Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

SOS για τη νόσο των ποντικών


Σε επιφυλακή βρίσκεται το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται κρούσματα λεπτοσπείρωσης, μίας σοβαρής ανθρωποζωονόσου, στην περιοχή της Ζακύνθου.

Ήδη, τα μέλη κλιμακίου του Κέντρου, που βρέθηκαν στην περιοχή, έχουν επιβεβαιώσει δύο κρούσματα, αξιολογούν ως ύποπτα άλλα και εκτιμούν ότι υπήρξαν άνθρωποι που νόσησαν ελαφρά.

Η εκτίμηση των επιστημόνων, όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, είναι πως οι προσβληθέντες απασχολούνταν σε εργασίες τρύγου στην περιοχή της Ζακύνθου και έφαγαν σταφύλια τα οποία δεν είχαν πλυθεί, τα οποία πιθανότατα έφεραν εκκρίματα από τρωκτικά.

Οι υπηρεσίες Υγείας της περιοχής επισημαίνουν ότι την τελευταία εβδομάδα, με τις βροχοπτώσεις αυξήθηκε ο αριθμός των ποντικών στην περιοχή και για τον λόγο αυτόν έδωσαν συγκεκριμένες οδηγίες στους κατοίκους.

Από το σύνολο των περιστατικών με λεπτοσπείρωση, ένα αφορά άνδρα 75 χρόνων, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλοι δύο άνδρες και μία γυναίκα άνω των 50 χρόνων θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι έχουν μολυνθεί και παρακολουθούνται.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές υγειονομικές αρχές και παρακολουθεί το θέμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξάνθη: Διπλασιάστηκαν οι άποροι


Σε 16.000 ανέρχονται οι αιτήσεις απόρων που κατατέθηκαν στην Ξάνθη για συμμετοχή στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής τροφίμων που υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο αριθμός των απόρων, που παρουσιάζεται αυξημένος κατά 100% σε σχέση με πέρσι, έρχεται να προστεθεί στα αρνητικά ρεκόρ που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην Ξάνθη και τα οποία καταδεικνύουν την άσχημη οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής.

Όπως έγινε γνωστό στο σύνολό τους και οι 16.000 αιτούντες πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξή τους στο πρόγραμμα της διανομής δωρεάν τροφίμων γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει όλους αυτούς που κρούουν επιτακτικά τον κώδωνα του κινδύνου τα τελευταία δύο χρόνια για την κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση της κατοίκων τόσο της Ξάνθης όσο και την ευρύτερης περιοχής της Θράκης.

Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, που στην περίπτωση της Ξάνθης είναι οι σύλλογοι πολυτέκνων και τριτέκνων, η ομάδα κοινωνικής αλληλεγγύης, η Μητρόπολη, ο σύλλογος Ποντίων, το Γηροκομείο, ο σύλλογος νεφροπαθών, το Ψυχολογικό Κέντρο και οι τέσσερεις δήμοι της Π.Ε. Ξάνθης.

Στους άπορους θα διανεμηθούν γραβιέρα, τυρί, ζυμαρικά, ρύζι και ελαιόλαδο τα οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες, μετά και την έγκριση των σχετικών διαγωνισμών, να φτάσουν στις αποθήκες των κοινωνικών φορέων της Ξάνθης οι οποίοι θα αναλάβουν και τη διανομή τους στους δικαιούχους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα γίνει η απογραφή


H απογραφή του προσωπικού στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προβλέπεται με την κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, η οποία μάλιστα για τα ΝΠΙΔ θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.

Οι υπάλληλοι θα κληθούν να υποβάλλουν όλα τα στοιχεία για το φορέα και τη σχέση εργασίας με την οποία υπηρετούν, τον φορέα πρόσληψης και τη μισθολογική κατάσταση.

Επίσης, προβλέπεται δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων με το ΤΑΧΙS και τα ασφαλιστικά ταμεία. Απογραφή θα γίνει και για τα μέλη της κυβέρνησης τους συνεργάτες των βουλευτών και το προσωπικό της Βουλή.



Διαβάστε περισσότερα...

Stop στη δωρεάν μεταφορά μαθητών


Το ΚΤΕΛ Αργολίδας σταμάτησε από σήμερα το πρωί τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών, διαμαρτυρόμενο για τις συνεχείς περικοπές που ζητά το υπουργείο, σε δεδουλευμένα που τους οφείλονται, αλλά και για την καθυστέρηση των οφειλομένων από την περσινή σχολική χρονιά.

Το πρόβλημα είναι έντονο για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, ενώ οι λεωφορειούχοι δηλώνουν ότι δεν αντέχουν περαιτέρω μείωση 17%, επισημαίνοντας ότι το ΚΤΕΛ Αργολίδας έχει ήδη κάνει μεγάλες εκπτώσεις συγκριτικά με άλλα ΚΤΕΛ στην επικράτεια.


Διαβάστε περισσότερα...

Στα 5,9 εκατ. ευρώ το διατροφικό επίδομα για το μήνα Σεπτέμβρη



Θα διανεμηθεί σε νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους.

Με το ποσό των 5.844.732 ευρώ επιχορηγεί το υπουργείο Εσωτερικών τις Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να καταβληθεί το διατροφικό επίδομα στους κατά νομό δικαιούχους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού οστών, καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς, για τον Σεπτέμβριο 2012.

Στην απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, επισημαίνεται ιδιαιτέρως ότι οι αποδιδόμενες πιστώσεις (από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Περιφερειών), που αφορούν την καταβολή του διατροφικού επιδόματος στους δικαιούχους για τον Σεπτέμβριο και για όσο χρονικό διάστημα καθίστανται δικαιούχοι λήψης αυτού. «Όσον δε αφορά στον χρόνο καταβολής τού εν λόγω επιδόματος, εφαρμόζεται αναλόγως η ίδια διαδικασία που ακολουθείτο από τις τέως υπόχρεες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις».

Τέλος, το υπουργείο καλεί τις Περιφέρειες να του γνωστοποιήσουν έως τις 29/10/2012, «τον αριθμό των δικαιούχων καθώς και τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη του εν λόγω επιδόματος μηνός Οκτωβρίου έτους 2012, για τις Περιφερειακές Ενότητες χωρικής αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να επιχορηγηθούν αναλόγως».


Διαβάστε περισσότερα...

Δε θα μπορέσει να αγκαλιάσει το γιο της ποτέ



Ο μικρός Anthony πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια δερματική ασθένεια.

Η Daniela Brine από το Bicester περίμενε με αγωνία τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης της για να κρατήσει στην αγκαλιά της το νεογέννητο γιο της, όμως… λίγο καιρό μετά τη γέννησή του οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι ο μικρός Anthony έπασχε από μια εξαιρετικά σπάνια δερματική πάθηση, εξαιτίας της οποίας… δε θα μπορούσε ποτέ να τον αγκαλιάσει!

Οι γιατροί διέγνωσαν ότι ο Anthony έπασχε από Epidermolysis Bullosa, μια γενετική πάθηση που προκαλεί εξανθήματα, πληγές και φουσκάλες στο δέρμα και τους εσωτερικούς ιστούς με το παραμικρό άγγιγμα ή επαφή.


Οι ειδικοί έδειξαν στην Daniela και το σύζυγό της Richard Brine με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να κρατούν το μωρό τους, έτσι ώστε να μην μπορεί ούτε ο ίδιος να κινηθεί και να τραυματίσει τον εαυτό του.

«Πονάω που δεν μπορώ να αγκαλιάσω το παιδί μου» λέει η ίδια.



«Αν ζεσταθεί πολύ βγάζει φουσκάλες. Αν ξυθεί με τα γάντια του βγάζει φουσκάλες. Κάθε του κίνηση ή ελαφρύ χτύπημα του προκαλεί πληγές. Αν τις δούμε εγκαίρως, πρέπει να του κάνουμε ένεση επάνω σε αυτές για να “σκάσουν”. Μπορεί να δημιουργηθούν μέσα στο φάρυγγά του ή ακόμη και στα μάτια του και τότε… δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Κάθε έξι ώρες του δίνουμε παρακεταμόληξ και κωδεΐνη για να μην πονάει τόσο πολύ» πρόσθεσε.





Ο μικρός Anthony διατρέχει ακόμη υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο δέρμα.

Οι γονείς του και οι φίλοι της οικογένειας έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν χρήματα για λογαριασμό του φιλανθρωπικού σωματείου Debra, προκειμένου να βρεθεί θεραπεία για την ασθένεια.




Διαβάστε περισσότερα...

Απαγορευμένη ζώνη για ΑΜΕΑ το Ναύπλιο




Να γίνει προσπελάσιμη πόλη το Ναύπλιο, για τα Άτομα με Αναπηρία ζητά ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Θεμελής.

Το Ναύπλιο παρότι είναι μία σύγχρονη πόλη, υστερεί στις υποδομές για ΑΜΕΑ και γίνεται παντελώς αφιλόξενη γι΄ αυτή την κατηγορία των πολιτών.

Στην συνέντευξή του ο κος Θεμελής καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για μια πιο ανθρώπινη πόλη και περιγράφει τα προβλήματα προσπελασιμότητας και προσβασιμότητας που υπάρχουν.

Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανικές υποδείξεις για τον ύπνο μας



Η έλλειψη ύπνου αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Συχνά οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται, παρά μόνο στη διάρκεια της ημέρας, ότι ο ύπνος τους κατά τη νύχτα δεν ήταν ποιοτικός.

"Το πρόβλημα συχνά, είναι το να αντιμετωπίζουμε την αϋπνία με λανθασμένο τρόπο", λέει ο Γιούργκεν Τσούλεϊ, ερευνητής ύπνου στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας. Πολλοί από αυτούς που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μπορούν να βοηθηθούν βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής τους.

"Η αλλαγή συμπεριφοράς δεν είναι εύκολη", λέει ο ίδιος ο οποίος ασχολείται με το θέμα εδώ και περισσότερα από 35 χρόνια και αυτή την εποχή είναι πρόεδρος της Γερμανικής Ακαδημίας για την Υγεία και τον Ύπνο.

Η αϋπνία δεν διαγιγνώσκεται μέχρι να αρχίσουν να επηρεάζονται οι καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου εξαιτίας των προβλημάτων του ύπνου κάθε μέρα για περισσότερο από έναν μήνα. Τότε είναι που πρέπει με βεβαιότητα να λάβει μέτρα.

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από το ίδιο πρόβλημα ζητούν βοήθεια από ομοιοπαθείς τους. "Φυσικά δεν μπορώ να προσφέρω ιατρική συμβουλή. Ο οικογενειακός γιατρός είναι υπεύθυνος γι αυτό. Όμως πολλοί άνθρωποι παρηγορούνται μιλώντας σε άλλους και παίρνοντας συμβουλές", λέει ο Χάρτμουτ Ρέντμάϊστερ, ο οποίος είναι υπεύθυνος ομάδας αυτοβοήθειας στη Γερμανία.

Ο ειδικός σε θέματα ύπνου Τσούλεϊ προτείνει οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να βρεθεί μέσα στο σπίτι αρκεί να μην είναι αλκοόλ. "Ένα ποτηράκι το βράδυ δεν βοηθάει, περισσότερο δυσκολεύει τα πράγματα για έναν καλό ύπνο και για την υγεία συνολικά. Το ζεστό γάλα με μέλι ή η βαλεριάνα μπορεί να βοηθήσουν. Επίσης η ήρεμη μουσική βοηθάει. Ακόμη το να "μετράς προβατάκια" μπορεί να βοηθήσει καθώς πρόκειται για μια μονότονη διεγερτική διαδικασία που μπορεί να σε κοιμίσει. Η χαλάρωση είναι ο ευκολότερος τρόπος για να κοιμηθεί κάποιος", τονίζει ο Τσούλεϊ.

Η τήρηση συγκεκριμένων βασικών κανόνων είναι απαραίτητη για έναν καλό ύπνο, όπως το να μην πηγαίνεις στο κρεβάτι αν δεν είσαι πολύ κουρασμένος. Μια άνετη κρεβατοκάμαρα --περιλαμβανομένου του κατάλληλου κρεβατιού και της κατάλληλης θερμοκρασίας δωματίου- είναι απαραίτητα.

Αν οι συμβουλές δεν βοηθήσουν τότε ο πάσχων θα πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό. "Ο οικογενειακός γιατρός πρέπει πρώτα να αποκλείσει ότι δεν υπάρχει κάποια ασθένεια που να προκαλεί την αϋπνία", τονίζει η Μαρί-Λουϊζ Χάνσεν, επικεφαλής της πανεπιστημιακής κλινικής Charite του Βερολίνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή για υγιή παιδιά



Συμβουλές για ένα σωστό πρωινό.

Η σωστή διατροφή κατά την παιδική ηλικία μπορεί να ενισχύσει τις δια βίου διατροφικές συνήθειες που συμβάλλουν στην ευεξία του παιδιού και να το βοηθήσει να διατηρήσει ένα υγιές πρότυπο διατροφής για μια υγιή ζωή.

Για τους γονείς, η διατροφή μπορεί να αποτελεί πηγή άγχους. Ίσως ανησυχείτε για το αν τα παιδιά σας τρέφονται υγιεινά. Πολλοί γονείς λόγω του φόρτου εργασίας και των υποχρεώσεων επιτρέπουν στα παιδιά να τρώνε «πρόχειρο» φαγητό και να πίνουν λίτρα αναψυκτικών. Άλλοι αγχώνονται υπερβολικά μήπως τα παιδιά τους γίνουν παχύσαρκα και οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές και περιορισμούς. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί μια ισορροπία.

Τα παιδιά που δεν τρέφονται υγιεινά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν να κάνουν λάθος διατροφικές επιλογές ως έφηβοι και ως ενήλικες αργότερα.

Κάθε γονιός επιθυμεί να κάνει αυτό που θεωρεί καλύτερο για τα παιδιά του. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο στο να κατανοήσετε τις βασικές αρχές της διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα συνηθισμένα λάθη, να κάνετε σωστές επιλογές, να μάθετε νέα πράγματα, όπως για παράδειγμα που βοηθάνε τα προβιοτικά, και να διδάξετε τα παιδιά σας υγιεινές συνήθειες διατροφής.

Συνήθως η προσπάθεια να πείσετε τα παιδιά να φάνε σωστά αποτελεί έναν είδος μάχης, αφού το να φάνε ή να μη φάνε είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εκφράσουν την ανεξαρτησία τους ή την αντίδρασή τους. Μην τα αναγκάζετε να φάνε κάτι που δεν θέλουν. Προσπαθήστε με τον τρόπο σας να τους προσφέρετε επιλογές και ποικιλία τροφών.

Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιά σας:

Καθιερώστε και τηρείστε σχολαστικά μια συγκεκριμένη ώρα για την κατανάλωση των γευμάτων και ποτέ μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, γιατί χάνουν τον έλεγχο του τι και πόσο τρώνε.

Χωρίστε το πιάτο σε τμήματα και βάλτε σε κάθε τμήμα και από ένα διαφορετικό φαγητό, για παράδειγμα λίγο από το κυρίως γεύμα, τη σαλάτα ή το τυρί ή το ψωμί ή ό,τι άλλο έχετε στο μεσημεριανό τραπέζι.

Μην αποκλείσετε τελείως κάποια φαγητά από το μενού τους, γιατί έτσι τα κάνετε ακόμα πιο ελκυστικά στα μάτια τους. Φροντίστε όμως να τα προσφέρετε μόνο σε ειδικές περιστάσεις ή με λιγότερο τακτικούς ρυθμούς.

Ποτέ μη μαγειρεύετε ξεχωριστά φαγητά. Σερβίρετε το ίδιο φαγητό που τρώει όλη η οικογένεια, αλλά προσθέστε πότε-πότε κάποιες εναλλακτικές, έτσι για αλλαγή.

Ενθαρρύνετέ τα να δοκιμάσουν έστω και μια μπουκιά από ένα καινούριο φαγητό, αλλά χωρίς να αρχίσετε τα τις διαπραγματεύσεις και τις δωροδοκίες. Να είστε επίμονοι (διακριτικά όμως), γιατί μπορεί να χρειαστεί να το προσπαθήσετε πολλές φορές μέχρι να πειστούν να δοκιμάσουν.

Η σωστή υγιεινή διατροφή αρχίζει κάθε πρωί με ένα καλό πρόγευμα. Ένα υγιεινό πρωινό βελτιώνει την απόδοση των παιδιών, αυξάνει τη συγκέντρωση και την εγρήγορση στα μαθήματα, με αποτέλεσμα πολλές επιτυχίες στο σχολείο, στα σπορ και το παιχνίδι. Μετά από 10-12 ώρες ύπνου χωρίς φαγητό, τα αποθέματα της ενέργειας των παιδιών είναι χαμηλά και το σώμα τους, και κυρίως ο εγκέφαλός τους, χρειάζεται «καύσιμα». Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι, λαμβάνουν περισσότερες βασικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, και έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κρυολογήματα, σε σύγκριση με όσους παραλείπουν το πρωινό.

Παρακάτω δίνονται μερικές καλές προτάσεις για ένα σωστό πρωινό:

1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί σικάλεως με 1 κουταλάκι του γλυκού (κ.γ.) μαργαρίνη & 2κ.γ. μέλι, 1 φρούτο
1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι με 3 κουταλιές της σούπας δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης, 1 φρούτο
1 τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί-γαλοπούλα) και 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζάνι γάλα, 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης, 1 φρούτο

Το γάλα είναι η βασική τροφή του παιδιού γιατί είναι πλούσιο σε ασβέστιο το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα κόκκαλά του. Οι συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες ασβεστίου είναι 500mg, δηλαδή περίπου 2 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων π.χ. γάλα, για παιδιά ηλικίας 1-3 ετών, 800mg, 3 ποτήρια γάλα, για παιδιά ηλικίας 4-8 ετών και 1.300mg για παιδιά και εφήβους ηλικίας 9-18 ετών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, άλατα και φυτικές ίνες. Εκτός από αυτό όμως δίνουν χρώμα και γεύση στα γεύματα. Προσπαθήστε να δίνετε στα παιδιά σας 4 μερίδες καθημερινά. Προτιμήστε το φρεσκοστυμμένο χυμό και γενικά τα φρέσκα λαχανικά στα γεύματά του. Ως ενδιάμεσα σνακ επιλέξτε κομματάκια καρότου, αγγουριού ή μήλου.

