Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Η ατμοσφαιρική ρύπανση φέρνει κατάθλιψη


Σε έρευνα εντοπίστηκε αμφίδρομη σχέση μεταξύ ρύπανσης και ανθρώπινης δυστυχίας.

Ρύπανση του αέρα και κατάθλιψη δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο δυστυχίας σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στον Καναδά.

Η έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Τρεντ στο Οντάριο που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό International Journal of Green Economics υποστηρίζει ότι η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με δυσαρέσκεια και δυστυχία των πολιτών και αντίστροφα: η κακή ψυχολογία των ανθρώπων μιας περιοχής συνδέεται με αυξημένη ρύπανση του αέρα.

Οι χώρες που μελετήθηκαν, ήταν: Ελλάδα, Βέλγιο, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Ρωσία.

Παρότι εντοπίστηκε η αμφίδρομη σχέση μεταξύ ρύπανσης και ανθρώπινης δυστυχίας δεν αποκωδικοποιήθηκε ο μηχανισμός που την προκαλεί.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι δημόσιες πολιτικές θα πρέπει να εστιαστούν και στα δύο επίπεδα προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος: στη λήψη μέτρων καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη μια πλευρά και στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών από την άλλη.

Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικά η παροχή καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, τη μείωση του εργασιακού στρες και των εισοδηματικών ανισοτήτων, την ύπαρξη ίσων ευκαιριών για όλους, την μείωση της διαφθοράς και την καλύτερη ποιότητα διακυβέρνησης.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο γρήγορα τα αντανακλαστικά όσων μασούν τσίχλα


Επιταχύνεται ο χρόνος αντίδρασης σε διάφορα ερεθίσματα.

Το μάσημα τσίχλας, που κατά καιρούς έχει δεχθεί αμφιλεγόμενα σχόλια όσον αφορά την δράση του, αποδεικνύεται ωφέλιμο για το μυαλό σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Το μάσημα τσίχλας – αγαπημένη συνήθεια πολλών διάσημων προπονητών ποδοσφαίρου όπως του sir Αλεξ Φέργκιουσον της Manchester United - επιταχύνει τον χρόνο αντίδρασης σε διάφορα ερεθίσματα, έως και κατά 10% σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain and Cognition.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ραδιολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας και άλλων κέντρων, εξέτασαν την ταχύτητα των αντανακλαστικών των εθελοντών όταν μασούσαν, καθώς και όταν δεν μασούσαν τσίχλα. Ο έλεγχος έγινε με τριαντάλεπτα τεστ όπου οι εθελοντές έπρεπε να πατούν ένα κουμπί με τον δεξί ή τον αριστερό αντίχειρα ανάλογα με τη φορά του βέλους που έβλεπαν σε μια οθόνη.

Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που δεν μασούσαν τσίχλα χρειάστηκαν 545ms (millisecond) για να αντιδράσουν συγκριτικά με όσους μασούσαν τσίχλα οι οποίοι χρειάστηκαν 493ms. Σύμφωνα με τους ερευνητές η διαφορά θεωρείται σημαντική και την αποδίδουν στο γεγονός ότι κατά το μάσημα τσίχλας ενεργοποιούνται κυρίως οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την προσοχή και την κίνηση.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη


Σύνθημα «Τα μάτια σας, σαν τα...μάτια σας!».

Δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν για πέντε μέρες οι Θεσσαλονικείς από τις 11- 15 Φεβρουαρίου.

Με το σύνθημα «Τα μάτια σας, σαν τα...μάτια σας!» η Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιριών και οι Γιατροί του Κόσμου ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

«Οι δωρεάν εξετάσεις στοχεύουν στον έλεγχο σοβαρών νοσημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση, όπως το γλαύκωμα, η παιδική αμβλυωπία, οι παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η αποκόλληση, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας, οι διαθλαστικές ανωμαλίες κλπ», επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα το μεσημέρι, με αφορμή την καμπάνια, ο Νικόλαος Κοζέης, χειρουργός οφθαλμίατρος, παιδοοφθαλμίατρος και πρόεδρος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.

Όσοι Θεσσαλονικείς ενδιαφέρονται, μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη», χωρίς να χρειάζεται να κλείσουν ραντεβού.

Οι εξετάσεις θα γίνονται στις 11 και 12 Φεβρουαρίου, στο πολυιατρείο των Γιατρών του Κόσμου, στην Ίωνος Δραγούμη 65 στις 09:00-13:30.

Στις 13 Φεβρουαρίου γιατροί θα εξετάζουν τους πολίτες που θα επισκεφτούν το 2ο ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης, στην οδό Λαγκαδά 35 στις 09:00-13:30.

Στις 14 Φεβρουαρίου, οι προληπτικές εξετάσεις θα γίνονται στο 3ο ΚΑΠΗ, στην Μόσχου 9, στην Άνω Πόλη, στις 09:00-13:30.

Την τελευταία μέρα της εκστρατείας στη Θεσσαλονίκης, στις 15 Φεβρουαρίου, οφθαλμολογικές εξετάσεις θα διενεργούνται στο 4ο ΚΑΠΗ, στην Λαμπράκη 42, στις 09:00-13:30.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ανακοίνωση ΕΟΠΥΥ για αναλώσιμα διαβήτη


Ανακοίνωση 07.02.13

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της Ε.Σ.Α.μεΑ. και της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προχώρησε στην έκδοση νέας ανακοίνωσης για τη χορήγηση των αναλωσίμων υλικών για το Διαβήτη στην οποία διευκρινίζεται ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα αγοράζουν τα αναλώσιμα υλικά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, καταβάλλοντας μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής τους.

Η εγκύκλιος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.eopyy.gov.gr/Article/DisplayArticle?id=e61c6b34-ec62-4f4f-a63c-27fec3e3e2df



Διαβάστε περισσότερα...

Η επιτυχημένη «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής


Ο φιλανθρωπικός οργανισμός στηρίζει 2 εκατομμύρια πτωχούς, ασθενείς και παιδιά.

Ο φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αποστολή το 2012 στάθηκε στο πλευρό 1.945.010 συνανθρώπων μας που ζήτησαν τη βοήθεια του.

Με το Πρόγραμμα «Εκκλησία στους δρόμους» 72 Ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αποτελούν κέντρα διανομής φαγητού.

Κάθε ημέρα μοιράζονται 10.000 μερίδες φαγητού ημερησίως, σε 5.000 άτομα. Μέσα στο 2012, η «Αποστολή» μοίρασε συνολικά 3.600.000 μερίδες φαγητού. Επιπλέον, στηρίζει ελληνικές οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας με την αποστολή 3.075 δεμάτων τροφίμων μηνιαίως σε 97 ενορίες της Ι.Α.Α.

Πραγματοποίησε 51 αποστολές σε Ιερές Μητροπόλεις. Με το πρόγραμμα «Αποστολή για τους Πολύτεκνους» ενισχύει ελληνικές πολύτεκνες οικογένειες με την αποστολή 1.038 δεμάτων αγάπης κάθε μήνα. Λειτουργεί 5 Κοινωνικά Παντοπωλεία στον Ταύρο, στην Καλλιθέα, στην Δάφνη, στο Ζωγράφου, όπου επωφελούνται 700 οικογένειες (1.900 άτομα) μηνιαίως.

Επίσης, άνοιξε το έκτο Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Καλλιθέα για ανασφάλιστους εμπόρους και ενισχύει παράλληλα το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου στην Ορεστιάδα. Εφαρμόζει πρόγραμμα Κινητής Μονάδας Υγείας σε ενορίες της Ι. Α. Α. για εξέταση ενοριτών και αναξιοπαθούντων. Δημιούργησε το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής με τον ΙΣΑ με 256 εθελοντές ιατρούς 23 ειδικοτήτων στο Κεντρικό, 6 παραρτήματα στην Αττική και 2, στο Καστελόριζο και στον Κυπρίνο Ορεστιάδος.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 16.800 επισκέψεις από ανασφάλιστους ασθενείς και έχουν εμβολιαστεί 2.800 ανασφάλιστα παιδιά.

Επίσης, έχει γίνει συλλογή σε 30 Δήμους της Αττικής και 10 ενορίες της Ι.Α.Α., 300.000 φαρμάκων σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Εχουν στηριχθεί 21 ακριτικές περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας με φαρμακευτικό και υγιειονομικό υλικό, καθώς και 383 επωφελούμενοι από την Μονάδα Αντιμετώπισης Ασθενών Alzheimer και Συναφών Παθήσεων της Αποστολής στο Χαλάνδρι.

Η Αποστολή διαθέτει 2 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με σύνδρομο Down ή νοητική υστέρηση, ξενώνα για ψυχικά ασθενείς, Κέντρα Ημέρας Υγείας και Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας στην ελληνική επικράτεια για 19.044 επωφελούμενους, ενώ λειτουργεί και ξενώνας ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών.

Η Αποστολή άνοιξε τις πόρτες του Βρεφονηπιακού της Σταθμού στο Δήλεσι με 27 νήπια. Στην Αποστολή γίνονται μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας σε μετανάστες, ενώ μοιράζει υποτροφίες για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε συνεργασία με το Athens Information Technology (AIT).

Επιπλέον, το πρόγραμμα «Έχω Αποστολή», έχουν στηριχθεί και ενισχυθεί σχολικές βιβλιοθήκες της ακριτικής Ελλάδας με 33.000 βιβλία και γραφική ύλη για χιλιάδες Ελληνόπουλα. Η Αποστολή, μετά από δυόμισι χρόνια ζωής εξακολουθεί να δημιουργεί ένα κόσμο κοινωνικής συνοχής πρόνοιας και υγείας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα βάρη για τους φορολογούμενους


40.000 αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, έχουν κατατεθεί στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, για τακτοποίηση των οφειλών τους. Η πίεση θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες από τα απανωτά ραβασάκια της εφορίας, για απλήρωτους φόρους, χαράτσια, τέλη κυκλοφορίας και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Δείτε το Βίντεο όπως προβλήθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:




Διαβάστε περισσότερα...

Δικαίωση για υπερχρεωμένο νοικοκυριό


Από τα χρέη απάλλαξε το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου μια πολύτεκνη οικογένεια απαγορεύοντας με απόφασή του στις Τράπεζες να προβούν σε οποιανδήποτε ενέργεια που θα μεταβάλει την υφιστάμενη νομική και πραγματική κατάσταση της ακίνητης περιουσίας τους.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι με τέσσερα ανήλικα παιδιά, που είχαν δανειστεί ποσά, από δύο Τράπεζες αμφότεροι, για καταναλωτικά δάνεια και στεγαστικό, συνολικού ύψους περίπου 96.000 ευρώ.

Ο άνδρας είναι άνεργος επιδοτούμενος από τον ΟΑΕΔ, και λαμβάνει το πενιχρό ποσό των 504 ευρώ μηνιαίως. Το ζευγάρι διαθέτει κατοικία από 50 % έκαστος, που αποτελεί την πρώτη και μόνη κατοικία τους και ένα αυτοκίνητο, με ποσοστό συνιδιοκτησίας μετά της συζύγου του 50%, εμπορικής αξίας 825 ευρώ. Η γυναίκα είναι δασκάλα, εργαζόμενη ως μόνιμη, σε Δημοτικό Σχολείο του Ρεθύμνου με μισθό 680,57 ευρώ μηνιαίως.

