Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Ανοιχτό ιατρείο για ηλικιωμένους





Τη Δευτέρα στο Ηράκλειο της Κρήτης.


Ανοικτό ιατρείο για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας θα λειτουργήσει τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου από τις 9 μέχρι τις 5 μ.μ., στο κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης στην πλατεία Δασκαλογιάννη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τους Ηλικιωμένους.


Η οργάνωση γίνεται από την Παθολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ και το Γηριατρικό Ιατρείο της κλινικής, σε συνεργασία με την εταιρεία Αλτσχάιμερ «Αλληλεγγύη».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συντάξιμος χωρίς εξαγορά ο χρόνος ανεργίας




Είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ από το 1982. Είμαι γεννημένη στις 16/8/1962 και έχω ανήλικο παιδί γεννημένο τον Ιούνιο του 1997. Έχω 4.825 ένσημα και έναν χρόνο με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (1991/1992) αλλά τότε δεν πληρώναμε αντίστοιχα ΤΕΒΕ. Ρωτάω λοιπόν αν μπορώ να εξαγοράσω αυτόν τον χρόνο και άλλον έναν χρόνο που έχω στο Ταμείο Ανεργίας, για να μπορέσω να κατοχυρώσω σύνταξη με ανήλικο τέκνο.
Ο χρόνος που εργαζόσασταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών είναι ασφαλιστέος στο ΤΕΒΕ (τώρα ΟΑΕΕ), στο οποίο πρέπει να απευθυνθείτε ζητώντας την αναγνώριση του χρόνου (στην ουσία πρόκειται για αναδρομική ασφάλιση), πράγμα που είναι αμφίβολο. Ο χρόνος ανεργίας, εφόσον έχετε πάρει επίδομα ανεργίας, μπορεί να αναγνωριστεί ως συντάξιμος χωρίς εξαγορά.
Το ζήτημα όμως με σας είναι ότι ακόμη και αν υπολογίσετε τα δύο αυτά χρόνια (600 ημέρες), πάλι δεν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος για τη συνταξιοδότησή σας ως μητέρα ανήλικου παιδιού χρόνος ασφάλισης που είναι 5.500 ημέρες και θα χρειαστεί να εργαστείτε λίγο ακόμη.


Είμαι μηχανολόγος μηχανικός και διορίστηκα στο Δημόσιο στις 23/2/1983. Επίσης έχω κάνει αναγνώριση στο Δημόσιο της στρατιωτικής θητείας μου που είναι 2 χρόνια και 2 μήνες. Στις 23/12/2010 συμπλήρωσα μαζί με την αναγνωρισμένη στρατιωτική θητεία 30 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας. Έχω δύο παιδιά, το ένα είναι ανήλικο και στο τέλος του 2011 κλείνει τα 18 και το άλλο είναι ενήλικο. Ισχύουν 2+1 πλασματικά χρόνια για τα παιδιά; Έχω τελειώσει Πολυτεχνείο πενταετούς φοίτησης και θα ήθελα να ξέρω αν ισχύουν 4 ή 5 εξαγοράσιμα χρόνια; Στις 11/1/2010 έγινα 58 ετών. Υστέρα από τα παραπάνω, μπορώ να βγω με πλήρη σύνταξη και με ποιον τρόπο;
Ο νέος ασφαλιστικός νόμος σάς παρέχει, κατά την άποψή μου, το δικαίωμα αναγνώρισης με εξαγορά του πλασματικού χρόνου παιδιών (3 έτη στην περίπτωσή σας), όχι όμως και του χρόνου των σπουδών σας, διότι προϋπόθεση γι' αυτό είναι να μην έχετε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31/12/2010. Εσείς όμως έχετε θεμελιώσει τέτοιο συνταξιοδοτικό δικαίωμα (25ετία) και αυτό είναι κατοχυρωμένο, έτσι ώστε να μην το θίγουν οι αλλαγές που έγιναν στο μεταξύ ή θα γίνουν μελλοντικά, ούτε ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ούτε ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.
Καταβολή πλήρους σύνταξης μπορεί να γίνει στο 64ο έτος της ηλικίας σας.


Έχω 1η ασφάλιση 1/7/1979. Μέχρι 7/1981 διαθέτω 109 ένσημα ΙΚΑ. Η 2η ασφάλιση είναι από 13/9/1982 στο Ταμείο Συντάξεως Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας έως 28/6/1995 (3.224 ένσημα). Η 3η είναι στο ΙΚΑ ξανά έως 31/1/2011. Διαθέτω αναγνωρισμένη στρατιωτική θητεία 1984-1985 (550 ένσημα). Συνολικά, έχω 8.573 ένσημα. Εξακολουθώ να είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ. Έχω γεννηθεί στις 10/3/1960, δηλαδή είμαι 51 ετών. Μπορώ να θεμελιώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 58 έτη αναγνωρίζοντας πλασματικά έτη σπουδών (1.200) το 2014, που θα έχω 9.448 ένσημα;
Δυστυχώς δεν μπορείτε να θεμελιώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2014 με το 58ο έτος της ηλικίας και 9.448 ημέρες ασφάλισης. Ο νέος ασφαλιστικός νόμος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.
Εάν συνεχίσετε κανονικά την ασφάλισή σας θα μπορέσετε να πάρετε πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας σας, εάν έως τότε ο χρόνος της πραγματικής ασφάλισής σας μαζί με τον χρόνο σπουδών ή μέρος του, που μπορείτε να αναγνωρίσετε με εξαγορά, μπορεί να φτάσει τα 40 χρόνια.
Διαφορετικά θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας σας.


Σας γράφω εκ μέρους του πατέρα μου. Είναι 73 ετών, συνταξιούχος του Δημοσίου από το 1990, όταν και συνταξιοδοτήθηκε με μειωμένη σύνταξη έχοντας συμπληρώσει 27 χρόνια υπηρεσίας. Από 1/1/1993 έως 31/3/2003 εργαζόταν για 9 χρόνια συνεχώς στον ιδιωτικό τομέα με εργασιακή σχέση ιδιωτικού δικαίου, καταβάλλοντας πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ (μεικτά). Στο διάστημα αυτό συγκέντρωσε 2.700 ένσημα. Με αυτά τα δεδομένα θα ήθελε να μάθει εάν με βάση τον νεότερο νόμο για τις συντάξεις δικαιούται συμπληρωματική ή προσαυξημένη σύνταξη και αν ναι, από ποιον φορέα. Όταν συνταξιοδοτήθηκε οριστικά πλέον το 2003 είχε ρωτήσει τους αρμόδιους φορείς και ενώ το ΙΚΑ ήταν διατεθειμένο να του καταβάλει τη συμπληρωματική σύνταξη που αντιστοιχούσε στις εισφορές του μέσω του Δημοσίου, το Δημόσιο αρνήθηκε να την καταβάλει επικαλούμενο κάποιον νόμο του 1993. Ο καινούργιος νόμος προβλέπει κάτι διαφορετικό για την περίπτωσή του;
Δεν νομίζω ότι έχει επέλθει μεταβολή στα δεδομένα της περίπτωσής σας με τις διατάξεις το νέου ασφαλιστικού νόμου.


Είμαι γυναίκα, γεννημένη την 1/9/1957. Στις 31/12/2011 θα έχω 10.500 ένσημα. Όταν το παιδί μου ήταν ανήλικο είχα συμπληρώσει 5.500 ένσημα. Είναι σωστό ότι στις 31/12/2012 θα μπορώ να πάρω ολόκληρη τη σύνταξη μου; Μπορώ να την πάρω νωρίτερα (π.χ. στις 31/12/2011) και με ποιο κόστος; Σε περίπτωση που θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι τι χρειάζεται να κάνω για να κατοχυρώσω τη διάταξη του ανήλικου παιδιού με 5.500 ένσημα και πλήρη σύνταξη στα 55 χρόνια;
Εάν, όπως υποθέτω, είστε ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, πράγματι έχετε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως μητέρα ανήλικου παιδιού, αν όταν το παιδί σας ήταν ακόμη ανήλικο είχατε συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης. Μπορείτε συνεπώς να πάρετε πλήρη σύνταξη την 1/9/2012 με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας σας. Φυσικά μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε και νωρίτερα, ακόμη και σήμερα, αλλά στην περίπτωση αυτή η σύνταξή σας θα είναι μειωμένη κατά 1/200 για κάθε μήνα που λείπει ώς τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας σας.


