Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Οικονομική κρίση και tablets πλήττουν και το κρεβάτι


Στο ναδίρ βρίσκεται η σεξουαλική διάθεση των σύγχρονων ανθρώπων, καθώς η ανεργία, τα οικονομικά ή εργασιακά προβλήματα και τα γκάτζετ έχουν μπει στην κρεβατοκάμαρα και πλέον τα ζευγάρια έρχονται σε επαφή μόλις τέσσερις φορές το μήνα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η βρετανική Εθνική Μελέτη της Σεξουαλικής Διάθεσης και του Τρόπου Ζωής, η οποία δείχνει ότι αντί, καθώς περνάνε τα χρόνια, οι συνθήκες διαβίωσης να γίνονται πιο εύκολες, συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο και το τίμημα το πληρώνει η σεξουαλική ζωή των ανθρώπων. Την ίδια ώρα, η έρευνα «ξεκλειδώνει» τα μυστικά της σεξουαλικής ζωής των γυναικών, οι οποίες φαίνεται ότι έρχονται σε επαφή νωρίτερα, ενώ είναι πιο πρόθυμες να πειραματιστούν.

Η δρ Καθ Μέρσερ, καθηγήτρια του University College του Λονδίνου και μια από τις συγγραφείς της μελέτης, αναφέρει:«Οι άνθρωποι ανησυχούν για τις δουλειές τους και τα χρήματα. Δεν έχουν όρεξη για σεξ. Πιστεύουμε, όμως, ότι πίσω από αυτή τη μείωση σεξουαλικών επαφών κρύβονται και οι νέες τεχνολογίες. Οι άνθρωποι έχουν ταμπλέτες και έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τα οποία παίρνουν μαζί τους στην κρεβατοκάμαρα για να μπουν στο twitter, το facebook ή για να απαντήσουν σε προσωπικά και επαγγελματικά e-mails».




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχει συλληφθεί 62 φορές επειδή πήγαινε στη δουλειά του!


Απίστευτο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας στις ΗΠΑ.

Ο Earl Sampson έχει διαταχθεί να σταματήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις αστυνομικών ενός προαστίου του Μαϊάμι πάνω από 258 φορές τα τελευταία 4 χρόνια. Έχει υποβληθεί σε σωματικό έλεγχο πάνω από 100, ενώ έχει συλληφθεί και φυλακιστεί 56 φορές!

Από τα παραπάνω θα συμπέραινε κανείς ότι ο Sampson αποτελεί τον ορισμό του παραβατικού ανθρώπου και μια μόνιμη απειλή για την κοινωνία. Και όμως μόνο αυτό δεν συμβαίνει. Η μοναδική παράβαση που διαπιστωμένα έχει διαπράξει είναι η κατοχή μικροποσότητας μαριχουάνας.

Η αστυνομία έχει συλλάβει τον Sampson 62 φορές για μία παράβαση: παραβίαση ξένης ιδιοκτησίας. Σχεδόν όλα τα περιστατικά σημειώθηκαν στο «207 Quickstop», ένα κατάστημα στο Miami Gardens. Μόνο που υπάρχει μια «λεπτομέρεια»: στο συγκεκριμένα κατάστημα ο Sampson απασχολείται σαν υπάλληλος!

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, Alex Saleh, έχει ερωτηθεί αρκετές φορές γιατί συμβαίνει αυτό με το Sampson, αλλά και άλλους υπαλλήλους μα και πελάτες. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι πως πρόκειται για μαύρους και φτωχούς πολίτες! Το θέμα έφερε στην επιφάνεια το MiamiHerald.com

Ο ιδιοκτήτης απηύδησε από την κατάσταση και αποφάσισε να εγκαταστήσει κάμερες, όχι όμως για να προστατευτεί από εγκληματίες αλλά για να αντιμετωπίσει τους «υπερενεργητικούς» αστυνομικούς.

Από τον Ιούνιο του 2012 που εγκατέστησε τις κάμερες, έχει καταγράψει πάνω από 20 βίντεο που θέτουν σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπου που λειτουργεί το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Σε αυτά αστυνομικοί φαίνονται να σταματάνε πολίτες, να τους υποβάλλουν σε ερωτήσεις, να τους ψάχνουν επιθετικά και να τους συλλαμβάνουν καθώς δεν είχαν άδεια να βρίσκονται στο κτίριο!

«Αυτή η συμπεριφορά απλά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί», δηλώνει ο Chuck Drago, πρώην αστυνομικός και συμπληρώνει: «Κανείς δεν δικαιούται να παραβαίνει το σύνταγμα για να καταπολεμήσει το έγκλημα».

Ο αρχηγός του αστυνομικού τμήματος Cameron Benson δεν απάντησε στις οχλήσεις των δημοσιογράφων προκειμένου να κάνει κάποιο σχόλιο. Ωστόσο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία λέει ότι το τμήμα είναι αφιερωμένο στην υπηρεσία και προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων της πόλης.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ: Πώς θα προχωρήσετε σε διακανονισμό οφειλών


Περισσότεροι από 1 εκατ. καταναλωτές έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στα προγράμματα διακανονισμού οφειλών που εφαρμόζει η ΔΕΗ, με άτοκες δόσεις και όρους που εξαρτώνται από το βαθμό συνέπειας του πελάτη.

Η επιχείρηση παρέχει πλέον τη δυνατότητα ένταξης σε πρόγραμμα διακανονισμού και τηλεφωνικά, στο πενταψήφιο 11770 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, χωρίς δηλαδή απαραίτητη φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου στα κατά τόπου υποκαταστήματα.

Για την εφαρμογή του προγράμματος οι πελάτες της ΔΕΗ κατηγοριοποιούνται σε έξι βαθμίδες, ανάλογα με το ιστορικό τους:

- Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς.

- Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς.

- Περισσότερες από μια ενσωματώσεις (απλήρωτοι λογαριασμοί) σε επόμενο λογαριασμό ή και μια αθέτηση διακανονισμού.

- Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών.

- Παραβίαση μετρητή μετά από αποκοπή λόγω χρέους και Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μετρητή μετά από αποκοπή ή και ρευματοκλοπή.

Επιπλέον η επιχείρηση έθεσε σε εφαρμογή στις αρχές του 2013 ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους ευάλωτους καταναλωτές. Έτσι, η εικόνα για τους διακανονισμούς διαμορφώνεται ως εξής:

-Για τους ευάλωτους καταναλωτές που ανήκουν στις κατηγορίες «συνέπειας» 1, 2 και 3 η κάθε άτοκη δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού χωρίς το τέλος ακινήτων. Για παράδειγμα, ένας ευάλωτος καταναλωτής που ανήκει στην κατηγορία συνέπειας 1, 2 ή 3 και έχει συνολική οφειλή Euro 2.000 και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό euro 200 (χωρίς ΕΕΤΗΔΕ) θα μπορεί να το αποπληρώσει σε 40 μηνιαίες άτοκες δόσεις των Euro 50.

-Οι ευάλωτοι καταναλωτές που ανήκουν στις κατηγορίες «συνέπειας» 4 και 5 πλέον δικαιούνται διακανονισμό με προκαταβολή 10% συν 6 άτοκες Διμηνιαίες δόσεις ή 20% προκαταβολή συν 4 άτοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα.

-Στην κατηγορία «συνέπειας» 6 οι οφειλέτες θα πρέπει να καταβάλουν το 100% της οφειλής ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό μετά από την καταβολή εγγυήσεων.

-Δεν γίνεται διακοπή ρεύματος λόγω χρέους στους ευάλωτους πελάτες όχι μόνο τους επτά μήνες που προβλέπει ο νέος Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (Νοέμβριο με Μάρτιο και Ιούλιο με Αύγουστο ), αλλά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Τέλος, για τους καταναλωτές που δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών η ΔΕΗ προσφέρει διακανονισμό έως 12 μηνιαίων δόσεων, πάντα σε συνάρτηση με το ιστορικό συνέπειας του πελάτη. Υπενθυμίζεται ότι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών (περιλαμβάνονται και όσοι εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) εντάσσονται οικιακοί πελάτες και μόνο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της κύριας κατοικίας τους, εφόσον είναι άτομα χαμηλού εισοδήματος, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία, άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και υπερήλικες, με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε κατηγορία. Μέχρι στιγμής στο ΚΟΤ έχουν ενταχθεί περισσότερου από 400.000 καταναλωτές.


Διαβάστε περισσότερα...

Προοπτικές για άτομα με αναπηρίες, δηλώνει η Υπ. Εργασίας


Λειτουργία του πρώτου Κέντρου Αξιολόγησης Αναπηρίας.

Λευκωσία: Νέες προοπτικές διανοίγονται για κάθε άτομο με αναπηρία, με τη λειτουργία από τον ερχόμενο μήνα, του πρώτου Κέντρου Αξιολόγησης Αναπηρίας στη Λευκωσία, είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου. 


Σε χαιρετισμό της στην 27η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου - που διάβασε η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες Χριστίνα Φλουρέντζου - η Υπουργός διευκρίνισε ότι μέσα από το νέο Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας και της Λειτουργικότητας, θα αξιολογούνται και πιστοποιούνται, πάνω σε επιστημονική, αντικειμενική και διεθνώς αποδεχτή βάση, οι ανάγκες του ατόμου σε όλους τους τομείς της ζωής του, όπως και οι δυνατότητές του, που με την κατάλληλη στήριξη θα δώσουν την ευκαιρία για κοινωνική ενσωμάτωσή του. 

Τα άτομα με αναπηρίες, σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου, αποτελούν προτεραιότητα του Υπουργείου μας και τα δικαιώματά τους, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ταλανίζουν τον τόπο μας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διεκδίκησής μας. 

"Σας διαβεβαιώνω ότι η θέση μας, ως Υπουργείου, παραμένει δίπλα στα άτομα με αναπηρίες στον κοινό μας στόχο που αφορά την αποτελεσματική ενσωμάτωσή τους στην ευρύτερη κοινωνία, παρέχοντας τους όλα τα εφόδια για μια καλύτερη, ποιοτικά, διαβίωση", σημείωσε. 

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω, ανέφερε, ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Ιούλιο του 2013, εγκρίθηκε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία, στο οποίο καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα και οι δράσεις που η χώρα μας θα ακολουθήσει για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στην κυπριακή κοινωνία. 

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, σημείωσε, καλύπτει αρχικά την περίοδο 2013 – 2015 και περιλαμβάνει καίριες δράσεις για όλους τους τομείς της ζωής των ατόμων, όπως η ανεξάρτητη διαβίωση, η επαγγελματική αποκατάσταση, η εκπαίδευση, η προσβασιμότητα, η υγεία, η ισότητα και η καταπολέμηση των διακρίσεων. 

Περαιτέρω δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Eργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τα τμήματά του γενικότερα, και από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ειδικότερα, συνέχισε, είναι τα διάφορα σχέδια κοινωνικών παροχών, που προσφέρονται στα άτομα με μυοπάθειες. 

"Ανάμεσα σε άλλα, άτομα με μυοπάθεια που αντιμετωπίζουν σοβαρό βαθμό αναπηρίας, είναι δικαιούχοι σε χρηματικά μηνιαία επιδόματα για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που προκαλεί η αναπηρία για φροντίδα, διακίνηση, αποκατάσταση, σε οικονομική βοήθεια για την αγορά τεχνικών μέσων και οργάνων, σε οικονομική βοήθεια για την αγορά τροχοκαθισμάτων, σε κάρτα στάθμευσης για προνομιακή στάθμευση. 

