Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Πάπας Φραγκίσκος: Τα τείχη κατά των μεταναστών θα πέσουν


«Τα τείχη κατά των μεταναστών θα πέσουν, δεν είναι λύση», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της πτήσης που τον μετέφερε στην Ρώμη, μετά την ολοκλήρωση του ταξιδίου του στις ΗΠΑ.

«Ξέρετε τι κατάληξη έχουν τα τείχη: όλα τα τείχη καταρρέουν, σήμερα, αύριο ή μετά από εκατό χρόνια. Δεν είναι αυτή η λύση», τόνισε ο ποντίφικάς, προσθέτοντας ότι «τα τείχη δεν αποτελούν λύση. Το πρόβλημα παραμένει, αλλά με μεγαλύτερο μίσος».

Ο Αργεντινός ποντίφικας εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία να επισκεφθεί την Κίνα και υπογράμμισε: «Θα μου άρεσε πολύ να πάω στην Κίνα, αγαπώ τον κινεζικό λαό. Εύχομαι να υπάρξει η δυνατότητα για καλές σχέσεις με την Κίνα. Έχουμε επαφές, αναφερόμαστε σε αυτό -πρέπει να προχωρήσουμε», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πάπας Φραγκίσκος, τέλος, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών στο πλαίσιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να χειροτονηθούν γυναίκες κληρικοί, διότι «κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν».

------------------

"Τρέμουν" τις ταραχές μεταξύ προσφύγων στο Βερολίνο


Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα «τη βαθιά της ανησυχία» για τις ταραχές που ξέσπασαν χθες Κυριακή, μεταξύ πολλών εκατοντάδων προσφύγων σε ένα κέντρο υποδοχής, την ώρα που ένα συνδικάτο αστυνομικών πρότεινε να χωρίζονται οι χριστιανοί από τους μουσουλμάνους στα κέντρα υποδοχής.

«Παρατηρούμε με εξαιρετική ανησυχία το γεγονός ότι σημειώθηκαν ταραχές» στο κέντρο υποδοχής προσφύγων, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, ο Τομπίας Πλάτε.

Οι ταραχές ξέσπασαν χθες Κυριακή στον καταυλισμό Κάλντεν, που βρίσκεται σε ένα προάστιο του Κάσελ στην κεντρική Γερμανία, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες από περίπου 20 χώρες.

Οι συγκρούσεις μεταξύ Πακιστανών και Αλβανών αιτούντων άσυλο, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ξύλα και σπρέι πιπεριού, διήρκησαν αρκετές ώρες και ξέσπασαν έπειτα από μια φιλονικία μεταξύ δύο ανδρών την ώρα του μεσημεριανού στην καντίνα, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Περίπου 10 αιτούντες άσυλο και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, πρόσθεσε η αστυνομία.

Ο Πλάτε υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση «ανησυχεί» και για τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί εργάτες που είχαν αναλάβει την κατασκευή χώρων υποδοχής προσφύγων από ακροδεξιούς διαδηλωτές.

«Παρακολουθούμε στενά και τα δύο φαινόμενα», τόνισε ο ίδιος.

Αρκετοί διαπληκτισμοί έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες σε κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών εξαιτίας της ανάμειξης χριστιανών και μουσουλμάνων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου των αστυνομικών Γεργκ Ράντεκ πρότεινε τον διαχωρισμό των αιτούντων άσυλο σε χριστιανούς και μουσουλμάνους προκειμένου, σύμφωνα με τον ίδιο, να μειωθούν οι πιθανότητες ταραχών, μια πρόταση που προκάλεσε σάλο στη Γερμανία.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εμποδίσουμε νέες εκρήξεις βίας και από αυτή την άποψη ένας διαχωρισμός στα κέντρα υποδοχής βάσει της θρησκείας είναι κατά τη γνώμη μου λογικός», εξήγησε ο Ράντεκ.

------------------

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες υπέρ των μεταναστών


Περισσότεροι από 15.000 πολίτες διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες υπέρ της υποδοχής των μεταναστών, ζητώντας να έχουν οι άνθρωποι αυτοί καλύτερη μεταχείριση.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι οργανωτές υπολόγισαν τον αριθμό των διαδηλωτών σε 20.000, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για 15.000.

"Καλωσορίσατε πρόσφυγες", έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Νορ, όχι μακριά από το κτίριο όπου οι πρόσφυγες πρέπει να υποβάλλουν το αίτημά τους για άσυλο.

Ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης, η Πλατφόρμα Πολιτών για την Υποστήριξη των Προσφύγων, εξέφρασε στο Facebook την ικανοποίησή της για την επιτυχία αυτής της συγκέντρωσης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ένα πάρκο κοντά στον τόπο της διαδήλωσης, ένας καταυλισμός από σκηνές δημιουργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες για να προσφέρει καταφύγιο, τροφή και ρούχα στους μετανάστες που φθάνουν στη βελγική πρωτεύουσα.

------------------

Στον Πειραιά το Πλοίο της Ειρήνης με βοήθεια για τους πρόσφυγες


Στον Πειραιά κάνει στάση σήμερα, το Πλοίο της Ειρήνης με βοήθεια από τους πρόσφυγες, όπου χθες έκανε πρώτο σταθμό στο Κουσάντασι της Τουρκίας και έτυχε υποδοχής από Τούρκους αγωνιστές της ειρήνης.

Σήμερα το πλοίο καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά, στο χώρο διεθνών αφίξεων του ΟΛΠ (Πύλη Ε11). Με την ευκαιρία αυτή, το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑ.Δ.Ο.Π.) μαζί με την Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής και άλλους φορείς έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις υποδοχής, που είναι αφιερωμένες στο μέγα θέμα των προσφύγων, καθώς και στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, με αφορμή και την συμπλήρωση φέτος των 70 χρόνων του ΟΗΕ, αναφέρει η ΕΡΤ.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 11:00, στο χώρο του ΟΛΠ δίπλα στο πλοίο και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 12:00 με την παρουσίαση «Έκκλησης της Μεσογείου για Ειρήνη και Αλληλεγγύη». Στη συνέχεια, στις 12:30, διεθνής αντιπροσωπεία από το Πλοίο της Ειρήνης, μαζί με τις συνεργαζόμενες ελληνικές οργανώσεις, θα αποτίσουν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο μουσικό και αντιφασίστα Παύλο Φύσσα, στον τόπο της δολοφονίας του στο Κερατσίνι.

Μετά το Κερατσίνι αντιπροσωπείες του Πλοίου της Ειρήνης και του ΠΑΔΟΠ θα επισκεφτούν τα Γραφεία της Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου», για να τους παραδώσουν βοήθεια προοριζόμενη για τους πρόσφυγες. Σημειώνεται ότι οι περίπου χίλιοι επιβαίνοντες στο Πλοίο της Ειρήνης, συγκεντρώνουν χρήματα εν πλω, για το σκοπό αυτό.

Δείτε το βίντεο



------------------

Από γήπεδο σε… γήπεδο μεταφέρονται οι πρόσφυγες

Έφυγαν από το Τάε Κβο Ντο και πήγαν στις εγκαταστάσεις του χόκεϊ στο Ελληνικό.

Στο γήπεδο του χόκεϊ, στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού, έγινε σήμερα η μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από το γήπεδο του Ταε Κβο Ντο του Φαλήρου.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, οι εγκαταστάσεις στο Ελληνικό θα χρησιμοποιηθούν για όσο διάστημα χρειαστεί για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών. Ταυτόχρονα, αναζητούνται και άλλοι χώροι για την προσωρινή στέγαση μεταναστών και προσφύγων στην Αθήνα και - αν κριθεί αναγκαίο - και στη Θεσσαλονίκη.

Το γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό έχει χωρητικότητα περίπου 500-600 ατόμων και επιλέχθηκε ως λύση ανάγκης, καθώς το γήπεδο του Τάε Κβο Ντο έπρεπε να παραδοθεί για τη διεξαγωγή παγκόσμιων αγώνων πάλης.

------------------

Άνοιξαν τα σύνορα Σερβίας και Κροατίας

Οι πρωθυπουργοί συνεχίζουν τον «πόλεμο» δηλώσεων.

Οι βασικές συνοριακές διαβάσεις Σερβίας – Κροατίας λειτουργούν κανονικά από χθες, καθώς από την Παρασκευή οι δύο χώρες προχώρησαν σε άρση των απαγορεύσεων που είχαν επιβάλει.

Ο «λεκτικός πόλεμος» που ξέσπασε μεταξύ Ζάγκρεμπ και Βελιγραδίου λόγω του κύματος προσφύγων που εισέρχεται από τη Σερβία στα κροατικά σύνορα οδήγησε τις σχέσεις των δύο χωρών στο χαμηλότερο σημείο από την περίοδο διακυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η Κροατία άνοιξε ξανά την Παρασκευή τις συνοριακές διαβάσεις, Τοβάρνικ και Μπαγιάκοβο με τη Σερβία για τη διέλευση επιβατών και εμπορευμάτων. Το Ζάγκρεμπ είχε προχωρήσει σε κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων λόγω της μαζικής εισόδου τις τελευταίες εβδομάδες προσφύγων στη χώρα από τα σερβικά σύνορα.

Η σερβική πλευρά απέσυρε στη συνέχεια τα δικά της αντίμετρα, την απαγόρευση εισόδου εμπορευματικών οχημάτων από την Κροατία και από χθες λειτουργούν κανονικά οι συνοριακές διαβάσεις Μπάτροβτσι- Μπαγιάκοβο, Σιντ-Τοβάρνικ και Μπογκόγιεβο – Ερντούτ.

Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς συνέχισαν και χθες τις δηλώσεις σε οξείς τόνους, ενώ οι πρόεδροι, Τόμισλαβ Νίκολιτς και Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και συμφώνησαν ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να αποκατασταθούν οι διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Σερβίας, οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν για την κρίση στις σχέσεις Σερβίας - Κροατίας που δημιουργήθηκε λόγω του κύματος προσφύγων προς την Κροατία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτός δεν είναι ο δρόμος για τη δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας για συνεργασία στην περιοχή.

Οι κ. Νίκολιτς και Γκράμπαρ Κιτάροβιτς τόνισαν ότι θα προσπαθήσουν ώστε οι σχέσεις των δύο χωρών να εισέλθουν και πάλι σε ανοδική πορεία.