Έχω γεννηθεί στις 4 Αυγούστου 1961. Είμαι έμμισθη φαρμακοποιός, ασφαλισμένη χωρίς διακοπή στο ΤΣΑΥ από 1ης Απριλίου 1986 για περίθαλψη και σύνταξη και συγχρόνως στο ΙΚΑ για παροχή σε χρήμα. Έχω ένα ανήλικο παιδί (γεννημένο στις 12 Σεπτεμβρίου 1999). Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ κανονικά ή με μειωμένη σύνταξη και με ποιες προϋποθέσεις;
Δυστυχώς από τις καταστατικές διατάξεις του τέως Ταμείου Συντάξεων Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και τώρα Τομέα Ασφάλισης Υγειονομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ


Ο ανιψιός μου είναι ΑΜΕΑ, ηλικίας 33 ετών. Έχει αναπηρία 67%. Εργάστηκε από 1/12/1996 έως 30/6/2010 ανελλιπώς. Ήταν ασφαλισμένος στην κατηγορία βαρέων και ανθυγιεινών. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να βγει στη σύνταξη και υπό ποιες προϋποθέσεις. Χρειάζεται και άλλα ένσημα;
Ο ανιψιός σας είναι πολύ νέος για να υπάρχει περίπτωση συνταξιοδότησής του. Θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνταξιοδότησής του λόγω αναπηρίας, εάν η κατάσταση της υγείας του κατά το τελευταίο διάστημα έχει σοβαρά επιδεινωθεί σε σχέση με την κατάσταση που βρισκόταν κατά τον χρόνο υπαγωγής του στην ασφάλιση. Διαφορετικά, ακόμη και αν κριθεί ανίκανος για εργασία σε συντάξιμο ποσοστό, δεν θα μπορέσει να πάρει σύνταξη διότι θα θεωρηθεί ότι με την ίδια κατάσταση υπήχθη στην ασφάλιση.
Έτος γέννησης, 15/6/1953 (58 ετών). Έχω 2.725 ένσημα ΙΚΑ και 28 χρόνια και 4 μήνες ΟΑΕΕ (συνεχίζω και είμαι ασφαλισμένος). Έχω υπηρετήσει 28 μήνες στον στρατό, έχω φοιτήσει 2 χρόνια σε δημόσια Τεχνική Σχολή και έχω τρία παιδιά γεννημένα τα ακόλουθα έτη: 1982, 1988, 1993 (είναι αναγνωρίσιμη η ανατροφή των παιδιών εφόσον δεν χρησιμοποιήθηκε από τη σύζυγό μου). Πότε κατοχυρώνω δικαίωμα σύνταξης; Με συμφέρει ή αν μπορώ να εξαγοράσω τα έτη του στρατού ή να αναγνωρίσω τα 2 έτη της Σχολής; Τι επιβάρυνση θα έχω; Με συμφέρει η αναγνώριση ή η εξαγορά;
Με αναγνώριση και εξαγορά μέρους από τη στρατιωτική υπηρεσία σας μπορείτε να συμπληρώσετε μέχρι 31/12/2010 χρόνο ασφάλισης 37 ετών, οπότε μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε οποτεδήποτε, ανεξάρτητα από όριο ηλικίας. Δεν χρειάζεται επομένως να εξαγοράσετε ούτε τον χρόνο φοίτησής σας - άλλωστε δεν είναι εφικτή η αναγνώρισή του αν δεν έχετε αποκτήσει πτυχίο - ούτε άλλον αναγνωρίσιμο χρόνο. Η αίτηση για την αναγνώριση και εξαγορά της στρατιωτικής υπηρεσίας σας, σε περίπτωση που δεν θέλετε να συνταξιοδοτηθείτε αμέσως, πρέπει να γίνει μέχρι 31/12/2013.


Στις ερωτήσεις σας απαντά ο νομικός Γιάννης Γουσέτης




Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Υπό αξιολόγηση οι αναπηρίες






Η προστασία και η ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, που αφορούν το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με αναπηρίες, απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών. Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι αυτό που λέχθηκε κατά τη συζήτηση είναι ότι υπάρχει μια αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνίες τα άτομα με αναπηρίες.


«Έχουμε φύγει από το κλασικό-ιατρικό μοντέλο, με το οποίο τα άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζονταν μέσα από τη φιλανθρωπία, και μιλάμε, πλέον, για ίσα δικαιώματα αυτών των ατόμων και για την ανάγκη να είναι πλήρως ενταγμένα στις κοινωνίες μας σε όλα τα επίπεδα», επισήμανε.


Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι πριν από λίγο καιρό η Βουλή ψήφισε σχετική νομοθεσία, που υποχρεώνει το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους άλλους να διαβουλεύονται με τη Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες για όλα τα θέματα που τους αφορούν. Ανέφερε, συναφώς, ότι για τα θέματα των αναπήρων θα πρέπει να προηγείται η διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα και πρόσθεσε ότι «είναι βασικό δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία». «Το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με αναπηρίες», είπε, «δημιουργήθηκε για να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να διευκολύνουμε τα άτομα με αναπηρίες για όλα τα θέματα που αφορούν την εργασία τους, πιθανά βοηθήματα, επιδόματα και άλλα».


Διαφορετικές νομοθεσίες
Σύγχυση, σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, υπάρχει ακόμη για το πώς αξιολογούνται τα θέματα που αφορούν τις διάφορες αναπηρίες και για τα κριτήρια παραχώρησης βοηθημάτων στα ανάπηρα άτομα. Πρόσθεσε επί τούτου, ότι «υπάρχουν ορισμοί, οι οποίοι εμπίπτουν σε πολλές διαφορετικές νομοθεσίες που πιθανόν να δημιουργούν μια σύγχυση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς γίνονται οι αξιολογήσεις και με ποια κριτήρια». Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «θα πρέπει να υπάρχουν σωστά επιστημονικά κριτήρια για αξιολόγηση της αναπηρίας».


Τα αιτήματα
Στη χθεσινή συνεδρία παρέστησαν και κατέθεσαν τις θέσεις τους εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, εκπρόσωποι της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκαταστάσεως Αναπήρων (ΠΟΑΑ), της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) και άλλων σωματείων και ιδρυμάτων. Οι εκπρόσωποι των διαφόρων Οργανώσεων των Αναπήρων υπέβαλαν σειρά από αιτήματα που επικεντρώνονται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, τα οποία τα μέλη της Επιτροπής άκουσαν και δεσμεύτηκαν να μελετήσουν.




Πηγή: http://www.sigmalive.com
Διαβάστε περισσότερα...

Το ευχαριστώ του Stevie Wonder στον Steve Jobs!

Ο Stevie Wonder έκανε μία απρόοπτη εμφάνιση σε ένα φεστιβάλ κι ευχαρίστησε τον Steve Jobs και την Apple για τα προϊόντα τους που μπορούν και τα χρησιμοποιούν όλοι...



O Stevie Wonder,, ευχαρίστησε πάνω στην σκηνή, τον Steve Jobs της Apple για την κατασκευή του iPhone και του iPad το οποία είναι πολύ φιλικά σε άτομα με κάποια αναπηρία, όπως είναι ο ίδιος ο οποίος είναι τυφλός από την παιδική του ηλικία.

Υποθέτουμε οτι ο Wonder, που έκανε μια απρόοπτη εμφάνιση στην εκδήλωση στο Echoplex στο Echo Park, αναφέρεται στη λειτουργία VoiceOver που έχει το iOS για τους χρήστες με προβλήματα όρασης με το οποίο μπορούν να αγγίξουν την οθόνη της συσκευής και να ακούν περιγραφή του αντικειμένου που πατούν με τα δάχτυλά τους, καθώς για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του iOS όπως το Bluetooth πληκτρολόγιο μπράιγ .

Εκτός όμως από αυτά το iOS μέσω της υπηρεσίας, Facetime, κάνει ευκολότερη την επικοινωνία και των κωφάλαλων αφού μπορούν να να επικοινωνούν με νοηματική μέσω βίντεο.

Στο παρακάτω βίντεο ο Stevie Wonder λέει :

"Θέλω όλοι σας να χειροκροτήσετε κάποιον που ξέρετε οτι η υγεία του δεν είναι πολύ καλή αυτή τη στιγμή.... Η εταιρεία του πήρε την πρόκληση για να κατασκευάσει μία τεχνολογία προσιτή σε όλους για να πάει τον κόσμο μπροστά: Τον Steve Jobs.

Επειδή δεν υπάρχει τίποτα στο iPhone ή το iPad που να μπορείτε να κάνετε και να μην μπορώ να κάνω κι εγώ. Για την ακρίβεια, μπορώ να σας μιλάω, μπορείτε να με κοιτάτε και ταυτόχρονα μπορώ να κάνω ό, τι θέλω χωρίς να γνωρίζετε καν τι κάνω. Ναι!"

(“I want you all to give a hand to someone that you know whose health is very bad at this time…. His company took the challenge in making his technology accessible to everyone. In the spirit of caring and moving the world forward: Steve Jobs. Because there’s nothing on the iPhone or the iPad that you can do that I can’t do. As a matter of fact, I can be talking to you, you can be looking at me, and I can be doing whatever I need to do and you don’t even know what I’m doing. Yeah!”).