Πρόσθετα, όσα άτομα με μυοπάθεια πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του Νόμου περί δημοσίων βοηθημάτων δικαιούνται δημόσιο βοήθημα για κάλυψη των αναγκών αναπηρίας τους", πρόσθεσε. 

Είπε πως στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρίες, διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου προσφέρουν στήριξη και ενίσχυση - Το Τμήμα Εργασίας διαθέτει εξειδικευμένους Συμβούλους Απασχόλησης στα τοπικά γραφεία εργασίας. Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού δίνει προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρίες στα διάφορα σχέδια απασχόλησης ανέργων. Το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες λειτουργεί το Σχέδιο Επιχορήγησης Μικρών Μονάδων Αυτοεργοδότησης και το Σχέδιο Απασχόλησης με Στήριξη, το Νόμο περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. 


Διαβάστε περισσότερα...

Cyta: «Η επικοινωνία είναι δικαίωμα όλων»



Παρουσίασε λύσεις για άτομα με δυσκολίες στην επικοινωνία.
Με το σύνθημα «Η επικοινωνία είναι δικαίωμα όλων», η Cyta παρουσίασε την ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει σε τιμές κόστους στα άτομα με ιδιαίτερες δυσκολίες στην επικοινωνία.

Οι παρουσιάσεις των προϊόντων έγιναν σήμερα, σε Cytashop σε όλες τις πόλεις και εντάσσονται στα πλαίσια των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Οργανισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, Cyta ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων, υπηρεσιών και λύσεων επικοινωνίας που προσφέρει για άτομα κάθε ηλικίας με δυσκολίες στην ακοή, στην όραση ή στην κίνηση, παρουσιάζοντας ακόμη και σχετικό εξοπλισμό που μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να εξασφαλίσει από τα καταστήματα Cytashop σε όλη την Κύπρο σε τιμές κόστους.

Ξεχωριστή παρουσίαση έγινε για το νέο on line κανάλι εξυπηρέτησης, το Cyta Forum, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και από άτομα με δυσκολίες στην ακοή, αφού τα γραπτά τους ερωτήματα λαμβάνουν άμεσα γραπτές απαντήσεις μέσω του διαδικτύου.

Για εξυπηρέτηση του ενδιαφερόμενου κοινού έγιναν, μεταξύ άλλων, διευθετήσεις ώστε παρουσιάσεις να γίνονται και σε ταυτόχρονη μετάφραση στη νοηματική, ενώ σε όλα τα Cytashop διατίθεται σχετικό ενημερωτικό υλικό σε γραφή braille.

Τις παρουσιάσεις σε όλες τις πόλεις παρακολούθησαν και πολιτειακοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, o βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης και η Γραμματέας της Γυναικείας Κίνησης των Οικολόγων, Γιαννούλα Μαρκίδου.

Στις δηλώσεις τους οι πολιτικοί επεσήμαναν ότι “η συνεισφορά της Cyta στην κοινωνία είναι αδιαμφισβήτητη και πολύπλευρη. Διαχρονικά έχει στηρίξει τον κόσμο της Κύπρου και εξακολουθεί να το κάνει με κάθε δυνατό τρόπο και η στήριξή της έχει βοηθήσει τον τόπο μας στις πιο δύσκολες στιγμές του. Και τώρα, παρά τα δύσκολα που πέρασε και περνά ως Οργανισμός την τελευταία περίοδο, τίποτα δεν μπορεί να αναιρέσει και να διαγράψει την προσφορά της στην κοινωνία μας, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, αλλά ούτε και το σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει και για το μέλλον της χώρας μας.”

Ο Πρόεδρος της Cyta Χρίστος Πατσαλίδης παρέδωσε στον Πρόεδρο της ΚΥΣΟΑ Χριστάκη Νικολαΐδη δωροκάρτες συνολικής αξίας €15.000 για ενίσχυση του έργου της, καθώς και όλων των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία που εκπροσωπεί.

Η προσφορά της Cyta έγινε στη μνήμη του Πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. O κ. Νικολαΐδης ευχαρίστησε τη Cyta για τη γενναιόδωρη προσφορά και τη συνεχή στήριξη της δηλώνοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του κατά πόσον θα συνεχίσει να είναι τόσο έμπρακτα δίπλα στις ευάλωτες ομάδες και μετά από πιθανή ιδιωτικοποίηση της.



Διαβάστε περισσότερα...

Ισότιμη πρόσβαση στην πόλη των Τρικάλων για τους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες


"Η συλλογή υπογραφών είναι μια επιπλέον προσπάθεια δραστηριοποίησης και ενημέρωσης των συμπολιτών μου για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όσοι κινούμαστε με αμαξίδιο. Τα Τρίκαλα είναι μια πόλη επίπεδη, θα μπορούσε να είναι πρότυπο προσβασιμότητας και να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για άλλες στην Ελλάδα.

Είμαι κι εγώ και οι γνωστοί μου που κινούμαστε με αμαξίδιο υποχρεωμένοι να βασιζόμαστε στους φίλους μας και στην οικογένειά μας για να κινούμαστε στην ίδια μας την πόλη. Θα ήθελα να μπορώ να έχω την δυνατότητα που έχουν οι υπόλοιποι συμπολίτες μου: να πηγαίνω όπου θέλω, χωρίς να αισθάνομαι ότι ζω σε μια μη φιλική πόλη για μένα. Οι ράμπες που υπάρχουν στα Τρίκαλα είναι δυστυχώς ελάχιστες. Πολλές φορές κι αυτές που υπάρχουν έχουν κακοτεχνίες ή διαπιστώνω ότι κάποιοι έχουν σταθμεύσει αυτοκίνητό μπροστά τους. Επίσης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ειδική στάση για ΑΜΕΑ στα αστικά λεωφορεία του νομού καθώς και καμία υποδομή για μας στα πάρκινγκ.

Η προσβασιμότητα λοιπόν είναι σχεδόν ανύπαρκτη! Επιπλέον, τις περισσότερες φορές δεν έχω τρόπο να απολαύσω τα ψώνια μου, αλλά ούτε την έξοδό μου, καθώς η πλειοψηφία των καταστημάτων και των μπαρ δεν έχουν προνοήσει και για την δική μας πρόσβαση. Το ζήτημα είναι λοιπόν γενικό και εντέλει Πολιτισμού.

Υστερούμε και λυπάμαι που το λέω.
Το αίτημα που ζητώ την υποστήριξή σας είναι το εξής: Βοηθήστε κι εσείς με την ψήφο σας να φτάσει η φωνή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων και να συζητηθεί επιτέλους σοβαρά και με χρονοδιάγραμμα η έναρξη κατασκευής ειδικής ράμπας στα πεζοδρόμια, στους δημόσιους χώρους και στους δρόμους.

Η πόλη αυτή είναι για όλους μας! Επομένως και για όσους κινούνται με αμαξίδιο. Η ισοτιμία και η δίκαιη αντιμετώπιση σε ένα τόσο απλό αίτημα επιτάσσει την άμεση κινητοποίηση όλων μας.

Δεν έχουμε πλέον δικαιολογίες. Πρέπει να γίνουμε αυτό που αξίζουμε!

Μπείτε στον παρακάτω σύνδεσμο και ψηφίστε.



Διαβάστε περισσότερα...

Θεατρική παράσταση για την ενίσχυση της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου


Άλλη μία παράσταση του θεατρικού έργου "Στάχτη στα Μάτια", αυτή τη φορά για την οικονομική ενίσχυση της της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας & Αποκατάστασης Ανάπηρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ - Παράρτημα Αγρινίου) http://www.elepap.gr/

Ήταν μια ξεχωριστή παράσταση τόσο για το σκοπό της, αλλά και για όλα τα μέλη της «Θεατρικής Ομάδας Αιτωλικού» του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου «Το Αιτωλικό».

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το υπέροχο κοινό του Αγρινίου ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας ώστε το Παπαστράτειο Μέγαρο να γεμίσει ασφυκτικά από τους φίλους και τους υποστηρικτές της ΕΛΕΠΑΠ αλλά και του ερασιτεχνικού θεάτρου. Επίσης ένα θερμό ευχαριστώ και σε όλους εσάς από το Αιτωλικό που ήρθατε να ξαναδείτε το έργο προκειμένου να συνδράμετε στο σκοπό της παράστασης.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους συντελεστές της ΕΛΕΠΑΠ, για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μας έδωσαν να προσφέρουμε, καταθέτοντας την εθελοντική μας θεατρική προσπάθεια, προκειμένου να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο της αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρίες. Ευχόμαστε σε όλους καλή δύναμη και καλή συνέχεια.

Η Θεατρική μας Ομάδα ετοιμάζει παράλληλα τη νέα της παραγωγή για το χειμώνα του 2014, για την οποία μπορείτε να δείτε περισσότεραhttp://etolikotheater.weebly.com/1/post/2013/10/41.html

Επίσης, στις 22 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο Ευανθία Καρβέλη στο Αιτωλικό και η χειμερινή παραγωγή της παιδικής σκηνής. Ένα παιδικό θεατρικό έργο του Γιάννη Ξανθούλη με τίτλο "Τύμπανο, τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα". Μπορείτε να δείτε περισσότερα http://etolikotheater.weebly.com.

Τέλος, ευχόμαστε να γίνονται περισσότερες παρόμοιες ενέργειες, γιατί υπάρχουν πολύ σημαντικά προγράμματα, τα οποία στηρίζονται στην προσφορά όλων εκείνων που είναι αρωγοί των προσπαθειών αυτών.



Διαβάστε περισσότερα...

«Με τον αραμπά» η αναδοχή ανηλίκων


Ενώ διεθνώς ο αποδεκτός χρόνος παραμονής σε ίδρυμα δεν πρέπει να είναι πάνω από έξι μήνες, στη χώρα μας η μέση διάρκεια παραμονής των παιδιών σε αυτά ξεπερνά ακόμη και τα έξι χρόνια.

Ενώ διεθνώς ο αποδεκτός χρόνος παραμονής σε ίδρυμα δεν πρέπει να είναι πάνω από έξι μήνες, στη χώρα μας η μέση διάρκεια παραμονής των παιδιών σε αυτά ξεπερνά ακόμη και τα έξι χρόνια.

Τον μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσει η πολιτεία προκειμένου να αναπτυχθεί και στη χώρα μας ο θεσμός της αναδοχής, που θα δώσει διέξοδο από τα ιδρύματα στα δεκάδες παιδιά που αναζητούν φροντίδα, αναζήτησε η προχθεσινή συνάντηση διαλόγου που διοργάνωσε ο Συνήγορος του Παιδιού με τη συμμετοχή 60 εκπροσώπων και επαγγελματιών δημόσιων οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα παιδιά και εμπειρογνωμόνων. Θλιβερή διαπίστωση, παρά τον διπλασιασμό του αριθμού των αναδοχών από το 2011 στο 2012, είναι ότι αφορά και πάλι ελάχιστα παιδιά, σχεδόν 20 πέρσι. Αυτό έχει αποτέλεσμα, ενώ διεθνώς ο αποδεκτός χρόνος παραμονής σε ίδρυμα να μην πρέπει να είναι πάνω από έξι μήνες, στη χώρα μας η μέση διάρκεια παραμονής των παιδιών σε αυτά να ξεπερνά ακόμη και τα έξι χρόνια. Επιπλέον, πολλά παιδιά λόγω έλλειψης θέσεων στα ειδικά ιδρύματα περνούν πολύ χρόνο στα νοσοκομεία.

