Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Από την 1η Δεκεμβρίου η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας του ΟΑΕΕ



Ποιά είναι τα έγγραφα που χρειάζονται.

Από την πρώτη Δεκεμβρίου αρχίζει η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), για το έτος 2013.

Σύμφωνα με την υπ'. αρ. 50/1.11.2012 εγκύκλιό του Οργανισμού, για τη θεώρηση απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις:
1. Η εξόφληση των πάσης φύσεως απαιτητών μηνιαίων εισφορών της τελευταίας εν ασφαλίσει τριετίας μέχρι και τον Αύγουστο του 2012.

2. Καταβολή όλων των απαιτητών υποχρεώσεων της τελευταίας εν ασφαλίσει τριετίας, προ της υποβολής της αίτησης για χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας.

3. Θεώρηση με την αυτοκόλλητη ετικέτα. Με την ετικέτα που παραλαμβάνουν οι ασφαλισμένοι, ο ΟΑΕΕ πιστοποιεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθενείας (δηλ. καταβολή ασφαλιστικών εισφορών της τελευταίας εν ασφαλίσει τριετίας 8/2009-8/2012 ) και με αυτήν ανανεώνεται αυτόματα για το χρονικό διάστημα από 1/1/2013 έως 31/12/2013 η ισχύς του βιβλιαρίου ασθενείας τόσο για τους ίδιους όσο και για τα προστατευόμενα απ΄ αυτούς τέκνα, ηλικίας μέχρι 18 ετών, χωρίς να απαιτείται η προσέλευσή τους στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ.

Στην αυτοκόλλητη ετικέτα έχει προβλεφθεί χώρος για εκτύπωση του ονοματεπώνυμου του άμεσα ασφαλισμένου και μέχρι τεσσάρων (4) τέκνων αυτού, ηλικίας μέχρι 18 ετών.

Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται ιδιόχειρη παρέμβαση στην αυτοκόλλητη ετικέτα, τόσο από πλευράς ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ όσο και από πλευράς υπηρεσιών του Οργανισμού.

Στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι έχουν ως προστατευόμενα μέλη συζύγους, τέκνα άνω των 18 ετών, γονείς κλπ., δηλ. μέλη που δεν περιλαμβάνονται στην αυτοκόλλητη ετικέτα, πρέπει να προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΕ με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (συμπεριλαμβανομένου και του ΑΜΚΑ) για την παράταση του δικαιώματος παροχών ασθενείας των παραπάνω προσώπων.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν θα παραλάβουν αυτοκόλλητη ετικέτα (π.χ. έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών κλπ.) θα πρέπει να προσέλθουν στις υπηρεσίες του Οργανισμού για τη θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας τους.

Όσον αφορά τους ανασφάλιστους συζύγους επισημαίνεται, ότι τόσο για την καταχώρηση αυτών στο βιβλιάριο ασθενείας, όσο και για την παράταση του δικαιώματός τους, απαιτείται εκτός από τη σχετική Υπεύθυνη Δήλωση και φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Επίσης πρέπει να τίθεται σφραγίδα σχετικά με το δικαίωμα της παράτασής τους, όπως τίθεται και για τα ενήλικα τέκνα.

4. Για τους ασφαλισμένους που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις των οφειλομένων εισφορών, θεωρείται το βιβλιάριο για το προβλεπόμενο διάστημα από τη ρύθμιση, με την απαραίτητη προϋπόθεση να τηρούνται οι όροι αυτής.



Διαβάστε περισσότερα...

Εμβολιασμοί παιδιών στο δήμο Ηρακλείου



Εκτεθειμένα πολλά παιδιά σε λοιμώδη νοσήματα.

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν σήμερα οι εμβολιασμοί και στο Παράρτημα του δήμου Ηρακλείου στα πλαίσια της Εκστρατείας Παιδικού Εμβολιασμού του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που πραγματοποιούνται για παιδιά ανασφάλιστων οικογενειών, μακροχρόνια ανέργων, και παιδιών χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Δεκάδες γονείς προσκόμισαν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους στα οποία καταγράφηκαν τα εμβόλια που δεν είχαν γίνει στους χρόνους που έπρεπε λόγω έλλειψης κοινωνικής ασφάλισης και αδυναμίας χορήγησης των εμβολίων με μηδενική συμμετοχή.

Το εμβόλια, που θεωρήθηκαν από τους εθελοντές παιδίατρους του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής ως πρωταρχικής σημασίας, χορηγήθηκε σήμερα και τα υπόλοιπα τοποθετήθηκαν σε ένα προγραμματικό πλαίσιο επόμενων εμβολιασμών με ελάχιστο χρονικό μεσοδιάστημα τον ένα μήνα.

«Είδαμε πολλά παιδιά εκτεθειμένα σε σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, τα οποία οφείλουν 4 και 5 εμβόλια που δε μπορούσαν να κάνουν λόγω της οικονομικής δυσχέρειας και της έλλειψης κοινωνικής ασφάλισης. Αναλάβαμε το πλήρες εμβολιαστικό πρόγραμμα αυτών των παιδιών να το φέρουμε εις πέρας το επόμενο εξάμηνο, ώστε να είναι πλήρως εμβολιασμένα και προστατευμένα για την ηλικία τους. Θεωρούμε ότι η προσφορά στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας μέσα από την εκστρατεία παιδικού εμβολιασμού σε όλη την Αττική είναι σπουδαία και θα σώσει πολλά παιδιά από σοβαρές παιδικές ασθένειες» δήλωσε κατά τον εμβολιασμό ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης, παρουσία του Δημάρχου του Ηρακλείουο οποίος ήταν δίπλα στους ανασφάλιστους πολίτες σε όλη τη διεξαγωγή των εμβολιασμών.

«Καθημερινά είμαστε αποδέκτες της αγωνίας των γονιών που ζητούν τη βοήθεια μας καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ολοκληρώσουν ούτε τον απαραίτητο κύκλο εμβολίων τους. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον τομέα της υγείας είναι τουλάχιστον δύσκολη ή και επικίνδυνη. Ήδη από τον Αύγουστο που ξεκινήσαμε την καταγραφή, έχουμε διαπιστώσει τον κίνδυνο που υπάρχει στα παιδιά οικογενειών με ανασφάλιστους γονείς. Ορόσημο μας είναι το παιδί.. το κάθε παιδί: αυτό που σηματοδοτεί την ελπίδα μας και αναγεννά το μέλλον μας. Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και της "Αποστολής" είναι ότι χρέος κάθε συνειδητοποιημένου πολίτη και χριστιανού είναι να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του με όποιον τρόπο μπορεί» είπε ο γενικός διευθυντής της Αποστολής Κώστας Δήμτσας.


Διαβάστε περισσότερα...

«Πήρα μέρος στη ληστεία για να αγοράσω φάρμακα στην καρκινοπαθή μάνα μου»



Οι δράστες είχαν αρπάξει 7.000 ευρώ από ταχυδρομικό διανομέα.

«Πήρα μέρος στη ληστεία για να αγοράσω τα φάρμακα στην καρκινοπαθή μάνα μου...» υποστήριξε στην απολογία του στον ανακριτή Αμαλιάδας ο 40χρονος από την Πάτρα, ο οποίος κατηγορείται για τη συμμετοχή του στη ληστεία σε βάρος ταχυδρομικού διανομέα των ΕΛΤΑ της Βάρδας με λεία 7.000 ευρώ.

Η ληστεία έγινε το πρωί της περασμένης Παρασκευής στην περιοχή Σερμπάνι, όταν ο διανομέας των ΕΛΤΑ βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο άγνωστους άνδρες, που του έκλεισαν το δρόμο με μοτοσικλέτα και τον απείλησαν με δίκαννο κυνηγετικό όπλο, αφαιρώντας του 7.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Αστυνομία, στην υπόθεση εμπλέκονται τρία άτομα, ένας εκ των οποίων είναι ο 40χρονος από την Πάτρα. Ο 40χρονος, αναφέρει το patrisnews.com, φέρεται ότι είχε τον ρόλο του τσιλιαδόρου στη συγκεκριμένη υπόθεση και συνελήφθη από αστυνομικούς στο σπίτι που διαμένει στην Πάτρα μαζί με τη μητέρα του.

O συλληφθείς, που κατηγορείται για συνέργεια στη ληστεία, φέρεται ότι είναι αυτός που καθόταν σε καφενείο της περιοχής και ειδοποίησε τους δύο συνεργούς του για τις κινήσεις του ταχυδρομικού διανομέα. Στην απολογία του χθες το μεσημέρι υποστήριξε ότι η μητέρα του είναι ανήμπορη και δίνει μάχη με τον καρκίνο, πρόσφατα τους έκοψαν το ρεύμα και ο ίδιος αναζητούσε τρόπους να την βοηθήσει, για να μπορεί να πάρει τα φάρμακά της.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Παντοπωλείο στο δήμο Αχαρνών



Λειτουργεί καθημερινά από 8 το πρωί έως 2 το μεσημέρι.

Κοινωνικό Παντοπωλείο για τις ευπαθείς ομάδες δημιούργησε ο δήμος Αχαρνών, στο οποίο γίνονται δεκτές προσφορές σε τρόφιμα, κατά προτίμηση μακράς διαρκείας, είδη καθαριότητας, σχολικά είδη, είδη ρουχισμού και παιχνίδια.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο βρίσκεται στην οδό Αγ. Τριάδος 86, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, και λειτουργεί καθημερινά από 8 το πρωί έως 2 το μεσημέρι.


Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρα και κόρη «χάνουν» το δέρμα τους



Ξεφλουδίζουν 14 φορές παραπάνω από το φυσιολογικό.