 

Σίγουρα πολλοί είναι αυτοί που παραβλέπουν τις δυσκολίες που κάποιοι αντιμετωπίζουν με την τεχνολογία, έτσι δίνουμε ένα μεγάλο μπράβο στο Wonder, και τον Jobs, και σε όλους τους άλλους που ενδιαφέρονται και κάνουν την τεχνολογία προσβάσιμη σε όλους.

Στο μέλλον σίγουρα θα δούμε κι άλλους τρόπούς που θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους.





Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκύλος έκανε… τη σέντρα σε αγώνα

Σκύλος έκανε… τη σέντρα σε αγώνα


Ένας σκύλος έκλεψε την παράσταση στον αγώνα της Καέν με τη Τουλούζ για το Γαλλικό πρωτάθλημα. Το συμπαθέστατο τετράποδο ράτσας Γκόλντεν Ριτρίβερ ονόματι Ταζ και το αφεντικό του, Μπενουά, έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα της αναμέτρησης και μαγνήτισαν τα βλέμματα. Η κίνηση αυτή έγινε στα πλαίσια της συνεργασίας των γηπεδούχων με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Handi Chiens» που προμηθεύει σε ανθρώπους με αναπηρία οδηγούς-σκύλους.




Πηγή: http://www.gossip-tv.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαρούσι: Συνάντηση Γ. Πατούλη - Γ. Κουτρουμάνη για τα εργασιακά

Εργασιακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου Γιώργου Πατούλη με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο χώρο του υπουργείου.






Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έπειτα από αίτημα του κ. Πατούλη, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχισθούν, με διαδικασίες ΑΣΕΠ οι 5μηνες συμβάσεις μέσω των Μ.Κ.Ο στους δήμους.


Παράλληλα, όσον αφορά στο πρόγραμμα για τα άτομα με αναπηρία 3+1 (τρία χρόνια κάλυψη της αμοιβής και των ασφαλιστικών εισφορών τους από τον ΟΑΕΔ και ένα από τον φορέα), ο κ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε πως έχει ήδη πάρει υπογραφή για την εφαρμογή του.


Τέλος, ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τις προτάσεις του δημάρχου τόσο για εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος στις μονογονεϊκές οικογένειες όσο και για συνέχιση της χρηματοδότησης της δράσης «Βοήθεια στο Σπίτι» σύμφωνα με την προηγούμενη διαδικασία και όχι βάσει της απόφασης της πρώην υπουργού.




Πηγή: http://www.naftemporiki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Αδικαιολόγητο λάθος να τεθεί σε εφεδρεία ο Σύλλογος Αγάπη"


Να επανεξετάσει την απόφαση ένταξης του Συλλόγου «Αγάπη» σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, καλεί η βουλευτής Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη την κυβέρνηση, εκφράζοντας τη στήριξή της στα μέλη του συλλόγου για το σημαντικό έργο που επιτελούν.

Στη δήλωσή της αναφέρει:
«Με έκπληξη και απορία διαπιστώσαμε, ότι ανάμεσα στους φορείς, που τίθενται υπό καθεστώς εφεδρείας από την Κυβέρνηση, είναι και ο «Σύλλογος Αγάπη».
Η συγκεκριμένη απόφαση πρέπει να επανεξεταστεί καθώς ο «Σύλλογος Αγάπη» αποτελεί ιδιωτικό σωματείο και οι εργαζόμενοι του δεν πληρώνονται από το δημόσιο.
Πώς είναι δυνατόν να τίθεται σε εφεδρεία ένας ιδιωτικός σύλλογος;
Προφανώς υπάρχει λάθος. Αδικαιολόγητο λάθος και καλούμε την Κυβέρνηση άμεσα να επανεξετάσει τη σχετική απόφασή της, αιτιολογώντας επαρκώς το λάθος της που αναστάτωσε τους Ρεθεμνιώτες.
Με την ευκαιρία εκφράζουμε για ακόμα μία φορά τη στήριξή μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας στα μέλη του «Συλλόγου Αγάπη», το έργο των οποίων δεν μπορεί και δεν θα τεθεί ποτέ σε οποιασδήποτε έννοιας «εφεδρεία».
Το ενδεχόμενο κάποιας ισχνής κρατικής χρηματοδότησης δεν ήταν ποτέ ο λόγος που λειτούργησε ο σύλλογος αυτός, ο οποίος ιδρύθηκε, υπάρχει και θα υπάρχει λόγω της ουσιαστικής συμπαράστασης της Ρεθεμνιώτικης Κοινωνίας στα άτομα με αναπηρία και στους συμπολίτες μας που χρειάζονται τη στήριξη μας».


Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία για τη συγχώνευση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με το Γ.Ν. Ρεθύμνου

Τη δυσαρέσκειά του για τη συγχώνευση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου εκφράζει το Σωματείο ΑμεΑ σε επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Υγείας, Αντρέα Λοβέρδο.






Ζητά, δε, την αναθεώρηση της απόφασης, ώστε το κέντρο να παραμείνει αυτόνομο, επισημαίνοντας ότι απαιτείται η ενίσχυσή του.


Αναλυτικά, στην επιστολή επισημαίνεται:
«Το σωματείο μας που αποτελεί τον φορέα αυτοεκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία όλων των κατηγοριών και των οικογενειών τους στην ΠΕ Ρεθύμνης, με την παρούσα επιστολή εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του για την απόφασή σας να μετατρέψετε το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνης, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα 23 σε ολόκληρη τη χώρα, σε τμήμα αποκατάστασης του γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνης.
Το εν λόγω κέντρο ως μονάδα πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας έχει τον οργανισμό του, στον οποίο αναφέρονται οι σκοποί του, που είναι η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης οι οποίοι δεν συνάδουν με αυτούς που αποφασίσατε.
Όπως εξάλλου γνωρίζετε τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ δημιουργήθηκαν με πόρους από το Β’ Κ.Π.Σ. για να καλύψουν συγκεκριμένους σκοπούς όπως: ένταξή τους σε εθνικό δίκτυο για την αποϊδρυματοποίηση των ΑμεΑ και την αποκέντρωση του συστήματος υπηρεσιών υποστήριξης.
Το γεγονός ότι σήμερα τα κέντρα αυτά υπολειτουργούν οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη προσωπικού, αλλά την ευθύνη γι’ αυτό την έχει το υπουργείο σας διαχρονικά.


Την οικονομική κρίση δεν τη δημιούργησαν τα άτομα με αναπηρία ούτε η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης.
Σας καλούμε να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και να απεντάξετε το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνης, όπως και τα υπόλοιπα 23, από τις συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία της χώρας. Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειάς τους είναι ανάστατοι και αγανακτισμένοι, σας καλούν δε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας.
Το σωματείο μας που αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για τη δημιουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και συνεχίζει να αγωνίζεται για την πλήρη και εύρυθμη λειτουργία του, έτσι και τώρα θα αγωνιστεί ώστε να παραμείνει ανεξάρτητη μονάδα ενταγμένη σε εθνικό δίκτυο με τα υπόλοιπα 23. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρείτε μπροστά σας την έντονη αντίδρασή μας με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Ζητούμε να αναθεωρήσετε την εν λόγω απόφασή σας ώστε το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνης να παραμείνει ανεξάρτητο και αναμένουμε την άμεση και θετική σας ανταπόκριση».




Πηγή: http://www.goodnet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σας αρέσει το τένις;





Όλα όσα πρέπει να ξέρετε σε περίπτωση που αποφασίσετε να κάνετε μαθήματα.


Βαρέθηκες τη ρουτίνα του γυμναστηρίου; Λογικό. Συνήθισες τις ρακέτες στην παραλία και τώρα θα σου λείψουν; Δε χρειάζεται! Αντικατέστησε την ξύλινη ρακέτα με επαγγελματική, το μουλιασμένο από το θαλασσινό νερό μπαλάκι με καινούργιο και εκμεταλλεύσου τον Σεπτέμβριο, ο οποίος σου δίνει την ευκαιρία να πάρεις νέες αποφάσεις που αφορούν την άσκησή σου και να ανανεώσεις τον τρόπο που γυμνάζεσαι, έτσι ώστε να ανανεωθείς κι εσύ η ίδια.


Oδηγίες προς... ναυτιλλομένους


Εάν δεν έχεις ξανασχοληθεί με το άθλημα, καλό θα ήταν να παρακολουθήσεις μαθήματα με κάποιο δάσκαλο, ώστε να μάθεις σωστά το πώς να κινείσαι και να αναπτύξεις τεχνική. Έτσι, θα αποφύγεις και τυχόν τραυματισμούς. Το τένις απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας (από 5-6 έως 90 ετών). Πρόκειται για σπορ που προσφέρει ψυχαγωγία, διασκέδαση, σωματική ευεξία και καλή υγεία, άρα δεν έχεις κανένα λόγο να το σκέφτεσαι. Οπλίσου με όρεξη και ξεκίνα!


