυτές που έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα μεθυλίωσης του συγκεκριμένου γονιδίου.

Η πρόβλεψη του καρκίνου από τα αιματολογικά τεστ έγινε κατά μέσο όρο τρία χρόνια πριν τη διάγνωσή της νόσου. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μεθυλίωση του γονιδίου συνέβη -και εντοπίστηκε από το τεστ- μέχρι και 11 χρόνια πριν διαγνωστεί για πρώτη φορά ο όγκος στο στήθος.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκαν κατά 50% τα κρούσματα Aids το 2011



Ανεξέλεγκτη η αύξηση σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Η οικονομική κρίση, η πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης για πολλά λοιμώδη και η διηπειρωτική μετακίνηση μεγάλων ομάδων πληθυσμών με άσχημες υγειονομικές συνθήκες, αύξησε ανεξέλεγκτα τη μετάδοση πολλών λοιμωδών νοσημάτων,τονίζει ο Ιατρικός Συλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του και προσθέτει πως «στην Ελλάδα, διαστάσεις πανδημικής απειλής έλαβε τον τελευταίο καιρό η μετάδοση του AIDS. Ειδικότερα, ενώ το 2002 ο αριθμός των δηλωθέντων περιστατικών HIV λοίμωξης ήταν 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, το 2008 ο αντίστοιχος αριθμός έφθασε τις 5,8 περιπτώσεις, ενώ το 2011 καταγράφεται μία εντυπωσιακή άνοδος με 7,1 περιστατικά HIV λοίμωξης ανά 100.000 πληθυσμού. Το 2011, σε σχέση με το 2010, η αύξηση ξεπέρασε το 50%.»

Ανεξέλεγκτη φαίνεται η αύξηση στα ποσοστά της HIV λοίμωξης ιδιαίτερα σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (σχεδόν 580% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο). Στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα των χρηστών ουσιών, σε αντιδιαστολή με την εικόνα των προηγούμενων χρόνων, καταγράφηκε μία δραματική αύξηση του 1250%.

Περίπου 1 στις 4 γυναίκες χρήστριες που δηλώθηκαν με ενεργό HIV λοίμωξη ήταν μικρότερες από 25 ετών.

Όμως, ιδιαίτερα ανησυχητικό προβάλλει το γεγονός ότι για την περίοδο 2010 μόνο το 22,05% των ατόμων με HIV στη χώρα μας ήταν μετανάστες και το 2011 μόνο το 18,93%, δείχνει ξεκάθαρα την ελλιπή καταγραφή των αλλοδαπών με HIV λοίμωξη, κάτι που αποδεικνύεται από το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, στο οποίο κυρίως καταγράφονται τα περιστατικά Ελληνικής εθνικότητας (π.χ. κάθετης μετάδοσης, μητέρες χρήστριες ενδοφλέβιων ναρκωτικών κ.α.).

Η εισροή μεταναστών στον Ελλαδικό χώρο είναι συνεχώς αυξανόμενη και η καταγραφή μεταναστών με AIDS δεν έχει θεσμικό πλαίσιο, δεν είναι υποχρεωτική!!! Κανείς δεν έχει χαρτογραφήσει τον αριθμό των αλλοδαπών, το υγειονομικό τους status, τα λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδουν, τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά ασθενειών που ενδημούν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Εφόσον εκατομμύρια μετανάστες είναι απόντες ως πολίτες, πώς ελέγχει η πολιτεία τις αρρώστιες που μεταφέρουν;

Ο ΙΣΑ αναφέρει πως «οταν τον Οκτώβριο του 2011, ανακοινώθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ η δραματική αύξηση του AIDS στο 1250%, τι έκανε το ΥΥΚΑ; Τίποτε.
Στην απειλή του θανάτου έχει αφήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εκτεθειμένα 12 εκατομμύρια πολιτών η ελληνική πολιτεία.
Ποιος θα λογοδοτήσει γι αυτό το κοινωνικό έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού;
Ποιος θα προφυλάξει τους Έλληνες πολίτες από τα μεταδιδόμενα νοσήματα;