Η Melanie Bradley και η 21 μηνών κόρη της Rebecca από το Atherstone της Μεγάλης Βρετανίας πάσχουν από μια σπάνια δερματική ασθένεια που τις κάνει να «χάνουν» το δέρμα τους 14 φορές παραπάνω από το φυσιολογικό.

Οι δυο τους πάσχουν από πομφολυγώδη ιχθύαση (Bullous Ichthyosis) εξαιτίας της οποίας το δέρμα τους ξεφλουδίζει πάρα πολύ εύκολα.

«Το δέρμα μου βγαίνει τόσο εύκολα και γρήγορα, που μέσα σε ένα βράδυ μπορώ να αφήσω στο κρεβάτι μου τόση ποσότητα νεκρών κυττάρων όση θα άφηνε φυσιολογικά ένας άνθρωπος μέσα σε δύο εβδομάδες. Είμαι γεμάτη πληγές από την κορφή ως τα νύχτα και είναι τόσο ενοχλητικό που πολλές φορές δε μπορώ καν να κουνηθώ. Σε άλλα σημεία το δέρμα μου είναι πολύ σκληρό και σε άλλα τόσο ευαίσθητο όσο ένα πολύ λεπτό χαρτί. Είναι πολύ περίεργο γιατί αφήνω πίσω μου ίχνη δέρματος. Πέφτει πολύ ηλεκτρική σκούπα στο σπίτι μας» λέει η Melanie.



Οι γιατροί είχαν ενημερώσει ότι είχε 50% πιθανότητες τα παιδιά της να κληρονομήσουν την ασθένεια, όμως ο πρώτος της γιος Daniel γεννήθηκε υγιής. Η αδερφή του όμως δε στάθηκε το ίδιο τυχερή.

«Με το που γεννήθηκε ήταν ολοφάνερο ότι είχε την ασθένεια. Όταν την κράτησα για πρώτη φορά στα χέρια μου και είδα το δέρμα της, ένιωσα ένα κόμπο στο λαιμό μου. Δεν ήθελα να της συμβεί αυτό, όμως είναι καλύτερα να μεγαλώνει με κάποιον που γνωρίζει καλά από πρώτο χέρι τι μπορεί να της συμβεί. Ήδη αντιλαμβάνεται ότι έχει κάτι ιδιαίτερο και πολλές φορές προσπαθεί να βάλει κρέμα μόνη της» είπε ακόμη.



Πλέον με την πρόοδο στην ιατρική οι γιατροί είναι σε θέση να αναγνωρίζουν αμέσως πότε κάποιος πάσχει από ιχθύαση. Όταν όμως εμφανίστηκε το πρόβλημα στη Melanie δεν ήταν έτσι τα πράγματα.

«Όταν γεννήθηκα οι γιατροί δεν ήξεραν τι συμβαίνει. Η άνω στιβάδα του δέρματός μου “ξεκόλλησε” από πάνω μου κατά τη διάρκεια της γέννας και οι γιατροί δεν είχαν ιδέα. Το δέρμα μου ήταν πολύ παχύ και μέχρι που έγινα τριών χρονών δε μπορούσα να λυγίσω τα γόνατά μου. Ευτυχώς τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα για τη Rebecca» πρόσθεσε.



Η καθημερινότητά τους απαιτεί μια πολύ αυστηρή ρουτίνα περιποίησης. Το δέρμα τους μπορεί να μολυνθεί πολύ εύκολα και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είναι πολύ καθαρές και να φροντίζουν να το ενυδατώνουν πολύ συχνά μέσα στη μέρα με ειδικές κρέμες.



Η συγκεκριμένη ασθένεια επηρεάζει έναν άνθρωπο στις 100.000.


Διαβάστε περισσότερα...

Από ψωρίαση πάσχουν 220.000 άνθρωποι στην Ελλάδα



Πώς επηρεάζει η νόσος τη ζωή των ασθενών.

Άμεσες και έμμεσες είναι οι επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ψωρίαση στην ποιότητα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής τους ζωής.

Σύμφωνα με αποτελέσματα πανελλήνιας έρευνας 1 στους 3 ασθενείς βιώνει σημαντικό πρόβλημα στην καθημερινότητά του, παρόλο που το 65% των ασθενών έχει απόλυτη στήριξη από το οικείο περιβάλλον του. Επίσης το 60% των εργαζόμενων ασθενών δεν μοιράζεται την ασθένειά του με τον εργοδότη του και τους συναδέλφους του, ενώ το 42% νιώθει αμηχανία λόγω της νόσου, που επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά τους και τις δραστηριότητές τους.
Παράλληλα στην πλειοψηφία των ασθενών (60%), εντοπίζεται ένα ουσιαστικό έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπείες, τις πιθανές επιπλοκές της νόσου και τα συνοδά νοσήματα όπως π.χ την ψωριασική και ρευματοειδή αρθρίτιδα, το σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριακή υπέρταση, άλλα αυτοάνοσα νοσήματα κ.λπ.

Επίσης 4 στους 10 δεν είναι ιδιαίτερα συνεπείς στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και δεν συζητάνε με το θεράποντα ιατρό τους τις διάφορες θεραπευτικές επιλογές, ενώ το 26% εξ αυτών το δικαιολογεί ως αποτέλεσμα της εφήμερης βελτίωσης που είδαν, και παράλληλα εμφανίζουν δισταγμό στην τήρηση των επισκέψεων στον θεράποντα ιατρό.

Τα σημαντικά ευρήματα που προέκυψαν από την πανελλήνια έρευνα «Η εμπειρία σου… μετράει!» που πραγματοποίησε η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) σε συνεργασία με το σωματείο ασθενών με ψωρίαση «Καλυψώ», παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ψωρίαση (29 Οκτωβρίου).

Στόχος της έρευνας ήταν ο εντοπισμός και η κατανόηση των αναγκών των 220.000 ασθενών ώστε, να υλοποιηθούν στοχευμένες ενέργειες που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

«Η νόσος σίγουρα δεν είναι ταμπού. Ενθαρρύνω όλους τους ασθενείς να μην ντραπούν να μοιραστούν το πρόβλημά τους και τους προτρέπω να αναζητήσουν λύσεις μέσα από την οικογένεια, τους γιατρούς, την Πολιτεία. Η ψωρίαση δεν υπάρχει λόγος να αποτελεί εμπόδιο στην πραγματοποίηση των επιθυμιών μας ή την εκπλήρωση των προσωπικών ή επαγγελματικών μας επιδιώξεων. Με αυτοπεποίθηση και καθημερινό αγώνα μπορούμε εμείς οι ίδιοι να συμβάλλουμε στην ορθή ενημέρωση όλων για το ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της ψωρίασης και μπορούμε να κερδίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Όταν το πρόβλημα το μοιράζεσαι με ειλικρίνεια και χωρίς ενδοιασμούς τότε σίγουρα έχεις κερδίσει ένα μεγάλο μέρος της μάχης», είπε ο Γιώργος Χρανιώτης, ηθοποιός και πάσχων από ψωρίαση.

Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, πρόεδρος της ΕΔΑΕ, αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, Διευθυντής της Β' Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αττικόν», αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που έχουν οι ίδιοι οι ασθενείς να μάθουν περισσότερα πράγματα για την ασθένειά τους και να επικοινωνήσουν, έστω και με έμμεσο τρόπο, τις ανάγκες τους και τις επιθυμίες τους. «Η επιστημονική κοινότητα, μέσω αυτών των ευρημάτων γνωρίζει πλέον ότι πρέπει να επενδύσει στην ευρύτερη και αποτελεσματικότερη διάχυση της πληροφόρησης και επικοινωνίας με τον ασθενή, γεγονός που θα βοηθήσει αφενός στην καλύτερη συμμόρφωση στη θεραπεία και αφετέρου στο καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα».

Η ψωρίαση δεν μεταδίδεται ανέφερε ο Κωνσταντίνος Λούμος, ασθενής και πρόεδρος του «Καλυψώ», επισημαίνοντας, ότι ένας από τους κύριους στόχους του συλλόγου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και η προαγωγή των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που τους ενώνει η κοινή νόσος.



Διαβάστε περισσότερα...

Προτεραιότητα ο επαρκής ύπνος στα παιδιά



Τι διαπίστωσαν ερευνητές από τον Καναδά.

Μικρή έρευνα επιστημόνων από τον Καναδά, προσθέτει την καθημερινή συμπεριφορά των παιδιών στο σχολείο στον κατάλογο αυτών που μπορούν να αλλάξουν με περισσότερο ή λιγότερο ύπνο.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Pediatrics» έδειξε ότι οι δάσκαλοι παρατήρησαν πιο φτωχή συμπεριφορά σε παιδιά ηλικίας 7 έως 11 ετών όταν αυτά έχαναν 27 λεπτά νυχτερινού ύπνου. Ήταν πιο ανήσυχα και συναισθηματικά ευμετάβλητα, είχαν πιο εύκολα σύγχυση και νευρίαζαν πιο εύκολα.

Αν και η έρευνα ήταν μικρή (μόλις 34 παιδιά) και οι ερευνητές υπέδειξαν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά, συνιστούν με βάση την έρευνά τους να καταστεί προτεραιότητα ο ύπνος και να εξουδετερωθούν τα προβλήματα ύπνου.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση «φάρμακο» για τον καρκίνο



Ευεργετική η γυμναστική μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας.

Η άσκηση μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας βοηθά τους καρκινοπαθείς να ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο να αναπτύξουν ξανά καρκίνο στο μέλλον. Επιπλέον, η άσκηση ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά ως πρόληψη.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια προκαταρκτική μελέτη που παρουσιάστηκε στην 6η Συνάντηση της «Ολοκληρωμένης Βιολογίας της Άσκησης» που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Κολοράντο.