Πώς παίζεται


Στο τένις υπάρχουν 2 είδη παιχνιδιού: το μονό, με έναν παίκτη σε κάθε πλευρά του γηπέδου, και το διπλό, με δύο παίκτες στην κάθε πλευρά. Η τεχνική των χτυπημάτων είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις. Ένας αγώνας τένις αποτελείται από 2 έως 3 σετ, ενώ το κάθε σετ αποτελείται από games. Όταν ο παίκτης έχει κερδίσει 6 games, έχει κερδίσει και 1 σετ. Όταν το παιχνίδι φτάσει στο 1-1 στα σετ, τότε παίζεται και τρίτο για να αναδειχθεί ο νικητής. Η διάρκεια του παιχνιδιού ποικίλλει, από 1 ώρα έως και 5 ώρες περίπου! Μόνο στα 4 μεγαλύτερα τουρνουά του κόσμου (Grand Slam) ο αγώνας παίζεται στα 5 σετ.


Τι χρειάζεσαι


Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τι πρέπει να προμηθευτείς προκειμένου να ξεκινήσεις: αθλητικά παπούτσια του τένις, σορτσάκι ή φούστα (κατά προτίμηση με τσέπες που να χωρούν 1-2 μπαλάκια), Τ-shirt, καπέλο, γυαλιά ηλίου και ρακέτα. Εάν είσαι αρχάρια, πήγαινε σε μαγαζί με τα αντίστοιχα είδη και επίλεξε κάποια γνωστή εταιρεία για να είσαι σίγουρη ότι επιλέγεις σωστά. «Κατά προτίμηση διάλεξε πιο ελαφριά ρακέτα για αρχή, για να αποφύγεις την πιθανότητα τραυματισμού στον αγκώνα, το γνωστό tennis elbow». «Όταν θα πας στο πρώτο σου μάθημα, καλή ιδέα είναι να ζητήσεις την καθοδήγηση του προπονητή σου στη συγκεκριμένη επιλογή».


Τα οφέλη στον οργανισμό


Στο τένις πρέπει να τρέχεις και να καλύπτεις αποστάσεις με γρήγορο ρυθμό, όπως επίσης να λυγίζεις τα πόδια σου για να χτυπήσεις την μπάλα και να κάνεις γρήγορες επιστροφές στο κέντρο του γηπέδου, έτσι ώστε να προλάβεις το επόμενο χτύπημα. Με αυτές τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις, καθώς και με τα μικρά διαλείμματα δευτερολέπτων πετυχαίνεις τα εξής:


- Δυναμώνεις την καρδιά σου και αποκτάς περισσότερη αντοχή τόσο στο άθλημα όσο και σε διάφορες δραστηριότητες.


- Πετυχαίνεις μυϊκή ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματος και ιδιαίτερα των κάτω άκρων (γαστροκνήμιο, τετρακέφαλοι, δικέφαλοι, μηριαίοι και γλουτιαίοι).


- Αυξάνεις το ρυθμό του μεταβολισμού σου, ώστε να καις περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας.


Προθέρμανση και αποθεραπεία


Πριν μπεις στο ψητό, χρειάζεσαι ένα καλό ζέσταμα που θα βοηθήσει το σώμα σου να δουλέψει σωστά την ώρα του παιχνιδιού και θα σε προφυλάξει από ενδεχόμενους τραυματισμούς. Έχε υπόψη σου ότι 4-5 λεπτά αρκούν για μια καλή προθέρμανση.


ΠΡΙΝ: «Ξεκίνα με τρέξιμο χαμηλής έντασης και σιγά σιγά κινήσου με πλάγια και πίσω βήματα, αλλάζοντας κατευθύνσεις. Αρχικά, σήκωσε τις φτέρνες σου ώστε να φτάνουν ως τους γλουτιαίους και στη συνέχεια φέρε το γόνατα ψηλά προς το στήθος». Έπειτα, μπορείς να συνεχίσεις με στατικές κινήσεις όπως: κυκλικές κινήσεις χεριών (ώμοι και καρποί) και αντίστοιχες αστραγάλων.


Για να ολοκληρώσεις την προθέρμανση, κάνε μερικές διατάσεις για χέρια και πόδια και ξεκίνα το παίξιμο σε ήπιους ρυθμούς από τη γραμμή του σερβίς. Αυτό θα σε βοηθήσει όχι μόνο ως ζέσταμα, αλλά θα συμβάλλει θετικά και στην αίσθηση που θα αποκτήσεις με τη ρακέτα και την μπάλα.


ΜΕΤΑ: Αφού τελειώσεις το παιχνίδι, βοήθησε το σώμα σου να επανέλθει σταδιακά στους φυσιολογικούς του ρυθμούς, ώστε να μην πιαστείς. Κάνε 1-2 γύρους του γηπέδου περπατώντας ή με ήπιο τρέξιμο, ώστε να μειώσεις τους σφυγμούς σου. Συνέχισε με διατάσεις για όλο το σώμα για περίπου 4-5 λεπτά.


Απόφυγε τα συχνότερα λάθη


Όπως σε κάθε άθλημα, δε λείπουν και κάποια λάθη που γίνονται από τους περισσότερους εξαιτίας άγνοιας αλλά και της προσπάθειάς τους να τα κάνουν όλα σωστά μέσα σε λίγο χρόνο. Για να μην υποπέσεις σε αυτά, φρόντισε να έχεις υπόψη σου τα εξής:


- Μην πάρεις πολύ βαριά ρακέτα, αν είσαι αρχάρια. Άσε το χέρι σου να δυναμώσει προοδευτικά χρησιμοποιώντας ρακέτα έως 280 γραμμ. – μη νομίζεις πως με πιο βαριά θα γυμναστείς περισσότερο. Ξεκίνα χαλαρά.


- Μην παίζεις πολύ δυνατά Αυτό που πρέπει να σε ενδιαφέρει τώρα που ανακαλύπτεις τον κόσμο της αντισφαίρισης είναι η σωστή τεχνική – όχι η δύναμη. Προσπάθησε να χτυπάς το μπαλάκι με πιο μικρή ταχύτητα, έτσι ώστε να καταλαβαίνεις τον τρόπο χτυπήματος και να τον εκτελείς πιο σωστά.


- Πρόσεχε τις λαβές Ξεκίνα από την αρχή να χρησιμοποιείς τις σωστές λαβές, έτσι ώστε να τις συνηθίσεις και εν καιρώ να βελτιώσεις τα χτυπήματά σου. Εάν ξεκινήσεις στραβά, παίζοντας όπως σε βολεύει και όχι με το σωστό τρόπο, στη συνέχεια θα δυσκολευτείς να προσαρμοστείς.


- Μην λυγίζεις πολύ τον καρπό στο χτύπημα, γιατί έτσι ανοίγεις το «κεφάλι» της ρακέτας Εάν αναρωτιέσαι γιατί συνεχώς το μπαλάκι σου φεύγει πολύ ψηλά ή εκτός τερέν, είναι γιατί η ρακέτα σου δεν έχει τη σωστή κλίση την ώρα του χτυπήματος. Την ώρα που θα χτυπήσεις το μπαλάκι με τη ρακέτα, λοιπόν, προσπάθησε να μην ανοίγεις το «κεφάλι» της ρακέτας με τον καρπό σου. Φρόντισε να την κρατάς σχεδόν κάθετη με το έδαφος, έτσι ώστε να αποφύγεις το κυνήγι της χαμένης μπάλας.


- Μάθε να μπαίνεις κάτω από την μπάλα και να της δίνεις καμπύλη για να περνάει το φιλέ. Προσπάθησε το από το ξεκίνημά σου, γιατί έτσι θα εξοικειωθείς πιο σύντομα να βάζεις στροφές στην μπάλα (top spin). Με τον καιρό, δε θα τη στέλνεις απευθείας στα δίχτυα.


- Μην παίζεις σε όρθια τεντωμένη στάση Δεν εννοούμε φυσικά να κάθεσαι, αλλά να λυγίζεις τα πόδια σου περισσότερο όταν χρειάζεται. Μην ξεχνάς ότι ένα καλό χτύπημα ξεκινάει πάντα από τα πόδια και ότι έτσι γυμνάζεσαι καλύτερα.


Tips για τέλειο σερβίς και περισσότερη ενέργεια


- Ένα καλό σερβίς θα σου δώσει καλό προβάδισμα στo παιχνίδι. Πέτα την μπάλα ψηλά και μπροστά από το σώμα. Προσπάθησε να τη χτυπήσεις στο πιο ψηλό σημείο, αφήνοντας το σώμα να κινηθεί μπροστά. Βάλε ταχύτητα στο χέρι και χτύπα εκρηκτικά την μπάλα με τη ρακέτα.