«Η Κροατία στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης εφαρμόζει διπλά μέτρα και σταθμά», δήλωσε ο σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζητώντας από τους Κροάτες αξιωματούχους να αφήσουν τη Σερβία στην ησυχία της και να ασχοληθούν με τη χώρα τους.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξή του στον κροατικό τηλεοπτικό σταθμό RTL είπε ότι εδώ και 5,5 μήνες οι άνθρωποι εισέρχονταν στην Ουγγαρία και ότι μέχρι τότε η Κροατία δεν είχε κάποιο θέμα, ούτε ζητούσε ισότιμη προσέγγιση.

«Εγώ δεν μπορώ να βοηθήσω και δεν έχει αυτό καμία σχέση με τη Σερβία. Αφήστε μας ήσυχους. Δεν ζητάμε κάτι από εσάς. Δεν ζητάμε να μας βοηθήσετε, δεν ζητάμε να μας δώσετε χρήματα, δεν ζητάμε τίποτα», είπε ο κ. Βούτσιτς.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η κατάσταση με τα μέτρα και τα αντίμετρα θα μπορούσε αποφευχθεί, με ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Βούτσιτς είπε ότι υπήρχε επικοινωνία, αλλά υπήρχε επίσης και «προφανής έλλειψη κατανόησης του γεγονότος ότι η Σερβία είναι κυρίαρχη χώρα και ότι θα λάβει μέτρα για τα μέτρα που είχαν ληφθεί σε βάρος της».

Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι επικοινώνησε μία φορά με τον κροάτη ομόλογό του, Ζόραν Μιλάνοβιτς και δεν ξέρει τι θα γίνει μετά τις προσβολές που διατύπωσε εναντίον του ο κ. Μιλάνοβιτς.

«Εγώ είμαι στην ίδια διεύθυνση είμαι έτοιμος να συζητήσω. Αλλά στις προσβολές δεν απαντώ με προσβολές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι όταν η Κροατία επέβαλε τρίτο μέτρο και ανάγκαζε τους Σέρβους πολίτες να βγαίνουν από οχήματα με σερβικές πινακίδες και να περνούν πεζοί τα σύνορα, έπρεπε να απαντήσει.

Απαντώντας στην ερώτηση τι θα κάνει για τη βελτίωση των σχέσεων με την Κροατία, ο κ. Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία έκανε τα πάντα.

Καταργήσαμε τα μέτρα, μόλις η Κροατία αποφάσισε την άρση των μέτρων της. Η χώρα μας είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες της Κροατίας.

«Δεν λέμε τίποτα εναντίον της Κροατίας, δεν μας ενδιαφέρει η προεκλογική της εκστρατεία. Ας μην γίνει η Σερβία βασικός στόχος στην εκστρατεία σας», τόνισε.

Ο κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς σε χθεσινές δηλώσεις του με αφορμή την προσφυγική κρίση κατηγόρησε τη Σερβία ότι «δεν κάνει απολύτως τίποτα για το προσφυγικό» και «δεν λειτουργεί ως κράτος» και τόνισε ότι η μοναδική σημαντική διεύθυνση γι’ αυτόν είναι η Δύση.

«Θα ήθελα οι εξ ανατολών γείτονές μας να λειτουργούν σαν κράτος, κάτι που μπορούν να κάνουν, αλλά δεν θέλουν. Μπορεί να της λείπουν πόροι και δεν λειτουργεί τόσο καλά ως κράτος όσο η Κροατία, αλλά η Σερβία δεν είναι τριτοκοσμική χώρα και δεν κάνει τίποτα απολύτως», δήλωσε ο κ. Μιλάνοβιτς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Βέτσερνι Λιστ» του Ζάγκρεμπ.

Στη διάρκεια συγκέντρωσης υποστηρικτών του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) στην κροατική πόλη Σίσακ, ο Ζόραν Μιλάνοβιτς είπε ότι τα σύνορα με τη Σερβία θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά σημείωσε ότι «δεν θα αφήσει μικρά λόμπι, διάφορα συμφέροντα ορισμένων επιμελητηρίων και κομματικούς δεσμούς με τα επιμελητήρια να τον αποτρέπουν να λαμβάνει αποφάσεις που είναι προς το συμφέρον της Κροατίας και των πολιτών της».

Προτεραιότητα είναι οι άνθρωποι να μπορούν να πηγαίνουν στην εκκλησία, να μπορούν να πηγαίνουν για καφέ ή να αισθάνονται ασφαλείς στο σπίτι τους, είπε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς προσθέτοντας ότι όλα τα άλλα έχουν δευτερεύουσα σημασία. «Το αν θα έρθει ένα φορτηγό με παιχνίδια ή με σοκολάτες από τη Σερβία σήμερα ή τον άλλο μήνα, είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι προτεραιότητα», τόνισε.

Ο κ. Μιλάνοβιτς είπε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον αυστριακό καγκελάριο, επικεφαλής της χώρας που πλήττεται περισσότερο, ενώ η Κροατία είναι μόνο χώρα διέλευσης. «Ανταλλάσσουμε συνεχώς πληροφορίες για μένα αυτή είναι σημαντική διεύθυνση, είναι Δύση», υπογράμμισε.

Σήμερα στη διάρκεια εκδήλωσης στο Ζάγκρεμπ ο Ζόραν Μιλάνοβιτς κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τη συνάντηση της προέδρου της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς με τον Σέρβο ομόλογό της, Τόμισλαβ Νίκολιτς στη Νέα Υόρκη απάντησε: «Και ποιος είναι αυτός ο Νίκολιτς;».

Ο κ. Μιλάνοβιτς, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, έκανε και αναφορά στον σέρβο πρωθυπουργό τονίζοντας «ότι θέλει πλέον να συνομιλεί με τον Βούτσιτς».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Μάικλ Ντέβενοπορτ δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ θετική εξέλιξη το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Κροατίας και Σερβίας και πρόσθεσε ότι τα ανοιχτά σύνορα αποτελούν θεμέλιο καλών σχέσεων.

Διακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν από τη Σερβία, μέσα στο 2015

Στο μεταξύ, από την αρχή του 2015, από τη Σερβία πέρασαν 200.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 140.000 παρέλαβαν την αίτηση παροχής ασύλου, ανέφερε ο Ράντος Τζούροβιτς, διευθυντής του κέντρου προστασίας και αρωγής για άτομα που αιτούνται άσυλο.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της σερβικής δημόσιας τηλεόρασης (RTS), ο κ. Τζούροβιτς τόνισε ότι η Σερβία αποτελεί χώρα διέλευσης και σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες έχουν προορισμό την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι το προσφυγικό κύμα από χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον γεγονός που -όπως είπε- κάνει επιτακτική την ανάγκη για την δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής στη Σερβία.

------------------

Εθελοντές πρόσκοποι στη Λέσβο για τα παιδιά πρόσφυγες

Δράση ανθρωπιάς το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Μάζεψαν τόνους σκουπιδιών και έκαναν εκατοντάδες χαμόγελα να ξανανθίσουν σε παιδικά πρόσωπα. Έδιωξαν το φόβο της προσφυγιάς από εκατοντάδες πολίτες της Μυτιλήνης ζώντας και δουλεύοντας μαζί με εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες στον Καρά Τεπέ και στα Τσαμάκια. Έδιωξαν τις εικόνες του πολέμου, των δουλεμπόρων, των καταυλισμών και της ανέχειας έστω και για λίγο, απ’ όπου πέρασαν. Κι όλα αυτά επικαλούμενοι την υπόσχεση τους «να βοηθούν ΚΑΘΕ άνθρωπο σε ΚΑΘΕ περίσταση».

Ο λόγος για δεκάδες εθελοντές, ενήλικα μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων από όλη την Ελλάδα που ήρθαν στη Μυτιλήνη και μαζί με ενήλικα στελέχη της τοπικής Προσκοπικής Κίνησης το περασμένο Σαββατοκύριακο υλοποίησαν μια μεγάλη δράση προσφοράς υπηρεσίας και εθελοντικής εργασίας.

Το Σαββατοκύριακο λοιπόν, 26 και 27 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία της Γενικής Εφορείας των Ελλήνων Προσκόπων και την στήριξη του δήμου Λέσβου και της οργάνωσης «Médecins du Monde Greece - Γιατροί του Κόσμου» 30 ενήλικες βαθμοφόροι του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων ήλθαν στη Μυτιλήνη. Μαζί με στελέχη του τοπικού Προσκοπισμού, πραγματοποίησαν πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης εκατοντάδων παιδιών προσφύγων στον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων του Καρά Τεπέ, στο Λιμάνι της Μυτιλήνης και στο άλσος Τσαμάκια.

Επίσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υλοποίησαν μια μεγάλη δράση καθαρισμού και αποκατάστασης όλης της περιοχής στα Τσαμάκια, το γνωστό περιαστικό άλσος της πόλης της Μυτιλήνης που αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υπερσυγκέντρωσης σκουπιδιών λόγω των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που έζησαν και συνεχίζουν να ζουν εκεί τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου. Ας σημειωθεί ότι συγκεντρώθηκαν πέντε φορτηγά σκουπίδια ενώ το σύνολο των συμμετεχόντων έμεινε και διανυκτέρευσε μέσα στο άλσος ως μήνυμα όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε του ότι «τα Τσαμάκια μπορούν να ξαναγίνουν η αυλή της Μυτιλήνης και των πολιτών της»!

Παράλληλα, στην Εστία του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης μέσα στο άλσος Τσαμάκια και προκειμένου να υποστηριχθεί η δράση της οργάνωσης «Médecins du Monde Greece - Γιατροί του Κόσμου» συγκεντρώθηκαν φάρμακα και συγκεκριμένα αναλγητικά, αντιβιώσεις παιδικές και ενηλίκων και δερματολογικές κρέμες και αλοιφές. Επίσης συγκεντρώθηκαν παιδικά παιχνίδια σε καλή κατάσταση που δόθηκαν στο λιμάνι σε παιδιά που έφευγαν από το νησί με τα πλοία.

Ας σημειωθεί εδώ ότι η δράση θα επαναληφθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο 3 και 4 Οκτωβρίου πάλι από δεκάδες βαθμοφόρους του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που θα έλθουν στη Μυτιλήνη από όλη την Ελλάδα και τοπικά στελέχη της Προσκοπικής Κίνησης.