Η ομάδα των επιστημόνων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νεμπράσκα χρησιμοποίησε ως δείγμα 16 ασθενείς που είχαν απαλλαγεί από τον καρκίνο, αλλά τα κύτταρά τους είχαν υποστεί την φθορά της χημειοθεραπείας. Οι ασθενείς ακολούθησαν για 12 εβδομάδες ένα ειδικό πρόγραμμα άσκησης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ασκήσεις ενδυνάμωσης, καρδιαγγειακής τόνωσης, ευκαμψίας, ισορροπίας και προσαρμοσμένο στα πιο αδύναμα σημεία του κάθε συμμετέχοντα.

Μετά το τέλος του προγράμματος οι ερευνητές παρατήρησαν, με διεξοδικές εξετάσεις αίματος, ότι ένα μεγάλο μέρος ανοσοκυττάρων είχαν αλλάξει μορφή και είχαν γίνει πιο ανθεκτικά και πιο «δυνατά» στο να αντιμετωπίσουν λοιμώξεις και ιούς.

Τα οφέλη στη άσκησης στο ανοσοποιητικό σύστημα:

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει πολλούς συσχετισμούς μεταξύ άσκησης και καρκίνου. Όπως:

- η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου
- μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση σε ασθενείς με καρκίνο
- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου ή μεταστάσεων

Η σχέση πάντως άσκησης και καρκίνου δεν έχει εξερευνηθεί σε βάθος και οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι απόλυτα σίγουροι για τους δεσμούς που τα συνδέουν.

Αυτό που αποτελεί κοινή βεβαιότητα είναι ότι η γυμναστική δίνει τα απαραίτητα όπλα στον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίζει τις ασθένειες.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μικρός ο κίνδυνος εγκεφαλικής αιμορραγίας από αντικαταθλιπτικά



Τι αποκάλυψε μελέτη επιστημόνων από τον Καναδά.

Ορισμένα από τα πιο γνωστά αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο αιμορραγίας του εγκεφάλου, αναφέρουν Καναδοί ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο Neurology. Οι συγγραφείς σπεύδουν, βέβαια, να τονίσουν ότι ο σχετικός κίνδυνος είναι μικρός, αν και υπαρκτός.

Πρόκειται για φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) που είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα. Μελέτες σχετικά με το αν συνδέονται με αιμορραγίες του εγκεφάλου έχουν δώσει, κατά καιρούς, αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Σύμφωνα, όμως, με την τελευταία μελέτη, η οποία διενεργήθηκε από το Western University στο Οντάριο του Καναδά, οι χρήστες τέτοιων αντικαταθλιπτικών είχαν 40% έως 50% υψηλότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αιμορραγία στον εγκέφαλο ή γύρω από αυτόν.

Παρά το γεγονός ότι μια τέτοια αύξηση μπορεί να ακούγεται μεγάλη, εντούτοις οι συγγραφείς επιμένουν ότι ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι «υπερβολικά χαμηλός». Κάποιος που ακολουθεί θεραπεία με SSRI για περισσότερο από ένα χρόνο έχει 1 στις 10.000 πιθανότητες να αναπτύξει εγκεφαλική αιμορραγία.

Τονίζουν, μάλιστα, ότι δεν είναι δυνατόν να φταίει σίγουρα το αντικαταθλιπτικό για την αιμορραγία που μπορεί να συμβεί στον εγκέφαλο. Μια σειρά άλλων καταστάσεων ή συνηθειών, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η συνύπαρξη χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να παίζουν τον ρόλο τους για τα αυξημένα ποσοστά κινδύνου που διαπιστώθηκαν σε χρήστες αντικαταθλιπτικών.

Δεν θεωρούν, όμως, διόλου τυχαίο ένα άλλο εύρημα της μελέτης… Ότι, δηλαδή, ο υψηλότερος κίνδυνος αιμορραγίας στον εγκέφαλο παρουσιαζόταν κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών μετά την έναρξη της θεραπείας με τέτοια αντικαταθλιπτικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι Καναδοί ερευνητές καλούν τους ασθενείς να μην ανησυχούν, τονίζοντας ότι αυτοί οι τύποι των αντικαταθλιπτικών είναι σχετικά ασφαλείς. Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν αποφασίζουν τι να συνταγογραφήσουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε ασθενείς που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές που ανεβάζουν τη χοληστερίνη



Τι να προσέξετε.

Η χοληστερόλη διαφορετικά και χοληστερίνη είναι μια λιπαρή ουσία που είναι απαραίτητη στον οργανισμό για την παραγωγή βιταμίνης D. Ένα μεγάλο μέρος αυτής παράγει ο ίδιος ο οργανισμός στο συκώτι. Όμως, κάποιες τροφές μας κάνουν να προσλαμβάνουμε επιπλέον ποσότητες. Τέτοια τρόφιμα είναι τα ζωικά. Γι’ αυτό χρειάζεται κάποια προσοχή.

Για παράδειγμα, οι διαιτολόγοι συνιστούν το γάλα, το γιαούρτι σε τρεις με τέσσερις μερίδες ημερησίως. Αλλά συνιστούν να προτιμούνται τα λάιτ προϊόντα. Τα φαγητά τύπου fast food πρέπει να επιλέγονται σε μικρές ποσότητες. Κι αυτό διότι δεν γνωρίζετε τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους.

Μπορεί το κοτόπουλο να ανήκει στην κατηγορία με τα πιο ελαφριά φαγητά όμως πρέπει να προσέχετε προκειμένου να αφαιρείτε όλο το λίπος από αυτό. Μία ακόμη κατηγορία είναι και το βούτυρο αλλά και τα σφολιατοειδή από έξω για τα οποία δεν ξέρετε τι υλικά χρησιμοποιούνται…



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο φόβος αλλοιώνει την αντίληψη του χώρου



Νέα διαπίστωση ερευνητών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κάθε φοβίας.

Όσο περισσότερο φόβο έχουμε τόσο χειρότερη εκτίμηση κάνουμε όσον αφορά το χώρο και τις αποστάσεις των αντικειμένων. Για την ακρίβεια όταν ο φόβος π.χ., για το φίδι ή την αράχνη που έρχεται προς το μέρος μας είναι μεγάλος, τείνουμε να θεωρούμε πολύ μικρότερη από όσο πραγματικά είναι την απόσταση που μας χωρίζει από αυτό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν τους συμμετέχοντες σε ένα πείραμα όπου μέσω μιας οθόνης έβλεπαν να τους πλησιάζουν είτε ανώδυνα πλάσματα π.χ., μια πεταλούδα ή ένα κουνέλι, είτε πιο επικίνδυνα όπως π.χ., μια αράχνη ή ένα φίδι. Παράλληλα, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εκτιμήσουν το χρόνο της πρόσκρουσης με το εκάστοτε αντικείμενο.

Διαπίστωσαν ότι η εκτίμηση της απόστασης που χώριζε τους συμμετέχοντες από το εκάστοτε αντικείμενο ήταν πολύ μικρότερη της πραγματικής όταν το φοβούνταν.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι το συναίσθημα και η αντίληψη του χώρου είναι αλληλένδετα στο μυαλό μας. Ο φόβος μπορεί να αλλοιώσει βασικές δομές της αντίληψής μας για τον κόσμο γύρω μας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η διαπίστωση μπορεί να χρησιμεύσει στην κατανόηση των φοβιών και στην καλύτερη αντιμετώπισή τους.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο επίδεσμος καταπολεμά το βήχα



Προτείνεται ως μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία.

Είναι δυνατό ο επίμονος χρόνιος βήχας να ανακουφιστεί με κάτι τόσο απλό όσο το δέσιμο του στήθους με έναν ελαστικό επίδεσμο;

Η απάντηση είναι καταφατική σύμφωνα με παρουσίαση ιαπωνικής έρευνας στο πρόσφατο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Πνευμονολόγων.

Ένας μαλακός και ελαστικός επίδεσμος γύρω από το στήθος μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση του βήχα σε ασθενείς με επίμονο ξηρό βήχα (χωρίς φλέματα).

Κατά τη διάρκεια ενός έτους οι ιάπωνες ερευνητές αξιολόγησαν την δράση του επιδέσμου για το στήθος το οποίο φορούσαν 56 ασθενείς επί 8 ώρες την ημέρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μειώθηκε η ένταση του βήχα, καθώς και η συχνότητά του στο 59% των ασθενών.

Ως εκ τούτου οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή επιδέσμου στο στήθος θα μπορούσε να συσταθεί σαν μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για την ανακούφιση από τον επίμονο, παρατεταμένο και χρόνιο βήχα.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφή μετά τη γυμναστική



Τι πρέπει να καταναλώνουμε μετά από άσκηση και τι να αποφεύγουμε.

Η γυμναστική είναι απαραίτητο να συνδυάζεται με μια σωστή διατροφή προκειμένου να είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, μετά από άσκηση πρέπει να προσέχουμε τις τροφές που θα καταναλώσουμε.

Διαβάστε τις απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με τη γυμναστική και τη διατροφή...

Πόσο σημαντικό είναι το φαγητό μετά τη γυμναστική;

H κατανάλωση τροφής, μετά την οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της έννοιας μίας ολοκληρωμένης γυμναστικής. Στην ουσία, είναι η τροφή των μυών.

Εάν δεν τραφούμε σωστά και σε σύντομο χρονικό διάστημα στο πέρας της άσκησης, τότε ακυρώνουμε την ουσία της εκάστοτε γυμναστικής, η οποία είναι η προάσπιση της υγείας,η τόνωση των μυών και η μείωση του σωματικού βάρους.

Μπορούν οι λάθος επιλογές να «ακυρώσουν» την προσπάθεια για εξάσκηση;

Οι λαθεμένες διατροφικές επιλογές, όχι μόνο θα δράσουν ενάντια των ενδεχομένων θετικών σημείων της άσκησης αλλά παράλληλα θα μειώσουν την απόδοση του αθλούμενου στην επόμενη ημέρα της άσκησης και δη αν είναι διαδοχικών ημερών.