- Πριν ξεκινήσεις την προπόνηση ή τον αγώνα σου, φρόντισε να έχεις πιει πολύ νερό (2-3 ποτήρια) μία ώρα πριν. Φρόντισε να έχεις 2-3 μικρά μπουκάλια μαζί σου και να πίνεις στη διάρκεια του παιχνιδιού αλλά και μετά τη λήξη του.


- Για να έχεις ενέργεια και να τη διατηρήσεις μέχρι το τέλος, φάε κάτι πριν παίξεις, π.χ., φρούτα (1-2 μπανάνες σου δίνουν την ενέργεια που χρειάζεσαι). Καλό είναι να έχεις μαζί σου και κάτι να φας σε περίπτωση που αισθανθείς αδυναμία στη διάρκεια του παιχνιδιού, ώστε να ανεβάσεις τη γλυκόζη στο αίμα σου και να αισθανθείς καλύτερα.




Πηγή: http://www.shape.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φόρο στα λίπη επέβαλε η Δανία





Μέτρο για την καταπολέμηση της κατανάλωσης λίπους.


Η Δανία είναι από σήμερα η πρώτη χώρα που επιβάλλει φόρο στα λίπη, μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία οι καταναλωτές για να εξοικονομήσουν χρήματα έκαναν προμήθειες βουτύρου, πίτσας, κρέατος και γάλακτος.


Συγκεκριμένα, ο νέος φόρος, που θεωρείται ως μέτρο για την καταπολέμηση της κατανάλωσης λίπους, προβλέπει την επιβολή φόρου 16 κορωνών (2,15 ευρώ) ανά χιλιόγραμμο για τα κορεσμένα λίπη. Αυτό θα ισχύει για όλα τα προϊόντα που περιέχουν κορεσμένα λίπη, συμπεριλαμβανομένων των προ-μαγειρευμένων φαγητών.


Εκπρόσωπος της Δανικής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Αμφιβάλλω αν αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία, είναι απλά ένας συμπληρωματικός φόρος» και πρόσθεσε: «Απ' όσο γνωρίζουμε, η Δανία είναι η πρώτη χώρα που επιβάλλει φόρο στο λίπος».


Την τελευταία εβδομάδα πολλοί καταναλωτές «άδειασαν» κυριολεκτικά τα σουπερμάρκετ πριν από την εφαρμογή του νόμου. Ένας υπεύθυνος ενός ανεξάρτητου σουπερμάρκετ στην Κοπεγχάγη, ο Κρίστιαν Γιένσεν δήλωσε: «Η εβδομάδα ήταν αρκετά χαοτική, με πολλά κενά ράφια. Οι άνθρωποι έχουν γεμίσει τους καταψύκτες τους».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταπολεμούν την κατάθλιψη τα «μαγικά μανιτάρια»;





Ουσία που περιέχεται σε αυτά αλλάζει την προσωπικότητα μας προς το καλύτερο.


Πιο «μαγικά» απ' όσο νομίζαμε είναι τα ψυχεδελικά «μαγικά μανιτάρια», αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορούν να αλλάξουν την προσωπικότητά μας προς το καλύτερο ακόμα και μόνιμα!


Εκτός από το να μας κάνει πιο ανοιχτούς απέναντι στους άλλους αλλά και σε νέες εμπειρίες, η ψυλοκυβίνη, που περιέχεται σε πολλά ψυχεδελικά ναρκωτικά, μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει και τη βάση για τη θεραπεία της κατάθλιψης που βιώνουν οι καρκινοπαθείς και για τη διακοπή του καπνίσματος.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς έκαναν την εξής εκπληκτική διαπίστωση: μία και μόνο δόση ψυλοκυβίνης είναι ικανή να μεταβάλει την προσωπικότητα, όχι για μερικές ώρες, όσο κρατάει η ευφορία που προκαλούν τα ψυχεδελικά ναρκωτικά, αλλά για έναν χρόνο ή ακόμα και για πάντα. Από τις πέντε βασικές διαστάσεις της προσωπικότητας - εξωστρέφεια, νευρωτισμό, συνεργατικότητα, ευσυνειδησία και ανοιχτότητα, τα «μαγικά μανιτάρια» επιδρούν μόνο στην τελευταία.


Όπως δημοσιεύει το «Έθνος» οι 51 εθελοντές της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Psychopharmacology», συμμετείχαν σε 3 έως 5 συνεδρίες ανά τρεις εβδομάδες όντες ενήμεροι ότι σε μία από αυτές θα λάβουν μέτρια έως υψηλή δόση ψυλοκυβίνης, η οποία προκαλεί μεταβολή της συνειδησιακής κατάστασης και ισχυρές παραισθήσεις.


Κατά τη συνεδρία οι εθελοντές ξάπλωναν φορώντας μια μάσκα για να μπλοκάρουν τα οπτικά ερεθίσματα, έτσι ώστε να εστιάσουν στην εσωτερική τους εμπειρία, ενώ πριν και μετά τη λήψη του ναρκωτικού έγινε αξιολόγηση της προσωπικότητάς τους.


Το 60% εξ αυτών (ακόμα και ατόμων άνω των 30, η προσωπικότητα των οποίων υποτίθεται ότι δεν μεταβάλλεται) συνέχιζε να παρουσιάζει αυξημένη ανοιχτότητα ακόμα και 14 μήνες μετά.


Πάντως, ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής Ψυχολογίας Ρόλαντ Γκρίφιθς δήλωσε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα, αφού το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού και τόνισε ότι η ψυλοκυβίνη μπορεί να έχει θεραπευτική αξία για την κατάθλιψη των καρκινοπαθών και για τη διακοπή του καπνίσματος.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεχωρίζουν οι γονείς τα παιδιά τους;





Άγραφος κανόνας να μην το παραδέχονται.


Ο συγγραφέας του βιβλίου «The Sibling Effect», Jeffrey Kluger, υποστηρίζει ότι το 95% των γονέων δεν παραδέχονται ανοιχτά ότι αγαπούν κάποιο από τα παιδιά τους περισσότερο!


«Πιστεύω ότι το 95% των γονέων ξεχωρίζουν τα παιδιά τους και πως… το άλλο 5% λέει ψέμματα».


Βέβαια, προκειμένου, να μπορέσει να γυρίσει το βράδυ στο σπίτι και να μην προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα στις δύο του κόρες, ηλικίας 8 και 10 ετών, προσθέτει ότι «η μόνη εξαίρεση είμαστε εγώ με τη γυναίκα μου»! (άρα ανήκει στο παραπάνω 5%!).


Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι σε κάθε οικογένεια όλοι ξέρουν «ποιο» είναι το «αγαπημένο» παιδί, αλλά είναι ελάχιστοι οι γονείς που θα το παραδέχονταν. «Είναι κάτι σαν άγραφος κανόνας μεταξύ τους, να μην το ομολογήσουν ποτέ!» συμπληρώνει.


Εξομολογείται ότι ο ίδιος είχε καταλάβει την «προτίμηση» των γονιών του όταν ήταν παιδί. Ανάμεσα στα 4 αδέρφια του εκείνος ήταν το «αγαπημένο» παιδί του πατέρα του και ο τρίτος στη σειρά αδερφός του ο «αγαπημένος» της μητέρας του!


Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πατεράδες συνήθως έχουν αδυναμία στις μικρότερες κόρες τους, ενώ οι μανάδες στους μεγαλύτερους γιους!


Τα «μεσαία» παιδιά δεν έχουν και… πολλές πιθανότητες, εκτός κι αν είναι ο μοναδικός γιος ή κόρη από τα παιδιά.


Σύμφωνα με μία βρετανική έρευνα τα 88% των μανάδων παραδέχτηκε ότι συμπεριφέρονται διαφορετικά στους γιους απ’ ότι στις κόρες, αν και γνώριζαν ότι ήταν λάθος.


Σε ποσοστό 55% είπαν ακόμη ότι τους ήταν πιο εύκολο να «δεθούν» με τους γιους τους, ενώ μόλις το 7% παραδέχτηκε ανοιχτά ότι συμπεριφερόταν καλύτερα στους γιους απ’ ό,τι στις κόρες.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κουλτούρα της παχυσαρκίας





Δε φταίτε μόνο εσείς για τα παραπανίσια κιλά σας.


Αν έχετε πάρει πολλά ανεπιθύμητα κιλά την τελευταία 30ετία, μπορεί να νιώσετε ανακούφιση μαθαίνοντας πως δεν φταίτε εσείς.


Τουλάχιστον όχι μόνο εσείς. Πολλοί εξωγενείς παράγοντες – από τα οικονομικά συμφέροντα ως την αστικοποίηση – συνωμότησαν για να παρακάμψουν τη φυσική ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να εξισορροπεί τις θερμίδες που προσλαμβάνει με αυτές που καίει.