------------------

Frankfurter Allgemeine: Η Τουρκία μέρος του προσφυγικού προβλήματος

«Η Άγκυρα δεν προσφέρει καμία προοπτική στους πρόσφυγες».

Σε άρθρο σχόλιο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι μέρος του προβλήματος της προσφυγικής κρίσης.

Ακόμη κι αν η Τουρκία ήταν έτοιμη να φυλάξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα ήθελαν να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, εκτιμά η FAZ. Ο λόγος απλός: η Άγκυρα δεν προσφέρει καμία προοπτική στους πρόσφυγες.

Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας. Παρόλα αυτά ακόμη κι αν η Άγκυρα λάμβανε τα απαραίτητα χρήματα για να φυλάξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της, κυρίως στο Αιγαίο, αυτό δεν θα άλλαζε το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Ακόμη κι αν η Άγκυρα ήταν έτοιμη να δέχεται πίσω τους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, αυτό δεν θα άλλαζε την αποφασιστικότητα των προσφύγων να φτάσουν στην Ευρώπη.

Διότι για να αλλάξει κάτι ριζικά, θα πρέπει η Τουρκία να βελτιώσει νομικά και ουσιαστικά την κατάσταση των προσφύγων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο έδαφός της, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Αυτό όμως δεν το θέλει η Άγκυρα. Βάσει μάλιστα της τουρκικής νομοθεσίας άσυλο στη χώρα μπορούν να ζητήσουν μόνο Ευρωπαίοι.

Εφόσον λοιπόν δεν προσφέρει προοπτική στους χιλιάδες μετανάστες από τα γειτονικά κράτη, οι περισσότεροι θα θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς εκεί δεν έχουν καμία πιθανότητα να γίνουν κάποια στιγμή ισότιμοι Τούρκοι πολίτες.

Στην Τουρκία είναι επισήμως καταγεγραμμένοι 1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες, αν και ο πραγματικός τους αριθμός εκτιμάται στα 2 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι από αυτούς, και συγκεκριμένα περισσότεροι από το 80% των Σύρων, δεν ζουν στις εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στις περιφέρειες πολλών τουρκικών πόλεων, αλλά απλώς αφήνονται στην τύχη τους.

Η πλειονότητα των Σύρων προσφύγων ζει σε δύσκολες και συχνά απάνθρωπες συνθήκες σε πάρκα, σε ερειπωμένα σπίτια είτε σε μισοκατεστραμμένα διαμερίσματα για τα οποία πληρώνουν υπέρογκα ενοίκια.

Όποιος λοιπόν, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, θέλει να συζητήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πώς μπορεί να υποστηριχθεί η χώρα του και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε θέματα όπως η προστασία των συνόρων ή πολιτική επιστροφής των προσφύγων.

Το σημαντικότερο ζήτημα, σύμφωνα με τη FAZ, είναι αν η Τουρκία είναι έτοιμη να θεωρηθεί χώρα υποδοχής προσφύγων και να αντιμετωπιστεί ανάλογα. Όμως μπορεί κανείς πραγματικά να συζητήσει με τον Ερντογάν, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι μέχρι πρόσφατα δεν ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος της Δύσης.

Εξάλλου, αν η Άγκυρα συνεχίσει την επιθετική της πολιτική απέναντι στους Κούρδους, η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ακόμη προσφυγικό κύμα, το οποίο θα αποτελείται από τη μειονότητα αυτή.

Ο τουρκικός στρατός δεν πολεμά κατά των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), αλλά εναντίον όλων των Κούρδων στο σύνολό τους, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Αν η κατάσταση συνεχίσει να οξύνεται, τελικά η Ευρώπη θα πρέπει να συνομιλήσει για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης με έναν άνδρα, οι πολιτικές του οποίου απειλούν να προκαλέσουν ένα νέο κύμα προσφύγων, καταλήγει η FAZ.

------------------

«Δεν μπορεί η Ε.Ε. να αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως εγκληματίες»

Στην Αθήνα η πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Τζοάν Λιου.

Η διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Τζοάν Λιου, βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα, προκειμένου να δει από κοντά τις συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων στη χώρα μας.

Η καναδή παιδίατρος και πρόεδρος της οργάνωσης επισκέφθηκε τη Λέσβο και την Ειδομένη, ενώ βρέθηκε και στην πλατεία Βικτωρίας και το λιμάνι του Πειραιά. Λίγο πριν την αναχώρησή της από την Ελλάδα, η Τζοάν Λιου μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα όσα είδε, δήλωσε «βαθύτατα» εξοργισμένη» για τις συνθήκες υποδοχής και κράτησης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και άσκησε δριμεία κριτική στους χειρισμούς των ευρωπαϊκών κρατών λέγοντας ότι «δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους που τρέπονται σε φυγή από τις χώρες, όπου υπάρχουν πόλεμοι, σαν εγκληματίες».

Σημειώνεται ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική περίθαλψη και υποστηρικτικές υπηρεσίες φιλοξενίας σε νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στην Κω και τη Λέσβο, έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία κινητής ιατρικής μονάδας στα Δωδεκάνησα και παρέχουν ιατρική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης στην Ειδομένη.

MSF doctor Dimitri Giannousis inside a mobile clinic at the port of Mytiline, treats an Afghan teenager who burned his left hand in a forest fire in Turkey.

Η πλήρης συνέντευξη της Τζοάν Λιου:

Τι είδατε στη Λέσβο και την Ειδομένη σχετικά με τους πρόσφυγες και τις συνθήκες διαβίωσής τους;

Θεωρώ ντροπιαστικό, τον 21ο αιώνα σε μια ευρωπαϊκή χώρα, να μην τηρούνται οι βασικές προϋποθέσεις ανθρώπινης και αξιοπρεπούς υποδοχής των προσφύγων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πια διανομή φαγητού στη Λέσβο, ούτε επαρκείς επιλογές φιλοξενίας για τους ανθρώπους που φτάνουν στο νησί. Στην Κω, δεν υπάρχει ούτε ένα μέρος για να μείνουν προσωρινά οι άνθρωποι αυτοί, να έχουν πρόσβαση σε φαγητό, τουαλέτες και ντους. Το μοναδικό μέρος που υπήρχε και όπου εργάζονταν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», ο καταυλισμός που είχε στηθεί στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Κάπταιν Ηλίας», έκλεισε πριν από δύο εβδομάδες. Αυτές οι συνθήκες διαβίωσης έχουν σαφείς επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών μας.

Πέρα από τις συνθήκες διαβίωσης στα νησιά, αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η αγωνία και η ευπάθεια που είδα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που συνάντησα, τόσο στη Λέσβο όσο και στην Ειδομένη. Η ανακούφιση και η ευφορία που αισθάνονται μόλις φτάνουν, αφού έχουν επιβιώσει από το ταξίδι με τη βάρκα από την Τουρκία, κρατάει πολύ λίγο. Σύντομα τη θέση τους παίρνει η αγωνία. Για εκείνους, τα ελληνικά νησιά είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού στο άγνωστο, μέσω πολλών διαφορετικών χωρών. Ένα ταξίδι, το οποίο θα περιέγραφα ως το απόλυτο σκοτάδι: δεν ξέρουν τι θα συμβεί, είναι συνεχώς σε επιφυλακή, σαν παγιδευμένα ζώα σε λαβύρινθο.

MSF psychologist Lena Zachou works together with Bashir a translator from Afghanistan at a programme set up for refugee children at the port of Mytiline.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι ευθύνες των ελληνικών αρχών και ποιες οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι' αυτή την κατάσταση;

Είναι ντροπή σήμερα να πρέπει οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» να εκλιπαρούμε για την ελάχιστη ευπρέπεια προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Η ελάχιστη ευπρέπεια αποτελεί δικαίωμα αυτών των ανθρώπων και υπάρχουν πρότυπα υποδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τα κράτη-μέλη οφείλουν να τηρούν. Είμαι βαθύτατα εξοργισμένη από ό,τι είδα. Είναι εντελώς απαράδεκτο άνθρωποι να αναγκάζονται να κοιμούνται στο έδαφος στη Λέσβο, στην Κω, στη Λέρο, και να μην έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και σε τουαλέτες.

Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον. Δεν μπορούμε να το στερήσουμε αυτό από τους ανθρώπους. Τα κράτη δεν μπορούν να φέρονται στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις χώρες τους εξαιτίας του πολέμου σαν εγκληματίες και να τους θεωρούν απειλή.

MSF Doctor, Stavroula Kostaki, checks the temperature of a patient in a queue. He is feeling ill but he does not want to leave his group because he is about to cross the border to Macedonia at Idomeni.

Πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Αυτές οι αποφάσεις αποτελούν για εμένα σημάδι τεράστιας έλλειψης θάρρους και ανθρωπιάς από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών. Μια ανθρωπιστική κρίση δεν μπορεί να απλοποιηθεί σε αριθμούς. Είναι σαν να αποφάσισαν να θάψουν το κεφάλι τους στην άμμο. Αρνούνται να κατανοήσουν ότι οι φράχτες, ο χειμώνας και οι απάνθρωπες συνθήκες υποδοχής δεν θα αποτρέψουν αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν από την αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει τίποτα στην πρόταση των Ευρωπαίων ηγετών που να αφορά την παροχή εναλλακτικών λύσεων για τα επικίνδυνα ταξίδια στη θάλασσα, όπως επίσης δεν υπάρχει ακόμα ασφαλής δίοδος για τους ανθρώπους αυτούς που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη και καμία έννοια υποδοχής. Δεν μιλάμε για γενναιοδωρία από την πλευρά της Ευρώπης. Μιλάμε για υποχρεώσεις των κρατών και κοινή ευθύνη.

A disabled man crosses the border with his friends at Idomeni. He came to the border, carried on the back of one of his friends. He has no legs but was unable to bring his wheelchair on the boat with him when they came from Turkey to Greece.

Συναντήσατε πολλούς πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Ποια ήταν η πιο συγκινητική ιστορία που μοιράστηκαν μαζί σας;

Μια ιστορία, ανάμεσα στις πολλές που θα πάρω μαζί μου, είναι αυτή μιας οικογένειας από τη Συρία που συνάντησα στη Λέσβο. Προσπαθούσαν να μου εξηγήσουν γιατί έφυγαν από την πατρίδα τους. Μου έλεγαν διαρκώς «στη Συρία κάθε μέρα πεθαίνουμε».

Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος για την αποστολή των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» σχετικά με την ανακούφιση των προσφύγων;

Σήμερα, προτεραιότητα για τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» είναι να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες των ανθρώπων που τους εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια, όπως στέγαση, φαγητό και βασικές παροχές προσωπικής υγιεινής όπως τουαλέτες και ντους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ελληνικό κράτος και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να οργανώσουν άμεσα, σε όλα τα ελληνικά νησιά, βασικές και ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής.

------------------

Μαθήματα ανθρωπιάς - Πήραν τους πρόσφυγες στο σπίτι τους


Μαθήματα ανθρωπιάς δίνει η Αριάδνη, μία γυναίκα που τις προηγούμενες ημέρες αποφάσισε να πάει στην πλατεία Βικτωρίας και να προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες, που λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, ζούσαν σε άθλίες συνθήκες.

Αντικρίζοντας μία οικογένεια με μικρά παιδιά, με ρούχα μουσκεμένα, χωρίς φαγητό, σκέφτηκε ότι το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει είναι να τους πάρει σπίτι της, για να νιώσουν έστω και για λίγες ώρες την θαλπωρή που τους έλειψε όσο τίποτα άλλο τις προηγούμενες ημέρες, όπου προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από τον εφιάλτη του πολέμου.

Η ίδια δημοσίευσε και φωτογραφίες της οικογένειας, με τα παιδιά να χαμογελούν, να τρώνε και να παίζουν, σε ένα ζεστό περιβάλλον. Όπως τόνισε η Αριάδνη, σκοπός της δημοσίευσης δεν ήταν να δεχθεί «συγχαρητήρια» για την πράξη της, αλλά να παρακινήσει κι άλλους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο.



Διαβάστε τι έγραψε η Αριάδνη στο Facebook:

«Πολλές φορές όταν υποστήριζα τους πρόσφυγες πολλοί "εθνικιστές " μου έλεγαν ''αν είναι έτσι να τους πάρεις στο σπίτι σου". Εγώ λοιπόν σήμερα αυτό έκανα!

Σήμερα πήγα στην πλατεία Βικτωρίας με ρούχα και τρόφιμα και τα μοίρασα σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ουσιαστική ανάγκη. Αυτό που αντίκρισα ήταν σοκαριστικό. Άνδρες, γυναίκες, μωρά σε άθλιες συνθήκες, μούσκεμα από την βροχή να ζητάνε λίγο φαγητό.

Τους μοίρασα τα ρούχα που είχα μαζέψει και προσκάλεσα μια οικογένεια στο σπίτι μου να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο και να φάνε ένα πιάτο σπιτικό φαγητό. Πως μπορώ να λέγομαι Χριστιανή άλλωστε αν δεν ανοίξω το σπίτι μου σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Δεν το κοινοποιώ αυτό για να ακούσω μπράβο ,το κοινοποιώ για να βοηθήσετε όσοι μπορείτε και να κάνετε ένα καλό. Ακόμα και ένα ζεστό μπάνιο που ο καθένας το θεωρεί δεδομένο για αυτούς τους ανθρώπους είναι πολυτέλεια.

Όλοι είμαστε άνθρωποι και πρέπει να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας... Μια κοινοποίηση από εσάς ίσως εμπνεύσει αρκετό κόσμο και κάνει ακριβώς το ίδιο...

Σας ευχαριστώ».



Το ίδιο ακριβώς έκανε και η οικογένεια του Άλκη από την Λέσβο, δημοσιεύοντας μάλιστα και φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται μία οικογένεια προσφύγων να περνούν στιγμές ξεγνοιασιάς.



Ο Άλκης έγραψε:

«Γι΄αυτους που πιπιλάνε ακόμα την ίδια καραμέλα "αν τους θέλεις παρ’ τους στο σπίτι σου" ορίστε… τους πήραμε στο σπίτι μας για ένα ζεστό μπάνιο, φαγητό, τάβλι και ύπνο σε κρεβάτι.

Η χαρά και η ικανοποίηση που μας χάρισαν αυτοί οι άνθρωποι ήταν απερίγραπτη με τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια και την ευγνωμοσύνη τους. Το μικρό ταλαιπωρημένο παιδάκι τους, στόλισε το μικρό μας σπίτι…

Άραγε πόσο πιο όμορφα θα νιώθαμε αν είχαν πνιγεί στη θάλασσα και πόσο πιο καθαρό και ασφαλές θα ήταν το νησί μας, η χώρα και η Ευρώπη μας»;

------------------

Ο στοιχειωμένος ύπνος των παιδιών προσφύγων

Φωτογραφίες που προκαλούν θλίψη από τα πιο αθώα θύματα του πολέμου.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν πάντα τη σκληρή αλήθεια χωρίς περιθώρια ερμηνειών και χωρίς συναισθηματισμούς: ο πόλεμος που μαίνεται από το 2011 στη Συρία έχει στοιχίσει περισσότερες από 200.000 ζωές και έχει εξαναγκάσει τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Πίσω από τους αριθμούς, η ανθρώπινη πλευρά του δράματος του συριακού λαού προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο σοκ. Οι άνθρωποι αυτοί, που τους παρακολουθούμε μπροστά στα μάτια μας να διασχίζουν την Ευρώπη αναζητώντας μια ευκαιρία στη ζωή, αυτοί που κοιμούνται σε πλατείες εδώ στην Αθήνα και σε δάση κοντά στα σύνορα, αυτοί που συνωστίζονται σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και περπατούν αποστάσεις που τις κοιτάς στο χάρτη και μένεις με το στόμα ανοιχτό, αυτοί οι άνθρωποι είχαν λίγο πριν μια κανονική ζωή. Το σπίτι, τη δουλειά τους, τα χόμπι τους, την πίστη τους, την οικογένεια, τους φίλους, τα όνειρά τους.

Αν τα άφησαν σχεδόν όλα πίσω και ξεκίνησαν το τρομακτικό ταξίδι στη Μεσόγειο- όπου εκατοντάδες χάθηκαν, στη μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων ετών- είναι ακριβώς γιατί θέλουν να ζήσουν μακριά από τη φρίκη του πολέμου και τις βαρβαρότητες του ISIS οι ίδιοι και τα παιδιά τους.

Τρομαγμένα, μέσα στο κρύο ή σε ξένους απρόσωπους χώρους, σε πεταμένα στρώματα ή στην καλύτερη περίπτωση στην αγκαλιά των γονιών τους, τα παιδιά που εγκατέλειψαν τη Συρία ζουν σε συνθήκες που κανείς δεν θα ήθελε για τα παιδιά του.

Πολλά από αυτά είναι τόσο μικρά που δεν έχουν γνωρίσει τίποτα άλλο παρά πόλεμο. Άλλα, μεγαλύτερα, έχουν σημαδευτεί για πάντα από τη χαμένη παιδική τους ηλικία σε κάποτε ειρηνικές πόλεις όπως το Χαλέπι και τη Χομς.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν αποτυπώνουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την ολική μεταβολή στη ζωή αυτών των παιδιών. Άλλα επιχείρησαν με τις οικογένειές τους το μακρύ ταξίδι στην Ευρώπη, άλλα ζουν στους δρόμους έχοντας μείνει ασυνόδευτα μετά την απώλεια των δικών τους. Κάποια φιλοξενούνται σε καταυλισμούς προσφύγων.

Και κανένα δεν μπορεί να ξεχάσει τη βία που το σημάδεψε από τα πιο τρυφερά του χρόνια. Τη βία του πολέμου, την απώλεια, το πένθος, τον φόβο.




Ο 17χρονος Abdul Karim κοιμάται στους δρόμους της Αθήνας. Με τα τελευταία του λεφτά αγόρασε εισιτήριο για τον Πειραιά. Περνά τη νύχτα στην Ομόνοια όπου οι διακινητές θησαυρίζουν πουλώντας πλαστά διαβατήρια ή εισιτήρια λεωφορείων και τρένων. Αλλά αφού δεν έχει λεφτά ο 17χρονος δεν μπορεί να φύγει. Η μητέρα του έμεινε πίσω στη Συρία. Εύχεται δύο πράγματα: να ξανακοιμηθεί σε κρεβάτι και να αγκαλιάσει ξανά τη μικρή αδελφή του.


Ο 7χρονος Ahmad κοιμάται στο πεζοδρόμιο στα σύνορα Ουγγαρίας- Αυστρίας. Όταν το σπίτι του στο Idlib βομβαρδίστηκε ο ίδιος τη γλίτωσε με ένα τραύμα στο κεφάλι αλλά ο μικρότερος αδελφός του σκοτώθηκε. Από τότε που έφυγαν από τη Συρία ο Ahmad και η οικογένειά του κοιμήθηκαν σε στάσεις λεωφορείων, στο δρόμο και σε δάση.


Ο 5χρονος Abdullah κοιμάται έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βελιγραδίου. Είδε με τα μάτια του την αδελφή του να σκοτώνεται στο σπίτι τους στη Daraa της Συρίας. Πάσχει από μία ασθένεια αιματολογική αλλά η μητέρα του δεν έχει λεφτά να πληρώσει τα φάρμακά του. Βρίσκεται ακόμα σε σοκ και τον ύπνο του ταράζουν εφιάλτες.


Εδώ και ένα χρόνο η Ralia και η Rahaf, επτά και 13 ετών, κοιμούνται στους δρόμους της Βηρυτού με τον πατέρα τους. Κανονικά ζούσαν στη Δαμασκό αλλά εκεί σκοτώθηκε η μητέρα και ο αδελφός τους.


Ο 6χρονος Αhmed κοιμάται στο χώμα στην περιοχή Horgos της Σερβίας. Η οικογένειά του προσπαθεί να διασχίσει την Ευρώπη με τα πόδια και καθώς κανείς δεν μπορεί να τον πάρει αγκαλιά ο 6χρονος περπατά μόνος του και κουβαλά τη δική του τσάντα. Τη φροντίδα του έχει αναλάβει ο θείος του από τότε που ο πατέρας του σκοτώθηκε στην πατρίδα τους, την πόλη Deir ez-Zor.


Η 6χρονη Gulistan εξομολογείται πως της λείπει το… μαξιλάρι της που άφησε πίσω στο σπίτι της στο Κομπάνι. Σήμερα ζει στην περιοχή Suruc της Τουρκίας αλλά φοβάται να κοιμηθεί καθώς υποφέρει από, εφιάλτες.