Για παράδειγμα, ένας αθλητής bodybuilding αν δεν καλύψει τόσο τις ενεργειακές όσο και τις πρωτεϊνικές του ανάγκες, τότε σε επόμενη ημέρα άσκησης δεν θα μπορέσει να υπερκεράσει τις προηγούμενες επιδόσεις του και θα παραμείνει στάσιμος με πιθανότατα να εμφανίσει και τάση μειωμένης ψυχολογίας.

Ένα άλλο παράδειγμα, είναι όταν ένας αθλούμενος δεν προσέξει το τι θα καταναλώσει και αρχίζει να τρέφεται με αυξημένες ποσότητες φρούτων, θεωρώντας ότι δεν κάνει κάτι μεμπτό. Όμως, αν δεν έχει μελετηθεί το είδος της άσκησης του από τον εκάστοτε διαιτολόγο – διατροφολόγο τότε η φρουκτόζη θα αποθηκευθεί σε μέγιστο βαθμό στο ήπαρ, δίχως να προσφερθούν θετικά αποτελέσματα.

Είναι λύση να μην τρώμε καθόλου μετά την εξάσκηση για να κάψουμε λίπος;

Το πλεονάζον σωματικό λίπος, δεν μεταβολίζεται αν δεν φάμε μετά την άσκηση τόσο γρήγορα, όσο αν έχουμε ακολουθήσει μία ορθά δομημένη γυμναστική και διατροφή.

Η λύση, της αφαγίας μετά την άσκηση αποτελεί μελανό σημείο διότι μόνο στην σφαίρα της φαντασίας του αθλητή υφίσταται, ενώ στην πραγματικότητα το σωστό μετα-προπονητικό γεύμα θα αποτελέσει δομικό λίθο στην επιδίωξη του στόχου της μείωσης του σωματικού βάρους.

Μετά την γυμναστική, δεν πρέπει να καταναλώνουμε:

- Τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα διότι αν η γυμναστική σας δεν ήταν τόσο έντονη τότε δεν θα μεταβολιστούν ταχέως και ορθά.

- Τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος όπως κίτρινα τυριά ή αλλαντικά ή κρεατικά.

- Ροφήματα, με σύσταση διαφόρων τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως smoothies διότι δε θα τονώσουν το μυικό σύστημα και δεν θα καλύψουν σημαντικά και ορθά τις ενεργειακές ανάγκες σας.

- Ροφήματα, με βάση το ανθρακικό όπως η σόδα ή ροφήματα με βάση το ανθρακικό και τα σάκχαρα όπως προϊόντα τύπου cola, διότι θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στους ηλεκτρολύτες ή στη διαδικασία μεταβολισμού των σακχάρων αντιστοίχως. Προτιμήστε το φυσικό ανθρακούχο νερό, το οποίο είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα.

- Ροφήματα όπως η μπύρα ή το παγωμένο τσάι εμπορίου διότι δεν καλύπτουν τις ανάγκες της αντλίας νατρίου / καλίου και προσφέρουν μεγαλύτερο ποσό θερμίδων από όσες καταναλώθηκαν. Προτιμήστε ένα ζεστό τσάι.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Έκανα το καθήκον μου"


"Σέβομαι τον πόνο των γονιών. Θα απαντήσω στα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου, στους συναδέλφους μου, στην κοινή γνώμη, στον Ιατρικό Σύλλογο και στη δικαιοσύνη", δηλώνει ο γιατρός που έκανε την μοιραία επέμβαση στο 11 μηνών αγοράκι.

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η Ενορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε η διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου, ο παιδοχειρουργός Γιώργος Σακελλάρης, με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Πατρίς" αναφέρει :“Εγχείρησα το παιδί τηρώντας όλους τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης σε σχέση με το περιστατικό”.

Ο παιδοχειρουργός, που έχει τεθεί σε αργία δεν θέλησε ωστόσο να μιλήσει λεπτομερώς για το θέμα πριν, όπως είπε, καταθέσει στην ΕΔΕ.

Ο γιατρός ανέφερε: “Πιστεύω ακράδαντα ότι έκανα το καθήκον μου που είναι γνωστό σε όλη την περιφέρεια της Κρήτης χειρουργώντας εκατοντάδες παιδιά με άριστα αποτελέσματα. Είμαι σίγουρος ότι έχω τηρήσει όλους τους απαραίτητους όρους της ιατρικής επιστήμης σχετικά με το περιστατικό. Σέβομαι τον πόνο των γονιών και να είστε σίγουροι ότι συμπάσχω και εγώ για το ατυχές περιστατικό. Θα απαντήσω στα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου, στους συναδέλφους μου, στην κοινή γνώμη, στον Ιατρικό Σύλλογο και στη δικαιοσύνη. Είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος θα δικαιωθώ”.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε τις αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό


Νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά με δραστική μείωση των αποζημιώσεων στο 50% αλλά και του χρόνου προειδοποίησης απόλυσης, μεγαλύτερη ευελιξία στις ώρες απασχόλησης και μέτρα για τη μείωση των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016.

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται νέο σύστημα διαμόρφωσης κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας. (Διάταξη Πλαίσιο) με το οποίο η τελική απόφαση και αφού προηγείται διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων θα λαμβάνεται από την κυβέρνηση.

Όπως αποκάλυψε η Realnews, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός στα επίπεδα που διαμορφώθηκε με το ν.4046/2012 (σε συνδυασμό με το άρθρ.1 της ΠΥΣ 6/2012), ενώ θα συνεχίσουν να προσαρτώνται σε αυτό τα επιδόματα προϋπηρεσίας (τριετίες) υπολογιζόμενα με τους υφιστάμενους ανασταλμένους συντελεστές ωριμότητας (οι οποίοι ωστόσο θα παραμείνουν «παγωμένοι» έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%).

Οι κοινωνικοί εταίροι, ανάλογα με την δυναμικότητα των διαφόρων κλάδων μπορούν να συμφωνούν και να ορίζουν υψηλότερους ως προς τον καθορισμένο κατώτατο μισθό, μισθολογικούς και μη, κανονιστικούς όρους.

Oι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις στις συντάξεις και το εφάπαξ και κατάργηση των δώρων και επιδομάτων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.


Δείτε εδώ αναλυτικά τις αλλαγές στα εργασιακά

Δείτε εδώ αναλυτικά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό



Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες ηλικιωμένοι εκτός του προγράμματος «Φροντίδα κατ' οίκον»



Σε αναζήτηση δικαιούχων οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι δημοτικές υπηρεσίες στην Κεντρική Μακεδονία αναζητούν ηλικιωμένους και ανάπηρους που χρήζουν βοήθειας και πληρούν τις νέες προϋποθέσεις του προγράμματος του ΙΚΑ «Φροντίδα κατ' οίκον» που διαδέχεται από την ερχόμενη άνοιξη το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Στόχος της κίνησης αυτής θα είναι να τους καταγράψουν και να τους συμπεριλάβουν στο νέο πρόγραμμα καθώς εκφράζονται φόβοι ότι, με τις νέες προδιαγραφές του εν λόγω προγράμματος (αυξημένα ηλικιακά όρια και αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια αναπηρίας), δεν θα υπάρξουν πολλοί δικαιούχοι και χιλιάδες ηλικιωμένοι θα βρεθούν εκτός των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τους φόβους αυτούς εξέφρασαν εκπρόσωποι των Δήμων κατά τη σημερινή σύσκεψη που συγκάλεσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Για «τραγικά ασφυκτικές προδιαγραφές» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος εκτίμησε ότι από τους 80.000 δικαιούχους σήμερα, θα μείνουν εκτός προγράμματος οι 65.000.

Για το λόγο αυτό απηύθυνε επείγουσα έκκληση στους δημάρχους να αναζητήσουν, με κάθε τρόπο, κάθε περίπτωση ηλικιωμένου που θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Επιπλέον κάλεσε τα δημοτικά συμβούλια των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας να λάβουν ομόφωνες αποφάσεις υπέρ του πλαισίου διεκδίκησης που ενέκρινε η ΚΕΔΕ για τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» και «πρόγραμμα κατ οίκον φροντίδας συνταξιούχων».

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί δημοσιότητα στο ζήτημα, να διοργανωθούν συνεντεύξεις Τύπου και να γίνουν συναντήσεις με βουλευτές κάθε περιοχής ώστε να προβούν σε διαβήματα προς τα υπουργεία και σε ερωτήσεις στη Βουλή. Παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις από την πλευρά των δημάρχων προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης ενός ποσοστού από το ΕΣΠΑ είτε από το Ευρωπαϊκό ταμείο ώστε τα σχετικά προγράμματα να θεωρηθούν συγχρηματοδοτούμενα και να εξασφαλιστεί ένα κονδύλιο για την συνέχιση της απασχόλησης των 3.740 στελεχών τους.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο διεκδίκησης που ενέκρινε η ΚΕΔΕ, αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του ορίου ηλικίας των μη αναπήρων από 78 σε 65 έτη, την αύξηση του ατομικού και του οικογενειακού εισοδήματος των δικαιούχων, τη μείωση του ποσοστού αναπηρίας που απαιτείται για την ένταξη στο πρόγραμμα από 67% σε 50% και την αφαίρεση του κριτηρίου της διαβίωσης το οποίο θέτει ως προϋπόθεση να είναι και οι δύο σύζυγοι άνω των 78 ετών ή να έχουν αναπηρία άνω του 67%.


Διαβάστε περισσότερα...