Επειδή ο σύζυγος απολύθηκε από την εταιρία στην οποία εργαζόταν, αλλά και η σύζυγος ως δημόσιος υπάλληλος υπέστη μείωση του μισθού της, με συνέπεια την αδυναμία κάλυψης των δανειακών τους υποχρεώσεων, προς τις δύο δανείστριες Τράπεζες, επέλεξαν να κάνουν χρήση του Νόμου 3869/2010, καταθέτοντας σχετική αίτηση στο Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου, αλλά και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, και τελικά δικαιώθηκαν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Η Ε.Σ.ΑμεΑ. ζητάει την ανανέωση των συμβάσεων 5 δημοσιογράφων με αναπηρία από την ΕΡΤ


Ανακοίνωση 06.02.13

Στις 7 Φεβρουαρίου 2013, λήγουν οι συμβάσεις 5 δημοσιογράφων των κ.κ. Μαρία Γκουνίδου, Ιορδάνη Θωμαΐδη, Ευγενία Πασχαλίδη, Νίκο Περδικάρη, Ηλία Τσάμη, οι οποίοι είναι άτομα με αναπηρία.

Για αυτούς τους δημοσιογράφους που έχουν προσφέρει με συνέπεια τις υπηρεσίες τους στην ΕΡΤ ζητούμε με προσωπική σας παρέμβαση να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους και να αποφευχθεί η ένταξή τους στο μακρύ κατάλογος της ανεργίας.

Για να απλωθεί ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους με αναπηρία και των μελών των οικογενειών τους που έχουν στη φροντίδα του άτομα με βαριά αναπηρία. Το συγκεκριμένο αίτημα αφορά στην επιβίωση των 5 δημοσιογράφων με αναπηρία της ΕΡΤ.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αντιτίθεται στην πρόθεση του υπουργείου Υγείας να μειώσει τα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου


Ανακοίνωση 05.02.13

Η πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας δημιουργεί έντονους προβληματισμούς στο χώρο των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι προτάσσουν ως σημαντικότερο θέμα αυτή τη στιγμή τη διασφάλιση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας και την πρόσβαση όλων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που ζουν στη χώρα.

Η μείωση των Κέντρων Μοριακού Ελέγχου δεν επιδρά στην οικονομία της τιμής ανά αντιδραστήριο, αφού οι μονάδες αίματος που θα ελεγχθούν είναι περίπου 700.000, ασχέτως εάν θα ελεγχθούν σε 4 ή 9 κέντρα. Η απόσταση που θα μετακινούνται τα αντιδραστήρια μετά την μείωση του αριθμού των κέντρων, είναι ηλίου φαεινότερο πως θα αυξηθεί αυξάνοντας αντίστοιχα και το κόστος μεταφοράς.

Εντωμεταξύ, εδικά για τα άτομα με θαλασσαιμία η διαδικασία του μοριακού ελέγχου του αίματος αποτελεί σοβαρό ζήτημα. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο μοριακός έλεγχος του αίματος δεν αφορά μόνο τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα με θαλασσαιμία αλλά και του γενικό πληθυσμό που ζει στην ελληνική επικράτεια : «Από τον πρωθυπουργό της χώρας έως και τον τελευταίο μετανάστη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική επιστολή της η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.Θ.Α.).

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και η Ε.Ο.Θ.Α. υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια για τη μείωση του κόστους του μοριακού ελέγχου και ως προς την τιμή ανά αντιδραστήριο αλλά και στην μετακίνηση των δειγμάτων.

Θα σταθούν όμως απέναντι σε κάθε προσπάθεια μείωσης των Κέντρων του Μοριακού Ελέγχου, η οποία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες στη διάθεση των μονάδων αίματος και ιδιαίτερα στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς όπως είναι τα άτομα με θαλασσαιμία.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Οικονομική εξόντωση των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνια πάθηση


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 04.02.2013

Ο πρόσφατα τροποποιημένος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών (ΕΚΠΥ) προβλέπει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων για τη διενέργεια ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων σε ποσοστό 15% σε περίπτωση που αυτές οι εξετάσεις διενεργηθούν εκτός των δομών του Οργανισμού.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει εκφράσει εντόνως την αντίθεσή της στη συμμετοχή των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνια πάθηση για τις ιατρικές/διαγνωστικές εξετάσεις, αφού αυτοί οι ασφαλισμένοι υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών τους. Οι λίστες δε αναμονής στα διαγνωστικά τμήματα των νοσοκομείων ή ακόμα και η αδυναμία παροχής αυτών των υπηρεσιών (φθορές διαγνωστικών μηχανημάτων κ.λπ.) τους αναγκάζουν να απευθυνθούν σε ιδιωτικές δομές στις οποίες στο παρελθόν δεν υποχρεούνταν να καταβάλλουν ποσοστό συμμετοχής (π.χ. ασφαλισμένοι ΙΚΑ). Επίσης ο ισχύον ΕΚΠΥ αγνοεί επιδεικτικά τη συχνή διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων στις οποίες υπόκεινται πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, θαλασσαιμικοί, καρκινοπαθείς και λοιπές παθήσεις, οι οποίοι λόγω έλλειψης κατάλληλων διαγνωστικών μηχανημάτων είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.

Σύμφωνα δε με το νέο ΕΚΠΥ οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται με συμμετοχή από 30% έως και 50% στην περίπτωση που επιλέξουν να νοσηλευτούν σε ιδιωτική κλινική αντί δημόσιου νοσοκομείου.

Τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά της υγείας καλούνται να την καλύψουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι των ταμείων.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι προφανές ότι ζητάει να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση τροποποίησης του Κανονισμού Παροχών, ο οποίος επιτέλους πρέπει να λάβει υπόψη του αυξημένες ανάγκες των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και να σταματήσει να αντιμετωπίζει τους ασφαλισμένους με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Η επιστολή στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 93 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 133 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Το θαυματουργό μπρόκολο


Προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το ιδανικό λαχανικό αυτής της εποχής και πανίσχυρο όπλο για τον οργανισμό είναι χωρίς αμφιβολία το μπρόκολο.

Το μπρόκολο έχει δράση αντικαρκινική, αντι-μικροβιακή, ενισχυτική του ανοσοποιητικού, δρα ευεργετικά για την καρδιά και προστατευτικά για τα μάτια. Επιπλέον αυτή την εποχή αποτελεί ιδανική πηγή βιταμίνης C.

Διαβάστε για τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό το μπρόκολο...

Αντικαρκινική δράση

Το μπρόκολο είναι πρώτο σε κατανάλωση λαχανικό σε πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά ποσοστά καρκίνου και μάλιστα διαφορετικών μορφών, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα. Η πιο βασικές αντικαρκινικές ουσίες του μπρόκολου είναι η I3C ( ινδόλη-3-καρβινόλη ) και η σουλφοραφάνη.

Προστασία στην καρδιά.

Το μπρόκολο ανήκει στα κραμβοειδή λαχανικά όπως και το κουνουπίδι και έχουν πλούσια αντιοξειδωτική σύνθεση, παρέχοντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης.

Προστασία στα μάτια

Χάρη στην ουσία σουλφοραμάνη, θεωρείται ότι προστατεύει τα κύτταρα του ματιού από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Όσο περισσότερη σουλφοραμάνη αφομοιώσουν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδή πριν από την έκθεση στον ήλιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η άμυνα τους απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Θρεπτικά στοιχεία

Το μπρόκολο περιέχει 91% νερό. Επιπλέον όμως είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες ενώ αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.

Τα 100γρ μπρόκολου (βρασμένου) δίνουν μόλις 30 θερμίδες και μια μεγάλη λίστα θρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι τα εξής:

- Υδατάνθρακες 5 g
- Σάκχαρα 1.7 g
- Φυτικές ίνες 6.64 g
- Λίπος 0.37 g
- Πρωτεϊνη 2.82 g
- Βιταμίνη C 89.2 mg
- Ασβέστιο 47 mg
- Σίδηρος 0.73 mg
- Μαγνήσιο 21 mg
- Φώσφορος 66 mg
- Κάλιο 316 mg
- Ψευδάργυρος 0.41 mg
- Φολικό οξύ (B9) 63 mg

Για να σας χαρίσει το μπρόκολο όλα τα πολύτιμα συστατικά του χρειάζεται να είναι φρέσκο και να μην το παρακάνετε στο βράσιμο.

Με το βράσιμο χάνει το 66% των συστατικών του ενώ στον ατμό μόλις 47%.

Διαλέξτε μικρά πράσινα, μεστά κεφαλάκια μπρόκολου και απολαύστε το με όποιο τρόπο σας αρέσει, ωμό, σωτέ, στον ατμό ή στο φούρνο, με ζυμαρικά, κρέας ή απλώς σκέτο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτο κύμα εξόδου από το Δημόσιο


Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταρτίζει η κυβέρνηση.

Tον Μάρτιο αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο που αφορά στις συγχωνεύσεις 400 οργανισμών και την απομάκρυνση από το Δημόσιο σε πρώτη φάση 15.000 υπαλλήλων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος στο στόχαστρο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τίθενται ο ευρύτερος δημόσιος τομέας που περιλαμβάνει τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, τις ΔΕΚΟ, τις ανώνυμες εταιρείες του κράτους και τις δημοτικές επιχειρήσεις.

Μέχρι το τέλος του χρόνου από τους οργανισμούς του Δημοσίου και τις περιφερειακές κρατικές υπηρεσίες εκτιμάται ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός και επιταχύνεται, με παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο σχεδιασμός για την αναδιοργάνωση των δομών και τη διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων.

Μάλιστα οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στη μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά και τα μειωμένα έσοδα των δημοσίων ταμείων έχουν κινητοποιήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν πρόσφατα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να παρουσιάσουν το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει από 25.000 απολύσεις.

Ζητούν δε σαφές χρονοδιάγραμμα και ποσοτικούς στόχους ανά τρεις μήνες, δηλαδή πόσοι υπάλληλοι θα φύγουν από τα υπουργεία, πόσοι από τους Δήμους, πόσοι από τις ΔΕΚΟ κ.τ.λ. στο τέλος κάθε τριμήνου.

Μάλιστα το ταμείο έχει διαμηνύσει ότι αν δε γίνουν απολύσεις και δεν περιοριστεί η φοροδιαφυγή, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φορολογικές δηλώσεις και οι 18χρονοι


Υπόχρεοι απόκτησης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και υποβολής φορολογικών δηλώσεων είναι από φέτος εκατοντάδες χιλιάδες νέοι 18 ετών και άνω, πολλοί εκ των οποίων είναι ακόμη μαθητές Λυκείου ή φοιτητές. Οι περισσότεροι απ΄ αυτούς τους νέου, οι οποίοι δεν έχουν εισόδημα και συντηρούνται από τους γονείς τους, κινδυνεύουν μάλιστα να βρεθούν υπόχρεοι καταβολής φόρου ύψους τουλάχιστον 75 ευρώ ή να εμπλακούν με την ανίκητη γραφειοκρατία των ΔΟΥ και να ταλαιπωρηθούν αφάνταστα για να γλιτώσουν το φόρο αυτό, αν το Υπουργείο Οικονομικών δεν μεριμνήσει να τους απαλλάξει άμεσα από το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ που προβλέπει η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία για κάθε φυσικό πρόσωπο που υποβάλλει φορολογική δήλωση.

Όλοι οι νέοι που έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια, ακόμη κι όσοι είναι μαθητές Λυκείου, υποχρεούνται κατ' αρχάς να προσέλθουν εντός των προσεχών εβδομάδων στις αρμόδιες ΔΟΥ για να παραλάβουν ΑΦΜ.

Είναι δε υποχρεωμένοι να πάρουν ΑΦΜ σύντομα, καθώς φέτος, μέχρι το τέλος Ιουνίου, υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τελεσίγραφο σε ένα εκατομμύριο οφειλέτες με χρέη έως 3.000 ευρώ


Κατασχέσεις ακόμα και στους μικροοφειλέτες.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι μικροοφειλέτες. Ήδη άρχισαν να αποστέλλονται ειδοποιητήρια σε περίπου ένα εκατομμύριο φορολογουμένους με οφειλές κάτω των 3.000 ευρώ, οι οποίοι καλούνται να ρυθμίσουν άμεσα τα χρέη τους αλλιώς θα ξεκινήσουν κατασχέσεις μισθών και περιουσιακών στοιχείων.