Κάτω από τα σκεπάσματα η 11χρονη Esra, η 8χρονη Esma και η 6χρονη Sidra κοιμούνται με τη μητέρα τους. Ζουν στο Majdal Anjar του Λιβάνου και δεν παύουν να σκέφτονται τον πατέρα τους που εξαφανίστηκε αφού απήχθη.


Ο ενός έτους Sham κοιμάται στην αγκαλιά της μαμάς του στα σύνορα Αυστρίας- Σερβίας.


Στην 7χρονη Shehd αρέσει πολύ η ζωγραφική. Το μόνο που ζωγραφίζει όμως είναι όπλα. «Είναι παντού», εξηγεί η μητέρα της. Η οικογένεια δυσκολεύεται να βρει τροφή περιπλανώμενη στην Ουγγαρία


Ο 5χρονος Moyad και η μητέρα του περπατούσαν σε μια αγορά της Συρίας όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο. Η μητέρα του σκοτώθηκε και ο 5χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Αμάν της Ιορδανίας όπου του παρέχεται η απαραίτητη ιατρική φροντίδα καθώς τα θραύσματα των τραυμάτισαν στην πλάτη και το κεφάλι.


Σε ηλικία 20 μηνών ο Amir δεν έχει πει ούτε μία λέξη. Ζει στο Λίβανο με τη μητέρα του, η οποία πιστεύει πως ο γιος της υπέστη κάποιου είδους τραυματισμό όταν ήταν ακόμα έμβρυο.


Η 9χρονη Fatima είναι από τους τυχερούς που έφτασαν στη Σουηδία. Τη στοιχειώνουν ωστόσο οι αναμνήσεις από τις αγριότητες που είδε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της. Φεύγοντας από το Idlib έμεινε για δύο χρόνια με τη μητέρα και τα αδέλφια της σε προσφυγικό καταυλισμό στο Λίβανο, από όπου επιβιβάστηκαν σε ένα υπερφορτωμένο σκάφος. Είδε με τα μάτια της μια μητέρα να γεννά το νεκρό παιδί της, το οποίο πετάχτηκε στη θάλασσα…


Η 9χρονη Shiraz ήταν τριών μηνών όταν εμφάνισε πυρετό και διαγνώστηκε με πολιομυελίτιδα. Κοιμάται σε μια ξύλινη κούνια σε προσφυγικό καταυλισμό στην Τουρκία. Οι γονείς της δεν έχουν αρκετά χρήματα για τα φάρμακά της.


Η 2χρονη Iman κοιμάται σε κρεβάτι νοσοκομείου στην Ιορδανία. Έχει πνευμονία. Η 19χρονη μητέρα της λέει πως της άρεσε να παίζει στην άμμο και ήταν ένα χαρούμενο και ζωηρό παιδί. Τώρα τις περισσότερες ώρες της ημέρας και της νύχτας κοιμάται.


Η 2χρονη Fara κοιμάται σε αυτοσχέδιο κρεβάτι στο Azraq της Ιορδανίας. Της αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο και ο πατέρας της προσπαθεί να βρει μια μπάλα ποδοσφαίρου για να της δώσει να παίξει.


Η 5χρονη Tamam θυμάται τις αεροπορικές επιδρομές στην πατρίδα της τη Χομς, που γίνονταν συνήθως νύχτα. Έχει φύγει από τη χώρα της εδώ και δύο χρόνια και ζει στην Ιορδανία αλλά ακόμα δεν έχει καταλάβει πως δεν φταίει το μαξιλάρι της για όσα συνέβαιναν- επειδή εκεί βρισκόταν κάθε φορά που γίνονταν επιθέσεις.


Η 2χρονη Juliana περπάτησε επί δύο ημέρες επιχειρώντας να περάσει από τη Σερβία. Κοιμάται τη μέρα γιατί τη νύχτα η οικογένειά της συνεχίζει το περπάτημα προς την Ευρώπη.


Η 8χρονη Maram κοιμάται στο Αμάν της Ιορδανίας. Είχε μόλις επιστρέψει από το σχολείο όταν ρουκέτα έπληξε το σπίτι της και ένα κομμάτι της οροφής έπεσε πάνω της. Μεταφέρθηκε με αεροσκάφος στην Ιορδανία καθώς ο τραυματισμός της στο κεφάλι της προκάλεσε εγκεφαλική αιμορραγία. Ήταν σε κώμα για 11 ημέρες. Παρότι έχει ανακτήσει τις αισθήσεις της το σαγόνι της είναι σπασμένο και δεν μπορεί να μιλήσει.


Ο 13χρονος Mohammed θέλει να γίνει αρχιτέκτονας. Ζει στην Τουρκία.


Η 5χρονη Walaa φοβάται το μαξιλάρι της γιατί σε αυτό κοιμόταν όταν δέχθηκε επίθεση το σπίτι της στο Χαλέπι.


Η 5χρονη Lamar, από τη Βαγδάτη, κοιμάται σε μια κουβέρτα στα δάση κοντά στο Horgos της Σερβίας. Η οικογένειά της αναγκάστηκε να φύγει όταν το σπίτι τους βομβαρδίστηκε. Ύστερα από δύο απόπειρες να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης, τα κατάφεραν τελικά κι έφτασαν μπροστά στα κλειστά σύνορα της Ουγγαρίας.
Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To σκάνδαλο της Volkswagen κλονίζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες διεθνώς


Πώς ξεκίνησε το σκάνδαλο της Volkswagen και ποιες θα είναι οι συνέπειες του

Η λειτουργία του ένοχου λογισμικού που έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τη γερμανική οικονομία και τους οικονομολόγους.

Το ζήτημα με τις αυξημένες εκπομπές ρύπων στα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα της VW, αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στα 78 χρόνια ιστορίας της γερμανικής φίρμας και μια βόμβα στα θεμέλια της γερμανικής οικονομίας, της οποίας το 20% των εξαγωγών αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία με τη σειρά της αποτελεί το 14% του γερμανικού ΑΕΠ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, για να δούμε πως φτάσαμε σε αυτήν την εκτός ελέγχου κατάσταση για την κολοσσιαία αυτοκινητοβιομηχανία η οποία έχει κύκλο εργασιών 368 δις ευρώ, 775.000 άμεσες θέσεις εργασίας και -μέχρι πρότινος τουλάχιστον- χρηματιστηριακή αξία 80 δισ. ευρώ.

Το καθεστώς ελέγχων

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες για πολλά χρόνια εκμεταλλεύονταν τα χαλαρά συστήματα δοκιμών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δοκιμάζουν μόνες τα οχήματά τους και στέλνουν τα αποτελέσματα στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), οι μηχανικοί της οποίας τα εξετάζουν και, συνήθως, απλά τα επικυρώνουν.

Η EPA επιτρέπει στους κατασκευαστές ευρύ περιθώριο καθορισμού των συνθηκών δοκιμής, αφήνοντας παραθυράκια για όσους «πονηρούς». Η ΕΡΑ διεξάγει κάποιες ανεξάρτητες, τυχαίες δοκιμές, στο περίπου 10 έως 15% των νέων μοντέλων και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις δοκιμάζει αυτοκίνητα που έχουν βγει στο δρόμο.

Τα προβλήματα με αυτή την διαδικασία ήταν φανερά πολύ πριν από το σκάνδαλο της VW. Έτσι το 2013, η Έκθεση Καταναλωτή διαπίστωσε ότι το 55% των υβριδικών και το 28% των αυτοκινήτων με τούρμπο κινητήρα συγκέντρωσαν μικρότερη βαθμολογία από αυτήν που είχαν πάρει κατά την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των καυσίμων τους από την EPA.

Μόλις πέρυσι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προέβη σε διακανονισμό 350 εκατ. δολαρίων με τις Hyundai και Kia για παραπληροφόρηση σε σχέση με την απόδοση σε χιλιόμετρα της κατανάλωσης καυσίμου, ενώ η Ford, η Mercedes, η Mini, αλλά και άλλοι κατασκευαστές αναθεωρούσαν τις εκτιμήσεις της κατανάλωσης ανά 100 χιλιόμετρα τα τελευταία τρία χρόνια, συχνά υπό την απειλή αγωγής από τους καταναλωτές.

Η Ευρώπη, πάλι έχει να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα. Λίγο πριν το σκάνδαλο της VW, η ευρωπαϊκή οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα δοκιμών που εμφάνιζαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των εργαστηριακών δοκιμών και της πραγματικότητας ως προς τις εκπομπές των αυτοκινήτων των BMW, Mercedes και η Opel. Εξ αυτού ακολούθησε η ανακοίνωση ότι, όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα θα πρέπει να υποβάλλονται σε πραγματικές (στο δρόμο) δοκιμές αρχής γενομένης από το 2017.

Το σύστημα βέβαια θα στηρίζεται πάλι σε ένα βαθμό στην αυτο-αξιολόγηση, καθώς οι κυβερνητικές αρχές δεν διαθέτουν τους πόρους & το προσωπικό για να δοκιμάσουν κάθε νέο όχημα, όμως μπορούν να βάλουν δικλείδες ασφαλείας σε μια μεθοδολογία που επιτρέπει στους κατασκευαστές αυτοκινήτων να εξαπατήσουν.

Πώς έγινε η αποκάλυψη

VolkswagenΌλα ξεκίνησαν από το γερμανικό παράρτημα του ICCT (International Council on Clean Transportation, ελληνιστί Διεθνές Συμβούλιο για Καθαρές Μεταφορές), που είναι ένα μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο με γραφεία στην Ουάσινγκτον, το Σαν Φρανσίσκο και το Βερολίνο και ασχολείται με την μείωση των αρνητικών επιδράσεων των αυτοκινούμενων που εκτελούν μεταφορές σε γη, αέρα και θάλασσα στο περιβάλλον.