Είναι σημαντικό να του προσφέρετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών για να αλλάζει γεύσεις και να μην βαριέται. Το πεπόνι, οι φράουλες, ο ανανάς, το πορτοκάλι, ο χυμός πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι ντομάτες, οι πιπεριές είναι μερικά από τα φρούτα και τα λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C.

Αν το παιδί σας δεν προτιμά τα φρούτα και τα λαχανικά προσπαθήστε να τα συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιο του, προσφέροντας τα ως φρουτοσαλάτα ή χυμό ή ακόμα και σε φρέσκα κομματάκια μέσα σε γιαούρτι. Στην περίπτωση των λαχανικών μπορείτε να τα βράσετε και να κάνετε μια γευστική χορτόσουπα ή και να τα βάλετε στη σάλτσα για τα μακαρόνια.

Οι πρωτεΐνες είναι εξίσου σημαντικές για την ανάπτυξη του παιδιού. Το κρέας, τα αυγά, τα όσπρια, το ψάρι και τα θαλασσινά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και πρέπει να δίνονται 1-2 μερίδες στα παιδιά καθημερινά. Προσπαθήστε να μαγειρεύετε ψάρι τουλάχιστον 1 φορά την βδομάδα.

Επιλέξτε από τα κρέατα καλύτερα στήθος κοτόπουλου, κουνέλι, γαλοπούλα και στο τέλος άπαχο μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας. Αφαιρέστε όλο το ορατό λίπος από το κρέας καθώς και το δέρμα πριν το μαγείρεμα. Σερβίρετε τα όσπρια τακτικά, 2-3 φορές την βδομάδα, ώστε να μάθουν τα παιδιά να τα έχουν στη διατροφή τους από μικρή ηλικία.

Από μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή και συγχρόνως γυμνάζονται είναι πιο υγιή. Ενθαρρύνετε, επομένως, τα παιδία να είναι πιο ενεργά και σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή θα θέσουν τις βάσεις για την καλή υγεία και τον έλεγχο του βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά και μελλοντικά.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διαταραχή της υπερφαγίας



Πλήθος παραγόντων έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της πάθησης.

Η διαταραχή της υπερφαγίας αποτελεί επισήμως από το 1994 ξεχωριστή διαγνωστική ψυχιατρική οντότητα, ενώ όλο και συχνότερα οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έρχονται αντιμέτωποι μ’ αυτή.

Για να μιλήσουμε όμως για διαταραχή και όχι απλά για περιστάσεις στις οποίες μπορεί λίγο-πολύ να ξεπεράσουμε την καθιερωμένη για εμάς ποσότητα πρόσληψης τροφής, θα πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια. Ας μη βιαστούμε λοιπόν να θορυβηθούμε και να ψυχιατρικοποιήσουμε μία ή δυο τάσεις λαιμαργίας ή υπερκατανάλωσης τροφής στις οποίες μπορεί να υποκύψουμε.

Για να γίνουμε πιο σαφείς, ένα επεισόδιο υπερφαγίας, για να χαρακτηριστεί ως τέτοιο, θα πρέπει το άτομο που το βιώνει να τρώει συνήθως πιο γρήγορα από το κανονικό πολλές φορές μέχρι να νιώσει δυσάρεστα ακόμα κι όταν δεν πεινάει πολύ. Όχι σπάνια, λόγω της παραπάνω συμπεριφοράς του, το άτομο νιώθει ενοχές και βιώνει έντονο άγχος, ενώ τέτοια επεισόδια να συμβαίνουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα για έξι μήνες το λιγότερο. Τέλος, η συμπεριφορά υπερφαγίας στην οποία εμπλέκεται το άτομο συνοδεύεται από έντονη αίσθηση απώλειας του ελέγχου.

Τα υπερφαγικά επεισόδια λαμβάνουν χώρα και στη ψυχογενή βουλιμία, η οποία αποτελεί μια ξεχωριστή διαγνωστική οντότητα διαταραχής διατροφής, καθώς το βάρος του ατόμου διαφέρει κατά πολύ στις δύο περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, ενώ στη βουλιμία, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, μετά την υπερφαγία ακολουθεί κάποια αντισταθμιστική συμπεριφορά, όπως η πρόκληση εμετού, η χρήση καθαρτικών, η δίαιτα, η έντονη άθληση κ.ά, στη διαταραχή υπερφαγίας που περιγράφουμε δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα το άτομο να καταλήγει υπέρβαρο.

Είναι αλήθεια, πως η μάχη με το φαγητό για τους περισσότερους από εμάς έχει μια χρόνια πορεία, ενώ αρκετά συχνά οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας εντοπίζουν υφέρποντα καταθλιπτικά ή αγχώδη συμπτώματα στα άτομα με διαταραχές διατροφής.

Αν και το βασικό σύμπτωμα έχει να κάνει με την πρόσληψη τροφής, οι διαταραχές διατροφής είναι συναισθηματικές διαταραχές, στις οποίες σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως το φαγητό χρησιμοποιείται για να μπορέσει το άτομο να διαχειριστεί σκέψεις, συναισθήματα και σωματικές αισθήσεις, οι οποίες του προκαλούν έντονη δυσφορία και αδυναμία διαχείρισής τους.

Πολλά έχουν υποστηριχθεί για την αιτιολογία των διατροφικών διαταραχών και συγκεκριμένα για τη διαταραχή της συναισθηματικής υπερφαγίας, έχοντας ως κοινό παρανομαστή την πολυπαραγοντική προέλευσή της. Βιολογικοί, ψυχολογικοί, κοινωνικοί και ατομικοί παράγοντες αλληλοεμπλέκονται και οδηγούν σε υπερφαγικά επεισόδια.

«Είσαι όμορφη όταν είσαι αδύνατη», «τα αγόρια είναι ωραίο να έχουν μυς (δηλ. δύναμη)», είναι κοινωνικά στερεότυπα που επηρεάζουν τη διαμόρφωση σωματικών προτύπων και σε συνδυασμό με στρεβλές γνωστικές πεποιθήσεις σε σχέση με το βάρος, το σχήμα του σώματος και την τροφή, μπορούν να αποτελέσουν γόνιμο έδαφος για τη διατροφική διαταραχή.

Άλλοι παράγοντες, όπως οι συνήθειες της οικογένειας γύρω από το φαγητό, η έκφραση συναισθημάτων ή οι ελλιπείς δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων έχουν ενοχοποιηθεί κατά καιρούς για την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών.

Η παραπάνω προσπάθεια αιτιολόγησης είναι ένα μικρό δείγμα της βιβλιογραφίας που έχει γραφτεί σχετικά με το θέμα μας και είναι μάταιο έως και παρακινδυνευμένο να προσπαθήσουμε να το γενικεύσουμε σε όλες τις περιπτώσεις. Αν πιστεύετε πως ταλαιπωρείστε από τη διαταραχή της υπερφαγίας ή οποιαδήποτε άλλη διαταραχή διατροφής έχετε υπόψη πως κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη -μην εξαντλείστε στην ανάγνωση γενικών ψυχολογικών θεωριών. Οι τελευταίες είναι εργαλεία των επιστημόνων ψυχικής υγείας (ψυχοθεραπευτών, ψυχολόγων κ.ά.), ώστε να προσεγγιστεί το πρόβλημα με μια εξατομικευμένη αιτιολόγηση και θεραπευτική παρέμβαση.

Τόσο η διαταραχή της υπερφαγίας όσο και οι υπόλοιπες διατροφικές διαταραχές αντιμετωπίζονται πλέον από το πεδίο της ψυχοθεραπείας αποτελεσματικά και ανακουφίζουν τις ζωές πολλών ανθρώπων. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που εμποδίζουν την έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας: η δυσκολία του ατόμου να παραδεχτεί και να αντιμετωπίσει τη διαταραχή, λόγω άγνοιας ή ντροπής.

Η αναγνώριση του προβλήματος ως κατάστασης που απαιτεί τη βοήθεια από έναν εξειδικευμένο ψυχοθεραπευτή -πολλές φορές μάλιστα σε συνεργασία με έναν κλινικό διατροφολόγο, είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της διαταραχής υπερφαγίας.

Μια ολοκληρωμένη ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών περιλαμβάνει κατά πρώτον εκπαίδευση του πελάτη σε συμπεριφορικές τεχνικές βάσει των οποίων μαθαίνουμε να ελέγχουμε τις αντιδράσεις μας απέναντι στις διατροφικές μας συνήθειες και να τροποποιούμε τις υπάρχουσες δυσλειτουργίες, αλλά και να ελέγχουμε το περιβάλλον, ώστε να περιοριστεί η παρόρμηση για λήψη τροφής.

Πολλές απ΄αυτές τις «συμβουλές-τρικ» είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό σε αρκετά εκλαϊκευμένη μορφή, αλλά σχεδόν πάντα αποτυγχάνουν -για να επιτύχουν χρειάζονται τη συστηματική καθοδήγηση και την εκμάθησή τους από έναν ικανό θεραπευτή μέσα σε ένα πλαίσιο εξατομικευμένης συστηματικής θεραπείας.