«Αν μπορούσαμε θα εκποιούσαμε μόνοι μας τα περιουσιακά μας στοιχεία», δήλωσαν πολίτες στον Alpha, «όμως, στην Ελλάδα της κρίσης, σπίτια, αυτοκίνητα και υλικά αγαθά δεν μπορούν να πουληθούν».






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητής έχασε την όρασή του από χτύπημα του δασκάλου


Τον τιμώρησε γιατί ο πατέρας του δεν πλήρωσε τα δίδακτρα.

Σκοπός των σχολείων και των δασκάλων που εργάζονται σε αυτά είναι να εκπαιδεύουν τα παιδιά και να τους «ανοίγουν τα μάτια» όπως λέμε πολλές φορές.

Στην περίπτωση του 8χρονου Jaideep από την Bulandshahar της Ινδία ο διευθυντής του σχολείου του πήρε τη φράση… κυριολεκτικά, αφήνοντας το παιδί τυφλό από το ένα μάτι!

Κι αυτό γιατί οι γονείς του δε μπορούσαν να πληρώσουν τη δόση για τα δίδακτρα!



Το περιστατικό συνέβη πριν από περίπου μια εβδομάδα όταν ο διευθυντής του σχολείου A S Memorial Public College χτύπησε τόσο βίαια το παιδί που έχασε την όρασή του από το αριστερό του μάτι.

«Τον πήγαμε στο νοσοκομείο και ο γιατρός μας είπε ότι δε θα βλέπει από το ένα μάτι, επειδή δέχτηκε χτύπημα με βαρύ αντικείμενο στο κεφάλι. Δεν μπόρεσα να πληρώσω τα δίδακτρα το προηγούμενο εξάμηνο και είχα ζητήσει από το διευθυντή παράταση της προθεσμίας για δύο ακόμη εβδομάδες. Όμως εκείνος χτύπησε το παιδί μου τόσο δυνατά που έχασε την όρασή του» είπε ο πατέρας του μικρού, Upendra Singh.

Ο διευθυντής από την πλευρά του είχε μια διαφορετική εξήγηση. «Το παιδί έφυγε με το σχολικό και τσακώθηκε με ένα άλλο μαθητή κατά την επιστροφή του στο σπίτι» είπε ο Jagan Sharma σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για τον περιστατικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Έγκλημα διαρκείας στο «Αγία Σοφία»


Το κλείσιμο της καρδιοχειρουργικής έχει στοιχίσει τη ζωή σε μικρά παιδιά.

«Εγκληματική ενέργεια» αποδείχθηκε το κλείσιμο της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» πριν από 2 χρόνια καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες, δύο παιδάκια έχουν χάσει τη ζωή τους.

Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας», από τότε που έκλεισε η μονάδα τα παιδιά που χρειάζονται χειρουργείο παραπέμπονται στο Ωνάσειο, το οποίο όμως δεν διαθέτει κάλυψη παιδιατρικού νοσοκομείου και σε περίπτωση άλλης επιπλοκής οι μικροί ασθενείς μεταφέρονται πίσω στο «Αγία Σοφία».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία» Χρυσάνθη Κοκολάκη, «υπάρχουν παιδιά που έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν πρόλαβαν και δεν χειρουργήθηκαν από το Ωνάσειο. Ειδικά για ένα παιδί ανασφάλιστο αλβανικής καταγωγής η καθυστέρηση έφθασε τον έναν χρόνο, από τον Μάιο του 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Οι καθυστερήσεις φυσικά οφείλονται και στο γεγονός ότι ήταν ανασφάλιστο».

Μια άλλη ιστορία φαίνεται ότι κόστισε τη ζωή ενός βρέφους καθώς οι αρμόδιοι του Ωνασείου, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος των Γονέων, αδιαφόρησαν και αρνήθηκαν ακόμη και να έρθει ειδικός από το εξωτερικό παρ' ότι υπήρχε και η έγγραφη διαβεβαίωσή του ότι μπορούσε να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να πραγματοποιήσει δωρεάν την επέμβαση για την οποία δεν υπήρχε εμπειρία στη χώρα μας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ράντζα στην Καρδιολογική του παν. νοσοκομείου Πατρών


Η κλινική λειτουργεί με μόλις 26 κρεβάτια.

«Εμφράγματα» και «αρρυθμίες» παρατηρούνται στην Καρδιολογική Κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, καθώς παρά τις προσπάθειες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η έλλειψη κλινών αναγκάζει τους ασθενείς να νοσηλεύονται στους διαδρόμους.

Χθες νοσηλευόμενοι ασθενείς μέτρησαν περισσότερα από τριάντα ράντζα στους διαδρόμους της Καρδιολογικής, η οποία παρά το γεγονός ότι επιτελεί πανελλαδικά πρωτοποριακό έργο, καλείται να λειτουργήσει με μόνο 26 κρεβάτια.

Η αγανάκτηση ασθενών και συγγενών είναι έντονη, ενώ μεγάλη επιβάρυνση έχει δεχτεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από την πληθώρα των περιστατικών.

Αστείο χαρακτηρίζει το γεγονός της λειτουργίας της κλινικής με 26 μόνο κρεβάτια ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, διευθυντής της Καρδιολογικής του ΠΓΝΠ , εκτιμώντας παράλληλα ότι θα έπρεπε να διαθέτει 70 με 80 κλίνες.
Παρόλα αυτά η Καρδιολογική Κλινική πρωτοπορεί σε έργο, εφαρμόζοντας υπερσύγχρονους μεθόδους στον τομέα της Επεμβατικής Ακτινολογίας.

Την ίδια ώρα παρατηρείται αύξηση της προσέλευσης στο νοσοκομείο, κατά 30% λόγω κρίσης και το προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όριά του σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι η συναισθηματική κακοποίηση


Οι τακτικές και οι μέθοδοι των θυτών.

Η συναισθηματική κακοποίηση περιλαμβάνει τη λεκτική κακοποίηση (δηλαδή φωνές, κατηγορίες και προσβολές), αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Έχει να κάνει με μία σειρά επαναλαμβανόμενων επεισοδίων που προσβάλλουν, απειλούν, απομονώνουν, υποβιβάζουν, εξευτελίζουν ή και ελέγχουν έναν άλλο άνθρωπο.

Μπορεί να περιλαμβάνει ένα μοτίβο μίας ή περισσοτέρων μορφών κακοποιητικής συμπεριφοράς: προσβολές, κριτική, επιθετικές απαιτήσεις, απειλές, απόρριψη, κατηγορία, συναισθηματική χειραγώγηση, έλεγχο, απομόνωση, τιμωρία.

Σκοπός της συναισθηματικής κακοποίησης είναι να υποβιβάζει τα συναισθήματα του ατόμου που την υφίσταται και να εκμηδενίσει την αυτοπεποίθησή του και την ανεξαρτησία του. Συχνά τα θύματα της συναισθηματικής κακοποίησης νιώθουν όταν δεν υπάρχει τρόπος να φύγουν από αυτή τη σχέση ή ότι χωρίς αυτόν που τα κακοποιεί δεν θα είναι τίποτα.

Μπορεί κανείς να πιστεύει ότι η σωματική κακοποίηση είναι πολύ χειρότερη από τη συναισθηματική, μίας και η σωματική βία είναι κάτι που φαίνεται, κάτι που μπορεί να στείλει το θύμα στο νοσοκομείο και να του αφήσει σημάδια. Όμως τα σημάδια της συναισθηματικής κακοποίησης είναι εξίσου πολύ αληθινά και πολύ βαθιά, μερικές φορές πιο βαθιά και από αυτά της σωματικής κακοποίησης.

Η συναισθηματική κακοποίηση καταστρέφει τον πυρήνα του ατόμου, γιατί επιτίθεται στο «είναι» του. Όσο πιο συχνή και μακροχρόνια είναι, τόσο περισσότερο τείνει να εσωτερικεύεται από το θύμα, αφήνοντάς το να νιώθει φοβισμένο, ασήμαντο, χωρίς αξία, συναισθηματικά ανικανοποίητο, αναξιόπιστο, αβοήθητο. Άτομα που υφίστανται συναισθηματική κακοποίηση πιστεύουν ότι οι άλλοι δεν τα αγαπάνε, και ότι τους αξίζει αυτό που περνάνε σαν να φταίνε τα ίδια, σαν αυτά να έκαναν κάτι κακό για το οποίο πρέπει να τιμωρηθούν.

Τα άτομα που κακοποιούν συναισθηματικά, έχουν διάφορες τακτικές και μεθόδους για να δείξουν τη δύναμή τους:

Κυριαρχία: Οι θύτες νιώθουν την ανάγκη να ελέγχουν τη σχέση. Αυτοί παίρνουν τις αποφάσεις για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους, λένε στον άλλο τι να κάνει, και απαιτούν από τον άλλο να τους υπακούσει. Ο θύτης μπορεί να φέρεται στο θύμα σαν να είναι ο υπηρέτης του, ένα παιδί που δεν ξέρει, ή ακόμα και σαν να είναι κτήμα του.

Εξευτελισμός: Ο θύτης κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου το θύμα του να νιώσει άσχημα με τον εαυτό του, ανεπαρκές και ελλιπές με κάποιο τρόπο. Αν κάποιος πιστεύει για τον εαυτό του ότι δεν αξίζει και ότι κανένας άλλος δεν θα ασχολιόταν μαζί του, οι πιθανότητες να φύγει όταν ο άλλος του φέρεται εξευτελιστικά είναι ελάχιστες.

Οι προσβολές, οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί, η μπροστά σε τρίτους υποτίμηση του άλλου, είναι μερικά από τα όπλα του θύτη προκειμένου να καταστρέψει την αυτοπεποίθηση του θύματός του και να το κάνει να νιώσει τελείως αδύναμο.

Απομόνωση: Προκειμένου να καταφέρει να ελέγχει ακόμα περισσότερο το θύμα του, ο θύτης προσπαθεί να κόψει κάθε δεσμό που έχει το θύμα του με τον έξω κόσμο. Του απαγορεύει με κάποιο τρόπο να βλέπει την οικογένειά του ή τους φίλους του, ή ακόμα και να πηγαίνει στη δουλειά του ή στο σχολείο του.

Το θύμα καταλήγει να πρέπει να πάρει άδεια από το θύτη του, προκειμένου να κάνει οτιδήποτε, να πάει οπουδήποτε, ή και να δει οποιονδήποτε.

Απειλές: Ο θύτης συχνά χρησιμοποιεί απειλές για να εμποδίσει το σύντροφό του να φύγει. Μπορεί να τον απειλεί ότι θα προκαλέσει κακό ή ακόμα και ότι θα σκοτώσει τον ίδιο, ή τα παιδιά του, ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του, ή ακόμα και ζώα. Μπορεί, επίσης, να απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει ή και να πάει το θύμα του στο δικαστήριο προφασιζόμενος ψεύτικες κατηγορίες.

Εκφοβισμός: Ο θύτης μπορεί να υιοθετήσει μία πληθώρα τακτικών εκφοβισμού, για να υποτάξει το θύμα του. Μερικές τέτοιες τακτικές μπορεί να είναι να κοιτάει το θύμα απειλητικά, ή να κάνει κινήσεις απειλητικές, προσβλητικά πράγματα μπροστά στο θύμα, να καταστρέψει κάτι. Το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι ότι αν δεν υπακούσει ο άλλος, θα υπάρχουν βίαιες συνέπειες.

Άρνηση και κατηγορία: Οι θύτες είναι εξαιρετικά καλοί στο να βρίσκουν δικαιολογίες για πράγματα που είναι αδύνατο κάποιος να τους συγχωρήσει. Μπορεί να αποδώσουν την κακοποιητική και βίαια συμπεριφορά τους στην κακή τους παιδική ηλικία, σε μία άσχημη μέρα που πέρασαν, ή ακόμα και στα ίδια τα θύματά τους.