Για σχεδόν ένα χρόνο οι επιστήμονες του «Γερμανικού» ICCT ερευνούσαν τις πραγματικές εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων με κινητήρες πετρελαίου, ειδικά δε των οξειδίων του αζώτου (ΝΟx), τα οποία επηρεάζουν ιδιαίτερα το αναπνευστικό των ανθρώπων, όντας νευροτοξικά και καρκινογόνα σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Στη διάρκεια αυτών των ερευνών διαπιστώθηκαν ανακολουθίες στις εκπομπές ρύπων σε μοντέλα της VW και της BMW και όπως είπε στο Spiegel online ο διευθυντής Ευρωπαϊκού παραρτήματος κ. Peter Mock «σκεφτήκαμε να δώσουμε αυτά τα στοιχεία στους συναδέλφους μας στις ΗΠΑ, θεωρώντας πως από τη στιγμή που τα όρια εκεί είναι ακόμα πιο αυστηρά, τα συγκεκριμένα μοντέλα θα περνούσαν πολύ άνετα τη διαδικασία των μετρήσεων».

Μέχρι τότε ο αμερικάνικος κλάδος του ICCT δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα, καθώς «δεν υπήρχαν λόγοι υποψίας και θεωρούσαμε τα αυτοκίνητα καθαρά», όπως δήλωσε ο John German.

Όμως, μετά την παραίνεση των Γερμανών συναδέλφων τους οι Αμερικάνοι μπήκαν και αυτοί στο «κυνήγι» της υποψίας με τη βοήθεια και του πανεπιστημίου της West Virginia, ή έδρα Εναλλακτικών Καυσίμων του οποίου έχει τον απαραίτητο φορητό εξοπλισμό (PEMS) για την καταγραφή της σύστασης των καυσαερίων σε πραγματικές συνθήκες κίνησης του οχήματος, με μηχανήματα που καταγράφουν την ταχύτητα του αυτοκινήτου, την επιτάχυνση και τη θερμοκρασία των καυσαερίων του.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την ενοικίαση ενός VW Jetta του 2012, ενός VW Passat του 2014 και μιας BMW X5, ενώ δεν μπόρεσαν να βρουν για ενοικίαση το ανάλογο μοντέλο της Mercedes που ήθελαν.

Πριν ξεκινήσουν οι μετρήσεις και τα 3 αυτοκίνητα ελέγχθηκαν διεξοδικά για τυχόν βλάβες τόσο στον κινητήρα όσο και στο λογισμικό του εγκεφάλου τους. Το Jetta διέθετε έναν καταλύτη συγκέντρωσης NOx, που συγκρατεί τα οξείδια του αζώτου, ενώ το Passat και η X5 (λόγω και του μεγαλύτερου βάρους των) είχαν το λεγόμενο καταλύτη SCR, που με τη βοήθεια ενός προσθέτου ουρίας (ονομάζεται AdBlue) μπορεί να διασπά τα NOx, σε άζωτο και νερό.

Στη συνέχεια με τον εξοπλισμό PEMS στο πορτμπαγκάζ κάθε αυτοκινήτου, οι πανεπιστημιακοί ερευνητές του West Virginia, έλεγξαν τα αυτοκίνητα σε 5 διαφορετικές διαδρομές (εθνική οδό, επαρχιακούς δρόμους, πόλη, ανηφόρα, κατηφόρα), ενώ παράλληλα το ICCT έκανε τις δικές του μετρήσεις στις διαπιστευμένες εγκαταστάσεις και το δυναμόμετρο της αρχής περιβάλλοντος California Air Resources Board (Carb).

Ειδικότερα το Passat κάλυψε και μια απόσταση 4.000 χιλιομέτρων σε εθνικές οδούς μεταξύ της Καλιφόρνια και της Ουάσινγκτον.

Τα αποτελέσματα των τριών αυτοκινήτων στις επίσημες δοκιμασίες που έγιναν στη Carb ήταν απόλυτα ικανοποιητικά και σωστά, ενώ από τις μετρήσεις στο δρόμο η BMW ήταν πάνω από τα όρια μόνο στην κίνηση σε ανωφέρεια, την ώρα που οι τιμές του Jetta ήταν από 15 έως 35 φορές και του Passat από 5 έως 20, πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Από εδώ ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση, καθώς από τον Μάιο του 2014 Carb και EPA ξεκίνησαν έρευνα εναντίον της VW, που κράτησε για πολλούς μήνες (όπως προκύπτει και από επιστολή της Γερμανικής φίρμας στις 18 Σεπτεμβρίου 2015).

Η VW προσπάθησε (τουλάχιστον έτσι ισχυρίστηκε) να αναπαράγει τα αποτελέσματα του West Virginia, σε πραγματική πορεία το Δεκέμβριο του 2014 και ανακοίνωσε πως εντόπισε το σφάλμα στο λογισμικό του ηλεκτρονικού εγκεφάλου του κινητήρα, για να προβεί στη συνέχεια σε ανάκληση σχεδόν 500.000 αυτοκίνητων για αναβάθμιση του software τους.

Ακολούθησε ο έλεγχος των αποτελεσμάτων αυτής της αναβάθμισης του λογισμικού από το ICCT , χωρίς όμως να διαπιστωθεί βελτίωση των τιμών των εκπομπών ρύπων, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε έλεγχος και σε άλλα μοντέλα του ομίλου VW. Στην συνέχεια, τον Ιούλιο του 2015 ενημερώθηκε η ΕΡΑ και η VW, ενώ οι Αμερικανοί αποφάσισαν να μη δώσουν έγκριση τύπου για τα μοντέλα του 2016 του ομίλου Volkswagen, παγώνοντας ουσιαστικά τις πωλήσεις του ομίλου στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ.

Αυτή ήταν και η ουσιαστική απειλή στη διοίκηση της εταιρίας, που ανάγκασε τους υπευθύνους της να παραδεχτούν ότι, «τα έκαναν θάλασσα» για να ξεκινήσει στη συνέχεια μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων, που εκτός από την καταρράκωση της φήμης της VW και της μετοχής της, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει αυτή τη στιγμή μέχρι που θα φτάσει, καθώς και αν, μέσα στη δίνη αυτού του σκανδάλου θα εμπλακούν και άλλες εταιρίες που -όπως είναι φυσικό- μπήκαν είδη στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών κυρίως των ΗΠΑ.

Το ένοχο λογισμικό

VolkswagenΠως όμως προέκυπτε η μεγάλη διαφορά στις εργαστηριακές μετρήσεις ρύπων, σε σχέση με αυτές που έκαναν οι επιστήμονες του West Virginia σε συνθήκες πραγματικής χρήσης;

Οι τεχνικοί της VW γνωρίζοντας πως οι εργαστηριακές μετρήσεις των ελεγκτικών φορέων γίνονται στο δυναμόμετρο (συνεπώς το όχημα πρακτικά ήταν σε ακινησία), είχαν εγκαταστήσει στην ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του κινητήρα, ένα παράλληλο λογισμικό που όταν αντιλαμβανόταν:

1. Κίνηση μόνο των δυο τροχών (το αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο στο δυναμόμετρο και κινούνται μόνο οι δυο κινητήριοι τροχοί πατώντας πάνω σε δυο περιστρεφόμενους κυλίνδρους που δίνουν τις ενδείξεις στο δυναμόμετρο),

2. Αμετάβλητο στίγμα στο GPS και

3. Μηδενικές ενδείξεις στον αισθητήρα επιτάχυνσης

Το λογισμικό αναγνωρίζει πως υπάρχει πιθανότητα το αυτοκίνητο να υποβάλλεται σε μέτρηση και επιλέγει το πρόγραμμα λειτουργίας του κινητήρα που εξασφαλίζει χαμηλές εκπομπές ρύπων, σύμφωνες με τις ισχύουσες προδιαγραφές.

Αυτό ήταν το «κόλπο» που χρεώθηκε επισήμως ο CEO της εταιρίας Martin Winterkorn, παραιτούμενος από τη θέση του, αλλά στην ουσία κανείς δεν γνωρίζει ποιος διέταξε και σε ποιο επίπεδο αποφασίστηκε η υλοποίηση της κομπίνας, που αφορά σχεδόν 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα της φίρμας (κινούνται από το συγκεκριμένο κινητήρα με τον κωδικό ΕΑ 189), εκ των οποίων μόνο 500 χιλιάδες κυκλοφορούν στις ΗΠΑ.

Πάντως ο όμιλος VW έχει και στο παρελθόν κατηγορηθεί/εμπλακεί σε σκάνδαλα, όπως αυτό με τα επαγγελματικά ταξίδια για σεξ των στελεχών της, η απαγόρευση αγορών από μη υπηκόους των χωρών στις οποίες οι τιμές των αυτοκινήτων ήταν πιο χαμηλές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η πολύκροτη υπόθεση βιομηχανικής κατασκοπείας με την πρόσληψη στη VW του Lopez που εργαζόταν μέχρι τότε στην Opel και πήρε μαζί του στη νέα του θέση πολλά βιομηχανικά και εμπορικά μυστικά.

Οι παραιτήσεις και ο νέος CEO της VW

VolkswagenΣτη δίνη του σκανδάλου και της ραγδαίας απαξίωσης της χρηματιστηριακής αξίας της VW, ανακοινώθηκε η παραίτηση του Winterkorn (που βέβαια θα… παρηγορηθεί επαρκώς από τα σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση που προβλέπει το συμβόλαιό του!), ενώ παράλληλα αποχωρούν από την Audi το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου Ulrich Hackenberg και από την Porsche o Wolfgang Hatz. Και οι δύο ήταν επικεφαλείς των τμημάτων έρευνας και εξέλιξης των δύο εταιρειών και με την αποχώρησή τους αναλαμβάνουν την τεχνική ευθύνη για το σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων. Άμεσα αναμένεται και η αποχώρηση του αντίστοιχου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της VW, του Heinz-Jakob Neußer.

Στην όλη υπόθεση πάντως εμπλέκεται και η Bosch, που είναι ο προμηθευτής των αντιρρυπαντικών συστημάτων με την οποία ήταν εξοπλισμένα τα ύποπτα μοντέλα των VW και Audi. Η γερμανική εταιρεία υποστηρίζει πως, απλά κατασκεύαζε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και εξαρτήματα με βάση τις προδιαγραφές της VW.

Κάπου εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι, ο Martin Winterkorn υπερίσχυσε πριν μερικούς μόλις μήνες στο παιχνίδι κορυφής με τον 78χρονο πατριάρχη του ομίλου Ferdinand Piech (της οικογένειας Porsche) και κατόχου μεγάλου πακέτου μετοχών του ομίλου, που οι κακές γλώσσες λένε πως, θα ήταν ικανός να έχει βοηθήσει να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο και ας χάνει ως συν- ιδιοκτήτης του ομίλου πάρα πολλά χρήματα…

O παραπάνω «ισχυρισμός» υποστηρίζεται και από το ότι την θέση του Winterkorn ανέλαβε ο υποστηριζόμενος από τον Piech 62χρονος Matthias Mueller, μέχρι πρότινος επικεφαλής της Porsche και εργαζομένου στον όμιλο επί 40 χρόνια.