Ενθαρρυντική ήταν η γ.γ. Πρόνοιας, Έφη Μπέκου, που στη συνάντηση με αφορμή την προ ημερών, Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, ανέφερε ότι έχει ήδη συμπεριλάβει τις προτάσεις του Συνηγόρου του Παιδιού στην εισήγησή της προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο η απάντηση του υπουργείου αναμένεται.

Βασικός στόχος είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, ενώ τονίστηκε ότι η αναδοχή πρέπει να πάψει να λειτουργεί ως προθάλαμος της υιοθεσίας.

Οι προτάσεις του Συνήγορου συνοψίζονται σε έξι βασικά σημεία: Ο θεσμός της αναδοχής θα πρέπει να υποστηριχθεί με κατάλληλα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα, χωρίς να είναι απαραίτητη η τοποθέτηση των παιδιών αυτών σε κλειστά ιδρύματα. Θεωρεί απαραίτητη τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Αναδόχων Γονέων, ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες για την εποπτεία των ανάδοχων οικογενειών θα πρέπει να ενισχυθούν.

Γραφειοκρατικά εμπόδια

Η σύσταση οργανωμένων προγραμμάτων ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και η δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την κάλυψη των αναγκαίων δαπανών για την ανάπτυξη του θεσμού ο οποίος θα δέχεται και ιδιωτικές χορηγίες καθώς και η ύπαρξη ειδικών ρυθμίσεων για την αναδοχή παιδιών με αναπηρίες και ασυνόδευτων ανήλικων με παραβατική συμπεριφορά αποτελούν βασικούς στόχους.

Ακολούθησαν συναντήσεις με ομάδες εργασίας οι οποίες επεξεργάστηκαν ειδικές θεματικές ενότητες. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη ομάδα εργασίας με τίτλο «Νομοθεσία-διοικητική οργάνωση» συζητήθηκαν η διασφάλιση της στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών, η πιστοποίηση των φορέων, ο φορέας που θα αναλάβει το Εθνικό Μητρώο αναδοχών καθώς και η διασφάλιση παροχής επιδόματος σε όλη τη χώρα και όχι μόνο σε αναδοχές μέσω των ιδρυμάτων. Στην ομάδα με τίτλο «Ο ρόλος των επαγγελματιών» τονίστηκε η έλλειψη που εντοπίζεται στη στελέχωση των φορέων καθώς και την ελλιπή γνώση του νομοθετικού πλαισίου, ενώ έγινε λόγος και για τη γραφειοκρατία που θέτει εμπόδια στο έργο των επιστημόνων για τη διάγνωση προβλημάτων στο πλαίσιο της κοινωνικής έρευνας.

Στην τρίτη ομάδα εργασίας με θέμα «Προσέλκυση, επιλογή, εκπαίδευση, ενεργοποίηση, εποπτεία και υποστήριξη ανάδοχων γονέων» εντοπίστηκε πρόβλημα στην εύρεση της κατάλληλης οικογένειας και στη συμμετοχή του παιδιού στην απόφαση, ενώ έγινε ξεκάθαρο ότι είναι αναγκαία η διά βίου εκπαίδευση των επαγγελματιών. Τέλος, στην ομάδα με θέμα «Ανάδοχη φροντίδα παιδιών ειδικών ομάδων» συζητήθηκε η αναγκαιότητα της συγγενικής αναδοχής, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην περίπτωση των παιδιών με αναπηρία και τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που δεν συναινούν οι γονείς σε αναδοχή.



Πηγή: https://www.efsyn.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικο Bazaar για την ενίσχυση του Κέντρου ΑΜΕΑ «ΑΡΩΓΗ»


Το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Αρωγή» πραγματοποιεί για ένατη συνεχόμενη χρονιά το ετήσιο χριστουγεννιάτικο bazaar για την ενίσχυση της λειτουργίας του Κέντρου ΑΜΕΑ «ΑΡΩΓΗ», του Δήμου Αχαρνών.

Το πρότυπο αυτό Κέντρο Διημέρευσης προσφέρει καθημερινά, σε 55 άτομα με ειδικές ικανότητες, δημιουργική απασχόληση, θεραπευτική άθληση και λογοθεραπεία, βοηθώντας την ομαλή κοινωνικοποίησή τους.

Τα έσοδα του ετήσιου χριστουγεννιάτικου bazaar διατίθενται αποκλειστικά για τις λειτουργικές ανάγκες του Κέντρου.

Όσοι επισκεφθούν το χριστουγεννιάτικο bazaar, θα βρουν δώρα, γλυκά, στολίδια, χριστουγεννιάτικα είδη, παιχνίδια, κ.α., φτιαγμένα με αγάπη από τα παιδιά και τους εθελοντές του Κέντρου, καθώς και καταναλωτικά είδη σε τιμές ευκαιρίας, ενώ θα έχουν την ευκαιρία και να ενισχύσουν τη λειτουργία του Κέντρου Διημέρευσης ΑΜΕΑ «Αρωγή» του Δήμου Αχαρνών, κάνοντας τις αγορές για τις γιορτές και βοηθώντας, παράλληλα, ένα κοινωνικό έργο.

Ημερομηνίες χριστουγεννιάτικου bazaar: 7 και 8 Δεκεμβρίου 2013
Διεύθυνση: Μπόσκιζας & Πλαταιών 23Α, Αχαρναί
Ώρες: 10.00 - 19.00
Τηλέφωνο κέντρου: 210.2404444-3


Διαβάστε περισσότερα...

Η ΔΕΗ σταματά τις διακοπές λόγω χρεών


Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος και αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης λόγω χρεών για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, που ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες των κοινωνικών-προνοιακών δομών, δήμων, Περιφερειών και της εκκλησίας την 1η Νοεμβρίου αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπό τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη με συμμετοχή των προέδρων των Ενώσεων Περιφερειών και Δήμων, Γ. Σγουρού και Κ. Ασκούνη καθώς και του προέδρου της ΔΕΗ Α. Ζερβού.

Οι λίστες με τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού θα αποσταλούν στις επιτροπές ανά νομό, που, επίσης, αποφασίστηκε σήμερα να συγκροτηθούν, στις οποίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΔΕΗ, του Διαχειριστή του Συστήματος, Δήμων και Περιφερειών όπου θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για την επανασύνδεση.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα αφορούν καταναλωτές που για διάφορους λόγους (άγνοια, έλλειψη τυπικών προϋποθέσεων, κλπ.) δεν είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στους οποίους έτσι κι αλλιώς δεν γίνεται διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Πλέον των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, προωθείται δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους κατοίκους Αττικής και Θεσσαλονίκης που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (συνολικά 272.000 καταναλωτές), κατά τις ημέρες που υπάρχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση ώστε να περιορίζεται η χρήση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης (τζάκια, ξυλόσομπες, κλπ.). Την Πέμπτη αναμένεται η απάντηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε σχετική πρόταση του ΥΠΕΚΑ που εχει ήδη αποσταλεί.

Σε ό,τι αφορά τις επανασυνδέσεις, στόχος είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν ολοκληρωθεί. Τεχνικά ο Διαχειριστής του Συστήματος έχει τη δυνατότητα να επανασυνδέει 1000 μετρητές την ημέρα, πανελλαδικά.

Όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης μετά τη σύσκεψη, αποφασίστηκε επίσης:

-Εντατικοποίηση της ενημέρωσης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, προκειμένου να ενταχθούν νοικοκυριά που δεν έχουν κάνει αιτήσεις ενώ το δικαιούνται. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 470.000 καταναλωτές, αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με πέρυσι οπότε ήταν λιγότεροι από 300.000.

-Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για έκπτωση 70 % στο ρεύμα για τις κοινωνικές δομές των Δήμων, Περιφερειών, εκκλησίας κλπ. (π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, συσσίτια κλπ).

-Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης σε όλη την Ελλάδα ώστε όταν ανακύπτει πρόβλημα να επιλύεται άμεσα.

Ο κ. Ασκούνης ζήτησε, από την πλευρά του, αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης, αύξηση της έκπτωσης για τους δικαιούχους του ΚΟΤ και δημιουργία λογαριασμού χρηματοδότησης των δράσεων αυτών.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός τόνισε ότι η επιχείρηση είναι διατεθειμένη, με τη βοήθεια των δήμων να επανασυνδέσει άμεσα όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αρμόδιες πηγές τόνιζαν ότι η συνδρομή της αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αποφευχθούν και περιπτώσεις κατάχρησης του μέτρου των επανασυνδέσεων / αναστολής των διακοπών από άτομα που δεν έχουν πραγματική ανάγκη.

Σε επόμενη σύσκεψη θα εξετασθεί η αντιμετώπιση περιπτώσεων που δεν έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις ένταξης στο ΚΟΤ (π.χ. έμειναν άνεργοι μέσα στη χρονιά).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση για τη στήριξη της «Κιβωτού του Κόσμου»


Πραγματοποιείται αύριο στις 12.00 στον Πολυχώρο Χυτήριο.

Εκδήλωση για την στήριξη του έργου της «Κιβωτού του Κόσμου» θα πραγματοποιήσει η Εθελοντική Δράση Κοινωνικού Χαρακτήρα «Χωρίς Αντάλλαγμα» σε συνεργασία με τον Πολυχώρο Χυτήριο, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013 στις 12:00. 


Η δράση έχει ως στόχο τη συγκέντρωση ρούχων, τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού για τα 400 παιδιά που υποστηρίζονται από την Κιβωτό του Κόσμου και τις οικογένειες τους.

Οι πόρτες του Χυτηρίου θα ανοίξουν στις 11:30. Ένας Άγιος Βασίλης θα υποδέχεται τα παιδιά και θα τα οδηγεί στη σκηνή για να αφήνουν τρόφιμα, ρούχα ή φάρμακα που θα προσφέρουν στα παιδιά της «Κιβωτού».

Στην εκδήλωση συμμετέχει πλήθος καλλιτεχνών, κλόουν και μάγων, ενώ θα κληρωθούν δώρα για τους μικρούς μας φίλους.

Το παιδικό πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τις 15:00, ενώ από τις 16.00 έως τις 18.00 θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα για μεγάλους.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι εξής: Αλκαίου Λένα, Ηρώ Σαϊα, Γιάννης Νικολάου, Πένυ Ξενάκη, Μαρία Κανελλοπούλου, Μάρθα Μεναχέμ, Λυδία Σερβού, Χριστίνα Γκόλια, καθώς και Rock Group το VIRGINIA AND THE WOOLF για τους μικρούς μας φίλους.

Σε όλα τα παιδιά θα μοιραστούν κεράσματα από την ION & την Pizza Fan αντίστοιχα, καθώς και δώρα κασετίνες από τα Δελφινάκια.



Διαβάστε περισσότερα...

Από τα παιδιά των φαναριών στην πολιτιστική έκφραση ατόμων με ειδικές ανάγκες


Η σχολική και κοινωνική ένταξη "παιδιών των φαναριών", η προώθηση της συνεργασίας γηγενών και αλλοδαπών, το δικαίωμα στην καλλιτεχνική έκφραση ατόμων με αναπηρία βραβεύτηκαν χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στο πλαίσιο του θεσμού "Νησίδες Ποιότητας" της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία.