Προσπαθούν πάντα να ελαχιστοποιήσουν την κακοποίηση ή και να αρνηθούν ότι συνέβη. Πολύ συχνά να ρίξουν την ευθύνη πάνω στο θύμα τους. Με κάποιο τρόπο για τη βίαιη συμπεριφορά τους θα φταίει το θύμα τους.

Ο θύτης μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του

Παρόλο που θα νόμιζε κανείς ότι η συναισθηματική κακοποίηση οφείλεται στην απουσία ελέγχου του θύτη, κάτι τέτοιο απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η κακοποιητική συμπεριφορά είναι μία συνειδητή επιλογή του θύτη προκειμένου να ελέγξει το θύμα του.

Ο θύτης επιλέγει ποιον θα κακοποιήσει. Δεν προσβάλλει και απειλεί όλους όσους τον στεναχωρούν. Συνήθως κακοποιεί αυτόν που νιώθει πιο κοντά του, αυτόν που ισχυρίζεται ότι αγαπάει.

Ο θύτης επιλέγει πολύ προσεκτικά πότε και πού θα κακοποιήσει του θύμα του. Ελέγχει τον εαυτό του όσο οι άλλοι είναι γύρω του, για να μη δει κανείς τη συμπεριφορά τους. Μπορεί να φέρεται τελείως φυσιολογικά μπροστά στους άλλους, αλλά ξεσπάει μόλις βρεθεί μόνος του με το θύμα.

Οι περισσότεροι θύτες δεν είναι εκτός ελέγχου. Ο θύτης μπορεί να σταματήσει την κακοποιητική του συμπεριφορά όταν δει ότι κάτι τέτοιο είναι προς το όφελός του (για παράδειγμα αν εμφανιστεί κάποιος τρίτος μπροστά του, ή χτυπήσει το τηλέφωνο και πρέπει να μιλήσει).

Ο κύκλος της συναισθηματικής κακοποίησης

Κακοποίηση: Ο θύτης ξεσπάει με επιθετικό, εχθρικό ή βίαιο τρόπο. Η κακοποίηση είναι ένα παιχνίδι δύναμης για να δείξει «ποιος είναι το αφεντικό».

Ενοχή: Μετά την κακοποίηση, ο θύτης νιώθει ενοχές, αλλά όχι για αυτό που έκανε. Φοβάται τις συνέπειες αυτού που έκανε, όπως το να χάσει το θύμα του, ή να το μάθει κάποιος άλλος.

Δικαιολογίες: Ο θύτης εκλογικεύει αυτό που έκανε. Βρίσκει δικαιολογίες ή μπορεί και να κατηγορήσει το θύμα του για τη συμπεριφορά του-κάνει δηλαδή ό,τι μπορεί, για να μην πάρει την ευθύνη του εαυτού του.

«Φυσιολογική συμπεριφορά»: Ο θύτης κάνει ό,τι μπορεί για να πάρει πάλι τον έλεγχο στα χέρια του και να κρατήσει το θύμα του στη σχέση. Μπορεί να φέρεται σαν να μην έγινε τίποτα, ή μπορεί να προσπαθήσει να γίνει όσο πιο γοητευτικός μπορεί.

Αυτή η ειρηνική και ρομαντική περίοδος δίνει στο θύμα την ελπίδα ότι η κακοποίηση θα σταματήσει και ότι ο θύτης πραγματικά άλλαξε αυτή τη φορά.

Φαντασίωση και σχεδιασμός: Ο θύτης αρχίζει να φαντασιώνεται ότι θα κακοποιήσει πάλι το θύμα του. Σκέφτεται πάρα πολύ τι έχει κάνει λάθος ο άλλος και πώς θα τον κάνει να πληρώσει. Μετά σχεδιάζει πώς θα κάνει τη φαντασίωση πραγματικότητα.

Πραγματοποίηση της κακοποίησης: Ο θύτης βρίσκει και εφαρμόζει ένα σχέδιο ώστε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσει να δικαιολογήσει την κακοποίηση.

Οι δικαιολογίες και η αγάπη που ο θύτης δείχνει μεταξύ των επεισοδίων κακοποίησης, δυσκολεύουν πολύ την απόφαση του θύματος να φύγει. Μπορεί να κάνει το θύμα να πιστέψει ότι είναι το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να τον βοηθήσει, ότι τα πράγματα αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά και ότι πραγματικά το αγαπάει και δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό.

- Γράφει η Ειρήνη Παταργιά, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο ολοκλήρωσε κύκλο μαθημάτων που αφορούν στην Οικογενειακή Θεραπεία στο πανεπιστήμιο της California, Pacifica Graduate School. Έχει συνεργαστεί με την ψυχιατρική κλινική Pacific Shores Hospital (California, USA) και το Αιγινήτειο Νοσοκομείο. -


Πηγή: http://www.news.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευεργετικές τροφές για την σκλήρυνση κατά πλάκας


Μελέτες συνδέουν τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα με την αργή εξέλιξη της νόσου.

Ευεργετικά αποτελέσματα μέσω διατροφής, δεν έχουν σημειωθεί ακόμη για τις περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν απο σκληρυνση κατα πλάκας.

Παρόλα αυτά, ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων με την αργή εξέλιξη της νόσου, και συγκεκριμένα υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν την ευεργετική επίδραση του λινολενικού οξέος.

Έντονη συζήτηση υπάρχει επίσης γύρω απο την επίδραση της βιταμίνης D αλλά και στις 2 περιπτώσεις δεν έχει καθοριστεί ο ρόλος των παραπάνω στην θεραπεία της ασθένειας. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν διατροφικές οδηγίες σχετικά με την διατήρηση της καλής υγείας αλλά και την αποφυγή της παχυσαρκίας που φαίνεται να επιβαρύνει την κατάσταση. Αυτές συνοψίζονται στα εξής:

- Ορισμένες υποστηρίζουν ότι το ηλιέλαιο και το έλαιο σόγιας ίσως να είναι ευεργετικά λόγω των πολυσκόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχουν. Καταναλώστε τα ωμά, όχι στο τηγάνισμα! Δοκιμάστε επίσης και το έλαιο από λιναρόσπορο ή προσθέστε τον σπόρο σπασμένο στα γεύματά σας.

- Ακολουθήστε μια διατροφή χαμηλή σε λίπος. Αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά (λίπος κρέατος, τηγανιτά κλπ) και τα πλήρη γαλακτοκομικά προιόντα.

- Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.

- Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και κόψτε το κάπνισμα. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις προτιμήστε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

- Φροντίστε όσο το δυνατό να καταναλώνετε βιολογικά προϊόντα.

- Επιλέξτε τυριά χαμηλά σε λιπαρά και αλάτι αν παρουσιάζετε οιδήματα (π.χ. ανθότυρο).

- Επιλέξτε ψάρια πλούσια σε ω – 3 λιπαρά οξέα, π.χ. μπακαλιάρος, σαρδέλες, τόνος (όχι σε λάδι), γλώσσα, σολομός, ρέγκα, κολιός, πέρκα, μύδια, μαρίδα). Συμπληρωματικά μπορείτε να καταναλώσετε οστρακοειδή (αστακός, μύδια).

- Αποφύγετε την κατανάλωση ψαριών ιχθυοτροφείου καθώς και τα είδη: ξιφίας και καρχαρίας καθώς περιέχουν μεθυλικό υδράργυρο.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή και καρκίνος του μαστού


Οι απαραίτητες ουσίες που πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), ο καρκίνος του μαστού είναι το πλέον θανατηφόρο νεόπλασμα στις γυναίκες και ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο. Δεδομένου ότι οι πρόοδοι στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού έχουν αυξήσει τις πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης, η υποτροπή παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα στην αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του μαστού, όπως επίσης και ο κίνδυνος εμφάνισης δεύτερου πρωτοπαθούς καρκίνου, διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου και οστεοπόρωσης, επειδή αυτοί οι ασθενείς έχουν αυξανόμενες πιθανότητες νοσηρότητας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι διάφοροι θρεπτικοί παράγοντες τροποποιούν την πρόοδο της ασθένειας και της πρόγνωσης μετά από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Επίσης, τα υπάρχοντα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η αύξηση του βάρους είναι κοινή παρατήρηση κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους μετά από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, η οποία εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 100% των γυναικών.

Σε αντίθεση με τη συνήθη αύξηση βάρους που παρατηρούμε στην παχυσαρκία, η αύξηση βάρους που παρατηρείται σε αυτές τις ασθενείς μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού χαρακτηρίζεται από αύξηση του συνολικού βάρους και του λιπώδους ιστού χωρίς αντίστοιχη αύξηση βάρους της άλιπης μάζας σώματος, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί και μείωση του βάρους της άλιπης μάζας.

Εκτός από τη δυσμενή επίδραση στην αντίληψη της εικόνας του σωματικού εαυτού και στην ποιότητα της ζωής, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η αύξηση του βάρους μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού μπορεί να αυξήσει το ποσοστό εμφάνισης υποτροπής και να μειώσει τη μακροχρόνια επιβίωση. Επιπλέον, η κατανομή του σωματικού λίπους στο ανώτερο κυρίως τμήμα του σώματος έχει σχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα μη συνδεδεμένων ορμονών του φύλου καθώς επίσης και με υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης τα οποία μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στην επιβίωση μετά τη διάγνωση της νόσου.

Η θέση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS) σχετικά με τη διατροφή των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού είναι η εφαρμογή των διαιτητικών κατευθυντήριων οδηγιών που ισχύουν για την πρόληψη του καρκίνου (Συστάσεις από την Αμερικανική Ένωση κατά του Καρκίνου «American Cancer Society Guidelines for Cancer Prevention»). Είναι εμφανές ότι υπάρχει ανάγκη για εφαρμογή συγκεκριμένων διαιτητικών προτύπων -προγραμμάτων στην αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του μαστού προσαρμοσμένων στις ελληνικές διατροφικές συνήθειες και τον ελληνικό τρόπο ζωής.

Τέτοιο διαιτητικό πρότυπο αποτελεί η παραδοσιακή διατροφή της Ελλάδας (η κρητική διατροφή πριν από τη δεκαετία του '60), η οποία έχει αποτελέσει τη βάση της ελληνικής εκδοχής της μεσογειακής διατροφής. Οι αναλύσεις των διαιτητικών προτύπων της διατροφής της Κρήτης ανέδειξαν την παρουσία διάφορων προστατευτικών ουσιών, όπως είναι το σελήνιο, η γλουταθειόνη, η ισορροπημένη αναλογία των ω-6/ω-3 απαραίτητων λιπαρών οξέων (EFA), η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, διάφορα αντιοξειδωτικά (ειδικά η ρεσβερατρόλη που υπάρχει στο κρασί και οι πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο), οι βιταμίνες Ε και C. Οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες ουσίες έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού.

Τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα φαίνεται ότι έχουν την ικανότητα για προστασία κατά της ανάπτυξης και εξέλιξης του καρκίνου. Ιδιαίτερα το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA), αυξάνει την ανταπόκριση στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα (7,8).

Μεταβολές στα επίπεδα σεληνίου (Se) στον ορό, που είναι απαραίτητο για την αντιοξειδωτική άμυνα σε γυναίκες με καρκίνο μαστού, φαίνεται να είναι συνέπεια και όχι αιτία καρκίνου. Ενώσεις σεληνίου έχουν δειχθεί να αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινωμάτων σε πειραματόζωα, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Εντούτοις, ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο οι ενώσεις σεληνίου ασκούν τη δράση τους δεν είναι γνωστός. Άλλες μελέτες in vitro δείχνουν αξιοσημείωτη αντικαρκινική δράση έναντι νεοπλασματικών κυττάρων και προτείνουν ότι η ενισχυμένη σε σελήνιο δίαιτα έχει δυνητικά πλεονεκτήματα υποστηρίζοντας έτσι τις προσπάθειες για περαιτέρω κλινική εφαρμογή.