Με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια οι μετεγγραφές φοιτητών



Ποιες προϋποθέσεις θέτει το υπουργείο Παιδείας.

Με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια θα γίνονται οι μετεγγραφές των δικαιούχων, συγκεκριμένων κατηγοριών, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που έλαβε το μέτρο για να ανακουφιστούν οι οικογένειες που πλήττονται από την κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοετών φοιτητών θα δοθεί η δυνατότητα μετεγγραφής το επόμενο εξάμηνο σε αντίστοιχο τμήμα άλλου Ιδρύματος.

Ένας υποψήφιος για να τύχει των ευεργετικών διατάξεων θα πρέπει κάθε μέλος της οικογένειας να έχει εισόδημα έως 7.125 ετησίως. Για παράδειγμα εάν ο υποψήφιος είναι μέλος τετραμελούς οικογένειας το ετήσιο εισόδημα της οικογένειας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 28.500 ευρώ. Το ποσό αυτό (7.125 ευρώ), στις μονογονεϊκές οικογένειες διπλασιάζεται.

Επίσης θα ληφθούν υπόψη κριτήρια όπως το αν ο υποψήφιος έχει αδελφή η αδελφό που να φοιτά ήδη σε ένα τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης και μπορεί να μετεγγραφεί στην ίδια πόλη και σε αντίστοιχου επιστημονικού αντικειμένου τμήμα με αυτό που πέρασε αρχικά.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση για τις μετεγγραφές θα ληφθούν υπόψη και τα κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανοί κλπ) καθώς και ο βαθμός εισαγωγής στο τμήμα υποδοχής του κάθε υποψηφίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξαγοράσιμες οι ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια



Σύμφωνα με το νομοσχέδιο-μαμούθ για το νέο μεσοπρόθεσμο.

Εξαγοράσιμες είναι οι ποινές φυλάκισης μέχρι τα πέντε χρόνια που επιβάλλονται από τα δικαστήρια σύμφωνα με το νομοσχέδιο «μαμούθ» για τις ρυθμίσεις του νέου μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2014 που κατατέθηκε στην Βουλή και αναμένεται αύριο η ψήφισή του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο (παράγραφος ΙΓ) αντικαθίσταται η παράγραφος 1 του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα και η νέα παράγραφος προβλέπει ότι οι ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια μετατρέπονται σε χρηματικές ποινές, εκτός αν ο δράστης είναι υπότροπος, οπότε το δικαστήριο μπορεί να κρίνει ότι δεν πρέπει η ποινή να μετατραπεί σε χρηματική.

Αναλυτικότερα, η σχετική διάταξη προβλέπει ότι οι ποινές μέχρι ένα έτος μετατρέπονται σε χρηματικές ή πρόστιμο. Οι ποινές από ένα έως πέντε έτη μετατρέπονται σε χρηματικές, εκτός εάν ο δράστης είναι υπότροπος και το δικαστήριο με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της ποινής για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.

Επίσης, σύμφωνα με άλλη διάταξη, η κάθε ημέρα φυλάκισης ή κράτησης υπολογίζεται από 5 έως 100 ευρώ, αντί των 3 έως 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα ποσά από τις χρηματικές ποινές και τα ποσά από τη μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών (φυλάκιση) «προσαυξάνονται κατά την είσπραξη κατά 110%» από 100% που ισχύει σήμερα.

Παράλληλα, διπλασιάζεται το δικαστικό ένσημο επί της αξίας που αναγράφεται στις αγωγές και στα άλλα δικόγραφα, από το 4% που είναι σήμερα στο 8%.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα πετσοκομμένα ειδικά μισθολόγια


Μεγάλο τσεκούρι στις αποδοχές των αμειβόμενων με ειδικά μισθολόγια και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Αυγούστου, θεσπίζει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αναλυτικά, οι απώλειες για γιατρούς, δικαστικούς, στρατιωτικούς και καθηγητές, εκτός από την πλήρη απώλεια των δώρων, έχουν ως εξής, σύμφωνα με τα βασικά επιδόματα:

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ



ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΣΥ



ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ



ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ-ΕΝΣΤΟΛΟΙ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαινιάστηκε το κοινωνικό παντοπωλείο της Τρίπολης



Θα προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμό.

Τα επίσημα εγκαίνια τού κοινωνικού παντοπωλείου τού δήμου Τρίπολης, πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι στο δημοτικό κτίριο τής πλατείας Βαλτετσίου.

Το παντοπωλείο τού Δήμου θα είναι ανοικτό καθημερινά από ομάδα εθελοντών, στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, για τη συγκέντρωση προϊόντων, που θα διατίθενται μια φορά την εβδομάδα, σε κοινωνικά και οικονομικά αδύναμες ομάδες πληθυσμού, με την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και ρουχισμό. Ήδη, οι αιτήσεις των οικογενειών για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής βοήθειας είναι πολλές, όπως δήλωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος, Μαρία Εικοσιδέκα, η οποία τόνισε πως μέχρι τις γιορτές θα λειτουργήσει και κοινωνικό ιατρείο από το δήμο Τρίπολης, με εθελοντές γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Ο μητροπολίτης Μαντινείας, Αλέξανδρος, εξήρε την πρωτοβουλία του Δήμου για τη δημιουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, ως μοχλό βοήθειας στους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας το οποίο, όπως είπε, είναι σε αγαστή συνεργασία και με το αντίστοιχο «καλάθι του πτωχού αδελφού» τής Μητρόπολης και κάλεσε τους πιστούς να συνδράμουν, δίνοντας από το υστέρημά τους ό,τι ο καθένας μπορεί.

Ο δήμαρχος Τρίπολης, Γ. Σμυρνιώτης, συνεχάρη όλους όσοι συνεισέφεραν στην προσπάθεια εξοπλισμού και οργάνωσης του παντοπωλείου και ειδικά τον Εμπορικό Σύλλογο, τους επιχειρηματίες τής πόλης και τους πρώτους χορηγούς, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά 5.000 δολαρίων από την Ελληνική Ομοσπονδία Βόρειας Καλιφόρνιας, για την ενίσχυση του παντοπωλείου, καταδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την ευαισθησία των ομογενών, σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Βαγγέλης Γιαννακούρας, περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες, σε όλες τις εκφάνσεις τού βίου τους, σημειώνοντας ότι επιβάλλεται πλέον να είμαστε αλληλέγγυοι μεταξύ μας και να μας διακατέχει το αίσθημα τής αλληλοβοήθειας και τής ανθρωπιάς.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Του παίρνουν το σπίτι για χρέος 934 ευρώ!



Η Εφορία προχωρά σε κατάσχεση ακινήτου ανέργου πατέρα τριών παιδιών.

Σε κατάσχεση της πρώτης κατοικίας ανέργου, τρίτεκνου οφειλέτη για το ποσό των 934,34 ευρώ προχώρησε η εφορία Μυτιλήνης, ύστερα από εντολή του υπουργείου Οικονομικών.

Ο οφειλέτης, που κατοικεί σε χωριό της Λέσβου, αδυνατούσε να καταβάλει το αρχικό ποσό των 871,72 ευρώ, που αφορούσε μεταξύ άλλων δύο πρόστιμα του Λιμεναρχείου, το τέλος επιτηδεύματος και εισφορές προς την εφορία.

Η συνολική οφειλή με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθε στα 934,34 ευρώ.

Για το ποσό αυτό λοιπόν, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των συντακτών», η εφορία προχώρησε στην κατάσχεση του σπιτιού του, η αξία του οποίου εκτιμήθηκε στις 195.000 ευρώ, με τιμή προσφοράς τα 97.500 ευρώ και με τον πλειστηριασμό να αναμένεται το επόμενο διάστημα.

«Είναι εξευτελιστικό και ταυτόχρονα γελοίο αυτό που συμβαίνει. Δε γίνεται για ένα ποσό των 900 ευρώ να μου κατάσχουν σπίτι αξίας 200.000 ευρώ, ενώ έχω τρία παιδιά ανήλικα. Την ίδια ώρα πρέπει να καταβάλω πάνω από 500 ευρώ στη Δικαιοσύνη. Είναι Δικαιοσύνη αυτή;» αναφέρει στην εφημερίδα ο οφειλέτης.

Σημειώνεται ότι ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας απαγορεύεται για οφειλές προς τις τράπεζες και τους ιδιώτες, αλλά όχι προς το Δημόσιο.

Η Εφορία προχωρά σε κατάσχεση ακινήτου ανέργου πατέρα τριών παιδιών
Σε κατάσχεση της πρώτης κατοικίας ανέργου, τρίτεκνου οφειλέτη για το ποσό των 934,34 ευρώ προχώρησε η εφορία Μυτιλήνης, ύστερα από εντολή του υπουργείου Οικονομικών.

Ο οφειλέτης, που κατοικεί σε χωριό της Λέσβου, αδυνατούσε να καταβάλει το αρχικό ποσό των 871,72 ευρώ, που αφορούσε μεταξύ άλλων δύο πρόστιμα του Λιμεναρχείου, το τέλος επιτηδεύματος και εισφορές προς την εφορία.

Η συνολική οφειλή με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθε στα 934,34 ευρώ.

Για το ποσό αυτό λοιπόν, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των συντακτών», η εφορία προχώρησε στην κατάσχεση του σπιτιού του, η αξία του οποίου εκτιμήθηκε στις 195.000 ευρώ, με τιμή προσφοράς τα 97.500 ευρώ και με τον πλειστηριασμό να αναμένεται το επόμενο διάστημα.

«Είναι εξευτελιστικό και ταυτόχρονα γελοίο αυτό που συμβαίνει. Δε γίνεται για ένα ποσό των 900 ευρώ να μου κατάσχουν σπίτι αξίας 200.000 ευρώ, ενώ έχω τρία παιδιά ανήλικα. Την ίδια ώρα πρέπει να καταβάλω πάνω από 500 ευρώ στη Δικαιοσύνη. Είναι Δικαιοσύνη αυτή;» αναφέρει στην εφημερίδα ο οφειλέτης.