Στη συνέχεια, βασική προϋπόθεση για την εις βάθος αντιμετώπιση της διαταραχής είναι να εντοπιστούν οι ψυχολογικοί μηχανισμοί (οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις) του πελάτη γύρω από τον εαυτό του, το βάρος και το σχήμα του σώματός του. Οι παράγοντες που πυροδοτούν τα επεισόδια υπερφαγίας, οι ψυχολογικοί μηχανισμοί που τα διαιωνίζουν και γενικότερα οι σχέσεις του πελάτη με τους άλλους, αλλά και με τον εαυτό του, θα πρέπει να εντοπισθούν και να συμπεριληφθούν στο θεραπευτικό σχεδιασμό.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως τις περισσότερες φορές η διαταραχή υπερφαγίας, όπως και οι υπόλοιπες διατροφικές διαταραχές μας «τυραννούν» και τις κουβαλάμε για πολλά χρόνια, ακριβώς επειδή δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς τις προκαλεί αλλά και πώς να τις αντιμετωπίσουμε τόσο σε πρακτικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να έχουμε έκπτωση της ποιότητας ζωής μας.

Μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο ψυχολόγο ή επαγγελματία ψυχικής υγείας, αν νιώθετε πως έχετε χάσει τον έλεγχο. Η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση εφοδιάζει το άτομο με αυτογνωσία, ενώ μέσω των επιστημονικών γνώσεων μπορεί να σας προσφέρει την απαραίτητη ψυχοεκπαίδευση, καθοδήγηση και βαθύτερη κατανόηση του προβλήματός σας.

Ανακτώντας τον έλεγχο και επαναφέροντας το αίσθημα της «φυσιολογικής» πείνας, η ζωή μπορεί να γίνει ξανά λειτουργική και ευχάριστη.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάριο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος



Από τις 7 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και όλους όσοι αναζητούν νέους τρόπους να προσεγγίσουν παιδιά με επικοινωνιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς απευθύνεται το σεμινάριο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος που διοργανώνεται από τις 7 Νοεμβρίου έως τις 30 Ιανουαρίου στο Κέντρο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος στους Αμπελόκηπους.

Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ) είναι ένα πρωτοποριακό ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση επικοινωνιακών δυσκολιών και προβλημάτων συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό (ΥΛΑ) και σύνδρομο Asperger. Το ΓΣΔ συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με αρχές και τεχνικές από θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, όπως η γνωσιακή και η συμπεριφορική.

Το ΓΣΔ στοχεύει να προσφέρει τη δυνατότητα σε παιδιά με επικοινωνιακές δυσκολίες να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες όπως, αντίληψη και έκφραση συναισθημάτων, αντίληψη λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας, ενσυναίσθηση, ικανότητα να ακούν τον συνομιλητή τους, να παρακολουθούν και να συμμετέχουν σε μια συζήτηση. Τα παιδιά δεν καλούνται να μάθουν μηχανικά αυτές τις δεξιότητες αλλά οδηγούνται μέσα από τη μαγεία του δράματος βιωματικά να ανακαλύψουν σε τι θα μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν έτσι ώστε ο ήρωας τους να φτάσει στο στόχο του. Κατά τη διάρκεια ενός θεατρικού δρώμενου τίθενται μια σειρά προβλημάτων που στοχεύουν να παροτρύνουν τα παιδιά με ΥΛΑ και σύνδρομο Asperger να αντιληφθούν τη σχέση δράσης - αντίδρασης και πώς διαφορετικές συμπεριφορές μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ΓΣΔ σε παιδιά με ΥΛΑ και σύνδρομο Αsperger, όπως αυτά προκύπτουν από τη διδακτορική μελέτη της δρ Χάρις Καρνέζη στο πανεπιστήμιο Trinity College Dublin της Ιρλανδίας, είναι ενθαρρυντικά ως προς την αποτελεσματικότητα του στην γενικότερη βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς των συμμετεχόντων, την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής τους, στην μείωση στερεοτυπικών συμπεριφορών, καθώς επίσης και στην επίτευξη ειδικών στόχων για το κάθε μέλος της ομάδας, όπως η αντιμετώπιση φοβιών και άλλων δυσλειτουργικών συμπεριφορών.

Σκοπός της εκπαίδευσης:

- η κατανόηση των αναγκών των παιδιών με ΥΛΑ και Άσπεργκερ
- η κατανόηση του ΓΣΔ ως εκπαιδευτικού εργαλείου
- η πρακτική εφαρμογή του ΓΣΔ σε παιδιά με επικοινωνιακές
δυσκολίες

Θεματικές ενότητες – περιεχόμενο:

1. Τι είναι το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (Θεωρία)
Πώς σχετίζεται με τον αυτισμό
Ποια είναι η φιλοσοφία του
Ποιοι είναι οι στόχοι του

2. Το Γνωσιακό Συμπεροφορικό Δράμα στην Πράξη
Οι συμμετέχοντες βιώνουν σαν μαθητές το ΓΣΔ
Δίνονται πρακτικά παραδείγματα της εφαρμογής του ΓΣΔ για την αντιμετώπιση ποικίλων δυσκολιών.

3. Σχεδιασμός προγράμματος ΓΣΔ
Οι συμμετέχοντες διδάσκονται τη δομή του ΓΣΔ, σχεδιάζουν τα δικά τους μαθήματα ΓΣΔ με βάση συγκεκριμένα
περιστατικά, τα δοκιμάζουν πειραματικά στο μάθημα

4. Εφαρμογή του ΓΣΔ
Οι συμμετέχοντες εφαρμόζουν τα μαθήματα που σχεδίασαν στο σεμινάριο σε δικά τους περιστατικά.

Συζήτηση της εφαρμογής και ανατροφοδότηση

Η εισηγήτρια δρ Χάρις Καρνέζη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη και δούλεψε επαγγελματικά ως ηθοποιός για δέκα χρόνια. Πήρε Μάστερ (MA) στο «Θέατρο στην Eκπαίδευση» από το University of Central England στο Birmingham και έκανε διδακτορικό με υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Trinity College Dublin. Κατά τη διατριβή της μελέτησε τις ανάγκες των παιδιών με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Άσπεργκερ και δημιούργησε ένα ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο που να ανταποκρίνεται σε αυτές, το «Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα» (ΓΣΔ). Για τη μελέτη της αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Ιρλανδικό Κρατικό Συμβούλιο Ειδικής Εκπαίδευσης ενώ παράλληλα της απονεμήθηκε και μεταπτυχιακό βραβείο έρευνας από το πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Στην Ελλάδα τιμήθηκε με το βραβείο Γυναίκα Επιστήμων της Χρονιάς, από τον όμιλο Λυμπέρη. Τα αποτελέσματα της μελέτης της παρουσίασε σε διεθνή συνέδρια στην Ιρλανδία, την Αυστραλία, το Μεξικό και τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα δίδαξε το μοντέλο της σε ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και δασκάλους ειδικής αγωγής σε Ιρλανδία, Αυστραλία, Αμερική και Ελλάδα. Έχει κάνει διαλέξεις και σεμινάρια στα πανεπιστήμια Newman College στο Βirmingham της Αγγλίας και στο Trinity College της Ιρλανδίας, ενώ έχει σταθερές συνεργασίες με ειδικά σχολεία τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Ιρλανδία όπου εφαρμόζει το ΓΣΔ. Είναι συνεργάτης του Asperger Center for Education and Training της Νέας Υόρκης. Μέχρι στιγμής έχει δουλέψει σε τακτική βάση με πάνω από 200 παιδιά στο φάσμα του αυτισμού σε Ιρλανδία, Αυστραλία και Ελλάδα. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Applied Theatre Research and Autism Network(ATRAN) και του International Society for Autism Research (INSAR).

Τόπος: Κέντρο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος
Κηφισίας 104, Αμπελόκηποι

Ημερομηνίες & Ώρες Διεξαγωγής
7 Νοεμβρίου 2012 - 30 Ιανουαρίου 2013
κάθε Τετάρτη 20.30 - 22.30
Διάρκεια Σεμιναρίου: 24 ώρες
Κόστος : 300 ευρώ
Tηλέφωνο για κρατήσεις: 210 6996442 και 6944 171522
www.cbdmethod.com

Περιορισμένος αριθμός θέσεων-θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.


Διαβάστε περισσότερα...

Μειώθηκε σημαντικά η βρεφική και μητρική θνησιμότητα



Το 98% των θανάτων νέων μητέρων και βρεφών καταγράφεται σε 75 χώρες
.
Μπορεί η βρεφική και μητρική θνησιμότητα να έχει μειωθεί εντυπωσιακά τα τελευταία 20 χρόνια, όμως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε ορισμένες αφρικανικές χώρες και στην Αϊτή, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Συνολικά, το 98% των θανάτων νέων μητέρων και βρεφών καταγράφεται σε μόλις 75 χώρες.

Η πρώτη έκθεση της ανεξάρτητης ομάδας επιστημόνων, ειδικών στην υγεία της γυναίκας και του παιδιού (iERG), την οποία συγκρότησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο αριθμός των θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών μειώθηκε από τα 11,6 εκατομμύρια το 1990 στα 7,2 εκατομμύρια το 2011. Εντυπωσιακά μειώθηκε και ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν στον τοκετό: από 409.053 το 1990 στις 273.465 το 2011.