Oι ισοφλαβόνες ανήκουν στις ασθενείς οιστρογονικές ουσίες, γνωστές ως φυτο-οιστρογόνα, οι οποίες έχουν την ικανότητα σύνδεσης με υποδοχείς οιστρογόνων. Οι ισοφλαβόνες έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον λόγω της πιθανής αντικαρκινικής τους δράσης, των καρδιοπροστατευτικών και οστεοπροστατευτικων αποτελεσμάτων τους, και λόγω της δυνατότητας να παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε άτομα που έχουν επιβιώσει από καρκίνο μαστού.

Το κόκκινο τριφύλλι αποτελεί πλούσια πηγή όλων των ισοφλαβονών (γενιστεϊνη, φορμονονετίνη, δαϊδζείνη και βιχανίνη), ενώ περιέχει επίσης σημαντικά ποσά πολυφαινολικών ουσιών, τα οποία είναι γνωστά για τις πιθανές βιοδραστικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες τους και την ικανότητα δέσμευσης ελευθέρων ριζών.

Η μορφή της χρησιμοποιούμενης ισοφλαβόνης, η δόση, η ώρα λήψης και η διάρκεια έκθεσης του οργανισμού σε ισοφλάβόνες, τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό, τα ατομικά χαρακτηριστικά (π.χ. φύλο, και εμμηνοπαυσιακή κατάσταση) φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο οι ενώσεις αυτές θα εμφανίσουν οιστρογονική ή αντι-οιστρογονική δράση.

Είναι σημαντική, επίσης, η συστηματική φυσική δραστηριότητα (σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις για καλή υγεία και έλεγχο σωματικού βάρους – International Association for the Study of Obesity 2004, American Guidelines 2005) με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση διαταραχών του σωματικού βάρους αλλά και την προαγωγή της συνολικής κατάστασης της υγείας.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή και καρκίνος του μαστού


Οι απαραίτητες ουσίες που πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), ο καρκίνος του μαστού είναι το πλέον θανατηφόρο νεόπλασμα στις γυναίκες και ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο. Δεδομένου ότι οι πρόοδοι στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού έχουν αυξήσει τις πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης, η υποτροπή παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα στην αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του μαστού, όπως επίσης και ο κίνδυνος εμφάνισης δεύτερου πρωτοπαθούς καρκίνου, διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου και οστεοπόρωσης, επειδή αυτοί οι ασθενείς έχουν αυξανόμενες πιθανότητες νοσηρότητας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι διάφοροι θρεπτικοί παράγοντες τροποποιούν την πρόοδο της ασθένειας και της πρόγνωσης μετά από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Επίσης, τα υπάρχοντα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η αύξηση του βάρους είναι κοινή παρατήρηση κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους μετά από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, η οποία εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 100% των γυναικών.

Σε αντίθεση με τη συνήθη αύξηση βάρους που παρατηρούμε στην παχυσαρκία, η αύξηση βάρους που παρατηρείται σε αυτές τις ασθενείς μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού χαρακτηρίζεται από αύξηση του συνολικού βάρους και του λιπώδους ιστού χωρίς αντίστοιχη αύξηση βάρους της άλιπης μάζας σώματος, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί και μείωση του βάρους της άλιπης μάζας.

Εκτός από τη δυσμενή επίδραση στην αντίληψη της εικόνας του σωματικού εαυτού και στην ποιότητα της ζωής, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η αύξηση του βάρους μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού μπορεί να αυξήσει το ποσοστό εμφάνισης υποτροπής και να μειώσει τη μακροχρόνια επιβίωση. Επιπλέον, η κατανομή του σωματικού λίπους στο ανώτερο κυρίως τμήμα του σώματος έχει σχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα μη συνδεδεμένων ορμονών του φύλου καθώς επίσης και με υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης τα οποία μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στην επιβίωση μετά τη διάγνωση της νόσου.

Η θέση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS) σχετικά με τη διατροφή των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού είναι η εφαρμογή των διαιτητικών κατευθυντήριων οδηγιών που ισχύουν για την πρόληψη του καρκίνου (Συστάσεις από την Αμερικανική Ένωση κατά του Καρκίνου «American Cancer Society Guidelines for Cancer Prevention»). Είναι εμφανές ότι υπάρχει ανάγκη για εφαρμογή συγκεκριμένων διαιτητικών προτύπων -προγραμμάτων στην αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του μαστού προσαρμοσμένων στις ελληνικές διατροφικές συνήθειες και τον ελληνικό τρόπο ζωής.

Τέτοιο διαιτητικό πρότυπο αποτελεί η παραδοσιακή διατροφή της Ελλάδας (η κρητική διατροφή πριν από τη δεκαετία του '60), η οποία έχει αποτελέσει τη βάση της ελληνικής εκδοχής της μεσογειακής διατροφής. Οι αναλύσεις των διαιτητικών προτύπων της διατροφής της Κρήτης ανέδειξαν την παρουσία διάφορων προστατευτικών ουσιών, όπως είναι το σελήνιο, η γλουταθειόνη, η ισορροπημένη αναλογία των ω-6/ω-3 απαραίτητων λιπαρών οξέων (EFA), η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, διάφορα αντιοξειδωτικά (ειδικά η ρεσβερατρόλη που υπάρχει στο κρασί και οι πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο), οι βιταμίνες Ε και C. Οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες ουσίες έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού.

Τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα φαίνεται ότι έχουν την ικανότητα για προστασία κατά της ανάπτυξης και εξέλιξης του καρκίνου. Ιδιαίτερα το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA), αυξάνει την ανταπόκριση στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα (7,8).

Μεταβολές στα επίπεδα σεληνίου (Se) στον ορό, που είναι απαραίτητο για την αντιοξειδωτική άμυνα σε γυναίκες με καρκίνο μαστού, φαίνεται να είναι συνέπεια και όχι αιτία καρκίνου. Ενώσεις σεληνίου έχουν δειχθεί να αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινωμάτων σε πειραματόζωα, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Εντούτοις, ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο οι ενώσεις σεληνίου ασκούν τη δράση τους δεν είναι γνωστός. Άλλες μελέτες in vitro δείχνουν αξιοσημείωτη αντικαρκινική δράση έναντι νεοπλασματικών κυττάρων και προτείνουν ότι η ενισχυμένη σε σελήνιο δίαιτα έχει δυνητικά πλεονεκτήματα υποστηρίζοντας έτσι τις προσπάθειες για περαιτέρω κλινική εφαρμογή.

Oι ισοφλαβόνες ανήκουν στις ασθενείς οιστρογονικές ουσίες, γνωστές ως φυτο-οιστρογόνα, οι οποίες έχουν την ικανότητα σύνδεσης με υποδοχείς οιστρογόνων. Οι ισοφλαβόνες έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον λόγω της πιθανής αντικαρκινικής τους δράσης, των καρδιοπροστατευτικών και οστεοπροστατευτικων αποτελεσμάτων τους, και λόγω της δυνατότητας να παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε άτομα που έχουν επιβιώσει από καρκίνο μαστού.

Το κόκκινο τριφύλλι αποτελεί πλούσια πηγή όλων των ισοφλαβονών (γενιστεϊνη, φορμονονετίνη, δαϊδζείνη και βιχανίνη), ενώ περιέχει επίσης σημαντικά ποσά πολυφαινολικών ουσιών, τα οποία είναι γνωστά για τις πιθανές βιοδραστικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες τους και την ικανότητα δέσμευσης ελευθέρων ριζών.

Η μορφή της χρησιμοποιούμενης ισοφλαβόνης, η δόση, η ώρα λήψης και η διάρκεια έκθεσης του οργανισμού σε ισοφλάβόνες, τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό, τα ατομικά χαρακτηριστικά (π.χ. φύλο, και εμμηνοπαυσιακή κατάσταση) φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο οι ενώσεις αυτές θα εμφανίσουν οιστρογονική ή αντι-οιστρογονική δράση.

Είναι σημαντική, επίσης, η συστηματική φυσική δραστηριότητα (σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις για καλή υγεία και έλεγχο σωματικού βάρους – International Association for the Study of Obesity 2004, American Guidelines 2005) με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση διαταραχών του σωματικού βάρους αλλά και την προαγωγή της συνολικής κατάστασης της υγείας.

Πηγή: diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αντιμετώπιση των λιπωμάτων


Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να τα αφαιρούμε.

Τα λιπώματα, συνήθως δεν είναι παρά ακίνδυνα εξογκώµατα στο δέρµα µας. Κάποιες φορές όµως απαιτούν την προσοχή µας.

Πρόκειται για καλοήθεις όγκους που µπορούν να εµφανιστούν σε διάφορα µέρη του σώµατος και εντοπίζονται στον ιστό κάτω από το δέρµα µας (υποδόριο ιστό) ως αποτέλεσµα του ταχέος πολλαπλασιασµού των κυττάρων του λιπώδους ιστού.

Κάποια λιπώµατα µπορεί να µην τα αισθανόµαστε καθόλου και να µην µας ενοχλούν, κάποια άλλα όµως µπορεί να τα νιώθουµε ακόµα και να κινούνται κάτω από το δέρµα µας αν τα πιέσουµε. Ωστόσο η αιτία της εµφάνισής τους σε γενικές γραµµές παραµένει άγνωστη.

Πότε πρέπει να τα βγάλω;

Εξαιτίας του καλοήθους χαρακτήρα τους δεν θεωρούνται απειλητικά για την υγεία µας. Έτσι, όταν είναι πολύ µικρά και δεν µας ενοχλούν, δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν.

Ωστόσο συστήνεται να αφαιρούνται όταν το µέγεθός τους είναι αρκετά µεγάλο ή αρχίζει να αυξάνεται. Κι αυτό γιατί, πρώτον, είναι πιθανό να µας δυσκολεύουν σε απλές καταστάσεις (π.χ. ένα λίπωµα στην πλάτη µπορεί να µας ενοχλεί στον ύπνο) και, δεύτερον, επειδή µπορεί να κρύβουν κάτι ύποπτο, όπως για παράδειγµα ένα λιποσάρκωµα που είναι όγκος κακοήθους φύσεως.

Η αφαίρεσή τους συστήνεται επίσης όταν υπάρχει το φαινόµενο πολλαπλής λιπωµάτωσης, όταν δηλαδή υπάρχουν λιπώµατα σε πολλά διαφορετικά σηµεία του σώµατος.

Σε αυτή την περίπτωση αφαιρούµε δύο ή τρία λιπώµατα, τα οποία στέλνονται κατευθείαν για βιοψία ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ακίνδυνα ή όχι. Αν αυτό το δείγµα αποδειχθεί καλόηθες, το ίδιο θα είναι και τα υπόλοιπα.

Τι πρέπει να ξέρετε για την επέµβαση

Η αφαίρεση των µικρών λιπωµάτων γίνεται µε τοπική αναισθησία, ενώ για τα µεγαλύτερα ίσως χρειαστεί ολική νάρκωση προκειµένου να διευκολυνθούν γιατρός και ασθενής. Γενικά πάντως πρόκειται για µια απλή επέµβαση που συνήθως προϋποθέτει µια τοµή όση περίπου είναι και η διάµετρος του λιπώµατος.

Ανεξάρτητα ωστόσο µε το µέγεθος του λιπώµατος, απαιτείται πάντα βιοψία ώστε να ταυτοποιηθεί ο ιστός που αφαιρέθηκε. Ο ασθενής µπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του σχεδόν αµέσως, ενώ τυχόν πόνος αντιµετωπίζεται µε απλά παυσίπονα.

Μικρές οι πιθανότητες να ξαναβγεί

Συνήθως τα λιπώµατα που αφαιρούνται δεν επανεµφανίζονται.