Σύμφωνα με μια ομάδα ειδικών, οι οποίοι επί δύο χρόνια εξέταζαν τις αιτίες της παχυσαρκίας παγκοσμίως, η λύση για το πιο πιεστικό πρόβλημα δημόσιας υγείας βρίσκεται στην απάντηση του ερωτήματος: Πώς φτάσαμε ως εδώ;


Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», σε μια σειρά άρθρων που δημοσιεύονται στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», οι ειδικοί αναφέρουν τα εξής:


Ως και τη δεκαετία του ’70, ο κόσμος ήταν αναγκασμένος να περπατήσει ή να διασχίσει με το ποδήλατο μεγάλες αποστάσεις για να αγοράσει ένα παγωτό. Δεν υπήρχαν αυτόματα μηχανήματα πώλησης γλυκών και αναψυκτικών, ούτε εμπορικά κέντρα πλημμυρισμένα στα fast - food. Ούτε βομβαρδιζόταν ασταμάτητα ο κόσμος με διαφημίσεις έτοιμων φαγητών και ροφημάτων πλημμυρισμένων στις θερμίδες του λίπους και της ζάχαρης.


Αν και τις δεκαετίες του ’40, του ’50 και του ’60 τα παιδιά έτρωγαν το απόγευμα γάλα και μπισκότα, στη συνέχεια έβγαιναν έξω για να παίξουν μέχρι το βράδυ. Τηλεόραση εκείνη την εποχή δεν υπήρχε – και τις πρώτες δεκαετίες από την εμφάνισή της αποτελούσε ευκαιρία να βρεθεί όλη η οικογένεια μαζί το Σαββατοκύριακο και όχι καθημερινή ασχολία ως το βράδυ.


Επιπλέον, τα περισσότερα γεύματα ετοιμάζονταν και καταναλώνονταν στο σπίτι, παρότι οι γυναίκες δούλευαν όλο και περισσότερο.


Επειδή, τέλος, οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κατά κανόνα ζούσαν σχετικά κοντά στη δουλειά τους, συνήθως πήγαιναν με τα πόδια ή με το ποδήλατο.


Τι άλλαξε
Παρότι από το 1900 και μετά οι ενεργειακές (θερμιδικές) απαιτήσεις της καθημερινής ζωής μειώθηκαν σημαντικά, εξαιτίας των αυτοκινήτων και των μηχανημάτων που διευκόλυναν τη χειρωνακτική δουλειά, το βάρος των κατοίκων της Δύσης παρέμεινε σταθερό ως τη δεκαετία του ’70.


Η δεκαετία αυτή είναι η κρίσιμη για το σωματικό βάρος των κατοίκων του πλανήτη, σύμφωνα με τον δρα Μπόιντ Α. Σουίνμπερν, από το Πανεπιστήμιο Deakin της Μελβούρνης, και τους συνεργάτες του που υπογράφουν τα άρθρα στο «Lancet».


Όπως εξηγούν, καθώς οι γυναίκες μπήκαν δυναμικά στο εργατικό δυναμικό, η βιομηχανία τροφίμων εντόπισε ένα νέο αγοραστικό κοινό και άρχισε να παραγάγει μαζικά έτοιμα φαγητά, γεμάτα ζάχαρη, αλάτι και λίπος – ουσίες που οι άνθρωποι είναι εξελικτικά προγραμματισμένοι να λατρεύουν.


«Οι γυναίκες διέθεταν όλο και λιγότερο χρόνο για μαγείρεμα και η βιομηχανία τροφίμων βρήκε τρόπους να καταστήσει το έτοιμο φαγητό πιο εύκολα προσβάσιμο σε όλους» λέει ο κοινωνιολόγος Στίβεν Λ. Γκόρτμεϊκερ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που συνυπογράφει τα άρθρα.


«Τη δεκαετία του ’70 άρχισε η κατακόρυφη αύξηση επεξεργασμένων υδατανθράκων και λιπών στα τρόφιμα, με παράλληλη αύξηση στις διαθέσιμες θερμίδες, δημιουργώντας τις αιτίες για την εμφάνιση της επιδημίας της παχυσαρκίας» γράφουν ο δρ Σουίνμπερν και οι συνεργάτες του. «Η πρόσληψη θερμίδων αυξήθηκε εξαιτίας της ολοένα ευρύτερης διάθεσης φθηνών, νόστιμων και έντονα διαφημιζόμενων τροφίμων».


Οι αρθρογράφοι του «Lancet» τονίζουν πως για να επιστρέψει το μέσο σωματικό βάρος στα επίπεδα του 1978, θα πρέπει να μειώσει κάθε άνθρωπος κατά 240 τις θερμίδες που καθημερινά καταναλώνει ενώ αν ήδη είναι παχύσαρκος η μείωση πρέπει να είναι η διπλάσια.


Τι πρέπει να γίνει
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι ειδικοί λένε πως πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα, όπως έγινε με το τσιγάρο.
Στις ΗΠΑ τις τρεις τελευταίες δεκαετίες μειώθηκαν από 40% σε 20% οι καπνιστές χάρη σε τέσσερα μέτρα: απαγορεύτηκε η διαφήμιση τσιγάρων στην τηλεόραση, αυξήθηκαν οι φόροι στα τσιγάρα, διατέθηκαν βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος και απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε όλο και περισσότερους δημόσιους χώρους.


Αντίστοιχα για την παχυσαρκία απαιτούνται, σύμφωνα με τον δρα Γκόρτμεϊκερ και τους άλλους ειδικούς: αύξηση κατά 10% των φόρων στα παχυντικά τρόφιμα και ροφήματα, εμφανέστερη επισήμανση στις συσκευασίες των τροφίμων (να γίνουν λ.χ. πράσινες οι συσκευασίες στα υγιεινά τρόφιμα, κίτρινες στα μεσαία και κόκκινες στα παχυντικά) και να μειωθεί η διαφήμιση πρόχειρων φαγητών και αναψυκτικών στα παιδιά.


«Η διαφήμιση τροφίμων και ποτών σχετίζεται με τα ποσοστά της παχυσαρκίας και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στα παιδιά» τονίζει ο δρ Γκόρτμεϊκερ. «Ελάχιστα παιδιά γεννιούνται παχύσαρκα, στην πορεία όμως της ζωής τους τα περισσότερα γίνονται».


Απαραίτητα είναι ακόμα ειδικά προγράμματα για τις οικογένειες που ήδη έχουν παχύσαρκα παιδιά και μαζικά προγράμματα στα σχολεία που θα ενθαρρύνουν την υγιεινή διατροφή και την άσκηση, ενώ θα αποθαρρύνουν την τηλεόραση.




Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν χωρίζουν οι γυναίκες... χάνουν μαλλιά




Ποιοι λόγοι προκαλούν την απώλεια μαλλιών.


Σαν να μην ήταν αρκετός ο πόνος που προκαλεί ένα διαζύγιο, φαίνεται πως γυναίκες που αντιμετωπίζουν το τέλος του γάμου τους έχουν να αντιμετωπίσουν και την απώλεια μαλλιών.


Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι εκτός από γενετικούς λόγους, ο επόμενος προγνωστικός παράγοντας κεντρικής απώλειας μαλλιών στις γυναίκες είναι η οικογενειακή τους κατάσταση, με την απώλεια συζύγου να αυξάνει τον κίνδυνο λέπτυνσης των τριχών περισσότερο από αυτόν των παντρεμένων ή ανύπαντρων γυναικών.


Ο ερευνητής Dr. Bahman Guyuron, του Case Western Reserve School of Medicine, δήλωσε ότι πιθανό το στρες αποτελεί στοιχείο του διαζυγίου που οδηγεί σε απώλεια μαλλιών των γυναικών.


Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και / ή το κάπνισμα φαίνεται πως επίσης επηρεάζουν τον κίνδυνο απώλειας μαλλιών στις γυναίκες, ανακάλυψε η έρευνα.


Οι 2 παραπάνω παράγοντες συνέβαλαν επίσης στη λέπτυνση των τριχών στους άντρες, ανακάλυψε η έρευνα. Ωστόσο σε άλλες παραμέτρους τα 2 φύλα επηρεάζονταν διαφορετικά, με διάφορες τάσεις απώλειας μαλλιών των αντρών να προκαλούνται από την υπερέκθεση στον ήλιο, το ιστορικό καρκίνου και την καθιστική ζωή, μεταξύ άλλων.


Ο ερευνητής δήλωσε ότι εντοπίστηκαν παράγοντες που φαίνεται πως αυξάνουν και μειώνουν τον κίνδυνο και για τα 2 φύλα ανεξάρτητα από γενετική προδιάθεση.


Στην πρώτη έρευνα, οι επιστήμονες εστίασαν αποκλειστικά σε ομάδα 8 διδύμων που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για τον τρόπο ζωής, υποβλήθηκαν σε εξέταση αίματος και ανάλυση από φωτογραφίες μαλλιών.