Στην έκθεση, που δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet, αναφέρεται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται 3,07 εκατ. θάνατοι νεογέννητων. Από αυτούς, το 1,08 εκατ. οφείλεται σε επιπλοκές λόγω πρόωρου τοκετού ενώ οι 720.000 σε επιπλοκές που παρουσιάζονται κατά τη στιγμή του τοκετού.

Οι κυριότερες αιτίες θανάτου των βρεφών είναι η πνευμονία (1,07 εκατ. θάνατοι ετησίως), η διάρροια (750.000) και η ελονοσία (560.000).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε ορισμένες χώρες όπως η Κίνα, η Αίγυπτος, το Μαρόκο και το Περού ενώ σε καλό δρόμο φαίνεται ότι βαδίζουν πολλές άλλες, όπως το Αφγανιστάν, η Ανγκόλα, το Μπουρούντι, η Καμπότζη, το Κονγκό και η Μαδαγασκάρη. Αντιθέτως, επιδεινώθηκε η κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν, την Μποτσουάνα, την Μπουρκίνα Φάσο, την Αϊτή, το Λεσότο και το Τουρκμενιστάν.

Η βρεφική και μητρική θνησιμότητα είναι υψηλότερη στην υποσαχάρια Αφρική και πιο διαδεδομένη μεταξύ των νέων μητέρων, ηλικίας από 15 έως 19 ετών. Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα γίνονται και οι περισσότερες εκτρώσεις (το 25%), συνήθως κάτω από κάκιστες συνθήκες για την ασφάλεια και την υγεία της νεαρής κοπέλας.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε εφαρμογή θα μπει το 2013 το περιουσιολόγιο



Καταργεί τα τεκμήρια για μισθωτούς-συνταξιούχους.

Σε εφαρμογή θα μπει το 2013 το νέο σύστημα ελέγχου των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, μέσω της κατάρτισης του περιουσιολογίου. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού θα καταργήσει τα τεκμήρια για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σημειώνεται ότι με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα ιδιωτικά σχολεία, το οικιακό προσωπικό η εφορία προσδιορίζει ένα «τεκμαρτό» εισόδημα. Το εισόδημα αυτό συγκρίνεται με το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος και όποιο από τα δυο εισοδήματα είναι μεγαλύτερο, αυτό φορολογείται.

Αυτό το σύστημα θα πάψει να ισχύει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς στο Περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για όλα τα ακίνητα και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογούμενου, καθώς επίσης και για όλες τις αποταμιεύσεις του, δηλαδή τις καταθέσεις και τις επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κλπ.

Τα τεκμήρια θα διατηρηθούν για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και τους φορολογούμενους που ασκούν ατομική επιχείρηση και θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως μέσο σύλληψης της φοροδιαφυγής και των αδήλωτων εισοδημάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Της αφαίρεσαν το στομάχι για να ζήσει!



Η ιστορία της 18χρονης που κινδύνεψε πίνοντας κοκτέιλ με υγρό άζωτο.

Σε επέμβαση αφαίρεσης στομάχου υποβλήθηκε μία 18χρονη από τη Βρετανία προκειμένου να σωθεί η ζωή της καθώς είχε πιεί κοκτέιλ στο οποίο χρησιμοποιείται υγρό άζωτο.

Η Gaby Scanlon γιόρταζε τα 18α γενέθλιά της σε μπαρ του Lancaster. Εκεί ήπιε το συγκεκριμένο κοκτέιλ και άρχισε στη συνέχεια να μην μπορεί να ανασάνει.

Ο πόνος στο στομάχι της έγινε αφόρητος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε πως είχε υποστεί διάτρηση στομάχου. Οι γιατροί την υπέβαλαν σε επείγουσα επέμβαση για να αφαιρέσουν το στομάχι της και να σώσουν τη ζωή της.

Πλέον η 18χρονη νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η διοίκηση του μπαρ όπου κατέρρευσε η Scanlon ανακοίνωσε πως ανησυχεί πολύ με την υπόθεση της 18χρονης και πως απευθύνει ευχές ανάρρωσης στην ίδια και την οικογένειά της.

Τον περασμένο μήνα στη σελίδα του μπαρ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκε το κοκτέιλ «Pornstar Martini» το οποίο περιέχει υγρό άζωτο και κοστίζει 8,95 λίρες (11 ευρώ).

Πλέον, σύμφωνα με την αστυνομία, το μπαρ δεν σερβίρει πια κοκτέιλ που να περιέχουν υγρό άζωτο.

Όπως σημειώνει η Daily Mail, το υγρό άζωτο, που εξατμίζεται στους -196 βαθμούς Κελσίου, χρησιμοποιείται ευρέως για την άμεση ψύξη φαγητών και ποτών ή για τη δημιουργία ατμού.

Ωστόσο όταν κάποιος το καταπίνει, το υγρό άζωτο μπορεί να παγώσει τμήματα της στοματικής κοιλότητας, του λαιμού ή του στομάχου, να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα και να καταστρέψει τους ιστούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαχαίρι σε όλα



Με ένα από τα πιο σκληρά πακέτα λιτότητας, που έχουν εφαρμοσθεί ποτέ σε ευρωπαϊκή χώρα, στις αποσκευές του, αλλά χωρίς τελικό κείμενο συμφωνίας με την τρόικα, μεταβαίνει στο Λουξεμβούργου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να συμμετάσχει στο συμβούλιο των υπουργών των Οικονομικών της ευρωζώνης (eurogroup).

Ζητούμενο για τον τσάρο της οικονομίας είναι να λάβει μια θετική γνωμοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους έτσι ώστε στην συνέχεια, με την επιστροφή του στην Αθήνα, να οριστικοποιήσει το πακέτο των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.
Κατά την τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικα, που έγινε το Σάββατο το μεσημέρι, σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά παραμένουν ανοικτές σημαντικές πτυχές της συμφωνίας.
Για να επιτευχθεί όμως η πρόοδος αυτή το οικονομικό επιτελείο υπαναχώρησε στις περισσότερες από τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών, αποδεχόμενο να βάλει βαθύτερα το μαχαίρι των περικοπών στις συντάξεις.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για το επόμενο έτος προωθούνται μέτρα 9 δισ. ευρώ (τα 8,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από την φορολογία). Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός στα μέτρα που έχουν ήδη κλειδώσει (αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, μείωση 30 ευρώ στις αγροτικές συντάξεις, κατάργηση των δώρων σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές στα εφάπαξ, απόλυση με την μορφή διαθεσιμότητας 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών και μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα) προστίθενται η κατάργηση των δώρων στις συντάξεις του ΟΓΑ, η κατάργηση εποχικών επιδομάτων του ΟΑΕΔ και η επιβολή φόρου στους εφοπλιστές.

Παράλληλα, προωθείται η περικοπή στο άθροισμα των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) πάνω από τα 1.000 ευρώ, με συντελεστές υψηλότερους από αυτούς που αρχικά προβλέπονταν (2% έως 10%).

Για το 2014 αναμένεται να ληφθούν μέτρα 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την φορολογία (νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, κατάργηση φοροαπαλλαγών, φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή 35% καθώς και κατάργηση του επιπλέον αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά). Το υπόλοιπο πακέτο για το 2014 θα συμπληρωθεί με περικοπές δαπανών υπουργείων και διαρθρωτικές παρεμβάσεις.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκπτώσεις στις λαϊκές αγορές



Με έκπτωση που θα φτάνει μέχρι και στο ποσοστό του 20% θα έχουν τη δυνατότητα από τα τέλη του τρέχοντος μήνα να κάνουν τα ψώνια τους από τις λαϊκές αγορές τα μέλη των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος των ΚΑΠΗ του κεντρικού δήμου Λάζαρος Ζαχαριάδης με στόχο την ανακούφιση των ατόμων της τρίτης ηλικίας σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να στηρίξουμε τα μέλη μας, ώστε να αντεπεξέλθουν στα πιεστικά οικονομικά προβλήματα. Με αυτή τη στόχευση απευθυνθήκαμε στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μας για παροχή έκπτωσης προς τα μέλη μας», σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης.

Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και Οργανισμού Λαϊκών Αγορών αναμένεται να τεθεί σε ισχύ περίπου από τα τέλη του τρέχοντος μήνα, μόλις διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος.

Σε δεκαεννέα αγορές

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης Μιχάλης Πάππου, η έκπτωση προς τα μέλη των ΚΑΠΗ θα ισχύει στο σύνολο των δεκαεννέα λαϊκών αγορών που λειτουργούν εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Αυτή η εκπτωτική διαδικασία αφορά τα μέλη των ΚΑΠΗ αποκλειστικά του κεντρικού δήμου στο πλαίσιο σχετικής συνεργασίας που αναπτύξαμε. Προχωρούμε στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας σε συνεννόηση με τις ομοσπονδίες των παραγωγών και των πωλητών, που έχουν αντιμετωπίσει την πρωτοβουλία αυτή εξαιρετικά θετικά», σημείωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών.

Όπως εξήγησε, ο Οργανισμός θα προμηθεύσει όσους πωλητές επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια με ειδικές πινακίδες, οι οποίες θα τοποθετούνται στους πάγκους των λαϊκών, ώστε τα μέλη των ΚΑΠΗ να ενημερώνονται για τα ακριβή ποσοστά της έκπτωσης που θα παρέχονται ξεχωριστά για κάθε προϊόν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόλο κατά του καρκίνου


Αγώνας πόλο με σκοπό την ενημέρωση των γυναικών για τους κινδύνους από τον καρκίνο του μαστού και την έγκαιρη διάγνωση του διεξήχθη χθες το απόγευμα.