Οι συνέπειες

VolkswagenΤο σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων πάντως δεν φαίνεται να μένει μέχρις εδώ, καθώς ο Γερμανός υπουργός μεταφορών Alexander Dobrindt έδωσε εντολή περεταίρω έρευνας, καθώς η VW ενημέρωσε το υπουργείο του πως υπάρχει θέμα με μοντέλα ευρωπαϊκών προδιαγραφών με κινητήρες πετρελαίου 1.600 και 2.000 κυβικών.

Όμως το σκάνδαλο -προειδοποιούν οικονομολόγοι- ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία της Γερμανίας, αφού η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ο σημαντικότερος βιομηχανικός κλάδος της χώρας και χωρίς αυτήν η γερμανική οικονομία από το 1995 ως σήμερα θα είχε αναπτυχθεί κατά 2% λιγότερο.

Αυτός είναι και ο λόγος που το σκάνδαλο στη VW έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τη γερμανική οικονομία και τους οικονομολόγους. Μάλιστα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) Μίχαελ Χίτερ δήλωσε στη Handelsblatt ότι: «Βλέπουμε πώς, όπως και με την οικονομική κρίση, ένα ατύχημα μπορεί να φτάσει σε επίπεδα συστημικής κρίσης πλήττοντας τα δίκτυα πωλήσεων, προκαλώντας παράπλευρες απώλειες σε ολόκληρη την βιομηχανία, μερική υποτίμηση του Made in Germany, μείωση των τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο». Για να τονίσει στη συνέχεια πως: «Η μόνη διαφορά με την οικονομική κρίση είναι ότι πρόκειται για ένα γερμανικό και όχι παγκόσμιο φαινόμενο».

Δεν αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρσελ Φράτσερ, επισημαίνοντας ότι: «Ο κίνδυνος είναι μεγάλος εξαιτίας της εξάρτησης της Γερμανίας από τις εξαγωγές».

Την ίδια στιγμή ο γενικός διευθυντής του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK) Μάρτιν Βάνσλεμπεν, χαρακτήρισε το σκάνδαλο «βόμβα» και ζήτησε από τη VW να ρίξει άμεσα φως στην υπόθεση, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χονδρεμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών (BGA) Άντον Μπέρνερ, κάλεσε την VW να ξεκαθαρίσει γρήγορα την κατάσταση καθώς «Από αυτό εξαρτάται το αν θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες για την εικόνα των γερμανικών προϊόντων».

Επίσης, ο πρόεδρος του Βαυαρικού Χρηματοπιστωτικού Κέντρου Βόλφγκανγκ Γκέρε προειδοποίησε πως: «η VW θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη ολόκληρης της γερμανικής οικονομίας και απειλείται η φήμη όλων των γερμανικών εξαγωγών εξαιτίας της εγκληματικής συμπεριφοράς της VW».

Πέραν αυτών οι αναλυτές εκτιμούν ότι: «Τα πρόστιμα θα είναι οδυνηρά» και οι επιπτώσεις του σκανδάλου μακροπρόθεσμες. Βέβαια κάποιοι άλλοι αναλυτές θεωρούν διαχειρίσιμες τις επιπτώσεις της κρίσης στη γερμανική οικονομία, ακόμη κι αν σταματήσουν αιφνιδιαστικά οι εξαγωγές όλων των γερμανικών προϊόντων μόνο στις ΗΠΑ.

Από συμβολική άποψη πάντως, η υπόθεση τονίζει τη μεγάλη εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από την παραγωγή αγαθών και τις εξαγωγές κάτι που συντελεί ούτως ώστε, όταν κάτι πάει πραγματικά στραβά σε έναν κλάδο της βιομηχανίας, τότε επηρεάζεται ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της χώρας.

Αυτό γίνεται φανερό και από το ότι, Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απαιτεί πλήρη διαφάνεια, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ζητεί πανευρωπαϊκή έρευνα.

Όσον αφορά τον όμιλο VW, πέφτει ραγδαία η μετοχή και η αξία της εταιρείας, η οποία κατέγραψε απώλειες της τάξης των 26 δισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πόσο θα είναι το πρόστιμο που θα επιβληθεί από της ΗΠΑ (φημολογείται πως μπορεί να φτάσει τα 18 δις ευρώ), αλλά και από άλλες χώρες, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε προχθές πως η υπόθεση μπορεί να αφορά έως και 11 εκατ. οχήματα παγκοσμίως.

Η VW πάντως με βάση πρόσφατη φημολογία- προσέλαβε το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο «Kirkland & Ellis», προκειμένου να τη βοηθήσει στην υπεράσπισή της. Η συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία, το 2010, είχε αναλάβει την υπεράσπιση της BP για την υπόθεση της τεράστιας πετρελαιοκηλίδας στον κόλπο του Μεξικού που προκάλεσε η έκρηξη της πλατφόρμας Deepwater Horizon και στοίχισε τη ζωή 11 ατόμων.

Τέλος, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προβλέψει ποσό 6,5 δισ. ευρώ, που θα εγγράψει στο φετινό της παθητικό.

Ολοκληρώνοντας αυτή την ενδελεχή ανασκόπηση του «σκανδάλου VW» να θυμίσουμε μερικές από τις βασικές παραμέτρους του γερμανικού ομίλου που είναι:


  • Ο Ferdinand Piech, εγγονός τους Ferdinand Porsche, είναι ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια βιομηχανία αυτοκινήτου, αλλά πρόσφατα απέτυχε να απομακρύνει τον Winterkorn, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη δική του αποχώρηση από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ.. Αν και δεν ανήκει πλέον στο Δ.Σ. της εταιρείας, ελέγχει μεγάλη μερίδα των μετοχών της Porsche και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχία του ομίλου.
  • Τα συνδικάτα που διαθέτουν ακόμη δύναμη στη VW και όπως αναφέρει η Bild, «θα κάνουν καθετί δυνατό στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το ζήτημα θα ξεκαθαριστεί γρήγορα» και
  • Η κυβέρνηση της Κάτω Σαξωνίας που κατέχει ακόμη το βασικό μερίδιο και δύο θέσεις στο 20μελές Δ.Σ.

---------------

Νέα κατρακύλα στη μετοχή της Volkswagen

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Απώλειες κατέγραφαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με την αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, που έχει πληγεί από το σκάνδαλο παραποίησης των μετρήσεων για τις εκπομπές ρύπων, επίσης να κινείται πτωτικά.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε νωρίτερα 0,1%, με τον δείκτη Euro STOXX 50 να καταγράφει απώλειες 0,3%.

Οι επιδόσεις της μετοχής της Volkswagen ήταν από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, καταγράφοντας σήμερα απώλειες άνω του 6% μετά από δημοσιεύματα σε δύο γερμανικές εφημερίδες χθες ότι το ίδιο το προσωπικό της εταιρίας, αλλά και ένας από τους προμηθευτές της, είχαν προειδοποιήσει πριν από χρόνια για τους κινδύνους που προέρχονται από τη χρήση λογισμικού που παραποιεί τις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων.

Η μετοχή της εταιρίας έχει σημειώσει απώλειες άνω του 30% την τελευταία εβδομάδα.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνταν και η μετοχή της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Vodafone, σημειώνοντας πτώση 3,9% μετά την ανακοίνωση ότι τερματίστηκαν οι συνομιλίες για την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων με την Liberty Global.

---------------

Τελεσίγραφο στη Volkswagen με απειλή για απαγόρευση κυκλοφορίας των ρυπογόνων ντίζελ

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το σκάνδαλο.

Διορία μέχρι τις 7 Οκτωβρίου δίνουν οι γερμανικές Αρχές στη Volkswagen προκειμένου να εξηγήσει με ποιον τρόπο σχεδιάζει να εφαρμόσει τα εθνικά περιβαλλοντικά πρότυπα στα αυτοκίνητα ντίζελ που κατασκευάζει.

Εάν η αυτοκινητοβιομηχανία δεν δώσει εξηγήσεις μέσα στο προκαθορισμένο διάστημα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία μεταφορών προειδοποιεί ότι μπορεί να αναστείλει τις άδειες που χορηγεί σε όλα τα «ύποπτα» μοντέλα, κάτι που σημαίνει ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία τους στους γερμανικούς δρόμους.

Εξάλλου, δημοσιεύματα στα γερμανικά ΜΜΕ θέλουν τον όμιλο να είχε προειδοποιηθεί ήδη πριν από τέσσερα χρόνια για «παράνομες πρακτικές» στη μέτρηση ρύπων. Η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine υποστηρίζει, επικαλούμενη κύκλους του διοικητικού συμβουλίου της VW, πως τεχνικός είχε ήδη επισημάνει το πρόβλημα το 2011.

Η κυριακάτικη Bild από την πλευρά της υποστηρίζει επίσης πως ανάλογη προειδοποίηση είχε φτάσει στον όμιλο ακόμη νωρίτερα, το 2007, από την Bosch. Μάλιστα, η εφημερίδα προσθέτει ότι η Bosch, δημιούργημα της οποίας είναι το επίμαχο λογισμικό, είχε προειδοποιήσει τη VW από το 2007 ότι προορίζεται μόνο για δοκιμές, επισημαίνοντας ότι η τοποθέτησή του σε οχήματα είναι παράνομη.

Παράλληλα με αυτή τη συζήτηση ερωτηματικά προκαλεί η στάση της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην κυριακάτικη Welt, το Βερολίνο προσπαθεί να καθυστερήσει την εφαρμογή μιας νέας αξιόπιστης μεθόδου ελέγχου των ρύπων αυτοκινήτων, όπως αυτή έχει αποφασιστεί από την ΕΕ. Επικαλούμενη εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να μεταθέσει την έναρξη της δοκιμαστικής περιόδου νέων μεθόδων από το 2017 στο 2021.

Η Ελβετία αποφάσισε να απαγορεύσει μέχρι νεωτέρας τις εισαγωγές κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει έως και 180.000 οχήματα, ενώ στο Βέλγιο θα πραγματοποιηθεί έλεγχος για τα ήδη πωληθέντα ή ταξινομημένα, ενώ επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν στην Ιταλία και την Ισπανία.