Στους κροτάφους, η ομάδα ανακάλυψε ότι όσο περισσότερο κάπνιζε μια γυναίκα τόσο μεγαλύτερη ήταν η απώλεια μαλλιών. Ιστορικό δερματοπάθειας επίσης συνέβαλε στην απώλεια μαλλιών στην περιοχή, ενώ 2 ποτά την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο.


Η απώλεια μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού στις γυναίκες συνδεόταν με το διαβήτη, δερματοπάθειες και κάπνισμα, ενώ τα επιπλέον κιλά ή η παχυσαρκία συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας μαλλιών.


Ο Guyuron δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η απώλεια μαλλιών στις γυναίκες μπορεί να επιταχυνθεί από συνήθειες ύπνου και από καταστάσεις που συνδέονται με το στρες, όπως ύπαρξη πολλών παιδιών και γάμο.


Γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αντηλιακή προστασία και ήταν ευτυχισμένες στο γάμο τους αντιμετώπιζαν χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας μαλλιών.


Η δεύτερη έρευνα της ομάδας εστίασε στην απώλεια μαλλιών μεταξύ 66 διδύμων μονοζυγωτικών αντρών.


Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκτός από το κάπνισμα και την έκθεση στον ήλιο, το ιστορικό πιτυρίδας επίσης αύξανε τον κίνδυνο απώλειας μαλλιών στη μέση γραμμή, ενώ η αθροιστική έκθεση στον ήλιο και το ιστορικό καρκίνου αύξανε τον κίνδυνο για απώλεια μαλλιών στους κροτάφους και την κορυφή.


Άντρες που δεν ασκούνταν τακτικά και είχαν υπέρταση εμφάνιζαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο απώλειας μαλλιών στην κορυφή.


Όσοι ασκούνταν σε εξωτερικούς χώρους πολύ, αντιμετώπιζαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για απώλεια μαλλιών.




Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο γελαστοί οι «πρωινοί τύποι»





Η διάθεσή μας «πέφτει» το βράδι.


Πιο χαρούμενοι, ευδιάθετοι και γελαστοί είναι όσοι ξυπνούν νωρίς το πρωί. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κορνέλ, των ΗΠΑ, που αναφέρει ότι οι περισσότεροι από εμάς, είμαστε συνήθως πιο «χαρούμενοι» το πρωί, ενώ η διάθεσή μας πέφτει όσο περνάει η ώρα και κυρίως το βράδυ, όποτε η κακή διάθεση φαίνεται να κορυφώνεται.


Το ιδιαίτερο σε αυτή την έρευνα είναι ότι πραγματοποιήθηκε μέσω twitter. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατέγραψαν τα tweets, δηλαδή τα μηνύματα που έγραφαν οι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης στο ίντερνετ, και κατέληξαν σε συμπεράσματα για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Το δείγμα τους ήταν 509 εκατομμύρια μηνύματα από 2,4 εκατομμύρια χρήστες, σε 84 χώρες.


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Φεβρουάριο του 2008 έως τον Ιανουάριο του 2010.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέντα, χαμομήλι και ιβίσκος





Τα φάρμακα της φύσης.


Στην ελληνική επικράτεια συναντιούνται σχεδόν παντού τρία ιδιαίτερα ευεργετικά φυτά: η μέντα, το χαμομήλι και ο ιβίσκος. Άραγε, γνωρίζουμε το πόσο ευεργετικά είναι για την υγεία μας;


Η μέντα είναι ποώδες πολυετές φυτό που φτάνει σε ύψος ως 70 πόντους. Αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό, τόσο για τις αρωματικές του, όσο και για τις γευστικές του ιδιότητες. Τα χρήσιμα μέρη της μέντας είναι τα άνθη και τα φύλλα. Χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, στη φαρμακευτική καθώς και σε πολλά βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Συστατικά της μέντας περιέχονται σε οδοντόπαστες, μαστίχες, σαπούνια, κρέμες, γλυκά και φάρμακα για τον βήχα.


Η χρήση της ξεκίνησε κυρίως από την Ασία και από τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Σε πολλούς πολιτισμούς, θεωρείτο σύμβολο φιλίας και φιλοξενίας. Στην Μ. Ανατολή, ακόμη και σήμερα, το ρόφημα μέντας σερβίρεται στους καλεσμένους κατά την άφιξή τους, ενώ στην Αρχαία Ελλάδα τα φύλλα της σκορπίζονταν στο τραπέζι ως ένδειξη θερμού καλωσορίσματος.


Η διατροφική αξία της μέντας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Περιέχει βιταμίνες Α και C και βιταμίνη Β2, σε μικρότερες ποσότητες. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μειώνει τον κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου. Αν η μέντα καταναλώνεται σε μικρότερες ποσότητες, τα θρεπτικά συστατικά της είναι εξίσου σημαντικά για τον οργανισμό. Πέρα όμως από βιταμίνες, η μέντα περιέχει μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο.


Η μέντα έχει μακρά ιστορία σε σχέση με τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αποτελεί άριστο φάρμακο κατά της δυσπεψίας και για αυτόν τον λόγο συστήνεται ένα ρόφημα μέντας μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Έχει χωνευτικές ιδιότητες, καθώς ελαττώνει τους μυϊκούς σπασμούς και διευκολύνει την πεπτική διαδικασία. Προλαμβάνει το σχηματισμό στομαχικού έλκους και διεγείρει τις χολικές εκκρίσεις.


Το βασικό συστατικό της μέντας, η μενθόλη, βοηθά σημαντικά στα αναπνευστικά προβλήματα. Μειώνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, χαλαρώνοντας τους μύες γύρω και μέσα στο έντερο, καθώς επίσης και τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης.
Εξωτερικά, η μενθόλη της μέντας βρίσκει εφαρμογή σε προϊόντα που προσδίδουν δροσερή αναπνοή όπως μαστίχες, καραμέλες και διαλύματα. Χρησιμοποιείται σε σαπούνια και γαλακτώματα και δίνει αίσθηση δροσιάς στο σώμα. Είναι αντιβακτηριδιακή και προστατεύει από τους έρπητες του στόματος και των γεννητικών οργάνων. Αλλά και ιατρικά, η μέντα φαίνεται να έχει προστατευτικές ιδιότητες σε ασθενείς με καρκίνο, που υποβάλλονται σε ακτινοβολία.


Ακόμη και το άρωμα της μέντας φαίνεται να βοηθά στην μνήμη, για αυτόν τον λόγο μπορεί να φανεί χρήσιμο πριν από κάποιες εξετάσεις.


Το χαμομήλι είναι ένα ιδιαίτερα αρωματικό φυτό και συναντιέται σχεδόν παντού στην Ελλάδα. Η συγκομιδή του γίνεται κυρίως τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Ταπεινό στην εμφάνιση, αλλά πολύ σημαντικό σε φαρμακευτικές ιδιότητες.


Ήδη από την αρχαιότητα, χρησιμοποιείτο για θεραπευτικούς σκοπούς. Καταναλωνόταν για ενοχλήσεις του στομάχου, του εντέρου ή της χολής. Το συνιστούσαν σε γυναίκες, για τη μείωση των πόνων κατά την έμμηνη ρύση. Επιπλέον, χρησιμοποιείτο τοπικά ως επίθεμα σε πληγές, για να επουλωθούν πιο γρήγορα.


Πλέον, οι ουσίες και η δράση του χαμομηλιού έχουν ερευνηθεί σημαντικά σε ερευνητικό επίπεδο, πιστοποιώντας τις περισσότερες από τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι ιδιότητες του χαμομηλιού οφείλονται σε δραστικές ουσίες όπως η κουμαρίνη, τα αιθέρια έλαια, τα φλαβονοειδή, το αζουλένιο, κάδμιο και μεταλλικά στοιχεία.


Σήμερα, η πιο διαδεδομένη ιδιότητα του χαμομηλιού έχει σχέση με την ικανότητα του να ηρεμεί τα νεύρα και να χαλαρώνει, διώχνοντας την αϋπνία και ενισχύοντας τον ύπνο. Επιπλέον, είναι γνωστό για τις αντισηπτικές, καταπραϋντικές και αντιαλλεργικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ευρέως για τα έλκη του πεπτικού, το φούσκωμα και την καούρα.


Ανακουφίζει από τα αναπνευστικά προβλήματα, τα κρυολογήματα, το βήχα, τον πυρετό, τα προβλήματα της χοληδόχου κύστεως, τα εντερικά αέρια, τη γαστρίτιδα, τις αιμορροΐδες, τη δυσπεψία, την αϋπνία, τις στομαχικές φλεγμονές και τους δερματικούς ερεθισμούς.
Με εξωτερική εφαρμογή συντελεί στην επούλωση των εγκαυμάτων και των εκζεμάτων, ενώ είναι χρήσιμο στην ουλίτιδα και στις οφθαλμικές πλύσεις. Οι κομπρέσες με αφέψημα χαμομηλιού είναι καταπραϋντικές για κάθε είδους δερματικό πρόβλημα.