Η αργυρή ολυμπιονίκης Γεωργίας Ελληνάκη μιλά για τη πρόληψη και πως αυτή μπορεί να σώσει ζωές.






Διαβάστε περισσότερα...

Ποιους ασφαλισμένους συμπαρασύρει το όριο των 67



Παρατείνεται ο εργασιακός βίος για 70.000 ασφαλισμένους.

Η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67) αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων στα όρια συνταξιοδότησης όλων των ενδιάμεσων περιπτώσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το όριο ηλικίας για την καταβολή μειωμένης σύνταξης θα αυξηθεί από τα 60 στα 62 έτη.

Ανάλογη θα είναι η αύξηση σε όλα τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας, ενώ συζητείται μόνο η «διάσωση» όσων ασφαλισμένων θεμελιώνουν εφέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να παρατείνει τον εργασιακό βίο για 70.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι πιθανότατα θα υποχρεωθούν να παραμείνουν δύο επιπλέον έτη για να συνταξιοδοτηθούν.

Ο ακριβής αριθμός όσων θα «πληγούν» από τη ρύθμιση δεν είναι εφικτός πριν από την αποσαφήνιση του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος. Ωστόσο η πρόβλεψη για εξοικονόμηση που έχει κάνει η κυβέρνηση αναφέρεται σε 1,1 δισ. ευρώ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το πρώτο έτος της εφαρμογής του το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι χαμηλότερο, καθώς πολλοί ασφαλισμένοι θα σπεύσουν να αποχωρήσουν από την εργασία τους προκειμένου να αποφύγουν τον «εγκλωβισμό» για δύο ακόμη έτη.

Το μέτρο προτάθηκε ως «αντίβαρο» για να αποφευχθούν απολύσεις στο Δημόσιο και ανατροπές στα εργασιακά. Πάρα ταύτα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ειδικό καθεστώς στον δημόσιο τομέα ώστε να αποχωρήσουν με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς όσοι έχουν τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ρύθμιση - εφόσον τελικώς εφαρμοστεί – προβλέπει την αύξηση της ηλικίας σε δύο δόσεις: στο 66ο έτος από 1ης Ιανουαρίου του 2013 και στο 67ο έτος από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Στην περίπτωση αυτή η αύξηση θα αφορά τους παλαιούς όσο και τους νέους ασφαλισμένους, ενώ δεν θίγονται όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Σήμερα στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλεται σύνταξη σε ηλικία 65 ετών, εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Η ρύθμιση αυτή ισχύει ανεξαρτήτως του έτους ασφάλισης, ωστόσο υπάρχουν μια σειρά διατάξεις που επιτρέπουν την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη.

Η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία, δηλαδή από το 65ο στο 67ο έτος, αγγίζει το σύνολο των νέων ασφαλισμένων που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.

Επίσης επηρεάζει και τους ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1993 αλλά δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα. Στον δημόσιο τομέα η θεμελίωση γίνεται με τα 25 έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικό καθεστώς ενδέχεται να υπάρξει μόνο για τους εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αύξηση κατά μία διετία πιθανότατα θα υπάρξει και στα ειδικά όρια συνταξιοδότησης που επιτρέπουν την έξοδο πριν από το 65ο έτος της ηλικίας. Συνεπώς επηρεάζονται και θα λάβουν μειωμένη σύνταξη, όπως και όσοι συνταξιοδοτούνται με 35 έτη ασφάλισης.

Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο θα υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους προ του 1983, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Εμφύλιος για τα επιδόματα πρόνοιας



Διγλωσσία μεταξύ υπουργείου Εργασίας και ΙΚΑ.

Ο διοικητής του ΙΚΑ μιλά παράταση χορήγησης των υφιστάμενων παροχών για ένα ακόμα χρόνο, την ώρα που ο υπουργός Εργασίας δηλώνει πως από το 2013 θα επανεξεταστούν όλα.

Όταν απουσιάζει η στρατηγική, ειδικά σε κρίσιμα θέματα, όπως τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, τότε η έκφραση εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων κάθε άλλο παρά εκπλήσσει.

Ο λόγος για την περίπτωση των επιδομάτων πρόνοιας, για τα οποία οι δανειστές μας ζητούν να περικοπούν, ακόμα και να καταργηθούν.

Με βάση αυτή την αξίωση της τρόικας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επανεξεταστούν όλες αυτές οι παροχές, ώστε να «σταματήσουν να δρουν οι επιτήδειοι από το 2013», όπως χαρακτηριστικά είπε σε πρόσφατη σύσκεψη.

Μέχρι εδώ, όλα καλά. Μαθαίνουμε, όμως, πως ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, έχει εκφράσει την πρόθεση να ανανεώσει τη χορήγηση των συγκεκριμένων παροχών για την επόμενη χρονιά.

Κατόπιν όλων αυτών, η ηγεσία του υπουργείου φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από την «πρωτοβουλία», που πήρε ο κύριος Σπυρόπουλος χωρίς να ενημερώσει κανένα.

Το θέμα είναι μείζον και δεν αφορά μόνο στην έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και στο γεγονός πως από τις συγκεκριμένες περικοπές επιδιώκεται να εξοικονομηθεί περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ανεξαρτήτως του δίκαιου του χαρακτήρα του συγκεκριμένου μέτρου, τέτοια περιστατικά κάθε άλλο παρά βοηθούν στην αποκατάσταση της εικόνας της χώρας. Επιπλέον, η αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις οδηγούν σε ακόμα πιο επώδυνα μέτρα, φορτώνοντας με περισσότερα βάρη τους ασφαλισμένους.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μην κλείνετε τις μονάδες Ψυχικής Υγείας»



Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και εκδηλώσεις στο Χαλάνδρι την Τετάρτη.

Οι μονάδες και οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας υποχρηματοδοτούνται από το 2005. «Τον τελευταίο καιρό», όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι «με δεδομένη την οικονομική κρίση, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έφτασε στο σημείο μηδέν».

Το υπουργείο Υγείας, λένε οι εργαζόμενοι, διαθέτει μόνο το 50% των απαιτούμενων πόρων για τη λειτουργία υπηρεσιών και δομών ψυχικής υγείας, με αποτέλεσμα η ψυχική υγεία να οδηγείται σε… κατάρρευση.

Οι εργαζόμενοι, μέσω 37 φορέων ψυχικής υγείας, απέστειλαν στις 28 Σεπτεμβρίου εξώδικη διαμαρτυρία στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο και στην υφυπουργό, Φ. Σκοπούλη, και τους ζητούν να βρουν άμεσα λύση στο πρόβλημά τους.

Εκδηλώσεις στην Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Για να μην διακοπεί το έργο των δομών των φορέα καθώς και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας συμμετέχει στις κινητοποιήσεις του δικτύου «Αργώ».

Έτσι, μεθαύριο, Τετάρτη, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου στο Χαλάνδρι (με την υποστήριξη του δήμου) διοργανώνεται ένα σύνολο πολιτιστικών δράσεων από τους εργαζομένους, τις οικογένειες και τους εθελοντές του φορέα.

Το πρόγραμμα

Έχει προγραμματιστεί να δοθεί συναυλία από το Γιάννη Ζουγανέλη και πλήθος άλλων καλλιτεχνών. Θα υπάρξει ποδηλατοδρομία ενώ θα βρίσκεται εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων κινητή μονάδα ενημέρωσης, η οποία θα παρέχει πληροφορίες για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι φορείς ψυχικής υγείας.

Εκτός αυτού, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9.30 το πρωί στο υπουργείο Υγείας ενώ στις 12.00 θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Ημέρας της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαστογραφία στη Σητεία



Από σήμερα μέχρι την Παρασκευή.

Την επίσκεψη της Κινητής Μονάδας Μαστογράφου σε διάφορες περιοχές της Σητείας διοργανώνει ο δήμος σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, με σκοπό να εξεταστούν όσες γυναίκες επιθυμούν.

Η εξέταση θα γίνεται δωρεάν από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου ως κριτήρια θα ληφθούν υπόψη η ηλικία (40-70 ετών) και το οικογενειακό ιστορικό που αφορά κυρίως το μαστό.

Αποκλείονται οι γυναίκες που έχουν κάνει ολική μαστεκτομή, μαστεκτομή πριν την πάροδο δέκα ετών καθώς και γυναίκες που έχουν ελεγχθεί με μαστογραφία σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Το πρόγραμμα:

- Δευτέρα 8/10/2012 9.00-13.00 στις Λιθίνες για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του τέως δήμου Μακρύ Γιαλού.

- Τρίτη 9/10/2012 9.00-13.00 στη Ζήρο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του τέως δήμου Λεύκης.

- Τετάρτη 10/10/2012 9.00-13.00 στο Παλαίκαστρο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του τέως δήμου Ιτάνου.

- Πέμπτη 11/10/2012 9.00-13.00 στη Σητεία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλης και των υπολοίπων κοινοτήτων.

-Παρασκευή 12/10/2012 και ώρα 9.00-13.00 στη Σητεία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλης και των υπολοίπων κοινοτήτων.