Σημειώνεται ότι ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας απαγορεύεται για οφειλές προς τις τράπεζες και τους ιδιώτες, αλλά όχι προς το Δημόσιο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μετρήστε το σάκχαρο από το τηλέφωνο!


Η τεχνολογία προχωρά με απίστευτους ρυθμούς και μερικά από τα νέα προϊόντα, πραγματικά βοηθούν ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Μια νέα συσκευή μέτρηση γλυκόζης επιτρέπει στα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν γρήγορα και εύκολα τα αποτελέσματα των μετρήσεων τους μέσα από το smartphone ή το tablet τους.

Η πρωτοποριακή συσκευή «Fora iDiamond», μεγέθους μόλις 2,5 εκατοστών, είναι η πρώτη συσκευή μέτρησης σακχάρου που συνδέεται απευθείας με το iPhone σας, προσφέροντας ευελιξία και ευκολία στη μέτρηση σακχάρου αλλά και στη διαχείριση του διαβήτη, καθώς σας επιτρέπει να διαχειριστείτε όλα τα δεδομένα σας μέσω μίας ειδικά διαμορφωμένης εφαρμογής.

Το «Fora iDiamond MINI Bluetooth», είναι μία δεύτερη συσκευή, που πραγματοποιεί ακριβώς την ίδια λειτουργία αλλά συνδέεται με την συσκευή σας ασύρματα μέσω Bluetooth ενώ υποστηρίζει και συσκευές με λειτουργικό Android.

Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη Τύπου 1, τα οποία έχουν δραστήρια ζωή και θέλουν να διαχειριστούν το διαβήτη τους με ένα σύγχρονο αλλά ταυτόχρονα απλό τρόπο.

Το εύχρηστο αυτό εργαλείο μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου σας με μια απλή διαδικασία αυτοπαρακολούθησης.

Η εφαρμογή «ifora diabetes manager» διατίθεται δωρεάν στο «itunes» και το «Google Play».






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι νέες φτωχές αποζημιώσεις


Έως τέσσερις μήνες πριν (από έξι που ίσχυε έως τώρα) μπορεί ο εργοδότης να ειδοποιεί τον εργαζόμενο για την απόλυσή του, καταβάλλοντας το 50% της αποζημίωσης. Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 12 συμπληρωμένους μήνες έως δύο χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση ενός μηνός πριν την απόλυση. Από δύο έτη συμπληρωμένα έως πέντε έτη, απαιτείται προειδοποίηση δύο μηνών πριν την απόλυση.
Ο υπολογισμός της αποζημίωσης γίνεται βάσει των αποδοχών του τελευταίου μήνα υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης:
- Από 1 έτος συμπληρωμένο έως 4 έτη η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 2 μηνιαίους μισθούς.
- Από 4 έτη συμπληρωμένη έως 6 έτη η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 3 μηνιαίους μισθούς.
- Από 6 έτη συμπληρωμένα έως 8 έτη η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 4 μηνιαίους μισθούς.
- Από 8 έτη συμπληρωμένα έως 10 έτη η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 5 μηνιαίους μισθούς.
- Από 10 έτη συμπληρωμένα η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 6 μηνιαίους μισθούς.
- Από 11 έτη συμπληρωμένα η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 7 μηνιαίους μισθούς.
- Από 12 έτη συμπληρωμένα η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 8 μηνιαίους μισθούς.
- Από 13 έτη συμπληρωμένα η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 9 μηνιαίους μισθούς.
- Από 14 έτη συμπληρωμένα η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 10 μηνιαίους μισθούς.
- Από 15 έτη συμπληρωμένα η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 11 μηνιαίους μισθούς.
- Από 16 έτη συμπληρωμένα και άνω η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 12 μηνιαίους μισθούς.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ψαλιδισμένα» οικογενειακά επιδόματα



Με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια θα χορηγούνται πλέον τα «ψαλιδισμένα» οικογενειακά επιδόματα σε όσους προστατεύουν 1, 2, 3, 4 ή και παραπάνω τέκνα σε αντικατάσταση όλων των άλλων επιδομάτων καθώς και την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά.

Το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει ειδική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στη Βουλή και η οποία προβλέπει ότι ολόκληρο το νέο επίδομα θα λαμβάνουν όσες οικογένειες βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας.

Για να υπολογίσει κανείς το ετήσιο εισόδημα που πρέπει να έχει προκειμένου να είναι μέσα στα εισοδηματικά κριτήρια που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο, θα πρέπει να προχωρήσει στην εξής μαθηματική πράξη.

Να διαιρέσει το ετήσιο εισόδημα του με συντελεστή 1,16 αν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια με ένα προστατεύομενο τέκνο, με συντελεστή 1,5 αν πρόκειται για οικογένεια (δύο γονείς) με 1 παιδί, με συντελεστή 1,66 αν πρόκειται για οικογένεια με 2 παιδιά, με συντελεστή 1,83 αν πρόκειται για οικογένεια με 3 παιδιά και με συντελεστή 2 αν πρόκειται για οικογένεια με 4 παιδιά.

Από τη πηλίκο της συγκεκριμένης πράξης θα διαπιστώσει αν εντάσσεται στα εισοδηματικά κριτήρια που πρόκειται να θεσπιστούν και τι ύψος επιδόματος θα λάβει.

Για παράδειγμα, οικογένεια με 1 παιδί για να λάβει ολόκληρο το ετήσιο επίδομα των 480 ευρώ (40 ευρώ Χ 12 μήνες) θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 7.000 ευρώ. Αν το εισόδημα της εν λόγω οικογένειας είναι από 7.000 ευρώ έως 14.000 ευρώ τότε θα λάβει τα 2/3 του επιδόματος (320 ευρώ) και αν το ετήσιο εισόδημα είναι από 18.001 έως 27.000 ευρώ τότε το επίδομα θα περιοριστεί στο 1/3 δηλαδή στα 160 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από την εφαρμογή του αυξημένου αφορολογήτου για ένα προστατευόμενο τέκνο το ετήσιο όφελος για την ίδια οικογένεια είναι 200 ευρώ.

«Το Βήμα» παρουσιάζει αναλυτικούς πίνακες για το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που πρέπει να έχουν οι οικογένειες με παιδιά ώστε να λάβουν το νέο επίδομα.


Οικογένεια με 1 παιδί


    


Ετήσιο εισόδημα                  Νέο ετήσιο επίδομα      

Έως 9.000 €                                    480 €      

9.001 € έως 18.000 €                      320 €      

18.001 έως  27.000 €                      160 €      

27.001 και άνω                                    0 €      

Οικογένεια με 2 παιδιά      

Ετήσιο εισόδημα                  Νέο ετήσιο επίδομα        

Εως 10.000 €                                  960 €      

10.001 € έως 20.000 €                   640 €      

20.001 € έως 30.000 €                   320 €      

30.001 και άνω                                   0 €      

Οικογένεια με 3 παιδιά      

Ετήσιο εισόδημα                  Νέο ετήσιο επίδομα      

Εως 11.000 €                                   1.560 €      

11.001 € έως 22.000 €                    1.040 €      

22.001 € έως 33.000 €                       520 €      

33.001 και άνω                                       0 €  


Διαβάστε περισσότερα...

Χαράτσι υπέρ ΕΟΠΥΥ


Εισιτήριο 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία της χώρας και χαράτσι ενός ευρώ σε κάθε συνταγή προβλέπεται στο μνημόνιο 3, που ψηφίζεται σήμερα.

Δηλαδή, ακόμα βαθύτερα το χέρι στις άδειες τσέπες τους θα πρέπει να βάλουν οι ασφαλισμένοι από το 2014.
Τα 25 ευρώ που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι θα χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, στον οποίο εντάσσεται από 1ης Δεκεμβρίου το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Προσωπικό ΜΜΕ).
Παράλληλα, το ΕΤΑΑ (ασφαλιστικός φορέας δικηγόρων, μηχανικών και γιατρών) και το ΤΑΥΤΕΚΩ (ταμείο υπαλλήλων τραπεζών και ΔΕΚΟ) εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ αναδρομικά από 1ης Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τη μείωση του ποσοστού του δημοσίου στις ΔΕΚΟ, μια τροπολογία με την οποία εντασσόταν στον ΕΟΠΥΥ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (σύνταξη) και ο ΕΔΟΕΑΠ (περίθαλψη) των δημοσιογράφων, η οποία όμως καταψηφίστηκε.



Διαβάστε περισσότερα...

Θανατηφόρο το έμφραγμα για τις γυναίκες



Οι πιθανότητες να καταλήξουν είναι περισσότερες σε σχέση με τους άντρες.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τους άνδρες, να πεθάνουν μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, επιβεβαιώνει μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι, μετά από ένα μη θανατηφόρο έμφραγμα, οι γυναίκες παρουσιάζουν περισσότερες επιπλοκές από ό,τι οι άνδρες, μένουν περισσότερες ημέρες στο νοσοκομείο και γενικά η θεραπεία τους καθυστερεί περισσότερο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Γκιγιόμ Λεράν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Κέντρου στην πόλη Ρεν, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στην Κωνσταντινούπολη.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν χειρότερη πρόγνωση μετά από ένα έμφραγμα. Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι αυτό όντως συμβαίνει και μάλιστα ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς.

