Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Νεκρά ψάρια στη λίμνη Κάρλα


Εκατοντάδες νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν στον ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας από τον φορέα Διαχείρισης Κάρλας -Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου - Βελεστίνου, ύστερα από επιτόπια έρευνα.

Όπως διαπιστώθηκε κατόπιν αυτοψίας από το επιστημονικό προσωπικό του φορέα, ο θάνατός τους οφείλεται σε ασφυξία λόγω της έλλειψης νερού, τα περισσότερα από τα ψάρια ήταν γόνοι, ενώ υπήρχαν και μερικά ενήλικα. Τα συμπτώματα που εμφάνιζαν ήταν χαρακτηριστικά συμπτωμάτων ασφυξίας, ενώ δεν έφεραν εξωτερικές αλλοιώσεις ή έλκη.

Στο πλαίσιο εξέτασης των αιτιών του φαινομένου, λήφθηκαν δείγματα νερού για την πραγματοποίηση αναλύσεων και παρακολουθείται η εξέλιξή του. Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του Φορέα διαχείρισης, το φαινόμενο οφείλεται στην αναστροφή των κλιματολογικών συνθηκών, ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για την ανησυχητικά μειωμένη στάθμη νερού στον ταμιευτήρα, για την ανάγκη άμεσου ελέγχου όλων των πηγών ρύπανσης στην ευρύτερη λεκάνη απορροής, για τον κίνδυνο δημιουργίας μη αναστρέψιμων συνθηκών όσον αφορά στην υποβάθμιση του ταμιευτήρα και για ανάγκη ολοκλήρωσης, το ταχύτερο δυνατόν, όλων των ημιτελών τεχνικών έργων.

Εξάλλου, απευθύνεται έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής και τους πολίτες να συνδράμουν για την αποτελεσματική προστασία και διατήρηση του οικοσυστήματος της Κάρλας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα βλάβη στο σύστημα απορρύπανσης στη Φουκουσίμα


Επιθεωρητές της ΙΑΕΑ στον πυρηνικό σταθμό στα μέσα Οκτωβρίου.

Το σύστημα απορρύπανσης του ραδιενεργού ύδατος που επανατέθηκε σε λειτουργία στις αρχές της εβδομάδας σταμάτησε εκ νέου μετά τον συναγερμό που σήμανε, ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρία του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Σε ανακοίνωσή της η Tepco αναφέρει ότι η μοναδική εν λειτουργία μονάδα από τις τρεις που διαθέτει αυτό το σύστημα, το οποίο ονομάζεται ALPS, σταμάτησε να λειτουργεί μετά τον εντοπισμό βλάβης που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.

Η μονάδα C του ALPS είχε αρχίσει εκ νέου να λειτουργεί την περασμένη Παρασκευή ύστερα από πολλούς μήνες διακοπής. Είχε δουλέψει μόλις μερικές ώρες πριν ξαναχαλάσει εξαιτίας της παρουσίας ενός κομματιού καουτσούκ που είχε ξεχαστεί σε μια δεξαμενή μετά τις εργασίες συντήρησης.

Τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία τη Δευτέρα και κατά τα φαινόμενα λειτουργούσε κανονικά έως σήμερα το πρωί. «Εξετάζουμε ποια μπορεί να είναι η αιτία του περιστατικού αυτού», τόνισε η Tepco διευκρινίζοντας ότι δεν εντόπισε διαρροή.

Την ίδια ώρα, η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας έδωσε εντολή στην Tepco να απασχολήσει πρόσθετους εργάτες αν υπάρχει ανάγκη, προκειμένου να σταματήσει τη διαρροή ραδιενεργού ύδατος από τις δεξαμενές της και να της αναφέρει μέσα σε μια εβδομάδα τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμηση του προβλήματος.

Είναι η δεύτερη προειδοποίηση της Αρχής προς την Tepco, μετά τον εντοπισμό από την εταιρία και δεύτερης διαρροής ραδιενεργών υγρών που καταλήγουν στη θάλασσα.

Αυτή την εβδομάδα, η Tepco αποκάλυψε ότι περί τα 430 λίτρα άκρως ραδιενεργού νερού ψύξης διέρρευσαν καταλήγοντας στον Ειρηνικό Ωκεανό, δύο μήνες ύστερα από παρόμοιο περιστατικό σε δεξαμενή αποθήκευσης, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η τελευταία διαρροή προκλήθηκε από στοιχειώδη έλλειψη ελέγχων, που εγείρει ερωτήματα για την ικανότητα διαχείρισης», δήλωσε ο Κατσουχίκο Ικέντα, γενικός γραμματέας της ρυθμιστικής αρχής στον πρόεδρο της Tepco Ναόμι Χιρόσε ενώπιον των δημοσιογράφων.

Το σύστημα ALPS, κατασκευής του ιαπωνικού ομίλου Toshiba, είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αφαιρεί 62 από 63 ραδιενεργά στοιχεία από το νερό, από το οποίο έχουν ήδη αφαιρεθεί το καίσιο 134 και το καίσιο 137 και σήμερα αποθηκεύεται σε 1.000 δεξαμενές που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του πυρηνικού σταθμού που καταστράφηκε από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011.

Αυτό «το προηγμένο σύστημα επεξεργασίας υγρών» είχε αρχικά δοκιμαστεί μεσούσης της κρίσης το Μάρτιο, αλλά δεν λειτούργησε σωστά και σταμάτησε για πολλούς μήνες.

Το ALPS είναι ένα από τα βασικά συστήματα της Tepco για την επεξεργασία εκατοντάδων χιλιάδων τόνων νερού του πυρηνικού σταθμού, μια ποσότητα που αυξάνεται μέρα με τη μέρα και δεν θα μπορεί να αποθηκεύεται επ' αόριστον όσο οι δεξαμενές που χρησιμοποιούνται δεν είναι αξιόπιστες. Δύο δεξαμενές μεταξύ αυτών παρουσίασαν διαρροή πρόσφατα, με συνέπεια για υπάρξουν αμφιβολίες για άλλες 300 του ίδιου τύπου.

Παράλληλα σήμερα στη Βιέννη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι θα στείλει στα μέσα Οκτωβρίου ομάδα επιθεωρητών στη Φουκουσίμα για να αξιολογήσει την πρόοδο των εργασιών όσον αφορά τον καθαρισμό των περιοχών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Η επίσκεψη επιθεώρησης πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα της ιαπωνικής κυβέρνησης και αποτελεί συνέχεια προγενέστερης επίσκεψης στα τέλη του 2011. «Ο βασικός στόχος είναι να αξιολογηθεί η κατάσταση προόδου των εργασιών καθαρισμού που είναι σε εξέλιξη στην Ιαπωνία και να δοθούν οδηγίες για την επίλυση των προβλημάτων», αναφέρει η ΙΑΕΑ.

Στην ομάδα των επιθεωρητών θα μετάσχουν 16 διεθνείς εμπειρογνώμονες και μέλη της ΙΑΕΑ που θα μείνουν στην Ιαπωνία από τις 14 έως τις 21 Οκτωβρίου. Από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου οι εμπειρογνώμονες θα μεταβούν στη Φουκουσίμα και την τελευταία ημέρα της αποστολής τους θα παρουσιάσουν έκθεση στην ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία αργότερα θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Η ομάδα θα συναντηθεί με τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές, κυρίως με τον υπουργό Περιβάλλοντος.


Διαβάστε περισσότερα...

Συζυγική εγκατάλειψη για τον γηραιότερο πατέρα στον κόσμο


Έμεινε στα 97 του μόνος - Δείτε τις φωτογραφίες.

Η ιστορία του Ramajit Raghav είδε προ καιρού το φως της δημοσιότητας αφενός επειδή ο άνδρας έγινε πατέρας στα 96 του, αφετέρου επειδή ζούσε το δράμα του μετά την απαγωγή του γιου του.

Η ζωή έγινε ακόμα πιο δύσκολη για τον Raghav καθώς πλέον τον εγκατέλειψε και η γυναίκα του, μόλις λίγες ημέρες πριν ο γιος τους κλείσει τον πρώτο του χρόνο ζωής.

Ο Ramajit Raghav είχε γίνει γνωστός από το 2010, όταν εμφανίστηκε ως ο γηραιότερος πατέρας στον κόσμο. Αλλά πέρσι έκανε και δεύτερο παιδί, καταρρίπτοντας το ίδιο του το «ρεκόρ».

«Πέρσι τέτοια εποχή είμαστε τόσο ευτυχισμένοι, μόλις είχε γεννηθεί ο Ranjeet. Φέτος έχω μόνη συντροφιά τη μοναξιά μου και τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μου», είπε στη Daily Mail.

Η γυναίκα του Shakuntala Devi τον εγκατέλειψε παίρνοντας μαζί της και τον γιο τους που στις 5 Οκτωβρίου γίνεται ενός έτους.

Ο μεγαλύτερος γιος του ζευγαριού, ο Bikramjeet, χάθηκε μια μέρα πριν από περίπου έξι μήνες, όταν η Shakuntala τον είχε πάει στο νοσοκομείο στη βόρεια Ινδία, όπου ζουν. Εκείνη αποκοιμήθηκε σε μία στάση λεωφορείου και, όπως λέει, όταν ξύπνησε ο Bikramjeet είχε εξαφανιστεί.