Εάν η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη, θα προτιμηθούν οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό και όσες δεν έχουν την οικονομική άνεση ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταργούνται τα τεκμήρια

Ακολουθούν δυο σχετικά άρθρα:

Καταργούνται τα τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες 


Έρχεται το τέλος για τα τεκμήρια διαβίωσης. Με την ενεργοποίηση του Περιουσιολογίου για όλους τους φορολογούμενους από το 2013, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καταργήσει τα τεκμήρια για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Τα τεκμήρια θα διατηρηθούν και ενδεχομένως θα ενισχυθούν για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως δικλείδα ασφαλείας για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και των αδήλωτων εισοδημάτων.

«Με την εφαρμογή του Περιουσιολογίου στο οποίο θα περιέχονται όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων, τα τεκμήρια διαβίωσης δεν έχουν πλέον κανένα λόγο ύπαρξης» σημειώνει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Και προσθέτει ότι «όταν έχεις περιουσιολόγιο, μπορείς να συγκρίνεις εισοδήματα και περιουσία, οπότε δεν χρειάζεσαι τεκμήρια. Από τη στιγμή που θα έχουμε την πλήρη εικόνα της περιουσίας και του ύψους των εισοδημάτων του κάθε φορολογούμενο δεν θα έχουν κανένα λόγο ύπαρξης τα τεκμήρια.».

Τα τεκμήρια διαβίωσης θα παραμείνουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους φορολογούμενους που ασκούν ατομική επιχείρηση. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να μάλιστα να γίνουν ακόμη πιο αυστηρά για να «πιάνουν» όσους εμφανίζονται στην εφορία με πολύ χαμηλά εισοδήματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σημειώνεται ότι με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα ιδιωτικά σχολεία, το οικιακό προσωπικό η εφορία προσδιορίζει ένα «τεκμαρτό» εισόδημα. Το εισόδημα αυτό συγκρίνεται με το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος και όποιο από τα δυο εισοδήματα είναι μεγαλύτερο, αυτό φορολογείται.

Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι με τη θέσπιση του νέου τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών θα «φουντώσει» η φοροδιαφυγή. Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και η εφαρμογή ενός φορολογικού συντελεστή 35% στο συνολικό καθαρό εισόδημα των επιτηδευματιών αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα την φορολογική τους επιβάρυνση. Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών πολλοί για να μειώσουν τις φοροεπιβαρύνσεις, θα επιδιώξουν να περιορίσουν τα εισοδήματά τους είτε μη κόβοντας αποδείξεις είτε «φουσκώνοντας» τις επαγγελματικές δαπάνες που αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδά τους.

Για το λόγο αυτό τα τεκμήρια διαβίωσης θα αποτελούν μια από τις δικλείδες ασφαλείας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των αυτοαπασχολούμενων.

Το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει από το επόμενο έτος να θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα ελέγχου των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, μέσω της κατάρτισης του Περιουσιολογίου, ενός ηλεκτρονικού αρχείου στο οποίο θα περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για όλα τα ακίνητα και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογούμενου, καθώς επίσης και για όλες τις αποταμιεύσεις του, δηλαδή τις καταθέσεις και τις επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κλπ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

--------------------------

Τέλος τα τεκμήρια για μισθωτούς και συνταξιούχους



Μέσω περιουσιολόγιου θα γίνεται η φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων και έτσι όλα δείχνουν ότι πάμε σε κατάργηση των κριτηρίων διαβίωσης όπως είναι σήμερα

Ουσιαστικά το μέτρο θα ισχύσει από το 2013 οπότε και το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καταργήσει τα τεκμήρια.

«Με την εφαρμογή του Περιουσιολογίου στο οποίο θα περιέχονται όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων, τα τεκμήρια διαβίωσης δεν έχουν πλέον κανένα λόγο ύπαρξης» σημειώνει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την “Ημερησία”. Και προσθέτει ότι «όταν έχεις περιουσιολόγιο, μπορείς να συγκρίνεις εισοδήματα και περιουσία, οπότε δεν χρειάζεσαι τεκμήρια. Από τη στιγμή που θα έχουμε την πλήρη εικόνα της περιουσίας και του ύψους των εισοδημάτων του κάθε φορολογούμενο δεν θα έχουν κανένα λόγο ύπαρξης τα τεκμήρια.».


Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα γίνει με τις αποδείξεις



Να ξαναβάλει τις αποδείξεις στο φορολογικό «παιχνίδι”, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών .

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από το εισόδημα των φορολογούμενων να εκπίπτουν δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται ψηλά στην λίστα της φοροδιαφυγής.

Η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί το 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.

Επίσης στο μέτρο αυτό θα ενταχθούν οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να «ζεσταθεί» το κίνημα των αποδείξεων και οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις από όσους επιτηδευματίες παρέχουν υπηρεσίες και από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων να υποχρεωθούν να δηλώνουν στην εφορία όσο το δυνατόν περισσότερα από όσα εισπράττουν και να αυξηθούν οι εισπράξεις του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του έτους θα είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν όλες τις αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Η εφορία όμως δεν θα αναγνωρίζει προς έκπτωση από το εισόδημα όλες τις αποδείξεις. Στην αρχή κάθε οικονομικού έτους και σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσει η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει ποιες αποδείξεις θα «μετράνε» και θα οδηγούν σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει με τον κατώτατο μισθό


Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης. Ο νέος μηχανισμός θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (ν.4046/2012), να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο. Ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζουμε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της πορείας θεσμικής αναδιαμόρφωσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι με τον τριμερή κοινωνικό διάλογο και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου. Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Αναλυτικότερα το χρονοδιάγραμμα:

1. Το ζήτημα της δημιουργίας νέου μηχανισμού καθορισμού των αμοιβών σε εθνικό επίπεδο (αντικαθιστώντας την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) τέθηκε ήδη από την κυβέρνηση ως ζήτημα του κοινωνικού διαλόγου που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012. Ο διάλογος έχει οριστεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2012.

2. Μετά τη λήξη του κοινωνικού διαλόγου και συνεκτιμώντας τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο αυτού, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, μέχρι τέλος του 2012, στη νομική προετοιμασία συγκεκριμένου «νέου μηχανισμού», στον οποίο αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία καθορισμού κατώτατου μισθού θα έχει το κράτος, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους

3. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει δημόσια και θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2012.


Πηγή: http://www.real.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται και τα τέλη κυκλοφορίας


Έως το τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμα τα τέλη κυκλοφορίας για τη νέα χρονιά. Τα ειδοποιητήρια θα βγουν φέτος στο taxisnet.

Φέτος ο τρόπος καταβολής των τελών κυκλοφορίας αλλάζει καθώς μπαίνει τέλος στην προμήθεια του σχετικού σήματος που οι ιδιοκτήτες του οχήματος τοποθετούσαν στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Τα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνονται κανονικά και το αποδεικτικό της εξόφλησης θα είναι η απόδειξη πληρωμής τους από την τράπεζα, τα ΕΛΤΑ, ή την εφορία.

Για όσους δεν έχουν πιστοποιηθεί στο taxisnet το ειδοποιητήριο θα εκτυπωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και θα τους αποσταλεί ταχυδρομικά. Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες των ΙΧ θα πρέπει να προσέλθουν σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα για την εξόφληση του τέλους, ενώ η εξόφληση θα είναι εφικτή και μέσω Ιντερνετ.

Στην περίπτωση που το τέλος δεν εξοφληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου θα βεβαιωθεί στο διπλάσιο. Στη συνέχεια για να μπορέσει να γίνεται και ο έλεγχος από την Τροχαία θα υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση των περιπολικών της αστυνομίας με το taxisnet. Στην περίπτωση που από έλεγχο στο δρόμο διαπιστώνεται ότι δεν έχει καταβληθεί το τέλος τότε θα αφαιρούνται επί τόπου οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

Τι θα πληρώσουν τη νέα χρονιά οι ιδιοκτήτες ΙΧ

  • από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε.             22 €
  • από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε            55 €
  • από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε.        120 €
  • από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε.      135 €
  • από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε.      240 €
  • από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε.      265 €
  • από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε.      300 €
  • από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε.      660 €
  • από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε.      880 €
  • από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε.     1100 €
  • από 4001 κ.ε. και άνω               1320 €

Διαβάστε περισσότερα...

"Δεν θα πάρουν σύνταξη εάν..."



«Όσοι δεν απογράφηκαν δεν θα πάρουν σύνταξη στις 21 Οκτωβρίου» ανέφερε ο Διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ, ενώ σημείωσε ότι ο αριθμός των συνταξιούχων του ΙΚΑ που δεν έχουν ακόμη απογραφεί ανέρχεται στις 70.000.

«Υπάρχει η δυνατότητα να απογράφονται στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος», διευκρίνισε. «Αν διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει εισπράξει παράνομα συντάξεις, θα κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα» τόνισε ο διοικητής του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο μάλιστα, έχουν ήδη υποβληθεί 192 μηνύσεις.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τοξικό καλαμπόκι εντόπισαν γάλλοι επιστήμονες



Ποντίκια που τρέφονταν με αυτό εμφάνισαν καρκινικούς όγκους.