Ως τώρα δεν υπήρξε καμία στρατηγική πρόληψης και ελέγχου. Μόνο ένα εσπευσμένο ψηφοθηρικό safari με ανορθολογικούς χειρισμούς που δημοσιοποιεί προσωπικά δεδομένα συγκεκριμένων ατόμων. Τέτοια προεκλογικά πυροτεχνήματα όπως οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας τις τελευταίες μέρες αποτελούν κατάφορη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τινάζουν στον αέρα κάθε συντονισμένη προσπάθεια καταγραφής και ελέγχου των περιστατικών από τους αρμόδιους φορείς.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αληθής αποτύπωση των διαστάσεων του προβλήματος, η χαρτογράφηση του πληθυσμού στόχου και μία σειρά μέτρων ελεγκτικών μηχανισμών που στόχο θα έχει την προφύλαξη της δημόσιας υγείας στην ελληνική κοινωνία.

Η προχειρότητα πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος σήμερα, διότι κινδυνεύει να αφανίσει, εκτός από οικονομικά και κοινωνικά, και βιολογικά τον ελληνικό λαό».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωινή γυμναστική για ευεξία



Ενδεικτικές ασκήσεις για μετά τον ύπνο.

Ξαπλώστε στο κρεβάτι ανάσκελα, διπλώστε τα πόδια και ενώστε τα πέλματα μεταξύ τους. Αφήστε τα γόνατα να πέσουν στο πλάι.

Χαλαρώστε και νιώστε το τέντωμα στο σώμα σας. Νιώστε τους μηρούς σας να βυθίζονται στο στρώμα. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 30 δευτερόλεπτα.

Μην κουράζετε τους μύες σας. Αφήστε το σώμα σας να τεντωθεί μόνο του. Αργά-αργά φέρτε στην ίσια θέση και τα δύο πόδια και βάλτε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι.

Καθώς τεντώνετε τα χέρια και τα δάχτυλά σας, τεντώστε ταυτόχρονα και τα πόδια σας, έτσι ώστε να τεντώνεστε και από τις δυο άκρες του σώματός σας. Αυτό κάνει καλό σε πολλές περιοχές του σώματος όπως την κοιλιακή χώρα, τα πόδια, το στήθος και τα χέρια. Θυμηθείτε ν’ αναπνέετε!

Μια ακόμη άσκηση που μπορείτε να κάνετε είναι η παρακάτω:

Ξαπλώστε στο πάτωμα με τα πόδια τεντωμένα και τα δάχτυλα στραμμένα προς τα πάνω. Διπλώστε το ένα πόδι φέρνοντας το γόνατο στο στήθος σας.

Μείνετε σε αυτή τη θέση για 30 δευτερόλεπτα. Αυτή είναι μια πολύ καλή στάση τεντώματος για τους μύες χαμηλά στην πλάτη. Κατεβάστε το πόδι και κάντε το ίδιο με το άλλο. Αναπνέετε!

Είναι πολύ σημαντικό να εξασκηθείτε στο σωστό τρόπο που θα επιστρέφετε στην όρθια στάση μετά από τις παραπάνω ασκήσεις: Γυρίζετε το σώμα σας στο πλάι με τα γόνατα διπλωμένα στην εμβρυακή στάση και χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να σηκωθείτε. Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιείτε για να σηκωθείτε τη δύναμη των χεριών σας κι όχι της πλάτης σας.

Τις παραπάνω ασκήσεις πρέπει να τις κάνετε με βάση το πώς αισθάνεστε κάθε φορά που εκτελείτε την άσκηση και όχι με το πόσο πολύ μπορείτε να τεντωθείτε.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχει «σπάσει» το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΕΕΛΠΝΟ



Έχει δεχτεί πάνω από 1.500 τηλεφωνήματα από άνδρες.

Πάνω από 1500 τηλεφωνήματα έχει δεχτεί από την Παρασκευή το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά τη σύλληψη των ιερόδουλων που βρέθηκαν θετικές στον ιό του Aids και σύχναζαν σε οίκους ανοχής και πιάτσες στο κέντρο της Αθήνας.