Βραβείο πήρε η Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση για την προσπάθεια σχολικής και κοινωνικής ένταξης περιθωριοποιημένων παιδιών, όπως τα "παιδιά των φαναριών", και των οικογενειών τους. Η οργάνωση έχει ήδη γράψει 153 παιδιά σε 13 σχολεία του κέντρου, ενώ φιλοξενεί 50-60 παιδιά για σχολική προετοιμασία.

H Πακιστανο-Ελληνική Πολιτισμική Εταιρεία βραβεύτηκε για την προώθηση πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την ομαλή ενσωμάτωση των πακιστανικής καταγωγής μεταναστών. «Ο πολιτισμός είναι ο μοναδικός δρόμος για να ενώσει τις χώρες», σημείωσε ο πρόεδρος, Σ. Τζαμίλ. Έλληνες και μετανάστες συγκροτούν την Ένωση Πολιτών Πλατείας Καλλιγά που βραβεύτηκε για την προσπάθεια αναχαίτισης της γκετοποίηση της περιοχής από Αγίου Μελετίου ώς Πλ. Κολιάτσου και από Δροσοπούλου έως Αχαρνών και της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των κατοίκων.

Για τη δράση της με άτομα με αναπηρία, με αποκλειστικό στόχο το δικαίωμά τους στην καλλιτεχνική έκφραση και στα πολιτισμικά δρώμενα, βραβεύτηκε η Ελληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. "Η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανθρώπινη ανάγκη", εξήγησε η πρόεδρος Δ. Ασλανίδου. Ανοικτά, ελεύθερα προσβάσιμα, ολοκληρωμένα προϊόντα πληροφορικής, τα οποία διαθέτει δωρεάν στο κοινό δημιουργεί η βραβευθείσα «Επιστήμη Για Σένα». Δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα με σκοπό να πεισθούν να ενισχύσουν νέους που αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους με δωρεάν υποτροφίες πλήρους φοίτησης, προσεγγίζει η Equal Society Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών, που βραβεύτηκε για το πρόγραμμα «Σπουδάζω με Υποτροφία».

Η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι βραβεύτηκε για τη διατήρηση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών. Βραβείο για την παρέμβασή της σε ορεινές διασώσεις, μαζικές καταστροφές, ανθρωπιστικές αποστολές, πήρε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου- Κως. Ο «Δεσμός» βραβεύτηκε για το αντικείμενό του, δηλαδή τη μέγιστη αξιοποίηση πάσης φύσεως πλεονάσματος (αγαθά και υπηρεσίες). Τέλος, η γνωστή, πλέον, Διογένης ΜΚΟ πήρε βραβείο για την έκδοση του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» αλλά και για την καμπάνια "Γκολ στη Φτώχεια", με τη δημιουργία της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομάδας Αστέγων.



Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τον δάγκωσε καρχαρίας και... δεν το κατάλαβε!


Τύχη βουνό για σέρφερ στην Αυστραλία.

Με μυστηριώδη κοψίματα στο χέρι και στο πόδι του πήγε στο νοσοκομείο ένας σέρφερ όπου προς μεγάλη του έκπληξη έμαθε πως τα τραύματά του προέρχονταν από... επίθεση καρχαρία!

Ο 26χρονος έκανε σερφ στην παραλία Shelly κοντά στο Port Macquarie στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, όταν ένιωσε κάτι στο δεξί του χέρι.

«Ο άνδρας αντιλήφθηκε πως είχε κοψίματα στο χέρι και αίμα στο πόδι. Δεν είδε καρχαρία και εκείνη τη στιγμή δεν είχε ιδέα πως ένας καρχαρίας μπορεί όντως να τον είχε δαγκώσει», ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Πήγε ο ίδιος στο νοσοκομείο όπου τον ενημέρωσαν πως τα τραύματά του ταίριαζαν με τα... σαγόνια ενός καρχαρία».

Σύμφωνα με την αστυνομία ένας ειδικός θα επιχειρήσει να ταυτοποιήσει ακριβώς για ποιο είδος καρχαρία πρόκειται.

Καρχαρίες απαντώνται συχνά στα νερά της Αυστραλίας, σημειώνει το skynews, αλλά οι θανάσιμες επιθέσεις είναι πολύ σπάνιες και μόνο το 15% των ετήσιων επιθέσεων μπορεί να αποβεί μοιραίο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ιστοσελίδα αποκαλύπτει αν έχουν «κλαπεί» διαδικτυακά προσωπικά δεδομένα


Δημιουργήθηκε από αυστραλό προγραμματιστή.

Μία νέα πρωτοποριακή ιστοσελίδα υπόσχεται να αποκαλύψει στους χρήστες εάν τα προσωπικά δεδομένα τους, όπως μυστικοί κωδικοί πρόσβασης, λογαριασμοί πιστωτικών καρτών κλπ, έχουν υποκλαπεί διαδικτυακά, σύμφωνα με δημοσίευμα του εξειδικευμένου σε θέματα τεχνολογίας περιοδικού PCWorld.

Η ιστοσελίδα, η οποία έχει την ονομασία haveibeenpwned.com και δημιουργήθηκε από τον Αυστραλό προγραμματιστή Τρόι Χαντ, επιτρέπει στους χρήστες της να τσεκάρουν εάν οι διευθύνσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους (e-mail) υπάρχουν στις λίστες με δεδομένα που «εκλάπησαν» στο διαδίκτυο, μετά τις διαρροές στην εταιρεία Adobe System, φέτος, στη Yahoo, το 2012, στη Sony και τη Stratfor, το 2011 καθώς και στη Gawker, το 2010.

Στην ιστοσελίδα δεν υπάρχουν αποθηκευμένα τα δεδομένα που έχουν διαρρεύσει από τον κάθε χρήστη, αλλά μόνο οι διευθύνσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, προκειμένου να γίνει εφικτή η διασταύρωση και κάθε χρήστης να γνωρίζει εάν έχει πέσει θύμα «διαδικτυακής υποκλοπής».

«Δεν έχω ανάγκη να γνωρίζω, προσωπικά, τους κωδικούς πρόσβασης του κάθε χρήστη που έχει πέσει θύμα διαδικτυακής κλοπής. Δεν είναι απαραίτητο και, ειλικρινά, δεν θέλω να έχω τέτοια ευθύνη» δήλωσε ο Χαντ στο PCWorld.

Συνολικά, στη βάση δεδομένων του haveibeenpwned.com υπάρχουν 152 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν από την Adobe, 860.000 της Stratfor, πάνω από 530.000 της Gawker, περίπου 455.000 της Yahoo και 37.000 της Sony.



Διαβάστε περισσότερα...

«Αντί για μισθό… παίρνουν μπύρες»


Πρωτοποριακό πρόγραμμα για αλκοολικούς στο Άμστερνταμ.

Μετά από μία δεκαετία ανεργία, λόγω ενός τραύματος στην πλάτη και χρόνιου αλκοολισμού, ο Fred Schiphorst βρήκε πέρυσι δουλειά και είναι αποφασισμένος να τη διατηρήσει.

Κάθε μέρα λοιπόν, πλένεται, ντύνεται και στις 9 το πρωί πηγαίνει στη δουλειά του. Ως προκαταβολή το πρωί παίρνει δύο κουτάκια μπύρα το πρωί, άλλα δύο το μεσημέρι και αν όλα πάνε καλά άλλα δύο το βράδυ. Ο μισθός του κατά βάση πληρώνεται σε μπύρα.

«Δεν είμαι περήφανος που είμαι αλκοολικός, αλλά είμαι περήφανος που έχω και πάλι δουλειά», δηλώνει ο Fred Schiphorst όπως μεταδίδει το CNBC.

Είναι ένας από τους ανθρώπους που επωφελούνται από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας που στοχεύει στο να βγάλει τους αλκοολικούς από το δρόμο και να τους εντάξει στην παραγωγική διαδικασία.

Εκτός από τη μπύρα, η εταιρεία πληρώνει τους εργαζόμενους – στον τομέα της καθαριότητας – με 10 ευρώ την ημέρα.

Το πρόγραμμα στο οποίο ανήκει και ο Fred Schiphorst ξεκίνησε πέρυσι από την οργάνωση Rainbow Foundation, η οποία χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και βοηθά άστεγους, ναρκομανείς και αλκοολικούς να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Είναι τόσο δημοφιλές που υπάρχει τεράστια λίστα αναμονής από αλκοολικούς πρόθυμους να δουλεύουν και να πληρώνονται με μπύρες.

Μία από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες του προγράμματος είναι η δήμαρχος του Ανατολικού Άμστερνταμ, η Fatima Elatik, η οποία είναι Μουσουλμάνα, κυκλοφορεί μάλιστα με μαντήλα και φυσικά η ίδια είναι κατά του αλκοόλ.

Όμως πιστεύει ότι οι αλκοολικοί δεν πρέπει να εξοστρακίζονται. Αντιθέτως, πρέπει να μπουν στην παραγωγική διαδικασία και όταν πληρώνονται με μπύρες μένουν μακριά από τα βαριά αλκοολούχα ποτά.

Από την άλλη, οι συντηρητικοί του δημοτικού συμβουλίου του Άμστερνταμ θεωρούν το πρόγραμμα ως σπατάλη του δημόσιου χρήματος.

Η βασική ιδέα πίσω από το πρόγραμμα, που αρχικά είχε ξεκινήσει από τον Καναδά, είναι όπως με τους ηρωινομανείς και τη μεθαδόνη ώστε να μένουν μακριά από τα βαριά ναρκωτικά.

Ο Ramon Smits που ανήκει στην ομάδα καθαριότητα του κ. Schiphorst λέει ότι κάποτε έπινε πάνω από ένα μπουκάλι ουίσκι ή ρούμι την ημέρα. Τώρα καταναλώνει πέντε κουτάκια μπύρα στη δουλειά και άλλα πέντε στον ελεύθερο χρόνο του. Όπως δηλώνει, το πρόγραμμα δεν τον έκανε μόνο να μειώσει σημαντικά το αλκοόλ, αλλά και να αυξήσει την αυτοεκτίμησή του.

Ο κ. Schiphorst λέει ότι άρχισε να πίνει στα μέσα της δεκαετίας του ’70 αφού βρήκε νεκρή στο σπίτι τη γυναίκα του, που ήταν έγκυος σε δίδυμα, από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Έκτοτε μπαινοβγαίνει σε κλινικές και όπως λέει, «κάθε μέρα είναι ένας αγώνας».



Διαβάστε περισσότερα...

Ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών e-POS


Πρόκειται να υιοθετηθεί από το υπουργείο Οικονομικών για σειρά οικονομικών συναλλαγών.