Το χαμομήλι βρίσκει πολλές εφαρμογές στον χώρο της αισθητικής, κυρίως λόγω των ευεργετικών και καταπραϋντικών ιδιοτήτων του στο δέρμα. Αποτελεί βασικό συστατικό σε προϊόντα καθαρισμού, ντεμακιγιάζ αλλά και ενυδάτωσης του δέρματος. Τα φλαβονοειδή που περιέχει έχουν θετικά αποτελέσματα επί της περιφερικής κυκλοφορίας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις αντιδράσεις φλεγμονής, λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης.


O ιβίσκος, αν και διακοσμητικό φυτό, φαίνεται να έχει αρκετές φαρμακευτικές ιδιότητες. Πολλά μέρη του φυτού όπως τα φύλλα, οι ρίζες και οι κάλυκες είναι χρήσιμα. Τα μικρά φύλλα τρώγονται ωμά σε σαλάτες ή μαγειρεμένα με άλλα λαχανικά.


Οι κάλυκες του ιβίσκου περιέχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά (κυρίως φλαβονοειδή), καθώς επίσης και βιταμίνες και ανόργανα άλατα, όπως ριβοφλαβίνη, ασκορβικό οξύ, νιασίνη, καροτένιο και σίδηρο.


Ο ιβίσκος παλαιότερα χρησιμοποιείτο σε αρκετά γιατροσόφια. Ακόμη και σήμερα, καταναλώνεται για την αύξηση της διούρησης, κυρίως λόγω του γλυκολικού οξέος που περιέχει. Επειδή περιέχει κιτρικό οξύ, χρησιμοποιείται για ανακούφιση από τη ζέστη, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος και διαστέλλοντας του πόρους. Τα φύλλα και τα άνθη του ιβίσκου χρησιμοποιούνται σε ρόφημα, που ανακουφίζει από πεπτικά και νεφρικά προβλήματα. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το ρόφημα από ιβίσκο μπορεί να μειώσει και την αρτηριακή πίεση.




Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φάβα: πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών





Βάλτε την στη διατροφή σας!


Η φάβα, το τρόφιμο δηλαδή που προέρχεται από τα αφυδατωμένα σπέρματα αρακά, περιέχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά υδατανθράκων (63%) και πρωτεϊνών (20%) γεγονός το οποίο την αναβαθμίζει διατροφικά αφού αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών χωρίς ταυτόχρονη παρουσία τριγλυκεριδίων, κορεσμένων ή τρανς λιπαρών.


Η πλούσια περιεκτικότητάς της σε διαλυτές φυτικές ίνες την κάνουν ένα ιδανικό τρόφιμο για τη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου και της χοληστερίνης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, την ομαλή και φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.


Όλα αυτά τα οφέλη αποδίδονται από ένα τρόφιμο που ανά μερίδα 100 γρ. αποδίδει μικρή ποσότητα θερμίδων (85 για την ακρίβεια) επιβαρύνοντας έτσι ελάχιστα το καθημερινό μας γεύμα. Ειδικά σε περιπτώσεις υιοθέτησης χορτοφαγικών σχημάτων ή σε περιόδους θρησκευτικής νηστείας η φάβα αποτελεί εξαίσιο υποκατάστατο του κρέατος.


Όμως, επειδή το αμινοξύ μεθειονίνη απουσιάζει από τη φάβα, για να υπάρχει πληρότητα αμινοξέων θα πρέπει αυτά να συνοδεύονται με δημητριακά (όπως το ρύζι) ή ξηρούς καρπούς (όπως τα αμύγδαλα ή τα φυστίκια). Είναι επιπρόσθετα πλούσια σε μαγνήσιο (που βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας της μνήμης), φυλλικό οξύ, κάλιο και σίδηρο (όχι αρκετά βιοδιαθέσιμο ίσως). Εκτός από τη μορφή της σούπας που όλοι γνωρίζουμε μπορεί να μαγειρευτεί σαν πουρές, να μπει σε σαλάτες με λαχανικά, να γίνει ντιπ αλλά και να μαγειρευτεί σε ριζότο.


Η φάβα ανήκει στην κατηγορία των ψυχανθών και κληρονομεί από αυτά μια πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων για την υγεία. Επειδή ακριβώς αποτελείται από αφυδατωμένα σπέρματα τα οποία απολυμαίνονται επιδεικνύει αξιοσημείωτη συντηρησιμότητα σαν τρόφιμο.


Τα υψηλά επίπεδα υδατανθράκων που περιέχει σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος των σπερμάτων την καθιστούν εύκολη στο μαγείρεμα, ενώ οι υδατάνθρακες που περιέχει της αποδίδουν μια υπόγλυκη γεύση. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως ανάλογα τρόφιμα με τη φάβα παρουσιάζουν υπόπικρη γεύση.


Σε ένα εβδομαδιαίο διατροφικό σχήμα της παραδοσιακής ελληνικής μεσογειακής διατροφής δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει ένα τρόφιμο όπως η φάβα. Ένα ευεργετικό τρόφιμο στο οποίο οι Ρωμαίοι έδιναν τόσο μεγάλη σημασία ώστε είχαν δώσει το όνομά του σε μια από τις πιο γνωστές ρωμαϊκές οικογένειες: τους Φάβιους.




Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα τρία καλύτερα αφροδισιακά





Δοκιμάστε τα!


Ξεχάστε τα στρείδια και τη σοκολάτα. Τα πιο δυνατά αφροδισιακά βρίσκονται μέσα μας.


Τα αφροδισιακά έχουν απασχολήσει την ανθρωπότητα για αιώνες. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι τρώγανε στρείδια, οι Κινέζοι σούπα από πτερύγιο καρχαρία ενώ οι Άραβες καμπούρα καμήλας.


Δεν ξέρανε τότε ότι το ισχυρότερο αφροδισιακό είναι ήδη μέσα μας.


Τρία πράγματα δημιουργούν όρεξη σε έναν άνθρωπο για σεξ: η σεξουαλική ορμή (επιθυμία), τα συναισθήματα εμπιστοσύνης και ο έρωτας.


Κάθε ένα από αυτά τα συστήματα παίζει ρόλο στην επιθυμία, ενώ οι επιστήμονες αρχίζουν τώρα να εντοπίζουν τις χημικές ουσίες του σώματος που προκαλούν το καθένα.


Σεξουαλική ορμή: Η σεξουαλική ορμή συνδέεται με μια κατηγορία ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα, κυρίως τεστοστερόνη (ναι, οι γυναίκες παράγουν επίσης).


Σήμερα, οι γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο μπορούν να πάρουν μια συνταγή για τεστοστερόνη. Μπορούν όμως να αυξήσουν τα επίπεδα τους και χωρίς φαρμακευτική αγωγή.


Παίζοντας ανταγωνιστικά αθλήματα έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν παραγωγή τεστοστερόνης. Κάνοντας έρωτα μπορείτε επίσης να οδηγηθείτε στο ίδιο αποτέλεσμα.


Μελέτες έχουν δείξει ότι το σεξ αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, οπότε όσο περισσότερο σεξ κάνετε, τόσο περισσότερο σεξ επιθυμείτε.


Εμπιστοσύνη: Η χημική ουσία οξυτοκίνη παράγεται από συναισθήματα όπως η εμπιστοσύνη και η δέσμευση.


Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ζευγάρια που χρησιμοποίησαν ένα ρινικό σπρέι που περιέχει οξυτοκίνη πριν από μια οικογενειακή διαμάχη είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν φιλική, θετική επικοινωνία από εκείνους που δεν το είχαν χρησιμοποιήσει.


Η οξυτοκίνη μπορεί να παραχθεί ακόμα και με την αφή. Κρατήστε τα χέρια ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, κάντε μασάζ ο ένας στον άλλον, ή κοιμηθείτε αγκαλιά.


Έρωτας: Ο τρίτος κινητήριος μοχλός των σχέσεων είναι η ντοπαμίνη, ένας βασικός παράγοντας της αγάπης. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι δοκιμάζουν καινούργια πράγματα μπορούν να προκαλέσουν την απελευθέρωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.


Δεν μιλάμε μόνο για κάτι διαφορετικό στο κρεβάτι (αν και θα ήταν μια καλή αρχή). Μπορείτε να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα με το να διαλέγετε καινούργια πλακάκια για το σπίτι μαζί ή να είστε σε ένα τρενάκι του λούνα παρκ.


Καμία συνταγή δεν πρόκειται να σας κάνει να αγαπήσετε κάποιον που δεν σας αρέσει. Όμως αν πιστεύετε ότι έχετε βρει τον ένα και μοναδικό και θέλετε να δώσετε μια ώθηση στην σχέση σας, προτού δοκιμάσετε την σούπα από πτερύγια καρχαρία, δοκιμάστε τα παραπάνω. Μπορεί να σας βγουν σε καλό!




Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...