Άνδρες κυρίως νεαρής ηλικίας, τηλεφωνούν και ενδιαφέρονται να μάθουν τι πρέπει κάνουν για να προφυλαχθούν. Μάλιστα πολλοί από αυτούς,φοβούμενοι τον κοινωνικό ρατσισμό, δεν παραδέχονται ότι έχουν επισκεφθεί αυτές τις γυναίκες και λένε ότι τηλεφωνούν περισσότερο για διερευνητικούς λόγους.

Οι οδηγίες που δίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σαφείς: οι άνδρες πρέπει να κάνουν εξέταση αλλά και να ακολουθήσουν θεραπευτική αγωγή για να προφυλάξουν τον εαυτό τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Πολλές οικογένειες στα όρια της εξαθλίωσης



Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν γιατροί από τα Ιατρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αντιμέτωποι με την πιο σκληρή πραγματικότητα έρχονται οι γιατροί οι οποίοι εργάζονται στα Ιατρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Έδωσαν στην δημοσιότητα τραγικά περιστατικά οικογενειών- που ζουν στην Ελλάδα των μνημονίων-και στα οποία κλήθηκαν να δώσουν λύσεις.

- Κορίτσι 8 ετών με παραπεμπτικό από Δημόσιο Νοσοκομείο για μαγνητική εγκεφάλου(υποψίακαρκίνου στον εγκέφαλο) με γονείς άνεργους και ανασφάλιστους.

- Βρέφη υποσιτισμένα επειδή οι άνεργοι και ανασφάλιστοι γονείς τους έκαναν οικονομία στηνδοσολογία του βρεφικού γάλακτος.

- Άστεγοι που για να εισαχθούν σε ξενώνα φιλοξενίας έπρεπε να έχουν πιστοποιητικά από γιατρούς και να κάνουν εξετάσεις για ηπατίτιδα και Aids.

- Ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και δεν έχουν χρήματα για τη συνέχιση των θεραπειών.

- Δεκάδες μεσήλικες με χρόνια νοσήματα (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης. στεφανιαία νόσος κ.α.), που αίφνης έμειναν χωρίς ιατρική τακτική παρακολούθηση και χωρίς φάρμακα.

- Έγκυες χωρίς καμία δυνατότητα για ιατρικό έλεγχο καθ΄όλο το διάστημα της κύησης.

Οι γιατροί των έξι Κοινωνικών Ιατρείων τονίζουν σε ανακοίνωσή τους πως «όλα αυτά τα περιστατικά αποτελούν υγειονομική βόμβα που απειλεί ολόκληρη την κοινωνία και όχι οι κυνηγημένοι απόκληροι, τους οποίους η συγκεκριμένη πολιτική σκοπεύει να εγκλείσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης...

Όλοι εμείς, γιατροί και αλληλέγγυοι πολίτες, καταγγέλλουμε την εφαρμοζόμενη πολιτική στον χώρο της υγείας που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων και συνοδεύεται - σε όσες χώρες εφαρμόστηκε - με μείωση κατά 10 χρόνια του μέσου όρου ζωής και αύξηση της βρεφικής - παιδικής και μητρικής θνησιμότητας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, από την είσοδο της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, γινόμαστε μάρτυρες μιας ολοένα και μεγαλύτερης εξαθλίωσης ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.

Μιας εξαθλίωσης που είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας και βίαιης επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας των πολιτών, με την ανεργία επίσημα να ξεπερνά το 21%, εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις να κλείνουν κάθε μέρα, με τη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, με την απώλεια της ασφαλιστικής δυνατότητας, με την αύξηση των αστέγων, με την επιδείνωση των δεικτών υγείας και την κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών (2000 αυτοκτονίες μέσα σε 2 χρόνια)».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι γιατροί οι οποίοι εργάζονται στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου, Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αγίου Νικολάου, Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας και Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δράμας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...