Εν τω μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τη Seat, την ισπανική θυγατρική της Volkswagen, να επιστρέψει τις επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν για τα οχήματα diesel που φέρουν κινητήρες με λογισμικό που παραποιεί τους ελέγχους για τους ρύπους.

---------------

Η Skoda ανακοίνωσε πως 1,2 εκατ. οχήματά της έχουν το παράνομο λογισμικό

Πρόκειται κυρίως για οχήματα ντίζελ που κατασκευάστηκαν από το 2009 μέχρι το 2013.

Η εταιρεία Skoda, η θυγατρική του ομίλου Volkswagen στην Τσεχία, ανακοίνωσε σήμερα ότι 1,2 εκατομμύρια οχήματά της είναι εφοδιασμένα με το λογισμικό που παραποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις εκπομπές καυσαερίων.

Ο εκπρόσωπος της τσεχικής εταιρείας, Γιόζεφ Μπάλαζ, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πρόκειται για οχήματα που κυκλοφορούν σε όλον τον κόσμο και έχουν κατασκευαστεί στο παρελθόν. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι τα αυτοκίνητα που είναι εφοδιασμένα με τους «ύποπτους» κινητήρες, τους ΕΑ 189, είναι «απολύτως ασφαλή» για να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Το υπουργείο Μεταφορών της Τσεχίας είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα ανακαλέσει τα αυτοκίνητα αυτά προκειμένου να ελεγχθούν. Πρόκειται κυρίως για οχήματα ντίζελ που κατασκευάστηκαν από το 2009 μέχρι το 2013. Νωρίτερα σήμερα και η εταιρεία Audi ανακοίνωσε ότι 2,1 εκατομμύρια οχήματά της είναι εφοδιασμένα με το λογισμικό αυτό που τοποθετούσε η Volkswagen.

---------------

Τι λέει ο άνθρωπος που αποκάλυψε το σκάνδαλο της Volkswagen

«Δεν είχαμε ιδέα για το μέγεθος που θα λάμβανε η υπόθεση».

Όταν ο Ντάνιελ Κάρντερ και η ερευνητική ομάδα του από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια ξεκίνησαν τυπικούς ελέγχους σε διάφορα οχήματα ως προς τις εκπομπές καυσαερίων δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι τα πορίσματά τους θα οδηγούσαν στην παραίτηση ενός από τους ισχυρότερους άνδρες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, του Μάρτιν Βίντερκορν.

To 2014 η αμερικανική ΜΚΟ «Clean Transport System» ανέθεσε στην ερευνητική ομάδα του Κέντρου Έρευνας Καυσίμων, Μηχανών και Εκπομπών Καυσαερίων (CAFEE) με επικεφαλής τον Ντάνιελ Κάρντερ, να ελέγξει τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου σε πετρελαιοκίνητα οχήματα μεσαίου μεγέθους στις ΗΠΑ. Το οξείδιο του αζώτου συμβάλει στη δημιουργία της τρύπας του όζοντος και έτσι οι εκπομπές του οφείλουν τα πληρούν αυστηρές προδιαγραφές ήδη από τη δεκαετία του ´70. H oμάδα του Πανεπιστημίου της Δ. Βιρτζίνια επέλεξε δειγματοληπτικά τρία ελαφρά ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα: το ΒMWX5, το VW Passat καθώς και το VW Jetta. «Ήταν η πρώτη έρευνα τέτοιου είδους. Δεν ήταν κάτι νέο σε επίπεδο τεχνικό. Ήταν απλώς η πρώτη φορά που ένας τέτοιος έλεγχος θα διεξαγόταν στην αμερικανική αγορά», αναφέρει ο Κάρντερ στη Deutsche Welle.

Παλαιότεροι έλεγχοι των εκπομπών οξειδίου του αζώτου εστίαζαν κυρίως σε ντιζελοκίνητα βαρέα οχήματα, τόσο της BMW όσο και της VW. Σε εκείνους τους ελέγχους το ίδιο ερευνητικό κέντρο είχε καταλήξει ότι όλα λειτουργούσαν κανονικά, βάσει των προβλεπόμενων στάνταρ.

Περίμεναν εύλογα ότι κάτι αντίστοιχο θα συνέβαινε και για τα ελαφρά οχήματα των ίδιων εταιρειών. Κι ενώ οι έλεγχοι που αφορούσαν την BMW πήγαν καλά, δεν συνέβη το ίδιο και με τα μοντέλα Passat και Jetta της VW. «Όταν διενεργήσαμε ελέγχους σε πραγματικές συνθήκες οι εκπομπές καυσαερίων ήταν υψηλότερες από ό,τι είχε καταγραφεί στο τεχνικό κέντρο δοκιμών και ελέγχου των εκπομπών της Καλιφόρνια. Εκεί οι τιμές των εκπεμπόμενων ρύπων ήταν εμφανώς χαμηλότερες από ό,τι στην έρευνα πεδίου», σημειώνει ο Κάρντερ. Ωστόσο η ερευνητική ομάδα δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει εάν αυτή η ανωμαλία οφειλόταν σε τεχνικό λάθος ή σε μια οργανωμένη χειραγώγηση των επίμαχων συστημάτων από την πλευρά της εταιρείας. Μετά από ειδικότερη έρευνα φάνηκε ότι δεν είχε μεσολαβήσει κάποιο τεχνικό πρόβλημα, αλλά ότι το σύστημα καταγραφής εκπομπών καυσαερίων δεν ήταν ενεργό όταν έπρεπε, μολονότι μπορούσε.

Την υπόθεση έκτοτε ανέλαβε η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), η οποία βασίστηκε στα προκαταρκτικά πορίσματα της ομάδας Κάρντερ. Σύμφωνα με την EPA η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε εγκαταστήσει λογισμικό που «έκλεβε» στα τεστ ελέγχου ρύπων. Κατά συνέπεια η Volkswagen είναι αντιμέτωπη με σοβαρές αστικές και ποινικές ευθύνες, ενώ αναμένεται να καταβάλει έως και 18 δισ. σε πρόστιμα. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Η VW παραδέχτηκε ότι είχε εγκαταστήσει αντίστοιχο λογισμικό σε 11 εκατομ. αυτοκίνητα παγκοσμίως. Την ίδια ώρα σχετικοί έλεγχοι έχουν ξεκινήσει και στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Ντάνιελ Κάρντερ αναφέρει: «Εμείς κάναμε απλώς τη δουλειά μας. Δεν είχαμε ιδέα για το μέγεθος που θα λάμβανε η υπόθεση». Το ερώτημα όμως που γεννάται εύλογα είναι γιατί η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα και όχι κανένας άλλος νωρίτερα δεν κατάφερε να ξεσκεπάσει το σκάνδαλο της VW; Η απάντηση πάντως είναι μάλλον απλή. Η μέθοδος που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη ομάδα είναι πολύπλοκη και ο συνολικός εξοπλισμός που παίρνουν στους επιτόπιους ελέγχους είναι εξαιρετικά δυσκίνητος. Απαιτούνται 8 ώρες και δύο άτομα για να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό σε κάθε όχημα. «Είναι εν τέλει θέμα χρηματικών πόρων. Πρόκειται για ένα χρονοβόρο και κοστοβόρο σύστημα ελέγχου. Δεν είναι ευρέως γνωστό και γι αυτό μέχρι σήμερα δεν ήταν περιζήτητο», αναφέρει ο αμερικανός ερευνητής.

---------------

Τα μοντέλα της Audi στα οποία είναι εγκατεστημένος ο «ιός» της Volkswagen

Η Audi ανακοίνωσε πως 2,1 εκατομμύρια οχήματά της παγκοσμίως διαθέτουν το λογισμικό της Volkswagen.

Άμεσα εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων είναι και η Audi που αποτελεί θυγατρική της Volkswagen.

Η Audi ανακοίνωσε πως 2,1 εκατομμύρια οχήματά της παγκοσμίως διαθέτουν το λογισμικό της Volkswagen που αλλάζειτα στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων στις ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, περίπου 1,42 εκατ. οχήματα Audi με κινητήρες EURO 5 επηρεάζονται στη Δυτική Ευρώπη, με 577.000 εξ αυτών στη Γερμανία και περίπου 13.000 στις ΗΠΑ.

Τα μοντέλα που επηρεάζονται είναι τα A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 και Q5, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Audi.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Volkswagen γνωστοποίησε πως περίπου 11 εκατομμύρια οχήματα εταιρειών του ομίλου της παγκοσμίως επηρεάζονται από το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων.

---------------

Αναστολή αγοράς τιτλοποιημένων δανείων της Volkswagen από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τις οικονομικές συνέπειες του σκανδάλου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέστειλε την αγορά τιτλοποιημένων δανείων που βασίζονται σε στοιχεία ενεργητικού της Volkswagen, καθώς εξετάζει τις οικονομικές συνέπειες του σκανδάλου που έχει πλήξει τη μεγαλύτερη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Η δραματική πτώση της μετοχής της VW, που έχασε σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της σε 10 ημέρες, οδήγησε την κεντρική τράπεζα να εξετάσει, αν θα αποκλείσει τίτλους της VW από το πρόγραμμά της αγοράς ομολόγων.

Τέτοιοι πιστωτικοί έλεγχοι αποτελούν ρουτίνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΚΤ να προστατεύσει τους φορολογούμενους κατά την υλοποίηση του προγράμματός της αγοράς τιτλοποιημένων ομολόγων, που άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο. Το γεγονός ωστόσο ότι η VW, που είναι από τους μεγαλύτερους εκδότες ομολόγων της Ευρώπης, βρίσκεται στο μικροσκόπιο, υπογραμμίζει την οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο γερμανικός όμιλος και τις πιθανές επιπτώσεις του σκανδάλου στη χρηματοδότησή του.

Τα αποτελέσματα της επανεξέτασης της ΕΚΤ αναμένονται εντός της εβδομάδας και πηγές με γνώση του θέματος έλεγαν ότι δεν είναι ειλημμένη απόφαση ο αποκλεισμός της VW από το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ. Αν και οι κίνδυνοι αναφορικά με την πιστοληπτική αξιοπιστία της VW έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά τις εναντίον της κατηγορίες, δημόσιοι φορείς της Γερμανίας παραμένουν μεγάλοι μέτοχοι του ομίλου, μειώνοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...