Οι αρχές διατροφικής ασφάλειας της Γερμανίας πρόκειται να αξιολογήσουν τη μελέτη του γάλλου ερευνητή Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί, σύμφωνα με την οποία μια ποικιλία γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού αποδείχθηκε ιδιαίτερα τοξική για τα πειραματόζωα.

«Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Εκτίμησης Κινδύνων (BfR) της Γερμανίας αναλύει επί του παρόντος την έρευνα αυτή με βάση επιστημονικά κριτήρια» αναφέρει η υπηρεσία στην ιστοσελίδα της.

Το γερμανικό Ινστιτούτο ενημερώνει ότι ήλθε σε επαφή με τους συγγραφείς της μελέτης προκειμένου να αποσαφηνίσει τα ερωτήματα που εγείρονται και προσθέτει ότι θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της ανάλυσής του.

Το BfR διαβιβάζει τις πληροφορίες που συλλέγει σε εθνικό επίπεδο και τα αποτελέσματα των αναλύσεών του στην EFSA, την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει ότι ζήτησε από την EFSA να εξετάσει τα αποτελέσματα της μελέτης του Σεραλινί. Η έρευνα του καθηγητή της μοριακής βιολογίας δείχνει ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της εταιρείας Monsanto μετά από 13 μήνες παρουσίασαν σοβαρές ασθένειες, κυρίως καρκινικούς όγκους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο ιός που εξουδετερώνει την ακμή



Ένζυμο διαλύει την κυτταρική μεμβράνη των βακτηρίων.

Ένας ακίνδυνος ιός που ζει στην επιδερμίδα μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία κατά της ενοχλητικής ακμής πιστεύουν οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και του Pittsburgh. Ο ιός ονομάζεται φάγος (ή βακτηριοφάγος) και η «δουλειά» του στο δέρμα είναι μεταξύ άλλων, να εξουδετερώνει τα βακτήρια (προπιονοβακτηρίδια) που προκαλούν την ακμή.

Οι ερευνητές εντόπισαν έντεκα διαφορετικά στελέχη βακτηριοφάγων με την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τα προπιονοβακτηρίδια και σκοπεύουν να τα εξετάσουν στο εργαστήριο με απώτερο σκοπό την δημιουργία μιας θεραπείας κατά της ακμής.

Έχουν ήδη διαπιστώσει ότι στην αλληλουχία του DNA των φάγων υπάρχει ένα γονίδιο το οποίο οδηγεί στην παραγωγή ενός ενζύμου – της ενδολυσίνης – με βακτηριοκτόνο δράση. Το συγκεκριμένο ένζυμο διαλύει την κυτταρική μεμβράνη των βακτηρίων.

Σε αντιδιαστολή με τα αντιβιοτικά που εξουδετερώνουν τόσο τα κακά όσο και τα καλά βακτήρια του οργανισμού, οι φάγοι στοχεύουν μόνο τα συγκεκριμένα βακτήρια. Επίσης, με δεδομένο ότι τα υπάρχοντα αντιβιοτικά που χορηγούνται για την καταπολέμηση της ακμής (π.χ., τετρακυκλίνες) έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ανθεκτικών βακτηρίων, ενώ πιο δραστικά φάρμακα όπως η ισοτετρινοίνη έχουν σοβαρές παρενέργειες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φάγοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια στοχευμένη θεραπεία χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η ανακοίνωση των επιστημόνων έγινε στο mBio, το επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αεροβική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη



Τι έδειξε έρευνα σε υπέρβαρα παιδιά.

Η επαρκής αεροβική άσκηση μπορεί να βοηθήσει τα υπέρβαρα παιδιά να μειώσουν τον κίνδυνο για διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές αξιολόγησαν πώς διαφορετική ποσότητα αεροβικής άσκησης επηρέαζε παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, επίπεδα συνολικού λίπους και κοιλιακό λίπος σε περισσότερα από 200 αδρανή παιδιά που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Τα παιδιά κατά μέσο όρο είχαν ηλικία 9,4 ετών.

Ορισμένα παιδιά τοποθετήθηκαν τυχαία σε χαμηλή ή υψηλή ποσότητα αεροβικής, 5 φορές την εβδομάδα για 13 εβδομάδες κατά μέσον όρο.

Συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου παιδιών που έκαναν την καθιερωμένη τους φυσική δραστηριότητα.

Παιδιά που ασκούνταν με χαμηλά και υψηλά επίπεδα αεροβικής είχαν μεγαλύτερη μείωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη σε σχέση με παιδιά στην ομάδα ελέγχου, καθώς και μεγαλύτερη μείωση στο γενικό λίπος του οργανισμού και στο κοιλιακό λίπος, δήλωσε η Catherine Davis από το Medical College of Georgia.

Η μείωση στους κινδύνους για διαβήτη που συνδέεται με την άσκηση παρατηρήθηκε σε αγόρια και κορίτσια. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of the American Medical Association».


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής



Τι υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπενχάγης.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Κοπεγχάγης.

Αν και η συγκεκριμένη βιταμίνη πιο συχνά συνδέεται με την υγεία των οστών, διάφορες έρευνες στον πληθυσμό έδειξαν ότι χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικής καρδιακής νόσου, στηθάγχης, στεφανιαίας αρτηριοσκλήρυνσης και καρδιακής προσβολής.

Άλλες έρευνες έχουν υποδείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί ενδεχομένως να προκαλούν υπέρταση, που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μια συγκεκριμένη έρευνα το 2009 έδειξε ότι η έλλειψη βιταμίνης D σε νέες γυναίκες μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης συστολικής υπέρτασης.

Στη νέα έρευνα, τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα, οι ειδικοί συνέλεξαν και ανέλυσαν στοιχεία 10.000 Δανών για να εντοπίσουν τη σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και ισχαιμικής καρδιακής νόσου και θανάτου.

Ο Dr. Peter Brοndum-Jacobsen, του Copenhagen University Hospital, εξήγησε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε σύγκριση με καλά επίπεδα συνδέονται με

64% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής
57% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου
40% υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου
Τουλάχιστον 81% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακή νόσο.

Το 5% των χαμηλότερων επιπέδων της βιταμίνης συγκρίθηκε με το 50% των υψηλότερων επιπέδων.

Έχοντας λάβει υπόψη ορισμένες μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, ο υψηλότερος κίνδυνος ήταν ακόμα εμφανής. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology».

Ο Bοrge Nordestgaard, δήλωσε ότι με αυτού του είδους την έρευνα στον πληθυσμό δεν μπορεί να πει κάτι οριστικό για πιθανή αιτιατή σχέση. Ωστόσο μπορεί να βεβαιώσει ότι υπάρχει ισχυρή στατιστική σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και υψηλού κινδύνου καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου. Η εξήγηση πιθανόν είναι ότι το χαμηλό επίπεδο οδηγεί άμεσα σε καρδιακή νόσο και θάνατο. Ωστόσο είναι επίσης πιθανό ότι η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί δείκτη φτωχής υγείας γενικά.

Ο ερευνητής κατέληξε ότι ο πιο οικονομικός και εύκολος τρόπος να λάβει κάποιος αρκετή βιταμίνη D είναι να αφήσει τον ήλιο να λάμψει στο δέρμα σε τακτικά διαλείμματα. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η ηλιοφάνεια είναι καλή αλλά είναι επίσης σημαντική η αποφυγή των ηλιακών εγκαυμάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Η διατροφή με καλή πρόσληψη βιταμίνης D είναι επίσης καλή αλλά δεν έχει αποδειχτεί ότι η βιταμίνη D ως διατροφικό συμπλήρωμα εμποδίζει την καρδιοπάθεια και τον θάνατο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πάχος απειλεί τον προστάτη



Τι αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine διαπιστώνει ότι το λίπος που περιβάλλει τον προστάτη των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανδρών με καρκίνο του προστάτη παρέχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του καρκίνου.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών υπό την εποπτεία των καθηγητών Gema Fruhbeck και Ricardo Ribeiro ανέλυσαν το λίπος που περιβάλλει τον προστάτη σε δείγματα που ελήφθησαν από ασθενείς που υποβάλλονταν σε χειρουργείο του προστάτη (προστατεκτομή).

Τα δείγματα προέρχονταν από ασθενείς με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, με καρκίνο του προστάτη και με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη.

Διαπιστώθηκε ότι ανεξαρτήτως του τύπου της νόσου του προστάτη η δραστηριότητα των γονιδίων στο δείγμα των υπέρβαρων ανδρών ήταν διαφορετική από εκείνη των αδύνατων. Πρόκειται για γονίδια που εμπλέκονται στην άμυνα του οργανισμού, στην κυτταρική ανάπτυξη, τον μεταβολισμό του λίπους και τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η δραστηριότητα περισσότερων γονιδίων διαφοροποιούνταν μεταξύ υπερπλασίας και καρκίνου, καθώς και μεταξύ εντοπισμένου και μεταστατικού καρκίνου, γεγονός που υποδηλώνει μια σταδιακή γονιδιακή απορύθμιση καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σε έναν αυξανόμενα παχύσαρκο πληθυσμό η κατανόηση του πώς το λίπος, ειδικά εκείνο που περιβάλλει τον προστάτη, μπορεί να επηρεάσει την βαρύτητα του καρκίνου παρέχει μια ευκαιρία για τη διαμόρφωση προσωποποιημένων θεραπευτικών στρατηγικών.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...