Οι γυναίκες παθαίνουν σπανιότερα εμφράγματα σε σχέση με τους άνδρες, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από αυτά. Η νέα έρευνα μελέτησε περίπου 5.000 περιστατικά εμφραγμάτων, από τα οποία περίπου το ένα τέταρτο (ποσοστό 23,5%) αφορούσαν γυναίκες. Οι γυναίκες που έπαθαν έμφραγμα, ήταν πιο μεγάλης ηλικίας (κατά μέσο όρο 69 ετών έναντι 61 ετών οι άνδρες), εμφάνιζαν συχνότερα υπέρταση, είχαν μικρότερη δυσλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων) και κάπνιζαν λιγότερο από τους άνδρες.

Η μελέτη έδειξε ότι στην περίπτωση των γυναικών υπάρχει μεγαλύτερη χρονική υστέρηση ανάμεσα στην εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του εμφράγματος και στην κλήση του ασθενοφόρου (κατά μέσο όρο μεσολαβούν 60 λεπτά έναντι 44 λεπτά για τους άνδρες). Η καθυστέρηση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τον Λεράν, επειδή έτσι στις γυναίκες διαρκεί περισσότερο το ισχαιμικό επεισόδιο, στη διάρκεια του οποίου μειώνεται η τροφοδοσία της καρδιάς με αίμα.

Οι θάνατοι από έμφραγμα μέσα στο νοσοκομείο είναι υπερδιπλάσιοι για τις γυναίκες (9%) από ό,τι για τους άνδρες (4%). Οι επιπλοκές μετά από μη θανατηφόρο έμφραγμα είναι επίσης υπερδιπλάσιες στις γυναίκες (7% έναντι 3% στους άνδρες), ενώ οι γυναίκες παραμένουν στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο μια περίπου ημέρα παραπάνω (7,6 ημέρες έναντι 6,7 οι άνδρες).



Διαβάστε περισσότερα...

Οι μεγαλύτερες επιδημίες που γνώρισε ο κόσμος



Οι μάστιγες που ξεκλήρισαν την οικουμένη.

Με τις ανθρωπιστικές κρίσεις του πλανήτη μας να περιλαμβάνουν ακόμα και σήμερα εκρήξεις πανδημιών σε διάφορες γωνιές του κόσμου, η μάστιγα των θανατηφόρων ασθενειών δεν έχει καταλαγιάσει...

Το ξέσπασμα της χολέρας στη δοκιμαζόμενη Αϊτή σκότωσε 300 ανθρώπους και μόλυνε άλλους 3.000.

Στην Αφρική και την Ασία ο κόσμος υποφέρει από νόσους που στη Δύση έχουν πλέον εκλείψει.

Με αυτά υπόψη, ας δούμε τις χειρότερες επιδημίες που γνώρισε ποτέ ο πολύπαθος πλανήτης μας...

Ο Μαύρος Θάνατος



Λίγα γεγονότα στην ιστορία της μπαρουτοκαπνισμένης Ευρώπης είχαν τόσο κατακλυσμιαίες συνέπειες όσο ο Μαύρος Θάνατος. Η επιδημία πανούκλας πιστεύεται ότι ξεκίνησε γύρω από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και εξαπλώθηκε γρήγορα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και σε τμήματα της Ασίας. Οι αρουραίοι που φώλιαζαν στα έγκατα των πλοίων που μετέφεραν σιτηρά ήταν η αιτία της νόσου που αφάνισε την Ευρώπη. Η πιο καταστροφική στιγμή της πανδημίας ήταν η τετραετία 1347-1351, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεκλήρισε τα 2/3 του πληθυσμού της Ευρώπης. Η κρίση πανούκλας θα επανέρθει βέβαια στις κατοπινές δεκαετίες και θα απλώσει τα φτερά του θανάτου πάνω σε όλη την οικουμένη: περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι χάθηκαν από προσώπου γης σε διάστημα 200 ετών...

Η πανούκλα του Ιουστινιανού



Την ώρα που οι στρατιές του παντοδύναμου βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού αναβίωναν την παλιά δόξα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ανακαταλαμβάνοντας χαμένα εδάφη, ένας εσωτερικός εχθρός έδειχνε τα τρομακτικά του δόντια: περί το 540 μ.Χ. μια άγνωστη ασθένεια που γεννιόταν από τα τρωκτικά της Αιγύπτου μεταφερόταν μέσω καραβιών στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πανούκλα αξίωνε 5.000 ζωές την ημέρα, αφανίζοντας τον μισό περίπου πληθυσμό της πόλης. Η πανδημία δεν περιορίστηκε ωστόσο εντός των τειχών της Κωνσταντινούπολης: εξαπλώθηκε σε Ευρώπη και Ασία, γινόμενη η φονικότερη επιδημία της αρχαιότητας. Πενήντα μόνο χρόνια από την πρώτη εκδήλωσή της, 25-100 εκατομμύρια είχαν χάσει τη ζωή τους...

Η πανδημία γρίπης του 1918-1919



Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε έναν σοβαρό ανταγωνιστή στη φονικότητα: την «ισπανική γρίπη», όπως έμεινε στην Ιστορία. Η κρίση γρίπης σκότωσε δεκάδες εκατομμυρίων και μόλυνε το 1/3 περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα θύματα του ιού πέθαιναν γρήγορα και οδυνηρά. Ακόμα και ο νόμος για υποχρεωτική μάσκα σε δημόσια μέρη δεν κατάφερε να περιορίσει τη θανατηφόρα του δράση. Από τις αυτοψίες των πτωμάτων που είχαν χτυπηθεί από την «ισπανική γρίπη» διαπιστώνονταν ότι οι πνεύμονες των νεκρών ήταν γεμάτοι υγρό. Οι ασθενείς πέθαιναν πράγματι από πνιγμό...

Η τρίτη πανδημία πανούκλας



Στη δεκαετία του 1850, η επαρχία Yunnan της Κίνας έμελλε να γίνει το ζοφερό σκηνικό πάνω στο οποίο θα στηνόταν η τρίτη (και τελευταία) πανδημία πανούκλας που γνώρισε ο κόσμος. Ο λοιμώδης πυρετός έπληξε τους κατοίκους της περιοχής, εξοντώνοντας δεκάδες χιλιάδες, ενώ περί τα τέλη του 19ου αιώνα η επιδημία εξαπλωνόταν και στις γύρω περιοχές (Χονγκ-Κονγκ, Ινδία, Νότια Αφρική, Ισημερινό, Σαν Φρανσίσκο κ.λπ.), με καταστροφικές συνέπειες: 12 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχαναν τη ζωή τους. Η επιστημονική γνώση που αναπτύχθηκε ωστόσο από την πάλη των γιατρών με τη νόσο εξασφάλισε το γεγονός ότι ο κόσμος δεν θα ξανάβλεπε και μια τέταρτη πανδημία πανούκλας στην ιστορία του...

Η επιδημία πολιομυελίτιδας του 1916



Η παραλυτική νόσος πρόσβαλε χιλιάδες στην Αμερική, σκοτώνοντας πάνω από 6.000 ανθρώπους. Η πανδημία πολιομυελίτιδας του 1916 αριθμούσε 9.000 περιστατικά στη Νέα Υόρκη μόνο, γεγονός που επέβαλε καραντίνες σε όλες τις ΗΠΑ. Η πολιομυελίτιδα έμελλε ωστόσο να στοιχειώσει την Αμερική για δεκαετίες, με το 25% των ασθενών να καταλήγουν. Και έπρεπε να περιμένουμε ως τη δεκαετία του 1950 για να αναπτυχθεί το εμβόλιο από τον dr. Jonas Salk.

Η πρώτη πανδημία χολέρας



Η χολέρα πορεύτηκε με την ανθρωπότητα για αιώνες, με τον Ιπποκράτη να την υπαινίσσεται στην ιατρική του, ήταν ωστόσο για μακρό διάστημα περιορισμένη στο δέλτα του Γάγγη στην Ινδία. Το 1817 όμως ταξιδιώτες μετέφεραν τη νόσο -μέσα από τους δρόμους του εμπορίου- σε όλη τη χώρα και τις γειτονικές περιοχές που καταλαμβάνουν σήμερα οι χώρες της Βιρμανίας και της Σρι Λάνκα. Η «ασιατική χολέρα», όπως ονομάστηκε στη Δύση -που δεν είχε χτυπηθεί από τη χολέρα μέχρι το 1830-, απαίτησε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, ενώ χτύπησε τελικά και τις Φιλιππίνες και το Ιράκ, όπου 18.000 άνθρωποι πέθαναν κατά τις τρεις πρώτες βδομάδες εκδήλωσης της επιδημίας. Η «ασιατική χολέρα» ήταν η πρώτη από τις 7 πανδημίες χολέρας που θα ξεσπούσαν στον πλανήτη.

Η πανούκλα των Αθηνών



Μια πανούκλα τόσο μεγάλη σαν αυτή και με τόσο καταστροφικές συνέπειες που δεν είχε όμοιά της στην ανθρώπινη ιστορία. Έτσι περιέγραφε ο Θουκυδίδης -στην ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου- την επιδημία που ξέσπασε στην Αθήνα περί το 430 π.Χ. και άλλαξε τις στρατιωτικές ισορροπίες στον μακρόχρονο πόλεμο Αθήνας-Σπάρτης. Οι ιστορικοί ερίζουν για τη φύση της νόσου, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για τύφο ή ανεμοβλογιά, και ίσως να μη μάθουμε ποτέ τι πραγματικά χτύπησε τους πολίτες της Αθήνας. Ο Θουκυδίδης εντόπισε τις ρίζες της πανούκλας στην Αιθιοπία και υπολόγισε ότι η επιδημία εξαφάνισε το 1/3 περίπου του πληθυσμού της Αθήνας, με τα στρατεύματα της πόλης να δέχονται ανεπανόρθωτο πλήγμα…

Η επιδημία ανεμοβλογιάς στην Ινδία



Παρόλο που δεν ήταν η πρώτη φορά που μια επιδημία ανεμοβλογιάς ξεσπούσε σε κάποια γωνιά του πλανήτη, η μολυσματική νόσος έδειξε τα τρομακτικά της δόντια στην Ινδία περί τα μέσα του 1970, με περισσότερα από 100.000 καταγεγραμμένα κρούσματα και τουλάχιστον 20.000 θανάτους. Έπειτα από μια περίοδο ωστόσο συντονισμένης δράσης και στενής παρακολούθησης από διεθνή επιτροπή, η Ινδία κατάφερε επισήμως να βγει από την καραντίνα τον Μάιο του 1975.