Ο Raghav λέει πως η ένταση και η θλίψη άρχισαν να δυσκολεύουν τις σχέσεις ανάμεσα στο ζευγάρι που έψαχνε απεγνωσμένα το αγοράκι.

«Όταν εξαφανίστηκε ο Bikramjeet ήμουν συντετριμμένος. Αλλά χωρίς τη γυναίκα μου νιώθω τόσο αβοήθητος. Νομίζω πως ο κόσμος μου έχει καταρρεύσει», είπε.

Δείτε τις φωτογραφίες










Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα:Η κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία


Σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της Υγείας, των ΜΜΕ, της Φαρμακοβιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και από κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών παρευρέθηκαν στο Συνέδριο «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: ΜΜΕ & Δημόσια Υγεία» που πραγματοποιήθηκε χθες, στις 3 Οκτωβρίου 2013 στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τον Τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τα τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος. Παράλληλα, τέλεσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας, Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Μέσων και Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας. Χορηγός επικοινωνίας ήταν το Now doctor.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι σημαντικοί θεσμικοί φορείς και συγκεκριμένα η Υφυπουργός Υγείας κα Ζέττα Μακρή, ο ΣΦΕΕ, ο ΙΣΑ, o ΠΦΣ, η ΠΕΦ, ο ΕΦΕΧ, η ΕΝΕΑΠ, ΣΕΒΤ, η ΕΔΕΕ και ο ΣΔΕ δεσμεύτηκαν για πρώτη φορά για την ανάληψη δράσεων με στόχο την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα υγείας.

Σημαντική στιγμή του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική ευθύνη της κα Έφη Σίμου και κα Αναστασίας Ρουμελιώτη του τομέα Επιδημιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (91,7%) εξέφρασε φόβο για την έλλειψη δικαιοσύνης, ακολουθούν η ανεργία ( 84,4%), η φτώχεια ( 83,6%) η εγκληματικότητα (82,6%) και η αρρώστια (81,4%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η οικονομική κρίση επηρέασε την υγεία του, το 56,9% την ψυχική του υγεία, το 52,6% τις προσωπικές σχέσεις του και το 55,7% τη δυνατότητά του να αγοράσει φάρμακα, ενώ το 28,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αραίωσε τη συχνότητα λήψης φαρμάκου ώστε να διαρκέσει περισσότερο η θεραπεία, λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράσει φάρμακα.

Τι φοβάστε περισσότερο



Έχει τύχει τον τελευταίο χρόνο να αραιώσετε τη συχνότητα λήψης κάποιου φαρμάκου έτσι ώστε να διαρκέσει περισσότερο, λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράσετε φάρμακα;



Όταν χρειάζεστε άμεσα πληροφορίες για κάποιο προσωπικό θέμα υγείας,
πού θα απευθυνόσασταν πρώτα;





Διαβάστε περισσότερα...

Περιπέτεια 6χρονης με αίσιο τέλος


Ευτυχώς λίγη ώρα διήρκεσε η περιπλάνηση μιας 6χρονης στους δρόμους της "μεγάλης" πόλης των Χανίων, προκαλώντας όμως μεγάλη λαχτάρα πρωτίστως στους γονείς της και δευτερευόντως στους υπευθύνους νηπιαγωγείου απ'όπου "διέφυγε".

Το μικρό κορίτσι - άγνωστο πως - έφυγε απο νηπιαγωγείο στην συνοικία των Παχιανών χωρίς να γίνει αντιληπτή, έως ότου πήγαν οι γονείς να παραλάβουν το παιδί,όπου διαπιστώθηκε η απουσία του.

Αφού ερευνήθηκαν όλοι οι χώροι και διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε πουθενά, ενημερώθηκε η αστυνομία και αμέσως δόθηκε σήμα σε άπαντες να την αναζητήσουν, έχοντας μάλιστα την συγκεκριμένη περιγραφή της.

Τελικά, λίγη ώρα μετά, το κοριτσάκι εντοπίστηκε σε κοντινό δρόμο και επέστρεψε στους οικείους της.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύσκεψη για την αιθαλομίχλη


Με στόχο να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι απαιτούμενες δράσεις για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης, ενόψει της χειμερινής περιόδου, αλλά και να υπάρξει αμεσότερος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων κεντρικών υπηρεσιών, συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, η συντονιστική διϋπουργική ομάδα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αναλυτικότερα, κατά την παρουσίαση του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου δράσης από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία έχει αναλάβει και το γενικό συντονισμό της προσπάθειας, στο επίκεντρο τέθηκαν η εντατικοποίηση και o συντονισμός στοχευμένων ελέγχων της αγοράς βιοκαυσίμων και των αντίστοιχων συσκευών θέρμανσης, σε όλα τα στάδια -παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία- από τους αρμόδιους φορείς ελέγχου.

Παράλληλα, πρόκειται να εκδοθεί αγορανομική διάταξη σχετικά με τις υποχρεωτικές ενδείξεις των συσκευασιών καυσίμων στερεής βιομάζας, καθώς επίσης και πόρισμα από την γενική γραμματεία καταναλωτή & βιομηχανίας, για την αποφυγή προώθησης μη ποιοτικών συστημάτων θέρμανσης στην αγορά, καθώς κατά το τελευταίο έτος, σε 100 δειγματοληπτικούς ελέγχους σε 60 προϊόντα εναλλακτικών συσκευών θέρμανσης, το ποσοστό παραβατικότητας φθάνει περίπου στο 60%.

Ακόμη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, δρομολογήθηκαν, ήδη, οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης με προμήθεια οργάνων μέτρησης αιωρουμένων σωματιδίων, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την καθιέρωση ορίων λήψης εκτάκτων μέτρων σε περιπτώσεις επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.

Επιπλέον, συστάθηκε ομάδα εργασίας στελεχών του Υπουργείου που επεξεργάζεται προτάσεις εκτάκτων μέτρων, ώστε να προωθηθούν για υπογραφή σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) προωθείται ολοκληρωμένο επικοινωνιακό σχέδιο που θα αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη χρήση οικιακών μέσων θέρμανσης.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, έχει εκδοθεί απόφαση του ανωτάτου χημικού συμβουλίου για τη θέσπιση προδιαγραφών των καυσίμων στερεής, ενώ ταυτόχρονα, αναμένεται η σύσταση διϋπουργικής ομάδας εργασίας για την επεξεργασία σχεδίου απόφασης για την καθιέρωση υποχρέωσης ελέγχου δοκιμής των λεβήτων στερεών βιοκαυσίμων όσον αφορά τις εκπομπές καυσαερίων. Όπως επισημάνθηκε κατά τη σύσκεψη, ο έλεγχος και η εποπτεία της αγοράς σε όλα τα στάδια αποτελεί σημαντικό προληπτικό μέτρο για την αποφυγή επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης την ερχόμενη χειμερινή περίοδο.

Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν, ο γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δημήτρης Βαρτζόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, για την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος με εκπροσώπους όλων των περιφερειών της χώρας, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων σε εστίες καύσης, εναλλακτικές συσκευές θέρμανσης και καύσιμα στερεής βιομάζας, καθώς και για τη λήψη εκτάκτων μέτρων αν απαιτηθεί, από τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Άδωνις κατέθεσε την πρόταση για τον ΕΟΠΥΥ


Την πρόταση για τον ΕΟΠΥΥ, της Επιστημονικής Επιτροπής για την Υποστήριξη της Μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρέδωσαν αργά το απόγευμα στον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης μαζί με τον υφυπουργό Υγείας, Αντώνη Μπέζα.

«Η πρόταση αυτή αποτελεί την αφετηρία για τη διενέργεια ενός ευρύτατου διαλόγου μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των συναρμόδιων φορέων.Θέλω, όμως, να καταστήσω απολύτως σαφές ότι πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες στο χώρο της υγείας, το ταχύτερο δυνατό» μετά τη συνάντηση ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην πρόταση του προέδρου της επιτροπής, Κ. Σουλιώτη, δεν διευκρινίζεται αν ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να είναι μόνο «αγοράστης» ή και «πάροχος» υπηρεσιών υγείας, αλλά γίνεται ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να ενοποιηθούν οι δομές υγείας του οργανισμού (πολυιατρεία ΙΚΑ, κέντρα υγείας κ.α.) και να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του ΕΣΥ με εργαζομένους πλήρους απασχόλησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Την μαστίγωσαν επειδή μπήκε στο αυτοκίνητο ενός άντρα!


ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες στο βίντεο.

Ένα βίντεο που σοκάρει δείχνει την εκτέλεση της φρικτής ποινής που επιβλήθηκε σε μια γυναίκα από το Σουδάν.

Η άτυχη γυναίκα μαστιγώνεται, με ένα πλήθος να παρακολουθεί. Σύμφωνα με την Daily Mail, το παράπτωμά της ήταν ότι μπήκε στο αυτοκίνητο ενός άντρα, ο οποίος δεν ήταν συγγενής της! Μια τέτοια πράξη, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, απαγορεύεται από το δίκαιο του κράτους.

Το περιστατικό πιστεύεται ότι έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της χώρας, Χαρτούμ.

Η γυναίκα βρίσκεται στο πάτωμα και προσπαθεί να καλύψει το κεφάλι της, ενώ ο αστυνομικός που εκτελεί την ποινή την προειδοποιεί: «Αυτό είναι για να μην μπαίνεις πλέον σε αυτοκίνητα».

