Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπενχάγης.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Κοπεγχάγης.

Αν και η συγκεκριμένη βιταμίνη πιο συχνά συνδέεται με την υγεία των οστών, διάφορες έρευνες στον πληθυσμό έδειξαν ότι χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικής καρδιακής νόσου, στηθάγχης, στεφανιαίας αρτηριοσκλήρυνσης και καρδιακής προσβολής.

Άλλες έρευνες έχουν υποδείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί ενδεχομένως να προκαλούν υπέρταση, που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μια συγκεκριμένη έρευνα το 2009 έδειξε ότι η έλλειψη βιταμίνης D σε νέες γυναίκες μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης συστολικής υπέρτασης.

Στη νέα έρευνα, τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα, οι ειδικοί συνέλεξαν και ανέλυσαν στοιχεία 10.000 Δανών για να εντοπίσουν τη σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και ισχαιμικής καρδιακής νόσου και θανάτου.

Ο Dr. Peter Brοndum-Jacobsen, του Copenhagen University Hospital, εξήγησε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε σύγκριση με καλά επίπεδα συνδέονται με

64% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής
57% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου
40% υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου
Τουλάχιστον 81% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακή νόσο.

Το 5% των χαμηλότερων επιπέδων της βιταμίνης συγκρίθηκε με το 50% των υψηλότερων επιπέδων.

Έχοντας λάβει υπόψη ορισμένες μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, ο υψηλότερος κίνδυνος ήταν ακόμα εμφανής. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology».

Ο Bοrge Nordestgaard, δήλωσε ότι με αυτού του είδους την έρευνα στον πληθυσμό δεν μπορεί να πει κάτι οριστικό για πιθανή αιτιατή σχέση. Ωστόσο μπορεί να βεβαιώσει ότι υπάρχει ισχυρή στατιστική σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και υψηλού κινδύνου καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου. Η εξήγηση πιθανόν είναι ότι το χαμηλό επίπεδο οδηγεί άμεσα σε καρδιακή νόσο και θάνατο. Ωστόσο είναι επίσης πιθανό ότι η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί δείκτη φτωχής υγείας γενικά.

Ο ερευνητής κατέληξε ότι ο πιο οικονομικός και εύκολος τρόπος να λάβει κάποιος αρκετή βιταμίνη D είναι να αφήσει τον ήλιο να λάμψει στο δέρμα σε τακτικά διαλείμματα. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η ηλιοφάνεια είναι καλή αλλά είναι επίσης σημαντική η αποφυγή των ηλιακών εγκαυμάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Η διατροφή με καλή πρόσληψη βιταμίνης D είναι επίσης καλή αλλά δεν έχει αποδειχτεί ότι η βιταμίνη D ως διατροφικό συμπλήρωμα εμποδίζει την καρδιοπάθεια και τον θάνατο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.