Ο κίτρινος πυρετός του Μέμφις



Το 1878 χιλιάδες Κουβανοί εγκατέλειπαν την πατρίδα τους, ως αποτέλεσμα του δεκαετή πολέμου της χώρας για ανεξαρτησία από την Ισπανία. Στο ταξίδι τους για την Αμερική μετέφεραν ωστόσο άθελά τους και τον κίτρινο πυρετό. Η Νέα Ορλεάνη ήταν το θύμα της πρώτης επιδημίας κίτρινου πυρετού που γνώριζε ο Νέος Κόσμος, με τη νόσο να ανηφορίζει τον ποταμό Μισισίπι και να εξαπλώνεται στο Μέμφις. Μέχρι το τέλος του χρόνου, πάνω από 5.000 κάτοικοι του Μέμφις έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι συνολικές απώλειες στην κοιλάδα του Μισισίπι ανήλθαν στις 20.000.

Ο SARS



Ο ιός του αναπνευστικού που χτύπησε την Ασία το 2003 και έκανε δημοφιλή τη χειρουργική μάσκα, κατάφερε να εξαπλωθεί σε είκοσι και πλέον χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, Ευρώπης και Ασίας, πριν τεθεί υπό περιορισμό. Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον SARS, ενώ τα θύματά του ανήλθαν σε 774. Έπειτα βέβαια από 6 μήνες πανικού, η επιδημία καταλάγιασε και τέθηκε υπό έλεγχο, τον Ιούλιο του 2003. Ακόμα και σήμερα ωστόσο, καθώς οριστική θεραπεία για τον SARS δεν υπάρχει, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι προσανατολισμένος στην ενημέρωση του κόσμου σχετικά με δράσεις πρόληψης του ιού.


Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά



Τα «απαγορευμένα» τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία απαραίτητη στον οργανισμό για την παραγωγή βιταμίνης D, ορμονών και χολικού οξέος.

Ένα μεγάλο μέρος της χοληστερόλης παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό στο συκώτι. Επιπλέον, ποσότητα αυτής προσλαμβάνουμε και από ορισμένα ζωικά τρόφιμα όπως κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα (διαιτητική χοληστερόλη).

Η διαιτητική χοληστερίνη συνήθως έχει πολύ μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, οπότε τα παραπάνω τρόφιμα μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο, στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Από την άλλη μεριά, η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων και trans λιπαρών έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη χοληστερίνη από ό,τι η διαιτητική χοληστερίνη.

Η χοληστερίνη μεταφέρεται στο αίμα με τη βοήθεια ενώσεων που λέγονται λιποπρωτεΐνες. Ορισμένες από αυτές ευνοούν το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας και ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία που ονομάζουμε κακή χοληστερίνη ή LDL-χοληστερίνη (φυσιολογικά επίπεδα χαμηλότερα από 100mg/dl).

Άλλες δρουν προστατευτικά, βοηθώντας την εξαφάνιση της πλεονάζουσας χοληστερίνης μέσα στα κύτταρα και ανήκουν στην κατηγορία που ονομάζουμε καλή χοληστερίνη ή HDL-χοληστερίνη (φυσιολογικά επίπεδα ψηλότερα από 40mg/dl ή να αντιστοιχεί πάντα στο 95% της συνολικής χοληστερίνης). Η φυσιολογική τιμή της ολικής χοληστερόλης σε άνδρες και γυναίκες είναι μέχρι 200mg/dl.

Ποια είναι όμως πέντε από τα τρόφιμα που καταναλώνονται στην καθημερινή μας διατροφή και χωρίς να το καταλάβουμε αυξάνουν τη χοληστερίνη μας;

Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα: Όλοι οι διαιτολόγοι λένε ότι το γάλα, το γιαούρτι καθώς και το τυρί θα πρέπει να καλύπτουν 3 - 4 μερίδες ημερησίως, όμως διαρκώς τονίζεται να προτιμώνται γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά διότι τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Η συχνή κατανάλωση fast food: Όταν παραγγείλουμε φαγητό απ' έξω συνήθως φροντίζουμε να επιλέξουμε μικρή ποσότητα από αγαπημένο μας απαγορευμένο φαγητό ή ένα υγιεινό φαγητό σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση.

Γνωρίζετε όμως τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή αυτών; Γνωρίζετε ότι σε αρκετά «ταχυφαγεία» χρησιμοποιούν λίπος αρνιού (πλούσιο σε κορεσμένα και trans λιπαρά ) προκειμένου να τηγανίσουν γευστικότατες πατάτες;

Η πέτσα από το κοτόπουλο: Το κοτόπουλο είναι από όλους γνωστό ότι ανήκει στο άπαχο και με χαμηλά λιπαρά κρέας. Το αποτέλεσμα όμως θα είναι η αύξηση της χοληστερόλης αν δε φανούμε αρκετά δυνατοί έτσι ώστε να αφαιρέσουμε το ορατό λίπος (πέτσα) από το ψημένο ή βραστό κοτόπουλο.

Τα σφολιατοειδή και άλλα προϊόντα που συνήθως αγοράζουμε από τον πλησιέστερο φούρνο στη δουλειά μας διότι δεν προλάβαμε να πάρουμε πρωινό στο σπίτι. Όλα αυτά ίσως αν τα μελετήσουμε από άποψη θερμίδων στο τέλος να παρηγορήσουμε τον εαυτό μας και να πούμε ότι το μεσημέρι θα φάμε σαλάτα.

Όμως από την πλευρά της χοληστερόλης που καταναλώσαμε δεν ισχύει κάτι τέτοιο διότι όλα αυτά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την LDL και την ολική χοληστερόλη και επίσης περιέχουν και trans λιπαρά που όχι μόνο αυξάνουν την ολική και την LDL χοληστερόλη αλλά μειώνουν και την HDL χοληστερόλη.

Το βούτυρο: Το βούτυρο είναι μια ακόμη πηγή πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά και δυστυχώς πολλές νοικοκυρές το χρησιμοποιούν στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.

Έτσι, ενώ εμείς τρώμε ένα κομμάτι κέικ που μας κέρασαν αν γνωρίζαμε ότι μέσα περιέχει μεγάλη ποσότητα σε βούτυρο αντί για φυτική μαργαρίνη θα ήμασταν σίγουροι ότι η χοληστερίνη μας ακόμη μία φορά έφτασε στα ύψη.

Άρα, ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και στο φαγητό τα φαινόμενα καμιά φορά απατούν.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πήραν πίσω το ψαλίδι στις συντάξεις αναπήρων



Κόβονται περισσότερο οι συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ.

Μετά από ένα έντονο παρασκήνιο και με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα να βρίσκεται σε απευθείας επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου, τελικά η κυβέρνηση έκανε πίσω και απέσυρε την τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα υπήρχαν περικοπές στις συντάξεις των ατόμων με βαριά αναπηρία που σημαίνει ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

Είχε προηγηθεί ένα απίστευτο παρασκήνιο με μία ομάδα βουλευτών να συναντιώνται στη Βουλή με τον κ. Στουρνάρα και να του θέτουν το θέμα με επιμονή. Μάλιστα, από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουκουλόπουλος απείλησε την κυβέρνηση να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο εάν δεν αποσυρθεί το συγκεκριμένο "ψαλίδι" στις συντάξεις.

Χωρίς απειλές αλλά κάλεσμα στη κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών, να δείξει «απόλυτη ευαισθησία» και να προστατεύσει αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη, όπως τα άτομα με ολική αναπηρία, απηύθυνε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Τελικά, μετά από εντολή που δόθηκε κατευθείαν από το Μαξίμου και αυτό γιατί ο κ. Σαμαράς ακόμα και τώρα προσπαθεί να πείσει τους αντάρτες σε ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι μετά από επικοινωνία που είχε και με τον υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση έγινε δεκτή η εισήγηση για εξαίρεση από τις μειώσεις συντάξεων των ατόμων με βαριά αναπηρία.

Από αυτό το μέτρο η κυβέρνηση θα κέρδιζε 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία με την εξαίρεση αυτή δεν θα υπήρχαν σαν περικοπή. Οπότε κάποιος έπρεπε να πληρώσει τη νύφη και ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ποιός τελικά θα την πληρώσει.

Όπως διεμήνυσε ο κ. Στουρνάρας επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ισοδύναμο και το μεσοπρόθεσμο δεν μπορεί να αλλάξει" είμαι αναγκασμένος να ρίξω αυτό το βάρος στις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ.

Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1.500,01 έως 2000 ευρώ, η μείωση ανέρχεται σε 10%, κάτι που θα αυξηθεί. Πιο συγκεκριμένα:
- Κύρια σύνταξη 1200 ευρώ και επικουρική 305 ευρώ σύνολο 1505 ευρώ. Με τη μείωση του 10% που πλέον όμως θα αυξηθεί ο συνταξιούχος θα παίρνει 1.351,8 ευρώ το μήνα, δηλαδή 150,02 ευρώ λιγότερα.

Αντίθετα απέρριψε πρόταση βουλευτών να μη φορολογούνται όσοι εγκατέστησαν φωτοβολταικά, λέγοντας πως η έκτακτη εισφορά θα ισχύσει μόνο για 2 χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα...