Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Η δίαιτα κατά του καρκίνου του μαστού



Νέες αποκαλύψεις για ορισμένους τύπους καρκίνου.

Οι γυναίκες που καταναλώνουν άφθονα φρούτα και λαχανικά στην καθημερινή τους διατροφή φαίνεται ότι απειλούνται λιγότερο από ορισμένους τύπους καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Epidemiology». Τα στοιχεία προκύπτουν από την παρακολούθηση περισσότερων από 86.000 γυναικών (νοσοκόμων) επί 26 χρόνια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, αλλά φτωχή σε κόκκινο κρέας, αλάτι και επεξεργασμένους υδατάνθρακες είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μη ορμονοεξαρτώμενους όγκους στο στήθος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μη ορμονικά εξαρτώμενοι καρκινικοί όγκοι αντιστοιχούν στο 25% του συνόλου των όγκων στο μαστό.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες (από όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς), αλλά φτωχή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μη ορμονοεξαρτώμενων όγκων στο στήθος, συγκριτικά με τις γυναίκες που ακολουθούσαν το αντίστροφο διατροφικό μοτίβο.

Ωστόσο, όσον αφορά την πλειονότητα των ορμονοεξαρτώμενων καρκινικών όγκων, οι ερευνητές εικάζουν ότι ενδεχομένως η ανάπτυξή τους δεν επηρεάζεται στον ίδιο βαθμό από τη διατροφή. Δεδομένου ότι η ανάπτυξή τους «τροφοδοτείται» από τα οιστρογόνα, υποθέτουν ότι αυτή η ορμονική δράση «επισκιάζει» την επίδραση της διατροφής.

Διαβάστε περισσότερα...

To ΙQ σχετίζεται άμεσα με τις μολυσματικές ασθένειες



Επηρεάζεται αρνητικά και σε μεγάλο βαθμό.

Η γενετική και η εκπαίδευση συχνά αναφέρονται ως οι κυριότερες επιρροές για την ευφυΐα, όμως μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι ασθένειες επηρεάζουν πολύ περισσότερο το IQ από οτιδήποτε άλλο πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού ανέλυσαν τους δείκτες νοημοσύνης κατοίκων των Ηνωμένων Πολιτειών και δήλωσαν σε σχετική έκθεση ότι η έκθεση σε μολυσματικές ασθένειες είχε τεράστιο αντίκτυπο στην εγκεφαλική «δύναμη».

Πάνω σε αυτό επιχειρηματολόγησαν πως οι άνθρωποι και ιδίως τα παιδιά αφιερώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας για την εγκεφαλική δραστηριότητα, εάν όμως η ενέργεια αυτή δαπανηθεί για την καταπολέμηση κάποιας ασθένειας τότε η ανάπτυξη της νοημοσύνης υπολειτουργεί.

Η ομάδα του Christopher Eppig, που μάλιστα δημοσίευσε την σχετική έρευνα στο Scientific American, ανακάλυψε πως οι πολιτείες που στις οποίες παρατηρήθηκαν τα χαμηλότερα IQ ήταν αυτές οι οποίες είχαν αντιμετωπίσει κάποια μολυσματική ασθένεια και ότι η σχέση υψηλότερης και χαμηλότερης νοημοσύνης με κάποια μολυσματική ασθένεια συσχετιζόταν και επαληθευόταν σχεδόν σε όλες τις πολιτείες.

Ο Eppig, ελπίζει πως η έρευνά του θα βοηθήσει στην καλύτερη ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ δηλώνει πως εάν τελικά το IQ βασιζόταν απόλυτα σε γενετικούς παράγοντες τότε θα ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξει.


Διαβάστε περισσότερα...

ΠΟΛ.1167/2.8.2011 Διαδικασία για την βεβαίωση και είσπραξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα

ΠΟΛ.1167/2.8.2011

Διαδικασία για την βεβαίωση και είσπραξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, της έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος, που προβλέπονται με τις διατάξεις των άρθρων 29,30 και 31, αντίστοιχα, του ν. 3986/2011(ΦΕΚ152 Α-1 Ιουλίου 2011). Λοιπά θέματα για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων.
Αθήνα, 2 Αυγούστου 2011
ΠΟΛ.: 1167

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Α.ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔ. (Δ12)
ΤΜΗΜΑΤΑ : Α', Β' Β.ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΕΠΥΟ Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ (Δ30)
ΤΜΗΜΑΤΑ Α', Β'
Ταχ. Δ/νση: Κ.Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 101 84 ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνο: 210 3375315-8
ΦΑΞ: 210 3375001

ΠΟΛ 1167

ΘΕΜΑ: Διαδικασία για την βεβαίωση και είσπραξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, της έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος, που προβλέπονται με τις διατάξεις των άρθρων 29,30 και 31, αντίστοιχα, του ν.3986/2011(ΦΕΚ152 Α-1 Ιουλίου 2011). Λοιπά θέματα για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων .

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των άρθρων 29, 30 και 31 του ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α')
2. Τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε) που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α')
3. Τη διαπίστωση ότι από την εφαρμογή της παρούσας θα προκληθεί δαπάνη που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια διότι εξαρτάται από το πλήθος των εκκαθαριστικών που θα αποσταλλούν στους φορολογούμενους και η οποία θα βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

4. Την υπ' αριθ. Υ350/8.7.2011 (ΦΕΚ 1603Β711.7.2011) απόφαση του Πρωθυπουργού περί «Καθορισμού αρμοδιοτήτων των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου».
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Άρθρο 1ο
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα (άρθρο 29 ν.3986/2011)

1 .Για την επιβολή της εισφοράς, που προβλέπεται με τις διατάξεις της παραγρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς, των οικονομικών ετών 2011 έως και 2015 (χρήσεις 2010 έως και 2014).

Η εύρεση του εισοδήματος επί του οποίου θα εφαρμοστεί η ειδική εισφορά προκύπτει μετά από τη σύγκριση των τεκμηρίων του άρθρου 16 και του εισοδήματος (δηλωθέν όλων των πηγών και αφορολόγητα), λαμβάνοντας το μεγαλύτερο από αυτά.

Σημειώνεται ότι στις διατάξεις αυτές εμπίπτει και το απαλλασσόμενο εισόδημα της παραγράφου 7 του άρθρου 6 του ΚΦΕ, δηλαδή κέρδη ως τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000), για όσους νέους έως τριάντα πέντε (35) ετών υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά, για τα τρία πρώτα έτη.
Επιπλέον, στις διατάξεις αυτές εμπίπτουν και τα ποσά των μειώσεων των καθαρών κερδών και καθαρών εισοδημάτων των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 73 ν.3842/2010.
Επισημαίνεται ότι, στις διατάξεις αυτές δεν εμπίπτει το ποσό της μείωσης που υπολογίζεται στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 16, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της περίπτωσης ζ' του άρθρου 18 του Κ.Φ.Ε.

Το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις του άρθρου 19 του ίδιου Κώδικα. Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής και κατά τον υπολογισμό του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος δεν υπολογίζονται οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 17. Αντίθετα λαμβάνεται υπόψη η συνολική ετήσια δαπάνη των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών του άρθρου 16 του ΚΦΕ.

Στην περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 1 του άρθρου 5 του ΚΦΕ, εφόσον η ετήσια αντικειμενική δαπάνη του ενός συζύγου είναι μεγαλύτερη από το εισόδημα που δηλώθηκε από αυτόν, τότε η διαφορά αυτή μπορεί να καλυφθεί από τα πραγματικά εισοδήματα του άλλου συζύγου.

Τα κλιμάκια της ειδικής εισφοράς βάσει του συνολικού καθαρού ατομικού εισοδήματος ή τεκμαρτού εισοδήματος έχουν ως εξής:

Από 12.001,00 έως 20.000,99: συντελεστής 1%
Από 20.001,00 έως 50.000,99: συντελεστής 2%
Από 50.001,00 έως 100.000,99: συντελεστής 3%
Από 100.001,00 και άνω: συντελεστής 4%.

Το ποσό της έκτακτης εισφοράς περιορίζεται αναλόγως, σε κάθε περίπτωση ώστε το εναπομένον εισόδημα μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς να μην είναι μικρότερο από το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του αμέσως μικρότερου συντελεστή στο άνω όριο του προηγούμενου κλιμακίου. Πιο συγκεκριμένα, το καθαρό ποσό που απομένει μετά από την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς του κλιμακίου με συντελεστή ένα τοις εκατό (1%), δε μπορεί να είναι μικρότερο από 12.000,99 ευρώ, το καθαρό ποσό του κλιμακίου με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) δε μπορεί να είναι μικρότερο από 19.800,98 ευρώ, το καθαρό ποσό του κλιμακίου με συντελεστή τρία τοις εκατό (3%) δε μπορεί να είναι μικρότερο από 49.000,97 ευρώ και τέλος τα καθαρό ποσό του κλιμακίου με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%) δε μπορεί να είναι μικρότερο από 97.000,96 ευρώ.

2. Περαιτέρω, εξαιρούνται από την επιβολή της ειδικής εισφοράς τα ακόλουθα εισοδήματα :

α) της περιπτ. θ' της παραγρ. 5 του άρθρου 6, δηλαδή οι μισθοί, συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε όσους παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, που υπερβαίνει σε ποσοστό το ογδόντα τοις εκατό (80%)

β) της παρ. 1 του άρθ. 14, δηλαδή οι αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης και
γ) της περίπτ. γ' της παραγρ. 4 του άρθ. 45 του ΚΦΕ, δηλαδή οι εφάπαξ παροχές ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, τα εφάπαξ βοηθήματα δημοσίων υπαλλήλων και τα εφάπαξ βοηθήματα που αναφέρονται στις διατάξεις αυτές.

δ) οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και όσοι λαμβάνουν κατά την χρήση 2011 επίδομα ανεργίας, έστω κι αν κατά την χρήση 2010 είχαν εισόδημα, εφόσον δεν έχουν κατά τον χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα.

Επειδή οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν είναι δυνατό να εξευρεθούν από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η ΓΓΠΣ, προκειμένου οι φορολογούμενοι αυτοί να εξαιρεθούν από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος θα υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., αίτηση για νέα εκκαθάριση, με τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του, ως μακροχρόνια άνεργοι, ή ότι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν αποκτούν πραγματικά εισοδήματα.

3. Δεν επιβάλλεται ειδική εισφορά στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) στις αμοιβές των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις οποίες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 13 του πρωτοκόλλου περί Προνομίων και Ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της 8ης Απριλίου 1965 (όπως ισχύει σήμερα) καθώς και στις αμοιβές των λοιπών προσώπων που αναφέρονται στην ΠΟΛ.1014/22.2.2010.

β) στις αγροτικές ενισχύσεις που δεν συνδέονται με την παραγωγή και δηλώνονται στους κωδικούς αριθμούς 477-478 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ενώ αντίθετα υπόκεινται σε εισφορά όσες δίδονται επί της παραγωγής και δηλώνονται στους κωδικούς 659-660.

γ) σε κανένα ποσό από αυτά που δηλώνονται στους κωδικούς 781 -782, δεδομένου ότι τα ποσά αυτά δεν αποτελούν εισόδημα.

4. Στους υπόχρεους της περιπτ. ε' του άρθρου αυτού, Βουλευτές, Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Ευρωβουλευτές κλπ., επιβάλλεται ειδική εισφορά με συντελεστή 5% επί ολόκληρου του ποσού του εισοδήματος τους, εφόσον είχαν την παραπάνω ιδιότητα το έτος 2010.
Αρχικά θα εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα, στο οποίο θα έχει υπολογιστεί ειδική εισφορά με τους γενικούς συντελεστές που αντιστοιχούν στο δηλωθέν εισόδημα. Στη συνέχεια, μετά την αποστολή στοιχείων στη ΓΓΠΣ από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την πιστοποίηση της ιδιότητας των παραπάνω προσώπων, θα εκδοθεί συμπληρωματικό εκκαθαριστικό με το υπόλοιπο της οφειλόμενης ειδικής εισφοράς.

5. Όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει στους κωδικούς 659 - 660 της δήλωσης του οικονομικού έτους 2011 όλα τα ποσά των αφορολόγητων ή φορολογηθέντων κατά ειδικό τρόπο εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να υπολογιστεί ειδική εισφορά μικρότερη της οφειλόμενης, δύνανται να υποβάλλουν εντός 2 μηνών από την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος τους, δήλωση με τα ακριβή ποσά των εισοδημάτων αυτών. Στην περίπτωση αυτή, γίνεται δεκτό, ότι δεν θα επιβάλλεται καμία κύρωση, καθόσον δεν υπήρχε υποχρέωση για δήλωση των υπόψη εισοδημάτων.

Άρθρο 2
Έκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες (άρθρο 30 ν.3986/2011)

Με τις διατάξεις του άρθρου 30 επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης (Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κλπ) που προκύπτουν από τη δήλωση του οικονομικού έτους 2011 και επιπλέον στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΓΓΠΣ.

Άρθρο 3
Επιβολή τέλους επιτηδεύματος (άρθρο 31 ν. 3986/2011)

1. Για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος σε όσους φορολογούμενους ασκούν επιτήδευμα ή επάγγελμα, στα πρόσωπα της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ (ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες, κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρίες, συμμετοχικές ή αφανείς, καθώς και κοινοπραξίες της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ΚΒΣ - π.δ. 186/1992, ΦΕΚ 84 Α') - και της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του ΚΦΕ (ΑΕ, ΕΠΕ, δημόσιες, δημοτικές, κοινοτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών) εκδίδεται από τη ΓΓΠΣ με βάση τα στοιχεία που διαθέτει, εκκαθαριστικό σημείωμα υπολογισμού για το τέλος επιτηδεύματος οικονομικού έτους 2011 (διαχειριστική περίοδος 2010), αντίγραφο του οποίου αποστέλλεται στον υπόχρεο κατά τα οριζόμενα στη παραγρ. 1 άρθρου 4 της παρούσας απόφασης. Το τέλος επιτηδεύματος οικονομικού έτους 2012 και μετά θα βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 οι αγρότες ειδικού καθεστώτος δεν θεωρούνται επιτηδευματίες.

2. Οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις που ασκούσαν το επάγγελμα ή την επιχείρησή τους για ορισμένους μήνες μέσα στη χρήση 2010, υπάγονται στην επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες της λειτουργίας τους, εφόσον έχει ήδη υποβληθεί δήλωση διακοπής δραστηριότητας. Σε περίπτωση συγχώνευσης ή διάσπασης επιχειρήσεων, το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνεται στις επιχειρήσεις που συγχωνεύθηκαν και στην προερχόμενη από τη συγχώνευση ή στην διασπασθείσα και στις επωφελούμενες από τη διάσπαση και περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας μέσα στη χρήση για την οποία επιβάλλεται το τέλος. Στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, το τέλος επιτηδεύματος καταβάλλεται από την προελθούσα από την συγχώνευση ή τις επωφελούμενες από τη διάσπαση, κατά περίπτωση. Σε περίπτωση μετατροπής επιχείρησης σε άλλη νομική μορφή με τις διατάξεις του ν.δ. 1297/1972 (ΦΕΚ 2176 Α') ή του ν. 2166/1993 (ΦΕΚ 137 Α') το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνεται τόσο στη μετατραπείσα επιχείρηση όσο και στην προερχόμενη από τη μετατροπή περιοριζόμενο ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας μέσα στη χρήση για την οποία επιβάλλεται και καταβάλλεται από την προερχόμενη από τη μετατροπή.

3. Για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των φορολογούμενων που ασκούν επιτήδευμα ή ελεύθερο επάγγελμα, σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, λαμβάνονται υπόψη τα χωριά και νησιά όπως προβλέπονταν πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 2539/1997 (ΦΕΚ 244 Α') για την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας». Για την εξεύρεση του πραγματικού πληθυσμού τους λαμβάνεται υπόψη η τελευταία επίσημη γενική απογραφή πληθυσμού της 18ης Μαρτίου 2001, όπως κυρώθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 6821/Γ5-908 (ΦΕΚ 715 Β'). Ως τουριστικοί τόποι θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στο π.δ. 899/1976, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το π.δ. 664/1977. Η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος κρίνεται χωριστά για την έδρα και το κάθε υποκατάστημα της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία.

4. Η βεβαίωση του τέλους επιτηδεύματος γίνεται από τη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του υπόχρεου κατά το χρόνο επιβολής του τέλους επιτηδεύματος και για την καταβολή του έχουν εφαρμογή τα οριζόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 4 της παρούσας Απόφασης. Το προηγούμενο εδάφιο έχει εφαρμογή και για τα υποκαταστήματα της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία.

5. Η προθεσμία άσκησης προσφυγής ή υποβολής αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς, καθώς και η άσκηση της προσφυγής ενώπιον του διοικητικού πρωτοδικείου, δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη του τέλους επιτηδεύματος.

5. Το τέλος επιτηδεύματος δεν εκπίπτει ως δαπάνη για τον προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος.

Άρθρο 4

Διαδικασία υπολογισμού βεβαίωσης & καταβολής της ειδικής εισφοράς, της έκτακτης εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος νια το οικονομικό έτος 2011.

Για τον υπολογισμό, τη βεβαίωση και καταβολή της εισφοράς των άρθρων 29 και 30 και του τέλους επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) του άρθρου 31 του νόμου αυτού, ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία:

1. Η ΓΓΠΣ εκδίδει ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα, επί του οποίου εμφανίζονται χωριστά, μετά από υπολογισμό, τα ποσά της κάθε εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος, αντίγραφο του οποίου αποστέλλεται και στον υπόχρεο και παράλληλα ενημερώνει ηλεκτρονικά τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για την εκκαθάριση και τους χρηματικούς καταλόγους.
Ο υπολογισμός των εισφορών υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία των αρχικών και συμπληρωματικών δηλώσεων οικον. έτους 2011 και το τέλος επιτηδεύματος με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο.
Ειδικά για το οικονομικό έτος 2011 το τέλος επιτηδεύματος θα υπολογιστεί για τους επιτηδευματίες φυσικά πρόσωπα με δηλωθέντα εισοδήματα Δ' ή Ζ' πηγής καθώς και για νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν υποβάλει δηλώσεις Φ.Ε. για ενα τουλάχιστον απο τα τρία τελευταία οικονομικά έτη, εφόσον πληρούν κατά τα λοιπά τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Για όσους επιτηδευματίες φυσικά ή νομικά πρόσωπα δεν έχει υπολογιστεί τέλος επιτηδεύματος λόγω της προηγούμενης παραγράφου, ενώ στο μητρώο εμφανίζονται για την διαχειριστική περίοδο του 2010 ως ενεργές επιχειρήσεις θα αποσταλλούν από τη ΓΓΠΣ ατομικές ειδοποιήσεις προς ενημέρωσή τους καθώς και το αντίστοιχο αρχείο σε ηλεκτρονική μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προκειμένου οι ίδιοι να υποβάλλουν δήλωση διακοπής εάν έχουν διακόψει ή διαφορετικά να βεβαιωθεί το αναλογούν τέλος επιτηδεύματος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

2. Η βεβαίωση των οφειλόμενων ποσών γίνεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. με βάση τους τίτλους που αναφέρονται στην παραγρ. 1 του άρθρου 74 του ΚΦΕ, δηλαδή
α) τις αρχικές και συμπληρωματικές δηλώσεις
β) τα φύλλα ελέγχου και
γ) τις αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων

Αρμόδια Δ.Ο.Υ. των φυσικών προσώπων, για την επιβολή της εισφοράς των άρθρων 29 και 30 και του τέλους επιτηδεύματος, θεωρείται η Δ.Ο.Υ. εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011.

3. Το ποσό της οφειλής βεβαιώνεται συνολικά και καταβάλλεται σε έξι (6) ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση και η καθεμία από τις επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη, αντίστοιχα. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των τριακοσίων (300) ευρώ, εκτός της τελευταίας. Συνεπώς, αν η εισφορά βεβαιωθεί μέσα στο μήνα Αύγουστο, θα καταβληθεί η πρώτη δόση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2011, η δεύτερη μέχρι 31 Οκτωβρίου, η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου, η επόμενη 31 Δεκεμβρίου κλπ.

4. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικά οφειλόμενου ποσού του εκκαθαριστικού σημειώματος, μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση πέντε (5%) τοις εκατό, ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά κάτω των τριακοσίων (300) ευρώ .

5. Σε περίπτωση που η δήλωση εκκαθαρίζεται και αποστέλλεται το εκκαθαριστικό σημείωμα μετά την παρέλευση του οικείου οικονομικού έτους, ο υπόχρεος δεν χάνει το δικαίωμα της καταβολής του φόρου σε δόσεις και της έκπτωσης στην εφάπαξ καταβολή.

6. Στις περιπτώσεις που η ΓΓΠΣ δεν διαθέτει στοιχεία για την ορθή εκκαθάριση, τότε οι υπόχρεοι φορολογούμενοι, εφόσον διαπιστώσουν λάθος, κατά τη παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος, υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., κατά περίπτωση, είτε αίτηση για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του βεβαιωθέντος ποσού, είτε τροποποιητική δήλωση. Η Δ.Ο.Υ. θα προβεί σε διαγραφή ή σε νέα εκκαθάριση, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν απο τη ΓΓΠΣ. Το νεο ποσο που θα προκύπτει, καταβαλλεται μόνο στη Δ.ΟΥ.

7. Δεν βεβαιώνεται το συνολικό ποσό του εκκαθαριστικού σημειώματος που τελικά οφείλεται, εφόσον τούτο δεν υπερβαίνει τα είκοσι επτά (27) ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγο του.

8. Η παρούσα να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

Παύει η αρμοδιότητα της Τ.Δ.Ε. να προσαυξάνει το το ποσοστό αναπηρίας

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. Αρ. 67/8.9.2011

Αθήνα, 8 / 9 /2011
Αριθ. Πρωτ. Σ32/ 9

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241)
Πληροφορίες: Π. Δάβου
Αριθ. Τηλεφώνου: 2105215189
FAX: 2105230046
e-mail : diefpar@ika.gr

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ: 67

ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση της διάταξης της παρ. 9 του άρθρου 77 του ν. 3996/2011, σύμφωνα με την οποία παύει από 5/8/2011 η αρμοδιότητα της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής να προσαυξάνει το ποσοστό αναπηρίας που χορηγείται από τις Υγειονομικές Επιτροπές.»
ΣΧΕΤ: Η εγκύκλιος 17/1992.

Σας κοινοποιούμε τη διάταξη της παραγράφου 9 του άρθρου 77 του ν. 3996/2011 «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. 170/τ. Α’/ 5.8.2011 ) και μετά το με αρ. πρωτ. Φ.80000/οικ.20574/1076/6.9.2011 έγγραφο της Γενικής Γραμμ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα για την εφαρμογή του:

ΠΡΟΪΣΧΥΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.

Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθ. 12 του ν. 1976/1991 (εγκ. 17/92) ορίστηκε ότι το ποσοστό αναπηρίας που οφείλεται σε ιατρικά κριτήρια μπορεί να αυξηθεί από τα ασφαλιστικά όργανα μέχρι 17 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο αριθμός των 17 ποσοστιαίων μονάδων είναι δεσμευτικός για τα ασφαλιστικά όργανα(Δ/ντή – Τ.Δ.Ε. – Διοικητικό Πρωτοδικείο – Εφετείο), μόνο ως προς την αύξηση του ποσοστού της ιατρικής αναπηρίας που καθορίζεται από τις Υγειονομικές Επιτροπές, όχι όμως και για τη μείωση αυτού.

ΑΡΘΡΟ 77 § 9 Ν. 3996/2011

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, προστίθεται εδάφιο στο τέλος του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης α’ της παραγράφου 2 του άρθ. 7 του ν.δ/τος 3710/1957, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 48 του ν. 2676/1999, με το οποίο ορίζεται ότι εξαιρείται από τις αρμοδιότητες των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ η εκδίκαση υποθέσεων σχετικά με την προσαύξηση ποσοστού αναπηρίας, σύμφωνα με την περίπτωση στ’ της παρ. 5 του άρθ. 28 του α.ν. 1846/1951, όπως ισχύει.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟ 5/8/2011

Από την ημερομηνία ισχύος του νόμου, δηλαδή από την 5/8/2011 και μετά, δε θα εξετάζονται από τις Τ.Δ.Ε. ενστάσεις κατά αποφάσεων Διευθυντών σχετικών με το ανωτέρω θέμα.

Για τις περιπτώσεις για τις οποίες έχουν υποβληθεί ενστάσεις ενώπιον της Τ.Δ.Ε. από 5/8/2011 και μετά, θα πρέπει άμεσα να ειδοποιηθούν οι ενδιαφερόμενοι με συστημένη πρόσκληση για την αλλαγή της νομοθεσίας και για τη δυνατότητα προσφυγής τους κατά της συνταξιοδοτικής απόφασης ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου, εντός της τασσόμενης προθεσμίας των 60 ημερών.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ 4/8/20111

Περιπτώσεις ενστάσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 3996/2011, δηλαδή μέχρι και την 4/8/2011, για λόγους χρηστής διοίκησης και μη διατάραξης της σχέσης εμπιστοσύνης που πρέπει να υφίσταται μεταξύ διοικούμενου και Διοίκησης, θα εξακολουθήσουν να εισάγονται στις Τ.Δ.Ε. προς εκδίκαση.

Δεδομένου δε ότι, από την κοινοποιούμενη διάταξη προβλέπεται ρητά η κατάργηση της αρμοδιότητας μόνο από τις Τ.Δ.Ε., ευνόητο είναι ότι η αρμοδιότητα αυτή παραμένει στους Διευθυντές, οι οποίοι μετά την οριστικοποίηση της γνωμάτευσης και πριν από την έκδοση της απόφασης, μπορούν να κάνουν ασφαλιστική κρίση - πάνω στο σώμα της γνωμάτευσης - χορηγώντας αυξημένο ποσοστό (μέχρι 17 μονάδες), με βάση το οποίο θα εκδίδεται η απόφαση συνταξιοδότησης.

Εξυπακούεται βέβαια ότι, η ασφαλιστική κρίση θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη, να γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο μετά από συνεκτίμηση των κοινωνικών κριτηρίων ή των κριτηρίων αγοράς εργασίας, ώστε να ικανοποιούνται όσοι πραγματικά είναι δικαιούχοι.

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.

Για την εφαρμογή της κοινοποιούμενης διάταξης θα πρέπει οι Διευθυντές των Υποκαταστημάτων να φροντίσουν ΑΜΕΣΑ ώστε:

α) να διαγραφεί από τις αποφάσεις παράτασης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος η ένδειξη ότι κατά της απόφασης μπορεί να ασκηθεί αίτηση θεραπείας ενώπιον της Τ.Δ.Ε. εντός 3 μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης και

β) να αντικατασταθεί με την ένδειξη “κατά της απόφασης μπορείτε να προσφύγετε ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου εντός 60 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της απόφασης”

γ) στις αποφάσεις χορήγησης σύνταξης λόγω αναπηρίας να συμπληρωθεί στη σημείωση για την δυνατότητα υποβολής αίτησης θεραπείας : “… εκτός από το αίτημα για αύξηση του ποσοστού αναπηρίας , για το οποίο θα πρέπει να προσφύγετε ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου εντός 60 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της απόφασης.”

δ) να τοποθετηθεί στα Γραφεία Διοικητικών Μέσων Θεραπείας, στη Γραμματεία Συντάξεων, στα Τμήματα Απονομών και Πληρωμών Συντάξεων και σε όποιο άλλο σημείο αυτοί κρίνουν, ευδιάκριτη επιγραφή ότι από 5-8-2011 και μετά δεν είναι δυνατή η αύξηση του ποσοστού αναπηρίας από την Τοπική Διοικητική Επιτροπή.

Τέλος, ενημερώνουμε τους Διευθυντές των Υποκαταστημάτων, ότι εφεξής θα πρέπει να αποστέλλουν για κάθε μήνα και μέχρι τις 5 του επομένου, στο Τμήμα Συλλογικών Οργάνων της Δ/νσης Γραμματείας της Διοίκησης, στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εκκρεμών περιπτώσεων που θα εκδικαστούν από τις Τ.Δ.Ε. με θέμα την αύξηση του ποσοστού αναπηρίας, καθώς και των περιπτώσεων για τις οποίες οι ίδιοι – ασκώντας το σχετικό δικαίωμα - θα καθορίσουν ποσοστό ασφαλιστικής αναπηρίας, προκειμένου στη συνέχεια να ενημερώνεται το Τμήμα Στατιστικών Στοιχείων και Κατάρτισης Προϋπολογισμού της Δ/νσης Οικονομικού της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΕΛΛΑΣ







Ο νόμος 3996 του 2011 υπάρχει ολόκληρος εδώ.
Ολόκληρη η εγκύκλιος υπάρχει και εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Με Κυριακοπούλου, Δουβαλίδη & Πιστόριους

Η Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντώ και ο Κώστας Δουβαλίδης στα 110μ. εμπόδια αγωνίζονται την Κυριακή (28/8). Πρόκριση διεκδικεί ο Όσκαρ Πιστόριους στα 400μ.




Το δρόμο που άνοιξε ο Κώστας Φιλιππίδης θέλει να ακολουθήσει η Νικόλ Κυριακοπούλου στην Κορέα. Κι ίσως ο δρόμος προς τον τελικό είναι πιο εύκολος για την κάτοχο του πανελλήνιου ρεκόρ.

Η Κυριακοπούλου, σταθερή φέτος και με επίδοση 4.71μ. διεκδικεί την Κυριακή (28/8) τη συμμετοχή της στον τελικό του άλματος επί κοντώ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Το όριο συμμετοχής είναι 4.60μ. και θα περάσουν οι δώδεκα καλύτερες είτε θα έχουν ξεπεράσει το συγκεκριμένο ύψος, είτε όχι. Η Κυριακοπούλου αγωνίζεται στο δεύτερο γκρουπ με αντιπάλους την παγκόσμια ρέκορντγουμαν Γέλενα Ισινμπάεβα (4.85μ.), την κάτοχο του τίτλου Άννα Ρογκόφσκα (4.85μ.) και τη Βραζιλιάνα Φαμπιάνα Μούρερ (4.74μ.).

Ο Κώστας Δουβαλίδης ίσως χρειαστεί να βελτιώσει το φετινό χρόνο του, 13.51, για να βρεθεί στα ημιτελικά των 110μ. εμπόδια. Ο Δραμινός αθλητής έχει τον έκτο καλύτερο χρόνο στην 2η προκριματική σειρά. Το εισιτήριο πρόκρισης θα πάρουν οι τρεις πρώτοι από τις τέσσερις σειρές και οι τέσσερις καλύτεροι χρόνοι.

Τέλος, το highlight της ημέρας το πρωί στη Νταεγκού (το βράδυ έχει τον τελικό των 100μ.) θα είναι η συμμετοχή του Όσκαρ Πιστόριους στον προκριματικό των 400μ.
Ο πρώτος αθλητής με κινητική αναπηρία που συμμετέχει σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου τρέχει στην 5η προκριματική σειρά και με 45.07 έχει τον τρίτο καλύτερο χρόνο. Στόχος είναι ο τερματισμός στην πρώτη 4άδα ή η επίτευξη ενός εκ των τεσσάρων καλύτερων χρόνων.


Διαβάστε περισσότερα...

Μόλις 32 ηλικιωμένοι θα εξυπηρετούνται από τον δήμο



Ερώτηση για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” του ενιαίου Δήμου Ρόδου κατέθεσε στη Βουλή και τους αρμόδιους υπουργούς η Μίκα Ιατρίδη. Στην ερώτησή της, η βουλευτής Δωδεκανήσου, αναφέρεται στη σημαντική μείωση του αριθμού των εξυπηρετούμενων από το πρόγραμμα ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ από 818 σε μόλις 32 και ζητά να πληροφορηθεί ποιά μέτρα προτίθενται να λάβουν οι αρμόδιοι Υπουργοί, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα έως το τέλος του 2011 και να καλυφθούν οι αντίστοιχες δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού.

Η ερώτηση της κ. Ιατρίδη απευθύνεται στους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Εσωτερικών και Οικονομίας και ειδικότερα, επισημαίνονται σ’ αυτήν τα εξής:
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Έχει τη μορφή των αντίστοιχων «Home Care» του Ηνωμένου Βασιλείου ή των Σκανδιναβικών χωρών δίνοντας μια νέα μορφή στην παροχή κοινωνικής προστασίας στον πολίτη.

Στον ενιαίο Δήμο Ρόδου λειτουργούν από το έτος 2002 μέχρι σήμερα 11 προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα οποία εξυπηρετούν σημαντικό αριθμό - 818 για το έτος 2010 - ανήμπορων ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ. Στα προγράμματα αυτά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 46 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου.

Για το 2011, ο Δήμος Ρόδου και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία του Δήμου, σύμφωνα και με εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ανάδοχοι φορείς υλοποίησης υπέβαλαν προτάσεις συμμετοχής των κοινωνικών δομών στην εν λόγω χρηματοδοτούμενη δράση, με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων και τον ίδιο αριθμό εξυπηρετουμένων πολιτών, οι οποίες και εγκρίθηκαν.

Όμως, στις 30-6-2011, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) με ανακοίνωση της ενέκρινε προς ένταξη στο πρόγραμμα μόνο τριάντα δύο (32) ωφελούμενους - εξυπηρετούμενους, τινάζοντας ουσιαστικά στον αέρα το εν λόγω πρόγραμμα.

Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι πολύ σημαντικό. Με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα εξακολουθούν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους απλήρωτοι εδώ και μερικούς μήνες και επιπλέον ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον. Με δεδομένο ότι μέσα σε ένα χρόνο οι εξυπηρετούντες ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ μειώθηκαν από 818 σε μόλις 32.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Με ποιον τρόπο θα καλυφθούν οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού και λειτουργίας των προγραμμάτων για όλο το 2011, αφού, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μέχρι την υπογραφή των νέων συμβάσεων η βιωσιμότητα του προγράμματος είχε εξασφαλιστεί μόνο μέχρι τις 30-6-2011;

2. Σκέφτονται να καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού, των εν λόγω κοινωνικών δομών σε όλους τους ωφελούμενους επιλέξιμους και μη;

3. Μπορεί ο Δήμος Ρόδου και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία του να υπογράψει τις συμβάσεις του προσωπικού ως τις 31-12-2011, παρόλο που δεν έχουν εξασφαλιστεί οι αντίστοιχες πιστώσεις και να μην οδηγηθούν στην ανεργία και άλλοι εργαζόμενοι;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη



Πηγή: http://www.rodiaki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Η αναπηρία με έκανε να ωριμάσω»

Στα 17 του ο Χρήστος Κάπελλας έπρεπε να μάθει ξανά να περπατά. Στα 29 του, έπειτα από μετάλλια και ρεκόρ, κάνει και πάλι όνειρα για συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.


Τι κι αν έχουν περάσει χρόνια. Κάθε πρωί ο Χρήστος Κάπελλας νιώθει την ίδια κρυάδα. Κάθεται στο κρεβάτι του, ξετυλίγει μια θήκη από σιλικόνη και τη βάζει στο αριστερό του γόνατο. Η σκέψη του ταξιδεύει σε εκείνη τη βόλτα. Τοποθετεί στη θήκη μια μικρή ασημένια βίδα και τη θηλυκώνει σε ένα καλούπι. Θυμάται την ταχύτητα, τη στροφή, το δέντρο. Στιγμιαία αναλαμπή. Κρατάει λιγότερο από μισό λεπτό - όσο χρειάζεται για να φορέσει το τεχνητό του πόδι.

Όταν κινείται ξεγελά ακόμη και τα πιο έμπειρα μάτια. Ισια πλάτη, αεράτος βηματισμός, καμία υποψία ύπαρξης προσθετικού μέλους. Ούτε σύρσιμο ούτε σπάσιμο ή κόπος. Στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου δουλεύει ως τηλεφωνητής, υπήρχαν γιατροί που δεν είχαν διακρίνει την αναπηρία του. Στον στίβο όμως, όταν προπονείται, αποκαλύπτεται το προσθετικό του μέλος. Μια μαύρη λάμα από ανθρακόνημα που στηρίζει τα όνειρά του. Τον βλέπεις να τρέχει με αυτήν, να κάνει άλματα και ασκήσεις ισορροπίας. Ενα ξένο σώμα που το έκανε δικό του.

Ο Χρήστος Κάπελλας είναι ο μοναδικός αθλητής στίβου στην Ελλάδα που η περίπτωσή του θυμίζει αυτή του Οσκαρ Πιστόριους, του νοτιοαφρικανού δρομέα που θα λάβει μέρος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο - για πρώτη φορά στην ιστορία - σε παγκόσμιο πρωτάθλημα αρτιμελών. Ο Πιστόριους τρέχει στα 400 μ. και έχει ακρωτηριαστεί και στα δύο πόδια κάτω από το γόνατο. Ο Χρήστος είναι άλτης μήκους και ύψους - ό,τι πιο κοντινό υπάρχει αγωνιστικά στα σπριντ αφού και γι' αυτόν απαιτούνται ασκήσεις ταχύτητας. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει δρομέας με τεχνητό κάτω άκρο. «Εγώ όμως δεν αποζητώ να αγωνιστώ απέναντι σε αρτιμελείς», λέει ο Χρήστος Κάπελλας και σηκώνει το αριστερό μπατζάκι της φόρμας του σε μια πρόσφατη συνάντησή μας στο προπονητήριο του ΟΑΚΑ. «Αυτός είμαι. Αυτή είναι η κατηγορία μου. Εχω κομμένο πόδι και θα παραμείνει έτσι». Ο Πιστόριους έχασε τα πόδια του όταν ήταν 11 μηνών. Ηταν πολύ μικρός για να αντιληφθεί την απουσία τους. Ο Χρήστος όμως στα 17 του έπρεπε να μάθει να περπατάει ξανά.


ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ. Ηταν Δεκέμβρης του 1999 όταν συνέβη το ατύχημα. Ο συνεπιβάτης του στη μηχανή φοβήθηκε σε μια στροφή και έγειρε το σώμα του απότομα, ο Χρήστος Κάπελλας έχασε τον έλεγχο και χτύπησε σε ένα δέντρο. Εκανε Χριστούγεννα στο ΚΑΤ, όπου οι γιατροί τον ακρωτηρίασαν. «Εκείνο το τροχαίο ήταν τιμωρία και ευχή. Με προσγείωσε, με ωρίμασε πιο γρήγορα. Πλέον εκτιμώ ό,τι έχω», λέει.
Τα τροχαία με μηχανάκια είναι από τις πρώτες αιτίες ακρωτηριασμού σε νέους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Αγγελο Χρονόπουλο, τον προσθετικό-ορθοτικό που ανέλαβε να φτιάξει τα τεχνητά μέλη του Χρήστου. Εχει πολλούς πελάτες σαν κι αυτόν. Λάτρεις της ταχύτητας. Κάποιοι δεν σταμάτησαν να καβαλούν μηχανές. Και ένας από αυτούς σκοτώθηκε σε δεύτερο τροχαίο. Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν σε αναπήρους ένα απλό προσθετικό μέλος, ικανό να καλύψει τις βασικές ανάγκες τους σε περπάτημα. Ο Χρήστος όμως χρειάζεται πιο εξελιγμένες κατασκευές για να ανταποκριθεί στις προπονητικές απαιτήσεις. Τα δικά του μέλη στοιχίζουν 7.000-10.000 ευρώ. Ενα από αυτά το χρησιμοποιεί όταν κάνει βάρη. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αντέξει τα 150 κιλά πλάτη που σηκώνει. Το άλλο, το «δρεπάνι», είναι μια λάμα που καταλήγει σε καρφιά, παρόμοια με αυτές του Πιστόριους. Είναι φτιαγμένη για ταχύτητες. Οταν τη φορά πρέπει να κρατά κόντρα με το καλό του πόδι. Τον ωθεί μπροστά αφού μοιάζει με ελατήριο που μόλις πέσει πάνω του βάρος βρίσκεται σε διαρκή ταλάντωση.
Ο 29χρονος άλτης έχει σπάσει τέσσερα προσθετικά μέλη. Κανονικά πρέπει να τα αντικαθιστά κάθε τρία χρόνια - αν όχι συχνότερα. Η θήκη σιλικόνης που βάζει για να μην τραυματίζεται το ακρωτηριασμένο μέλος του από την πίεση κοστίζει 1.500 ευρώ και έχει διάρκεια ζωής επτά με οκτώ μήνες. Το ΙΚΑ όμως του δίνει 700 ευρώ για την αντικατάστασή της κάθε ενάμιση χρόνο. Πριν από μερικά χρόνια άγνωστοι είχαν διαρρήξει το σπίτι του. Είχαν κλέψει και την τσάντα με τα προσθετικά του μέλη. Φεύγοντας όμως την άνοιξαν, τα είδαν και την πέταξαν στην αυλή.


Χρειάστηκαν περίπου δεκαπέντε μέρες για να μάθει ο Χρήστος Κάπελλας να βαδίζει με τεχνητό μέλος. Οταν τον είχε πρωτοδεί ο Αγγελος Χρονόπουλος τον είχε εντυπωσιάσει η ψυχραιμία του. «Εκανε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Λες και δεν του έλειπε κάτι», θυμάται. «Τον παρότρυνα τότε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Θα τον βοηθούσε και στο περπάτημα και στη ζωή του».


Διαβάστε περισσότερα...

Κολπική μαρμαρυγή: Εγκρίθηκε καινοτόμο αντιπηκτικό φάρμακο



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την ετεξιλική δαβιγατράνη, το αντιπηκτικό φάρμακο της Boehringer Ingelheim, που χορηγείται από το στόμα, για την πρόληψη των σχετιζόμενων με την κολπική μαρμαρυγή εγκεφαλικών επεισοδίων, την πιο συνηθισμένη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού.

Εκατομμύρια ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσαν τώρα να ωφεληθούν από αυτό το νέο φάρμακο που θεωρείται ως η μεγαλύτερη εξέλιξη σε διάστημα 50 ετών στις αντιπηκτικές θεραπείες που έχουν λάβει έγκριση για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει τη χρήση της ετεξιλικής δαβιγατράνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου και της συστημικής εμβολής σε ενήλικες ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή και έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου.

1 στους 4 ενήλικες άνω των 40 ετών εκδηλώνει κολπική μαρμαρυγή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Πιο συγκεκριμένα, 4,5 εκ. Ευρωπαίοι πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή.

Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έχουν πέντε φορές περισσότερο αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, οδηγώντας 3 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως σε όλο τον κόσμο να παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο σχετιζόμενο με την κολπική μαρμαρυγή.

Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έχουν χειρότερη ποιότητα ζωής από τους ασθενείς που, για παράδειγμα, έχουν υποστεί στο παρελθόν καρδιακή προσβολή, εν μέρει λόγω του συνεχούς φόβου ότι μπορεί να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Trudie Lobban, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Atrial Fibrillation Association σχολίασε ότι: ‘Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς επιτρέπει τη συγκέντρωση του αίματος στην καρδιά, προκαλώντας τη δημιουργία θρόμβων αίματος. Φτάνοντας στα αγγεία του εγκεφάλου και φράσσοντάς τα, οι θρόμβοι αυτοί μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα εγκεφαλικά επεισόδια από κολπική μαρμαρυγή είναι ιδιαίτερα σοβαρά, καθώς οι θρόμβοι είναι συχνά πολύ μεγάλοι, αποφράσσοντας μεγάλα αγγεία του εγκεφάλου.

Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη αναπηρία, όπως περισσότερες σοβαρές απώλειες στη λειτουργία των μυών ή απώλεια της ομιλίας.’

Για περισσότερα από 50 χρόνια, το πρότυπο για την πρόληψη από εγκεφαλικά επεισόδια των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή ήταν οι ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ, όπως η βαρφαρίνη.

Ενώ είναι αποτελεσματικοί, μπορεί να έχουν περιορισμούς όπως την ανάγκη για τακτική παρακολούθηση και τις διάφορες αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκου και τροφής ή φαρμάκου με άλλα φάρμακα, με αποτέλεσμα μόνο οι μισοί των κατάλληλων ασθενών να λαμβάνουν βαρφαρίνη και λιγότεροι από τους μισούς αυτών να ελέγχονται εντός του επιθυμητού θεραπευτικού εύρους. Σημειώνεται ότι, το 2008, η ετεξιλική δαβιγατράνη έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρωτογενή πρόληψη των φλεβικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων (θρόμβοι) σε ενήλικες που έχουν υποβληθεί σε εκλεκτική χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος.

Αναφερόμενος στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, ο καθηγητής Gregory Lip, Σύμβουλος Καρδιολόγος & Καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Κέντρο Καρδιαγγειακών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Birmingham στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε: ‘Η ετεξιλική δαβιγατράνη αποτελεί μια σημαντική ιατρική εξέλιξη και η έγκριση στην Ευρώπη θα προκαλέσει μεγάλη αλλαγή στην αντιμετώπιση της πρόληψης εγκεφαλικών επεισοδίων που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή. Επιτέλους, οι Ευρωπαίοι γιατροί έχουν μια αποτελεσματική και εύχρηστη επιλογή, η οποία έχει καλό προφίλ ασφάλειας.’

Η έγκριση της ετεξιλικής δαβιγατράνης για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή βασίζεται στα αποτελέσματα της μελέτης RE-LY, μιας από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν διεξαχθεί ποτέ για την κολπική μαρμαρυγή σε περισσότερους από 18.000 ασθενείς.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη RE-LY, τα αποτελέσματα για τη δόση των 150mg με δοσολογία δύο φορές ημερησίως έδειξαν ότι:

η ετεξιλική δαβιγατράνη απέτρεψε κατά 35% περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια και συστημικές εμβολές από τη βαρφαρίνη η ετεξιλική δαβιγατράνη μείωσε επίσης σημαντικά τον κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο (ενδοκρανιακές αιμορραγίες), μια επικίνδυνη επιπλοκή της βαρφαρίνης.

Η δόση των 110mg φάνηκε ότι είναι το ίδιο αποτελεσματική με τη βαρφαρίνη για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων και της συστημικής εμβολής και είχε μικρότερο ποσοστό μείζονος αιμορραγίας από τη βαρφαρίνη.

Η μελέτη RE-LY σχεδιάστηκε ως δοκιμή PROBE (προοπτική, τυχαιοποιημένη, ανοιχτή με τυφλή αξιολόγηση τελικού στόχου), ώστε να συγκρίνει δύο σταθερές δόσεις του χορηγούμενου από το στόμα άμεσου αναστολέα της θρομβίνης, την ετεξιλική δαβιγατράνη (110mg και 150mg δύο φορές ημερησίως) κάθε μία χορηγούμενη με τυφλό τρόπο, με ανοιχτής επισήμανσης βαρφαρίνη.

Η ετεξιλική δαβιγατράνη, σε αντίθεση με τη θεραπεία με βαρφαρίνη, δεν απαιτεί τακτική παρακολούθηση του αίματος και αλλαγές της δόσης, δεν επηρεάζεται από την τροφή και έχει χαμηλό δυναμικό αλληλεπίδρασης μεταξύ φαρμάκων.

Επιπλέον, η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ετεξιλική δαβιγατράνη έρχεται να ακολουθήσει τις εγκρίσεις που δόθηκαν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και σε αρκετές ακόμα χώρες για την πρόληψη του σχετιζόμενου με κολπική μαρμαρυγή εγκεφαλικού επεισοδίου.

‘Η ευρωπαϊκή έγκριση της ετεξιλικής δαβιγατράνης για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου και της συστημικής εμβολής είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για να μπορέσει αυτή η επαναστατική θεραπεία να είναι διαθέσιμη στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που κινδυνεύουν να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας στη μείωση της ταλαιπωρίας που προκαλείται από τα εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή’, δήλωσε ο καθηγητής Andreas Barner, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Boehringer Ingelheim. ‘Είναι το αποτέλεσμα περίπου 20 ετών έρευνας και ανάπτυξης από τους επιστήμονές μας. Τώρα θα διασφαλίσουμε ότι αυτή η νέα επαναστατική θεραπεία θα είναι διαθέσιμη σε γιατρούς και σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή σε όλη την Ευρώπη το συντομότερο δυνατό.’

Σχετικά με την κολπική μαρμαρυγή και το εγκεφαλικό επεισόδιο


Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συνηθισμένη συνεχής διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, που επηρεάζει έως και 70 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, με έναν στους τέσσερις ενήλικες άνω των 40 ετών να εμφανίζει κολπική μαρμαρυγή κατά τη διάρκεια της ζωής του, αυξάνοντας στο 10% σε άτομα άνω της ηλικίας των 80 ετών. Η εξάπλωση της κολπικής μαρμαρυγής αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050, καθιστώντας την αποτελεσματική διαχείριση της πάθησης προτεραιότητα του τομέα φροντίδας της υγείας. Έως τρία εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως αντιμετωπίζουν εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή κάθε χρόνο, τα οποία είναι συνήθως σοβαρά και τους προκαλούν αναπηρία, με τα μισά άτομα από τον πληθυσμό αυτό να πεθαίνουν μέσα σε ένα χρόνο. Τα εγκεφαλικά επεισόδια λόγω της κολπικής μαρμαρυγής έχουν την τάση να είναι σοβαρά, με αυξημένη πιθανότητα θανάτου (20%) και αναπηρίας (60%).

Πολλά εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή μπορούν να αποφευχθούν με κατάλληλη αντιθρομβωτική θεραπεία.

Σχετικά με τη RE-LY


Η RE-LY (Randomized Evaluation of Long term anticoagulant therapy – Τυχαιοποιημένη Αξιολόγηση Μακροπρόθεσμης Αντιπηκτικής Θεραπείας) ήταν μια παγκόσμια δοκιμή PROBE (προοπτική, τυχαιοποιημένη, ανοιχτή με τυφλή αξιολόγηση τελικού σημείου) φάσης III, 18.113 ασθενών που εγγράφηκαν σε περισσότερα από 900 κέντρα σε 44 χώρες, σχεδιασμένη να συγκρίνει δύο σταθερές δόσεις του χορηγούμενου από το στόμα αντιπηκτικού, τη δαβιγατράνη, (110mg και 150mg δύο φορές ημερησίως) καθεμία χορηγούμενη με τυφλό τρόπο, με καλά ελεγχόμενη (INR 2,0-3,0, διάμεσος χρόνος - TTR 67%) ανοιχτής επισήμανσης βαρφαρίνη. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν στη μελέτη για μέσο διάστημα 2 ετών με ελάχιστο 1 έτος παρακολούθησης.

Ο πρωτεύων τελικός στόχος της δοκιμής ήταν η επίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου (συμπεριλαμβανομένου και του αιμορραγικού) ή της συστημικής εμβολής. Οι δευτερεύουσες εκβάσεις αποτελεσματικότητας περιελάμβαναν θανάτους από οποιαδήποτε αιτία, συχνότητα εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου (συμπεριλαμβανομένου και του αιμορραγικού), συστημική εμβολή, πνευμονική εμβολή (θρόμβος στον πνεύμονα), οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή) και αγγειακό θάνατο (περιλαμβανομένου του θανάτου από αιμορραγία).

Τα αποτελέσματα έδειξαν τα ακόλουθα σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που διέτρεχαν κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου: Η ετεξιλική δαβιγατράνη 150mg χορηγούμενη δύο φορές ημερησίως απέτρεψε τρία στα τέσσερα εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονταν με την κολπική μαρμαρυγή, αποτρέποντας 35% περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια από το σημερινό πρότυπο θεραπείας, τη βαρφαρίνη. Η ετεξιλική δαβιγατράνη 110mg χορηγούμενη δύο φορές ημερησίως ήταν εξίσου αποτελεσματική στη μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων με τη βαρφαρίνη.

Ο κίνδυνος αιμορραγίας στον εγκέφαλο (ενδοκρανιακές αιμορραγίες), μια συνήθης και απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της βαρφαρίνης, μειώθηκε σχεδόν κατά 60% (59%) με την ετεξιλική δαβιγατράνη σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη.

Η ετεξιλική δαβιγατράνη 150mg χορηγούμενη δύο φορές ημερησίως μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από αγγειακά αίτια όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Σχετικά με την ετεξιλική δαβιγατράνη


Η ετεξιλική δαβιγατράνη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας νέας γενιάς χορηγούμενων από το στόμα αντιπηκτικών θεραπειών, που εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων στο σώμα που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Σε αντίθεση με τη βαρφαρίνη, η ετεξιλική δαβιγατράνη παρέχει αποτελεσματική, προβλέψιμη και σταθερή αντιπηκτική δράση με λίγες πιθανότητες αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα και χωρίς αλληλεπίδραση μεταξύ φαρμάκου και τροφής, χωρίς την ανάγκη τακτικής παρακολούθησης της πήξης ή προσαρμογής των δόσεων.

Η ετεξιλική δαβιγατράνη έχει ήδη εγκριθεί για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με ΚΜ στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και άλλες χώρες στις τέσσερις ηπείρους.Οι λεπτομέρειες αυτών των εγκρίσεων, ωστόσο, μπορεί να διαφέρουν από την επισήμανση που έχει προταθεί από την EMA.

Έχει επίσης εγκριθεί για την πρωτογενή πρόληψη των φλεβικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων (θρόμβοι) σε ενήλικες που έχουν υποβληθεί σε εκλεκτική χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος σε περισσότερες από 80 χώρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρεις αλλαγές στις συντάξεις των διαζευγμένων

Οι προϋποθέσεις που ισχύουν σε όλα τα ταμεία μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου.



Με νέες προϋποθέσεις θα χορηγούν τα ταμεία στους διαζευγμένους και στις διαζευγμένες συντάξεις σε περίπτωση θανάτου του /της πρώην συζύγου από τις 22 Αυγούστου και μετά (ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νέου νόμου). Σύμφωνα με το ν. 4002 δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου του/ της πρώην συζύγου από το Δημόσιο, τους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το ΝΑΤ εφόσον συμπληρώνουν το 65ο έτος ή έχουν αναπηρία πάνω από 67% και πληρούν αθροιστικά τις εξής νέες προϋποθέσεις:

1. Να έχουν 10 έτη εγγάμου βίου μέχρι τη λύση του γάμου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση (έως τώρα χρειάζονταν 15 έτη).

2. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του ποσού των εκάστοτε καταβαλλόμενων από τον ΟΓΑ ετήσιων συντάξεων στους ανασφάλιστους υπερήλικες, δηλαδή περί τα 8.640 ευρώ το χρόνο (έως τώρα το όριο εισοδήματος ήταν οι ετήσιες συντάξεις του ΟΓΑ).

Τα ποσά
Αλλαγές υπάρχουν και στα ποσά που θα καταβάλλονται.

  • Το ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης για το διαζευγμένο/τη διαζευγμένη, σε περίπτωση θανάτου του/της πρώην συζύγου, επιμερίζεται κατά 75% στο χήρο ή χήρα (αντί 70%) και 25% στο/στη διαζευγμένο/ή (αντί 30% που ίσχυε) εφόσον ο γάμος είχε διαρκέσει 10 χρόνια έως τη λύση του.

Για κάθε έτος εγγάμου βίου πέραν του 10ου και μέχρι το 35ο έτος διάρκειας του γάμου, το ποσοστό σύνταξης που δικαιούται ο χήρος ή η χήρα μειώνεται κατά 1% στο χήρο ή χήρα και αυξάνεται αντίστοιχα κατά 1% στο / στη διαζευγμένο/η.

Το ποσοστό

Για έγγαμο βίο πλέον των 35 ετών, το ποσό σύνταξης επιμερίζεται κατά 50% στο χήρο ή χήρα και 50% στο/στη διαζευγμένο/ η (έως τώρα για έγγαμο βίο άνω των 25 ετών ήταν 60% στο χήρο ή χήρα και 40% στο διαζευγμένο ή διαζευγμένη).
  • Εάν ο θανών ή η θανούσα δεν καταλείπει χήρα ή χήρο σύζυγο, ο διαζευγμένος ή η διαζευγμένη δικαιούται το ίδιο, σύμφωνα με τα παραπάνω, κατά περίπτωση, ποσοστό της σύνταξης που θα δικαιούνταν ο χήρος ή η χήρα σύζυγος.
  • Σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός δικαιούχων διαζευγμένων το αναλογούν για το/ τη διαζευγμένο /η κατά τα ως άνω ποσοστά ποσό σύνταξης κύριας και επικουρικής επιμερίζεται εξίσου μεταξύ αυτών».

Πηγή: Εφημερίδα "Έθνος"
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσα θα πληρώσετε με το νέο φόρο στα ακίνητα



Αναλυτικοί πίνακες, ποίοι εξαιρούνται.

Παρά τις αρχικές δεσμεύσεις ότι το νέο χαράτσι στα ακίνητα δεν θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ/ τ.μ το υπουργείο οικονομικών κατέληξε σε κλίμακα η οποία φτάνει έως και τα 20 ευρώ/ τ.μ καθώς θέλει να καλύψει τις απώλειες εσόδων που θα έχει λόγω του ότι θα υπολογίζεται και η παλαιότητα του ακίνητου

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας θα κάνει πρεμιέρα στο επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ που θα καταβληθεί σε δύο δόσεις και θα επιβαρύνει κατά μέσο όρο με 4 ευρώ/ τ.μ. του ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές Όσοι δεν καταβάλουν τον φόρο απειλούνται με διακοπή ρεύματος

Η κλίμακα ξεκινάει από 0,5 ευρώ για τις ευπαθείς ομάδες και φτάνει μέχρι τα 16 ευρώ/ τμ για τις πλέον ακριβές περιοχές. Για νεόδμητα ακίνητα θα υπολογίζεται και συντελεστής παλαιότητας 1,25% ενώ για παλιά κτήρια ο συντελεστής παλαιότητας θα μειώνεται στο 1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών Το νέο χαράτσι θα επιβληθείς 5,079 εκατομμύρια οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομημένες επιφάνειες συνολικού εμβαδού 562 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κριτήρια για την επιλογή του μέτρου αυτού ήταν τα εξής:


α. η καθολικότητα, η αναλογικότητα και η δυνατότητα ταχείας είσπραξης των σχετικών εσόδων,

β. ελάχιστη συμβολή στην περαιτέρω αύξηση της ύφεσης, σε σύγκριση με άλλα μέτρα αμέσου αποτελέσματος (όπως π.χ. αύξηση εμμέσων φόρων), και

γ. ο έμμεσα αλλά σαφώς ανταποδοτικός χαρακτήρας του μέτρου, καθώς επιβάλλεται σε περιουσία της οποίας η πραγματική αξία εξαρτάται απολύτως από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Τα γενικά χαρακτηριστικά του μέτρου είναι τα εξής:


-Επιβάλλεται ειδικό τέλος διάμεσου ύψους 4 ευρώ ανά τ.μ. στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες, οι οποίες αποτελούν και τη βάση επιβολής του Τ.Α.Π. του άρθρου 24 του ν.2130/1993.

-Το τέλος αυτό θα εισπραχθεί μέσω των επόμενων λογαριασμών της ΔΕΗ προκειμένου να επιτευχθεί άμεση εισπραξιμότητα και η υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού του 2011.

-Αφορά 5,079 εκατομμύρια οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομημένες επιφάνειες συνολικού εμβαδού 562 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

-Το επιβαλλόμενο, συνεπώς, τέλος αντιστοιχεί σε 2‰ (δύο τοις χιλίοις) της πραγματικής αξίας των ακινήτων, επιβάρυνση απολύτως ανεκτή και αναλογική σε σχέση με την πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας την οποία σκοπεί να διασφαλίσει.

Για την αναλογικότητα του μέτρου, τα νεόδμητα κτίρια επιβαρύνονται περισσότερο σε σχέση με τα παλαιότερα και σε βάθος 25ετίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 64% των κατοικιών στην Ελλάδα έχει ηλικία μεγαλύτερη από 25 έτη και μόνο 2% έχουν δομηθεί κατά την τελευταία πενταετία.

Ερωτήσεις – απαντήσεις

1.Σε ποιον επιβάλλεται το τέλος;


Το τέλος επιβάλλεται στον κύριο του ακινήτου ή στον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας βαρυνόμενοι είναι οι συνιδιοκτήτες κατά το λόγο της συμμετοχής καθενός από αυτούς. Υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλλει μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.

2.Έχει ληφθεί πρόνοια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πολύτεκνους, επιδοτούμενους ανέργους και ανάπηρους;


Φυσικά. Είναι προφανές ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το τέλος να είναι απολύτως αναλογικό. Ειδικότερα, για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους (€ 0,5), ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου (και εφόσον αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των € 3.000 ανά τ.μ.), εφόσον πρόκειται για ακίνητο που ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο.

3.Πώς υπολογίζεται το έκτακτο ειδικό τέλος;


Για τον υπολογισμό του τέλος λαμβάνεται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης (με βάση τα οποία λογίστηκε το τέλος ακίνητης περιουσίας στο ακίνητο), το εμβαδό του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου. Συγκεκριμένα:

4.Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους;


Οι υποκειμενικές και αντικειμενικές απαλλαγές από το έκτακτο ειδικό τέλος ταυτίζονται με τις απαλλαγές που προβλέπονται στο νόμο (παρ. 7, άρ. 24, ν. 2130/1993)*

5.Σε τι είδους ακίνητα επιβάλλεται το τέλος;


Επιβάλλεται πάνω στις δομημένες επιφάνειες που ηλεκτροδοτούνται για οικιακή ή εμπορική χρήση και οι οποίες αποτελούν την βάση και για το τέλος της ακίνητης περιουσίας υπέρ των Ο.Τ.Α. (άρ. 24, ν. 2130/1993).

6.Πώς γίνεται ο υπολογισμός του τέλους;


Με την εφαρμογή δέκα συντελεστών, από 0,5 (για τις ευπαθείς ομάδες) έως και 16 ευρώ (για πολύ ακριβές περιοχές) ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και την εφαρμογή συντελεστή προσαύξησης για τα νεόδμητα κτίρια.

7.Πώς εξασφαλίζεται η εισπραξιμότητα του τέλους;

Το θέμα της εισπραξιμότητας του τέλους κατέστησε επιβεβλημένη την ανάγκη επιβολής του με βάση τα δεδομένα των μηχανογραφικών καταστάσεων της ΔΕΗ.

8.Πώς καταβάλλεται το ειδικό έκτακτο τέλος;


Το ειδικό έκτακτο τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
- για το 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012,
- για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2012.

9.Υπάρχουν κυρώσεις αν δεν καταβληθεί το τέλος;


Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή ενημερώνουν το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) Η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.

Ποιοι εξαιρούνται από το φόρο

Η ρύθμιση προβλέπει εξαιρέσεις


α) Στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. και στις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις.

β) Στους Ναούς, στις Ιερές Μονές, στο Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά, στο Άγιο Όρος, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα Θρησκευτικά γενικά ιδρύματα.

γ) Στα αναγνωρισμένα ξένα θρησκευτικά δόγματα, που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση δημόσιας λατρείας και την διεξαγωγή υπηρεσιών θρησκευτικής φύσεως.

δ) Στα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα.

ε) Στα ημεδαπά νομικά πρόσωπα που υπάρχουν ή θα συσταθούν και δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καθώς και οι περιουσίες του άρθρου 96 του α.ν. 2039/1939 (ΦΕΚ 455 Α`) «Περί τροποποιήσεως, συμπληρώσεως και κωδικοποιήσεως των εις το Κράτος και υπέρ κοινωφελών σκοπών καταλειπομένων κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών», εφόσον επιδιώκονται από αυτά αποδεδειγμένα σκοποί εθνωφελείς ή θρησκευτικοί ή σε ευρύτερο κύκλο φιλανθρωπικοί ή εκπαιδευτικοί ή καλλιτεχνικοί ή κοινωφελείς ή εκκλησιαστικοί, καθώς και ξένα που επιδιώκουν τους ίδιους σκοπούς, με τον όρο της αμοιβαιότητας.

στ) Στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες που έχουν νόμιμα αναγνωρισθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεως για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών.

ζ) Στα ξένα κράτη όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων αυτών με τον όρο της αμοιβαιότητας.

η) Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και

θ) Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί:

- Ως δημόσιοι χώροι ταφής (νεκροταφεία)

- Ως διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα.

- Ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων.

ι) Τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για το σταυλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για οικιακές ανάγκες του υπόχρεου.


Συντελεστής Ειδικού Τέλους (€/Τ.Μ.)
Τιμή Ζώνης
0,5
για ευπαθείς ομάδες
3
έως € 500
4
€ 501-1000
5
€ 1001-1500
6
€ 1501-2000
8
€ 2001-2500
10
€ 2501-3000
12
€ 3001-4000
14
€ 4001-5000
16
€ 5001 και άνω

Παλαιότητα
Συντελεστής
έως 26 έτη
1
25-20 έτη
1,05
19-15 έτη
1,1
14-10 έτη
1,15
9-5 έτη
1,2
4-0 έτη
1,25



Διαβάστε περισσότερα...