«Η εξάπλωση της χρήσης ηλεκτρονικών καρτών πληρωμής, καθώς και άλλων ηλεκτρονικών τρόπων πληρωμής, είναι βασική στρατηγική κατεύθυνση, καθώς συμβάλλει στη μείωση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς», αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Με το ίδιο έγγραφο ο κ. Μαυραγάνης ενημερώνει ότι «το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να υιοθετήσει ενιαίο σύστημα πληρωμών e-POS για μια σειρά οικονομικών συναλλαγών (π.χ. ηλεκτρονικό παράβολο). Το σύστημα αυτό θα συνεισφέρει σημαντικά στη διάδοση της χρήσης ηλεκτρονικών καρτών».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ελένης Μακρή Θεοδώρου για τη χρήση καρτών και τερματικών τεχνολογίας μικροεπεξεργαστή. Η βουλευτής έχει επισημάνει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και στην Ελλάδα αύξηση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών τεχνολογίας chip, γνωστών και ως «έξυπνων καρτών», λόγω των μεγάλων πλεονεκτημάτων που προσφέρουν όχι μόνο στους κατόχους των καρτών αλλά και τις επιχειρήσεις που τις αποδέχονται ως μέσο πληρωμής.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχοντας ως σκοπό τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στη μετάβαση προς τη νέα τεχνολογία EMV, όπως ονομάζεται η τεχνολογία των καρτών με ενσωματωμένο chip, ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες αρχικά, για την εκπαίδευση και ενημέρωσή τους.

Έτσι, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση, όπως και οι συνάδελφοί τους στην Ευρώπη, να συναλλάσσονται με τις νέες αυτές κάρτες εύκολα, γρήγορα και χωρίς προβλήματα. Η βουλευτής έχει επισημάνει ακόμη ότι με την υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας EMV, θα υπάρξει αύξηση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή στις συναλλαγές με κάρτα, λόγω της μεγάλης ασφάλειας που προσφέρουν, ενώ θα μειωθούν και τα περιστατικά απάτης. Στην αγορά όμως υπάρχουν διαμαρτυρίες επιχειρήσεων για μη έγκαιρη λήψη του συγκεκριμένου εξοπλισμού, για καθυστέρηση μέχρι και 3 μήνες, καθώς και για ελλείψεις στην εκπαίδευση των επιχειρήσεων για τη χρήση του μέσου.



Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα ΜΚΟ πήραν το βραβείο της ανθρωπιάς

Ξεχώρισαν δέκα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που με όραμα παρέχουν κοινωνική και πολιτιστική βοήθεια.
Δρουν αθόρυβα, με μοναδικό στόχο να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Οταν ξεκίνησαν να υλοποιούν τις εθελοντικές τους ιδέες ήταν λίγοι. Σήμερα υιοθετούν το όραμά τους όλο και περισσότεροι, δηλώνοντας έτσι ότι ο εθελοντισμός στη χώρα μας δεν είναι απλώς μια ιδέα αλλά πράξη ουσίας. Δέκα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κέρδισαν εφέτος το βραβείο των Νησίδων Ποιότητας, ένα βραβείο που δίνει κάθε δύο χρόνια η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Σημειώνεται ότι οι Νησίδες Ποιότητας διοργανώνονται ανελλιπώς από το 2001 και έχουν καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στην ελληνική κοινωνία. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, η Ενωση Πολιτών Πλατείας Καλλιγά, η Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση, η Κοινωνία Ισων Ευκαιριών, η Ελληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες / Very Special Arts Hellas, η ΜΚΟ Διογένης, ο Δεσμός, η Πακιστανοελληνική Πολιτισμική Εταιρεία, η Επιστήμη για Σένα και η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι είναι οι 10 εθελοντικές οργανώσεις οι οποίες χθες το απόγευμα βραβεύθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια σε επίσημη τελετή.
«Οι Νησίδες Ποιότητας έχουν αποδείξει ότι είναι πολλές οι ανώνυμες ομάδες που στο μικρό χωριό ή σε μια μικρή γειτονιά κοιτάζουν να παρέχουν βοήθεια κοινωνική και πολιτιστική», τόνισε ο πρόεδρος της Ελλανόδικης Επιτροπής που επέλεξε τις οργανώσεις Κώστας Ζέπος.

Για μια καλύτερη ζωή
Αυτή την περίοδο δουλεύουν μία εφαρμογή για κινητά και ταμπλέτες που θα εξυπηρετεί στην καθημερινότητά τους τα άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης, ενώ έχουν ήδη ολοκληρώσει δύο έργα. Είναι τα μέλη της ομάδας Scify (Επιστήμη για Σένα), μιας νέας μη κερδοσκοπικής εταιρείας με βασικό σκοπό την ανάπτυξη ολοκληρωμένων εφαρμογών πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης, που τις διαθέτει, όμως, δωρεάν σε όλους. «Μας αρέσει να ψάχνουμε, να ανακαλύπτουμε, να μοιράζουμε τη γνώση. Φροντίζουμε οι εφαρμογές μας να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες, να είναι κοινωνικά ωφέλιμες, φιλικές, χρήσιμες και πραγματικά χρησιμοποιούμενες», δηλώνει ο διαχειριστής του Scify Βασίλης Σαλαπάτας. Την προσπάθεια αυτή ξεκίνησαν οκτώ άτομα και σήμερα το Scify έχει 13 ενεργά μέλη και περίπου 35 εθελοντές.

Πολίτες της Πλατείας Καλλιγά
Πριν από τρία χρόνια, σε μια γειτονιά της 6ης Δημοτικής Κοινότητας, μία ομάδα κατοίκων της περιοχής από τον έντονο προβληματισμό μπροστά στη σταδιακή υποβάθμιση τόσο της καθημερινότητας όσο και της όψης της γειτονιάς τους αποφάσισε να δράσει. «Αγνοήσαμε τις όποιες κομματικές επιρροές και εργαζόμαστε από τότε εθελοντικά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην περιοχή που εκτείνεται από την Αγίου Μελετίου έως την Πλατεία Κολιάτσου και από τη Δροσοπούλου έως την Αχαρνών», λένε ο κ. Κυριαζής και η κυρία Τσέλιου, μέλη της ομάδας. Ελληνες και αλλοδαποί κάθε ηλικίας προσπαθούν μέσα από συνεχείς δράσεις να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα, την παράνομη δραστηριότητα, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και να αναχαιτίσουν την γκετοποίηση της περιοχής.

Το δικαίωµα παιδιών για µάθηση
Το 1990 έβλεπαν πολλά παιδιά στους δρόμους που δεν είχαν πάει ποτέ τους σχολείο. Ετσι, μία ομάδα ανθρώπων ίδρυσε την Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση με το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογενειών, που βοηθά παιδιά - στην πλειονότητά τους Τσιγγανόπουλα - να πάνε σχολείο. «Στην αρχή οι αντιδράσεις από τα σχολεία ή τους δασκάλους δεν ήταν πολύ θετικές. Τώρα πια, όμως, όλοι στηρίζουν αυτή τη δράση», εξηγεί η πρόεδρος Μυρτώ Λαιμού. Μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει εγγράψει 153 παιδιά σε 13 σχολεία των περιοχών Κολωνού, Μεταξουργείου και Βοτανικού, ενώ φιλοξενεί περίπου 60 παιδιά για σχολική προετοιμασία. Μάλιστα έχει περιθάλψει 746 άτομα με το Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας, επιδοτούμενο από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πάντρεμα πλεονάσματος και ανάγκης
Πριν από δύο χρόνια πέντε φίλες αποφάσισαν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κρίσης. «Σκεφτήκαμε ότι υπάρχουν αντικείμενα και προϊόντα που περισσεύουν, ρούχα που δεν φοράμε, συσκευές και βιβλία που δεν χρησιμοποιούμε, ελαττωματικό εμπόρευμα που είναι έτοιμο να πεταχτεί. Ετσι, φτιάξαμε τον Δεσμό», λέει η πρόεδρος Νίκη Κεραμέως.
Τα μέλη του Δεσμού επικοινωνούν καθημερινά με ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας καταγράφοντας τις ανάγκες τους ενώ παράλληλα προσπαθούν να βρουν πλεονάζοντα προϊόντα από ιδιώτες ή εταιρείες. Μάλιστα, από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει ένα πανελλήνιο δίκτυο και έχουν συνεργαστεί με περισσότερους από 250 οργανισμούς και ιδρύματα, με περισσότερες από 100 εταιρείες και έχουν ωφελήσει πάνω από 100.000 συνανθρώπους μας.

Καλλιτεχνικά προγράµµατα για άτοµα µε αναπηρία
Πριν από περίπου 25 χρόνια μία μικρή ομάδα εθελοντών έβαλε τα θεμέλια για την ίδρυση μιας οργάνωσης που αποκλειστικό στόχο θα είχε να υπερασπιστεί το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην καλλιτεχνική έκφραση και στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Ετσι γεννήθηκε η οργάνωση Very Special Arts Hellas, που αποτελεί παράρτημα διεθνούς οργάνωσης.


Σήμερα λειτουργούν στους χώρους της εβδομαδιαία εργαστήρια θεάτρου, μουσικής, χορού και εικαστικών, με τη συμμετοχή εθελοντών με και χωρίς αναπηρία. Οπως επισημαίνει η πρόεδρος Δέσποινα Ασλανίδου, η τέχνη σπάει φραγμούς και ενώνει ανθρώπους. Μέχρι τώρα λειτουργούν και τέσσερις καλλιτεχνικές ομάδες - μουσικοθεατρική ομάδα, ομάδα εικαστικών, ομάδα κινητικού αυτοσχεδιασμού και ομάδα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά ΑμεΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Στo Astir Palace το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ξιφασκίας με Αμαξίδιο και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκακιού Τυφλών


To Astir Palace στηρίζει για μια ακόμη χρονιά την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ξιφασκίας με Αμαξίδιο, που θα διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2013 και για πρώτη φορά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκακιού Τυφλών και Μερικώς Βλεπόντων 2013, που θα διεξαχθεί απο τις 16 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2013 στο ξενοδοχείο Arion Resort & Spa.

Το Astir Palace, που βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Ελλήνων αθλητών με αναπηρία, συνέβαλε και πέρυσι με την χορηγία καθοριστικά στην πετυχημένη διοργάνωση του 1ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Τένις με αμαξίδιο, καθώς και στην φιλοξενία της διοργάνωσης της Ξιφασκίας με αμαξίδιο και των αθλητών της.

Ειδικότερα, η αιθουσα που θα διεξαχθούν οι αγώνες ξιφασκίας, σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό προπονητή κο Δημήτρη Κάζαγλη απότελεί πρότυπο για πολλoύς αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ ΤΥΦΛΩΝ

Το σκάκι τυφλών στην Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη παράδοση, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, έλληνες τυφλοί σκακιστές εκπροσωπούσαν τη χώρα μας και συμμετείχαν οργανωμένα σε παγκόσμια πρωταθλήματα τυφλών υπό την διοργάνωση της International Braille Association (I.B.C.A) που είναι η παγκόσμια ομοσπονδία σκακιού τυφλών. 

Από το 2002, με την ίδρυση της Ε.Α.ΟΜ.Α.ΜΕ.Α, το σκάκι τυφλών εντάχθηκε επισήμως στις δραστηριότητες της ομοσπονδίας και οι τυφλοί σκακιστές συμμετέχουν ανελλιπώς σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις. 

Επτά σύλλογοι Α.με.Α και περίπου 80 σκακιστές πανελληνίως ασχολούνται με το σκάκι και δεδομένου ότι πρόκειται για το μόνο άθλημα που ο ανάπηρος αθλητής μπορεί να αντιμετωπίσει σε ισότιμη βάση έναν αρτιμελή, συμμετέχουν και σε πρωταθλήματα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας αγωνιζόμενοι εναντίον βλεπόντων σκακιστών.
Σε σχέση με το σκάκι βλεπόντων, οι κανονισμοί είναι ίδιοι, διαφέρουν μόνο στο ότι οι κινήσεις γίνονται με προφορική εκφώνηση της κίνησης και χρησιμοποιούνται 2 σκακιέρες (μία για κάθε σκακιστή), οι οποίες είναι ειδικά διαμορφωμένες με οπές, μέσα στις οποίες προσαρμόζονται τα σκακιστικά κομάτια. 