Το βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω, στάλθηκε ανώνυμα σε δημοσιογράφο, ο οποίος το ανέβασε στο διαδίκτυο.






Διαβάστε περισσότερα...

Προϊόντα χωρίς μεσάζοντες


Νέα διάθεσή τους στις 6 Οκτωβρίου από την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Θερμαϊκού.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλα τα μέλη της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού για την προσεχή 16η διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, 6 Οκτωβρίου στο δημοτικό πάρκο των Ν. Επιβατών από τις 9 έως τις 11π.μ.

Πληθώρα παραγωγών και συνεταιρισμών θα προσφέρουν τα προϊόντα τους σε πολύ καλές τιμές στους καταναλωτές και φυσικά θα διαθέσουν και μια ποσότητα για κάλυψη αναγκών των οικογενειών που καλύπτονται από την Πρωτοβουλία. Δημότες θα μπορούν να ενισχύσουν τις ευπαθείς ομάδες τόσο με τρόφιμα αλλά και με φάρμακα που θα δοθούν στο κοινωνικό φαρμακείο.

Συμβολικά θα διατίθενται δωρεάν ρούχα από την Πρωτοβουλία σε όποιον τα χρειάζεται.


Πηγή: http://www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιπλημμυρικά έργα στο δήμο Δράμας


Οριστικό τέλος στα προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τους κατοίκους.

Λύσεις σε χρόνια προβλήματα της Δράμας, όπως και στο θέμα της παροχέτευσης των όμβριων υδάτων, δίνουν τα έργα που εκτελεί ο δήμος της Δράμας και η ΔΕΥΑΔ σε πολλές περιοχές του κέντρου της πόλης.

Με τα έργα που εκτελούνται, δίνεται οριστικό τέλος στα πλημμυρικά φαινόμενα που ταλαιπωρούσαν την πόλη σε περίοδο έντονων βροχοπτώσεων. Δημιουργούνται 15 νέα φρεάτια με σωλήνες διατομής 50 εκατοστών αντικαθιστώντας τα παλαιότερα φρεάτια που οι σωλήνες είχαν διατομή μόλις 12 εκατοστά.

Μετά την παρέμβαση, οι δυνατότητες παροχέτευσης των όμβριων υδάτων θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται πλέον σε αυτές τις περιοχές τα γνωστά πλημμυρικά φαινόμενα.


Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μία νηπιαγωγός για 27 παιδιά


Αντιδράσεις από γονείς της Θράκης.

Με μία νηπιαγωγό για 27 παιδιά «λειτουργεί» το νηπιαγωγείο Δικαίων.

Σε αποχή βρίσκονται από την αρχή της εβδομάδας γονείς και μαθητές του νηπιαγωγείου Δικαίων στη Θράκη, καθώς μόνο μία νηπιαγωγός υπάρχει για όλους τους μαθητές.

Οι γονείς ζητούν άμεσα να τοποθετηθεί και δεύτερη νηπιαγωγός για να λειτουργήσει κανονικά το σχολείο αλλά και το απαραίτητο για τους περισσότερους εργαζόμενους και κατοίκους του βορειότερου σημείου της χώρας, γονείς. 

Διαβάστε περισσότερα...

Το κατεστραμμένο πρόσωπο δεν πτοεί τη γενναία 21χρονη


Δέχτηκε επίθεση με οξύ όμως δεν το βάζει κάτω.

Η 21χρονη Naomi Oni γνώρισε τη φρίκη, όταν τον προηγούμενο Δεκέμβριο δέχτηκε επίθεση με οξύ στο πρόσωπο. Η ουσία κατέστρεψε το πρόσωπο της άτυχης γυναίκας, όμως αυτή δεν το έβαλε κάτω.

Παρά τα σημάδια, η Naomi αισθάνεται χαρούμενη με ό,τι μπορεί να κάνει για να βελτιώσει βήμα-βήμα την εμφάνισή της. Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει επέμβαση στα βλέφαρα, πρόσφατα προχώρησε στην αποκατάσταση των φρυδιών της.

Για την αποκατάσταση, έπρεπε να περιμένει μέχρι τώρα ώστε το δέρμα της να έχει θεραπευτεί. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει η Daily Mail, εφάρμοσε μια εξελιγμένη ημι-μόνιμη τεχνική μέικαπ που προσομοιώνει τις αληθινές τρίχες.

«Το κλειδί είναι να προσομοιώνεις την εμφάνιση των φυσικών τριχών», περιγράφει η Debra Robson που εφάρμοσε την τεχνική.

«Είναι πανέμορφα, είμαι τόσο ευχαριστημένη που τα έκανα», δήλωσε η Naomi. Όσο για την περιπέτεια που πέρασε, εξηγεί πως σύμφωνα με τους γιατρούς θα χρειαστούν χρόνια επεμβάσεων με λέιζερ για την αποκατάσταση του προσώπου.

Ωστόσο, ακόμη δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί δέχτηκε επίθεση. «Ρωτούσα, “γιατί εμένα;” Δουλεύω σκληρά, είμαι καλός άνθρωπος», λέει. Η δίκη θα πραγματοποιηθεί στο τέλος αυτού του χρόνου.

Δείτε φωτογραφίες της Naomi όπως είναι σήμερα και όπως ήταν πριν την επίθεση…












Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζουν την απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων


Μπαίνουν στην πέμπτη εβδομάδα κινητοποιήσεων.

Στην πέμπτη εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων ετοιμάζονται να μπουν οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, έπειτα από την απόφασή που έλαβαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν νέα πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Την ίδια στιγμή εκκρεμεί η προσφυγή των πρυτάνεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Ωστόσο, παρά την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων, τα μαθήματα σε κάποιες σχολές αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα.

Οι πρυτανικές αρχές έχουν καλέσει τους πρωτοετείς φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματα μολονότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι εγγραφές τους λόγω της απεργίας των υπαλλήλων.



Διαβάστε περισσότερα...

Υποτροφίες για πρωτοετείς φοιτητές


Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται έως και 20 Οκτωβρίου.

Υποτροφίες 20.000 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν 20 πρωτοετείς φοιτητές με καλές επιδόσεις και οικονομικά προβλήματα. Οι εν λόγω υποτροφίες, που σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για πολλούς φοιτητές και τις οικογένειές αναμένεται να προσφέρουν οικονομική ανάσα, παρέχονται από τις εταιρείες τηλεφωνίας COSMOTE-OTE.

Το πρόγραμμα υποτροφιών εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής των εταιρειών που από το 2002 έχουν προσφέρει περισσότερα από 2.000.000 ευρώ σε 383 φοιτητές. Οι εν λόγω υποτροφίες θα απονεμηθούν σε αποφοίτους ελληνικών δημοσίων γενικών ή/και επαγγελματικών λυκείων του σχολικού έτους 2012-2013, που έχουν εισαχθεί σε ιδρύματα πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα ως πρωτοετείς φοιτητές.

Το συνολικό μικτό ποσό κάθε υποτροφίας ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, το δε καθαρό ποσό, μετά την παρακράτηση του αναλογούντος φόρου και τέλους χαρτοσήμου, ανέρχεται στο ποσό των 15.280 ευρώ. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί σε κάθε υπότροφο σε δύο ισόποσες δόσεις.

Οι υποτροφίες απευθύνονται σε μαθητές όλων των νομών της Ελλάδας που αποφοίτησαν το 2013 από ελληνικό δημόσιο γενικό ή επαγγελματικό λύκειο και είναι επιτυχόντες πρωτοετείς φοιτητές μέσω του συστήματος πανελλαδικών εξετάσεων, σε ίδρυμα πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα (ενδεικτικά, στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν περιλαμβάνονται οι στρατιωτικές, αστυνομικές και εκκλησιαστικές σχολές).

Όπως προαναφέρθηκε, οι 20 υποτροφίες αφορούν πρωτοετείς φοιτητές όλης της χώρας εκ των οποίων, τουλάχιστον μία σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδος (13 περιφέρειες) ενώ για το νομό Αττικής μπορούν να δοθούν έως και 5 υποτροφίες και το νομό Θεσσαλονίκης έως και 2. Επίσης στις προϋποθέσεις αναφέρεται ότι ο υπότροφος πρέπει να έχει εγγραφεί σε τμήμα που βρίσκεται σε διαφορετικό νομό από το νομό του λυκείου της αποφοίτησής του, ενώ παράλληλα το εισόδημα των γονέων του και του ίδιου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Οι υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ote-cosmote-scholarships.gr/register έως και τις 20/10/2013 και ώρα 23:59.

Ηλεκτρονικά, και όχι ταχυδρομικά, θα πρέπει να αποσταλούν και τα ακόλουθα δικαιολογητικά των υποψηφίων, οι οποίοι αφού τα σκανάρουν θα τα αναρτήσουν στο πεδίο «Δικαιολογητικά»...

1) Δελτίο ταυτότητας.

2) Απολυτήριο από το λύκειο αποφοίτησης.

3) Βεβαίωση πρόσβασης (στην τριτοβάθμια εκπαίδευση).

4) Βεβαίωση εγγραφής από τη γραμματεία της σχολής στην οποία έχει εισαχθεί ο υποψήφιος υπότροφος.

5) Το εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2013 του/των ατόμου/των του/των οποίoυ/ων ο υποψήφιος είναι προστατευόμενο μέλος, καθώς και του ίδιου του υποψηφίου, σε περίπτωση που υποβάλλει ατομική δήλωση εισοδήματος.

Στην περίπτωση που ο υποψήφιος δεν έχει προσωπικά εισοδήματα, θα πρέπει να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86, με γνήσιο υπογραφής, ότι δεν έχει προσωπικά εισοδήματα και δεν υποβάλλει σχετική δήλωση. Στην περίπτωση που οι γονείς του υποψηφίου είναι διαζευγμένοι ή δεν βρίσκονται εν ζωή, θα πρέπει να υποβάλλει το εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος, για το οικονομικό έτος 2013, του ατόμου που έχει ως προστατευόμενο μέλος τον υποψήφιο.

6) Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του υποψηφίου.

7) Το πιστοποιητικό γέννησης του υποψηφίου, από το δήμο στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο υποψήφιος.

8) Μια πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία ταυτότητας.

9) Τουλάχιστον μια συστατική επιστολή από καθηγητές του λυκείου, από το οποίο αποφοίτησε ο υποψήφιος ή από άλλους που γνωρίζουν και μπορούν να τεκμηριώσουν την εν γένει πορεία και το χαρακτήρα του υποψηφίου.

Επιλογή υποψηφίων

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των δύο εταιρειών στην επιλογή των υποτρόφων βαρύνουσα σημασία θα έχει η κοινωνική και οικονομική κατάσταση του υποψηφίου υποτρόφου και της οικογένειάς του, καθώς και η σχολική του επίδοση.

Α. Κοινωνικο-οικονομική κατάσταση του υποψηφίου και της οικογενείας του:

- Η οικονομική κατάσταση του υποψηφίου υποτρόφου και των γονέων/κηδεμόνα του.
- Υποψήφιος υπότροφος ή μέλος οικογενείας του (με Ά Βαθμό συγγένειας) με αναπηρία.
- Υποψήφιος με άνεργο/ους γονέα/είς ή κηδεμόνα.
- Η οικογενειακή κατάσταση του υποψηφίου (ενδεικτικά αναφέρονται: αν είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας με ανήλικα αδέρφια, αν είναι παιδί μονογονεϊκής οικογένειας, αν έχει αδέλφια που σπουδάζουν εκτός του νομού μόνιμης κατοικίας και φοίτησης του ιδίου).

Β. Σχολική Επίδοση:

- Ο βαθμός απολυτηρίου λυκείου.
- Ο γενικός βαθμός πρόσβασης, όπως προκύπτει από τη βεβαίωση πρόσβασης (στην τριτοβάθμια εκπαίδευση).
- Τα πτυχία ξένων γλωσσών.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι πρωτοετείς φοιτητές μπορούν να επισκεφτούν το δικτυακό τόπο www.ote-cosmote-scholarships.gr, ενώ σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα, κατά την υποβολή της αίτησης υποψηφιότητάς τους, μπορούν να επικοινωνούν στο email: info@ote-cosmote-scholarships.gr ή στα τηλέφωνα 210-6177409 και 210-6372184, από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 10:00 - 13:00.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΑΣΕΠ οι προκηρύξεις για πρόσληψη 806 ατόμων στα ΕΛΤΑ


Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται αυτοπροσώπως η ταχυδρομικά.

Στο στάδιο της τυπικής έγκρισης από το ΑΣΕΠ βρίσκονται οι 25 προκηρύξεις, που αφορούν στην πρόσληψη 806 ατόμων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σε όλη την Ελλάδα.

Ήδη έχουν σταλεί για έγκριση οι πρώτες 6 προκηρύξεις, οι οποίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα και να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Οι περισσότερες από τις θέσεις -περίπου 500 - προορίζονται για την κάλυψη αναγκών στο Λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ οι υπόλοιπες κατανέμονται σε διάφορα καταστήματα των ΕΛΤΑ στις άλλες περιφέρειες της χώρας. Οι προσλήψεις θα γίνουν με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας, με τετράωρη απασχόληση την ημέρα.

Η προκήρυξη θα απευθύνεται σε όλες τις ειδικότητες και συγκεκριμένα διανομείς, όπου θα είναι και οι περισσότερες θέσεις, οδηγούς, διαμετακομιστές και υπαλλήλους εσωτερικής εκμετάλλευσης. Οι υποψήφιοι όλων των ειδικοτήτων θα πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 65 ετών.

Απαιτούμενα προσόντα:

Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή μεταΔευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή άλλο ισότιμο τίτλο σχολικής μονάδας της αλλοδαπής, ανεξαρτήτως ειδικότητας, καθώς και άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας κατηγορίας Α' (σταδιακής πρόσβασης), εκτός του μοτοποδηλάτου, η οποία να είναι σε ισχύ. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις οδηγών απαιτείται να έχουν δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ ειδικοτήτων: α) Τεχνικού Αυτοκινήτων Οχημάτων ή β) Εκπαιδευτή Υποψήφιων Οδηγών Αυτοκινήτων ή πτυχίο Α' ή Β' κύκλου σπουδών TEE ειδικότητας Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου ή απολυτήριο τίτλο Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου τμήματος Μηχανικών Αυτοκινήτων ή Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδικότητας Μηχανών Αυτοκινήτου ή Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ ειδικότητας Μηχανοτεχνίτη Αυτοκινήτου ή συναφούς ειδικότητας, δηλαδή Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου ή Ηλεκτρομηχανικών Συστημάτων και Αυτοματισμού Αυτοκινήτου TEE ή Ηλεκτρικού Συστήματος Αυτοκινήτου ΤΕΣ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή Ηλεκτροτεχνίτη Αυτοκινήτου Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ ή Ηλεκτρολόγου Αυτοκινήτων Οχημάτων ή Τεχνικού Μηχανοτρονικής ΙΕΚ ή άλλο ισότιμο τίτλο.

Παράλληλα, χρειάζεται και επαγγελματική άδεια οδήγησης Γ' κατηγορίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται και Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ). Τα προσόντα για υπαλλήλους εσωτερικής εκμετάλλευσης είναι δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Χρηματοπιστωτικών και Διοικητικών Υπηρεσιών (πρώην Οικονομίας και Διοίκησης) ή πτυχίο Β' κύκλου σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (TEE), ανεξάρτητα από ειδικότητα, ή πτυχίο Α' κύκλου σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (TEE) οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης ή απολυτήριος τίτλος Ενιαίου Λυκείου ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου, ανεξάρτητα από κλάδο ή ειδικότητα, ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου, ανεξάρτητα από ειδικότητα, ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή άλλος ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής, καθώς και γνώση χειρισμού Η/Υ. Για τις θέσεις διαμετακομιστών χρειάζεται απολυτήριος τίτλος Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση: Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε. - Κεντρική Υπηρεσία, Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, Τμήμα Προσλήψεων, Απελλού 1, Τ.Κ. 101 88, Αθήνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Στη δημιουργία Web TV προχωρούν οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ


Έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στη δημιουργία συνεταιριστικού ομίλου.

Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων εργαζομένων στα media που συνεταιρίστηκαν όταν έκλεισαν τα έντυπα ή οι οργανισμοί που εργάζονταν, οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ που έχουν απομείνει στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής συζητούν το ενδεχόμενο του συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 200 εργαζόμενοι στην πρώην ΕΡΤ που παραμένουν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Ραδιομέγαρο και εκπέμπουν καθημερινά πρόγραμμα, λέγεται ότι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στη δημιουργία συνεταιριστικού ομίλου με σκοπό να παράγουν πρωτογενές πρόγραμμα το οποίο θα μεταδίδουν μέσω Web TV.

Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να απαντήσουν – τουλάχιστον σε πρώτη φάση, οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ όταν αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το κτίριο της Αγίας Παρασκευής.


Πηγή: http://www.enimerosi24.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία για το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές


Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην Πάτρα.

Το σωματείο εργατοϋπαλλήλων στις εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του νομού Αχαΐας σήμερα πραγματοποίησε από κοινού με τη Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών και Εμπόρων παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, για να καταθέσουν τις θέσεις του κινήματός τους, σχετικά με το νόμο 4177/2013 και την επιδίωξη της κυβέρνησης να καταργήσει την αργία της Κυριακής.

Στην παράσταση αυτή δήλωσαν ότι «το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι πάγια θέση των πολυεθνικών, των μονοπωλίων και της Ε.Ε., που θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους, να δουλεύουν ήλιο με ήλιο με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους αλλά και να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στους μικρούς εμπόρους».

Επίσης δήλωσαν ότι απορρίπτουν τον σχετικό νόμο και ότι θα παλέψουν να μην εφαρμοστεί στην πράξη.


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτή τσικουδιάς στο Ωραιόκαστρο


Γιατί οι Κρητικοί δεν γιορτάζουν μόνο στην Κρήτη.

Γιορτή τσικουδιά διοργανώνεται σήμερα στο Ωραιόκαστρο από τον σύλλογο Κρητών.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι καλούν και φέτος τον κόσμο που θέλει να παρευρεθεί, στην εκδήλωση που έγινε «θεσμός» στο Ωραιόκαστρο.


Πηγή: http://www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράνομο εμπόριο ελληνικών φυτών στο διαδίκτυο


Παράνομο εμπόριο με ελληνικά ενδημικά φυτά γίνεται στο διαδίκτυο με τιμές που φτάνουν ακόμη και τα 25 ευρώ για έναν βολβό ελληνικής ορχιδέας!

Το συμπέρασμα προκύπτει από εργασία που θα παρουσιαστεί από τη δασολόγο Βικτωρία Μεντέλη, τον βιολόγο Νικόλαο Κρίγκα και την καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. Δέσποινα Βώκου, στις εργασίες του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με θέμα «Το πράσινο της ελπίδας: Η βοτανική σήμερα, θεωρία και πράξη».

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Μεντέλη, στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της διατριβής, μελέτησε την εκτός τόπου διατήρηση και εμπορία των ελληνικών ενδημικών φυτών.

«Πρόκειται στην ουσία για έρευνα που έγινε για πρώτη φορά στη χώρα μας σχετικά με την εμπορία ελληνικών ενδημικών φυτών μέσω διαδικτύου» λέει.

Αναζητώντας πληροφορίες σε ηλεκτρονικές σελίδες φυτωρίων από χώρες που παραδοσιακά εμπορεύονται φυτά σε Ευρώπη, Βόρειο Αμερική και Αυστραλία, η κ.Μεντέλη βρήκε ενδείξεις εμπορίας για 145 φυτά, περίπου δηλαδή για το 10% των ελληνικών ενδημικών φυτών.

«Εγινε στην ουσία αναζήτηση στο διαδίκτυο για το κάθε ένα από τα 1400 ενδημικά φυτά, επικεντρώνοντας κυρίως σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες. Εκεί διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά αρωματικών, καλλωπιστικών αλλά και φαρμακευτικών φυτών της χώρας μας» δήλωσε η ερευνήτρια, διευκρινίζοντας ότι για κάθε φυτό καταγράφηκε η μορφή πώλησης (βολβός, σπέρμα, ζωντανό φυτό), η τιμή κατά μορφή, η χώρα πώλησης, οι πληροφορίες καλλιέργειας (εφόσον υπήρχαν) και η κατηγορία κινδύνου στην οποία ανήκει.

Κυρίως πάντως, φυτώρια ήταν αυτά που αναζητούσαν για αγορά ελληνικά φυτά και ιδιαίτερα ρίγανη, τσάι του βουνού και βολβώδη φυτά, φτάνοντας μέχρι τα 25 ευρώ για την αγορά ενός βολβού ελληνικής ορχιδέας ενώ η πιο κοινή μορφή πώλησης ήταν αυτή του ζωντανού φυτού. Από τα εμπορευόμενα είδη, 32 χαρακτηρίζονται ως απειλούμενα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ 37 έχουν εντοπιστεί σε ελάχιστες τοποθεσίες.

«Σύμφωνα με το νόμο για τη βιοποικιλότητα, απαγορεύεται η διακίνηση σπόρων και βολβών σπάνιων και απειλούμενων φυτών, ή ακόμη και φυτών που κάθε χώρα θεωρεί σημαντικά, όπως είναι τα ενδημικά» τονίζει η κ Μεντέλη. Παράλληλα, σύμφωνα και με το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια, επιβάλλεται όχι μόνον η προστασία της βιοποικιλότητάς της χώρας αλλά και η άσκηση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις σχετικά με την εκμετάλλευση των γενετικών της πόρων.

«Αν δηλαδή κυκλοφορήσει στο εξωτερικό ένα προϊόν που διαφημίζει ότι περιέχει ελληνικό κρόκο, η χώρα μας μπορεί να απαιτήσει δικαιώματα από την εκμετάλλευσή του» καταλήγει η κ. Μεντέλη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Bougatsa Days» στις Σέρρες


Τα "μυστικά" της μπουγάτσας καλούνται να ανακαλύψουν οι επισκέπτες του τριήμερου φεστιβάλ μπουγάτσας και τοπικών προϊόντων, που φιλοξενεί, από σήμερα το βράδυ, η πόλη των Σερρών.

Τριάντα εκθέτες από το νομό Σερρών, τη Βουλγαρία και τη Σερβία θα παρουσιάσουν, στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Bougatsa Days 2013", γεύσεις και την τεχνική της παραδοσιακής μπουγάτσας, μέσα σε μια ατμόσφαιρα γιορτής, πλαισιωμένης από τη μουσική Dj's της πόλης, χορούς από πολιτιστικούς συλλόγους και σχολές και τραγούδια από σερραϊκά, βουλγαρικά και σέρβικα συγκροτήματα.

Παράλληλα, θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για τους μικρούς επισκέπτες, που το πρωί του Σαββάτου θα ζυμώσουν και θα ψήσουν κουλουράκια με την καθοδήγηση των ζαχαροπλαστών, ενώ την επομένη θα διαγωνιστούν στην καλύτερη παιδική τούρτα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του συλλόγου Μπουγατσοποιών και Ζαχαροπλαστών, σε συνεργασία με τον Δήμο Σερρών, στόχος της οποίας - σύμφωνα με τους διοργανωτές - είναι η εξωστρέφεια των σερραϊκών προϊόντων, με την προβολή της σερραϊκής μπουγάτσας ως κεντρικό προϊόν.



"Όλοι γνωρίζουμε" επεσήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου Ζαχαροπλαστών και Μπουγατσοποιών Γιάννης Παπαδόπουλος "το τεράστιο όνομα που έχει πάρει η σερραϊκή μπουγάτσα όλα αυτά τα χρόνια. Η λάμψη του ρεκόρ Γκίνες τον Ιούνιο του 2008 είχε ως αποτέλεσμα να λάβουμε πρόσκληση από τη Νις της Σερβίας για να συμμετάσχουμε στο φεστιβάλ Bureka Days 2009. Από τότε, συμμετέχουμε κάθε Σεπτέμβριο, ανελλιπώς μέχρι και σήμερα, αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες. Ερχόμαστε λοιπόν εμείς, σήμερα, πέντε χρόνια μετά το φεστιβάλ, με το ρεκόρ Γκίνες, σε μια Ελλάδα διαφορετική από αυτήν του 2008, να προσθέσουμε και το δικό μας όραμα, το οποίο πιστεύουμε ότι θα ωφελήσει αυτό τον τόπο που τόσο πολύ δοκιμάζεται. Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τις 'μέρες μπουγάτσας', την ετήσια εκδήλωση που θα προσφέρει - εκτός από τα άλλα που προανέφερα - δωρεάν διασκέδαση στο σερραϊκό λαό, χαρά στα παιδιά, προβολή στις βιοτεχνίες μας και τρεις ημέρες τις οποίες θα είμαστε όλοι περήφανοι".

Η τελετή έναρξης του "Bougatsa Days 2013" θα πραγματοποιηθεί, απόψε, στις 21:00, και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Αρωγοί στο φεστιβάλ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι το Εμπορικό Επιμελητήριο Σερρών και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασκηνώσεις για παιδιά ανέργων


Περισσότερα από 40.000 παιδιά ανέργων και οικονομικά αδύναμων οικογενειών θα συμμετάσχουν, για πρώτη φορά, το καλοκαίρι του 2014, σε ειδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί σε οργανωμένες παιδικές κατασκηνώσεις με συνθήκες υψηλής ποιότητας διαμονής.

Πρόκειται για ένα ακόμη νέο κοινωνικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το οποίο θα υλοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ, το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2014, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα προσδιορίζονται οι διαδικασίες συμμετοχής, οι δικαιούχοι, οι κατασκηνώσεις, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια και προϋπόθεση συμμετοχής.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στα πρότυπα του προγράμματος «κοινωνικού τουρισμού» του ΟΑΕΔ, δηλαδή με τις διαφανείς διαδικασίες της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων και της έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου (voucher) για τους δικαιούχους.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του παραπάνω προγράμματος, το ΙΚΑ θα προχωρήσει άμεσα στην είσπραξη από κάθε εργοδότη του προβλεπόμενου ποσού ανά εργαζόμενο. Ήδη, από το ΙΚΑ ανακοινώθηκε ότι το ποσό αυτό θα εισπραχθεί ως ασφαλιστική εισφορά που αφορά το μήνα Αύγουστο 2013.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης: «Η στήριξη των ανέργων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και, γενικά, η ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου της χώρας, μέσω στοχευμένων και καλά σχεδιασμένων πολιτικών, αποτελεί πρώτη και κρίσιμη προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας.

Για αυτό το λόγο, με το νόμο 4144/2013, διευρύναμε και ενισχύσαμε τις αρμοδιότητες κοινωνικής παρέμβασης του ΟΑΕΔ. Το πρώτο βήμα έγινε με την πρόσφατη αναβίωση του προγράμματος του «κοινωνικού τουρισμού».

Σήμερα, ξεκινούμε την υλοποίηση, για πρώτη φορά, από το καλοκαίρι του 2014, ειδικού ετήσιου κατασκηνωτικού προγράμματος για παιδιά ανέργων και οικονομικά αδύναμων οικογενειών, σεβόμενοι και τη σχετική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων».



Διαβάστε περισσότερα...

Κλειστά έξι ολοήμερα νηπιαγωγεία


Κλειστά παραμένουν έναν μήνα, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τρία ολοήμερα νηπιαγωγεία στην πόλη της Πρέβεζας, το 6ο, το 12ο και το 13ο, όπως, επίσης, εκείνα του Λούρου, του Καναλακίου και της Πάργας, λόγω ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Το ζήτημα αναδεικνύει ο σύλλογος εκπαιδευτικών της Πρέβεζας, ο οποίος σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, ζητά «να προχωρήσει άμεσα στη χορήγηση των απαραίτητων πιστώσεων για την πρόσληψη νηπιαγωγών, ώστε να καλυφθούν όλα τα παραπάνω κενά».

Στην επιστολή, αναφέρεται, επίσης ότι «είναι άδικο για τους μαθητές των παραπάνω νηπιαγωγείων του νομού να μην απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Ευκαιρίες που θυσιάζονται στην πράξη, στο βωμό των μνημονίων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου, Βασίλης Ζυγούρης, 90 παιδάκια στερούνται σχολείου.

Επίσης, ο κ. Ζυγούρης επεσήμανε ότι δεν έχει δοθεί ακόμη λύση στη μεταφορά των μικρών μαθητών από τα χωριά όπου ζουν, σε πολλά νηπιαγωγεία του νομού, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην πηγαίνουν σχολείο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δικαίωση σχολικών φυλάκων


Δικαιώθηκαν οι επτά σχολικοί φύλακες του δήμου Χαλανδρίου, οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή και να παραμείνουν στις θέσεις τους, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε υπέρ τους και έτσι οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις θέσεις τους, στα σχολεία του Χαλανδρίου.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν υπέρ της παραμονής των σχολικών φυλάκων στην εργασία τους, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων και ο Δήμαρχος Χαλανδρίου.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδικασθεί και η προσφυγή των υπόλοιπων σχολικών φυλάκων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι το Αίγιο ο προαστιακός


Μόλις 1 ώρα και 30 λεπτά θα διαρκεί το ταξίδι από την Αθήνα έως το Αίγιο (Ροδοδάφνη) με τα τρένα Intercity, ενώ τα προαστιακά τρένα θα διανύουν την ίδια απόσταση με ενδιάμεσες στάσεις και σταθμούς σε 1 ώρα και 45 λεπτά, με την επέκταση του προαστιακού από το Κιάτο- όπου τερματίζει σήμερα- έως το Αίγιο.

Το Δ.Σ. του ΟΣΕ ενέκρινε το έργο κατασκευής της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής που θα επεκτείνει μέχρι το Αίγιο τη λειτουργία του ήδη υπάρχοντος προαστιακού. Με τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή θα υπάρχει δυνατότητα να ταξιδεύει το τρένο με ταχύτητες μέχρι και 200 χλμ/ώρα. Το έργο θα εκτελεστεί από την ΕΡΓΟΣΕ.

Με επόμενη εργολαβία θα κατασκευεί η ηλεκρτοκίνηση της ίδιας σιδηροδρομικής γραμμής. Παράλληλα, έχει ήδη αρχίσει η κατασκευή της υποδομής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής από το Αίγιο (Ροδοδάφνη) έως τον Ψαθόπυργο (Ρίο). Η επέκταση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι το Ρίο με ηλεκτροκίνηση και αυτόματη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018, οπότε η διαδρομή από την Αθήνα έως το Ρίο θα πραγματοποιείται σε δύο ώρες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε απόγνωση γονείς στην Κρήτη


Οι γονείς 40 παιδιών στον Άγιο Νικόλαο έπρεπε σήμερα να βρουν που θα αφήσουν τα παιδιά τους καθώς δύο παιδικοί σταθμοί έβαλαν λουκέτο.

Η απόρριψη από τα δικαστήρια των ασφαλιστικών μέτρων των συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και στα γραφεία του ΟΚΥΔΑΝ που εργάζονταν μέχρι σήμερα με προσωρινή διαταγή, οδήγησε στην σημερινή εξέλιξη, καθώς το Υπουργείο δεν δίνει το πράσινο φως στο Δήμο να κάνει 8 προσλήψεις, με αποτέλεσμα ήδη 2 παιδικοί να έχουν κλείσει και να μείνουν εκτός 40 παιδιά, ενώ λήγουν και άλλες συμβάσεις και κινδυνεύουν να μείνουν εκτός συνολικά 150 παιδιά.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Κουνενάκης, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για συναντήσεις με Υπουργούς και στελέχη Υπουργείων μήπως και βρεθεί κάποια λύση, εκτίμησε ότι δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά μνημονιακή αντίληψη των πραγμάτων που επικρατεί από τους κρατούντες στη χώρα μας.

Ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών Παιδικών Σταθμών, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αγίου Νικολάου, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Η ανακοίνωση:

Συμπαραστεκόμαστε στους υπαλλήλους του ΟΚΥΔΑΝ για την άδικη διακοπή της σχέσης εργασίας τους.
Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την υπολειτουργία του Οργανισμού (χωρίς οικονομική υπηρεσία και γραμματειακή υποστήριξη).

Επίσης, διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί οι αποφάσεις των αρμοδίων αφήνουν εκτός των Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας 27 παιδιά, προς το παρόν και μάλιστα στο διάστημα του χρόνου προσαρμογής στο νέο τους ξεκίνημα, δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα στις οικογένειές τους, αφού ανατρέπεται ο οικογενειακός τους προγραμματισμός.

Τέλος, σε περίπτωση που η έκβαση όσον αφορά στην πρόσληψη νέου προσωπικού για να καλυφθούν τα διοικητικά κενά, αλλά πολύ περισσότερο τα κενά σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό δεν είναι θετική, θα επανακαθορίσουμε τη στάση μας μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ίντερνετ στο μετρό


Τρία χρόνια μετά τις σχετικές εξαγγελίες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και ο προαστιακός θα αποκτήσουν το δικό τους δίκτυο Wi-Fi.

Σε λίγες ημέρες -εκτός από το εισιτήριο- το επιβατικό κοινό θα μπορεί να εισέρχεται στους συρμούς με τα λάπτοπ ανά χείρας, καθώς η παροχή δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο θα δώσει στους κατοίκους της Αττικής τη δυνατότητα να περνούν ευχάριστα τον χρόνο αναμονής στους σταθμούς του μετρό, του ηλεκτρικού και του προαστιακού, "σερφάροντας" στις αγαπημένες τους ιστοσελίδες.

Το πρόγραμμα παροχής δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο θα εφαρμοστεί πιλοτικά εντός του Οκτωβρίου στους σταθμούς "Πειραιάς", "Νερατζιώτισσα", "Ομόνοια", "Σύνταγμα", "Πανεπιστήμιο" και "Ακρόπολη".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πάρτε το σπίτι μου και τα τέσσερα παιδιά μου»


Να στείλει τα τέσσερα παιδιά του στο...υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τα τρέφει και να τα μεγαλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας, απειλεί 39χρονος άνεργος από τη Θεσσαλονίκη.

Ο τραγικός πατέρας έσωσε από τα «νύχια» των τραπεζών το αγορασμένο με δάνειο διαμέρισμα όπου ζει η οικογένειά του. Όμως, δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο και με την εφορία.

Πριν από λίγες μέρες, η ΔΟΥ Θεσσαλονίκης του κατάσχεσε το διαμέρισμα για χρέος 24.000 ευρώ. Απελπισμένος πήρε την οικογένειά του και νοίκιασε άλλο σπίτι. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, έστειλε τα κλειδιά του αγορασμένου διαμερίσματος στην αρμόδια εφορία... Ο γολγοθάς του ανέργου ξεκινά, πριν από μερικά χρόνια. Ο ίδιος ήταν ελεύθερος επαγγελματίας και, πιο συγκεκριμένα, υδραυλικός.

Η γυναίκα του εργαζόταν σε βιοτεχνία. Το 2005, η σύζυγός του απολύεται, καθώς η επιχείρηση μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία. Τρία χρόνια αργότερα, ο 34χρονος τότε υδραυλικός αναγκάζεται να κλείσει τα βιβλία του ως ελεύθερος επαγγελματίας, καθώς δεν υπήρχε δουλειά. Έκτοτε, το ζευγάρι δεν έχει βρει δουλειά.

Το δάνειο

Λίγο πριν η κρίση χτυπήσει αλύπητα την οικογένεια, ο σύζυγος λαμβάνει στεγαστικό δάνειο 160.000 ευρώ και αγοράζει ένα παλιό διαμέρισμα στην περιοχή της Ανάληψης Θεσσαλονίκης.
πλήρωνε κανονικά τις δόσεις, μέχρι που και οι δύο σύζυγοι έμειναν, χωρίς δουλειά.

Τότε, είχε τεθεί το δίλημμα: Ή θα ζούσε η οικογένεια ή θα πλήρωναν την τράπεζα. Επέλεξαν την πρώτη λύση.

Την ίδια ώρα, ο υδραυλικός είχε ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία όσο διάστημα ασκούσε το επάγγελμα. Χρωστούσε 24.000 ευρώ. Καθώς δεν υπήρχαν εισοδήματα, δεν μπορούσε να πληρώσει το χρέος.

Το ζευγάρι και τα τέσσερα παιδιά του (δώδεκα, οκτώ, επτά και τεσσάρων χρόνων) ζουν, χάρη στη βοήθεια της Εκκλησίας. Πηγαίνουν καθημερινά στο συσσίτιο, για να φάνε ένα κομμάτι ψωμί.

Ο 39χρονος κατάφερε να αποτρέψει την κατάσχεση του σπιτιού από την πιστώτρια τράπεζα, καθώς επρόκειτο για την πρώτη κατοικία. Όμως, η εφορία αποδείχθηκε πιο «σκληρό καρύδι».