Η µόνη περίπτωση που φαίνεται ότι µπορεί να υποτροπιάσουν είναι όταν το λίπωµα έχει προσεκβολές, κοινώς «πόδια» (αυτό το ενδεχόµενο διακρίνεται από τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέµβασης).

Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός µας µπορεί να µας συµβουλέψει για το πώς πρέπει να κινηθούµε στη συνέχεια, αν δηλαδή πρέπει να αφαιρέσουµε το νέο λίπωµα όταν εµφανιστεί ή όχι (µπορεί π.χ. να είναι τόσο µικρό που δεν χρειάζεται επέµβαση).

Μάθετε ότι...

- Στατιστικά τα λιπώµατα εµφανίζονται συχνότερα στις ηλικίες µεταξύ 40 και 60 ετών. Παρόλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που έχουν εµφανίσει λίπωµα σε ηλικία των 20 ή 30 χρόνων ή ακόµα και νωρίτερα.

- Παρόλο που µπορούν να εµφανιστούν σε όλο το σώµα, τα λιπώµατα έχουν µια τάση να εµφανίζονται συχνότερα στο άνω µέρος του, δηλαδή στην πλάτη, το στήθος, το λαιµό, τον αυχένα και τους ώµους.

Αν έχετε παρατηρήσει οπουδήποτε στο σώµα σας κάποιο µικρό ογκίδιο που µοιάζει µε λίπωµα, καλό είναι να κάνετε ένα υπερηχογράφηµα ώστε να διαπιστωθεί αν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Μήπως δεν είναι λίπωµα;

Μην… βαφτίζετε λίπωµα κάθε µικρό εξόγκωµα που εµφανίζεται στο σώµα σας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που επί χρόνια νόµιζαν ότι είχαν λίπωµα και ανέβαλλαν την αντιµετώπισή του χωρίς να γνωρίζουν, για παράδειγµα, ότι ήταν µια κύστη που έπρεπε να αφαιρεθεί.

Οτιδήποτε ύποπτο λοιπόν παρατηρείτε στο σώµα σας πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας για να είστε απολύτως βέβαιοι ότι είναι ακίνδυνο.

Επηρεάζουν και την ψυχολογία

Τα λιπώµατα µπορεί να µην απειλούν συνήθως τη σωµατική µας υγεία, υπάρχει όµως πιθανότητα να αποτελούν κίνδυνο για την ψυχική αν βρίσκονται σε ιδιαίτερα εµφανή σηµεία, αφού τότε µπορεί να µας εµποδίζουν να νιώσουµε καλά µε την εικόνα µας.

Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, έχετε υπόψη σας ότι µπορείτε επίσης να προχωρήσετε στην αφαίρεσή τους ακόµα και αν ιατρικά δεν επιβάλλεται.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ασπίδα» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα ο στιγμιαίος καφές


Τι δείχνουν οι έρευνες.

Τα αντιοξειδωτικά έγιναν αρχικά, γνωστά στο ευρύ κοινό ως «αντιγηραντικά στοιχεία». Αν και πρόκειται για έναν χαρακτηρισμό γενικευμένο καθώς δεν μπορεί ένας παράγοντας από μόνος του να ευθύνεται για το γήρας, ωστόσο βασίζεται στην ιδιότητα των αντιοξειδωτικών να πολεμούν το οξειδωτικό στρες ή αλλιώς να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Και αν σας μπερδεύουν οι επιστημονικές έννοιες κρατήστε μόνο ότι οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό και τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν κάτι τέτοιο.

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ενδογενείς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς αλλά τα αντιοξειδωτικά παραλαμβάνονται και εξωγενώς από την διατροφή μας! Η βιταμίνη C, η βιταμίνη E, η βιταμίνη Α και οι φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται σε πάρα πολλά φρούτα και λαχανικά είναι μερικά από τα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Ένα ρόφημα που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ημερήσια πρόσληψη αντιοξειδωτικών που πρέπει να λαμβάνει κάποιος είναι και ο καφές!

Και αυτό διότι, ο καφές αποτελεί αναπόσταστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Σκεφτείτε ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει, ανάλογα και με την ποικιλία του καφέ κάθε φορά, 300 – 550mg αντιοξειδωτικών συστατικών ανά 2g που είναι η συνήθης μερίδα κατανάλωσής του. Όταν πρόκειται για φραπέ τα αντιοξειδωτικά φτάνουν τα 860mg μιας και η ποσότητα του καφέ που χρησιμοποιείται είναι η διπλάσια.

Πώς όμως οι πολυφαινόλες ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία; Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη. Αυτή, καθώς κυκλοφορεί στο αίμα μπορεί να προσβληθεί από τις ελεύθερες ρίζες που αναφέραμε προηγουμένως. Το αποτέλεσμα είναι να αλλάξει μορφή και μαζί με άλλα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα, να επικαθίσει στο τοίχωμα της αρτηρίας.

Έτσι σιγά σιγά χτίζεται μια πλάκα που στενεύει την αρτηρία οδηγώντας ίσως στην απόφραξή της, που σημαίνει, στις σοβαρές περιπτώσεις, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως καταλαβαίνετε, λαμβάνοντας τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά από τη διατροφή μας, η άμυνά μας είναι σε θέση να θωρακίσει καλύτερα την χοληστερόλη από την οξείδωσή της!

Τα χλωρογενικά οξέα συνιστούν μία από τις φαινολικές ενώσεις στον καφέ. Έχει βρεθεί ότι, αυτά, επιδρούν θετικά στην αρτηριακή πίεση, στην φλεγμονή αλλά και στην θρόμβωση. Καταστάσεις οι οποίες πυροδοτούν η καθεμία με διαφορετικό τρόπο την εκδήλωση καρδιακών επεισοδίων.

Αναφορικά με τη συμβολή του καφέ στην πρόκληση καρδιακών αρρυθμιών, τόσο επιδημιολογικές όσο και κλινικές μελέτες αδυνατούν να επιβεβαιώσουν κάτι τέτοιο.

Σχετική έρευνα έδειξε ότι η λήψη υψηλών δόσεων καφεΐνης (περίπου 500mg) δεν αύξησε τις κοιλιακές (καρδιακές) αρρυθμίες. Σε διαφορετική έρευνα με ασθενείς, 39-79ετών, που έπασχαν ήδη από κοιλιακή ταχυκαρδία δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στις αρρυθμίες τους, πριν και μετά τη λήψη 275mg καφεΐνης. Επίσης η καφεΐνη δε δημιούργησε σημαντική αύξηση των κατεχολαμινών (ορμονών που πιθανών να προκαλούν αρρυθμίες) και η αύξηση αυτή δε συνδέθηκε με τις αρρυθμίες.

Έτσι μία μέτρια πρόσληψη καφεΐνης (5-6 φλιτζάνια των 2γρ καφέ την ημέρα, περίπου 500mg καφεΐνης) θεωρείται απίθανο να προκαλέσει αρρυθμία σε άτομα που δεν εμφανίζουν επιρρέπεια στις δράσεις της καφεΐνης. Για πιο συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ως προς την ποσότητα καφέ που μπορείτε να καταναλώνετε.

Ο καφές λοιπόν, μέσα από διάφορες μελέτες έχει φανεί ότι μπορεί να έχει μια γενικότερη ευεργετική δράση σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με την υγεία μας. Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται προσπαθώντας να προσδιορίσουν τους μηχανισμούς πίσω από τη δράση καθώς και την ποσότητα στην οποία εκδηλώνονται αυτά τα οφέλη. Έως τότε, ο καθένας μας συνεχίζει και απολαμβάνει τον αγαπημένο του καφέ ...και η τύχη μας μπορεί να δουλεύει!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντική πηγή βιταμινών αποτελούν τα κράνμπερι


Προσφέρουν ευεργετικά οφέλη κατά της χοληστερίνης.

Τα κράνμπερι ή αλλιώς γνωστά στη βοτανολογία ως «βακκίνια τα οξύκοκκα» είναι ένας τύπος μικροσκοπικών κόκκινων όξινων μούρων τα οποία είναι καρποί μικρών φυλλοβόλων θάμνων που καλλιεργούνται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το βοτανολογικό του όνομα «vaccinium oxycoccos» προέρχεται από το λατινικό vacca που σημαίνει αγελάδα, λόγω της αρεσκείας αυτού του ζώου σε αυτά τα φρούτα. Τα κράνμπερι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σαν τροφή στη Νότια Αμερική. Οι ιθαγενείς Αμερικάνοι τα χρησιμοποιούσαν σε ποικιλίες φαγητών, σαν φάρμακο επούλωσης τραυμάτων και σαν βαφή.

Αυτήν την στιγμή παραπάνω από το 90% των κράνμπερι της αγοράς καλλιεργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα περισσότερα από αυτά επεξεργάζονται και χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως χυμοί, σάλτσες, και αποξηραμένα φρούτα, ενώ τα εναπομείναντα πωλούνται φρέσκα στους καταναλωτές.

Θρεπτικό προφίλ

Τα κράνμπερι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ. Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προανθοκυανίνες, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που ανήκει στην οικογένεια φλαβονοειδών.

Θρεπτική ταυτότητα

Θρεπτική αξία ανά 100 γρ.

Ενέργεια: 46 kcal
Πρωτεΐνες: 0,4 γρ
Λιπαρά: 0,1γρ.
Υδατάνθρακες: 12,2 γρ.
Φυτικές ίνες: 4,6 γρ
Βιταμίνη C: 13,3 mg
Βιταμίνη Κ:5,1 mg
Βιταμίνη Ε:1,2 mg
Μαγγάνιο:0,4 mg

Οφέλη στην υγεία

Προστασία έναντι λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις)

Τα κράνμπερι συστήνονται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για την ικανότητα τους να θεραπεύουν και να μειώνουν το ρίσκο μολύνσεων του ουροποιητικού συστήματος.

Μια συγκεκριμένη ουσία που περιέχουν τα κράνμπερι, το ιπουρικό οξύ, σε συνδυασμό με τις προανοθοκυανίνες εμποδίζουν την προσκόλληση του βακτηρίου τής Escherichia coli (Ε. coli) (παθογόνο βακτήριο υπεύθυνο για το 80-90% των λοιμώξεων τού ουροποιητικού συστήματος) στα τοιχώματα της ουροφόρους οδούς και να προκαλέσουν λοίμωξη.

Έρευνα που έγινε σε 153 ηλικιωμένες γυναίκες έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν χυμό από κράνμπερι εμφάνισαν λιγότερο από το μισό αριθμό ουρολοιμώξεων σε σύγκριση με αυτές που κατανάλωναν χυμούς άλλων φρούτων.

Ευεργετικά οφέλη κατά της χοληστερίνης

Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών δείχνει ότι συστηματική κατανάλωση κράνμπερι μπορεί μειώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

Συγκεκριμένα μια έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Σκράντον στην Πενσυλβανία έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτά μπορεί να προστατεύσουν την LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερίνη) από οξείδωση και να μειώσουν τα επίπεδα την ολικής χοληστερόλης στο αίμα.

Μια πρόσφατη μελέτη παρατήρησε αύξηση στα επιπεδα HDL χολστερόλης (καλή χοληστερίνη) στο αίμα μετά από τακτική κατανάλωση χυμού κράνμπερι.

Άλλα οφέλη

Η κατανάλωση κράνμπερι έχει βρεθεί επίσης ότι διαθέτει αντιμικροβιακές δράσεις καθώς εμποδίζει αρκετά παθογόνα μικρόβια να έρθουν σε επαφή με υγιή κύτταρα του οργανισμού και να προσκολλήσουν σε αυτά προκαλώντας κατά αυτόν τον τρόπο λοίμωξη.

Επιπλέον εμποδίζει την ανάπτυξη πετρών στα νεφρά , πλάκας στα δόντια και προστατεύει έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ύποπτη και για καρκίνο νεφρών η παχυσαρκία


Τι υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές.

Η παχυσαρκία συνδέεται με τεράστια αύξηση του αριθμού των περιστατικών καρκίνου των νεφρών, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η παχυσαρκία είναι πολύ πιο επιβαρρυντικός παράγοντας ακόμη και από το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των νεφρών κατά 70%, συγκριτικά με τον κίνδυνο από το κάπνισμα, που υπολογίζεται στο 50%.

Ανάλογες διαπιστώσεις έχουν γίνει, στο παρελθόν, για τη σχέση παχυσαρκίας και άλλων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, της μήτρας και του εντέρου, καθώς το περιττό βάρος συνδέεται με ορμονικές διαταραχές που πιθανόν πυροδοτούν τον μηχανισμό της καρκινογένεσης.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πλεονεκτήματα του γάλατος γαϊδούρας


Μπορεί να αποτελέσει λύση σε άτομα με δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα.

Έδαφος κερδίζει τα τελευταία χρόνια η πεποίθηση πολλών, πως το γάλα γαϊδούρας μπορεί να αποτελέσει το πιο θρεπτικό υποκατάστατο γάλακτος μετά το μητρικό γάλα. Η δημοσιότητα που έχει πάρει οφείλεται στο γεγονός ότι διαθέτει παρόμοια σύσταση με, το θαυμαστό σε ισορροπία θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο, μητρικό γάλα.

Ας δούμε λοιπόν ένα προς ένα, τα πλεονεκτήματα του γάλατος της γαϊδούρας και πώς αυτά μπορούν να επιδράσουν θετικά στον ανθρώπινο οργανισμό:

- Πρώτα απ’ όλα περιέχει 60 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το αγελαδινό γάλα, ενώ ταυτόχρονα δεν υπολείπεται σε βιταμίνες Α, D, E και του συμπλέγματος Β.
- Η αυξημένη περιεκτικότητά του σε λακτόζη οδηγεί σε αύξηση του ποσοστού απορρόφησης του ασβεστίου από τον οργανισμό, ένα γεγονός σημαντικό για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της φυσιολογικής οστικής πυκνότητας του οργανισμού.
- Τόσο η λακτόζη, όσο και το παράγωγό της, λακτουλόζη, ευνοούν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας του πεπτικού συστήματος. Οι οργανισμοί αυτοί, γνωστοί και ως προβιοτικά, είναι απαραίτητοι για την καλή λειτουργία του εντέρου. Η δημιουργία μιας φυσιολογικής χλωρίδας, ιδιαίτερα σε νεογνική ηλικία, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων.
- Η λυσοζύμη που περιέχει διαθέτει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έτσι, ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνονται οι πιθανότητες γαστρεντερολογικών φλεγμονών, ακόμη και στα βρέφη.
- Το υψηλό επίπεδο πολυακόρεστων προς κορεσμένων λιπαρών και η περιεκτικότητα σε ω-3, το καθιστά ένα λειτουργικό τρόφιμο για την ανθρώπινη διατροφή, πολύ περισσότερο δε για τους ενήλικες, όπου ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνεται. Σε σχέση με το μητρικό γάλα, το γάλα γαϊδούρας περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων για τον οργανισμό. Επιπλέον, παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό λίπους, μόλις 1%, παράγοντας ο οποίος ευνοεί την ένταξή του στο πρόγραμμα διατροφής του ανθρώπου. Το αγελαδινό γάλα έχει ποσοστό λίπους 3,9%, το αίγειο 3,5% και το πρόβειο 6%. Σε μια εποχή που ο μοντέρνος τρόπος διαβίωσης εύκολα οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους, προτιμώνται τρόφιμα με χαμηλά ποσοστά λίπους.
- Θετική επίδραση του γαϊδουρινού γάλακτος έχει παρατηρηθεί κατά την οστεογένεση, δηλαδή τη δημιουργία οστών, τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης και κατά την ανάρρωση ασθενών με καρδιακά προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το γάλα γαϊδούρας μπορεί να αποτελέσει λύση σε άτομα με δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα. Μάλιστα, φαίνεται να είναι πιο καλά ανεκτό από φόρμουλες σόγιας ή φόρμουλες με υδρογονωμένες πρωτεΐνες αγελαδινού γάλατος. Αυτό οφείλεται στο μειωμένο ποσοστό καζεΐνης και β- λακτοβουλίνης, ουσίες που δεν υπάρχουν μεν στο μητρικό γάλα, αλλά υπάρχουν στα υποκατάστατα γάλατος. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω, θα μπορούσε κανείς να πει ότι το γάλα γαϊδούρας είναι ένα πιο θρεπτικό και ωφέλιμο γάλα για τον οργανισμό απ’ ότι το γάλα της κατσίκας ή το αγελαδινό.

Είναι ωστόσο το ίδιο ανθεκτικό σε παθογόνους μικροοργανισμούς ή αποτελεί ένα τρόφιμο πιο ευπαθές; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα ήρθαν να δώσουν τελευταία ερευνητικά δεδομένα, τα οποία επιβεβαίωσαν την ασφάλεια της κατανάλωσης του συγκεκριμένου γάλακτος, όταν αυτό προέρχεται από ζώα ελεγμένα με υγιείς μαστικούς αδένες και υπό την προϋπόθεση ότι αυτά αρμέγονται σε κατάλληλες συνθήκες.

Πρόκειται για ένα γάλα με πολύ χαμηλό μικροβιακό φορτίο που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να έχει υποστεί κάποια θερμική επεξεργασία, όπως παστερίωση. Γι’ αυτό, κατά την Ευρωπαϊκή Κοινοτική νομοθεσία (853/2004), το γάλα της όνου, επιτρέπεται να πωλείται και να συγκαταλέγεται στα «άλλα είδη γάλακτος». Η έλλειψη παστερίωσης του γάλακτος συνιστά την ψύξη του στην κατάψυξη αμέσως μετά το άρμεγμα, ενώ η διαδικασία μεταφοράς του από τον παραγωγό στον καταναλωτή, αλλά και η αποθήκευσή του θέλει ιδιαίτερη προσοχή, προς αποφυγή επιμολύνσεων.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίφοβη η απώλεια βάρους με συμπληρώματα τεστοστερόνης


Η λήψη έξτρα ποσότητας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη
.
Οι παχύσαρκοι άνδρες θα μπορούσαν να χάσουν αρκετά παραπανίσια κιλά, αν έπαιρναν συμπληρώματα της ορμόνης τεστοστερόνης, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το όφελος θα το έχουν οι άνδρες εκείνοι που έχουν ήδη στον οργανισμό τους έλλειψη τεστοστερόνης, ενώ η λήψη έξτρα ποσότητας της εν λόγω ορμόνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και για καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τον δρ. Φαρίντ Σαάντ, που παρουσίασαν τη μελέτη τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, σύμφωνα με το BBC, έκαναν δοκιμές με 115 παχύσαρκους άνδρες, ηλικίας 38 έως 83 ετών, που είχαν χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης και οι οποίοι έπαιρναν έξτρα ποσότητες της ορμόνης κάθε 12 εβδομάδες. Οι άνδρες αυτοί έχασαν κατά μέσο όρο 16 κιλά μέσα σε μία πενταετία, διάστημα που χρειάστηκε για να επανέλθει η συγκεκριμένη ορμόνη τους σε φυσιολογικό επίπεδο.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η ανδρική ορμονοθεραπεία, ανάλογη με αυτή που κάνουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, μπορεί να επιφέρει μείωση της περιφέρειας στη μέση και υποχώρηση της πίεσης του αίματος. Όπως παραδέχτηκε ο Φαρίντ Σαάντ, οι ερευνητές τυχαία ανακάλυψαν ότι η τεστοστερόνη βοηθά στο αδυνάτισμα, καθώς πραγματοποιούσαν άσχετη έρευνα για την θεραπεία στους άνδρες άλλων προβλημάτων (στυτική δυσλειτουργία, κόπωση κ.α.), που προκαλούνται από το χαμηλό επίπεδο της τεστοστερόνης.

«Όταν αναλύσαμε τα στοιχεία, διαπιστώσαμε ότι αυτοί (σ.σ. οι παχύσαρκοι άνδρες με την χαμηλή τεστοστερόνη) κάθε χρόνο, επί πέντε χρόνια, έχαναν βάρος. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι η σταδιακή αύξηση της ορμόνης αποκαθιστά το επίπεδο της ενέργειάς τους και οδηγεί σε αλλαγή συμπεριφοράς, κάνοντάς τους να είναι σωματικά πιο δραστήριοι», όπως ανέφερε ο Σαάντ.

‘Αλλοι όμως επιστήμονες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί. Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Σαρπ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε ότι «είναι απλουστευτικό να πιστέψει κανείς ότι η αύξηση της τεστοστερόνης αποτελεί μία γρήγορη λύση για τους παχύσαρκους άνδρες. Είναι πολύ πιο λογικό και ασφαλές για τους άνδρες να τρώνε λιγότερο, ώστε να μειώσουν την παχυσαρκία τους, πράγμα που στη συνέχεια θα αυξήσει την τεστοστερόνη τους».

Ο καθηγητής ενδοκρινολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ‘Ασλεϊ Γκρόσμαν χαρακτήρισε τη νέα έρευνα «ενδιαφέρουσα, αλλά όχι απολύτως πειστική. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η απώλεια βάρους οφείλεται στην ορμόνη. Θα παραμείνω σκεπτικιστής ωσότου δω μια μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη με πιο αξιόπιστη μεθοδολογία».

Ορισμένοι επιστήμονες, αλλά όχι όλοι, υποστηρίζουν ότι η μείωση της τεστοστερόνης με το πέρασμα του χρόνου οδηγεί σε ένα είδος ανδρικής «εμμηνόπαυσης», με συμπτώματα όπως η διαταραχή του ύπνου, η έλλειψη συγκέντρωσης, το άγχος κ.α.

Ανάμεσα στην εν λόγω ορμόνη και στην παχυσαρκία φαίνεται να υπάρχει ένα είδος φαύλου κύκλου, καθώς, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η παχυσαρκία, ιδίως όταν τα κιλά είναι συσσωρευμένα γύρω από τη μέση, σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες και με μείωση της μυϊκής μάζας τους. Από την άλλη, όσο οι άνδρες μεγαλώνουν, ιδίως ανάμεσα στα 40 – 50 έτη τους, το επίπεδο της τεστοστερόνης τους αρχίζει να μειώνεται αργά, πράγμα που δημιουργεί προδιάθεση για…κοιλίτσα, η οποία με την σειρά της τροφοδοτεί περαιτέρω μείωση της ορμόνης κοκ.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενυδάτωση στο γυμναστήριο


Σε ποιες περιπτώσεις είναι προτιμότερα τα αθλητικά ποτά από το νερό.

Αρκετοί από εμάς, μόλις περάσουν τα πρώτα κρύα και κάνουν την εμφάνιση τους οι ηλιόλουστες μέρες σκεφτόμαστε ότι σιγά - σιγά πρέπει να βελτιώσουμε το σώμα μας. Η πρώτη κίνηση, λοιπόν, είναι να γραφτούμε σε κάποιο γυμναστήριο.

Εκτός λοιπόν από ένα ζευγάρι αθλητικά ρούχα και παπούτσια και την επιλογή του κατάλληλου προγράμματος, αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι και η εξασφάλιση της ενυδάτωσής μας! Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η ενυδάτωση στο γυμναστήριο και πώς μπορούμε να την εξασφαλίσουμε;

Η ενυδάτωση στο γυμναστήριο (και όχι μόνο) είναι σημαντική γιατί μπορεί να μας εξασφαλίσει σωματική υγεία, πνευματική διαύγεια και να ενισχύσει την αθλητική απόδοση. Το πόσο συχνά θα ενυδατώνεται κανείς εξαρτάται από παράγοντες όπως η ένταση της άσκησης, το περιβάλλον που πραγματοποιείται και τα χαρακτηριστικά του ασκούμενου όπως το σωματικό βάρος.

Η αφυδάτωση στην άσκηση λοιπόν μπορεί να αποφευχθεί ή να περιορισθεί με τη λήψη νερού ή αθλητικών ποτών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πρόγραμμα άθλησης. Τα αθλητικά ποτά εκτός από νερό περιέχουν ηλεκτρολύτες (νάτριο και κάλιο), και υδατάνθρακες και ενδείκνυνται για την άσκηση καθώς:

- Βοηθούν την αθλητική απόδοση όταν η άσκηση διαρκεί πάνω από 1 ώρα.

- Εκτός από τις ανάγκες μας σε υγρά, καλύπτουν και τις ανάγκες σε υδατάνθρακες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ένα αθλητικό ποτό με περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες 4-8%, περιέχει 50-100 περίπου θερμίδες στα 250ml.

- Αναπληρώνουν ηλεκτρολύτες.

Στην περίπτωση που η άσκηση διαρκεί λιγότερο από μια ώρα, τα αθλητικά ποτά μπορούν να φανούν χρήσιμα όταν ξεκινάμε τη δραστηριότητα με μειωμένα αποθέματα ενέργειας ή με μειωμένα αποθέματα ηλεκτρολυτών ή αντίστοιχα, όταν σκοπεύουμε να ασκηθούμε πάλι σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο γυμναστήριο ακολουθούνται πολλά προγράμματα εκγύμνασης που όμως το καθένα απαιτεί τη σωστή ενυδάτωση. Άρα τι να προτιμήσουμε; Νερό, αθλητικό ποτό ή και τα δυο;

- Πολύ έντονη άσκηση για λιγότερο από 30λεπτά: Η πρόσληψη αθλητικού ποτού δεν θα ενισχύσει την ενυδάτωση ή την αθλητική απόδοση. Το νερό μπορεί να αναπληρώσει τα χαμένα υγρά.

- Πολύ έντονη άσκηση με βάρη: Παρότι στις αντιστάσεις με βάρη χρησιμοποιούνται σημαντικές ποσότητες μυϊκού γλυκογόνου, δεν έχουμε επαρκή δεδομένα ώστε να διαπιστωθεί αν τα αθλητικά ποτά θα αυξήσουν την αθλητική απόδοση ή θα βοηθήσουν στην αναπλήρωση υγρών

- Έντονη άσκηση για 30 - 60 λεπτά: Με επαρκή πρόσληψη νερού πριν την άσκηση, το νερό μπορεί να καλύψει τα χαμένα υγρά ενώ τα αθλητικά ποτά δεν φαίνεται να βοηθούν περαιτέρω στην αύξηση της αθλητική απόδοση.

- Έντονη διαλειμματική άσκηση 60 - 90λεπτά: Σε άσκηση άνω της μίας ώρας, για την αναπλήρωση των υγρών χρειάζεται και νερό και αθλητικό ποτό κάθε 15-20 λεπτά εναλλάξ από 15-30 ml. Το αθλητικό ποτό στη συγκεκριμένη άσκηση φαίνεται να βοηθάει και στην αθλητική απόδοση.

- Μέτρια έως έντονη άσκηση για >90λεπτά: Ισχύει ότι και για το παραπάνω ενώ το αθλητικό ποτό βοηθάει στην αθλητική απόδοση και ιδιαίτερα σε άσκηση άνω των 2 ωρών.

Ανακεφαλαιώνοντας από τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής:

Οι μοναδικές περιπτώσεις που το αθλητικό ποτό υπερισχύει του νερού σε άσκηση λιγότερης της μίας ώρας είναι όταν ξεκινάμε την άσκηση με χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών λόγω προηγούμενης έντονης άσκησης ή όταν στην ίδια ημέρα έχουμε δεύτερη προπόνηση.

Κατανάλωση διαλυμάτων υδατανθράκων 4%-8%, που περιέχουν και ηλεκτρολύτες είναι μία καλή τακτική για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και την αναπλήρωση των αποθεμάτων υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών.

Η αναπλήρωση υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης βελτιώνει την αθλητική απόδοση, ενώ μια επιπρόσθετη θετική επίδραση μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διπλή μεταμόσχευση χεριών σε βετεράνο του Ιράκ


Επιτυχημένη επέμβαση στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης.

Μια βόμβα του στέρησε τα χέρια και τα πόδια του. Όχι, όμως, και τα όνειρα του για ζωή. Χάρη, μάλιστα, σε μια πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδο μεταμόσχευσης χεριών, ο 26χρονος Μπρένταν Μαρρόκο από τη Νέα Υόρκη, ήδη ονειρεύεται να οδηγήσει το αγαπημένο του αυτοκίνητο ή να κολυμπήσει στην ανοιχτή θάλασσα.

Ο νεαρός βετεράνος πολέμου, ο οποίος έχασε και τα τέσσερα άκρα του το 2009 σε βομβιστική επίθεση στο Ιράκ, είναι ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε μία πειραματική διπλή μεταμόσχευση χεριών, παράλληλα με μεταμόσχευση μυελού των οστών, από πτωματικό δότη.

Η διπλή μεταμόσχευση χεριών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, διήρκησε 13 ώρες και όπως φαίνεται, στέφθηκε με επιτυχία.
Όσον αφορά στη μεταμόσχευση του μυελού, έγινε με την ελπίδα ο οργανισμός του 26χρονου να αποδεχτεί καλύτερα τα νέα του άκρα, μετριάζοντας τον κίνδυνο απόρριψης.

Η επέμβαση στον 26χρονο βετεράνο είναι η έβδομη διπλή μεταμόσχευση χεριών που διενεργείται στις ΗΠΑ, θεωρείται, όμως, από τους γιατρούς η πιο πολύπλοκη που έχουν κάνει έως τώρα. Εκτιμούν, επίσης, ότι θα χρειασθεί να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος έως ότου διαπιστωθεί πόσο λειτουργικά είναι τα νέα του χέρια.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας άρρωστος μπορεί να «κολλήσει» το μισό γραφείο


Τι προέκυψε σε πείραμα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Εάν φτερνιζόμαστε, έχουμε συνάχι και δεν νιώθουμε καλά είναι προτιμότερο να μείνουμε στο σπίτι αντί να πάμε στο γραφείο, διαφορετικά θα έχουμε μεταδώσει τους ιούς σχεδόν σε κάθε επιφάνεια του γραφείου και στους συναδέλφους μας, μέχρι το μεσημέρι.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα οι οποίοι παρακολούθησαν τη διασπορά των σταγονιδίων που είχαν ρίξει στα χέρια 80 συμμετεχόντων μέσα σε διάστημα τεσσάρων ωρών. Τα περισσότερα σταγονίδια ήταν νερό, αλλά σε έναν από τους συμμετέχοντες δόθηκαν σταγονίδια που περιείχαν τεχνητούς ιούς που μιμούνταν τη συμπεριφορά των ιών του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και της γαστρεντερίτιδας.

Οι συμμετέχοντες είχαν λάβει οδηγίες να συμπεριφερθούν όπως κάθε ημέρα στο γραφείο. Μετά από τέσσερις ώρες οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από τις πιο κοινά χρησιμοποιούμενες επιφάνειες του γραφείου (τηλέφωνα, χερούλια, φωτοτυπικό, γραφεία, πόρτα ψυγείου, κουμπιά ασανσέρ) καθώς και από τα χέρια των υπαλλήλων και διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 50% των επιφανειών, αλλά και των εργαζόμενων είχαν μολυνθεί με τουλάχιστον έναν από τους ιούς.

Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν με την αποτελεσματικότητα με την οποία μεταδόθηκαν οι ιοί. Διαπίστωσαν μάλιστα ότι τα χέρια (τα οποία άγγιζαν διάφορες επιφάνειες) συνέβαλαν στην ταχύτερη μετάδοση των ιών συγκριτικά με το βήχα και το φτέρνισμα.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν 40-90% πιθανότητες μόλυνσης με έναν από τους τρεις ιούς στο χώρο του γραφείου. Κατέληξαν δε στο συμπέρασμα ότι όταν κάποιος είναι άρρωστος είναι προτιμότερο να μένει στο σπίτι του.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σημασία των ω-3 λιπαρών οξέων


Προσφέρουν σημαντικά οφέλη στη λειτουργία του οργανισμού.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα σημαντικότερα είναι τα εξής:

- Το α-λινολενικό οξύ(ALA) το οποίο δεν συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά πρέπει να προσλαμβάνεται μέσω της τροφής.

- Το εικοσα-πεντε-εν-οικό οξύ (EPA) που παράγεται από την μετατροπή του ALA μέσω ενζύμων.

- Το εικοσι-δεξανοικό οξύ (DHA) το οποίο παράγεται μέσω μεταβολικών διεργασιών από το ΕΡΑ.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η επάρκειά τους στον ανθρώπινο οργανισμό; Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά συστατικά στις μεμβράνες των κυττάρων, πρόδρομες ενώσεις πολλών ουσιών όπως των εικοσανοειδών (ανήκουν στις πιο ισχυρές ορμόνες).

Τα ω-3 έχουν θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία καθώς εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αυξάνουν τη ρευστότητα του αίματος, τη διαστολή των αγγείων και έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (συχνότερη αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων).

Μελέτες διερευνούν το ρόλο των ω-3 στο ανοσοποιητικό και υποδεικνύουν θετική επίδραση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το λύκο και τις νεφρικές παθήσεις. Έρευνες στην Καλιφόρνια, που βρίσκονται σε εξέλιξη, μελετούν το ρόλο τους στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου (παχέος εντέρου και προστάτη).

Το DHA είναι συστατικό του λίπους του εγκεφάλου, είναι απαραίτητο για την κατασκευή του νευρικού ιστού, βοηθάει τις λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος εξαιτίας αυτών βοηθά στη μνήμη, την κατάθλιψη και την ικανότητα συγκέντρωσης. Έλλειψή του συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου αλτσχάιμερ.

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές πρόσληψης των ω-3;

Σε υψηλές συγκεντρώσεις στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο φρέσκος τόνος καθώς και τα ιχθυέλαια. Όμως υπάρχουν και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις και σε άλλα ψάρια, θαλασσινά.

Παρόλο που οι θάλασσες είναι μολυσμένες είναι προτιμότερο να τρώμε ψάρια παρά να λείπουν τα ω-3 λ. ο. από τη διατροφή μας. Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι ένας συμπληρωματικός τρόπος πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων.

Τι πρέπει να προσέξετε στα συμπληρώματα;

Αναζητείστε αυτά που είναι αποσταγμένα δηλαδή έχουν καθαριστεί από επιβλαβείς, άχρηστες ουσίες, δεν περιέχουν βαριά μέταλλα, διοξίνες.

Όπως πολύ σοφά είπε ο Ιπποκράτης «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου».


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποδηλατοδρομία για το Διαβήτη (10.2.2013)


Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013, θα διεξαχθεί από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία η Ποδηλατοδρομία για το Διαβήτη στο πλαίσιο της εκστρατείας με σκοπό την αγωγή και πρόληψη του Σακχαρώδους Διαβήτη με το σύνθημα «Κάθε φωνή – Ένα μέλλον».

Διαβάστε περισσότερα στο Δελτίο Τύπου της ΕΔΕ.

Παράλληλα με την ποδηλατοδρομία, ο κλινικός διατροφολόγος κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος και ο σεφ Βαγγέλης Δρίσκας θα ενημερώσουν τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση για την «έξυπνη» διατροφή των ατόμων με διαβήτη και θα παρουσιάσουν απλές, νόστιμες και υγιεινές συνταγές.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11.00 το πρωί στην είσοδο του Ζαππείου Μεγάρου

Η ποδηλατοδρομία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθήνας, με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ, ενώ οι εκδηλώσεις διοργανώνονται με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi.

(δείτε το χάρτη της εκδήλωσης)





Πηγή: http://www.ede.gr
Διαβάστε περισσότερα...