Οι πρώτοι σκακιστές στην τελική κατάταξη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ε.Α.ΟΜ.Α.ΜΕ.Α θα σχηματίσουν και την εθνική ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού τυφλών το 2014. Astir Palace Resort.


ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

Η Ξιφασκία σε αμαξίδιο είναι ένα από τα αθλήματα που "γεννήθηκαν" στο Νοσοκομείο του Stoke Mandeville για την αποκατάσταση των βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους Παραολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης το 1960 και στις μέρες μας η Ξιφασκία σε αμαξίδιο καλλιεργείται σε περισσότερες από 24 χώρες. 

Από την άποψη του θεατή το πιο εντυπωσιακό στην ξιφασκία με αμαξίδιο, είναι το γεγονός ότι οι αθλητές αγωνίζονται σε αμαξίδια δεμένα στο πάτωμα, επιτρέποντας ωστόσο στον αθλητή/ αθλήτρια την να κινούν ελεύθερα τον κορμό και να εκτελούν γρήγορα εναλλασσόμενες κινήσεις. Το ξίφος του ενός αθλητή, κρατώντας το με το ένα χέρι τεντωμένο, πρέπει να φτάνει τον λυγισμένο αγκώνα του άλλου. Οι ξιφομάχοι δεν επιτρέπεται να μετακινούν το αμαξίδιο τους ή να ανυψώνονται από αυτό. Οι αθλητές συμμετέχουν σε αγωνίσματα που συμπεριλαμβάνουν το Foil, Eppe, Sabre (άνδρες, γυναίκες). Η επίσημη διοικούσα αρχή της Ξιφασκίας σε αμαξίδιο είναι ο Διεθνής Οργανισμός για Αθλητές σε Αμαξίδια και Αθλητές με Ακρωτηριασμούς (IWAS) και όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της η Ξιφασκία είναι ένα άθλημα το οποίο συνδυάζει την ευφυία, την αθλητική ανδρεία, την κομψότητα και την ευγένεια. 

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η Ξιφασκία με αμαξίδιο γνωρίζει σταθερή ανάπτυξη. Η Εθνική ομάδα απαρτίζεται από αθλητές με συνεπή παρουσία και διακρίσεις σε Πανευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διοργανώσεις και καταφέρνει να κερδίζει πάντα θέσεις στην πρώτη δωδεκάδα της Παγκόσμιας Κατάταξης.


Πηγή: http://www.reporter.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελένη Τέντου: Τα σπάνια νοσήματα αφορούν λίγους, αλλά επηρεάζουν όλη την κοινωνία


Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες είναι συνυφασμένες στο μυαλό μας περισσότερο με το εμπορικό κέδρος και λιγότερο με τον ανθρωπισμό. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες που με γνώμονα την προαγωγή της καινοτομίας και τη προσφορά στην ανθρώπινη ευημερία, «αγωνίζονται» για την πρόσβαση στην φαρμακευτική αγωγή σε όλους. Ακόμη και στους λίγους, που πάσχουν από σπάνιες παθήσεις για τις οποίες μόνη επιλογή είναι τα «ορφανά» φάρμακα.

Το health.in.gr μίλησε με την Ελένη Τέντου*, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Actelion Hellas S.Α. για την συνύπαρξη επιστημονικής έρευνας, ανθρωπισμού και εμπορικού κέδρους. Η συγκεκριμένη εταιρεία βιοτεχνολογίας διαθέτει ευρεία γκάμα σκευασμάτων για σπάνιες παθήσεις, και όχι μόνο, παρέχοντας στον έλληνα πάσχοντα ελπίδα θεραπείας και καλύτερης ποιότητας ζωής.

Κυρία Τέντου, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι τα ορφανά φάρμακα και σε ποιους απευθύνονται;

Όπως πολύ σωστά αναφέρατε, η Actelion Hellas μπορεί να μετρά μόλις 12 χρόνια ζωής στην Ελλάδα, αλλά είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες βιοτεχνολογίας στην Ευρώπη, με εξειδίκευση στα «ορφανά» φάρμακα. Πρόκειται δηλαδή για φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία των λεγόμενων «σπανίων παθήσεων». Με τον όρο αυτό, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζεται το νόσημα που έχει λιγότερα από 5 κρούσματα ανά 10.000 άτομα. Άρα λοιπόν, κάθε πάθηση που πληροί αυτό το κριτήριο χαρακτηρίζεται ως «σπάνια πάθηση». Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι συνήθως οι παθήσεις αυτές είναι απειλητικές για τη ζωή του ασθενή και συνεπάγονται σοβαρές αναπηρίες.
Τα φάρμακα που απευθύνονται σε αυτές τις παθήσεις χαρακτηρίζονται «ορφανά» κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Ορφανά Ιατρικά Προϊόντα (Committee for Orphan Medicinal Products, COMP), που τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Στην Ελλάδα υπάρχουν ασθενείς που παίρνουν «ορφανά» φάρμακα;

Βεβαίως, όπως και σε όλες τις χώρες του κόσμου. Απλά, οι έλληνες ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε όλα τα «ορφανά» φάρμακα, που είναι εγκεκριμένα στην Ευρώπη. Από τον μέχρι πρότινος ανηρτημένος κατάλογο στην ηλεκτρονική σελίδα του EMA που περιλαμβάνει 75 «ορφανά» φάρμακα, στην Ελλάδα επισήμως κυκλοφορούν μόνο τα 43. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα 11 που εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ, διότι οι παρασκευάστριες εταιρίες δεν δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Και φυσικά όλα τα υπόλοιπα δεν κυκλοφορούν καθόλου στη χώρα μας.

Για τα 43 «ορφανά» φάρμακα που βρίσκονται στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το κόστος για το ελληνικό σύστημα υγείας, να υποθέσουμε ότι είναι υψηλό;

Εάν δει κανείς το συνολικό ύψος της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης, δε μπορώ να πω ότι το κόστος των «ορφανών» φαρμάκων είναι ιδιαίτερα υψηλό. Αναλογιστείτε μόνο ότι, η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη για φέτος έχει υπολογιστεί ότι θα φτάσει στα 2,37 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η δαπάνη των κυκλοφορούντων «ορφανών» φαρμάκων στην Ελλάδα που είναι εγγεγραμμένα στο Κοινοτικό Μητρώο και βρίσκονται ακόμη εν’ ισχύ ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία πωλήσεων από τον ΕΟΦ, περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Συνεπώς δεν έχει λογική βάση το επιχείρημα που διατυπώνεται συχνά ότι, σε εποχές οικονομικής δυσχέρειας, όπως η περίοδος που διανύει η χώρα μας, και επιτάσσεται ο περαιτέρω περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, τα «ορφανά» φάρμακα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως, πιστεύετε ότι η Πολιτεία μπορεί να αντιμετωπίσει αλλιώς τα «ορφανά» φάρμακα, ώστε να υπάρχει διττό όφελος για τους ασθενείς και το κράτος;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση και θα την χαρακτήριζα μάλιστα «προκλητική», δεδομένου ότι αν υπάρξει αλλαγή προς ισότιμη μεταχείριση των «ορφανών» φαρμάκων, τότε το όφελος θα είναι πολύ μεγάλο για το κράτος. Όπως προανέφερα, αυτή τη στιγμή μόνο 43 «ορφανά» φάρμακα κυκλοφορούν επίσημα στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες που τα έχουν, βρίσκονται στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται εδώ, απασχολούν κόσμο, πληρώνουν rebate, clawback, φόρους και το πιο σημαντικό: διαθέτουν αυτά τα φάρμακα στους έλληνες ασθενείς, στην καλύτερη τιμή, δηλαδή την φθηνότερη τιμή στην Ευρώπη.
Αντιθέτως, τα «ορφανά» φάρμακα που εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ, επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό γιατί εισάγονται με μια πολύ υψηλότερη τιμή απ’ αυτή που δυνητικά θα είχαν, αν τα φάρμακα κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα. Έτσι, το ελληνικό κράτος χάνει χρήματα από διαφυγόντες φόρους που δεν πληρώνουν οι εταιρίες αφού δεν δραστηριοποιούνται εδώ, χρήματα από clawback και rebate που δεν καταβάλλονται και βεβαίως θέσεις εργασίας από ανθρώπους που οι εταιρίες θα απασχολούσαν εάν βρίσκονταν στην Ελλάδα. Συνεπώς, είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και του κράτους και βεβαίως των ασθενών που πάσχουν από σπάνια νοσήματα, οι εταιρίες που έχουν τέτοια φάρμακα να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Εκτός της Actelion Hellas υπάρχουν και άλλες φαρμακευτικές εταιρίες που διαθέτουν «ορφανά» φάρμακα στην Ελλάδα. Έχετε κάνει κάποια συγκροτημένη κίνηση προσέγγισης του υπουργείου Υγείας ώστε να δοθεί μια μόνιμη λύση στην κυκλοφορία των «ορφανών» φαρμάκων;

Στα 12 χρόνια δραστηριοποίησής της στην Ελλάδα, η Actelion έχει κάνει είτε μόνη της (διότι ήταν από τις μόνες εταιρίες κάποτε που είχε φάρμακα για σπάνιες παθήσεις), είτε σε συνεργασία με άλλες εταιρίες, διάφορα διαβήματα προς το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ, στο να θεσπιστεί ένα εθνικό πλαίσιο για την κυκλοφορία των ορφανών φαρμάκων στην Ελλάδα. Και αυτό δεν είναι απλά ένα αίτημα κάποιων εταιρειών που έχουν «ορφανά» φάρμακα, είναι υποχρέωση της Ελλάδας που απορρέει από τους δύο ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα «ορφανά» φάρμακα. Δηλαδή, τα κράτη-μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να θεσπίσουν πέραν από το ευρωπαϊκό πλαίσιο κινήτρων που υπάρχει αυτή τη στιγμή και το δικό του εθνικό πλαίσιο κινήτρων των εγκεκριμένων «ορφανών» φαρμάκων.
Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι, από τη στιγμή που μια χρηματική επένδυση στην έρευνα θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός καινοτόμου φαρμάκου για ένα σπάνιο νόσημα, η ΕΕ λέει στα μέλη της «είστε υπεύθυνα ώστε αυτό το φάρμακο να τύχει της άμεσης πρόσβασης των ασθενών που το έχουν ανάγκη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 7ο ευρωπαϊκό πλαίσιο, οι σπάνιες παθήσεις έχουν χαρακτηριστεί ως πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ. Και αυτό γιατί, αν μια σπάνια πάθηση μείνει αθεράπευτη το κόστος για το κράτος είναι πολύ μεγαλύτερο από το να την θεραπεύσει.
Και για να αντιληφθείτε τι εννοούμε σχετικά με το υψηλότερο κρατικό κόστος μιας αθεράπευτης σπάνιας πάθησης, θα σας δώσω ένα παράδειγμα που αφορά την εταιρεία μας: Ένα από τα φάρμακα μας έχει ένδειξη για δακτυλικά έλκη σε υπόστρωμα σκληροδέρματος. Πρόκειται για μια σπάνια και απειλητική για τη ζωή του ασθενή νόσο, με πολύ πτωχή πρόγνωση και επιβίωση. Η εμφάνιση τέτοιων δακτυλικών ελκών σε ασθενή με σκληρόδερμα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως είναι οι λοιμώξεις, η γάγγραινα, ή ακόμη ο αυτοακρωτηριασμός ή ο χεορουργικός ακρωτηριασμός σε προχωρημένα στάδια. Όπως αντιλαμβάνεστε ακρωτηριασμός σημαίνει αναπηρία με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο τον ασθενή και την κοινωνία. Αλλά αυτό μέχρι πρότινος που δεν υπήρχε θεραπεία και η προσέγγιση ήταν συμπτωματική. Όταν λοιπόν, ένα από τα φάρμακά μας πήρε την ένδειξη για τα δακτυλικά έλκη, αυτό που είδαμε είναι ότι οι ασθενείς αυτοί δεν ακρωτηριάζονται πια. Παραμένουν ενεργοί, μπορούν και συνεχίζουν να εξυπηρετούν τον εαυτό τους και είναι χρήσιμοι στην κοινωνία.

Το παράδειγμα που δώσατε είναι μια ισχυρή απόδειξη ότι αξίζει να επενδύουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη «ορφανών» φαρμάκων, παρότι απευθύνονται αναλογικά σε μια πολύ μικρή ομάδα ασθενών. Αλλά ποιο είναι το ποσό που επενδύει μια εταιρεία στην έρευνα και ποιο το προσδοκώμενο κέρδος;

Το αν θα επενδύσεις στα σπάνια νοσήματα ή όχι, είναι καθαρά μια στρατηγική απόφαση. Και είναι στρατηγική, γιατί εμπλέκονται πολλοί παράγοντες που όμως συμπυκνώνονται σε τρεις λέξεις: «mission», «vision» και «values». Άρα, ως εταιρία πρέπει πρώτα να έχεις χαρτογραφήσει ποια είναι η αποστολή σου, ποιο είναι το όραμά σου και ποιες είναι οι αξίες σου. Εάν κοιτάξει κανείς ιστορικά ποιες ήταν οι εταιρίες που επένδυσαν στην έρευνα των σπανίων παθήσεων, θα δει ότι ήταν εταιρίες που δεν ήταν καθόλου γνωστές στο διεθνές στερέωμα. Ήταν αυτό που λέμε small-medium enterprises. Και σε ότι αφορά την Ευρώπη, για να μιλάμε για την «αυλή» μας, η πλειοψηφία αυτών των εταιρειών την προηγούμενη δεκαετία ήταν μικρομεσαίες εταιρίες βιοτεχνολογίας
Αλλά πίσω από κάθε τέτοια εταιρία κρύβεται ένα όραμα. Το όραμα αυτό μπορεί να μην έχει να κάνει αποκλειστικά με οικονομικά μεγέθη, ως πρώτη προτεραιότητα. Το πιο σημαντικό εδώ είναι εάν ο ηγέτης της εταιρίας παίρνει μεγάλα ρίσκα ή όχι. Διότι το να επενδύεις στην έρευνα για τα σπάνια νοσήματα που συνιστούν την αιχμή του δόρατος στην έρευνα και την καινοτομία, είναι ένα μεγάλο ρίσκο.
Και το λέω αυτό γιατί, όταν επενδύεις σε μια σπάνια νόσο, που δεν υπάρχει θεραπεία, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, δεν ξέρεις που πας. Μπορεί να φτάσεις στο στάδιο ΙΙΙ της κλινικής ανάπτυξης του προϊόντος (δηλαδή λίγο πριν την έγκριση κυκλοφορίας του φαρμάκου) και ξαφνικά να ανακαλύψεις ότι το φάρμακο αυτό έχει ανεπιθύμητες ενέργεις ή δράσεις που δεν ήταν προβλέψιμες στα προηγούμενα στάδια ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα αλληλεπιδράσεις με κάποιο άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως, κάτι που μπορεί να αποκλείσει τη χρήση του στον άνθρωπο και συνεπώς την κυκλοφορία του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχεις χάσει όλα τα χρήματα που έχεις επενδύσει στην έρευνα. Αυτό σημαίνει «ρίσκο».

Αντιλαμβάνομαι λοιπόν ότι ο λόγος που, αυτές οι μεσαίου μεγέθους εταιρίες βιοτεχνολογίας συνεχίζουν να υπάρχουν, είναι γιατί έχουν άλλη βάση. Θα λέγατε ότι είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικές, επενδύοντας στην προαγωγή της επιστήμης και το κοινωνικό καλό;

Αυτό είναι αλήθεια και γίνεται αντιληπτό από τον καθένα που γνωρίζει την πορεία του ιδρυτή της Actelion, τον Jean-Paul Clozel, το όραμα του οποίου πρεσβεύει ακριβώς αυτό. Είναι γιατρός και όχι άνθρωπος των οικονομικών, άρα και αυτό κάνει μια μικρή διαφορά στην αποστολή της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση όμως για να είμαστε πραγματιστές, χρειάζεσαι έσοδα για να συνεχίσεις να υπάρχεις. Η Actelion επανεπενδύει το 27% των εσόδων της στην έρευνα για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων και σε ερευνητικά προγράμματα υψηλού ρίσκου.

Επειδή είπατε για έσοδα που επανεπενδύονται στην έρευνα, πόση κατανόηση υπάρχει από τη μητρική εταιρία ως προς τις δυσχέρειες που συναντάτε κατά την εκτέλεση του business plan σας στην Ελλάδα;

Είναι μια προκλητική ερώτηση, που έχει όμως και μια προκλητική απάντηση που πολλούς τους αιφνιδιάζει. Εμείς είμαστε ευγνώμονες που ανήκουμε στο γκρουπ της Actelion, διότι πηγαίνει εξαιρετικά καλά. Και είμαστε ευγνώμονες, γιατί αυτό επιτρέπει στην ελληνική Actelion να υπάρχει στην Ελλάδα, υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες.
Όπως γνωρίζετε, τα φάρμακά μας διακινούνται από νοσοκομεία ή είναι διαθέσιμα μόνο μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Άρα πελάτης μας είναι το κράτος και όταν η ελληνική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να αποπληρώσει τους προμηθευτές των νοσοκομείων με κρατικά ομόλογα, που στη συνέχεια «κουρεύτηκαν», η Actelion βρέθηκε σε παρά πολύ δυσχερή θέση. Ωστόσο, πήραμε «ψήφο» εμπιστοσύνης από την μητρική μας εταιρία να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα. Και αυτό κατέστη εφικτό χάρη στην αξιοπιστία των ατόμων που στελεχώνουν το ελληνικό σκέλος της Actelion και στο προσωπικό μου όραμα για ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα. Πρέπει να κάνουμε ριζικές αλλαγές τώρα, στο χώρο της υγείας και να επανατοποθετηθούμε όλοι στο νέο πλαίσιο για τη χώρα μας.

Συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης της Actelion από την Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης;

Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά σήμερα είναι ότι, βλέποντας τα σημερινά δεδομένα, διότι οι άνθρωποι του «επιχειρείν» λειτουργούμε με στοιχεία, τα πράγματα είναι ενθαρρυντικά για την Ελλάδα. Η παρουσία μας λοιπόν στην Ελλάδα είναι δεδομένη αφού επεκτείνουμε συνεχώς τη δράση μας προς πολλές κατευθύνσεις στηρίζοντας τους ασθενείς, τις Αρχές και βρίσκοντας λύσεις όπου υπάρχουν θέματα.

Η Actelion έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τη βελτίωση της υγείας των ατόμων με σπάνια νοσήματα. Με την Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων τι είδους σχέση έχετε;

Η Actelion είναι προσανατολισμένη στην καινοτομία και στη δημιουργία φαρμάκων που δεν «ίδια με κάποια άλλα» γιατί απευθύνεται σε ασθενείς με σπάνια νοσήματα. Και με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι ασθενείς αυτοί παγκοσμίως έχουν πλέον αποκτήσει «φωνή». Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία, στις υγειονομικές επιτροπές υπάρχουν εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών. Διότι εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλου μας τα θέματα που τους αφορούν. Στην Ελλάδα νομίζω ότι, πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Αν και τελευταίως παρατηρώ κινήσεις από τη μεριά του υπουργείου Υγείας προς τη μεριά των ασθενών να ενσωματώσουν τις φωνές τους σε μια συζήτηση που αφορά θέματα του συνόλου των ασθενών. Και συγκεκριμένα για τα σπάνια νοσήματα, επειδή η χώρα μας είναι υπόχρεη θέσπισης ενός σχεδίου δράσης για τα σπάνια νοσήματα, νομίζω ότι η φωνή των ασθενών είναι αρκετά δυνατή.
Ως προς τη δική μας επικοινωνία με τους συλλόγους των ασθενών και την υποστήριξη τους, θα σας πω ότι αυτή γίνεται στο πλαίσιο που ορίζεται από τον ευρωπαϊκό κώδικα δεοντολογίας, των αυστηρών πολιτικών της εταιρείας μας και βεβαίως τον κώδικα δεοντολογίας του ΣΦΕΕ. Άρα τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο απ’ αυτό που ορίζουν οι κώδικες. Σε κάθε περίπτωση στηρίζουμε τις προσπάθειες των συλλόγων για ευαισθητοποίηση του κοινού, στην οργάνωση συνεδρίων και στην προβολή των θεμάτων τους στα όργανα της Πολιτείας και την ιατρική κοινότητα.

Πως αξιολογείτε τη δράση της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων;

Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων μετρά αρκετά χρόνια δράσης στην Ελλάδα και πιστεύω ότι έχει αξιόλογο έργο να επιδείξει. Προσπαθούν με ελάχιστη υποστήριξη από το κράτος, να αναπτύξουν ένα πλαίσιο πρόσβασης σε εξειδικευμένα επιστημονικά κέντρα και γενικότερα να αποκτήσουν επικοινωνία με την επιστημονική κοινότητα. Επίσης, ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην υποστήριξη των ασθενών με σπάνια νοσήματα, όσο και των οικογενειών τους ή των ανθρώπων που τους φροντίζουν. Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό τους σε ότι αφορά την επιστημονική ενημέρωση που ζητούν ή στη διοργάνωση εκδηλώσεων οι οποίες απαιτούν οικονομική ή άλλου είδους υποστήριξη για να γίνουν. Εξάλλου, η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων έχει τη δική της ξεχωριστή δράση κι εμείς ως εταιρείες με εξειδίκευση στον τομέα των σπανίων παθήσεων, τη δική μας, όμως με κοινό αποδέκτη τον ασθενή.