Έτσι, πριν από λίγες μέρες, του ήρθε το κατασχετήριο από την εφορία. Η οικογένεια μάζεψε τα πράγματά της και νοίκιασε διαμέρισμα.

Ο 39χρονος, μέλος του συλλόγου δανειοληπτών και προστασίας καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, έστειλε τα κλειδιά του διαμερίσματος στην εφορία και την επιστολή στον Γιάννη Στουρνάρα, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Το Δημόσιο έχει καταντήσει μεγαλύτερο "αρπαχτικό" ακόμη κι από τις τράπεζες. Και ακόμη κι αν κατάφερνα να σώσω το σπίτι από την τράπεζα...δεν μπόρεσα να κάνω το ίδιο και όσον αφορά τις υποχρεώσεις μου απέναντι στην εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κι έτσι κι έγινε: Ήδη, προχώρησε η διαδικασία κατάσχεσης του σπιτιού μου κι είναι θέμα χρόνου να προχωρήσει κι ο εκπλειστηριασμός του. Το σπίτι μου βγήκε στο σφυρί για χρέη συνολικά 24.000 ευρώ προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν περιμένω να με καταλάβετε, αλλά, αφού είστε ειδήμονες στην οικονομική διαχείριση, θέλω να μου προτείνετε έναν τρόπο, ώστε να εξασφαλίσω την επιβίωση της οικογένειάς μου και να αντεπεξέρχομαι στις υποχρεώσεις μου, υπό αυτές τις συνθήκες τις οποίες σας εκθέτω. Επειδή, όμως, είναι πολύ πιθανόν να μην καταφέρω να βρω άμεσα δουλειά (που να μου εξασφαλίζει μισθό κι όχι ψίχουλα), πιθανότατα σύντομα θα βρεθώ σε αδυναμία να συντηρήσω κι αυτό το μισθωμένο σπίτι.

Τότε, σας γνωστοποιώ ότι θα σας στείλω -εκτός από τα κλειδιά του σπιτιού μου- και τα τέσσερα παιδιά μου, ώστε να τα μεγαλώσετε εσείς!».




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή αγωνίας για τα ειδικά σχολεία


Ελλείψεις δασκάλων, παντελής απουσία νοσηλευτικού και άλλου βοηθητικού προσωπικού και περιορισμένη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους. Αυτά είναι τα προβλήματα για τους μαθητές των ειδικών σχολείων –για μερικούς από τους οποίους δεν έχει χτυπήσει ακόμη το κουδούνι φέτος– όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, στα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στις διαγνωστικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες εντοπίζονται 1.600 λειτουργικά κενά ειδικών εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Όπως λένε τα μέλη της Ομοσπονδίας, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αντιστοιχεί ένας ειδικός εκπαιδευτικός για 30-50 μαθητές και στη δευτεροβάθμια ένας για 100-200 μαθητές, ενώ πολλές σχολικές μονάδες στερούνται ειδικοτήτων, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές και σχολικοί νοσηλευτές.

Τα παραπάνω προβλήματα έχουν ως αποτέλεσμα σχολεία ειδικής αγωγής να υπολειτουργούν ή ακόμη και να παραμένουν κλειστά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Περάματος, στο οποίο η διευθύντρια και μοναδική εκπαιδευτικός του σχολείου καλείται να κάνει μάθημα σε δέκα παιδιά, υποστηριζόμενη μόνο από μία υπάλληλο, ως βοηθητικό προσωπικό. Για τη μεταφορά των παιδιών δεν υπάρχει λεωφορείο και αυτή γίνεται από τους γονείς.

Αντίστοιχα, στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, που βρίσκεται στα Καμίνια, δύο δάσκαλοι καλούνται να κάνουν μάθημα σε 52 παιδιά, ενώ είναι πλήρης η απουσία ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Μεταφορά από και προς το σχολείο προβλέπεται μόνο για κάποιους μαθητές που μένουν σε απομακρυσμένα σημεία του Πειραιά και όχι για το σύνολο των μαθητών. «Λάβαμε υποσχέσεις ότι στα Καμίνια θα διοριστούν αναπληρωτές δάσκαλοι αυτή την εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να έχουμε ενημέρωση τι θα γίνει με το βοηθητικό προσωπικό. Αν δεν γίνει τίποτα, τότε θα κινηθούμε νομικά», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαγγέλης Σαραντίδης, συντονιστής ομάδας πρωτοβουλίας γονέων μαθητών ΑμεΑ των ειδικών δημοτικών στα Καμίνια και το Πέραμα.

Η έλλειψη εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού στο 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στη Μαράσλειο, οδήγησε γονείς και μαθητές σήμερα το πρωί σε αποχή και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το σχολείο και στη συνέχεια έξω από τη Βουλή. «Δεκαπέντε από τα 38 παιδιά στο σχολείο μας δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα ούτε μία ημέρα μάθημα. Πρόκειται για τους μη αυτοεξυπηρετούμενους μαθητές και τα παιδιά των πρώτων βαθμίδων, τα οποία χρειάζονται ειδική διαδικασία για να συνηθίσουν το σχολείο. Στα υπόλοιπα παιδιά κάνουν μάθημα μόλις τρεις δάσκαλοι, ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια δεν υπάρχει καθόλου νοσηλευτικό προσωπικό», εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Νέστορας Λαδάς. Χαρακτηρίζει ως αντισυνταγματική την πρόσληψη αναπληρωτών δασκάλων με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, αντί να διατίθεται γι’ αυτούς μέρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Η αποχή γονέων και μαθητών του 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου θα συνεχιστεί μέχρι την Τετάρτη, οπότε τα μέλη του Συλλόγου Γονέων θα αποφασίσουν για την εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους, ενώ ο κ. Λαδάς δεν αποκλείει να κινηθούν και με νομικά μέσα.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανθοκομική Έκθεση στην Αθήνα


Η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Αθηναίων, καθιερωμένος θεσμός, ανοίγει εκ νέου τις πύλες της από τις 4 έως τις 20 Οκτωβρίου, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Πλατεία Κοτζιά).

Η έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία με τους Φυτωριούχους Αττικής, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ενημερωθούν για την αξία της βιοποικιλότητας, να ευαισθητοποιηθούν στην προστασία της και να γνωρίσουν τις ντόπιες ποικιλίες ανθών και φυτών.

Το παρόν δίνει και η Εναλλακτική Κοινότητα “Πελίτι”, η οποία δραστηριοποιείται στη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ελληνικών ποικιλιών .

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ,τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στις 12.00μ.μ, παρουσία της γνωστής περιβαλλοντολόγου και συγγραφέως Dr. Vandana Shiva και της ιδρύτριας της «Κιβωτού του Νώε» Iga Niznik.

Την ίδια ημέρα, από 9:00-11:00,στην Πλατεία Συντάγματος οι: Dr Vandana Shiva, Iga Niznik, μέλη της ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας και της Εναλλακτικής Κοινότητας “Πελίτι” θα μοιράζουν στους δημότες φακελάκια με σπόρους από ντόπιες ποικιλίες και θα ενημερώνουν για τις σχετικές καλλιέργειες.

Στο πλαίσιο της Ανθοκομικής Έκθεσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και την Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι», στις 7 Οκτωβρίου, από τις 16.00 έως τις 20.00, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο Μουσείο της Ακρόπολης ,με θέμα: «Βιοποικιλότητα-Ντόπιες Ποικιλίες».

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης ( πρώην Πλατεία Κοτζιά)

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 09.00-21.00

Είσοδος ελεύθερη



Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός σχολείου για τη… γενειάδα


Ένα βρετανικό Καθολικό σχολείο απαγόρευσε σε δύο μουσουλμάνους μαθητές να παρακολουθούν τα μαθήματα επειδή αρνήθηκαν να ξυρίσουν τις γενειάδες τους, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο 14χρονοι μαθητές υποχρεώθηκαν για περίπου έναν μήνα να μελετούν μόνοι τους στο Γυμνάσιο Μάουντ Καρμέλ του Άκριγκτον, στη βορειοδυτική Αγγλία, σύμφωνα με την εφημερίδα Λάνκασιρ Τέλεγκραφ.

Συγγενείς των παιδιών είπαν στην εφημερίδα ότι για θρησκευτικούς λόγους δεν ήταν δυνατόν να ξυρίσουν τα γένια τους και ότι αυτό που έγινε ήταν μια "κατάφωρη διάκριση" σε βάρος τους.

Ωστόσο, ο διευθυντής του σχολείου, Ξαβιέ Μπόουερς, απέρριψε την κατηγορία λέγοντας ότι οι μαθητές οφείλουν να τηρούν τον κανονισμό του ιδρύματος ο οποίος εκτός των άλλων, απαγορεύει στα παιδιά να φορούν κοσμήματα, να βάφουν τα μαλλιά τους ή να βάζουν μέικ-απ.

"Δεν πήραμε αυτήν την απόφαση ελαφρά τη καρδία. Πέρασα πολλές ώρες ερευνώντας το ζήτημα και μιλώντας με πρεσβύτερους μουσουλμάνους. Το Κοράνι δεν γράφει κάτι συγκεκριμένο για τις γενειάδες. Τα αγόρια αυτά έκαναν μια επιλογή. Όσο ανεκτικοί και αν είμαστε, οφείλουμε να τηρούμε τους κανονισμούς", τόνισε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κόκκινη κάρτα στη FIFA»


Καταγγελίες για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις εργασίες ανέγερσης για το Μουντιάλ του Κατάρ.

Η FIFA συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για να πάρει θέση στις καταγγελίες περί καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν υπάρξει στις εργασίες ανέγερσης των γηπέδων στο Κατάρ για το Μουντιάλ 2022.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ωθήθηκε στη σύσκεψη αυτή καθώς οι αντιδράσεις των τελευταίων ήμερών ήταν πάρα πολλές, και άρχισαν από την έρευνα του Guardian.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν διαμαρτυρίες στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Ελβετία.

«Κόκκινη κάρτα στη FIFA. Κανένα Μουντιάλ στο Κατάρ χωρίς ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα», ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών.

«Μαζί θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα που έχει υπάρξει. Φυσικά και η κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της FIFA, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τα γεγονότα αλλά και να καθησυχάσει το πλήθος.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης


Οι αποφάσεις για το επίδομα έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Περισσότεροι πολίτες σε σύγκριση με πέρυσι θα μπορούν να βάλουν τη χειμερινή περίοδο 2013-2014 επιδοτούμενο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι περίπου 400.000 περίπου δικαιούχοι δεν αναμένεται λάβουν προκαταβολικά το ποσό της επιδότησης που τους αντιστοιχεί, αλλά σε δύο δόσεις που το πιθανότερο είναι να καταβληθούν εντός του 2014.

Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, ήτοι 7 μέρες πριν την επίσημη έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, ωστόσο οι αποφάσεις για το επίδομα έχουν ήδη δρομολογηθεί σε συσκέψεις που είχε το προηγούμενο διάστημα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης με τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να διευρύνει τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθούν τα κακώς κείμενα του περυσινού χειμώνα που η Ελλάδα πνίγηκε στην αιθαλομίχλη.

Σήμερα δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα ως 25.000 ευρώ, έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ, με 1 παιδί 38.000 ευρώ, με 2 παιδιά 41.000 ευρώ και με 3 παιδιά και άνω ετήσιο εισόδημα 44.000 ευρώ.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά τουλάχιστον 3.000 ή 5.000 ευρώ ώστε περισσότερες οικογένειες να μπορούν να επιλεγούν και να επιδοτηθούν.

Σήμερα αναφορικά με το κριτήριο της περιουσιακής κατάστασης ισχύει όριο ατομικής περιουσίας αντικειμενικής αξίας ως 150.000 ευρώ για άγαμους και 200.000 ευρώ για έγγαμους.

Πλέον μελετάται αύξηση του εν λόγω κριτηρίου στα 200.000 ευρώ για άγαμους και στα 300.000 ευρώ για έγγαμους.

Το υπουργείο Οικονομικών να παρέμβει ουσιαστικά είναι στην ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με ανώτατο τα 120 τετραγωνικά.

Τέλος, το υπουργείο εξετάζει να διπλασιάσει τα επιδοτούμενα λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Σήμερα όσοι βρίσκονται στη Α' ζώνη επιδοτούνται με 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 3.000 λίτρα, όσοι βρίσκονται στη Β' ζώνη λαμβάνουν επίδομα για 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τα 1.800 λίτρα, όσοι βρίσκονται στη Γ' Ζώνη το επίδομα είναι 8 λίτρα για κάθε τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 960 λίτρα και όσοι βρίσκονται στη Δ' Ζώνη αμβάνουν επίδομα 5 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 600 λίτρα.

Για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες ως εξής:

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Β: Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, 'Αρτας.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Δ: Νομοί Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού.


Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέθηκε γαλέος με υδράργυρο


Στην κατάσχεση 7.250 κιλών γαλέου από την Κίνα καθώς διαπιστώθηκε η ύπαρξη υδραργύρου σε συγκεντρώσεις υψηλότερες των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων, προχώρησαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Η συγκεκριμένη ποσότητα είχε ανακληθεί με ευθύνη της εταιρείας από σημεία εμπορικής διακίνησης και αποτελεί μέρος κατασχεθείσας παρτίδας του ίδιου αλιεύματος, συνολικού βάρους 23.715 κιλών, από ψυκτικές εγκαταστάσεις εταιρείας στον Πειραιά.

Η συγκεκριμένη ποσότητα αλιευμάτων θα καταστραφεί ή θα επιστραφεί εντός 60 ημερών στη χώρα προέλευσής της.



Διαβάστε περισσότερα...

Γεμίζει με σκουπίδια η Αμαλιάδα


Ορατά τα πρώτα προβλήματα από την μη αποκομιδή των απορριμμάτων στον δήμο Ήλιδας.

Για τρίτη ημέρα δεν έγινε χθες η αποκομιδή των απορριμμάτων στον δήμο Ήλιδας λόγω της απαγόρευσης χρήσης του ΧΑΔΑ Κονιδεϊκών και ήδη άρχισε να διαφαίνεται το πρόβλημα στο κέντρο της πόλης, τις γειτονιές και βέβαια τα δημοτικά διαμερίσματα.

Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι δικάζονται οι τρεις εργαζόμενοι του τομέα καθαριότητας του δήμου, οι οποίοι συνελήφθησαν για την εναπόθεση απορριμμάτων στον ΧΑΔΑ, μετά από καταγγελία των περιοίκων του σκουπιδότοπου. Χθες, πάντως, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ήλιδας Βαγγέλης Χριστοφόρου, ανέφερε ότι σύντομα, ενδεχομένως και σήμερα, ενδέχεται να λυθεί το ζήτημα με την απαγόρευση, αφού δεν υπάρχει άλλος χώρος και κινδυνεύει η δημόσια υγεία.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να έχουμε αυτή την κατάληξη, ούτε με τα σκουπίδια να μένουν στους κάδους, ούτε βέβαια με την σύλληψη εργαζομένων, τους οποίους από την πρώτη στιγμή στηρίζουμε και μέσω των δικηγόρων του δήμου. Σύντομα πιστεύω το πρόβλημα θα λυθεί και θα ξεκινήσει και πάλι η αποκομιδή των σκουπιδιών.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων της ανακύκλωσης συνεχίζεται κανονικά, τα οποία και μεταφέρονται στην Πάτρα και όχι στα Κονιδέϊκα, όπως έγραψε μια τοπική εφημερίδα. Για αυτό που λέω υπάρχουν στοιχεία παράδοσης στην Πάτρα», ανέφερε ο κ. Χριστοφόρου.

Αυτές τις μέρες πάντως παρατηρείται το φαινόμενο ρίψης των οικιακών απορριμμάτων και σε κάδους ανακύκλωσης, ένα γεγονός που στηλίτευσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Ο κ. Χριστοφόρου έκανε έκκληση στους καταστηματάρχες να μην αφήνουν έξω από τα καταστήματα και στα πεζοδρόμια μπροστά από αυτά απορρίμματα, όπως χαρτόκουτα, ζητώντας την συμβολή τους σε αυτή την δύσκολη κατάσταση.

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι πλέον έχει δρομολογηθεί η μόνιμη λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι στον ΧΑΔΑ Κονιδεϊκων γίνεται πλέον η αποκατάσταση του χώρου για την υποδοχή του δεματοποιητή, ο οποίος θα λειτουργήσει μέχρι να γίνει το έργο του εργοστασίου στην Τριανταφυλλιά.


Πηγή: http://www.ilialive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνής συνεργασία στην έρευνα για την εξαφάνιση της Madeleine


Στοιχεία τηλεφωνικών συνομιλιών στο μικροσκόπιο.

Στοιχεία για την υπόθεση εξαφάνισης της μικρής Madeleine McCann το 2007 αναζητεί η Scotland Yard αναλύοντας πληροφορίες από τα κινητά τηλέφωνα όλων όσων βρίσκονταν στο πορτογαλικό θέρετρο από όπου το κορίτσι εξαφανίστηκε.



Όπως γράφει το Sky News, δεκάδες Βρετανοί αστυνομικοί απασχολούνται στη λεγόμενη «Επιχείρηση Grange» ενώ υπάρχει και αυξημένη συνεργασία με τις αρχές στην Πορτογαλία.

Η Metropolitan Police τονίζει πως οι συνεργαζόμενοι αστυνομικοί είναι «επαγγελματίες και αφοσιωμένοι» και πως δεν είχαν εμπλακεί στην αρχική έρευνα, η οποία έκλεισε.

Υπάρχει επίσης επαφή με τις αρχές άλλων χωρών για τη χορήγηση βοήθειας, λόγω των ανθρώπων πολλών εθνικοτήτων που βρίσκονταν στο Αλγκάρβε τις ημέρες εξαφάνισης της Madeleine.

Το κοριτσάκι ήταν 3 ετών όταν εξαφανίστηκε από το σπίτι που νοίκιαζε η οικογένειά της για διακοπές στην πόλη Praia Da Luz στο Αλγκάρβε.

Οι πορτογαλικές αρχές έκλεισαν την υπόθεση ενώ αρχικά είχαν επικεντρώσει την έρευνα στους γονείς της μικρής, τους οποίους θεωρούσε υπόπτους.

Τώρα στο μικροσκόπιο έχουν μπει 41 άτομα, 15 από τα οποία είναι Βρετανοί πολίτες.


Διαβάστε περισσότερα...