Κι ενώ η σχέση σας είναι ξεκάθαρη με τους ασθενείς, με την ιατρική κοινότητα τι γίνεται; Οι φαρμακευτικές εταιρίες κάνουν ενημερωτικές δράσεις για τα «ορφανά» φάρμακα, ώστε στην περίπτωση που οι γιατροί αντιμετωπίζουν έναν ασθενή με σπάνιο νόσημα να ξέρουν ποιο είναι το αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα;

Κι αυτή η ερώτηση είναι πολύ σημαντική, διότι θίγει ένα θέμα στο οποίο ως χώρα πρέπει να κάνουμε πολλά βήματα βελτίωσης και οι εταιρείες που έχουν «ορφανά» καινοτόμα φάρμακα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο. Στην πραγματικότητα, οι γιατροί που είναι σε θέση να θεραπεύσουν σπάνια νοσήματα είναι παρά πολύ λίγοι. Γιατί είναι εξειδικευμένοι γιατροί. Όμως οι γιατροί της κοινότητας δεν σημαίνει ότι δεν φέρουν καμιά ευθύνη. Αντιθέτως, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση ενός σπανίου νοσήματος. Γιατί, αυτοί είναι οι πρώτοι που θα συναντήσουν τον ασθενή που πάσχει από ένα σπάνιο νόσημα. Πρέπει να έχουν τη γνώση να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα ή κλινικά σημεία της πάθησης, να αντιληφθούν ότι ο συγκεκριμένος ασθενής μπορεί να έχει ένα σπάνιο νόσημα, να κάνουν σωστή διάγνωση και στη συνέχεια να τον παραπέμψουν στο ειδικό κέντρο για θεραπεία. Διότι οι σπάνιες παθήσεις χρειάζονται εξειδικευμένα φάρμακα και ο ασθενής ολιστική προσέγγιση. Και μαζί μ’ αυτόν χρειάζεται υποστήριξη και εκπαίδευση και η οικογένεια του.
Και η ολοκληρωμένη αυτή φροντίδα μπορεί να γίνει μόνο μέσα από εξειδικευμένα κέντρα.

Ναι αλλά στην Ελλάδα ξέρετε το επίκεντρο είναι ο γιατρός και όχι ο ασθενής, όπως στον υπόλοιπο κόσμο. Θα έχει τύχει να ακούσετε για διαμάχες ως προς το ποια ιατρική ειδικότητα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό.

Το επίκεντρο πρέπει πάντα να είναι ο ασθενής. Η έμπνευση είναι ο ασθενής για το τι θα κάνεις. Αλλά δε μπορούμε να αποποιηθούμε την ευθύνη ότι σήμερα μπορούμε ως εταιρίες να συμβάλουμε στην ενημέρωση της ευρείας ιατρικής κοινότητας. Όπως για παράδειγμα, νεώτερα δεδομένα για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, διαγνωστικά εργαλεία για την έγκαιρη ανίχνευση της πάθησης, διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, νέα φαρμακευτικά σχήματα. Ή το πώς θα αναγνωρίσει ο γιατρός ότι ένα παιδί δεν έχει επιληπτικές κρίσεις αλλά πάσχει από ένα νευρομεταβολικό γενετικό νόσημα, όπως η νόσοσ Niemann Pick C.
Δεν επιτρέπεται να έχουμε λανθασμένες διαγνώσεις σε απειλητικά για τη ζωή νοσήματα, όταν μπορούμε να βοηθήσουμε την ιατρική κοινότητα να τα αναγνωρίσει έγκαιρα. Διότι το όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι νομίζουμε. Αν αναγνωρίσουμε σε μια κοινότητα τους ασθενείς που έχουν ένα γενετικό νόσημα, με τη βοήθεια του προγεννητικού ελέγχου και της γενετικής συμβουλευτικής, κάποτε η θεραπεία του γενετικού αυτού νοσήματος θα εκλείψει διότι δεν θα γεννιούνται νέοι πάσχοντες. Άρα η διαχείριση μια πάθησης έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.
Και ρόλος των φαρμακευτικών εταιριών, περιλαμβανομένης και της Actelion, δεν εστιάζεται μόνο στην ανάπτυξη και κυκλοφορία των φαρμάκων, αλλά και στην δημιουργία μακροχρόνιων διαύλων επικοινωνίας ώστε να παρέχεται επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση στην ιατρική κοινότητα, ώστε ο γιατρός να κάνει τις καλύτερες επιλογές γιά τον ασθενή του.

Άρα λοιπόν στόχος δεν είναι μόνο οι σωστές θεραπείες αλλά και τα διαθέσιμα διαγνωστικά μέσα;

Αυτό είναι αληθές τουλάχιστον για όσα νοσήματα είναι σπάνια. Όπως στην περίπτωση των σπάνιων γενετικών νοσημάτων, για να παραπέμψει ο ιατρός κάποιον ασθενής για γενετικό έλεγχο και προσδιορισμό, πρέπει με τα κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία να έχει αποκλείσει άλλα νοσήματα και να έχει αναγνωρίσει συμπτώματα ή σημεία χαρακτηριστικά υψηλής υποψίας για τη σπάνια νόσο. Η γνώση των σύγχρονων διαγνωστικών εργαλείων απαιτεί συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση της ιατρικής κοινότητας.
Και σ’ αυτό ακριβώς το σκέλος, η Actelion Hellas θέσπισε ένα πρόγραμμα υποτροφιών με τη συνεργασία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας και πρόσφατα με τη Ελληνική Ρευματολογική Εταιρία. Οι κατάλληλοι υπότροφοι θα επιλεγούν από τις δύο επιστημονικές εταιρίες και θα παρακολουθήσουν προγράμματα εξειδίκευσης για σπάνια νοσήματα σε Κέντρα Αριστείας του εξωτερικού, που είναι ταυτόχρονα και κέντρα αναφοράς για τις θεραπείες αυτών των σπανίων παθήσεων.

Να ελπίσουμε ότι αυτό το πρόγραμμα υποτροφιών θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων θεραπείας σπανίων παθήσεων στην Ελλάδα;

Είναι απόλυτα σαφές ότι πρέπει να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Τα σπάνια νοσήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μεμονωμένους γιατρούς. Χρειάζονται προσέγγιση στην οποία πολλές φορές εμπλέκονται περισσότερες από μία ιατρικές ειδικότητες, απαιτείται ψυχολογική υποστήριξη του ασθενή και εκπαίδευση της οικογένειας του,σε κάποιες περιπτώσεις το είδος της θεραπείας μπορεί να απαιτεί 24ωρη υποστήριξη, κάτι που σήμερα στην Ελλάδα βρίσκεται σε πρόωρα στάδια ανάπτυξης. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι, μπορεί τα σπάνια νοσήματα να αφορούν λίγους αριθμητικά ασθενείς, αλλά επηρεάζουν τελικά το σύνολο της κοινωνίας.


Πηγή: http://health.in.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν τρόφιμα από την Περιφέρεια και τον Δήμο Καλαμπάκας


Ξεκίνησε από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων η δωρεάν διανομή τροφίμων, μέσω του προγράμματος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε 12 φορείς εκπροσώπησης απόρων ατόμων και οικογενειών, που φτάνουν τους 23.000 περίπου σε όλο το Νομό Τρικάλων.

Η διανομή των προϊόντων γίνεται σε 12 φορείς στα Τρίκαλα οι οποίοι στη συνέχεια τα διανέμουν σε άπορα μέλη τους. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε άτομα που έχουν πραγματική ανάγκη, γι’ αυτό τα κριτήρια για τη συμμετοχή είναι εισοδηματικά και κοινωνικά.

Πρόκειται για διανομή πέντε βασικών ειδών διατροφής, ζυμαρικά, φέτα, ελαιόλαδο, γραβιέρα, ενώ τριμελείς Επιτροπές των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων θα ελέγχουν τις παραδόσεις σε κάθε φορέα για την επιβεβαίωση της ορθής εφαρμογής του προγράμματος.

Ο Δήμος Καλαμπάκας παρέλαβε 30 τόνους μακαρόνια τα οποία την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθούν στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και στην συνέχεια θα διανεμηθούν στους κατοίκους.

Ήδη η Περιφερειακή Ενότητα προχώρησε στη διανομή 161.106 κιλών ζυμαρικών στους 12 φορείς – δικαιούχους που είναι, οι Δήμοι Τρικκαίων, Καλαμπάκας, Πύλης και Φαρκαδόνας, η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Τρικάλων, ο Σύλλογος Γονέων με τρία παιδιά, οι Σύλλογοι ΑμεΑ «Ελπίδα» και «Συμπαράσταση», το Σωματείο ΑμεΑ «Αρωγή», το Γηροκομείο Ι.Μ. Τρίκκης και Σταγών και η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας «ΕΠΑΨΥ».

Όπως δήλωσε για το πρόγραμμα ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα και λαμβάνοντας υπόψη την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές οικογένειες, προσπαθούμε ως αιρετή Περιφερειακή Αρχή να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας μέσα απ’ το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Προς την κατεύθυνση αυτή, δρομολογήσαμε γρήγορα τις απαιτούμενες διαδικασίες και προχωρήσαμε στην ενημέρωση όλων των φορέων, έτσι ώστε να φτάσουν τα τρόφιμα έγκαιρα στα χέρια των ανθρώπων που τα έχουν πραγματικά ανάγκη».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι «το πρόγραμμα διανομής τροφίμων, που υλοποιείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε στενή συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων είναι πολύ σημαντικό διότι μπορούμε, με αυτόν τον τρόπο, να βοηθήσουμε έναν τόσο μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Στόχος μας είναι να ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες».



Διαβάστε περισσότερα...

Πλακόστρωση των πεζοδρομίων της Καλλονής


Εντάχθηκε απ’ το Δήμο Λέσβου στο ΕΣΠΑ, με 180.000 ευρώ.

Στα έργα ανάπλασης που μέσω των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ) θα υλοποιήσει ο Δήμος Λέσβου, περιλαμβάνεται και αυτό της πλακόστρωσης των πεζοδρομίων της Καλλονής, που εντάχθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή στο ΕΣΠΑ. Ως γνωστόν, το εγκεκριμένο ήδη απ’ το Μάιο πρόγραμμα του Δήμου για τα χωριά, συνολικού προϋπολογισμού τεσσάρων εκατομμυρίων περίπου, περιλαμβάνει έργα και δράσεις που αφορούν στην ανάδειξη του Γεωπάρκου Λέσβος, με στόχο να συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη της λεσβιακής υπαίθρου.

Το έργο της πλακόστρωσης των πεζοδρομίων της Καλλονής προβλέπει την ολοκλήρωση των σχετικών παρεμβάσεων που έχουν κατασκευαστεί στο παρελθόν κι έχουν μείνει ημιτελείς στον οικισμό. Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης, θα γίνουν εργασίες πλακόστρωσης πεζοδρομίων σε υφιστάμενα κράσπεδα στην περιοχή της Πλατείας Καλλονής.

Ένα και πλέον στρέμμα πεζοδρόμια
Συγκεκριμένα το τμήμα των πεζοδρομίων που θα πλακοστρωθεί, είναι στις περιοχές:

α) από Εμπορική Τράπεζα έως Αγροτική Τράπεζα (πεζόδρομος)

β) από φαρμακείο Βαλτά έως την κάθετη πάροδο έναντι της Αγροτικής Τράπεζας

γ) από Δημοτικό Σχολείο έως Γυμνάσιο

δ) από βενζινάδικο Σίμου έως «Γεωπονική Καλλονής» και εν συνεχεία έως το Εμπορικό Κέντρο Αλβανού

Σε όλα αυτά τα σημεία προβλέπεται με το έργο να τοποθετηθούν πλάκες, ενώ στη συνέχεια θα γίνει ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπλασης και θα υπάρξει και πρόβλεψη για τη διευκόλυνση της πρόσβασης/κίνησης των ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα.

Συνολικά θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια εμβαδού 1.360 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο του οικισμού της Καλλονής και σε συνολικό μήκος περίπου 250 μέτρων.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα επτά μηνών απ’ τη συμβασιοποίησή του, ενώ το σύνολο του προϋπολογισμού του φτάνει τις 180.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...